2024-07-19

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Чер арапин бял кон яха. А на коня…
    Пак идете и пак гласувайте за гробокопачите си…
  • Кръвното на Борисов е топ новината, не и третият самозапалил се за последната седмица

    ББВ сайтовете и на четирите национални телевизии бТВ, Нова ТВ, ТВ 7, както и на обществената БНТ, а и на доста други, водещата новина е високото кръвно налягане на Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС. Директорът на болница Лозенец Любомир Спасов съобщи, че най-късно до утре Борисов ще бъде изписан от медицинското заведение.

    Тази новина продължава да е водеща час, след като в страната 53-годишен мъж се самозапали от отчаяние в сградата на Община Раднево. Мъжът е в изключително тежко състояние, с над 70 на сто изгаряния.

    Единствено Канал 3 съобщи в ефир за трагичния инцидент в Раднево.

    Самозапалилият се днес е баща на пет деца. Жената му също е била безработна. Това е третият самозапалил се за около седмица в страната.

    Следва съобщение на Информационна агенция Дестар:

    53-годишният Венцислав Асенов Василев се е самозапалил в сградата на община Раднево днес. Инцидентът е станал около 15:30 часа. Мъжът е в много тежко състояние и е транспортиран в Клиниката по изгаряния в Пловдив, информираха медици. Според кметът на града д-р Юлиан Илчев мъжът е социално слаб, безработен. Живеел на семейни начала с жена, имал пет деца. Обитавал общинско жилище, но плащал навреме сметките си.

    „Много е неприятно това, което се случи“, заяви кметът Илчев. Той обясни, че мъжът не е искал среща с него досега. Не издигал и някакви искания или лозунги срещу общината. През есента е работил по програмите за временна заетост на археологически обект в Радневско. В момента обаче и той и жена му били без работа.

    Когато влязъл в сградата на общината, мъжът се обърнал към служителката на пропуска и казал, че ще се запали, след което лумнал в пламъци. Общинари смятат, че се е полял с бензин точно преди да влезе в сградата. Охранител на общината скочил да гаси мъжа, но пламъците бързо го обхванали. Разнесъл се силен дим в коридорите на общината, разказаха очевидци.

    Веднага пристигнала и линейка, но Венцислав вече имал тежки изгаряния. /www.destar.bg/

     

    Редакционен послеслов:

    Народът ритуално се замозапалва, а президентът ден по ден ни съобщава как скоро щял да направи и обръщение към нацията, в което щял да посочи ясни задачи и да постави срокове, но засега би искал да ги запази в тайна, докато му дойде времето….

     

  • Още един българин се самозапали

    53-годишен мъж се самозапали днес в сградата на Община Раднево, област Стара Загора, предаде БГНЕС. Секунди преди да посегне на живота си мъжът е казал на кмета, че „е отчаян от живота и от социалното си положение”, уточнява кореспондентът на БГНЕС. Портиерката в общината е тръгнала да го разубеждава, но 53-годишният мъж е изпълнил заканата и се самозапалил. Жената е в шок от случилото се и е прибрана в полицията за показания.

    Пострадалият в момента се намира в Клиниката за изгаряния в Пловдив. Той е със 71% изгаряния. Кървавият инцидент стана малко след 16.00 ч.

    Само за един месец това е третият случай на самозапалил се от отчаяние.

    Първият е варненецът Пламен Горанов, който се самозапали пред община Варна. Горанов е отишъл до кметството във Варна с две туби бензин и един ултиматум: „Оставка на Кирил Йорданов и всички съветници до 5 часа на 20 февруари”. Пламен Горанов изля пет литра бензин върху себе си и се запали като факла пред кметството. Той е все още медикаментозна кома в болницата във Варна и тече кампания за кръводаряване за него.

    Вторият случай е от 18 февруари. Тогава друг отчаян от живота млад мъж се запали в центъра на Велико Търново на бул. „България”. Той се заля с бензин на пешеходна пътека и се подпали със запалка. Въпреки опитите на случайно минаващ възрастен мъж да го спаси, отчаяният човек по-късно почина. Самозапалилият се обяснил на спасителя си, че го е направил, защото е отчаян от живота.

     

    Източник:  Dariknews.bg

  • 13 задържани в София при протестите снощи, 5 от тях непълнолетни

    За последния месец две български семейства са се самоубили и двама души са се самозапалили. „Това щастлив народ ли е”, попитаха протестиращите

     

    13 души са задържани снощи в Първо районно управление в София след поредния протест. Петима от задържаните са непълнолетни. Днес сутринта ще бъдат ясни причините за задържането им. Няма данни за пострадали лица при протеста и не се е стигало до сериозни сблъсъци снощи.

    Протестът в столицата вчера започна около 18.30 ч. и продължи два часа. Участниците тръгнаха от Орлов мост, спряха при Паметника на съветската армия, след което продължиха към сградата на парламента. Те развяваха български флагове, освиркаха и скандираха „Елате с нас, протестът е за вас”, „Българи юнаци”, издигаха лозунги. Пред парламента протестиращите заявиха, че не искат това Народно събрание да продължи своята дейност. „Бойко Борисов отказа всякакви преговори с нас, а той е работодател на 20 депутати от неговата парламентарна група, следователно те зависят от него, не от нас. Искаме ли такива хора да бъдат отново в парламента”, попитаха организаторите на протеста. Протестиращите единодушно отговориха „не”. След това те се отправиха към Президентството и частично блокираха движението по бул. „Цар Освободител”.

    Организаторите на протеста казаха, че само за последния месец две семейства са се самоубили и двама души са се самозапалили. „Това щастлив народ ли е”, попитаха те. По думите им всички управници носят отговорност за това. „Властимащите трябва да се ръководят от интересите на народа”, посочи един от организаторите. Протестиращите представиха част от исканията си, адресирани до президента Росен Плевнелиев – някои от тях са за провеждане на мажоритарни избори през юли, да не се допускат до избори партиите ДПС, ГЕРБ, БСП, НДСВ, СДС, ДСБ. Протестиращите искат още намаляване на броя на народните представители в парламента, да има 10% гражданска квота в управлението, да се определи минимална заплата от 600 лева и максимална от 6000 лева, както и национализация на ЕРП-тата.

