2024-07-18

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Биволъ: Нескопосен фалшификат срещу Плевнелиев оголи деградацията на българските медии

    Биволъ няма специални симпатии към президента Плевнелиев, герой в онази история с подкупа за 1 млн лева, поискан от общински съветници на ГЕРБ, за който той не съобщил на прокуратурата. Тогава дори подписахме сигнал до главния прокурор да се проведе разследване, Плевнелиев дава обяснения в прокуратурата, а скандалът в крайна сметка беше смачкан – пише сайтът Биволъ. – Не сме забравили също как Плевнелиев скри ловните подвизи на Гоце в Узбекистан, обзаведе със съветници от червената номенклатура, цъфна в „Дюнигейт“ и пренебрегна обществения интерес в казуса „Корал“ за 20 лева. Но винаги сме държали на качествената и обективна журналистика, каквато все по-рядко се среща у нас. Вместо нея на публиката се сервират груби активни медийни мероприятия, като описаното по-долу.

    .

    Изчезналият компромат срещу Плевнелиев от анонимен сайт не е изтрит от кеша на Гугъл.
    Изчезналият компромат срещу Плевнелиев от анонимен сайт не е изтрит от кеша на Гугъл.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Късно снощи в сайта с гръмкото име silnabulgaria.com беше публикуван текст, в който се твърди, че Плевнелиев имал офшорки в Кипър, в които криел 1 млн. лева. В текста има позовавания на Offshoreleaks и са приложени три pdf файла, които били доказателство за написаното.

    Почти веднага това беше препечатано от варненския сайт Афера (според бившия собственик Данов, сайтът е 50% собственост на престъпната групировка ТИМ). Днес вече пълзи по контролираните от Делян Пеевски пропагандни клоаки. Междувременно публикацията изчезна от сайта, където се появи първоначално, заедно с приложените документи, но Google помни…

    Тук става въпрос за класическо активно медийно мероприятие с използване на фалшифицирани документи, установи проверка на Биволъ. Ето аргументите ни:

    – сайтът silnabulgaria.com крие собственикът си, но е регистриран съвсем наскоро, на 04 юни 2013. Хоства се в България във фирмата Superhosting и е въпрос на часове да се разкрие кой плаща хостинга.

    – в Offshoreleaks няма нито дума за Плевнелиев, нито за цитираните в публикацията, представена като „журналистическо разследване“, фирми. Това може да се провери онлайн в базата данни, публикувана от Международния консорциум за разследваща журналистика. Със сигурност ICIJ няма никаква съпричастност към подобно разследване.

    – в единия от PDF файловете е публикувано факсимиле от паспорта на Плевнелиев и на съпругата му, заедно с придружително писмо и формуляр, в които пише, че Плевнелиев е адвокат на офшорка. Забележете първо, че става дума за адвокат (attorney), не за собственик (owner, shareholder). Но по-интересни са датите на документите. На първата страница от въпросния „документ“ има дата 05.1999 г., на следващите пет от формуляра е 30 май 2000 г., а на факса с паспортите – 08 юни 2000 г.

    Ето тук е въпросният PDF файл във вида, в който беше публикуван снощи на сайта, а след това изчезна.

    При наличието на толкова нескопосен фалшификат е трудно за вярване, че иначе авторитетни издания като агенция БГНЕС и първоначално Offnews.bg и вестник „Гласове“ се вързаха и тиражираха безкритично това класическо активно медийно мероприятие. Но е факт. И това показва до какво дъно е стигнала в деградацията си българската журналистика. Деградация до степен, че уж сериозни издания на могат да бъдат различени от пропагандните центрове на мафиотите, изпаднали в истерия от решението да се изтеглят държавните пари от банките „гнили ябълки“.

     

  • Обама ще произнесе реч на Бранденбургската врата

    Президентът на САЩ Барак Обама ще произнесе реч на историческата Бранденбургска врата по време на предстоящото му посещение в Берлин на 18 и 19 юни.

    .

    Бранденбургската врата. Снимка:Рhoto-forum.net
    Бранденбургската врата. Снимка: Рhoto-forum.net

    От Белия Дом съобщиха, че Обама ще направи обръщение за важността на устойчивите връзки между САЩ и Германия, за „жизненоважното значение на трансатлантическия Съюз и ценностите, които ни обединяват“.

    Построената през 18 век Бранденбургската врата беше символ на разделението в периода на „Студената война“, а след падането на Берлинската стена стана символ на обединена Германия. Барак Обама, вече е изнасял реч в близост до „символа на Берлин“ през юли 2008 г. в качеството си на кандидат-президент на САЩ. Тогава германският канцлер Ангела Меркел отклони искането на Обама да изнесе реч на историческата врата.

    Бранденбургската врата бе и мястото, от където бяха произнесени две от най-популярните президенски речи – „Аз съм берлинчанин“ (на Джон Ф. Кенеди от 1963 г.) и „Господин Горбачов, разрушете тази стена“ (на Роналд Рейгън от 1987 г.).

    Източник:  Free-bg.net

  • Френска социалистка ще иска оставката на Станишев като председател на ПЕС

    Испанският ляв вестник „Ел паис“ излезе с критичен коментар към лидера на БСП, а Ханес Свобода недоумява как Станишев е номиниран Пеевски за ДАНС. Френската социалистка Мартин Обри ще иска оставката на Станишев като председател на ПЕС.

    Започва акция на европейските социалисти срещу лидера на ПЕС Сергей Станишев. Последните събития в страната ни с избирането на Делян Пеевски за шеф на агенцията за националната сигурност и последвалите масови протести намериха широк отзвук и в страните от Европейския съюз.

    Според източници, близки до френските социалисти, досегашният генерален секретар Мартин Обри смята да постави въпроса за оставката на лидера на ПЕС Сергей Станишев на вниманието на колегите си. Социалдемократите в Европа са настроени скептично към бъдещето на организацията под неговото председателство, след като той постави на карта бъдещето на партията си в собствената страна.

    Именно Станишев подкрепи яростно кандидатурата на Пеевски да оглави ДАНС, като бе много категоричен и даде да се разбере, че тй категорично го стои зад него. “Да се знае, че аз подкрепям Делян Пеевски”, Заяви Станишев, макар че се опита да извади странни доводи, като “нестандратна” кандидатура и други такива.

    Дори след като усети бързото народно недоволство от гигансткия си гаф, Станишев продължи да убеждава хората от тв екрана и настояваше той да остане и “да му дадем шанс”.

    Според моя информация, френската социалистка Мартин Обри ще поиска оставката на

    Явно чашата на търпението на европейските социалисти е преляла, след като и голяма част от БСП започнаха публично да искат оставката на Станишев като лидер.

    Освен изтъкнатата френска социалистка Мартин Обри и испанските социалисти също скочиха срещу Станишев. Испанският ляв вестник „Ел паис“ излезе с критичен коментар към лидера на БСП. Шефът на социалистите в европарламента Ханес Свобода недоумява как е номиниран Пеевски за ДАНС. Свобода късно снощи написа в Туитър, че е изненадан от номинацията на българското правителство за шеф на ДАНС.Той допълва, че „би трябвало да има по-компетентни хора на този пост“.

    В същото време стана ясно, че случаят „Пеевски“ е породил напрежение в редиците на родните социалисти. Членове на Националния съвет на партията днес пуснаха подписка за отстраняването на Сергей Станишев от лидерския пост. Поводът е подкрепата му за кандидатурата на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС.Един от инициаторите на подписката Румен Петков посочи, че Сергей Станишев лично е подкрепил Пеевски.

    Източник:  Bulgaria-news.bg

  • Протестна вълна заля София

    Трета вечер на протести в страната. Към недоволството от избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС днес се прибави още един протест – антиправителствен.Той започна в 18 часа със събирането на хора пред сградата на Народното събрание в София. Демонстрантите са недоволни от правителството на Пламен Орешарски, като някои от тях са облечени с бели тениски с надписи – „Нов изборен кодекс”.

    .

