2024-07-16

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Великденски фестивал – Босилеград. Гласуване в конкурса „Заедно ще се справим“

    Гласуването във фотоконкурса
    „Заедно ще се справим” започна!

    Александър Димитров, ГЛАС ПРЕС

    ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

    Пожелаваме на всички доброжелателни хора у нас и по света светли Великденски празници!

    Години назад по време на Великден, Босилеград се превръщаше в Балкански център на детската радост. Трудно ни беше да си представим какво наистина означава Великденският фестивал и тази невероятна традиция, изграждана с много любов и постоянство за Босилеград, днес ясно си даваме сметка за празнотата и разочарованието от стеклите се обстоятелства. Тази година посрещаме Възкресение Христово в една по-различна обстановка, когато мнозина няма да могат да споделят радостта от Великден със скъпи за тях хора, няма да посрещнем дългогодишните и новите приятели на Великденския фестивал в Босилеград. Но разделени физически, осъзнаваме и колко много неща ни обединяват.

    Нека в тези празнични дни да бъдем единни чрез фотоконкурса „Заедно ще се справим”. Получихме общо 296 снимки, от които за най-хубаво Великденско яйце (126 снимки), за най-оригинално Великденско яйце (119 снимки), за най-весела фестивална снимка (24 снимки) и в категория „Останете си вкъщи“ (27 снимки).

    От днес (б.р.: 19 април) до 24-ти април, уважаеми приятели, чрез сайта ни www.festival-bosilegrad.info, ще имате възможност, благодарение и на Вашия вот, да дадете принос за избирането на най-добрите снимки в различните ни конкурси. Ще публикуваме всички получени снимки, за които ще може да гласувате. По регламент, благодарение на Вашите гласове и на оценката на компетентното жури, на 24-ти април ще обявим финалистите (най-добрите 16 снимки в категориите „Най-хубаво Великденско яйце” и „Най-оригинално Великденско яйце”, както и най-добрите 8 снимки в категориите „Най-весела фестивална снимка” и „Останете си вкъщи”). След това ще има допълнителна възможност, в рамките на още четири дни, да гласувате за своите фаворити. Окончателните резултати от конкурса ще бъдат готови на 29-ти април, когато и официално ще бъдат обявени победителите в отделните категории.

    Използваме момента да се заблагодарим на всички, които изпратиха снимки, и по този начин изказаха своята любов и подкрепа.

    Организационен екип на Великденския фестивал

    .

  • Онлайн Международен детски Великденски фестивал – Босилеград ‘2020

    С оглед стеклите се обстоятелства покрай коронавируса, взетите мерки и извънредните условия, в които се намираме, сдружение „ГЛАС” и организационният екип на Великденския фестивал в Босилеград взеха единодушно решение да организират различни онлайн конкурси в рамките на предстоящите Великденски празници. Конкурсът е отворен за всички, без ограничения във възрастта и професионалния опит.

    „Убедени сме, че организирайки по този начин фестивала, ние ще зарадваме много деца и техните родители, като им дадем възможност да вземат участие в споменатите фото конкурси с мотото „ЗАЕДНО ЩЕ СЕ СПРАВИМ“. Конкурсът е отворен за всички любители на фотографията, без ограничения във възрастта и професионалния опит. Основно ще очакваме да получим уникални изображения, които пряко отразяват темите на Великденския фестивал в Босилеград и посланието, което това събитие изпраща вече 26 години за един по-хубав свят, без граници и предразсъдъци”.

    „И тази година, макар и в затруднени условия, ще излъчим победители в традиционните Великденски състезания, ще обявим фото конкурси за „най-хубаво Великденско яйце” и за „най-оригинално Великденско яйце”, на яйцето и в двете категории задължително условие е да се вижда годината 2020-та.

    Като допълнение към споменатите конкурси ще добавим и категория за „най-весела фестивална снимка”, като тук очакваме да разровите личните си архиви и да ни изпратите снимка, спомен от изминалите години на Великденския фестивал.

    Последната категория е „Останете си вкъщи” и в нея очакваме да ни изпратите снимки на победителите от семейните състезания за „най-здраво Великденско яйце”.

    Участниците ще могат да участват с едно изображение в следните категории:

    – „Най-хубаво Великденско яйце“ (Вашите снимки може да изпращате от 16-ти до 18-ти април);

    – „Най-оригинално Великденско яйце“ (Вашите снимки може да изпращате от 16-ти до 18-ти април);

    – „Най-весела фестивална снимка“ (Вашите снимки може да изпращате от 10-ти до 19-ти април);

    – „Останете си вкъщи“ (Вашите снимки може да изпращате на 19 и 20 април).

    Получените снимки ще бъдат публикувани на сайта на Фестивала: www.festival-bosilegrad.info, както и на страницата му във Фейсбук.

    Всички участници ще получат грамоти, а най-добрите (1,2 и 3 място) в отделните категории – и допълнителни награди, които ще бъдат раздадени при първа възможност, след прекратяването на извънредното положение.

    Изображенията да се изпращат на имейл: [email protected], в посочените времеви интервали, в зависимост от категорията, като е много важно да се посочи името и фамилията на участника, пълен адрес (град, държава) и тел. за контакт.

    Победителите в конкурса ще бъдат обявени най-късно до 24 април, а церемонията по връчването на отличените автори ще се състои по-късно през годината.

    От всички изпратени снимки ще бъдат избрани най-добрите творби, които ще участват в обща изложба, която ще бъде подготвена и открита на Великденския фестивал 2021-ва година.

    Специални благодарности за оказаната подкрепа към всички парламентарни групи от 44-то НС на Р. България, на НДФ „13 века България”, на пазари „Възраждане” – Столична община, фирмите „Валена” и „Бобал”, както и на г-н Владимир Йончев!

     

    Александър Димитров,

    председател на Сдружение „ГЛАС” и гл. организатор на Великденския фестивал

    Източник: ГЛАС ПРЕС

    .

  • „Опело за живи“ и „Не се вракяй, сине“

    „НЕ СЕ ВРАКЯЙ, СИНЕ“

    Юлия Караджова, Вezgranitsi.bg

    Снимки: Вezgranitsi.bg

    „НЕ СЕ ВРАКЯЙ, СИНЕ“ е македонска песен, която Магдалена Шумарова от Петрич свързва със съдбата на своя род

    Тези, които не са преживявали съдбата да бъдат наследници на родители и близки, които са излежавали присъди без да знаят защо в Белене и други комунистически лагери, няма да разберат и да почувстват разказа на Магдалена Шумарова от Петрич. На около 20 години тя се запознава с родителите на майка си Марика Харизанова – баба Андроника и дядо Трайко от Кукуш. За първи път вижда снимките им на Петричкото гробище. По-късно се запознава и с родителите на баща си Георги Китанов на гробището в село Габрово, Струмишко, Вардарска Македония. Там открива удивителна прилика с баба си Милица: „Същото ниско чело, същите синьо-зелени очи, поглед – кротък и тъжен, коса – тъмноруса, сресана на две плитки” – пише в книгата си „Опело за живи” Магдалена. И продължава да разказва за баба Милица: “Сякаш чух гласи й и песента, която би искала да изпее на моя баща, да му даде последен майчин съвет. Чух една македонска песен, много известна, проницателна и мъдра:

    “Не се вракяй, сине!
    Само омраза там те очекува.
    Жената лесно ке те подмине и
    во тъмницата ке е срекята.
    Не се вракяй, сине! Детската любов е надалеку.
    Влак я прегази, като премина и никой не те чека веке.

    Татко, сънувам ли, или е истина?
    Ти ми подаде ръка и ме викна:
    Дъще, прекръсти се хрисимо,
    вече не си ли свикнала?
    При нас си ела, тук е хубаво,
    ето ти мойта ръка, слюдена.

    Татко, не мога, защото съм влюбена,
    защото съм само една пеперуда.
    И летя, и летя самичка нанякъде,
    без посока и без никаква цел.
    Зад мене поникват тревички всякакви
    и аз се превръщам в гранитен панел.”

    „Тази македонски песен, пише Магдалена, отразява мъдростта на един цял поробен народ.” И си представя какво е искала да каже нейната баба на сина си: „Какво стана, когато се върна, какво ти видяха очите и какво ти видя сърцето? Ти на два пъти сгреши, чедо, два пъти се връщаше назад, а не сполучи и двата пъти. Веднъж се върна от Скопие. Защо, чедо, защо си напусна дома и родната къща, за да изгниеш в Белене! Вторият път пък се върна от Белене. Защо, чедо, за да умреш необичан и презрян, свой между чуждите! Ако си беше останал в Белене, ако беше потънал с понтонния мост, ако се беше оставил да те пребият от бой… защо не се остави, сине, защо се върна у дома, при съпругата ти? Та ти не познаваше още децата си, те бяха обречени, те бяха без никаква вина виновни, тях щяха да ги преследват, без самите те да знаят защо. И никога няма да могат да намерят логическо обяснение за всичко, което ще им се случи.” И аз си задавам въпроса: Какво ли трябва да е преживяла една майка,за да завещае песента „Не се вракяй, сине” на сина си ?! Част от отговора може да намерите в разказа на Магдалена Шумарова. Но цялата истина никой никога няма да узнае.

    Магдалена Шумарова

    Магдалена Шумарова е родена в Петрич. Завършва българска филология в Софийския университет. Работи като учител по български език и литература. Две години е редактор на в.”Петрички вести”. Член е на Съюза на българските писатели. Издала е пет поетични и три прозаични книги. Последната се казва „Опело за живи” – документална проза за децата на репресираните от комунистическия режим, излежавали присъди в Белене и Богданов дол. ”Опело за живи” – защото живота на тези хора е минал под знака на фамилиите им, останали в черния списък по времето на социализма. В предисловието на книгата Магдалена Шумарова пише: ”Никой автор не може да измисли това, което наистина се е случило в живота” и посвещава тази книга на нейното внуче Ян Васил, „за да знае от какви хора произхожда”. Надява се съдбата на това дете да не бъде зависима от кармичните родови връзки, защото бъдещето на децата трябва да бъде изпълнено със светлина, любов и свобода!

    –––––––––––––––––––––––––-

    Бел. ред.: Интервю на Юлия Караджова с Магдалена Шумарова може да се чуе в Вezgranitsi.bg.

    .

