2024-07-17

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Венеция ще се отделя от Италия!

    В силно развития северноиталиански регион Венето от 16 до 21  се състоя референдум за отделяне и излизане от Италия.

    Герб на Венето
    Герб на Венето

    Венето е регион, в който влизат 7 провинции, в това число Венеция, Верона и Падуа. Всеки жител на Венето получи на домашния си адрес индивидуален код, чрез който можеше да се регистрира за участие в референдума. Гласуването бе в избирателни секции, по телефона или в интернет.

    От участвалите в референдума за независимостта на северния италиански регион Венето 2 360 235 избиратели (73.2% от електората) създаването на независима Република Венето са подкрепили 89%. Това стана ясно след пълната обработка на резултатите от гласуването.

    Така стана ясно, че мнозинството жители на италианския регион Венето, главен град, на който е Венеция, подкрепят излизането му от състава на Италия, съобщава в. „Либеро Куотидиано“. Те отговориха положително на главния въпрос: „Искате ли Венето да стане независима и суверенна федеративна република?“

    „Това е началото на венецианската пролет“ – обяви веднага след като станаха известни резултатите Джанлука Бузато – лидерът на движението за отделяне от Италия. „Самоопределението на населението на Венето е цивилизована борба“ – каза Бузато.

    Инициаторите на електронното гласуване обявиха началото на процедура за отделяне от Италия. Освен това подготвя се проект за провеждане на референдум на официално равнище. Причина за организирането на отделянето на Венето от Италия е тежкото данъчно бреме за спонсориране на бедната южна част на Италия. След отделянето населението на региона се надява значително да намали данъците, които плаща на централната власт в Рим – от €77 млрд. на година на около €55 млрд. /БЛИЦ/

  • Плевнелиев отказа категорично да промени указа си за ЦИК

    691376„Категорично няма да променя указа си за ЦИК. Няма да допусна гласът на българските избиратели да бъде подменен, още повече – използвайки джобни калкулатори и креативно местене на запетаи. Аз си свърших работата, очаквам и парламентът да си я довърши“, каза президентът Росен Плевнелиев в интервю пред БНТ.

    Скандалът започна в четвъртък, когато Плевнелиев реши, че парламентарните сили не могат да се разберат за квотите в ЦИК, и ги определи сам. Ползвайки собствена математика, той даде на ГЕРБ 6 редови членове на ЦИК, на БСП – 5, на „Атака“ и на ДПС – по 1. Изборният кодекс го задължи да даде по едно място на още две политически сили – НДСВ и Синята коалиция. Така Плевнелиев определи 15 от 19-те членове на ЦИК.

    Според Изборния кодекс останалите 4 места в ЦИК се определят от парламента. Тези 4 места са за ръководството на комисията – председател, двама заместници и един секретар. Те трябва да се разпределят между 4-те парламентарни сили.

    Малко след решението на Плевнелиев мнозинството в НС директно обвини държавния глава, че нарушава конституцията и дава едно място повече на ГЕРБ за сметка на ДПС. В пленарна зала бе прието друго разпределение на състава на ЦИК – 5 места за ГЕРБ, 5 за БСП, 2 за ДПС, 1 за „Атака“. БСП и ДПС решиха да не спазват Изборния кодекс и отказаха да подкрепят представител на ГЕРБ в ръководството на ЦИК.

    БСП и ДПС настояват президентът да издаде нов указ, за да бъде попълнен съставът на ЦИК, която в момента има с един член по-малко. От ГЕРБ пък настояха парламентът да гласува наново кандидатурата им за заместник-председател на комисията.

    „ЦИК не може да бъде третирана и разделяна само заради въображението на един или друг законотворец. Комисията не е двукамарна, тя е една – в нея има не 15, а 19 членове. Те работят заедно, по един и същ начин, както и в местните изборни комисии“, смята обаче Плевнелиев.

    Източник:  в. „Сега“

  • Джеймс Робинсън: С държава, основана на връзки и кланове, не се постига много

    Алексей Лазаров, Петър Карабоев,  в. „Дневник

     

    Джеймс Робинсън. Снимка: Надежда Чипева, в. "Дневник"
    Джеймс Робинсън. Снимка: Надежда Чипева, в. „Дневник“

    В световния бестселър „Защо нациите се провалят“ авторите проф. Джеймс Робинсън от Харвард и Дарон Аджемоглу от Масачузетския технологичен институт отделят много внимание на това колко важни за успеха на една държава са добрите институции. България обаче е с доста незавидна история на институциите, включително защото е била дълго време в Османската, а после и в съветската империя.

    Разговаряме с проф. Робинсън в София преди публичната му лекция в четвъртък (тя вече се състоя – бел.ред.), по покана на Българското училище за политика „Димитър Паница“ с подкрепата на фондация „Америка за България“.

    .

    – Възможно ли е изобщо да бъдеш успешна държава в тази част на Европа и с такова минало?

    – Историята на вашата страна наистина идва от една част на Османската империя със слаби институции – изключително селски райони, без висока степен на интегриране в пазарите и търговията и управлявана по патримониален начин. После сте били част от съветската империя. И затова смятам, че днес – особено през последните 25 години – сте постигнали забележителен успех.

    Да, имате проблеми, но те не са ужасни. Ако се върнете в миналото – през 20-те и 30-те години на ХХ век, дори демократични държави са минали през куп преврати, авторитаризъм, фашизъм. Всяка от успелите държави се е нуждаела от доста време, за да стигне дотук. Никой не постига това за 5, 10 или 20 години.

    – Зависи от гледната точка. Ако гледате от перспективата на Европа, ние сме почти провалена държава – бедна, не се демократизира по начина и с темпото, което очакват в ЕС, не върви борбата с корупцията, организираната престъпност.

    – Това в значителна степен е свързано с механизма на отговорността, особено тази на правораздавателната система. Да си припомним как работеше съветската система на услугите и връзките. Когато една система като съветската е толкова тотално планова, се търсят начини да бъде заобиколено всеобхватното планиране и това подхранва една цяла култура на договорки. Не можеш да си свършиш работата, ако следваш правилата, и трябва да сключиш някакви сделки. Затова комунизмът заля обществото с толкова много неформални връзки и конструкции.

    В България комунистическата партия е най-ефективната в упражняването на властта, губи избори и пак се връща, но винаги остава голяма партия. Това е система, в която хората се научават как да правят политика още в предишната система. Това може би е една от причините да е много трудно да се прекъсне тази родова връзка, клановете, наследствеността… В политиката така се играе тази игра и те са добри в умението да я играят и след рухването на комунизма – имат политическа машина, изградени мрежи на лоялност, покровителство и връзки с твърдия си електорат.

    С хора, израснали в комунистическата държава на връзките, е много трудно да се гради демокрация.

    Демокрацията не се справя особено добре в изграждането на отговорна власт, в дисциплинирането на политиците. Клиентелизмът и купуването на гласове са едни от най-ярките прояви на това.

    – В контекста на вашата книга ЕС се опита да реформира едни „извличащи“ институции в демократични „включващи“ институции. На места като Балтика или Словения имаше успех, в България и Румъния – не толкова. Защо?

    – Вече говорихме за ролята на историята, за разлики, отиващи векове назад. Но има значение и конкретният ход на събитията. Ако комунистите не бяха спечелили първите демократични избори в България, те сигурно щяха да бъдат принудени да се реформират по-рано. Вижте какво стана в Полша – там под натиска на „Солидарност“ и изборни поражения компартията трябваше да се „преоткрие“, да реагира на различна институционална динамика, да разбере, че не може да се продължава по стария начин и трябва да се направи нещо различно. В България, изглежда, комунистите се справят доста по-добре в това да продължават да я карат по начина, по който са свикнали.

    Но не може всичко да се обяснява изключително с този опит. Имат значение също конституционният избор, икономическата структура, гражданското общество.

    – Преди 20 години за страни като България без институционалния опит, за който говорите, беше предложена „магическата“ формула „демокрация плюс пазарна икономика“. Как ще коментирате ролята на външни фактори и идеи в началото на една дълбока промяна?

    – Личното ми мнение е, че рецептата „демокрация плюс пазарна икономика“ е много наивна, защото, за да имате функционираща пазарна икономика, се нуждаете от множество институции. Това е и проблемът, който имаме с икономистите. Те виждат пазарите, борсите, цените и т.н., но не виждат институциите, в които са вградени тези елементи. А когато такива институции просто ги няма, те трябва първо да бъдат изградени. Затова смятам, че този подход е впечатляващо опростенчески.

    Първо, трябва държавата да работи, да предоставя ред, сигурност, спазването на договори, правосъдие, образование… Ако държавата не предоставя тези базови обществени услуги, не можете да имате и пазарна икономика. Само с едната приватизация също не създавате нищо, трябва да се гради.

    Когато имате държава, основана на връзки, кланове, неформални зависимости, дори политици с най-добри намерения не могат да постигнат много, защото не успяват да ангажират хората да сътрудничат с държавата. Те приемат закони или налагат правила, но администрацията не работи и не ги прилага, защото е корумпирана, некомпетентна или постоянно се сменят хората в нея.

    – В картината, която описвате, не чувам нищо за олигархичните режими и за „железния закон на олигархията“ (тя се брани яростно и всяка промяна всъщност е смяна на едни олигарси с други). Как се разкъсва този порочен кръг?

