2024-07-18

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Сблъсъци и кръв до българския парламент
    Снимка: БГНЕС
    Снимка: БГНЕС

    Сблъсъци между полицията, охраняваща Народното събрание, и протестиращи студенти и граждани, наобиколили сградата, се случиха на няколко пъти днес между 11.00 и 12.30 часа.

    По това време течеше извънредното пленарно заседание на депутатите, които избраха нов зам.-председател на НС на мястото на Христо Бисеров и председател на правната комисия. Във вторник парламентът трябва да обсъжда на първо четене държавния бюджет и парите за общественото осигуряване и здравната каса.

    Напрежението ескалира най-много около задния вход на парламента, откъм храм-паметника „Св. Александър Невски“, където демонстрантите правеха опити да отрежат пътя на депутатските коли. Действията им предизвикаха употреба на сила от страна на полицаите, които започнаха да дърпат и влачат седящите по паважа протестиращи.

    Стигна се и до отделни спречквания, като двама се оплакаха, че са били бити от полицията. Единият пострадал твърдеше, че му е лошо и има комоцио. В крайна сметка беше откаран с линейка. Другият млад мъж бе с разбита вежда, като обясни, че е бил ударен от униформен, държащ в ръката си ключове.

    Междувременно пред сградата на НС полицията организира изненадваща акция по евакуирането на няколко коли с депутати, повечето от които бяха от „Атака“. Използвайки тактиката от предната блокада на парламента на 23 юли, униформените обградиха с плътен кордон демонстрантите пред паметника на Цар Освободител, осигурявайки път за излизането на депутатските возила в посока към Централния военен клуб.

    Това предизвика протестиращите да насядат на булеварда плътно пред полицаите. Един човек успя да пробие кордона и се изплю върху колата на депутата от „Атака“ Венцислав Лаков. След това униформените се прибраха обратно в зоната за сигурност, а демонстрантите отново се наредиха пред оградите.

    Заради масовия протест във вторник служителите на МВР отцепиха по-голям периметър от този през последните седмици. Подобно на събитията през юли охраняваната зона включваше почти цялото пространство между парламента, „Александър Невски“ и ул. „Московска“. Блокиран бе и подстъпът към сградата на Светия синод откъм ул. „Париж“.

    Демонстрантите пък отговориха с своеобразна барикада на бул. „Цар Освободител“, изградена от кофи за боклук, върху които се качваха хора. Боклуците в един от контейнерите дори бяха запалени. Засега от МВР не са обявили официални данни за арестувани по време на сблъсъците, нито пък за сериозно пострадали.

    Малко след 13.00 часа бе задържан един протестиращ пред НС, което предизвика реакцията на други демонстранти, които започнаха да дърпат загражденията. Арестът обаче бе предизвикан не от действията на задържания, а от факта, че той е бил обявен за национално издирване, съобщи БНР, позовавайки се на свои източници в СДВР. По-късно стана ясно, че мъжът е един от демонстрантите, които в неделя сваляха реклами на телевизията на Волен Сидеров „Алфа“ по Цариградско шосе.

    Към 14.00 часа се стигна до нови сблъсъци между демонстранти и униформени в района на ул. „Оборище“ в частта й до „Александър Невски“, където протестиращите също бяха изградили барикади със саксии и други предмети. На мястото пристигнаха голям брой полицаи и жандармеристи, които разрушиха барикадата. Въпреки че отново се стигна до стълкновения, униформените избягваха да правят арести.

    Час по-късно пред централния вход на Народното събрание бе останала малка група протестиращи. Друга група пред входа откъм БАН се опита да препречи направения от полицията коридор за излизане пеш на депутатите в посока италианското посолство.

    Снимка: Фейсбук
    Снимка: Фейсбук

    По-голямата част от демонстрантите са от страната на парламента към площад „Св. Александър Невски“, където сблъсъците с полицията продължиха спорадично. На няколко пъти униформените се опитаха да разширят охранявания периметър. Стигна се до поваляване на земята на демонстранти, посипаха се удари, гражданите отвърнаха с мятане на пластмасови бутилки вода по служителите на реда.

    Начело на бунтуващите се граждани стояха младежи. Те бяха изтласкали по-възрастните и жените в задните редици, за да ги пазят от палките на полицаите.

    Дойдоха и специални части на МВР.

    От вътрешното министерство потвърдиха, че към момента са задържани петима граждани, четирима от които за неизпълнение на полицейско разпореждане, а петият – заради това, че е разпознат като унищожавал реклами на телевизията на партия „Атака“ в неделя.

    По повод действията на демонстрантите зам.-председателят на парламента Мая Манолова коментира, че с колегите й следят ситуацията и, ако се наложи, в пленарната зала ще бъдат извикани служители на МВР. Тя призова участниците в протеста и депутатите да не провокират по никакъв начин агресия.

    Извънредното заседание на НС бе прекъснато за кратко заради искане от ГЕРБ представител на МВР спешно да бъде извикан в пленарната зала, за да коментира информациите за бити студенти и протестиращи. Вътрешният министър Цветлин Йовчев обаче в момента е на официално посещение в Израел.

    „След справка във вътрешното министерство е установено, че подадената от ГЕРБ информация не отговаря на истината“, заяви Манолова. От трибуната депутатът от ДПС Йордан Цонев обвини ГЕРБ, че от партията са изпратили футболни агитки сред протестиращите именно с цел да предизвикат сблъсъци.

    В кулоарите на парламента можеха да се видят множество цивилни служители на НСО. Неофициално се коментираше, че ръководството на НС обсъжда варианти за извеждане на депутатите от сградата. Единият – през централния вход, където протестиращите към 15 часа бяха около стотина души, вторият – пеш – през входа откъм БАН. На паркинга на Народното събрание можеха да се видят спрени няколко буса.

    Протестът пред Народното събрание бе свикан от „Ранобудните студенти“, окупирали Ректората на Софийския университет и зали в други ВУЗ-ове в страната. Към него се присъединиха и граждани, а намерението на протестиращите е да останат целия ден, за да не допуснат депутатите да си тръгнат от НС.

    Източник:  Mediapool

    Video streaming by Ustream

  • Сляпото българче, което стана детето-чудо на САЩ… (видео)

    Лола Уолтърс е само на 13 години, когато се превръща в детето-чудо на Америка. На 2-годишна възраст момичето ослепява, но това не я отказва от желанието й да се занимава с нейния любим спорт – гимнастика. И представете си – тя печели купата на Американската гимнастическа академия!

    Вдъхновяващо, нали? А знаете ли кое е още по-вдъхновяващо? Тя е българка!

    Да, Лола е сляпо българче, осиновено от американка. Нейната приемна майка не е знаела за недъга й, когато я приема за свое дете, но след като скоро научава за него това не я отказва от Лола. Напротив, детето е получило безкрайна любов и стимул да вярва в мечтите си и да се развива още от съвсем малка.

    На какво е способна човешката воля? Ето на какво!

    Днес това изоставено българско дете е една от най-известните гимнастички на Америка. Наричат я детето-чудо на Америка. Не на България, на Америка…

    Тази история трябваше да ни направи горди, но истината е, че тя малко ни натъжи и ни жегна. Защото ОК, навсякъде има хора, които се отказват от децата си. И понякога това е за добро. Но тя ни напомня как една не малка част от хората в нашата мила родина са се отказали доброволно от мечтите си. А това не е на добро.

    Лола споделя, че само силната мотивация и воля не са достатъчни. Тя казва, че успехите й се дължат на огромната подкрепа от семейството, приятелите и съотборничките й. Подкрепа, която я превръща в истински победител!

    „Никога не споделям, че съм сляпа по време на състезание. Искам да ме оценяват заради таланта ми, а не заради зрителния ми проблем” – споделя тя.

    И наистина, когато я види човек, трудно би си представил, че това дете е сляпо! Ето как изоставените деца на България ни „прославят“! Вдъхновяващо? По-скоро тъжно…

    Източник:  Вeu.bg

  • Incredible Microprocessor Protein Acts as Genome Guardian

    Вy Jeffrey Tomkins, Ph.D.*, icr.org

    Researchers recently studied a highly sophisticated cellular machine that acts as a guard for the genome against harmful mutations and that evolution cannot explain.1

    Humans have two sets of 23 chromosomes, and a mutational deletion in chromosome 22 causes a disease called DiGeorge syndrome in which heart and immune system defects occur, in addition to learning difficulties, mental retardation, and psychiatric disorders. The deletion eliminates a protein and stops the formation of a key piece of cellular machinery called a „microprocessor.“

    The microprocessor is actually a working complex of two important proteins called Drosha and DGCR8 (DiGeorge syndrome critical region 8). The mutation causing the microprocessor to be defective affects DGCR8.2 The microprocessor protein complex itself gets its name from the fact that it processes an important group of molecules called microRNAs. MicroRNAs are small molecules that help regulate gene expression.3

    It turns out that the microprocessor does other important things besides processing microRNAs, like regulating transposable element activity. Just over 50 percent of the human genome contains a complex set of DNA features called transposable elements. Transposable elements and the important DNA features they encode are involved in gene regulation and genome function during development, growth, and normal cellular activity—negating their original prediction as „junk DNA.“4

    A small percentage of transposable elements in the human genome can be copied and moved around. This can cause problems and disrupt genes if not properly controlled. However, in its proper place, this activity has been found to play important roles in creating natural genetic variability.5 The genetic variability in the genome is why no two humans are exactly the same. In humans, little was known about how the regulation and control of transposable elements in the genome was accomplished until a research team recently studied how the microprocessor interacted with transposable elements.1

    The researchers found that the microprocessor regulates transposable element activity by binding and cleaving the RNA copies (transcripts) originating from their DNA sequences across the genome. Thus, the microprocessor is an important player in keeping harmful mutations from developing in the cell by controlling transposable element activity. And it is possible that the RNA fragments produced from this process may be used in some aspect of genome regulation. Many processes in the cell produce byproducts that have important functions.

