2024-07-18

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • BBC News: Bulgaria new election urged amid mass protests

    Bulgaria’s president has said another early election should take place to deal with daily anti-government street protests.

    Photo: Reuters
    Photo: Reuters

    „If nothing else helps, if there are not even attempts to reach agreement, then the only democratic solution is elections,“ Rosen Plevneliev said.

    The parliament, not the president, has the power to call new elections.

    Bulgaria has been in political turmoil for months. The current government took office after a snap election in May.

    „There have been incessant protests in Bulgaria for 22 days now and I still do not see politicians making a clear effort to take notice of what is happening and explain to the nation in plain terms what they will do about it,“ President Plevneliev complained in a national address.

    The latest demonstrations, by thousands of people in the capital Sofia and other cities, erupted in mid-June over the controversial appointment of a media mogul, Delyan Peevski, as head of the national security agency.

    Prime Minister Plamen Oresharski, who heads a Socialist-led coalition, later revoked the appointment and apologised, but protests against his coalition government continued.

    His predecessor as prime minister, Boiko Borisov, resigned in February after big street protests about high electricity prices, austerity measures and mismanagement.

    Source:  BBC News

  • Бунтът на Фейсбук срещу фитнеса

    Вече няма особено значение кога точно правителството на Орешарски ще подаде оставка

    .

    Ясен Бориславов, в. „Сега“

    На четвъртата седмица от началото на гражданските протести срещу правителството на Орешарски вече изглежда без особено значение кога точно то ще подаде оставка. Ясно е, че няма да изкара пълния си мандат и в оставащите му седмици или месеци ще управлява в условия на постоянна гражданска обсада. Дори протестите плавно да започнат да затихват, всяка стъпка на кабинета вече ще бъде следена от будно гражданско око и всяка грешка ще бъде шумно освирквана. А заради грешките сигурно и разумните стъпки (ако ги има) ще бъдат посрещани с подозрителност. Дори само това вече е успех на протестите, зачатък на така желаната и мъглява „смяна на системата“.

    Ситуацията, в която се озоваха кабинетът и управляващото мнозинство (доколкото думата е уместна за нещо, крепено от крехката психика на Сидеров), напомня за един популярен анекдот.

    На някакво парти Бърнард Шоу се заприказвал с важна и излишно маниерна дама. В един момент той я попитал: „Ще спите ли с мен, ако ви дам 10 000 паунда?“ На което дамата отговорила, че по принцип не е невъзможно това да се случи.

    – Добре, а ще го направите ли за шест пенса? – попитал писателят.

    Дамата възмутено отвърнала:

    – Вие за каква жена ме мислите?

    – Вече установихме каква жена сте. Сега обсъждаме цената.

    Случаят „Пеевски“ ясно показа какво представлява не само кабинетът „Орешарски“, но и партиите у нас. Разговорът вече е за цената. Бракът между властта и гражданите е дълбоко и непоправимо разстроен поради несходство в морално-етичните и естетическите стандарти на едните и другите. Доверието е отровено, а без доверие не може да се управлява. Останалото е въпрос на процедури и време. Особеното в случая е, че за разлика от гражданските бракове, при които разведената съпруга връща моминското си име, участниците в злополучния политически фарс ще носят и печата на собствения си позор. Орешарски няма да е просто Орешарски, а „Орешарски тире Пеевски“. Станишев е „Станишев още Пеевски“, Местан е „Местан-Пеевски“ и т.н.

    Шокиращо беше не само нелепото назначение за шеф на ДАНС, но още повече пълната безпомощност на властта да аргументира своето поведение. Опитът назначението да се обясни като някаква хитроумна политическа хомеопатия беше смущаващо нескопосен. Орешарски смутолеви нещо в смисъл, че изборът му е бил по принцип разумен, но е подценил реакцията на улицата. Подтекстът беше: „Мислехме ви за по-глупави, но явно сме сгрешили. Извинявайте.“ Това е цинизъм, който напълно кореспондира с репликата за седянката по адрес на учителската стачка преди години. Станишев опита да се измъкне с баналното клише: „Нестандартните ситуации изискват нестандартни решения.“ „Остро влизане с бутонките“, го нарече един от близките му сподвижници. Това поведение е съвършено нелепо, от една страна, и признание за пълен разпад на държавните институции, от друга. Все едно да лекуваш чума с холера. Местан го нарече грешка и поиска прошка от парламентарната трибуна. Това обаче не е случайна, а системна грешка, пораждаща верига от подобни грешки. С арх. Калин Тихолов пукна първата пушка, а Пеевски отекна като залпа на „Аврора“.

    Уродливо прозвуча и думата „катарзис“ в контекста на скандала. Тук освен лицемерие пролича и непознаване на смисъла. Катарзисът е дълбоко лично и интимно преживяване, а не публична самокритика, това не е ритуализирана хигиенна процедура. Катарзисът не е клизма. Тази вербална непохватност роди и един от многото закачливи лозунги на протестите: „Правя катарзиси по домовете“.

    Усещането, че властта е драматично обсебена от нравствено непълноценни хора, от хора с морални увреждания изкара протестиращите от „Фейсбук“ на улиците и вече четвърта седмица ги държи там.

    Особеното при тези протести не е просто интелигентността и младостта на участниците, очарователният и фотогеничен образ на родители с деца, многобройните велосипеди, закачливата карнавалност и ироничният тон. Това е първото така масово и спонтанно обществено изригване срещу грозното и отблъскващо аморално лице на властта. Преди да бъде политически, протестът е етически и естетически. Той чертае границата, моралното дъно, под което властта повече няма да може безнаказано да слиза.

    Прави впечатление, че интелектуалното ниво на критичната маса от протестиращите е доста над средното за страната, поради което изглежда трудно или невъзможно тяхното манипулиране от политически централи. Поради което и опитите в тази посока се оказаха несръчни. Това е истински бунт на средната класа, на хора с професии и сравнително прилични доходи, които държат съдбата си в ръце, но искат да живеят в морално и естетически приемлива среда, каквато елитите на т.нар. преход не предлагат. Протестът е срещу натрапеното внушение за безалтернативност на едно уж вече трайно постигнато статукво във властта, което може да има само фигуративни, но не и същностни промени.

    Чрез една квазидемократична игра с изборни процедури и манипулации властта чрез партиите казва на гражданите: „Щом веднъж сте ни избрали, значи сте глупави и сте длъжни да продължавате да бъдете глупави.“ Сега улицата отговаря: „Не, не сме.“

    Случаят „Пеевски“ беше разпознат от гражданството като ДЕМО-версия на политическата игра. Това е игра на задкулисия, на създаване и разгадаване на привидности. Казусът „Пеевски“ разбули нейния секрет. Подозрението, че държавата не се управлява от публичните институции и личности, а от неясни центрове, не е ново. Това усещане е постоянно от 20 години, макар и притулвано. Управлението и отговорността са разделени и са на различни места. Усещането, че зад лостовете на властта стоят някакви мутро-милиционерски и олигархични структури, сега има нов образ. Не са мутри, а матрьошки. Експертният кабинет на Орешарски се оказа система от матрьошки. От матрьошката Станишев излиза матрьошката Орешарски, оттам изскача матрьошката Пеевски, а вътре има друга матрьошка и т.н. От матрьошката ДПС изскача матрьошката „Атака“, или обратното. От БСП излиза „Мултигруп“. От „Мултигруп“ излиза ДПС и т.н.

    Тези политически фокуси вече са разгадани и трябва да се мисли за нова управленска измама. Или да се приемат правилата на някаква порядъчност.

    В България през изминалите две десетилетия имаше две бурно развиващи се стопански сфери – охранителният бизнес и IT секторът. Прави впечатление, че една значителна част от протестиращите са именно от IT сектора. Не става дума само за компютърни инженери и програмисти, а изобщо за хора, професионално свързани с информационните технологии. Това са т.нар. интернет лумпени, които протестират срещу ценностни модели, наложени от охранителния бизнес, срещу мутрите и чалгата. Пеевски и арх. Калин Тихолов са две лица на една и съща политическа чалга. Борисов и Цветанов са от същата чалга. Прокурорът Кокинов е чалга. Иначе казано, това е бунт на „Фейсбук“ срещу фитнеса.

    Логично беше да се очаква, че властта ще се опитва да омаловажи протестите, да ги изолира по някакъв начин и да ги обезсмисли. Но и тук усилията се оказаха интелектуално безпомощни и недодялани. Старите пропагандни техники за прокарване на определени внушения чрез медиите не работят. Основното внушение е, че това е някакъв протест на сити и охолни столичани и той няма нищо общо с реалните проблеми на отрудените хора от провинцията. Някакви интелигенти, художници, артисти, режисьори, журналисти и прочие гражданя бранят „класовите си интереси“, както се опита да обясни един депутат. Промъкването на политическа лексика от края на XIX век звучи откровено комично. Идеята на тази старовремска пропаганда е съвсем прозрачна – да се противопоставят икономическите искания на протестите от февруари и март на сегашните протести с техния морално-етичен и естетически патос.

    Човек трябва да е твърде примитивен, за да не разбира, че и през февруари, и през юни причината на протестите е една и съща. Цената на тока не е само икономически, но също така и морално-етичен проблем. Другаде може и да не е, но у нас е. При внимателно разгръщане на енигмата „енергиен микс“ ясно личи сянката на една мафия с влияние в различни политически партии. „Мафия“ е основният лозунг на сегашните протести. При един по-морален и етично вменяем политически и бизнес елит цената на тока и изобщо икономическата конюнктура в страната биха били различни. Цената на тока е (или може да бъде) функция от някакви етични и естетически стандарти, доколкото етика и естетика всъщност са взаимно преливащи се категории. Красивото е по условие добро, както и доброто е по условие красиво. В този смисъл корупцията освен икономически и политически проявления има също така и дори в по-голяма степен етико-естетически аспект. Така, макар и различни като видимост, като изказ и поведение февруарските и юнските протести са идентични в своите причини и цели.

    Също така несръчно изглежда размахването на разни овехтели пропагандни плашила като „международен заговор за дестабилизация“, „реваншистки интереси на катастрофиралите десни партии“, Сорос, кръгът „Капитал“, „Глобална България“. А защо не също Баба Яга, Дядо Мраз и Котаракът в чизми?

    Неуместно звучи и призивът „Да дадем шанс“. Шанс за какво? За разгръщане в пълнота на политически модел, построен върху системна грешка?

    Колкото и дълго да продължи агонията на това правителство, актуалната политическа тема вече е „България след Орешарски“.

    Ясно е, че изход от кризата, в която страната живее от февруари насам, може да има само ако се появи нов политически субект, който не просто да оседлае гражданската енергия, а да я превърне в траен и смислен политически проект с ясен и обществено приемлив морален облик.

    Известно усилие за това прозира в Харта ‘2013, родена по време на протестите. В нея има точни наблюдения и констатации за състоянието на българското общество, както и разумни, макар и твърде абстрактни идеи за разрушаване на олигархичния квазидемократичен ред, в който държавните институции живеят. Третият компонент са подписите на хората, които я подкрепят, и компанията е доста пъстра. Академична като тон, хартата малко напомня за първите дисидентски програми и декларации от началото на 90-те. Което я прави и леко подозрителна. Предстои да се види дали ще се превърне в платформа на траен политически проект, или ще остане литературен документ на самолюбуваща се общност.

    Какво друго предстои? В момента никой сериозен анализатор не би се ангажирал с някаква дългосрочна и категорична прогноза. Ясно е, че политическият модел се разпада, партиите и властта са напълно делегитимирани. Сигурно е, че ще има нови предсрочни избори. А после може и още едни предсрочни. Страната е пред неизбежни и вероятно мъчителни политически трансформации.