  • Гьоте. Светли и вдъхновяващи мисли на един светъл ум
    Йохан Волфганг фон Гьоте (1749-1832)

    1. Всеки ден трябва да послушаш поне една песен, да погледнеш хубава картина и да прочетеш поне едно мъдро изречение.

    2. Можеш да научиш само това, което обичаш.

    3. На деня принадлежат заблудата и грешката, на времето – успехът и сполуката.

    4. Каквото и да можеш да правиш или мечтаеш да го можеш, заеми се с него! Смелостта съдържа в себе си творческа сила и вълшебство.

    5. Омразата – това е активно чувство на недоволство, а завистта – пасивно. Затова не се удивлявайте, ако завистта бързо се превърне в омраза.

    6. Никой не знае какви сили притежава, докато не ги използва.

    7. Да изкажеш мнение е като да преместиш пешката в партия шах – можеш да изгубиш пешката, но партията започва и може да бъде спечелена.

    8. Невъзможно е винаги да бъдеш герой. Но винаги можеш да останеш човек.

    9. Любовта за един миг може да ти даде това, което с труд не винаги можеш да постигнеш за цял живот.

    10. Не започвайте с излишна тържественост една работа. Празнувайте тържествено, след като я завършите.

    11. Казват, че истината стои между две противоположни мнения. Не е вярно! Между тях стои проблемът.

    12. Който е престанал да обича и да прави грешки, той може да се погребе жив.

    13. И грешката е полезна, докато сме млади. Въпросът е да не я носиш със себе си до старостта.

    14. Красивото е манифестация на тайни природни закони, които без това явление биха останали скрити завинаги.

    15. Ако се отнасяш с един човек така, както той заслужава, той ще си остане такъв, какъвто е. Но ако се отнасяш с него като към човека, който той трябва и може да бъде, той ще стане такъв.

    16. Съвети може да даваш само за работа, в която сам смяташ да вземеш участие.

    17. Природата никога не спира в своето движение и наказва всяко бездействие.

    18. Природата е единствената книга, която съдържа дълбоко съдържание на всяка своя страница.

    19. Природата винаги е права. Грешките и заблудите произлизат от човека.

    20. За да бъдеш достоен човек, признай достойнството на другите.

    21. Щастлив е, който работи с радост и се радва на извършеното.

    22. Не е достатъчно само да се сдобиеш със знания, трябва да им намериш и приложение.

    23. Нищо не разкрива така добре характера на човека като това, на което се смее.

    24. Това, което не разбирате, не Ви принадлежи.

    25. Умният човек не прави дребни груби грешки.

    26. Искаш ли да получиш умен отговор, питай умно.

    27. Там, където има много светлина, има и много сенки.

    28. Глупаците са най-неприятните крадци — те крадат едновременно и времето, и настроението ни.

    29. Глупост е да подценяваш врага си преди неговата смърт, а подлост след победата му.

    30. Голяма част от бедите на този свят идват от това, че хората недостатъчно добре са разбрали своите цели.

    31. Природата е творец на всички творци.

    32. Животът е най-прекрасното нещо, което е измислила природата.

    33. Нищо не е по-ценно от днешния ден.

    34. И най-тънкият косъм има своята сянка.

    35. Какво е любовта – да прощаваш на някого повече, отколкото заслужава.

    36. Когато двама се карат, виновен е по-умният.

    37. Истината принадлежи на човека, заблуждението – на неговата епоха.

    38. Който мисли дълго, не винаги намира най-доброто решение.

    39. Колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали.

    40. Любовта е непреодолимото желание да си непреодолимо желан.

    41. Маниерите на човека са огледалото, в което се отразява неговият образ.

    42. Мисленето е по-интересно от знанието, но не и от съзерцанието.

    43. Довери се на живота, знае се, че той учи по-добре от всякакви книги.

    44. Мнозина проявяват гордост за това, което знаят, а към това, което не знаят – високомерие.

    45. Никой никога не се е загубил по прав път.

    46. Чужбината родина не става.

    47. Безцелният живот е ранна смърт.

    48. Няма положение, което да не би могло да се облагороди с усилие или търпение.

    49. „Разделяй и владей“ е мъдро правило, но „Обединявай и направлявай“ е по-добро.

    50. Само просякът е скромен.

    51. Страхливецът отправя заплахи само тогава, когато е сигурен в безопасността си.

    52. Чувствата не мамят. Мамят само съставените по тях съждения.

    53. Всички бащи искат децата им да осъществят това, което не се е удало на тях самите.

     

    Източник: Gnezdoto.net

    .

  • Диригентка Офелия Русева е починалата от коронавирус българка в САЩ

    78-годишната диригентка Офелия Русева отказала да отиде в болница, мислела, че има грип

    Синът ѝ Людмил, на когото гостувала в Питсбърг, също се оказал заразен

    Българска хорова диригентка бе застигната и погубена от коронавируса на хиляди километри от родината. 78-годишната Офелия Русева почина след усложнения, докато гостувала на сина си в Питсбърг, щата Пенсилвания, съобщи изданието “БГ-Войс”.

    Русева е основателка на женския камерен хор “Арфа“ към читалище “Николай Хайтов” в София. Завършила е столичната музикална академия, а под нейно ръководство хорът е печелил много награди на фестивали у нас и по света. Самата Офелия говорела свободно 5 езика, което ѝ помагало да завързва много контакти по време на турнетата на хора по света.

    78-годишната жена починала в очакване да я закарат в болница на 19 март. Наличието на КОВИД-19 не било установено веднага, защото имала и други заболявания. Едва след посмъртно направен тест станало ясно, че е била заразена с коронавирус. Като причина за смъртта ѝ е посочен остър респираторен дистрес синдром. “Но тя замина за Америка в добро здраве и добро настроение, с желание да се срещнем отново и да продължим в музикалното поприще, но там се разболява от коронавирус, който я покоси и така ние я загубихме завинаги”, каза пред Би Ти Ви хористката Светла Йотова. Русева пристигнала в САЩ през ноември.

    Синът на българската диригентка Людмил Велев също е заразен с коронавирус и лежи в спешното отделение на Презвитерианската болница в Питсбърг. Оттам са обявили, че състоянието му е сериозно, но стабилно и той диша с помощта на респиратор. Велев живее в града от 2001 г. Той работи като шофьор за “Юбер” и “Лифт”, разкрива местната преса.

    Русева отказвала да отиде в болница, разказа Людмил пред изданието “Питсбърг пост газет”. Мислела, че има грип и ще се оправи от само себе си. В последните 2 дни спяла непрекъснато, но въпреки възрастта си и лошото си състояние настоявала да не бъде викан лекар. “Нямаше застраховка и мислеше, че няма да може да плати сметката. И понеже е чужденка, се притесняваше още повече”, разкрива 43-годишният мъж. Той настоявал многократно за болница, но майка му не се съгласявала. Вероятно защото преди 2 седмици първо се разболяла 4-годишната внучка Изабела, но се оправила за дни. После снахата Кармен Бланко не била добре, но също се оправила за ден. Людмил и майка му започнали да се влошават едновременно около 12 март. 4 дни по-късно тя наистина се почувствала зле. Според него Русева опитвала да скрие истинското си състояние, като му казала, че просто има нужда от почивка и ще се оправи. На 18 март споделила, че се чувства по-добре и наистина изглеждало така.

    Велев твърди, че изобщо не е подозирал, че някой в семейството може да има КОВИД-19. Но “Питсбърг пост газет” припомня, че децата като 4-годишната Изабел често карат без симптоми и затова могат да заразят околните, а най-уязвими са хората над 60 г. Така на 19 март Русева вече била много отпаднала и искала помощ да слезе по стълбите. Кармен ѝ помогнала, след което извикала съпруга си, защото 78-годишната жена не можела да говори ясно. Когато Людмил дошъл, тя само промълвила няколко думи и изгубила съзнание.

    Синът веднага звъннал на тел. 911, но изгубил 8 минути да обяснява на диспечера, че майка му наистина е много болна. Линейката пристигнала след 25 мин. В това време сърцето на Офелия спряло. Велев започнал да ѝ прави изкуствено дишане, докато дойдат лекарите, облечени в предпазни костюми.“ За 40 минути направиха всичко възможно, но тя си беше отишла”, казва скърбящият син. Жената била тествана за КОВИД-19 след смъртта си и тогава станало ясно, че вирусът я е убил.

    Велев попил любовта към музиката от майка си. В университета той получил музикално образование и там срещнал жена си Кармен, която е от Венецуела. Двамата стават семейство през 2007 г. а през 2015 г. получават американско гражданство. След като се дипломира, Велев свири на обой в симфоничния оркестър на Алтуна. Започва да прави курсове за “Юбер” и “Лифт”, след като се ражда дъщеря му, за да печели повече.

    Майка му планирала да се прибере в България през май. Той многократно през годините я питал дали иска да кандидатства за зелена карта и да дойде да живее с тях, но тя отхвърляла идеята. “Беше много привързана към родината, хора си и приятелите си”, казва Людмил.

    Заради пандемията няма да има опело, тъй като са забранени събиранията на хора. Приятели на семейството са започнали кампания за набиране на средства за погребението на българката. 114 души до ранния следобед в четвъртък (българско време) бяха дарили 6404 долара. Семейството се надява да организира мемориална служба веднага щом това стане възможно. Приживе Русева настоявала да бъде кремирана.

    “Офелия обичаше да пътува, да опознава нови места и винаги намираше начин да общува с хората независимо от родния им език. Тя ще липсва на всички нас, които имахме шанса да я познаваме”, казват приятели и съседи на семейството.

    “Oще я чувам как пее българска приспивна песен на сина ни Нико”, споделя Ана Диаз.

    “Беше удоволствие да я познаваме, макар и за кратко време. Бяхме възхитени от нейната личност и любов към живота. Казвахме си, че бихме искали да имаме нейната енергия, когато станем на нейната възраст”, добавят Силвия и Ник Дюбос.

    “Офелия Русева беше добре подготвен диригент с качества. Много сериозен и добър човек. Като поеме ангажимент, винаги го изпълнява.” Това каза за починалата в САЩ българка диригентът проф. Емил Янев.

    С нея се познавал от 1952 г., когато са работили в Плевен. Тогава тя била учителка в Музикалното училище, а проф. Янев – диригент на филхармонията. Участвали са в много общи мероприятия.

    Източник: „24 часа“

    .

