2024-07-19

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • US anti-drug agency opens office in Bulgaria, which lies on major drug trafficking route

    SOFIA, Bulgaria — A U.S. anti-drug agency has opened a new office in Bulgaria, which lies on a major drug trafficking route linking Western Europe, the Middle East and Southwest Asia.

    Drug Enforcement Administration chief Michele Leonhart attended the opening in Sofia on Tuesday and praised the growing U.S. partnership with Bulgaria in fighting the flow of drugs.

    The Balkan country, a European Union member since 2007, has stepped up border inspections as part of its efforts to join the visa-free Schengen area in Europe.

    Last year, Bulgarian officials seized a total 423 kilograms (931 pounds) of heroin and 361 kilograms (794 pounds) of amphetamines at the country’s borders.

    Leonhart said the DEA, which now has 85 offices around the world, will assist the Bulgarians with intelligence and technology.

    Copyright 2012 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed.

     

    Source:   Washington Post

  • Въоръжени гардове на руска фирма пазят шенгенската ни граница на пристанище Росенец

    Публикацията във френското списание „Експрес“ за нефтеното пристанище „Росенец“ от септември 2011 г. все пак е предизвикала проверка на експерти от Еврокомисията. Проверката е проведена месец по-късно – през октомври, след което е изготвен актуализиран план за сигурността на съоръжението, което е от национално значение и през март 2011 беше отдадено на концесия на „Лукойл“ без процедура и търг. Планът е влязъл в сила от 1 април 2012 г.

    Всичко това става ясно от отговор на вътрешния министър Цветан Цветанов на парламентарен въпрос, зададен от депутата Лъчезар Тошев (Синята коалиция), съобщи сайтът „Биволъ“.

    Руско КПП на шенгенската ни граница

    От писмото разбираме още, че единствено пожарникарите представляват постоянно държавата в Росенец. Гранична полиция идва само при нужда, за да извършва бордови проверки на корабите, които акостират в пристанището. За 2011 г. са проверени 414 влизащи и 421 заминаващи кораба.

    Охраната и пропускателният режим на пристанище „Росенец“ се осъществява от Агенция „ЛУКОМ-А – България“ АД при непрекъснат режим 24/7 от въоръжени охранители на входно-изходните портали на пристанището и мобилна група с автомобили.

    Пропускателните пунктове на пристанището са оборудвани с леки и тежки бариери и видеонаблюдение, посочва министър Цветанов.

    „ЛУКОМ-А“ има лиценз за охранителна дейност и в нея са наети български граждани, пише още Цветанов, но не става ясно дали са наети и руски граждани.

    Това е важно да се знае, защото агенция „ЛУКОМ-А“, която държи КПП-то на обект от национално значение разположен на шенгенската ни граница е 100% руска собственост, както се вижда от фирмените документи

    На 3 юли 2009 г. в малкия южен град Царево беше тържествено открито пътническо пристанище с ГКПП, четвъртото в България „Шенгенско пристанище“. Достъпът до него е контролиран, а в сградата на ГКПП-то перманентно бдят няколко униформени служители на Гранична полиция. Броят на техните „клиенти“ обаче клони към нулата, защото обществен транспорт до Порт Царево няма.

    За сравнение в Росенец, където ежегодно влизат и излизат стотици кораби с хиляди души екипаж, ГКПП просто няма, а се разчита на мобилните групи.

    Какво се случва там след като си тръгнат граничарите и митничарите знае само управата на концесионера „Лукойл“ и руската фирма „ЛУКОМ-А“.

    mediapool.bg

  • Петиция против приемането на Закона за детето

    Мотивационен/ обяснителен текст на

    Петицията

    Независимо колко добре може да ни изглежда идеята за закон, защитаващ децата, той лесно може да се обърне в дискриминация към друга група, ако не се балансира с едно друго, фундаментално човешко право, а именно, правото на родителя да отглежда, възпитава и образова децата си според собствените си убеждения, както е и отразено в множество международни правни документи, по които страна е и Република България.

    Предложеният от Социалното министерство „Закон за детето“ игнорира правата на родителите, оставяйки възможността за решение при сложни житейски и семейни ситуации в ръцете на държавните служители. Ние сме твърдо за защитата на българските деца, правото им да израснат в семейства и да бъдат предпазени от домашно насилие. Това обаче не бива да става за сметка на стотици хилядите загрижени за децата си български родители, които много лесно и неправомерно могат да попаднат под субективните интерпретации на този проектозакон. Поради горните причини, открито и категорично се противопоставяме на Проекта за „Закон за детето”.

    Проектът “Закон за детето” изземва в значителна степен конституционните права на родителите, прехвърляйки ги на държавата в лицето на социалните служители, определя кое е вредното за децата на база на много общи и недефинирани в закона термини, което дава възможност за редица злоупотреби. Родителят няма правото да откаже на детето да „се информира“ независимо от източника, няма право да му наложи наказание и трябва на всяка цена да се съобрази с мнението на детето си, като законът му дава правото да прави каквото и когато си пожелае.

    Приема се, че детето е съвършено същество, което не допуска грешки и с желанието на което родителят трябва да се съгласи, ако не иска да попадне под ударите на закона. Правото на подобен вид решения се прехвърля в ръцете на социалните служители, съдиите и кметовете, които могат да влязат по всяко време директно през вратата на което и да е българско семейство и то без съд!

    Държавата се превръща в майка за детето, баща за детето, лекар, учител и разбира се – в негов защитник. Това напълно съвпада с въжделенията и мечтите на крайни комунистически идеолози, като Троцки, за национализиране на децата, изразени в неговите думи: „В бъдещото социалистическо общество, където задължението за отглеждането, образованието и издръжката на децата ще бъде прехвърлено от родителите на обществото като цяло, е ясно, че семейството трябва да отпадне.” (Из “Комунизъм и тероризъм”)

    Най-добрата грижа, защита и подкрепа, децата получават в семейството си. Никоя социална услуга, която обществото би могло да предостави в тази област, не може да има приоритет пред семейството.

    Проява на дискриминация към родителите и потъпкване на техните най-основни човешки права.При представянето на проектозакона по време на кръглата маса в Парламента един от авторите, доц. Велина Тодорова, заяви публично следното: „По този закон родителите нямат права, имат само задължения по грижата за децата“. Категорично не сме съгласни с това – правата на децата не могат да се разглеждат отделно от правата на родителите им!