    Снимка: Novini.bg
    Снимка: Novini.bg

    В района има засилено полицейско присъствие. Причината е и третият пореден протест от 18.30 ч. – срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Въпреки че преди ден стана ясно, че това парламентарно решение ще бъде отменено, демонстрациите продължават. Пространството между Министерски съвет и президентството се изпълни с хора. Те отново скандират призиви против олигархията и искания за оставка на кабинета „Орешарски“, като някои размахват плакати с цитати от роман на Джордж Оруел.

    Далеч по-шумен и по-силен е протестът днес в сравнение с предишните два дни. От 18.30 ч. хората се стичат към Министерския съвет със скандирания „оставка“ и „червени боклуци“, съобщи репортер на „24 часа“. В часа на началото на площад „Независимост“ имаше към 6-7 хиляди души. В 19 ч. вече бяха над 15 000, по данни на МВР.

    „Голяма част от хората са тук, защото не са съгласни с това правителството да слага управлението в краката на олигархията. Не може олигархията да определя бъдещето на България. Тук са млади, образовани, умни хора. Те желаят не олигархия да определя живота и бъдещето им. Това е до голяма степен и протестът на непредставените“, заяви пред БТВ Антоанета Цонева, ръководител на Института за развитие на публичната среда и наблюдател на изборите, която също е излязла на протест.

    .

    Източник:  Novini.bg

  • Асен Генов: Нужна е промяна на правилата за изборите и медиите

    Асен Генов, БГНЕС

    .

    2012 г., когато протестирахме срещу управлението на ГЕРБ във връзка с посегателствата срещу околната среда, ние бяхме погнусени от това, че го правим с ясното разбиране, че ще дойде БСП на власт.  Сега, протестирайки срещу демонстрираната наглост в управлението на БСП и ДПС, на която станахме свидетели, избирайки г-н Пеевски за шеф на ДАНС, ние го правим отново с погнуса от ясното разбиране, че можем да върнем отново ГЕРБ на власт.

    Затова за мен фундаменталният въпрос е не дали да свалим и кога да свалим от власт БСП и ДПС, ако тази хипотеза е възможна изобщо. За мен правилният въпрос е какво трябва да бъде направено, преди да бъдат предизвикани избори – предсрочни избори. Най–вероятно ще има такива, ако не сега, то, след като дойдат януарските и февруарските сметки за ток през 2014г., когато отново хората ще излязат на улицата, провокирани от финансова безизходица, например.

    За мен основният въпрос е как да се промени настройката на изборната машина, на изборните правила. Това, което конституира политическата система в България, така че да може да бъде направен пробив в този криминален олигархичен модел на управление, който стана известен като Преход в България. И това може да стане по един много лесен начин – през промяна на изборните правила.

    Няколко неща, ако се случат в изборните правила, в Избирателния кодекс, ако се променят, преди да си отиде това правителство от власт, което почти сигурен съм, че ще стане предсрочно – те няма да направят пълен мандат именно заради патовата ситуация и заради морално – нечистоплътната комбинация в българския парламент. Това са партии и лидери, които ползват почти вулгарен език, общувайки помежду си задочно през медиите, дори Сидеров стига по-далеч – той отправя публични заплахи за разстрел на свои политически опоненти. И представете в тази абсурдна ситуация в българския парламент при, който управлението се крепи буквално на почти принудителното регистриране на 120 души депутати, за да има кворум някакъв – не мисля, че това управление има реални шансове да изкара пълен мандат. Та нещата, които могат да се променят, отговаряйки на въпроса – а сега накъде – според мен са няколко – едно от тях е да се въведе и да се върне преодолим преференциален праг. Какво имам предвид – 5% да бъде максимумът при избор – да могат хората да преподредят партийните листи, което ще бъде гаранция за това, че партийните централи – върхушките на партиите няма да наложат отново своите кандидати.

    Чували сме разкази, някой от тях са доказуеми, някой от тях вероятно не са доказуеми за това как се купуват места в листите, за това как кандидатите на изборни позиции плащат на партийните ръководства правото си да бъдат на избираема позиция в НС. Тоест преодолим преференциален праг – вече конкретните рамки на този преференциален праг – каква точно форма да има – дали да бъде задължителен или не – това са теоретични постановки, които специалистите по изборно законодателство могат да коментират далеч по-добре от мен. Но преодолим преференциален праг, който да позволи на гражданите да преподреждат листите е нещо, което за мен е императив, т.е задължително.

    Другото, което може да се направи – това е стриктна регулация. Има примери от развитите западни демокрации за това как платената политическа агитация в медиите или да бъде изцяло забранена, или да бъде силно ограничена с вменено задължение всяко едно политическо изявление в медиите, за което е платено да бъде маркирано, че е платено. Тоест в някаква степен, ако законодателят прецени, че не може да я забрани изцяло, за което няма никакъв проблем – Италия е такъв пример, Франция е положителен пример, Великобритания – това са положителни примери. То тогава поне платената политическа агитация, политическа реклама – да бъде приравнена с търговската. И също така да се впише тази норма в ИК, според мен би било добре – при която в медиите да се гарантира – не само в обществените, но и в комерсиалните, частните медии – да се гарантира правото за равен достъп. В момента това право, като че ли не е регламентирано, извинявайки се е привидни ограничения в закона, много често частните, търговските медии запушват устата на политическите алтернативи. Това са две неща, които според мен биха допринесли за това, което аз наричам възможност на медиите, не възможност, а задължение на медиите – не да създадат алтернатива и да наложат алтернатива.

    Моето разбиране е, че медиите трябва да дадат възможност на алтернативите да пробият сами и естествено. В една изцяло комерсиализирана среда, това няма как да стане – няма политически дебат, няма дебат между лидерите на партиите – всеки един има своя медиен периметър своя медиен сектор – финансово обезпечил и се чувства комфортно там и не иска да излезе от тази рамка, която те самите създадоха и се вкараха, единствено водени от желанието си да си възпроизвеждат политическия картел, безпрепятствено вече 20 и няколко години в България.

    Другото нещо, което според мен трябва да се направи, е да се реши законодателно през ИК парадоксът, при който за тези 380 000 или колко бяха бюлетини – които бяха намерени в печатницата в Костинброд. Четох коментари и анализи, които мен ме шокираха в посока на това, че ИК като че ли това не го третира по никакъв начин като престъпление. Защо това е така?

    Има още няколко неща, които на пръв поглед изглеждат маловажни, но ако те се случат през промени в ИК това ще даде възможност за промяна и в добрия смисъл на думата за пробив в политическия картел. Лично аз смятам, че усилията на тези хора, които в момента протестират и са недоволни от ситуацията в България – водени от това, че те нямат политическо представителство, че тяхната политическа воля, техните възгледи и убеждения не са представени в момента в НС. Ние в момента в НС имаме производни на посткомунистическото наследство в България партии и функции. Това е, което се случва – 4-те партии, които са в парламента са такива – те не олицетворяват новото, те не олицетворяват промяната, те не олицетворяват демократичните ценности в пълна степен или в степента, в която голяма част от тези интелигентни и разумни, млади и успели до голяма степен хора по улицата искат да имат като политическо представителство. Това са хора, които са стъпили на краката си, които имат собствен бизнес, голяма част от тях имат нормално и финансово и социално положение и статус. Това са хората център – дясно и хора като мен, примерно, които в голяма степен поставят и екологичната идея като ценностна система, като политическа ценност.

    Ние нямаме своето представителство и по тази причина започнах с това – погнусени сме от това, че единия път, протестирайки довеждаме БСП на власт, другия път, протестирайки, помагаме на ГЕРБ да се върне във властта. Аз не го искам това.

    Уважавам много мнението на Цветозар Томов. Съгласен съм с него, че протестът е последният легитимен инструмент на гражданите, чрез който те могат да контролират своето политическо представителство и органите на властта. Дори стига по-далеч. Гражданското неподчинение също е легитимен инструмент, без да се стига до вандализъм, разбира се и до насилие от репресивните органи на една държава върху протестиращите. Но колегата, с когото работя Константин Павлов – Комитата, наскоро коментира, че събитията, които сега се случват в България сякаш са едно повторение на два пъти случила се революционна ситуация в България – в началото на 90-те години и 1997 г. Сега отново като че ли сме в такава ситуация, в която има индикации за това. Това е клише, но общественият договор има нужда от предоговаряне, от преформулиране.