    По-късно протестиращите отново се върнаха към Орлов мост и блокираха движението за кратко. Организаторите на протеста в София съобщиха, че Българският футболен съюз е отменил мачовете за две седмици в подкрепа на протеста на Орлов мост.

    Източник:  в. „Сега“

  • За последните 10 години са емигрирали 8 % от българите

    Младите хора от икономически бедните страни в ЕС напускат масово родината си в търсене на по-добър живот, като най-яркият пример в това отношение е България, пише в свой материал британският експерт Едуард Хю, съобщи БГНЕС.

    Според изследване от 2011 г., 582 хил. българи са напуснали родината си за последните 10 години. За страна с население 7,3 млн. души това е твърде много. От 1985 г. досега България е изгубила 1,5 млн. от своето население – абсолютен рекорд сред страните-членки в ЕС.

    През 1985 г. българите са били почти 9 млн. души. Сега те са малко над 7 млн. Налице е и друга тревожна тенденция: населението на страната стремително застарява. През 2001 г. българите над 65 г. са били 16,8%. Десет години по-късно те вече са 18,9%. Броят на хората на средна възраст също се увеличава.

    Основната дестинация на българските имигранти е Испания, като поелите да си търсят късмета към Иберийския полуостров стават все повече и повече. Само през 2010 г. Испания е приела 10 400 български имигранти – с 9% повече от 2009 г.

    Сред българските имигранти в Испания е и налице същински престъпен бум. По данни на испанските власти, през 2009 г. 5200 от имигрантите от България са си имали неприятности със закона. През 2010 г. броят им е вече 7600, или с 52% повече.

    МВФ очаква българската икономика да регистрира растеж от 1,4% за 2013 г. и между 3 и 4% за 2014 г. С оглед на отрицателната демографска статистика обаче, процентите изглеждат доста нереалистични, заключава британският експерт Едуард Хю.

    Източник:  Аctualno.com

  • Германският вътрешен министър призова България за мерки срещу емиграцията

    Общинските власти в белгийския град Антверпен изпълниха намерението си и утвърдиха мерки, с които ограничават допълнително достъпа на чужденци.

    Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих призова България и Румъния да предприемат мерки, за да предотвратят емиграцията към по-богатите страни от ЕС, включително и Германия.

    Редица имигранти от България и Румъния идват в Германия единствено, за да получават социални помощи, заяви Фридрих пред телевизия Це Де Еф.

    „Ние не можем да приемем това“, каза германският министър и добави, че ЕС вече отделя значителна част от своя бюджет за помощ за новите страни-членки.

    Според официалните данни в момента в Германия има около 209 хил. румънци и близо 121 хил. българи.

    Общинските власти в белгийския град Антверпен изпълниха намерението си и утвърдиха мерки, с които ограничават допълнително достъпа на чужденци, съобщиха местните медии.

    Цената за регистрация в общината на Антверпен на чужденец се повишава близо 15 пъти – от 17 на 250 евро

    Регистрацията е задължителна процедура при престой над три месеца за граждани на ЕС и до няколко дни след пристигането на граждани от държави извън Общността.

    Предложението е било подкрепено от управляващата местна коалиция, оглавявана от определяната като умерена националистическа партия Нов фламандски алианс, първата политическа сила в страната.

    От опозиционните сили за промяната са гласували единствено крайните националисти от Влаамс беланг (Фламандски интерес), за които социолозите отчитат постоянна загуба на доверие от избирателите.

    Според общински съветници и юристи, мярката ще бъде обжалвана и вероятно ще бъде отхвърлена от съдебните власти, тъй като е в нарушение на закон от 1968 г., в който е записано, че таксите не могат да бъдат различни за белгийски и други граждани.

    По-рано този месец новоизбраните градски власти съобщиха, че ще прекратят финансирането на медикаментите на незаконно пребиваващи, носители на ХИВ. Градската управа възнамерява също да не предоставя спешна медицинска помощ на нерегистрираните по надлежния ред чужденци.

    Източник:  Vesti.bg

  • Борисов върна мандата за съставяне на нов кабинет

    Премиерът Бойко Борисов върна на президента Росен Плевнелиев мандата за съставяне на нов кабинет.

    „Правителството подава оставка и върнах мандата”, обясни Борисов. „Четири години сме градили, никога не сме рушили и аз не исках това да го гледам и да съм съучастник по какъвто и да е начин”, заяви още той.

    Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предлага БСП или ДПС да вземат мандата за съставяне на правителство. Това каза Борисов след срещата с президента Плевнелиев. Така, според Борисов, БСП или ДПС ще проведат изборите и няма да могат да кажат, че са манипулирани, а и няма да има нужда президентът да понесе пасив.

    Всички ние работим за стабилност и резултати по исканията на хората, заяви президентът Росен Плевнелиев след като Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителството, връчен на ГЕРБ.

    Плевнелиев съобщи, че в сряда ще връчи мандат за съставяне на правителството на БСП. „Конституцията ще бъде спазена. Институциите ще работят, правителството в оставка върши своята работа”, каза още президентът. Плевнелиев призова всички институции да полагат усилия, така че да отговорят на интересите на гражданите. „Като президент съм силно мотивиран, аз съм обединител на нацията – ще чуя всеки. В четвъртък ще направя обръщение към нацията от най-високата трибуна – Народното събрание”, допълни държавният глава.

    Следващият мандат за нов кабинет трябва да бъде връчен на БСП. Социалистите също вече казаха, че няма да приемат. Държавният глава съобщи в петък, че третият мандат ще даде на ДПС.

    Президентът Плевнелиев обяви, че ще направи обръщение към нацията в четвъртък в Народното събрание.

    Всички политически сили анонсираха вече, че няма да съставят правителство в рамките на този мандат и затова се върви към служебен кабинет.

    Протестиращите обаче настояват за програмно правителство, а парламентът да не спира работа, за да приеме важни закони.

    Междувременно държавният глава насрочи за вторник заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, който да обсъди рисковете и заплахите за стабилността на страната, произтичащи от политическата и социалната криза.

    Източник:  Dariknews.bg

  • Д. Добрев: Знаете ли кой работи в ЧЕЗ?

    Бившата съпруга на Ахмед Доган и синът на Христо Бисеров, а Моника Йосифова прави рекламата на компанията – твърди министърът в оставка.

