2024-07-19

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Български филми на кинофестивал в Чикаго

    От 2 до 29 март Чикаго е домакин на 15-я ежегоден кинофестивал на страните от Европейския съюз (15th Annual European Union Film Festival). Това е най-големият по рода си фестивал в Северна Америка, посветен на седмото изкуство, съдадено в Европейския съюз. Тази година в него участват всички 27 страни-членки на съюза с общо 65 филма. Фестивалът ще представи широка селекция от филми както на утвърдени имена в жанра, така и на съвсем непознати за широката публика автори.

    Списък на филмите тук: http://www.siskelfilmcenter.org/eufilmfest2012

    Всички прожекции ще бъдат в Gene Siskel Film Center of the School of the Art Institute of Chicago на адрес 164 N. State St., Чикаго. Цената на билетите е $11 за прожекция (7 долара за студенти), като те могат да се закупят от гишетата на центъра.
    За повече информация относно програмата на  фестивала можете да посетите уеб сайта http://www.siskelfilmcenter.org/content/calendar

    Тази година във фестивалната програма ще участват два български филма – „Ave“ и „Love.net“. Предстоят прожекциите на:
    „Love.net“ – 24 март (събота) от 9:15 pm и 28 март (сряда) от 8:30 pm

    Вторият български филм „Ave“  вече беше прожектиран на 9-ти и 10- март.

    Източници: Вестник „България“ и  www.siskelfilmcenter.org

    „LOVE.NET“

    Жанр: Драма / Романс/120 минути
    Режисьор: Илиян Джевелеков
    Оператор: Емил Христов
    Сценаристи: Нели Димитрова, Матей Константинов, Илиян Джевелеков
    Продуцент: Илиян Джевелеков, Георги Димитров, Матей Константинов
    В ролите: Христо Шопов, Захари Бахаров, Лилия Маравиля, Койна Русева, Диана Добрева, Диляна Попова, Лора Чешмеджиева, Джон Лоутън, Мик Бокс и др.
    Героите от филма се забъркват във виртуална игра, където цари двойствен живот, флиртове и пълна анонимност.
    Историята във филма разказва за няколко души, които прекарват голяма част от свободното си време в интернет и развиват зависимост към социалните мрежи и чатовете.
    Във филма участват както професионални актьори, така и хора, които за пръв път дебютират в киното. Такива са Диана Попова, Джон Лоутън и Лора Чешмеджиева. Джот Лоутън, може би, е познат от групата Uriah Heep. Сценаристката на филма случайно се е свързала с него, след като го видяла във вестник и преценила, че той е перфектният човек за тази роля.
    Love.net“ излезе в кината на 1-и април 2011 г. Филмът, копродуциран от Нова телевизия, и е гледан от над 206 000 зрители, което го нарежда в топ 10 на най-добрите бокс офис постижения в България за всички времена.

    Аве (Ave)

    България, 2012,86 мин., драма. Режисьор: Константин Божaнов. Сценаристи: Константин Божaнов и Арнолд Баркъс. С участието на: Ованес Торосян, Анжела Недялкова, Николай Урумов, Йосиф Сърчаджиев, Койна Русева, Светлана Янчева и др.
    За филма: 
    „Аве“ е първият пълнотражен игрален филм на режисьора Константин Божaнов, който е и съсценарист на лентата. Освен с кино Божaнов се занимава и със скулптура. „Аве“ беше един от филмите, които се бориха за престижното отличие в секцията “Седмица на критиката” на фестивала в Кан миналата година.
    Освен това беше и сред номинираните за наградата за дебют „Златна камера“. Лентата спечели наградата на журито на филмовия фестивал в Сараево. Филмът ще открие и тазгодишното издание на „София Филм Фест“.
    Освен с многобройните си награди и номинации, „Аве“ може да се похвали и с интригуващ актьорски състав. Главните роли са поверени на младите актьори Ованес Торосян („Източни пиеси“, „Тилт“) и дебютанта Анжела Недялкова. Партнират им Николай Урумов („А сега накъде?“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“), Йосиф Сърчаджиев („Хан Аспарух“, „Време разделно“) и Койна Русева (LOVE.NET).
    Продуценти на „Аве“ са: Димитър Гочев, Жофроа Грисон и Константин Божанов.
    Историята: 
    Камен (Ованес Торосян), пътува на стоп от София към Русе, за да отиде на погребението на свой приятел. По пътя той среща седемнадесетгодишната Аве (Анжела Недялкова). Въпреки че историите, които момичето непрекъснато измисля, им навличат сериозни неприятности, Камен започва да се влюбва в нея.
    „Аве“ е филм за случайните моменти и срещи. За пратениците на съдбата, които ни променят. Романтична драма за човешките мъдрости, поднесени и чрез затрогващата музика на Том Пол. Филм, за който тепърва ще се говори.

  • Борисов: Няма да правим българо-руска централа в Белене

    Шансовете Русия да се превърне в енергиен партньор на България чрез АЕЦ „Белене“ са нулеви. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред ТВ7.

    Той подчерта, че носи лична отговорност за окончателното решение за „Белене“ и че думата на икономическия министър в оставка Трайчо Трайков в случая не е по-тежка от премиерската.

    „Едвин Сугарев да прочете много внимателно стенограмата ми от разговора с президента – три години спазвам казаното. Спряхме „Бургас – Александруполис“ и извадихме България оттам. Няма да правим българо-руска централа в Белене, вече трета година спазвам това. И никакъв Трайков, или Трайчо, или който и да било, не може да вземе това решение без мен! По време на моето управление аз българо-руска централа в Белене няма да правя. Това правителство не подкрепя монополи – за разлика от тези, които подкрепяхте в СДС“, заяви Борисов.

    Телефонното включване на премиера бе провокирано от критиките по негов адрес от страна на Александър Каракачанов и Едвин Сугарев, който се зачуди защо Борисов твърди, че няма да има българо-руски енергиен проект в Белене, но в същото време призовава президента Росен Плевнелиев да проведе референдум.

    „Това е друга тема“, отговори на министър-председателят, като подчерта, че уважава събеседника си и го смята за много по-почтен от някогашните му съмишленици в СДС. Въпреки това обаче Бойко Борисов изрази недоволство, че Сугарев не подкрепя борбата със създадените монополи.

    „Не виждам кой е защитил някакъв интерес на „Лукойл“. За първи път някой дръзна да вземе лицензите на „Лукойл“, каза премиерът Борисов по темата за отнетите лицензи на рафинерията. По думите му за пръв път Комисията за защита на конкуренцията излиза с решение за картел за цените на горивата. Комисията се доминира от ГЕРБ и решението е взето от нейни представители, каза още министър-председателят.

    „За първи път някой е накарал през цялата си рафинерия – от входа до изхода – да сложат за 35 млн. долара измервателна апаратура и всеки литър гориво да бъде контролиран. И си спомняте, че преди месец посланик Уорлик отиде в рафинерията в Бургас и каза „всичко са направили“, добави Борисов.

    На въпрос има ли натиск върху самия него, за да бъде сменен Трайчо Трайков, Бойко Борисов заяви: „Това не е възможно без политическата воля на ГЕРБ, както преди казах, да се дисциплинира тази компания“.

    Относно проверката на цените на яйцата, премиерът поясни: „Не съм ходил по магазините. За това имам достатъчно хора, които да отидат и да намалят цената на яйцата с 0,15-0,20 лв., каза още Бойко Борисов. Той обясни, че всяка година правителството дотира даден вид производства в селското стопанство с парите на данъкоплатците.

    Премиерът се закани, че кабинетът може да вземе решение следващата година да даде тези пари на други области като науката, спорта и културата. „Тези производители, които получават тези бонуси от държавата всяка година, за благодарност „не могат“ да вдигат цените нито на яйцата по Великден, нито на агнешкото, нито на рибата по Никулден. Във веригите можем да проследим цената от производителя по фактура до цената във веригата. И тази разлика, ако е голяма, има агенти, които трябва да се справят“.

     

    Източник:  в. „24 часа“

  • Вторият български танцов фестивал VEREA ‘2012

    На 31 март Чикаго ще бъде домакин на изключително фолклорно събитие, организирано от БГ Фолк клуб „Верея”

    За втора поредна година Чикаго ще се превърне в място за среща на всички ценители и любители на българския фолклор и фолклорни танци. На 31 март ще се проведе Вторият български танцов фестивал VEREA 2012, организиран от БГ Фолк клуб „Верея” с ръководител Константин Маринов. Фестивалът е най-мащабната културна проява сред българската общност в САЩ, имаща за цел да съхрани националния ни облик с помощта на родния фолклор. Уникалното за този фестивал е, че той е изцяло посветен на българския фолклор – за първи път на територията на САЩ се организира проява от такъв мащаб за неговото популяризиране. Благодарение на организаторите, ще можем да се насладим на пъстротата и ритмите на една неповторима фолклорна магия.

