2024-07-18

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Ето как се постъпва в нормална държава

    13 юни 2013 г.: АРЕСТУВАХА РЕДИЦА УПРАВЛЯВАЩИ В ЧЕХИЯ

    В сградата на правителството на Чехия тази нощ се влезли полицаи от звеното за борба с организираната престъпност.

    За това съобщават чешки медии, цитирани от БТА.

    Все още няма подробности за извършената акция, а министърът на вътрешните работи отрече полиция да е влизала в сградата на правителството.

    Според информацията на чешките медии операцията е започнала след заседанието на правителството, което приключило към 23 часа.

    В хода на акцията са били арестувани бившият шеф на военното разузнаване Ондржей Паленик,

    политикът Петър Тлухорж, бивш шеф на парламентарната група на Гражданската демократическа партия (ГДП), Иван Фукса, бивш министър на земеделието, шефката на премиерската канцелария Яна Надьова, съобщава вестник „Лидове новини“, като се позовава на уебсайта iDnes.cz.

    Арестувани са и Марек Шрайдър и Олдржих Тихи – и двамата депутати от ГДП на премиера Петър Нечас.

    Чешката национална телевизия съобщи, че полицията е арестувала също Роман Бочек,

    член на ръководството на железниците, и ексминистъра Петър Бенда, и двамата от ГДП.

    Към 11 часа тази сутрин министърът на вътрешните работи Ян Кубице обаче заяви, че в сградата на правителството не е влизала полиция.

    По-късно стана ясно, че полицаи от подразделението за борба с организираната престъпност извършват обиск в чешкото министерство на отбраната.

    „Мога да потвърдя, че в сградата на министерството работят сътрудници на управлението за борба с организираната престъпност“, каза Мира Тржебицка от ведомството, цитирана от ИТАР-ТАСС.

    Според чешки медии претърсването се извършва в тази част на сградата, където се помещава военното разузнаване.

    Телевизионният канал Т24 съобщи, че от около две години вътрешното министерство е разработвало мащабна операция, в хода на която са били подслушвани и записвани стотици телефонни разговори на чиновници, политици и бизнесмени.

    Редица политици изразиха недоумение от липсата на реакция от страната на министър-председателя Петър Нечас. По-късно през деня се очаква изявление на премиера Петър Нечас по случая, посочват чешките медии.

    14 юни 2013 г.: СЕДЕМ ВИСШИ ПОЛИТИЦИ СА ОБВИНЕНИ В ЧЕХИЯ

    Чешката полиция е обвинила седем души след вчерашните обиски и арести,

    извършени в правителствени сгради и офиси на частни компании.

    Новината предаде Ройтерс, позовавайки се на чешката информационна агенция ЧТК и на съобщение на прокуратурата.

    Засега не е ясно кои са обвинените и в какво.

    Неправителствената организация „Трансперънси интернешънъл“ нарече вчерашната операция „антикорупционна„.

    Премиерът Петър Нечас е подложен на натиск, след като полицията задържа някои от близките му хора, включително ръководителката на канцеларията му, отбелязва Ройтерс.

    Въпреки това той заяви, че не вижда причини да подава своята оставка

    или тази на правителството.

    Според информацията на чешките медии операцията е започнала след заседанието на правителството, което приключило към 23 часа.

    Според неофициални информация в хода на акцията са били арестувани бившият шеф на военното разузнаване Ондржей Паленик, политикът Петър Тлухорж, бивш шеф на парламентарната група на Гражданската демократическа партия (ГДП), Иван Фукса, бивш министър на земеделието, шефката на премиерската канцелария Яна Надьова, Марек Шрайдър и Олдржих Тихи – и двамата депутати от ГДП, също и Роман Бочек, член на ръководството на железниците, и ексминистъра Петър Бенда, и двамата от ГДП.

    18 юни 2013 г.: НЕЧАС ПОДАДЕ ОСТАВКА

    Чешкият премиер Петър Нечас връчи официално на президента Милош Земан оставката си

    До тук се стигна след скандал за корупция и злоупотреба с власт, включващ най-близката му сътрудничка, предаде АФП. Съгласно конституцията оставката на премиера слага край и на правителството.

    Възлагам ви да се занимавате с текущите въпроси до назначаването на ново правителство и да не вземате стратегически решения„, заяви президентът. Земан съобщи, че до края на седмицата ще разговаря с лидерите на парламентарно представените партии, с които ще обсъди политическата ситуация.

    Скандалът избухна след временното задържане на началничката на канцеларията на Нечас, 48-годишната Яна Нагиова, която чешки таблоиди представят като негова любовница, припомня БТА.

    Нечас подаде оставка и като председател на чешката Гражданска демократическа партия (ГДП) – една от трите партии в коалицията, която управлява от юли 2010 г. и включва още партия ТОП09 и малката центристка формацията ЛИДЕМ.

    Трите партии настояват кабинетът да продължи да управлява с нов премиер, предложен от ГДП, а опозицията настоява за свикване на предсрочни избори в най-кратки срокове. Президентът Земан обаче наскоро заяви, че би искал парламентарните избори да се състоят заедно с изборите за Европейски парламент на 24 и 25 май догодина, за да се спестят пари на данъкоплатците.

    __________________________________

    Източник:  BNews.bg

    (Заглавието е на Еврочикаго.)

  • Румъния забрани комунистите във властта
    Главен противник на лустрацията е опозиционната Социалдемократическа партия, тъй като под действието на този закон попадат 70% от активистите на партията, отбелязва румънската преса.
    Главен противник на лустрацията е опозиционната Социалдемократическа партия, тъй като под действието на този закон попадат 70% от активистите на партията, отбелязва румънската преса.

    Високопоставени членове на бившия комунистически режим няма да заемат държавни длъжности за период от 5 години,

    реши Камарата на депутатите в румънския парламент. Законът беше приет със 167 гласа, четирима депутати се въздържаха от гласуване.

    Опозицията, която бойкотира работата на парламента от януари, не присъства на гласуването.

    В обхвата на закона влизат бивши ръководители и активисти на румънската комунистическа партия и комсомол, членове на правителството и върховния съд, ръководители на главната прокуратура, ръководители на дипломатически и консулски мисии в чужбина, а също сътрудници на специални служби и други чиновници на държавна служба по време на управлението на Николае Чаушеску.

    На тях е забранено в продължение на пет години да заемат важни държавни длъжности,

    сред които президент, депутат, кмет, съдия и прокурор.

    Приемането на закона се случва 22 години след падането на комунистическата диктатура на Николае Чаушеску и седем години след първия проектозакон за лустрацията, припомня Франс прес.

    Главен противник на лустрацията е опозиционната Социалдемократическа партия, тъй като под действието на този закон попадат 70% от активистите на партията, отбелязва румънската преса.

    Източник:  BNews.bg

  • Хватката на Старшата

    Райко Байчев, Standartnews.com

    .

    Карикатура: Христо Комарницки
    Карикатура: Христо Комарницки

    Веселба викате. Усмивки и красиви млади хора. Много пъстро било. И купон, голям купон. Купон…

    Има една причина протестите да изваждат брилянтни лозунги, прекрасен хумор, деца, които рисуват и правят циганско колело, хипарска шарения и карнавал, протичащ пред одобрителния поглед на най-симпатичното хъски на планетата. Зад тая манифестация на въображението, заради която вечер София става анимационна, стои едно: дива паника. Паниката на едно поколение, че клони към изгубените, вкопчено за ръба като котките, чиито гръбнак се извива под невъзможен ъгъл пред опасността от пропадане.

    Не се ебавайте, политяги, с тази паника: няма нищо цветно, забавно и детски вълшебно в протеста. Протестът е красив на същия принцип, на който човек си иска бялата риза преди обесване. Хората, които все още са непомръкнали и мислещи, видяха правителство, чиито първи ходове бяха и остават ужасяващи като разстрел. И то благодарение на подкрепата на човек, който се нуждае от – о, това отдавна не е злобна закачка – медицинска помощ.

    Бунт на богатите? Ако обичате. Богати хора няма. В тази страна има изключително бедни и леко бедни, които погрешка наричат средна класа. Средната класа е едно нещо, дето си сменя колата през 2 години и в други страни лятото напуска работа, за да обиколи Азия, а после като се прибере съжалява, че им е останало време за Бруней и Лаос, но не и за Сингапур. Това у нас е протест на леко бедните, чиято разлика с изключително бедните е, че вторите не могат да си платят тока, а първите остават на нулата след като отметнат сметките. Просто не са достатъчно оскотели и изсмукани от смазващи битовизми – и в паниката осъзнаха, че чест и морал би трябвало да са колоните на къщата, в която се опитват да живеят, а някой им ги срутва под носа.

    Да не делим протестите, викате. Напротив, да ги делим. Да не делим, означава да си затваряме очите пред очевидни неща. Станишев смята, че протестират 10 000, но останалите 7 милиона мълчат. Кофти хватка, а? Навярно ви се вие от безсилие. А тая хватка е описана и четена. В „Полет над кукувиче гнездо“ – книга, дето трябва да размахаме по площадите. В оная проклета лудница има всякакви луди. Момчетата на Макмърфи, за които има надежда, шанс и спасение. И още два типа – Хрониците и Острите. Тия, дето стоят на един стол, с празен поглед по цял ден, онемели, потънали в мъглата. В един миг се стига до гласуване, понеже момчетата искат да гледат баскетбол. Всички вдигат ръце и вече тръпнат в очакване нещата да станат. Но Старшата казва – вие не сте мнозинство! И сочи към другите, многобройните, дето отдавна са се предали, изгубени, превзети и живеят като зеленчуци. Ей така ви прецакват вас, жадуващите промяна, с номера за Хрониците. Защото истината е, че в тази страна е пълно, препълнено с хора, на които онзи дял в мозъка, който отговаря за социалното и битката за него, отдавна е лоботомиран. И то жестоко, с онази смъртоносна серия от лъжи, даването на надежди и хищното им отнемане, поголовна бедност и унижения, след които човешкото започва да мъждука и гасне – преход. Бъдете сигурни: ако не успеете, вие сте следващите. Сбъднете тези протести. Иначе Старшата ще ви хакне в стола на Хрониците, без да се усетите. Удобно вцепенени, както пееха Пинк Флойд.

