2024-07-19

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Ени Радилова: България ще е новият Холивуд

    Бившата адреналинка в „Господари на ефира“ Ени Радилова от няколко години живее и работи в САЩ. Пред сп. „Блясък“   тя споделя, че е осъществила мечтата си да стане актриса, както и, че не би играла само в лошо написани сценарии. Какво разказа още тя може да се види в интервюто й за това издание.

    .

    Евгения (Ени) Радилова. Снимка: bliasak.bg

    – Ени, от колко време вече живееш в Щатите?  

    – В Америка съм от седем години. Не мога да повярвам колко бързо лети времето. Но се чувствам много добре и съм щастлива и благодарна за всеки един миг, който съм имала досега.

    – Кое те накара да заминеш за Америка? Не видя ли перспектива в България за начинанията си?

    – Получих зелена карта, когато бях на 20 години, благодарение на творческите професии на родителите ми. Беше подарък от моето семейство и съдбата. Не, че някой ме накара, по-скоро имах шанс да изляза от България и да видя света. Обичам България, но още повече обичам да пътувам и да видя колкото може повече от света.

    – Ти беше най-популярна, именно когато реши да заминеш за Щатите. Защо не се възползва от популярността си тук, за да реализираш амбициите си?

    – За мен не е важна само популярността. Аз се опитвам да реализирам амбициите си всеки ден от моят живот, независимо къде съм и с какво се занимавам. Истината е, че колкото повече видя, толкова повече ще науча. Тук има хора от всяка точка на света и те всички са много добри. Конкуренцията е голяма, но това е най-голямото училище.

    Eни в „Господари на ефира“

    – Поддържаш ли все още контакти с бившите ти колеги от „Господари на ефира“? Разбрах, че и колежката ти Теди живее и работи в Америка, виждате ли се?

    – Разбира се, че поддържам контакти с „Господарите“. За съжаление не е толкова, колкото ми се иска, защото сме доста далече едни от други, но аз следя от време на време предаванията и им желая от все сърце още много, много години в ефир. С Теди се виждахме няколко пъти, но оттогава не сме се чували… И на нея й желая всичко най-прекрасно и се надявам да се видим следващия път като дойде тук.

    – Трудно ли е за една българка да се реализира като актриса в Холивуд?

    – Трудно е не само за българка, а за всеки актьор да се реализира в Холивуд. Това е, защото те са върхът на стълбицата, но прекрасното е, че тук си много близо до това и имаш възможност да се изкачваш по нея.

    – Според някои акцентът ни е проблем за добри роли?

    – Мисля, че добри роли не се определят по това дали имаш акцент или не, а как играеш и дали това докосва публиката. Истината е, че с акцент няма да можеш да изиграеш американски роли, но сега тук е модерно да имаш акцент. Аз мисля, че ще успея с това, което съм.

    – Поддържаш ли контакт с други популярни българи, които са в Америка?

    – Тук има много прекрасни българи от всякакви среди. Често Българското консулство с генерален консул Радослав Точев организира събития, за да събира всички наши артисти в Ню Йорк. Например, аз изиграх една постановка, която моята театрална компания Dare To Speak Productions продуцира миналата година. Господин Точев ни покани да гостуваме и изиграем постановката на българските зрители в Ню Йорк. Също така работя с Мая Праматарова, Христо Христов, Тони Наумовски и много други талантливи и прекрасни българи.

    Радилова в пиесата на Лорка „Кървава сватба”. Снимка: bg-newyork.com

    – Сбъдната мечта ли ти е да работиш като актриса?

    – Да. Цял живот съм искала да играя. Още, когато майка ми Силва Аврамова ме водеше от ранна възраст, почти пеленак, да гледам нейните представления в театър „Сълза и смях“. Също така заобичах филмите покрай участието във филмите на баща ми от малка. Те ми показаха и ме потопиха в света на театъра и киното и оттогава следвам техния път.

    – Бързо ли успя да получиш първия си ангажимент? Какъв беше той?

    – Първите две години почти не търсех актьорски ангажименти. Концентрирах се над английския, защото не знаех добре езика като заминах. Тогава работех главно като модел. След това влязох в Академията The American Academy Of Dramatic Arts, където учех три години. Там участвах в пет големи постановки, но те бяха част от Академията. След завършването вече бях готова да започна работа. Първият ми ангажимент беше Off Broadway, където участвах в пиесата на Лорка „Кървава сватба“. Аз изиграх ролята на Булката. Това ми донесе много успех и ми даде прекрасен старт на това, което се случи след това.

    – Разбрах, че си се снимала във филм на ужасите. Всеки актьор ли в Холивуд  има по един такъв филм зад гърба  си, който е задължителна част от биографията му?

    – Не знам дали е задължителна част от биографията, но аз като актьор се интересувам от всякакъв жанр филми.

    – Играла си роли на мюсюлманка, на циганка… Има ли образ, в който не би се превъплътила?

    – Не бих играла в лошо написани сценарии.

    – С кои от големите актьори си се снимала и с какви впечатления  си останала от тях?

    – Работила съм с доста известни личности досега и всеки един от тях има различен подход към професията и ролята, която играе. Снимала съм и съм играла с актьори като Lorrian Serrabian, Джери Мац, Джой Франц и други актьори от Бродуей. Във филмите и телевизията с Маришка Харгитей, ICE T, Ейдриан Куийн, Джони Лий Милър и други. Всички те имат различен подход и това е едно от най-вълнуващите неща в нашата работа. Новите хора и новите връзки, които правите пред камерата един с друг.

    – Докъде стигат мечтите ти свързани с киното и телевизията?

    – Не спирам да мечтая.

    Ени в американския сериал „Закон и ред“. Снимка: news.data.bg

    – Кино, телевизия или Бродуей?

    – Всяко едно усещане е много различно и не бих заменила едното с другото. Тук като че ли е на вълни. Един месец е по-силен и имам повече театрални ангажименти, друг – филми.

    – Занимаваш се с изкуства – танцьорка  си, актриса… Къде в цялата тази работа намери сили да се заемеш и с политика? Разбрах, че имаш фирма за политически ангажирани проекти. Защо се зае с това?

    – Аз вярвам, че нашето изкуство има силата да образова, трансформира и лекува. Ние се интересуваме от проблеми, които са важна част от заобикалящия ни живот, и какво формира нашето бъдеще. Ние сме разказвачи на истории, които събираме от истинския живот.

    – Снимаш се и в чужди продукции, които се реализират в България. Да те очакваме ли скоро отново у нас?

    – Снимах се във филма „Спартак“ с Горан Вишнич и Рона Митра, преди да замина за Америка. След това не съм се прибирала за повече проекти, защото тук съм много заета. Но аз имам много идеи за връщане в България и да творя заедно с нашите прекрасни актьори и режисьори.

    – Според теб на какво се дължи  фактът, че все повече високобюджетни филми с големи актьори се снимат в България?

    – България е невероятно красива страна и за тях финансово е много изгодна. Мисля, че това е прекрасно за България, защото се влизат повече пари във филмовата индустрия. Тук чувам да се говори, че България ще е новият Холивуд.

     

    Бел.ред.:  Интервюто се препубликува с леки съкращения.

  • Forbes: Как определяме най-влиятелните хора в света

    Какво е общото между президента на САЩ, папата и основателя на Facebook? Всички те са представени в класацията на най-влиятелните хора за 2012 г., според сп. „Forbes“. Това е ежегодна оценка на държавните глави, финансистите, филантропите и предприемачите, които наистина управляват света.

    За съставянето на класацията ние прегледахме стотици кандидати от най-различни професии от целия свят и сме оценили тяхната влиятелност по четири показателя. Първо, задавахме въпрос дали властта на кандидата влияе на много хора. Папа Бенедикт XVI, който зае пето място в списъка, е духовен водач на повече от един милиард католици, което е около една шеста от населението на света.

    За Майкъл Дюк (Michael Duke – 17-та позиция), генералния директор на веригата магазини Wal-Mart, работят 2 милиона души.

