2024-08-14

187 thoughts on “Очерк на един „англичанин“ за България: “Няма по-прост народ…”

  1. Всъщност българите са прекрасни хора и имат прекрасна поговорка: „Всяко стадо си има мърша“, имайки предвид именно хора като съчинителите на горния пасквил от „Нам`кво си чикаго“. Но и цял един народ, колкото и да е мъдър, не е в състояние да си представи колко наистина скапана мърша трябва да си, за да съчиниш подобна повърня именно за своя народ! Срам ме е, че ви има!

  2. Да си българин е проклятие и благословия, може би….

    , каквито и да сме – черногледи, завистливи или гладни, имаме славянски души!’ Намирам статията за расистка. Като противоотрова предлагам следния текст, думи на героинята Дария, рускиня, женена за англичанин, от разказ на Уилям Самърсет Моъм.

    ‘I dont want people to be amiable and kindly. I want them to be vital and passionate. I want them to be interested in mankind. I want them to attach more importance to the things of the spirit than to a gin pahit or a curry tiffin. I want art to matter to them, and literature. Have you got a soul?’

  3. Боже мой, дами и господа от Тази медия! Ако знаете колко ме е срам от вас заради спокойствието с което повръщате върху цял един народ, заради противната лекота, с която нанасяте рани върху езика и душата на един народ, страданията за когото не са прекъснали от 1000 години насам! Какво значение има дали написаното е измислица, дали е истина или не, щом ВИЕ сте в състояние да напишете подобна помия, щом сте паднали толкова ниско, че човек трябва да се неведе и поклони ниско на клата, в която сте паднали и да се взре в нея, за да ви забележи?!

  4. S takyv Prinz- Oligofren kakvo poveche ochakvate ot patetichnite neshtatnici – britancite

  5. Mariana said:

    sunshine.1988 said:
    Държа да ми бъде обяснено какво точно означава, цитирам:
    Източник- Бъзикилийкс-Истината такава, каквато можеше да бъде!?
    И защо не открих нищо по темата в google.uk ????

    Из http://neverojatno.wordpress.com/author/chergar/
    (Бъзикилийкс – Истината такава, каквато можеше да бъде!?)

    „Всичко написано на тази страница е художествена измислица и не отговаря на действителността.
    Съвпадението с реални събития, свързани с действително съществуващи субекти и обекти, носещи същите имена както героите в изложените писмени текстове е случайно и неволно. Всеки читател и посетител на тази страница приема безусловно гореизложеното.
    Читателите са единствените, които носят отговорност, за това как приемат информацията от художествените измислици.“

    http://neverojatno.wordpress.com/2012/04/21/prost/
    Очерк на един англичанин за България: “Няма по-прост народ от българския”

    # 28 април 2012 at 9:20 A

    –––––––

    Mariana said:
    ….
    Ако и вие не сте разбрал, това е фантастична история, художествена измислица, както изрично пише в сайта Neverojatno.wordpress.com, от който е препубликувана.

    # 14 юни 2012 at 1:01 AM
    Из http://neverojatno.wordpress.com/author/chergar/
    (Бъзикилийкс – Истината такава, каквато можеше да бъде!?)
    „Всичко написано на тази страница е художествена измислица и не отговаря на действителността.
    Съвпадението с реални събития, свързани с действително съществуващи субекти и обекти, носещи същите имена както героите в изложените писмени текстове е случайно и неволно. Всеки читател и посетител на тази страница приема безусловно гореизложеното.
    Читателите са единствените, които носят отговорност, за това как приемат информацията от художествените измислици.“

    Това вече втори път го обяснявам тук. Първият път беше преди доста дни. Надявам се трети път да не се наложи.
    # 27 май 2012 at 8:41 AM

    –––––––––

    Mariana said:
    Драги gaby, вие или сте поредният читател, който не е разбрал (докога това…?), че този текст е фантасмагоричен, или просто не ви е ден и се чудите кого да обидите.
    # 6 юни 2012 at 7:29 AM

    ––––––––––––
    Тодор Панайотов said:

    Много се чудя до кога тази статия ще се върти в Интернет, а хората ще и вярват.

