2024-07-18

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Българите плащат 3 пъти по-скъпо от европейците за лоши здравни грижи

    Дина Христова, в. „Сега“

    .

    Над 45% от общите разходи за здраве в България са излезли от джоба на домакинствата през 2012 г. Според бюджета това са почти 3 млрд. лв. Като дял разходите на българските семейства са почти три пъти повече, отколкото в Европейския съюз. Там средно семейните бюджети поемат едва около 17% от финансирането за здравеопазване.

    Това показва анализ на Института за икономически изследвания към БАН за проблемите в здравната ни политика, който изследва различни източници. Според него негативната тенденция българите да плащат все повече пари от джоба си за здраве ще се задълбочава и до 2014 г. тези плащания ще стигнат 48-49% от всички разходи в сектора.

    „Заради изключително ниските доходи на българите те нямат възможност да покрият допълнителните плащания, които се налага да правят, за да получат здравна помощ“, коментира един от изследователите – Петко Салчев. Според него единствените регламентирани плащания в сектора трябва да бъдат тези от здравни вноски. „Не може с различни наредби да се регламентират други видове плащания, различни от тези в закона, като избор на екип, за преглед, за битови условия и т.н.“, смята Салчев. Преди дни обаче здравният министър Таня Андреева защити избора на екип с аргумента, че това е начин лекарите да си докарват по-високи доходи.

    Прекалено високият разход на домакинствата може да се обясни с все по-малкото публични средства, отделени за здраве. При 4% от БВП през 2009 г. те падат до 3.52% през 2012 г. В същото време в ЕС заделят за здравеопазване два пъти повече средства от БВП – над 7.6%. Голяма част от българите не могат да стигнат до квалифицирана помощ и заради неравномерното разпределение на медицинските заведения в отделни области. Наскоро статистиката показа, че осигуреността с лекари по региони варира от 25.6 до над 50 медици на 10 000 жители.

    От БАН отчитат и постоянно намаляване на парите, които се заделят за превенция и профилактика, при това на фона на все по-влошено здраве на нацията и много висока преждевременна смъртност – на хората преди 65 г. През 2010 г. разходите за превенция са били 7.7% от общите разходи за здраве, докато през 2014 г. се очаква да бъдат едва 4.6%. В същото време годините живот в добро здраве на българите са с около 8 години по-малко при мъжете и 12 години при жените спрямо ЕС. Това в бъдеще допълнително ще натежи на разходите в здравната система, наред със застаряването на населението, отчитат още от БАН.

    Преждевременната смъртност намалява, но все пак 1/4 от починалите продължават да не доживяват пенсия. През 2007 г. преждевременно са си отишли 24% от всички починали българи, а по последни данни делът им е 23.3%. „Особено обезпокоителен е фактът, че много хора умират между 35 и 50 г., в разцвета на силите си“, отбеляза Митко Димитров, директор на икономическия институт към БАН.

    Страната ни е и сред първите по смъртност както в ЕС, така и в света. У нас стандартизираният коефициент за смъртност е 970.26 починали на 100 000 души, докато в ЕС той е 608.25. В продължителността на живот в последните години е отчетен малък ръст с около 5 месеца, но тя е доста под средната за ЕС. По последни данни българите живеят средно по 73 г. и 5 месеца, докато в ЕС средната продължителност на живот е почти 80 г. Близо 15% от българите са над 60 г., а в същото време намаляват възможностите за грижа за възрастните, леглата за долекуване и рехабилитация.

    От БАН признават, че отчетените от тях проблеми са познати от години, но така и не се решават. Според Петко Салчев основната причина за липсата на решения в здравеопазването са лобистките интереси в сектора. Една от най-наложителните промени според изследователите е преминаването от клинични пътеки към диагностично свързани групи /ДСГ/, тъй като в момента политиката е да се търси подходяща пътека, а не подходящо лечение за пациента. Въвеждането на ДСГ буксува вече три години.

     

  • Като „френски безработен“ министър Данов проектира незаконен голф комплекс в Долна баня

    Министър Данов ще събаря незаконни строежи, които сам е проектирал, докато е мамил френските власти, че е безработен и е получавал всеки месец по 1850 евро помощи, показва разследване на Биволъ.

    В интервю за БНР от 7 юни министър Данов съобщи, че „не е бил информиран“ за получените от него помощи за безработица във Франция. Той обеща да даде обяснения по казуса в пресата.

    Биволъ издири доказателства, че информиран или не, арх. Данов е лъгал пред френските власти, че е безработен, за да получава помощи.

    Данов е регистриран във френското бюро по труда на 22.09.2004 г. Този статус се придружава със специална карта на безработен, която дава право на приносителя на някои социални привилегии като намалени тарифи за градския транспорт, държавните музеи и общинските спортни съоръжения.

    Важно е да се подчертае, че такава карта се получава единствено след като лицето се яви лично на гише в бюрото по труда, където подава купчина документи: фишове за заплата, удостоверение за уволнение, удостоверение за настоящ адрес във Франция и т.н.. Освен това безработният е подробно информиран за своите задължения. На самата карта пише, че той трябва да сигнализира на бюрото по труда всяка промяна в ситуацията в рамките на три дни. Приложена е и декларацията, която трябва да попълни и изпрати. Като промяна на ситуацията се считат започването на работа, на стаж, на фирмена дейност, заболяване, смяна на адрес или име. Бюрото по труда периодично привиква безработния на срещи, на които той трябва да се яви лично. В противен случай помощите му се прекратяват.


    Картата на безработен на Иван Данов, издадена на 22.09.2004 с номер 4713910R

    Както писа Биволъ, през 2005 г. Данов е живял постоянно в България. Той е пътувал два пъти до Франция за по няколко дни и се е явявал лично на срещите в бюрото по труда. Всеки месец от октомври 2004 до май 2005 той е подавал декларации по пощата или през интернет, че продължава да си търси работа. Всеки месец след подаване на декларацията е получавал на сметката си във Франция банков превод. Факт е, че тези декларации са с невярно съдържание, тъй като Иван Данов не е бил на разположение във Франция, а е живял през цялото това време в България. Освен това той е имал преподавателска и фирмена дейност в България, която не е декларирал пред френските власти.

    Според френското законодателство декларирането на неистини за получаване на парична облага се квалифицира като „мошеничество“ и се наказва с до 8 години затвор и до 375000 евро глоба. Отделно от това провинилият се трябва да върне парите и подлежи на глоба от 5000 евро по Кодекса на социалното осигуряване.

    Докато се е водил безработен във Франция, докато е симулирал търсене на работа и е получавал помощи от френската държава „без да знае„, арх. Иван Данов активно е работил по проект за голф комплекс за десетки милиони лева в Долна Баня, показва разследването на Биволъ. Освен това голф игрището и част от къщите в комплекса са построени незаконно и през 2010 г. ДНСК е издала заповед да бъдат разрушени.

    Партньорите на архитект Данов

    На 10 март 2005 г. в съда е регистрирана фирмата „Арх. Данов и партньори“ ООД. Самото учредяване на дружеството е станало три месеца по-рано, на 7 януари 2005 г., показват фирмените документи. Партньори на арх. Данов са лицата Кирил Радев Недев и Илия Димитров Лазаров чрез фирмата „Лазаров Недев“ АД.

    Недев и Лазаров са герои на особено скандални приватизационни сделки, разследвани подробно от журналистката Мария Шахъмова, която сега списва сайта „Форумът„. Двамата са братовчеди, внуци на комунистическия нотабил Кирил Лазаров, финансов министър до 1962 г. и член на ЦК на БКП. http://www.minfin.bg/bg/page/143 През 90-те Недев управлява фирми на Мултигруп, а през 1999 чрез фирмата „Инитиумприватизира държавната „Агрокомерс„, в която шеф е баща му Ради Недев. За 100 хил. деноминирани лева, от които половината са компенсаторки, той получава 80% от капитала на външнотърговското дружество, който е над 7 млн. лева.