  • БАН пусна безплатни видеоуроци за учениците

    Достъпни са езикови задачи, езикови игри, тестове, диктовки, езикови ресурси и други учебни материали

    Източник: Еconomic.bg

    Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките предоставя на учениците езикови задачи, езикови игри, видеоуроци, тестове, диктовки, езикови ресурси и други учебни материали.

    Видеоуроците са достъпни през няколко платформи, които могат да бъдат разгледани ТУК.

    Всички материали се разпространяват с лиценз Creative Commons Attribution 4.0. International Licence (CC BY 4.0).

    От БАН уточняват, че материалите са създадени в рамките на проекта „Написаното остава. Пиши правилно!“ по програмите „Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с младите таланти“ (2017 – 2018) и „Образование с наука“ (2019 – 2020) на Министерството на образованието и науката и Българската академия на науките.

    Източник: Еconomic.bg

    .

  • Проф. Олег Хинков: В България нямаме истински реанимации

    Проф. Олег Хинков описа пред зрителите на БНТ стряскаща картина как здравната система трябва да се бори с кризата с разпространението на коронавируса.  Според него здравеопазването страда от липсата на специалисти – няма достатъчно анестезиолози, реаниматори и реанимационни сестри, които да могат да поемат една пандемия. 

    През 2008-2009 г. беше епидемията от свински грип. Тогава, пролетта на 2009 г., в България загинаха 4000 човека за един месец. Това заяви в „Денят започва“ с Георги Любенов проф. Олег Хинков, реаниматор и бивш заместник-министър на здравеопазването.

    Проф. Олег Хинков: За огромно съжаление, те бяха предимно млади хора – най-вече родилки и бременни жени. Сега, Слава Богу, не е така, умират старците. Тогава нямаше извънредно положение.

    Тогава ние реаниматорите, бяхме в условия, близки до тези, категоричен е проф. Хинков.

    По думите му, предложението да се закупят ударно голям брой респираторни апарати, ще доведе до голям брой смърт на пациентите. Средството, което ни е необходимо, се нарича Отделение за интензивно лечение – реанимация, категоричен е проф. Хинков.

    Той обясни и основните характеристики на всяка една зала за реанимация на тежко болни. Леглото в реанимация трябва да е разположено на минимум 25 кв. м. Тук влиза и апаратурата – респираторите, за които се говори толкова много. Но никой не знае колко е точният им брой в България. Знаете ли колко такива има, които стоят завити с чаршафи и не се ползват, попита риторично професорът.

    Ако за нормално функциониране на държавата са необходими около 1200-1400 анестезиолози, които да работят в реанимация, повече от половината от тях хал-хабер си нямат от такова лечение, те никога не са работили в реанимация и за обучението им трябват години, категоричен е проф. Хинков.

    Проф. Олег Хинков. Лично аз съм говорил с почти всички министри на здравеопазването – нищо. Говорихме, че специалността интензивно лечение е елемент на националната сигурност. Аз написах и доклад до ДАНС – нищо.

    Предстоят ни страшни времена. В интензивните отделения ще се влиза със селекция – болни над определена възраст просто няма да бъдат допускани, каза още проф. Хинков.

    Завършвайки с думите: «Микросветът съществува, за да регулира популацията на макросвета – никоя епидемия не е започвала и свършвала в резултат на човешки действия».

    Вижте целия разговор във видеото!


    .

  • Упадъкът на съдебната система

    На 20 октомври 1981 г. Кати Будин, член на крайно лявата вътрешна терористична група Weather Underground, оставя едногодишния си син в дома на детегледачка. Оттам тя закарва наетия микробус на паркинг, който е в съседство на близкия мол в Найяк, Ню Йорк. Паркингът предлага добър изглед към събитията, които предстои да се разгърнат. Още по-важно е, че предлага надежден маршрут за бягство. След час бащата на бебето на Кати, Дейвид Гилбърт, ще се присъедини към местните Черни пантери и колегите-терористи от Weather Underground във въоръжения грабеж на охранителен камион, паркиран пред търговския център в очакване да получи паричните печалби на мола.

    След като убиват един охранител и открадват сума в размер на 1,6 милиона долара, Гилбърт и неговите съучастници скачат в микробуса на Кати и избягват от местопрестъплението. Те са спрени от полицията, преди да успеят да избягат от района и при тази престрелка се стига до смъртта на още двама души, този път двама полицаи. Заподозрените се измъкват за втори път същия ден, но в крайна сметка всички са задържани и обвинени в престъпление – убийство и въоръжен грабеж.

     

    Кати Будин е освободена условно, след като излежава двайсет години и сега е професор в Колумбийския университет. Дейвид Гилбърт остава зад решетките, като досега е излежал 38 години от 75-годишната си присъда. Какво стана със сина, когото те изоставиха, за да извършат въоръжен грабеж?

     

    По-рано този месец той бе избран за областен прокурор на Сан Франциско – длъжност, която някога беше заемана от бившия кандидат за президент Камала Харис. Като се има предвид примерът на Камала, не е преувеличено ако кажем, че длъжността областен прокурор на Сан Франциско може да се използва като трамплин към Сената където, ако имаш късмет, един ден може да се кандидатираш за президент.

     

    Животът, който Чеса Будин е живял между изоставянето му от неговите родители на 14-месечна възраст и избирането му на една от най-влиятелните позиции в Сан Франциско, би накарал и двамата му родители-терористи да се гордеят с него. След като новината за ареста на родителите му се разнесе сред общността на Weather Underground, той беше осиновен от двамата лидери на движението, Бернадин Оренщайн и Бил Айърс. Тяхното минало, свързано с крайно левия вътрешен тероризъм, включва такива сюблимни моменти като залагане на бомба в Пентагона, подбуждане на безредици, заговор за извършване на тероризъм, въоръжен грабеж, неуважение на съда, а за Оренщайн и тригодишен престой в списъка с топ 10 на най-търсените от ФБР лица.

     

    Това беше съюз, благословен свише. Новите му осиновители бяха по същество по-екстремни версии на неговите биологични родители. Още по-полезен беше фактът, че Бернадин Оренщайн беше адвокат с много добри контакти. Семейство Будин е здраво установено в американската правна практика и негови членове са адвокати с фамилни клиенти като Фидел Кастро и църквата на сциентологията. Чеса се възползва от тези благодатни условия, при които е отгледан, поглъщайки мишмаша от радикалната политика, провеждана от четиримата му родители. Посещението на биологичните му родители в затвора му дава дълбоко вкоренена омраза към съдебната система. Според него, не родителите му са виновни за детството му, а съдебната система.

     

    Чеса работи за кратко като преводач в правителството на Уго Чавес във Венецуела, преди да се върне в Щатите, за да учи в юридически факултет и да живее близо до семейното си родословие. С толкова престижно фамилно име и репутация, той няма проблеми да си намери място във водещи училища като Йейл, Оксфорд и Школата по право на Йейл. До избора си по-рано този месец той работеше като обществен защитник в Сан Франциско. Преди избора му, защитата на отвратителни престъпници беше най-добрата му възможност за борба с правосъдната система. Нужда закон не гледа, както се казва в поговорката.

     

    Как може някой с такава вродена предубеденост към истинското правосъдие да спечели избор, които му осигуряват арбитраж над съдебната система?

     

    Привържениците на Чеса смятат, че той е спечелил въз основа на собствените си заслуги. Те са пълни с библейски мъдрости, когато го защитават с цитати като „греховете на бащата не са греховете на сина.“ Съгласен съм. В една вакуумна среда, Чеса не би трябвало да носи отговорност за престъпленията на родителите си. Това, за което трябва да носи отговорност е, че е живял живота си, прославяйки затварянето на родителите си и използвайки го за напредване в собствената си кариера. Чеса рядко порицаваше греховете на бащите си, но при всяка възможност осъждаше последствията от тези грехове.

     

    Въпреки че избирателите на Калифорния са пословично некомпетентни, те не могат да бъдат обвинявани изцяло за победата на Чеса. Неговата победа, заедно с много други местни областни прокурори, избрани през последните няколко години, са просто стъпки в мощните прогресивни опити на елитите да реформират правосъдната система въз основа на идеологията, а не на законодателния процес.

     

    Една статия в Politico от 2016 г. илюстрира модела, който финансиращите такива проекти, като Джордж Сорос използват с цел напредък на политическия си дневен ред, обръщайки американската съдебна система нагоре с краката.

     

    Джордж Сорос (Photo taken by Jeff Ooi)

     

    В статията Бренда Картър, директор на Кампанията за разсъдителна демокрация, цитира „Мисля, че хората осъзнават неизползвания потенциал за намеса в тези длъжности, за да променят ежедневните реалности на наказателното правосъдие.“

     

    Като пример за тези „променящи се реалности на наказателното правосъдие“, за които хора като Бренда Картър се борят, спомнете си случая с Джуси Смолет. Общо 16 обвинения в престъпления на Смолет бяха отхвърлени от съда в едно от най-бързо претупаните публични дела, откакто помним. Всички доказателства изпращаха Смолет директно зад решетките. Вместо това, прокурорът Ким Фокс отхвърли цялото дело. Лъжливите обвинения на Смолет за престъпления на омразата срещу него, трябваше да го изпратят в затвора, тъй в основата на иска му бяха фалшиви обвинения за прояви на хомофобия и расизъм. Отхвърлянето на делото от Фокс постави ясен прецедент пред нацията, че можете да се измъкнете с фалшиво обвиняване на хората в расизъм и хомофобия, стига Вашите обвинения да се вписват в прогресивния наратив. Не е чудно, че Джордж Сорос беше най-големият донор на Ким Фокс.

     

    Не е изненада, че Ким Фокс категорично одобри Чеса Будин за позицията на областен прокурор в Сан Франциско. Допълнително одобрение бе предоставено във финансова форма от защитника на реформата на наказателното правосъдие Клои Кобърн. Кобърн веднъж модерира среща на върха през 2017 г. за донорския консорциум на Сорос „Алианс за Демокрация“ относно стратегията как да се превземат местните и държавни длъжности за да се възвърне „прогресивното бъдеще“. Разбира се, би било конспиративно да се смята, че Кобърн е получила някакви инструкции или финансиране, след като е участвала в подобно събитие. От друга страна, всяко твърдение, насочено срещу Сорос, е винаги само заговор.

