2024-07-18

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • В Европарламента решават дали да се занимаят с „Българския Уотъргейт“

    Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент обсъжда днес дали да включи в дневния си ред скандала с незаконните подслушвания у нас, съобщи БНР. Решението ще бъде взето на закрито заседание на координаторите на различните политически групи и ръководството на комисията.

    По информация на „Хоризонт“ се очертава мнозинство в подкрепа на подобни дискусии заради възможните нарушения на човешките права и европейските стандарти.

    По т.нар. „Български Уотъргейт“ вчера в Следствения отдел на Софийската градска прокуратура и в спецпрокуратурата даде показания бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Днес Сергей Станишев ще дава показания по същия казус.

    Във вторник прокуратурата повдигна обвинения на четирима служители от дирекцията в МВР, която отговаря за специалните разузнавателни средства.

    Източник:  в. „Сега“

  • Не на къртицата!

    Ясен ВЕДРИН

  • Джохар Царнаев: Брат ми ръководеше атентатите в Бостън

    indexДжохар Царнаев, който вчера беше обвинен в участие в двойния атентат на маратона в Бостън, заяви пред следователите, че брат му е ръководел смъртоносните атаки от миналата седмица, съобщи Си Ен Ен. По думите му нито една международна терористична групировка не е участвала в тях.

    Според анонимен представител на властите първоначалните разпити на Царнаев показали, че двамата братя можели да бъдат счетени за джихадисти, които са се радикализирали сами, извън конкретна организация.

    „Джохар Царнаев, ранен и задържан в болницата в Бостън, заяви, че брат му Тамерлан (26 години), убит в петък от полицията, искал да попречи на атаките срещу исляма“, заяви източникът. Оцелелият заподозрян е заявил, че нито един член на международна терористична групировка не е участвал в действията им, добавя БГНЕС.

    Джохар Царнаев може да бъде осъден на смърт, след като вчера му беше повдигнато обвинение за атентата на маратона в Бостън, при който загинаха трима души, а над 200 бяха ранени. Повдигнатите обвинения срещу 19-годишния американец от федерален съд включват употребата на „оръжия за масово унищожение“, причинили смърт, съобщи министерството на правосъдието.

    Източник:  Dariknews.bg

  • Би Би Си: 37% от българите обмислят да работят в чужбина

    Предстоящата отмяна на ограниченията за работа за имигранти от Румъния и България няма да доведе до масов приток на граждани на двете страни във Великобритания или в други държави членки на ЕС, показва анкета на предаването на Би Би Си „Нюзнайт“.

    Резултатите от допитването показват, че мнозинството граждани на двете страни биха заминали, само ако имат твърдо предложение за работа. Значителен брой анкетирани заявили, че биха искали да работят във Великобритания, но броят на хората, които конкретно планират това, е много по-малък.

    „Румъния и България са сред най-бедните държави в Европа и когато се присъединиха към ЕС през 2007 г., им бяха наложени ограничения за работа заради опасения от масова имиграция“, припомня Би Би Си. Тези мерки ще бъдат отменени на 1 януари 2014 г., когато българите и румънците ще получат същите права за работа в съюзи като гражданите на другите държави членки на ЕС.

    Британците се опасяват, че премахването на ограниченията ще доведе до огромен наплив от румънски и български имигранти, търсещи работа, както това се случи през 2004 г., когато Великобритания разреши на хора от новоприсъединилите се държани членки, включително Полша, Унгария и Чехия, да работят свободно.

    През февруари т. г. предаването на Би Би Си „Нюзнайт“ поръчало на независимата социологическа агенция „Витоша“ да анкетира 1000 души в България. В Румъния анкетата била осъществена от „Галъп“. Гражданите на двете страни трябвало да отговорят на въпроса дали смятат да заминат да работят във Великобритания. Над 1/4 от българите отговорили утвърдително. Аналитици казват, че сравнително високият процент не е изненадващ, тъй като времената са тежки за България и много българи мечтаят за по-добър живот. В някои изследвания 50% от българите заявили, че биха искали да работят в чужбина, но в последното десетилетие само около 6% са напуснали страната, допълва БГНЕС.

    През март 2013 г. двете агенции провели лични анкети с над 1000 души, представителна извадка за страната като цяло, в села и градове от всички области на България и Румъния. Хората били попитани за настоящото им положение и дали имат намерение да се преместят в друга държава членка на ЕС.

    На въпроса дали в последните пет години са обмисляли да заминат да живеят и работят в друга държава членка на ЕС, 33% от 1101 анкетирани румънци отговорили положително, а 67% – отрицателно. От 1014 анкетирани българи 37% отговорили положително, а 63% – отрицателно.

    Когато били помолени да посочат държава членка на ЕС, в която биха искали да имигрират през 2013 или 2014 г., 4,6% от румънците и 9,3% от българите избрали Великобритания. Процентите нараснали до 8,2% за румънците и 13,6% за българите, когато били попитани директно дали биха обмислили да емигрират във Великобритания. В миналото хората от Румъния и България, които са работели в друга държава членка на ЕС, обикновено са избирали страни, до които могат да стигнат с кола, или където културата и езика са близки до техните, посочва Би Би Си.

    Източник:  в. „Сега“

  • СГП повдигна обвинения на четирима служители на МВР

    Началници в Специализираната дирекция „Оперативни и технически операции“ са обвинени, че не са изпълнили задълженията си и са злоупотребили със служебно положение.

    С постановления на Софийска градска прокуратура (СГП) са повдигнати обвинения на четирима служители на МВР.

    Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов – началници в Специализираната дирекция „Оперативни и технически операции“ (СДОТО) в МВР, са обвинени, че не са изпълнили задълженията си по служба. Извършили са престъпление по чл. 387 от Наказателния кодекс – злоупотреба със служебно положение, от което са настъпили тежки последствия, съобщиха от СГП.

    Директорът на СДОТО Сергей Кацаров е обвинен и за престъпление по чл. 311 – като „длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства“.

    Привлечен в качеството му на обвиняем е и Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287 а, т. 2 – който с цел да заблуди орган на съдебната власт унищожи запис или част от него, събира или подрежда данните от записа и по този начин създава невярна представа за съответното обстоятелство.

    Ако вината бъде доказана в съда, наказанието е лишаване от свобода до три години. Ако от деянието са настъпили тежки последици или то се извършва системно от началник към подчинен, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, съобщиха от прокуратурата.

    В края на март председателят на БСП Сергей Станишев предаде в прокуратурата анонимен доклад, за който не знаеше как е попаднал при него. В текста са отправени обвинения за много нарушения във въпросната служба на МВР.

    Започна вътрешно разследване в системата на министерството, а 12 прокурори извършиха проверка на място. Над 75 на сто от съдържанието на анонимния доклад отговаряло на истината.

    Преди седмица Прокуратурата образува четири досъдебни производства и сега повдига обвинения.

    Наред с това Прокуратурата проверява как бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е изпълнил задълженията си да осъществява контрол по прилагането и използването на специални разузнавателни средства.

    Източник:  Vesti.bg

    .

    Цветан Цветанов се яви на разпит

    .

    Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се яви на разпит в столичното следствие. Той не пожела да отговори защо го викат, но вероятно е във връзка с досъдебното производство, образувано срещу отстранения директор на ГДБОП Станимир Флоров, предаде БГНЕС.

    На 19 април директорът на ГДБОП Станимир Флоров беше отстранен, докато трае проверката на прокуратурата по образуваното срещу него досъдебно производство. Прокуратурата е категорична, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление по чл. 302а – подкуп, в особено големи размери и представляващ особено тежък случай. Материалите са за разработка под кодовото име „Араби“, в което фигурира името на Станимир Флоров още от 1998 – 1999 г. Има материали и за дело за оперативна разработка „Алчния“, където Флоров е поставен и на оперативно наблюдение под псевдонима „Високия“, свързан с корупция, наркотрафик и контрабандни канали. Тази разработка е направена през 2002 г.

    Скандалът влезе и в световните медии. Франс прес коментира, че компрометиращите документи за Станимир Флоров засягат индиректно бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, тъй като Флоров беше начело на една от най-важните служби на министерството. В същия дух е и написаното от водещото турско издание „Хюриет“. Вестникът отбеляза, че обвиненията срещу Флоров, който е защитавал наркотрафиканти, са пореден удар по гърба на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

    Източник:  в. „Сега“

  • Негласуващите са неудачници и водят България към гибел

     

    Чергар, Бъзикилийкс*

    След последното заседание на изборния борд към Министерски съвет, основните политически сили излязоха с общо становище относно мотивите, последствията и ролята на негласуващите на предстоящите парламентарни избори върху съдбата на България:

    ”Ние, които в името на бъдещето на България, вече 23 години понасяме търпеливо и безропотно несправедливо изсипваните върху нас хули, обиди и клевети, не можем повече да търпим това безумно отношение и манипулативно тълкувание на нашите действия и заявяваме най-отговорно и твърдо, че ако има някой виновен за сегашното тежко положение на Република България, то това са негласуващите. Именно негласуващите са тези, които със своите действия саботират нашите усилия за изграждане на една просперираща държава, като рушат доверието на останалата част на обществото в безкористността на нашите усилия.

    Ние твърдим, че същите тези негласуващи елементи стоят в дъното на отминалите и затихнали, слава Богу, протести, предизвикали настоящата политическа криза, която доведе до задълбочаване на икономическата и финансова такава. Ние отчитаме като огромна грешка нашето огъване пред тяхното улично безумие и подаването на оставка от страна на едно демократично избрано правителство, чиито избиратели многократно превишават по брой тези, които увлечени от сляпата страст за разрушение, се поддадоха на манипулациите на негласуващите. Считаме за наш дълг да не допуснем този нелеп прецедент да се превърне в традиция и импулс за бъдещи опити за саботиране на демократичния процес в страната.

    С притеснение и внимание следим медиите и социалните мрежи, където виждаме обезпокоителни признаци за подготовка на нова атака срещу стабилността и просперитета на държавата от страна на негласуващите, чрез неприкритата заявка за подготовка на нови протести, веднага след приключването на предстоящите парламентарни избори. Смятаме, че подобни приготовления и всякакви агитации в тази насока са не само нагли и безочливи, но и могат да се окачествят като действия, целящи анархия и разпадане на държавата. Апелираме към българските граждани да си дадат ясна сметка за заплахата и значението, което ще имат едни нови протести, организирани и проведени веднага след парламентарните избори.

    Какво ще представляват едни такива прояви, ако не война срещу демокрацията? Кой друг, освен някой лумпен, психопат или патологичен саморазрушаващ се елемент, би призовавал и организирал подобни прояви, точно след като трезвомислещата част от българския народ е избрала своето демократично управление? Ние окачествяваме подобни действия като държавна измяна. С какви аргументи, с какви искания, с какви очаквания тръгват лицата, стоящи зад организирането на подобни протести, ако не с безумни, разрушителни и неосъществими? С какви разумни доводи биха излезли организаторите на такива прояви срещу току-що избраното демократично правителство на България, срещу демократично избраните депутати – легитимни представители на българския народ? Как може да призоваваш българския народ за протест срещу някой, който той току-що демократично е избрал да го управлява? Това е нонсенс.

    Вярваме, че българският избирател е осъзнал, че зад подобни прояви стоят не недоволни избиратели, а именно безучастните, апатични и пропаднали “граждани” на Република България. Именно те са тези, които викат срещу всеки и всичко, без да предлагат никого и нищо. Това е малцинството на негласуващите и не трябва да допускаме неговият врясък да заглуши гласа на “мълчаливото мнозинство”, както погрешно бе наречено то от служебния премиер, защото това “мълчаливо мнозинство” е не друго, а гласуващото мнозинство, което дава своя глас веднъж на четири години, чрез демократичния инструмент на изборите.

    И следващият път, когато чуете или прочетете, че някой ви призовава на протести срещу демократично избрано управление, вие нямате разумно оправдание, ако се поддадете на безумието. Протестите не са нищо друго, освен война на упадъчната част от обществото срещу прогресивната. Ние твърдим, че негласуващите са сбирщина от неудачници, тикаща България към гибел. Те неуморно повтарят клишето, че всички са маскари, като не забравят обаче да изключат себе си от числото на тези “всички”. Те крещят срещу всички, срещу всяка партия, срещу всяка политическа философия, водени не от разумна мисъл, а от завист, от желание те да поемат кормилото на властта, и то с единствената цел на собственото си облагодетелстване. Те отхвърлят възможността да се включат в която и да е партия или движение или да основат сами някаква организация, партия или движение, едно защото нямат никакви ясно осмислени идеи, и второ, защото не могат да понесат мисълта, че ще трябва да делят властта си с някого. Именно заради такива като тях България е страдала 500 години под турско иго, понеже им е било все едно дали ще ги управлява султан или цар, щом не са можели самите те да излязат начело.

