2024-07-16

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Стрелба във Флорида взе жертви. Дебатът ЗА или ПРОТИВ оръжието е възобновен


    БНР съобщи, че двама души са загинали, а най-малко 25 са ранени при стрелба на концерт в американския град Маями-Дейд, югоизточната част на щата Флорида вчера, 29 май 2021 г.
    По данни на очевидци, трима мъже слезли от джип пред залата и открили огън по публиката. Началникът на местната полицията Алфредо Рамирес заяви, че става дума за организирано нападение.

    Дебатът за оръжията в САЩ отново е на дневен ред

    Дебатът за оръжията в САЩ отново е на дневен ред, в момент на политическо разделение и задълбочаване на недоверието между хората, в период на висока безработица и стрес. Специалистите твърдят,че обичайно продажбите на оръжие нарастват в години на избори. Сега и пандемията увеличи допълнително продажбите. През 2020 г. те се покачват с 64% в сравнение с предходната.

    През март миналата година проверките за закупуване на оръжие за цялата страна за една седмица надхвърлят 1 милион, а тази пролет достигат още по-висок рекорд. Направена е проверка на досиетата на 1,2 милиона кандидати за закупуване на оръжие.

    Наблюденията показват, че закупуват оръжие не само хора, които вече са имали или имат такова, но и хора,които никога не са притежавали. Данни на Университета Нортистърн в Бостън и на Изследователски център в Харвард показват, че около една пета от всички американци, които са закупили оръжия миналата година, го правят за първи път.

    Оръжия закупуват вече не предимно бели мъже, а и жени, афроамериканци и испаноговорящи.

    Според статистиката, 39% от американските домакинства притежават оръжие. Изследване на Чикагския университет показва с 32% нарастване притежанието на оръжие в сравнение с 2016 г.

    Преобладаващото мнозинство от убийствата в САЩ са от оръжия. За първите 3 месеца на годината в 37 града убийствата са се повишили с 18% в сравнения със същия период на миналата година. Исторически обаче наблюдателите твърдят, че все още данните са далеч от тези през 90-те години.

    Правителството не проследява броя на продадените оръжия в САЩ. Дори данните за проверка на досиетата е дават пълна картина, тъй като много продажби са частни. Предполага се, че общият брой на оръжията е в диапазона до 400 милиона.

    В същото време американският щат Тексас е на път да узакони носенето на оръжие без разрешително, криминална проверка или обучение.

    Доминираният от републиканци местен законодателен орган свали и последната рестрикция за носене на оръжие в понеделник.

    Mярката, която ще разреши на всеки в щата, който е навършил 21 години, да носи безпрепятствено оръжие, отива за подпис при губернатора Грег Абът. Абът вече заяви, че ще се подпише въпреки опасения на противници, които смятат, че падането на рестрикциите ще застраши живота както на гражданите, така и на полицията.

    Застъпниците на пълната отмяна на ограниченията приeмат това като възстановяване на право, произлизащо от втората поправка в американската конституция, разрешаваща носене на оръжие.

    При влизането в сила на новата мярка Тексас ще стане 21-вият и най-големият американски щат с подобни регулации.

    Групи за контрол на носенето на оръжие припомнят скорошните масови стрелби в щата, сред които такива в супермаркет, църква и гимназия.

    Дебатът ЗА или ПРОТИВ оръжието е възобновен. Оставете свой коментар или мнение и Вие.

    .

  • Въпросите, които никой не зададе на вече бившия председател на ДАНС

    .

    Стоян Димитров, Lentata.com

    Уволненият председател на ДАНС Димитър Георгиев. Снимка: News.bg

    Бившият шев на ДАНС се възмущава, защото бил отстранен от работа.

    Изтъква, че бил отстранен заради това, че е засегнал някакви интереси на руски шпиони.

    Само че не е така!

    Той си го знае и цяла България го знае това.

    Защо този така (УЖ) съвестен шеф на ДАНС не каже:

    – Какво направи ДАНС по хилядите сигнали за корупция срещу политици от бившият кабинет?

    – Какво направи ДАНС срещу шкафчето с кюлчета и пачките евро?

    Да не би това, че действащ премиер може да получава пари от корумпирани хора, е по-малко важно от чужди шпиони?

    – Какво направи ДАНС по случая с върнатите на Турция граждани, търсещи закрила в България?

    Да не би това да е по-маловажно от това диктатори да управляват европейска страна?

    – Какво направи ДАНС по докладите от Европа и САЩ за корупцията в България, заради която България губи десетки милиарди левове годишно?

    Да не би загубите на десетки милиарди да са по-маловажни от някакви си шпиони?

    Днес и най-бедните хора в България знаят, че така наречените ни служби не работят в интерес на българските граждани.

    Неведнъж съм чувал, че е така.

    Но веднъж бях втрещен като един човек ми сподели, че е пускал сигнали в ДАНС срещу политици, които са нарушавали закона и ощетявали хазната, и когато той е отишъл на разпит да обясни по-подробно за такъв случай, бил заплашван, че, видите ли, трябва да внимава какво говори, че тези хора имали много пари и власт.

    Като служителят на ДАНС, който го е разпитвал, се е държал изключително грубо, най- вероятно, за да загуби надежда, че някъде има справедливост!

    Еми, то се знае защо не са били пипани 12 години, управлява само една партия и тя си е получавала комисионите за това да не ги пипате.

    След това, че сте ги разследвали и задържали, какво сте направили, като и един милиард не е влязъл в хазната от тези поръчки арести?

    Напротив, след това България е осъждана в Страсбург и ние отново плащаме за Вашите игрички.

    Да не говорим, че на целия народ стана ясно как бухалките, които обвиняват и задържат, го правят.

    Само за да заграбят за лична изгода милиарди и бизнес, не за да върнат парите в хазната.

    Защо, когато стотици хиляди хора бяха на улицата и бяха пребивани като кучета, а с жените се гавреха, Вие се криехте и не излязохте да защитите народа по някакъв начин?

    А сега виете като линейки!

    Малко Ви е всичко това, трябва и обвинения да Ви се повдигнат.

    Така че не се оправдавайте!

    Нямате оправдание!

    .

  • Виктор Хинов: Отворено писмо до Джеф Безос

    Скъпи Джеф, пиша ти на български, защото ти този език не го разбираш. Искам да го научиш, ако държиш да разбереш за какво ти пиша. Един език, Джеф, е едно богатство. Казали са го българите на български, но ти след като не знаеш български, ти е простено, че си се объркал и търсиш богатството в парите.

    България, доколкото съм чувал, не е съвсем непозната страна за теб. Има една история, която се разпространява в Интернет за времето, когато ти си бил започнал първият си Амазон магазин в гаража си. Помня онова време. Зората на Интернет. Компютрите бяха лукс, а пък за сървърите да не говорим. Представям си те, седнал в гаража си пред монитора, вкарал всичките си пари в това начинание, в което никой, освен теб, не вярва, чакащ някой нещо да си поръча. Часовете и дните се изнизват, но огромната мрежа мълчи. Никой не смее да поръча нищо, никой не смее да ти плати. Ето ги стоките около теб в гаража ти. Закупени и готови за изпращане. Само някой да се престраши, сам ще му занесеш поръчката, ако е нужно, но никой не купува. Може би са прави всички, които ти казваха, че се занимаваш с глупости и, ако искаш да отвориш магазин, да го направиш както всички други. Да си платиш наем и да подредим лавиците, за да може всеки купувач да види и пипне стоката, която му продаваш. Може би са прави…

    Но. О Чудо! Програмата ти е отбелязала първата ти поръчка. Трескаво отваряш информацията на първия си купувач и с учудване установяваш, че един българин иска да си купи от теб книга.

    Да, Джеф. Това разказват по Интернет за първата ти поръчка. Може да е истина, а може и да не е. Ти си знаеш, но ние, българите, сме точно това – хора, които обичат да четат предимно книги, които не могат да си набавят лесно в държавата си. Ние сме много любопитна нация и най-добрият начин да ни накарат да прочетем нещо е то да се забрани или да се затруднява достъпът до него. Освен това, Джеф, ние мразим системата. Животът ни е подчинен на оцеляването, въпреки системата, и повечето неща, които правим, са напук на това, което ни карат да правим.

    В теб, Джеф, ние виждаме именно това. Сам човек решил да се изправи срещу системата, с помощта на един гараж и един сървър. И ето един от нас те е подкрепил. Честито!

    През следващите години ние, българите, не преставахме да те подкрепяме и да се радваме на успехите ти. Ти продаваше все повече и повече, сървърите ти, както и магазините ти, се множаха и системата непрекъснато отстъпваше пред теб. Големите магазини не издържаха на цените ти и затваряха един след друг. Голяма част от тях се опитваха да те копират и да продават по Интернет, но ти беше пръв и Интернет беше твоето поле, на което те бяха просто гости.

    Ние, от своя страна, също не седяхме със скръстени ръце. Една трета от нас емигрираха навсякъде по света, бягайки от родната ни Българска система. Всеки български емигрант е индивидуалист, който се бори със света сам. Където и да отидехме по света, обаче, ни посрещаше Амазон, като стар, добър приятел. Купувахме си от теб различни стоки, но най-много се зарадвахме на Амазон Киндъл – висш израз на свободата на словото. Ние започнахме да качваме книги в книжарницата ти. Сигурно не си ги забелязал, но те са там. Ние, българите, сме малък народ, а сега, след трийсет години емиграция и демократизация, сме почти на изчезване, но ние обичаме езика си и харесваме да си говорим на него. Не, че не можем да говорим на английски, немски, френски, руски или испански, но някак си сме свикнали с нашия си – българският. Той ни е най-мил и ни топли сърцата далеч от родната страна.