     

    В щата Вирджиния има двама нови областни прокурори след над милион долара дарения, изсипани от финансирания от Сорос Комитет за политически дейности. Навсякъде в САЩ такива прокурори печелят избори чисто на базата на финансиране от източници, които нямат връзка с общността, където дават финансова подкрепа. Незачитането на върховенството на закона в условията на прогресивна идеология е всичко, което е необходимо, за да се квалифицирате за подкрепата на Сорос. Така решенията като това на Ким Фокс в делото с Джуси Смолет ще станат ежедневие. Когато това започне да се случва и обвиненията имат предимство пред доказателствата, правосъдната система вече ще бъде пречупена.

     

    В такъв момент как можем да не наричаме това заговор?

     

    От Ерик Алексиев (BulgariaAnalytica.org )

  • Бил Гейтс c пророческо изказване относно коронавируса и неговите последици

    Основателят на Microsoft Бил Гейтс е направил още през 2015 година пророческо изказване относно коронавируса и неговите последици за света.

    По време на конференцията TED през 2015 г., той говори за най-голямата глобална заплаха за следващите десетилетия и предупреждава, че това вероятно няма да е война, а пандемия.

    Той разказва, че най-големият страх през детските му години е бил ядрена война и затова семейството е имало подготвено с продукти мазе, където да се крие.

    Днес обаче времената са други и ако нещо е в състояние да убие 10 млн. души, то това ще е вирус.

    Гейтс цитира епидемията от ебола в Африка през 2014 г., която според него е убила толкова много хора, защото не е създадена система за борба с този вид инфекциозно заболяване.

    Но докато ебола убила твърде бързо и така няма възможност за заразяване на твърде много хора, следващия път може да не извадим такъв късмет, ако вирусът не се проявява веднага и позволява да се живее и пътува с него, казва Гейтс. Вижте сами видеото.

    .
    .

  • Коронавирусът Covid-19 (2019-nCov) – информация, защита, статистика

    Публикуваната по-долу подробна статия за коронавируса Covid-19 ни бе предложена от нейния автор, админ на сайта Slivnitsa.com, където тя е публикувана за първи път.

    –––––––––––––––––––––––––

    Коронавирусът Covid-19 / Ковид-19 (изписван също като: 2019-nCov, Coronavirus 2019, нов коронавирус, Novel Coronavirus) е опасен и силно-заразен вирус, който е много опасен и смъртоносен за възрастни хора и хора с хронични болести като: сърдечни проблеми, диабет и др. болести. Коронавирусът предизвиква грипо-подобно състояние, инфектира респираторния тракт, започвайки със суха кашлица и болки в гърлото, продължаващо към белите дробове (след 2-6 дни), често предизвиквайки пневмония и затруднения в дишането.

    БЪРЗА НАВИГАЦИЯ: Лечение, Предпазване, Карантина, Симптоми, История, Повече информация, Попитай въпроси.

    Важна забележка! Настоящата статия цели да представи фактите такива, каквито са! Заразяването с коронавирус 2019 е опасно, още по-неприятното е, че след заразяване се заразяват средно по 2-4 души. Обаче заразяването с коронавируса, само по себе си не е нужно да води до смърт (не трябва да бъде възприемано като „чума“, която убива), икономическите последствия са по-тежки – за заразените и техните близки (особено ако цяло семейство се разболее), поради което методите за предпазване от заразяване с коронавируса и карантина/предотвратяване на разпространението са сред най-важните в тази статия.

    Без истерия или паника, просто спестете си неприятностите, доколкото е възможно! Здраве!

    За здрави хора под 55 години рискът е доста по-малък (спрямо риска за възрастните хора), но, както при всеки вирус – винаги има рискове, лечението е важно и трябва имунната система на човек да бъде достатъчно силна.

    Голям риск е за медицинските работници в болниците за заразени от вируса пациенти, защото дори най-дребни пропуски биха могли да доведат до заразяване. В Китай вече починаха няколко десетки доктори, които помогнаха на първите пациенти с коронавируса да се излекуват.

    Деца и бебета – традиционно рискът за деца и бебета е голям, като в случая статистиката все още е недостатъчна за категоричен отговор. Със сигурност никой родител не би желал заразяване с такъв нов и непознат вирус, така че направете нужното, за да се предпазите от заразяване, а при нужда – чуйте се с лекуващия/личния лекар, за да обсъдите какво да предприемете.

    Обикновено степените на заразяване с коронавируса и тежест на боледуване са: добро/задоволително състояние, тежко, критично и смърт. След излекуване пациентите са броени като „излекувани“, но има сведения за повторно заразяване.

    Лечение на коронавирус Covid-19 (2019-nCov)

    Лечение на коронавирус Ковид-19 (Covid-19, 2019-nCov) се извършва от лекари/доктори. Официално трябва да се извършва в болница, но когато има епидемия и няма свободни места, докторите и лекуващите лекари биха могли да определят друго местоположение за карантина, според състоянието на всеки пациент.

    Лекарства като антибиотици не помагат особено, защото те въздействат върху бактерии, но не и върху вируси! Те обаче може да бъдат предписвани, за да спомагат и да овладяват други инфекции. Въпреки това, лечението на коронавируса се ръководи от лекар, т.е. не трябва да бъде самостоятелно. Болничното лечение може да включва: вливане на разтвори, витаминни препарати, симптоматично лечение, ранно кислородолечение, а ако настъпи усложнение се преминава към интензивно лечение.

    Трябва също да се знае, че като нов вирус, понякога дори лекарите няма какво да направят и не могат да помогнат. Но това се случва и при другите случаи на грип, също причинени от вируси – просто за различните вируси има различен процент на смъртност и лекарите понякога няма какво да направят.

    Затова е важно Вие да предприемете нужните мерки за предпазване от заразяване или да си наложите карантина, за да предпазите близки, приятели, колеги и случайно срещнати хора от заразяване.

    Повторно заразяване с коронавирус 2019

    Забележете, че е възможно повторно заразяване с коронавирус 2019-nCov / Covid-2019. В Китай има регистрирани около 200 подобни случаи за първите месец-два от епидемията. Това означава, че ваксините може да не са особено полезни за предотвратяване на болестта. По-важно е Вашият организъм да е силен, за да се пребори с вируса, както и да опитате да се предпазите от заразяване!

    Карантината предпазва здравите хора от заразяване и също така може да предпази болния от повторно заразяване!

    Предпазване от заразяване и ваксина за коронавирус – съвети

    Ако сте здрави, важно е да се опитате да се предпазите от заразяване! Това също означава, че няма да спомогнете за разпространението на вируса! Това обаче изобщо не е лесно!

    Съвети за предпазване от заразяване с коронавирус:

      • Според наличните данни, спиртът и температурата/топлата вода (над 30 градуса) убиват вируса (но са нужни няколко минути на над 30 градуса!), а според българите – греяната ракия комбинира двата метода и има най-силен ефект. Излагане на слънце за хората, дрехи и др. повърхности, помагат вирусът да загине по-бързо, т.е. лятото се очаква този вирус да изчезне или да намалее драстично.
      • Мийте често ръцете си със сапун (или ги дезинфекцирайте), особено след:
        • кашляне и/или кихане;
        • докосване до нови предмети, стоки и др. (целта е да се измиете, преди да докоснете лицето си или да докоснете друг човек/предмет и да разпространите заразата);
        • преди хранене;
        • след тоалетна;
        • след пипане на кучета, котки и домашни любимци;
        • след пипане на обществени предмети като: банкомат, врати и парапети на автобуси, трамваи и тролейбуси на градски транспорт, врати на такси, дръжки на врати в работата, дръжки на врати на вход на жилищен блок и други сгради, и много други такива.
      • С ръцете не пипайте лицето си (нос, уста, очи) – измийте си ръцете, след това измийте и лицето. Ако е нужно – ползвайте качествен сапун за лице и дезинфектант.
      • Маските (ползвайте ги правилно!):
        • Маската задържа микроби, вируси, бактерии – те полепват по нея, затова пипнете ли маската – това отива на ръката ви и трябва да я измиете/дезинфекцирате!!
        • Когато свалите маската, трябва да я изхвърлите (обикновено е за еднократна употреба, за 1-3 часа макс.) и трябва да измиете/дезинфекцирате ръцете си веднага. Може да измиете и лицето си, като внимавате да не попада нищо в нос, уста и очи.
        • Някои маски не могат да предпазят от коронавируса!! Като правило: здравите хора не е нужно да носят маски, освен ако не са в рискова среда (например лекари, мед. сестри и санитари), лекуващи заразени хора с коронавируса или преминаващи помещения със заразени хора.
        • Заразените хора с коронавирус (или има съмнения за заразяване) трябва да носят каквито маски имат налични при контакт със здрави хора (напр. техните лекари), за да спират/предотвратяват разпространението на заразата, т.е. да предпазят здравите хора около себе си. А когато са изолирани под карантина в отделна стая – маска не се ползва или се следват указания на лекуващия персонал!
      • Избягвате срещи/събиране с много хора, особено с непознати и хора, които пътуват често (това включва както градския транспорт, така също таксита, самолети, летища, опашки, молове, големи хранителни магазини. Надяваме се вече сте шофьор и можете да шофирате, защото сега ще е късно да се запишете в авто школа в софия, защото това също е риск…)
      • Избягвайте кафета и заведения за хранене, където за кратко време преминават много хора. Масите, столовете, а също и съдове и пособия за хранене, чаши, също могат да са рисков контакт.
      • Да стоите далеч (над 3 м) от кихащи и кашлящи хора (минимумът е 1 метър, но по-добре по-далеч).
      • Когато контактувате с обичайните хора, трябва да избягвате ръкуване, докосване, а при нужда – мийте се по-често.
      • Ако сте болни – при кихане и кашляне, слагайте ръка/салфетка на устата и/или се наведете напред и надолу (т.е. към пода), така че да не изхвърляте капки от устата си към други хора, и/или се завъртете настрани – за да не кихате/кашляте към други хора. Не се ръкувайте, ако сте болни!
    • Периодична хигиена на ръцете след използване на портмонета и портфейли, пипане на пари и други съвместни вещи, лични мъжки и дамски чанти, дръжки на чанти.
    • Периодична хигиена за врътки/дръжки на чешми/смесителни батерии, измиване на мивки/смесители в общи тоалетни и санитарни помещения, капачки на бутилирана минерална/изворна/трапезна вода и др.
    • Периодична хигиена за дръжки на врати и прозорци, както и целите врати (входни, вътрешни/интериорни и порти в двора) и прозорци (в частта където се подпират с потенциално заразени ръце) – при пипане се предава на ръката Ви.
    • Периодична хигиена за телефон и смартфон, ключове на лампи, контакти и щепсели, дистанционно управление за телевизори и климатици, клавиатури и мишки за компютри и лаптопи.
    • Периодична хигиена за калъфки на възглавници, чаршафи, завивки (юргани, одеала, олекотени завивки), самата възглавница (да се остави на слънце или до печка, за да се вдигне температурата).
    • Хигиена за съдове и пособия за хранене (чаши и шишета, лъжица, вилица, нож, солница, чинии, купи и др.) – ако не сте ползвали скоро даден съд, тенджера или друго, просто го премийте преди употреба! Ако е за деца и бебета – премивайте редовно.
    • Може би трябва да се помисли за дезинфекцирането на помещения, мебели, съдове (особено за деца и бебета) и дрехи, да се проучи кой дезинфектант/препарат (спирт, топла вода и дезинфектанти) убива вируса и колко време е нужно, за да бъде неутрализиран.
    • Препирайте дрехите си, за да не задържат вируси при осъществен обществен контакт (напр. в градски транспорт или голям офис).
    • Ако работите рискова работа – с много хора, с неподходяща технология – консултирайте се с лекар епидемиолог (вижте телефон за консултация за коронавируса по-надолу)
    Вижте също:   Нека уважаваме работното време на нашите лични лекари!