    Под популистката мантия „права за децата“, авторите на проектозакона всъщност нарушават фундаменталното право на децата да израстват преди всичко в биологичните си семейства! Правата на родителите се свеждат до грижа за децата, заменят се със задължения и отговорности, като последните могат да им бъдат отнети почти по всяко време от държавата и нейните служители!

    Стефан Делиов

     

    Петицията може да се отвори и подпише тук –

    peticiq.com/protivzakonazadeteto

     

  • Калфин в Харвард: САЩ да не настояват за шистовия газ

    Не препоръчвам САЩ да настояват за шистовия газ и да се обявяват против проекти като АЕЦ „Белене“, защото тук прозират не принципни, а конюнктурни търговски интереси, заяви евродепутатът Ивайло Калфин в лекция в университета „Харвард“ в САЩ.
    Той беше поканен от престижния Център за изследване на Русия и Евразия „Дейвис“ (Davis center) да изнесе лекция за отношенията между Европейския съюз и Русия.

    Преди 2 дни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че темата за добива на шистов газ у нас не е затворена страница и ако се окаже, че методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена.

    Калфин коментира възможните енергийни алтернативи на нефта и природния газ, като се спря по-специално на добива на шистов газ и на бъдещето на ядрената енергетика в Европа. Преизбирането на Владимир Путин за президент поставя много въпроси пред бъдещето на Русия, обясни още евродепутатът. Според него през новия си мандат Путин ще се опита да промени ролята си и ще преследва по-агресивно целта си – възстановяването на позициите на Русия като водещата световна сила. Той ще залага в по-голяма степен на икономиката, служейки си включително с национализма, за да постигне целите си вътре и извън страната.

    Калфин направи паралел между възхода на национализма в Русия и в редица държави от ЕС. Основната трудност пред постигането на тази цел са слабата конкурентност на руската икономика, неразвития пазар и лошата инфраструктура, смята той. Но Русия има и силна страна – енергийните си ресурси, и ще ги използва решително, за да увеличи политическото си влияние върху Европа и останалите световни играчи, добави евродепутатът.

    Той очерта многослойните отношения между Брюксел и Москва. И припомни, че ЕС е най-важният търговски партньор на Русия, а за Европейския съюз. Русия е втори по значимост партньор във вноса и четвърти в износа.
    Калфин анализира енергийната политика и очерта основните предизвикателства. Според него съществуващите и проектирани тръбопроводи гарантират достатъчен капацитет за европейските нужди, но остават редица нерешени въпроси. Калфин посочи достъпа до тръбите, защитата на инвестициите и сигурността на доставките.

    Той мотивира необходимостта от единен подход по отношение на визовата политика на САЩ към европейските граждани. Евродепутатът обърна внимание, че ако Русия успее да постигне един от външнополитическите си приоритети – визово споразумение със САЩ, това ще означава, че част от европейските граждани ще могат да пътуват свободно в Русия, но ще продължат да вадят визи за САЩ.

     

    Източник:   Dir.bg

  • Огласяват досиетата на кредитните милионери

    Парламентът прие на първо четене промените в Закона за досиетата, които ще позволят огласяването на досиетата на кредитните милионери.
    Както е известно, за поправката най-много настояват от Синята коалиция, които са вносители. Интересно е, че темата срещна подкрепа от всички парламентарни сили.

    Изменението в закона се налага, след като от Комисията по досиетата сигнализираха за дупка в закона, която не им позволява да огласява агентите на бившата Държавна сигурност (ДС) сред кредитните милионери.

    В закона в момента се предвижда само проверката, но не и оповестяването на информацията.
    От БСП и “Атака” поискаха кредитните милионери по някакъв начин да бъдат включени и в Закона за конфискацията.

    Янаки Стоилов и Павел Шопов посочиха, че е важно да се разбере дали кредитните милионери са били сътрудници на бившата ДС, но още по-важно е да се провери как са забогатели и къде са парите им.

     

    Източинк:  БЛИЦ

  • Квебек спира всички сондажи за шистов газ до есента на 2013-та

    Канадският комитет, натоварен с изследване на последиците от евентуален добив на шистов газ в Квебек, затвори вратата за използване на метода „хидравлично разбиване“ за най-малко една година, дори за научни изследвания.

    При създаването на този комитет за стратегическо развитие на средата и шистовия газ през 2011 г. беше договорено, че нови сондажи за газ могат да се правят с научна цел. Предприемачите трябваше да отправят молба до комитета, който можеше да даде препоръки на Министерството на околната среда на Квебек да разреши изследване и добив на значителните залежи в долината Сен Лорен.

    „Комитетът няма да препоръча на министъра да разрешава проекти за хидравлично разбиване, насочени към изследване или добив на шистов газ, докато не се получат повече знания. Оттук и отлагането на финалния доклад за есента на 2013 година“, се казва в съобщение на комитета.
    Констатира се, че икономическият и социалният контекст не е подходящ за реализирането на дейности по сондиране от индустрията, свързана с шистовия газ.

    Експлоатацията на залежите на шистов газ в скалните формации, богати на въглеводороди, се сблъсква със силна опозиция в Квебек, въпреки обещанията за значителни печалби от индустрията.

    Методът хидравлично разбиване, при който в земните недра се инжектира под огромно налягане голямо количество вода с химикали и пясък, за да се освободи хванатия в скалната прегръдка газ, е обвиняван от еколозите, че замърсява и подпочвените води и въздуха.

    Франция беше първата страна, която забрани със закон хидравличното разбиване – единственият засега начин за добив на този газ, но текстът на закона разрешава научни дейности.

     

    Източник:  в. „Сега“

  • Българският кабинет дава зелена светлина за VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй

    Очаква се следващата седмица Министерският съвет да вземе решение за изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов пред журналисти в сряда.

    Решението на правителството ще бъде последвано от създаване на работна група за реализацията на проекта, допълни той.

    Миналата седмица при посещение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Москва бе договорено в тази група да бъдат включени и представители на руската „Атомстройекспорт“, която е главен изпълнител на спрения проект за строеж на АЕЦ „Белене“. Произведеният за прекратената атомна централа трябва да се инсталира в работещата ядрена централа според последните намерения на правителството.

    По думите на премиера Бойко Борисов страната ни не може да мине без руснаците нито за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, нито за удължаването на живота на работещите V и VІ блок на централата.

