2024-07-19

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Взрив пред американското посолство в Анкара

    Снимки: hurriyetdailynews.com

    Експлозия избухна пред посолството на САЩ в турската столица Анкара, предаде АФП.

    Двама души са починали, съобщава hurriyetdailynews.com. Предполага се, че това са служители на охраната. Има ранени. На мястото на инцидента са изпратени линейки и пожарни екипи.

    Турският журналист Илнур Чевик, който е бил на около 400 метра от посолството по време на взрива, посочва, че експлозията е била изключително мощна. По думите му има множество ранени.

    По непотвърдена информация най-вероятно става въпрос за самоубийствен атентат. На местопроизшествието е открито разкъсаното от взрива тяло на вероятния извършител, съобщава телевизия „Хабер тюрк“.

    Всички служители в сградата на американското посолство са изведени на безопасно място. Полицията е отцепила района и премества паркираните автомобили, тъй като се опасява от нов взрив.

    Източник:   в. „24 часа“

    Снимки: hurriyetdailynews.com

    Image_1750052_128

    Бел.ред.: По информация от българското Външно министерство, няма пострадали българи при взрива. Сградата на българското посолство в Турция, която се намира недалече от мястото на инцидента, също не е пострадала.

    .

    http://youtu.be/ri1CcH3_Sb8

  • Интервю с Темида Българска

    napadnaha-temida-8158

    – Добър ден, как сте, г-жо Българска?

    – Благодаря, много съм си добре, само по-високо говорете. Освен, че не виждам, защото са ми завързали очите, от известно време и не дочувам.

    – Как ще коментирате последните събития?

    – Амии, как да ги коментирам? – Почеса се Темида по пъпа и продължи: Онзи ден нещо ме засърбя ей тук. – Пак се зачегърта госпожата: И оттогава все се драпам. Та това ми е коментарът на последните събития в България.

    – Чакайте малко, това ли е единственото, което ще кажете? Стрелба на стълбите на съдебната палата, покушение срещу политик, скандали при избора на висши магистрати… Нима няма какво да ни кажете?

    – Вижте какво, както знаете, аз не виждам, казах ви и, че не чувам добре, а и да говоря ме мързи. От известно време съм си решила личния живот. Отдала съм на концесии цялото правораздаване. На тия, дето се водят прокурори, съм им дала възможността да печелят добре. Те могат да повдигнат обвинение по поръчка срещу когото си поискат. Могат да прикрият престъпление, неповдигайки обвинение или опорочавайки го, то да падне в съда. Могат да вкарват в ареста и да изкарват от него срещу заплащане. Прокурорите са доволни. На тия пък, дето им казват съдии, съм дала възможност да осъждат невинни срещу заплащане от поръчител. Пак след заплащане да оправдават виновни. И те могат да вкарват и да вадят от арестите всеки, който си поискат, естествено не безплатно. Така че и съдиите си живеят добре.

    Изпълняващите роли на магистрати са патериците, на които се крепят олигарси, местни феодали и назначените от тях политици.

    – Госпожо Темида Българска, разбрахме, че сте отдали съдебната система на концесия. А вие какво получавате от това?

    – Аз ли? Разбрали сме се да не ми досаждат, да не ме занимават с нищо. Нали ви казах – не виждам, не чувам, не говоря, изобщо все едно ме няма. Гледам си спокойствието и си почивам.

    – Извинете ме, госпожо, но това какво правосъдие е? Няма справедливост, няма законност. След като сте раздали на концесии всяко прокурорско и съдийско място, всъщност вече не може да говорим за право, а за търговски взаимоотношения. Това според вас редно ли е?

    – Защо да не е редно? – Чешейки се и с видима досада Темида продължи: Пазарна икономика, който плаща, получава правосъдие според сумата. Колкото повече платиш, толкова повече законност ще получиш. Всичко е честно и почтено, имаш ли пари, имаш правосъдие по мярка. Правосъдието е стока, който може да си позволи, ще си купи, който не може, ще гледа през витрините. А на бедните и без това не им трябва нито справедливост, нито законност. За какво им е? Пък и кой го е грижа за тях? Да го духат бедните.

     

    Ивайло Зартов,  Ivailozartov.org

  • Оливие Базил: Ситуацията с българските медии е бедствена

    9e0f6e151bebaf16d954e13bb435c8f5Директорът на брюкселския клон на организацията „Репортери без граници“ Оливие Базил определи ситуацията с българските медии като „бедствена“. Той говори пред БНР по повод на новия годишен доклад на международната неправителствена организация „Репортери без граница“, според който България е слязла с още седем позиции надолу в класацията по медийна свобода и е заела 80-о място от близо 180 държави. Страната ни е на последно място в Европа по този показател и по скорост на сриване надолу си съперничи с Гърция и Унгария, които обаче са преди България в класацията.

    В интервю за БНР Базил, който следи от години ситуацията в българските медии, каза, че това негово мнение е формирано и от разговори с български журналисти.

    „Аз лично съм бил три пъти в България, познавам хора, на които имам доверие, и те ми казват: „Ако проговоря, си затварям пазара“. И мисля, че това трябва да бъде разбрано за един изключително сложен пазар за журналистите, какъвто е българският“, казва Базил.

    „Много журналисти работят без договори, при изключително сложни икономически условия и където е изключително трудно да се намери работа. И днес в България има журналисти, които са в черния списък не защото са лоши – тъкмо обратното, а защото са станали „опасни“, продължава Базил.

    „Журналистите ми казват: „Искам да продължа да работя, да упражнявам професията си, да защитавам семейството си, да плащам сметките си, но ви го казвам, за да разберете в каква страна се развивам“, цитира той мнения на работещи в български медии.

    Базил коментира и положението в обществените медии, като посочи, че има въпроси за начина, по който става номинирането на генералните директори:

    „Смелите журналисти в обществените медии биват изолирани или уволнявани“

    „Още един важен въпрос, който стои и за други европейски страни, включително и за Франция – номинирането на генералните директори или по-точно начинът, по който това се прави. Най-вече как се прави това, какъв е процесът, на кого се дължат тези номинации и как те се отразяват на редакционната политика на тези медии. Не казвам, че няма професионалисти в обществените медии – има много, много добри и смели журналисти в България. Големият проблем е, че те са много изолирани“, смята експертът по масови комуникации в „Репортери без граници“.

    „Много от добрите журналисти бяха уволнени и то не по икономически причини в обществените медии. И някак при тях не се стига до нещо мощно и организирано. Има граници на свободата, които се затварят много бързо в зависимост от обстоятелствата. Разбира се, има криза, има бюджетни ограничения, които обаче пораждат и автоцензура, защото неизменно човек се бои за хляба си и така се избягва третирането на някои сюжети, които се оказват от най-значим обществен интерес. И ако обществените медии не работят в името на този интерес, кой ще го направи?“, казва още Оливие Базил.

    Докладът на „Репортери без граници“ не е изненада, коментира пред БТА Орлин Спасов от фондация „Медийна демокрация“. Основните проблеми са свързани с политически и икономически натиск, в резултат на което страхът и автоцензурата се превърнаха в ежедневие за много журналисти, казва той.

    Налице е дефицит на плурализъм – както в съдържанието, така и в собствеността на средствата за информация, отсъстват действия на правителствено и на парламентарно ниво, както и сред много от собствениците на медии, добави Орлин Спасов.

    Ще се засили външният натиск, защото България става имиджов проблем на ЕС

    Спасов смята, че слизането още по-ниско в класацията на „Репортери без граници“ ще засили външния натиск по линия на институциите на ЕС, защото България все по-видимо се превръща в болезнен имиджов проблем за съюза.

    „Време е представителите на ключови институции и медии у нас да разберат, че свободата на словото не е самоцел, а е пряко свързана с ядрото на демократичните ценности.

    Редица изследвания ясно показват, че високите стойности на свобода на словото директно насърчават високо качество на управлението и по-висока социална стабилност“, посочи Орлин Спасов.

    Медийният експерт Нели Огнянова коментира, че и през последната година властта не е пожелала да предприеме ефективни мерки за плурализъм и независимост на медиите и журналистиката. Според нея свободата на информацията е била поставена на изпитание и във връзка с възможността да се прилагат специални закони като Законът за кредитните институции по отношение на публикации, свързани с български банки.

    Държавата е основен финансов източник на медиите чрез информационните кампании

    Нели Огнянова отбеляза, че продължава активното индиректно финансиране на медии чрез средствата за информационни кампании от европейските програми. Така държавата се превръща в основен източник на финансиране и за частните медии.

    По парадоксален начин България показва, че членството в ЕС може да има отрицателни ефекти за свободата на медиите, каза експертът. Тя посочи, че управляващите не са преодолели проблемите, породени от непрозрачността на издаване на разрешения за използване на спектъра за цифрово разпространение на програми.