    With such a multi-purpose and highly specific function, it is clear that the incredibly engineered microprocessors show powerful design features that are critical to life and good health and that cannot be explained by random evolutionary processes.
    __________________________________________

    References

    1. Heras, S. R. et al. 2013. The Microprocessor controls the activity of mammalian retrotransposons. Nature Structural & Molecular Biology. 20:1173-1181.
    2. Roth, B., D. Ishimaru, and M. Hennig. 2013. The core Microprocessor component DiGeorge syndrome critical region 8 (DGCR8) is a non- specific RNA-binding protein. Journal of Biological Chemistry. 288 (37): 26785-26799.
    3. Salmena, L. et al. 2011. A ceRNA Hypothesis: The Rosetta Stone of a Hidden RNA Language? Cell. 146 (3): 353-358.
    4. Tomkins, J. 2013. Transposable Elements Are Key to Genome Regulation. Creation Science Updates. Posted on icr.org March 27, 2013, accessed November 7, 2013.
    5. Bennett, E. A., et al. 2004. Natural Genetic Variation Caused by Transposable Elements in Humans. Genetics. 168 (2): 933-951.

    * Dr. Tomkins is Research Associate at the Institute for Creation Research and received his Ph.D. in genetics from Clemson University.

     

  • Плевнелиев поиска национално обединение срещу олигархията

    „Задкулисието продължава, далеч сме от медийна свобода и не сме изпратили Държавна сигурност в архива“

    .

    Никола Лалов,  Mediapool

    Снимка: БГНЕС
    Снимка: БГНЕС

    Президентът Росен Плевнелиев заяви, че „проблемът на проблемите е разделението в нацията“ и призова за обединение около продължаването на реформата в съдебната система, медийната свобода и борбата с корупцията, олигархията и монополите.

    Държавният глава каза, че при обединение около националните приоритети е готов да работи и за промяна в конституцията, „ако в нея има пречки и слабости, за да бъде страната ни истински демократична, правова и справедлива държава“.

    Плевнелиев посочи още, че трябва да се подкрепят малките и средни предприятия, които са „99 процента от икономиката ни и които са важните, а не една група влиятелни бизнесмени“, и отбеляза, че „не може българското общество да е заложник на липсата на медийна свобода“.

    „Далеч сме от истинската медийна свобода, която е ключова за демокрацията. Хората имат усещането, че задкулисие продължава да направлява важни политически процеси… Трябват ни гаранции, че само обективната информация ще служи за формиране за позицията на гражданите“, посочи президентът.

    В понеделник той се срещна с държавници от началото на прехода досега по повод 24 години от началото на демократичните промени.

    В изявление след срещата Плевнелиев каза още, че „не сме се справили със сенките от миналото и не сме изпратили Държавна сигурност и досиетата в Държавния архив, където отдавна им е мястото“ и посочи, че като най-тежки проблеми остават ниският жизнен стандарт, безработицата и демографската криза.

    „Хората имат усещането, че задкулисие продължава да направлява важни политически процеси.. Не е преодоляно усещането за липса на справедливост… Не успяхме да изградим възможности и среда, които да накарат младите хора да не напускат родината, а да останат в България и да развиват своя потенциал тук. Пазарната икономика и съдебната система трябва да се подобрят, образованието и здравеопазването се нуждаят от дълбока реформа.”, каза президентът.

    Той призова всички политически сили да загърбят тяснопартийните си интереси в името на бъдещето на нацията и за пореден път каза, че президентството е отворено за дебат с политическите сили за постигане на консенсус по дългосрочните приоритети.

    Той коментира, че в момента най-много ни липсва обща кауза, около която да се обединим.

    „Много изострена фаза на противопоставяне. Докарахме го до там, че имаме граждани, срещу контраграждани, имаме протести срещу контрапротести, София срещу провинцията. Дълбокото усещане за неработещи институции е много сериозен проблем. Опитът ни от изминалите 24 години на преход показва, че успехът идва когато имаме стратегическа цел, когато постигнем съгласие по приоритетите на нацията и заедно полагаме усилия, за да ги изпълним“, каза Плевнелиев.

    Президентът Георги Първанов (2000-2010 г.) и председателят на парламента Михаил Миков не уважиха срещата при държавния глава заради „ангажименти“.На срещата не присъства и президентът Жельо Желев по лични причини.

    На поканата на Плевнелиев се отзоваха президентът Петър Стоянов, председателите на парламента от 1989 г. насам Александър Йорданов, Благовест Сендов, Йордан Соколов, Огнян Герджиков, Борислав Великов и Цецка Цачева.

     

  • Пълна окупация на Ректората на Софийския университет

    Софийският университет „Св. Климент Охридски“ вече е под пълна окупация. Студенти заключиха с вериги и катинари двора на Ректората, като от днес не допускат преподаватели, журналисти и администрация.

    .

    655-402-sofijski-universitet-kliment-ohridski

    Представители на „Ранобудните студенти“ заявиха, че са „решили да предприемат по-крайни действия, след като 150 дни не се чува призивът им за оставка на правителството и ще пускат само хора, които са привърженици на каузата им“.

    До момента администрацията осигуряваше минимално функциониране на институцията, докато трае студентският протест.

    Служители на ВУЗ-а казаха, че откъм Университетската библиотека има верига и надписи: „Администрация не се допуска“ и „Университетът няма да отвори врати днес“.

    До решението се стигна, след като неделният многохиляден протест „Поход на справедливостта“ не доведе до оставката на премиера Пламен Орешарски.

    „След като видяхме, че имаме подкрепата на много хора, решихме, че трябва да предприеме по-крайни действия, след като 150 дни не се чува призивът ни за оставка на това правителство“, каза за Нова телевизия Йордан, който е един от окупаторите.

    „Това ще продължи до оставката на правителството“, категоричен беше той. Попитан не е ли крайно решението им, той отговори с въпрос, като попита не е ли крайно парламентът да е трибуна, от която политиците са си разменят обидни думи.

    На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет – 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът – напълно окупиран, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.

    Акцията на студентите от Алма Матер е подкрепена от техни колеги в много университети в столицата и страната, хиляди преподаватели и обикновени хора.

    Източник:   Dariknews.bg

  • The Independent: Българските студенти извикаха духа на 1968-ма

    Untitled-и

    Една от най-уважаваните британски медии, “The Independent”, публикува наскоро материал за студентски протести в България, озаглавен “Students invoke spirit of ’68 in fight to rid Bulgaria of corruption” (“Студентите предизвикаха духа на 68-ма в борбата си срещу корупцията в България”).  Сайтът OFFNews.bg публикува превод на материала на „The Independent“ в леко съкратен вариант.

    ––––––––––––––––––––––––––––––––-

    Младите мъже и жени в окупирания Софийски университет знаят много добре с кого се сравняват. На огромния плакат “1968″ стои надписът “Сега е наш ред”.

    “През 1968 г. студентите във Франция казаха “Стига! Светът не е това, което искаме”, казва Ивайло Динев, 24-годишен студент по антропология. “Сега сме поставени в същата ситуацията. Когато студентите се вдигнат, всяко правителство пада”, с надежда споделя Иво пред британския “The Independent”.

    Динев проговаря от “свободната територия на студентите”, както той сам я нарича. Тук, зад величествената университетска фасада и охранителните пунктове, стоят стотици млади хора, които правят плакати, вдигат барикади и се запасяват с храна за поредната вълна от протести, която днес е най-голямото антиправителствено действие в Европа.

    В последните социологически проучвания ясно се вижда, че голяма част от българите подкрепят студентската окупация. “Когато започнахме окупацията, бяхме около 50 души. Казахме си, че ако не получим подкрепа отвън, ще спрем. Вече знаем, че времето е перфектно за тази акция”, казва Ивайло.

    Вече 147 дни българите са на улицата, искайки оставката на правителството и край на корупцията и непотизма, които са обхванали страната. Българските протести са породени от страха, че бъдещето им зависи от една малка група “елит”.

    Най-бедната страна в ЕС може да се “похвали” и с високото си ниво на корупция – само Гърция е над България. Симпатиите към протестиращите българи нарастват с всеки изминал ден. След началото на демонстрациите френският и германският посланик показаха своята подкрепа и порицаха “олигархичния модел” на управление, който не е съвместим с този на европейския.

    Днес протестите имат нов епицентър. В края на октомври студентите в Софийския университет се барикадираха в Ректората и отказват да излязат, докато правителството не подаде оставка. Около 500 студенти всеки ден взимат участват в акцията, както в Софийския, така и в много други университети в страната.

    В окупирания СУ и в социалните мрежи най-срещаната дума е “Оставка”. В залите матраците са изблъскани в ъглите, за да има място за дебати и обсъждания по различни теми. Има планини от хляб и ябълки. Може да се видят и предостатъчно запаси от тоалетна хартия. Бюрата служат за барикади на входовете, където хулигани се опитват да проникнат. На входовете охраната събира подписи в подкрепа на протеста, както и провизии, дарени от гражданите.

    През това време премиерът на България Пламен Орешарски игнорира исканията за оставка, надявайки се те да отшумят.

    “Най-важното е раждането на гражданското общество, защото няма значение кое правителство ще дойде, ние вече ще му дишаме във врата и ще реагираме, казва Габриела, 23-годишна студентска по изкуства. “Знаем, че битката ще е дълга, но ще се борим и няма да се предадем”, завършва тя.

     

  • 10 ноември – 24 години по-късно

    Български емигранти за 10-ти ноември

    .

    Митинг на Орлов мост в София. Юни 1990 г.
    Митинг на Орлов мост в София. Юни 1990 г.

