2024-07-19

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Великобритания заменя „мъж” и „жена” с „партньори”

    В британските официални документи думите „мъж” и „жена” скоро ще бъдат заменени с неутралните термини „съпрузи” и „партньори”, съобщи The Daily Telegraph.

    Съответните изменения ще бъдат направени по настояване от гей-движенията, настояващи за легализация на еднополовите бракове.

    Очаква се най-напред категориите „мъж”и „жена” да бъдат премахнати от документите, засягащи имиграцията, облагането с налози и социалното осигуряване. По същите съображения от документите ще изчистят употребата на „баща” и „майка”, а също така „годеник” и „годеница”.

    На частните предприятия ще бъде даден преходен период, за да премахнат от своите книжа „некоректните” думи.

    Англиканската църква се изказа против нововъведенията, като заяви, че борците за права на хомосексуалистите отиват твърде далеч в своите действия. В отговор лидерите на църквата са обвинени в хомофобия и разпалване на ненавист.

    Икономистите са изчислили, че реформата ще струва на държавата и на частния сектор 4,5 милиона лири.

    Както БЛИЦ вече писа, във Франция от края на февруари премахнаха за ползване думата „мадмоазел”, а също така формулировките „моминска фамилия” и „брачна фамилия”.

     

    Източник:  БЛИЦ

  • Разкриха картел при горивата

    Четири големи компании се договаряли за цените


    Картелно споразумение за цените на горивата при четири компании е открила Комисията за защита на конкуренцията, съобщиха от ведомството.

    Комисията е установила нерегламентирано споразумение и водене на съгласувана политика по ценообразуването на бензина и дизела на „Лукойл България“ ЕООД, „Ромпетрол България“ АД, „Нафтекс Петрол“ ЕООД и „ОМВ България“ ООД.

    Определението не подлежи на обжалване, но в срок от 30 дни страните имат право на достъп до материалите, както и да предявят писмени възражения. След това антимонополната комисия ще се произнесе по спора.

     

    Източник:  Vsekiden.com

  • Борисов подсилва кабинета с послушни министри

    Ремонтът на МС – опит за затягане на партийната дисциплина и край на надеждите за реформи

    Кабинетът „Борисов“ напълно загуби облика си на експертен, след като в четвъртък вечерта бяха отстранени двама ключови министри, а на тяхно място ще бъдат назначени верни партийни кадри на ГЕРБ. Двамата безпартийни експерти Трайчо Трайков и Стефан Константинов ще бъдат заменени като министри на икономиката и на здравеопазването от Делян Добрев и Десислава Атанасова, които влязоха в сегашния парламент като активисти на ГЕРБ. В познатия си стил вчера премиерът не даде ясни аргументи защо се разделя с тези министри и защо тъкмо сега.

    При сформирането на правителството си през лятото на 2009 г. Борисов обяви, че ще разчита само на експерти. Но миналата седмица каза, че ако сменя здравния министър, ще вземе някого от „тежката артилерия на партията“. Новите назначения подсказват, че Борисов казва „сбогом“ на реформите, лично ще контролира диалога правителство-партия-парламентарна група и ще се опита да избута мандата без приятелски огън и вътрешни сблъсъци. Но политолози и социолози веднага определиха опитите за затягане на дисциплината в управлението и растящата роля на премиера като слабост и симптоми за разпад във властта.

    Ако досега партийно необвързани кадри като Трайков и Константинов можеха да си позволят да изказват различни мнения и дори да противоречат на премиера, новите политически назначения вероятно няма да нарушават партийната дисциплина и да спорят с Борисов и депутатите, които командват парламентарната група. Неслучайно в хвалбите за новите фаворити се набляга на тяхната „диалогичност“. Което означава, че оттук нататък лобитата ще диктуват и реформи няма да има.

    В двете оставки няма нищо изненадващо, защото бяха предшествани от много гафове, критики и предупреждения. Трайков вече имаше жълти картони заради забележките, които отправи към ценовата политика на „ЛУКойл“, и заради шефа на НЕК, когото уволни заради подпис върху несъгласувано споразумение за АЕЦ „Белене“ през април 2011 г. Догадки буди обаче моментът, избран от премиера за отстраняването на икономическия министър, и затова се появиха разнообразни версии. Борисов обяви, че Трайков го е вбесил, тъй като отишъл на плаж в Катар, вместо да върши работа. Дясната опозиция и самият министър обаче намекнаха, че става дума за раздор за бъдещето на АЕЦ „Белене“.

    „Истинските причини за отстраняването ми рано или късно ще станат известни на хората“, коментира вчера Трайков в парламента. „Може и да греша. Аз гледах интервюто на министър-председателя тази сутрин и той каза неща, които ако се случат по този начин, значи греша. Ако „Белене“ обаче се осъществи при сегашните условия, значи не греша. Ако не бъдем подкрепени да защитим позициите си за 59-те км в „Южен поток“ и възвръщаемост над 8%, а не 8%, значи не греша. Ако до края на месеца не бъдат намалени цените на газа по сегашните доставки с 10-15%, значи не греша. Но ако всички тези неща се случат, значи не греша и наистина причината е конфузът в Катар“, обясни той.

    Сега опакият Трайков ще бъде заменен от сговорчивия Делян Добрев, който бе депутат от ГЕРБ, преди да стане зам.-министър, с ресор енергетика. Първите думи на бъдещия 33-годишен министър са показателно безлични: „Позицията ми за проекта АЕЦ „Белене“ не се различава от досегашната позиция на правителството. Проблемите в енергетиката са много. Преди да бъде взето окончателно решение дали ще се строи АЕЦ „Белене“ или не, всички факти ще бъдат сложени на масата.“

    Присъдата за Константинов бе произнесена още с развихрянето на скандалите с цените на лекарствата и скандално високите бонуси в наблюдаваните от него ведомства. Борисов обвини пореден здравен министър в мудност, нерешителност, липса на диалогичност, закъснели реформи и влачене след събитията. Но според Константинов неуспехът му се дължи тъкмо на липсата на политическа подкрепа и бламиране на закони. Фактите са в полза на министъра в оставка – групата на ГЕРБ бави три негови ключови проекта: за финансирането на болниците, за скъпите медицински изделия и за пълна забрана на пушенето на закрито. По последния проект точно депутати от ГЕРБ са най-голямата опозиция. Неслучайно министърът е подал оставка още на 13 март с мотив, че не бяга от отговорност, но му липсва подкрепата на управляващата партия, за да осъществи набелязаните реформи. Така той давал възможност да бъде избрана консенсусната фигура, която да доведе реформите докрай.

    Показателен за това какво да се очаква в здравеопазването е фактът, че бъдещият министър Десислава Атанасова, за разлика от всички свои предшественици, които бяха работили дълги години в тази сфера, всъщност е юрист по образование и преди да стане депутат и шеф на парламентарната здравна комисия, е била юрисконсулт на Русенската болница. „Чувствам се като тежката артилерия на ГЕРБ“, каза Атанасова в първото си изявление. „Трябва да се обърне внимание на специализацията на лекарите. Това може да бъде първата реална стъпка в реформата на болничната помощ. Това е свързано с националната сигурност на страната и искам да има дебат – надпартиен, обществен“, обяви тя. Подкрепи анкетната комисия, инициирана от БСП, за цените на лекарствата, чието намаление потребителите трябвало да усетят до месец.

    И процедурата по приемането на оставките също е симптоматична. Борисов прескочи обичайните формалности – съгласуване с партията и парламентарната група, и направо „назначи“ нови министри. Решението за смените бе взето от Изпълнителната комисия, а не от парламентарната група на управляващите. Оказа се, че Трайков е бил приканен да напусне по странен начин – от вицепремиера Цветанов, и без да чуе мотиви. Самият Цветанов даде смехотворно обяснение за двете оставки – били „входирани по лични причини“. Накрая премиерът заведе Атанасова и Добрев при президента Плевнелиев и ги представи като новите министри, преди още Народното събрание формално да си е казало думата.

