2024-07-18

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Провали с човешки имена

    Протестът днес е не просто срещу “заговора Пеевски”, “провокацията Сидеров” или “схемата Цветан Василев”. Протестът е срещу всички онези, които унижават достойнството ни на български граждани, пише Еми Барух в сайта на Дойче Веле.

    .

    чч

     

     

     

     

     

     

     

     

    Има ли предел на политическите провокации? Това, разбира се, не е въпрос. Това е възклицание, реакция на драматичното разминаване между обществените очаквания и прага на приличие, прекрачен за пореден път от 42-то Народно събрание с избора на Сидеров за председател на парламентарната комисия за борба срещу корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

    Отвратително, но факт

    Този индивид, чието име се превърна в запазена марка за неетично поведение, добави още няколко щриха върху образа си на скандален провокатор по време на проваления Консултативен съвет за национална сигурност при президента. Но не лидерът на “Атака” е интересен в случая, а безучастното поведение на Сергей Станишев и Лютви Местан, които не помръднаха, не дадоха знак, че осмислят случилото се, и не изразиха по никакъв начин отношението си към нахалната демонстрация на деструктивност от страна на националиста Сидеров.

    Именно отсъствието на една макар и символична санкция подсказва, че липсва базисен морален рефлекс, без който всяка публична роля кънти на кухо. Волен Сидеров, който нарече десетките хиляди протестиращи „лумпени”, е ярко присъствие в политическата менажерия на днешна България. Показателни са неговите метаморфози в българската публичност – на авансцената наблюдаваме кресливи жестикулации, а зад кулисите прозират безпринципни договорености, пресметливи размени на нечисти услуги, компрометиращи обстоятелства. Станишев и Местан мълчаха, заради липсващия им един глас – гласът на Сидеров, без който техните предложения в парламента няма как да минат. Колкото и отвратително да звучи, той им е необходим.

    Именно тази двойственост на стандартите, това политическо лицемерие се оказа най-трайната характеристика на онези, които кадруваха и в политическите, и в професионалните среди през всичките години на българския преход. Благодарение на тях бяха обезсмислени правилата за кариерно развитие, бяха премахнати критериите, гарантиращи почтена селекция, и беше създаден моделът на мълчаливо покорство, който прогони несъгласните и подчини угодните.

    Да си припомним

    Протестът днес е не просто срещу “заговора Пеевски”, протестът е срещу всички онези, които унижават достойнството ни на български граждани. Да си припомним: “моделът Марковска”, “безсрамието Ирена Кръстева”, “провалът Желева”, “позорът Цветанов”, “нахалството Кокинов”, “хищността Цеко Минев”, “провокацията Сидеров”, “срамът Гугушева”, “схемата Цветан Василев”, “мегаломанията Борисов”…

    Колко много морални провали с човешки имена, колко много „запазени марки“ на българския преход, биографии, които илюстрират ерозиращите процеси в разпадащата се държава. Срещу тях е тътенът на улицата. Седми ден хората скандират: Безсрамници, вървете си!

     

  • Учредиха фондация на името на Пламен Горанов
    Пламен Горанов
    Пламен Горанов

    Фондация на името на самозапалилия се във Варна Пламен Горанов бе учредена в морския град. Той се превърна в символ на символ на протестите срещу ТИМ и управлението на Бойко Борисов.

    Вчера в градската Художествена Галерия във Варна бе отбелязано основаването на фондация „Пламен Горанов“. Събитието бе съпроводено от изложба на 9 от неговите вече публикувани фотографии.

    „След събитията от месец февруари приятелите на Пламен Горанов решихме да създадем фондация на негово име, защото той остави едно великолепно наследство и творчество. Нашата цел е да продължим тази дейност, като естествено нашият символ е Пламен. Най-подходящото събитие за прощъпулник на фондацията е изложбата с негови фотографии“, заяви близката приятелка на самозапалилият се Албена.

    Пламен Горанов се самозапали на 20 февруари в знак на протест срещу ТИМ, подалият впоследствие оставка кмет на Варна Кирил Йорданов и управлението на ГЕРБ.

    След като почина десетки хиляди варненци се стекоха на неговото погребение на 6 март, а на мястото, където той се самозапали беше натрупана грамада от камъни и цветя. Саможертвата на Пламен предизвиква гняв и надежда у българите, написа Франс прес. А австрийският вестник „Дер Щандарт“ го нарече „българския Ян Палах“.

    Източник:  Mediapool

  • САЩ обвини Едуард Сноудън в шпионаж

    Бившият служител на ЦРУ разкри съществуването на тайни американски програми за електронно следене

    Американски прокурори са внесли иск за образуване на наказателно производство срещу Едуард Сноудън, който разкри съществуването на тайни американски програми за електронно следене.

    Сноудън е обвинен в шпионаж, кражба и злоупотреба с правителствена собственост.

    И трите обвинения се наказват с до 10 години затвор.

    САЩ са поискали от Хонконг да задържи бившия подизпълнител на Агенцията за национална сигурност с временна заповед за арест, пише вестник „Вашингтон пост“, който пръв съобщи новината за обвиненията, която по-късно бе официално потвърдена.

    Искът срещу Сноудън с дата 14 юни е внесен в съда на Източния окръг на щата Вирджиния, където се намира централата на доскорошния работодател на Сноудън – консултантската компания „Буз Алън Хамилтън“. Сноудън се укрива в Хонконг.

    Внасянето на иск дава възможност на американските власти да съдят Сноудън и за искат екстрадирането му от Хонконг.

    Сноудън може обаче да оспори искането пред съда с аргумента, че е преследван по политически причини.

    Делото вероятно ще стигне до Върховния съд на Хонконг и ще се проточи много месеци, смятат наблюдатели.

    Между САЩ и Хонконг има договор за екстрадиция, но в него се прави изключение за политическите въпроси, към които по традиция спада шпионажът.

    Какви са обвиненията срещу Сноудън стана известно в момент, когато президентът Барак Обама се срещна в Белия дом с представители на гражданското общество, за да ги увери, че американските специални служби не подслушват телефонни разговори и не преглеждат електронната поща на американските граждани.

    Срещата на Обама с членове на Надзорния съвет по въпросите на правата и гражданските свободи продължи един час.

    Независимата организацията е създадена през 2004 г. от Конгреса на САЩ по предложение на президента. В съвета влизат пет души.

    Източник:  Vesti.bg

  • Орешарски назначи агент на Шесто управление за областен управител на София

    Премиерът Пламен Орешарски назначи агент на Шесто управление на ДС за областен управител на София – град. Това е депутатът от БСП в 42-то Народно събрание Росен Малинов. Той е един от четиримата сътрудници на комунистическия репресивен апарат, който БСП вкара в новия парламент.

    .

    Христо Христов, desebg.com

    Снимка:  livenews.bg
    Снимка: livenews.bg

    През април тази година комисията обяви официално неговата принадлежност в качеството му на кандидат за народен представител, издигнат в 24-и МИР-София.

    Малинов (1955) е вербуван като съдържател на явочна квартира „ЛЮЛЯК” от Шесто управление на ДС за борба с срещу идеологическата диверсия през 1988 г. Той е сътрудничил на отдел 03 на Шесто, който е натоварен с борба срещу „подривна дейност на противника по направление на религията, ционизма, белоемигранти, арменски национализъм и свързаните с тях задгранични центрове”. Досието на „ЛЮЛЯК” е унищожено през май 1990 г., както повечето материали за явочните и конспиративни квартири.

    От 1999 г. до май 2013 г. Росен Малинов е общински съветник в Столичния общински съвет от групата на левицата. Роден е през 1955 г. в София. Завършил е педагогика и история в СУ „Св. Климент Охридски”.

    С това назначение премиерът Пламен Орешарски продължава порочната практика през последните години ръководствата на областните управи да бъдат окупирани от сътрудници на комунистическите тоталитарни служби.

    Статистиката показва, че за при управлението на тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ (2005-2009) общо 11 агенти са били назначени от тогавашния премиер Сергей Станишев на постове областен управител и зам.-областен управител.

    При управлението на ГЕРБ (2009-2013) премиерът Бойко Борисов е назначил 7 сътрудници на ДС за областни управители, по голямата част от които са щатни сътрудници, офицери от Държавна сигурност. Такива бяха областните управители на Враца, Перник, Варна (двама), Бургас, Сливен и Русе.

    Последното назначение е през октомври 2012 г. на областния управител на област Варна Коста Базитов, разкрит неотдавна като нещатен сътрудник на Областното управление на МВР-ДС във Варна от 22 септември 1989 г.

    Сътрудниците на ДС – областни управители са в директен конфликт на интереси, заемайки тези постове. Това е така, тъй като областните управи издават удостоверения за обезщетения на пострадали от комунистическия режим по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Не са един или два случаите, когато областните управи са възпрепятствали получаването на необходимите документи от страна на репресирани граждани.

    Премиерът Орешарски вече назначи по-голямата част от областните управители, но остава да определи лицата, които ще оглавят още пет областни управи. В Брюксел вчера той заяви, че изискванията за хората във втория ешалон на властта, включително и областните управители, е те да са професионалисти. До момента той не е коментирал отношението си към допускането на хора, свързани с репресивния апарат на БКП на ръководни постове в управлението, но с такива назначения като това на областния управител на София Росен Малинов очевидно не е против.

    Предстои комисията по досиетата да извърши официална проверка не само на новите областни управители и техните заместници, но и на кабинета Орешарски – министри и зам.-министри.

    .

  • Планът „Сидеров“ с „криминалните банди“, който „ignorevolen“ провали

    Атакистът прави опасен опит да конфронтира футболни агитки чрез платена схема и манипулации

    .

    Борис Митов, Mediapоol

    Снимки: sanctorlegum.com

     

    „Искам да се обърна към медиите, които са съучастници към престъпници, да се отдалечат, тъй като те подбуждат престъпници през цялото време, т.нар. протести, криминални банди. Полицията спи през това време, нищо не прави, а само осъществява репресии срещу „Атака“. В момента в България има анархия, няма държава, няма управление, няма президент, няма правителство, няма МВР и всеки прави каквото си иска.“

    Думите са на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който преди да спретне поредното си истерично медийно „шоу“ в началото на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) в четвъртък, „подгря“ трийсетина свои поддръжници от ръба на шадравана пред президентството.

    Тезата му, че масовите протести в София ДАНСwithme“, събиращи вече цяла седмица в центъра на града десетки хиляди демонстранти на всякаква възраст, с най-разнообразни професии, сред които много млади хора и семейства с деца, всъщност не са нищо повече от платена „криминална банда“ на ГЕРБ, е добре позната и не се променя.

    Променят се обаче детайлите в очевидната грандиозна манипулация, предприета от Сидеров в неистовия му стремеж да се справи с възприетата от протестиращите тактика да не му обръщат внимание и целенасочено да го игнорират (Фейсбук движението #ignorevolen – бел.ред.). По този начин той би изчезнал от медиите, а това е „смърт“ за него, защото „посланията“ му няма как да бъдат чути.

    Че лидерът на „Атака“ е меко казано недоволен от липсата на размирици пред централата му, каквито станаха в понеделник вечерта, ясно пролича и от поведението му на консултативния съвет при президента преди ден, където влезе в добре отрепетерирания си телевизионен образ и саботира откриването на заседанието, повтаряйки като латерна обвиненията към президента, лансирани от медиите, контролирани от неуспелия шеф на ДАНС и депутат от ДПС Делян Пеевски.

