2024-07-18

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Ханес Свобода: Българското правителство да се разграничи от политиката на „Атака“

    Страсбург. Лидерът на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода призова българското правителство да се разграничи от политиката на „Атака“, предаде БНР.

    Ханес Свобода
    Ханес Свобода

    На пресконференция в Страсбург Свобода бе питан – дали не легитимира сътрудничеството на правителството с „Атака“ заради това, че при тройната коалиция, фирмата, в която е работила съпругата му, е получила голяма обществена поръчка в България. „Аз не съм легитимирал нищо – не и сътрудничество с „Атака“. Вече казах, че българското правителство трябва да се разграничи от всички политики на тази партия и това е много ясно. „Атака“ не споделя нашите ценности и ние няма как да споделим нейните“, каза Свобода.

    Ханес Свобода добави, че не е бил против дебати за България, а против това те да се провеждат днес – защото, според него, по-подходящо би било дискусията в пленарна зала да бъде през септември – след обсъждания в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

    Източник:  Агенция „Фокус“

  • Френски евродепутат: Защо Париж мълчи за България?
    Арно Данжан

    Френският евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП) Арно Данжан изрази в Twitter недоумението си от мълчанието на Париж относно ситуацията в България.

    Преди няколко дни той е написал в социалната мрежа: „И къде сега е добросъвестността на тези, които надават вой срещу Унгария, но си мълчат по повод Българската социалистическа партия, която е съюзник с крайната десница?“. Данжан прави паралел с острите критики на страните от ЕС към политиката на унгарския президент Виктор Орбан, който въведе спорни конституционни промени.

    Според Данжан – влиятелен депутат в Европейския парламент и председател на подкомисията по сигурност и отбрана, Франция демонстрира двойни стандарти: „Министрите от Социалистическата партия (на Франция) обсипват Барозу с нападки, но са доста мълчаливи, що се отнася до Станишев, лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС), който се съюзи с крайната десница в България.“

    На напомнянето на негов последовател, че в Унгария управлява десницата, а в България – левицата, Данжан отново набляга върху единните стандарти: „Нали Жупе (френският министър на външните работи по времето на Саркози) публично заяви, че Франция ще следи зорко за отклонения като тези в Унгария. Какво казва днес Париж за София?“

    Данжан е член на партията на бившия френски президент Никола Саркози „Съюз за народно движение“. Той е евродепутат от 2009 г., а освен това е и регионален съветник на Бургундия.

    Източник:  Dnevnik.bg

  • Станишев плаши протестиращите, че нямало да прави нов Изборен кодекс под натиск

    .

    Сергей Станишев, из интервю за в. „Труд“ (30.06.2013 г.):

    .

    “Необходим е изцяло нов Изборен кодекс. Това арогантно поведение на някои – направете две-три промени и се махайте, няма да мине! Ако ще има избори наесен – ще бъдат по сегашните правила. Няма да действаме под ултиматума на десетина неправителствени организации и няколко партии, които не успяха да получат доверие на изборите. С това поведение, и на президента в това число, се задава нов стандарт – който не е доволен от изборните резултати, изважда 5000 души на улицата и предизвиква избори”.

    .

  • Европарламентът ще обсъжда обстановката в България

    България днес ще бъде обект на поредни пленарни дебати в Европейския парламент – за спорните политически назначения у нас, последвалите протести и най-вече за зависимостта на правителството от партия “Атака”. Темата влезе извънредно в дневния ред на евродепутатите по настояване на Европейската народна партия, а Андрей Ковачев от ГЕРБ заяви пред БНР:

    Не е възможно едно европейско правителство да е зависимо от една изключително антиевропейска партия. Виждам, от друга страна, и тази партия и нейният лидер какво поведение показват в България и това поведение по никакъв начин не се санкционира от управляващите БСП и ДПС.

    Очаква се социалистите да контрират, че и правителството на ГЕРБ в продължение на две години се крепеше на “Атака”. За Българското национално радио, евродепутатът от групата на социалистите Ивайло Калфин заяви, че “Атака” е националистическа, ксенофобска партия, която не може да бъде защитавана, но че от ГЕРБ зависи тя да няма такава тежест в българския парламент:

    Действително една ксенофобска партия има възможност от нея да зависи кворума в парламента, защото една друга партия отказва да влезе в парламента и да се регистрира. Така че въпросът е политически. Решението се състои в решението на ГЕРБ и там трябва да бъде намерено, за да има в България парламент, който да работи.

    Очаква се дискусиите за България в Страсбург да продължат по-малко от час, не се предвижда Европарламентът да приеме резолюция по темата.

    .

    Андрей Симеонов,

    Freeallabc.wordpress.com/

  • Българин е първи гей имигрант със зелена карта за брак в САЩ

    Българин, който учи в САЩ, и американският му съпруг са първата хомосексуална двойка в страната, която ще получи одобрение на искането им за издаване на зелена карта, след като Върховният съд на САЩ взе решение за еднополовите бракове, предаде Асошиейтед прес.

    Траян Попов, който има студентска виза за престой в САЩ, няма да може да работи или да посещава семейството си в България поне за още 6 месеца, докато зелената му карта бъде издадена, цитира агенцията БТА.

    Бракът му с Джулиан Марш, сключен в Ню Йорк, все още не се признава за валиден във Флорида, където живее двойката.

    „Невероятно е какво въздействие има всичко това върху нас. Тук във Флорида властите ни карат да се чувстваме все повече като хора втора категория. Те не ни искат тук“, заяви за АП Марш.

    Два дни след като Върховният съд отмени разпоредба на федерален закон, който лишава от федерални облаги женените хомосексуални двойки и формулировката на закона, че бракът е само между мъж и жена, Попов и Марш получиха известие в петък, че тяхното искане за зелена карта е одобрено от имиграционните служби и от службите по гражданското състояние, разказват адвокатите им.

    Министерството на вътрешната сигурност днес не можа да потвърди информацията, че става дума за първия подобен случай.

    Но адвокатът на двойката Лави Солоуей подчерта, че организациятаq за която работи, е изготвила около 100 искания за издаване на зелена карта за еднополови двойки от 2010 г. досега и очаква в идните дни още искания да бъдат одобрени от американските власти.

    Решението на Върховния съд е в сила за еднополовите семейни двойки, които живеят в 13-те щата, разрешаващи еднополови бракове, но за двойки като Попов и Марш, които са пътували до друг щат, за да се оженят, това решение има горчив привкус, коментира агенцията.

    „Искаме бракът ни да бъде признат дори в щата, в който не е бил сключен“, казва Попов.

