2024-07-19

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Според някои – емигрантите, а според доказателствата – политиците в България водят целенасочена политика на геноцид

    Владислав Ножаров,  Vladislavnozharov.com

    .

    България изчезва, а българите осезаемо намаляват

    „Над 2 млн. българи са напуснали страната през последните 23 години. Знаете ли, че много от тези български граждани, които са в малките населени места и които обезлюдяха, и беше ликвидирана цялата икономика, която е имала, или всичко, което е било като поминък за съответното местно население, и съотношението на работещи – пенсионери диаметрално е променено“, коментира бившият вътрешен министър. / Продължава серията от бисери на още един от „чудесните“ главнокомандващи на прехода, който за едни беше преход, а за други приход… само където преход не се състоя!

    Във връзка с горният цитат следват актуални данни от международни институции. Нещо повече – казват, че сухата статистика е за сухари, професори и… идиоти. Възможно е и да е вярно, но в случая по-важен е фактът, че родината ни е на 9-то място по смъртност от 224 държави в света – данни изнесени през юли месец 2012 г. от ЦРУ (тук).

    Нещо повече, таблицата в краят на статията дава насока за средния годишен брой на смъртните случаи за период от 365 дни на 1000 души население, още познато и като „сурова смъртност“. Същата таблица показва точното въздействие на настоящата смъртност в страните спрямо прираста на населението – раждаемост и застаряващо население.

    В световен мащаб средният годишен брой на смъртни случаи е 7.9 на 1000 човека. Като за България броят е почти два пъти по-голям – 14.32 на 1000 човека, с което страната ни успешно заема девето място. В класацията за най-бързо „топящи“ се държави ни изпреварват: Южна Африка, Украйна, Лесото, Чад, Гвинея-Бисау, Централна Африканска Република, Афганистан и Сомалия.

    Интересното за гореизброените държави е, повечето имат „уважителни“ причини от не така далечното си минало и история, за да са на първите места в „смъртната“ класация. Например:

    Република Южна Африка е известна в историята си най-вече с апартейда.

    Кралство Лесото – политическото положение все още не е стабилно. Част от разцепилата се през януари 1974 г. Партия на конгреса с нейния лидер Н. Мохеле (който е в изгнание) не одобрява режима и предизвиква безредици през януари 1974 г. и цялата 1979 г. Отношенията с ЮАР не са дружелюбни поради въоръжените провокации и терористични акции на Претория срещу Кралство Лесото, което се противопоставя на политиката на апартейд и расова дискриминация, и подкрепя народа на Южна Африка в борбата му за свобода и независимост.

    ЧАД е още една държава от Африканският континент. За нея е известно, че дълги години е била под диктатура. Нещо повече, през 1987 г. новият президент – Хисен Хабре, е подкрепян от Франция. Той установява диктатура, характеризираща се с масовото избиване на различни племенни малцинства. По негово време загиват между 30 000 и 40 000 души, поради което Хабре си спечелва прозвището „Африканският Пиночет“. Хисен Хабре е свален от власт през 1990 г. с военен преврат, предвождан от генерал Идрис Деби, който и до днес е президент. Създава се многопартийна система, макар властта извън президентския пост да е ограничена. В последно време приходите от петрол дават надежди за по-мирно бъдеще. Нападенията на бунтовнически групировки в северните и източните райони на Чад продължават да са проблем. ООН предупреждава че насилието, което пораждат, може да ескалира в хуманитарна криза и дори геноцид.

    Република Гвинея – Бисау – също се намира на Африканският континент. Грамотността на населението е изключително ниска, както и повече от 10% от населението е ХИВ-позитивно. Републиката е сред 1о-те най бедни страни в света. Военните преврати в страната са доста чести и управлението постоянно сменя своя лидер, чрез оръжие и отмъщение.

    Централна Африканска Република – накратко, тази държава е също една от най-бедните държави в света и в топ 10 на най-бедни страни от Африка. До края на Студената война ЦАР е управлявана от президенти, завзели властта чрез сила. Монархия тип диктатура… А от по-новото време следва период на нестабилност и вътрешни конфликти, които днес са намалели заради значителното присъствие на мироопазващи контингенти от различни страни.

    Ислямска република Афганистан – историята на републиката е с десетки години военни конфликти. Заради същите, Афганистан се е превърнал в най-опасната страна в света и най-големият източник на бежанци и търсещи убежище. Докато международната общност подпомага възстановяването на страната, терористични групи като Хакани и Хезби Ислами активно участват в бунт на национално ниво, воден от талибаните, който включва стотици убийства и самоубийствени атентати на година. Според ООН, бунтовниците са отговорни за 75% от цивилните жертви през 2010 г. и 80% през 2011 г. В по-ново време военни действия в Афганистан провеждат Русия, Великобритания, Съветския съюз и Съединените щати със своите съюзници от НАТО. Нивото на грамотност в страната също е ниско – около 28%. За това пък корупцията е широко разпространена. Афганистан се намира на 3-то място по най-корумпирани държави в света.

    Сомалия – отново на Африканският континент. Средна продължителност на живота – мъже – 47 г., жени – 51 г. Гражданска война и множество военни конфликти… и прочие и прочие.

    С краткото описание на горните държави, водещи България в „смъртната“ класация, може да се направи и обобщението – къде сме ние? И защо 9-т0 място, след като през новото – демократично време, не ни сполетя нито апартейд, нито геноцид, нито въоръжени конфликти или войни, граждански войни, кланово напрежение, глад, болести, ниска граница на средната продължителност на живот, масова неграмотност и т.н. … Защо сме така напред в отрицателната класация?

    Не сме ли в Европа, Европейски съюз? След падането на комунизма, минахме към демократична държава? Избираме управляващи по демократичен начин? А и всички от управлявалите ни лидери и партии твърдят, че са направили най-доброто за нас?

    Резултат това ли е? Най-доброто… 9-то място от 224 страни?

    Явно и класацията на ЦРУ (тук) доказва, че през тези две десетилетия на преход всички имали власт български политици в България водят целенасочена политика на геноцид спрямо сънародниците си!

    В заключение още един въпрос – за да се случва всичко това с българите, трябва да има причини – запитах се какво е общото между първите държави в класацията. Освен интересите с корупция и злоупотребата с директния грабеж и кражба, която масово по стандарт се прилага навсякъде през тези години на преход?

    отговор: ПРИРОДНИ РЕСУРСИ

    За себе си знам, че нищо значително и важно в България не се случва на случаен принцип. Всичко си има причини и следствие, но по-важното е, че е контролирано. В тази връзка липсата на интереси, отсъствието на познания и грамотност ни вкарват в една чудесна рамка на „коне с капаци“, където нито можем да защитим личните си интереси, а какво остава за националните?
    Природните ресурси са още едно от богатствата ни – даващо шанс и средство към постигане на независимост, свобода, семейство, сигурност, спокойствие, самостоятелност, справедливост за нас и нашите деца… ала явно НЕ – парадоксалното е, че всички тези 9 държави от класацията имат „въображаемия“ потенциал, чрез природните си ресурси да осигурят едно по-добро бъдеще.

    Оказва се, че колкото по-богата на ресурси в земята е една държава, толкова се позволява от населението по-негативни неща да го сполитат. Мал шанс, невъзможност за избор или просто лош късмет – факт е, че българите приемат отредената робска съдба.. без борба и воля за промяна.

    Завършвам с таблицата и сухата статистика за сухари, професори и идиоти:

    Current_World_Death_Rate

  • Българи очевидци разказват за експлозиите в Бостън

    Ето разказите на някои от сънародниците, станали свидетели на атаките в Бостън:

    Снимка: Ройтерс
    Снимка: Ройтерс

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    „В целия град има паника, хората са предупреждават да се прибират в офисите или в домовете си“, разказа за „Дневник“ Калина Николова от Бостън. По думите й около 1 часа българско време е създадена организация децата да се прибират в училищата, като родителите поддържат контакти с учители и възпитатели през социалните мрежи, тъй като телефонните линии постоянно прекъсват. „Пред най-голямата регионална болница „Масачузетс“ има опашка от кръводарители, като там вече се събират и хора, които издирват свои близки. Полицаи с високоговорители предупреждават по улиците хората да бъдат бдителни за изоставени багажи“, сподели още Калина.

    „На този етап, доколкото имам информация, нямаме пострадали сънародници. Не знам дали за добро или за лошо, но такова нещо не се бе случвало в Бостън. Наистина беше голям шок“, заяви пред „Нова телевизия“ певецът Орлин Горанов.

    „Ако трябва да бъда искрен, бостънци и българите не са притеснени. Хората по някакъв начин са свикнали на такива ситуации, много бързо реагират в тях, бързо си помагат. Почти нямаше паника. Мисля, че до 1-2 дни спокойствието в Бостън ще бъде възстановено“, допълни Орлин Горанов.

    „Първият взрив не беше нещо особено. Хората просто се обърнаха и си помислиха, че е може би е някаква по-стара кола или оръдие, защото днес (вчера – б.р.) е празник на патриотите в Бостън и е като традиция да избухне оръдие на определен час. Никой не му даде такова голямо значение. Много бързо след това се чу вторият взрив, който вече наистина беше много силен, може би три или четири пъти по-силен от първия“, разказа пред „Нова телевизия“ и българинът Кристиан Русков, който живее в Бостън и е бил на маратона в непосредствена близост до взривовете.

    Нямаше паника всички да бягат един върху друг, просто хората започнаха да вървят в противоположната на взрива посока“, допълни българинът.

    Българката Силвия Вълева, която посещава маратона в Бостън от три години, била близо до финалната права в очакване на своя приятелка участничка в маратона. „Попитах полицая какво се случва, той каза само „Момиче, бягай!“, разказа Силвия Вълева пред Би Ти Ви и допълни, че приятелката й е добре, тъй като по време на експлозията била на 25-ата миля. Спрели са я на улицата без обяснения защо отменят състезанието. Казали й само да бяга в обратна посока, разказа още Вълева.

    Източник:  в. „Дневник“

  • ГЕРБ видя в емигрантите поредния виновник за ниските пенсии

    Венелина Ангелова,  в. „Сега“

    .

    В опит да замаже гафа на бившия премиер Бойко Борисов, който преди дни обясни, че пенсионерите „са изяли“ фискалния резерв, заместникът му Цветан Цветанов произведе нов. Според бившия вътрешен министър виновник за ниските доходи на възрастните хора са българите зад граница. Той констатира пред ТВ7, че над 2 млн. българи са напуснали страната през последните 23 години. „Знаете ли, че много от тези български граждани, които са в малките населени места и които обезлюдяха, и беше ликвидирана цялата икономика, която е имала, или всичко, което е било като поминък за съответното местно население, и съотношението на работещи – пенсионери диаметрално е променено…“. Така Цветанов отговори на въпрос как се живее със 140 лв. пенсия, още повече че прагът на бедност е 230 лв. Той обясни, че не могат „да извадят“ кредити и да раздадат по-високи пенсии, защото тези пари реално ще бъдат изхарчени, без да има ефект. Цветанов се съгласи, че парите, които получават пенсионерите, са „недостатъчни, но ние трябва да имаме финансова стабилност, трябва да харчим толкова, колкото изкарваме, и това всъщност няма да загроби българските деца след години те да плащат тези грехове, които правят в момента днес управляващите“.

    Цветанов бе категоричен, че думите на Борисов са извадени от контекста. Бившият премиер искал да каже, че пенсионерите са получили 9 млрд. лв. повече при управлението на ГЕРБ, в сравнение с правителството на тройната коалиция. И Цветанов, и Борисов предпочетоха да премълчат, че парите за пенсии не идват от фискалния резерв и няма как да го „изядат“. В опит да прехвърли вината за ниските пенсии на предишното управление Борисов обяви в петък, че неговото правителство е било принудено да плаща увеличените от предишния кабинет в последния момент пенсии. По-късно Борисов изненадващо се появи на партийно събитие в Пазарджик, където увери, че ГЕРБ обича пенсионерите повече от предшествениците си. Опонентите му за вота и различни пенсионерски организации обаче реагираха остро на откритието му.

    ––ЗАРИЧАНЕ

    Цветан Цветанов се зарече, че при евентуално следващо управление на ГЕРБ партията няма да допуска кадрови грешки, защото има „достатъчно голяма база данни за лица, които могат да управляват“. Но самият той няма възможност да оглави следващ кабинет на свалената с граждански протести партия ГЕРБ. Бившият шеф на МВР призова избирателите да предпочетат формациите, които „могат да създадат стабилно правителство“, защото, ако в следващия парламент влязат всички, които искат, България щяла да се превърне в нестабилна страна.

     

  • Обама: Не знаем кой стои зад взривовете
    Снимка: Twitter
    Снимка: Twitter

    Президентът на САЩ Барак Обама направи специално обръщение към нацията след взривовете в Бостън, които отнеха живота на трима и раниха над 140 души.