    Обратното – липсата на информация за собствениците на разрешения и отказът да се постави цифровият преход върху прозрачна, открита и недискриминационна основа са източник на сериозна загриженост за цифровото бъдеще на медиите, смята Огнянова.

    Тя припомни, че Европейската комисия реагира срещу имитацията на мерки от страна на България, като се обърна към Съда на ЕС за налагане на санкции.

    Експертът отбеляза още, че в условията на цифровизация се изостря борбата за аудитории. Властта си позволява да се намесва избирателно, открито или не, в търговски спорове, казва още тя.

    Затвърждава се убеждението, че и в медийния сектор не правото, а близостта до властта е основният фактор при решаване на спорове и заемане на пазарни позиции, коментира Нели Огнянова.

    Източник:  Mediapool

  • Убиха мажоретка, участвала в тържеството на Обама
    Хадая
    Хадая Пендълтън

    15-годишно момиче, което участвало като мажоретка в тържествата при полагането на клетва на президента Барак Обама, бе убито в парк в Чикаго, отстоящ на 2 км от дома на президента в квартала Саут Сайд, предаде Асошиейтед прес.

    Хадая Пендълтън и нейни приятели се били скрили под навес от дъжда в парка във вторник следобед, когато мъж прескочил оградата, открил огън по групичката и избягал с бял Нисан. Хадая била простреляна в гърба, докато се опитвала да побегне.

    Според полицията нито тя, нито някой от приятелите й има криминално досие и вероятно престъпникът се е припознал, смятайки, че конкуренти са навлезли в територия, контролирана от неговата банда.

    Престрелки между враждуващи банди са нещо обичайно в мегаполис като Чикаго, отбелязва АП. Това 42-ро поред убийство бележи най-кървавия януари в Чикаго от над десет години насам. Миналата 2012 година постави мрачен рекорд с над 500 убийства – нещо, което градът не помни от 2008 г.

    Трагедията се разигра в момент, когато Обама се бори за въвеждане на по-строг контрол върху личното оръжие след масовото убийство на деца в начално училище в Кънектикът през декември – инициатива, срещаща твърд отпор на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия и нейните съюзници в Конгреса.

    Междувременно един човек загина, а четирима са ранени при стрелба в административна сграда във Финикс, щата Аризона, предаде АФП, цитирана от „Фокус“. Полицията издирва стрелеца, идентифициран като Артър Дъглас Хармън на 70 години.

    Източник:  Dir.bg

    .
    http://youtu.be/1Evui5U3fWs

  • Калфин и Каталин Иван сезираха Барозу за британската дискриминационна кампания

    „Изправени сме пред опасността гражданите на най-новите страни членки да не бъдат в състояние свободно да упражняват правата си, гарантирани им от европейските договори“.

    С тези думи започва писмо на лидерите на българската и на румънската делегация в Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ивайло Калфин и Каталин Иван до президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, по повод достъпа до пазара на труда във Великобритания за работници от България и Румъния. Писмото е подкрепено с подписа на председателя на парламентарната група на социалистите в ЕП Ханес Свобода, съобщиха от пресофиса на Калфин.

    „Нещо повече, смятаме, че вълната от враждебни изказвания от началото на годината цели стигматизирането на тези граждани като втора категория европейци, които представляват заплаха за социалните системи, просто защото искат да използват основните си права на свободно предвижване и работа“, пишат евродепутатите в писмото до президента Барозу.

    Според тях изявленията на британски министри за очаквана вълна от имигранти от двете най-нови европейски членки след отпадането на ограниченията за работата във Великобритания в края на годината, се основават на неверни аргументи и противоречат на многобройните доказателства, които и Европейската комисия, и досегашния опит на страните, за които ограниченията вече отпаднаха, показват.

    „Разтревожени сме, че сегашните ограничения на трудовите пазари може да не бъдат премахнати от 1 януари 2014 г., тъй като чуваме изявленията, идващи от представители на британското правителство, вдигащи фалшива тревога за опасност от румънско-българска инвазия, която ще дестабилизира британското общество“, се казва още в писмото на евродепутатите социалисти.

    Ивайло Калфин, Каталин Иван и Ханес Свобода настояват ЕК да обяви ясно мерките, които ще предприеме, за да избегне опасността някои страни членки да не спазят срока – и да продължат да държат затворени трудовите си пазари за български и румънски работници и след изтичането на преходните периоди на 31 декември 2013 г.

     

    Източник:  Аctualno.com

    (Заглавието е на Еврочикаго.)

  • Д. Димитров: Защо България позволява негативни кампании към нейните граждани?

     

    ОТВОРЕНО ПИСМО

    До Росен Плевнелиев, Президент на Република България
    До Бойко Борисов, министър-председател
    До Николай Младенов, министър на външните работи

    До българските медии

     

    Уважаеми г-н Президент,
    Г-н Борисов,
    Г-н Младенов,

    Казвам се Димитър Димитров и от 3 години работя и живея в Лондон, Великобритания.

    От почти година отношението на английските власти към българските емигранти е изключително негативно. Това рефлектира и върху отношението на обикновените хора в Англия към нас.

    Г-н Президент,

    Аз мога да разбера тяхното отношение. Защото те не правят разлика между честен български работник и просяк или крадец от ромски произход.

    Но аз не разбирам отношението на България към този проблем. По-точно липсата на такова.

    Ние сме третирани като най-долна класа хора. Защото такива сред нас наистина има. Но повечето от емигрантите сме отишли на Острова, защото тук, в България, няма място и работа за нас.

    Аз работя в Лондон, но повечето ми пари идват в България. За да помогна на баща си да си оправи покрива. За да помогна на семейството си да живее нормално и да не изпитва лишения. За да мога и аз за месец поне да прекарам време с близките си, доставяйки си елементарни удоволствия.

    И затова си мисля, че е крайно време България да се намеси. Да се намесите Вие, г-н Президент, г-н Премиер и г-н Външен министър. Защото посолството ни в Лондон е не просто „Мисия Лондон”. То е “Mission impossible”.

    Отзовете мисията си в Лондон. Те са там, за да помагат на българите. А в най-добрия случай те не пречат. Но не защото правят нещо както трябва, а защото ги няма никакви.

    Защо България позволява да насочват негативни кампании към нейните граждани, както пише в-к „Гардиън”?

    Защо България позволява да наричат гражданите й „мърляви сънливци”, по думите на общинския съветник Ники Айкън. „Уестминстър е готов да плати хиляди паундове за вагони, с които да изпрати мърлявите сънливци от България и Румъния обратно вкъщи и да прочисти техните импровизирани лагери”, казва въпросният лондонски управник.

    Защо позволявате тази дискриминация?

    Аз съм европейски гражданин, както хилядите ми сънародници тук. И очаквам държавата, от която все още не съм се отказал и в която харча повечето си пари, да ме защити.

    Но от Ваша страна – ни вопъл, ни стон.

    Аз не се чувствам добре в Лондон. Но в британската столица аз не съм безработен. Или пък ниско платен. От друга страна – аз работя повече от всеки поданик на Нейно Величество. И знам, че така съм ценен и за Великобритания, където плащам данъци и осигуровки, и за България, където харча спечеленото.

    Очаквам Вие, г-н Плевнелиев, да направите нещо за нашия имидж на Острова.

    Очаквам Вие, г-н Младенов, да направите визита заради проблема. Макар и маскирана зад дипломатическа среща по друг повод.

    Очаквам Вие, г-н Борисов, да покажете на Вашия колега Камерън истинското лице на България.

    Крайно време е да направите нещо.

    Защото съвсем скоро ще дойде моментът, в който англичанин, щом чуе, че си българин, ще те заплюе на улицата.

    С уважение и в очакване,

    Димитър Димитров, на 35 години, от Варна и Лондон

     

    Източник: Dariknews.bg

    Реакцията на българския посланик в Лондон може да се чуе тук.

    Както пише "Гардиан", десните политици се опасяват от наплив на емигранти след изтичането на ограниченията догодина. Снимка: Rex Features
    Както пише „Гардиан“, десните политици се опасяват от наплив на емигранти след изтичането на ограниченията догодина. Снимка: Rex Features
  • САЩ и ЕК се разтревожиха след случаите с Доган и Баретата

    Американският посланик нарече събитията „много притеснителни“, говорител на Брюксел призова властите да предприемат „съответните мерки“

    .

    Александър Колев,  в. „Сега“

    САЩ и Еврокомисията дадоха да се разбере, че са разтревожени за събитията около нападението срещу Ахмед Доган и показната стрелба срещу Златомир Иванов-Баретата пред столичната Съдебна палата. С дипломатичен тон обаче и от двете места обявиха, че все пак става дума за вътрешни проблеми, които властите трябва да си решат сами.

