2024-07-19

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Половината ЕС не ни иска в Шенген

    Повече от половината страни от ЕС не са подкрепили присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона.

    Това съобщава изданието „Молднюз”, цитирано от “Фокус”.

    По време на срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС приемането на София и Букурещ в Шенген е било подкрепено само от 10 държави членки.

    До момента официално само Холандия, Финландия и Германия бяха заявили несъгласието си с това България да стане част от територията за свободно пътуване.

    Холандският министър на правосъдието Фред Тевен е заявил, че по време на днешната среща няма да бъде взето никакво решение. Очаква се въпросът да бъде обсъден отново през декември. Членството на дадена страна в Шенген не е въпрос на престиж, тук става дума за сигурността на нашите граждани, не можем да правим компромис с нея, заяви германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих. Според него, въпреки че България е постигнала напредък в борбата с организираната престъпност, остават още слабости – по отношение на борбата с корупцията и работата на съдебната система.

    Разбира се, ще търсим консенсус за следващ период от време България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство. Мога да кажа, че България от март месец 2011 г. изпълнява ангажимента си и е покрила критериите за Шенген”, каза пред журналисти министърът на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов.

    Вие знаете нашата позиция. Трябва да има два последователни доклада на ЕК с положителни промени, за да преразгледаме своето мнение”, е казал Тевен.

    В неделя германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих каза, че ще наложи вето, ако България и Румъния поискат гласуване на своята кандидатура. Аргументът му бе, че те не показват напредък в борбата с корупцията на високо равнище и с организираната престъпност, което личи от периодичните доклади на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. “Ако Германия наложи вето, то ще бъде подкрепено от 7 или 8 други държави”, призна в понеделник румънският президент Траян Бъсеску.

    Още в неделя беше ясно, че Европа няма намерение да ни допуска в Шенген. ”На срещата в Брюксел няма да има нито гласуване, нито решение по искането на Румъния и България за присъединяване към Шенгенското пространство поради съпротивата на много държави членки. В момента няма консенсус между страните – членки на Шенген, за включване на София и Букурещ, защото много държави имат резерви или безпокойства”, заяви пред АФП източник от ирландското председателство.

    Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви в сряда, че България има най-корумпирания държавен апарат в ЕС и затова е на първо място в съюза по злоупотреби с обществени поръчки. Малмстрьом цитира доклад на берлинската централа на “Трансперънси интернешънъл”, според който

    ЕС губи 20-25% от парите по обществени поръчки, или по 120 млрд. евро, годишно заради корупцията. Освен България в черния списък са Чехия, Италия, Румъния и Словакия, пише в. “Сега”. “Най-бедната държава в ЕС – България, не публикува печелившите оферти за обществени поръчки. Тази практика е разпространена и в Италия”, пише в доклада.

    Еврокомисията възнамерява да изработи свой антикорупционен доклад тази година, за да насърчи политическата воля на властите да се заемат по-сериозно с проблема. В него ще бъдат посочени слабостите във всяка държава.

     

    Източник:  OFFNews.bg

  • Патриарх Неофит: Християнската и човешката ни съвест не може да мълчи

    Социалните вълнения и обществената криза отново намериха място в слово на патриарх Неофит в неделя. Още веднъж главата на Българската православна църква показа, че смята да не остава настрани от обществения живот и проблемите в страната, и че църквата и той в качеството си на „първия сред равните митрополити и членове на Светия синод“ внимателно ще следи с какво може да е полезен в тежки за страната моменти.

     

    Патриархът на службата в софийската митрополитска катедрала "Св. Неделя". Снимка: БГНЕС
    Патриархът на службата в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в София. Снимка: БГНЕС

    Патриархът отслужи в препълнения митрополитски храм „Св. Неделя“ благодарствен молебен за помирение на българския народ, за благоденствие и за преодоляване на всички социални и икономически проблеми в страната.

    В словото си в края на молебена патриархът каза, че обществото ни изживява „дни на изпитания, душите на мнозина са изпълнени с възмущение и недоволство, с растяща тревога наблюдаваме ескалация на социалното напрежение“.

    „Потресени бяхме от трагичната участ на млад човек, който в отчаян опит за промяна загуби живота си“, каза Неофит, демонстрирайки отново, че църковният пастир може да отстъпи от догмата и да прости такъв непростим от нейна гледна точка акт като самоубийството, ако то е било извършено под огромния натиск на безизходицата и отчаянието.

    Неофит каза още, че случващото се „не може да не ни тревожи, не можем да наблюдаваме безучастно“.

    „Християнската и човешката ни съвест не може да мълчи пред предизвикателството на достигналия широки размери социален протест. Обществото ни преживява дълбока криза, криза на отношението ни към живота, към света, към ближния“, посочи духовният глава на БПЦ.

    „Църквата ревностно отстоява човешкото достойнство и правото на всекиго на свободен и достоен живот“, каза още патриарх Неофит и отбеляза, че църквата разбира и справедливия социален протест и скърби заедно с всяко от своите страдащи чеда.

    „Силата на църквата е преди всичко в нейната молитва, в спомнянето на Божията правда, в усърдното изпросване от Бога на мир и благоденствие, в ежедневната проповед на Евангелието“.

    „И днес в Божия храм всички ние – клир и народ, се събрахме за всеобща молитва пред чудотворната икона на Пресвета Богородица, за да измолим помирение за нашия христолюбив народ“, каза още в словото си патриархът.

    „Въпреки всички изпитания, да се стремим да бъдем миротворци, защото плодът на правдата се сее в мир от миротворците“, призова вярващите патриарх Неофит.

    Преди молебена патриархът отслужи и първата си света литургия като Софийски митрополит. По време на службата всички миряни, дошли в храма, заедно изрекоха молитвата „Символ верую“, в която са изложени накратко основните истини на православната вяра.

    Сред присъстващите на молебена в храма „Св. Неделя“ бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът Тодор Чобанов, директорът на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет Емил Велинов.

    Източник:  Mediapool

  • Пореден ден на протести в България

    На много места в страната участниците в днешния национален протест срещу монополите решиха да блокират централните жп гари в знак на подкрепа срещу приватизацията на БДЖ.

     

    image1.phpВ София протестът започна в три точки – пред Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, на Орлов мост и пред Съдебната палата, след което лъчовете се сляха и се събраха пред Президентството.

    Оттам протестиращите над 1000 души се оправиха към Централна гара. По пътя си те блокираха движението по бул. „Мария Луиза“.

    На Централна гара някои демонстранти слязоха на релсите и се очаква да блокират заминаването на два влака.

    Те скандираха: „Победа!“, „Връщаме си БДЖ!“, „Мафия!“ и „БДЖ не се продава, нито подарява!“.

    Недоволните призовават и пристигащите, и заминаващите от Централната гара да се присъединят към тях, тъй като протестът защитава интересите на всички български граждани.

    По-рано през деня, пред Президентството, протестиращите обявиха нови искания – президентът да назначи независимо правителство, което да направи проверка на работата на всички правителства досега и да има осъдени. Освен това според тях в обкръжението на президента Росен Плевнелиев има олигарси и той трябва да се освободи от тях, ако иска да остане на поста.

    Остават и предишните им искания. Продължаваме да се борим с монополите и продължаваме да искаме промени в Изборния кодекс, заяви Янко Петров, един от представителите на протестиращите. Искаме да видим управляващите до колко ще имат морал и до колко ще изчистят своите редици, аз лично не им вярвам, каза още той.

    Участниците в шествието свирят със свирки, носят български знамена и плакати с надписи: „23 години мафия от наши предатели и чужди „доброжелатели“; „23 години стига зимен сън, мафията вън“.

    Във Варна близо 5000 протестиращи блокираха за 20 минути движението на жп гарата.

    Началото на протеста бе дадено пред сградата на общината.

    Оттам, предвождано от рокери и кукери, шествието тръгна по варненските улици в посока до гарата.

    Недоволните граждани скандираха „Мафия“, „Искаме си БДЖ“ и „ТИМ – вън!“ Оттук протестиращите ще се върнат вероятно пред Община Варна, където гражданското недоволство ще продължи.

    Те носят десетки плакати против ТИМ и монополите в България.

    В началото на протеста пред общината „Фокус“ съобщи, че видимо протестиращите са се разделили на две групи. Едната се е събрала пред купчината камъни, поставена в памет на Пламен Горанов, а другата е пред паметника на Сръбско-българската война. Двете групи се обвиняват взаимно в липса на легитимност и за това кой е водач на протестите в града.
    Днес е 29-ият ден от протестите във Варна.

    Малко преди протеста на пресконференция група граждани заявиха, че искането на оставката на Общинския съвет във Варна от т.нар. Обществен съвет е лишено от всякаква логика.

    За функционирането на общината са необходими решения на Общинския съвет и няма как тя да работи без него, каза Христо Димитров. Той постави въпроса готов ли е Общественият съвет да поеме отговорността за безредието и беззаконието при оставка на Общинския съвет.

    Според Красимир Жейнов опитът за сваляне на Общинския съвет е опит за дестабилизация на града. Той заяви, че е подготвил жалба и ще съди представителя на Обществения съвет Кънчо Бонев, който при внасянето на искането за оставка на Общинския съвет в общината е приложил подписи от присъствен списък.

    Много бургазлии протестират на площада пред Съдебната палата. Преди да започне протестът те почетоха с едноминутно мълчание паметта на починалия самозапалил се мъж от Раднево.

    Над 500 протестиращи в Пловдив блокираха булевард „Шести септември“ в района на сградата на прокуратурата и се отправят към бул. „Цар Борис III Обединител“.

    По информация на някои от протестиращите днес те ще се насочат и към Централна гара, като се очаква да я блокират. Някои от протестиращите заявиха, че дори са склонни да легнат на жп линията.

    Протестиращите скандират „Оставка“ , „EVN мафия“, както и „Тотев, Гергов и сие, всичко да се измете“. Колоната от протестиращи се води от хора, изпънали българския трибагреник.

    Български народни и патриотични песни огласят протеста във Велико Търново. Протестиращите около 80 души стигнаха до сградата на общината, където е разположена озвучителна техника. Преди това множеството се спря на Централния пазар в града и запя химна на Република България.

    В Сливен недоволните граждани се събират на площад „Хаджи Димитър“. Протестът е под мотото „Да запалим монополите и да събудим Сливен!“. Протестиращите ще преминат по булевардите „Цар Освободител“, „Братя Миладинови“, „Хаджи Димитър“ и отново на градския площад „Хаджи Димитър“.

    Всички присъстващи ще бъдат запознати с взетите на 9 март решения и допълнения към исканията на срещата на активисти и координатори от цяла България в Габрово. Организаторите на протеста не подкрепят и не толерират лица, които с действията си нарушават обществения ред, подтикват към расизъм, етнически или религиозни разделения.

    Източник:  Vesti.bg

  • Списък на престъпно забогатели българи – според американски дипломати

    Те са забогатели от нея, но или са недосегаеми за правосъдието, или към тях не се прилага цялата строгост на закона. Това е привилегия, отличаваща от “простолюдието” както историческите, така и сегашните “местни” феодали.

    От списъка са изключени много лица, които фигурират в докладите, но вече не са между живите.

    Само две от цитираните в този списък незаконно забогатели лица са получили ефективна присъда “лишаване от свобода” за незаконната си дейност – братя Галеви, които обаче изчезнаха и са издирвани.

    Бойко Борисов – премиер на България. “Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов.” http://wikileaks.org/cable/2006/05/06SOFIA647.html

    Валентин Златев – шеф на Лукойл, “Българските операции на Лукойл, чрез Златев, са заподозрени в тесни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност.” http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SOFIA1207.html#parL

    Тихомир Митев, Иво Каменов, Марин Митев, Мирослав Несторов, Йордан Йорданов, Николай Николов – шефове на варненската групировка ТИМ – “Като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили.” http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SOFIA1207.html#parA

    Васил Божков – Черепа – шеф на Нове Холдинг. Свързан с Интергруп чрез обща фирма с Младен Михалев – Маджо. “Незаконните дейности на Божков включват пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет” (2005). http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SOFIA1207.html#parF“Най-известният български гангстер… Все още е активен и в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета, и в незаконната търговия с антики. Поддържа близки отношения с много официални лица от бивши правителства.” (2009). http://wikileaks.org/cable/2009/09/09SOFIA508.html#par3

    Красимир Маринов – Големия Маргин, Николай Маринов – Малкия Маргин, Младен Михалев – Маджо, Румен Николов – Пашата, Венцислав Стефанов, Кирил Киров – Японеца, Георги Лиалев, Румен Гайтански – Вълка, Евгения Калканджиева – групировката СИК, по-късно Интергруп. Незаконните действия на Интергруп “включват наркотици, финансови измами, кражби на коли, трафик на крадени автомобили, контрабанда, изнудване, рекет и проституция”. http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SOFIA1207.html#parC

    Николай Цветин – Близнака, Пламен Тимев – Ганди, Антон Боянов, Димитър Джамов – ВИС-2, по-късно ВАИ Холдинг “Като най-големият играч на пазара на наркотици ВАИ контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителките мрежи. Групировката се занимава и с трафик на крадени автомобили от западна Европа към бившия Съветски съюз. Други криминални дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, залагания, проституция и контрабанда.“ http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SOFIA1207.html#parB

    Алексей Петров – Трактора, Златомир Иванов – Баретата – Съюз на бившите командоси Спартак, Лев Инс, преди Аполо & Болкан – контрабанда, изнудване, рекет, проституция и трафик на жени. И двамата са обвинени за тежки престъпления, но са на свобода. Алексей Петров беше кандидат за президент на изборите през 2011. http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SOFIA1207.html#parE

    Тодор Батков – Борат, представител на “бандитски капитали” http://wikileaks.org/cable/2006/11/06BUCHAREST1694.html#par7 на прочутия Майкъл Чорни, изгонен от България като заплаха за националната сигурност. Близък на застреляния Емил Кюлев, български банкер и бивш съветник на президента. Криминалните дейности на Кюлев са включвали“измами и пране на пари”. http://wikileaks.org/cable/2009/09/09SOFIA508.html#par7 Батков е носител на ордена Стара Планина, който му е връчен от президента Георги Първанов.

