2024-07-19

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Да не се разпуска парламентът, докато не бъде променен Изборният кодекс

    Граждански форум на националните протести с участието на координатори от София, Варна, Благоевград, Велико Търново, Павликени, Сандански, Петрич, Самоков, Гоце Делчев, Дупница, Сливен, Перник, Пазарджик, Стара Загора и други даде днес пресконференция в БТА.

    По същото време в хотел „Континентал плаза“ в София се проведе кръгла маса за промяна в управлението на страната, организирана от други протестиращи. От Граждански форум на националните протести се разграничиха от участниците в кръглата маса в  „Континентал плаза“.

    Подробности за тези две събития могат да се прочетат по-долу.

     ––––––––––––

    Протестът в София утре ще тръгне в два лъча, които ще се съберат пред парламента, според координаторите

     .

    Златина Димитрова, Агенция „Фокус“

    Протестът в София утре ще тръгне в два лъча. Това каза на пресконференция Янаки Ганчев, координатор на протестите на Орлов мост в София, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Единият лъч ще тръгне от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а другият – от Орлов мост. Двата лъча ще се съберат заедно пред парламента, каза Ганчев. Той уточни, че тази вечер не е организиран протест и няма да се попречи на церемонията по избор на патриарх. „Ние сме българи, православни”, посочи Янаки Ганчев, а други представители на координаторите заявиха, че сред тях има и мюсюлмани. На въпрос за белия бус, който пуска патриотични песни, Янаки Ганчев отговори, че този бус винаги е с тях и никога не е създавал проблеми.

    „Провокатори и новопоявили се говорители започнаха да се внедряват между хората, да се качват на трибуната и да казват какво искат”, каза Николай Николов, координатор на протестите от Варна.

    Янаки Ганчев зави, че към почти всички от протестиращите има нападения, включително и през тази нощ. „Тази вечер е разбита кола, миналата вечер е нападнато жилище”, каза Ганчев. Има бити, арестувани. „Правим всичко възможно това да не се случва”, каза още той.

    Координаторите обвиниха ГЕРБ, че се опитва да разцепи инициативния комитет, а други партии се опитват да се възползват от протеста. Представителите на протестиращите искат среща с президента Росен Плевнелиев и кръгла маса. Срещата трябва да бъде при ясно формулирани цели и задачи и в нея да не участват представители на политически партии, а само представители на гражданските комитети. Протестиращите предлагат срещата да бъде излъчвана по БНР и БНТ. В отговор на въпрос дали президентът Росен Плевнелиев ще се справи със сложната задача, която му се пада сега, Ганчев изрази надежда, че той ще се справи.

    Сред исканията са още разсекретяване и анулиране на договорите с монополите, мораториум върху декемврийските сметки, докато тече разследването, разпускане на ДКЕВР без сваляне на наказателната отговорност на управлявалите го до този момент, да се осигури 50 % гражданско участие в този тип структури, да се премахне ДДС върху електроенергията, незабавно въвеждане на електронното правителство, отпадане на имунитета на народните представители за действие или бездействие, право на отзоваване на депутатите.

    Координаторите на протестите отрекоха политическа намеса на кръглата маса в Сливен и бяха единодушни за това, че има координация с представителите от Сливен. Чавдар Янев, представител на координаторите, заяви, че утре ще има обединение с групата в Сливен на протеста утре.

    „Най-тежка е ситуацията във Варна, когато 100 мутри на ТИМ влязоха и разбиха инициативния комитет”, заяви Янаки Ганчев. Преди началото на пресконференцията един от представителите на координаторите влезе в спор с гражданин, дошъл на пресконференцията, който обвини координаторите, че правят нещата тайно и при затворени врати. „Естествено, че ние трябва да се координираме на затворено”, заяви по време на пресконференцията Янаки Ганчев. „Това не е нелегален комитет, който да се събира и да решава някакви неща зад гърба на гражданите”, каза Ганчев.

    ––––––––––-

     .

    Граждани: Да не се разпуска парламентът, докато не бъде променен Изборният кодекс

    .

    Тина Ивайлова, dariknews.bg

    На кръгла маса в София, на която се събраха представители на 16 съюза и обединения, 46 граждани, както и 137 сдружения от цялата страна, беше взето решение да не се разпуска 41-то Народното събрание, докато не се промени Изборният кодекс и докато не се реши за активното участие на гражданите в парламента.

    Гласувано беше 50% от народните представили да се избират мажоритарно, т.е. да не бъдат партийни кандидати. Всички бяха единодушни, че Конституцията на България трябва да бъде променена.

    На форума предварително бяха поканени представители от всички политически партии.

    Скандалите между участниците за това кой да вземе пръв думата продължиха и в следобедните часове. Един от организаторите на събитието е Андрей Слабаков.

    Всички присъстващи решиха да внесат декларация при президента с конкретни искания. Сред предложенията са да няма жандармерия в страната ни, да се въведе данък „простащина“ за всички, които слушат или разпространяват чалга, да има още една държавна телевизия, като ръководството й да се избира пряко от народа, както и на всеки чин в училище да има тъчскрийн.

    Присъстващите на форума се съгласиха да се срещнат отново с групите от Сливен, където се провежда също кръгла маса.

    Следващата събота те ще обсъдят дали да се обединят.

     

  • Над 30 технически организатори на протестите се събраха в Сливен

    Яна Зефирова,  Dariknews.bg

    .

    Срещата в Сливен на техническите организатори на протестите срещу монополите започна с подписване на декларация, че присъстващите не са членове на политическа партия. Един от дошлите не подписа декларацията и напусна събирането, като бе аплодиран от своите колеги. След няколко часа четирима от организаторите бяха изведени с полиция.

    „В последния един месец аз се гордея, че съм българин. Такова единство, разбирателство и такава взаимопомощ България не е виждала от години. Всички сте усетили вече, че държавният апарат не се задейства. Днес ние или ще тръгнем напред, или ще се провалим с гръм и трясък“, заяви един от организаторите. Той призова: „Нека днес пренебрегнем егото си, нека бъдем единни, нека днес бъдем България!“

    Покана за участие в днешната среща са получили представители на всички градове в страната, в Сливен се събраха около 30 технически организатори на протестите. Преди началото на срещата бе съобщено, че има хора, които се опитват да разделят протестиращите и, според организаторите, това е станало след като президентът Росен Плевнелиев е съобщил, че ще приеме лица от протестиращите.

    Бе коментирано и изявлението на президента, че ще присъства на протеста в неделя в София. Организаторите заявиха, че не са против, но искат да се осигури охрана, тъй като се притесняват, че ще има провокатори на митинга, където се очаква да присъстват над 20 000 души. „Провокаторите няма да бъдат от нас“, категорични са те.

    На срещата техническите организатори на протестите обсъждат исканията на всеки град поотделно. Има представители на 25 населени места – Добрич, Русе, Перник, Сливен, Пазарджик, Враца, Плевен, Смолян, Пловдив, Габрово, Нови пазар, София, Девня, Кюстендил, Ловеч, Бургас, Ямбол, Кубрат, Исперих, Шумен, Разград, Варна, Карнобат, съобщи Ангел Славчев, един от участниците в протестите, представител на София. Поканени са всички градове и тези, които не са в Сливен е заради финансови причини, но те са изпратили исканията си, които също ще бъдат разисквани, добави той.

    „Докато тече срещата разбираме, че има спекулации относно провеждането й, но смятаме, че тя е достатъчно легитимна“, каза още той и допълни, че за съжаление не се е осъществила видеовръзката по скайп с провеждащата се в София кръгла маса, но приветства действията на участващите там.

    На срещата в Сливен се търси начин за обединение, върви се в тази посока и по-късно ще се излезе с общи искания, обявиха присъстващите. Обсъждат конкретни неща – как да вървим срещу монополите, начинът на действие по-нататък за развитие на държавата.

    Исканията, около които всички участващи в срещата са се обединили до този момент, са: мажоритарен вот за цялото Народно събрание; носене на персонална отговорност за действията не само от депутатите, но и от министрите; право депутатите да бъдат отзовавани.

    Четирима от техническите организатори на протестите в страната срещу монополите бяха изведени с полиция от срещата. Трима от тях са отстранени от срещата заради партийна принадлежност. Четвъртият имал в себе си спрей.

    Протести утре ще има в над 40 града в страната, тъй като „София не е България“.

     

  • Плюсовете и минусите на “манифеста” на протестиращите

    Анализ на  в. „24 часа“

     

    Какви са точно исканията на протестиращите? Бунтовете са в много градове и всеки формулира свои идеи. Освен това исканията почти всекидневно се променят.

    Има някои неща, които се чуват от всички краища на страната. Великото народно събрание и новата конституция например вече се обсъждат и на опашки в супермаркетите.

    Опитахме се да обобщим различните искания, които изброяват протестиращите. Получиха се 15 искания. Ето ги заедно с анализ, който направихме на плюсовете и минусите на всяко от тях.

     

    Велико народно събрание и нова конституция

    – Недоволството от цялостния политически модел и прехода в България се изля в искане за Велико народно събрание и нова конституция. Те трябва да сменят системата.

    + Въпросът за промени в конституцията се поставя от години. Многократно са предлагани промени в броя на депутатите, в правомощията на президента, в съдебната власт и т.н.

    Сегашната конституция, приета през 1991 г. от Седмото Велико народно събрание, вече е на почти 22 години. Една интелигентна, добре обмислена промяна може да осигури по-добро функциониране на държавата и да даде механизми за повече народовластие.

    + Ще намали недоволството на общественото мнение, усещането, че за генерална промяна на държавата трябва голяма промяна на правилата, на устройството на контрола и баланса на институциите.

    – Процедурата за нова конституция и свикване на Велико народно събрание е много дълга и тежка. Първо трябва обикновено Народно събрание да изготви проект за нова конституция. После две трети от депутатите трябва да гласуват решение за избори за Велико народно събрание.

    – Във Великото народно събрание ще има 400 депутати. Как това кореспондира с желанието за намаляване на народните представители?

    – При запазване на същата избирателна система във Великото народно събрание ще влезе подобна на обикновените парламенти конфигурация. С други думи – “обичайните заподозрени”. Може ли да се очаква, че те ще произведат голяма промяна?

    – Ако във Великото народно събрание има много и малки парламентарни групи, постигането на мнозинство от 2/3 за гласуване на конституцията ще е дълго, тромаво, инфарктно и с цената на много договаряния. А нищо чудно и някой пак да излезе на гладна стачка пред парламента, както стана при приемане на сегашната конституция.

    – За много от проблемите в България – от корупцията през монополите до бедността – решенията могат да се търсят и с промени в законите, а не задължително с промяна на основния закон. Проблемът е, че много от законите са калпави или лобистки. Проблем, свързан с качеството на законодателството. Ако искаме по-качествено законодателство, ни трябват по-качествени законодатели. А това може да стане с промяна на избирателната система.

    Най-добрата идея: мажоритарни избори

    – По този въпрос дадохме думата на Валери Найденов, който е отдавнашен и принципен радетел за мажоритарни избори. Ето неговите аргументи:

    Нека уточня първо, че аз предлагам мажоритарна система в 2 тура, което НЕ води до двупартийност, а тъкмо обратното – до многопартийност.

    В политологията това е т. нар. “Закон на Дюверже”. Пример – Франция. Там в момента в долната камара има около 14 партии. Много пъти съм го обяснявал на Райчев, интересно защо все забравя. Но дори когато имаме мажоритарни избори в 1 тур и двупартийна система, резултатът е много по-добър от днешния.

    1. Основното предимство при мажоритарната система е, че народът има народни представители. При пропорционалната няма – това са представители на партиите, спуснати със списък. Политолозите ще ви излъжат, че при мажоритарните избори се “губят гласове”. Кой ги губи? Партиите не са суверен, та да им се губи нещо! При пропорционалните избори избирателите губят 100% от гласовете си, тъй като това не са техни представители. При мажоритарните всеки район си избира представител и нищо не се губи.

    2. При мажоритарната система партиите се обновяват, изчистват се от гнилите ябълки и затова оцеляват дълго. Ако началството води лоша политика, избирателите го махат. Докато при пропорционалната това е невъзможно. Там началството е стъпило на гърбовете на всички останали, и то в по две листи. Партията умира, той е пак в парламента.

    3. При мажоритарните избори депутатът има страх от избирателя. При пропорционалните го е страх само от този, който пише листата. Сложат ли го начело на листата, и магарето става депутат. Какво мисли избирателят, за него няма никакво значение.

    4. При мажоритарната система купуването на гласове се обезсмисля, защото никой не може да купи 51% от избирателите в даден район. Сега се купуват по 1 – 3%, главно в ромските махали. В един едномандатен район с 20 000 избиратели всичко става пред очите на хората. Ако те видят, че купуваш роми, всички ще се обърнат срещу теб.

    5. За да привлечеш 51% от избирателите, трябва да се опиташ да се харесаш на 100%. Затова тази система действа центростремително, тя сплотява и хората, и нацията. При пропорционалните се бориш за 5-10%. Или 20%, все тая. Значи длъжен си да си измисляш врагове, да насъскваш срещу другите, да вдигаш скандали. Затова партийно-листовата система действа центробежно, народът е разединен и скаран. Затова и умира нацията. Истинският патриот е за мажоритарни избори.