    – Има различни модели на олигархия. Някои неща са свързани с начина, по който се реформират старите елити. БКП например се е преформулирала като БСП, но също така има и нови лица, които влизат в системата и започват да играят по старите правила.

    Нямам магическа пръчица за решаване на този проблем. Едва ли някой друг също има рецепта за разкъсване на такъв порочен кръг. В книгата си ние говорим, че подобни големи промени изискват много широка коалиция, обхващане на значителна част от обществото.

    – А каква е ролята на такава институция за успешната демокрация, каквато са свободните медии?

    – Свободните медии са изключително важни за свободното общество. Не можете да изградите функционираща демокрация, ако хората не знаят какво става.

    В края на книгата ни има прекрасен пример, който аз много харесвам. Той е от Перу от 90-те години, когато президентът Алберто Фухимори опитваше да контролира политици, съдии, медии… Той подкупваше върховни съдии, но се оказва, че мащабите са различни – да подкупиш член на Върховния съд излиза около 25 000 долара на месец, т.е. целият Върховен съд на Перу можеш да го „купиш“ за малко над 100 000 долара.

    Но контролът над основната телевизия в страната излиза 1 милион долара на месец. Което идва да каже, че са имали система, в която най-големият ограничител на авторитарна власт не е бил Върховният съд, а медиите.

    Без функциониращи медии няма надежда за изграждане на „включващо“ общество, реформиране на институциите, а хората да разберат какви са проблемите, за да действат заедно. Много държави са слаби, именно защото хората не успяват колективно да видят какъв им е проблемът, много са разпокъсани, следват раздробени интереси и не могат да формулират колективна визия за по-добро бъдеще.

     

  • Фарсът обсъждене на проекта за нов Наказателен кодекс

    Отбий номер пред Брюксел и прах в очите на хората

    .

    Материал на Ruse-future.com

    Снимка: Скрийншот от видеозапис на обсъждането.
    Снимка: Скрийншот от видеозапис на обсъждането на проекта за нов Наказателен кодекс, проведено на 19 март в НДК

    След ред граждански протести по повод безобразията в българската съдебна система, всички те останали без никакво отношение на управниците към тях, през зимата на 2013 г. Европейската комисия, залята от писма на недоволни български граждани, се обади и напомни на правителството, че даденият срок за промяна изтече и ще има санкции. Това бе причината проектът за нов наказателен кодекс да бъде „изваден от нафталина“ и Зинаида Златанова, заедно с правната комисия при Парламента, да го подложи на обществено обсъждане. Нека припомним, че граждани на Русе цяло лято посрещаха стотиците чуждестранни туристи, посещаващи България с туристически кораби, които при първата си крачка в България бяха посрещани с приветствието „Добре дошли в страната на чудесата! В нашите съдилища можете да продадете и купите всяка човешка съдба!“. На отплаване пък те отнасяха със себе си „Диплом за оцеляване в България, защото не си бил ограбен, изнасилен или измамен и се завръщаш неощетен на борда“. Сред тях бяха видни общественици, бизнесмени и политици, които отнасяха новината за случващото се у нас из целият свят. Тогава искането на протеста бе единствено гражданите да бъдат изслушани за ставащото в България от правната комисия и министъра на правосъдието. Това не впечатли управниците и те не реагираха.

    Припомняме, че проектът за кодекса бе публикуван на сайта на министерството точно преди коледните и новогодишни празници, а скокът за внасяне на предложения по него бе веднага след техния край. Това създаде настроението, че всичко се прави умишлено, за да бъде „на тъмно“ но формално прозрачно. От Национална гражданска инициатива Против корупцията, за честно правосъдие и правова държава реагираха и организираха протест под прозорците на кабинета на министър Златанова, точно в момента, когато тя точно там провеждаше брифинг и го хвалеше на журналистите.

    http://youtu.be/OPItW6RlXcs

    Участниците в протеста внесоха искане за задълбочено проучване и обсъждане от гражданските организации, както и конкретни предложения за промени в проекта.

    Шумно рекламирано, но скромно отразено бе организираното от Правната комисия при Парламента и Министъра на правосъдието „Обществено обсъждане“ на проекта, което се проведе на 19 март в НДК.

    Този ФАРС, наречен с гръмката дума „обсъждане“, не бе нищо друго освен отбиване на номера, че нещо се прави заедно с гражданите и, че въобще има някакъв напредък по отношение желанието на управниците да извършат промени в правосъдната ни система. Напълно идиотски и необясним бе регламентът на всяка от участващите граждански организации да бъде дадена думата само за три минути да каже своите забележки, без право на коментар или реплика – време, недостатъчно тези, които години са работили задълбочено, дори да изчетат своите забележки. Една трета от времето за „обсъждане“ бе буквално изядено от безсмислени речи на модератора, министъра на правосъдието, съставителят на проекта и председателя на Правната комисия. Направи впечатление и неуважението към гражданите, демонстрирано с празните места, предвидени за членовете на Правната комисия и табелките пред тях.

    Но „най-впечатляваща“ бе програмата, изработена от организаторите и дадена при започване на срещата, в която присъстваха теми за обсъждане на всичко друго, но не и на най-важните – „Общата част“ (основа на Наказателния кодекс) и „Престъпления против правосъдието“, което създаде настроението, че системата крие предпоставките за корупция и ги пази да не бъдат премахнати.

    Тези скандални обстоятелства бяха причина част от гражданските организации да излязат с декларация, която внесе известният правозащитник Николай Колев – Босия и след безмълвното отношение на организаторите към нея той напусна залата с думите „Не мога да легитимирам този фарс“.

    Представяме Ви видео за най-интересното от събитието:

    http://youtu.be/2xo5s-KRzq0

    В подкрепа на мнението, че обсъждането е фарс, се изказаха и общественикът Вихрен Михайлов:

    http://youtu.be/VUgJDS32J6g

    Скандалът продължи по отношение предложения дневен ред:

    http://youtu.be/uY7aVOCVfxk

    Най-скандалната реплика от „обсъждането“ бе на водещия, който заяви, че това събитие „няма никаква легитимност“!?:

    http://youtu.be/VUgJDS32J6g

    Стана ясно, че темите „Обща част“ и „Престъпления против правосъдието“ бяха избутани в края на програмата в раздел „други“, което даде преценка за отношението на организаторите на събитието към тях. След близо три часа при самия край на срещата, почти със скандал Бойко Никифоров от инициативата успя да вземе думата и да направи няколко забележки, които буквално сринаха смисъла на целия проект. Стана ясно, че той дава пълната възможност на магистратите да преценяват деянията субективно, както и в състава на престъпленията има записани недоказуеми неща, като: деятелят е „имал намерение“, „мислил е“, извършил деянието „с цел“. Без тяхното доказване престъплението не се счита за извършено. Заедно с това не е посочено нито едно деяние за престъпление, когато е извършено от магистрат и те могат да лъжат в процеса, както си искат, а с тези лъжи да вкарат в затвора безнаказано всеки, когото искат.

    http://youtu.be/b6ETNcINVvw

    В подкрепа на искането за наказуемост на магистратите емоционално се изказаха и граждани, сблъскали се с безобразията в съдилищата и дошли за събитието чак от Русе. Константин Илиев потърси отговор от очаквания коментар по отношение наказателната отговорност спрямо юридически лица, а Дида Такева разказа емоционално какво става със съдия, ако го хванат да лъже в Германия.

    http://youtu.be/vpa1E9VRv40

    Национална гражданска инициатива „Против корупцията, за честно правосъдие и правова държава“ заявява, че е необходимо провеждането на истинско обсъждане на проекта за нов Наказателен кодекс, тъй като това е най-важният норматив след Конституцията.

    Инициативата е администратор на двете групи във Фейсбук:

    Стратегия за правова държава

    Страсбург без корупция

  • След семинара на Българо-американската асоциация за Obama Care

    Здраве и Застраховки: Ринг свободен – Obama Care

    .
    BAA_001

    Как да останат хем сити големите звезди от банкови и застрахователните сфери, хем живи и болните хора под тях – това е един не лек въпрос, когато става дума за планини от пари. И къде е мястото на всеки от нас – една прашинка, лудо завъртяна в икономическото торнадо, сред което живеем?

    Това беше и темата на един семинар-дискусия, която беше организирана от Българо-американската асоциация (БАА) в Чикаго на 15 март 2014 г., от 5 часа след обед, в зала за фолклорни танци в „Шилер Парк”, на прекрасния български артистичен състав „Верея”.

    Работата не търпеше отлагане – на 31 март кепенцата хлопват и толкова – който се записал – записал, който не – хем не е осигурен, хем плаща и глоба.

    А цялата история започна още на 9-ия ден в 9-тия месец на 2009 година, когато Президентът на САЩ Барак Обама, в едно свое историческо Обръщение към Конгреса на САЩ, изложи основните пунктове на Програма за реформиране системата за здравеопазване в страната.