    Пламен Галев и Ангел Христов – Братя Галеви – Обвинени в “измъчване, изнудване, насилствено присвояване и търговия с наркотици”. Оправдани на първа инстанция, Осъдени на втора инстанция единствено за изнудване и рекет. Присъдата е потвърдена от ВКС. В началото на май 2012 изчезват и са обявени за международно издирване. http://wikileaks.org/cable/2009/09/09SOFIA508.html#par5

    Гриша Ганчев – Литекс.“Незаконните дейности на Литекс са свързани с контрабанда на петрол, финансови измами, пране на пари, изнудване и рекет.” http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SOFIA1207.html#parH

    Слави Бинев – евродепутат, Георги Стоянов, Михаил Стефанов – групировката МИГ. “Криминалните дейности на групировката включват проституция, наркотици и трафик на крадени автомобили.” http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SOFIA1207.html#parI

    Добромир Гущеров – депутат от БСП. “Застрахователната компания на Гущеров беше една от фирмите, занимаващи се с изнудване и рекет в годините непосредствено след падането на комунизма” http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SOFIA1207.html#par10

    Петър Манджуков и Борислав Дионисиев – компанията им Машинекспорт фигурира в доклада Duelfer заради незаконни сделки с режима на Саддам Хюсеин в Ирак. http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SOFIA1207.html#parK

    Николай Банев – компания АКБ – “Нейните основни незаконни дейности включват приватизационни измами и корупция.” http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SOFIA1207.html#parM

    “Енергийната мафия”

    Терминът “енергийна мафия” е използван както в американските доклади, така и от министър Трайчо Трайков.

    Богомил Манчев – Риск Инженеринг. “Кръстникът” на българския ядрен сектор. http://wikileaks.org/cable/2009/02/09SOFIA69.html#par4 Държи входа и изхода на АЕЦ “Козлодуй”. Прокуратурата разследва трима министри на енергетиката и фирмата на Манчев – EFT за неизгоден договор за износ на ток, от които държавата е загубила 47 милиона щатски долара печалба годишно. http://wikileaks.org/cable/2006/12/06SOFIA1691.html#par7

    Красимир Георгиев – консултант и лобист на най-големите енергийни проекти, вкл. скандалния “Цанков Камък”. Партньор на майката на Вальо Топлото във фирма за недвижими имоти. Близък до Румен Овчаров и го придружава в официални пътувания в чужбина, за потрес на местни и чуждестранни чиновници и бизнесмени. Георгиев е замесен в решение на енергийното министерство да възложи (без конкурс) 14-годишна поръчка на руската фирма ТВЭЛ, която да снабдява Козлодуй с ядрено гориво. Сделката е очевидно неизгодна, тъй като горивото струва с 40% повече, отколкото в Русия. Горницата е разделена между български (25%) и руски (40%) посредници. http://wikileaks.org/cable/2006/12/06SOFIA1691.html#par16

    Христо Ковачки – близък на убития контрабандист Константин Димитров-Самоковеца. Незаконните дейности на Димитров са в основата на началния капитал на Христо Ковачки, които той е използвал, за да изкупува енергийния сектор. Анализатори, които са по-запознати с Димитров и българските контрабандни канали, виждат Русия и руската организирана престъпност зад богатството на Ковачки. http://wikileaks.org/cable/2006/12/06SOFIA1691.html#par21 Ковачки е разследван за укриване на данъци в особено големи размери, но е на свобода. Осъден е на три години условно за укриване на данъци за над 16.7 млн. лева.

    “Гнили ябълки” и сред българските банки

    http://wikileaks.org/cable/2006/12/06SOFIA1652.html

    САЩ посочват 7 банки, в чиито капитали присъстват средства от “пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми”.

    Първа Инвестиционна Банка, стъпила “в най-тъмните сфери на престъпния свят”. Собственици са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

    Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, известна като “банката на Риск Инженеринг”, практикуваща “тъмни сделки за продажба на електроенергия” чрез посредници като Богомил Манчев и Христо Ковачки.

    Инвестбанк на Петя Славова, със задкулисни собственици Денис Ершов и Митко Събев – Ершов има общо минало с Майкъл Чорни и също е изгонен от България като заплаха за националната сигурност.

    Интернешънал Асет Банк – наречена “банката на СИК”, виж по-горе СИК/Интергруп.

    СИБАНК – виж по-горе Бойко Борисов и Цветелина Бориславова.

    ДЗИ – банката на убития Емил Кюлев.

    Централна Кооперативна Банка – виж по-горе ТИМ.

    Софийска общинска банка – виж по-горе Христо Ковачки.

    Аплодисменти от Вашингтон – мълчание и бездействие в София

    Докладите на американските дипломати за българската организирана престъпност получават аплодисменти от Вашингтон. Лично Хилари Клинтън поздравява посолството на САЩ в София, за това, че изпраща доклади “точно от този вид и от това качество, на които анализаторите се надяват”. http://wikileaks.org/cable/2009/12/09STATE131728.html

    Тя препоръчва на посолството да разшири информацията с конкретни данни в три ключови сфери:

    – подробна информация за видовете производства и имената на компании, в които български (или чужди) престъпници са инвестирали, придобили или смятат да придобият;

    – подробна информация за притежаваните банки и информация за техниките, използвани от престъпниците при прането на пари;

    – подробна информация за връзки между престъпници и официални представители на правителството.

    В София докладите на американското посолство, изпращани включително в ЦРУ, бяха омаловажени от главния прокурор Борис Велчев, който каза, че в тях “няма достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че е извършено престъпление”.

    “Аз достатъчно данни не виждам никакви, виждам твърдения. Ако допуснем някой да бъде разследван по твърдения, представяте ли си в каква държава ще живеем”, подчерта обвинител №1., цитиран от Труд.

    Източник:  alterinformation.wordpress.com

  • Планът „Ран-Ът“ никога не бил прилаган

    Ася Методиева представи документалния си филм „Ран – Ът“ – преходът по план“, по БНТ 1  в рубриката „В кадър“.

     

    Вижте видеозапис от предаването „В кадър“ на БНТ :

    http://youtu.be/fOXso-yjThs

    или ТУК (линк).

     

    .

     

  • Велики българи: Илия Вълков (Браунов газ)

    Брауновият газ – мит или реалност?

  • Олигарси готвят преразглеждане на борда, куки от ДС редят служебен кабинет

    Антон Тодоров, Фрог нюз

    Президентът Росен Плевнелиев ще свърши съвсем безславно. Вече нямам никакво съмнение в това. Този човек живее в някакъв постоянен когнитивен дисонанс-тягостно преживяване на едновременното наличие на множество напълно противоречиви идеи. И никакво усещане за необходимост от минимална политическа хигиена.

    Олигархичните кръгове, производно на които се оказа този човек, сега са в трескава надпревара да направят взятки от ситуацията, която сигурно не са и сънували, а ето, че сега им се поднесе на тепсия по такъв удобен начин. Имаме си и пословица за това – готвят се да ловят риба в мътна вода. Казано на жаргонен език – някои от българските олигарси спечелиха джакпота с промоцията преди време на Плевнелиев и сега ще намажат дебело филията от хорското нещастие. Куклата на конци Росен Плевнелиев е точният човек, на точното място, в точното време за това.

    Но само толкова. Вие български граждани ще трябва да платите сметката. За какво става дума? Нека го кажа много директно и много ясно – олигархията в България иска да катурне валутния борд! Това е стратегическата цел. Вече имам информация от три напълно независими един от друг източника, че олигархични кръгове в страната готвят схема, план, които да доведе до това. Подготвя се нещо, което се нарича „проход“ във валутния борд. Зад този термин се крие преразглеждане на съотношението лев – евро. Девалвация на лева, това е най-малкото, което целят българските олигарси. Програмата максимум е пълно премахване на борда. Какво следва, ако се реализира програмата максимум е ясно мисля за всеки. Тук дори и въображението на Йеронимус Бош няма да е достатъчно, за да си представим последиците.

    Но нека бъдем умерени „оптимисти“ и видим какво се случва при девалвация на лева в рамките на запазен борд, тоест при проход, преразглеждане на фиксирания валутен курс на националната валута към еврото, към което е свързана. Преди това обаче искам да обърна внимание на нещо много важно – тази промяна не може да се направи от служебното правителство, трябва решение на парламента. От това следват няколко извода. Първо, че Плевнелиев и олигархията зад него вече изгражда паралелен център на власт и влияние, който да се стовари на масата, когато се реди следващия, редовния кабинет. Лъжат тези, които казват, че служебното правителство е с ограничени пълномощия и трябвало само да подготви изборите. Напротив. Служебното правителство може и има право  на всичко, на което има право и редовно правителство.

    Пример – служебното правителство на Ренета Инджова през 1994 г. подписа приватизационни сделки и разпоредителни решения за близо 6 млрд. лева! Второ, олигархията готви бетонирането на Плевнелиев, защото той сега е най-важния неин човек на върха на публичната власт в България. Българските олигарси са алчни и безжалостни хора, но не са глупави. Те знаят, че един президент не стига и затова сега ще инвестират здраво в новите партии, движения и формиращи се групи. Нека поясня – не приемам обвинения, че хвърлям петно върху всички, които са в тези нововъзникващи политически играчи, вкл. сред протестиращите. Но е изключително глупаво да си затваряме очите пред това, което се случва и подготвя.

    Спомнете си, че един известен Череп успяваше да си прокара собствена квота във всяка парламентарна група и управление през последните петнадесетина години. Успяваше да си прокара кандидати за кметове, вкл. в София, а те няколко години след като биваха отстранени, пак с лобиране от същия човек взеха, че станаха финансови министри. Някои пита ли се как една от зелените партии на местните избори през 2007 г. успя да вкара съветници точно в родния град на същия човек – Велинград.

    Вероятно по същия начин, по който на последните местни избори една друга бутикова, но много близка до сърцето на Гоце и кръга от олигарси около него партия, Единна народна партия на Мария Капон, спечели пет съветнически места в Панагюрище! Партията ЕНП на някогашната депутатка от ОДС Мария Капон масово играеше в полза и с логистичната подкрепа на тогавашния президент от БСП. Казвате, че е преувеличено? Не, не е и това се разбира още щом се види кой беше водачът на листата на общинските съветници на ЕНП в община Панагюрище. Лука Ангелов се казва и е съсобственик заедно с брат си Иван на най-голямата фирма за производство на пилешки продукти и месо на Балканите – „Градус”.

    Отворете и вижте кой от 2005 до 2010 г. е най-големият дарител в инициативата на Първанов „Българската Коледа”. „Градус” ООД, разбира се, в отделни години са дарявали до 150 000 лева. Няма как бизнесмен от такъв калибър да се е хванал на хорото на Филева-Капон за изборите 2011 г., ако това не е договорено и санкционирано на ниво Гоце. И сега олигарсите зад Плевнелиев готвят същото – ще „обновят“ парламента с „нови“ лица както чрез традиционните партии, където могат да си купят избираеми места, така и чрез нови формирования.

    Безпрецедентният натиск за мажоритарни избори е пак поради тази причина – при мажоритарен вот ще си подредят такова народно събрание, че свят ще ни се завие. Гледайте Велинград 2007 и Панагюрище 2011 и си правете сметката. Затова трябва особена концентрация върху човечетата, които като пехотни мини изскачат от нищото и искат да „оглавяват“. Все едно какво, важното е, че искат да се имплантират в онези публични нива, които вземат решенията. Ако българската олигархия успее в плана си за проход в борда и девалвация на валутния курс, тогава ще настъпят няколко абсолютно неприемливи за гражданите и няколко изключително благоприятни за олигархията неща: ще се случи рязко стопяване на това, което големите длъжници имат да връщат. Тук Иво Прокопиев и неговия кръг ще хвърлят шапки до небето заради манната небесна, която ще ги споходи.

    Второ, това ще стовари страшен удар върху банките, защото в опит да опазят своя интерес, те ще увеличат лихвите. Това автоматично ще направи крайно бедни нови стотици хиляди българи. Те ще загубят имотите си, които банките ще вземат, но поради почти напълно изчезналото търсене тези имоти ще се обезценяват и рушат. А и сред основните функции на банките все пак не е менажирането на имоти, въпреки че част от тях регистрираха собствени търговски дружества, чрез които да продават иззети ипотекирани имоти още преди две-три години.