    Отношенията между гражданското и политическото общество сякаш са отново в тази точка, когато трябва да се предефинират, това е колкото добре, толкова и тъжно, защото обезсмисля 20 години от нашия живот. Всеки от нас е вложил някакво доверие в тези 20 г. Очаквания, които очевидно не са се състояли и това изкарва различни социални слоеве от обществото на улицата – през тези, които бяха протестиращите в началото на годината, хората, които очевидно са на ръба на изнемогването – до тези, които в момента протестират. Те не са зле финансово, но те пък са омерзени заради това, че на практика техният глас, като че ли не е чут в политическия контекст. Така че не се притеснявам от това. Уверен съм, че гражданският протест като форма на комуникация, засега двупосочна, като че ли има ефект от протестите. Нещо, което е необходимо, здравословно, положително. Това има положително въздействие върху обществото.

     

  • Петиция в поддержку Эдуарда Сноудена

    Сайт Аvaaz.org, который доступен на 16 языках, опубликовал петицию в защиту бывшего сотрудника ЦРУ Эдварда Сноудена. Она призывает президента США гарантировать справедливое и человечное обращение с Эдвардом Сноуденом, разоблачившего правительственную программу США PRISM, а также беспристрастное рассмотрение его дела“.

    –––––––––––––––––––––––––

    .

    Президенту США Бараку Обаме:

    .

    Мы призываем Вас гарантировать справедливое и человечное обращение с Эдвардом Сноуденом, разоблачившего правительственную программу США PRISM, а также беспристрастное рассмотрение его дела. Программа PRISM является одним из крупнейших нарушений правительством неприкосновенности частной жизни в истории. Мы требуем немедленного приостановления использования данной программы и признания Эдварда Сноудена не опасным преступником, а лицом, совершившим разоблачение для защиты интересов общества. 

    .

    ее

    Этот 29-летний аналитик недавно поставил на карту всю свою жизнь – девушку, работу и дом – чтобы рассказать миру о государственной программе США под названием PRISM, с помощью которой правительство отслеживало и сохраняло нашу переписку по электронной почте, в мессенджере Skype и социальной сети Facebook, а также наши телефонные разговоры на протяжении нескольких лет.

    Когда Брэдли Мэннинг передал подобную информацию сайту Wikileaks, власти США заключили его в одиночную камеру без одежды, условия содержания в которой были определены ООН как „жестокие, унизительные и бесчеловечные“.

    Сейчас власти и пресса решают, как отреагировать на данный скандал. Если миллионы человек вступятся за Эдварда в течение следующих нескольких дней, то это будет мощным сигналом того, что для общества он – смелый разоблачитель порочной программы, а не государственный преступник, и властям США нужно бороться с самой программой, а не с Эдвардом.

    ––––––––––––––––-

    Петицию можно подписать здесь  Secure.avaaz.org

    .

  • Множат се българите в „Офшорлийкс“

    Замесените в аферата „Офшорлийкс“ българи се множат. Оказа се, че сънародниците ни с бизнес в зони тип „данъчен рай“ са много повече от обявените вече в медиите 30-ина души.

    Това показа проверка на „Труд“, след като вчера базираният във Вашингтон Международен консорциум за разследваща журналистика публикува в интернет всички данни за хора и фирми със сметки в данъчни убежища, с които разполага.

    Става въпрос за сметки в 10 офшорни зони на 122 000 фирми и 130 000 физически лица и посредници от 170 страни по света, вероятно укриващи данъци. Общият обем на документите е над 2,5 милиона за последните 30 години.

    Преглед на публикуваните вчера данни показва, че няма офиси или компании, регистрирани на българи в офшорни зони. Посочени са обаче адреси за регистрация в България – само 10 на брой. Зад тях се крият и небългарски граждани.

    Зад тези адреси стоят държавен служител, финансист, свързан с бившата групировка СИК и създател на частен университет. Изплуват и чужденци с българско гражданство, адрес у нас или друга връзка със страната.

    Отделна проверка при търсене на произволни имена обаче отприщва поток от информация. Например ако се потърси човек с фамилия Петров, излизат осем резултата.

    Един от тях вероятно е на българин. Останалите са руснаци. Сред тях е и човек с име Алексей Петров, пред който дори е сложена титлата „господин“. Той обаче е от Москва. И вероятно може да е лидерът на славянския ъндърграунд в Москва, известен и с прякора Леня Хитрия. На търсене с Георгиев изкачат имената на трима евентуални нашенци.

    Появяват се и имената на двама българи с малка разлика в годините и с еднакви презимена и фамилии, които вероятно са братя. Заедно с тях е и трети българин. Проверка на „Труд“ показа, че тримата имат общи фирми и у нас.

    Има и наши сънародници, които са регистрирани адресно в чужбина – Австрия, САЩ, Англия и др. Не е ясно обаче дали не става въпрос за хора, които срещу минимално заплащане са предоставили личните си документи, за да бъдат използвани за отваряне на дружество зад граница. Такава практика е известна и у нас и чрез нея се осъществяват ДДС измами.

    Имена на известни родни политици засега не изплуват от „Офшорлийкс“.

    Скандалът гръмна в началото на април тази година. Оказа се, че общите авоари в офшорни зони възлизат на поне $32 трилиона (25 трилиона евро), но не стана ясно каква част от тях притежават осветените лица и фирми. Китай, Хонконг, Тайван, Русия и бившите съветски републики присъстват с най-много собственици на офшорни сметки и фирми. Такава компания имал и грузинският премиер Бидзина Иванишвили.

    Негов говорител каза, че от 2011 г. той няма участие в нея, стана ясно при разгарянето на скандала. Тогава Европейската комисия настоя страните – членки на ЕС, да погнат данъчните измами, които лишават правителствата от 1000 млрд. евро годишно. А покрай „Офшорлийкс“ паднаха и глави.

    Разкритията взеха главата на банкер

    Eдин от най-известните и утвърдени банкери в Европа – главният изпълнителен директор на Райфайзенбанк Интернешънъл Херберт Степич, подаде оставка заради „Офшорлийкс“ в края на май.

    Степич бе принуден да се оттегли, след като германският в. „Зюддойче цайтунг“ и австрийското сп. „Нюз“ разкриха, че висшият банкер тайно е контролирал две офшорни компании в Хонконг и Британските Вирджински острови.

    Херберт Степич призна, че е основал две компании през 2006 г. и 2008 г. с цел да инвестира в недвижими имоти в Сингапур.

    .

    Източник:  в. „Труд“

  • Три причини правителството да си отиде

    Копринка Червенкова, в. „Култура“

    .

    Едва ли някой е очаквал, че още преди да е изтекъл месец от парламентарните избори, правителството и мнозинството в парламента публично ще извършат самоубийствен жест.

    Разбира се, че става дума за назначението на емблематичната фигура Делян Пеевски за председател на ДАНС.

    Кои са трите причини, които правителството ни поднесе на табла, за да очакваме неговото фиаско?

    Първа причина (щадящата) – правителството и мнозинството не знаят как е пласиран Пеевски в обществото, не са наясно със степента на одиозност на публичния му образ, не разбират обществената непоносимост към него; което означава, че нямат представа кого управляват. Следователно, трябва да си отидат.

    Втора причина (отвратителната) – правителството и мнозинството знаят кой е Пеевски, наясно са с всички безобразия, свързани с неговото име, очакват възмущението на хората, но отказват да се съобразят с него, изхрачват се, грубо казано, в лицата им; което означава, че нямат право да управляват.
    Следователно, трябва да си отидат.

    Трета причина (безнадеждната) – правителството и мнозинството знаят всичко за Пеевски, лично са му яли попарата, знаят и как ще реагират що-годе нормалните обитатели на тази държава. Но не са в състояние да се противопоставят – някой отнякъде по незнайни причини ги заставя да извършат това безобразие. Което означава, че управлението им е опасно – и за населението, и за страната. Следователно, трябва да си отидат.

    Това момче Пеевски, което, въпреки младостта си, конкурира по отвратителност дори Цветан Цветанов, се оказа лакмусът, който прояви твърде рано несъстоятелността на това правителство.

