2024-07-19

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Сагата със СРС-та влезе в предварителния доклад на ОССЕ за вота

    Мисията наблюдатели прави медиен мониторинг на телевизии и вестници в България

    .

    Полина Паунова,  Mediapool

    Скандалът с подслушванията в България и опасенията от намесата на МВР в изборния процес са намерили място в предварителния доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за предсрочните избори у нас, които ще се проведат на 12 май. Документът е публикуван в четвъртък на интернет страницата на ОССЕ.

    „Няколко политически партии поставиха под въпрос ролята и участието на МВР в политическия живот и изборния процес”, пишат в предварителния си доклад наблюдателите от ОССЕ.

    Те цитират, че в края на март лидерът на БСП Сергей Станишев предостави на главния прокурор сигнал за схема за незаконно подслушване на политици, бизнесмени и журналисти. „Според Станишев отговорността лежи върху бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който понастоящем е председател на предизборния щаб на ГЕРБ”, отбелязват наблюдателите, които преразказват разкритията на главния прокурор Сотир Цацаров, за установеното незаконно подслушване и обобщават, че няколко партии са призовали дясната ръка на Борисов да подаде оставката си.

    От ОССЕ отбелязват още, че наблюдателите им са констатирали неспазване на закона от страна на някои частни медии. Организаицията смята, че де факто по-голямата част от медийното отразяване на партии и политически сили е срещу заплащане.

    „Някои частни електронни и печатни медии продължават да не обозначават по ясен и подобаващ начин заплатеното отразяване, като по този начин потенциално заблуждават аудиторията относно естеството на репортажите”, констатират наблюдателите.

    От Мисията уточняват в предварителния си доклад, че за да оценят провеждането на предизборната кампания в медиите сами са започнали медиен мониторинг на някои телевизии, радиа и вестници. От 19 април ОССЕ следят по количествени и качествени признаци най-гледаното време на четири ТВ-канала: БНТ, бТВ, Нова телевизия и ТВ7. От мисията уточняват, че са започнали мониторинг на две радиа – БНР и Дарик, както и на три вестника – Телеграф, 24 часа и Стандарт.

    ОССЕ отбелязва и „политическия контекст”, който е фон на предстоящите предсрочн избори. „Протестите, които започнаха в края на януари 2013 г., доведоха до самозапалването на шестима души в рамките на две седмици през февруари и март, както и на няколко ранени граждани и полицаи,” пише в документа.

    Фокусът на предизборната кампания досега бе върху социални и икономически теми като бедността, безработицата, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, констатират наблюдателите.

    „Въпреки това някои от политическите партии основаха предизборните си програми на националистически теми, използвайки на места подстрекателска и ксенофобска реторика. Съществуват опасения за купуването на гласове, като някои от събеседниците заявиха, че ромското население продължава да бъде най-уязвимата група,” посочват още наблюдателите.

     

  • Емигрантските пари – три пъти повече от инвестициите в България

    нЕмигрантските пари продължават да изпреварват преките инвестиции в страната. Това сочат данни на Българската народна банка (БНБ) за платежния баланс.

    За първите два месеца на годината българите в чужбина са изпратили на близките си 122.9 млн. евро. За сравнение, преките инвестиции у нас през този период възлизат на 40.3 млн. евро. Това означава, че емигрантските преводи надхвърлят три пъти инвестициите в България.

    През февруари 2013 г. изпратените у нас пари от българи, работещи в чужбина, са били 63.9 млн. евро, а през януари – 59 млн. евро.

    Източник:  Еconomy.bg

  • Благодатният огън слезе на земята
    Снимка: БНТ
    Снимка: БНТ

    Eрусалимският патриарх Теофил ІІІ измоли Благодатния огън. Около църквата на Божи гроб ехти от камбанен звън. Хиляди вярващи ликуват и се прегръщат.

    Православни християни от цял свят се събраха на Божи гроб в църквата „Възкресение Христово“, за да наблюдават чудото.

    Частица от пламъка ще освети и много български църкви тази вечер и оттам ще стигне до домовете на вярващите.

    Едно от чудесата, които всяка година стават на Велика събота, е слизането на Благодатния огън в Eрусалим в параклиса на мястото, където е бил погребан Христос. Хиляди православни християни от цял свят се събраха на Божи гроб в църквата „Възкресение Христово“, за да наблюдават чудото, предава БНТ.

    Православният ритуал датира от ранните години на девети век. Поверието гласи, че в първите минути след запалването си Благодатният огън не пари и не изгаря. Всяка година в два следобед местно време се случва чудото и пламъкът се появява като че ли от небето. Преданието гласи, че ако огънят не слезе на Велика събота, това ще е знак за края на човечеството.

    Православният Ерусалимски патриарх Теофил Трети е първият, който получава чудодейния огън след специална молитва. Той го изнася, след което представителите на всички православни патриаршии също взимат от пламъка. Единствените миряни, които имат право да се докоснат до чудодейните сили на небесния огън, са православните. Те обаче могат да го предават и на другите християнски вероизповедания.

    Запалването на Благодатния огън премина при изключително засилени мерки за сигурност от страна на израелската полиция. Преди началото на церемонията църквата „Възкресение Христово“ бе щателно проверена, за да се избегнат съмненията, че огънят може да е запален от човешка ръка.

    Източник:  Dariknews.bg

  • Лош материал, наистина

    Добре де, всички ли са такива? Това е въпросът, който изниква след като управляващата банда започна да се изпозастрелва помежду си. Всички ли са мутри, които признават само правото на мускула и ненавиждат закона? Всички ли са безгранично алчни, за които далаверата е единствен мотив? Всички ли имат толерантността на грухтящи нерези, които презират всеки различен от тях?

    Разбира се, че отговорът е Не. В ГЕРБ имаше много образовани и нормални хора, които вероятно са вярвали, че могат да променят нещата към добро. Как стана така обаче, че в крайния резултат изобщо не се вижда приносът на тези хора? Стана с отказ от достойнство. Малкото свестни много бързо се превърнаха в безгръбначни, които се смееха на глас на просташките шеги на началника си, за да останат в играта. Отговорността на тези хора е много по-голяма, защото виждаха от близо как държавата систематично се разглобява и плячкосва и предпочетоха да мълчат.

    „Най-големият проблем на България е лошият човешки материал в страната“, каза Бойко Борисов през 2009 година в Чикаго (и записан от Еврочикаго – бел.ред).

    В следващите години той се постара да подбере такъв състав в управлението, с който да докаже верността на думите си. Който не беше полуграмотна мутра, милиционер или обикновен далавераджия, трябваше да забрави за достойнството си и да бъде готов да бъде мачкан, обиждан и публично подиграван.

    Бойко Борисов наричаше учените хора в екипа си „момченца с очилца“ или „чантаджии“. Те нямаха нищо против. Когато каза, че е мнителен и затова ще си подслушва министрите, те се усмихната радостно все едно това е била мечтата на живота им. Когато преди дни бившият земеделски министър Мирослав Найденов разказа как Цветанов подслушвал всички министри, едно изречение от интервюто му остана незабелязано:

    „Накараха ни и мен включително, когато вие сте задавали въпроси и всички ние в хор казахме колко ни е приятно да бъдем подслушвани“. Страшно е нарушаването на закона, но още по-страшна е неспособността да различиш достойното от недостойното. Дори не им е било неудобно да се правят на маймуни. За четири години тези хора не показаха, че могат да отсяват редното от нередното. За тях имаше само едно – думата на началника. В интерес на истината бившият правосъден министър, а днес вицепрезидент, Маргарита Попова единствена изказа несъгласие с масовото подслушване.

    Все още най-близък до Бойко Борисов е Цветан Цветанов. Този човек демонстрираше сутрин, обед и вечер, че не познава принципа на разделение на властите. Не уважаваше и човешкото достойнство – преди две години обвини лекари в убийство на новородено и изчете в парламента записи от подслушаните им разговори. В разгара на последния скандал с подслушването Цветанов реши, че е допустимо да разяснява в национален ефир семейните проблеми на Найденов.

    В главите на тези хора не съществува понятие като лично пространство.
    Един позабравен пример: бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров не се притесни да мечтае пред камера за връщането на тоталитарния режим:

    „Единственият начин да се оправят нещата е, ако се върнат отпреди 1989 година. При тоталитарния режим това е положителното, че едно време аз не съм си заключвал къщата на село“. Идеята за свобода, право на избор и достойнство не е в главата и на този човек.

    Това е причината управлението на ГЕРБ да стигне до тук – провалите и престъпленията са само следствие от липсата на ценности и качества у тези хора, т.е. лош материал, както казва началникът им. На фона на голямата картина, съвсем безобиден детайл е, че двама депутати от тази партия записаха празнично обръщение към избирателите си във Враца, в което твърдяха, че „преди 500 години България се е освободила от турско робство“.