    Трето, най-болезнен обаче ще бъде ударът върху бюджета. Парите за всичко ще станат в пъти по-малко, но бюджетите за здравеопазване и социални разходи ще доведат до нарастване в геометрична прогресия на всички лоши тенденции, с които тези две сфери имат съприкосновение. А българските публични финанси са натоварени с такива раздути и широки като покритие социални разходи, че спирането им директно ще доведе до национален катаклизъм – имаме няколкостотин хиляди напълно декласирани цигани, които живеят от производството на деца, на които гарантират същата перспектива. Пенсиите, понеже не са социални придобивка, колкото и мнозинството хора да не разбират това, направо ще изпаднат в амок. Нека обясня по-подробно.

    Пенсионната ни система е пред крах, защото така е построена, че да зависи от вноските на днешните работещи,  дето уж се осигуряваме за своя пенсия. Няма такова нещо. Ние, малцинството, които работим, плащаме данъци и вноски и просто издържаме днешните пенсионери плюс развъждането на дехуманизирани индивиди в гетата. Утре, живот и здраве, кой ще издържа нас при тази схема – нямам идея. А сега идва истински страшното – за десет години в България станаха такива демографски и други промени, които поставят под съмнение основния принцип на нашата пенсионна система, какъвто е осигурителния. Според този принцип парите, които работещите внасят в първия солидарен стълб през текущия месец, трябва да стигнат за пенсиите на възрастните през следващия месец. И хората да могат да получават по този принцип такива пенсии, които да са в съответствие с техния осигурителен принос преди години. Това отдавна е минало. Няма го. Днес  осигурителният принос успява да набере едва 40% от сумата, нужна за изплащане на пенсиите на днешните пенсионери. Откъде идват другите 60 % ли? Идват от бюджета, пак от нас, само че през данъчната система. Айде сега да видим кой ще има наглостта да каже, че това не е апокалипсис, който събира сили пред портата ни!

    Мога да напиша цяла студия по въпроса, но мисля, че и това дава представа за гордиевия възел пред който е поставена държавата и нацията ни. А точно в този момент олигарси и доказани куки от Държавна сигурност кадруват бъдещото служебно правителство през своя човек, президента. Вече писах за част от персоните, които се канят да ни тропосат в този служебен кабинет. Днес продължавам.

    Според Плевнелиев в служебния кабинет ще има трима вицепремиери като един от тях има вероятност да бъде бившата вицепремиерка по еврофондовете в кабинета на тройната коалиция Меглена Плугчиева. Прощавайте, но ако това направят, тези трябва да си ходят незабавно. Всяка мерзост си има граници.

    Плугчиева е изпечен политически бояджия. Началото на прехода я заварва като заместник-директор на варненското Регионалното управление по горите. Започва да гравитира около СДС-Варна си спомнят запознати с кадрите на сините от онова време. От 1990 до 1995 г. е началник на отдела за връзки с чужбина на Националното управление по горите към Министерството на земеделието и горите като междувременно се преориентира към БСП. От декември 1996 година е член на Управителния съвет на Българо-германския форум, откъдето са контактите и с министъра в две правителства на СДС – Валентин Василев, който сега е при Кунева. След като Жан Виденов идва на власт, тя вече е депутат от БСП и търси контакти за по-близък достъп до него, но не и се получава. Плугчиева е човекът, който направи връзката на Първанов с Герхард Шрьодер, с което си осигури присъствие във висшата българска политика. Днес е посланик в Швейцария, изпратена от ГЕРБ, след като се врътна за пореден път, вкл. като действащ депутат от БСП не гласува вот на недоверие срещу правителството. Ако и след всичко това Плевнелиев реши да я назначи, нека направи последно усилие и се поинтересува от ревизията на посолството ни във ФРГ, където тя беше посланик от ноември 2004.

    Днешната информация, че проектосъстав на служебен кабинет е дал на президента Росен Плевнелиев изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев вече минава всякакви граници на благоприличие. Божидар Данев направил това по молба на държавния глава. Не кой да е, а секретния сътрудник „Генчев“ на Първо главно управление на Държавна сигурност Божидар Данев реди служебния кабинет на президента. Къде отидоха клетвите на Плевнелиев срещу Държавна сигурност? Може ли поне веднъж българско правителство да се създаде без трескаво участие на божидарданевци и задкулисието? Този човек, на когато преди по-малко от година огласиха зависимостта му към Държавна сигурност каза буквално следното тогава: „Не съм правил изрично публично достояние този факт от моята биография, тъй като не смятам, че съм извършил нещо нередно. Напротив, считам, че всеки българин трябва да работи за развитието на икономиката на страната“. Ама, че нахалник. Нищо учудващо, че днес този предлага същите като него. Имаме поговорка – тръгни след бръмбара и ще те отведе до л..ното. Така и с божидарданевци. Вижте кои човечета предлага.

    Иван Нейков, бивш член на БКП и настоящ член на Надзорния съвет на Петрол АД, заедно с чичото на Прошко Прошков, Неделчо Прошков. Отделно Иван Нейков е основател-съдружник на гурбетчийската фирма „Human power“, където си партнира със секретния сътрудник на ПГУ-ДС и последващ ОРОН Васил Василев, заклет комунист и с нереализирания кандидат за кадрови офицер в ПГУ-ДС през 1972 г. и дългогодишен депутат от ДСБ Асен Агов. Ето, имаме факсимилета за всичко това. Оценки няма да давам, направете си ги сами и си дайте отговор за каква чистоплътност става дума. И пак се сетете за поговорката по-горе – тръгни след бръмбара и виж къде ще те отведе.

    Друга от кандидатурите на божидарданевци, тази за вътрешен министър е изключително скандална. Никола Динев се казва и е бил шеф на РДВР-Пловдив по времето на Жан Виденов, а през април 1999 г. става шеф на Инспектората на МВР с явното лобиране на Петър Стоянов. Това разказа пред мен бившия шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев и зададе въпроса „Кой е ген. Никола Динев?“ Според Методи Андреев това е ортодоксален комунист, който когато влиза в сила закона за премахването на стикерите на силовите застрахователи ВИС и СИК по колите, същия този ген. Динев като шеф на РДВР-Пловдив забави изпълнението на закона с повече от три месеца. Поставихме този проблем на пресконференция тогава в Пловдив и казахме, че ще искаме неговото уволнение, ако не приложи приетият от ОДС тогава закон. Методи Андреев прави и парламентарно питане 1997 г. и чак след този натиск ген. Никола Динев пристъпва към премахването на стикерите на силовите застрахователи в Пловдив. Този комунистически генерал беше пазен силно от тогавашния президент Петър Стоянов, продължи в разговора с мен преди час Методи Андреев, и едва след година и половина натиск след назначаването му за шеф на Инспектората на МВР, той беше отстранен – зимата на 2001 г. Ген. Никола Динев е завършил двегодишна школа на МВР в Москва, бил е десет години партиен секретар на отдел „Криминален“ в милицията в Пловдив по тоталитарно време. Баща му е АБПФК (активен борец против фашизма и капитализма), както доказва с документи в блога си бившият син депутат Христо Марков (http://toross.blog.bg/politika/2012/07/31/milicioneri-donosnichat-za-milicioneri-v-plovdiv-1992-g-pore.984399).

    И този ортодоксален комунист ни предлагат кръговете, които контролират и са опаковали Росен Плевнелиев, за вътрешен министър. Не е изненадващо, след всичко което тук съм публикувал за съветниците и секретарите на президента. За министър на регионалното развитие бил предложен проф. Красимир Петров. Той е ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия, но е със специалност „Хидромелиорации“? Той няма нищо общо с профила на министерството. Освен това е сред заклетите симпатизанти на БСП. Ако Росен Плевнелиев назначи правителство от тези хора, аз никак няма да се изненадам, ако протестите само до месец-два ескалират толкова, че той ще бъде принуден да си подаде оставка. И да се свърши с тази мръсна приказка, която ни отведе на края на света.

  • Опасният списък на Плевнелиев

    Юри Велев, в. „24 часа“

     

    Тези дни да си заподозрян, че ще ставаш министър, е като да влезеш в минно поле. Ако случайно някой яростен партиен шеф разобличител не те посочи като враг на народа, под краката ти ще гръмне я от някоя медия, я от някоя група будни граждани – от коя точно изедническа група или партийна ядка си и какви злини смяташ да направиш на татковината. Това не е особено трудно да бъде внушено в ситуация, в която общественото мнение е наострено срещу всички „стари муцуни“ и целия елит.

    Отделно си имаме национална традиция да се окалва всеки, тръгнал да се издига.
    Някои имена специално се пускат, за да бъдат превантивно отстреляни, не, че някой се кани да ги прави министри.

    Разбира се, не е зле да има филтър, граждански контрол и т.н. срещу калпави и зависими кандидати. Но сегашната ситуация не е точно това. Задкулисната власт, партийни интриганти и всякакви заинтересовани лица целят полето на кандидатурите за служебен кабинет да стане no mans land, мъртва зона. Идеята е да се получи, както е казал поетът – „първите паднаха в кърви, последните станаха първи“. Т.е. накрая да пробутаме нашия човек.

    Интересът на партиите, които вече са на предизборна вълна, е хем да имат влияние върху бъдещия служебен кабинет, хем да стоят настрана и да нямат видими връзки с него, за да могат да го ударят, ако така повелява партийната правда.

    Ако обаче, не дай си Боже подозренията, че те оглеждат за министър, са верни, още по-зле. Ако преминеш невредим през блатото на интригите, ще ти възложат да управляваш при отсъствието на парламент някой сектор на държавата във враждебна среда:

    – един куп силно демотивирани чиновници, които не знаят кой ще дойде на власт след изборите и съответно накъде трябва да ориентират лоялността;

    – партии, които стоят наострени отстрани;

    – протестиращи граждани, които имат много искания, сред които представителство във властта. И са готови да излязат на улицата.

    Цялата шумотевица около списъка на Плевнелиев всъщност показва, че изобщо не е вярно, че служебният кабинет ще е едно формално образувание, което без излишни движения ще крепи държавата до излъчване на правителство от парламента след изборите. Ако беше така, нямаше играчите на сцената – и зад сцената, да следят под лупа накъде вървят нещата с кандидатурите за премиер и министри. И нямаше кандидатурите „удобно да се отстрелват“, както казва президентът Плевнелиев.

    Служебно, служебно, ама правителство. Има си лостове за влияние. Може да обърка разни планове или да отвори вратата за различни проекти. Изобщо може да тласне държавата в една или друга посока.

    В сегашното разбъркване на картите в държавата много кръгове сред елита имат какво да губят. А други – които се надяват да спечелят от новото раздаване. Интереси на живот и смърт и за много пари.

    Затова теренът е много кален. Както са казвали болшевиките – колкото по-зле, толкова по-добре! Но всичко това е зле за всички нас, защото все пак до 12 май държавата трябва да бъде управлявана професионално, разумно и почтено.

    И след това, разбира се, но това “след това” зависи и от служебния кабинет.
    Та въпросът е идните два месеца да имаме кабинет, който ще се погрижи:
    – да не прерасне политическата криза в друга;
    – да няма бум на престъпността;
    – да се опазят стабилни финансите и в същото време да се намалят бедността и безработицата;
    – да не замре двигателят на икономиката.

    Това е интересът на огромното мнозинство от хората, дори да не са такива сметките на кукловоди, радикални партийци и олигарси. И за това се изисква поне минимална степен на консенсус както в обществото, така и сред партиите.

    От президента се очаква да намери професионални, честни, разумни хора за министри. Той обаче видимо е под натиск.

    Включително и от заинтересовани политически и всякакви кръгове. Злонамерените опити да се клати институцията, която остана да носи някаква отговорност в държавата, са опасна игра.

     

  • Американски учени откриха Y-хромозома, почти два пъти по-стара от досега познатите

    генитеГенетичен тест, състоял се в САЩ, може би ще стане причина за преразглеждане на историята на човечеството. При провеждането му учените направили изненадващо откритие – те попаднали на Y-хромозома, която е почти два пъти по-стара от най-древните представители на съвременния човешки вид. Това съобщава New Scientist, базирайки се на изследване, публикувано в American Journal of Human Genetics.

    Носител на уникалната хромозома бил неотдавна починалият афроамериканец Алберт Пери, живял в Южна Каролина. Преди няколко години една от роднините му предала негови образци за ДНК изследване на компанията Family Tree DNA.

    Известно е, че всички мъже наследяват Y-хромозома по мъжка линия, като общият за всички тях прародител – „генетичният Адам“, е живял преди 60-140 000 години.

    Единствено Y-хромозомата при Пери се оказала уникална. Тя изобщо не се вписала в общото генетично дърво – за нея не се намерили нито предци, нито потомци.

    Майкъл Хамър от университета в Аризона разбрал за случая и започнал да търси във всички известни бази от данни. Усилията му обаче довели до обезкуражаващ резултат – Пери не бил потомък на „генетичния Адам“. Неговата Y-хромозома била на около 338 000 години. Шокиращото е, че най-известните древни останки на човек от съвременния вид се отнасят към значително по-скорошен период – отпреди 195 000 години.