    Каквото и да се случи оттук нататък – общественото възмущение да ескалира до степен парламентът да прегласува решението си, самият Пеевски под натиск да се откаже от поста, президентът да се намеси по-категорично – правителството вече е дамгосано. И всички призиви на министър-председателя за национално съгласие, всички думи за доверие към институциите са вече в коша.

    Остава ни да кажем само: „Добре дошъл отново, господин Борисов.”

    14 юни 2013 г.

  • Удар срещу Станишев – петима депутати правят червена фракция в парламента

    Петима от уж най-верните депутати на Сергей Станишев вече не са част от парламентарната група на Коалиция за България, съобщиха за нас вещи лица от Столетницата.

    В основата на това седи Румен Петков и Румен Овчаров, които са били твърдо против толкова много представители на ДПС да бъдат спускани по министерства, агенции, областни управи, както и назначени във вътрешното ведомство. Пръв реагирал гневно Румен Петков, който още снощи научил за схемата на Местан, Орешарски и Станишев.

    Тези безобразия трябва да спрат, махат поголовно професионалисти от МВР, залагат на некадърници в министерствата, пълнят агенциите със сричещи български хора на ДПС, всичко си има граници, развикал се пред няколко души Петков, между които и един от съветниците на Георги Първанов.

    След него Янаки Стоилов, Младен Червеняков, Георги Кадиев и Петър Курумбашев също обособили група за натиск. Карето твърдо се обявило рано тази сутрин против предложението на Пламен Орешарски да се гласува за най-ярката кандидатура – тази на Делян Пеевски. Към четиримата се групирал още един червен депутат, но името засега не се споменава.

    Вие имате ли мозък бе хора, това да не е битпазар, има си принципи, откъде накъде ще избираме някой, без да сме обсъждали останалите, ревнал Кадиев.

    Янаки Стоилов изпулил очи и почервенял от яд. Той пръв размахал ръце на Сергей Станишев и обявил, че той е дотук.

    От мен не търсете подкрепа, търпението ми е изчерпано, първо ни набутвате Йовчев за шеф на МВР, а предложихте уж първо на мен, а сега бутаме ДПС всячески в най-важните държавни структури, разгневено казал Янаки Стоилов.

    Той допълнил, че юридическата му същност не може да възприеме подобна фигура да оглави най-важната част от националната сигурност на страната. Курумбашев бил по-сдържан, но Младен Червеняков с мъка удържал да не се развика на Орешарски за необмислената номинация на Пеевски.

    В същото време Пламен Орешарски започнал с пръст да сочи към вратата и да плаши, че ще излезе от стаята на ПГ на КБ, а след това няма да го видят повече.

    Без мен ще се оправяте, давам си оставката и идва пак ГЕРБ, казал бледият като восък Орешарски.

    След това всичко си дошло на мястото, след кратки хаотични действия – Пеевски на второто гласуване бил одобрен да поеме българското ФБР…

    Да, но в ранния следобед в коридорите на Народното събрание станало ясно, че петима от противниците на Пеевски в БСП сериозно умуват върху учредяването на нова червена фракция с названието “Алтернатива 2013. Според някои хора зад нея седи точно Румен Петков и Георги Първанов, които открито още в първите дни се обявили за открити врагове на кликата около Сергей Станишев.

    .

    Източник:  Svobodnoslovo.eu

  • Трети ден на недоволство срещу кабинета “Орешарски“

    mmЗа трети пореден път хората в София и други градове се готвят да изразят недоволството си от кабинета на Пламен Орешарски с улични демонстрации в неделя привечер. Демонстрациите започнаха в петък след решението на парламента председател на Държавната агенция “Национална сигурност (ДАНС) да стане депутатът от ГЕБ Делян Пеевски, чието име през годините неведнъж е забърквано в корупционни скандали и чиято майка притежава множество медии, свързани с Корпоративна търговска банка, където са повечето държавни пари и която има общ бизнес с руската държавна Външно-търговска банка.

    Макар в събота Пеевски да подаде оставка от поста и тя да беше приема, продължават протестите срещу правителството на Орещарски, което се афишира да е експертно, а вместо това върна на власт голяма част от висшите чиновници от времето на Тройната коалиция.

    В София за пореден път митингът е насрочен пред Министерския съвет за 18.30 часа. Демонстрации ще има и пред Европарламента в Брюксел, В Пловдив протестът ще започне в 18.00 часа пред сградата на Общината, като шествието ще премине по централната пешеходна улица , поясняват в социалните мрежи неговите инициатори. Насрочени са протести и във Варна, Русе, Бургас, Плевен, Слевн, Стара Загора, Монтана, Благоевград, Казанлък, Габрово, Велико Търново и др. градове.

    Освен основните искания на недоволните са оставка на кабинета “Орешарски” и нови избори, протестиращите настояват за реформи в съдебната система, намаляване на субсидиите за партиите, промени в Изборния кодекс и въвеждане на електронното гласуване.

    Протестите на хората са подкрепени и от политически партии като ДСБ, а в неделя на пресконференция лидерът на Движение „България на гражданите“ Меглена Кунева заяви, че нейната партия иска оставката на кабинета “Орешарски“.

    Правителството очевидно е контролирано от задкулисни икономически и политически интереси, такъв кабинет не може да осъществи разумно управление в интерес на българското общество, заявяват от партията. Те призовават Народното събрание да пристъпи към незабавно приемане на абсолютно необходимите промени в изборното законодателство, изчистването на изборните списъци от „мъртви души“ и въвеждането на машинно гласуване.

    От движението настояват също Народното събрание да проведе избор за председател на ДАНС, прилагайки добрите практики за избор на базата на управленски платформи, при публично изслушване на кандидатите с активно участие на гражданското общество.

    Меглена Кунева отбеляза, че не е изключено да има предсрочни избори. Не е хубаво да има предсрочни избори, но има дефицит на морал и на политическа отговорност, което е по-лошо от бюджетния дефицит, коментира тя. Според нея Пламен Орешарски е използван за „пушечно месо“ от БСП. Твърденията, че сегашният кабинет е експертен и програмен бяха опровергани от предложението Делян Пеевски да оглави ДАНС, от начина, по който кабинетът беше съставен, смята Кунева. Според нея Пеевски не е продукт само на сегашното мнозинство, а е станал възможен благодарение и на подкрепата на правителството на ГЕРБ.

    Лидерът на Движението коментира, че протестите срещу назначаването на Пеевски показват, че обществото ни е запазило гражданския си рефлекс и нетърпимостта си към олигархичния модел на управление.

    Тя допълни, че оценява все по-високо факта, че Движение “България на гражданите“ е останало извън този парламент.

    Източник:  Mediapool

  • Цяла Турция е по улиците за каузата на парка „Гези“

    Близо 10 хил. демонстранти се стекоха край парк в Анкара, а други – поне три до четири хиляди души – се събраха недалеч оттам, до американското посолство.

    Изтласкването на протестиращите от парка „Гези“ на площад „Таксим“ намери широк отзвук и предизвика възмущение на територията на цяла Турция и преди всичко в столицата Анкара и в Измир.

    Хиляди хора излязоха снощи по улиците на Анкара, след като полицията прогони протестиращите, превзели парка Гези в Истанбул – крепост на антиправителствените протести, съобщи кореспондент на Франс прес.

    Близо 10 хил. демонстранти се стекоха край парк в Анкара, а други – поне три до четири хиляди души – се събраха недалеч оттам, до американското посолство.

    Протестиращите скандираха лозунги с искане за оставка на правителството.

    Край тези две места в турската столица има значително присъствие на полицията за борба с безредиците, подкрепени от бронетранспортьори.

    Засега няма информация за сблъсъци.

    В Измир протестите преминаха без инциденти.

    Протестиращите се събраха на площад „Гюндоуду“. Сред тях имаше и представители на някои политически партии и на неправителствени организации. Шествието продължи до площад Девети септември, където беше организирана седяща стачка.

    След предупрежденията на полицията, протестиращите се върнаха обратно до площад „Гюндоуду“.