    Целта беше ясна: подобряване медицинското застраховане за тези, които имат вече някаква застраховка, създаване на саморегулиращ се „пазар”, позволяващ човек да се осигури за разумни пари, а тези с ограничени средства да ползват намаления и кредити; и не на последно място – въвеждане на задължително изискване за всеобща здравна застраховка, с което да се пресече големият непланиран бюджетен дефицит при лекуването на незастраховани лица. С изричната бележка, че това нововъведение ще засегне само тези граждани и учреждения, които СА В СЪСТОЯНИЕ да заплащат съответните вноски. Обама увери законодателите, че планираните за 10 години 900 милиарда долари не ще доведат до ръст на бюджетния дефицит и ще струва по-малко от войните в Ирак, Афганистан и съкращението на данъците, предприето от предишната администрация на Буш.

    Последва една петгодишна сага, в която Барак Обама изгуби част от поддръжката и авторитета си. Неговите опоненти от дясно – републиканците намериха не малко пукнатини по този незапочнал още да расте към слънцето застрахователен небостъргач. Протести и контрапротести заляха градове и щати. На митинг в градчето Таузънд Оукс – Калифорния, 65-годишен „контраманифестант” разби носа на прекалено устат агитатор за „Obama Care”, при което удареният моментално отхапа част от палеца на атакувалия го с ъперкът опонент. После в болницата отнасят и парчето отхапан палец. Да го зашият. Но лекарите отказват. При ухапване от човек върху пострадалия се пренасяли необикновено много вредни и животоопасни бацили. Особено когато те хапне политически противник…

    В Ибор Сити, събърб на Тампа, Флорида, пък се получи живописен масов бой. Разни групи от фенове и противници на „Obama Care” с бокс и кечови хватки се опитват да се вмъкнат в залата за митинга, където има само 250 места, а дошлите са над 1000…

    … Петилетка след тези куриози за Америка в нашата кокетна танцова зала на фолклорния ансамбъл „Верея”, такива неща не се случиха. Въпреки, че ставаше въпрос за същото. За „Obama Care”.

    Без съмнение това се дължи на едно видимо израстване на интелекта на нашите сънародници, на нашата интелигентност и информираност. Нали? Не напразно това е онзи уникален български град в чужбина, който и в кризисно време има поне пет-шест вестника, сайтове, телевизии и всякакви електронни медии, които добре информират сънародниците ни за всичко. Мнозинството от тях, разбира се, отдавна вече знаят подробностите по медицинското застраховане, което е на прага ни. Е, и на това се дължи, естествено, че на обявената консултативна среща дойдоха по-малко от 1000 души… Имаше комфортно място за всеки.

    .
    BAA_002

    Но тези, които дойдоха, получиха точни и конкретни отговори на своите лични въпроси, според „своя случай”. А случаите, в случая, са както при английския език: колкото много правила – толкова повече и изключения…

    Няма възможност да ги изброяваме и описваме. Сигурно е, обаче, че който дойде, можеше да научи неща, спестяващи му хиляди долари и поне два чифта дисаги от скъсани нерви… Българо-Американската асоциация стана през последните години добър съгледвач на пулса на българката общност в Чикаго. Години наред на традиционните „Български дни в Чикаго” асоциацията среща нашите сънародници с американски законници – пряко „от извора” – Централният офис на Главния прокурор на щата Илинос – лейди Мадиган… Идват още представители на бизнеса, образованието, обществената сигурност и пр.

    Това се дължи на особено бойкото и далновидно звено адвокати, които са в Асоциацията – като сегашния й председател Цветелина Бойновска и София Знаймер, на опитния, бих казал – мениджър на цялостната организационна дейност, проф. Никола Чаракчиев, на зам.председателя Петранка Стаматова, която има цяла библиотека от идеи и дейности в бъдещите си планове.

    Според проф. Чаракчиев специално поканеният лектор, Анна Русева, която е сред най-познатите застрахователи в Чикаго – благодарение и на нейните статии в печатните издания, е успяла да представи стройно и разбрано сложната материя, пред която нетренираният човек може да капитулира още на старта. Адвокат Цветелина Бойновска успява да разясни и представи отлично, на много близък до разбираемия за всеки човек език, цялата правна стилистика. Затова и, пропускайки конкретиката, която е била добре изяснена на този много сполучлив „семинар”, като например какво е: „компресираното покритие на квалифицираните планове от Маркетплейса, предлагащи го без дидактибъл и ко-иншуранс”, мога да кажа направо, че целта на инициативата е постигната.

    Присъстващите на тази и на различните други информационни срещи, семинари, дискусии и пр, организирани от БАА, са все по-близко до необходимата реалност – да си информиран човек в препускащото на галоп общество! Особено в САЩ. Затова и Българското Чикаго е стабилен обществен субект, който умее вече да се развива добре в различни обстоятелства, не се мята като обрулен лист според ветровете, които духат от различните верни и по-малко верни посоки, затова и животът тук е по-друг…

    И време е, накрая, да поздравим Обама и да си пожелаем, заедно с него, да се сбъдват думите му, след като, независимо от силното противопоставяне, петима от деветимата члена на Върховния съд на САЩ, одобриха „Obama Care”. Тогава Президентът каза: „Решението на Върховния съд е победа за американците в цялата страна. Благодарение на този закон те ще бъдат защитени по-добре. Борех се за приемането му не от политически съображения, а защото считам, че той е от полза за нашата страна”.

    .

    Климент Величков,
    в. „България Сега”

  • Петко и стигмата – от полицейски провал към злоупотреба с психиатрията

    Проф. д-р Георги Ончев*, OFFNews.bg

    .

    Onchev02

    Отдавна не е имало подобен разгул на агресивно публично говорене срещу психично болните и психиатрията. Като народонаселение, ние никога не сме се отличавали с особен респект към правата и автономността на хората с психично-здравни проблеми. Сегашната вакханалия от ретроградност обаче няма аналог от близките години. Крехкият интегритет на общността периодично не удържа тревожността си и тя избива в експанзия от архаични зловещи нагласи към психично болните по конкретни поводи – шизофренна убила детето си, или друг (неясно с каква диагноза, но „май психо… ”) удушил баба си. Сегашният повод е трагедия, която е пряк резултат от неефективно правораздаване и некадърна полицейска акция. Къде е мястото на психиатрията тук? Бил психично болен, трябвало да се лекува, и подобни разсъждения на познавачи и „профайлъри”, придружени от дежурната булевардна загриженост за изолация, контрол, регистри, бележки за психичното здраве на депутати и други.

    До този момент никой не е преглеждал г-н Петков и не му е поставял диагноза. Когато някой не желае доброволно да се прегледа и евентуално лекува, но има опасно поведение, съществува законова възможност това да стане против волята му и тя се съдържа в чл. 155 от Закона за здравето. Това е за информация на министър Андреева, която в популярен сутрешен блок заяви, че трябвало да се поучим от чуждия опит как се процедира в такива случаи. Добре е нейните съветници да я осведомят за съществуването на този закон, преди за пореден път да се поучим от чужденците. Както и да й съобщят, че отдавна липсва райониране (отменено от предшественика й Гайдарски, естествено с благородната цел всеки да има достъп до качествена медицинска помощ) и софийско жителство (то пък премахнато още от Ж. елев) – това по повод на обясненията как трябвало да се питат различни диспансери за това дали някой се води на прословутия учет, когато този някой се премести да живее в друг град.

    Да се върнем към злополучния г-н Петков. Имало сигнал и инициатива за задействане на процедура по чл. 155 от Закона за здравето, но тя не е осъществена. Защо е въпрос, който не бива да се задава на психиатрите. Някой трябва да осигури присъствието на освидетелствания, за да бъде експертизиран. Да се обвиняват психиатрите за това е все едно да се обвиняват кардиолозите, че хора, които никога не са виждали, не си лекуват кръвното, ядат солено и блажно, пият на провала, имат наднормено тегло и получават инфаркти и инсулти. В глобалния ефект за средната продължителност на живота и за други здравни показатели приносът на една здравеопазна система е максимум до 20%, останалите 80% зависят от фактори извън системата: брутен вътрешен продукт, култура, социални системи, образование, география.

    В случая с психиатрите те не са в началото, а накрая – както при оценка на тежко общомедицинско и психично състояние на пациент, така и при справяне с агресия и определяне на причините й. Независимо дали е болен или здрав, всеки опасен човек трябва първо да бъде обезвреден и едва след това изследван, ако се подозират проблеми с психичното му състояние. Не в обратния ред. Да се прехвърля отговорността за несвършената правораздавателна и полицейска работа на психиатрията е злоупотреба! С психично болните, с психиатрията и психиатрите. Класика на замитането, когато неудобното се пуска в кошче „луди”. Да се поставят диагнози от разстояние, без индивидуален преглед, е неетична практика според световните стандарти, и особено в документи на Световната психиатрична асоциация. У нас дори не се прави дори разграничение между болен и пациент. Единият е индивид с болест, другият е индивид в контакт със здравеопазването. Те не съвпадат задължително. Много болни никога не стават пациенти, а много пациенти правят изследвания и не са болни. Г-н Петков очевидно има проблеми, но никога не е бил пациент, това е единственото медицински сигурно; а дали е болен, от какво точно и дали това, от което е болен, е достатъчно за невменяемост за извършеното, е неизвестно и тепърва ще се доказва с експертиза.