    В хода на продължилите след това изследвания Хамър и неговите колеги успели да открият родственици на Y-хромозомата на Пери в една от африканските бази от данни. Сходни хромозоми били открити при 11 мъже, живеещи в отдалечено селце в Камерун.

    По мнението на учените казусът „Пери“ означава, че в зората на своята история хората от съвременния вид са се кръстосвали с друга, неизвестна популация хора, която след това почти напълно е изчезнала.

    Изследователите смятат, че е необходимо да бъдат проведени нови генетични изследвания на хората, живеещи на юг от Сахара. Възможно е специалистите да се натъкнат на нови генетични находки, които да направят историята на човечеството още по-объркана.

     

    Източник:  Аctualno.com

    (Заглавието е на Еврочикаго.)

  • Терминал 2

     

    Тръгвай сине! Напред, и… късмет!
    Тук надежда за теб не остана.
    Скътах тези пари за билет
    и поплаках си малко зарана…

    Все си вярвах, че мойто момче
    в тоз несигурен свят ще сполучи.
    Но животът надолу тече
    и напомня помия за куче.

    Някой вече ни сложи черта.
    Като мъртви дори ни посече.
    Щом преминеш след тази врата –
    не се връщай тук никога вече.

    Даже вън да е тежко – ще знам,
    че синът ми със труд ще успее.
    Тук да прося за нас ме е срам,
    а оттатък – поне се живее.

    Малка пенсия имам. Уви!
    И за двама се никак не връзва.
    Тръгвай, моя любов, и върви,
    че сърце ми от болка измръзва.

    Ще намериш все нещо, нали?
    Армаган да изпратиш на време.
    Вересията свърши. Боли!
    Левче никой не ще да заеме.

    Тръгвай, сине, от тоз терминал!
    Колко други навън отлетяха…
    Не поглеждай баща си през жал!
    Тя, в сърцето, е родната стряха!

    Щом превърнаха родното в ад,
    то чистилище вънка поне е…
    Ти си силен и толкова млад,
    а на мен старостта ми тъмнее.

    И да пишеш… Ще чакам, до дни!
    Ето, виждам за теб самолета…
    Усмихни, сине мой, усмихни
    на баща си душицата клета…

     

    Ясен Ведрин

  • New York State Assembly votes to block fracking until 2015

    (Reuters)The New York State Assembly passed legislation on Wednesday that extends the moratorium on high-volume hydraulic fracturing in the state until May 2015 and requires further studies on the environmental impact of the practice known as fracking.

    Illustration by  Artists against fraking
    Illustration by Artists Аgainst Fraking

    A moratorium on fracking has been in place in the Empire State since 2008 because of concerns that the practice, which involves pumping chemical-laced water and sand deep below the surface to extract natural gas from shale, can contaminate water supplies.

    The current legislation applies to the Utica and Marcellus shale gas deposits, some of the most significant in the country. It requires a full review process, including a new study to look at the potential public health impact of fracking.

    „We will not sit idly by and endanger the health and safety of our communities by rushing necessary health and safety reviews,“ Assembly Speaker Sheldon Silver said in a statement before the vote.

    The New York State Assembly, where Democrats outnumber Republicans by a ratio of about 2 to 1, passed the legislation by an unofficial count of 95 to 40.

    The legislation passed by the Assembly must still be approved by the state Senate, where its passage might be complicated by a power-sharing arrangement between Republicans and Democrats. But a Democratic majority in the Senate may be enough to send it to Governor Andrew Cuomo, who is also a Democrat, for final approval.

    Sours:  Reuters.com

  • През времето

    Христо Буцев,  в. „Култура“

    .

    Стефан Хесел почина на 27 февруари 2013 г. на 95-годишна възраст. Той бе участвал в Съпротивата по време на Втората световна война, той бе един от хората, работили и създали Всеобщата декларация за правата на човека след Втората световна война.

    Но този забележителен европейски интелектуалец може би ще остане в историята с последното си дело – с тънката книжка, която написа преди две години – „Възмутете се”.

    Хвърлящ мост над времето, вдъхновен от борбите за справедливост, пронизали целия XX век, този зов към хората на днешното време да не забравят постигнатото преди тях, да се борят за своите права, бе отпечатан в милионни тиражи и отекна по света в серия от продължителни протести срещу статуквото. Достатъчно е да си спомним „възмутените” в Испания и „окупиращите” в САЩ.

    Преди година Стефан Хесел бе споделил учудването си от успеха на „Възмутете се”: …но това е обяснимо с историческия момент. Обществата са загубили посока, те се питат как да излязат от ситуацията и търсят смисъл за човешкото съществуване.

    Всъщност това, което напомни Стефан Хесел на обезверена Европа, бе нейният девиз: търси, обновявай, движи се. Възмути се, но се движи.

    Скептиците сочат неуспеха на „възмутените” и „окупиращите”, защото нищо от исканията им не било прието. Дали обаче можем да говорим за неуспех? Те поставиха пред управляващите острите въпроси на обществото. Те поставиха пред себе си важните въпроси за самоорганизирането на недоволството и за неговите граници. Те записаха в историята на своите страни поредния опит за по-радикална промяна – знайно е, че тези безуспешни в своето време опити засяват бъдещето. „Безплодната” 68-а година даде на Европа днешните й политици.

    Къде сме ние?

    Без гръмки думи и дълбоки философии, една част от народа реши да излезе на улицата. И със самото си излизане открехна врата към различно бъдеще. Днес вече не става дума за срутването на желязната стена, преградила пътя му (1990), нито за някакво правителство, което го е задръстило (1997). Този път вратата води към кръстопът, към различни посоки, към избор. Този път можем да направим избор.

    Възможен избор би бил да продължим както досега – и вероятността за това не е малка, като се имат предвид неорганизираността на хората, липсата (засега?) на изявени и признати водачи, инерцията, която страната е получила през последните две десетилетия, нейните международни обвързаности.

    Друг избор би бил да се приложат лесни решения – те ще успокоят протестиращите и със сигурност ще доведат до още по-големи проблеми в бъдеще. Мажоритарната система, отзоваването на депутати със сигурност ще докарат не народовластие, а още по-голяма зависимост на политическото от доминиращите икономически кръгове. Към лесните решения, нямащи нищо общо с цялостен анализ на ситуацията, със сигурност можем да причислим и всички позовавания на чужди рецепти – несъобразени с българския опит, традиции, характер.

    Трети избор би бил да се вгледаме – за първи път от много време – именно в опита, традициите и характера на българина. И при това вглеждане в себе си, спокойно да преразгледаме всичко, издъно. Да зададем основните въпроси: Кое е за нас най-важното, дали не оцеляването на нацията? Защо искаме демократично устройство, каква демокрация искаме? Какви са границите на личната свобода, какви са границите на икономическата свобода? Как виждаме в бъдеще отношенията на българите с другите етноси в държавата? Как виждаме в бъдеще отношенията ни с нашите сънародници, масово изнесли се в други държави?

    Време е основни въпроси от читанките да бъдат поставени отново. Дори препотвърдени отговорите в досегашния си вид, те ще хвърлят светлина върху това, което трябва да се направи.

    Съмнявам се, че третият избор ще бъде извършен, за него се иска време, дебатиране, получаване на всенародно съгласие и едва след това – действие. Но силно се надявам, че народните вълнения, освен някакви частични промени със спорен характер (обществените съвети, например), ще предизвикат, в епохата на социалните мрежи, „Великото време на интелигенцията” да настъпи – най-накрая.

    3 март 2013 г.

  • Чешка медия: ТИМ притежава част от ЧЕЗ

    Чешкото икономическо издание „Е15“ пише, че част от енергоразпределителното дружество „ЧЕЗ България“ е в ръцете на икономическата групировка ТИМ, която е описана като „най-голямата престъпна организация в страната“. Групата ТИМ контролира 25% в българската компания „ЧЕЗ Електро“ и 5% дял в „ЧЕЗ Разпределение“.

    Данните са от финансовия отчет на „ЧЕЗ България“ за последното тримесечие на миналата година, който е на разположение на изданието Е15.

    ТИМ са се сдобили с тези дялове на фондовия пазар чрез фирма „Химимпорт“, която е тimage.phpяхна собственост.

    ТИМ е създадена в началото на 90 година, първоначално като фирма за охрана. Основана от бившите членове на елитни военноморски части Тихомир Иванов Митев, Иво Георгиев Каменов и Марин Великов Митев.

    В началото на 90-те години те се наложиха като охранителна фирма, занимаваща се с изнудване и рекет, казва редакторът на разследващия портал Bivol.bg Атанас Чобанов за Е15.

    Още през 2005 г. тогавашният посланик на САЩ в България Джеймс Пардю предупреждава за „бизнеса“ на ТИМ в грама, която по-късно беше разпространена от „Уикилийкс“.

    Посланик Пардю определя групата като една от най-опасните престъпни организации в България, занимаващи се с пране на пари, трафик на наркотици или проституция.

    Българският Ян Палах освети ТИМ

    „Промениха се, опитвайки се да се очистят и престъпните им дейности вече са в сферата на белите якички“, казва днес Чобанов, който работи за сайта Биволъ от Париж.

    Предполага се, че ТИМ използва пари от пенсионни фондове за собствени инвестиции, което е забранено от закона. От Биволъ твърдят, че разполагат с доказателства за това.

    Доскоро обикновените българи имаха много малко възможности да научат нещо за бизнеса на ТИМ, медиите не пишат много за групата, посочва още чешката медия.

    Това се промени с „българския Ян Палах“ – Пламен Горанов, който се самозапали през февруари като протест срещу дейността на ТИМ и свързваният с тях кмет на Варна Кирил Йорданов.

    За медиите това е повратна точка, казва Чобанов.

    „Българите излязоха на протест срещу високите цени на тока. Но това, което се случи във Варна е нещо съвсем различно. Това са протести срещу мафията“, коментира още той.

    Собствениците на ТИМ се считат за едни от най-богатите и най-влиятелните бизнесмени в страната.

    Тяхната империя включва авиокомпания „България Еър“, банка ЦКБ, холдингът „Химимпорт“, и няколко медии. Собствеността им се оценява на 2 млрд. евро. В техните над 150 фирми работят над 30 хил. души.

     

    Източник:  Vesti.bg

  • Кои са говорителите на гражданското общество?

    Даниела Пенкова, Светът днес

     

    „Самата реторика на омразата към богатите е комунистическа… Смешна е. Защо ползвате продуктите на богатите? Ползвайте пощенски гълъби, не епъли и смартфони…„ – Асен Генов

    Темата е неприятна, да не кажа болезнена. Тази година за първи път в България се наблюдаваха неспиращи масови протести. Недоволството на гражданите не остана затворено между четири стени, а се изля на улицата, придобивайки съвсем конкретен образ. Буквално всяка седмица се организираха протести срещу проблемите, породени от тази икономическа система, обявила печалбата за по-важна от хората и природата. Безработицата, мизерията и постоянното ограбване на ресурсите от наши и чужди „инвеститори“ най-накрая предизвикаха реакция – може би не достатъчно масова, но все пак реакция. Първа и искрена.

    Опиянена от разбуждането на обществото, радостна от все по-горещите послания на плакатите, разобличаващи ограбването на народите от ненаситни банки и корпорации, съвсем не усетих, че някой вече се е приготвил да дърпа конците. Вярвах, че спонтанните протести без лидери и участие на партиите, са невъзможни за манипулация. Съвсем забравих 1990-та, когато пак бяхме излезли спонтанно по площадите, а накрая се оказа, че всички бяхме манипулирани от разни неолиберални мозъчни тръстове. Забравих и за редицата „цветни революции“, организирани от същите американски НПО-та.

    Mea culpa! – посипвам си главата с пепел и решавам да напиша тази статия. Смятам да използвам само свободно проверуеми данни от интернет, пък вие сами си съединете точките.

    Подозирам, че данните, които ще изложа, доста ще притеснят честните българи, които следват с интерес някои вече прочути блогъри и се включват в протести с надеждата да променят бъдещето на децата си. Признавам, че аз самата останах изумена от откритието, че неолибералните мозъчни тръстове контролират вече не само почти всички частни и държавни медии, но и тъй наречената „свободна преса“. Блогове и сайтове на все по-често появяващите се критици на ситуацията в България, често играят водеща роля в организацията на протестите. Възможно ли е, без да се усетим, цялото протестно движение да бъде поведено в посока не към смяна на системата, а към смяна на политическия елит и налагането на поредните нови „спасители“? Практически никоя партия и коалиция през последните 23 години не успя да спечели втори мандат. Страхът ми е, че ни очаква същия до болка познат сценарий.

    Ще започна с тазгодишните награди на Българския Хелзинкски комитет. Нека да припомня, че БХК е финансирана от редица неолиберални неправителствени организации, като в България са добре познати Институт Отворено общество на Джордж Сорос, Американската агенция за международно развитие, Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа, и други.

    Доста неприятно ми стана, когато БХК обяви Протестиращия на Орлов мост „Човек на годината“.