    6. При мажоритарната система не е възможно да се появи харизматичен лидер, който да помете целия парламент, както стана при царя и при Бойко Борисов. Там всеки район избира своя човек, ефектът на мексиканската вълна не е възможен. Ако през 2001 г. изборите бяха мажоритарни, НДСВ едва ли щеше да има 10-20 депутата. Същото важи и за 2009 г. и ГЕРБ. И обратното – тъкмо при пропорционалните избори “лидерите” и “спасителите” вкарват по 100 напълно непознати депутата с автобуса. Хитлер идва на власт чрез пропорционални избори, а точно преди това губи мажоритарни избори за президент.

    7. Кресливите, крайните, особняците, нямат шанс да съберат 51%. Но те лесно събират 5-10%, защото винаги има едно озлобено малцинство. Затова мажоритарният депутат е умерен, възпитан, интелигентен.

    8. Ако олигархията имаше изгода от мажоритарни избори, отдавна да ги е въвела.

    9. Най-демократичните нации и господарите на света имат мажоритарни системи – САЩ, Великобритания, Франция, Индия. Това не е случайно. Пропорционалните система дават възможност за колонизация на нациите, тъй като те отчуждават елита от народа.

    10. Истинската пряка демокрация възниква само при мажоритарни системи. В Швейцария, докато е въведена и утвърдена референдумната система, всички депутати са избирани мажоритарно.

    И накрая, всички смесени и компромисни варианти водят до лоши резултати, защото създават ефекта на тълпата, те заразяват мажоритарния избор с ефекта на “мексиканската вълна”.

    Чужд опит

    Във Великобритания от векове избират мажоритарно своите депутатити. Британските граждани гласуват за 646 членове на Долната камара на парламента. За победител в съответния район се смята кандидатът, събрал най-много гласове. Балотажи няма. Затова, ако той се провали, се насрочва нов вот за съответния район.

    Системата обаче има своите критици, тъй като при наличието на много кандидати, победителят може да влезе в парламента и с около 30% от гласовете. Затова през 2011 г. се проведе референдум за нейната промяна. Предлагаше се по-сложен модел, при който избирателите да подреждат според предпочитанието си кандидатите за депутати и за избран да се смята само този, който е посочен на първо място и е събрал повече 50 на сто от гласовете. 67,9 % от британците обаче отхвърлиха тази идея. Кандидат за депутат в избирателен район се вписва с подписка от 10 регистрирани гласоподаватели от него и след плащане на депозит от 500 паунда, който се възстановява, ако той получи поне 5% подкрепа от избирателите.

    Във Франция има 577 избирателни района, колкото са депутатите в Националното събрание (долната камара). Във всеки от тези райони партиите издигат само по 1 мажоритарен кандидат. За избран на първи кръг се смята този, който постигне абсолютно мнозинство от гласувалите, но и не по-малко от 25% от регистрираните гласоподаватели. В противен случай се отива на втори кръг. За него се класират всички кандидати, събрали не по-малко от 12,5% от гласовете на регистрираните избиратели. Така понякога на втори кръг отидат трима, а дори и четирима души. На втори кръг побеждава този от тях, който е получил най-много гласове – т.е., когато кандидатите не са само двама, не е необходимо абсолютно мнозинство.

    Френският парламент е двукамарен и изборите за Сенат са доста по-различни. От 2011 г. половината от 348-те му членове се сменят на всеки 3 г. Те се избират от 150 000 „големи избиратели“ – хора на изборни длъжности – регионални, генерални и общински съветници и депутати, като системата е смесена – 52% от сенаторите се избират пропорционално, а 48% – мажоритарно.

    В САЩ президентът и вицепрезидентът се избират индиректно от хората с помощта на избирателите от всеки щат в Електорална колегия. Бройката на избирателите в колегията от всеки щат е фиксирана според броя на населението. Дори ако разликата между първите двама в щата е само 1 глас в масовия вот, победителят взема всички гласове на щата в колегията. Президент става кандидатът с поне 270 гласа в Електоралната колегия.

    Всички членове на Конгреса се избират директно. 435 са членовете на долната Камара на представителите, а 100 са членовете на Сената. Членовете на Камарата на представителите имат 2-годишен мандат, като представляват хората от района си. Избирателните райони в Конгреса са разпределени между щатите според населението им. Всеки от 50-те щати обаче има по 2-ма сенатори независимо от броя на населението. Всеки от тях има 6-годишен мандат. Системата е такава, че на всеки 2 години една трета от състава на Сената трябва да бъде подновен чрез избори.

    Механизъм за отзоваване на народни представители

    – Механизъм за отзоваване на онези народни представители, които не защитават интересите на своите избиратели.

    (Отзоваване на депутати – този вариант е записан в чл.4 на конституцията от 1947 г., която установи комунистическата диктатура в България.)

    + Ще направи народните представители по-отговорни към проблемите на хората, ще върне комуникацията между депутати и техните избиратели.

    – Ако този механизъм се въведе без промяна на избирателната система, ако се запази пропорционалният избор, това ще е инструмент в ръцете на партийните вождове за политическо елиминиране на непослушни народни представители. Досега те се отцепваха от парламентарната група и ставаха независими депутати. Въведе ли се механизъм за отзоваване, партийният лидер ще може да организира структурите по места да съберат подкрепа за отзоваване на непослушния в парламентарната група.

    Отнемане на имунитета на депутатите

    – Падане на имунитета на депутатите, отваряне на възможност и те да носят наказателна отговорност за своите действия.

    Сега депутатите не носят наказателна отговорност само за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание. Това е изрично записано в конституцията.

    Народните представители носят наказателна отговорност за престъпления от общ характер – кражба, катастрофа, убийство например. Обвинение обаче им се повдига само след сваляне на имунитета. Това става с искане от главния прокурор и разрешение от Народното събрание за повдигане на обвинение. Разрешение не се изисква, ако депутатът сам се откаже от имунитета писмено. Обикновено точно това се случва през последните години.

    Разрешение от парламента се изисква и за задържане на народен представител. Такова не е нужно при заварено тежко престъпление, но в такъв случай незабавно се известява Народното събрание, а ако то не заседава – председателят му.

    До 2 мандата на депутат

    – Един депутат да има право да е максимум 2 мандата в парламента. От 23 г. гледаме едни и същи лица, нека дадат път на младите, коментират протестиращите.

    + Ще се сменят по-бързо и по-често лицата в законодателството.
    + В парламента ще могат по-лесно да влизат представители на бизнеса, науката, университетите, на различни прослойки, които ще имат преки впечатления за проблемите на хората и какво искат гражданите от законодателната власт.
    + Лобистки и олигархични кръгове по-трудно ще могат да вкарват свои хора за депутати в различните партийни листи.
    + Властта на партийните централи и техните лидери да подреждат листите с най-верните си хора ще намалее.

    – Има риск в законодателната власт да влизат хора, които поради липса на опит и познание в процедурите по писането на закони, както и заради недобро познаване на законодателството на страната, да работят неефективно в парламента.

    Против партиите

    – Изтегляне на всички партии от обществения живот, гражданско управление от млади технократи. (Искане на протеста в Благоевград)
    – Забрана за участие в политическия живот и управлението на държавата на всички управлявали партии, взели участие в престъпни и неизгодни за България сделки. (Добрич)

    Почти всички инициативни комитети бягат като дявол от тамян от приказките за нови политически партии*. Така отрекоха информациите за създаване на партия „Орлов мост“. Софийски водачи на бунта доста театрално дори призоваха да ги убият с камъни, ако някога се обвържат с партия.

    – През партиите по механизма на представителната демокрация се организира представителство на интересите на обществото във властта. Интересите на различни групи, прослойки, съсловия са различни и често противоречиви. Една партия изразява интересите на една част от обществото, втора – на друга част, и т.н.

    Ако партиите ги няма, как ще става излъчването на представители в законодателната власт? Гражданското сдружение по дефиниция е нещо различно от партията, ако то обаче започне да праща хора във властта, влиза в политическия живот и по същество се превръща в партия.

    * Лидерът на протестите във Варна Иван Петров каза, че инициативните комитети, които се събират в неделя, нямат никакво намерение да правят политическа партия.

    „Тази дума е толкова компрометирана, че макар и сложена в кавички в моите уста ще ми създаде огромни неприятности. – каза Петров по повод вчерашното заглавие на “24 часа”. – Никой от хората, които излизат с мен на площадите, не иска да я чува дори. Не случайно аз бях твърд и непоколибим още в първите дни на протестите, когато не разреших на представители на „Атака“ да се опитат да застанат начело на шествията. Обединението на иницитивните комитети ще бъде гражданско сдружение, а не партия“.

    Гражданите – във властта

    Граждански формирования да могат да участват в изборите наравно с политическите партии. А не както досега да могат да излъчват само по един независим кандидат.

    Гражданите да имат право да сезират Конституционния съд. (искат го Зелените)

    По-широко младежко гражданско участие в управлението на страната (Националното представителство на студентите)

    Поне 50% гражданско участие във всички регулаторни органи от типа на ДКЕВР и СЕМ поискаха софиянци. „Зелените“ пък настоя за премахване на политическите квоти при избора на тези институции.

    + По-широко участие на гражданите в политиката, навлизане на нови лица в институциите е добре дошло
    – Не са много ясни механизмите, по които ще става това.
    – Политиката все пак е професия като всички останали – изисква подготовка, опит и рутина.

    Национализация

    Първо бе простото искане незабавно да паднат сметките за електричество и незабавни проверки на ЕРП-тата. Затова и премиерът в оставка Бойко Борисов тръгна да намалява цената на тока с 8% и да отнема лиценза на ЧЕЗ – най-руганото електроразпределително дружество.
    4 После бе поискано разсекретяване на всички договори за приватизация на ЕРП-тата.
    4 Паралелно дойде и лозунгът за национализация на ЕРП-тата
    4 След това: да се отворят всички приватизационни договори и концесионни договори за последните 23 г., както и да се спрат всички приватизационни сделки, които са в ход днес. (Варна)
    4 Национализация на всички стратегически отрасли и природни ресурси на България.
    4 Анулиране на приватизационните договори, направени под реалната цена – разглеждането им да е публично, с участие на граждани. (Добрич)
    4 Търсене на съдебна отговорност за нанесените вреди на държавата от подписалите неизгодните договори. (Благоевград)

    Българското общество има голяма нужда от справедливост. Корупция, неизгодни сделки, разграбване – това го имаше много през прехода. И за тези неща трябва да има разследване и наказания. Държавата има начини да се намеси ефективно и с механизмите за следприватизационен контрол. Просто трябва да го прави.

    – Едно залитане към тотално и радикално одържавяване обаче ще е опасно. Ще скапе средата на бизнес. Ще изгони чуждите инвеститори. Ще ни извади от ценностната система на западния свят, където икономиките се развиват на принципа на неприкосновеност на частната собственост, свободна частна инициатива, конкуренция.

    Намаляване квотите за скъп ток

    4. Спешно да се намалят квотите за скъп ток от ВЕИ, “Мариците” и ТЕЦ-овете на Ковачки, искат протестиращите.

    + Ако това се случи, цената на тока би могла да падне. Сега според твърденията на експерти голяма част от евтиния ток, произведен от АЕЦ „Козлодуй“, отива за износ, а скъпият остава за вътрешно потребление.

    Единствените централи, които могат да се извадят от микса с енергии, които прави НЕК, за да продава тока на битовите потребители обаче, са ТЕЦ „Бобов дол“ и „Брикел“. ТЕЦ „Варна“ е подвърхова централа и блоковете й стоят в запас на електроенергийната система и се включват във време на недостиг, както беше миналата година със стачката в мини „Марица-изток“.
    – Изваждането на „Марица-изток 1“ и „Марица-изток 3“ означава разваляне на договори и плащане на сериозни неустойки.
    Изкупуването на зелената еленергия от НЕК е фиксирано в Закона за енергетиката и за това също има договори. Развалянето им води до неустойки.

    Разследване на прехода

    Иска се разследване:
    4 на партиите, участвали в управлението на България през последните 23 г.;
    4 на цялата дейност на правителствата от 1989 г. досега.

    + и – И тук нещата трябва внимателно да се прецизират. За този, който доказано е извършил престъпление, трябва наказание, независимо кой е и на какъв пост е, без политически чадъри. Но всичко това трябва да стане по механизмите на правовата държава. Иначе какво – да повторим Народния съд от 1947 г. ли? Да обявим цяла категория хора предварително за престъпници?

    Максимална либерализация на енергийния пазар

    Пазарът в енергетиката формално и законово е отворен от 1 януари 2007 г. Фактически обаче на свободния пазар са само големите потребители и търговците на ток.

    Търговците пазаруват еленергия единствено от АЕЦ „Козлодуй“ и от ТЕЦ „Марица-изток 2“ – двете най-евтини и държавни централи.От 1 юли се очаква на свободния пазар да излезе и средният бизнес.