    Само месец след като „дясното“ умря на 12 май, „лявото“ успя да се самонарани смъртоносно поради глупост и инфантилна самонадеяност. Явно предстои цялостно пренареждане на политическата система с нови политически субекти и политически лица. Как точно, кога и с кого, не е ясно. Ясно е само, че Орешарски вече не е пълноценен премиер. Той е просто ВРИД – „временно изпълняващ длъжността“. Какъвто може би си е бил и преди фарса с „Пеевски“.

     

  • Европари или равносметка от присъединяването на България към ЕС

    Равносметка от присъединяването на България към Европейския съюз – европари и апетитно възбуждащия бизнес

     

    Владислав Ножаров, Nozharov.blog.bg

    25 април – на тържествена церемония в Люксембург България подписва Договори за присъединяване към Европейския съюз от 1 януари 2007 г. От българска страна Договорът за присъединяване е подписан от президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

    78 месеца по-късно, какъв е баланса и отчета за този период?

    таблица 1

    Таблица 1

    За 6 години и половина народа на Република България е внесъл в бюджета на
    Европейския съюз сумата от 5 милиарда 227 милион и 600 хиляди лева (5 227 600 000лв).
    В същото време от Таблица 2 виждаме, че усвояемостта на помощи, насочени от ЕС
    към страната ни, е 38,7% или 5 милиарда 50 милиона 668 хиляди 522 лева
    (5 050 688 522 лв.)

    таблица 2

    Таблица 2

    Общата определена сума по различни оперативни програми и фондове е 6 673 638 244 евро, а са платени към 30 април 2013 г.2 582 365 810 евро, или 38,7% усвояемост от българската администрация, бизнес, неправителствени организации. Този процент и се намалява, когато към него се приложат и вечно недоказуемите кражби по европейски програми в България. Оставяйки това на страни, идва въпроса:

    трябва ли да бъде благодарни на ЕС за това, че с „тяхни пари“ строим инфраструктура, развиваме отрасли и насърчаваме намаляване на безработица, чрез програми за квалификация и преквалификация?

    Помните през управлението на ГЕРБ, многократно се заявяваше от г-н Бойко Борисов и екипа му, за големите постижения в усвояването на европейски средства и правилното им инвестиране! Двете таблици показват нагледно кой колко дава и кой колко взима още от времето на Тройната коалиция и след това Герб.

    Към гореизложената информация трябва да се добави, че за същия период живота в България стана още по-скъп. От една страна страната ни трябваше да приравни минимални изискуеми такси за ЕС – АКЦИЗ. Тази такса пряко засяга най-много горивата, после тютюневите изделия, следват спиртните напитки и от части ток. Всеки месец се генерират стотици милиони приход в хазната от въпросната ставка.

    По-интересното е начина по който се формира бюджета на Република България от 2006 до 2012 г.:

    таблица 3

    Таблица 3

    Фрапиращо впечатление прави ниския процент като приход в бюджета от събираемост на МИТА. Нещо повече, от 2006г. насам тенденцията е за намаляване: през 2006г2.8%, 2007г 1%, 2008г0.9%, 2009г.0.7%, 2010г и 2011г0.6%, 2012г.0.5%. Мислите, че обяснението е намаление внос? :) А дано, ама надали?

    Това е насока за мащабни злоупотреби които се извършват на ниво държавни глави в страната ни.

    Оказва се, че управляващите държавата преливат от пусто в празно, като междувременно се отклонява и усвояват парични потоци, чрез по-сложни машинации, но и в по-голяма мащабност. Така или иначе ще плащат българските граждани в България, защо пък не когато ти се отдава възможност? Някои го приемат и за грехота, ако пропуснат!

    Оставяйки на страни тази шеговита истина, е по-важно да се знае от обществото, че е заложено в бюджета на Република България около 50% събираемост да бъде от ДДС и АКЦИЗ. В тази връзка държавата няма никакъв интерес в понижението на цената на енергийните ресури– било гориво или ток, както разбира се тютюневи изделия и спиртни напитки. От една страна, 5-те % намаление за ток към краен потребител е по-скоро с цел отпушване на обществено напрежение и отбиване на номер, за който също си има цена, която индиректно пак ще плащаме – вие, аз, децата ни и прочие. Ще стане от други косвени такси или директно нов валутен кредит от международни институции за „спасяване на дупката в бюджет 2013г„. От друга страна е парадоксално защо е заложено от дълго време насам приходите от МИТА в бюджета да бъдат под 1%,  като наблюдаваме колко сме заобиколени от стоки с НЕевропейски произход. Става въпрос и за:

    • „Автомобилни превозни средства”
    • „Плодове, годни за консумация; цитрусови или пъпешови кори”
    • „Електрически машини и апарати”; „Машини и апарати”; „Пластмаси и пластмасови изделия”

    Дали, как и до колко се обмитяват стоки от внос и произход от Китай,  стоки с произход от Русия, Япония, Турция и Индия?

    И най вече как се обмитяват стоки от сектор „ЗАХАР“  и „индрустриалната захар“ с внос от Австралия, Бразилия, Куба, Индия, както и захар от БАЛКАНИТЕ: Сърбия/Косово, Хърватия, Босна и Херцеговина, Македония и Албания?

    До колкото знам съществува лицензионен режим, както има и европейски квоти за внос като за България съответно са:

    таблица 4

    Таблица 4 / Източник: Министерство на земеделието и храните

    За бързо забравящите напомням, че преди около  година беше проведена акция „ЗАХАР“ , където се говореше за мащабни злоупотреби. Гореизложеното дава насока за потенциала на този бизнес, възможността за контрабанда (особенно когато квотите се изпълнят, а целия ЕС има нужда от стоки в сектор „захар“) и държавните интереси, и протекции към лицата които работят т.е. правят бизнес в този бранш на България и навярно ощетяват хазната на държавата т.е. народа т.е. вас, мен и децата ни.

    Всичко е контролирано и сложено в рамка, но не когато е в ползу роду.

    В заключение трябва да се знае, че европейските политици използват нашенските, които дават мило и драго в лизането на задници, за да запазят властта на всяка цена, която имат към момента в България. Тази „взаимна полезност“ и симбиоза между тях, рефлектира негативно върху нас – българското общество. Европейските политици ползват „златния глас“ на България, както и в момента Волен Сидеров определя равновесието в народното събрание. За този златен глас, европейските партии си „затварят очите“ за случващото се у нас. Нещо повече, българските висше-стоящи управници изказват благодарност към европейските, като усвояват по-малко европейски средства и послушно гласуват не според националните интереси на държавата ни в Европейския парламент, а според повелята на техните господари – европейските партии.

     

  • New Twist in DNA Turns Heads, Genes

    by Brian Thomas, M.S.*

    Geneticists have enough challenges trying to comprehend the enormously elaborate yet precise ways cells access, copy, alter, interpret, and execute linear-coded genetic information. But now, non-linear genetic information adds a whole new dimension that multiplies the challenge of comprehending a living cell’s inner workings.

    Sentences written in English present information in a line—content is arranged as words read in one direction—left to right. DNA encodes information much like this, but overlaps it in both directions. Because DNA is a double-stranded molecule—like having one sentence run parallel but in the opposite direction of a complementary sentence—both DNA strands contain information useful to the cell. It’s like reading one book upside-down and backwards after having read a parallel book right-side up and forwards.1 Plus, genomic „sentences“ are dynamic—cellular machines grab, separate and merge phrases and clauses as needed.

    Each of the trillions of human body cells contains six feet of linear DNA strands, if all 46 chromosomes were unpackaged, unwound, and placed end-to-end. Clearly, only an intelligent person could write a library of books onto a material so small as to be utterly invisible. Just as clearly, only a super-intelligence could double the density of that written information by writing what are essentially moldable, modular sentences that can be read in two directions.

    Now, human writers may run out of superlatives when trying to explain yet another additional dimension of coded information that researchers described in Nature Genetics: Cellular machines in the nucleus dynamically access DNA according to its three-dimensional layout.2

    Tim Mercer works at Sydney’s Garvan Institute of Medical Research and led authorship of the study, which analyzed the genome in 3-D. He told the Garvan Institute,

    Over the last few years, we’ve been starting to appreciate just how the folding of the genome helps determine how it’s expressed and regulated. Specific genes and even specific exons, [sic] are placed within easy reach by folding…This study provides the first indication that the three-dimensional structure of the genome can influence the splicing of genes.3

    Exons are protein-coding segments within genes. Using a long sentence to represent a gene, clauses within that sentence loosely represent exons. Following this illustration, the genome operates like a dynamic library that opens and closes certain books and pages as needed, then even folds individual sentences, presenting specific words and phrases for reading and copying into RNA.4

    Those portions that are folded outward—and nobody yet knows how this happens—expose select information to cellular machinery. Inward-folded portions hide information that might be unnecessary at that time.

    The suggestion that 3-D DNA arrangements influence the way cells read and interpret genes, including how they access specific exons, befuddles the person who tries to comprehend a cell’s innermost detailed workings. But it utterly overwhelms the person who tries to comprehend how cells originated. This powerful evidence strongly suggests divine super-genius construction. „For what god is there in heaven or on earth who can do anything like Your works and Your mighty deeds?“ (Deuteronomy 3:24).

    References

    Tomkins, J. Bewildering Pseudogene Functions Both Forwards and Backwards. Creation Science Update. Posted on icr.org June 14, 2013, accessed June 25, 2013.
    Mercer, T.R. et al. DNase I–hypersensitive exons colocalize with promoters and distal regulatory elements. Nature Genetics. Published online before print, June 23, 2013.
    The genome’s 3-D structure shapes how genes are expressed. Garvan Institute of Medical Research, via EurekAlert. Posted on eurekalert.org June 23, 2013, accessed June 25, 2013.
    Thomas, B. Genomes Have Remarkable 3-D Organization. Creation Science Update.

    Posted on icr.org November 15, 2010, accessed June 25, 2013.

    * Mr. Thomas is Science Writer at the Institute for Creation Research.

    Article posted on July 5, 2013.

  • Плевнелиев: Демократичният изход е избори

    Призовавам парламентарните сили и правителството да предприемат действия, които да покажат, че държавата има волята да скъса със задкулисни зависимости, каза президентът Росен Плевнелиев

    Новини

    Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо. Че този най-демократичен инструмент може да бъде вреден. Не, не може. Да плашим хората с избори, означава да кажем, че правовата държава може да бъде опасна. Аз не вярвам, че изборите може да навредят на една държава или на нейните граждани. Когато нищо друго не помага, когато няма дори и опити за постигане на съгласие, тогава единственият демократичен изход са избори.

    Това каза президентът Росен Плевнелиев в изявление във връзка с актуалната ситуация и продължаващото вече 20 дни гражданско недоволство в страната, цитиран от Агенция „Фокус“.

    Според държавния глава изборите са единствен демократичен изход от кризата, в която се намира страната (виж целия текст на изявлението на президента).

    „Аз съм загрижен и обезпокоен за България. Политическите сили в парламента дължат отговор каква е ценността, която ще следват. Очаквам да видя по какъв начин партиите ще се противопоставят на всичко и всеки, който отклонява България от нейния европейски път, постигнатата финансова стабилност“, каза още държавният глава.

    „Хиляди граждани и медии сигнализираха за действията на лидера на „Атака“. Европейският парламент преди дни отне имунитета на лидера на френската националистическа партия за подобни изказвания и действия. Надявам се институциите, в това число прокуратурата и политическите партии, да вземат позиция.

