2024-07-19

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Обявяват имената на кредитните милионери, сътрудничили на ДС

    Дългоочакваната промяна в Закона за досиетата, предложена от Синята коалиция, бе приета на второ четене от Народното събрание. Комисията по досиета ще проверява и огласява т.нар. кредитни милионери за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност.

    Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия.

    Измененията са предложени от Синята коалиция.

    Предвижда се Комисията по досиетата да разкрие и обяви имената на лица, посочени като длъжници по Закона за информация относно необслужвани кредити, за които е установена принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА.

    Според председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов, на база на списък на БНБ от 1997 г. подлежащи на проверка са над 10 500 фирми.

    Тя ще обхване общо 50 хиляди души.

    Досега законът не позволяваше да бъдат огласявани имената на кредитните милионери, свързани с репресивния апарат на БКП въпреки направените проверки.

    Дупката в законодателството бе открита едва след като комисията започна да проверява принадлежността на милионерите към ДС.

    Историята с кредитните милионери започна преди 14 години, през януари 1998 г., когато след приемането на специален законопроект БНБ оповести фирмите на кредитните милионери. Много малка част от парите обаче бяха върнати на банките.

    Същата година Комисията по досиетата начело с Методи Андреев подготви списък с кредитните милионери, които да бъдат проверени за принадлежност към ДС. И до днес той твърди, че има пряка връзка между комунистическите тайни служби и бързото забогатяването на много от кредитните милионери.

    Инициатор на законопроекта за разкриване на кредитните милионери бе тогавашният депутат Александър Каракачанов. След приемането на закона, на 21 януари 1998 г. БНБ изготви списък с всички фирми-кредитни милионери и го разпространи на медиите.

    Зад фирмите от списъка стояха имената на хора като Илия Павлов, Веска Меджидиева, Емил Кюлев, Георги Агафонов, Иван Евлогиев, Валентин Моллов, както и имената на пловдивските банкери Христо Александров и Христо Данов от „Агробизнесбанк“.

     

    Източник:  Vesti.bg

  • Процесите срещу властта – в сляпа улица

    Анна Заркова, Владимира Георгиева / „ТРУД“

    Защо делата срещу хора от властта се влачат, криволичат напред-назад по пътищата на правораздаването и стигат до сляпа улица накрая? Защото е мърлява работата на магистратите? И неслучайно е така.

    Усърдната дейност на следователя, прокурора и съдията му носи само врагове, неприятности и опасности в безредието на държавата. Обратно – бездействието не довежда до никакви лоши последици за него. Той е недосегаем – независим, несменяем и с имунитет. Може даже и да бъде повишен. Примери – колкото щеш…

    Шефовете на съдебната система не разполагат с инструменти да мотивират магистратите за работа, но престъпният свят намира начини за това. Колко жалко!

    Но все пак е рано за големците, погазили закона, да се радват. Бивш главен прокурор обичаше да казва: „Следите остават, господа.“

    3:0 за бившия военен министър

    Очаква се в понеделник да бъде обявена поредната оправдателна присъда на бившия военен министър Николай Цонев. Той е безспорен рекордьор по дела сред притежавалите власт. Срещу него в четири шумни процеса се повдигат 4 обвинения. По три той вече е оправдан. Те бяха за сключване на неизгодни договори за доставка на авиотехника, за доставка на производствена линия за строителство на хангари и за неправомерно увеличение на капитала на завод ТЕРЕМ. Две от оправдателните му присъди дори са влезли в сила, след като Върховният касационен съд (ВКС) ги потвърди.

    Чака се единствено присъда по четвъртото дело, по което Цонев е обвинен в предлагане на 20 000 евро рушвет на следователя Петьо Петров. По него подсъдими са и съдията Петър Сантиров и бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Според прокуратурата парите били дадени на следователя, за да прекрати дело, по което разследван бил Цонев. А Попов и Сантиров били посредници в корупционната схема. Макар и все още по това дело да няма краен резултат, наблюдатели на процеса напомниха, че доказателствата срещу Цонев и тук са рехави. Има единствено 14-секунден видеозапис, в който се вижда среща на бившия министър със запасен офицер в магазин.

    В два поредни дни защитата на подсъдимите пледира, че те не са искали да дават подкуп на следователя, а той сам си е искал пари, демонстрирайки огромна близост със заместник-главния прокурор Бойко Найденов. В пледоариите, които продължиха до късния следобед вчера, адвокатите твърдяха, че СРС-тата, с които Цонев, Попов и Сантиров са подслушвани, са незаконни и манипулирани. И че следователят Петров, върху чиито показания лежи цялото обвинение, не може да се нарече „надежден“ свидетел.

    „Може ли да бъде надежден този, който има криминална регистрация в полицията? Петьо Петров е бил регистриран за кражба, заедно с още двама. Осъден бил на две инстанции и след като ВКС върнал делото на прокуратурата, тя го прекратила“, обясни адвокат Константин Симеонов. За да докаже, че на следователя вяра не може да се има, той припомни също, че през юли 2010 г. Петров катастрофира пиян. Освен това върху плика, в който обвинението твърди, че Тенчо Попов му дал рушвета, имало отпечатък само от пръстите на следователя. Странно било и, че в различни съдебни книжа следователят фигурира с три различни имена. Междувременно Петър Сантиров заяви, че следователят бил активната страна. Той го потърсил, тъй като имал познат подсъдим, чието дело се гледало от Сантиров. Питал го дали подсъдимият може да сключи споразумение с прокурора. След това вмъкнал репликата за делото на Цонев и предложил на Сантиров той да поеме делото, за да го оправдае.

    Станишев 2 години е на старта

    Разследването срещу Сергей Станишев започна през юли 2010 г., но и до днес е на старта.

    Бившият премиер бе обвинен, че загубил 7 секретни документа – от ДАНС, МВР, министъра на отбраната и НАТО. Документите му били предадени от секретното деловодство на МС, но после не били върнати. През август миналата година прокуратурата внесе в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и налагане на глоба.

    13 дни по-късно съдът върна предложението на прокурора, тъй като не е мотивирано. Последва ново внасяне. Но и тогава предложението не проби. Съдът го върна, тъй като не е посочено откъде са загубени докладите. Прокуратурата се поправи и внесе предложението, но на 15 май т. г. съдът за трети път го върна. С аргумента, че прокуратурата продължава да не уточнява кога, къде и как Станишев е затрил докладите.

    Замразиха случая “Масларова”

    Сред пратените на съд от предишната власт бе и бившият социален министър Емилия Масларова. Червената депутатка е обвинена в присвояване на 11 млн. лв. от реконструкцията на социалния дом в Стара Загора.

    Въпреки че процесът беше пред финал, в края на 2011 г. бе „замразен“ заради отпуск по майчинство на съдия Димитрина Ангелова. И така вече десет месеца.

    Какво обаче се случи преди това? След силния старт на делото обвинението рязко се разхлаби. В съдебната зала основният прокурорски свидетел Тодор Павлов, който пред прокурора по-рано заявил, че носил „пачки с пари“ на Масларова, се отметна от думите си и ги нарече „измислени“. Ден след това и другият прокурорски свидетел Димитър Нейков, чиято фирма участвала в ремонта на дома, отрече да е уличавал когото и да е в престъпление. Развръзката предстои.

    Нанев невинен, прокурорите недоволни

    ластта не пожали и министъра на здравеопазването от кабинета „Борисов“ Божидар Нанев. Не след дълго обаче той стана оправданият министър от правителството на ГЕРБ. Сега предстои Софийският апелативен съд да се произнесе по делото срещу него.
    Проблемите на Нанев с правосъдието започнаха през есента на 2010 г. Тогава той бе подведен под отговорност за сключването на два неизгодни договора за доставка на 200 хил. дози от антивирусния препарат тамифлу. Обвинението твърди, че с тях бюджетът бил ощетен с 2,5 млн. лева, защото министърът избрал за доставка фирмата производител „Рош България“, а пренебрегнал по-изгодна оферта на Националната здравна служба на Великобритания. Подсъдима заедно с него бе и шефката на дирекция „Бюджет и счетоводство“ към МЗ Димитринка Николова.

    Но и делото срещу Нанев пропадна. Оказа се, че той бил пратен на съд, без да е извършил престъпление. На 29 март Софийският градски съд го оправда напълно. Същото бе решението на магистратите и за Димитринка Николова.

    Нещо повече. От мотивите на съдия Светла Букова стана ясно, че Нанев не само не е престъпил закона, сключвайки договора с „Рош България“, но би рискувал да ощети бюджета, ако бе одобрил офертата на британската служба.

    Делото срещу Нанев и Николова вече е в Софийския апелативен съд по протест на прокуратурата. Първото заседание бе на 16 юли, а последното – в края на септември. Тогава обвинението настоя Божидар Нанев да бъде осъден на 5 години затвор, а съпроцесничката му – на 2 години условно.

    Сега се очаква решението на съда, което трябва да стане ясно до месец.

    Мургина чиста от битката в съда

    Бившата шефка на НАП Мария Мургина също излезе победител от битката с прокуратурата.

    През 2009 г. тя бе подведена под отговорност по четири обвинения. Отговаряше, че неправомерно е облекчила данъчните задължения на фирма „Плевен 1999“ и така ощетила държавния бюджет с над 1,32 млн. лв. Мургина бе обвинена и че е принудила бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да подаде оставка под заплаха, че ще я уволни дисциплинарно. И че е отговорна за незаконно прихващане на данъци на бившия собственик на „Кремиковци“ Валентин Захариев за 11,5 млн. лв. Четвъртото обвинение на бившата данъчна №1 беше за подаване на невярна декларация до Сметната палата.

    На първа инстанция тя беше оправдана по последните две обвинения. Но пък бе призната за виновна по другите две и осъдена на 4 години затвор.
    Това продължи само, докато делото стигна в Софийския апелативен съд. Там Мургина беше оправдана напълно. Сред мотивите на съда бе и аргументът, че тя е изпълнявала нареждания на финансовия министър, а не е действала еднолично. Сега последната дума имат върховните съдии.

    Нищят за втори път братските сделки

    Знаково дело, което смая Брюксел заради бавно правораздаване, е това срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев. Той бе пратен на съд заради аферата „Батко и Братко“ още през 2008 г. Георгиев отговаря, че е сключил 8 договора за обществени поръчки за 120 млн. лв. с дружества, в чиято управа били братята му. Заради скандала ЕК ни спря временно плащания по ИСПА и ФАР. Делото влезе в съда през 2009 г. След като процесът се гледа две години, тръгна отначало, понеже съдия Георги Колев бе повишен. Пое го негова колежката, която върна обвинението на прокурора заради нарушения. През ноември м.г. за трети път обвинението бе внесено в съда. Но и до днес не е даден ход на делото.

