2024-07-18

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • САЩ искат 68 години затвор за българката Гергана Червенкова

    68 години затвор заплашват 35-годишна българка за извършени през последните три години престъпления в САЩ, където тя не е стъпвала от две десетилетия.

    Американските власти искат Гергана Червенкова* да бъде съдена зад океана заради участие в международен канал за интернет търговия с лекарства под специален режим.

    Българката бе задържана през ноември 2012 г. с европейска заповед за арест, издадена от районния федерален съд на САЩ. По това време бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бе на безпрецедентно триседмично работно посещение в САЩ, където разговаря и с ръководството на американската агенция за борба с наркотиците (ДЕА).

    В деня, в който Червенкова е задържана, зад решетките в САЩ са прибрани още девет души. Заловени са съдържателите на три аптеки в Ню Джърси и Пенсилвания – Лена Лашър и Питър Ричио, лекарите Джон Бърлинг, Роберт Имбернино и Едмънд Каплан и уеб администраторите Тимъти Кеар, Кристофър Райли, Адам Рисолиа и Пол Гризкиевич.

    В същия ден ДЕА и прокуратурата в Ню Джърси обявяват на пресконференция разбиването на схема за интернет аптеки. Според тях пациенти си купували болкоуспокояващи без рецепта по интернет. Попълвали въпросник, като повечето отговори били предварително вписани. След това документите се изпращали на лекарите, които ги насочвали към аптеките на Ричио. Оттам медикаментите се пращали на клиентите. Според разследващите бандата генерирала над $13 млн. приходи. Според официалното съобщение на МВР Червенкова участвала в групата от януари 2010 г. до ноември миналата година. Установени били и преводи от банкова сметка у нас, чрез която били „изпрани“ над $5 млн.

    По-късно в интервю по Нова тв от 5 декември 2012 г. Цветанов посочи като бос на бандата именно Червенкова. В обвинителния акт, подписан от прокурор Приит Барара, ръководител на групата не е посочен. Не е описана и връзката между участниците в нея и Червенкова.

    Контролирана съставка

    Посочено е обаче, че контролираната съставка, заради която българката е задържана, е буталбитал. Веществото било засечено в медикаментите фиорицет, сома и ултран. Те били продавани чрез уебсайта uniononline.com. Според обвинителния акт оператор и управител на сайта е Червенкова.

    От материалите по делото става ясно, че сайтът е собственост на фирма „Юниононлайн“ със седалище в Лондон, а Червенкова е назначена с трудов договор в съвсем друга фирма, ангажирана с поддръжката на сайта – „БГ глобъл сървисиз“. Нещо повече – според длъжностната характеристика тя е финансов мениджър.

    Общото между „БГ глобъл сървисиз“ и „Юниононлайн“ е, че и двете дружества са собственост на едно и също юридическо лице.

    Как точно Червенкова е оперирала с пари обвинителният акт не посочва. Твърди се само, че милионите от търговия с лекарства стигнали до Ричио и Лашер от сметки на клиенти от Кипър, Хонконг и Израел и от мениджърите на уебстраници, за каквато е определена и Червенкова.

    Какъв е механизмът на „изпирането“ на парите никъде не е изяснено. Документите по делото сочат, че банковата сметка, за която МВР съобщава, е открита в България не от Червенкова, а от фирма „Юрометонлайн“.

    „Червенкова няма спесимен за тази сметка и не може да извършва разплащания, т.е. няма как да пере пари“, обясни пред „Труд“ адвокатът на Червенкова – Гачо Груев.

    Така или иначе, срещу клиентката му са повдигнати шест обвинения – три за заговор, за разпространение на наркотици, за липса на обозначение и за пране на пари. За тези престъпления американското законодателство предвижда общо 68 години затвор.

    Според прокурор Барара, Червенкова е уличила участието си в бандата, като изпълнила две поръчки на агент от ДЕА със забранените лекарства. Първата била от 20 април 2012 г. Агентът си купил 120 таблетки буталбитал без рецепта. Пет дни по-късно аптеката на Ричио в Ню Джърси му пратила по пощата медикамента до адрес в Ню Йорк. Втората поръчка била от 29 май 2012 г. Тогава агентът поръчал още 120 хапчета.

    След три дни медикаментите са пратени, пише в обвинителния акт. Към него са прикрепени и клетвени декларации от прокурора и агента на ДЕА, че изложеното вътре е истина.

    Обвинения и клетви

    „Да се екстрадира някой въз основа на клетви е недопустимо. Този обвинителен акт е скалъпен. В него за Червенкова няма и едно доказателство. Сочат се само тези две поръчки“, заяви адвокат Груев.

    По думите му обвинителният акт бил „бланкетен и объркан“. Нямало как да са продавани таблетки буталбитал, тъй като такова лекарство не съществувало. „Това е субстанция, която се слага като добавка към лекарства“, обясни адвокатът. Фиорицет например съдържал 325 мг парацетамол, 40 мг кофеин и 50 мг буталбитал.

    „Да не говорим, че екстрадицията може да бъде допусната само при двойна наказуемост, т.е., ако продажбата на лекарства е престъпление и в САЩ, и у нас. Но според българския закон не е така. Още повече, че Гергана не е стъпвала в САЩ откакто е била дете“, посочи адвокатът.

    Екстрадицията на Червенкова бе поискана през януари. Преди дни Софийският градски съд я одобри и тя бе отново задържана. Чака се думата на апелативните съдии.

    Източник:  в. „Труд“

    –––––––––––––––––––––––––-

    * Коя е Гергана Червенкова, според разпространено от нейни близки обяснение в интернет, което поместваме по-долу:

    · Българска гражданка, омъжена, неосъждана, с 2 висши образования, на 35 години, с две малки деца.
    · Работи по трудов договор на длъжност „Финансов Мениджър“ (не е собственик или управител на фирмата) във фирма „БГ Глобал сървисиз“.
    · Живееше със семейството си в София. По настоящем Следствен арест 3 етаж.

    Тя е обвинена в:

    1. КОНСПИРАЦИЯ С НАРКОТИЦИ. Максимално наказание 10 години лишаване от свобода.

    2. РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА НАРКОТИЦИ ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ. Максимално наказание 10 години лишаване от свобода.

    3. ЗАГОВОР ЗА НЕПРАВОМЕРНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ЛЕКАРСТВА. Максимално наказание 10 години лишаване от свобода. Максимално наказание 5 години лишаване от свобода.

    4. НЕПРАВОМЕРНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ЛЕКАРСТВА. Максимално наказание 3 години лишаване от свобода.

    5. КОНСПИРАЦИЯ/ЗАГОВОР ПО ПОЩЕНСКИ И ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ. Максимално наказание 20 години лишаване от свобода.

    6. КОНСПИРАЦИЯ/ЗАГОВОР ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ. Максимално наказание 20 години лишаване от свобода.

    ОБЩО МАКСИМАЛНО НАКАЗАНИЕ: 68 години

    Гергана Червенкова работи на трудов договор като финансов мениджър в търговско представителство BG Global Services, която е обслужваща компания на английската фирма „Евромедонлайн ООД“. Дейността на английската фирма включва сайт за реклама и продажба на лекарствени продукти и медикаменти предлагани от законни аптеки в САЩ. Лекарствата и медикаментите се публикуват на сайт http://www.euromedonline.com/, от който всеки потребител може да ги поръча и да му бъдат доставени след извършен лекарски преглед. Ролята на Гери е да обработва седмичните отчети от системата за продажби и да изчислява натрупаните такси и комисионни към докторите и аптеките на база реализираните през сайта продажби. След това подготвя финансов отчет за одобрение от собственика на фирмата. В последствие така одобрените отчети се изпращат за плащане към директора на фирмата. Забележете, че тя работи единствено с цифри, номера на поръчки и лекарствени кодове нямайки информация относно точното лекарско предписание, което седи зад съответната поръчка, съдържанието на препаратите и т.н. Освен това няма нито медицинско, нито фармацевтично образование за да може да предположи, че съответните препарати не са безобидни. Следователно ако има лекарствени препарати, които са забранени за разпространение на територията на САЩ чрез Интернет, то отговорност трябва да се носи от аптеката (предоставила лекарството) и лекарят (издал рецептата), тъй като фирмата има договорни отношения с въпросните физически или юридически лица стриктно определящи отговорността за предлаганите/разпространяваните лекарства и медикаменти. Ако има конспирация тя определено е на ниво лекар – аптека. А по каква причина, прокуратурата решава, че собственикът на фирмата, управителите или счетоводителите нямат нищо общо с цялата схема, а единственият виновен остава един статистик-анализатор, е повече от учудваща….

    Гергана Червенкова няма информация относно какви лекарствени продукти и медикаменти се разпространяват и какви са забранени в САЩ. Няма как всеки да извършва разследване върху дейността на фирмата, в която е нает при положение, че е на легален трудов договор и изготвянето на статистически или финансови отчети не би трябвало да е подсъдно.

    Гери няма никакво касателство, тъй като тя работи единствено и само на ниво резултати от извършените заявки/продажби през сайта и няма контакт с крайните потребители/пациенти. Тя не извършва парични преводи и не може да оперира със сметките на фирмата, тъй като няма спесимени в банката за тази цел.

    Тук е обвинителният акт от Америка: http://www.justice.gov/usao/nys/pressreleases/November12/RiccioetalArrestsPR.php

    Целият обвинителен акт от Америка:
    http://www.wfmz.com/blob/view/-/17605874/data/1/-/iofk2s/-/Indictment-document–U-S–v–Peter-Riccio–et–al.pdf

  • „Атака“ подкрепя правителство с 10 депутата, Явор Нотев гласен за шеф на НС

    Председателят на „Атака” Волен Сидеров е инструктирал част от депутатите си да гласуват „по съвест” при одобряването на програмно правителство, подкрепено от БСП и ДПС, съобщава в. „Репортер“, без да цитира източник на информацията си.

    Сигурно е, че поне 10 от народните му представители ще натиснат зеленото копче в полза на кабинета, нареден от Сергей Станишев и Лютви Местан, се казва в публикацията.

    Така „Атака” избягва явно съглашение с двете формации, което би било разтълкувано като предателство от избирателите, подкрепили националистите.

    От друга страна БСП и ДПС ще се нуждаят от гласовете на парламентарната група на „Атака” при всяко гласуване, което дава възможност на Сидеров за плодоносни маневри в полза на партията и народа.

    Подкрепа за ГЕРБ изобщо не била обсъждана.

    Легендата на Сидеров, с която обяснява на избирателите си защо „Атака” застава до ДПС и БСП, е да излезе пред хората и да заяви, че в партията няма диктатура, а напротив – демонстрирана е свобода на мненията и гласуването е било по съвест.

    Сидеров бил обнадежден и от факта, че никъде не става дума за коалиция, която да разпределя министерски кресла между БСП, ДПС и „Атака”, както беше при управлението на Станишев, Доган и Симеон Сакскобургготски в периода 2005-2009 година. Ако кабинетът е експертен, партийните съюзи в парламента не са уредени със споразумения и това ще позволи на Сидеров лесно да се обърне срещу програмното правителство в даден момент.

    В същото време из кулоарите активно се говори, че друга част от сделката със Сидеров ще е номинацията на неговия депутат Явор Нотев, елитен столичен адвокат, за шеф на парламента./ПИК/

    Източник:  Bulgarski.pogled.info

  • ВСС подкрепи прокуратурата и смъмри лидерите на ГЕРБ

    Висшият съдебен съвет (ВСС) прие декларация, с която подкрепя работата и действията на прокуратурата в последния месец.

    Документът е и в израз на неодобрение към определени реакции и коментари по повод работата на прокуратурата и срещу обвиненията, че тя участва в дестабилизацията на страната. За това, че прокуратурата участва в сценарий за дестабилизацията на страната говори бившият вече вътрешен министър Цветан Цветанов в деня за размисъл.

    За декларацията гласуваха 19 от кадровиците в съдебната система, само двама бяха против, а двама се въздържаха. В декларацията се споменават и определенията, които се чуха за действията на прокуратурата като национално предателство.

    Недопустимо е един държавник да използва такива думи, каза членът на ВСС от съдебната квота Камен Иванов. Той допълни, че ако се твърди, че това не са думи на държавник, тогава е друга работа, и подчерта, че не може да приеме, че българската прокуратура е съставена от предатели. Иванов изтъкна,че не трябва да се мълчи срещу такива изказвания. Той посочи, че Темида е сляпа, но не е глуха и знае кога и как е насилвана. По време на обсъждането той посочи, че нито един политически фактор няма право на такъв изказ.

    Според Камен Ситнилски, който бе избран от прокурорската квота, напоследък с особена лекота, съвсем лекомислено и безотговорно, се използват много тежки квалификации по отношение на незаконосъобразни действия на прокуратурата, само защото на определена политическа сила или лидер тези действия се струват неизгодни.

    Председателят на ВКС проф. Лазар Груев посочи, че извън залата вероятно ще има гласове, които ще кажат, че днес е по-лесно да се подкрепи тази декларация, отколкото онзи ден. „Този ВСС има последователна позиция, в случаите, когато следва по категоричен начин да бъде устоявана независимостта на съдебната власт“, подчерта съдията. Той се сети с болка, че подобна позиция на ВСС е следвало да бъде приета и преди три години. „Аз лично убедено ще подкрепя тази декларация“, каза Лазар Груев.

    Юлиана Колева, която бе избрана от парламентарната квота, номинирана от ГЕРБ, възрази като каза, че до момента позицията на този ВСС е била последователна, но с тази декларация се влизало в политически спор. „Ние влизаме в един политически спор, ние влизаме в един диалог между политически сили“, каза тя.

    Източник:  в. „Сега“

  • Коя е династията Дуло?

    Видеозапис от предаването „Преди обед“ на Би Ти Ви, 15.11.2012 г.
    Автор: Ирена Григорова

    .

    http://youtu.be/Hoe8kkRN_Kk

  • Барак Обама уволни шефа на данъчната служба

    Няма да търпя такова поведение в което и да е учреждение, но особено в данъчната служба, се казва в съобщение на американския президент

    Стивън Милър
    Стивън Милър

    .

    Президентът Барак Обама обяви уволняването на и.д. ръководител на данъчната служба на САЩ Стивън Милър заради скандала с пристрастните ревизии на консервативни организации от данъчни служители, предадоха световните агенции.

    Миналата седмица Вътрешната служба по приходите (Федералната данъчна служба) реши да подложи на щателна ревизия някои организации с идеална цел по подозрение, че са свързани с т. нар. Чаено парти – консервативно политическо движение, което настоява за намаляване на бюрократичния апарат и е против политиката на президента демократ Барак Обама в областта на здравеопазването, данъците и бюджетния дефицит.

    В кратко изявление в Белия дом Обама съобщи, че финансовият министър Джак Лу е поискал и получил оставката на и.д. ръководител на данъчната служба Стивън Милър.

    „Прегледах доклада на инспектора на финансовото министерство и разкритите деяния са непростими. Американците имат основание да са разгневени. Аз самият съм разгневен. Няма да търпя такова поведение в което и да е учреждение, но особено в данъчната служба“, се казва в съобщението на Обама.

    „Отговорните лица ще понесат отговорността си. Днес министър Лу предприе първа мярка, като поиска и получи оставката на и.д. ръководител на данъчната служба. Ще създадем нови предпазни норми, за да не може такова поведение да се повтори никога повече“, добавя Обама и обещава да съдейства на Конгреса по този въпрос.

    Случаят постави в неловко положение администрацията на Обама и предизвика гнева на противниците му от републиканската партия.

    Все още не е известен мащабът на скандала, т.е. не се знае колко данъчни служители и по каква причина са атакували бизнесмени и компании, несъгласни с политиката на Белия дом.

    Републиканците обвиняват администрацията на Обама, че целенасочено извършва проверки и създава проблеми на несъгласните с неговата икономическа политика. Белия дом подчерта, че данъчните са независима служба и техните действия не се диктуват от правителството. Министерството на правосъдието води разследване на скандала.

    Източник:  Vesti.bg

  • За първи път в България Фестивал „Необвързаните”

    Фестивалът „Необвързаните” ще събере хората от България и света, тези, които са жадни за забавления, нови емоции и вълнуващи срещи.

    Фестивалът ще се проведе в дните от 07 юни (петък) до 16 юни (неделя) 2013 г. във град Велинград. „Грандфест” съвместно със създателя и продуцент на ансамбъл „Българе”, организират това първото издание, като събитие с международен характер. Мястото не е случайно – градът отдавна е наложен като СПА-столицата на Балканите и разполага с най-добрата база от хотели, СПА-центрове и уникална природа. За комфорта на участниците в събитието ще бъдат осигурени 3, 4 и 5-звездни хотели, предлагащи различни пакети и отстъпки.

    За девет дни всички неангажирани мъже и жени ще могат заедно да изживеят незабравимо пътуване от запознанства със себеподобни по интереси и търсения, до участието им в създаването на лични истории с непридвидено добър край.

    Програмата на Фестивала „Необвързаните” включва дни изпълнени с изненади – състезания, ролеви игри за сближаване на противоположните полове, тематични вечери, концерти с участието на популярни български звезди, известни личности от изкуството и шоубизнеса, разнородни събития. Всичко това с една цел да предизвика експлозия от чувства и емоции, които ще събират необвързаните и търсещи ново предизвикателство.

    Единствените условия за участие във Фестивала е желаещите да са пълнолетни и необвързани, да са регистрирани предварително на обявените затова места.

    На адрес www.singlefestvelingrad.com – всеки ще може освен да получи повече информация и да се регистрира. До момента има над 130 участници и над 2000 посетители. Първият проявил интерес и записал се е бизнесмен от южната ни съседка Гърция, който си търси половинка именно от България!

    Ако откриете своята половинка и сте нетърпеливи, ще имате възможност да кажете заветното „Да” още във Велинград. Общината гарантира служител, който да скрепи в официален брак двойките.

    Тони Димитрова е гост и ще пее на фестивала. В продължение на почти 10 дни всеки ден ще има различни събития – ще ги откриете в програмата. Регистрация и резервации на телефон: +359 882 260 119

  • Стенограма от днешната пресконференция на Сотир Цацаров

    Стенограмата е направена и публикува от Агенция Фокус.

    .

    На пресконференцията присъстват: Сотир Цацаров – главен прокурор на Р. България; Ася Петрова – заместник-главен прокурор, Борислав Сарафов – заместник-главен прокурор; Роман Василев – Софийска градска поркуратура

    Сотир Цацаров: Добър ден. Темата на днешната пресконференция така, както тя беше обявена предварително: „Акцията на прокуратурата по изпълнение на задълженията й, свързани с изборния процес.” В същото време начина, по който трябваше да протече тази пресконференция и представянето на данните пред вас, при всички случаи трябва да бъде допълнено и при всички случаи на вас трябва да бъдат представени нови данни, които касаят ред обстоятелства, включително и тези, които бяха изнесени в пресата. Включително и тези, които бяха получени на електронните пощи на средствата за масова информация. Възнамерявахме да представим пред вас картина за осъщественото от прокуратурата в двата дни, а и не само в двата дни, при разследването на престъпления против политическите права на гражданите. Т.е. престъпления, които са свързани с купуване, продаване на гласове и всички други свързани с тях престъпления. Ще го направим, ще видите справка, която ще бъде много кратка, но и достатъчно ясна относно действията ни през тези дни. При всички случаи дължим обяснение за още 2, да ги нарека, пункта. Първият от тях е Костинброд. И тъй като по отношение на Костинброд се чуха, говориха, демонстрираха всякакви факти, изявления, коментари, включително и относно нарушения от страна на прокуратурата – правомощията й по Конституция и закон. Включително и относно това, че прокуратурата се е намесила активно в предизборната борба. Включително и относно това, че прокуратурата е свалила нечий резултат с 5-6%, ще изберем един по-необичаен подход. Този подход е да ви представим фактите по разследването, както и да ви представим веществени доказателства. Които веществени доказателства са иззети по надлежния процесуален ред до настоящия момент. Представянето им ще бъде направено в съответствие с професионалния закон.
    Третият пункт е свързан с това, което да го нарека така, изтече в електронните пощи на много от вас. Снощи в 23.30 ч мисля, че беше, бях събуден от ваша колежка, която ме попита чел ли съм? Естествено, че не съм чел, просто спях. След като тя ми изпрати по имейл въпросните писания на „достойни прокурори” и прикачените към тях документи, които съм сигурен, че са получили голяма част от вас, очевидно е, че дължим обяснения и по този пункт. Така че първо, общата картина в страната.