    По време на протестите полицията взе специални мерки за сигурност около сградата на околийското ръководство на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

    В град Денизли протестиращите се събраха на площад Деликли Чинар, направиха изявления за медиите и за кратко време блокираха движението в района.

    В град Маниса група протестиращи се събра на площад Манолия, издигна лозунги и се придвжи до площад Джумхуриет. След това се върна обратно на площад Манолия, където организира седяща стачка.

    В град Адана група от около 500 души се събра в парка „Ататюрк“. Под претекст, че се замърсява околната среда, полицията се намеси без никакви задръжки и разпръсна протестиращите със сълзотворен газ и водни оръдия.

    Някои от протестиращите бяха ранени, а граждани от близките сгради замеряха полицаите с шишета и камъни.

    В Истанбул няколко хиляди протестиращи издигат барикади на главната улица,

    водеща към централния площад „Таксим“, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки очевидци.

    Малко по-рано полицията изцяло опразни парка Гези, използвайки сълзотворен газ и блокира подстъпите към него.

    Според губернаторството на Истанбул при разгонването на лагеруващите демонстранти са пострадали най-малко 29 души, но никой от тях не е със сериозни травми.

    След като полицията щурмува истанбулския парк, един от основните турски синдикати – Конфедерацията на профсъюзите на държавните служители (КЕСК) – обяви, че в понеделник свиква обща стачка, посочва Ройтерс.

    Вече решихме да стачкуваме, ако в парка се извърши интервенция, така че утре ще свикаме стачка за понеделник, каза Мустафа Тургут, говорител на конфедерацията, обхващаща около 240 000 души от 11 профсъюза.

    Друго синдикално обединение – Конфедерацията на революционните работнически профсъюзи (ДИСК) – свика спешна среща, за да реши дали също да обяви стачка. Засега няма информация за сблъсъци.

    .

    Източник: Vesti.bg

    –––––––––––––––––––––––-

    Полицейска бруталност в различни градове на Турция

  • Удивително генетично откритие обяснява паранормални явления

    .

    Генетиката най-после обясни тайнствени явления като пророчество, интуиция, аура и т.н.

    Откритието е направено от руски учени, които се осмелили да стъпят на територия на ДНК, която западните изследователи не успели да изучат. Западните изследователи ограничили изследванията си върху 10% от човешката ДНК, тоест върху тази част, която е отговорна за строителството на белтъците. Те смятали останалите 90% за генетически „боклук”.

    Руските учени начело с биофизика и молекулярен биолог Пьотър Гаряев решили, че толкова голяма част от ДНК не може да не съдържа ценна информация. Те обединили усилията си с лингвисти и генетици за провеждането на необичайно изследване, призвано да провери въздействието на колебанията и думите върху човешката ДНК.

    Изследователите открили, че данните се съхраняват в нашата ДНК точно по същия начин, както се съхраняват в паметта на компютъра. Освен това се оказало, че нашият генетичен код използва граматичните правила и синтаксиса по начин, който е много близък до човешкия език.

    В хода на изследването е установено още, че дори структурата на ДНК алкалните двойки следва правилата на граматиката и синтаксиса. Изглежда, че човешкият език е само вербализация на нашата ДНК.

    ДНК се променя от думи и фрази

    Най-поразителното откритие от всички е, че живата човешка ДНК може да бъде изменена с помощта на думи и фрази. Ключът се намира в използването на правилната честота. Учените успели да повлияят на клетъчния метаболизъм и дори да поправят генетични дефекти.

    Използвайки съответна честота и език, учените постигнали невероятни резултати. Например те успели да предадат информационни образи от един набор ДНК към друг. Изследователите успели дори да препрограмират клетки и без скалпел, без да направят нито един разрез, преобразували ембрион на жаба в ембрион на саламандър.

    Работата на руските учени предоставя научно обяснение на това защо внушението и хипнозата имат толкова силно въздействие върху хората. Нашата ДНК е природно програмирана да „откликва” на думите. Езотериците и духовните лидери очевидно са знаели това. Всички форми на внушение и „мислителни енергии” в голяма степен се основават на въпросното явление.

    Изследването помага да се обясни също така защо тези тайни методи не са еднакво успешни за всички, които ги използват. Тъй като добрата „комуникация” с ДНК изисква специфична честота, хората с развити вътрешни процеси са по-способни съзнателно да създадат канал за „връзка”. Учените смятат, че с развитието на съзнанието хората ще могат да постигат резултати само със собствените си думи и мисли.

    ДНК и интуицията

    Руските учени са открили и генетичната основа на интуицията, или както я наричат още – „хиперкомуникация”. Хиперкомуникацията е термин, използван за описването на ситуация, в която човек внезапно получава информация от външен източник, а не на базата на личните си знания. В наши времена това явление е станало по-рядко. Най-вероятно това се случва, защото трите главни фактора, които възпрепятстват хиперкомуникацията (напрежение, безпокойство и хиперактивност на мозъка) са станали прекалено разпространени.

    При някои живи същества, например мравките, хиперкомуникацията е плътно „вплетена” във всекидневното им съществуване. Например когато царицата на мравките е отделена от колонията, нейните „поданици” продължават да работят и да строят според плановете. Но ако тя е убита, цялата работа се прекратява незабавно. Очевидно докато царицата е жива, тя има достъп до съзнанието на членовете на своята колония посредством хиперкомуникация.

    Сега, с помощта на откритието на руските учени, хората вероятно ще могат да възстановят загубените си способности и отново да се възползват от тях. Изследователите са открили, че нашата ДНК може да създава т.нар. магнитни червоядини. Тези червоядини са миниатюрни версии на мостовете на Айнщайн–Розен.

    Въпросните мостове съединяват различни области от Вселената и позволяват на информацията да се предава извън пределите на пространство-времето. Ако ние можем съзнателно да активираме и управляваме такива връзки, то бихме могли да използваме нашата ДНК, за да предаваме и получаваме информация от мрежата на Вселената. По същия начин бихме могли да се свързваме с други участници в мрежата.

    .

    Източници:  Megavselena.com/  Undergroundhealthreporter.com

  • Протестът пред Министерски съвет в София по-голям от вчера

    Александра Маркарян, OFFNews

     

    Оттеглянето на Делян Пеевски от поста шеф на ДАНС не успокои гнева на хората.

    Снимка: Сергей Антонов, OFFNews

    Над 10 000 вече са се събрали на протеста в центъра на София. Около 19:30 часа (българско време – бел.ред.) бройката на протестиращите вече е по-голяма, отколкото вчера. По всички околни улици е пълно с хора, които се стичат към Ларгото.

    Днешният протест вече не е само срещу Делян Пеевски, а и срещу хората, които го издигнаха.

    Хората са заели цялото пространство в “триъгълника на властта” – между Министерски съвет, Президентството и бившия Партиен дом.

    Към 18:30 броят на протестиращите беше около 6000 души, нонепрекъсанто се присъединяват нови хора. Булевардът към Парламента е залят от пешеходци със знамена, които очевидно отиват на протеста.

    Хората носят маски на прасета, Делян Пеевски и Цветан Василев.

    ммХората крещят “Оставка” и “Мафия” и надуват свирки. Към вчерашните скандирания “Червени боклуци” и “Кой не скача е червен”, все по-често се чува и не особено любезното “Волен – курво!”.

    Най-бурно е пред входа на Министерски съвет. Полицаите са много повече, отколкото вчера и са по-тежко въоръжени. Репортер на OFFNews изброи 2 автобуса, 6 коли за арести и 20 патрулки.

    Между протестиращите и органите на реда към момента няма напрежение.

    В 20:00 часа площадът пред Министерски съвет отесня и хората тръгнаха към парламента. Хората са толкова много, че тясната улица “Цар Освободител” не може да ги поеме и в момента най-много хора има на площада пред БНБ.

    Въпреки, че днес Делян Пеевски написа отворено писмо, че е готов да се оттегли, а Орешарски и Местан обявиха, че ще изберат нов председател на ДАНС, протестите не стихват в цялата страна.

    Във Варна протестиращите блокираха Аспаруховия мост и искане за оставка на цялото правителство.

    .