    И не ми казвайте, че това е литература. Откакто четох Велислава Дърева, имам нужда от литература.

    А сега протестите имат нужда от едно: постоянство. Най-трудното е. Погледнете всички по-лекички избухвания на недоволство през последните години. Тия пичове с властта му знаят тактиката – чакат. Чакат като луди. Да прощавате за тъпото сравнение, но протестите май са като любовта и имат същите фази – разгар, пик и угасване. В момента ви чакат да идете на море. Надеждите им са във вашия петък вечер, вашата планина, вашитe палатки и плажове. Чакат ви да се изповлюбите и като в оня разказ на Елин Пелин да възкликнете: аз си намерих друга мелница! Само дето – усетихте го вече, нали – лудницата разчита на вас, психопати. Екзактно на вас.

     

  • Кои са мутрите на Сидеров

    Скандални побойници и типове, свързани с ъндърграунда, работят като охрана на Волен Сидеров, разкри блиц разследване на Биволъ.

    На снимките от тази сутрин отчетливо се виждат Виктор Генов и Георги Генов – баща и син от Самоков.

    Capture_2013-06-27_a_14.57.18

    Виктор Генов – с вдигната яка и мустаци зад чадъра на Сидеров

    Генов – баща явно е изживял катарзис и политическа метаморфоза, защото от кандидат на РЗС на последните парламентарни избори е станал фен на националистите. Именно той интендантства на платените клакьори на Атака в автобусите, които ги докарват в София от областта – твърдят нашите източници, пожелали анонимност.

    Синът му Георги е известен най-вече с хулиганските си подвизи. През февруари т.г. Георги Генов и синът на „Килъра“ Янко Попов-Туцo опитали да влязат с коне в заведение на градския площад в Самоков. Те били арестувани и дали положителна проба за дрога. Срещу Георги Генов се водят и други досъдебни производства.

    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5534771

    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1778680

    Capture_2013-06-27_a_14.57.30

    Георги Генов – със синята риза

    Още две от лицата от придружаващите Сидеров пред Народното събрание са идентифицирани като охранители на Силвия Панагонова, вдовицата на застреляния през 2004 г. Милчо Бонев – Бай Миле, известна и с топлата си връзка със Сретен Йосич.

    Capture_2013-06-27_a_14.57.51

    Охранителите на вдовицата на Бай Миле.

    .

    Източник:  Биволъ

  • Световните медии: Протестите срещу корумпирания политически елит в България продължават

     

    Снимка: в. "Труд"
    Снимка: в. „Труд“

    В България през 13-ия ден на антиправителствените протести недоволни демонстранти блокираха парламента на страната и някои от тях хвърляха яйца и домати.

    Българските лидери се опитаха да успокоят напрежението в най-бедната държава в ЕС, но протестите продължиха и вечерта. Протестиращите освиркваха предвожданото от социалистите правителство и поискаха оставката му, след като то пое властта преди по-малко от месец, коментира АФП.

    Около хиляда българи се събраха пред сградата на парламента в центъра на София  сутринта, като скандираха „Мафия!“ и „Оставка!“. Те не допускаха законодателите да достигнат до сградата.

    Само 112 от общо 240 депутати се осмелиха да преминат през протестиращите, поради което парламентарното заседание бе отменено. Заместник-председателят на парламента от социалистическата партия Мая Манолова бе обстреляна, след като се опита да се обърне към недоволните демонстранти.

    По данни на полицията над 4000 протестиращи се събраха на следобедния протест, като недоволните планират да блокират парламента и в четвъртък.

    Българските депутати бяха замеряни с домати и яйца като част от протестите с искане за разпускане на правителството, формирано в края на май, в което социалистите са начело, пише френският вестник „Фигаро“.

    Хиляди млади българи вземат участие в демонстрациите по улиците на София и други градове на страната през последните две седмици, искайки оставката на новия изпълнителен орган след спорно назначение за директор на Държавната агенция за Национална сигурност, което беше извършено без обсъждане.

    Това стана ново доказателство, че обществените институции са все по-подвластни на частни интереси.

    Под натиска на уличните протести парламентът в последствие анулира назначението и премиерът Пламен Орешарски поднесе извиненията си, но не се отказа от своя пост, мотивирайки се с националните икономически интереси.

    Българите излязоха по улиците на София, за да изразят гнева си, предизвикан от няколко назначения в правителството, които разглеждат като подозрителни и служещи единствено в интерес на олигарсите, съобщава радио „Дойче веле„.

    В продължение на две седмици хиляди българи скандираха „Оставка“ и „Мафия“ пред правителствените сгради в столицата София.

    Управляващата коалиция на социалистите и партията на турското малцинство управлява от по-малко от месец, а хората я призовават да подаде оставка.

    Когато българите излязоха по улиците през февруари, което принуди правителството на Бойко Борисов да се оттегли, недоволството им бе предизвикано от високите цени на електричеството.

    Този път гневът им не е предизвикан от социалните проблеми в най-бедната страна от ЕС. Целта на протестите е да се подчертае това, което протестиращите – в основната си част хора от средната класа и с университетско образование, виждат като корумпиран политически елит в България.

    Около две хиляди души се събраха по улиците на София на поредната антиправителствена демонстрация. В същото време няколкостотин души се събраха около Националния дворец на културата и организираха акция в подкрепа на действащия кабинет.

    Те твърдят, че също желаят промени, но призоваха да се даде шанс на правителството, пише „Российская газета„.

    Обстановката в България рязко се изостри. На 13-ия ден от протестите на населението срещу действащото правителство на Пламен Орешарски, които засега имаха изключително мирен характер, митингуващите още от сутринта блокираха сградата на парламента, коментира изданието.

    В центъра на София около четири хиляди души протестират срещу българското правителство.

    Те искат оставката на мафиотското, според тях, правителство начело с Пламен Орешарски. Полицията отбелязва, че няма нито един случай на нарушаване на обществения ред.

    Някои от участниците в митинга се облякоха в затворнически дрехи и носеха табели с имена на лидери от Българската социалистическа партия и Движението за права и свободи. Тези две партии формираха управляващата коалиция в България, предаде руската телевизия „Вести“.

    Около хиляда души блокираха централната гара в Пловдив. Те не позволяват на нито един от влаковете да потегли. Ръководството на железниците спира насочващите се към Пловдив влакови композиции в близките до града гари. Демонстрантите организираха шествие по улиците на втория по големина български град и спряха движението на транспорта в центъра на Пловдив. Още около сто души се събраха на антиправителствена акция във Варна.

    В София днес се събраха 2000 души на поредния митинг против правителството на България, оглавявано от Пламен Орешарски.

    Междувременно повече от 100 привърженици на действащия кабинет се събраха пред Националния дворец на културата, за да изразят своето несъгласие с исканията на участниците в антиправителствените протести, съобщава ИТАР-ТАСС.

    Протестиращите срещу правителството на страната се събраха пред сградата на Съвета на министрите, след което се отправиха на шествие по софийските улици. Въпреки това броят на участниците в антиправителствения митинг в сравнение с предходните дни значително е намалял. Демонстрантите призовават правителството незабавно да подаде оставка.

    Поддръжниците на правителството на Орешарски изразиха готовност да организират ежедневни акции.

    Източник:  в. „Труд“

  • Кумец на Р. Овч. яхна за втори път АЕЦ „Козлодуй”
    Кумецът Иван Генов

    Социалната мрежа прегря от поредното неморално назначение на хора от енергийната мафия

    Червеният активист и министър в две социалистически правителства Румен Овчаров и свързаната с него ядрена мафия отново овладяха АЕЦ”Козлодуй”. Това са първите коментари в социалната мрежа, след като стана ясно, че правителството е назначило нови шефове в централата.

    След ГЕРБ БСП, ДПС и „Атака” не донесоха нов морал в управлението. В познатия стил „Цецо-кумецо” червените назначиха кумеца на Румен Петков – Иван Генов за шеф на централата. Генов вече е заемал този апетитен пост докато кумът му бе министър на енергетиката при предишната тройна коалиция. Не по-малко смущаващо е и друго лице от новата агитка – това на шефа на ТЕЦ „Марица Изток 2” Георги Христозов. Преди дни той цъфна в борда на БЕХ, а от днес е и в управителния съвет на АЕЦ. Името му смути силно силовака в БСП Румен Петков, който попита: „Кой го е предложил и назначил Георги Христозов в БЕХ?” За сега управляващите не дават отговори даже на своите си, а за Христозов се знае е, че в конфликт на интереси, защото е притежател на частна електрическа централа, обявен е за милионер, а ревизия и доклад на ДФК разкри далаверите му преди няколко години.

    Ядреният физик Георги Котев разкри, че докато е бил шеф на АЕЦ Иван Генов заедно с още четирима началници са регистрирали частни фирми, а по-късно някои от тях прехвърлени на синове и съпруги.

    Котев свързва регистрацията на първата фирма на шефовете от АЕЦ с поетапната подмяна на ядреното гориво от двата блока с новия вид експериментално и опасно.

    „Хронология на фирмената история на ИКАР-В-04, според данни от търговския регистър и НИС “Делфи” – по дати, както и паралел с етапите на смяна на стария вид ядрено гориво от типа ТВСМ с новото – ТВСА.

    Името на фирмата е образувано от първите букви на имената на съоснователите му, а именно:

    “ИКАР – В – 04” означава:

    И – Иван (Генов – изпълнителен директор на АЕЦ)

    К – Кирил (Николов – Зам. изпълнителен директор на АЕЦ)

    А – Александър (Николов – директор по производство в АЕЦ)

    Р – Румен (Иванов – управител на фирма КВАНТ ИНЖЕНЕРИНГ)

    В – Васил (Хаджиев- ръководител на управление в АЕЦ).

    В интерес на истината следва да уточня, че посочените тук длъжности са били актуални към началото на 2007 г. и оттогава са претърпели някои изменения.

    Физикът нарича фирмата “пералня” и посочва датата на регистрация – 18 март 2004 година, по фирмено дело № 2886/2004, в СГС (Софийски градски съд). Регистрираният първоначален уставен капитал е 50 000 лева (по-късно вдигнат на 500 000 лв., виж по-долу). Фирмата има свой сайт – ikar-v04.com. Тя е с предмет на дейност: Организация и управление на инвестиции в строителството, проектиране и строителство на жилищни, промишлени и инфраструктурни обекти, строително-ремонтни работи, търговия с недвижими имоти,проучвателна, консултантска и инженерингова дейност в областта енергетиката и топлофикацията. Най-отдолу в посочените дейности е сложено именно това, в което съдружниците са специалисти и вероятно именно в тази област е основната работа на фирмата. Съдружниците същевременно са и държавни служители в същата сфера на дейност. (Към момента на регистрация на фирмата Генов още не е бил директор, а зам.-директор на централата. В течение на времето съдружниците заемат различни длъжности в АЕЦ “Козлодуй”).

    Приблизително по същото време руската компания ОАО “ТВЕЛ” изпраща в АЕЦ Козлодуй документацията за предстоящото да се внедри поетапно нов вид ядрено гориво, известно като ТВСА, пише Котев. Сред тази документация е и допълнението към техническата обосновка на безопасността, т. нар. раздел 31, за поведението на горивото. По-късно Котев, чиято работа в АЕЦ е била да следи поведението на горивото, ще установи несъответствие в съдържанието на този раздел 31 с характеристиките на реално доставяното през последните над 4 години гориво. Това е и основното обвинение на Георги Котев, за което той нееднократно говори пред медиите. Идеята е, че новото гориво вероятно е подменено с някакво по-евтино, което не поддържа необходимите параметри според приложената документация. Разликата в цените само на една касета такова гориво може да достигне да 200-300 хил. евро, предполага Котев. По-късно споменатите шефове на АЕЦ регистрират още една фирма през 2004 г. в Старозагорския окръжен съд (решение № 1374 от 30. IV. 2004 г. по ф. д. № 614/2004) – дружество с ограничена отговорност “Ветроенергетика – България” – ООД. Съдружници са четирима от петимата основатели на ИКАР-В-04 и няколко нови лица. Липсва Кирил Николов.

    В началото на месец май 2004 г. Министерският съвет на България приема нова наредба за реда за издаване на разрешения и лицензии за внос и износ на ядрен материал. През месец октомври 2004 г. е доставена първата партида от новия вид гориво и още в същия месец – 12 броя от касетите са заредени в реактора на 6-ти блок, като начало на поетапния преход към новото гориво.

    „Вероятно в резултат на успешния старт на начинанието, се е появил и първият солиден финансов бонус за организаторите. В резултат на което, на 20 декември 2004 г. с решение № 2 на Cофийски градски съд, уставният капитал на ИКАР-В-04 е увеличен от 50 000 на 400 000 лева. На 14 октомври 2005 г. уставният капитал на дружеството е увеличен до 500 000 лева. Поетапното заменяне на старото с новото гориво е в пълен ход и през същата година и в двата реактора са заредени, респективно доставени от Русия, само касети от новия вид.”

    Котев разкрива, че в края на месец февруари 2006 г. „славната петорка”, както той нарича съдружниците, решава да се почерпи за добре свършената работа и заминава на двуседмична екскурзия в Аржентина и Бразилия, участва в карнавала в Рио де Жанейро. „Към момента на завръщането им от там (на 1 март) се случва и един от най-рисковите инциденти в историята на АЕЦ Козлодуй. Той е свързан с отказ от спускане в активната зона на 22 от общо 61 броя органи за регулиране на реактора на 5-и блок.

    На разговорен език специалистите ги наричат пръти. Ръководството на централата крие за инцидента. Тогавашният министър на енергетиката Румен Овчаров също казва, че нищо не се е случило в АЕЦ. По късно се разчува в чужбина и случаят е признат за инцидент от българския регулатор и от международната агенция. Блокът е спрян за 10 дни, загубите са за над 10 милиона лева, а наказани отговорни лица за инцидента няма”, посочва Георги Котев. Няма и компенсации от фирмата, доставила некачественото оборудване.

    През май 2008 г. Котев предупреждава и офицери от ДАНС за извършваните далавери с гориво, но разработката е потулена и нищо не се случва.

    Според ядрения физик Георги Котев чрез фирмите ИКАР-В-04 и ИКАР ТУР се перат пари като основната част от тях отива за политически партии и политици, които прикриват далаверата.

    Източник: Factor.bg

  • След ултиматума на Станишев: Волен подкрепи коалицията с ДПС
    Волен Сидеров. Снимка: БГНЕС

    „Ние, народните представители от партия АТАКА, настояваме да се предложат и приемат в Народното събрание незабавно мерките за подобряване на доходите на българските граждани, за намаляване на сметките на тока, за раздвижване на икономиката ни и преодоляване на безработицата. Това е дневният ред на българското общество и няма сила, която да ни отклони от пътя да го следваме!”

    Такова съобщение изпратиха до медиите от пресцентъра на „Атака” след цял ден мълчание. Изброените от Сидеров мерки залягат в неотложните стъпки на плана “Орешарски”.

    Именно депутатите на Волен Сидеров са тези, от които зависи работата на парламента и съдбата на кабинета. По-рано днес лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че ако националистите не се явят в парламента, кабинетът ще е принуден да подаде оставка.

    Днес работата на Народното събрание бе осуетена заради липса на кворум. От залата отсъстваха депутатите на ГЕРБ, които в началото на миналата седмица обявиха, че ще се явят в НС единствено за обсъждане на Изборния кодекс. Заради бойкота на бившите управляващи работата на депутатите, а оттам – и на кабинета, зависи от благоволението на „Атака”. Днес обаче те не се явиха в НС, а пресцентърът на партията запази мълчание. Те изпратиха своята позиция до медиите едва преди минути. Декларацията бе озаглавена „Обръщение към обществеността”.

    В нея от „Атака” подчертават, че очакват НС да приеме мерки за подобряване на доходите, намаляване сметките за ток, раздвижване на икономиката и стъпки за борба срещу безработицата. Всички тези точки присъстват в плана за незабавни действия на кабинета „Орешарски. С това екипът на Волен Сидеров заявява косвено подкрепата си за правителството.

    В позицията си до медиите националистите осъждат поведението на протестиращите, които днес обсадиха парламента. Те наричат част от тях “вандали” и настояват полицията да пристъпи към арести.

    OFFNews препечатва декларацията на „Атака” в пълния й вид:

    „В България се извършва преврат срещу държавността, законно избраното Народно събрание и обществения строй. Извършват го изгубилите изборите партии като ДСБ, СДС, РЗС, заедно с провалилата се във властта партия ГЕРБ чрез активиране на няколкостотин вандалстващи по улиците на София.
    В помощ на превратаджиите работят основни национални медии като държавната телевизия БНТ, БиТиВи, Нова телевизия и Канал 3. Тези медии чрез всекидневни манипулации, лъжи и пооощряване на закононарушители изпълняват антидържавна и антинационална поръчка, давана от вън.

    Поръчката идва от чуждите монополи и вериги от фирми, които изпомпват печалби години наред от българския народ – само за 2011 година в техните каси са потънали 28 милиарда лева от българските граждани. Застрашени от евентуалните мерки на новото правителство срещу монополите, тези
    компании хвърлят в момента милиони, за да активират изхвърлени зад борда политици и групи и да продължат колониалното заробване на България.
    Основните институции, които трябва да бдят за спазването на обществения ред, не го правят. Органите на МВР наблюдават безучастно вилнеещи в центъра на София хулигани всяка вечер от 13 дни насам. Тези хулигани извършват терористични действия, нападат избирателно партийни централи,
    нанасят материални щети, застрашават здравето и живота на български граждани и не биват санкционирани за своите престъпления. Народни представители от партия АТАКА бяха ударени от камъни, един от тях – Кристиян Димитров е с телесна повреда и с медицинско свидетелство за
    черепна травма. До момента няма задържан и обвинен в престъплението срещу Кристиян Димитров. Поведението на МВР е неадекватно и подпомага закононарушители, които насърчени от това поведение, ескалират своята агресия.
    Днес, 26 юни, сряда, около сградата на Народното събрание група от около 200-300 души подложи на терор излизащи от сградата народни представители, хвърляйки по тях твърди предмети и нанасяйки побой на някои от тях и застрашавайки здравето и живота им. Нито един от тях не беше проверен за самоличност или задържан за хулиганските действия, които извършваше, а това е задължение на МВР.
    Ние, народните представители от партия АТАКА категорично отхвърляме агресията и насилието, с което провалени политици и чужди търговски фирми се опитват да извършат преврат срещу държавността у нас. Настояваме незабавно МВР да влезе във функциите си и да задържа всечки
    хулиганстващи елементи и те да бъдат осъждани по бързата процедура. Да бъдат издирени и осъдени терористите, сцепили главата на нашия народен представител. Да бъдат арестувани, разобличени и дадени на съд организаторите на терора по улиците на София в продължение на последните
    две седмици. Ако МВР не влезе във функциите си и не санкционира закононарушителите, то АТАКА ще отбранява живота и здравето на своите членове и активисти както намери за добре.
    Ние, народните представители от партия АТАКА настояваме да се предложат и приемат в Народното събрание незабавно мерките за подобряване на доходите на българските граждани, за намаляване на сметките на тока, за раздвижване на икономиката ни и преодоляване на безработицата. Както и
    за изгонване на чуждите монополи, прекратяване на ощетяващите България концесии за добив на злато и други, прекратяване на договорите с чужди фирми, които ни ограбват, прекратяване на контрабандата и наркотрафика, покровителствани от ГЕРБ и търсене на отговорност от досега управлявалите правителства за злоупотреби, корупция и ощетяване на българската нация.
    Това е дневният ред на българското общество и няма сила, която да ни отклони от пътя да го следваме!
    Да живее България!“

    .

    Източник:  OFFNews

  • Крадецът вика: Дръжте крадеца!

    Явор,  Siarov.blogspot.com

    .

    От известно време Бареков и компания (всички медии на Пеевски) раздухват един евтино скалъпен компромат за офшорни фирми на президента Плевналиев, но явно никой не се сеща да погледне хората, раздухващи това, какво пише за тях в търговския регистър. Е… аз загубих 30 минути и го направих:

    Това е дружеството – собственик на ТВ7:

    .

    tv7

     

    Както се вижда, едноличен собственик на капитала е КРАУН МЕДИА ЕАД, ЕИК 131419862.

    Я да видим сега, кой седи зад тази Краун Медиа (която е собственик и на „Експрес БГ“ ЕАД)?

    .

    crown

     

    Едноличен собственик на капитала:

    „КРАУН МЕДИЯ (КИПЪР) ЛИМИТИД, 

    Чуждестранно юридическо лице, 

    Идентификация 239541, държава: КИПЪР“

    или с други думи – офшорка.

    И за да не се прави, че не знае, защото Десислава Тошева е член на съвета на директорите, както и на ТВ СЕДЕМ ЕАД.

    Та въпросът ми е: г-н Бареков, защо вашите шефове източват държавата с офшорки?

    .
    .
  • Управляващите обмислят оставка на кабинета до седмица и избори през септември

    Радикални политически намерения обмисля левицата, след като в сряда бойкот на парламентарната група на „Атака“ провали пленарното заседание на парламента и блокира предложените от премиера Пламен Орешарски структурни промени в Министерския съвет и избор на вицепремиер по икономическите въпроси.

     

    Полина Паунова, Mediapool

    Снимка: БГНЕС
    Снимка: БГНЕС

    Проваленото заради липсата на кворум заседание накара парламентарната група на Коалиция за България да се събере на спешно заседание за разглеждане на политическата ситуация при това поведение на „Атака“. На него управляващите се обмисляли подаване на оставка на правителството на Орешарски и провеждане на нови парламентарни избори в най-скоро време, научи Mediapool от участници в заседанието.

    Ако до края на седмицата парламентът не успее да проведе заседание, в петък или в понеделник оставката на правителството на Орешарски ще бъде подадена, гласи неофициалната информация.

    От групата на левицата не възнамеряват да се обърнат за помощ към ГЕРБ за излизане от ситуацията, защото така щели да предадат своите избиратели, казват социалисти.

    „Атака“ търси реабилитация и затова днес бойкотира заседанието на парламента“, обясниха поведението на депутатите на Волен Сидеров от групата на левицата. „След това реалистично е да смятаме, че ако „Атака“ откаже да влиза в пленарната зала, няма какво повече да правим и влизаме в конституционната процедура на така наречената „въртележка“ (на връчване на мандата за съставяне на правителство – бел. ред.). Тя приключва около 10-ти юли, правим служебно правителство и около 10-15 септември отиваме на избори“, показаха вероятния ход на близките събития социалисти.

    Премиерът и шефът на парламента намекнаха за оставка

    В кулоарите на парламента премиерът Пламен Орешарски, който бе дошъл по-рано за пленарното заседание, което се провали, коментира създалата се ситуация. „Страхувам се, че нестабилността, в която попаднахме, ще продължи неопределено дълго и ще засегне и следващите правителства. Какво правим тогава“, попита той.

    „Не можем да работим без парламент, конституцията е ясна“, каза още той.

    По същия повод председателят на Народното събрание Михаил Миков каза, че кворумът в Народното събрание е отговорност на всички парламентарни групи. Само преди половин година той бе отбелязал по адрес на тогавашното мнозинство на ГЕРБ, че отговорността за кворума е на управляващите.

    „Ако работата на Народното събрание бъде блокирана, ще констатираме, че институцията е изчерпала възможностите си“, добави той.

    От своя страна председателят на парламентарната група на левицата Сергей Станишев заяви, че партията му е готова да разговаря с всички парламентарни групи за кворума. Той добави, че предстои разговор на негови съпартийци с членове на „Атака“, но уточни, че не е още преценил дали да се търси връзка с ГЕРБ.

    „Ако „Атака“ каже – не участваме в работата на парламента, тогава ще преценим какво ще правим“, каза Станишев.

    Лидерът на левицата не се ангажира със срок колко време парламентът може да остане блокиран, докато Орешарски подаде оставка. Той декларира, че подкрепа спонтанните протести, но заговори за „добре мотивирани протестиращи“ и за митични „олигархични кръгове“, които подклаждали част от протестите. Въпреки че спомена за „кукловоди“, Станишев отказа да ги назове, като направи вяла препратка към ГЕРБ.

    Станишев отхвърли и възможността за сделка – подкрепа на евентуален импийчмънт на президента Плевнелиев, искан от „Атака“, срещу влизане на партията на Сидеров в пленарната зала.

  • Дикме: Правителството не е на ДПС, то е на Ахмед Доган лично

    image.phpПротестиращите да направят разграничение между ДПС и турците, защото те не са едно и също нещо, а голяма част от мюсюлманите в България подкрепят протестите срещу политическата система и правителството. За това призова в интервю за предаването на Дарик „Междуредие“ бившият земеделски министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Мехмед Дикме. Той се обърна към всички недоволни българи да не допускат провокатори, които да насаждат етническо напрежение и етническа омраза.

    Според Дикме не било нужно да се гадае кой управлява страната, защото това бил Ахмед Доган.

    Само преходно правителство с ясен мандат и задачи, което да бъде излъчено и подкрепено от всички парламентарни партии, може да осигури стабилност на страната, смята Дикме. През това време парламентът под натиска на улицата трябвало да промени Изборния кодекс и да подготви проект за нов основен закон. Според бившия министър трябва да се помисли за по-големи правомощия на държавния глава по Конституция, защото президентът се оказал единственият стожер на държавността на фона на политическата конфронтация.

    .

    Интервю на Йовка Йовчева,  Dariknews.bg

     .

    – Отдавна не сте в активната политика, но добре познавате нейната кухня. Очаквахте ли, че ще стигнем до тук – предсрочни избори и само седмица по-късно – искане на нови избори?

    – Едва ли някой в държавата е очаквал, че веднага след провеждане на парламентарните избори, които бяха предсрочни, на България ще й е необходимо провеждането на нови извънредни парламентарни избори. Но мисля, че политиците със своите арогантни действия предизвикаха обществото да реагира по един такъв бурен начин, което неминуемо ще доведе страната до предсрочни избори.

    – Чухме, че нито политиците, нито бизнесът, дори и хората в България не са единни за това, което трябва да се случи през следващите месеци. Протестът зове: „оставка сега“, „избори веднага“, чуват се гласове „по-добре през май“, дотогава да се кове нов изборен кодекс, защо не и проект за нова конституция. Кое е по-печелившото или вече няма рецепти за изход от тази криза?

    – И обществото, и бизнесът искат предсрочни избори, с изключение на българските политици. Само политиците не искат предсрочни избори. Те изключително много се страхуват от предсрочни избори. Но каквото и да се получи, явно за България няма друг изход, освен предсрочни избори.

    – Въпросът е кога?

    – Лично Пламен Орешарски и правителството не трябва да поемат вината върху себе си. Днес протестът на хората не е срещу Пламен Орешарски, той не е срещу правителството. Протестът на хората е срещу цялата политическа система. Вижте какво се получи през последните 20 години в държавата. Даже нещо повече. Аз бих отишъл по-напред – 1989 година, събитията през ноември месец, когато стана промяната. Тя не беше истинската промяна. Истинската промяна за България, демократичната промяна се осъществява сега. Защото онази промяна тръгна под контрола на Българската комунистическа партия и под контрола на Държавна сигурност. За всички е ясно, че в много партии имаше хора, които бяха внедрени и от БКП, и от ДС. Въпреки всичко народът очакваше едни сериозни промени, народът искаше демокрация, свобода на словото, на своите действия. И 20 години народът даде властта на българските политици. За голямо съжаление за тези 20 години, политиците вместо да изграждат и надграждат държавата, те създадоха олигархична система, която неслучайно вече народът оприличава на организирана мафиотска структура. И днес народът е на улицата не срещу БСП, не срещу ДПС, ГЕРБ, не е срещу правителството. Народът е срещу цялата политическа система. Днес българските граждани излязоха и казаха на политиците: „Стига. С вас дотук. Оттук нататък ние си искаме държавата. Дадохме ви на вас 20 години властта – да управлявате държавата, сега си искаме държавата обратно“. Така че рано или късно този процес щеше да стане, при тази политическа система, при тази конституция. Мисля, че хората затова излязоха на улицата. Ако някой си мисли да извлече някакви дивиденти, прави си много сериозна и грешна представа за ситуацията в страната. Искам да подчертая, че ГЕРБ в никакъв случай не трябва да бъдат доволни от самите протести и от това, което се случва в страната. Ако днес или утре се проведат избори и ГЕРБ дойде на власт, могат да бъдат абсолютно сигурни, че на третия ден и при тях всички тези хора, които са на улицата, ще бъдат отново на улицата и ще искат обратно властта. Така че са необходими много сериозни и много смислени действия от страна на българските политици.

    – Добре, но как може да стане това при положение, че под прозорците на правителството се крещи: „Оставка“? Подобни викове се случват и пред централите на политическите сили. Започна да се избистря един призив, идея – да договорят политиците няколко месеца, в които ще работи едно правителство, било това на Орешарски, някои говорят за променен състав на този кабинет, и дотогава да се свършат n на брой задачи.

    – Няколко неща трябва да се случат оттук нататък. Политиците в България, абсолютно всички политически партии са в изключително голяма паника и страх. Президентът е единственият човек, който има най-смислени действия в настоящия момент. Мисля, че действията, които той предприе, са най-адекватните за ситуацията. Друг е въпросът доколко конституцията му позволява да взема съответните решения, друг е въпросът доколко политиците ще се съобразят с желанието на президента да въдвори мир в страната, ред и предвидимост на събитията за България. Защото виждаме, че провокативните действия на някои политици, включително и на Консултативния съвет, водят до изключително изостряне на обстановката в страната .Според мен политиците в България – ГЕРБ и БСП трябва да се разберат. Няма нищо срамно в това – вижте в Германия десните и левите се разбраха и направиха правителство в името и в интерес на държавата, за да може Германия да върви напред. Днес на България е необходимо консенсусно правителство. За това е необходимо да седнат и представители на ГЕРБ, на БСП, на ДПС, ако щете и на „Атака“, но да заровят томахавките и да направят нещо смислено за тази държава. Да покажат, че милеят за държавата, защото икономиката е зле, финансите са зле, политическата обстановка е зле, външните инвеститори не искат да чуят за България. На България е необходимо спокойствие, едно спокойно правителство.

    – Преходно ли?

    – Преходно. Да, Орешарски няма да бъде. Моите уважения към него, той е голям професионалист, но виждаме, че политически той не се възприема от обществото и от политическите партии. Нека да седнат и да направят едно преходно правителство, на което правителство да дадат мандат да свърши определена работа, а през това време парламентът да не се разпуска, улицата да продължава да оказва натиск върху парламента, защото явно парламентът може да работи само,, когато има натиск от обществото. Да напишат съответните закони, да направят съответната конституция или проект за нова конституция. И на България е необходимо нови избори с Велико народно събрание за нова конституция, за нови взаимоотношения. Тук е мястото да кажем, че ако президентът днес имаше съответните правомощия, ние нямаше да стигнем до тази патова ситуация, в която сме в момента. И затова България извървя своя 23 годишен път на прехода. В тези 23 години видяхме, че онази конституция, която беше направена под креатурата на БКП и ДС вече не работи за България и е необходима нова конституция. Всички тези слабости на досегашната конституция да се махнат. Едновременно с изборите за Велико народно събрание нека президентът да инициира референдум и да се избере, да се каже дали на България е необходима президентска република или парламентарна република с разширени правомощия на президента. Но президентът да има по-активна роля, защото виждаме, че в кризисни ситуации, когато има яростна конфронтация между политически партии, президентът остава единственият стожер на държавността.

    – Повече функции на президента?

    – Задължително.

    – Прекали ли, ако погледнем в детайли причината за това твърде скоростно недоволство веднага след избора на ново правителство, ДПС с мерака си за власт? Защото ако в София се вика „червени боклуци“, то в страната недоволството е основно срещу областни управители, излъчени от ДПС. Има ли опасност точно по тази нишка да ескалира напрежението?

    – Благодаря за този въпрос. Ще използвам случая да призова всички, които протестират срещу ДПС и срещу турците. Нека да направят разграничение между ДПС и турците – това не е едно и също нещо. Моето семейство също е на протестите в София. На протестите има стотици турски семейства, стотици помашки семейства, мюсюлмани. Бъдете сигурни, че турците в България на 99% подкрепят протестите в страната и протестиращите и са с тях. Но аз ще отида малко по-нататък. Преди два дена получих имейл от един изселник от Измир, който каза: „Съберете се и направете необходимото, за да дойде 10 ноември сред турските среди, защото за тях още 10 ноември не е дошъл“. Това беше изключително трогателно и вярно. Колкото до властта, не е необходимо някой да гадае кой управлява и с чии мандат се управлява страната. Ако постфактум мандатът е на БСП, Сергей Станишев каза откровено на кого е правителството. Правителството не е на ДПС, правителството е на Ахмед Доган, лично. И ако някой си мисли, че някой друг е лидерът на ДПС, той много се лъже.

    – Някои казаха: „Местан допусна такъв гаф, който и Доган не би направил“, прехвърляйки решението за Пеевски на новия председател на ДПС.

    – ДПС няма нов председател, ДПС има нов изпълнителен директор. Председателят си е същият. Дайте да не коментираме и обществото да не бърка тези понятия. Решенията не са вземат нито от централен орган или консултативен съвет. Решенията се вземат еднолично от един човек, който стои в Бояна и си пие уискито.

    Тоест трябва да сме убедени, че решението за Пеевски е лично на Доган.
    Не мога да коментирам нещо, на което не съм присъствал. Не мога да коментирам, но то е толкова неадекватно, че аз направо се чудя как някой може да направи такова предложение

    – Казахте изпълнителен директор. Това означава ли, че партията тотално вече, след n-ти мандат в парламента, но и като представител в изпълнителната власт, се е превърнала в дружество?

    – Когато мина конференцията и имаше смяна на председателя, все пак аз поддържам контакти с почти всички основатели на ДПС, следващият ден се обадих на един от основателите на ДПС, за да му честитя новия председател, новия лидер след толкова години и вижте той какво ми отговори: „Мехмед, ти се занимаваш с бизнес, нека да не бъркаме понятията. Досега нашата партия се превърна в търговско дружество, и то не ООД, а в ЕООД. Досега собственикът на акциите и изпълнителният директор беше един и същ, сега единственото нещо, което стана, че се назначи нов изпълнителен директор, но собственикът на акциите си остава същото лице“. Мисля, че този основател на партията даде ясен отговор на тези въпроси, които задавате.

    – Да, но този ход с Пеевки, който извади хората на улицата, постави под въпрос съдбата на едно току-що избрано правителство. Няма ли в дългосрочен план да постави в изолация ДПС, с дълги последици?

    – Ако ДПС продължава по този начин да работи, изолацията, в която беше поставена, за в бъдеще ще продължава. Вече повече от 7-8 години и аз коментирам и правя всичко възможно да се чуе моят глас за реформиране на ДПС. Това- да смениш един човек с друг човек не значи промяна в партията. Необходима е цялостна промяна на стратегията на развитие и на работа на самата партия. Без реформиране на партията няма как тя да бъде желан и предвидим партньор.

    – Ще простят ли на ДПС нейните избиратели това, което се случи – партньорството, макар и негласно, с „Атака“ в Народното събрание?

    – Аз не знам, защо излиза Лютви Местан и казва: „Ние спечелихме изборите“. ДПС тотално загуби изборите за парламент. Не може от 610 000 гласа да си паднал на 400 000 гласа и да кажеш, че си спечелил изборите. Извинявайте, но от това по-голям гьонсуратлък няма. Но този човек излиза и казва, че е спечелил. Аз разбирам, но поне да се запазят резултатите. Не може тотално младите да напускат, не искат да гласуват за партията, и ти вместо да търсиш причината за това – защо хората не искат, от твоята религия, да гласуват за теб, ти да излизаш и да парадиращ, че си спечелил.

    – Младите ли основно напускат?

    – Основно младите в ДПС полека-лека се дърпат. Те не се отдръпват от ДПС, те се отдръпват от своите лидери и от тяхната политика. Друг е въпросът, че нито една друга политическа формация не им предлага участие в обществено-политическия живот на страната. И аз имам големи надежди в това, което поне предстои да възникне в страната – някакво дясно, ако изкристализира такова, в това дясно да намерят място и турската и мюсюлманската общност, да се върнем пак към 90-те години – там, където трябваше да бъде мястото на ДПС – като част от демократичната общност на страната.

    – Има ли риск от етническо напрежение? Как хората приемат по места тези крясъци срещу представителите на ДПС в областните управи? Това създава ли по места проблеми?

    – Не, не създава, защото хората ни подкрепят също. Вижте, има един страх в тези хора, които са останали. Една част гласно, друга негласно, всеки го съобщава, че не приема тази политика да се води по този начин. Защото турците и помаците в страната, цялата мюсюлманска общност, не са по-богати от своите събратя. Напротив, при тях безработицата е най-голяма, в тези региони няма почти никакви работни места. Тези хора са докарани не до прага на бедност, а до прага на пълна мизерия. За голяма част единственото препитание в тези населени места, в тези общини са програмите за временна заетост през кметствата. ДПС използва именно тази програма, за да може чрез програмата, чрез държавни средства да контролира тези хора. Тези хора за малко пари са готови, само и само да работят, да имат препитание. Те искат да се развиват, те не искат социални помощи, те не искат социални подаяния, те искат да работят. Искат чрез честен труд да печелят.

    – Слушах вчера, че дори хората, които са търсели алтернативен поминък през последните години, тази година са се върнали към тютюна – част от Гоцеделчевско. Миналата година цените са били по-прилични, това ги е върнало отново да опитат да отглеждат тютюн, макар да имаше опити да се намерят алтернативни култури там. Усещате ли, има ли разделение на провинцията от София при тези протести? Тук се говори колко умен, красив, интелигентен е протестът. Тази емоция отсъства в страната. Дали само защото хората живеят по-зле там?

    – Наистина хората в провинцията живеят много по-зле, отколкото хората в големите градове като София, Варна, Пловдив, Бургас и така нататък. В малките населени места възможността един човек, който е останал безработен, да си намери работа, е почти нулева. Ако там се затвори едно работно място, не се разкрива ново. В този смисъл хората са изключително подтиснати. Но софиянци трябва да бъдат сигурни и убедени, че макар и да не протестират, тези хора са заедно с тях и подкрепят този протест. Аз пак ги призовавам – нека на протеста всички протестиращи да не допуснат провокатори, които да издигат лозунги, които да навеждат до етническо разделение, етническа вражда и етническа омраза. Турците, помаците в България подкрепят протестите, те са за реформиране на цялото общество и те са със своя глас го показаха на последните парламентарни избори, че желаят същата промяна. А преди следващите избори, бъдете сигурни, че тази промяна със своя глас ще я дадат още по-осезаемо.

    – Тоест все по-ниска подкрепа за ДПС прогнозирате. Но смятате, че нови избори биха били какво – разход и завъртане на рулетката в рамките на сега съществуващите партии на статуквото?

    – Новите избори няма да възпроизведат нищо по-различно от сега съществуващите. Може да сменят една партия с друга, но системата няма да бъде променена. На България й е необходима тотална промяна на системата на взаимоотношенията между институциите и различните власти в страната.За това е необходима нова конституция и затова не трябва да се бърза. Необходим е обаче консенсус, необходимо е спокойствие. Призовавам ГЕРБ и представителите на БСП, в името на държавата, в името на България, нека да не се мразят толкова, нека да преодолеят различията и да седнат на масата и да измислят нещо смислено за бъдещето на тази държава. Нека президентът да не бъде само арбитър, а да бъде обединителят, човекът, около който ще могат да се съберат всички политически формации, за да направят нещо смислено за държавата. А най-смисленото е консенсусно правителство, което да се възприема и от синдикатите, и от работодателите, и от политическите среди. Нека всеки да направи своята отстъпка, защото без отстъпки няма да стане, но ясно да се каже на протестиращите, че това правителство ще има ясен мандат, в който парламентът ще направи съответните закони, включително проектът за нова конституция, нов изборен кодекс, където гражданското общество да има по-силна роля, да има контрол над политиците и да се върви към една нова и модерна България. Нека политиците да бъдат сигурни, който разчита на това, че протестиращите ще отидат на море и протестите ще се отложат, значи не е в час и не познава характера на самите протести. Те не са докарани с автобуси, хората излизат доброволно и си искат държавата обратно от политиците.

     

  • Учени откриха нещо невероятно в ядрото на клетката
    Учени откриха нещо невероятно в ядрото на клетката. На снимката – митохондрия – биоенергийна станция на живата клетка. Всяка клетка съдържа от 50 до 5000 митохондрии.

    Колектив от биофизици направи ново откритие, свързано с ядрото на клетката

    Допреди известно време се знаеше, че клетката има свое електромагнитно поле, разположено върху мембраната, а отсъства във вътрешността на живата клетка. Екип от учени от американския университет в град Мичиган откри нещо ново във връзка с електрическото поле в клетката. Те откриха, че в ядрото на живата клетка има електромагнитно поле с изненадващо големи стойности. Екипът, ръководен от професора по химия Роул Коупълман, проведе експеримент, от който се установи, че вътре в ядрото на живата клетка има електромагнитно поле с потенциал малко по-голям от 15 млн. волта на метър. Това прави около 5 пъти повече от напрежението на мълниите.

    Това е невероятно много, но все пак вътре в клетката не е същото, както това, което ние ползваме в бита. Не е известен механизмът, който създава полето, и ще има доста време още да го изследват учените биофизици по целия свят, пише сайтът biotele.com и българският сайт svetovnizagadki.com.

    Учените от Мичиган измислили начин как да се измери електромагнитното поле вътре в клетката. Те създали волтметър от наночастици, който успели да вкарат вътре в плазмата на живата клетка. Той е направен на базата на бои, които се оцветяват в определен цвят в зависимост от напрежението. Когато вкарат тези бои в клетката, те се променят от зелено до червено, и така се измерва напрежението, независимо къде е поставен този волтметър – в ядрото или в мембраната. Ефектът се постига от изградените наночастици.

    Учените се надяват чрез тези електромагнитни полета да научат повече за лечението на болести като рака и други тежки заболявания. Размерите на измерваните частици е около 30 нанометра в диаметър. При осветяване със синя светлина, напрежението в клетката кара чувствителните бои да излъчват смес от червена и зелена светлина, а точната честота на излъчваната светлина се влияе от силата на местните електрически полета, което позволява на учените да измерят тези области.

    Много загадки се откриват в клетките на живите организми. Възниква въпросът как е възможно те да са създадени? Възможно ли е от само себе си да са възникнали, или някоя разумна сила е създала всичко това, което е невероятно сложно. Още през 19-ти век Луи Пастьор е доказал въз основа на своите опити, че е невъзможно живот да произлезе от мъртва материя, а живот се поражда само от живот, следователно стигаме до извода за Интелигентния Дизайнер, до което заключение са стигнали много други учени и са отхвърлили еволюционната теория на Дарвин като несъстоятелна. В интерес на истината световният елит се стреми това да не се знае от хората и затова все още се налага тази теория като общоприета.

    Не може толкова сложни клетки като тези на човека и на другите организми да са възникнали от само себе си, без намеса на Интелигентен Дизайнер, или с други думи казано – Бог. Тази теория за Интелигентния Дизайнер се подкрепя от Айнщайн, Блез Паскал и други велики учени.

    В Библията се казва, че творението говори чрез своята сложност за Един Творец, който го е създал.

    Източник:  Lechitel.net

  • „Икономист“: Задават ли се нови избори в България?

    В материал за протестите в България влиятелното британско издание „Икономист“ се пита дали страната не е пред прага на нови предсрочни избори. Разказвайки за протестите в София, насочени срещу корупцията по високите етажи на властта и продължаващи вече 10 дни, „Икономист“ обобщава, че само 3 седмици след сформирането му новият български кабинет е изправен пред съдбата на стария.

    Само преди 4 месеца подобни протести принудиха предишното консервативно правителство да подаде оставка, припомня изданието. Цитира се настоящия премиер Пламен Орешарски, според когото това е най-тежкото начало за български кабинет в последно време.

    Протестите тръгнаха от серия съмнителни назначения, най-спорното от които е това на Делян Пеевски – през 2007 г. уволнен от поста заместник-министър и разследван по обвинения за изнудване и корупция, но впоследствие оневинен.
    Цитира се и президентът Росен Плевнелиев, заявил, че е загубил доверие си в кабинета след назначението на Пеевски. „С разрастването на протестите Орешарски призна, че назначението е било грешка и то бе отменено от парламент“, отбелязва „Икономист“.

    Протестиращите искат оставка на правителство и нов изборен закон, позволяващ и на по-малки партии да влязат в парламента. В повечето случаи протестите са мирни, като към протестиращите непрекъснато се присъединяват известни актьори, писатели, музиканти.

    „Никой не управлява сега кораба, потъвал от десетилетия“, обобщава ситуацията Михаил Въжаров, маркетинг специалист. Джъстин Томс, мениджър в София, пък отбелязва, че протестите са „срещу хора, които трябва да са в затвора, а вместо това са назначавани на висши държавни постове“.

    Допитване на „Алфа рисърч“ сочи, че 80% от българите подкрепят протестиращите. „Широката подкрепа прави ситуацията изключително тежка за кабинета“, коментира Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията в София.

    Източник:  БГНЕС

  • Возможность экстрадиции

    Марк Болдырев, Iuris-civilis.ru

    .

    Гергана Chervenkova с одним из ее детей до ареста. Он находится в предварительном заключении в Софии в течение почти 50 дней.
    Гергана Червенковa с одним из ее детей до ареста. Она находится в предварительном заключении в Софии в течение почти 50 дней.

    Республике Болгария в суде апелляционной инстанции рассматривается дело о выдаче гражданки Болгарии Герганы Червенковой по запросу США. где её подозревают в участии в преступной группе лиц, продававших вещества, оборот которых ограничен именно в США. Совсем не так давно США требовали у КНР выдачи Эдварда Сноудена, которого обвиняют в США в ряде преступлений, ни одно, правда, из которых в реальности не может являться основанием для экстрадиции. Затем США обратились с такой же просьбой к Российской Федерации. Но что там думал Китай и о чём Китай размышлял при получении подобной просьбе — не знаю, а то, что, такая просьба, обращённая к России, выглядела, мягко говоря, по-идиотски — несомненно. Причём настолько несомненно, что не имеет значения при этом кто в России находится у власти: даже самые лояльные к США варианты полностью исключали выдачу последним из России человека за строго национально квалифицируемые преступления, не имеющие никакой общемировой общественной опасности. Даже как раз наоборот.

    Разумеется, и Россия и Китай занимают существенно иное положение на политической карте мира, чем, скажем, Республика Болгария1, но, между прочим, стоит отвлечься от сугубо политических вопросов, на которые можно смотреть и так и эдак в зависимости от интереса, и перейти куда как к более определённым вещам: к юридическому аспекту выдачи человека одним государством другому.

    В своём рассуждении я буду исходить из чисто либеральных оснований. Даже если это кому-то и не нравится. Я полагаю, что высшей целью существования государства вообще является признание, защита и гарантирование прав человека и основных свобод. Причём, объём этих свобод и прав, однажды признанный государством, не может быть произвольным образом им же сужен. Для того, чтобы лишить человека какого-либо права, которое у него было, если это право носит субъективный характер, совершенно недостаточно желания органа государственной власти или всех его органов вместе взятых. Кроме того, я полагаю недостаточным при этом даже мнения или воли всего народа или даже всего населения Земли. Подчёркну ещё раз: эта позиция, которая резко расходится как со всеми просоциальными или прогосударственными позициями вместе взятыми по всему спектру — от левых до правых. Но если строго придерживаться Конституции РФ, то как раз высказанная мною позиция и окажется конституционной.

    Обратим теперь своё внимание на то обстоятельство, что государство несёт на себе обязательства не только в силу конституции, которой такие обязательства возлагаются на него, а и в силу тех или иных международных договоров, которыми уже государство берёт на себя обязательства добровольно. Причём каждый раз, когда государство действует, оно обязано исполнять все свои обязательства прежде всего таким образом, чтобы не нарушить ни одно из них. А вот как быть в случае, когда они вступают в противоречие? Вот в этом случае придётся выстраивать источники обязательств в некоторую иерархическую систему, которая как раз будет зависеть от точки зрения. С либеральной точки зрения самыми ненарушимыми, самыми юридически сильными являются права человека и основные свободы. Подчеркну ещё раз: с точки зрения ст. 2 Конституции РФ это обстоит точно так же.

    Гергана Червенкова в здание Дворца правосудия в Софии, 21 июня 2013.
    Гергана Червенкова в здание Дворца правосудия в Софии, 21 июня 2013.

    Однако вернёмся к случаю экстрадиции. В случае Герганы Червенковой речь идёт об экстрадиции гражданки Болгарии в иностранное государство, где она, к слову сказать, вообще никогда не бывала. Ситуация диковатая, потому что лично я не могу понять — для чего мне вообще нужно гражданство, если оно только ограничивает меня в личных правах, но никак не защищает.
    В чём ограничивает?

    Ну, например, в том, что как иностранец я могу получить политическое убежище, а вот как гражданин государства — нет. Но в случае с Герганой Червенковой дело усложняется тем, что в Конституции Республики Болгария в статье, которая говорит о невозможности выдачи гражданина Болгарии иностранному государству, имеется исключительная оговорка о том, что такая выдача, впрочем, возможна, если это предусмотрено международным договором, подписанным Болгарией, ратифицированным в Болгарии и опубликованным в ней. А с США такой договор есть.

    Но давайте не будем также забывать, что Республика Болгария связана и другим международным соглашением: ЕКПЧ. И в соответствии с этим соглашением это государство также взяло на себя вполне определённые обязательства. И эти обязательства весьма серьёзные. Республика Болгария, например, гарантировала любому под её юрисдикцией, что этот самый «любой» имеет возможность осуществить обращение в ЕСПЧ, и решение ЕСПЧ будет обладать прямым юрисдикционным действием для Болгарии. Обратим внимание на то, что США не являются стороной ЕКПЧ, и те, кто находятся под юрисдикцией США, не имеют возможности обратиться с жалобой в ЕСПЧ в отношении США. Почему? Да ровно потому, что юрисдикции в США ЕСПЧ не имеет. Следовательно, передавая Гергану Червенкову помимо воли последней под юрисдикцию США, — а именно в этом и состоит экстрадиция, — Республика Болгария государственной властью лишит Гергану Червенкову права обратиться в ЕСПЧ против страны, под юрисдикцией которой она будет находиться. Фактически это означает, что Республика Болгария без согласия Герганы Червенковой в этом как раз случае снимет с себя обязательства гарантировать Гергане Червенковой соблюдение её прав и осуществление свобод, предусмотренных ЕКПЧ. А такое одностороннее действие государства. направленное на освобождение себя от обязательств, является юридически недопустимым.

    Тогда что ж? получается, что эти два международных соглашения, в которые вступила Республика Болгария, противоречат друг другу?
    Дело в том, что соглашение с США предусматривает лишь возможность экстрадиции лиц, находящихся под юрисдикцией республики Болгарии, но не обязывает последнюю проводить такую экстрадицию. А вот ситуация с ЕКПЧ явно обязывает заниматься гарантированием всего объёма прав и свобод, которые этой Конвенцией предусмотрены. Следовательно, отказ в выдаче США Герганы Червенковой именно на том основании, что Республика Болгария не имеет права лишить человека гарантий, которые она обязана дать последней на основании ЕКПЧ, не может быть расценён как нарушение соглашения с США. Именно потому, что последнее предусматривает только возможность2, а ЕКПЧ фактически налагает запрет.

    Но обратим теперь внимание, что рассматривая вопрос экстрадиции Герганы Червенковой и выстраивая вывод, я никак не привязывался к её гражданству. Я фактически исходил из того тезиса, — и только из него! — что государство никаким образом не имеет права лишить человека, человека, а не обязательно своего гражданина (NB), тех гарантий, которые этот человек имеет, находясь под его юрисдикцией. А вот из этого как раз следует весьма и весьма неожиданное правило.

    Звучит оно так:

    государство-сторона ЕКПЧ не имеет права выдать человека, находящегося под юрисдикцией этого государства, если при этом этот человек подпадает под юрисдикцию государства, не признающего юрисдикции ЕСПЧ и не являющегося стороной ЕКПЧ.

    А вот это, поверьте, весьма неожиданно для многих. Почему? А потому, например, что Россия не имеет права выдавать никого в Узбекистан или Китай, даже граждан этих государств, а также и выдача, скажем, Королевством Швеция в США полностью исключена. И я вовсе не уверен, что в подобном ключе вообще юристами ставился вопрос.

    .


    1. Хотя лично я считаю, что каждый народ и каждая страна сама выбирает себе место на политической карте мира. А если не хочет выбирать, то ей выбирают другие.
    2. А не обязанность!
  • Председателят на ДАНС не трябва да е подслушвал журналисти

    Новият председател на ДАНС трябва да е човек, който няма навика да шпионира журналисти, се казва в позиция на неправителствената организация „Репортери без граници“.

    Още през февруари 2009 г. в доклад на „Репортери без граници“ се критикуват някои практики в ДАНС, в това число незаконно подслушване на телефони на журналисти. Във връзка с това организацията сега изразява загриженост, че все още не е назначен председател на агенцията, от която се очаква да се бори срещу корупцията и организираната престъпност.

    „Настояваме българските правителство и парламент да отделят необходимото време, за да разгледат кандидатурите за председател на ДАНС. Не трябва да има и капчица подозрение, че новият шеф на агенцията е бил пряко или косвено замесен в шпионирането на журналисти, тъй като това би повлияло негативно върху работата на ДАНС“, отбелязват от неправителствената организация.

    „Още през февруари т.г. бившият премиер Бойко Борисов заплаши, че ще отвори досиетата на журналисти с оглед предоставяне на „допълнителни доказателства“. Ако такива досиета наистина има, това трябва да бъде сторено, за да бъде възстановено доверието между журналистическата гилдия и институциите„, коментират от „Репортери без граници“.

    Организацията настоява премиерът Пламен Орешарски да публикува записите от т.нар. операция ”Галерия“. „Това е особено важно, тъй като всички аспекти на този случай трябва да бъдат трезво анализирани. Последните две правителства обещаха да публикуват записите, но никога не го сториха“, казват в заключение от „Репортери без граници“.

    Прочулият се с аферата ”Галерия” по време на тройната коалиция Владимир Писанчев в момента е изпълняващ длъжността председател на ДАНС и е сред спряганите имена за постоянен шеф на службата. В рамките на скандалната разработка „Галерия“ ДАНС е събирала неправомерно информация за хора, фирми и медии, включително разпечатки на телефонни разговори.

    Писанчев категорично отказва да коментира скандала, като преди седмица заяви лаконично, че за това оперативно дело можела да говори само прокуратурата.

    .

    Източник:  Mediapool

  • За тези, които ще пътуват с кола до БГ скоро – пригответе се

    Живея в Западна Европа, завчера пътувахме със семейството до България. Почти 2500 км нон стоп.

    Пътувахме бързо и стегнато, сменяме се на волана,за 18 часа стигнахме Калотина. Там традиционно ни посрещна опашка, мудни смотани служители на ГКПП, забавиха ни почти 1 час. Влезнахме в България към полунощ, имаше буря – тежък дъжд и изпарения над асфалта. Нулева маркировка, мрак и дупки. В сравнение с Европа, дори със Сърбия – трагедия!

    Бавно бавно, заобиколихме София и излизаме на магистрала „Тракия“ до караулката! Там за зъл късмет бяхме последна кола в една колона, и към нас се втурна един тлъст – не мога дори да го нарека „полицай“, някаква карикатура на полицай!

    Документите! – Даваме всичко, колата е нова, регистрации, застраховки, винетка, гуми, всичко е безукорно.

    Гледа, сумти, наднича… Другият плужек в патрулката гледа с вид отегчено прасе. Няма за какво да се заяде. Викам:

    – Още от нещо да имате нужда?

    – А!!! Светят ви всички фарове!“ – вика. Казвам:

    – Естествено, нали в България фаровете са задължителни, камо ли през нощта?

    – Да, обаче ви светят и фаровете за мъгла!!!

    Обяснявам: – Минахме през бурята, имаше изпарения над асфалта, много лоша видимост, затова светят.

    – Тука – вика – няма буря, видимостта е отлична, така вие пречите на останалите участници в движението!

    (Колата ми има фабрични, обикновени фарове за мъгла. Нито са някакви мощни халогени, нито нещо заслепяват повече от самите фарове по-горе…)

    – Кво правим сега?

    Аз се чудя да се смея ли, да рева ли… Изминах цяла Европа, прекосих 7 държави, и накрая да попадна (отново) на нашите олигофрени… Стоят двамата шопари в патрулката и ме чакат. Чаках ги да напишат фиш около двадесет минути… Така и не получиха това, което са очаквали от мен.

    След като три пъти ги попитах, кога най-сетне ще получа фиш, благоволиха да го напишат –  „за включени допълнителни светлини без условия за ползване“ 30 лв.!

    Имената на тези шопари са ВАЛЕНТИН ГЕОРГИЕВ – този, който ме глоби за това, че фаровете ми светят през нощта, а шопарът в патрулката се казва, ако добре разбрах – Веселинов, или нещо такова. Патрулката на тези креатури – срам за МВР, е СА 6462 ММ, действието е на КП „Враня“ , полунощ на 23.06.2013 г.

    Докато кибичеха в патрулката 15 минути и се ослушваха да им бутна нещо, си позволих да им снимам колата със смартфона и светкавица блесна; те невъзмутими, даже не ми направиха забележка. Казаха, че „били свикнали да ги показват по медиите„.

    .

    Vlado Popov

    Източник: Фейсбук

  • Плевнелиев: Изборът на Сидеров е не по-малък скандал от този с Пеевски

    Скандал, граничещ с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, е изборът на Волен Сидеров за председател на парламентарната комисия по етика, заяви президентът Росен Плевнелиев.

    „Това е демонстрация към цялата нация. Кой ще бъде този, който ще е символ на етиката“, коментира държавният глава.

    По думите на Плевнелиев политиците непрекъснато прескачат границата на поносимостта. Това основателно предизвиква гражданското недоволство.

    „Как аз разбирам искането на протестиращите с едно изречение. Хората казват много ясно: „Оттук нататък, независимо кое ще е правителството, има една бариера, има един праг, който не трябва да се прекрачва“, обясни държавният глава.

    Президентът обвърза назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС с избора на Волен Сидеров за председател на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

    „Бих искал да насоча вниманието на всички нас – и като директно избран от българските граждани президент мога да говоря и ще говоря, не по-малък скандал според мен е изборът на Волен Сидеров за председател на комисията по етика. Извинете, това е демонстрация към цялата нация – кой ще бъде този, който ще бъде символ на етиката в българския парламент и пред българската нация. Аз очаквам да бъде адресиран спешно и този проблем, очаквам да бъдат поети ясни ангажименти“, добави президентът.

    „Надявам се всички политици отговорно да вземат своите решения и ангажименти, за да се успокои обстановката в страната, посочи той. Очевидно е, че сме в нова страница на българската политика, отворена от гражданите, а не от политиците, и трябва да влезем в този нов етап на българска политика заедно с гражданите и в техен интерес“, отбеляза държавният глава.

    По думите му изходът е в съвместните усилия на много институции да се обърнат към проблемите, които протестиращите поставят, и да дадат решение, защото все още не са поети конкретни ангажименти и не е даден ясен сигнал как ще се реагира на исканията на протестиращите.

    В следващите дни Росен Плевнелиев започва серия от срещи след проваления от Волен Сидеров миналата седмица Консултативен съвет по национална сигурност.

    Държавният глава ще разговаря за възстановяване на обществения диалог с представители на парламентарно представени партии и политически сили извън Народното събрание.

    Източник:  Dariknews.bg

  • Протест в Чикаго под надслов „Той не умира“

    Вчера в Българската православна черква „Света София“ в Чикаго се проведе протест, организиран от Македонска патриотична организация „Пирин“, под наслов „Той не умира“. Поводът за протеста бяха опитите за премахването на произведения на Христо Ботев, Захари Стоянов, Пейо Яворов, Никола Вапцаров и Димитър Димов от програмата по български език и литература в българските учебници и училища. Другата важна цел на инициативата бе оказването на морална подкрепа към протестиращите в България.

    Репортаж на BG7 TV

  • Абсурд: Методиката на ЦИК дава мандати и при нула спечелени гласа

    cikАко в МИР 5 – Видин ДПС бяха получили 1 глас, щяха да получат мандат – обяви вчера Лютви Местан. Във Видин ДПС получи реално 474 гласа, което е нов рекорд за цената на депутатско място.

    Теоретично рекордът може да е абсолютна нула и мандат да се получи в даден МИР без нито един глас, показва симулацията на изборния софтуер, публикуван от Биволъ.

    Ако във Видин ДПС имаха нула гласа, пак биха получили мандат. Същата е ситуацията и в София (МИР 23 и МИР 24).

    Още месец преди изборите Биволъ алармира (както и Еврочикаго, вж тук – бел.ред.), позовавайки се на проф. Любомир Гаврилов и д-р Стефан Манов от Временните обществени съвети на българите зад граница, че методиката на ЦИК е проблемна.

    Неин автор е завършилия в Беларус проф. Калинов от квотата на ГЕРБ в ЦИК. Така наречения „калинчи код“ е математически неиздържан и води до абсурдни ситуации като гореописаната. Методиката беше обжалвана безуспешно от Стефан Манов и беше приложена за пресмятане на мандатите на изборите.

    Проф. Гаврилов, д-р Манов и компютърният специалист Делян Делчев създадоха свободна и лесна за използване програма за изчисляване на изборните резултати според методиката на ЦИК. Както личи и от изказването на Местан, софтуерът публикуван на страницата на Биволъ е активно използван от политиците за техните сметки.

    За да проверите сами как се получават мандати в райони без нито един спечелен глас, направете следното:

    1. Отворете страницата https://www.bivol.bg/bg-elections-code.html

    2. Натиснете на бутона Избори 2013

    3. В получената таблица въведете в МИР 5 за ДПС 0 гласа вместо 474, в МИР 23 – 0 гласа вместо 1154 и в МИР 24 – 0 гласа вместо 1129.

    4. Натиснете на бутона Калкулирай

    5. Погледнете спечелените мандати от ДПС в крайната таблица след края на калкулацията. ДПС получава по един мандат и в трите МИР, където има нула гласа.

    .

    Източник:  Биволъ

  • Според Костов уличните протести не могат да произведат политическо решение

    Протестите свалиха Борисов, могат да свалят Станишев, да върнат Борисов на власт и после да го махнат отново. Те обаче „не могат да произведат политическо решение на нито един проблем на гражданите“. Това каза Иван Костов в доклада си по време на Националното събрание на ДСБ, на което той и цялото ръководство на партията подават оставка.

    image.php„Всяко очакване и натоварване на улицата да вземе политически и управленски решения, я обрича на провал.

    Протестиращите са граждани, не политици. Промяната на Изборния кодекс няма да попречи на днешните парламентаристи да управляват, каза още Костов.

    Той призова делегатите да обърнат внимание не само на вътрешната политика на ДСБ, но и „да се ориентират“ към напрегната обстановка в страната. „След последните избори за първи път в новата ни история повече от половината български граждани останаха непредставени в парламента – активните, образованите, работодателите. Те искат да бъдат чути, не позволяват да ги лъжат. Арогантните назначения на Станишев и Доган и скандалите на Сидеров и Борисов сринаха доверието. Отсъства публичен диалог. Има разминаване между интересите и очакванията на гражданите и користните интереси на управляващите. Този драматичен конфликт пълни улиците няколко дни“.

    Според него нито една от четирите парламентарно представени партии не може да покаже решение на кризата и всички те представляват чужди за гражданите интереси.

    Костов подчерта, че политическата дестабилизация на страната няма да бъде преодоляна докато не се създаде десен реформаторски блок,

    който „да отвоюва властта от мафията и да я върне на гражданите“.

    „Истинската реформаторска десница трябва да върне високите европейски критерии за многопартийна демокрация и почтено служене на хората. И да ги постави пред искащите да се очистят от мафията партии.

    Предишната десница се разпадна преди изборите от собствената си слабост и от слабост към парите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Протестите на хората, новите възможности за формиране на истинска демократична и непримирима към мафията и олигархията реформаторска десница са предизвикателство към ново ръководство на ДСБ, каза Костов.

    Всички днешни ръководства на управляващите и опозиционните партии не само са свързани, те са част от мафията, сред тях са олигарсите, подчерта той.

    Тяхното политическо поведение отговаря на природата им. То е съвсем просто: „Ти си на власт, аз викам, че крадеш и рекетираш, после аз крада и рекетирам – ти викаш“.

    Цялата съпротивителна енергия на ДСБ трябва да бъде насочена срещу тях и да не се разсейва по цели извън тези партийни ръководства. Това са Сакскобургготски, Доган, Първанов, Станишев, Борисов и Цветанов, препоръча той.

    Според Костов проблемите на България се задълбочават от пълната незаинтересованост и от там неадекватност на европейските и атлантически лидери.

    „ЕНП атакуват Станишев и не искат да видят истинското лице на Бойко Борисов. ПЕС атакуват Бойко Борисов и не искат да си дадат сметка колко зловеща роля е изиграл, а и сега играе Сергей Станишев. Г-н Барозу казал на парламентарните партии да се разберат помежду си. Та те са се разбрали и от това произтичат нашите беди“.

    Вече сме в период, в който можем да очакваме ескалиране на политическите рискове в нова правителствена и парламентарна криза.

    Връщането на политиците от тройната коалиция и провалите още в първите им стъпки, дестабилизираха политически страната. Това ще се задълбочава, независимо от продължителността на мандата на тяхното управление, каза Костов. След определен срок

    политическата криза ще предизвика икономическа, финансова и банкова криза в страната, каза още Костов.

    Той и цялото ръководство на партията обявиха, че след изборите на 12 май, че ще подадат оставка на днешното събрание. За нов лидер на партията Костов предложи Радан Кънев.

    „Какво да се прави ще реши нашето ново ръководство на ДСБ. Ние, говоря от името на напускащите ръководството членове, му даваме своето доверие. Ще го подкрепяме с опита и уменията, които имаме. Ще му помагаме тогава, когато поиска съвет и помощ и няма да се намесваме в делата му, без негово желание и инициатива. ДСБ ще има истинско, а не поставено ръководство“, увери днес Костов.

    Източник:  Vesti.bg

  • Внушенията на църквата и икономическият напредък

    В течение на три години – от 2002 до 2005 г., в института „Флетчър“ работят по проект, с название „Културата има значение“. Целта е да се открият причините, поради които дори малката икономическа помощ в определени страни сътворява чудеса, а в други – дори реки от субсидии преминават безследно като вода през пясък. 65 специалисти от 25 държави изработват методика и точни критерии, за да изследват културните предпоставки, които пречат или подпомагат икономическия напредък в 117 държави.

    Един от многото изводи, направени в няколкото книги, издадени в края на проекта, е за огромната роля на религията. Оказва се, че няма значение дали човек ходи на църква или не, дали е вярващ или не – внушенията на изповядваната религия са в основата на семейното възпитание и се предават от поколение на поколение.

    Оказва се, че протестантските, еврейските и конфуцианските общества постигат много повече в икономически план, отколкото католическите, мюсюлманските и православните общества. Ние често обвиняваме някакви свръхсили в глобален заговор, но не им противодействаме чрез повече четене, образование, развиване на умения за работа в екип и т.н. Това каза Миглена Ангелова в своя увод по темата „Внушенията на църквата и икономическият напредък“, по която своите тези развиха психологът Елена Тачева, експертът по публични комуникации Анна Гочева и писателите Петър Делчев и Румен Леонидов.

    На религията й трябват лесно управляеми хора, отбеляза психологът. От Бога се очаква той да дава на бедните, да дава всичко на готово и тогава се обърква знание и вяра- вместо човек да се научи как да постигне своето богатство, той се уповава на Бога.

    Петър Делчев отбеляза, че на преден план от последните 20 години излиза борбата на Европейския съюз, с помощта на неговата конституция с църковността изобщо. Отстъпваме от Бог и на негово място слагаме нов идол – просперитетът и прогресът, заяви той.

    Анна Гочева изрази обратното мнение – че религията е огромна възможност за продажба в най-добрия смисъл на думата.

    Румен Леонидов подчерта, че няма как всички богати хора да са бедни духом и е нужно да има морал и духовност, независимо как се постигат. Това, че живеем в хаос, е заради безбожието, смята писателят. Той сподели, че размишлява над въпроса защо нито една православна държава не е в ред. Вероятният отговор е, че защото пътят към Бога е индивидуален и всеки трябва да го изкачи сам като Еверест.

    Източник:  tv7.bg