    Ася Петрова: Общият брой на образуваните и започнатите в териториалните прокуратури досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите са 64 досъдебни производства, като тяхното разпределение по апелативни райони е както следва: Апелативна прокуратура София – 22 досъдебни производства; Апелативна прокуратура Пловдив – 11 досъдебни производства; Апелативна прокуратура Бургас – 10 досъдебни производства; Апелативна прокуратура Варна – 11 досъдебни производства; Апелативна прокуратура Велико Търново – 9 производства и Военно-апелативна прокуратура – 1 досъдебно производство. 12 от досъдебните производства са проведени под формата на бързи и незабавни производства. 11 от досъдебните производства са водени за престъпления по чл. 163, ал. 3 от НК, т.е. за организиране предлагането и даването на имотни облаги на други лица с цел склоняване упражняване на избирателното право в полза на определен кандидат. Можем да кажем, че по тези досъдебни производства предмет на разследване е едно по-високо ниво, най-общо казано в изборната търговия. Три са досъдебните производства, които са образувани и се водят и към настоящия момент за образуване на група, която си поставя за цел да извършва престъпления против политическите права на гражданите. Спрямо три лица по три досъдебни производства е взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража”. Това са досъдебни производства по описа на Районна прокуратура Враца, по описа на Районна прокуратура Поморие и по описа на Районна прокуратура Пловдив. Две са лицата, които към настоящия момент са признати за виновни по силата на окончателен съдебен акт и им е наложено наказание, както следва: По отношение на едното лице е наложено наказание 5 месеца лишаване от свобода ефективно и наказание глоба в размер на 10 хиляди лева. Трябва да кажем, че става въпрос за постигнато споразумение от прокуратурата с посоченото лице, което споразумение е одобрено от съда. По отношение на второто лице е наложено наказание лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено по реда и условията по реда и условията на чл. 66 от Наказателния кодекс. Т.е. става въпрос за условна присъда. Също говорим за постигнато споразумение с прокуратурата, което споразумение е одобрено от съда като непротиворечащо на закона и морала. Предприетите от прокуратурата…

    Сотир Цацаров: Ще си позволя да прекъсна – и двете лица са осъдени за покупка на гласове, нали така?

    Ася Петрова: Да.

    Сотир Цацаров: И двете лица са осъдени за покупка на гласове в полза на една и съща политическа партия – ДПС.

    Ася Петрова: Предприетите от прокуратурата организационни мерки във връзка с дейността по осъществяване на контрола за законосъобразност на изборите, а именно – изготвяните методически указания, които акцентирахме върху бързината и срочността на произнасяне от страна на прокуратурата. Създаването на национално междуведомствено звено между прокуратурата, МВР и ДАНС. Създадените дежурни звена във всяка една териториална прокуратура, включително във Върховна касационна прокуратура, смятам че обезпечиха в достатъчна степен бързата, адекватна и в рамките на закона, реакция на прокуратурата по всеки един сигнал. Повтарям, по всеки един сигнал независимо от политическата принадлежност на автора на сигнала. Реагирахме, включително и по анонимни сигнали, в които анонимни сигнали се съдържаха конкретни твърдения за престъпления против политическите права на гражданите. 543 са сигналите, които са постъпили в прокуратурите в страната с твърдения за извършени престъпления против политическите права на гражданите. По всеки един от тези сигнали прокуратурата разпореди проверка на основателността на твърденията, съдържащи се в тези сигнали. По 385 броя сигнали, след проверка, прокуратурата е преценила липсата на достатъчно данни за извършено престъпление и съответно е постановила отказ да се образува досъдебно производство. В останалите случаи все още работим, проверките не са приключили. И тепърва предстои да преценим налице ли са достатъчно данни за започване на наказателно производство.Считам, че цитираната от мен статистика сама по себе си говори за една добра дейност на прокуратурата и добро взаимодействие между прокуратурата, МВР и ДАНС по осъществяване на контрол за законосъобразност на изборите.

    Силвия Великова, БНР: В полза на кого са купувани гласовете? И по принцип за кого се е купувало на тези избори, въз основа на справките по досъдебните производства?

    Сотир Цацаров: Преди да имаме влезли в сила присъди, не можем да ви дадем тези данни.

    Силвия Великова, БНР: Но поне имате подозрения и сигнали за какво става дума?

    Сотир Цацаров: Законът забранява преди да имаме влезли в сила присъди да ви даваме такива данни. Точно за това ви даваме данни само по влезлите в сила съдебни актове. Други въпроси по тази тема? Не.

    Сашо Диков, Канал 3: Проблемът за партийната принадлежност и на другите, извинявайте, че не разбрах, господин Цацаров? За 13-те обвиняеми и тримата задържани.

    Сотир Цацаров: Господин Диков, всеки обвиняем е невинен до доказване на противното.

    Сашо Диков, Канал 3: Аз говоря за партийната принадлежност.

    Сотир Цацаров: Партийната принадлежност е елемент от това, че ние хвърляме подозрения върху определена политическа сила. Не се съмнявайте, че в момента, в който има влезли в сила присъди, вие ще получите данни. По отношение на осъществените действия на прокуратурата на територията на град Костинброд. Думата тук ще дам на колегите ми и мои заместници – Борислав Сарафов и Пенка Богданова. Аз ще кажа само следното, разбира се, ще си позволя накрая да дам и няколко обобщения,а може би и няколко оценки. В деня петък – 10 май, в прокуратурата постъпват сигнали. Единият от сигналите касае именно печатница „Мултипринт” на територията на град Костинброд. Сигналът е подаден по отношение на печатница „Мултипринт” от бившия народен представител Мая Манолова. По сигнала е възложена проверка на органите на ДАНС. Проверката на органите на ДАНС завършва със съответна справка, с която ще бъдете запознати след малко от колегата Сарафов. На базата на резултатите от тази справка и на колегите от ДАНС, Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство. Производството е образувано по две престъпления – длъжностно престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс и за престъпление, свързано с политическите права на гражданите. Незабавно след това са извършени и първите действия по разследването. За да не прекъсвам колегите в това, което ще представят пред вас, ще кажа и още нещо. Веднага след получаване на справката от ДАНС и образуване на досъдебното производство, както и осъществяване на първите действия по разследването, а именно оглед на местопроизшествие и след като бяха посочени съответни данни от ДАНС, които тепърва трябва да бъдат проверявани, за станалото и за установеното в резултат на проверката, както и за първоначално предприетите от нас действия, информирах президента на Републиката. Информирането бе осъществено от мен по телефона в 22:10 часа в петък вечерта. Президентът бе информиран, не защото прокуратурата дължи отчет на някому, а защото следващия ден е ден за размисъл, а по-следващия ден предстоят извънредни парламентарни избори, в които държавните институции имат определена отговорност. Първото нещо, което господин Плевнелиев постави като незабавна задача бе организирането на охрана на намерените бюлетини. Уверих го, че такава охрана е организирана и чрез постановление на прокуратурата охраната е възложена директно на т. нар. специални полицейски сили или познатата на всички – жандармерия. На следващо място, аз предложих на президента, че разумния подход би следвало да бъде – до приключване, не на деня за размисъл, а до приключване на парламентарните избори, прокуратурата да работи активно, но в никакъв случай да не изнася каквато и да е информация. Защото такава информация е в състояние, буквално, да взриви т. нар. ден за размисъл. Господин Плевнелиев прие напълно това. Повтарям още веднъж, това не е отчет на прокуратурата пред държавния глава. Но мисля, че в рамките на ден за размисъл и изборен ден, това е нормално взаимодействие между институциите и държавният глава следваше да бъде информиран затова, което прокуратурата е установила. На следващия ден завършиха осъществяваните през нощта първи действия по разследването. На следващия ден станалото в Костинброд бе оповестено от една медия. След около, мисля 3 часа след оповестяването, около 17.00 часа, поради огромния медиен интерес, прокуратурата бе буквално принудена да публикува прессъобщение. Повтарям за втори път, защото вчера имах възможност да го кажа, никъде това прессъобщение не сочи, не адресира, дори не намеква за конкретна политическа партия. За мен е абсолютно необяснимо защо една политическа партия идентифицира себе си с този инцидент, за да твърди, че прокуратурата буквално е свалила техния изборен резултат с 5-6 процента. Реакциите на лидерите на останалите политически партии трябва да бъде преценена от ЦИК, защото според мен тя беше просто експлоатация на събитията за собствените им политически цели. Но прокуратурата не може да бъде обвинявана, че е изнесла такава информация, че е адресирала към определена политическа партия или, че по някакъв начин е повлияла на гласоподавателите. Може би единственият логически извод или единственото изискване, което би се наложило според логиката на някой в тази ситуация, че прокуратурата просто трябваше да стои на едно място. За да не се занимава с бюлетини, да не се занимава с ден за размисъл, да не се занимава с изборен процес. Т.е. да заеме ролята на един пасивен наблюдател. Казах съвсем ясно вчера, че подобна позиция не съответства на моите разбирания за работата на институцията. Оттук насетне фактите.

    Борислав Сарафов: Накратко ще изложа пред вас част от материалите по досъдебното производство. С колегите наблюдаващи прокурори преценихме, че случаят е изключителен, че това няма да попречи на разследването по делото и най-малкото дължим на обществото и на всички вас доказателства по делото. Истината такава, каквато е. сутринта на 10 май тази година постъпиха в прокуратурата 3 сигнала. Два от сигналите изпратих с мое писмо, с мои две писма с Градска прокуратура по компетентност. Беше образувана проверка, която беше възложена на Държавна агенция „Национална сигурност”. Ще ви прочета част от пасажите от справката изготвена от Държавна агенция „Национална сигурност” въз основа, на която сме образували наказателно производство. Съставен е екип от служители на ДАНС, трима служители на ДАНС, аз няма да кажа техните имена съвместно с експерт по полиграфия, заемащ длъжност „Началник производство” към печатницата на БНБ с цел извършване на проверка в помещенията на сградите на „Мултипринт” ООД. При пристигането на адреса в гр. Костинброд собствениците на фирмата господин Йордан Бончев и съпругата му не са в сградата. След пристигането им господин Бончев е помолен да разясни технологичния процес по изготвяне на бюлетините и паралелно да разведе проверяващия екип от ДАНС из помещенията, където са били отпечатвани и съхранявани бюлетините. На въпрос дали към момента в тези помещения се съхраняват отпечатани бюлетини, господин Бончев отговори, че изисканите по договор бюлетини са били спедирани до местните избирателни комисии до 24 часа на 8 май 2013 г. Допълни, че до момента съхраняват така наречената макалатура, включваща отпечатаните негодни в скоби подлежащи на бракуване бюлетини, както и годни бюлетини отпечатани в повече, във връзка с технологичния процес и съгласно предварително предвидения излишък на печатане. След кратко разяснение на технологичния процес от момента на спечелване на обществената поръчка до складиране на бюлетините, господин Бончев е развел проверяващия екип от ДАНС в помещения, където са оставени на съхранение 4 бр. палета с опаковани в тях бюлетини, отпечатани по три на всеки лист хартия. Листата хартия с отпечатани на тях бюлетини бяха в тяхната си цялост, т.е. изборните бюлетини не са били рязани, сгъвани и лепени. Видимо опакованите листа хартия са намачкани и нацапани. След това проверяващия екип е заведен в друго помещение склад, където се съхраняват около 10 палета с бюлетини. Част от тях ненарязани и несгънати, друга част нарязани, сгънати и слепени в кочан. При първоначалния преглед не бяха установени белязани бюлетини. Констатирано беше, че складът, в който се съхранява така наречената макалатура не е заключен и липсва част от заключващия механизъм – патрона на бравата. Въз основа на тази справка Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство. Към справката на ДАНС е приложена и експертна справка, която можем да представим на вашето внимание от експерта по полиграфия, впрочем тя я има и в интернет. Аз ще прочета някои пасажи. „Бяха ни показани 4 палета с брак от печатната машина”. Това са първите 4 палета, бракът, макалатурата представляващ отпечатан от двете страни листа с по три бюлетини,използвани за настройка на машината. Трети пункт от доклада, който по същество е експертна справка към проверката. Беше ни показано складово помещение с неизвестен брой отпечатани бюлетини, представляващи брак от други процеси – сгъване и лепене и напълно годни бюлетини, представляващи надтираж по думите на господин Бончев. Този брак, както и годните бюлетини, би трябвало да се съхраняват под строг контрол до получаване от МС разрешение за тяхното унищожение. Недостатък, който забелязах бе незаключената врата на складовото помещение, което е предпоставка за неоторизиран достъп. При наличието на тези данни, мисля че ние, прокуратурата беше длъжна да образува досъдебно производство. Още повече, че се говори за напълно годни бюлетини. Както в справката на ДАНС, както в самите думи на господин Бончев, които е казал на проверяващите екипи от служители на ДАНС, така и на експерта по полиграфия от печатницата на БНБ. Бих искал да ви покажем снимки от местопроизшествието. На първо място ще видите складовото помещение. Това е брак, това е така наречената макалатура. Първите три снимки са брак. Това също е брак. Тези снимки представляват вече годни, според нас бюлетини, които ще видите, вече това са палета, виждате надписи – Благоевград, Хасково, отново Хасково, Кърджали, Кърджали отново, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Външно министерство – това са бюлетините за чужбина, Варна, това са общи снимки.Ако приемем, че това е брак, проверяващият екип трябва да приеме, че имаме брак за Кюстендил, брак за Кърджали, брак за Пазарджик, брак за Шумен, брак за Варна. Тоест имаме брак за всеки един многомандатен избирателен район. Общо взето тези данни за нас бяха смущаващи и ние бяхме длъжни да обезпечим да изолираме тези бюлетини от участието в изборния процес. Между впрочем ще направим след малко нещо нестандартно и ще извършим пред вас процесуално следствено действие – оглед на веществени доказателства. Като пред вас във ваше присъствие ще разпечатаме част от иззетите от местопроизшествието бюлетини. Искам обаче преди това да прочета някои от свидетелските показания. Например тези на икономическия директор, името му няма да споменавам. Икономическият директор на „Мултупринт”: Никога, аз казвам длъжността, защото длъжността е важна, никога не съм има притеснения относно това, че вършим нещо нерегламентирано по изборната поръчка, нещо, което да е извън възложеното по договора. Притесненията ми бяха свърни с това, тъй като 8 май 2013 година по телефона ми се обади Иво Цонков, който е експерт към Министерски съвет. Обади ми се следобед и ни каза Жоро, в Община Триадица, имат проблем с лошо залепени бюлетини. Дали би отишъл да видиш за какво става въпрос? Аз веднага тръгнах за Община Триадица, бях много притеснен. В общината се срещнах с Мирослава Николова, която е секретар в администрацията. На 9 май 2013 година отново по мобилните телефони се чухме с…

    Сотир Цацаров: Много се извинявам, че прекъсвам господин Сарафов, но вие си задайте следния въпрос: Ако някъде има неизправни бюлетини, откъде се получават изправните, тоест откъде се заместват с изправни – от резерва, който Изборният кодекс е предвидил, и който е в ЦИК, извините в РИК. Оказва се в случая, че резервът е самата печатница.

    Борислав Сарафов: На 9 май отново по мобилните телефони се чухме с Иво Цонков. Той ми се обади около 15.30 часа и ми каза, че крайната бройка на бюлетините, които са констатирани като негодни, е 335 броя. Незабавно уведомих за това обстоятелство господин Бончев. Не си спомням дали говорихме лично или по телефона, но се разбрахме, че ще заменим тези бюлетини, които се намираха в помещението с технологичния брак. Сигурен съм, че от там взехме бюлетините, а не сме пускали машината за допечатване. Веднага след това късният следобед на 9 май, възложих на началника на книговезния цех да окомплектоват 335 броя бюлетини от тези, които бяха в помещението с бюлетините, които бяха технологичен брак. Той трябваше да намери 335 броя бюлетини от 23 МИР София град. На 10 май около 11.00 часа тръгнах за София с бюлетините, около 11.40 часа бях пред МС и се обадих по телефона на Цонков, че вече съм там. Той излезе от МС и заедно тръгнахме към Район Триадица. Предадох бюлетините и подписахме констативния протокол, който Иво Цонков бе изготвил. Констативният протокол беше с дата 8 май, но всъщност го подписахме в ранния следобед на 10 май. Спомням си, че на 9 май ми се обади и по друг повод. Каза ми, че иска по 10 броя бюлетини от всеки избирателен район, тъй като ЦИК ги искали като мостра. Обещах му, че ще ги доставя на другия ден. Веднага след разговора уведомих техническия сътрудник към фирмата. Спомням си, че двамата с нея отидохме в помещението с технологичния брак и оттам намерихме 10 броя бюлетини за всеки избирателен район, които да бъдат предоставени на Избирателната комисия в ЦИК като мостри.

    Сотир Цацаров: Мога ли да те прекъсна? Това са мострите, които са изискани от ЦИК. Това са бюлетините, които ЦИК има като образци на официално отпечатани бюлетини. Току що разбрахте какъв е техният произход, от бюлетините, които видяхте на снимките. Пита се, ако това е технологичен брак, дали на ЦИК ще бъдат предоставени мостри точно от технологичния брак?

    Сотир Цацаров: Тези бюлетини също ги предадох на Иво Цонков на 10 май. Предадох ги в кашонче от тези, които използвахме за пакетиране на бюлетините по поръчка. Бюлетините бяха в един кашон, още 320 броя бюлетини. Нямам документ, протокол или /…/ за тези бюлетини, които Цонков ми каза, че са мостри за ЦИК. Трети случай, в който са използвани бюлетини от тези в склада: На 7 май следобед по телефона ми се обади служител от областната управа на София област. Каза ми, че са й необходими още 1880 броя бюлетини, тъй като от „ГРАО” са променили броя на гласоподавателите в избирателните списъци. Каза, че няма да й достигнат 1880 бюлетини. Аз веднага се обадих на Иво Цонков, за да го попитам как да процедираме и как да се предадат тези бюлетини, тъй като по договор трябва да предадем 230 хиляди броя бюлетини за 26 МИР София област. Тези бюлетини вече са пакетирани и описани предварително изготвени приемно-предавателни протоколи. Тези протоколи са изготвени лично от мен, но текстът им е съгласуван с господин Цонков. Той ми каза да изготвя допълнителен протокол, в който да опиша допълнителния брой бюлетини, а не да ги давам към първия. Във връзка с искането на служителката от София област подготвихме още четири кашона по 500 броя бюлетини във всеки един от тях, общо две хиляди броя бюлетини за 26 МИР. Бюлетините ги предадох на служител от областната управа заедно с 230 хиляди броя бюлетини по договор. Тези две хиляди броя бюлетини също ги взехме от помещението, в което съхранявахме технологичния брак. Не сме пускали машината за допечатка. Бихте ли показали протоколите, с които са предадени тези бюлетини.