    „Ние не знаем кой направи това и защо направи това. Не трябва да се правят прибързани изводи. Но ние задължително ще открием кой стои зад днешните събития и той ще изпита цялата сила на американското правосъдие“, каза Обама. Той каза, че мерките за сигурност в САЩ ще бъдат повишени. В обръщението си Обама не спомена думата „тероризъм“ и не позволи на журналистите да му задават въпроси.

    По-късно представител на Белия дом заяви пред агенция Блумбърг, че случилото се е терористичен акт.

    Източник:  в. „Сега“

    .

    –––––––––––––––––––––

    Иван Бояджиев: Рискът за българите е като за американците, трябва да продължат да живеят спокойно, защото иначе животът е безсмислен

    .

    Експлозиите в Бостън показват нов похват на терористите, коментира за Агенция „Фокус“ Иван Бояджиев, експерт по сигурността към Столична община и бивш главен секретар на МВР в периода 1995-1997 г.

    „Малки бомби, по-често, на повече места, с много заряд от разни други елементи – сачми, болтове, гайки, тенекийки, за да има повече поражения, повече ранени“, обясни Бояджиев.

    „Чух, че Обама е казал, че още не се знае дали е терористичен акт или не. Как да не е,

    това си е чист терористичен акт.

    Какво се цели при един терористичен акт – да има убити, да има много ранени, кръв да се лее и да се създаде паника в обществото?“.

    Според Бояджиев никой не може да каже в момента кой стои зад това нападение. „Почеркът е много неясен. Но се знае, че в последно време един от похватите на „Ал Кайда“ е да се взривяват малки бомби на много места и да дават много поражения, както това, което се е случило в Бостън. Дали е „Ал Кайда“ – не се знае.

    „По цял свят и много радикални групировки действат под нейно име и трудно могат да се хванат“, каза още Бояджиев. И добави, че днес започва плащането на данъци в Америка и на много места е имало протести, както в България.

    „Може и това да има някакво отношение в цялата тази работа, но не вярвам да са го направили самите американци, които са данъкоплатци. По-скоро може да са платили на някои други елементи, които да направят това нещо. Много неща трябва да се уточнят“, посочи експертът по сигурността.

    Според него рискът за българите е като за американците. Хората трябва да продължат да си живеят спокойно и да не се притесняват, защото иначе животът е безсмислен.

    Атентатът в Бостън е първият терористичен акт на територията на Съединените щати след нападението над Световния търговски център, Пентагона и Белия дом през 2001 г. „Според мен даже много се забави този атентат в Америка специално. Аз лично, както и от нашите изследвания, очаквах такова нещо.

    В интервю за БНТ експертът коментира и разследването за незаконно подслушване в МВР. Според него не може да се говори за незаконно подслушване, а за предпоставки за незаконно подслушване.“Това е недопустимо да излиза в медиите по този начин. Има предпоставки. Както във всяка една институция в България може да има предпоставки за незаконни работи. Тук са се натъкнали на някои предпоставки за такава дейност, още повече, че е имало опит от един от началниците да изтрие записите, за което аз съм шокиран“, заяви Иван Бояджиев.

    И допълни: „Не мога да се съглася с твърдението, че има практика да се подслушват политици и бизнесмени. Трябва да кажа, че най-силното оръжие в МВР това са агентурата, професионализма и специалните разузнавателни средства. Агентурата ги разбиха, след като ги закачиха по витрините. Професионализмът сега постепенно се налага и остават специалните разузнавателни средства.

    Но тук винаги може да има предпоставки за едно нерегламентирано подслушване, тъй като апаратурата е такава – специална. За първи път в България се внасят подобни автомобили и те са много специални, много мощни. И тука вече е трябвало предварително да се направи инструкция как се ползват тези автомобили. Затова трябва и да ги накажат, че не са си свършили работата, не са се организирали“.

    „Чрез атентати като този в Бостън

    определени сили целят възстановяването на страховитата „Ал Кайда“

    – така коментира експлозиите арабистът Владимир Чуков.

    Пред ТВ 7 той напомни, че президентът Барак Обама обяви още в началото на своя мандат, че основният враг на САЩ е терористичната мрежа. „При подобен тип атентати се търси психологически ефект, когато има много хора, които се занимават с благотворителност“, допълни експертът.

    Според него идеята е да бъде унижено обществото. „Всички репортажи сега показват едно – Америка е в шок в ден, в който отбелязва Денят на патриота. Салафитски групи в Близкия Изток вече приветстваха подобен тип атентати. Това е ефект на насъскване на крайните ислямисти с фрази от рода на „кръвта на американците не е по-ценна от кръвта на мюсюлманите“, каза Чуков.

    „Въпрос на време е да стане ясно дали атентатът е извършен с дистанционни устройства. Сега въпросът е как е допуснато организирането на подобни атаки“, каза Чуков.

    Източник:  Vesti.bg

  • Протестите се броят наесен

    Веселина Седларска, в. „Преса“

    .

    Колкото повече се отдалечаваме от февруаро-мартенските протести, толкова по-загадъчни изглеждат те. В опита си да ги разберем ги сравнявахме с протестите в Гърция, Франция, с „Окупирай Уолстрийт” и всичко останало, за което се сетихме, че го има в пространството извън България сега. А дали не беше по-добре да ги сравним с протести, които е имало в България някога, да речем преди стотина години. Само че имало ли е такива протести у нас по онова време, които могат да бъдат оприличавани със сегашните? Попадам на такъв протест, описан във вестник „Сливен” от 13 септември 1895 година.

    „Помнят нашите граждани, че на 13 миналий месец Август се събраха на митинг, за да протестират против решението на Градския съвет, с което се постановяваше да се премести моста от сегашното му място по-долу на около 800 разкрача. Помнят те също, че на тойзи митинг, който беше извънредно многолюден, присъстваха граждани от всичките классове, но особено се хвърляше в очи присъствието на еснафите. Отсъстваха само така наречените чорбаджии, които аслъ никой път не дохождат на митинг, понеже страшно се страхуват да гледат много народ на едно място, който да размишлява за своите градски и други нужди и да се застъпва за своите права. Това че е така, никой не може да го оспори.”

    Да припомня – дописката е от 13 септември 1895 година. Тя продължава: „Но не така мислят за тойзи митинг Калатинов и Дограмаджиев. Пишат ни от Пловдив, че тези двама господиновци  преди няколко дена били в този град и без никой да ги пита, разсказвали налево и надесно, че на митинга нямало повече от 50-60 души и че те всичките били пиеници и най-развалените хора в Сливен. Как ви се види, господа граждани това? Вий сами присъствахте на тойзи митинг, вие знаете кои и какви хора бяха там, дали бяха там пиеници и вагабонти, каквито ний в Народната партия нямаме, или бяха най-почтените и честни жители. Мислим, че по-голямо оскърбление, по-голяма обида за един град не може да бъде от тая, която са му нанесли горните господа. Длъжност се налага на гражданите, които присъстваха на митинга, да хванат за ушите тия господа и да поискат от тях да им докажат пиеници ли са и развалени хора, или са честни и почтени люде, които ден и нощ се трудят да изкарват прехраната си, както и да плащат своите градски даждия , за да може д-р Калатинов да взима от градската каса повече от 1000 лева…” и т.н.

    Ако заменим „пиеници и вагабонти” с „футболни фенове и ултраси” разликата от 118 години веднага се стопява. Преди повече от век някой се е сетил да нарече протестиращите вагабонти, после друг е обогатил идеята, като е внедрявал вагабонти сред протестиращите, трети пък е решил, че вагабонтите могат да послужат не само за омаскаряване на вече организиран протест, но и за самото му организиране…

    Каква беше вагабонтската и гражданската квота в последните протести ние не знаем. Видяхме майки с бебешки колички, пенсионери, безработни млади и безработни стари, безпарични всякакви, отвратени, отчаяни, непримирими. Но и: сутеньори, дилъри, момчета с качулки на главите и шалове през лицето. Още по-важното е, че не разбрахме кой зачена протеста и кой се включи допълнително. Но няма никакво съмнение, че дори и да е било „протест”, в него имаше протест. Това беше протест на хората,  чиято чаша преля от капката на сметките за ток. Те излязоха на улицата и изкрещяха проблемите си. Каква част от тези проблеми решават изборите на 12 май? Никаква. Къде са сега тези хора? Никъде. На какво се надяват? На нищо.

    Дни преди старта на предизборната кампания изследване на „Алфа Рисърч” показа, че хипотетична партия на протестиращите събира 14 процента желание за подкрепа. Реална подкрепа за нереализирана партия. Това на теория означава, че ако протестиращите имаха времето (то не им беше дадено) и съгласието помежду си, те можеха да бъдат трета политическа сила в Народното събрание. И да го имаше времето, нямаше да го има съгласието, така че сметката е наистина хипотетична.

    Съвсем реалистично е обаче друго число от същото изследване: Гласът на улицата се одобрява изцяло от 55 процента от анкетираните, 38 процента го подкрепят частично. Всичките тези 92 процента обаче застават зад исканията с икономическа насоченост. 36 на сто изразяват готовност да излязат отново на улицата, предимно млади българи до 30 години.

    Това означава, че протестиращите може и да не са в листите, знамената може и да не се веят на улицата, но вътрешно протестът продължава. Той не толкова се изтощи, колкото не се разви. Оставката на правителството не беше победа за протестиращите – те не искаха такава победа. Протестът беше затъкнат с тази скорострелна оставка и думите останаха казани-недоизказани. По-лошото: думите на протестиращите останаха нечути.

    В предизборна кампания партиите са различими – най-малкото имат различни номера в бюлетината. След това ще се появи новото Народно събрание и ако то възпроизведе старото, това означава, че 42-рото ще дойде с рейтинг, с който 41-вото си отиде – 60 процента неодобрение и само 9 на сто одобрение. И партиите в него отново ще бъдат възприемани като неразличими. Протестите всъщност показаха това – че в България има две партии. От едната страна е народът, а от другата всички партии накуп. И всичко ще е не само същото, но дори още по-същото. Поне това показва началото на предизборната кампания – тя е такава, каквато винаги е била. Без никакъв знак за освестяване, проумяване, смиряване, както се очакваше от протестиращите. И няма никакво значение какво е очаквал водачът на колоната пред МИЕТ Янко и какво различно е очаквал предводителят от „Орлов мост” Янаки. Става дума за очакванията на хората от редиците на протеста, които излизаха, за да бъдат забелязани, чути, разбрани. Не бяха разбрани, ако съдим по началото на партийната битка за парламента.

    В една подобна ситуация в Унгария се появи „Обръщение на Гражданина”, първо тук и там, но постепенно навсякъде. То гласеше: „Долуподписаният се обръщам към вас с молба да не харчите моите пари за кампанийното ми убеждаване. Не съм идиот. Виждам ви, ясни сте ми, разсъждавам, трупам опит като всеки нормален човек. Обещания, изкривяване на факти, замерването на опонента с кал – не ме интересуват! Само делата ви имат значение за мен и според тях ще реша за кого да гласувам. Искам мир, спокойствие и сигурност да се занимавам с по-важните за мен неща. Гражданинът.”

    Тук все още никой не се е сетил да го напише, но повечето хора го мислят. И вече няма да има нужда от вагабонти, за да излязат тези хора  месеци след изборите отново на улицата. И да направят с политиците това, което се прави с ученици, които не са си научили урока и не са взели изпита – връщат ги в същия клас.

     

  • Прокуратурата доказа, че МВР подслушва незаконно

    Прокуратурата доказа, че МВР подслушва незаконно. Засега Цветан Цветанов остава без обвинение. Служител на МВР изтрил записи, за да прикрие грандиозни злоупотреби на кабинета на Бойко Борисов

     

    Самуил Димитров, в. „Сега“

    МВР е подслушвало масово и незаконно, но министърът, който по закон трябва да контролира използването на специални разузнавателни средства (СРС), не носи отговорност за това. Основният извод от двуседмичната проверка на прокуратурата по сигнала за подслушване на политици и бизнесмени, подаден от лидера на БСП Сергей Станишев, е, че виновни за порочните практики в МВР са четирима души от Специализираната дирекция „Оперативно-технически операции“ (СДОТО) на МВР. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, по чието време е ставало незаконното подслушване, засега не е сред обвинените. Опозицията единодушно поиска той да се оттегли от предизборния щаб на ГЕРБ и от листите. Цветанов обаче категорично отказа, заяви, че подозира, че самият той е подслушван, и изрази готовност отново да стане вътрешен министър. Бившият премиер Бойко Борисов не отговори на искането на „Сега“ за коментар по скандала.

    Главният прокурор Сотир Цацаров все пак не изключи срещу бившия министър някога да има наказателно преследване. В момента обаче това е невъзможно, тъй като Цветанов е с имунитет като кандидат-депутат.