    В енергоразпределителната компания ЧЕЗ са назначени бившата съпруга на Ахмед Доган и синът на Христо Бисеров, а Моника Йосифова прави рекламата на компанията – обяви икономическият министър в оставка Делян Добрев пред Би Ти Ви.

    Така той коментира информацията за назначаването на близкия до Румен Николов-Пашата Митко Каратиста в управлението на ЧЕЗ.

    Добрев подчерта, че той не е назначен нито от него, нито от предшественика му Трайчо Трайков, нито от друга държавна институция.

    Лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет, категоричен бе министърът в оставка, но обясни, че процедурата изисква време.

    „Има много интересни съвпадения между протестите и събития в енергетиката. Непосредствено след публикуването на СРС-тата за далаверите на Тройната коалиция в енергетиката. След оставката на правителството на протестите вече няма хора с качулки“, посочи енергийният министър в оставка, цитиран от „24 часа“.

    По думите му, до 2009 г. търговията с електроенергия се е разпределяла като баница, а правителството на ГЕРБ е въвело търговете.

    Според министъра в оставка и други подобни „истини“ от СРС-тата на Яне Янев са били потулени от протестите.

    „Нито съм назначена в ЧЕЗ, нито пък правя рекламата на компанията. Подобни твърдения са лъжа“, каза пред БГНЕС Моника Йосифова по повод изявлението на министъра на енергетиката Делян Добрев.

    На въпрос дали знае кои агенции правят рекламата на трите енергоразпределителни дружества Йосифова отговори, че няма представа, но че нейната агенция не е сред тях.

    Източник:  Vesti.bg

  • Вие гласувате – те избират
    Така са ви свикнали вече над двадесет години – трудно ви е да се отучите, нали… братя българи?
  • Оскари ‘2013 – победителите

    Неделя 24-ти февруари 2013 г.  в Dolby Theater в Лос Анджелис се проведе 85-та церемония по връчването на наградите Оскар – най-голямото събитие в света на киното.

    Голямата награда за Най-добър филм, в конкуренцията на цели осем други топ филма, излезли през изминалата 2012 г., спечели Argo (Арго) на Бен Афлек (Ben Affleck), който завърши успешно похода си за филмови награди, минал през отличията на всички кино гилдии в САЩ, включително и престижните Златни глобуси.

    Режисьор и продуцентът Бен Афлек, в ляво, и продуцентите Грант Хеслов и Джордж Клуни, в дясно приемат наградата за най-добър филм за „Арго““ MARIO ANZUONI /REUTERS

    Водещ на Оскари 2013 беше комикът Сет Макфарлън (Seth MacFarlane), който започна вечерта успешно с няколко шеги, след което покани на сцената за танцов номер, Даниел Радклиф (Daniel Radcliffe), Джоузеф Гордън-Левит (Joseph Gordon-Levitt)

    Първата статуетка за вечерта, за Най-добър поддържащ актьор, беше връчена на Кристоф Валц (Christoph Waltz) за ролята му на доктор Кинг Шулц в уестърна на Куентин Тарантино (Quentin Tarantino) – Django Unchained (Джанго без окови).

    В баланс с обявяването на носителите на Оскар, се редуваха и множество музикални изпълнения, на които беше отделена голяма част от церемонията по раздаването на престижните награди – Чарлийз Терон(Charlize Theron)  и Чанинг Тейтъм (Channing Tatum),   Барбара Стрейзанд ( Barbra Streisand ) и мнго други.

    Barbra Streisand at te Oscars 2013

    Специално внимание беше отделено на мюзикълите в киното и по-специално на Chicago (Чикаго) с изпълнение на Катрин Зита-Джоунс (Catherine Zeta-Jones), Dreamgirls с изпълнение на Дженифър Хъдзън (Jennifer Hudson), както и Les Miserables (Клетниците), представен от целия основен актьорски състав на филма.

    MARIO ANZUONI /REUTERS
    Ан Хатауей приема наградата
    MARIO ANZUONI /REUTERS

    Ан Хатауей (Anne Hathaway) очаквано грабна така желания Оскар за Най-добра поддържаща актриса, продължавайки серията на Les Miserables (Клетниците), спечелил дотогава статуетките за Най-добро озвучаване и Най-добър грим и прически.

    Време от церемонията естествено беше отделено и за отбелязване на 50-годишнината на екран на Агент 007 – Джеймс Бонд. На сцената бяха изпяти някои от емблематичните за поредицата песни, включително и Skyfall на Адел (Adele), която спечели Оскар за Най-добра оригинална песен.

    Поради силната конкуренция през 2012 г., нито един филм не доминира над останалите обирайки всички награди, а няколко заглавия си поделиха отличията. Сред лентите с най-много статуетки са Life of Pi с четири, както и Les Miserables с три.

    Отличието за Най-добър режисьор изненадващо за някои бе спечелено от Анг Лий (Ang Lee) за впечатляващата му филмова адаптация на романа Life of Pi (Животът на Пи).

    С  най-много номинации 12 в надпреварата започна биографичният „Линкълн“, но в крайна сметка той се размина само със спечелването на призовете за главна мъжка роля и статуетката за продукция. „Линкълн“ не успя да донесе Стивън Спилбърг награда за режисура, нито на Томи Лий Джоунс и Сали Филд – за поддържащи роли.

    Както се очакваше Оскар за най-добър чуждоезичен филм получи „Любов“ Amour“ (Austria)  на Микаел Ханеке, който е номиниран и за най-добър филм, както и в още четири категории.

    Последните категории за вечерта бяха и най-очакваните и оспорвани – за най-добър актьор, Най-добра актриса и естествено най-добър филм.

    Chris Pizzello / INVISION/AP
    Дженифър Лоурънс приема наградата за най-добра актриса
    Chris Pizzello / INVISION/AP

    Без изненади, статуетката за най-добър актьор беше връчена на Даниел Дей-Луис (Daniel Day-Lewis) за изключителната му игра като Ейбрахам Линкълн в Lincoln (Линкълн), а Дженифър Лоурънс (Jennifer Lawrence) грабна приза за най-добра актриса за  главната роля в „Наръчник на оптимиста“.