    – Прогнозите на експертите са, че излизането им на свободния пазар ще окаже натиск за повишаване на цените на тока за бита. Логиката е, че така в микса на НЕК за битовите потребители ще остане предимно скъпа енергия. Затова се предприемат мерки за увеличаване на дела на АЕЦ „Козлодуй“ за регулирания пазар, на който са битовите потребители и малкият бизнес.

    На свободния пазар могат да излязат и битовите потребители, но де факто това все още не може да стане, тъй като не са приети нормативните актове.
    + Допуска се, че когато това се случи, е възможно да се появят и търговци, които продават еленергия на по-ниски цени от тези, които регулира ДКЕВР.

    Скок на доходите

    4 Не забравяме нашето искане за 100% увеличение на доходите на всички българи, казва Иван Петров, лидер на протестите във Варна.

    + и – Такова увеличение на доходите със сигурност ще раздвижи замръзналото потребление и ще стимулира по-висок ръст в икономиката. Хората ще спрат затягането на коланите.

    Големият въпрос обаче е как да стане. Валутният борд не позволява просто да си напечатаме, а който си позволи да го направи, със сигурност ще ни вкара в криза по-люта от ЖанВиденовата зима.

    Вероятно е възможно да бъдат пренебрегнати строгите изисквания на Брюксел за бюджетните дефицити.

    Ако досега не ги бяхме следвали толкова сляпо, можеше да не се стига до протестите на улицата. За 100% увеличение на доходите на всички обаче това няма да е достатъчно, защото сега ръстът на икономиката е символичен, а външните инвестиции – свити. Естествено, държавата може да вземе заем, после втори, трети и – следва Гърция. Каква е ползата от такова увеличение на доходите?

    Еднаквото увеличение на доходите на всички българи по никакъв начин не решава проблема със социалното разделение.

    Против монополите

    4 Частните монополи са по-опасни и от държавните. Премахнете ги дори с цената на отнемане на лицензи, искат протестиращи.

    + Според специалистите изходът е да се създадат условия за естественото им ограничаване като пълна либерализация на пазара. Защото дори на мястото на една компания да дойде друга – тя пак ще е монопол за района, в който работи.

    Начин за ограничаване на монополното поведение е сериозния контрол от държавните институции. Ако те си бяха на мястото, никой нямаше да страда. Нали ДКЕВР контролира цените за услуги на електроразпределителните дружества. Кой там им разреши да рекетират хората в нови сгради, карайки ги сами да си построят трафопост за луди пари, а след това да го прехвърлят безвъзмездно на дружеството.

    – Вижте Франция – там единственият в електроразпределението е „Електрисите дьо Франс“, но тя работи по железни правила, разписани в общите условия с клиентите и следени зорко от държавата.

    Монополно се държи само оператор, който се чувства ненаказуем. Топлинните счетоводители в София например са 12 компании, но се държат като монополисти. Защото според договорите им с топлофикация най-високата санкция при тяхна грешка е 5000 лв. – сумата, която те прибират от отчитането на един блок за година.

     

  • Футболни врагове се обединиха в името на България

    „Левски“, ЦСКА, „Ботев“ (Пловдив), Локомотив (Пловдив) и други излязоха с обща декларация

    Последните политически събития в България и протестите, които са всеки ден, обединиха кръвни футболни врагове. Привържениците на “Левски” и ЦСКА, “Ботев” (Пловдив) и “Локомотив (Пловдив), Славия и Локомотив (София) обявиха своята гражданска позиция.

    На 22.02.2013г. в София се проведе заседание на Сдружението на българските фенклубове, което обсъди широк кръг въпроси, включително и актуалната обстановка в България. Организацията изпрати до медиите своята позицията относно различни спекулации с участието на фенове в гражданските протести.

    Ето и цялото обръщение на Сдружението на българските футболни привърженици към българския народ:

    Предвид динамичната обществено политическа обстановка в страната през последните няколко седмици и като отговор на обичайните манипулации на общественото мнение и насаждането на омраза и недоверие в обществото към футболните привърженици от институции, медии, „анализатори” и други самопровъзгласили за „специалисти” по футболни и всякакви обществени и политически въпроси личности, бихме желали да заявим пред гражданите на Република България следното:

    Привържениците на футбола в България са преди всичко български граждани и български патриоти и се интересуват, вълнуват и участват във всички значими обществени събития в страната по своя воля и по свое убеждение. Никой не може да накара футболните фенове да защитават каузи, в които не вярват, никой не може да ги мотивира да вършат или да не вършат определени действия, нито партии, нито лобисти, нито клубни собственици. Категорично желаем да заявим, че сред футболните среди са едни от най-активните в гражданско и социално отношение организирани общности в страната, които публично са критикували пороците на сегашния политически и икономически модел много преди всички останали български граждани да имат куража да сторят това, които са били непокорни и неподатливи на внушения дори в най-тоталитарните времена отпреди 1989г. Затова призоваваме тези, които искат да омаловажат народния гняв и народното недоволство, което се изля по улиците и площадите на страната през последните няколко седмици, да не търсят обяснение, оправдание и извинение в средите на футболните фенове.

    Уверяваме всички граждани, че за момента нито един фен-клуб в България не е действал организирано и не е призовал членовете си за активно участие в гражданските протести, защото ако това се случи, със сигурност ще стане по забележим и впечатляващ начин. Призоваваме всички представители на различни държавни институции, общественици и медии да се въздържат от каквито и да е обидни и обобщаващи квалификации по отношението на участие на футболни фенове и ултраси в събитията от последните месеци, защото обиждат нашето лично достойнство, нашето добро име и заблуждават обществото.

    Сдружението на българските футболни привърженици призовава всички свои членове и привърженици да се включат активно в поредната битка на българския народ за повече свобода, демокрация и социална справедливост, както и да участват във всички граждански и инициативни комитети в различните селища на страната, които ще консолидират позицията на обикновените хора за така дълго чаканата политическа промяна, която да доведе до национално съгласие и благоденствие. В критичен момент, когато доста самозванци и активирани провокатори ще размиват и отслабват остротата на справедливото народно недоволство, футболните фенове могат да дадат една голяма представителност на общественото мнение, тъй като техните естествени лидери говорят от името на стотици, дори хиляди български граждани. Сдружението окуражава всички свои членове и съмишленици да застанат на предна линия при предстоящите обществени дебати, да заявят участие в обществени квоти за контрол на институциите, както и да издигнат кандидатури на уважавани лидери във фен-средите като независими кандидати в предстоящите избори.

    Бихме желали да обърнем внимание на сегашните и бъдещите управляващи политици на България към факта, че хората във фен-средите са с изключително висок процент на гласуване на всички видове избори: парламентарни, местни, президентски и за европарламент, и тази активна гражданска позиция е именно следствие на патриотичния дух и ценностите типични за българските футболни привърженици. Българските фенове не продават гласовете си, така както не продава любовта си към своя клуб и своя отбор, така както никога не биха продали България за всичките пари и изгоди на света. Затова, ние българските футболни привърженици заявяваме някои от нашите най-важни идеи и принципи, с които не бихме направили компромис и не бихме ги простили на никоя политическа партия, и на никоя политическа личност. Чрез любовта си към футбола, и към отборите и клубовете, които подкрепяме, ние ще се борим за:

    1. Съхранение на историческата памет и националната идентичност на българския народ. Никога и по никакъв начин няма да приемем пренаписване на българската история, омаловажаване на страданията и героизма на българския народ и заличаване на спомена за исторически личности и събития. Всеки, който ще се опита да политизира и търгува с тези основополагащи принципи ще срещне нашия сериозен отпор.

    2. Съхранение на традиционните семейни и християнски ценности, на вековните традиции и богатото културно-историческо наследство във всичките му проявления като начин на живот, материална и духовна култура, манталитет. За нас всяко дете ще се развива като пълноценен човек, ако расте в семейна среда с майка и баща, баба и дядо, с училище, което учи на родолюбие. Всякакви опити да се превръща която и да е сфера от социалния живот в България в опитно поле на социални експерименти и социално инженерство в дух на мултикултурност и мултисексуалност ще се сблъска с нашето организирано противопоставяне.

    3. Предоставяне на българските деца и на младите хора на качествено образование и здравеопазване, и развитие на техния потенция чрез спорт и изкуство. Ще застанем зад политики, които ще осигурят достъпа на децата и младите хора до модерни спортни съоръжения, до запалването им към спорта и футбола като форма на възпитание и развитието им като пълноценни личности.

    4. Недопускане на съществуване на нито една социална, професионална или етническа общност, която да бъде над или извън закона, и да бъде фаворизирана за сметка на останалите български граждани. В тази връзка желаем да заявим, че не се интересуваме какви внушения се отправят по тази линия към български власти, нито колко влиятелни са тези, които накараха българските институции да имат двоен стандарт и да поддържат безвластие вече близо 24 години. Ние футболните привърженици ще бъдем един обществен гарант това повече да не се случва.

    Писмото е подкрепено от:

    1. Елена Ваташка, Председател на сдружението

    2. Димитър Ангелов, „Национален клуб на привържениците на ЦСКА Армейци 1948”

    3. Владимир Владимиров, Национален клуб на привържениците на “Левски”

    4. Евгений Петров, Фен-клуб на “Ботев” (Пловдив)

    5. Костадин Славов, Председател на фен-клуб на Локомотив (Пловдив)

    6. Александър Мечев, Председател на Национален фен-клуб на „Берое“ (Стара Загора)

    7. Румен Първанов, Председател на фен-клуб на „Локомотив“ (София)

    8. Борис Маринов, Председател на фен-клуб на „Славия“

    9. Венелин Русанов, Председател на фен-клуб на „Етър“

    10. Стефан Сиврев, Зам.председател на фен-клуб на „Лудогорец“ (Разград)

    11. Николай Тодоров, Председател на фен-клуб на „Нефтохимик“

    12. Констани Капчин, Председател на фен-клуб на „Пирин СС“ (Благоевград)

     

    Източник:  БЛИЦ

  • Разни страни, разни присъди…
    Хайде и в България! Ама надали…

    Присъдата на намиращия се в затвора бивш президент на Тайван е удължена с 18 месеца

    Тайпе. Присъдата на намиращия се в затвора бивш президент на Тайван, Чен Шуй-бян, е удължена с 18 месеца, предаде АФП.

    Чен Шуй-бян вече излежава присъда от 18 години и 6 месеца за корупция и присвояване на средства по време на управлението му между 2000 и 2008 година.

    Върховният съд на страната удължи присъдата му до 20 години, поради това, че бившият президент е признат за виновен в дело за подкуп. / Агенция „Фокус“

    Институцията, от която треперят всички власти в САЩ
  • Кой събори Бойко? Икономистите!

    За да си извадим поука от оставката на правителството, трябва да разберем какво всъщност катастрофира. Катастрофира една зловредна и утопична икономическа школа, която съсипа България – либертарианството.

    Що е либертарианство? По-дясно от дясното. Никакви данъци, никакви помощи за бедните, държавата трябва да се приватизира до дупка и да се закрие. За повече конкретика, разгледайте алтернативните бюджети на Института за пазарна икономика (ИПИ). Това е целта на развитието в България вече 23 години.

    Това е този възглед за икономиката, който нахлу в България с програмата „Ран-Ът“. Ричард Ран е другото име на невежеството, на което простаците ръкопляскат. Какво знаеше този едноок пират за тогавашната българска икономика, та да знае как да я промени? Абсолютно нищо! Той си нямаше и понятие какво прави! Но видните родни икономисти веднага се подписаха, да не изпаднат случайно от стадото. Всички подписаха и всички вкупом излишни станаха!

    Ето защо на финала на управлението на Борисов един философ почти стана министър на финансите – защото икономистите около властта и модните фондации тотално фалираха! Г-н Ран е либертарианец, той работи в най-либертарианския бункер на планетата – института „Кейто“, чиито филиал у нас е ИПИ. Това са тези, които ви казват как се сади пиперо по телевизиите. А г-н Томислав Дончев е техен противник, защото дължи кариерата си на „Отворено общество“ и Сорос.

    У нас се смята, че ИПИ и „Отворено общество“ са от един дол дренки. Голяма грешка! В САЩ техните спонсори са кръвни врагове. „Кейто“ е за плосък данък и минимум държава, а Сорос заедно с Уорън Бъфет и други либерални милиардери направи фондация, която се бори за много по-високо облагане на богатите, държавни инвестиции и преразпределение в полза на бедните. http://www.faireconomy.org/.

    Дянков е именно от либертарианската школа на „Кейто“, предишното управление на Световната банка*, Буш, ИПИ, кръга „Капитал“. Той е техен и те са негови. Това е идеологията на хората, които ненавиждат бедните и грабят средните. И отричат очевидната истина, че кризата се дължи на неравенството.

    Помните ли какво се опита Дянков да вкара в конституцията преди 2 години? По рецепта от „Кейто“ той искаше да циментира в конституцията плоския данък от 10 на сто и нулевия бюджетен дефицит. И за малко да успее! Никъде по света няма подобно чудо. Но ГЕРБ, ДПС, РЗС, „Атака“ бяха „за“! Ако бе успял, днес България щеше да е в неразрешима конституционна криза. Парламентът нямаше да може да коригира икономическата политика, да пипне данъците, без две трети мнозинство. Нямаше да може да тегли никакъв заем за каквото и да било! Хаос.