    „Последните случаи с нападения в България са вътрешни въпроси и трябва да си се решат на вътрешно ниво. Очакваме властите да предприемат съответните мерки, но това е единственото, което може да се каже по темата“, заяви говорителят на ЕК Марк Грей. Той припомни, че ден по-рано в ЕК са били приети вицепремиерът Цветан Цветанов, министърът на правосъдието Диана Ковачева и главният прокурор Сотир Цацаров. „Уверени сме, че българските власти знаят какво да направят“, оптимистично заключи той.

    „Тези събития са много притеснителни и тревожни, но те не биха върнали страната към старите лоши дни и беззаконието, от което понякога България е страдала в миналото“, каза американският посланик в София Марси Рийс на публична лекция пред Атлантическия клуб. „Очакваме политически изявления на българското правителство. Трябва да има реакции и отговорност от правоприлагащите органи, които по някакъв начин да овладеят процеса. Това е, което обществото очаква от тях, и това е начин, по който едно демократично общество се справя с подобни инциденти. Трябва да се даде гаранция, че такова нещо няма да се повтори“, заяви Рийс в отговор на журналистически въпрос.

    „Борбата срещу престъпността е нещо много повече от прилагане на полицейски действия или осъществяване на дадена политика, тя изисква ефективна прокуратура и безпристрастна съдебна система“, каза дипломатката. Според нея България е заинтересована да създаде прокуратура и съд, които действително да защитават върховенството на закона. Рийс посочи като добри примери изборите за нов Висш съдебен съвет и за главен прокурор, които според нея са минали през „сериозно проучване на качествата и препоръките на кандидатите и са станали по много по-прозрачен от преди начин“. По думите й обаче сега най-важното е да се види дали новоизбраните ще успеят да осъществят необходимите реформи.

    В лекцията си Рийс наблегна на партньорството между България и САЩ основно в областта на отбраната, на енергетиката и на високите технологии. Тя посочи, че „Хюлет Пакард“, Ай Би Ем, „Ню Бояна Филмс“ и „Джонсън Кънтролс“ заедно дават работа на близо 10 000 висшисти в София. Освен това търговският оборот между двете страни е достигнал 643.3 млн. долара.

     

  • Демонстрациите на мафията

    Организираната престъпност и свързаните с нея политици искат да дестабилизират държавата

    Преди две седмици написах коментар за в. „Уикенд“, в който прогнозирах няколко неща, които ще се случат до изборите. Първото беше, че ще бъде извършен опит за атентат срещу политик. Няколко дни по-късно бе направен опит за покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган. Сега се случва и второто нещо от тези диверсионни актове и публични действия на хора от организираната престъпност. Това не означава, че съм някакъв пророк. В никакъв случай.

    Просто съм се постарал да си напиша домашното, т.е. да анализирам какво прави в такива периоди организираната престъпност, българската мафия, която е в преки връзки с някои политически кръгове. Ето такива неща се извършват. Преди две години избухна взривно устройство пред редакцията на един вестник. Няма да споменавам името му от хигиенични съображения. Бомбата избухна точно когато в България пристигаха няколко еврокомисари. Вчера беше стреляно срещу известно лице от ъндърграунда – Златомир Иванов-Баретата. Преди това той е бил по-малко известно лице от другата страна на барикадата, т.е. бил е в отряда на баретите.

    Не мога да не правя връзка между различните събития. Организаторите, вдъхновителите, идеолозите, кукловодите или както и да ги наречем на подобни деяния, ако не са един и същи човек или хора, то поне са от един и същи кръг. Вън от всякакво съмнение е, че тяхната цел е дестабилизация на страната. Стреля се в центъра на София. Стреля се със снайперова карабина, поне според първоначалната информация. Стреля се пред хора, които са на входа на Съдебната палата. Това са посегателства върху ежедневието на българина, върху средата, в която живеем. Това е посегателство върху спокойствието на обикновените хора. Това е демонстрация на сила, демонстрация на бруталност и демонстрация на това, че ако едни хора искат нещо да направят, ще го направят, каквото ще да става.

    Иван Тодоров-Доктора беше убит в неговата кола само на 150 метра от мястото, където тогавашният премиер Сергей Станишев се срещаше с турския си колега. Това са показни акции. Уви, няма разкрити и досега. Искрено се надявам, като българин, този терор да спре. Това е уличен терор. Това не е отделна акция, това не е вълна на организираната престъпност. Това е война.

    Очаквам много бързи, светкавични действия, за да може да се разкрият извършителите, а дай, Боже, и поръчителите на подобно деяние. За съжаление практиката на подобни случаи у нас не води към такъв оптимизъм и тези хора не са разкрити. За мен хората, които по Конституция и по закон са призвани да противодействат на мафията и организираната престъпност, трябва да действат много адекватно, много точно и открито, доколкото това е възможно, за да няма никакви съмнения относно техните действия.

    Огнян Стефанов, Vsekiden.com

  • Пренасочихме износа към Китай, САЩ и Турция
    …Добре, а за мен?

    Спад на българския износ за страните от ЕС през 2012 година отчита НСИ. На годишна база този износ е намалял с около 3%. В същото време експортът бележи лек ръст спрямо 2011, което се дължи на засиления износ за трети страни.

    През 2012 г. износът за Китай отбелязва ръст от 123%. Експортът за САЩ се увеличава с 36% на годишна база до 640 милиона долара, този за Грузия е нараснал с 28% до 516 милиона, а за Турция с 14% до 3,5 милиарда долара.

    Според заместник-председателя на Българската стопанска камара Камен Колев износът за 2012 година спрямо 2011 расте с малко над 3%, но този ръст е за сметка на по-големия износ за трети страни. Действително, износът за европейския пазар пада. Той възлиза на около 60% от общия износ. Основните страни, за които изнасяме, продължават да бъдат Германия и Италия, каза Колев, цитиран от БНР. Причините за този спад, който се появява с основния ни партньор в лицето на ЕС, са преди всичко намалените поръчки на този пазар, проблемите с отсъствието на икономически растеж, на рецесията в еврозоната, допълни той.

    България се опитва да компенсира спада с увеличен експорт за трети страни. Този износ расте през същия период с 13%. И всъщност той определя запазващия се ръст в износа, въпреки че този ръст е далеч от предишните темпове на развитие на износа, като например през 2011 година, когато той надхвърли 20%. Според Камен Колев износът за ЕС няма да бъде фактор, който да определя и обуславя един по-сериозен икономически растеж през 2013 г.

    Действително, българските износители се преориентират и все повече пазарите на трети страни определят приходите от износа – продължава Камен Колев. – Сериозен партньор става Китай. Износът за тази страна надхвърля 1 млрд. лв. през 2012 г. Традиционно добър пазар за наши стоки е и Турция. Тук трябва да причислим и Грузия, Сърбия и САЩ.

    С доминиращи позиции в българския износ преди всичко са необработени или сурови материали, петролни продукти, минерални горива и масла. В експортната ни листа присъстват неотлъчно и металите, лекарствата и козметиката. Елементи от химическата и електротехническата промишленост също доминират през последната година в тази листа. Според Колев, България е на второ място в света по износ на нерафинирани медни аноди вече няколко години поред. Страната ни е на първо място през 2011 година по износ на слънчогледови семена за около 680 милиона щатски долара, което представлява 18% от световния износ. На 11-о място сме по отношение на износа на пшеница. Друг интересен продукт в експортната листа на България е рапицата, където сме на 2-ро място по износ в света и осигуряваме 13% от световния износ на тази култура. България държи и 20% от световния износ на консервирани череши.

    Според Камен Колев, по-големите приходи в износа се дължат на благоприятната конюнктура на международните цени на металите, храните, зърното и други наши експортни стоки. Ето защо преобладаващата в нашата експортна листа част е силно колеблива и при едно последващо спадане на цените на някои наши експортни стоки рязко ще спадат и приходите ни от износа. Защото едва 6% от износната ни листа по класификацията на ЕС са иновативни стоки, които не се влияят от кризи и запазват постоянно високи цени.

    Източник: News.dir.bg

  • Показно покушение в София помете хвалбите на кабинета пред Брюксел

    Опозицията поиска оставките на Борисов и Цветанов заради атентата срещу Златомир Иванов-Баретата. Те отново се оправдаха със съда

     

    Самуил Димитров, Любен Обретенов, в. „Сега“

    Снимка: Борислав Николов, в. "Сега"
    Снимка: Борислав Николов, в. „Сега“

    Развълнуван, зам. градският прокурор на София Роман Василев (вляво, на заден план) съдейства за изнасянето на простреляния Златомир Иванов-Златко Баретата на стълбите на Съдебната палата в София. Подсъдимият Иванов беше улучен от снайперист, скрит в таванско помещение в кооперацията срещу централния вход на съда на бул. „Витоша“. Докато охраната му го носеше към линейката, той посочи откъде са дошли изстрелите.