    Гласоподавателите на Флорида одобриха конституционна поправка през 2008 г., забраняваща еднополовите бракове. Допитване показа, че ако въпросът отново се подложи на гласуване, то 60% ще подкрепят отмяната на забраната.

    Попов и Марш се запознали през 2011 г. на парти в дома на приятел и скоро започнали да излизат.

    „Ние просто се харесахме и аз веднага разбрах, че това е мъжът, с който искам да живея“, казва Марш.

    Шест месеца по-късно той помолил Попов да се премести да живее при него и през 2012 г. двойката се омъжила в Бруклин, в Ню Йорк.

    Попов сега подготвя магистратура за социални науки.
    Досега той имаше право да остане в САЩ до края на обучението си и после трябваше да се върне в България.

    Марш също има корени в Европа, а освен това има и канадско гражданство.
    Но двойката искала да остане във Флорида, в град Форт Лаудърдейл, където живее с двата си йоркски териера.

    Така че Попов и Марш се обърнали към организация на адвоката Лави Солоуей, който полага усилия, за да спре разделянето на хомосексуалните двойки и депортирането на един от брачните партньори в съответствие с досегашния вариант на Закона за защита на брака.

    Солоуей признава, че когато е научил за решението на Върховния съд и когато е разбрал, че Попов и Марш ще могат да останат заедно в САЩ, той започнал да плаче.

    Попов пък твърди, че той и Марш чувстват, че правата им са били защитени подобаващо. Сега искат да променят нещата и във Флорида.

    Източник:  Dnes.dir.bg

  • Още една република в Русия поиска преименуването си на България

    Чувашите поискаха републиката им да се преименува на Волжка България и те официално да бъдат преименувани на Българи

    .

    Tова е третата република в пределите на Руската федерация, която иска подобно нещо.

    Чувашите определят себе си като потомци на древните Българи и като част от една от Българските държави, имала статут на империя.

    Република Чувашия е част Руската федерация и граничи с друга държава, в която също жителите искат да бъдат официално признати за Българи.

    Чувашия е част от древната империя, съществувала под името Велика България, която днес познаваме като Волжко-Камска България или Волжка България.

    Република Татарстан също е част от тази бивша империя. Тамошните Българи, които са били подложени на изтребление и разселване, са били насилствено преименувани на “татари”.

    През XX век републиката е просъществувала за две години под името Булгарлък.

    Подобна съдба има и друга руска република – Кабардино-Балкария (Стара Велика България), където Балкарците се водят отделно от Българите и нямат право да се самоопределят като такива.

    Въпреки, че Кабардино-Балкария е наследница на Българо-Онгурската империя (Онгурия), откъдето идва и името на Унгария, както се твърди в официалната унгарска история и както е написано в официалните унгарски учебници, в медиите рядко се говори за нея.

    Дори без да се броят татари, чуваши и кабардинци, при последното преброяване на гражданите в Руската федерация, се оказва, че Българите там са повече, отколкото в днешната Република България.

    Тези факти, които бяха потъпквани по времето на руското влияние след 1944-та година, и на други такива влияния след 90-те години на “прехода”, тепърва излизат наяве.

    Вече никой не може да скрие или изопачи историческата истина, запазена през поколенията.

    По въпросите за Българските републики в Русия излязоха много книги, а интернет позволи на много Българи да направят връзка с организации и хора от тези републики, които се борят за Българската си идентичност и съхранение, въпреки негативното отношение на руските власти.

    В недоумения, обаче, остават Българите в Русия, които не виждат от никое правителство на България съдействие. Не само това, но често важни събития, които се случват в тези републики, биват “случайно” пропуснати не само от Външното ни министерство, но и от редица медии.

    Източник:  Аlterinformation.wordpress.com

  • Ден 18-и на #ДАНСwithme, протестиращите не отстъпват

    Снимка:  БТА

    За 18-и пореден ден в София и други градове на страната се провеждат протести срещу правителството на Пламен Орешарски. Хората настояват за нови избори с нови правила. Недоволните граждани са категорични, че вече нямат кредит на доверие към управляващите. Протестите ще спрат, когато правителството подаде оставка, категорични са те.

    Традиционно в столицата протестиращите започнаха да се събират около 18.30 часа на площад „Независимост“. Движението по бул. „Ал. Дондуков“ и Министерски съвет е блокирано. Силно затруднено е движението в центъра на столицата. Чуват се познати скандирания: „Мафия“, „Оставка“.

    Обстановката в района е спокойна, полиция охранява сградите на МС, президентството и на Народното събрание. Протестите са „озвучени“ от свирки, тромби, вувузели и барабани. Хората развяват българския трибагреник и знамето на Европейския съюз.

    180

    Участниците в протеста носят плакати с надписи: „Аз съм на дъжд, кафе, слънце, вятър и други ВЕИ, неизтощим! Вие, господа боклуци, му мислете“, „Не става само с крадене, трябва и акъл“, „Зависим си, Орешарски, вече и от гражданите“, „Искам бъдеще – възможно е без вас“, „Звънецът бие – часът ви свърши“, „Вдигайте си чуковете и сърповете“.

    След 19.30 шествието се насочи по обичайния вече маршрут – към парламента, „Орлов мост“, после в посока НДК и към централите на ДПС и БСП.

    Междувременно в 18.00 часа на пилоните на НДК започна контрапротест в подкрепа на правителството. Около 100 души настояват да се даде нужното време на легитимно избрания кабинет да се докаже и да не се позволява на ГЕРБ да се върнат на власт. Според младо момче, дошло да подкрепи премиера Пламен Орешарски, единствено неговото правителство има възможност да извади страната ни от кризата.

    Протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски в Пловдив си намериха нов враг в лицето на областния и градски лидер на БСП Георги Гергов. Повод за гнева им стана днешното изказване на бизнесмена, в което той нарече недоволните „беззъби, отявлени алкохолици и стари седесари“. Около 200 души тръгнаха от сградата на общината по Главната улица в посока Панаира с обидни скандирания по адрес на Георги Гергов и призиви да бъде вкаран в затвора. Все още няма яснота за маршрута, по който протестиращите ще поемат, но вероятно ще блокират бул. „Цар Борис III Обединител“, моста на Марица и кръговото кръстовище на Панаира.

    Пред централния вход на Панаира хората скандираха обидни реплики по адрес на Гергов и заплашиха в следващите дни да протестират и пред хотел Санкт Петербург, който е собственост на бизнесмена.