    Оправдаха Шулева от първия път

    Противно на тенденцията прокуратурата шумно да оповестява обвинения срещу големци във властта, делото срещу бившия вицепремиер и министър на икономиката от кабинета на НДСВ Лидия Шулева, започна тайно. През юни м.г. тя бе обвинена, че назначила Павел Павлов за шеф на дирекция в икономическото министерство без квалификация.

    Прокуратурата твърдеше, че в дирекцията се боравело със секретна информация, а достъпът до тайни на Павлов бил отказан. Делото срещу Шулева се гледа при закрити врати. Но през май, когато бе оправдана, присъдата бе прочетена публично. Тогава съдия Александра Йорданова заключи: „За разлика от много други дела прокуратурата положи усилия да докаже обвинението, но престъпление няма“.

    Топлото -вечният обвиняем

    След 5 години влачене делата срещу ексшефа на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров-Топлото се пропукаха. Най-тежката от четирите му присъди бе отменена през юни т.г. и той бе обявен за невинен. Софийският апелативен съд зачеркна 14-годишното наказание, което му наложи Градският съд за присвояване на 6 млн. лв. Опитни юристи смятат, че такава ще е съдбата и на другите му дела. Топлото е осъден на 5 г. за валутно престъпление и 3 г. за безстопанственост. Третото му дело за пране на пари още не е приключило. Той се очертава като вечен обвиняем.

    Делото срещу Валери Цветанов – прекратено

    Вълната от разследвания, подхваната от ГЕРБ, стартира с бившия земеделски министър Валери Цветанов. През септември 2009 г. той бе привикан в столичното следствие, за да му бъде повдигнато обвинение. Цветанов бе уличен, че е подписал разрешения за 15 неизгодни замени на земи на 27 февруари т.г. – само ден преди да влезе в сила мораториумът върху механизма за смяна на държавни земи с терени на частници.

    Обвинителният акт срещу него бе изготвен и пратен в Софийския градски съд. На два пъти обаче съдът връща обвинението заради неясноти и неточности. Най-накрая безшумно, на 10 май т.г., прокуратурата сама си прекрати разследването срещу бившия земеделец поради липса на престъпление. От Софийската градска прокуратура съобщиха, че срещу Цветанов има и други висящи дела, но отказаха да уточнят за какво. Адвокатът на Цветанов Васил Василев научи от „Труд“ за тези дела.

  • Bulgarian Banks Threaten To Crush WikiLeaks’ Most Successful Copycat Site

    Andy Greenberg, Forbes

    BalkanLeaks Founder Atanas Tchobanov

    Bulgarian investigative journalists Atanas Tchobanov and Assen Yordanov created one of the only websites in the world to successfully replicate WikiLeaks’ model of anonymously leaked bombshell documents. Now their project may face a similar fate to WikiLeaks’: Crippling attacks by the financial institutions of the country they’ve embarrassed.

    Earlier this month, Tchobanov and Yordanov’s news outlet Bivol.bg, which publishes documents from their WikiLeaks-like leak site BalkanLeaks, received a letter from Bulgaria’s central bank threatening to fine the news organization for publishing “false information and circumstances” that undermine the “reputation and credibility” of four Bulgarian banks that filed the complaint with the government–a violation could carry as much 150,000 Bulgarian lev ($100,000) in penalties.

    The offending information, according to the banks, is a U.S. State Department cable obtained by WikiLeaks and published by the two Bulgarian journalists, which details the alleged money laundering and corrupt practices of the Bulgarian finance industry. The leaked 2006 memo details U.S. Ambassador John Beyrle’s claims that eight “bad apple” banks in the country were participating in money laundering, often for the mob, as well as making bogus loans to connected companies that were never repaid.

    “Banking and financial authorities are aware of the most notorious banks and claim to be working hard to draft legislation and regulations to bring practices in line with Western norms…However, a number of domestic banks apparently manage to escape strict scrutiny,” Beyrle’s report reads, before launching into a detailed description of each bank’s alleged mafia ties and criminal practices.

    Included among those eight are Bulgaria’s First Investment Bank, Corporate Commercial Bank, Investbank, and Central Cooperative Bank, all of whom are participating in the complaint against Bivol. Bivol says it gave the banks a chance to respond before their publication of the cable, but none of the four now filing the complaint had any comment.

    The $100,000 potential penalty for publishing that cable, according to Bivol and BalkanLeaks founder Atanas Tchobanov, would be far greater than the total assets of his tiny media outlet. “It’s an enormous sum,” says Tchobanov. “It will ruin us.”

    Tchobanov argues that the banks’ move to penalize him and his partner Yordanov represents political punishment for exposing evidence of the banks’ corruption. “If there’s any criminal case, the authorities should investigate criminal money laundering. Now instead we’re under investigation for publishing that cable,” says Tchobanov. ”Clearly it’s related to this nexus of corruption, organized crime and banks who cover those activities.”

    Bivol and BalkanLeaks, after all, have made powerful enemies in Bulgaria. Using the same anonymity tools as WikiLeaks, the group has obtained leaked documents exposing judicial bribery, former members of the Soviet-tied secret police, and blackmailing between Bulgarian prosecutors. After obtaining and publishing a State Department cable on Bulgarian organized crime the group received from rogue WikiLeaks ex-associate Israel Shamir last summer, Bivol partnered with Assange’s group to release the rest of WikiLeaks’ Bulgaria-related cables. One of those cables accused Bulgarian prime minister Boyko Borisov of close mafia ties, a claim he vigorously dismissed in a Bulgarian TV interview as “yellow journalism.”

    (For the full story of Bivol, BalkanLeaks and WikiLeaks, check out my book, This Machine Kills Secrets, or read the series of excerpts related to BalkanLeaks at Slate.)

    I’ve reached out to all four banks who filed the complaint against the Bulgarian journalists, but only heard back from First Investment Bank, which responded that it had pursued the complaint “with the sole purpose to protect our repute by discontinuation of the practice of communication of false information concerning our institutions and acting on the advice of an outside legal counsel” and referred me to the relevant section of Bulgaria’s banking regulations.

    Reporters Without Borders plans to release a statement Wednesday expressing the group’s support for Bivol. In a phone interview with Olivier Basille, the executive director of the group, he told me that if the banks actually sought to correct false information published by Bivol, they would have used traditional defamation law rather than the central bank’s strong arm tactics, and notes that Bivol has merely published allegations from an official source. “It’s the duty for the media to investigate the way a society and the financial system functions,” he says. “When there are sources of information that raise questions in the public interest, it’s their duty to publish it.”

    The Bulgarians aren’t the first to face a backlash over the leaked State Department cables, of course. WikiLeaks itself faced a financial blockade coordinated by Visa, Mastercard, Paypal, Bank of America and Western Union that deprived it of the majority of its donation sources for more than a year. Lately the group has become so strapped for cash that it’s created a donation-based paywall around its content, a move that has angered some of its most steadfast supporters.

    Tchobanov and Yordanov say they plan to fight any charges from Bulgaria’s central bank and are raising money for a legal defense through a donations page on their site. Tchobanov tells me that the media outlet currently has total savings of less than $2,000.

    But he believes that calling more attention to the banks’ alleged corruption will do more to keep his investigative news site afloat than going silent. Tchobanov still hopes to turn law enforcement’s spotlight from his site’s publication to the banks themselves. “We’re not going to hide, but to expose this and speak loudly,” Tchobanov says. “We’re in a situation of publish or perish.”

     

  • Обама призна, че Хилари Клинтън напуска

    Президентът на Съединените щати Барак Обама съобщи, че Хилари Клинтън ще напусне сегашния си пост в държавния департамент, дори и той да бъде преизбран за втори мандат. По-малко от две седмици преди изборите на 6 ноември, които ще определят дали Обама ще остане в Белия дом за още един мандат, президентът обсипа с похвали Клинтънголемият му съперник за номинацията на демократите преди четири години.

    „Тя свърши невероятна работа. Измина много километри, работеше наистина усърдно“, каза държавният глава в популярно токшоу на телевизия Ен Би Си.

    Хилари е бивша първа дама на САЩ и сенатор.

    Тя е сред безценните кадри на текущата администрация и е смятана за един от най-компетентните управляващи в обкръжението на Обама.

    Междувременно огласени вчера резултати от анкета на „Ипсос“ и агенция Ройтерс показаха, че

    кандидатът на републиканците Мит Ромни изпреварва с 1% Обама.

    Според приключилото във вторник четиридневно онлайн допитване сред хората, които вероятно ще гласуват, Ромни получава 47, а Обама – 46%, което е статистически незначителна разлика, отбелязва Ройтерс. Сред вече гласувалите предварително избиратели, чийто дял е 17 на сто от анкетираните регистрирани за участие в изборите, Обама води с 53 срещу 42% за конкурента му.

    Първите изборни секции в САЩ отвориха врати още преди месец и мнозина американци вече са дали своя глас.

    Обама също съобщи, че ще гласува днес предсрочно

    и за целта ще отпътува за родния си град Чикаго, щата Илинойс.

    На среща с избиратели от щата Колорадо вчера в Денвър той призова американците също като него да не изчакват 6 ноември, а да се явят пред урните предварително или да изпратят бюлетина по пощата.

    „Не мога да ви кажа за кого ще гласувам. Това е тайна“, пошегува се Обама. „Мишел обаче си призна, че вече е гласувала за мен“, каза той за съпругата си, изпратила бюлетина в местната изборна комисия още на 15 октомври.

    Обама ще е първият президент на САЩ, гласувал предсрочно, а не в самия изборен ден.

    Законът не задължава никого да обяснява защо е решил да гласува по-рано от определената дата.

     

    Източник:  Vesti.bg

  • Български ученици с шест медала на международна олимпиада на астрономия

    С шест медала и специален диплом за най-добър резултат на практическия тур се прибира националният ни отбор по астрономия от проведената от 16 до 24 октомври 2012 г. Международна олимпиада по астрономия в Гуанджу, Република Корея.

    В надпреварата участваха 83-ма ученика от 14 до 18-годишна възраст от 20 държави. Олимпиадата се организира в две възрастови групи – младша (от 13 до 15 години) и старша (от 15 до 18 години). Учениците участват и решават задачи по астрономия в три олимпийски тура – теоретичен, практически и наблюдателен.

    Нашите олимпийци получиха следните отличия:

    Младша възраст:

    Александър Валентинов Атанасов от МГ ”Гeо Милев”, град Плевен – сребърен медал и специален диплом за най-добър резултат на практическия тур;
    Стилиян Руменов Гаджев от МГ ”Баба Тонка”, град Русе – бронзов медал;
    Кристина Димитрова Кирова от ПМГ ”Иван Вазов”, град Димитровград – бронзов медал.

    Старша възраст:

    Цанимир Ангелов Ангелов от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов”, град София – сребърен медал;
    Михаела Светлозарова Захариева от Американския колеж, град София – сребърен медал;
    Дилян Лазаров Христов от СМГ ”Паисий Хилендарски”, град София – диплом за участие.

