2024-07-19

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Българското правителство подаде оставка

    Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви тази сутрин пред Народното събрание, че до обяд правителството на ГЕРБ ще подаде оставка. Ден по-рано във вторник тай заяви, че няма никакво намерение да подава оставка и няма да се върже на играта на Костов, а със Станишев и Доган ще се бори докрай.

    Властта ни е дал народът, днес му я връщаме, заяви Борисов пред парламента.

    Той заяви, че няма да участва в служебно правителство.

    „Вчера направихме максимума да отговорим на исканията на протестиращите. От днес нататък протестиращите няма какво повече да направим, за да им помогнем“, каза той.

    „Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент ограден с ограда – това не ни е цел, нито изгода, ако трябва да се пазим от народа“, каза той.

    След като така са поставени въпросите държавата има нужда от нов кредит на доверие и хората да определят как да се управляват от сега нататък. През тези четири години направихме максимума, каза Борисов.

    Депутатите от ГЕРБ веднага напуснаха Народното събрание след изказването на премиера Борисов.

    Първи на парламентарната трибуна се качи Христо Бисеров от ДПС. Той посочи, че когато лидерът на ДПС Ахмед Доган е заявил, че управлението на ГЕРБ е пълен провал и ще има предсрочни парламентарни избори никой не му е повярвал. Днес това вече е факт, посочи Бисеров.

    След него думата взе лидерът на ДСБ Иван Костов.

    След неговото изказване председателят на парламента Цецка Цачева даде почивка до 10 часа поради липса на кворум.

    Източник:  Mediapool

     

     

    Дянков оттегли оставката си. Борисов рязко го отряза

     

    В изключително комична ситуация изпаднаха премиерът и финансовият министър покрай подаването на оставка на кабинета. Дянков се появи на заседанието на кабинета, каза, че оттегля оставката си, която премиерът му „подаде“ в понеделник сутринта. „Оставам на поста като финансов министър и през следващите седмици и месеци ще продължавам да работя с премиера Борисов, за да може ГЕРБ отново да спечели пълен мандат“, каза Дянков.

    Борисов обаче отсече, че няма такова нещо. „Симеон Дянков подаде оставката си пред мен и аз я приех и предложих на депутатите в Народното събрание да го освободят от заеманите от него постове. Това е моето решение и аз не съм го променил“, заяви той, цитиран от правителствената информационна служба.

    „Ако на предстоящите избори хората гласуват доверие на ПП ГЕРБ и получим мандат да съставим следващото правителство, Симеон Дянков няма да участва в него“, допълни премиерът Борисов.

    Преди второто „уволнение“ Дянков съобщи, че фискалният резерв е в добро състояние и че е по-висок от резерва през миналата година по същото време – с половин милиард лв. повече. След това се впусна да обяснява колко е крала тройната коалиция. Той не позволи да му задават много въпроси и каза, че „няма да позволя на комунистите да изхарчат парите“!.

    По думите на Дянков, решението на премиера Борисов доказа, че той е един истински лидер на една демократична пария, каквато е ГЕРБ. Симеон Дянков уточни, че си оттегля оставката и ще работи за второ правителство на ГЕРБ.

    Дянков съобщи, че днес ще подпише извънредния вътрешен заем за 800 млн. лв. и заяви, че имало голямо търсене на ДЦК. „Има много кандидати, надявам се, че ще постигнем добра цена, ще подпиша добра цена. Не искам да се стигне до разруха и да дойдат комунистите, затова си оттеглих оставката“, каза Дянков.

    Пред БНТ социолозите А.Райчев и Ю.Павлов коментираха, че изявлението на Дянков е неадекватно и че ще бъде в полза на ГЕРБ, ако не се показва повече. „За какъв втори мандат говори този човек, след като първият им още не е изтекъл?! „, коментира Райчев.

    Голяма част от министрите бяха шокирани от решението на Бойко Борисов да подаде оставка и бяха съвсем лаконични в коментарите си.

    „Поведение на истински държавник“, каза вътрешният министър Цветан Цветанов.
    „Вината не е наша“, смята министърът на еврофондовете Томислав Дончев, който така и не успя да стане финансов министър.
    „Аз вече съм свободен артист. Не ми се коментира. Ще има други министри от ДПС и БСП, питайте тях“, заяви министърът на културата Вежди Рашидов.

    Финансовият министър Симеон Дянков влезе в Министерски съвет, но отказа да коментира обявеното от премиера Бойко Борисов намерение за подаване на оставка. След това пред репортери той съобщи, че остава финансов министър в оставка. Съобщи, че фискалният резерв е в добро състояние и че е по-висок от резерва през миналата година по същото време. След това се впусна да обяснява колко е крала тройната коалиция. Той не позволи да му задават много въпроси и каза, че „няма да позволя на комунистите да изхарчат парите!“.

    Министърът на образованието облекчено обясни, че се връща в БАН.

    Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев каза, че няма полза от това партията да остава на власт още три-четири месеца на всяка цена. „Дошли сме на власт по волята на избирателите и ще дадем възможност на хората отново да дадат гласа си. Едно е да има протести, но няма да допуснем да се лее кръв по площадите. Това го правим в името на социалния мир“, допълни Велчев.

    Източник:  в. „Сега“

  • Цирей по цирей, пук, пук, пук

    Ивайло Зартов,  ivailozartov.org

    .

    На 17.02.2013 г. замириса на пролет и на свобода. Над сто хиляди свободни българи излязоха по улиците. Протестите започнаха като възмущение срещу фалшивите сметки за ток и достигнаха до справедлив и дълго потискан гняв срещу всички безобразия, извършени през последните 23 години. Общонационален протест срещу мизерията в България. Срещу истинските виновници – олигарсите, местните феодали и слугите им – корумпираните политици и магистрати. Против шайката разбойници, които си приватизираха България и превърнаха българските граждани, българските данъкоплатци в крепостни селяни, в роби.

    Е, на 18-ти робството започна да се разпада. Първият цирей се пукна – хер Флик, финансовият ни министър ни напусна. Но има още цяло стадо циреи за пукане. Те са разпределени в три взаимно свързани групи. Първа група – олигарси и местни феодали. Това са паразитите, които източват нашите пари чрез приватизации-кражби, заменки кон за сопол, комисиони, нагласени държавни поръчки, данъчни измами, монополи… Смучат милиони и милиарди от данъците ни. Имената им ги знаем: Божков, Гергов, Ковачки, Ганчев, Банев, Прокопиев, Вълканов, Минев….

    Те назначават втората група – послушните политици. Ролята им е да помагат в грабежите и разбира се сами да се облажват. И да ни манипулират, да ни разделят и настройват едни против други. За целта като истински свински тении са се окопали в законодателната и изпълнителната власти. В партии, чиято единствена идеология е далаверата.

    Няма българско правителство, което да не е обслужвало интересите на монополи, групировки и всевъзможни други паразити. Като не става въпрос само за депутати, министри, премиери и зам. министри. Съществува орда от шефове на комисии, фондове, дирекции и керемидки. Всички до един се грижат неуморно за това, ние – българските данъкоплатци да ставаме по-бедни, а те, техните началници и чорбаджиите, да стават по-богати.Тези две групи червеи са се погрижили за безопасността си. Назначили са си послушни, зависими, корумпирани полицаи, следователи, прокурори и съдии.

    Тези от третата група изпълняват функцията на охрана, на инквизитори и в същото време узаконяват геноцида. Заедно, трите групи се наричат мафия, те са виновни за съсипаните здравни, социални и образователни системи. За ежедневните унижения на пенсионерите, за принудителното бягство на младите от България. Свинските черва носят отговорност за страшната безработица и за ужаса на работещите за заплата, с която могат да платят само сметката за ток или парно. Обединеният отбор на циреите ни е вкарал в омагьосаният кръг да ходим на избори и всеки път да избираме някой от тях. Тестето е тяхно, те са ни раздали картите, а и играем по техните правила. Затова 23 години непрекъснато губим. Губим живота си и този на децата си. Губим родината си.

    Време е да заиграем със свое тесте, ние да раздадем картите. Да ги научим на нашите правила. Не можем да чакаме те да ни донесат справедливост. Да ги спукаме. Нямало пари в държавата, така ли? Българите били най-бедни, така ли? Нека циреите да върнат всички откраднати милиарди, нека им разрушим стройната система, основана на тотална и вездесъща корупция. Да си понесат отговорността за назидание на следващите кандидат циреи. Просто трябва да си върнем държавата, тя е наша. Ние сме държавата!

     

  • Сблъсъци между протестиращи и жандармерия в София

    Четири бронирани машини – „пустинни котки“ на Военна полиция охраняваха паметника „Васил Левски“ по време на церемонията, в която участваха президентът Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

    Протестиращите във Варна

    Протестиращите във Варна. Снимка: БГНЕС

    Протестите срещу властта в столицата и страната, които започнаха преди 10 дни заради високи сметки за ток и парно, продължават и тази вечер.

    На Орлов мост в София, където протестираха няколкостотин души, се стигна до сблъсък между протестиращи и жандармеристи, при който има ранени.

    Известно време демонстрантите замеряха жандармерията с камъни, димки, бомбички и боя.

    В отговор жандармеристите атакуваха с палки, свалиха някои от демонстрантите на земята и раниха няколко души.

    Кадри на БНТ и Канал 3 показаха хора с окървавени глави и счупени полицейски палки.

    Движението в центъра на София остава напълно блокирано.

    По-рано участниците в протеста се опитаха да стигнат от няколко страни до паметника на Васил Левски, където тази вечер бе почетена годишнината от обесването на Апостола, но бяха спрени от жандармерията.

    Протестиращите скандираха обидни думи за премиера и „Оставка“. Те хвърляха пиратки и други видове бомбички.

    Полицейски кордон спря няколкостотин протестиращи пред Софийския университет. Те скандират мощно "Оставка", а на фона на това по микрофоните на официалната церемония се чете есе на ученичка за Левски. Няколко вълни от възгласи "У-у-у-у" прекъснаха изброяването на официалните лица, които поднасят венци и цветя пред паметника. Сн. БГНЕС
    Полицейски кордон спря няколкостотин протестиращи пред Софийския университет. Те скандираха „Оставка“, а на този фон по микрофоните на официалната церемония се чете ученическо есе за Левски. Няколко вълни от възгласи „У-у-у-у“ прекъсваха изброяването на официалните лица, поднасящи венци и цветя пред паметника. Снимка: БГНЕС

    Четири бронирани машини – „пустинни котки“ на Военна полиция, охраняваха паметника „Васил Левски“ по време на церемонията, в която участваха президентът Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

    По информация от пресаташето на Министертвото на отбраната военната техника не е извадена заради продължаващите в столицата протести.

    Премиерът Бойко Борисов не присъства на церемонията по случай годишнината от смъртта на Апостола, а венецът, поднесен от негово име, бе освиркан от протестиращите в близост до паметника.

    Малко преди 19 ч. приключи официалната част от отдаването на почит към Васил Левски и официалните гости напуснаха церемонията, след което протестиращите достигнаха паметника.

    След това те бяха за кратко пред Народното събрание.

    Същевременно пред Министерския съвет се събра и друг протест, на който няколкостотин граждани поискаха оставки на ръководството на Министерството на околната среда.

    Протестът е срещу предложение на екоминистъра Нона Караджова за решение, с което се разрешава строителството на ски лифтове и влекове в туристическата зона на Национален парк „Пирин“.

    Той е предизвикан от днешното решение на експертния съвет към МОСВ за разрешаване на строителство на нови спортни съоръжения в Банско.