    Виждате какво малоумие бе обхванало политическия и икономическия елит, воден от икономическите „експерти“! Ами тези хора не бяха в състояние да видят с два хода напред! Дори върхът на носа бе твърде далеч! Българският икономически „експерт“ е като сляпо кученце, което гарантирано пада от дивана.

    Аз не съм никакъв икономист, а прост журналист и точно това ми помогна да предрека какво ще се случи. И то се случи. Година и половина по-късно Дянков заговори за промяна на данъчната система. И доказа старото правило, че е по-добре да не знаеш нищо, отколкото да знаеш една утопия.

    Откъде извира глупостта на икономистите? Когато г-н Дянков пътува до САЩ, той се вижда с децата и наминава през института „Кейто“ – бастиона на либертарианството. Както казах, там се е приютил и Ричард Ран. Ще напомня само, че едно време само един журналист предупреди каква идиотщина е неговата програма – Тамбуев.

    Още тогава левицата мина на либертариански позиции. Вижте например следната снимка от времената на тройната коалиция, свалена е от един сайт, който пък я е свалил от сайта на ИПИ, преди да я скрият.

    Кой е усмихнатият човек с очилата, седнал на челото на масата? Това е Хосе Пинера, икономически министър при Пиночет. Сега също е приютен в института “Кейто”. Останалите усмихнати лица сами ще познаете. За Мартин Димитров е нормално, той е рожба на ИПИ, но откога депутати от БСП започнаха да слушат съветите на министъра на Пиночет, и то в леговището на своя враг – либертарианския Институт по пазарна икономика? Ей, другари, забравихте ли, че Пиночет изби всички чилийци вляво от центъра! Той потопи Чили в лява кръв! Та той дори забрани левия завой в правилника за движение!

    Икономистите на Пиночет са известни като “Чикагските момчета”, предимно възпитаници на десния монетарист и либертарианец Милтън Фридмън. За тази порода икономисти подробно можете да прочетете в книгата на Нейоми Клайн “Шоковата доктрина”. Общото е, че както в Чили, така и навсякъде другаде по света тези утописти се провалиха и докараха нещата до пълен срив на икономиката, глад, мизерия и бунтове. Те се провалиха в Чили, провалиха се в Бразилия, в Аржентина, Мексико, Русия и още много други държави. Днес се сриват пред очите ни и в България.

    И обратното, зад всички примери за бърз икономически възход чрез индустриализация и технологии не стоят икономисти. “Икономическите чудеса” в Япония, Южна Корея, Тайван, Сингапур, Хонконг, Китай са дело на адвокати, инженери и философи. Това не си го измислям аз, а го заимствам от книгата “Нещата, които не ви казват за капитализма” на Ха Джон Чанг, професор по икономика в Кеймбридж. Още не е преведена на български. Като я преведат, ще ви съобщя.

    Икономистите от модерните през последните 30 г. школи са изключително вредни за икономиките. Те направо ги убиват. Прочетете публикациите на родните “експерти” в близкото минало и сами ще се убедите какви глупости са препоръчвали. Някой да е възразил срещу приватизацията на водата и ЕРП-тата? Или срещу непазарните методи за приватизация? Не, те ръкопляскаха, когато властите ампутираха невидимата ръка на пазара.

    Разбира се, има и нормални икономисти, но техният глас не се чува. Те са набутани в ъгъла. Олигархията не им дава пари за фондации, не им плаща милиони за “проекти”, не им издържа сайтовете. Всичките десетки милиони, които в момента се наливат за “проекти” и “идеи”, отиват в ковачницата на лъжите и заблудите. Отворете сайтовете на ИПИ, “Индъстри уоч” и други подобни. Ще видите огромни приходи, но не се разбира кой ги плаща и за какво точно. В повечето случаи ги дава българската държава, срещу което тези “експерти” й обясняват как да се самоубие. Затова пък БАН бе сложен пред гилотината. Подобно на Галилей, сега тези професори само мрънкат тихо “И все пак тя се върти”.

    Дянков беше инквизитор. Торквемада на икономическата наука. Ето защо се стигна дотам, че за министър на финансите бе предложен философ. Правилно, но много късно.

    Нещо подобно се случи с моята скромна личност в далечната 1981 г. Извика ме главният редактор на в. “Отечествен фронт” и ми каза – от днес си завеждащ на икономическия отдел. Нито бях очаквал това, нито го исках. Казах му – ама другарю Бъчваров, аз не съм дорасъл. А и не съм икономист, филолог съм.

    “Знам, че не си дорасъл, но икономистите не стават!” – отговори ми Генчо Бъчваров, който впрочем е бащата на днешната началничка на кабинета на Бойко Борисов. Изключително добър и земен човек, лека му пръст.

    Огледах се по другите вестници и какво да видя? Завеждащите на икономическите отдели в “Работническо дело” и “Земеделско знаме” също не бяха икономисти, а филолози. А едно време тези вестници бяха много големи институции, нещо като министерства. Като започнах да чета икономическа литература и да се ограмотявам, веднага разбрах защо. Цялата литература, базирана върху т. нар. “икономика на социализма”, беше една тъпа, нечетивна, направо ужасна утопия. Само филолог, чийто мозък не е задръстен с това псевдообразование, можеше да произведе що-годе четивен текст.

    Точно същата патологична склонност към нечетивни абстракции се забелязва и в текстовете на Хайек и Мизес, бащите на “австрийската” школа – днешните либертариански герои. Вярно, олигархията плаща на Хайек да преработи и адаптира “Пътят към крепостничество” в простонароден вид, като за списанието “Рийдърс дайджест”, та да го схванат и скучаещите домакини. Но утопията си е утопия. “Комунистическият манифест” също е много четивна литература, нещо като “Капиталът” за деца. Милиони са повярвали фанатично. Но също е утопия.

    Преди 10 ноември ни управляваха утописти, след 10 ноември ни управляват пак утописти, българското махало направо скача в крайностите, без да мине през центъра.

    Човекът на Сорос може би е най-адекватен в новия етап на хаоса. В какво е майстор Сорос? В изкуството да атакува валутните бордове и нестабилните валути. А след като Дянков плати на зърнопроизводителите, резервът вече е 3,2 милиарда лева, с повече от милиард по-ниско от здравословното състояние. Значи Томислав Дончев щеше да ръководи процеса най-добре.

    Уви, г-н Борисов си подаде оставката и философията се размина с шанса да подреди финансите в нашата република. В древността философът Платон се е опитал да подреди финансите на Сиракуза и така се издънил, че бил продаден в робство. Или поне така се твърди.

    Ако сега се стигне до служебно правителство, ще го назначи президентът Плевнелиев. Макар и да е креатура на Борисов, той е душевно близък до либертарианците, ИПИ, кръга “Капитал” и утопичните икономисти. Дали си е взел поука от това, което става на улицата? Съмнявам се. Надявам се, но се съмнявам. Така че смъртта на утопията в България няма да мине безболезнено.

     

    Валери Найденов,  в. „24  часа“

  • Андрей Слабаков: Подписвалите незаконни договори в енергетиката са национални предатели

    Andrei_SlabakovВсички, които са подписвали незаконни договори за енергетиката, би трябвало да си понесат наказанието и трябва да бъдат осъдени за предателство към България, заяви Андрей Слабаков пред „Фокус“.

    Известният режисьор и сценарист е председател на Асоциацията на свободните „Свободен избор“.

    „Това са национални престъпници, и не става дума за хора, които са подписали договор, защото са се заблудили, а за такива, които целенасочено са унищожили цялата ни енергетика“, смята Слабаков. Според него виновниците трябва да влязат в затвора до живот без право на обжалване и с конфискация на имуществото.

    „Явно подписаните договори са чудовищни от това, което чувам аз, не може да се подписват договори за 25 години“, каза Слабаков.

    Проблемите в енергетиката не са се случвали само при едно правителство и уточни, че правителството на Бойко Борисов е най-малко виновно.

    „Правителството на Борисов може да обвиняваме в бездействие и несправяне със ситуацията“, смята Слабаков.

    Той обяви, че в събота от 13 часа ще се състои Кръгла маса, на която ще се обсъжда дали е редно да има гражданска квота в парламента.

    „Ние не желаем да бъдем политици, принудиха ни да започнем да създаваме сдружения, за да контролираме партиите, защото те са неконтролируеми“, каза Слабаков.

    На Кръглата маса са поканени представители на политиката, за да чуят исканията на гражданите. По думите му – трябва да се направи генерална промяна в начина на управление.

    „Политическият модел, който съществува, очевидно не може да взима решения“, смята Слабаков.

    „Не може политиците да си правят каквото искат, да подписват каквито си искат договори, и да приемат каквито закони си искат“, посочи той.

    „Народът е този, който ги е избрал, и той им плаща заплатите. Трябва да разберат, че ние сме господарите, а те са слугите“, каза още Андрей Слабаков.

    Източник:  в. „Труд“

  • Самозапалване… И паралелната реалност, в която живеят журналистите

    Самозапалилият се срещу ТИМ Пламен има спешна нужда от кръв!

    .

    Самозапалилият се пред сградата на Варненската община вчера Пламен Горанов спешно се нуждае от кръв! 36-годишният мъж все още е в критично състояние, въпреки че досега 31 души са дарили кръв. Приятелите му направиха група във Фейсбук, в която молят за още кръводарители.

    Фотографът и алпинист Пламен се самозапали в знак на протест срещу ТИМ и кмета на Варна Кирил Йорданов. Той се заля с бензин и драсна клечката рано сутринта на 20 февруари. Според очевидци преди да се самозапали и докато горял, той викал „Долу кмета” и „Оставка”. В момента Пламен лежи с опасност за живота в Окръжна болница с над 80 % изгаряния по цялото тяло. Веднага след протестния му жест се опитаха да го обявят за луд и наркоман. Приятелите му го защитиха във Фейсбук с текста:

    Пламен Горанов е от гр. Варна!
    Пламен Горанов не е наркоман!
    Пламен Горанов не е алкохолик!
    Пламен Горанов не е луд!
    Пламен е жив!

    Мирослав Морски от „Джанго зе” написа за Пламен: „Има хора, дето просто са си великани. Просто не могат да живуркат и мижитуркат. Приятелят ми, който се запали в знак на протест срещу ТИМ и подлогата им Кирил Йорданов във Варна, е артист. Ама истински! До мозъка на кокала на болката”.

    Горанов е един от най-активните протестиращи в Морската столица. Той беше сред организаторите на пърформанс през лятото, вдъхновен от приказката „Тримата братя и златната ябълка”, в който триглавата змия – групировката ТИМ, се опитва да погълне златната ябълка – Варна. Пламен се включи и във всеки протест за опазване на Морската градина от застрояване.

    Хората, които искат да помогнат на Пламен, могат да дарят кръв в Кръвния център в Окръжна болница във Варна. Няма значение от кръвната група. Само трябва да се посочи, че е за Пламен Любчев Горанов. Издадената бележка се представя във Военноморска болница.

     

    Източник: Агенция ПИК

    .

    ––––––––––––––––––

    Самозапалване… И паралелната реалност, в която живеят журналистите

    .

    Дянков се завръща на бойния си пост, чета радостна новина. Оставката е върната, пак е приятел с премиера. Той е простил “онова, което МИ причини с помощите за земеделците”… И Дянков обявява още, че ще се бори за втори мандат.
    В същия момент чета друга една новина – 36-годишен мъж се самозапали протестно пред община Варна.

    Вторият.

    В рамките на 48 часа двама млади хора се самозапалиха. Първо един в Търново, после този във Варна. Първият – демонстративно, на пешеходна пътека в града. Успял да каже, че му е омръзнал този живот. Вторият е още жив, макар да се е полял с повече бензин. Държал и плакат против кмета, пред това участвал в протестите.

    Не знам друга държава да са се самозапалили протестно двама души за 48 часа и медиите да блеят в някакъв унес и да разсукват някаква неясна тревога защо Борисов си отива. А финансовият министър бодро да обяснява как комунистите довели страната до не знам колко си катастрофи и той нямало да позволи. Какво няма да позволи? Той до какво доведе страната? Може би живее в някакъв друг свят?

    На кой свят, по дяволите, живеят говорещите глави от телевизора?
    Не чуват ли, че хора се самозапалват? Някой замисля ли се какво е това?

    Да се изгориш публично не е просто самоубийство

    Това е ритуално самоубийство, най-крещяща форма на протест. При всеки подобен акт по света е имало катаклизми. Тук медиите го слагат в графата битов инцидент, криминална хроника – гръмнал бойлер, убил човек.

    Не. По-лошо. И цветановата полиция, и борисовите медии се занимават с (фашистка ли да я нарека, комунистическа ли) пропаганда.

