2024-08-15

187 thoughts on “Очерк на един „англичанин“ за България: “Няма по-прост народ…”

  1. ПРИНОС КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА ИСТОРИЯ
    Ивайло Балабанов
    Европа, млада и непохитена,
    четеше своя рицарски роман,
    когато, във зора незазорена,
    загина рицарят Иван-Шишман.

    Европа плачеше за Жулиета,
    Европа се прехласваше по Бах…
    А, с вълчи вой, в тракийските полета,
    вървяха глутниците на Аллах.

    Когато обкръжена от слугини,
    тя тънеше в охолство и разкош,
    във Солун, на пазара за робини,
    гяурките вървяха пет – за грош.

    Когато тя строеше катедрали,
    и замъци… Във стария Балкан

    скърбяха тънки липови кавали
    и плачеха за Алтанлъ Стоян.

    Въздигаха се кървави калета,
    градени със отрязани глави.
    И, всъщност, си остана непревзета
    страната на хайдушките орли.

    А беше колкото калпак голяма,
    широка колкото следа от лъв,
    но се превърна в страшна вълча яма,
    покрита с кости и залята с кръв.

    Със кремъклийка пушка, с проста сопа,
    със камък и стрели от бучиниш,
    дедите ни завардиха Европа
    и турците не стигнаха Париж!
    Пък и нещо друго. На площада пред Бъкингамския дворец веднъж са свалени знамената на британската армия. Само веднъж, когато командващият парада по случай 20 год. от края на Първата световна война нарежда: „Свалете знамената. Минава героят от Дойран, българският генерал Владимир Вазов!” И са снети знамената в чeст на великата „Девета, Желязна, Пехотна, Непобедима Плевенска дивизия!”, която с минимални загуби след години съпротива разпертушинва английските, френски и сенегалски войски… Братът на народния поет Иван Вазов се притеснил, поогледал скромната ни депутация, запристъпвал сконфузено, но знамената на британската армия вече били снети в негова чест и изкомандвал: „Горе главите, с изпъчени гърди, ходооооом … марш!” /Който иска да намери обилна информация за събитието в интернет и справочниците за Първата световна война. /Сред най-интересните моменти от живота на Владимир Вазов е посещението в Англия през 1936 г. Организацията Британски легион чества победата на английската армия през Първата световна война. Като джентълмени английските ветерани канят своя най-достоен противник на бойното поле. Посрещат го с уважение и най-големи почести, израз на което е свалянето на знамената в негова чест. Председателят на Британския легион казва в речта си: „Той е от малкото чужди генерали, чието име фигурира в нашата история.“/.

  2. Георгиева said:

    Пък Вие си цитирайте, когото искате, пишете срещу род и родина. Самомразете се и си преговаряйте %Под игото“ явно не сте я чели на времето.“

    Константин Петканов писа:

    „…Никой българин не счита себе си за по-ниско стоящ от другите; обратно, всеки е склонен да се постави наравно с най-достойния, и тази черта на българина определя както обществения, така и личния му живот.

    В обществения живот тя се проявява като един демократизъм, който не търпи различия и затрива личностите…“

    Петканов. К., Културният път на българина. Литературни опити. – С., 1930, с.57.

  3. Предателите ги убиват техните поръчители, за всеки случай, просто защото предателите НИКОЙ НЕ ГИ ОБИЧА И УВАЖАВА.

    Както са постъпили османлиите с алчния евреин, отворил вратите на Търново.

    Пък Вие си цитирайте, когото искате, пишете срещу род и родина. Самомразете се и си преговаряйте %Под игото“ явно не сте я чели на времето.