    Организаторът на фестивала Константин Маринов сподели пред в. „България”, че е създал фестивала с цел „разпространяване на българския фолклор от самите българи в Америка.” Неговото първо издание се състоя на 9 април 2011 г., в което взеха участие 5 състава само от Чикаго с повече от 100 танцьора. Миналогодишният фестивал се проведе в малко по-различен формат от предстоящия – той беше по-скоро демонстрация на български хора.

    Второто издание на танцовия фестивал VEREA ‘2012 ще бъде коренно различно – то ще се състои на сцена (сцената на Taft High School в Чикаго), а показаните танци ще бъдат със специална разработка на по-професионално ниво. Всеки от съставите от Чикаго ще се представи с 10-минутна програма, докато за гостите е предвидено по 15-минутно изпълнение. Целият фестивал ще бъде с продължителност от около два часа и половина. Направените досега финансови разходи по организацията на фестивала са поети изцяло от БГ Фолк клуб „Верея”, а подкрепа под една или друга форма е оказана от вестник „България”, магазин „Младост”, БПЦ „Света София”, ресторант АvenueBG, Мария Илиева – Муцуна.

    За участие във Втория български танцов фестивал VEREA ‘2012 към настоящия момент са се регистрирали 9 състава от САЩ и Канада, но евентуално към участниците ще се присъединят още един състав от Тампа, Флорида и 1 оркестър от Канада. На сцената ще излязат повече от 150 танцьори и музиканти, а по информация на организаторите, за фестивала ще пристигнат повече от 200 гости от всички краища на САЩ и Канада.

    Желанието на организатора Константин Маринов е следващият фестивал да бъде още по-голям, красив и пищен, като амбицията му е в него да участват представители не само от Северна Америка, но също и от Европа, Австралия и Африка. И независимо, че организацията на събитие от такъв мащаб изисква много усилия и средства, той е оптимист, че фестивалът ще бъде успешен и ще се превърне в традиция за българската общност в Чикаго.

    Ето и участниците във фестивала:

    1. Български фолк клуб „Верея” (Чикаго) с ръководител Константин Маринов
    Клубът е създаден през 2010 г. от Константин Маринов с цел съхранение и разпространение на българския фолклор в САЩ. Намерението на членовете му е не само да обучават, но също да създадат уникална социална и културна среда за обединяване на хората, които споделят любовта към традиционната българска култура. Съставът е изцяло от млади изпълнители, а самият клуб наброява повече от 70 човека. Създателят, ръководител и основен двигател на клуба, Константин Маринов, е завършил Държавното хореографско училище в София със специалност хореограф на български фолклорни танци. В продължение на 8 години е танцьор в ансамблите „Загоре”, „Слънчев бряг” и много други, с които гастролира на сцени по целия свят. Остава в САЩ след турне на ансамбъл „Слънчев бряг” през 2000 г. Участва в танцовия ансамбъл „Хоро” в Чикаго от 2005 до 2010 г., когато сформира БГ фолк клуб „Верея”. През периода 2009-2010 г. преподава народни танци на малките изпълнители от танцовия ансамбъл „Хорце”, „Малките българчета” през 2010 г. и „Синчец” през 2010 г.

    2. Ансамбълът за български народни танци „Хоро” е създаден в Чикаго през 2003 г. от Ирина Гочева и Тодор Гочев, които са негови артистични директори и досега. Към настоящия момент ансамбълът е с численост около 40 човека – мъже, жени и тийнейджъри, които са обединени около общата любов към българския народен танц. Ансамбълът представя танци от всички големи етнографски региони на България – Северняшка, Тракийска, Шопска, Добруджанска, Пиринска и Родопска.
    Ирина Гочева е завършила Държавното хореографско училище в София и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Работила е като хореограф на ансамбъл „Сливен”. Тодор Гочев е дългогодишен солист на ансамбъл „Сливен” и признат майстор на тракийските танци.

    3. Фолклорна танцова група „Българи” е основана през 2002 г. в Монреал, Канада. Към настоящия момент групата има 17 члена. Нейният ръководител Цонко Стоянов е завършил Академията за музикално и танцово изкуство. Бил е дългогодишен танцьор и репетитор на ансамбъл „Тунджа”. През 1997 г. пристига на турне в Канада с ансамбъл „Слънчев бряг”, след което остава и се установява да живее там. От 2002 г. е хореограф на ансамбъл „Българи” – Монреал, Канада.

    4. Friends of Bulgarian Dance (Detroit, MI) – Ръководителят на този състав Николай Аличев завършва хореографско училище през 1985 г. Професионалната му кариера продължава като ръководител на ансамблите към ДНА и профсъюзния дом в Карлово. Живее в САЩ от 1994 г. През 2002 г. създава Клуб на българските приятели на танца в Детройт, като същевременно организира семинари за изучаване на български хора в различни населени места в САЩ – Vermont, New York, Detroit, Hawaii. Член е на организацията на международните фестивали COFF за България.

    5. „Нашенчета” – Създадена от Юлиян Йорданов през есента на 2002 г., формация „Нашенчета” е представяла българския танцов фолклор на различни фестивали и фолклорни вечери в Чикаго и региона. От есента на 2010 г. художествен ръководител на формацията е Христина Барганска. Тя е играла в ансамбъл „Орфей” – Смолян, а след завършване на средно образование танцува в ансамбъла към Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград, където е студентка по право. В САЩ е от 2005 г., а от 2007 г. танцува в ансамбъл „Хоро” – Чикаго. Преподавала е спортни танци в училище „Знание”, а от 2010 г. е хореограф на състав „Нашенчета” към училище „Слънчогледи”.

    6. Ансамбъл “Antika” (San Francisco, CA) – Ръководителят на този състав Таня Костова е завършила Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив през 1979 г. с магистърска степен по хореография, сценична режисура и преподавателско изкуство. В продължение на 8 години тя е един от най-колоритните и оригинални солисти на държавния фолклорен ансамбъл „Тракия”. Работи също като артистичен директор към Регионалния културен център в Пловдив и главен хореограф в Регионалния център за детско изкуство. Ръководила е също редица успешни ескпериментални образователни програми за въвеждане на фолклорните танци като част от задължителното обучение в основните училище. До пристигането си в САЩ през 1995 г. Таня Костова работи отново като балет майстор в ансамбъл „Тракия”, член на борда на Артистичните директори на същия ансамбъл, гост-хореограф към Пловдивския драматичен театър, лектор в Пловдивския университет, пише статии за Българската национална телевизия и редица пловдивски вестници, а също и като сценичен директор и главен хореограф на Младежкия фолклорен ансамбъл „Орфей” в Смолян.
    На фестивала Kolo в Калифорния през 1997 г.Таня Костова представя танци, които е събирала по време на нейните изследвания в Родопите, Тракия и Средна Гора. Преподавала е фолклорни танци на различни форуми в Калифорния.

    7. Bulgarian Spirit (Saint Louis, MO) – Ръководителят на ансамбъла Стефан Тодев е завършил хореографско училище през 1992 г. Бил е танцьор в ансамбъл „Слънчев бряг” и ръководител на детска школа по изкуствата в гр. Несебър. Остава в САЩ през 2000 г. след турнето на ансамбъл „Слънчев бряг”. В момента работи като хореограф на ансамбъл Bulgarian Spirit.

    8. Ансамбъл „Димитровче” (Торонто, Канада) – Българският фолклорен ансамбъл „Димитровче” към българската Източно-православна църква „Свети Димитър” в Торонто е основан на 26 октомври 2010 г. Неговата основна цел е да съхранява и разпространява българския музикален и танцов фолклор и да създава среда на добронамереност и забавление сред българската общност в Торонто. В момента в ансамбъла се обучават над 50 танцьори на възраст между 5 и 65 години. Основател и главен художествен ръководител на формацията е Димитър Минков. Той е завършил Държавното хореографско училище през 1983 г., след което отбива военния си дълг в Ансамбъла на строителни войски. В продължение на 6 години е танцьор в Ансамбъл „Тракия”, като паралелно с това завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Ръководител е на Ансамбъл „Роза” – Казанлък и преподавател по хореография в училище „Българска роза”. От 2002 г. живее и работи в Канада, а до създаването на ансамбъл „Димитровче” танцува в ансамбъл „Българи” в Монреал.