    След това оценихме финансовите ресурси, контролирани от всеки един от тези хора. Дали те са относително големи в сравнение с финансовите ресурси на техните колеги и конкурентите в бранша? За държавните глави ние използвахме БВП, а за изпълнителните директори гледахме показатели като активите и печалбите на компаниите им. Ако кандидатите са имали висока нетна стойност на компанията – например, какъвто беше случаят с Карлос Слим (Carlos Slim Helu, единадесета позиция), това също се взима под внимание.

    За някои хора като саудитският крал Абдула бин Абдул Азиз Ал Сауд (№ 7), бяха оценени други ценни ресурси на разположение на кандидата – например, 20% от световните петролни запаси.

    Следва оценка до каква степен кандидатът е влиятелен в различни сфери на дейност. В нашия списък само 71 места – по едно за всеки сто милиона души по света, така че резултатите само в една област често не са достатъчни. Нашите фаворити разпростират своето влияние в безброй области: кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг (Michael Bloomberg, номер 16) е влиятелен, защото е политик, милиардер, медиен магнат, а също и известен филантроп.

    И накрая, ние открихме, че кандидатите активно използват влиянието си. Руският диктатор Владимир Путин (трето място) печели точки, тъй като често показва силата си – например, вкарва в затвора протестиращите.

    На последния етап на изчисления десет редактори от сп. „Forbes“ подреждат всички от нашите кандидати във всяка от тези четири измерения на властта, и всяка от тези индивидуални подредби са използвани за оформяне на финалния списък.

    Президентът на САЩ Барак Обама единодушно изпъкна като най-влиятелен човек в света за втора поредна година. Обама спечели президентските избори в САЩ през 2012 и сега получава още четири години, за да изпълни своите политически планове.

    Президентът е изправен пред сериозни предизвикателства като бюджетната криза, високата безработица и ескалиралото напрежение в Близкия Изток. Обама обаче остава върховен главнокомандващ на най-силната армия в света и оглавява свръхдържава с една от най-големите икономики и високо културно равнище.

    Вторият най-влиятелен човек в света е и най-влиятелната жена – канцлерът на Германия Ангела Меркел (Angela Merkel). Тя прескочи от четвърто място през миналата година до втората позиция в тазгодишната класация. Меркел – лидерът на Европейския съюз, която включва 27 държави, и носи основната тежест на еврото: тя е доказала силата си, когато предприе решението за въвеждане на строги мерки за икономии във връзка с борба с европейската дългова криза.

    Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг (Mark Zuckerberg – 25-о место) е един от най-младите хора в класацията, на възраст едва 29 години. Той изпада от челната десетка, където беше миналата година, след като дългоочакваното IPO на Facebook се оказа провал.

    Бразилският президент Дилма Русеф (Dilma Rousseff – 18-то място) отчита един от най-големите скокове в класацията: в средата на първия си мандат като президент тя акцентира на предприемачество, предизвика масово нарастване на стартиращи фирми и зареди с много енергия млади бразилци.

    Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук (Tim Cook – №35) също се предвижи нагоре в класацията.: година след като наследи Стив Джобс (Steve Jobs), компанията остава най-скъпата в света. През септември цената на акциите на Apple прехвърли 700 долара.

    Сред новите попълнения в класацията попадат също така съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман (Reid Hoffman – 71 место), най влиятелен в света рисков инвеститор и най-могъщ човек в силиконовата долина. Илон Мъск (Elon Musk – №66), съоснователят на PayPal и ръководител на съвета на директорите Tesla Motors, е най-влиятелният човек в космоса: неговата комапания SpaceX е лидер в частната космическа индустрия, и тъй като този бизнес очаква ръст, Mask може да преуспее като железопътен магнат от XIX в.

    Редица видни фигури изпаднаха от класацията. Номер две от миналогодишната класация – президентът на Китай Ху Дзинтао, скоро ще напусне своята длъжност; той вече предаде част от правомощията си и ще прехвърли останалите в началото на следващата година.

    По същите причини ние отстранихме от класацията министъра на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър (Timothy Geithner) и държавният секретар Хилари Клинтън (Hillary Clinton): най-вероятно и двамата ще оставят влиятелните си длъжности през втория президентски мандат на Барак Обама.

    Всеки списък на най-влиятелните хора по света е субективен, така че ние не твърдим, че нашият е абсолютната истина. Това е само началото на разговора, но не и последната дума.

    Кажете ни какво мислите за подредбата, според която бившият президент на САЩ Бил Клинтън (Bill Clinton, 50-о място) е по-влиятелен от настоящия министър-председател на Русия (№ 61)? Има ли право да присъстват в списъка ръководителят на FIFA – шестдесет и девето място? Кой ни липсва? Какво разбрахме погрешно? Коментирайте!

     

    Превод Анна Осадчик

    Източник:  Mediapool

  • Биволъ в Европарламента: „Не легитимирайте бандитите“

    Публикация на Биволъ

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    На 5-ти декември Атанас Чобанов и Асен Йорданов от Биволъ, заедно с правозащитникът Петър Пенчев от Асоциация за свободното слово „Анна Политковская“ представиха в Европарламента доклад за корупцията и организираната престъпност на правителствено ниво, с данни от България. Презентацията им беше в рамките на семинар на тема „Корупцията в страните членки на Европейския съюз“, организиран от евродепутати членове на „Специалната комисия за корупцията, организираната престъпност и прането на пари“ (CRIM).

    Те припомниха, че България се срива във всички класации, отразяващи прогреса на правовата държава и гражданските свободи. Особено трагично е положението с правосъдната система, която се счита за по-неефективна дори и от руската. На дъното сме в ЕС по свобода на словото и в класациите за възприятие на корупцията на „Прозрачност без граници“. Откакто България е страна членка на ЕС нещата не са се подобрили, а са се влошили.

    Причината е, че в България има мощна организирана престъпност, която е в симбиоза с държавата, както подчертава анализаторът Мозес Наим в статия в списание „Форин Аферс“. Дадени бяха примери с информации от грамите на американските посланици, изтекли в Wikileaks за организираната престъпност, криминалното минало на премиера Борисов, но също така бяха подчертани добре известни от миналото факти като връзките на Румен Петков с Братя Галеви и възходът на Алексей Петров до съветник в ДАНС с достъп до държавни тайни.

    Журналистите припомниха, че след публикациите на грамите срещу тях се развихри режисирана клеветническа кампания в опит да се дискредитира достоверността на информацията им. Близки до властите медии дори писаха, че грамите са измислени с цел да се шантажира родния политически и икономически елит.

    На живо се включи Джулиън Асанж от Wikileaks, който потвърди напълно изнесените от Биволъ данни. Той даде примери за използване на информацията от „Кейбългейт“ в съдебни дела и за това как правителствата прикриват корупционни действия на най-високо дипломатическо ниво. Изявлението на Асанж предизвика силно раздразнение сред някои от присъстващите европейски депутати. Други обаче изглеждаха видимо доволни.

    Събитието може да бъде видяно на запис тук:

    Video streaming by Ustream

    Европейските политиците трябва да спрат да легитимират хора със съмнително минало и да се разграничат от доктрината: „Знаем, че е кучи син, но е наш кучи син“. Това обезкуражава крехкото гражданско общество и саботира усилията на хората, които работят за прозрачност и „чисти ръце“ в политиката – беше финалното послание.

    Текстът на презентацията на Джулиън Асанж е тук .

    (Текстът е на английски, Биволъ пише на читателите да очакват превод – бел. Еврочикаго.)

     

  • Мистерия с 90 милиона евро

    Нова гигантска афера изплува от продажбата на старото оборудване за АЕЦ „Белене”

    .

    Иван Тропанкев, в. „Монитор“

    Избирателите, които ще ходят да гласуват на референдума за ядрената енергетика на 27 януари 2013 г., и най-вече тези 700 000, които вече са поискали да бъде продължен проектът АЕЦ „Белене”, ще имат възможност да научат още много неизвестни досега факти около нейното изграждане, които нагледно ще им покажат защо преходът у нас се определя като криминален.

    Депутатите удължиха миналата седмица срока на временната парламентарна комисия за проекта АЕЦ „Белене” до 29 март 2013 г. Това стана след бурен дебат в пленарната зала и два дни след като на последното заседание на комисията стана известно, че се губят едни 90 милиона евро и участниците в тази афера не дадоха ясен отговор защо това е станало, без да има документи. Също така за първи път бивш директор на НЕК съобщи пред депутатите, че е имало висша политическа намеса, за да се продаде старото оборудване за АЕЦ „Белене”. Така че удължаването на срока и публичността на комисията чрез директните включвания на заседанията по националното радио е достатъчна гаранция, за да може всеки да си създаде мнение за прочутия гьол,

    в който се твърди, че са потънали близо два милиарда лева.

    Скандалът гръмна, след като германската компания RWE се отказа от участието си в проекта, с което намекна, че се извършват крупни далавери. Според компанията НЕК неправомерно е извършвала разпоредителни сделки по отношение на изграждането на централата, без да е подписан договор за доставка и строителство (писмо на RWE от 26 октомври 2009 г.). Управляващите възложиха на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да извърши проверка. Нейният доклад е ябълката на раздора в създадената по този повод анкетна комисия. Документът потвърждава, че е нарушен Законът за обществените поръчки, защото

    няма сключен договор за изграждане на АЕЦ “Белене”,

    а е подписано само споразумение с цел преговорите да продължат. Според Закона за обществените поръчки (ЗОП) трябва или да се сключи договор, или да се продължат преговорите с потенциален изпълнител на обществена поръчка, а не да се подписва споразумение, такова, каквото е било подписано.

    В момента схватката между червените и управляващите (подкрепени от сините) е по разкритията на проверяващите за дейностите по демонтаж и продажба на старото оборудване на площадката на АЕЦ “Белене”. Оказа се, че не е възложена обществена поръчка за избор на изпълнител, а такъв е избран от възложителя, което също е нарушение по Закона за обществените поръчки. Според договора стойността на оборудването трябва да бъде редуцирана с размера на разходите по транспортирането му, застраховки и други. Към датата на подписването на рамковото споразумение обаче няма разрешение от принципала на НЕК ­ Министерството на икономиката и енергетиката. Такова е дадено едва през декември и принципалът е одобрил на практика

    един вече сключен договор с предложена цена.

    Проверката на АДФИ е показала, че със седем допълнения, сключени към договора, сумата е редуцирана в пъти от първоначалната оценка и от руската страна не са представени оправдателни документи за разходите по опаковане и транспорт, които също влизат в договорката. Най-интересна за разнищване е мистерията около това как точно е определена цената от 205 млн. евро, при положение че по оценки на консултанта „Уорли Парсънс” оборудването струва 295 млн. евро, което бе потвърдено от техния представител на заседанието на комисията. До този момент няма отговор кой е направил намалението, какво е то като цена на компонентите от оборудването, за да се види нагледно какви са основанията за това. Според тогавашното ръководство, съвсем обяснимо подкрепено в комисията от двамата бивши червени министри Румен Овчаров и Петър Димитров, намалението е направено от назначена група от експерти. Но според шефа на комисията Диян Червенкондев няма документ, който да потвърди. Такъв не бе представен и по време на заседанието въпреки настояванията на депутатите. Но за сметка на това признанието, че след безуспешни преговори с компанията доставчик, продължили близо два месеца, се наложило да се намесят ръководители на по-високо административно ниво, може да предизвика интерес на прокуратурата към

    бившите енергийни министри от червеното управление.

    Политическият елемент в едни търговски преговори, както и лицата, участвали в тях, е ключът към гигантската корупционна схема, която нито Р.Овч., нито Петър Димитров засега не могат да оправдаят. Особено смешно бе предложението на ексминистър Димитров, че „по време на преговори едната страна казва колко иска, другата колко дава. Идете на Женския пазар и вижте как се пазарят хората дори за домати, а в случая става въпрос за ядрена енергетика.” Само ще припомним, че според разкритите договорености в крайна сметка руската страна е трябвало да плати на НЕК оборудване на стойност 164 млн. евро. На практика обаче се плащат 87 млн. евро, а руската страна твърди, че останалите 77 млн. евро са всъщност направените разходи за транспорт, застраховане и т.н. на оборудването, които компанията не е длъжна да плати. Както отбелязахме обаче, бившите ръководители отказват да предоставят разходо-оправдателни документи, от които да е ясно, че точно това е платената сума. Вместо тях оправданието на Р.Овч. е

    като от учебник по популизъм

    Според него докладите са поръчкови, а целта им е да покажат нарушения. Колегата му Димитров пък се опита с виц да обясни как действат управляващите: Цялата работа на комисията върви точно по схемата от оня виц за глухите. „­ За риба ли? ­ А, не, за риба. Аз пък помислих, че за риба.” Е, това са въпросите, които се задават на г-жа Петкова (Теменужка Петкова, шеф на АДФИ), и отговорите, които се получават от нея.” Но същото можем да кажем и за техния популизъм. Той е обясним, защото става дума за потънали милиони евро. Но ако оставим шегата, със сигурност можем да кажем, че те не са се запътили за риба, а към шивача, който ще им вземе мярка за раирани костюми.

    Убедени сме, че освен прокуратурата избирателите няма как да останат безучастни. Затова в заключение ще цитираме един от тях: „Случаят е патологичен и е необходимо българските пенсионери, в преобладаващата си част симпатизанти на БСП, да се “насладят” на нахалното и арогантно поведение на Р.Овч., П. Димитров и бившите шефове на НЕК пред комисията, да си направят необходимото заключение къде са им изтекли парите за пенсии и струва ли си да гласуват отново за тази партия, която ще доведе същите типове на власт.”


  • Само Гърция е по-корумпирана от България в ЕС

    Резултати от Годишната класация на „Трансперанси интернешънъл“

    Италия, България и Гърция са трите двете държави в ЕС с най-корумпиран публичен сектор през 2012 година, сочи годишното изследване на международната неправителствена организация за борба с корупцията ”Трансперанси интернешънъл”.

    Италия е на 72-ра позиция с резултат само една точка по-добър резултат от България (41 т.), която е 75-та в класация, в която са включени 176 страни. Гърция има индекс от 36 пункта и е на 94 място в класацията. Индексът на ”Трансперанси” се движи от 1 точка, което е означава възможно най-високото ниво на корупция до 100 точки – практически без корупция.

    България бележи прогрес за първи път от три години в тази класация. През миналата година страната ни беше 86-та. Страната ни има равен резултат с Черна гора, Либерия и Тунис. От съседните ни държави Турция е с най-добре работеща публична администрация и е на 54-то място, като Румъния също оценява като по-некорумпирана от България и е 66-та в списъка. Сърбия е на 80-то място.

    За пореден път северните европейски държави в първата десятка на най-некорумпираните държави в света. Първите три позиции с равни точки се държат от Дания, Финландия и Нова Зеландия (90). Следват Швеция, Сингапур, Швейцария, Австрия, Норвегия, Канада и Холандия.

    На дъното са Сомалия, Северна Корея и Афганистан. На 133-то място е Русия с индекс 28, какъвто имат Коморските острови, Гвиана, Хондурас, Иран и Казахстан.

    Източник:  Mediapool

  • Клинтън не искала да е кмет на Ню Йорк

    Предложението да се кандидатира за поста към нея е отправил сегашният градоначалник Майкъл Блумбърг, но то било отклонено.

    Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е била помолена да се кандидатира за кмет на Ню Йорк, след като се оттегли от правителството на Барак Обама идния месец, пише „Ню Йорк таймс“, цитиран от ДПА.

    Според вестника нюйоркският кмет Майкъл Блумбърг, чийто трети мандат изтича в края на 2013 г., търсел приемник на своя пост, който, по думите му, да бъде „съчетание от звездна мощ, опит и кураж да го замести“.

    Затова помолил Клинтън да се кандидатира догодина. Тя обаче не проявила интерес към предложението на милиардера, който е основател на компанията за финансови данни и новини „Блумбърг“.