    Цацаров заяви вчера, че 2/3 от сигнала на Станишев са потвърдени. Заместникът му Борислав Сарафов съобщи, че проверяващите са се натъкнали на фрапиращи нарушения при използване на мобилната техника за подслушване на СДОТО. Част от подслушването е ставала само по устни разпореждания и без никакви документи, които да го удостоверяват. Освен това има сериозни разминавания между попълваните пътни листове и реално извършеното. От прокуратурата са прегледали записи от охранителни камери на СДВР. По документи на 15, 16 и 26 март например бусът за подслушване е трябвало да бъде в гараж, но вместо това обикалял из София. „Какви задачи е изпълнявал, мога само да гадая“, каза Сарафов.

    Ревизията, която е обхванала периода от септември 2009 г. до момента, е установила, че в СДОТО няма правила за използването на мобилната техника, както и за унищожаването на ненужната информация, събрана чрез подслушване. Това се е случвало по усмотрение на оперативните работници. Няма и регламент за провеждането на тренировъчни излизания с подслушващия автомобил, по време на които също може да се подслушва.

    Въпреки очевидните нарушения от прокуратурата не могат да потвърдят дали са били подслушвани посочените в сигнала на Станишев политици и бизнесмени, сред които Росен Плевнелиев, Кристалина Георгиева, Георги Първанов, Иван Костов, Волен Сидеров, Ахмед Доган, Сергей Станишев, Нели Куцкова, Симеон Дянков и др.

    Въпреки декларираната от вътрешния министър Петя Първанова воля за пълно съдействие проверката на прокурорите е била саботирана от служители на дирекцията. Според Сарафов началникът на отдел 04 Радко Димитров е изтрил цялата информация от картите памет на техниката за подслушване, поискал е от производителите на системата паролите за достъп, за да заличи и паметта, и дори се е опитал да я разглоби с отвертка. От прокуратурата обясниха, че в деня, когато Станишев обяви сигнала, Димитров черпил колеги за рождения си ден. По някое време обаче празненството било прекратено, а след работно време той и негови колеги демонтирали цял блок от апаратурата.

    „Това е операция, която дотогава не е извършвана нито веднъж. Търсили са хард диск, но не са намерили. Това наложило Димитров да звъни във фирмата производител и да поиска паролата за достъп до системата. Рано сутринта на следващия ден изтрил всички събрани данни върху картите памет на системата, изискал паролата за достъп до самата операционна система, проникнал там и изтрил цялата събрана до момента информация“, обясни Сарафов.

    Освен това шефът на звеното Сергей Кацаров изготвил невярна справка, според която техниката на СДОТО може да подслушва, но не и да записва разговорите. Според Цацаров лъжата е била установена в рамките на 20 минути след два опита от експерти.

    „Трудно мога да допусна, че служителите, които оперират с конкретния автомобил и конкретната апаратура, могат да извършват самостоятелни частни мисии. Ако успеем да възстановим файловете, може би ще стане ясно кой е бил обект на тези мисии“, отговори главният прокурор на въпрос дали незаконното подслушване в СДОТО е вършено по нареждане на ръководството на МВР, или по инициатива на служителите. „Докато не възстановим изтритото, не можем да потвърдим или отречем нищо. Всички имат някакво усещане по този въпрос, но аз не мога да го потвърдя или отрека, тъй като прокуратурата работи само с факти“, заяви Сарафов.

    По време на проверката Цветанов е заявил, че е политическо лице, което не разбира от техническата част на подслушването. Когато Станишев обяви публично сигнала на 28 март, бившият МВР шеф ожесточено отричаше всякаква възможност за незаконно подслушване. „Вие да не мислите, че МВР е плод и зеленчук – всичко се регистрира… Недейте да смятате, че МВР е някакъв разграден двор“, заяви той и увери, че ако данните бъдат потвърдени, „ще изляза от политиката и ще се извиня на всички граждани“. Цветанов определи сигнала като клевета от страна на Станишев и беше напълно уверен, че прокуратурата ще потвърди тезата му.

    Обвинения за това, че не са създали добра организация на работа и са допуснали създаването на условия за нерегламентирано подслушване, получават бившите началници на звеното Камен Костов и Цветан Иванов. В същото ще бъде обвинен и сегашният й шеф Сергей Кацаров. Радко Димитров пък ще бъде обвинен заради опита си да заблуди прокуратурата, изтривайки записите. Кацаров получава и още едно обвинение – за съставяне на документ с невярно съдържание, според който техниката не може да записва подслушаните разговори. Снощи от МВР съобщиха, че Кацаров и Димитров са отстранени от длъжност и срещу тях е започнало дисциплинарно производство.

    „Едно такова мощно оръжие трябва да се пази не по-малко от ядрените куфарчета“, коментира Сарафов. Цацаров заяви, че веднага след като бъде сформиран новият парламент, прокуратурата ще предложи промени в законите за СРС, МВР, ДАНС и за електронните съобщения, чрез които злоупотребите да бъдат прекратени. Според главния прокурор трябва да има отделна агенция за подслушване, която да е под пряк парламентарен контрол, извън службите за сигурност. „Тоягата и микрофонът не трябва да бъдат в една и съща ръка“, заяви той.

    СХЕМАТА НА ПОДСЛУШВАНЕТО

    Подслушването започвало с личното нареждане на Цветан Цветанов до ръководителя на СДОТО – МВР, и указания кой да бъде подслушван – „без искане за СРС, без резолюции на ръководството на министерството, без съдебно решение“. Това се твърди в сигнала на Станишев. След това шефът на СДОТО проверявал през мобилните оператори какви телефони има лицето – номера, апарати, СИМ карти, и спускал задачата на екипа. Служителите локализирали обекта, екипът се придвижвал към съответното място, разполагал техниката и поставял телефона под контрол. За незаконното подслушване се използвал сив ван крайслер „Вояджър“, който е преработен за целта. При всяка операция се сменяли регистрационните му номера.

     

    Опозицията: Цветан Цветанов да напусне политиката

    .

    Ръководството на МВР се превърнало в престъпна групировка и империя на злото

    Цялата опозиция на ГЕРБ настоя бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да излезе от листите и да напусне политиката, след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че проверка е доказала верността на 2/3 от сигнала на Сергей Станишев за незаконно подслушване в МВР. Проверяващите потвърдиха всичко без частта, че то се е вършело по лични указания на Цветанов. В бъдеще обаче не е изключено кръгът на евентуалните обвиняеми да се разшири, каза главният прокурор.

    „Цветанов носи пряка отговорност и са налице достатъчно основания той да излезе от политиката, да излезе от листите на ГЕРБ и да не участва по никакъв начин“, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев. От „Позитано“ 20 свикаха спешна пресконференция, за да коментират развитието на случая, но отказаха да отговарят на въпроси. Според Станишев е очевидно, че е имало злоупотреба с техниката, с която разполага МВР. „В последните 4 г. са прилагани практики на тотално незаконно подслушване на българските граждани. „Цветанов прекърши българската демократична държавност и това не може да остане така. Кой носи политическата отговорност за това?“, попита соцлидерът и припомни, че според Закона за специалните разузнавателни средства (СРС) МВР службата СДОТО е на пряко подчинение на министъра. Той заключи, че ръководството на МВР се е превърнало в престъпна групировка и империя на злото, която трябва да бъде разбита. Евродепутатът Илиана Йотова пък обяви, че като зам.-шеф на комисията „Антимафия“ в Европарламента ще поиска специално изслушване, ще бъдат уведомени останалите служби в ЕС, а вътрешната комисия ще има специална дискусия по темата.

    От ДПС също поискаха отговорност за „българския Уотъргейт или Цветановгейт“ да поеме бившият вътрешен министър. „Ще повярвам, че Борисов е принципен, ако отнеме статута на председател на предизборния щаб, и призове Цветанов да се оттегли от листите на ГЕРБ“, заяви лидерът на движението Лютви Местан. Според него Борисов трябва да постъпи с Цветанов, така както с Мирослав Найденов, когото махна от листите на ГЕРБ. От действията на бившия премиер щяло да стане ясно дали е зависим от Цветанов и дали бившият министър „го държи с нещо“. Местан очаква Цацаров да бъде „една идея по-дързък и да образува още едно производство“ – срещу Цветанов.

    Бившият депутат от „Синята коалиция“ Йордан Бакалов призова прокуратурата да разшири проверката върху всички служби, които прилагат СРС-та. Според него никой от шефовете на дирекции в СДОТО не би си позволил солови акции.

    „Не очаквам Цветанов да спази думата си. Не за пръв път той е казвал едно и е вършил друго, както и неговият началник Бойко Борисов“, коментира бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов пред БГНЕС. Според него прокуратурата трябва да потърси отговорност не само от изпълнителите, но и от поръчителите на тези нарушения, а „поръчителите са от политическото ръководство на МВР начело с Цветанов“.

    Да бъдат наказани поръчителите поиска и лидерът на Движение „България на гражданите“ Меглена Кунева. Според нея отговорността е на Борисов и Цветанов. „Прокуратурата потвърди всичките ни най-големи страхове. Вече стана ясно, че живеем в обществото на страха и диктата. Най-лошите практики, въведени и използвани от тоталитарните режими, са използвани и днес – 6 г. след присъединяването на България към ЕС“, допълни тя.

    „Атака“ също настоява Цветанов да се оттегли от поста шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, да не участва в предизборната кампания, както и срещу него незабавно да започне разследване.

    СЪВЕТ

    „Казахме му преди време на Цветанов тук, че първата реакция: „Няма как да се подслушва незаконно“, го вкарва в капан, защото има как. Съвсем друго щеше да бъде, ако беше казал, че няма как законно да подслушва политическите си опоненти и ще бъде безкомпромисен към нарушилите закона зад гърба му. Но, уви! Мандалото хлопна:)“, написа бившият вътрешен министър Богомил Бонев във „Фейсбук“.

    .

    Цветанов: А дали и аз не съм подслушван?

    .

    Шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов вчера контраатакува от Елин Пелин и Долна баня, където се срещаше с избиратели. Той се заинати, че няма да напусне политиката и да се извини на гражданите, както обеща публично, ако се докаже, че ведомството му подслушва незаконно. Бившият вътрешен министър дори поиска лидерът на БСП да му се извини и той да излезе от политиката.

    „Няма доказателства. Ако се докаже, че аз съм разпореждал, ще се оттегля от политиката и ще си понеса наказателната отговорност“, заяви, трудно удържайки нервите си зам.-шефът на ГЕРБ. Той се опита да се оправдае с подчинените си и даде пример, че ако някой нисш прокурор извърши престъпление, едва ли главният прокурор ще носи отговорност.

    „Министърът подписва исканията след спазване на процедурата. Главният секретар трябва да координира по-нататък“, заяви Цветанов. На въпрос дали не носи отговорност, той заяви, че отговорните за подслушването са: парламентарният контрол, директорите на дирекции и началниците на отдели. Той се обърна към Цацаров да разшири обхвата на проверката до момента, когато е купена техниката за подслушване в МВР.

    „Започвам да се притеснявам дали в момента, в който съм напуснал поста на министър на вътрешните работи, заедно с министър-председателя Бойко Борисов не сме подложени на незаконно подслушване, което би могло да бъде осъществено точно по време на кампанията. Самият факт, че Алексей Петров лансира, че се очакват големи скандали относно използването на СРС – направете връзката кой, къде и какво е правил в тази държава“, заяви Цветанов.

    По отработен рефлекс той отново се нахвърли върху опозиционните партии с обвинения „какво направиха те, за да променят този режим на работа на СРС, докато бяха управляващи“ и припомни скандалите с подслушване „Филчевгейт“, „Галерия“ и др. Цветанов отказа да коментира прокуратурата, защото „предпоставки е едно, доказателство е друго“. За сметка на това увери, че ако пак стане вътрешен министър, ще съдейства да продължи „добрата практика“.

     

  • Европари увеличават пропастта между столица и провинция

    В следващите 7 г. София ще получи 10 пъти повече от Враца, Монтана и Видин

    .

    Десислава Колева, в. „Сега“

    Различията между регионите ще се задълбочават драматично в следващите 7 години, вместо бедните да догонват общините с по-добри показатели на икономическо и социално развитие. Проектът на новата оперативна програма „Региони в растеж“ предвижда София да получи в пъти повече европейско финансиране, отколкото Варна или Пловдив, а разликата с по-малките и по-бедните градове е над 10 пъти, показва справка, с която „Сега“ разполага.

    Очаква се столицата да получи 20% от бюджета на програмата, отделен за интегрираните планове, който е общо 3 млрд. лв. Следващите осем по големина града ще получат общо едва 15% от сумата. Тази разбивка беше публикувана на сайта на ОП „Регионално развитие“, но след уточняващи въпроси на „Сега“ данните бяха изтрити. От управляващия орган обясниха само, че процентите са прогнозни и още не са обсъждани, а били публикувани „погрешка“. България трябва да изпрати проектите на оперативните програми в Брюксел до средата на юни.

    Според новите правила 67 града ще получават директно финансиране за проектите от интегрираните им планове за развитие, а няма да се състезават за европейските пари, както е в момента. Финансирането е по „Региони в растеж“, „Наука и образование за интелигентен растеж“, „Развитие на човешките ресурси“ и „Околна среда“. Останалите градове и селата ще бъдат финансирани по програмата за селските райони. Няма обаче яснота в регионалното министерство как ще се координират средствата по еврофондовете, признаха общините. Националното им сдружение коментира, че конкретното разпределение на средствата между градовете все още не е обсъждано.