    9. Еthnic Dance (Чикаго) с ръководител Paul Collins – Paul Collins започва да танцува от 8 годишна възраст. Занимава се професионално с етнически фолклорни танци от средата на 60-те години на 20 век. През 1989 г. основава Mid-North Folk Dance Club, който прераства в сега съществуващия ансамбъл Ethnic Dance в Чикаго.
    Ръководител е на танцови класове и семинари, както и на различни изпълнителски групи в САЩ, Канада и Европа.

    Както сами виждате, на Втория български танцов фестивал Verea ‘2012 ще си дадат среща изтъкнати танцьори и музиканти, обединени от голямата любов към българския фолклор, който техните предци са сътворили през вековете. Участниците ще пропътуват стотици мили, за да представят красотата и уникалността на фолклора пред българската публика в Чикаго, да бъдат част от най-големия и уникален по същността си български фолклорен празник на територията на САЩ.

    Всички ние можем да станем част от това събитие, което ще се проведе на 31 март (събота) от 18:30 часа в Taft High School на адрес: 6530 W.Bryn Mawr Ave., Chicago, IL, 60631.

    Билетите струват $10 и могат да се закупят на тел. 773 742 5158. Деца до 12 години безплатно.  Повече информация за фестивала можете да намерите на уеб сайта на БГ фолк клуб „Верея”-  http://www.folk-chicago.com.

    И както българското хоро е символ на обединението и единството на българската нация, така нека всички се обединим около прекрасната идея на организаторите Константин Маринов и БГ фолк клуб „Верея”, за да съхраним българските традиции, музика и танци и тук, в Чикаго. А Вторият български танцов фестивал VEREA ‘2012 да се превърне в една истинска фестивална експлозия от ритми и багри!

    Източник:  Bulgaria weekly

     

  • Doctor honoris causa Хр. Стоичков е горд, че познавал Т. Живков

    "Д-р"

    Горд съм, че съм познавал големия човек Тодор Живков. Бил съм у тях, много пъти ме е привиквал. Трябва да сме горди, че сме имали хора, които са мислили. Такива са били ситуациите. Щом толкова години си бил президент, значи има защо. Имаше недостатъци в политиката, не ни пускаха навън. Когато ходехме, имаше ченгета с нас. Няма за какво да се сърдим, ситуацията е била такава„, каза Стоичков в новото магазинно предаване на TV7 „Винаги в неделя„.

    Той защити и премиера Бойко Борисов, съветвайки сънародниците си да поглеждат първо към себе си, когато търсят източника на проблемите. „Никой който го критикува се е питал: “Аз както направих за държавата, за децата ни, да няма наркомания и сбивания в дискотеките”. Лесно е да критикуваш. Той е най-критикуваната личност в България и е трудно да направиш нещо, когато имаш такова наследство. Трябва да търсим вината в тези 7 милиона, който сме в държавата. Трябва да помогнем на този, който е на власт„, призова Стоичков.

     

    Източник:  БЛИЦ

  • „Новите досиета“: ГМО – заговорът срещу мъжествеността

    Д-р Грегъри Дамато е един от яростните противници на ГМО и учен, който не се страхува да говори открито за вредите, които ГМО нанася на човешкия организъм и природата изобщо.

    В разговор със София Тзавелла той посочи, че ГМО са конспирация, в коята са въвлечени хора от най-високите нива на американската администрация и на всички други по света. Целта на това е да се ограничи раждамеостта в световен мащаб – както чрез храната, така и чрез ваксините за различни болести.

    Според него елитът управлява света в своя полза и харчи милиарди, за да създаде нов дневен ред, който постановява, че хората трябва да са болни и стерилни, за да не могат да се размножават. И тъй като най-доброто противодействие на това е познанието, вниманието на хората съзнателно се отвлича от тези проблеми. Ако знаем какво се прави в задния ни двор, няма да позволим да тровят децата ни поколение след поколение, заяви Дамато.

    Той е категоричен, че ГМО храните ни унищожават отвътре, те са канцерогенни и причиняват много вреди на човешките същества, най-сериозната от които е стерилитетът.

    Д-р Дамато не иска дори да мисли за най-лошия сценарий. Най-добрият е хората да престанат да консумират ГМО храни, което ще принуди и фермерите да спрат да ги произвеждат. Хората ще продължат да се тровят известно време, докато природата се изчисти, но след това всичко ще се върне в нормалния си ход и ритъм, смята той.

     

    Източник:  tv7.bg

  • Ал. Морфов: Преди човек се страхуваше за свободата си, сега – за работата и вещите

    „Вече и да си само с основно образование можеш да станеш министър“, това казва в интервю за предаването „Седмицата“ на Дарик радио режисьорът Александър Морфов.

    Миналата седмица беше премиерата на новия му спектакъл „Животът е прекрасен“ в Народния театър. Постановката е по пиесата „Самоубиецът“ на Николай Ердман и е част от руския сезон на театъра. Главната роля се играе от Камен Донев.

    Защо „Животът е прекрасен“, „Самоубиецът“ звучи много тежко ли?

    Това, че звучи тежко, има и други пиеси, които звучат тежко. Основната идея на пиесата, особено на спектакъла е съвсем друга. Това не е пиеса за самоубийство, това не е пиеса за смърт, а за един човек, който открива отново живота, открива колко животът е прекрасен. Една много светла в основата си идея трябва да остане след този спектакъл. Един човек, който стига до ада, за да разбере всъщност, че животът е нещо много ценно.

    Правите доста препратки към родната действителност…

    Аз не съм я пришивал към нашата действителност. Текстът е почти на Ердман оставен, изчистил съм някои неща, които са твърде социалистически, твърде за времето на диктатурата на Сталин, които просто нямат връзка със съвременния човек. Това е една история за един обикновен малък човек. Малкият човек и в Русия, и в СССР, и в САЩ, е същият малък човек, който е и тук. По какво се различават те – че гледат различни канали телевизия и сигурно псувните им звучат по различен начин. Всъщност историята е за малкия човек, който най-после разбира какво означава да си истински човек, което той открива 30 минути преди смъртта. Ако можем да се научим да гледаме на живота по същия начин, като че ни остават 30 минути, тогава сигурно по различен начин ще се държим в обществото, с близките си и децата си. Едва тогава можеш да проумееш, че животът ти минава напразно, че си живял, както казва героят ми, за статистиката. Тогава разбираш, че всъщност си създаден да бъдеш свободен. Страхът, който цял живот ни дава и унищожава, като ни превръща в подобия на хора, в стадо, страхът, който трябва да преодолеем, за да бъдем истински…

    Как е при нас? Живеем ли за статистиката?

    Абсолютно. Политическият, идеологическият терор се замени с този на парите, с финансовия терор. Нищо не се е изменило, хората продължават да мълчат, да се движат в стадо и да се присвиват от страх да не загубят работата си и онова малкото, което имат. Ако преди човек се страхуваше за свободата си, сега той се страхува за онова, което има. Ние станахме роби на вещите, завързани с много тежки вериги към колите, къщите си, към малките неща, които уж правят живота ни по-красив. Не смеем да бъдем вече свободни. Аз виждам по актьорите, които работят в театъра толкова години, продължават да бъдат мъчени, подтискани, унижавани с мизерните заплати от по 400 лева. Въпреки всичко, никой не надига глава, не организира някакъв разумен протест, за да се спре това убийство, защото се страхуват да загубят и малкото, което имат. Казват – аз ще остана без работа, а без нея нямам друг шанс. Няма такъв голям пазар, на който като свободен артист да можеш да си намериш работа. Има 10-15 артисти, които се продават добре, а останалите 1000-1500 артисти?! Така че, нищо не се променя. Малкият човек продължава да бъде малък човек.

    Едно от силните внушения, които остават за зрителя от „Животът е прекрасен“ е, че човек може да бъде щастлив и само с наденицата, стария си костюм, жената, тъщата и бойния бас. Проблемът при българина е, че май и наденица не остана в хладилника?

    За наденица все още има възможност… Но не е въпросът в наденицата, дали се нарича наденица или парче хляб… Основната идея е да открием живота отново, да го открием и заобичаме, живот, в който имаме едно насъщно парче, колкото да се нахраним, не да се оядем, да пируваме. Да имаме до нас хора, които ни обичат, които се грижат и милеят за нас, хора, които ние също обичаме. И какво повече му трябва на човек, за да бъде в крайна сметка щастлив?! Може би трябва да се огледаме и да започнем да се отърсваме от всичко онова излишно, което трупаме върху себе си и децата си, подменяйки истинските стойности със златните телци. Човек трябва да се спре в някакъв момент, да се опита да се осъзнае – къде отиваме, докъде ще стигнем. Това е пагубно, както и за самия човек, така и за цялото човечество.