    Хилари Клинтън беше сенатор от щата Ню Йорк, преди да се кандидатира за президентската номинация на Демократическата партия през 2008 г.

    Номинацията бе спечелена от Барак Обама, който впоследствие бе избран за президент, а през ноември т.г. спечели втори мандат, припомня ДПА.

    Източник: Actualno.com

  • България: гнили политики, гнили домати
    Снимка: Красимир Юскеселиев

    „Централен факт в живота на българите остава сбърканият преход в целия бивш Съветски съюз след падането на комунизма: трагедия от хаос и грабеж, за която вината си поделят местните елити и Вашингтон“.

    „Днешният посетител в София забелязва колко малко, като се изключат моловете, е построено за обществото. Българите, живели в комунизма, регистрират носталгията си по него във всяко следващо социологическо проучване. Стотици хиляди от децата им просто емигрират, допринасяйки за намаляване на населението, но и изпращайки издръжка на семействата си.

    Земята, която е изваяла своята култура от злато, преди по-голямата част от Европа изобщо да остави свой отпечатък, и която е създала и разпространила кирилицата, не бива да бъде подценявана. Българите с право гледат към Европа, защото съдбата на България зависи преди всичко от това дали европейският проект ще се провали или дали европейската демократична култура ще надделее. От това и може би от още малко домати.“

    Из коментар на британския вестник Guardian за България

     

    Източник:  в. „Капитал“

  • Обама: България е изключителен съюзник на САЩ

    Борисов обяви, че и двамата знаят кой е извършител на атентата в Бургас

     

    Вашингтон, 3.12.2012 г. Американският президент Барак Обама определи България като „изключителен съюзник“ на САЩ и лидер на Балканите, а премиерът Бойко Борисов като ефективен лидер.

    „Бойко Борисов е много ефективен лидер, има черен колан по карате, затова внимавайте“, пошегува се Обама в началото на срещата си с Борисов в Белия дом.

    Обама посочи още, че България е един от големите съюзници на САЩ и отбеляза българския принос в Афганистан. Президентът на САЩ изтъкна доброто сътрудничество с България в правоохранителната дейност и правоприлагането, както и в борбата срещу тероризма.

    „Бих искал да благодаря на българския премиер за усилията на българските власти за разследване на кървавия атентат (бел. ред. в Бургас) и да похваля работата на нашите общи екипи“, заяви Обама.

    Борисов е информирал Обама за разследването на атентата в Бургас от юли тази година, при който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор. Oт българска страна обаче в аванс съобщиха, че все още разследването няма достатъчно доказателства кой стои зад атаката.

    „И той знае, и аз знам кои са“

    След срещата Борисов даде пресконференция в сградата на българското посолство. Той посочи, че американският президент е напълно съгласен с българската страна, че трябва още да се работи по случая, за да може събраният материал да издържи в съда. Той отбеляза, че по случая работят много международни и чуждестранни институции.

    „Президентът Обама обеща, че американските специални служби ще заработят по-интензивно, за да имаме по-твърди доказателства срещу поръчителя и извършителя на атентата в Сарафово. И той знае, и аз знам кои са, но Обама се съгласи с мен, че за пред съда трябват твърди доказателства“, каза българският премиер, цитиран от trud.bg.

    „Не можем да посочим в момента прекия извършител или поръчителя на този гнусен атентат, при който загинаха невинни хора, по простата причина,че ни трябват още брънки от веригата, но повярвайте ми, след днешната среща и американските служби ще работят още по-активно, защото с президента Обама се обединихме около това, че не може да имаме истинското лице на даден човек, неговите пръстови отпечатъци, неговия ДНК профил, и толкова могъщи служби, които работят в момента по този атентат, още да не са открили този човек от коя държава е, кои са неговите близки, за да може да се проследи участието му в атентата с другите две лица, по които се работи“, заяви Борисов.

    София на този етап официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад терористичния акт стоят Иран и Хизбула.

    „Само суперлативи за България“

    Борисов каза още, че по време на разговорите не е станало дума за мораториума върху шистовия газ в България.

    „Много съм доволен от срещата. Президентът Обама каза само суперлативи за България и нито една забележка по никоя от темите. Дори за правосъдната система даде висока оценка, включително за избора на нов Висш съдебен съвет и членовете на Конституционния съд“, каза още Борисов.

    „На тези, които говориха, че са ни извикали спешно, да им кажа, че имахме три дати: 3 декември, 17 декември и края на януари. На 17 декември имаме съвместно заседание с гръцкото правителство, в края на януари – други ангажименти в Брюксел, затова приеха 3 декември“, каза Борисов на пресконференцията.

    „Говорихме и за визите. България трябва да положи малко повече усилия“, включително чрез лобиране в Конгреса, който трябва да вземе решение по този въпрос“, съобщи Борисов.

    Българският премиер е първият европейски лидер, който се среща с Обама след преизбирането му за втори мандат на 6 ноември. Разговорът между двамата продължи 45 минути. В срещата участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов.

    Преди срещата българският премиер подари на президента Обама копие от златната маска на тракийския владетел Терес, а Обама върна жеста като подари на Борисов кристален орел.

    Официалнотото посещение на Борисов започна с поднасянето на венец на гроба на Незнайния воин на Арлингтънското национално гробище.

    В чест на българския министър-председател церемонията се състоя с пълни военни почести, предаде БТА. Неин домакин бе генерал-майор Майкъл Ленингтън, командващ военен окръг Вашингтон. След отекването на 11 топовни салюта и изпълнението на националните химни на България и САЩ, Бойко Борисов поднесе венец на мемориала на Незнайния войн. Арлингтънското национално гробище, разположено близо до Пентагона, е най-святото военно гробище в страната. Тук са погребани над 300 хиляди души, от редници до генерали и президенти, стотици ветерани от всички американски войни от Революцията насам. В „Арлингтън“ почиват и тленните останки на част от жертвите от полет 77, врязал се в Пентагона на 11 септември 2001 година. В парцел 60 са гробовете на неколкостотин американски военни, паднали в конфликтите в Ирак и Афганистан.

    Източник:  Mediapool

    .

     

    Николай Младенов ще разговаря днес с Хилари Клинтън

    Българският външен министър и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще разговарят днес в Брюксел, в рамките на Срещата на външните министри на страните от НАТО, която се провежда на 4-5 декември.

    Разговорът на Младенов и Клинтън ще e в продължение на вчерашната среща на българския министър-председател Бойко Борисов и американския президент Барак Обама във Вашингтон, като ще задълбочат двустранния диалог по теми като Сирия, Западните Балкани и сътрудничеството в НАТО. И трите области бяха дискутирани вчера в Белия дом.

    Външният министър ще връчи на държавния секретар на САЩ „Златна лаврова клонка”. Най-високото отличие на МВнР е знак на признание за приноса на Хилари Клинтън за задълбочаването на българо-американските отношения.

    Дирекция „Информация и ситуационен център“ на МВнР

  • Remarks by President Obama and Prime Minister Borisov of Bulgaria

    Oval Office

    3:05 P.M. EST

    .

    PRESIDENT OBAMA:  Well, I want to welcome Prime Minister Borissov to the White House, and his delegation from Bulgaria.  I have to say at the outset that Bulgaria has proven to be one of our most outstanding NATO allies.

    Obviously, there are very strong bonds between our two countries, including many Bulgarian Americans in my hometown of Chicago.  It reminds us of the strong people-to-people relationship between the United States and Bulgaria.

    I’ve had an opportunity to work and discuss issues with the Prime Minister in the past, and he has always been a very effective leader on the world stage.  And I think it’s important for everybody to know that he’s also a black belt in karate, so you should be very careful crossing him.  (Laughter.)

    We’re going to have a lot to discuss during this meeting.  But first and foremost, I want to thank the Prime Minister for the strong partnership in NATO.  Bulgaria has been a strong supporter of the efforts in Afghanistan, and we’ll have the opportunity to touch briefly on the transition that needs to take place there.  But I want to thank him and his fellow countrymen for their service and sacrifice.