    За изгорелия в Търново съобщиха, че бил болен от шизофрения. Хем бил шизофреник, хем доскоро работел, ама получил депресия и напуснал работа. В държавата на Бойко Борисов не могат да се самозапалват хора. Само луд, нали?

    За изгорелия във Варна, който е алпинист и фотограф, има собствена фирма, някакъв полицейски шеф пак се опита да каже, че бил луд – нещо бил самотен, не общувал с родителите си. Ама понеже не можаха да го изкарат луд, съобщиха, че е хващан с наркотици. Ами защо не е в затвора, като е хващан? Или това е просто типичната полицейска фашистка пропаганда?

    Но четеш тия новини в графата за дребни инциденти и някак умът ти не го побира. В Южен Виетнам навремето се самозапалиха будистки монаси и това помете правителството. В Чехия един студент се самозапали и стана знаме на свободата.

    В България се самозапалват хора, полицията ги изкарва луди, медиите ги слагат в криминалната хроника и повече не им обръщат внимание.

    Пускаш телевизора –

    говорещата глава Цветанка Ризова

    с почти разплакан глас пита някакви поканени в студиото лидери на протеста „Ама защо искате оставка на правителството?” – как е възможно – на доброто правителство, на добрия Бойко Борисов?

    Сякаш поетическият идеал на Цветанка – Бойко Борисов – пада. Нейният свят се срутва. Тя къде е живяла досега? Докато сладко чурулика с политици, сякаш не е чула за самозапалени, не е чула за бедност и безизходица.

    По телевизионни студия бълбукат обичайните приказки, какво мислела тази парламентарна група, какво мислела онази. Андрей Райчев пак говори за прехода, за лявото и дясното…

    Мустакатият партньор на Цветанка – Цонев, спечелил си навремето прякора Пъпеша, усмихнато обяснява на другия ден, че в сайта на бТВ гласували почти 20 000 души и 70% от тях били против оставка на правителството. Имало подкрепа… Телевизия, която си спечели славата на обслужваща властта, очаква в сайта й да влизат хора, които са против Борисов… Цветанка храбро атакува гости в студиото, като адвокатка на Борисов, сякаш е в съдебна зала.

    Потичат едни безкрайни репортажи от някакви агитки, които обикалят София, тук-там чупят по нещо. И репортерка интервюира избрани млади хора. „Не искаме Бойко да си отива”, казват тези, наречени от бТВ „протестиращите”. След час друг репортер на бТВ на друго място из София интервюира кой знае защо съвсем същите, един от които пак казва „Ако си отиде Бойко, ще настъпи катастрофа”.

    Новинарите не виждат ли, че тя вече е настъпила? Но не защото Бойко си отива. А защото с активната помощ на медиите ни управлява 3 и половина години.

    Не чуваха ли през това време, не виждахте ли каква масова бедност и безпаричие настъпва? Докато пускат ден и нощ от екрана и по вестниците да текат хвалбите на Дянков за финансова стабилност.

    На ви сега стабилност.

    Какво трябва да стане, за да се събудят?

    Журналистите сякаш живеят в паралелна реалност. Те наистина се учудват какво се случва. Ани Цолова и партньорът й водиха от студио вечерен блок с включвания от протести из София, пуснаха зрители по телефона и най-искрено започнаха да се учудват на гнева на някои от тях. А не е да не са чували, че не ги обичат. Дори онзи ден протестиращи нарязаха гумите на репортерската кола на бТВ…

    Двама се самозапалиха… Няма изход. Новините бодряшки, а безизходицата пълна.

    Но няма кой да реагира на самозапалването. Язък им за отчаяния жест. Не е важно… Може би тази липса на реакция е поради типичната за България липса на емпатия. Болест особено силно изразена при журналистите. Те, които трябва да са най-чувствителни, най-критични…

    И хоп, изскача още една новина от правителствената пресслужба, старателно пусната от всички медии – Генералният секретар на ООН говорил по телефона с премиера Борисов. Поздравил го за доброто управление. И накрая –

    Бан Ки-мун изразил надежда,

    че България отново ще бъде ръководена от премиера Борисов.

    Туш…

    Това съобщава правителствената пресслужба и медиите обилно го разпространяват. Няма да се намери кой да пита пресслужбата на ООН дали генералният секретар наистина си е позволил такова изказване – да оказва политическа подкрепа. ООН-то е с Бойко…

    По телевизиите въртят по десет пъти изказването на Борисов в парламента, с което обидено си подава оставката. Как не иска да гледа петна от кръв по новия Му асфалт. Как полицаите му били като братя…

    Да не разваляме хубавата мелодрама с някой самозапалил се. И с нередактирани и нефилтрирани изказвания пред камера.

    Сега ще има митинг в подкрепа на Борисов. Медиите ще съобщят как световната прогресивна общественост застава зад него.

    И той ще каже като Шварценегер: I’ll be back!

     

    Иван Бакалов,  e-vestnik.bg

  • Протестите в България може да продължат

    574650_473864636011978_360345276_n

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Протестите в страната ще продължат въпреки оставката на правителството. Това коментираха за БТА организаторите на масовите прояви на недоволство в София, Враца, Добрич, Кюстендил и Пазарджик.

    Янко Петров – един от инициаторите на протестите в София, заяви, че излизането на този кабинет от управлението не е решение на проблемите на гражданите.

    Затова по думите му протестите ще продължат в неделя, като не изключи възможността още тази вечер на места да се организират събрания на недоволни граждани. Всички хора трябва да станат и да търсят правата си, категоричен е Петров.

    Той обясни, че протестите ще продължат с искане за свикване на Велико народно събрание, което да приеме промени в Конституцията на България. Те ще се отнасят за включване на поне 50 процента участие на граждани във всички нива на властта. Ако партиите се обявят против участието на гражданите, то значи те нямат място в България, заяви Янко Петров.

    Координаторът на протестите във Враца Екатерина Димитрова посочи, че протестиращите се обявяват против този политически елит, който ни води вече 23 години. Според нея в България има достатъчно млади и образовани хора, които могат да поемат управлението на държавата и да работят безкористно.

    „Не можем да кажем, че Бойко Борисов е бил най-лошият или е по-лош от всички останали – той просто продължи това, което се вършеше през последните 23 години. А ние искаме това да престане. Искаме всичко компрометирано да излезе от държавата“, коментира още Димитрова.

    Организаторите на протестите заявиха, че координацията им продължава с всички инициатори от цялата страна и се обсъждат следващите им стъпки.

    Източник:  Dnes.bg

  • Константин, Кристина и Ню Йорк

    Геновева Димитрова,  blog.soindependentfilmfest.com

    .

    Да не помислите, че става дума за онази странна дизайнерска двойка, скандализирала скучния софийски релеф в началото на 90-те с авангардната си „вампирска” визия, а по-късно нарекла ъндърграунд бранда си „Вампила”.

    Не знам дори дали Константин Божанов и Кристина Николова се познават. Свързва ги общата съдба на българи с адрес в Ню Йорк, снимали в страната си своите игрални дебюти, които сега ще види и публиката в на 9. Фестивал на българското кино в Tribeca Cinemas: „Аве” е на 21 февруари, „Вяра, любов и уиски” – на 22.

     

    konstantin-300x200Константин Божанов (1968) е скулптор, визуален артист, кинорежисьор, сценарист, продуцент, номад. Прошарен и брадат, ведър и устремен, с неизменно шалче и дънки, той изглежда балкански мъжкар с космополитно излъчване. „Аве” е чародейно нежно-брутално road movie, но Константин извървява дълъг път до него. След като следва кино и скулптура в България, а след това и в Кралския колеж по изкуствата в Лондон, той си създава име на концептуален артист, участва в изложби в Цюрих, Шанхай, София и Лос Анджелис. После учи документалистика в Ню Йорк. И се гмурва в независимото кино: първият му късометражен филм “Lemon Is Lemon” (заснет заедно с Ивайло Симидчиев), печели няколко международни награди, документалният „Невидими” заснема в България през 2005… Световната премиера на „Аве” бе в Седмицата на критиката в Кан 2011, после спечели Специалната награда на журито от Сараево, на ФИПРЕССИ от Варшава, за млад талант в Хамбург, голямата награда „Iron Herring” в Лийдс. Тук филмът бе показан чак на „Златна роза” 2011, плени мнозина, но журито му присъди само Награда за режисура. Успешният му фестивален път продължи, включително и на София Филм Фест 2012, а турският филмов маг Нури Билге Джейлан го нарече „добър филм, макар и с грапавини”. „Аве” събра зрители на екран в Швейцария и Франци, но в българските мултиплекси се провали. Нашата публика се оказа резистентна към кинематографичната сугестия в стопаджийското пътуване на студента-художник Камен (Ованес Торосян) и дипломатската щерка-тийнейджърка Аве (Анжела Недялкова) из България на корозиралите илюзии и зейналата безпризорност – насред смърт, дрога, безпътност… От кола в кола девойката изстрелва тлъсти лъжи с лекотата на издишване и с цялата си безумност сваля изнервения Камен. Насред смърт и безутешност замирисва на любов. Гаровият хотел на Горна Оряховица се превръща в нейно ефимерно обиталище. Внушава, че дори при най-младите любовта е мираж… Героите продължават самостоятелно по пътя, събрани от лъжите й… Без да е откривателски, „Аве” излъчва непоколебимо независим дух, безкористност, лъчистост. Дифузно препраща към класическия „Плашилото” на Джери Шацбърг. Художническият бекграунд на автора прозира зад изящната архитектоника на филма… „Аве” вълнува, въпреки допуснати дължини и недостатъчност в поведението на изкусни актьори. Очарованието на Ованес Торосян е извънземно, симпатично е виталното хулиганство на Анжела Недялкова, а в поведението на героинята й откриваме глобалната модерна психоза „искам да съм друг”. Според Константин, „Тя не би могла да предпази чистотата си, ако не изгражда този илюзорен свят от лъжи. В детството си, което не мина като в „Ласи”, усетих, без да го осъзнавам, че начинът, по който изглеждат човешките отношения на повърхността, и релността се разминават. В юношеските си години, започнах частично да осъзнавам тази дуалност, и почти изцяло да се отъждествявам, а света около менe, с негативните аспекти на човешкия характер. След години, изпълнени със саморазрушителност, най-накрая, поне частично, се примирих с пакета, който живота предлага”.

    Кадър от "Аве"
    Кадър от „Аве“

    Константин почти не се спира. Онзи ден беше в Берлин, вчера – на любовния фестивал в Монс, Белгия, където участва „Аве”, утре ще е в Tribeca Cinemas. Кефи на ъндърграунда, обича комедиите и екстремално минималисткото американско независимо кино от типа на “Пъти Хил” на Матю Портърфийлд, показан на първия So Independent в София. „По някакъв начин от началото на ХХI век автентичното независимо кино затихва. В момента се появява различна вълна в Ню Йорк и списание „Кайе дю синема” през септември 2011 й посвети цял брой. Нескромно звучи, но и аз попаднах сред 9-те представени режисьори.”

    Любимото му място в Ню Йорк е гледката към залива от брега на Ред Хук. В момента, доколкото знам, работи по проект, вдъхновен от “Престъпление и наказание”, чието действие се развива в Бруклин, а героят е млад мароканец. Но съм сигурна, че има и вече одобрена идея за следващ съдбовно филмово пътуване със заглавие „Искам да съм като теб”. Засега е паломническо road movie за възмъжаването на 16-годишно българче, живеещо в Лондон и натирено за България, но по волята на желанието се озовава във Франция при обожаван художник, а оттам, вече по волята на емоциите – вероятно и в Португалия. Вярвам на този проект заради емоционалния заряд и автобиографичната деликатност. Както самият Константин споделя, „На 16 си стегнах раницата и стигнах до Берлин”. Е, през март го очакваме в София…

    Кристина Николова
    Кристина до плакат на „Вяра, любов и уиски“

    Константин обикаля света без задръжки, а младата Кристина е омъжена за красивия американец Пол Далио. И, въпреки че е на „ти” с екстремностите, едва ли би се отдалечила от Ню Йорк – в очакване е на първото си дете. Дъщеря на операторите Емилия Стоева и Георги Николов, и тя избира професията им, въпреки че 17-годишна заминава да учи икономика в Чикаго. Следват киноучилищата в Лос Анджелис и Ню Йорк, 6 игрални и 15 късометражни филма, няколко клипа, снимане с разни режисьори и в разни стилистики…

    Запознахме се, след като вече бях гледала заснетия от нея документален филм на Зорница София “Смъртта и целият път обратно” (2005) – във Варна въодушевено споделяха идея за общ игрален проект. Той бе отвян, но пък заедно направиха „Модус вивенди” (2007), т.е. Кристина е съсценарист и оператор. Той се оказа адреналинно документално бягство от делничния трафарет, където човек може да се самозарежда с алтернативен живот – като рицар или сърфист, например. После окончателно се покри в Америка. На „Златна роза” 2012 цъфна с режисьорския си игрален дебют „Вяра, любов и уиски” (България/САЩ), с тъмнокосия Пол и с обезкуражителната си лъчезарност. Превърна се във фестивален прецедент – за първи път в киното ни двама оператори прохождат в режисурата – другият, както се досещате, е изключителният визуалист Емил Христов със сюблимния „Цветът на хамелеона“.