    Нямаме голям избор. Или ще заживеем в европейска държава, в която гражданските права на всеки са защитени, а сеенето на омраза, расизъм и дискриминация не се толерират и се наказват ефективно и по закон, или хората масово ще се насочат към Терминал 2, а тези, които останат, да се пазят от налагащите в държавата ред шпиц-команди и да не си и помислят да участват в граждански протести, защото ще бъдат заклеймени като терористи и вкарани в затвора за 3 години“, подчерта Плевнелиев.

    Апелирам за ясно разграничаване„,

    посочи той във връзка с поведението на лидера на партия „Атака“ Волен Сидеров.

    Не мога да приема една част от обществото да протестира, а друга да се прави, че не ги вижда. Не мога да приема да се работи за национално разделение. Това ми дава правото да изискам отговори от политическите сили, каза още президентът.

    „Нека всеки един от политиците да си отговори как той работи за стабилност – като задълбочава проблемите, като ги решава или като ги чака да заглъхнат от само себе си“, заяви държавният глава.

    „Ще се поставят все повече искания към политиците, техния морал. Между исканията на хората няма противоречие. Българското гражданско общество е извървяло и е отворило в своя преход една нова страница. Протестите днес са мирни. Това показва зрелостта в обществото. Вече 22 дни има непрекъснати протести, а аз продължавам да не виждам в политиците отговор“, каза още той.

    Хората протестират. По българските улици и площади и през февруари, и сега се скандира „мафия“. Как управляващите и опозицията разчитат това послание?

    Призовавам парламентарните сили и правителството да предприемат действия, които да покажат, че държавата има волята да скъса със задкулисни зависимости, каза Плевнелиев.

    Етническото противопоставяне е игра с огъня, каза още президентът.

    „Бяха направени опити да се противопоставят гражданите – едните били бедни, другите по-богати, едните от София, другите – не. Най-притеснителното е, че изкуствено се провокира дори етническо противопоставяне. Това е игра с огъня, последиците от която могат да бъдат катастрофални. На нищо ли не се научихме от съседите ни? Аз се противопоставям на това най-категорично“, каза Плевнелиев.

    Неведнъж сме били свидетели на опити за разделяне на българското общество. Винаги те са се обръщали срещу тези, които са ги предизвиквали“, каза Плевнелиев.

    Това, което се случва през последните пет месеца, доказва, че българското гражданско общество е извървяло и отворило в своя преход към демокрация една нова страница и политиците ще го разберат рано или късно по един или друг начин. Протестите днес са мирни и това показва зрелостта на обществото, допълни още той.

    „Днес гражданите вливат своята енергия в политическата система на България. Те, а не политиците, отварят нова страница в демократичната история на страната, в която слагат край на безразличието.

    Гражданите се върнаха на политическата сцена.

    Те повече няма да си затварят очите. Сега е време политиците да ги отворят, каза в заключение Росен Плевнелиев.

    –––––––-

    Речта на президента предизвика бурни коментари в социалните мрежи. В повечето случаи коментиращите определят речта на Плевнелиев като победа за протеста.

    На страницата на ‎#ДАНСwithme във „Фейсбук“, където се организират протестите, са извадени много цитати от речта на Плевнелиев. Има очаквания словото на президента да доведе много нови хора на протеста довечера пред Министерския съвет.

    Мисля, че най-лесният начин за съгласните с @BgPresidency да го подкрепят, е като дойдат на #ДАНСwithme, пише Емил Георгиев в „Туитър“.

    Крайно време беше! Подкрепям президента с две ръце!!!, пише продуцентът Магърдич Халваджиян.

    „Браво, г-н Президент! Един истински Политик!‎“, „Смятам, че речта на държавния глава е достатъчна мотивация за това днес още повече хора да се съберат на площад „Независимост“!“, „Президента каза, изборите не могат да бъдат опасни, от какво се страхувате!!!! Чуйте президента! Има какво да каже“. „За 15 минути Росен Плевнелиев направи повече за българската държавност, отколкото Георги Първанов за 10 години“, гласят други постове в социалните мрежи.

    Много споделяна и коментирана е карикатурата на Христо Комарницки.

    Цитират се и различни пасажи от речта на президента.

    .

    Източник:  Vesti.bg

  • „Икономист“ излезе със заглавие, взето от българските протести

    Според изданието експертен кабинет е най-добрата надежда за България

    и

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    „Повечето българи изглеждат отвратени от цялата политическа класа, включително дискредитираната дясноцентристка партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов (…) и от сегашното, предвождано от социалистите, правителство. Нови избори няма решат този проблем. Най-добрата надежда за България е експертно правителство, което да реформира правораздаването, да промени изборния кодекс, да се бори с организираната престъпност и корупцията и да сложи край на сенчестите действия на управляващите, за да могат младите, неопетнени и талантливи хора да възприемат като привлекателно влизането в политиката.“

    Това пише в статия в новия брой на седмичника „Икономист“, чието печатно издание ще се появи на пазара днес. Заглавието е взето от един от плакатите на протестиращите в София: Noresharski! Noligarchy! (Не на Орешарски! Не на олигархията!) и подзаглавие „Новото правителство едва ли ще изтрае дълго“, съобщи Дневник.бг.

    Авторите описват протестите от последните седмици в няколко градове с призивите им „за повече прозрачност, по-малко корупция, ефективна борба срещу организираната престъпност и край на властта на местната олигархия“. Отново се посочва, че участниците в тях са различни от предишните случаи на гражданско недоволство и, че събират „членове на младата, добре образована средна класа, която използва „Фейсбук“ и „Туитър“ и идва с бебешки колички и на велосипеди“. Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията е цитиран да казва, че атмосферата му напомня повече на Нежната революция в Чехословакия преди над 20 години.

    „Икономист“ представя и кой е Делян Пеевски, контролът му върху обширна бизнес империя и множество медии, какъв е бил скандалът около назначаването му за ръководител на ДАНС и как медиите му моментално сменят тона си според това кой е на власт.

    Допускането в статията, че правителството може да не издържи дълго, се основава на думи на Румяна Коларова, че протестите ще предизвикат предсрочни избори – ако не през есента, то през пролетта заедно с тези за Европарламент.

    Авторите допълват: „Въпросът е дали протестиращите ще чакат дотогава. (…) Полицията засега действа сдържано, но някои се опасяват от провокации.“

    Източник:  в. „Сега“

  • Прокуратурата не повдигна нови обвинения на Цветанов

    Прокуратурата не повдигна нови обвинения на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Това съобщи самият той, след като в петък престоя около 40 мин. в Столичното следствие.

    Очакваше се днес той да бъде обвинен за възпрепятстване на разследването срещу бивш началник на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

    Цветанов заяви, че има фалстарт на днешния опит за повдигане на обвинения. По думите му той и адвокатът му са подлагани на „истинска репресия“.

    Според него зад този „сценарий“ стоят Делян Пеевски и компания.

    Очакваше се Цветанов да бъде обвинен, че е отказал да разпореди прилагането на специални разузнавателни средства спрямо бившия Орлин Тодоров.

    Това е второ дело срещу Цветанов. Бившият вътрешен министър вече беше обвинен, че е допуснал безконтролно подслушване.

    Според прокуратурата Цветанов е попречил на разследването срещу Тодоров и още няколко души, които били част от група за рекет и изнудване.

    През 2009 г. прокурор иска, а окръжен съдия разрешава, но вътрешният министър Цветанов пише – ”Не!!!” на искането за прилагане на специални разузнавателни средства.

    Делото срещу Орлин Тодоров е на финала си на първа съдебна инстанция. Според прокуратурата обаче неприлагането на специални разузнавателни средства е попречило да се стигне до други виновни лица, а и по закон вътрешният министър нямал право на критична преценка при законно поискани СРС-та.

    Запознати с разследването твърдят, че бившият вътрешен министър е сложил чадър на бившия великотърновски антимафиот, заради приятелството на Орлин Тодоров със Станимир Флоров. Именно покрай работата по делото срещу екс антимафиот номер едно Цветан Цветанов ще е за втори път обвиняем.

    Източник:  Mediapool

  • Проф. Янко Янков: Престъпна дейност, извършвана от Камен Ситнилски
    Проф. Янко Н. Янков

    Тази публикация съдържа (със съкращения)* текста на писмо с днешна дата (4 юли 2013 г.) на проф. Янко Н. Янков до Главния прокурор Сотир Цацаров.

    .

    Казус № 3 относно:
    престъпна дейност,
    извършвана от Камен Ситнилски


    І.
    Господин НЕЛЕГИТИМЕН Главен Прокурор Цацаров,

    ВЕЧЕ Е СЕДМИЯТ МЕСЕЦ от встъпването Ви във фактическа и юридически нелегитимна длъжност на Главен Прокурор на България, и
    вече не само на мен, но и на всички разумно мислещи хора е пределно ясно, че ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ под сравнително умелото пропагандно прикритие на няколко шумно рекламирани акции, имащи характера на стратегията „отклоняване на вниманието и на удара“ (aberratio ictus),

    Вие по същество отигравате сценария на доста добре познатия ни
    фарсов съдебен театър,
    който се разиграва вече в продължение на четвърт век.

    Поне за мен е несъмнено, че в дълбоката същност на тази Ваша
    (и на господарите Ви от Мафията и от специалните служби)
    стратегия стои фактът, че в комунистическа и посткомунистическа България

    прокурорите и съдиите са зависими агентурни лица,
    които са внедрени в съдебната система от престъпните комунистически и посткомунистически специални служби и от Мафията.

    При това от текстовете ми до Вас пределно ясно личи, ЧЕ ПО ВРЕМЕТО НА така визираните шест месеци НИТО ЗА МОМЕНТ НЕ СЪМ ХРАНИЛ ДОРИ И КАПКА НАИВНОСТ относно характера на Вашето лично и институционално поведение.

    . . .

    Господин НЕЛЕГИТИМЕН Главен Прокурор Цацаров,

    Това бе част, при това ОСНОВНАТА или ВОДЕЩАТА част от визирания текст.
    Както вече съм посочил, пълният текст е надлежно регистриран във ВКП и е публикуван в Интернет на моя личен сайт.
    Тук и сега предстои да направя само ЧЕТИРИ уточнения:

    Първо: в така нареченото „Второ уточнение по съществото на казуса“ съм посочил, че „По силата на професионалния и обществения ми статус зная, че на целия последен етаж на точно тази сграда се намира изключително обширен и модерно обзаведен секретен офис на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), входът за който е позициониран точно срещу стълбището и точно до асансьора, като за разлика от всички останали врати в тази сграда, които са построени така, че бравата на врата се намира вляво, то бравата на тази (разбира се – блиндирана) врата е позиционирана вдясно и е електронна.“.

    Тук и сега уточнявам, че наистина това нещо го знаех предварително (не съм длъжен да посочвам източниците си на тази информация), НО истина е и това, че
    полицаите, които ме отведоха в тази сграда

    първо ме отведоха точно пред вратата на визирания секретен офис на ДАНС,
    и тъй като при позвъняването никой не им отвори вратата
    те се обадиха по телефоните и

    едва след това ме отведоха в офиса на визирания разследващ полицай Чавдар Георгиев.

    И точно тази наистина „неволна“ или пределно глупава грешка на редовите полицаи бе ефективно префесионално използувана от мен,
    като аз я споменах на разследващия полицаи Чавдар Георгиев и изрично и пределно ясно му казах, че в конкретния случай с мен той действува като престъпник, прикриващ престъпленията на престъпниците от ДАНС.
    Истината е, че той силно се смути и … дискретно жестикулационно ми даде да разбера, че в момента аз съм обект на провокативен видеозапис.