    Направете едно проучване и който ми даде линк към оригиналната статия или поне линк към информация за реалният човек писал статията, така нареченият Едуард Стърнс, ще повярвам.

    До тогава тази статия си остава жълтурка пусната от българските редактори на някой електронен вестник.

    Проверете , такава статия няма. Още повече, че била и популярна.
    # 14 юни 2012 at 1:01 AM

    ––––––––––––

    Уважаеми читатели, моля не пишете повече коментари под този текст с едни и същи въпроси, на които колкото и да се отговаря, все ще има изглежда още някой разбрал-недоразбрал, прочел-недопрочел и реагиращ, простете, че го казвам, малко или повече първосигнално.

  6. Много се чудя до кога тази статия ще се върти в Интернет, а хората ще и вярват.

    Направете едно проучване и който ми даде линк към оригиналната статия или поне линк към информация за реалният човек писал статията, така нареченият Едуард Стърнс, ще повярвам.

    До тогава тази статия си остава жълтурка пусната от българските редактори на някой електронен вестник.

    Проверете , такава статия няма. Още повече, че била и популярна.

  7. Драги gaby, вие или сте поредният читател, който не е разбрал (докога това…?), че този текст е фантасмагоричен, или просто не ви е ден и се чудите кого да обидите.

    Не обиждайте разбрал-недоразбрал когото и да било.

  8. Скучна статия, дори не можах да й се издразня. Ех само как обичам, българи,които мразят България, не сте достойни да се наричате такива.

  9. How can Bulgarians have such low self-esteem to publish this kind of crap? I doubt that any Englishman would have said what the article claims (which is a string of insults, nothing else), and if he has, then he will be really better off in the UK and I wish him good luck. Bulgaria is currently flooded with western european citizens who seek (and, most importantly, find) a much better life here, so it is high time that our ego as a nation becomes normal.

  10. Nik (author) said:
    “ В този смисъл е и опитът да бъде представена книгата „Второзаконие“ и …“
    Уважаеми Ник,
    формата на сайта не позволява необходимата аргументация, но:
    Понеже съм израснал в Тракия, селото на бащиният ми род е било горено 9 пъти от турците, майчиният ми род е от границата с Турция, където е наблизо Петрова нива и говорят автентичен“тракийски“ език, ще ти отговоря с нашенска дума: От девет дерета вода носи! За ди си аргументираш Безструктурното управление. Даже няма нужда и от превод …за лаици.
    Виждам че теорията на генерал К. Петров работи безотказно като математически модел и в социалните отношения. Аз съм я изучавал само в „Автоматика и телемеханика“.
    В майчиното ми село, на плевнята се казва Дам. Това е оригинална „тракийска“ дума. Не знам на теб кой ти е майчиният език!
    Низал съм и тютюн, но президент-пудел няма да стана. Защото не мога да бъда управляван безструктурно.
    В Регионалният Шуменски музей се намира част от гробницата на Гонимаседзе. Самата гробница е в Смядово. Съпругата на аристократа Севт, пълководец на Рекс Дромихет, разбил 2 македонски армии. Гробницата на любимата му е шедьовър като архитектура. Близка е с тази на Мидас във Фригия и минойско-микенските саркофази.
    Така че, мястото на жената в обществото ни до идването на интернационалистите преди 70 год. е само едно и единствено: Богиня, майка и стопанка.
    Вместо да четеш преразказани истории, прочети още какво пише Херодот: Буквално описва „възкресението“ 500 г. преди Ицето и то чрез един от Патриарсите ни Залмокс.
    Думата „език“ в така нареченият старобългарски език означава още и НАРОД. Така че не се срамувам да се наричам езичник-произлязъл от народът си.
    Друг е фундаменталният въпрос, че Първо-Християнството съществувало до конгреса-събор през 382г. в Цариград, на който конгрес не е допусната делегацията на готската служба водена от ОYРФIЛА, е религията на Залмокс и вавилонските царе от Халдея. От УР халдейски идва Орфей-Урфил-Рофин-Рофинка : Служител на Божият Закон.
    Затова Фружин Шишман, като представител на българската династия, участва на Европейският форум за кръстоносен поход срещу Терция с герб на който пише: Рекс халдероум. Затова българските князе в „Именника“ извеждат потеклото си преди да управляват 500 години оттатък Дунава…от асирийските царе. Днес брадатите кореми с крака не са казали и една дума за среща с асирийската черква. Да не говорим , че в Чикаго се намира основната Асирийска диаспора и седалището на Асирийската черква – по кондиките Първата Християнска Черква.
    Всичко това е съсипано само за 70 години интернационализъм, чалга и ромско приобщаване.
    Всичко което се „описва“ в „английският“ памфлет го няма до 1945 г.
    Дотогава има 100% собственици на земя. Както се казва в Манифеста на един Призрак бродещ из Европа – всичко опира до това кой притежава „средствата за производство“.