    Борислав Сарафов: Показания свидетелски на Йордан Бончев, управителят на печатницата и собственикът. „Ние не сме броили тези бракувани бюлетини, но с оглед процентите на технологичния брак би следвало да са около 370 000. Годни бюлетини в нашия склад за брак не са останали, останали са само бракувани такива. Нямам информация да са отпечатвани повече бюлетини от възложените по договор. Не е участвал представител на възложителя при изпълнението на обществената поръчка, защото по договор няма такова задължение, няма произведени повече годни бюлетини”. От показанията на Росен Желязков, главен секретар на Министерския съвет също се вижда, че допечатка, допълнителен печат на бюлетини не е възлагано на печатницата. Тоест всички допълнителни бюлетини, както се вижда най-малко три пъти са взимани само и единствено от този склад. Бих искал да проведем процесуално-следственото действие пред вас и да ви покажем всъщност нагледно част от бюлетините, които взехме на място. За целта ни е необходимо, обаче за да проведем, това не е правено досега, процесуално-следственото действие оглед на веществени доказателства, две поемни лица измежду вас. Да, те ще бъдат веществени доказателства по делото. Заповядайте, елате да проведем следствените действия.

    Сотир Цацаров: Уважаеми колеги, само две думи. Не искаме да правим пред вас някакви блестящи презентации, но оглед е извършен и изземване също. Между другото, всяко изземване е извършено след предварително разрешение на Софийски градски съд, в резултат на това бюлетините са запечатани. В течение на целия вчерашен ден запечатените бюлетини бяха извозени и прибрани на територията на прокуратурата, тоест те са изведени от печатница „Мултипринт”. Оттам насетне предстои детайлен оглед на всяка бюлетина по правилата на НПК. Следователно, за да ви покажем съдържанието на пликовете няма друг начин освен да го извършим в процесуална форма, в противен случай скъсвайки всеки плик просто ще нарушим закона. При така създалата се ситуация и при обвиненията спрямо нас, че ние едва ли не манипулираме изборите с проценти и че едва ли не група прокурори достойни са притискани, а други купени нямаме друг избор освен да ви го покажем. Извинете ни за това, което ще покажем, но то трябва да бъде по реда на НПК.

    Репортер: Тъй като се предава това и по радиото, някой да обяснява, защото ще изглежда това мълчание.

    Сотир Цацаров: Аз предлагам ние да станем и да си го извършат прокурорите. Както казах, съжалявам, но няма друга процесуална форма, освен това, което ще се направи пред вас. Не го правим за нуждите на медиите, но е необходимо да се направи по съответния процесуален ред.

    Роман Василев: Първото нещо, което ви показахме това са мострите, които получихме официално, мострите от Министерски съвет. Това са тези мостри, които са изпратени. С тези мостри българските граждани са упражнили правото си на глас. Ето ги, това са представените мостри, които преди малко от тази папчица извадих. Това са иззети по съответния ред веществени доказателства, ето вижте с поемни лица, в присъствието на Йордан Бончев. Да ги видите добре, ето ще ги подам на наблюдаващия прокурор да ги разпечата.

    Пенка Богданова: В момента подготвям протокол за оглед на веществени доказателства, тъй като това е единственият процесуален ред, по който иззетите вчера на вчерашното претърсване и изземване веществени доказателства могат да бъдат огледани и после послужили за наказателното производство. За целта процедурата изисква, както ви беше обяснено от г-н Сарафов, присъствието и участието в това процесуално-следственото действие на две поемни лица. В момента снемам самоличността на двете поемни лица, чрез записване на трите им имена, единният граждански номер и адреса по местоживеене, след което ще ви бъде показван съответният плик как е запечатан, с какъв печат, какво има отбелязано на този печат и пред вас, и пред поемните лица, които след малко ще запозна я с правата им като такива, ще бъде показано какво има вътре в този плик.

    Сашо Диков, „Канал 3”: Г-н Василев, да разбираме ли, че тези пликове са с бюлетини от (…) и т.н?

    Борислав Сарафов: Тези пликове са от запазеното местопроизшествие, запечатаното местопроизшествие, извършването на оглед и съответното изземване след разрешение на Софийски градски съд.

    Пенка Богданова: От това, което сме намерили.

    Борислав Сарафов: Ние не твърдим дали са годни или бракувани,ние изземваме, това което е там, а дали са годни или бракувани е процес на експертиза.

    Репортер: По друг начин ще ви задам въпроса. Тези, които са София, Варна.

    Борислав Сарафов: Точно от тези, които са както казваме София, Варна, Благоевград и т.н.

    Сашо Диков, „Канал 3”: Г-н Сарафов, ние останахме с впечатлението, че има две купчини, така да се каже, едната с брак, а другата с готовите (…).

    Борислав Сарафов: Вижте, бюлетините, които са нарязани, които са представени в този вид, който го виждате и в който е направен (…) оттам са тези бюлетини, останалите, които ги видяхте са листовете, няма проблеми и от тях да вземем да коментираме неща, които, ето вижте ги.

    Сотир Цацаров: Г-н Диков, брак, т. нар. е същото.

    Борислав Сарафов: Бракът е иззет също.

    Сотир Цацаров: Тоест той ще бъде подложен на оглед допълнително. Казано по друг начин, ние не сме процедирали – изземваме това, което на нас ни е удобно, изземваме всичко, за да има пълна обективност.

    Борислав Сарафов: Общото количество е 22 палета. Не говорим брак или не, тепърва ще ги изследваме.

    Сашо Диков, Канал 3: А бройката 350 хиляди от къде дойде?

    Борислав Сарафов: От думите на собственика на печатницата.

    Сотир Цацаров: От думите на собственика на печатницата, нали ви бяха прочетени току-що.

    Борислав Сарафов: Едно пале 35 хиляди броя бюлетини.

    Пенка Богданова: Сега, ако желаете да не губим време, да запозная поемните лица с правата им, да пристъпим към фактическите действия. Съгласно чл. 137, ал. 4 от НПК имате следните права – да правите бележки и възражения по допуснатите непълноти и закононарушения, да искате поправки, изменения и допълнения на протокола, който ще бъде съставен. Да подпишете протокола при особено мнение, като писмено изложите съображенията си за това. Да искате отмяна на актовете, които накърняват вашите права и законни интереси, както и да получите съответно възнаграждение и да ви се заплатят разноските, които сте направили. Запознати сте с правата си? Разбирате ги? Извършва се огледа на веществено доказателство в сградата на Съдебната палата-град София, бул. „Витоша”-2. Условията, при които се извършва огледа – при условия на електрическо осветление. Това го изисква протокола. Извършваме оглед на бял плик с правоъгълна форма, запечатан с печат, на който е отбелязано, поемните лица ще видят най-добре. Веществено доказателство – данните, номера на досъдебното производство?

    Роман Василев: Номер 161 от 2013 година.

    Пенка Богданова: Наследствено дело на Софийска градска прокуратура. Това е обект номер 1, при изземването се поставят условни номера на всички иззети веществени доказателства. В случая това е обект номер 1. Иззет е вчера, на 14 май, при проведеното изземване 2013 година. Адрес и място – гр. Костинброд, ул. „Славянска”-10А, фирма „Мултипринт”. Действие по разследването – претърсване и изземване. Обект, описано е най-общо какво е, два броя кочани с изборни бюлетини. С подписите, ще ви помоля да посочите вещи лица, Симеонова, и поемни лица, два подписа. Ако искате, поемните лица, отпечатайте го вие. Кочани с бюлетини, в този вид, разгледайте ги, имате право да се запознаете с това, което се намира вътре.

    Роман Василев: Това, както казахме, са мострите. Ето ги.

    Пенка Богданова: Значи това е кочан. Съгласно договора на фирмата, трябва да бъдат в кочани, както са в този вид, така трябва да се представят.

    Сашо Диков, Канал 3: Извинявайте, може ли да ни покажете една бракувана бюлетина?

    Пенка Богданова: Господин Диков, това са иззети.

    Роман Василев: Това иззети, ние не говорим, дали това е брак, или не е брак. Иззели сме всичко, което сме намерили. Показваме тези, които са в този вид. Няма пречка да ви донесем и листовете, които са, да го видите. Въпросът е – те там също отговарят с определен размер, с определени номера, но просто са на листове.

    Репортер: Господин Василев, тези неща могат да се манипулират?

    Роман Василев: Как?

    Репортер: Т.е. преди да се знае дали те са бракувани, или не са бракувани, информацията, която излиза се манипулира.

    Роман Василев: Вие можете ли да разберете от това кое е брак и кое не?

    Репортер: За това думите манипулират следствието. Вие все още не знаете какво става.

    Роман Василев: Мисля че никой от нас не каза, че това са бракувани или не.

    Репортер: Господин Цацаров, само един въпрос, това което всички ни интересува, въпросът е и към господин Сарафов. Дали намерените палети, вероятно няма да може да отговорите, но потвърдете, че не можете да отговорите на този въпрос, са предназначени за всички многомандатни избирателни райони или за определени, тези които ги назовахте – Варна, Кюстендил…

    Сотир Цацаров: Това ще можем да го кажем едва след детайлния оглед. Тогава ще получите точна информация по брой бюлетини.

    Борислав Сарафов: При наличието на тези бюлетини, те просто трябваше да бъдат изолирани.Разбрахме с господин Цацаров, че има множество искания да ви предоставим тези снимки. След пресконференцията ще ги оставим в пресцентъра, където всеки от вас може да ги види.

    Силвия Великова, БНР: Ще ви помоля само да продължите да обяснявате какво се случва, защото предаването е на живо.

    Пенка Богданова: В момента описваме какво е намерено в плика. Двата кочана с бюлетини. В единия се оказа, че има 14 бр. бюлетини и е с надпис София, изборен район № 24.

    Борислав Сарафов: Извини ме, че те прекъсвам. Нека процесуално-следственото действие да продължи в страни с поемните лица, а ние да започнем с въпросите и да заемем своите места.

    Репортер: Господин Цацаров, можете ли да кажете каква е вината на служебното правителство и каква е вината на ЦИК и в частност на служебния премиер като възложители на поръчката? Защото чуваме тук, че ЦИК вместо от РИК-овете взима от печатницата, каква е вината искам да знам на правителството и на ЦИК? Мерси.

    Сотир Цацаров: Не можем да говорим за вина на служебното правителство, а можем да говорим за евентуална отговорност на длъжностни лица от състава на МС или от състава на администрацията на МС. Лицето от администрацията на МС, което е сключвало договора след проведената обществена поръчка е главният секретар на МС. До настоящия момент той е разпитван два пъти като свидетел. Установено е безспорно едно обстоятелство. По отношение на отпечатване на бюлетините, както и на съхраняването на това, което ви показахме, независимо как ще бъде наречено то, не е бил упражнен абсолютно никакъв контрол от страна на възложителя.

    Деница Иванова, радио К2: Господин Цацаров, разпоредихте ли проверка кой изнася документи от прокуратурата и от кой адрес са изпратени…?

    Сотир Цацаров: Извинете, че ви прекъсвам, извинете ме, много ме извинете. Нали се разбрахме, че ще говорим по три пункта. Тази тема за изнесените документи ние няма да е подминем. Ако искате да свършим и по нея и тогава да задавате въпроси?

    Сашо Диков, Канал 3: Господин Цацаров, има ли някакви знаци по някои от проверените бюлетини за предварително попълнени бюлетини за някоя партия?

    Борислав Сарафов: До настоящия момент всичките 22 палета, които вече се намират на територията на прокуратурата, не е установена нито една маркирана по съответен начин със знак.

    Репортер: Т.е. има ли данни, че се е готвела манипулация, това което беше основно внушение в деня за размисъл, или просто става въпрос за неизпълнение или липса на контрол по договора?

    Борислав Сарафов: Това би било твърде силно внушение, ние не можем да кажем подобно нещо. Но ние бяхме длъжни, мисля че и вие всички сте на това становище тези бюлетини да бъдат изолирани от възможността да бъдат вкарани в обръщение в изборния процес. Това и направихме.

    Репортер: …няма да се образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, това дело 282 срещу кого е? И само още едно нещо, прокурорът, чиито подпис стои тук под едно от постановленията Попколев мисля, че се казва, доколкото разбирам е разкомандирован. Каква е причината?

    Сотир Цацаров: Отговарям веднага. Нямаше друг шанс да се образува досъдебно производство в късните часове на нощта. Не можете да образувате досъдебно производство срещу известен извършител при тези броени минути. Защо съм прекратил командировката на Ангел Попколев? По една проста причина, която въобще не е свързана с това, което е отразил в документите по разследването. Следователите са работили на място до 5.20 часа сутринта. Дежурният прокурор си е тръгнал в 20.00 часа от местопроизшествието или в един по-късен час, но при всички случаи е оставил следователите да работят сами. Това не е моето разбиране за работа на прокурор. Той е длъжен да остане там до момента, до който колегите му са там, независимо дали бърза за футболен мач, или независимо дали бърза да се наспи. Това е откровената причина за прекратяване командировката на Ангел Попколев. Дежурният прокурор трябва да стои там до момента, до който следователите приключат. В противен случай мястото му не е в прокуратурата, а в някоя агенция на държавната администрация.

    Репортер: Кое е това лице, което трябва да упражнява контрол на ниво МС? Кое е това лице – главният секретар на МС или служебният премиер?

    Борислав Сарафов: Главният секретар е възложител на поръчката. Кой какви функции, задължения има тепърва ще го установим в хода на разследването. Разследването е едва на броени дни. Не очаквайте от нас кардинални резултати. Тепърва ще проверим нормативната документация, служебните задължения, длъжностните характеристики. В рамките на, от 10-ти, днес е 15-ти, не очаквайте кардинални изводи.

    Репортер: Да разбирам ли, че лицето все още е неизвестно, срещу което се води досъдебното производство по това, което пуснахте в прессъобщението? И втори въпрос, защо не проследихте дали тези бюлетини в деня на изборите ще бъдат изнесени до някои от градовете, за които са предвидени, за да се види все пак действително са били подготвени за манипулация или не?

    Борислав Сарафов: Ще отговоря на първия въпрос, на втория ще отговори господин Василев. Към момента към делото все още няма привлечени обвиняеми лица.

    Репортер: Образувано е срещу виновните длъжностни лица, така ли, без да се назовават поименно?

    Борислав Сарафов: Точно така. Без да се назовават поименно.

    Репортер: Простете, само преди да отговорите на Надето, по второто обвинение 164 „г”, също ли така е – за виновни за организирана престъпна група?

    Борислав Сарафов: И „д”, също да. Не организирана, а група.

    Роман Василев: Не организирана престъпна група, а разделението е група. Има три форми – група, организирана група и организирана престъпна група. По отношение отговора на въпроса. В началото казахме, че досъдебното производство е образувано след извършена проверка от Държавна агенция „Национална сигурност”. След което се констатираха наличието на това, което виждате – бюлетини в различна форма. Нарязани, на листи.

    Сотир Цацаров: Нека те прекъсна за малко. Извинявам се за прекъсването, моля ви всички да извините двама от заместниците ми – Пенка Богданова и Ася Петрова, тъй като същите в този момент ще трябва да започнат среща с Представители на парламентарната асамблея на Съвета на Европа, които осъществяват контрол върху законосъобразността на изборите. По тази причина те ще ни напуснат. Има уговорен час и среща, господин Диков. Продължава господин Василев.

    Роман Василев: След извършената проверка от ДАНС е образувано настоящото досъдебно производство. След направения оглед в Софийска градска прокуратура, досега все пак нали не беше известно, че има и друг сигнал, но обстоятелствата, които ние правим и тази пресконференция на стандартите по процесуално-следствени действия, съм длъжен да ви кажа, сигналът е свързан с транспортна фирма, няма да говоря коя е транспортната фирма, оторизирана да извършва превоз на бюлетините. Този сигнал беше постъпил на 10-ти късно. Прокуратурата е предприела съответните действия заедно с ДАНС. Установила е автомобили, след случилото се, изнесеното в медиите, сами разбирате, че дейността на прокуратурата и ДАНС приключи към този момент.

    Репортер: В тази връзка, след като бяха изнесени данни за вашата акция още в деня на мълчанието, това може ли да е причина за касиране на изборите? И не опорочи ли цялата ваша работа?

    Сотир Цацаров: Единственият орган, който преценява дали могат да бъдат касирани изборите, е Конституционният съд. В същото време ЦИК очевидно дължи отговор на въпроса дали е извършено нарушение на така нареченото мълчание в деня на размисъл, и то от лидери на политически сили, а и от медии. Нима е пречка ЦИК сама да упражни задълженията си? Това е вън от прокурорските правомощия. Нашата задача е свързана с разследване на престъпления. Аз ще припомня това, което каза госпожа Негенцова, че прокуратурата е действала по начин, по който е предотвратила извършването на престъпление.

    Сашо Диков, Канал 3: Господин Цацаров, да разбираме ли, че вторият сигнал, за който господин Василев говори е, че еди коя си фирма е приготвила камиони или бусове за коя дата, часове? И последно към този въпрос казахте, че три сигнала има, третият сигнал за какво е, ако може да кажете?

    Сотир Цацаров: По отношение на първия ви въпрос. Въпреки, да ги нарека така, съветите по оперативно-техническо майсторство, проследяването на определени палети, проследяването на групи бюлетини от територията на печатницата ние сме счели за абсолютно невъзможно, по следните причини: 24-часов режим на работа и цифром и словом 82 камери на територията на цялото предприятие, които фиксират абсолютно всяко действие в предприятието и записват информацията на 7 броя записващи устройства, които ние вече сме иззели. При това положение стигането на бюлетините по, да го нарека така, негласен начин и използването на СРС-а, тоест проследяване на самите палети за нас е преценено като практически невъзможно. Може да не сме прави, може да не сме толкова опитни със силите си на прокуратурата, толкова умеем. А що се отнася до транспортните средства, сигналът, за който ви говори господин Василев, касае конкретизиране на транспортни средства, които не се намират на територията на Костинброд. Тоест към този момент не са се намирали, но са били по някакъв начин предназначени за транспорт, включително и чрез преустройване на самите транспортни средства. Единствената възможност това да стане, тоест да се разкрие излизане навън, е била поставянето под контрол на такива транспортни средства. Но след като ефирът гръмна ви е ясно, че всякакъв контрол е абсолютно безсмислен. А другата част от въпроса, извинявайте.

    Репортер: А преди да преминем към третия сигнал, може ли да ви попитам относно втория сигнал. Този сигнал за транспортната фирма отново ли от БСП се получи или от някъде другаде?

    Сотир Цацаров: Господин Василев.

    Сашо Диков, Канал 3: Докато господин Василев го търси, господин Цацаров, защо беше заобиколено ГДБОП?

    Сотир Цацаров: Защото работихме с ДАНС.

    Методи Митев: Господин Цацаров, само едно уточнение…

    Сотир Цацаров: Бихте ли се представили, извинявайте?

    Методи Митев, Движение „Освобождение”: Искам да попитам, чух в свидетелските показания на господина от общината, който беше поръчал 350 бройки ли допълнително?

    Сотир Цацаров: Това господин Сарафов ще ви каже.

    Методи Митев, Движение „Освобождение”: Да, защото в приемно-предавателния протокол са отбелязани 2000 бройки приети.

    Борислав Сарафов: Има и 335 и 2000 отделно. На три пъти са вадени бюлетини от този склад и са предоставени на различни…

    Методи Митев, Движение „Освобождение”: С един приемно-предавателен протокол.

    Борислав Сарафов: Два са изготвени и един не е, не е изготвен за мострите, които са предадени на ЦИК. 320-те бройки, които са като мостра на ЦИК, не е изготвен протокол.

    Методи Митев, Движение „Освобождение”: Благодаря ви.