     

    Юлиана Бончева,

    в. „Сега“

  • Британските власти: Християните нямат право да носят кръстчета

                                           Дейвид Барет, The TELEGRAPH

     

    В едно изключително важно дело британски министри ще трябва да се защитават пред Европейския съд за човешките права, след като две британки решиха да отстояват правото си да носят кръстчетата си на работа, без да ги крият под дрехите. Това е първият път, когато властите ще бъдат принудени да обявят в прав текст дали подкрепят правото на християните да носят символа, докато са на работното си място.

    По предварителни данни, които бяха оповестени от Telegraph, министрите смятат, че работодателите имат право да забраняват кръстовете и да гонят служителите си, ако носят кръстчета на врата си, тъй като носенето на този символ не е „изискване“ на християнската вяра.

    Това становище на властите разгневи изтъкнати обществени личности, включително Лорд Кери, бивш архиепископ на Кентърбъри. Той обвини министрите и местните съдилища, че „осъществяват диктат“ над християните, като отбеляза, че това е просто поредният пример как властите опитват да изкоренят християнството от ежедневието.

    На делото в Страсбург ще се разисква дали Европейската конвенция за защита на човешките права гарантира правото на хората да носят кръстчета или разпятия, докато са на работа. Конвенцията гласи:

    Всеки има право на свободна мисъл, личен мироглед и религиозни убеждения; това право включва свободата на човек да променя религиозните си убеждения, както и свободата, сам или в общество с други, на обществено място или насаме, да изразява своята религия и убеждения чрез поклонение, проповядване, ритуали или съзерцание.

    Двете християнки, които започнаха делото, Надя Еуейда и Шърли Чаплин, твърдят, че са жертви на дискриминация от страна на техните работодатели, които им забранили да носят символа. Жените искат Европейския съд да отсъди дали е било потъпкано правото им да изразяват публично религиозната си принадлежност.

    За момента официалната позиция на държавните власти е, че носенето на кръстчета не е „изискване на тази вяра“, затова такова право не може да се гарантира според Европейската конвенция. Адвокати обвиниха държавата в двойни стандарти срещу християните, тъй като представителите на други вероизповедания в страната се радват на много по-голяма свобода да носят облекла и символи, които също не се изискват по съответния религиозен канон.

     

    Източник:  Otizvora.com

  • Christians have no right to wear cross at work, says British Government
    The Government has refused to say that Christians have a right to display the symbol of their faith at work

    In a highly significant move, ministers will fight a case at the European Court of Human Rights in which two British women will seek to establish their right to display the cross.

    It is the first time that the Government has been forced to state whether it backs the right of Christians to wear the symbol at work.

    A document seen by The Sunday Telegraph discloses that ministers will argue that because it is not a “requirement” of the Christian faith, employers can ban the wearing of the cross and sack workers who insist on doing so.

    The Government’s position received an angry response last night from prominent figures including Lord Carey, the former Archbishop of Canterbury.

    He accused ministers and the courts of “dictating” to Christians and said it was another example of Christianity becoming sidelined in official life.

    The Government’s refusal to say that Christians have a right to display the symbol of their faith at work emerged after its plans to legalise same-sex marriages were attacked by the leaders of the Roman Catholic Church in Britain.

    A poll commissioned by The Sunday Telegraph shows that the country is split on the issue.

    Overall, 45 per cent of voters support moves to allow gay marriage, with 36 per cent against, while 19 per cent say they do not know.

    However, the Prime Minister is out of step with his own party.

    Exactly half of Conservative voters oppose same-sex marriage in principle and only 35 per cent back it.

    There is no public appetite to change the law urgently, with more than three quarters of people polled saying it was wrong to fast-track the plan before 2015 and only 14 per cent saying it was right.

    The Strasbourg case hinges on whether human rights laws protect the right to wear a cross or crucifix at work under Article 9 of the European Convention on Human Rights.

    It states: “Everyone has the right to freedom of thought, conscience and religion; this right includes freedom to change his religion or belief, and freedom, either alone or in community with others and in public or private, to manifest his religion or belief, in worship, teaching, practice and observance.”

    The Christian women bringing the case, Nadia Eweida and Shirley Chaplin, claim that they were discriminated against when their employers barred them from wearing the symbols.

    They want the European Court to rule that this breached their human right to manifest their religion.

    The Government’s official response states that wearing the cross is not a “requirement of the faith” and therefore does not fall under the remit of Article 9.

    Lawyers for the two women claim that the Government is setting the bar too high and that “manifesting” religion includes doing things that are not a “requirement of the faith”, and that they are therefore protected by human rights.

    They say that Christians are given less protection than members of other religions who have been granted special status for garments or symbols such as the Sikh turban and kara bracelet, or the Muslim hijab.

    Last year it emerged that Mrs Eweida, a British Airways worker, and Mrs Chaplin, a nurse, had taken their fight to the European Court in Strasbourg after both faced disciplinary action for wearing a cross at work.

    Mrs Eweida’s case dates from 2006 when she was suspended for refusing to take off the cross which her employers claimed breached BA’s uniform code.

    The 61 year-old, from Twickenham, is a Coptic Christian who argued that BA allowed members of other faiths to wear religious garments and symbols.

    BA later changed its uniform policy but Mrs Eweida lost her challenge against an earlier employment tribunal decision at the Court of Appeal and in May 2010 was refused permission to go to the Supreme Court.

    Mrs Chaplin, 56, from Exeter, was barred from working on wards by Royal Devon and Exeter NHS Trust after she refused to hide the cross she wore on a necklace chain, ending 31 years of nursing.

    The Government claims the two women’s application to the Strasbourg court is “manifestly ill-founded”.

    Its response states: “The Government submit that… the applicants’ wearing of a visible cross or crucifix was not a manifestation of their religion or belief within the meaning of Article 9, and…the restriction on the applicants’ wearing of a visible cross or crucifix was not an ‘interference’ with their rights protected by Article 9.”

    The response, prepared by the Foreign Office, adds: “In neither case is there any suggestion that the wearing of a visible cross or crucifix was a generally recognised form of practising the Christian faith, still less one that is regarded (including by the applicants themselves) as a requirement of the faith.”

    The Government has also set out its intention to oppose cases brought by two other Christians, including a former registrar who objected to conducting civil partnership ceremonies for homosexual couples.

    Lillian Ladele, who worked as a registrar for Islington council in north London for 17 years, said she was forced to resign in 2007 after being disciplined, and claimed she had been harassed over her beliefs.

    Gary McFarlane, a relationship counsellor, was sacked by Relate for refusing to give sex therapy to homosexual couples.

    Christian groups described the Government’s stance as “extraordinary”.

    Lord Carey said: “The reasoning is based on a wholly inappropriate judgment of matters of theology and worship about which they can claim no expertise.

    “The irony is that when governments and courts dictate to Christians that the cross is a matter of insignificance, it becomes an even more important symbol and expression of our faith.”

    The Strasbourg cases brought by Mrs Chaplin and Mr McFarlane are supported by the Christian Legal Centre which has instructed Paul Diamond, a leading human rights barrister.

    Judges in Strasbourg will next decide whether all four cases will progress to full hearings.

    If they proceed, the cases will test how religious rights are balanced against equality laws designed to prohibit discrimination.

    Andrea Williams, the director of the Christian Legal Centre, said: “It is extraordinary that a Conservative government should argue that the wearing of a cross is not a generally recognised practice of the Christian faith.

    “In recent months the courts have refused to recognise the wearing of a cross, belief in marriage between a man and a woman and Sundays as a day of worship as ‘core’ expressions of the Christian faith.

    „What next? Will our courts overrule the Ten Commandments?”

    Growing anger among Christians will be highlighted today by Delia Smith, the television chef and practising Roman Catholic, who will issue a Lent appeal on behalf the Church’s charity, Cafod, accusing “militant neo-atheists and devout secularists” of “busting a gut to drive us off the radar and try to convince us that we hardly exist”.