    Кадър от "Вяра, любов и уиски"
    Кадър от „Вяра, любов и уиски“

    „Вяра, любов и уиски“ започва с монохромен епизод в Ню Йорк, където къдрокоса хубавица (Ана Стояновска), сгодена за американски юпи (Джон Киблър), мъдрува, босонога на небостъргачен балкон… Продължава в София, където тя се връща да навести баба си (Люба Алексиева) и сред общия пъстър купон среща ученическата си любов (Валери Йорданов) – китарист-маргинал, оставил се на течението из българското безвремие. Неговата романтична лекомисленост я изстрелва в измеренията на неподреденото щастие. И когато симпатичният американец пристига, тя трябва да направи своя избор. Микс от мелодрама и road movie, заснет на 16 мм и маниашки едрозърнест, дебютът на Кристина с трепетен лиризъм изважда младежката визия за корените, очакванията, емоциите. Отдавна не ми се беше случвало да гледам български филм, който по такъв непретенциозен начин да ни говори за любов. Силно са изведени двете важни сюжетни линии: спомените от детството и тръпката да си с любимия човек, така че са му простени някои драматургични пропуски. Според Кристина, „Филмът може да се нарече автобиографичен. Сценарият му е писан в Балчик и с него исках да покажа какво е усещането да живееш като чужденец зад граница и какво е, когато се върнеш в родината. Тоест една от водещите идеи е усещането, че хем си у дома, хем не си, хем хората те приемат, хем не съвсем”…. На „Златна роза“ получи награда за дебют, обикаля успешно фестивали по света, но още не е излязъл на екран в България.

    Дано не се лъжа, но ми се струва, че младите хора имат нужда точно от тези простички неща, показани от различни ракурси в „Аве” и „Вяра, любов и уиски”…

     

    –––––––––––––––––––––––––––––––

    Бел.ред:  Филмът „Вяра, любов и уиски“ ще участва и в 16-ия филмов фестивал на Европейския съюз в Чикаго /16th Annual European Union Film Festival, за който Еврочикаго вече писа, и който ще се проведе през март.

    А още информация за Деветия фестивал на българското кино в Ню Йорк може да се прочете тук.

  • Надежда за промяна
    Иван Груйкин, Гражданска Инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

    През последните дни в България се провеждат най-масовите протести за последните 16 години. Обявеният повод са високите цени на тока, но вече е ясно, че българите възстават срещу политиката на правителството и резултатите от тази политика – масово обедняване на хората, корупция и облагодетелстване на близките до властта, загуба на икономическа и лична свобода, бутафорно правосъдие, агонизиращо здравеопазване.

    България е пред съдбоносен избор. Кой път ще изберем, зависи от самите нас. Не вярвам някой да е забравил квотното ограбване на страната от тройната коалиция – защо тогава БСП се оказва с най-големи шансове за победа на предстоящите (предсрочни или редовни) избори?

    Видимата безизходица на ситуацията стряска мнозина от нас. Наистина, ако алтернативата на ГЕРБ е БСП и ако Станишев ще смени Борисов на премиерския пост – защо са всичките тези усилия? Други от познатите политически играчи явно не могат да претендират за победа, различни коалиционни варианти ще са само разновидност на познатото от последните дванайсет години, а значими нови политически субекти просто няма как да се появят. Какъв е смисълът тогава от оставката на Борисов и какво по-добро от него можем да очакваме?

    Всъщност – много е просто. Реална промяна е невъзможна – при сегашната политическа система. Днес единствено партийните централи могат да определят кандидатите за народни представители. Този монопол на политическия картел е гарантиран при сегашната избирателна система – партийните шефове редят пропорционалните листи, и никой извън тях няма шанс да пробие в Народното събрание. Статуквото се самовъзпроизвежда. Гражданите могат да избират единствено тези, които им предлагат партийните върхушки. Последните отдавна се погрижиха да е максимално трудно създаването на нови политически партии – което вече и никой не опитва.

    Изходът – промяна на избирателната система и мажоритарни избори за всички изборни длъжности! Тогава подготвеният и честен независим кандидат ще има реална възможност да спечели битката за мястото в своя избирателен район – точно толкова, колкото и подкрепеният от партия негов съперник. Политическите партии ще бъдат принудени да излъчват най-качествените си кандидати – за да имат шанс при персоналната битка на идеи, програми и характери с останалите кандидати. Ролята на партийните централи ще се промени драстично – и партиите ще трябва да се конкурират, предлагайки политически идеи и визии за развитието на страната, а не единствено да осребряват политическия си монопол.

    Протестирайки днес – трябва да си дадем сметка и за друго. Няма значение кой ще смени Борисов, нито дали някой изобщо ще го смени – ако не съществуват механизмите и гаранциите на правовата държава и най-вече – независимата съдебна система. Нагледахме се на Филчевци и Велчевци – и няма как да е по-различно с техните наследници. Всичките власти произтичат от народа и трябва да работят за народа – което е невъзможно без да бъдат избирани от него. Съдията и прокурорът трябва да имат интерес да си вършат работата, и да бъдат принудени да я вършат – за да продължават да са магистрати. Ако аз не мога да преценя кой в моя съдебен район е най-достоен да се произнася и правораздава върху живота, правата и имуществото ми – тогава кой би могъл? За мен като гражданин правото да разчитам на независим и безпристрастен съд е най-важното мое право, чието гарантиране няма как да поверя на някой друг. То е по-важно и от това кой е министър-председател или президент. Защото ако те нарушават закона – съдът трябва да ме защити и от тях. При сегашната система на независещо от хората и контролирано от политическата власт правосъдие това просто няма как да се случи.

    Затова трябва да избираме своите съдии.

    Сигурността е важна за всеки – затова ние трябва да избираме отговарящите за сигурността в нашето населено място, в нашата община. Не е работа на министъра в София да е началник на полицията в Пирдоп – хората там трябва да избират и сменят тези, които ще гарантират сигурност за тях, семействата им, собствеността им. И ако самият министър наруши закона, да бъде арестуван като всеки друг – нещо, което в момента е невъзможно.

    Здравето и старините ни са прекалено важни, за да ги поверяваме на държавни чиновници. Ще продължим да сме обречени без здравна система, зависеща от оценката и избора на хората, които плащат за нея. Без личен избор на пенсионен фонд и без възможност да управляваме и се разпореждаме с пенсионните си сметки ще зависим и занапред от подаянията на изхарчилата парите ни държава. Искаме лична инициатива и отговорност за собствените ни здраве и пенсии – вместо анонимната безотговорност на крадливи политици и чиновници.

    Всичко това е важно, но няма как да се случи, ако след изгонването на Борисов на власт дойдат отново идейните и физическите наследници на тези, които преди близо седем десетилетия пречупиха гръбнака на българската нация и продадоха Родината на Москва. Ако позволим отново това – вероятно ще е краят на надеждата за България, независимо от членството ни в Европейския съюз и НАТО.

    Промяна на политическата система, правова държава и независим съд, различна и контролирана от хората власт – това ни е нужно днес, а не просто оставката на един бандит и поднасянето на властта на партията на престъпници и национални предатели.

    За да няма недосегаеми от закона, обслужвани от властта монополи, катастрофирало здравеопазване и мизерни пенсии.

    За да я има България!

     

    Източник:  Svobodata.com

     

  • Привърженици на ГЕРБ пред парламента в подкрепа на Борисов

    Министър-председателят в оставка Бойко Борисов излезе пред хилядите хора, събрали се пред НС в негова подкрепа, и ги прикани да се разотидат. Той ясно каза, че ще счита всеки за провокатор, ако тръгне към централата на БСП. Заедно с премиера в оставка пред хората събрали се на площад „Народно събрание“, бе и Цветан Цветанов, който заяви, че България и правова и демократична държава, и след два месеца на изборите ще стане ясно кой ще бъде посочен от българския народ да управлява страната.

    Преди това трактори се приближиха до сградата на парламента, а камиони с овце бяха паркирани около храм-паметник „Св. Александър Невски“. В района има около 3000 души. Те са там в подкрепа на премиера в оставка Борисов.

    Центърът на столицата около паметника Цар Освободител е блокиран. Булевард „Цар Освободител“ до ул. „Раковски“ е затворен, както и кръговото движение около „Св. Александър Невски“.

    На място е кметът на Банско, както и голяма част от общинската администрация и банскалии. Развява се българският трибагреник и транспаранти и плакaти на политическа партия ГЕРБ. Според анонимно съобщение, подадено до почти всички пловдивски медии, три автобуса с чиновници и членове на ГЕРБ са тръгнали за столицата. В столицата има и представители на ГЕРБ-Плевен.

    Периметърът на парламента е заграден с метални ограждения. Няма силно полицейско присъствие, не са много и представителите на жандармерията. На място има предимно пътни полицаи, които контролират движението в района.

    По-рано през деня председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов съобщи, че овце и едър рогат добитък, както и трактори, ще се съберат пред парламента в подкрепа на Бойко Борисов и неговия кабинет. Зърнопроизводителите се разграничиха от протеста на своите колеги и заявиха, че няма да изкарат хора и техника по столичните булеварди. Животновъдите през тази и миналата година бяха едни от най-субсидираните в сектор земеделие. Само за миналата година повече от 140 милиона лева бяха преведени по сметките на животновъдите в подкрепа на сектора.

     

    Александра Гинева,  Dariknews.bg

    (Заглавието е на Еврочикаго.)

  • Парламентът прие оставката на кабинета „Борисов“

    „За“ падането на правителството гласуваха 209 депутати – 111 от ГЕРБ, 37 от левицата, 14 от сините, четирима от „Атака“ и независими народни представители.

    Премиерът Бойко Борисов дойде специално за гласуването на оставката, но не присъства на дебатите.

    При гласуването на оставката дойдоха деветима от министрите в кабинета, но не и самият министър-председател Бойко Борисов. Докато депутатите гласуваха оставката на правителството, пред парламента се събраха симпатизанти на ГЕРБ, за да декларират подкрепа на кабинета.

    До оставката на правителството се стигна, след като във вторник, по време на редовните вечерни протести, се стигна до кървави сблъсъци между протестиращите и полицията. Пред депутатите премиерът Бойко Борисов обясни, че не иска да вижда кръв по улиците и полицаите да бият „който и да било“. Освен това предупреди, че ГЕРБ няма да участва в нов кабинет до изборите. Парламентарните сили заявиха вече, че не желаят да правят опити за съставяне на правителство и искат да се върви към предсрочни избори.

    Очаква се да има консултации при президента Росен Плевнелиев за служебен кабинет.

    При изключителен интерес започна заседанието на парламента. Достъпът до Народното събрание беше ограничен. Имаше засилено полицейско присъствие. Сградата беше оградена с метални заграждения.

    От парламентарната група на ГЕРБ декларираха още в сряда, че ще подкрепят оставката на кабинета, а ГЕРБ няма да участва в съставянето на нов кабинет до изборите.

    Парламентарният шеф Цецка Цачева прочете оставката на Борисов: „Уважаема госпожо председател, уважаеми госпожи и господа народни представители! На основание чл. 111, ал. 1, т. 2 от Конституцията на Република България подавам оставката на ръководения от мен Министерски съвет, избран с решение на 41-вото Народно събрание от 27 юли 2009 г. В съответствие с чл. 111, ал. 3 от Конституцията ще изпълняваме функциите си до избирането на ново правителство и ще направим всичко необходимо за осигуряване на приемственост в управлението на страната“.

    Петър Курумбашев от левицата предложи да бъдат извикани Бойко Борисов и Симеон Дянков да присъстват в пленарната зала по време на гласуването на оставката на кабинета.

    Председателят на групата на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев обясни, че сутринта е говорил с Борисов, но не е очаквал, че социалистите ще присъстват в залата, след като вчера не дойдоха, и затова и сега не трябвало „да изпълняват капризите на опозицията“. В крайна сметка мнозинството реши да не вика Дянков и Борисов, като деветима от ГЕРБ гласуваха „въздържал се“.

    Да се организират широки дебати за решаване на проблема, който изведе хората на улицата – борбата с монополите. За това призова съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов по време на дебатите по оставката на кабинета „Борисов“. Костов допълни, че президентът Росен Плевнелиев трябва да проведе консултации както с протестиращите, така и с парламентарните групи, министрите, работодателските организации и синдикатите, за да се постигне консенсус за решаване на проблема. Депутатът беше категоричен, че не е моментът да се говори за Велико народно събрание, защото „то няма да създаде работни места за хората“.

    Най-големият проблем са ниските доходи. Това коментира Мартин Димитров от Синята коалиция. По думите му оттук-нататък има два пътя – на популизма или на антикризисните мерки. Председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев го контрира, че искат вот на доверие от хората и че няма да влизат в коалиция с никой.

    Социалистите искат да се промени политическата система и се обявиха за радикална лява политика. Това стана ясно от думите на Янаки Стоилов от левицата. БСП иска да помогне на хората да си върнат държавата. Докато не се национализира политиката, няма да се решат други справедливи искания, коментира още Стоилов.