    Христина Карагеоргиева, на 35 години, Амстердам – Холандия

    За куфарите

    За българската емиграция винаги се е говорело по терлици, в такава степен, че дори статистиката за броя на постоянно живеещите българи в чужбина е приблизителна. Ако преди 1989 тя беше онзи издайнически знак, че комунистическият строй не е висшата реализация на човешкия блян за обществена справедливост, днес шумотевицата в общественото пространство около проблематиката на напускането на родината отново идва да покаже известно неудобство. Най-ясната му проява е лашкането в крайности: от патетично-сантименталната реторика на инициативите за приобщаване до нерядко подемания от почти всички партии популистко-патриотарски вой на емигрантите със запазено българско гражданство да се отнеме гарантираното с Конституцията право на гласуване. Преекспонирането на социално-икономическия мотив на избралите летище София като „най-бърз изход от кризата“ обаче къде случайно, къде нарочно се стреми да прикрие един далеч по-важен, но политически неудобен факт. Само през 1960 перспективата за светло комунистическо бъдеще накара 200 000 граждани на Източен Берлин да избягат в Западен и наложи изграждането на Стената. Четири десетилетия по-късно неуспешната декомунизация, пропадналите надежди и нежеланието да легитимират с присъствието си „нормалността“ на една пропита от корупция държава изпрати близо една осма от населението на България в чужбина.

    За шегите на историята

    Всичко започва не от Ялта, а от една хартийка пет месеца по-рано.
    – Не мислите ли, че е малко цинично да разрешаваме съдбовни за милиони хора въпроси по такъв импровизиран начин? Хайде да я изгорим.
    – Не, запазете я вие.
    Годината на този разговор е 1944-та. След дълго протакане западните съюзници най-накрая са се съгласили да отворят втори фронт и вече са в Нормандия. На изток съветската армия е успяла без съществени трудности да прегази Полша, Унгария, Румъния, Чехословакия. Разтревожен от парадния марш на комунизма през половин Европа, Чърчил бърза да договори следвоенните сфери на влияние в Източна Европа и Средиземноморието.

    На девети октомври британският премиер и външният му министър се срещат в Москва със Сталин и Молотов. На един лист първият написва и предлага на идеологическия си враг това, което ще влезе в историята под името „процентово споразумение“: за сметка на Гърция, където британците искат 90% влияние, Сталин получава 50% в Унгария и Югославия и 75% в Румъния и България. С договорената между Молотов и Идън на следващия ден ревизия на споразумението, на предоставеното на Сталин влияние в България става 80%.

    65 години по-късно и вече член на ЕС, страната все още се определя от западните анализатори като „държава с особено тежко комунистическо наследство“.

    За надеждата

    Датата е 12 юни 1987-ма. Пред Бранденбургската врата в Западен Берлин президентът Рейгън произнася реч, която малко след това ще промени историята. През усилвателите звукът без усилие прехвърля печалния символ на разделението и ясно се чува и в източната част на града.

    „През 1950-те години Хрушчов бе предрекъл: ‘Ще ви закопаем!’
    Днес на Запад ние виждаме как свободният свят е постигнал безпрецедентно в историята на човечеството благоденствие и добруване. В комунистическия свят виждаме провал, технологична изостаналост, влошени здравни стандарти, недостиг от дори най-просто естество: храна. Днес Съветският съюз не може да изхранва населението си. След четири десетилетия пред целия свят стои едно голямо и неизбежно заключение: Свободата ражда благоденствие. Свободата заменя древните вражди между държавите с приятелство и мир. Свободата побеждава. (…) Г-н Генерален секретар Горбачов, ако искате мир, ако искате благоденствие за СССР и Източна Европа, ако искате либерализация, елате при тази врата! Г-н Горбачов, отворете я! Г-н Горбачов, съборете тази стена!

    С падането на стената две години по-късно дойде времето на надеждата. Но какво се случи после?

    Времето бе наше. Но свърши

    След 45 години в сферата на влияние на една азиатска свръхсила България получи историческия шанс да се върне в Европа. Наместо това с дворцов преврат задунайската квазигуберния благодари на диктатора си за вярната служба и го прати на заслужен отдих.

    Вярно, не “дойдоха танковете”, но подкопаването на демократичния процес започна още през 1990-та година с инфилтрирането на сините. Дисидентското движение за човешки права и свободи се трансформира в оръжие на Държавна сигурност за шантаж с етническия мир.

    Вярна на дългия си опит в поддържането на система чрез терор, българската Щази създаде групировките, за да всява страх у хората и да дискредитира демокрацията.

    Междувременно зад сянката на витиевати фрази и стратегическо протакане бившата комунистическа номенклатура успя да трансформира политическата си власт в икономическа и реално да си осигури пълен контрол над държавата.

    С това бе пропилян и шансът за декомунизация на България, заложен още в първата предизборна платформа на СДС: “Апаратът на комунистическата партия трябва да се отдели докрай от държавата във финансово, кадрово и структурно отношение”. Нищо от това не се случи.

    Проектът гражданско общество не се състоя. Ангажиран в борбата си за оцеляване, останалият обществено-политически неграмотен и не ценящ свободата си българин не стана коректив на политиците си, чието последващо от липсата на обществен контрол чувство на пълна безнаказаност запрати държавата в порочния кръг на корупцията, подкопа международния й престиж и дискредитира демокрацията. Хората не осъзнаха, че за разлика от сантименталния национализъм на ХІХ век, патриотизмът в ХХІ век е гражданството. Активната грижа на всеки един гражданин за добруването на всички останали.

    Подобно осъзнаване нямаше и как да се случи. Уморена от загуби, останалата в България интелигенция се изгуби в отшелничеството на доброволната вътрешна емиграция и абдикира от социалната си роля да води и образова обществото си, като подви опашка и замълча.

    ЕС се умори от жестове, захвърли дипломатическия език и врътна кранчето.

    .

    А сега накъде, l’Europeo

    Неизбежният въпрос е готова ли беше България за членство в Европейския съюз? Според Фриц Болкестейн никак. Редовните доклади на Европейската комисия за предприсъединителния й напредък редовно ратифицираха този възглед с печално вярното „в страната няма политическа воля за борба с корупцията и организираната престъпност”. Дори по-лошо – с предсрочното й приемане ЕС изгуби инструментите си за натиск.

    Въпросът, който би трябвало да си зададем, е какво би се случило, ако знакът на добронамереност, наречен „приемане в клуба“, не беше направен. И тук историческият паралел е неизбежен.
    През 1958 година британският посланик Ричард Спейт пише до Форин офис следното:

    “Наистина може да се изложи силен аргумент за закриване на легацията на Нейно Величество или най-малкото за понижаването й на ниво на консулство – така България реално ще бъде третирана като руска провинция, наместо да се подпомага нейното правителство и да се поддържа фикцията, че притежава суверенна власт. Но аз мисля, че като се направи равносметка, ние ще се окажем губещите от такова действие. (…) Нашето оттегляне също би отбелязало началото на края на онези в България, които вероятно са по-многобройни, отколкото ние смятаме и които гледат на присъствието на британската и на други западни легации като на осезаемо доказателство, че външният свят все още не ги е изоставил окончателно на Кремъл. Вероятно единствената услуга, която можем да направим на българите при сегашните обстоятелства, е да помогнем на този народ да запази до известна степен порив за свобода, за да могат да се възползват от шансовете си, когато Кремъл започне да отпуска своята хватка”.

    След сто години съществуване на картата на света като суверенна държава и над двадесет години след „цивилизационния избор“ да стане член на двете най-важни за континента си международни организации, е време България да спре да се оправдава с „турското робство” и комунизма и не само формално, но и ценностно да се върне на картата на Европа. В което все още се крие последната й голяма надежда.

     

    Радостина Шаренкова, на 31 години, Лайден – Холандия

    … началото на 90-те години. … Съвременната ситуация е нестабилна, революционна, разрушителна, но не и непременно градивна. Хората емигрират. 24 години по-късно, в България се е променило само едно – липсва ентусиазмът на промяната. След постигането на голямата външнополитическа мечта – признанието от Старата Европа, вече и посока нямаме. Мечтите ни не са ориентирани към бъдещето, гледаме само назад към миналото.

    Никога не съм се замисляла, защо тази дата не е празник в държава, която се е “освободила” от тоталитаризма. Хората все по-малко знаят за не-свободата по време на социализма. Всекидневната история на 45-годишния режим се помни, но не се говори за нея. Тя е тема-табу. Табуто е нещо опасно за общността. Но заради мълчанието, никой вече не помни, кое точно е опасното и защо е необходимо екстра-внимание, предпазни мерки, почукване на дърво, за да “не чуе дяволът”. И когато мине време, и всички забравят същността на опасността, тя не предизвиква страх. Тогава миналото бива лесно реабилитирано. Затова съвременното общество употребява празниците, за да си припомни грешки като Холокоста и те да не бъдат повтаряни. На 10 ноември в България не се случи нещо кой знае какво: един дългогодишен владетел беше подменен. Но датата-символ разделя епохи в мисленето и поведението. Материализирането на страховете все още не позволява на българите да се зарадват и да празнуват свободата си.

    .

    Източник:  Вizimi.com

  • Студенти от няколко университета тръгнаха на „Поход на справедливостта”
    Снимка: Лилия Христова, оffnews.bg
    Снимка: Лилия Христова, OFFNnews.bg

    Хиляди студенти, преподаватели и недоволни от управлението на страната се събраха на протест в 11.00 часа пред сградата на Ректората на Софийския университет.

    Движението в центъра на столицата е затруднено.

    Протестиращите настояват за оставка на кабинета на Пламен Орешарски. Малко след 12.00 часа шествието на недоволни от управлението на страната, преподаватели и студенти тръгна на своя „Поход на справедливостта“. Протестиращите преминаха по жълтите павета, спряха се пред сградата на Народното събрание и след това продължиха в посока Министерски съвет.

    За да подкрепят колегите си от Софийския университет, са дошли студенти от различни ВУЗ-ове в страната – от Великотърновския университет, от Нов български университет, от Югозападния университет, от Американския колеж, от Медицинския университет, Техническия университет, Лесотехническия университет.

    Снимка: Лилия Христова, offnews.bg
    Снимка: Лилия Христова, OFFNnews.bg

    Участниците в общонационалния протест скандират „оставка“, „емигрирайте“, „окупация“. Издигнат е плакат с надпис: „Ние сме децата на прехода и искаме да живеем тук“. Сред останалите плакати се чете още: „Времето ви изтече! 24 години фалшив преход стигат“.

    Шествието протича спокойно под призива: „Ако не искате да продължавате да живеете както досега: Протестирайте, Окупирйте, Стачкувайте!“.

    В началото на протеста студенти от различни университети, подкрепящи окупацията, обясниха в кратки изказвания пред събралите се хора защо окупацията трябва да продължава и заявиха, че няма да се откажат. Младите българи бяха категорични, че дори да получат оставка на кабинета, ще бъдат бдителни във всяко следващо правителство и неговите действия.

    По думите им въпросът не е само да получат оставка, а да получат моралност в управлението на държавата.

    В 17 ч. на площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ ще започне и концерт „Вдигни очи: стоп на псевдопрехода“, в който ще участват Ваня Костова, Васко Кръпката, Валди Тотев, Група 7, от Тоника – Милица, Ралица, PIF, Драго и Ева, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, Шкумбата и др.

     

    Снимка: Лидия Христова, OFFNews
    Снимка: Лидия Христова, OFFNews

    Междувременно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че е създадена стандартната организация за охраната на днешния протест в столицата. Той не изключи да се стигне до ескалация на напрежението по време на протестите. Запитан дали има сигнали за готвени провокации, Светлозар Лазаров заяви: „Очаквам някои неща, но не искам да коментирам на този етап“.

    На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет – 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът – напълно окупиран, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.

    Акцията на студентите от Алма Матер е подкрепена от техни колеги в много университети в столицата и страната, хиляди преподаватели и обикновени хора.

    .

    Източник:  Dariknews.bg

    –––––––––––––––––––––––––––

    Бел.ред.:  Протестното шествие може да се гледа на живо чрез сайта OFFNews/ канала USTREAM /

     

  • „Ранобудните студенти“ призовават на „Поход на справедливостта: общонационален протест“

    „Ранобудните студенти“ канят всички да се съберат в неделя, 10 ноември, в 11 часа пред сградата на Ректората, за да се включат в „Поход на справедливостта: общонационален протест“.

    Снимка: Mediapool
    Снимка: Mediapool

    „Ако не искате да продължавате да живеете както досега: ПРОТЕСТИРАЙТЕ, ОКУПИРАЙТЕ, СТАЧКУВАЙТЕ!“, се казва в призива на студентите, разпространен във „Фейсбук“.

    „Излизаме, за да окупираме узурпирана България!

    Излизаме, защото е несправедливо заплатите и пенсиите да са по-малки отколкото политическият и икономическият каймак харчи за един обяд.

    Излизаме, за да се противопоставим на бедността и безработицата.

    Излизаме, защото мястото на мафията не е в управлението.

    Излизаме, защото сме против потъпкването на обществения интерес в името на олигархичния.

    Излизаме, за да не емигрираме.

    Излизаме, за да отхвърлим образованието, което ни прави роби, а не свободни.

    Излизаме, защото не можем да търпим унищожението на природата.

    Излизаме сега, докато не е дошъл гладът и не са спрели тока.

    Излизаме преди да сме станали висококвалифицирани просяци.

    Излизаме, за да кажем „стоп” на неумолимото превръщане на здравеопазването в привилегия.

    Излизаме, за да покажем, че има алтернатива отвъд партиите: гражданите са властта – ние сме суверенът.

    Ако не искате да продължавате да живеете както досега: ПРОТЕСТИРАЙТЕ, ОКУПИРАЙТЕ, СТАЧКУВАЙТЕ!

    Напук на всеобщото мнение ние не довършваме започнатото дело. Напротив, ние започваме нещо ново. Нямаме само памет, но и визия. Заставаме зад:

    1. Отговорна държавна политика в образованието, която да стимулира и изисква изграждането на независими и критично мислещи личности, а не на апатични изпълнители.

    2. Изграждане на независими държавни институции, работещи в полза на обществото, а не обслужващи частни олигархични или партийни интереси;

    3. Създаване на адекватни дългосрочни стратегии за развитие на всички сфери от обществения живот и приемственост в прилагането им;

    4. Допускане до висши държавни длъжности само на доказали се професионалисти, чиито действия да се ръководят единствено от интересите на суверена;

    5. Прекратяване на системната практика държавните медии да се използват за партийна пропаганда и конструиране на псевдореалност.

    6. МОРАЛ и ОТГОВОРНОСТ.

    11 часа на стълбите на Ректората на Софийския университет“, гласи пълният текст на съобщението на протестиращите студенти.

    За 10 ноември, деня, в който се навършват 24 години от падането на комунистическия режим, протестно шествие с начало на същото място и в същия час обявиха и преподавателите, подкрепящи студентите. Шествието ще премине през Народното събрание, Министерския съвет и ще завърши на стълбите пред бившия Партиен дом, обявиха инициаторите във Фейсбук групата „Преподавателите казват: повече така не може“.

    „По повод 24 години от падането на тоталитарния режим в България ви каним на протестно шествие, с което:
    – да дадем пример за гражданска позиция, към която да приобщим и студентите;
    – да огласим публично оценката си за състоянието на държавността и демокрацията в България;
    – да защитим правото си на свободна волеизява като пълноправни европейски граждани.“, се казва в поканата за шествието, отправена към колеги, студенти и граждани“, се казва в призива на преподавателите.

    В неделя е планирана още една протестна проява – Инициативният комитет „Чисти ръце“ организира концерт от 17 часа пред храма-паметника „Св. Александър Невски“ под мотото „Вдигни очи: стоп на псевдопрехода“. Потвърдилите до момента участие са Ваня Костова, Васко Кръпката, Валди Тотев, Група 7, от Тоника – Милица, Ралица, PIF, Драго и Ева, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, Шкумбата.

    Източник:  Mediapool

  • Проф. Иван Канев: Хромозомите крият невероятни тайни, но вече ги разгадаваме

    Интервю на Милена Василева, Blitz.bg

    .

    Проф. Канев изнася лекция пред български студенти. Снимка: Фейсбук
    Проф. Канев изнася лекция пред български студенти. Снимка: Фейсбук

    Проф. Иван Канев е завършил ветеринарна медицина в София. Постъпва на работа в БАН по покана на акад. Иван Василев, при който като студент полага изпити. Впечатлен от отговорите и нестандартното му мислене, академикът му предлага работа в ръководената от него Централна лаборатория по хелминтология (ЦЛХ) в БАН. С течение на времето придобива две научни специалности – паразитология, която получава в България, и молекулярна биология и цитогенетика, за които придобива диплома и лиценз в САЩ. Когато е на 35 години, ВАК му присъжда директно научната степен “Доктор на науките” за дисертация, която е започната като кандидатска. На апробацията дисертацията е отхвърлена и спряна от защита по искане на партийния секретар, научния секретар и завеждащ секцията. Спряната дисертация е изпратена за експертни оценки при най-добрите специалисти по темата в СССР, САЩ, Източна и Западна Германия. Всички експерти дават в писмен вид високи оценки и предлагат единодушно дисертацията да бъде призната директно за голям докторат. Въз основа на тяхното мнение и широката подкрепа от български учени, ВАК прави изключение и му присъжда директно научното звание “Доктор на биологическите науки”.

    Като професионален учен работи и публикува съвместно със 120 учени от цял свят. За огромната му международна дейност е номиниран и награждаван в чужбина: в института към Руската академия на науките (РАН) е награден с медал (1996) и избран за почетен член на научно дружество към РАН (1997). В САЩ е номиниран за “Учен от чужбина с изключителни възможности в науката” (1998) и избран за почетен член на американски университет (2003). През 2007 година е номиниран за мъж на годината от Българо-Американската асоциация в Чикаго. През 2008 година е награден от същата асоциация със „Златен Орел”. В Израел е награден с медал за успешно решена научна загадка в района на свещените за евреите, християните и мюсюлманите места.

    Проф. Канев участва в реформата на БАН и на българската наука, като член на ВАК, член на Общото събрание на БАН и директор на два института – Институт по паразитология и Институт по експериментална патология и паразитология. Професионалните му виждания за реформата се различават съществено от тези на началниците му. Опитите му за промени на някои от недъзите в науката са последвани от наказания и уволнение. Сега живее в САЩ и работи за американски университети.
    Съвместно с учени от цял свят разработва хипотезата за ролята на хетерофроматина като енергиен потенциал, отговорен за важни процеси в хромозомата, които стоят в основата на много заболявания по човека, животните и растенията.

    –––––

    – Проф. Канев, от няколко години пътувате из Америка, Европа и Азия и представяте на научни форуми оригинални открития за хромозомите и причиняваните от тях болести. Кога и как започнаха тези изследвания и как се роди идеята за тях?

    – Започнах изследвания с хромозоми преди около 30 години, когато живеех в България и работех като паразитолог в Българската академия на науките. Тогава, по обективни и субективни причини в БАН нямахме необходимите условия, техника и финансиране за разгадаването на костеливите тайни на хромозомите. Това стана възможно, след като се преместих в САЩ и започнах работа в Американски университет, в който имаше модерни технологии, обилно финансиране и други условия. Те направиха възможно да открием проблеми и да предложим нови решения за неточностите и грешките в познанията за строежа и функциите на хроматина и хромозомите, за някои процеси при деление на клетките, за механизмите, които

    причиняват рак, безплодие, спонтанни аборти,

    аутизъм, синдром на Даун, на Търнер, Пато и други от най-опасните и най-често срещаните синдроми и болести с хромозомен произход.

    – Какви мистериозни тайни крият хромозомите?

    – Ние открихме, че хромозомите са подобни по строеж и функции на трансформаторите за ток и показват прилика с електрическите системи. Подобно на тях те имат в структурите си елементи и компоненти, чиито функции съответстват на тези, които са описани във физиката, като:

    – генератор;
    – трансформатор;
    – проводник;
    – кондензатор;
    – прекъсвач;
    – предавател и приемник.

    – И за какво се използват?

    – Тези структури се използват от хромозомите за генериране, транспортиране, излъчване и приемане на електрически заряди и сили. Досега се считаше, че хромозомите имат само една-единствена функция и тя е да са носители на генетична информация. Ние открихме още няколко други функции, в които хромозомите използват генерираните от тях електрически заряди, сигнали и сили в различни процеси и механизми в делението на клетките. За читателите на в. “Доктор” искам да уточня, че хромозомите са изградени от два основни типа хроматин – еухроматин и хетерохроматин. В изследванията на хроматина досега, и особено на хетерохроматина, са допуснати грешки и създадени проблеми. Един от тези проблеми е свързан с ролята на хетерохроматина, който изгражда около 97% от хромозомите и генома на човека. Досега той се считаше за инертен, безполезен и неизползваем отпадък. Според нашите изследвания хетерохроматинът има изключително важна функция и тя е да генерира и оперира с електрически заряди, полета и сили. Открихме, че тези способности и функции са станали възможни благодарение на спирализацията на хроматина и пакетирането му в хромозоми.

    Досега се смяташе,

    че спирализирането и пакетирането се прави с една-единствена цел: хроматинът и хромозомите да станат по-компактни и да се вместят в ограниченото пространство на ядрото. Според нас тази концепция е непълна и неточна, защото навиването на хроматина и пакетирането му в хромозоми с различни размери и форми е свързано с техните функции и нужди да генерират различни по сила и сигнали електрически заряди, полета и честоти на вълните.

    – Какво точно ще рече това, проф. Канев, малко е сложно за разбиране?

    – Не, не е сложно! Ние открихме също, че хромозомите се разпознават и формират хомоложни двойки благодарение на способността на всяка хомоложна двойка да излъчва и приема свои електрически сигнали, които имат строго специфична честота и дължина на вълната. Хромозомите използват от милиони години този уникален метод за собственото си разпознаване и локализиране, така както сега през 21 век същият метод се използва за локализиране на хора, коли и други обекти чрез системите за глобално позициониране. В процеса на работата открихме, че те правят това дискретно и независимо от останалите 46 хромозми в ядрото, като използват свои сигнали, които се излъчват само на тяхната честота. Според нас това е и истинската цел на спирализацията и пакетирането на хромозомите.

    .

    Биохимията беше превърната в култ и догма

    Тези открития ще намерят приложение там, където има проблеми и неточности в познанията за еволюция, за генномодифицирани храни и организми, за създаването и използването на ембрионални стволно-клетъчни линии.

    “Биохимията бе превърната в генетиката и в молекулярната биология в нещо като култ и догма. Големите пари и големите надежди бяха наливани в проекти и програми за изучаване на протеини, ензими и гени. За да няма недоразумение и да не бъда набеден и обявен за враг на биохимията, тук бих желал да кажа, че инвестираните пари в биохимията не са хвърлени на вятъра. Напротив, те позволиха да бъдат направени хиляди големи и гениални научни открития за строежа и функциите, за хроматина, хромозомите, гените, протеините и ензимите. И всичко това е без съмнение силната страна на биохимичните изследвания, което се доказва по безспорен начин и от десетките Нобелови награди, които са раздадени за тях от 1901 г. досега. Обаче, превръщането на биохимията в царица и догма в полето на генетиката и молекулярната биология има и негативна страна, и тя е в загърбването и оставянето за близо век и половина неразкрити и непознати важни проблеми. Сред тях са откритите и решените от нас проблеми.
    Резултатите от нашите изследвания и открития са докладвани на международни научни конференции в Лос Анжелис, в Атланта, в Денвър и Чикаго и на доста други места в САЩ, в Канада и в Китай. Освен това, имаме публикации в много престижни международни и американски научни издания в САЩ. В момента работим и върху други публикации”, обясни проф. Канев.

    Ракът също е от загадъчните заболявания
    Механизмите, които причиняват тумор на гърдата, са все още неизвестни

    “Когато говорим за рак, трябва да се има предвид фактът, че това е клинично заболяване от генетичен произход. По тази причина ракът се изучава на две места в два различни аспекта – клиничен и генетичен. При повечето видове рак клиничните изследвания са започвали по-рано и са изучени по-пълно и по-точно. В сравнение с тях генетичните изследвания започват по-късно и в тях все още има проблеми и неизвестни неща. Например, за причинители на рак на гърдата са посочени над 10 различни гена.

    През последните 20-30 години тези гени са изследвани най-подробно, с най-новите и най-модерните методи и технологии”, обясни ученият. Въпреки това механизмите, които причиняват рак на гърдата, са все още неразкрити, непознати, с много проблеми и въпроси без отговор. Например:

    – Не се знае кой, как, кога и защо причинява промените – транслокации, делиции, дупликации, инверсии, и фюзии на онези гени, протеини и ензими, които се намират в повредените структури и функции в туморните клетки.

    – Не се знае и защо тези повреди се намират в различни хромозоми и различни локализации.

    – Не се знае защо ракът, причинен от един и същи ген, протича различно при различните пациенти и те реагират по различен начин на химиотерапия. Някои оздравяват, други не.

    – Не се знае и защо лекуването с лъчева терапия дава положителен ефект при някои пациенти, а при други влошава и усложнява заболяването.

    “Направените от нас открития наистина дават отговор на всичките тези въпроси. Ние открихме, че структурите и функциите на хромозомите и гените се повреждат заедно с протеините и ензимите, но вината и първопричината за поява на рак не е у тях, а в дисбаланса между генерираните от хромозомите електрически заряди и сили. Протеините, ензимите и гените са повредени от тях и са тяхна жертва. Прекъснати, разместени и транслоцирани от електрическите заряди и сили, техните структури и функции са повредени и водят до появата на рак.

    Като говорим за вина и виновни за появата на рака, тук бих желал да кажа на онези болни и техните роднини и приятели да не търсят вина у себе си и да не обвиняват персонално други за появата на рак. Казвам това с пълна убеденост, защото в появата на туморните клетки у всеки един от нас участват в еднакъв брой хромозоми от нашите майки и бащи. От тяхната съвместна работа зависи дали у нас, техните деца, хромозомите ни ще са “спокойни” или “бурни”, и ще продуцират електрически сили и заряди, които ще повреждат гени, протеини, ензими, и ще провокират появата на ракови клетки. Вината за това не е персонална”, допълни професорът.

     

  • Не умирайте в малкия град

    Пламен Даракчиев,  Рlamski.net

    .

    Фасадата на болницата е в кремаво-жълто. Такава беше и през 60-те години, когато този цвят още беше модерен. Вътре – познатият мозаечен циментов под, разтурията по коридорите, спарената миризма в пренаселените стаи, напуканата дървена дограма на прозорците, античните кушетки на колела, захабените чаршафи. Интензивното в неврологичното отделение е една голяма стая, преградена с нисък параван-хармоника. В нея са натъпкани десетина пациенти, съответно мъже и жени. Млади и стари. С осигуровки и без осигуровки.

    В едната половина, оттатък паравана, умира най-близкият ми човек. На съседното легло – момиче на около двайсет години, което на другия ден ще изпишат. От другата – пациентки, които са контактни. И дори успяват да разговарят помежду си. Предстои ми будуване през нощта на стол, до най-близкия ми човек. Отвън, на стената в коридора са изписани правата ми на придружител. Както и тези на пациента. Едно от тях, обозначено като 2.8, гласи: „Пациентът има право да умре достойно. Точка.” Стреснат съм. Защото все още не съм го срещал в която и да е международна харта. Звучи в духа на европейското позитивно право. Ако изобщо някога признае такова право, американецът би го обърнал и то би звучало така: ”Никой не може да умира при недостойни условия и пред очите на други пациенти.”

    Но моят най-близък човек не може да се възползва нито от едното, нито от другото. Той е в кома. И умира в претъпканата стая, под олющения таван. Когато е бил буден и здрав, си е плащал редовно осигуровките. Включително здравните. Тези пари обаче са се стопили. Заедно със социализма. Една нищожна част от тях са се превърнали в уставен капитал на общинското еднолично ООД, което също бере душа. През това време общинският съвет обсъжда продажбата на 51 процента от неговия капитал. Болницата роптае и по стените са облепени с изрезка от скандална статия за евентуалния купувач. Предстои проверка на нейното състояние от комисия на общината. Тя ще продължи до април. Макар, че е достатъчен един ден. Ден, който общински съветник да прекара в някое от отделенията в качеството си на пациент.

    Но това не е болница за общински съветници. А за бедни и изтормозени хора от града и околните общини. Каквито са и другите общински болници извън столицата и по-големите градове. В тях най-често си отиват хора от поколението, което си плащаше осигуровката до стотинката. Случва се почти всеки ден, докато далеч от тези градчета текат сложни трансфери и взаимоотношения между Министерството на здравеопазването и Здравната каса, между нея и болниците, между тях и общините. И един господ знае каква е целта на всичко това, което иначе наричаме с поизтърканото понятие реформа.

    А междувременно е трудно да умреш достойно в малкия град. Макар болницата щедро да ти предоставя това право, шансът ти е да си в кома. Като моя най-близък човек. И по тази причина да ти бъдат спестени унижението, обстановката, бедността, всекидневния, продължаващ и неприлично забързан живот, който обсъждат на глас покрай тебе, докато още дишаш.

    А ние всички сме обикновени хора. И едва ли имаме силата да кажем като рано отишлия си български поет Александър Вутимски: „Аз умирам под големия син хоризонт, да ви стисна ръката ли, да заплача ли? Никога, никога.”

    Ето защо, докато пуша на входа на болницата и си мисля как да приключа разказа си, ми идва само едно на ум. Не умирайте, никога не умирайте в малкия град.

     

  • Европейското лицемерие, границата на България, бежанците и Шенген

    Брюксел ни размахаха пръст – не може да изграждате заграждения, които да подсилят границата с Турция заради бежанците

    .

    Уго Чан,  Аlterinformation.wordpress.com

    В същото време най-големият съюзник на САЩ и НАТО в региона – Турция – е обсипала границата си със Сирия с противопехотни мини и изгражда десетократно по-стабилни стени и заграждения, за да възпре идващите бежанци от Сирия. Като наскоро турците започнаха да изграждат нова стена, а Гърция практически затвори границите си с подобни мерки още през 2012г.

    Изникват някои въпроси:

    Защо Турция може да изгражда стени и да обсипва границата си с мини, Гърция по същия начин да затвори границата си, за да възпре вълната от бежанци, а България не?

    Защо България трябва да приема бежанци от Сирия, които не идват директно от Сирия, където е войната, а от Турция?

    Защо държави като Франция блокират приемането ни в Шенген, което ЕС пое ангажимент да изпълни много отдавна, с аргументите, че границите ни не са подсигурени, а когато вземем мерки, които реално не подсигуряват само нашата собствена граница, а и външната такава на целия съюз, ни размахват пръст?

    Припомняме ви думите на френския външен министър Лоран Фабиус, който се аргументира срещу приемането на България в Шенген така:

    “Франция не одобрява допускането на България и Румъния в зоната за движение без паспортен контрол, известна като Шенгенско споразумение, тъй като не охраняват достатъчно добре границите си. Ако условията не се променят, няма да дадем одобрението си.”

    Докога смирено българските политици ще приемат европейското лицемерие, придружено със заповедническия и нагъл тон на Брюксел така безропотно?

     

  • Случай на жестоко малтретирана българка стигна до италианско ТВ предаване

    „Кучетата са по-важни от теб“ – крещи собственичката на къщата, в която българката работи

    Pablo Trincia, в което той разказва историята на Даниела.

    Четете още: ШОК! Българка малтретирана като куче в Италия (видео) | Български новини

    .

    italia-nasilie

    Българката Даниела е жестоко малтретирана в италиански дом, където работила като домашна помощница. Чрез скрита камера милиони италиански зрители на ТВ предаването Le Iene стават свидетели на насилието и униженията на нашенката.

    Даниела е като много други домашни прислужници или гледачки на възрастни хора, пише „24 часа“.

    Бита до посиняване, наричана „мръсна свиня, аз ти давам заплата, а ти не чистиш и не готвиш, както трябва“. Това са само част от обидите, които е понасяла всекидневно от италианската си господарка. Вероятно работодателката е заможна жена, по професия психолог, пише изданието за българите в чужбина „Български новини“.

    Даниела е принуждавана да чисти изпражненията на 18-те кучета, които италианката е държала затворени в клетки.

    „Те са 100 пъти по-важни от теб“, е крещяла господарката срещу българското момиче.

    След излъчване на скандалния репортаж телефоните и социалните връзки за контакт с предаването са прегрели от възмутени зрители, вследствие на което 2 часа по-късно репортажът е свален от сайта на телевизията.

    Темата се обсъжда и в Туитър. Сайтът на телевизията е наводнен с негативни коментари, а от тази сутрин е офлайн. „Видеото са го махнали!! Не е онлайн само за няколко часа!!!! Но който гледа предаването като мен видя всичко!“, коментира Лиляна Цветкова.

    Гръмнаха и социалните групи във Фейсбук на българите в Италия. Те настояват за незабавна намеса на българското посолство в Италия и българската държава.

    Източник:  Рetel.bg

  • Едвин Сугарев: Станишев е не по-малък бандит от Христо Бисеров

    Скараха се с Иван Костов, защото продаде „Петрол” на Денис Ершов зад гърба му

     

    e_sugarev_190_200Кариерата на Христо Бисеров тръгна от Зелената партия, която беше част от СДС. Той беше близък на Филип Димитров, Филип му имаше пълно доверие. Тогава стана главен секретар на СДС и остана на този пост и при Иван Костов. Това разказа по bТВ Едвин Сугарев. 

    Маниерът му на действие е винаги да стои в сянка, а на възлови позиции да стоят негови хора, които да му вършат мръсната работа. Той никога не е подписвал документи и договори, а слагаше свои хора и така участва във всички приватизационни сделки. Разривът беше предизвикан защото чрез Захари Желязков, тогава шеф на  Агенцията по приватизация, всички корупционни сделки са минавали през тях. Приватизацията на „Петрол” беше дадена на Денис Ершов и „Юкос” през главата на Иван Костов и това беше причината за разрив между тях. После натискаха отново Ершов и „Юкос” да вземат „Нефтохим”. Там са вървели здрави комисионни. „Лойд” е застраховал „Нефтохим” –  3,6 млрд., а го продадоха за 106 млн. – вижте за какво ограбване на държавата става дума. Иван Костов имаше чрез тях интереси в приватизацията. Всички знаеха, че за да мине някаква приватизационна сделка, пътят е през Христо Бисеров, разказа Сугарев.

    Според него после Бисеров отишъл при Доган, защото на него му трябвали такива хора. Бисеров вървял в комплект с Йордан Цонев.

    Двамата искаха да отстранят Иван Костов и да съставят ново правителство, даже беше готов списъкът с новите министри. Доган имаше нужди от хора, които да му въртял далаверите и обръчите от фирми. По време на тройната коалиция чрез тях вървяха заменките в земеделското министерство. Бисеров беше нещо като конселиери на Доган, но явно е започнал да настъпва в негова територия. Опасна е твърде много за Христо Бисеров тази ситуация, защото от Сив кардинал той се превърна просто в един индивид. Вероятно може да проговори, и затова са тревожни в ДПС. Той може да каже как Доган е разпределял порциона, допусна Сугарев.

    Според него Сергей Станишев е не по-малък бандит от Бисеров. Като пример Сугарев посочи мафиотския строеж на „Белене”, фалирането на „Кремиковци”, дори и личната афера „Хохегер”.

    Готов съм да докажа в съда, че Станишев е бандит. Бисеров знае, че който проговори за интереси на олигарси, той просто не живее дълго. ДПС беше основана от Луканов, за да служи като патерица на БСП, целта беше да не остави турците да гласуват за СДС. ДПС се развиваше като корпорация и затова сега проблемите в нея са такива, заключи познавачът на задкулисието в българския преход.

    Източник:  Faktor.bg

  • Войната е рушвет – от Дамаск до Харманли

    И на българска територия адвокати и посредници вземат пари от бежанците срещу съмнителни удостоверения

    Снимки: Панайот Ангарев

    Така протича „договорянето“ на входа на центъра в Харманли.

    Сириецът Абдул Мати, който от 20 години живее във Варна, е пътувал цяла нощ, за да е пръв пред портала на бившето военното поделение в Харманли. Почти срутената база на 22-ри мотострелкови полк днес е център за временно настаняване на бежанци. Абдул се е наредил, за да вземе сина си Ибрахим, дъщеря си Наел на 26 г. и съпругът й, които са пристигнали нелегално от Сирия. Бащата разполага с всички нужни документи, за да изведе роднините си – подписана декларация и копие на личните документи, но няма на кого да ги даде.

    Въпреки че работи вече месец, центърът в Харманли на практика не разполага с персонал, ако не броим полицаите, които охраняват, и директора Жельо Желев. За сметка на това в ролята на „персонал“ влизат няколко местни мъже, които свободно се движат от двете страни на портала под безразличния поглед на събралите се полицаи. Именно един от тях предлага да помогне на Абдул да изведе близките му, но

    не безплатно, както би трябвало да бъде, а срещу 200 лв. на човек

    Човекът се представя за адвокат. Офертата беше направена пред погледа на екипа на „Сега“. След като сириецът отказа услугата, а посредникът беше попитан за дейността му, последваха заплахи. Посредникът имаше вид на арабин, но с добър български. „След като говориш с журналисти, няма да си вземеш децата“, заяви той на притеснения Абдул.

    Няколко предприемчиви адвокати са превърнали „съдействието“ за извеждане от бежански лагер в печеливш бизнес. Той обаче не е започнал с отварянето на лагера в Харманли, а няколко месеца преди това. За него знаят както в Държавната агенция да бежанците (ДАБ), така и в МВР. Това става ясно от писма между Българския хелзински комитет (БХК) до председателите на софийската и хасковските адвокатски колегии, които „Сега“ получи, след като разказа за схемата в Харманли. Кореспонденциите са изпратени и до председателя на Висшия адвокатски съвет, до Петър Китанов – шеф на столичната адвокатура, и до Роланд Вейл, представител на Върховния комисариат за бежанците към ООН.

    Още на 17 септември БХК алармира, че през последните месеци в центровете на МВР в Любимец и в Бусманци, както и центъра на ДАБ в кв. „Овча купел“, е засечена разширяваща се практика адвокати да регистрират на фиктивни адреси задържани нелегални имигранти. „Събират се хонорари от порядъка на 150 до 600 евро за молба“, посочва БХК. „Макар и на задържаните да се дава разписка за извършената „услуга“, която се описва съответно като „съставяне на молба за извеждане на адрес“,

    тази практика е порочна, измамлива и в разрез с етичните правила

    за упражняване на професията. Защото, от една страна, използва уязвимото положение, в което се намират бежанците, задържани не по своя вина за продължителни периоди от време в нарушение на Закона за бежанците, а от друга страна – не им се разяснява на език, който разбират, че по този начин губят правото си на подслон и настаняване в поделение на ДАБ. Така след подаване на описаните молби и при липсата на действителен адрес за живеене много от бежанците остават практически бездомни“, се посочва в писмото. Правозащитниците настояват да се вземат мерки за спиране на тази практика.

    В отговор от адвокатския съвет искат имената на адвокатите, които са извършили нарушенията, за да започне проверка. От БХК пък отговарят, че тези имена могат да бъдат взети от дирекция „Миграция“ към МВР, където има списък с лицата, изготвили и подали молби за гаранция и настаняване на външен адрес на имигранти. Така приключва кореспонденцията, а два месеца по-късно порочната практика вече се е прехвърлила и в новия център в Харманли.

    „Мен ме интересуват документите. И вие да пожелаете да приютите някой бежанец, можете да го направите. Снимам ви личната карта, подписвате декларация и можете да го вземете у вас“, коментира директорът на центъра Жельо Желев, който ръководи и този в Пъстрогор. За него

    алъш-веришът, който се върти пред очите му, не е проблем

    и не е незаконен, а е „двустранен договор“, който те си подписват, и допълва: „Някои от тях имат пачки с долари и могат да си го позволят. Други пък имали свободни апартаменти и ги дават под наем. Така се намалява и тежестта върху държавата, която издържа бежанците“. Той обаче признава, че част от напусналите отиват директно в София, което създава проблеми на центровете в столицата. Според Желев проблемът идва след напускането, тъй като много често бежанците „обезкостявали“ апартаментите, в които са настанени. Виждайки това, хазяите ги гонели и те оставали на улицата или се местели в София. Пътят на бежанеца се изчерпва с една дума –

    рушвет, като се почне от Сирия, влизането в Турция, пребиваването там, плащането на трафикант, който да го вкара в България.

    Плаща се на черно и на всяка поредна спирка у нас, а и за да се излезе оттук.

    На коренно противоположното мнение обаче е колегата му във „Военна рампа“ – комендантът Пепи Джуренов. Пред „Нова телевизия“ той категорично заяви, че подобно извеждане на бежанци от центровете е измама. По думите му само за последната седмица

    100 души от Харманли са пристигнали именно по този начин

    В момента центърът е надвишил капацитета си с 400 души. Срещу 700 долара в София е пристигнало и семейството на 17-годишния Али, който беше ранен пред бариерата на лагера от неизвестен извършител преди дни.

    Освен алъш-вериша, който върви на портала, вътре в лагера в Харманли също кипи оживена търговия. Този път от страна на самите бежанци. Една малка група от сирийците са открили начин да излизат навън да купуват хранителни продукти и да ги продават на останалите си събратя по съдба. Естествено, с надценка. Желев признава, че това не е правилно, но няма как да им го забрани.

    Друга „бизнес инициатива“ в лагера е търговията с „недвижимости“. В момента част от чужденците са настанени в модерни бунгала, а останалите във военни палатки. Когато някой от имигрантите се договори да излезе на външен адрес, той „продава“ бунгалото си на някого от палатките.

    Дали Ибрахим и Наел са продали бунгалото си, не разбрахме, но след намесата на „Сега“ със съдействието на Желев и въпреки заплахите на посредника, те се събраха с баща си. И то без да платят 600 лв.

     Бунгалата са също обект на търговия между самите бежанци в лагера в Харманли.
    Снимка: Панайот Ангарев

    Абдул Мати (вдясно) със сина, дъщерята и зетя си, след като не плати 600 лв., за да бъдат освободени.

    Някои от бежанците успяват да излязат навън, внасят продукти и ги продават на незаконна сергия в лагера.
  • Осман Октай: Защо ДАНС докладва на Доган преди главния прокурор?!

    Лютви Местан да подаде оставка – пет дни лъже и манипулира обществото

     

    osman_oktai1_190_200Държавата е изправена пред страхотен скандал – ДАНС и спецслужбите докладват секретна информация първо на Ахмед Доган, прескачайки главния прокурор Сотир Цацаров, президента Плевнелиев, шефа на парламента Михаил Миков, премиера. Този горещ въпрос зададе Осман Октай в изявление пред Faktor.bg.

    „Лютви Местан вместо да се скрие и да си хвърли оставката, продължава да се излага пред обществото и да го подвежда и манипулира с неадекватни обяснения за случая „Бисеров”, изригна гневен Октай.

    Само преди час назначеният за председател на партията Местан заяви пред медиите: „Ние не сме наивници, всичко това ще има своята рефлексия върху ДПС, в това число и политическа рефлексия, но няма да предизвика катаклизми в партията, защото нашите избиратели са достатъчно грамотни, зрели, за да са наясно с факта, че има разлика между лична отговорност, за лични деяния и политиката на партията“.

    „Местан иска да измъкне и ДПС и себе си сухи от този скандал с тъпи обяснения, че има разлика между лична отговорност и политика на партията. Местан трябва да подаде оставка, защото Бисеров беше част от неговия екип и чрез него се осъществи реализацията и оформянето на днешната политика на ДПС  и на правителството. Бисеров беше инструмент за кадруване на ниво министерства, областни администрации и състав на парламентарна група на ДПС. Всички тези хора и политиките реализирани чрез тях са отговорност и на Местан. Четири дни той лъже обществото, че не знаел какви са проблемите на Бисеров, че никой не го е притискал за тези оставки, че всичко станало доброволно по волята на Сивия кардинал Бисеров. Веднага след като стана явна оставката на Бисеров предупредих обществото, че става дума за огромни корпоративни и финансови интереси. Предупредих и, че в събота, 2 ноември, високопоставени лица от спецслужбите са били в сараите при Доган и са го информирали. На следващия ден Бисеров бе изритан от всички постове. Цинично е днес Местан да твърди нагло, че научили от прокуратурата едва днес, какво е вършил съпартиецът им, след като преди четири дни прогнозирах какво са си говорили в сараите, а те се опитваха чрез подставени лица да ме изкарат фантазьор. Моите „фантазии” обаче се оказаха верни на 100%. Случаят с Бисеров е продължение на аферата „Лиани”, заради която беше убит Ахмед Емин. Истината е проста и ясна – ДПС е корпоративна партия и затова там се случват такива трусове”, категоричен е Осман Октай. Той настоява комисията за контрол на ДАНС в парламента и прокуратурата да се задействат и да изяснят, кои са лицата, предоставили първо информация на Доган за финансовите операции на Бисеров.

    „Цацаров да поиска изясняване, защо го прескачат, защо е научил какво се случва чак на 6 ноември, как така се изнася класифицирана информация и се предоставя на Доган, който има статута на обикновен гражданин.  Тези въпроси са по-страшни от „Кой назначи Пеевски”. Ако обществото не получи отговор на тях, това означава, че наистина Доган управлява държавата, че службите се отчитат първо на него, че затова е настоявал Пеевски да стане шеф на ДАНС за да получава приоритетно всяка секретна информация”, настоява Осман Октай.

    Той призовава политическите партии също да престанат да се крият зад лични ежби и да поискат пълно изясняване на този скандал, защото от него става ясно, че държавата е  тотално пробита и оставката на правителството и нови избори са единственият изход от мафиотското задкулисие.

     

    Източник:  Faktor.bg

  • ДАБЧ затегна режима за издаване на български паспорти

    74-75Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) изведнъж затегна режима за издаването на удостоверения за български произход, съобщават македонските медии.

    “Има ново изискване – да осигуря документ, че баба ми и дядо ми са българи”, споделя македонец, цитиран от телевизия “Сител”. От думите му става ясно, че досега работа е вършела и саморъчно подписана декларация за българско национално самосъзнание.

    Информацията само потвърждава подозренията на Министерството на правосъдието, че ДАБЧ не е искала от всички кандидати доказателства, че имат български корени – акт за раждане със записан произход или документ, че някой от възходящите роднини е от български род.

    ДАБЧ отказа да даде на правосъдното ведомство преписките на близо 2000 кандидати за гражданство, за да бъдат проверени дали наистина хората са от български произход. Става дума за граждани основно на балкански страни – Албания, Македония и Косово.

    Телевизия “Сител” цитира и материалите в “Труд”, че според ДАБЧ това били чувствителни лични данни. Ресорната комисия обаче вече се произнесе, че няма проблем агенцията да ги предаде на министерството.

    По неофициални данни на “Сител” през 2012 г. 9368 македонци са кандидатствали за български паспорт, а 6366 са го получили.

    Македонският вестник “Телеграф” също цитира вестник „Труд“, че започва проверка на преписките за гражданство. По този повод главната редакторка Ивана Костовска твърди, че българско гражданство се получава срещу 250 евро, платими на вноски, а паспортът е готов до 2 години. Тя цитира един от посредниците в македонския град Куманово, с когото е разговаряла.

    От ДАБЧ отричат да издават удостоверения срещу пари.

    Източници: Silnabulgaria.com/ Trud.bg

  • Мечта от Рожен отвежда д-р Пламен Кръстев в Харвард

    Какво е успехът? За мнозина да си успял означава да имаш много пари и звездна слава. За други той не е свързан с трупане на материални блага и власт, а е по-скоро въпрос на себеусещане.

    .

    Материал на в. „Труд“

    Университетът на Айдахо бил поредната стълбичка, която Кръстев изкачил към Харвард. Снимка: Личен архив
    Университетът на Айдахо бил поредната стълбичка, която д-р Кръстев изкачил към Харвард. Снимка: Личен архив

     „Мисля, че Америка е единственото място в света, където никой не се интересува откъде идвате. Решаващо е това, което можете. Когато се явих на конкурса в „Харвард“, имаше много кандидати от цял свят, включително и американци. Самият факт, че избраха българин, говори, че няма абсолютно никакви предразсъдъци.“ Това казва 41-годишният атомен физик доктор Пламен Кръстев от Търговище.

    От две години той е част от международния екип в Научния компютърен център на университета „Харвард“, който реализира проекти в областта на физиката и астрофизиката. Работата му е да подпомага изследователските групи да решават задачи на суперкомпютър.

    Кръстев участва и в борда на Националната фондация за наука на САЩ (NSF). Там оценяват проекти в областта на физиката и астрофизиката и определят кои ще получат финансиране. Членува и в Националния институт по теоретична ядрена физика (INT). Според близки на физика следващата му цел е да влезе в НАСА.

    Пътят му към висшата наука

    тръгва от една мечта в ученическите години, разказват родителите му Стойка и Ганчо Ганеви, които живеят в Търговище. Тогава в обсерваторията в Рожен Пламен се влюбил в звездите и се амбицирал да намери отговорите на въпросите, които терзаят човечеството от векове.

    „Пламен е изключително упорит. Когато си постави цел, прави всичко възможно да я постигне. Затваря се и учи с часове, с месеци. Още от училище любими предмети му бяха физиката и математиката. От малък и до днес тренира карате. Спортува всеки ден. Завърши със златен медал Втора гимназия в Търговище. С отлични оценки се дипломира и по лазерна физика в Софийския университет“, разказва майка му.

    След дипломирането си Пламен решил да кандидатства за работа в САЩ, защото там според него има неограничени възможности за всеки учен. Заради мечтата си наложил

    драконовски режим на самоподготовка

    по английски език. Затворил се у дома в Търговище и залегнал над учебниците. Сам се справил до четвърто ниво. После учил и преподавал в българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.

    През 2001 г. го приели в университета на Тексас „Ел Пасо“, където записал космическа физика. Две години по-късно взел магистърска степен и бил приет в докторската програма по теоретична физика в Университета на Айдахо. Там защитил дисертация на тема „Уравнение на състоянието на ядрената материя“.

    Последвали 2 г. специализация в областта на теоретичната физика и астрофизика. Изучавал свойствата на неутронните звезди и гравитационните вълни. След конкурс спечелил място за участие в проект за създаване на единна теория на ядрото в университета на Сан Диего и националната лаборатория „Ливъмор“ в Калифорния.

    През 2011 г. преборил конкуренцията на 300 кандидати от цял свят за мястото в „Харвард“.

    Д-р Кръстев казва, че е избрал ядрената физика, защото заедно с физиката на елементарните частици изучава структурата на материята. „Исках да разбера как е устроен светът и как работи на фундаментално ниво. Как светят звездите и от какво са направени всички неща около нас“, споделя той.

    „Благодарен съм на хората, които срещнах по пътя си и изиграха огромна роля във формирането ми като учен“, признава физикът и изброява дълъг списък на преподаватели от САЩ. Приема, че успехът го е споходил в мига, в който са го приели да учи в Америка. Тогава повярвал, че всичко е възможно и започнал да го сбъдва.

    Противно на очакванията за вглъбен и скучен учен, Пламен има чувство за хумор и е много общителен. Все пак отклонява личните въпроси за живота си в Бостън. С удоволствие обаче говори за загадките, които го вълнуват. Например какво са

    тъмната енергия и материя

    Това познание ще допринесе за създаването на единна теория на полето, която да обедини всички природни взаимодействия, обяснява просто Кръстев и добавя: „Близо 96% от енергийния веществен баланс на Вселената е „нещо“, което до този момент не знаем какво е. Това е субстанция, която се влияе от гравитационната сила, но самата тя не излъчва светлина, или по-точно – електромагнитно лъчение. По тази причина е наречена тъмна материя и енергия. Знанието за нея ще помогне за по-пълното разбиране на еволюцията и природните закони във Вселената.“

    В момента д-р Кръстев работи по статия за вариациите на гравитационната константа и ускореното разширяване на Вселената. Заедно с колеги е ангажиран и в изследването на т. нар. слоест модел на атомното ядро и свойствата на неутронните звезди.

    „Мисля, че най-голямото ни постижение беше, че с колеги от Тексас показахме, че съществува връзка между т. нар. гравитационни вълни и вътрешната структура на неутронните звезди. Това е важно за изучаването на гравитационните вълни, които са предсказани от общата теория на относителността на Айнщайн, но все още не са наблюдавани пряко“, обяснява астрофизикът.

    Смята, че вдъхновението на всеки учен трябва да е приносът му. „Ние винаги трябва да напредваме с две протегнати ръце. Една нагоре, за да получим помощ от тези, които вече са се изкачили на върха, и една надолу, за да помогнем на тези, които се изкачват след нас. Ако изпуснем която и да е ръка, се прекъсва цялата верига на прогреса“, вълнува се Кръстев.

    Той разказва, че в „Харвард“ има много български студенти. Другият наш астрофизик там е проф. Димитър Съселов, който е директор на Лабораторията за търсене на планети извън Слънчевата система. „Българските учени са много добре приети в САЩ, защото са изключителни професионалисти, което е решаващото тук“, казва Пламен Кръстев.

    ЦЕНАТА

    “Пристигнах в Америка с 500 долара, без да познавам никого, без осигурена квартира и без да имам и най-малка представа какво ме очаква. Беше трудно в началото, но бях решен да се справя”, споделя ученият. Част от цената е и раздялата с родителите, сестра му и племенницата, които са в България. Чува се с тях по телефона или по скайпа почти всеки ден. Идва си у дома по 2 пъти годишно и с удоволствие поема към планината. Засега се е посветил на кариерата и не бърза да създава семейство.

    РЕЦЕПТАТА

    Успехът е хармония между вътрешните ни убеждения и ценности и нашето обкръжение и реалност, смята физикът. Неговата рецепта за успех гласи: “Да си наясно със себе си – къде искаш да отидеш, къде си сега, и да си направиш карта. Трябва да сме откровени със себе си и мястото си, както и с това къде искаме да бъдем. И трябва да си изработим план. После трябва да работим упорито и да не спираме, когато се появат пречки и хора, които искат да ни разколебаят.”

     

  • 10 Corporations Control Almost Everything You Buy

     By Chris Miles, Рolicymic.com

    nnn

    Ten mega corporations control the output of almost everything you buy; from household products to pet food to jeans.

    According to this chart via Reddit, called „The Illusion of Choice,“ these corporations create a chain that begins at one of 10 super companies. You’ve heard of the biggest names, but it’s amazing to see what these giants own or influence.

    (Note: The chart shows a mix of networks. Parent companies may own, own shares of, or may simply partner with their branch networks. For example, Coca-Cola does not own Monster, but distributes the energy drink. Another note: We are not sure how up-to-date the chart is. For example, it has not been updated to reflect P&G’s sale of Pringles to Kellogg’s in February.)

    Here are just a few examples: Yum Brands owns KFC and Taco Bell. The company was a spin-off of Pepsi. All Yum Brands restaurants sell only Pepsi products because of a special partnership with the soda-maker.

    $84 billion-company Proctor & Gamble — the largest advertiser in the U.S. — is paired with a number of diverse brands that produce everything from medicine to toothpaste to high-end fashion. All tallied, P&G reportedly serves a whopping 4.8 billion people around the world through this network.

    $200 billion-corporation Nestle — famous for chocolate, but which is the biggest food company in the world — owns nearly 8,000 different brands worldwide, and takes stake in or is partnered with a swath of others. Included in this network is shampoo company L’Oreal, baby food giant Gerber, clothing brand Diesel, and pet food makers Purina and Friskies.

    Unilever, of soap fame, reportedly serves 2 billion people around the world, controlling a network that produces everything from Q-tips to Skippy peanut butter.

    And it’s not just the products you buy and consume, either. In recent decades, the very news and information that you get has bundled together: 90% of the media is now controlled by just six companies, down from 50 in 1983, according to a Frugal Dad infographic from last year.

     

    nnnn

    It gets even more macro, too: 37 banks have merged to become just four — JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo and CitiGroup in a little over two decades, according to this Federal Reserve map.

    The nation’s 10 largest financial institutions hold 54% of our total financial assets; in 1990, they held 20%. As MotherJones reports, the number of banks has dropped from more than 12,500 to about 8,000.

    nn

    The numbers are stark, and the charts visualize the mind-bending reality. This is the world we live in.

     

  • 31 банкери от ЦКБ и придобити от нея банки са били сътрудници на ДС

    Борислав Дионисиев и Радослав Ненов са сред новите попълнения на агентите – бизнесмени на прехода

    .

    Борислав Дионисиев (вдясно) е бил агент на Второ главно управление на ДСАвтор: Живко Ангелов
    Борислав Дионисиев (вдясно) е бил агент на Второ главно управление на ДС
    Снимка: Живко Ангелов

    Общо 31 члена на управителни органи на Централна кооперативна банка и придобитите от нея фалирали Банка за земеделски кредит, Българска търговска и индустриална банка, Кредитна банка, Капиталбанк, Кристалбанк, Добруджанска банка и Международна банка за търговия и развитие са били сътрудници или щатни служители на Държавна сигурност, показва справка на Комисията по досиета. Сред по-популярните имена от времето на прехода са Борислав Дионисиев, Радослав Ненов, Янко Янев, Георги Попов, Дончо Кючюков, Любомир Филипов, Красимир Стойчев, Атанас Тилев и др. За част от тях комисията вече обяви, че разполага с документи за принадлежност към ДС, но други се явяват за първи път.

    Борислав Дионисиев е бил агент на Второ главно управление на ДС. Вербуван е от ст. л-т Валери Абаджиев през 1981 година. Регистриран е с псевдоним идентичен с бащиното му име „Христов“. Комисията по досиетата разполага с документи за получено възнаграждение, разходни документи от ръководил го щатен служител. Към онзи момент Борислав Дионисиев вече е журналист в списание „Отечество“.

    Дионисиев е проверяван в качеството му на член на Съвета на директорите на Капиталбанк. Започва бизнеса си като представител на гръцката фамилия Вардоянис, но постепенно развива и собствен бизнес. Той е в борда на директорите на редица дружества като „Електроимпекс“, „Електромашинари холдинг“, съсобственик е в „Булвар електроник“, „Финко 1“ и др. Член е на бизнесклуб „Възраждане“. Борислав Дионисиев е почетен консул на Малдивите в България.

    Радослав Ненов е бивш вицепрезидент на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ от зората на демокрацията и бивш вицепрезидент на „Мултигруп“. Той е вербуван още през 1977 година по линия на Първо главно управление на ДС като агент „Цветелин“, а след това работи за Второ главно. Проверяван е като член на Съвета на директорите на Кредитна банка.

    Янко Янев, който в средата да 90-те години оглавяваше Банка за земеделски кредит, е бил вербуван от Евгени Зафиров през далечната 1962 година и е работил както за разузнаването, така и за контраразузнаването като агент и секретен сътрудник „Здравко“. Той е в БЗК от 1990 до 1995 година като член на изпълнителния, управителния съвет или съвета на директорите.

    Името на Георги Кънчев Попов нашумя през 2000 година, когато оглавявания от него „Йорсет холдинг“ купи фалиралата Първа частна банка АД. Според Комисията по досиетата той е бил агент на Първо главно управление на ДС с псевдним „Китин“.

    Друг герой от банковите фалити е Дончо Кючюков. Той е проверяван също като член на съвета на директорите на Банка за земеделски кредит. Бил е агент на Първо главно управление на ДС и е вербуван през 1984 година. Три години по-късно той се появява като управител на задграничното българско дружество в банковата сфера „Байериш-булгарише ханделсбанк“, показва разследване на в. „Дневник“ за задграничните дружества по времето на комунизма.

    Източник:  в.“Капитал“