    Ето и аз качих една моя книга в твоята книжарница преди десет години. Сложих и минимална цена от 99 цента. От тях на теб, Джеф, плащам 33 цента за това, че ти ползвам книжарницата, а за мен, който е написал, редактирал и качил тази книга, в сървъра ти остават 63 цента. Аз не се сърдя. Това със сървърите си е оригинална твоя идея и името Амазон си заслужава поне 33 цента.

    Не разбирам само защо ти трябваше да ми сваляш днес (б.р.: 13 май 2021 г.), след 10 години, книгата от книжарницата си. Съжалявам, че за десет години съм продал само двайсетина екземпляра, но, както ти казах, ние, българите, сме на изчезване и не можем да ти предложим пазар като руския, например. Пишеш ми в електронното писмо, че книгата ми е свалена, защото можела да разочарова твоите клиенти и защото Амазон Киндъл не поддържа български език и текстове.

    Не разбирам как ти, Джеф, и Амазон Киндъл разбрахте, че книгата ми може да обиди клиентите Ви, като по Ваше собствено признание на говорите (поддържате) българския език? Уверявам те, че досега не съм имал нито един разочарован купувач. Един даже ми е оставил много хубав отзив на страницата в книжарницата ти. В книгата пише за един емигрант, дошъл в Америка с жена си, двете си деца и два куфара багаж. За това как той се борил здраво с живота и какво станало с него и семейството му в страната на неограничените възможности. Книгата, Джеф, описва история, подобна на тази на твоето семейство, когато преди много години прапрадядо ти е стъпил на американска земя, идвайки от Германия с един прашен куфар и куп деца. Може би и ти би я прочел с интерес, ако знаеше български.

    Джеф, един българин е бил първият ти клиент. Това се смята за късмет в България. Късмет, Джеф, е турска дума. Тя означава знак от съдбата, че тя е на твоя страна. В българската култура човекът, който ти носи късмет, е много важен. Докато той е с теб, и късметът ти ще е с теб.

    Не гони българите, Джеф. Не се превръщай в Система. Ти знаеш най-добре, че всяка една система носи в сърцето си своята гибел, под формата на някой младеж в прашен гараж, с луда идея в главата. Бъди повече Българин, Джеф, и научи Български!

     

    С поздрав!

    Виктор Хинов

    .

  • Президентът назначи новото правителство, новата ЦИК и насрочи изборите за 11 юли

    Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. Служебен премиер ще бъде Стефан Янев, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

    С друг указ държавният глава разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи парламентарни избори за 11 юли т.г. Президентът назначи и новата ЦИК.

    В служебния кабинет Гълъб Донев ще е заместник министър-председател по икономическите и социалните политики, и служебен министър на труда и социалната политика.

    Бойко Рашков ще е служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност, и служебен министър на вътрешните работи.

    Атанас Пеканов ще е служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства.

    Кои ще са министрите в служебния кабинет:

    Асен Василев – служебен министър на финансите;

    Георги Панайотов – служебен министър на отбраната;

    Стойчо Кацаров – служебен министър на здравеопазването;

    Виолета Комитова – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

    Николай Денков – служебен министър на образованието и науката;

    Светлан Стоев – служебен министър на външните работи;

    Янаки Стоилов – служебен министър на правосъдието;

    Велислав Минеков – служебен министър на културата;

    Асен Личев – служебен министър на околната среда и водите;

    Христо Бозуков – служебен министър на земеделието, храните и горите;

    Георги Тодоров – служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

    Кирил Петков – служебен министър на икономиката;

    Андрей Живков – служебен министър на енергетиката;

    Стела Балтова – служебен министър на туризма;

    Андрей Кузманов – служебен министър на младежта и спорта.

    Утре от 9 часа българско време, на официална церемония на „Дондуков“ 2, президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство.

    Това ще бъде 6-ият служебен кабинет в най-новата ни история и втори за президентския мандат на Радев.

     

    Румен Радев назначи и Централна избирателна комисия в състав:

    За председател на Централната избирателна комисия държавният глава назначава Камелия Нейкова.

    Димитър Димитров, Емил Войнов, Росица Матева и Цветозар Томов са назначени за заместник-председатели.

    Севинч Солакова заема длъжността секретар.

    Членове на комисията са: Георги Баханов, Елка Стоянова, Ерхан Чаушев, Йорданка Ганчева, Красимир Ципов, Любомир Гаврилов, Любомир Георгиев, Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева.

    Източник: БНР

     

    .

  • Босилеградчани протестираха на ГКПП „Олтоманци“

    .

     Материал на ГЛАСПРЕС

    Група граждани от Босилеград днес мирно протестираха в междинното пространство между ГКПП “Олтоманци” и ГП „Рибарци”, срещу Заповедта на Министерството на здравеопазването на Република България от 29-ти април, с която на практика не се променя нищо от предишната такава от края на месец януари тази година.

    Протестиращите изтъкнаха, че не протестират срещу противоепидемичните мерки, според които в България може да се влиза с отрицателен ПСР тест, сертификат за ваксинация, бръз антигенен тест, уверения за преболедуване или 10-дневна карантина, а срещу разпоредбата да влизат и излизат от България не на ГКПП „Олтоманци”, а на ГКПП „Калотина”, което означава да пътуват допълнителни 300 км. Тази мярка на практика постави гражданите на Босилеград в много неудобно положение.

    След 30-ти април сред гражданите на Босилеград се повиши напрежението, очакванията и обещанията за облекчения на част от мерките не се получиха, което допълнително усложни ситуацията. Повечето от засегнатите хора са и с българско гражданство и не могат своевременно да си погасяват основните задължения, като плащане на данъци, смяна на изтекли лични документи, сметки за телефони, гражданска отговорност, технически прегледи на коли, регистрации и пр.

    Българските сдружения над една година сигнализират и се обръщат с писма до Министерството на здравеопазването, Министерството на външните работи и Омбудсмана на Република България. Беше организирана и подписка, под която се подписаха 1300 граждани, които настояваха за решение на този проблем.

    Протестиращите настояват в точка 12 от Заповедта, в която са изброени ГКПП-ове, през които може да се влиза в България, да се добави и ГКПП „Олтоманци”. Както разбрахме, протестите ще продължат и занапред, докато не се получат исканията им.

    ТВ-екипи на НОВА и БТВ, изпратени специално да отразяват протеста, също не успяха да минат на ГКПП „Олтоманци”, защото трябваше да се връщат за България през Калотина.

    .

  • Холивуд спринтира към дъното

    .

    Владислав Апостолов с „Културни войни“ в предаването „Политически НЕкоректно“ по БНР

    Тази година златният чичко „Оскар“ нахлу в аналите на шоубизнес историята с колекция от рекорди. И все неприятни.

    Официално това е най-малко гледаната церемония в историята на тези инак най-престижни и желани филмови награди. Около 10 милиона човека са си причинили облъчването, пардон, излъчването на „шоуто“ на американската киноакадемия по ABC. Това е два пъти по-малко от зрителите на предната церемония от 2020-та, която от своя страна тогава постави рекорд по нисък рейтинг и беше наполовина на гледаемостта през относително нормалната 2014-та.

    С други думи, за няколко години рейтингът на наградите „Оскар“ се е сринал повече от четири пъти. Някогашната „Най-голяма нощ на Холивуд“ върви с бодри крачки към ролята на незначително и нишово събитие със стремглаво стесняващо се влияние. Много хора, които все пак са издържали няколко часа на отблъскваща политическа пропаганда и гневно размахване на милионерски пръсти към лошите обикновени хора, твърдят, че и този жалък рейтинг им е много. В същото време катастрофалните резултати на наградите „Оскар“ все пак са малко по-добри от тези на „Грами“, „Еми“ и „Златен глобус“, които вкупом се сринаха до нечувани и невиждани рейтингови низини и падини.

    Холивуд, като обобщен символ на шоубизнеса и развлекателната индустрия, спринтира към дъното. Да, ще кажат апологетите, това е заради пандемията. ОК, тя играе роля, но май не е главна, а по-скоро поддържаща. Сриването беше започнало преди Covid кризата и повече съвпадна с разпространението на един друг вирус. Вирусът на политическата коректност, фетишизацията на малцинствените групи и оголената, срамна демонстрация на себеомраза и отрицание като единствената позволена форма на западна идентичност. Този патоген вече няколко години гъмжи в ДНК структурите на НПО мрежите и цялата синхронизирана екосистема от медии, партии и институции тъй силно, че хваща за гърлото и нормалните, неангажирани с културни войни и модерни политики, граждани.

    Хваща ги за гърлото от подиума на наградите „Оскар“, когато иначе симпатичната и талантлива актриса Реджина Кинг отправя директна публична заплаха към уж независимата съдебна система на САЩ и отваря цялата церемония с думите, че ако делото срещу полицая Дерек Шовин беше приключило с друга развръзка, тя щяла да сложи „ботуши за маршируване вмeсто високи токчета“. Става въпрос, разбира се, за съдебния процес, приклещил медийното внимание след смъртта на многократно криминално проявения нов национален герой и мъченик на Америка Джордж Флойд. Под безпрецедентен медиен и политически натиск от най-високо ниво журито отсъди, че полицаят Шовин е виновен по всички предявени обвинения. Но дори и това не бе достатъчно за Холивуд. Те трябваше да заплашат съдебната система, въпреки нейната пълна изпълнителност и подчинение, и да отправят предупреждение за всички евентуални бъдещи казуси от сходен характер.

    Цялата церемония – а и другите сродни шоубизнес събирания в последната година – се превърнаха в нещо като хибрид между национална конференция на Демократическата партия и протестно шествие на движението Black Lives Matter. И после пандемията била виновна за катастрофалните рейтинги и оценки на нормалните зрители.