    Второ: след визираната по-горе набързо приключила наша „официална среща“ разследващият полицай Чавдар Георгиев

    лично ме изпрати на изхода на сградата и
    там пределно ясно ми каза и ми даде възможността да разбера няколко изключително важни за мен неща:

    Þ че разпореждането за моето арестуване е било направено лично от заместник-главния прокурор Камен Ситнилски;

    Þ че в операцията е участвувал прокурорът Спартак Дочев;

    Þ че действително става дума за секретна операция на „ДАНС;

    Þ че истинската и дълбоко прикрита цел на моето
    арестуване е била свързана с целта да бъда провокативно замотан с кризисни ситуации, които да бъдат използувани за това аз да бъда ПРЕДЕЛНО ИНТЕНЗИВНО СПЛАШЕН ЗА ЖИВОТА НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЕМЕЙСТВОТО МИ и то така, че да спра да настоявам за разследвания на извършените против мен и моите близки престъпления;

    Трето: че, всъщност, непосредствената цел на операцията е свързана с моите разкрития относно това:

    Þ че преди време някакъв мой високопоставен приятел ме е бил предупредил, че срещу мен и срещу членовете на семейството ми се подготвя атентат и убийство, и ми е препоръчал да замина някъде по света за няколко месеци;

    Þ че аз, Янко Николов Янков, действително съм бил със семейството си няколко месеци в неизвестни на специалните служби държави,

    където съм разказал за това отправено ми предупреждение и

    изрично съм посочил името на лицето, което ме е предупредило за подготвяното убийство, и че този именно факт е официално регистриран (записан) в документацията на службите на тези две държави;

    Þ че през това време действително е бил убит човек, който се е казвал Янко Николов Янков, но това е бил кметът на град Елин-Пелин;

    Þ че по някаква си
    изключително подозрителна случайност,

    аз, Янко Николов Янков, и визираният (убитият) Янко Николов Янков
    живеем на един и същ адрес
    – НЕ САМО в един и същ жилищен блок,
    НО ДОРИ И НА ЕДИН И СЪЩ ЕТАЖ,
    И НА ВСИЧКО ОТГОРЕ – в съседни (разположени един срещу друг!!!) апартаменти.

    Четвърто: че, специалните служби са притеснени от ДВЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА:

    Þ че НЯКОЙ МЕ Е БИЛ ПРЕДУПРЕДИЛ НЯКОЛКО МЕСЕЦИ ПРЕДИ УБИЙСТВОТО, и

    Þ че само няколко дни след убийството на единия Янко Николов Янков в броя на в-к „Поглед“ от 15 Януари 2007 г.
    главният редактор на вестника Валери Найденов
    е бил обезпечил отпечатването на статия,
    в която е било споменато за съществуващата странна взаимовръзка между двете лица с еднакви три идентифициращи ги имена,
    при което е било споменато или намекнато, че
    МВР работи по шест версии за убийството на единия,
    но никога няма да разследва седмата версия – връзката между единия Янко Николов Янков и другия Янко Николов Янков.

    ІV.
    Господин НЕЛЕГИТИМЕН Главен Прокурор Цацаров,
    уведомявам Ви, че предстои да депозирам пред Вас ОЩЕ НЯКОЛКО
    казуси относно
    престъпна дейност,
    извършвана от Камен Ситнилски,
    и че за всички казуси настоявам да получа правосъобразен отговор!

    .

    –––––––––––––––––––––––-

    * Пълния текст на писмото можете да се прочeте в блога на проф. Янков –  http://iankov.blogspot.com/2013/07/590.html

  • Ситнилски хванат със СРС
    Зам.-главният прокурор Камен Ситнилски

    ГДБОП слушала по нареждане телефоните на членовете на Висшия съдебен съвет

    Публикуваните в електронни медии разговори на членове на Висшия съдебен съвет и магистрати са резултат от прилагане на специални разузнавателни средства, разрешени по предвидения в закона ред. Това е установено до настоящия момент от възложената по разпореждане на главния прокурор проверка, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

    На 28 юни 2013 г., с разпореждане на главния прокурор, на Софийска градска прокуратура е било възложено извършването на проверка по публикувани в електронни медии предполагаеми разговори на членове на Висшия съдебен съвет и магистрати. Източник на информацията са експлоатирани СРС по отношение на магистрат, приложени по искане на ГДБОП и разрешени от председател на окръжен съд.

    На 19 април 2013г. веществените доказателствени средства са били изпратени от ГДБОП в СГП, по образувано в тази прокуратура досъдебно производство.

    В хода на проверката е било установено наличие и на други оперативни дела, имащи отношение към лицата, визирани в разговорите. Въпросните оперативни дела са били водени от ГДБОП. Оперативните дела са изискани от и.д. председателя на ДАНС и след анализа им ще бъде взето решение за по-нататъшните действия на прокуратурата.

    LiveNews припомня, че в края на миналата седмица поредна порция СРС-та бе изпратена на редакционните пощи на няколко медии. Главни действащи лица в гейта са магистрати, а основна тема на подслушаните разговори е изборът на бившия зам. главен прокурор Камен Ситнилски за член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Записани са окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев, апелативният прокурор на Бургас Емил Христов, прокурорът от Пловдивската апелативна прокуратура и вече член на ВСС Румен Боев, председателят на районния съд в Свиленград Христо Георчев и др. Разговорите са 6, като всички са с участието на Ванчев.

    Най-вероятно мишената на СРС-тата е бил именно Ванчев, а покрай него са записани и останалите.

    Записите, за които все още не се знае дали са автентични, са с една тема – да се осигури победа за Камен Ситнилски и Румен Боев в надпреварата за членове на ВСС. Двамата бяха избрани в съвета на 21 септември м.г. още при първото гласуване с убедително мнозинство на прокурорското събрание.

    .

    Деница Георгиева,

    Livenews.bg

  • Фонд „Научни изследвания“ наливал евромилиони в ДАНС за подслушване

    Главният прокурор Сотир Цацаров НЕЗАБАВНО трябва да назначи проверка по какъв критерий и как в ДАНС са били наливани европари от Фонд „Научни изследвания” под смехотворния благовиден претекст, че са ползвани за „научни разработки”, пише сайтът Afera.bg.

     

    АФЕРА разкри, че евро-парите са били използвани за ПОДСЛУШВАНЕ! Пикът на преливането на пари е бил през 2010-2011 г.

    Дъщерята на тогавашния шеф на Фонд „Научни изследвания” е назначена в ДАНС и само за три години прави шеметна „кариера”. Почти всички висши фигури в ДАНС от кръга на Иван Драшков, начело със сегашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, стават и “доктори,” и „хабилитирани лица” през Библиотекарския университет с ректор Стоян Денчев – изключително близък някога до Илия Павлов и с топла връзка към Ахмед Доган.

    Главният прокурор Сотир Цацаров НЕЗАБАВНО трябва да провери какви милиони европари са били налети в … ДАНС /?!?/ от Фонд „Научни изследвания” и дали това не е ставало през Университета по библиотекознаниие, който незнайно защо са завършили всички приближени до Иван Драшков и Цветлин Йовчев.

    Европарите са били налети в ДАНС под благовидния претекст, че са нужни за някакви „научни разработки”.

    Откога ДАНС се занимава с научни разработки не е ясно, и ако с пет лева поне от тези пари шефовете на ДАНС си бяха направили труда да направят „научна разработка” на атентата в Сарафово например, нямаше спецслужбите да бъдат в ПОЗОРНО СЪСТОЯНИЕ И ПРЕДИ, И ПО ВРЕМЕ, И СЛЕД АТЕНТАТА.

    Източниците на АФЕРА СА КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ АКО НА НЯКОЙ ПРОКУРОР МУ СТИСНЕ ДА БРЪКНЕ В ЦЯЛАТА ХРОНОЛОГИЯ, ДЕЙСТВИЯ И „МЕРОПРИЯТИЯ”, ВЪРШЕНИ В ДАНС ВЪВ ВРЪЗКА С АТЕНТАТА В „САРАФОВО”, НЕ САМО ЩЕ СЕ ХВАНЕ ЗА ГЛАВАТА, НО И В АГЕНЦИЯТА ЗА СИГУРНОСТ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ САТРАПНА ЧИСТКА.

    Милионите от Фонд „Научни изследвания” са влезли в ДАНС и са ИЗПОЛЗВАНИ ЗА ПОДСЛУШВАНЕ.

    По това време дирекцията, която се занимава с подслушването в ДАНС, се оглавява от Цветан Китов. Цинизмът е, че днес същият Цветан Китов е назначен от правителството на Орешарски като шеф на ДАТО, което се занимава също с подслушването и външното наблюдение.

    По каква схема са преминали европарите в ДАНС и дали това не е ставало чрез Библиотеркарския университет, е наложително прокуратурата да провери издъно.

    Факт е обаче, че в ДАНС, по меко казано СТРАНЕН НАЧИН, КУП ВИСШИ СЛУЖИТЕЛИ, СВЪРЗАНИ С ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ И ИВАН ДРАШКОВ, СА ВЗЕЛИ „ДОКТОРСКИ” ТИТЛИ И СА УЧИЛИ, КОГАТО СА БИЛИ В ДАНС, В СЪЩИЯ БИБЛИОТЕКАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ.

    Самият Цветлин Йовчев се пъчи като „хабилитирано лице”, което дори изнася лекции в учебното заведение с ректор Стоян Денчев, близък едновременно до Илия Павлов и Ахмед Доган.

    Сегашната шефка в ДАНС на дирекция, която иначе трябва уж да бори корупцията, също се „хабилитира” в Библиотекарския като близка на Йовчев.

    Началник кабинета на Цветлин Йовчев – Георги Великов също влиза в кръга на „библиотекарите”.

    Както вече писа АФЕРА, шефът на ДАТО Цветан Китов, известен като Гърбушко в ДАНС, е отговарял там за подслушването. Парите от Фонд „Научни изследвания”, които са били ползвани за подслушване, влизат под обсега на Китов, който е бивш пожарникар, бил е пред уволнение в СДОТО към 2006-2007 г., но шефовете му решават, че може и те да загазят покрай него, и смотават проверката. Спасен е по онова време от Цветлин Йовчев, който го изтегля в НСС, а в СДОТО се почерпили, че се отървали от Китов.

    Китов е абсолютно протеже на Йовчев и е отговорен е за всички незаконни СРС-та по това време.

    Георги Великов пък (Мангасариян, Мармалада) е шеф на кабинета на Йовчев. В ДАНС Великов се слави с това, че никой не знае колко жени и деца има, живее скитнически живот и е завлякъл много хора с пари. В ДАНС е имало проверка, която установява, че е забравил да върне 30-40 000 лв. служебни пари за година. При връщането си като председател на ДАНС от Бойко Борисов, Цветлин Йовчев се опитва да принуди служителите да оттеглят показанията си срещу Великов, че уж били давани по принуда. Повечето от служителите отказват да го направят и напускат Агенцията.

    По времето, в което европарите са налети в ДАНС, дъщерята на тогавашния шеф на Фонд „Научни изследвания” Емил Хорозов е назначена в ДАНС и само за две-три години прави шеметна „кариера”.

    Така на практика точно онези – висшите служители на ДАНС, които трябва да следят стриктно дали се злоупотребява с европарите, влизащи в България, са ги ползвали за… подслушване.