    За Велико Народно събрание се обяви лидерът на Атака Волен Сидеров. В изказването си по време на дебатите по оставката на кабинета „Борисов“, Сидеров я определи като „театър“, който цели правителството да излезе от ситуацията.

    Правителството в оставка да не провокира протести – това коментира лидерът на ДПС Лютви Местан. Той отбеляза като знаков исторически момент влизането на страната ни в Европейския съюз, което е било постигнато по време на тройната коалиция. Цвета Караянчева от ГЕРБ пък заяви, че са хора с достойнство и няма да влязат в сценария на предишните управляващите.

    Оставката на премиера беше обявена лично от него в началото на вчерашния пленарен ден, а след провеждането на редовното заседание на Министерския съвет и официално депозирана. Мотивите на Борисов да подаде оставка са, че не иска неговото правителство да носи пасивите на хидроинжинерите на ДПС, „които изхарчиха милиарди“, нито иска да вижда „кръв по улиците и полицаите да бият, по който и да било“.

    Оставката на кабинета дойде в деня, когато се очакваше парламентът да гласува структурни и персонални промени в него. „Нито искам да виждам кръв по улиците, нито искам да виждам полицаите на България, които ги имам не за колеги, а братя, да се бият с когото и да било. Това, че хвърлят камъни по тях и ги провокират, няма значение. София има Южна дъга, има метро, има естакада, има градинки, детски градини, има спортни зали. И не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно“, обърна се вчера в парламента Борисов.

    .

    Източник:  Dariknews.bg

  • Едвин Сугарев: Като уволни Дянков, Борисов оголи себе си

    – Протестите само за високите сметки за ток и парно ли са, или ситуацията се промени, г-н Сугарев?

    – Хората имат право да са гневни, защото когато сметките за тока и парното стигнат 80% от доходите, много опции за реакции няма. Много ясно се усеща усилието тези протести да се превърнат в протести срещу правителството и до голяма степен това става. В момента ситуацията е доста революционна с непредвидим изход. Може би трябваше да се обърне по-голямо внимание на изказването на Станишев, че ако правителството на ГЕРБ не подаде оставка, то може да бъде свалено по друг начин.

    Другият начин се вижда сега. Не е необходимо да се говори как тези протести били граждански, нямало политически партии. Да, така е, но това е теза за наивници. Достатъчно е една голяма партия да инструктира членовете си да участват в тях, за да се получат нужните ефект и насока. Освен това има хипотези, според които сред участниците се вклиняват и провокатори, които се опитват да радикализират протестите, провокирайки сблъсъци с полицията. Това не е невъзможно и е твърде вероятно да е така. Дори се споменава, че някои от тези хора са от хората на Алексей Петров.

    – Друга режисьорска ръка вижда ли се според вас?

    – По отношение на режисурата, ако трябва да говорим по-сериозно, на първо място трябва да споменем политическите интереси, свързани с това кой ще спечели следващите парламентарни избори. И ако погледнем структурата на хората, които се идентифицират с протестите и които искат оставка на правителството, може да видим параметрите на следващата тройна коалиция, която ще управлява. Това поискаха БСП, ДПС и „Атака“. Това е една доста взривоопасна смес, защото на Балканите сме виждали какво се получава при микса от комунизъм и национализъм. Една съседна до нас държава – Югославия, изчезна по този начин.

    – Десетина дни след референдума за „Белене“ тръгнаха протести. Виждате ли връзка?

    – Натискът върху правителството на Бойко Борисов се засили неимоверно много, след като пропадна проектът „Белене“. Това вероятно е свързано със силното накърняване на руските интереси у нас. Този проект беше изключително важен за Русия – тя разчиташе да пробие на пазара на ЕС чрез тази ядрена централа. Руските интереси плюс преките политически интереси на техните подгласници у нас – визирам БСП и присъдружните й организации, са основното, което насочва протестите към конкретни политически акции, свързани със сваляне на правителството.

    – Спонтанният протест прераства в организиран – срещу правителството…

    – Спонтанният протест на хората е обясним и би следвало човек дори да го подкрепя. Само че хората не могат да си дадат сметка защо се стига до тези неща. Те смятат, че като се национализират ЕРП-тата, цената на тока ще се намали. Това не е вярно. А причината за тяхното злощастно дередже не е цената на тока, която е най-ниската в Европа. Причината са ниските заплати, лошият стандарт на живот, неработещата икономика, бездарното управление, включително и на сегашното правителство. Неща, за които протестиращите не си дават сметка. Големият батак с енергетиката в България е свързан с факта, че огромна част от нейните активи се източват от неколцина енергийни олигарси, до един свързани с БСП. А в „Белене“ в момента има капитализирани активи за 45 млн. евро, къде са похарчени останалите над 800 млн.? Или кой изнася евтиния ток от „Козлодуй“ и преди в годините? Парадоксалното е, че хората протестират, но техният протест е в полза на онези, които са виновни за това дередже. Те поддържат тези олигарси, тази конспиративна структура на този сектор, в която хора, свързани с ДС, имат много силно влияние. Те поддържат и неговата нереформираност.

    – В такъв случай оставката на министър Дянков изглежда безпредметна.

    – Оставката на Дянков беше груба, недопустима според мен грешка от страна на Бойко Борисов. Това беше единственият абсолютно категоричен министър в неговото правителство, който вършеше точно тази работа, за която беше поставен. Дянков не даваше да се харчат пари нахалос. Затова е и неговата оставка – за тези близо 1 млрд. лв. за селскостопанските производители, с което не беше съгласен.

    – Правителството се стресна, че могат да дойдат хора с трактори в София и да си искат парите.

    – Правителството се стресна от сливането на двата протеста, което би могло да доведе до непредвидими обстоятелства, но, от друга страна, отстранявайки Дянков, Бойко Борисов на практика оголи себе си. Вече няма чия глава да вземе, за да потуши напрежението, остава самият той.

    – Като говорите за възможните черни сценарии, след протестите през 1997 г. бе въведен валутен борд. Може ли сега след тези протести той да падне?

    – Не бих могъл да изключа всякакви волунтаристични възможности, като имам предвид, че дори в момента социалистите говорят за премахване на плоския данък, който те въведоха при предишния си мандат. Това е раздвоение на идеологията, което трудно може да се обясни с друго освен с чист популизъм. Подобни възможности са реалистични. Има доста противници на валутния борд, но ако не беше той, сега щяхме да сме ударили дъното и нямаше да има държава.

    – Но ако сега падне, какво би се случило?

    – Би престанала да съществува държавата – това не е толкова далече. В момента в България няма ресурси. Сценарий, при който държавата буквално може да се разпадне – перманентен цикъл на смяна на правителства, докато изчерпи своите ресурси и престане да съществува. Ситуацията е много тежка от икономическа гледна точка – междуфирмената задлъжнялост е огромна. Имаме ситуация, в която неработещите са повече от работещите, все повече млади се ориентират да живеят в някоя по-нормална част от Европа.

    – Ще устои ли на този натиск премиерът?

    – За съжаление, очакванията ми са мрачни. Очаквам, че този натиск ще бъде форсиран в максимална степен, че ще има протести до края на седмицата и в уикенда ще бъде големият пик и че някой ще провокира сблъсък, при който ще пострадат хора и това ще бъде краят на правителството на Борисов. Мрачни перспективи и най-мрачното е, че тъкмо виновниците за това дередже, в което се намира България в момента, ще дойдат на власт и ще се възползват от ситуацията. Тези хора, които би трябвало да бъдат съдени – да речем за непознати в българската история кражби като тези със заменките или с АЕЦ „Белене“, или с изкуствения фалит на „Кремиковци“…

    Но една такава ситуация обръща както общественото мнение, така и всички възможности на едно правителство да реагира. Предполагам, че в скоро време и в медиите ще се види обръщане по отношение правителството на Бойко Борисов, а също и в съдебната власт вече по различен начин ще гледат на всичко това. Казвам го и с горчива самоирония, тъй като съм подсъдим по дело с Алексей Петров и при идване на комунистите на власт най-вероятно ще трябва да си търся друга държава.

    – Толкова силна фигура ли е Алексей Петров?

    – Той беше посредникът между изпълнителната власт в лицето на тройната коалиция и организираната престъпност – това е изключително важна функция. Нещо повече – мисля, че той продължава да върши съответните услуги в много отношения. Примерно съм почти сигурен, че излизането на досието „Буда“ беше негово дело.

    – Може ли да кажем, че досието „Буда“ е подгрявало ситуацията за протестите?

    – Можем да кажем, че досието „Буда“ отключи предизборната кампания в най-грубия смисъл и вероятно могат да се очаква появата и на друг тип подобни документи, ако правителството на Бойко Борисов се закрепи. Но много повече в момента се разчита на протестите на хората и на това, че правителството няма да удържи, отколкото на компромати.

    – Има ли работещи ходове премиерът?

    – Точно от това се страхуват – че някои хора могат да му подскажат опасни работещи ходове, като например да отнеме лиценза на ЕРП-тата, което ще е доста странно. Друг възможен ход е да почнат да се наливат пари в пенсии, заплати, което ще отключи инфлационната спирала. Няма много работещи ходове. Има само лош и по-лош вариант. По-лошият е да дойде БСП на власт. Чудя се как може нормални хора да твърдят, че много по-важно е сега да свалят Борисов, пък после ще му мислим. После ще бъде късно да се мисли.

     

    Интервю на Генка Маркова, в. „24 часа“

  • Иван Граматиков: Мутрите от протеста искат анархия, а не по-евтин ток
    Опитът на провокатори и вандали да яхнат всенародното недоволство срещу монополистите ни накара да потърсим експертното мнение на полк. Иван Граматиков, от когото да научим как се справи МВР при туширането на безредиците. Той е работил 34 години в криминалния отдел на Държавна национална служба „Полиция“. Бил е главен експерт в сектор „Престъпления срещу личността“ в ДНСП. Разследвал е някои от най-нашумелите убийства в най-новата история на България. Специализирал е в Скотланд Ярд. В момента работи като консултант по автокражби в голяма застрахователна компания.

    .

    – Г-н полковник, как реагира МВР на провокаторите, които окървавиха мирния протест в София срещу енергийните дружества?

    – Тези провокации са често явление през последните години. Винаги на подобни протести се промъкват разни агитки, всякакви вандали и лумпени, които са там не за да отстояват някакви искания на гражданското общество, а за да рушат, чупят и бият. Вижте каква последователност има в действията им – те отначало идват на протеста уж добронамерени, уж заради конкретния повод за недоволство. После обаче са в основата на някакъв побой. Ако не е срещу полицията или други протестиращи, се бият помежду си. Мен лично ме впечатли митингът във Варна – как протестират културни хора. Но нещата загрубяват, когато се намесят гамените. Защото поне за мен това са гамени и лумпени – да тръгнеш да скачаш срещу щитовете на полицаите, които с нищо не те предизвикват?

    Аз съм далече от мисълта да оправдавам полицаите, но те с нищо не са виновни. Тези момчета спазват заповеди, охранителната дейност си има правила. По принцип всичко става по предварително изготвен план. В него е казано колко полицаи ще участват в мероприятието, колко души се очакват да протестират, къде да се разположат силите на реда, откъде може и не може да се минава, за да се подсигури мирното провеждане и избягването на провокации. Всяко едно такова мероприятие се прави по предварителен план. Така процедират по цял свят. Така правят и колегите в Скотланд Ярд, където бях на специализация няколко месеца, докато още служех в системата на МВР. Така че тези момчета, които охраняват мирния протест срещу монополите, не проявяват никакво своеволие, редът се подсигурява с ред, не с безредици.

    – Какво може да се случи, ако полицаите изпуснат от контрол гамените?

    – Ако това се случи, смятайте, че тези анархисти ще чупят магазини, ще ги разграбват…

    Те вече потрошиха доста неща в центъра на София.

    Това е само върхът на айсберга. Ще чупят и палят коли, за да се стигне до тотална анархия, която обаче не се знае как ще завърши. А не че са срещу високите сметки за ток. Но най-често тази анархия коства живота на невинни хора, което е най-трагичното. Моето мнение е, че това, което се случва през последните дни в цяла България, е мирен протест на недоволни от ограбването българи. Това не е война. И ако между тези обикновени българи се инсталират хора с нечисти идеи, това е цинизъм и вандалщина. Паленето на знамена, чупенето на магазини и банки, паленето на коли не са формите на протест на недоволните хора, а себеизява на гамените.

    – Какви дивиденти може да търсят онези, които окървавиха протеста в София?

    – Такива, каквито извлякоха покрай подпалването на Партийния дом през 1990 г. Тогава бях на активна служба в МВР и добре си спомням събитията.

    – Някакъв паралел между 2012 г. и 1990 г.?

    Да, правя такъв, защото и тогава, и днес напрежението ескалира по сходен начин. И тогава всичко започна мирно, за да се стигне до опожаряването на Партийния дом. И тогава лумпени бяха в основата, и сега е същото. И преди 23 години хора на анархията и безредиците провокираха полицията. Много от тях са млади момчета, които използват повода, за да покажат мускули. Но те имат своите организатори, това трябва да го знаете.