    Нали хората по върховете са примера?! Прави впечатление, че напоследък неграмотните, необразованите хора вървят нагоре, което, като че ли потапя малкия човек още повече…

    Да, как може да бъде спряно, никой не знае. Лошото е, че това става масова практика на мислене – подражанието на евтиното, на малоумното трупане и промяната на ценностите в живота. Просперитетът се оценява по обувките и вратовръзката, които носиш, а не спрямо онова, което си, което можеш и знаеш.

    И вината за това на кого е? На хората под прожекторите?

    Вината е на самия човек. Някак си така е устроен – по принципа на най-лекото съпротивление. Така е изграден човешкият манталитет, колкото по-леко, колкото по-бързо, колкото повече, толкова по-добре. Проблемът е, че в това безумно време на прехода не се запазиха истинските стойности, които по някаква много иронична случайност съвпадат, както и на социализма, така и в религията, едни и същи стойности се проповядват и от религията, и от комунистите, но те не се запазиха, а се сринаха заедно с всичко онова, което трябваше да се срине. Онова, което се нарича човечност, сега ще говоря клишета, което сигурно отвратително звучи, но това е така, взаимопомощ, любов, грижа и съчувствие. Тези неща умират, в човешката душа – те закърняват и виновни за това в голяма степен, а и може би единствено, са най-вече политиците. Когато създаваш някаква нова територия, нов живот с нова политическа програма, трябва да си наясно какво искаш да промениш в човека, как си представяш човека, който би искал да управляваш. Не ме интересува дали ще бъде построена новата АЕЦ, или не. Повече ме интересува детето ми с какви хора ще общува и каква ще стане тя, защото в обкръжението на тоталното малоумие и на алчността, тя има малки шансове да оцелее. Или ще стане като тях, или те ще я унищожат. И трябва да търся начин да я спасявам, да бяга от тук, да я пращам надалеч. Това е като октопод, една много жестока зараза, която върви, един вирус, който няма спиране. Той може да спре само с някакво разумно действие на някакво правителство, което трябва да се заеме още от раждането, образованието. То трябва тотално да се измени, тотално ново отношение, говорим за всички останали хуманитарни посоки в управлението на една държава.

    Казахте, че не ви интересува дали ще се строи или не АЕЦ Белене, предполагам, че същото е отношението ви към честата смяна на министри, която прави това управление, сигурно сте чули за двете оставки тази седмица?!

    Дочух, че има отново някакви скандали, някои са подали оставка или са заставени да си подадат оставката…

    За какво говори честата смяна на министри?

    Според мен е търсене на виновни, както ги наричаха преди – бушони. Има си няколко бушона, които като се напече ситуацията изхвърчат навън, гърмят и се заменят с нов бушон. Грешката не е вътре в бушона, а в цялата система, която някъде е дала на късо, много силно, но изгърмяват бушоните. Хвърляме прах в очите на електората, че ето виждате ли, ние не стоим на едно място, а правим промени. Уволняваме много жестоко едни хора, за да ги заменим с други, които ще свършат работа и след една година други бушони ще изгърмят, по същия начин ще се действа, докато никой не се захваща с основната грешка, а тя е в сбърканата кауза, в сбъркания човек, в, както казва Венецки – „Нищо друго не мога да направя, освен да се съобразя и да приема с чудовищния избор на моя народ“.

    Казахте преди време, че Бойко Борисов не е вашият премиер!

    Да, и продължава да не бъде моят премиер. Той е премиер на едни хора, които са го избрали с всички машинации, на които те са способни, защото те владеят тези механизми много добре. Не мога просто да приема моят премиер да бъде човек, който е, меко казано, със скромно образование и невисока култура.

    Случайно следващият ми въпрос е изпростява ли българинът?

    Разбира се, това са си примери за подражание. Обикновеният човек си казва: „Ето, моето момче, и ти имаш шанс да станеш премиер! Ти не си по-глупав от Бойко Борисов!“ Нивото за успеваемост е много свалено вече, то е на нивото на средното училище. Както едно време имаше – основно образование и средно образование. Нивото на успеваемост е основно образование. Имаш ли основно образование, можеш да станеш министър, няма никакъв проблем. Вече не се иска ценз, дали имаш магистратура, докторат, за да успееш някъде, образованието девалвира ужасно. Навремето човек с висше образование се смяташе за нещо изключително. Нещо, което е постигнал с талант, ум, усилия и труд. Сега взимането на висше образование не е сложно за никой. Можеш просто да си платиш, за да си го вземеш. Образованието по принцип вече абсолютно девалвира. Ако се погледне статистиката ще се види, че може би по-голямата част от безработните хора са с висше образование, не са хора, които имат ценз, които нямат никаква професия, напротив.

    Когато в ГЕРБ говореха за безработицата сред младите хора, твърдяха, че тя е по-високо при маргиналните групи.

    Не съм съгласен с това, защото имам достатъчно наблюдения, не само от артистичните кръгове. Самата безработица не обхваща само хората, които нямат работа, а и тези, които имат работа, но нищо не заработват с тази си работа. Те си имат абсолютно статуквото на безработен човек, защото не можеш с 300 лева да нахраниш семейство от четири човека, ако работиш само ти. Лошото е, че и перспективите за някакво развитие, промяна, са нулеви, никакви.

    Сюжет от седмицата е празненството на ученици във Видин в кметството, деца с хореография върху песен на Азис, има ли място попфолкът в училище, в театъра дори?

    Не, разбира се. Изключително съм против. Всеки театър си решава своята политика. Частен театър може да прави каквото си иска. Фолкът можеш да го използваш, за да го иронизираш, да покажеш нивото на пошлото, но цялата естетика на попфолка е пошла, вулгарна и тя няма място в съзнанието на нормалните хора, също част от онзи механизъм, който търкаля обществото надолу. Това е, защото абсолютно всичко е сведено до едни ужасни и прости неща – да имаш червено порше, достатъчно пари, за да си направиш силиконов бюст, да си надуеш устните, да си свалиш задника. Всичко е сведено до секс и пари, нищо повече, текстовете ги знаете какви са, не че знам някой текст, но всяка една вулгарна импровизация ще прилича на текст от фолк песен.

    Виждате ли някой у нас да може да надуе бойния бас срещу невежеството?

    Мисля, че няма кой да го направи това нещо. Единствената надежда е, че все пак станахме част от Европейския съюз и може би по негово нареждане ще започнем да се държим малко по-европейски, да се ограничи безкултурието от обществото. Ние сме абсолютно разединено общество. Българинът отдавна е престанал да бъде част от нация. Всеки се спасява индивидуално. Виждате какво става в Гърция, в Унгария, какво става в Румъния…Ние тук ще си стоим и ще си дишаме миризмата от собствените си пръдни, докато някой друг не направи нещо вместо нас или докато съвсем се разпаднем като нация.

    Продължават все повече млади хора да заминават в чужбина…

    Да, това е разпадането ни като нация. Не виждам изход. Не виждам изход в моя живот. Все се надявам, че може би някакъв изход би могъл да бъде в живота на децата ми, макар че и това много ме съмнява. Предпочитам лично, колкото и вероотстъпнически да звучи, да отидат в чужбина и там да си търсят щастието. Не ги карам, оставил съм ги сами да избират. Дъщеря ми не поиска да остане на Запад, върна си се тук, аз не съм много щастлив от това, щастлив съм, че е при мен, че я виждаме, но тази безперспективност ме тревожи. Аз й казвам – отиди, готов съм да помагам, ако трябва запиши още едно образование, просто търси начини, контакти, но тя е точно толкова наивна, колкото и ние. Слава Богу и за съжаление прилича на нас, защото наивността пък е нещо много прекрасно, много очарователно.

    За да завършим малко по-позитивно, може би спасението е в театъра?

    Ние сме си намерили, като че ли нашият остров-утопия тук, в театъра, по някакъв начин да се спасяваме и да забравяме за другия свят и другите проблеми, защото преобразяването е сто процентово. Аз виждам актьорите с какво удоволствие и с каква радост участват тук. Наистина един остров на забрава, една приказна страна, която сме си измислили и в която живеем. Миговете, в които от нашата приказна страна нещо прескочи нататък и подуха и към неприказната страна, са още по-хубави.

     

    Интеврю на Теодора Симова,

    Dariknews.bg

     

    Бел.ред:  Заглавието е на Еврочикаго.

  • Разделна собственост / Split estate

     

    Документален филм от 2009 г.

    Носителят на награда „Еми” за документален филм „Разделна собственост” (Split Estate) показва катастрофалните последици от хидравличния разрив (фракинг) като метод за добив на природен газ в САЩ. Технологията е разработена през 1949 г., но намира широко приложение в САЩ едва през 90-те години.