    .

    Боят между агитки се оказва последен шанс за медийно внимание

    .

    Сидеров обаче не се ограничава само с истерични включвания пред камери. От няколко дни той упорито се опитва да изиграе и последния си коз, който най-сигурно би потвърдил позицията му за платените от Борисов „криминални банди“, ако се реализира.

    Както стана ясно от репортажа на БНТ със скрита камера, излъчен в централната емисия новини в четвъртък, в „Атака“ доста добре познават схемата – пари срещу присъствие. Използваха я по време на стълкновенията в понеделник, които за щастие не прераснаха в сериозни ексцесии, благодарение единствено на адекватната реакция на полицията.

    Нещо, което обаче остана скрито за зрителите, които са гледали разследването на БНТ е, че хората на Сидеров съвсем не се ограничават в търсенето на платени поддръжници до фитнес залите. Намират ги и сред футболните агитки, за което се появиха слухове още миналия петък, когато стана ясно, че се организира масов протест срещу назначението на Пеевски в ДАНС.

    По неофициална информация на Mediapool от отлично информирани източници в СДВР, около стотина от късо подстриганите момчета в черни тениски, които според ръководството на Софийската опера, освен да ядат пици и по цял ден уринират върху фасадата на сградата, всъщност са организирани фенове на столичния ЦСКА.

    Подобно на описаната в репортажа на БНТ схема, футболните фенове са поощрявани да слушат речи на запис на Сидеров срещу 30-40 лева още в края на миналата седмица. Тази седмица надницата за „висене“ пред централата на „Атака“ е достигнала 50 лева, разказаха пред Mediapool трима привърженици на „червените“, пожелали анонимност. Според тях сред платените поддръжници на националистите има и фенове на други отбори, но те са единици.

    Клубната принадлежност на ядящите пици пред операта всъщност нямаше да има абсолютно никакво значение, ако лидерът на „Атака“ не се бе впуснал в яростна атака срещу агитката на „Левски“, в очевиден опит да предизвика конфронтация на поне две плоскости. Първо, по линия на дългогодишната вражда между „сините“ и „червените“ фенове и второ, да провокира реакция чрез публични обвинения.

    .

    От „Атака“ поддържат напрежението с „разкрития“ за готвени провокации

    .

    В сряда вечерта от „Атака“ разпространиха информацията, че били разкрили „престъпна схема“, по която бившият бос в СИК Румен Николов-Пашата, по нареждане на Бойко Борисов, давал по 50 000 лева на ден „за финансиране на провокаторите, които създават безредици и атакуват централата на партията на „Врабча“ 1″. В схемата бе замесено и името на лидера на Сектор „Б“ Любомир Костадинов-Младежа.

    Споменаването му съвсем не е случайно, тъй като е факт, че през юни 2009 г. той бе арестуван и обвинен като лидер на наказателна бригада. Това се случи няколко месеца след като членовете на фракцията „София-Запад“ в сектор „Б“ бяха посочени като отговорни за окървавяването на протеста от 14 януари 2009 г. пред парламента.

    След 3 години и половина престой в следствения арест, Младежа бе осъден от Софийския градски съд на 8 години затвор, а Софийският апелативен съд намали наказанието му на 4 години. В момента се чака окончателното решение на Върховния касационен съд.

    Делото бе разгледано от първите две инстанции при закрити врата. През цялото време защитата на подсъдимите твърдеше, че казусът е засекретен неоснователно заради няколко секретни справки от МВР, които дори нямат качеството на доказателства, тъй като представляват оперативна информация.

    Процесът срещу Костадинов доби популярност като делото срещу „бандата на Таки“, тъй като така бе обявена акцията на полицията през 2009 г. Впоследствие обаче обвиненията на прокуратурата за съществуването на престъпна група за рязане на уши не бяха доказани.

    Това е без значение за атакистите, които в първия си сигнал от сряда заявиха, че Костадинов е „тартор на зловещата Банда на Чуковете, режеща уши на непокорни наркодилъри по нареждане на наркобоса Таки“.

    Споменаването на няколко ключови думи и прякори, сред които този на сочения за наркобос Христофорос Аманатидис, който така и не бе екстрадиран от Дубай м.г., очевидно се цели създаването на основателен страх сред протестиращите, че може да пострадат при „готвените“ от „криминални банди“ изстъпления.

    Такива изстъпления обаче така и не се случиха. С изключение на краткото замеряне с бутилки и камъни, провокирано в понеделник от гъмжащата от платени поддръжници групичка около Сидеров, който стоеше „на завет“ под пластмасова градинска масичка.

    Защо Пашата би продължавал да финансира Младежа с по 50 000 лева всеки ден при положение, че тези пари очевидно отиват на халос, от „Атака“ не уточняват. Вместо да се занимават с този резонен въпрос, националистите просто решиха да променят сценария, така че той да изглежда по-правдоподобен за медиите и обществото.

    .

    Първият „грандиозен“ сигнал е последван от втори, по-реалистичен

    .

    „Неизвестни към момента лица са установили контакт с водачите на агитката на „Левски Запад“ от кв. Надежда и кв. Люлин. Те трябва да съберат 500 човека, които да могат да се разделят на 2 големи групи и да чакат допълнителен инструктаж на 2 отправни точки: първо точка – градинката пред народния театър „Иван Вазов“ и втора точка – градинката до храм „Св. Седмочисленици“, се казва в сигнала, разпространен от пресцентъра на „Атака“ в петък.

    Любопитното в случая е, че името на въпросната фракция – „Левски Запад“, не е такова, но така бе споменато от снимания в репортажа на БНТ платен поддръжник на Сидеров, който успокояваше водените от него момчета, че няма да им се налага да се бият с ултраси, а просто ще си стоят пред партийната централа за масовка.

    „На водачите на агитките им е казано, че се търсят 100 човека, които ще получат много голяма сума пари, за да направят провокация. Същите тези 100 човека трябвало да подготвят бомбички от миниум, бронз и сачми за целта на провокацията. Второто условие към тях било, да се намерят тениски на „Атака“ и да бъдат облечени с тях“, продължават последните „разкрития“ на националистите с уточнението, че провокацията трябвало да се извърши пред Министерския съвет (МС), за да опетни името на „Атака“.

    Всъщност досега пред МС единствените очевидни провокатори, които бяха забелязани в последните дни, бяха група яки момчета с лозунги срещу президента Росен Плевнелиев. Те бяха предвождани от известния в русенските криминални среди Бисер Миланов-Петното, който бе задържан, защото отказа да покаже лична карта на полицаите. Междувременно бе сниман и в компанията на шефа на свързваната с Пеевски ТВ7 – Николай Бареков.

    .

    Полицията няма информация за организирано участие на „сини“ ултраси

    .

    Въпреки постоянните атаки на хората на Сидеров към агитката на „Левски“, от СДВР коментираха неофициално пред Mediapool, че всъщност съмишленици на Любомир Костадинов, както и самият той, не са забелязани от органите на реда на нито един от проведените досега 7 издания на протеста „ДАНСwithme“.

    Дори напротив, в полицията са убедени, че от „Атака“ съвсем умишлено се опитват да провокират сблъсъци между футболни фенове, „нажежавайки“ непрекъснато атмосферата със „сензационни“ разкрития за скъпоплатени схеми за провокации. Вместо това всяка вечер протестиращите ръкопляскат на полицейски кордон, който от вторник насам препречва пътя на шествието по бул. „Дондуков“ към централата на „Атака“.

    „Вижте, полицаите знаят много добре дали публиката на „Левски“ прави някаква организация за безредици. Полицаите познават хората, които ходим по стадионите, интересно ми е колко от нас са видели по протестите“, коментира пред Mediapool в петък лидерът на „София-Запад“ Любомир Костадинов.

    По думите му той лично и голяма част от феновете на „сините“ подкрепят протестите срещу Пеевски и кабинета „Орешарски“, но умишлено не излизат по улиците, за да не бъдат замесвани в провокации.

    С уговорката, че е в провинцията Костадинов заяви още, че нито той, нито някой от организираните привърженици на „Левски“ участват в сценария, който Сидеров се опитва да пробута, за да отклони вниманието от собственото си поведение.

    „Ако някой търси провокации и иска да окървави улицата, това е единствено Волен Сидеров и шайката около него. Той търси ексцесии чрез платените си охранители и хулиганстваше в лично качество по време на консултативния съвет вчера. Жалко е, че такъв човек е трети мандат в парламента. Хората, които гласуваха за него обаче се оказаха интелигентни и го изоставиха, затова сега му се налага да плаща на безделници да висят пред централата му“, добави Костадинов.

    Тезата му, че през последната седмица фен-клубът изобщо не е участвал в протестите под каквато и да е форма, се потвърждава и от факта, че комисар Антон Златанов, отговарящ за противодействието на футболното хулиганство в СДВР, вече няколко дни непрекъснато следи лично ситуацията пред централата на „Атака“. Макар че след понеделник там стоят единствено доведените от националистите „поддръжници“.

    Благодарение на репортажа със скрита камера на БНТ вече стана пределно ясно, че през последните седем дни Волен Сидеров очевидно е приписвал своята собствена платена схема за „протестиране“ на гражданите, недоволни от властта.

    .

    „Креативността“ на Сидеров очевидно е поощрена от безнаказаността му

    .

    Лошото е, че докато истеричните му изблици пред телевизионните камери будят единствено присмех, неистовото му желание да предизвика кървави ексцесии, които да го легитимират в ролята на жертва, действително представлява сериозна обществена опасност. Защото, ако тактиката #ignorevolen не бе толкова успешна или ултрас фракцията на „Левски“ действително бе реагирала с действия на провокациите му, наистина можеше да се стигне до погроми и пострадали.

    Очевидно обаче Сидеров не се притеснява да вкарва в политическа употреба дори такива похвати, разчитайки, че дори и при най-лошия сценарий, той не би станал обект на интерес от страна на прокуратурата. Поне на този извод навежда хронологията на всичките му предишни акции, като тази пред столичната джамия „Баня Баши“.

    Както писа в началото на юни специализираният сайт „Съдебни репортажи“, две години след скандалния побой, който привърженици на „Атака“ спретнаха на няколко мюсюлмани пред храма, държавното обвинение така и не може да открие кой е насаждал етническа омраза в случая.

    Без последствия остават и безспорно хулиганските му прояви пред Министерския съвет, където в края на март Сидеров изкърти дръжката на входната врата в опит да нахлуе на заседание на служебния кабинет. Действие, което несъмнено щеше да доведе до арест и обвинение за всеки друг. Нямаше реакция от страната на прокуратурата и, когато националистът и хората му демонстративно атакуваха словесно в и около парламента журналисти на телевизия „Скат“ и дори полицаи.

    По отношение на събитията в района на централата на „Атака“ в понеделник, от Софийската районна прокуратура са образували единствено разследване за причиняване на телесна повреда на служебно лице (полицай – бел.ред.) по хулигански подбуди срещу неизвестен извършител. Извършени са и разпити на очевидци, уточниха пред Mediapool от държавното обвинение.

    Дали обаче това производство ще намери някакви данни за отговорност на Сидеров, който часове наред крещеше по мегафон обиди към протестиращите от другата страна на полицейския кордон, лесно може да се предположи… Независимо, че дори и за обикновено хулиганство прокуратурата би могла да поиска депутатския му имунитет.