    Те тръбят на всеослушание, че разлика между партиите няма, че всички ние сме били корумпирани, престъпници и безхаберници, че политиките ни били еднакви, точно защото виждат нас през призмата на собствените си мечти за завземане на властта. Те ни обвиняват в това, което самите те биха представлявали, ако се доберат до властта. Те мразят всеки преуспял българин, всеки честен бизнесмен, с каквито за щастие е пълна нашата родина, именно защото осъзнават, че никога не биха могли със своя ограничен умствен капацитет да бъдат на негово място. Те прикриват своя краен егоизъм зад искането за нови лица в политиката, в управлението на държавата; и когато ние извадим на преден план нашите деца, роднини, близки и приятели, техните маски падат и ние разбираме, че под нови лица те са разбирали самите себе си.

    Те, негласуващите, са утайката на обществото. Притиснати от тежестта на собствената си умствена безпомощност, теглени към дъното от собствената си неудача, те искат да повлекат към гибел цялата държава. Защото не могат да приемат, че в България има щастливи, умни и преуспели хора, дължащи всичко на нашето разумно управление. Затова, ние българските политици, които преведохме България успешно през бурните времена на прехода, заявяваме още веднъж, че въпреки нашите политически различия, сме обединени в решителността си да не допуснем тази пропаднала част от обществото да диктува нашето бъдеще. И най-важното, няма да допуснем тези безумци да диктуват правилата на демократичния процес.

    Призоваваме будната и интелигентна част от българското общество да се включи активно в предстоящия избирателен процес, като даде своя глас за някого от нас и ни делегира по демократичен начин правото да се разпореждаме с неговото бъдеще в близките четири години. Обещаваме, че за пореден път ние ще включим в нашите листи най-мъдрите, интелигентни и образовани граждани на Република България, които трезво и безстрастно да водят България към светлото бъдеще.

    Днес, освен пред избора за кого да дадете гласа си, вие сте изправени и пред избора дали да гласувате, и този ви избор е може би по-съдбовен от другия. Изберете дали ще се присъедините към гробокопачите или към строителите на България. Ние вярваме във Вас, гласувайте за Нас.

     

    –––––––––––––––––––––––––––-

    * Истината такава, каквато можеше да бъде

     

  • Деветата световна среща на българските медии ще бъде в България през есента

    Деветата среща на български журналисти от цял свят ще бъде в България през септември-октомври. Традиционният форум се връща в родината за трети път след София през 2005 г. и в Бургас и Варна през 2009 г.

    Световните срещи на медиите са единственият форум, който събира над 200 представители на гилдията всяка година.

    Инициатори и организатори са Асоциацията на българските медии по света и БТА. В срещата участват журналисти, значими обществени фигури, медийни експерти, представители на бизнеса.

    Събитието е не само професионален форум – то среща медиите на българите зад граница, като посредници към нашите общности в чужбина, с представители на държавните институции. По последни данни броят на българите, живеещи в извън страната ни, е над 2 млн. души. Срещите работят и за подобряване на имиджа на България по света.

    Една от причините за отлагането на събитието от май, когато се провежда традиционно, за есента, са извънредните парламентарни избори в страната. Датите, мястото и темата на медийната среща ще бъдат обявени допълнително.

    Домакини на срещите досега бяха също Чикаго, Рим, Мадрид, Виена, Амстердам и Букурещ.

    Източник:  БТА

  • Протестиращи в София: Две хубави уши, душата на ченге

    Нов протест започна днес пред Съдебната палата в София. Този път гражданите се събират, за да изразят възмущението си във връзка със скандала с незаконните подслушвания, предаде БГНЕС.

    Снимка:  БГНЕС
    Снимка: БГНЕС

    Основното искане на участниците в протеста е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да изпълни обещанието си –

    да се оттегли от политиката,

    след като прокуратурата доказа, че по време на неговото управление в МВР е имало безконтролно подслушване.

    Протестиращите обещават в градинката пред църквата „Свети Седмочисленици“ да има само български знамена, които ще са обърнати като на война.

    Символиката е, че щом МВР масово подслушва българите, значи ги смята за врагове, а в такъв случай се обявява война.

    Протестиращите издигат плакати с надписи „Цветанов слуша всички“, „Цецо, прибери си антените“, „Бойко, вдигни уши“ и „Две хубави уши, душата на ченге“.

    Според протестиращите предизборният лозунг на ГЕРБ „Имаме воля“ всъщност е „Имаме воля да подслушваме“ и „Имаме воля да слухтим“.

    Пред Съдебната палата се издигнаха и призиви „Стига полицейщина“ и „Мафията вън“.
    Очаква се протестиращите да се отправят към сградата на МВР, където ще се проведе митинг.

    На протеста се очаква да говорят Евгений Дайнов, Пламен Даракчиев, журналистът Иван Бакалов и Петър Якимов.

    При проверката за подслушванията в МВР са констатирани злоупотреби със служебно положение, както и за злоупотреба с мобилната техника за подслушване, каза тази седмица зам.-главният прокурор Борислав Сарафов при обявяването на резултатите от проверката.

    Образувани са пет досъдебни производства срещу трима директори в ресорната служба Дирекция „Оперативни технически операции“ (ДОТО) – София, и един служител в нея.

    Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че по проверката са изготвени два доклада – представеният некласифициран, и друг, класифициран вариант.

    В момента, в който бъде конституирано Народното събрание,

    прокуратурата ще представи пакет от нормативни документи

    по отношение на използването на специални разузнавателни средства, каза Цацаров.

    .

    Източник:  Vesti.bg

  • Как един студент спори с видни икономисти по въпроса с дълговете – и побеждава!

    Едуард Круди, Ройтерс

    .

    НЮ ЙОРК (Ройтерс) – Когато докторантът по икономика от Масачузетския университет в Амхърст Томас Херндън забелязва възможни допуснати грешки на двама известни икономисти от Харвард в едно тяхно влиятелно изследване, извиква приятелката си, за да хвърли втори поглед.

    Докато разглеждат електронните таблици на Кармен Рейнхарт и Кенет Рогоф, върху които се базира широко цитираното им изследване от 2010 г., Херндън и приятелката му забелязват очевидни грешки.

    „Не можех да повярвам на очите си, когато видях толкова прости грешки в електронните таблици“ – казва Херндън, 28-годишен. „Дали просто не виждам добре? Трябва да има някакво обяснение. Затова попитах приятелката си: Аз ли виждам грешно?“

    Приятелката му Кайла Уолтърс отвръща: „Не мисля, Томас“.

    В света на икономиката няма много светила от нивото на Рейнхарт и Рогоф, и тяхното изследване оказа огромно влияние върху една от най-важните икономически политики, обсъждани в днешната епоха.

    И двамата са работили в Международния валутен фонд. Рейнхарт е била главен икономист на инвестиционната банка Биър Стърнс през 80-те години, докато Рогоф работи във Федералния резерв на САЩ, и минавайки през Йейл и Масачузетския технологичен институт, стига до Харвард.

    Тяхното изследване, твърдящо, че икономическият растеж изключително се забавя, когато държавният дълг достигне 90% от брутния вътрешен продукт на страната, е цитирано от политиците из целия свят като оправдание за съкращаването на държавните разходи.

    Бившият кандидат за вицепрезидент на САЩ Пол Райън, конгресмен на Републиканската партия от Уисконсин, е един от влиятелните политици, цитирал изследването, за да оправдае плановете за съкращаване на разходите.

    Използвайки данните на двамата професора, Херндън открива, че вместо огромен спад на растежа, спадът е много по-малък, като растежът се задържа на около 2,2%, вместо да пада на минус 0,1%, както Рейнхарт и Рогоф прогнозират.

    В света на академичните изследвания нещата обикновено се движат изключително бавно, но само за 24 часа Херндън и двамата му преподавателя, съавтори на доклада, Майкъл Аш и Робърт Полин, попаднаха в центъра на световен дебат.

    Изследването на Херндън започва като упражнение на студент по икономика. Той е очаквал да възпроизведе резултатите на Рейнхарт и Рогоф, автори на идеята, че високият държавен дълг причинява забавяне на икономическия растеж.

    Но той така и не успява да постигне подобни резултати. Многократните неуспехи да повтори резултатите събуждат интереса му. Полин и Аш го насърчават да продължи търсенето си, след като той успява да ги убеди, че е попаднал на нещо.

    „В началото не му повярвах. Мислех си: Той е студент, сигурно греши. Те са толкова изтъкнати икономисти, а той е само студент.“ – казва Полин – „Затова проверявахме и проверявахме, и след един месец проверки, си казах: По дяволите, прав е!“

    Херндън се свързва с Рейнхарт и Рогоф по-рано тази година и поисква от тях електронните таблици, които са използвали за изследването си. Двамата професора му ги изпращат в началото на април и така се разплита мистерията около данните, озадачили Херндон.

    Той установява, че в таблиците за създаването на средните стойности са използвани само 15 от 20-те цитирани в доклада държави. Освен това казва, че Рейнхарт и Рогоф използват данните за Нова Зеландия само за 1951 г., когато растежът й е минус 7,6%.

    Рейнхарт и Рогоф признават, че в електронните таблици се е получила „грешка при кодирането“, което е причинило изчезването на някои държави от техните изчисления. Но икономистите отричат да са пропуснали данните нарочно и да са използвали съмнителен метод.

    Според Аш твърдението, че високият бюджетен дефицит спира растежа, пропуска вода отвсякъде.

    „Тяхната основна теза пропадна“, каза той.

    Рейнхарт и Рогоф обаче твърдят, че заключението им за съществуваща зависимост между високият дълг и спирането на растежа все още е валидно.

    „Невероятно е, че такава грешка се е промъкнала в нашето изследване, въпреки усилията ни да сме винаги много внимателни“ – казват в съвместно изявление. „Въпреки всичко, не смятаме, че този пропуск засяга по някакъв значителен начин основното послание на това изследване, нито следващите ни трудове.“

    След като Херндън умело кръстоса шпага с едни от най-изтъкнатите фигури в своята област, сега той се замисля да развие изследването си в дисертационния си труд.

     

    Източник:  Dokumentalni.blog.bg

    Превод:  Даниела Пенкова

  • Тайният доклад „Добрев” за кредитните милионери и банковата мафия

    342,7 милиарда лeва се изпаряват от сметките на държавата, за да превърнат в олигарси една шепа шмекери

    .

    Николай Добрев. Снимка: faktor.bg
    Николай Добрев. Снимка: Faktor.bg

    Публикуваните кредитни милионери, които са били агенти на Държавна сигурност, са само част от истината за източването на банките. Това обяви бившият заместник-председател на Комисията по досиетата Евгени Димитров. Той повдига отново темата, че е съществувал доклад на покойния вътрешен министър Николай Добрев, в който службите са описали схемите между банки и кредитни милионери.

    Faktor.bg разполага с въпросния таен доклад, който преди 17 години хвърля в стрес държавата, защото чрез него се нахълтва директно в бърлогата на банковата мафия. Копие от доклада ни бе предоставено от Красимир Райдовски, който през този период е шеф на пресцентъра на Министерски съвет, в правителството на Жан Виденов. Анализът е поръчан на вътрешния министър Николай Добрев лично от премиера Виденов, през есента на 1996 г. Поводът за доклада е остро писмо на МВФ, с което се настоява да се затворят съмнителните банки. Автори на разработката са експерти от Националната служба за сигурност (НСС), обясни Райдовски. Докладът е бил в три вариации – две по-кратки, предназначени за министрите и депутатите, и един пълен вариант от 24 страници и таблично приложение, които са били сложени на бюрото на премиера Жан Виденов. Докладът става популярен като „Добрев” и в него за първи път се прави анализ на генезиса на новите частни търговски банки, взаимодействието им с държавните финансови институции, назначените от БКП-БСП банкери и схемите, по които чрез роднински и партийни червени фирми са източени банките. Лошите кредити – необезпечени и необслужвани през 1995 г. възлизат на на 342,7 милиарда лeва, което е 40% от произведения брутен обществен продукт. За разграбването на финансовите институции и и до днес няма виновни. В противовес на обществения интерес обаче една малка групичка „отличници” станаха неимоверно богати и сега най-цинично твърдят, че не помнят дали са имали кредити, и в кои банки са били.

    Много от героите на банковата мафия вече са покойници, отстреляни с куршуми от бизнеса с крадени пари. Други и до днес продължават да бъдат необезпокоявани от никого честни милионери, с непрекъснати амбиции за политическа и държавна власт.

    Докладът „Добрев” е само една малка част от икономическите досиета на прехода, които нито една политическа сила в България не иска да бъдат разкрити, защо ще лъснат преките връзки между политика и бизнес.

    .