    Наистина ли нещата са толкова „розови” в меката на тази индустрия? На каква цена става добивът? Дали е пълно с руски агенти в Ню Мексико и Колорадо, където цели общности се изселват, хората страдат от ракови заболявания, реките врят от метан, а питейната вода и въздухът са отровени с канцерогенни химикали?

    Филмът показва всички заинтересовани страни и обхваща всички аспекти на проблема, като се концентрира върху невъзможността на земевладелците да се противопоставят на собствениците на подземните богатства по законодателни причини. Какво става, когато Дик Чейни – Изпълнителният директор на Халибъртън (компанията, разработила технологията фракинг), става Вицепрезидент на САЩ?

     

    Линк към  Разделна собственост / Split estate

     

    Източник:  Dokumentalni.com

  • Според световната здравна организация съвременната медицина е обречена

    Светът се намира на прага на криза, предизвикана от устойчивостта на микробите към антибиотиците, е заявила на 16 март на конференция в Копенхаген шефката на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чен. Съобщението е на вестник The Telegraph.
    Човечеството сега има работа с такова равнище на антибиотикоустойчивост, че ситуацията може да означава „край на медицината, каквато я познаваме”. Ние навлизаме в „пост-антибиотиковата епоха” – подчертала Чен. Всеки разработен някога антибиотик във всеки момент може да стане безполезен.

    Според Чен, лекарите се лишават от така наречените „антибиотици от първи ред”. В резултат предишните рутинни манипулации стават просто невъзможни. Това еднакво се отнася за лечението както на такива инфекции като туберкулоза и малария, така и на баналната хирургическа обработка на порязване.

    За замяна на загубилите своята активност антибиотици се налага използване на все по-скъпи препарати, а курсовете за лечение стават все по-продължителни.

    Такива обикновени неща като ангината или раничка на коляното на детенце отново стават смъртно опасни” – казала Чен. Смъртността на пациентите, инфектирани от антибиотикоустойчиви щамове на микроорганизми в някои страни, се увеличава с 50 процента. При това използването на малкоразпространени антибиотици не рядко налага хоспитализиране.

    Условията за тази криза, според Маргарет Чен, са се формирали с десетилетия. Основните причини за нея е некоректното използване на антибактериални препарати, които се подбират неправилно, приемат се твърде често или прекалено продължително.

    СЗО призовава правителствата на страните в света да подкрепят изследванията на антибиотикорезистентността. „Недостатъкът от средства в арсенала на лекарите изисква иновации” – се казва в съобщението.

     

    Източник:  БЛИЦ

  • БЪЛГАРСКИ БАНКЕРИ

    ПОПУЛЯРНИ БЪЛГАРИ

    Продукт на Българо-Американска Асоциация

    [email protected]

    312-222-9353

    БЪЛГАРСКИ БАНКЕРИ

    (актуализация 17 март 2012)

     

    Банкер Банка Телефон E-mail
    Даниела Стоянова Bank ofAmerica
    Дарина Велева TCF Bank 773-589-3216
    Десислава Георгиева Chase 847-678-0030
    Ирена Ралчева Chase 708-452-4720
    Мартин Велев Chase 847-928-8521847-678-0030
    Невена Георгиева 708-269-1417
    Света Георгиева Chase 847-678-0030
    Стан Йорданов TCF Bank 773-589-3216

     

     

    ЗА ШЕСТНАДЕСЕТИ ПОРЕДЕН ПЪТ

    ФЕСТИВАЛ „БЪЛГАРСКИ ДНИ В ЧИКАГО ПРОЛЕТ 2012

    ОТКРИТА СЕСИЯ НА БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА АСОЦИАЦИЯ

    неделя, 29 април 2012

    ОЧАКВАЙТЕ

    От 14, 45 часа – „Български банков мениджмънт в Чикаго”. Дискусии и консултации.

     

  • Протестиращи скандираха: Закони за всички!

    Стотици граждани тръгнаха на протестно шествие срещу безобразията в България от НДК до парламента със скандирания „Заедно сме по-силни“ и „Закони за всички„.

    По целия маршрут имаше засилено полицейско присъствие.

    Протестиращите искат механизъм за пряк контрол, налаган от обществото върху политическото елитарно ядро. Те искат и независим съд, както и обективна прокуратура, а Конституцията да бъде за всеки и всички.

    Стоп на корупцията„, настояват протестиращите. Те искат гражданския глас да се чува.

    Протестиращите предлагат набор от инструменти на свободата, който според тях е алтернатива на спънатия другарски преход към лъжесвобода и лъжедемокрация.

    Сред предлаганите инструменти са: пряк избор и отзоваване на прокурори, съдии, включително конституционни и началници на РПУ; пряк избор и отзоваване от гражданите на възлови министри ( финанси, образование, правосъдие…); сезиране на Конституционния съд пряко от гражданите.

    По време на шествието и на митинга пред парламента протестиращите разпространяваха Харта за гражданско управление.

    Хартата за гражданско управление предлага на гражданите да бъдат истински коректив на управлението; да утвърждават професионализма над посредствеността; да изграждат работеща пазарна икономика; да насърчават открито, отговорно и ефективно управление и прилагане на добри европейски практики; да настояват за парламентаризъм пред всякаква форма на еднолична власт„, пише в документа.

     

    Източник:  frognews.bg

  • Р. Петков иска законови промени за документи на ДС
    Румен Петков

    В Плевен депутатът от левицата Румен Петков обяви, че са необходими много сериозни промени в закона за достъпа и разкриването на документите на Държавна сигурност, като окончателното виждане трябва да бъде направено след подробен и задълбочен анализ на работата на комисията.

    Смесването на работата на Първо главно управление, на Разузнавателно управление на Министерството на народната отбрана и на разузнавателния отдел на Гранични войски с работата на Държавна сигурност е порочно и е груба грешка„, каза Петков и посочи, че в източната част на Германия документите на тяхното външно разузнаване не са били огласени и не са представени като обект на публичен интерес.

    Депутатът добави, че в Полша за всички действащи служители от службите за сигурност, които са работили и през тоталитарния период, важи фикция за неогласяване на тяхната дейност, а освен това в някои страни като Германия църквата не е обект на такъв тип разследване.

    Румен Петков не скри, че вина за създаването на закона в този му вид има БСП и обясни, че аргументите за искане на законови промени идват от практиката на страните от Източна Европа.

    Има неща, които бихме могли да видим като практика в тези страни и да ги адаптираме към нашата действителност и по този начин да имаме един закон, който действително да даде перспектива от гледна точка на националната ни и историческа памет„, каза Петков.

    Посегателството върху хора от външното ни разузнаване, които са работили за националната ни сигурност е много ярък показател за неумението ни да уважаваме себе си и за липсата на чувство за държавност„, допълни Румен Петков.

     

    Източник:  Frognews.bg

  • Закопчаха петима за присвояване на 3 млн. долара
    3 млн. долара са присвоили петима български граждани във Флорида. Част от парите са придобити чрез кредитни карти, извадени с фалшиви документи. След това са били купувани луксозни автомобили, продавани в чужбина на двойна цена.

    Петима българи са арестувани в американския щат Флорида за присвояване на 3 млн. долара от банки с фалшиви документи.

    32-годишният Тихомир Бочев е ръководител на престъпната група, твърдят властите в Тампа Бей.

    Част от парите са били присвоени чрез кредитни карти, извадени с фалшиви документи, след което били купувани и продавани луксозни автомобили в чужбина.

    Тихомир Бочев е бил арестуван вчера в дома си в Ларго, заедно с още четирима българи.

    За всеки от тях е определена гаранция от 500 хиляди долара, съобщи БТА.

    Разследването се води от 2008 г. съвместно от икономическия отдел на шерифския офис в Пинелас, офиса на Сикрет сървис и щатската прокуратура на Флорида.

    По-рано днес стана ясно, че млад българин е бил осъден в САЩ за кражба на повече от 400 000 долара. Той ще трябва да излежи повече от шест години в Балтимор, щата Мериленд. 32-годишният мъж извършил престъпленията с миникамери и четци на банкови карти при ползване на банкомати.

    Източник:  BNEWS

  • Нахалници в тоги
    Корупция има - корумпирани нема...

    Вчера България пак се прочу с действията или по-скоро бездействията на правораздавателните ни органи. Държавният департамент на САЩ излезе с доклад, в който се казва, че родната прокуратура е една от най-корумпираните институции у нас.