    We’ve also had excellent cooperation on criminal investigations, law enforcement, counterterrorism – and most recently, I want to thank the Prime Minister for his very diligent investigation of the tragic terrorist attack that killed Israeli civilians in Bulgaria.  The security teams in Bulgaria have worked very hard and cooperatively in bringing the perpetrators to justice.

    But of course, the relationship is not just based on security issues.  Bulgaria is a modernizing country, and I know that the Prime Minister is interested in a range of reforms to create an open and transparent government, to improve trade and commerce between our two countries, as a leader in the Balkans in moving towards further integration with Europe and the rest of the world economy.  We’ve been very impressed with the progress that’s been made in Bulgaria, and I’m looking forward to hearing from the Prime Minister how the United States can further assist in those efforts.

    So, Mr. Prime Minister, welcome to you.  And we look forward to this conversation.  The American people send their regards to the people of Bulgaria.  And the other thing I have to say is the weather is not always this good, so you should enjoy some of the sights while you’re here as well.

    PRIME MINISTER BORISSOV:  (As interpreted.)  Mr. President, it is an honor that you invited us all here to the White House.

    First of all, I would like to extend my congratulations on your winning the trust again of the American people.

    Of course, the fact that you pointed out you are from Chicago, I would like to point out that this is one of the biggest Bulgarian cities – over 150,000 Bulgarians make Chicago their home.  And everybody in Bulgaria was deeply moved at your telephone call to express your condolences for the Bulgarian citizen as well as the Israeli nationals who perished in the terrorist act.

    I’m very glad that you pointed out that in countries such as Iraq and Afghanistan, places where our soldiers, U.S. and Bulgaria, fight for democracy shoulder to shoulder, that we do have additional topics of mutual interest.  And I thank you for the opportunity to lay a wreath today at Arlington National Cemetery at the Tomb of the Unknown Soldier.  As you know, a lot of Bulgarian soldiers perished and were seriously, grievously wounded in our missions in Iraq and Afghanistan.  And the way that the U.S. people – and you, personally – protect the memory of the perished soldiers is unparalleled throughout the world.

    It is true that Bulgaria is an island of stability in the Eastern Balkans.  Our budget deficit is very low, our foreign debt is very low, and our financial stability is great.  Thank you for the opportunity in the energy sphere for Bulgaria to work towards diversification of energy sources.  We do have deep reserves in this area for the future.

    Especially, I also would like to thank you for the excellent cooperation with the United States in such areas as social security, national security, counterterrorism, combating organized crime.  Our law enforcement services work together very effectively.

    Of course, the Bulgarian citizens are expecting your decision on Bulgaria’s joining the Visa Waiver Program.  We do have visa-free travel regime with the entire European Union.  And thank you once again for the opportunity to discuss these topics.

     

    Source: Whitehouse.gov

  • Резултат от мафиотския геноцид: 3,7 млн. българи са застрашени от бедност
    Геноцидът – българско ежедневие

    3,7 млн. българи са застрашени от бедност и социално изключване. Това показват данните на Евростатза 2011 г.

    Страната ни е лидер в европейската класация, тъй като опасността от живот в бедност грози 49,1 на сто от населението ни. За целия Европейски съюз бедността застрашава малко под една четвърт от населението.

    Въпреки че страната ни е сред отличниците по фискална стабилност и макроикономически показатели в Европа, данните на Евростат са категорични:

    България води значително незавидната класация на страните, чието население е най-заплашено от бедност и социално изключване. След нас се нареждат Румъния и Латвия, като и за двете държави процентът е 40 на сто, докато за България – повече от 49 на сто.

    През годините при северната ни съседка показателят се е подобрявал, докато у нас от 2008 г. насам само се влошава. За 2010 г. този показател е 41,6 %, което ни е поставило минимално пред Румъния.

    Рекордният процент от 49 на сто за България е най-висок не само за 2011 г., но и за предишните години.

    Нито една страна не е достигала толкова високо равнище, при което почти половината от населението й е застрашено от бедност.

     

    Източник:  lev.bg

    (Заглавието е на Еврочикаго.)

  • Obama to meet with Bulgarian prime minister tomorrow

    Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov has arrived in Washington for his meeting with U.S. President Barack Obama, scheduled for Monday December 3, at the White House. The meeting will also be attended by Bulgarian ministers of interior – Tsvetan Tsvetanov, foreign affairs – Nikolay Mladenov, and security – Anyu Angelov. Prior to the meeting, the Bulgarian delegation will attend the Wreath Ceremony at the Tomb of the Unknown Soldier in the Arlington National Memorial Park.

    The White House says Obama will discuss a number of issues, including Bulgaria’s leadership in NATO and its contributions to the NATO-led International Security Assistance Force, or ISAF, in Afghanistan.

    White House officials say Obama expects to receive updates on Bulgaria’s investigation into the July 18, 2012 suicide bombing in Burgas that killed five Israeli tourists and a Bulgarian bus driver along with ongoing rule of law and judicial reforms.

    Bulgarian PM, Boyko Borisov, and US President, Barack Obama, have already met in person during a summit in Prague in 2010. Photo by EPA/BGNES

     

  • Босиров на официално посещение в САЩ

    Борисов и Обама ще обсъждат и атентата в Бургас

    Премиерът Бойко Борисов пристигна в САЩ за срещата си с президента Барак Обама, предаде Агенция „Фокус“.

    Американският президент ще приеме българския министър-председател в Овалния кабинет на Белия дом на 3 декември.

    Очаква се на срещата да бъдат още българският вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов.

    Темите, които ще бъдат обсъждани, са ролята на България в НАТО и приноса й в Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан, ситуацията на Балканите и обстановката в Близкия изток. Според изявление на Белия дом, Барак Обама очаква да получи информация за разследването на атентата в Бургас, който стана на 18 юли 2012 г. По време на визитата ще се говори и за хода на съдебните реформи в България.

    Източник: Dnes.bg

  • Проф. Александър Чирков: България няма здравна система
    Проф.Александър Чирков

    Западните страни могат да подобряват здравните си системи, но българското здравеопазване няма система. Това заяви пред Нова телевизия проф. Александър Чирков. „Първо трябва да изградим системата, която да може да функционира сама, независима от правителствата„, смята именитият сърдечен хирург.

    По думите му в България правителствата нямат познанията за изграждане на добре функционираща система. „Те имат представа от отделни елементи – един отиде в Италия, взима нещо, втори в Германия, трети в Холандия, но не се събират да изградят една система. Всеки знае по малко от нещо и го въвежда и тези елементи си функционират независими един от друг. Нещата се решават на парче„, заяви проф. Чирков.

    Според него здравна система ще има когато има лекари и сестри с непрекъснато обогатяване на познанията и осигурени пациенти. „За тези пациенти, които не могат да се осигуряват, се създава солидарен здравен фонд, който покрива разноските им. Но и те трябва да имат достъп до най-високите постижения в диагностиката и постиженията в медицината„, каза още проф. Чирков.

    Според него постоянното говорене за пари в здравеопазването е резултат от хаоса, който цари в момента в здравеопазването. „В Германия имат останали 18 милиарда евро в повече в здравната каса и сега връщат парите на пациентите, които са се застраховали. Там има изградена система, държавата не се намесва„, обясни светилото.

    Що се отнася до закриването на болниците в малките населени места, проф. Чирков коментира, че не може да се закриват, защото те трябва да са до населението.

    Източник: БЛИЦ

  • Старият боен кон: „Не мога да откажа лесно зов да служа на България“
    Кандидатът на сДС за Конституционния съд

    Иван Костов е истинският враг на СДС. Това каза Петър Стоянов в интервю пред ТВ7. „СДС е в много тежка ситуация, ръководството допуска редица грешки също. Но моите симпатии са на тяхна страна, защото виждам, че срещу тях има противник, който има много по-сериозен ресурс. Имам предвид хората около Иван Костов и ДСБ„, заяви Стоянов в предаването „Факторът Кошлуков„.