    От предварителната справка се разбира, че София отново ще вземе лъвския пай от парите за регионално развитие – 600 млн. лв. Въпреки това кметът на София Йорданка Фандъкова наскоро поиска столицата да се приравни и към село, за да получи пари за туризъм в околността. Проблемът е, че Варна, Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора, Плевен заедно с Велико Търново и Благоевград ще трябва да си разделят общо 450 млн. лв. При разработването на интегрираните планове за развитие Пловдив например обяви, че ще иска общо 500 млн. лв. Екипът във Варна заяви, че все още нямат прогнозна сума. Столицата е разработила проекти за финансиране по всички европейски програми на обща стойност 2.5 млрд. лв. заедно със собственото и държавното финансиране, научи „Сега“.

    Надолу по веригата положението е още по-драматично – 26 града, които се водят средно големи, ще си разделят близо 1.35 млрд. лв. Средно това означава по около 52 млн. лв. за всеки град. В тази група попадат общините от най-бедния регион в Европа, Северозападният – Видин, Монтана, Враца. По подобен начин стоят нещата и за Търговище, Разград, Сливен, Ямбол, Смолян, Пазарджик, Кюстендил и др. Добрич, който също е в тази група, вече заяви, че ще иска 200 млн. лв. по плана за градско развитие. Определените 32 малки града със специфично териториално значение също ще получат общо 600 млн. лв. Най-малко средства за 7 г. ще получат Лом, Троян, Сандански, Нова Загора, Велинград, Девня, Поморие.

    Не е ясно при това разпределение как ще се постигне целта на програмата да сближи икономическото и социалното развитие на регионите. Северозападният район например трябва да повиши заетостта от 58.3% на 72% до 2020 г. и да намали с 11% броя на хората, живеещи под прага на бедността.

     

  • Ускорен курс за опознаване на робската психика

     

     

     

     

     

     

     

    В началните етапи на почти всяка позната диктатура се наблюдава особено отричане на действителността от голяма част от населението. Целите на лукавите правителства и зловещото положение стават обект на цинична психологична игра, вместо да предизвикат основателна загриженост сред зомбираните маси. Тяхната отчаяна нужда да поддържат предубежденията си създава своеобразен вакуум, в който всичко, което не е в съгласие с вече създадения мироглед, просто се изпарява; сякаш не могат да различат цвета на небето от ботуша върху лицето им. Реалният свят на истината се превръща в сън, илюзия, която може да бъде взета под внимание или да бъде напълно пренебрегната. Техният живот е непрестанна дисоциационна борба, в която действителното не е желано…

    * * *

    Истинският роб: Това е човек, който не е непременно окован, бит, измъчван и принуден да се подчинява под смъртна заплаха. Всъщност дори окованите и битите роби може да не са истински роби, ако в тях продължава да живее независимият дух и те търсят свободата си – тогава те не са напълно подчинени. Истинският роб е този, който сляпо и с удоволствие се придържа към правилата, модата и се изпълва със страх от идеята за независимост спрямо изградената или изграждащата се система. Истинските роби биха се сражавали и умирали, за да запазят реда, който ги поробва. Истинският роб не може да си представи живот, в който хората не са контролирани изкъсо.

    Фактите губят стойност: Най-лошият грях на роба не е непременно способността да не разбира истината, а способността да я вижда и да я разбира, но въпреки това да я отхвърля, защото е в противоречие с личните му самозаблуди. За роба съществува истина и свобода, но те не са полезни и изгодни за него. (Тук може да се добави, че мечтата на истинският роб не е да бъде напълно свободен, а да има свои роби. Сиреч да е нещо като привилегирован роб, когото допускат да се храни с остатъците от трапезата на господарите. Такива привилегировани роби са много от политиците и медийните магнати, които изопачават фактите или откровено лъжат, за да запазят привилегированото си положение на блюдолизци. Те са достатъчно умни да знаят, че са роби, но и достатъчно глупави, за да им харесва, защото има по-низшестоящи роби под техния контрол – бел. Стопанина.) Лъжите движат света, а фактите са само средство за употреба според моментните желания или интереси.

    Вманиаченост по закона: Робската психика, колкото и понякога да е нелогична и невротична, все пак изисква известни основи, на които да се крепи. Такива основи например са законите в държавата. Тези закони могат да са в пълно противоречие с вродената съвест или морал, но тъй като робът вече не слуша вътрешния си разумен глас, противоречието не го притеснява особено. Ако се чудите защо съвременните тирани държат да обличат в букви ужасяващите си намерения, това е причината. Олигарсите много добре знаят, че законите предоставят на робите средства за рационализация, средства да оправдаят съучастието си в престъпленията на държавата. Все пак, ако някакъв охранен и кръвожаден елит насажда безумията си чрез закон, нямаме никакъв избор, освен да го слушаме и следваме, нали? Нали? Дали?

    Нуждата да те приемат: Робите търсят външен, а не вътрешен мир – дори когато този „мир“ залага на система, замислена да унищожава човека. Порочността на колективизма е в способността му да превръща жестокостите и ненормалното в нещо нормално. Докато робите се чувстват като част от машината и намират мястото си в групата, те не се интересуват какво прави тази машина с останалите. Обичайните аргумени са: „Трябва да живеем заедно и затова трябва да жертваме нашия егоистичен индивидуализъм за висшето благо…“ или: „Правителствата са, за да ни пазят, и трябва да правим всичко необходимо, за да улесняваме работата им“. Рядко се поставя въпросът дали системата е в хармония с Конституцията. Системата просто „е“, тя изпълнява нуждата на роба да бъде обгрижван и това е достатъчно за него. Противно на собствените си приказки за „общност“ и „висше благо“, колективистите в голяма степен са изключително себелюбиви. Те не подкрепят колективизма заради другите, а за да угодят на личните си нужди.

    Нуждата от контрол: Предполагам е иронично, но средностатистическият роб обича тиранията, защото му предоставя някаква сила, власт, вероятно за първи път в живота му. Това са хора, които са се чувствали слаби и неадекватни от детството си. Докато почтените хора се борят с несигурността, укрепвайки се физически и душевно, като усъвършенстват характера си, робите хващат лесния път и се присъединяват към бюрокрацията, като живеят на гърба на останалите и се ползват с привилегии. Чрез държавата всички ограничени хора, страхливците и глупаците имат възможността да „покажат кой е шефът“ и да си отмъстят за безсмисления си досегашен живот.

    Нуждата от одобрение: Жалък, но често срещан случай. Човек носи отговорност за себе си и се учи с времето кое адекватно служи на всеобхатните му нужди. Робите нямат енергията или мотивацията за това – те се допитват до разни авторитети как да живеят. Те приемат почти всичко на доверие, стига да идва от някакво изтъкнато име. Робите презират с отвращение тези, които следват собствения си разум, тези, които се бунтуват срещу шаблонното вървене с „общественото мнение“. Бунтът на личността е нещо омразно за конформистите, защото конформистите са част от естеството на системата и имат индивидуалност само в нейните граници. Когато нападаш системата, робите приемат тези нападки като към самите тях като „личности“.

    (Бел. Стопанина: Това е съвършено вярно, но все пак не отговаря изцяло на истината. Авторът пише с предразсъдъка, че хората се раждат като бели листа и всичко по отношение на напредъка се решава само в един живот, а това не е така. Някои са по-напреднали в духовната си еволюция и вече са се освободили от нуждата да следват авторитети. Това е задачата на цялото човечество в настоящата Епоха на Съзнателната душа. Нормално е някои да закъснеят с освобождаването от авторитетите, а други пък няма да успеят да се освободят до края на тази епоха и ще трябва да чакат хиляди години, преди да получат шанс за поправителен изпит… Накратко, не е мястото, като пишем по тези въпроси, да пишем с надменност. Трябва да пишем с разбиране, но за целта трябва да го имаме това разбиране – както разбиране за естеството на епохата и сегашното време, така и разбиране за задачите на голямата част от днешните хора. Разбирането на човека и неговите задачи – това е Антропософия.)

    Нуждата от оправдание: Понякога не е достатъчно за определени хора да имат някакъв мироглед. Робите търсят одобрение за този мироглед на всеки ъгъл, дори този мироглед да е изкривен от замъглена логика. Те стигат дотам, че принуждават другите да се съгласяват с техния мироглед, така че да се чувстват по-сигурни в убежденията си. Нормално е хората да търсят други с подобни възгледи и идеали, но не е нормално и морално да използват държавния апарат като средство за сплашване и подчиняване на останалите, така че да могат да се чувстват по-уверени в нелепите си лекомислени философии. Робите искат свят без противоречия. Забавното е, че самите те създават много от противоречията по света.

    ХОДИ НА РАБОТА, ПРАТИ ДЕЦАТА НА УЧИЛИЩЕ
    БЪДИ В КРАК С МОДАТА, ДРЪЖ СЕ НОРМАЛНО
    ВЪРВИ ПО ТРОТОАРА, ГЛЕДАЙ ТЕЛЕВИЗИЯ
    СПЕСТЯВАЙ ЗА СТАРИНИ, ПОДЧИНЯВАЙ СЕ НА ЗАКОНА
    ПОВТАРЯЙ СЛЕД МЕН: АЗ СЪМ СВОБОДЕН

    * * *

    Брандън Смит @ Activist Post/ БургасНовините

    Превод: Тихомир Кайрямов

    (Със съкращения)

  • Търсят се лекари за Америка

     Е. ЛиловДойче Веле

    .

    Отиваш на лекарски преглед, а там, вместо лекар, заварваш санитар. Звучи като виц, но е вярно: от 2014-та американските пациенти може да си имат работа с преквалифициран помощен персонал. В Калифорния вече взимат мерки.

    От началото на 2014 г. само щатът Калифорния ще се окаже с недостиг от 10 хиляди лекари – следствие от здравната реформа на президента Обама. Новият закон за здравното осигуряване ще осигури от началото на идната година достъп до медицинско обслужване на 34 млн. американци, които досега не са били здравноосигурени.

    Влизането на толкова много нови пациенти в системата на здравеопазването е сериозно предизвикателство за лекарското съсловие. Дори медицинските факултети да се нагодят незабавно към новите нужди, първите плодове от тази пренастройка ще дойдат едва след 7 до 10 години, колкото време трае обучението на един студент по медицина.

    Примерът Калифорния

    На кого ще бъдат поверени пациентите?

    Различните американски щати се опитват по различен начин да си решат проблема с недостига на медицински персонал. Един от положителните примери е слънчева Калифорния с население от 38 млн. жители. В щата са регистрирани близо 100 хил. лекари, или средно по около 2,63 лекари на хиляда души от населението – приблизително такова е съотношението и в цялата страна.

    Не всички лекари обаче са равномерно разпределени на територията на целия щат, а почти 3/4 от общините и днес изпитват остра нужда от повече лекари. Проблеми има и с етническия произход на лекарите и пациентите – почти 40% от населението на Калифорния са имигранти от Южна Америка, от които само една малка част говорят английски. В същото време само 5 на сто от лекарите в щата са от латиноамерикански произход.

    По най-груби изчисления от началото на следващата година, когато в системата на здравното осигуряване ще се влеят нови 4,7 млн. пациенти, Калифорния ще има нужда от допълнителни 10 000 лекари. И тъй като в близко време не се очертава появата на свежо попълнение от медицински кадри, в местния парламент са внесени две алтернативни предложения за обсъждане.

    Едното предвижда да се разреши и на добре обучени фелдшери, фармацевти, оптици и дори санитари да извършват някои от рутинните медицински прегледи, които сега са запазена територия само за дипломирани лекари. Освен това те ще могат да провеждат консултации и да предписват медикаменти. Подобно предложение за разширяване на компетенциите на спомагателния медицински персонал е внесено и в Сената на Калифорния.

    Паралелна система за здравеопазване?

    Това предложение за законодателна промяна се подкрепя от професионалните съюзи на санитарите, фармацевтите и оптиците, но се оспорва от лекарското съсловие. Идеята не само би запълнила една дупка в медицинската помощ, но би спестила и много средства. Така напр. докато един оптик си докарва средно по около 110 хил. долара на година, то очният лекар работи за годишна заплата от 250 хил. долара.

    Представителите на лекарското съсловие излизат с контра-аргументи: според тях даването на повече компетенции на нелекарския медицински персонал крие опасности за здравето на хората, това първо; и второ – така ще бъде създадена паралелна система за медицинско обслужване втора категория, предназначена за пациентите с по-скромни възможности, докато по-заможните от тях ще продължат да ползват услугите на лекарите.

    Не само Калифорния се бори с този проблем. В общо 33 американски щата са внесени 144 предложения за законодателни промени в същия смисъл. Седемнайсет от тях дори вече са разрешили на представители на помощния медицински персонал да откриват собствени лекарски кабинети.