    Протестните митинги и шествия в столицата и в някои градове на страната започнаха след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, отменен по-късно от Народното събрание. Организацията на протестите минава през страницата ДАНСwithme във Фейсбук.

    .

    Източник:   Dariknews.bg

    Снимки:  БТА

    1800

  • Втори протест на българи в Чикаго – 30 юни 2013 г.

    На 30-ти юни 2013 г. за втори път българи от Чикаго се събраха на протест пред българската черква „Св. София“.  Организатор отново беше МПО „Пирин“. Целта на символичния протест бе формулирана като: „Българите от САЩ да покажем своята подкрепа към протестиращите ни сънародници в България срещу БКП, олигархията и нейните марионетки, и за оставката на правителството на Орешарски.“ На протеста имаше българи от различни възрасти и с различни политически пристрастия.

    В ролята не репортер е Светлозар Момчилов. Репортажът е на BG7TV.

    .

  • България се превърна във фабрика за емигранти

    Бойка Атанасова, Newsbg.eu

    .

    Могат ли българите, които са напуснали България от 1989 г. насам, да се върнат и помогнат на Родината си? Та кой би отказал да помогне на собствената си страна?! Да, но какво предлага тази страна на изгнанниците си?! Обещания за високо заплащане! Това е измерителната мярка за човешкото достойнство като че ли. «Ако аз съм млад и пъргав човек, и мога да прескоча плета, защо няма да го направя? Ще ме спрат не кучетата в чуждата къща, а любовта към моя дом. Няма врата, която да ме спре, ако у дома си аз не се чувствам у дома!», отговаря 27-годишния Марио, студент в Атина.

    Хората искат да си тежат на мястото, да получават добри пари за съвестно свършена работа, да се чувстват полезни, ценени, уважавани. Да живеят в нормална среда, а това предполага спокойствие – че домът ти е защитен, колата е застрахована, лекарите в болницата ще ти помогнат, децата ти имат възможност да се изучат. Закони, корупция и бедност обаче създадоха индустрия, която подготвя децата ни за живот зад граница. Това е истината, колкото и горчива да е тя.

    Около 2,5 млн. българи живеят в чужбина. Липсата на възможности и перспективи за реализация на младите, образовани и висококвалифицирани кадри, както и обедняването сякаш направиха българите излишни в България – хора без работа и доходи, които не са нито данъкоплатци, нито консуматори.

    Емигрантите днес са хората, които издържат близките си в България и с това помагат на страната да преодолее част от сериозните икономически проблеми, пред които е изправена. Близо 2 млрд. долара са изпратили българите, работещи в чужбина, на семейства и близки в родината през 2007 г. В тази сума влизат само средствата, които са били изпратени по банков или друг официален канал. Истинската сума е значително по-голяма, защото повечето наши сънародници предпочитат лично да пренасят парите или да ги използват за закупуването на стоки. Отчетената сума представлява близо една пета от чуждестранните инвестиции, отчетени в България за 2007 г. (!)

    Повече от очевидно е, че все повече млади талантливи и интелигентни българи търсят начини да изявят способностите си в чужбина. Основната причина е, че у дома те не получават адекватна на познанията си реализация. За съжаление патриотизмът не е сред основните характеристики на съвременната българска младеж. Дори някои изповядват философията, че единственото, с което страната ни разполага, е човешкият ресурс, и като нямаме какво друго да изнасяме, даваме на света високообразовани и квалифицирани млади хора. Родителите подготвят децата си за емигранти, показвайки им безнадежността и мизерията на собствения си живот.

    Отделен е въпросът точно каква реализация получават “оттатък” българските висококвалифицирани кадри. Стъпили веднъж на чужда земя, младите и изобретателни българи прилагат всякакви трикове, за да се задържат там. Вариантите са десетки – от платените фиктивни бракове до “компаньонките” и “танцьорките”, с първа спирка обикновено Гърция и Италия, а оттам – където и да е, са сред работещите планове. Но през последните няколко години българските емигранти търсят гаранции за сносен живот и възможности за професионално развитие. Както е казал и Шекспир, „За отчаяните няма друго лекарство, освен надеждата.“ С тази надежда хората поемат по пътя на емигрантството. Все пак, един месечен доход от около 1000 евро е за предпочитане пред минималните 220 лв. или обещаните от социалното министерство 800 лв.

    Всички законно пребиваващи българи в ЕС ползват преференции от съответната държава, в която са предпочели да живеят – възстановяване на пари за платен годишен наем, безплатни почивки, безплатни езикови курсове, безплатно училище за децата, и най-вече сигурност и спокойствие. За съжаление мащехата се грижи по-добре от майката за децата си. Икономическата причина българите да напускат страната ни е само един от елементите в тяхната мотивация за това.

    Водещите проблеми са липсата на сигурност за утрешния ден, бъдещето на децата. През последните месеци се тръби за връщане на българите от чужбина, а на практика все още нe е спряло тяхното заминаване. Подозирам, че един ден ще има масово завръщане на икономически пенсионери в България, и тогава за тези, които не са я напускали и съответно нямат подобни спестовни сметки, животът ще стане още по-труден…

  • Протестно „На кафе“ пред Министерски съвет блокира центъра на София

    Внезапна блокада препречи пътя на кортежа на Пламен Орешарски

    .

    655343

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Над 200 души са се събрали пред Министерски съвет на протестно пиене на кафе. Протестиращите непрекъснато се увеличават. Движението пред МС вече е спряно.

    В социалните мрежи призивът към протестиращите е да посрещнат заедно Джулай морнинг пред прозорците на властта. След това е предвидено и шествие до сградата на Съдебната палата, където „едни възпитани хора ще кажат „добро утро” на господин Цацаров и неговите бъдещи клиенти”. Част от протестиращите са донесли домашно изпечени сладки, с които се черпят помежду си.

    Междувременно в Twitter бе пусната снимка как протестиращи са направили внезапна блокада на пътя, откъдето трябва да мине кортежът на премиера Пламен Орешарски в кв. „Бояна“. Те направиха жива верига на пешеходна пътека и спряха автомобил на НСО със синя лампа. Акцията продължи няколко минути.

    Сутрешните протести утре отново се връщат пред парламента, а довечера отново ще има протестно шествие, което ще тръгне от пл. „Независимост“.