    Сделката е порочна, сключена без данни и опис на консолидирания баланс на фирмата. Сред неописаните активи на „Агрокомерс“, преминали в ръцете на Недев, е един апетитен имот на Дондуков 54, струващ днес милиони. Не е описано и дъщерното дружество „Авис“ Ловеч – най-голямата в България кланица за гъски, притежаваща машини за 10 млн швейцарски франка. Новите собственици от „Инитиум“ веднага замитат следите на получената гратис държавна собственост, като продават участието си в „Авис“ на тутраканската фирма „Амон Ра„. „Амон Ра“ е свързана с фирмата „Сунимекс“ на сочените за тартори на наркотрафика сирийци Исмет Тюркемен Шабан и синът му Фатик, застрелян през 2003 г.

    И докато Кирил Недев се развива като мултак и е свързан с БСП (кандидат от Коалиция за България през 2005 г.), то съдружникът му и братовчед Иван Лазаров гравитира около СДС. Той е бивш началник на кабинета на Петър Стоянов и дори е спряган за министерски пост. Впоследствие става секретар по външната политика на СДС.

    Проектант на незаконен голф комплекс

    Съдружието на Недев и Лазаров с арх. Иван Данов е свързано с плановете за инвестиция в голф комплекс „Ибър“ край Долна Баня, родното място на дядото Кирил Лазаров. За целта е създаденo публично-частно партньорство между община Долна Баня, която апортира земи, и строителната компания „Лазаров Недев„. Инвестицията се оценява на 75.4 млн. лева, като освен голфа се планира построяване на 550 малки къщички и модерен СПА център.

    Арх. Данов е проектант на комплекса. На приложения файл се вижда състоянието на ОУП на местноста Яйкъна, където се намира голфът. Документът е изготвен от „Арх. Данов и Партньори“ и показва състоянието на проекта към 01.2005. Това означава, че над този ОУП е работено месеци наред, още преди формално да бъде регистрирана фирмата „Арх. Данов и партньори„. И през цялото това време Данов се е водил безработен във Франция.

    До 2010 г. братовчедите Недев и Лазаров успяват да построят по проекта на Данов 160 вили. Още 85 са в процес на изграждане, когато ги застига заповед на ДНСК за принудително събаряне на 29 незаконни постройки и премахване на незаконното голф игрище. Събарянето на незаконните вили приключи в началото на 2011 г.

    Самото игрище обаче оцелява и до момента. Незаконният голф на ортаците на покойния Фатик има всички шансове да оцелее и в бъдеще, вече под министерски чадър, тъй като „вероятно“ ДНСК минава към МИП, както съобщи самият Данов пред БНР.

    Така ще имаме нова парадоксална ситуация за българската държавност: министър ще отговаря за събарянето на незаконни строежи, които сам е проектирал преди време.

    Източник:  Биволъ

  • Правителството тайно опрости 320 млн. лева дълг на Цветан Василев
    Банкерът Цветан Василев

    Кабинетът нагло и тайно подари 320 милиона лева държавни пари на банкера Цветан Василев!

    А иначе всички министри, начело с Орешарски, когото народът все по-често нарича Олигарски ореваха орталъка, че се чудели откъде да заделят 26 милиона лв. за парите за майките!

    Тези наглеци от властта си раздават помежду си стотици милиони, все едно става дума за 2 пакета семки…

    С тайно решение кабинетът одобри спогодба с приватизаторите на БТК и обявяването на техните задължения от 320 милиона към държавата да бъдат обявени за нищожни!

    Тази спогодба е предложена след като Цветан Василев купи „Виваком”.

    Правителството е подставило термина “приватизатори”, а всъщност се касае за новите купувачи, които не са страна по приватизационния договор!

    И по отношение на тях той няма сила!

    Честито на печелившия 320 милиона…

    А защо това решение не е публикувано никъде и не му е дадена гласност – отговорете си сами!

     

    Иван Петров,  1kam1.eu

    ––––––––––––––––––––––––

    * Авторът е бивш софийски апелативен прокурор.

  • Проектът „Син лъч“

    пппп

    Проектът „Син лъч“ е замислен като въведение към Новия световен ред. Той включва в себе си идеи като: световна армия, обединяване на религиите в една обща, елиминиране на парите в брой, плащане само и единствено по електронен път, поставяне на чип на всеки жител на планетата. Всичко това ще се контролира от световния елит.

    Тези на пръв поглед плашещи идеи са замаскирани така, че човек да ги вижда само от “добрата” им страна – да му се втълпи, че се прави за негово добро, за неговата сигурност и спокоен живот. Тук на помощ идват медиите – втълпяване на страх и паника в обществото с постоянното натякване на опасност от тероризъм, глад, войни, финансови кризи, фалити, оръжия за масово унищожение и т.н. Това е типично използване на формулата “проблем-реакция-решение”.

    В проекта „Син лъч“ („Blue beam“) има планове за инсценировка на извънземно нападение над планетата и хората. За целта ще бъде използвана развита технология за холографски изображения. С нея ще се “прожектират” извънземни кораби, които ще се виждат по цялото земно кълбо.

    Медиите ще отразят събитието по подобаващ начин, съобщавайки, че планетата е нападната от зложелателни извънземни цивилизации.

    Единственото решение (предварително режисирано) в случая ще бъде въвеждането на единно световно правителство и армия, които да спасят и закрилят човечеството. Тази идея беше споделена още преди години от президента Рейгън, според когото лесна причина за обединяване на човечеството би било нападение, идващо от Космоса.

    ХААРП

    В проекта са включени и други идеи, като например използването на Blue Ray холография и технологията ХААРП.

    С тяхна помощ ще бъдат възпроизведени предсказания, библейски “чудеса и знаци”, с помощта на които хората да могат да видят религиозните божества от най-разпространените религии и да ги възприемат като нещо реално случващо се.

    Източник:  Svetovnizagadki.com

  • 280 000 лева ни струва издръжката на един депутат, ние храним 240…

    фИздръжката на един народен представител ни излиза по 280 000 лева на калпак!

    Сумата е прекалено голяма за една бедна държава пред фалит – като България.

    Нали от кабинета Орешарски постоянно се оплакват, че няма пари – ето откъде могат да отрежат здрава пачка и да я пренасочат там, където е необходимо!

    Работят – или просто опознават родината, за да я обикнат, но средният годишен разход на депутат за командировки в страната е 8700 лева.

    Средно им признават по 323 лева месечно разходи за гориво на човек.

    Средната им заплата е 4751 лева.

    Като се пресметнат всички разходи, един депутат ни излиза 280 000 лева, но в парламента няма 1 депутат, има 240 – сумата става 67 милиона и 20 хиляди лева.

    Ако тези пари се дават за пенсии, минималната пенсия веднага ще скочи на 300 лева, казаха специалисти, а средната пенсия ще отиде към 420 – 450 лева.

    Но защо да даваме тези пари за пенсии, да не сме луди да се грижим за майките и бащите си, като можем да си глезим депутатите и да ги оставим да се къпят в пари?

    Само за сведение ще ви публикуваме цените от депутатския ресторант. За тези цени вече сме писали, така че за редовните читатели на сайта на народа те не са новост, а припомняме, но е хубаво да ги научи цяла България.

    Цените не са просто скандално ниски.

    На фона на беднотията на хората тези цени са ЦИНИЧНИ!

    • Депутатско кебапче – 73 стотинки.

    • Депутатско кюфте – 73 стотинки.

    • Акула пане с гарнитура картофи – 2 лева и 29 стотинки.

    • Филия хляб – 7 стотинки.

    • Пиле на грил – 69 стотинки.

    • Чорба по селски – 50 стотинки.

    • Пилешка пържола с топено сирене – 2 лева и 69 стотинки.

    • Таратор с еко биологично мляко, копър и орехи – 67 стотинки.

    • Салати – от 80 стотинки до 1 лев и 33 стотинки.

    • Натурален сок – 59 стотинки.

    • Чийзкейк – 1 лев и 66 стотинки.

    • Торта „Гараш“ – 1 лев и 53 стотинки.

    Ето я поредната ирония на съдбата.

    Тези милионери, на които ние пълним гушите с 67 милиона и 280 000 лева ядат за стотинки.