    Протестите на Орлов мост бяха предизвикани от приетите промени в Закона за горите, като спонтанна реакция на хиляди честни българи. Лично познавам много от протестиращите и искрено подкрепям възмущението им. Зная, че тези хора излязоха без страх, готови да защитят малкото, останало от България.

    banknotes300От 23 години живеем в неолиберално общество – сиреч, възможно най-крайния и най-нечовешкия капитализъм, откровено следващ всички икономически рецепти, отдавна прилагани в страните от Третия свят. Днес същите политики се налагат и в западните държави, но по-бавно, заради масовите граждански протести. В България, за съжаление, единствените протести са екологичните, тъй като обществото все още не осъзнава значението на икономическите промени и затова не въстава срещу антинародни политики като плоския данък (все още нито една държава на Запад не смее да го приеме!), увеличението на възрастта за пенсиониране, орязването на държавния бюджет (остеритет) – и т.н. В Европа точно срещу тези политики протестират, но ние засега малко закъсняваме. Днешното правителство дори желае да вкара плоския данък и остеритета в Конституцията, за да не могат да бъдат променяни от следващите правителства!

    Живеем си в капитализма, сърбаме му попарата, търпим неолиберални политики, но все още някои хора продължават да сочат за виновник „комунизма“. „Комунизмът“ определено имаше много кусури и не бива да търсим завръщане към старата система, но докато не започнем да виждаме проблемите ДНЕС и не разберем, че те идват от днешната капиталистическата икономическа система, няма да намерим път към някакво нова, трета система. Но има нещо положително в цялата словесна игра на „комунизмът е виновен за всичко“ – и то е, че когато чуете подобна фраза, то веднага можете да надушите, че човекът, който я казва, е неолиберал. Неолибералите никога не критикуват днешната система, напротив – обясняват ни, че си е екстра и само някои бивши комунисти се ояждат от нея, а е много по-добре да оставим да се ояде някой друг. За тях проблемът не е, че системата позволява на един малък процент от обществото да натрупа огромни богатства, докато другите затъват все по-дълбоко в мизерията. Проблемът е само, че този процент е съставен до голяма степен от бивши „комунисти“. Е, в Африка комунизъм няма и не е имало. Там си карат по капиталистическата система от достатъчно време, и лесно можем да видим накъде сме тръгнали. Ние не сме колонизаторска държава, за разлика от западните демокрации, а принадлежим към другата страна на медала „капитализъм“ – колониите. Така че е крайно време да се огледаме и да започнем да критикуваме днешната система, а не тази отпреди 23 години, която – както всички виждаме – вече отдавна не съществува. При старата система „комунистите“ така и не намериха начин да оберат държавата, затова и направиха всичко възможно да възстановят капитализма, за да могат най-накрая да грабят с пълни шепи.

    Нека се върнем към неолибералните организации. БХК награди Протестиращия на Орлов мост. Протестите бяха излъчвани директно от блогъра Асен Генов чрез u-stream. Същият е администратор на групата „Окупирай Орлов мост“ във фейсбук, един от създателите на Гневни млади хора,учредител на Фондация 14-ти януари , създател на прочутия Бойкометър в Politikat.net и член на националния съвет на ПП „Зелените“. (1)

    Откриваме, че “Сърдитите (гневните) млади хора“ е проект на PIA News Agency, който се реализира в партньорство с Институт за развитие на публичната среда и Фондация “14 януари” .

    В сайта на Института за развитие на публичната среда можем да видим, че Институтът обединява усилията на лица с богат практически и теорeтичен опит в областта на публичната администрация, местното самоуправление и гражданското участие. Институтът притежава експертиза в областта на административната дейност, практиките и политиките на местно и регионално ниво. А кои са партньорите на Института за развитие на публичната среда? На първо място се мъдри Фондация „Институт Отворено общество“. Същата, която ни поведе към светлото капиталистическо бъдеще през 90-те години.

    Другият партньор на Гневни млади хора е Фондация 14-ти януари, тя самата създадена от Генов. На сайта вляво можем да видим с чия помощ разполага: Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа. Познайте кои са създателите на въпросния тръст? Зная, че вече започва да ви писва, но тук нещата стават много сериозни. Както е написано в сайта, „Тръстът е създаден от група частни американски фондации, а именно: Атлантик филантропис, Фондация „Чарлз Стюърт Мот“, Фондацията Форд, Джърман Маршал Фонд – САЩ, Институт „Отворено общество“ и Братя Рокфелер Фонд. Тръстът смята да разпредели до края на 2012 година 75 милиона долара за своите цели.“

    Няма спор, трябва да се гордеем, че Форд, Сорос и Рокфелер така живо се интересуват от нашата малка страна, но не по-малко интересни са и другите три фондации.

    Специално внимание искам да обърна на Джърман Маршал Фонд, особено на програмата й Marshall Memorial Fellowship. Относно въпросната програма на американския фонд, четем: „Основната цел на стипендиантската програма е да идентифицира и подкрепя настоящи и бъдещи лидери“ – икономически, финансови и политически. Имат си и специално отделени средства за България. Но да не мислите, че бъдещите лидери ще са с нещо по-различни от старите? Идеите им са същите – подкрепа на частните, най-вече американски инвеститори (които винаги ни биват представяни като спасители, а не като желаещи да изсмучат от България бързи корпоративни печалби), намаляване на участието на държавата в икономиката, приватизации до дупка, концесии за жълти стотинки и замазване на очите на обществото, което безсилно наблюдава боричканията за кокала между компаниите, докато затъва все по-надълбоко в мизерията. Пак старата, вече 23-годишна песен, но на нов глас: неолиберализъм, тра-ла-ла, свободен пазар, тра-ла-ла.

    Продължавам с американските неолиберални Неправителствени организации.

    На сайта на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа откривам три годишни отчета. За съжаление, липсват тези за 2011-та и 2012-та – прочутата година, до края на която са раздали 75 милиона долара. Нищо, ще се задоволя с публикуваните, захващам този за 2010 г. Слизам надолу по страниците и какво да видя? През 2009-та са финансирали Фондация 14-ти февруари с 38 000 долара, но наред с тях са финансирали: Българския хелзинкски комитет, Център за либерални стратегии, Институт „Отворено общество“, Института за пазарна икономика, Фондация „Капитал“ и т.н. Сами преценете какви идеологии разпространява въпросния Тръст.

    Не можах да открия размера на другите 2 финансирания, които са получени от Фондацията 14-ти януари – едно от Институт Отворено общество, и второ пак от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа, както казват Генов и Комитата в интервю пред в. „Преса“ от 13-ти август 2012 г. В същото интервю казват, че точно Тръстът ги е посъветвал да създадат Фондацията, тъй като без такава няма как да им платят.

    Допълнение: Току-що ми сигнализираха, че едното от тях е на стойност 80 000 долара. Не, не е грешка, факт е, вижте линка: Финансиране на Фондация 14-ти януари от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа.
    Значи дотук са получили от Тръста 120 хиляди долара – за 2 години съществуване!

    Преди да приключа, бих искала да обърна внимание на следната фраза на Генов от същото интервю.

    Журналистката Елена Кодинова: Нали знаеш колко странно звучи тази мотивация на хората, които са свикнали да вършат нещо, само когато имат изгода? Каква е вашата изгода?

    Асен: Успяхме да намерим тази точка на равновесие между това, което ни интересува – вътрешната и външната политическа обстановка, информационния поток – и някакъв скромен опит от наша страна да участваме в този процес и доколкото е възможно да му влияем.

    Ето, че достигам и до последната точка в изложението. Как се опитва да влияе Асен Генов, какви са убежденията му и кои хора според него са достойни за уважение?

    Генов е критик на правителството на Бойко Борисов. Критиките му са полезни, тъй като изкарват наяве безбройните безобразия. Самият Бойкометър е мерило на изпълнените обещания на Борисов. Имам следният въпрос: ако ГЕРБ например обещае да премахне всички корпоративни данъци (например, с извинението, че така ще се подпомогнат инвестициите), какъв е смисълът да се дава положителна оценка при изпълнението на подобно обещание? Та нали подобно нещо съвсем ще смаже бюджета и в крайна сметка проблемът пак ще легне върху плещите на обикновените хора? Не е ли по-разумно да се дават оценки върху смисълът и ефектите върху обществото от обещанията и тяхното изпълнение? Най-пресният пример е от вчера: Американска частна корпорация води преговори за строеж на частен затвор на територията на България. По логиката на Бойкометъра, това прекрасно отговаря на обещанията на ГЕРБ за привличане на чужди инвестиции. Кажете ми кое му е хубавото на частен затвор, на който ще се заплаща с парите на данъкоплатците за всеки затворник, когато знаем, че всяка частна корпорация има за цел единствено печалбата и естествено, по всякакъв начин ще се опитва да договори цени, които ще изпразват държавната хазна. Да не говорим за факта, че частният затвор ще използва труда на затворниците, за да трупа допълнителни печалби. Това не ни ли връща в годините на трудовите лагери? Или не е проблем, когато един частник прави същото, което е правила държавата? Ще дам още един пример, доказващ липсата на логика в Бойкометъра. ГЕРБ залага в програмата си от 2007-ма година следните точки:

    намаляване на плоския данък до 7% при необлагаем минимум от поне 1000 лв.

    незабавно да се приватизират търговските дружества с над 50% държавно участие, както и НЗОК, болниците, Насърчителна банка, неприватизираните електрически централи, „Булгартабак“, пощите и НДК

    концесия на всички летища, пристанища, язовири, автогари, ЖП-гари, въглищни мини, фериботните линии.

    Нека не забравяме, че точно с тази програма се появи ГЕРБ. Не ми се обсъжда факта, че явно хората не са я погледнали преди да гласуват за тях. Проблемът е съвсем друг: Бойкометърът би трябвало да оценява изпълнението на тези обещания като „положителни“! Обещал го – изпълнил го! Той изобщо не си поставя за цел да прецени какви ще са резултатите от изпълнението им. На мен цялата тази история с бойкометъра ми звучи само като стремеж за бързо набиране на популярност от страна на Генов и приятелите му. Или пък целта е да се подсигури изпълнението на крайно десните обещания? – дори „Капитал“ поиска от Бойко да се закълне, че ще ги изпълни!

    Освен критик на Бойко, Генов е критик и на световното гражданско движение „Окупирай“, защото го счита за ляво движение. Както можем да видим от думите му, които цитирах в началото, не бива да критикуваме богатите. На тях, а не на труда на обикновените хора, дължим всички стоки, които използваме. Не зная за вас, но лично за мен подобни твърдения са нелепи.

    Смятам, че най-важното днес е да подбираме добре източниците на информация. „Гневни млади хора“ са вече основен източник на информация за гражданското общество, и дори получиха приза „Валя Крушкина“ като Гражданска медия. Постигат го с познати прийоми – канят вече доказани личности с гражданска позиция срещу съществуващата система, и покрай тях ни пробутват хора като Николай Колев-Босия за представител на гражданското недоволство.

    Откривам Генов и като администратор на „Томатина“ във фейсбук – групата, която се опита да превърне в кумир Босия и да организира протести на гражданското общество. В същото време Босия пред микрофона на Гневни млади хора започна да обяснява как се готви да ни представя идеите на прочутия неолиберал Вацлав Клаус.

    Време е да се обърна към гражданското общество: Смятате ли, че гласът ни може да бъде Фондация, финансирана от самите идеолози на съществуващата система?

    Моето мнение е, че ако позволим подобно нещо, се опорочава самото гражданско движение, да не говорим, че доникъде няма да стигнем. „Промените“ и „критиките“ ще бъдат само за парлама, а същността на системата и корените на проблемите ще си останат. Днес излизаме с искания за по-голямо участие в политическия процес. Време е да докажем, че не ни липсва способност да видим отвъд красивите думи за свобода и демокрация и да решим заедно какви икономически промени ще помогнат на обществото да се измъкне от дупката. Нека не се лъжем от някои хубави каузи, които биват подкрепяни от неолибералните организации и финансираните от тях проекти – достатъчно са умни, и имат достатъчно богат опит, за да са осъзнали прекрасно, че за да станат популярни, е нужно да се представят за защитници на каузи, към които обществото е силно чувствително. После имат достатъчно методи, за да стане на тяхната – редовно идеите им излизат от вратата, за да се вмъкнат през прозореца.

    Днес проблемите се представят като „политически“ от хора като Асен Генов и Николай Колев-Босия, но те са чисто икономически. Достатъчно е да видим, че не предлагат никаква промяна на икономическата система, а продължават да припяват, че „комунизмът е виновен“ и „свободен пазар всъщност няма у нас“ (2), за да ни стане ясно, че и поредният „спасител“ ще е същият като досегашните. И е време да отхвърлим идеите за „правителство от експерти“, защото всички експерти идват от корпорациите и пак там ще отидат след мандата си. Казвам ви го от опит – Марио Монти унищожи Италия за по-малко от година. Побърза да направи всичко за удобството на корпорациите и Голдман Сакс, откъдето идва и където пак ще отиде. Никое политическо правителство не е имало смелостта досега по такъв нагъл начин да действа срещу избирателите си. Трябва да се пазим от „експертите“ дори повече, отколкото от политиците.

    Зная, че днес няма никаква политическа алтернатива в България, зная. Кога ще се появи такава, не мога да кажа. Едно е ясно – всички, обещаващи нов начин на управление, но които не споменават за никакви конкретни промени в икономическата система, са поредният въздух под налягане.