    Роман Василев: Сигналите са три, само че са по различно време. Двата сигнала, които са обединени в един, по него е образувана проверка и има досъдебно производство. Въпросният сигнал за транспортната фирма, установените автомобили, установената форма е също от БСП от юрист-консулта. За да стане ясно, че двата сигнала са обединени в едно, те касаят един и същ предмет, но вторият сигнал е свързан пак с бюлетини, но не толкова с бюлетини, а сигнал за манипулиране на електронния вот…

    Сотир Цацаров: На електронното преброяване.

    Роман Василев: Електронното преброяване, по-точно.

    Сашо Диков, Канал 3: По третият сигнал някакви действия предприехте ли?

    Роман Василев: Третият сигнал, казвам двата сигнала за преброяването, за печатницата в Костинброд са обединени в едно и това е досъдебното производство, по което се работи; третият сигнал, в който говорим за транспортните средства, транспортните средства и фирмите са установени, както каза главният прокурор, възможно за техническо усъвършенстване на транспортните средства. Но, както ви казах, след този медиен шум прокуратурата просто нямаше физическата възможност, а и смисълът да използва, каквито и да бъде СРС-а или други за осъществяване на нашата си работа.

    Асен Иванов, ТВ7: Добре, както Елена Енчева каза, за колко коли става въпрос? Другото нещо, което ми направи впечатление е, че поне в изборния ден от МВР казаха, че са пазили печатницата до 4 часа сутринта, ако не се лъжа, а в показанията на хората от печатницата се чу, че до 00.00 часа са изнесели всичко, което прави впечатление дали тези разминавания ще бъдат установени? И другият ми въпрос е все пак има ли яснота кой може да е поръчал тези бюлетини и какво ще се случва с тях, тоест какво е било предвидено да се случи с тях, ще се установяват ли тези факти?

    Сотир Цацаров: По отношение на охраната на печатницата или охраната на целия процес на производство на бюлетините се извършват разпити и се изискват документи от МВР. От ръководството на МВР са изискани всички заповеди и други документи, които касаят организацията охраната, отделно от това е разпитан началникът на Районното управление на полицията на град Костинброд. Всъщност, преглеждането на записите от охранителните камери, както и камерите, които фиксират целия производствен процес, защото въпрос все пак за изключително съвременна печатна машина, ясно ще ни покажат дали въобще в производственото помещение и в другите помещения е присъствала някаква охрана. Мисля, че колегата Сарафов каза в началото или ви цитира справката, изготвена от агентите на ДАНС – бюлетините са намерени в складове, които са буквално без патрони, тоест те не са пазени от никого.

    Репортер: А кой е трябвало да пази – МВР, печатницата, МС?

    Сотир Цацаров: Цялостната организация на охраната е предвидена в съответно документи на МВР и по договор. Затова изискваме документите, за да може да видим чии точно са били задълженията да организира охраната – дали на централното ръководство на МВР; дали на териториалния началник на полицейското управление и прочие. Вижте, механизмът е много странен. Нека, ако ми позволите да направя само едно отклонение. Аз трудно мога да си представя, че в една държава, която отпечатва бюлетини, и която прави избори, отпечатването на бюлетините се възлага на частна фирма и тази частна фирма й се дава правото сама да организира транспорта. Разбирате ли? Тук говорим за нормален, законен процес, не говорим за нарушение. Възлагаме ти отпечатването, възлагаме ти и превоза, ти си намери подизпълнител, който да ти извърши превоза. Извинявайте, но тази държава разполага с печатница на БНБ, тази държава разполага с достатъчно възможности да осъществи превозването до областните администрации, но тук вече е въпрос на конструиране на Изборния кодекс. Защо ни е обществена поръчка за бюлетини и защо са ни всичките тези неща – имало ли патрон, нямало ли, това ли било, онова ли било? Когато държавата съвсем спокойно може да предвиди законодателят къде се печатат бюлетините и кой ги разнася. А не МС да сключи договор с „Х”, „Х” да си купи хартията още преди да е сключил този договор с МС, след което да отпечати бюлетините, след което „Х”, да си намери „У”, който да ги вози, след което „У” да даде един списък на камиони, които дали са негови, дали не са негови, Господ знае – не е нормално това. Но това не е упрек примерно към служебното правителство. Тази конструкция не е нормална на закона, поне аз така мисля.

    Репортер: Понеже сигналът е много сериозен, извинявайте, може ли да довършим и въпросът на Асен за това колко са били автомобилите, защото не получихме такъв отговор, и да кажем всички ли са били открити с такива двойни дъна, приготвени или не?

    Сотир Цацаров: Колко са били автомобилите е било изяснено в последствие, а дали са имали или са нямали, е било абсолютно безпредметно да се проверява. Вие нали не очаквате, че това са автомобили, които едва ли не технически са пригодени? Тук става дума за нормална организация, в която да натовариш нещо, което да не е видно точно какво е.
    Не, смятайте, че става дума за някакво грандиозно преустройство на автомобили, включително и в сигнала, но след станалото в националния ефир…

    Сашо Диков, „Канал 3”: Остана съмнението, аз се извинявам, във връзка с двойните дъна. Остана съмнението, че вие (…), такова впечатление остана, че вече е започнало някакво преустройство на тези автомобили, тия с двойните дъна.

    Роман Василев: Няма никакво преустройство. Казахме, че я има установена фирмата, има установени районните комисии, има са установени и шофьорите, но няма да ви ги кажем и не сме предприели никакви действия, след като (…).

    Репортер: Договорът е сключена от „Мултипринт”, така ли е? Правилно ли разбрах?

    Сашо Диков, „Канал 3”: Откъде дойдоха тия двойни дъна тогава?

    Роман Василев: Написано е в сигнала, г-н Диков, в сигнала е написано. Ние работим по сигнали и ги проверяваме. Как можем да кажем има ли или няма, когато след като е в медиите се публикуваха и се пускаха, ние как може… И вие смятате, че точно тези автомобили ще отидат, ще натоварят, ще сложат дъната, няма как да стане.

    Борислав Сарафов: Г-жа Великова е много нетърпелива.

    Репортер: Г-н Цацаров, може ли. Следният въпрос искам да ви припомня въпросът на Асен. Каква е била целта на това отпечатване на бюлетините и вие лично за себе си имате ли някакво обяснение за наличието на тези бюлетини в печатницата, след като предадохте всичко, което сте събрали?

    Сотир Цацаров: Имам обяснение като гражданин, който има право да гласува и избира. Това обяснение е мое обяснение. Като главен прокурор трябва да ви дам обяснение, което е основано на доказателства. Към настоящия момент тече разследване.

    Репортер: Въпросът беше дали ще се установява този факт, каква е била целта на тези бюлетини, това е въпросът?

    Сотир Цацаров: Естествено, че това е елемент от предмета на доказване.

    В. „Банкер”: Двата ми въпроса са към главния прокурор. Г-н Цацаров, преди малко сам стигнахте до темата. С оглед настойчивото и упорито лансиране на тезата от страна на главния секретар на Министерския съвет, относно гражданско-правния характер на отношенията с възложителя, работите ли по линия на това да се търси евентуална наказателна отговорност за престъпно бездействие за това, че не са предвидени следдоговорни клаузи за следдоговорните отношения? Имам предвид именно дупката от 8 до 12 май, доколкото разбрахме текущ контрол е правен, значи е възможен, имало е и полиция. Защо в договора не са предвидени клаузи за уреждане на следдоговорните отношения, при който и контрол да се оказва, и неустойки да бъдат предвидени? Възможно ли е да се търси именно бездействие от страна на административната структура на Министерския съвет, при възлагане на обществената поръчка и при определяне, първият ми въпрос.

    Сотир Цацаров: Може ли да ви отговоря на първия въпрос и да зададете втория? Точно това е предмет на разследването по чл.282 от НК. Чух едно изказване, преписано или прочетох го по-скоро на главния секретар на Министерския съвет, не мога да потвърдя дали е действително, но то беше в смисъл, след като договорът е изпълнен, с останалите бюлетини изпълнителят може да прави каквото си иска, ако иска да си напечата тапети и да си ги залепи, а матрицата си е негова. Само ще допълня, че матрица няма, има диска, на който… Това е компютъризирана машина, тя не работи с матрици. Що се отнася до фототапетите, ако главният секретар счита, че може да си облепи дома с фототапети с бюлетини, това ясно показва, че контролът е 0,0 и то неговият.

    В. „Банкер”: Вторият ми въпрос е малко технически. Като довчерашен съдия, дългогодишен, не изпитвате ли известни притеснения от извършеното на настоящата пресконференция, като процесуалнини действия и като четене на показания на разпитвани лица по досъдебното производство, как смятате, че ще погледне съдът, разбира се и адвокатите на тази екзотика, която иначе е медиен (…)?

    Татяна Обретенова, Радио „България”: Вие сте съдия.

    Сотир Цацаров: Не съм, бях.

    Татяна Обретенова, Радио „България”: Вие бяхте съдия, имате дългогодишен опит, сега сте главен прокурор. Както казваше г-н Велчев: „Над главния прокурор само Господ”.

    Сотир Цацаров: Казваше го г-н Татарчев. Тези думи не са присъщи на човек като Борис Велчев.

    Татяна Обретенова, Радио „България”: Добре, исках да допълня само просто. Като морална гледна точка, не смятате ли, че прокуратурата все пак даде някакъв шанс изборният процес да се превърне в един съдебен процес, където журито от народа не можа да разбере, бяха хвърлени някакви неща, имаше някакъв начин, но журито в крайна сметка не можа да вземе някакво решение или беше объркано, може би заради (…)?

    Сотир Цацаров: Може ли да ви отговоря на въпроса с въпрос? Разбира се няма да избягам от отговора. Ако бяхте на мое място, на мястото на колегата ми Борислав Сарафов, какво щяхте да направите в 20:35 ч., когато получихте финалната справка на ДАНС? Отговорете ми какво щяхте да направите?

    Татяна Обретенова, Радио „България”: Аз пък ще отговоря с вашето предположение към президента. Вие сам сте преценил, че съобщаването на това нещо ще повлияе върху избора.

    Сотир Цацаров: Г-жо, прецених, че съобщаването на това нещо ще повлияе върху избора и то е факт. Ще взриви изборния ден не само по себе си, а изявлението на политическите сили. Аз искам да ви попитам друго, проблемът не е в съобщаването, вие ми зададохте въпроса по друг начин. Ще разследвате ли на мое място или ще си кажете, ще взривя, благодаря ви. Това исках да чуя – ще разследвам. А по отношение на обявяването, искате ли да намеря всички въпроси, които бяха хвърлени върху пресцентъра на прокуратурата? Г-н Марков е тук, след размахването на микрофоните пред двора на печатницата. Не, г-жо, имаше огромни обвинения за това, че прокуратурата мълчи. Прокуратурата не каза виновен в ГЕРБ, не каза виновен е ДПС, не каза виновен е БСП. Прокуратурата беше поставена в положение да мисли 3 часа как да отговори на въпросите, които и вие сте задавали. Затова не ми казвайте, че съм повлиял върху изборния процес, не мога да стоя и да гледам или да възприема позицията, че нищо не с е случило, защото сега дали няма да повлияя върху изборния процес или няма да си създам персонални неприятности, като писмото на достойните прокурори, а ония бюлетини да си стоят там, тъй или иначе изборите ще минат и Денят за размисъл ще мине и ще я караме кротко и мирно. Няма такава прокуратура, приключи.

    Репортер: Тази тема към г-н Роман Василев, който беше поне на два пъти визиран от бившия премиер Бойко Борисов като ръководител на въпросната операция, доста персонално между другото. Г-н Василев, вие бяхте в добри отношения?

    Роман Василев: Как да ви кажа, аз изпълнявам функцията все още по назначаването на г-н Диков от Висшия съдебен съвет, изпълнявам функцията градски прокурор. Нормално е материалите, които идват в Градска прокуратура, не само тези, които са изпратени на 10, а изобщо, все пак минават през мен и ето мога да ви покажа указването на група, която е определена от мен и компютъра, разпределил съответния прокурор. Няма как да не минат през мен.

    Репортер: Предвид репликата „някой трябва да изгори”, мисля, че тя е съвсем буквална, г-н Цацаров.

    Сотир Цацаров: Тя може да е буквална, но в настоящия момент за какво да горим? Ако някой смята, че някой трябва да изгорим, ще горим всички на тази маса, защото не сме мълчали и сме си свършили работата.

    Сашо Диков, „Канал 3”: За разлика от другите колеги, аз поддържам това, което направихте в Деня за размисъл, защото няма какво повече да се мълчи. Не можеше ли тази демокрация тогава да бъде направена, да не я чакаме 4-5 дни?

    Сотир Цацаров: Извинявайте, само мисля, че дължа отговор на колегата ви от в. „Банкер”. Да, това, което направихме, е необичайно, вие го определихте като медийно. Дали ме упреквате или не ме упреквате е ваше право, тук не става дума за упрек. На фона на това, което изтече снощи, ние нямахме друг избор. Ако играта ще е такава, а тя явно ще е такава, ние ще играем с истината. Това е положението и това го показахме. Нямахме друг избор. Да, направихме оглед пред журналисти, да, направихме го по начин, който да, спазихме процесуалния закон. Не си мислете, че това е нещо толкова режисирано, че ни достави удоволствие да правим всичко това. Но ние приемаме, при положение, че позицията е такава, при положение, че сме обвинени, че повлияхме на изборите с 5-6%. С какво повлияхме? С това, че осъдихме двама активисти на ДПС, не ние, съдът, но по наши разследвания за 24 часа; и единият от тях е вече в затвора в Плевен. С какво повлияхме? Че спряхме тези бюлетини? Казахме ли, извинете за малко по-емоционалния тон, свързваме този, онзи, трети, десети с тези бюлетини, поставихме ги под охрана, започнахме да правим това, което го пише в Наказателно-процесуалния кодекс. И не мога да разбера едно – защо една политическа сила се идентифицира с тези бюлетини, защо тя се идентифицира с всичко, станало в печатницата в Костинброд.

    Репортер: Г-н Цацаров, ще проверите ли как изтече информацията за акцията?

    Сотир Цацаров: Откъде да знам как изтече информацията за акцията?

    Репортер: Ще проверите ли? Очевидно това е провалило акция. Освен това е развалило деня за размисъл. В смисъл вие /…/ или вие ще определяте правилата на играта?

    Сотир Цацаров: Аз не мога да определям правилата на играта. Правилата на играта ги пише в НПК.

    Репортер: Ясно е вече, че не се играе според тях, както виждаме след снощи.

    Сотир Цацаров: Вие не може да очаквате от нас да направим нещо, което е съответно на това, което се играе. Нашата игра е да си вършим работата, това е играта.

    Репортер: Не става ясно какъв точно е сигналът?

    Роман Василев: Сигналът коментират определени лица, пак казвам, не искам да коментирам имена. Определени лица, които имат достъп до информационната система на „Информационно обслужване” могат да повлияят с въздействие. Това е най-общо казано.

    Репортер: Искам да ви попитам, тъй като господин Цонков, който вие споменахте на няколко пъти, най-вероятно е бил разпитан, ако може да кажете какво казва той в показанията си?

    Борислав Сарафов: За 5 дни, от които три не бяха работни, не сме извършили все още всички процесуално-следствени действия. Тепърва имаме да разпитваме много свидетели, да извършваме много процесуално-следствени действия, да приобщим много документи. Към настоящия момент мисля, че господин Цонков все още не е разпитан.

    Репортер: А какво казва Георги Иванов, мисля че така се казва човекът, икономическия, във връзка с това, че на 10-ти дава бюлетините, а го карат да напише в описа отдолу – 8 май. Това не е ли…

    Борислав Сарафов: Нищо, просто го каза.

    Страхил Василев, „Дневник”: Имам два конкретни въпроса. Първият – установявате ли в момента в кои райони е имало бюлетини от този голям куп? Втория ми въпрос е свързан с транспортирането на тези бюлетини. Преди няколко дни казаха от МВР, че последната пратка, изпратена към Турция на 9-ти рано сутринта, а това е трябвало да стане до края на 8-ми май. Защо се е получило така? Как ще коментирате?

    Сотир Цацаров: Нищо не можем да коментирате, докато МВР не изпълни задължението си да ни предостави цялата документация по охраната. Мисля че в рамките на днешния ден ние ще я получим. Едва тогава ще можем да правим тези изводи.

    Сашо Диков, Канал 3: Господин Цацаров, проверявате ли нещо с печатницата на „Демакс”? Господин Цветанов в нощта на изборите, подхвърли нещо, че тъй като тя е на Петър Кънев, доколкото знам, тя била отпечатвала протоколите. Нещо по този въпрос?

    Сотир Цацаров: Ако господин Цветанов бъде така добър да подаде сигнал в прокуратурата, незабавно ще започнем.

    Репортер: Оплака се, че му е много трудно, господин Цацаров. Докато Мая Манолова за минути го внесла, той три часа имал нужда да го прави.

    Сотир Цацаров: Няколко думи за оплакването – на кой му е трудно и на кой му е лесно да внася сигнали. В едни предни времена сигнали се внасяха много лесно. Но нека кажа следното – бяха ви показани методически указания, заповеди, графици и прочие. В страната е нямало прокуратура, която да не е била дежурна целодневно. Разбирате ли? Целодневно. Сигналите се подават в компетентната прокуратура и тя е районната или окръжната прокуратура. По отношение на тези престъпления, основно районната прокуратура. Що се отнася до това кой би възпрепятстван – в почивен ден цялото ръководство на прокуратурата беше на работа и то до късно през нощта. Но то не приема сигнали, защото си има ред – отиваш в съответната прокуратура и тя работи. А защо Мая Манолова го подала тук? Защото го е подала в работен ден и долу има работен център. Тя го е подала в информационния център, не е преодоляла в почивния ден заключените врати на главния прокурор и да й приемат сигнала, а пък друг бил чакал два часа и даже някой си заместник-главен прокурор като го видял, избягал. Районната прокуратура е приемала сигнали ежедневно. Нещо повече, нямаше сигнал при създадената организация, за който колегите, ръководители на прокуратурите, да не ни уведомяваха по телефона какво става в страната. Така че нека някой не ми казва, че му бавели приемането на сигнала.

    Репортер, в-к „Телеграф”: Господин Цацаров, казахте, че хартията за бюлетините била набавена преди сключването на договора? Колко време преди това, знаете ли?

    Борислав Сарафов: На 12-ти април „Мултипринт” получава факс от администрацията на МС, че е определена за фирма победител по обществената поръчка. Незабавно след това се предприемат действия за доставка на хартията. Отпечатването на бюлетините започва на 23-ти април, а договорът с МС „Мултипринт” сключва на 27 април. Т.е. отпечатването започва преди сключването на договорите. По думите на управителя това е направено с цел да бъде подсигурен изборният процес да не остане без бюлетини. Може би е необходимо технологично време за отпечатването.

    Репортер, „Съдебни репортери”: Казахте, че сте уведомили президента, в събота обаче останахте с впечатление, че ЦИК почти до края на деня не е знаел какво се случва. Какви са мотивите да не потърсите съдействие от ЦИК и също такова потърсено ли е?

    Сотир Цацаров: Извинявайте, за какво трябва да търся съдействие от ЦИК? Ние разследваме престъпление и не се занимаваме с изборния процес. Аз съм уведомил ръководството на държавата и с това съм изпълнил задълженията си. Да уведомявам ЦИК за какво? Затова че водим наказателно преследване? Или затова, че в момента правим претърсване? То не е свързано с течащия в момента изборен процес, нито с нарушения допуснати от самата ЦИК. По график и по договор хората са си получили бюлетините по областни администрации по РИК-ове, заедно с необходимите резерви, така както са предвидени и не виждам необходимост да контактувам с ЦИК затова.