    Само 10 дни след опита за покушение на лидера на ДПС Ахмед Доган, ден преди устния доклад за напредъка на България от Европейската комисия в битката срещу престъпността, обвиняемият като наркобос Златомир Иванов-Златко Баретата беше прострелян от снайперист в центъра на София. Стрелбата, при която беше ранен и човек от охраната му, стана в пиков час – към 9.30 ч. сутринта, и прерасна в хаотична престрелка, при която по чудо не бяха ранени минувачи. По същото време в Брюксел министрите на вътрешните работи Цветан Цветанов и на правосъдието Диана Ковачева се хвалеха с напредъка си срещу престъпността пред свои колеги от ЕС, а главният прокурор Сотир Цацаров обещаваше реформи. Заради инцидента опозицията поиска оставката на Цветанов и на премиера Бойко Борисов. ГЕРБ геройски защити лидера си, а министър-председателят неглижира атентата.

    Баретата, който е под домашен арест, беше ранен на влизане в Съдебната палата. Там срещу него и още 20-ина души трябваше да се гледа дело на втора инстанция за ръководене на организирана престъпна група за наркотици и убийства. Миналата година Софийският градски съд го осъди на 8 години затвор. Изстрелите дошли от тавански апартамент в сградата срещу Съдебната палата, а охраната на Иванов веднага отговорила на стрелбата. Според очевидци при настаналата паника гардовете на ранения са произвели поне 7 изстрела. На мястото са открити множество гилзи. Минути след инцидента жилището, откъдето е стреляно, пламна. Версията е, че стрелецът го е подпалил, за да заличи следите си. „На влизане в Съдебната палата чух изстрели. Видях, че Златко беше паднал до вратата, и побързах да го издърпам вътре в сградата“, разказа Валентин Луков – един от подсъдимите по делото за наркоразпространение. „Добре съм, добре съм“, казал Иванов, след като легнал на пода вътре в сградата. Той е откаран в „Пирогов“ с четири огнестрелни рани в крака и корема. Направена му е спешна операция, като от „Пирогов“ снощи съобщиха, че е в шок и състоянието му е тежко. Охранителят му е ранен в крака.

    Управляващите веднага отхвърлиха всякаква отговорност за инцидента. Премиерът Борисов по традиция обвини съда, защото Иванов бил на свобода, въпреки че е бил осъден на 8 години затвор. „Когато за извършено престъпление има присъда на първа инстанция, тези хора трябва да стоят в ареста. Това е здравословно за тях. Хората, които са в следствения арест, отиват по съвсем друг път, със специална охрана, през вътрешния двор“, обясни той и посочи, че входът на палатата е много лесно място за стрелба. Борисов отново поиска осъдените на първа инстанция да влизат веднага в затвора и настоя за законодателни промени. След бягството на осъдените братя Галеви обаче Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение, че това нарушава презумпцията за невинност. България е съдена многократно в Страсбург за подобни задържания.

    Борисов съжали, че инцидентът ще се отрази негативно на имиджа на България. На среща с Американската търговска камара той обяви: „Сами виждате в тази зала – винаги може да се случи, сами виждате, реакцията никога не може да бъде толкова бърза, колкото на всички ни се иска да бъде“.

    В същия дух се изказа и МВР шефът Цветанов в Брюксел, който определи стрелбата като изключително неприятен случай: „Ако Иванов беше задържан, нямаше да се стигне до този фатален инцидент“.

    Малко по-рязък бе главният прокурор. „Това аз бих нарекъл най-бруталното посегателство дори не с оглед фигурата, а с оглед на мястото и показаното брутално съзнание за пълна безнаказаност, което дай Боже да успеем да ликвидираме“, възмути се Сотир Цацаров, цитиран от „Фокус“.

    От прокуратурата се възмутиха и в специално прессъобщение. „Сериозно безпокойство и тревога буди възможността да се извърши такъв брутален акт на насилие в центъра на столицата, в район, в който са ситуирани основни държавни институции и обществени сгради, акт, извършен по начин, застрашаващ живота и здравето на много граждани“, заявиха от пресцентъра на държавното обвинение.

    Криминалното събитие бързо се превърна във водеща политическа тема. От опозицията поискаха оставката на вътрешния министър. Лидерът на БСП Сергей Станишев беше категоричен, че първата оставка трябва да е неговата, защото покушението пред Съдебната палата показва колко несъстоятелни са приказките за прекършения гръбнак на престъпността. „Твърденията, че гръбнакът на организираната престъпност е пречупен очевидно са голословни, ние сме искали няколко пъти оставката на Цветанов, но в края на мандата вече става въпрос за оставката на Борисов“, заяви зам.-шефът на ДПС Христо Бисеров. От съюз „Единство“ също поискаха оставката на Цветанов.

    ГЕРБ обаче героично защити Борисов и Цветанов. „Много бързо се забравя как при управлението на тройната коалиция страната се събуждаше с по едно отвличане на известен бизнесмен“, отговори шефът на вътрешната комисия Красимир Ципов (ГЕРБ). Той заяви категорично, че премиерът и вътрешният министър няма да подават оставка. Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов припомни, че при разстрелите на Емил Кюлев, Георги Илиев и Шинка Манова през 2005 г. и на Иван Тодоров-Доктора през 2006 г. тогавашният премиер Станишев и вътрешният министър Румен Петков не са подали оставки.

    КОЙ Е БАРЕТАТА

    Златомир Иванов е роден през 1968 г., завършил е спортно училище, където тренира борба. Завършил е и военния факултет на ВИФ, в който са учили и шефът на МВР Цветан Цветанов, ръководителят на ГДБОП Станимир Флоров и началникът на Национална служба за охрана Тодор Коджейков.

    Две години (1991-1993 г.) Иванов е служител на отряда за борба с тероризма в МВР. Напуска покрай страхотен скандал с 6 барети, които влизат в конфликт с полицаи край Свиленград. По-късно Иванов е набъркан в двойно убийство на центъра на София заедно с още две барети. Тогава са разстреляни двама криминално проявени. При разследването е решено, че спецполицаите са действали при самозащита. Той е сред основателите на охранителната фирма „Аполо и Болкан“, в която участие има и Алексей Петров.

    След напускането си на МВР участва в над 30 фирми, собственик е на игрални зали и бинго. Иванов бе арестуван през 2009 г. Сочен е за един от най-големите наркобосове у нас, включително и в проучване на Центъра за изследване на демокрацията. Според МВР и прокуратурата той е бил начело на организирана престъпна група, известна като „Фирмата“. Освен за разпространение на наркотици той бе обвинен и за поръчителството на убийството на пернишкия дилър Румен Стефанов-Алф. През миналата година Софийският градски съд го оправда за това, но го осъди на 8 години затвор за лидерство на престъпна група и разпространение на наркотици.

     

  • Най-добрата новина в областта на имиграцията от 1986 г. насам?

    4 демократи и 4 републиканци в Сената се договориха по имиграционната реформа

    .

    Атанас Ненов,  в. „България Сега“

    Януари 28, 2013 (Вашингтон) –  Група сенатори от Демократическата и Републиканската партия (4 демократи и 4 републиканци) се договориха по основни принципи за провеждането на имиграционна реформа, която ще даде път към американско гражданство на 11 милиона души, които пребивават в САЩ незаконно.

    Разбира се, прокарването на закона през контролирания от демократите Сенат не е гарантирано, а още по-големи са предизвикателствата в Конгреса, който е доминиран от републиканците.

    Освен предоставянето на гражданство, предложеният от сенаторите закон ще увеличи сигурността на границите, ще позволи на повече временни работници да останат в страната и ще търси отговорност от работодатели, които наемат нелегални имигранти. Предстоят месеци на трудни политически преговори, но законодателите са оптимисти, че тази година шансовете за успешна имиграционна реформа са много по-големи.

    Сенаторът Чарлз Шумър от Ню Йорк потвърди, че: “Според анкетите никога не е имало по-голяма подкрепа за имиграционна реформа”.

    „Републиканската партия губи подкрепата на испаноговорящите граждани. Обама имаше 71% от латино гласовете, в сравнение с 27% за републиканеца Мит Ромни.” Така аргументира подкрепата си за имиграционната реформа сенаторът Джон Маккейн от Аризона.