    Днес същите тези „библиотекари” и „хабилитирани лица” оглавяват МВР, ДАНС и ДАТО, протектирани и набутани в правителството на Орешарски от „кукловодите” в лицето на кръговете на Доган, Станишев, Първанов и Бойко Борисов.

    Да видим дали прокуратурата ще се направи на глуха и няма, когато трябва да удари ДЕЙСТВАЩ ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР И ДЕЙСТВАЩИ ЩЕФОВЕ НА ДАНС, или „чешкият модел” е немислим за нея поради непробиваемостта на родната СИМБИОЗА.

  • Полицай е починал от инфаркт след дежурство на протестите в София

    Според колегите му причината е в силния стрес заради ежедневните митинги и напрежението при работата

    Новини

    Млад полицай е починал след поредния протест в София снощи, съобщи Агенция „Пик“.

    „Момчето е починало от инфаркт. Не мога да ви дам допълнителни подробности“, заяви пред „Пик“ Ивайло Спиридонов, началник на СДВР.

    Според колегите му причината е в силния стрес заради ежедневните митинги и напрежението при работата.

    Пред „Пик“ няколко униформени се оплакаха, че откакто са започнали протестите, почти нямат почивен ден.

    Според тях на министър Цветлин Йовчев и останалите ръководители на Вътрешното ведомство не им пука затова, че полицаите са свръхпреуморени от многочасовата работа, а на всичкото отгоре дори не им дават допълнителни бонуси.

    Източник:  Vesti.bg

  • Крадени брилянти в ковчега на Раковски

    Съдбата посмъртно свърза Георги Раковски с Големия обир през 1885 г.

    Ковчегът с тленните останки на революционера послужи за тайник на крадени брилянти и ценни книжа. С него плячката беше пренесена от Румъния в България. Харамиите прибраха имането, а костите на Раковски бяха забравени.

    Грабежът е дело на вехтия войвода Филип Тотю и изкусния влашки касоразбивач Жоржеско. Единият е майстор на ножа и пищова, другият – на шперца. “Мозък” на операцията, уж в името на македонската кауза, е капитан Коста Паница. По това време той е военен прокурор в Русе и председател на Българския македонски централен революционен комитет “Искра”.

    Съвременникът Добри Ганчев пише: “Мислеха тогази, мислех го и аз, че строго различие между хайдук и въстаник не може да се направи. Малко ли обири и убийства са ставали по “патриотически” мотиви. От Влашко го бях това чувал.

    За жертва Паница набелязва тъкмо влашкия богаташ Христо Калъпов.
    Легенди се носели за милионите му Капитанът заръчва на Филип Тотю работата да се изпипа. Онзи минава Дунава и по хъшовски канали се свързва с Жоржеско. Всичко е сторено според девиза на комитета “Правдина се добива с кръвнина!”

    Калъпов е умъртвен, касата му е отворена, отмъкнати са брилянти и ценни книжа за баснословна сума.

    Сега съзаклятниците се чудят как да пренесат плячката в България. В главата на Коста Паница светва гениална идея: Георги Раковски лежи погребан в чужда земя, крайно време е великият българин да намери покой в отечеството си. А с него да минат и брилянтите.

    За мероприятието са похарчени 2182 лева, което е нищо в сравнение с очаквания кяр. Капитан Паница се пише председател на специалната комисия по пренасянето на тленните останки и отива в Букурещ да уточни подробностите.

    На 1 юни 1885 г. в гробището “Щербан Водъ” е отворен гроб №17. Костите на Раковски са извадени, почистени и положени в ковчег. Отнасят го в българската черква в Букурещ. Същата нощ кивотът е напълнен с брилянтите и ценните книжа от касата на Калъпов.

    На 2 юни сутринта са отслужени литургия и панихида. В 11 часа ковчегът е пренесен на станцията Филарет, откъдето с нарочен трен потегля за Гюргево. Там чакат параходите “Взрив” и “Голубчик”. Ковчегът е качен на “Взрив”, за гражданството е определен другият кораб.

    Само русенският драмописец Тодор Станчев и жена му подозрително се въртят около скъпоценния кивот. Паница отсича: “Гражданите да се качат на “Голубчик!” Станчев обаче упорства и на “Взрив” се взривява скандал.

    “Тъй било, инак било – хроникира вестник “Рашето”, – на Станчовата драндавела се не позволи да влезе в тоя параход, а лудият Станчо за това нападнал с разни псувни в пасквила си “Славянин” г-на кап. Паница, инициатора на тържеството, който нито своята госпожа не въведе в речения параход.

    Обиден г-н К. Паница от подобна неправда и като кавалер и честен гражданин, обявил дуел на Станчооглу. Маскарата Станчо, като я опръскал, отишъл при г-н Паница и с ридание го молил да го прости, но г-н Паница настоял на предложението си.”

    След пладне параходите стигат русенското пристанище. Музика, цветя и хоругви чакат на брега. Множеството акламира реликвените останки на големия българин. Малцината посветени приветстват друго.

    Кивотът е положен в съборната черква “Св. Троица”. През нощта срещу 3 юни харамиите на Паница отървават костите от нечестивата компания на плячката. На другия ден олекналият ковчег отново е качен на “Взрив” и потегля за Свищов. Оттам през Никопол, Оряхово, Лом и Берковица стига до София.

    На 7 юни над 10 000 столичани излизат да посрещнат тленните останки на Георги Раковски.
    Сред тях е и самият княз Александър Батенберг. Най-нетърпеливите чакат на Връбница.
    Следобед траурното шествие стига Шарен мост (сега Лъвов мост). Двама опълченци носят портрета на Раковски, украсен със зелен венец.

    Подир тях на кадифена възглавница е оръжието му. Сетне е траурната кола, в която блести ковчегът. Зад нея, потънала в сълзи, върви сестрата на революционера Неша.
    Процесията тръгва по улица “Ломска”, свива край хотел “Конкордия” и по улица “Възнесенска” стига съборния храм “Св. Неделя”. Отслужена е панихида, слово казва митрополит Климент Търновски.

    С брилянтите е лесно, но как да се осребрят ценните книжа?
    Коста Паница дава част на поручиците Сапунов и Колобков и ги праща във Виена. Град голям, няма да се разбере шашмата, разсъждава капитанът.
    Пласьорите пробват тук-там, но големите финансови къщи се отнасят подозрително към влашките бумаги. Тогава офицерите отиват в някаква забутана кантора.

    Съдържателят обещава осребряване и заръчва да дойдат утре. Сапунов и Колобков потриват ръце, сядат да гуляят в скъпия локал “Лира”. Рано-рано на другата сутрин полицията ги прибира на топло.

    Научил за провала, Паница телеграфира на братовчед си Сава да внесе гаранция за двамата. Властите обаче отказват да ги пуснат. Тогава капитанът моли нашия дипломатически агент в Букурещ да се застъпи. Без резултат. Ялови опити правят и председателят на Народното събрание Стефан Стамболов и дори княз Батенберг.

    Случаят избуява в европейски скандал. Австрийският вестник “Нойе фрайе пресе” и румънският “Разбоюл” публикуват сензационни разкрития.

    Нашата преса също не мълчи. “Нека положим за минута, че се явила у них хартия крадена, зер това трябва да служи за факт, че те са крадци, че да се преследват като таквизи”, възмущава се вестник “Македонец”. Газетата е финансирана от Филип Тотю.
    Поручиците са пуснати едва след авторитетната намеса на руския консул във Виена.
    В ролята на пласьор влиза и публицистът Димитър Ризов. Той като Паница е белязан с тъмна слава. Веднъж на маневри френският военен аташе попитал княза: “Коя е тази подозрителна личност, господарю, която излиза от вашата палата?”

    Батенберг отвърнал: “Това е някой си Димитър Ризов. Княжеският занаят принуждава понякога да имаш работа с всякаква сволоч.”

    Ризов успява да осребри в една софийска кантора книжа за около 250-300 лева. “Отпосле – разказва той – Паница ми се призна: Че акциите, уловени у двамата български офицери във Виена, и купоните, изпратени мене, са били откраднати (чрез разбиването на една желязна каса) от Филип Тотю войвода и от някой си артист касотрошител, румънин, Жоржеско, заедно с доста брилянти.”

    Международният скандал кара министър-председателя Петко Каравелов да заведе дело срещу Паница и Ризов. Двамата обаче се изплъзват – стягат си багажа и минават в автономната Източна Румелия. Първата им работа там е да се снимат със Захари Стоянов в пловдивското фото “Кавра”.

    А костите на Раковски?
    Без диаманти няма преклонение! “Никой за тях не попитваше. Нито даже Паница или Ризов. Турени били, казваха, на тавана. Тавана го продъниха болшевиците. И костите трябваше да са разнесени по въздуха”, предполага Добри Ганчев.

    Съвременникът греши. Тленните останки са пощадени от атентата в “Св. Неделя” през 1925 г. За тях обаче се сещат чак през 1942 г. Пренесени са в Котел. Четири десетилетия престояват в тамошната черква “Св. Петър и Павел”.

    Чак на 10 октомври 1981 г. намират покой в мавзолея на Георги Раковски.

    .

    Росен Тахов,

    в. „24 часа“

  • Държавата като рекламодател и „спомоществувател“ на медии чрез европари

    Кой взе 66 милиона, с които властта нахрани журналистите,

    публикация на  Offnews.bg

    .

    Вицепремиерът Зинаида Златанова публикува списък на парите, които министерствата са давали на медиите по комуникационните стратегии на оперативните програми на ЕС и Програмата за селските райони. Отчетът е за периода от началото на 2007 г. до 22 май 2013 г., който обхваща втората част на мандата на Тройната коалиция и управлението на ГЕРБ, като най-големите суми са раздавани от кабинета “Борисов”.

    Раздадените суми на медиите са на стойност 66 милиона лева, разпределени чрез няколко министерства – земеделското, социалното, финансовото, на екологията, на регионалното развитие и на икономиката.

    Почти половината от раздадените от държавата европари за реклама са били разпределени чрез министерството на Мирослав Найденов по Програмата за развитие на селските райони – става въпрос за 31 249 986 лева от всички 66 139 878 лева.

    За реализирането на комуникационните планове в рамките на този програмен период (2007-2013) са предвидени общо над 80,2 милиона евро. Голяма част от парите (като например тези за реклама във вестници) са минавали през рекламни и PR агенции.

    Най-много пари са получили bTV Media Group (над 5,52 млн.) и Нова броудкастинг груп (над 5,8 млн.) – собственик на Нова телевизия. Парите са платени за предоставяне на програмно време, излъчване на реклама и създаване на тематични рубрики по няколко оперативни програми.

    ТВ7 и ВВТ (сега News7) са получили съответно 1,12 млн. лева и 274 000 лева, а Канал 3 – 400 000 лева.

    Държавната БНТ е била допълнително “субсидирана” от министерствата, разпределящи парите за комуникационните стратегии, с над 2,3 милиона лева.

    Над 1 милион – 1 045 126 лева, са били платени на Българското национално радио по пет от оперативните програми.

    7 459 236 лева са платени на радиостанциите. Повече от половината са отишли само в една радиостанция – “Дарик”, които са получили общо 4 245 506 лева по всички 6 оперативни програми, в някои от програмите имат повече от един финансирани проекта.

    Фирмата “Фокус нунти“, която притежава едноименните онлайн информаци0нна агенция и верига радиостанции, е получила общо 1,66 млн. лева за радиорубрики, реклама и консултантски услуги (медиен анализ).

    Управляваният от Моника Йосифова “Консорциум за диалог с администрацията” е получил 1 078 833 лева за изработване на информационна кампания на ОП “Административен капацитет”. За популяризирането на програмата са похарчени и още 1 млн. лева, спечелени от 5 други фирми.

    960 000 лв. пък е получила “Медиа планинг груп” за популяризиране чрез печатни издания на Програмата за развитие на човешките ресурси.

    Компанията “Зенит адвъртайзинг” е спечелила 540 000 лв. за осигуряване на достъпност, публичност и прозрачност на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г. (ОПРР) чрез печатни медии.

    “Д енд Д Агенция за проучвания и връзки с обществеността“ АД е взела 364,800 лв. от Програмата за развитие на селските райони, за информационна кампания и изготвяне на материали за печатни медии и консултации на рубрики в електронни медии. Пак по същата програма, добила скандална популярност с “Кристинките на Миро Найденов”, други 1,46 млн. лева са отишли за вестникарска реклама чрез агенция “Арчър айдиас”

    Пълният списък е публикуван тук.

    През последните години наблюдатели неведнъж алармираха, че чрез комуникационните стратегии по европрограмите държавата се превръща в един от най-крупните рекламодатели  и най-големият в печатните медии, което е предпоставка за опасна зависимост.

     

  • Реставрацията продължава: Орешарски ще назначи сътрудник на ДС в Съвета по сигурността

    Христо Христов,  Desebg.com

    .

    Премиерът Пламен Орешарски предстои да назначи Боян Чуков за секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Информацията съобщи в. „Стандарт”, позовавайки се на правителствени източници.

    Боян Чуков. Снимка: Novini.bg
    Боян Чуков. Снимка: Novini.bg

    Боян Чуков е външнополитически съветник на бившия премиер Сергей Станишев и секретар на Съвета по сигурността към МС (2008-2009) по време на тройната коалиция. Той зае мястото на Петко Сертов, щатен сътрудник на Второ главно управление на ДС, след назначаването му за председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) през януари 2008 г.

    Чуков беше разкрит като щатен сътрудник на Държавна сигурност от комисията по досиетата в първото й решение през 2007 г., при проверката на кандидатите за народни представители в Европейския парламент.

    Тогава Боян Чуков е кандидат за евродепутат, издигнат от платформа „Европейски социалисти” – БСП и партия „Движение за социален хуманизъм”, но е номиниран от Съюза за стопанска инициатива (ССИ).

    Чуков (1952) е разкрит като кадрови служител на научно-техническото разузнаване в Първо главно управление на ДС от 1980 г. Уволнен е със заповед на министъра на отбраната през август 1991 г.

    Бил е трети секретар в българското посолство в Париж (1984-1988) и първи секретар в българското посолство в Мадрид (1989-1992). Владее френски, испански, гръцки, руски и английски език. Директор на Център за регионални и конфесионални изследвания (1998-2002). Представян е като специалист по международни отношения, политически анализатор и експерт по тероризма.

    В периода 2000-2001 г. е главен редактор на в. „Балкански диалог”. Преподавал е в Дипломатическия институт към МВнР, Военна академия – София и УНСС. Член е на УС на Българското дипломатическо дружество, на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт при МВнР. Член е на Националната асоциация за международни отношения. Бил е заместник председател на УС на ССИ по проблемите на регионалните организации. Ръководи звено за анализ на тероризма при ССИ (към 2007 г), чийто изпълнителен директор и член на Консултативния й съвет е бил Алексей Петров.

    Боян Чуков е изпълнителен директор на „Лев корпорация от края на 2005 г. до септември 2006 г., а неин член е ССИ. След ареста на Петров през 2010 г. тогавашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов посочва Чуков като един от най-приближените хора на Алексей Петров и заявява, че „октоподът е имал директен контакт с политическия кабинет на тогавашния премиер”.

    Чуков отрича Алексей Петров да го е пратил в Министерския съвет. „Бил съм изпълнителен директор на „Лев корпорация” от края на 2005 г. до септември 2006 г., когато бях отстранен”, заявява Чуков. Като причина за освобождаването му от застрахователната компания той посочи различия във „вижданията за развитието на фирмата”. Той твърди, че от 2008 г. „нито съм виждал, нито съм чувал Алексей Петров”.

    След отстраняването му от „Лев корпорация” кабинетът му е прехвърлен в Съюза за стопанска инициатива. „Предполагам, че вътрешният министър е бил подведен”, с тези думи Чуков коментира изявлението на Цветан Цветанов, който го посочи като „човек от тефтера на Петров”.

    В коментар по случая през 2010 г. бившият премиер Сергей Станишев отрича да е знаел, че Чуков е бил изпълнителен директор на „Лев корпорация”. Не е ясно дали цялата тази информация преди назначаването на Чуков за секретар на Съвета по сигурността се знае от Пламен Орешарски.

    На последното заседание на кабинета Станишев през юли 2009 г. Боян Чуков е предложен за посланик в Скопие. Това назначение е предотвратено от правителството на ГЕРБ през август същата година.

    Съветът по сигурността към Министерския съвет е създаден през септември 1998 г. (при кабинета Костов). Той обобщава, анализира и прави изводи от цялата текуща информация за рисковете пред националната сигурност; дава професионална оценка и прогноза за динамиката на опасностите за националната сигурност; планира конкретни мерки за неутрализиране на опасностите за националната сигурност; предлага решения в условия на криза и др.

    Негови членове са министърът на външните работи, министърът на отбраната, министърът на вътрешните работи, главният секретар на МВР, началникът на Генералния щаб на БА ръководителите на разузнавателните и контраразузнавателните служби, а президентът може да участва лично на всяко от заседаванията.

    Секретарят на Съвета по сигурността се назначава от министър-председателя, който е и експертен сътрудник към политическия му кабинет. Секретарят осъществява връзка между премиера и членовете на съвета и по негово решение може да изисква от министрите и ръководителите на специални служби необходимата информация за работа на органа.

    Ако назначаването на Боян Чуков на поста стане, то ще е второто назначение на сътрудник на ДС, извършено лично от премиера Орешарски. Преди десетина дни той назначи депутата от БСП и агент на Шесто управление на ДС Росен Малинов за областен управител на София.

  • 20-ти ден на протест: готви се целодневна блокада на парламента

    На 20-ия ден от началото на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, започнали по повод избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, и на 6-ия ден от „сутрешното кафе“ пред парламента, се готви целодневна блокада на Народното събрание. Тя започна днес в осем сутринта и се предвижда да продължи до полунощ.

     

    Репортаж от 20-тия ден на протестите на  в. „Дневник“:

    Шести ден „на кафе“ пред парламента със заканата за целодневна блокада

    .

    Снимка: Лора Филева
    Снимка: Лора Филева

     

     

     

     

     

     

     

     

    Досега недоволни граждани се събираха сутрин рано пред сградата на парламента „на кафе“. След първата подобна акция от МВР обособиха разширена зона за сигурност. Тя не позволя Народното събрание да бъде обградено от жива верига, каквито бяха първоначалните намерения. Екип на „Дневник“ отново следи случващото се на мястото на събитието.

    13.43 ч. На „Оборище“ има към 50-ина души, които блокират движението. Някои от тях танцуват под звуците на тъпан, а други са седнали на асфалта и четат книги, което е част от акцията „Четене-молитва за дъжд“ – нова форма на протеста, която беше предвидена за 12 часа.

    „Днес деня го пишем дъждовен – чакаме да завали дъжд от оставки. И вместо да го чакаме пасивно, ще идем да му помогнем пред Народното събрание,“ казват инициаторите в страницата на акцията във „Фейсбук“.

    Полицаите пазят към „Александър Невски“, като протестиращите пропускат преминаването на линийки и тролеи.

    13.17 ч.
    Хората пред Народното събрание вече са по-малко, но не се разотиват, а някои идват, за да прекарат обедната си почивка на протеста. Някои от тях носят чадъри, за да се пазят от слънцето. Улица „Оборище“ все още е блокирана.

    13.09 ч. Възрастен мъж с мегафон се обърна към постоянния палатков лагер, където се събират подписи за нов Изборен кодекс и заяви, че там са хора на Мая Манолова. „Ние сме за реална демокрация, не искаме терористите в парламента, искаме да ги изкараме оттам и няма да се подписваме в подписката“, каза той.

    12.30 ч. Протестиращи са се събрали от едната страна на парламента и очакват депутатите да започнат да излизат от сградата. Възрастен мъж блъска по загражденията, като заобикалящите го твърдят, че ставя въпрос за провокация, защото точно пред него има камера. И още плакати: „Уморих се от вас, няма да се уморя да протестирам“ и „Оглушарски, това не е серенада! Оставка“.

    12.07 ч. Момче замери сградата на парламента с цяла кора яйца под аплодисментите на останалите протестиращи. Паветата вече са нашарени с хвърлени преди това и домати.

    12.00 ч. Пред сградата на Народното събрание все още има събрани хора. Някои от тях продължават да викат оставка и да пеят познатата вече „Когато падне БСП“. Други са насядали на сянка и четат или си говорят. Загражденията около парламента са овързани с тоалетна хартия, а цели рула са хвърлени зад тях. Плакатите са отново преобладаващо с искания за оставка: „Оставка незабавно, непоносими сте“, „Стига кражби, оставка днес“. И днес тъпан задава ритъм на протеста.

    11.27 ч. Хората продължават да скандират „Оставка“ пред парламента. Има идеи за следващата целодневна блокада протестиращите да носят къмпинг столове и чадъри. Сега част от тях са седнали на тревата около градинката между Народното събрание и Софийския университет. Някои четат, има хора с лаптопи, които работят.

    11.21 ч. Продължават проверките на личните карти на хората, които искат да отидат на протеста пред Народното събрание.

    11.11 ч. Трийсетина души блокираха едното платно на Орлов мост за 15 минути. Полицията ги разпръсна с „Благодаря ви“.


    10.51 ч.
    Част от протестиращите пред парламента тръгнаха към блокадата на ъгъла на ул. „Оборище“ и бул. „Васил Левски“, за да я подкрепят.

    10.35 ч. Блокадата на кръстовището на „Васил Левски“ и „Оборище“ остава. Пред парламента хора постоянно идват и си отиват. Основната част са пред централния вход на Народното събрание

    10.11 ч. Пред парламента хората продължават да скандират „Оставка“, „Червени боклуци“

    9.48 ч.
    Човек с усмирителна риза и маска на Волен Сидеров мина отвъд загражденията пред парламента и полицията го изведе. Протестиращите се събраха към загражденията и викат „Пуснете го!“ и „Хванете истинския“.

    Стана ясно, че задържаният мъж е журналистът Най Тицин, който е успял да мине отвъд загражденията с журналистически пропуск.

    9.43 ч. Пред Народното събрание протестиращите са към 2000 души.

    9.33 ч. Към „Дондуков“ и „Цар Освободител“ има струпване на полицаи – пазят и градинката зад Военния клуб. Движението е отворено по „Раковски“.

    9.26 ч. Междувременно Народното събрание освободи Явор Гечев като депутат от левицата, който в понеделник беше назначен за зам.-министър на земеделието и храните. Мястото му в парламента трябва да заеме следващият в листата на БСП в Добрич – зам.-кметът на Тервел Пламен Желязков. Постъпило е искането да бъде свален имунитетът на депутата от ДПС за Щерьо Щерев и днес той се е отказал, както беше заявил миналата седмица.


    9.23 ч.
    Протестиращите пускат част от блокираните коли по ул. „Оборище“ в посока „Св. Александър Невски“. Полицейският кордон не знае какво да прави, тъй като в тази посока е зоната за сигурност, и пусна две коли. Хората ръкопляскаха на колите, които преминаха и след това отново застанаха на кръстовището.

    9.20 ч. Ако се тръгне по „Раковски“ може да се мине, но някои хора като видят полицията, подминават. По „Бенковски“ също се минава. Има засилено полицейско присъствие навсякъде.

    9.17 ч. По искане на „Атака“ депутатите решиха днешното заседание на Народното събрание да се предава пряко по БНТ и БНР.

    9.13 ч. Задава се група протестиращи от „Александър Невски“, идват с тъпани към хората на кръстовището. Разделя ги кордон от полицаи, те не се опитват да преминат. Полицията все пак ги пусна безпроблемно.

    9.08 ч. Групата от „Васил Левски“ излезе на булеварда и блокира движението. Някои от протестиращите седнаха на платното. Скандират „Оставка“.

    И „Врабча“ и „Дунав“ са затворени и не може да се влиза в района освен, ако не работиш. На „Дунав“ протестиращи спорят за нуждата от такова затваряне. Полицай казва, че продължават да разпределят постовете. На „Дунав“ групи полицаи задържат минаващи и им проверяват личните карти.

    По „11 август“ откъм „Дондуков“ също е затворено, както и следващата пряка надолу – ул. „Париж“

    9.05 ч. Парламентът започна заседанието си при наличието на 122 депутати от БСП, ДПС и „Атака“ в пленарната зала. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обаче не дойде в парламента.

    8.57 ч. Групата, която е на ъгъла на бул. „Васил Левски“ и „Оборище“, се опита да отиде до „Александър Невски“, но кордон от полицаи не им разреши. Хората извикаха: „Искаме молитва“, “ Искаме да отидем на църква като Мая Манолова“.


    8.49 ч.
    На „Васил Левски“ и „Оборище“ движението не е блокирано, а хората стоят и скандират. Все пак има доста сериозно задръстване по „Васил Левски“ заради трудното преминаване на автомобилите.

    От време на време някоя от колите подкрепя протестиращите с клаксон. От едната страна на храм-паметника „Александър Невски“ има хора, хванали се за ръце.

    8.47 ч. Явор Нотев („Атака“) не беше допуснат да влезе в парламента откъм „Московска“. Протестиращи го заградиха и викаха „Оставка“.

    8.42 ч. Групата от служебния вход на Народното събрание блокира ъгъла на „Васил Левски“ и „Оборище“.

    8.38 ч. Много протестиращи раздават кифли и закуски, защото „не може бунт на гладно“.

    Междувременно в сутрешния блок на Би Ти Ви зам.-председателят на парламента Мая Манолова заяви, че хората, които се събират пред парламента, хвърлят предмети, не са склонни на диалог и са различни от тези, излизащи на шествие вечерта, които били усмихнати и спокойни.

    8.36 ч. Малко хора са се събрали и пред служебния вход на парламента. Там има засилено полицейско присъствие.

    8.33 ч. Свещеник, който развява националния флаг, се приближи до загражденията и закачи червен карамфил. Негов приятел пък хвърли цвете към полицаите зад загражденията

    8.14 ч. Хората вече са на плътното и спряха колите, полицаите не се намесват. Протестиращите вече са около 200 и продължават да прииждат все повече. Традиционно са много шумни, носят флагове и свирки.


    8.09 ч.
    Над 100 души вече са пред Народното събрание. Движението все още не спряно, но идват още хора.

  • Полицията задържа за кратко Найо Тицин, маскиран като Сидеров

    По време на шестия поред сутрешен протест пред парламента полицията задържа за кратко журналиста Найо Тицин, облечен с усмирителна риза и с маска са лицето на лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

    Снимка:  Фейсбук
    Снимка: Фейсбук

    Причината за краткото задържане бе, че той влезе в зоната за сигурност. След разговор с униформените Тицин обяви, че са му били проверени документите и му е написан акт за това, че е нарушил обществения ред и за това, че е маскиран.

    „Радвам се, че медиите имат кадри, как полицията отвежда Волен Сидеров в усмирителна риза“, заяви журналистът.

    Журналистът Найо Тицин не е задържан, съобщиха от пресцентъра на МВР за БГНЕС. Той бил отведен за проверка на документите, тъй като е засечен в зоната за сигурност със скрита самоличност. Съставен му е протокол. Самият Тицин каза, че няма никакъв проблем с полицията.

    Отсечката от булевард „Цар Освободител“ пред Народното събрание продължава да е блокирана от няколкостатин протестиращи.

    Сградата на парламента отново бе обстрелвана с домати и тоалетна хартия. Металните заграждения са обвити с тоалетна хартия.

    Около сто протестиращи отцепиха и кръстовището на ул. „Оборище“ и бул. „Васил Левски“.

    Източник:  Mediapool

  • ЕНП поиска предсрочни избори в България

    В Европейския парламент се проведоха дебати, посветени на ситуацията у нас

    ЕНП настоява за предсрочни парламентарни избори в България, заяви Манфред Вебер, зам.-председател на Европейската народна партия. Това стана по време на дебатите в Европейския парламент, посветени на обстановката в България.

    „Предсрочните избори ще възстановят демокрацията и законът ще възтържествува“, заяви той. Вебер критикува съставеното правителство и неговите назначения, както и подкрепата от националистическата партия „Атака“ за кабинета. Тази партия е определяна от ЕНП като „ултранационалистическа“.

    „Социалистите трябваше да преглътнат горчивото хапче на крайнодесните, но какво има насреща?“, запита той и допълни – дали това са пари, работа или руско влияние. Десетки хиляди излязоха на протест и това е пример за липсата на демокрация, посочи той.

    Зам.-председателят на ЕНП призова своите колеги от ПЕС, към които принадлежи и БСП, „да се вразумят“ и да „кажат истината в очите на своя лидер Станишев“.

    Срещу изказването на Вебер категорично се обявиха българските депутати, част от групата на ПЕС и АЛДЕ. Илияна Йотова попита с какво право Вебер се изказва против законно избрано правителство и волята на българите. „Аз искам ли предсрочни избори в Германия?“, коментира тя.

    В подкрепа на правителството Орешарски българските депутати в ЕП изтъкнаха, че „Атака“ само се регистрира в пленарната зала, за разлика от ГЕРБ, които бойкотират работата на институцията. Ивайло Калфин подчерта, че „Атака“ е националистическа партия далеч от Европа. „За да не бъде тя решаваща за правителството, ГЕРБ трябва да се върне в парламента“, заяви той.

    Слави Бинев пък обвини Европейския парламент, че не е дискутирал „българския Кадафи Бойко Борисов“ и „българското КГБ в лицето на Цветан Цветанов“.

    В дебатите участваше и комисарят по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг. Тя също посочи скандалните назначения на правителството на Орешарски в сферата на сигурността. Тя допълни, че те застрашават не само България, но и целия ЕС.

    Европейската комисия приветства, че българският парламент отмени спорното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, заяви Рединг по време на дебата. Европейската комисия наблюдава със загриженост обстановката в България в последно време, продължи тя.

    Рединг коментира още, че сега е моментът да са засили работата по реформата в съдебната система и че мониторнигът над страната ще продължи.

    Източник:  Dnes.bg

  • Депутат от ДПС има над 3 млн. и 27 имота

    Кой колко се е обогатил или обеднял от властта, стана ясно вчера, след като Сметната палата публикува редовните годишни встъпителни и финални имотни декларации на участници в три правителства, депутатите, съдебната власт, кметове и областни управители.

    Оказа се, че 18 от задължените не са подали в срок (25 юни) декларации за имотното си състояние в Сметната палата. Те ще бъдат дадени на ДАНС и Националната агенция за приходите.

    Само членовете на новото правителство, както и на служебното имат удължено време за деклариране на имуществото, с което влизат във властта. За тях крайният срок е днес.

    Най-известната фигура сред прегрешилите, които не са подали формуляра навреме, е Сергей Игнатов – министър на образованието в кабинета на Бойко Борисов. Той все пак е направил това по-късно. На „хорото“ на нарушителите са и бившата депутатка от „Атака“ Калина Крумова, и зам.-министърът на икономиката в служебното правителство Виолета Лорер. И двете до вчера не бяха подали декларации и така скриха от обществото наличните си пари, банкови влогове, недвижими имоти и автомобили.

    Веселин Пенев от ДПС е най-богатият депутат, който има 3 219 506 лв. спестявания. Той е декларирал пред Сметната палата 27 имота и на 22 позиции е описал своите ниви, ливади и лозя. В София има два апартамента, а основната част от жилищата и парцелите, които е закупил, са в Пловдив и Асеновград.

    В БСП най-заможни са световният шампион по борба Георги Мърков, Петър Кънев и Николай Малинов. Първият има 36 имота, 12 от които в столицата, един в Банско и един в Св. Влас. Негови са и 46 земеделски терена. Петър Кънев, който влезе от гражданската квота в БСП, е описал недвижимото си имущество в 44 позиции, а Николай Малинов, който е шеф на движение „Русофили“, е декларирал 13 имота. Най-бедни се оказват депутатите на Волен Сидеров, но до края на мандата, както и в предишни мандати, имат всички шансове да настигнат останалите си колеги. Този път няма да е за сметка на субсидиите.

    Проф. Станислав Станилов от „Атака“ е декларирал 38 000 лв. Пиарката на партията, която вече е народен представител, Миглена Дойкова е собственик на панелен апартамент в столичния квартал „Младост“. Тя няма на свое име нито лев, нито пък акции и автомобил. За сметка на това е декларирала потребителски заем от 14 000 лв.

    Красимир Велчев от ГЕРБ е обеднял. През 2011 г. спестяванията му в банка бяха 1,2 млн. лв. Сега е декларирал 850 000 лв. Синът на ботевградския кмет Даниел Георгиев е сред герберите с най-дълъг списък недвижими имоти – 20 на брой.

    Бившият министър Вежди Рашидов има да взема над 180 000 лв. от даден заем и лихви по него. Нов апартамент за 230 000 лв. си е купил миналата година един от най-младите депутати от ГЕРБ Александър Ненков. С ново жилище в столицата се е сдобила и Десислава Атанасова. Бившата здравна министърка миналата година си е купила евтино дом в столицата. Квадратният метър й е излязъл 330 евро.

    Веселин Пенев: Борисов и Цветанов са по-богати от мен

    Не очаквах да се окажа най-заможният. Изненадан съм. Твърдя, че има хора, които притежават по-крупни суми, но са решили да не плащат данъци. Явно са решили да се правят на бедни пред народа. Двойката Борисов-Цветанов са десетки и стотици пъти по-богати от мен, това е публична тайна.

    Компания „Агрокемикъл“, която е еднолична моя собственост, е сред 1000-та най-големи данъкоплатци в България, това може да се види на сайта на НАП. Печалбата ми през 2012 г. е към 5 млн. лв. Фирмата има над 20-годишна история и се занимава с внос и износ на препарати за растителна защита на най-високо ниво. Аз не съм наследник на комунистическата номенклатура, започнал съм от нулата. И баща ми, и дядо ми са минали през „Белене“.

    Орешарски с влог от 170 000 евро

    Четири апартамента и 170 000 евро на влог притежават премиерът Пламен Орешарски и жена му Елка, става ясно от имотната му декларация. Три от жилищата са в София, а четвъртото в Кюстендил. Най-големият апартамент е 180 кв. м. Придобит е през 1999 г. за 52 000 лв. Пет години по-рано семейството купува по-малко жилище (65 кв.м) за 150 000 лв. Последният дом на премиера е взет през 2006 г., 140 кв. м, за който платили 108 000 лв.. От 1988 г. финансистът държи ключа и за 102 кв. м в Кюстендил. Министър-председателят спести в банка 170 000 евро.

    Семейство Орешарски има и две коли, вписани на името на съпругата. И двете са „Рено Клио“. Едната е купена през 2010 г. за 10 000 лв., а втората девет години по-рано за 3000 лв.

    Проверка на „Преса“ показа, че описаните имоти на премиера отсъстват в декларациите му, които е подавал като министър на финансите (2005-2009 г.) и като депутат от 41-ия парламент.

    В декларацията си през 2007 г. Орешарски е вписал единствено 15 000 лева влог. Година по-късно е добавил придобиване на идеални части от наследствен имот в Благоевград (160 кв. м.). Появява се още едно „Рено Клио“ за 7000 лв. на името на жена му, както автомобил „Форд Орион“ за 1700 лв. Банковият влог вече е нараснал на 20 000 лв., като е записано, че средствата са спестени. Вписан е и договор за лизинг за лек автомобил на името на Елка Орешарска за 28 000 лв. В декларацията през 2010 г. като депутат спестяванията падат на 12 000 лв.

    За сравнение, в декларацията си бившият министър-председател Бойко Борисов е вписал единствено 14 000 лв. влог, които спестил от заплатите си.

    Служебният премиер Марин Райков притежава два апартамента (в София и в Слънчев бряг), къща с двор в столицата за 100 000 лв. и парцел в София от 1200 кв. м. за 33 540 лв. Държи на влог 37 550 евро у нас. Райков и жена му Марияна имат „Хонда CR-V“, купена през 2003 г. за 18 000 лв.

    Мирослав Найденов спестил 108 000 лв.

    Близо 108 000 лева спестил бившият земеделски министър Мирослав Найденов през времето на министерстването си. През 2009 г. той е декларирал, че има на влог 8000 евро, 14 000 лева и още 10 000 лева налични пари. В декларацията си, пусната сега, се вижда, че влоговете му са набъбнали до 9000 евро и 130 000 лева. Найденов притежава къща във врачанското село Челопек с разгърната площ 240 кв. метра, има също 104 квадрата апартамент в София, купен през 2006 г. за 107 570 лв. Съпругата му притежава ветеринарна клиника във Враца с обща площ 204 кв. м, която е купила през 2009 г. за 220 349 лева.

    Сред най-бедните министри от кабинета „Борисов“ е транспортният Ивайло Московски. На негово име се води един-единствен апартамент в Плевен, придобит през 2000 г.

    Неговият заместник Камен Кичев, който отговаряше за потъналото в дългове дружество БДЖ, компенсира малоимотния си началник. Той има два апартамента в София, един в Царево и още един в Банско. През 2011 г., докато е зам.-министър, Кичев си купува БМВ за 100 000 лв., става ясно от декларацията му. На депозит държи 21 хил. лв.

    Ангел Семерджиев – сред най-заможните

    Като много спестовен се е проявил бившият шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той има 7 влога с 302 352 лв. За сравнение в началото на мандата през 2009 г. той е държал на депозит 221 хил. лв. През 2010 година Семерджиев е придобил и къща в Несебър със 116 кв. м разгъната площ за 35 хил. лв., както и автомобил „Тойота Лексус“ за 77 200 лв.

    Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков къта 59 888 лв. в банки, а жена му Каролин е спестила 173 937 лв. Вече е известно, че семейното им жилище във Вашингтон струва 2,15 млн. лв.

    Наследникът на Дянков – служебният министър Калин Христов, държи 351 769 лв. в четири банкови влога, които е спестил от заплати. Той има и два кредита общо за над 147 000 лв. Най-предприемчив е служебният министър на икономиката Асен Василев. Той е инвестирал в себе си – теглил е заем за обучение за 75 693 лв.

    Калин Георгиев си купил кола на лизинг

    Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев не успя да забогатее от работата във ведомството и изплаща автомобил на лизинг. Това показва декларацията за имотното му състояние пред Сметната палата към 10 юни 2013 г. Георгиев има задължения от 22 399 лв. към фирмата, от която е взел колата на изплащане. Съпругата му Илиана, изглежда, е по-богата от него. Тя има на влог 48 895 лв.

    За първи път на вътрешния министър от служебния кабинет Петя Първанова й се налага да попълва подобна декларация. В документа тя посочва, че има къща с двор и пристройка към нея в Ковачевци. Разполага и с апартамент и гараж в София. Първанова е декларирала четири банкови влога за 59 726 лв., но има и кредит за 10 500 лв.

    Бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров и съпругата му Венета са сред най-имотните в МВР. Макар и стари имоти, те декларират 3 апартамента в София, къща във видинското с. Гъмзово с нива и парцел в драгоманското с. Цацаровци.

    Нов апартамент в София си е купил началникът на пожарната Николай Николов. Той броил за имота 52 000 лв., но за това теглил заем и сега дължи 54 763 лв. на ДСК.

    Бившият шеф на СДОТО Сергей Кацаров, сега обвиняем за незаконно подслушване, няма нови придобивки. Той е декларирал апартамент в София, къща с двор в Стамболийски, малък магазин в Пловдив и място с право на строеж в Родопите.

    Цацаров и съпругата му са имотни хора

    Новият главен прокурор Сотир Цацаров и съпругата му Меглена Цацарова са имотни хора, личи от декларацията на обвинител №1 за миналата година. От заплатите си и от получавани наеми Цацаров е спестил 61 720 лв., разпределени в два банкови влога. Но те са нищо в сравнение с двата влога на съпругата му Меглена Цацарова на обща стойност 209 498 лв. Средствата са от работата й като нотариус и също от наеми. Отделно по силата на съдебно решение Цацарова има да получава 85 342 лв. Тя е теглила и кредит от 171 931 лв. срещу ипотека.

    През 2012 г. главният прокурор е придобивал имоти, личи още от декларацията. Сотир Цацаров се е сдобил с идеална част от парцел в София за 3065 лв. и е получил по наследство апартамент в Пловдив от 65 кв. м, 1/6 от магазин с идеални части от дворно място в града, както и парцел с къща в с. Песнопой, община Калояново, в същото съотношение. Паднала му се е и 1/6 от „Лада 2105“.

    Само 8000 лв. личен влог е декларирала зам. главната прокурорка Ася Петрова. Затова пък съпругът й лекар държи в банка 69 000 лв. Мъжът на другата заместничка на Цацаров – Пенка Богданова, пък през 2012 г. е купил две ниви в Пазарджишко. Зам. главният прокурор Борислав Сарафов е написал, че няма нищо за деклариране. Затова пък бившият градски прокурор на София Николай Кокинов има солиден влог от 95 942 лв.

    През 2012 г. е нараснало благосъстоянието на членовете на новия Висш съдебен съвет (ВСС). Повечето от тях са взели по 20 заплати обезщетение за работата си като магистрати, както и за неползван отпуск. Бившият зам. главен прокурор Камен Ситнилски например е получил 125 545 лв., а представляващата ВСС Соня Найденова вече държи на влог 128 628 лв.

    Яне Янев строи къща на Галя

    Яне Янев е започнал миналата година да си строи къща 155 кв.м и гараж в санданското село Малки Цалим. Декларирал е и 21 кв.м стопанска постройка. Целият строеж ще бъде платен със средства от заплатата му. Декларирал е и къща на съпругата му Галя в Червен бряг от 520 кв. м. Получила я е като дарение през 2006 г.

    Бившата шефка на парламента Цецка Цачева си е купила „Тойота“ за 41 000 лв. Външният министър Кристиан Вигенин е обявил имоти и пари като евродепутат. Оказа се, че съпругата му Милена Ангелова има банкови влогове от 423 590 лева, от които 250 000 лв. са в чужбина. В същото време семейството на дипломат номер 1 има ипотека в евро, която се равнява на 368 680 лв. Слави Бинев не е придобил нищо през годината, а Надежда Нейнски си е купила автомобил „Рейндж Ровър“ за 95 436 лв.

    .

    Източник:  Presadaily.bg

  • Най-сетне! Освободиха Гергана от ареста

    Софийският апелативен съд най-сетне пусна от ареста Гергана Червенкова.

    Магистратите промениха мярката й за неотклонение от задържане под стража в парична гаранция от 1000 лева и тя вече може да се прибере у дома си.

    Гергана е обвинена в САЩ като съучастник към група за неразрешена онлайн търговия с лекарства, за което я заплашват почти 70 години затвор в страната на неограничените възможности.

    Червенскова остана затворена в ареста от 8 май до днес в очакване на решението на българския съд.

    Бившият шеф на „Балканфарма“ свидетелства пред американски съд, че българката е невинна.

    На 21 юни апелативният съд отложи делото за екстрадиция на Гергана, а повече от 300 души протестираха пред Съдебната палата в София, за да я подкрепят. Нови показания обаче могат да обърнат случая с екстрадирането.

    Източник:  Plovdivchanin.com

  • Н. Алгафари: Станишев призна, че скандалът „Мултипринт“ е измислица и сценарий на ДПС-БСП

    Режисьорът Нидал Алгафари, който е член на БСП и организираше предизборните кампании на столетницата, разкритикува остро Сергей Станишев и неговото поведение на вчерашния пленум. Алгафари изрази своето мнение в социалната мрежа Фейсбук.

    Един от създаделите на студентското предаване “Ку-ку” напада жестоко лидера на социалистите и го обвинява за сегашното политическо състояние в държавата.

    Алгафари е на мнение, че Станишев не трябва да ръководи БСП, защото няма нужните качества. Той припомня факта, че БСП са изгубили седем пъти поред избори от ГЕРБ и в момента са силно зависими от ДПС.

    Ето пълният текст на написаното от Алгафари:

    “Добро утро, “ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ”!

    След като хора от БСП нарекоха така протестиращите, с чест и удоволствие и като член на Българската социалистическа партия, и като ползващ интернет, и като протестиращ приемам и да съм лумпен! Вчера “неинтернет лумпена” Сергей Станишев изказал на заседание на Националния съвет на БСП сакралните фрази:

    • “За да ги разчистим, трябва да останем!”

    “Без ДПС нямаме шанс, въпреки настроенията срещу тях”.

    Ама не само това казал, а повторил за кой ли път, че:

    “Ако не бяхме измислили онова с бюлетините от Костинброд, резултатът на БСП щеше да е различен”.

    След всичко изказано дотук е редно да се замисля.

    Значи като лидер на БСП Сергей Станишев е абсолютно безпомощен.

    Без ДПС той е никой.

    Ако не бяха раздуханите и фалшиви истерии покрай костинбродските бюлетини, Станишев нямаше сега да е кукловод.

    И стигаме до това за разчистването!

    Какво иска да разчисти точно?

    Партия с вожд Бойко Борисов, който го бие на всеки национален избор ли?

    Милион и малко отгоре ли да разчисти!

    Ами и тук толкова може!

    Едно голямо нищо – това може Станишев.

    За тези, които толкова могат, в едни други държави, чийто социалисти оглавява Станишев, за много по-малко неможене, хората си подават оставките и се скриват в гори тилилейски от срам.

    Тук обаче не е така.

    Тук, за да задържим властта, се коалираме с турци, с фашисти…

    С наемни убийци и с д-р Ханибал Лектър щеше да се коалира в името на властта…

    • И този скандал с костинбродските бюлетини, за който Станишев призна, че е сценарий на ДПС-БСП…

    И после има да се чуди защо интернет лумпените са на улицата и няма да се приберат, докато не видят оставка…

    Източник:  1KAM1.EU