    Репортер: Само да уточня нещо искам. Казахте, че чакате документи от МВР, но има ли някаква предварителна информация кой от МВР трябва да отговаря за охраната на тези бюлетини? Нещо регламент има ли, вътрешни правила има ли?

    Борислав Сарафов: На този въпрос можем да отговорим едва след като дойдат документите.

    Сашо Диков, Канал 3: Само ако позволите едно допълнение, господин Цацаров? Много ви моля, дайте някакъв по-смислен отговор защо прескочихте ГДБОП? Признайте просто, че им нямате доверие, няма друго логично обяснение?

    Сотир Цацаров: Защото работихме с ДАНС, господин Диков. Отговорих ви. При създалата се обстановка работихме с ДАНС. По същия начин можехте да ми зададете въпроса защо ползвахте Жандармерията за охрана? Защото оперативно преценихме с колегата Сарафов, че това е най-бързият и оперативен начин на действие.

    Сашо Диков, Канал 3: Знаете ли, че господин Райков се е срещал с шефа на ДАНС сутринта?

    Сотир Цацаров: Да, знаем. Господин Райков разговарях с него по телефона и той ме уведоми, че има такава среща с шефа на ДАНС. Темата на срещата, доколкото разбрах от господин Райков е третият пункт на тази пресконференция.

    Репортер: Господин Цацаров, позволете ми аз да ви отговоря защо определена политическа сила се идентифицира с този скандал? Българският народ има една поговорка, че гузен негонен бяга.

    Репортер: Може ли преди това господин Сарафов да ни кажа имейла си, ако не е много опасно.

    Борислав Сарафов: Аз съм убеден, че почти всички имате моя имейл. Но този не е моят имейл. Всъщност тук е моментът да благодаря на създателя на този имейл, че ми е направил нова пощенска кутия, но нека да бъде така добър да ми даде и паролата, за да мога да я използвам.

    Сотир Цацаров: Няколко думи по отношение на полученото като материали в интернет. Писмото и заедно с него прикачените файлове с документи. Както ви казах, директорът или собственикът на Радио К2 ме събуди снощи в 11.15 ч с настойчиви позвънявания и след това с SMS-и, и в крайна сметка ми изпрати по имейл всичко това. Прочетох го, на което отговорих на госпожа Беновска, че не виждам нищо обезпокояващо в това. Едно анонимно писмо и документи от една проверка. Т.е. аз така и не разбрах какъв е проблемът в крайна сметка по отношение на самите документи. По отношение на писмото имам своето обяснение. Писмото, изпратено е, както казахте от имейл, който е идентифициран като подател Борислав Сарафов. Е, не е Борислав Сарафов. Писмото е адресирано от група достойни прокурори. Ще кажа само следното: прокурорите, които са достойни, не са анонимни.

     

     

     

  • Партийните субсидии – пир по време на чума

    Такова определение даде в ефира на Нова ТВ Минчо Христов, бивш независим депутат

    .

    „Против съм начина на финансиране на политическите партии, както е в момента”, каза по повод държавните субсидии на партиите проф. Любен Корнезов, бивш депутат от „Коалиция за България” и бивш зам.-председател на Народното събрание.

    Според него обаче без нормално финансиране не може да има демократично общество. „Законът за политическите партии е променян за три години цели пет пъти, което означава, че има големи интереси. Финансирането на партиите трябва да се уреди, а не да бъде бизнес”, каза Корнезов.

    „Субсидиите за политическите партии са чист бандитизъм и когато се приемаше закона, аз нарекох парламента организирана престъпна група”, каза от своя страна доц. Минчо Христов, бивш депутат от „Атака“ и бивш независим народен представител. Преди време той и Стела Банкова предложиха да се отменят субсидиите за партиите и тези пари да се пренасочат към здравеопазването.

    По думите му се приемат бандитски закони, които обслужват определени корпорации и монополи. „Тези субсидии са срамни. Депутатите си имат заплати”, добави Христов.

    Тези пари са като пир по време на чума, смята той и призова новия парламент да премахне срамната субсидия, защото в противен случай хората отново ще излязат на улицата и ще ги пометат.

    „Категорично субсидиите в този си вид трябва да се премахнат. Те са гигантски. България е най-бедната страна в ЕС, но с най-високите партийни субсидии. С тях могат да се удвоят майчинските за 42 хиляди майки например”, каза Борислав Цеков от „Движение Модерна България”.

    По думите му тези пари не са донесли тази промяна, която се е очаквала. „С тях се купуват избори, партиите дори ги държат на влог”. Той предложи да се въведе еднократен данък върху тези пари, които партиите държат в банки и взимат лихвите, както се облагат влоговете на хората.

    По думите на Цеков 60 милиона лева не достигат, за да се финансира спешната медицинска помощ, а партиите взимат 200 милиона лева. „Парите за политическите партии растат всяка година, а те искат още и още”, каза той.

    Източник:   Novanews.bg

  • Главният прокурор: 0% контрол върху печатницата в Костинброд от главния секретар на МС

    Процесуално-следствени действия по случая с намерените в Костинброд бюлетини бяха извършени пред журналистите

     

    Главният прокурор Сотир Цацаров обяви на пресконференция днес, че още в петък Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство – за длъжностно престъпление и за престъпление, свързано с политическите права на гражданите, по случая с намерените бюлетини в Костинброд.

    Досъдебното производство е срещу виновните длъжностни лица, без да се назовават поименно. Няма привлечени обвиняеми лица, уточни прокурор Роман Василев.

    Пресконференцията, в която участваха общо осем прокурори, продължи повече от два часа.

    В отговор на въпрос Сотир Цацаров каза, че не може да се говори за вина на Министерския съвет,

    който е възложител на поръчката за отпечатването на бюлетините в печатницата „Мултипринт“ в Костинброд, а за евентуална отговорност на длъжностни лица от състава на Министерския съвет или от състава на администрацията на МС.

    Лицето от администрацията, което е сключвало договора е главният секретар на МС. Той е разпитван два пъти като свидетел до момента. За отпечатването на бюлетините и съхраняването на това, което ви показахме, не е упражнен никакъв контрол от страна на възложителя, категоричен е Цацаров.

    Трудно мога да си представя, че една държава, която прави избори, отпечатването на бюлетини се възлага на частна фирма и на тази частна фирма й се възлага транспорта, каза главният прокурор.

    „Говорим за нормален процес. Извинявайте, но тази държава разполага с печатница на БНБ, тя разполага с достатъчно възможности да осъществи превозването на областните администрации.

    Защо ни е обществена поръчка за отпечатване на бюлетини и защо са ни всички тези неща – имало ли патрон, нямало ли патрон, когато държавата съвсем спокойно може да определи къде да бъдат печатани бюлетините“, попита Сотир Цацаров.

    Още в началото на пресконференцията той съобщи, че е информирал президента Росен Плевнелиев по телефона за сигнала и започналото разследване на случая в петък вечер в 22 ч. 10 мин.

    На пресконференцията бяха показани снимки на опаковани бюлетини, намерени в Костинброд, с надписи Кърджали, Варна, Пазарджик, Шумен

    и други избирателни райони, както и с надпис Външно министерство. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов определи това като смущаващо.

    Сотир Цацаров обясни, че в РИК има определено количество бюлетини – резерв, с които, при нужда, се сменят, ако се окаже, че в секциите има некачествени бюлетини. Така той индиректно посочи, че по закон не може в печатницата в Костинброд да се съхранява резерв.

    Общото количество е 22 палета с бюлетини, каза прокурор Роман Василев, като обясни, че в това количество има и брак. В отговор на въпрос той уточни, че бройката 350 хиляди е била посочена от собственика на печатницата. Прокуратурата все още не знае точната бройка, тъй като палетата с бюлетини само са били охранявани, но не са били разпечатани.

    Пред журналистите бяха извършени процесуално-следстевни действия, като двама от журналистите бяха вписани в протокола като поемни лица. Отворен бе плик, в който се оказа, че има бюлетини, предназначени за 24 избирателен район – София. Роман Василев сравни с мостра от същия избирателен район и се оказа, че двете бюлетини са абсолютно идентични. Извадени бяха и бюлетини за Кърджали.

    Нашето становище е, че тези бюлетини трябваше да бъдат изолирани, каза Борислав Сарафов. Малко преди това по време на пресконференцията журналист въкликна, че всъщност прокуратурата няма пълна информация от кои райони са бюлетините и дали не става дума за брак.

    В началото на пресконференция Сотир Цацаров потвърди, че сигналът за случая е бил внесен от Мая Манолова от БСП.

    На базата на проверката от ДАНС Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство – за длъжностно престъпление и за престъпление, свързано с политическите права на гражданите. Незабавно след това са извършени и първите действия по разследването.

    Президентът бе информиран за случая не защото прокуратурата дължи отчет някому, а защото следващият ден бе Ден за размисъл, а в неделя предстояха избори, каза Цацаров.

    Първото нещо, което г-н Плевнелиев постави като първостепенна задача е осигуряването на охрана, уверих го, че това е направено, каза главният прокурор.

    Предложих на президента, че разумният подход би трябвало да бъде до приключването на парламентарните избори прокуратурата да работи активно, но в никакъв случай да не изнася информация, г-н Плевнелиев прие напълно това, каза още Цацаров.

    „На следващия ден станалото в Костинброд бе оповестено от една медия. Около 17.00 ч. поради огромния медиен интерес, Прокуратурата бе принудена да публикува прессъобщение. Това прессъобщение никъде не сочи, не адресира, дори не намеква за политическа партия.

    За мен е необяснимо защо една политическа партия идентифицира себе си с този инцидент, за да твърди, че Прокуратурата е свалила техният резултат с 5 – 6 %. Реакцията на останалите политически партии беше експлоатация на събитието. Прокуратурата не може да бъде обвинявана, че е изнесла такава информация, че е адресирала към определена политическа партия, че е повлияла на резултатите“, каза Сотир Цацаров.

    Прокурорите, които са достойни, не са анонимни,

    а и са малко по-грамотни от човека, писал това писмо, коментира главният прокурор Сотир Цацаров по повод скандала от сутринта.

    Странно ми се вижда, че вчера когато бе обявено че ще бъде поискан имунитет (на Цветан Цветанов – б.ред.), че днес има пресконференция и че някой заяви, че сме смъкнали 5-6 %, някак си това писмо се вгражда във всички тези… – каза Цацаров.

    Той потвърди, че документите, получени снощи по имейлите на медии от името на „достойни прокурори“, не са фалшифицирани, истински са, но са копирани избирателно.

    „Поставя се въпросът – откъде биха могли да дойдат тези документи? До настоящия момент тези документи не са се намирали в прокуратурата, те пристигнаха при прокуратурата преди половин час. Дотогава се намираха в ДАНС, извършваща проверката“, обясни главният прокурор.

    Пред журналистите бяха представени и снимки на Постановлението, с което се възлага проверката на ДАНС. Оригиналът на постановлението остава в прокуратурата, а копие се дава в ДАНС, това копие се подписва от агента на ДАНС, който го получава. На представените в интернет снимки, подписът на агента присъства.

    По-рано днес служебният премиер Марин Райков определи като недопустимо изтичането на информация от страна на институции, които са призвани да опазват реда и законите в държавата.

    Зам.-главният прокурор Ася Петрова представи информация за образуваните досъдебни производства преди изборите, сързани с купуване на гласове и други престъпления, свързани с изборното законодателство. Образувани са били общо 64 досъдебни производства, вече има двама осъдени.

    Източник:  Vesti.bg

  • Анонимен компромат: Скандалът с незаконните бюлетини в Костинброд „поръчан“ от Делян Пеевски

    Компроматът подкрепя Борисов и Цветанов

    По-малко от 11 часа преди началото на пресконференцията на прокуратурата, на която трябва да бъдат разгласени подробности от акцията в Костинброд, при която бяха открити 350 000 незаконни бюлетини в печатницата „Мултипринт“, на редакционния мейл на Mediapool бе получено анонимно писмо, според което въпросният скандал е „поръчан“ от медийния магнат и избран за депутат от ДПС Делян Пеевски.

    Текстът е издържан в стила на компроматите, станали обичайна практика в отминалата предизборна кампания, като за разлика от предишните, този подкрепя изцяло позицията на експремиера Бойко Борисов, който определи разкритията за бюлетините като „долна инсинуация“. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов пък прозря участие на прокуратурата в сценарий срещу ГЕРБ.

    Мейлът, от който е изпратено писмото, съвпада с името на един от зам.-главните прокурори – Борислав Сарафов. Според него подготовката на целия скандал с откритите бюлетини, отпечатани над бройката, разписана в договора между Министерския съвет и печатницата, собственост на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, е започнала още през март.

    „Към вас се обръщат група достойни прокурори, на които им писна да бъдат използвани. В прикачените файлове ще се запознаете с истината за Костинбродския случай. Правим това, защото сме притискани да мълчим, заплашвани дори с физическа саморазправа от бабаитите на един медиен бабаит. Заради истината и животът на децата ни, заради това, че все някога и все някъде тези редове ще останат“, започват обръщението си неизвестните автори.

    Към увода им са прикачени общо четири текстови файла, които представляват факсимилета от два сигнала за готвени манипулации на парламентарния вот, подписани от Мая Манолова от БСП, постановление за образуване на разследване за престъпление по служба, както и снети на 10 май обяснения от Йордан Бончев за това, че намерените бюлетини са технологичен брак.

    „Граждани твърдят, че се подготвя фалшифициране на преброяването на изборните резултати, като изразяват основателни съмнения, че е възможно в това да са замесени ръководни лица от фирма „Информационно обслужване“ АД. Съмненията им касаят изпълнителния директор на компанията г-н Ивайло Филипов и председателя на Съвета на директорите г-н Валери Борисов. В сигналите твърдят, че е възможно двамата да съдействат за изкривяване на резултат в полза на ПП ГЕРБ, използвайки високите си административни позиции“, пише в сигнала на Манолова, факсимиле от който фигурира в анонимния мейл.

    Прикачените документи не потвърждават по същество изложеното в писмото, а очевидно удостоверяват, че неговите автори имат достъп до данни, представляващи следствена тайна, които до момента не са изтичали в медиите.

    В неговото начало се описва, че „от години българската прокуратура се използва като боксова круша, удобен виновник, репресивна томахавка за разчистване на политически сметки“, като с възмущение е отбелязано, че „на тези избори обаче чашата преля, помията замириса много и вместо като арбитър, българската прокуратура зае ролята на съдник, изпълнител, лакей на политико-олигархичната прослойка“.

    Авторите изразяват и съжаление, че надеждите им „тези избори да бъдат спечелени от този, който е по-добър като политик, а не от този, който е съумял да вкара повече сигнали срещу опонентите си, да даде повече пари на приятелите си с червени тоги“ са останали напразни.

    В писмото дори е поместено значението на думата „компромат“ в тълковния речник и Уикипедия, като се добавя, че анонимните „достойни прокурори“ са убедени, че „компроматите са два типа: измислени (инсценирани) и действителни. Едните (вторите) са съзидателни, другите (първите) – клевета (разрушителни). Може би прокуратурата трябва да държи сметка за тази особеност. Или да дефинира всичко, което се случва като сигнали, минаващи през прокуратурата за доброто на страната, а не за интересите на олигархията“.

    „Политици, медии, експерти, които открито или прикрито се опитват да внушат идеята, че изтеклите в медията на Делян Пеевски „потресаваща“ операция на ДАНС и прокуратурата в Костинброд е истина…. Ама не е!!! Това беше и ще се докаже, че е предизборен компромат, кал, пъклен план и заговор. Това е започнато още в края на март, сами се сещате защо излезе в деня на предизборно мълчание. Не е заради волята за информираност и прозрачност“, продължава текстът.

    Авторите се възмущават и от поведението на своите колеги в прокуратурата, които „видимо от птичи поглед, без далекоглед и от близо, без микроскоп за всички нас“ са били „наети за поръчката на Делян Пеевски и Сергей Станишев“.

    „Мая Манолова също беше наемник, трепереше докато пускаше сигнала, защото отдолу както е видно стои нейният подпис. Но те я увериха, че ще я пазят, че ще се задействат, че ще се разшуми и ще има разследване. Но това означава главният прокурор Цацаров да разследва например себе си, изваден от масонския подземен свят, което няма как да се случи. Видяхме и ще продължим да гледаме как прокурори наричат чинно и послушно и сега с прозвището „шефе“ Делян Пеевски, а Мая Манолова трепери в кюстендилско как ще свърши всичко. Защото при тези работи скалъпените винаги има предател, нарушител на омертата“, се казва още в анонимния имейл.

    Според авторите му обвинителите в момента работят в „царството с трите зли вещици – прокуратура, медии, олигархия (може и много повече) Цацаров, Делян Пеевски и БСП, командвана от старите апаратчици на ДС“.

    „Е край, писна ни да се правим на омагьосани…. Искаме край на чудовищните „спектакли“, край на богатите месии, край на тарикатското използване на двусмислените белези и норми на демокрацията! Надяваме се да проследите всичко, което ви изпращаме, да видите, че нищо от това което излезе в пространството за Костинбродския случай не е вярно, нито времето, нито броя на бюлетините, нито целта! Единственото вярно е, че Мая Манолова подаде сигнала, Делян Пеевски го поръча, а Цацаров стана герой, но за кратко… Всички те заслужават позорния стълб. Да са живи и здрави, ще си платят сметките“, завършва анонимното писмо.

    Скандалът с окритите в „Мултипринт“ бюлетини, които според прокуратурата са незаконно отпечатани, избухна в деня за размисъл в събота, след като изпълнителният директор на свързваната с Пеевски ТВ7 Николай Бареков направи няколко последователни включвания от Костинброд, в които обяви, че по негова информация прокуратурата е пресякла опит за мащабна манипулация на предстоящия в неделя вот от страна на ГЕРБ. След няколко часа последва кратко съобщение на прокуратурата, според което в складове на фирмата на Бончев са намерени 350 000 бюлетини, „готови за експецидия“. Не се уточняваше обаче къде е трябвало да бъдат превозени изборните книжа, нито коя партия е планирала да се възползва от тях. Нямаше данни и за обвинени лица.

    Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров коментира темата лаконично, намеквайки с риторичен въпрос, че преждевременното разгласяване на акцията в медиите е попречило на нейната реализация. Позиция в този дух изрази още в събота и Бойко Борисов, който разкритикува държавното обвинение и службите, че не са изчакали бюлетините да бъдат разпратени из страната, за да разкрият цялата схема и нейния организатор. Той допусна, че незаконно отпечатаните изборни книжа са били предназначени за БСП и ДПС.

    Източник:  Мediapool

  • 9-годишният Цветан Стоянов стана световен шампион по шахмат
    Цветан Стоянов. Снимка: Булфото (архив)
    Цветан Стоянов. Снимка: Булфото (архив)

    Младият български шахматист Цветан Стоянов спечели златен медал в категорията ученици до 9 години на световното първенство по шахмат, което се проведе от 7 до 14 май в Порто Карас (Халкидики – Гърция).

    Цветан Стоянов стана световен шампион с фантастичния резултат 8,5 точки от 9 възможни, съобщи БТА.

    Негов личен треньор е майсторът на спорта Живко Жеков от Шахматен клуб – Бургас.

    Цветан Стоянов е роден в Казанлък, но се е преместил в Бургас, за да тренира при Живко Жеков в местния шахматен клуб. През миналата година Цветан Стоянов стана европейски шампион за ученици до 8-годишна възраст.