    Случаят е повод за ескалиране на нагласи, които от своя страна също имат диагнози. Но те не са медицински, а социални. Наричат се предразсъдъци, примитивни очаквания за тотален контрол върху хората с психични разстройства, агресия, нетолерантност, дискриминация, откровена простотия, и вечната обсебеност с бележките… Бележки за всичко: оръжие, брак, учене, работа, пост, бележки forever. И възпроизвежданата – от публични личности, медии, и (срам ме е да го кажа…) психиатри – стигма. Последното значи дамга, срамен знак, че си различен, опасен, прокълнат, прокажен. И по нашенски, че не заслужаваш да си депутат. И да гушкаш. Това е привилегия само на психично здравите? Иронията е пародия. Абсурдът е реалност.

    От всички убийства в света, от 2% до 5% се извършват от психично болни. А психично болните общо представляват около една четвърт от цялата популация (а не между 2% и 5%). Колко аритметика е нужна, за да сметнеш кой убива по-често? И колко просветен през 21 в. трябва да си, за да искаш тези бележки? Ако я искаха на Чърчил, добрата стара Англия щеше да клекне на Райха. Защото е имал сигурен алкохолизъм и афективно разстройство. Ако я искаха на Джон Неш, Нобелов лауреат по икономика, нямаше да може да завърши математика в Софийския университет. Защото има сигурна шизофрения. Ако я искаха на Хемингуей, нямаше да го приемат в Съюза на писателите (а можеха и да го приемат – все пак е активен борец от три войни, и все на правилната страна). Ако я искаха на Ван Гог, нямаше да го приемат в Съюза на художниците. Колко предубеден трябва да е самоувереният апологет на твърдата ръка (не така уверен за собственото си психично равновесие обаче), за да иска бележки за други. Винаги е за другите… За депутати или за прочие избрани. С магичната вяра, че психопатологията диктува и предсказва политическо поведение или поведение на работното мястото. Бележката за психично здраве за нашите нормотворци е като амулета за прабългарски колобър. Трябва ли да си специалист, за да знаеш дали корумпираност, лицемерие, деспотизъм, гьонсуратлък, измекярщина са медицински симптоми? Или…?

    Удивителна нелепост и наглост е, че от най-високи и компетентни трибуни у нас се иска откровено нарушаване на базисни биоетични стандарти. Като медицинската тайна. От времето на Хипократ тя е императив и може да се наруши в изключителни случаи и при обоснована от органите на правораздаването нужда. Докато паническият крясък за „регистъра” настоява това да става поголовно. Регистърът е полезен за медицински и научни цели, но крясъкът го иска единствено за полицейски. Психиатричното обслужване у нас има много кусури, но липсата на услужливост към полицейщината далече не е сред тях. Друг цивилизационен и биоетичен стандарт е принципът, че принадлежност към дадена група, включително диагностична категория, не е основание за лишаване от каквито и да е права, свободи или привилегии. Това може да стане само след индивидуална оценка. Утвърдена в много международни инструменти, напр. в Принципите от Сиракуза на ООН или в Препоръката на (R(2004)10) на Съвета на Европа относно защита на човешките права и достойнството на лица с психично разстройство – по които България е ангажирана, но въпросните трибуни явно не знаят за този ангажимент. Те искат по вековна традиция да се наведем и да сме добре и с тия, и с ония. Диагностичният етикет издава принадлежност към група. Разнообразието вътре в нея е огромно. Хората с шизофрения са така различни, както и хората без шизофрения – сред тях има кротки и опасни, умни и глупави. Както и много глупави… но всъщност те преобладават сред недиагностицираната част от човечеството. Само индивидуална оценка може да се произнесе за конкретния пациент – за неговата дееспособност, вменяемост, опасност, годности или за каквото и да е друго. И само за него, а не за всички вътре в групата.

    Психиатрията през последните две десетилетия направи огромен пробив в лечението на повечето психични разстройства. Обликът на психиатричните заведения и на психично болните буквално се промени. Повечето хора с психични разстройства се лекуват доброволно. И повечето боледувания имат благоприятен изход. Подобен пробив в нагласите на хората обаче липсва. Продължават инерции и дискриминационни нагласи, които се обосновават популистки. Да, добре е да има регистър. Но ако го имаше, Петко нямаше да фигурира в него, нали?

    Останалото е кич. С жълт цвят… на границата с розовото.

    –––––––––––––––––––––––

    Проф. Ончев е психиатър.

  • Забранителните списъци на Путин и на Обама

    Обама: „Подписах санкции върху ключови икономически отрасли на Русия“. Путин отвърна със списък на 9 американски граждани

    .

    zx620y348_2263364Президентът Обама направи извънредно изявление по украинската криза. „През последните дни ние станахме свидетели на незаконен референдум в Крим, заплаха за украински военни. Всичко това бе изборът на руското правителство“, каза американският президент. „Налагаме нови санкции срещу руски длъжностни лица, частни лица и една руска банка. Освен това издадох указ, според който могат да бъдат въведени санкции срещу ключови икономически отрасли на Русия. Новият списък включва 20 души. Банката, която е санкционирана, е ОАО АБ «Россия».

    Обама потвърди ангажимента на САЩ към Украйна. Той призова Конгреса да побърза с приемането на закона за помощта от 1 млрд. долара, който бе отложен за 24 март в Сената. „Русия все още има възможност да намери дипломатическо решение“, каза президентът.

    Списък на 20-те руснаци, които нямат право да влизат в САЩ и са със замразени активи там:

    1. Евгени Бушмин, депутат
    2. Владимир Джабаров, депутат
    3. Андрей Форсенко, помощник на президента на РФ
    4. Алексей Громов, президентска администрация
    5. Сергей Иванов, шеф на президентската администрация
    6. Виктор Иванов, бизнесмен
    7. Владимир Козин, бизнесмен
    8. Юрий Ковалчук, бизнесмен, 1.4 млрд. долара
    9. Сергей Миронов, депутат
    10.Сергей Наришкин, председател на Държавната дума
    11. Виктор Озеров, депутат
    12. Олег Пантелеев, депутат
    13. Аркадий Ротенберг – бизнесмен, 4 млрд.
    14. Борис Ротенберг – бизнесмен, 1.7 млрд.
    15. Николай Рижков депутат
    16. Игор Сергун – генерал, зам.-шеф на Генщаба
    17. Генадий Тимченко – бизнесмен, 15.3 млрд.
    17. Александър Тотоонов – депутат
    18. Владимир Якунин – шеф на руските железници
    19. Сергей Железняк – депутат

    Междувременно руското Министерство на външните работи разпространи списък с американски граждани, които нямат право да влизат в Русия.

    1. Керълайн Аткинсън – помощник на Обама по националната сигурност
    2. Даниел Пфайфър – помощник на Обама
    3. Бенджамин Роудс – помощник на Обама
    4. Хари Рийд – лидер на демократите в Конгреса
    5. Джон Бейнър – председател на Камарата на представителите в Конгреса
    6. Робърт Менендес – председател на комисията по външна политика в Сената
    7. Мери Лендрю – сенатор
    8. Джон Маккейн – сенатор

    .

    Източник:  в. „Сега“

  • Граждани искат от новия НК съд за магистрати, които лъжат в актовете си

    Николай Драганов, Vesti.bg

    .

    Снимка: БГНЕС
    Снимка: БГНЕС

    Въвеждане на наказателна отговорност за магистрати за „затаяване на истина и потвърждаване на неистина“, а не само за вещи лица и свидетели, поискаха група от организации, обединени в Гражданска инициатива „Против корупцията, за честно правосъдие и правова държава“.

    Представители на различните организации проведоха среща, за да уточнят и избистрят своите предложения към управляващите, които ще бъдат защитени по време на днешното обществено обсъждане на новия Наказателен кодекс в НДК.

    Значимостта на Наказателния кодекс почти толкова голяма, колкото и тази на Конституцията, категоричен бе председателят на гражданската инициатива Бойко Никифоров. В нея са включват организации от 9 различни сфери, които имат своите предложения по отношение на законността и правосъдието по време на съдебните процеси, посегателството върху обществена инфраструктура, бездомни животни, зависимостта от наркотици и други.

    Не можем да искаме нищо от една държава по отношение на борбата с корупцията, докато магистратите не носят наказателна отговорност за лъжите, които са записани в техните актове, категоричен бе Никифоров.

    Не е вярно, че съдиите и прокурорите не могат да лъжат, посочи той. Когато един прокурор или съдия запише нещо в мотивите си, независимо дали е вярно, в затвора може да влезе човек, могат да се отнемат имоти абсолютно безнаказано, поради което Гражданската инициатива ще иска въвеждане на наказателна отговорност за магистрати.

    Нито една корупционна практика не може да се осъществи, без да е влязло в сила постановление на магистрат, уточни Никифоров. Всяка измама се финализира чрез решение на съда, добави той.

    Основната идея на организациите е да се заложи в Наказателния кодекс отпадане на давността за престъпления, извършени от магистрати. Те искат да бъде записано, че когато престъпление се финализира с подпис на длъжностни лица, това винаги се случва с умисъл.

    „Когато няма давност, те ще съобразяват и ще знаят, че дори след 10 години, когато се смени властта или статуквото, от които няма да са зависими, ще могат отново да им се извадят кирливите ризи и да ги съдят“, настоя Никифоров.