    Протестиращи се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет с викове „Мафия” и „Оставка”, предаде ТВ 7. Носят плакат с надпис „Камен Ситнилски – босът на съдебната мафия”. Един от протестиращите заяви, че са против корупцията в държавата, защото дълги години всички са наясно, че няма нито един осъден реално, а са осъдени кокошкарите. Протестиращите настояват за реално осъдени. Има много млади хора. Те твърдят, че са срещу Камен Ситнилски. Протестиращите казаха, че не смятат, че има провокатори сред тях. Поводът са тайни записи от петък, в който главен участник е бившият зам.-главен прокурор и настоящ член на ВСС.

    Източник:  в. „Сега“

  • Орешарски засекретил документи за обществени поръчки, давани на братя Галеви
    Антон Тодоров. Снимка: http://nakratko.bg
    Антон Тодоров. Снимка: Nakratko.bg

    Политологът Антон Тодоров разкри, че Орешарски е засекретил документи, свързани с обществени поръчки, давани на фирми на братя Галеви.

    Някой са наясно, други ще станат, а трети никога няма да разберат какъв е главния проблем на България”, каза в предаването „Всяка неделя” по Нова ТВ Антон Тодоров.

    Той се опита да обясни какво е българска олигархия. „Това са едни хора, които ако бъдат спрени от достъпа до обществени пари, България ще бъде друга. Направете мафията бедна”, допълни той.

    Относно днешната криза той каза, че фитилът е бил подпален от това, че проектът „Белене” е бил спрян. „Управлението на ГЕРБ успя да парира малка част от проектите на Русия. Борисов не разбра, че когато се ритат големите, страдат малките”, добави той.

    Повече по темата гледайте във видеозапис от предаването тук.

    .

    Източник:  Novanews.bg

  • Бундестагът: Правителството в България иска да плачкова държавата!
    Бундестагът

    Бундестагът се самосезира по случая с България.

    Водещи германски политици заявиха:

    „Неприемливо е, че правителството на България иска да пожертва своята държава – да я плячкоса…

    Недопустимо е ДПС и БСП да са толкова алчни за власт, че да се съобразяват с една дясно екстремистка партия като „Атака“…“.

    Думите, които Германия отправи за България, са, меко казано, много яки шамари…

    Чудех се даже как да преведа, че виждали тенденция правителството иска den Staat zur Beute machen – да жертва държавата, или да плячкоса държавата.

    Реших да мина с по-слабото – „да жертва“.

    Цитат от Берлин: Не може да имаш чак пък толкова голямо желание за власт, за да управляваш, търпейки една дясно екстремистка партия. Става дума за партия „Атака” на онзи, дето влиза с пистолет в парламента и се заканва на хората по улиците със своите шпиц команди“.

    * * *

    Това написа кореспондентът на „24 часа“ в Германия Капка Тодорова в дневника си във Фейсбук по повод заседание на Комисията по европейските въпроси към германския Бундестаг вчера, на което депутатите обсъдили ситуацията в България при закрити врата.

    * * *

    „Бундестагът следи с безпокойство ставащото в България.

    Избори и смяна на правителства са съвсем нормални процеси в една демокрация.

    Когато обаче са разпознаваеми тенденции, че едно правителство иска да жертва (да плячкоса) държавата, това е неприемливо“, казва шефът на комисията и депутат от управляващата партия на Ангела Меркел Гунтер Крихбаум пред българския журналист за „24 часа“.

    „Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е бил тежка грешка, заради която българският премиер ще трябва да възстановява загубеното доверие и на собствения си народ, и на европейските си партньори.

    Доверие в Европа има само тогава, когато тя е вярна на себе си най-вече що се отнася до основополагащите ценности като демокрация и правов ред“, казва Крихбаум, цитиран в кореспонденцията, публикувана в „24 часа“.

    Депутатите в Бундестага са също така силно обезпокоени от това, че новото правителство е на власт само защото се съобразява с една дясно екстремистка и анти европейска партия като „Атака“, дава да се разбере шефът на комисията по европейските въпроси и допълва:

    „Желанието за политическа власт никога не бива да е чак толкова голямо…“.

    На въпрос дали България може да очаква санкции, германският депутат заявява, че е нужно първо да продължи наблюдението.

    „Като страна – член на ЕС, България е задължена да спазва най-високи стандарти на демокрацията и правовия ред.

    Всеки гражданин на България е гражданин и на ЕС, затова предупреждения от Брюксел не биха били намеса във вътрешните работи.

    Надявам се, че българското правителство и парламентарното мнозинство ще уважават тези общоевропейски стандарти, в противен случай ще се наложи Европейската комисия да се намеси“, заявява още Крихбаум.

    Така че благодарение на Волен Сидеров и неговите приятелчета Местан и Станишев ще има финансови санкции за България.

    А утре тази троица хич да не се чуди, ако Европа не им отпусне дори 1 евроцент от така чаканите от България милиарди евро…

    Източник: http://1kam1.eu/

  • Световна лига по волейбол: България би САЩ като гост и излезе начело в групата

    b45d92461ce27c5896faef1bfc5428dd

    Националният мъжки отбор на България по волейбол победи отбора на САЩ във втория мач между двата отбора в Световната лига, игран в Рино, щата Невада, в петък вечер местно време (5.30 ч. българско време в събота).

    Българите бяха загубили денонощие по-рано с 0:3 в мач, в който очевидно заради много дългото пътуване и голямата часова разлика (10 часа) те изглеждаха изключително и непривично за тях неконцентрирани и мудни, с много слабо представяне във всички основни елементи на играта.

    Във втория мач обаче те играха коренно различно и постигнаха петата си победа в групата срещу много силен съперник с 3:1 гейма (25:20, 18:25, 25:23, 25:21).

    Този път те бяха много по-сигурни и силни в сервиса, в атака и защита, както и при блокадата. Изключение бе само вторият гейм, в който американците поведоха още от началото със значителна разлика и не позволиха да бъдат настигнати.

    Най-драматичен бе третият гейм, в който пък българите направиха голяма разлика от 6-7 точки. Няколко грешки обаче в края на гейма стопиха тази разлика до 24:23, но геймът все пак бе спечелен след решителна атака на капитана Тодор Алексиев.

    Нашите показаха психологическа устойчивост в четвъртия гейм, в който първо стопиха първоначалната преднина на американците с 2-3 точки, изравниха при 8:8, удържаха на играта точка за точка в средата на гейма, поведоха с 19:17, развиха преднината си на 21:17 и я задържаха до крайната победа.

    В основния състав за България играха Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Цветан Соколов, Георги Братоев, Виктор Йосифов, Светослав Гоцев и Теодор Салпаров-либеро, като резерви се появиха Милушев и Пенчев.