    .

  • Маями Хийт спечелиха втора поредна титла в НБА

    Маями Хийт* стана шампион в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада за втори пореден път! Тази нощ “горещите” победиха Сан Антонио Спърс в решителната седма среща с 95:88 (в отделните части: 18:16, 28:28, 26:27, 23:13)

    Голямата звезда на шампионите Леброн Джеймс отново се показа като истински лидер и бе над всички с 37 точки, 4 асистенции и 12 борби. Дуейн Уейд добави 23 за успеха на “горещите”, които имаха преднина от 1 точка в последните секунди, но с 4 фаула стигнаха до триумфа.

    Само преди два дни „горещите“ бяха на път да се простят с мечтата за втори пореден триумф, но изтръгнаха драматична победа със 103:100 след продължения и изравниха резултата в серията.

    Леброн Джеймс и компания издържаха на огромното напрежение и заслужено ликуваха заедно с феновете в препълнената „Америкън Еърлайнс Арина“.

    Маями завърши редовния сезон с най-добри показатели, а в плейофите Леброн Джеймс, Дуейн Уейд и Крис Бош изведоха тима до финала, след като последователно бяха елиминирани Милуоки Бъкс, Чикаго Булс и Индиана Пейсърс. /БЛИЦ/

    ––––––––––––––––––––––––––
    * Маями Хийт е професионален баскетболен отбор, базиран в Маями, Флорида. Тимът е член на Югоизточната дивизия в Източната конференция на Националната баскетболна асоциация (NBA) на САЩ. Този отбор печели в Шампионската лига на NBA за трети път. Първите два пъти са през 2006 и 2012 г.

  • Кордон спаси Орешарски от протестиращите в Брюксел

    Брюксел. Полицейски кордон изведе премиера от сградата на българското представителство в Брюксел, където се очакваше министър-председателят да се срещне с представители на протестиращите, които живеят и работят в белгийската столица.

    От екипа на премиера поискаха от над стоте събрали се младежи да излъчат 15 представители, с които той да разговаря. Протестиращите категорично отказаха да седнат на една маса с него и заявиха, че единственото, което искат от него, е оставка.

    Премиерът се опита да разговаря с тях, но при всеки опит бе заглушаван с възгласи „Оставка“, „Танцувай с нас“, „Мафия“, а накрая бе изпратен с „Довиждане“.

    Протестиращите бяха подготвили плакати, които поставиха на входа на българското представителство в Брюксел. Плакатите бяха изчистени след протеста от самите тях.

    „Ако аз направя грешка, ще ме уволнят“, казваше един от протестиращите, а млада дама попита премиера кога ще си подаде оставката.

    „Нормално е да се правят грешки, както показва опита ми в предишната администрация“, защити се Орешарски.

    Протестиращите отказаха да го изслушат, като заявиха, че са солидарни с протестите в България, и настояха премиерът да поеме отговорност за случващото се.

    Събралите се младежи споделиха, че всеки един от тях е успял професионалист, работещ в различни частни фирми, и не могат да бъдат лъгани.

    Протестиращите не пропуснаха да изпеят и химна на България.

    Източник: standartnews.com

  • Поименно: Кой създаде Пеевски

    Ето хората, които помогнаха на сина на Ирена Кръстева да се издигне във властта

    Делян Пеевски

    Въпреки че взриви общественото недоволство, издигането на Делян Пеевски до председател на ДАНС не е изненада и е резултат от последователното му развитие във властта, започнало още през 2001 г.

    За 12 години Пеевски получаваше всичко, което поиска. Наясно сме, че Делян Пеевски е резултат на непрозрачните задкулисни договорки и е налаган заради икономическите интереси на собственика на „Корпоративна търговска банкаЦветан Василев и не без помощта на майка му – бившата шефка на тотото Ирена Кръстева.

    Майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева

    В същото време тази схема нямаше да бъде възможна, ако нямаше физически извършители – хората, които направиха детето-чудо на българската политика възможно. Ето ги поименно:

    2001 г.

    Министърът на транспорта от НДСВ Пламен Петров

    Министърът на транспорта в правителството на НДСВ Пламен Петров прави 21 годишният Делян Пеевски свой парламентарен секретар и го вкарва в борда на директорите на „Пристанище Варна“

    2005 г., януари

    Тъстът на Пеевски – Васил Петров

    Делян Пеевски става член на Благоевградската адвокатска колегия. До 2001 г. нейн ръководител е бащата на жената от която Пеевски има дете – Васил Петров, който към онзи момент е бил член на Висшия адвокатски съвет, а днес е член на ВСС от квотата на ДПС.

    2005 г., май

    Човекът, който вкарва в съдебната система Пеевски – Ангел Александров, а до него – проф. Александър Воденичаров

    Делян Пеевски е назначен за следовател в икономическия отдел на Столичната следствена служба въпреки че не притежава необходимият по закон стаж. За него се застъпва директорът на Националната следствена служба Ангел Александров – близък приятел на Ахмед Доган. Днес Александров ръководи икономическия отдел в следствието.

    2005 г., октомври

    Бившият директор на следствието Ангел Александров

    Сергей Станишев назначава Делян Пеевски за зам.-министър на Емел Етем в Министерството за държавната политика при бедствия и аварии.

    Сергей Станишев през 2005 г., когато вкара Пеевски в изпълнителната власт

    Сергей Станишев назначава Делян Пеевски за зам.-министър на Емел Етем в Министерството за държавната политика при бедствия и аварии.

    Сергей Станишев назначава Делян Пеевски за зам.-министър на Емел Етем в Министерството за държавната политика при бедствия и аварии.

    2007 г.

    Председателят на Етичната комисия на ВСС – Ясен Тодоров

    След като е освободен като зам.-министър при бедствията и авариите, ВСС отказва да го възстанови като следовател. По-късно състав на ВАС с председател Стефка Стоева и членове Захаринка Тодорова, Надежда Джелепова, Марияна Дечева отменя решението на ВСС. Обвързан с решението на ВАС, ВСС го връща на работа, но по-късно Станишев го връща в правителството.

    2009 г., юли

    Ахмед Доган се опитва лансира Делян Пеевски за председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. Зад него застава цялата група на ДПС и депутатите от БСП: Антон Кутев, Асен Гагузов, Валентина Богданова, Георги Петърнейчев, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Евгений Узунов, Евгений Желев, Емилия Масларова, Захари Георгиев, Кирил Добрев, Мая Манолова, Милена Христова, Пенко Атанасов, Петър Курумбашев, Пламен Орешарски, Румен Такоров, Румен Петков, Спас Панчев и Стефан Данаилов.

    2013 г., март-април

    Без дискусия, ВСС възстановява Пеевски в следствието. За решението гласуват 17 от членовете на съвета, като трима са против и трима се въздържат. Три седмици по-късно ВСС. ВСС освобождава Делян Пеевски като следовател, но председателят на Етичната комисия на съвета Ясен Тодоров остро се противопоставя на идеята в решението да се запише, че той подава оставката си от съдебната система, като по този начин се опитва да му осигури вратичка за връщане в системата, въпреки критиките на членът на ВСС Калин Калпакчиев. Позицията на Калпакчиев предизвиква гневна реакция на главният прокурор Сотир Цацаров, който на практика защитава позицията на Ясен Тодоров.

    2013 г., юни

    Пламен Орешарски предлага Делян Пеевски за председател на ДАНС. Ето депутатите, които го покрепят:

    От БСП решението е покрепено от:


    Александър Паунов, Антон Кутев, Атанас Зафиров, Атанас Пъдев, Атанас Мерджанов, Борис Цветков, Борислав Гуцанов, Валентина Богданова, Валери Жаблянов, Ваня Добрева, Васил Антонов, Георги Андреев, Георги Мърков, Георги Борисов, Георги Свиленски, Георги Анастасов, Георги Гьоков, Деница Златева, Деян Дечев, Димитър Горов, Димитър Дъбов, Димчо , Михалевски, Добрин Данев, Дора Янкова, Евдокия Асенова, Екатерина Заякова, Емил Райнов, Жара Пенева, Жельо Бойчев, Захари Георгиев, Иван Иванов, Иван Ибришимов, Илия Баташки, Йордан Стойков, Йордан Младенов, Йорданка Йорданова, Калин Милчев, Кирил Добрев, Корнелия Нинова, Красимир Мурджев, Красимир Янков, Лазар Попов, Любомир Петков, Маргарита Стоилова, Мариана Тотева, Мариана Бояджиева, Мартин Захариев, Мая Манолова, Методи Костадинов, Милка Христова, Милко Багдасаров, Минчо Минчев, Михаил Миков, Николай Петев, Николай Малинов, Павел Маринов, Петър Курумбашев, Петър Мутафчиев, Петър Кънев, Петър Дулев, Пламен Славов, Росен Малинов, Румен Гечев, Румен Йончев, Светла Бъчварова, Сергей Станишев, Сияна Фудулова, Смиляна Нитова-Кръстева, Спас Панчев, Станислав Владимиров, Стефан Танев, Стефан Данаилов, Страхил Ангелов, Таню Киряков,Татяна Буруджиева, Тодор Радулов, Филип Попов, Христо Монов, Явор Куюмджиев, Явор Гечев.

    От ДПС гласуват всички членове на парламентарната група:

    Алиосман Имамов, Ахмед Башев, Веселин Пенев, Георги Горанов, Делян Пеевски, Джевдет Чакъров, Дурхан Мустафа, Емил Иванов, Ердинч Хайрула, Йордан Цонев, Камен Костадинов, Лютви Местан, Мехмед Атаман, Митхат Метин, Мустафа Карадайъ, Мустафа Ахмед, Невин Хасан, Нигяр Джафер, Петър Ангелов, Петя Раева, Рамадан Аталай, Рушен Риза, Сергей Кичиков, Тунджай Наимов, Тунчер Кърджалиев, Ферихан Ахмедова, Халил Летифов, Хами Хамиев, Хамид Хамид, Хасан Хаджихасан, Христо Бисеров, Хюсеин Хафъзов, Четин Казак, Шендоан Халит, Щерьо Щерев и Янко Янков.

    Впоследствие решението за Пеевски беше защитено и от различни министри от кабинета Орешарски. Сред тях е дори и министърът на културата Петър Стоянович.

    .

    Източник:  Capital.bg

  • Седми ден на протеста – #ДАНСwithme 7

    #ДАНСwithme 7: аплодисменти за президента и идеи за танци и дискусии

    .

    Кадър от асамблеята на Орлов мост от шестата вечер на протеста.Фотограф: Красимир Юскеселиев, в. "Дневник"
    Момент от Асамблеята на Орлов мост от шестата вечер на протеста.
    Снимка: Красимир Юскеселиев

    Днес е седмият ден от протестите, започнали срещу назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС и продължили с искане за оставка на правителството „Орешарски“. Отвъд шествието, което и тази вечер вероятно ще мине по познатия маршрут в София – от Министерския съвет, пред Народното събрание, до НДК и оттам – пред партийните централи и ще завърши до парламента или до Орлов мост (както в сряда вечерта), интернет групите, посветени на протестите, предлагат още няколко инициативи.

    В страницата на основното събитие, през което се организира протеста от миналия петък насам във „Фейсбук“, днес основните обсъждани теми бяха – остра реакция срещу поведението на Волен Сидеров на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и обидата от коментара на депутата от БСП и психолог Христо Монов за интернет лумпените, които протестират за всичко.