     

  • Журналисти и правозащитници с второ отворено писмо до С. Цацаров

    Заради множеството съмнения за злоупотреби със СРС-та, журналисти и правозащитници са написали второ отворено писмо до българския главен прокурор Сотир Цацаров

    .

    Над 40 журналисти от множество медии, както и правозащитници, изпратиха повторно отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с настояване държавното обвинение да обяви дали има данни по нареждане на бившия премиер Бойко Борисов, ексвътрешния министър Цветан Цветанов или друг високопоставен служител в МВР да е извършвано незаконно подслушване.

    „На 15 февруари 2013 г. се обърнахме към Вас (вх. № 2282/13) по повод публичното изявление на министър-председателя от правителството на ГЕРБ Бойко Борисов, че може да разпореди на компетентните служби да образуват дела за оперативно наблюдение на всеки български гражданин – изявление квалифицирано от международната организация „Репортери без граници“ като „разрушително послание“, което може да има „катастрофални последици не само в България, но и във всички балкански страни“.

    Подписалите писмото настояхме да разпоредите прокурорска проверка има ли образувани такива дела по разпореждане на тогавашния министър-председател и, ако има, от кои служби, срещу кои граждани, какви са делата и каква е процесуалната им фаза? Искането ни засяга един от най-болезнените проблеми в страната: изясняване на това как се упражнява тайната власт в България“, се казва в писмото до Цацаров.

    Уточнява се и, че до този момент отговор на първото запитване до него така и не е получeн. Главният прокурор коментира един-единствен път неофициално темата, обяснявайки, че получил само имейл с неясен изпращач и затова не реагирал. Всъщност, както и това писмо, първото също бе внесено във Върховната касационна прокуратура.

    „Днес се обръщаме отново към Вас убедени, че за запазване на общественото спокойствие и правовия ред се налага да разпоредите образуването на досъдебно производство, което да изясни:

    – има ли данни министър-председателят от правителството на ГЕРБ, бившият министър на вътрешните работи от правителството на ГЕРБ, високопоставени служители на МВР или свързани с тях лица да са извършвали нерегламентирано подслушване и да са нареждали образуване на оперативни дела срещу български граждани;

    – възможно ли е в рамките на законно разрешено използване на СРС да е извършвано подслушванe на хора, които нямат нищо общо с разследваната престъпна дейност;

    – възможно ли е органи на МВР умишлено да са въвеждали в заблуждение съда, като са включвали в исканията за разрешение на СРС лица, целта на чието проследяване е била политическа или икономическа“, настояват журналистите и правозащитниците.

    Към писмото им са прикрепени над 300 публикации от пресата и различни електронни издания, посветени на темата за специалните разузнавателни средства и множеството сериозни съмнения и данни за злоупотреба с тях.

    Източник:  Mediapool

  • Българите в Молдова поискаха автономия

    Тараклийският районен съвет в Молдова единодушно е одобрил в петък обръщение към властите в Кишинев, с искане да се предостави национално-културна и административна автономия на населението, мнозинството от което са етнически българи.

    .

    Снимка: Мoldovanews.com
    Снимка: Мoldovanews.com

    Това съобщиха молдовски и руски медии, цитирайки документа и думите на кмета Сергей Филипов. По думите му обръщението е по повод 200-годишнината от основаването на Тараклия, което ще бъде официално отбелязано на 6 май.

    Към обръщението има и проектозакон „За особения статут на Тараклийския национално-културен район на Република Молдова“. В първия член на документа се отбелязва: „Тараклийският район с компактно българско население получава особен статут на административна автономия в рамките на своята територия и като център на национално-културната автономия на българската общност в Република Молдова. Той се нарича „Административно-териториално образувание Тараклийски национално-културен район“ в състава на Република Молдова“.

    Източник:  в. „Дневник“

  • Как се фалшифицираха изборите досега
    Гласувайте! Няма значение за кого – но гласувайте…
    Гласувайте! Няма значение за кого – но гласувайте…

    “Изборни манипулации може да има в избирателните комисии, чиито членове са представители на политическите сили. „Информационно обслужване“ не брои бюлетини, а обработва протоколи от РИК и СИК.“ Това напомни в интервю за Би Ти Ви директорът на фирмата проф. Михаил Константинов, за чиято оставка настояха БСП и ДПС.

    Константинов гарантира, че нито досега е имало, нито в бъдеще ще позволи манипулации в изборните резултати. „Ние съхраняваме около 50 000 първични документа от последните четири избора от 2007 г. досега. Аз твърдя, че няма нито един документ, манипулиран от „Информационно обслужване“ – заяви Константинов и обясни, че всеки, който твърди обратното, е лъжец и клеветник.  „Документите се съхраняват физически, има и достъпна база данни, аз твърдя, че те съвпадат напълно“. Според него България е допринесла съществено към теорията на клеветата – да бъде обвинен някой за бъдещи действия, коментира още нападките на БСП и ДПС към себе си Константинов.

    Професорът се и закани, че ще съди всеки един клеветник, който твърди, че изборите се фалшифицират. Но има една турска поговорка: „Никога не е късно да станеш за резил.” Време е да му я напомним на професора. Защото историците помнят и могат и да припомнят миналото.

    През юни 1990 г. за пръв път след рухването на комунизма се проведоха първите уж „демократични” избори за Велико Народно Събрание. То прие сегашната конституция, на която й сърбаме попарата вече 23 години и която пловдивските протестиращи правилно изгориха на площада по време на демонстрациите. Точно след тях започна горещото политическо лято – 90-та година. Защото изборите бяха „нагло и безсрамно фалшифицирани”. Думите не са мои, те са на двамата автори Никола Вълчанов и Михаил Константинов, употребени в една от поредицата им статии, разкриващи фалшификациите на изборите, публикувани във вестник „Демокрация”.

    В първата статия на Михаил Константинов и Никола Вълчанов („Демокрация“,  бр. 144 от 19 юни 1991 г.) те писаха дословно: „… Защо поставяме въпросите си точно сега, толкова време след грандиозната фалшификация, наречена „Избори-90“? Първо, благодарение на немарливостта на известни служби, информация за това се промъкна в обширна статия от Л. Аврамов и В. Цанов (в. „Демокрация“ от 10 юни 1990 г.), както и в кратко интервю на В. Цанов пак в „Демокрация“ от 10 юни 1991 г. И второто, досега такъв материал практически не можеше да мине.“ (курсивът мой – А.Д.)

    Както е казано, който има очи да гледа, който има уши – да слуша. Трябва да призная, че поредицата им статии бяха впечатляващи – с много факти и аргументи, логически обосновани. Те разкриха отлично механизма на фалшификациите на изборите. Толкова много се писа по този въпрос, че той е вече напълно изяснен. Изборите просто бяха фалшифицирани с 500 000 гласа фантоми. (Една вметка, сега извън България има два милиона българи, каква възможност за „фантоми“ главно на емигриралите по време на „голямата екскурзия” български турци!)

    Само някои елементи от технологията на фалшификациите:

    – Първо, в ЦИК при изчисляването на изборните резултати са добавени червени гласове фантоми там, където са печелили сините;

    – Второ, в компютрите, не са били вкарани данни от протоколи, в които СДС печели, а вместо тях по два и три пъти са зареждани данни от едни и същи протоколи, в които червените печелят;

    – Трето, райони, в които СДС печели, са били разпокъсвани при изчисленията, между съседни червени райони;

    – Четвърто, гласове на „извънпарламентарните партии“ са прехвърляни към червената сметка;

    – Пето, смесвани са при изчисленията резултати от мажоритарната и пропорционалната система, в полза на БСП естествено;

    – Шесто, в компютрите са вкарвани данни от фалшиви протоколи.

    И така нататък, и така нататък. Описали са го проф. Константинов и математикът Вълчанов, не съм го писал аз. А някои си мислеха, че фалшификациите са направени хитро и фино. Нищо подобно – те бяха нагли, очевадни и просташки – като всичко, правено някога от комунистите.

    По-интересен е въпросът защо бяха допуснати публикациите на Константинов, Вълчанов, Топлийски, Цветков и другите разобличаващи фалшификациите. Все пак от изборите през юни 1990 г. до лятото на следващата 1991 г. беше пълно мълчание по темата. Моето обяснение е, че от една страна те бяха нарочно допуснати от СДС, за да плашат комунистите, че може да се поиска ревизия на изборните резултати. Статиите бяха предупреждение какво би могло да се случи, ако не се разберат под масата СДС и БСП – разпускане на ВНС и нови избори (които СДС се надяваше да спечели). В момента, в който това беше договорено, трибуната на в. „Демокрация“ беше отнета от донкихотовците. „Изтъка си платното, подритна си кросното“, е казал народът. И понеже тогавашният главен редактор – Волен Сидеров (най-успешният главен редактор на „Демокрация“, докарал го до рекордния 400 000 тираж) явно си беше позволил повече, отколкото са му давали, скоро след изборите през октомври 1991 г. беше свален и заменен с удобния Енчо Мутафов, който съсипа вестника.

    Михаил Константинов и Николай Вълчанов след изборите през октомври 1991 г. оглавиха една комисия за проверка на изборните фалшификации през 1990 г. При правителството на Филип Димитров те имаха простор за действие, поне в началото. Резултатите, до които се добра комисията им, бяха ужасяващи, но не се публикуваха. Нещо повече, те създадоха компютърна програма „Фантоми“, в която вкараха откритията си от действителното преброяването на гласовете от изборите за ВНС, в която ясно се вижда, че над 100 депутати (от общо 400) от ВНС са избрани с фалшификации.

    Някой да е чувал за тази програма? (виж по-долу*). Впоследствие ги „нахраниха“, като на няколко последователни избори дадоха на оглавявания от тях математически колектив да извършва изчислението на изборните резултати – срещу добро заплащане, естествено. Оттогава те забравиха за старата си достойна гражданска позиция и приеха изборите за ВНС и конституцията за редовни. Даже в последната им статия „Нужна ли е истината за изборите от 1990 г.“ („Демокрация“, бр. 69 от 21.ІІІ.1992 г.) двамата автори заеха примиренческа позиция. В края на 1992 г. като видях, че Константинов и Вълчанов замлъкнаха или им запушиха устите, аз седнах да проучвам фалшификациите и открих, че ВНС е нелегитимно не само заради фалшификациите, но и поради брутални нарушения на конституционната и законова уредба, при които е „избрано” и приема новата конституция. Резултатите от проучванията си публикувах в разследването „Големият заговор”. Този текст беше написан през есента на 1992 г. Противно на някои очаквания, беше и публикуван в три последователни броя от 17 декември 1992 г. до 13 януари 1993 г. на вестник „Царство България“ в 10 000 тираж. Можете да го видите тук.

    Но, разбира се, при тогавашното управление на Беров („Мултигруп, БСП и ДПС”) нищо не можеше да се направи. Така темата с механизмите на фалшифициране на изборите потъна.

    Но фалшификации имаше и на изборите от октомври 1991 г. Паралелното преброяване на „Подкрепа“ показа 4 до 6 % преднина на СДСq вместо официалните 1.22%. СДС обаче не провери случая и прие официалните данни. Защо? Щяха да имат не 110, а 120 – 125 депутати.

    Фалшифицирани бяха изборите и през 1994 г., когато дойде на власт Жан Виденов и разсипа страната.

    Фалшифицирани бяха изборите и през 2001 г. когато цяло денонощие коалицията Гергьовден – ВМРО беше парламентарна група, и депутатите им приемаха поздравления по телефоните и лееха шампанско, а на сутринта се оказа, че са вън от парламента „с малко, но завинаги”. Това принуди НДСВ вместо тях да вземе за партньор ДПС, което докара всички последващи беди за България.

    Фалшифицирани брутално бяха и местните и президентски избори през 2011 г. Лично съм свидетел на това, защото от 17 септември до 7 ноември 2011 г. бях временен кмет на Пловдив и знам целия механизъм на герберасткото правене на избори.

    Това ще е и темата на следващата статия: „Престъплението – избори 2011 г.

    Та, господин Константинов, ако ти си забравил какво си говорил и писал през 1991 г., аз не съм. Както казват турците: Никога не е късно да станеш за резил.

     

    Александър Долев,

    Rodolubez.blogspot.com

    –––––––––––––––––––––––––

    * Авторът пояснява в послепис под текста, че е единственият в България, който има програмата „Фантоми“.  „Ако някой иска да провери думите ми, може да я свали оттук и инструкциите оттук. Само че е под DOS и ще му трябват стари програми, за да я отвори. Но доказателствата за фалшификациите са тук. Историците сме паметливи… И не ме питайте откъде и как я имам!“ – пише още той.

  • Списък на българските офшорни акционери излезе в български вестник

    Вестник  „Банкеръ“ публикува днес най-пълния списък на акционерите в български фирми, регистрирани в някоя от офшорните зони и данъчни убежища

     

    moneyСписъкът няма нищо общо с изнесените досега факти и хвърля светлина върху всички офшорки, в които има български регистрации. В списъка са имената на над 6 000 юридически и физически лица. 2/3 от тях са регистрирани в Кипър, но не са малко и тези в Панама – близо 400, на Сейшелските острови – 350, в Белиз и британските Вирджински острови и на други места.