    Той останал изненадан от реакцията на своите срещу номинацията му за Конституционния съд. „Не чух краен негативизъм, но те нападнаха доста крайно процедурата, както те се изразиха, начина, по който е издигната тази кандидатура. Аз наистина мисля, че това беше христоматиен пример по политическо лицемерие„, каза Стоянов.

    Той беше категоричен, че не е имал никаква договорка с ГЕРБ. „Ако имаше, нещата щяха да бъдат изиграни далеч по-фино„, каза Стоянов. Според него самият Бойко Борисов е останал изненадан, че Кабаиванов издига именно кандидатурата на Стоянов за КС. „Аз мисля, че и той беше изненадан, и мнозинството също„, добави президентът от СДС.

    Стар боен кон съм. Затова реших поне да обмисля предложението на СДС за член на Конституционния съд. Още когато ми се обадиха по телефона от „Раковски“ 134, знаех, че шансът да приема е нищожен, но не мога да откажа лесно зов да служа на България„, каза още Стоянов.

    Оригинално заглавиее: Петър Стоянов: Костов е истинският враг на СДС

    Автор: Vsekiden.com

  • Traveler of the Year: Nadezhda Savova

    This travel-minded grad student bakes up cross-cultural connections

     

    Traveler of the Year Nadezhda Savova with loaves of bread decorated with traditional Bulgarian patterns.  Photograph by Catherine Karnow

    “Travel has taught me that the best things that happen to us are those we never planned for or could even imagine,” says 29-year-old Nadezhda Savova. When she inherited her great-grandmother’s crumbling house in Gabrovo, in her native Bulgaria, the budding anthropologist turned a burden into an opportunity.

    She organized a team of local volunteers and rebuilt the structure into a community-owned Bread House and Cultural Center where neighbors could come to bake loaves and form friendships. The project was such a success that the peripatetic Princeton Ph.D. student (she’s traveled to 76 countries) established similar programs in a dozen countries, from Israel to Brazil, Russia, South Korea, and the U.S.

    “Making bread is extremely low-cost and merely takes time, creating the perfect opportunity to talk, listen, and learn,” Savova says. “By breaking bread with people of all walks of life, even feuding groups could come together.”

    The Bread Houses Network has evolved into a community-development model that can be replicated almost anywhere, provided there’s an oven and an open mind.

    “One of my favorite exchanges was in Cape Town,” Savova says. “An elderly white man and a young black orphan, who otherwise would never meet, laughed, joked, and baked for hours. In a short time, they formed a fascinating relationship, almost like grandparent to grandchild.”

     

    —By George W. Stone

    THE INTERVIEW

    National Geographic Traveler: Why is travel important?

    Nadezhda Savova: It’s the time when we have to trust others and be truly vulnerable—which is, in reality, our chance to get liberated from the bondage of thinking we are in control of life.

    NGT: Can you point to one trip or experience that ignited your curiosity about the world?

    NS: I spent two months in Ethiopia on a pilgrimage to the so-called Second Jerusalem—Lalibela. I saw poverty and hunger in the bodies and eyes of the people, but never saw them beg. Finally, I asked a woman why no one was begging. “People somehow help each other,” she said. “One is poor one day, another day another person is in need, so life just goes in cycles.” This simple answer taught me to appreciate the subtle ways in which people of different cultures not only survive, but find meaning and consolation in even the most desperate situations.

    NGT: What inspired you to travel in the way that has resulted in your being chosen as a Traveler of the Year?

    NS: I have always been instinctively drawn to bakeries when I travel because the soothing aroma of hot bread makes me feel at home. Over the past three years, I got more interested in breadmaking and began using it to bring diverse, even feuding, people together.

    NGT: Who is your hero and why?

    NS: I am deeply inspired by the women I’ve met in some of the poorest places in the world. From the favelas in Brazil to the shantytowns in India, from the descendants of the Maya in Mexico to the Bedouin tribes in Morocco, the women often do both men’s and women’s work, yet ceaselessly find the strength to smile and show genuine hospitality to strangers.

    NGT: What do you never leave home without when you travel?

    NS: A small bread stamp, in the Orthodox Christian tradition, with the image of St. Nicholas, the protector saint of travelers.

    NGT: What was your most surprising food experience on your travels?

    NS: Beyond experiences like crispy grasshoppers in Mexico and fried tarantulas in Laos, the food that surprised me most was dipping French fries into a Frosty—my “rite of passage” into American college culture.

    NGT: Name three places that you’d like to visit before you die.

    NS: Syria’s Saydnaya Holy Mountain. It’s one of the most holy places for Christians in the Middle East, where locals still speak Aramaic, the language of Christ.

    New Zealand for its fascinating Maori culture and majestic natural beauty.

    Timbuktu. It was described in a book of African tales my mom read to me as a child and gave us both a rare outlet for imagined travel while we were locked behind the Iron Curtain in communist Bulgaria.

    NGT: Name one place you’ve been to that you think everyone should visit.

    NS: I must mention two places, since both are amazing and in the same part of the world: Cappadocia in Turkey is a valley of wind-eroded yellow sandstone formations dotted with caves and rock-hewn monasteries, while Bulgaria’s Rose Valley is a plain of lavish green and pink when the roses bloom in May.

    NGT: What’s next?

    NS: I will be developing five new Bread House programs across Bulgaria funded by an American foundation that supports our efforts to help strengthen civil society after socialism.

     

    Source:  Nationalgeographic.com

  • Вашингтон поуст: България предлага еврогражданство срещу половин млн. евро

    Ето ви един начин да дадете тласък на една болнава икономика. България предлага гражданство на чужденци, готови да инвестират поне половин милион евро в икономиката й.

    Според нововъведената поправка кандидатите ще трябва да инвестират в българска компания, занимаваща се с високоприоритетни инвестиционни проекти в областта на индустрията, инфраструктурата, транспорта и туризма. Те обаче ще трябва да са прекарали в страната поне една година.

    България, която се присъедини към Европейския съюз през 2007 и е най-бедната членка на блока, се опитва да се отърси от тежкия спад на преките чуждестранни инвестиции от 6,55 млрд. евро през 2008 г. на едва 1,75 млрд. през 2011 г.

    Но София вече предлага паспорти на етнически българи, намиращи се извън границите на страната, коментира „Вашингтон Поуст“, цитиран от БГНЕС. Основните кандидати са граждани на Македония, Сърбия, Украйна и Турция – държави, чиито жизнени стандарти се намират на светлинни години от средните за ЕС, и са все още твърде далеч от бъдещо членство в съюза.

    Поправката бе разкритикувана силно от опозицията и не получи твърда подкрепа от страна на президентството и правосъдното министерство – двете институции, които се занимават с предоставянето на българско гражданство. Според местните медии вътрешното министерство и службите също изразили опасения, че националната сигурност може да бъде застрашена. Това се случило по време на закрита за медиите среща на парламентарна комисия.

    Политическата и икономическа нестабилност в Близкия изток след Арабската пролет може да подтикнат тамошните заможни граждани да се опитат да избягат от бедите в региона, като се включат във въпросната инвестиционна програма. Останалите европейски членки, които се опитват да намалят публичните си дългове и да привлекат преки чуждестранни инвестиции, също обмислят подобни програми.

    Испания умува върху план да предоставя разрешения за постоянно пребиваване на чужденци, които закупят къща или апартамент за над 160 хиляди евро. В страната останаха над 700 хиляди свободни имота след колапса на жилищния пазар през 2008. Властите обаче подхождат към идеята с предпазливост. „Това не е правителствена политика. Нито пък ще стане такава“, подчерта служителка на икономическото министерство, пожелала анонимност, тъй като не е упълномощена да коментира.

    Идеята на Мадрид няма да предоставя на чужденците гражданство и няма да им позволява да работят на испанска земя. Въпреки това тя ще изглежда по-привлекателна от предложенията на ред други страни-членки на ЕС като Ирландия и Португалия, където документите за пребиваване се отпускат срещу покупка на жилище, струващо над 400 и 500 хиляди евро. Тези планове увеличават броя на хората, които получават европейски паспорт. Но Брюксел е категоричен, че въпросите са отговорност на националните правителства.