    ICM Research interviewed an online sample of 2,001 adults between March 7 and March 9. Interviews were conducted across the country and results have been weighted to the profile of all adults.

     

    By David Barrett,

    Home Affairs Correspondent, The TELEGRAPH

  • Бившият губернатор на Илинойс влезе в затвора за 14 години

    Бившият губернатор на американския щат Илинойс Род Благоевич (Rod Blagojevich) влезе днес на обяд в 12.45 часа в затвора в Колорадо, където му предстои да изкара следващите 14 години.

    Той бе обвинен по общо 24 пункта, включително опит за злоупотреба със служебното си положение, изнудване, заговор, фалшифициране на кореспонденция и корупция. Бе осъден и признат за виновен през юни 2011 година. Благоевич бе 40-ия губернатор, на власт от 2003 до 2009 година, но след ареста беше отстранен от длъжност в резултат на импийчмънт, защото отказа сам да подаде оставка.

    Рано тази сутрин  бившия губернатор тръгна от дома си в северно Чикаго, където тълпа от оператори, фотографи и репортери го чакаха за да го интервюират.

    По-късно на летище О’Хера много служители и пътуващи се снимаха с него.

    През целия пъто до летището, както и след приземяването си в Колорадо, той бе следван от хеликоптери и коли с журналисти. Всички основни телевизии предаваха директно неговото пътуване до затвора.

    На интернационалното летище в Денвър той каза на репортерите „Правя нещо, което никога не съм си представял, че би било възможно”.

    Преди да влезе в затвора, той обикаляше околностите повече от час с черен спортен джип, в който се намираха и двамата му адвокати. След кратък престой в заведение за бързо хранене той влезе в затвора с минимална сигурност и стана затворник номер 40892-424. „Ще се видим, когато се видим“ – бяха последните му думи към репортерите.

    В затвора Englewood има в момента близо 1000 затворници, които са там за престъпления с наркотици, а някои и за по-тежки престъпления, включително убийства. В него се намират и няколко други известни личности, включително и Джеф Скилинг, бившия главен изпълнителен директор и президент на „Енрон“, който излежава 24-годишна присъда за измами и други престъпления.

    Но най-трудната промяна за Благоевич несъмнено ще е в това, че ще трябва да живее без съпругата си Пати и дъщерите си – 15-годишната Ейми и 8-годишната Ан. В затвора той може ще да се вижда с тях до няколко пъти месечно, и по време на свижданията ще има възможност да ги прегърне и целуне веднъж в началото на посещението и веднъж в края.

    Илинойс печели все по-печална слава. Шестима губернатори на щата са обвинявани в престъпления по време или след своите мандати, за измами и подкупи. Петима са осъдени, последният от които е Благоевич. Сред осъдените е и предшественикът му, републиканецът Джордж Райън, който излежава присъда за измама от шест години и половина във федерален затвор.
    .

  • АДВОКАТ ЯНА ТРИФОНОВА

    Адвокат Яна Трифонова е изпратила заявка за участие в Пролетната сесия на Българо-Американска Асоциация, която ще се състои на 29 април 2012 година от 10 до 16 часа.

    Адвокат Яна Трифонова е специализирала в имиграционно право, банкрути, корпоративно право, семейно право, пред брачни договори, завещания и други.
    Телефоните за контакти на адвокат Яна Трифонова са 877-577-4010 и 714-724-5727.

    Адвокат Яна Трифонова е една от осемте български адвокати, които работят в Чикаго. До сега на сесия на Българо-Американска Асоциация са присъствали максимум трима адвокати и представител на Прокуратурата на щата Илиноис.
    През време на сесията всички консултации са безплатни.

    Съгласно мнението на наш съгражданин в Чикаго, всеки един от нас трябва да има потенциални осъществени контакти (да се познава минимум) с двама адвокати – един основен консултативен семеен адвокат и един допълнителен адвокат. Защото „Америка е подредена държава” и който владее правото владее и Америка.

     

    БАА

  • Трайков и Константинов си отиват от правителството, Николай Младенов с жълт картон

    Оставките на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и на министъра на икономиката Трайчо Трайков са приети на извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

    Стефан Константинов и Трайчо Трайков вече не са министри. Новината потвърди пред Атенция БЛИЦ лично премиерът Бойко Борисов. “Да, приех оставките на Константинов и Трайков”, лаконичен бе министър-председателят. Утре сутринта той ще разкрие подробностите от 8,00 часа в сутрешния блок на БНТ.

    Новината бе потвърдена и от пресцентъра на ГЕРБ. “На извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ, свикано от премиера и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, бяха обсъдени депозираните пред комисията оставки на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. След като се запозна с мотивите на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков, ИК на ПП ГЕРБ реши да приеме оставките на двамата”, се казва в официално съобщение от пресцентъра на ГЕРБ.

    Почвата под краката на Николай Младенов сериозно се клати. Високопоставени източници на БЛИЦ разкриха, че външният министър е бил на прага да последва съдбата на колегите си от кабинета Стефан Константинов и Трайчо Трайков, но в последния момент е бил пожален от премиера Бойко Борисов.

    Причина за разклатения стол на Младенов е фактът, че именно той е поел отговорността за организацията и срещите на високо равнище при визитата в Катар. Както вече стана известно, пътуването до емирството бе съпроводено от шумен провал на планираната среща между български и местни предприемачи. Отсъствието на каквито и да било катарски бизнесмени на форума стоварило гнева на Борисов върху дипломат №1 Николай Младенов и върху икономическия министър Трайчо Трайков, от когото се очаквало да изиграе ролята на посредник за изграждане на трайни бизнесотношения с милиардерите от една от най-богатите страни в света.

    В крайна сметка премиерът решил с наведена глава от Катар да се прибере Трайков, заради многобройните провинения, натрупани по време на прекратения му вече мандат. Икономистът се разхожда с жълт картон в джоба още от април миналата година. Тогава, след скандала с българо-руското споразумение за изграждането на АЕЦ “Белене”, вместо него оставка подаде шефът на НЕК Красимир Първанов. Трайков обаче не си взе поука и продължи да опъва нервите на премиера, предизвиквайки края на политическия си път в правителството.

    Като фаворит за нов икономически министър се откроява Делян Добрев. В продължение на повече от 2,5 години той заема зам.-министерски пост именно в ресор енергетика, където следи активно преговорите по строежа на АЕЦ “Белене”. В същото време Трайчо Трайков отбива опитите на БЛИЦ да се свърже с него, отказвайки упорито да вдигне мобилния си телефон. По предварителен план той трябваше да бъде гост в сутрешния блок на bTV утре. От телевизията обаче обявиха в късната си емисия, че след подадената оставка Трайков е отказал да изпълни предварително поетия ангажимент и вместо него политическата ситуация в страната ще бистри вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

     

    Източник:   БЛИЦ

  • В три български университета – 39 агенти на бившата ДС

    39 души, които заемат ръководни длъжности в три университета в страната, са били агенти на бившата Държавна сигурност. Това става ясно от решения на Комисията по досиетата, публикувани днес.

    Проверени са над 400 души в СУ „Св. Климент Охридски“, Икономически университет – Варна, и Университет по библиотекознание и информационни технологии.

     

    Документ

    Софийски университет „Св. Климент Охридски“

    Изтегляне

     

    Документ

    Университет по библиотекознание и информационни технологии

    Изтегляне

     

    Документ

    Икономически университет-Варна

    Изтегляне

     

    Проучването на архивите засяга само заемалите ръководни длъжности във висшите училища като ректори, заместник-ректори, декани, заместник-декани, директори на филиали, директори на департаменти и ръководители на катедри.

    В СУ са проверени 339 души, като за 35 от тях е установена принадлежност към бившата ДС. Сред обявените са имената на бившия декан на Факултета по славянски филология Валери Стефанов, историка Георги Бакалов, бившия декан  на Юридическия факултет Тенчо Дундов.