    Награден след награден, реч след реч… едни и същи, до болка вече познати пропагандни лозунги за системния расизъм, полицейското насилие, голямата нужда от разнообразие и толерантност.

    Единственото нещо, което не беше толерирано на тези церемонии беше различното и критично мнение. Разказът, разпространяван и налаган без алтернатива от почти всички медии, корпорации, институции и публични фигури, се представя от Холивуд за някаква смела и едва ли не рискована позиция, която те защитават като някакви бунтовни представители на съпротивата. Най-голямата и жалка лъжа на развлекателната индустрия е пробутването на официалната партийна линия за дисиденство. Диктаторът, който се маскира на репресиран. Насилникът, който насъсква властите срещу жертвата си.

    Холивудски звезди, охранявани от униформени с оръжия и отделени от обикновените хора със стени и огради, които си връчват награди, докато съскат срещу граници, полиция и онази „мащабна безпросветна маса“. Съсиреци от лицемерие, които заплашват кръвоносната система на целия организъм. Холивудски легенди, буквално воювали срещу нацистите, като Джими Стюарт, Kларк Гейбъл, Хенри Фонда, Стив Макуин и други, биха се срамували от сюрреалистичния спектакъл на спекулацията, в който мутираха тези „оскари“, „глобуси“, „грамита“ и „емита“. Казано по нашенски – и най-ниският рейтинг в историята пак им е много.

    „Булевардът на залеза“ е върховна кино класика за умопомрачение и падение. Този шедьовър на Били Уайлдър вече е невъзможен в днешен Холивуд, но поуките от скъсването с реалността ще осветяват мрака, в който западната култура сама се вкара.

    Чуйте мнението на Владислав Апостолов в звуковия файл:

    Източник: bnr.bg

  • BIRD разработи публичен скенер – 8903 фирми с участие на агенти на ДС

     

    Бюрото за разследващи репортажи и данни (BIRD) разработи интегриран публичен скенер, който позволява при въвеждане на име на лице или на фирма да се провери веднага какви данни има за обществени поръчки, коронасубсидии, бенефициери на европейски фондове, на земеделски субсидии, на къщи за тъщи, на евтини апартаменти, заменки, субсидии за медиите, агенти на ДС, сметки в КТБ, декларации на овластени лица и т.н.



    .

    Ето какво още четем в публикацията на BIRD:

    През януари т. г. информирахме за проблемите с изсветляването на собствеността на офшорките в България и за ограничените възможности за търсене в Търговския регистър, и представихме новите възможности на обновеното приложение за търсене в отворените данни от Търговския регистър. Сега, с новите функции на публичния скенердопълваме резултатите от работата на КОМОДОС (Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия), правейки проверка за участие на всички обявени с решения на комисията лица, във фирми и юридически лица с нестопанска цел.

    Резултатът: 8903 фирми с участие на агенти на Държавна сигурност

    Скенерът и още информация по темата се намират на адрес:
    https://bird.bg/ds-v-tr/

    .

  • Румен Радев е издал указ за обнародване на измененията в Изборния кодекс

    Президентът Румен Радев е издал указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 45-ото Народно събрание на 29 април, в Държавен вестник.

    Указът е с днешна дата (30 април и може да го видите ТУК), а извънредният брой на Държавен вестник излиза утре – 1 май.

    Обнародването на новите изборни правила се случват буквално часове, след като бяха гласувани от депутатите в пленарна зала за заседание, продължило до полунощ.

    Народните представители решиха пропорционалната система на гласуване да отпадне до следващите редовни парламентарни избори.

    В хода на заседанието народните представители решха, че ще гласуваме изцяло машинно в големите секции с над 300 избиратели. Машинен вот ще има и в чужбина, където количественият критерий ще бъде същият – секцията да е разкрита с над 300 заявления или на последните избори в нея да са гласували над 300 избиратели.

    Видеонаблюдение ще има при отчитането на гласовете и попълването на протоколите.

    Гласуване по пощата зад граница няма да има, няма да има и избирателен район „Чужбина“, тъй като не бе приета методиката, по която ще става самото райониране.

    Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) се редуцира до 15 души, а председателят, заместник-председател и секретарят ще се предлагат от политическите партии, но целият състав на ЦИК ще се назначава с указ на президента след проведени от него публични консултации и процедура, определени от държавния глава. (Източник: БНР)

    .

  • Цавът данем: Зов за съпричастност

    .

    106 ГОДИНИ ОТ ГЕНОЦИДА НАД АРМЕНЦИТЕ

    .

    „Историята постига стабилност само чрез справедливост.“

    Симеон Радев, Букурещ, 1913 г.

    Цветето „Не ме забравяй“ – символ на възпоменанието на Агхет

    Геноцид (гръцки genus – род, раса, лат. сaedere – убивам) се описва  с арменската дума агхет и означава „невъобразимо престъпление, голяма катастрофа“. Има престъпления, които трябва да се помнят – геноцидът срещу арменците е едно от тях. През 1895 г. и 1915-1921 г. са избити повече от един милион и петстотин хиляди (1 543 271) арменци, много други са изселени, включително и в гостоприемна България – свободната граница. Какъв заряд от емоции и признателност е имало в душите на тези арменци, за да кръстят детето си Азад Сахман, което в превод от арменски означава „свободна граница” – така е кръстен бащата на известния музикант Хайгашод Агасян.

    През 1987 г. Европейският парламент обяви 24 април за Международен ден за солидарност с Арменския народ за жертвите от геноцида. Геноцидът над арменците бе признат и от Световния съвет на църквите. И от папа Франциск. Арменският геноцид официално е признат от много държави. Те настояват Турция да признае геноцида и да поиска извинение от арменския народ.  

    Днес, 23 април 2021 г., когато един депутат – прави му чест! – предложи депутатите да почетат с едноминутно мълчание паметта на жертвите на Арменския геноцид, председателката на НС отказа за съжаление едноминутното мълчание, защото по правилника на НС „такова предложение трябва да се направи до 18 часа предущия ден“. Да предпочетеш административни правила пред паметта на повече от един милион и петстотин хиляди (1 543 271) убити арменци е признак на бездушие, безсърдечност, безчувственост, апатия, равнодушие, безразличие. Отнася се и за депутатите от средните редици на НС, които останаха седнали. Когато – все пак – другите депутати станаха прави и мълчаливо почетоха паметта на убитите арменци.*

     

    Д-р Георги Чалдъков

    –––––––––––––––––––––––––––

    * „Да ти взема болката“ („цавът данем“) – казват арменците на човек, който е угрижен. Това е трогателния глас от „интимната акустика на човешката душа”, чувства и мисли със съществено значение в пулсиращата материя на моралната философия – емпатията е привилегия на духовно богатите хора.

    Научих цавът данем от Крикор Азарян. И от Саркис Перси Мушехян (накратко, Перси) – благодарение на таланта му да създава приятелска атмосфера Клубът „Ереван”, разположен в урбанистичното сърце на Бургас, стана епицентър на моряшката, капитанската, артистичната, лекарската, накратко интелектуалната, бохема на Бургас и неговите гости.

    Българският зов за съпричастност датира от 1899 г., след първия Арменски геноцид, когато в стихотворението си „Арменци” Пейо Яворов пише:

    „Изгнаници клети, отломка нищожна
    от винаги храбър народ мъченик,
    дечица на майка робиня тревожна
    и жертви на подвиг чутовно велик…“

    .

  • Проф. Янко Янков с поредни меморандуми към посолства и институции

    Проф. Янко Н. Янков

    В редакцията получихме писмо от проф. Янко Николов Янков-Вельовски – известен правозащитник още отпреди падането на Берлинската стена, арестуван през 1984 г. и по-късно обявен от Амнести интернейшънъл за политически затворник № 1 у нас.

    Днес проф. Янков си остава вероятно единственият, който непрекъснато бомбардира посолства, съд, прокуратура, държавници за юридическата несъстоятелност на БСП, за упражнявания геноцид към българския народ, за всевластието на тайните служби и престъпленията, извършвани от тях.

    Самият той казва: „Това е моята вече ПОЛОВИНВЕКОВНА ВОЙНА.“

    Проф. Янков в своето писмо ни съобщава, че е разпратил поредни два меморандума до повече от 50 адресата – посолства, държавни служители и други. В изпратените текстове четем:

    “За пореден път, акуратно обръщам Вашето Височайше Внимание на факта и обстоятелството, че:

    – поради пълна липса на легитимна българска Конституция и най-вече на легитимна конституционна гаранция, аналогична на ноторно известната т. нар. „Втора поправка”, единственото мое легитимно оръжие е Словото и Правото;

    – именно в контекста на това обстоятелство фактически моето единствено оръжие са научните и документалните ми, електронни и книжни издания, относно които се надявам, че макар и, както досега, така и днес, в България Словото и Правото да са напълно неефективни, все пак би могло един ден, дори когато мен вече ме няма…”

    Оригиналите на двата меморандума (46-и и 47-и) на проф. Янков можете да откриете съответно ТУК и ТУК. (Отваря се нова страница, от която може да изтеглите съответния текст).

    Предишните меморандуми и всички други текстове от автора ще намерите на адрес:
    iankov.blogspot.com

    .

  • Три промени в начина на гласуване, които изглеждат сигурни

    .

    „Краткият“ парламент и три промени в начина на гласуване,
    които изглеждат сигурни

    Полина Паунова, „Свободна Европа“

    Снимка: „Дневник“

    Между седем и десет работни дни. Толкова дълго ще работи сегашният парламент, ако не успее да излъчи правителство. Броенето започва от тази сряда.

    Ако тази хипотеза се оправдае, въпросът е какво ще успее да направи Народното събрание за толкова кратко време.