    Хиляди се събраха на пореден протест и във Варна

    По информация на Агенция „Фокус“ участниците са над 7000. След като положиха венци и почетоха паметта на Васил Левски, протестиращите се отправиха към Пантеона със скандирания „Българи юнаци” и „Искаме победа”.

    Те развяваха десетки знамена и хвърлят и бомбички, съобщи още „Фокус“.

    Демонстрации има и в Бургас, Пловдив и други градове в страната.

    Протестът в Пловдив, на който се събраха над 500 души, премина без инциденти.

    В Благоевград протестираха над 1000 души.

     

    Източник:  Vesti.bg

  • Протестиращите се разграничиха от лансираната от Борисов за техен представител Даниела Пеловска
    Пеловска, Павлова, Борисов и Дончев на брифинга в МС днес. Снимка: БГНЕС
    Пеловска, Павлова, Борисов и Дончев на брифинга в МС днес. Снимка: БГНЕС

    Представители на протестиращите категорично се разграничиха от обявената от премиера Бойко Борисов за техен представител Даниела Пеловска. Тя участва в пресконференцията на премиера Борисов днес и обяви подкрепа за правителството му.

    „Абсолютно никой не я е оторизирал Даниела Пеловска да говори от името на протестиращите срещу правителството. Тя предаде цяла България. Никой не й делегирал правата“, заяви Янко Петров, един от лидерите на протестите, пред Канал 3.

    Пеловска е известна бизнес дама от Добрич, участвала и в политическия живот в града, като активист на СДС до 2005 г., след което отива в „Новото време“. Била кандидат депутат на „Новото време“, а през 2009 г. е представител на ДПС в РИК, според информация, разпространена във Фейсбук.

    Даниела Пеловска е изпълнителен директор на макаронената фабрика в Добрич, управител на “Сердика Турист”, шеф на “Добруджански протеин” и на “Хранителни стоки” ЕООД. Дъщеря й арх. Павлета Пеловска е зам.-кмет на район „Изгрев“ в София, назначена от ГЕРБ. Синът й Васил Пеловски през 2010 г. пък печели конкурс и е назначен като юрисконсулт в Столична община.

    Тя участва в брифинга в качеството си на вносител на писмото с исканията на протестиращите.

    Пеловска говори дълго и разпалено в защита на правителството, а по-късно след въпроси дали е свързана с управляващите, пресконференцията завърши със скандал. Тя отхвърли въпросите за децата си, като каза, че се гордее с тях и призова да не се „търси под вола теле, защото няма да го намерите“.

    Настанена до премиера по време на кризисната му пресконференция, на която той обещаваше как ще изпълни исканията от декларацията на протестиращите, Пеловска призова никой да не си преписва никакви заслуги и никой да не се възползва от волята на България и да оглавява протестите.

    „Ако утре това правителство подаде оставка, всичко ще бъде сринато“, заяви Пеловска и попита какво се случва с Румен Овчаров и Лидия Шулева.

    По-късно във Фейсбук бе разпространено писмо от Даниела Василева Пеловска до ген. Бойко Борисов „в качеството му на главен секретар на МВР“.

    „Уважаеми генерал Борисов, позволете ми да изразя безкрайната си благодарност за светкавичната реакция от Ваша страна в петък вечерта – 14 януари, във връзка с мой много сериозен личен проблем. Моля да поздравите всички служители на МВР, които помогнаха за решаването му. С бързи и ефективни действия, като тези при моя случай, убедена съм, се възстановява доверието към българската полиция и аз лично ценя Вашите усилия в тази посока. Изцяло подкрепям Вашата инициатива за подпомагане децата на загиналите полицаи и Ви моля да приемете моето предложение те да почиват в хотела ми, на мои разноски, който се намира в курорта Кранево – във време по Ваша преценка. Моля да изкажете служебна благодарност на всички, работили по случая“, се посочва в писмото.

     

    Източник:   Mediapool

  • Борисов: В рамките на днешния ден ще се отнеме лицензът на ЧЕЗ

    Няма да национализираме ЕРП-та; ще предложим на ДКЕВР поевтиняване на тока с 8%; 12,5 млрд. евро чисти пари ще дойдат от Брюксел за българите. При управление на Станишев, Доган, тези пари може да ги забравите.

    „Аз няма да подам оставка заради Станишев и Доган. Аз ще се боря с тях докрай“. Това е твърдата позиция на Бойко Борисов по повод въпрос дали ще подаде оставка.

    Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще предложи на ДКЕВР от 1 март токът да поевтинее с 8%. „Според нашите разчети това може да стане”. Освен това Борисов заяви, че „в рамките на днешния ден на лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет”.

    На извънреден брифинг днес в Министерски съвет той каза още: „Няма да съм аз този, който ще национализира ЕРП-тата в България. Ние няма да национализираме. Който иска – да дойде и да национализира“.

    Борисов обяви още, че и трите ЕРП-та са глобени днес. Съдебната наказателна отговорност срещу виновниците за високите сметки на тока ще бъде търсена в рамките на следващите два-три дни. Борисов се обяви категорично срещу разтрогването на договорите, които ощетяват държавата, тъй като всяко разваляне влачи огромни неустойки. Тези, които са подписали договорите, да кажат как са ги подписали и защо са ги подписали и да си поемат отговорността, каза още Борисов.

    Премиерът обясни, че други са взимали решенията за зелената енергия, която оскъпила тока. „Нашата вина е назначаването на Ангел Семерджиев, когато ни го предложи Трайчо Трайков“, каза премиерът.

    Той призова всички, които имат над 20% увеличение на сметките, да подадат колективни жалби да си търсят правата от ЕРП-та. Това ще е за сметка на ЕРП-тата. „Всички да следят дали съседите им не крадат ток“.

    На въпрос защо бе сменен Дянков, премиерът отговори така:

    „Дянков изигра много важна роля за финансовата дисциплина и затова навсякъде го хвалят. Но неговата роля беше наполовина да осигури финансова дисциплина. Другата половина от работата му бе да осигури ръст в икономиката. В това отношение той не се справи. Дори, за да се срещнат с него, някой от министрите трябваше да минат през мене.“

    „За електронното правителство се направи много малко, а той беше отговорен пред мен за това.“

    Какво се очаква от г-н Дончев и г-жа Павлова бе един от въпросите.

    „От Дончев се очаква да продължи да пази финансовата дисциплина и дефицита.“

    Премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин за това – как да бъде решен проблемът с оборудването на АЕЦ „Белене“ без съд.

    Томислав Дончев отговори така на въпрос дали че чувства подготвен за финансов министър: „В последните 6 години – малко или много, управлявам публични финанси. Нямам притеснения по отношение на компетенциите ми в тази посока.“

    12,5 млрд. евро чисти пари ще дойдат от Брюксел за българите. При управление на Станишев, Доган, тези пари може да ги забравите. При нашето управление нямаме нито едно спряно евро.“

    „На мен България ми е все още по-мила от Банкя“.

    На въпрос дали Цветан Цветанов ще оглави предизборния щаб на ГЕРБ и означава ли това, че Цветанов ще подаде оставка, Борисов отговори така: „Може и друг да е началник щаб“.

     

    Източник:  Actualno.com

  • А. Ковачев: България е съюзник на гражданите на Р. Македония

    972cf7b4a050cba4602cb793c0cdf33eВ аулата на Софийския университет се проведе дебат с участието на евродепутата Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) на тема „Македония и Западните Балкани – европейски перспективи и рискове“.

    „Европейските държави носят отговорността за собственото си обединение, което е единственият начин Европа да остане фактор в световната политика и икономика“, заяви д-р Ковачев, който е ръководител на българската делегация в Групата на Европейската народна партия и е заместник-председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент. Според него „Европейският съюз трябва да продължи решително напред с интеграцията. Това е и тест за жизнеспособността на европейския проект“.

    Сред предизвикателствата пред страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС, г-н Ковачев посочи върховенството на правото, корупцията и прозрачността. „Този проблем, белязал и българския преход, е пряко наследство от комунистическия период и тогавашното срастване на партия, държава и икономика. Той е вграден в много от обществата в Югоизточна Европа и изисква дълбоко институционално преустройство. Носителите на тоталитарната диктатура и техните агенти все още тровят икономическия, академичния, политическия и медийния живот“.

    Андрей Ковачев даде пример с Република Македония, където „тоталитарните ретроградни практики и идеология все още спъват напредъка към обединена Европа. Македонизмът, антиквизацията и подмяната на историята, започнати от комунистите, продължават и до днес и насаждат разделение не само от двете страни на границата, но и в самата Република Македония с албанския етнос“.

    „България е съюзник на гражданите на Република Македония по пътя им към европейска интеграция. Ключът към нея не е в Атина, София или Брюксел, а в Скопие“, допълни българският евродепутат. Според него са необходими повече контакти между гражданските организации, засилване на икономическите връзки и културния обмен в региона.

    Дискусията беше организирана от Българския културен клуб Скопие (задгранично представителство „Пейо Яворов“, Дискусионен клуб 280, Студентско сдружение „Его Политико“ и Младежки консервативен клуб.

    През идните седмици Европейският парламент ще обсъди внесените изменения в текста по годишната резолюция за напредъка на Република Македония. Гласуването в Комисията по външни работи предстои през март.

    Източник: КРОСС

  • 140 години от Голготата на Левски

    Vasil_LevskiВасил Левски (Василъ Лѣвскій) е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, национален герой.

    Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско владичество. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт.

    Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

    Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

    Други известни негови прозвища са „Дяконът“ и „Джингиби“ (Неуловимият).

    През 2007 година чрез национално телевизионно допитване на БНТ е избран за номер едно в списъка на най-великите българи за всички времена.

    Обесването на Апостола от османците се случва на 6 февруари 1873 г., време, в което е бил в сила и се е датирало по Юлианския календар.

    През 1916 г. в България е въведен Григорианският календар. Така датирането преди неговото въвеждане се променя по следния начин към датите (събитията) през XX век (от 1900 до 1916 г.) се прибавят 13 дни, а към датите (събитията) през XIX век и назад във времето се прибавят 12 дни. Следователно датата 6 февруари 1873 г. по Юлианския календар (т.нар. стар стил) се трансформира в 18 февруари 1873 г. по Григорианския календар.

    И така, днес се навършват 140 години от обесването на Апостола на Свободата. За Левски е изписано много.

    През лятото и есента на 1872 г. цяла България започнала да живее в предреволюционен подем. Вътрешната революционна организация (ВРО), чийто основен организатор, идеолог и водач бил тъкмо Васил Левски, обхванала в мрежата си почти цялата страна и насочвала към непосредствена подготовка на общонационалното българско въстание.

    Но в условията на този подем се проявили някои признаци на разложение. Първият помощник на Апостола – Димитър Общи, започнал да оспорва неговата власт, да интригантства, да сее раздори между комитетите. Д. Общи успял да настрои срещу Левски някои организации. Така единството на ВРО било заплашено. Апостола поискал от БРЦК да отстрани Д. Общи от поста пръв пълномощник, но неговите думи не били послушани от Букурещ.

    В тази обстановка на 22 септември 1872 г., въпреки забраната на Васил Левски, Д. Общи организирал обир на турската поща в прохода Арабаконак. Османската полиция попада в следите на групата и арестува Общи и неговите другари.

    И за да представят пред света своето дело като политически акт на една революционна организация, а не като разбойнически обир, Д. Общи и съратниците му започнали да разкриват комитетите и дейците, които познавали.

    Турското правителство, незнаещо дотогава за огромния размах на движението, засилва полицейско-разузнавателните органи, разкрива много комитети, унищожава или неутрализира първокласни революционни дейци. ВРО, като всяка конспиративна организация, ударена в центъра, започва да се разпада.