  4. Георгиева said:

    До Ник:

    Повтаряйте си едни и същи неща до забрава! Самоотричайте се, щом това Ви харесва! Отричайте и бабите си, и дядовците си, и прадядовците си… ВСИЧКИ до един!
    Аз моите ги уважавам и знам, че са били достойни хора, а щом Вашите не са били … ами хулете си ги! Не обичайте и не уважавайте себе си, пък после чакайте някой да Ви уважава и се мазнете като ББ и СС! Ренегатите НИКОЙ и НИКЪДЕ не уважава, а предателите обикновено ги убиват.“

    Иван Вазов написа:

    „…Жестокостта е елемент, присъщ на нашата българска природа, тя е проникнала в плътта и кръвта ни заедно с първите дихания на живота, заедно с отровеното мляко на нашите майки. Не говорете ми за изключителните времена, не оправдавайте чрез политическите бури това ужасно проявление в нашия народен характер.“

    (ТЪМЕН ГЕРОЙ, стр.359 от Избрани разкази, С., 1952)

  5. До Ник:

    Повтаряйте си едни и същи неща до забрава! Самоотричайте се, щом това Ви харесва! Отричайте и бабите си, и дядовците си, и прадядовците си… ВСИЧКИ до един!
    Аз моите ги уважавам и знам, че са били достойни хора, а щом Вашите не са били … ами хулете си ги! Не обичайте и не уважавайте себе си, пък после чакайте някой да Ви уважава и се мазнете като ББ и СС! Ренегатите НИКОЙ и НИКЪДЕ не уважава, а предателите обикновено ги убиват.

    И си вярвайте, живейте си без достойнство щом пък толкова искате.

    После чудим защо сме на това положение?! С такива мъже – толкова! Защо съседите ни ужким не са такива – защото си гледат своето, защото обичат себе си и цяла Европа се завтече да ги освобождава от османско робство! Ей такива като Вас са се гърчеели и предавали род и език за всеки случай.

    В.Априлов е бил еленофил, но е прогледнал четейки Венелин и след това се е самообразовал. Самообразовайте се и се гордейте, че сте българи, а ако смятате, че нямате основание да се гордеете със себе си и с националната си принадлженост ей такива ще ги дрънкате – врели-некипели като Свинтила. Всяко трето изречение при него е свободно избрано и неоснователно обобщение, колкото и да му е „избрана аудиторията“.

  6. Георгиева said:

    Брей, колко им харесва на някои да ги плюят! Ама и да плюят! Къде е достойнството?!

    Иван Вазов написа:

    На всички юрушки мандри и български колиби беше поръчано да не дават гостолюбие на никой подозрителен скитник.

    Българите правеха повече:

    те гонеха подобни и отиваха да ги обаждат на потерите;

    често даже жестокостта им дохождаше дотам, щото сами довършваха с един куршум някой ранен или полужив от глад въстаник…

    Пусия.

    Ужасът и подлостта от градовете и селата бяха преминали в най-пустите усои, бяха населили хайдушките й букаци и свободни пущинаци.“

    (Стр.395 от ПОД ИГОТО, С., 2005.)

  7. Брей, колко им харесва на някои да ги плюят! Ама и да плюят! Къде е достойнството?! Или такива думи са отдавна непознати! С какво удоволствие повтаряте едно и също някои: колко клетви имало, колко недостоен бил българския живет… а на автори като Свинтила, когото цитирате, да не би животът да му е бил нещо по-различно, но въпреки това хули „генералната мерзост (2 чуждици, разбира се, големият Ентелектуалец!!!) на българския живот“.

    А т.н. „англичанин“, т.е. авторът на въпросния бълвоч да си беше употребил мозъчните клетки за статия с положително мислене!

    Ник, ако толкова Ви харесва да преглъщайте, ами „преглъщайте“ от яд, че не сте написали Вие тази помия.

    Егати мъжете! Като Свинтила – статията му е пълна с фантасмагории, ама нали обичате да не ви уважават, четете, че и разпространявате такива повърхностни и безсмислени словоблудства.

  8. „Българите преглъщаха. Те бяха навикнали на това. Епохата на робството беше изработила унизителната за човечеството поговорка „Преклонена глава сабя не сече.“

    Иван Вазов, Под игото. – С., 2005, с.195.