    Снимки: Сергей Антонов, OFFNews

  • Пеевски: Готов съм да приема решение за отмяна на избирането ми

    Делян Пеевски е готов да се приеме решение за отмяна на решението на парламента да заеме позицията директор на ДАНС.

    Това става по-малко от 12 часа след протестите в столицата. Вчера вечерта обаче в столицата имаше няколкочасов протест срещу неговото назначаване.

    В открито писмо до медиите Пеевски обяснява причините:

    „Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата.

    Пак в тяхно име, съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми“

    Пълният текст на писмото на Делян Пеевски гласи:

    „Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми.

    Този акт е израз на общата отговорност – моята, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и г-н Лютви Местан.

    За мен властта не е самоцел. Неслучайно още не съм подписал акта за встъпване в длъжност.

    Убеден съм, това е характеристика на новото управляващо мнозинство.

    Ние поехме отговорността за управлението в името на публичния интерес след 4 години власт на лица с криминален генезис от подземието. За тях властта е самоцел. Извън нея те се чувстват несигурни.

    Боят се от неизбежните разкрития. Наясно са, че времето, отредено за новото управление, е техният най-голям бич.

    Затова тръгнаха по пътя на деструкцията и се прицелиха в мен, защото знаят, че съм човек, който може да им противостои ефективно.

    Кабинетът Орешарски има право на кредит на доверие, за да реализира реформите в правосъдието и вътрешния ред и да изведе страната от блатото на престъпното управление.

    Ако в името на този най-висш национален интерес е необходимо председателят на ДАНС да бъде професионалист от кариерата, аз съм достатъчно доблестен да приема с вътрешна убеденост това.

    Противно на системното натоварване на публичния ми образ с безпочвени и незаслужени съмнения, аз имам мъжката си съвест да заявя, че нищо и никой не стои по-високо от националната сигурност на България“.

    Източник:  Vesti.bg

  • Първите напуснали БСП в знак на протест срещу избора на Пеевски за шеф на ДАНС

    Младежката организация на структурата на БСП в Берлин напуска партията в знак на протест срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Това научи „Дневник“ от зам.-председателя на младежката партийна организация в Германия и председател на структурата в Берлин Рангел Васев.

    .

    Биляна Рилска, в. „Дневник“

    На заседание на берлинската младежка организация днес (вчера – бел. ред.) седемте членове, завършили или завършващи образованието си в Берлин, единодушно взели решение да напуснат партията. В молба, разпространена в социалната мрежа „Фейсбук“ и адресирана до лидера на БСП Сергей Станишев и членовете на ръководството Кристиан Вигенин, Деница Златева, Явор Гечев, младежите заявяват, че се надяват решението им да не бъде изтълкувано погрешно и възприето като предателство на ценностите на партията.

    „Напротив! Ние продължаваме да подкрепяме ценностите на модерната социалдемокрация, но считаме, че сегашното ръководство на БСП не е в състояние да защити основната идея залегнала в преамбюла на устава на партията, а именно: „Най-ценното в дългогодишната история на партията ни е отстояването на интересите на широките народни маси, на принципите на социална справедливост и солидарност, равенство, републиканизъм, патриотизъм и интернационализъм.“, посочват в молбата си.

    Сред напусналите са архитект, фармацевт, политолози, историци.

    Изборът на Пеевски събира много негативни оценки в социалните мрежи и призиви за свикване на Националния съвет на партията. В групите на млади социалисти във „Фейсбук“ се призовава за „оставка на ръководството на партията, незабавна и без дискусии“. Младежите се питат как да отговорят на познати, които са убедили да гласуват за БСП на 12 май, а сега си искали гласа обратно.

  • Протести срещу назначението на Пеевски ще има и днес
    Снимка: Фейсбук
    Снимка: Фейсбук

     

     

     

     

     

     

     

     

    Протест срещу назначаването на Д. Пеевски за шеф на ДАНС.
    Протест срещу олигархията, която не излиза от властта.
    Протест срещу олигархията, която поддържа всяка власт.
    Протест срещу олигархията, която унизи за пореден път гражданите, назначавайки си поредното удобно протеже.
    Този път, поднасяйки си цялата държава на тепсия.

     

    Протести ще има и днес от 18:30 ч. ще има в следните градове:

    Брюксел, пред Европарламента, 18:30 ч. (местно време)

    София, Ларгото, Министерски съвет, 18:30 ч.

    Благоевград, пред хотел „Ален Мак“, 17:00 ч. https://www.facebook.com/events/350220995103562/?ref=3

    Бургас, сградата на общината, 18:30 ч.

    Варна, сградата на общината, 18:30 ч.

    Велико Търново, паметник „Майка България“, 18:30 ч.

    Габрово, пл. „Възраждане“, 18:30 ч.

    Димитровград, сградата на общината, 18:30 ч.

    Казанлък, Лъвовата чешма, 18:30 ч.

    Ловеч, сградата на общината, 18:30 ч.

    Пазарджик, пред Полицията в 18:30 ч.

    Перник, на площада, 18:30 ч.

    Плевен, площад „Възраждане“, 18:30 ч.

    Пловдив, паметник Съединение, 18:30 ч.  https://www.facebook.com/events/274837482657847/

    Русе, площад „Свобода“, пред общината, 18:30 ч.  https//www.facebook.com/events/566520116732118/

    Сандански, пред общината, 18:30 ч.’

    Сливен, сградата на НТС към общината, 18:30 ч.

    Стара Загора, пред общината, 18:30 ч.

    Монтана – пред общината, 18:30 ч.

    И още нещо – след като смени комисията по хазарта, в сряда Министерският съвет забрани всички онлайн залагания у нас, оставяйки право единствено на тотализатора и на двете фирми на Васил Божков – Черепа.

    Т.е. кабинетът създаде монопол в името на един олигарх. Това е маловажен детайл, но показателен – за две заседания и от 20 дни от назначението правителството не е свършило работа за пет стотинки, но Орешарски веднага се постара да уреди патрона си – олигарх, заради който си тръгна навремето със скандал от СДС.

    Този акт показва какви интереси ще защищава този кабинет, тази коалиция и по какъв начин, познат ни от времената на мутрите, гангстерските междуособици и сламения човек – премиер Любен Беров.

    .

    Григор Лилов

  • Сегашният шеф на ДАНС е бил разследван от Агенцията преди време по две разработки

    Според публикация на в. „Труд“ от 6.12.2011 г., която се позовава на източници на „България днес“, медийният олигарх Делян Пеевски е бил обект на две разработки, водени в Държавната агенция “Национална сигурност”. Депутатът от ДПС е фигурирал като основен герой в операциите “Лабиринт” и “Другари”. Не е ясно защо те все още залежават и не са видели бял свят.

    Ето какво още пише „Труд“ през декември 2011 г.:

    Първата проверка срещу Пеевски започва по времето, когато е зам.-министър във вече закритото министерство на бедствията и авариите. Министерството беше ръководено от дългогодишния функционер на ДПС Емел Етем. По това време Пеевски отговаря и за контрола на Държавния резерв (ДР). Освен Пеевски, в разработката “Лабиринт”, която е продължение на прословутата “Лиани”, попадат и депутатите от ДПС Митхат Табаков, Гюнай Сефер, Емил Иванов и Искра Михайлова-Копарова. В компанията им е и бившият зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов. Мъжът на Копарова – Станислав Копаров е бивш шеф на Държавния резерв и е подсъдим за източването му заедно с прословутия Мирчо Петков-Циганина.

    Пеевски е основна фигура и в разработката “Другари”, която е заведена под №56 от 15 януари 2009 г. Целта на разработката е да се докажат редица неизгодни сделки, с които е източван Държавният резерв. Особени заслуги за осъществяване на престъпните схеми има и бившият шеф на резерва Николай Боршуков. Помага им и юристът Валерий Томов.

    Боршуков става шеф на резерва през септември 2006 г. Преди това е бил главсек на Министерството на младежта и спорта.

    Тримата се събирали често да обсъждат действията си в кафене до операта в София. Пеевски директно определял кои ще са брокерите на агенцията, кои ще са оценителите, на кои борси ще се предлагат стоките и какви ще бъдат цените им, твърдят разследващите.