    Националният отбор по астрономия се ръководи от доц. д-р Алексей Димитров Стоев, ИКИТ – БАН, Филиал Стара Загора, и д-р Ева Стефанова Божурова, Национална астрономическа обсерватория и планетариум ”Николай Коперник” – гр. Варна.

     

    Източник: kaldata.com

  • The art exhibition “Northern Voices”

    By Bulgarian Artists abroad – Chicago

    .

    WHEN: November 10 – December 31, 2012

    WHERE: RCC Our Texas – CaviArt Gallery (2337 Bissonnet Houston, TX 77005)

    ADMISSION: free

    Opening Reception and the meeting with the artists: November 9, 2012 at 7:30 p.m.
    Wine will be served.

     

    Artists-participants: Vassilen Vasevsky, Tatiana Nikolova, Ralitza Vladimirova, Radiana Christova, Milena Pramatorova, Ivo Yoshovski, Grigor Malinov, Gloria Dimcheva-Webster, Evgenia Petrova, Constantine Costa, Atanaska Tassart.

    Art for me is an expression of our inner thoughts, feelings, dreams, emotions and experiences to which everyday logic does not apply. Art is, in a way, the bridge that connects the invisible world of self to the outer universe. – Evgenia Petrova

    The goal of my Art is to bring more harmony and beauty in our busy lives. – Grigor Malinov

    Sometimes people see only colors pleasant to the eyes, colors that bring hope or happiness; but art is more – a nice music with no words, a melody that takes you to a different world of memories and inner peace. – Radiana Christova

    Being an artist helped me to find my inner self and connect to the world and people around. Making art is not only a career, but a life choice for me. And my greatest reward has always been when a painting of mine touches and excites someone. – Vassilen Vasevsky.

    We are open: Monday-Friday 8:30 a.m. – 6:00 p.m. Saturday 10:00 a.m. – 3:00 p.m.

    All works are available for sale.

    For more information please call 713.395.3301 or e-mail [email protected]

     

    Source: ourtx.org

  • Българи с опит и образование от чужбина обмислят завръщане

    Над 77% от участниците на форум Кариера в България: Защо не? са намерили работодател, който харесват, а 94% от фирмите изложителите са намерили подходящи кандидати. Петото издание на инициативата се проведе на 13 септември 2012 г. под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. (http://www.karieravbulgaria.com/). Форумът се организира от сдружение Тук-Там и кариерния сайт Back2BG с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина. Спонсори през 2012 г. са HP и Philip Morris.

    В предварителната онлайн регистрация се записаха 1140 кандидати, а още над 100 се регистрираха за участие на място. Общо 51 изложители се включиха в тазгодишното издание на форума. В анкетите, които кандидати и изложители попълниха по време на форума и двете страни дават отлични оценки за събитието.

    Данните сочат, че 77% от анкетираните кандидати са намерили работодател, когото харесват и за когото биха работили. Едва 32% обаче са намерили подходяща свободна работна позиция. Това беше и едно от предизвикателствата тази година – много от компаниите нямаха свободни позиции в момента.

    Въпреки това много компании планираха бъдещи назначения. На въпроса „Намерихте ли хора, които бихте назначили на работа?” 78% от анкетираните отговарят, че са харесали кандидати, които ще поканят на интервю, а 16% вече са уредили интервю с потенциални бъдещи служители.

    На въпроса дали ще се върнат в България, 18% от участниците отговарят категорично да, 56% са се върнали, 25% се колебаят, а едва 1% от анкетираните са заявили, че не смятат да се връщат в родината.

    Паралелно с щандовете на фирмите, течеше и семинарна програма. Най-популярната лекция в нея е „Може ли бизнесът в България да се конкурира навън?” с участието на Саша Безуханова, Ивайло Пенчев и Драгомир Кузов. Следват с почти равен брой гласове панелът „Предприемачество.bg: to be or not to be” и работилницата „Търсене на работа: открийте разликите тук и там”

    Форумът даде възможност и за запознанство между участниците, което се потвърждава от резултатите от анкетата, в която 71% потвърждават, че са намерили полезни и интересни контакти.

    Като цяло форумът е оправдал очакванията на над 88% от участниците, а 7% дори са заявили, че е надминал очакванията им. Почти всички (93%) биха препоръчали форума на свои колеги или приятели догодина.

    Основните забележки и препоръки към форума бяха да бъдат представени компании от повече различни сектори, както и повече неправителствени организации. Някои от кандидатите смятат, че медиите са раздули прекалено много очакванията към форума, а според други независимо от усилията, всичко в България все още става с връзки. Имаше и забавни коментари от рода, че лекторите използват твърде много чуждици.

    Според работодатели младежите с образование в чужбина имат по-практически знания, по-адаптивни са към смяна на средата, по-целеустремени са, по-бързо се справят с проблемите и знаят повече езици на ниво близко до майчин. Предизвикателствата при работа с такива кандидати е, че те често не са наясно с реалността в България и не познават спецификата на пазара, имат по-голямо самочувствие и по-големи изисквания за възнаграждение, по-често сменят работата си. Някои работодатели дори изявяват опасения, че много от кандидатите от чужбина са с влошени познания по писмен български език.

    Кандидати с образование и опит от общо 44 държави се регистрираха за участие във форума. Най-популярната дестинация тази година е Великобритания, откъдето идват над 1/5 от участниците на форума. Следва Германия, Холандия и САЩ с по около 10%, а в първата десятка са още Франция, Дания, Италия, Испания и Австрия. Тъй като тази година форумът се провежда през септември, в някои от държавите учебната година вече беше започнала. Сред кандидатите имаше и хора с опит от по-екзотични държави като Куба, ЮАР и Йордания.

    Според данните от регистрационните форми най-желаните сектори, в които кандидатите искат да се развиват са Мениджмънт / Управление, Консултантски услуги, Маркетинг и Финансови / Банкови услуги. Популярни сред кандидатите са също сферите Правителство / Публичен сектор, PR / Реклама, Неправителствени организации, Продажби / Бизнес развитие и Медии.

     

    За контакти и повече информация:

    Сдружение „Тук-Там“
    Бойко Благоев
    [email protected]
    +359884406000

    Фондация „Идентичност за България“
    Нуша Спирова
    [email protected]
    +359882972255

     

    Източник: tuk-tam.bg

  • Израел призна България като спасител от Холокоста

    Публикация на Биволъ

    .

    Държавата Израел официално благодари на България за спасените от Холокоста близо 50 000 евреи по време на Втората световна война. Изявлението бе направено от Президента Шимон Перес по време на държавническата визита на българския Президент Росен Плевнелиев. Перес буквално казва: “Добре дошли в Израел и нашата древна столица Йерусалим. България е истински приятел на Израел и е успяла да осъществи спасяването на своите евреи в Европа преди 70 г.” „Welcome to Israel and to its ancient capital, Jerusalem. Bulgaria is a true friend of Israel, which worked to save the Jewish people 70 years ago in Europe..”

    Текстът е публикуван на електронния сайт на Министерството на външните работи на Израел. Подобно признание, изречено от най-високо държавно и политическо равнище, по отношение ролята на България в противопоставянето й на масовото изтребление на хора по време на последната световна война, не е правено досега. Тези думи, изречени от устата не на кой да е, а на държавния глава на Израел, имат особена стойност и изразяват категоричната позиция за действията, предприети от нашето общество и държава тогава, когато Европа е била подчинена на политиката и идеологията на хитлеристка Германия.

    Оценката на Перес идва в момент, когато срещу България се разгръща яростна кампания за дискредитиране, чрез преки обвинения за основна вина в изтреблението на 11 000 евреи от Македония и Тракия. Главно оръжие в тази пропаганда е диктаторския, просръбски режим на Никола Груевски в съседна Македония, който харчи бюджети от десетки милиони евро за пропагандни мероприятия, включително създаване на филми, организиране на музейни експозиции, конференции, публикации… Действията на македонистите бяха разобличени от български евродепутати и окачествени като злонамерени и целенасочено манипулативни от страна на български и израелски анализатори и историци. Въпросът стана актуален и беше дебатиран в Европейския парламент, а по него взеха отношение редица авторитетни политически фигури. За съжаление, противниците ни намериха последователи и в самата България, които мотивирано запригласяха на антибългарското говорене.

    Приветствието на израелския президент е емблематично с това, че заслугата на България за спасението на своите граждани от еврейски произход, по никакъв начин не се ангажира с вина за избиването на тези от Македония и Тракия. Области, които са били окупирани от Германия, а по-късно предадени за българско администриране, но останали до края на войната със статут на германски протекторат. С признанието за недвусмислената роля на България, Перес отхвърля всякакви опити на чужди и родни клакьори да метнат черно петно на обществото ни, като съучастник и дори инициатор на масово изтребление. Да вменят със 70 годишна давност в колективната ни национална памет вина за трагедията на Холокоста в кървавите години на най-античовешката война в историята.

    Министър-председателят Бенямин Нетеняху допълва думите на Перес с още по-силното откровение от 23 октомври: “Връзките между България и Израел, между българския и израелския народи са здрави, стабилни и имат своите дълбоки корени. Ние имаме процъфтяваща българска еврейска общност тук. Аз съм късметлия да имам много мои приятели сред тях и аз мисля, че това приятелство е тествано по време на най-тъмните времена на историята: през Втората световна война с примера на толкова много българи да спасят евреите. В едно време, в което никой друг не е правил абсолютно нищо. Никой в цяла Европа не си е мръднал пръста, или почти никой. Считам, че това е отличителен знак за чест на българския народ и ние никога няма да забравим това.” “Relations between Bulgaria and Israel, between the Bulgarian people and the Jewish people are strong, solid and have deep foundations. We have a thriving Bulgarian Jewish community here. I’m lucky to count many of my friends among them, and I think this friendship was tested in the darkest times of history: in World War II with the exemplary action of so many in Bulgaria to save the Jews of Sofia, at a time when no one else was doing anything. No one was lifting a finger throughout Europe – or practically no one. I think this is a badge of honor for the people of Bulgaria, and we never forget that.”

    Необяснимо остава мълчанието на българските медии за едно наистина историческо изказване от страна на Израел, което амнистира България срещу изречените присъди за геноцид. Вероятно няма интерес у тези, ограничили се в корпоративно обслужване и политически слугинаж. Биволъ реши да експонира тази публикация, защото е съпричастен към темата и считаме, че тя е обществено значима. Това е исторически факт, който не може и не бива да бъде подминаван, както от българските институции, така и от цялото ни общество. Смисълът в думите на Шимон Перес и Бенямин Нетеняху пред българския държавен глава и целия свят, носи своето твърдо и неопровержимо послание, което визира миналото, но е отправено далеч в измеренията на бъдещето.