    Ето пълния текст на тайната разработка:

    ДОКЛАДЪТ „ДОБРЕВ”

    Развитието на банковата система в България заема доминиращо място в икономическите и социално-политическите процеси в страната в годините след 1989-та. То отразява, както същностните процеси на прехода, така и неговата специфично национална форма, в т.ч. и редица съпътстващи този преход деформации.

    Водещата идея на прехода към пазарна икономика – преразпределението на собствеността – предопределя първостепенна роля на банките като един от главните инструменти на този преход. Израз на тази роля е преди всичко насочването на кредитния процес към обслужване на приватизацията и функционирането и развитието на частния сектор.

    Реформата в банковата сфера обаче, както по темповете на протичане, така и по реално упражняваните от банките функции, се разминава с преобразованията в реалния сектор.

    Това разминаване оказва значимо влияние върху функциите на цялата банкова система, деформира целите й и постепенно я превръща във фактор, оказващ негативно влияние върху националното стопанство.

    За деформациите в развитието и функционирането на банковата система важно влияние оказва комплекс от фактори, като:

    – противоречието между бързата реформа в банковия сектор и забавянето на реформата в реалния сектор;

    – рязката загуба на пазари и свързаното с това бързо рухване на немалка част от производствените структури в страната;

    – липса на цялостна, общоприета и последователно реализирана стратегия и концепция за прехода;

    – нестабилната политическа обстановка в страната в годините на преход към пазарно стопанство, липсата на политически консенсус, честите смени на правителствата забавиха осъществяването на структурната реформа, „торпилираха“ разработването и осъществяването на задълбочена и перспективна стратегия за икономически растеж, в т.ч. и за развитието на банковата система;

    – възникването и утвърждаването като водещи на еднопосочни, за съжаление „спекулативни“, интереси на зараждащия се частен сектор, банковата администрация и различни политически лобита, създали условия за трайни деформации във функционирането на банките;

    – не без значение е и влиянието на външния фактор /чрез съответните МФИ/, който през всичките тези години умело дирижира процесите към поставяне на българската икономика в зависимост, на възможно най-ниска цена.

    Към тези общи условия за непрекъснатото влошаване положението на банките и банковата система допринася относително ниската степен на развитост и завършеност на последната, недостатъчната законово-нормативна уредба, относителното закъсняване на взетите законодателни мерки и най-вече изключително слабото развитие на контролните механизми и структури, свързани с тази деликатна сфера.

    Характерът и мащабите на противоречията, слабостите, деформациите и закононарушенията във функционирането на банковата система следват етапите от нейното зараждане до сегашното й остро кризисно състояние.

    ГЕНЕЗИСЪТ НА СЪВРЕМЕННАТА БАНКОВА СИСТЕМА

    До 1981 г. в страната функционират Българската народна банка, Българската външнотърговска банка и Държавната спестовна каса, като БНБ съчетава функциите на емисионна и търговска банка; БВТБ е специализирана във външнотърговски операции и управление на валутните резерви на страната, а ДСК обслужва предимно спестовно-кредитната дейност на населението.

    През 1981 г. е учредена „Минералбанк“ /преобразувана през 1982 г. в БСИ/. През 1986 и 1987 г. са създадени седем нови търговски банки, специализирани в обслужването на отрасловите структури.

    В края на 1989 г. и през 1990 г., на базата на клоновете на БНБ, се създават нови 59 търговски банки, част от тях с незначителен капитал. Извършени са промени в уставите на банките, за да се разреши включването на частен акционерен капитал. Акциите се продават по номинал, на базата на балансовата стойност на уставния капитал на банките към датата на създаването им, въпреки ускорената инфлация.

    От 1.01.1990 г. БНБ /тогава на подчинение на Министерски съвет/ е освободена от несвойствените си търговски функции, а през юни 1991 г. с приемането на Закона за БНБ, тя получава статут на национална банка, със значителна степен на автономия и независимост.

    На 28.04.1990 г. се провежда конгрес на Съюза за стопанска инициатива на гражданите, който взема решение за учредяване на търговска банка. На конгреса присъства Желю Желев, в качеството си на председател на СДС. Учредители на ССИГ му предлагат да се коригира чл.13 на Конституцията, като се премахне държавният монопол върху банките.

    След броени дни парламентът гласува промяната и документите /учредителен договор и подписка/ на бъдещата Първа частна банка са внесени в БНБ. Управителният съвет на БНБ /председател Иван Драгневски/ реагира веднага и издава разрешение за създаване на банката. Не закъснява много и съдебното решение, въпреки липсата на съответния закон за банките и кредитното дело. ПЧБ е вписана в регистъра за дружествени фирми с ограничена отговорност, на основание чл.11, ал.2 от Указ 56 на 24.07.1990 г., като акционерна фирма „Първа частна банка АД“ с предмет „извършване на банкови и кредитни операции от всякакъв вид …“. Фирмата /ПЧБ/ се създава с уставен фонд 10 млн.лв., като част от него е внесен от държавните фирми „Кореком“ и „Металхим“. Първите 100 000 акции на банката са отпечатани още през октомври 1990 г., без коректно написана дата на емисията, въпреки изискванията на действащия тогава Правилник за прилагане на Указ 56.

    През същата година /1990/ се създава Банка за земеделски кредит. В периода преди приемането на трите закона, уреждащи пълноправното съществуване и функциониране на търговските банки /Закон за БНБ от 1991 г., ЗБКД от 1992 г. и Търговски закон от 1991 г./, в България се създават още няколко търговски банки: Международна банка за търговия и развитие; Агробизнесбанк; Централна кооперативна банка; Сирбанк; ТБ „Съединение“; Кредитна банка. Със смяната на управителя на БНБ /16.01.1991 г./ и встъпването в длъжност на Тодор Вълчев като председател на УС на БНБ, настъпва истински лицензионен „взрив“.

    Подробностите около поставянето на основите на частните банки в България е важно доказателство за прилаганата стратегия на натиск и несъобразяване с действащите към момента правила, която и впоследствие ще оказва решаващо влияние върху цялата банкова система.

    Почти във всички случаи средствата за набиране на уставния капитал и за закупуване на акциите се извършва с кредити от ДСК и държавните банки. Някои от тях са създадени и чрез представяне на документи с фиктивно съдържание за събран уставен капитал, чрез изкупуване на външен дълг и залагането или препродаването му на трети лица или по други механизми.

    За периода 1990-95 г. само ДСК е раздала над 70 млрд. лева кредити, преобладаващата част от които са използвани за създаването на частни банки и фирми. Лицензи получават стотици ФБК, обменни бюра и други финансови структури, с което по същество в страната започва да функционира паралелна банкова система.

    През 1990-1991 г., в резултат на сериозни банкови нарушения, се изтеглят огромни финансови средства под формата на кредити без необходимите обезпечения. В същото време новообразуваните търговски банки емитират нови акции, които са пуснати на фондовия пазар по и над номиналната им стойност, без да е направена оценка на финансовото състояние на банките по активите и пасивите им.

    ПИМБ се създава след изтеглен валутен кредит от ТБ „Електроника“ от фирма „Василка“. Впоследствие банката вдига уставният си капитал, с оглед получаването на пълен лиценз без съгласието на УС на БНБ. Кредитна банка се създава с пари на ДСК. „Елитбанк“ е създадена чрез теглен валутен кредит от „Биохим“ и средства на ПЧМБ; „Моллов“ – чрез кредит от ДСК, ПЧБ и залагане на чужди ценни книжа, които са й били необходими само за набиране на необходимия капитал; „Агробизнесбанк“ е създадена с дадени средства от ЗПД „МИК“ АД и кредити; „Първа инвестиционна банка“ – като банка сателит на ПЧБ, с цел прехвърляне на средства и финансови игри; „Частна земеделска и инвестиционна банка“ е образувана с кредит от ДСК в размер на 170 млн.лева; Капиталът на „Кредитекспрес банк“ е събран чрез закупуване на външен дълг на държавно предприятие, който впоследствие е заложен и е изтеглен кредит от „Минералбанк“ и ПЧБ.

    Фрапиращи са примерите за „лиценз по принцип“ за „Капиталбанк“, или за лицензирането на ЧЗИБ със запис на заповед от НЕК за изплащане на два пъти по 700 млн.лв. от ДСК в полза на частната банка.

    Това положение е добре известно на БНБ, без да се предприемат съответни мерки. Едва през първата половина на 1993 г. УС на БНБ приема основните наредби, регламентиращи извършването на банковата дейност в страната. В началото на 1994 г. се констатират „определени слабости в лицензионната дейност на управление „Банков надзор“ и на тази основа се предлагат промени в Наредба № 2 за лицензирането. Несменяем ръководител на „Банков надзор“ през всичките тези години е Камен Тошков.

    Още на този първоначален етап започват злоупотребите с отпуснатите банкови заеми от държавните банки. Немалка част от средствата се пренасочват към частните банки, от тях към фирми и физически лица, след което са обявени за безнадеждни събирания. Друга част от тях са обърнати във валута и изнесени като „Лоро“-сметки в чужди банки. Този начин на изсмукване на национални пари от държавните банки е типичен за банките, създадени от някои икономически групировки в страната, като „Туристспортбанк“, „Кредитна банка“, ПЧБ, Банка „Моллов“, „Елитбанк“ и др.

    Така още, в процеса на зараждане и формиране на банковата система се допускат нарушения и се създават условия за последващите деформации в нейното функциониране. Спекулативните механизми, използвани при създаването на банките се пренасят в сферата на развитието и функционирането им. За това има както законови пробойни, така и създадена организация. Междувременно, в банковата сфера са навлезли и съответни за тези цели и намерения кадри.

    В зараждането на банковата система се оформят и трите основни линии на престъпления и закононарушения, съдействали активно за сегашното кризисно състояние на банките:

    – използването на дебалансираните отношения между банките и държавните предприятия /прехвърлянето на дефицита на предприятия към банките, а от последните към БНБ и бюджета/ за присвояване на огромни средства чрез овладяване на входа и изхода на предприятията;

    – раздаването на необезпечени кредити и ниската възвръщаемост по раздадените огромни средства;

    – включването на някои банки в механизмите за „пране на пари“ и обвързването им с различни форми на незаконен бизнес.

    БАНКИТЕ КАТО ЗВЕНО В МЕХАНИЗМИТЕ ЗА ПРИСВОЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА

    Дълготрайният небалансиран характер на отношенията между държавните банки и държавните предприятия, с всички произтичащи от това последствия, има определящо значение за задълбочаването на кризата.

    Икономическите реформи стартираха в условията на „прекредитирана“ икономика. До 1990 г. 70-80 на сто от инвестициите, а също и оборотните средства на предприятията се кредитираха от държавните банки, като преоценката на оборотните средства се начисляваше като бюджетен приход, а не за увеличаване на уставния капитал. Това способсваше за увеличаване дела на банковите кредити. През 1991 г. в условията на стагнация, загуби на пазари и рязко повишаване на ОЛП се блокира възможността предприятията да обслужват отпуснатите кредити.

    Приемането на Закона за уреждане на несъбираемите кредити реши в известна степен въпроса с инвестиционните кредити, но не и тези за оборотните средства. Те останаха да се обслужват от предприятията и съответните банки, което предопредели тяхната несъбираемост.

    Таблична справка 1
    Таблична справка 1

    Натрупаните загуби в държавния сектор на икономиката автоматично се прехвърляха от всички правителства върху обслужващите банки, което доведе до отрицателен капитал в банковата система, достигащ стотици милиарди лева. Част от тези загуби са от гаранциите на държавните фирми за отпускане на кредити към частния сектор. През 1991-1993 г. тези гаранции се записваха в балансите на банките, като задължения на държавния нефинансов сектор, докато през 1994 г. и особено 1995 г., голяма част от тях са показани като кредити за частни фирми. Част от новите кредити продължаваха да се теглят за покриване на загубите и по този начин, проблемът се прехвърли върху банковата система.
    (Виж Таблична справка 1)

    Огромните загуби на държавния сектор логично водят до капитализация на частния. Това по принцип създава възможности за сериозни инвестиции в реалния сектор, но значителна част от получените суми се реализираха за лично потребление на работещите в частния сектор, бяха изнесени от страната и инвестирани в недвижимо имущество и финансови операции в чужбина.

    Сумата на „лошите“ и съмнителните кредити в края на 1995 г. възлиза на 342,7 млрд. лева, което съставлява близо 40 % от произведения през годината брутен вътрешен продукт. Нетната стойност на капитали на търговските банки е отрицателна – 53,3 млрдлв. Основния дял от натрупания в цялата банкова система капиталов недостиг се пада на няколко държавни и частни банки: Стопанска -15,4 млрд.лв., ОББ -14,9 млрдлв., „Балканбанк“ – 14,4 млрд.лв., „Биохим“ – 8,2 млрд.лв., „Минбанк“ – 7,7 млрд.лв., „Агробизнесбанк“ – 8,2 млрд.лв., ПЧБ – 7,3 млрд.лв., БЗК – 5,6 млрд.лв.