    Докато народът си брои стотинките и за жалост често се случва да няма какво да яде.

    .

    Източник:  Еpochtimes-bg.com

  • Потъващият кораб на ГЕРБ

    Стефан Джамбазов, bgnes.com

    .

    Част от мишките окончателно избягаха от потъващия кораб на ГЕРБ. Едни от най-близките хора на Борисов – Мирослав Найденов и Емил Димитров – Ротманса напуснаха кораба и започнаха да сипят хули срещу него.

    Разбра се, че Миро го било страх, но не го беше страх преди години, когато Борисов в прав текст заяви, че нямало нищо лошо да подслушва министрите си. Тогава само сегашната вицепрезидентка и бивш министър на правосъдието Маргарита Попова изрази плахо несъгласие, но тя впоследствие беше отстранена чрез издигане – прийом, познат от тоталитарната държава. Колкото до Ротманса, името на когото се свързва със скандалния полет на „Авиоотряд 28“, с който футболните отбори на Бойко Борисов и на Емо Ротманса бяха превозени за приятелски мач миналото лято, той сега сипе разкритие след разкритие. И ако Бойко Борисов иска да съди някого, както твърди неговият адвокат, интересно е дали точно тези ще бъдат потърпевшите, които чевръсто се поставиха в услуга на прокуратурата, за да спасят нещо от помръкналата си репутация.

    Въпреки, че те основно обвиняват Цветанов, но критиката е и към управлението на Борисов. Нищо, че Миро искал ГЕРБ на Борисов, а не на Цветанов. Доскорошният депутат от ГЕРБ Иван Петров пък обвини Цветан Цветанов, че подслушва безразборно, рекетира бизнеса и отговаря за черните каси в партията. Петров разкри, че не той, а кумът на Цветан Цветанов – Тодор Бояджиев, върти контрабандни канали за цигари. Бояджиев е лицето, което продаде 6-те апартамента на Цветанов на изключително ниски цени. Самият Петров, обаче, е бил засечен от службите за сигурност да покровителства контрабандни канали, минаващи през българо-турския граничен пункт Капитан Андреево. Изобщо, всичко се размириса…

    Иначе протестите в Турция през последната седмица припомниха и на нас тази сладка дума свобода. Още повече, когато са не само за хляба насъщен и цената на тока, а срещу авторитарно управление, което иска да се намесва дори в личния живот на хората. Очевидно, че само икономическият просперитет и пътищата не хранят духа на хората, особено на младите. Защото пътищата в Турция са наистина хубави, а страната е една от най-бързо развиващите се икономики в света. Впрочем, не че обикновените турци са просперирали особено финансово и че сред тях няма немалко хора трудно свързващи двата края. Те и затова толкова много пътуват в Европа като гастарбайтери. Но очевидно, точно Европа им е показала и едни други цели и посоки като хора и нация.

    Турците искат светска държава, а не ислямска, към което ги тласка Ердоган. Неслучайно, според едно американско проучване от началото на май тази година, само 12 на сто в Турция искат шериатът – традиционното ислямско право – да бъде приет като „основен закон“ в страната. Докато подкрепата за шериата минава през 56 процента в Тунис, 71 процента в Нигерия, 72 процента в Индонезия, 74 процента в Египет и достига 99 процента в Афганистан.

    Модерната турска държава е създадена от Мустафа Кемал Ататюрк и неслучайно протестиращите сега издигат неговото име като лозунг. Защото той създава именно светската държава и не случайно военните дълги години са пазители на тези принципи. Не случайно Ердоган тръгна с процеси точно срещу тях, за да обезглави евентуално тяхно противопоставяне в стремежа му да превърне Турция в религиозна страна. Голям парадокс там е, че бюстове и портрети на Ататюрк има буквално във всяко учреждение, дори и в училищата или изсечен по хълмовете на Измир. Но малко е останало в управляващите от неговите идеи. Нещо подобно на портрета на нашия Левски, който стои често зад всеки управник, но от това корупцията и интересчийството хич не намаляват.

    Иначе интересна е и връзката между Борисов и Ердоган, които изведнъж се оказаха големи приятели. Даже Ердоган се оказа единственият държавник, който в нощта на изборите поздрави Борисов за победата. Тя обаче се оказа пирова и изобщо не можа да му осигури властта, за която мечтаеше и от която така отчаяно имаше нужда. Много анализатори намериха общи черти между стила на двамата и властовите им мераци. Но пък Бойко Борисов тези дни посъветва Ердоган да си даде оставката като него след протестите. Само че турският премиер едва ли ще го послуша, като вижда неговия пример. Иначе с тези протести младите в Турция показаха едно друго лице на своята страна, доста различно от само историческите забележителности и сълзливите сериали. Лице, което наистина дава европейски перспективи на страната. И може да ускори процеса им на присъединяване към ЕС, от чакането на което много турци се бяха уморили.

    Отделен е въпросът как медиите там отразиха протестите. Впрочем по това също доста си приличаме. В началото на българските протести, особено екологичните, ред наши медии по корпоративни или други причини, се правеха, че не ги забелязват. Впоследствие обърнаха палачинката. Новото правителство и парламент започнаха да проветряват министерства и агенции, особено силови, но да не забравят, че и медиите имат нужда от проветряване. А това не е чак толкова сложно – със закон може да се изиска публично да се съобщава кой е собственик на съответната медия и с каква част. То и сега има някакви правила в тази посока, но никой не ги спазва. Или ако е така – е чисто формално. И тогава, всякакви зависимости ще лъснат, а недомлъвките и клюките ще престанат.

    Ще се изясни и защо една или друга медия се държи по един или друг начин. Защо сменя курса си при смяна на властта и защо едни получават бонуси от управляващите, а други не. Прозрачната собственост на медиите е едно от изискванията и на европейските институции, които определят и по този признак демократичността на едно общество. Европейската комисия е притеснена от прекомерната концентрация на медийната собственост и липсата на прозрачност в България. Това заяви еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус през март в реч в Дъблин.

    Годишният доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека в България с право пък акцентира силно върху положението на българските медии. В доклада са отбелязани няколко основни проблема – политически натиск върху медиите, корпоративен натиск и концентрация на собствеността, които в своето взаимодействие водят до автоцензура. И България неслучайно се срина с цели 7 позиции до 87-мо място по свобода на медиите в световната ранглиста на „Репортери без граници“.

    При прозрачна собственост и законова регламентация и съд по отношение на възникващи казуси около събиране на информация, достъп до нея и отговорност, включително и съдебна при публикации, няма нужда от специални регулатори или закони за медиите. Така е крайно време и да отмре анахронизмът СЕМ, създаден в едно друго време, който в момента помпа доста пари на данъкоплатците от раздутия си „експертен“ щат. А единствената му функция в крайна сметка е не да разреши някаква конфликтна ситуация или дори да защити журналистите, а да констатира постфактум нещо и евентуално да глоби някоя медия.

    А най-главната му функция се оказва, че е да избере генералните директори на БНТ и БНР, и да раздаде или отнеме честоти на някои медии, често по неясни критерии. Иначе сегашните управляващи трябва да се замислят и по друга тема – колко често да се появяват в електронните медии и особено в сутрешните им блокове. При предните ни беше омръзнало присъствието на Борисов и министрите му по телевизора. Те повече говореха, отколкото вършеха нещо. Хубаво е да се разяснява политиката на правителството, но по-добре е да се свършат нещата, отколкото да се разказват намерения. А за информацията има достатъчно начини да стигне до хората.

    Никъде няма абсолютна свобода – нито в живота, нито в журналистиката. Важни са мерките, които трябва да вземат управляващите. Но има и нравствени граници, които не трябва да бъдат преминавани нито от собствениците, нито от журналистите. Затова трябват вътрешни морални критерии, които се изграждат с години. Трябват личности и това не става с едно мижаво образование или членство във фалшив СБЖ, а с опит и с характер. Според покойния историк и мислител проф. Николай Генчев най-големият проблем на българската интелигенция през годините е, че няма характер. А когато има личности с характер, ще дойде и свободата. Дори и в медиите…

    .