    Парвенюшка загуба на чувство за мярка демонстрира и шефката на правната комисия Искра Фидосова, която реши да разкаже в интервю менюто на кученцето си: „Яде много малко – купуваме му телешки шол, който първо се сварява, след което се смила и се смесва със зеленчуци – чушка, морков и тиква, и спагети. Два пъти в седмицата му даваме и парченце сварена сьомга“. Тази жена не може да прецени кога е по-добре да мълчи, а те й дали в ръцете правенето на закони!?

    Изтеклият разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и прокурора Николай Кокинов обаче разсея и последната капка останало съмнение, че в тези хора има някакви принципи или ценности. Прокуратурата трябва да прецени дали в този разговор има опит за избягване от правосъдието. Службата за борба с измамите с еврофондове ОЛАФ пък да прецени дали има злоупотреба при нагласеното разпределяне на пари за медиите.

    Най-страшната новина от този разговор обаче е нивото на тези трима мъже – думите, които използват, отношението, което демонстрират. В техния свят управлението е нареждане на схеми, законите са досадно усложнение, образованите хора са п..али, а жените са тая, оная и на онзи другата. Много лош, ама наистина много лош материал.

    А какво правеха малко по-свестните сред тях ли? Мълчаха.

    .

    Иван Бедров, 

    Ivanbedrov.com

     

  • Брюксел понижи прогнозата си за икономическия растеж на България

    Европейската комисия понижи прогнозата си икономическия растеж на България за тази и следващата година, съобщи БТА в петък. Новите предположения са за ръст на БВП от 0.9% през тази година и 1.7% през 2014 година. През февруари Брюксел прогнозира, че икономиката ще нарасне с 1.4 процента през 2013-та и 2% през 2014 година.

    В първите месеци на 2013 г. нестабилните икономики в чужбина и слабият пазар на труда са спирачка за икономическата активност в България, пише в доклада на ЕК. Според  Брюксел гражданските протести, довели до смяната на правителството имат слабо влияние върху икономическите процеси в страната. Очакванията са през цялата 2013 г. инвестициите да се движат главно от проекти с публично еврофинансиране.

    Европейската комисия прогнозира и продължаващо отслабване на пазара на труда. Очакванията са безработицата да се увеличи с още 2 процента през настоящата година и да се стабилизира едва през 2014 г.

    Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната ще се свие с 0.4 процента тази година. ЕК посочва, че през 2014 година икономиката на страните от еврозонатa ще се възстанови, нараствайки с 1.2

    В новите си прогнози ЕК залага на свиване на БВП в целия ЕС с 0.1 процента през 2013 година и увеличение от 1.4 на сто през 2014 година. В зимната прогноза ЕК очакваше икономиката на ЕС да нарастне с 0,1 на сто през 2013 година и с 1,6 на сто идната година.

    Брюксел прогнозира още икономиката на Гърция да се завърне към растеж през следващата година след шест месеца на рецесия. Кипър обаче е изправен пред остра рецесия, като се предвижда през следващите две години БВП да се свие с 12.6%. ЕК очаква през 2014 година икономиката Гърция да отбележи ръст от 0.6% от БВП, след свиване от 4.2% през 2013 година.

    Източник:  Mediapool

  • Млади хора, които искат да останат в България

    В България има много млади, които искат да останат в родината си, за да й помогнат да си стъпи отново на краката, пише белгийски информационен сайт в репортаж от София

    .

    Мария Трионджиева в репортажа на rtbf.be
    Мария Трионджиева в репортажа на rtbf.be

    България, най-бедната страна в Европа, все пак може да разчита на младите си хора, противно на други страни, в които младите с диплома мечтаят само за едно – да заминат на друго място в Европа.

    В България има много млади, които искат да останат в родината си, за да й помогнат да си стъпи отново на краката, пише белгийският информационен сайт Ер Те Бе Еф в репортаж от София (rtbf.be/info/dossier)

    Журналист се е срещнал с няколко млади българи, които аргументират решението си да останат или да се върнат в родината си. Сред тях е току-що дипломиралата се по специалността „Международни отношения“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Мария Трионджиева, която говори отлично три езика – български, английски и френски.

    „Тя много лесно може да си намери работа в Европа, но иска да остане в България, защото според нея страната има нужда от студентите си. Мария признава, че България има много проблеми и несъвършенства, но благодарение на младите всичко това може да бъде преодоляно и бъдещето да стане по-добро“, пише авторът.

    Друг пример в репортажа е на Бойко Благоев, учил в Холандия, работил в Брюксел, но завърнал се в София по лични причини. Той е основал асоциацията „Тук-там“, която обединява млади, които като него, след опит в чужбина, предпочитат да се върнат в родината. Асоциацията се разраства с всеки ден.

    „Няма нищо изненадващо. Това се случва все по-често сега. Много млади заминават, казвайки си, че няма никога да се върнат, че в чужбина е раят. После те си дават сметка, че другаде има същите проблеми като тук – безработица, бюрокрация и че в крайна сметка в България не е чак толкова зле“, посочва Благоев, цитиран от белгийския сайт.

    Неотдавна подобна стъпка е предприел и 27-годишният Христо Бояджиев. Той е обиколил четирите краища на света, но е изпитал носталгия по родината си и се е върнал. В България не е имал никакъв проблем да намери работа и сега е уеб дизайнер.

    Бояджиев разказва, че опитът в чужбина му е бил от полза, за да бъде назначен веднага на работа.

    „Голямата разлика е, че в САЩ човек дебютира съвсем ниско в йерархията, отговорностите ни са малки, а тук аз започнах много на високо“, казва Бояджиев и подчертава, че има предвид както заплатата, така и отговорностите.

    Източник:  Vesti.bg

  • Лъчи от Голгота

    Ясен ВЕДРИН

  • Хронология на позора

    Ако има нещо ново в текущия скандал с подслушванията, то това е невижданото досега дълбоко затъване в блатото на политическата байганьовщина и човешката мерзост, смята Методи Андреев, бивш шеф на Комисията по досиетата.

    „Първият голям скандал с шпионска тематика в току-що възникналата след комунистическата диктатура млада българска демокрация бе свалянето на правителството на Филип Димитров.

    В основата на мръсната игра стояха назначеният от президента Жельо Желев началник на Националната разузнавателна служба и бивш щатен сътрудник на Държавна сигурност генерал Бриго Аспарухов и ръководеното от бивши агенти на ДС Движение за права и свободи. Новото правителство бе оглавено от бившия агент на Второ главно управление на ДС Любен Беров.

    По времето на правителството на Иван Костов избухна скандалът с подслушването на тогавашния главен прокурор.

    При управлението на НДСВ бе разкрито нерегламентирано подслушване в рамките на скандала „Гном“.

    А по време на Тройната коалиция бе предприета операцията на ДАНС „Галерия“, в която бяха подслушвани неудобни за властта медии и журналисти.“

    Така бившият председател на първата Комисия по досиетата Методи Андреев резюмира печалните резултати от намесата на тайните служби в работата и съдбата на всички български правителства след падането на Берлинската стена.

    Шпионските сюжети се повтарят

    Този път обаче бяха прекрачени всички граници

    „Ясно могат да бъдат проследени едни и същи шпионски сюжети по време на всички възникнали през прехода предизборни ситуации, чиято цел бе да бъде подменен дебатът за целите и способите на един нов тип управление на България, а също определени политически противници да бъдат омаскарени.

    В случая с подслушването в дома на бившия премиер се стигна до невиждани дори в България низости. Така бяха надминати всички възможни предели в това отношение“, добавя Андреев.

    Според него, причините за истерията около подслушванията на политици и медии се коренят в резултатите от приватизацията на държавното имущество през целия преход, което трябваше да попадне в ръцете на членовете на управлявалата преди 1990 година партийна номенклатура и обслужващия я репресивен апарат.

    Андреев съзира подозрително съвпадение между скандалите с подслушванията и 15-годишните опити да бъдат обявени кредитните милионери с картончета в ДС, които са получили огромни необезпечени заеми от фалиралите през 1996-1997 година 46 държавни и частни банки.

    „Сега българският народ е изправен пред сложен вот, защото няма партия, която избирателите да предпочетат без голям компромис със съвестта си. А целта на текущите скандали бе всички участници в изборите – и тези, които са жертвите на подслушванията, и тези, за които има съмнения, че стоят зад слушалките – да бъдат поставени в един кюп“, твърди Методи Андреев.

    Кои са изводите от скандала?

    Скандалът с подслушванията прави тазгодишния вот особено тежък

    Предизборните инвестиции в политическата и човешката мерзост правят тазгодишния вот на българските избиратели особено тежък, смята бившият шеф на Комисията по досиетата.