    Пълен списък на победителите:

    Най-добър филм – Argo
    Най-добър режисьор – Анг Лий (Life of Pi)
    Най-добра актриса – Дженифър Лоурънс (Jennifer Lawrence)
    Най-добър актьор – Даниел Дей-Луис (Daniel Day-Lewis)
    Най-добра актриса в поддържаща роля – Ан Хатауей (Anne Hathaway)
    Най-добър актьор в поддържаща роля – Кристоф Валц (Christoph Waltz)
    Най-добър чуждестранен филм – Amour
    Най-добър документален филм – Searching For Sugar Man
    Най-добър анимационен филм – Brave
    Най-добър късометражен анимационен филм – Paperman
    Най-добра оригинална песен – Skyfall
    Най-добра музика – Life of Pi
    Най-добра кинематография – Life of Pi
    Най-добри визуални ефекти – Life of Pi
    Най-добри костюми – Anna Karenina
    Най-добър грим и прически – Les Miserables
    Най-добър късометражен игрален филм – Curfew
    Най-добър късометражен документален филм – Inocente
    Най-добро озвучаване – Les Miserables
    Най-добър звуков монтаж – Zero Dark Thirty / Skyfall
    Най-добър филмов монтаж – Argo
    Най-добра сценография – Lincoln

    Ето и спечелите повече от един Оскар:

    „Животът на Пи“ – 4
    „Арго“ – 3
    „Клетниците“ – 3
    „Линкълн“ -2
    „Скайфол“ – 2
    „Джанго без окови“ – 2

    Източници  със съкращения: www.avtora.com и www.bnews.bg

    Повече за оскарите през 2013 четете тук  The Oscars 2013 winners list

    ww.ledger-enquirer.com
    Пристигането на червения килим на Катрин Зита-Джоунс и Майкъл Дъглас

     

     

  • The Oscars ‘2013 winners list

    The Oscar for best picture Sunday night at the 85th Academy Awards took “Argo”.  It was announced by First Lady Michelle Obama — via satellite from the White House.  The Ben Affleck-directed drama about rescuing hostages in Tehran during the Iranian revolution had been largely expected to win, even as there was controversy about the seeming snub for Affleck in the director category. “Argo” won three Oscars. It also won for adapted screenplay for Chris Terrio and film editing for William Goldenberg.

    “Les Miserables” leads the Oscar tally at the Dolby Theatre in Hollywood. It went into the evening with eight nominations, including best film. It has picked up three Oscars, including for makeup and hairstyle and for sound mixing.

    “Life of Pi” continues to defy expectations. The fable-adventure about a young man and a tiger sharing a life raft after a ship wreck has earned nearly $600 million worldwide. And now it has four Oscars to show for the leap of faith it took to bring the bestselling book to the big screen, including director for Ang Lee.

    Complete list of winners and nominees:

    Best Picture
    Winner: „Argo“
    „Django Unchained“
    „Les Miserables“
    „Life of Pi“
    „Amour“
    „Lincoln“
    „Silver Linings Playbook“
    „Zero Dark Thirty“
    „Beasts of the Southern Wild“

    Actor in a Leading Role
    Winner: Daniel Day-Lewis – „Lincoln“
    Bradley Cooper – „Silver Linings Playbook“
    Hugh Jackman – „Les Miserables“
    Joaquin Phoenix – „The Master“
    Denzel Washington – „Flight“

    Actress in a Leading Role
    Winner: Jennifer Lawrence – „Silver Linings Playbook“
    Jessica Chastain – „Zero Dark Thirty“
    Emmanuelle Riva – „Amour“
    Quvenzhané Wallis – „Beasts of Southern Wild“
    Naomi Watts – „The Impossible“

    Jennifer Lawrence, Ben Affleck, Anne Hathaway and Quentin Taranmtino turn up for the 2013 Oscars in LA. Photograph: Getty Images

    Actor in a Supporting Role
    Winner: Christoph Waltz – „Django Unchained“
    Alan Arkin – „Argo“
    Robert De Niro – „Silver Linings Playbook“
    Philip Seymour Hoffman – „The Master“
    Tommy Lee Jones – „Lincoln“

    Actress in a Supporting Role
    Winner: Anne Hathaway – „Les Miserables“
    Amy Adams – „The Master“
    Sally Field – „Lincoln“
    Helen Hunt – „The Sessions“
    Jackie Weaver – „Silver Linings Playbook“

    Animated Feature Film
    Winner: „Brave“
    „Frankenweenie“
    „ParaNorman“
    „The Pirates! Band of Misfits“
    „Wreck-It Ralph“

    Directing
    Winner: „Life of Pi“ – Ang Lee
    „Amour“ – Michael Haneke
    „Beasts of the Southern Wild“ – Benh Zeitlin
    „Lincoln“ – Steven Spielberg
    „Silver Linings Playbook“ – David O. Russell

    Writing – Original Screenplay
    Winner: „Django Unchained“ – Quentin Tarantino
    „Amour“ – Michael Haneke
    „Flight“ – John Gatins
    „Moonrise Kingdom“ – Wes Anderson & Roman Coppola
    „Zero Dark Thirty“ – Mark Boal

    Writing – Adapted Screenplay
    Winner: „Argo“ – Chris Terrio
    „Beasts of the Southern Wild“ – Lucy Alibar & Benh Zeitlin
    „Life of Pi“ – David Magee
    „Lincoln“ – Tony Kushner
    „Silver Linings Playbook“ – David O. Russell

    Music – Original Song

    Adele at the 2013 Oscars

    Winner: „Skyfall“ from „Skyfall,“ music and lyrics by Adele Adkins and Paul Epworth
    „Before My Time“ from „Chasing Ice,“ music and lyrics by J. Ralph
    „Everybody Needs a Best Friend“ from „Ted,“ music by Walter Murphy, lyrics by Seth MacFarlane
    „Pi’s Lullaby“ from „Life of Pi,“ music by Mychael Danna, lyrics by Bombay Jayashri
    „Suddenly“ from „Les Miserables,“ music by Claude-Michel Schönberg, lyrics by Herbert Kretzmer and Alain Boublil

    Foreign Language Film
    Winner: „Amour“ (Austria)
    „Kon-Tiki“ (Norway)
    „No“ (Chile)
    „A Royal Affair“ (Denmark)
    „War Witch“ (Canada)

    Cinematography
    Winner: „Life of Pi“
    „Anna Karenina“
    „Django Unchained“
    „Lincoln“
    „Skyfall“

    Costume Design

    Jacqueline Durran – british designer wins the costume Oscar for Anna Karenina, starring Keira Knightley