    Бележки:

    (1) – Из програмата на ПП Зелените: „Запазване на данъчната тежест върху бизнеса и населението, запазване на плоския данък; Намаляване на бюджетния дефицит, умерена фискална политика и приемане на еврото. “ Тези крайно десни икономически политики можете да ги видите на стр. 10 от програмата им. Като цяло програмата на Зелените звучи прекрасно, лошото е, че благодарение на тези две изречения, е напълно неизпълнима. Когато една партия е дотолкова невежа, че не разбира значението на подобни ключови икономически мерки, тогава тя не бива да води политика. Плосък данък вместо пропорционален означава ниски постъпления в бюджета – за да изведе САЩ от кризата и да покрие социалните разходи, Рузвелт е принуден да приеме силен пропорционален данък, който достига до 94% и се запазва до 70-те години! Намаляване на бюджетния дефицит означава остеритет, тоест ограничаване на възможността държавата да харчи за проекти и социални политики, което води до въпроса как ще приложат Зелените своите прекрасни обещания? Накрая приемането на еврото означава пълен отказ от каквато и да е независима национална монатарна политика – друг начин да се вържат ръцете на икономическите и социални програми на държавата. Икономическото невежество на политиците е основната причина за днешното положение в страната.

    (2) – „Свободен пазар“ означава пазар, свободен от държавен и граждански контрол. Например, никой няма право да поставя таван на цените на хляба, горивото, тока или лечението в частна клиника. „Свободен пазар“ означава, че всеки преприемач има правото да продава на възможно най-високата цена и да търси възможно най-високата печалба. Проблемът в България не е липсата на свободен пазар, а точно обратното – прекаленото му наличие. Зная, че думичката „свобода“ звучи красиво, но тук става дума за свободата на компаниите да печелят за сметка на потребителите. Защитниците на свободния пазар твърдят, че благодарение на конкуренцията, производителите все пак държат цените ниски. Както всеки може да констатира, тенденцията между големите играчи е да създават картели и така да поддържат високи цени. От свободния пазар винаги губят потребителите и малкият производител, а печели големият – това не е въпрос, който може да бъде контролиран от политиците, тъй като е присъщ на капиталистическата икономика.

     

    –––––––––––––––––––––––––––

    Бел.ред.:  Препубликуваме този текст заради принципно важните неща, които се съдържат в него, не заради конкретните личности, които се споменават. Личностите могат да бъдат и често са качествени хора (какъвто например е Асен Генов), но не бива да се повтаря една и съща схема на създаване и финансиране на лидери, обществени говорители и експерти на прехода в България – чиято експертиза, на тази схема, вече видяхме до какви резултати доведе.

  • Кой и защо атакува президента

    Медийният монопол на депутата от ДПС Делян Пеевски и собственика на КТБ Цветан Василев започна груба кампания срещу държавния глава и служебното правителство, пише в. „Капитал“

     

    Медийният монопол на депутата от ДПС Делян Пеевски и собственика на КТБ Цветан Василев за пръв път от 6-7 години е застрашен да остане без подкрепа от изпълнителната власт. Снимки: Надежда Чипева, в. "Капитал"
    Медийният монопол на Делян Пеевски и Цветан Василев за пръв път от няколко години е застрашен да остане без подкрепа от изпълнителната власт. Снимки: Надежда Чипева, в. „Капитал“

    Когато в края на миналата седмица новинарско-коментарният сайт offnews.bg публикува материал, че на „някои големи медии“ са били дадени инструкции да започнат атака по президента Росен Плевнелиев, тази информация нямаше ясни източници и не даваше пълни гаранции, че е достоверна. Още през уикенда обаче медийният натиск над държавния глава стана факт, той продължава и логично е свързан с опитите му да състави служебен кабинет. Един по един на пух и прах биват разбивани и оплювани до компрометиране потенциални министри, премиери, а и самият президент. Въпреки привидната множественост на публикациите, огромната част от тях са с източник медийната групировка около депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев – медийния монопол, който за пръв път от 6-7 години е застрашен да остане без задължителната за функционирането му подкрепа от управляващите и изпълнителната власт.

    Бой до дупка

    Първата вълна бяха „разкрития“ за самия президент, който в TV7 беше атакуван от шефа на телевизията Николай Бареков за издадени разрешения за ползване в енергетиката по времето, когато Росен Плевнелиев беше министър. В деня на свиканите консултации за обществен съвет към бъдещия служебен кабинет Бареков обяви, че президентът нямал моралното право да стои в този съвет и „да дава акъл как да се състави служебно правителство“.

    Последваха статии по адрес на еврокомисаря Кристалина Георгиева, която според различни информации е била между номинираните за служебен премиер. Жълтият „Всеки ден“ сложи на първата си страница огромно заглавие, че еврокомисарят ни всъщност се казва Сталинка, че получава „50 бона заплата“. В последователни публикации на същото издание се повтаря дори шокиращото твърдение, че комисарят Георгиева е провела „5 секретни разговора с президента Росен Плевнелиев за последните 2 дни“. Сякаш най-нормалното нещо на света е разговорите на държавния глава (или на който и да е гражданин) да бъдат прихващани от неизвестни лица. Ако информацията не е пълна измислица, това е също толкова притеснително.

    Паралелна и неизменно повтаряна теза на атаките е, че президентът не взима решенията си сам, а е изцяло подвластен на нечии влияния – това на съпругата му (според цитираната публикация на „Всеки ден“, където и самата тя е доволно оплюта), но по-често споменаван като тъмна сила е т.нар. кръг „Капитал“ и съиздателят на вестника Иво Прокопиев. Както написа offnews.bg в цитираната вече публикация за предстоящата медийна акция срещу Плевнелиев: „Основният аргумент в нея ще бъде, че кабинета реди не Плевнелиев, а собственикът на в. „Капитал“ Иво Прокопиев с активното съдействие на Симеон Дянков и Трайчо Трайков“. В писането за бъдещото служебно правителство към „кръга“ беше пришита самата Кристалина Георгиева, а когато за премиер се спрягаше заемащата висша мениджърска позиция в HP Саша Безуханова, „Монитор“ добави и нея. Въпреки абсолютната й несъстоятелност така измислената в жълтите публикации и тв предавания „завера „Капитал“ се разраства и употребява всеки ден. Към нея постепенно се добавяха собственикът на „Софарма“ Огнян Донев, неназовани „либерални икономисти“ по Яне Янев, едва ли не цялата общност на хора, които подържат ценностите на пазара и либералната икономика, обявени за несправедлива докрина от Николай Бареков в един от сутрешните блокове на TV7.

    Кой стои зад атаките

    и какъв е този интерес за провал на опитите да се състави служебен кабинет са въпроси, коитo започнаха да се появяват в коментарни студия. В опит да даде отговор пред bTV лидерът на ДСБ Иван Костов посочи руски интереси. Други политици са склонни да посочват конкурентни партии – от социалистите до, разбира се, ГЕРБ. Появаха се дори твърдения, че потенциалните кандидати са „предупреждавани“ да не припарват до служебния кабинет.

    Най-вероятно интересите и кръговете са различни, както посочи и самият президент Плевнелиев. Но прави впечатление, че специално публичните атаки – често фактологично и логически необосновани, но затова пък умело преплетени с емоциите на протестиращите, имат едно острие и това е медийният монопол на депутатa от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев. Неговото изграждане беше финансирано от Корпоративна търговска банка.

    От политическите лица в прехвърлянето на топката се включи и редовният участник в подобни кампании Яне Янев, който в случая играе легитимен говорител на тезите на групировката на Цветан Василев и Делян Пеевски. Междувременно в понеделник след развалянето на коалицията си с Яне Янев варненският бизнесмен Веселин Марешки обясни, че политикът му споделил, че „се е разбрал с Цветан Василев и че там всичко е платено“.

    Каквото и да значат тези думи.  

    В различни правни и финансови конструкции през последните 7-8 години тандемът Цветан Василев – Делян Пеевски придоби, създаде или подчини на влиянието си изумително количество медии (изброени са в карето*), както и фирмите за тяхното разпространение. Подържането на подобна конструкция, която беше родена по времето на тройната коалиция, е възможно единствено при запазването на сделката, която я крепи: подкрепа на властта срещу насочване на публични средства за издръжката на медиите в групата. Въпреки че доскорошният премиер Борисов беше една от жертвите на въпросната пропагандна машина, преди да дойде на власт, сделката очевидно беше препотвърдена по време на неговия мандат и работеше безотказно почти до края, когато самият той беше принуден да посочи Пеевски като един от хората, чрез които се контролират голяма част от медиите в България.

    Междувременно за целия период на управлението му Борисов все пак охотно използваше медийните услуги на групата, в замяна правителството му подкрепи разрастването й до уродливи размери, които станаха повод за предупреждения от страна на Европейската комисия и международни организации, наблюдаващи израждането на журналистиката в България.

    Откупът, който правителството на ГЕРБ плати на монопола на Цветан Василев и Делян Пеевски, за да получи неговата подкрепа и правото да бъде част от схемата, създадена от БСП и ДПС навремето, е огромен. Държавата и нейните дружества държат несъразмерно голяма част от своите средства в Корпоративна банка, застраховат активите си в свързаната застрахователна компания „Виктория“. Освен медии с по същество държавни средства беше финансирано придобиването и на огромно количество активи в икономиката, чийто размер е трудно да се изчисли, но най-вероятно надхвърля 4-5 млрд. лева. Безразборните покупки в различни сфери включваха БТК („Виваком“), „Техномаркет“, „Булгартабак“ (приватизиран без конкуренция и по абсурдни критерии от държавата), недовършената сграда на ИПК „Родина“, НУРТС и десетки други.

    Ще оцелее ли Сделката

    За пръв път олигархичният модел на срастване на политика, бизнес и медии е застрашен по една много проста причина. Той се финансира от държавата. И ако тя реши, може да го премахне с няколко подписа. Най-голямата опасност за този медиен монопол е прекъсването на финансирането от страна на държавата. Дори и минимално разбутване на една от многобройните схеми, на които се крепи тази пирамидална структура, може да я срути.

    Бъдещият служебен кабинет, който президентът Росен Плевнелиев трябва да назначи през следващата седмица, има всички шансове да се окаже и изразител на първата политическа воля за последните 6-7 години, която не е зависима от медийния монопол. Затова и монополът започна да напада Плевнелиев истерично и превантивно.

    От слаб и безличен служебен кабинет, който да запази статуквото, обективно имат интерес трите най-големи политически партии, както и някои от по-малките сателитни формации, от които под една или друга форма се очаква да подкрепят бъдещото мнозинство – било то на ГЕРБ, на ДПС и БСП или други непредвидими комбинации. Това е най-вероятната причина за оглушителното мълчание, с което партиите подкрепят изграждането на такова уродливо формирование в публичната среда вече години наред. Впечатляващо е, че по темата за монопола на Василев-Пеевски няма отношения на власт и опозиция. Всички политически партии без изключение мълчат. Няма значение дали е от страх или поради финансови зависимости, резултатът е един и същ – олигархично управление и манипулиране на обществения дебат.

    Макар и издигнат за президент от ГЕРБ, Плевнелиев не принадлежи на старата партийна компания и не е зависим от монопола. Едва ли някой, включително от партията, която го номинира, е очаквал, че той ще се окаже в днешната ситуация и с възможността дори за кратко да излъчи изпълнителна власт, която не е в съглашателство в медийно-политическата сделка.

    Залогът е запазване на статуквото и подържането на фалшива демокрация вечно. А командата е: бой по президента.

    ––––––––––––––––

    * В момента под контрола на Василев и Пеевски са:

    Жълтите всекидневници „Телеграф“ и „Всеки ден“, TV7, „Уикенд“, „Монитор“, „Политика“ и още няколко. Предстои пускането на още един новинарски канал, сроден на TV7.

    С близка редакционна политика, макар и с малко по-различна форма на собственост, към тази група могат да се причислят още жълтият седмичник „Шоу“ и сайтът blitz.bg. В медийния монопол влизат още и интернет групи, като например inews (inews.bg, econ.bg и др.). През последната година групата разви и невидимо присъствие с платени коментатори и фалшиви фейсбук профили в независимите от тях дигитални медии (очаквайте да видите и в коментарите по-долу как работи тази схема; в поредица еднакви по стил „мнения“ ще прочетете основните аргументи от текущата кампания – че президентът е свързан с олигарсите като Огнян Донев и „кръга „Капитал“, които всъщност редят служебното правителство).

    Групата на Василев-Пеевски е почти пълен монополист в разпространението на печатни медии. В последните дни на тройната коалиция тя получи и още един монопол – върху цифровото разпространение на телевизионен сигнал, чрез две компании, сега с неясна (формално) собственост. Правителството на ГЕРБ направи всичко възможно, за да защити тази ситуация в ефира, дори и след доста силния натиск от Европейската комисия срещу него.

    Схемата за подчиняване на журналистиката от политиците и финансиращите ги бизнеси продължи и с безпрецедентен медиен и институционален (вкл. повдигнати прокурорски обвинения) натиск срещу издателите на „Труд“ и „24 часа“. В резултат волята на двете издания също е подвластна на скрити засега интереси, които съдейки по (също скандално и безпрецедентно) откраднати частни разговори в последните месеци, са били координирани от правителството на ГЕРБ.