    Повечето парламентарни партии твърдят, че биха работили за съставяне на управление, но проверка на Свободна Европа показва друго: всички са се съредоточили единствено върху работа по Изборния кодекс. Целта им е да бъде постигнат максимално демократичен закон в минимални срокове.

    Съгласие по три въпроса, спорове по два

    В сряда следобед ще се състои първото заседание на новата правна комисия. Тя ще разгледа всички предложения за промяна на закона. Засега те са четири: от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и “Изправи се! Мутри, вън!”. Внесен е и старият проект за мажоритарно гласуване в два тура на ГЕРБ.

    Очевидно е, че за седем работни дни парламентът не би успял да направи обемна и цялостна реформа на изборното законодателство. Въпросът е за какво различните партии ще постигнат мнозинство и какво ще бъде прякото отражение на промените върху избирателите.

    Засега изглежда ясно, че ако има бързи предсрочни избори, на тях няма да може да се гласува дистанционно по електронен път, защото няма нужното време за разработване на единна и сигурна система.

    Други три промени обаче изглеждат постижими. Събеседници от различни партии потвърдиха пред Свободна Европа кои са те:

    Ограниченията за разкриване на секции в чужбина най-вероятно ще отпаднат, така че избирателите във Великобритания, САЩ и Турция да могат да гласуват свободно в повече пунктове, а не както досега в максимум 35.

    Още на предсрочните избори, очертаващи се през юли, избирателите зад граница ще избират свои представители, защото най-вероятно ще бъде обособен избирателен район Чужбина, който ще дава най-малко шест мандата в бъдещия парламент.

    Най-вероятно е и въвеждането на видеонаблюение при броенето на гласовете и отчитането им в края на изборния ден.

    Пред Народното събрание се оформят два големи спора. Първият е дали ще има време да се въведе възможност за дистанционно гласуване по пощата още на предстоящите предсрочни избори. Вторият е дали е разумно да се подменя изборната администрация при хипотезата, че изборите се проведат толкова скоро.

    Според Мая Манолова („Изправи се! Мутри, вън!“) дори и изборите да са през лятото, няма пречка да се въведе гласуване по пощата за българите в чужбина. Предложението ѝ ще бъде обсъдено, декларират останалите партии. Засега техни представители предимно неофициално коментират, че няма време за подобни промени.

    От ГЕРБ казват, че са против подобни механизми.

    Извън “Изправи се! Мутри, вън!” партиите, които се застъпват за гласуване по пощата смятат, че президентските избори тази есен ще бъдат най-ранният момент, в който могат да проработят нововъведения за дистанционен вот.

    Да има ли нова ЦИК

    От „Има такъв народ“ (ИТН) предлагат промяна на състава на Централната избирателна комисия преди евентуални предсрочни избори. Но сред останалите партии идеята, застъпена в законопроекта, остава спорна.

    Текстът, внесен от ИТН, предвижда комисията да е 15-членна, защото броят на сегашните 20 членове е „неоправдано висок“. Пише, че парламентарните партии ще предлагат състава на ЦИК, но окончателната дума ще има президентът, който трябва да утвърди имената с указ.

    Подобно предложение намира твърда подкрепа само от “Изправи се! Мутри, вън!”. Пред Свободна Европа председателката на парламентарана група на коалицията Мая Манолова коментира, че те „ще работят и настояват” за нов състав на ЦИК.

    Засега не е ясно дали БСП ще подкрепи формациите на Слави Трифонов и Мая Манолова за нова ЦИК преди евентуални предсрочни избори. Народният представител Явор Божанков (БСП) каза пред Свободна Европа, че решенията, които настоящата комисия е вземала по време на предизборната кампания, са я дискредитирали напълно. “Личното ми мнение е, че ЦИК трябва да бъде сменена преди следващите избори, когато и да са те”, каза той.

    В БСП обаче има и други мнения. Например, че организация на изборите от изцяло нови хора може да доведе до сериозни спънки. Има и мнение, че ЦИК трябва да се смени, но в по-спокойна обстановка.

    От ръководството на парламентарната група на ГЕРБ смятат, че ЦИК не бива да се сменя, защото ще настане административен хаос. ДПС не бяха открити за коментар.

    От „Демократична България“ не коментираха идеите на „Има такъв народ“. Но дясната коалиция има свое предложение за професионална ЦИК, създаването на която отнема много повече време от промяна на персоналния състав на изборната администрация.

    От „Има такъв народ“ неофициално коментираха пред Свободна Европа, че подмяната на членовете в ЦИК е един от основните им приоритети за дните, в които парламентът ще работи. Именно по тази причина се очаква и това да бъде един от най-спорните въпроси в парламента.

    Машинното гласуване

    Друг спорен момент е въвеждането на машинно гласуване. Проектът на “Има такъв народ” предвижда почти пълно преминаване към машинно гласуване, включително в чужбина.

    В текста пише, че хартиени бюлетини ще се допускат в секции с под 300 избиратели или при изричното желание на гласоподавателя, който ще трябва и да се разпише, че не е гласувал и няма да гласува другаде.

    Предложението ще бъде подкрепено от БСП и от “Изправи се! Мутри, вън!”.

    Предварителните нагласи сочат, че повечето партии (без ГЕРБ), ще разпишат механизъм за независим одит на машините за гласуване. Подобен одит не беше направен преди изборите на 4 април, а „Демократична България“ ще настояват на това свое предложение. Останалите формации, в това число и БСП, ще ги подкрепят.

    Избирателен район Чужбина

    Пред Свободна Европа председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов коментира, че “по-големите реформи в изборния закон трябва да бъдат оставени за по-спокоен момент”. Но въпреки това и той, а и всички останали партии са единодушни, че трябва да бъде създаден избирателен район за чужбина.

    Засега гласовете от чужбина се прибавят към общия брой на гласувалите в България. Нагласата на всички в парламента, в това число и на ГЕРБ, е да бъде предоставена възможност на българите зад граница да изпращат свои представители в Народното събрание.

    Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза пред Свободна Европа, че партията е склонна да приеме подобно предложение.

    Засега няма яснота колко мандата от 240 ще получат българите зад граница, защото предложенията са различни. Те вариарат от 6 твърди места до “плаващ” брой депутати в зависимост от избирателната активност, каквато е идеята на “Изправи се! Мутри, вън!”

    Едно обаче е сигурно: това предложение ще събере най-голямото мнозинство в 45-то Народно събрание.

    Без ограничение на секциите извън ЕС

    Сред парламентарните сили се оформя и още една голяма коалиция. Тя ще премахне ограничението да се разкриват максимум 35 секции в страните извън ЕС.

    Изискването пречи на гласуването предимно във Великобритания, която напусна ЕС, САЩ и Турция. В момента в тези държави могат да се организират само 35 секции за гласуване, което предизвиква огромни опашки и многочасово чакане.

    “Трябва да елиминираме най-очевидните проблеми и ограничения в прозрачността и демократичността на един скорошен предсрочен вот, ако се стигне до такъв”, коментира Христо Иванов по повод ограниченията за гласуване извън страната.

    На това мнение са и ИТН, и социалистите и коалицията на Мая Манолова. ДПС винаги са гласували срещу ограничаване броя на секциите в чужбина. От ГЕРБ обаче коментираха пред Свободна Европа, че по-скоро биха били “за” запазване на ограниченията.
    Видеонаблюдение и изчистване на избирателните списъци

    Друго предложение, което събира голяма подкрепа сред парламентарните партии, е въвеждането на видеонаблюдени при преброяването и отчитането на изборния резултат. В тази посока пред Свободна Европа се изказаха и Христо Иванов, и Мая Манолова, и Явор Божанков, а закопроектът на ИТН регламентира подобен подход.

    Засега ГЕРБ нямат окончателна позиция по тази тема, но досега официалните им изказвания са били в негативна посока.

    Партията на Бойко Борисов обаче ще подкрепи въвеждането на активна регистрация на гласоподавателите. “Такова предложение ние ще подкрепим, ние самите го предлагаме”, каза Десислава Атанасова. “Така ще прочистим избирателните списъци от мъртви души, така че сме „за”, каза Явор Божанков от БСП.

    Активната регистрация се предлага от „Демократична България“, „Има такъв народ“ и коалицията на Мая Манолова.

    Чрез въвеждането й в избирателните списъци ще останат реално гласуващите, а тези които не са упражнили правото си на глас ще могат да се дописват за всеки вид избор. Активната регистрация обаче може да даде реално отражение върху списъците едва след два национални избора. “Важно е да направим стъпката, защото после от нея няма как да има отмятане”, каза Явор Божанков (БСП).

    .

  • Проф. Пламен Павлов: Раковски е кръстникът на Левски

    .

    200 години от рождението на Раковски. Датата 14 април трябва да бъде изписана със златни букви в българската история

    Водачът на Първата легия е приеман като княз на българите в чуждите посолства. Кой е той?

    Датата 14 април трябва да бъде изписана със златни букви в българската история, защото преди 200 години на този ден се ражда човекът, призван да изиграе ключова роля в нашето Възраждане и борбите ни за освобождение от турско робство. Георги Стойков Раковски е личност с невероятен интелект, герой, който действа с размах, далеч надхвърлил тесните рамки на своето време. Раковски е визионер от европейски мащаб със сърце, отдадено на родината. По този повод разговаряме с професор Пламен Павлов. Известният историк е роден на 12 юли 1958 г. в с. Пейчиново, Русенско. Завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Сега преподава история на Византия и Балканите през Средновековието в същото учебно заведение. Автор или съавтор е на повече от 250 студии, книги, учебници, справочници, документални филми. Председател е на Световния парламент на българите по света. (Автори на интервюто: Кристиан Иванов и Борислав Радославов от bgdnes.bg)

    – Професор Павлов, днес, 200 години след рождението на великия български революционер Георги Стойков Раковски, историците продължават да се натъкват на интересни факти за неговия живот. Коя е най-интересната история, свързана с делото на Раковски, която не е известна на широката публика?