    Няма забавяне на модернизацията на пети и шест блок на АЕЦ „Козлодуй“, заяви още Валентин Николов, въпреки че шефът на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев преди дни обяви, че проектът за удължаване с 20 години на експлоатацията на двата реактора се забавя с две години.

    Според Николов е невъзможно България да изпадне в ситуацията, при която V и VІ блок спират работа заради изтичане на лицензите им, а седмият блок още да не е готов. Такива опасения се появиха миналата седмица, след като стана ясно, че планираният VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ с реактора на АЕЦ „Белене“ може да стане факт едва след 2021 г., лицензите на V и VІ блок изтичат през 2017 и 2019 г., а проектът за удължаването на експлоатацията им се бави.

     

    Източник:  Mediapool

  • Стефан Мавродиев: България е модно ревю, на което дефилират седемте смъртни гряха

    Интервюиращ: Иван Бутовски

    Като се замисля, образно казано, България ми прилича на подиум за модно ревю, на който като в перпетуум мобиле дефилират седемте смъртни гряха. И ние сме принудени да присъстваме през цялото време на това.

    – Изглеждате разочарован от последните 20 г.

    – Разочарования много. Ако говорим за политика, имам доста крайни мнения, и както казвам на шега, включвам направо на четвърта. Преди време даже се бях заканил, че ще открия катедра в Софийския университет, докато го има още, защото може и него да го закрият,
    да открия катедра по “Уродология

    Понеже звучи научно, ме гледат сериозно и питат какво значи това. Казвам – това е наука за урода и уродството, и всички избухват в смях.

    Много е страшна тази тема. През 90-те и баба Ванга казва: “Парите сменят своето място.” Ето това нещо се оказа ужасяващо в нашия живот през последните 20 г. Това, което се случи, за мене е престъпление.

    При това за него не може да има наказание, защото е узаконено от новата „стара“ финансово-икономическа система на капитализма. И това разбива основните нравствени понятия, като например що е то справедливост. Не може да се намери балансът, защото няма у нас опорна точка, около която да се върнат работите на мястото им. Толкова е всеобхватно случилото се и така е вързано, че каквото и да направиш, където и да се обърнеш, все ти мирише на организирана престъпност. Излиза, че
    всъщност държавата е организираната престъпност
    Иначе в България организирана престъпност няма. Много е смешно да ми разправят, че не могат да се справят с наркотиците за една нощ.

    Това е една махала хора и те се знаят много добре. Те са вътрешно комбинирани помежду си и се бият за своите интереси. И повече няма да говоря на тази тема, защото много се ядосвам.

    Другото е ужасът на партийните, на политическите борби. Защото хората, които бяха партийци и при т.нар. тоталитаризъм, останаха такива, само че се разпределиха в няколко противостоящи си партии, които определят живота на България.

    Много дразнещо е да анатемосват комунистите, като че ли идват от преизподнята, същите тези, които с гордо вдигната глава се наричаха комунисти.

    – Вие бяхте ли член на БКП?

    – Канен съм за член на партията, но никога не съм бил.
    Не съм партиец – не мога да живея чрез партия. Живеенето чрез партия е стил и метод. Безумно е, но цялата административна машина, всичко, което е направено през тези 20 г., е една комбинация от средства за особен тотален рекет върху тази част от обществото, която създава материални блага и ценности.

    – Как си обяснявате всичко това?

    – Обяснявам си го единствено с нашия манталитет, който сме наследили от петвековното ни “присъствие” в Османската империя. Нашето присъствие, не тяхното. Този манталитет е уникален. Робското, гяурското начало да се запазиш на всяка цена: “Преклонената главичка остра сабя не я сече.” И другата страна на същия този човек – еничарството. Когато той е готов да размаже най-близките си, да се откаже от вярата си заради чужди интереси, всъщност заради себе си. Ето това са страшните две страни на този манталитет, за чиято промяна трябват може би още 500 г. И тука няма кой знае какви надежди. Давам си сметка колко са талантливи тези, които идват, но заразата е много силна, защото се корени в личния пример, който дават тези преди тях.

    – Все пак не се ли усещат наченки на зараждащо се гражданско общество у нас?

    – Не можем да говорим за гражданско общество без средна класа, а ние такава нямаме. Отгоре са олигарси, по средата имаме само далавери, далавери, и то в комбина с държавата, чрез лобиране в парламента и изпълнителната власт. Отдолу – огромна маса хора, гледащи глуповато, които вярват в светлото бъдеще, и не разбират защо то не идва. Средната класа означава икономика. Тя ни трябва, за да може да коригира държавния апарат.

    – Няма ли никаква надежда?

    – Има, но за целта човекът трябва да бъде спасен за своя собствен свят, а не да бъде превърнат във фейсбуковски Швейк или в някаква интернет машина за говорене на празни приказки и за разиграване на празни истерии. При това анонимни истерии, защото там не те знаят кой си и какъв си. И това се нарича обществен живот и обществено мнение… Въпреки това вярвам, че има и много неща, които са хубави, в това, което идва.

    – Известна е вашата “любов” към монополите.

    – Нямаш избор, няма мърдане. Тоталитаризъм ли? Тоталитаризмът имаше една логика, която е уж антипазарна, но тя по някакъв начин щадеше обикновения човек, докато

    сега тоталитаризмът
    на парите, на монополите
    е чудовищен

    Заплашва ни корпоративен робовладелчески строй. В Древна Гърция на един свободен гражданин е имало 10 роби. Това означава, че „демосът“ е бил малка част от населението, а на останалите им дерат кожите. Това е и демокрацията по български. Страх ме е, че и в световен мащаб има подобна тенденция – глобализацията.

     

    Източник:  в. „168 часа“

    (Със съкращения)

  • И тази година няма да има Априлско въстание

    Докато Бойко управлява с вяра, народът ще е щастлив в бъдеще време

     

    Напоследък България ужасно заприлича на теократична монархия. Не, не защото Бойко вече мяза на папа, а защото тази страна все повече се управлява само със силата на вярата.