    Ударът заварил Левски в Южна България. Той веднага предупредил комитетите за опасността и тръгнал за Букурещ, за да обсъди заедно с другите членове на БРЦК създалото се положение. В Сливен до него пристига писмо от Любен Каравелов, писано на 2 ноември 1872 г., в което се препоръчва незабавно „повдигане на революцията“.

    Васил Левски обаче отказва да изпълни заповедта на БРЦК, защото за него революцията трябвало да доведе до освобождението на България, а не до ненужно проливане на българска кръв.

    Часът е съдбоносен и Левски решава бързо да се придвижи до Букурещ, за да защити своите разбирания. На 25 декември 1872 г. на път към Дунава той пристигнал в Ловеч, но поради полицейските предохранителни мерки не можел да се срещне с председателя на местния комитет поп Кръстю, а се задоволил само да прибере архива на комитета, книжата, които, ако попаднели в турски ръце, можели да разкрият напълно народната организация.

    През следващата нощ Левски останал в село Къкрина, за да пренощува в ханчето на доверения комитетски човек Христо Цонев – Латинеца. Но тук, на 27 декември, бил заловен от турската полиция.

    Съществуват предположения, че причината за неговото залавяне е предателство от съмишленик. Спори се за името на предателя — Поп Кръстю или Марин Поплуканов. Според други проучвания предателство спрямо Левски не е имало.

    В София Левски е предаден на съд. Апостола изгражда защитата си на основите на правата на християните според Хатихумаюна, за да не издаде някого и организацията. Той подчертал няколко пъти, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Османската империя. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения.

    Очаквало се Великото везирство да освободи всички освен обирачите на пощата, защото политически процес не е в интерес на Турция и вреди на авторитета ѝ пред Европа. Комисията за процеса е: Али Саид паша, Шакир бей и Иванчо Хаджипенчович. В инструкциите към съдиите е записано да се накажат строго само ръководителите.

    Смъртната присъда на Апостола е издадена на 14-ти и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а комисията е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама да бъдат обесени — Димитър Общи и Васил Левски.

    На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София*. 

    В последните си мигове Левски се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов. В изповедта си казва: „Каквото съм правил, в полза народу е. Моли се, отче, не за мене, а за отечеството България.“ 

     

    Източник:  inews.bg

    –––––––––––––––––––––––-

    * Бесилото се е намирало недалече от построения по-късно паметник на Апостола, който се намира днес в центъра на българската столица. През 1873 г. София е бил малък град, а мястото на бесилката тогава е било в покрайнините.

     

  • Протестите продължават девети ден

    Хиляди излязоха на нови протести: „Дянков си отиде, Бойко е наред“.
    Има счупен прозорец на НС, в Казанлък горят знаме на ГЕРБ

    Снимка: БГНЕС
    Снимка: БГНЕС

    Хиляди хора се събраха на нови протести в понеделник, този път с доминиращи антиправителствени лозунги, независимо обявената сутринта оставката на финансовия министър Симеон Дянков, с която правителството вероятно очакваше да успокои недоволството. Протестът в София, който не беше разрешен и беше организиран чрез социалните мрежи, този път събра доста млади хора, за разлика от неделните демонстрации. Освен че за известно време бе блокирано кръстовището на Орлов мост, се стигна до сблъсъци в полицията и счупен прозорец на парламента.

    В София, Варна, Стара Загора и други градове, протестиращите скандират „Дянков си отиде, Бойко е наред“, „Мафия“, „Оставка“.

    Протестиращите в София оформиха шествие и спонтанно тръгнаха по „Цар Освободител“ към сградата на Народното събрание с намерение след това да се насочат към ул. „Раковски“, за да завършат протеста си пред сградата на ЧЕЗ.

    Пред Народното събрание бяха пресрещнати от немногобройни служители на специализираните полицейски сили, които препречиха пътя на протестиращите към „Раковски“. По-късно дойдоха и сили на жандармерията.

    Мнозинството започна да се трупа пред сградата на парламента от страната срещу Софийския университет. Хората скандираха „Мафия“, „Оставка“.

    Оказа се, че полицията не е била подготвена за „обсадата“ на парламента, защото около него нямаше железни ограждения.

    До сблъсъци се стигна, когато полицията започна да изтласква насъбралите се, но без да прибегва до палки. Около 100-150 души започнаха да замерят с пластмасови бутилки, камъни и клони сградата на парламента и полицаите. Това пък доведе до арести и трима младежи бяха откарани от полицаите към колите на полицията.

    Постепенно изтласкани, протестиращите блокираха бул. „Васил Левски“ пред университета. Вместо да се разотиват, те поеха обратно към Орловия мост, скандирайки антиправителствени лозунги.

    Шествието стигна мирно на Орлов мост, където отново бе блокирано движението. Тук вече имаше повече патрулни коли на полицията, която не се намесваше и само наблюдаваше, очевидно инструктирана да прибягва до сила само в краен случай.

    По същото време около 150 души се събраха на мълчаливо бдение със свещи пред сградата на Министерството на околната среда и водите до площад „Славейков“.

    2000 протестиращи в Димитровград блокираха пътя към Хасково. Младежите насядаха на пътното платно и отказаха да пропускат автомобилите и в двете посоки.
    Малко по-рано недоволните димитровградчани протестираха в града. Спонтанно множеството се отправи по пътя за Хасково, след като премина през целия град от централния площад. Офисът на EVN в града бе обстрелван с яйца, пиратки, димки и викове „Оставка“ и „Мафия“.

    На протест в Казанлък са били изгорени лозунги и знаме с инициалите на ГЕРБ.

    Източник:  Mediapool

  • “Дейли мейл” започва кампания срещу българските и румънските емигранти

    Британският вестник „Дейли мейл“ обяви, че слага началото на поредица за последиците от пристигането на имигранти от България и Румъния в Обединеното кралство, съобщи КРОСС.

    Според изданието, „кандидат-имигрантите говорят за щедрата система за социално подпомагане във Великобритания и бързат да доведат целите си семейства, преди някой да реши да сложи катинар на вратата“. Те се надяват все пак Камерън да успее да се справи с този приток.

    От друга страна британските фермери се опасяват от недостиг на ягоди следващата година заради отмяната на ограниченията за българските и румънски имигранти, пише в друга статия „Дейли мейл“. Според тях 22 000 трудещи се в земеделието от двете държави най-вероятно ще „избягат към градовете на по-лесна работа“.

    Източник:  в. „Новинар“

  • Оставка на Дянков, промени в българския кабинет

    Премиерът Борисов предлага Томислав Дончев за министър на финансите, а регионалния министър Лиляна Павлова – за вицепремиер.

    Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е подал оставка, съобщи Агенция „Фокус“. От правителствения пресцентър потвърдиха новината за оставката.

    Премиерът Бойко Борисов ще предложи на народните представители в парламента да гласуват персонални и структурни промени в състава на българското правителство, съобщиха от правителствената информационна служба.

    Предложенията на министър-председателя предвиждат Симеон Дянков да бъде освободен като заместник министър-председател и министър на финансите, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да бъде избрана за вицепремиер, а Томислав Дончев да бъде избран за министър на финансите и управление на средствата от ЕС.

    Това ще бъде осмата поред персонална смяна в кабинета „Борисов“ и първа смяна на вицепремиер в този Министерски съвет. Преди по-малко от месец бе сменен министърът на образованието и науката заради скандалите във Фонд „Научни изследвания“.

    Симеон Дянков е на поста вицепремиер и министър на финансите от самото създаване на кабинета на Бойко Борисов през юли 2009 г. През годините оставката на Дянков беше искана многократно от опозицията и от браншови организации в бизнеса.

    Днес „Труд“ пише, че миналата седмица Дянков се е разминал с уволнение, заради отложеното изплащане на субсидиите на зърнопроизводителите. Дянков беше заявил, че парите ще им бъдат платени през април, независимо от протестите им, но в петък на среща при премиера с браншовите структури в земеделието, зам.-министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че са намерени пари за субсидиите и на 18 февруари започва изплащането им.

     

    Източник:  Vesti.bg

    (Заглавието е на Еврочикаго.)

  • О, неразумни юроде, не национализирай ЕРП-тата…

    Масовите протести в цяла България имат една особеност – плакати срещу правителството и Борисов почти няма, тук-там скандирания. Гневът е срещу ЕРП-тата.

    Което подсказва как премиерът ще излезе от ситуацията. Ще удари монополите. Как? Няма много варианти. Трябва да развали сделките за продажба на електроразпределителната мрежа. И така ще спечели народната любов предизборно. Но всички заедно ще гризнем дървото. Има и по-интелигентен начин…

    Досега нито един политик не обясни какво е в интерес на хората. Не обясни защо ЕК съди България и тя трябва да плаща глоби, защото не е либерализирала докрай пазара си на ток, за да може той да поевтинее. Сега протестиращите искат да се изгонят ЕРП-тата и …държавата да стане пак пълен монополист. И понеже цените при това положение ще зависят в по-голяма степен от правителството, въпросът ще е решен. Уви, това е сладка заблуда. По принцип това означава връщане на комунизма, който поддържа нереално ниски непазарни цени. Това, рано или късно, означава тотален монопол и робство за потребителя. При една такава перспектива, ако правителствата поддържат ниски цени на тока, това ще е загуба за държавния бюджет чрез неговите държавни фирми. И загубата ще я плащат всички пак чрез данъците си. Че и по-лошо ще стане, защото загубите могат да станат неуправляеми.

    В момента никой не разследва сериозно защо в цяла България има надписани сметки за ток с по 300-500%. Тихо и полека правителството и опозицията прехвърлят отговорността на ЕРП-тата. Дали е така? Откъде идва този технически проблем? От ниско напрежение и кражби на ток? От производители на ток? Докъде се простира вината на ЕРП? Няма отговор. Вместо това има искания тези ЕРП-та да бъдат изгонени.

    Това, което е в интерес на потребителя, е много просто – броят на ЕРП-та да се увеличи и мрежата за доставки на ток да стане достъпна за всички. Да може в един жилищен блок хората да си избират различни доставчици, така както мобилни оператори. Така е в много страни на Запад, потребителят в една и съща сграда може да избира между 5-6 доставчика и да ги сменя с месечно предизвестие. Само така ЕРП-тата ще се конкурират, ще купуват кой откъдето може по-евтин ток и ще предлагат атрактивни оферти за цените. Сега няма такова нещо, а заблудените протестиращи не искат и да има.

    Има техническа възможност това да стане. Вече има подобен прецедент с БТК – част от неговата мрежа се използва от конкурентите му мобилни оператори. С ЕРП трябва да се случи точно това – да бъдат принудени да пуснат в своите райони конкуренти, които да доставят ток по тяхната мрежа. Това го има по света. Но не се чува тук някой да го иска.

    С изключение на една малка група във Фейсбук – виж тук.

    Източник: e-vestnik

  • Най-масовия протест в България от 16 години насам
    Снимка: Импактпресгруп
    Снимка: Импактпресгруп

    Около 100 000 души в поне 35 български града излязоха вчера на протест срещу високите цени на електроенергията и завишените сметки за ток и парно. Това са най-масовите демонстрации от времето на Виденовата зима преди 16 години.

    Протестиращите блокираха улици и кръстовища, пътища и магистрали. Исканията за изгонване на фирмите, собственици на ЕРП-тата, ескалираха в бунт срещу ГЕРБ и Бойко Борисов. Демонстрациите в София, Варна, Дупница продължиха най-дълго – над 5 часа. Протестиращи нарекоха бунта „начало на Българската пролет“.