    През последните години „на входа и изхода“ на крупни обекти в структуроопределящи отрасли на реалния сектор застанаха икономически групировки и фирми, като по същество монополизираха вноса на суровини и реализацията на продукцията им. По този начин, чрез системата на „паяка“, бяха изсмукани огромни държавни средства по схемата: рефинансиране на търговските банки от БНБ и ДСК – кредитиране от търговските банки на крупни производители – реализация на продукция от субекти в частния сектор. Едновременно с това „преливане“ на средства търговските банки натрупаха огромни несъбираеми кредити от производителите.

    Седем от 16-те големи „лоши“ длъжника на „Балканбанк“ са фирми от групировката на „Мултигруп“ или свързани с нея, чиито дългове към 31.05.1996 г. формират 38,52 на сто от кредитния портфейл на банката /14,234 млрд.лева/, като голяма част от тях са проблемни. Най-големите длъжници са „Дисконтова къща“ АД – 2,97 млрд.лв., „Индустриал-М“ АД – 1,11 млрд.лв. и др. Много от кредитите на фирми на „Мултигруп“ са предоставени при преференциални условия и многократно са разсрочвани.

    Кредитните взаимоотношения са реализирани по сложни многостранни схеми – взаимно гарантиране на кредити, прехвърляне на задължения, предоставяне на обезпечения, тристранни операции и др. Бившите изпълнителни директори на „Балканбанк“ Иван Миронов и Надежда Апостолова са членове на управителните съвети на почти всички фирми- длъжници без да са съдружници в тях. Подобна схема на кредитиране прави невъзможно доказването на крайния потребитш_ни1Трисвоените средства.

    По време на управлението на бившия председател на СД на Стопанска банка Цветан Петков до началото на 1994 г. от банката са отпуснати 200 млн.ЩД кредити без обезпечение. Само „Булгарлизинг“ например, свързана със ЗД „Корона Инс“ е получила 24 млн.ЩД.

    През 1995 г. ръководителите на Комитета по енергетика Дянко Добрев и Трифон Цветков подписват записи на заповед за изплащане на два пъти по 700 млн.лв. от ДСК в полза на ЧЗИБ с председател Кирил Дунев.

    Записите са представени в ДСК, сумите са усвоени и впоследствие са укрити. Финансовото състояние на НЕК се влошава още повече, след налагането на запори по сметките на компанията от страна на ДСК, поради изплатената на ЧЗИБ сума. Преобладаващата част от „лошите“ кредити на частните банки са предоставени на фирми и лица, работещи в тях, на акционери или фирми, свързани с тях.

    През последната година преди да бъде освободен от поста изпълнителен директор на „Балканбанк“ АД Иван Миронов отпуска кредити на обща стойност 3 млн.ЩД на фирмите на своите синове. Гаранциите по кредитите са фиктивни. С цел да се прикрият следите и роднинската връзка, кредитите са отпуснати от провинциални клонове на банката и не се обслужват. Валутата е изнесена зад граница. В момента семейството на Миронов /съпругата и двамата му синове/ се е установило постоянно във Вашингтон – САЩ, където са закупили имоти на голяма стойност.

    Георги Агафонов – председател на ТБ „Славяни“ предоставя кредити и подписва банкови гаранции предимно на свои фирми и фирми на негови роднини, фирмата на Агафонов „ИФФ груп“, в която първоначално са участвали Максим Димов и Красимир Илиев, дължи на ТБ „Славяни“ над 1 млрд.лв. Друга негова фирма – „Ес Джи Ей“, е получила кредит от Стопанска банка 30 млн.лв. като за гаранция е заложен цирконий. Чрез фирма „ИФФ груп“ от страната са изнесени 2 млн.ШД, с които са закупени вилни парцели в Доминика. Всичките движими и недвижими имоти Агафонов прехвърля на свои фирми.

    „Бизнесбанк“ АД е използвана целенасочено за пренасочване на отпускания от БНБ и ДСК ресурс към частни фирми на основните акционери.

    Най-големи длъжници на банката са „Свети Йоан“ АД, Нова Телевизия /Дарко Таминджич/, Добруджанска банка.

    Възползвайки се от своите правомощия Иван Китов е наредил отпускане на необезпечени кредити на редица фирми, между които съществуват тесни икономически и междуличностни връзки, възлизащи приблизително на 7 млрд.лв. и бмлн.ЩД. Съпругата на Китов живее постоянно във Франция, където семейството притежава недвижимо имущество на голяма стойност. В същото време само през 1996 г. ДСК е рефинансирала „Бизнесбанк“ с над 6,5 млрд. лв.

    Директорите на БЗК Атанас Тилев и Янко Янев са отпускали кредити в големи размери на фирми от групировките „Дару“ и „Орион“. Заниженият контрол при валутните операции е използван умело от служители на банката за осъществяване на незаконен износ на валута зад граница. Едноличното ръководство от страна на Тилев, след отстраняването на Янко Янев от банката, е позволило износа на капитала на банката зад граница, чрез присвояване на финансовия инструмент в размер на 6 млн. ЩД и отпуснати кредити на фирми с участие на Тилев в размер над 40 млн. ЩД.

    Впечатляващ е случаят с бившия директор на ПИМБ Венцислав Стефанов, отпуснал 20 млн.ЩД кредит на фирми, в които той е акционер.

    Тежкото състояние на ТБ „Компас“ /бивша „Моллов“/ е причинено преди всичко от незаконосъобразните действия на Валентин Моллов. Възползвайки се от служебното си положение на основен акционер и председател на Съвета на директорите на ТБ „Моллов“, той е оказвал натиск върху членовете на УС за отпускане на кредити и разсрочване на погасяването им. Чрез фирмите на частната групировка ФИГ „Моллов“, В. Моллов е изтеглил от едноименната си банка кредити в размер на 5 млн. ЩД и 200 млн. лв., които изобщо не се обслужват. Като безнадеждни са класифицирани кредитите на „Моллов ФИГ“ – 44 066 хил.лв., „Ем Еф Ай Брос“ – 125 967 хил.лв. Със съмнителна възвращаемост са кредитите отпуснати на „Сторма“ – 80 554 хил.лв. и „Ем Еф Ай Брос“ – 142 455 хил.лв. Друг неизправен кредитополучател е „Крами“ ООД със 721 089 хил.лв.

    В. Моллов е използвал лица от своето обкръжение и предимно Пламен Димитров и Николай Йорданов Косашки, членове на СД на „Моллов ФИГ“. Членовете на УС на ТБ „Моллов“ са получавали годишно 100 хил.ШД в брой и 400 хил.ЩД в кредити. Посочените лица са затруднявали ръководството на банката, като не са предоставяли точни документи за проверка на финансовото състояние на фирмите – кредитополучатели на икономически свързани лица и извършване на финансов анализ на усвоените суми.

    Някои от факторите, довели до затруднения ПЧБ, се свързват с изтичането на капитали от нея /включително и от рефинансирането от БНБ/ към ТБ „Моллов“. Поради настъпилия разрив между Моллов /рефинансирал от своя страна ПЧБ/ и В. Стефанов – председател на ПИМБ и „координатор и разпоредител“ на средства по време на югоембаргото, е преустановено рефинансирането на ПЧБ чрез ТБ „Моллов“.

    Два месеца преди обявяването на ПЧБ под особен надзор са й били необходими капитал и провизии за около 20 млрд.лв. ДСК спира ресурса на ПЧБ в средата на 1995 г., възлизащ до този момент на над 3 млрд.лв. БНБ е заделяла около 37 % от целия размер на рефинансирането за всички ТБ за ПЧБ. По този начин ПЧБ е изсмукала голяма част от предназначените заеми за други ТБ, изпитващи затруднения с ликвидността.

    Кредити в особено големи размери са раздадени на частните структури, свързани с ПЧБ и ССИГ, както и на лица, приближени на членовете на УС – Венцислав Йорданов Йосифов, Валентин Георгиев Моллов, Димитър И. Звездев, Емилиян Крумов Димитров, Милчо Д. Караиванов, Михаил Димов Стефанов, Петьо Христов Блъсков и назначените по-късно през 1995 г. прокуристи на банката – Елза Цветанова Ботева, Илиян Стоянов Митев, Кирил Савов Григоров. Предоставените големи правомощия на изп. директори на клоновете са им позволили да отпускат необезпечени кредити еднолично, както и да включват подставени лица в схеми за „превъртане“ на крупни суми. Характерен пример е клон „Надежда“ и изп. директор Петко Цеков Каменов.

    В централата на ПЧБ е установена липса на известна част от кредитните досиета, поради което не могат да бъдат установени фирмите и размера на кредитите без необходимото обезпечение.

    ТСБ отпуска значителни кредити на фирми, свързани с изпълнителните директори на банката, като „Дива – Р. Златев и Сие“, „СПОРТ-РЕЙ“ ООД, ЕТ „Николай Райчев“ и други фирми на Иво Иванов и Николай Райчев. В същото време основните групировки „Прайм ИнвестмънтТръст“ АД, ФК „СПОРТ-РЕЙД“, в които участват като акционери всички изпълнителни директори на банката, работят на печалба.

    Голяма част от натрупаните несъбираеми кредити е резултат от корупцията, обхванала различни нива в банковата система. По веригата „лобисти – политици – банкови чиновници – частни фирми“ са изтекли огромни суми, предварително обречени като несъбираеми кредити. Сред обществеността е оформено трайно мнение, че кредити на изправни фирми се отпускат срещу 10 на сто комисионна, а за кредити, за които предварително е известно, че няма да бъдат върнати, комисионната е до 50 %.

    ***

    Включването на някои банки, ФБК и обменни бюра в механизмите за „пране на пари“ и обвързването им с различни форми на незаконен бизнес също оказа крайно неблагоприятно отражение в банковата система.

    Финансовото обслужване на крупни престъпни операции от субекти в официалната банкова система, директно или чрез сателитни финансово-брокерски къщи, допринесе за изтичане на огромни количества валута от страната. Благоприятен терен за подобни операции бе контрабандната търговия, включително ембарговата, както и периодичните валутно-спекулативни кризи като тази през м. март 1994 г., довела до трайно обезценяване на лева. Само от „Агробизнесбанк“ – Пловдив, чрез документи с невярно съдържание, длъжностни лица са превели в чуждестранни банки около 5 млн. долара, а ФК „Дилър“ от същия град, чрез представяне на фиктивни договори, е осъществила незаконен износ на 2 млн. щатски долара.

    От 01.01.1996 г. до 30.07.1996 г. от 9 държавни и частни банки през митницата на Аерогара „София“ са изнесени 2811 кг. „ценни“ пратки, съдържащи банкноти. За сравнение: 1 млн. щатски долара, в купюри по 100 има тегло 8 кг. Впечатляващ е износът на „Елитбанк“, изнесла 1247 кг. ценни пратки, което изразено в купюри по 100 долара е от порядъка на 156 млн. долара. Банката не фигурира в списъка на БНБ за директен износ на ценни пратки.

    Рязкото обезценяване на лева в средата на настоящата година бе предизвикано и от масираното изкупуване на долари и друга чужда валута, основно от „ИНГ банк“, „Булбанк“ и „Елитбанк“.

    Като дестабилизиращ фактор с кумулативно действие може да се разглежда и приетата като законодателна норма от Великото Народно събрание схема, депозити на чуждестранни вложители да се третират като инвестиционни и да се олихвяват с високия за момента процент. Това позволи на голям брой чуждестранни граждани, фирми и лица, близки на правителствените икономически екипи, през 1991/1992 г. да „изперат“ и легализират крупни суми във валута, част от които с неясен произход, и впоследствие умножени да бъдат изнесени от страната.

    Председателят на СД на „Елитбанк“ Иво Георгиев е извършвал съмнителни сделки за „пране“ на пари с помощта на Стоян Бакалов, американски гражданин – бивш член на СД на ПИМБ.

    Основни кредитополучатели на ТБ „Елитбанк“ са фирмите от холдинга „Макском“. Към 25 юни 1996 г. задълженията, възлизащи на 800 млн.лв. са върнати, като веднага е отпуснат кредит в размер на 900 млн.лв. на фирма „Кремакс“ /с падеж 2000 г./, която е свързана с холдинга. Целта е да се прикрият вътрешните кредити, отпускани от ТБ „Елитбанк“ и формалното изчистване на „Макском“ от задължения с цел участие в приватизацията.