    Тук не става въпрос за избор на по-добрите политици, защото след всички скандали такива просто няма.

    По-скоро на 12-ти май избирателите трябва да помислят по-философски“, призовава Андреев. Според него, разковничето е във въпроса дали гласоподавателите искат строителството на АЕЦ „Белене“ да започне отново. Защото ако изберат БСП, това няма как да не се случи, макар и след нов, но този път „правилен“ одит на скандалния проект.

    „Грешката на кандидата за премиер от БСП Пламен Орешарски е, че гледа на АЕЦ „Белене“ като на инвестиционен проект. Но това е чисто политически проект на Русия, която иска да прави чрез него енергийна политика в Европейския съюз.

    Другият момент за размисъл е дали българите искат да бъдат енергийно независими от Русия, защото доскоро нито едно правителство в София не направи усилия да потърси газови находища в Черно море. Една от двете концесии, които правителството на ГЕРБ даде на западни компании за търсене на залежи на синьо гориво, вече дава резултат. Първоначалните данни от втората концесия дават надежди да се говори за запаси, които ще стигнат на България поне през следващите 40 или 50 години. А това определено накланя везните в полза на ГЕРБ, чието правителство все пак се осмели да спре два от общо трите руски енергийни проекти в България„, обобщава Методи Андреев.

    Н. Цеков,  Дойче Веле

  • Велик в страданието
    Нощ на голгота
    Нощ на Голгота

    Христос е най-великият страдалец, и то в особен смисъл на думата.
    Страда за другите, за целия свят.

    Великият характер е свързан с мъченичество. А то ярко подчертава величието. Пътят на добродетелта е постлан с позор, хули и унижения.

    Този факт е известен не само на нас. Още древните мислители схващали тази велика истина. Поразително е пророчеството на Платон за Христа. Като говори за вероятната участ на чистата добродетел, ако тя слезе в човешки образ на Земята, той казва:

    „Когато се яви такъв праведник на Земята, ще го бият, вържат, ослепят и, след като той претърпи всевъзможни присмехи и подигравки, ще го приковат на стълб“.

    Това пророчество на този велик елин, живял толкова векове преди Христа, е чудно до невероятност. Даже Жан-Жак Русо изказал голямото си учудване от тези думи на Платон. (…)

    „Възможно ли е съвършената личност да бъде само един обикновен човек? Можем ли да кажем, че Той хармонира с тона на ентусиаст или амбициозен сектант?
    Каква сладост и чистота в обноските Му!
    Каква трогателна доброта в изказванията Му!
    Каква възвишеност в Неговите максими!
    Каква дълбока мъдрост в споровете Му!
    Колко е голяма властта над страстите Му!
    Къде е човекът, къде е философът, който би могъл така да живее и тъй да умре без слабост и без театралничене?

    Когато Платон описва въображаемия добър човек, с всичкия срам и вина, той описва точно характера на Христа.

    Приличието е тъй поразително, щото всички християнски отци го отбелязват.

    Какъв предразсъдък, каква слепота трябва да притежаваме, за да сравним Сократ със Сина на Мария!
    Каква безкрайна несъответственост има между тях!

    Сократ умира без мъки или позор, спокойно поддържайки характера си докрай. И ако неговата лека смърт не би увенчала живота му, с всичката си мъдрост щеше ли да бъде нещо повече от един неособен софист? Твърди се, че той открил морала. Но други преди него го практикуваха. Затова той трябвало само да изкаже онова, което други са правили, и да определи примера им като правило.

    Но откъде би могъл Христос да научи от съвременниците си този възвишен морал, за който ни даде както предписание, така и пример?
    Смъртта на Сократ, спокойна и пълна с философия, сред кръг от приятели, се явява като най-желана.

    Христос обаче издъхва в агонически болки – опозорен, поруган от цял народ. Това е най-страхотната смърт, от която можем да се боим.

    Сократ приема чашата с отрова, благословен от плачещите екзекутори, които привеждат присъдата в изпълнение.

    Христос, обаче, сред мъчителни болки се моли за безмилостните си мъчители.
    Ако Сократ е страдал и умрял като философ, то Христос е страдал и умрял като Бог“.

     

    Симеон Попов

  • Само имунитетът спаси Цветанов от обвинение и арест

    Бившият вътрешен министър е извършил престъпление, като е допуснал незаконно подслушване, обяви прокуратурата

    .

    Самуил Димитров, в. „Сега“

    Прокуратурата най-накрая откри доказателства, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и водач на две листи, е извършил престъпление, като съзнателно е допуснал свои подчинени да подслушват незаконно. Вчера след обяд (онзи ден, 30 април – бел.ред.) разследването срещу четиримата обвиняеми от специализираната дирекция „Оперативно-технически информации“ (СДОТО) в МВР беше спряно, като единствената причина за това е имунитетът на Цветанов. Засега той не може да бъде обвинен, тъй като ползва защита като кандидат за народен представител, затова прокуратурата ще изчака изборите на 12 май.

    До редакционното приключване на броя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не коментира новата ситуация, Цветанов също премълча новината, въпреки че се появи публично пред избиратели. Президентът Росен Плевнелиев удобно се оказа в САЩ. Цялата опозиция призова Цветанов да излезе от листите.

    Скандалът с незаконното подслушване в МВР може да прати бившия вътрешен министър на подсъдимата скамейка, но обвинението срещу него, за което Наказателният кодекс предвижда до 8 години затвор, е много трудно за доказване. Но първо потенциалният обвиняем трябва да остане без имунитет. Кога ще стане това е спорно, самата прокуратура ще иска тълкувание дали ако бъде избран за депутат, Цветанов ще изгуби имунитета си между обявяването на изборните резултати и клетвата в парламента. Има разногласие между юристи и конституционалисти дали кандидатът има имунитет в промеждутъка между края на изборния ден и обявяването му за избран. Съществува хипотезата, че от края на изборите до полагането на клетва няма имунитет.

    „След обявяване от ЦИК на резултатите от гласуването прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на г-н Цветанов, или са налице основания главният прокурор да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване“, съобщиха от държавното обвинение.

    Уликите срещу Цветанов идват от разследването срещу тримата директори на СДОТО – Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, и шефа на отдел 04 Радко Димитров, който се бе опитал да саботира прокурорската проверка в МВР, а впоследствие бе изтрил данните от подслушвателната техника и дори се бе опитал да я разглоби с отвертка. По неофициална информация двама от бившите директори на СДОТО са свидетелствали срещу Цветанов. Скандалът избухна, след като лидерът на БСП Сергей Станишев огласи сигнал за незаконно подслушване на политици и бизнесмени. На 15 април държавното обвинение обяви, че са открити фрапиращи нарушения. Според изводите на прокуратурата колите с мобилната техника за подслушване са ползвани абсолютно безконтролно, а в самата служба няма правила за експлоатацията им.

    Няколко часа преди да стане ясно, че прокуратурата има намерения да обвини Цветанов, главният прокурор Сотир Цацаров за първи път публично се противопостави на коментарите на бившия министър, че с проверката си държавното обвинение помага на организираната престъпност. „Действията на прокуратурата в никакъв случай не могат да бъдат квалифицирани нито като удар срещу МВР, нито като голям плюс за организираната престъпност. Ние не рушим МВР, ние работим заедно. Нарушенията на закона на отделни служители, колкото и високо или ниско са те в йерархията, не са повод за негатив за целия личен състав“, заяви Цацаров и добави, че оценката на Цветанов е „политическа спекула“.

    Съобщението на прокуратурата идва след невероятна офанзива от страна на самия Цветанов, както и на Борисов, да замажат скандала в МВР. Многократно ексминистърът заяви, че никога не е разпореждал незаконно подслушване и че ако се докаже противното, ще се оттегли от политиката. Борисов пък твърдеше, че Цветанов дори се е заклел в децата си, че не е вършил нищо нередно. В защитата се включиха главният секретар Калин Георгиев и служебният вътрешен министър Петя Първанова.

    Вчера Първанова съобщи, че е подготвила нова наредба, чрез която ще се регламентира използването на мобилната техника за подслушване и така ще бъдат изчистени всички пропуски. Не стана ясно какви ще са новите разпоредби, тъй като съдържали класифицирана информация, която не можела да бъде оповестена. Главният прокурор пророкува, че до изборите могат да излязат „нови и нови нечисти скандали“.

    Служебният премиер Марин Райков заяви, че най-големият проблем е, че е подслушван бившия премиер. Той не видя проблем в това бивш премиер и обвиняем бивш министър обсъждат с прокурор дело. Въпреки че градският прокурор подаде оставка, а държавното обвинение обяви, че проверява евентуални престъпления по служба и срещу правосъдието, според служебния премиер най-големият проблем е, че предшественикът му е бил подслушван незаконно. „В демократична и европейска държава, каквато е България, този тип практики са недопустими. В конкретния случай жертва на подобно нарушение е станал бившият министър-председател. Смятам, че това е основното, а не стилът, който той е преценил за подходящ в общуването си на 4 или 6 очи“, заяви той.