    Източник:   Dnes.bg

  • Очевидци на Арменския геноцид: 101-годишният дядо Антраниг не забравя нищо от изселническия път

    История от поредицата „Очевидецът“ на ИА „Арменпрес“ – разкази на арменци, все още живи очевидци на Арменския геноцид. Тази препубликация съдържа историята на 101-годишния дядо Антраниг Матевосян, записана от Татевик Григорян и преведена и представена на български в сайта „Гантех Араратян“- Gantegh.agbubulgaria.org

    .

    В-к Парекордзагани Цайн

    В скромната къща, намираща в кв. Сар (Хълм) в Ереван, не се пропуска нито една новинарска емисия в очакване, че ще съобщят за още една страна, която е признала Арменския геноцид. Пред телевизора отново седи дядо Антраниг, който в спомените си пази историята на изселническия път от град Карс и семейството си. 101-годишният Антраниг Матевосян е един от най-възрастните очевидци на Арменския геноцид, живеещи в Ереван. „Бях на 6 години, когато през 1918 г. семейството ми пое по пътя на бягството и стигнахме до Батуми. Много неща не помня, но по- късно майка ми е разказала подробностите за историята на нашето семейство”, разказва дядо Антраниг.

    Антраниг Матевосян2„Ние не знаехме къде отиваме, но знаехме, че ако не избягаме, турците просто щяха да ни убият. Много родители вече нямаха сили да носят малките си деца на ръце. Предпочитаха да ги хвърлят в реката, с надеждата, че дори те самите да умрат, децата им ще се спасят във водата”, помни той и добавя, че от тримата си братя, той единствен е оцелял с родителите си. Дядо Антраниг разказва, че по пътя на бягството си, арменците се представяли за кюрди и през целия път не са разговаряли, помежду си за да не разкрият турците самоличността им.

    Той много добре помни как баща му, за да не вземат майка му, закривал лицето й с косата и така оставала незабележима за турците. В Карс са били убити вуйчовците, бабата и дядото на дядо Антраниг. „Бежанците непрекъснато вървяха, без да почиват. Спирахме само няколко пъти в сянката на дърветата. По пътя загубихме много наши роднини. След около месец стигнахме Батуми, където имаше военни казарми. Там подслоняваха бежанците. От тук мнозина заминаха в Англия, но ние останахме в Батуми”, добавя Антраниг Матевосян.

    Антраниг-Матевосян1-300x200През 1928 г. семейството на Матевосян заминава за Русия и се установява в град Майкоп. „Когато пристигнахме в Русия, аз вече бях пълнолетен и след време се ожених за едно момиче на име Сирануш. Родиха ни се деца. След няколко години, през 1936 г., дойдохме в Армения”, разказва героят на тази история. Той не е успял да получи образование и през целия си живот е работил в сферата на пътното строителство.

    След толкова години, когато си спомня за Карс, дядо Антраниг разказва с огромно вълнение за родителите си – земеделците Ардем и Сирануш, за дома им, който останал в ръцете на турците и за животните, които кюрдите са взели пред очите им. „Разбира се, че искам да ни върнат нашите земи, но вече не да мога да отида и да живея там, на възраст съм, няма да мога”, отбелязва Антраниг и подчертава, че цял живот е мечтал поне още веднъж да види дома си в Карс. Но днес това е само една мечта, която няма да се сбъдне. „Човек живее с надежда. Надявам се, че един ден всичко ще бъде добре за нас”, казва той и добавя, че никога не се е доверявал и няма да се довери на турците.

    Антраниг Матевосян е пример, че годините му показват само биологичната му възраст – 101. Той продължава да ходи на пазар, да се разхожда из парка, да се занимава с домашните дела. Живее в дома, който е построил със собствените си ръце. Всички в квартала го познават и го уважават. Дядо Антраниг има седем деца. Общия брой на рода му с децата, внуците и правнуците е 70 души.

    Снимки:  Самвел Беркибекян

  • Британският посланик в София: Поставете България в центъра на картата

    Посланикът на Великобритания в София Джонатан Алън е споделил в реч на събитие, организирано от Атлантическия клуб в България, „интересни, а не дипломатични“ размисли относно това къде се намира в момента България, в какво греши и къде е потенциалът й за развитие. Текстът на неговата реч, във вариант преди изказването, е бил разпространен 11 април на сайта на посолството.

    В. „Дневник“ публикува изказването на посланик Алън с акценти в него, поставени от редакцията на вестника.

    .

    „Разказват, че когато Господ разпределял земните територии, на които на народите по света да си устроят държавите, българите, с характерната си скромност, се наредили най-отзад на опашката. Докато да стигнат до Господ, Земята вече била разпределена. Затова Господ им отредил късче от рая.

    Подобно на мнозина, посетили България, бях запленен от страната и от народа й. В това отношение далеч не съм единственият. 15 000 от моите сънародници притежават къщи в България, а 300 000 посещават страната всяка година. Британските компании, които са се установили тук, са изненадани и очаровани от квалификацията, находчивостта и отдадеността на българския си персонал. Не напразно Бисмарк е окачествил българите като „прусаците на Балканите“.

    Едно от най-трайните и смайващи впечатления от българите са силните лични връзки между семействата и приятелите. Завиждам на тези дълбоки връзки и ми е драго, че едно пловдивско семейство осинови (почти буквално) мен, съпругата ми и дъщеричката ни. То ни дари с искрена обич, близост, вярност, гордост… (наред с това и с непрекъснат поток от кашони с луканки, печени чушки и туршии, с лютеница, с домашна ракия и вино). Надявам се, че семейството ми да се развива като истинско българско семейство!

    Но положителното мнение за България, което споделям със своите сънародници, май невинаги се споделя от самите българи.

    Не бях прекарал дълго в България – всъщност все още изучавах българския език, окръжен от своята българска фамилия от Пловдив, когато за първи път осъзнах съществуването на един ключов елемент от българската психика.

    „Всички обобщения са опасни“, предупреждава ни Александър Дюма, след което добавя замислено, „Включително това“. Затова, моля ви, разберете ме добре: не твърдя, че всички българи са еднакви. Но в интерес на необходимостта да бъда интересен, а не дипломатичен, позволете ми известни обобщения.

    Този ключов елемент от психиката на българина може да се характеризира като отрицателно отношение към положението в България и цинизъм спрямо начина, в който нещата стават в страната, съчетан с пламенен идеализъм към живота навсякъде другаде. Стига се до порочен кръг – ако хората са убедени не само, че България се намира някъде под средното равнище, но и че всичко друго навсякъде другаде е над средното равнище, пропастта се задълбочава.

    Нека илюстрирам мисълта си с нещо, случило се в собственото ми посолство. Колега от търговската секция се оплакваше от един търг, от който се интересуваха британски компании. „Пълен абсурд – пенеше се той – условията на търга са формулирани толкова негъвкаво, че изключват участието на всяка сериозна компания с международен опит. Всичко е нагласено така, че да спечели определена компания. Така стават нещата в България.“

    Следователно следващия път, в който се срещнах с министъра, аз невинно го попитах докъде е стигнал търгът. „Пълен абсурд – отвърна министърът – условията на търга са формулирани толкова негъвкаво, че не позволяват участието на никоя сериозна компания с международен опит. Ако ще се развиваме, необходим ни е по-широк опит. Анулирах търга и сега ще започнем отначало“.

    Проблемът е, че този песимизъм и този цинизъм са заразителни. Политици, средства за масово осведомяване, неправителствени организации, „тинк-танкове“, всички те преувеличават и пресилват. Това отношение се отразява и на чуждите дипломати и на съответните им правителства. То се превръща в характеристика за страната, която хората чуват и преразказват. Става дори екзистенциален въпрос: не е достатъчно да се окачестви дадено действие като некомпетентно, то непременно трябва да е и корумпирано. Всеки нов мол априорно се приема като перачница за пари, предположение, което се цитира като Закон Божи. Нещо по-лошо, такова предположение се използва и като извинение за бездействие. „Какъв е смисълът да се опитваш да предприемаш каквото и да било?“ – въздишат и българи, и чужденци. Хората абдикират от отговорностите си, свивайки рамене. Очакват някой друг да направи нещо по въпроса. Поради това предпочитат, образно казано, да паркират на тротоара, вместо да търсят място за паркиране, което не им пречи по-късно да се жалват, че тротоарните плочи са изпочупени.

    Поради това откривам, че си задавам следните два въпроса:

    – Колко лошо вървят всъщност нещата в страната и дали положението се подобрява, или влошава?
    – Може ли да се направи нещо, и ако да – какво?

    Което ме връща към заглавието на беседата ми. Искам да докажа, че на България трябва да се гледа оптимистично и да настоявам за действие на всички равнища – обществени и правителствени – за осигуряване на по-добро бъдеще.

    Колко са зле нещата тук и подобряват ли се, или се влошават?

    През тази зима, която по българските стандарти беше мека, станахме свидетели на сериозни и продължителни улични протести, които нямат подобни през последните години.

    Поводът беше високата цена на тока, но по-късно протестите започнаха да отразяват същинските причини: корупция, власт на монополите и в крайна сметка – разочарование от политическия елит. Хората се гневят на високите цени и ниските доходи, и в отчаянието си твърдят, че положението никога няма да се оправи.

    Съществува ли следователно надежда?

    Важно е положението да се анализира не само в абсолютни, но и в относителни стойности. От икономическа гледна точка тенденциите са низходящи в по-голямата част от Европа, прирастът е или нисък, или изобщо няма приръст. В много от държавите в периферията на Еврозоната икономиките са в шок, безработицата расте стремглаво, стандартът на живота запада (вярно, от по-високо равнище от този в България). В собствената ми страна нарастването на работната заплата изостана много от равнището на инфлацията и покупателната стойност намаля. Един от добрите ми приятели, командващ военен взвод, се принудил да уведоми войниците си, че може да се наложи да уволнят всеки трети от тях. Във Великобритания общественият сектор падна до най ниското равнище от 1999 г. насам и предвижданията са за нисък ръст през следващите няколко години. Вече беше съобщено, че в публичните бюджети ще се наложат нови съкращения и че несъмнено ще има съкращения на работни места.

    България се води най-бедната държава в Европейския съюз. Не такива бяха очакванията, макар че е по-добре да си най-бедната държава-членка в клуба на богатите, отколкото обратното. Но тенденцията е възходяща. През 2000 г. в България брутният национален доход на глава от населението възлизаше на 28% от средния за ЕС; през 2011 г. беше 46%.

    С развитието на икономическата криза стана ясно, че през годините на бума законите на икономиката не са се преформулирали, а чисто и просто са се спотайвали в някоя тъмна уличка, в очакване балонът да се спука. Европа, и по-специално Великобритания, постави макроикономическата стабилност в центъра на политиката, с която отговори на предизвикателството. Това стана новото мерило за постижения и оценка. През тази призма България се схваща като образцова държава. България може да е най-бедната държава-членка на ЕС, но е в първата тройка по отношение на дефицита, публичния дълг спрямо брутния вътрешен продукт и съотношенията в банковите капитализации. Както и много други от източните държави – членки на ЕС, България се развива със скорост, двойно по-голяма от скоростта в общата тенденция на ЕС.

    В другите, неикономически аспекти картината също е смесена.

    Българите говорят за широкоразпространена корупция в цялото общество и България си остава страна с висок корупционен риск. Не сме свидетели на дела с висок профил, заведени срещу отделни личности. Но схващането е, че степента на корупция в бизнеса е слязла на най-ниска точка от последните 12 години насам. Британските инвеститори почти неизменно ни осведомяват, че никой не иска от тях да плащат подкупи, макар да твърдят, че в миналото са имали такива случаи. Тъй като по-голямата част от икономическите отрасли са свързани чрез интернет с Националната агенция по приходите, крещящи случаи на неплащане на данъци се срещат все по-рядко.

    Чуждестранните компании и правителства следят с голяма тревога наложилите се практики в областта на поръчките (а има определени области, в които ни е ясно, че просто няма смисъл да се участва в търгове), но след спирането на европейските фондове през 2008 г. настъпилото подобрение е осезаемо. Процентът на грешка е под 2% (в сравнение с цифрата за целия ЕС, която е 4%). Положението с поръчките, включващи европейски фондове, е значително по-добро от положението при обикновените поръчки, нещо, което би трябвало да доведе до подобряване на общите процеси, с намаляване на ефекта от лошите практики.

    В съдебната система все още може да се очаква подобрение в работата на Висшия съдебен съвет, особено след последните тревожни съобщения, според които съдилищата забраняват независимите проверки на разпределението на делата. Миналата година се оказа, че една високопоставена съдийка, г-жа Марковска, е станала обект на сериозни обвинения във връзка с оценката на нейната лоялност и почтеност, които не са били проверени както трябва. Но в крайна сметка българските институции обединиха усилията си, за да предотвратят назначаването й за съдия в Конституционния съд. Следващата кандидатка също беше заставена да оттегли кандидатурата си, след публична информация за нейни дела. Ако се оповести ясно и високо, че онези, които още имат какво да крият, не трябва да припарват до високите етажи на съдебната система, това ще бъде положителна стъпка. Разбира се, още по-добре би било такива случаи да изчезнат напълно. И разследването да се води открито.

    Така че моето заключение е следното: бързо нарастващата цена на живота оказва пропорционално по-лошо влияние в България, отколкото в други държави, поради ниските доходи, особено за хората, които живеят с минимална заплата или пенсия. От друга страна обаче с голяма степен на положителност може да се направи извод, че има насърчителни доказателства за положително развитие. Възможно е в определен момент еврозоната да се върне към стадия на развитие – подобно на Великобритания, България е силно засегната, поради това, че главният й експортен пазар минава през цикъла на рецесията. Но относителното положение в България се подобрява и тенденциите водят в правилната посока.

    И когато растежът се възобнови, отправната точка на България – почти никакъв дълг и дефицит – ще бъде завиден трамплин. Попитайте Гърция. Попитайте Кипър.

    Същото важи и за неикономическото положение. Последователните доклади на Европейската комисия сочат постепенно подобрение. Разбира се, то трябва да бъде по-бързо, по-задълбочено и по-осезаемо.

    Но бих казал, че България е на прав път. Може все още да са останали някои пробойни, достатъчно големи, за да мине и камион през тях. Може тепърва да ни предстоят пътни ремонти, които да траят прекалено дълго. Може понякога да се загубим по пътя и да се върнем няколко километра назад. Но, за да приключа с тая мъчително сложна метафора: посоката на пътуването ни е правилна. Сега се поставя въпросът с каква скорост пътуваме.

    .

    Може ли да се направи нещо и ако да – какво?

    Бих искал да предложа на вниманието ви няколко наблюдения от първата си година на този пост, които ме водят до заключението, че е възможно съществуването на положителен дневен ред за промяна. Ще го сторя с известно притеснение, тъй като ми е ясно, че никой няма желание да слуша нравоученията на надути чужденци.

    Но споделям тези свои наблюдения като жител на България, който изключително много обича и страната, и хората й. Като човек, който всяка сутрин се събужда с убеждението, че и страната, и хората й са в състояние да направят нещо, всеки по свой собствен начин, за са се превърне светът в по-добро място. От собствената си страна съм донесъл огромен опит за недостатъци, от които сме си извлекли поуки. Както често казвам на българските си приятели, „навремето и ние сме правили много грешки – искаме да споделим с вас на какво са ни научили те, за да не трябва и вие да повтаряте тези грешки“.

    Надявам се, че ще приемете коментарите ми в същия положителен дух, в който съм ги формулирал.

    Забранете думите „малка държава“

    По население България е 16-ата най-голяма държава в Европейския съюз. Тя разполага със същия брой европейски гласоподаватели като Австрия и Швеция. България би била важна част от всякакъв съюз в Брюксел.

    Така че, ако сте част от управленческите структури, или сте представител на правителството тук, в България, безпрекословно трябва да ви се забрани да описвате държавата си като малка. Защото не е малка.

    Боя се, че заради тази си нагласа България губи. Австрия и Швеция не отиват на преговори в рамките на ЕС с очакването, че някой друг трябва да направи нещо за тях; те очакват да постигнат онова, което искат. Те създават съюзите си на ранен етап и са тактически гъвкави, за да могат да си осигурят максимален брой привърженици за договореностите, които са си набелязали. Изразът „ние сме малка държава“ позволява да се задълбочи схващането, че за България нещата само се случват и че в преговорите България не трябва да очаква да получи, каквото иска. Подобна нагласа не насърчава чувството за отговорност, необходимостта да се заеме позиция и да се работи така, че България да получи каквото иска. Преуспелите държави съгласуват стратегията си в столиците си и оставят тактиката на дипломатическите си представителства в Брюксел, а не очакват да им се дава разрешение за всяка точка от преговорите „от къщи“, от различните национални министерства. Докато такова разрешение пристигне, край с вас: преговорите са минали покрай вас, както речните води обтичат скалата.

    България е държава от Европейския съюз, която е средна по размер, и възможностите й за гласуване отговарят на този размер; сега е необходимо България да стане среден играч в Брюксел.

    .

    Поставете България в центъра на картата

    Като сме тръгнали да забраняваме, можем ли да се споразумеем да забраним на конференции и в официални документи да се показват географски карти, които поставят Швейцария в центъра, а България – чак долу вдясно? Това не ни помага изобщо. Нека вместо това да поставим България в центъра на нашата географска карта. Тогава ще осъзнаем геостратегическия потенциал на нашата страна, свързана чрез Балканите с Централна и Източна Европа; с великата европейска артерия – Дунав; нагоре през Румъния и Украйна, та чак до Русия; през Турция и по море до Централна Азия и Близкия изток; на юг и на запад – с Гърция, Италия и Западните Балкани.

    България може да се схваща или като периферна на всичко държава, или като държава – център на всичко: разликата е точно толкова психическо състояние, колкото и географска реалност.

    Преди икономическия срив, народите и държавите гледаха на обединението БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) като на куриоз. Днес повечето от развитите държави в света са вкопчени в мъртва хватка, ухажват тези държави заради техните ключови оформящи се пазари и се борят да изнасят в тези пазари.

    .

    Най-големият пазар, който се оформя в съседство с Великобритания, е Турция. През 2011 г. нейният брутен вътрешен продукт възлизаше на 1.3 трилиона щатски долара, с растеж 8.5%. Тя е мост между Европа и Азия и строи магистрали и високоскоростни железопътни линии за Централна Азия и Близкия изток. Моят министър-председател и моят министър на външните работи са обхванати от възторг, дори от благоговение пред потенциала на Турция и високопоставени правителствени представители правят редовни посещение в тази страна и приемат ответни посещения. Имаме правителствена стратегия за развитие на взаимните търговски отношения, които се наблюдават от министър-председателя, и в които неотменна част са бизнесът и частният сектор.

    Естествено, българите знаят всичко за своята съседка и България разполага с огромно предимство в сравнение с останалата част от Европа. Вие сте неоспорваният път към пазара между Западна Европа и Турция. Повече от 10% от българските граждани растат с турски език като първи език.

    Българите и турците развиват силен стокообмен. Ясни са причините, поради които през последните няколко години ударението беше преместено от Гърция върху Турция. Но този процес изглежда по-скоро управляван от рецесията и осъществяван на неофициално равнище, а не е официална политика. Усилено търся в политическите речи, стратегическите документи и бизнес съвещанията свидетелства, че България възнамерява да използва своите предимства. Трудно ги откривам. От своите разговори с високопоставени политици разбирам, че Турция продължава да заема едно от последните места в списъка ви, нещо като допълнително съображение, че големият съсед не бива да се пренебрегва.

    Разбираемо е, че отношенията на България с Турция са неизменно обагрени от общата история на двете държави, особено от отоманската имперска окупация в миналото. Моят колега Исмаил Армаз, турският посланик, убедително обяснява как тази част от българската история е била използвана в периода на комунистическото управление, за да задълбочи още повече напрежението между НАТО и Варшавския договор. Не може да не се има пред вид и фактът, че много българи са твърде наясно какво е ставало през петстотинте години окупация.