    Минутата на президента

    Малко след скандала на лидера на „Атака“ на КСНС, сред участниците започна да се разпространява и следната идея:

    „Днес (20 юни) – 19 ч., МИНУТАТА НА ПРЕЗИДЕНТА!
    Да подкрепим президента с една минута аплодисменти!
    Точно в 19 ч. – да обърнем гръб на МС и да аплодираме президента!
    СПОДЕЛЕТЕ С ВСИЧКИ!“

    По повод думите на Монов пък, всички започнаха да сменят статусите си или дори снимките си на „интернет лумпен“. Темата роди и нова вълна шеги.

    #ДАНСwithmeSwingParliament

    „Елате да поДАНСуваме заедно“, призовават авторите на „Фейсбук“ страницата. Идеята е в 19 ч. пред Министерския съвет в София недоволните от властта да покажат, че „този протест се води от хармонията, от синхрона, от любовта между нас“. Освен, че няколко суинг групи ще се включат в акцията, организаторите събират предложения за музика от интернет потребителите.

    #АсамблеяОрловМост

    Всяка вечер около 21 ч. на Орлов мост хора на различна възраст се включват в т.нар. Асамблея за пряка демокрация, на които се запознават, обсъждат темите на деня и се питат какво следва оттук нататък и дават идеи за промени. Моделът е заимстван от гражданските дискусии на недоволните в Испания, протестиращите в Гърция, движението „Окупирай Уолстрийт“, в парка Гези в Истанбул.

    Във Варна асамблеи има всяка вечер от 20 ч. между сградата на Общината и Паметника на приморците.

    „Окупирай НДК“

    В събота, на 22 юни, в Националния дворец на културата ще се състои среща на ръководството на Партията на европейските социалисти, чийто председател е лидерът на БСП Сергей Станишев. Фейсбук групата „Окупирай НДК“ призовава към сливане на протестите в големите градове в деня на срещата, така че международните медии да видят „народната любов към Сергей Станишев“, ако Пламен Орешарски не подаде оставката на кабинета до петък. След окупацията на НДК се предвижда всекидневният, безпартиен протест #ДАНСwithme.

    http://fostavka.tumblr.com/

    И днес сайтът, който „приема, облагородява и публикува PDF с готови плакати за протести“ беше запълван с нови идеи, които лесно може да си разпечата всеки.

    #ДАНСWithMeInternationalSolidarity

    Това е групата на „международните отношения на протестиращите“. Идеята е в нея да се търси и подава информация за международна подкрепа към протеста, както и да се осъществяват връзки с протестни групи от цял свят.

    Според фейсбук страницата #ДАНСWithMe ден 7 освен в София, днес демонстрации са предвидени в следните градове:

    Брюксел, пред сградата на Европейския парламент, 18:30 (местно време)

    Париж, изход на Pont de l’Alma, RER C и линия на метрото № 9 в близост до посолството

    София, Ларгото, Министерски съвет, 18:30
    Благоевград, пред хотел „Ален Мак“, 17:00
    Бургас, сградата на общината, 18:30
    Варна, сградата на общината, 18:30
    Добрич, пред църквата „Св. Георги“, 18:30
    Велико Търново, паметник „Майка България“, 18:30
    Габрово, пл. „Възраждане“, 18:30
    Димитровград, сградата на общината, 18:30
    Казанлък, Лъвовата чешма, 18:30
    Ловеч, сградата на общината, 18:30
    Пазарджик 19:00 на площад „Константин Величков“ – Тортата
    Перник, на площада, 18:30
    Плевен, пред общината, площад „Възраждане“ 18:30
    Пловдив, Община Пловдив, 18:00
    Русе, пл. „Свобода“ (пред сградата на Община Русе), 18:30
    Сандански, пред общината, 18:30
    Сливен, сградата на НТС към общината, 18:30
    Стара Загора, пред общината, 18:30

    .

    Източник:  в. „Дневник“

  • Борисов: Доган е посочил Пеевски за шеф на ДАНС

    Ахмед Доган е посочил Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като напусна заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

    .

    Снимка: БЛИЦ
    Снимка: БЛИЦ

    По думите му всичко, което се случва, е сценарий с цел да бъде убит.

    „Ахмед Доган е този, който назначи Делян Пеевски. Ако не знаете, да знаете всички. Затова мъцат и цъкат Орешарски, Станишев и Местан и не могат да разберат десет дни защо са правили закони, искали са квалифицирана информация и са правили всичко това“, обясни Борисов.

    „Те видяха, че с избори не могат да ме победят“, добави той.

    Относно безпрецедентния скандал между лидера на Атака Волен Сидеров и президента Росен Плевнелиев, заради който заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност беше прекратено, Борисов смята, че останалите лидери на партии са дошли на заседанието, за да провокират президента. Заради това лидерът на ГЕРБ напусна Президентството и каза, че няма да се върне.

    Източник:  Dariknews.bg

    .

    ––––––––––––––––––––-

    Цацаров: Без параноя, казаното от Борисов е нелепо

    .

    image.php„Нека не изпадаме в параноя на държава, която едва ли не се намира в своето развитие 55 години назад, или държава, която е на прага на военна диктатура“, каза главният прокурор Сотир Цацаров по повод твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е имало заговор за задържането му.

    „Не мога да говоря за никакъв план за задържане, а най-малкото за това, което ми казвате, защото аз не мога да си представя или да си помисля, че г-н Борисов е казал такова нещо, че има план за ликвидирането му в следствения арест“, добави той. Това, според него, е меко казано нелепо.

    България е държава, в която има закони и конституция, а не държава, в която арестите се решават на съвещание при главния, или поне тази прокуратура не е такава, каза в заключение той.

    Той определи като смущаващо началото на днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, което започна със скандал, провокиран от лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

    Никой не бива да прекрачва чертата отвъд нормалния граждански протест, включително и народен представител. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

    „От една страна имаме протест, който продължава мирно и по правилата, напълно в съответствие със закона. Никой не може да упрекне хората, че обикалят улиците и институциите. Това е граждански протест.

    Отвъд обаче нормалния граждански протест има черта, която не трябва да се прекрачва от никого, пък бил той и народен представител.

    Никой от протестиращите не прекрачва тази черта. Но други хора се опитват да я прекрачат, за да провокират тези хора или може би за да хвърлят сянка върху нормалния протест“, посочи Цацаров.

    „Уважението към журналисти не трябва просто да бъде декларирано. То е уважение към обществото, защото той е трансмисията към това нормалната информация да достигне до обществото.

    Ако не проявяваш уважение към средствата за масова информация,

    независимо дали ти харесва казаното, писаното за теб и т.н., проявяваш неуважение към себе си и хората около себе си“, каза още Сотир Цацаров.

    Главният прокурор съобщи още, че сигналът за сметки на български бизнесмени и политици в офшорни компании, е бил внесен „вчера или завчера“ от журналиста Николай Бареков.

    „Така е преценил наблюдаващият прокурор“, каза главният прокурор Сотир Цацаров по отношение информацията, че Върховната касационна прокуратура е отменила постановлението за отказ за образуване на досъдебно производство по т. нар. случай „Горна Оряховица“.

    Става дума за публичното четене от парламентарната трибуна на информация, събрана със СРС, което устрои на 3 декември 2010 г. бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. На базата на подслушани разговори между лекари в болницата на Горна Оряховица, министър Цветанов обвини медиците, че умишлено са оставили да умре жизнеспособно новородено.

    Когато прокуратурата има нещо да съобщи, тя ще го направи, заяви Цацаров в допълнение на въпрос какви ще бъдат последващите стъпки спрямо бившия вътрешен министър.

    Източник: Vesti.bg

  • Волен Сидеров сбърка Съвета за национална сигурност с цирк

    Заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента започна със скандална акция на Волен Сидеров в типичния му стил. Бойко Борисов напусна КСНС, президентът Плевнелиев обяви 15 мин. почивка. 

    .

    Лидерът на „Атака“ не позволи с неспирния си монолог президентът Плевнелиев да открие заседанието и започна да отправя лични нападки към него.

    Водачът на „Атака“ се държа изключително неадекватно за политик, лидер на партия и участник в КСНС и изглеждаше сякаш наистина е сбъркал форума.

    Той прекъсна президента, който по традиция открива заседанието на КСНС с встъпителна реч, още на първото изречение.

    След неколкократните му забележки към президента и към Бойко Борисов, с когото говори на „ти“, Борисов напусна КСНС, като каза, че Сидеров потъпква цялата нация.

    Сидеров му отвърна, че (Борисов – б.ред.) и без това „напуска и парламента и всичко“. Плевнелиев пък по думите му бил „президент на ГЕРБ“. Останалите участници в КСНС обаче реагираха пасивно и оставиха Волен Сидеров да нарушава грубо реда на заседанието.

    Президентът поиска Сидеров да декларира, че ще спазва правилата на КСНС.

    „Г-н Плевнелиев, ние не сме в казармата. Не може да ми нареждате какво да правя. Аз съм свободен гражданин. Имам свободна воля“, отговори Сидеров.

    Президентът поиска проверка дали може да отстрани Сидеров от заседанието Обявена бе 15-минутна пауза.

    Лидерът на ДПС Лютви Местан настоя в паузата да се свържат с Борисов, така че той да се върне на КСНС. „И без това в парламента заседаваме без ГЕРБ. Това беше шанс политическите сили да седнат на една маса“, каза Местан.

    В кулоарите на президенството Борисов бе категоричен, че няма да се върне на заседанието.

    Предлагам всички да обмислите действията си, каза Плевнелиев.

    Предлагам след 15 минути да се съберем без медиите, защото тяхното присъствие създава условия за такъв диалог, който се водеше с г-н Сидеров, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

    След скандала в началото на заседанието Сидеров влезе в конфликт и с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев в сградата на президентството. Сидеров обвини Йовчев, че бутал и блъскал репортер на телевизия „Алфа“.

    Той отказа да напусне коридора, като заяви, че хората в институцията не са си у дома, а това е държавна институция и продължи да крещи по вътрешния министър.

    Освен това лидерът на националистическата партия успя да се скара с журналистите, както и със служителите на администрацията на президента.

    Сидеров заяви, че е блъснат в коридора и е заснето на камерите на медиите. Той отказа да отговори на въпроси на журналисти с мотива, че ще ходи, където си иска.

    Пред президентството, въпреки ранния час, има две групи – едните са привърженици на „Атака“, а другите подкрепят правителството на Пламен Орешарски.

     

    Източник:  Vesti.bg

  • ДПС взе правна и бюджетна комисия. Волен – „Антикорупция“

    Лидерът на Атака Волен Сидеров оглави антикорупционната комисия в парламента след като НС сформира почти всички комисии и може да започне ефективно законотворческата си работа. Очаквано, в тях няма депутати от ГЕРБ, заради бойкота им на парламента.

    Прави впечатление, че доста от важните комисии в 42-то НС ще бъдат оглавявани от депутати от ДПС. Правната комисия е поверена на зам.председателят на НС и депутат от ДПС Христо Бисеров, докато колегата му Йордан Цонев застава начело на бюджетната комисия. Доказан юрист като Янаки Стоилов ще председателства комисията по външна политика. Алиосман Имамов от ДПС пое комисията по икономика и туризъм. Комисията за контрол върху службите за сигурност и СРС-тата се формира на паритетен принцип, като неин председател е Димитър Дъбов от БСП. Интересното е, че Сергей Станишев бе избран за член на комисията, тьй като в миналия парламент лидерът на столетницата не участваше в нито една комисия.