    Малко по-късно за подслушванията се изказа и Борисов, но преди да станат известни намеренията на прокуратурата спрямо Цветанов. Борисов се опита да се изкара жертва на порочната практика на подслушване и подкрепи идеите за по-строг контрол върху СРС-тата. „Законът за СРС-ата трябва да стане много тежък за тези, които си позволяват използването им. След всичко това, което се случва напоследък и най-вече с нерегламентираното незаконно подслушване в домовете на хората, тези промени трябва да станат. Всеки човек в дома си и в офиса си говори различни неща, особено когато е ядосан, но това е животът. Грозно е, ако някой те записва 24 часа и след това ти пусне всичко това. Така че лично аз и ГЕРБ подкрепяме всичко в тази посока. Два-три месеца чуваме как ние, в случая МВР, сме подготвяли това, а изведнъж само срещу нас се пускат компромати“, каза той.

    .

    .

    Трети представител на ГЕРБ изстреля „приятелски огън“ срещу Цветанов

    .

    Бившият шеф на РДВР-Хасково Иван Петров обвини ексминистъра, че е искал да си присвои контрола върху митниците и Ваньо Танов

    .

    Галя Горанова, в. „Сега“

    Разговорът между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов е записан от МВР, категоричен е бившият депутат от ГЕРБ Иван Петров. В интервю за „Преса“ той обвини бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в безразборно подслушване, включително и на премиера, рекетиране на бизнеса и облагодетелстване на приятелския си кръг. Това е третият висш представител от ГЕРБ след депутата Емил Димитров и агроминистъра Мирослав Найденов, който напада остро бившия шеф на МВР. В последното Народно събрание Петров беше зам.-председател на комисията за контрол на ДАНС. Той е и бивш шеф на РДВР-Хасково. Повечето ексдепутати от ГЕРБ не бяха открити за коментар, другите пък се въздържаха. „Това са някакви спекулации за подслушвания, които вървят в момента“, коментира бившият парламентарист Мирослав Петков пред „Сега“.

    Според Иван Петров изнасянето на записа е „ответна реакция, съпротива, наказателна форма“ срещу Цветанов от страна на негови подчинени. Той твърди, че колегите му също са били подслушвани и в парламента, и в жилищата им с помощта на мобилната техника, чийто законов статут не бил уреден. Петров разкрива и механизма, по който едно незаконно подслушване може да се представи като „законно“. „Ако министърът иска да подслушва някого, казва на БОП-а „намерете си оперативен работник да напише рапорт за лице, което е близко до него“. От останалите оперативни служби също иска по един доклад. Когато дойдат от няколко места, оперативният работник мотивирано ги дава на съдията. Един съдия не е наясно с целия този комплот, за да каже „това не е вярно“.

    Според версията на депутата записът „Борисов, Найденов, Кокинов“ е направен от МВР, а не от Мирослав Найденов, въпреки че е станало през неговия телефон. „Смартфоните имат тази възможност в определен момент да се активират и да играят ролята на предавател, на микрофон“, обяснява тънкостите на занаята Петров. Бившият МВР шеф намразил аграрния министър след аферата „Дюнигейт“. „На Мирослав Найденов му дойдоха неприятностите от това, че не можа да изпълни задачата – да си направи там хотела (Тодор) Бояджиев (кумецът на Цветанов, който му даде двата апартамента в София) без никакъв проблем“, заявява Петров. И хвърля още една бомба: „Сигурен съм, че Цветанов е подслушвал Борисов винаги, когато може“. Отчасти осветява и скандала „Ало, Ваньо“: „Защо излезе записът между премиера и Ваньо Танов? Цветанов имаше намерение да преподчини Ваньо Танов и митниците“.

    Иван Петров е категоричен, че бившият директор на НАП Красимир Стефанов е в листите на ГЕРБ, защото угодно разрешил въпроса с апартаментите на Цветанов. Бившият парламентарист разказва как уведомил Стефанов, че кумецът на Цветанов източва ДДС в големи размери, но онзи не предприел нищо.

    ––-ГРЕШКИ

    Според Иван Петров най-голямата кадрова грешка на Борисов е, че е сложил начело в МВР най-висшата партийна фигура. „Това е твърде отговорен държавен пост, а когато човек не е работил достатъчно в тази система, най-вече в оперативните служби, и когато вижда, че има възможност да получава информация извън закона, при манталитета на Цветанов е доста рисковано“, смята той.

  • „Дер Щандарт“: България на Борисов бе ръководена като частна охранителна фирма

    Западна Европа, където хората още бъркат София и Скопие, и познанията по география започват да се замъгляват зад Будапеща, можа да извлече две важни поуки от България (до Румъния и Гърция), пише австрийското издание „Дер Щандарт”. И посочва:

    Строгите икономии могат да доведат до изхвърляне от играта. А присъединяването към ЕС не значи непременно, че политиците ще започнат да мислят демократично.

    „Неуспехът на българското правителство, което едностранчиво преследваше строгите икономии, може да даде храна за размисъл в Берлин, Брюксел и Европейската централна банка във Франкфурт”, посочва изданието.

    Шест години членство на България в ЕС не можаха да премахнат дори конституционните проблеми, но насърчиха появата на нови съмнителни елити. Това е един добър ориентир за преговорите за присъединяване с новите и бъдещите кандидатки за ЕС, коментира още изданието.

    „Скандалът с подслушването, който беляза кампанията за предсрочните парламентарни избори в България, е всичко друго, но не и нов за балканската държава. Кликите от годините на социализма се смениха с полицейски служби, тайни служби, сенчести групи и частни охранители. Шокиращото, което прави впечатление от записаните разговори на бившите управници, е безкрайният вулгаризъм и цинизъм”, пише „Дер Щандарт” и отбелязва, че България на Бойко Борисов беше ръководена като частна охранителна фирма.

    Източник:   Dariknews.bg

  • Ройтерс: Българите се изселват в чужбина

    Заводите във Враца, които някога са хранели българската химическа и металургическа промишленост и са създавали работни места, днес са изоставени. Рушащите се сгради и пътища допълват мрачната атмосфера на града, пише в репортаж на Ройтерс.

    За хора като 27-годишният Александър Ангелов работата е трудна за намиране и мисълта все повече го тегли към шанса да си опита късмета в чужбина, както много българи са направили преди него.

    Северозападният град в най-бедната страна в Европейския съюз е микрокосмос от предизвикателства, пред който се изправя който и да спечели изборите на 12 май. Населението му е намаляло с една пета до 59 000 души от 1989 г. насам.

    Повече от два милиона души са напуснали страната след падането на комунизма, с което броят на населението останало 7,3 милиона души.

    Протестиращите излязоха на улицата, оплаквайки се от ниските заплати, високите сметки и вкоренената корупция, настоявайки за повече средства за възстановяването на икономиката от дълбоката рецесия. Това свали дясноцентристкото правителство на Бойко Борисов, което подаде оставка през февруари. Неговата ГЕРБ все още е най-голямата партия според анкета.

    Ангелов, който е учил бизнес администрация и е работил в сферата на строителството, продажбата на автомобили и поставянето на слънчеви панели, може да намери работа само от ден за ден. Но това не е достатъчно за него. Неговата приятелка и малката им дъщеричка имат нужда от повече средства, които получават от майка му в Гърция. Той работи само 25 дни за седем месеца, взимайки 700 лева (470 долара). Храната и памперсите за бебето струват 300 лева на месец, а сметката за електричество през декември била 345 лева.

    „Ще издържим още малко, докато детето порасне и започне да говори, и ще заминем в чужбина“, заяви Ангелов от апартамента си в западналия блок от комунистическата епоха, където овехтялото обзавеждане говори само за борбата им.

    Безработицата е 12% по-ниска от засегнатата от кризата държави като Гърция и Испания. Но тези страни са привлекателни за българите, чийто жизнен стандарт е по-малко от половината от средния за ЕС. Тези, които си намерят работа получават средна месечна заплата от 400 евро (520 долара) – по-малко от минималната в Испания или Гърция. 70% от студенти обмислят да напуснат страната, ако получат предложение за работа в чужбина.

    За сервитьорката Мариана Цветкова преместването в Испания, където безработицата е 25 на сто, е било по-добър вариант, отколкото оставането у дома. 48-годишната майка на две деца е напуснала родината си през януари и е намерила работа като миячка на чинии и чистачка на къщи в Малага. „В България ситуацията става все по-зле и по-зле. „Трудно е да се намери работа дори в София, а ако успеете, работите за трохи.