    – Въпросът е кои са тези организатори?

    – Има такива. Не искам да прокарвам някакъв политически нюанс в събитията от последната седмица. По-скоро тези мутри, които трошат и бият, нямат политическа принадлежност. Те просто са срещу реда и законността, колкото по-голяма е анархията, толкова по-лесно прекрачват закона. Затова и използват такива случаи като мирния протест срещу енергоразпределителните дружества, за да нагнетят допълнително обстановката. И преди години бяха използвани същите методи, за мен така се случи и при опожаряването на Партийния дом.

    – Виждате ли препратки и към събитията от януари 1997 г.?

    – Да, и тогава всичко тръгна от протест, а прерасна в безредици и щурм на Народното събрание. Погледнете внимателно в масата, в хората, които протестират. Ясно си личи кой е дошъл за самия протест и кой – да троши и бие. Едните мирно и кротко скандират своите искания, развяват плакатите си и така демонстрират своите искания. Лумпените обаче са с маски и шалове на лицата, със снаряжение, готови за бой. Много често носят вериги, боксове, ножове, които после вадят и демонстрират сила пред полицията. Ама как така?! Знаете ли, че в Англия никой човек с акъла си не смее да нападне полицай!

    Докато тук съвсем решително и без никакви притеснения нападат униформени служители. Ами те какво трябва да направят, да се оставят да ги бият ли? Аз пак казвам, не оправдавам полицията. Но когато й се наложи, когато определени хора не се подчиняват на полицейско разпореждане, няма друг начин да се спре прерастване и задълбочаване на агресията, освен с твърда ръка към рушителите на реда. Ами така е в целия свят, не само в България. Но явно това е целта – да се създават безредици, да се чупят витрини, да се граби. Това е тяхното верую.

    – Какви трябва да са мерките срещу такива хора?

    – Това, което прави МВР. Това трябва да се прави. Трябва вандалите да се изведат от протеста, да се заведат в районното управление и да отговарят по съответните текстове от Наказателния кодекс. Има си правила за протестиране, ако отстояваш нещо значимо и искаш държавата да те чуе, нали така. В крайна сметка целта не е да се предизвика гражданска война, а да се разбере защо сметките за ток и парно са толкова високи и кой е виновният. Когато един протест се прави заради самия протест, той постига целите си. Когато се прави, за да стане арена за битки с полицията, се стига до кръв.

     

    Интервю на Заприн Караминов,  Vsekiden.com

  • Два лагера – „за“ и „против“ Борисов протестират в София

    Сблъсъкът на двата лагера „за“ и „против“ Борисов в София се размина засега. Варна се отказа от протестите днес и утре.

    След като двете големи групи „за“ и „против“ Борисов се срещнаха пред парламента, сблъсъкът помежду им бе избегнат, благодарение на полицията. По-голямата група, около 2000 души, които искат Велико Народно събрание, нова конституция, ревизия на монополите, започна да се изтегля отново в посока Орлов мост. И го блокира отново. Дали привържениците на Борисов ще ги последват, не е ясно.

    Протестиращите срещу високите сметки във Варна отменят шествията си днес и утре. Това обяви един от организаторите на протеста, предаде „Фокус”-Варна. Повече от 2000 протестиращи са се събрали на площада до общината във Варна. Много от тях носят българския трикольор.

    От утре всеки ден от 16.30 часа до 18.30 часа в пленарна зала на община Варна ще се провеждат събрания за обсъждане на гражданските искания и излъчване на представители на инициативния комитет. Целта е в следващите дни да се обсъдят съвместно исканията на всички инициативни комитети в страната, за да се стигне до единно решение. Протестиращите настояват утре депутатите да внесат в парламента предложения за свикване на Велико народно събрание с цел промяна в Конституцията. Тази промяна ще дава възможност на гражданите да отзовават избраните във властта. Протестът преминава изключително мирно. Има засилено полицейско присъствие. Протестиращите благодариха на полицейските служители за доброто отношение по време на протестите, които продължават вече 11 ден.

     

    Източник:  в. „Сега“

    (Заглавието е на Еврочикаго.)

  • Това не е Промяна! Това е Подмяна!
    Това не е Промяна! Това е Подмяна!
    За пореден ден маскирани младежи в София нагнетяват атмосферата по време на протестите срещу монополите и политическата класа у нас. Десетки момчета формират основната бойна единица, от която излетяха няколко димки към другата група демонстранти, подкрепящи ГЕРБ.
  • Какви документи изхвърлят от финансовото министерство след оставката

    Б. Жотева: Документооборотът е електронен и не може да изчезне

    Снимка: БНР
    Снимка: БНР

    Насред политическия хаос около оставката на кабинета тръгна и интрига за изхвърлени документи в черни торби за боклук от финансовото министерство.

    След информация в социалните мрежи и проверка на място БНР съобщи, че в контейнерите за боклук зад финансовото министерство са открити унищожени и скъсани документи, натъпкани в черни чували. Според БНР по намерените остатъци личи, че документите са на Министерството на финансите. В едно от малкото нескъсани хартии пише, че заплатите на председателя на Държавната комисия по хазарта Калоян Кръстев и председателя на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова са били увеличени от началото на тази година. Промяната е според член от Кодекса на труда, който гласи, че работодателят може едностранно да увеличава трудовото възнаграждение на работника или служителя. Документът обаче бил без лого на финансовото министерство, няма и посочено конкретно увеличение на заплатите. Сред откритите хартии е и кореспонденция с министъра по управление на еврофондовете Томислав Дончев, която засяга миналогодишни допълнителни възнаграждения на служителите от Главната дирекция „Европейски фондове за конкурентноспособност“.

    От друг документ се разбира, че финансовото ведомство пита директора на НАП Красимир Стефанов дали тече ревизионно производство в електроразпределителното дружество EVN.

    Пред „Сега“ от финансовото министерство казаха, че в изхвърлените документи няма нищо необичайно и това се случва всеки ден, но досега никой не е ровил в боклука да го чете. Има официално деловодство, където всичко е заведено, допълват от МФ.

    За изнасяне на документация сигнализира днес и лидерът на БСП Сергей Станишев. „Вече има информация, че вече изнасят документация от Министерски съвет, която да се унищожава. Предстоят ни предсрочни избори“, каза Станишев.

    Бетина Жотева: Абсолютна манипулация е, че изхвърляме секретни документи

    Това съобщи за Агенция „Фокус“ Бетина Жотева от пресцентъра на Министерството на финансите. По думите й няма нищо вярно в подобно твърдение и това може да го каже само човек, който не разбира нищо от администрация. „Това, което е намерено отвън в кофите, е документооборот, който го има всеки ден. Жените, които се грижат за чистотата в Министерство на финансите, изхвърлят боклук всеки ден – всякаква хартия, която не е използвана, или я оставят за рециклиране на определено място. Няма нищо вярно в това, че унищожаваме документи, които са секретни и не искаме да бъдат видени. Това не е сериозно. Министерство на финансите е една много консервативна администрация, която изключително добре върши работата си и никога не би допуснала подобно нещо“, добави Жотева.

    По думите й не може да изчезне никакъв документ от Министерството на финансите, защото в него има електронна система за документооборот. „Няма нито един документ, официален или неофициален, който е влязъл по някакъв начин в обръщение в министерството и да не е заведен в тази електронна система за документооборот. Ние бяхме първото министерство, което мина от хартия на софтуер, който може да бъде отворен и погледнат във всеки един момент. Няма нито един документ, който да се загуби или ние да изхвърлим по невнимание – всичко е записано“, посочи Бетина Жотева.

    „Отправям лична покана към Сергей Станишев и хората около него да заповядат и да се уверят сами, че не става нищо такова в Министерство на финансите. Всеки, който иска да провери какво се случва в нашия електронен документооборот, може да го направи по всяко време. Нека покажат тези документи, които са били в боклука“, каза Жотева. Тя добави, че не е видяла документите и не може да коментира тяхното съдържание.

    Източник:  в. „Сега“

  • Парламентът ще гласува оставката на кабинета Борисов в четвъртък

    Народното събрание ще гласува оставката на правителството на Бойко Борисов в четвъртък, съобщи неговият председател Цецка Цачева. Тя информира депутатите, че е получено писмо от министър-председателя с искане ръководения от него кабинет да бъде освободен.

    „Ще изпълняваме функциите си до избирането на ново правителство и ще направим всичко необходимо за осигуряване на приемственост в управлението на страната”, декларира в него Борисов.

    Повечето министри бяха видимо изненадани от решението му и отказаха коментари. Според вицепремиера Цветан Цветанов обаче Борисов е показал „поведение на истински държавник“.

    Не можем да бъдем правителство, което ще остави спомен за разбити глави и за кръв по улиците, каза посоченият преди дни от премиера за нов финансов министър Томислав Дончев, който си остава само министър за еврофондовете след връщането на Симеон Дянков в кабинета.

    „Аз самият имам много опит в протести от другата страна. Вината не е наша, но отговорната позиция към държавата в момента е такава“, каза още Дончев.

    „Спазваме процедурата по конституция. Ще има служебен кабинет“, обяви земеделският министър Мирослав Найденов, който се смята за част от групата на приближените на Борисов в правителството.

    „Нека да си направят кабинет, да си проведат избори, да не кажат, че ние манипулираме изборите. Дошли сме на власт по желание на избирателите и ще дадем като в една демократична страна възможност на хората да кажат своя глас. Да видят дали подкрепят тези, които подстрекават към размирици“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

    Междувременно в страницата на премиера във Фейсбук се появи призив към привържениците му да го подкрепят пред Народното събрание. „В 12:00 часа пред парламента в подкрепа на Бойко Борисов! Побързайте софиянци – няма време!“, написа Красимира Ботева.

    Почти по същото време около Народното събрание се появиха полицаи, които започнаха да поставят заграждения.

    Източник:  Kafene.net

  • БСП се завръща, идват нови опасности

    Димитър Владимиров, Frognews.bg

    .

    БСП се завръща! Това е българската прокоба. Социалистическата партия успя с всички средства да постигне оставка на правителството и да посяга отново за властта. Разбирате ли какво се случва?

    Протестирахме, защото ни писна да живеем като крепостни селяни в уж правова и демократична държава, по конституция дори парламентарна. Не, не е парламентарна, защото депутатите не представляват своите избиратели, а личните си и партийни интереси. Също и интересите на монополите, олигарсите и на мафията. Точно те сега празнуват победата. Мъчно ми е, но истината е, че се отваря път за мафията и олигарсите чрез подставените политици отново да властват над българския народ. Чакат ни страшни дни и месеци, ако не се осъзнаем и не тръгнем срещу тази сган.

    Спешно прокуратурата трябва да извади списъка на всички, които са виновни за поробването на страната с договори и кражби не само в областта на енергетиката. Г-н Цацаров, вие сте на ход! Не абдикирайте, покажете гражданска доблест. Освен това, г-н Цацаров, направете необходимото да приберете в арестите престъпниците и главатарите на мафията, дори да е със стари обвинения или по сигнали и профилактично. Приберете ги, защото иначе те ще окървявят улицата още повече, ще окървявят изборите, ще наложат във властта своите кукловоди! Не трябва да си пророк, за да предвидиш този злокобен сценарий.

    Хора, нека се огледаме и да изолираме шпиц командите и дрогираните агитки от протестите. Те ще провалят волята на народа, ще я изопачат, ще се опитат да я яхнат, да я употребят! Вече е повече от ясно, че има сили, които се стремят точно към това. Гражданската бдителност ни е нужна повече от всякога. Допуснем ли фашизирани и криминални елементи да се промъкнат в редиците ни – чака ни провал!

    Стига с тия социолози, с тия подкупни политилози, изтъркани и противни муцуни от политическите кръгове и подземни босове. Те също са част от мафията.

    Задават се опасности. Идва политическа нестабилност. Не вярвам на старите политици и досегашната политическа класа. Те нямат сили и желание да направят нещо добро. Не. Те просто искат отново власт, но не за доброто на страната. Вече сме им яли попарата. Няма алтернатива. Най-добре ще е ако улицата и протестите родят такава алтернатива. Времето е малко, но не е невъзможно. Дано. Младите хора трябва да си кажат тежката дума. Да не оставяме съдбата в ръцете на пенсионерите, с цялото ми уважение към тях, но те са обременени от стара инерция и пошла идеология. Да не допускаме и циганските гласове да решават съдбата на държавата. Също и ДПС. Да, те имат конституционни права, но биват манипулирани. Това е жалко и трябва да се избегне. Възможно е. Ако всички отидем да гласуваме и заявим края на една посткомунистимеска ера. Край на АндрейЛукановския преход, прехода на грабежа и лъжата! Да зачеркнем от избирателните списъци старите партийни муцуни!

    Толкова знам аз. Всеки глас е важен. Най-важен е обаче гласът на народа. Дано този път бъде чут.

     

    Димитър В. Владимиров,

    един обикновен българин

    ––––––––––––––––––––––––––––––

    Бел.ред.: Заглавието е на Еврочикаго.