    Вяра, че един ден в Козлодуй ще издигне снага 7-и блок на атомната ни централа. Вяра, че гьолът край Белене ще се превърне мигновено в 1-ва газова централа. Вяра, че един ден ще построим за 5 млрд. долара пристанище, където ще се разтоварва втечнен газ от Грузия. Не че Грузия може да втечнява газ…

    Хубавото на вярата е, че игнорира настоящето. Тя има чудното свойство да превръща бедната действителност в закономерност, преди да осветли бъдещето. „Аз съм прост и вие сте прости“, казва премиерът Борисов и публиката доволно премлясва насреща, защото вярата е въвела нова нормалност. Тази нова нормалност очевидно включва освен прост премиер и народ, който трябва да е доволен на 325 лв. в плик, а не на месечна заплата. Бог ми е свидетел, само и единствено безграничната вяра може да превърне в пренебрежими загуби онези 2 млрд. лв., потрошени по мегапроекта „Белене“, и в същото време да определи като лелеяна цел „осъвременяването“ на пенсиите с 5-6%.

    Бедна била България?

    Може, но за вярата важно е само и единствено щедрото бъдеще – задгробният живот, хилядолетният райх, развитото социалистическо общество, 7-магистрална България и т.н. Всеки, който гледа настоящето, примерно дупките по пътищата, недоосъдените бандити или оглозгания професор, е тесногръд фен на миналото. С една дума – неверник!

    Хората, които имат доверие на ГЕРБ, сигурно виждат властта като място, населено с визионери. Или поне със смели мечтатели. Никой не може да сломи тяхната вяра в дните честити. Вижте президентът Плевнелиев – той говори за киберотбрана на републиката и превръщането ни във високотехнологична държава през следващите години… Миналата седмица същият този президент обясняваше как ще изградим велоалея по поречието на река Дунав, въжена линия между Царевец и Арбанаси. Как ще превърнем летище Стара Загора в гигантски хъб между Европа и Азия, ще имаме музей на Черноморието, а метрото ще довозва скиорите пред кабинковия лифт на Симеоново… Смели проекти, които могат да се реализират в обозримо бъдеще – през следващите 1-2 президентски мандата… Или бълнувания на човек, който няма никаква идея за реалностите в тази страна?

    Аз го наричам управление с вяра

    Открай време обществото се свежда до безформена маса, на която трябва да се подаде тема за размисъл. То, горкото, не може само да формулира приказките от дневния си ред, затова някой трябва да му помогне. Когато се срина проектът „АЕЦ „Белене“, умните глави край политиците услужливо измислиха, че „още утре започва да се работи“ по 3-4 алтернативни проекта. Вземаме от руснаците Белене, но им даваме газова централа; местим реактора в Козлодуй, като по пътя може да го продадем; строим терминали; проучваме за шисти, опъваме тръби, пазарим се за дупка в морето… Както виждате – вярата ни надскочи границите на родината и се превърна в геополитически феномен.

    В демократични режими подобно плоско заиграване с хората е възможно само в един период – преди избори. Тогава обещанията на килограм и дори откровените лъжи са някак си допустими.

    Тогава няма вяра, има само надежда

    Но когато в края на мандата някой ви гледа в очите и ви обяснява как трябва да стискате зъби и да чакате след едно поколение от чучурите да текнат мед, масло и газ, трябва да сте наясно, че работите не отиват на добре. Защо, по дяволите, в тази страна не се роди поне един управленец, който казва „Хоп!“, след като скочи…

    Признавам, преди време подобно „религиозно“ говорене ми беше забавно. София например има главен архитект, който периодично ме весели с плановете си. Бойко беше още кмет, когато Петър Диков смяташе да превърне Кремиковци в Лас Вегас, а района около площад „Възраждане“ – в „квартала на богатите“, които от своя страна всеки момент щяха да напуснат Бояна и Драгалевци и да заживеят в центъра… Диков, този ненадминат разказвач, периодично провижда магистрали по коритата на софийските реки; мостове и естакади, които отпушват „тапите“; метро до Перник; булеварди под булевард „България“ и т.н. И новИ националнИ стадионИ…

    Но Диков е регионална знаменитост. Софийски уникат. Когато министър-председателят и президентът се опитват да вземат хляба на подобен талант, работата вече не е смешна, а трагично сериозна. Вместо трета година да повтарят как ще дълбаят Стара планина и ще прокарват 7 магистрали и още 7 скоростни пътя, как ще завършат втория лъч на метрото и ще подкарат третия, по-добре е хората от ГЕРБ да постъпят като царя – да обещаят, че ще свършат всичко това след определен срок от време. Примерно – след 50 години. Аз бих им повярвал.

    Най-превежданият български поет зад граница Георги Господинов завършва уникалното си „Черешата на един народ“ с: „И тази година, дядовото, няма да има Априлско въстание“. Защо се сещам за това? Защото и това десетилетие, братя и сестри, няма да има нищо ново, което да е по-голямо от мол. Защото и през следващите години електоратът ще се храни с вяра.

     

    Петьо Цеков,

    в. „Сега“

  • 25 хиляди „калинки“ годишно

     

    Съмненията около дипломата на новия министър на икономиката Делян Добрев показват, че в българското общество се е зародил нов феномен. Недоверие към завършилия в чужбина.

    Ако през цялото развитие на България чуждата диплома е била престижна и повод за преклонение, сега скептицизмът към чуждите университети е достигнал до такива нива, че вече чуждата диплома пречи. В случая с Делян Добрев, когато показа магистратурата си от УНСС, обществото някак си отдъхна. Аха, значи има наша си диплома, не някаква от американския царевичак. А иначе Добрев изглежда доста компетентен и преди 10 години щяхме да му се възхищаваме вкупом като младо юпи, зарязало Щатите, а днес ни гризе червеят на съмнението. (Друг е въпросът, че проучванията около дипломата му се правеха от одиозни фигури и че в българската журналистика можеш да дрънкаш всякакви глупости безнаказано.)

    Георги Стойчев, директорът на фондация „Отворено общество“ и главен мотор на Рейтинга на висшите училища в България обаче ми разказа една история, която удостоверява това, за което говоря около дипломата на Делян Добрев.

    В наши дни годишно завършват около 25 хиляди българи в чужди университети и много от тях попадат в ситуация, която Стойчев нарича „двойна маргинализация“. От една страна, те не са приети от местните общества заради западната ксенофобия, а като се върнат в България, са със свръхочаквания за реализация. Но тъй като са загубили за 5 години връзки, много често такива добре образовани млади хора остават без работа и се самоизолират.