    Председателят на ТБ „Славяни“ Георги Агафонов заедно с Максим Димов, Красимир Илиев и Георги Дорев имат фирма в Кишинев, чрез която са изнесени големи суми зад граница. През м. май т.г. близък на Агафонов е изнесъл б0 хил.ЩД през ГКПП „Дуранкулак“. По разпореждане на Агафонов от ТБ „Славяни“ е дадена банкова гаранция за бООхил.ЩД пред БЗК на пирамидата „Демос“.

    Бившето ръководство на „Балканбанк“ АД в лицето на изпълнителните директори – Иван Миронов и Надежда Апостолова са подписали договори и други документи, с които са нанесени значителни щети на банката. Само през 1995 г. от „Балканбанк“ са изплатени на фирми на Н. Апостолова, Ив. Миронов и Л. Беров /“Балканкарт“, „МКК“, „Хай Тек Сис“, „Банксит“, както и на техни подставени лица около 691 млн.лв.

    Месечната издръжка на „Балканинкасо“ с президент съпругът на Н. Апостолова е надхвърляла 30 млн.лв. Между „Балканбанк“ . АД и „Балканмашинари“ АД холдинг има сключен договор, съгласно който банката поема издръжката на офисите на фирмата в Москва, Киев, Минск и Талин, без каквито и да е ангажименти от страна на контрагента.

    Извършената проверка от вътрешния финансов контрол на дружествата в Кралство Белгия, известни с обобщаващото наименование „Брюкселски“ е установила престъпно нехайство, безстопанственост и безотговорност, довели до присвояване на големи суми във валута.

    Резултатите от проверката сочат, че Владимир Йорданов – бивш главен счетоводител на „Балканбанк“ е подпомогнал пренасочването на крупни суми във валута на регистрираната на чужда територия частна фирма с президент Е.Аспарухова. Това е ставало със знанието и пълното съдействие на изпълнителния директор Стефко Банев – постоянно пребиваващ в Брюксел.

    Един от най-големите длъжници на „Балканбанк“ АД е „Балканкар холдинг“, чийто дълг възлиза на около 7 млрд.лв. При отпускането на кредитите, според договора, като посредник участва Дисконтова къща. Чрез задграничното дружество на БКХ „Балканкар-Норд Америка“ е отпуснат от „Балканбанк“ кредит на стойност 1,5 млн.ЩД и са закупени облигации по външния дълг с номинал 7,5 млн.ШД. След получаване на облигациите

    банката сконтира задължението на „Балканкар холдинг“ по договорите за кредит с номиналната стойност на облигациите. Холдингът поема задължение в срок от пет години да възстанови разликата между номиналната стойност и покупната цена плюс 14% лихва. Закупените облигации не са предоставени на банката и се предполага, че са в Дисконтова къща. Досиетата по кредитите на „Балканкар холдинг“ са празни.

    * * *

    Комплексът от причини за краха във финансово-кредитната система е съсредоточен и почти изцяло отразен в отношенията между БНБ и търговските банки. Отношения, изградени в тежки преходни условия, неадекватни по своята либералност и подвластни единствено на административни мерки и средства за контрол.

    Не бе изграден ефективен банков надзор със строги правила и мерки за въздействие. Грешки от този порядък, осъзнати или неосъзнати, позволиха да бъдат раздадени необезпечени кредити за милиарди левове.

    Тези пари, концентрирани в частни ръце, създадоха условия корупцията да се разрасне до неограничени размери. Бяха разработени схеми за преодоляване на анемичното банково законодателство и цяла система за предоставяне и преразпределяне на банкови кредити. Най-организирана, с „най-рационален подход“ в новите условия, се оказа бившата номенклатура, която беша запазила своите стратегически позиции. Отделни личности от висшия ешелон чрез свои подставени лица създадоха безотказна схема за източване на капитали зад граница, с цел прикриване на техния произход.

    Паралелно с това на по-късен етап се създадоха възможности /благодарение на пълната липса на ефективен контрол/ за преразпределение на неправомерно отпуснати кредити вътре в страната. С особено важни функции в тази перфектна схема се оказаха тези банкери /изп. директори на банки/, които приеха да играят ролята на „бушони“. На подставени лица те осигуряваха средства за различни нужди: политически – за отделни политически сили, икономически – за отделни групировки и за лично облагодетелстване, както на тях самите, така и на благодетелите, около които лобираха.

    През продължителен период от време, когато вече бяха осъзнати грешките, допуснати в банковата система /след 1991-92 г./ изкуствено и съзнателно бяха поддържани създадените вече благоприятни условия за спекула и корупция. Въпреки първоначалния стремеж тази обстановка да се „управлява“, скоро тя беше изпусната от контрол, което позволи необезпечени кредити да успяват да получат все по-широк кръг хора извън описаните сфери на влияние. Процесите в този порядък започнаха да се контролират от увеличените апетите на овластени лица и създадоха нови проблеми. Със стария инструментариум вече не бе възможно да бъдат прикривани огромните загуби, калкулирани в банките, подложени на „изсмукване“ по описаната схема. Това предопредели през 1994-95 г. да се появят първите признаци за реалното състояние на някои банки в техните годишни отчети, изразено в огромни невъзстановими загуби.

    Кризата в нашата банкова система се отрази благоприятно на чуждите банки, открили клонове у нас. Голяма част от изтеглените от българските граждани валутни депозити се пренасочиха в Ингбанк, Райфайзенбанк, Хиосбанк, Дрезденбанк. Политиката и ангажимента на БНБ да поддържа за период от години стабилен курс на долара доведе до продажба на евтини долари в страната, а техният експорт зад граница не представляваше проблем за лицензираните чужди банки.

    През последните няколко години БНБ на базата на относителната си независимост и самостоятелност успя да се структурира като „държава в държавата“. Тя съумя законово да се затвори информационно, като изолира важни в контролно и превантивно отношение държавни институции, включително и оторизираните органи на МВР. Това бе „катализатор“ за стремглавото развитие на описаните по-горе процеси и позволи на корупцията да обхване и най-висшите етажи на БНБ, които „затвориха“ информацията за нарушения и злоупотреби в огромни размери, извършени от свързани с тях лица.

    Отговорност за кризата във финансовата и банковата система и всички произтекли и произтичащи неблагоприятни последици за страната носят Управителният съвет на БНБ и неговият председател професор Тодор Вълчев, ръководили банковата система в продължение на пет години.

    Централната банка не упражни контрол при лицензирането на финансовите институции и позволи създаването на нови банки с взет на кредит уставен капитал. Въпреки законовото изискване тя не проверяваше произхода на капитала при регистрацията на някои банки, като например ТБ „Славяни“ и ЧЗИБ. Последните две банки заедно с ПИМБ и „Тексим“ не обявиха списък на акционерите и техните дялови участия.

    БНБ, след приемането на ЗКБД и до настоящия момент не е създала система за информация относно финансовото състояние на кредитополучателите по смисъла на чл.31 от закона.

    Камен Тошков, несменяем началник управление „Банков надзор“ от 1990 до 1996 г., назначен по президентската квота, поддържаше ръководеното от него управление в състояние на пълно бездействие. Не бе упражняван текущ и последващ контрол върху дейността на банките, въпреки императивните задължения на институцията, съгласно законодателството.

    Фрапиращите случаи са многобройни. Известно е бързото лицензиране на „Тракиябанк“ – Пловдив /свързана със силовите структури на Клуб 777/, с цел изпреварване промяната на изискванията на БНБ за размера на уставния капитал. През периода 1990-1991 г. отговорни длъжностни лица от ТБ „Ямбол“ отпуснаха несъбираеми кредити над 2,5 млрд.лв. В момента следствените служби работят по над 100 предварителни производства, като размера на инкриминираните суми надхвърля 3 млрд.лв.

    Влиянието на началник управление „Валутни операции“ Стоян Шукеров при определяне на валутния курс на лева позволи на близки до него банки и фирми да реализират огромни печалби от валутни спекулации на базата на предварителна информация за резките и „неочаквани“ промени на курса. Размитата колективна отговорност на ръководството на БНБ доведе до лицензиране на банки, ФБК и обменни бюра, които започнаха мащабни неконтролируеми финансови спекулации.

    Фактор за дестабилизиране на банковата система е и кадровата политика. Много от директорите на големите държавни банки са назначавани и преназначавани според лоялността им към управляващия в даден период политически елит. Не са отчитани деловите и професионалните качества на банкерите и на надзорниците на банките, а политическата им обвързаност. За председатели, членове на директорски съвети и други отговорни длъжности в някои банки бяха назначавани даже бивши бармани. Вътрешно-банковата кадрова политика в повечето случаи е поставена на безпринципна основа. Всичко това създаде условия за корупция и лобиране на служители в отделните банки и стана основа за масовото прилагане на описаната схема на „изпомпване“ на парични средства от банките.

    Към факторите, довели до кризата в банковата система, свързани с оперативното й управление, се отнасят неоправдано високите разходи, извършвани от банките, които не са свързани пряко с основната дейност на тези институции. Много от банките разкриха широка клонова мрежа в страната, като за създаването и поддържането й влагат много предства, които са с бавна и невъзможна възвръщаемост. Бяха закупени автомобили, терени и изградени помпозни сгради, които погълнаха огромни средства в лева и валута.

    Дори и понастоящем някои елементи от оперативното управление от страна на БНБ предизвикват недоумение. В етапа на обявяване в особен надзор, несъстоятелност и преструктуриране на 14 банки има факти за недобронамереност и престъпна политика относно назначаването на квестори, помощник-квестори, експерти и вещи лица. Някои от тях са били уволнявани и наказвани за недобросъвестно изпълнение на служебните си задължения в банковата система. В клоновете на някои от въпросните банки, висши административни служители от една банка изпълняват квесторски функции в друга банка, което се явява в противоречие с нормативната база.

    Състоянието, в което се намира финансово-кредитната система в момента, не може да не се отрази неблагоприятно на процесите на приватизация в страната. Участието на банките, поставени под особен надзор в приватизационните фондове с потвърдени проекти, в значителна степен променя техните предстартови позиции. В новите условия ще се наложи фондовете да преразгледат своята стратегия и да потърсят други източници на реални средства. Участници в Пф са: „Балканбанк“ АД, „Добруджанска“ ТБ, „Елитбанк“ АД, „Славяни“ АД, „Стопанска банка“ АД и ТСБ – АД. Засегнати са общо 24 фонда.

    * * *

    Кризата в банковата система реално заплашва с дестабилизация на националното стопанство и създава предпоставки за увеличаване криминогенните фактори, стимулиращи или благоприятстващи мащабни спекулативни дейности – изтичане на валута от страната; „изпиране“ на престъпен капитал, натрупан в страната или внесен от чужбина; присвояване и разхищения на имущество, суровини и продукция; злоупотреби и компрометиране на реалния сектор на етапите на преструктуриране, касова и масова приватизация.

    За ефективна защита на държавните интереси във финансово-кредитната система и пресичане на пренасянето на проблемите върху националното стопанство считаме за целесъобразно:

    1. Бързи промени и актуализиране на законовата и вътрешно-нормативна база, свързана с:

    – реформата в банковата система: лицензирането, банковия надзор, рефинансирането, кредитните ограничения;

    – приемане на Закон за държавния служител;

    – адекватни на реалната обстановка промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс.

    2. Определяне степента на персоналната вина на банковите служители и разработване на механизъм за възстановяване на щетите. Даване на гласност на мерките по търсене на отговорност.

    3. Приемане на спешни мерки за възстановяване на изнесените от виновните лица в чужбина валутни средства. За целта да се потърси съдействие от оторизираните международни органи.

    Министерство на вътрешните работи, респективно националните и централни служби, СДВР и РДВР в страната в рамките на определените от закона функции, осъществяват практически действия за разкриване престъпленията в банковата сфера и защита на държавните интереси.

    Утвърдени са комплексни Мерки за оперативно, информационно и охранително обезпечаване на правителствената програма за оздравяване на банковата система. Сформирана е постоянно действаща работна група с представители на национални и централни служби, която централизира, систематизира и анализира негативните явления и процеси при реализиране на правителствената програма, за информиране на Министерски съвет и другите компетентни държавни органи за отношение. Разработва се за обсъждане в Колегиума на МВР, организацията на работата по изпълнение на задълженията на министерството, произтичащи от Закона за „пране на мръсни пари“.

    Под ръководството на централен оперативен щаб, полицейските и охранителни служби в столицата и в страната са създали организация и осъществяват конкретни мерки за охрана на клоновете на банките, поставени под особен надзор и в процедура за обявяване в несъстоятелност. Щабът поддържа ежедневна оперативна връзка с БНБ и другите компетентни ведомства и организации.

    Националната служба за сигурност активно работи по предотвратяване опитите на чутири чужди специални служби за придобиване на стратегическа информация във финансово-кредитната система. Службата целенасочено работи за разкриване и документиране на десетки случаи на корупция, длъжностни и документни престъпления в банковата система, с реализацията на които ще се предотврати незаконният износ на огромни валутни средства от страната.