    –––––––––––––––––––––––––

    * Стефан Джамбазов е журналист и режисьор – документалист. В момента е редактор на отдел „Вътрешна информация“ в БГНЕС.

  • Фалитите в България са скочили с 243 % за година

    В черната статистика водят фирми от строителството, товарните превози, текстилни фабрики и магазини

    .

    Юлиана Бончева, Ивет Миткова, Румяна Гочева, в. „Сега“

    България оглави поредна негативна класация, която илюстрира колко е трудно да се прави бизнес у нас. С 243% са се увеличили фалитите на фирмите през 2012 г. спрямо 2011 г. Това разкрива доклад на „Кофас България“. Международна компания, специализирана в управлението на дълг, анализира 12 държави в Централна и Източна Европа.

    През 2011 г. българските фирми, обявени в несъстоятелност, са били 390, а през миналата година банкрутите вече са 1339. Именно този троен скок превръща България в печален шампион на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). За сравнение: в региона средният процент на банкрутиращите фирми е 3.5%.

    По данни на „Кофас България“ най-големите фалити у нас през 2012 г. са на „Камет“ ЕАД, „Въгледобив Бобов дол“ ООД, което освободило близо 2400 работници, производителя на стоманени тръби „Прециз интер холдинг“, торовия завод „Агробиохим“, „Кремиковци трейд“ ООД.

    Сред тежките банкрути на миналата година изследването поставя румънското енергийно предприятие „Хидроелектрика“, оставило на улицата 5243 души, и унгарската авиокомпания „Малев“, освободила 1213 души.

    Като брой фалиралите в България – 1339, са под 1% от всички регистрирани фирми, които са около 380 хиляди. Но всъщност активните предприятия са не повече от 60-70 хиляди, което вече сериозно променя тежестта на закъсалите, обясни управителят на „Кофас България“ Милена Виденова.

    Освен това официалната статистика, която се базира на решенията на съда, е далеч от истинската картина. Всъщност много фирми у нас са в технически фалит, но той не е юридически факт. „Кредиторите избягват процедурите по несъстоятелност и предпочитат да събират вземанията си на по-ранен етап“, обясни Виденова. Тя напомни, че у нас едно дело за фалит се точи средно 3 години и три месеца, а има и процеси, които продължават над 10 години. Според нея повечето приключили миналата година дела са били заведени в съдилищата през 2008 – 2009 г., когато кризата започна да се отразява сериозно в България. Страната ни по традиция заема последните места във всякакви европейски класации за скорост на процедурите по фалит.

    Данните са красноречиви, че проблемите на бизнеса у нас се задълбочават и че предприятията не могат да се разплащат с банки, бюджета, доставчици, персонал и други кредитори. При това прогнозата на „Кофас“ е мрачна – очакванията са, че през следващите две години броят на фирмите в несъстоятелност ще расте – както в България, така и в Европа. Хърватия е втора в региона след България – там за година фалитите са отбелязали двоен скок, а Словения е на трето място с близо 40% увеличение на процедурите по несъстоятелност.

    Оказва се, че дори Полша и Турция, сочени за икономически отличници, отбелязват ръст на фалитите през 2012 г. Прави впечатление, че на другия полюс са държави реформаторки като Латвия и Естония, които отчитат спад на изпадналите в банкрут фирми. Двете прибалтийски държави отбелязват завидни ръстове на икономиките си.

    Основните причини за фалитите у нас са голямата задлъжнялост на бизнеса, скъпите кредити, нестабилните цени на суровините. Браншове с висока концентрация на неплатежоспособни фирми са строителството, товарните превози, добивната индустрия, производството на текстил и търговията на дребно. Най-малко поразени от фалити са фармацевтичните заводи, ИТ секторът, услугите за фирми и селското стопанство. Тези тенденции не са българско явление – като цяло за Европа най-засегнатите и най-жилавите сектори са същите.

    „Добре е държавата да стане редовна в плащанията си към фирмите, включително като не бави възстановяването на ДДС и преводите по обществени поръчки. 90% от кредиторите на държавните ведомства и общини са малки и средни фирми, а те са особено уязвими“, коментира вчера Иво Тодоров, председател на Асоциацията на българските износители. Той препоръча на правителството да работи за подобряването на услугите на данъчната администрация, а на бизнеса – да търси ниши за износ, защото вътрешният пазар е в стагнация, а заради демографските тенденции така или иначе ще се стеснява.

    От години Българската стопанска камара алармира, че междуфирмените задължения са бич за бизнеса. Според БСК общата задлъжнялост на бизнеса расте с 5 млрд. лева за година. „България се радва на нисък държавен дълг, но фирмените задължения са 227% от БВП на страната, а това представлява остра липса на равновесие“, обобщи изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. „Не самият размер на тази задлъжнялост е толкова тревожен, тъй като колкото повече или по-добре работи една икономика, все по-голяма е тази задлъжнялост. По-тревожното е това, че расте просрочената и вече близо 80% от тази междуфирмена задлъжнялост е забавена“, обясни зам.-шефът на БСК Камен Колев.

  • Цветанов ще бъде обвинен и в разпореждане на незаконни действия

    Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще бъде обвинен и в разпореждане на незаконни действия, освен в неупражнен контрол. Бившият земеделски министър Мирослав Найденов очаква още записи. Разговорът с участието на Кокинов и Борисов бил записан чрез неговия телефон.

    .
    min.-NaydenovБившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще бъде обвинен, освен в неупражнен контрол при използването и прилагането на специални разузнавателни средства, и за разпореждане на незаконни действия. Това заяви бившият земеделски министър Мирослав Найденов в предаването на Сашо Диков по Нова телевизия.

    ”Смятам, че това нещо ще бъде доказано, категорично. И знаете ли, ще го повторя още веднъж, за да не се изкушават следващите, защото много е изкушаващо този, който държи микрофона, да го използва за политическо воайорство, да събира данни за своите политически опоненти, за своите съмишленици, общественици, журналисти и да ги активира, когато и за каквото му е удобно. На това нещо трябва да се сложи край. В този смисъл ние трябва да подкрепим като общество тази реформа и дано тази реформа да не е бутафорна”, посочи Найденов.

    Той добави още, че служби на МВР са се използвали, за да бъдат подслушвани политици, общественици, журналисти и така да бъдат държани в определена зависимост. По думите му идеята е подобни компромати да бъдат активирани тогава, когато е удобно.

    Той припомни, че е защитен свидетел по делото за подслушването и посочи, че затова не може да коментира детайли.

    Mирослав Найденов стана свидетел на прокуратурата, след като преди повече от два месеца обяви, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов поголовно е подслушвал и правителството, и опозицията, с цел да ги „контролира“.

    Найденов е герой и в шокиращите записи, които изтекоха анонимно в медиите в края на април. В тях Найденов, бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, бившият премиер Бойко Борисов и бившият аграрен министър Мирослав Найденов обсъждат възможностите за влияние на хода на разследването срещу Найденов за корупция, сексуалната ориентация на двама от зам.-градските обвинители, както и случващото се в прокуратурата след избора на Сотир Цацаров за наследник на Борис Велчев.

    Разговорът – записан чрез телефона на Найденов, въпросът бил дали има още

    Найденов съобщи, че разговорът бил записан от неговия мобилен телефон, дистанционно чрез специален софтуер, инсталиран от „структури, които би трябвало да не съществуват“.

    „Тук въпросът е: Колко такива записи има, не само на мен с бившия премиер, колко такива записи има, които да бъдат активирани, когато някой се осмели да каже „царят е гол“, каза Найденов.

    Той посочи, че бившият вицепремиер Симеон Дянков е бил обект на интензивно следене и подслушване.

    ”Факт е, че имаше скандал около нерегламентирано подслушване на мой колега. Детайли от ежедневието на този министър бяха достояние на хора, на които не би трябвало да бъдат”, каза още Найденов.

    ”Бяха подслушвани членове на кабинета. По такъв начин определени политици са държани в зависимост. Надявам се, че с течение на времето мои колеги ще го потвърдят. От достоверен източник знам, че когато е трябвало да бъда подслушван аз законно, са объркали номера и са подслушвали мой колега в продължение на месец”, посочи още Мирослав Найденов.