    Линкове:

    Ваксина за коронавирус Covid-19 (2019-nCov)

    Ваксина за коронавирус Covid-19 (2019-nCov) все още няма (не се продава все още), но когато такава бъде пусната в продажба, тя първо няма да бъде добре тествана, второ – възможно е да са прикрити някои негативни последствия върху организма, трето – има данни за повторно заразяване (което означава, че слагайки си ваксина, би могло по-леко да понесете болестта, но не и напълно да се предпазите от нея).

    В САЩ са открили ваксина, която предстои да бъде тествана (EN)

    Карантина за предотвратяване на разпространение и заразяване на околните

    Ако сте със съмнения за заразяване с коронавирус Ковид-19/Covid-19, препоръчително е да се консултирате с лекар. Консултацията ще включва обсъждане на карантина, какво да правите ако се появят симптоми, как да се борите с болестта, къде да бъде изкарана тази карантина.

    Българските власти пуснаха телефон за въпроси с коронавируса, от 11 февруари 2020г. На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.

    Карантината предпазва здравите хора от заразяване, което може да предпази болния от повторно заразяване! Нужно е да се изолирате в една стая и да остане около 14 дни (към днешна дата времето за карантина е 14 дни, но не е напълно сигурно, дали при единични случай инкубационния период е над 20 дни).

    Предаването на вируса може да се извърши и от кучета, гризачи и други животни. Все още няма достатъчно данни за това, но е потвърдено, че има положителни тестове при някои животни, като не е ясно дали те са само преносители или са заразени с вируса.

    Като статистика, средно един заразен успява да зарази между 2 и 4 хора, с което разпространява заразата неколкократно, във формата на дървовидна структура!

    Попаднал върху метална повърхност, вирусът оцелява 12 часа, затова е важно да миете ръцете си със сапун, ако докосвате такива повърхности (дръжки, врати и др.). Върху дрехи и тъкани, коронавирусът издържа 6-12 часа, но прахта за пране трябва да го убие, дори при по-ниска температура (30+ градуса). Сушете дрехите на слънце.

    Вирусът не издържа на топлина, температури над 30-ина градуса го убиват (но може би са нужни няколко минути да се поддържа тази температура). Ако обаче попадне в респираторния или хранителен тракт, или в очите, той се свързва с клетките и се самовъзпроизвежда. Затова стойте на слънце, пийте топла/загрята вода сутрин (на гладно) и вечер преди хранене. Можете и да правите гаргари с топла/загрята вода или предписан препарат, защото инфекцията обикновено тръгва от гърлото и слиза в белите дробове.

    Самоналожена карантина за предпазване от вируса

    Има правило/препоръка за САМОНАЛАГАНЕ НА КАРАНТИНА – ако сте пътували в рисков район и се върнете в България, поставяте себе си под карантина (в изолация, без директен физически контакт с други хора) за период от поне 14 дни. Този период се счита за достатъчен, но има сведения и за единични случаи с по-голям период, преди проява на заразата. Неспазването на това правило може да доведе до зараза на семейство, роднини, близки, приятели и случайни хора!

    (7 март 2020) Получават се данни за неспазване на самоналожена карантина за хора, посетили рискови дестинации! Приканват се всички хора, българи или чужденци, посетили рискови дестинации и такива, където в последните дни са регистрирани случаи със заразяване с коронавируса, да си наложат карантина за 14 дни минимум, за да не заразяват роднини, приятели и околните!

    Симптоми и диагностика

    Симптоми и диагностика на заполяването с коронавирус Covid-19 (Ковид-19). Инфекцията обикновено тръгва от гърлото и слиза в белите дробове. Симптоми (потърсете лекарска помощ/съвет по-скоро, ако имате няколко от тях):

    • висока температура;
    • респираторни проблеми, задух и затруднено дишане;
    • започва със суха кашлица и без хрема, но впоследствие може да доведе до пневмония, храчки, вкл. и хрема (обилна хрема в началото е симптом на друг грипен вирус);
    • обща отпадналост, болки в мускулите (това е по-често при други типове грип и вируси, но се консултирайте);
    • назална конгестия (запушен нос, затруднено дишане, кихане, хрема, тежест в главата) – може да имате усещане, че се удавяте във вода и трудно дишане;
    • грипо-подобни симптоми;
    • бързо влошаване.

    За официално потвърждение на заразяването с корона вирус се прави тест, който отнема 1-2 дни. Въпреки това, по време на епидемия, би могло всички подобни случаи с респираторни да се считат за това заболяване, както направиха в Китай след първия месец на разпространението на вируса, тъй като забавеното потвърждение изкривява статистиката в броя на заразените и това пречи на определянето на бързината на разпространение на болестта.

    Понякога тестовете са отрицателни, но след няколко дни или 1-2 седмици, вече са положителни! Така че и в тестовете също има процент грешка, която може да зависи и от имунната система на всеки човек.

    История на коронавирус Covid-19 (2019-nCov)

    Първоначално коронавирусът Covid-19 (2019-nCov) се разпространява в Китай в края на 2019 и началото на 2020 година. Счита се, че източникът е пазарът за живи животни в гр. Ухан (Wuhan), в централен Китай. Предполага се, че новият коронавирус 2019 се предава от прилепи (като източник) или най-малкото се пренася от тях (преносители), а прилепите често са наричани „мишки с криле“, което означава, че би могло гризачите също да пренасят и разпространяват корона вируса! Други животни (напр. кучета) също могат да се заразят, най-вероятно те също могат да бъдат преносители.

    Според някои теории, възможно е вирусът да се изпуснат от китайска лаборатория.

    Според „конспиративни“ теории, възможно е вирусът да е пуснат нарочно от специалните служби на някоя държава в центъра на Китай (град Ухан се намира в централен Китай), за да може да съсипят икономиката на Китай и/или за да извлекат ползи от създаването и продажбата на ваксини (а Китай е с население над милиард души!!)…

    Възможно е никога да не разберем каква е истината, но едно е ясно – вирусът се пренася и чрез животни, така че пълното му изкореняване ще бъде много трудно. А освен това, може да се очаква мутиране на вируса, което в следващи години да доведе до нови епидемии, в настоящия глобален свят с голям пътнико-поток между различните държави.

    Разпространение на коронавируса по света

    Разпространение на коронавируса по света – първите регистрирани големи огнища са в: Китай, Хонг Конг, Южна Корея, Япония, Италия, Иран. В няколко страни около България вече има регистрирани случай на заразени пациенти, а в България се очаква регистрирането на такъв случай в идните дни, най-късно в началото на март 2020.

    7 март 2020 г.: В Европа вече са заразени над 10 хиляди души! На 8 март вече са над 12 хиляди. Очаква се до 2-3 седмици над 100 хиляди да се заразят, защото правителствата не успяват да предприемат стрикни мерки и да наложат карантина / самоналожена карантина (т.е. заради липса на дисциплина). Темпът на заразяване е с огромен прогрес!

    „Coronavirus 2019“ статистика към 27 февруари 2020 (worldometers.info):

    Влияние на коронавируса върху бизнеса и икономиката

    Влиянието на коронавируса върху бизнеса и икономиката ще бъде голямо. В Китай цели провинции с над 35 милиона души са под карантина. Хората са по домовете си, харчат се пари за храна, дезинфектанти и фармацевтика, но всичко останало не работи. Същото очаква Европа и останалите части на света.

    Стартирането и развитието на бизнеса и бизнесклимата ще се забавят и влошат в следващите 2-4 месеца, а колко силен ще бъде този спад – зависи от реакцията на управляващи и хора, с техните мерки против разпространението на вируса.

    Повече информация за коронаворуса Ковид/Covid-19

    Повече информация за коронаворуса – на български и английски езици, може да получите от следните сайтове:

    Допълнителни въпроси за коронавируса

    Българските власти пуснаха телефон за въпроси с коронавируса, от 11 февруари 2020 г. На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.

    НАСТОЯЩАТА СТАТИЯ ЗА КОРОНАВИРУС „COVID-19“ (Ковид-19) Е ИНФОРМАТИВНА И НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА МЕДИЦИНСКИ ИЛИ ПРАВЕН СЪВЕТ.

    .

  • Спешна помощ за медицинските сестри

    Силвия Недкова, Ploshtadslaveikov.com

    Медицинската сестра Бойка Анастасова на перваза на прозорец на Народното събрание. Снимка: Стопкадър от Нова ТВ

    Една жена стои на перваза на прозорец в бившия Партиен дом, сега сграда на Народното събрание. Звучи като начало на роман, но не е. Това е крайната изява на протеста на медицинските сестри, които направиха палатков лагер пред Народното събрание на 1 март, а вчера, след няколкоминутна среща с представители на властта в парламента, отказаха да напуснат сградата, барикадираха се там и настояват да получат конкретен отговор на исканията си. Бойка Анастасова, „краен идеалист“ по думите на колежките ѝ, излезе на перваза на прозореца, за да бъде видяна и чута.