    Той бе категоричен, че подобна мярка е желана и от честните съдии. Те сами настоявали за въвеждане на наказателна отговорност за актовете им по време на процес, за да не могат да им оказват натиск, тъй като са застрашени от затвор.

    Сред другите каузи по време на обществения дебат за новия Наказателен кодекс ще бъде промяна на духа на закона, който в момента не защитава хегемонът, а именно обществото, а вместо това се прави от олигарси, политици и банки. Този НК генерира защита на най-големите престъпници – банките, настоя Петьо Хаджиев.

    В новите текстове отново липсват параграфи, които да вменят вина на банковите служители, които съзнателно за съсипали хиляди предприятия, добави Мирослав Стойчев от Асоциация на малкия и средния бизнес.

    ––––––––––––––––––––––––––––––-

    Бел.ред.:  Още информация по темата може да се види тук.

     

  • А. Кончаловски, „Битката за Украйна“ (видео)

    Документален филм на известния режисьор Андрей Кончаловски за Украйна, първа и втора част, със субтитри на български.

     

     

     

  • 3 пъти повече българи с пенсии от чужбина

    За 7 години българите, получаващи пенсии от чужбина, са се увеличили повече от 3 пъти. Емигрантите може да се окажат полезни за българската осигурителна система, смятат експерти

    .

    Дина Христова,  в. „Сега“

    image.phpСпоред социални експерти изтичането на работна ръка в чужбина сега натоварва НОИ, но след години ще облекчи пенсионната система.

    Повече от три пъти са се увеличили хората, които получават пенсии по международни спогодби, от влизането на страната ни в ЕС през 2007 г. до 2013 г., показват данните на НОИ. Средните им пенсии, които са за сметка на българската осигурителна система, обаче са много под средните за страната, тъй като останалата част се плаща от страните, където са работили хората. През 2013 г. пенсиите по международни спогодби са били около 28 000. За сравнение през 2007 г., когато страната ни влиза в ЕС, те са били 8400. Средната пенсия по международни спогодби през м.г. е била 181 лв. при 298 лв. за всички.

    Данните потвърждават мнението на експертите, според които вълната от български емигранти е проблем за системата сега, понеже те не внасят осигуровки тук. Но в дългосрочен план ще я разтовари от плащания, защото техните пенсии ще са за сметка на чуждите осигурителни системи. Тази теза поддържат и сегашният управител на НОИ Бисер Петков, и Йордан Христосков, бивш шеф на осигурителния институт. Бившият социален министър Иван Нейков, при когото стана факт голямата пенсионна реформа от 2000 г., пък твърди, че в южните страни е закон хората, които са емигрирали, рано или късно да се връщат в страната си. Особено след пенсионирането си. Така надеждите са те да харчат у нас парите, които получават в чужбина под формата на пенсии. Мнозина може да развият и собствен бизнес, тъй като ще са придобили умения и финансов ресурс за това. Така ще осигуряват и работа на други българи.

    Световната банка също определи миграцията като проблем за осигурителните системи на приемащите държави в дългосрочен план в свой доклад от края на февруари. „Една от най-поразителните констатации в доклада е, че разширяването на броя на участниците в системата – чрез привличане на работници от неформалния сектор или вследствие на нарастващия приток на имигранти – помага на пенсионната система в краткосрочен план, когато тя получава допълнителни приходи. Но влошава нещата в дългосрочен, когато трябва да се изплащат пенсионни обезщетения на още по-голям брой пенсионери“, смята Омар Ариас, водещ икономист в регион Европа и Централна Азия на Световната банка и основен съавтор на доклада. Според него формализацията и имиграцията може да спечелят време на правителствата за предприемане на необходимите корекции в пенсионните системи, но те не са в състояние да постигнат двойната цел за адекватност и устойчивост на пенсиите в дългосрочен план.

    ПРОЦЕДУРА

    За правото на отпускане на пенсия НОИ признава годините осигурителен стаж в страните от ЕС и в държави, с които страната ни има подписани спогодби, но не и осигурителния доход. Ако например жена има 10 г. трудов стаж у нас и още 25 г. в страна от ЕС и е навършила 60 г. и 8 месеца, тя ще получи пенсия от НОИ, но размерът й ще зависи само от осигурителния доход за 10-те години труд у нас. Доходът от останалите ще има значение при отпускане на пенсия от държавата, в която се е осигурявала. Оттам обаче ще й дадат пенсия, ако е изпълнила местните условия за пенсиониране. Ако там се изисква възраст от 65 г., ще може да подаде заявление чак когато стане на толкова. Дотогава ще получава пари само от България.

     

  • Бъзикилийкс: Европейската Комисия неочаквано редуцира броя на евродепутатите от България

    Истината такава, каквато можеше да бъде!

    Европейската комисия оповести рано тази сутрин решението си да намали броя на евродепутатите от България, от 17 на 10. Решението бе оповестено от говорителя на Еврокомисията, Джонатан Тод. Сред основните фактори оказали влияние върху вземането на подобно решение са демографските и политически процеси, протичащи в България през последните години. Новината предизвика шок сред българските политици и успя да ги обедини в общ фронт, без разлика на цвят, идеология и парламентарно представяне.

    Парламентарни и извънпарламентарни партии, управляващи и опозиция, стари и нови партийни формирования, леви и десни, включително и националисти, всички заедно изразиха своето недоволство и недоумение от въпросното решение. Те обявиха, че ще подадат жалба до Европейският съд по правата на човека, тъй като се накърнява и ограничава тяхно основно право, а именно правото да търсят и постигат своето лично щастие в професионалното си израстване като евродепутати.

    Намаляването броя на българските политици, които ще имат правото да се докопат до евродепутатските места, ще окаже пагубно влияние върху желанието политиците да се занимават с политика и е възможно да тласне голяма част от тях в сивия сектор на олигархията – се казва в протестната нота на българските политици. – Подобно решение е дискриминационно, тъй като лишава българските политици от европейско развитие, докато всички пречки пред подобно развитие на останалите български граждани бяха вдигнати от 1 януари тази година. Ние апелираме към Европейската комисия, не просто да отмени това свое необмислено решение, но и да увеличи броя на българските евродепутати на 240, тъй като България е най-бедната държава в Европа и ние няма с какво друго да се изхранваме.“

    Потърсен за коментар от БНР, говорителят на Европейската комисия даде следните разяснения:

    – Господин Тод, бихте ли изложили по-подробно съображенията, които наложиха решението броят на българските евродепутати да бъде редуциран?

    – Разбира се, но преди това искам да кажа, че тези съображения не произтичат от самата Европейска Комисия, а от българските граждани, и решението е просто удовлетворяване на техните виждания и желания.

    Първото съображение са демографските процеси, протичащи във вашата държава. Според сведенията, с които разполагаме, въпреки че по последното преброяване, което направихте, сте малко над 7 милиона, то едва 5 милиона живеят постоянно в пределите на България. Останалите два милиона пребивават в България само от време на време и усилено търсят начин да се установят за постоянно зад граница. Не е тайна, че смъртността във вашата държава е най-висока, както и отрицателния прираст, така че в допълнение с емиграцията, картината не е особено розова и дори действително да сте 7 милиона в момента, в което силно се съмняваме, то това няма да е за дълго.

    Тези, които умират, няма как да гласуват, а тези, които емигрират, също с малки изключения не участват в изборните процеси в България. Като извадим децата и негласуващите по време на избори български граждани, живеещи постоянно на територията на България, то се оказва, че около един милион активни българи изпращат 17 депутата в Европарламента – и погледнато от този ъгъл, това е една шокиращо голяма бройка, която няма как да не бъде редуцирана, ако искаме да сме справедливи към останалите европейски граждани.

    Тук трябва да добавим, без да си кривим душата, че от този 1 милион гласуващи, голяма част са притиснати да го направят от страх и зависимост, а други са подкупени, тоест бройката на гласуващите по съвест и убеждения български граждани е още по-малка, да не кажа, че не съществува. В резултат на това ние получаваме, като евродепутати, един некачествен човешки материал, който е като отрова във вените на европейския парламент.

    Второ съображение е именно качеството на хората, които изпращате за евродепутати. Те знаят как са избрани, знаят, че зад тях стоят не българските граждани, а политическите машинации, и съответно не се чувстват обвързани с някакви други ангажименти, освен вътрешнопартийни и строго лични. В този ред на мисли на всички става ясно, че те няма как да работят за бъдещето на Евросъюза, а могат единствено да му пречат и да забавят процесите на обща европейска интеграция, към които се стремим.

    Третото съображение е възможността, която българите, живеещи в чужбина, получават, да гласуват за евродепутати от държавите членки, в които са избрали да живеят, така че обективно погледнато, голяма част от българите изпращат свои представители в Европарламента, но не от България, тъй като са избрали да не живеят там, въпреки че са запазили българското си гражданство.