    В Университета по библиотекознание и информационни технологии са проверени 24 души, а установените сътрудници на ДС сред тях са двама. Единият от тях е ректорът на учебното заведение  Стоян Денчев, а другият е бившият зам.-ректор Иван Белчев.

    В Икономическия университет във Варна са проверени 56 души. Установено е, че сътрудник на ДС е бил бившият декан Апостол Апостолов, а също и Марин Нешков, който е бивш зам.-ректор, сега декан.

    За 5 г. комисията по досиетата е проверила над 113 000 души, като 6377 от тях са се оказали свързани с бившата Държавна сигурност. Само 5782 имена на сътрудници обаче са били оповестени заради ограниченията, наложени от закона.

     

    Източник:   в. „Дневник“ 

  • Това се случи вчера в центъра на София

    Протест на граждани на 14 март 2012 г. срещу скандалните поправки в Закона за горите, приети от правителството на Бойко Борисов /видео/.

    http://youtu.be/A7FRsUIeNwA

     

    И една статия на е-vestnik  от 3 март по въпроса.

    Бойко Борисов заедно с олигархията срещу българската природа

     

    Автори:  Петър Кърджилов и Любомир Костадинов*

    Тази есен в Природен парк “Витоша” един олигарх си позволи да упражни брутална форма на изнудване на властта, която без преувеличение може да се нарече олигархичен бизнес тероризъм. Собственикът на лифтовете и влековете чрез офшорната фирма “Витоша ски” АД, Цеко Минев спря съоръженията за целия сезон и застави столичани да плащат в пъти повече за транспорт, лифтове и храна в големите курорти.

    Тези, които искат да се порадват на зимен спорт и планина (и изобщо могат да си го позволят) трябваше отново да дават двойно цени в курорти свързани със същия едър бизнесмен. Обществените и бизнес позиции на този олигарх са пример за изключително остър конфликт на интереси у нас. Освен прикрит собственик на “Витоша ски”, Минев се счита че контролира ски зоната над Банско и в Боровец. Той главен акционер на Първа инвестиционна банка (банката, кредитор на ски зона “Банско” и един от петте най-големи рекламодатели в българските медии), а жена му е в надзорния й съвет (Да припомним, че поради участието си във фалита на „Агробизнесбанк” през деветдесетте по закон на него му е забранено да заема управленски постове в български банкови институции (виж тук).

    Г-н Минев е и председател на Българската федерация по ски (БФСки), която е разследвана за раздаване на пари без обществени поръчки (фирмата бенефициент по тези харчове също се ръководи от жена му и медийни публикации свързват собствеността й с него).

    Той лично и чрез неговия заместник и генерален пълномощник в БФСки – Георги Бобев (член на борда на директорите на „Витоша ски”) спря съоръженията на Витоша като излъга медиите и обществеността, че действащият Закон за горите не му позволява да ги стопанисва законово. Целта е да бъде принудена управляващата партия ГЕРБ чрез предварително съгласувана хореография да приеме поправки в Закона за горите, които да позволят свободно изсичане на дървета за строителство и разширяване на писти в ПП “Витоша”, както и да узаконят незаконно разширените писти на ски зона Банско в НП “Пирин”.

    Заради допълнителните разходи за любителите на зимния спорт и планината, и изнудването на държавата, действията на Минев могат без преувеличение да се нарекат олигархичен бизнес тероризъм спрямо държавата и обществото. Но, както знаем, луд е не този, който яде баницата… Измененията в Закона за горите минаха без да се спази Законът за нормативните актове, който изисква 14-дневен срок за консултация със заинтересованите страни. Прокараха ги за 6 дни, 3 от които бяха коледни празници.

    Въпреки че председателят на земеделската комисия Десислава Танева (ГЕРБ), определи преди като рекет поведението на “Витоша ски”, заради които се внасят измененията, 72 депутати от ГЕРБ и двама независими приеха на първо четене промените на 8 февруари. Приемането на закона е подкрепено от силна пропаганда на олигарсите във водещи медии и омаскаряване на протестиращите срещу тях чрез платен контрапротест, на който бяха докарани с автобуси в София общински служители и хора от провинцията, които нямат представа за какво става въпрос.

    В края на миналата седмица главният противник на интересите на олигарха Цеко Минев, директорът на ПП “Витоша” Тома Белев беше отстранен, след като загуби предрешен и нагласен конкурс за поста, правилата за който бяха променени в движение, за да може спечелилата кандидатка да бъде допусната въобще до участие в него. Уволнението на Белев беше предшествано от брутална медийна кампания в изданията притежавани от депутата от ДПС Делян Пеевски. Предстои НС да гласува промените в Закона за горите на второ четене.

    Ако промените в Закона за горите бъдат приети от НС с мнозинството на управляваща партия ГЕРБ и “независимите” депутати, това ще значи, че олигархичният тероризъм е победил българската общественост и държавност. В момента последната е изправена пред два твърде сериозни проблема, породени от мащабната нормативната криза, която управляващите ѝ подготвят. (По определението на френския изследовател на кризите Кристоф Ру-Дюфор, нормативна криза е промяна на действащите норми при лобиране в защита на конкурентни интереси.)

    Експлозивите на очертаващата се нормативната криза, която трябва да обслужи частни олигархични интереси, са заложени в широк спектър от българското законодателство, като промените в Закона за горите са просто най-очевадни от всички. Първият проблем за обществото ни е свързан пряко с промените в Закона за горите – приемането им във вида, в който са предложени ще обрече един от най-печелившите сектори от икономиката ни – туризма – на поредната тлееща криза. Примери за тлеещи кризи със силно негативно въздействащи във времето последици са презастрояването на Черноморието и обръщането на морето в тоалетна и туристическите обиколки на софийския боклук.
    Ето какво представляват промените в Закона за горите и последиците от тях за туризма:

    1. В новото си съдържание законът дава възможност за застрояване в планините (включително в паркове) без наличие на горски стопански план, част от общ устройствен план (ОУП). Такива планове зимните курорти в България нямат, защото общините имат интерес безразборното строителство в тях да продължава. С променения Закон за горите вече няма да има никакви ограничения за строителството, дори и в защитени територии, и ще се стигне до гола сеч, унищожаване на екосистеми и презастрояване.

    2. Промените поощряват частни собственици на гори да променят предназначението на имотите си без общ устройствен план. Това предполага бърза и контролирана само от местната власт нова урбанизация на горски територии без осигурена инфраструктура за електроснабдяване, водоснабдяване и канализация. Така ще се появят нови екологични проблеми пред управлението на горите и влошаване на качеството и целостта на туристическия продукт в планините, което вече се случи из Черноморието.

    3. Според съшития като с прежда от изкуствени снежинки закон, всяко едно сечище с дължина до 100 метра ще може да бъде обявявано за ски писта и без ОВОС и планове за съответствие. Така се дава възможност за фиктивно строене на „писти” в държавни гори с цел да се използва само дървения материал. Още повече, дава се право на сеч за писти, без да се прави разлика между лифт и влек, и дали те са законни. Няма ограничение и посочена връзка между лифта и броя на пистите към него, както и за дължината им. Безконтролните голи сечи ще доведат до природни бедствия за населените места – свлачища и наводнения, каквито вече се случиха в Банско.

    4. Отпадането на изискването за промяна на предназначението на горските територии преди урбанизирането им като ски центрове крие сериозен риск за важната реформа в сектора на кадастъра и териториално селищното устройство. Това ще доведе до изкривяване на устройствените планове на курортите и невъзможност за получаване на помощи по програми на ЕС.

    Предложените промени в Закона за горите няма да даде резултат в тяхната основна цел – развитието на туризма. При ски туризма се получава концентрация на приходи предимно при едрия и свързан с държавата бизнес. Изграждането на нови съоръжения и писти няма да привлече повече туристи за по-дълго време, защото нямаме достатъчно добри климатични условия и нужната надморска височина и като резултат сезонът е кратък.