    Останалите комисии са оглавяват съответно от:

    – Комисията по регионално развитие ще се оглавява от Димчо Михалевски от БСП;
    – Комисията по инвестиционно проектиране – социалистът Емил Костадинов;
    – Комисията по отбрана – Янко Янков от ДПС;
    – Вътрешната комисия ще се председателства от Атанас Мерджанов от БСП;
    – Земеделската комисия се оглавява от депутатът от 17 МИР/Пловдив Област/ Светла Бъчварова;
    – Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта бе оглавена от Христо Монов от БСП;
    – Нигяр Джафер от ДПС оглави комисията по здравеопазване;
    – Екокомисията в НС бе поета от Петър Курумбашев от БСП;
    – Транспортната комисия оглави Камен Костадинов от ДПС;
    – Комисията по култура се оглави от Стефан Данаилов, депутат от Пловдив;
    – Зам. председателят на НС Мая Манолова поема комисията за взаимодействие с граждански движения;
    – Комисията по европейските въпроси бе оглавена от Младен Червеняков;
    – Социалната комисия се оглави от Корнелия Нинова.

    Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите остана несформирана. Оказа се, че мнозинството искало да повери председателството на тази комисия на ГЕРБ. Още тази вечер в 18.00 часа ще бъде първото заседание на енергийната комисия, чийто председател е Рамадан Аталай от ДПС. Утре ще бъдат гласувани още няколко комисии, защото партиите още не са си избрали свои представители. Това са комисията по образование и комисията по правата на човека.

    Източник: Plovdivski novini

  • Премиерът уволни назначения зам.министър в МВР, който се оказа от СИК
    Част от елита на СИК -Венци Стефанов, Младен Михалев-Маджо и Стоил Славов-Телето. Техният подчинен Иван Иванов днес беше назначен за зам. вътрешен министър. Снимка: в. „Капитал“

    Министър-председателят Пламен Орешарски уволни заместник-министъра на вътрешните работи Иван Иванов, съобщи правителствената информационна служба.

    По-рано днес той беше сред петимата новоназначени зам.министри.

    Проверка на „Капитал“ в информационната система ДАКСИ показва, че от 1995 г. Иван Валентинов Иванов е управител на клона на групировката СИК в Шумен. Вписването е направено с решение на Шуменски окръжен съд от 20 декември 1995 г. по фирмено дело 217/1995 г.

    А ето и визитката на Иванов, изпратена при назначаването му от Министерски съвет.

    Иван Валентинов Иванов е роден на 13.08.1975 г. Има магистратура по история от СУ „Св. Климент Охридски“ и по право от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Завършил е Школата за политически мениджмънт във Фрайбург, Германия. В последните шест години е главен юрисконсулт на „Билдинг Строй Експрес“ ЕООД. Преди това е ръководил офиса на „Воинтех“ ЕООД в Шумен.ю

    Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви по-късно, цитиран от агенция „Фокус„, че той е поискал оставката на Иванов „незабавно„. „Неговата кандидатура не е мое предложение, приех политическо назначение, предложено на министър-председателя от парламентарната сила, която е излъчила г-н Иванов като депутат в 42-ото Народно събрание. Аз самият се запознах с него едва днес„, заявява още Йовчев.

    Източник:  dnevnik.bg

  • Граждани от Македония и България съвместно честваха Тиквешкото въстание

    На 15 юни 2013 г., в Кавадарци, Република Македония, се проведе възпоменателно тържество по повод Тиквешкото въстание, организирано от Българския културен клуб – Скопие (БККС).

    Снимка: Български културен клуб - Скопие
    Снимка: Български културен клуб – Скопие

    Ръководството, членове и симпатизанти на БККС от Скопие, Щип, Кочани, Велес, Струмица, Гевгелия, Демир Капия, Неготино, Кавадарци, Прилеп, София, Кюстендил, Петрич, Пловдив участваха в тържеството и запалиха свещи в черквата „Св. Димитър“ в Кавадарци.

    Тиквешкото въстание е въоръжен бунт на ВМОРО срещу сръбската власт и е първият масов въоръжен протест на македонските българи срещу новия сръбски режим във Вардарска Македония. Въстанието избухва на 15 юни 1913 година, ден преди началото на Междусъюзническата война, като са освободени Неготино, Кавадарци и Ваташа. Причина за въстанието са насилията, извършвани от сръбските административни и военни власти в тиквешкия край.

    Източник:  bkks.org

  • Пеевски проговори: “Българското общество не е узряло за моя избор”

    БЪЗИКИЛИЙКС:  ИСТИНАТА ТАКАВА, КАКВАТО МОЖЕШЕ ДА БЪДЕ

    .

    vss-osvobodi-delqn-peevski-kato-sledovatel-140700

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    ЧЕРГАР,  Neverojatno.wordpress.com

    За първи път след началото на протестите несполучилият шеф на ДАНС Делян Пеевски, чийто избор за въпросната позиция разбунтува България, отговори на въпросите на журналист от вестник “Дума”. 

    .

    – Г-н Пеевски, как приемате вие лично разразилите се протести след вашият избор за шеф на ДАНС, протести които несъмнено заплашват да прераснат в непредсказуема с последиците си политическа криза? Защо се стигна до тук според вас?

    – Лично мен тези протести силно ме натъжават, за мен те са знак, че нашето общество е далеч назад от съвременното гражданско общество на стара Европа и искрено съчувствам на всички, които виждат в тези стихийни движения по софийските улици каквато и да е следа от проява на някакво “гражданско общество”. Самият факт, че именно моят избор за шеф на ДАНС, моята готовност за саможертва в битката с престъпността предизвика подобни реакции е показателна за нивото на интелигентност на българите. И това е отговорът на въпроса “Защо се стигна дотук?” – дотук се стигна, защото българското общество още не е узряло да приеме моя избор.

    – Не мислите ли, че хората се уплашиха от прекалено голямата власт, която щеше да се съсредоточи в ръцете ви? Вие имате пари, политическо влияние, медии, а пожелахте и силовите структури.

    – Разбира се, слабите винаги се плашат от властта. Но аз съм силен и точно затова бях избран за този пост. Какво пречи това, че имам медии? Че това не е ли едно доказателство, че аз се боря за свободата на словото? Аз съм един от малкото хора в държавата, които могат да се похвалят, че имат свобода на словото. В моите медии аз мога да говоря това, което мисля, което чувствам, което ме вълнува, напълно свободно. Не мечтае ли всеки човек за това? Аз съм жив пример за човек, който е постигнал свободата на словото. Нима трябва да оставяме свободата на словото само в ръцете на някакви жалки блогъри, на които дори не знаем откъде са им средствата за да си направят блог. А моите средства са ясни, те идват от майка ми, а не от тъща ми, за разлика от Цветанов. И това, че съм се преборил да имам свобода на словото, е един от факторите, който ме прави идеалният кандидат за поста шеф на ДАНС.

    – Да се върнем на хората, протестиращи срещу вас. Вие споменахте, че те не са узрели за да одобрят вашия избор за шеф на ДАНС, но в същото време медиите ги описват като интелигентни, млади, образовани българи, излезли заедно с децата си, този образ не се връзва с вашите наблюдения?

    – Не се връзва, защото е фалшив. Че аз утре мога да ви изкарам десет млади ромски фамилии с толкова много челяд, че ще запълнят не жълтите павета, ами половин София, и какво от това? И кои са тези медии, които ги описват по този начин? Аз бих казал, че те се самоописват, а това в политиката се нарича конфликт на интереси. Ако имаш поне капчица морал, не може сам да даваш адекватна оценка за себе си. Да говорим сериозно, ако прочетете написаното в моите медии, ще видите, че това са предимно платени провокатори, докарани с автобуси от всички райони на София, с общински автобуси, а да не забравяме, че общината все още се държи от ГЕРБ. Ами тези които са дошли с метрото, тях къде ги забравяте, та това са по-голямата част от хората, а всички знаем кой построи това метро, кой откриваше всяка метростанция, нали така?

    И ето, аз веднага ще ви дам един пример за човек, който ме подкрепя, за да сравните неговия профил с този на протестиращите и сами да си направите изводите. Ами че аз съм подкрепен от Сергей Станишев, който е не само лидер на българските социалисти, но и на европейските, е за какво говорим. Значи зад мен стои човек с европейска визия, с европейско признание, с европейско влияние, с европейско значение, а срещу мен крещяща тълпа, повтаряща като Волен Сидеров една дума хиляда пъти за два часа. Кой отговаря на профила на истински европейски гражданин според вас?

    – Все пак вие се отказахте от поста шеф на ДАНС под натиска на протеста. Това не е ли признание, че сте сбъркали някъде?

    – Вижте какво, аз отстъпих от позицията шеф на ДАНС, но не съм се отказал. Ние действително направихме грешка и грешката не е в това, че бях избран за шеф на тази структура, грешката беше, че помислихме, че обществото е узряло за подобна стъпка. Оказа се, че сме избързали, затова ще изчакаме и когато обществото достигне своята европейска зрялост, вие ще видите, че аз мога да стана дори премиер.

    – Да разбираме ли, че вие не сте се отказали от политическа кариера?

    – Разбира се, че не съм се отказал. Аз благоразумно отстъпих пред безумието на тълпата и като един Галилео Галилей ви казвам на вас: “И все пак тя се върти.” Аз ще се върна в парламента и съм убеден, че след няколко месеца, най-късно в началото на следващата година, вие ще видите как ще се развие моята политическа кариера. Аз бих могъл да стана дори и политик с европейско влияние.

    – Наистина ли вярвате в това? Протестите продължават вече пети ден и не се наблюдават признаци на затихване. Не се ли притеснявате, че развилнялата се тълпа, опиянена от своите крясъци, може да изпрати в небитието не само вас, но и правителството и цялото 42-ро Народно събрание?

    – Вие явно не ме слушате внимателно. Тези крещящи хора пред Министерски съвет не са способни да извършат подобно нещо, не са узрели достатъчно дори и за това да разрушат една система. А и дайте си реална оценка за броя на тези хора. Още в петък ние със Станишев, Орешарски и Лютви Местан наблюдавахме от прозорците на Министерски съвет събиралото се множество, и трябва да ви кажа, че отгоре гледката въобще не беше внушителна. Ние старателно преброихме протестиращите и стигнахме до цифрата 5000.

    – Но самите протестиращи и медиите говорят за 15, дори 20 000!

    – Кои медии, тези, чиито журналисти, напечени от слънцето и сломени от умората, им се привиждат миражи? И кои протестиращи, тези на три бири? На тях може и да им се разтроява бройката, но ние сме със трезв разсъдък и смятам, че нашите наблюдения са далеч по-точни.