    Четвъртото съображение е самата воля на болшинството български граждани и тяхното отношение към българските евродепутати. Не е тайна за никого в България, че българите не желаят да пращат своите политици в европарламента, тъй като смятат, че те не заслужават подобна позиция. Позиция, към която се стремят само за да забогатеят. Вече цяла година България се тресе от протести, протести които са насочени не срещу определена политическа сила, а срещу политическата класа като цяло – тоест българите са снели своето доверие от тази класа и не желаят тя да ги представлява в собствената им държава, а какво остава за Европа. Няма как да не се съобразим с това мнение на българските граждани за собствените им политици, ако могат все още да се нарекат такива, още повече, че въпросните „политици“ не престават да показват своето неуважение и пренебрежение към самата същност на понятието държавност и със своите действия рушат Българската държава. Не можем да допуснем подобни хора да пренесат своето пагубно въздействие и в Европарламента, и затова ще се стремим и за в бъдеще да ограничаваме в рамките на закона тяхното присъствие сред нас.

    И последно, но може би най-същественото, погледнете си държавата – харесва ли ви? Не! Не са ли същите тези политици, които я докараха до това положение, и то само за двадесет години. Няма как да допуснем политици, постигнали подобни резултати, да оказват влияние в процесите на развитие на Европейският съюз. Истинско щастие за българите е, че успяха да се присъединят към съюза, преди държавата им да остане държава само по име на територия, но не и като цивилизационна структура. Сега те имат шанс да бъдат европейски граждани, за сметка на бързо губещото своя смисъл понятие „български гражданин“. Така че в това нещастие българите може би наистина имат щастието да бъдат първите истински европейски граждани. Европейци без национална алтернатива, а само с европейска.

    Източник:  Neverojatno.com

  • НАТО прекратява сътрудничеството си с Русия поради присъединяването на Крим

    Европейският съюз е готов да приеме Украйна за свой член

    4afb1454b8e78d24dd0dba8ca9f6fafdНАТО прекратява практическото си сътрудничество с Русия заради събитията в Украйна. Това обяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, цитиран от ИТАР-ТАСС.

    „В момента ние преосмисляме нашите отношения с Москва. Ние планирахме да проведем съвместна операция по море за обезпечаването на сигурността на американския кораб, на борда на който ще бъде унищожено сирийското химическо оръжие. Ние ще го охраняваме, но Русия няма да участва в операцията”, заяви шефът на организацията, цитиран от бТВ.

    В същото време еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Щефан Фюле увери в интервю пред германския в. Die Welt, че Брюксел е готов за членството на Украйна. „Ако искаме сериозно да променим тази част от Източна Европа, ние трябва да приложим най-мощния инструмент, който ЕС има на разположение – и това е разширяването“, каза Фюле, като допълни, че стъпката е „безпрецедентно ефективна и стабилизираща сила“.

    Продължават и други международни реакции след проведения референдум в автономната република Крим. Япония наложи санкции на Русия, след като тя призна независимостта на Крим и призова да се спазва международното право. Токио прекрати консултациите за облекчаване на визовия режим за руските граждани и замрази процеса на започване на преговори за сключване на три споразумения с Руската федерация.

    За Великобритания и нейните съюзници Крим остава част от Украйна – това изявление направи британският министър на външните работи Уилям Хейг. Той призова за пореден път Москва да започне диалог с новите украински власти и международната общност.

    В четвъртък Общото събрание на ООН ще проведе пленарно заседание за ситуацията в Украйна, по искане на украинския постоянен представител. В събота пък Русия наложи вето при гласуването в Съвета за сигурност на ООН на резолюция против референдум за присъединяване на Крим към нея. Украйна и нейните съюзници ще се опитат да прокарат подобна резолюция.

    Очаква се във вторник руският президент Владимир Путин да направи изявление в Кремъл във връзка с молбата на Крим за приемане в състава на Руската федерация.

    Източник:  Mediapool

  • Студенти пускат платформа за намиране на най-подходящата работа

     К. Иванова, М. Дюзев, Dariknews.bg

     

    жНякои казват, че едно от най-важните неща в живота е да разбереш в какво си най-добър и да намериш някой, който да ти плаща, за да го вършиш.

    Не е толкова лесно обаче да си намериш мечтаната работа, ако си млад професионалист – независимо дали все още си студент или вече си завършил университета. Особено в страна като България, в която младежката безработица е над средната за ЕС – над 29% в края на миналата година при средни нива от около 23% за страните членки.

    Младите професионалисти се оказват в неизгодна позиция – много компании предпочитат да наемат хора с опит, отколкото да дадат шанс и да обучат млад служител за първата му работа.

    Именно този проблем кара 23-годишният Владимир Василев да създаде платформа за намиране на най-подходящата работа, както и за избиране на перфектния кандидат за компаниите, които търсят нови служители.

    Въпреки малкия екип, който стои зад платформата, идеята може да се окаже на практика модел, който да се бори с високата младежка безработица.

    „Целта и визията за платформата е младите професионалисти да намерят качествената работа, която заслужават. Идеята се зароди от усетения лично от мен проблем, след като се сблъсках с процеса на търсене на първа работа. Оказа се, че уменията ми са до голяма степен пренебрегнати от работодателите, въпреки опита ми като член на студентска организация, който би могъл да е ценен за тях“, разказва Владимир.

    Според него работодателите често подценяват уменията, които могат да се придобият и без да си работил 10 години на бюро. Той е убеден, че можеш да притежаваш умения, адекватни за работна среда, и без да са свързани с реален трудов стаж.

    „Например в студентските организации се учиш да ръководиш и организираш дейността на 50-60 души, участваш в проекти и международни конференции, но всичко това не се разпознава като реален работен опит и уменията не са преценени като реални“, обяснява младият предприемач.

    След като на стажовете във въпросните фирми успява да докаже способностите си в работата, Владимир затвърждава тезата си, че уменията на кандидата, придобити под една или друга форма, са по-важни от физическото присъствие в някаква фирма за определен период.

    „Моят проект е насочен предимно към младите професионалисти, завършващи университет, които са работили по проекти и различни инициативи. Но излизайки от университета, те се сблъскват с тежката среда на пазара на труда. Платформата оценява уменията на кандидатите, като той преминава през 3 инструмента. Първият са психологическите тестове – показват за какъв тип работа са по-добри, дали са по детайлите или са повече с комуникационни умения, личната характеристика. Вторият инструмент са професионалните тестове – преценява се нивото на знанията и уменията им. Третата част им дава практически задачи от работата и оценява как биха се справили в реална работна среда с конкретна работна задача“, обяснява Владимир.

    По думите му платформата може да помогне и на двете страни – и на фирмите, които търсят служители, и на хората, които си търсят работа.

    „На базата на резултатите, които получават на тестовете и задачите, преценяваме кой е най-подходящият кандидат за обявените позиции – кой къде ще се впише най-добре според психологическия си профил и професионалните си умения“, посочва Владимир.
    Тестовете пък са направени с контролни въпроси и кандидатите не биха могли да излъжат, а за професионалните въпроси се дава определено време, което не позволява да се проверят отговорите в интернет или учебник.

    „В България много малко компании могат да си позволят да наемат специалист в областта на човешките ресурси. Така с подбора на кадрите и отсяването на кандидатите могат да се занимава всички в компанията – от мениджъра до секретарката“, казва още младежът.

    Той описва ситуацията у нас с вица: Идва специалистът по човешки ресурси в понеделник, вижда куп CV-та на бюрото си, хвърля половината в коша и казва: „На мен каръци не ми трябват“.

    „Младите не могат да кажат: „Аз съм работил 10 години и работодателите не могат да преценят техните умения на интервю за работа, но това не значи че им липсват такива“, допълва Владимир.

    Той уточнява, че проектът вече е спечелил финансиране за реализацията си и стартира на 24 март. От проведените досега експерименти с платформата се оказва, че с помощта на разработените инструменти компании на практика са успели да си намерят подходящи кандидати.

  • Денят на Свети Патрик (17 март)

    Националният празник на Ирландия е Денят на Свети Патрик 

    Денят на свети Патрик е културен и религиозен празник, отбелязван на 17 март. Един от най-обичаните и почитани празници по цял свят, тъй като колоритните ирландци винаги и навсякъде имат осезаемо присъствие.  Днес той е превърнат в празник на ирландците и ирландската култура по света. Заслуга за това имат, разбира се, емигрантите.

    Легендите разказват, че патронът на Ирландия, Свети Патрик, се е родил в Бануен, Уелс, приблизително в 385 г. Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се смятал за езичник. На тази възраст бил отвлечен и продаден в робство от група ирландци, които нападнали селото му. По време на робството се доближил до Бога. След шест години успял да избяга в Галия. Дванайсет години учил в манастир. През това време осъзнал, че е призван да покръсти езичниците. Впоследствие бил посветен в сана на дякон, после – на проповедник и най-накрая – на епископ. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори епископ на Ирландия. Патрик пътувал често из Ирландия и извън нея и обиколил много места, кръстени по-късно на него. Създавал училища и църкви, които да му помагат в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му там продължила 30 години. След това се оттеглил в графство Даун. Умрял на 17 март 461 г. Оттогава тази дата се празнува като Денят на Свети Патрик.

    В разказите за Свети Патрик освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго – че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало. Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник.

    Традиционен символ на Деня е детелината, която е емблема на Ирландия. Според една от легендите Свети Патрик използвал трилистна детелина в проповедите си, за да обясни триединството на Отец, Син и Свети дух.

    Денят на честванията на светията е белязан почти изцяло в зелено – хората носят зелени дрехи, ядат зелена храна и дори пият от прочутата зелена бира, за да отбележат значимостта на символа на детелината.