    Така няма да се подобри конкурентоспособността на българския туризъм, защото ще бъдат засегнати най-ценни негови дадености – природата и пейзажа. Ще бъде изкуствено изкривено туристическото ни портфолио и вместо да се продължи с положителната тенденция в развитието на спа туризма, която, заедно с всички възможности за алтернативен туризъм в България (културен, екологичен, селски, планински и др.), могат да осигурят целогодишно масов поток от богати туристи с различни интереси.

    Създаването на по-мащабна мрежа от ски-съоръжения, неизползваеми средно 9 месеца в годината и нарушаващи пейзажа и природата през това време ще постави под въпрос развитието на почти всички други туристически продукти.

    Може би почти всеки от нас като турист би понесъл неприятното преживяване да види муха в чашата си, освен ако няма ентомофобия например, но едва ли някой ще продължи да стои в същия хотел, ако намира по муха във всяко поднесено ястие – колкото и да обича по принцип насекомите. Същия ефект би имало едно пътуване из страна, в която през десет километра планините са обръснати като Кийт Флинт от Продиджи, че и по-старателно – изгладени с булдозери, както изглежда в момента Пирин над Банско, колкото и да обича зимния спорт.

    Дотук все още говорим само за гледката, не за вкуса на супата с муха или за ефекта от една дисекция на “Белия дроб на София” – в случая на софиянци. Най-платежоспособните туристи в света са тези, които предпочитат алтернативен туризъм и определено държат на гледката и здравата природа.

    Когато и на масовия турист му писне да се налива из баровете на бетонирания плаж и се усети, че май се намира в страна с история, планини и зеленина, просто ще се натресе на поредната супа с муха – съсипани планини и гори. Така туризмът в България ще си догаря от едната тлееща криза в другата и всички без най-големите риби ще събираме стотинки като просяци от гостите два пъти по два месеца в годината.

    Целият този стахановски устрем към развитието на ски туризма, освен че се прави по най-безогледния е и доста неадекватно и като избор на момент. Странно е, че именно когато ГЕРБ изпада в най-острата си управленска криза започва обслужване на близки и далечни икономически кръгове и червени барони.

    Когато на правителството му липсва каквито и да било инициатива за реформи, влиза от скандал в друг, единствената мантра на премиера-държавостроител остана именно развитието на ски спорта. Интереси в него имат близките му приятели Цветелина Бориславова, Симеон Пашов, Цеко Минев.
    Вторият проблем на нормативната криза на ГЕРБ е фундаментален за съществуването на демократичната правова държава. Той е свързан с поредица готвени промени и в други закони, паралелно с тези в Закона за горите, които също обслужват конкретни частни интереси. Изнудването от олигарси-терористи, които успяват да пречупят властта да приема закони за тяхна лична изгода, поставя проблема за съществуването изобщо на правова държава на базата на обществен договор и за пълното незачитане на другата страна в този договор – българското (което е и европейско по силата на общата нормативна уредба на ЕС) гражданско общество.

    С промените в Закона за горите за пореден път управляващите създават и помагат на монополисти в бизнеса, като пренебрегват свободната конкуренция – държавата се отказва от такси и търгове за застрояване на публични нейни (наши – на гражданите!) територии.

    Заради вездесъщия олигарх Цеко Минев, олигарха-депутат от ГЕРБ Емил Димитров – Емо Ротманса, участниците в заменките на Тройната коалиция Валентин Златев, Гриша Ганчев, Тодор Батков и още шепа тарикати, ловджии и дървени мафиоти, партията на Борисов се готви да приеме в парламента поправки още в Закона за спорта, в Закона за туризма, в Закона за публично-частното партньорство, в Закона за концесиите, в Закона за устройство на територията, в Закона за лова и опазване на дивеча (при последния оставането на втората част от заглавието след изменянето му би било просто гавра с труповете на и без това намаляващия дивеч у нас) все в интерес на „едрия национално отговорен бизнес”. Така ГЕРБ не просто осребрява действията на предишното правителство, но създава и нов термин – „Заменките на ГЕРБ”

    Върховната наглост на властта обаче се разкрива, като погледнем към случващото се около Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. В края на миналата седмица председателят й – Тодор Коларов подаде оставка заради липса на политическа воля и дори упражняван противозаконен натиск върху комисията от страна на Министерски съвет. Тук също имаме нов законопроект, предложен и вече гласуван на първо четене от ГЕРБ.

    В понеделник Иванка Иванова от Институт Отворено общество и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, в участие в сутрешния блок на БНТ, изразиха възмущението си от най-вероятно нарочно изпуснатите цял кръг престъпления, които правят законопроекта неефективен за борбата с корупцията и незаконното обогатяване именно по високите етажи на властта.

    Изпуснати са общостопанските престъпления, престъпленията против горския фонд (което е в пряка връзка с промените в Закона за горите), интелектуалната собственост и дори търговията с гласове. С този законопроект управляващите от ГЕРБ се застраховат от легално преследване за безобразията и престъпленията, които възнамеряват да извършат с подготвените промени в другите закони!

    Предвид всичко изброено дотук, единствената възможност на гражданското общество в България да се спаси от мащабната нормативна криза в държавата и следващите я каскадни кризи на заграбване и съсипване на национално богатство, е да се противопостави на терора чрез колективно гражданско неподчинение (обяснено за първи път от американския писател Хенри Дейвид Торо през 1849 г. в есето “Съпротива на гражданското правителство”). Днес на националния празник 3 март ще се проведе национален протест под наслов Да спасим гората – да спасим държавата.

    ––––––––––––––
    * Петър Кърджилов e докторант във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ, специалност Кризисна комуникация, активен планинар, скиор и застъпник на зелени политики.
    Любомир Костадинов е юрист, завършил СУ, работил в международни правни кантори, в областта на енергетиката и инфраструктурни проекти. Трето поколение витошки скиор с дългогодишен интерес към развитието на планината и нейното териториално устройство и връзката й със София. Активно се занимава с проблематиката по развитието на ски-курортите в България.

  • Британски експерт: Проучванията за шистов газ водят до слаби трусове

    Установена е пряка връзка между проучванията за шистов газ и възникването на слаби земетресения, заяви на пресконференция в София Антони Грейлинг, директор на департамента „Климатични промени и общини“ в Държавната агенция за защита на околната среда на Англия и Уелс.

    Земетресенията почти не са усетени на повърхността на земята, но въпреки това правителството на Великобритания е възложило на независим експертен орган да извърши сеизмични проучвания в района на кладенеца. Дотогава неговата работа е спряна, посочи Грейлинг, цитиран от БТА.

    В същата област в Северозападна Англия – Ланкашир, има още два кладенеца, в които се извършват проучвания за газ по конвенционални методи. Тъй като в този район няма подземни и надземни водоизточници, държавните органи във Великобритания са разрешили проучванията, без да се опасяват от замърсяване на водите, отбеляза експертът.

    Всяко искане за разрешително за проучвания обаче се разглежда самостоятелно и в други части на Великобритания може да бъдат поискани и специални планове за безопасно изхвърляне на използваните при хидрофракинга вода и химикали. Държавата изисква и имената на използваните химикали, обясни още Грейлинг.

    Той добави, че Англия е в съвсем ранен стадий на проучванията за наличие на шистов газ и регулаторните механизми, с които страната разполага, засега са достатъчни. Все още обаче не разполагаме с достатъчно данни за разрешаване на добива на шистов газ в индустриални количества, подчерта Грейлинг. Той разказа, че във Великобритания се извършва преглед на регулаторната рамка и се набелязват специални мерки за избягване на специфичните рискове при този вид добив.

    Мораториум не е наложен, но единственото издадено разрешително за извършване на проучвания за шистов газ по метода хидравлично разбиване (или хидрофракинг) е временно отменено.

    Експертът в областта на добива на газ е в България по покана на Българския енергиен форум, за да сподели английския опит с български депутати и специалисти от БАН и Минно-геоложкия университет.

    През януари парламентът у нас наложи мораториум върху добива на шистов газ, докато не се дадат ясно гаранции, че той няма да навреди на околната среда. Екоактивисти обаче твърдят, че икономическо лоби се опитва да го отмени, затова внесоха подписка с 52 000 гласа и настояха хидравличното разбиване да бъде забранено със закон.