    По сградите на енергоразпределителните дружества, Министерството на икономиката и по Народното събрание полетяха камъни, бутилки, яйца, плодове. В столицата се стигна до сблъсъци с полицията. В други градове органите на реда само охраняваха шествията и пренасочваха движението, за да не се стигне до инциденти.

    Единствената реакция на премиера бе да поиска спешно оставката на назначената от него едва преди 4 дни шефка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Юлиана Иванова. Повод са разкритията от деня след избора й, че държи интернет магазин, който продава незаконно цигари. Както и в случая с нейния предшественик Ангел Семерджиев, оставката бе подадена незабавно. Иванова имаше задача до дни да представи анализ за възможностите да бъде намалена цената на тока. Министър Делян Добрев даде снощи извънредна пресконференция, на която заяви, че договорите с ЕРП и ТЕЦ „Марица“ 1 и 3 ще станат публични заради високия обществен интерес. Обсъжда се дали лицензията на ЧЕЗ не може да бъде отнета.

    Демонстрациите започнаха в 11 ч. в цялата страна. В София шествието тръгна от сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Софиянци дадоха на властта една седмица да изпълни исканията им, свързани със сметките за парно и ток. Близо час по-късно протестиращите вече искаха незабавната оставка на цялото правителство. Мощните освирквания бяха прекратени само в началото за минута мълчание в памет на актьора Тодор Колев, чието поклонение съвпадна с началото на протеста.

    Поне 10 хиляди в столицата се отправиха към сградите на Народното събрание, президентството и Министерския съвет и ЧЕЗ. Блокирано за известно време бе кръстовището на Орлов мост. Пътем протестиращите замеряха с яйца и бутилки Министерството на финансите. Пиратки, домати и плодове полетяха към парламента. Късно следобед пред Народното събрание протестиращите запалиха американското знаме. Пред сградата на ЧЕЗ на ул. „Раковски“ се събраха около 4000 души с викове „Мафия“ и „Оставка“. Служителите на реда се опитаха да отместят протестиращите от входа на централата на енергодружеството, при което последваха сблъсъци с демонстрантите, които се опитаха и да обърнат един от автомобилите на жандармерията. Задържани са четирима, съобщиха по-късно от МВР.

    Най-многолюден вчера бе протестът във Варна, където се събраха над 20 000 души. Такава демонстрация градът не помни от средата на 90-те години. Хората се събраха най-напред на площадчето до община Варна. Чуха се всякакви искания – за национализация на ЕРП-тата, разсекретяване на приватизационните договори, гражданско участие в ДКЕВР. Появиха се дори позиви, описващи световен заговор срещу човечеството. Сред плакатите с надписи срещу енергийния монопол се появи още един: „Буда, ние не сме будали“.

    След като постоя 30 минути пред общината, множеството се понесе към Аспаруховия мост. Бившият футболист Иван Петров, сочен за един от лидерите на недоволните, най-напред обяви хората от авангарда на шествието за провокатори, после сам го оглави. В сряда Петров бе приет в болница, след като се разбра, че е бил наръган. Но вчера участваше наравно с всички.

    На площада пред катедралата множеството бе посрещнато от кордон жандармерия, който запречи пътя към Аспаруховия мост. Шествието се разцепи. По-голяма част от тълпата се отправи към жандармеристите. Те отстъпиха от „барикадата“ и множеството се понесе към моста. Въоръжените с щитове и палки полицаи се придвижваха в колона заедно с протестиращите. Техни колеги отбиваха трафика, за да не влизат другите граждани в конфликт с демонстрантите.

    Аспаруховият мост бе блокиран за около час. Входът му откъм Варна почерня от народ, шествието се извиваше 2-3 километра назад. След това множеството се пръсна. Повечето хора се прибраха по домовете, други се отправиха към мол „Двете кули“, отстоящ на 10-ина километра, където е централата на „Енерго-Про“. Около 1000 души се скупчиха пред клиентския офис на компанията на ул. „Девня“ и го обстрелваха с яйца, мляко, плодове, буркани с лютеница. Полетяха и камъни, които изпотрошиха витрините. Жандармерията не се намеси.

    Около 13 часа протестиращите поеха обратно към общината. Друга група от около 2000 души се придвижваха към мол „Двете кули“. Ситуацията в центъра на Варна започна да прилича на анархия. Към 16.30 часа младежи блокираха магистрала „Хемус“ на изхода на Варна.

    Километрични опашки се извиха на пътя от София за Кулата, след като граждани на Благоевград и Дупница блокираха главен път Е-79. В Дупница блокадата трая до 18 ч. въпреки заканите, че ще останат там и през нощта. Кюстендилци затвориха входа на града откъм столицата и спряха движението към ГКПП Гюешево за около 20 минути.

    Десетки хиляди българи протестираха и в останалите градове, като почти навсякъде сградите на енергоразпределителните дружества бяха „окъпани“ в яйца и домати. Гражданите на Бургас и Велико Търново дори призоваха за „всенародна революция“. В Търново участниците в протеста събраха около 150 лв. за 70-годишен пенсионер, чиято сметка за ток е 230 лв.

    Протестиращите се заканиха акциите им да продължат и в следващите дни и да стават още по-многолюдни.

    От компанията ЧЕЗ вчера пуснаха информация, че едва 1.3% от проверените 3341 сигнала за надвишени сметки, подадени при тях, са основателни. Изпълнителният директор на дружеството Стефан Апостолов заяви, че при ценообразуването на ЧЕЗ се падат само 9 на сто от фактурираната сума. Той призова абонатите на компанията да подават жалби, ако се съмняват в сметките си за ток, тъй като от дружеството са готови да работят в полза на гражданите. От „Енерго-Про“ обявиха около 16% средно намаление на сметките за ток за последния месец.

    Бившият директор на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев застана на страната на ЕРП-тата. Според него електроразпределителните компании не са причината за поскъпването и техният принос в крайната цена на тока за потребителите е нищожен.

    КАКВО СЕ ИСКА

    Енергиен сектор:

    1. Национализация на ЕРП-тата;

    2. Премахване на всички посредници – НЕК да поеме тяхната функция;

    3. Разсекретяване на всички договори в сектор „Енергетика“;

    4. Търсене на отговорност на подписалите ги лица;

    5. Електроенергията, произведена от АЕЦ „Козлодуй“, да се разпределя само на вътрешния пазар;

    6. Да се премахне задължителното изкупуване на електроенергията от НЕК.

    Топлинна енергия:

    1. Индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите;

    2. Уредите да отчитат в МВт/ч;

    3. Реално отчитане на изразходваната топлоенергия, а не чрез прогнозни дялове.

    ПОРЪЧКА

    Държавата ще направи анализ на енергийното потребление до 2035 г., става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Министерството на икономиката ще плати 90 000 лв. без ДДС, за да разбере прогнозния гориво-енергиен баланс през следващите над 20 г. Ще бъде изготвен отделен документ за гориво-енергийния баланс в периода 2000-2011 г., който ще включва и данни за страните от Балканите. Ще бъде анализирана и енергийната стратегия на страната до 2020 г.

    Източник:  в. „Сега“

  • Българските протести прерастват в гражданско неподчинение

    Десетки хиляди хора в цяла България протестират срещу високите сметки за ток, като на много места протестните шествия прераснаха в гражданско неподчинение. В София се стигна до боеве между полиция и протестиращите.

    Снимка: БГНЕС
    Снимка: БГНЕС

    Протести под надслов „Да запалим монополите“, в които участват десетки хиляди хора, се провеждат в цялата страна. На много места шествията и демонстрациите прераснаха в гражданско неподчинение.

    В София протестират около 10 хиляди души. Скандиранията в началото бяха насочени срещу монополите, но бързи се насочиха срещу властта и преминаха в „Оставка!“, „Мафия!“ и „Всеки ден ще е така до победата!“.

    На протеста в столицата се стигна до боеве между полицията и протестиращите близо до централата на ЧЕЗ.

    По информация на БНР побоят е започнал, след като протестиращите са започнали да хвърлят камъни и бирени бутилки по кола на жандармерията. Има и арестувани.

    Преди да се насочат към централата на ЧЕЗ хилядите протестиращи блокираха Орлов мост за повече от час, съобщи Агенция „Фокус“

    Тъй като пътят им към офиса на ЧЕЗ бе блокиран от жандармеристи, застанали пред централата на СДС на улица „Раковски“ 134, хората започнаха да хвърлят предмети по партийния офис, а след това решиха да се упътят към Президентството.

    Пред президентството не се стигна до нови сблъсъци с полицията, след като служителите на реда се наредиха в плътни редици пред фонтана на площад „Независимост“.

    Около 300-те полицаи станаха отново обект на скандиранията на протестиращите, като бяха хвърлени и бутилки. Протестиращите отправиха своите искания и към президента да се намеси при решаването на проблема с монополите. Някои от протестиращите за пореден път отправиха искания за оставка на премиера.

    Орлов мост бе блокиран от около 12 ч. до 13 ч. на обяд

    Протестиращите обявиха, че дават срок до 22 февруари на премиера за национализация н ЕРП-тата и поемане на функциите им от НЕК. Преди да блокират Орлов мост, протестиращите срещу високите сметки за ток и парно замеряха сградата на Народното събрание с домати, пиратки, банани, ябълки и портокали, предаде репортер на „Фокус“.

    По сградата на парламента бяха метнати няколко домата, както и други предмети. И пред Народното събрание гражданите скандираха „Оставка“ и „Мафия!“.

    Протестни шествия има и в Пловдив, Варна, Бургас, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Шумен, Русе, Ловеч, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Кюстендил.

    По информция на Агенция „Фокус“ над 10 хиляди души протестират във Варна. Видео от протеста в морската столица:

    Стотици граждани на Бургас поискаха намаляване наполовина на сметките за ток за декември и януари:

    Над 5000 души протестират пред сградата на „EVN България“ в Пловдив.

    Над 2000 протестиращи срещу високите цени на тока се събраха пред сградата на „EVN България“ в Пазарджик.

    Над 150 души са се събрали на протеста в Смолян срещу високите сметки за ток и монопола на енергоразпределителните дружества.

    Над 2000 души са се събрали на протест срещу „ЕVN България“ в Сливен. Исканията на протестиращите са за Национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници – НЕК да поеме тяхната функция разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика и други.

    Над 3000 души участваха в протест в Ловеч, съобщава БНР. Протестиращите са счупили прозорец на електроразпределителното дружество в града.

    Няколко хиляди души се събраха на протест и в Стара Загора.

    Над 500 великотърновци се обявиха срещу високите сметки за ток. Недоволните граждани се събраха пред сградата на Община Велико Търново. Шествието стигна до касите на електроразпределителното дружество, където протестиращите хвърляха яйца по прозорците на сградата.

    Над 1000 души в Дупница блокираха движението по главен път Е-79. Въпреки че нямат разрешение за шествие, протестиращите блокират движението като вървят по главния път, при тунелите.

    Повече от 500 души блокираха за около 15 минути едно от кръговите движения в Кюстендил като протест срещу високите сметки за електроенергия.

    В Русе над 2000 души се събраха пред сградата на „Енерго Про“ в града, откъдето се упътиха към сградата на общината. Там те скандираха „Мафия“ и „Оставка“.

    Над 3000 души протестираха срещу високите сметки за ток в Шумен.

    Стотици граждани на Добрич излязоха на мирен протест срещу високите сметки.

    В Благоевград и в Дупница протестиращите блокираха главен път Е-79

    в знак на протест срещу ЧЕЗ. Пътят остана затворен за повече от два часа.

    Блокадата на ГП Е-79 край Благоевград бе вдигната към 13,50 ч., а движението възстановено, предаде кореспондентът на БГНЕС в Благоевград. Хиляди блокираха международния път за близо два часа с искане оставката на правителството, имаше скандирания срещу премиера.

    Блокадата бе вдигната от самите протестиращи, които седяха на пътното платно.

    За същото време – около два часа, бе блокиран и Е-79 при Дупница. Протестиращите отказваха да чуят призива на организаторите да освободят пътното платно, поне за 10 минути, за да се пропуснат чакащите, леки автомобили, автобуси, товарни.

    Протестиращите първоначално се заканиха да стоят на пътя до вечерта, докато не дойде някой от правителството. Полицаите стояха безпомощно с щитове, след като на два пъти бяха пометени от хилядното множество.

    В призивите си за участие в националния протест организаторите казват: „Протестите са, защото българите са принудени да плащат по прогнозни сметки. Ако забавят плащанията, се трупат лихви. Българите не могат да се откажат от услугата. Това е рекет. Гражданите и монополите не са равноправни пред съда (те съдят за 1 ден, а ние за 12 г.).

    60% от сметката за ток са такси. Пазарът не е либерализиран. Договорите са изключително неизгодни договори. Всички нарушения на българското и европейско законодателство се толерират от правителствата в България“.

    Ето какво искат гражданите в цялата страна: В енергийния сектор те настояват за национализация на ЕРП-ата. Премахване на всички посредници – НЕК да поеме тяхната функция.

    Разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика и търсене на отговорност на подписалите ги лица. Електроенергията, произведена от АЕЦ „Козлодуй“ да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото. Да се премахне задължителното изкупуване на еленергията от НЕК.

    В сектора на топлинната енергия протестиращите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите. Уредите да отчитат в МВтч. Реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

    Организаторите на протестите категорично се разграничават от всички политически партии.

    „Цяла България излиза под цветовете на националния флаг. Други символи не са позволени. Предвид опитите да се „яхне“ народното недоволство и различните пиар активности на властимащите, ние категорично заявяваме, че г-н Делян Добрев подведе широката общественост, че винаги е бил отворен за диалог и не е бягал от тежки теми. Още през юни 2012 г., граждани на София входираха конкретни искания за сектор Енергетика, като отговорът от институцията беше меко казано неудовлетворителен. На следващи наши запитвания отговор не получихме!

    Ще парираме действията на г-н Станишев, г-жа Кунева и всички други политици, които искат да извлекат политически дивиденти на гърба на народа.

    Знаем, че те са част от виновниците за незавидното състояние на българите и са пряко отговорни за произвола на монополите в България. Предвид многократните опити за диалог с институциите: срещи с представители на институции като МИЕТ, ДКЕВР и Омбудсмана, отворено писмо до президента, парламента, омбудсмана, председателя на ДКЕВР, МИЕТ, МФ, раздаване на папки с искания лично на депутатите, смятаме, че изчерпахме всички възможни законови начини да накараме институциите да ни чуят. С преговорите до тук! Ние с терористи не преговаряме! Настояваме за реални действия“, заявяват организаторите.

    Гражданско движение „ДНЕС“ също обяви, че ще подкрепя и участва заедно с гражданите във всички протести.

     

    Източник:  Vesti.bg

  • Съборът за избор на нов български патриарх – пред провал?

    Съборът за избор на патриарх може да се провали, ако до полунощ не се излъчат тримата кандидати за водач на Българската православна църква. Пред журналисти говорителят на Синода митрополит Йосиф коментира, че подобно развитие би било „разруха” и се разплака. Той не изключи и възможността някои от делегатите да напусне заседанието.

    Засега единственият сигурен кандидат за нов патриарх е митрополит Галактион, който получи доверието на останалите митрополити още вчера. За останалите двама – митрополит Неофит от Русенската митрополия и митрополит Гавриил от Ловешката не достига по един глас.

    Митрополит Йосиф призна, че има вероятност изборният събор, насрочен за 24 февруари, да се повали. „Както вървим, аз съм разочарован, може и това да се случи. Разруха”, заяви той.

    Йосиф намекна, че останалите митрополити са против честото даване на информация на медиите за случващото се в Синода. „Осмелявам се, макар че всичките братя са против моето приятелско отношение към вас и не бива да ви казвам нещо, което предполагам. Имам право като говорител да ви казвам само това, което се случва горе. А аз си позволявам и повече”, обърна се той към журналистите.

    Вчерашното заседание на архиереите не успя да излъчи три номинации и беше прекратено вечерта. До патовата ситуация се стигна след невъзможността повече от един от митрополитите да събере нужните 10 архиерейски гласа, за да участва в битката за поста.

    Единствено Старозагорският владика Галакатион събра 11 гласа от 13-те присъствали митрополити. Русенският Неофит и Варненският Кирил имат по девет гласа. За да се стигне до някакво решение е необходимо един от четиримата митрополити, гласуващи твърдо против (Калиник, Григорий, Игнатий и Николай) да смени мнението си.

    Източник:   Dariknews.bg

  • „Опасният“ чар на Тодор Колев напусна сцената на живота

    Големият български актьор, комик, музикант и шоумен Тодор Колев е починал вчера след тежко боледуване и три операции.

    Снимка: ЕПА/БГНЕС
    Снимка: ЕПА/БГНЕС

    Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов (1965). Приемат го заради шоуменската хитрост, която проявява – пред комисията той обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас.

    Тодор Колев е работил в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, а по-късно в столичните Сълза и смях и Театър София. Ще го запомним с участието му в над 30 игрални филма, сред които „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Иван Кондарев“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Опасен чар“.

    Носител e на редица национални и международни награди. В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Съветник в посолството ни в Канада 1992-1993 г. Автор и водещ на тв предаванията „Как ще ги стигнем с… Тодор Колев“ и „Вход свободен“. Преподавател е по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент.

    През 1999 г. издава автобиографичната си книга „Варненското софиянче от Шумен“ с подзаглавие „Житие и страдание на грешного Тодора“.

    В последните си дни Тодор Колев бе опериран заради множество туморни разсейки в костите. Основната диагноза на актьора бе рак на белия дроб, от който страда повече от година.

     

    Източник:  в. „Труд“

    (Заглавието е на Еврочикаго.)

     

  • 100 хубави думи за България

    Публикуваме тук предложение към аудиторията на Българската редакция на Дойче Веле, наречено „100 хубави думи за България“. Както и резултатите от него. Предложението гласи:

    Пишете ни за всичко хубаво в България, което видите, чуете, вкусите, прочетете. С радост ще публикуваме отзивите Ви, стига да са до 100 думи.

    Скъпи приятели,

    Редом с многобройните положителни отзиви, получаваме естествено и критични коментари. Най-често ни се сърдите, че публикациите на Дойче веле за България са твърде отрицателни. Ние винаги добросъвестно се опитваме да поддържаме обективен баланс, но защо пък да не отидем крачка напред?

    В рубриката „100 хубави думи за България“ авторите сте Вие. Отзивите си можете да изпращате на електронния ни адрес: [email protected]. Единственото условие е да са в обем до 100 думи. Пишете ни за всичко хубаво в България, което видите, чуете, помиришете, вкусите, прочетете.

    Чакаме с нетърпение!

    Ето Вашите „100 хубави думи за България“, пристигнали по електронната поща или във Фейсбук (запазваме шрифта и ортографията на авторите):

    Любомир Ганчев:
    Разбира се, че може да се кажат хубави думи за България. Трудно се намират, но може. Стига да иска човек. Могат да се направят поетични сравнения, могат да се опишат и красиви природни картини, каквито има в изобилие, но най-вече може да се говори за онези, които населяват България. Тук-там в обществените дълбини се намират едни обикновени и незабележими, кротки и смирени хора, за които човешкият морал е онази ценност, която ни превръща в човешки същества. Хора, които не блестят с публични изяви, които не гонят слава и известност. Хора, които живеят тихо и спокойно, но които само за ден може би са направили повече добро, отколкото някои от изявените за цял живот. Те не обичат да шумят около себе си, но без да хленчат и мърморят правят онова, за което ние само говорим. Те така и си отиват от този свят – тихо и безшумно, без спомен за себе си. Те правят смислено нашето съществуване. Те са хубавите думи за България.
    ***
    Дияна Йоткова:
    Искам да Ви поздравя за прекрасната тема, не само защото е за България, но и защото е с положителна насоченост. Ние, гражданите на един свят, пълен с противоречия, имаме нужда да слушаме и за хубавата страна на нещата.
    България… Родино мила! Толкова си богата: на природа; на история; на талант; на противоречия; на трудности… на хора. Да, българите сме една огромна палитра от характери. Имаме си от всичко: активни/пасивни; позитивни/негативни; трудолюбиви/мързеливи; домошари и крале на нощния живот.
    Обичам страната си! Тук съм се родила. Тук са се формирали ценностите ми. Тук обичам. И ако трябва да избера място на прераждане, пак ще избера малката, но безкрайно уютна България.
    Въпреки всички превратности, аз продължавам да вярвам в силата, добротата и интелигентността на българите; в историята и традициите; в бъдещето!
    ***
    Павлина Радева:
    Хммммм… хубави думи за България ли? Нека опитам: Харесвам природата, харесвам простора и свободата. Харесвам наниза от дървета, обримчили пътищата ни, и накацалите по тях пернати стражи. Харесвам наситеното зелено на листата, аромата на прясно окосената трева, шума на морето и скърцането на снега под краката ми. Харесвам сплотеността на семействата. Загрижеността и спонтанния смях, веселите танци и отворените сърца. Не харесвам ДВОЙНИТЕ стандарти, променящите се закони и високите глоби. Не харесвам намусените физиономии и враждебните погледи. Не харесвам политиците, мислещи си, че държавата е семейно имение, а хората са техни роби. Иска ми се да живея в страна, която подкрепя народа си, стимулира го да развива идеите си, страна, в която законите се спазват от всички, страна, която обича децата си, а не ги отпраща в изгнание. Нима това е утопия?
    ***
    Камелия Янакиева:
    България – символ на красота! Трудно е да се опише със 100 думи величието на нашата родина. Тук всеки от нас е израснал и е получил най-ценните си житейски уроци. От миналото до днес България е извървяла тежък и труден път. От хомота на робството стигаме до зората на демокрацията. Не толкова красива, както си я представяхме – всекидневно ставаме свидетели на много несправедливости. Боли много да гледаш как хората, изнемощели, се борят неумолимо всеки ден. Нашите родители дават здравето си в името на светлото ни бъдеще. В същото време управниците не спират да се гаврят с народа. Думите на Христо Ботев от стихотворението му „Борба” за жалост важат с пълна сила и днес. „Брат брата убива” – нашата тъжна реалност, всякакъв морал и ценности биват потъпквани. Борбата за оцеляване не прощава на никого. Мизерията чука на вратата ни – ще й отворим ли?
    Силата е вътре в нас. Българите като народ нееднократно сме доказвали възможностите си и сме демонстрирали мощ. Защо да не го направим отново, заедно? Разбирам, че в днешно време е трудно, всеки гледа в своята паница и толкова. Но нека спрем да си затваряме очите и прогледнем най-накрая. Животът може да бъде и песен, стига да го пожелаем. Нека не оставяме бъдещето си на хора, които не ги интересува!Само ние можем да се погрижим за себе си, като се обединим под едно име – България!
    ***
    Атанас Янев:
    Много ми се иска да кажа сто хубави думи за България! Даже и хиляда хубави думи ми се иска да кажа, но уви не мога. Впрочем, хубавите думи винаги могат да се кажат, винаги могат да се напишат, но дали винаги могат да се почувстват в душата? Прочетох наскоро какво пишат моите съотечественици в рубриката – ужас! Потръпнах, настръхнах и ми стана тъжно и тягостно. Някой си искал да сърба боб чорба с домашна наденица в селото на баба си, друг пише да не вярваме на тези, които казват, че живеят добре в чужбина – те били нещастни… Заблуда, ограниченост и човешка простота – това бих казал аз на тези хора. Ще кажа хубави неща, когато някой управник се събуди от вековния си политическо-партиен сън и каже, както е казал великият Стефан Стамболов: „Малките свои честолюбия и разлики на мнения да оставим на страна и да пожертваме пред олтара на Отечеството си“. Ще кажа хубави думи, когато хората разберат, че са манипулирани и залети с пошлата помия на чалгата и фалшивата телевизионна наркоза. Иначе мога само да мечтая… И да се надявам!
    ***
    Ана Маргина:
    Вчера гледах в YouTube как млади хора играха хоро на площада в Русе. Изведнъж засвири музика, двама-трима младежи започнаха да танцуват и постепенно се изви голямо хоро. Всичко беше толкова естествено и красиво! Този запис ме изпълни с най-хубави чувства. И с гордост, че в България се случват и хубави неща. Искам да кажа БРАВО и БЛАГОДАРЯ!
    ***
    Иван Мишев ни изпрати следния стих, посветен на България:

    Моята земя
    Кой ли не те е поисквал?
    За кого ли не била си мечта?
    Да имат в земите си Искър
    и зелените Родопски плата.
    Конете си с вода да напият,
    с бистра, планинска вода
    и да обгърнат с поглед ония
    тъй прекрасни райски места,
    които Бог създавал с любов
    от Пирин до Балкана-Стария.
    Сетне с Божи, благ благослов
    нарекъл земята България.
    И населил по тези земи
    Българи – пазачи на Рая –
    твоите и моите деди
    от началото на рая до края.
    После отпочинал си Бог
    и забравил сякаш България.
    Но един прекрасен народ
    още Земята си пази я…
    Иван Мишев
    ***
    Яна Петрова ни написа следното:
    Изпращам ви есето на сина ми на тема „Добрите хора“, защото ми се иска светът да узнае кое е истинското лице на българина. Това есе съдържа много повече от 100 думи, но пък истинско описание на характера на по-голяма част от обществото ни.

    Добрите хора
    „За да повярваш в доброто, трябва да започнеш да го правиш.“ (Лев Толстой)
    Вече втори ден стоя у дома, защото есенните вируси ме затвориха между 4 стени. Написах си всички домашни, дори реших няколко извънредни задачи по математика. Сетих се за обявения конкурс „Добрите хора”, за който ни каза госпожа Касабова, учителката ни по български език и литература.
    Седнах на бюрото си с лист и химикал, решен да напиша поне 5 имена на мои познати, които съм виждал да правят добрини. Началото ми беше трудно, наложи се първо да проверя за абсолютна сигурност в тълковния речник какво точно е добро. Добро – нещо, което е хубаво, което е в полза на хората, което има висока морална стойност. Оказа се, че доброто не е нещо точно, то може да бъде всичко, в зависимост от индивидуалните разбирания на всяка личност. Понякога правейки добро на някого, нараняваш някого другиго.
    Спомням си как свако ми, на село, спаси пощальонката от нахвърлилото й се съседско куче, като го удари и то избяга. Спаси жената, но нарани животното! А то кучето не е лошо, просто пази дома си. Аз често си играя с него, а то ми благодари за приятелството с влажни целувки по бузата. Добро ли направи свако?
    Със сигурност мога да кажа обаче, че познавам не един, а цели двама истински добри човеци. Това са моите прабаба и прадядо. И не са добри, защото просто правят добрини, добри са, защото никога не правят нищо зло, никога по никакъв начин не нараняват някого, никога не говорят лоши приказки, никога не укоряват другите, винаги когато съм при тях съм усмихнат, не ми се карат, разказват ми с такава любов за хората, които са срещали в живота си – близки и далечни познати, че ми се иска и аз да съм бил с тях, и аз да ги познавам.
    Докато пиша, си припомням за една случка от преди няколко дни в училище. Имахме извънреден час – модул, беше около 12:30 часа, време в което родители идват да прибират децата от първа смяна. Ние играехме в училищния двор, а посрещачите стояха около оградата в очакване на последния за сутрешната смяна звънец. Там на оградата се беше подпряла и една възрастна жена – най вероятно баба на някое дете. Изведнъж около старицата настана суматоха и видях как двама мъже я носят в училищния двор, слагат я да седне на бордюра на скромната ни градинка. Една от майките се завтече към магазинчето на отсрещния тротоар, за да купи студена вода, друга се затича да търси медицинска сестра в училището, а един баща вече даваше указания на Бърза помощ по мобилния си телефон. Видях как напръскаха жената с вода, как един татко й държа ръката и през цялото време нещо й говори, а бабата гледа в една точка и не помръдва. Една от майките доближи шишенцето с водата до устните й и я накара да пие, а друга мокреше ръцете си и милваше старицата по челото. И стана чудо – пострадалата взе да мърда, а секунди след това се опита да проговори.
    Ясно видях как всички си отдъхнаха – жената беше спасена, поне докато дойде линейката, а тя не закъсня, пристигна бързо и лекарят взе случая в свои ръце. Всички се разотидоха, поведоха децата си, всеки по своя път. Сега като се замисля, главите им като че ли бяха по-повдигнати от друг път, очите им бяха по-бляскави и тялото на всеки един бе гордо изпъчено. Бяха удовлетворени. И имаше защо! Защото Добрите хора са ТЕ – нашите родители, нашите баби и дядовци, нашите учители, приятели, съседи. Всички онези, които ни обичат, помагат ни, даряват ни внимание, знания и усмивки, или дори всички онези, които не ни нараняват.
    Аз също съм добър човек!
    Денислав Петров
    VІ а клас
    ОУ „Св. св. Кирил и Методий“
    гр. Варна
    ***
    Петър Петров:
    Най-важното в България са българите. Ако се вгледаме и вслушаме в себе си и хората около нас, ще усетим доброта и мъдрост. Това усещане се подчертава особено силно, когато общуваме с чужденци. Усещаме амбицията за доказване и желанието да сме „най“. Виждаме и слабите си страни. За съжаление губим енергията си и я пилеем. Губим ценни десетилетия. Стопяваме се като нация. Това е обезсърчаващо. Потенциалът ни е огромен. Водачите на България трябва да определят идеалите, да ги развиват и разпространяват, та всеки българин да вижда себе си и своите мечти тясно свързани с НАШЕТО общо настояще и бъдеще.
    ***
    Златка Долапчиева:
    Обичам страната си, не мога без нея и близките ми. Тя е моя Родина, тук съм родена и тук ще остана до края на живота си. Със сто думи не мога да опиша очарованието, което има България – нейната природа, земя и море. Наред с хубавите неща, трябва да си кажем и някои истини за нас, българите. Безкрайният преход не успя да ни изгради като граждани, няма истинско гражданско общество. Липсата на качества като смирение, вярност към Бога, страх от законите ни докара до това положение. Вина имат всички институции, църкви и синдикати. Оказахме се слаби, бездуховни! Е, затова ще гледаме картината на „Тъжния залез” на села и малки градове.
    Ежедневното ни недоволство от сегашното положение, от недоимъка и безпаричието, няма да се промени, ако не променим нагласата в самите нас. Не бива да униваме. Нека гледаме напред. Какво прави всеки от нас, та да станем по-богати и да останем в България? А за мен България е най-прекрасната страна.
    ***
    Митат Гокай:
    Който се е отделил от България, никога не е бил щастлив, дори да е станал много богат. В сънищата си винаги се е връщал в селото на баба си и е сърбал стар фасул с домашна наденица. Ако някой ви каже, че е много щастлив в чужбина, не му вярвайте.
    ***
    Таня Джекова:
    Предварително да кажа, че това не съм го измислила аз, а беше написано върху опаковката на типов хляб „Заря“ – съвсем случайно се зачетох. Ще ми се някой ден да отида в този завод и да се запозная с човека, чиято идея е този текст. Той не се оплаква, не плюе по политиците, а променя себе си и нас. Това е нещото, което ни трябва – обединение около хубавите и добрите идеи.
    „От години човек чете и търси книги за силата на Мисълта, за силата на Подсъзнанието, книги за Любовта, как да опознае Себе си и Истината за света. След всичко това човек би трябвало да е силен, знаещ, безкрайно търпелив и обичащ.
    Не харесвам всичко, което открих в Себе си. Със сигурност можеше да изглеждам и по-добре. Би трябвало да изпитвам повече толерантност и любов и да отделям повече време за близки и приятели. Мисля, че когато го правя, защото Трябва или защото така са ни Учили, това е всъщност моето Его – този хищен стар другар.
    Реших. Приемам се такъв, какъвто ме е създала Вселената. Давам Доброта, защото Искам, а не защото Трябва. И Благодаря.
    Понеже ми харесва на Земята, ще си оставя невзети уроци, за да ме пратят пак обратно и пак в България. Навсякъде другаде би ми било скучно.“
    ***
    Богдана Тонева:
    Невероятно е, че толкова много хора ОБИЧАТ родината си България, а всъщност всички гледаме как я рушат и ни правят на маймуни. Браво, това се казва родолюбие. Дали примирението всъщност не ни е генетично заложено след 500-те години турско робство? Иначе навсякъде – на работа, в автобус, на гости, на заведение или в някоя институция – българинът недоволства от сегашното положение в страната. Докога? Имаме нужда от Левски и Ботев, може би.
    ***
    Диана Маркова:
    Най-хубавото нещо, което съм чувала за България, е от трима турски граждани – студенти у нас. Наложи се да им свърша една услуга (имаха проблеми в администрацията на ВУЗ-а, трябваше някой да им помогне с документите). След като им помогнах, ги помолих за едно интервю, което след това публикувах в един сайт за емигрантски живот. За интервюто те казаха няколко неща, които доста ме изненадаха. Те бяха: турските студенти в България са щастливи; българите са готини хора – когато ти обещаят нещо, го правят; обичаме България, защото тук ДДС е само 20%, докато турският VAT e 40%.
    ***
    Владимир Симеонов:
    Здравейте! Надявам се да не е късно и аз да кажа моите 100 думи за моята родина. Мислейки какво да ви напиша, се досетих за едно интервю, което гледах с едно българче от бесарабските българи в Молдова. На въпроса защо обича България тя просто отговори: защото там се говори български. Това са и моите добри думи за страната ни: каквато и да е – добра или лоша – тя ще бъде винаги мястото, където се чувствам истински, където се чувствам у дома сред свои и където всички говорим на нашия си език, имаме нашите си традиции и манталитет, пеем нашите си песни и се обичаме (и мразим) по НАШЕНСКИ.
    ***
    Елена Ковальова:
    Я была в Болгарии только раз – в 1988 году целый месяц гостила у моих друзей. Мы объехали тогда всю страну. Хотя с тех пор прошло много лет, я очень хорошо помню каждый день, проведенный в Болгарии. Помню, как рано-рано утром мы вышли из автобуса и шли по улице города Видин. Едва начало светать, было очень тихо, спокойно, только наши негромкие разговоры и звук шагов по брусчатке. Но главное, что запомнилось, это запах свежего хлеба. Невероятный аромат! И вот это всё – старинная улочка, дома, брусчатка и запах хлеба – всё это осталось в памяти на всю жизнь. Это только одно воспоминание из многих-многих прекрасных воспоминаний о Болгарии. Я помню вкус воды в горных ручьях недалеко от Кърджали, помню фонтаны в Плевене, но самое главное – я помню людей, которых я встретила, помню отношение к нам, доброту и гостеприимство. Болгария стала для меня родной, я люблю Болгарию, её народ и желаю всем вам, дорогие друзья, процветания и счастья!
    ***
    Мария Добрева, Атланта:

    И знам България ще Бъде!
    Тя има мисия на таз Земя
    И не е късно пак да я прегърнем
    Изстрадалите, нейните чеда.
    Върнете се по родните места!
    И този, който вярва ще го бъде!
    Заради вечната, небесната мечта,
    Да разберем кои сме и защо на таз земя.
    Върнете се по родните места!
    Такава е повелята на древния ни род.
    Небето знае порива на вашата душа,
    За да сме вечен, цял един народ.
    ***
    Айлин Тасим:
    България е моят дом. Най-специалното и най-красивото място на света, на което наистина принадлежа. България е моята родина. Страната, в която съм родена и надявам се ще прекарам по-голямата част от живота си. Тя е моята голяма любов, разочарование и вдъхновение. И въпреки всички абсурдни неща, България е моята вяра, търпение и надежда. А там е толкова красиво и пъстро, особено сега през пролетта. Свежестта на току-що раззеленяващите се дървета и мириса на майски цветя е изживяване, което не може да бъде сравнено с никое друго. Просто няма как със сто думи да опиша всички тези невероятни гледки, хора, забележителности и какво ли още не. Но едно със сигурност мога да кажа: Родино мила, ти това не заслужаваш! Твоята съдба трябва да е друга.
    ***
    Марин Стефанов:
    Все още има останали места в природата ни, в които няма маргинално натрупване на останки от човешка дейност, които да те отвратят да ги посещаваш. Все още се намират домашни продукти, с които да направиш шопска салата. Все още бащите ни варят истинска ракия. Все още ни се удава възможност да си направим лютеница, туршия, луканки и друга зимнина, с които да разнообразим „Junkfood“-изобилието, което ни залива. Все още има хора в България, които се опитват да работят, за разлика от по-голямата част, които присвояват изработеното от труда им. Все още имам приятели. Все още мисля позитивно.
    ***
    Стефан Манчев:
    Аз съм от хората, които винаги търсят добрата страна във всичко което ни се случва и все по-лесно го намирам. За мен България е най-богатата държава в света, но ние българите сме свикнали с това богатство и го приемаме за даденост. За мен истинското богатство са не парите, а природата която ни осигурява невероятно високо жизнено равнище, което малко държави имат. България има четири ясно изразени годишни сезона, има гори на 35% от територията си, има 40 планини, има Черно море със стотици километри плажове със ситен пясък, има равнини с плодородна земя, има 5500 пещери, има 540 реки.
    ***
    Пресиян Костадинов:
    Думите издават емоции, а емоциите не винаги обхващат цялата речева палитра, с която разполагаме. България е не само красота, но и емоция. Тънка утринна усмивка върху красивото лице на любимата. Или непознатият мирис на безкрайните планини, озарени от августовското слънце. Не бихме сгрешили, ако кажем, че Тя може да бъде и сурова като февруарско утро над Дунавската равнина. Ако искате да разберете какво е всъщност нашата България, елате да чуете вековната тишина, която кънти в природната застиналост на един селски пейзаж в Балкана. България е набраздената от годините ръка на възрастна жена, милваща русите коси на слънчевото ново начало.
    ***
    Марин Мидилев:
    България е много богата държава. Преходът не е свършил, защото има още какво да се краде. Когато България съвсем обеднее, ще бъде принудена да използва ефективно интелектуалния си потенциал, а не да го унищожава и прогонва. Асен Йорданов, Радул Милков и Продан Таракчиев, Yull Brown-Илия Георгиев Вълков, Джон Атанасов, д-р Стамен Григоров, проф. Георги Наджаков, Петър Петров, Ангел Балевски и Иван Димов, Румен Антонов, д-р Митов, проф. Карл Джераси, Иван Ночев, акад. Цветан Цветков, Емил Минев, Стефан Найденов, Стефан Маринов, Никола Димков, Милен Николов, Георги Бакалов, Юри Марков, Койчо Митев, проф. д-р Мария Златева, инж. Георги Гушлеков, Даниела Симидчиева… Списъкът е дълъг и е в процес на допълване.
    ***
    Николай Данев:
    Мой приятел веднъж ми каза: „Ако не можеш да кажеш нещо добро за някого, просто замълчи”. Е, аз няма да мълча, когато става въпрос за България, защото имам какво добро да кажа за моята родина. Вярно е, че България има богата история, чудесна природа, красиви обичаи… Но в България има и много хора, в които виждам доброто. Наближава Великден… Като нация мисля, че вече е крайно време да осъзнаем, че вярата ни в Бог и принадлежността ни към християнската религия не трябва да се изразява в ходене на църква само по празници. Не казвам, че въобще не ходят хора, но разликата е очебийна, когато съпоставим един обикновен неделен ден и християнски празник. Вярвам, че съчетанието от качества като смирение, вярност към Всевишния, трудолюбие, спазване на законите (и земни, и Божии), любов към семейството и дома ще ни помогнат да се издигнем като нация и да живеем достойния живот, който заслужаваме. От нас зависи.
    ***
    Ивайло Петков:
    Христо Ботев, Васил Левски, Георги Раковски, планини, море, гора, Витошко лале, Рилска иглика, Родопски крем, роза, мартеница, Трети март, народни песни, хоро, мома, Мелник, Златоград, Несебър, Созопол, Жеравна, Чипровци, Берковица, Търново, Плиска, Преслав, София, Стара Загора, Античен Пловдив, Крушуна, Рилски Езера, Родопи, Странджа, Добруджа, Сребърна, Дунав, Искърски пролом, Тунжда, Ерма, Велека, Ропотамо…
    Нека Европа да научи повече за нас, за нашата същност, за какво се пее в песните ни, за обичаите и празниците, които имаме.
    ***
    Милена Костадинова:
    Харесва ми рубриката „100 хубави думи за България“ и Ви приветствам за това! Следя материалите, които публикувате за моята държава, и ми се свива сърцето, защото съм от поколението, възпитавано в преклонение и уважение към Родината! Вярно е, че оценките понякога са жестоки, но вярни и от това не ни олеква! Вярно е, че не говоренето, а действията са тези, които ще променят нещата. Може за европейците търпението на българите да е необяснимо и да е признак на безволие, но ние не сме лоши и безхарактерни хора по принцип. Просто сме объркани, смачкани и ни е срината ценностната система. С една дума: трудно се справяме с новите промени, съпътстващи така лелеяната демокрация.
    Винаги съм смятала, че колкото повече българи имат възможност да пътуват по света, толкова повече те ще имат възможност да добиват впечатления, ще могат да съпоставят и оценяват предимства и недостатъци, ще имат идеи и ще станат предприемчиви, непримирими и дейни както повечето европейци. Но за това трябва време и търпение! Лошото е, че много българи заминаха, заминават и ще заминават, защото не виждат алтернатива за себе си тук! Да, трудно е, но не е невъзможно да се преборим! Никъде нищо не е дадено даром! Много бавно нещата ще си дойдат по местата, няма начин! Хората тук го знаят и не си мислете, че се примиряват и не се борят. Просто медиите не дават гласност и не вдигат шум за разлика от други части на света. Ето преборихме се за шистовия газ и АСТА. Сигурно ще успеем и за другите неща!
    ***
    Иван Аладжов:
    Трудно е днес да се пишат хубави думи за България, когато дори международно изследване ни определи като най-тъжното място на света. А че в предишната България е било красиво и чисто, може да прочетем дори в западни издания от тогава. Напр. консервативното западногерманско издателство “Bertelsmann” пише в своята книга от 1970 г. „Европейските столици”, че София е от най-чистите градове на континента, и че всяка сутрин мирише на свежо, след като още в ранни зори се измиват улиците му. Но за столицата ни сега не може да се каже това. Тя е един от най-мръсните, грозни и неуредени градове на континента.
    ***
    Георги Симеонов Петров:
    24 Май, 15 септември, първолак, хоро, песен, седянка, менци, бистра вода, мома, Златю Бояджиев, Владимир Димитров (Майстора), Борис Киров, Райна Кабаиванска, Николай Гяуров, Борис Христов, Никола Гюзелев, Вапцаров, Захари Зограф, баница, шопска салата, кисело мляко, бащино огнище, мартеничка, казан, ракия, шкембе чорба, червено вино, Мелник, Ванга, минерални извори, Родопи, Пирин, Рила, Балкан, Черно море, Гергьовско агне, 1300 години, Цар Симеон, Орфей, Кирилица, Компютър, Кирил и Методий, Охрид… Има още, но и тия не са малко:)
    ***
    Даниела Василева:
    Не искам да казвам 100 хубави думи за историята на България. Защото тя е дело на нашите предци, а не наше.
    Не искам да казвам 100 хубави думи за красотата на България. Защото тя е даденост, открита и оценена отново от нашите предци, а не от нас.
    Не искам да казвам 100 хубави думи за културата на България. Защото тя е поругана.
    Опитвам се да намеря 100 хубави думи за изминалите 22 години. Но не събирам и 10.
    Днес ми останаха хубави думи само за мъничкото свестни, трудолюбиви и съвестни хора, които понякога срещам – на пейките пред къщичките привечер в провинциалните градчета, на нивите покрай пътищата през деня, в планинските хижи, на сцените в столицата. Те ми пълнят душата, те ме карат да се усмихвам.
    ***
    Искра Кънева:
    Всичко най-хубаво в мен – това е България. Любовта ми към хората, към красотата, към природата; силата да преодолявам трудностите; честността; отговорността; искреността. България, която отдавна съм напуснала, не е само територия. Тя е най-доброто от мен, което предавам и на децата си. Деца, родени на чужда земя, говорещи чужди езици, но наричащи себе си българи. Те носят България в сърцата си, за да я предадат и на техните деца. Най-хубавото в тях – това ще е бъдещата България. Без граници, говореща много езици, но в сърцето си шепнеща най-хубавите думи на възхита и най-съкровените си мечти на български.
    ***
    Христо Алексиев:
    Прекрасно е да гледаш лицата на децата в училище на 24 май, първолаците на първия учебен ден. В такива моменти си мисля, че има надежда за историческото оцеляване на нацията.
    ***
    Христина Джоргова:
    100 хубави думи за България, а могат да бъдат много повече. Ще цитирам какво казаха за нашата страна американци от Корпус на мира, с които се запознах в родното си градче.
    „Вие имате всичко. Имате богата и дълга история. Имате интересна култура и невероятен фолклор. Природата ви е толкова красива и разнообразна. Имате планини, море, красиви зелени долини. Влюбихме се във всичко това, но и във фолклора ви. Вие сте гостоприемни хора. Езикът ви е труден, но е интересен и богат.“
    Щом хубавото в нас виждат те, защо да не го видим и ние. И да го показваме по-често! Нали така правят те – американците.

    http://dw.de/p/15PCx

  • Проститутките ни заработват 1,56 млрд. лв. през 2012 г.

    Петя Минкова, в. „168 часа“

    .

    Български проститутки са заработили 1,26 млрд. лв. през 2012 г. в чужбина, а у нас още 300 млн. лв.

    „Доходите на организираната престъпност са между 3 и 5 млрд. лв. (4,7% от Брутния вътрешен продукт на България).