    Таблична справка 2
    Таблична справка 2

    За подпомагане дейностите на правителството по оздравяване на банковата система, в рамките на компетенциите на МВР, считаме за належащо:

    – На основата на предварителните договорености на МВР с НСлС и Главна прокуратура, с участието на Министерство на финансите, да се разработи механизъм за взаимно информиране и синхронизиране дейностите на тези ведомства и документиране на престъпления на длъжностни лица в банковия и финансов сектор и привличането им към наказателна отговорност.

    – На оторизираните служби на МВР да се регламентира достъп до субектите на финансово-кредитната система, за изпълнение на законово регламентираните им функции.

    – Незабавно допълване и актуализиране на ПМС N 324/1996 г. и Решение N 475 на МС, за регламентиране статута на офицерите по сигурността и режима в банковата и финансово-кредитната система и назначаване на такива в БНБ и търговските банки. (Виж Таблична справка 2 за банките и лошите им кредити.)

    .

    Източник:  Faktor.bg

  • Американский студент поспорил с двумя профессорами Гарварда: экономить не нужно

    Студент Массачусетского университета Томас Херндон опроверг выводы двух гарвардских профессоров о том, что высокий уровень госдолга резко замедляет экономический рост.

    Профессора Гарварда Кеннет Рогофф и Кармен Райнхарт опубликовали свою работу „Рост во время долга“ в 2010 году. В ней они изучили экономическую историю 20 ведущих развитых стран в 1946-2009 годах и пришли к выводу, что преодоление госдолгом отметки в 90% ВВП ведет к резкому замедлению роста экономики – в среднем до -0,1% ВВП.

    Этот вывод потом активно использовался, чтобы убедить политиков и общественность в необходимости жесткой экономии через повышение налогов и урезание госрасходов.

    Однако перепроверка исследования гарвардских профессоров показала, что высокий госдолг влияет на темпы роста не столь драматично, рассказывает РБК daily. „Средние темпы реального роста ВВП в странах, где госдолг превышает 90% ВВП, равны 2,2%, а не -0,1%“, – сделали вывод студент Массачусетского университета Томас Херндон и профессора Майкл Эш и Роберт Поллин в своей работе Действительно ли высокий госдолг системно снижает экономический рост: Критика Райнхарт и Рогоффа“.

    Все началось с задания, данного Херндону по курсу эконометрики. Использовать в качестве базы для своих расчетов он решил работу Рогоффа и Райнхарт, однако его собственные подсчеты упорно не сходились с данными светил современной экономики. Он даже запросил у них рабочие версии таблиц, на основе данных которых они написали свою работу, но и их перепроверка показала, что превышение госдолгом 90% ВВП ведет к замедлению среднего роста ВВП с 3,2% только до 2,2%.

    Рогофф и Райнхарт позднее признали только факт ошибки в расчетных формулах, но критика двух гарвардских экономистов их коллегами из Массачусетса уже привела к дебатам в научной среде. Эксперты отмечают, что разногласия двух групп исследователей еще раз подчеркивают, что возможности проведения экспериментов или широких сравнений в макроэкономике ограничены.

    Удар по аргументам сторонников резкой и скоростной экономии был нанесен накануне ежегодных встреч МВФ и Всемирного банка 19-21 апреля, где, как ожидается, многие страны зоны евро будут добиваться послаблений по части урезания госрасходов и повышения налогов.

    Примечательно, что в 2001-2003 годах Рогофф был главным экономистом МВФ, известного драконовскими условиями предоставления своей помощи. Однако с прошлой осени фонд кардинально изменил свою позицию и сейчас призывает США не переусердствовать с бюджетным секвестром.

    Источник:  Newsru.com

  • How a student took on eminent economists on debt issue – and won

    By Edward Krudy,  in.reuters.com

    .

    NEW YORK (Reuters)When Thomas Herndon, a student at the University of Massachusetts Amherst’s doctoral program in economics, spotted possible errors made by two eminent Harvard economists in an influential research paper, he called his girlfriend over for a second look.

    .

    Harvard Professor and Economist Kenneth Rogoff speaks during the Sohn Investment Conference in New York, May 16, 2012. Photo: Royters
    Harvard Professor and Economist Kenneth Rogoff speaks during the Sohn Investment Conference in New York, May 16, 2012. Photo: Rеuters

    As they poured over the spreadsheets Herndon had requested from Harvard’s Carmen Reinhart and Kenneth Rogoff, which formed the basis for a widely quoted 2010 study, they spotted what they believed were glaring errors.

    „I almost didn’t believe my eyes when I saw just the basic spreadsheet error,“ said Herndon, 28. „I was like, am I just looking at this wrong? There has to be some other explanation. So I asked my girlfriend, ‘Am I seeing this wrong?'“

    His girlfriend, Kyla Walters, replied: „I don’t think so Thomas.“

    In the world of economic luminaries, it doesn’t get much bigger than Reinhart and Rogoff, whose work has had enormous influence in one of the biggest economic policy debates of the age.

    Both have served at the International Monetary Fund. Reinhart was a chief economist at investment bank Bear Stearns in the 1980s, while Rogoff worked at the Federal Reserve, passing through Yale and MIT before landing at Harvard.

    Their study, which found economic growth slows dramatically when a government’s debt exceeds 90 percent of a country’s annual economic output, has been cited by policymakers around the world as justification for slashing spending.

    Former U.S. vice presidential candidate Paul Ryan, a Republican congressman from Wisconsin, is one influential politician who has cited the report to justify a budget slashing agenda.

    Using the two professors’ data, Herndon found that instead of a dramatic fall in growth, the decline was much milder, slowing to about 2.2 percent, instead of the slump to minus 0.1 percent that Reinhart and Rogoff predicted.

    Things tend to move at a glacial pace in the world of academic research papers, but within 24 hours Herndon and his two teachers, who co-authored the report, Michael Ash and Robert Pollin, found themselves swept up in a global debate.

    Herndon’s paper began life as a replication exercise for a term paper in a graduate econometrics class. He expected to replicate Reinhart and Rogoff’s results, then challenge the idea that high public debt caused growth to slow.

    But he never got that far. Repeated failures to replicate the results roused his interest. Pollin and Ash encouraged him to pursue it after he convinced them he was onto something.

    „At first, I didn’t believe him. I thought, ‘OK he’s a student, he’s got to be wrong. These are eminent economists and he’s a graduate student,'“ Pollin said. „So we pushed him and pushed him and pushed him, and after about a month of pushing him I said, ‘Goddamn it, he’s right.'“

    Herndon approached Reinhart and Rogoff earlier this year for the spreadsheets they used in their paper. The two professors provided them at the start of April, unlocking the mysteries of the data that had stumped Herndon.

    Herndon said only 15 of the 20 countries in the report had been used in the average. He also said Reinhart and Rogoff used only one year of data for New Zealand, 1951, when growth was minus 7.6 percent, significantly skewing the results.

    Reinhart and Rogoff have admitted to a „coding error“ in the spreadsheet that meant some countries were omitted from their calculations. But the economists denied they selectively omitted data or that they used a questionable methodology.

    For Ash, the findings mean the claim that high public debt causes growth to stall no longer holds water.

    „Their central thesis has been substantially weakened,“ he said.

    Reinhart and Rogoff, however, say their conclusion that there is a correlation between high debt and slow growth still holds.

    „It is sobering that such an error slipped into one of our papers despite our best efforts to be consistently careful,“ they said in a joint statement. „We do not, however, believe this regrettable slip affects in any significant way the central message of the paper or that in our subsequent work.“

    Now that Herndon has ably crossed swords with some of the most eminent figures in his field, he is thinking about expanding his work into a Ph.D. thesis.

     

  • Нов акт на насилие в Бостън

    Полицай е прострелян при стрелба в престижния Масачузетския технически университет (MIT) в Бостън, съобщи АФП, позовавайки се на местни медии.

    Управата на университета охарактеризира ситуацията като „извънредно опасна” и е издала предупреждение за студентите да не излизат от помещенията, в които са.
    Една от сградите № 32 в кампуса е обградена от полиция.

    Простреляният полицай е с опасност за живота, според говорителят на полицията лейтенант М. Kiley.

    Университетът се намира в предградията на Бостън, където се случи атентатът срещу международния маратон, при който бяха убити 3 души и ранени 180. Не е установена връзка между двата инцидента.

    Източник: АФП

  • Шпагата на духовността

    Божидар Чеков, Kajeteda.com

    .

    Афиш на "Казанова"
    Афиш на „Казанова“

    В предверието на театъра „Дървената шпага” в Париж част от публиката не бързаше да си разотиде. Както навремето, хлапаците чакаха пред вратата на стадион „Васил Левски” да зърнат Гунди, така тези мъже и жени от всички възрастови групи се надяваха да зърнат българските артисти, участвали в постановката на Диана Добрева „Казанова”. Беше 7 април и тази вечер беше последното представление. В един от ъглите на фоайето разговарях с Димо Алексиев, когато две млади жени, явно развълнувани, се обърнаха към мен:

    – Вие сте българин…?

    Забавих няколко секунди отговора си, защото този въпрос с възхищение в гласа, отдавна не ми бе задаван.

    – Бихме искали да предадете на „Казанова” и всички артисти – посочи с поглед жената седналите около една маса участнички в пиесата – тази вечер ние почувствахме в този спектакъл нещо непознато досега.

    Жената се запъна, търсейки точната дума. Нейната приятелка се притече на помощ:

    – Това, което ни погълна в пиесата, е изпълнението на българите. Ние не разбирахме точно всички думи, но емоцията, която излъчваше играта им, буквално ни закова на място. Не мога да намеря точната дума, запъна се тя на свой ред.

    – Може би – духовност – предложих аз.

    – Да, да, точно това! Нещо, което не се измерва, някакво невидимо чувство, без единица мярка. То ни проникна и държа под напрежение през цялото време.

    Изпълнителят на ролята на Казанова Димо Алексиев и Божидар Чеков
    Изпълнителят на ролята на Казанова Димо Алексиев и Божидар Чеков

    От първия до последния момент, в продължение на два часа Димо Алексиев превъплъщава блестящо венецианския покорител на женски сърца. Любовният маратон на Казанова символизира личната свобода, което е най-голямото завоевание на Ренесанса. Ненаситен любовник, той съблазнява, прелъстява и изоставя. Джакомо – жаден за съвършенство, гони недостижимото. Отлично подбраните женски „завоевания” дават комичен релеф на „победите” на Венецианеца. Нежна и крехка любовница припада само като чуе неговия глас. Пищната и сладострастна рускиня е вечно незадоволена. Ревнивата до лудост италианка е пълно противоречие на изпадналата в екстаз пред чара на Казанова монахиня. Но пиесата не е само забавление. Тя повдига въпроса за смисъла на личната свобода. Без друга цел, освен задоволяване на собствения си инстинкт, Казанова е обречен на самота и старческа безпомощност.

    Пиесата, която съчетава драмата на тази световно известна фигура, печели много от разнообразието на костюмите. Репликите на италиански, английски и в повечето случаи на български, са преведени в дъното на сцената чрез прожекция. С малко повече изрази на езика на Молиер, тази пиеса би могла да има много по-голямо разпространение. Музиката е въвличаща и диктува действието. Хореографията на полуголите танцьорки, обсадили главния герой, е върхът на спектакъла. Никой не вижда лицата им. Маските напомнят оргиите по време на Венецианските карнавали. Постановка, посветена на Казанова, е невъзможна без еротика. Именно в тънкостта да внушава, без да показва, се състои талантът и майсторството на Диана Добрева. Това е мнението на театралните критици от вестник „Le Monde”, които посвещават обширен насърчителен анализ на пиесата. Еротика, съчетана с естетика, е удоволствие. А двете в служба на житейско послание са истинско постижение. Не всеки го може наистина.

    Париж, 21 април 2013 г.

  • Сенатът на САЩ блокира ограниченията за продажба на оръжия

    Сенатът на САЩ блокира законодателни инициативи за затягане на ограниченията за продажба на огнестрелни оръжия, предаде АП. Резултатът от гласуването е тежък удар за президента Барак Обама, който осъди горната камара на Конгреса за нейното решение.

    Сенаторите не се вслушаха и в

    молбите, отправени лично от семействата на десетките жертви

    при масовата стрелба в начално училище в щата Кънектикът през декември.

    Горната камара на Конгреса на САЩ отхвърли последователно предложения за забрана на продажбата на автоматичните огнестрелни оръжия и на пълнителите с място за повече от 10 патрона.

    Сенатът не одобри и проект за проверяване на миналото на потенциалните купувачи на огнестрелни оръжия. 54 членове на горната камара на Конгреса гласуваха за мярката при 46 против, но за приемането й бе необходимо мнозинство от 60 гласа.