    На практика през 2012 година е по-изгодно да завършиш добър български университет, както е видно от рейтинга…, отколкото да се скиташ немил и недраг в чужбина, а като се върнеш, да се сблъскаш с подозрения и отхвърляне.

     

    Борислав Зюмбюлев,

    в. „168 часа“

  • Житель Ульяновска предлагает установить памятник булгарскому астроному

    В Законодательное Собрание Ульяновской области обратился житель Ульяновска с просьбой оказать содействия в поддержке проекта по установке памятника астроному Масуду аль Булгари.

    Как пишет заявитель, установка памятника – новый проект просветительской организации «Булгарское возрождение». Астроном Масуд аль Булгари, который жил в средние века на территории современного Поволжья, утверждал, что Земля вращается вокруг Солнца. Заявитель приводит данные из «Очерков по истории духовной культуры предков татарского народа» Г.М.Давлетшина, доктора исторических наук, согласно которым это утверждение булгарский астроном сделал еще за полтора века до Джордано Бруно и Николая Коперника.

    «Хочу отметить, что в Варшаве есть памятник Николаю Копернику, в Риме – Джордано Бруно. Благодарные потомки помнят их имена. Почему мы не говорим о наших ученых, не почитаем их, не ставим в пример молодому поколению?», – пишет заявитель.

    С этим предложением он уже выступил на международном конгрессе «Культура как ресурс модернизации» и, как следует из письма, был поддержан специальным представителем Президента РФ по культурному сотрудничеству Михаилом Швыдким. Заявитель предполагает, что памятник должен быть изготовлен и установлен на средства благотворителей и жителей Ульяновской области при условии, что инициатива получит поддержку как региональных, так и муниципальных органов власти.

     

    Источник:   Zsuo.ru

     

    Примечание редактора:  С таким предложением обратился Шаукат Богданов, председатель организации „Българское возрождение“, член корреспондент Международной Академии Болгарознания Иновации и Культуры (МАБИК).

  • WSJ: Fed Buying 61 Percent of US Debt

    By Julie Crawshaw and Forrest Jones

    The Federal Reserve is propping up the entire U.S. economy by buying 61 percent of the government debt issued by the Treasury Department, a trend that cannot last, Lawrence Goodman, a former Treasury official and current president of the Center for Financial Stability, writes in a Wall Street Journal opinion article published Wednesday.

    Last year the Fed purchased a stunning 61 percent of the total net Treasury issuance, up from negligible amounts prior to the 2008 financial crisis,Goodman writes.

    Goodman also warns that U.S. economy and markets are “at risk for a sharp correction” if conditions aren’t “normalized.”

    This not only creates the false appearance of limitless demand for U.S. debt but also blunts any sense of urgency to reduce supersized budget deficits.

    The U.S. government is growing increasingly more dependent on borrowing to finance itself, with net issuance of Treasury securities hitting 8.6 percent of gross domestic product (GDP) on average per annum, more than double levels before the crisis.

    Fed intervention in the government debt market makes demand for Treasury bonds appear higher than it really is, as foreign creditors and other investors have fled U.S. government debt instruments and are looking elsewhere until the government makes serious attempts to curb spending and narrow its gaping deficits.

    Goodman notes that foreign investors like Japan and China that once scooped up U.S. debt are shunning it. In 2009, such foreign purchases of U.S. debt amounted to 6 percent of GDP and has since falled by over eighty percent to a paltry 0.9 percent.

    Without foreign buyers and a shrinking base of U.S. corporate and bank buyers, the Treasury has had to resort to the Federal Reserve itself to make the purchases. The Fed purchasing not only makes up the shortfall, but can keep long term interest rates artificially low.

    The Fed is in effect subsidizing U.S. government spending and borrowing via expansion of its balance sheet and massive purchases of Treasury bonds. This keeps Treasury interest rates abnormally low, camouflaging the true size of the budget deficit,Goodman writes.

    Similarly, the Fed is providing preferential credit to the U.S. government and covering a rapidly widening gap between Treasury’s need to borrow and a more limited willingness among market participants to supply Treasury with credit.

    Political bickering on both sides of the aisle has prevented politicians from cutting spending and undertaking fiscal reform.

    Arguing over the role of tax hikes versus spending cuts hit a fever pitch in 2011, when both sides in Congress waited until the last minute to agree to terms surrounding lifting the government’s debt ceiling.

    Should fiscal bickering return, expect investors in U.S. debt who are not employed at the Federal Reserve to take note, other experts say.

    If people dig in, the polarization will get worse, and that could be the worst outcome for markets,“ says Eric Stein, vice president and portfolio manager at Eaton Vance in Boston, according to Reuters.

    Source:  Moneynews

  • Киро Киров: А кой е кукловодът на „Наглите“?

    София. „Доволен съм, че има осъдителни присъди по делото „Наглите“. Те доказват, че това са хората, които са направили отвличанията„, заяви в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ една от жертвите на групата за отвличания „Наглите“ – бизнесменът Киро Киров.

    Нито полицията, нито съдът обявиха кой е кукловодът на „Наглите“, а това е сериозен въпрос. Ще видим дали това ще се случи. Има още работа по този процес, може да осъдят още някого или не дай Боже, да освободят някого“, каза още жертвата на „Наглите„.

    За мен е важно, че тези хора си получават заслуженото„, обяви бизнесменът и поясни, че не е запознат с праговете на присъдите за подобни престъпления, за да говори дали са високи, или са ниски.

     

    Източник:  Standart News

    (Със съкращения)

  • Уорлик: Диверсификацията ще доведе до намаляване на цените

    Всичко опря до цената на проекта „Белене“. Премиерът след доста години обмисляне достигна до решението, че този проект е твърде скъп за България, тук става дума за милиарди долари и доста време за изплащане на тази сума.“ Това каза пред БНТ американският посланик у нас Джеймс Уорлик.

    Българският премиер взе решението, че е твърде скъпо. Съдейки по реакциите на гражданите, преобладаващата част от тях разбират, че проектът е доста противоречив и твърде скъп. Премиерът вложи доста мисъл в това и уважаваме неговото решение„, добави Уорлик.