    Един от популярните ирландски тостове в чест на Св. Патрик гласи: “Нека покривът над нас никога не падне и нека ние, приятелите под него, никога не поддадем!“

    Празненствата, посветени на Свети Патрик в столицата Дъблин, по традиция започват от 15 и продължават до 19 март. Началото на всенародните увеселения дават стотици барабанчици, а в Денят на Свети Партик има грандиозен парад с маски и костюми, в рамките на 5-те дни се организират най-разнообразни прояви, литературен и музикален фестивали, танцови, театрални и циркови програми, не може и без панаири, фойерверки, игри, гонки с лодки и всичко, което забавлява бурния нрав на ирландците. Зеленият цвят – символ на Ирландия е навсякъде, и разбира се, се пие най-често тъмна ирландска бира „Гинес“.

    През последните години празникът се чества и в България. У нас той не е официален, но нароилите се ирландски пъбове го промотират доста усилено. Младите хора го харесват, може би и защото той включва пиене на ирландска бира и уиски, а повечето клубове у нас започват още в петък да го отбелязват.

    Въпреки че денят на свети Патрик не е официален празник в САЩ, той се празнува почти навсякъде в страната. Обикновено се отбелязва като ден на ирландците или на ирландско-американската култура. Празненствата обичайно включват пиршества, големи количества алкохол, религиозни обреди, паради, декорации и дрехи в зелено.  За първи път в САЩ денят на Св. Патрик е отбелязан в Бостън през 1737 г.  Масачузетс е най-ирландския щат в Америка, където над 23% от жителите твърдят, че имат ирландски произход, според преброяването в САЩ от 2000 г. Около 600 хиляди до 1 милион души посещават Парада на Св. Патрик в Бостън всяка година. Това е вторият по големина парад в САЩ. Днес около 34 милиона американци се гордеят с ирландския произход на прадедите си. В Ню Йорк се събират най-многочислени тълпи, отбелязващи заслугите на Св. Патрик в християнската история. В Южното полукълбо най-големи празненства има в Сидни, Австралия.

    Парадът на Свети Патрик в Бостън

    В Чикаго празникът се отбелязва с традиционно боядисване на реката в зелено, с парад не само в центъра, но и в южната част на града. Всички ирландски пъбове се препълват с тълпи от хора в зелени дрехи, а в ресторантите се готви традиционното за този този ден говеждо със зеле.

    За 10 начина да празнувате празника на Свети Патрик в Чикаго четете тук

     

    Източник: Fakti.bg

  • The Telegraph: Европейско гражданство в България за £150 000

    Европейско гражданство за неевропейски граждани се продава в България за 150 000 британски лири. Това пише британският вeстник The Telegraph, като се позовава на разследване на свой репортери под прикритие.

    DABCh_002

    Схемата позволява дори на хора с криминално минало, на които е бил отказан британски паспорт, да се сдобият с българско гражданство съгласно схемата, твърди изданието, цитирано от bTV.

    Двамата репортери са действали като представители на предполагаем индийски бизнесмен. Така те са научили, че български паспорт може да се получи законно без нуждата да се живее или работи в България, стига „кандидатите“ да разполагат с необходимите средства. Тогава е достатъчно те да посетят България само за два дни, за да получат всички права на европейски граждани.

    Свободно движение за всеки, който плаща

    Тази схема е била въведена тихомълком само няколко седмици преди ограниченията за българи да работят в ЕС да отпаднат от 1 януари 2014 г. Предполага се, че стотици чужденци са кандидатствали за европейско гражданство.

    Разкритията за тези „паспорти за продан“ ще засилят опасенията относно имиграцията в пределите на ЕС и относно породилото полемика решение да се отменят ограниченията за българи и румънци във Великобритания, посочва The Telegraph.

    Британското издание решило да проведе разследването си, след като с него се свързал информатор, който им разказал за двойните стандарти при издаването на български паспорти. По-рано този месец журналистите под прикритите се свързали с няколко компании, базирани в страната и ги попитали каква е възможността да купят гражданство за богат индийски бизнесмен.

    Посредниците си хвалят стоката

    В статията е цитирано името на компанията „Артън Кепитъл” (Arton Capital), която имала офиси в София, Лондон и Дубай.

    Вицепрезидентът на компанията Милан Керемедчиев е казал пред журналистите под прикритие: „Когато ставате български гражданин, вие имате всички права на европейски граждани. Може да живеете, учите, работите, да се установите където си искате в ЕС“.

    Той е допълнил, че „Когато основният кандидат получи своето българско гражданство, до три месеца децата кaндидатстват и получават бългaрско граждaнство въз основa на товa, че единият от родителите е бългaрин“.

    Вицепрезидентът е споменал за три рaзлични варианта за получаване на българско гражданство. Според първия, физическо лице, искащо гражданство, депозира 425 000 британски лири в българска банка. След шест месеца то получава право за временно пребиваване. След пет години то може да кандидатства за европейско гражданство и на този етaп получава обратно парите си от банката.

    Според втория начин кaндидатът взима зaем от 425 000 бритaнски лири от бългaрска бaнка и плaща на институцията около 150 000 британски лири под формaта на лихви. Подобно на първия вариант, и тук кандидатът може да кандидатства за бългaрско грaжданство след пет години. Според Керемедчиев около 85 процента от кандидатите на „Артън Кепитъл” избирaт този вариaнт.

    Според третия вариант кандидатите плащат около 235 000 бритaнски лири и получaват грaжданство по бързaта процедурa за две години. Този трети вариaнт е въведен в края на минaлата година.

    Промоция за родители

    Родител с няколко децa, които искат да учaт в британски университети, могaт по този начин да спестят голямо количество пари, казва Керемедчиев. Бритaнски университети имат рaзлични такси за европейски и неевропейски граждани, припомня и вестникът.

    Нaпример студент по предклинична медицинa в Оксфорд плаща 9000 лири таксa на годинa, aко е европейски или бритaнски грaжданин, но плащa 16 545 бритaнски лири на годинa, ако не е гражданин на ЕС.

    Криминално минало? Няма проблем!

    Друга фирмa, цитирана в стaтията, е „Цветкова, Бебов и партньори“ (Tsvetkova, Bebov & partners). Пред журнaлистите под прикритие една от адвокатките във фирмата Веселка Петрова казва, че клиенти бихa могли да успеят да получaт европейски пaспорт дори aко имат криминално минало. Представителката е подчертала, че aко човекът е бил реaбилитиран, то той нямa да има проблем.

    В стaтията си бритaнското издание изрично подчертaва, че не твърди, че действията на двете фирми са незаконни или нередни, а че те просто са обяснили на репортерите под прикритие как действа бългaрската пaспортна схема. Двете фирми, действaщи в България, казвaт, че предлагaт зaконни услуги по предостaвяне на грaжданство, посочвa вестникът.

    The Telegraph в последствие се е свързaл и с предстaвители на двете фирми.

    Говорителят на Артън Кепитъл е кaзал, че България има едни от нaй-бавните и най-сложните процедури за имигрaция и че неговaта фирма улеснява процеса. Говорител на другaта фирма отново е подчертaл, че при престъпление от общ характер човекът може да кaндидатства за българско гражданство сaмо aко е бил реaбилитиран.

    Източник: Vesti.bg

  • „Форбс“ излезе с план как САЩ да надвият Русия

    тт

    „Форбс“ публикува статия „Путин не е опасен за американската икономика, а Обама за руската – е“.

    В нея се развива план как всъщност САЩ могат да разклатят Русия икономически. Първата точка е понижаване цените на петрола и стабилизиране на долара. Втората, която е по-обстойно развита, е как САЩ да предизвикат масирано изтичане на руски мозъци. Разказва се историята на Михаил и Евгения Брин, които емигрират от СССР в САЩ през 1979 г. заедно с 6-годишния Сергей. През 1998 г. Сергей Брин и Лари Пейдж основават Гугъл.

    „Можеше ли Сергей Брин да създаде Гугъл в Русия? Ако родителите му не го бяха отвели в Америка, щеше ли да е мултимилиардер днес? Без съмнение, не. Америка е отлично място за умни, амбициозни млади хора, които искат да работят и да се развиват, а Русия – не.

    Сергей Брин
    Сергей Брин

    Това дава възможност на САЩ да лиши Путин от геополитическата му мощ, като му се отнеме човешкият капитал.

    Там, където се е родил Сергей Брин, такива като него има много. Америка с нейната икономика на знанието може да извлече огромна полза от такива хора. А Русия с нейната корумпирана клептокрация и икономика, основана на добива на суровини, не може.

    Планът е такъв. Русия е 142.5 милиона души. От тях 11.2% или 16.4 милиона са младежи между 20 и 30 г. Според тяхното IQ, образованието, външността, спортните данни и т.н. трябва да се ориентираме към 10% от тази група, т.е. 1.6 милиона. Ще направим социален сайт, където руснаците могат да проверят дали са подходящи за нас. Ние предлагаме примерно да изхарчим 20 000 долара за всеки имигрант, за да ориентираме тези млади хора към САЩ и да им помогнем да се устроят и да получат зелена карта.