     

    Източник:  Дир.бг

  • Македония отнася еврошамар заради антибългаризъм

    Евродепутатите критикуват Скопие, че тормози гражданите си с българско самосъзнание и разпалва омраза към съседите

     

    Антибългаризмът на Скопие се превръща в пречка за напредъка на Македония към Европейския съюз, личи от проекторезолюция, която ще бъде обсъдена и гласувана в сряда от Европейския парламент. Евродепутатите препоръчват на македонското правителство да спре „дискриминацията на етническа основа, включително дискриминацията срещу граждани, изразяващи открито своята българска идентичност и етнически произход“.

    Предстои остър политически сблъсък в пленарната зала в Страсбург, защото са внесени 164 предложения за поправки в резолюцията, но срещу този текст никой не е възразил и няма съмнение, че ще бъде приет. За първи път, откакто през 2005 г. Македония получи статут на кандидат за ЕС Европарламентът назовава така открито проблема на македонците с българско самосъзнание.

    Докладчикът Ричард Хауит, британски лейбърист, който подкрепя Македония и настоява да й бъде определена дата за начало на присъединителни преговори, е забелязал редица проблеми освен спора с Гърция за името на държавата, които блокират нейната кандидатура. Проекторезолюцията изразява притеснение от корупцията в страната и от концентрацията на собственост върху медиите. Тя призовава „властите и медиите да работят за създаване на положителна атмосфера, да помагат за развитие на отношенията със съседните държави и да не насърчават омразата“. Освен това документът „изразява тревога от тенденцията страната да утвърждава своята етническа и културна идентичност за сметка на идентичността и културата на съседните държави“. Евродепутатите отбелязват „с разочарование липсата на напредък в съвместното честване на общи исторически събития и личности със съседните държави, членуващи в ЕС (България и Гърция), което би допринесло за по-добро разбиране на историята и за добросъседски отношения“.

    В желанието си да балансират с добри думи критиките към Македония евродепутатите са записали, че „поздравяват страната със силното представяне на нейния отбор на Европейското първенство по баскетбол през 2011 г.“, който се класира четвърти.

     

    Светослав Терзиев,

    в.“Сега“

     

    ––––––––––––––––––––––––––

    Сесия на Европейския парламент на 14.03.2012 г. за отказа на македонския елит от постигане на напредък по пътя към еврочленството. Македония под сръбска режисура не чува препоръките на съседите си и на ЕС. Запис на изказванията на български евродепутати и на еврокомисаря по разширяването Шефан Фюле.


    http://youtu.be/l3mrS4thY2g

     

  • 14 март – Международен ден на числото Пи и Международен ден на реките

    Днес по света се чества един от най-необичайните празници – Световен ден на числото Пи (International Pi Day). За първи път този ден се отбелязва през 1988 година в научно-популярният музей Експлораториум в Сан Франциско (San Francisco Exploratorium). Идеята за отбелязването на деня точно на 14 март дава физикът Лари Шоу. Любопитно съвпадение е, че на 14 март е и рождената дата на Алберт Айнщайн.
    С това необичайно число ние се още в началните класове на училището, когато започваме да учим фигурите кръг и окръжност. Числото Пи – математическа константа, която изразява отношението на дължината на окръжността към дължината на диаметъра й. В цифрово изразяване Пи започва като 3.141592 … и има безкрайно математическо очакване.
    Пи е математическа константа, която изразява е отношението между периметър на дадена окръжност и нейния диаметър и обикновено се използва в математиката, физиката и техниката. Обозначава се с гръцката буква и е познато още като Лудолфово число и като Архимедова константа.
    В рутинните изчисления, ние използваме опростен вариант на числото, оставяйки само два знака след десетичната запетая – 3.14. С поглед към това, веднага става ясно, защо именно днес се чества Световен ден на числото Пи.
    Смята се, че числото π е открито от вавилонските магове, тъй като съотношението е използвано при строителството на Вавилонската кула. Недостатъчно точното му изчисляване обаче довело до крах на целия проект. Специалистите не изключват същата математическа константа да лежи и в основата на строителството на легендарния храм на цар Соломон. Всяка година на 14 март почитателите на числото Пи в САЩ се събират, за да възхваляват неговото съвършенство и да се състезават кой ще възпроизведе най-дълга поредица от цифрите след десетичната му запетая.

    http://www.exploratorium.edu/pi/pi_schedule.html

     

    Международен ден на реките

     

    Днес в много държави се чества Световен ден на реките (Day of Action for Rivers), който преди това е бил известен с името Световен ден на борба срещу язовирни стени (плотина), за реки, вода и живот (International Day of Action Against Dams and for Rivers, Water and Life). В началото на това движение през 1998 г., на този ден по цял свят са били проведени повече от 50 акции и протести в над 20 страни, включително Бразилия, Индия, Тайланд, Австралия, Русия, Япония, Съединените щати.
    През първата година повече от 10 000 неравнодушни хора приели участие в демонстрации и кампании за изпращане на писма, целящи пречистването на реките. На следващата година, участниците са били повече от 100 000.

    Today, March 14, marks the 15th annual celebration of the International Day of Action for Rivers

    Ропотамо една от малкото плавателни реки в България

  • Симеон Дянков пълни фискалния резерв като обезкървява държавните предприятия

    В държавата няма пари. Резервът играе на и под санитарния минимум – приходите са слаби. С Постановления се изземват резерви от държавните предприятия, изземват се неразпределените им печалби за предходни години. Така „върви” държавата от 2009, 2010, 2011 година, грабежът продължава и сега, тъй като министърът на финансите Дянков търси панически пари!

    С последните искания на Дянков държавните предприятия ще бъдат съсипани, декапитализирани и ще тръгнат към фалит. А при фалит ще започне освобождаване на работна ръка, безработицата ще скочи още повече, предприятията, които имат кредити, няма да могат да ги плащат…

    Да не забравяме, че дълго време Дянков не плащаше на държавните фирми дължимото в милиони от държавата за вече положен труд, и така сложи началото на сриването на икономиката. Много фирми фалираха, паднаха приходите за хазната от приходи с около 2 милиарда.

    За това почти не се знае и говори, само имаше питане и дебат в парламента, по време на което Дянков за пореден път се подигра с депутатите и не даде смислен отговор какви ги върши!

    Най вече това, което върши Дянков не е анти – а прокризисна мярка!

    Много от неразпределената печалба на различни предприятия е по банкови сметки и с приетото Постановление 367 ще трябва да внесат тези свои капитали в бюджета!

    Има предприятия, които през отминалите периоди са извършили инвестиции, направили са ремонти, закупили са оборудване – и как тези предприятия ще внесат исканото от министър Дянков в бюджета, за да намалят бюджетния дефицит?

    За какви пари иде реч според Дянков?

    В  годините 2009-та от юли до декември, и 2010-та и 2011-та – внесените отчисления от печалби и дивиденти на дружества с държавно мажоритарно участие, според казаното от министър Дянков на трибуната са: за 2009 г. – 344 млн. лв., за 2010 г. – 112 млн. лв., и за 2011 г. – 174 млн. лв.

    Според депутата Димчо Михайлевски Ръководството на „Въздушно движение” /РВД/ е внесло за тези три години над 200 млн. лв. допълнителен дивидент в държавата, извън корпоративния данък, а Българският енергиен холдинг е внесъл над 182 млн. лв..

     

    Люба Манолова,

    Lubamanolova.info

  • Покана за изложбата „Петият Сезон“

    Второ представяне на изложбата „Петият Сезон“ 

    в неделя 18 март 2012 от 13.30 часа

    Нова възможност да разгледате картините и да се срещнете с художниците.

    Общата художeствeна изложба „ПEТИЯТ СEЗОН“ на сдружение „Български художници зад граница“ се откри на Втори март в Украинският националeн музeй – Чикаго 

    Адрес: Ukrainian Museum, 2249 W. Superior St., Chicago, Illinois 60612.
    Вход: $5.