    Само преди две-три поколения наричаха медицинските сестри „милосърдни сестри“ и това беше най-точното описание на тяхната професия. Лекарите са задължени да спазват дистанция, да подхождат професионално към болните, да работят с ум, а не с емоция, за да бъдат ефективни. А ролята на медицинските сестри по презумпция е да бъдат сърцето на лечението. Милосърдието е тяхното основно задължение. Но както обикновено се случва във варварски времена, добрите остават невидими.

    Всички сме чували за Хипократовата клетва, често се позоваваме на нея, когато имаме претенции към лекарите, които я полагат. Знаете ли, че медицинските сестри също полагат клетва? Текстът ѝ е дело на жената, създала тази професия през 1860 г., след като помагала в лазарета по време на Кримската война – Флорънс Найтингейл. Клетвата на милосърдните сестри гласи следното:

    „Тържествено обещавам пред Бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си. Ще отбягвам от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито съзнателно ще раздам, някое вредно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мен, да поддържам и издигам състоянието на професията и ще държа в тайна всички поверени ми случки, както и всички семейни работи, дошли до моето съзнание, при практикуване на професията ми. Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа“.

    Неизбежно е днес, когато на палатки в студа протестират жените, положили тази клетва, да не видим – те са се заклели да отдадат себе си за „благосъстоянието на онези, оставени на грижата им“. Лично аз възприемам техния протест като живо изражение на клетвените им думи. Медицинските сестри в Народното събрание, пред него и на перваза на прозореца в момента отдават себе си заради нас, които сме оставени на тяхната грижа.

    Все повече и все по-често се сблъскваме с истории за болезнени изживявания в болниците – недостиг на лекарска ефективност, слаба грижа за пациента, липса на елементарни условия за лечение. Страхът от лечение взима превес над надеждата, че ще бъдем излекувани – нещо абсурдно за европейска държава през XXI век.

    Протестът на медицинските сестри оголи истинската същност на този проблем – здравната грижа е превърната в стока, при това евтина. Обясненията на властниците, които се опитват да омаловажат протеста, са още по-прозрачни. Те едновременно лъжат, че исканията на сестрите са решени, и казват, че болниците са търговски дружества и държавата е безсилна. Обвиняват ги, че са политически мотивирани – обичайният страх на управляващи, които мерят всичко през призмата на популизма и алчността за власт.

    А става дума за нещо толкова просто – професионалистите, които се грижат за живота на пациентите, искат техният собствен живот да е нормален, поне в живота да не са на ръба на оцеляването. Защото точно на това е символ онази жена, излязла на перваза. Това е нейното работно място ежедневно. Тя е на ръба между живота и смъртта не само в болницата, където в ръцете ѝ умират пациенти, където рискува да се зарази или нарани. Тя е на ръба и у дома, опитвайки се да изхрани семейството си с подаянията от Здравната каса.

    Медицинските сестри са високообразовани и със специфични знания. Ако решат да емигрират, ще получат добри предложения дори от държави с ограничен прием на външни специалисти. В България има няколко специализирани училища за медсестри и акушерки. Всеки, завършил там, може спокойно да намери реализация извън страната за много по-високо заплащане от това, което им се дава тук. Но тези жени пред Народното събрание са избрали да останат в родината си.

    Казват, че петте затворени от снощи в НС протестиращи са били удряни, притискани и измъчвани. В телевизиите коментаторите на властта говорят за протеста им като за изява на хора с проблеми в разсъдъка. Правят се опити протестът да бъде омаловажен, прави се повече от възможното, за да не види народът, че Партийният дом отново гори – този път скрито, отвътре, тихо.

    Не, протестът на медицинските сестри не е сложна политическа изява, нито платена агитка с плакати. Това е вик за помощ. Жената на перваза е лицето на отчаянието на медицинските сестри в България. И днес наистина са на ръба, на перваза на своето търпение.

    .

  • Би Нюз: Сърбия задържа човек на патриотите за търговия с БГ гражданство

    В съседна Сърбия са задържани двама души за търговия с български паспорти

    Снимка: bnews.bg

    Двамата заловени са с инициали Д.М. и М.Ж.. Те са били арестувани от Дирекцията за борба с корупцията към Министерството на вътрешните работи и прокуратурата в Ниш.  Д.М. е бил посредник при получаването на българското гражданство за 50 души.

    От тях той е получил около 13 043 евро. Със съдействието на  М.Ж., който е работил в общината в Пирот, са издавали неверни удостоверения. За извършената услуга общинският служител е получил 2500 евро. Припомняме, че само преди няколко дни е подаден обширен сигнал за организирана престъпна група, която действа на територията на ЕС, България, Северна Македония, Сърбия, Албания, Украйна и Молдова.

    В сигналът голяма част от престъпната организация е описана по имена, като между тях фигурират депутати, евродепутати и висши държавни чиновници. Сигналът е изпратен до Нова ТВ, БТВ, Иван Гешев и Лаура Кьовеши, председателя на ЕК и други институции. Както се вижда, Сърбия вече е предприела мерки, а скоро се очаква да избухне огромен скандал, тъй като ръководител на тази престъпна група, според сигнала, е много високопоставен български държавен служител.

    Едно от арестуваните лица е било чест гост в телевизия СКАТ и по непотвърдена засега информация се казва Далибор Миланов. Същият е участвал и в делегация на Валери Симеонов и депутати от НФСБ в Сърбия. Разследване за паспортната мафия в Сърбия е правил журналистът Димитър Байрактаров. Далибор Миланов е на снимката до Едвин Сугарев.

    Двамата са задържани за 48 часа, след което ще бъдат предадени на прокуратурата. В края на октомври 2018 г. в България бе задържан председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който бе издигнат на този пост от ВМРО. Той беше арестуван след разследване на корупционна схема за незаконно издаване на удостоверение за българско гражданство. Неговият случай се гледа от Специализирания наказателен съд.

    Източник: Вnews.bg

    .

  • За Конференцията в Белфаст – Образование в несигурния свят на промените

    „Обединени добри практики – сигурно бъдеще в образованието в несигурния свят на промените“ – под този надслов в Белфаст, Северна Ирландия, се провежда Третата образователна конференция от 27 февруари до 1 март.

    Основен организатор на проявата е Асоциация „Българска култура и образование“, Северна Ирландия. Асоциацията е създадена през 2015 г. от българи, живеещи и работещи в района, с основна цел да се открие българско училище. Това става още същата година – в Белфаст отваря врати Първото българско училище „Иван Вазов“.

    От 15 ученици в началото днес възпитаниците му са вече 150, а учителите и непедагогическият персонал – 23 души. Първоначалният ентусиазъм на екипа от съмишленици с годините добива все по-професионални измерения.

    Съорганизатори на образователната конференция са МОН, Асоциация „Инженери за Ирландия, Северен регион“, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Асоциацията на българските училища в чужбина и Университетът „Ълстър“, Белфаст.

    Лекции и споделяне на добри практики в помощ на учителите от българските неделни училища в различни страни, но и на преподаватели в училищата на други общности, културна програма и създаване на полезни контакти – това накратко са основните цели на конференцията.

    Българско училище в Белфаст „Иван Вазов“. Снимка: BG School in Northern Ireland

    В последните минути преди посрещането на гостите – разговар с Валентина Стефанова, директорка на Първото българско училище „Иван Вазов“ в графство Арма.

    Запис на разговора на Венета Гаврилова с Валентина Стефанова – в сайта на БНР

     

    Източник: Програма „Христо Ботев“ на БНР

    .

  • Днес отбелязваме Голяма задушница. Ден за помен и почит към починалите

    В църковния календар има няколко определени дни от годината, в които живите отдават почит на мъртвите, като тази година първата Задушница се пада на 22 февруари, седмица преди началото на Великия пост. Тя се нарича Голяма задушница. Задушниците винаги са в съботен ден.

    Втората задушница, по народному наричана Черешова, ще е на 6 юни 2020 г. Наричана е още Спасовска задушница. Третата задушница е Архангеловата, която наричат още Мъжка Задушница. Тя е преди Архангеловден – 7 ноември 2020 г. На нея почитаме и всички четници, революционери, войници, офицери и военни лекари, участвали във въстанията и във войните, заедно с жените четници и милосърдните сестри.

    На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна с думите „Бог да прости мъртвите души“.

    Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия. Житото е символ на възкресението, защото по думите на св. апостол Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Когато подавате храна на някого познат или непознат, казвате „Вземи за Бог да прости“. Той отговаря „Бог да прости“.

    На Месни заговезни, в неделя (23.02.2020 г.), с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.

    Великият пост започва от понеделник след Сиропустната неделя.

    Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба на починалия, в църква или у дома.

    ***
    Тръгвам при мама,
    тя ме очаква
    там – под голямата круша,
    а сред клонака,
    кацнал е гарван,
    леко приклекнал и слуша.
    Мама ме чака. Мраморна пейка,
    плочата също от мрамор –
    бял, по страните едва розовее,
    дати, послания… Мамо!
    Гарванът граква веднъж и затихва,
    после пак – точки, тирета.
    Морзово праща послания. Вика.
    Викове право в сърцето.
    Мама ме чака – блага и тиха.
    Винаги вижда къде съм
    и предполагам сега се усмихва,
    нося в ръцете си цвете.
    Тръгвам при мама,
    гарванът грачи,
    крие се нейде в клонака,
    някой би рекъл, че крушата плаче.
    Тръгвам, че мама ме чака.

    Автор: Румяна Симова

    .

  • БГ хитове с Любо Киров в Торонто

    Най-големите БГ хитове с

    Любо Киров в Торонто.

    Единствен поп концерт за сезона.

    28 февруари, 8 pm,

    Kings Garden Banquet Hall
    15 Canmotor Ave, Etobicoke,
    ON M8Z 4E4

    Директен линк за БИЛЕТИ
    (direct link to buy tickets):
    https://www.ticketrookie.com/ticket/lubokirov_toronto_200228.html

    Тел: 647 901 7573
    (available on WhatApp and Viber as well) or write to [email protected]
    www.ticketrookie.com

    Фейсбук:
    https://www.facebook.com/events/s/lubo-kirov-live-show-toronto/192019008683561/

    Билетите са без запазени места.

    Ако закупите онлайн, Вашата маса ще бъде автоматично запазена според бройката билети за всяка поръчка.