    Winner: „Anna Karenina“
    „Les Miserables“
    „Lincoln“
    „Mirror Mirror“
    „Snow White and the Huntsman“

    Documentary – Feature
    Winner: „Searching for Sugar Man“
    „5 Broken Cameras“
    „The Gatekeepers“
    „How to Survive a Plague“
    „The Invisible War“

    Documentary – Short
    Winner: „Inocente“
    „Kings Point“
    „Mondays at Racine“
    „Open Heart“
    „Redemption“

    Film Editing
    Winner: „Argo“
    „Life of Pi“
    „Lincoln“
    „Silver Linings Playbook“
    „Zero Dark Thirty“

    Makeup And Hairstyling
    Winner: „Les Miserables“
    „Hitchcock“
    „The Hobbit: An Unexpected Journey“

    Music – Original Score 

    Life of Pi’s with four Oscars

    Winner: „Life of Pi“
    „Anna Karenina“
    „Argo“
    „Lincoln“
    „Skyfall“

    Production Design
    Winner: „Lincoln“
    „Anna Karenina“
    „The Hobbit: An Unexpected Journey“
    „Les Miserables“
    „Life of Pi“

    Short Film – Animated
    Winner: „Paperman“
    „Adam and Dog“
    „Fresh Guacamole“
    „Head over Heels“
    „Maggie Simpson in ‘The Longest Daycare'“

    Short Film – Live Action
    Winner: „Curfew“
    „Asad“
    „Buzkashi Boys“
    „Death of a Shadow (Dood van een Schaduw)“
    „Henry“

    Sound Editing
    Tie: „Zero Dark Thirty“ and „Skyfall“
    „Argo“
    „Django Unchained“
    „Life of Pi“

    Sound Mixing
    Winner: „Les Miserables“
    „Argo“
    „Life of Pi“
    „Lincoln“
    „Skyfall“

    Visual Effects
    Winner: „Life of Pi“
    „The Hobbit: An Unexpected Journey“
    „Marvel’s The Avengers“
    „Prometheus“
    „Snow White and the Huntsman“

    http://www.guardian.co.uk
    Channing Tatum and Charlize Theron
  • Исканията на протестиращите – едно към едно

    Протестиращите връчиха на президента своите искания, а Росен Плевнелиев ги изпрати до Народното събрание, председателите на парламентарните групи, Министерския съвет в оставка и до членовете на Консултативния съвет за национална сигурност.

    Публикуваме пълния списък на исканията на протестиращите, така, както те са ги избрали и подредили, и както бяха връчени на държавния глава:

    1. Да не се разпуска Народното събрание.

    2. Създаване на Обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота в него, който да изработи програма за изпълнение на исканията на гражданите.

    3. Създаване на програмен кабинет.

    4. Сключване на договор между обществения съвет и програмния кабинет.

    Промяна на изборния закон. Преминаване от пропорционална към мажоритарна изборна система.

    Право на гражданите да отзовават народни представители.

    Носене на съдебна и наказателна отговорност от страна на депутати и министри.

    50% граждански квоти във всички държавни регулаторни органи.

    I. Енергетика

    1. Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу клиентите на ЕРП-та, Топлофикация и ВиК, до установяване легитимността на сметките.

    2. Намаляване на квотите за производство на скъпа ел.енергия. 100% от евтиния ток, произвеждан от АЕЦ Козлодуй, да се ползва за задоволяване нуждите на вътрешния пазар.

    3. Преминаване на ЕРП-тата в ръцете на държавата, в съответствие с европейските норми и директиви.

    4.Премахване на всички посредници. НЕК да поеме техните функции.

    5. Разсекретяване на всички договори на производители на ел.енергия за вътрешния пазар.

    6. Разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани.

    7. Търсене на съдебна и наказателна отговорност за нанесени вреди на държавата от лицата, подписали съответните договори.

    II. Топлофикация

    1. Сключване на индивидуални договори с топлофикационните дружества. Всеки клиент на дружествата с право да прекрати своя договор с едномесечно предизвестие.

    2. Индивидуален уред за измерване на изразходваната топлоенергия /в Мвтч/ така, че по всяко време да се знае колко е реалната консумация.

    3. Премахване на понятието „прогнозно количество“.

    4. Ежемесечно отчитане на реално изразходваната топлоенергия.

    5. Премахване на дружествата за топлинно счетводство.

    III. Вода

    1. Разтрогване на всички концесии, касаещи доставката на вода до гражданите на България.

    2. Държавата да поеме функциите на концесионните дружества.

     

    Източник:  Dir.bg

  • Две варненки организириха протеста на българите в Лондон

    Две варненки организираха българите, живеещи на Острова, да излязат на протест в подкрепа на сънародниците си. Те се събраха пред посолството ни Лондон в 14 часа българско време. Българите дори организираха предаване на живо, което можеше да следи в сайта на www.varnautre.bg.

    865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a87412a9cab12025fd268e0fa8e9bde141a69

    Снощи участие бяха заявили над 600 души. Въпреки студа в английската столица, българите днес излязоха да протестират и издигнаха плакати в знак на солидарност към сънародниците си. Точно като и на протестите по нашите ширини, протестиращите в Лондон скандираха „Българи – юнаци“. „Протестът е спокоен, хора излизат отпред, споделят мисли, идеи, изисквания и подкрепа. Очаква се зам.-консулът да приеме декларацията на протестиращите“, разказаха от Лондон за Varnautre.bg.

    Плакати с надпис „We are with you“ и „Да си върнем България“ издигнаха сънародниците ни. В даден момент от тонколоните, озвучаващи протеста, прозвуча и Дунавско хоро.

    Източник:  Varnautre.bg

  • Българи от Виена изразиха солидарност с протестите в България

    Снимка: Елица Ценова

    С плакати „Обичам родината, но мразя държавата“, „Дела трябват, а не думи“, „Край на апатията“ около 30 човека се събраха днес по обяд пред българското посолство във Виена. Те искаха да изразят своята солидарност със сънародниците си в България и да подкрепят техните искания.

    Организацията на мирната демонстрация бе дело на Мирослава Козлеков от Виена, която освен, че създаде група във Фейсбук, се погрижи и за спазване на всички законови изисквания за мероприятието.