    За това дали е имало влияние на САЩ във вземането на решение за АЕЦ „Белене„, американският посланик каза, че премиерът сам взема своите решения след внимателно обмисляне. „Важно е да се диверсифицират енергийните източници. България наистина държи на това да не разчита на един източник или една страна. Премиерът беше ясен, че всичко опря и до цената на този проект, която беше твърде висока. Не става дума за САЩ и Русия, а за България. Решението, което бе взето, е в интерес на България. Газът тук е много по-скъп, отколкото в САЩ, защото нямате диверсификация на енергийните източници. Диверсификацията ще доведе до намаляване на цените в България„, подчерта Уорлик. Той заяви, че България не трябва да зависи нито от Москва, нито от Вашингтон. „Трябва да действате според вашите интереси. Искаме да помогнем на страната както можем, като партньори„, добави Джеймс Уорлик.

    На въпрос ще има ли справедливост за тези, които са нарушили правилата за „Белене„, посланикът на САЩ отговори, че трябва да има прозрачност във всички сектори. „Не може да се правят разни сделки при затворени врата. Трябва да се видят какви договори се сключват. По отношение на „Белене“, ако има правонарушения, хората, които са ги извършили трябва да бъдат разследвани и поставени зад решетките, ако са извършили такива престъпления„, отбеляза Уорлик.

    За шистовия газ той заяви, че първото, което трябва да се вземе под внимание, е околната среда. „Каквото и да разработвате като продукт, трябва да се вземе предвид първо околната среда. Фракингът е част от разработването на шистов газ. Тази технология съществува от десетилетия. Например в САЩ в миналото е имало проблеми, въпросът е дали в бъдеще може да се избегнат тези проблеми. Когато го има правилният механизъм за контрол, нещата могат да бъдат безопасни. Румъния и Полша също са постигнали тези решения. Никой не може да твърди например, че разработването на ядрена енергия е 100% безопасно, но когато има контролни механизми, това може да позволи безопасното развитие на тази енергия. В САЩ прилагаме метода фракинг дори и в градове, така че мисля, че може да се прилага такава технология„, заяви Уорлик.

    За делото „Наглите“ американският посланик коментира, че не е запознат с всички факти по случая, но според него много хора са били изключително доволни, че са постигнати присъди. „Това са опасни хора за гражданите на България, затова е хубаво, че правосъдието е възтържествувало. Не съм запознат в детайли, но съдът реши да постанови сериозни присъди в това дело. Това изпраща силно послание, че съдилищата могат да действат ефективно в такива случаи. Надявам се на подобни действия и в други дела„, отбеляза Джеймс Уорлик.

    За оставката на Тодор Коларов, който беше председател на Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, Уорлик каза, че е бил изненадан от оставката му. „Но става дума не за Тодор, а за приемането на законодателството за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност. Има много хора в България, които имат много средства, прекомерно богатство, необяснимо откъде. Карат си Бентлитата, имат хубави вили на Черноморието, а нямат ясен източник на приходи. Това трябва да е запорирано и да има гражданска процедура, която да позволява това. Става дума за въвеждането на граждански процес и механизми, с които да се прави запориране. Българските граждани само ще извлекат полза, ако бъде приет такъв Закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност„, подчерта още посланикът на САЩ. /БГНЕС

  • Юрий Щерк: Отношенията между България и Израел са на стратегически партньори

    Н. Пр. Юрий Щерк, извънреден и пълномощен посланик на България в Тел Авив, Израел пред Агенция „Фокус”.

    Фокус: Ваше Превъзходителство, какво е нивото на отношенията между България и Израел?

    Юрий Щерк: Бих казал, че е безпрецедентно високо. От няколко години се наблюдава нова динамика в тези отношения, особено на политическо ниво. Изключително близки са и смятам, че могат да бъдат характеризирани като отношения на стратегически партньори. Миналата година отбелязахме един връх в двустранните политически отношения с провеждането на първото в историята на двете страни съвместно правителствено заседание. Това даде много силен тласък на развитието на сътрудничеството в съответните сектори, за които отговаряха министрите, участващи в съвместното заседание. То беше проведено заедно с ответна визита на премиера Бенямин Нетаняху в България след посещението на премиера Борисов през 2010 година в Израел.
    След миналогодишното съвместно заседание предстои ответно заседание в Йерусалим тази година. На първото заседание беше създадена политико-правна рамка на взаимоотношенията, бяха подписани правни и политически документи в широк спектър от области – защита на инвестициите, земеделие, сътрудничество в научно-развойната дейност, в частния сектор и други.
    Сега е създаден процес на изпълнение на тези договорености чрез експертни срещи, създаване на платформи между различни министерства и ведомства от двете страни, които обсъждат и работят конкретно за изпълнение на набелязаните от междуправителствените заседания задачи.

    Фокус: Какво може да се очаква от предстоящото съвместно заседание на двата кабинета?

    Юрий Щерк: Предполагам, че заседанието ще бъде повод да се направи преглед на изпълнението на миналогодишните договорености и да се даде допълнителна насока на администрациите на двете държави къде да окажат съдействие на частния сектор за по-нататъшно насърчаване на сътрудничеството между България и Израел.
    Най-важното е, разбира се, предприемачите от двете страни да намерят формула за взаимодействие. България има интерес от това, тъй като Израел е водеща сила в сферата на високите технологии – не само в информационно-комуникационния сектор, но и в биотехнологиите, в сферата на селското стопанство. Имаме интерес да възприемем този опит и да създадем условия за въвеждане на тези високотехнологични производства и в България, както и да привлечем израелски инвеститори.

    Фокус: В какви сектори можем да бъдем привлекателни за израелски инвестиции?

    Юрий Щерк: Селското стопанство е сфера, в която традиционно България предлага много добри условия. Имаме фермери, които са много добре подготвени и имат усет към земята. България разполага с изключително плодородни земи и опит в производството на широк спектър от селскостопански продукти както в сферата на растениевъдството, така и в сферата на животновъдството – особено млекопроизводството и производството на млечни продукти, което със сигурност в Израел се знае и се цени.
    В Израел бялото саламурено сирене се нарича булгарит, тоест българско сирене. Това очевидно е признание на факта, че в страната този тип продукция е внесена от българските евреи. Естествено става въпрос за продукт местно производство на израелския пазар. Би било прекрасно, ако израелските потребители могат да се запознаят с оригиналния български продукт, който е дал името на този сорт сирене. България има изграден потенциал в хардуерните и софтуерни информационно-комуникационни технологии и бихме могли да предложим интересни възможности на израелския бизнес за съвместни начинания в този сектор

    Фокус: Какви са възможностите по отношение на туризма?