    Проектът бе провален от 41 републиканци и петима демократи.

    Гласуванията в Сената се състояха четири месеца след като 20-годишният Адам Ланза уби своята майка, след което застреля още 26 души, сред които 20 деца, в начално училище в град Нютаун, щата Кънектикът, преди да се самоубие. Поредният случай на масово убийство в Съединените щати разтърси цялата страна и възобнови с пълна сила дебатите дали да бъде ограничен достъпът до огнестрелни оръжия.

    Президентът Барак Обама незабавно реагира гневно.

    „Това е доста срамен ден за Вашингтон…

    (Едно малцинство от сенатори) реши, че не си струва (да бъдат защитавани децата на Америка)“, каза той в емоционално изявление, застанал редом до роднини на убити при трагедията в Нютауан и до бившата депутатка от Камарата на представителите Габриел Гифърдс, която бе простреляна в главата през януари 2011 г. по време на предизборна среща в щата Аризона от неуравновесен мъж, открил безразборна.

    Обама даде да се разбере, че

    ще продължи борбата за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия

    в Съединените щати и призова гласоподавателите да покажат на сенаторите своето недоволство на следващите избори.

    Проучване на общественото мнение в САЩ, проведено този месец по поръчка на АП, показа, че делът на американците, които подкрепят приемането на по-строго законодателство за оръжията, е намалял до 49% от 58% през януари. 38% от анкетираните искат нормативната уредба в тази сфера да остане непроменена, а 10% – да бъде смекчена.

    Източник:  Vesti.bg

    .

  • Най-прекият път до пенсионирането

    Здравейте приятели! След едноседмичната пауза, която си дадохме да говорим за пенсионното планиране, днес реших, че е време да Ви дам няколко бързи точки, по които много от Вас биха могли да начертаят най-прекият път до пенсионното си осигуряване. Но нека сме честни, дори и най-простичкият пенсионен план изисква време и усилия да се подготви от Ваша страна. Ако това е нещо важно за Вас, тази седмица Ви съветвам да седнете с химикал в ръка, да запретнете ръкави и да се обадите на човека, който Ви помага с планирането за пенсиониране (ако нямате такъв, чувствайте се комфортно да ми се обадите с въпроси), да си налеете чаша с горещо кафе, което да Ви ободри и помогне да се фокусирате в този така важен диалог. В следващите редове съм подготвил няколко изключително важни точки, върху които да се крепи този диалог и планът, които ще изградите за бъдещето.

    ВЪЗРАСТ

    В срещите ми с много от хората, които идват да ме посетят в офиса ми в последните 7 години, ми става кристално ясно, че повечето от нас планираме пенсионирането си в зависимост от възрастта ни. Знаейки правилната възраст, в която искаме да окачим „работните ръкавици“ на пилона, е първата стъпка в нашето планиране. Именно отговорът на този въпрос ще придаде голямо внимание на останалата част от решения, които трябва да вземем. Ако искаме да се пенсионираме в по-ранна възраст, ние трябва да сме сигурни, че имаме финансовите ресурси, които да се погрижат за нас като допълнение на пенсията ни за по-дълъг период от време. Ако пък искаме да се пенсионираме в по-късен период от време, то ние трябва да приложим напълно различен подход към нашата пенсионна стратегия и сегашните ни разходи и спестявания.

    ЖИТЕЙСКИ ЦЕЛИ

    От изключително важна значимост е преди да се пенсионирате да сте наясно точно какви са Вашите житейски цели, които ще преследвате след пенсионирането си. Някои от Вас биха искали да пътуват често и да посетят места, които винаги са искали да видят, но не са могли да стигнат до там поради ред причини. Други пък често ми казват, че биха искали да се посветят изцяло на децата и внуците си, и да прекарат повече време в България при останалата част от семейството си. Както и да изглежда Вашият пенсионен живот, е важно да се пресметне колко допълнително спестяване ще се наложи да правите в годините преди това, за да постигнете целите си. Ако искате да сте достатъчно прецизни и да сте напълно наясно с тези цифри, чувствайте се свободно да ми се обадите и с удоволствие ще Ви помогна да пресметнем и подготвим един примерен план на спестяване, който да следвате.

    ФИНАНСОВ БЮДЖЕТ

    Единственият начин да постигнете целите си за пенсиониране е да следвате строго предопределен бюджет и да спестявате правилно. Първото нещо, което съветвам много от Вас, е да погледнат сегашното състояние на разходите и доходите си. Ако разходите Ви са по-големи от приходите Ви, това означава, че влизате в заеми, които със сигурност поставят в опасност възможността Ви да се пенсионирате по комфортен начин. Ако това се случва с Вас, направете невъзможното да намалите разходите си докато приходите Ви не са по-големи от тях и започнете да спестявате разликата. Спестяването на 10-15% от дохода Ви всеки месец, ще постави основите на една задължителна за всеки от нас финансова дисциплина.

    ИНВЕСТИРАНЕ

    Като допълнение на парите, които получавате от работното си място, и парите, които спестявате като резултат от това, Вие трябва сериозно да се замислите над възможността да инвестирате и да направите така, че да можете да ускорите многократно шансовете си да се пенсионирате и да победите инфлацията, която всекидневно яде парите в банковата Ви сметка. Като правило, ако сте по-близко до пенсиониране, то Вие ще се насочите към инвестиции, които са по-сигурни и гарантирани, за да намалите риска от загуба. Ако пък имате, да кажем, 20 години до пенсия, тогава можете да насочите погледа си към инвестиции, които имат по-голям потенциал на възвращаемост, с цената на малко по-голям риск в предвид времето, с което разполагате пред Вас. В много от случаите хората са объркани и не знаят разликата в различните инвестиции и рисковете, които поемат с тях, както и шансовете им за добра печалба.

    Надявам се, че днешните съвети ще Ви помогнат да намерите финансовите си приоритети и ще Ви насочат в правилната посока. Ако имате въпроси, коментари и идеи към мен, с удоволствие бих ги отговорил на личния ми телефон – 224 522 2413 или на електронната ми поща – [email protected].

    .

    Ангел Сапунджиев,

    в. „България Сега“

  • Взривове и пожар в завода за торове в американския щат Тексас (видео)

    CNN:  Десетки загинаха при взрив в торов завод в Тексас

    Между 60 и 70 души са загинали и стотици са били ранени при експлозията в завод за изкуствени торове в Тексас, предаде Франс прес, като се позова на служител на спасителните служби, съобщи БТА.

    Официални данни за каквито и да е жертви обаче няма и споменатите данни са прогнозна оценка за пораженията от подобна авария.

    Взривът станал около 20 часа местно време в предприятието „Уест фъртилайзър“ и причинил пожари в съседните сгради, където може би са блокирани хора. Причината за експлозията все още не е установена, но тя е била толкова мощна, че е чута в радиус от над 60 километра разстояние. Малко по-късно бе съобщено за регистриран трус с магнитуд от 2.1, но още не е ясно дали това не е сеизмична вълна от експлозията.

    Взривът в малкия град Уест, с население от 2700 души, на 32 километра северно от Уейко и на около 130 километра южно от Далас, нанесъл щети и разрушил много сгради, предаде по-рано Ройтерс, като се позова на властите. Един хоспис се е срутил, като се смята, че под отломките има хора.

    Сред безследно изчезналите има пожарникари, които са били извикани да гасят пожар, избухнал преди експлозията.

    Местни жители спекулират, че огнеборците са залели с вода амониев нитрат, който е избухнал в пожара „също както бомбата в Оклахома сити“. „Живея на около 300 метра от завода и взривът изкърти входната врата и всички прозорци“, споделя служител в местен хотел пред „Далас морнинг нюз“.

    Всичко в обширен район около предприятието е буквално издухано от ударната вълна или разрушено, включително жилищен блок. „Цялото градче прилича на зона на бедствие. Кой, по дяволите, е позволил да има завод толкова близо до сградите!“, коментира Бил Манулакис пред изданието.

    Очевидци описват как ударната вълна е изхвърлила автомобили, преминаващи по близката магистрала, както и за тичащ из района уплашен добитък от околните ферми.

    Експлозията в Уест става два дни преди 20-та годишнина от кървавия край на обсадата на комплекса на сектата „Давидова клонка“ на Дейвид Кореш от федералните органи на реда. След продължила близо месец и половина обсада командоси щурмуваха комплексна от сгради в полето край Уейко, който се подпали и в пламъците изгоряха 82 членове на сектата, включително деца.

    Трагедията, в която загинаха и четирима федерални агенти, мотивира организаторите на атентата от 1995 г. в Оклахома сити, в който при рухването на част от сградата „Алфред Мюра“ загинаха над 150 души, включително много деца от детската градина на втория етаж.

    Източник:  в. „Дневник“

    Видео от мястото на събитието:

    .

    Hronology

    Аpril 18, 2013 1:02am by Leezel Tanglao /abcnews.com/

    2:10 a.m. ET: There are 172 people confirmed hospitalized with 23 more people en route/to be admitted. At least 24 people are in critical condition and at 38-40 people are in serious condition. Here is the breakdown from each area hospital:
    Baptist Hillcrest Medical Center in Waco: Hospital officials said they have more than 100 patients — 101 registered but are currently assessing around 20 in triage area and are expecting another wave. They are seeing lots of patients with lacerations, orthopedic injuries and a few burns. Nine severely burned patients have been directly sent to Parkland hospital burn center in Dallas. There are reporting no fatalities.
    Providence Healthcare Network: Hospital officials said they have treated 58 patients. They are in the process of triaging three. No word yet on whether they will get another wave, but are prepared. At least one patient is in critical condition Most of the injuries are moderate—broken bones, cuts, abrasions, scrapes, respiratory distress—most of these injuries were caused by flying glass or people knocked down by the force of the blast, according to hospital spokeswoman Heather Beck.
    Hill Regional Hospital: Unclear
    Parkland Hospital in Dallas: Hospital officials said they have nine severe burn patients.
    Scott & White Memorial in Temple:received four patients, three at Scott & White Memorial Hospital, and one at McLane Children’s Hospital. Another patient is in route to McLane Children’s. At least two of the four patients are listed in critical condition at this time.

    2:03 a.m. ET: ABC News’ Steve Osunsami is a triage center in West, Texas: “As we drove into town we ran into firefighters who were getting gassed up outside of town who tell us the fire is still burning. It’s under control. But it’s still burning.”

    1:43 a.m. ET: Mayor of West Tommy Muska said in a news conference said they are concerned about the wind – which they expect to change direction about 3 a.m.
    Muska told residents to stay in inside because of the hydrous gas that is still in the air.

    1:25 a.m. ET: The explosion registered as 2.1 magnitude quake according the USGS. Residents about 30 miles away in the town of Buffford told ABC News that they felt the quake.

    1:21 a.m. ET: VIDEO: Homes and business were completely destroyed around the West, Texas, fertilizer plant.

    1:09 a.m. ET: Texas Department of Public Safety trooper D.L. Wilson said in a short news conference that there are more than 100 injuries with fatalities confirmed but did not specify how many deaths. Officials are searching for more people and are doing a house by house search. About 133 people were evacuated from a nursing home. About half the town has been evacuated. Between 50-75 buildings were destroyed or damaged.
    “Massive. Just like Iraq. Just like the Murray Building in Oklahoma City… So you can imagine what kind of damage we’re looking at,” Wilson said in describing the blast.

    12:53 a.m. ET: Blood drives are planned for Thursday in Texas. Linda Goelzer of Carter Blood Care, the primary blood support service supporting more 58 counties, largest blood provider in Texas told ABC News the people in the community of West are “heart of gold people, like a Norman Rockwell painting.”
    “The whole town is being evacuated. We had our blood supply pretty well stocked in Waco as of today but now we are sending more than 300 units of blood from Dallas Fort Worth down to Waco, that’s where patients are going. Many are being care-flighted to Parkland Hospital in Dallas for treatment at their burn center,” Goelzer said.
    “Tonight our message to our donors is don’t everybody come at once, we will have patients for who knows how long who will be needing blood. Especially O-negative are needed, universal donor, will likely be expended tonight. What we tell people is that the blood helping people tonight is what’s already on the shelves. What we’ll need most is for consistency. We have blood drives everyday and we will have them tomorrow, we just don’t want people flooding in, in droves, like they did after 9/11. We’re asking our regular donors to keep coming throughout the week because we expect there will be many survivors.”

    12:33 a.m. ET: At least 124 people hospitalized, with one hospital telling us that 20 more are on the way. Of those, 38 considered serious.