    Не всички 1.6 млн. руснаци ще поискат да дойдат, но да предположим, че са милион. Това означава разходи за около 20 млрд. долара или 5% от пазарната стойност на Гугъл. За сравненине, новият ни самолетоносач Джералд Форд струва 13 млрд. долара.

    Много от тези руснаци имат научни степени и знания, за които в Масачузетския или Калифорнийския университети американците плащат по 200 000 долара. Американският сайт ще стане много популярен и Путин не би могъл да го спре“, предлага „Форбс“. Според автора Луис Уудхил така руският президент ще спре да опитва да присъединява чужди територии. А САЩ ще се обогатят от човешкия капитал, подобно на Израел през 1990 г., когато почти милион руски евреи се заселиха там.

    „Днес Америка не може да се похвали със силно ръководство, но като нация сме много по-силни от Русия. Не е нужно да посрещаме геополитическите заплахи с въоръжени сили. Стабилизацията на долара и способността ни да асимилираме талантливи имигранти ще ударят по руския реваншизъм“, заключава авторът.

    Източник:  в. „Сега“

  • Зукърбърг: Правителството на САЩ подкопава доверието в интернет

    Основателят и президент на Фейсбук Марк Зукърбърг предупреди в четвъртък, че правителството на САЩ подкопава доверието в интернет и не прави достатъчно, за да увери обществеността в свободата и сигурността на онлайн мрежата.

    .

    facebok-300x199

    „Обадих се на президента Обама, за да изразя своята неудовлетвореност заради щетите, нанесени от правителството на нашето бъдеще“, пише той в съобщение, публикувано на личната му страница във Фейсбук. „За съжаление, изглежда, че ще отнеме много време за истински реформи“.“Правителството на САЩ трябва да бъде шампион в интернет, а не заплаха. Те трябва да бъдат по-прозрачни за това, което правят, иначе хората си представят най-лошото“, предупреждава Марк Зукърбърг.

    Гневният изблик на основателя на най-голямата онлайн социална мрежа в света илюстрира нарастващото напрежение между технологичния сектор и правителството след серията от разкрития за мащабни програми за следене в интернет, изпълнявани от американските разузнавателни агенции.

    „Интернет работи, защото повечето хора и фирми също работят. Ние се обединяваме, за да създадем безопасна среда и да направим пространството, което споделяме ще по-добро“, каза Марк Зукърбърг.

    „Ето защо съм толкова объркан и толкова разочарован от повтарящите се съобщения за поведението на правителството на САЩ. Когато нашите инженери работят неуморно, за да се подобри безопасността, ние вярваме, че изграждаме защита срещу престъпниците, а не срещу нашето собствено правителство“, продължава той.

    Източник:  в. „Сега“

  • Изборите за евродепутати ще са на 25 май

    Изборите в България за Европейски парламент ще се състоят на 25 май, обяви президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към Народното събрание днес

    .

    Снимка: Mediapool
    Снимка: Mediapool

    „Нека флашките и СРС-тата отстъпят място на конструктивния дебат. Изборите за Европейски парламент в страната ще се проведат на 25 май. Нека има отговорна честна кампания, нека флашките и СРС-тата отстъпят място на конструктивния дебат“, каза още Плевнелиев. „Призовавам към реализъм и честност – нека обещаем само това, което можем да изпълним“, посочи президентът.

    Той посочи, че предстоящите ключови назначения в съдебната система трябва да бъдат направени прозрачно.

    „Важно е политиците да преодолеят изкушението и да гарантират независимост на българските магистрати“, каза Плевнелиев.

    „Медийната среда се влошава прогресивно. Медийната саморегулация е невъзможна при висока концентрация на собствеността“, каза още Плевнелиев. Той поиска да бъде приета Закон за медиите, който да заложи решението на проблемите в сектора.

    Държавният глава посочи още, че временното спиране на пенсионната реформа е опасна крачка назад.

    Той поиска и създаването на модерна и добре въоръжена армия, като призова да се прекрати системното й недофинансиране.

    Източник:  Mediapool

  • Кървава драма в Лясковец

    Мъж стреля от къщата си в Лясковец, убит е полицай, а трима са ранени

    Мъж стреля от къщата си в Лясковец, убит е полицай, а трима са ранени (СНИМКИ)

    Кървава драма в Лясковец. Психичноболен и въоръжен застреля полицай и рани други трима, след като предния ден предупредил, че ще стреля по децата от училището в съседство, които не понасял. 53-годишният Петко Савов открил безразборна стрелба още в 5 часа тази сутрин. Той се е барикадирал в дома си.

    Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пристигна на мястото на инцидента. Малко след 09.30 часа в Лясковец пристигнаха и два автомобила на специализирания отряд за борба с тероризма, както и четири микробуса с маскирани полицаи, които се отправиха към района на къщата.

    Психолози на МВР преговарят със Савов в дома му.

    Останалите хора, които се намират в сградата, в която живее стрелецът, са изтеглени на третия етаж на кооперацията, тъй като няма как да бъдат изведени, защото мъжът е на първия етаж.

    Няма опасност за живота на ранените полицаи

    Управителят на великотърновската болница заяви пред Дарик, че тримата ранени полицаи са в добро състояние и няма опасност за живота им. Стабилизирани са от лекарските екипи. Те са били простреляни със сачми в ръцете.

    Акцията на полицията

    Акцията на полицията е започнала в ранните сутрешни часове. Опитали са се да изземат боен арсенал от дома, при което мъжът се е барикадирал и е открил стрелба. Градът е отцепен от специални части. В района има линейки и противопожарни автомобили. В радиус 100 м от мястото на инцидента не се допускат хора.

    Мъжът заплашвал, че ще застреля играещите деца в двора на училището

    Петко Савов се дразнел на децата от училището, което се намира в близост до къщата. Писал до директора, че притежава 3 ловни пушки и възнамерява да ги използва. На свой ред директорът е информирал полицията.

    В интервю за Дарик главният секретар Светлозар Лазаров заяви, че мъжът е заплашвал многократно, че ще застреля играещите деца в двора, като последната заплаха е от вчера.

    Директорът на училище „Максим Райкович“ в Лясковец Николай Кожухаров потвърди пред Дарик, че е подал сигнал за заплахите на Петко Савов на 20 февруари в полицията. След това е имало период на разследване и се е стигнало до извода, че той представлява заплаха за учениците. Затова тази сутрин е предприета акцията.

    Мъжът живее в триетажна кооперация, която се намира в близост до втория корпус на СОУ „Максим Райкович“ в Лясковец. Училището е разделено на две части, а спортната площадка на школото сочи точно към триетажната кооперация. В близост е и градската поликлиника в Лясковец.

    По разкази на деца от училището мъжът наистина ги е заплашвал с оръжие, че ще ги застреля и е бил изнервен от присъствието им в района.

    Жители на Лясковец разказаха, че Савов от няколко години има психически проблеми. Преди това е работил в железниците, бил е и ловец. Най-вероятно е придобил ловното си оръжие законно.

    В кооперацията мъжът живее заедно с майка си, за която се предполага, че се намира с него в жилището. Според очевидци мъжът е стрелял многократно в ранните сутрешни часове.

    Източник:  Dariknews.bg

  • Ученые подтвердили огромные запасы воды в сотнях километров под землей
    Фото: Richard Siemens, University of Alberta

    Глубоко под землей есть области, которые должны содержать столько воды, сколько все океаны, вместе взятые, считают ученые. Эта вода содержится в виде гидроксильных групп в составе минерала рингвудита, образец которого впервые обнаружили ученые.

    МОСКВА, 12 март — РИА Новости. На глубине сотен километров под землей содержится воды столько же, сколько в мировом океане, правда, в виде гидроксильных групп в составе минерала рингвудита, говорится в статье в журнале Nature.

    Наблюдения за распространением сейсмических волн при землетрясениях показывают, что их скорость резко меняется на границе верхней и нижней мантий Земли на глубине 410-660 километров. Ученые предположили, что это происходит из-за изменений, которые претерпевает на большой глубине структура минерала оливина, составляющего большую часть верхней мантии. Эту форму оливина назвали рингвудитом. До сих пор никто не видел рингвудит, извлеченный из земной мантии, так как глубина, на которой он должен залегать, слишком велика для добычи образцов.

    Грэм Пирсон (Graham Pearson) из Альбертского университета в Эдмонтоне (Канада) и его коллеги впервые обнаружили образец рингвудита в виде вкрапления в алмазе. Анализ показал, что 1,5% веса образца составляет вода в виде гидроксильных групп (OH). Если этот образец рингвудита — характерный представитель граничной зоны между верхней и нижней мантией, то в ней, по расчетам ученых, должно содержаться 1,4·1021 килограммов воды.

    Этот образец — очень веское доказательство тому, что глубоко под землей есть области, содержащие воду. Транзитная зона в недрах Земли, должна содержать столько воды, сколько все океаны, вместе взятые„, — пояснил Пирсон.

    Алмаз, который исследовали ученые, был найден в 2008 году в Бразилии. На поверхность земли его, вероятно, вынесла магма при извержении вулкана. Шириной три миллиметра в поперечнике этот коричневый алмаз не представлял особой экономической ценности. Покупая его, ученые хотели найти в нем другой минерал и обнаружили рингвудит почти случайно. Несколько лет им потребовалось для проведения анализов, официально подтверждающих находку.