    Юрий Щерк: Наблюдава се значителен ръст на израелски туристи към България. Той е нараснал с около 15 % само за миналата година спрямо предходната. През 2011 година имаме около 140 000 израелски туристи, при 120 000 през предходната година. През 2012 г. очакваме още повече.
    Наред с традиционния развлекателен туризъм, може да се акцентира малко повече върху възможностите, които България предоставя и като дестинация за културен туризъм. Посещението на министър Вежди Рашидов с българска културна делегация, дава възможност именно България да бъде представена по-задълбочено пред израелската публика и като дестинация за културен туризъм. Виждам един много сериозен потенциал, който се надявам да реализираме съвместно с министъра и с екипа му от Министерство на културата. Споразумението, което беше подписано от министър Вежди Рашидов и неговия колега министъра на културата на Израел Лимор Ливнат за филмови копродукции предоставя допълнителни възможности за сътрудничество в тази област и аз смятам, че ще видим в близко време съвместни произведения на българо-израелското филмово сътрудничество.

    Фокус: С какво е позната България в Израел, освен със спасяването на българските евреи?

    Юрий Щерк: Дори единствено с това да беше позната, щеше да бъде и е един изключителен капитал в двустранните ни отношения. В момента България се ползва с имиджа на една от страните в Европа, които са изключително дружелюбно и приятелски настроени към Израел – с изключително ниски равнища на антисемитизъм на фона на увеличаващите се тенденции за съжаление за възраждане на националистически течения, с прояви на нетърпимост, нетолерантност към различността, към други етноси и културно-религиозни групи.
    На този фон България остава страна с висока степен на толерантност и позитивно отношение, включително към Израел и към израелските граждани. Това е и едно от обясненията защо потокът на туристите от Израел към България непрекъснато се увеличава. Там те се чувстват в много дружелюбна, приятелска среда и сред култура, която им е близка. Намираме се на два часа полет от Израел, от другата страна на Средиземно море сме, така че много неща ни сближават и свързват. Както повечето български граждани, идващи в Израел, много бързо се адаптират към израелската среда, по същия начин и израелски граждани като идват в България, се адаптират много бързо.

    Фокус: С какво се занимава българската еврейска общност в Израел?

    Юрий Щерк: Почти цялата българска еврейска общност с малки изключения се преселва в Израел, след създаването на държавата и го прави благодарение на това, че е оцеляла в годините на Холокоста, на нацистките преследвания. Знаем историята на тези събития, когато българският народ, водещи представители на интелектуалните среди, на българската църква, български политически лидери, активно противодействат на опитите на нацистка Германия да наложи на България депортация на нейните граждани от еврейски произход. Благодарение на това цялата еврейска общност оцелява и след създаването на Държавата Израел е един от активните фактори в изграждането на тази млада държава. Същевременно българските евреи запазват много топли и сърдечни отношения към страната, в която са се родили или прекарали голяма част от живота си те или техните родители.
    Хората, които идват в Израел през 1948 г., се ползват с изключително добро име като много трудолюбиви и активно участващи в създаването на държавата и на израелското общество нови граждани и това име се е запазило и до днес. Да кажеш, че си българин в Израел, е много хубаво нещо. Аз съм в привилегированата позиция да бъда посланик на България точно в Израел, това наистина създава много възможности за успешна работа.
    Българите тук са ангажирани във всички сектори на обществения живот на страната, има много лекари, които се ползват с добро име и са изключително добри специалисти, включително ръководители на престижни клиники. Има хора от българско-еврейски произход, които са на позиции в сферата на правото, на администрацията, в предприемаческите среди.
    Навсякъде, където има български евреи, те се ползват със симпатии и уважение от своите съграждани и това е много приятно. Що се отнася до по-младата вълна от българската емиграция, става въпрос за тези, които след 1990 г. пристигнаха тук, бих казал, че те продължават тази традиция, като същевременно са носители на по-свежата връзка с България.
    По-младото поколение емигранти са в много по-динамична връзка със съвременна България, живеят с нейните проблеми, предизвикателствата пред страната ни и същевременно, усвоявайки опита на новопристигналите преселници в Израел, помагат знанията и динамиката на съвременен Израел да бъде по някакъв начин изпратена към страната ни. Споделянето на този опит е много важно и то се осъществява именно в контактите между хора. Най-лесно е да се контактува с хора, които говорят твоя език и точно такива са израелските граждани от български произход.

     

    Интервю на Веселина Йорданова,

    Агенция „Фокус“

  • Британчетата не знаят къде е Великобритания

    Повече от три четвърти от децата във Великобритания са пътували в чужбина, но едно на всеки десет не може да открие страната си на картата, пишат британските медии.

    Изследване на 1000 деца на възраст между шест и десет години показва, че 41% от тях не знаят на кой континент се намира Великобритания. Статистиката сочи, че 78 на сто от децата са били в чужбина, като 48 на сто са посетили Испания, а 42% са пътували до Франция.

    Въпреки това 45% не могат да открият Испания на картата, а 36 на сто от участниците не успели да намерят местонахождението на Франция.

    САЩ остава най-популярната туристическа дестинация. При страните извън Европа ситуацията е по-оптимистична – 78% от децата правилно посочили Австралия на картата, а 73 на сто знаели къде се намира Русия.

    Може би резултатите се обясняват с липсата на познания по география, тъй като 24 % от децата признават, че не знаят какво е атлас. /БГНЕС

  • Джеки Стоев : Да си помагаме, българи сме

    Преди време казах, че трябва да си помагаме, нищо, че сме българи. Сега, след като видях какво прави отец Иван казвам, че трябва да си помагаме, защото сме българи„, заяви пред БГНЕС режисьорът Джеки Стоев.

    Мнението ми за моя народ се промени и от отец Иван и от всички хора, които му помагат„, призна той. Тази вечер с прожекцията на неговия филм „Отец Иван и неговите деца“ в Народния театър „Иван Вазов“ стартира националната дарителска кампания за набиране на средства за изграждане на нов модерен дом за обитателите на приюта на отец Иван в Нови хан. Министерството на регионалното развитие застана зад идеята, като заради нея беше създаден и обществен съвет, председател, на който е омбудсманът Константин Пенчев.