    Теодора Милетиева бе пропътувала повече от 230 километра, за да се присъедини към протестиращите и да изрази своето желание „България да бъде нормална и уважавана държава“.

    След около 20 минути от началото на демонстрацията, обявена за 11 ч. местно време, от сградата на посолството излезе посланик Елена Шекерлетова. Тя благодари на събралите се за съпричастността към проблемите на хората в България и каза, че е готова да изслуша исканията на българите в Австрия.

    zx450y250_2009200

     

     

     

     

     

     

     

    Група от пет човека влезе в сградата на посолството и предаде писмо, което ще бъде препратено към президентската администрация. В него се настоява за въвеждане на директен избор на съдии, мажоритарен избор за всички важни постове, намаляване броя на депутатите, разследване на използването на европейските фондове, повишаване на жизнения стандарт на българите, стимулиране на малкия и средния бизнес, разбиване на организираната престъпност, прекратяване на корупцията.

    По информация на БНР демонстрации на подкрепа са били проведени и от българите в Барселона, Испания, в Германия и в Гърция. Вчера в социалните мрежи беше обявено за готвени митинги пред българските посолства и другаде в чужбина.

     

    Източник:  в. „Дневник“

    Снимки:  Елица Ценова

  • Президентът препрати исканията на протестиращите до парламента и МС

    Сядаме и започваме да работим! Толкова е елементарно!

    Плевнелиев сред протестиращите днес
    Плевнелиев сред протестиращите днес. Снимка: в. „Сега“

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Президентът Росен Плевнелиев изпрати исканията на протестиращите граждани до Народното събрание, председателите на парламентарните групи, Министерския съвет в оставка, до членовете на Консултативния съвет за национална сигурност и до други компетентни органи.

    „Идеите на гражданите могат да бъдат реализирани само чрез институциите на демократичната правова държава“, смята Плевнелиев.

    Президентът апелира всички институции да мобилизират усилията си, за да отговорят на очакванията на гражданите. „Надявам се да се постави началото на диалог, който да бъде конструктивен, да се запази правовия ред в държавата и да се гарантира стабилността на България“, коментира той.

    По-рано днес той отиде при протестиращите пред Министерството на икономиката, за да получи лично исканията им. Там бе мощно освиркан от част от присъстващите. Организаторите на протеста го призоваха той да подкрепи искането им за промяна на политическата система. Плевнелиев обаче си замълча.

    „Запрятаме ръкави и работим! Няма друг сценарий! Аз мисля, че, като човек, дори като президент, казах много ясно, че аз съм човек, който търси решенията и прогреса. Да, те вече имат легитимно представителство! Да, имат ясни искания! Сядаме и започваме да работим! Толкова е елементарно! Разбира се, че има разнопосочни искания! Всеки иска всичко в тази държава. Днес има митинги на доктори, на студенти и кой ли още не, но, в крайна сметка, по-важното е това, че не бягаме от проблемите. Всеки един трябва да ги дефинира много точно и да бъде добронамерен, и да ги решава. Именно затова аз посочвам моята добронамереност! Дойдох тук, за да ги чуя, за да ги уважа, за да получа техните искания. Оттук нататък работим. Съветът, общественият съвет към президента е легитимна институция, която тепърва трябва да бъде формирана. В нея със сигурност всеки един от представителите ще представлява, ще бъде легитимен и ще има какво да каже. Няма да го обърнем на говорилня. Аз обещавам!“, каза Плевнелиев.

    Още следващата седмица ще бъде създаден обещаният от президента обществен съвет, в който ще влязат и представители на протестиращите.

    Източник:   в. „Сега“

  • България пак протестира

    Стотици хиляди хора в близо 40 градове на страната излязоха да протестират и тази неделя, след като бунтът им преди седмица доведе до оставка на правителството „Борисов“, без нито един от повдигнатите проблеми да намери някакво решение.

    Във Варна се събраха около 20 000 души, които скандират „Българи юнаци“ и „Всеки ден ще е така до победата“, „Мафия“. Протестиращите носят плакати с надписи срещу кмета на града Кирил Йорданов „Киро, не сме роби“, както и други лозунги като „Банки – поробители – отровихте дните ни“. Колоната, дълга близо километър, достигна до офиса на „Енерго Про“. Шествието поведоха около 100 варненски рокери, някои от тях обвити в националния флаг с плакати срещу енергомафията и искания за промяна на системата както във Варна, така и в страната.

    За оставка на кмета (също от ГЕРБ като във Варна) викаха и на митинга в Русе.

    Протестиращите във Варна изгориха чучело, символизиращо политиците в страната. Бяха отправени призиви да не се допуска разделение между недоволните българи. Бяха раздадени и листовки с разнообразни искания, сред които промяна на политическата система в страната и съд за виновните за състоянието на енергийната система. Има искания за повишаване на доходите и за промяна на демографската политика.

    Десет хиляди души в Пловдив блокираха основните булеварди на града с викове „EVN вън!“, „Национализация!“, „Мафия!“ . Начело на шествието беше шефът на КАТ Радослав Начев, който шофира специална полицейска кола и инструктира своите колеги да разчистват пътя.

    Протестът започна с изпълнение на българския химн. След това участник изгори демонстративно Конституцията. Между събралите се възникна спор дали в редиците им има провокатори от политически партии, без да се уточнява от кои.

    Протест срещу високите сметки за ток е насрочен в неделя следобед и в ромския квартал „Столипиново”.

    Около 4000 души излязоха в Бургас на най- многолюдния митинг в града от началото на демонстрациите досега. Митингът продължи два часа и завърши с концерт и без инциденти. Събралите се издигаха лозунги: „Съединението прави силата“, „Искаме достоен живот“, „Грижете се за хората, а не за партийния елит“. Освен за намаление на сметките за ток, протестиращите настояват да не се разпуска Народното събрание и да не се назначава служебен кабинет, а експертен.

    Част от излезлите с мегафон на трибуната се заканиха, че ако президентът Росен Плевнелиев не вземе под внимание техните искания, вълната от недоволство ще бъде насочена и срещу него. Организаторите обещават следващата неделя протестите да продължат още по-активно, но без агресия.