    Икономическите неволи на България и други бивши комунистически страни подклаждат анти-имигрантското чувство в Западна Европа. Спадът на заетостта в България през 2012 г. е бил 4,9%, което е най-високият процент в ЕС. Въпреки че официалната безработица е равна на средната за ЕС, тя е по-ниска от тази в Испания, Португалия и Гърция. Още по-тревожно е, че реалната безработица сред младите хора под 29-годишна възраст е близо до 40%, каза Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара.

    Министерството на финансите оценява, че делът на хората над 64 години ще се увеличи от 19% до една четвърт до 2030 г. , което ще затрудни още повече иначе неработещата система за социална сигурност. Националистическата партия Атака е основният бенефициент на недоволство и с 5 на сто подкрепа може да поддържа баланса на силите в парламента.

    Временното правителство пренасочва 20 милиона лева за създаване на 16 000 временни работни места, но Европейската комисия иска повече усилия за намиране на работни места и реформа в образованието.

    Това ще отнеме твърде много време за Ангелов, който планира да се присъедини към майка си в Гърция, която се грижи за възрастна жена и изпраща по 300 евро всеки месец. „Дори и да има и най-малък шанс да си намеря работа в Гърция, ще напусна веднага“, каза той.

    Източник:  Ройтерс/ Поглед.инфо

  • Древна Сердика – разкопки в риск

    Димитър В. Атанасов, Атанас Ждребев, в. „Култура“

     .

    Снимка: bgonair.bg
    Снимка: bgonair.bg

    Навярно мнозина, минавайки покрай изкопните работи за строежа на метростанция „Сердика II“, са се запитвали какво, освен строителна площадка, се разкрива пред погледите им. Не са малко тези, които са наясно, че някъде там би следвало да се намират останки от антична Сердика. Предположението е съвършено точно – далеч преди строежа на новия градски център през 50-те години на XX век се знае, че под тази част на града лежат руини на селище с история от близо две хилядолетия.

    Ето какво откриха археолозите: материална култура, разположена неравномерно в периода от средата на I до края на XIX век. Както се очакваше, сред най-разпознаваемите културни пластове беше този от Късната Античност (втората половина на I – началото на VII век): разкрити бяха два квартала, сгради с различно предназначение, в това число и жилищни, части от водопроводна мрежа, няколко участъка от улици, успоредни на т. нар. decumanus maximus – главната градска улична артерия, според идеалната топография на градовете на Хиподам от Милет, която свързва източната и западната порта. Сред най-масовите находки съвсем очаквано бяха битовите керамични съдове, направени от евтина глина и без художествена украса. Обстоятелство, в което се отразява представата за жилищна градска зона. Ето защо, макар и лишени от музейния блясък на тракийските съкровища, изкопаните над метростанция „Сердика II“ материали дават шанс да се проникне, макар и частично, в сферата на ежедневното живеене на населението, обитавало градската територия през този ранен период. По този начин на сцената на историята биха могли да бъдат въведени не само героите на „големия разказ“ – владетели, духовни глави и военачалници, а и част от масовите хора, които по правило са безписмени, мълчаливи и обикновено перото и на описващите тяхното условно „сега“, и на съвременните учени, възстановяващи „някога“, много трудно или изобщо не ги регистрира.

    От докладите на НАИМ става ясно, че в чертите на археологическия обект елементи от материалния свят на Ранното средновековие няма. Почти същото се отнася и за пласта, отговарящ на XI-XIII век – наслояването е доста тънко, на места е нарушено от по-късни градежи, а това свидетелства за доста по-ограничен мащаб на селищния живот.

    Вторият акцент в стратиграфията на града е неговият късно средновековен и османски период[1]. Намерени бяха цели дялове на здания: тухлени зидове, арки и др., елементи от водопреносна система, запазени отлично – факт, който позволяваше градският облик на османска София да бъде реставриран и във височина, без да се попадне в капана на класическата археологическа възстановка за границите на автентично намереното и представата на авторите на проекта за реставрация.

    В момента, в който посетихме разкопките и имахме възможността да се разходим из и върху разкриващите се руини, водени от археолога Владислав Тодоров, научната обработка на изкопаните данни все още предстоеше. Това не се е променило до днес. Например: все още битуват само устни версии за предназначението на намерените постройки от османския период. Според тях, сред разкритията има жилищни, стопански площи, кервансарай.

    Намерени бяха и основите на църквата, жертвана от кабинета на Стамболов в името на градския облик. Тъкмо върху нея в началото на 90-те години на XIX век е изграден днешният булевард „Мария Луиза“. Според пресата, тогава работите не са спрени дори от протестите на софиянци, в това число и на вдовици на участници в борбите за освобождение. Факт, чрез който лесно може да бъде преосмислено клишето за лидера на Народнолибералната партия като разрушител на джамии, което продължава да се възпроизвежда дори от изследователи с респектираща титулатура. Самият разрушен храм по всяка вероятност е построен през XVI век и е бил вкопан, за да не конкурира визуалното господство на наблизо намиращия се мюсюлмански храм, жив и здрав до днес.

    Спасителните разкопки разкриха още две добре запазени църкви със стенописи и два християнски некропола. Сградите са демонтирани.

    Твърди се, че в момента, заедно с достатъчно други културно значими материали, извадени от земята по време на строежа на двете метростанции „Сердика“, те се намират в склад на „Метрополитен“ в кв. „Обеля“. Питането за полезността от отлежаването на атрефакти, изграждащи визуалния разказ за историята на София вън от всяка възможност да бъдат внедрени в културната ни памет чрез причастяването си към музейна експозиция, ни се струва повече от очевидно. Особено на фона на твърдението, че находките се намират в добро състояние. На това обаче може само да се вярва – нито хранилището е достъпно, нито археологическата експертност на изказалите го е достатъчна (тя е откровено никаква).

    Находките поставят най-малко два сериозни кръга въпроси. Първият: кой град е завладял хан Крум през 809 г.? Според текста на Теофан Изповедник[2], българският господар отнел от ромеите Сердика, а предишната година направил генерална репетиция, плячкосвайки заплатите на войската. По всичко личи, че присъединеното към България селище не съвпада с топографския контур на онова, което до днес е приемано за него. Къде се намира ранносредновековна Сердика?

    Вероятно към 1193-1194г. градът е прибавен от Асен I към възстановената българска държава. На терена материали от това време също липсват. Кой, прочее, е градът, който византийският историк идентифицира като Сердика, след като видимо териториалният му обхват очевидно не наследява този на античното селище?

    Вторият: при положение, че освен античния град, обектът разкрива и поселение от османския период, защо говоренето за него преднамерено поставя ударение само върху ранния културен хоризонт? Дали не се срещаме отново с травматичния исторически мит за османското владичество като „турско робство“ – обстоятелство, което актуализира идеята за национализма на артефакта, идеологията на привидно неутралните понятия и смисъла на експозиционния подбор в разкриването на визуалния наратив за миналото.

    Разпластената история обаче не е привидяна като достатъчно основание, за да й бъде отделено заслуженото внимание.

    Тъжна е гледката пред ЦУМ на разкопките по проекта „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика”. Издигнати са невзрачни пиластри и изписаните върху тях със син спрей римски цифри водят до далечна алюзия с отминалата епоха. В покритата част понякога се настаняват клошари и тъй като живеят там в много по-примитивни условия от древните римляни, техните битови отпадъци придават допълнителен колорит на хабитата. Забелязват се дървени конструкции, които са обвити неумело в найлони, обковани са на око с пирони и напомнят на нескопосана имитация на изкуството на Кристо Явашев. Този ландшафт е гарниран с допълнителни аудио-визуални ефекти от локви със съмнителен цвят, който се асоциира с жабешки крясък. И за разлика от математическата точност в проектите на Кристо, тук всичко е хаотично и занемарено, продукт е на нечия безотговорност и небрежност. Като че ли вторият етап на разкопките до откриването на метростанцията и археологическата витрина в нея мина някак си по-безпрепятствено. В публикация на Агенция КРОСС от 23 август 2012 г. ръководителят от НАИМ д-р Марио Иванов твърди, че е съхранен, благодарение на подпочвени води, най-стар слой от строителство: „На обекта на няколко места може да се видят потопени и запазени във водата дървени греди, което, погледнато отгоре, най-вероятно за непросветените е някакъв гьол. За жалост, в момента тези места се засипват с пръст, за да се запази влагата…”, продължава материалът. Тъй като вследствие на есенно-зимния сезон се увеличи обемът на водните участъци, а под обширната част, покрита с метален покрив, такова явление не се наблюдава, разтревожени от рисковете пред добрата консервация, потърсихме за коментар д-р Иванов. Той обясни, че няма подпочвени води в момента и локвите са от дъждовете. Според него, има леко разрушение на зидовете от валежите, свързващите разтвори отслабват, но ще се вземат необходимите мерки за възстановяване на щетите. Проектът е на Министерството на културата, което е обявило конкурс за изпълнението на финалния етап и той се очаква да бъде завършен до 2014г.[3] От твърденията на д-р Иванов можем да направим извода, че атмосферните условия оказват неблагоприятно въздействие върху разкопките, съществува риск, но той не е много голям. Едва ли има надеждни индикатори за оценка на риска, когато става дума за съхраняването на паметник на световното културно-историческо наследство, когато са изложени на разрушаване древни римски постройки и това се случва пред безучастните погледи на отговорните лица, които изчакват административните срокове за изпълнението на проекта. Ако в момента цялата площ бъде покрита със стъкло, разходите за целта едва ли ще надвишат много тези за изграждането на един цветарски магазин. Би могло да се изгради конструкция по подобие на стъклената пирамида на архитекта Йон Мин Пей, която е вход към Лувъра.