    Билетите са $45. В заведението можете да поръчате вечеря и напитки.
    ____

    Любо Киров е български поп изпълнител и музикален продуцент, автор на много хитове в поп музиката и десетки текстове за песни. Бивш вокалист на група „Те“. Член на журито в сезони 2, 3 и 5 на музикалното шоу „X Factor“. Роден в Плевен, от малък се научава да свири на пиано и барабани. Първата самостоятелна песен на Любо – „Отново вярвам“ – печели престижния конкурс на БНР „Златна пролет“.

    През 2010 г. излиза и първият му самостоятелен албум – „Любо 2010“, който съдържа много от хитовете, създадени през последните две години, като „Mога“, „Говори ми на ти“, „Аз и ти“ (с Хората от Гетото), „На края на света“, „Забранена любов“ (към едноименния сериал на Нова телевизия), „Tonight“ (с италианската певица Алесия Д’Андреа) и др.

    Три от песните от албума на Любо – „Говори ми на ти“, „Отново вярвам“ и „Tonight“ са излъчени в авторитетната класация на МТV – Europe’s World Chart Express.

    Поетическият талант на Любо и умението му да намира подходяща за вокална интерпретация лирика се ценят от много популярни български изпълнители. Освен търсен текстописец, Любо участва като гост-вокалист в десетки музикални проекти на свои колеги. Съвместният проект на Любо заедно с Живко Петров „Life Is Beautiful“ става доста популярен с провокативното си видео, достигнало над 1 милион и 200 хиляди гледания. Налице е вече и новата песен „I Can’t Get Over“ с Mr. Moon.

     

    Източник: Bulgarian Flamе

    .

  • Стив Ханке уличи Иван Костов в корупция

    Стив Ханке (Steve Hanke) е професор по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ. Богатата биография на професор Ханке включва длъжността икономически съветник на президента Роналд Рейгън. Световнопризнат анализатор на финансовия свят с често присъствие в световните медии.

    Повече от 20 години той е свързан с икономическите реформи в България, където е познат като един от хората, които стоят зад въвеждането на Валутния борд у нас. Той има преки наблюдения върху процеса по приватизация на големи български предприятия в края на 90-те. на XX в. В студиото на „120 минути“ той прогнозира съдбата на българския лев.

    – Вие заявихте, че за България левът е по-добър вариант. Защо?

    – Всъщност, двете валути имат еднаква стойност в момента. Левът се равнява на горе-долу половин евро. Левът е клонинг на еврото с Валутния борд, също толкова добър, колкото еврото е по отношение номиналната стойност. Но всъщност системата на Валутния борд е по-добра и левът е по-добър, защото Валутният борд налага твърдо бюджетно ограничение на фискалните власти в България. Те не могат да заемат пари от Централната банка, това е твърдо бюджетно ограничение.

    Ето защо от 1997 г. насам се представя чудесно от фискална гледна точка. България е сред лидерите в Европейския съюз с нисък дефицит, съотношението държавен дълг/БВП е ниско. Това е едно предимство. Нямате проблема на Гърция. Помните ли Гърция? Те преминаха през огромен фискален проблем. Същото вероятно ще се случи в България, ако приемете еврото. Второ, две неща свързани със суверенитет. В момента, с Валутния борд и лева, България има суверенитет над паричната си система. Тоест, ако нещо лошо се случи с еврото, България може да смени резервната валута на щатски долар или злато, или друга по-висша такава. Вторият аспект на суверенитета е, че сега резервите на лева се пазят в България, контролират се от българите. Ако влезете в еврото, ще трябва да изпратите огромни суми от резервите си във Франкфурт и ще се контролират частично от Европейския съюз и ЕЦБ.

    В Литва, където бях държавен съветник, част от правителството, както в България, разработих валутния борд на Литва, те приеха еврото. За да го направят, трябваше да изпратят 550 млн. евро резерви във Франкфурт. Това е въпрос на суверенитет. Трето, превъзходството на системата – погледнете Хонконг и валутния им борд. 6 месеца има размирици и проблеми, а хонконгският долар е останал клонинг на щатския долар, напълно стабилен, нищо не се е случило. Никога не е имало провал на валутен борд.

    – Добре, но да си представим, че Валутният борд е дете. Не е ли крайно време това дете да си проправи път като зрял европейски гражданин под европейски контрол, което би било добро за държава като България?

    – Не. Това е ужасна идея. Да Ви припомня Гърция. Мислите, че е прекрасна идея? Само вижте какво стана там. Според мен Валутният борд трябва да се запази. Той не е дете. Той е великан с огромна сила. Никой великан не се е провалял. И второ, системата е свършила чудесна работа при различни кризи, включително кризата на руската рубла, голямата рецесия, гръцката криза. Много добре оцеля през всички тези моменти, дори и при срива на КТБ и скандала в България.

    Валутният борд се справи чудесно. Ето какво да направите – взимате валутния борд и, както неотдавна писахме с професор Танев, го разширявате да обхване и банковата система. Банковата система ще бъде непоклатима като лева и Валутния борд. Ще имате най-модерната система. Забравете за европейските регламенти и бюрократи, които погазват всичко. Не се справят много добре, не се славят с добра история. Само погледнете Гърция.

    – Левът е вързан за еврото, какъв е проблемът да преминем към по-ценната валута? Това ще доведе до по-обхватен европейски надзор над финансовата система, избягвайки подобни „инциденти“ като КТБ?

    – Проблемът с КТБ, ако разширите принципа на Валутния борд е в банковата система, както сме предложили с проф. Танев, това ще го реши. Пак казвам, помнете Гърция. Ако наистина е толкова добър европейския надзор… Какво стана в Гърция? Съседна страна, много подобна, балканска държава с подобни на българските поведение и култура. Погледнете натам. Красотата на валутния борд е, че можете да го замените за по-добра резервна валута, ако еврото поради някаква причина отслабне. Имате паричен суверенитет. Когато минете на еврото, ще сте в капан. Никога няма да можете да се измъкнете.

    – Но правителството настоява, че обменният курс на българския лев е фиксиран към еврото и ще остане по време на преговорите и на преходният период. Има ли опасност от спекулации, която да променят курса и какви последствия би имало?

    – Като видите коментарите на финансовия министър Горанов, както и промените на г-жа Стоянова, е ясно, че българското правителство е решило да вкара България в чакалнята на Еврозоната. Решили са го по много потаен начин, в пълен мрак. Промените на Стоянова бяха приети без българското общество да знае каквото и да било по въпроса, както често се случва в България. Какво възнамеряват да правят? Разбира се, казват, че няма да променят обменния курс преди да влязат в чакалнята. Но щом влязат в чакалнята е ясно, че ще действат приетите правила, които позволяват 15 процента колебания от фиксирания курс на лева към еврото.

    Ето тук ще се появи спекулацията. Щом влезете в чакалнята, ще се породи нестабилност и спекулации, защото българското правителство вече е решило, без да пита народа, че ще подкрепи този текст. Не беше така в Литва, нито в Естония. Говорих с колегите в Литва и казаха, че е най-опасното и неразумно нещо, да се влезе в чакалнята и въобще да се обсъжда или помисли да се променя обменния курс. И Литва, и Естония имаха валутен борд. Те влязоха и дори не са обсъждали смяна на обменния курс. Нито дума по въпроса. Но не е така при България. България има скрит коз, а именно обезценяване. Ще има много спекулации щом влезете в чакалнята.

    – Може ли пример? Например г-н Петров, средностатистически българин от Своге със спестени 10 хил. лв. в банката. Какво ще се случи със спестяванията му след смяната, по Вашия сценарий?

    – Г-н Петров в момента има 10 хил. лв., което е около 5110 евро. Влизате в чакалнята, обменният курс започва да се колебае, България се съгласява на 15 процента девалвация и спестяванията на горкия господин Петров ще се свият от 5110 евро на 4345 евро. Господин Петров ще загуби 765 евро и българското правителство ще ореже с 15 процента спестяванията на горкия г-н Петров.

    – А можем ли да направим като Дания, да имаме възможност да изоставим еврото и да минем на друга валута, ако има проблем?

    – Не. По принцип не можете да го направите, защото Дания и Обединеното кралство имаха договорености за неучастие. България няма такива. На практика можете да направите като Швеция. Те няма да влизат в чакалнята, нямат намерение да го правят, защото отказват да променят закона за Риксбанк. Отказват да правят това, което направи Стоянова с внесените промени. Тоест те няма да бъдат допуснати до чакалнята, точно както искат. Шведите никога не биха променили Закона за централната си банка без национално допитване.

    Това трябва да се направи и в България, трябва да върнат и отхвърлят промените на Стоянова и да се организира референдум, ако има някаква промяна в закона за БНБ, който да трябва да бъде с квалифицирано мнозинство, 67 процента от българското население да одобрява всяка промяна в този закон. Можете на практика да направите точно като Швеция и никога да не влезете. Шведите никога няма да влязат.

    – Сериозно ли казвате това, професоре? Наистина ли мислите, че референдумът е решение? Спомнете си Брекзит, темите, които разделят обществото на две противоположни мнения, трябва ли да се решават с референдум?

    – Прозрачен референдум не би ли бил по-предпочитан, отколкото тайните промени на Стоянова да бъдат приети в пълен мрак от българските политици с крадливите им ръчички? Нелепо е! Това не е демокрация. Така работи демокрацията в България. Много мътна и съмнителна работа. Предлагам да правите нещата като шведите, където има открита демократична система.

    – Сякаш живеем в машина на времето. Прокуратурата ще проверява всички договори от времето на приватизацията, както много българи я наричат „престъпната приватизация“. Какво очаквате да се случи? Какво си спомняте от онези времена?

    – Интересно, че повдигате въпроса, наясно съм с темата и съм запознат с приватизацията. Ръководех приватизацията при Роналд Рейгън, разработих програмите за приватизация по негово време. Също така през септември 1981 г. изнесох първата реч, в която служител на американското правителство споменава думата приватизация. Благодарение на г-жа Ханке, която е французойка, и „приватизирам“ идва от френски, не е английска дума.

    Впоследствие, през 1983 г., с г-жа Ханке успяхме да включим френската дума в английски речник, в Мериам-Уебстър. Много съм наясно с темата, думата и прочее. Сега за България. След като пресякохме хиперинфлацията през 1997 г., когато бях съветник на президента Стоянов, го посъветвах, че следващият проблем, с който трябва да се занимаем, е огромен – корупцията. Той се съгласи и всеки път, като го видех, повтарях „Проблемът е корупцията, трябва да направим нещо по въпроса“, а той ми отвръщаше, че нищо не може да направи без доказателства. Един ден се видяхме. Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с г-жа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той ми отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“. Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита: „И къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.