  11. Трансперънси Интернешънъл“ огласи резултатите от международния Индекс за възприятие на корупцията за 2011 г., като

    България е посочена на първо място по корумпираност в ЕС, предаде БГНЕС.

    Индексът за 2011 година обхваща 183 страни, които са групирани по географски или политико-икономически признак.

    България е посочена като най-корумпираната държава в ЕС, като с индекс 3.3 заема 86 място в света (колкото по-нисък индекс и по-назад в класацията – толкова по-голяма корупция).

    Това е спад в сравнение с миналата година, когато България бе на 73 място с индекс 3,6 – припомня БТА.

    В рамките на изследването за България тази година са включени два нови източника – доклад за оценка на политическия риск, който дава оценка от 2,6 пункта,

    и индекс за върховенството на закона с оценка от 2,7 пункта, предаде БТА.

    Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“ посочи при представяне на изследването, че оценките на новите два източника дават ниски стартови позиции на страната.

    Дадена е

    ниска оценка на ефективността на наказателното правосъдие, на

    нестабилността на законодателството и

    недостатъчно ефективните мерки за санкциониране на публични лица, които са имали несъответстващо на изискванията на закона поведение.

  12. Руснаците имат израза

    Задеть за живое„,

    а ние – българите –

    Да го настъпиш по мазола„.

    Въпреки някои нюанси, и двата израза почти идентично говорят за едно:

    темата засяга болно място, човърка открита рана.

    Не познавам автора, идентифицирал се като „CHERGAR“ – нямам дори представа дали е едно лице или пък събирателен образ (своего рода Никола Бурбаки, но в сатирата). Нито пък прегръщам изцяло идеите и внушенията, които прави в публикациите си – някои са диаметрално противоположни на разбиранията ми.

    Що се отнася до „очерка“ на „англичанина„, намирам го за жестока, пълна с грозни истини, безпощадна сатира на българското злободневие. В рамките на баналната шега са казани тъжните истини за ступора, в който е изпаднало населението ни в резултат на почти седемдесетгодишна атеистична обработка.

    Каквато, впрочем, се пробва да ни пробутва и „Искандер„.

    Юристите имат такава поговорка:

    Върховният съд не е за едни майка, а за други – мащеха…“

    (Преведено като за лаици: тълкувателните решения на Върховния съд дават възможност за диаметрално противоположни изводи в различните казуси).

    В този смисъл е и опитът да бъде представена книгата „Второзаконие“ и няколкото стиха на пророк Исайя като аргумент за манипулативна същност на Библията. Но тези цитати нито са цялата Библия, нито пък са „Книгата в орехова черупка“ (т.е. олицетворение на нейната същност).

    Седем века по-късно зачинателят на нашата, християнската вяра, каза нещо, което старозаветните цитатници би трябвало да знаят, защото се отнася за същия предмет:

    Йерусалиме, Йерусалиме, който избиваш пророците и с камъни убиваш пратените при тебе! Колко пъти съм искал да събера чедата ти, както кокошка събира пилците си под крилете, и не рачихте. Ето, оставя се вам домът ви пуст.“ (Матей 23:37-38).

    Що се отнася до другото внушение – за ролята на жената в тракийските езически вярвания – тежко и горко й, ако постъпваха с нея по древния обичай: орисията на любимата съпруга е да легне жива, също като любимите ездитни добичета, в гробницата на повелителя си.