    Очаква се президентът да подкрепи инициативата на сенаторите по време на събитие в Лас Вегас във вторник, според служители в администрацията. Той ще очертае подробно своята визия за реформиране на законите за имиграцията в страната, въз основа на имиграционния му „план“, публикуван за първи път през 2011 г.

    Този план се фокусира върху четири ключови области: път към гражданство за 11-те милиона нелегални имигранти в САЩ, подобряване на граничната сигурност, преразглеждане на законите за имиграцията и по-лесна система за проверка на правния статут на работниците.

    Подобно на проекта на президента, Сенатът призовава за път към гражданство за нелегалните имигранти, които вече са тук, но сенаторите искат създаването на тази пътека да зависи от осигуряването на границите и по-доброто проследяване на хора, пребиваващи в САЩ с визи.

    Ако инициативата на сенаторите се окаже неуспешна, Барак Обама има готовност да изпрати свой проект за имиграционна реформа за разглеждане и одобрение от Конгреса и Сената.

    В знак на предстоящите предизвикателства, предложението на сенаторите за имиграционна реформа бе посрещнато хладно от лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл от Кентъки.

    „Тези усилия са твърде важни, за да се прави споразумение в една задна стая и да се изпраща на пода с ултиматума “приемете го или го забравете”, каза Макконъл. „Това трябва да се обсъди на двупартийна основа, като се включат идеи от двете страни на пътеката.“

    На пода на Сената сенаторът Джеф Сешънс от Алабама каза: „Никой не трябва да очаква членовете на Сената просто да подпечатат, каквото Групата се събра и реши.“

    Лидера на мнозинството в Сената Хари Рийд – демократ от Невада, аплодира споразумението и каза: „Ще направя всичко по силите ми, за да бъде успешна тази инициатива за имиграционна реформа.“

    Външни групи, включително латино организации, одобриха споразумението на сенаторите, но някои бяха по-предпазливи в оценките си.

    Ричард Трамка, президент на AFL-CIO, заяви следното: “Изискването към нелегалните имигранти да предоставят доказателство, че работят, може да изключи милиони работници, които не могат да го докажат, тъй като работят като независими контрактори“.

     

  • Повече от гласувалите българи в чужбина са отговорили с „не“ на референдума
    Снимка: Булфото

    Повече от гласувалите в чужбина българи са отговорили с „не“ на въпроса за развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа, става известно след обработката на секционните протоколи, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

    Той уточни, че с „да“ са гласували 47,20 на сто от съотечествениците ни в странство. Отговор „не“ са дали 50,83 на сто от тях.

    Най-активно в референдума са участвали сънародниците ни в Германия. В трите секции там вота си за развитието на ядрената енергетика у нас са дали общо 650 българи.

    Най-ниска е била активността на българите с право да гласуват в съседна Турция, където бяха открити две избирателни секции – в Анкара, с 55 гласували, и в Бурса – с 85 гласували.

    Изцяло са обработени всички секционни протоколи от страната, потвърди тази сутрин Троянов. Няма промяна към момента на обявените в 2.30 часа резултати след обработката на протоколите от районните избирателни комисии.

    Данните сочат съотношение 60,66 на сто гласоподаватели, отговорили с „да“, и 37,93 на сто, отговорили с „не“ на националния референдум.

    Недействителните бюлетини са 1,4 на сто. Най-големият процент на гласоподаватели, дали отговор „да“ на референдума, са в област Плевен – 82,55 на сто, и в Търговище – 72,05 на сто.

    ЦИК ще обяви окончателните резултати от референдума след повторна обработка на протоколите и съпоставка на първоначално и повторно въведените данни, каза Троянов, цитиран от БТА.

    Източник:  Dnes.bg

  • И министър Сергей Игнатов подаде оставка

    Премиерът Борисов поиска оставката на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

    Борисов поиска оставката на Игнатов във връзка с извършената от Главния инспекторат на МС проверка във Фонд „Научни изследвания“ и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда.

    Игнатов депозира молбата си за напускане на поста и тя беше приета от министър-председателя, допълват от правителствената пресслужба.

    Премиерът Борисов ще отправи предложение до депутатите в Народното събрание да гласуват персонална промяна в състава на българското правителство, като освободят от поста Игнатов.Това ще бъде осмата поред персонална смяна в кабинета „Борисов“. В този кабинет най-често бе сменян здравният министър.

    Самия Игнатов стана министър през ноември 2009 г.л след като Йорданка Фандъкова беше избрана за кмет на столицата. Игнатов не е член на ГЕРБ и преди да стане министър бе ректор на Нов български университет.

    По-pано днес стана ясно, че управителят на Фонд „Научни изследвания“ Христо Петров е подал оставка. Това съобщиха учени след днешната им среща с Борисов.

    Тази сутрин в Министерски съвет премиерът и министърът на финансите Дянков се срещнаха с учени, които оспорват резултатите от последната конкурсна сесия във фонда.

    Оставката на управителя на Фонд „Научни изследвания“ Христо Петров е подадена през почивните дни и е приета от образователния министър Сергей Игнатов, съобщиха от пресцентъра на образователното министерство.

    В Сопот, където бе днес на посещение, Бойко Борисов коментира, че до края на деня ще има още доста оставки. Борисов заяви, че сега бил разбрал за злоупотребите във фонд „Научни изследвания“ и взима мерки.

    Пред журналисти след срещата в Министерски съвет с учените вицепремиерът Дянков посочи, че проверката на Инспектората на МС е приключила, като докладът от нея съдържа 60 констатирани нарушения. Тези нарушения ще бъдат представени в рамките на следващата седмица, отбеляза той.

    Министерство на образованието, младежта и науката, и в частност министър Сергей Игнатов, следва в 10-15-дневен срок да отговори на препоръките в доклада от проверката във Фонд „Научни изследвания“ и да предложи промени в самия закон за фонда, съобщи Дянков.

    Голяма част от нарушенията са административни, има открити нарушения и при провеждане на конкурсите, но целият доклад ще стане публичен през настоящата седмица.

    На въпрос защо министърът на образованието Сергей Игнатов не присъства на срещата, и дали ще поеме отговорност за откритите нарушения във фонда, Дянков посочи, че Игнатов е отсъствал по желание на премиера.

    Протестиращите учени, които в края на миналата година изразиха съмнение за нарушения относно провеждането на конкурсните сесии във фонда, ще прекратят протестите за 10 дни.

    Христо Лафчиев, един от учените, присъствали на срещата, отбеляза, че това е „изключително труден, черен доклад с корупционни практики, с административни нарушения“.

    Положението е много тежко, корупцията е много сериозна и ние се надяваме в тези 10 дни, които следват, премиерът да вземе необходимите мерки, за да се изчисти това нещо до край, добави Лафчиев.

    Голяма част от фирмите на лица, които не отговарят на условията за фонд „Научни изследвания“, но са спечелили от фонда, имат съдружнически връзки с неговия управител, посочи Лафчиев.

    През последните седмици бурни дискусии предизвика и предложението в Закона за училищното и предучилищно образование навършилите 4 години деца задължително да посещават детска градина. Това предложение предизвика съпротива и протести от родители, неправителствени организации и дори от Св. Синод.

    Не бих си позволил да кадрувам в Министерството на образованието, младежта и науката, но с оглед на кратките срокове, които остават за работа на сегашното правителство, най-логично е някои от двамата заместник-министри да поеме отговорността и да стане министър на образованието, коментира председателят на парламентарната комисия за образование Огнян Стоичков, помолен да коментира днешната оставка на Сергей Игнатов.

    В момента в образователното министерство има двама зам.-министри – Милена Дамянова, която отговаря за средното образование и Петя Евтимова, с ресор еврофондовете и младежката политика.

     

    Източник:  Vesti.bg

    (Със съкращения)

  • Управителят на Фонд „Научни изследвания“ е подал оставка

    Управителят на Фонд “Научни изследвания“ Христо Петров е подал оставка след приключването на проверката на Инспектората на Министерския съвет относно последната конкурсна сесия. Това стана ясно днес след среща на учени с премиера Борисов и вицепремиера и министър на финансите Дянков.

    По настояване на премиера на срещата не присъства министърът на образованието Сергей Игнатов, който в последните месеци многократно защити управата на фонда и нападна протестиращите срещу съмненията за нагласени конкурси учени.

    В края на миналата година в научните среди се надигна недоволство срещу класирането на проекти със спорни качества и с участието на хора, близки до управата на фонда. Сред спечелилите финансиране от фонда има широко присъствие на учени от Нов български университет, чийто ректор бе Игнатов преди да влезе в кабинета.

    След няколкото протеста на учените премиерът се срещна с техни представители и беше договорено да започне проверка на Инспектората на Министерския съвет и на Световната банка.