    Откриването на изложбата (линк)

  • СДС иска незабавно спиране на АЕЦ „Белене“

    Премиерът Бойко Борисов да бъде незабавно изслушан пред Народното събрание за проекта АЕЦ „Белене“, настоява в декларация дясната партия СДС, цитирана от „Дневник“.

    В позицията на партията се напомня, че в края на март изтича удължения срок, в който трябва да се вземе решение дали ще бъде реализиран проектът. Преговорите с руската страна обаче продължават да се водят на тъмно, пишат от десницата.

    Според тях банката HSBC – консултант по проекта, която изготвя финансово икономически анализ, вече е предоставила данни на правителството, „управляващите обаче се крият от българския парламент“.

    Затова от партията настояват изрично управляващите да предоставят всички данни и анализи от HSBC на Народното събрание и обществото.

    Реакторът, за който България вече е платила 60% от сумата, може да бъде инсталиран като Седми блок на Козлодуй или да бъде продаден, предлагат още от дясната партия.

    Според тях кабинета показва, че не се различава от тройната коалиция, когато става въпрос за защита на българския национален интерес.

    Ако управляващите продължават да крият информация от българските граждани, са на път да повторят неизгодните за България договори за доставка на природен газ, които сключиха министрите на БСП с Русия, заявяват от СДС.

    Те настояват да се направи пълен одит на проекта „Белене“. Искат и премиера да обяви какви ще са бъдещите действия на кабинета по този важен проект.

    Позицията на партията е, че проектът за втора атомна електроцентрала трябва да бъде незабавно спрян, а предвидените за това средства да бъдат инвестирани в повишаване на енергийната ефективност на икономиката и домовете на българските граждани.

     

    Източник:   Kafene.net

  • Меглена Плугчиева: Благодарна съм на ГЕРБ за гласуваното доверие
    Меглена Плугчиева - БСП

    София, 13 март 2012 г.

    Правителството реши на свое заседание днес да предложи на президента Росен Плевнелиев нови 7 кандидатури за посланици на страната ни. Най-интересно сред тях е името на депутата от Коалиция за България Меглена Плугчиева, която ще оглави мисията ни в Швейцария.

    Ето какво сподели тя пред агенция БЛИЦ:

    – Г-жо Плугчиева, днес станаха ясни имената на предложените за нови посланици. Вие сред тях. Как се стигна до това?

    – След изборите през 2009 година аз неколкократно съм заявявала, че търся възможност да се върна на дипломатическото поприще. Смятам, че там е моята сила. Имам опит, умения и качества. Мога само да бъда благодарна на правителството за това предложение. За мен това ще бъде една прекрасна възможност да мога да работя за страната.

    – Името ви все пак е изненада на фона на това, че идва от управляващите от ГЕРБ…

    – Трудно ми е да го оприлича като изненада. За мен това е по-скоро нормална европейска практика, но в рамките на България, да, може и да изглежда странно.

    – Извинете, но ГЕРБ да залага на човек на левицата, както и да го погледнем е нещо ново в политическата ни действителност?

    Това, че имаме различно политическо поведение, не означава, че няма да работим заедно за страната ни. Дипломатическата работа е надпартийна и аз съм благодарна на управляващите, че в мое лице виждат човек, който достойно може да представлява България. Пак ще кажа, че имам опита и знанията да работя за страната си.

    – Разговаряхте ли по темата с г-н Станишев, когато ви поканиха?

    – Разбира се. Той бе запознат с предложението.

    – Какво ще се случи с вашата партийна дейност…

    – Ще замразя партийната си дейност, защото това е задължение. Просто това е нормалната практика.

    – Как се почувствахте, когато получихте поканата от ГЕРБ и кой ви покани?

    Влизаме, как да кажа, в много големи подробности, които няма смисъл да коментирам публично. Просто не искам да ги коментирам.

    Калин Каменов,  БЛИЦ

    (С несъществени съкращения)

  • Глоба за Външно министрество заради публикувани на сайта му имена и адреси на българи в чужбина

    Външно министерство ще трябва да плати глоба от 2500 лв. заради публикувани на сайта му имена и адреси на над 36 хил. българи, живеещи в чужбина. Наказателното постановление за санкцията вече е подписано от председателя на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова и се очаква да бъде връчено днес на ведомството на Николай Младенов. Мотивът за твърде ниската санкция е, че данните на сънародниците са били достъпни за кратко време на сайта.

    На практика те са престояли от 18 ч. в събота до 8 ч. в неделя на 9 октомври 2011 г. Тъй като направената проверка не установи, че е извършена злоупотреба с тях, комисията можеше да наложи глоба от 500 до 5000 лв.

    Тя се самосезира от журналистически публикации, че в интернет са пуснати личните данни на сънародници, подали заявление да гласуват зад граница за български президент. Обяснението на Външно бе, че това е станало погрешка.

    Комисията за защита на личните данни е извършила и проверка на процедурата за издаване на европейски здравни карти.

    Както „24 часа“ писа, абсолютно неоправдано за тях се иска копие от лична карта, въпреки че приемащите заявленията служители на пощите собственоръчно вписват в интернет програма необходимите данни от документите. Причината е, че подобна процедура е разписана в наредба на здравния министър от 2007 г.

    Според експертите на комисията обаче тя трябва да се промени и копия на документи за самоличност да се искат само при смяната им. Освен това е необходимо детайлно да се разпише за колко време и как „Български пощи“ ще съхраняват получените при издаването на медицинските карти лични данни. Комисията ще обсъжда въпроса утре.

     

    Венета Шопова,

    в. „24 часа“

     

    Бел.ред:  Заглавието е на Еврочикаго.

  • „Европейската КОМДОС“ отхвърли българската комисия като ченгеджийска и нелегитимна

    Европейската платформа за памет и съвест, учредена в Прага по инициатива на Полското Председателство на ЕС през октомври 2011 г., е отказала членство на българската Комисия по досиетата. Платформата обединява 20 правителствени и неправителствени организации от 13 европейски страни, работещи върху разкриването на престъпленията на тоталитарните комунистически режими.

    В писмо до вицепремиера Цветан Цветанов (виж приложения документ), председателят на платформата Гьоран Линдблад посочва, че етичният и кодекс не позволява членуването на организации, в които участват бивши служители на репресивните структури и платени политически функционери на тоталитарния режим.

    Посочени са и конкретни членове на КОМДОС, начело с нейния председател Евтим Костадинов, който е бил капитан от Народната Милиция в Добрич. „Добре известно е, че милицията беше използвана от комунистическите диктатури като поддържаща сила в репресиите срещу дисиденти и противници на режима. В българския закон за милицията е записано, че нейните служители могат да стрелят и да убиват хора в района на държавната граница“ – припомня Линдблад. Освен това милицията е участвала в потушаването на демонстрациите на българските турци срещу възродителния процес, включително в Североизточна България и района на Добрич, където през май 1989 г. са убити 9 протестиращи – подчертава се в писмото.

    Другите сътрудници на КОМДОС, които са „осветени“ от европейската структура са Апостол Димитров – пръв секретар на Комсомола във Варна и секретар на Градския комитет на БКП във Варна от 1974 до 1989 г., Георги Георгиев, комсомолски и партиен функционер в София от 1980 до 1990, и Татяна Кирякова, специалист от Института по история на БКП преди 1989 г.

    Костадинов се опитал да преметне европейците

    Писмото на Европейската платформа за памет и съвест идва в отговор на официално искане за членство в организацията на българската КОМДОС, подписано от Евтим Костадинов. В него се твърди, че няма членове на КОМДОС свързани с българските репресивни комунистически служби.

    Европейската платформа за памет и съвест, учредена в Прага по инициатива на Полското Председателство на ЕС през октомври 2011 г., е отказала членство на българската Комисия по досиетата. Платформата обединява 20 правителствени и неправителствени организации от 13 европейски страни, работещи върху разкриването на престъпленията на тоталитарните комунистически режими.