    – Историите, ако искате даже приключенията и авантюрите в живота на Раковски, са изключително много. Драматичният му живот може да бъде чудесна основа за роман, филм, сериал… Много интересни са неговите контакти с бесарабските българи, връзките му с толкова много хора, отразени в уникалната му като мащаби кореспонденция… За мен най-вълнуващо е неговото ярко присъствие в Белград през 1862 г., което кара чуждите дипломати да го възприемат като легитимен водач и дори „княз“ на българите…

    – Раковски е наричан българския Гарибалди, какво е общото между тези знаменити исторически личности?

    – Между двамата национални герои на България и Италия има много сходства. Особено в проявените от тях желязна воля, смелост, способност да организират големи военни формации, започвайки буквално от нулата. И двамата посвещават целия си живот – Раковски на освобождението на своя народ, Гарибалди на обединението на разпокъсания в отделни държави италиански народ. Идеята и реализацията на Първата българска легия е предшествана от „Хилядата“ на Гарибалди… И все пак действията на Раковски не копират буквално онези на Гарибалди. Стъпват много повече върху собствения и балкански опит – „Гръцката завера“ от 1821 г., в която българското участие е значително, вкл. собствените премеждия на Георги Македон (името, с което нашият герой е известен във Влашко на млади години), с Браилските бунтове през 1841-1842 г.

    – Как се ражда девизът „Свобода или смърт“, донесен в България именно от Раковски?

    – Девизът е от времето много преди Раковски, като се спори къде и кога се е появил. Раковски го заимства най-вероятно от гръцката освободителна организация „Филики Етерия“. Така или иначе тези клетвени думи, значещи толкова много в нашата история, са ни завещани от Раковски.

    – Кои са другите му големи заслуги в идеологията на освободителното движение и най-важните му атрибути – знаме, устав, йерархия…

    – Със своята ерудиция и модерно мислене Раковски както никой друг преди него прокламира възкресяването на свободната българска държава. Това проличава особено силно по времето на Първата българска легия през 1862 г. – не само български военен „полк“, основа на армията, но и военно-политическа формация с елементи на държавност – Привременно правителство, знаме, държавен печат и т.н. Когато от есента на 1863 г. се установява в Румъния, по негова идея са свиквани първите общи събрания на емиграцията, за които обаче знаем твърде малко. След такова събрание в Галац е решено да се изгради „мрежа“ от вътрешни комитети, отначало в градовете по Дунава.

    – Раковски е бил и изтънчен дипломат, еднакво добре приет в кралските дворове в Сърбия, Гърция и Румъния…

    – В негово лице имаме първия български държавен глава „в изгнание“, както бихме казали днес. Той е приеман „на равнище“, защото в негово лице са виждали най-разпознаваемия български лидер, при това придобил авторитет със своите вестници и книги, образован човек, полиглот и т.н. Несъмнено той притежава някаква вродена аристократичност, дарба да води преговори, респектиращи отсрещната страна слово, харизма… Най-важното при чуждите правителства обаче е, че те виждат в негово лице потенциала на младата българска нация, нейните водещи сили, с които той е свързан и родово, и със собствената си културна, просветна и политическа дейност.

    – Какво не се знае за краткото учителстване на Раковски във Велико Търново и пререканията му с гръцки владика?

    – До реализация на идеята така и не се стига, тъй като младият българин още преди да е назначен, открито изявява своето критично отношение към фанариотите. А и търновският гръцки владика със сигурност е бил осведомен за участието му в църковно-националната борба в Цариград и близостта му с Неофит Бозвели и Иларион Макариополски. Според мен отиването в Търново е обмислен ход, който има много повече политическа, отколкото чисто „даскалска“ характеристика… За разлика от повечето ни народни будители от онази епоха Раковски не е с типичния профил на възрожденски „даскал“. И затова е донякъде куриозно, че при неговия „дебют“ в революцията – Втория браилски бунт, той встъпва не като „капитан“, а като „даскал Георги“! Както знаем, при краткия си престой в Браила през 1841-1842 г. той е учител по гръцки и френски.

    – Как срещите с Неофит Бозвели въздействат върху котленския революционер?

    – „Котленското“ и при двамата не е за подценяване. Много силно е това въздействие, както признава и самият Раковски. Впрочем, ако сме в дълг пред Раковски, още повече това важи за Неофит Бозвели – един от първите ни национални водачи, превърнал се в мъченик за една свята кауза. Днес почти не си спомняме за „МатиБолгария“, а тази книга е нещо като Евангелие на българския патриотизъм през XIX век…

    – Какъв живот действително е водил Раковски по време на пребиваването му в Цариград? Носят се множество легенди как е успял да отърве бесилото, че се е сгодил за млада туркиня – дъщеря на достойник от султанския сарай, че се е появявал облечен като дервиш…

    – Както за всяка ярка, необикновена личност, така и за Раковски е имало много клюки и слухове, прераснали в митове, дори откровени фантазии… Вярно е, че той като умен, креативен човек притежава типичния за своята среда и фамилия предприемачески дух. На път е да се превърне в „олигарх“ и милионер, след като е концесионер на големия панаир в Узунджово и пазарищата в Пловдив. Дали се е сгодил за турската девойка, дали не се е влюбил в чисто човешки план, можем да гадаем… Историята с дервишите също се основава на единично споменаване, което няма как да бъде проверено. Същото с още по-голяма степен се отнася до приписването му на някакви конспиративни връзки с прословутите масони, които будят любопитството на хората и са любима тема на търсачите на сензации. Няма нито едно доказателство, че Раковски е бил масон, не че има нещо лошо в това по принцип, но… Няма! Най-неприемливото за мене е, че хората, които хвърлят тези бомбастични твърдения, на практика превръщат и Раковски, и Левски, и Ботев едва ли не в част от някаква световна конспирация, в марионетки на чужди сили. А това е абсолютно невярно!

    – Каква е ролята на революционера в израстването на Левски?

    – Да се каже, че Раковски е учителят на Левски в революцията, съответно, че Левски е най-добрият му ученик, сигурно е банално, но е вярно… Разбира се, подходът „кой е по-по-най…“, „по-велик“ е погрешен, но младият дякон е близък съратник на Раковски, който заимства и надгражда неговото идейно наследство. Да не забравяме, че дори и името Левски е дадено на Дякона от Раковски…

    – Къде е мястото на Раковски в пирамидата на нашето национално Възраждане и борбата за свобода?

    – Без съмнение в първата фаланга – заедно с учениците си, преки или косвени, с Левски и Ботев! Един от най-великите българи на всички времена! Затова предложението на проф. Кирил Топалов, подкрепено от участниците в Инициативния комитет за 200-годишнината (негов председател е ген. Груди Ангелов, ректор на Военната академия), 14 април да се превърне в Ден на Раковски е един донякъде закъснял, но важен, знаков жест на уважение към великия българин. А и, ако се замислим, към нашето национално достойнство.

    .

  • Подкрепа за българската ваксина срещу Ковид

    .

    Благотворителна вечер с търг и томбола в подкрепа на българската ваксина срещу Ковид-19, създадена от Института по микробиология към БАН, ще се състои на 14 април, от 18 ч. местно време, в музей-галерия АНЕЛ в София. 

    Екипът учени от БАН, създал българската ваксина

    Събитието се организира от Патриция Кирилова и Мила Салахи, автори на книгата „Ковид 19 или Войната за душите ни“, която същата вечер ще има премиера.

    Рецензенти на книгата са проф. д-р Георги Чернев, повел пръв битка с масовите лекарства за кръвно, които се свързват с развитието на ракови заболявания, както и хирургът д-р Ивайло Христов.

    Книгата може да бъде поръчана оттук.

    Събраните средства по време на вечерта ще бъдат връчени на учените от БАН, създали българската ваксина срещу Ковид. Те ще бъдат сред гостите на благотворителната вечер, а в набирателната им сметка вече има дарения от българи от цял свят, след кампанията, която Патриция и Мила са започнали преди два месеца.

    „Властимащите неглижират българските научни постижения, а ние като народ, доказан в световната история с открития, променили начина на живот на хората по света, сме длъжни да застанем рамо до рамо с нашите учени“ – коментират инициаторите на петицията в подкрепа на българската ваксина – Патриция Кирилова и Мила Салахи. Те припомнят, че България е била лидер в производството на ваксини.

    Специален гост на благотворителната вечер ще бъде именитият български скулптор Павел Койчев и неговите творби, включени в търга.

    Павел Койчев, „Легнала жена“

    През 1999 г. той участва в изложението „Световни художници на хилядолетието“ в централата на ООН в Ню Йорк. През 2002 г. е един от тримата художници, представили България на Международното биенале във Венеция. Павел Койчев има множество самостоятелни изложби и проекти в България и по света. Негови произведения са притежание на Националната галерия (София), на Софийската градска галерия, на галерии в страната и частни колекции в Австрия, Дания, САЩ, Белгия и др.

    По време на благотворителната вечер ще има търг на картини на художничката и скулпторка Анжела Минкова. Тя е участвала в много общи изложби в България, Холандия, Испания, Англия, Гърция, Германия и Италия. Организирала е над двадесет самостоятелни изложби, участвала е в сборни изяви. Излага акварел, керамика, пластика, фотография. Носителка е на много награди, сред които I-ва награда на Международно биенале на рисунката „Перес Виниамил“ – Ел Ферол, Испания. Произведения на художничката са притежание на частни колекции и галерии в страната и чужбина.

    Учените от БАН, създали българската ваксина срещу Ковид-19, са били подкрепени от сънародници от различни точки на света, подписали се в петиция до управляващите, с настояване българският проект да бъде финансиран.