    В последната дестинация се подвизава „Литекс Инвестмънт Лимитид“, която държи 99.93% от „Литекс Комерс“. Останалите 0.07% са в ръцете на Гриша Ганчев. На същото място пристан е намерила и „Иммофинанс Холдинг Лимитид“, едноличен собственик на софийското дружество Иммофинанс ЕООД. В борда на директорите му влизат Бояна Шарлопова, Катя Пачева и Стефан Шарлопов. В Панама е регистриран мажоритарният собственик на ПФК Славия – „Виктория Пропърти Сондейшън“.

    Останалите акционери в клуба също не са за пропускане. Става въпрос за скандално известното общинско дружество „Софийски имоти“ и небезизвестният Младен Михалев – Маджо. На Сейшелските острови са регистрирани собствениците на топлофикациите в Плевен, Враца, Бургас, Габрово и Сливен. Въпросните топлофикации бяха приватизирани от фирми, близки до Христо Ковачки, но през 2011 г. преминаха в ръцете на островните офшорки.

    На Сейшелите е регистрирана и фирмата зад „Атоменергоремонт“, която се свързва с Ковачки – „Хестън Корпорейшън Лимитид“. А от Каймановите острови изплува „Домтех Холдинг“ АГ – акционер в придобилата огромна популярност тази седмица „К&К електроникс“ (собственост на банкера от КТБ Цветан Василев – бел.ред.), която спечели търга за доставка на принтерите за парламентарните избори.

    Източник:  Reporter.blog.bg

     

    ––––––––––––––––––––––––

    МИЛИОНЕРИ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА

    Изключително любопитни факти изскочиха от публикуваните в края на седмицата от Сметната палата имотни декларации на редица шефове в енергетиката, за чието състояние досега се носеха само легенди. Тлъсти банкови влогове, лъскави коли, имоти в страната и чужбина… Всичко по темата четете в юбилейния брой на в.“Банкеръ“.

    СПИСЪК НА СЕНЧЕСТИТЕ АКЦИОНЕРИ

    За офшорните компании се изписа и изговори много през последната седмица. Но данните за българското присъствие бяха откъслечни, информацията – непълна. За да разсее мъглата около сенчестите капитали, излизащи и вливащи се, според случая, в икономиката на страната, в. „БАНКЕРЪ“, в партньорство с информационната система ДАКСИ, направи най-пълния досега списък на акционерите в български фирми, регистрирани в някоя от офшорните зони и данъчни убежища. В него са имената на над 6000 юридически и физически лица.

    СТРИПТИЙЗ В ЕНЕРГЕТИКАТА

    Мъглата, която от години се стели над договори, споразумения и анекси в енергетиката, започва лека-полека да се вдига. След като преди дни прокуратурата загатна какви зулуми са се вършили в сектора през всичките тези години, наяве излизат все нови детайли и като че ли най-интересното тепърва предстои…

    Източник:  в. „Банкеръ“

  • Над 1 милион фантоми в избирателните списъци

    Броят на имената в избирателните списъци надвишава с повече от 1 милион броя на избирателите в България.

    Ето защо трябва да се приеме закон за активната регистрация за изборите по примера на Франция.

    Това каза в интервю за „Фокус“ математикът проф. Михаил Константинов, член на борда на директорите на „Информационно обслужване“. Той посочи, че в избирателните списъци висят имената на всички българи по целия свят с избирателни права – все едно дали са в България или не, все едно дали са родени в България или не, все едно дали са били изобщо някога в България или не.

    Всички български граждани, които имат българско гражданство по смисъла на Закона за българското гражданство, и са над 18 години и не са в затвора, и не са под запрещение, се намират в избирателните списъци.

    „Аз си мисля, че със закон трябва да се изчистят. В момента никой не може да ги пипне тези списъци“, каза Константинов.

    До 2009 г. съществуваше законов текст, който задължаваше да махаме всички, които са напускали страната два месеца или повече преди изборите. Този текст се оказа мъртъв, посочи математикът.

    „Не можеше да се спазва нормата, защото като излезете през Гърция или Румъния, не се отбелязва никъде. Тази норма падна в новия кодекс, защото не се изпълняваше“, заяви Константинов.

    По негови думи, френският модел е най-добър и докато не се приеме, ще е пълно с имена „фантоми“. Според проф. Константинов „мъртви души“ не е точен термин, защото повечето са си живи и здрави.

    „Има и умрели, разбира се. Нали е ясно, че като умрете в чужбина и никой не даде смъртния акт на българските власти, как ще разбере ГРАО, че сте умрял? Няма да разбере и ще си стоите в списъка.

    Наскоро откриха 600 души – 120-годишни. Няма как да са живи тези хора, в България не живеят толкова. Някъде в Тибет може и да живеят“, заяви Константинов.

    Щом не се справят с тях, значи нямат воля да ги махат, счита той.

    „Недейте да подозирате непременно зла воля и зла умисъл. В България голяма част от дивотиите стават поради българската мърлящина, поради нежеланието да действаме, поради това, че мислим, че всичко можем, а виждате докъде сме се докарали. Фантомите стоят там, заради мърлящина“, каза проф. Константинов.

    „Аз съм противник на теорията за конспирацията и големия заговор, така че поредни няколко парламента имаше, но нямаше желание да се справят с проблема. Като няма желание, той няма как да изчезне от само себе си“, отбеляза той.

    Източник:  в. „Труд“

  • Сотир Цацаров призна за тежки нарушения в прокуратурата при подслушване

    Роман Василев, който е в екипа, проверяващ МВР, сам си разрешавал СРС-та и е подвел главния прокурор

     

    Самуил Димитров,  в. „Сега“

    Докато търси незаконно подслушване в МВР, прокуратурата призна, че и тя е допускала тежки нарушения и заобикаляне на Закона за специалните разузнавателни средства (СРС). Висш прокурор е искал неправомерно подслушване и сам си е разрешавал прилагане на СРС-та. Това разкри главният прокурор Сотир Цацаров вчера. По ирония на съдбата същият магистрат – Роман Василев, е сред ръководителите на проверката в МВР, която днес трябва да приключи и да отговори на въпроса дали бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е нареждал незаконно подслушване на политици и бизнесмени. Цацаров обаче отказва да вземе мерки срещу компрометирания си подчинен със странен аргумент – „да не ме заподозрат в лично отношение спрямо Василев“.

    От думите на Цацаров стана ясно, че доказателствата по едно от най-шумните корупционни дела през управлението на ГЕРБ – срещу бившия министър Николай Цонев, са опорочени от зам. градския прокурор Роман Василев. Той подвел Сотир Цацаров, докато вторият беше съдия, за да разреши СРС, без да има нужда. През 2010 г. Василев го заблудил за необходимостта от подслушване на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов – един от обвиняемите по знаковото дело за корупция, с което ГЕРБ толкова се гордееше. Другите обвиняеми по него са бившият военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров. Те бяха оправдани на първа инстанция по обвинението, че са се опитали да подкупят следователя Петьо Петров, за да „смачка“ дело срещу Цонев. Делото предизвика всеобщо възмущение заради показния режисиран арест, при който Василев казва на Цонев, нарушавайки презумпцията за невинност: „Тъй като сте абсолютен престъпник – долу на земята!“.

    Признанието на Цацаров идва седмица след като прокуратурата привика и сплаши журналиста от „Медиапул“ Борис Митов заради публикуван документ, в който Цацаров одобрява искане на Василев за подслушване. То е мотивирано с данни от оперативните служби, че Тенчо Попов се готви да извърши корупционна схема на територията на Пловдив. По време на делото срещу тримата съдията Иван Коев поиска изрично от службите тези данни, но оттам отговориха, че не могат да ги потвърдят, което води до предположението, че зам. градският прокурор може би е съставил документ с невярно съдържание.

    „В искането е описана една фактическа обстановка, но съдията няма право по закон да изисква оперативното дело или досъдебното производство. Така работим на доверие“, коментира главният прокурор. Той разкритикува законодателя, че години наред не иска да промени разпоредбите, за да могат съдиите да проверяват съдържанието на разследванията и тогава да решават дали да подпишат разрешение за СРС.

    Според Цацаров обаче това не е най-сериозното нарушение на Василев. В прав текст главният прокурор заяви, че зам. градският обвинител е заобиколил разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства (СРС), като сам е подписвал разрешения за СРС. Според закона те могат да се прилагат единствено с подпис на съдия. В неотложни случаи се разрешават и от министъра на вътрешните работи, но трябва да се получи одобрение от съд в срок от 24 часа. Още през 2011 г. обаче стана ясно, че Василев сам е разрешил СРС-тата на съдията Сантиров и следователя Петров, който записа колегата си и със скрита камера. Тогава зам. градският прокурор се оправда, че въпросният документ нямал разпоредителен характер, а само уведомявал МВР, че СРС-то е одобрено. Бившият вътрешен министър Цветанов също увери, че подобни неща не са се случвали. „Разрешението на Василев е много спорно от юридическа гледна точка“, коментира обаче вчера Цацаров.

    Цацаров все пак допълни, че ще изчака мотивите на съдия Коев, който оправда Цонев, Сантиров и Попов, и след това ще реши какво да прави с Роман Василев.

    Засега прокуратурата не поставя под съмнение обективността на проверката за незаконно подслушване в МВР заради присъствието на Роман Василев в екипа. „Не мислете, че след като е начело на проверката, тя е в негови ръце“, заяви главният прокурор. „Щом стигнахме дотам да изземем транспортно средство от двора на МВР с техника, едва ли е, защото искаме да го скрием от дъжда в гаража“, коментира той. Скандалът с подслушването бе наречен от лидера на БСП Станишев „българския „Уотъргейт“. Василев е награждаван с пистолет от МВР шефа и според Наказателнопроцесуалния кодекс трябваше да си направи отвод, вместо да го проверява.

    УВОЛНЕНИЕ

    Главният прокурор е предложил бившата шефка на инспектората към Върховната касационна прокуратура Малена Филипова да бъде уволнена. Причината са резултатите от ревизия, според които Филипова тотално е пренебрегвала принципа на случайно разпределение на преписките, когато е разпореждала проверки на прокурори. Освен това звеното е изпращало сигнали до ДАНС и ГДБОП, които са проверявали магистрати и са прилагали СРС-та спрямо тях. Филипова е поддържала база данни, в касата й са открити видеофайлове и снимки на магистрат, касаещи личния му живот. Вчера Цацаров заяви, че те ще бъдат унищожени, тъй като са незаконни. Освен че е проверявал прокурори, инспекторатът е приемал и сигнали относно работата на съдии. „Отделът в един момент си е присвоил цялата територия на юридическата професия. Слава Богу, не е обхванал само адвокатската професия“, коментира Цацаров.

    Проверява се дали бившият земеделски министър Мирослав Найденов сам не е внесъл сигнал срещу прокурора, който е наблюдавал делото срещу него, започнато по сигнал на бившия шеф на фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов, каза още Цацаров. Името на Филипова се замеси в тази история, след като зам. главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че тя е оказвала натиск на прокурора. Найденов беше обвинен в предлагане на подкуп, длъжностно престъпление и принуда. Оказа се, че сигналът срещу него е отлежавал в прокуратурата над три години.

     

  • МВР и ЦИК бойкотираха премиера за изборите

    Вътрешното министерство замени идеята за ротация на полицаите в деня на вота с неясна проверка на роднинските им връзки с кандидат-депутатите и изборната администрация

    .

    Таня Петрова,  в. „Сега“

    Централната избирателна комисия и Министерството на вътрешните работи бламираха премиера Марин Райков за две ключови инициативи около предстоящите избори – изборния борд и ротацията на полицаи в деня на вота, която да гарантира безпристрастността им. Въпреки многото натрупани въпроси и липсата на елементарна информация дори за регистрираните за вота кандидат-депутати, ЦИК не счете за нужно да се яви на второто заседание на изборния борд и дори отказа да му предоставя информация. Идеята на Райков за ротация на полицаите пък вчера бе рециклирана от главния секретар на МВР Калин Георгиев до проверка за роднински връзки на хиляди служители, която надали ще бъде извършена задълбочено в оставащите дни до изборите.

    За скандалното намерение на МВР да пренебрегне поисканата от Райков ротация на полицаите се разбра на проведеното вчера второ заседание на изборния борд. Пред членовете на борда Георгиев обясни, че всъщност ротация няма да има, а вместо това ще има проверка за роднински връзки на ангажираните за вота 35 000 полицаи. Те щели да бъдат проверени от самото МВР за връзки по права и съребрена линия с всички регистрирани кандидат-депутати и хилядите служители на районни и секционни комисии. Не е ясно как ще бъде извършена тази мащабна проверка в краткото време до изборите и какво точно ще се случи при установени роднински връзки. Георгиев увери, че при тези служители ще има ротация. В същото време Георгиев обясни, че поисканото от Райков въртене на полицаите в рамките на дадена област е невъзможно, защото полицейските служители едва ли не са закрепостени към собствените си управления.