     

  • Българският парламент запълва последните си дни с лобистки закони

    В дневния ред няма нищо от исканията на протестиращите

    .

    Любен Обретенов, в. „Сега“

    Последните си работни дни парламентът ще запълни с гласуване на лобистки закони, вместо да се вслуша в дневния ред на протестиращите. В програмата за седмицата не присъства Изборният кодекс, но затова пък първа точка е второто четене на промените в Закона за ДДС. С тях депутатите за пореден път преправят друг закон – за хазарта. Така насред политическата криза първа грижа на народните избраници е да отменят специалните условия към чуждестранни лица, които искат да организират хазартни дейности у нас. На дневен ред е и Законът за туризма, след като миналата седмица се намери време да се разреши строежът на изкуствени острови в морето.

    Все пак в програмата са включени и два закона, които касаят пряко гражданите. На второ четене ще се гласуват промените в Закона за защита на потребителите, които предвиждат сключването на договори с кабелни и интернет доставчици да става само с писмено съгласие на клиента, а не по телефона. Освен това към договора ще се прилага списък с предлаганите тв програми, който ще може да се изменя само с одобрението на потребителя. Поправките бяха посрещнати на нож от доставчиците, според които така само излишно се бюрократизира работата им. Вчера Асоциацията на кабелните оператори дори заплаши с поскъпване на услугите, ако промените в закона влязат в сила окончателно. В пленарната зала влиза и Законът за правната помощ, чрез който се разширява кръгът на социално слабите граждани, които могат да ползват служебна защита.

    ––

    В деловодството на парламента отлежава проект за поправка на Изборния кодекс на независимите депутати Стоян Иванов и Кирил Гумнеров, който сега се оказа в съзвучие с исканията на протестиращите за отмяна на партиите. Текстовете предвиждат всички граждани, без разлика на партийна принадлежност, да могат да участват в изборите за НС единствено чрез национални инициативни комитети. В мотивите на вносителите се казва, че българските гражданите не са мотивирани да гласуват, защото са дискриминирани от политическите партии. Предвижда се „създаването на национални инициативни комитети, които да регистрират граждански кандидати в многомандатните избирателни райони, да организират предизборната им кампания, да стартират народното събрание и да се саморазпуснат“. Така новоизбраните депутати ще са свободни да се ръководят само от съвестта и убежденията си.

    (Със съкращения.)

     

     

    Постоянна блокада на Народното събрание

     

    Постоянни протестни действия започват в София от 11 часа с обсада на Народното събрание. Това съобщи в сряда Ангел Славчев, един от организаторите на протестите в София, пред БНР. Хората от останалите градове също са призовани да блокират ключови места в тях, уточни той.

    Според разпространената в интернет декларация, хората искат ремонт на Изборния кодекс, мораториум върху всички разпоредителни действия на правителствата и на всички процедури по приватизационни сделки, обществени поръчки и издаване на концесии до отмяната му от ново Народно събрание и мораториум върху делата на монополите срещу гражданите.

    Славчев отчете, че исканията им за промяна на Конституцията не изискват свикване на Велико Народно събрание.

    В момента всички партии се надпреварват да внасят нашите искания в парламента, за да ги припознаят част от протестиращите, коментира той пред БНР.

    „Време е в новия парламент да влязат обикновени граждани, които имат морал и достойнство, да се изправят и да защитават правата на нацията. По сегашните закони това е възможно само чрез инициативни комитети, с голяма партийна гаранция  – 10 000 лв. и 5 000 подписа и то само по райони, а не за страната. Това е непосилно за един обикновен човек. Лично аз няма да отида в гражданската квота на никоя партия. Нямаме място и като участници в обществените съвети“, каза Ангел Славчев.

    Аз бях член на партия „Българската левица“ допреди 2 години. Оттогава не съм активен в нея и излязох на улицата, разказа той за миналото си

    Във връзка с информацията, съобщена от Спас Колев, че от „Свободни, можещи, силни“ официално ще издигнат кандидатурата на икономиста Димитър Иванов, бивш съветник на президента Георги Първанов, за служебен премиер, Славчев заяви: „Спас Колев е член на БСП и беше участник на конгреса на БСП“.

    По-рано Спас Колев заяви пред БНР, в сряда се провежда национална среща на протестиращите в Гранд Хотел София. Организаторите от „Свободни, можещи, силни“ официално ще издигнат кандидатурата на икономиста Димитър Иванов за служебен премиер.

    „Ние не се събираме, за да се бунтуваме. Президентът доказа, че не е в състояние да предложи нищо сносно на народа в този кризисен политически, икономически социален и финансов крах, до който досегашното правителство доведе България“, коментира Колев, един от организаторите на срещата.

    „Включването на фалирали олигарси в опитите на президента да легитимира уж протестиращите с този Обществен съвет не се връзва с висотата, на която трябва да бъде един обединител на нацията. Плевнелиев иска да легитимира онези, които подмениха справедливите искания на българския народ, тези, които започнаха да лансират идеи за промяна на конституционния строй, за свикване на Велико народно събрание, за промяна на Конституцията“, каза той.

    Източник:  Mediapool

  • Днес България се прощава с Пламен Горанов

    Днес България се прощава с Пламен Горанов – младият мъж от Варна, който се самозапали пред сградата на морската община в знак на протест срещу корумпираното управление на града и с искане за оставка на кмета Кирил Йорданов и целия общински съвет. Пламен почина на 3-ти март, в деня на българския национален празник.

     

    Снимка:  БГНЕС
    Снимка: БГНЕС

    Опелото и поклонението пред тленните останки на Пламен е днес в църквата „Света Петка“ във Варна.

    Църквата бе препълнена от стотици граждани на Варна, носещи цветя и свещи. Пред храма се изви и дълга опашка.

    След края на опелото тялото на Пламен ще бъде транспортирано до София за кремация по желание на баща му. Урната с праха му ще бъде върната във Варна и положена в семейна урна в старите варненски гробища.

    На видеозапис от един от протестите в града Пламен казва пред варненци: „Освен правителството мисля, че във Варна главният виновник за този протест е ТИМ!

    Два дни след това той се самозапали пред общината във Варна.

    На плаката, който е носел и който първоначално не бе открит, а после полицията съобщи, че бил „прибран“ от общинари, пишеше „Оставка на Киро и целия общински съвет до 17 ч. на 20.2.2013 г.“

    Неговата смърт бе възприета изключително емоционално от варненци, които продължават да протестират срещу властта на икономическата групировка ТИМ в града и срещу кмета Кирил Йорданов.

    На 4 март хората затрупаха мястото, където се самозапали Пламен, с цветя, а след като на следващия ден те бяха почистени, гражданите започнаха да трупат грамада от камъни пред кметството.

    В последните две седмици в българското интернет пространство се появиха хиляди коментари за постъпката на Пламен. Тя породи спорове и според мнозина не е оправдана.

    За варненци обаче Пламен е символ на борбата срещу корупцията в града им.

    В групата във Фейсбук, посветена на Пламен, се появи призив на площада пред кметството във Варна да бъде изграден негов паметник и площада да бъде кръстен на него.

    Той бе сравнен с младия чешки студент Ян Палах, който през 1969 г. се самозапалва в Прага като протест срещу апатията на чехите след съветската инвазия в страната.

    Бе припомнено и стихотворението на Валери Петров за Ян Палах, като много потребители, цитиращи поета, заменят името на Палах с това на Пламен:

    Пламен го няма и така ни се пада –
    сега всеки си има своя вътрешна клада,
    на която страхлив, разтреперан и ням,
    се самоизгаря от мъка и срам!

    Много хора споделят, че въпреки, че не са го познавали, се чувстват все едно са изгубили близък приятел.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Невена Събева пише: „Той щял да живее в нас… Не, част от нас умря с него.“

    Приятели на Пламен призоваха той да бъде запомнен и като творец и споделиха онлайн видео от откриването на негова фотоизложба и снимките му във Фотофорум.

     

    В памет на 36-годишния мъж правителството в оставка обяви 6 март за ден на национален траур, което получи негативни реакции в мрежата и бе определено като лицемерие и цинизъм.

    „Лицемерие е това управление, срещу което се бори Пламен, да обявява национален траур в негова чест. Извинете, но това е абсолютно безочливо“, пише Зорница на стената на групата, посветена на Пламен, а друг потребител сравнява решението на правителството с кръводаряването на един от ръководителите на ТИМ за Пламен.

     

    Източник:  Vesti.bg

  • Wicked winter storm slams Chicago; East Coast next
    Snowstorm March,5 2013 Chicago Credit: REUTERS/Jim Young

    A furious winter storm that already dumped freezing rain and a foot of snow on parts of the Upper Midwest slammed into Chicago on Tuesday, continuing its angry march east.

    The storm was forecast to blast Chicago with 7 to 10 inches of snow by Tuesday night. „Chicago will be digging out of their heaviest snowfall of the season,“ said Weather Channel coordinating meteorologist Tom Moore.

    Cincinnati was bracing for up to six inches of a nasty mix of snow, sleet and ice, and Indianapolis was awaiting 3 to 6 inches. A bit more was expected outside the city. Winter storm warnings were in effect for parts of Minnesota, Iowa, Wisconsin, Illinois, Indiana, Ohio, Pennsylvania, Maryland, West Virginia, Virginia and North Carolina.

    As the storm heads east, „It’s not going to be a fluffy snow,“ National Weather Service spokesman Chris Vaccaro said. „It will be thick, gloppy, wallpaper paste-type snow. And gusty winds will add to the stress.“

    Charlottesville, Va., two hours outside Washington, could be among the hardest-hit areas; forecasters were calling for 10 to 14 inches. Martin Hardware was ready for the rush of last-minute shovel shoppers.

    „We are prepared,“ said Dinah Jarrell, co-manager of the store that dates back more than 100 years. She said the store has stocked thousands of snow shovels and has a tractor trailer full of ice melt.

    „They’ve been calling for snow all winter, but we haven’t actually had much yet,“ Jarrell said. „People have been skeptical, but they are coming in now. And I hate to say it, but we are delighted.“

    Flight Delays and Cancellations in 19 States

    More than 1,400 flight flights were canceled Tuesday at major airports from Chicago and Minneapolis to New York and Washington, according to flight tracking firm FlightStats. Those cancellations come on top of 366 canceled across the USA Monday, bringing the two-day cancellation tally to about 1,800.

    North and South Dakota and Minnesota took the brunt of the storm Monday. Late Tuesday the storm was winding down in Minneapolis, and KARE-TV meteorologist Sven Sundgaard said final totals for the region would range from 6 to 10 inches.

    The weather service said Grand Forks, N.D., received 7 inches on Monday, a record for the date. Minot, N.D., not only got a foot of snow but also set a rainfall record, as did Williston. Williston also got 6 inches of snow.

    On Wednesday, the area most likely to receive a foot or more of snow is across the higher elevations of eastern West Virginia into Charlottesville and other parts of Virginia, AccuWeather meteorologist Alex Sosnowski said.

    The snow could lead to power outages in portions of North Carolina, West Virginia, the District of Columbia, Maryland and Virginia.

    The storm should bring 4 to 8 inches of snow to Washington and Baltimore metro areas. That could mean problems for the region’s three big airports – Washington Dulles, Washington Reagan National and Baltimore-Washington International. Washington has seen only 1.5 inches of snow this winter, while Baltimore has picked up 4.8 inches.

    www.usatoday.com

    Weather Radar
  • Прокурорите и съдиите са агентурни лица, внедрени от бизнеса и специалните служби

    „Прокурорите и съдиите са агентурни лица, които са внедрени в съдебната система от бизнеса  (тоест – Мафията)  и от специалните служби.“ Това казва в прав текст безкомпромисният борец за човешки права – проф.Янко Н. Янков-Вельовски – в открито писмо до Главния прокурор Стоил Цацаров  (с копия до дипломатическите мисии, акредитирани в София).

    Проф.Янко Н. Янков-Вельовски

    Тук представяме извлечение от текста на Откритото писмо  (със сигнатура „Всички карти на масата и отговорност за престъпленията на Специалните държавни служби, на Прокуратурата, на Съда,на Правителството, на Президента, и на другите държавни институции! – 528„).