    .

  • „Меланж Булгарен“ към политическите партии: Ало, чуваме ли се?

    Екипът на „Меланж Булгарен“ (блог на българите в Австрия) e направил опит да се свърже с политическите партии, които ще участват в предстоящите парламентарни избори, и да им зададе конкретни въпроса, свързани с тяхната политика по отношение на българите в чужбина. С някои от партиите връзката се случила бързо и лесно, с други не толкова, трети се оказали безнадежден случай.

    Ето какво пишат по темата от „Меланж Булгарен“:

    „Надеждната комуникация се оказа най-сериозният опонент на хаоса.

    Малко встрани от фокуса на вниманието, но без съмнение като титулярен играч в предизборното поле, стои темата за българите в чужбина. Решихме да проучим нея, а по пътя ни се удаде възможност да добием представа и по друг, не по-малко важен въпрос – взели ли са партиите под внимание комуникационния проблем? Станали ли са по-достъпни за тези, чието доверие търсят и твърдят, че имат акъла и гръбнака да го поддържат в следващите четири години?

    За целта свалихме журналистическите баджове. Загърбихме политическите си предпочитания. Подредихме на една виртуална маса малко лични данни, осреднихме ги и композирахме нашия редакционен събирателен образ. Той е по-скоро Тя. Жена, малко над 30 годишна, родом от среден до голям български град, с диплома по хуманитарни науки, с едно дете, обвързана, пребивава трайно в чужбина и затова трудно подлежи на агитация. Кръстихме я Българица, Българица Чужбинска. Българица, която иска да гласува информирано, макар и от разстояние.

    Ден след официалния старт на предизборната кампания, Българица се настани зад редакционния лаптоп и пое към просветлението в дебрите на българските политически намерения. След консултация със списъка на партиите, допуснати да се явят в бюлетината на 4-ти април (https://www.cik.bg/bg/decisions/2162/2021-03-02), Българица потърси координатите им онлайн. С почуда установи, че не всички формации са откриваеми. Част от тях не предлагаха никаква форма за контакт чрез официалните си канали или изобщо нямаха такива канали: нито сайт, нито страница или профил в социалните мрежи, ни-що. Месец преди вота Българица намери подобна недостъпност твърде екстравагантна за избирателския си вкус и със замах зачеркна кандидатите без координати от списъка си. За останалите подготви мейл с кратко съдържание, щадящ силите на предизборните им щабове: три отворени въпроса по темата “българи в чужбина” с молба за писмени отговори, планирана дата за публикация, която оставя на партийните експерти предостатъчно време да ги подготвят, както и намерението на Меланж Булгарен да предостави тези отговори на други български медии в чужбина, за да достигнат до повече сънародници зад граница. Изпращаме мейла до всички, а Българица налива чаша мурсалски чай в следобеда на своето търпение и зачаква с вълнение отговорите.

    Само минути и вече е възнаградена, идва първият отговор! Е, автоматичен е и съобщава, че един от адресите, посочени за контакт към АБВ, не функционира. Нищо, мейлът е адресиран и до втори. Уви, отговор няма да дойде от нито един от тях в следващите две седмици, въпреки повторното адресиране на въпросите след дни. Телефон за контакт с партията на Румен Петков не е посочен. На това място Българица си припомня, че не е журналист с тефтерче с много контакти, а аватар на търсещ информация гражданин, който в общия случай не разполага с такова тефтерче. Решаваме, че ще си позволяваме да се допитваме само по веднъж до колеги за контакти, с които не разполагаме. АБВ напуска без участие нашето проучване.“

    Целият материал с получените отговори от проучването – ТУК

    .

  • Декларация за придвижване на БГ граждани до избирателните секции в Португалия

    .

    Българското посолство в Лисабон предоставя декларация за придвижване до избирателните секции в Португалия, съобщи пресцентърът на МВнР.

    Във връзка с предстоящите на 4 април 2021 г. избори за народни представители и предвид действащите ограничителни мерки на територията на Португалия, включително забраната за придвижване между общините в периода 26 март – 5 април, посолството ни в Лисабон предоставя декларация на португалски език, която има за цел да осигури свободното придвижване до избирателните секции на българските граждани.

    Декларацията следва да бъде представена пред полицейските власти при поискване, заедно с български документ за самоличност. Декларацията може да бъде изтеглена оттук: Пр-17-46 Declaracia Izbori 2021

    В Португалия българските граждани могат да гласуват в две избирателни секции – в Лисабон и във Фаро.

    Мисията ни в Лисабон обръща внимание, че изборите за Народно събрание на Р. България на територията на Португалия ще бъдат проведени при спазване на съответните противоепидемични мерки за безопасност, които да осигурят необходимата дистанция между участниците в изборния процес и недопускане на струпване на много хора на едно място.

    Задължително е ползването на лични предпазни средства (маски) и дезинфекция на ръцете при влизане в избирателната секция.

    При гласуването всеки гласоподавател следва да представи български документ за самоличност. За целите на гласуването ще бъдат признавани и документи с изтекъл срок на валидност след 13 март 2020 г.

    .

  • Нова страница за българската православна общност в Рим

    .

    Венета Ненкова, Vaticannews.va

    На 14 март, в църквата „Сан Паоло ала Регола“ в Рим, Западно и Средноевропейският митрополит Антоний оглави Св. Литургия и извърши въдворяването на новия свещеник на Българската църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим – Иван Иванов, доц. д-р и преподавател по литургика в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

    Храмът, който беше предоставен от католиците на българската православна църква през 2014 година, е изграден на ключово за всички християни място. Именно тук, в еврейския квартал, започват първите проповеди на свети Павел, дошъл в Рим, за да се противопостави на Цезар след престоя си в йерусалимския затвор. Още от времето на Октавиан Август в района на църквата „Сан Паоло ала Регола“ са се намирали еврейските дюкяни, които са произвеждали и търгували с тенти и платна за лодки. В този занаят евреите, както и самият Павел, са били изключително вещи. В памет на Светеца това място е превърнато в ораториум, а след това в църква през IV век, в която все още се пази стаята на апостол Павел, превърната в капела.

    Отец Иван Иванов и кардинал Монтеризи

    В този уникален контекст, пропит с духа на християнската история, отец Иван Иванов беше въдворен от Западно и Средноевропейския митрополит Антоний. Доц. Иванов е специализирал в Папския институт в Рим, владее отлично италиански език и е имал уникалната възможност да превежда на папа Франциск при посещението му в България.

    В неделята на прошката светата литургия в Рим премина изпълнена с особена енергия, която събралите се богомолци почувстваха и чрез песнопенията на специално дошлите певци от православната община в Щутгард. В края на литургията митрополит Антоний произнесе вълнуваща проповед за истинската любов на християните, за прошката и специално благодари на всеки един от гостите, уважили празничното събитие.

    Гостите на празничното събитие

    Гости на неделната проповед от ватиканска страна бяха кардинал Монтеризи, отец Калоджеро – отговарящ за църквата „Сан Паоло ала Регола“, отец Яромир Задрапа от Папския съвет за насърчаване на християнското единение, посланикът на България в Италия, Н.Пр. Тодор Стоянов, и българския посланик към Светия Престол, Н.Пр. Богдан Паташев.

    За радио „Ватикана“ отец Иван Иванов сподели, че: „сред основните приоритети на неговата мисия е обгрижването на всички православни християни – духовно, богослужебно, литургично и всички техни нужди, най-вече и преди всичко по отношение на евхаристията, на литургията и всички тайнства и обреди, които могат да се извършват в храма в Рим. От друга гледна точка, много важни по време на една такава мисия са интерконфесалните отношения с други християни, какъвто е случаят в Рим, където е центърът на католическото християнство. Ние сме в много близък контакт със Светия престол и всички ватикански институции, така че основна цел е също да се изграждат много добри, приятелски и братски отношения на мир, сътрудничество и уважение с представителите на католическата църква. Ние благодарим на Н.Св. Папа Франциск, че даде своето благословение българската православна общност да извършва литургично своите събрания, срещи и богослужебни последования в църквата „Сан Паоло ала регола“. Благодарим и на кардинал Монтеризи, присъствал на службата за възможността да бъдем в този храм и да извършим своето богослужение, както и своята духовна, литургична и пасторска дейност“. (Бел. ред.: Интервюто на отец Иван Иванов за радио „Ватикана“ може да се чуе тук.)

    В разговор с митрополит Антоний, беше засегнат въпроса за грижата на Православната църква към младото покление и особеното внимание, което тя има не само към децата на България, но и тези, които се обучават в българските училища по всички краища на света.

    „Светият синод към българската православна църква още от миналата година е задействал издаването на учебници по Вероучение от 1 до 5 клас. Преди години е издадено учебно помагало за учителите по български език и история, където се фокусира върху теми, които касаят църковната история: за мисията на Светите братя Кирил и Методий, за личността на Св.Иван Рилски Чудотворец, покръстването на цар Борис, за да бъдат преподавани по правилния начин, т.е. този, който Църквата го разбира като такъв и обективен, защото не винаги учителите имат правилна оценка и поглед към тези специфични теми. Тези учебни помагала са предоставени както на хартиен, така и на електронен носител, и могат да бъдат изтеглени от съответните сайтове. Така ние сме готови да подадем ръка, стига естествено българските училища да пожелаят да се възползват от тази възможност. Ние ще предоставим такива материали, а също така е възможно да бъдат организирани специални семинари в тази връзка, както това вече сме правили с АБУЧ (Асоциацията на българските училища в чужбина) в Бачковския, Троянския и Рилския манастири.“

    .

