2024-07-16

31 thoughts on “Какво ние българите сме дали на света?

  1. Автора е забравил да спомене за Баба Ванга и Вера Кочовска

  2. Много интересна статия, благодаря. Една забележка, след като художника Папазов е отразен тука, бива да се впише едни много по-значителен творец от български произ ход, комуто наскоро беше посветена голяма изложба в София: Жул Паскин : http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D1%83%D0%BB_%D0%9F%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BD

  3. Здравейте, изключително съм щастлива да попадна на тази информация. Бих искала да помогна с развиването на тази страница. Наскоро попаднах на факта,че българин е открил науката Сугестопедия. Има много информация в интернет.
    Още веднъж Благодаря за положения труд!
    София

  4. Бояне, Антонов е изобретил нов тип автоматична, скоростна кутия.
    В света има няколко различни типа, работещи на различни принципи. Неговият е най-ефективен, при доста по-малки размери и тегло от другите.

    Галина, едно уточнение: Не автобусите Чавдар, а малките бусчета Чавдарче-5 са с мотор и кутия от ГАЗ-24 (Волга).
    Големите няма как да ползват Волгова кутия. Няма да понесе въртящия момент.

  5. Naistina sam blagodaren za tazi informaciya, no za sazhalenie povecheto balgari ne znayat za tova!

  6. Като прочетох статията, ми стана по добре. Не съм се срамувала от произхода си, но сегашното положение на държавата ни ме кара поне да го премълчавам. Към описаните постижения предлагам да прибавим – единствения народ, който съзнателно се съсипва (самоунищожава). А за изказването на Вяра – да “гледа по-далече от носа си“.

  7. Текстът е препубликация (както е и посочено вътре) и е бил пуснат в Еврочикаго преди повече от 3 години.

    Ако го виждате чак сега и ако само някои допуснати правописни грешки са Ви направили впечатление – то не знам дали точно авторката на този материал, която най-вероятно е била един искрен и любознателен ентусиаст, направил си труда да събере на едно място много информация за най-различни личности и открития, може да бъде заподозряна в комплекси 🙂
    Трябва да се уважават подобни усилия, дори и когато те не са направени от професионалисти. Защото има над какво да се замислим, проследявайки съдържанието на този материал.

  8. Забавна статия!!

    Пълна с куп граматически грешки и доста сериозен комплекс за малоценност. Като пишете такива неща, поне ги напишете грамотно, та да има полза от тях.

  9. Из публикацията:

    „Поредицата може би ще продължи на сайта на автора http://www.nathalie.jenite.net
    Авторът или по скоро авторката се нарича Натали, а нейното место в нета е озаглавено “Сайтът на една жена”
    .
    За съжаление на много места в Интернет под статията й стои не нейното име, а името на някаква преписвачка… Решихме да не споменаваме името й, за да бъде забравено по-скоро.“

  10. Прекрасна статия! Благодаря на автора!
    Има ли начин да се свържа с него/нея?
    Благодаря предварително.

  11. Първо искам да благодаря на автора за хубавата и полезна статия.
    Второ, към Боян. Няма как да си пътувал в „Чавдар“ с автоматична скоростна кутия, защото по онова време, „Чавдар“ са използвали скоростни кутии от „Волга“, така че ти си прави сметката имало ли е такива кутии.
    И още нещо измислено от българин – накладките. Баща ми ми е казвал, а и скоро по радиото чух класация на българските открития и радио водещият каза,че това било малко известен факт, но и накладките са измислени от българин. Надявам се да откриете нещо повече.

  12. Гордостта е вредно чувство!
    Създава изкривени представи, и покрай това – конфликти. Ако някой е направил нещо наистина забележително, другите няма как да не го забележат. Никой французин не тръгва да обяснява що е то френската революция, нито търси корените на винопроизводството. Никой англичанин не намира за необходимо да обяснява какво е това индустриална революция, или това езика ти да се говори на половината планета. Да продължавам ли с примерите?

    Това, че на българите в чужбина ни се налага да обясняваме „какво сме дали на света“ се дължи преди всичко на това, че не сме дали толкова много, колкото ни се иска/струва. Аз лично го намирам за унизително, това да давам обяснения какво сме дали. Каквото сме могли – това сме дали! Не е много, и затова няма какво да си смучим пръстите. По-важно е да се поучим от онези които наистина са дали много на света, за да можем – подражавайки им! – и ние в бъдеще да дадем повече.

    А иначе, Бай-Ганьовщината – да се бием в гърдите и да „се мерим“ с другите – е поведение подобаващо на пародиен образ от началото на 20-ти век, а не на трезво мислещи интелигентни хора от началото на 21-ви.

  13. Аз пък си мисля, че преди да се „гордеем“, трябва първо да се засрамим, примирим и принизим малко, защото май тая ни гордост до нищо добро не ни води. Статията е интересна, но истински българските неща в нея са малко. Това че някой откривател е от български произход не означава почти нищо. Джон Атанасов не изобретява компютъра в България, нали? Млечнокиселата бактерия може и да е изолирана и изучена от български учен, но кисело мляко се е правело по света далеч преди българското племе да е съществувало като такова дори.

    Аз лично бих се гордял с това че съм българин, ако днес произвеждахме най-хубавото кисело мляко, най-добрите компютри, най-хубавата музика и пр.
    Но това далеч не е така, поради което аз лично се срамувам че съм българин.

  14. Много благодаря за тази статия!!!
    Стигнах до нея, защото един от моите преподаватели (холандец) вчера с насмешка ми зададе същия въпрос – „Какво сме дали българите на света?“!
    От вчера ме гризе това и само ще добавя още 2 много важни неща:
    1) азбуката (за която му казах и той остана доста изненадан) и
    2) спасяването на българските евреи през 2-рата световна война (което точно холандците не са направили и затова сега събират пари от музея на Ане Франк)!
    Още веднъж – супер статия!!!

  15. Петър Димитров Петров (1919–2003) е български инженер и изобретател.

    Роден е на 21 октомври 1919 г. в село Брестовица. Много малко се знае за ранния етап от живота на Петър. Баща му (Димитър Петров) е бил свещеник. Майка му се е казвала Василия.

  16. Спомням си като ученик пътувах с автобус марка \"Чавдар\",бяха с автоматични скоростни кутии.Не знам от къде са след като Румен Антонов същата година се захваща с това начинание?Това е същата 1988 година,а автобусите вече бяха произведени?Иска се и време за прилагане на новата технология и време на производство на самия автобус.

  17. Както си личи в писанията по-гори българската култура е в основата на световната НО за това не се говори.
    Не се знае и Българският календар –
    http://balkan1.blog.bg/politika/2010/08/13/svastikata.590601
    а от информацията за него става ясно че артефактите и техните орнаменти от храмовете-гробници в „тракийските“ могили са символи от системата на Българският календари всъщност сме си тук ( на Балканите ) от време ОНО –
    http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532
    Високосните години от съвременното летоброене в системата на Българският календар с летоброене 5 504-ри години преди настоящото са точно Четвърта, Осма и Дванадесета, което показва че въпреки омотвациите във връзка с ориентацията във времето и пространството ( индикти, Юлиански и Грегориански ) не може да се избяга от Българският календар, защото той е създаден на основата на слънчевата система, а там все още не можем да се бъркаме.
    Символите на картите също са символи на слънцестояния и равноденствия – http://balkan1.blog.bg/politika/2011/02/19/simvolite-ot-kartite-za-igra.689254
    Свастиките ( лява и дясна ) също са слънчеви символи –
    http://balkan1.blog.bg/politika/2010/08/13/svastikata.590601

  18. Благодаря на автора за труда вложил при изготвянето на публикацията! Винаги съм се гордяла, че съм българка, но сега още повече, че в днешно време има хора като Вас!
    Много умен и талантлив народ сме доказали това през годините.
    Попаднах на Вашата статия търсейки материали, повод за изграждане у младите хора национална гордост и самочувствие.
    Работила съм в САЩ като помощник учител и по повод седмица на националните култури, с колежка също българка, под мотото „…и ний сме дали нещо на света“, успяхме да заинтригуваме и развълнуваме всички ученици, родители и гости на училището в Шилер парк – Чикаго.
    Има много неща и в моя род и семейство с което съм горда,че съм българка.
    Бъдете здрави!

  19. Колкото повече работим, толкова повече ни удряла кризата, твърди икономистът Иван Митев

    През 1716 година човечеството прави фатална грешка и се обрича на сизифовски безплодни напъни за благоденствие. Вече 294 години плащаме цената на погрешното държавно управление след замяната на златото с незлатни пари“, твърди икономистът от Стара Загора Иван Митев пред агенция БЛИЦ. Той е автор на книгата „ПАРИТЕ не са ЗЛАТО“, част първа „ЗАКОНЪТ“, която току-що излезе на пазара. Митев обяснява същността на своя закон с понятието Ресурси М.

    Според автора, дефектът се крие в това, че правителствата използват стария начин на управление от времето на златните пари. Реализира се държавна субсидия, която не е обявена, а скрита. Това води до натрупване на диспропорции.
    От развитието на противоречията се стига до управленческа неразрешимост и настъпва криза. Липсата на адекватна реакция прави омагьосания кръг неизбежна съдба на народите: колкото повече се работи, толкова по-бързо настъпва поредната криза.
    Иван Митев използва примери със сегашното положение в Гърция и Ирландия – при сегашния начин на работа, кризите там не могат да бъдат преодолени, а само отлагат тяхната кулминация чрез временни помощи.
    Генералният мениджър на проекта „Ресурси М“ е убеден, че е автор на нов икономически закон. Той работи от 17 години над т. нар. проект „Ресурси М“, където са описани възникващите връзки и общата същина при всяка смяна на разпоредителя на парични средства.
    „Разпоредители“ могат да бъдат институции и частни лица, от МВФ до всеки отделен търговец“, обяснява Митев. Той е предоставил разработката си на кабинета и го призовава да премине към пазарни подходи. Управлението също така трябва да приеме, според него, потребителя като „съучастник в процеса на закрила на парите“.

    Иван Митев е завършил Икономическия университет във Варна, има допълнителни квалификации по социология, стопанско управление и съдебно-счетоводни експертизи. Автор е на три книги. От 1999 г. е член на Съюза на учените в България. В новата си книга той твърди, че „Ресурсът М“ се развива в най-полезен елемент на стопанство и че световният ефект при неговата употреба е над 10 млрд. евро за денонощие. Прилагането модел на „Ресурс М“ е полезната алтернатива за спасението на човешката цивилизация.

    Информация: вестник Новината – град Стара Загора
    Вторник, 14 декември 2010 г.

  20. Izumitelno!Blagodaria za tazi izkliuchitelno cenna informacia.Niakoi fakti mi biaha izvestni,no za tezi, koito mi biaha neizvestni, sam mnogo iznenadana. Ochudvam se kak taka tolkova vajni sabitia ne sa namerili dostatachna publikacia.Oshte edin pat blagodaria za tova, che napravihte dostoianie/pone za men/tezi fakti,koito me karat da preosmislia nachina po koito az samata se chustvam kato Bulgarka. Nedoumiavam ,obache, po kakvi prichini sme prenebregnali chuvstvoto na nacionalna gordost i sme ostavili niakoi ot tezi lichnosti ne dostatuchno izvestni na bulgarskata obshtestvenost.Blagodaria Vi oshte vednaj!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *