2024-07-18

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Илинойс узакони марихуаната

    Илинойс стана 20-ият американски щат, който легализира марихуаната за медицински цели, съобщи „Хъфингтън пост„.

    Документът бе подписан от губернатора Пат Куин на церемония в университета в Чикаго. „Във всяка религия се споменава, че трябва да се помага на болните“, сподели Куин. Вестникът посочва, че благодарение на новия закон от 1 януари 2014 г. ще започне да действа пилотна програма, разчетена на 4 години. Тя ще позволи на пациенти с тежка диагноза да получат специално удостоверение за покупка на ограничено количество медицинска марихуана.

    Скоро се очаква подобен ход да предприемат щатите Пенсилвания, Ню Йорк, Охайо и Минесота.

    Източник:  Standartnews

  • Корпорацията ДПС
    С икономическата си власт и политическите протекции на Доган Делян Пеевски се превърна във фактор в ДПС без да е член на партията. Снимка: Надежда Чипева, в. "Капитал"
    С икономическата си власт и политическите протекции на Доган Делян Пеевски се превърна във фактор в ДПС без да е член на партията. Снимка: Надежда Чипева, в. „Капитал“

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Плашилото „възродителен процес“

    Първият и основен фактор това са гарантираните около 250 хиляди гласа на българските турци и мюсюлмани, които ДПС има от турското етническо малцинство, без значение дали движението се е провалило във властта. „Лепилото на тази партия поне в самото начало беше „възродителният процес“ и съпротивата на турското население. Майските събития и „Голямата екскурзия“ бяха един травматичен момент за цялата мюсюлманска общност, който беляза до голяма степен и характера на ранния преход и установяването на стереотипа на заплашената етничност, на репресираната другост, който беше в основата на ДПС“, казва Михаил Груев. Според етнолога Евгения Иванова страхът, особено у по-старите поколения, от някаква форма на „възродителен“ процес продължава да е актуален и днес. „Той се нагнетява непрекъснато от непремерените изявления на различни (не само националистически) политически лидери, от показните арести, обиски и процеси срещу духовни водачи на вероизповеданието. Нагнетява страх, разбира се, и самото ДПС – за да легитимира ролята си на страж срещу посегателствата върху правата и свободите. И кръгът се затваря. Мюсюлманите все повече се капсулират, все повече се отнасят с подозрение не само към тази или онази партия, а към българите въобще“, смята Иванова.

    „Електоратът на ДПС, малцинствата като цяло нямат доверие на нито един друг политически субект в България. Етническият фактор е основополагащ структурен, икономически и демографски фактор. Не мисля, че който и да е от българите или ромите, които участват в движението, са привлечени от платформи и политики“, добавя и Антонина Желязкова.

    Политиката на анклавите

    За Антоний Гълъбов определящ фактор е невъзможността или по-скоро отказът на останалите партии да разбият монопола на ДПС в смесените региони на страната. „Още през 90-те години стана ясно, че ДПС до голяма степен е оставено да се движи самостоятелно в районите, където има влияние. Основният му конкурент спрямо профила на избирателите е БСП. И до момента се вижда много ясно, че това са двете партии, които разчитат на по-нискообразовани хора, с по-висока средна възраст, живеещи в по-малки населени места, най-често с деградирала социална структура, изцяло зависими от публични плащания. Десните не намериха начин да се конкурират с ДПС в малките населени места“, казва той. И допълва: „Корпоративният характер на ДПС е много важен, за да се разбере как в една територия, когато позволите дълго време една и съща политическа партия да печели избори, имате ефект на вкореняване на тази партийна структура в съответната територия. Имате трайно усядане на една партия, която се просмуква във всички стопански и административни процеси на ниво на съответната територия, на всичко, което е свързано със стопанския живот.“

    Неслучайно местните избори са изключително важни за ДПС. А малките населени места са превърнати в нещо като анклави на ДПС. Чрез партийните си структури в тези региони и чрез кметовете и представителите си в местната власт ДПС оказва натиск върху избирателите си, защото в тези райони обикновено безработицата е висока и на много места общините са и основните работодатели. „Движението има много функции в мюсюлманските селища, то не е просто политическа партия. То е едновременно и синдикат, и културен клуб, и икономическа структура, която дава работа и поминък, и въобще инстанция, която би могла да реши социалните и икономическите проблеми на обикновените турци и мюсюлмани. И избирателно ги решава. Онези, които са лоялни на движението, са получили нещо. Лоялността към движението се превръща в персонален ключ на един обикновен човек за сигурност и успех. Виждаме създаването на зависимост от власт в това население в една квазисоциалистическа форма – форма, в която партията-държава, т.е. комунистическата партия, е заместена от ДПС. То изпълнява именно тази функция на партия-държава и на инстанция, към която обикновеният турчин може да се обърне, за да му бъдат решени проблемите. Избирателите им не знаят кой е Пеевски и не ги и интересува“, казва Михаил Груев.

    Опитите за мимикрия

    През годините Ахмед Доган няколко пъти се опита да промени имиджа на ДПС и да наложи представата за движението като за национална, а не етническа партия. Първият опит беше с отварянето на партията за българи.  Антоний Гълъбов обяснява, че чрез тоталния контрол на движението върху цели региони една територия се затваря напълно. „Както външните инвеститори, които искат да правят бизнес в регионите под контрола на ДПС, трябва да минат през движението, така и всеки, който иска да прави кариера или да се развива професионално, трябва да установи някакъв контакт на отношения с местната структура на ДПС“, казва той. Според него това е и причината много млади българи да се ориентират към движението.

    „Те разбраха, че всъщност ДПС е един ефективен асансьор към властта. ДПС не е търсила подкрепата на избирателите заради либералните си ценности или за защита на правата на човека. ДПС демонстрира и държи на това, че е ефективен инструмент на достъп до властта.“, смята Гълъбов. Вследствие на това по-голямата част от българите влязоха в ДПС или за да градят кариера, или за да осигурят политическа протекция за бизнеса си. Еманацията на този процес беше приемането в редиците на ДПС на компрометираните фигури от други политически партии като Христо Бисеров и Йордан Цонев, които бяха изключени от СДС. Нещо повече – те не само, че бяха реанимирани от Доган, но и в момента са в ръководството на ДПС и заемат ключови позиции в парламента. Йордан Цонев е председател на бюджетната комисия в Народното събрание, а Бисеров – зам.-председател на парламента.. „Те нямат тежест в структурите на ДПС. Имат един господар – бившият лидер Ахмед Доган, подчинени са дирекно на него и са само едни изпълнители“, казва бивш член на движението.

    В края на управлението на Симеон Сакскобургготски Доган се опита да сформира Либерален алианс с НДСВ и под тази формула двете партии да се явят на изборите през 2005 г. След отказа на царската формация обаче този опит се провали.

    Последната мимикрия на ДПС се оказа оттеглянето на Доган от лидерския пост и замяната му с Лютви Местан. „Имаше някаква надежда, че е възможно Лютви Местан да наложи свой почерк в управлението на ДПС по време на предизборната кампания. Но последните събития след формирането на парламента показаха, че управлява Доган с всичките си обръчи от фирми и олигархически структури, както и със силовите си методи“, казва Антонина Желязкова.

    А след това накъде?

    Колкото и обаче от движението да се опитват да представят резултата от парламентарните избори като добър, със сигурност вотът беше червена лампичка и за ръководството на ДПС. Макар че движението има почти същия брой депутати като в предишния парламент и отново е в управлението, резултатът от вота показа, че партията е загубила около 200 000 гласа. А на много места се оказа, включително и в бастиона на ДПС – Кърджали, че сред разочарованите от политиката на движението са традиционните избиратели на ДПС. Те изразиха протеста си, като просто не отидоха да гласуват. „Най-драстичен е отливът сред членовете на младежката организация на ДПС“, казват от структурата, която се радваше на изключителното внимание от страна на бившия лидер на ДПС Ахмед Доган. „Младите хора в ДПС са чували за възродителния процес от родителите си и не можеш чрез този страх да ги държиш“, казват членове на движението. Скандалите около сформирането на правителството на Пламен Орешарски пък показаха, че въпреки смяната на лидера политиката на ДПС с нищо не се е променила. От известно време в движението се лансира вероятността преди следващите парламентарни избори сегашният лидер Лютви Местан да бъде заменен от евродепутата и зам.-председател на движението Филиз Хюсменова. Ако обаче не бъдат сменени натоварените с доста негативи членове на ръководството на ДПС, както и не бъде прекъсната обвързаността на движението с икономическите структури, това ще е поредната мимикрия на ДПС. На корпорацията, която се представя за партия.

    Източник:  в. „Капитал“

  • Поход „Орешарски марш” потегли към Евксиноград

    С началото на депутатската ваканция недоволството срещу кабинета „Орешарски“ се мести към Черноморието.

    Тази сутрин от пл. „Независимост“ в София няколко протестиращи потеглиха на пешеходен поход през България в подкрепа на протестите срещу правителството и излъчилата го политическа класа.

    Пешеходният поход под наслов „Орешарски марш“ е с намерение да прекоси цяла България и да стигне чак до депутатската резиденция „Евксиноград“ край Варна.

    „Напускаме жълтите павета, напускаме социалните мрежи и тръгваме през страната. Искаме да привлечем хората в цялата страна, които са малко изолирани от това, което ще се случи“, коментира един от четиримата участници в похода и организатор на инициативата Любен Иванов, цитиран от bTV.

    Участниците в похода ще изминат разстояние по трасето София – Пловдив – Стара Загора – Бургас – Варна – Резиденция Евксиноград. Във Фейсбук групата „Протестен пешеходен поход „Орешарски марш“ е описан целият маршрут с местата за нощуване. Участниците очакват по пътя към тях да се присъединят още хора. Те ще се движат със съпровождаща кола, за да не носят тежки раници.

    Източник:  Dariknews.bg

    Билборд, поставен по пътя за станцията на Министерския съвет - "Евксиноград". Билбордът е доста далече от София, така че вероятно е дело на варненски граждани.
    Билборд, поставен по пътя за станцията на Министерския съвет – „Евксиноград“. Билбордът е доста далече от София, така че вероятно е дело на варненски граждани. Снимка: Фейсбук
  • Обама: Да се вземат мерки заради опасност от атентати

    САЩ предупредиха за опасност от атентати на Ал Каида през август в Близкия изток и Северна Африка

    Новини

    Президентът на САЩ Барак Обама нареди на екипа си по националната сигурност да вземе всички необходими мерки за защита на американците след възникването на опасност от атентатина Ал Каида.

    Това съобщи, цитиран от Франс прес, представител на Белия дом, пожелал анонимност.

    След като обявиха, че от съображения за сигурност затварят около 20 свои дипломатически мисии в неделя, вчера САЩ предупредиха за опасност от атентати на Ал Каида през август в Близкия изток и Северна Африка.

    Държавният департамент предупреди американските граждани по света да бъдат бдителни и предпазливи, тъй като са възможни

    атентати в Близкия изток, Северна Африка и на Арабския полуостров.

    Германското външно министерство съобщи, че от съображения за сигурност затваря в неделя и понеделник дипломатическите си служби в Йемен, предаде ДПА, отбелязвайки, че министерският говорител не е дал подробности и разяснения.

    Британското външно министерство също обяви, че затваря посолството в йеменската столица Сана на 4 и 5 август като предпазна мярка.

    Форийн офис предупреди британските граждани да напуснат Йемен незабавно поради опасения от ескалация на насилието.

    Лондон предупреди гражданите си, които останат в Йемен, че ако обстановката се влоши, няма да могат да получат помощ за евакуиране.

    Източник:  Vesti.bg

  • За 10 години от България, Румъния и бивша Югославия са изтекли незаконно $111,6 млрд.

    Цифрите са шокиращи, това означава по-малко пари за образование, здравеопазване, инфраструктура, пенсии, коментира Наташа Сърдоч, председател на хърватския Институт за публична политика

    Новини

    През периода 2001-2010 г. от страните от бивша Югославия, Румъния и България са изтекли незаконно 111,6 милиарда долара.

    Тези числа бяха изнесени от Наташа Сърдоч, председател и съосновател на хърватския Институт за публична политика Адриатик в интервю за „Гласът на Америка“, в което говори за корупцията, престъпността и укриването на данъци.

    „Цифрите са шокиращи. Това означава по-малко пари за образование, здравеопазване, инфраструктура, пенсии.

    Инвеститорите с честни намерения избягват региона, като знаят, че тук липсват върховенство на закона, независимо правосъдие и защита на частната собственост“, каза Сърдоч.

    Според нея за справяне с тези проблеми освен другите мерки трябва да се конфискува и незаконното богатство на членове на правителства и политици след 1991 г. във всички страни от региона.

    Само Македония през този период е изгубила 4,6 милиарда долара от престъпни дейности, корупция и укриване на данъци от политици и официални лица.

    Това по оценка на Сърдоч е внушителна сума, защото се равнява на 44% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2011 г.

    От страните в региона най-голяма номинална сума е източена от Сърбия. По данни на института Адриатик от тази страна през миналото десетилетие са изтекли над 51 милиарда долара.

    Съпоставено с брутния вътрешен продукт, най-много е пострадала Черна гора, където изтеклите капитали се равняват на 138% от БВП.

    Източник:  Vesti.bg

  • Откриха телата на затрупаните миньори в „Ораново“

    Открити бяха телата на двамата миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов, които останаха затрупани в рудник ”Ораново” след инцидент на 16 юли, при който загинаха други двама миньори.

    Двамата миньори бяха издирвани денонощно в продължение на 18 дни, като през изминалата нощ бе открита каската на единия от миньорите, а по-рано сутринта в дъното на галерията бяха намерени и машините на миньорите.

    Управителят на рудника Валери Манов съобщи, че по всяка вероятност двамата миньори са загинали още при инцидента на 16 юли, тъй като няма кухина, в която те да са се скрили. „Явно вълната ги е повалила, а след това са били затрупани“, обясни той.

    Телата са открити на деветия метър на дългата около 12 метра галерия. Те все още са наполовина затрупани и в акцията се включиха два допълнителни спасителни екипа от Бобов дол, за да извадят внимателно телата на загиналите.

    Петък, събота и неделя бяха обявени за дни на траур в община Симитли.

    Манов заяви, че от рудника ще бъдат отпуснати средства за погребенията на миньорите и ще бъдат изплатени застраховките им.

    Той определи като геройство работата на всички спасители и миньори, участвали в издирването на двамата работници. „Това беше героизъм, може би звучи пресилено, но те рискуваха живота си“, заяви той.

    Управителят на рудника не възнамерява да подава оставка, тъй като не смята, че има вина за трагедията. „Аз лично не се чувствам виновен, имам отговорности, но жалко за хората и близките им. Това което се случи, не може да се предотврати с човешка ръка. Аз смятам, че не съм направил никакво нарушение”, коментира той.

    По-късно министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще представи информация по случая „Ораново“ пред депутатите в Народното събрание.

    Преди ден Стойнев обвини концесионерът на мината, че не плаща концесионни такси и че предишното ръководство на министерството не е упражнявало нужния контрол, а рудникът е можело да бъде затворен заради нарушенията. Очаква се в петък пред депутатите той да представи по-подробна информация за работата на мината.

    В отговор Манов повтори тезата на собственика на рудника Красимир Михайлов, който обясни, че не плаща концесионните такси, защото ТЕЦ “Бобов дол” дължи на мината 3 млн. лв., а НЕК дължи на ТЕЦ-а 10 млн. лева.

    Междувременно стана ясно, че причината за смъртта на починалия преди ден работник в рудника е инфаркт на миокарда. 49-годишният работник от спомагателните екипи Асен Грънчаров почина на място, след като му прилошало в четвъртък сутринта, малко след започване на смяната му. Погребението му е в петък.

    Източник:  Mediapool

  • Предстои научно-икономически форум България – Корея

    bcci_logoСофия, 2 август 2013 г. Секретарят на Корейско-българския икономически съвет Джеймс Канг проведе среща в БТПП със зам.-председателя на Палатата Георги Стоев, който е и председател на Българо-корейския икономически съвет при БТПП.

    Целта на работното посещение беше обсъждане на предстояща бизнес делегация от Корея през есента, както и подготовката на Научно-икономически форум България – Корея през месец ноември 2013 г.

    Георги Стоев запозна госта с условията за членство в БТПП и с услугите, предоставяни от търговския регистър на Палатата. Той изрази готовност от страна на Българо-корейския икономически съвет при БТПП за активизиране на сътрудничеството между членовете на двата Съвета с цел развитие на съвместни дейности и проекти.

    На снимката: Секретарят на Корейско-българския икономически съвет Джеймс Канг

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Източник:  Българска търговско-промишлена палата

  • Вежди Рашидов към медиите: Продадохте се на дебел, грозен лайнар (аудио)

    „Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер бе, да му е*а п*тката майна. Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост? Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват“.

    С този нецензурен упрек се обърна към медиите бившият министър на културата Вежди Рашидов в кулоарите на парламента и бе записан от информационна агенция PIK. Обидите са по адрес на депутата от ДПС Делян Пеевски, който е и най-големият медиен магнат. Рашидов се възмущава от факта, че журналистите нямат смелост да се противопоставят на указанията на Пеевски. По думите на бившия културен министър за едната заплата репортерите продават ценностите си.

    “Аз не съм против вас, но срещу 1000 лв. кремирате майка си. Не може да кремирате най-милото си – морала си”, притеснява се Рашидов.

    Със същата ярост скулпторът направи откровен коментар и за медийния комфорт, който кабинетът “Борисов” си е осигурил в предишния мандат.

    “По мое време г-н Борисов направи голяма грешка. Какво направи той – на него му трябваше медиен комфорт. Това са на Доган вестници. Ако смятате, че този фес не ви управлява, селски от Дръндар – то това ви е нацията на 1300 години. Да ви е*а циганската нация. Това го напишете, ама няма да посмеете. Това са парите на Доган и на двама шейхове от Оман. Ако толкова не знаете какво седи в банката – Банката е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред. Те перат едни пари”, коментира Рашидов.

    .

    Източник:  Оffnews.bg

    Аудиото с гневните признание на Вежди Рашидов можете да чуете по-долу.

  • САЩ отново искат екстрадиране на българин без доказателства за вина

    За нов случай, подобен на този с Гергана Червенкова, алармираха близки на задържан в ареста мъж на име Ваньо Минков

    .

    Юлиан Христов,  Offnews.bg

    Ваньо Минков. Снимка: Фейсбук
    Ваньо Минков. Снимка: Фейсбук

    Той е арестуван на 31 май по искане на американските служби и досега е зад решетките. Към него в България няма повдигнати обвинения, но го грози екстрадиране в САЩ.

    На 31 май спецполицаи от Противодействие на организираната престъпност (новата дирекция към ДАНС, която е наследник на ГДБОП – бел. ред.) нахлуват в дома на Ваньо Минков и без обяснения започват обиск. По същото време подобен обиск става и в дома на майка му. Когато тя пита защо е всичко това, отговорът е, че се извършва поръчка на американските служби. По-късно Ваньо е отведен и задържан в ареста. Там той посреща рождения си ден, далеч от близки и роднини, без да е наясно в какво е обвинен.

    Случаят поразяващо наподобява този с Гергана Червенкова, която трябваше да бъде екстрадирана в САЩ по обвинения, които се крепят само на клетвени декларации на разследващи, но не и на доказателства.

    Тук нещата се повтарят – твърденията са, че Ваньо е евентуалният извършител на предполагаеми престъпления и е обявен за издирване от Интерпол като ключова фигура в поредица от престъпления, засягащи националната сигурност на САЩ. Той е заподозрян за извършването на незаконни преводи на пари, в заговор за извършване на данъчни измами и в предполагаеми кражби на лични данни и хакерство. 

    При ареста Минков трябва да бъде разпитан – за целта е изпратен въпросник от САЩ. Преди разпита Ваньо е трябвало да бъде запознат с правата си, но не и с правото му да мълчи и да не казва нищо без присъствието на адвокат.

    Всички обвинения и задържането на българина са по така наречените “предполагаеми причини”, въз основа на които той ще бъде екстрадиран в САЩ. Едва тогава ще се решава дали задържането на мъжа има разумно основание.

    “С други думи –  ФБР желае той да бъде екстрадиран в САЩ, за да разберат там дали е търсеното лице или не – като бъде разпитван и притискан”, твърдят негови близки.

    Те вече са разговаряли с американски адвокат, който ги е питал дали българинът има намерение да преговаря с американските власти – тоест, да признае вина, срещу облекчаване на наказанието, което  го грози. В случая Ваньо го застрашават 30 години затвор.

    “Брат ми не е престъпник, не е насилник, не е убиец, не е жесток, той е млад човек, който обича живота, човек, който се бори и развива, мисли и е способен и на съчувствие и на критичност. САЩ искат да го вземат от нас, да го разпитват, да го притискат психически, и да намерят начин да го пречупят, за да постигнат целите на скалъпената си теория, която се нуждае от потвърждение. Бих искала да си го представите – няма доказано престъпление, няма сигурност, която сочи, че този човек е лицето, което те търсят, има само предположения. Няма никакви престъпления в България. Няма доказателства при неочакваният обиск и арест. Има само предположения, които всеки компютърен специалист може да разбие, даже и аматьор, който се занимава повече с компютри”, пише във Фейсбук групата сестрата на задържания.

    Близките на Минков твърдят, че той никога не е ходил в САЩ, не е работил във фирма, която има нещо общо със САЩ, няма и колеги, които са имали бизнес отвъд Океана. Ваньо е имал собствен бизнес, който скоро продал.

    .

    ––––––––––––––––––-

    Ето и целият разказ на сестрата на Ваньо Минков за случая:

    Накратко ще ви опиша какво се случи и какви са мислите ни:
    На 31 май служители на ГДБОП и НСБОП едновременно отиват в домовете на майка ми и брат ми. Почти без никакви обяснения и без представяне на документи започват претърсване. На въпросите на майка ми какво се случва се дава един отговор – че се извършва поръчка на САЩ, по тяхно искане българската страна само изпълнява чужди нареждания. На въпросът с какво е свързано това – няма ясен отговор.

    Претърсването трае от ранната вечер до късно през нощта – към 2.30-3 часа сутринта. При претърсването не е намерено нищо, абсолютно нищо. Брат ми бива арестуван. В този момент никой от нас не разбира какво се случва – защо, как, за какво?

    Наречете го една от онези ужасни промени, които ви се случват точно за една нощ. В този начален момент, независимо какъв е законовият ред, това, с което се сблъскахме, беше ПЪЛНО ИГНОРИРАНЕ на въпросите ни какво се случва.

    И така започна всичко. Имаше дело за мярка за неотклонение, по молба за арест от САЩ, която твърдеше, че брат ми е предполагаемо въвлечен в предполагаеми престъпления и е обявен за издирване от Интерпол. Съответно издирването на Интерпол приключи мигновено – по една единствена причина – Ваньо не се е укривал, нито пък е имал идея, че е ключова фигура в поредица от престъпления, засягащи националната сигурност на САЩ.

    Въпреки делото с огромни усилия се добрахме до обвиненията срещу брат ми. Всички обвинения и произтеклото задържане на брат ми са по така наречените ‘ предполагаеми причини’ (probable causes). Въз основа на предполагаемите причини, които не са доказани, той ще бъде екстрадиран в САЩ, където ще се разбере дали тези причини имат разумно основание.

    Тук започна второто ужасно нещо – повечето адвокати, с които говорихме, казаха, че няма такова нещо като ‘отказване на екстрадиция в САЩ’. Такава била спогодбата. Казват и отиваш! Дали си виновен, дали можеш да се защитиш, а дали изобщо ти спазват правата и ти изясняват в какво си въвлечен? Правата на арестувания са почти никакви на практика – информацията какво точно се случва се пази строго. Арестуваният почти няма възможност да се защити. Това е кошмарът, който започна за нас.

    Обвиненията към брат ми:

    Заговор за незаконни преводи на пари, заговор за извършване на данъчни измами, предполагаем заговор за кражба на лични данни, заговор за извършване на незаконно използване на чужди компютри (хакерство).

    Цяла теория за предполагаемо престъпление от предполагаемо лице, описание на скъпи компютърни устройства, чийто предназначение даже не знаем какво е, цял един филм беше представен. Действието се развива в ‘офисът на Ваньо Минков’, разбирайте неговото жилище.

    При ареста на Ваньо той трябва да бъде разпитан, за целта е изпратен въпросник от САЩ. Преди разпита Ваньо е трябвало да бъде запознат с правата си. В момента, в който започват да му задават въпроси, той е готов да отговаря на всичко: въпроси от общ и конкретен характер. Защо? Защото в момента на ареста си е шокиран и не възприема какво се случва и защото никой не му казва, че има право да мълчи без присъствието на адвокат! Правата му със сигурност са били прочетени!

    Въпросникът, изпратен от САЩ, включва дълъг списък от въпроси, изготвени въз основа на теорията за неговото предполагаемо престъпление. Евентуалните отговори на тези въпроси биха означавали пълно признание, че Ваньо е търсеният престъпник, без даже той да има идея какво му се случва, без да е било проведено следствие, което да докаже верни ли са предположенията на обвинението.

    Обвинението – от федералният съд в Ню Джърси. Журито по евентуално дело – федерални служители. Тоест ФБР желае брат ми да бъде екстрадиран в САЩ, за да разберат там, той ли е търсеното лице или не – като бъде разпитван, бъде притискан, с най-честата практика в САЩ ‘преговори’ със задържания предполагаем престъпник.

    Първият американски адвокат, с който говорихме, ни обясни, че е говорил с прокурора и попита дали случайно брат ми е виновен по обвиненията и дали иска да ‘преговаря’, тоест разбирайте без никакви доказателства признаваш разни неща, защото пред теб стои страшният федерален съд (който наистина е страшен) и те заплашва с повече от 30 години затвор, нищо, че не е имало разследване, няма твърди неоспорими доказателства, няма нищо – само предположението, че си виновен. И тук идва много важен момент – България е подписала договор, според който тя предава доброволно гражданите си само при ПОДОЗРЕНИЕ, че те може да са извършили нещо нередно съгласно Американското законодателство. Предава гражданите си в страна, където казусите в съдебната им система и правните услуги са на светлинни години от тук, кореспонденциите между американските и българските закони са много бегли, много слаби и основно на думи, просто се използват едни и същи думи, за да се каже, че се говори за едни и същи казуси!

    Брат ми не е престъпник, не е насилник, не е убиец, не е жесток, той е млад човек, който обича живота, човек, който се бори и развива, мисли и е способен и на съчувствие и на критичност. САЩ искат да го вземат от нас, да го разпитват, да го притискат психически, и да намерят начин да го пречупят, за да постигнат целите на скалъпената си теория, която се нуждае от потвърждение. Бих искала да си го представите – няма доказано престъпление, няма сигурност, която сочи, че този човек е лицето, което те търсят, има само предположения. Няма никакви престъпления в България. Няма доказателства при неочакваният обиск и арест. Има само предположения, които всеки компютърен специалист може да разбие, даже и аматьор, който се занимава повече с компютри.

    Моят въпрос е – правилно ли е това? Правилно ли е да започнат да съсипват живота ти и да го погубят, като те изпратят в страна, в която даже не си бил веднъж? В страна, където не можеш да се защитиш, защото защитата ти струва от порядъка на стотици хиляди??? Само, защото някой предполага, че ти може да си виновен? Само, защото някой е подписал клетвена декларация, твърдейки, че си виновен??? Правилно ли е страната, в която живееш, да те предава ей така, само защото е изискано от голяма политическа сила като САЩ? Не е ли това предателство срещу гражданите на България? Ами ако утре аз съм следващата или всеки безразборно хванат човек от улицата?

     

  • Кабинетът Орешарски ще може да поема външен дълг до 1 млрд. лв.

    Парламентът реши Министерският съвет да може да поема външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, в размер общо до един милиард лева или тяхната равностойност в друга валута.

    За предложението на вносителя гласуваха 107 народни представители, 87 бяха против, а 7 се въздържаха. Поставено е условие за последваща ратификация при взимане на такова решение от правителството.

    Депутатите приеха днес на второ четене актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2013 г. Те решиха максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 г., да е 3 млрд. лв., а не както беше в закона за държавния бюджет за 2013 г. – 2 млрд. лв.

    Утвърдена беше обща годишна квота за предоставяне на ваучери за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане в размер 200 млн. лв. – досега тази сума беше 160 млн. лв.

    Завишен беше размерът на месечната добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, за тази година от 189 лв. на 217 лв.

    Корнелия Нинова, председател на парламентарната комисия по социална политика, каза, че увеличението на социалната помощ ще засегне 22 хил. деца и ще струва около 3 млн. лв. за месеците до края на годината.

    Гласувах против, защото няколко дни сме свидетели на това как вие по всякакъв начин се опитвате да замажете истината за този заем от 1 млрд. лева, мотивира своя отрицателен вот Станислав Иванов от ГЕРБ.

    Отхвърлени бяха три предложения на депутати от ГЕРБ. Десислава Атанасова и Даниела Дариткова бяха предложили да се заделят 30 млн. лв. за изграждане на национална педиатрична болница. Лиляна Павлова, Александър Ненков и Любен Татарски поискаха 2 млн. лв. за обезпечаване на разработването на общи устройствени планове, както и още 10 млн. лв за обезпечаване създаването на кадастрална карта и кадастрални регистри за територията на всички населени места в черноморските общини.

    Светлана Найденова и група депутати от ГЕРБ са поискали 40 млн. лв. за социални плащания, както и 85,6 млн. лева за разширяване на обхвата на хората, получаващи енергийни помощи. Те са предложили да се увеличат с 24,4 млн. лв. и средствата по Националния план за заетост на безработни млади хора до 29-годишна възраст, на безработни лица с трайни увреждания и лица в предпенсионна възраст.

    Повече пари в актуализирания бюджет за общините в тежко финансово състояние поиска по време на дебата Ивелина Василева от ГЕРБ. Тя посочи, че общините дължат на бизнеса 158 млн. лв., което е 60 на сто от общата задлъжнялост. Наскоро беше променен ЗУТ и бяха отнети част от правомощията на общините, нарушен е принципът на субсидиарност, сега и на равнопоставеност, коментира Василева.

    Рамадан Аталай от ДПС препоръча на ГЕРБ да отидат да стиснат ръцете на протестиращите пред МС. Той заяви, че се променя политиката на предишния бюджет и се усъмни в компетентността на изказващите се по бюджета Светлана Ангелова и Цветомир Михов. „Имахте Менда Стоянова, Владислав Горанов, ред други хора, които можеха компетентно да вземат думата от тази трибуна, вместо Светлана Ангелова и Цветомир Михов, които в предишния парламент не блестяха с особена компетентност по бюджета“, коментира Аталай. „Не е ваша работа да ни призовавате да излезем сред протестиращите, след като вие сте ги довели пред парламента. Предлагам довечера да си стиснете ръцете с протестиращите пред МС. Ако тогава ви посрещнат с хляб и сол, всички ще се сетят за какво става въпрос. Но ако се сетят, че вие управлявахте 4 години и доведохте страната до това състояние, пожелавам ви успех“, заяви Аталай.

    БСП и ДПС се уплашили от опозицията в лицето на ГЕРБ, а не от протестиращите, и затова вчерашното пленарно заседание е било прекратено, обяви в декларация от името на ПГ на ГЕРБ Караянчева. Вчера, след като на два пъти беше удължено работното време на парламента, заседанието беше прекратено без точката да бъде изчерпана докрай. Тя упрекна управляващите и, че разделят хората на софиянци и провинция, управляват на гърба на „палките и щитовете на полицаите“ и имат нахалството да кажат, че при предишното правителство хората не са могли „да гъкнат“.

    „Вчера се опитах, а мисля и че успях, да предотвратя неща, които не трябва да се случват“, оправда вчерашното си поведение Йордан Цонев от ДПС. Преди депутатите да напуснат НС той призова председателя на парламента Михаил Миков да се обади на вътрешния министър във връзка с протестите пред сградата.

    Философията на бюджета на ГЕРБ и тази на управляващата коалиция от БСП и ДПС е една и съща, каза Станислав Станилов от „Атака“. „Този бюджет и в първия му вид, и в този, който искат да изменят, е един и същ. Няма как да се получи нещо особено ефективно. И да се приемат, и да не се приемат предложенията на ГЕРБ, това ще бъде рестрикция. Няма радикални мерки, няма как да се изпълнява друга философия. Философията е една и е вкарана на българите – че няма алтернатива“, посочи Станилов.

    Аталай от ДПС заяви: „Няма как да не забележите промяна. В предишния бюджет нямаше заложени средства за социални мерки. Спряхме кранчето за източване на определени икономически сектори. Трябва да направим всичко възможно да спрем ГЕРБ да крадат това, което са откраднали до момента – 4 млрд. Ако този бюджет не отговаря на изискванията на обществото, сигурно ще дойдат да управляват други“.

    Станислав Иванов от ГЕРБ  се обърна към Аталай с думите, че няма право свободно да борави с цифри от тази трибуна. „Сещайки се за „Цанков камък“, „Белене“, какво се случи с „Кремиковци“, знаем всичко това и отново ще се стигнете дотам. 500 милиона лева на края на годината ще си ги разпределите през НЕК“, добави Иванов.

    Цветомир Михов от ГЕРБ  каза: „Бе разбрах много неща в бюджета. Не разбрах защо от 1 млрд. само 4% отиват за социални разходи, не разбрах защо половината ще бъдат сложени във фискалния резерв. Не разбрах защо 300 млн. ще бъдат разпределяни от Министерски съвет, а 200 млн. – за подпомагане на бизнес и някакви фирми – вашите или някои други? Не разбрах откъде ще бъде изтеглен кредитът, лихвата, с която ще бъде изтеглен. Имате един месец „да ваканцувате“ и да обяснявате“.

    Източник:  Vesti.bg

  • Българските депутати ще почиват 32 дни след водевил за процедурата

    ГЕРБ неуспешно се опита да прокара преди ваканцията собствения си проект за поправки в изборното законодателство

    .

    Докато депутатите се пазаряха за почивката си в пленарната зала, навън протестиращите си устроиха плаж. Снимка: Борислав Николов

    Тежка популистка битка се разигра вчера по повод срока на лятната ваканция на депутатите, накрая народните представители си гласуваха 32 дни почивка – от 5 до 31 август. На практика обаче те ще имат няколко дни допълнително, тъй като 31 август е събота, а НС работи от сряда, т.е. от 4 септември. Под предлог, че парламентът трябва да се съобрази с искането на протестиращите да се ремонтира максимално бързо изборното законодателство, ГЕРБ се опита да прокара собствените си предложения в Изборния кодекс, като скъси отдиха на депутатите с един ден.

    Атаката поде Цецка Цачева. Тя рязко разкритикува предложеното от мнозинството за отпуската на депутатите и напомни, че в правилника на НС е записано, че парламентът почива от 1 август до края на същия месец. Това означава, че той трябваше да работи до днес. Вместо това БСП и ДПС решиха да отложат ваканцията за началото на другата седмица. Цачева посочи, че в тези дни не могат да се провеждат редовни заседания, така че проекторешението на управляващите фактически налагало извънредни заседания. „Самото наличие на този проект за решение за ваканция показва, че има нещо необичайно в начина, по който работи НС“, обобщи Цачева. И призова мнозинството да признае, че на парламента му се налага да работи в „хипотеза на извънредни обстоятелства“. Затова предложи ваканцията да започне от деня на гласуване на предложените от ГЕРБ поправки в Изборния кодекс. Както и да се проведе извънредно заседание на 5 август с една точка – първо четене на въпросния законопроект.

    Предложението възмути зам.-шефа на НС Мая Манолова (БСП), която обвини Цачева, че некоректно тълкува правилника и няма никакво правно основание за извънредни заседания. „Не драпайте за този законопроект за ИК, защото той е написан толкова нескопосано и правно неграмотно, че би блокирал провеждането на избори в България. Имам огромното подозрение, че нито вие, нито някой от другите, подписали се под него, го е чел“, нападна тя Цачева. Другият зам.-председател Христо Бисеров (ДПС) обвини ГЕРБ в демагогия, тъй като, ако искали действително да се работи, вместо да се излиза във ваканция, са щели да си внесат съответното предложение. „Вие пак искате да избягате от работа и да ходите по Сейшелите и Малдивите да си проверявате офшорните сметки“, нападна той бившите управляващи.

    –-СМЕШКИ

    Не липсваха и комични опити да се оправдае необходимостта от ваканция. „Аз идвам от местната власт. Работил съм 7 месеца по 15 часа на ден и имам нужда от почивка“, изригна депутатът от ДПС Ахмед Башев. Съпартиецът му Хасан Хафъзов пък заяви, че колегите му имат право да си почиват, въпреки че той самият не „ваканцува“. „Нито аз съм ходил на море, нито моето семейство, нито моята дъщеря поради религиозни причини, защото има изключително нелицеприятни гледки на морето“, обясни той. След последвалия смях в залата скочи да го защити лидерът му Лютви Местан. „Бедни ми приятелю, не бяхте разбран днес. Вие сте теолог, имате склонност към езотериката. Имам колегиален съвет към вас – понякога, дори когато си служите със скритите внушения и прибягвате до средствата на иронията, да съобразите това ниво на комуникация с нивото на рецепиента. Станахме свидетели на кризата на рецепцията, която се прояви като профанизирано отношение към толкова стойностното изказване“, употреби Местан високия си наратив.

  • Военни учения в градска среда тревожат американците

    Американската армия провежда нощни учения в центъра на Чикаго, информира преди дни Kurt Nimmo в Infowars.com

    .

    Войници от 101-а въздушно-десантна дивизия от Форт Кемпбъл, щата Кентъки, провеждат тренировки с въртолети СН–47 “Чинук”. Снимка: United States Department of Defense.
    Войници от 101-а въздушно-десантна дивизия от Форт Кемпбъл, щата Кентъки, провеждат тренировки с въртолети СН–47 “Чинук”. Снимка: United States Department of Defense.

    След информацията за неотдавнашните слабо афиширани учения в щатите Флорида и Вашингтон, американските военни провеждат тренировки в Чикаго.

    Според Управлението за гражданската отбрана, извънредните ситуации и ликвидиране последствията от стихийните бедствия (OEMC), в Чикаго във вторник, 23 юли, на кореспондента на Chicago Tribune е заявено, че няма нищо необичайно, а става въпрос за “нормални военни учения”, включващи нощни полети на въртолети в деловата част на града.

    В изявление на ОЕМС, разпространено за обществеността, се твърди, че “районът на ученията е бил щателно подбран, за да се минимизират проблемите от евентуални безредици от страна на жителите”.

    По данни на преброяването на населението в САЩ, през 2013 г. в Чикаго живеят 2 695 598 човека. Гъстотата на населението е 11,841.8 жители на квадратна миля, което прави града една от най-гъсто населените градски територии в САЩ.

    Снимка: Muscatatuck Urban Training Center
    Снимка: Muscatatuck Urban Training Center

    Тренировките на градски терен в условия, максимално близки до бойните, командвани от базата на ВВС MacDill в Тампе, щата Флорида, се извършват от войниците на 160-ти авиационен полк за специални операции с щаб-квартира във Форт Кемпбъл, щата Кентъки.

    По данни на Tribune, целта на тренировките е подготовка на военните кадри за бойни действия зад граница.

    През юли средствата за масова информация съобщиха за армейски учения в Порт-Анджелис, щата Вашингтон, в резултат на които неголям град се превърна в макет на зона на бойни действия с изплашени жители. Разтревожените граждани се оплакваха на полицията от прелитащите над тях въртолети “Чинук”.

    “Предвид голямото количество жалби, ми се иска ръководството на военната база да разбере, че ако е необходимо да се прелита над населени райони, трябва да се пусне предварително уведомление” – заяви на 12 юли в интервю за Peninsula Daily News шерифът на окръга Клалам Бил Бенедикт.

    През януари медиите съобщават, че американската армия и други служби са окупирали Carnegie Vanguard High School в Хюстън,Тексас. Разтревожените се оплакват в полицията от изстрели и полети на въртолети.

    По-рано през юли учения “за подготовка на военни действия в градски условия, както и за подготовка за бойни действия зад граница” доведоха да паника жителите на Маями, Флорида. В последното мероприятие се стреля с картечница по магистралата в деловата част на Маями.

    В началото на този месец членът на демократическата партия в Чикагския градски съвет, в отговор на вълната от насилие призова да се изведе войската на улиците. “Призовавам националната гвардия да излезе и да започне да патрулира по улиците” – заяви конгресменът Моника Дейвис. Тя изиска губернаторът на щата Илинойс Патрик Куинс да изведе на улиците полицията на щата и Националната гвардия. Според съобщение на News Gazette, на 10 юли Дейвис е предложила на Куинс да назначи специална комисия за “куриране действията на националната гвардия. Гвардията ни е нужна за нашата безопасност и защита”. Тези призиви на Дейвис демонстрират готовността на правителствените бюрократи да предложат решаването на социалните проблеми с военни методи.

    Наблюдава се като цяло увеличаване на военните учения, провеждани в гъстонаселени градски райони на САЩ.

     

    Източници:  Infowars.com /Worldtodaybg.com

  • Станишев и мародерите на социализма

    Руслан Йорданов,  Ruslan-fukara.blogspot.com

    .

    На последната Бузлуджа Станишев размаха кокалите на Димитър Благоев, Янаки Стоилов канонизира Лилов за светец, а Дърева изпълни познато на публиката заклинание с мощите на Продев.

    aDSC_0152

    Неизвестно защо този мрачен шамански ритуал на „магичния, свещен връх”  ми напомни за фразата „мародери, нахълтали в партията“, употребена от Георги Кирков в статията му „Какво става в партията?“ в 27-и брой на „Работнически вестник“ от април 1902 г.

    Какво пише за мародерите в речника? „Лица, които ограбват убитите или извършват обири по време на бедствия“. По какво се различава от тях върхушката на БСП, когато безсрамно пребърква труповете на първопроходците и светите мъже на социалистическата идея? Когато разпродава семейните бижута и намерените на тавана морални съкровища? Прахосва доброто име на фамилията, рови костите на предците и като надрусан парижки декадент отслужва с тях черни меси срещу разбуненото софийско гражданство.

    След като наскоро и славеят на станишевизма, сладкопойният трубадур Антон Кутев обяви, че е избухнала класова война, а Янаки удари камбаната, че протестите може да докарат на власт още по-алчни олигарси, всичко това преля окончателно чашата на търпението ми.

    Боже, докараха я само за някакви си 122 години? От Благоев до Станишев, от Кирков до Кутев, от Габровски до Гергов, от Дабев до Дъбов, от Полянов до Петков, от Пастухов до Овчаров и от Маймункова до Манолова. Зашеметяваща антропологична парабола си е направила Г-жа Историята.

    Този вековен „прогрес” е особено ярък, когато сравним невинните години на Българската работническа социалдемократическа партия с настоящата печална епоха, когато тя се намира в кръгова отбрана под командването на първия ръководител на Партията на европейските социалисти.

    Периодът 1898-1903 г. е най-романтичният – тогава за пръв път Работническата партия вкарва неколцина депутати в парламента и преживява великия разкол на „тесни“ и „широки“ социалисти.

    Как са си представяли историческото 
    призвание на БРСДП нейните основатели?

    Архивите на „Работнически вестник“ са ценен извор на впечатления, затова отново да дадем думата на Георги Кирков.

    Историята на всички досегашни общества е история на класови борби. Съвременното общество е общество, подразделено на класи, от които всяка има свои специални интереси и преди всичко икономически, които се намират в постоянно противоречие с ония на другите класи. Интересите например на работническата, на наемната класа не са еднакви с ония на буржоазната.

    Буржоазната класа се представлява от цял ред партии, които са всъщност една партия, тъй като всички те имат в основата си един принцип – запазване наредбите на днешното общество, наредби, отговарящи на интересите на буржоазията. Каквито имена и да носят, с каквито бляскави фрази и да са пълни програмите им, тия партии по същество са реакционни, понеже се стремят да спрат развитието на обществото – нещо не само невъзможно, но и съвършено абсурдно.

    Социализмът е положено на научни основи учение, което отразява в себе си целокупните стремления на наемните работници, теоретично изражение на борбата на наемния труд с капитала.

    Социализмът не създава борбата на работническата класа с оная на господарите и капиталистите, а просто я прави съзнателна, тоест чрез социализма наемната работническа класа дохожда по научен път да осъзнае  своята историческа задача и да насочи борбата си в духа на тая задача. Партията, която носи знамето на знамето си интересите на наемната работническа класа, е Работническата  социалдемократическа партия. Социалдемократическата партия партия е класовата партия на пролетариата и крайната наша цел е крайната  цел на борбата, която води пролетариата.“

    Благоев, Кирков и останалите са били твърди марксисти, и са изповядвали материалистическия догмат за историята.

    В самия край на 19-то столетие те виждали положението в страната по следния начин.

    „Днес България се намира в най-опасния период от своето развитие, в периода на масово осиромашаване, от една страна, и бързо трупане на богатства, от друга. В това време, когато огромното болшинство от нашето  работно население със замаяна глава стои на прага на глада и сиромашията, едно нищожно малцинство явно  трупа безбройна богатства.

    В това време,  когато котли и черги се изнасят на мезат (публична продан на движими вещи за изплащане на  данъци и дългове), когато къщи и други имоти се продават на безценица – една малобройна класа от  лихвари, предприемачи, фабриканти и гешефтари мълчешката заграбва всички средства за произвеждане и  живот.

    Тази класа господства днес в Народното събрание, в правителствените среди, тя качва и сваля  правителството и в нейния джоб отиват усилията и сълзите на цялото работно население“.

    Кирков не си представя социалистическата революция като разпасана кървава вакханалия. Според него тя по-скоро ще настъпи по мирен път след като организираният в партия пролетариат завземе политическата власт по законен начин. „Сега наемната класа има хиляди други средства и много по-действени, отколкото грубото насилие на буржоазната революция. Сега тя има под ръка организацията, икономическа и политическа, има стачката и класовото съзнание, избирателната бюлетина и политическата зрелост“, изтъква Майстора в „Работнически вестник“.

    Пролетарският юмрук

    Партията и вестникът, освен с абстрактно философстване и интриги, са се вълнували и от тегобите на пролетариата – социалистите са в основата на синдикатите, вдъхновявали са  стачки, градили са партийни структури, комитети за солидарност, защитавали са в парламента интересите на трудещите се. Показателни са следните заглавия в „Работнически вестник“ от това време:

    Положението на селските работници
    Съдбата на занаятчийските калфи
    Какво се върши по селата
    Пропадането на астарджиите в Пловдив
    Работниците в софийския арсенал
    Фабричната промишленост в Габрово
    Килимарската индустрия
    Захарната фабрика в България
    Копринената фабрика в Станимака
    Памучната фабрика във Варна
    Стачката по трамваите
    Работническия клуб заедно с депутате
    Стачката в Захарната фабрика

    В зората си социалдемократическата партия е посветила дейността си на освобождението на „робите на труда“, поради което влиянието й сред бързо нарастващото фабрично работничество постепенно се увеличава. За тясната връзка  говори най-добре описанието на тържественото посрещане на първите социалистически депутати на софийската гара на 21 април 1902 г.

    На този ден българската столица видя за пръв път едно истинско народно посрещане: софийските работници  в голям брой се бяха стекли на гарата да посрещнат своите народни представители, социалистическите депутати. Избирането на седем социалисти в XII-то Народно събрание произведе силно впечатление по цялата страна и  особено радостно то се посрещна в София, дето има най-много организирани и класосъзнати работници. И сега те искаха да отпразнуват тази победа на българския пролетариат с една обща братска среща. Нашите  противници с потаена злоба гледаха с каква искреност народът, истинският народ, поздравяваше своите избраници.
    На 21 април вечерта площадът пред гарата представляваше величествена гледка: перонът и площадът бяха  покрити с народ, по лицата на всички сияеше бодрост, сила и решимост за борба. Това не беше една тълпа от  уравикачи, която прави овации на князе и министри! Това бе една армия, ратници за едно велико дело!
    Нея вечер дойдоха с пловдивския трен другарите Д. Благоев, Г. Кирков, Вл. Димитров и Г. Василев. Др. А. Конов беше пристигнал още преди обед същия ден, а др. Н. Габровски можа да дойде едва на другия ден.
    Пръв поздрави нашите представители др. Б. Натан от името на местната организация. Той пожела успех в  камарата за създаване на закони в полза на труда. Др. Д. Събев от името на печатарското дружество между  другото каза: „Вие в камарата, а ние чрез дружествата ще работим до пълната победа на борещия се  пролетариат!”
    Др. Х от името на железарското дружество: „Железарското дружество винаги е стояло в начело на борбата на  сдружените работници в София. То и вам, другари, винаги ще бъде готово да даде своята поддръжка в  тежката ви задача”.
    В същия дух говориха още двама другари от името на дърводелското и обущарското дружество. След това  всички потеглиха към работническия клуб, дружно се поде работническия марш и под неговите припеви  множеството измина целия път до гарата.
    „Посрещат социалистическите депутати!”, се разчу навред и шествието повличаше със себе си нови маси.
    На гергьовденския събор, недалеч от гарата, грамадно множество потегли да се присъедини, но конните стражари му преградиха пътя.
    В речта си др. Кирков посочи тясната връзка между социалистическата деятелност в камарата и в цялата  страна. „В камарата или на митинги, в печата или в събрания – ние навред се борим за една и съща цел –  освобождението на работническата класа!”

     

    Големият разкол от 1903 г.

    Пукнатините в БРСДП се появяват на конгреса в Габрово в края на 1899 г., където Янко Сакъзов призовава да бъдат отменени „стеснителните мерки“ и да се мине към „по-широка деятелност“ от страна на на партията. Скоро след това той развива в списание „Общо дело“ своята философия – спасението е в сътрудничество на класите, общо дело на всички „добри” елементи из разните класи за постигането на общата за тях цел.

    Мощните лостове за превръщането на дворцовото и котерийно управление в демократично са работниците, селяните, дребните занаятчии, търговско-индустриалните сфери и прогресивната интелигенция. Сакъзов вижда пътя към избавлението като „общо дело на производящите ни слоеве“, като мисия на техните най-напредничави елементи. Сред общоделците освен Сакъзов, попадат още Евтим Дабев, Кръстьо Пастухов, Петър Джидров, Константин Бозвелиев и др. Този „екуменизъм” предизвиква непосредствен джихад с верния на Дядото кръг от ортодоксални марксисти в „Ново време” и „Работнически вестник”.
    „Каквото и да ни говорят, колкото „широко“ и „вярно“ да разбират Марксовото учение, обаче едно е ясно, че те (широките социалисти – б.р.) отричат една от основните части на това учение – класовата борба, без която то, Марксовото учение, би представлявало една „безжизнена формула“, пише Благоев.

    Кирков е още по-язвителен към „общоделците“:

    Това „широко“ течение не е нищо друго освен едно опортюнистично течение, или още по-точно казано –  един дребнобуржоазен утопичен социализъм, който претендира да е теоретически изразител на въображаемите „тежнения на производящите слоеве“, който апелира към тях и ги вика – знамето на „общото  дело“. 

    На този дребнобуржоазен социализъм партията винаги е противопоставяла и противопоставя само едно –  пролетарския революционен социализъм като теоретическо изражение на борбата, която работническата  класа води срещу класата на господарите и против цялата днешна обществена наредба. Тази борба в своята същност е борба между два противоположни мирогледа, крайният резултат от която не може да е друг, освен възтържествуването на едното и поражението на другото.“

    В социалдемокрацията се удрят челно два свята. Тесните социалисти са безкомпромисни, те имат само една цел – революцията, и само един път – класовата борба. Редно е да отбележим, че българският дебат е ехо на драматичните спорове в европейската левица и нашите чучулиги пригласят на песента, която в Германия се пее от Бебел и Либнехт, Кауцки и Бернщайн, във Франция от Жорес и Гед, в Русия от Плеханов, Мартов и Ленин.

    Вестникарската престрелка между „тесни“ и „широки“ изобилства с цитати от двамата „евангелисти“ Маркс и Енгелс, както и всички канонични авторитети на научния социализъм, поръсена е с люти обвинения в слабо познаване на езика, опошляване на превода и неразбиране на терминологията и философията, гарнирана е и с жълти клюки и пиянски анатеми.

    Дилемата – класово сътрудничество или класова борба – създава и други точки, през които минава големия разкол в левицата.
    Например кой трябва да членува в БРСДП или от кои обществени слоеве партията да черпи мощ?

    Гаврил Георгиев е искрено притеснен, че в края на 1901 г. от 2 467 членове – наемни работници са 989 или 39%, самостоятелни (занаятчии и селски стопани) – 893 или 36%, и разни (свободни) професии – 592 или 23%. „Тия 60% непролетарски елементи в партията показват, че днес  решаващият глас в партията имат другари, които по положение излизат от дребната буржоазия. Но ако тия 60% не са достатъчно пропити от пролетарския дух, ако не са проникнати от социалистическите идеи, не рискува ли партията да тръгне по пътя на дребната буржоазия?„, пита се полемистът в „Работнически вестник“.

    Групата на Благоев ревностно пази чистотата на движението и като че ли се бои то да не стане масово прекалено бързо. Стреми се на всяка цена да се предпази от навлизането на безсъзнателни елементи или такива с чуждо класово съзнание.
    Дядото проповядва пълен властови аскетизъм, опирайки се на резолюциите от конгресите на Втория интернационал:

    „Конгресът отправя апел към работниците от всички страни да се съединят в партия, отделна от всички буржоазни партии”. – Лондон, 1896 г.

    „Социализмът трябва да превърне пролетариата в армия на класовата борба. Конгресът подчертава, че класовата борба запрещава всякакъв вид съюз с която и да била фракция на капиталистическата класа”. – Париж, 1900 г.

    По това време социалистическото движение в Европа се цепи по всевъзможни поводи заради отклонения в догмите или непростими колаборации. Пръкват се не само болшевики и меншевики, есери и прочие, но и сума ти западни червени секти – алеманисти, брусисти, посибилисти, миленаристи, жоресисти и т.н.
    У нас Димитър Благоев не спира да бичува

    „башибозушкото поведение на опортюнистите-общоделци”.

    В средите на революционните социалисти обвинението в опортюнизъм винаги е носело клеймото на Юда и е считано за значително по-тежко, отколкото да те обвинят в левичарство, троцкизъм или друга комунистическа ерес.

    За Дядото всеки намек за участие в правителството с други партии е бил светотатствен. Сблъсъкът между революционното и реформисткото крило бележи цялата по нататъшна история на левицата в България.

    Нямам намерения да изнасям сказка по историята на социалистическото движение, затова ще прелетим с машината на времето в наши дни и ще пропуснем сложните и противоречиви събития през ХХ век. Има много какво да се каже и за героизма на борбата в защита на потиснатите и онеправданите, за превръщането на партията след Първата световна война в нелегална организация с чудовищен терористичен потенциал, за Септемврийското въстание, за мерзкото изобретяване на „македонска  нация“, за курса към въоръжена борба, за пакта Рибентроп – Молотов, за героичната партизанска война, за превръщането на компартията в послушно оръдие за налагането но тоталитарния комунизъм, за колективизацията, индустриализацията и прочие болезнени теми, които търпеливо чакат днешните червени мъдреци да изтрезнеят.

    Ако имаше начин Дядото да възкръсне днес,

    какво щеше да види – положението е същото като преди век и нещо – „Навсякъде изедникът рахатува, навсякъде сиромахът робува“. Партия, която само по име е Социалистическа, а реално защитава интересите на господарската класа – бившата комунистическа номенклатура, преобразила се в едра буржоазия и червена олигархия. Неслучайно вече 12 години на „Позитано” си царува принц от Политбюро, заобиколен от децата на графовете и виконтите.

    Това кълбо от интереси и престъпно съдружие включва и пипалата на бившата Държавна сигурност – неслучайно двама от председателите на БСП станаха известни и с агентурните си псевдоними „Дунав” и „Гоце”.

    Т. нар. „широки социалисти”, демек потомците на Сакъзов, пък би трябвало да търсим сред наследниците на д-р Атанас Москов и д-р Петър Дертлиев, които обаче безмилостно разкъсаха БСДП на десетина парцала, а сега се скитат наляво и надясно и се препитават с дребни измами, досущ като децата на лейтенант Шмид.

    На дъното са милион избиратели, които упорито вярват повече от 20 години, че в България има европейска левица, която ще се изправи срещу пазарните стихии и ще опитоми алчността на лихварите, ще обуздае егоизма на капиталистите, ще защити работника от произвола на експлоататорите, потребителя от мъртвата хватка на монопола и кредитополучателя от рекета на банковата система.

    БСП няма нищо общо с работническата класа, нито с т.нар. обикновен човек. Погледнете първите редици на парламентарната група, Националния съвет и коалиционните партньори – фабриканти, собственици на електроцентрали, апаратчици, мутри, лихвари, хазартни босове, енергийни лобисти, цигански барони, чекисти – все явни и тайни милионери, подпухнали от пиянство и разврат.
    Шивачките-многомашиннички, стахановците, въглекопачите и металурзите, ударниците и героите на социалистическия труд, кацнали в Президиума на червените конгреси – това е отдавна отшумял спомен. Ако използваме марксисткия постулат за класовата борба, ще видим, че Социалистическата партия днес е пример за реакционна партия, която защитава интересите на едрата буржоазия, на хищния лихварски капитал, на транснационалните компании и на всички експлоататорски класи. На „Позитано“ се разпореждат социалисти, които разбират много повече от хайвер и шампанско, отколкото от проблемите на бачкаторите, мъките на служителите на фалиращите предприятия и дертовете на безработните младежи.

    Неслучайно след изборите Сергей Станишев се срещна първо не с миньорите, а с техните робовладелци от ЛИДЕР, партията на Ковачки. Собственикът на рудник „Ораново”, която тези дни погуби четирима въглекопачи – Красимир Паргов (закопал някога и Добруджанската банка) винаги е бил изключително близък до БСП, а не до десницата, както някои смятат, че би било нормално.

    Най-категоричното доказателство за истинската класова същност на БСП е извършената от Станишев и Орешарски данъчна реформа през 2007-08 г. Корпоративният данък беше намален на 10 процента – най-ниското ниво в Европа, което плътно доближи страната до показателите на офшорните зони. Беше въведен плосък от 10 на сто и отменен необлагаемият минимум – мярка, която силно облагодетелства най-заможните слоеве и ощети най-бедстващите. (Още в първата програма на БРСДП от 1891 г. е записано изрично: „Постепенно премахване на всички преки и косвени данъци и въвеждане на прогресивен подоходен данък, както и прогресивен налог върху наследствата“.)
    Отделно Орешарски се погрижи за ниско облагане на хазарта и осигури комфорт на империята на Божков.

    Дори „десният” ГЕРБ нямаше къде по-напред от тройната коалиция да отиде в данъчната си политика – по-надясно е само стената. Дянков единствено си позволи да направи експеримент колко пенсионери ще оцелеят без повишение на пенсиите и колко сиромаси ще могат да оживеят с орязани енергийни помощи.

    Преди изборите на 12 май Станишев и Орешарски обещаваха да премахнат плоския данък и да въведат по-справедливото прогресивно облагане, но веднага след това се отметнаха. Обещаха да национализират и ЕРП-тата, но отново излъгаха. Не обещаваха, че ще взимат държавни заеми за по-енергична социална политика, а твърдяха, че приходите в хазната ще нараснат с бърз растеж, по-добра събираемост и справяне с контрабандата. Днес, два месеца след като Орешарски и сие встъпиха в длъжност, няма назначени титуляри на митниците и НАП, няма дори публично известни предложения.

    Какво щеше да напише Кирков, ако бе станал свидетел на сцената как Станишев подарява националната сигурност на един олигарх и изнудва социалистическите депутати да го изберат за шеф на ДАНС? Нямаше ли да напише нещо от сорта, че Сергей Дмитриевич е „пропаднало момиче, което се кълчи на пилона в бардака на Пеевски”.

    Какво щеше да съчини Вапцаров, ако видеше как антифашистката партия целува ръцете и пълзи в краката на издивял нацист?

    Днешните леви интелектуалци са слепи за този празник на злото. Не виждат, че кабинетът на Орешарски и парламентарното мнозинство на БСП, ДПС и „Атака“ са въплътил се кошмар на пернишки пияница. Не им е ясно, че са свидетели на разгул на номенклатурата и олигархията и лумпенизирания нацизъм, със специалното участие на подбрани престъпни среди.

    Измама е да се нарича тази сбирщина

    „социалистическо управление“ и „ляво правителство“.

    Погледнете кои са сред основните персони, вградени в темелите на днешната власт – Орешарски, Стоянович, Андреева, Бобева, Чобанов, Костадинов, Бисеров и Цонев – хора, които не само, че са бяха на върха на СДС и в най-близкото обкръжение на Иван Костов, но последните трима навремето се прочуха като „хората с куфарчета”, които разнасяха рушвети и отчисления от контрабанда и разни далавери до и от „Раковски” 134.

    Само човек, който е жертва на засилващи се халюцинации, би могъл да види нещо „ляво” в управление, съставено от довчерашни седесари и обслужващо депесарските корпорации, чуждите мегакомпании, червени олигарси, банкери с пагони, енергийни консултанти, хазартни лобисти и службогонци от всички възможни партийни бои.

    С бойния вик за класовата борба Антон Кутев даде тон на кампанията на станишевистите и партията се строи за бой последен.

    Лакеите на „Позитано” раздуват, че уличните вълнения са придобили откровено десен характер и нападали „лявата политика” на кабинета на Орешарски. „Знаем, че е трудно, но няма да дадем правителството на Пламен Орешарски да стане плячка на задкулисни политически и икономически интереси и реваншизъм. Няма да се подадем на шантаж, на рекет”, отсече Станишев от храма „Чинията“ под старопланинския връх.

    Всъщност причината за протестите е точно обратната – хората избухнаха не срещу някаква хипотетична лява политика, каквато не съществува, а срещу марионетното управление на олигархията.

    Ако Дърева наистина е закопняла да търси олигарсите, да насочи поглед към чорбаджията на БСП в нейния роден град Пловдив – Георги Гергов. Що не отиде да размахва тефтерчето на Левски из Пловдивския панаир и Стария град, които бяха обсебени от въпросния червен олигарх? Ако Кутев се прави на мъж и толкова му се иска класова война, защо не поведе масите да експроприират ЧЕЗ (където беше на хранилка)?

    Също толкова нелепо е твърдението, че протестът, който не спира месец и половина, бил „десен“. Кое по-точно е дясното искане на протестиращите? Да не би да искат намаляване на плоския данък на пет процента, а на корпоративния – на седем? Нима пледират за спиране на пенсиите и пренасочване на старите хора към практики на оцеляване по метода на гладолечението и слънцеядството? Нима се борят за още по-тежки и безчовечни условия за миньорския труд и за по-ниски заплати за въглекопачите? Нима блокират „Орлов мост“ с ултиматум на шивачките в Родопите да им бъдат забранени 10-те минути на ден свободно време и възнагражденията им да бъдат намалени на 85 лева?
    Напротив,

    протестиращите не искат повече да живеят в лъжа,

    но искат силна, честна и прозрачна държава, настояват за ясни правила в отношенията между предприемачи и политици, взимане на важните икономически и политически решения чрез широки обществени дебати, не желаят да търпят обличането на олигархичната похот в държавна власт. Бунтовниците отказват да приемат за легитимен парламент, който се крепи на средния пръст на Волен Сидеров. И тези събития късогледите леви публицисти не забелязват.

    И най-светлите умове на Социалистическата партия спряха да говорят за мракобесния десен курс, поет от „Позитано“ след 2005 г. Замлъкнаха по повод на оргиите с олигархичния и лихварски капитал. Онемяха за тесните връзки с Алексей Петров и спряха да питат защо един партиен клуб се бе превърнал казино на Барона. Траят си за омотаното кълбо от интереси с енергийната мафия.
    Изобщо разсъдителните хора сред българските социалисти се превръщат в съучастници на едно разбесняло се ултрадясно и реакционно управление, което дотук се опита да даде националните служби за сигурност на един олигарх, а в съмнителния състав на Министерския съвет се оглеждат плеяда други корпоративни акули.

    Най-печалното в цялата криза е, че в БСП не са останали хора със здрав разум, приличен морал и мъжко достойнство. Партийната върхушка е превърната в бемозъчен и безгръбначен апарат, преживящ властта, а членовете и симпатизантите на Бузлуджа – в жив щит, осигуряващ оцеляването на Станишев и неговата клика на власт. Всичко живо е впрегнато да лъже и маже за самоубийствените действия на Сергей Дмитриевич, изкарали десетки хиляди разярени хора по площадите.

    Живата съвест на партията е мобилизирана да клевети протестиращите като причинители на всички беди, сполетели България в годините на прехода. Да прикрива с думи и символи от славната история на социализма мизерното предателство на шайката от „Позитано“. Неуморно да произвежда фалшивата реалност, че БСП върви по пътя  социалистическия идеал и прави лява политика,

    да устройва спиритични сеанси с духа на Дядото и Майстора

    на Бузлуджа, да кълне и врачува политическите врагове. Исторически Благоев и Кирков се оказаха прави – днешната върхушка на „Позитано“ не може да тръгне срещу класовия си интерес, а БСП е днес партията на едрия капитал, който е петимен да вдига пенсиите по швейцарското правило.

    Повечето от социалистическите публицисти обаче така и не схванаха сърцевината на бунта от 14 юни. Терминът „морална революция“ се оказа непознат, те виждат икономически интереси и пари навсякъде в хората.
    Този път подцениха отвращението и нетърпимостта на фейсбук-масите от лъжите и тъмните сделки, от дяволския договор с „Атака“ и целият бумеранг на злото, който тресна гражданството по главата. Протестът ще победи, защото не е класов, нито политически – това е бунт за нов граждански морал, който да бъде натрапен, ако трябва насила на институциите и партиите. Нравствеността, представите за добро и зло, и за правилно и неправилно предшестват класите на буржоазията и пролетариата, моралът съществува, откакто има човешкото общество. Гражданите разбраха, че всички политици лъжат, че са леви и десни, и като дойдат на власт, плячкосват държавата като просяци, превзели храм.

    Ако съпротивителните сили на честните и почтени социалисти сe окажат недостатъчни, те ще продължат да наблюдават като сомнамбули действията на Станишев, който досущ като Херострат е драснал клечката на социалистическия храм. Сега едни гледат пламъците като хипнотизирани и викат колко е велик председателят и как славата му ще пребъде през вековете, други разправят, че е гениален пиарски ход – с този фойерверк се откривала предизборната кампания на ПЕС за изборите за европарламент, трети се греят на огъня, а тълпата отстрани чака да изгори всичката нечиста сила.

    Пожарът ще направи абсолютно неизбежна прогнозата на Валентин Вацев: „Бъдещето на БСП е бъдещето на СДС, те изтичат заедно в канализацията на Историята. Хората в България днес все по-ясно осъзнават, че има реален живот с реални проблеми, а има също и измислен паралелен свят, където стиропорени социалдемократични принцове танцуват някакъв абсурдно-безсмислен куклен кадрил“.

     

  • Страх и бедност душат протеста в провинцията

    Галя Горанова, в. „Сега“

    .

    Защо не протестират в провинцията? Това се питат градските чеда по улиците на София, с нескрит упрек в гласа. И наистина, провинциалните градчета на България са смълчани, няма вувузели и гняв, никой не шества по улиците им. И не защото хората там са доволни. Няколко са причините за тази оглушителна тишина. На първо място – страхът. Препитанието на голяма част от активното население в провинцията зависи от местната власт. Често общините се явяват комай единственият работодател. Като в Антоново, например. Или в Бяла Слатина. Опасно е да заложиш прехраната на семейството си в град, в който всички се познават. И да няма натиск, пасивността е по подразбиране. За мястото на всеки чакат поне още трима.

    Buhovo-drugata Bulgaria

    Тук стигаме до втората причина, която е неразривно свързана с първата – бедността. Загубата на работа е равносилна на глад. Отделно от това бедният човек трудно може да си позволи лукса да мисли за възвишени ценности – като свобода, равенство, братство, демократични принципи и правова държава. Единствената му грижа е как да закърпи месеца без заеми. Само посегателството срещу този екзистенц-минимум може да го накара да забрави страха, както се случи с протестите срещу безобразните сметки за тока миналата зима. Тогава монополистите поставиха под въпрос самото оцеляване на хората.

    Pensionerki2

    Третата причина да няма протести в провинцията е застаряващото население. Революциите са привилегия на младостта. В годините на прехода малките градчета постепенно се превърнаха в тъжни хосписи, напуснати от работоспособното си население. В работни бюра за гурбетчии – строители и болногледачи на Запад. Младежите, доколкото ги има, също бързат да ги напуснат след навършване на пълнолетие – кой в търсене на по-добра заплата, кой за да учи в университет. Малцина се връщат. Немалко гинат от порока на безвластието и скуката – наркотиците. В някои градове на Северозапада цели класове “се боцкат”. Без преувеличение. Властта нехае за мащабите на бедствието. Расте цяло обречено поколение, за което едничката демократична ценност са парите за дозата.

    Преобладаващото възрастно население в малките градове на България се страхува от революции и нестабилност. Не разбира подскоците на младежта по жълтите павета. Недоумява за какво се борят. Чисто поколенчески старите нямат особено доверие в младите. Все им иде да им бутнат по една мотичка в ръка, вместо да подрипват бадева по площадите. А и цялата тази врява и “артистизъм” за тях е неразбираемо хулиганство. Единственото, от което се вълнуват бабите, е увеличението на пенсиите. Правителството на Орешарски им го обещава. Защо да го свалят тогава? За тях десетте лева върху парите за старост са по-важни от някакъв си там Пеевски. “Предишните да не бяха по-добри”, свиват те рамене. Към скептицизма на възрастта им се добавя и предаността към Партията, при която са си живели по-добре. Те не осъзнават, че тая Партия отдавна не съществува. Не разбират принципите на демокрацията, а и няма за кога да свикват, че оттук нататък трябва сами да отвоюват правата си. Чакат – кой дъщерята от Италия, кой внуците от София, и държавата – да ги оправи. Молят се да не се разболеят, че няма кой да ги гледа, а болниците в българската провинция отдавна са се превърнали в заведения за еднолична търговия.

    Трудно ми е да упрекна тези хора, че не протестират. Че не разбират колко е важно да се сложи прът в колелото на мафията, която ги докара до това положение. Съчувствам им, разбирам ги, макар да ме гневят. Знам колко заети са с оцеляването си, за да се посветят на абстрактни каузи като “солидарност” и “справедливост”. Пък БСП май щяла да намали и тока… Нищо, че същата тая БСП преди време им го вдигна като осигури със закон огромни печалби на производителите на зелени енергии. Но бабите не четат закони, а “Уикенд”. Знаят поименно фолкпевиците, но не и какво е плосък данък. Нито как тяхната Партия ги халоса с въвеждането му.

    Но да не им се сърдят градските чеда от жълтите павета, които също носят своите вини. Когато тълпи от хора останаха на улицата в годините на прехода,когато зимата гладуваха във ВМЗ-Сопот и Мадан, когато затваряха болниците в провинцията, градските революционери не показаха особена активност. Сега берем горчивите плодове на коварния разкол. Нещо повече: от двете страни дружно забиват нов клин помежду ни. Дано са ни останали сили и разум да го преодолеем, та заедно – “жълтите павета” и “провинцията”, “красивите, умните и интелигентните” ведно с “хората със специфичен зъбен статус” да изметем тия, които паразитират върху разделението.

    .

    Снимки:  Solidbul.eu

  • Президентът Плевнелиев се включва в протеста с намерение за вето върху бюджета

    Приходите в хазната към полугодието изостават чувствително според най-новите данни на Министерството на финансите

     

    Президентът Росен Плевнелиев обяви безпрецедентна за политическата практика до момента готовност да наложи вето върху закона за актуализация на държавния бюджет. В деня, в който финансовото министерство обяви данни за изпълнението на бюджета към юни, които показват чувствително изоставане в приходите, Плевнелиев заяви, че е склонен да спре закона. Евентуално вето ще нажежи допълнително страстите и ще превърне процедурно проекта в заложник на гласовете на „Атака“.

    „Склонен съм да наложа вето върху актуализацията на закона, но ще изчакам дебатите“, заявява пред bTV държавният глава. Според него законът за бюджета е най-важният закон, а много въпроси по проекта за промяната му са останали без отговор. Плевнелиев не дава никакъв пример. Преди седмица на въпрос на „Сега“ за евентуално вето върху актуализацията на бюджета от прессекретариата на президентството обясниха неофициално, че президентът няма подобно намерение.

    Евентуално вето ще принуди БСП и ДПС отново да разчитат на подкрепата на „Атака“, но този път не за кворум, а при гласуване по същество. Според парламентарния правилник наложено президентско вето се преодолява с повече от половината народни представители – 121. Депутатите на левицата и ДПС са 120. На въпрос няма ли да се стигне до такава ситуация, Плевнелиев отвръща: „Аз не участвам в подобни сценарии. Аз налагам вето само с аргументи. Това е моята принципна позиция“. Той допълни, че предстоящата парламентарна ваканция е без значение, защото „президентът е длъжен да седи над ваканциите и над ежедневното отиграване на ситуациите“. По правилник върнатите от президента закони се включват в дневния ред на парламента в 15-дневен срок от издаването на указа. При ваканция сроковете спират да текат.

    Преди седмица протестът срещу актуализацията на бюджета пред парламента прерасна в сблъсък между полиция и демонстранти. Преди това Реформарторският блок призова – президентът да наложи вето. В профила във „Фейсбук“ на ДАНСwithme се наложи подозрението, че с част от заема от 1 млрд. лв., който правителството ще изтегли, иска да осигури победа на предсрочните избори за ДПС и БСП.

    Заявеното от Плевнелиев намерение да наложи вето съвпадна с обявените от МФ предварителни данни за изпълнението на приходите и разходите към полугодието. От тях става ясно, че приходите в хазната чувствително изостават. При заложен годишен ръст от 1.8 млрд. лв. на данъчните приходи постъпленията до края на юни са само с 379.6 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. От данните става ясно, че при някои приходни пера темпото в оставащите 6 месеца на годината трябва да се увеличи 4 пъти, за да се сбъднат прогнозите. Всички партии признават изоставането в приходите, но се разминават по въпросите дали то може да се навакса и на какво точно се дължи. Темата предизвика поредица от спекулации с числа – и от премиера Орешарски, който заговори за дупка в бюджета до 2 млрд. лв., и от представители на ГЕРБ. В крайна сметка актуализацията се ограничи до 493 млн. лв. увеличение на дефицита в рамките на националното ограничение от 2% от БВП при допустими 3% в ЕС, а при обсъждането й на първо четене работодатели, синдикати, включително и БНБ застанаха зад проекта, макар и с различни аргументи.

    Готовността на президента да наложи вето породи критични коментари. Според председателя на БСК Божидар Данев, ако се стигне до такова решение, то ще е политически, а не икономически жест. „Независимо коя политическа сила взима властта – дали това ще бъде Реформаторският блок, или „България на гражданите“ – всяко ново правителство има право да актуализира бюджета с оглед на намеренията и целите, които има. Но този бюджет със самото си създаване имаше доста пороци, срещу които протестирахме. Бюджетът на г-н Дянков предвиждаше ръст на БВП от 1.9 %, а той в момента е 0.8%. Предвиждаше ръст на потреблението и намаляване на износа, които не се състояха. Но най-важният индикатор беше инфлацията, която се прогнозираше на нива от 3.4%, а в момента имаме точно обратното – дефлация. Също така нямаме очаквания ръст на приходите“, коментира Данев. По-рано през деня финансовият министър Петър Чобанов също коментира, че налагането на вето би представлявало „сериозна намеса в работата на правителството. До момента не ми е известно президент да е налагал вето на актуализация на бюджета. Това е само едно предположение. Тепърва ще видим каква ще бъде неговата реакция“.

    ИНТЕРПРЕТАЦИИ

    Изоставането в приходната част е тенденция, която беше отчетена още в мандата на служебния кабинет. Тогава очакваното БВП за т.г. бе ревизирано, бе намален и заложеният растеж на икономиката от 1.9 на 1% от БВП. Според оценката на служебния кабинет, правена на база данни от март, неизпълнението в приходната част щеше да е 400 млн. лв. и идваше от 220 млн. лв. минус при данъците и очакван 180 млн. минус при европейските средства. С встъпването на кабинета „Орешарски“ дупката необяснимо порасна до 2 млрд. лв., а после се разбра, че оценката за неизпълнението на приходите е 1 млрд. лв., а наред с това министерствата отправят заявки за 1 млрд. непланирани разходи. Основна критика към кабинета „Орешарски“ е, че той е обещавал да пребори контрабандата и да вдигне постъпленията, но това не се случва, а оправданието че кабинетът встъпи в длъжност скоро, а развитите от ГЕРБ кранчета на контрабандата, по думите на Йордан Цонев от ДПС, са трудни за затягане.

    НЕДОСТИГ

    Най-сериозно е изоставането в планираните приходи при косвените данъци, става ясно от данните на МФ. От приходи от ДДС за полугодието са събрани с 219.6 млн. лв. повече спрямо същия период на м.г. В същото време при ДДС е планиран годишен ръст от 784.2 млн. лв. При приемането на бюджета приходите от ДДС бяха завишени с аргумент, че потреблението ще расте. При акцизите картината е по-зле – от акцизи т.г. се очакват 180 млн. лв. повече от планираното през миналата година, а в същото време събраното към полугодието е с 23.3 млн. по-малко спрямо юни 2012 г.

    С реалността се разминава и планът за приходите от данъка върху доходите на физическите лица, от който са събрани 66.8 млн. лв. над изпълнението за юни 2012 г., а се чака годишен ръст от 279.3 млн. лв. Тук попада и новият данък върху лихвите. Приходите от социалноосигурителни вноски за полугодието са със 124.1 млн. лв. повече спрямо юни 2012-а, но заложеното годишно увеличение е от 512.6 млн. лв. Регистрираното изоставане при данъчните приходи се компенсира донякъде с по-добро изпълнение на приходите от ЕС, въпреки това за юни дефицитът по консолидираната фискална програма е 7.6 млн. лв. при излишък за юни 2012 г. от 62 млн. лв.

     

  • Полицейски побой над протестиращ пред българския парламент

    Полицаи биха момче пред Народното събрание, съобщи в ефира на „Дарик“ Жюстин Томс, която участва в протеста край парламента и е била свидетел на инцидента.

    Снимка: Vesti.bg

    Томс обясни, че се намира от страната на храм-паметника „Александър Невски“ до ул. „Оборище“, където са били около стотина протестиращи. По думите й към тях са се присъединили групи от Пловдив и Благоевград. Томс уточни, че битото момче е от Козлодуй.

    Тя обясни, че полицаите са били жестоко момчето. Те били с тежко оборудване и „не били като обикновени полицаи“. Спорът с полицията е бил провокиран от настояване на органите на реда протестиращите да се отдръпнат от загражданията.

    Жюстин Томс разпространи в социалните мрежи и снимка от инцидента.

    Протестиращи спорят с полицията що е морал – 10 полицая да бият 1 човек, написа Жюстин Томс в Туитър.

    Актьорът Ивайло Захариев разказа за „Дарик“, че също е станал свидетел на инцидента и е видял как полицаи ритат момчето.

    В социалните мрежи се появиха и съобщения, че в момента полицията извършва арести. По непотвърдена информация са били арестувани един или двама души.

    Репортер на БНР разказа, че на въпрос защо е било упражнено насилие полицай отговорил, че момчето не е изпълнило полицейско разпореждане да се премести от пътното платно и не е представило лична карта.

    В момента на мястото има около 30 протестиращи и 80 полицаи. Движението на автомобили е свободно.

    Писателят Росен Босев написа в Туитър, че е разпознал на снимката на Жюстин Томс гл. инспектор Семков от СПС-СДВР, „който при оплакване за полицейско насилие ми отговори – „малко са те били“. „Учуден съм, че този човек е на работа въобще. Но Йовчев явно толерира“, пише още Босев.

    Потребителят Agop Marashlian публикува във „Фейсбук“ видеоклип от случилото се, който може да се види чрез следния линк.

    Източник:  Vesti.bg

  • Когато излязат и „гладните“, протестите ще заприличат на война

    Жега! Зимата на българската политика ще бъде дълга

     

    Д-р Илко Семерджиев*,  Faktor.bg

    Илко Семерджиев
    Илко Семерджиев

    БСП (БКП-номенклатура) винаги е страдала от липса на въображение и е предизвиквала такава обществена скука и поразии, че само търпението на българина е помагало за нейното оцеляване. БСП винаги се е самосваляла от власт с глупостта и безхаберието си. Лошото е, че сега си имат няколко мутанта, които винаги са готови да играят я патерица (ДПС, „Атака“), я опозиция (ГЕРБ).

    Станишев и Орешарски са си въобразили, че благодарение на изборите властта им е законна, но не могат да проумеят, че на такава конфигурация й липсва легитимност, защото не могат на власт да се пъчат системни съсипатели на България. Решили са да се държат за властта въпреки всичко, но през зимата, когато излязат и „гладните“, протестите ще заприличат на война.

    ГЕРБ-аджиите се надяват, че тогава пак ще дойде техния ред, но поради липсата на „горен етаж“ не могат да съобразят, че властта ще ги изгори – хора като тях могат само да консумират, а държавата вече е оглозгана и ресурси имат само олигарсите. Така, че и очакванията на притежателите на ресурси се изострят, и не напразно започнаха да се сформират „бизнес“ партии – резултат от семпли олигархични инвестиции.

    „Дясното“ се скупчва безсмислено и няма как да представлява истинска алтернатива, защото механичните сборове не могат да бъдат изход от политическата криза, която се очертава да стане постоянна – механичните сборове са математика, а не политика.

    Геополитиката не помага, там играчите играят своя игра, така че сме разкъсани поне на четири – в североизточно, югоизточно, западноевропейско и американско направление, а еврейско-арабските конфликти ни използват като студена буферна зона с инцидентни сгорещявания по морето.

    Жега. Очертава се дълга зима.

    .

    –––––––––––––––––––––––––-

    * Авторът е бивш министър на здравеопазването в правителството на ОДС, с премиер Иван Костов

  • Тракийският произход на българския език

     Павел Серафимов,  Sparotok.blogspot.com

    .

    Времето е в състояние да промени много неща. Без съмнение едно от тях е езикът. Колкото и консервативна да е една реч, тя не може да остане същата вечно. Това е невъзможно. Представителите на един народ общуват не само със сънародници, но и с чужденци. Посредством търговията, в дадена област проникват непознати продукти с екзотични имена. Налагането на нова религия също води до сериозни промени на словесното богатство.

    За няколко века определен език може да претърпи сериозно развитие. А след едно или две хилядолетия промените може да са така сериозни, че младото поколение да не е в състояние да разбере езика на прадедите си без специална подготовка. Като пример може да се посочи английския. За около 1000 години той е изгубил около 85% от изконните си думи (V. Stevenson).

    Малцина са тези, които биха разпознали в староанглийската фраза Ik eom – I am- аз съм, а в hie sindon – they are – те са. Дори родените и израснали в Лондон биха схванали само дума-две от следният израз: Þa læg þær an micel ea up in þæt land – Then a great River extended there into that land – Toгава (по това време) голяма река се простираше (течеше) в тази земя.

    Съвсем естествено е, че и езикът на нашите предци ще съдържа думи и изрази, които днес имат особено звучене. Старобългарските потьпѣга, тачай, нута, ныръ, бридъкъ отговарят на съвременните – разведена жена, по-лош, добитък, кула, остър. Старобългарският израз – „О одежди чъто сен печете?“ се превежда като – „Защо се грижите за облеклото?“.  Колкото и странно да звучат тези думи и изрази, те са си наши.

    Разбира се не всичко се променя. Запазват се не само основни думи, но и граматически особености. Лингвистите знаят това много добре. Дали е с умисъл, или не, не зная, но в сравнителните тракийски речници, някои изследователи често пропускат основни тракийски думи, имащи перфектни български еквиваленти. Като пример могат да се дадат: вода-вода, бара-бара (рекичка), дебре-дебри, листе-листи, вир-вир, суу –сух, темен-тъмен, коза-коза, волинт-воленте (вол), зайкус-заек, орол-орел, елейн-елен, зелкия-зелка, вит-ведь (знание), видето – видетъ (видя, виждам)…

    Нито латински, нито гръцки или който и да е било друг език, нямат толкова много общи думи с тракийския, както българският, но определени учени не акцентират на тази изключително важна подробност.

    Трябва да се отбележи също, че подробно, систематизирано сравнение на особеностите на тракийския език с българския, не е правено. Спорадично се споменава, че дадена тракийска наставка е идентична със старобългарска, че определена тракийска диалектна вариация е същата, както и българската, но на читателите не е обяснено значението на тези граматически особености. Един народ може да наследи думи от друг, но не и диалектни особености, защото диалектът не е нищо друго, освен по-слабо позната форма на официалния език.

    Преди около столетие видният наш учен Цани Гинчев представи теорията си за тракийският характер на българския език – “На българите – старите – язикът им се изгубил – на завоевателите езикът се изгубил!? Дали си името пълно-запълно, като гронгерска търговия (трампа с храна), а взели язик за име! А това не е ли глупав или безбожен шовинизъм…“ (http://ziezi.net/ginchev.html)

    Гинчев обяснява процеса на изпадането на падежите в езика ни като тракийско наследство. Тук трябва да се спомене откритието на К. Влахов, който установи, че за времето си тракийският е бил изключително развит и е започнал да губи своя синтетичен характер още в Античността. Присъствието на седем падежа* в средновековния старобългарски се дължи на това, че тези, които освободиха своите събратя от римското подтисничество, са били дълги векове в изолация в свободните земи на север от Дунав и тяхното наречие се е запазило в старият си вид (в древният тракийски е имало падежи, както и в древния арийски). Напълно естествено е, че официалният език на Тракия след VII век ще е точно диалектът на освободителите, той е говорен от духовенство и благородническа класа, докато за останалото население е бил типичен губещият падежите вариант, т.е същинският тракийски… е езикът, който говорим и днес в развита форма.

    Нека обърнем внимание на някои особености на езика на Орфей:

    I. ПАДЕЖИ

    1. Окончанието при звателен падеж в тракийския език е – Е ( В. Георгиев), както и в звателен падеж на български лични имена Стояне, Добре, Борисе, Милене!

    2. Окончание за дателен падеж ед. ч. в тракийския е – У, както е при български съществителни имена в дателен падеж – Богу, стопану.

    3. Окончание за дателен падеж мн.ч. в тракийския е – ИМ, срещаме го в Селим-брия, Селим означава – на селите. Селите са трако-пеласгийско племе, обитаващо Беломорието и Тесалия – дом на мирмидоните, които според Йоан Малала са предци на българите.

    4. Окончанието в родителен падеж е ОУ(У) също както при старобългарски съществителни имена в родителен падеж – сыноу…

    .

    II. МЕСТОИМЕНИЯ И ПРЕДЛОЗИ

    1. Тракийското лично местоимение АЗ отговаря на българското АЗ

    2. Тракийското лично местоимение МЕ отговаря на българското МЕ.

    3. Тракийският предлог ДО отговаря на българският ДО.

    4. Тракийското въпросително местоимение КОС отговаря на българското КОЙ**

    5. Тракийското показателно местоимение ТА отговаря на старобългарското ТА – това.

    6. Тракийското показателно местоимение СА отговаря на старобългарското СЬ-тази.

    7. Тракийското показателно местоимение СИ отговаря на старобългарското СИ-това.

    8. Тракийското показателно местоимение СЕМУН отговаря на старобългарското СЕМУ – този.

    .

    III. УМАЛИТЕЛНИ ЧАСТИЦИ, НАСТАВКИ, ПРЕДСТАВКИ, ОКОНЧАНИЯ

    1.Тракийската умалителна наставка ИНТ (волинт, перинт…) е определена от В. Георгиев и И. Дуриданов като идентична на старобългарската ЕНТ. Тя се среща в старобългарски думи като воленте, осленте, козленте.

    Интересно е, че тази частица се среща в предгръцки топоними като Коринт, Тиринт, Пробалинт, Олинт, Зеринт и много други, т.е. тези древни селища в земите на днешна Гърция са основани преди хилядолетия от нашите деди траките.

    2. Тракийската умалителна наставка КАДонука, Бургарака) е типична за българския език, срещаме я в думи като белка, писалка, девойка.

    3. Тракийската умалителна наставка ЕДорзе) се среща в наши имена като Бане, Боре, Воле, Едре, Злате и т.н.

    4. Тракийската умалителна наставка ЕЦКабец) е типична за езика ни – творец, светец, певец…

    5. Типичното за езика ни окончание – ЩАпътища, свлачища, селища) се среща и в тракийския – Вρρατζιςτα-Врачища, Рουβύςτα-Ровища.

    6. Българската умалителна частица ЦАдевица, столица, певица) се среща в тракийския топоним Тζερζενουτςας – Чершница.

    6. Тракийската наставка в лични имена ЗАР (Етизар, Велизар) се среща в българските лични имена Светлозар, Златозар, Среброзар, Цветозар.

    7. Наставка МЕР (Пурмерул, Гугамер) – велик срещаме в Безмер, Владимер, Радомер.

    8. Тракийските умалителни частици УЛ, УЛА, ИЛ, ЛОПурмерул, гагула, Кетрил, Скорило) са идентични с българските УЛ в Драгул, УЛА в Радула, ИЛ в Момчил, ЛО в Скорило.

    9. Тракийската представка З/С отговаря на българската СЪ-от.

    10. Окончанието за прилагателни от женски род – А, НА (Бела, Циерна) е същата, както и в българските прилагателни от женски род бела, черна (църна).

    11. Окончание за съществително от женски род – ИНАДиелина – детелина.

    12. Окончание за прилагателни от мъжки род – ЕН (Залден)червен, черен, златен.

    13. Окончанието СК (Дориск, Драбеск, Гареск) се среща и в старобългарски думи като бесовскъ, бытиискъ, браньнскъ, женьскъ…

    .

    IV. МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО

    Установени са три форми на множествено число в тракийския език.

    1. При първата окончанието е И – КТИСТИ – чисти.

    2. Другата форма е с (Т)А, срещаме я в ДРУВЕ(Т)А – дървета.

    3. В някои български диалекти се използва Е като окончанието за множествено число – люде, листье (листи), същата тази особеност срещаме и в тракийския топоним ЛИСТЕ –листи.

    Както виждаме и трите форми, без изключение са типични за българския език.

    .

    V. ДИАЛЕКТНИ ОСОБЕНОСТИ

    В тракийския се забелязват абсолютно същите диалектни особености, както и в българския. Както отбеляза В. Георгиев („Въпроси на българската етимология“, стр. 115), колебанието между а (я) от една страна и е (ие) от друга, е засвидетелствано не само в античността (в езика на траките), но и в съвременния български език. Трябва да се отбележи, че разликата в нашите днешни названия Янтра и Етър се дължи на якане и екане… следователно откриваме в тракийския същото явление, което представлява една от най-характерните черти на нашия език.

    Отново В. Георгиев отбеляза, че в късния тракийски гласни без ударение често се редуцират, както в източно-българските диалекти зилен – зелен (Διντιπορις –Δεντουπορις )…

    В тракийските диалекти забелязваме варианти КЕТРИ, КЕТРЕ, отговарящи на старобългарските ЧЕТИРИ, ЧЕТЫРЕ.

    Щом особеностите на тракийските диалекти са типични и за българския, това означава, че тракийският не е изчезвал изобщо, напротив – развил се е и днес е познат под името български.

    Някои критици ще възразят, че частици като ЕЦ, ЦА, КА се срещат също в сръбски, хърватски, словенски. В това няма нищо чудно, траките не са падали от небето, имали са свои роднини – старите илири и скити. Към илирийските народи принадлежат сърби, хървати, словени, словаци… а нашите близки роднини украинците са наследници на скитите. Поради това името на тракийската ЕбросИбъра има успоредица в сръбския Ибар и украинския Ибр. Това е и причината името на тракийската Нестос има успоредица в полската и чешка Ниса, а и имената на тракийските селища Мидне и Курписос се тълкуват с хърватския глагол метнутиполагам (основи на селище) и украинския глагол корпати – копая…

    От тези особености не можем да заключим, че хървати и украинци са траки. Родствеността на тракийския с илирийски и скитски е обяснението за приликите. В нашия език също сме имали тези думи, но те са излезли от употреба. Това е един напълно естествен, а и неизбежен процес. Важно е да се отбележи обаче, че винаги трябва да се прави разлика между роднинство и идентичност.

    Ето, няма нищо сложно нали? Hие българите говорим развита форма на същия език, който е звучал между Карпатите и Бяло море още преди девет хиляди години. Не сме идвали от никъде, напротив, изпратили сме свои хора на три континента. Те от своя страна са повлияли на десетки народи.

    orpheus

    За някои това може да звучи като фантастика, но е самата истина, която бавно, но упорито си пробива път. Това, че повечето от нас не я знаят, се дължи на редица причини. Водени от политически причини, векове наред безсъвестни личности са фалшифицирали историята в своя полза, за съжаление това продължава и днес.

    Както римляните са противопоставяли дедите ни срещу техните роднини, така и в ново време изкуствено се насажда вражда между близки хора. За да се измъкнем от порочния кръг, е нужно да сме със спокойно и чисто съзнание, а това е възможно само, ако сърцата ни са свободни от негативни емоции. За това – нека обърнем гръб на злото и да се върнем при корените си.

    ––––––––––––––––––––––––––

    Бележки:

    * В старобългарския език срещаме следните падежи: 1. Именителен; 2. Дателен; 3. Звателен; 4. Винителен.

    ** Кос е древният вариант на кой, тъй както латинското quis – куис е древният вариант на италианското въпросително местоимение chi – ки (кой).

  • Протестиращи поканиха Орешарски, Станишев и Местан на публичен дебат

    Премиерът се съгласи на разговор, но в неговия кабинет

    Участници в протеста призовават на публичен дебат „за“ и „против“ кабинета “Орешарски” и неговата оставка. Поканени да дискутират слабостите на правителството и бунтовете в София са лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, премиерът Пламен Орешарски и вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

    Поканата към четиримата е изпратена в понеделник от режисьора Стоян Радев, юриста от левицата проф. Георги Близнашки, служебния министър на икономиката Асен Василев и застъпника за честен изборен процес Антоанета Цонева. Тяхната идея е дебатът да се проведе с хората, които вземат решенията за управлението на държавата, а не с тези, които ги изпълняват. Желанието на протестиращите е разговорът да стане в национален ефир. От БНТ твърдят, че ако подобен формат стане факт, телевизията вероятно би го осигурила технически.

    В понеделник двете управляващи формации не взеха отношение по поканата, а в края на деня премиерът Орешарски се съгласи на разговор, но в неговия кабинет, с което на практика отхвърли възможността за публичност на дебата.

    Преди да дойде този отговор от премиера в профила си във „Фейсбук“ Антоанета Цонева обясни, че ще участва в дебата, предложен от четиримата участници в протеста, за да потвърди своята позиция за оставка. “Искам и да задам въпроси към вътрешния министър, премиера и лидерите на БСП и ДПС за атаката над протестиращите и техните стандарти за професионално изпълнена полицейска акция – досега съм имала възможност да направя това публично, но никога в студията няма опонент от властта”, казва Цонева.

    Отново в социалната мрежа Стоян Радев написа: „Нямаме претенции в дебата да представляваме протестиращите като цяло и поотделно. Единствената претенция, която имаме, е да застанем пред управляващите с имената си и с аргументите си за незабавна оставка – позиция, единодушно споделяна от всички. Аз също не бих искал някой да скандира от мое име на улицата или да говори анонимно като „самия протестиращ“, но се случва и няма как да наложим регламент в изказванията. Протестът няма йерархия, протестът е свободен, начинът да изразиш недоволството си е въпрос на личен избор. Но, в крайна сметка, целта ни е обща. Надявам се.“

    Според Радев е нужен публичен дебат, „защото управляващите казват, че протестът няма послание. Докато това не се опровергае очи в очи, директно в национален ефир, тази манипулация ще работи в тяхна полза.

    Уверявам ви, манипулативните им лостове са повече от тези на протестиращите.“

    В социалната мрежа Радев заявява, че дебатът не отменя уличните протести, а напротив – насърчава ги.

    Предложението на участниците в протеста е дебатът да се организира от БНТ в предаването „Референдум“, преди депутатите да излязат във ваканция.

    Отговор от управляващите се очаква до 30 юли, вторник. По този начин левицата и Движението за права и свободи ще могат най-сетне да се възползват от призивите си за дебат с протестиращите. Преди дни Сергей Станишев обясни, че те биха се включили в разговори, но няма да се поддадат на ултиматуми. Въпреки това обаче от партията му очакват отговора на поканата да бъде негативен.

    Официалната позицията на БСП обаче е, че преди вторник няма как в легитимен формат да се дискутира поканата. Пред Mediapool народният представител Антон Кутев, който е секретар по медийната политика на социалистите, заяви, че “предложението трябва да се обмисли и в рамките на утрешния ден (днес – бел.ред.) вероятно ще бъде даден отговор от Изпълнителното бюро”.

    От пресцентъра на ДПС обясниха, че поканата е изпратена на електронната поща на пресцентъра, а от партията заявиха, че официална позиция няма да има, и вероятно самият Местан ще реши как да отговори на поканата.

    В края на деня министър-председателят Пламен Орешарски се съгласи на среща с протестиращите, но мълчаливо отклони идеята за публичен дебат, канейки изявилите желание за среща с него в Министерския съвет.

    “Уважаема г-жо Цонева, благодаря Ви за поканата за публичен дебат. Готов съм на диалог с всички. За мен е важно да обсъдим важните въпроси с представители на неправителствени организации и на гражданското общество”, се казва в официално разпространения от правителствената информационна служба отговор на премиера.

    “Откакто поехме отговорността за управлението на страната, като свой личен ангажимент определих всеки втори петък да има отворени дискусии в сградата на Министерския съвет с представители на протестиращите и на гражданското общество като цяло. Създадохме и обществени съвети към всяко министерство, които се събират регулярно като платформа за обществена и експертна дискусия по важни в различните сектори въпроси”, се казва още в отговора на Орешарски.

    „Напомням Ви, че първата ми покана към Вас беше отправена още на 17 юни и тя бе отказана с поставянето на условия. Те отдавна бяха изпълнени, но така и не се срещнахме“, припомня той. “Каня Ви отново в сградата на Министерския съвет. Предлагам срещата да бъде в четвъртък, 1 август 2013 г., с начало 15.00 часа”, се казва още в обръщението на премиера, с което той на практика отказва публичност на дебата.

    Източник:  Mediapool

  • България 1997-2013: „Превратаджиите“

    Ясен Бояджиев, Дойче Веле

    .

    Помните ли как ни лъгаха през 1997? Спомнете си, защото и днес ни поднасят същите лъжи. За да не позволим отново да ни баламосат и за да разберем кои са истинските „превратаджии“, е важно да си припомним фактите. Ето ги:

    Осем от днешните български банки не са в добро състояние, обяви тези дни депутат от БСП. Да се говори така по отношение на банковата система е по принцип опасно. И е направо страшно, когато тези думи излизат от устата на човек, успял в досегашната си политическа „кариера” да съсипе и фалира всичко, до което се е докоснал.

    Да не говорим, че в ситуация като днешната подобно изказване е съвсем неуместно – както от гледна точка на гарантираното със строги регулации фактическо състояние на банковата система, така и заради икономическата и политическата криза, в която се намира страната. Когато обаче излиза от устата на заместник-председател на парламентарната икономическа комисия, това изказване представлява нещо много повече – недопустимо и безотговорно плещене. И авторът му знае това много добре. Преди близо 17 години, през есента на 1996 година, в друга ситуация и в друго качество самият той предложи „специални мерки“ и съд за журналистите, които говорят по подобен начин за банковата система.

    „Към момента имаме това, което имаме“

    Защо тогава го прави днес? Много просто: това твърдение му е необходимо, за да съчини лъжливо обяснение за днешните протести, чрез което да оправдае поведението на собствената си партия, вкопчила се отново, както преди 17 години, във властта. Сегашната нестабилност в държавата, видите ли, се създавала от „някои банкери”, които „имат интерес да падне правителството”. Както през 1996-1997 г. – твърди се, че тогава бил „направен държавен преврат”, който имал за цел да се обезцени допълнително левът. „От този нагъл трик” „превратаджиите” спечелили стотици милиони. И така „към момента имаме това, което имаме – няколко олигархични групи, които владеят българската икономика, а оттам пряко или косвено влияят на политиката”.

    За да се компрометират днешните български протести, се използва един изтъркан прийом - тотално преиначаване на историята, за да се преиначи и съвременността.
    За да се компрометират днешните български протести, се използва един изтъркан прийом – тотално преиначаване на историята, за да се преиначи и съвременността.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Разбира се, винаги има заинтересовани лица, които да се възползват от развитието на една или друга ситуация в една или друга посока. Теорията на депутата е нагла лъжа, която разчитайки на прословуто късата българска памет, а и на това, че мнозинството от младите въобще не знаят за какво става дума, преиначава тотално историята, за да преиначи и съвременността.

    Това е многократно използваният през последните 23 години прийом на подмяната. Затова, за да не позволим отново да ни баламосат по същия изтъркан начин и за да разберем кои са истинските „превратаджии”, е важно отново и отново да припомняме фактите.

    Събитията от края на 1996-та и началото на 1997-ма бяха резултат не на нечий вътрешен или външен заговор, а на политиката, следвана от тогавашното правителство, което – нека припомним – отново беше социалистическо. Поемайки властта, то не само спря жизненоважните пазарни реформи, но и започна системно да заличава и без това крехките и мъчителни постижения от предишните години, като се опита да върне антипазарното централно планиране и управление в икономиката. Самият, споменат вече, днешен социалистически депутат определи тогава тази политика като „регулиран пазарен преход”. Ето в какво се състоеше той:

    Катастрофата

    Правителството тогава тотално замрази започналата така или иначе криво-ляво приватизация, като по този начин освен всичко друго запази стотиците си партийни храненици в управите на държавните предприятия. И същевременно преиначи и обезсмисли и без това съмнителната „масова” приватизация.

    Спря и върна години назад аграрната реформа, като я подмени с някакви измислени кооперации, които впоследствие фалираха.

    Спря и без това не много напредналата либерализация на цените и върна ценовия контрол.

    Опита да въведе монопол върху търговията със зърно, забрани износа му и изправи страната пред зърнена криза.

    Въпреки че взе от Световната банка заем за компенсиране на уволнени работници, се отказа от закриване на губещи и напълно безперспективни държавни предприятия, в които продължи да налива пари, като по този начин продължи и нещо друго: да захранва прословутата схема за национализация на загубите и приватизация на печалбите – фактическо източване на всички държавни предприятия от застаналите на входа им „другари”, генетично свързани със същата тази партия. При това дори официално забрани на тези държавни предприятия да си плащат дълговете към банките.

    Така само ускори погълналия спестяванията на стотици хиляди хора фалит на половината банки – лабораторно създадени в лоното на същата партия. Фалит, който бе предначертан от начина на управление на тези банки, от многомилионните необезпечени и никога невърнати кредити, самораздадени на свързани лица от също така лабораторно създадения партийно-ченгесарски банков елит. Впрочем, както се оказа по-късно, по линия на ДС става дума за колеги на въпросния депутат.

    И още една скоба – в последния си стадий тези банки бяха под контрола на същия този депутат чрез подресорната му Банкова консолидационна компания. С негово участие в този стадий те бяха щедро рефинансирани от държавната тогава ДСК – пари, които също изчезнаха безвъзвратно.

    Междувременно на бързи обороти бе пусната печатницата за пари. Така се стигна до шоково обезценяване на лева и масово обедняване.

    Всичко това бе извършено с пълна глухота за всякакви критики, с надменно самочувствие и арогантна наглост. Като цяло резултатът може да се обобщи с една дума – катастрофа.

    България през 1997 г.
    България през 1997 г.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    „Поразяващата уста“

    Сега е моментът да си спомним каква беше по онова време ролята на многократно споменавания днешен депутат от БСП. Тогава той беше вицепремиер и министър на икономиката. С тогавашното си плещене, подобно на днешното, той си спечели прозвището „поразяващата уста”. Той бе един от основните автори и изпълнители на описаната „поразяваща политика”. Именно тази политика свали тогавашното правителство. Заради политиката си, чиято емблема е назначението „Пеевски”, рано или късно ще си отиде и днешното правителство.

    И тогава, и сега истинските „превратаджии” са сред самите управляващи. Заради такива като тогавашния вицепремиер и днешен депутат, заради техните лъжи и манипулации, заради „регулирания” и подменен от тях преход „към момента имаме това, което имаме”: вечно недовършени реформи, перманентна бедност и икономическа изостаналост; зациклила модернизация и объркано обществено съзнание, пропито от примитивни популистки, антипазарни и антидемократични предразсъдъци; формална принадлежност към западната цивилизация и неразкъсваема обвързаност с Изтока; вечно потъпквано върховенство на закона и привидност на демокрация, подменена с политико-икономически олигархични зависимости.