    Близо 1000 души излязоха да протестират във Велико Търново с призиви „Промяна, а не подмяна“. Те заплашиха, че протестите няма да свършат докато не се изпълнят исканията им. Предупредиха президента да не разпуска парламента, за да не се обърне народното недоволство срещу него. Бяха изчетени исканията, договорени преди ден на среща на координатори на протестите в Сливен. Във Велико Търново обаче все още не могат да се споразумеят кой да ги представлява в бъдещи координационни срещи.

    Събралият се в Благоевград митинг е най-големият от поредицата досега. „Свалихме правителството на Борисов, време е да свалим и монополите в страната“, скандира множеството. Организаторите искат от хората да настояват за разсекретяване и анулиране на договорите в ЕРП-тата. Те настояват президентът да се срещне с хора от Югозападна България и да наложи мораториум върху последните сметки за ток. Другото искане е ДКЕВР да бъде разпусната, а на нейните членове, както и на хора, участвалите в последните правителства на страната, да бъде потърсена наказателна отговорност. Организаторите твърдят, че протестите няма да престанат, докато исканията не бъдат изпълнени.

    Демонстрацията в Сливен започна с изчитане на приетите искания на срещата на техническите ръководители на протестите, който се проведе преди ден в града. На площада ехтят възрожденски песни, оркестър „Карандила“, развяват се български знамена. Към протестното шествие се присъединиха и голяма група роми, които също искат да протестират срещу монополите.

    Във Враца се събраха около 1200 човека и бе обещано, че исканията ще бъдат качени на интернет платформа, за да може всеки да даде мнението си по тях. Исканията ще бъдат представени на президента. Имаше и призиви за бойкот на търговските вериги, вместо което да се пазарува в малки квартални магазинчета, за да се насърчава предприемачеството в страната.

    Шествието в Разград бе поведено от гимназисти. Любомир Любенов, Валентин Иванов и Ерджан Сефер казаха, след като никой не се ангажирал с организацията на протести в Лудогорието, те решили, че градът не трябва да остава встрани от всеобщото недоволство. Трите момчета са представлявали Разград на срещата на инициативните комитети в Сливен в събота. На призива на младежите във Фейсбук се отзоваха близо 1000 разградчани, двойно повече от миналата неделя, когато организаторите бяха други.

    Около 1000 души протестираха в Стара Загора и Хасково, над 2000 излязоха в Пазарджик.

    В началото на митинга в Кюстендил присъстваха местните лидери БСП, ДСБ, „Атака“, ГОРД, симпатизанти на ГЕРБ, „Лидер“ и други партии, които обаче така и не взеха думата.

    Красимир Ташев, инициатор на движението „Да събудим Габрово“ и участник в срещата на инициативните комитети в Сливен преди ден, съобщи, че исканията ще бъдат обобщени на следващата републиканска среща идната седмица. Тогава ще се състои обществен дебат. „Искаме единение за всичката тази сила, която се генерира в момента“, каза той.

    На среща в София и Сливен в събота организационни групи от различни градове обсъдиха издигнатите до момента искания, които в неделя бяха връчени на президента Плевнелиев.

    Протестиращите настояват за: незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители, клиенти на ЕРП-тата, топлофикация и ВиК до установяване легитимността на сметките. Протестиращите настояват ЕРП-тата да преминат в ръцете на държавата и премахване на всички посредници, като НЕК поеме техните функции; разсекретяване на всички договори на производители на електрическа енергия за вътрешния пазар и разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и гражданите.

    Източник:  Mediapool

  • Новият български патриарх се нарича Неофит

    Русенският митрополит Неофит е избран за български патриарх и софийски митрополит

     

    photo_verybig_990008Трима бяха кандидатите за патриарх: Русенският митрополит Неофит, Ловчанският митрополит Гавриил и Старозагорският Галактион.

    Неофит е получил 90 гласа, за Гавриил са гласували 47 от делегатите, а една бюлетина е била невалидна.

    Тържествен звън на камбаните на храм-паметника „Свети Александър Невски“ оповестяват новината, че България си има нов патриарх.

    Новият патриарх бе избран след балотаж, тъй като на първи тур нито един от тримата не събра нужния брой гласове. За митрополит Неофит бяха гласували 72-ма, за Гавриил – 43-ма, за Галактион – 22 гласа. Митрополит Неофит бе избран след балотаж с митрополит Гавриил, митрополит Галактион отпадна от надпреварата след първия тур.

    Неделният ден започна с Утреня и Божествена Света литургия в 5 часа. В 8.29 часа наместник-председателят на Светия Синод на Българската православна църква и Варненски митрополит Кирил откри Патриаршеския избирателен църковен събор.

    В 9.10 часа започна и същинското тайно гласуване, в което 138 избиратели определиха новия български Патриарх.

    Новоизбраният патриарх ще тръгне с литийно шествие заедно с епархийските митрополити и епископите на Българската православна църква към катедралата „Св. Александър Невски“.

    В София са и чуждестранни църковни делегации. Няма да има водачи на други църкви, но са изпратени висши представители.

    Президентът Росен Плевнелиев също ще присъства на церемонията по интронизация на новия патриарх.

     

    Източник: Dariknews.bg

  • Прости сме! Това е!

    Тони Филипов,  Reduta.bg

    Изследване на „Алфа рисърч“ показва, че 73% от запитаните лица искат служебен кабинет. Само 17% смятат, че ГЕРБ трябва да състави второ правителство. 50% от интервюираните са доволни, че Борисов преждевременно напуска властта, а 47% са на обратното мнение. Подкрепата за протестите като цяло е категорична – 85% ги одобряват, а само 14% са против. Според Сънчо и Лайчев подкрепящите протестите били даже 92%.

    Тези числа още веднъж показват пълната каша, която се е настанила в българската глава. 85% подкрепят протестите срещу скъпия ток, но 47% не си дават Бойко.

    Никой не щял да става служебен премиер. По тази причина в някои болни мозъци протичат процеси на грандиозно фантазиране – Лудото Яне служебен премиер. От вчера тичал из парламента като изоглавен, с по един телефон във всяка ръка, купува депутати, за да възстанови парламентарната си група и паралелно продава министерски места. Червени депутати ни съобщиха, че прикрепилият се към БСП бивш депутат от РЗС Георги Терзийски е получил „много сериозна” финансова оферта да се върне в партията. Обещан му е и пост в бъдещото правителство.

    Това не е обикновено малоумие! Това е престъпно малоумие! Боже, пази България!