     

  • Chicago-area home sales rise 24% in September

    Chicago-area home sales cooled down in September but still posted a 24% year-over-year gain as the local market exited the key summer selling season.
    In September, 7,484 single-family homes and condominiums sold in the nine-county Chicago area, down from 9,240 sales in August but up 24% from 6,035 sales in September 2011, the Illinois Association of Realtors said Friday.
    The number of sales last month marked the most active September since 9,307 homes sold in September 2006. Last month also was the 15th straight month that Chicago-area sales rose year over year.
    The Realtors’ report shows attractive pricing and mortgage rates continue to lure homebuyers as the local residential market recovers from its six-year slump, a recovery that has yet to be dampened by political uncertainty and rising foreclosure activity, one expert said.
    Given the uncertainties in the economy, with the forthcoming election contributing significantly, the housing market has performed well in the last quarter,“ Geoffrey J.D. Hewings, director of the Regional Economics Applications Laboratory at the University of Illinois, said in a statement.
    The city of Chicago saw a 23.2% year-over-year home sales increase in September 2012 with 1,845 sales, up from 1,498 in September 2011.

    The sales figures include new and existing homes. The nine-county Chicago area consists of Cook, DeKalb, DuPage, Grundy, Kane, Kendall, Lake, McHenry and Will counties.
    www.chicagorealestatedaily.com

    http://gerstenandgersten.comForty-five (45) of 101 Illinois counties reporting showed year-over-year home sales increases in September 2012. Forty-four (44) counties showed year-over-year median price increases including DuPage, up 2.6% to $200,000; JoDaviess, up 3.9% to $140,250; Kane, up 2.3% to $135,000; Kendall, up 6.0% to $157,875; McLean, up 3.9% to $160,000; Peoria, up 8.8% to $130,000; and Sangamon, up 4.3% to $125,000.
    The strong sales report was coupled with data showing the median price of a home in the state rose 2.2%.
    Statewide home sales (including single-family homes and condominiums) in September 2012 totaled 10,689 homes sold, up from 9,220 in September 2011. IAR has seen year-over-year sales increases since July 2011.
    Home sales increased 15.9% over previous-year levels in September, extending a run of more than a year of sales gains, according to the Illinois Association of REALTORS®.

    Read the news release:  Sales, median prices show gains in September in Illinois

  • Бил ли е Вапцаров член на комунистическата партия и защо е приет 10 години след разстрела?

    Никола Вапцаров, внук на поета, в интервю за предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус

    Водещ: Утре в къщата музей „Никола Йонков Вапцаров” в София ще бъде представена книгата „Дело 585/ 1942 – Никола Йонков Вапцаров”. Бил ли е Вапцаров член на комунистическата партия и защо е приет посмъртно в нея 10 години след разстрела му? Защо през годините досега делото е било „прочиствано”? Отговорът на тези и още въпроси търси именно това издание. Господин Вапцаров, защо се заехте с издаването на тази книга, каква е нейната същност?

    Никола Вапцаров: За нас, за нашата фамилия представляваше изключителен интерес това дело, защото делото е засекретено на 11 септември 1944 година по непонятни причини и е разсекретено 2011 година, когато ние го получихме със съдействието на господин Цветанов, министър на вътрешните работи. Така че за нас беше изключително интересно защо това дело толкова време е засекретено, какви са тайните, които то крие. И действително останахме страшно изненадани, защото много, много тайни и на много въпроси си отговорихме едва сега.

    Водещ: Кой е основният въпрос, който намери своя отговор, благодарение на разсекретяването на това дело?
    Никола Вапцаров: Те са много въпроси. Първо се изясни въпросът основно националната принадлежност на Вапцаров, защото с името Вапцаров и неговата поезия се спекулира, или така ако мога да се изразя, нашите комшии – братята македонци, с произхода на Вапцаров. В това дело, ние публикуваме автентичен документ, в който Вапцаров саморъчно е написал, че: „Аз, Никола Йонков Вапцаров, съм българин. Баща ми Йонко Вапцаров е българин, майки ми Елена Вапцарова е българка, сестра ми е българка и брат ми Борис Вапцаров е българин”. Така че това е едната точка, която ние установяваме и даваме отговор на общественото мнение в България и в Македония, естествено.

    Водещ: Избрали сте книгата да бъде документална. Защо решихте, че това е най-добрият подход?

    Никола Вапцаров: В книгата има един коментар от наша страна от около 50 страници. Но документалността на книгата е най-точния отговор на всички въпроси. Няма въпрос, на който да не се отговори с документ. Там всичко е казано и става ясно, кой е предателят, кои са предателите, дали Вапцаров е бил предател, абсолютно точно става ясно дали можем да го числим изобщо към хората, които могат да се нарекат предатели. Те не може да ги кажем, че са предатели, след като са платили с живота си, но това е основното, което изяснява делото.

    Водещ: Бихте ли могли да кажете коя е най-голямата лъжа, която до момента е битувала за Никола Вапцаров и която, благодарение на разсекретяването на делото, се развенчава сега?
    Никола Вапцаров: Те са много. Като започнем от учителите на Вапцаров, които след 9 септември се опитаха да се натрапят на общественото мнение, като Георги Караславов, като Христо Радевски – всичките пишеха, че са учители на Вапцаров, което се оказва, че не е вярно. Вапцаров не е имал нужда от учител, а той учи не само българския народ, той е и от световно значение. Това е една от точките, които засягаме. Другата точка е – даваме светлина по въпроса за тяхното арестуване. Средствата, които те са получили чрез Павел Шатев, те не са в партията, те са именно за съпротивата. Това са средства от помощите, хвърлени от англичаните през 1941 година за подпомагане на съпротивата, създаване на партизански отряди в България, Гърция и Сърбия. И ред други такива въпроси.

    Водещ: Казахте, че делото е разсекретено съвсем наскоро, но освен това, през годините то е било и „прочиствано”. Оставате ли с впечатление, че заради това „прочистване” липсва една съществена част от историята?

    Никола Вапцаров: Цялото дело е много сериозно прочиствано, прочистено или прочиствано, защото ние се натъкнахме на много интересни моменти. Значи, една страница, която носи номер на страница, изрязана от двете страни тя е в размер на 1 сантиметър. Това значи, че всичко отгоре на тази страница и отдолу е изрязано. Тези, които са давали показания пред следствените органи, са давали по два вида показания – едни дълги и едни къси. Прави впечатление примерно, че на основни, видни членове на БРП показанията им са четвърт страничка, а на другите, примерно на Вапцаров са 27 страници. Значи другите показания са изчезнали.

    Водещ: Защо това дело е било неудобно толкова дълго време?

    Никола Вапцаров: Това дело е било неудобно толкова дълго време, защото в него като го четете виждате имената на всички почти, които след 9 септември са ни ръководили. Сега, лошо или добре са ни ръководили, те са били част от това нещо. Една може би малко сталинска постановка ще изрека, но действително всеки, който се е допрял до Гешев, той е получил отмяна на смъртната си присъда, това значи, че е сключил сделка. И тези имена явно фигурират в списъка на помилваните от Гешев.

    Водещ: Смятате ли, че с излизането на тази книга ще се промени отношението към Никола Йонков Вапцаров, историята ще има нов прочит?

    Никола Вапцаров: Абсолютно. Тази книга, според мен, изчерпва на 90% писанията, които са правили изследователите на Вапцаров до този момент. Тя ще даде нов момент, нова постановка, ще извиси още повече неговия авторитет и в международен характер. Просто там се вижда и се прояснява истинският му характер на Вапцаров.

    Водещ: Няма да можем да дадем цялостна представа за книгата, но тя със сигурност съвсем скоро вече ще бъде на книжния пазар.

    Никола Вапцаров: Да, тя от утре ще бъде на книжния пазар. И смятам, че ще буди много голям интерес, защото още сега получаваме запитвания какво става, излезе ли книгата?

    Водещ: Ето го и отговорът – от утре вече можете да намерите на книжния пазар новата книга „Дело № 585 от 1942 година – Никола Йонков Вапцаров” – книга, която не задава въпроси, а дава много отговори.

    Росица АНГЕЛОВА, Радио „Фокус

    *Оригинално заглавие: Никола Вапцаров, внук: Книгата „Дело 585/ 1942” едва сега дава отговор на много въпроси за поета Вапцаров

    P.S. Прочетете и публикацията на Борис Цветанов Кой уби Никола Вапцаров.

     

  • Хазартът в България – привилегирован, без данъци
    Перачниците на пари са с предимство, пенсионерите – в некрополите

    Печалбите от хазарт остават без плосък данък, обяви зам.-финансовият министър Владислав Горанов при гласуването на промените в Закона за ДДС в парламента. Той уточни, че въпросните пари няма да се облагат, въпреки, че фигурират в 26-те изключения, сред които бяха и лихвите върху депозитите и влоговете.

    Хазартните оператори обаче трябва да информират държавата за всички изплатени печалби над 5000 лева. Депутати уточниха, обаче, че в страната няма нито един лицензиран оператор за онлайн хазарт, въпреки съществуващата асоциация на бранша.

    Онлайн хазартаджиите обясняват причината да не се регистрират у нас в писмо до депутатите от икономическата комисия и до Брюксел. Те се жалват от високия 7 процентен данък. Според промените в закона само конвенционалният хазарт ще се облага с 15%, каза Йордан Цонев от ДПС.

    Така само приходите от хазарт за бюджета биха били 200 млн. от онлайн залагания и 100 млн. – от конвенционален хазарт, изчисли депутатът. По данни на ГДБОП годишно онлайн залаганията докарват 1 милиард лв. у нас, но операторите са регистрирани на чужда територия и не плащат данъци в България. При изключенията са и доходите от финансовите операции на фондовата борса, които също няма да бъдат обложени с 10 %.

    Депутатите от Икономическата комисия решиха категорично, че доходите от лихвите на влогове и депозити от 1 януари 2013 г. ще се облагат. Според Горанов, банките няма да поискат такси за транзакциите на новия данък.

     

    Източник:  ВсекиДен

    Бел.ред.:  Заглавието е на Еврочикаго.

  • В София започна новият сезон на „Музиката на Америка“

    Откъси от хитови европейски и американски филми, сред които „Кръстникът“, „Гладиатор“, „Имало едно време на запад“, „Полицаят от Сен Тропе“, специална сюита от избрани мелодии за Джеймс Бонд – това е малка част от програмата, която ще бъде изпълнена в първия концерт от третото издание на цикъла “ Музиката на Америка“.

    На сцената в зала „България“ ще излязат 120 музиканти от оркестъра на Класик ФМ под диригентството на маестро Бруно Мембре. Той е в България за четвърти път, като срещата му с оркестъра на Класик ФМ не е първа. Работил е с него и при гостуването си тук преди пет години, при това отново филмова музика. 

    Концертът на Класик ФМ оркестър е днес от 19.30 часа в зала „България“.

    Източник:  bnr.bg

     

    Музиканти изненадаха посетителите на метростанция „Сердика II“

     

    Класик ФМ оркестър изненада стотици посетители на метростанция „Сердика II“ с първия за България оркестров флашмоб.

    26 музиканти, водени от диригента Григор Паликаров, участваха в уникалната за България проява, появявайки се неочаквано от различни страни.

    Музиката от филма „Мисията невъзможна“ озвучаваше площадката над метростанцията при пристигането на всеки влак в следобедните часове.

    „Искахме да подарим на хората малка част от „Музиката на Америка“, като я пренесем директно в тяхното ежедневие. Оркестровият флашмоб е най-краткият път до слушателите заради личната среща с изпълнителите, а метростанцията се оказа най-доброто място за тази среща. Форматът е все още чужд за българската публика. Надяваме се, че освен приятната изненада по-голям ефект от събитието ще бъде спечеленото внимание на слушателите към предстоящите концерти от цикъла“ – каза Григор Паликаров, диригент на Класик ФМ оркестър.

    Цикълът „Музиката на Америка“ ще се проведе от октомври 2012 г. до април 2013 г. и включва 6 концерта и един бонус концерт за притежателите на абонаментна карта.

    По традиция началото на цикъла ще бъде поставено с филмова музика – на 23 октомври 2012 г. През март 2013 г. за първи път в България „Музиката на Америка“ ще представи сюита от филма „Червената цигулка“ по музика на Джон Корилиано в изпълнение на Веско Пантелеев-Ешкенази.

    В поредицата е включен и концерт с откъси от популярни мюзикъли със специалното участие на забележителния диригент Роб Фишер (САЩ).

    Сред интересните солисти са тромпетистът Рекс Ричардсън (артист на Ямаха), певиците Сара М. Нюман и Лори Либелт, които ще участват в изпълнението на Коледна оратория от Йохан Себастиан Бах в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 18 декември.

    Най-забележителното събитие в този сезон се очаква през февруари 2013 г., когато в София ще гостува световноизвестният цигулар Джошуа Бел, който през 2007 година направи един много интересен експеримент във вашингтонското метро, широко разгласен от в. „Вашингтон поуст“, за който журналистът Джийн Вайнгартен получи награда „Пулицър“ (Gene Weingarten). Концертът ще бъде под диригентството на маестро Максим Ешкенази.

    Източник:  btv.bg

  • Наши мафиоти сред топкупувачите на краден петрол от Нигерия
    180,000 барела дневно се крадат…

    Престъпни групировки от България, Сърбия, Украйна и Сингапур са най-активните купувачи на краден петрол от Нигерия, който пласират в държавите си.

    Това твърди нигерийският политик и бивш президентски съветник Дел Коул, който започна кампания срещу тази практика. Дел Коул твърди, че

    български мафиоти са сред главните купувачи на 180-те хиляди барела петрол, който всеки ден се краде в Нигерия.

    На местните банди се пада по-малкия дял от кражбите.

    Според бившия президентски съветник 90% от петрола, който се краде, се продава на световните пазари и само 10% се преработва на място от банди, които действат в ръкавите и блатата на делта на Нигер.

    Голяма част от продажбите на краден петрол са били проследени до криминални организации на Балканите, и по-специално в Украйна, Сърбия и България. Групировките били по-известни с контрабандата на цигари или трафик на секс робини.

    Нигерия има доказателства, че балкански мафиотски организации са добре представени в страната. „Не е лесно да прогониш тези момчета. Те са хлъзгави като змиорки„, казва Коул.

    В кражбите в индустриални размери са замесени политици, военни, западни банки и международната организирана престъпност, смята нигерийският политик.

    Източник: БЛИЦ

  • Обама спечели третия телевизионен дебат с Ромни

    Приключи третият, последен дебат, между кандидатите за президент на САЩ – Барак Обама и Мит Ромни. Той беше посветен изцяло на външнополитическите теми. Дебатът се проведе в Университета в Лин в град Бока Ратон в щата Флорида.

    Първите отзиви са, че Барак Обама се е справил по-добре. Той е спечелил симпатиите на 48% от зрителите, а Ромни – 40%.

    Според допитване на CBS, последният дебат отново печели Обама, но с цели 53%. 23% са на мнение, че Ромни се е представил по-добре. 24% пък смятат, че дебатът е приключил при равенство.

    Барак Обама обвини опонента си, че подкрепя „погрешни политики“ и говори неистини по време на третия, последен предизборен дебат в кандидат-президентската кампания, предаде АФП.

    Основните теми на сблъсъка бяха Арабската пролет, войната в Афганистан, ядрената програма на Иран, Либия, Сирия, тероризмът, възходът на Китай, като са правени отметки и за националната икономика на САЩ.

    И двамата кандидати за Белия дом се обявиха против военна интервенция в Сирия. Мит Ромни се застъпи за по-консервативна политика по отношение на Близкия изток.

    „Знам, че не сте в състояние да изпълните вашата външна политика, но всеки път, когато сте предложили становище, сте сгрешили. Губернаторе, когато става въпрос за нашата външна политика, вие като че ли искате да върнете външната политика от 1980 г., социалните политики от 1950 и икономическите политики на 1920 година“, заяви в отговор Барак Обама.

    Преди първия диспут в Денвър, настоящият президент притежаваше значителна преднина в президентската надпревара, но подценявайки възможностите на своя опонент, той се оказа неподготвен за дискусията, от която Ромни излезе безспорен победител.

    На втория дебат, състоял миналия вторник в Ню Йорк, президентът на САЩ успя да затвърди нестабилните си позиции по ключови въпроси от вътрешната и външната политика и да възвърне част от изгубените си точки.

    По време на последния дебат Обама беше по-нападателен на фона на значително по-овладяното поведение на Ромни.

    Експерти коментираха, че Обама този път е приличал на човекът, за когото в избирателите гласуваха преди четири години. Той бил аргументиран, нападателен, но без да бъде груб и ясно пролича неговият опит като глава на администрацията. Ромни пък приел отбранителна стратегия.

    Политолозите твърдят, че все още обаче не е ясно кой ще спечели вота на 6-ти ноември. Обама може да е спечелил по точки, но политическата победа е на страната на Ромни.

    До изборите остават по-малко от две седмици.

    Източник:  в. „24 часа“

  • Агитират емигранти да се завърнат в страната срещу 3 хил. лв. заплата

    Това е минималното възнаграждение, което могат да получат

     

    Ивелина Баракова,  meganews.bg

    Тотю Младенов ще агитира български студенти и млади специалисти, живеещи във Великобритания и Шотландия, да се завърнат в България. Министърът ще представи на трудовата борса в Лондон 11 наши фирми и банки. Техните предимства ще се покажат, а българите ще бъдат изкушавани да се трудят у нас срещу минимално възнаграждение от три хиляди лева месечно.

    В инициативата ще се включат студенти, абсолвенти, специализанти, докторанти и млади специалисти, учещи и работещи в Обединеното кралство. В британските колежи и университети има близо десет хиляди наши сънародници.

    Целта е те да получат информация за възможностите за работа в България и да комуникират пряко с български работодатели. Фирмите ще предложат на българските специалисти реални оферти за работа в разнообразни сфери на дейност, а най-ниската предлагана заплата ще бъде на стойност от три хиляди лева.

    Освен това те ще бъдат консултирани от експерти за социалното и здравното осигуряване у нас, както и за данъчното облагане.

     

  • Четири „гнили ябълки“ срещу Биволъ

    Четири банки, описани като „гнили ябълки“ в доклад на посланик Байърли от 2006 г. са подали жалба срещу Биволъ заради публикуването на доклада от Wikileaks.

    Това са Първа инвестиционна Банка на Цеко Минев, Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, Инвестбанк на Петя Славова и Централна Кооперативна Банка на групировката ТИМ.

    От писмото, изпратено от БНБ до Биволъ се разбира, че четирите финансови институции са се координирали и са внесли обща жалба, с която настояват БНБ да наложи глоба на Биволъ.

    За съжаление не можахме да изпратим представител на срещата, предложена от БНБ, тъй като писмото изпратено на 05.10.2012 се получи днес (11 октомври – бел. Еврочикаго) в редакцията.

    Биволъ е на разположение за среща на друга дата и ще предостави на БНБ докладите за злоупотреби извършвани от горепосочените банки, които са цитирани в нашите публикации.

    Тези доклади не са с неясен произход. За нас остава неясно защо БНБ не предприеме мерки, за да разследва твърденията на американския посланик, основаващи се на данни подадени от български институции.

    Ние също имаме въпроси към БНБ. Кое влияе повече на стабилността на банковата система? Дали това, че реално е възможно да има банки, които се занимават с „пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми“ или това, че се съобщава за тях?

    Припомняме също, че темата за „гнилите ябълки“ в българската банкова система беше обявена за най-силно табуираната тема за българските медии през 2011 г.

    Печели ли българското общество от подобни табута?

    Дали санкционирането на неудобни публикации допринася за подобряване на ситуацията със свободата на словото в държавата, която е на дъното на класациите в Европейския съюз?

    Ето темите, които ще предложим за обсъждане на БНБ и ще ви информираме за тяхната позиция.

    –––––––––

    Обръщение на Биволъ към читателите:

    Уважаеми Читателю, Биволъ разчита на Вас. Този проект не е финансиран с публични средства, нито от фондации. Можете да дарите малка сума за оцеляването на сайта в трудната борба за правото да се казва истината. Благодарим от сърце. Отчет за всички дарения можете да видите тук.

     

    Източник: Биволъ

  • Публични диагнози

    Из делниците на един луд (8 – 12 октомври)

    Тони Филипов, д-р,  Reduta.bg.

    Понеделник, 8 октомври

    На заседание на МС премиерът възложил на Лилито да покаже на депутатите снимки от свлечения път край „Цанков камък”, а на министрите наредил да „развяват“ постановлението за увеличение на пенсиите, за да се види кой мисли за народа. А за Костов и Станишев рекъл: «Единият продаде „Балкан“ с доплащане от наша страна, а другите правиха аерогара и сега ние трябва да платим $40 млн. И той излиза и го говори с цялата си наглост безпардонно, разчитайки на моята интелигентност, доброта, възпитание, правдивост“. Някъде четох кратка биография на Майка Тереза. Точно с тези думи беше описана. Е, почти… Казахме ли ви, че вече му викат „хвърчилъжи”? Да, май ви казахме. То е, защото е изключително правдив, не за друго. Колкото до интелигентността, не знам. Може наистина да е интелигентен, но много умело го прикрива.

    Например в следното логическо умозаключение, направено по повод обедняването на народа: „БНБ отчита рекордни постъпления на спестявания на гражданите. За да спестяват хората нали отнякъде са дошли тези пари.”