    Затова понякога си задавам въпроса дали правителствата и политиците не предпочитат умерен подход към Турция, а не потенциално разгаряне на страстите сред електората. Защото, ако Великобритания имаше предимствата, с които разполага България, щеше да ги оповестява при всеки удобен случай. Щеше да говори за петте стратегически транспортни коридора. Щеше да споменава ключовите възможности на двата енергийни коридора. Щеше да напомня за идеалните логистични възможности пред всеки инвеститор от държава, която не е членка на ЕС. Щеше да се говори за входа към Турция и за какво ли още не.

    Образованието на ромските деца: икономическият, не етичният аспект

    Според изчисленията на Световната банка, 23% от новите постъпления на българската трудова борса са от хора от ромски произход. От тези 23% само един от петима е завършил гимназия. Това означава, че огромен и нарастващ дял от работната сила в България не е в състояние да бъде конкурентоспособен в глобализиращия се свят. Ромите обвиняват мнозинството; мнозинството обвинява ромите.

    Не искам да разглеждам етичния аспект на проблема; искам да се занимая с икономическия му аспект.

    България се стреми да се превърне в богата държава, с по-високи заплати и по-висок стандарт на живота. Това изключва стратегия, основана на използването на работна ръка, по-евтина от където и да било по света. За да има работната ръка висока цена, са необходими продукция с по-висока стойност и по-високо равнище на уменията. Откъде ще дойдат?

    За целта може да се направи избор между няколко вида политики. По-нататъшните образователни реформи несъмнено биха допринесли полза, но не и при положение, че толкова много ученици не завършват образованието си. Един начин да се запълни липсата на умения е вносът на работна ръка, евентуално от Африка или Азия. Другият начин е да се постигне национален компромис (или може би съгласувани местни инициативи), чрез който да се развие пълният потенциал на тази част от българското общество.

    .

    Съдебната реформа е икономически императив

    България има много предимства в надпреварата за привличане на инвестиции: най-ниската данъчна ставка в ЕС (10%); добре образована работна сила; ниска себестойност на труда; усъвършенствуваща се национална инфраструктура, започнала от ниско стъпало.

    Един от най-големите недостатъци е неспособността да се действа в съзвучие със закона, бързо и последователно. Делата се протакат прекомерно и няма гаранция, че съдиите ще вземат логични и съгласувани решения, дори когато казусите са поне на пръв поглед ясни. Процедурните кодекси в България са прекомерно сложни и дори носят риска да възпрепятстват правосъдието.

    Естествено е да се постави съдебната реформа в контекста на върховенството на закона, и на политиката: да се реши поне част от някои езотерични и взаимносвързани паяжини от проблеми, които затрудняват работата на съдии, неправителствени организации, политици и по тази причина спъват напредъка. Обикновеният гражданин свива рамене, бизнесменът се тревожи за паричните потоци.

    Но има нещо много по-важно от това. Положението лишава България от инвестиции. Прави фирмите й по-малко ефективни. Намалява брутния вътрешен продукт и покупателната способност на всеки гражданин.

    Наложително е да се сключи сделка: подобрена физическа съдебна инфраструктура, по-ефикасно и справедливо разпределяне на работното натоварване, по-добро обучение и развитие за магистратите, в замяна на по-високите стандарти, които ще си постави Висшия съдебен съвет, поемайки отговорността да отстрани онези, които не са подходящи за длъжността си. Тази сделка би могла да бъде финансирана с европейски пари и с пропорционално увеличение на съдебните такси при по-скъпите съдебни дела.

    Административната реформа е като съдебната реформа – тя страда от пречки пред бизнеса и пречки пред замогването. И по двата проблема трябва да се работи с ентусиазъм и открито и гласно пред цялата делова общност.

    .

    Национализация на дневния ред на реформата

    Политиците, а и гражданското общество, имат тенденция да посочват исканията на странични лица за реформа като главната причина за осъществяването на тази реформа. „Налага се да приемем законите за отнемане на имуществото, придобито по незаконен път, защото така иска Брюксел“ –ето какво се чуваше непрекъснато по това време миналата година. Според мен това е неоснователна причина за приемане на подобни закони.

    По-сериозната причина, която би предала и послание на обществото, би била, че понеже такива закони са доказали ползата си в много държави (включително в моята) като най-резултатното средство за борба с организираната престъпност, те се подкрепят убедително от правоприлагащите органи и всяват страх у престъпниците. Поради това приемането им обслужва най-добрите интереси на България.

    Боя се, че цитирайки непрекъснато външни изисквания като причина за реформите, рискувате да предадете целия процес на реформата в България в ръцете на странични фактори. На свой ред това води до риска да се обезсилят българите, намалява нуждата хората да поемат сами отговорността.

    Вместо това, действеното обединение на различните пластове в българското общество (полиция, следователи, прокурори, съдии, жертви, неправителствени организации, академични среди) с цел да се формулират проблемите и нуждите на България, изработването и изпълнението на план за действие, поканата към уважавани структури и към държави, заедно с Европейската комисия, да извършат оценка и да помагат, би създало мощно чувство за притежание.

    Българите биха решавали проблемите за доброто на България не защото някой друг смята това за важно. Така би се стигнало по-бързо до успех и до изпълнение на изискванията за управление на потребителската стойност.

    .

    Овластяване на правителствения център

    Откак съм пристигнал в България, непрекъснато чувам за централизацията на вземането на решения в България. Но ми се струва, че властта е разпръсната. Много зависи от добрата воля и способностите на отделните общини и кметове да действат. Прекалено се осланяте на законодателството като основа за действие. Министерствата се бавят неимоверно, докато се споразумеят каква политика да възприемат или да не възприемат.

    Повярвайте ми, по-лесно е да се оповести какво е нужно да се направи, отколкото да се направи: по-лесно е да се видят стратегическите пропуски, отколкото да се запълнят тези пропуски. Дори в собствената ми страна, която има зад себе си години стабилност и добре развита администрация, все още съществуват прекалено много стратегии, които се оповестяват с голям шум и после събират прах в чекмеджетата. Оповестяването на стратегия или решение има стойност само, ако лостът, който натискате, вече е монтиран към цялата машина.

    В моята страна имаме Cabinet Office, структура към правителството, чиято задача е да постигне споразумение там, където такова не съществува и да наложи споразумения по жизненоважните интереси на министерствата там, където са нужни. Заседанията, на които се подкрепят общи подходи, премахват се пречки и се решават проблеми, протичат на различни равнища, от официални представители до заместник-министри, та чак до самото правителство. Ако някое от ведомствата не изпълни решеното, се правят все по-напрегнати заседания, докато най-сетни самият министър-председател се обажда на съответния министър. Следва или доста неприятен телефонен разговор, или среща, на която, вярвайте ми, не се сервира кафе с бисквити.

    Питам се дали и при вас няма да се намери място за такъв стратегически център, в който да се стига до консенсус и който систематично да следи за изпълнението на действията, по които има споразумение, на всяко правителствено равнище, включително на органите за местно самоуправление. Може би това място ще се намери в Министерския съвет?

    В очите на един външен наблюдател рискът да не се случи е по-голям, отколкото рискът от съсредоточаването на властта в центъра.

    Прозрачността изисква нещо повече от прозорец

    На български думата за прозрачност е тясно свързана с думата прозoрец. Но прозрачността не е само прозорец, през който наблюдаваме сцена, разигравана отвън пред публика.

    За да докаже същинското си значение, думата трябва да е остойностена чрез всичко, което прави държавата. Увереността, че действията са под контрол и че отговорността съществува, гарантира по-силно, по-здраво правителство, по-добра политика и по-добро осъществяване на тази политика.

    Означава също изработване на ясни стандарти за обществените услуги и открит отчет върху работата по изпълнение на стандартите, участие в тяхното изработване и изпълнение от страна на онези, които ги прилагат. Означава регулатори, които работят открито в интерес на гражданите и потребителите.

    Означава извънредно високи стандарти при декларирането на личния интерес от страна на онези, които са на власт, на използваното гостоприемство, на получените подаръци, и пълна честност по отношение на правителствените разходи.

    Означава плуралистични и независими средства за масово осведомяване, които вършат разследващата си работа от името на гражданите.

    Прозрачността означава също открито да се изправиш срещу проблемите в обществото и да използваш информацията за промяна в нагласите и поведенията. В САЩ една неправителствена организация всяка година отбелязва „Ден на освобождението от данъците“. На този ден средният гражданин номинално престава да плаща данъци и отнася у дома си 100% от припечеленото. Тази година денят ще се чества на 18 април.

    Питам се дали в България можем да въведем „Ден, свободен от корупция“? Всяка година на този ден бихме отбелязвали случаи, в които БВП се „облага с данък“ за корупция, все едно дали в големи размери (чрез например злоупотреби, фалшифицирани търгове или неограничено монополистично поведение) или на личностно равнище. Това ще даде възможност страната свободно да започне да припечелва, но вече за себе си.

    Прозрачността означава овластяване на български народ и доверие в него. Веднаж постигната, процесът е почти необратим. Пред правителство, което работи открито, се разкриват невероятни възможности.

    .

    Насърчете личната отговорност: „Граждани, съединявайте се“!

    В настоящата година отбелязваме с голяма гордост седемдесетата годишнина от времето, в което българското политическо и гражданско общество, гражданите на България, спасиха своето еврейско население по време на Втората световна война – уникално историческо събитие.

    Започнах беседата си, споменавайки дълбоките лични отношения, които свързват хората в България. Многократно съм виждал примери на българи, които биха направили почти всичко за хората от своя тесен кръг: семейства и приятели.

    Силните общества и общности се облягат на готовността да се действа в интерес на по-широки кръгове, на хора, които не познаваме и не сме срещали.

    Ако не внимаваме, точно нашите тесни връзки, които поддържат личните ни отношения, биха могли да се откроят от онези извън нашия кръг, онези „на другите“.

    „Най-големият проблем у нас са хората, които паркират по тротоарите, като чупят плочниците и карат децата и старците да вървят по платното“, каза един от моите приятели пет минути, преди сам да паркира на тротоара. Когато го предизвиках, той сви рамене: „Ами, всички го правят“.

    Тъй като знаеше или смяташе, че всички други го правят, той се считаше освободен от лична отговорност; от вина. И вярно е, че ако беше паркирал на частния паркинг и беше платил два лева, щяха да го сметнат за глупак.

    Огромното мнозинство от хората са честни и справедливи. Отнемете им възможността да се извиняват с това, че „всеки го прави“, накарайте ги да осъзнаят кое е право и кое – криво и в по-голямата си част те ще се държат добре и ще работят за доброто на по-широка общност.

    Очевидно част от решението е да се налага изпълнението на правилата и да се въздава справедливост. Но огромната възможност я създават гражданите, които формират неформални организации и движения и решително продължават кампаниите си. Подобни малки групи са в състояние да променят положението, характеризирано от големи проблеми. Няколко хиляди души – гласоподаватели – се подписват под петиция, настояваща за действие; медиите се заинтересуват и идват с телевизионна инициатива и съвсем скоро местният кмет или община започват да обръщат внимание на инициативата. Подхранвайте този интерес, развийте го в истинска кампания, дръжте политиците и администрацията отговорни за изпълнение на обещанията си и резултатите ще си проличат и на национално равнище.

    Вижте резултатите от протестните движения във връзка с националните политики: всеки партиен ръководител, с когото съм разговарял напоследък, казва едно и също: „България вече няма да бъде същата“. Протестното движение оказа огромно влияние върху политиката – ще се задържи ли инерцията?

    „Туитвам – следователно съществувам“.

    Правителствата все по-силно се влияят от социалните медии – в Индия например съществува вдъхновяващо гражданско движение, чиято уеб страница е ipaidabribe.com (дадохподкуп.сom). Там хората разказват личните си истории и едновременно се разтоварват, изобличавайки човека, поискал подкуп, и черпят от другите смелост в бъдеще да се съпротивляват. Дали и тук не би могло да стане нещо подобно?

    .

    Нека да приключа бележките си с оптимизъм.

    Във всичко, което казах до тук, се очертават няколко теми.

    Вярвам, че България е на прав път, и че когато растежът се възобнови, България ще разполага със завидна платформа от нисък дълг и дефицит, но има неща, които могат да помогнат етапите към този момент да се изминат по-бързо.

    Вярвам, че когато се обединят, гражданите са силни; ако останат единни и решени и следват целта си, ще могат да променят положението към по-добро.

    Вярвам, че трудности като образованието на ромите и съдебната реформа могат да доведат до осезаемо развитие в икономиката и в бизнеса, ако се схващат и решават по различен начин.

    Вярвам, че прозрачността е повече от прозорец. Тя е ценност, която подплатява целия обществен живот. Засилената прозрачност може да даде като резултат по-силно правителство и по-добра политика. Тя може да проправи пътя на гражданите към действие и поемане на отговорност.

    Вярвам също, че е необходимо ние всички да се преборим с риска хората да не поемат лична и колективна отговорност. Дали убеждението, че нещата са много зле и нищо не може да ги промени, или убеждението, че България е малка страна, от която нищо не зависи; или убеждението, че реформата трябва да дойде отвън, а не отвътре; или който и да било от другите фактори, които споменах, необходимо ни е да се опълчим срещу схващането, че нищо не може да се направи.

    Така разсъждава песимистът.

    А оптимистът вярва, че нещата ще се оправят и че хората могат да изиграят своята роля в подобряването на положението. Оптимистът е решен да действа и убеждава и другите да действат. Трябва ясно да определим кои са проблемите, чието разрешаване е належащо и същевременно не трябва да загърбваме многобройните причини, които ни карат да се гордеем.

    Последното ми заключение е, че трябва да вярваме в онова, което е най-добро за България и в българския народ. Трябва да поставим България в центъра на своята карта.“

     

  • АП обвини правосъдното министерство на САЩ, че подслушва журналисти

    Агенция „Асошиейтед прес“ (АП) обвини министерството на правосъдието на САЩ, че подслушва журналистите й. В изявление на Гари Пруит, изпълнителен директор на АП, се споменава „мащабно и безпрецедентно вмешателство“ в работата на агенцията.

    През април-май 2012 г. са били подслушвани телефоните на журналисти в Ню Йорк, Вашингтон, Хартфорд (Кънектикът), както и такива на репортери, отразяващи дейността на Конгреса. Подслушвани са били около 20 телефонни номера, използвани от общо около 100 журналисти. АП настоява в писмо до главния прокурор на САЩ Ерик Холдър за провеждането на разследване на случая.

    От прокуратурата на Колумбия потвърдиха, че са издадени призовки за телефонните разпечатки. От там признават, че това е в нарушение на свободата на медиите, но тя не може да се сравнява с обществения интерес.

    Белият дом не е свързан с получаването от властите на данни за телефонните обаждания на журналистите от агенция Асошиейтед прес (АП), каза говорителят на администрацията на САЩ Джей Карни.

    Източник:  в. „Сега“

  • Индекс на нищетата в България

    Разработен от Стив Ханке

    .

    Точно в деня за размисъл от Института „Кейто” излязоха със статия за индекса на нищета в България през последните няколко правителства. Индексът се формира от сбора на инфлацията, лихвите по банковите заеми и нивото на безработица. От сбора се изважда процентното изменение на БВП. Повишаване на индекса означава влошаване.

    Индексът удря тавана при управлението на Жан Виденов – заради хиперинфлацията през първата половина на 1997 г. достига 2138 пункта. С въвеждането на валутния борд и края на хиперинфлацията, при управлението на Иван Костов индексът пада с почти 2000% за 4 години. При Симеон II индексът също намалява леко. Тенденцията на подобряване е прекъсната при Сергей Станишев, когато индексът на нищета нараства с 8%. Леко подобрение има при управлението на ГЕРБ (на фона на покачаващи се индекси на нищетата из Европа).

    Изводът е, че въвеждането на валутния борд е довело до най-значително намаляване, а управлението на социалистите – до ръст в нищетата.

    Източник:  Еkipbg.com

  • Мъжът, влязъл у Костови, търсел помощ, изгубил жилище


    Виктор Градинаров не криеше лицето си в съда.

    Сърцето ми се късаше, докато ви четох обясненията. Ще ви пусна, разбирам, че сте в безизходица, но къде ще спите, обърна се съдия Върбан Върбанов към Виктор Градинаров.

    36-годишният мъж от Плевен бе доведен с белезници в зала 21 на Софийския районен съд, след като в събота нахлу в дома на лидера на ДСБ Иван Костов в кв. „Драгалевци“ и заплаши със сгъваемо ножче съпругата му Елена и внучето им.

    Градинаров прескочил двуметровия зид на бившия премиер не за да го ограби, а да обърне внимание на политиците върху съдбата си, стана ясно днес. Пристигнал в София преди повече от седмица в търсене на препитание. Спял по пейките, защото нямал работа и не можел да плаща за квартира.

    Изгониха ме от жилището в Плевен, където живея от 15 години и го бях ремонтирал. През следващите 8 г. имам да изплащам и кредит. Търся работа, но никъде не намирам. Но не съм само аз страдалецът, много са като мен„, каза Градинаров. „Идеята ми беше, като ударя дома на някой политик, да си дадат сметка, че не са недосегаеми„, добави той.

    До неотдавна мъжът живеел във ведомствено жилище на „Железопътна инфраструктура“ в Плевен, дадено на родителите му. След смъртта им обаче бил принуден да напусне, защото не е служител на дружеството. Загубил си и работата, а бил с полувисше техническо образование.

    Градинаров призна пред съда, че е влязъл в дома на Иван Костов, защото търсел публичност. Пред полицаите обяснил, че решил да нахлуе при политик. Не посмял да отиде в къщата на Бойко Борисов, защото „там щели да го разпердушинят“.

    Не знаел къде живее лидерът на БСП Сергей Станишев, а председателят на „Атака“ Волен Сидеров не му се видял чак толкова значим и затова се спрял на Костов. Влязъл в двора и дори спал в беседката. Когато зърнал собствениците, насочил нож към тях.

    Щом видял внучето на Костови обаче, свалил маската от лицето си и ръкавиците, оставил ножа до себе си и разказал живота си. После седнал на тревата и поискал да повикат полицията.

    Съдия Върбанов пусна Градинаров от ареста, без да му наложи мярка за неотклонение, с мотива, че той доброволно се е отказал от извършване на престъпление. „Не биваше въобще да внасяте искане за постоянен арест“, каза той на прокурора и препоръча по делото да бъде разпитан и зетят на Иван Костов, който също бил в къщата.

    Съдията живо се интересуваше къде ще живее обвиняемият. Пред полицаи той казал, че е спал много добре в ареста. Така и не се разбра кой ще го приюти.
    По-рано вчера стана известно, че НСО е отказала охрана на Костов. Той изразил опасения за живота и здравето на семейството си в писмо до службата от 6 март т.г.

    „Незабавно уведомихме оперативните служби, които имат разследващи функции. След проверка оттам ни уведомиха, че няма данни за реална заплаха“, казаха от НСО.

    Източник:  в. „24 часа“

  • Цветозар Томов: Тези избори няма да решат политическата криза
    Цветозар Томов. Снимка: argumenti-bg.com
    Цветозар Томов. Снимка: argumenti-bg.com

    Г-н Борисов е човек с твърде високо самочувствие, който не обича да не бъде харесван. А това, което му предстои през остатъка от живота му, е да бъде харесван все по-малко. ГЕРБ е партията, която ще получи мандат за съставянето на правителство. За всички е очевидно, че тя не може да го направи, ако следва досегашната си политика. Нека допуснем, че може би в тази партия тече някакъв процес на плурализация на възгледите. ГЕРБ имаше пълен монопол върху политическата власт в България, но изборите показват, че вече няма да го има. Ако те желаят по друг начин да управляват, трябва да се разделят с властта изцяло. Дали на такъв компромис са способни лидерите на ГЕРБ, предстои да видим. Освен това предстои да видим резултатите от разследванията на прокуратурата.