    Навсякъде по белия свят подобно обвинение е съпътствано от светкавични пресконференции, изявления, мерки, та даже и оставки. Уви, без значение кой е на власт, в съдебната система все са „ни лук яли, ни лук мирисали„. Ще припомня, че последните критики на Еврокомисията бяха именно към служителите на Темида. Впрочем, текстът винаги е един и същ. Ще си позволя да цитирам:

    Доклад на ЕК 8.02.2012 г.
    Взетите до този момент решения и постановените наказания по случаи, свързани с корупция по високите етажи. Все още не са довели до убедителни резултати.“

    Доклад на ЕК 23.07. 2008 г.
    Борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи не дава достатъчни резултати.“

    Доклад на ЕК 27.06. 2007 г.
    Напредъкът в съдебното третиране на случаите на корупция от високо равнище в България е недостатъчен.“

    И сега американците ни казват същото: „Кучетата лаят, керванът си върви„. Всеки ден слушаме как поредният престъпник е пуснат на свобода, защото събраните доказателства са негодни, непълни или не знам си още какво. В същото време обвинителите, призвани да защитават интересите на държавата, вечерят с мутри в лъскави ресторанти, живеят в палати и получават имоти като „крайно нуждаещи се“ (бившият апелативен прокурор на Бургас).

    По какъв начин си позволяват този стандарт – не знам, но за сметка на това прочетох как главният прокурор Велчев коментира твърденията на задокеанските ни партньори: „Да, корупция в прокуратурата има. И вие сте свидетели, че не повече от два-три пъти годишно, но всяка година, има дела срещу прокурори„.

    Не знам за вас, но аз съм потресен и изумен от трагикомичното оправдание на обвинител номер едно на републиката. От една страна, си признава, от друга – не много, само два-три пъти. Но, разбира се, всяка година. Тоест, трябва да сме спокойни – в прокуратурата не се оливат, за сметка на това си спазват правилото ежегодно да бъде хванат поредният бандит в тога.

    Тук е моментът да попитаме: „Да не би да имат график на арестите?„. От 50 корумпирани хващат 2-3. Това изказване на Борис Велчев е недопустимо и цинично. Та той е начело на прокуратурата от 2006-а. Къде спа през това време? Колко време имаше да се бори с корупцията в държавното обвинение? През този период отвсякъде се чуваха хвалби и дитирамби за бившия съветник на Гоце. Бил много честен, бил много принципен. Какво каза той, когато неговият заместник призова майките на сгазените от пияни шофьори да не протестират, защото така и така в затворите няма достатъчно място? Изобщо нашата прокуратура заслужава наградата „нахалник на десетилетието“.

    Вярвам, че арогантното изявление на Велчев няма да бъде подминато, както често се случва, що се касае до прогнилата ни съдебна система. Нека чуем дали така мислят съдиите от ВСС?
    На това мнение ли е министърът на правосъдието?

    Въпроси, на които трябва да бъде отговорено веднага. Защото от години си говорим за все по-нарастващото усещане за липса на справедливост в обществото. Само говорим и пишем, а резултат – никакъв. Има корупция, има някое и друго дело, прокурорът с държавната заплата кара лимузина и всичко е наред. Гротеска от поредната латиноамериканска сапунка.

     

    Емил Кошлуков,

    Standartnews.com

  • Косово търси помощ от Запада срещу Сърбия

    Президентката на Косово Атифете Яхяга призова най-влиятелните западни държави да възпрепятстват провеждането в сръбските райони на Косово на местни избори по сръбските закони.

    Съобщение на сайта гласи, че Яхяга е изпратила писмо до председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, върховния представител на ЕС по външната политики и сигурността Катрин Аштън, а също до представители на САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия, които признаха независимостта на Косово, с призив да окажат натиск върху Сърбия и да не бъде допуснато провеждането на избори в населените със сърби райони на Косово. На 6 май в Сърбия ще се проведат парламентарни избори.

    Яхяга изразяла дълбока си разтревоженост от решението на Сърбия, което според президентката, „нарушава суверенитета и териториалната цялост на Косово и води до сериозна дестабилизация„. „Опитът на Република Сърбия да организира избори в Косово нарушава международните норми и европейските принципи„, пише Яхяга. /РИА „Новости Прищина / Косово

    Източник: БГНЕС

  • Театр “ZAR” из Вроцлава – на гастролях в Чикаго

    С 29 марта по 1 апреля в Чикаго пройдут гастроли
    польского театра “ZAR”.

    “ZAR” – международная театральная труппа, основанная во Вроцлаве членами Центра творчества великого режиссера XX века Ежи Гротовского. В период с 1999 по 2003 годы за новыми театральными
    впечатлениями труппа регулярно ездила в Грузию.

    В результате было собрано большое количество
    музыкального материала, главным образом – хорового пения. Название театра отсылает нас к названию мелодии, которую исполняли жители горных областей
    Кавказа и северо-западной Грузии.

    На гастролях в Чикаго театр покажет спектакль
    “Евангелие детства” (английское название – “The Gospels of Childhood Triptych”) в постановке Ярослава
    Фрета. В спектакле используются малоизвестные апокрифические жизнеописания Иисуса, а также фрагменты из произведений Ф.Достоевского и С.Вайля. Спектакль построен подобно ритуальному посвящению: в нем много музыки и хорового пения. Он необычен во всем, начиная с места действия. В первой и третьей частях спектакля зрители находятся на сцене и следят за действием,
    происходящим в зрительном зале; во второй части зрители вместе с актерами переходят на второй этаж, и там продолжается спектакль.

    За спектакль “Евангелие детства” режиссер Ярослав Фрет был награжден театральной наградой Вроцлава в 2010 году.

    Гастроли театра “ZAR” организованы Музеем
    современного искусства Чикаго и Goodman Theatre в сотрудничестве с Генеральным консульством Республики Польша в Чикаго.

    Гастроли театра “ZAR” пройдут с 29 марта по 1 апреля 2012 года в помещении Музея современного искусства по адресу: 220 East Chicago Avenue, Chicago, IL 60611. Билеты можно заказать по телефону 312-397-4010 или на сайте www.mcachicago.org.

     

    Сергей Элькин

    (Фото Кена Рейнолдса и Ирены Липинска)

    http://sergeyelkin.livejournal.com/

    www.sergeyelkin.com

  • Goodman Theatre: “Camino Real” (русское название – “Путь реальности”)

    На сцене Goodman Theatre в эти дни идет малоизвестная пьеса Теннесси Уильямса в постановке испанского
    режиссера-экспериментатора Каликсто Бието. Он родился в городке Миранда де Эбро, позднее перебрался в Барселону. Учился на отделении испанской филологии, истории искусства и режиссуры. Прославился, в основном, своими радикальными оперными “высказываниями”. В его постановках обычно так много натурализма, что на афише пишут: ”Дети до шестнадцати лет не допускаются”. Героев опер “Похищение из Сераля” В.А.Моцарта и “Мадам
    Баттерфляй” Дж.Пуччини в берлинской “Комише опер” Бието поместил в бордель, герои “Летучего голландца” Р.Вагнера в Штутгартской опере превратились в садистов, а про “Дон Жуана” В.А.Моцарта в Английской национальной опере рецензент газеты “The Times” Оливер Камм написал, что он “скорее выколет себе глаза и продаст своих детей в рабство, чем еще раз пойдет на этот спектакль”. Но это
    все оперы. Там Бието почему-то привык эпатировать почтенную публику. А вот в драматическом театре он работает совсем по другому. С 1999 по 2011 годы Бието
    служил артистическим руководителем театра Ромеа в Барселоне. Недавно он возглавил Барселонский Международный театр…

    “Путь реальности” – чувственный карнавал желания и отчаяния. Нас ждет увлекательное театральное путешествие в иррациональный мир, населенный потерянными и одинокими душами. Они стремятся вырваться из этого мира, но боятся неизвестности, скрывающейся за его стенами. И только американский путешественник и бывший боксер Килрой решается бросить вызов судьбе.

     

     

    Спектакль “Путь реальности” идет по 2 апреля 2012 года в помещении Goodman Theatre по адресу: 170 North Dearborn Street, Chicago, IL 60601. Билеты можно заказать по телефону 312-443-3800, на сайте www.goodmantheatre.org или в кассе театра.