    „Директорите и полицейските служители имат териториална компетентност. Когато един директор е работодател, той влиза в трудовоправни отношения, той издава наказателни постановления. Не бихме могли да извършим такъв тип ротация просто за самата ротация“, заяви Георгиев. Малко по-рано той намекна, че идеята за ротация по презумпция е неприемлива, защото предполага участие на полицията в изборния процес. Георгиев уточни, че няма смисъл от проверка за икономически и политически обвързаности на полицаите, защото те нямат право на икономическа и политическа дейност.

    При лансирането на идеята Георгиев обясняваше съвсем различни неща. Марин Райков настоя за ротация на съвещание на МВР, проведено в края на март в Хисаря. Премиерът се аргументира, че това ще разсее подозренията на гражданите за безпристрастност на полицаите към изборния процес. При лансирането на идеята се разбра, че ротацията ще става на ниво област, а не между областите, като такива опити с ротация са били правени и в КАТ с цел ограничаване на корупцията. „Областните директори са тези, които ще вземат решение за това кой служител на реда къде ще бъде прехвърлен, като единствената цел е да се създаде спокойствие при гражданите, че униформени няма да имат възможност да въздействат по някакъв начин на вота“, заяви тогава главният секретар на МВР Калин Георгиев. „Поех ангажимент тази ротация да не е козметична мярка, а реално решение“, коментира преди дни и самият Райков.

    Явният бойкот на идеята за ротация не впечатли пресслужбата на кабинета. „Ротацията може да е възможна за едно събитие като голям протест, но представете си ротация, засягаща хиляди секционни комисии. Това е логистично и финансово трудно. Това правителство никога не е имало намерение да приема мерки, които водят до извънредни разходи“, коментира Ивет Добромирова, шеф на пресслужбата на премиера. Според нея няма разминаване в поетия от Райков ангажимент и намерението на МВР да го сведе до неясна проверка за роднинство.

    Бойкотът от страна на ЦИК на заседанието на изборния борд вчера направи невъзможен дебата по редица проблеми, свързани с дейността на комисията. Както „Сега“ писа, районните избирателни комисии масово нарушават изборния кодекс и продължават да нямат активни сайтове, информация за регистрираните кандидат-депутати липса и на част от сайтовете на областните управи. От ЦИК обаче са пратили писмо на изборния борд, с което дори отказват да предоставят информация за вече предприетите стъпки по подготовка на изборите. Комисията е разяснила, че цялата необходима информация е публична и може да бъде намерена на сайта на ЦИК, а представители на регистрираните сдружения имат право да присъстват като наблюдатели на заседания на ЦИК.

    На заседанието на борда представители на прокуратурата обявиха, че за предстоящите избори ще бъде направено изключение за анонимните сигнали и прокуратурата ще се самосезира за всеки сигнал, съдържащ достатъчно конкретика. Сигнали ще се приемат и по телефона от дежурните прокурори, и на мейлите им. Те ще бъдат публикувани до броени дни.

    ОРГАНИЗАЦИЯ

    Най-много притеснения за техническото провеждане на изборите за момента поражда доставката на ксерокси за секционните избирателни комисии. Според Михаил Константинов със сигурност ще има проблеми в деня на изборите и още от сега е хубаво да се направи питане до Конституционния съд дали липсата на ксерокопие може да доведе до касиране на вота. Бившият член на Конституционния съд Емилия Друмева категорично се обяви против с аргумента, че доставките на ксерокси тепърва предстоят и е рано да се говори за реален проблем, а наличието на подобно нарушение не е достатъчно за касиране на вота и КС има ясна практика по въпроса. Притеснения има и за навременната доставка на ксерокси за секциите в чужбина, и за напрежението по електропреносната система в деня на изборите. С цел да се избегнат кризисни ситуации, от МВР ще подготвят информация за наличните генератори към Дирекцията за пожарна безопасност и възможността за ползването им при нужда в изборния ден. От МС увериха, че е предвиден резерв от 4% допълнителни ксерокси и повредената техника директно ще се подменя в изборния ден в срок до 2 часа. „Този път резултатите от изборите ще бъдат съобщени по-късно, протоколът е много сложен и ще има грешки в секционните протоколи“, прогнозира Михаил Константинов.

     

  • 5 стъпки, които ще намалят драстично данъците на имота ви

    Здравейте, приятели! Темата на дискусията ни днес ще е насочена към хората, които имат имоти, които използват за собствени жилища, или дават под наем имоти, които в същото време изплащат.

    Всяка една сума, която заделяме от дохода си да изплатим данъците на недвижимото ни имущество, се пресмята на база на оценителната стойност (assessed value) на имота Ви. По време на икономически спадове, подобни на този, на който станахме свидетели в последните няколко години, истинската стойност на имотите ни намаля драстично, което логично би трябвало да доведе до спад на данъка, който плащаме. Много от приятелите ми, които са израснали в Америка, са напълно наясно с тази формула, но проблемът идва от там, че по-голямата част от нас си нямаме представа за това и плащаме все по-големи данъци всяка година, дори когато имотите ни губят от стойността си. Ако сте свидетели на същия този „феномен“, който се наблюдава в последните години, ще искате да прочетете следващите редове.

    Истината е, че градчето, в което живеете – било Чикаго или някой от околните предградия, ще събере предопределена сума за данък сгради, която е изчислена по предварителна формула, но ако не знаете какво да направите, за да разберете дали не надплащате повече, отколкото трябва, то Вие ще платите „бакшиша“ на всички, които са запознати със системата и всяка година подават нужните документи, за да се преразгледат данъчните им декларации. Сигурен съм, че вече се питате какво трябва да се направи, за да намалите своите данъчни облигации. Ще Ви дам следните шест съвета:

    1. Поемете инициативата и се запознайте в детайли за цените на жилищните имоти в близост до Вас и на каква стойност се предлагат на пазара в момента (добра уеб страница за тази цел би била www.zillow.com) и разберете какви цени държат имоти, идентични на Вашия в този район и дори на Вашата улица. След като съберете достатъчно доказателства за това, че стойността на имота Ви е паднала, в сравнение с това, което сте платили и дължите за него, може прилежно да ги принтирате и съхраните. Те ще са Ви необходими.

    2. Допитайте се до окръжния си оценител на данък сгради (property tax county assessor) да Ви обясни критерия, който се използва да се изчисли стойността на имота Ви. Ако има разлика в стойността, която те Ви дават, и това, което Вие вече сте открили на компютъра си, задавайте въпроси, докато не се изясни откъде идва тази разлика. Преди да затворите слушалката на телефона, или всичко Ви е кристално ясно, или има разминавания, които трябва да се адресират мигновено.

    3. За да сте още по-убедителни, свържете се с агент на недвижими имоти и го помолете да Ви даде независима оценка, базирана на останалите имоти в района, която можете да включите в документите си за обжалване на високите си данъци.

    4. Прегледайте всички възможни данни, които са на разположение за подобни имоти, които са продадени в последните шест месеца и на какви цени са закупени. Целта е да се намерят подобни жилища, които са били оценени на по-ниска от Вашата оценителна стойност (assessed value), което ще помогне да се намали Вашият имотен данък.

    5. След всички събрани доказателства се обърнете към Вашия окръжен оценител (ако живеете в Cook County, това би било www.cookcountyassessor.com) и подайте Вашето обжалване, което след всичкият този труд, би трябвало да е добре защитено с факти и цифри.

    Надявам се, че днешните съвети ще Ви помогнат да намерите финансовите си приоритети и ще Ви насочат в правилната посока. Ако имате въпроси, коментари и идеи към мен, с удоволствие бих ги отговорил на личния ми телефон – 224 522 2413 или на електронната ми поща – [email protected].

    .

    Ангел Сапунджиев,

    в. „България Сега“

  • Истории двух матерей и их детей в Финляндии и Норвегии. Как лишение родительских прав может привести к абсурдным

    Анастасия Завгородняя: «Это просто политическое преследование» 

    .

    Русская мать, у которой финские соцслужбы отобрали детей, дала интервью правозащитнику Йохану Бекману

    Интервью Анастасии Завгородней финскому правозащитнику Йохану Бекману, в котором она рассказывает о вопиющем поведении финских социальных служб, отобравших у нее детей.

    Напомним, что ранее у россиянки Анастасии Завгородней, проживающей в Финляндии, в городе Вантаа, органы государственного патроната изъяли четырех детей, в том числе и новорожденного. Поводом послужило то, что ее 6-летняя дочь Вероника сказала в школе, что «папа хлопнул ее по попе». Из-за этого учительница школы Мари Ромппанен заявила социальной службе о необходимости чрезвычайного изъятия всех детей из этой семьи. 6-летнюю дочь и 2-летних двойняшек изъяли 7 сентября 2012 года в ходе спецоперации финской полиции. Анастасия Завгородняя, будучи на последнем сроке беременности, была во время этой операции арестована. Через неделю после родов, 28 сентября 2012 года, новорожденный (пока без гражданства) тоже был изъят!

    Источник:   http://ruskline.ru

    .

    .

    История Ирины Бергсет – Irina Bergseth (Фроловой)

    .

    История Ирины Бергсет привлекла внимание многих людей. Ирина тайно покинула Норвегию, ювенальная юстиция которой отобрали у неё двоих детей. Старший сын, которому тогда было 13 лет, сам нашёл профессионального детектива и с его помощью сбежал к родной матери от приёмных родителей.


     

  • Bulgarian activist/ blues-rocker Vasil Georgiev (aka Vasko The Patch) talks about the blues from the dark side of the wall

    By Michalis Limnios BLUES @ GREECE

    „I got a trouble with The Blues, but The Blues got trouble with me…it’s my life…“

    Vasko The Patch: Blue Jean Blues

    Vasil Georgiev (aka Vasko The Patch) was born in Sofia on the 6th June 1959. He is a driver and car mechanic by profession, but he is a musician by nature.
    Self-educated. He plays drums, harmonica and the guitar. Author and blues singer. In the 1980s he plays drums in different pop-rock groups – Parallel 42, Start and others. At the end of the communist regime he makes his own band – Poduene Blues Band. He is an enthusiastic supporter of the change from dictatorship to democracy in Bulgaria.

    He can be seen with his guitar and Poduene Blues Band at all demonstrations, barricades and other events, organized by the democratic opposition. In these memorable years in Bulgaria Vasko the Patch writes and sings songs, which truly express the whole generations’ striving for freedom and thus he becomes one of the symbols of change. At the same time he promotes his own style and he makes the way of blues in Bulgaria, as he is the creator of the first serious blues formation here.
    Rebellious and not swimming with the tide, Vasko the Patch has become one of the most controversial people in modern Bulgaria. One can read about him various things – he is called „a symbol of democracy“ and „just an imitator“; „he has broken the stereotypes and inertia of degraded Bulgarian songs, making the way for sincerity in the text and the blues scheme“ and that he is „a candidate for most stupid text“; “ the wise messages of the songs from the new PBB album inspire hope, vitality and freedom“ and „radio and TV programs stink of beer and barbecue because of some stray dogs“; „it is impossible to imagine the awakening of generations of Bulgarians for the daring dream for a New Bulgaria, going on its way of uniting with the free world without Vasko the Patch – the troubadour of democracy“ and „a mother can’t go to bed and sleep peacefully, knowing her twelve-year-old daughter is somewhere, listening to the unruly songs of Vasko the Patch“ and others…

    Interview by Michael Limnios

    – Vasko, when was your first desire to become involved in the blues & who were your first idols?

    – When I was about 10 I saw a picture of Bob Dylan with guitar and something metal around his neck . I thought his neck is broken and he play with medicine metal splint… yeah !!! Big hero !!! …didn’t know that is harmonica stand – later I heard his music and harmonica sound put me directly in the Blues…

    – What was the first gig you ever went to & what were the first songs you learned?

    – My bigger brother (5 years) he teach me to smoke and other bad thinks and put me on the Rock’n’roll concert of Bulgarian band call Grupa 13 in early 70s it was big explosion for me I was 11-12 … we still got a guitar this times and I learn some Beatles song …

    – What made you fall in love with the blues music, what does the BLUES mean to you & what does Blues offered you?

    – Rolling Stones – You Gotta Move !!! That’s my first Blues with a feeling… this slide guitar put me deep down in the sound… The Blues was something different …these times everybody was listening Pop, Rock and Hard… Beatles, Deep Purple, Black Sabbath… I was feeling like the dog from the communist ghetto… no freedom, no long hair, no different opinion …  so The Blues gave me the hops, that I am not alone, gave me feeling to believe that somewhere another world exist, the world of the brothers and sisters of different opinion… you can sing for your misery you can boogie all night long … and feel better

    – Which was the best moment of your career and which was the worst?

    – Well the best moments are soooo many …when I was walkin on the street in the night time after some gig and I hear the young guys singing with a guitars in the park  some of my song …. This is the best award…One’s a years ago we went to the city in Bulgaria and we got only one ticket sold….