    Но да продължа, ще ви кажа нещо, понеже съм сигурен, че протестиращите няма да го прочетат, защото ако те четат нещо, то е в техния измислен виртуален свят. Те самоубиват собствените си протести. Ние следим много внимателно случващото се и ето какво виждаме:

    Една част от тях, изживяваща се като “интелектуален елит”, отрече февруарските протести, като нарече участвалите в тях с какви ли не обидни думи, каквито дори и ние политиците не сме си позволявали, чухме за орки, мутри, необразовани и т.н. епитети. Този интелектуален протестиращ елит явно си точи зъбите да ни измести от политическата сцена и иска да изпъкне със своите знания, умения и положение в обществото, но грешката им е, че те се държат като политици преди да са станали такива. Защото, ако за нас политиците е позволено и дори необходимо да отричаме направеното от управлявалите преди нас и да се държим така все едно от нас започва изграждането на България, то за протестиращите подобно държание е меко казано малоумно. Защото когато ние отричаме направеното от нашите политически опоненти, това ни носи дивиденти, а когато те отричат постигнатото от предишните протести, техния смисъл и същност, и обиждат тези, които са участвали в тях, те губят възможността за жизнено важна подкрепа, която може да удължи живота на настоящия протест.

    Със своите думи те необмислено пресичат най-необходимото за живота на протеста, вливането на нови и нови хора. Те забравиха хората, които се самозапалиха и с един словесен замах отрекоха смисълът на тяхната саможертва. Те казват: ние сме умни, образовани, квалифицирани, с работа, а вие сте бедни, прости и безработни, вие сте излишни, дори и за нас. Грешка, но за нас тя е добре дошла. Без постоянен приток на хора този протест ще затихне в сивото ежедневие.

    – И все пак, ако това, което виждате, не се случи и хората от предишните протести се влеят в редиците на настоящите, тогава колко време можете да издържите?

    – Ще ви кажа нещо, издържим ли до 1-ви януари 2014 г., след тази дати никой не може да ни бутне.

    – Защо?

    – Много просто, тогава падат всякакви ограничения за работа на българи в рамките на Евросъюза и очакваме огромна част от активното българско население да потърси препитание зад граница. Всички, които са физически здрави, които са затънали в дългове, които се стремят към достойно заплащане на труда си, към по-добро бъдеще за децата си, всички те, активната част от населението ще напусне пределите на България. Кой ще ни свали тогава? Пенсионерите ли или ромите? В България ще останем ние, една очакваща смъртта си част и една полудива орда. Защо трябва да се притесняваме?

    – Но това не е ли страшно и за вас? Едно подобно обезлюдяване на България, която и в момента е заплашена от демографска катастрофа, не обезсмисля ли вашето управление? Кого ще управлявате тогава?

    – Ха-ха. Ах тази наивност, колко е смешна. Та нали ние тъкмо това целим. На нас не ни трябва население, населението иска грижи, помощи, законност, справедливост и т.н. Ние никога не сме искали да управляваме българските граждани, правим го само защото се налага. Нашата цел е да управляваме богатствата на държавата, а населението не е едно от тях. Ако го няма, няма да има кой да протестира срещу шистовия газ, срещу ГМО, срещу Бургас-Александруполис, срещу АЕЦ „Белене“ и т.н. Ние ще разполагаме с цялата територия и ще можем да я използваме в услуга на тези, които плащат повече. България още от древността е била стратегическа геополитически територия и ние ще продаваме точно тази нейна същност, без да е необходимо да се съобразяваме с никого. Искаш да дупчиш за шистов газ – плащаш, искаш да развъждаш ГМО – плащаш, искаш да прокарваш газопровод – плащаш, искаш военни бази – плащаш. И всичките пари ще се стичат само към нас. Затова нека българските граждани да емигрират, ние ще си оправим държавицата.

     

  • Назначението на новия шеф на ДАНС бе отменено

    Пеевски „отговорно“ спира да ходи в парламента до произнасянето на КС

     

    Полина Паунова, Mediapool

    .

    Станишев и Бисеров. Снимка: БГНЕС
    Станишев и Бисеров. Снимка: БГНЕС

    След като „Атака“ осигури кворума на парламента в сряда, за да бъде отменено назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, лидерът на ДПС Лютви Местан обяви в пленарната зала, че медийният магнат няма да получава възнаграждение и няма да посещава Народното събрание, докато Конституционният съд (КС) не се произнесе по въпроса дали той все още е депутат.

    И без това Пеевски е известен от предишния парламент с почти перманентното си отсъствие от заседанията на народните представители.

    Докато представяше проекта за решение за отмяна на избора на нов шеф на агенцията, натоварена с всички оперативни, разследващи и разузнавателни функции, лидерът на ДПС обяви, че политиците вече трябва да се съобразяват с нови стандарти за работа на парламента.

    „На първо място имаме доблестта да заявим, че този казус изправя не само двете партии, които стоят зад кабинета „Орешарски“, но изправя всички партии, всеки един български политик, пред необходимостта да съобразява своите решения не само с начина, по който той собствено вижда политическите реалности, или една или друга кандидатура, а трябва да си даде сметка и за публичните настроения върху този образ. Оказва се, че публичните настроения върху образа на всеки политик, дори когато те се разминават с реалната му същност, са реалност, с която сме длъжни да се съобразим“, каза Местан.

    Добави и че с тези думи всъщност признава, че „предложението на Пеевски не е било достатъчно съобразено с публичните оценки на кандидата“.

    Нов стандарт и критерии и нетърпимост към двойния аршин

    „Но заявяваме, че казусът “Пеевски“ постави нови стандарти пред всички политически партии, изведе нови критерии и днес заявявам, че тези критерии не могат да се прилагат избирателно. Политиката не търпи двойните стандарти и избирателното отношение“, каза още лидерът на ДПС.

    Намеквайки за местоработата на съпругата на зам.-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов – Десислава, която е на щат в ДАНС, Местан вметна, че оттук-нататък депутатите трябва да признават искрено, когато изпадат в конфликт на интереси.

    „Ако се разглежда Закон за ДАНС, ако съпругата ми случайно, без подходящо образование, работи в ДАНС на висока заплата, трябва да се заяви конфликт на интереси. Прави са българските граждани да ни наложат нови стандарти на хигиена за избиране на политици на отговорни служби“, заяви лидерът на ДПС, уточнявайки, че същото трябва да се случва и „ако съпругата ми работи в търговско дружество с държавно участие“.

    По думите му „оттук-нататък българската политика минава през своето чистилище“, като първите държавни мъже вече ще трябва да дават конкретни отговори, когато „за тях има съмнения, че не са били екзактни в своята битност и на политици и преди това“.

    Критики към президента за назначенията в НРС и НСО

    Макар в речта си Местан да целеше да внуши на слушателите и зрителите, следящи директното предаване на заседанието на парламента по БНР и БНТ, политическо покаяние, той не пропусна да отдели място за критика към президента Росен Плевнелиев, който зае много остра позиция след избора на Пеевски за шеф на ДАНС и сне доверието си от кабинета „Орешарски“.

    „Г-н президент, Вие сам изпълнихте ли препоръката, която отправяте, препоръката към парламентарните групи? Някой с някого съгласувал ли е назначаването на Драгомир Димитров за директор на Националната разузнавателна служба (НРС)? Не си спомням… Или, когато назначава държавният глава охранител на Борисов или Цветанов за началник на Националната служба за охрана (НСО), при това след един изключително грозен опит за покушение… С кого бе съгласуван ген. Тодор Коджейков“, запита Местан от трибуната в парламента, обобщавайки, че „това ни казва казусът „Пеевски“.

    Лидерът на ДПС обаче категорично отказа да определи като грешка законовите промени, които на практика обслужиха директно Делян Пеевски и направиха възможно назначението му начело на агенцията. Според Местан прехвърлянето на правомощията по назначаване на шеф на ДАНС от президента към парламента е правилно, тъй като Народното събрание била най-публичната институция у нас.

    Според него скандалното „повишение“ на Пеевски всъщност не било причина за бързото ескалиране на масово недоволство, а само повод, след чието приключване ще се търсят и други.

    Питането към КС – „проява на политическа отговорност“

    „Затова ние днес предлагаме нещо много ясно и конкретно. Няма да правя анализ на конституциония казус. Ще се обърнем към КС с питане какъв е статутът на г-н Пеевски. Нека по този казус се произнесе единствено възможният компетентен орган – КС. Дотогава г-н Пеевски няма да се възползва от правомощията си на депутат, няма да стъпи в парламента, няма да получава възнаграждение“, разясни Лютви Местан в края на своето изказване с обяснението, че това било „проява на политическа отговорност“.

    Към същата линия на „покаяние и посипване на главата с пепел“ се придържаше и лидерът на БСП Сергей Станишев, който също заговори за „тежък урок“ и „нови стандарти“, признавайки, че изборът на депутата на ДПС за шеф на ДАНС е бил „сериозен гаф“.

    За разлика от Местан, Станишев отново се опита да се оправдае, че Пеевски е бил избран за високия пост с изключително чисти подбуди и с единствената идея, че той най-ефективно и бързо може да организира борбата с престъпността и контрбандните канали, които през последните години били под контрола на ГЕРБ.

    „Наред с първите спешни, социални мерки на правителството на г-н Орешарски, започна и реформа в сектора „Сигурност“. Тази реформа е необходима, защото в последните години именно този сектор бе превърнат в лично оръжие и лична употреба – за прикриване на контрбандни канали и източване на държавата, за изнудване и шантаж, за всичко онова, за което хората говорят“, повтори познатата си теза Станишев, добавяйки, че с първите законодателни промени, предприети от 42-ото НС, били въведени „взаимен контрол, система, баланси, независим контрол на СРС-тата“.

    Пеевски показал „категорична решимост“ да поеме „личен риск“

    Лидерът на БСП каза още, че заедно с Местан и премиера Орешарски са били водени в последните си действия само от убедеността, „че в момента е важно да се постигат бързи резултати“.

    „Видяхме такава готовност и категорична решимост, готовност да се поеме личен риск в лицето на г-н Пеевски. Оказа се, че в търсенето на бързи резултати, демонстрация на воля прекрачихме една граница, която не бива да бъде прекрачвана“, разкая се Станишев, определяйки кризисната ситуация, като „тежък урок за мен лично“.

    Той видя в причината за бързото разрастване на масовите протести срещу Пеевски и цялото правителство факта, че през последните 4 години, в които управлява ГЕРБ, гражданското общество е било подтискано и сега „хората се събудиха“.

    „Искам да поднеса и лично извинение към моята парламентарна група, към нашите членове и симпатизанти… Дължа това извинение, защото знам, че е имало огромна вътрешна съпротива“, добави лидерът на БСП, визирайки сериозните противоречия, предизвикани в партията му през последните дни.

    „Това предложение (Пеевски да оглави ДАНС – бел.ред.) беше направено с най-чисти и ясни мотиви в стремеж да се постигнат истински резултати, не да се имитират дейности. Надявам се все пак да постигнем тази цел. Сигурно ще стане доста по-трудно, заради политическата грешка, която направихме“, заключи накраялидерът на социалистите.

    Последваха изказвания от Йордан Цонев (ДПС), Янаки Стоилов и Георги Кадиев (БСП), насочени към поуките, които българските политици сега трябвало да си извадят.

    Отмяната на решението за избор на Делян Пеевски за председател на ДАНС бе подкрепена единодушно от всички 128 депутати, гласували в залата.

     

  • Лютви Местан вика „Оставка“ на БСП и Държавна сигурност
    Архивна снимка от януари 1996 г.