    В никоя друга бивша провинция на Римската империя не може да се забележи такова окаяно състояние на античните артефакти. Древна Сердика е имала ключово стратегическо положение на Балканите. През ІV в. става резиденция на император Константин Велики. Разположението на днешните разкопки до Ларгото в центъра на София също е стратегическо, те се намират не само до съвременните административни сгради, но и до отлично реставрираните църкви „Св. Петка” и „Св. Георги”, както и до разкопките до Централна баня на ъгъла на улиците „Сердика” и „Екзарх Йосиф”. Тези факти, заедно с широката медийна реклама на открития пред ЦУМ обект, го превръщат във важна туристическа дестинация не само за българите, но и за чужденците. Естетическата визия е отблъскваща и неприятна, създава усещането за нещо незавършено и грозно. Споменатото сравнение с инсталациите на Кристо в метафоричен смисъл пресъздава хаоса, който се произвежда от опита на съвременния човек да влезе в съприкосновение с постиженията на древните и да възстанови техния космос с помощта на наличните си ресурсни възможности. Стремежът към възкресяването на естетиката, въплътен в онагледяването на античните архитектурни постройки, влиза в културен сблъсък с антиестетиката и примитивизма на помощните конструкции в занемарените разкопки. Работата по проекта е спряна поради обявения конкурс, но времето, само по себе си, не спира да тече и да работи. За момента няма спирачка пред ерозиращото въздействие на атмосферните условия, над рационалната мотивация на съзиданието господства царството на безмълвното изчакване, на бюрократичната процедура, на формалните институционални условности. Освен за отношението към ценностите на миналото, ситуацията с проекта говори и за отношението на българина към красивото и грозното. Дори върху тези временни покривала са се образували локви и не е ясно от какво точно предпазват, но те още повече развалят пейзажа. Несъответствието идва от сблъсъка на противоположностите, при който доброто начинание се среща с неприятния резултат, а реконструкцията на красивото става посредством инструментите на гротескното. Другото фундаментално противоречие е между медийния PR и обективната действителност, защото визуализацията опровергава характеристиките на рекламирания обект, а придадената му тежест олеква пред безпощадната преценка на обикновеното човешко око. Знае се, че има нещо стойностно, ценно, велико, но то е скрито някъде между калта, жабуняка, найлоните, дъските, металните градежи. Там, където древните римляни са строили своите богати къщи, днес бедните българи нямат средства, за да довършат разкопките. Такова ни е отношението към културно-историческото наследство. И въпреки всичко, остава някаква цинична нотка в погледа ни при преоценката на ценностите от Античността.

    .

    ––––––––––––––––––––––––––-

    [1] Национален археологически институт с музей, Доклад за 2010г., София, 2011, с. 153 – 154.
    [2] Theophani Chronographia, ГИБИ, т. , София, 19, с.
    [3] Потърсихме и позицията на другата страна, но ръководителят на проекта арх. Христо Ганчев от МК не беше открит за коментар.

     

  • България постигнала голям напредък в дългосрочен план, каза Плевнелиев в САЩ

    image.phpВ дългосрочен план България е постигнала голям напредък, заяви Росен Плевнелиев във Вашингтон, цитиран от Агенция „Фокус“ .  Като пречка за развитието на България президентът посочи факта, че много управляващи са оставяли трудните въпроси за следващите правителства.

    Той участва в дискусия на тема „Трансатлантическата връзка в Новата ера“, организирана от Института за културна дипломация, Факултета по международни изследвания към университета „Джонс Хопкинс“ и от германския фонд „Маршал“ на САЩ.

    Държавният глава посочи, че независимо от трудностите, пред които България е изправена и проблемите, с които се сблъсква, има потенциал за развитие.

    Той даде за пример факта, че през 1990 г., след падането на комунистическия режим, брутният вътрешен продукт на човек от населението е бил 1000 долара на година, а сега е 7000 долара на година.

    „Проблемът на България е, че по време на прехода се затвори. Европейските интеграционни процеси ни помогнаха да започнем да се отваряме,“ обясни Плевнелиев.

    Като друга пречка за развитието на България той посочи факта, че много управляващи са оставяли трудните въпроси за следващите правителства.

    Българският президент се спря и на ситуацията в енергийния сектор, като посочи, че страната ни произвежда огромно количество електричество, но са се влагали средства за създаването на нови мощности, за построяването на нова ядрена електроцентрала.

    Влагали са се средства в количествено, а не в качествено развитие в енергийния сектор, подчерта държавният глава. Друг проблем на прехода, според Росен Плевнелиев, е връщането на земеделските земи в реални граници, което е довело до раздробяването на добре поддържани големи масиви земя.

    Той добави, че България не е достатъчно богата, защото не е достатъчно ефективна.

    Източник:  Vesti.bg

  • Господарят на икономиите е раздавал скандално високи бонуси

    Господарят на икономиите и апологет на административната реформа Симеон Дянков е раздавал скандално високи бонуси във финансовото министерство. За 4 г. в условия на жестока икономическа криза и повсеместното орязване на бюджети чиновниците във финансовото министерство и НАП са си разпределили над 170 млн. лв. за допълнително материално стимулиране, съобщи агенция БГНЕС. Данните са получени от МФ по Закона за достъп до обществената информация. Те са показателни за големите изкривявания в разходите за заплати на администрацията и за козметичния ефект от въведените нови правила за заплащане на служителите.

    Раздадените суми за бонуси във финансовото министерство от 2009 до 2012 г. включително са над 22 млн. лв., показват цифрите. Общият брой на служителите варира между 593 и 610 души. Така за 2009 г. средно на човек са се падали по 9868 лв., за 2010 г. сумата е 9106 лв. Бонусите са били най-ниски през 2011 г. – 7868 лв., за да се върнат през 2012 г. на средно 9670 лв. Много е вероятно парите за отделни служители да нахвърлят неколкократно средния размер, защото никое министерство не разпределя наличните средства за ДМС поравно между хората си.

    Общият размер на раздадените в НАП суми от 2009 до 2012 г. е стряскащ – 151 млн. лв. Парите обаче са разпределени сред повече служители – броят им е от 8042 до 8143. Така най-високият годишен среден размер на бонуса е бил 5871 лв. през 2009 г., а най-ниският – 3142 лв. за 2012 г. Сравнението показва, че ДМС-то в МФ е било два-три пъти по-високо от това в НАП. И приходната агенция, и финансовото министерство се въздържаха от коментар вчера.

    Големите суми за бонуси във финансовото министерство и данъчната администрация са публична тайна от години. Но докато в НАП въведените промени в рамките на административната реформа са довели до видимо намаление на парите през 2012 г., във финансовото министерство промяна няма. Това е показателно за ефекта от шумно рекламираните нови правила за заплащане в държавната администрация. С одобрените в средата на м.г. промени НАП загуби правото да заделя като собствени приходи 25% от събраните укрити или недекларирани публични задължения и да ги разпределя за бонуси. 10% от тази сума отиваше за бонуси във финансовото министерство. Въпреки отпадането на този приходоизточник свободните пари за допълнително стимулиране в МФ остават големи. Това се дължи на исторически натрупани несправедливости в разпределението на парите за възнаграждения за отделните министерства и деленето им на богати и бедни. От т.г. персоналният размер на бонуса вече не може да надхвърля 80% от годишната заплата, но тази летва е достатъчно висока, а богатите министерства, които не могат да раздадат всички налични средства за бонуси, ще могат като алтернатива да вдигнат основните заплати.

    Таня Петрова,  в. „Сега“

  • Прокуратурата подготви обвинение за Цветан Цветанов

    Цацаров чака само да минат изборите, за да падне имунитетът на Цветанов

    .

    Днес, 30.04.2013 г., Софийска градска прокуратура издаде постановление за спиране на наказателното производство по делото, образувано и водено срещу Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров за престъпления по чл.387 от НК /срещу Кацаров и по чл.311 от НК/ и срещу Радко Димитров по чл.287а от НК.