    Снощният протест беше не на място и не навреме още преди да са известни официалните резултати от вота. Той нямаше нищо общо с по-ранните протести, на които бяхме свидетели през февруари и март, които в истинска степен изразяваха недоволството на хората от управлението на ГЕРБ. При всички положения, ако този парламент не се окаже в състояние да излъчи правителство, което да покаже, че може да овладее политическата криза в страната, протести ще има.

    Не мисля, че за нещо ни е виновна съществуващата политическа система. Тя е сходна с тази в съвременните европейски демокрации, където подобна система работи добре. Това, което имаме в България, е изчерпване на политическите партии, които претендират за властта, и в същото време разполагат с огромни властови и институционални възможности. Това трябва да бъде изтърпяно от българския народ за определено време. Предстои промяна, през която някои политически партии ще изчезнат от сцената, за да отстъпят място на други. Тъй като тези избори по никакъв начин не позволиха нещо подобно да се случи, те няма да доведат и до разрешаване на политическата криза в страната.

    .

    ––––––––––––––––––––––––––––––-
    Бел.ред:  Коментарът на социолога Цветозар Томов е публикуван в рубриката „Без филтър“ на БГНЕС. Заглавието е на Еврочикаго.

     

  • Оставки сред десните партии, непрескочили 4-процентовата бариера

    Лидерите на ДСБ, СДС, „България на гражданите“ и „Гергьовден“ обявиха, че ще подадат оставки

    .

    Ръководството на ДСБ ще подаде оставка на национално събрание на партията на 23 юни. Тогава ще се избира и нов лидер. Това съобщи на пресконференция председателят на ДСБ – Иван Костов.

    kostov_270509Самият Костов няма да се кандидатира отново за лидер на партията, но ще остане и ще работи за дясната идея. „Съжаляваме за резултатите (от изборите). Те са силно разочароващи. Насрочваме национално събрание на партията на 23 юни, на което нашето ръководство подава оставка и ще бъде избрано ново“, посочи Костов.

    При обработени близо 96,1% от изборните протоколи коалицията на Демократи за силна България и Български демократически форум (ДСБ, БДФ) получава 2,94% от гласовете на предсрочните парламентарни избори, проведени на 12 май. Въпреки това според лидера на ДСБ няма основание партията да възразява срещу изборите.

    Костов предупреди, че „резултатът от вота не обещава излизане на България от кризата.

    Тези, които се правиха на способни да я изведат, за нас очевидно нямат този потенциал. Не е наша работа да коментираме това в днешния ден“, каза той.

    Костов не пожела да коментира дали ще бъде сформирано програмно правителство. „Цялата отговорност е концентрирана в четири партии. Народът им даде доверие. Те са длъжни да го изведат от кризата. Няма да обсъждаме нашите грешки, а нека да поискаме от четирите парламентарно представени партии да изведат България от кризата“, добави той.

    „Призоваваме всичките наши симпатизанти да останат сплотени зад нашите ценности и принципи. Всички ние, вашите неуспели кандидати, ще го направим. Няма да се разделим, ще бъдем заедно“, каза още Костов.

    *

    Националният съвет на Движение „България на гражданите“ подава оставка, съобщи Меглена Кунева

    meglena-kunevaТова става ден след предсрочните парламентарни избори. Партията не успя да прескочи 4-процентовата изборна бариера.

    Изборите бяха проведени в трудна среда, нездравословна среда, заяви Кунева и благодари на избирателите, гласували им доверие вчера. Тя посочи финансирането като пример за нечестността на изборите. Достъпът до финансиране е изключително сериозен въпрос, заяви Кунева и припомни, че „България на гражданите“ не получава субсидия.

    Моята оценка е, че днес ние всички загубихме – каза Меглена Кунева. -Изгубихме възможността България да формира правителство с ясна управленска програма и политическа отговорност. За съжаление, тази конфигурация днес възпроизвежда статуквото, посочи председателят на „Движение България за гражданите“.

    *

    И Емил Кабаиванов подава оставка като председател на СДС

    Утре ще имаме заседание на Националния изпълнителен съвет, на което аз ще подам оставка, заяви лидерът на СДС

    image.phpПред Агенция „Фокус“ Кабаиванов е заявил: „Утре ще имаме заседание на Националния изпълнителен съвет, на което аз ще подам оставка. Това е нормално и ще помоля същото да направят и колегите. Следващата седмица ще имаме Национален съвет, на който ще вземем решения, свързани с бъдещето на СДС.“

    От Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщиха на база на близо 96,1% от обработени протоколи в цялата страна, че СДС печели 1,39% от гласовете.

    По думите на Кабаиванов са възможни няколко варианта за бъдещето на СДС.

    „Единият е – продължаваме самостоятелно развитие, следващият вариант е да водим разговори с други десни и центристки формации, за да създадем нов десен политически субект, и третата възможност е да разширим коалицията, с която в момента се явихме“, каза Емил Кабаиванов.

    „Кой от трите ще предпочетем, е въпрос на мнозинството. При нас решенията се вземат демократично. Ще мога да кажа кой път избираме след Националния съвет във вторник“, посочи Кабаиванов. На въпрос ще – приеме ли, ако на Националния съвет отново бъде предложат за председател, Кабаиванов отговори:

    „Тук не става въпрос за мен вече, по-важна е съдбата на СДС. Защото ако в неделя ние получихме едва 70 хил. гласа, реално симпатизантите на СДС са няколко пъти повече. Но те предпочетоха да гласуват за ГЕРБ, защото от ГЕРБ им внушаваха 2-3 месеца, че СДС няма да спечели и няма смисъл да гласуват за нас.“

    По думите му е правилно, че ръководството на ДСБ и лидера на партията Иван Костов са подали оставка. „Ако искаме да правим нова обединена десница, това минава през оставките не само на председателите и ръководствата на СДС и ДСБ, но и на другите формации, които ще поканим да разговаряме, за да може наистина да се направи нещо ново, а не някой да се надява, че ще „прибере“ членовете или електората на другия“, каза още д-р Емил Кабаиванов.

    *

    Любен Дилов-син подава оставка като председател на Движение „Гергьовден“. Дилов предлага преучредяване на СДС

    ллНамирам за съвсем нормално да подам оставка като председател на Движение „Гергьовден“, посочва Любен Дилов-син в адресирано от него съобщение до медиите. По думите му той прави това, за да отвори път в собствената си организация за участие в един бъдещ обединителен проект.

    „Вярвам, че Свети Георги бди над нас и че винаги ни е насърчавал да се изправим смело срещу най-страшния змей – този, който ни гледа сутрин в огледалото. Победим ли него, нищо не може да ни се опре“, пише Дилов-син.

    Той заявява още, че вчерашният 12 май е сложил край на агонията на българската десница. „Мисля, че чувството на облекчение доминира над разочарованието и тъгата. Бавното умиране на нашата демократична и реформистка общност беше по-обидна от изборните резултати“, посочва още Любен Дилов-син.

    Според него това, което може да се направи днес, е преучредяване на СДС като продължител и наследник на СДС от 1990 г.

    Това преучредяване трябва да стане с участието на възможно най-много хора, които определят себе си като десни и демократични, с участието на всички формации, които произлязоха или бяха сателитни на СДС през годините, но най-важното – с участието на цялото ново поколение българи, което влезе в съзнателна възраст след 2000 г. , заявява Дилов-син и предлага това да стане с пряко гласуване на специална платформа в интернет за делегати на ново преучредително събрание на демократичната общност.

     

    Източник:  Vesti.bg

    (Със съкращения.)

  • Дж. Асандж: “България е осъдена на революция”

    БъзикилийксИстината такава, каквато можеше да бъде

    .

    Сhergar,  Neverojatno.wordpress.com

    .

    Ексклузивно интервю с Джулиан Асандж бе разпространено в българското медийно пространство, в което той пророкува, че в България ще се развият процеси, подобни на отминалата неотдавна арабска пролет.

    – Г-н Асандж, наблюдавате ли това, което се случва в България през последните месеци?

    – Да, разбира се. България е приковала вниманието ми и не само моето. Процесите в България се следят от множество анализатори по целия свят. Много е вероятно да се окаже, че точно от България ще тръгнат процеси, подобни на арабската пролет неотдавна – процеси, които ще се разпространят и в останалата част от Европа.

    – Вие и преди сте прогнозирали, че очаквате следващите революции от типа на арабските да се случат именно в страните от бившия социалистически блок. Но защо залагате, че ще тръгнат именно от България, а не от Гърция например – и то след провеждането на парламентарни избори, резултатите от които се очаква да стабилизират страната?

    – Изборите в България няма да променят нищо съществено относно реалността и оскъдицата, в която живее преобладаващата част от българското общество. Те просто ще дадат легитимация на борещите се за власт да ограбят каквото могат в оставащото малко време на относителна стабилност в страната. А че процесите, за които говоря, ще тръгнат именно от България нямам ни най-малко съмнение. Останалите държави, в които народното недоволство изглежда далеч по-масово, не са заплаха за системата, защото там хората се борят да не загубят това, което имат, докато българите имат толкова малко, че не могат да си позволят да загубят нищо.

    Независимо кой ще спечели изборите, той няма да може, дори и да иска, да предотврати назряващите процеси, защото системата не го позволява. От момента на присъединяването си към Европейския съюз, независимостта във взимането на решения от българските политици е силно ограничена. Те трябваше да изпълняват стриктно различни критерии, социални и икономически политики, без да могат да се съобразяват с особеностите на местните условия. Това в комбинация с невижданата алчност на българските управници, с изключителната им отвореност към нечисти и лобистки сделки, доведе населението на България до крайна бедност. Прословутото търпение на българите ще изиграе лоша шега на политиците им и на цяла Европа, понеже това търпение преминава рязко в гняв, и колкото по-продължително е било то, толкова по-силен ще бъде гневът. А търпението в България продължи наистина дълго.

    Българските политици нямат никакъв шанс да обърнат процесите в България, защото те не зависят от тях. Финасовата и икономическа криза, чийто край все още не се вижда и който край аз смятам, че може да стане факт едва с коренна промяна на западния модел на управление на обществото и икономиката, тази криза предполага увеличение на цените и намаляване на заетостта, а това българското население едва ли може да издържи. Вие сте част от пъзела на едно течение за световни промени, и то важна част, показателна. Защото въпреки че спазвахте всичко, което се изискваше от вас във финансово отношение, положението ви не се подобри, а напротив – изпадате в състояние на колапс. Случващото се във вашата държава показа много ясно една основна грешка на системата – не можеш да наложиш на хората еднакви правила за развитие и просперитет, ако не тръгват от една и съща позиция на развитие – както мисловна, така и икономическа. Желанието системата с нейните закони и правила да бъде наложена на всяка цена от нейните строители и философи, ако няма равенство от най-груб тип измежду всички подчинени й общества и народи, е обречено на провал.

    – Какво имате предвид, като казвате „равенство от най-груб тип“?

    – Ами точно това – ако искате всички да се подчиняват безропотно на вашите правила, то те трябва да мислят еднакво, да бъдат еднакви и в материално, и в духовно отношение. Да имат еднакви цели, вярвания и обичаи, еднакви условия на живот, да бъдат еднакви във всяко едно отношение. Докато управниците по света са близко до това равенство, то техните подчинени не са. Грешка бе да се смята, че е достатъчно политиците, бизнесът и така нареченото вип общество да изповядват общи принципи и да следват общи цели, за да може политиката в световен мащаб да се движи в една посока и развитието на света да се осъществява съгласно вижданията на елита. Цялата система е изградена върху низ от абсурди, в които трябва да вярват всички, но които реално облагодетелстват малцина.

    – Бихте ли били по-конкретен? Кажете някой абсурд, характерен за България?

    Не може да се каже, че има абсурдни принципи и политики, характерни само за една държава – на различни места те имат различни проявления и предизвикват различни изкривявания в обществото – изкривявания, които не издържат на тежестта на реалността и в резултат общественият договор се нарушава, а обществото преминава в революционен колапс. Но ето нещо, което ми направи впечатление в България и което българите чувстват на гърба си, но не проумяват в мисълта си, въпреки че то е една от причините за предстоящите сътресения. Всички вие чухте за световния скандал с излизането наяве на значителни сметки на световния елит, скътани в офшорни зони. В този скандал изплуваха имената на сериозни политици и личности от световен ранг. Разбира се, между тях има и българи, но техните имена се потулват от българските медии или се използват като компромати за постигането на политически цели. Минималната спомената сума на изнесените пари от българският елит в офшорни зони е 6 милиарда евро.

    Кажете ми – получи ли гласност и развитие тази тема в българското общество – не. Защото това не е в интерес на елита, и тука идва абсурдността на ситуацията. Защото същият този елит внушава на обществото, че живее в държавата с най-ниските данъци, и че правят и са направили всичко възможно за привличане на външни инвестиции и увеличаване на растежа, докато в същото време изнасят собствените си авоари, за да спестят пари от същите тези данъци – това не е ли абсурд, наглост и безочие? Ето как ви манипулират и лъжат, ето как ви ограбват, докато ви втълпяват да търпите безропотно законите, които ви налагат. Но това, както казах, не се наблюдава само у вас, но при вас последствията от това разминаване между думи и действия е с най-пагубни последствия.

    Или друг абсурд – плод на изтъкания от абсурди модел на системата, в която живеем. Как е възможно да ви агитират постоянно през медиите, чрез различните форми на реклама, да потребявате едно или друго нещо и в същото време да ви втълпяват, че за да сте конкурентоспособни, трябва да получавате ниски заплати? Няма роби – активни потребители – робът винаги произвежда за господаря си и съществува благодарение на неговата милост. Нивото на заплащането във вашата държава за огромна част от обществото е сведено дори под доходите, необходими за физическото оцеляване, а какво остава за активно потребление…

    Това е цинизъм във висша степен. Системата е изградена така, че работникът винаги получава по-малко от цената на това, което произвежда, и в резултат никога не може да купи с парите, които получава, стоките, които е произвел; къде тогава отива активният потребител, каква е логиката на процеса?! В резултат на това огромна част от работещите в световен мащаб живеят в мизерни условия, докато трупащите печалба елити харчат огромни пари за прищевки и недоволстват, когато печалбите им намаляват, но никога не признават публично, че причината за това е в самата система. Могат ли да ни отговорят строителите на този неолиберален модел от кого очакват да печелят, ако едно от условията на конкуренцията е евтината работна ръка?

    Целият този абсурден модел води до заграбване богатствата на света от една малка група хора. Безумната им философия стимулира нерационалното използване на световните ресурси с цел трупане на баснословна печалба за възможно най-кратко време, но печалбата сама по себе си не става за ядене и не е предпоставка за оцеляването на човечеството, на човека като разумен вид.

    Можем да кажем, че техните действия са силно егоистични и в тях се водят само и единствено от желанието си да изживеят живота си в безметежност и охолство, без оглед на последствията от средствата, с които постигат това. В собствените си безумия те стигат дотам, че използват постиженията на науката и техниката не за облекчаване положението на хората, а като предпоставка за необходимост от намаляване на населението в световен мащаб, защото ако това население продължи да се умножава, те ще бъдат принудени да делят с него част от своите печалби. Нещо, което не желаят да допуснат. Съвременните технологии освобождават от необходимостта за ръчен труд огромна част от населението и ограничават силно нуждата от специалисти, и тези хора стават излишни.

    – Да се върнем към България – какво точно очаквате да се случи? И защо тя е важен пъзел в движението към промяна на системата, за което споменахте?

    Очаквам в най-близко бъдеще ескалация на напрежението сред населението – масови протести, прерастващи в революционни прояви, сгромолясване на държавата такава каквато е в момента, унищожаване на елита и изпадането в колапс на обществото – без да е ясно какво ще се развие от това. Дали ще се стигне до тотално унищожение или изпадане под чужда власт на населението. Важността на случващото се в България се състои в това, че резултатът от този взрив ще даде ясна представа на останалия свят за това, което го очаква, и може да послужи като катализатор за доброволни промени на системата в световен мащаб.

    – Нима искате да кажете, че съдбата на българите е тяхната злочеста участ да послужи за събуждането на останалото човечество, което все още не е стигнало до тяхното състояние? Няма ли някакъв изход, гарантиращ оцеляването на българите като народ и държава?

    – За съжаление сред българите не се виждат ясни идеи, към осъществяването на които обществото да се стреми след сгромолясването на настоящата система. Но дори и да ги имаше, за една отделна страна – част от този глобализиран свят – ще бъде много трудно да ги реализира, без да изпадне в изолация. Единственият изход е ако промяната започне повсеместно в целия свят, но това е особено страшно за световния елит, и ние ставаме свидетели на неистовия му стремеж да тикне народите в нова световна война, която да пусне кръв на системата и така да я стабилизира за известно време, до другата подобна криза. Единствената надежда на България е, ако успеете да задържите процесите, които напират, до изкристализирането на ясна алтернатива, борбата за осъществяването на която да се подеме ако не в световен мащаб, то поне в преобладаваща част от страните в Европа. Така че България е осъдена на революция.

     

  • САЩ прати самолетоносача „Нимиц“ на учения с Южна Корея

    В Пхенян смениха министъра на народните въоръжени сили – за трети път за година

    Южна Корея и Съединените щати започнаха нови съвместни военни учения, предаде ИТАР-ТАСС. Този път става въпрос за двудневни маневрите в Японско море, в които се включва американска военноморска група, начело с атомния самолетоносач „Нимиц“.

    „Нимиц“ е един от най-големите бойни кораби в света, дълъг почти 333 м. Той има над 100 хил. тона водоизместимост и може да приеме на борда си около 90 самолета и хеликоптера.

    Военноморските сили на Съединените щати и Южна Корея ще отработват взаимодействието си при прехващане на ракети и борба с подводници. Това са поредните съвместни военни учения на двете страни през последните седмици.

    Северна Корея смята, че тези маневри на насочени срещу нея, като отработват бъдещо нападение, мишена на което ще е именно тя.

    В събота изолираната комунистическа държава определи появата на ударната група на самолетоносача „Нимиц“ край бреговете на Корейския полуостров като открита заплаха и сериозна провокация.

    Междувременно в Пхенян смениха министъра на народните въоръжени сили, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция КЦТА.

    Генерал Джан Джон-нам е третият титуляр на поста, откакто новият държавен ръководител Ким Чен-ун пое официално властта преди малко повече от година. Сравнително неизвестна фигура, Джан е бил досега командир на Първи корпус на Корейската народна армия.

    Той заменя на поста твърдолинейния генерал Ким Кьок-сик, известен с това, че е ръководил обстрела на южнокорейски остров през 2010 г., при който бяха убити четирима души. Самият Ким бе назначен за министър на народните въоръжени сили едва през ноември – ход, който бе възприет тогава от наблюдателите като част от опитите за затягане на хватката на младия държавен лидер върху армията.

    Джан е на неизвестна възраст. Той обаче е от поколението на по-младите военни, които заменят командирите, израсли при основателя на КНДР Ким Ир-сен.

    Честите рокади в командването на севернокорейските въоръжени сили породиха спекулации, че е възможно 30-годишният Ким Чен-ун да се опитва да затвърди властта на управляващата Корейска трудова партия (КТП) над генералите. Смята се, че в Северна Корея министърът на народните въоръжени сили е подчинен на началника на генералния щаб и на директора на политическия отдел на генералния щаб.

    Източник:  Vesti.bg