    Вицепремиерът Симеон Дянков посочи, че проверката на инспектората е приключила като докладът от нея съдържа 60 констатирани нарушения. Тези нарушения ще бъдат представи в рамките на следващата седмица, съобщи Дянков.

    Оставката в научния фонд идва на фона на предстояща в края на седмицата среща между представители на протестиращите учени и председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и главния научен съветник на ЕК Ан Глоувър.

    Източник:  Mediapool

  • Малко над 20 % гласуваха, 60 % от тях – за втора АЕЦ, 40 % – против

    Данни от екзит пол

    Само 20.3% от имащите право на глас български граждани гласуваха към 18 ч. на първия национален референдум в историята на страната след 1989 г., според екзит пола на Алфа Рисърч.

    Българските граждани трябваше да отговорят с „да“ или „не“ на въпроса „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?“

    От тях, 60% гласуваха с „да“ , а 40% с „не“, отново според прогнозните резултати на Алфа Рисърч.

    За да бъде задължително решението на гласуващите в референдума, техният брой трябваше да е 50%+1 от всички имащи право на глас или 4 345 450, според избирателните списъци, изготвени по данните от ГРАО.

    За сравнение, на последните парламентарни избори през 2009 г. са гласували 4 225 124 граждани.

     

    Източник: Novinite.bg

    (Със съкращения)

  • Британски депутат: Ако съм българин със 100 евро заплата, веднага ще избягам от там

    Орди от румънци и българи вече са се наточили да тръгнат за Великобритания

    България е в ужасно състояние, съдебната система не е независима, а мафията реално ръководи икономиката. Ако бях българин, веднага щях да избягам от там. Това заяви по Би Би Си лидерът на британската Партия за независимост Найджъл Фараги.

    Безотговорно и дори глупаво е от януари следващата година да отворим нашите граници за 29 милиона хора от Румъния и България, категоричен бе Фараги. Във видеоматериала, който бе качен вчера в „Ютюб“ Фараги пред цяла Великобритания изтъква, че в тези държави много хора взимат по 100 евро месечна заплата и затова „всеки един българин веднага ще дойде в Обединеното кралство“ след тази дата.

    Орди от румънци и българи вече се подготвят да тръгнат за Великобритания в търсене на работа, според разследване на вестник “Мейл он Сънди”. Ограниченията за наемане на работа ще паднат на 31 декември Великобритания ще трябва да отвори вратите на центровете за наемане на работа и социалните служби за това, което групата за натиск „Мигрейшън уоч” предвижда да бъде около 70 000 души годишно през следващите пет години.

    Правителството отказва да оповести своите прогнози, а властите в България и Румъния са скептични към данните на „Мигрейшън уоч”, но не са изготвили свои собствени.

    Все пак проучване на вестника в двете най-бедни държави в ЕС открива много емигранти сред общото им население от 29 млн. души, чакащи шанса да заминат за Великобритания.

    Източник:  БЛИЦ

  • България – 12-та сред най-обичаните страни в света

    93 процента са заявили в класацията, че обичат страната ни, само 7 на сто я мразят

    20130126.dnieokwjok

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    България се оказва една от най-обичаните страни по света, ако се вярва на проучване на аналитичната медиа Аmplicate.com. Силно преобладават хората, които декларират, че обичат страната – 93 процента от анкетираните, а само седем отговарят, че я мразят, и така тя е на 12-то място сред най-популярните.

    Причините за това, разбира се, могат да бъдат различни. На първите три места за най-обичани страни са Швейцария, Япония и Тайланд, непосредствено пред нас са Филипините, а след нас на 13-о място е Франция. Освен Швейцария, от европейските страни, по-обичани от нас са само Италия – 4 и Испания – 8. В огледалната класация за най-мразена страна пък, България е на самото дъно – на 68-о място, като и там съседка ни е Франция – на 67-о. Най-малко мразена на последното 79-о място е пак Швейцария.

    Оказва се, че най-мразена страна по света – с 42 процента заявили, че я ненавиждат, е Англия. Парадоксално, на второ място тя е следвана от себе си, защото хората са гласували отделно за Обединеното кралство. Изглежда куриозно, но следващите най-мразени са Австралия и Канада. Пето и шесто място вече по-логично заемат Израел и Саудитска Арабия. Русия е 12-а, а традиционно ненавижданите от много хора САЩ са чак на 21.

    Източник:  БЛИЦ

  • Sean Lennon, Yoko Ono and Arun Ghandi visited franking contaminated areas in PА

    „I was there. I saw it. It made me cry.“

    A letter from Yoko Ono, written while visiting Pennsylvania communities impacted by fracking

    .
    .

    Sean Lennon, Yoko Ono, and Arun Ghandi visit with families impact by dirty fracking operations in PA.

    After being invited to visit Pennsylvania by residents who have experienced the impacts of fracking, my son Sean and I decided to go see the harms of fracking up close. Our friend Susan Sarandon came with us, and we had the incredible honor of being joined by Mahatma Ghandi’s grandson, Arun Ghandi, as well. We also invited members of the media.

    Driving into the quaint town of Montrose, PA, I could hardly have anticipated how upsetting the next stops on our tour would be: a gas pad of four drills and a hissing pressure release, a giant compressor station under construction, large trucks full of sand and toxic chemicals rumbling down narrow dirt roads, and a drilling rig reaching to the sky.

    To see such a beautiful landscape ruined was disturbing enough, but not nearly as bad as the heart-break of meeting those whose health, homes and lives have been forever changed because of fracking: Vera Scroggins, Craig Stevens, Rebecca Roter, Frank Finan, Ray Kemble and the Manning family. They welcomed us into their homes with complete hospitality, and Tammy Manning even baked us delicious muffins.

    And they told us their stories. How they can no longer drink the water from their own wells because they have been poisoned by fracking pollution. These American families are suffering from suddenly not having clean water for the essentials of healthy living. They are not able to use their well water to drink, cook with, wash dishes, bathe or do laundry. They are buying water every day. Can you believe it?

    They cannot move to a healthier place to raise their families because the value of their house plummeted when the water went bad – and they cannot afford to relocate. They have to open their windows when they run the water to prevent methane gas from building up and risk explosion. It is a terrible fate, and there is no way to reverse what has happened to them. And it is outrageous that the gas companies accuse these honorable, defenseless people of lying – we saw the brown smelly water ourselves in homes right next to fracking sites. The fact that the water was nasty brown around their houses really scared me.

    I hope that Gov. Cuomo will take the same tour that I did before he makes any decisions about whether to allow fracking in New York. And though it is too late to stop the harm that has already come to Susquehanna County, Pennsylvania, I hope that Gov. Corbett of Pennsylvania will visit the same families and sites that I did, and stop the industry from running rough-shod over that beautiful state.

    I urge President Obama to make that trip too and put aside any notion of depending on fracking instead of truly clean energy. As industry documents prove, these wells crack and leak, more and more over time. It cannot be prevented and once it happens, it cannot be fixed thousands of feet under the ground. Please, go see for yourselves.

    It was a staggering realization that this is now happening in the USA… the country of power and wealth. Why is this national tragedy being kept quiet? Why aren’t any politicians doing anything about it? These families, on top of their terrible fate, are subjected to nasty rumours that they are not people to be believed. It is not only destroying their lives but their spirits as well. I was there. I saw it. It made me cry.

    Love,

    Yoko

    ––––––––––––––––

    Sign the petition to ban fracking in New York HERE

    .
  • Български учени ще се срещнат с Барозу заради злоупотребите във ФНИ

    Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е поканил наши учени на среща в Брюксел. Поводът е скандалът за 14,8 млн. лева за наука, който се вихри от месеци. Заедно със съветничката си Ан Глоувър Барозу той иска да чуе притесненията на учените около управлението на Фонд “Научни изследвания” (ФНИ).

    Както установи разследване на “Труд”, фондът разпредели парите за спорни научни проекти, и то не на учени, а на набързо създадени фирми.

    В края на следващата седмица проф. Емил Хорозов, който написа първия доклад за далаверите във фонда и един от основните двигатели на протеста на учените – 31-годишният физик от Софийския университет Виктор Атанасов, ще отпътуват за Брюксел.

    Въпреки обещанията за бърза проверка от страна на инспектората на Министерския съвет за делата във фонда, разследването още не е приключило.

    Въпросните 14,8 млн. лева обаче вече са раздадени на фирми и приближени на образователното ведомство университети.

    Учените, които неколкократно протестираха и търсиха съдействието на премиера Бойко Борисов, вече готвят нов протест. Той е насрочен за 30 януари пред Министерския съвет. Също така е заведена съдебна жалба срещу шефа на фонда Рангел Гюров, в която се оспорва назначението му. Гюров, както стана ясно, не е професор по българското законодателство. А това е изискване за заемането на този пост. На протеста учените ще настояват за оставката му, както и за тази на просветния министър Сергей Игнатов.