    В отговор на въпрос Найденов заяви, че е възможно да има компромат срещу определен политик на хомосексуална основа.

    ”Възможно е да има, аз смятам, че по този начин определени политици и определени общественици са държани в зависимост… Аз мисля, че след сряда, когато бъде даден ход отново на следствието, защото знаете, че поради имунитета на бившия вътрешен министър то беше спряно. И в момента той ще бъде обвиняем само за това, че не е оказал контрол, а след сряда, когато стартира отново това следствие, мисля, че ще излязат наяве доста неща”, каза Найденов.

    Докато Цветанов е в ГЕРБ, партията ще върви надолу

    Той отказа да коментира лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, ”защото ми е бил премиер и лидер на партията, макар да ме изключиха от нея“.

    ”Ние всички влязохме в ГЕРБ заради Борисов, заради идеята ГЕРБ. Той има моето уважение и респект. Продължавайки да държи Цветанов до себе си, ГЕРБ ще върви надолу. ГЕРБ не е на Цветанов. Докато Цветанов е там, достойните хора няма да се върнат в ГЕРБ”, заяви Найденов.

    Източник:  Mediapool

  • Цв. Йовчев: Не ни трябва велико МВР, нито велик министър

    „На нас не ни трябва нито велико МВР, нито велик министър. Трябва ни сигурност и спокойствие на гражданите, на приемлива цена“, каза пред бТВ вътрешният министър Цветлин Йовчев, цитиран от БГНЕС.

    „Ако някой счита, че може да се получи заплаха за демокрацията, ако ГДБОП отиде в ДАНС, то сега положението не е ли малко по-притеснително. Министърът на вътрешните работи има цялата информация за това кой е подслушван в държавата и дори и прокуратурата да иска да направи разследване, министърът на вътрешните работи ще знае това. Хайде да го разделим така, че министърът на вътрешните работи да не е човекът, който може да контролира всички разследвания. Нека да има структура, която да може да каже, че нещо става не както трябва, ако започне натискане на някое разследване“, убеден е той.

    „Сигурно са много големи разликите между мене и г-н Цветанов и аз не бих искал да се спирам на тях. Ние сме различни хора. Аз мога да Ви кажа какви са моите мотиви. Аз считам, че в момента трябва много бързо и много категорично да имаме конкретни резултати по отношение на борбата с противодействието на т.нар. битова престъпност и на финансовите престъпления“, каза Йовчев. Според него е недопустимо контрабанда, дори на ниско ниво, да се случва пред очите на полицията. Затова и уволнил шефа на СДВР Валери Йорданов заради снимка в пресата, на която се вижда как на Женския пазар в София масово се продават контрабандни цигари.

    „Хората, които извършват престъпленията, не се притесняват от полицаите, не се притесняват от гражданите, които ги гледат, че го правят пред полицаите, и не се притесняват, че ще им се случи нещо. А на служителите на реда не им пука въобще – нито от началниците, нито от хората. Значи, ако ние не направим нещо радикално в тази посока, ако не се опитаме да пробием този модел, ще си загубим държавата“, смята вътрешният министър.

    Йовчев коментира, че не си е тръгнал обиден от ДАНС покрай скандала с Мишо Бирата. „Не мога да кажа, че скандалът е бил за Мишо Бирата, по-скоро с изтичането на класифицирана информация. При всички положения не съм си тръгнал обиден, да разменяме кукли и парцалки. Всеки, който заеме такъв пост, трябва да е наясно с отговорностите, които има, както и че във всеки един момент неговото оставане на поста може да не подпомага успешното развитие на системата и трябва да си тръгне“, изтъкна той.

    Йовчев коментира и твърдението на Цветан Цветанов, че е човек на Делян Пеевски. „Г-н Пеевски съм го виждал много епизодично. И при всички положения не съм бил с него в един кабинет. Не е идвал в моя кабинет. Наистина, кой каквото иска да говори. Аз не смятам да влизам в такива личностни отношения. Нямам личностни отношения с г-н Цветанов, за да се обяснявам с него“, отсече Йовчев. Той изрази надежда, че няма да се налага да маха още полицейски директори, обаче добави: Но ако някъде резултатите не са такива, каквито трябва и ако недай си Боже да излязат други неща“.

    Йовчев коментира и назначението на новия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който е зет на бившия зам.-министър на вътрешните работи по времето на БСП Камен Пенков. „Вижте, всеки е брат, зет, роднина или някъде на някого, но в мотивите си не съм се ръководил кой на кого е зет. И Светлозар Лазаров е мой избор. Аз съм работил с него дълго време. Познавам го. Бил съм му началник“, коментира министърът.

    Източник:  в. „Сега“

  • Лидерите на Google и Facebook обезпокоени заради разкритията за държавен шпионаж

    Лидерите на американските интернет гиганти Google и Facebook изразиха безпокойство от последиците за свободите на гражданите, които би имал широкомащабният достъп на американското разузнаване до личните данни на потребителите на техните интернет услуги, предаде Франс прес.

    .

    Снимка: bezlogo.com
    Снимка: bezlogo.com

    „Разбираме, че американското правителство или правителствата на други страни трябва да вземат мерки, за да гарантират сигурността на гражданите, в това число и прибягвайки до шпионаж. Но секретността, която обгръща настоящите законови процедури, вреди на свободите, които ние всички високо ценим“, се казва в съвместно изявление на Лари Пейдж и Дейвид Дръмънд, съответно шефа на Google и неговия главен юридически консултант. Шефът на Facebook Марк Зукърбърг също призова правителствата да бъдат много по-прозрачни относно всички програми, целящи да гарантират обществената сигурност.

    „Това е единственият начин да бъдат защитени гражданските свободи на всички и да се създаде едно сигурно и свободно дълготрайно общество“, посочи Зукърбърг, цитиран от БТА. Тези коментари бяха направени след серия от разкрития за шпионаж на 9 американски интернет гиганта и американската телекомуникационна компания Верайзън от страна на Агенцията за национална сигурност и ФБР.

    Вчера американският президент Барак Обама защити законността на програмата за наблюдение на активността на интернет потребителите, уверявайки, че само комуникациите на чуждестранните интернет потребители са били следени.

    Според разкритията следенето на дейността на потребителите на 9-те интернет гиганта е ставало чрез програма за проникване в сървърите, наречена PRISM. Лари Пейдж и Марк Зукърбърг подчертаха, че никога не са чували за подобна програма до вчера, когато пресата за първи път спомена за нея.

    Пейдж и неговият главен юридически съветник увериха, че Google предоставя данни за комуникациите на потребителите си само ако съд нареди това. Facebook от своя страна увери, че никога не е получавал искане за предоставяне на данни за комуникациите. Зукърбърг подчерта, че ако се получи подобно искане, то Facebook ще брани яростно данните на потребителите си.

    Източник:  Dariknews.bg

  • Стрелба в колежа на Санта Моника, има жертви
    Новини

    Мъж, въоръжен с автоматична пушка, уби шестима в Санта Моника, Калифорния, вчера, преди полицията да го застреля в библиотеката в градския колеж, предаде Асошиейтед прес.

    Началникът на полицията Жаклин Сийбрукс на пресконференция описа нападателя като бял мъж на възраст между 25 и 30 години, облечен целият в черно и с бронирана жилетка.

    Според нейния разказ той убил двама души в къща в Санта Моника, която била подпалена, още двама на няколко пресечки по пътя към кампуса на колежа и още двама в самия кампус. Той влязъл в библиотеката на колежа и стрелял по още хора, но не убил никого.

    Дошлите полицаи открили огън по заподозрения, който бил убит на място.

    Кампусът бил претърсен за втори заподозрян.

    Очевидци видели как шестима полицаи задържат мъж, облечен в черно, с надпис на гърба „Животът е хазартна игра“ (Life is a Gamble), който не изглеждал ранен. Не сме сигурни на 100 процента, че убитият стрелец е действал сам, каза началникът на полицията, която съобщи, че „лице, представляващо интерес“, е задържано във връзка с насилието.