    Някогашният седесар и враг на комунистите днес е най-верният съюзник на Станишев срещу гражданите

    „Кога ще дойде 10-ти ноември 1989 г. за турците в България?” Това пита от Измир, читателят на Faktor.bg Бурхан Саидосман. Той твърди, че следи с голям интерес скандалите в България и е отвратен от политиката на три комунистически партии, които водят война срещу народа си. Бурхан разказва, че се е изселил от България преди 14 години именно заради феодалната политика на ДПС към българските турци.

    45-годишният мъж е скандализиран от поведението на новия лидер на етническата партия Лютви Местан, който се е прегърнал с палачите на турския етнос, но не за да помага на хората, а за да обслужва интересите на олигарси и мафиоти. Покрай скандала с Делян Пеевски и ДАНС Бурхан се сетил, че пази в архива си любопитна снимка, правена на 16 януари 1996 г. в Кърджали. На нея в центъра се вижда настоящият лидер ДПС Лютви Местан, от лявата му страна е Мюмюн Емин, по това време заместник на Доган, а отдясно Мохамед Реджеб, шеф на кабинета на Сокола преди самоубилия се Ахмед Емин. Над главата на Местан са издигнати лозунги:

    „БСП или България!” и „С милиционер премиер – държава концлагер!”

    „В продължение на месец всяка вечер, въпреки минусовите температура българи и турци – антикомунисти се събирахме пред църквата в Кърджали. От там тръгваше няколко хилядно протестно шествие. Обикаляхме централните улици и стигахме до централата на БСП в града където завършваше протестът ни. Там викахме: „Оставка!”, „Червени боклуци!”, „Кой не скача е червен!”. Целият бунт беше заради правителството на БСП и Жан Виденов. Този диктатор и партията му докара народа до глад, банките погълнаха парите ни, чудехме се къде да бягаме. Всяка вечер за протестите в Кърджали пристигаха от съседните общини хора, които ни поддържаха. По това време Местан беше господин никой – работеше към просветата в Община Момчилград. Така всъщност е попаднал и на поредното шествие. Таман се беше преориентирал към партията на Доган.

    Когато дойде демокрацията, Лютви беше противник на ДПС и членуваше в СДС. Даже на изборите за Велико народно събрание беше кандидат за депутат от СДС. Всъщност тогава бяхме една не малка група турци в района, които смятаха, че мястото ни е в сините редици. Доста по-късно Доган проведе специална политика и с постове и власт приобщи всички турци и мюсюлмани към ДПС.

    Но през онези мрачни години, когато имаше и режим на тока заради управлението на комунистите, българи и турци имахме един общ проблем и затова заедно протестирахме срещу червените, срещу глада, срещу мизерията и липсата на права.

    От зимата следя протестите в България и съм изумен, че турците ги няма на тях, питам се какво е станало с моите хора, нима на тях сметките не са им високи, нима животът им е по-лесен, нима хладилниците им са пълни, та мълчат и кротуват като рая? Това се питам и сега – къде са в тези протести българските турци, защо ги няма на улиците, къде е турската интелигенция, къде са турците демократи? Кога ще дойде 10-ти ноември 1989 г. за турците в България? Даже

    при Живков бяхме по-свободни

    и тръгнахме срещу възродителния процес. А сега турците са се уплашили и се крият по къщите си. Те са нещо по-лошо от крепостни селяни, защото ги е страх от феодалите на Доган и Местан. Това ли беше свободата, която искахме братя турци – да сме прегърнати с комунистите, с мафията, с милиционерите и Държавна сигурност?

    Виждам, че турците в България са станали за резил, а знаете ли, че на бунтовете, които сега вървят в Истанбул, Бурса, Измир, Анкара срещу политиката на Ердоган, турците, които дойдохме от България, сме в първите редици, ние сме най-осъзнати, най-борбени, защото веднъж по времето на възродителния процес сме се борили за правата си.

    Пращам и тази важна снимка за да преценят хората, кога е бил истински господин Местан – когато протестираше срещу комунистите, Държавна сигурност и Жан Виденов, или сега когато е станал най-големия защитник на комунистите?

    Единствената надежда е, че този път над 300 хил. турци по-малко са гласували за ДПС. И в Турция бяха много по-малко. Дано следващия път осъзналите се да са повече. Но важното е тези хора да гласуват, но за демократите, а не за милиционерите.

    В Турция ние имаме добри заплати, работа, пари и по-висок стандарт от България, но протестираме за истинска демокрация и свободи, които дано да станат цел и на турците в България”.

    Публикуваме най-важните части от писмото на нашия читател. По професия той лекар, собственик е на малка клиника. След напускането на България не се е връщал в родния край. Изселникът поставя една гореща тема, за която българските политици мълчат 23 години – монополизирането на турците и мюсюлманите от една политическа сила, която ги използва единствено като машина за гласуване и придобиване на власт, но в интерес само на една политико-олигархична прослойка.

    Името на автора на писмото е сменено по негово желание. Има близки роднини в Кърджали и Руен и се притеснява, че могат да пострадат.

    Източник: Factor.bg

  • Манолова: Ще се наложи цялостно пренаписване на Изборния кодекс

    Предварителна регистрация на избирателите, машинно гласуване вместо с бюлетина или наблюдение на отпечатването и разпространението на бюлетините, връщане на преференциалния вот и мажоритарния избор. Тези правила могат да залегнат в новия изборен закон.

    Ще се наложи цялостно пренаписване на Изборния кодекс заради големия брой предложения от граждански организации, коментира пред журналисти зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова (БСП).

    Тя обсъди с представители на над 60 неправителствени организации промени в изборните правила.

    Сред предложенията на БСП са да се въведе машинно гласуване, да се облекчи регистрацията на независими кандидати за народни представители, да се въведе преференциално гласуване, да има повече експерти в състава на ЦИК.

    Преди дни Манолова пресметна, че инвестицията за купуването на специалната техника за гласуване е 4,5 млн. лв.
    Машинното гласуване става чрез клавиатура, на която се набира кодът на избраната партия.

    За връщане на преференциалния вот и мажоритарния избор, както и за задължително гласуване настояха гражданските организации.

    Таня Цанева от ГИСДИ предложи да се промени изискването за броя подписи за издигане на независими народни представители.

    „Искаме ясно определение в Изборния кодекс на понятието „недействителен глас“. На последните избори има 18 000 такива. Настояваме да се спазва законът и избирателните секции да не са за повече от 1000 души. Изборният кодекс да не забранява на НПО да извършват и екзитпол“, предложи тя.

    Антоанета Цонева от Институт за развитие на публичната среда настоя за възстановяване на преференциалното гласуване не само за парламентарни, но и за местни избор.
    Според нея в Изборния кодекс трябва да се предвиди повторно преброяване на бюлетините в секции, в които има отчетени над два пъти повече недействителни гласове спрямо средното за страната.

    Тя поиска ЦИК да публикува на сайта си изходния код на софтуера, който се използва при обработването на резултатите.

    Елена Ваташка от сдружението на футболните фенове предложи или напълно отпадане на субсидията на политическите партии или редуцирането на парите до 50-60 евроцента на глас и направи паралел с Германия, където един глас струва 80 евроцента.

    „Ще направим жива верига около НС и няма да ви пуснем да излезете, докато не приемете нашите закони, държим на нашите предложения и не искаме да се включваме във вашите сценарии“, категорична бе Ваташка, цитирана от БГНЕС.

    Тя предложи да няма никакво гласуване в чужбина – право да гласуват да имат само тези хора, които плащат данъци и отглеждат децата си в България.

    От Обществените съвети на българите в чужбина обаче смятат, че всички български граждани трябва да имат еднакви права за гласуване. Те поискаха отделен избирателен район за гласоподавателите извън границите на страната. Предлагат и облекчена процедура за откриване на секция в чужбина, предаде БТА.

    „Зелените“ искат да няма праг за преференцията, да се намали финансовият ценз за участие в изборите, както и подписите за регистрация за вота – те да бъдат равни на необходимия брой за съдебна регистрация на партия, т.е. 2500 подписа.

    Граждански организации поискаха срокове за промените в изборния кодекс. Мая Манолова не се ангажира с такъв срок.

    В екстремно изпълнение не мога да участвам„, каза тя.

    Левицата ще предложи да се създаде парламентарна комисия на паритетен принцип, която да изработи новите изборни правила.

    „НПО ще направят предложенията си, ние ще ги обобщим и ще започнем да ги разписваме в отделните глави на Изборния кодекс, след което те ще участват в корекциите, в обсъждането, с нови предложения, с оценки“, каза Манолова.

    Източник:  Dnes.dir.bg

  • Анонимно писмо свързва Борисов, Доган и Цветан Василев в таен сценарий

    В сайта worldtodaybg.com, както и в КРОСС, е публикувано анонимно писмо, в което се твърди, че назначението на Пеевски е планиран ход, резултат от сделка между Борисов и Доган, и че протестите са режисирани. Въпреки че автентичността и достоверността на подобно анонимно писмо е повече от съмнителна, публикуваме съдържанието му като тема за размисъл (в копирания текст на писмото са направени само някои правописни и пунктоационни корекции).

     

    До всички български медии и граждани.

    Писмото, което понастоящем четете, е написано от хората, които изнесоха в публичното пространство записа (СРС) от срещата на Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов (в Банкя от началото на април тази година). И не само това (СРС), защото аз и още няколко мои колеги, останали в службите, които Цветан Цветанов смята за негови верни хора, всъщност сме тези, които пуснаха СРС-та с Борисов и Танов, и онези, които изнесохме информацията за незаконното подслушване посредством автомобилите модел Крайслер, които обикаляха из цяла София и събираха информация за политическите противници на Цветанов.

    Истината е, че в специализираният отдел за подслушвания доскоро СДОТО, а понастоящем ДАТО, има и други политически интереси освен тези на Ц.Ц., но той си мисли, че всички, които са декларирали пред него, че работят за него, наистина го правят, защото той ги държи с компромати , но това не е така. Задкулисието в българският политически живот е много по-голямо, отколкото може да си представите, именно заради това преди повече от два месеца излезе онзи запис, защото просто хората, които създадоха политическият Франкенщайн на предишното управление, станаха те самите жертва на него. Бруталната действителност обаче е, че настоящото правителство е заложник на тайна сделка между висшестоящото ръководство на ДПС (Ахмед Доган ) и Бойко Борисов, чиято пресечна точка се казва КТБ, представлявана от Цветан Василев и неговият икономически двойник Делян Пеевски.

    Както е известно, откакто започна работа новото правителство, основната му работа беше акцентирана върху ревизията на управлението на ГЕРБ, това нещо ужаси Борисов и Цветанов, защото истината за състоянието на държавният апарат в периода 2009-2013г. е неописуема и е много по-страшна, отколкото можете да си представите. Разкритията за пилеенето на държавни пари с Авиоотряд 28 и ползването му като такси бледнеят пред останалите икономически и криминални злоупотреби на Борисов, Цветанов, Румен Николов – Пашата и останалите сподвижници на бившия премиер. Истината е, че в България властта и мафията са слети в едно цяло и доказателствата за това са безброй. Неслучайно има толкова голяма контрабанда, защото основните контрабандни канали, които минават през наша територия, са вербувани от горепосочените и техните (все още действащи ) назначения в службите, с цел прибиране на огромни суми от страна на хора, свързани с ГЕРБ, от всеки един от действащите канали. Или по-просто казано, Висшият ешелон в политическата система на ГЕРБ работеше (и продължава да работи) съвместно с висшия ешелон на криминалния елит, като просто се пренасочват и отстраняват икономически, а когато се налага и физически, всички, които не искат да бъдат подчинени на управляващата доскоро партия ГЕРБ .