    Впрочем, такава е била съдбата и на всеки по-издигнат духовно и физически член на тракийското племе:

    подхвърлен високо във въздуха, набучен на десетки подложени отдолу копия;

    ако е умирал мигновено – значи боговете са благосклонни към племето, чийто пратеник е жертвата;

    ако ли пък агонизирал – значи жертвата не е добре приета.

    (И понеже образованите чужденци са ни идентифицирали с древните траки, то по тази причина са лансирали легендата, че българите не търпят някой да е по-изявен сред тях – смятали, че мястото му не е сред простото население, а при боговете – и скоропостижно го изпращали „там“).

  13. anonimen said:

    „Ужас!!!
    ЕвроЧикаго, вие така ли защитавате имиджа на България?
    А се пишете на родолюбци!
    Обаче невероятната комплексарска злоба, съчетана с мания за непризнато величие (защото няма как да стане) не могат да родят нищо друго.“

    Драги анонимен от ДАБЧ,
    скоро не бяхте ни гостувал…

    Драго ми е, дето се казва, да „ви видя“ пак, както и „позитивизма“, дето го излъчвате 🙂

    Ако и вие не сте разбрал, това е фантастична история, художествена измислица, както изрично пише в сайта Neverojatno.wordpress.com, от който е препубликувана.

    Из http://neverojatno.wordpress.com/author/chergar/
    (Бъзикилийкс – Истината такава, каквато можеше да бъде!?)

    „Всичко написано на тази страница е художествена измислица и не отговаря на действителността.
    Съвпадението с реални събития, свързани с действително съществуващи субекти и обекти, носещи същите имена както героите в изложените писмени текстове е случайно и неволно. Всеки читател и посетител на тази страница приема безусловно гореизложеното.
    Читателите са единствените, които носят отговорност, за това как приемат информацията от художествените измислици.“

    Това вече втори път го обяснявам тук. Първият път беше преди доста дни. Надявам се трети път да не се наложи.

    Не знам, впрочем, и защо много читатели все тук се тълпят – дали защото провокацията на тази художествена измислица е била чак толкова сполучлива, или защото читателите гледат къде повече коментари има и там, където има повече, там четат и пишат…

  14. Мирослав Йонев said:
    „Която нация прави това тя е ВЕЛИКА …“
    Генерал Константин Петров извежда този начин на поведение, в “Тайны управления человечеством”, като Безструктурно управление. Т.е. няма нужда от супервайзор и мениджмънт в управлението. Обекта на управление доброволно си слага наколенките и хваща ибрика.
    Евалла на религията ти, ашколсун на вярата ти:
    Второзаконие4:1
    Сега слушай, Израилю, повеленията и съдбите, които ви уча да вършите, за да живеете, и да влезете и наследите земята, която ви дава Господ Бог на бащите ви.

    Второзаконие 15:6
    Защото Господ твоят Бог ще те благославя според както ти се обеща; и ще заемеш на много народи, но няма да вземаш на заем; и ще владееш над много народи, но те няма да владеят над тебе.

    Второзаконие 23:19
    Да не заемаш на брата си с лихва, било пари с лихва, храна с лихва, или какво да е друго нещо, което се заема с лихва.

    Второзаконие 23:20
    На чужденец бива да заемаш с лихва, а на брата си да не заемаш с лихва; за да те благославя Господ твоят Бог във всичките ти предприятия на земята, в която отиваш да я притежаваш.

    Второзаконие 28:12
    Ще ти отвори Господ доброто си съкровище, небето, за да дава дъжд на земята ти на времето му, и да благослови всичките дела на ръцете ти; и ще даваш на заем на много народи, а ти няма да вземеш на заем.

    Исая 60:
    10 Чужденците ще съградят стените ти, И царете им ще ти служат; Защото в гнева Си те поразих, Но в благоволението Си ти показах милост.
    11 Портите ти ще бъдат винаги отворени, Не ще се затворят ни денем ни нощем, За да се внася в тебе имота на народите, И да се докарват царете им.
    12 Защото оня народ и царство, Които не би ти служили, ще загинат; Ония народи дори съвсем ще се съсипят.