    12:19 a.m. ET: According to the CEO of Baptist Hillcrest Medical Center, Brett Esrock (in Waco) officials are triaging the wounded. Baptist has treated, or is treating 29 wounded, mostly minor to moderate injuries: cuts abrasions, broken bones, respiratory distress, and one critical injury. Hospital officials are being told they are about to receive an additional 20 patients “they are coming in ambulances cars vans, pretty much anything.” Other wounded people are also being sent to Hillsboro Regional Hospital, which has apparently received another 60 patients. – Matt Gutman

    11:48 p.m. ET: West City Hall suffered significant damage according to Gail Scarborough with Texas Department of Public Safety. The middle school also caught on fire due to a gas leak in the building.

    11:00 p.m. ET: Texas Gov. Rick Perry released the following statement on the explosion in West, Texas: “We are monitoring developments and gathering information as details continue to emerge about this incident. We have also mobilized state resources to help local authorities. Our thoughts and prayers are with the people of West, and the first responders on the scene.”

    9:33 p.m. ET: According to a dispatcher at Texas Department of Public Safety, there were two explosions and a fire reported at a Fertilizer Plant in the town of West, Texas.

    More info: http://en.wikipedia.org/wiki/West_Fertilizer_Plant_explosion

  • Кредитни милионери са били агенти на ДС

    Кредитните милионери Младен Мутафчийски, Красимир Стойчев, Георги Агафонов и Ангел Кючуков са били агенти на ДС, съобщиха от Комисията по досиетата.

    Комисията извърши проверка на лица, които са посочени като длъжници или са били членове на управителен или контролен орган на предприятие, посочено като длъжник.

    Проверени са лицата-длъжници към банка „Балканбанк“ на суми над 1 милион неденоминирани лева към момента на отпускане на кредитите – 148 длъжници.

    Проверени са 288 лица. За 19 лица не са открити всички необходими данни и за тях проверката продължава.

    След като проучи материали, Комисията установи принадлежност на Ангел Димитров Кючуков, едноличен търговец с фирма – длъжник – ЕТ „АЛВА АНГЕЛ КЮЧУКОВ“, Стара Загора – 4 645 000 лева.

    Младен Иванов Мутафчийски, Член на управителен орган /Съвет на директорите/ на фирма – длъжник „БАЛКАНИНВЕСТ“ АД, гр. София също е бил агент на ДС – като длъжник фигурира сумата от 4, 256 млрд. лв.

    Красимир Стойчев Стойчев, Член на управителен орган /Съвет на директорите/ на фирма – длъжник „НЮЗ ХОЛДИНГ“ АД, гр. София също фигурира като агент на ДС. НЮЗ ХОЛДИНГ е длъжник на „Балканбанк“ с два заема – 736 560 000 лева и близо 2,4 млрд. лева.

    Георги Симеонов Агафонов, Член на управителен орган /Общо събрание/ и съдружник във фирма –длъжник „ИНТЕРКЛИМА“ ООД, гр. Бургас, е бил сътрудник на ДС и длъжник на „Балканбанк“ в размер на 1 281 000 лева.

    Източник:  Kafene.net

  • За 4 години 8 партии в България са прибрали над 200 млн. лв. от бюджета

    Солидната субсидия позволява на тези политически сили да имат впечатляващи депозити, лихвите по които дори не се облагат с данък. Приходите само от лихви на ГЕРБ например са над половин милион лева.

    Въпреки сриващото се доверие в политическата класа и икономическата криза, издръжката на шестте парламентарни партии плюс НДСВ и ЛИДЕР, които успяха да прескочат 1% на последния вот за Народно събрание, излиза прескъпо на българския данъкоплатец. За 4 години – от последните избори през 2009 г. до сега, тези политически сили са получили 204 млн. лв. субсидия от бюджета. Според резултатите от изборите ГЕРБ трябва да взема 21 млн. лв. годишно, БСП – 8.9 млн. лв., ДПС – 7.1 млн. лв., „Синята коалиция“ – 3.5 млн. лв., „Атака“ – 4.7 млн. лв., РЗС – 2.1 млн. лв., „Лидер“ – 1.6 млн. лв., НДСВ – 1.5 млн. лв. Точното разпределение на парите по партии варира през годините заради напускащите депутати, които прехвърлят субсидията си към друга парламентарна сила. По закон партия, преминала 1%, получава за всеки глас по 12 лв. на година. Тази сума не бе намалена въпреки всички затягания на коланите заради кризата.

    Най-парадоксално е, че натрупаните в банки суми генерират прилични лихви, които не подлежат на облагане с данък. Налогът върху лихвите от депозитите влезе в сила за физическите лица от 2013 г., а за фирмите съществува отпреди това. Но тъй като партиите не развиват стопанска дейност и не плащат корпоративни данъци, те не се облагат с данъка, разясниха от НАП.

    Само миналата година към субсидията от 22-та млн. лв. ГЕРБ е прибавила още 1.7 млн. от 18-те депутати, които напуснаха групите си и предпочетоха да получават средствата си чрез партията на Борисов. Според отчета пред Сметната палата за 2012 г. ГЕРБ държи на депозит 28.6 млн. лв. и отделно има над 500 хил. налични. Приходите от лихви са 550 хил. лв. Формацията не разчита на дарения, от членски внос в хазната й са влезли едва 64 хил. лв. Похарчила е 15 млн. лв. На този фон хвалбите на партията за направени дарения за пострадали от наводнения и земетресения в размер на 3.5 млн. лв. звучат нелепо.

    БСП отчита близо 2 млн. лв. в брой и на депозит, но има 533 хил. лв. по финансов лизинг и дължи 385 хил. лв. на доставчици. Соцпартията е получила най-сериозната сума от членски внос – над 1 млн. лв., а от дарения едва 118 хил. лв. Както вече стана ясно, БСП ще тегли отново заем от 2 млн. лв. за изборите на 12 май. През 2012 г. е успяла да изплати остатъка от предишния кредит – също на стойност 2 млн. лв. Субсидията на левицата е 8.2 млн. лв. годишно. Увеличението е с 200 хил. лв., защото я „предпочетоха“ само двама независими депутати.

    Дори скромната откъм електорат и парламентарно представителство ДСБ на Иван Костов разполага с впечатляващ депозит от 2.2 млн. лв., от които от субсидия е получила близо 1.7 млн. лв. СДС пък държи в банка близо 1 млн. лв. и в брой 149 хил. лв.

    В ДПС има почти 10 млн. лв. в брой и в банки – с около 3 млн. лв. повече в сравнение с 2011 г. От тях 8 742 000 лв. са в безсрочни сметки, а 1 170 000 – в брой. Партията е разпродала почти половината от дълготрайните си материални активи, чиято стойност е намаляла от 1 161 000 лв. през 2011 г. на 674 хил. лв. м.г. От отчета се вижда лек спад във всички видове приходи – членският внос е паднал от 708 хил. лв. на 546 хил. лв. Графата „Други“, в която влиза и държавната субсидия, отчита спад с около 100 хил. лв. до 6 845 000 лв. Почти двойно са се свили приходите от лихви – един от традиционните партийни финансови източници – от 586 хил. лв. през 2011 г. на 278 хил. лв. през 2012 г. ДПС не отчита никакви дарения. Движението е раздало 148 хил. лв. и има неуточнени по характер вземания за 100 хил. лв.

    От „Атака“ също трупат капитал – на депозит държат 243 хил. лв., докато през 2011 г. са били 162 хил. лв. Държат доста пари в брой – 674 хил. лв. през 2012 г. в сравнение с едва 27 хил. лв. година по-рано. Иначе националистите здраво са затегнали коланите след орязването на държавната им субсидия заради напускането на близо половината депутати от парламентарната им група през 2011 г.

    РЗС на Яне Янев също се запасява с пари в брой – от 132 хил. лв. през 2011 г. до 461 хил. лв. м.г. В безсрочни сметки формацията държи 336 хил. лв. – двойно повече в сравнение с 2011 г. Приходите са спаднали от 2 431 000 лв. на 1 065 000 лв. заради разпада на ПГ. Едва 2000 лв. са дошли от членски внос, 1000 – от лихви, а дарения няма.

    НДСВ разполага с близо 3.5 млн. лв., от които едва 145 хил. лв. кеш., а ЛИДЕР – с 1.7 млн. лв., повечето от които – 673 хил. лв. в брой.

    Учреденото през м.г. Движение „България на гражданите“ на бившия еврокомисар Меглена Кунева тепърва ще трупа първоначален капитал. В сметките на младата партия има само 27 хил. лв. В брой „гражданите“ държат още 14 хил. лв. Дарителите на формацията са се отчели с 18 хил. лв. От членски внос са дошли още 14 хил. лв. От финансови операции ДБГ са добавили скромните 15 хил. лв.

    Сред „най-бедните“ се нарежда и формацията на аптечния бос Веселин Марешки „Либерален алианс“, който е отчел пред Сметната палата едва 1000 лв. в брой и 17 хил. лв. депозит – всички получени от дарения. Формацията на евродепутата Слави Бинев – ГОРД декларира 44 хил. лв., почти всичките от дарения. Той е описал и 1000 лв. разход за учредяване на партията.

    ––-ЩЕДРОСТ–-

    Дарения за партиите са позволени само от физически лица и с ограничението до 10 хил. лв. годишно. Сред дарителите на БСП за поредна година изпъква бизнесменът Георги Гергов, който заедно с цялото си семейство е дал за партията близо 30 хил. лв. Традиционно и по задължение за партията дават свои средства депутати, евродепутати, партийни лидери по места, съветници. Напусналата с гръм и трясък формацията на Меглена Кунева Дани Каназирева от Пловдив е първа в списъка с дарителите с 6000 лв. за каузата.

  • Защо Бостън и защо точно сега?
    Снимка: АФП
    Снимка: АФП

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Защо в Бостън и защо точно на 15 април? Атентатът по време на бостънския маратон предизвика множество спекулации. Съвсем сигурно е обаче, че мястото на атентата, както и денят, в който той бе извършен, не са случайни.

    .

    Б. Узунова,  Дойче Веле

    Бостън заема ключово място в американската история. Именно тук през 1775 година се водят първите битки за независимост от английските колониални владетели. В деня на атентата американците празнуваха своя традиционен „Patriots Day“- в памет на именно тези събития от 18-ти век. Кулминационната точка на тържествата е маратонското бягане – един неотменим ритуал за хората от „града на революционерите“. Не на последно място Бостън е и градът на легендарното движение „Чаено парти“, в чиято програма понятието „национална гордост“ играе много важна роля. Атентатът от 15 април е удар именно срещу това национално самочувствие.

    Краят на нормалността

    Всички тези факти носят в себе си заряда на една символика, която е показателна за американското свободолюбие. А това превръща Бостън в „идеална мишена“ за радикалните ислямисти. Все още обаче не знаем дали атентатът е тяхно дело, така че поне засега трябва да се въздържаме от подобни предположения. Във всички случаи обаче става дума за перверзен акт на т. нар. психологическа война. Защото терористите, които и да са те, без съмнение са искали да покажат едно: че Америка си остава уязвима, независимо от това колко сигурна се чувства. Лошата новина е, че Америка сега отново ще се види принудена да търси враговете си. А добрата вест е, че президентът този път се казва Барак Обама, а не Джордж Буш. И все пак: нормалността, която почти се беше установила в Америка, сега отново ще отстъпи място на драстичните мерки за сигурност.

    Америка скърби

    В продължение на над 11 години американците имаха късмет: те виждаха ужасяващи кадри като тези от Бостън само по телевизията, защото атентатите се случваха другаде – някъде в Близкия Изток, в Африка, Азия или Русия. През последните няколко години световният тероризъм си подбираше все „меки цели“ и извършваше нападенията си в страни, в които се проникваше сравнително лесно. Съединените щати с техните въоръжени до зъби служби за сигурност, строг граничен контрол и рестриктивно законодателство останаха пощадени. До 15 април тази година.

    Пак чуждофобия?

    През последните няколко години късмет имаха не само американците като нация. Късмет имаше и президентът Обама. За разлика от предшественика си Буш, той не трябваше да се оправдава за слабости в работата на службите за сигурност, нито пък за липсата на координация между тях. Дори напротив: Обама имаше щастието да отпразнува най-големия засега успех в борбата срещу международния тероризъм – залавянето на Осама бин Ладен. Този успех изигра немалка роля за преизбирането му на президентския пост.

    По негово време терористите в Афганистан, Пакистан, Ирак и на много други места по света бяха изтикани в отстъпление, включително и благодарение на новата американска стратегия за атаки с безпилотни самолети. Само че 15 април промени ситуацията основно. Вече е ясно, че Обама е изправен пред може би най-трудното предизвикателство на своя досегашен мандат. От начина, по който ще посрещне това предизвикателство, ще стане ясно дали свободолюбива Америка е в състояние да открие виновните за престъплението, без да изпада в нова чуждофобия. И без да търси нови врагове.

    .