  • Ами сега? Референдумът за отделянето на Обзор е валиден



    Референдумът за отделянето на Обзор и още шест села в самостоятелна община е валиден, като до 20 часа днес са гласували 75% от регистрираните избиратели. Това е почти два пъти повече от изискването на закона, за да бъде признат той. Ето какво четем на страниците на „Дневник“.

    В момента Обзор и селата Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово и Козница са към община Несебър, но местните хора недоволстват, че до тях не стигат достатъчно средства.

    Според кмета на Обзор Христо Янев едно отделяне в самостоятелна община ще позволи на региона не само да се самоиздържа, но и да има развитие. Като пример местните посочват Бяла, където въпреки по-лошият плаж и по-малкото хотели, успяват да имат бюджет, гарантиращ инвестиции.

    Резултатите се очакват по-късно днес. Законността на резултатите от референдума може да се оспори в 7-дневен срок от обявяването на резултатите от общинската избирателна комисия пред съответния административен съд. Той има 14 дни да се произнесе. Решението на административния съд може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд, който се произнася в 14-дневен срок, и неговото решение е окончателно.

    Ако повече от гласувалите се обявят за създаването на нова община областният управител е задължен в двуседмичен срок да комплектова всички материали и да подготвя писмен доклад за внасяне в заседание на Министерски съвет. Към материалите се прилага и финансова обосновка. Следващата стъпка е изпращането на преписката от Министерския съвет до министъра на регионалното развитие и благоустройството за разглеждане и произнасяне с писмено становище. Финалното решение за обособяването на новата община трябва да бъде взето от правителството.

  • “Гръцката завера” и българите
    Убийството на Сава бинбаши – немска гравюра, 1821 г.

    Според българския историк и общественик проф. Пламен Павлов, животът на хаджи Христо Българина е като приключенски роман. Ето какво още проф. Павлов пише в последния брой на в. „Труд“.

    *****

    По думите на „бащата на гръцката журналистика“ Константинос Левидис, „българи пълководци начело на българи доброволци се сражаваха заедно с гръцките герои в свещената борба за отечеството и свободата…“

    През 2021-ва отбелязваме 200-годишнината от рождението на Георги Раковски (1821-1867), но 1821-ва е важна и с други събития, свързани с нашата история. Да дадем думата на самия Раковски: „Родил съм се в 1821 лето в оная страшна и ужасна повременост, когато (…) са изпроводени от Цариград трима джелати паши да оберат оръжието на българите и да изколят и избесят всичките български старейшини и знаменити люде по градищата, и по-знаменитите големи села…“

    Причината е „Гръцката завера“, както са я наричали нашите прадеди. Нека припомним накратко нейните български проекции – още повече, че южната ни съседка се готви да отбележи 200-годишнината на освободителната революция, в която българското участие е впечатляващо. Най-значим принос за изследването на този важен проблем имат акад. Николай Тодоров и проф. Веселин Трайков, но въпреки това „българската 1821-ва“ е слабо позната на широката публика.

    Началото на „модерния“ XIX век носи надежди за свобода на балканските християни. Започналото през 1804 г. Сръбско въстание, също с масово българско участие, и руско-турската война (1806-1812 г.), нажежават духовете. През 1814 г. гръцки емигранти, офицери на руска служба, създават в Одеса „Филики етерия“/„Дружество на приятелите“. Целта е да се вдигне въстание не само в Гърция, но и в българските земи (Мизия, Тракия и Македония), в Сърбия и дори във васалните Влашко и Молдова. Като „апостол“ за привличане на българите е избран Димитър Ватакиоти (1786-1819), бесарабски българин, командир на наши доброволци във войната от 1806-1812 г.

    На 21 февруари/4 март 1821 г. „Филики етерия“ започва революцията с бунт в Галац, след което нейният водач Александър Ипсиланти преминава с отрядите си във Влашко. При него идват български първенци, които обещават помощ от над десет хиляди души! Най-изявеният е Сава Бинбаши (около 1780-19 август 1821) – личност, обгърната в тайнственост, чиято биография, според историка Лъчезар Кръстев, е време да бъде проучена по-задълбочено. Като командир в гвардията на влашките князе, Сава държи контрола над столицата Букурещ в продължение на няколко месеца, а негови съмишленици готвят въстание в Сливенско и по други краища. По същото време Ипсиланти е в съюз с Тудор Владимиреску, в редовете на чиито привърженици също е имало стотици българи. Уви, в резултат на разногласия влашкият водач е убит по заповед на Ипсиланти… Започват жестоки репресии в населените с християни области на Османската империя. Особено знаково е убийството на цариградския патриарх Григорий V (22 април/3 май 1821 г.), независимо че се е обявил против „Заверата“.

    На 7/19 юни нахлулите на север от Дунав турски войски разбиват Ипсиланти, а на 19/31 август Сава Бинбаши става жертва на подло убийство. Така или иначе, в събитията участват прочутият Индже (един от най-близките до Сава Бинбаши българи), неговият байрактар Кара Колю, Димитър и Павел Македонски, Тодор от Силистра, капитан Божин, Димитър Ходжоглу, бюлюкбаши Иванчо Стойков, капитан Иванчо от Битоля, Кара Георги от Кюстендил… Запазен е руски списък на „чужденци“, сред които над седемстотин българи, „…под названието етеристи, държани под арест…“ през 1822-1823 г.

    Избухналото на 25 март/6 април 1821 г. въстание в Пелопонес, спечелило симпатиите на цивилизована Европа, завършва с извоюването на гръцката независимост (1829-1830 г.). Разбира се, с решаващата намеса на Русия и „Великите сили“. На гръцка страна се бият няколко хиляди българи – доброволци, бегълци от помощните части на турската армия, и т. н. През 1860 г. писателят Константин Левидис, славен като „бащата на гръцката журналистика“, пише: „Българи пълководци начело на българи доброволци се сражаваха заедно с Колокотронис, Боцарис, Караисакис и другите гръцки герои в свещената борба за отечеството и свободата. Обилна българска кръв бе пролята заедно с гръцката по бойните полета, докато получи смъртоносен удар смятаната дотогава за непобедим колос Турция…“

    Най-известният българин със значими заслуги за освобождението на Гърция е хаджи Христо Българина (1783-1853), чийто живот прилича на приключенски роман! Роден във Воденско през 1783 г., заедно с баща си Петър и брат си Ставро участва в руския отряд на ген. Исаев, подпомагал Сръбското въстание. През 1806 г., през Босна, Венеция, Родос и Кипър, стига до Александрия и постъпва на служба при египетския паша Мехмед Али. Благодарение на своята смелост и военни умения, се издига във военната йерархия. През 1821 г. е офицер в египетския корпус, потеглил по море срещу гърците. Смелият българин преминава на страната на единоверците, а главнокомандващият Теодорос Колокотронис го назначава начело на конен отряд. Хаджи Христо е първият началник на гръцката кавалерия, чиито основи са положени от друг българин – хаджи Михаил.

    Заради своите военни подвизи през 1824 г. е произведен в чин генерал. Заема различни постове, ползвайки се с уважението на своите войници и местното население, а сред многото му заслуги е ликвидирането на ширещото се в Пелопонес разбойничество. През 1843 г. хаджи Христо е избран за депутат в гръцкия парламент като представител на „трако-българите и сърбите“. Умира през 1853 г. в Атина. Както е известно, контакти с хаджи Христо са имали Иван Селимински и други българи. Десет години след смъртта на генерала кандидат за ръката на дъщеря му Фросо е самият Раковски, възприеман като член на семейството! Благодарение на историка д-р Румен Манов, стана известна една иконка – подарък за Раковски от красивата и образована Фросо, която, за жалост, умира твърде млада…

    В гръцката революция участват редица българи, заемали високи постове: „хилядниците“ (полковници) Ангел Гацо (от Саракиново, Егейска Македония), Анастас Българина, Ангел Софиянец, Данаил Българина, Илия Българина, помощник-хилядникът Коста Българина, майор Кара Мицо, капитаните Коста и Кочо, Марко Йован, хаджи Стойко, Стефо Българина, стотниците Атанас Демир, Йован от Струмица, Христо Байрактар, взводни командири, подофицери. Мнозина от тях остават в Гърция, някои умират в нищета, но пазят българското си име. Мнозина са от Македония, но, за ужас на днешните скопски „историчари“, не са никакви „македонци“…

    Факт е, че по самосъзнание тези смели хора са българи, такива са за своите съратници, а и за гръцката държава! С „наша кръв“, макар и от по-стари времена, е Стайкос Стайкопулос (1799-1835) – защитникът на Навплио, първата столица на свободна Гърция през 1828-1834 г. Родното му село Затуна е в район, където изобилстват имената Стемница, Димицана, Витина, Каменица и др., останали от средновековните „склавини“ в Пелопонес.

    Българското участие в гръцкото освобождение е сред върховите усилия на предците ни в борбата за свобода, но нека се върнем към самите български земи. Ако отново се обърнем към Раковски, „…по всички градове и знаменити села е имало български съзаклятници…“. През няколкото месеца на кървави репресии са екзекутирани видни граждани в Търново, Габрово, Котел, Пловдив, Одрин, София, Шумен, Осман пазар/Омуртаг, Копривщица, Ловеч, Видин, Пирот… Хаджи Параскева от Търново, хаджи Йоан от Трявна, хаджи Христо от Габрово се самоубиват, за да си спестят мъченията. Жертва, обаче, са не само уличените в заговор срещу властта на султана – като цяло българите и други християни страдат от развихрилото се беззаконие, израждащо се в брутални зверства, обири и чисто криминални посегателства.