    Това нещо може да се илюстрира много добре с наркопазара в последните няколко години, където хора, които не са в добри взаимоотношения с Борисов, почти не останаха; по същият начин стоят нещата с проституцията, краденето на коли, групировките на взломаджиите и всеки друг тип незаконна дейност. Но защо КТБ е пресечната точка между Борисов и Доган? Отговорът е много прост: парите от контрабандата влизат в КТБ, банката на Цветан Василев, с част от тях се финансират медиите на Делян Пеевски ( Бареков и др.), а пък някои от конрабандните канали са пряко свързани с Ахмед Доган. Казано направо, медийният цирк, който разигра Борисов с това, че каза на 21.02.2013 г., че Доган е поръчал атентат срещу него, беше добре замислен ход, който целеше да накара хората да мислят, че те са врагове. Да, ама не , защото ако бяха наистина такива, веднага след като взе властта Борисов щеше да спре захранването със свежи капитали на обръчите от фирми на Доган от контрабанда. Освен това за целия предишен мандат нямаше арестуван нито един човек, участвал във властта, свързан с ДПС по какъвто и да е начин. Замислете се само, имаше от всички други партии – случайно нали от ДПС нямаше?

    Зрелищните акции на МВР, показвани по телевизията, бяха режисирани от Цветанов и целяха да отклоняват общественото мнение в посока, различна от действителността, като хората, които бяха снимани и унижавани, бяха или политически опоненти на ГЕРБ или криминални структури, които не желаят да работят заедно с управляващите, т.е. да делят парите от престъпленията си с тях. Случаят с „Мишо Бирата” е показателен, но е само малка част от схемите на Борисов за покровителство на „правилни” бизнесмени. Именно, за да не се изнесат в публичното пространство подобни на този и много по-скандални факти, Бойко Борисов в настоящето действа директно в комбина с Ахмед Доган.

    За какво става дума? – на 8.06.2013 г. в Италия, в град Неапол, в един известен хотел се е състояла тайна среща между най-верния съветник на Борисов (не Ц. Ц.), а бившият шеф на 6-то главно управление на ДС Д.И.( Гестапото), ген. Любен Гоцев и самият Доган. Срещата е била там, за да не се привлича общественото внимание. Основната тема на разговора е била уреждането на политическото и физическо съхраняване на Борисов в българския обществен живот. Или по-ясно казано, Бойко Борисов, бидейки застрашен от заканите за ревизия на неговото правителство, си е дал сметката, че без той да участва по някакъв начин в управлението, рейтинът му прогресивно ще пада, защото непрекъснато ще излизат нови и нови факти за дейността му като министър-председател. Точно заради това тези три знакови фигури са избистрили поредния таен сценарий, на който ние сме свидетели от 14. 06.2013 г.

    Споразумението, до което са стигнали, е Делян Пеевски да бъде назначен за шеф на ДАНС, за да има голям обществен натиск върху БСП поради публичният му образ. Това от своя страна да доведе до политическа дестабилизация и отклоняване на общественото мнение от злоупотребите на бившият министър-председател и паралелно разцепление в БСП. Настоящата ситуация е плод именно на тази сложна схема – или Пеевски да бъде шеф на ДАНС и правителството да бъде сериозно разклатено от общественото недоволство, или кабинетът Орешарски да падне и да се стигне до предсрочни избори (целта на Борисов), и съответно всички негови злоупотреби да бъдат забравени и той да се върне на власт . И в двата случая той е най-печеливш, защото каквото и да се случи, Б. Б. няма да бъде реално разследван. Това, което всъщност направи Ахмед Доган с натиска върху Орешарски да назначи Пеевски, е, че по този начин се отблагодари на Б.Б. за това, че през целия период на своето правителство той не възпря по-никакъв начин схемите на Сокола.

    За съжаление на едни или за радост на други, няма аудио запис или друг тип СРС от въпросното събиране в Неапол, просто защото след промените в ДАТО с чисто техническото подслушване не се занимаваме вече ние, а други наши колеги. Заради това много хора ще погледнат скептично към това писмо и много ще го нарекат с термини като компромат или пасквил, но за автентичността на фактите може да съдите сами, тъй като някои от нещата вече се случиха, а другите тепърва ще се случват. Доган и другите замесени в тази среща ще отричат по всякакъв начин за това, че тя се е състояла, ще представят документи от граничните власти, ще намерят фалшиви свидетели, че горепосочените са били в България на 08.06. 2013г., но истината е тази и всички българи трябва да я знаят.

    Информацията за тази среща беше съобщена на част от нас преди няколко дни, като бяхме привикани в едно заведение (в района кв. Драгалевци ); след 23:00 ч. при нас дойде самият Цветанов и ни каза, че се очаква да има разместване на пластовете в управлението и да се готвим за протести. Когато попитахме защо, Ц. Ц. ни обясни за тази сложна маневра на Борисов, която самият Любен Гоцев му е казал лично. Просто Гоцев е изиграл ролята на посредник между Бойко Борисов и Ахмед Доган. Точно заради това ние знаехме преди няколко дни защо Б. Б. е толкова доволен на 13.06.2013 г. Един ден преди назначението на Пеевски да стане факт той каза, цитирам:
    Б.Б.: „БСП е изнасилвана от ДПС” , т.е. той също знаеше , че е на път да се върне на власт , просто защото договорката между Димитър Иванов, генерал Гоцев и Ахмед Доган е постигната , и оттук нататък каквото и да се случи, независимо дали Пеевски ще остане на поста шеф на ДАНС или не, дестабилизирането на правителството ще се случи и то няма да посмее повече да се занимава с него и Цветанов. Освен това в кръчмата, където бяхме, Ц.Ц. ни съобщи, че след избухването на протестите ще бъде мобилизиран „твърдия апарат“ на партията ,т.е. криминалните структури, както силовите групировки, така и дребните престъпници , който, цитирам:

    Ц.Ц.: „Ще подпомогнат анонимно народните вълнения като предизвикват безредици и ще насочат тълпата в исканията им от оставка на Пеевски до оставка на цялото правителство”.

    Или казано направо, Ц.Ц. ни обясни как криминогенните елементи ще бъдат внедрени сред протестиращите и ще предизвикват безредици, чрез които ще се получи хаос и в цялата суматоха ще се стигне до извънредно положение в държавата. Задачата, която ни постави той, беше да покриваме криминално проявените и да се ослушваме в отдела какво се говори и, ако научим нещо, което ще се предприеме срещу някой от обкръжението му, веднага да му докладваме . Той също така ни даде инструкции да очакваме завишаване на битовата престъпност, както и увеличаване на тежките противообществени престъпения като отвличания, подпалване на автомобили, показни убийства, побой над знакови обществени фигури (журналисти, политолози, анализатори, бизнесмени и др.) Въобще почти цялата гама от престъпления в наказателният кодекс, като Цветанов неколкократно натърти , че ние нямаме друг избор, освен да отклоняваме вниманието на нашите колеги, т.е . както се изрази Ц.Ц.: „Да им сложим тапа (чадър ), защото, цитирам:

    Ц.Ц.: „Ако ме издъните, с вас е свършено, не само професионално”.

    Ние обаче имаме алтернатива и тя е да спрем този отвратителен, гнусен и долнопробен сценарий, които е вече в ход, защото Борисов и Цветанов рано или късно ще изчезнат от политическата сцена, а ние няма да бъдем съучастници в техния опит за силов държавен преврат. Най-парадоксалното обаче е поведението на партията мандатоносител БСП, която като че ли не може да разбере какво се случва точно и която вероятно ще изгуби властта не заради своето управление, а заради бездействието си в него .

    Цветанов знае всички тези неща и доволно потрива ръце, той просто чака ситуацията да се развие в негова полза и той пак да се върне като вътрешен министър (в сянка) в евентуалното следващо правителство на ГЕРБ, но това няма да стане заради всички онези горепосочени факти. В момента срещу него е повдигнато обвинение затова, че е допуснал подслушване поради бездействие и неконтролиране на специалните разузнавателни средства, но истината е, че подслушването се правеше по заповед на Цветанов.

    Сега, когато четете всички тези неща, ще си кажете, че ние манипулираме общественото мнение, че изпълняваме някаква поръчка, но всъщност истината е, че ние просто не искаме повече да бъдем използвани от лицето Цветанов, който ни рекетира и понастоящем да го захранваме с информация в името на това нещата така да се извъртят, че Ц.Ц. пак да се измъкне от правосъдието. Не, ние няма да сме му съучастници и именно затова написахме това писмо, за да знае българското общество, че Цветан Цветанов и Бойко Борисов са готови на абсолютно всичко в името на това да не бъде упражнено правосъдие спрямо тях. Това няма да стане, защото хората накрая ще излязат и ще изметат не само настоящето правителство, както искат те, а цялата политическа мафия, включително и тях.

    Ние не сме достойните прокурори Калин Георгиев, Станимир Флоров и Валери Йорданов, ние сме обикновени хора като всички вас.

     

  • Осем пострадали при сблъсъци пред централата на „Атака“

    Осем души пострадаха при снощните сблъсъци между симпатизанти на „Атака“ и протестиращи. Един е арестуван, съобщи БНР.  Седем часа продължиха антиправителствените демонстрации в София, в които се включиха над 10 000 души.

    .

    Снимка: в. "Сега"
    Снимка: в. „Сега“

    Напрежението рязко нарасна пред централата на БСП, която хората замеряха с камъни. Пред централата на „Атака“ няколкостотин полицаи и привърженици на националистите очакваха протестиращите. Протестиращите, които се събраха пред централата на „Атака“, изглеждаха много по-различно от мирно протестиращите през деня на пл.“Независимост“. Поведението им приличаше повече на поведението на футболна агитка.

    Пред централата на „Атака“ имаше барикади. Волен Сидеров обяви, че няма да допуснат протестиращи пред сградата. Около 23.00 часа се стигна и до замеряне с камъни и бутилки по фасадата и „строените“ покрай нея националисти. Едно момче бе леко ранено в ръката, а момиче бе изведено от множеството събрали се хора и не е ясно какво е състоянието й. Депутатът от „Атака“ Кристиян Димитров е ранен при протестите около централата на партията, съобщи тв „Алфа“. Депутатът е ранен от хвърлен предмет. Димитров е най-младият народен представител в 42-ото НС. Пострадал е и оператор на телевизията. Според БТВ ранени са и момче и момиче от протестиращи, които са били ударени от предмети, хвърени от симпатизанти на „Атака“.

    Към 1 часа напрежението започна да намалява. Пред централата дойдоха още жандармеристите. Волен Сидеров, предпазван от симпатизанти с плот от маса, заяви, че се моли за душите на протестиращите. Той заяви, че мнозина от тях са „му целували ръцете“.

    „Никакви мирни протести няма. Това са групички от платени провокатори и криминални елементи“, каза тази сутрин лидерът на „Атака” Волен Сидеров в интервю за ТВ7. Според него протестиращите са били „платени групички от структурите на Румен Николов – Пашата и хора на Цветанов и Борисов”, на които е дадено по 40 лева за участието. Той очаква същите хора да се съберат пред централата на партията и тази вечер.

     

    Източник:  в. „Сега“