    – What experiences in your life make you a GOOD musician?

    – My music comes from the street.

    – How/where do you get inspiration for your songs & who were your mentors in songwriting?

    – I like to be inside the life,  I travel so much … I am not a tourist in this life… straggler on the road, my songs are stories … simple stories about the real things… sometimes happy sometimes not …sometimes smell on rakia, or mastiha (like greek ouzo), sometimes small on gasoline ….

    – What do you think is the main characteristic of you personality that made you a bluesman?

    – To heal the pain and transform it to the music.

    – What characterize your sound & your progress? How do you describe Vasko’s philosophy about the blues?

    – My broken dreams are more broken then my jeans… the little harmonica in my pocket , the guitar in the hand …. The blues bus on the road full with guitars drums…my band keeping my back …. my friends are my doctors when I am sick, my Judge when I am guilty , the woman I love is my everything….I got a trouble with The Blues, but The Blues got trouble with me… it’s my life …..

    – Do you remember anything funny or interesting from the Poduene Blues Band?

    – Oh yeah…  one of our first concert was in Bulgarian jail, my brother was there in 1989 before the wall fallen  it was so funny and scary … we were thinking that never go out …. Our first recording was these times in a government studio and we went inside incognito no one has to know that we are making record, and we had 2 hours to record some songs and we did 4 songs , but somebody hear whats goin on inside and was a big scandal for the sound engineer and so on… like this we start…

    – What are some of the most memorable gigs, jams and open act you’ve had?

    – We start in the times of guitar revolution agains communism in the end of 1989 and we played in front of hundreds of thousands people who want freedom and changing the system. PBB was first blues band in the country and I will never forget these times of strong feelings on the streets of Bulgaria. It is so nice to play with brothers and from the same kind from different countries… I got also opportunity to play with Hobo Blues Band – Hungary, with James Cotton Band, Sugar Blue, Eric Sardinas, Guy Davis, Joanne Shaw Taylor etc…

    – I wonder if you could tell me a few things about the story of nickname “Vasko the Patch”?

    – When I was in the army (every boy has to be in the army during the times of communism…even me), and my first 3 day off, my brother found for my (no easy) a  blue jeans, my first original blue jeans and I was so happy to have it and I was wear this jeans allays  years and years and start to put patches on it …. Till now …it was 1977 …I was 18 … now I am wearing the same legendary jeans and everybody starts to call me Vasko The Patch because of the hundreds patches on my jeans and on my life…

    – Are there any memories from all GREAT BLUESMEN, which you’d like to share with us?

    – Yeah the Hungarian musician and song writer Laslo Foldish from Hobo Blues Band is the man who change my life. When I saw his film Kopash Kutia in earley 80s I decide to make a Blues band in Bulgaria… because the films before like „Hair“, like „Last Waltz“, like „Honeysuckle Rose“ etc…. are so nice but the things happen in another world…Hoba made this in the socialistic lager…and I was thinking my self yes !!! it’s possible to do something from this side of the wall the dark side of the wall…. So I made Poduene Blues Band…And now I am good friend with my east hero and we play often together.

    – Some music styles can be fads but the blues is always with us. Why do think that is?

    – Oh The Blues has no bottom… every day I found new names in Blues…the guys from all of the world play blues young and old… We went to Th European blues Challenge in Berlin last month.There was 19 band from 19 european countries and everybody was great and diffenent… getting older – getting better Jetro Tull says : Too old to Rock’n’roll ,and too youmg to die …and I say TOO OLD TO DIE AND TOO YOUNG FOR BLUES!!!

    – From whom have you have learned the most secrets about blues music? Of all the people you’ve meeting with, who do you admire the most?

    – My mother and my father sings and play a Bulgarian authentic folk music and I live in poor but funny family…Parties every night, singing, drinking, dancing with the friends… so the magic of the music and surviving I got from a folklore and than Rock’n’roll and The Blues catch forever…

    – What is the “thing” you miss most from 70s – 80s?

    – Nothing!!! Nothing can be the same!!!The big moving of the blacks from The Delta to Chicago born some Blues heros like Muddy Waters,Willie Dixon and the others…now the electric and acoustic blues guys are everywhere…The white guys from UK came in the States and they open the door for the Blues…Woodstock festival was only one …and the hippie flower-power was only once… I believe that in every time in every moment you can feel the freedom of the music… Now is time to keep the music and doin some festivals and the new generations will believe in everything what is sincere …I even believe in  internet given this interwue….

    – Make an account of the case of the blues in Bulgaria?

    – Yep we have Blues rock festival “Cvete za Gosho” in June in Sofia, also  “Sofia Blues Meeting” twice  in the year and in “Spirit Of Bourgas” we have Blues stage…so no much thing but from the heart. One day I got to invite some greek blues musicians.

    – How has the blues business changed over the years since you first started in music?

    – No business only show!!! I am famous, I got 15 albums, but no market only fun…Big fun!!!

    – If you go back to the past what things you would do better and what things you would a void to do again?

    – Nothing …everything is allright  the spring is inevitable….

    – Why did you think that Vasko the Patch, continued to generate such a devoted following?

    – Well now we have some Blues life in BG and some festivals and some Blues life and I work hard for this …so maybe there is some small blues alley in my country and somebody must walk on it because other way will overgrown…..

    – What advice would you give to aspiring musicians thinking of pursuing a career in the craft?

    – If you got music in side … the music will go out… if you are strong enough you can understand your heart …If you are good enough you will give your soul to the people … the success is a smile …just a smile…

    – What is your “secret” music DREAM?

    – To learn harmonica better

    – What was the relation between music and activism?

    – From the morning to the next morning…

    – What turns you on?

    – Love

    – Happiness is……

    – Happy kilometers

    – You had pretty interesting project “Blues For Kids”. Where did you get that idea?

    – To tell the interesting storryes about blues musicians to the children and to tell them by plying live with the guitar some lyrics of the songs is education what you can newer find in the school … let the children know about Blues and Rock’n’roll more and don’t worry what kind of music they prefere…one day some lamb will be on…

    – Did rock blues played an important role – demonstrations, barricades and other events, organized by the democratic opposition – to the youth of 80s in your country?

    – In 80s no . This was the times of big Moscow boot. If you got different opinion than the power you gone!!! So many people were in the communists jail for different opinions. Ilia Minev is a man who was in politic jail 33 years (Nelson Mandela 18)  and so many other people died for the freedom. Bulgaria was too close to Russia ,but it’s history. In end of 80’s we start protesting on the streets and we got our Woodstock there!!! Now we have communist-capitalism something between Russian mafia and Bg kandidat-mafia….any way we got some freedom now and Bulgaria getting better and better slowly like a Blues… we can travel in the world and try to find home and   my music helps me to find a people in the crazy world.

    http://blues.gr/profiles/blogs/bulgarian-blues-rocker-vasil-georgiev-aka-vasko-the-patch-talks?fb_action_ids=10200202001025522&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

  • «Златный Пясец» Гудков держит своих избирателей за быдло

    То, что было ожидаемо, наконец, подтвердилось реальными документами из-за бугра. Дмитрий Гудков всецело оказался сыном своего отца. Не в том смысле, что отцовство было до сих пор окончательно не установлено, а в том, что сын пошел по тому же пути вранья. Видимо, напевая  прекрасную песню Джо Кокера My father’s son, Дима и заполнял свою декларацию за 2011 год о доходах тогда ещё только кандидата в депутаты. В ней он почему-то решил не указывать свою долю в болгарском бизнесе. А обязан был, в соответствии с законом о выборах депутатов.


     

    Кроме того, Гудок-младший страшно путается в показаниях: поначалу он говорил, что не обязан был указывать в декларации долю в бизнесе, затем заявил, что на время передал акции брату. Да, не научил папаня грамотно Диму врать, даром, что работал в КГБ. Не провёл Гена инструктаж, вот теперь сын и путается в показаниях, выдавая на-гора несколько разных вариантов.

    В конце концов, Гудок-младший решил выдвинуть третью версию, для верящего в него электората, и опубликовать её на рукопожатном, в отличие от Известий, Эхе. Там Дима выложил свою «опровержительную» декларацию,  предваряя её для правдоподобности и пущей важности запросом к госпоже Поллыевой и ответом госпожи Стукаловой из аппарата Госдумы. Вот эта замечательная феерическая бумажка, из которой ровным счётом никак не следует, что она и есть декларация.

     

     

    Сварганить такую  в WORD можно и за 5 минут, чтобы бросить толпе либералов, жаждущих опровержения. Им этого достаточно, чтобы начать на всех углах кричать об очередных провокациях режима. Кстати, в ответе Стукаловой указан объём предоставляемых документов, а именно – 28 листов!!!


    Вы себе представляете такую декларацию? Я нет. А если такая существует, то, наверняка, в ней очень много интересного, раз перечень имущества никогда и нигде не работающего Дмитрия Гудкова занимает такое количество страниц. Почему же он публикует только одну жалкую страничку?

    Так что декларация, которую Гудок Джуниор  тычет нам в интернете в своё оправдание – какой-то совершенно мифический документ. На сайте, где опубликованы декларации о доходах чиновников, в диминой за 2011 год ничего не значится: ни «Мари Хаус», ни 25% акций. Смотрим и убеждаемся:  http://declarator.org/person/311/



    Иными словами, Гудков младший просто держит своих избирателей за быдло и подсовывает им липовые бумаги. Демократия, а то!

    Вспоминается, как летом 2012-го года Дима с отцом расчехляли якобы незадекларированный бизнес депутатов от ЕР, которых назвали «Золотыми кренделями» (по одноименной фирме депутата Елены Николаевой). И Диму тогда нисколько не смущала моральная сторона дела и наличие у него в Златних Пясъцах (Золотых Песках) Болгарии своей собственной незадекларированной доли в бизнесе. Такой вот златный пясец получился!

    .

    Дмитрий Гудков оказался скрытым олигархом Корейко (Часть 2)

    .

    Читать часть 1: „Златный Пясец“ Гудков держит своих избирателей за быдло

    Ещё больше был возмущён его отец, который до часу ночи не спал, всё писал гневные твиты о проклятом режиме. Да уж, пути кровавого Путина неисповедимы – подсунул тиран семье Гудковых убыточный бизнес в Болгарии, да теперь ещё насмехается. А ведь на счету фирмы «Мари Хаус» всего-то 108 000 рублей. Плюс долги и земли, которые, по словам Димы, и забирать-то никто не хочет. А земли ни много ни мало 57 участков.

    Само собой у компании, у которой такой широкий спектр деятельности, меньшим количеством даже не обойтись. Чтобы только перечислить, чем «Мари Хаус» занимается,  требуется немало места (в газете «Известия» это заняло 5 строчек): операции с недвижимостью, торговое посредничество, издательская и рекламная деятельность, торговля и хранение лекарств и продуктов, организация культурных, спортивных и развлекательных мероприятий, туроператорская деятельность, экспедиторские услуги и грузоперевозки, торговля машинами, ремонт авто и многое другое.

    Что уж говорить о площади территорий, необходимых для выполнения этих задач. А она, кстати, составляет 740 гектар. И находятся участки не в какой-нибудь Тьмутаракани, а всё в элитных местах.

    Может, Гудки собирались там  устраивать сафари с экзотическими животными для клиентов? Павла Гусева бы, наверное, пригласили поохотиться, а он бы им в благодарность какую-нибудь статейку в МК запустил про «Золотых Кренделей» из ЕдРа. На 740 гектарах можно устроить годный заповедник.

    Не буду выкладывать все страницы (их почти 30). Кому будет очень интересно, может написать в личку. И по этим фотографиям видно, что земли куплено гораздо больше, чем под одну кабинку биотуалета. Итак, смотрим и офигеваем. Чтоб всем так жилось:

    Конечно, Диме принадлежит только, как мы помним, четвёртая часть всего этого имущества, но и 25% этих владений даже не снились простым рязанским и тамбовским мужикам. Которые, кстати, не чета Диме и проводят свой трудовой день за станком, а не за чашечкой кофе у Макфола в разговорах о бедных сиротках.

    Давайте произведём элементарный подсчёт: в среднем цена за сотку (0,01 га) в Болгарии составляет 400 евро. Общая площадь земель по документам – 740 гектаров, итого 740 Х 400 : 0,01 =29 600 000 евро. Почти 30 млн евро.

    Конечно, мы понимаем, что при таких владениях сам Бог велел кричать: «Режим плохой. Путин должен уйти». Совсем Гудкам стало невмоготу жить – пригнула тяжесть собственного имущества, бизнеса, земельки. Даже на покойников столько земли сверху не давит, сколько давит на совесть Гудкова-младшего. Старший-то уже своё отгудел, хоть так и не считает:

    А такого кренделя, как Дима, ещё только предстоит лишать мандата. И вообще нужно Гудков жучить и песочить. Глядишь, из  Золотых Песков  в Болгарии ещё много интересного вывалится.

    Источник:  grantoezh.livejournal.com