    Често при изнасяне на стоките от складовете на резерва се вадели по-големи количества, а след това ръководството ги отчитало като “липси”. От тези лъжи се правели милиони, твърдят служители на резерва.

    През 2007 г. от резерва са деблокирани 80 000 тона зърно. Сделката е осъществена от фирми, близки до Корпоративна търговска банка. По това време на борсите цените на зърното скачат, а фирмите не могат да го върнат в резерва. Направена им е специална отстъпка, като срокът за връщане на зърното е удължен. Като компенсации на тези фирми им се дават горива и стоки на ниски цени. Металите в онези години също са обезценени и продадени на цени, по-ниски от тези, които се предлагат за скрап. Продадени са на фирми, избрани лично от Делян Пеевси.

    (През април – юни 2008 г. метали от резерва са складирани в складове на русенската фирма „Дунарит“. През 2010 г. шефът на Корпоративна банка Цветан Василев лично отиде да открие площадка за утилизация на излишните за армията боеприпаси на същия завод. Банката беше дала на предприятието над 4 млн. лв. за новото съоръжение. Още преди да бъде построено и да бъдат пуснати обществени поръчки, зам. военният министър Валентин Радев обясняваше, че там ще се унищожават боеприпасите – б.р.)

    Докато резервът е управляван от Пеевски и Боршуков, а Корпоративна търговска банка финансира сделките, гръмват няколко скандала.

    През март 2007 г. агенцията продава 50 хил. тона пшеница на “Малди” ООД. Банковата гаранция е дадена от КТБ. През септември, когато трябва да се върне зърното, са внесени само 500 тона пшеница. Съюзът на мелничарите сезира главния прокурор и му сочи загуби от над 3 млн. лв.

    Скандално са изтъргувани и 10 хил. тона мазут на цена по-ниска от тази на производителя “Лукойл-Нефтохим”. Купувачът е фирма “ВДГ Комерс”, която е близка на Пеевски.

    Държавният резерв продава скандално и 4900 тона олио на цена 1,60 лв. за литър при пазарна в този момент от 2,50 лв.

    .

  • Игрите
    Григор Лилов
    Григор Лилов

    Данните показват, че ако всички 120 депутати на ГЕРБ и „Атака“ бяха в залата, Пеевски нямаше да бъде избран за шеф на ДАНС. Кандидатурата беше подложена на гласуване два пъти. Първия път Пеевски бе избран със 114 гласа „за“, 10 „против“ и 1 „въздържал се“. В този момент обаче цялата група на ГЕРБ бе извън залата.

    Така срещу Пеевски гласуваха само шестима от ГЕРБ, трима от “ Атака“ и 1 от БСП. (другите атакисти подкрепиха)

    Малко след това ГЕРБ поискаха – неизвестно защо – прегласуване. Естествено всички десетина депутати от „Атака“ начело с лидера им Волен Сидеров напуснаха залата, за да направят такъв кворум, че да бъде избран. И освен това на практика ГЕРБ им оказа услуга, понеже с участието си осигури кворум вместо тях, и утре Волен Сидеров ще заяви – ей, на, възмутени напуснахме и нямаме нищо общо с това.

    Накратко – въпреки словесните нападки депутатите от 4 партии разиграха сложен съвместен кадрил, за да създадат алиби на „Атака“ и алиби на ГЕРБ. Поне това е моето мнение.

    Така в крайна сметка Пеевски бе избран със 116 гласа „за“, 87 „против“ и 1 „въздържал се“. Всички, гласували „против“, бяха от ГЕРБ.

     

  • Хайку за срама

    Любослава Русева, Редута.БГ

    .

    През май 2007 година японският земеделски министър Тошикацу Мацуока се обеси, след като беше обвинен в корупция. Той остави предсмъртно писмо, в което се извини на народа за стореното.

    Няколко дни по-късно в Йокохама се самоуби и 76-годишният бивш директор на държавната Агенция за обществените поръчки Шиничи Ямадзаки. След като прокуратурата извърши обиск в жилището му в рамките на разследването за политически дарения от бизнесмени, Ямадзаки скочи от шестия етаж…
    Догато световните агенции разпространяваха тези трагични новини, у нас набираше скорост огромен корупционен скандал. Тогавашният главен прокурор Борис Велчев го нарече „омерзителен и унизителен“, а докладчикът за България Джефри ван Орден си позволи да наруши дипломатичния тон, оприличавайки държавата на „блато с алигатори“.

    Тъй като на 14 юни 2013 г. един от тези „алигатори“ беше избран за председател на ДАНС, ще се опитам да припомня поне онази част от случилото, в която беше замесено неговото име:

    На 3 май в интервю за „Труд“ шефът на „Булгартабак“ Христо Лачев се оплака, че е бил изнудван от шефа на следствието Ангел Александров и от зам.-министъра на бедствията и авариите Делян Пеевски (днес шеф на агенцията за национална сигурност). Лачев твърдеше, че Пеевски поискал на близки до него фирми да бъде осигурена работа с „Булгартабак“ и заради това срещу зам.-министъра беше образувано дело за използване на служебно положение за набавяне на противозаконна облага.

    Впоследствие Ангел Александров подаде оставка като шеф на националното следствие, а Делян Пеевски беше уволнен.

    През есента обаче прокуратурата преустанови разследването срещу него „поради липса на доказателства“. На 14 ноември Висшият съдебен съвет го възстанови и като следовател, тъй като законът пази местата в съдебната власт на депутати, министри, зам.-министри, кметове и общински съветници. Две седмици по-късно Пеевски се върна на поста зам.-министър на бедствията и авариите…

    От официалната справка за избрания само за 15 минути шеф на ДАНС тези подробности липсват. В нея пише следното: „Делян Славчев Пеевски е български юрист, предприемач, медиен магнат и политик. Народен представител е от парламентарната група на ДПС в 41-то и 42-то Народно събрание. Майка му Ирена Кръстева е съсобственик в най-голямата печатница в България – ИПК „Родина“ и собственик на няколко вестника.“

    А ето как го представи лидерът на БСП Сергей Станишев, когато премиерът Пламен Орешарски лично номинира депутата от ДПС за председател на ДАНС: „Вярвам на Пеевски. Поемайки тежкия кръст, той ще поеме своята отговорност, защото България в момента се нуждае от стабилност.“

    Същото, твърди dnevnik.bg, Станишев обяснил и пред съпартийците си, когато настоял да подкрепят „кандидатурата“. Около 16.30 ч. в четвъртък (13 юни), депутатите от БСП получили SMS-и за извънредно заседание на следващата сутрин. Когато се явили на сбирката, Станишев им казал, че има информация за готвени антиправителствени протести, финансирани от мощни икономически групировки. Ето защо в нестабилната ситуация била нужна „силна ръка“. Това, според него, вече е осигурено с преместването на ГДБОП в ДАНС и концентрирането на власт в агенцията. Кандидатурата, не на последно място, била съгласувана и с партньорските спецслужби.

    Депутатите буквално онемели от изненада, а Янаки Стоилов и Стефан Данаилов в един глас извикали, че БСП извършва политическо самоубийство. Станишев обаче останал непреклонен: „Или гласуваме Пеевски, или кабинетът пада“…

    Да се коментира този чудовищен цинизъм изглежда трудна задача, така че ще пробвам да загрея с някои факти от възходящата кариера на „силната ръка“.

    Още на 21-годишна възраст Делян Пеевски става съучредител на младежкото НДСВ заедно със сина на говорителката на царското семейство Галя Дичева. Когато Симеон Сакскобургготски сформира кабинет, той почти моментално бива назначен от транспортния министър Пламен Петров за парламентарен секретар. Този пост му позволява да влезе в борда на директорите на най-голямото пристанище – варненското. Уви, заради липсата на образователен ценз Пеевски е принуден да напусне, но междувременно успява да завърши право в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

    „Капитал“ припомня, че най-големият скандал, в който е замесено името му към онзи момент, е свързан с приватизацията на столичната зала „Универсиада“ и спортния комплекс „Тотошанс“ в Златни пясъци.