    Една религия и ценностна система се тества единствено с лакмуса наречен „Място на Жената в обществото“. Безмълвен свидетел на нашата ценностна система са фреските от храма в Казанлък от 4 век пр.н.е. Тогава Второзаконие е току що било компилирано от вавилонските и шумерски книги. На стените на тракийският храм има само и единствено едно : Нейно Величество Жената – богиня, майка и стопанка.
    Преди 70 години, интернационалните ти ментори направиха от тази жена пролетарска работничка, работеща в ритъма „5 работни и 2 потни“. Отродиха я от домашното огнище и съпружеските тайнства. Преди 22 години я направиха точно като в писанието ти – стока, съпоставима с осела и другият добитък – проститутка.
    Като цяло памфлета „на англичанина“ е неуспешен опит в стил чалга-журналистика.
    Имаме достойни образи от творбите на класика – Киряк Стефчов и Паисиевият „О, неразумний…“ Евгений Вулгарис преименувал се в Русия на Евгений Болгарски.
    Ето и за размисъл скръбтта на Великият Яворов:

    Къде си ти, родино моя?
    Във този хълм и онзи дол,
    които днес един, друг
    утре ще насели ?
    Не, ти си в мен, родино
    моя.
    И радостта е скръб.

  15. Ужас!!!
    ЕвроЧикаго, вие така ли защитавате имиджа на България?
    А се пишете на родолюбци!
    Обаче невероятната комплексарска злоба, съчетана с мания за непризнато величие (защото няма как да стане) не могат да родят нищо друго.

  16. Константин Петканов писа:

    „…Никой българин не счита себе си за по-ниско стоящ от другите; обратно, всеки е склонен да се постави наравно с най-достойния, и тази черта на българина определя както обществения, така и личния му живот.

    В обществения живот тя се проявява като един демократизъм, който не търпи различия и затрива личностите…“

    Петканов. К., Културният път на българина. Литературни опити. – С., 1930, с.57.

    Е, аз пък познавам много българи, които имат чувство за реализъм и са достойни обикновени хора.
    Именно демократизма като вид технология на управление е наложил мнозинството над малцинствата.
    Обикновено личностите се самозатриват, защото не са достатъчно борбени или не притежават обаятелност, за да привличат масите. А и повечето личности не умеят да общуват с обикновените хора, затова и гласуваха за БСП, ГЕРБ и НДСВ.

  17. И коя нация е тази, която ПРАВИ ТОВА?! Бихте ли посочили, моля.

  18. „Мирослав Йонев said:

    Която нация прави това, тя е ВЕЛИКА!“

    Такава е мечтата ми и за нашата, българската нация.

    Амин!

  19. Която нация прави това тя е ВЕЛИКА –

    20:1 Тогава Бог изговори всички тия думи, като каза:
    20:2 Аз съм Иеова твоят Бог, Който те изведох из Египетската земя, из дома на робството.
    20:3 Да нямаш други богове освен Мене.
    20:4 Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята;
    20:5 да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,
    20:6 а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.
    20:7 Не изговаряй напразно Името на Господа твоя Бог; защото Господ няма да счита безгрешен онзи, който изговаря напразно Името Му.
    20:8 Помни съботния ден, за да го освещаваш.
    20:9 Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела;
    20:10 а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти;
    20:11 защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети.
    20:12 Почитай баща си и майка си, за да се продължават дните ти на земята, която ти дава Господ твоя Бог.
    20:13 Не убивай.
    20:14 Не прелюбодействувай.
    20:15 Не кради.
    20:16 Не свидетелствувай лъжливо против ближния си.
    20:17 Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито слугата му, нито слугинята му, нито вола му, нито осела му, нито какво да е нещо, което е на ближния ти.

    ако не правите това значи сте -ЛЪЖЦИ КРАДЦИ ЛИЦЕМЕРИ И ВСИЧКО ПОДОБНО

    и ще бъдете съдени като такива

    ПОКАЙТЕ СЕ НАВРЕМЕ

Вашият коментар