     Хиляди момичета търсят препитание на улицата

    Най-голяма част от тези доходи се получават от проституцията.“ Това се казва в уникално международно изследване на територията на България, Италия, Португалия и Испания. В продължение на две години учени и социолози провеждат десетки интервюта с проститутки и сводници, за да установят има ли пряка връзка между проституцията, наркоманията и наркотрафика.

    В проучването, което вече е публикувано, участват проф. Духомир Минев и д-р Мария Желязкова от БАН, и д-р Георги Петрунов от УНСС.

    „Бедността хвърли много жени и мъже в проституцията. Това не е само български феномен“, казва проф. Духомир Минев. Според него той и екипът по време на проучването наблюдавали невероятни ситуации.

    „Оказва се, че
    чрез официални политики преднамерено могат да се организират неформални потоци от мръсни пари

    Примерно от проституция и наркотрафик, след което отиват някъде по високите етажи на властта – в непублични структури. Изследвахме много признаци, които сочат, че се насочват в тази посока. Къде точно, ние не успяхме да установим„, казва професорът. Според него тези връзки у нас по-ясно се виждат.

     

  • Операция “Ток и ужас”
    Снимка от поредния ден на протест срещу високите цени на тока във Варна.
    Снимка от поредния ден на протест срещу високите цени на тока във Варна

    Браво на всички смели сърца, които излязоха на улицата и протестираха срещу крадците ЧЕЗ, EVN и EON! Браво на осъзналите, че спасението ни е дело на самите нас! И позор за всички, които си останаха пред телевизорите, позор за робите. Заради вас, роби, заради вашите робски душички съществуват грабителите – олигарси, местни феодали, корумпираните им слуги магистрати и чуждите паразити, правещи се на инвеститори. Позор и за “журналистите”, удобно невиждащи очевадния геноцид.

    Министърчето Добрев, в ролята си на адвокат на ЧЕЗ, EVN и EON ни заобяснявал, че три пъти и повече по-големите сметки били защото периодът на отчитане не бил за 25 дни, а за 35-40. Втората причина била увеличението на тока от не знам от коя си дата. Ах, и по-ниски били температурите. Ей, оказа се, че може едновременно да си тъп като пирон и нагъл като срамна въшка. Извади и още безумно смешни причини по безумно нагъл начин. Но не спомена нито дума за това, че такива сметки не са нищо друго, освен грабеж. Не спомена нищо за това, че всъщност никой в България няма полза от енергоразпределителните дружества. Никой освен корумпираните държавни служители, които са участвали в приватизационния процес, и продажните български правителства.

    От поведението на Делян Добрев ясно се видя кой му плаща заплатата. Само да не си помислите, че това сме ние – българските данъкоплатци. Не, той не защитаваше нас, човекът си адвокатстваше за ЧЕЗ, EVN и EON. Изтъпанчил до себе си представители на крадците и всички заедно, влачейки сополите си нагоре-надолу, приспивно мънкаха и мрънкаха. Обаче, изведнъж се събудих. Не можех да повярвам, че го чувам. Тия нагли копелета ни успокояваха, че сме можели да платим сметките си на части. Тоест, влиза мутрата с автомат в ръцете и ти казва: Ще ми плащаш толкова и толкова, ама понеже сега са трудни времена, може и на части да ми се издължиш. Еее, министър Делян, ама ти и тия чужди паразити сте тотално изтрещели. Следващият месец ще ни пратите още по-големи сметки и отново ще ни успокоите с това “разсрочено плащане”. И така всеки месец, години след години все на разсрочено плащане сметките за ток, за парно, за въздух, за живот…

    А може ли Добревче, вместо вие да ни разсрочвате ние да ви уволним веднага, на мига? Можем, и то така, че да държи топло на следващите кандидати за чорбаджии. Да си знаят какво ги чака, ако и те се пробват да се гаврят с работодателите си – с българските данъкоплатци. Може ли всяка сутрин да ви черпим с по един омлет от яйца, домати и снежни топки, ей така от добро сърце. Всяка сутрин преди да се скриете по министерствата си да похапнете, да се подкрепите. Не можете да арестувате 20 000 човека, нали? Ами, ако на улицата излязат стотици хиляди, милиони отхвърлили робството свободни и единни българи? Можете да посмачкате лидерите, водачите на протестите, но ако няма такива? Ако всички индианци са и вождове? Тогава какво ще правите? Ще ви се наложи да ни слушате.

    Как ви се струва да си знаете, че всяка сутрин вашите работодатели ви чакат пред входа със закуската ви? А как ви се струва, ако вместо яйца, домати и снежни топки, към наглите ви, гладко колосани от подкупи личица полетят лайна? Да, хубави, красиво опаковани в целофанчета изпражнения. Както се казва: “Каквото повикало, такова полетяло”.

     

    Ивайло Зартов,  Ivailozartov.org

  • С пет дни се съкращава срокът, в който българите зад граница ще заявяват желанието си да гласуват

    С пет дни се намалява срокът, в който българите зад граница ще могат да подават заявления за гласуване в чужбина и за разкриване на изборни секции. Досега срокът беше 25 дни преди изборния ден, но с гласуваните днес (вчера – бел.ред.) на второ четене от парламента текстове от промените в Изборния кодекс се изтегля 30 дни преди вота.

    Не беше прието предложението на БСП изборни секции зад граница да се разкриват при 20 заявления и се запазва изискването за поне 100 желаещи да гласуват.

    Възможностите за подаване на заявленията са саморъчно подписано и подадено лично в мисиите ни зад граница или чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК). Постъпилите електронни заявления ще се публикуват незабавно на интернет страницата на ЦИК, след което информацията ще се изпраща до Външно министерство.

    Там данните ще се обобщават и ще се изпращат на съответните дипломатически и консулски представителства за вписване на избирателите в списъците. Тези, които не са вписвани, могат да обжалват това в срок до три дни от публикуването на списъка пред ЦИК. Тя пък има 3-дневен срок за решение, което се обявява незабавно и не подлежи на обжалване.

    Депутатите приеха и текстове, с които се урежда публикуването и обжалването на т.нар. забранителни списъци, с които стана голям проблем на изборите „2 в 1“ в края на 2011 г. Забранителният списък ще се публикува на интернет страницата на съответната община не по-късно от 10 дни преди изборния ден, решиха депутатите и не подкрепиха искането на опозицията срокът да е 20 дни преди вота.

    Всеки, който смята, че е вписан неправомерно в този списък, може с писмено заявление до кмета да поиска да бъде заличен, като представи „доказателства и документи“. Срокът за подаване на това заявление е три дни, срещу което опозицията възрази. От ДПС поискаха срокът да е 5 дни, но и това предложение не беше прието от ГЕРБ.

    Отказът за заличаване от списъка трябва да се съобщи „незабавно“ и може да се обжалва пред районния съд в срок до 24 часа от съобщението. Съдът разглежда жалбата в открито заседание в срок до 24 часа от постъпването й, като решението на съда не подлежи на обжалване.

    В същото време е предвиден и ред гласуване за тези, които установят в изборния ден, че неправомерно са попаднали с забранителния списък. Той ще има право да гласува, ако представи удостоверение от общината, че е отпаднало основанието за вписването му в списъка. Удостоверението ще се издава от общината в изборния ден по образец, утвърден от ЦИК, въз основа на доказателства и документи.

    Източник:  в. „Дневник“

  • Отново българин на съд в Босилеград за развято българско знаме на 3-ти март

    Лидерът на Демократичния съюз на българите в Босилеград Драголюб Иванчов е призован като обвиняем за 20 февруари 2013 г. – ден след планирано поклонение пред паметника на Васил Левски, в памет на 140-та годишнина от неговото обесване в името на свободата не само на България, а и на всички балкански народи от Османско владичество.

    2615095f2834df42a846c5abf1afdd5ea257dc

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    От Културно-информационния център в Босилеград в Сърбия алармират за поредната полицейско-съдебна разправа с председателя на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов, за това, че издига българското знаме на свидни български национални празници. Този път поводът за повдигане на обвинение е, че на 3 март 2012 г., по повод Деня на Освобождението на България Иванчов бил изтъкнал знамето на Република България от 13.00 до 20.00 часа на сградата на българския Културно-информационен център.

    Драголюб Иванчов е призован да се яви като обвиняем на 20 февруари 2013 г.

    Искът за задвижване на процедура по нарушение срещу него е заведен от друг българин, командирът на полицията в Босилеград Новица Стоянов.
    Обвинението е за нарушение на чл.41, ал..1, т.3 от Закона за формата и употребата на герба, знамето и химна на Република Сърбия.

    Това е четвъртото поредно обвинение срещу Иванчов за издигане на българското знаме.

    Последната му присъда – глоба в размер на хиляда евро от декември 2012 г. бе, затова че по време на протестния митинг по повод Ньойския договор на 27.11.2010 г. до паметника на Апостола Васил Левски в Босилеград, покрай българското не било изтъкнато и сръбското знаме.

    Поредното обвинение председателят на Демократичния съюз на българите коментира така:

    „Обвинението е повдигнато с цел сплашване и оказване на натиск върху Демократичния съюз на българите като партия на българското национално малцинство, която се бори за опазване на националната идентичност на българите в Западните покрайнини. Българското знаме е част от нашата българска идентичност, а Денят на Освобождението на България от турско робство е от решаващо историческо значение не само за България, но и за Сърбия и целите Балкани. С този акт сръбската държава не само иска да унищожи в корени всяка помисъл за свобода и национално и човешко достойнство на българите в Западните покрайнини, но и да унищожи Демократичния съюз на българите като легална и легитимна партия на българите, която, както е известно, даже не бе допусната на местните избори през май 2012 година и по този начин, след 4 години бе изхвърлена от общинското управление в Босилеград. Нито една институция в Сърбия тогава не застана в защита на Демократичния съюз на българите от своеволието на Общинската избирателна комисия в Босилеград”.

    Случайна ли е датата за насрочване на процеса от съда 20 февруари 2013 г.!?

    Връчването на призовката на Драголюб Иванчов се случва дни, след като на сайта на българския Културно-информационен център е публикувана покана за честване на 140-та годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски на 19 февруари 2013 г. пред неговия паметник в Босилеград.

    Буквалният текст на поканата:

    „Културно-информационния център в Босилеград, заедно с Общобългарски комитет и фондация „Васил Левски“, община Босилеград, и редица други български организации, държавни институции и граждани през 2005 г. повдигнаха паметник на Левски в Босилеград.

    Образът на Апостола задължава гражданите на Босилеград, българите в Р. Сърбия и официалните представители на България редовно да отдават почит по повод гибелта му с полагане на венци и цветя и изнасяне на съответна програма пред неговия паметник в Босилеград.

    Днес повече от всякога е нужно да се учим от безсмъртното дело на Апостола, за да преодолеем разделението, омразата и завистта, която ни разделя, и да утвърждаваме националното самочувствие на българското малцинство в Западните покрайнини. Нека по повод 140 години от смъртта му, отново да му отдадем дължимата почит и да си припомним делото и безсмъртните мисли на Апостола.

    С тази цел Ви каним на 19 февруари (вторник) 2013 г., в 11,00 часа местно (12,00 часа българско) време с гостите от България и гражданите на Босилеград, заедно да положим венци и цветя пред паметника на Левски в Босилеград”.

    Това е сградата на българския Културно-информационен център в Босилеград, където Драголюб Иванчов е нарушил закона, като е сложил да се вее българското знаме в продължение на седем часа на 3 март 2012 г.
    Това е сградата на българския Културно-информационен център в Босилеград, където Драголюб Иванчов е нарушил закона, като е сложил да се вее българското знаме на 3 март 2012 г.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Източник:  novatarealnost.bg