     

    Анета Петкова, в. „Труд“

  • Нека духът и костите на цар Самуил намерят покой…

    Проф. д-р Пламен Павлов, Frognews.bg

    .

    Цар Самуил приема ослепените си войници - рисунка от Търновския препис на Манасиевата летопис, Библиотека на Ватикана
    Цар Самуил приема ослепените си войници – рисунка от Търновския препис на Манасиевата летопис, Библиотека на Ватикана

    На 6 октомври през следващата 2014 г., която неусетно, но сигурно приближава (!), ще се навършат 1000 години от смъртта на един от най-великите българи в нашата, а и в европейската история – цар Самуил (997-1014 г.).

    Надали е нужно да се убеждаваме, че става дума за годишнина на личност, която има своето съкровено място в сърцето на всеки българин; която провокира нашия възможно най-автентичен патриотизъм и преклонение пред далечното минало! От друга страна, със съжаление можем да отбележим, че в една съседна държава същата личност получава „етикети“, които са в пълен дисонанс с историческата истина! И че, уви, поне засега няма изгледи за отказ от тази дълбоко погрешна политика – една забележителна фигура на българин, на български владетел да бъде представяна за „македонски цар“ и дори за „борец против бугарската власт“…

    Предстоящата емблематична годишнина не бива да ни завари неподготвени като държава, гражданско общество и обществена мисъл. Напротив, тя може да се превърне в повод за равносметка, за градивен поглед не толкова в миналото, колкото в бъдещето. Поне две идеи определено могат да „заработят“ в тази посока:

    1. Паметта за Самуил да бъде отбелязана съвместно от държавите България и Македония, от гражданското общество, културните и научните кръгове в двете страни.
    Ако наистина тачим паметта на великия цар, то тази памет не бива да ни разделя, а да ни обединява! Една програма за общо отбелязване на „милениума“ би трябвало да е по силите и добрата воля на държавните институции и гражданските организации в двете страни. Така или иначе, всички сме задължени на безсмъртния дух на цар Самуил, всичко сме отговорни за общото ни минало и бъдеще на хора от една кръв, език, народопсихология…

    2. Костите на цар Самуил да намерят покой според каноните на християнската вяра и собствената ни традиция за увековечаване на националните герои.
    Такава инициатива може (и трябва!) да се осъществи под патронажа на президента на Република България. Тя би следвало да включва различни дейности на компетентните институции на България и Гърция, най-вече на министерствата на културата и на образованието и науката. Разбира се, важна роля трябва да играе неправителственият и медийният сектор – в това отношение вече има стъпки от страна на фондации като „Българска памет“ и „Тангра ТанНакРа“, на медии като агенциите „Фокус“ и „Фрогнюз“, телевизия СКАТ, в. „Преса“, и др. Тази инициатива може да бъде съпътствана от съвместна българо-гръцка археологическа експедиция, изложби, научни конференции, дискусии, и т.н. В подобна насока със сигурност следва да участват държавно-обществения фонд „Тринадесет века България“, Министерството на образованието, младежта и науката, университетите в София, Велико Търново и Благоевград, от една страна, и Солун и Атина, от друга, и т.н. Защото нито Самуил, нито Василий ІІ, останал в историята като „Българоубиец“, би следвало да са „проблем“ за развитието на приятелските отношения между двете държави и народи. Пренасянето на костите на цар Самуил в България би било важен жест на добросъседство от гръцка страна, съотвестващо на съвременната епоха, която все пак е много, и много различна от миналите времена.

    „БЪЛГАРСКАТА ЕПОПЕЯ“

    Войските на цар Самуил обсаждат Солун. Миниатюра от мадридския препис на хрониката на Йоан Скилица (ХІ-ХІІ в.)
    Войските на цар Самуил обсаждат Солун. Миниатюра от мадридския препис на хрониката на Йоан Скилица (ХІ-ХІІ в.)

    Нека накратко да припомним кой е цар Самуил и какво е неговото място в продължилата близо половин век война с Византия за опазването на независимостта на Българското царство.

    Три столетия след идването на Аспаруховите българи (т.нар. прабългари) на Балканите създадената от тях държава е изправена пред тежки изпитания. От средата на Х в. нататък в България постепенно настъпват “дни на ратни (военни) беди”. Този израз на големия преславски писател Презвитер Козма, съвременник на царете Петър І (927-969), Борис ІІ (969-971, починал през 978 г.), Роман (978-991, починал през 997 г.), а навярно и на самия Самуил (997-1014), сполучливо фокусира в себе си тежките проблеми пред царството. След повече от два века възходящо развитие, след “Златния Век” на цар Симеон Велики (893-927) българската държава изпада в сложна военнополитическа ситуация.
    Дори и при цар Петър, който е прицел на много упреци и критики, България все още продължава да бъде регионална “Велика сила”. Огромната й територия, чието естествено ядро са Мизия, Тракия и Македония, е подложена на чужди набези, спохождана е от години на тежка суша и други природни бедствия. Гибелният удар обаче е нанесен от традиционния противник Византия, която хвърля срещу своята християнска посестрима езическата Киевска Рус на княз Светослав Игоревич. Киевската агресия (968-971 г.) отваря пътя на византийското коварство и “приятелска” намеса, довели до пленяването на цар Борис ІІ и завземането на източните български земи през лятото на 971 г. Император Йоан І Цимисхи (969-976) тържествено обявява „закриването“ на България, въпреки че западните й земи остават извън обсега на византийската окупация. В свободната територия влизат както Охрид, Битоля, Скопие и т.н., така и Средец, Щипон (Ихтиман), Перник, Велбъжд (Кюстендил), Ниш, Видин, Белград и земи на север от Дунав.

    След катастрофата през 971 г. в свободните земи държавната власт е поета от колективно наместничество, което управлява от името на пленения цар Борис ІІ. Българското болярство поверява властта на братята Комитопули (Давид, Мойсей, Арон и Самуил), синове на могъщия областен управител (комит) Никола и близки роднини на царската династия във Велики Преслав. Според Българския апокрифен летопис те са „от същото царско коляно“, а за византийската писателка Анна Комнина цар Самуил е потомък на великия кан Крум! Комитопулите не само не свалят оръжието, но търсят съюзници в лицето на Германската империя и раждащата се тогава средновековна унгарска държава. Международната обстановка обаче е такава, че българите могат да разчитат преди всичко на собствените си сили.

    Неочакваната смърт на Йоан Цимисхи в началото на 976 г. предизвиква гражданска война във Византия. Българите преминават в контранастъпление, но Давид и Мойсей загиват още в първите сражения. През 978 г. Борис II и брат му Роман бягат от византийския плен. За нещастие, Борис е убит по погрешка от граничната стража. Макар да е превърнат от ромеите в евнух, Роман (978-991) е признат за цар от Самуил, Арон и цялата знат. Най-вероятно духа на тогавашната византийска и българска практика царят-евнух прави Самуил и Арон свои съвладетели. За престолен град на Българското царство е избран градът Скопие – днешната столица на Република Македония. В продължение на близо три, макар и непълни десетилетия Скопие е олицетворението на суверенната държава на българите!

    През лятото на 986 г. император Василий ІІ нахлува в България и обсажда Средец (София). Основните български сили начело със Самуил по същото време са на военен поход в Тесалия. Средец, тогава под управлението на Арон, оказва твърда съпротива. Получил известие за ставащото, Самуил по долината на Струма се насочва към района на бойните действия. Българската активност принуждава Василий ІІ само след двадесет дни да потегли назад. Византийското отстъпление се превръща в безредно бягство. В битката в прохода Траянови врата императорът се спасява по чудо благодарение на арменската си гвардия. В български ръце попадат императорската шатра, походна хазна, корони и други инсигнии на властта. На 17 август 986 г. Византия търпи поражение, което се родее с онова на Никифор І Геник (811 г.). Поетът Йоан Геометър възкликва: “Истър (византийското име на р. Дунав, т.е. българите) грабна венеца на Рим …”
    В империята пламва гражданска война, което позволява на българите да освободят североизточните земи с Плиска, Преслав и Дръстър (Силистра). Овладени са редица крепости покрай Солун. След пленяването (991 г.) и смъртта на Роман за цар е коронясан Самуил (997–1014), който фактически ръководи държавата от много години. Арон е екзекутиран през 987 г. с цялото си семейство (оцелява само Иван Владислав), тъй като е уличен в съглашателство с Византия. При цар Роман българска столица е Скопие. Представата за формалното царуване на Роман, нещастен човек в личен план, вероятно е погрешна. През 986 г. царят заедно със Самуил и Арон участва в битката при Траянови врата, а през 991 г. е пленен по време на война.