    Сергей Элькин,

    http://sergeyelkin.livejournal.com/

    www.sergeyelkin.com

  • TUTA Theatre: “Fulton Street Sessions” (“Уроки на улице Фултон”)

    Театру TUTA в этом году исполняется десять
    лет! Его создатель, режиссер и бессменный артистический директор – Желько Дюкич. Он родился и вырос в боснийском городе Дервента. Закончив школу, поехал в Белград получать театральное образование. Учился в Академии драматического искусства, потом там же преподавал актерское мастерство. Первой постановкой Дюкича стал спектакль “Филоктет” по пьесе Хайнера Мюллера. На этом спектакле он
    встретился с дизайнером по костюмам и будущей женой Наташей. С тех пор они работают вместе: сначала в Белграде, а с 1990 года – в США. Желько учился в
    университете Мэриленда, потом стал там преподавать. Какое-то время они с Наташей жили в Вашингтоне, потом сменили место жительства на Чикаго. Дюкич говорит: “Я хотел работать и взялся за создание собственного театрального коллектива. Стал работать со студентами. Сегодня я счастлив, что так случилось. В своем театре можно развивать собственную эстетику, свой театр накладывает определенные обязательства. Кроме того, всегда приятно работать с  единомышленниками. В этом – отличие работы в своем доме от прихода в другой театр в качестве гостя”. Во
    время нашей беседы я спросил у режиссера, почему такое странное название – TUTA? Дюкич ответил так: “В некоторых диалектах югославского языка “tuta” означает “судно”. Когда мы организовали театр, кто-то назвал нас так в шутку. Мол, ничего серьезного. Для американцев это слово ничего не значило. Но интересно, что сейчас оно ассоциируется с нашим театром”.

    Юбилейный сезон театра открылся спектаклем “Уроки
    на улице Фултон” (“Fulton Street Sessions”). Жанр спектакля его создатели определяют как “представление в стиле кабаре”. Сюжета как такового в спектакле нет, и слов в нем очень мало. Перед нами – зарисовки характеров, сценки из жизни, показанные,
    в основном, языком пантомимы, танца и музыки. Актеры театра прекрасно поют, танцуют, двигаются, легко справляясь с быстрым темпом спектакля. В пародийных музыкальных номерах, скетчах и сатирических зарисовках труппа театра говорит о взаимоотношениях мужчины и женщины, любви и предательстве, одиночестве, о вечных ценностях жизни. Огромное значение в спектакле играет замечательная музыка композитора Джоша Шмидта. Это его второй (после спектакля “Баал” по пьесе Б.Брехта) опыт сотрудничества с театром TUTA.

    У спектакля нет одного автора – это коллективный
    труд всего театрального коллектива. Для режиссера Желько Дюкича этот спектакль стал первым опытом работы с “живым” материалом. На ходу придумывались диалоги, движения героев, мизансцены. Актеры рассказывали свои истории, которые трансформировались в театральные миниатюры. Многие из них вошли в окончательный вариант спектакля. Актеры с удовольствием вспоминают процесс репетиций, когда они с режиссером импровизировали, экспериментировали, словом, играли в замечательную, захватывающую игру под названием “ТЕАТР”. Мне посчастливилось посмотреть этот спектакль, и я уверенно могу сказать, что Игра театру TUTA удалась!

    В спектакле участвуют актеры Кирк Андерсон, Джеймелин Грей, Стейси Бет Грин, Трей Маклин, Жаклин Стоун.

    Спектакль “Уроки на улице Фултон” идет по 25 марта 2012 года в помещении Chicago Dramatics по адресу: 1105 West Chicago Avenue, Chicago, IL 60622. Билеты можно заказать по телефону 847-217-0691 или на сайте театра http://www.tutato.com/.

    Сергей Элькин (Фото Энтони Ла Пенна)

    http://sergeyelkin.livejournal.com/

    www.sergeyelkin.com

  • “История поставила на нас и положила на них”. Дмитрий Быков: интервью в двух частях перед встречей в Чикаго. Часть вторая.

    1 апреля 2012 года (и это не первоапрельская шутка) в Литературном салоне Аллы Дехтяр состоится встреча с поэтом, прозаиком, журналистом Дмитрием Быковым. В первой части интервью наш герой рассказал о поэзии, своих литературных предпочтениях, отношении к жизни и политике. 4 марта в России состоялись президентские выборы. Через две недели после выборов Дмитрий Быков подводит итоги и рассуждает о будущем…

     

    –       Как вы оцениваете итоги выборов?

    –       Положительно. По-моему, Владимиру Путину сейчас и надо было дать победить в последний раз, не форсируя события, как надо было, вероятно, дать Януковичу победить в 2004 году, чтобы олицетворяемые им силы уже никогда не подняли головы.

    –       Каковы, на ваш взгляд, должны быть дальнейшие
    действия оппозиции?

    –       Разнообразны. У нас есть не шесть, думаю, а два-три года для формирования легальной оппозиционной партии и для выдвижения нескольких конкурентоспособных, раскрученных и вменяемых кандидатов в президенты. Но я за всю оппозицию отвечать не могу, а свою задачу вижу ясно:
    просветительство. Все ксенофобские, агрессивные, тоталитарные тенденции – исключительно от темноты. Электорат Путина не видит того, чего не хочет видеть. Надо ему помочь – ненавязчиво, поскольку, как перефразировала Уайльда Новелла
    Матвеева, “всякое искусство совершенно ненавязчиво”.

    –       Изменится ли власть после выборов?

    –       Какая разница, изменится ли она? Жить надо, не замечая этой власти, создавая альтернативы ей. Многие говорят, что это
    невозможно, но опыт миллионов анонимных благотворителей, социальных сетей, пожаротушения-2010, в конце концов, доказывает, что как еще возможно.

    –       Проект „Гражданин поэт“ закрыт. Есть у вас какие-нибудь планы нового проекта с теми же Васильевым и Ефремовым?

    –       Есть, разумеется, но они пока обсуждаются. Когда придумаем – все равно ничего не расскажем, потому что искусство невозможно без тайн и сюрпризов.

    –       Как вы планируете построить свое выступление в Чикаго? Можно ли будет задать вам вопросы?

    –       Всегда пожалуйста. Я почитаю новые стихи, нигде еще не напечатанные, потом старые, потом что-то из “Писем счастья”.

    –       Вы были в Чикаго, или это будет ваше первое знакомство с городом?

    –       Бывал раза два, но мельком, дня по три.

    –       Какие ассоциации возникают у вас при слове “Чикаго”?

    –       Много хороших людей и чрезвычайно больших домов.

    Это – не все вопросы Дмитрию Быкову, а только те, которые я успел ему задать. На остальные он ответит мне и вам на встрече в Литературном салоне.

    Notabene! Встреча с Дмитрием Быковым состоится 1 апреля 2012 года в 6.30 вечера в Литературном салоне Аллы Дехтяр в помещении (обратите внимание на новый адрес!) Congregation Kol Emeth, 5130 Touhy Avenue, Skokie, IL 60077. Цена билета – $25.

    Сергей Элькин,

    http://sergeyelkin.livejournal.com/

    www.sergeyelkin.com

  • Борисов пак омъгли съдбата на АЕЦ „Белене“

    Две седмици преди изтичането на крайния срок за решението на българското правителство дали да строи АЕЦ „Белене“ премиерът Бойко Борисов, вместо да внесе яснота за съдбата на ядрения проект, пак го омъгли. Пред БНТ той първо обясни, че още преди месец на руснаците е съобщено, че строежът ще бъде спрян, а поръчаният и две трети платен реактор за първия блок на централата ще инсталиран в АЕЦ „Козлодуй“. После се поправи, че всъщност такова решение не е вземано, защото не е готов анализът на консултанта HSBC за рентабилността на втората атомна централа. Накрая Борисов каза, че се търсят начини да се диверсифицира проектът като собственост или доставка на гориво, за да не е зависима страната ни толкова от руснаците. Той дори заяви, че ще предложи референдум по въпроса дали да се строи АЕЦ „Белене“.

    В същото време принуденият изненадващо да подаде оставка министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков каза пред БНР, че проектът в момента е в аморфно състояние. От руската компания изпълнител на строежа „Атомстройекспрот“ (АСЕ) пък посочиха, че спират да изпълняват ангажиментите си по проекта, тъй като до момента няма решение за реализацията му от страна на българския възложител „Националната електрическа компания“ (НЕК).

    АСЕ значително ще намали броя на служителите си на площадката на АЕЦ „Белене“ и е принудена на практика да спре работата по проекта заради неопределеността на българското правителство за по-нататъшната съдба на централата, заяви представителят на руската компания в България Олга Цильова.

    В петък сутринта пред БНТ Борисов се възмути, че изненадващото отстраняване на икономическия и енергиен министър Трайчо Трайков се свързва с противоречия между двамата за съдбата на ядрения проект.

    „Аз изпратих Трайков преди един месец лично заедно с Дянков в Москва да каже на руснаците, че няма да строим „Белене“. Искам да си вземем, да си платим реактора и да си го закараме на „Козлодуй“. Аз лично. Сега чувам, че щяла да става смяната, защото сме искали да строим „Белене“, пък Трайчо не бил искал“, коментира Борисов. По думите му няма нито един проект, нито едно нещо, в което Трайков да е бил против това, което двамата са разговаряли.