     

    Господин Главен Прокурор Цацаров,

                Разбира се, като професионален познавач на теорията и практиката на Системата, в която Вие изпълнявате възложената Ви функция,
                въобще не очаквам от Вас да действувате по по-различен от досегашния престъпен начин на действие на предишните Главни прокурори;
                все пак, обаче, въпреки това, поради дълбоко принципни съображения, официалните ми взаимоотношения с Вас ще започнат и ще продължат така, както и с Вашите предшественици – известно минимално социално и професионално време, необходимо за Вашето същностно самопроявление или самодемаскиране, ще се отнасям към Вас с уважение, подобаващо за принципно-абстрактния (но не и реално-практическия) имидж на Институцията Ви –  
                пък след това, когато вече няма да можете да имате „аргумент за моя юридически неоснователна преднамереност“, ще престана да Ви „господиносвам“ и ще започна да Ви назовавам с адекватни на реалното Ви поведение епитети.
                Все пак, обаче, благоволете да отбележите, че въпреки системно-принципния ми конфликт с държавната власт и в частност с Прокуратурата –  при това още от времето, когато Вие все още не сте бил роден,
                много бих искал да не се стига дотам (до така посочената ситуация) –   
                но Ви уверявам, че това зависи единствено от самия Вас – от Вашата готовност и способност да се противопоставите на престъпните господари, които са Ви интронизирали на този върховен или висш държавен пост,
                и да поемете пътя на Правото и Справедливостта.
                Приканвам Ви да обърнете внимание на обстоятелството,
    че от късната есен на 1989 г. (когато излязох от затвора) до днес
    съм предприел повече от хиляда (1000) напълно безуспешни конкретни процедури за търсене на Правосъдие; и
    че само от Юли 2010 г. до днес
    настоящето мое официално изявление пред институцията на Главния Прокурор е 528-то конкретно описание на 528 отделни престъления, като всяко описание е рубрикирано
    „Всички карти на масата и отговорност за престъпленията на Специалните държавни служби, на Прокуратурата, на Съда, на Правителството, на Президента  и на другите държавни институции!“
             Така, г-н Главен Прокурор, без дори и една капка наивност относно престъпната същност на днешната държавна власт, и в частност на ръководената от Вас Прокурорска  институция, ясно, изрично и категорично настоявам да бъдат извършени съответните легитимни процедури по повод и във връзка с всичките тези мои официални искания за разследване на визираните престъпления.
    *******
        Господин Главен Прокурор Цацаров,

    Декларирам, че преди един ден, на 03 Март, късно вечерта, по негово искане се срещнах
    с мой бивш студент-юрист, който ме уведоми, че няколкото български държавни специални служби са утвърдили съвместен оперативен план за реализиране на елиминационни мероприятия срещу мен и членовете на семейството ми,
    при което изрично ми описа ЧЕТИРИ от основните направления на елиминационните действия на службите.
    Тук и сега посочвам две от направленията:
    Първо, да бъде възложено на агентурно зависими лица от криминалния контингент да извършат серия от покушения върху обектите (мен и членовете на семейството ми)
    Второ, да бъде възложено на елитни специалисти, които да обезпечават перманентна ситуация, при която аз да нямам възможност да осъществявам каквито и да са информационни връзки и взаимоотношения с лидерите на понастоящем протичащите в България бурни протести срещу системата на държавното управление. 
    *******
                Господин Главен Прокурор Цацаров,
    Декларирам, че вчера рано сутринта е било осъществено едно от най-важните оперативни мероприятия на специалните служби –
    моят така наречен „профил“ във Фейсбук бе изтрит
    и с това бе прекъсната възможността ми да контактувам с хиляди мои виртуални приятели, всичките от които вече отдавна са активни участници в протестите срещу
    престъпното геноцидно управление на българската държавна власт.
    *******
      Господин Главен Прокурор Цацаров,

                Несъмнено ноторно известен на Прокуратурата е фактът
                (официално признат преди време и от самия  тогавашен Председател на Върховния Административен съд и днешен Омбудсман на Републиката),
                че прокурорите и съдиите са агентурни лица, които са внедрени в съдебната система от бизнеса  (тоест – Мафията)  и от специалните служби
                (които, освен това, се преструват, че не знаят за съществуването на този факт).
                В този именно смисъл, обръщайки се към Вас с настоящето наше изявление-искане за разследване ние не храним абсолютно никакви илюзии относно изхода на тази процедура, тъй като ни е пределно ясно, че
                всички български прокурори и всички български съдии са свързани с Правото точно толкова, колкото и проститутките са свързани с морала и нравствените ценности;
                и че може би моралът на проститутките е много по-висок, отколкото този на българските прокурори и българските съдии.
                Несъмнено ноторно известен на Прокуратурата е и фактът, че минимум „80% от депутатите служат на корпоративни интереси” (т. е. – на Мафията), и че минимум 50% от гласуваните от досегашните парламенти и от сегашния парламент актове са нелегитимни (тоест – НИЩОЖНИ) поради липса на кворум.
                От всичко това е видно, че управляващият в България от 10 ноември 1989 г. до днес мафиотски неокомунистически политически режим е трансмутация на престъпния класически комунистически режим.
                Господин Главен Прокурор Цацаров,
                Тъй като ми е пределно ясно, че В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ВЕЧЕ ЧЕТВЪРТ ВЕК ПРЕСТЪПНАТА ПРАКТИКА НА ПРОКУРАТУРАТА СЕ СВЕЖДА ДО ТОВА ВСИЧКИ ИСКАНИЯ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА БИВШИТЕ И НА СЕГАШНИТЕ СПЕЦИАЛНИ СЛУЖБИ И НА ТЕХНИТЕ ГОСПОДАРИ ОТ МАФИЯТА ДА БЪДАТ ПРЕПРАЩАНИ
                не в Националната следствена служба, която именно е компетентна да извършва разследванията,
                А В ПОЛИЦИЯТА, КЪДЕТО НА НАХЪСАНИТЕ НИСКОПОСТАВЕНИ ДЪРЖАВНИ СЛУГИ НА МАФИЯТА Е ВЪЗЛОЖЕНО ДА ПРИЛОЖАТ ШИРОК НАБОР ОТ ШАНТАЖНИ МЕРОПРИЯТИЯ, ЦЕЛТА НА КОИТО Е ЖАЛВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА ДА БЪДАТ СПЛАШЕНИ И ПРИНУДЕНИ ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ПРЕТЕНЦИИТЕ СИ,
    С НАСТОЯЩИТЕ МОИ РЕДОВЕ ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ Полицията не е компетентна да извършва разследвания по тук изложения казус.
                Господин Главен Прокурор Цацаров,
    .           Надявам се да Ви е превъзходно известно, че аз, пишейки тези редове до Вас, съвсем не съм наивник и го правя съвсем не от наивност;
                но все пак, макар и да изглежда наивно, бих искал да видя, че сте постъпил така, както повелява Правото.

     

    5 март 2013 г.                                                        Янко Н. Янков

     

  • Какво клати държавата

    НАЙ-ГОЛЕМИЯТ жив политолог на света в момента е Морис Дюверже. Роден е през 1917 г. и според уикито все още не ни е напуснал.

    Морис Дюверже

    През 1993 г. Дюверже дойде в България и ни каза нещо, което важи точно тук и сега – докато използвате пропорционалната избирателна система, у вас винаги ще има риск от политическа нестабилност!

    Припомням това пророчество, тъй като сега цялата българска политология със зъби и нокти се бори за спасяването на пропорционалната система. Тя всеки ден произвежда нови и нови тъпи лъжи срещу мажоритарния избор – че той щял да облагодетелства олигархията, че щели да останат само 2 партии, че при мажоритарния вот се “губят гласове” и така нататък, и така нататък.

    Но да се върнем към основната тема – съвета  на Дюверже. Каква бе политическата картина през 1993 г. и защо той бе поканен да изнесе лекция в Софийския университет? Управляваше ни правителството на Любен Беров, избрано с мандата на ДПС (7,77% на изборите) и задкулисната подкрепа на БСП. Сините бяха бесни. Малко преди това првителството на Филип Димитров се срина, предадено от своя коалиционен партньор – ДПС. А защо му се наложи да разчита на ДПС? Именно заради пропорционалната система.

    Синята драма

    Точно преди изборите през 1991 г. сините разполагаха с огромен електорат, те можеха да управляват стабилно. Но от техните редици се отлюспиха две партии, СДС – център и СДС – либерали. Те отнеха общо 6% от вота на СДС. Вместо 40,37%  СДС получи едва 34,36%, само косъм над БСП.

    Но това не е всичко. Тогава в парламента влязоха само 3 партии със 75% от вота, останалите 25% се разпиляха по малки изпадащи партийки, които имаха една обща черта – техният електорат бе против БСП. При мажоритарен вот в 2 тура всички тези изгубени пилци щяха на финала да се обединят под синьото знаме. Вторият вот щеше да е лепилото.

    Има може би само едно изключение – двете БЗНС-та. Общо те биха получили 7,1 на сто, но разделени не минаха бариерата. Така загина една славна българска партия, която най-много би заслужавала да е в парламента днес. Умря от липсата на лепило.

    Политиците се цепят, но избирателят ги лепи. Стига да има възможност. Не може да се сметне как точно би се залепил електоратът при мажоритарна система в 2 тура, тъй като това се решава район по район. И навсякъде личността е важна. Но явно тези 25% от гласовете нямаше да се изпарят, а на втория тур щяха да подкрепят човека от по-близката партия. Или по-добрия човек. Ако бе намерил избираеми кандидати, СДС щеше да има около 50% от депутатите, в парламента щеше да влезе и едно залепено БЗНС. Така че ДПС нямаше да е единствен балансьор.

    Но ето, че на държавното кормило дойде безпартийният Беров с мандата на ДПС, а зад фасадата, в реалната икономика, нахлу схемата “на входа и на изхода”. Така първите олигарси източиха най-големите български предприятия, подготвяйки грабежа. Сините бяха в разгром и безпътица – къде сбъркахме? Как така ни изиграха? Ако ми бяха чели статиите, щяха  да знаят.

    Какво посъветва големият французин

    И именно в този момент Морис Дюверже изнесе своята лекция. Той се разходи по различните държавни устройства и политически системи, след което стигна до България. И каза буквално следното:

    “И все пак бъдете внимателни, защото пропорционалната избирателна система не би попречила на тези формации да се делят при съответното желание – процес, който би довел вашия режим до безпомощност…”

    Перфектна прогноза! Точно това се случи не само през 1991, 1992, 1997 година, но и днес става пред очите ни. Но ето и следващото изречение на Дюверже:

    Единствено мажоритарната избирателна система, практикувана от страни като Великобритания и Франция например, гарантира трайното установяване на последователни смени на правителства, избрани от гражданите по време на законодателни избори, подкрепяни или отхвърляни от същите тези граждани по време на следващите законодателни избори.“

    Това е мнението на великия политолог, просто и ясно. Но в България Дюверже бе заобиколен от хора, които искаха да го убедят, че у нас тази система ще е много лошо нещо. Не отдавна един от неговите “екскурзоводи” се похвали във фейсбук, че почти успял да накара Дюверже да се откаже от теорията си и да си пренапише книгите!

    О, санкта булгарикус тъпоумикус и гьонсуратикус!

    Много ясно, че деликатният Дюверже е поотстъпил малко:

    …Тя (България) всъщност би могла да пристъпи към смесена система, подобна на тази, предлагана от Германия, нейния мажоритарно-пропорционален механизъм. За съжаление,  той е прекалено пълен и недостатъчно ефикасен. Но София би могла да черпи вдъхновение от примера на Рим, в който Камарата на депутатите току-що гласува прилагането на смесената избирателна система: 75% от местата се избират чрез мажоритарна система и 25% чрез пропорционална.”

    Както е известно, до този момент Италия бе другото име на нестабилността. Правителства падаха като круши, сменяха се по 3 до 5 на година. При новата система настъпи дълъг период на стабилност и оздравяване на политическата система, но все пак олигарсите и мафията спасиха своите играчи чрез прозореца от 25 на сто. Преди около 5 години Берлускони върна чистата пропорционална система и Италия на мига рухна в бездната на политическата криза. Италианците са отвратени. Цяла година те търпяха неизбран дикатор, спуснат от световните банки. На последните избори един комик спечели 25 от вота с програма на абсурда. Сега абсурдът е на власт.

    Как Франция излезе от капана

    Мажоритарните избори (в два тура) спасяват Франция през 1958 г. Тогава тя е буквално в гражданска война. Военните в Алжир се бунтуват и превземат Корсика, подготвяйки поход към Париж. За тях работи нелегалната терористична организация ОАС, която прави атентати из цяла Франция През юни Шарл дьо  Гол идва на власт и веднага пише нова конституция, с която слага началото на Петата република и “полупрезидентския режим”. Конституцията е утвърдена с референдум от почти 80 на сто от французите. Заедно с това Дьо  Гол въвежда и мажоритарната избирателна система в два тура.

    Основният противник на тези промени е комунистическата партия, която още мисли в категории “работници срещу капиталисти” и единството на нацията е на заден план. Глупаво и опасно. На изборите през ноември партията на де Гол печели 3,6 милиона на първи тур и 5,2 милиона на втория тур, с което получава 189 депутати. Комунистите вземат 3,8 милиона гласа, но едва 10 депутати.

    Заради това огромно разминаване между вот и депутати и до днес левите сили ненавиждат мажоритарните избори. Но то е напълно заслужено и правилно! Защото партиите ни могат да делят плячка, те не са суверен! Важното е какво са искали хората във всеки един от 546-те избирателни района.

    Тогава в парламента влизат общо 6 партии, привърженици на Петата република. Техният вот е почти 15 милиона. На втория тур целият този електорат се обединява около най-силния противник на комунистите, район по район. Това е ярък пример, че мажоритарната система отсява крайните и издига умерените политици, които си обичат народа и нацията.
    Петата република е засега най-стабилното и дълготрайно републиканско управление в историята на Франция. И нейната стабилност се дължи именно на мажоритарната система в 2 тура.

    Махнете гьона от мозъците си и се учете от историята.

     

    Валери Найденов, в. „24 часа“