  9. …Дали не би трябвало,вместо „…Източник: Бъзикилийкс – Истината такава, каквато можеше да бъде!?…“ да бъде написано:…“Източник: Бъзикилийкс – Истината такава, каквато Е!?…“ и да престанем най-накрая да се самоласкаем?…

  10. ООН признаха българите за най-древната нация на света!

    (Posted by Chergar in Политика, история, култура, междугалактическо сътрудничество и извънземен разум, международни отношения, наука, научна фантастика, новини, образование, общество)

    На редовното заседание на ООН най-неочаквано българите бяха признати официално за най-древната нация в света.

    Както стана ясно, признанието идва, след като от ООН още преди 3 години са възложили на “National Geografic” да проучи коя е най-древната нация измежду съществуващите в момента на планетата Земя.

    Въпросното признание води след себе си много облаги, от които ще може занапред да се възползва всеки българин, стига преди това да си извади сертификат от представителството на “National Geografic”, че е истински 100% българин.

    Всеки чист българин ще може:

    -да пътува безплатно по целия свят,
    -да яде и пие на корем и
    -да отсяда в който хотел си поиска, за колкото време си поиска –

    изцяло за сметка на останалите нации, членуващи в ООН.

    Поради малобройността на българите към момента, българската нация е обявена за застрашен вид и за нейното оцеляване ще се полагат специални грижи. Българите са обявени за световно наследство и вселенско богатство и са освободени от необходимостта да се трудят.

    Съветът на ООН въвежда нови отличия, с които ще бъдат награждавани само най-заслужилите граждани на планетата Земя, а именно:

    ордените “Българин” Първа, Втора и Трета степен,

    като всеки чист българин получава автоматично Първа степен за особените си заслуги към миналото, настоящето и бъдещето на човечеството.

    Тъй като освен че са най-древната нация, но и езикът им е най-древен, то той става задължителен за изучаване в целия свят и единствен официален език на планетата Земя, който освен това ще бъде задължителен за използване при контакт с евентуални извънземни цивилизации. Още повече, че според известни податки от изследванията на учените има съмнения, че

    българите са всъщност първите извънземни на планетата

    и именно те са очовечили съществуващите по време на тяхното пристигане примитивни форми на разумен живот.

    Учените от Националното Географско дружество достигнали до изненадващия извод, че най-древни измежду всички нации, населяващи в момента Земята, са българите, след задълбочени изследвания.

    Откритията, които въпросните учени направили по-време на своите проучвания, са потресаващи.

    Според тях българите са построили шест от седемте чудеса на света – изключение прави само Великата Китайска стена, но тя е била построена за защита от българите.

    Всички египетски фараони са били българи, както и Александър Македонски, Наполеон, Юлий Цезар, Ханибал, Аристотел, Сократ, Соломон и Исус Христос, а сега – и Дилма Русеф.

    Българите не само са имали държава, която е граничела на три морета, но и по-времето, когато са цивилизовали света, са обиколили територии, граничещи с четири океана.

    Всички цивилизации водят началото си от българите. Българите са и първите европейци в Европа.

    Българите създават най-точния календар на планетата, по който и в момента се сверяват всички атомни часовници в света.

    Българите са създали не само азбука, но и арабските и римските цифри.

    След като въпросното признание бе сведено до знанието на българските управляващи от президента на ЕС Херман ван Ромпой, премиерът Борисов продължи да твори чутовната българска история.

    Той откри метрото, което откритие за малко щеше да бъде помрачено, тъй като не успя да открие пътя до него, но благодарение на древния български дух тази малка пречка бе преодоляна с пренебрежение.

    Самият Ромпой остана впечатлен от продължаващите български постижения в сферата на архитектурата и инфраструктурата и призна, че откритите от българите магистрали са осмото чудо на света, и нарече премиера Борисов – “Българин на ента степен!

    Бившият министър без портфейл Божидар Димитров се напи от радост, но преди това обяви, че от утре цените на билетите за посещение на всички български исторически забележителности се вдигат на 50 евро.

    В същото време президентът на България г-н Росен Плевнелиев в ексклузивно интервю за CNN сензационно обяви, че в първия си живот е бил извънземен овчар на Алфа Кентавър, където е пасял Кентаври.“

  11. Боже, колко заблудени хора! Все още ли се съмнявате, че това е написано от българин? От човек, на който здраво му е писнало. Хич не ми се правете на ущипани вдовици, защото всяка дума е истина.Ще се обиждат те ! И от какво? От истината ли? Е, боли, знам, но какво правим, освен да търкаме клавиатурите, а? Трапезни революционери. Не се гордея, че съм българин! Няма с какво ! Няма нищо, което да крепи националното ми самочувствие!Майната й на БълХария!

  12. Съдейки под купчината неграмотни коментари под тази статия (била тя истина или т*шак като на не-новините), съм склонен да се съглася напълно с автора. Някакви кретени, пишещи на латиница, неграмотно, с адски много правописни грешки, пренебрегващи родния си език, се чувстват обидени. Ми да! От този текст могат да се обидят само наистина прости хора! Хубаво е, че си го признавате без да искате по този начин.

  13. Един народ не може да бъде изследван без пиетет, той не е куче.

    Но няма по-голяма грешка от това пиететът да бъде основа. От тоя момент ние влизаме в една сантиментална поредица, която не е народопсихология, а идеализация.

    Аз имам предупреждението на Джовани Джентиле: че изобщо разглеждането на субекта обективно е една илюзия. Затова е много важно в какъв исторически момент се извършва изследването на поведението на един народ, защото в определен исторически момент се изявяват определени склонности.

    Ние никога не можем да видим отново българския народ през очите на Вазов. „Хубава си татковино“, „Език свещен на моите деди“ – цялата тази (несъмнено много искрена) пледоария не се отнася за един народ, а за определени феномени в поведението на един народ в определено време и място.

    Примерно, когато Аспарух е минал Дунава със своето население, това е един психологически момент с изява на определени качества, които исторически не могат да се повторят. Но това не значи, че това са качества на този народ завинаги.

    Защото днес, когато се обръщаме към изучаване на българската психика, не можем да кажем абсолютно нищо позитивно. Никъде не срещаме масово поведение на достойнство, на човешки характер, на убеденост.

    В цялото поведение на т. нар. народни маси има една огромна адаптация, консуматизъм от утопичен вид, който материално, икономически не се осъществява, но непрекъснато се осъществява психически…

    Владимир Свинтила, Етюди по народопсихология на българина

  14. ГЕНЕРАЛНАТА МЕРЗОСТ НА БЪЛГАРСКИЯ ЖИВОТ

    Автор: Владимир Свинтила

    1. „Това е една много болезнена тема: генералната мерзост на българския живот и свързаните с тази мерзост общонационални пороци, примерно предателството – не като предателство, а като интимно убеждение, като дълбоко вътрешна програма, програма за защита, като идея, че всичко е позволено, щом светът е такъв.

    Тъй като по отношение на индивида се действува със средства, които са невъобразими и неповторими. Става въпрос за следното, както вече го разгледахме: конституира се едно нескончаемо състояние на мерзост, което е в постоянния триумф на една безлична общност.

    Която не може да бъде общност, защото общността се диференцира, а тази общност не се диференцира; общността има структури, а тази общност е аморфна. Общността е свързана с идеята за отговорност, ако искате, водачески принципи, просто функциите на референтни групи (ако водачески ви звучи остаряло или смешно).

    В общността, за която говорим, която се конституира исторически в България, няма елементите на туй, което социологията разбира като общност – нито структури, нито нива и т.н.

    Има един псевдоуниверсализъм, с тип на народничество, определян като народ – това не е народ. Определян като народностно начало – това не е народностно начало. И в него, като се вгледаме, откриваме това, което нарекох динамически консерватизъм и което заслужава много по-грубо наименование, но нека останем при този термин.

    При което винаги имаме, грубо казано, едно тържество на многото над човешките отделности. Защото не можем да говорим нито за маса в истинския смисъл на думата, нито за личности.

    Това е едно негативно обстоятелство, което се конституира не заради това, примерно, че тука населението е глупаво, грубо, престъпно и т.н. Това са просто

    исторически обстоятелства,

    които се напластяват и по същество представляват

    най-древния триумф на селската община и на градската клиентела на Античността.

    (Следва)

  15. Абсолютно е прав този човечец, не знам колко години е бил в България и как толкова добре ни е опознал като народ хахаха, а вие, които искате да го съдите хахаха трябва да сте много прости да не сте познали в написаното нашата смешна българска реалност 🙂

  16. За съжаление има много истина в тази статия , без значение кой е автора и . Обидното е , че всички са сложени под общ знаменател , прости . Доста простотия има в България , но има много достойни за уважение хора , трудолюбиви , умни , внимателни , предприемчиви и …… , но техния живот не е лек , защото това не са стойностни качества , качества ценени в България.

    Трябва обаче да проумеем , че на готово нищо не се получава , че ако не пазиш няма да имаш и да събудим състраданието в себе си , като помагаме на близките в беда , а не да ги подминаваме с ирония и злоба , на ти така ти се пада и разни подобни .

    Трябва да бъдем по-добри помежду си , по-загрижени за всичко и всички , което ни заобикалят и така и животът ни ще стане по-лек и стойностен.

    А за управниците изобщо не ми се коментира , те не мислят за народа и за държавата , те мислят само за себе си . Затова е „болен “ и народа .Беден , болен и изчезващ ………….

  17. Леле леле колко умни англичани унищожи ли си тяхната природа пък, дошли тук да ни учат как да пазим нашата.Няма българска къща на която да са почукали да не са поканени и сложено на масата от всичко (а понякога и всичко)което имаме понеже сме крадливци и изманници,но ние тъпаците имаме много хубава поговорка „храни куче да те лае“.И тъй като съм кух човек с без ценностно мислене ще спра до тук, за да не използвам някои епитети които биха обидили автора и ако имате някакви проблеми“Каквото повикало такова се обадило“.

  18. az sushto moga da kaza
    she nashiq narod (bulgarskiq) se gordee s tezi koito go obraha i tezi koito go dovedoha edva li ne do proseshka toqga vmesto da se sramuva toj se hvali stqh kolko bogati sa stanali i kolko kadurni sa bili …
    donqkude avtora ima pravo na tazi statiq

  19. КЪМ РОДИНАТА /Атанас Далчев/

    Не съм те никога избирал на земята.
    Родих се просто в теб на юнски ден във зноя.
    Аз те обичах не защото си богата,
    а само затова, че си родина моя.
    И българин съм не заради твойта слава
    и твойте подвизи и твойта бранна сила,
    а заради туй, че съм безсилен да забравя
    за ослепелите бойци на Самуила.
    Да търси който ще във теб сполука бърза
    и почести и власт със страст една и съща,
    страданието мен по-силно с теб ме свързва
    и нашата любов в една съдба превръща.

  20. Не,че не съм съгласна с изнесеното в материала.Ако е бил англичанин знам какво да му кажа.Но ме боли,че го е писал българин.Личи си,че не е различен от описания образ.Ако искаш да те уважават другите,сам се уважавай и направи възможното да го правят и другите.Кой и роден и чужд големец не се опита да смаже този народ,с всички средства.Какво ти направи да се променят нещата.Та този народ сме аз,вие,нашите родове и нашите приятели

Вашият коментар