    То се разигра на около 5 км от мястото, където президентът Барак Обама присъстваше на благотворителен обяд за събиране на средства за Демократическата партия.

    Три жени с огнестрелни рани бяха приети в медицинския център „Роналд Рейгън“ на Калифорнийския университет. Една от тях почина, втората е в операционната, а третата е в тежко, но стабилно състояние.

    Още три жени са приети в медицинския център на Санта Моника с относително леки неогнестрелни наранявания. В изгорялата къща са намерени две тела. Едната от простреляните жени е открита в кола до нея.

    Жена, живееща до изгорялата къща, разказа по телевизията, че чула изстрели, излязла на верандата и видяла мъж да стреля в къщата, която скоро след това избухнала в пламъци.

    Мъжът, облечен в черен комбинезон и с колан с муниции, отишъл до близкото кръстовище и насочил пушка срещу жена в кола. Накарал я да спре, след което подал сигнал на втора кола, също шофирана от жена, да намали и започнал да стреля по автомобила.

    Стреля право в нея, разказа съседката, която се приближила до колата и видяла, че жената е ранена в рамото. Просто не е за вярване, че не е пострадала по-лошо, каза тя.

    След това мъжът отвлякъл жената от първата кола и заминал с нея.

    Сцената на действието се преместила в колежа на Санта Моника.

    Студент, който учел в библиотеката, чул изстрели и заедно с останалите побягнал от триетажната сграда, разказа, че според него са стреляли двама души, понеже чул изстрели от пушка и от пистолет, макар че видял само един.

    Многобройни очевидци позвънили в полицията, за да подадат сигнал за стрелба на кръстовище близо до колежа, където мъж в черно излязъл от една кола и открил огън с пушка по колите и по един автобус, а после скочил обратно в автомобила и потеглил към библиотеката.

    Източник:  Vesti.bg

  • Незаконните бюлетини от Костинброд стигнаха 480 000

    Намерените от прокуратурата незаконни бюлетини в печатницата в Костинброд са 480 000. Това обяви Ваня Стоянова, наблюдаващ прокурор по делото.

    Бюлетините са от всички 31 МИР-а в страната, както и такива, които са за гласуване в чужбина. За някои избирателни райони – Благоевград и Кърджали, са намерени повече отпечатани бюлетини. На бюлетините няма никакви знаци и отбелязвания за определена партия. 170 000 от бюлетините са били нарязани.

    До месеци експертизите ще докажат колко от бюлетините са брак и дали е имало приготвени за манипулация на вота.

    Зам.-градският прокурор на София Роман Василев посочи, че общо поръчаните от Министерския съвет бюлетини за изборите са 8 млн. и 343 хиляди.

    Прокуратурата обясни, че нормалният процент макулатура (брак) е между 0.5 и 2%, т.е. в най-лошия случай 166 хил. бройки от поръчаните от служебното правителство 8 340 000 бюлетини. В случая обаче надтиражът е много по-голям.

    „Назначена е компютърно-техническа експертиза на машината, за да се установи колко бюлетини са били изпечатани. Тя още не е готова. Чисто технологичният процес включва нарязване и сгъване. Ненарязаните бюлетини след една кратка обработка биха могли да придобият вида на останалите нарязани“, обясни Стоянова.

    Собственикът на печатницата в Костинброд „Мултипринт“ – Йордан Бончев е дал показания. Роман Василев обаче отказа да каже какво е заявил пред разследващите Бончев.

    Незаконните бюлетини бяха открити два дни преди изборите, но за тях се разчу в деня за размисъл. Тогава се смяташе, че са 350 000. Печатницата е собственост на фирма „Мултипринт“, чийто собственик Йордан Бончев, който е общински съветник от ГЕРБ и близък на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

    Прокуратурата води разследването за извършени 2 престъпления – в изборния процес и за длъжностно престъпление от администрацията на правителството. По делото вече са разпитани повече от 30 души от администрацията на МС и от печатницата.

    Източник:  в. „Сега“

  • Пред преобразяване?

    Днес на всички ни мозъците са възпалени – от неочакваността на изправилите си пред нас събития. От множеството, понякога противоречащи си, коментари. От трудността да видим перспектива във всяка една посока, в която биха се придвижили събитията. От неспособността си да направим собствен, убеден избор. От съзнанието, че събитията ни повличат пряко нашата воля – вълната на цунамито се е надигнала и никой не знае какво ще се случи. В такива моменти на неведение и безпомощност на словото му остава само заклинателната функция, то по неволя е проповед – заклинателна или разобличаваща.

    Цивилизацията ни е под въпрос – но това ние говорим отдавна. Една цивилизация като нашата може би не може да си даде сметка за всички противоречия в нея, за всички нарастващи напрежения, но тя е способна да види поне част от заплашващите я нефункциониращи или зле функциониращи места в системата. Знаем, че в нашия свят имаше хора, които изваждаха на бял свят болестите на цивилизацията ни – но колцина им обръщаха внимание? Мнозинството се интересуваше единствено от непосредственото си утре и делегираше на късогледи като него политици власт, за да му осигурят те спокойно и сито утре.

    Още преди двайсет години Алвин Тофлър предположи, че под въпрос се поставят самите принципи на живота ни: ние сме по-силни от природата и можем да я преобразуваме, както си щем; ние сме върхът на еволюцията и движението „напред и нагоре“ е основна наша същност. Той предсказваше, че промяната на тези принципи ще е съпроводена с трусове.

    Днес си спомняме за тези предвиждания, спомняме си доколко не сме обръщали внимание на социални и екологични движения, доколко сме подценявали расистките, етнически и фундаменталистки брожения. Ударът по САЩ ги извади от изтласканото и размъти бистрата картина на света, която си градяхме.

    Сега въпросите, които си поставяме в мътилката, са много. Струва ми се, обаче, че има два – банални – на които трябва да си отговорим за пореден път, преди да задаваме останалите. Първият е имат ли наистина право всеки индивид и всяка общност на свой – такъв, както го разбират те – живот върху планетата.

    Вторият е – не трябва ли да приемем (ние, Западът, светът) мисълта, че животът е най-висшата ценност, но пък смъртта е цената, която се плаща за тази ценност.

    „Мир неделим“– беше казал Литвинов. Човечеството обаче винаги досега е деляло света на добър и лош, мира – на добър и лош, живота – на добър и лош. И смъртта – на добра и лоша.

     

    Христо Буцев,

    в. „Култура“

  • ДПС и майката на Пеевски купили БиТиВи

    Майката на депутата от ДПС Делян Пеевски – Ирена Кръстева е купила bTV, твърдят източници, пожелали да останат анонимни. Информацията все още не е потвърдена официално.

    Медийната императрица Кръстева и собственикът на КТБ Цветан Василев, снимани заедно преди две години. Снимка: Razuznavane.com
    „Медийната императрица“ Кръстева и собственикът на КТБ Цветан Василев на официално събитие преди две години. Снимка: Razuznavane.com

    Според слуховете, медията е станала лично притежание на Ирена Кръстева, която е изпълнителен директор на „Нова българска медийна група”. Твърди, че сделката е уговорена до най-малките подробности и вече е финализирала.

    Цветан Василев и Делян Пеевски. Снимка: nnsavov.wordpress.com
    Цветан Василев и Делян Пеевски. Снимка: nnsavov.wordpress.com

    Към това се добавя и информацията, че членът на Надзорния съвет на „БТВ Медиа Груп“ Красимир Гергов е продал телевизията заради просрочени задължения. От анонимните съобщения до медиите става ясно, че още преди няколко месеца Гергов е поверил правата върху рекламите в bTV на Корпоративна търговска банка.

    Според информацията, публикувана в сайта на втория ни национален ефир, телевизията е собственост на холандската компания СМЕ (Central European Media Enterprises), която стопанисва 20 телевизии в седем държави.

    В сайта на медията има и поместен финансов отчет, който сочи, че за последната една година bTV са с печалба от 6,598 млн. лева.

    .