    Основанието за спиране е, че в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление по чл.285 във вр. с чл.387 ал.2 от НК от Цветан Цветанов. Същият, в качеството му на длъжностно лице – министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинени нему лица – директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления по чл.387 ал.2 от НК. Този извод на прокуратурата се обосновава и с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи по чл.34а ал.1 т.1 от ЗСРС да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС.

    Наказателното производство е спряно на основание чл.25 т.3 от НПК, тъй като към настоящия момент Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава неприкосновеност /имунитет/ за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

    След обявяване по реда на чл.260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването, прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитета на г-н Цветанов, или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване.

    Цветан Цветанов е зам.-председател на партия ГЕРБ и шеф на предизборния щаб. Водач е на листи на партията в два избирателни района – в Благоевград и във Велико Търново. Когато миналия четвъртък Мирослав Найденов заяви, че Цветанов е подслушвал и подслушва министри, президента, депутати, същия ден бе изключен от партията.

    Източник:  в. „Сега“

  • Само в листите на ПП „Зелените“ няма агенти на ДС

    Според проучване на OFFNews, Зелените е единствената партия сред ключовите претенденти за влизане в 42-рото Народно събрание, в чиито листи няма бивши агенти и служители на Държавна сигурност (ДС) и всички останали тоталитарни служби.

    С решение от 26 април т.г. Комисията за разкриване на документи и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС публикува списък на свързаните със службите кандидати за народни представители. От 7305 кандидати, комисията провери 4145 лица. 3160 лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона (лицата, родени след 16 юли 1973 г.).

    По брой бивши агенти и служители списъкът се нарежда по следния начин:

    ДПС – 17

    Коалиция за България – 15

    Българска левица, Съюз на комунистите в България – по 10

    „Горда България“ – 9

    Национален фронт за спасение на България – 8

    „Нова алтернатива“ – 7

    ГЕРБ, РЗС и Християн-социален съюз – по 6

    Демократична алтернатива за национално обединение (ДАНО) – 5

    „Кауза България“, ВМРО, „Лидер“, „Атака“ – по 4

    Коалиция „Българска пролет“, Център за свобода и достойнство – по 3

    „Другата България“, Национално патриотично обединение, „Модерна България“, Национално движение „Единство“, Коалиция ДСБ-БДФ – по 2

    Движение „България на гражданите“, БЗНС, Либерален алианс, „Глас народен“, Национална демократична партия, ЕНП – по 1


    Фактът, че партиите, участвали в управлението на страната през последните десетилетия, са неразривно свързани със структурите на службите на тоталитарния режим, е добре известен. Шокиращо е, че агенти на ДС са намерили място и в листите на нови партии, които претендират да са носители на нормалност в политиката. Именно тази обвързаност е сред основните причини за неспособността на много нови политически играчи да прекратят порочната зависимост на политиката от икономическите и криминални метастази на ДС.

    .

    Източник:  Zelenite.bg

  • Новият правопис

    Иво Сиромахов,  ivosiromahov.com

    .

    Колкото и да мрънкат пуританите, трябва да признаем, че времената на възрожденския правоговор и правопис безвъзвратно са отминали. Последният пирон в ковчега им бе забит от интернет-потребителите.

    Родната реч, омайна, сладка е заменена от суровия, брутален сленг на виртуалното общуване.

    От езика ни изчезват думи и цели изрази, а на мястото им се появяват нови. Дружеското обръщение „байо” отстъпи пред вездесъщото „куре”, „келешът” вече е „юпи”, „момата” – „пача”.

    Ако преди хората, търсещи любов, се представяха със скромното „обичам домашния уют”, днес те гордо заявяват пред световната мрежа: „мразя лицемерието и лъжата, обичам приятелите и купона, моя девиз е БАДИ 4ОВЕК А НЕ 4ОВЕ4Е”. И определят себе си с думите: aз сам мноо луда купонджиика.

    Други пък залагат на патриотичните ценности и огласят интернет пространството с бодрия призив: САБОДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ!!!! Вече не се казва: „сполай ти, добри юначе”, а се казва: „кефиш, маафака, кефиш”.

    Езикът дотолкова се е променил, че вече няма нищо общо с архаичните езикови правила, които се учат в училище. Например пълният член е изчезнал толкова отдавна от интернет-форумите, че никой не си спомня дали изобщо някога го е имало.

    Крайно време е промените да се регламентират. Назрял е моментът да узаконим правописа на новия български език.

    1. Буквите „ч” и „ш” отпадат от азбуката, понеже ве4е никой не ги използва. На тяхно място влизат отдавна наложените 4 и 6.

    2. Отпада буквата „ъ”, за да не се 4удим как се пи6е „мал4ание”, „сагласна сам” и т.н.

    3. Отпада и буквата „я”. В момента е възприето тя да се изписва като „q”, но това създава проблеми, за6тото някой я 4етат като „кю” и става мазало. По-добре е да се изписва като „иа”, например лелиа, диниа, Иамбол, Балгариа.

    4. Предлагам да отпадне и буквата „й”, за6тото е са6тата като „и”. Ниакой тапанари са против и казват, 4е ако махнем и краткото, как сме 6тели да пи6ем иордан иовков. Ма тиа са напално истре6тели ве, за кво да даржим неква буква само заради един гимнастик 🙂 кво като е вип 🙁 ба6та ми го познава и вика 4е бил свестен тип.

    5. Тоа ермалък са6то е напално изли6ен. Закво ти е само да ти зима место на клавиятурата ебаси. Закво треа да има буква коиато се пи6е само в три думи. Ьога, ьод и идьот. Тва е расхи6тение.

    6. главните букви са пална простотиа. нема нужда от тиах. секи интелигентен 4овек се досе6та каде по4ва изреч4ението и каде не по4ва. то си е мноо ясно

    7. пи6е се „незнам”, „неискам”, „нестава”, „немога”. разбрахте ли БАЛЪЦИ!!!!!

    8. си4ките запетаики то4ки терета и подобни лаина триабва да отпаднат:) на кои му пука за тиа не6та?

    a наи добре е направо да се мине на latinica 6toto taka sme si swiknali ebasi werno 4e po nekoi foromi ne dawat dase pi6e na latinica 6toto sa ebahti zadrastenite 🙁 cveti cunkam te prase takowa 🙂 nowata tupalka na koceto i raina kurti mifki 🙂 da go duhate heitari!!!!!!!dowe4era 6e se razmajem na kupona na gecata axaxaxax gecata e golem zakleam se 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 naprao neam dumi kopeleeeeee taa galena e superzle ebahti selskata pra4ka axaxaxaxax a Weso e pedal

     

  • Благодарение на недомислията на ЦИК и Външно, българите в Сатън и Баркинг едва ли ще гласуват

    Българи във Великобритания масово отказват да гласуват

    .

    Юлиан Христов,  Оffnews.bg

    .

    Карта на административното деление на голям Лондон. Илюстрация: offnews.bg
    Карта на административното деление на Голям Лондон. Илюстрация: Оffnews.bg

    Българската общност в Лондон е изправена пред сериозни трудности на предстоящия парламентарен вот на 12 май, което ще доведе до масов отказ от гласуване. За това алармира Филка Ананиева, която живее от няколко години на Острова.

    Заради своеволно отношение или от некомпетентност на чиновниците в Министерството на външните работи (МВнР) и респективно – посолството в Лондон, допълнителни избирателни секции няма да бъдат разкрити. Така в района на Голям Лондон (Greater London) близо 7000 души ще трябва да гласуват в две избирателни секции – в посолството ни в Лондон и в Тотнъм. За сравнение, на парламентарните избори през 2009 година в района на Лондон е имало разкрити 4 секции, а емигрантите ни тогава са били двойно по-малко.

    Пред OFFNews Филка Ананиева обясни, че в Сатън, графство Съри, където тя живее, са събрани повече от необходимите 100 декларации, което гарантира разкриването на допълнителна избирателна секция. Същото се случва и с Баркинг. „ЦИК много помогнаха със събирането на гласовете ни по населено място. На 11 април, когато е крайният срок за подаването на заявленията, всички бяха обединени в едно и Сатън имаше 112 декларации”, обяснява тя.

    Въпреки това там допълнителна секция не е разкрита. Това води до остра реакция от страна на българската общност, обединена около училище “Звънче”, графство Съри, които първи алармират за проблема.

    До ситуацията се стига, след като от Външно министерство преценяват, че Сатън административно попада в рамките на Лондон. От своя страна от посолството ни в Лондон не правят нищо, за да разколебаят това мнение. „Сатън (Sutton), където живеем, и Баркинг (Barking) – са две самостоятелни общини (Borough) в рамките на Голям Лондон. Аналог на тези населени места в рамките на Столична община биха били например град Банкя или село Лозен”, обяснява Филка Ананиева.