    С тази победа българският отбор се върна на първото място в Група А. След шест мача България има 14 точки, пред Бразилия с 13 точки и САЩ с 11, Франция с 10 точки (от 8 мача), Полша с 5 (от 5 мача) и Аржентина с 4 (от 7 мача).

    В края на следващата седмица българите гостуват за два мача в Бразилия.

    По същото време рано тази сутрин в нашата група Бразилия изненадващо загуби като домакин от Франция с 1:3 (след като бе успяла да спечели първия мач едва с 3:2). В първия мач в петък Гданск Полша победи Аржентина с 3:2, реваншът предстои в неделя вечер.

    В Група B изненадващо рано сутринта в неделя Куба победи като домакин фаворита Русия с 3:1, след като бе загубила в първи мач с 0:3. В групата води Русия с 18 точки от 8 мача, пред Италия с 15 от 7 мача. Италианците сензационно загубиха с 1:3 като домакини в петък първия си мач с Иран. Германия и Сърбия имат по 10 точки, но германците са играли пет, а сърбите – седем мача и освен това спечелиха с 3:1 първия мач между двата отбора в петък в Белград. Иран има 6 точки от 5 мача, а Куба – едва 3 от 8 мача.

    В Група С Канада е първа с 18 точки от 8 мача, пред Холандия с 16 точки от 7 мача и Португалия с 10 (от 7 мача).

    .

    Източник:  Mediapool

  • В министерствата дебнат кой протестира

    Служители в няколко министерства, сред които на отбраната и външните работи, са били предупредени от „доброжелатели“ да не ходят на протестите, ако искат да запазят работата си, съобщава днес в. „Труд“.

    От военното министерство изпращали на митингите против правителството на Орешарски специални съгледвачи.

    В канцелариите доносници следели кой кога си тръгва в края на работния ден и накъде поема.

    Това повтаря положението от годините на комунистическата диктатура. Тогава по такъв начин хората бяха следени дали ходят на църква на Коледа и на Великден, които не бяха официални празници. Наказанията бяха от мъмрене „пред колектива“ до уволнение и дори до изселване от София за най-непокорните.

    Вчера, заради проливния дъжд, протестът в София не бе беше така многолюден, както през предишните 15 дни. Около 1000 души пак се събраха на площад „Независимост“ и със знамена, плакати, лозунги и постоянни викове „Оставка!“, „Долу БСП!“, „Мафия!“ минаха по утвърдения вече маршрут на протестното шествие.

    Възрастна жена носеше плакат: „Децата ми са на работа, аз ги замествам“.
    Гражданите бяха с чадъри и дъждобрани, този път заради дъжда и по-ниската температура нямаше бебета в колички и малки деца.

    Движението на Орлов мост беше блокирано в 20,30 ч. и освободено към 21,15 ч. За по-дълго остана блокирано кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и ул. „Граф Игнатиев“.

    Към 22 ч. протестът приключи. По-голяма група протестиращи се скри от дъжда в подлеза пред Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

    В събота протестиращи блокираха в Габрово пътя към прохода Шипка с искане за оставка на правителството.

    Над 300 зеленчукопроизводители в събота блокираха главен път Е-79 край Сандански. Протестът им е срещу ниските изкупни цени на продукцията. Протестиращите се събраха при мотел „Мамин Кольо“ и изхвърлиха на асфалта домати. Движението бе спряно само за около 10 минути.

    Днес в Пловдив протестиращи възнамеряват да блокират движението в двете посоки по магистрала „Тракия“ с искане за оставка на правителството и нови парламентарни избори.

    Източник:  Vesti.bg

  • К. Пенчев: Обстановката в България е много напрегната

    Протестът ескалира, защото хората са на улицата повече от две седмици, а няма отговор на техните искания

    Повече от две седмици след началото на масовите протести срещу властта, предизвикани от скандалното назначение на медийния магнат и депутат на ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, омбудсманът Константин Пенчев индиректно подкрепи мирните демонстранти.

    „Обстановката в България е много напрегната, нормално е да се опънат нервите на всички. Но е важно да се каже, че както гражданите, така и представителите на институциите, трябва да бъдат много спокойни“, коментира в събота пред Нова телевизия юристът.

    Според него, ако един гражданин си изпусне нервите, това няма да е фатално, но ако това направи един политик, може да доведе до непоправимо ескалиране на напрежението.

    „Не поощрявам и одобрявам никаква форма на насилие, но очевидно протестът ескалира, което може да се очаква, защото хората са на улицата повече от две седмици, а няма отговор на техните искания“, добави Пенчев.

    Бившият шеф на Върховния административен съд похвали действията на полицията, която засега успява да запази протеста мирен, изолирайки своевременно всички провокатори.

    По думите му в страната има огромни проблеми, трупани с години и трябва всички институции да се хванат за ръце и заедно с гражданското общество да си „отвоюват страната“ от олигарсите и мафията.

    „Аз съм омбудсман и на тези, които са на улицата, и на тези, които са за правителството, и на тези, които подкрепят протестите мълчаливо. Аз ще бъда там, за да помогна“, добави Пенчев, уточнявайки, че трябва да се направят бързи поправки в Избирателния кодекс, както настояват много от протестиращите.

    „Това искат хората в момента“, каза той и добави, че очевидно това Народно събрание не се ползва с доверието на хората и затова няма как да направи промени в Конституцията.

    Източник:  Mediapool

  • БСП и ДПС вече отхвърлят всякаква възможност за предсрочни избори

    Волен Сидеров влезе в НС без палка, но с пистолет, и заплаши с гражданска война, ако няма арести

    Волен Сидеров върви в плътен полицейски кордон и не пропуска да влезе в словесна престрелка с протестиращите. Снимка: Борислав Николов, в. „Сега“

    БСП и ДПС вече отхвърлят всякаква възможност за предсрочни избори. В сряда, след като „Атака“ не осигури кворум, за да бъдат гласувани структурните промени в правителството, Сергей Станишев допусна предсрочни избори наесен, за което настояват протестиращите. На другия ден Волен Сидеров се появи в парламента и промените бяха гласувани.

    „Парламентът изпълнява ангажиментите си към хората, въпреки натиска отвън и бойкота на ГЕРБ“, заявиха в декларация от Коалиция за България. „Работата на Народното събрание през тази седмица ясно показва волята и решимостта ангажиментите в плана на правителството да бъдат изпълнявани, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев, визирайки приетите промени в Закона за енергетика.

    Той напомни, че по време на предизборната кампания „Коалиция за България“ е поела ясни ангажименти към избирателите – „да се работи в интерес на хората, техните интереси да се защитават дори когато става дума за натиск и орязване на много частни корпоративни интереси с много мощ“. „Българското общество се събуди преди няколко месеца. Повод бяха необяснимите и непоносими цени на тока. Протестите не са само заради цените на тока, а заради общото усещане, че държавата не е прозрачна, не личи да защитава интересите на България“, констатира соцлидерът.

    Срещу предсрочен вот се изказа и лидерът на ДПС Лютви Местан. „Когато се появи алтернатива на Цветанов и Борисов, тогава може да се мисли и за избори, включително и предсрочни, но дотогава ние няма да обслужваме сценария на Цветан Цветанов за бърз реванш“, отсече той. И отрече взаимодействие с „Атака“, въпреки че националистите спасиха правителството и парламента. Местан оправда и избора на Волен Сидеров за шеф на комисията по корупция и парламентарна етика. „Парламентарна традиция е опозицията да оглавява една комисия. В случая с „Атака“, независимо че тя осигурява кворума, трябва да се припомни, че в 41-вото НС Волен Сидеров също ръководеше комисия – греша ли?“, запита риторично той репортерите. И допълни, че ако това е най-големият проблем за нормалното функциониране на парламента, може да се промени името на тази комисия.

    Междувременно Волен Сидеров продължи с предизвикателното си поведение. Вчера той заряза палката и влезе с пистолет в сградата на парламента. Гардовете от НСО признаха, че нищо не могат да направят, защото Сидеров се ползва с депутатски имунитет. Националистът отправи ултиматум към вътрешния министър Цветлин Йовчев – или арест за хулиганите пред НС, или гражданска война. „Ще въвеждате ли законови мерки при нарушение на реда или не, за да знаем и ние какво да правим?!“, попита го Сидеров и на няколко пъти повтори, че е в правото си да защитава живота си с всички възможни мерки, без да е ясно кой го застрашава. Той обвини шефа на МВР, че закриля хулиганите, вандалите, анархистите, като обобщи, че всички те са терористи. След което се закани „Атака“ да ги неутрализира.

    ПРИЗИВ

    Кметът на София Йорданка Фандъкова призова протестиращите да не блокират Орлов мост след 22 ч. „Моля гражданите след 22.00 часа да освобождават кръстовището на Орлов мост, за да могат хората да се приберат по домовете си. Сигурна съм, че гражданите могат да дадат урок на някои политици за културно отношение към града“, каза Фандъкова след среща с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Кметът на столицата за пореден път призова хората да не се поддават на провокации. Вчера тя осъди поведението на лидера на „Атака“ Волен Сидеров и категорично заяви, че депутатският имунитет не е оправдание за подобно агресивно поведение.

    Полицаи, охраняващи депутата Волен Сидеров, за да стигне до парламента, се опитват да го удържат да не влезе във физическо съприкосновение с протестиращите край НС. Снимка: Борислав Николов

    .

    Зависимостта на правителството от „Атака“ раздразни Европа

    .

    Зависимостта на правителството от „дясноекстремистката и антиевропейска партия“ като „Атака“ силно обезпокои германския Бундестаг и Партията на европейските социалисти, чийто лидер е Сергей Станишев. Шефът на Комисията по европейските въпроси към Бундестага Гунтер Крихбаум, който е депутат от управляващата партия на канцлера Ангела Меркел, обясни пред „24 часа“, че колегите му са силно обезпокоени от факта. Според него кабинетът е на власт само защото се съобразява с партията на Волен Сидеров. „Желанието за политическа власт никога не бива да е чак толкова голямо“, смята Крихбаум. Той обаче допълни, че не споделя мнението на депутата от ЕП Маркус Вебер, който настоя преди дни временно да се отнеме правото на глас на България като страна членка. Според Крихбаум в това наказание няма особено голям смисъл. Но напомни, че като член на ЕС страната ни трябва да спазва стандартите на демокрация и правов ред. „Надявам се, че българското правителство и парламентарното мнозинство ще уважат тези общоевропейски стандарти, в противен случай ще се наложи ЕК да се намеси“, предупреди Крихбаум. Депутатът обясни, че в една демокрация съвсем нормално е да има избори и смяна на правителства. Когато обаче са разпознаваеми тенденциите, че кабинетът е склонен да жертва държавата, това не е приемливо.

    Не по-малко критичен бе и парижкият „Фигаро“. Вестникът цитира френски социалист, участвал в заседанието на ПЕС в София миналата неделя. „Съюзът с „Атака“ бе червената линия, която не биваше да се пресича. Нашите български приятели я преминаха без угризения „, каза той с явно раздразнение.

     

  • Георги Велев: Тайната на Витоша се крие в Илиада

    Снимка: Books.bg
    Снимка: Books.bg

    Витоша е една от най-малко изследваните, а оказва се, най-интересни планини. Проучвайки ритуалите на древните траки и препрочитайки  по нов начин Омировата „Илиада“, литераторът Георги Велев стига до извода, че и Витоша, подобно на Побитите камъни край Варна, Сините камъни край Сливен, Белоградчишките скали, хълмовете в Пловдив и Метеора в Гърция, е грандиозен мегалитен комплекс, едно от предназначението на които е следенето на движението на слънцето. Част от тези идеи са развити в „Непрочетената „Илиада”, а друга в последвали десетки публикации.

    В книгата си авторът представя ново изследване на „Илиада“, което започва от откриването на структурата на щита на Ахил. За разлика от безбройните опити да се опише композирането на щита (концентрични кръгове, сектори и пр.), авторът стига до извода, че това е спирална конструкция. Всъщност, спиралата е най-разпространената космическа конструкция – открива се в структурирането на галактиките, а и на микроравнище във всяка клетка. Велев твърди, че „Илиада” е езотерично произведение, в което е заложено цялото знание – научно, философско и религиозно на древността. Оказва се, че зад легендарния Омир (само прочут аед – изпълнител на Троянския епос) стоят най-великите учени не само на онази епоха, а и на всички времена – Евклид, Ератостен, Архимед, Зенон, Платон, Аристотел.

    В изследването са анализирани стотици случаи, в които зад поетичните образи се крият чисто научни казуси. Измерването на времето играе изключително важна роля в „Илиада”. По особено оригинален начин – чрез играта на звездата Сириус в деня на еснното равноденствие, е обозначено с точност до секунди избухването на Троянската война. В основата на всички замервания на времето стои мегалитната култура на траките. Показано е как чрез мегалити е обозначено цялото троянско поле и прилежащата му територии. Всички тези изследвания навеждат автора на мисълта, че по нашите земи трябва да са останали видими мегалитни следи от траките.

    Георги Велев е роден на 01.11.1952 г. в гр. Казанлък. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Публикувал е студии върху творчеството на Емилиян Станев, Елин Пелин, Йордан Йовков, Достоевски, Шекспир. Автор е на книга за Христо Ботев: „Геният… премълчаното“ (1998), на сборника „Достоевски. Шекспир. Приключения зад сцената“ (2003) и на изследването „Непрочетената „Илиада“ (2010). Книгата „Посланието Побити камъни” е от 2011 г.

    .

    Източник:  в. „Велика Болгариа“ (бр. 9/2013 г.)

    ––––––––––––––––––––––––––

    Представяне на „Непрочетената Илиада“ в предаването „Библиотеката“ на БНТ

    .

  • ГЕРБ предлагат по-ниска бариера, мажоритарен вот и онлайн гласуване

    Мажоритарен вот, по-ниска бариера за влизане в парламента, пробно онлайн гласуване и борба с мъртвите души в избирателните списъци. Това са част от предложенията в Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, който ГЕРБ внесоха днес.

    Миналата седмица от ГЕРБ заявиха, че ще бойкотират заседанията на парламента. Експремиерът Бойко Борисов подчерта, че бившите управляващи ще се върнат в пленарна зала единствено за разглеждане на промените в Изборния кодекс (ИК). Председателят на 41-то Народно събрание Цецка Цачева заяви многократно, че са нужни корекции в съществуващото изборно законодателство, а не изцяло нов текст.

    Днес следобед от ГЕРБ внесоха Законопроект, в който излагат вижданията си за подобряване на ИК. Той е подписан от всички депутати в парламентарната група на Бойко Борисов.

    По-ниска бариера за влизане в парламента

    Едно от най-важните изменения в текстовете на ГЕРБ е предлаганата по-ниска бариера за влизане в парламента. Хората на Бойко Борисов настояват границата да бъде понижена до 3%. На брифинг миналата седмица Цачева коментира, че тази корекция би осигурила парламентарно представителство на повече хора.

    Връщане на мажоритарния вот

    От ГЕРБ предлагат да се въведе отново мажоритарния вот за народни представители. Предлаганият от тях реглaмент предвижда по един депутати от всички 31 Многомандатни избирателни райони да се избира преференциално.

    OFFNews припомня, че в 41-то Народно събрание мажоритарното гласуване бе изключено от Изборния кодекс по настояване на Искра Фидосова от ГЕРБ. Аргументът на управляващите тогава бе, че печатниците, изготвящи бюлетините, няма да успеят да покрият техническите изисквания.

    По-строг контрол от страна на ЦИК

    Промените, които хората на Бойко Борисов предлагат, вменяват контролни функции на Централната избирателна комисия. Ако влязат в сила, измененията в Изборния кодекс ще задължат ЦИК да осъществява контрол над процеса по отпечатване и разпространение на изборните бюлетини.

    Борба с „мъртвите души“ в списъците

    От ГЕРБ явно най-накрая са решили да предприемат мерки срещу наличието на т. нар. „мъртви души“ в избирателните списъци. Това става ясно от новото задължение на ЦИК, предвидено в промените: ЦИК да изготвя на три (шест) месеца обобщена статистическа информация за промените в данните от регистъра на населението – Национална база данни “Население”, относно лицата с избирателни права и я публикува на интернет страницата на комисията“

    По-лесен достъп на гражданите до властта

    Измененията на бившите управляващи биха въвели чувствително по-лесен достъп на гражданите до властта. Според досегашния регламент при регистрацията си в ЦИК за участие на изборите партиите и Инициативните комитети трябва да внесат 10 000 лв. депозит. От ГЕРБ предлагат депозитът за партиите да остане, но необходимата за Инициативните комитети сума да е само 100 лв.

    От ГЕРБ настояват още независимите кандидати да представят при регистрацията си в ЦИК подписка, подкрепена от 1000 души. Според настоящия изборен кодекс за същата процедура са нужни 5000 подписа.

    По-лесен достъп до медийни изяви за независимите кандидати и малките политически формации

    Партията на Бойко Борисов предлага в Изборния кодекс да се въведе текст, позволяващ на медиите да осигуряват безплатен достъп до ефирно време за партиите, коалициите и независимите кандидати. Това ще става след изрични споразумения между двете страни. Медиите обаче няма да са задължени да предоставят безплатно ефира си.

    Пробен електронен вот

    Едно от най-революционните предложения на ГЕРБ е идеята на изборите след 2014 г. да се въведе пробен електронен вот.

    Той ще се провежда в 20 избирателни секции в цялата страна. Те ще се определят чрез жребий на случаен принцип от ЦИК. Избирателите, които искат да гласуват по интернет, подават заявление до ЦИК. Веднъж заявил, че ще упражни правото си на глас електронно, гражданинът няма право да го стори чрез хартиена бюлетина

    Измененията на ГЕРБ предвиждат към Министерския съвет да се въведе отделен централизиран орган, който да контролира онлайн гласуването.

    Източник:  OFFNews

  • Доган дал 1,6 млн. лв. на “Атака” за предизборна кампания

    Ахмед Доган е дал 1,6 млн. лв. на лидера на “Атака” Волен Сидеров за предизборна кампания през 2005 година.

    Това става ясно от документ, който беше разпространен в социалните мрежи. До момента за съществуването на такъв документ се говореше неофициално в публичното пространство.

    emin

    Документът е подпечатан с печат на Движението за права и свободи и е подписан от тогавашния началник на кабинета на Доган – Ахмед Емин. Три години по-късно Емин бе открит мъртъв в сараите на Доган в кв. “Бояна”, като официалната версия за смъртта му е самоубийство.

    Разпространеният документ представлява докладна до Ахмед Доган, в която Емин уведомява лидера на партията, че във връзка с постигнато със Сидеров споразумение и след решение на Централното оперативно бюро (ЦОП) на ДПС, той е изпълнил поставената му задача и платил 1,6 млн. лв. Сумата била предадена в присъствието на двама, посочени от Доган, членове на ЦОП – Камен Костадинов и Росен Владимиров.

    Мълвата за раздавани от ДПС пари на “Атака” е подхранвана многократно от напусналият партията на Доган Касим Дал.

    “В партийните среди на ДПС – сред активистите по региони, отдавна се говореше, че ДПС е подпомагало финансово “Атака”. Това не е само мое мнение. Доста наши местни лидери бяха против тази практика и настояваха този подход да бъде заклеймен”, заявява през юни 2011 година в интервю за “168 часа” бившата “дясна ръка” на Доган.