    Източник: Burgasnovinite.bg

  • Нова порция агенти на ДС в банковия сектор

    В „Булбанк“ изплуваха знакови фигури на прехода, някои още са на водещи позиции

     

    Нова порция агенти изплува в банките. Сътрудници на ДС са работили по различно време в „Булбанк“, някои са били на ръководни позиции.

    Проверени са 196 лица, излезлите с досиета са 12, на проверка подлежат още 9 души, за които не са предоставени данни от архива на „Уникредит Булбанк„, става ясно от решението на Комисията по досиетата. Някои от посочените сътрудници и до днес заемат водещи позиции във финансови организации, а други имат значително икономическо присъствие.

    Сред банкерите с досиета са небезизвестният щатен служител на МВР и на ДС отпреди и след Десети ноември 1989 г. Ангел Стойчев, съветникът на бившия премиер Жан Виденов Владимир Жеглов, собственикът в телевизия „Еврофутбол“ Веселин Ранков, чието име вече е излизало от други проверки на комисията, шефът на БЧК Христо Григоров, също осветяван като сътрудник на ДС, банкерът Чавдар Кънчев – една от сочените като крупни фигури на ранния банков бизнес. Друг осветен – Димитър Желев ръководи едно от големите застрахователни дружества – „Алианц България“.

    Всеки от изброените е бил в ръководството на различни банкови и финансови структури, които тръгват с държавни средства, през годините многократно трансформират собствеността и в крайна сметка от тях се ражда банката с най-големи активи у нас „Булбанк“, собственост от 2000 г. насам на италианската банкова група „Уникредит“.

    „Уникредит Булбанк“ е наследник на нароилите се и мимикрирали многократно през осемдесетте и през деветдесетте години на миналия век десетки малки и по-големи банки – Българска външнотърговска банка, Булбанк, Биохим, Хипоферайнсбанк Биохим, Хемус, Електроника, Казанлъшка банка, Банка „София“, Софиябанк, ТБ „Средец“, банка „Елин Пелин“, Елинпелинска банка, Сирбанк, банка „Карлово“, Карловска ТБ, ТБ „Сердика“, Баваро-българска банка, Хипоферайнсбанк-България, ХВБ Банк България ЕАД, банка „Хеброс“, Благоевградска ТБ, Пловдивска ТБ, ЗКБ – Пловдив, Първомайска ТБ, Асеновградска ТБ, Троянска ТБ, Чепеларска ТБ, Мездренска ТБ, ТБ „Витоша“, Великотърновска ТБ и др.

    Източник:  БЛИЦ

  • Бивш канадски министър на отбраната призна, че армията си сътрудничи с извънземни

    Бившият министър на отбраната на страната направи шокиращи разкрития

    Видео от състояла се в края на май пресконференция на високо равнище запали мрежата. Материалът проследява речта на бившия министър на отбраната на Канада Пол Хелиър, който заявява, че „от време на време“ армията си сътрудничи с извънземни.

    Хелиър признава, че цели четири извънземни раси посещават Земята редовно и че правителството си сътрудничи с тях активно.

    „Смятам, че хората имат право да знаят истината и съм сигурен, че за в бъдеще на властите ще им се наложи да говорят открито за присъствието на извънземните сред нас.“

    Според министъра обаче някои факти засега все още трябва да останат скрити, защото населението на Земята все още не е готово да ги чуе.

    Въпреки това обаче той разказа някои удивителни истории, свързани с контакти от третия вид за последните 60 години.

    Можете да ги чуете във видеото.

    http://youtu.be/XEQdvYFMBAU

    Източник:  Inews.bg

  • ГЕРБ няма да участва в заседанията на Народното събрание

    ГЕРБ напускат парламентарната зала и няма да участват в работата на парламента. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов. От парламентарната трибуна той обвини управляващото мнозинство в диктатура, защото сменяли всички, които говорили против БСП и ДПС.

    Снимка: БГНЕС
    Снимка: БГНЕС

    „Ние сме избрани от над 1 млн. души и няма да позволим да бъдем унижавани и обиждани. Останете си трите партии в парламента, работете си, пилците се броят наесен”, обърна се от парламентарната трибуна Борисов към БСП, ДПС и „Атака”.

    „Ако си спомняте в предишния парламент, „Атака” каза „Ние напускаме парламента, отиваме при хората”. И ние ще бъдем в парламента, ще се срещаме с хората, ще говорим с тях, ще бъдем коректив. Те всеки ден казват по едно отстъпление, една лъжа, и за Закона за тютюнопушенето, и за АЕЦ „Белене”. Виждате, Михаил Миков, има кворум, на 15-тата секунда спира гласуването, за да са по 66-67 човека кворум. Освен това сега „Атака” няма какво да говорят кой кого подкрепя. Да останат и да ги подкрепят”, заяви в кулоарите на парламента Борисов.

    „Те предлагат в новия правилник комисиите, които винаги са работили с кворум, да работят без кворум. С една дума – дали има участници или не, техният глас нито се чува, нито се зачита. И първата политическа сила, те с нас как се държат. Вчера Волен Сидеров какво правеше пред моята банка, какво провокираше – някой да го удари и да станем същите маскари като тях, примерно. Нормално е първата политическа сила да има председател в парламента. Това е просто изборът на народа, това не е наша прищявка. Нормално е първата политическа сила да има повече председателски места в комисиите, това народът го е избрал. От къде накъде партия, три пъти по-малка от нас, каквато е ДПС, ще доминира в правителството и парламента. Това ли избраха българите – първата политическа сила е в опозиция. Ние сме първа политическа сила и вече ще се държим като такава”, коментира още Бойко Борисов.

    В началото на пленарното заседание депутатите не можаха за първи път да съберат кворум от 121 души. Групата на ГЕРБ не участва в регистрацията, а сред мнозинството на БСП, ДПС и „Атака” имаше отсъстващи.

    От „Атака” обвиниха ГЕРБ, чиито представители са в парламента, че не са участвали в сутрешната регистрация. БСП и ДПС имат общо 120 депутати и заедно с представителите на „Атака” успяваха до момента да формират кворум.

    Депутатите обсъждиха новия правилник за работа на 42-рото Народно събрание. Преминаването на депутати от една в друга група е сред основните въпроси в пленарна зала, след като вчера темата предизвика остри спорове между народните представители. Съгласно промените, ако от една парламентарна група се отцепят поне 10 народни представители, те ще могат да създадат нова група.

    От ГЕРБ обаче се обявиха срещу възможността да се образуват нови парламентарни групи с аргумента, че така съществуващите в момента ще започнат да се роят.

     

    Парламентарният шеф призова ГЕРБ да преосмислят поведението си

    ГЕРБ правят опити да блокират работата на парламента, обяви председателят на Народното събрание от БСП Михаил Миков.

    „Очевидно ГЕРБ не искат да бъдат конструктивна опозиция, това, което заявиха. Защото едно е да казваш, че си конструктивен, друго е да участваш в ръководството на събранието, в комисиите, които трябва да изработят правилника, трето е да участваш в разискванията в пленарна зала. Всяка опозиция има право на такова поведение, но по конкретни въпроси. Но когато искаш да блокираш работата на парламента, това е извън параметрите на политическото поведение, което определя една партия като демократична. Очевидно ГЕРБ искат на всяка цена да провалят функционирането на Народното събрание ”, заяви Миков.

    „Много се надявам ГЕРБ да почетат книги и да преосмислят поведението си. Нека бъдат опозиция, но да претендираш да бъдеш управляващ, когато нямаш възможности за партньорство с други политически сили, и на базата на това да отричаш и да блокираш парламента, е едно крайно деструктивно поведение”, изтъкна още председателят на парламента.

    Михаил Миков отхвърли и обвиненията на ГЕРБ, че негови съпартийци гласуват с чужди карти. „Аз не съм до момента сезиран с такава информация”, лаконичен беше той.

    Миков отрече да е толерирал агресивно поведение в пленарната зала, като не е реагирал при опита за саморазправа на Волен Сидеров с депутата на ГЕРБ Десислава Атанасова вчера.

    „Кой е толерирал поведението на Волен Сидеров, вие изпадате във внушенията на Борисов. Некоректно беше направена забележка. Но такъв тип поведение много често се случва, когато самите народни представители не могат да сдържат поведението си”, заяви той.