    През 996 г. Самуил търпи тежко поражение при р. Сперхей, но продължава енергичната си политика. В края на Х в. той предприема поход по адриатическото крайбрежие, подчинява княза на Дукля (днешна Черна гора) Иван Владимир, достига до Задар и се намесва в междуособиците на хърватските князе. Под български контрол попада Драч (дн. Дуръс, Албания), където Самуил поставя като наместник своя зет, арменеца Ашот Таронит.

    Въпреки постигнатите успехи и победи, България отстъпва пред стопанската и военна мощ на Византия. Със серия планомерни удари и при надмощие на силите Василий II завладява повторно Велики Преслав и Източна България (1000 г.), редица крепости край Солун, Видин (1002), Скопие (1003 г.) и т.н. Има случаи на измяна, но много повече са примерите на непреклонност пред завоевателя – болярите Кракра, Драгшан, Николица и др. Най-тежкият удар е край с. Ключ на 29 юли 1014 г. – нападнат в тил, Самуил е разбит, 15 хиляди българи са пленени и ослепени, на всеки сто е оставен по един едноок водач. Това престъпление спечелва на Василий II зловещото прозвище “Българоубиец”. При вида на войниците си Самуил получава сърдечен удар и умира (6 октомври 1014 г.). Погребан е в построената от него църква “Св. Ахил” на остров в Малкото Преспанско езеро.

    Самуиловите приемници трудно удържат византийския натиск, за което допринасят вътрешните раздори и натрупаната умора. Гаврил Радомир (1014-1015) е свален и убит от своя братовчед Иван Владислав (1015-1018). Макар и опетнен с кръвта на някогашния си спасител, синът на Арон е енергичен държавник. Замислите на царя обаче се натъкват на смазващата византийска мощ. “Българският самодържец”, “българин родом” (според известния Битолски надпис) загива пред Драч през февруари 1018 г. Гибелта на Иван Владислав дава ход на отчаянието – царица Мария, патриарх Давид и повечето боляри капитулират пред Василий II. Няколко месеца престолонаследникът Пресиан II, провъзгласен от войската за владетел, се съпротивлява в планината Томор, но е принуден да се предаде (август 1018). Със сила и коварство са унищожени последните огнища на отпор начело с Ивац и Николица, та чак до крепостта Срем на северозапад. След епична борба в края на 1018 г. Първото българско царство пада под византийска власт.

    “ОНЗИ ПРОЧУТ САМУИЛ…” И НЕГОВИЯТ ГРОБ

    Византийският църковен писател Йоан Ставракий (началото на ХІІІ в.) донякъде язвително, но точно е написал … онзи прочут Самуил, който и досега е в устата на българите!“ Ето колко силна е била паметта за цар Самуил векове след неговата смърт. С течение на времето обаче гробът на великия цар е забравен, а построената от него великолепна базилика „Св. Ахил“ е в руини. Гробът на Самуил е открит от проф. Николаос Муцопулос през 1969 г. в базиликата “Св. Ахил” на острова в Малкото Преспанско езеро – там, където е Преспа, любимата резиденция на Самуил. Българската публика през последните години имаше възможността да се запознае с това свято място чрез книгата на самия проф. Муцопулос „Базиликата Свети Ахилий в Преспа (Един исторически паметник – светиня)”. Пловдив, изд. „Вион“, 2007, благодарение на документалния филм на Горан Благоев „Островът на цар Самуил“ (БНТ, 2006 г.), и други публикации в пресата и електронните медии.

    През последните години в общественото пространство периодично се повдига въпросът за пренасянето на костите на цар Самуил от Солун, където се съхраняват в момента, в България. Както вече стана дума, това без съмнение би било важен жест от гръцка страна – жест на добросъседство, жест, който утвърждава историческата истина. Тази истина е само една – Самуил и неговите наследници са царе на българите, на Българското царство, а не на някаква абсурдна “славянска” или “македонска” държава, плод на болната фантазия на великосръбския и „югославски“ шовинизъм, който за съжаление и днес има твърдоглави застъпници в Скопие…

    Колкото и да е абсурдно обаче, въпросът с костите на цар Самуил все още няма развитие. Връщането на царските кости в Преспа, където векове наред е бил неговият саркофаг, не изглежда осъществимо, а и надали съответства на днешната обществена значимост на Самуил. Без да е канонизиран от църквата, Самуил за нашият народ е свята личност. Образът на царя воин и страдалец в българската литература и изкуство, включително в знаменития роман на Димитър Талев, на свой ред го приближава към светците и мъчениците.
    Църковната, културната и обществената значимост на сакралните личности е довела до практиката техните мощи да бъдат достояние на колкото се може повече поклонници. Къде обаче може и трябва да бъдат пренесени мощите на великия цар? И друг път съм имал възможност да отбележа, че най-подходящото място за такъв акт, както и за още по-силното утвърждаване на паметта за този велик българин е София. И не само защото София е днешната българска столица, но и защото този град е свързан със Самуил и дори най-вероятно е неговото родно място!

    Разбира се, у нас името на великия цар буди най-преки асоциации със старопрестолния Охрид, с любимата му резиденция Преспа… Впрочем, личността на Самуил има пряко отношение и към така отдалечения от днешна Македония дунавски български град Видин! Както личи от византийските хроники, през 70-те години на Х в. Най-малкият син на комит Никола е управлявал северозападните български земи, а негова резиденция е била крепостта, която сме свикнали да наричаме „Бабини Видини кули“. Оттогава датират и неговите контакти с унгарците, закрепени по-късно с династичен брак между Самуиловия син Гаврил-Радомир и една унгарска принцеса.

    САМУИЛ И СРЕДНОВЕКОВНИЯТ СРЕДЕЦ / СОФИЯ

    Връзката на Самуил със София не е за пренебрегване. Древната Сердика е включена в български предели от кан Крум през 809 г. Стратегически важният град се превръща в център на голяма област (комитат). Както стана дума, по времето на цар Петър неин управител е комит Никола, бащата на братята Комитопули. Теорията, че Никола е бил “славянски княз” в днешна Македония е напълно безпочвена.

    Каква е ролята на Средец / София по време на трагичните събития във Велики Преслав и източните български земи през 968-971 г.? Показателен е фактът, че след падането на Велики Преслав тогавашният български патриарх Дамян търси убежище именно в Средец! С други думи, през 971 г. градът става временна столица на царството. Както стана дума, успелият да избяга през 978 г. цар Роман се установява в Скопие, а промяната явно е свързана с “фронтовата” позиция на Средец. По същата причина седалището на патриарха е местено последователно във Воден, Мъглен, Преспа и Охрид. Въпреки това Средец запазва своите важни, водещи позиции. И все пак, надали е случайно, че през 986 г. Василий ІІ обсажда Средец, управляван тогава от Арон, и че цялата кампания образно може да бъде наречена „война за Средец / Сердика“.

    Разбира се, основните събития свързват цар Самуил, с Охрид и Преспа, но в тогавашна България обаче наред със столицата е имало и крепости със статут на владетелски резиденции. Средец очевидно е бил една от тях вероятно още от времето на кан Крум. И откъде Самуил (около 989-990 г.) е организирал “реконкистата” на източните земи с Велики Преслав, Плиска и Дръстър? Отново най-подходяща изходна база е Средец. Когато през 1000-1002 г. Василий ІІ овладява повторно земите на север от Балкана, значението на Средец нараства. През 1003-1004 г. в близката до Средец крепост Перник “блесва звездата” на прочутия воин Кракра, наричан по традиция “Пернишки”. Кракра е тогавашният комит на Средец, а Перник е най-близката голяма крепост и “убежище” при ескалация на военните действия. Още нещо, походът на Самуил към Пловдив и Одрин през 1002 г. явно е организиран именно от Средец.

    Цар Самуил е свързан със Средец/София и чрез друг важен акт – пренасянето на мощите на св. Иван Рилски. Така любимият български отец се превръща в “средечка слава” и “средецко светило”. Това става най-вероятно през 992 г. по волята на Самуил и тогавашния български патриарх Герман-Гаврил. Мощите на светеца са положени първоначално в древната базилика “Света София”, дала през ХІІІ-ХІV в. днешното име на столицата.

    Къде би трябвало да бъдат положени костите на цар Самуил, ако не в древната християнска базилика “Света София”? – храмът, в който са отеквали стъпките на великия българин, където той се е молел за Божията закрила в неравната борба с Византия… В храма, редом с който гори вечният огън за падналите за България нейни синове от всички нейни изконни земи – Мизия, Тракия и Македония.