    Източник:  Аctualno.com

  • Костов и Луканов договаряли общ кабинет през 1996 г.
    Българите намаляват със 70,000 души годишно или с по 6 души на час

    Иван Костов и Андрей Луканов са готвили общ кабинет през 1996 година. Това казва пред „Преса“ кинорежисьорът Евгений Михайлов, участник и ръководител на предизборните кампании на СДС 1989-1997 година.

    В продължение на 10 години България имаше за президент социалист, агент на ДС с псевдоним Гоце, благодарение на Иван Костов. По негова инструкция през 2001 година на партийните структури им беше наредено да не подкрепят президентската кандидатура на Петър Стоянов за втори мандат. Атаката бе необяснима, казва Михайлов. По думите му, заради Костов СДС е забравила принципите си и е прекрачила границата, като се е отдалечила от хората. Това датирало още от 1996 година. Тогава се започнала колаборацията с БСП.

    Атаката срещу Жан Виденов тогава беше координирана между Иван Костов, Андрей Луканов и Бриго Аспарухов. Беше планирано да се свали Жан, да има програмно правителство и никой не искаше да прави революция, казва Михайлов.

    Убийството на Луканов обаче попречило на този план. Промяната пък била заменена с подмяна. Вместо да се използва енергията на хората за истинска промяна, се стигна до споразумение за неприкосновеност на номенклатурата и бизнеса на БСП.

    Костов на думи е антикомунист, но с действията си винаги е обслужвал БСП, казва Михайлов, като подкрепя твърдението си с примери: не бяха отворени досиетата, нямаше осъдени, приватизацията обслужи червените барони. Костов претопи Съюза на демократичните сили в партия СДС, а след това се опита да я унищожи, казва още той.

    Източник: БЛИЦ

  • За лицето, шкембето и задникът на българската журналистика

    Какво „мотивира“ Бареков като куче за облайване?

    .

    Асен Йорданов, Биволъ

    „Българските медии са силно манипулирани и все повече и повече концентрирани в ръцете на няколко души. Репортери и издатели приемат подкупи за да пишат различни материали, да печатат пропаганда под формата на новини и съответно да не печатат информация, която спонсорите им не одобряват.“ – Посланик Макълдауни, 2009 г.

    Николай Бареков в един от най-скъпите световни курорти „Ники бийч“

    Преди десетина дни водещият в ТВ7 Николай Бареков направи изявление, в което си позволи да замеси името ми с Октопод, Алексей Петров и политическите страсти в Несебър. Тъй като не се познавам с Бареков и никога не сме се срещали и разговаряли с него, той никога не е проявил интерес от моето мнение, аз написах писмо до ръководството на телевизията. Ето цитат от него:

    „..Подобно изявление е абсолютно безпочвено и неверно. Аз никога не съм имал каквото и да било отношение да развивам политическа дейност в община Несебър. Познавам широк кръг от хора от всички сфери на живота в страната, или зад граница. Това е част от моята професия, като разследващ журналист, както и част от живота на всеки журналист..

    Относно община Несебър, аз съм се интересувал за нещата там не от вчера, а от много години и съм извършвал редица разследвания за различни форми на злоупотреби с държавно, или общинско имущество, корупция, злоупотреби в областта на туризма и екологията и т.н. още от 1993 г. до сега. От тази гледна точка мога да заявя, че съм много добре запознат със ситуацията в този район, пресичането на интереси и престъпните схеми на обществено ограбване, които са действали там през годините, както и досега. Много засегнати от моите разследвания хора са били недоволни от това, че има кой да изважда на бял свят техните тъмни сделки, или злоупотреби. Своята позиция на журналист и гражданин съм заявявал открито и по въпроси, които се отнасят от проблеми в различни български общини, до различни аспекти на управлението и ситуацията в страната. Никога не съм се крил и никога не съм се страхувал да правя това, защото всяко свое твърдение, мога да подкрепя с неоспорими доказателства..

    Заявявам най-отговорно, че ще търся съдебна отговорност от Николай Бареков за приписаните ми позорни обстоятелства, а именно обвързаност с набедената за престъпна групировка „Октопод“. Аз никога не съм се познавал с Алексей Петров и никога по никакъв повод не съм имал дори общи срещи с него..”

    Без отговор

    Очаквано не получих законно право на отговор според ЗРТ и според Етичния кодекс на българските медии, който ТВ7 са длъжни да спазват, въпреки, че са собственост на Цветан Василев и Дилян Пеевски. В момента подготвям жалба за клевета и обида срещу Бареков, както и жалба до СЕМ за нарушаване на разпоредбите на ЗРТ. Интерпретацията на Бареков обаче ме накара да се заинтересувам защо този непознат на мен колега толкова яростно и емоционално се опита да ме наклевети? Разследването стигна до много тесните и персонални контакти на Николай Бареков с олигархично-мутренски структури, които от много години върлуват по морето, но имат национална известност. Оказа се, че Бареков е близък познат с олигарха Чочо Александров, който стана известен като новобогаташ-милионер още на крехката възраст от 20 г. Аз от доста отдавна следя развитието на Александров, още когато се изживяваше като представител на ВИС в региона и верен човек на Георги Илиев. Преди години бях изразил някои свои впечатления относно него. Няма да ги повтарям, само искам да ги припомня на ДАНС и МВР. Разработките стари и нови за Чочо Александров може и да се потулват и спират, но информацията за това какви хора и как диктуват ситуацията в страната няма как да остане скрита и става известна комуто е нужно.

    Мутро-корпоративна политика в действие

    Амбициите на Александров да завладее местната власт в Несебър са пословични. Той вече обикаля с мутрите си тази община и оглежда бъдещите си владения, разказват хората. Александров стана пръв гербер, неговата партия „Дела“ се вля в ГЕРБ, а личните му връзки с Министър-Председателя се афишират демонстративно, за да сплашват всеки, който дръзне да помисли нещо неудобно за бъдещия „феодален” владетел на Несебър. Аз лично имам редица въпроси относно дейността на корпоративно-политическата структура около Чочо Александров. Някои от тях са:

    Въпроси за напреднали

    С какви средства и цели се изкупуват стотици декари земя от Александров в Софийското поле и около Слънчев бряг и после се прехвърлят на една негова фирма?

    Имат ли задължения фирми на Александров към Корпоративна Търговска банка и ако да – на каква стойност? /Тъй като това представлява банкова и фирмена тайна въпросът може да бъде и без отговор/

    Защо обявените официално телефони в регистрацията на политическата му партия ДЕЛА, са и телефони на фирми регистрирани от чужди граждани в България? Случайно ли е, че едно от лицата произлиза от известния град Салерно в южна Италия, столица на неаполитанската Камора?

    Има ли свързани с Александров фирми и лица, по общи данни в официалните регистри, които са дали подкуп във вид на апартамент на арестувания преди време шеф на Бургаския административен съд Атанас Вълков?

    Как така селищата на Александров около Слънчев бряг с общо име „Съни дей” работят години наред без пречиствателна станция и без Акт 16, а апартаментите там са разпродадени и се обитават?

    Къде се изливат фекалните води от тези селища и причиняват ли те замърсяване? Защо фирмата собственик, „Сън Райз Вилидж” ЕООД, построила и менажираща въпросните селища, бе прехвърлена от Александров на името на един ром от с. Тънково, който дори не знае, че е собственик на няколко ваканционни и жилищни комплекси?

    С какви средства ромът изкупи тази фирма и нейните активи, или това е просто поредната фиктивна продажба за прикриване на следи и отговорности?

    Има ли недоволни и измамени купувачи на апартаменти в тези комплекси, които не могат да намерят нормални условия за живот в закупените от тях имоти на Александров и се жалват безуспешно по институциите?

    Продавал ли е Чавдар Александров апартамент в Слънчев бряг за „жълти стотинки” на собственик на елекстронна медия? Въпросната медия излъчва ли единствено „удобни” и обслужващи партията на Александров репортажи, яростно обругавайки противниците му?