    В писмо до вицепремиера Цветан Цветанов (виж приложения документ), председателят на платформата Гьоран Линдблад посочва, че етичният и кодекс не позволява членуването на организации, в които участват бивши служители на репресивните структури и платени политически функционери на тоталитарния режим.

    Посочени са и конкретни членове на КОМДОС, начело с нейния председател Евтим Костадинов, който е бил капитан от Народната Милиция в Добрич. „Добре известно е, че милицията беше използвана от комунистическите диктатури като поддържаща сила в репресиите срещу дисиденти и противници на режима. В българския закон за милицията е записано, че нейните служители могат да стрелят и да убиват хора в района на държавната граница“ – припомня Линдблад. Освен това милицията е участвала в потушаването на демонстрациите на българските турци срещу възродителния процес, включително в Североизточна България и района на Добрич, където през май 1989 г. са убити 9 протестиращи – подчертава се в писмото.

    Другите сътрудници на КОМДОС, които са „осветени“ от европейската структура са Апостол Димитров – пръв секретар на Комсомола във Варна и секретар на Градския комитет на БКП във Варна от 1974 до 1989 г., Георги Георгиев, комсомолски и партиен функционер в София от 1980 до 1990, и Татяна Кирякова, специалист от Института по история на БКП преди 1989 г.

    Костадинов се опитал да преметне европейците

    Писмото на Европейската платформа за памет и съвест идва в отговор на официално искане за членство в организацията на българската КОМДОС, подписано от Евтим Костадинов. В него се твърди, че няма членове на КОМДОС свързани с българските репресивни комунистически служби.

     

     

    С това действие Костадинов се е опитал да заблуди нашата международна асоциация (to deceive our international association – подчертано от редакцията). Освен, че е напълно неприемлиево за нас, то повдига въпроси за интегритета на Г-н Костадинов като Председател на КОМДОС“ – пише Линдблад.

    По информация на Биволъ, Евтим Костадинов ще бъде предложен за нов мандат от бившия „специалист“ в Централното информационно организационно управление на Държавна сигурност (Седмо главно управление) и настоящ министър на вътрешните работи и вицепрезидент – Цветан Цветанов.

    Ще ви приемем, но без ченгетата

    Европейската платформа може да приеме българската КОМДОС, но в друг състав, без настоящите ченгета, подчертава се още в писмото. Препоръката е българският парламент да избере нови членове на Комисията, които не са били свързани с репресивния комунистически режим и не са били функционери на политическите му структури.

    Друга препоръка към КОМДОС е да разшири читалнята си, която има само 6 места и да даде пълен достъп до документите си през интернет.

    Политзатворници и борци срещу комунизма на протест за правото да са членове на КОМДОС

    Тази седмица в София ще се проведат два протеста против дискриминацията на бившите политически затворници на комунистическия режим, които според българския закон не могат да бъдат членове на Комисията по досиетата, въпреки че са реабилитирани.·

    На 13-ти март, вторник, в 11.00 ч. „Гражданска платформа за памет и съвест“ ще проведе протест и ще внесе в Министерството на правосъдието (ул. „Славянска“ 1) петиция до Европейския парламент.

    Според организаторите дискриминацията на бившите политически затворници е арогантно нарушение на Резолюцията на ЕП за Европейската памет и тоталитаризма. България е нарушила и Пражката декларация, която е приета през 2008 г. от НС.

    Изборът на нови членове на Комисията по досиетата преди премахването на дискриминационните параграфи от закона ще направи избраната комисия нелегитимна пред демократична Европа – смятат вносителите на петицията.  Те ще внесат и искане Евтим Костадинов да не бъде избиран за втори мандат.

    Петицията е подписана от политическите затворници Александър Наков, Гено Генов, Георги Константинов, Николай Галев, Никола Даскалов, Янко Янков, от граждани и граждански организации и е отворена за присъедняване на сайта:

    http://toross.blog.bg/politika/2012/03/10/protest-vyv-vtornik-v-imeto-na-antikomunizma.918082

    Бившите политически затворници и техни съграждани ще се съберат в четвъртък, 15-ти март от 11.00 ч. на протест пред седалището на Комисията по досиетата на ул. „Врабча“ 1 с искане Евтим Костадинов да не бъде избиран за втори мандат.

    ДАНС: Политзатворниците са терористи. Руските мафиоти са добре дошли

    Особено скандален беше случаят с Георги Константинов, лежал и измъчван в комунистическите зандани за взривяване на паметник на Сталин. Той беше предложен за член на КОМДОС от СДС, но бившият служител на Държавна Сигурност Иван Драшков осуети кандидатурата му с мотива, че Константинов е бил „терорист“.

    "Терористът" Георги Константинов, взривил паметник на Сталин

    Драшков, който и сега е зам.-председател на ДАНС, е силно противоречива фигура от българските специални служби. Той беше уволнен след скандалите в ДАНС през 2008 г. когато влезе в конфликт с друга одиозна фигура – Алексей Петров – Трактора, също ченге от ДС, подземен бос, и рекетьор според държавното обвинение. Съдът обаче възстанови Иван Драшков на поста му.

     

    Иван Драшков - ченге от ДС и настоящ зам.-председател на ДАНС

     

    И докато за Драшков бившите политзатворници и борци срещу тоталитаризма са „терористи“, той очевидно няма никакви възражения срещу настоящите чуждестранни бандити, от които трябва да пази България.

    Както стана известно, именно Иван Драшков като представител на НСС е одобрил даването на българско гражданство през 2001 г. на руския мафиот Костя Циганов.

    Това е станало въпреки публичната информация, че Циганов е издирван за тежки престъпления и е на мушката на американските служби като лидер на престъпна групировка.

    Циганов беше експулсиран от България през март 2011 като опасен за националната сигурност, а в пресата бяха публикувани негови снимки как играе мач с премиера Бойко Борисов.

    Към момента в МВР и в българските специални служби: ДАНС, НРС, НСО, работят над 2000 бивши кадри на Държавна Сигурност, много от които като Драшков са на ръководни позиции.

     

    Източник:  Биволъ

  • Досиетата на Тодор Живков влизат в Уикипедия

    Националният архив ги предоставя заедно с протоколите на Политбюро, полицейските досиета на Тодор Живков, списъци на загиналите по време на Балканските войни и др.

    Част от държавния архив на България ще бъде публикуван в Уикипедия, обяви на пресконференция доц. Мартин Иванов – председател на Държавна агенция „Архиви“, съобщава news.bg.  Целта е съдържанието на българската Уикипедия да бъде обогатено с различни факти, данни и снимков материал от архивите на страната. Архивите вече няма да бъдат само по старите и празни стелажи, а напротив – ще станат част от дигиталния ХХІ  век, обяви Иванов.

    Сред първите нови неща, които можем да открием в Уикипедия, ще са протоколите на Политбюро, полицейските досиета на Тодор Живков, списъци на загиналите по време на Балканските войни и др. Иванов изтъкна, че ДАА е първата официална институция в България, която започва партньорство с Уикипедия. Българският архив е и петият в света след САЩ, Великобритания, Норвегия и Холандия, който публикува данни в Уикипедия. За това вече е информиран създателят на Уикипедия Джими Уейлс.

    Националният архивист на САЩ Дейвид Ферио пък е поел ангажимент да изпрати американски експерти у нас. „Целим българските статии в Уикипедия да не са само „мъничета“, а по-качествени и пълни“, обясни М. Иванов и показа как статията за ген. Георги Вазов в Уикипедия лесно може да бъде допълнена с липсващата снимка на изтъкнатия ни военачалник и брат на народния поет Иван Вазов.

    Не всички документи от държавния архив ще бъдат публикувани в Уикипедия. Място там ще намерят само онези, за които има напълно изяснени авторски права. За обогатяването на българската Уикипедия ще се грижат някои от българските уикипедианти.

     

    Източник:  Фрог нюз