    – Невероятно! Много интересна история, но какъв беше резултатът?

    – Ами, ще трябва да почакаме да видим какво ще свърши прокуратурата. Подробностите за този случай не знам. Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях. Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на „пачи яйца“ и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата.

    – Добре, кой случай? Можете ли да споделите с публиката ни?

    – Попитайте президента Стоянов. И, между другото, от прократурата зависи да довърши нещата. Проблемът на прокуратурата и на съдебната система в България е, че вълкът вече отдавна е в кошарата. Имам впредвид, че самата съдебна система е корумпирана. Не знаем какво ще се случи.

    .

  • Тренчев и Филчев за бандитската приватизация

    „Провалените приватизационни сделки в огромната си част са български – българи дадоха (дариха) на българи“. Това каза пред БНР д-р Константин Тренчев, почетен председател на КТ „Подкрепа“, във връзка с възложената от главния прокурор Иван Гешев проверка на целия приватизационен процес.

    По думите му приватизацията в България в огромната си част е абсолютно бандитска – дадоха предприятията на номенклатурата и на Държавна сигурност. Булбанк бе «продадена» на цена, по-ниска от годишните й дивиденти.

    Докъде ще се стигне след проверката на Гешев е най-важното, но пак няма да има реално осъдени, а само морално, дори и да падне давността за извършеното.

    Няма как да бъдат осъдени «изялите приватизационната баница», а бандитите, които са разрешили да стане приватизацията, ще се скрият зад колективната отговорност, която е една сериозна колективна безотговорност. Ще кажат, че законът е бил такъв, Министерски съвет е взел такова решение, морално ще ги накажем, но проблемът е как да ги накажем реално. Хората искат реални наказания“, коментира още почетният председател на „Подкрепа“.

    Масовата приватизация започна при Жан Виденов, а след това стана касовата при Костов – както ѝ казваха разбойническо мениджърската. Преди това имаше един подготвителен процес, който беше добре характеризиран от един велик руски олигарх, който завърши със самоубийство – Борис Березовски – той каза „Защо да купувам предприятие, като мога да купя директора“. И започна едно източване на предприятията“, обясни Тренчев.

    Според него прекалено малко са били приватизираните предприятия, които са се развили, повечето били нарязани на скрап.

    „Няма и една сделка разтрогната – сигурно за нещо дребно може и да има, но за едно – няма“, коментира той във връзка със следприватизационния контрол, който също би трябвало да бъде проверен.

    Ние се опитахме да се противопоставим на комунистите, но те бяха добре подготвени и спечелиха.

    Българинт иска промяна, но седи и чака във Фейсбук, и там коментира не по същество, а повече е плюенето. Тренчев завърши интервюто с това, че вече се е оттеглил, защото е безперспективно да се бориш без да можеш да промениш нещата, а и е отчайваща липсата на солидарност. А духовната ни криза е най-тежкият ни проблем.

    Цялото интервю на Даниела Големинова с Константин Тренчев в предаването „Хоризонт за Вас“ можете да чуете от звуковия файл.

     

    Филчев нарече управлението на Костов „катастрофа“ и напусна студиото на „Хоризонт“

    „Главният прокурор ще има трудности от организационен характер по време на проверката на целия приватизационен процес и на последващия контрол. Освен това е нужна обща методика, която да се прилага от всички проверяващи органи. Основният юридически проблем е този за давността“. Това каза пред БНР проф. Никола Филчев, главен прокурор в периода 1999-2005 година и първият главен прокурор, който заговори за престъпна приватизация.

    Според него промяна в закона не е възможна, „тъй като има основен принцип в Наказателния кодекс, който забранява да се предава обратно действие на по-тежкия и по-неблагоприятния закон“:

    „Трябва да се търси решение на конституционно равнище. Тогава обаче идват принципите на правовата държава, общовалидни за всички страни в Европейския съюз. Това е принципът за правната сигурност. Съгласно него не може да се влошава положението на гражданите с обратна сила. Но веднага, казва Европейската комисия, може, по изключение, ако е нужно според тяхната формула, за постигане на целта, и ако бъдат съобразени правата на засегнатите. Възможно е да се промени Конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата“.

    В предаването „12+3“ проф. Филчев допълни:

    „Управлението на Иван Костов е катастрофа, той превърна тази приватизация в хищническо разграбване… Костов промени Гражданско-процесуалния кодекс и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки. Когато прокуратурата отказва да обслужва приватизатора Костов, аз му казах, че няма да служа на него и на управляващите, а на закона и на държавата. Тогава той се опита да превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет. Сезирах Конституционния съд, който заяви, че конституционният модел на държавата, включително и съдебната власт, може да се променя само от Велико народно събрание“.

    Интервюто с Никола Филчев можете да чуете в звуковия файл.

    .

    Източник: БНР

    .

  • Събират подписи за провеждане на референдум за еврото

    Инициативният комитет предлага 4 въпроса, 3 от които са по други теми

    Събират подписи за провеждане на референдум за евротоИнициативен комитет започва да събира подписка в подкрепа на референдум за еврото. За целта председателят на Народното събрание вече е уведомен. От инициативния комитет „Референдуми за справедливост“ вече официално започва подписка за иницииране на Национален референдум за еврото и за реално участие на народа в управлението на държавата в съответствие с предвиденото в Конституцията на Република България и демократичните стандарти на Венецианската комисия, със следните предложения:

    1. Желаете ли да бъде запазен българският лев, а България да не влиза във валутния механизъм и да не приема еврото, докато средната работна заплата в страната не достигне средното равнище в Европейския съюз?

    2. Желаете ли българският народ да може да инициира национални референдуми по всички въпроси от компетентността на Народното събрание без ограничение?

    3. Желаете ли задължителен национален референдум да се инициира с минимум 50 000 подписа на граждани с избирателни права, събирани в продължение на не повече от 4 месеца?

    4. Желаете ли предложението за национален референдум да бъде приемано с обикновено мнозинство на гласувалите, независимо от това колко избиратели са участвали в референдума, така както резултатът от политическите избори се приема независимо от броя на гласувалите в тях?

    Фейсбук страница „Референдуми за справедливост“ – https://www.facebook.com/referendumi.spravedlivost/

    iNews.bg

  • Представление в Трой, Мичиган

    Театър „Отражение“ – Торонто представя в Трой, Мичиган, пиесата на Лиза Шопова „ТРИМА МЪЖЕ И ЕДНА МАРГАРИТА“. Постановка: Елин Рахнев. Представлението ще се играе на 22 февруари т.г., от 18 до 19.30 часа, в Troy Community Center, 3179 Livernois Rd, Troy 48083.

    Вход: $30
    За пенсионери и младежи – $20
    На вратата: $35

    В живота често тръгваш за някъде, но се оказваш на друго място. Това се случва през една нощ с трима мъже, които попадат в обща болнична стая. В рамките на осем часа те са изправени пред абсурдни дилеми и ситуации. А медицинската сестра, която трябва да се грижи за тях, е под голям стрес, тъй като й предстои да се омъжи на следващия ден. Болничната стая се превръща в бойно поле, на което всички средства са позволени, а залогът е любовта.

    Източник: Bulgariansindetroit.com

    .

  • България начело в ЕС по нарушени човешки права

    Във „вечната класация“ на Съда в Страсбург държавата седма година е начело по мракобесие, сочат данните на ЕС

    Георги Борисов, Общество ОРГ

    Снимка: Оbshtestvo.org

    Годишната статистика на Европейския съд за правата на човека потвърди водещата позиция на България в Европа по незачитане на човешките права. В годишния доклад, представен от председателя на съда Линос Александрос Сицилианос (Гърция), се забелязват две тенденции: броят на осъдителните решения намалява, но България се откъсва от другите по относителна тежест на нарушенията спрямо броя на населението.

    Тази година на нейна сметка се водят 13 дела, в които през 2019 г. е открито поне едно нарушение на Европейската конвенция за правата на човека. Предната година бяха двойно повече (27) и затова в годишната статистика страната се придвижва от 7-мо място на 11-то място (което дели със значително по-многолюдните Франция и Италия). За последен път тя е била на това място през 2005 година, а оттогава редовно попадаше в първата десетка.

    Най-много нарушения (5 броя) съдът е констатирал през миналата година на чл. 13 от конвенцията, който гарантира право на ефективни поправителни мерки. Забелязани са по 4 нарушения на чл. 6 (право на справедлив процес) и чл. 1 от Допълнителния протокол №1 към конвенцията, който защитава правото на собственост.
    Три нарушения са установени във връзка с чл. 3, който забранява изтезанията и нехуманното отношение, два пъти е погазено правото на личен и семеен живот (чл. 8) и един път – свободата на изразяването (чл. 10).

    Положителният ефект от намаляването през 2019 г. на осъдителните решения се помрачава от общата статистика на съда за периода 1959-2019 г. В нея България е на 9-то място от 47 държави, въпреки че членува в Съвета на Европа от 1992 г., а не от началото на отчитания период. Досега на нейна сметка са записани 628 осъдителни решения за нарушения на всички клаузи на конвенцията за правата на човека, с изключение на три – забрана на робството, право на брак и забрана да се налагат наказания без закон.
    Сред държавите от първата десетка държавата може да претендира за първото място, защото в сравнение с другите тя има по-малобройно население.

    На всеки милион жители тя има 89,7 осъдителни решения. На второ място е Гърция с 85,5 осъдителни решения на милион граждани. А на трето е Румъния с 68,5 осъдителни решения на милион жители.

    По абсолютни числа годишната класация изглежда така: на първо място е Русия със 186 осъдителни решения, втора е Украйна със 109, трета е Турция с 97, четвърта е Молдова с 39, пета е Унгария с 36, шеста е Гърция с 23, седма е Сърбия с 22, осма е Босна и Херцеговина с 21, а девето и десето място си поделят Азербайджан и Армения с по 18 нарушения. „Вечната класация“ поставя на първо място по абсолютни числа Турция с 3255 осъдителни решения, следвана от Русия (2551) и Италия (1843).

    Източник: Общество ОРГ

    .