    Борисов не отговори на въпроса защо публично не е била обявена мисията на Трайков и Дянков, а започна да дава заден по темата със спирането на строежа на АЕЦ „Белене“.

    По-късно Трайков обясни, че когато на руския министър на енергетиката Сергей Шматко било съобщено искането на България да плати реактора и да го инсталира в АЕЦ „Козлодуй“, отговор не последвал и „после нещата станаха аморфни“. Борисов обаче увери журналистите, че се е разбрал с руснаците за смяната на мястото за монтаж на реактора.

    Не става ясно как премиерът е решил, че е по-подходящо този реактор да се монтира в АЕЦ „Козлодуй“, след като по думите му докладът на HSBC за рентабилността на ядрения проект не е готов. На консултанта по договор се плащат 2 млн. евро за извършване на анализа, както и 0.95 на сто от крайната цена за осъществяването на ядрения строеж, ако докаже, че е осъществим и привлече инвеститори.

    „Една партийка поискала аз да оглася секретен доклад. Той, първо, не е готов. Той не ми е предаден този доклад. И когато стане готов, в сферата на разрешеното в договора, ще намеря начин да кажа на хората какво пише в този договор“, обеща Борисов.

    После продължи: „До този момент в т. нар. проект „Белене“ са похарчени милиард и 380 млн. български левчета на българския данъкоплатец. Тази централа има лиценз, може да се строи от утре. Какво й липсваше на нея? Финансово-икономическа обосновка, да се знае каква й е цената, да се знае какво й е бъдещето след 15, 20, 30 години, и най-важното – да бъде диверсифициран проектът, сиреч да не сме зависими от руснаците само“.

    Борисов каза, че до този момент още няма отговор на тези въпроси, но изрази надежда това да стане до края на март.

    Диверсификация на „Белене“

    „И когато някой ти казва – сложи му кръст на този проект, трябва да знае какви пари са изхарчени. И затова ние се мъчим, но това става със съответно точни, ясни финансово-икономически обосновки. За да мога като отида в парламента, да кажа – уважаеми господа, отляво, отдясно, от центъра, ето така стоят нещата, похарчени толкова народни пари, такъв риск, такива перспективи, такива възможности. Можем да диверсифицираме проекта „Белене“, по какъв начин, ами ако се взима гориво от, примерно, трета страна, или не можем“, продължи премиерът.

    След слуховете, че Борисов смята да пусне в проекта американската „Уестингхаус” като доставчик на свежо ядрено гориво, преди време стана ясно, че интерес да финансира проекта има американски инвестиционен фонд. Кой е той обаче така и не се знае, като тогава Трайчо Трайков обясни, че намерението е обявено устно и той очаква от въпросния инвеститор писмо за намерение да инвестира в АЕЦ „Белене“, за да започнат преговори. Със сегашните си думи Борисов подхрани мненията, че в проекта ще влязат американци.

    В края на 2010 г. руската „Росатом“ доведе като инвеститори с по един процент в ядрения проект финландската „Фортум“, която може да вдигне участието си до 25 на сто, и френската „Алтран“. С тях бе сключен меморандум за сформиране на обща компания, в която 51 процента ще държи „Националната електрическа компания” (НЕК), а останалите според инвеститорския интерес – „Росатом“. Руснаците наскоро убедиха Сърбия да прояви интерес към българската ядрена централа, но как новото развитие на нещата около АЕЦ „Белене“ ще се отрази на тези отношения, засега не е ясно.

    „Когато за първи път се срещнахме с премиера Путин, аз му казах: ние искаме проектът „Белене“ да бъде диверсифициран, българо-руска само компания не искаме да строиме. Искаме да имаме диверсификация – дали в доставката, дали в собствеността, няма значение. Търсим инвеститор или съответно диверсифицираме този проект. Ако не го намерим, ако не дойде такъв и не стане такъв, аз няма да застана зад този проект. Това бяха откровените ми думи с него. Мисля, че той ме разбра. До този момент ние не сме намерили, три години, подобен. И тогава какво се случва? Руснаците казват сега – реакторът ви е готов, какво да го правим? Да го закараме в Турция, да го продаваме, ще си го вземате ли?“, каза още Борисов.

    Затова и той наредил реакторът да се плати, за да се сложи в АЕЦ „Козлодуй“, но призна, че това ще отнеме 5-6 години.

    Реактор в панделка

    „С руската страна, консултирал съм го в Брюксел, тъй като две трети сме платили в първия реактор, ние сме принудени или да продължим да даваме пари и да се съдим, защото предишното правителство вече е извършило плащания по най-високата ескалация. Засега, мили мои, имаме 2/3 произведен реактор и в един момент ще ни го правят с панделка и ще ни кажат или си го взимаме, или го даваме на Турция“, коментира по-късно пред журналисти Борисов след среща с президента Росен Плевнелиев.

    „Ще го платим целия и ще има седми реактор в АЕЦ „Козлодуй”, заяви Борисов, обяснявайки, че това винаги е било негова идея, а не на Трайков.

    Всъщност обаче идеята за пръв път бе лансирана от правителството на Тройната коалиция.

    „Вече се съдим с руснаците в Париж и в Женева”, припомни той взаимните искове, заведени от българския инвеститор „Националната електрическа компания” и руския изпълнител „Атомстройекспорт” (АСЕ).

    Претенцията на руснаците пред арбитража в Париж е, че НЕК им дължи близо 58 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за АЕЦ „Белене“, като от АСЕ заявиха, че обмислят възможността да увеличат сумата на иска си до 130 млн. евро. На свой ред НЕК заведе иск за 63 млн. евро срещу АСЕ в Женева за това, че компанията по договор е трябвало да изкупи старото оборудване от площадката в Белене, но не е сторила това в пълния му обем.

    Трайков: Подходих твърде експертно към проекта

    По-късно Трайчо Трайков посочи, че грешката му за АЕЦ „Белене“ била, че подходил твърде експертно и добронамерено към проекта, а той трябвало веднага да бъде спрян, но проблем била „глупавата“ поръчка на изработката на реактора от предишното правителство.

    Той отново изрази становището си, че в сегашния си вид АЕЦ „Белене“ е вреден проект, той би могъл да е осъществим, ако се преработи и цената му е 4.5 млрд. евро, а не исканите от руснаците 6.4 млрд. евро. Според него, вместо да се строи нова ядрена мощност, по-добре е да се удължи животът на V и VІ блок в АЕЦ „Козлодуй“, което вече се прави. Така ще се гарантират мощности за производство на евтина електроенергия до 2037 година, когато вече и възобновяемите проекти ще са се изплатили и цената им ще стане много по-ниска. „Това в комбинацията на евтин газ от собствен добив дава сигурност на енергийните доставки“, коментира още Трайков пред БНР.

    Референдум за ядрените мощности

    Премиерът посочи още, че крайното решение за АЕЦ „Белене” може да се вземе само след публична дискусия и че ще говори с президента Росен Плевнелиев за възможността да се организира национален референдум за втората атомна централа и за шистовия газ.

    „Защото примерно хората пък от Северна България, където строежът на АЕЦ „Белене“ ще доведе поне над 10 хиляди работни места и ще цъфне този регион безспорно, могат да кажат, че това е важно за тях“, аргументира се Борисов.

    След срещата си с него по-късно държавният глава коментира, че ако се инициира референдум, въпросите в него трябва да са внимателно формулирани. „Ако кажем, че инициираме референдум за изграждането на ядрени мощности и кажем „против“, няма да има седми, осми реактори, каквито и да било реактори, където и да било“, посочи Плевнелиев.

     

    Източник:  Mediapool

  • ЦРУ може да следи и чрез пералните

    Свързаните уреди са съкровище, признава шефът на Управлението

    Всяко устройство от т.нар. ера на интернет вещите, било то пералня или съдомиялна, може да послужи за проследяване на хора. Подобни устройства са съкровище за ЦРУ, коментира последните тенденции в технологиите Дейвид Петреус, директор на разузнавателното управление.

    Според него, включването на битови устройства към интернет, ще опрости значително наблюдението на т.нар. „обекти от интерес“.

    Петреус смята, че в бъдеще представите за това какво е тайна и какво не ще претърпят значителни промени.

    ЦРУ е принудено да се придържа към законовите рамки при проследяване на хора, но определена информация може да се събира свободно – например геолокационни данни.

    GPS системата в момента се използва от много електронни устройства и за службите не е трудно да получат достъп до данните в нея.

    Същевременно обществеността и в частност правозащитниците се възмущават от това колко лесно може да бъде проследен човек с помощта на неговия мобилен телефон.

    Дали ЦРУ ще стигне и до пералните машини като средство за проследявяне предстои да видим.

     

    Източник:  Vesti.bg