    Знае ли Александров, че неговият фаворит за кмет на Несебър и политически лидер на партията Атанас Терзиев е получил ОПС като нуждаещ се от жилище от община Несебър, въпреки че никак не е жилищно, или материално затруднен, точно напротив? Знае ли, че като „крайно-нуждаещ се” Терзиев е изкупил ОПС-та на своите комшии и ги е прехвърлил на името на едноличната си фирма „Тортън” ЕООД, впоследствие е построил кооперация на общинските терени, а апартаментите е продал на чужди граждани? Знае ли Александров, че същия този Терзиев дори е застроил 60 м2 общински терен повече от разрешените му, но санкции за това няма?

    Известно ли е на Чавдар Александров, че срещу него е имало разработка от ГДБОП преди няколко години по оперативни данни, че е пренасял наркотици с яхтите си по море? Знае ли къде е попаднала въпросната разработка, спряна ли е била и защо?

    Среща ли се Чавдар Александров с дъщерята на международно издирвания бургаски милионер Емил Райков /бивш съдружник на Бойко Борисов в нелегалната фабрика за цигари край Бургас/ и дали я е питал случайно къде се намира баща й сега?

    Има ли съдебни дела срещу избора на Александров като председател на Българската федерация по ветроходство и защо?

    Колко самолета и колко яхти притежава Александров и на каква стойност са те? Какво му е мнението за неосъществената идея да бъде въведен специален данък-лукс за милионерите в България?

    Колко време прекара Александров с Николай Бареков в един от най-скъпите курорти на света „Ники бийч” в Сен Тропе и дали е плащал случайно разходите на журналиста? Би ли споделил колко струва почивката във въпросния оазис за милионери?

    Колко са близки отношенията на младия олигарх с един друг олигарх – Ветко Арабаджиев, чиито син Владо, известен с участието си в мутренски престрелки, купонясва заедно с Александров и Бареков, поливайки се с шампанско за стотици евро бутилката?

    Бил ли е Чавдар Александров специален гост за Коледа на Арабаджиеви по случай рождения ден на г-жа Арабаджиева в х-л „Пампорово”, който е тяхна собственост и дали са обсъждали общи политически проекти там?

    Към какво се стреми „Виктория груп”

    Последните въпроси са свързани с присъствието на Арабаджиеви на снимките от тузарския купон с Бареков и техните интереси за владеене на Несебър. Известни са исканията на Ветко Арабаджиев да получи общински парцел до Елените, срещу остарялата и задръстена пречиствателна станция на комплекса, която той закупи заедно с активите. Интересно е да се проследи дали след изборите Арабаджиев не възнамерява да смени предназначението на околни гори и да ги замени също срещу общински земи на първа линия до морето! Две неща, които до момента не можаха да бъдат осъществени.

    За журналистическата солидарност

    „Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи. Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи.“ – посланик Байърли, 2006 г.

    На самия Николай Бареков, който е фотографиран в подобна компания, място и състояние, нямам какво да кажа. Само мога да споделя, че това е недопустимо за един професионален журналист, който е публична личност и има претенцията да формира обществено мнение. Аз никога не съм си позволявал да говоря срещу колеги, особено по нечия поръчка и не само заради журналистическата солидарност, а заради моралните норми, и в живота, и в професията. Никога не бих си позволил да се ровя в личния живот и скритата страна на Бареков, ако той не си беше позволил да се подиграе с моето име.

    Биволът е мирно животно, но с чувство за справедливост

    Преди време реших да създам сайта Биволъ, след като трибуните за свободното слово в България изчезнаха, а вестниците, в които работих дълги години, бяха изкупени от подставени на ДПС и БСП лица и аз нямаше никак повече какво да правя там. Сега ми е мъчно, че съм давал енергията и усилията си за тези медии, които не служат на свободното слово. Ако Бареков поне си беше направил труда да проследи публикациите и начина на работа в Биволъ, той щеше да види, че защитени в този сайт няма, защото единственият критерий е Истината и обективността. Защото се работи по неписания закон на моралния кодекс на професионалната журналистика, който аз и моите колеги от Биволъ винаги сме изповядвали. Биволъ вероятно е рекордьор по разкрития за родните олигарси, групировки, организирани престъпни структури, корумпирани политици, магистрати и всякакви закононарушения, независимо от политическа, корпоративна, или идеологическа принадлежност. Това най-добре може да се докаже с публикациите на сайта. Опитите да бъда свързан, по клише, с „Октоподи”, или Алексей Петров са отвратителни, жалки и смешни, защото Петров е един от основните обекти на критични материали в Биволъ, заедно с всякакви личности и групировки, имащи връзка с организираната престъпност, независимо от риска който поемаме. Оценка за моята работа, позиция и професионална кариера беше дадена на най-висока международна трибуна, в рамките на Първия медиен конгрес в света, проведен в Германия през 2010 г. Злоупотребата на моето роднинство с брат ми Недялко Недялков и спрягането на тази кръвна връзка по един неморален и арогантен начин, смятам за осъдителна от етична гледна точка.

     

  • Паднахме на опашката в европейските икономически класации

    Публикуваните през последната година индекси показват, че България бележи влошаване на позицията си във всички класации, освен в една, в сравнение със страните от Европейския съюз. Това сочат данни от прегледа “България в международните класации 2012”, представен от Института за пазарна икономика.

    Докато през предходната година страната е близо до средните нива в Европа по отношение на икономическата свобода и условията за правене на бизнес, то през тази година вече е в долната 1/3 на класацията.

    Влошаване се наблюдава и при възприятието за корупция, където страната заема последно място в ЕС. При индекса за човешко развитие промяна няма – отново сме на опашката.

    Единствено по-добро ниво се забелязва при правото на собственост, което през тази година е по-добре защитено и България вече не е последна в ЕС, но изпреварва единствено Румъния и заема предпоследно място.

    Изследванията показват, че колкото по-свободна е една икономика и колкото по-ефективна е защитата на частната собственост, толкова по-високо е благосъстоянието на населението й.

    За поредна година причините България да продължава да се сочи като най-бедната страна в Европейския съюз са:

    недостатъчната защита на собствеността;
    тежките административни процедури;
    прекомерното регулиране на частни взаимоотношения;
    високото ниво на корупция.

    Изглежда държавата се е изгубила в стремежа си да налага равенство и осигурява благоденствие, а е загърбила основните си функции – да осигурява ред, сигурност и справедливост, коментират от Института за пазарна икономика.

    От института предлагат 84 мерки, които ще доведат до растеж на икономиката и ще повишат благосъстоянието на гражданите. Сред тях са образователна реформа – заместване на част от държавната субсидия за висшите учебни заведения с проектно финансиране и ваучерна система за началното и средното образование; премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове; премахване на държавните субсидии, като тези в земеделието, железопътния транспорт, пощите; премахване на данъци с ниска ефективност – данък “Дивидент”, данък “Наследство”; избор в пенсионната система; избор в здравната система – разбиване монопола на НЗОК, както и намаляване на административните структури и наетите в администрацията.

    Източник: БЛИЦ

  • Whitehall fears ‘another Litvinenko’ as police probe businessman’s death

    Sam Coates, Fiona Hamilton and Tony Halpin, The Times

     

    Alexander Perepilichny’s rented home on a private estate in Surrey Vagner Vidal/INS

    November 29 2012.  Ministers were warned six months ago about the activities of Russian officials linked to a „whistleblower“ businessman who was mysteriously found dead outside his Surrey mansion.

    Police are investigating after the body of Alexander Perepilichny was discovered in the grounds of his home in Weybridge. Mr Perepilichny, 44, had passed vital documents to campaigners fighting to expose a massive tax fraud in Russia that had led to the death of an anti-corruption lawyer, Sergei Magnitsky.

    The businessman, who is said to have sought refuge in Britain three years ago after falling out with a crime syndicate, had been helping Swiss prosecutors to investigate a money-laundering scheme involving Russian government tax officials.

    Read more: http://www.thetimes.co.uk/tto/news/politics/article3614845.ece