    Историята е следната:

    Майката на Пеевски – Ирена Кръстева, е шеф на Българския спортен тотализатор. Покрай нея, синът се сближава със спортния министър Васил Иванов-Лучано. Така имотите се оказват апортирани от държавната фирма „Олимпика“ ЕАД в смесено дружество, в което участва частна фирма, свързвана със самия Лучано. По случая е образувано следствие, но то потъва.
    Пеевски отново се появява на хоризонта на 13 април 2005 г., когато Висшият съдебен съвет назначава току-що завършилия правист за следовател в икономическия отдел на Столичната следствена служба. Понеже няма необходимия стаж, това се случва „по изключение“. Предложението е на… директора на следствието Ангел Александров, близък приятел на лидера на ДПС Ахмед Доган.

    След като през лятото на същата година се стъкмява тройната коалиция, ВСС освобождава Пеевски от поста. Причината е, че той получава ново назначение – става зам.-министър на бедствията и авариите от квотата на ДПС.

    Докато тече скандалът, за който стана дума в началото, майка му Ирена Кръстева купува от Петьо Блъсков вестниците „Политика“, „Монитор“ и „Телеграф“. Това става с помощта на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който също се смята за близък до ДПС и днешния му почетен председател.

    Постепенно медийната империя се разраства, трескаво изкупувайки вестници, телевизии и уебсайтове. По време на тройната коалиция всички те подкрепят властта и атакуват Бойко Борисов, но след изборите през 2009 г. дружно тръгват след новите управляващи. Промяната се случва буквално за часове (целият брой на в. „Монитор“, например, е пренаписан под прякото наблюдение на Пеевски в нощта след изборите). Оттам нататък панегириците за някогашния „Боко Тиквата“ засенчват дори върхове в жанра като „Похвално слово за Св. Евтимий“ от Григорий Цамблак.

    Впрочем апогеят на придобиванията от страна на КТБ е тъкмо при управлението на ГЕРБ. Нейни са вече мултиплексите, „Булгартабак“, БТК, „Техномаркет“ и т.н. В края на май 2010 г. става ясно, че парите на най-големите държавни предприятия (408 млн. лв.) също стоят на депозит в Корпоративна търговска банка. „Обръчите“ на Доган, с други думи, продължават да функционират по схемата: „Тайно от гражданите държавата облагодетелства една банка, която тайно подкрепя една медийна група, която пък не чак толкова тайно е свързана с едно ДПС и съвсем явно подкрепя едно правителство“…

    „Поздравявам Цветан Василев, той направи добър проект с това правителство“, гласеше ехидният коментар на Бойко Борисов след гласуването на кабинета „Орешарски“ на 29 май. И май ще се окаже прав.

    Освен прекомерното (особено в сравнение с електоралната му тежест) присъствие на ДПС в изпълнителната власт, едно от първите възражения на новия премиер беше срещу приетите от служебния кабинет правила за парите на държавните дружества. В момента от 40 фирми, 19 са вложили свободния си ресурс изцяло или частично в КТБ (като тук влизат и енергийните гиганти) и мерките биха ощетили банката.

    Отделно от това редакционната политика на изданията, които КТБ контролира, рязко се обърна срещу предишното управление, а депутатът от ДПС Делян Пеевски заработи на пълни обороти. Най-вече срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, когото Пеевски дори посъветва: „Имайте срам, погледнете ме в очите!“

    Че Цветанов има причини да се срамува, няма спор. Но, че целта на упражнението беше МВР и службите да се овладеят „по цветановски“, от днешна гледна точка също изглежда безспорно.

    Преместването на ГДБОП в агенцията за национална сигурност, при това без предварителен дебат кое налага това, се оказа задача от първостепенно значение за новите управляващи. Предложенията за промени в закона за ДАНС бяха внесени от депутати от БСП и ДПС и набързо гласувани, въпреки искането на ГЕРБ президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност.

    Нещо повече: между първо и второ четене депутатите увеличиха с една година мандата на шефа на агенцията. Бяха занижени и изискванията към него, като се прие, че председателят може да има само юридически стаж. Премахна се и възможността да бъде отзоваван предсрочно „при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията.“

    Костюмът беше прекроен така, че да пасне идеално на Делян Пеевски. Той е магистрат от 2005 г., но е бил на работното си място в следствието само осем месеца. В останалото време беше министър, депутат и заместник-министър. Към момента обаче има осем години специализиран юридически стаж, а с промените в закона той му стигна, за да оглави ДАНС…

    „Жалко, дадох кредит на доверие, но не мога са се съглася, че е нормално ръководителят на една от най-важните структури в държавата да се избира така – да бъде номиниран, обсъждан и избран за 15 минути, без никакъв дебат, без обосновка, без концепция за сектор „Сигурност“, без нищо.“

    Така мънка сега Росен Плевнелиев, който не свика навреме КСНС (а точно там е мястото за дебат), след което пусна закона без каквито и да е забележки. Плевнелиев дори не оспори онази част, която му отне правото да има последната дума за председателя на ДАНС. Защо тогава се възмущава и призовава решението да бъде прегласувано?

    ОК, Пеевски може и трябва да бъде сменен. Но не това е важното. Важна в случая е провокацията, която беше извършена от неизтребимото олигархично задкулисие. Не от някой си Станишев или чрез някой си Пеевски, а от същинската силна ръка, която движи всички тези марионетки пред публиката.

    Съвършено ясно е, че това задкулисие си е дало сметка какъв потрес ще предизвика, когато извади на сцената едрогабаритната фигура на компрометирания „медиен магнат“. То можеше да овладее ДАНС и посредством някоя по-незабележима и по-лесно преглътваема кандидатура, но така нямаше да постигне търсения ефект – да покаже, че държавата си е негова. Не моя, твоя, наша, а на корпоративните структури и техните политически лобита.

    Кръговете, специализирани в политико-икономическо инженерство от самото начало на прехода, устроиха своеобразен парад на наглостта (по Огнян Минчев). Операцията „Пеевски“ беше проведена открито, показно, чак триумфално арогантно, тъй че нареклите я с думата „преврат“, не преувеличават. Такова изплезване в лицето на българските граждани, на институциите и на Европа, е наистина безпрецедентно. И чак подсеща за подигравката, която си устроил разпищоленият Калигула с назначението на любимия си кон Инцитат за сенатор.

    „Решението Делян Пеевски да бъде избран за председател на ДАНС има смисъл, само ако правителството е решило, че иска България да напусне Европейския съюз“, иронизира в познатия си стил Иван Кръстев. Един приятел обаче прогнозира, че скоро в ЕС ще остане само България, защото единствено тя няма да е в състояние да покрие критериите за напускане на ЕС. Интересно е дали европейските социалисти, чийто председател е Сергей Станишев, ще схванат шегата…

    Между другото, в началото забравих да кажа, че Шиничи Ямадзаки – онзи, дето се хвърлил от шестия етаж, бил поет. Докато органите на реда тършували из чекмеджетата му, той стоял в ъгъла и нещо пишел. По-късно се оказало, че не е писмо, с което се извинява на японския народ, а хайку. Заглавието било „За срама“.

     

  • Скандално заседание на Позитано, искат оставка на Станишев

    Тежко драматично заседание тече вече повече от три часа на Позитано 20.

    Скандалът се е развихрил поради неочаквания избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. В БСП всички били изненадани. Преди това се подмятало, но мислели, че е на шега. Според източници на Faktor.bg зад цялата конспирация стои Моника Станишев. Апаратчици от БСП я сочат като виновница за този огромен гаф, който хвърли страната в страх и може да доведе до непредвидими конфликти.

    Най-силно настроен бил заместникът на Станишев Янаки Стоилов, който искал оставка на правителството. В БСП обаче се чуват и гласове, които смятат, че самият Станишев трябва да си ходи, защото е допуснал да бъде манипулиран и подведен жестоко.

    По-късно депутатът Младен Червеняков посочи след заседанието на БСП, че няма разцепление в парламентарната група на столетницата. От партията продължават да подкрепят Делян Пеевски за шеф на ДАНС и не възнамеряват да преразгледат неговата кандидатура, за което настоява президентът Росен Плевнелиев.