    Да. Но да видим първо къде са отишли. През първото тримесечие на 2012 г. българите са имали 12.31 млн. сметки, в които са държали 31.62 млрд. лева. В 10.97 млн. (89%) от тези сметки е имало 5.29 млрд. лева, което прави средно по 482 лв.! А само в 170 000 сметки (1.3%) има към 10 млрд. В 560 сметки има над 2 млрд. лв. – средно по 3.5 млн. Да уточним, че това са сметки, не спестители. На колко хора принадлежат тези сметки е тайна. Що е тайна? Сещате се защо. Щото една по-конкретна информация може да постави „правдивостта” на премиера, или неговата „интелигентност”, под сериозно съмнение. Изследване на „Галъп“, поръчано от в. „Класа”, показва ясно изразена тенденция на спад в дела на българите, които имат спестявания. Само за 3 г. те са намалели двойно – от 14% през 2010 г. на 7% през февруари тази година. Значи растат спестяванията само на някои хора, на практика малко хора. Масата къта пари за по едно погребение. Глупости говоря, отдавна нема толкова евтино погребение… Изследване на държавния НЦИОМ показва, че 14% от българите, над 1 млн. души, биха емигрирали завинаги. Това било с 3% повече, отколкото през 2009 г. А 36% биха насърчили децата си да напуснат България с еднопосочен – с 6% повече от 2009 г. Към момента спестяванията в банките са нараснали на 34.5 млрд. За шест месеца са дали прираст 3 млрд. Честито на печелившите! „Красимир Гергов ще рекламира цифровата телевизия с 10 млн. лв. от държавата”, съобщава Медиапул. Другите двама кандидати не били допуснати до отваряне на офертите. Мнозинството на ГЕРБ в СОС реши да прекрати договора на транспортната фирма „Карат-С“ на Миролюб Столарски и да й плати над 13 млн. – 9.8 млн. за забавени плащания и 3.2 млн. (!) лихви. Така, де, дето вика премиерът, отнякъде са дошли тия пари…

    Вторник, 9 октомври

    В интервю за «Блиц» Невена Гюрова, съветник в кабинета «Виденов», вика за царя: «Той си беше руски агент» И обяснява как е вербуван: «Това е станало на базата на компромат. Като е бил в ранните си години там, го приютява кралят на Мароко Хасан еди-кой си. В мюсюлманските страни имат по-друго разбиране за сексуалните отношения, т.е. между мъж и мъж. Там това не е толкова осъдително. И се твърди, че на база на такъв компромат са го вербували… Цялото поведение на Симеон от 1990-а досега потвърждава тази версия.» Не го вярвам. Макар, че те си имат нещо в кръвта. Дедо му Фердинанд се е обкръжавал с млади напети адютанти, високи, руси и синеоки… Историкът Владимир Калчев каза наскоро в едно интервю, че имал «странни» отношения с шофьора си Вайс, които скандализирали двора.

    Добри Ганчев описва подробно потреса на Стамболов и другите български първенци при първата им среща с Фердинанд на Видинското пристанище: „Тънък, строен млад момък, с дълъг бурбонски нос, в парадна униформа на български генерал, с бял калпак и бяло перо, дълго 30 сантиметра, окичен с всякакви ордени и дрънкулки, с женствени маниери на стара кокотка, кожата му нежна и прозрачна, лицето напудрено, пръсти дълги, нокти остри и гладки като огледало, грижливо маникюрирани, на китките – гривни, на всеки пръст по три, по четири пръстена с разноцветни светкащи скъпоценни камъни – рубини, изумруди, редки сапфири…” Стамболов не се сдържал и казал на околните: „Тоя ще … мама й на България!”

    Според Калчев забежките у лево на Ферчо (Стамболов така му е викал) били забава за тогавашна Европа. И били споменати дори в романа на Марсел Пруст „По следите на изгубеното време”, където се твърди, че България става съюзник на Германия заради хомосексуалното влечение на Фердинанд към кайзер Вилхелм… Което е приблизително вярно. Щото героят на Пруст крал Феодосий не е точно Фердинанд. В него са събрани черти и на Батенберг, и на Фердинанд. Турците казват, че природата почивала през поколение. И затова от бюлбюб пукал и от пукал бюлбюл излизало. Но това са само народни вярвания. Пък и царят е многодетен. В същност, той и Фердинанд е имал четири деца… Лично ние си мислехме, че ако КГБ-то е прихванало царя, то е станало по линия на комарджийските му подвизи. Щото се беше докарал до там, та да продаде ордените на дедо си… И другото, което си мислим, е, че в твърде подходящ момент се реанимира тая зависимост. Щото, ако си спомняте, царят размрази проекта „Белене”… Казвам реанимира, щото колегата Минчев му го каза на Симеон наместо добре дошъл 2001 г.

    Сряда, 10 октомври

    Дилян Добрев рекъл: „БСП да отдели част от партийната си субсидия за провеждането на референдума за АЕЦ „Белене“. ГЕРБ били готови на такава стъпка. Янаки Стоилов парира: „Изказването на Добрев е толкова нелепо, че не си струва да се коментира…“ Може и да е нелепо. Но, дето казва Джером, „Глупостта доста често се лекува успешно с неразумни средства.” Щото, да прощавате, ама тоя референдум е пълна глупост. Будалкат народа, че, ако не сме построяли „Белене”, сме щели да плащаме скъп и прескъп ток. Но, ако го построим, ще ни дават киловатите по два за стотинка и един бакшиш. (И ще бият, кой ги откаже.) Инвеститорът ще налее едни милиарди само щото сме много готини. Доста е да видим как ни пържи „ЛУКойл” и нема що да се убеждаваме повече. «Отоплението на газ излиза най-изгодно», лъже в. «Сега». Принуден сме да го кажем в тоя дисфемистичен дискурс. В дописката вярно се казва, че ток, дърва и парно са поскъпнали. Също така вярно се казва, че битовата газ поевтиняла с 0.67% (67 ст. на 100 лв.) Но невярно се заключава, че от тук следва, че отоплението с газ ще е най-евтино. Във философията извеждането на умишлено грешно твърдение от верни предпоставки се нарича софизъм. Ей, софисти, не лъжете така простия народ! Имайте страх от Бога!

    Между другото, Ройтерс съобщава, че писмо на Айнщайн до философа Ерик Гудкайнд, е обявено за продажба на търг с начална цена $3 млн. В него Айнщайн пише: „Думата Бог за мен не е нищо повече от израз и продукт на човешката слабост, а Библията е сборник от благородни, но примитивни легенди, които въпреки всичко си остават детински, няма интерпретация, колкото и да е изтънчена тя, която да промени схващането ми“. Писмото е писано през 1954 г., по-малко от година, преди Айнщайн да умре. Тогава той е на 75 г., възраст, в която не е препоръчително да рискуваш да си създадеш врагове горе. Нали съм ви казвал как отговорил Волтер, когато на смъртния му одър дедо поп го приканил да се покае и да се отрече от Сатаната: «Стига, стига добри човече, моментът не е подходящ да си създавам врагове.”

    Обаче пък д-р Ибън Александър от Харвард, неврохирург с безупречна репутация, твърди, че през 2008 г. се разболял от менингит и изпаднал в кома. И видял рая. Първо усетил как се носи над облаците, където прозрачни, блестящи същества, плували свободно в небето. Те го отвели до безкрайно и тъмно пространство, което му донесло усещането за покой. Това място, според него, било домът на Бог. Докторът вика: „Според сегашните медицински разбирания за устройството на мозъка няма никакъв шанс по време на кома да съм изпитал дори частица от напълно реалистичната одисея, която преживях.“ А сега, де! Единият вика нема, другият вика бях дома му… И пак стигаме до залога на Паскал: „Не знам дали Бог съществува, но знам, че нищо не печеля в случай, че той не съществува, ако съм атеист, а ще загубя много, ако е обратно.” Яко прецакване си е обратното, да знаете.

    Четвъртък, 11 октомври

    Каката на Борисов д-р Красимира Иванова, която иначе му викала «батко», си спомня с умиление пред „24 часа” за детството на премиера. На три години ходел в градината след баба си, правел малки дупки и слагал счупени вагончета в тях. И обяснявал: „Садя си вагончетата, за да поникне ново влакче“. От „24 часа” коментират: «Още от дете изглежда Борисов имал интерес към инфраструктурните проекти.” В „Труд” са по-злобни: „С оглед на днешното състояние на БДЖ, явно не ще да ги е поливал.” „Можеше, вика д-р Георгиева, да замине да живее и работи в чужбина, но така сме възпитани – нашето място е в България.” Сестричка, какво да каже друго. Помня как на царя кака му го бранеше: “На 60 и няколко години той можеше да си гледа внуците и кефа и да чете книги, вместо да се поти и да търчи, да има толкова безсънни нощи…” Ако някои хора не бяха чак такива патриоти, може би друга щеше да ни е съдбата днес… Понякога ми става байгън от патриоти, да ви кажа. Не знам защо, но и „Труд” и „24 часа” са намерили за необходимо да припомнят, че сестрата на Борисов наскоро е претърпяла мозъчна операция. На нас ни прозвуча доста гадно. Като че ли някак извинително… Във връзка с Деня на психичното здраве, 10 октомври, д-р Хинков, началник на сектор „Психично здраве“ към НЦОЗА, съобщава някои обнадеждаващи за нас (имам предвид ПП „Четвърти километър”) данни. Около 20% от българите страдали от повече или по-малко изразени психични разстройства. Ако тия 20% се обединим, ще отнесем другите партии като пенсионер бял хляб. Последното хвърляне на боб на „Алфа Рисърч” потвърждава тезата ни, че ГЕРБ са почнали да се ронят. 45% от българите декларирали негативно отношение към кабинета, а само 18% още го подкрепяли. Недоверието лично към премиера надхвърлило доверието – вярват му 32%, срещу 37%. Според алфите твърдите привърженици на ГЕРБ били около 950 000. А симпатизантите на БСП били къмто 700 000, но и те намалявали. А нашите 20%, при това в нарастващ тренд, правят 1 500 000 души. И, както е добре известно, почти никой от нас не е сам… Въпросът кой е луд и кой нормален, е чисто статистически. Още един мандат на Борисов и ние ще сме нормалните. Щото ще сме повече. Братя, организирайте спящи клетки на партията по места, щото идва и нашето време.

    В. „Преса“ съобщава: „България лежи върху 442 тона злато“. Глупости! 442 тона? Скрийте се, бе! По-лани “Новинар” писа: “Сензация! Перник лежи върху злато. 950 т от благородния метал има в района.” После Джон Мензайъс от канадската “Мартерн” съобщи, че и Трън лежи върху злато. Там пък имало по 430 грама в тон пръст, направо Тръндайк («Сега»). После един дипломиран инженер съобщи, че в Чипровския балкан има къде 3 000 т. Водите ли сметка до тук колко станаха? И тия ще ми разправят 442 т.! А изброеното е само малка част. В книгата «Златните находища на България» на колектив учени от БАН можете да видите, че имаме стотици, даже десетки доказани златни находища. А колко могили още не сме разкопали? Даже Буш, като идва, се зачуди що не копаме. Ами корабите със злато на Александър Македонски? Още през 2002 г. един багерист от Добрич поиска среща с Царя, за да му каже точно къде в Черно море са потънали. Царят така и не намери време да изслуша човека… Ама и по-добре. Щото това злато ще ни навлече дипломатически разправии с наследниците на Саше Македонски. Тия нема да се спрат пред нищо. Вчера четох, че македонският президент Георге Иванов твърдял, че Михаил Горбачов също бил македонец. МишЕ Горбачевски… Което ме подсеща за една дописка от вчерашния „Новинар”: „Българин стъпил пръв в Южна Америка. Тази сензационна хипотеза разкрива сп. „Осем”. Тази „сензационна хипотеза” е брадясала като Кольо Босия, ако сте го виждали наскоро. „Труд” писа за нея през далечната 1982 г. Става дума за „откритието” на некой си Иван Димитров, който твърди, че Алонсо де Охеда, откривателят на Ю. Америка, всъщност е бил Драган от Охрид. Едно от основните му доказателства е, че Алонсо (Драган), псувал на непознат език. Досущ като Стоичков. Абе, четохте ли, че тоя забил един токат на един журналист от тамошна българска медия. Щото имал нахалството да му поиска интервю. И споменавал българските журналисти в откровено сексуален контекст… Подушвам, че сме от една порода! Както и да е. Та Драган от Охрид ги псувал на български, което било документирано и от истинските историци, и по това Димитров съдел, че е наше момче. Има резон. Оня ден цитирахме статията на Найден Шейтанов за сексуалната философия на българина. Та в нея се определя географията на псувнята: „Западно от приблизителната линия Фиуме – Петроград се намира Европа без сексоклетва, а източно – с такова злословие. Опитайте се да обясните на западноевропееца що е псувня и ще се убедите, че той е безсилен да схване нейния смисъл.”

    Шейтанов казва и нещо още по-интересно: „Мен ми е известно, че в някои влахо-български грамоти от XVII век се употребяват официално псувни като вид наказание.” Вероятно става дума за нещо като: „На Иван еди кой си да се ударят 20 тояги и да бъде напсуван 50 пъти на майка…” Така го разбирам. Та значи, ако Алонсо де Охеда наистина е псувал, то той със сигурност е откъде нашата страна на линията Фиуме-Петроград. Но, ако верно е Драган от Охрид, македонците няма да ни го отстъпят без бой. Те вече дадоха заявка. Лани „Утрински вестник” писа: „Македонец од Охрид е првиот наш потомок што стапнал на територијата на Америка, а што е поважно, тоа му успеало во 1492 година заедно со Кристофер Колумбо.” Аз съм чел, че в делегацията на Колумб имало четирима цигани. Не знам дали е вярно, но е доста логично. В „Сто години самота” се споменава за един македонски циганин, Мелкиадес, който демонстрира в затънтено амазонско селище магнита, лещата и други открития на „мъдрите алхимици от Македония”. Мъдрите алхимици от Македония…

    Петък, 12 октомври

    След срещата между Джанет Наполитано и Борисов журналист попитал госпожата как ще коментира последния доклад на ДД на САЩ, в който се изразява сериозно безпокойство за състоянието на свободата на печата и словото. Тя, естествено, коментирала дипломатично. Но въпросът дал повод на премиера да заяви: „В България демокрацията е в пълен разцвет.” Много интересно, кака му заяви същото: „Казват, че сега тук има полицейщина, а според мен по-голяма свободия не е царяла.” Борисов дава солидни аргументи в подкрепа на тезата си: “Самият факт, че всеки може да дойде в сградата на МС и да зададе какъвто си иска въпрос на г-жа Наполитано, показва, че не само демокрацията е в пълен разцвет… Има държави, и то в ЕС, където предварително се задават въпросите. В България можете да говорите, да напишете, да питате каквото искате. Това е висша степен на демокрация и свобода на медиите и хората…” „Ей това се вика заключение на вещо лице.” Колко хитро набляга на питането. Щото наистина, всеки може да пита всичко. Но обикновено не пита… Щото питането не е забранено, но си има цена, която ти съобщават в личен състав… Та всеки може да пита, а премиерът, ако е на кеф, ще отговори, ако не е, ще каже: „Точно пък на теб ще ти отговоря в шестък…” Но и това е част от демократичната игра.

    Заглавие в «Новинар»: «Не е лесно да си тиква». «Голямата ярко оранжева тиква отдавна се е превърнала в един от символите на…» И така иносказателно са накъдрили цялата работа, че само бавно развиващ се петокласник не би се сетил. За съжаление, на колегите не им е стигнал кураж да напишат тиквата с главна буква. „Проучване убеждава, че нелегалният цигарен пазар у нас в момента е 15.3% от целия”, пише „Медиапул”. От заглавието личи, че дип не са се убедили. И с основание. Някаква неназована агенция за пазарни изследвания подала данните на Дянков и Танов. Виж къде ме клъвна петелът. (В момента правя и съответстващия на репликата жест, но вие няма как да видите.) Президентът Плевнелиев номинирал гл. прокурор Борис Велчев за член на Конституционния съд. Интересно за какви заслуги? Единственото достойнство на г-н Велчев като главен прокурор беше, че, за разлика от предшествениците си, е поне нормален. Което по времето на Кукуридзе ни изглеждаше страшно важно, но се оказа недостатъчно

    Интересно какво толкова задлъжня ГЕРБ на прокуратурата, за да номинира главния прокурор за една от най-блажните синекури в държавата? Все пак г-н Велчев и биографично, и кариерно е продукт на БСП, човек на Първанов. И един от примерите, които някои мнителни анализатори посочват, когато искат да докажат, че червените пак са на власт… Щото като дете Борко си е играл със Сергейчо и малък Тошко. Учудващо е, като се има предвид какъв убеден антикомунист е премиерът… Освен пък да не е. Ало, пенсиите, чета в «Труд», че по разчетите на НОИ догодина сте щели да сте със 7000 по-малко. Причината била в увеличената възраст за пенсиониране. Но ние имаме друго подозрение. Възрастта за пенсиониране е фактор, който препятства неконтролируемото ви размножаване. А факторите, които правят да намалеете, са съвсем други. Не ли? Ей, вие поне успяхте да се пенсионирате. А ние ще гоним пенсионната възраст както Ахил гони костенурката в апориите на Зенон. Някои ги наричат «парадоксите», което за случая е по-подходящо. То да питаш от какъв зор ни е изпотрябвало да се пенсионираме, де… Гаче човек не може и като работи да мизерства. „Труд“: „78% от българите затварят буркани“. Много, бе! То станало направо всенароден почин. През 2001 г. статистиката изнесе данни, че българите (главно пенсиите, де) са затворили 326 300 000 консерви. По къде 150 на глава, или каквото там е останало от нея… И това беше след 4-те години на „най-успешния кабинет”. А представяте ли си какво консервиране ще пада тая есен?! Ще станем направо «Република Консервна», ако си позволя да перифразирам Стайнбек. Между другото, в речта си при връчването на Нобелова награда (1962 г.), Стайнбек казва: «Писател, който не вярва горещо в усъвършенстването на човека, няма право да участва в създаването на литературата… В човека е най-голямата ни надежда.” Е, нямаме амбиции за писател.

    P.S. Ей, Женя Минчев наистина много ни се е обидил и ще ни дава на съд. Задето сме написал, че бил единственият лорд в света, който е придобил титлата с гъза си. Затова ние всяка седмица ще си признаваме грешката, докато го умилостивим: „Не бяхме прав да казваме, че Женя е единственият лорд в света, спечелил титлата с гъзът* си.” Не е единственият. * В някои случаи „гъз” изисква задължително да му се тури пълен член и без да е подлог.

    ––––––––––––––––––––––

    Бел.ред:   Заглавието е на Еврочикаго.

  • 20 условия към новия главен прокурор
    Тъмно и светло

     

    Стефан Петков, Frognews.bg

    Скоро ще имаме нов главен прокурор. Не са много българите, които се вълнуват от това. А би трябвало. Защото от главния прокурор зависи дали мафията ще си има държава или не. Това е жизнено важно за всеки от нас. Така че трябва да бъдем особено взискателни към кандидатите за главен прокурор.
    Досега поста бе заеман от Иван Татарчев, Никола Филчев и Борис Велчев. С какво бяха запомнени те.

    Иван Татарчев бе от бунтовен род. Неговият дядо Михаил Татарчев е брат на Христо Татарчев, един от създателите на ВМРО. Чичо му Асен Татарчев е поборник за свободата на Македония, осъден на смърт. Татарчев бе известен още с любовта си към котката Михаела и към няколко жени. Безбрачен. Прочу се с пиенето на водка в компания с оперативно интересни хора. Обичаше песни и маси. Пя с Иво Карамански на Ивановден… Патриот и националист. Някои го помнят и с ненавистта му към ген. Богомил Бонев, с когото се разминаваха по някои въпроси на борбата с престъпността. Уви, Татарчев няма да го запомним с големи дела срещу мафията. А по негово време тя бе особено нагла. Бе главен прокурор от 1992 до 1999 г.

    От 1999 до 2006 г. главен прокурор е Никола Филчев. Ще го започним с доста странни неща. С неговото име е свързан първият демократичен скандал „бръмбар гейт” – бил подслушван от службите. Защо? Не стана ясно. Едни офицери обаче бяха дадени на съд и след години оневинени. Едвин Сугарев обяви Филчев за луд. Посочи, клиника в Израел, където се лекувал. Същото твърдеше и шефът на Върховния касационен съд Иван Григоров. Даже показа медицински документ. Прокурорска проверка не потвърди тези твърдения. Филчев бе забъркан в убийството на ямболската адвокатка. Някои го обвиняват, че едва ли не лично е участвал в ликвидирането й. Той обаче твърди, че по същото време е бил в Либия. Забъркаха името му и в убийството на висш прокурор – Николай Колев. Догадките са все още неизяснени. След мандата му като главен прокурор президентът Георги Първанов назначи Филчев със съответния указ за посланик в Казахстан. Последваха умопомрачителни действия на Филчев, които Ивайло Калфин като външен министър така и не успя да обясни. Когато бе изчезнал и никой в държавата не можеше да го открие, на журналистически обаждания отговаряше: „Плод – зеленчук”. По някаква странна логика се оказа съсед на обвиняемия по делото „Октопод” Алексей Петров на частната ул. „Арарат”. Друг негов комшия се оказа доскорошният ректор на УНСС и съветник на Първанов проф. Борислав Борисов. Филчев е преподавател в УНСС. По негово време се самоуби прокурорът Николай Джамбов, известен като противник на силовите методи на Филчев.

    Медийно прочут е и братът на Филчев – Ангел Борисов. Забъркан е с трафик на антики от България към други страни. Няколко пъти е задържан.

    Филчев бе свидетел по делото „Октопод”. Няма нито едно дело срещу мафията по времето на Филчев. Има странни случки и персонажи. Нещо като „плод – зеленчук”.