    .

    Източник:  OFFNews

  • Обръщение на историци и общественици във връзка с българската позиция за македонското еврочленство

    Интелектуалци, историци и общественици се обявиха срещу ревизия на българската позиция за европейското членство на Р. Македония

    .

    София. Интелектуалци, историци и общественици изпратиха обръщение до президента Росен Плевнелиев, председателя на парламента Михаил Миков, премиера Пламен Орешарски във връзка с опитите за ревизия на българската позиция по повод европейското членство на Република Македония. Обръщението бе изпратено и до ръководството на ВМРО – Българско национално движение. „Връщането към политиката на компромиси и непрекъснати отстъпки няма да допринесе нито за подобряване на образа на България в очите на най-младата й съседка, нито до даване права на определящите се като българи нейни граждани, нито до спиране на езика на омразата, нито от отказ от национални, етнически и последващи териториални претенции към България“ – се казва в обръщението.

    Пълен текст на обръщението:

    .

    ОБРЪЩЕНИЕ

    До

    Президента на Р. България Росен Плевнелиев
    Председателя на Народното Събрание Михаил Миков
    Министър-председателя на Р. България Пламен Орешарски
    Министъра на външните работи Кристиян Вигенин
    Председателя на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов

     

    През последните дни с безпокойство се констатират редица опити и намерения за поредната подмяна и ревизия на българската позиция по повод европейското членство на Република Македония.

    Използването на политическата криза, в която се намира управлението на страната, не трябва да се превръща в аргумент за защита на кауза, която няма нищо общо с българските национални интереси и отстояването на авторитета и името на България.

    Стремежът към лична самоизява, левичарските уклони, реминисценцията по минали грешки и съчетаването на частни интереси не може и не трябва да бъде за сметка на страната ни.

    Връщането към политиката на компромиси и непрекъснати отстъпки няма да допринесе нито за подобряване на образа на България в очите на най-младата й съседка, нито до даване права на определящите се като българи нейни граждани, нито до спиране на езика на омразата, нито от отказ от национални, етнически и последващи териториални претенции към България.

    Изминалите 21 години от признаването на независимостта на Р. Македония от България недвусмислено доказват, че в двустранните отношения, македонските правителства, каквито и да са били те по политическа ориентация, са настоявали да имат само права, докато за България са оставали винаги задълженията.

    България трябва да подкрепя евроинтеграцията на Р. Македония и нейният път към европейските ценности. Тази позиция не трябва в никакъв случай да бъде за сметка на националните интереси на България и в компромис нито с правата на българите в Македония, нито с нашето историческо и културно наследство, с паметта на страната ни.

    Правителствата и парламентите ще идват и ще си отиват от политическия живот на страната, но националните интереси и авторитетът на България трябва да бъдат обединяваща и непреходна даденост и задължение за всички държавни мъже и обществени личности в публичният живот на страната.

    Македония трябва да извърви своят път към членството в Европейския съюз, да изживее вътрешните си конфликти и отговорно да изпълни всички принципи за добросъседство.

    Първото необходимо условие за подкрепа от страна на България трябва да бъде именно договор за добросъседство, в който ясно да бъдат определени както правата, така и задълженията на бившата югорепублика.

    Отказът от подобен договор към момента ясно показва двусмислената позиция на днешното македонско държавно ръководство по редица важни проблеми, засягащи както отказа от покровителството на т.нар. македонско малцинство, така и претенциите към българската история и култура.

    Не бива да се самозаблуждаваме, че поредният жест на добра воля от страна на България ще бъде оценен положително. Напротив, всички добронамерени жестове на българските правителства досега са били възприемани в Скопие като слабост и незаинтересованост от българска страна. Те винаги са окуражавали управляващите в Скопие да засилват репресивните мерки спрямо хората с българско самосъзнание и още по-нагло да фалшифицират българската история. Мълчанието на българската дипломация досега е получавало в отговор от страна на скопското правителство единствено нови претенции и клевети срещу България на всички международни форуми.

    България е длъжна да има здрава, хомогенна и аргументирана позиция спрямо Македония, защото историческата истина, духовната и материална култура през последното хилядолетие са на наша страна.

    Половинчатото и коминтерновско отношение, полугласното и материално мотивираното поведение на още компромиси е предателство не само към поколенията, които са живели преди нас и са отстоявали българската кауза, но и към поколенията, които искат да останат в България и тези, които ще дойдат след нас.

    То е предателство и към онези българи в Р Македония, които въпреки стогодишната политика на репресии и асимилация на територията на Вардарска Македония (днешна Р Македония) са изстрадали своето българско име и чест. Българи, които гледат към България с надежда, че тя най-после ще защити техните човешки права и достойнство.

    Обръщението е подписано от:

    Акад. Георги Марков
    Проф. д-р Трендафил Митев
    Проф. д-р Божидар Димитров
    Проф. д-р Светлозар Елдъров
    Проф. д-р Анна Димитрова
    Проф. д-р Петър Иванов
    Проф. д-р Пламен Павлов
    Проф. д-р Радослав Радев
    Проф. полк. Михаил Харалампиев
    Проф. д-р Петко Петков
    Доц. д-р Лиляна Василева
    Доц. д-р Маргарита Василева
    Доц. д-р Тинна Костова
    Доц. д-р Димитър Тюлеков
    Доц. д-р Стоян Германов
    Доц. д-р Александър Гребенаров
    Доц. д-р Йордан Величков
    Доц. д-р Пеньо Пенев
    Доц. д-р Милен Михов
    Доц. д-р Борисов Желев
    Д-р Наум Калчев
    Д-р Володя Милачков
    Д-р Йордан Грозданов
    Д-р Иван Лазаров
    Гл. ас. д-р Слави Славов
    Инж. Александър Цегриловски
    Инж. Николай Николов
    Маргарита Недкова, общественик
    Иван Николов, журналист
    Любчо Трохаров, бивш посланик
    Елена Богарчева, историк
    Николай Кънчев, историк
    Цочо Билярски, общественик
    Чавдар Ангелов, историк
    Красимир Узунов
    Спас Ташев, демограф
    Искрен Веселинов, председател на „Център за демографска политика“
    Ангел Джамбазки, общински съветник
    Райна Дрангова, общественик
    Красимир Каракачанов, историк
    Алекс Алексиев, син на Райко Алексиев

    Подписката продължава.

    .

    Източник:  Focus-news.net