    Борисов се изсули като мокра връв. Връщам властта на сюзерена (той каза на народа, думата сюзерен не му е по възможностите)… Разправяха ми хора посветени, че той вече бил изгребвал дъното на финансовата си находчивост и вече немало накъде… И сега който и да го наследи, няма как да се справи без пари… Анархията ни е сигурна. А, ако не ще сама да настане, ще й се помогне… Боко ще седи отстрани и ще вика: „Видяхте ли какво стана като се махнах…” И току пак си го избере простият народ. И ако го избере, ще напиша с най-големите букви, които имам: Българите са най-простият народ на земята!

    Ама верно сме прости, да ви кажа! Като че не бехме толкова прости, но демокрацията съвсем не ни понесе…

    Пише ми колегата Стоян Спасов, пенсиониран лекар: „Тия хора амнезия ли ги хвана, особено моите набори. Гледам сметката за ток. Разделена е на две части. Толкова ли е трудно да се разбере, че оскъпяването идва от втората част на тази фактура. А точно тази част е определена от българи, от ДКВР. Първата част, т.е. цената на изхарчения ток е определена също от тоя орган…”

    И аз точно мислех да пиша днес за това. Някой ми изпрати едни изчисления, които потвърждават казаното от д-р Спасов:

    От горната таблица могат да се направят следните изводи:

    1. Цената на дневната енергия е повишена с 60.35% за 2 г.

    2. Цената на нощната е повишена с 96.15%.

    3. Повишението на добавките е 231.9% за 2 г.

    4. Делът на добавките спрямо базовата ел. енергия при дневната тарифа се е увеличил от 22.9% на 47.4%

    5. Делът на добавките спрямо базовата ел. енергия при нощната тарифа се е увеличил от 40% на 67.35%

    Извинете, че ще попитам, но нали се вижда ясно, че тези 231.9% увеличение на добавките не ги дължим на ЧЕЗ, а на Бойко Борисов и на Сергей Станишев, и на българската енергийна мафия… В тях вероятно е и токът на циганите, и токът на оня наш съсед, който краде, но ние си траем, щото не сме кофти хора…

    Да не си помислите, че оправдаваме енергийните вампири, в случая ЧЕЗ?! И те надписват сметките както им падне. Ако бяха много читави, нямаше да ги разследват и в Прага… Но основните виновници са българи!

    Хвани единия, удари другия. За Дянков да ви кажа защо цунка Джиджи. Много пъти сме казвали, че Дянков е просто момче. Но не изгоря за земеделската субсидия. Лъжат. Причината е друга.

    От МВФ му пратили писмо, че България трябва да увеличи квотата си във фонда със 160 млн. евро заради кризата в световен мащаб… Работи, които са решени в рамките на ЕС. Но понеже хазната е изгребана до дъно, няма лев…

    Те, както казахме, затова и бягат. Не знам как ще се платят пенсиите тоя месец. За другия знам – нема да се платят… Депутатите се шегували, че Б. Б. означавало булката беглец… Но много скоро ще престане да им се шегува…

    Та Дянков се направил на голям и написал на комисар Оли Рен едва ли не да си гледа работата, бедна България немало да плаща на богатите страни… С две думи му казал да духа супата. Оли Рен се оплакал на Барозу, Барозу дигнал телефона на Бойко и му държал език, който едва ли може да се нарече почтителен.

    Премиерът викнал Дянков, набил му канчето и го пратил да пише съгласително писмо до Олито. Написал го Дянков и го занесъл на Боко. Ама било на английски. Боко знае само „конграчулейшънс”, обаче нещо му прещракало, та пратил писмото на леля му Кристалина да го види първо. И на нея й се изправила косата!

    Дянков бил написал още по-свиреп отказ… И при това положение, нема друго положение. Та никаква оставка не е подал, ами е изритан като мръсно коте.

     

  • И българите в чужбина се вдигат на протест – ето къде

    Нашенци ще демонстрират под наслов „Да подкрепим хората в Родината!“

    Във връзка с мащабните протести в цялата страна от седмици насам и предстоящия днес протест в десетки градове в страната, българите в чужбина също организират демонстрации под наслов „Да подкрепим хората в родината!”. Мирни демонстрации са организирани във Виена, Мюнхен, Дъблин, Лондон, Дюселдорф, Франкфурт, Атина, Берлин и Мадрид. Те ще се проведат пред посолствата на Република България в съответните градове.

    Организаторите на протеста във Франкфурт са изпратили отворено писмо до немските медии с исканията на протестиращите в България. В писмото се казва още и какво е породило масовите протести.

    Българите получават широка подкрепа от сънародниците си в чужбина. Мирни демонстрации са организирани и в Рим, Барселона, Валенсия, Париж, Копенхаген и Тел Авив.

    Списък на градовете, в които българи ще протестират на 24 февруари 2013 г. (неделя):

    – Атина, Гърция – 11.00 ч. – пред посолството на Република България
    -Барселона, Испания – 10.00 ч. – Passeig de Sant Joan, 73
    -Берлин, Германия – 15.30 ч. – пред посолството на Република България
    -Валенсия, Испания – 10.00 ч. – пред Генерално Консулство на Република България
    – Виена, Австрия – 11.00 ч. – пред посолството на Република България
    – Дъблин, Ирландия – 14.00 ч. – пред посолството на Република България
    – Дюселдорф, Германия – 11.00 ч. – Heinrich-Heine-Platz 1
    – Копенхаген, Дания – 15.00 ч. – пред посолството на Република България
    – Лондон, Великобритания – 11.00 ч.
    – Мадрид, Испания – 11.00 ч. – пред посолството на Република България
    – Мюнхен, Германия – 11.00 ч.
    – Париж, Франция – 15.00 ч. – пред Катедралата „Нотр Дам”
    – Рим, Италия – 11..00 ч. – пред посолството на Република България
    – Тел Авив – 17.30 ч. – пред посолството на Република България
    – Франкфурт на Майн – 14.00 ч. – пред Кметството

    Източник: БЛИЦ

  • Избори без избор
    Иди пак да гласуваш, българино!

    Бел.ред. За съжаление илюстрацията с това заглавие е била изтрита от собственика й. Вместо това ви предлагаме линк към текст по темата:

    Големият фейк Български избори. Решете сами дали да участвате…

    .