    Източник:  Dariknews.bg

     

  • Вторият вицепремиер е българин с германски паспорт
    Борислав Иванов. Снимка: БГНЕС
    Борислав Иванов. Снимка: БГНЕС

    Шефът на Дойче банк за България Борислав Иванов е вторият вицепремиер в кабинета на Пламен Орешарски, чието име са пази в дълбока тайна, съобщи в.“Труд“. Според изданието той ще отговаря за привличането на инвестициите.

    Официалното му обявяване се бави, защото Борислав Иванов има двойно гражданство – българско и германско. За да отговори за изискването в конституцията, той трябва да се откаже от немския си паспорт. Основният ни закон предвижда, че министри могат да бъдат само български граждани.

    „Процедурата за отказване от гражданството е вече задействана, но може да отнеме повече от месец“, са обяснили източниците на „Труд“.

    Според вестника възможно е, ако се забави прекалено много, номинацията на Иванов да бъде оттеглена и за втори вицепремиер да бъде избран друг.

    Орешарски познава Иванов от 2006 г., когато сегашният премиер беше финансов министър в кабинета „Станишев“.

    В момента Пламен Орешарски има само един вицепремиер Зинаида Златанова, която е министър на правосъдието. Освен за вътрешната сигурност и правосъдието, тя отговаря още и за еврофондовете, където се очертава сериозна загуба на средства в края на годината.

    Източник:  Mediapool

  • „Февруарци“ подкрепиха Орешарски

    Част от протестиращите тази пролет граждански организации се обявиха в подкрепа на кабинета „Орешарски“.

    .

    Снимка: БГНЕС
    Снимка: БГНЕС

    На пресконференция в БТА се събраха представители на Софийска протестна група, Палатков лагер София, Национален координационен център „Време е“, ГК „Равни пред закона“, ГС „Сила“, Гражданска група за промяна на медийната среда в България и други. Те обявиха пред журналисти, че не са оптимистични спрямо новото правителство, но се надяват новият премиер да стабилизира финансовото положение в страната. Гражданите подчертаха, че са против касирането на изборите, защото „колкото и правителства да гласуваме, ако няма промени в Изборния кодекс, всичко ще е същото“.

    Те изтъкнаха необходимостта от нови закони за изборния процес, които да осигурят смяна на порочния модел, а не на едни стари управляващи с други такива.

    Демонстрантите от февруарските протести поискаха и да се разследват корупционните практики на служебното правителство. Те подхвърлиха, че имат информация за източени над 600 милиона лева, но отказаха да коментират кога и от кого, докато не преценят, че е подходящо.

    Все пак част от говорителите в пресконференцията нападнаха министър-председателя Пламен Орешарски относно вчерашното му изказване, че състоянието на държавата било много лошо. Нима сте изненадан, господин Орешарски, вие какво очаквахте – нали и вие бяхте в тези управления, които разграбиха държавата, възкликна един от недоволните граждани. Той призова народът да даде 90 дена толеранс на новия кабинет, в които да не протестира, а след изтичането им да поиска сметка на управляващите относно решенията, които са взели.

    Представителите на протестните организации посъветваха новите министри да внимават какво говорят, най-вече по темите за АЕЦ „Белене“ и за шистовия газ. Недейте да обсъждате неща, които вече са решени и които ще изпратят хората отново на улиците срещу вас, призоваха хората.

    Източник:  Ibox.bg

  • Уволняват директор на математическа гимназия, отгледал поколения шампиони

    Станчо Славов: Наказват ме за пропуск, разкрит по мой сигнал. Ще търся правата си в съда.

     

    Директорът на Бургаската математическа гимназия Станчо Славов, който я направи световноизвестно училище и "за награда" беше уволнен.
    Директорът на Бургаската математическа гимназия Станчо Славов, който направи училището световноизвестно и „за награда“ е бил уволнен.

    Станчо Славов е директор на ПМГ „Акад. Н. Обрешков“ – гр. Бургас от 1998 г. Работи в гимназията като учител по математика повече от 20 години, от 1991 г.

    По време на неговото управление ПМГ – Бургас успява да достигне най-високия рейтинг и да стане предпочитаното средно училище в Бургас. Гимназията се превърна в място за обучение на талантливи деца, а впечатляващите им резултати по международните състезания и олимпиади я направиха известна в целия свят.

    На 14 май 2013 г. Станчо Славов внезапно е дисциплинарно уволнен. Мотивите на уволнението началникът на РИО на МОМН Виолета Илиева обяснява с проверка в счетоводството на гимназията, която е установила, че в продължение на 4 години Славов е получавал по-голяма заплата от допустимата за длъжността, без да има допълнително споразумение, регламентиращо точната сума на това увеличение. Причина за проверката е сигнал, подаден от самия Славов.

    Уволнението на директора предизвика вълна от възмущение сред учители, ученици и родители на гимназията. Много бързо в негова подкрепа се организира група и обществена подписка. Някои заплашиха, че ако справедливостта не възтържествува и изкуствените обвинения срещу Славов не отпаднат, те ще сменят учебното заведение в знак на бойкот срещу действията на шефката на инспектората.

    В Бургас парадоксът е, че природоматематическата гимназия е рекордьор по медали, отличия и международни награди, а нейният директор – по доноси, клевети и интриги срещу него.

    .

    Това е първото интервю на г-н Славов след връчването на заповедта му за уволнение, в което той коментира това дисциплинарно наказание.

    – Г-н Славов, каква е Вашата позиция относно уволнението Ви?

    – Аз разбира се съм изключително огорчен от начина, по който бях отстранен от длъжността директор и непремерените изявления за извършени от мен умишлени финансови злоупотреби. Тези обвинения са неверни и вярвам, че ще успея да докажа правотата си. Наложено ми бе тежко и напълно незаслужено наказание, последица от многогодишни неуспешни опити да бъда дискредитиран и отстранен от ръководния пост. За съжаление се оказа, че моето добросъвестно поведение ми изигра лоша шега, понеже именно аз установих несъответствието в начисляваното ми трудовото възнаграждение и уведомих РИО за това. През цялото време не съм имал и най-малко съзнание за грешка, камо ли за измама или ощетяване, които са ми вменени и се тиражират в медиите.
    Не мога да не мисля, че е търсен удобен повод да бъда компрометиран и премахнат.

    – Ще търсите ли правата си в съда?

    – Да. Ще търся справедливост. Искам да изчистя името си. Заради вложения от мен многогодишен труд като учител и директор, заради близките ми, учениците, родителите, колегите и учителите, които ме уважават и подкрепят.

    – Какви са резултатите на ПМГ – Бургас тази година?

    – Очаквам отново да сме с най-висок бал в региона на приема в VІІІ клас. През тази учебна година 27 учители са извели ученици за участие в национални кръгове на олимпиади. Класираните ученици са много повече от предишните години – 67. Излъчихме състезатели за участие в 14 национални кръга на олимпиади по различни учебни предмети, както и по три вида спорт за финалите на националните спортни състезания. Имаме много ученици и отбори на първи и призови места от национални олимпиади, състезания, конкурси, турнири. Наши възпитаници са на първо и второ място по математика в страната по рейтинг, много са учениците ни приети без изпит във ВУЗ и без изпит по математика след VІІ клас. Наш възпитаник от VІІІ клас е в националния отбор – младша възраст за Балканиадата по математика през лятото в Турция, а ученик от ХІІ клас е в националния отбор за Международната олимпиада по математика в Колумбия през юли. Ние сме причина за домакинството на гр. Бургас на международните състезания по математика IMC и AITMO през юни-юли, провеждащи се за първи път в Европа. Със сигурност и тази година ще имаме лауреати на национална диплома на МОМН. Учениците ни са приети на 100% след VІІ и ХІІ клас, където поискат. Полагал съм усилия, водил съм политика и съм осигурявал условия и учители това да се случва всяка година. Резултатите се виждат и са за всички нас и нашето бъдеще – децата ни.

    .

    6.06.2013 г.

    Комуникационна група
    Имидж Едвъртайзинг