    Борис Велчев е главен прокурор от 2006 до сега. Внук е на Борис Велчев, член на политбюро на ЦК на БКП по времето на Тодор Живков. Баща му е бил посланик в Лондон, когато е убит Георги Марков – 1978 г. Велчев е считан за приближен на Георги Първанов, на когото преди избирането на високия пост е бил съветник. Считан за фин и интелигентен човек с добри юридически познания и добри светски обноски. Той е първият главен прокурор, при когото започват знакови дела срещу организираната престъпност – „Наглите” – за отвличания, „Килърите” – за убийства, рекет и палежи и „Октопод” – за рекет, организирана престъпна група, изнудване, принуждаване и пр. По „Наглите” има осъдени лица на първа инстанция, което е прецедент за 22-годишната демократична история на страната. ГЕРБ го предлагат за съдия в Конституционния съд. И нещо, което малцина знаят: по едно от тези знакови дела Велчев неутрализира опитите на двама свои заместници да повлияят на процеса в полза на бандитите.

    Какъв не трябва да е главният прокурор:

    1. Корумпиран

    2. Зависим от мафията и политически кръгове

    3. Мекушав

    4. Страхлив

    5. Част от политически лобита

    6. Част от магистратски лобита

    7. Представител на олигархични кръгове

    8. Интригант

    9. Компромисен – да търпи корумпета в екипа си и във висшите магистратски среди

    10. Изповядващ партийна идеология

    11. Подвластен на нарцисизма

    12. Медийна звезда

    13. Да посещава съмнителни места

    14. Да се среща със съмнителни хора

    15. Зависим от алкохол и дрога

    16. Зависим по сексуална линия

    17. Отмъстителен

    18. Коварен

    19. Лабилен

    20. Глупав

    Няма такъв прокурор в България – то е ясно. Няма такъв човек въобще. Но поне да не е зависим и абколятна мишка. Твърде пресметлив също. И да не е луд.

    Трудно е да си български прокурор. Главен – още повече. Срещу обвинението е мафията и част от политическата върхушка. Срещу червените тоги са всички мошеници – от селските тарикати и крадци на кокошки до „белите якички”, завличащи стотици милиони всяка година. Иска се дупе да се изправиш срещу тях. А те притежават няколко безотказни метода за пречупване на магистрати. Първо предлагат пари. Ако не стане – предлагат още пари. След това идва ред на връзките във властта и политиката. През цялото това време армия от адвокати влизат в контакт, посредничат, намекват, атакуват, предлагат, подсказват, намекват, дават примери, анализират, препоръчват, насочват, съветват. Много упоритите се пускат на медийната глутница. Ако и това не помогне, меден гласец обяснява на непокорника къде учат децата му, къде играят и къде прекарват ваканциите. Намекът обикновено върши работа.

    Кой прокурор би устоял на подобна преса?

    Главният прокурор има огромна власт. И огромни отговорности. Двете дини трудно се носят. Изкушенията са много. Да, създава си доста неприятели, но и страхотни покровители си предлагат услугите. Срещу нещо. Играч на въже.

    Италия си има Паоло Борселино и Джоване Фалконе. Ние си нямаме. Сигурно няма да и да имаме. Но не е лошо да помечтаем. Тъмно и светло…


  • 15-годишна ученичка разкритикува Дянков

    Източник:  Frognews.bg
    |

    Отворените писма до финансовия министър Симеон Дянков набират все по-голяма популярност. Най-новото е дело на 15-годишната Марина Сидерова от пловдивската езикова гимназия „Иван Вазов“.

    Тийнейджърката се възмущава, че пенсионери в Гърция ще получат по 400 евро коледни надбавки, а нашите баби и дядовци ще мизерстват по традиция, пише „Стандарт”. Писмото обиколи нета със скорост, близка до тази с която Баумгартнер се засили от стратосферата. Група от близо 2000 души призовават всеки да копира писмото и да го изпрати на [email protected] – имейла на финансовото министерство.

    Само преди дни Иван Проданов от Варна разказа на Дянков в подобно писмо историята на баба Мария, която от многото баби с това име, така и не се разбра дали е реално съществуваща личност. Драмата около баба Мария беше, че отишла на пазар да си купи 20 г салам и 100 г сирене и не й достигнали 15 ст. за сметката.

    Ето го и писмото на ученичката Марина Сидерова:

     

    Уважаемо Министерство на Финансите,

    Пише ви едно 15-годишно момиче от град Пловдив.
    Преди броени минути разбрах от новините, че на пенсионерите от Гърция ще бъде даден коледен подарък от 400 Евро.

    Може да си мислите, че не ми влиза в работата да се занимавам с това, но да Ви попитам, как е възможно пенсионерите от нашата малка държава, работили 30-40 и повече години да получават минимална пенсия от 150-300 лв ?! Тези хора, заслужили уважението най-малко като наши родители, трудили се много години за благото на държавата, плащали данъците си редовно, да получават тази нищожна сума от 150 лв.
    Може би не е най-правилната дума, която мога да използвам, но нашите баби и дядовци живеят в мизерия. Едва свързват двата края, както са казали хората.

    Зад моята баба и моят дядо седи моето семейство. Колкото е възможно ги подкрепяме, но има възрастни хора, чиито деца живеят много далеч и няма как да им бъде помогнато.

    В днешни дни, вместо те да доживеят старините си в охолство и уют, като награда за достойно изживения живот, те едвам събират стотинки да си купят ПОЛОВИН хляб.

    Няма да забравя как преди време стоях на спирката, чакайки рейс десятка. Една възрастна женица стоеше там и изведнъж започна да ми разказва за нелекия живот, който живее. Децата, заминали надалеч, забравили я, как се е грижила за тях, как ги е хранила, как ги е приспивала, а внуците й, взимат й пенсията и я харчат за алкохол. Стана ми изключително тъжно, особено като завърши разказа си, цитирам „Младо момиче, дали би могла да ми дадеш 50 ст., да си взема половин хляб, защото в магазина вече не ми дават на вересия“. Ръцете ми се разтрепериха. Дадох й колкото пари имах.

    Докато пътувах се замислих, колко възрастни хора живеят на така, на прага на бедността в нашата страна България?
    Обидно е, да знам че на този хал е баба ми, дядо ми, а за в бъдеще ще бъдат родителите ми и живот и здраве, някой ден, аз.
    Всичко е един омагьосан кръг. Държавата се опитва да задържи младите хора тук, но с какво… С безработицата и глада, с ниските заплати и пенсии?

    Да се строят ел. централи и да се канят американски звезди за по 300 000 лв. може, но да се помогне на нашите деца и родителите – не.
    Отчаяна съм.
    Обичам България, обичам родината си, но не обичам страната си.

     

  • “Не стреляй по баба си”

    Руслан Йорданов,  solidbul.eu

     

     

     

     

     

    Ненавистта към старците е белег за изродено общество

    “Най-мразим да мислим, най-обичам да мразим.” Тази древна шопска сентенция се потвърждава от последното социологическо проучване на “Евробарометър”. Изненадата е, че на първо място в класацията на ненавижданите не са ромите, а пенсионерите. Според изследването 58 на сто от гражданството не мисли доброто на старите хора в България. Зад тази смразяваща картина се крие изключително сложен обществен феномен. Една от причините е

    култът към тялото и утопията за вечната младост

    които са обсебили съвременните умове. Днешният човек упорито не ще да старее и по всякакъв начин се опитва да саботира естествения процес. За тази глезотия на помощ се притекоха пластичните хирурзи. Вече не само жени, но и мъже ходят да си опъват кожата всеки път, когато забележат в огледалото нова бръчка, правят си липосукции, наливат си силикон в бюстовете, преливат си кръвна плазма и се тъпчат с жен-шен т.н. Пазарът на лекове е заринат с еликсири на живота и какви ли не подмладяващи субстракти от нечувани билки и животински ензими. Чалнати милионери по света и у нас биват замразявани дълбоко след кончината им с надеждата, че един ден науката ще открие тайната на безсмъртието, ще ги възкреси и превърне в тийнейджъри.

    Телевизията, киното, рекламата – това са царствата на вечната младост. Всеки побелял или понабръчкал се образ неминуемо излиза от употреба. Или пък ако го показват на публиката, следите на годините се заличават старателно с компютърна анимация и Photoshop. На картинките лесно могат да ти изпилят бръчките, да ти скрият коремчето, да ти повдигнат задника, да ти изправят носа и да ти удължат краката. Друг е въпросът, че понякога фотографиите на достолепни люде се превръщат в техни карикатури, водени от желанието да обърнат хода на времето.

    Геронтофобията не е български патент

    а отпадъчен продукт на съвременната медийна демокрация. Никъде по света за президенти и премиери народът не избира дейци, които ходят с бастун, треперят, говорят с наставнически тон и възхваляват какво е било “едно време”. Малцината изключения като Нелсън Мандела само потвърждават правилото. Навсякъде рейтинговите политици са в разцвета на силите си, пращят от здраве и си боядисват косите.

    Докато навремето дядовците ни са били уважавани като стопани на къщата и старейшини на рода и са се радвали на обичта на безбройните си внуци и правнуци, днес няма кой да им отстъпи място в трамвая. Преди са били пазители на традициите и са ги давали за пример на всеки непослушен хлапак от фамилията, докато днес ги намират за останки от “Джурасик парк”, неспособни да се ориентират и разберат новата епоха. Смятат ги за посмешище, а пенсиите им – за непосилна тежест на бюджета. Тази травма в България е още по-изострена от историческото ни лъкатушене след падането на комунизма. Възрастното поколение беше натоварено с

    вината, че е търпяло тоталитарния строй

    и че не е успяло да осигури на всеки един свой горд потомък апартамент в центъра, мерцедес в гаража и вила на Черноморието и на Ривиерата. Белокосите бяха натоварени и с друга отговорност – за счупения свят, наречен преход, в който се мъчат децата и внуците им.

    Пропастта между поколенията от душевна се превърна и във физическа. За последните десет години населението на България намаля с близо 1,4 милиона души. Това безкрайно бягство на младите в чужбина освен до техния материален успех и житейски уют доведе и до известни неудобства за техните родители на прага на старостта. В резултат на което у нас има бум на старчески домове, чиито такси се плащат от отрочетата, които живеят на Запад.

    За капак и икономическата криза, заедно с неизбежното обедняване, предизвика известно озверяване. Когато на четвъртата година ГЕРБ се сети да вдигне пенсиите с цената на нови данъци, мнозина изреваха: “Дерат ни безпричинно! Това е популизъм!” Вероятно тези индивиди изповядват някакво тайно мистично учение, посветено на изтреблението на старите хора. Иначе не биха могли да бъдат толкова коравосърдечни към родителите си, които изнемогват с малките си пенсии. В едно солидарно общество всеки нормален човек би се разделил с част от залъка си, но

    да не остави старите хора да ровят по кофите

    и да попадат в лапите на гладната смърт.

    Древногръцкият философ Диоген видял едно дете да хвърля камъни по минувачите и му казал: “Внимавай да не удариш с някой камък баща си!” Ние вече сме готови да изпотрепем с камъни дядовците, а след време и бащите.