    Новият дом за деца ще се построи в местността Побит камък, край Нови хан, където благодетелят иска да настани нуждаещите се от покрив и закрила. Планира се да се построят общо 28 къщи, 8 апартамента, спортен и социален комплекс. На място с настанените ще работят социални работници, ще има и лекар. МРРБ пък предоставиха терен и сгради, които да бъдат превърнати в дом за възрастни хора. Според предварителните изчисления градежът ще струва около 3 млн. лева, като за започването на първия етап са нужни 1.5 милиона лева. От днес всеки, който иска да помогне на отец Иван и живеещите в приюта „Св. Николай“ може да го направи като изпрати кратко съобщение с текст DMS DOM на тел 17 777 или като преведе колкото може на специално откритата за целта сметка.

    Докато съм жив все ще строя и ще градя„, обеща си днес отец Иван, който днес е и рожденик.

    Първият подарък за празника си той получава още рано тази сутрин – една от жените, настанени в приюта му ражда в близката болница момченце, което ще носи библейското име Лазар. Отец Иван признава, че не му е лесно, защото му се налага често да връща хора, защото няма къде да ги настани. В момента при него са намерили подслон около 160 души. Само част от тях са деца, има и възрастни хора, които просто няма къде другаде да отидат.

    Цялата сага започна, когато се оказа, че приютът на отец Иван е изграден на ръба на закона, защото за една част от постройките нямаше разрешение и това като всяко едно друго нарушение трябваше да бъде санкционирано. ДНСК издаде заповеди, които в последствие бяха потвърдени от ВАС. Тогава се роди идеята незаконните постройки да бъдат съборени, когато има къде да бъдат настанени хората, които живеят в тях„, припомни омбудсманът Константин Пенчев. С кампанията, която подпомага изграждането на новия приют на практика държавата едновременно ще изпълни закона, но и ще подпомогне едно голямо дело. /БГНЕС

  • Американският флот ще се сдобие с лазерно оръдие

    До четири години военноморските сили на САЩ ще разполагат с работещ прототип на лазерно оръдие, което да бъде готово да се монтира на боен кораб. Американската флота ще обяви поръчка за разработването на новото високотехнологично оръжие до няколко месеца, съобщава списание Wired, цитирани от Дневник.

    Основните цели на лазерното оръдие ще бъдат нисколетящи самолети и дозвукови крилати ракети, катери или безпилотни летателни апарати. Преди оборудването на бойните кораби с подобно футуристично въоръжение обаче трябва да премине през търг с избор на разработчици и сравнителни изпитания на прототипите. Ако те покажат задоволителни резултати, то тогава ВМС на САЩ ще започнат да купуват новите лазери.

    Поръчката ще бъде за разработването на прототип и изпитанията му в рамките на четири години„, заявява Майк Дитман, ръководител на Дирекцията за разработки във ВМС на САЩ. „Но в зависимост от вида лазер и компанията зад него, то може да имаме готов технологичен демонстратор в рамките на две години.“

    Източник:   Novini.bg

  • Взимаме шивашкия бизнес на Китай

    София. Топдизайнери местят бизнеса си у нас. Световноизвестните марки за дрехи бягат от Китай и се насочват към страните от Източна Европа, включително и България. Това съобщи Бернар Лероа, шеф на дивизия „Потребителски стоки“ в сертифициращата компания „Интертек Муди“.

    Ушиването на маркова дреха в България, Румъния или Турция в момента е далеч по-евтино, отколкото в Китай, като се отчетат и разходите за транспорт, обясни той. За да работят за големите компании обаче, родните фирми трябва да гарантират, че се отнасят добре и плащат достатъчно на работниците си. За целта трябва да получат сертификат за социална отговорност.

    Над 150 български фирми вече са започнали или са преминали напълно процедурата по сертифицирането, каза регионалният директор на „Интертек Муди“ Иван Савов. За да получат големите поръчки от световноизвестните марки за дрехи, родните фирми трябва да гарантират, че не наемат на работа деца, плащат редовно прилични заплати, осигуряват социални придобивки за служителите си и се грижат за тяхното здраве.

    Ишлемето ни е най-евтино в целия свят, признават и фирмите от шивашкия бранш. Поръчки не липсват, но цените са на минималния праг и не позволяват вдигане на заплатите, коментира Зоя Бояджиева, собственик на шивашка фирма в Перник./Standartnews.com

  • Парамов: Уникално нехайство и антидържавно поведение

    Това е уникално нехайство. Едва ли е имало умисъл. Но ако такъв наистина е имало, това е антидържавно отношение. Това заяви за БГНЕС финансистът Кольо Парамов, коментирайки новите разкрития за помилването на садисти и опасни престъпници от Ангел Марин и Георги Първанов.

    Според Парамов подобни помилвания са резултат от липсата на документация и скъсвания между институционалните звена, отговарящи за това. „За да се освободят тези престъпници значи някоя институция не си е свършила работата“, каза той.

    „Абсурдно е държавата да няма механизми, с които да знае кой кого е. След като са скъсани умишлено връзките на институционално ниво, наблюдаваме подобни неща. Това е антидържавно отношение на най-високо равнище“, коментира експертът.

    Той смята, че трябва да се отиде докрай в проверката на помилванията, извършени от Ангел Марин и Георги Първанов в периода, когато те са били начело на държавата. „Трябва да се вземат крути мерки свързани с институционалната база – връзките между следствие, прокуратура и съд“, подчерта Парамов. Той припомни, че държавата преди години е похарчила 15 милиона лева за проект за изграждане на комплексна информационна структура. Но днешните разкрития показват, че тези пари явно са похарчени, без да има ефект.

    На 15 февруари в Народно събрание бе създадена Анкетна комисия ще разследва действията на президента и вицепрезидента Георги Първанов и Ангел Марин за периода 2002 – 2012 г., свързани с помилванията, опрощаването на държавни вземания и даването на българско гражданство.

    През последните два месеца стана известно, че Ангел Марин и Георги Първанов са помилвали над 500 тежки престъпници, в повечето случаи лица извършили убийство. Така например, през май 2004 година Марин лично решава да помилва трима затворници, които „с особена ярост и нечовешка жестокост“ са убили невинни хора.

    Тези дни стана ясно, че двойката е извършила нарушения и при даването на българско гражданство, включително и на лица със спорно минало.  /БГНЕС