    Покъртителен е разказът за йеромонах Никифор „Повествование за страданията на Болгария от агаряните в лето 1821-о“, където четем: „След убийството на патриарх Григория в Цариград в лето 1821 от Христа в месец април, разсвирепелите се навсякъде агаряни, започнаха и в България пакости да правят над невинните българи (…). И българския митрополит Иоаникий, който седеше в българския царски град, наречен Търново (…), турският цар го призова в Цариград и там го обеси (…). И колко праведни човеци неправедно умряха от ръцете на нечестивите…“

    .

  • В САЩ вече са подадени заявления за 35 избирателни секции

    Поради големия интерес на българите в САЩ, 11 дни преди крайния срок, на територията на САЩ вече са подадени заявления за 35 избирателни секции за българските парламентарни избори на 4-ти април, вкл. атоматичните за трите генеални консулства и посолството, с над 60 заявления за всяка секция – съобщи вчера на своята ФБ страница нашият сънародник в Чикаго и доброволец по организирането на изборите Даниел Дженев. Ето изнесените от него данни за подадените заявления и секциите:

    1. Генерално консулство в Чикаго, покриващо 14 щата. 1,076 души са подали заявления досега, с текущи 11 различни секции, в Илинойс – 5, 1 в Колорадо, 1 в Охайо, 1 в Минесота, 1 в Индиана, 1 в Мисури и 1 в Мичигън.

    „Както винаги, Чикаго е номер едно по активност и 4-те секции в предградията са абсолютният минимум!“ – пише г-н Дженев.

    2. Посолство във Вашингтон, покриващо 15 щата. 776 души са подали заявления досега, с текущи 8 секции, 4 във Флорида, 2 в Тексас, 1 във Вашингтон Дистрикт и 1 в Джорджия.

    3. Генерално консулство в Лос Анджелис, покриващо 11 щата. 692 души са подали заявления досега, с текущи 9 секции, 5 в Калифорния, 1 в Невада, 1 в Аризона, 1 във Вашингтон и 1 в Юта.

    4. Генерално консулство в Ню Йорк, покриващо 10 щата. 609 човека са подали заявления досега, с текущи 7 секции, по 3 в НЮ, 2 в Масачузетс, 1 в Ню Джърси и 1 в Кънектикът.

    „Надяваме се и градове като Сан Диего, Питсбърг, Маями, Шарлът, Портланд, Роквил, Рали, Сан Франциско, Оклахома Сити и други също да преминат границата от 60 заявления до крайният срок, за да покажем, че границата от 35 секции в САЩ е несправедлива и лишава множество българи от конституционното им право на гласуване!“ – пише още Даниел Дженев.

    Междувременно Посолството на Р. България във Вашингтон съобщи, че с решение на ЦИК от 26 февруари се дава възможност на българските граждани с лична карта или паспорт, чийто срок на валидност е изтекъл или изтича в периода след 13 март 2020 г., да гласуват на изборите за Народно събрание на 4 април т.г. В тези случаи няма да се изисква и представяне на удостоверение за подадено заявление за издаване на нов документ за самоличност.

  • Какво каза Навални пред съда в Москва

     


    „Лицемерни негодници – тънем във водовъртеж от нещастия, но Русия ще бъде свободна и щастлива.“

    Реч пред съда на Алексей Навални преди замяната на условната му присъда с ефективна

    Вече не знам какво да кажа, Ваша чест. Искате ли да поговорим за Бога и за спасението на душата? Понеже съм вярващ християнин, което неведнъж е било повод за шеги в нашия Фонд за борба срещу корупцията, където повечето от хората са атеисти. Какъвто бях и аз преди години.
    Но сега чувствам, че вярата помага в обществената ми дейност и нещата стават далеч по-лесно. Сега се съмнявам и колебая далеч по-рядко, защото има една мъдра книга, в която е написано какво може и трябва да правиш в сложна ситуация.
    Разбира се, не винаги е лесно да следвам наставленията на тази книга, но се старая и затова ми е далеч по-лесно да участвам в политическия живот.

    Наскоро получих писмо, в което съмишленик ми пише: „Навални, защо всички те съветват: „Търпи, дръж се, не се предавай, стискай зъби!“ Какво има да търпиш? Нали вярваш в Бога? А в Библията е казано: „Блажени са търсещите и жаждущите правда, защото те ще се наситят.“. Значи всичко е наред“.
    Колко вярно ме бе преценил този човек. Винаги съм възприемал тази конкретна библейска заръка като наставление за действие. Затова без да изпитвам наслада от мястото, където съм в момента, не съжалявам ни на йота, че се върнах и правя това, което трябва.

    И още нещо. Властта в Русия се опитва да внуши на отделния човек: „Ти си сам-самичък срещу Системата! Няма как да победиш“. Ала въпреки това милиони, десетки милиони човешки същества търсят и се борят за Истината. Възправят се, за да търсят истина и справедливост и рано или късно ще постигнат целта си.
    Всички знаят, че има някакъв дворец /в Геленджик – бел. ред./. Можеш да приказваш колкото си искаш, че не бил твой, че не съществувал, но дворецът е там. И бедните, обезправени хора го знаят. Можеш да им разказваш колкото си щеш, че сме достигнали висок жизнен стандарт, но страната е бедна и това също е очевидно.

    А хората би трябвало да са богати. Построили са нефтопровод, изкарват добри пари, а пари за тях няма. Това е истината, която няма как да бъде оборена. И хората, които търсят истина и справедливост, рано или късно ще ги открият.
    Не бива да се страхуваме от онези люде, които търсят правда и справедливост. Редно е да ги подкрепим пряко или косвено. Или поне да не заставаме на страната на лъжата, да не даваме ухо на измамата, да не правим света още по-лош.
    Тук съществува известен риск, който е незначителен и както казва забележителният съвременен философ Рик Санчес: „Животът е риск. Ако не рискуваш, значи си някаква пасивна, хаотично събрана купчина молекули, които плават по течението на Вселената“.
    И накрая: получавам доста писма, повечето от които завършват с думите:

    „Русия ще бъде свободна!“

    Прекрасен лозунг, който постоянно повтарям на митинги, в разговори и писма. Но чувствам, че трябва още нещо. Свободата е необходимо, но недостатъчно условие. Свободата не може да бъде крайна цел. Бих искал Русия да бъде и богата страна, което напълно съответства на националните й богатства. Искам тези богатства да бъдат разпределени справедливо и всеки руснак да получи честен дял от нефтените и газовите залежи…
    Смятам, че трябва да се борим не само за свободна Русия, но и да превърнем страната си в по-малко нещастна държава. Русия е страна, дълбоко нещастна във всички посоки. Уж притежаваме несметни богатства и въпреки това сме нещастни.
    Вижте какъв поразителен брой нещастия и страдания са описани във великата руска литература! Ние тънем във водовъртеж от нещастия, от които ни се струва, че няма излизане. Затова предлагам да променим лозунга: „Русия да стане свободна! Русия да стане щастлива!“
    Русия ще бъде щастлива!

    Последна дума пред съда по делото за „клевета срещу ветеран от войната“

    По всички телевизии тръбят, че съм обидил ветеран. Излиза, че ветераните са най-важното нещо в държавата и Русия съществува само заради тях.
    Гледам справка от отдела за социално подпомагане, в която отчитат как и с какво са помагали на ветерана Артьоменко. През последните четири години са му били предоставени пари и хранителни продукти на обща сума 11 000 рубли /423 лв./. За четири години! Боже мой, това ли е цялата ви „грижа“ за ветераните, лицемерни негодици?! Сумата отразява истинското ви отношение към тях и към всички възрастни хора в държавата.
    На друга страница са изписани участниците в следствената група по делото: 15 души от различни руски региони. Безделници и мърлячи, докарани в Москва, осигурени с жилища, заплати, командировъчни разходи и т. н., за да разнищят „престъплението“ срещу ветерана. Разходите за следствието са далеч повече, отколкото са били помощите за ветерана през целия му живот. Само дневните разходи на съда и на следствието са повече от държавната „подкрепа“, давана на ветерана през последните четири години. И тази държава има наглостта да твърди, че се грижи за ветераните от войната.

    Най-гнусната черта на тази власт е самото й съществуване

    Тя съществува, за да ограбва тези ветерани, да ги превръща в източник на парите, с които строи дворците си.
    Хиляди хора са останали недоизлекувани, хиляди не са получили нужните лекарства, за да бъде изграден дворецът, да бъдат купени апартаменти за тъщите на Путин, за да може Д. Медведев да притежава не един или два, а четири двореца.
    Но за да дадеш нещо някому, трябва да го вземеш от другиго. И те го взимат. А за да защитят „правото“ си да грабят, използват невежеството и заблудата на старите, болни и ограбени хора.
    Властта се е превърнала в огромна оядена свиня, която ненаситно лочи от държавната копаня. И когато някой я бутне по зурлата и каже „Ей, това не е само за тебе!“, тя надига муцуна и се зъби „Я не обиждайте ветераните!“
    Извинете, но какво общо имат Путин и „Единна Русия“ с победата във войната?! Да не би да са гнили в окопите? Използват бедните ветерани, за да избягат от сериозния диалог за злободневните проблеми, за корупцията и бедността. И когато им поставят болезнени въпроси като „Чий е дворецъд?“ или „Какво става с Димон Медведев?“, обръщат разговора към „да почитаме ветераните“.
    …Да, сигурно ще успеете да залъжете част от телевизионната си аудитория. Но съм убеден, че планът ви няма да бъде осъществен. Огромен брой разумни хора внимателно наблюдава процесите в страната и за разлика от вас разбират, че ветераните и пенсионерите са нормални човешки същества, които не бива да бъдат лъгани, не бива да бъдат подписвани без съгласието им, не бива да бъдат карани да подават фалшиви жалби или да бъдат снимани в безпомощно състояние.
    Вашият замисъл ще се провали. Така или иначе правдата ще възтържествува и всеки ще отговаря за делата си.

    Превод: Faktor.bg

    .