    Според нея ситуацията е абсурдна, особено ако се сравни с организирането на изборите в Турция. Така например в Бурса, който е град с население 3 млн. души, има цели 24 секции, в Истанбул са 15, а в Измир – 9. „Лондон е със 7 500 000 население, разположен е на площ 1578 кв. км. – и на тази огромна площ, се разкриват само 2 секции“, изразява недоумението си нашата сънародничка. Тя твърди, че още преди да бъдат обявени официално секциите, от българското посолство й казали, че ще има само две. „Не им обърнах внимание, но сега вече започвам да си задавам въпроси. Хората от българската общност искат да знаят отговорите им“, категорична е Ананиева.

    По думите й, за да стигне да гласува в посолството, на нея и семейството й ще са необходими повече от час за път в едната посока, и то когато няма трафик. С влака пътят е около 1 час. В неделя влаковете не са редовни, а цената за четиричленно семейство излиза около 50 лири. До втората секция, която е в Тотнъм, разстоянието е двойно повече и отиването до там е немислимо.

    Това означава, че българите от този район трябва да отделят целия си ден, ако искат да гласуват. Процесът на гласуване обаче също е под заплаха, защото се очаква огромно струпване на гласоподаватели. Гласуването им няма да е гарантирано. Струпванията на българи пред секциите, които се очакват, са огромни.

    Това обстоятелство също разколебава много наши сънародници да гласуват.

    Тя недоумява, защо за разкриването на посочените секции в Тотнъм и в посолството ни в Лондон, всички лични данни на гласоподавателите от други райони са прехвърлени автоматично без тяхно знание. Имената на някои от тях дори са дублирани – има ги и в двата списъка. „Ние, българската общност от графство Съри, искаме да знаем: Кой е направил това и защо, с каква цел? Ако бяха отворили секция в Сатън, там се очакваше да дойдат повече от 1000 души от околните градове – сега тези хора ще си останат по домовете “, заявява Филка Ананиева.

    Решението за разкриването на секции се взима от ЦИК, обясниха за OFFNews от българското посолство в Лондон. Срокът за подаване на заявленията за гласуване изтече на 11 април, като заявленията са изпратени в България, където ЦИК решава къде и колко ще бъдат секциите.

    „В Лондон има много българи, съгласни сме, че би трябвало да има повече отворени секции в Лондон, но това не зависи от нас“, обясниха от посолството. От там отказаха и да предоставят данни за това какъв е броят на българите в Лондон. Относно взетите мерки за гладко протичане на изборите, от посолството обясниха, че за това се грижи МВнР.

    Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни, че решението за разкриване на секция в дадено населено място зависи от броя на подадените заявления до българското дипломатическо представителство или чрез електронната форма на заявление на сайта на ЦИК. „20 заявления са достатъчни да се разкрие секция в населено място, където България има дипломатическо или консулско представителство. В другите населени места е необходимо подаването на поне 100 заявления, но заявленията не могат да бъдат кратни на 100, за да се разкрият толкова секции, колкото се съдържа числото 100 в тези заявления на едно населено място. В една секция се съставя избирателен списък, гласуват до 1000 избиратели, така е и в България“, обясни той.

    Простите сметки показват, че според ЦИК в Лондон ще гласуват не повече от 2000 души от имащите право на глас.

    Според сайта Еurochicago.com през 2009 г. само в секцията в българското посолство в Лондон са гласували 1370 души. Това довело до опашка от чакащи хора около посолството. За изборите на 12 май се очаква рекорд по най-голямото избирателно хоро, прогнозират българи в чужбина. Ситуацията тази година показва също, че за да мине гладко гласуването в Лондон, всеки гласоподавател трябва да мине цялата процедура по гласуването в рамките на 15 секунди.

     

  • Ще имат ли българите своя църква в Йерусалим?

    Нужна е църковна дипломация на Светия Синод, подпомогнат от държавата, казва Лъчезар Тошев*

    .

    Интервю на Даниела ГорчеваMediapool

    Г-н Тошев, тези дни българите в Израел отправиха отворено писмо до новия български патриарх Неофит с призив БПЦ да съдейства за създаване на българска църква в Йерусалим. Има ли шанс тяхната кауза?

    Тъй като Йерусалим е извън диоцеза на Българската православна църква, тя не може да реши сама този въпрос. Единствената възможност за създаване такъв храм е това да стане чрез споразумение с Йерусалимската патриаршия, под чиято юрисдикция са православните в Светите земи. То би трябвало да бъде за създаване на подворие на БПЦ в Йерусалим и съответно на Йерусалимската патриаршия в София.

    С други думи, нужна е църковна дипломация, за което следва Св. Синод да направи необходимите постъпки. В това Св. Синод може да бъде подпомогнат, но не може да бъде заместен от друг.

    Очевидно не е толкова просто, колкото изглежда?

    Самочинни действия като тези предприети от Румънската православна църква, започнала да строи църква в Йерихон, без съгласието на Йерусалимския патриарх, могат да доведат до разрив в отношенията с управляващата диоцеза църква. Скандалът, който бе предизвикан от тези действия, е урок за останалите.

    А не е ли странно, че Българската православна църква е единствената, която няма никакъв храм в Светите земи?

    Безспорно е странно, като се има предвид доброто отношение към БПЦ от страна на Държавата Израел заради ролята на българските архиереи в спасяването на цялата еврейска общност в България от депортация по времето на Холокоста.

    Ако не ме лъже паметта, навремето Вие поставихте този въпрос на дипломатическо ниво и бяха предприети известни стъпки?

    Когато в началото на 2004 г., в качеството ми на Председател на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията поставих този въпрос пред посланика на Израел в България Авраам Шарон, той ми отговори, че в неговата страна смятат Българската православна църква за църква на праведници и са готови в рамките своите компетенции да съдействат за построяване в Йерусалим на дом за български поклонници и представители на БПЦ с параклис. Тогавашният министър на външните работи Соломон Паси заяви, че по принцип подкрепя инициативата.

    Представител на Дирекция “Вероизповедания”, мисля, че това беше г-н Георги Кръстев, посети Йерусалим, за да се запознае на място с имота, който предлага израелската страна. Това се оказа жилищен имот в един блок и очевидно не е бил сметнат за подходящ. Затова и въпросът е останал висящ.

    Българите в Израел всъщност настояват за предоставяне на имот, върху който да построят своя църква?

    Закупуването на имот в Стария град в Йерусалим никак не е лесно, тъй като това е свещен град за три световни религии и търсенето е голямо, а предлагането почти липсва. Също трябва да се има предвид, че такъв имот в стария град би струвал доста скъпо. Очевидно БПЦ няма да има необходимите за закупуването на имота средства.

    Вие какво решение виждате?

    Би могло да се помисли за изграждане от българската държава на дом за поклонници, както предлага Израел, с един параклис, голям колкото църква. Представям си този комплекс външно да изглежда като манастир. Финансирането на проекта може да се предвиди в държавния бюджет или да се организира всенародна подписка, чрез която да се съберат нужните средства.

    Каква е разликата между параклис и църква?

    Параклис може да се изгражда дори в частен имот, в болници и пр. Параклисът не е църква, което е една възможност за изграждане на такъв в сградата без поставянето на въпроса, че е в църковен диоцез под друга юрисдикция.

    Но дори ако това се осъществи, пак няма да има българска църква, а само параклис?

    След това този имот може да се дари на БПЦ и тя да поиска от Йерусалимската патриаршия параклисът в него да се трансформира в църква. Това може да стане като се поставят и осветят престоли в олтара на храма, на които да се извършва безкръвната жертва и тайнството на пресъществяване на Светите дарове в литургията. В църквите, които са трикорабни, престолите обикновено също са три.

    Може би едно такова решение не бива да се пренебрегва. А има ли и друга възможност?

    Втората възможност е Йерусалимската патриаршия и Българската патриаршия директно да се договорят за създаване на църковни подвория, като всяко от тях отстъпи за ползване на другата една църква в своя диоцез и с взаимно съгласие този въпрос да бъде разрешен. Така българите в Йерусалим и поклонниците, идващи от България, ще могат да имат богослужения на своя майчин език.

    *Лъчезар Тошев е член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

    През 2003 година подема инициатива за осъждане престъпленията на комунистическите режими на международно ниво, която въпреки силната съпротива на комунистическите партии от много страни и на някои държави, успешно завършва с известната днес Резолюция 1481/2006. Същата година (2006) Л. Тошев е награден с медала “За заслуги” (Pro Merito ) на ПАСЕ за принос към европейската кауза.

    Народен представител от СДС в шест поредни мандата (36 – 41 Народно събрание). В периода 2001-2005 е председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията.