2024-07-19

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Съпруг ще подари на жена си 1 млн. червени рози за 8-ми март

    Жител на казахстанския грaд Кизилорда е решил да подари на съпругата си за Международния ден на жената 8-ми март букет от 1 млн. алени рози. Твърди се, че мъжът поръчал огромния букет след скандал у дома.

    Собственичката на цветарския магазин, където е направена поръчката, твърди, че специално за 8 март казахът ще получи въпросните един милион рози от Холандия. „Всички рози ще са холандски, аленочервени на цвят, специално подбрани с еднаква дължина“, казва тя. Мъжът вече е внесъл предплата за букета. Твърди се, че той може да му струва малко над 3 млн. долара, макар в магазина да са му направили максимални отстъпки от цената.

    Международният ден на жената 8-ми март е утвърден от Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген, Дания, през 1910 г. През декември 1977 г. Общото събрание на ООН го обявява за Ден за защита на правата на жените и световния мир.

    Честит празник, за който го празнува!

     

    Снимки на БТА от „отминалия“ 8-ми март

  • Bulgaria among Fastest Economic Runners

    The growth of the Bulgarian economy in 2011 was 1.7%, announced the National Statistical Institute. The Ministry of Finance had forecasted a GDP growth of 2.8%. However, to the background of the overall situation is Europe, the results are not that bad. In the last three months of 2011 the GDP grew by 1.6% compared to the same period in 2010 and by 0.3% compared to the previous trimester. These figures place Bulgaria among the fast economic runners in Europe.  According to the Eurostat data aired so far, only nine European countries made a positive economic growth in the last trimester of 2011 compared to the previous period and there are four countries that have registered a higher economic growth than Bulgaria has. A number of countries like the Czech Republic, Italy, the Netherlands and Slovenia are now officially in recession as for a second trimester on the row their economies have moved downwards.

    In the last trimester of 2011 Bulgaria’s GDP is 19, 46 billion leva as for the entire 2011 it is 75, 26 billion leva. In 2011 Bulgaria’s GDP was 5,168 euro per capita. In the last three months of 2011 was registered growth of 6.4% y/y in real estate operations. Creation and diffusion of information as well as telecommunications have marked 6.8% increase. Mining industry, processing industry, delivery of electricity, central heating and natural gas have growth by 6.1%.

     

    Source:  Standartnews.com

  • Борисов събра 603 хил. лв. бонуси от своите, търси между 7 и 16 млн. от предния кабинет

    Само шефът на кабинета на Нона Караджова отказа да връща пари и си отива

     

    След като отчете, че всички висши служители, назначени с негов подпис, са върнали „до стотинка“ раздадените бонуси, премиерът обяви, че част от набраните 603 675.62 лева по сметката отиват за лечението на болно момче, чийто близки бяха подканени да отидат и да поискат още 7-8 милиона лв. от лидерите на тройната коалиция Сергей Станишев и Ахмед Доган. В последствие бонусите на предишните набъбнаха до “10-15-16 млн. лева”. Станишев обаче отвърна, че Борисов се опитва да замаже големия скандал, тъй като само за миналата година раздадените бонуси са близо 40 млн. лева.

    На правителственото заседание в сряда министър-председателят трябваше да съобщи дали всичките му подчинени са изпълнили ултиматума му и са върнали законно получените от 2009 до края на 2011 г. бонуси.

    Това стана по предпочитания от Борисов начин – чрез разиграване телевизионно реалити пред камерите на медиите, пуснати в залата за правителствени заседания.

    В посочения от премиера срок (първоначално до края на работния ден в петък, а след това с удължение до сряда, за да могат бонусополучателите да намерят спешно пари), единствено парламентарният секретар на Министерство на културата имал да връща 3000 лева. Към края на изказването на Борисов обаче министър Вежди Рашидов уточни, че и тази сума е преведена.
    На въпрос има ли все пак служители, които не са върнали взетите бонуси и съответно са уволнени, Борисов по-късно се сети единствено за началника на кабинета на екоминистъра Нона Караджова. По-късно от ековедомството съобщиха, че Владимир Стратиев е подал оставката си и тя е приета от Караджова, но отказаха да съобщят колко пари е отказал да връща и с какъв мотив.

    Списъкът с взетите и върнатите пари ще бъде публикуван от пресцентъра на правителството.

    Чувството му за справедливост е възстановено

    Пред журналистите Борисов заяви, че “чувството му за справедливост е възстановено”. “Политическите кабинети са дошли с кауза да служат. Нали така се казва по време на избори? Те нямат право на бонуси. Става въпрос за политическите назначения. Не говоря за редовите хора в администрацията, които се трудят и над 20 пъти са увеличили усвояемостта на еврофондовете и са докарали реални пари”, каза Борисов.

    На въпрос как е възможно три години да не знае, че забраната му за взимане на допълнителни средства извън заплатата не се спазва, той отговори, че “и вашият шеф сигурно не знае какво правите 24 часа в денонощието”. “Ако съм знаел и ако бяха спазили забраната, която им я припомних преди няколко месеца, нямаше да се унижават да ходят по банките, да събират пари от приятели”, каза Борисов. По думите му забраната да се взимат пари от участие в бордове била “услужливо” изтълкувана по най-буквален начин и служителите се възползвали от останалите 40-50 законови възможности за заработване на допълнителни средства.

    „Това са законно взети пари и това е първи път в историята, когато чиновници връщат пари, взети като бонуси“, подчерта Бойко Борисов, който заедно със заместника си Симеон Дянков отговори на репортерски въпроси.

    Финансовият министър уточни, че от висшестоящите служители на ГЕРБ е поискано допълнителното заплащане след удръжки, но някои от тях са върнали брутните суми.

    Борисов използва, разбира се, случая отново да открие огън срещу предишното управление на Трайната коалиция.

    “Само един пример ще ви дам за Министерство на финансите. Зам.- министър Кирил Ананиев (от кабинета Станишев – бел.ред.), който след това стана съветник на президента Георги Първанов, е взел за неговия си мандат 540 хиляди лева”, заяви Борисов.

    “Утре ще имам пълната справка какво са взели предишните за своето управление от бонуси и всичко останало”, допълни премиерът и каза, че при събирането на данните за бонусите на ГЕРБ от 2009 г. досега е направена и справка за периода от 2005 до 2009 г.

    “Тъй като вчера Първанов каза, че ГЕРБ вече сме нямали право да бъдем морален съдник. Виждате, че когато при нас има недоразумение или някой от министрите, или заместниците му не е разбрал точно какво съм му казал като указание, не знам в историята дали има случай чиновници – законно взети пари (тъй като по закон те имат право да ги вземат и това са закони, направени от предишните правителства), са върнали такива суми в бюджета и в тази целева сметка”, подчерта премиерът.

    „Призовавам в тази сметка да бъде преведен хонорарът на Доган“

    “Призовавам в тази сметка да бъде преведен хонорарът на Ахмед Доган. И цинизмът, с който Лютви Местан ме запита – какво ще ги направим (чиновниците – бел.ред.), ето какво ги направихме – половината ги уволнихме, другите си ги върнаха парите. Да видим те какво ще направят сега. Призовавам Станишев – всичките негови зам.-министри, министри, парите, които са взели от бордовете, през своите години на управление, защото им напомням и давам пример, че в Исландия бившият премиер за това, че е скрил информация за кризата, го разследва прокурор”, продължи изказването си Борисов.

    Има записи как Сергей Станишев обяснява, че в България няма криза, припомни премиерът. “С една дума – те са си раздавали бонуси, вземали са маса пари, виждате какви суми, произвеждали са милионери, защото над половин милион е взел само един зам.-министър, да бъдат така любезни в тази сметка да си преведат парите и тогава могат да ни задават въпроси на нас”, каза Борисов и благодари на министрите.

    Доган не се трогна: Не съм взимал бонус, а хонорар

    Лидерът на ДПС Ахмед Доган, който по време на тези излияния беше в отсрещната сграда на среща с президента Росен Плевнелиев и дори реши да се изкаже за нея, бе питан от репортерите ще се вслуша ли в призива на премиера да върне прочутия си консултантски хонорар от 1 млн. евро, платен му от частна фирма.

    „Аз не съм бил министър и не съм взимал бонус, хонорарът не е бонус“, заяви Доган.

    Той коментира ситуацията така: „В условия на бедност или обедняване, на криза, всеки проблем може да се превърне в гръмоотвод с оглед на търсене на виновници, нови дяволи, сатанизиране.“

    „Всяка власт дефинитивно трябва да стимулира своите служители…Допълнителното материално стимулиране е принцип на всяка власт и който не го вижда това, значи нито разбира от пазарна икономика, или си представя властта в някакви утопични виртуални светове, които нямат нищо общо с реалния живот“, заяви Доган.

    Той посочи, че ако държавният служител няма реално стимулиране, той не може да представлява държавата и държавния интерес. Задължително трябва да има стимулиране, но и правила за това, обобщи Доган.

    „Всяка държава, всеки режим, всяка политическа власт трябва да има инструмент за стимулиране – това не е грях, въпросът обаче е в правилата“, заяви лидерът на ДПС.

    Той подчерта, че от там ще се намерят решенията за това дали бонуси се дават за купуване на политическа моралност или за извършване на работа.

    „Ние не сме против бонусите и против допълнителното материално стимулиране, но по ясни правила, те да не служат за партийна, а за държавна политика. Ние не казваме, че предишното правителството не е давало бонуси, но от това не е правило политика. В последния мандат бюджетните излишъци бяха космически, но това не бяха бонуси. Сега ситуацията е друга и раздаването на бонуси има съвсем друг ефект. Преди, ако проблемът е бил защо бонусите не са били достатъчно високи, сега е – защо изобщо ги има“, каза още Доган.

    Станишев: При мен имаше бонуси за всички хора

    Премиерът се опитва да замаже големия скандал, защото това далеч не са всички раздадени бонуси, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев.

    „По груби сметки, само за миналата година са 40 млн. лева приблизително. По време на моето управление се радваха бонуси действително на всички хора. Най-големият бонус взеха пенсионерите – около 1 млрд. лева. И тях ли иска да прибере премиерът? Аз бих му препоръчал той и неговото правителство да върнат потрошените 5 млрд. лева от фискалния резерв, да ги възстановят, за да има средства за увеличаване на доходите на българите, които мизерстват. Да върнат държавния дълг на това ниво, което им го оставихме“, заяви Станишев.

    Ще има указания на министрите, „за да не се унижаваме по този начин“

    Премиерът ще даде указания на министрите какво не трябва да правят, докато влязат в сила новите регламенти за заплащане в държавната администрация, “за да не се унижаваме по този начин да се връщат пари”. Нареждането на премиера бе разтълкувано в последствие от министър Дянков – с промени в Закона за държавния служител ще отпадне възможността чиновниците да получават допълнително заплащане за участие в съвети, комисии, работни или експертни групи. На членовете на политическите кабинети се забранява да получават бонуси дори и да са позволени по закон до влизане в сила на новите регламенти.

    Борисов съобщи още, че част от събраните над 600 хил. лева ще отидат за лечение на 18-годишният Йордан Стоев, който е болен от левкемия. Преди изявлението си за медиите премиерът се срещна с близките на Стоев, който набират средства за лечение на момчето в чужбина. Преди ден от НЗОК съобщиха, че ще осигурят 94 520 евро за лечението на младежа, но те са достатъчни само за предварителната подготовка за сложната трансплантация. Министерство на здравеопазването може да даде списък с деца, които имат нужда от лечение, но средствата не достигат, каза още премиера.

    От Доган, Първанов и Станишев може да съберете между 7 и 16 млн. лв.

    Борисов се обърна към близките на Йордан Стоев с думите: “От тука – при Доган. Милионите от хонорарите, при Първанов от неговите съветници, които с толкова пари са били. Защото има там и друг – Чавдар Георгиев, и той е със стотици хиляди и други. При Станишев – за други деца, болни. Ще ви кажа горе-долу какви пари може да съберете, ако сте активни – не по-малко от 7 – 8 милиона. Те са много повече, но ако тези политически партии постъпят както партия ГЕРБ, поне 7 – 8 милиона, а ние ще ви помогнем, защото сме ги извадили от 2005 година”, каза премиерът.

    В изявлението му пред журналистите няколко часа по-късно Борисов каза, че ако се съберат бонусите, раздадени по време на предишното правителство, сумата ще достигне “10-15-16 милиона лева”. Вътрешното министерство е имало кабинет от 30 души, сега са 5, каза премиерът. “На 25 чантаджии, както вие ги наричате, с години са плащани заплати и бонуси”, каза премиерът.

    Борисов заяви, че ако предишните управляващи искат да са толкова морални, колкото настоящото правителство, “да бъдат любезни да си преведат парите и да кажат за кои деца ще отидат”.

     

    Източник:  Mediapool

  • Служители на ДАНС заплашвали членове на НД „Екогласност“

    На 7 март т.г. Пламен Димитров от НД „Екогласност” е бил извикан на разпит при полицейски инспектор Калин Маринчев, който му задал четири въпроса, изпратени от Врачанска окръжна прокуратура. Те били свързани с Обществено обсъждане на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци, състояло се на 29 март 2012 г. в големия салон на Дома на енергетика в гр. Козлодуй.

    В отговорите си Пламен Димитров засегнал документален аудиозапис, направен по нареждане на изпълнителния директор на ДП „РАО” Делян Петров, скрит и представен след искане по ЗДОИ във фалшифициран вариант на хартиен носител. Важността на този аудиозапис се състои в записаните заплахи, отправени от трибуната от водещия срещу НД „Екогласност” и неговите представители на обсъждането. Което е скандално като изявление на висш държавен служител в страна – членка на НАТО и ЕС, управлявана от демократична партия, насочено срещу демократичните промени и конституционния строй. Наличието на аудиозаписа за втори път е било потвърдено от изпълнителния директор на ДП „РАО” в неговия софийски кабинет, пред свидетелите Георги Котев, ядрен физик и експерт на НД „Екогласност”, инж. Петър Пенчев и Пламен Димитров.

    Тези отправени заплахи са според Пламен Димитров сигнал за пряка разправа. На излизане от залата Димитров е бил разделен от инж. Пенчев – по думите на Димитров „професионално и много добре изпълнено” – от лице от силовите служби, което не се легитимирано. Пламен Димитров е бил заплашен с физическа разправа за „ликвидиране”. По същото време инж. Пенчев е бил заплашван от служител на силовите служби с фамилия Цветков, че ще бъде предаден от ДАНС на съда. Цветков заявил, че без негова заповед никой не действа.

    В началото и края на дознанието Пламен Димитров акцентирал, че той и инж. Петър Пенчев са присъствали като длъжности лица, представляващи НД „Екогласност” и заинтересованата общественостсъгласно българското законодателство и Орхуската конвенция*, което е видно от писмената им регистрация за общественото обсъждане и личното им представяне по микрофона в Дома на енергетика в Козлодуй.

     


    –––––––––––––––––––

    * Конвенция за достъп до информация, участие на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правосъдие по въпроси на околната среда. Тази конвенция е приета в Орхус, Дания, на 25.06.1998 г. и влиза в сила за България от 16.03.2004 г. (Целият текст на конвенцията може да се прочете тук.)

    .

    Из Орхуската конвенция:

     

    Член 1-ви гласи: „За да допринесе за защита на правото на всеки човек от настоящите и бъдещите поколения да живее в околна среда, благоприятна за неговото здраве и благосъстояние, всяка Страна гарантира правата на достъп до информация, участие на обществеността при вземането на решения и достъп до правосъдие по въпроси на околната среда, в съответствие с разпоредбите на тази Конвенция“.

    Член 2-ри, ал. 3, точки а и b гласят:

    “Информация за околната среда” означава всяка информация в писмена, визуална, звукова, електронна или друга материална форма относно:

    (а) състоянието на елементите на окол­ната среда, каквито са въздухът и атмосферата, водите, почвите, земите, ландшафтът и при­родните местообитания, биологичното разнообразие и неговите компоненти, включително генетично модифицираните организми, и взаимо­действието между тези елементи;

    (b) факторите, като например вещества, енергия, шум и радиация, и дейностите или мерките, включително и административните мерки, екологичните споразумения, политики, законода­телство, планове и програми, които оказват или биха могли да окажат въздействие върху елемен­тите на околната среда, посочени в точка (а) по-горе, и анализ на разходите и ползите и други икономически анализи и допускания, използвани при вземането на решения, отнасящи се до окол­ната среда.

    Член 2-ри, т. 5 гласи:

    “Засегната общественост” означава обществеността, която е засегната или може да бъде засегната от вземането на решения за окол­ната среда или има интерес в този процес; за целите на това определение ще се счита, че непра­вителствените организации, работещи за опазване на околната среда и отговарящи на всички изиск­вания на националното право, имат интерес.”

     

    Еврочикаго

  • Аз съм просто жена

    Всяка жена е красива и по своему уникална и неповторима.
    Не го забравяйте, оценете го!   
    Чуйте това:
    Мъжът отишъл при Бог и се оплакал от своята скука.
    Всевишният се замислил: „От какво да направя Жена, като целия материал отиде за мъжа?“.
    Но не можел да откаже на горещата мъжка молба и след мъчителен размисъл Бог сътворил Жената от реброто на мъжа, но добавил и смесил: очарователните цветове на изгрева, няколко ярки слънчеви лъчи, замислената тъга на луната, красотата на лебеда, игривостта на котката, грациозността на сърната, ласкавата топлина на кожата, притегателната сила на магнита и слепил здраво съставките.
    Всичко това Му се видяло много сладникаво и затова решил да добави: хладното сияние на звездите, непостоянството на вятъра, сълзите на облаците, хитростта на лисицата, досадността на мухата, жилото на осата, отровата на змията, ревността на тигрицата, алчността на акулата, кръвожадността на пиявицата…
    Вдъхнал живот на всичко това и в резултат се появила Жената.
    Бог подарил творението си на мъжа и му казал:
    – Пази я такава, каквато се е получила, и не се опитвай да я променяш!

     Аз съм  тази  жена!

    Понякога съм толкова самотна, подреждам мислите си мълчалива, следвам слънцето нещастна.
    Понякога съм толкова наивна, таниникам си тъжна песен за душата, отлагам чувствата си непосилна в самотата.
    Понякога съм  докачлива, изпадам в паника безумна, усещам се странно недоверчива.
    Понякога съм слънчева, дарявам всички с усмивка сияйна и съм  приказлива.
    А понякога съм толкова свенлива, затварям се в тъмните пространства и дарявам дистанция, тиха и горделива, а после потъвам в женски тайнства.
    Понякога пък съм толкова категорична, налагам странна дълбока промяна, замислям се и бързо решавам сложната дилема.

    Да, аз съм жена!

    Аз съм жена, от ония, които само от извора пият и не понасят измама, трохи не обират, не се греят на пепел, а само на пламък, вярват в звездите – не в техния блясък, а в тях самите.
    Аз съм силна, когато се усмихвам, въпреки болката си!
    Смела съм… когато преодолявам страха си и помагам на другите да се справят с техния…
    Аз съм щастлива… когато виждам цвете и съм благодарна за това благословение!
    Аз съм  добра… когато собствената ми болка не ме прави сляпа за болките на другите!
    Аз съм мъдра… когато знам  границите на твоята свобода!
    Аз съм  истинска… когато признавам, че ако лъжа, лъжа самата себе си!
    Жива съм… когато надеждата за утрешния ден има много по-голямо значение от вчерашните ми грешки!

    Аз съм просто жена…

    Аз посрещам всеки Божи ден с любов в сърцето си!
    Обичам слънцето, защото стопля костите ми, но и дъжда обичам, защото пречиства духа ми…
    Аз обичам светлината, защото ми показва пътя, но и тъмнината  обичам, защото ми разкрива звездите…
    Приветствам щастието, защото обогатява сърцето ми, но и тъгата понасям с търпение, защото отваря душата ми…
    Приемам наградите, защото ми се полагат, но и препятствията  посрещам смело, защото са моето предизвикателство…
    Ще  посрещам всеки  ден с любов в сърцето си!
    Обичам  и ценя всички  хора, защото всеки има качества за възхищение, дори и да са скрити.
    С любов ще разкъсам изградената около сърцата им преграда от подозрение и омраза, и на нейно място ще построя мостове, за да може ЛЮБОВТА ми да влезе в душите им!

    Обичам амбициозните, защото могат да ме въодушевяват…
    Обичам и неудачниците, защото мога да се уча от тях…
    Обичам властващите, защото властта им е дадена от Господа…
    Обичам смирените, защото на тях Бог дава благодат…
    Обичам богатите, защото са самотни…
    Но обичам и бедните, защото са толкова много…
    Обичам младите, заради вярата и дързостта, която имат…
    Обичам старите, за мъдростта, която споделят…
    Обичам красивите, заради тъгата в очите им…
    Обичам грозните, заради мира в душите им…
    Ще посрещам всеки ден с ЛЮБОВ в сърцето си!

    Аз съм само жена !
    Аз съм жена, създадена като всички останали – да помни и да забравя, да прощава, да се радва, да получава, да обича и да бъде обичана.

    Да, но аз съм и майка!

    Аз съм и Ангелът Божий на Земята!

    Имало едно време, едно малко бебенце, което се гласяло да дойде на бял свят. В деня, в който трябвало да се роди, то отишло при Бог и попитало притеснено:
    – Господи, аз съм толкова малко и беззащитно. Какво ще правя, как ще живея на Земята? Как ще се справям с всичките трудности там?
    Бог се усмихнал и отвърнал:
    – Не се притеснявай, детето ми. Аз избрах най-добрия и най-верния сред всички Ангели тук и ще го пратя при теб на Земята. Този Ангел ще те очаква там с огромно вълнение и трепет да се появиш, а след това ще се грижи за теб и ще ти помага във всичко.
    А бебето пак попитало:
    – Но, Господи, аз не зная езика, който говорят хората на Земята. Как ще разбирам какво ми казват?
    – И за това не се тревожи. Твоят Ангел много внимателно и търпеливо ще те научи на техния език. Винаги ще ти говори с обич и нежност, ще те нарича с най-милите и ласкави думи. Всяка вечер ще ти пее приспивни песни. И така ти много лесно и бързо ще научиш всичко…
    Въпреки всичките тези уверения обаче, бебето пак не можело да преодолее притеснението и страховете си. И за пореден път попитало:
    – Господи, тук всички говорят, че на Земята има много злини. Казват, че и хората там били лоши. А аз съм само едно мъничко бебе, как ще се справя с тях, как ще оцелея там?
    – И за това съм помислил, детето ми… – отвърнал Бог. – Твоят ангел през цялото време ще се грижи за теб и ще те пази от всякакви опасности. Ще те закриля и брани дори с цената на собствения си живот. Така че не се тревожи и за това…
    В този момент се чул някакъв шум. Притихнали, заслушали се и разбрали, че това са гласове от Земята. Което значело, че е време вече бебето да тръгва. Усещайки това, в последния миг бебето попитало:
    – Господи, но ти не ми каза, как се казва моят ангел на Земята. Аз как ще го позная?
    Бог се засмял и тихо отвърнал:
    – Няма значение какво е името. Ти ще наричаш своя ангел… Мамо!

    А, после ?

    Ще ме обичате ли, когато времето остави своя отпечатък по мене и вместо косите красиви от злато по лицето се спуска сивкав сатен?!?
    Ще ме обичате ли, когато уморено протягам към вас ръка и вместо парещо лято, докосвате студена есен-жена?!?
    Ще ме обичате ли, когато тревогите ясно личат по лицето, оставили своята диря безжално там, където докосвахте нежната плът?
    Ще ме обичате ли, когато животът с последни ласки ме обгърне и едничката ми радост – децата към свидната ми младост ме завръщат?!?
    Ще ме обичате ли…?“

    Аз съм просто жена!

    Подготви Хриска Перфанова с подбрани материали от интернет

    На всички български жени, където и да сме по света, да ни е честит хубавият български празник!!!


  • Chicago Hosts 1st Most Beautiful Bulgarian Lady in US Pageant

    The Most Beautiful Bulgarian Woman in America Pageant „Miss Bulgarka 2012“ is going to be held in May in Chicago.

    The news was reported by EuroChicago.com, the free portal in Bulgarian, ranked number one in America by Google and Yahoo, while the initiative belongs to the Bulgarian Women Club in New York.

    The goal is to bring Bulgarian community together, to prove its strong presence in America and to support Bulgarian culture and beauty. The Miss Bulgarka 2012intends to provide personal and professional opportunities for young women to promote their voices in the Bulgarian community.  Miss Bulgarka 2012 will present a chance for the Bulgarian women to express their viewpoints, talents, accomplishments and to show their radiant and intelligent beauty to the world, the Club’s official site informs.

    To become Miss Bulgarka 2012, a contestant must represent her community or have an active part within Bulgarian Community in the state or town they live in, be between the ages of 21 and 35, be a Bulgarian citizen or having Bulgarian heritage, and have a permanent address in America.

    The winner will be crowned with a tiara made in Dubai by local jewelers, studded with Swarovski crystals. She will also receive an automobile as a prize.

    The tiara was provided with the help of star Bulgarian actress, Anya Pencheva, who will be a member of the jury. Other Bulgarian beauties such as Ms. Maryland TeenUSA, Stephanie Chervenkov, and Ms. Utah 2009, Laura Chukanov, who claimed fourth position in the Miss USA 2009 pageant, will also be guests of the event.

    The „Miss Bulgarka 2012“ pageant and the after party will be held in the Bulgarian-owned Enigma night club in Chicago. Bulgarian TV channel Canal 3 will film the event. Eurochicago is the official media partner.

    Ladies interested in receiving more information about becoming a contestant and in submitting applications with an April 2012 deadline can write to: [email protected]

    The process will select 20 finalists, who will be invited to participate in the Gala Contest Event to held at the end of May as part of the celebration of 24th of May – the Day of Slavic Script and Culture.

    An estimated 100 000 Bulgarians live in Chicago, which makes it the city with the largest Bulgarian population outside Bulgaria.

  • ЦИК най-после призна: Нямаме независимост, пари и компетентност

    Сабрие Сапунджиева: Отнема ни много време да обучаваме новите колеги в комисията

     

    Автор:  Полина Паунова

    Централната избирателна комисия не е независим орган, тя изпълнява Изборния кодекс, който пък от своя страна е пълен с неясности.

    ЦИК няма собствен бюджет, откъдето веднага се заражда проблем с администрацията към комисията, която няма необходимата компетентност, тъй като наемането й е кампанийно.

    От друга страна, старите членове в комисията губят много време да обучават на изборен процес новопостъпилите – излъчени от партии.

    Това стана ясно от думите на члена на ЦИК Венцислав Караджов и заместник-председателя на ЦИК Сабрие Сапунджиева през изминалата седмица, на форум „Прозрачност и почтеност в политическия процес”, организиран от Асоциация „Прозрачност без граници”.

    “Изборният кодекс ни връзва ръцете. В някои ситуации ЦИК не може да вземе решение, въпреки, че ясно съзнаваме какви трябва да са те. Не забравяйте обаче, че ЦИК е административен орган, тя няма самостоятелност”, обясни Караджов, който е от квотата на БСП в комисията.

    “Това обяснява защо ЦИК се държи по този начин, не че на нас ни се иска да се държим по този начин, но така сме принудени”, допълни още специалистът по изборно законодателство.

    Не би трябвало един административен орган да има оперативна самостоятелност, смята Караджов, който призова да се изясни веднъж за винаги статутът на Централната избирателна комисия.

    Той смята, че е “необходима ревизия на Изборния кодекс”.

    “Не е нормално в държава членка на ЕС да има орган с неизяснен административен статут. Не е ясно ЦИК дали е учреждение или е орган някъде си в публичната сфера на нашето право. Имаме ИК, който като специален закон се прилага от ЦИК, но той далеч не урежда всички случаи. ИК не е упоменал, че другите случаи се решават по общото административно право и не е ясно какво се случва с тези казуси”, твърди още експертът.

    Финансовата независимост и липсата на компетентност

    Според него също един орган, какъвто и да било той, за да бъде независим са необходими два фактора – първият е независимост на съставляващите го хора, а вторият – финансова независимост.

    “Финансовата независимост на ЦИК я няма. Когато нямаш самостоятелен бюджет нямаш и администрация, която да подпомага комисията. Когато наемаш администрация на граждански договори тя няма как да изгради капацитет”, обясни Караджов некомпетентността на администрацията.

    За протоколите – от онлайн предаване на заседанията до “заспиване от скука”

    Неизбежната тема за публикуване на протоколите пък раздели за пореден път членовете на ЦИК на два лагера.

    Според Венцислав Караджов в книжата няма нищо интересно.

    “Имам съмнения – много хора ще бъдат разочаровани, защото ще заспят преди да прочетат протокола. Защото протоколите се твърде безсмислени и скучни, когато се отнасят до едно решение”, заяви Караджов.

    По думите на Сабрие Сапунджиева обаче протоколите не само трябва да бъдат огласени, а и заседанията на ЦИК е задължително да се излъчват онлайн.

    Тъй като няма по прозрачен процес от изборите, вземането на решения за вота трябва да бъде прозрачно. “Ако предаваме онлайн нашите заседания мисля, че няма да има следваща коалиция “За Зеленогорски”, която на практика беше против него”, заяви Сапунджиева.

    И други неуредици

    Според нея също политическите партии се стремят да произвеждат изборното законодателство в 12 без 5. “В това число и изработването на ИК. Ние бяхме назначени като членове на ЦИК и законът се променяше ( б.а КС отмени редица текстове от ИК)”, допълни тя,

    “Три дни след насрочването на изборите, трябваше да приемем изборните книжа. Кажете ми как да го направим като нямаме ясни изборни правила. Ние не можем да изпълним закона”, обясни Сапунджиева.

    Според нея изборите “2 в 1” са проведени при изцяло ново законодателство, което на практика е усложнило изборния процес.

    “Голяма част от времето обяснявахме на младите колеги да обясняваме за какво става въпрос”, заяви още дългогодишният член на ЦИК.

    Сапунджиева маркира и проблема с членовете на Секционните избирателни комисии (СИК). “Законодателството позволява до последния момент в изборния ден членовете на СИК да се сменят. Имаше места, на които не знаехме дали ще започнат изборите”, допълни Сапунджиева.

    По думите й в комисията не знаели какво ще се случи с бюлетините – дали ще се отпечатат така, както са решили, защото тази дейност е пренасочена към областните управители.

    “Законодателството е така направено, че не само ЦИК отговаря за изборите – как да контролираме Министерския съвет или областните управители”, попита Сапунджиева.

    Страх у представителите на ГЕРБ в ЦИК да назоват проблемите

    През януари работната група в ЦИК трябваше да изготви предложения за вида на становището, с което комисията трябва да обобщи изводите си от проведения през октомври вот.

    До 30 януари беше срокът, в който петтимата специалисти по изборно законодателство трябва да  представят на останалите си колеги в Централната избирателна комисия предложение за формата, под която да бъде изготвено становището.

    Председателя на ЦИК Красимира Медарова, говорителят на ЦИК Ралица Негенцова и колегите им Румяна Сидерова, Венцислав Караджов и Мария Мусурлиева, трябваше да изготвят “структура на доклада” .

    След изборите  председателят на ЦИК Красимира Медарова пое ангажимент за изготвяне на “препоръки” на база отчетените грешки. Междувременно волята за подобен документ изчезна, за да се претвори до “правила за работа”.

    До момента ЦИК няма публична позиция или официален документ, представящ проблемите пред  прилагането на изборното законодателство. На страницата няма обявени правила за работа, не е ясно  дали ЦИК са си изяснили най-сетне каква да е структурата на доклада и за кого той да е предназначен.

    Ясно е обаче едно – представителите на ГЕРБ в комисията не смеят да изразят мнение за нормативния акт и какво следва да се промени в него, за да не дразнят защото председателя на правната комисия Искра Фидосова, която многократно е заявявала, че Изборният кодекс е много добър и не се нуждае от сериозни корекции. Страхът им блокира възможността комисията да заеме ясна позиция за проблемите, които законодателят следва да отстрани в Изборния кодекс.

    Поведение на ЦИК доказва, че комисията не е независим и професионален орган, способен да защити обществения интерес и да изгради доверие в изборния процес.

    Корпорацията ЦИК – изградена на основата на политически, служебни и бизнес зависимости, представлява обикновен придатък на парламентарното мнозинство и неговата воля.

     

    Чуйте изказванията на Гроздан Караджов и Сабрие Сапунджиева от ЦИК

    и коментари на Ваня Нушева, Даниел Смилов, Георги Милков и Антоанета Цонева 


    http://openparliament.net/position/view-27

  • Петкилометров протест в Ню Йорк

    Всеки участник размахваше розов формуляр, каквито са известията за уволнeние в страната

     

     

     

     

     

     

     

     

    Около 5000 души, по данни на организаторите, образуваха 5-километрова човешка верига в южен Манхатън, за да протестират срещу безработицата, която засяга 14 милиона души в САЩ.

    „Това е най-дългата верига от безработни в света“, заяви една от организаторките Яна Ландаун.

    Веригата се проточи по „Бродуей“ от „Уолстрийт“ до „Юниън скуеър“.

    Всеки участник размахваше розов формуляр, каквито в САЩ са известията за уволнение.

    Демонстрацията продължи 14 минути – като символ на 14-те милиона безработни в страната.

    „Искаме безработицата да е тема в политическите дебати“ до президентските избори през ноември, обясни Яна Ландаун.

    Безработицата в САЩ е в спад и е на равнище 8,3 процента през януари т.г., посочва АФП.

    „Алчни банкери, шефове с гигантски заплати, анемичен икономически растеж, постоянно висока безработица – това са само част от причините, изкарали хората по улиците и подкопали устойчивостта на капитализма.

    Системата изглежда вече не дава резултати. Съществува разбираема причина за спада на доверието в капитализма – растящото неравенство“, писа преди два месеца в. „Файнeншъл таймс“.

     

    Източник:  Vesti.bg

  • „Българка на годината ‘2011” e Петя Цанева

    Церемония по повод удостояване с отличието на ДАБЧ „Българка на годината ‘2011” на името на Св. Злата Мъгленска

    Днес, 7 март 2012 г., от 11.30 ч. в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” се състоя тържествена церемония по повод удостояване с отличието „Българка на годината ‘2011” на името на Света Злата Мъгленска. Призът на Държавната агенция за българите в чужбина се връчва за трета поредна година. С него се отдава почит на наши сънароднички в чужбина за съществен принос в опазването на националната идентичност сред българските общности, за значими културни и благотворителни инициативи, посветени на България.

    Церемонията беше открита с изпълнение на хора на НБКМ и кратко слово на проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека и председател на комисията.

    Топли думи на признателност към всички номинирани отправи г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България. В своето приветствие тя подчерта: „България ще я има, защото я обичаме, защото работим за нея, защото сме жени. Защото сме българки, защото знаем как да даваме живот, как да го пазим и как да го правим достоен и ценен“.

    Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Росен Иванов поздрави номинираните българки и им изказа благодарност за тяхното възрожденско дело и мисия, която те изпълняват с гордост.

    Госпожа Маргарита Попова връчи наградата „Българка на годината“ за 2011 г. на г-жа Петя Цанева* – основател на първото българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ в Мадрид. По-късно тя основава още шест филиала на училището в други градове на Испания. Инициира и организира множество форуми, посветени на съхраняването на българската духовност, традиции и фолклор, както и на благотворителни кампании за деца, лишени от родителски грижи.

    За активна дългогодишна професионална и обществена дейност бяха отличени със специални грамоти и плакети г-жа Снежана Симеонова, директор на гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Димитровград, Сърбия и г-жа Мария Пинти – директор на Городненското училище в Болградски район, Одеска област, депутат в Болградския районен съвет, Украйна. Отличията бяха връчени от вицепрезидента на Република България.

    Поздравление към нашите сънароднички като пазителки на българското и духовната идентичност отправи г-жа Даниела Петрова, председател на Комисията по културата, гражданското общество и медиите в Народното събрание.

    Г-жа Снежана Йовева специално поздрави отличените българки и поднесе цветя от името на заместник-министър председателя и министър на финансите на Република България г-н Симеон Дянков.

    Домакините от Националната библиотека и от БНР също бяха предвидили награди за изявените българки.

    На тържествената церемония присъстваха представители от посолствата на Испания, Украйна и Сърбия, от Министерството на външните работи, СУ „Св. Климент Охридски”, неправителствения сектор и други институции.

    Източник:  аba.government.bg

    –––––––––––––––––––

    * Г-жа Петя Димитрова Цанева е основател и председател на асоциация на българи в Испания „Балкан“; основател и директор на Първо българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ към Посолството на Република България в Мадрид, Кралство Испания; член на Управителния съвет на Асоциацията на българскитеучилища в чужбина (АБУЧ).
    През 2010 г. г-жа Цанева създава Първа българска неделна гимназия „Йордан Йовков“ в Мадрид.
    През всичките 9 години, в които работи в Мадрид, тя полага неимоверни усилия за институционално уреждане на въпроса с материалната база на българските училища в Испания. С помощта на Генералното консулство във Валенcия и посолството в Мадрид са сключени споразумения за ползване на класни стаи в испански училища в съответните области. Полага усилия тези споразумения да прераснат в двустранен договор между българското и испанско министерства на образованието в полза и на
    останалите български училища в Испания.
    Днес към асоциацията на българи в Испания „Балкан“, чийто председател е г-жа Цанева, функционират 8 български училища с общ брой 420 ученика.

    Още по темата https://www.eurochicago.com/2011/10/treto-izdanie-na-godishnata-nagrada-ve-balgarka-na-godinatave-na-dabtch/

  • ЦИК ще публикува протоколите от заседанията си, но занапред

     

    Скрийншот от сайта на Централната избирателна комисия, направен на 26 февруари

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Централната избирателна комисия (ЦИК) е взела решение протоколите от заседанията й да бъдат публикувани на сайта на комисията. Това обяви днес шефът на комисията Красимира Медарова в интервю за БНР.

    Липсата на информация за дебатите в комисията по важни за изборния процес въпроси беше една от най-сериозните критики срещу комисията при подготовката и провеждането на последния вот миналата есен.

    Казусът попадна и в критичния доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за проблемите при гласуването в България. Една от препоръките там гласи, че решенията на избирателните комисии по жалби и обжалване трябва „да са напълно прозрачни и отворени за заинтересуваните страни и обществеността“.

    Решението за оповестяване на протоколите е взето на 13 февруари и огласено в медиите, каза днес Красимира Медарова. Проверка в сайта на ЦИК обаче показва, че решението все още не е достъпно там.

    След поредица от въпроси Медарова уточни, че действието на решение е бъдещо, т.е. ще са видими протоколите за решенията, които комисията е взела след 13 февруари 2012 г., но няма да бъдат огласени дискусиите по решенията преди и по време на президентските и местните избори миналата година.

    В отговор на критиките на неправителствени организации Медарова пое ангажимент ЦИК да преустанови практиката да дели решенията на протоколни и непротоколни и да публикува всички документи.

     

    –––––––––––––––––––––––

    * В интервюто за предаването „Неделя 150“ шефът на ЦИК отказа да коментира медийните публикации, че фирма, в която работи съпругът й Николай Медаров, е спечелила обществената поръчка за изграждане на софтуер на Агенцията по вписванията, както и че Медаров е изработил предизборното лого на управляващата партия ГЕРБ (от квотата на която Медарова стана председател на ЦИК – бел.ред). На настойчивите въпроси и по двете теми Красимира Медарова отговори неколкократно с думите, че не разполага с такава информация.

     

    Източник:   в. „Дневник“

  • Надо спасать иконостас Болградского собора в Бессарабии

    Сгоревший купол храма может стать причиной разрушения иконостаса, являющегося художественным шедевром. Об этом начинают говорить специалисты.

     

    Иван Шишман

    Уже более месяца прошло после пожара в Болградском соборе. Сбор средств на восстановление святыни Бессарабии идет успешно. Жертвуют обычные граждане, бизнесмены, а также выделяются деньги по официальной линии – из бюджетов Украины и Болгарии.

    Однако тема собора вновь становится актуальной. Дело в том, что сгоревший купол храма может стать причиной разрушения иконостаса, являющегося художественным шедевром. Об этом начинают говорить специалисты.

    По словам известного на весь мир художника-иконописца Ивана Шишмана, иконостас Болградского собора покрыт сусальным золотом по специальной технологии с использованием так называемого рыбьего клея. Под открытым небом клей, на котором держится сусальное золото, начинает впитывать влагу и разбухать.

    «Если своевременно не изолировать иконостас от прямого воздействия внешней среды, то он погибнет, – говорит Иван Шишман, – необходимо предпринять срочные меры, иначе последствия будут необратимыми».

    Сейчас иконостас беззащитен от дождя и снегопада. Кто должен заняться его спасением – вопрос открытый.

     

    Виталий Куртев,

    Оdessitua.com

  • Шокова терапия за училище

    „Повечето училища в Ню Орлиънс са руини, както и домовете на децата, които ги посещаваха. Това е трагедия. Това също е нова възможност.“

    Годината е 2005-а. Ураганът Катрина току-що е връхлетял американския щат Луизиана. Ню Орлиънс е под вода.

    Трагедията за едни обаче е възможност за други, както забелязва Нобеловият лауреат по икономика Милтън Фридман. Другите са частните предприемачи, които пристигат в града, съзирайки златния шанс да участват в неговото възстановяване.

    По онова време Фридман е на 93, но все още има сили да експериментира. Идеята му е следната: вместо отпускането на милиарди долари за обновяване на училищната система в опустошения щат, правителството да даде на семействата ваучери, които да използват в частни институции.

    „В остър контраст с ледниковата скорост, с която бяха поправяни дигите и електрическата мрежа – пише канадската разследваща журналистка Наоми Клайн в книгата си „Шоковата доктрина – възходът на капитализма на бедствията” (2007) – аукционирането на училищата се случва с военна скорост и прецизност.”

    След 19 месеца обществената образователна система е напълно приватизирана, но междувременно Фридман умира и не може да се порадва на осъществената си идея.

    Което си има и добрите страни, защото поводи за радост липсват.

    Оказва се, че за година и половина много ученици отпадат поради бедност, тъй като ваучерите не могат да покрият таксите им за образование. Обществени училища обаче няма, т.е. децата са лишени от възможност дори за мизерно обучение в гетата, което води до още по-сериозна сегрегация.

    Всъщност идеята на Фридман за образователните ваучери датира още от 1955 г., а прилагането й в повечето случаи не постига шумно анонсирания на теория успех.

    За пръв път той има шанса да изпита своята доктрина в реална икономика след преврата на ген. Аугусто Пиночет в Чили.

    През 1975 г. Фридман отива в Сантяго и апелира за „шокова терапия” – тотална приватизация и драстично орязване на държавните разходи, включително в образователната система.

    Пиночет приема съветите, но през 1982 г. чилийската икономика се срива. Дългът нараства експлозивно, стига се до хиперинфлация, безработицата надхвърля 30%, а половината от чилийците не могат да си позволяват да посещават училище.

    Всичко това принуждава Пиночет да направи радикална корекция на поетия курс, като национализира голяма част от финансовите къщи, които са изкупували активите на държавата с пари от кредити, генерирайки дълг в размер на 14 млрд. долара. Така десет години след шоковата терапия настъпва период на стабилен растеж, но цената, която междувременно плащат големи слоеве от населението, е повече от драматична: до 1988 г., когато икономиката се стабилизира, 45% от чилийците попадат под прага на бедността и са почти неграмотни. Същият ефект се наблюдава в Аржентина, Боливия, Уругвай и други латиноамерикански страни, където Чикагската икономическа доктрина на Фридмън успява да експериментира на практика.

    Дори в развита икономика, каквато е британската, въведената за кратко от Маргарет Тачър ваучерна система в училищата се проваля с гръм и трясък. Рекламирана като опит за финансово облекчен достъп до по-качествено образование, реформата постига точно обратния ефект. Освен, че допълнителният разход натоварва държавния бюджет, частните институции с традиции не само не намаляват таксите, а издигат допълнителни финансови бариери, за да ограничат наплива на „сноби”. Отнасят го бедните заради тихомълком намалената издръжка на обществените училища, което съвсем естествено предизвиква социално напрежение.

    Тачър се отказва от ваучерната система, но не и Фридман. В статията си „Обществените училища: да ги направим частни” (1995 г.) той доразвива идеята си така:

    „Ваучерите могат да насърчат бърза приватизация, само ако създадат голямо търсене на частни училища, което да породи реални стимули за предприемачите да навлязат в отрасъла. Това изисква, първо, ваучерът да бъде универсален, на разположение на всички, имащи правото да изпратят децата си в държавните училища. И второ, ваучерът, въпреки че ще е по-малък от това, което правителството харчи за един ученик, да бъде достатъчно голям, за да покрие разходите на частно печелившо училище, предлагащо висококачествено образование.”

    Разглеждайки образованието преди всичко като „отрасъл”, който подлежи на пазарна регулация, Фридман очевидно е загрижен много повече за предприемачите, отколкото за потребителите. Той освен това изхожда от предпоставката, че частното е по-добро от общественото, като свежда ролята на държавата единствено до тази на донор.

    Предложението му на пръв поглед изглежда изкусително: парите, които държавата е длъжна да отделя за образованието на всяко дете, следват детето без значение какъв тип учебно заведение изберат родителите му. Частните училища и детски градини получават единния разходен стандарт за ученик и автоматично намаляват таксите. Това съответно води до по-голям избор, а всяко състезание, както знаем, повишава качеството.

    Така е на теория, но на практика се получава същото, както в Ню Орлиънс, Чили и Великобритания.

    През 2008 г. например Естония се отказва от системата на финансиране по единни стандарти, защото тя убива малките училища в селските райони (Боян Захариев, сп. Foreign Policy, 2011 г.). Навсякъде, където са правени опити за чисто финансова реформа на образованието под една или друга версия на мотото “парите следват ученика” – пише Захариев, който е експерт по публични политики, съществуващите дисбаланси във финансирането не са били коригирани, а в някои случаи дори са били усилени. От това страдат преди всичко училищата в малките градове и селата.

    Дори емблематичният пример за успешно прилагане на идеи, близки до ваучерната система – Швеция, дава дефекти: след първоначалния ентусиазъм се забелязва сериозен спад в резултатите на учениците по четене и математика в сравнителни международни изследвания.

    Адептите на Милтъновата доктрина обаче са като адвентистите от седмия ден – те вярват неотклонно на теорията за Второто пришествие, въпреки че практиката ги оборва. В сайтовете на българските неолиберални тинк танкове ще срещнете десетки позовавания именно на шведския модел, само че без споменаване на дефектите.

    „През 1993 г. Швеция въвежда ваучерите в образованието. Ученикът получава определена сума, с която избира училище – сред общинските и частните – пише да речем в сайта на Института за пазарна икономика. Там се твърди още, че десет години след реформата броят на децата, избрали частните училища, се увеличава с 400%, като качеството на образованието в общинските училища също нараства значително поради конкуренцията в страната.

    Освен, че успехът е силно преувеличен, тук не е предложено и обяснение защо повишеното качество в по-евтиното общинско училище не води и до увеличаване на неговото търсене. Старателно се избягва и примерът с друга скандинавска страна – Финландия, където учениците излязоха няколко поредни години на първо място в тестовете на PISA, въпреки че там няма нито едно частно училище.

    Поклонниците на „единните стандарти” пропускат още нещо:

    Първо, срещу отпускането на еднаква сума за годишната издръжка на дете, всяка държава предявява ясни претенции към т.нар. частници. В Швейцария такова е регламентираното участие на общините в управлението на училищата, а в Дания таксата не може да превишава държавния ваучер.

    Второ, и по същество най-важното – искреното намерение за промяна в качеството се оглежда в отделения за образование процент от брутния вътрешен продукт. В България той е 3.4% на фона на около 5% средно за Европа. В Дания този процент е 7,2%, а във Финландия, Норвегия и Швеция – страните с най-добри образователни постижения – 6.1%.

    Тези показатели не са скучна статистика. Те говорят за отношение към образованието.

    Това отношение не зависи от логиката на пазара, защото в него има преди всичко история и етос, традиции и морал, „бит и душевност”. Пряко свързано е с мястото, което заема образованието в ценностната система на едно общество.

    Фактът, че у нас то се пада някъде доста назад, не се нуждае от друго доказателство, освен мизерните 3.4% от БВП. И доколкото изглежда твърде съмнително, че процентът, особено по време на криза, ще бъде рязко увеличен, прокараната в новия училищен законопроект идея за държавно финансиране на частните училища и детски градини буди меко казано недоумение.

    Ако средният стандарт за издръжката на един ученик е 1200 лева на година, това ще натовари допълнително бюджета с около десет милиона. В същото време нищо не гарантира, че частните училища ще станат по-достъпни, като намалят таксите (засега има само голи обещания в тази посока).

    Десетте милиона обаче все трябва да бъдат взети отнякъде и най-логично е това да стане за сметка на обществените училища.

    „Лишени от достатъчно деца и средства, нови и нови училища ще се закриват или по-вероятно ще се дават на частниците на безценица. Това са процеси, които родната бюрокрация не е в състояние да управлява”, писа публицистът Валери Найденов, забелязвайки още, че „училищната приватизация ще предизвика радикални социални промени, защото децата на по-заможните българи изобщо няма да имат контакти с обикновените деца.”

    Прогнозата може да изглежда попресилена, но пък реверансът към частните образователни институции чрез пряко копиране на Фридмановите теории е повече от очевиден. И сега неравнопоставеността между децата в големите и по-малките градове се забелязва в плачевните резултати от годишните матури, та какво остава, когато бедните училища станат още по-бедни…

    Пробутването на аргумента, че родителите на частните ученици също плащат данъци, е отблъскваща демагогия, защото по тази логика и хората, които карат частните си автомобили, вместо да ползват обществения транспорт,  трябва да бъдат компенсирани от държавата. Такава компенсация се дължи и на онези, които си наемат охранителна фирма, тъй като не изпитват кой знае какво доверие към МВР.

    Проблем има и около обстоятелството, че срещу държавната подкрепа частните училища не поемат никакви конкретни ангажименти. Твърдението, че те предлагат по-добро образование изобщо не е достатъчно, камо ли вярно (познавам момче, което в девети клас още срича, но срещу басноловната такса, която плаща неговият баща, завършването на средното му образование е гарантирано), а обещанието, че ще ревизират таксите, не звучи достоверно.

    Но докато нищо не предвижда сигурен наплив към „елитните” училища, то разслоението на образованието според материалното благосъстояние е на път да продължи под пълна пара. При това с любезното съдействие на държавата, която в случая не просто саботира най-нуждаещите се, а налива обществен ресурс в ямата на несправедливостта.

    Дали става дума за добре планирано социално инженерство е спорно. Факт е обаче, че вместо да спасява закъсалите публични училища, днес държавата е загрижена за съдбините на частните предприемачи в „отрасъла”. И не толкова, защото лобира за тях, а вероятно опитвайки да се разтовари от функцията си на основен доставчик на услугата „знание”, прехвърляйки я на чужд гръб. Ефектът обаче е еднакъв – пак го отнасят социално слабите…

    Забелязвайки, че „шоковата терапия” много често означава тъкмо терапия за богатите и шок за бедните, Наоми Клайн, която цитирах в началото, казва нещо важно:

    „Навсякъде, където радикалният капитализъм, проповядван от Фридман, е имал шанса да бъде приложен на практика, се получава драстичен разнобой по имуществен ценз. Никъде това не се осъществява толкова брутално и с такива фатални последици, както в образованието, и с риск да прозвучи сиромахомилски и дори невъзпитано, ще обобщя с една култова реплика от комедията „История на света” на Мел Брукс: „Бедните да го духат!”

    С риск да прозвучи сиромахомилски и дори невъзпитано, аз също ще цитирам цитираното от Наоми. Нещо повече: в случай че идеята за държавно финансиране на частните училища се осъществи, ще напиша „Бедните да го духат!” на голям плакат, ще го забия пред Народното събрание, а после на бегом ще изтичам да изтегля банков кредит, за да изпратя децата си да учат далеч оттук. Далеч, колкото се може по-далеч.

    Преди това обаче ще поискам държавата да ми плати ваучер, с който да си погасявам кредита. Много моля – и аз съм данъкоплатец.

     

    Любослава Русева,

    сп. „Тема”

  • Руски сълзи

     

    550 рубли или допълнителен почивен ден – това е само малка част от средствата, с които са били купени гласове за Путин. Тази информация обаче не променя нищо. Путин плаче от вълнение, а противниците му плачат от гняв.

    Малко след като бе обявена изборната победа на Путин, хиляди руснаци излязоха на протест. Най-голямата демонстрация се състоя в Москва, като според данни на полицията в нея са участвали 14 000 души, според опозицията обаче броят им е бил 20 000.

    „Русия без Путин“ скандираха демонстрантите. „Изборите са нечестни. Настояваме за нови“, крещяха те, убедени във фалшифицирането на изборните резултати. И не без право: от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обявиха, че в една трета от проверените избирателни секции са установени нередности. Руската наблюдателна организация „Голос“ също регистрира хиляди нарушения на избирателното право и получи 14 000 оплаквания. Така например в Смоленск наблюдател е забелязал как са предлагали 550 рубли на тези, които гласуват за Путин. В Белгород, близо до украинската граница, са обещавали по един допълнителен почивен ден. В една избирателна секция в Ростов на Дон пък вместо химикалки са били раздадени моливи.

    Силово овладяване на протеста

     

    По изпитания стар шаблон

    По време на протеста в Москва непрекъснато се чуваха възгласи: „Путин е крадец! Путин в затвора!“. И всички се присмиваха на сълзите, които старият нов президент пророни в неделя вечер на „Манежния площад“. „Путин трябва да плаче за поразиите, които направи през последните години“, крещеше един от ораторите.

    За да потушат протестите, специалните части на вътрешното министерство пристъпиха накрая към действие по изпитания брутален шаблон. Оборудвани с каски и палки те заобиколиха демонстраните. Подобни сцени се разиграха не само в Москва, но и в Санкт Петербург, като общият брой на арестуваните в двата града бе 550. Междувременно над 250 от тях тази сутрин излязоха от затвора. Сред тях бе и известният блогър Алексей Навални, който в опозицинните кръгове бива спряган за възможен бъдещ президентски кандидат.

    Въпреки протестите и регистрираните нарушения, избирателната комисия обяви Владимир Путин за победител – според временните резултати той печели изборите с общо 63,6% от гласовете. На второ място се нарежда Генадий Зюганов със 17,18, а на трето е милиардерът Прохоров със 7,98%. Окончателните резултати ще станат известни идните дни. Малко вероятно е обаче Путин да подобри личния си рекорд от 2004 година, когато спечели изборите със завидните 71,3%. През 2000-та година пък победи едва с 52,9%.

    Просълзеният победител

     

    Китай приветства Путин за „образцовия“ избор

    Една страна е особено щастлива от изборните резултати в Русия. От Китай Путин получи приветствия за „изрядния“ избор. Китайският външен министър съобщи, че държавният и партиен ръковдител Ху Дзинтао лично изпратил на Путин своите благопожелания, подчертавайки, че Китай искал да укрепва партньорството с Русия. От други части на света обаче идват резервирани реакции. Така например координаторът на германско-руското сътрудничество Андреас Шокенхоф се съмнява във волята на Путин за реформи. Пред вестник „Рур Нахрихтен“ той казва: „Президентът Путин иска да бетонира съществуващия ред. Такова статукво обаче означава стагнация, а не стабилност.“

     

    Х. Краузе, Б. Емануилов,
    Дойче Веле

  • За българите в Бразилия и Бесарабия

    Поздравление към българите в Сао-Пауло, Бразилия, във връзка с инициативата им да подкрепят възраждането на Свято-Преображенския събор в Болград, Бесарабия, и по случай Националния празник на България 3 март. (2012 г.)

     

     

  • Louvre Museum opens to cultural and historical heritage of countries like Bulgaria

    Paris. The Louvre Museum, and its director Henri Loyrette in particular, has assumed very wide and contemporary understanding of the future cultural communication in Europe and opened to the cultural and historical heritage of countries like Bulgaria. This is worthy of them, Bulgarian ambassador to Paris Marin Raykov said in an interview with Fokus News Agency, commenting on the agreement recently inked by Bulgarian Culture Minister Vezhdi Rashidov and Louvre Director Henri Loyrette.

    “This is a huge success for Bulgaria and we owe it to two things – first, the features of the Bulgarian culture, our extremely rich cultural and historical heritage. Second, of course, the activity and persistence with which Minister Rashidov, the Bulgarian institutions and government stand up for Bulgaria’s place on the European map of culture,” said the ambassador.

    What the ministries of culture and foreign affairs are doing now can strengthen Bulgaria’s presence on the cultural arena of Paris in the next few years, he added.

    Radostina Georgieva,
    Focus-fen.net

  • «За честные выборы» на Пушкинской площади

    Москва. 5 марта. INTERFAX.RU – С 19:00 до 21:00 мэрией Москвы на пушкинской площади разрешен митинг оппозиции и гражданских активистов „За честные выборы“.

     

    Фото:  Reuters

     

     

     

     

     

    18:15 – На Пушкинской площади начали собираться люди с оппозиционной символикой, пришедшие на митинг „За честные выборы“. Как сообщает корреспондент „Интерфакса“, в настоящий момент уже открыт проход на территорию, отведенную властями города для мероприятия, он осуществляется через порядка 20 рамок-металлоискателей.

    У лестница кинотеатра „Пушкинский“ установлена сцена. Перед ней стоят люди с атрибутикой движения „Солидарность“, „Демократического союза“, партии „Яблоко“, а также со ставшими уже традиционными белыми лентами. Помимо этого организованные группы людей формируются на пространстве возле выхода из метро „Пушкинская“ около ТЦ „Тверской пассаж“.

    18:20 – Полиция вводит ограничение движения транспорта на Бульварном кольце в районе Пушкинской площади, где в 19:00 запланирована акция оппозиции, сообщили в пресс-службе столичного ГУ МВД РФ. „Для отвода транспортного потока от мест проведения массовых мероприятий во избежание создания пробок, а также для обеспечения безопасности участников дорожного движения принято решение о временном ограничении движения на Тверском бульваре от площади Никитских ворот до Тверской улицы“, – сказал сотрудник пресс-службы в понедельник „Интерфаксу“. Также, по его словам, принято решение о снятии движения на Петровском бульваре от Трубной площади до улицы Петровка.

    18:28 – Практически все пространство от лестницы кинотеатра „Пушкинский“ и до памятника Пушкину заполнено людьми, однако пока все стоят свободно, давки нет. Полиция выставила отдельные рамки для прохода на прилегающие проезжие части, по которым перекрыто движение

    18:30 – В толпе говорят, что уже сейчас среди митингующих много представителей провластных молодежных движений, готовятся к возможным провокациям. На место проведения митинга прибыли его организаторы.

    18:48 – Митинг близок к началу. Владимир Рыжков попросил собравшихся занимать боковые проезды, чтобы избежать чрезмерного скопления людей на сквере. Над площадью завис полицейский вертолет. Сюда также прибыли Сергей и Анастасия Удальцовы. „Наше протестное движение не зародилось с началом президентских выборов и не закончится после их проведения. В ближайшие 3 дня будет решен вопрос о проведении в Москве дальнейших акций „За честные выборы“. Наши протесты будут продолжаться до тех пор, пока власть не начнет с нами диалог и не начнет радикальную реформу всей политической системы“, – Геннадий Гудков „Интерфаксу“.

    19:12 – На Пушкинской площади начало митинга „За честные выборы“, организованный лидерами оппозиции, задерживается, так как не все пришедшие пока смогли попасть на территорию его проведения.

    Как сообщает корреспондент „Интерфакса“, сопредседатель незарегистрированной партии „Народной свободы“ Владимир Рыжков со сцены призвал собравшихся занимать не только непосредственно территорию сквера, которая уже заполнена, но также и боковые проезды вокруг нее. В настоящий момент тротуар проезда со стороны станции метро „Чеховская“ заполнен людьми. Движение транспорта по проездам было заранее перекрыто, выставлены рамки-металлоискатели для прохода.

    К моменту начала митинга сюда прибыли также лидер „Левого фронта“ Сергей Удальцов, политик Борис Немцов. Последний заявил журналистам, что собравшихся будут призывать к ненасильственной борьбе: „Будет использован весь арсенал легальных средств“.

    19:18 – Стартовал митинг, вест его будут оппозиционный политик Владимир Рыжков, Анастасия Удальцова, глава пресс-службы „Левого фронта“, и телеведущая Татьяна Лазарева. Площадь перед сценой полностью занята людьми, вход на территорию митинга продолжается.

    19:22 – „Мы требуем досрочных парламентских, а теперь и президентских выборов“, – Владимир Рыжков. Он добавил, что оппозиция требует „комплексных реформ“. „Мы продолжим нашу мирную, ненасильственную борьбу, основанную на свободе и справедливости, до тех пор, пока не добьемся исполнения наших требований. Их выбор – фарс“, – заявил оппозиционер.

    19:30 – Михаил Прохоров в сопровождении своей сестры Ирины и нескольких десятков сторонников отправился на митинг оппозиции на Пушкинскую площадь. Как передает корреспондент „Интерфакса“, Прохоров вышел из своего штаба и идет в сторону Пушкинской площади. „Я и оппозиция, я – альтернатива. Я представляю собой альтернативный путь развития и поэтому я иду туда“, – сказал он журналистам.

    19:41 – Сергей Удальцов со сцены: „Я никого ни к чему не призываю, но лично сам сделаю там: я сегодня с этой площади никуда не уйду“

    19:45 – Михаил Прохоров говорит, что будет создавать партию. Некоторые в толпе свистели и кричали: „Позор“ и „Дай миллион“.

    19:55 – Илья Яшин: „Мы выйдем снова. И в какой-то день мы заставим эту власть уйти“. Вдоль кинотеатра „Пушкинский“ движутся сотрудники внутренних войск со щитами. На сцене появился Геннадий Гудков. „Мы не провокаторы, мы – народ, мы не служим Госдепу, мы служим Родине“.

    20:06 – Усилены меры безопасности. На сторону Дмитровки за рамками выход перекрывают сотрудники правоохранительных органов со щитами, которые стоят в несколько рядов.

    20:12 – Илья Пономарев объявил, что после митинга на площади начнется бессрочная встреча с депутатом, на которой будут обсуждаться политические перспективы.

    20:13 – Вышел на сцену Алексей Навальный. „Мы здесь власть, мы не претендуем на монополию, но у нас есть голоса“. Толпа скандирует в ответ „Мы здесь власть“. Обещает создание универсальной пропагандистской машины, работающей не хуже телеканалов. „Нам надоест выходить на улицы?“ – спрашивает у толпы. „Нет“, – кричит толпа. „Нам не надоест выходить на улицы, так как у нас есть совесть и чувство собственного достоинства. Мы выйдем на улицы Москвы, мы займем улицы и площади. Мы не уйдем“.

     

  • Гражданското движение против добива на шистов газ готви нов протест

    Под мотото „БОРБАТА ПРОДЪЛЖАВА!”  Гражданско движение против добива на шистов газ се готви за нов протест. Той е планиран за 10 март 2012 г. от 11:00 до 14:00 ч., с начална точка паметникът на Патриарх Евтимий в София. Причините за протеста са изложени в публичното обръщение на Движението, в което се казва:

    На 14 януари тази година гражданското общество в България постигна значима Победа! Няколко дни по-късно Народното събрание прие РЕШЕНИЕ за безсрочна забрана на технологията ХИДРАВЛИЧЕН УДАР!

    Днес се правят опити решението за забрана да бъде отменено, без никаква гласност и публична дискусия. Свидетели сме, в условията на огромен външнополитически натиск, на безпрецедентна вътрешна медийна кампания, целяща дискредитирането на нашата Гражданска инициатива, и същевременно шистовият газ се представя като манна небесна, панацея за закъсалата ни икономика, Решението на проблема с енергийната ни независимост и пр. Дори и оня политик, който преди време си говореше с теменужките, втвърди отношението си към Майката Земя, Природата и нейните творения, все зарад единия шистов газ…

    ИСКАМЕ ЗАКОН И РЕГУЛАЦИИ!

    Излизаме на поредния протест, провокирани от следните факти и действия на управляващите, които се случиха след гласуването от Народното събрание на безсрочната забрана върху използването на технологията ХИДРАВЛИЧЕН УДАР при проучването и добива на ШИСТОВ ГАЗ:

    От изказвания на министър Трайков пред медиите научаваме, че се сформира Консултативна комисия за шистовия газ, а нито Гражданската ни инициатива (както ни бе обещано от председателя на Парламента), нито учените, които предупреждават за опасностите при проучванията и добива на шистов газ, са поканени за участие в тази комисия.

    Не бе прието предложението на Гражданската ни инициатива в Закона за околната среда да бъде включен текст, с който фирмите се задължават да огласяват пред контролните органи пълния състав на използваните от тях при сондажите флуиди.

    Направени са промени в наредби за чистотата на водата (те не минават за гласуване в Народното събрание), които разрешават да бъдат инжектирани в подземни води нефт, газ, въглероден диоксид, и завишават многократно допустимото съдържание на цианиди в тях.

    Дори промените, касаещи „погрешно преведената“ Европейска директива, са най-минималните възможни, и в резултат – сондажите за конвенционален нефт и газ остават дори без задължителен ОВОС.

    Нашите искания винаги са целели въвеждането на регулации в целия бранш, в съответствие с новите опасни технологии, които се ползват, с новите флуиди и химикали, които се държат в тайна от фирмите, което от своя страна не дава възможност да се прецени доколко те са опасни или не! След като са безопасни, защо се държат в тайна?!

    Как да вярваме, че регулации ще бъдат направени, при положение, че дори елементарните ни искания не са удовлетворени, а промените продължават да се правят на тъмно, без гражданско участие и отново от заинтересовани лобисти и геолози в конфликт на интереси?! В добавка – всичко промени в законите или подзаконовите актове са точно в обратна посока – намаляване на дори съществуващите недостатъчни регулации!

    ––––––

    Обръщението съдържа следния апел:

    ПРИСЪЕДИНЕТЕ КЪМ ПРОТЕСТА НА 10 МАРТ В СОФИЯ С ИСКАНЕ ЗА ЯСНИ, АКТУАЛНИ РЕГУЛАЦИИ; ПРОЗРАЧНОСТ И ГРАЖДАНСКО УЧАСТИЕ В РАБОТАТА НА СЪОТВЕТНИТЕ КОМИСИИ; ЗА ИЗГОТВЯНЕТО НА НОВА АКТУАЛНА НОРМАТИВНА БАЗА ЗА ВСЯКАКВИ ДОБИВНИ ДЕЙНОСТИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО НОВ ЗАКОН ЗА КОНЦЕСИИТЕ! ДА СПРЕМ УЗАКОНЯВАНЕТО НА ОТРАВЯНЕТО НА ВОДИТЕ НИ!

     

    Източник:  Група във Фейсбук против добива на шистов газ

  • Chinese Cars, Made in Bulgaria

                                                                    By Jodi Hilton,  GlobalPost

     

    There was an unusual display outside the city’s National Palace of Culture recently: a brand-new silver SUV, encased in a glass box and stamped with the words „Made in Lovech“ — Bulgaria.

    Traditional Bulgarian folk musicians celebrating the Great Wall Motors plant.  Photo by GlobalPost

     

    The Great Wall Hover was one of the first cars to roll off the assembly line at anew plant built by Great Wall Motors, one of China’s major car manufacturers, in association with the Bulgarian firm Litex. A celebration was held last week for the opening of the assembly plant about 90 miles east of Sofia.

    This is China’s first major foray into car manufacturing in Europe. If Great Wall Motors succeeds, it will gain a much-coveted foothold in the European market.

    Chinese auto manufacturers have been trying for the last several years to break into the European market. As the debt crisis pushes the euro zone into recession, Chinese auto manufacturers see an opportunity to market their relatively inexpensive vehicles.

    Other Chinese companies in the past have failed to meet stringent European safety standards. Great Wall Motors is the first Chinese auto manufacturer to have passed the European NCAP safety test, according to Bill Russo, a China auto-industry expert and former executive for Chrysler’s North East Asia division.

    By assembling cars in the poorest EU countries, Great Wall Motors can ensure a ready and cheap labor supply while avoiding EU import taxes for its cars.

    The new plant is located in an industrial zone outside the tumbledown village of Bahovitsa, population 1,100, where ordinary traffic consists of elderly pedestrians out to tend to their chickens, children riding bicycles and locals driving Soviet-era Lada automobiles.

    „Probably a lot of people were doubting in such a place there could be such a company, the only factory of its kind in Bulgaria,“ said Iliya Terziev, the executive director of Litex Motors.

    This year, the plant will roll out only 2,000 cars. But Terziev said that he hopes the plant will be able to produce 50,000 cars annually when it’s running at full capacity in the next three or four years.

    Great Wall Motors in cooperation with Litex will assemble three models in Bulgaria, beginning with a Voleex C-10, a small, five-door hatchback that will sell for about $11,000. The following year, Great Wall will also begin distributing two other models: a pickup truck called Steed and the Hover SUV at $20,000 — about $6,500 cheaper than popular SUVs like the Japanese Suburu Forester.

    Inside the spacious and airy plant, groups of young men buzz around brightly colored vehicle shells, installing windshields, seats, engines and axels to pre-made exteriors.

    Great Wall has so far hired 120 workers, and expects to hire up to 2,000 more as production ramps up.

    Atanas Novakov, 26, a recent graduate from Sofia Technical University, was hired last year and has worked his way up to team leader.

    Brain-drain has plagued Bulgaria for the last decade, due to the fact that there aren’t many good jobs in Bulgaria for college graduates. „This is a great opportunity for guys like me, and very special for Bulgaria,“ he said.

    Launching an overseas operation in the midst of the European economic crisis is a risk.

    In order to win, Great Wall will have to undercut competitors on price, Russo said. The Voleex C-10 will be priced a few thousand dollars less than the similarly styled Toyota Yaris.

    Great Wall has also cleared another competitive hurdle for Chinese car manufacturers. Because it can cost about a billion dollars design a car, many Chinese manufacturers started out copying models from rival companies.

    Early on, some of Great Wall’s models have looked very similar to competitor’s vehicles, most notably in the 2006 case of Great Wall’s Peri, which Fiat accused of being a copy of its own Panda. An Italian court subsequently banned the Peri from being imported to Italy.

    Great Wall now exports only models of unique design, which it has been doing successfully in many countries, notably Italy, Australia and the Ukraine, with help from an Italian design firm.

    Meanwhile, in Bahovitsa, Kalin Krastev, the young, recently elected mayor, said that residents have generally responded positively to the plant. But they will be more receptive, Krastev said, when more jobs become available.

    That’s what’s been promised, he said, but „how soon, they won’t say.“

    Krastev has been driving a Great Wall truck — a loaner from the company — but probably wouldn’t buy one just now, he said, due to the high cost of gas and low wages, especially for civil servants. „They are not that expensive, but we are in Bulgaria.“

     

  • Евродепутат: АСТА се оказа „Параграф 22“

    „АСТА вече не съществува, защото истината излезе на бял свят. АСТА е международен договор, но не с изпълнителен характер, а налагащ промяна в националното законодателство на всяка една от подписалите го страни“, заяви българският евродепутат Антония Първанова след срещи в американския Сенат.

     

    „Това е въпрос, който не е от компетенциите на изпълнителната власт, а на законодателната.

    Заради това парламентите не трябва само да потвърдят подписите на правителствата си от Токио, а трябва да гледат по същество промяната в законодателството“, допълни Първанова, която е на 10-дневна визита във Вашингтон на председателството на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент, в която тя е зам.-председател.

    При разговор със сенатор Рон Уидън, председател на Подкомисията по търговия към Комисията по външна политика, отговаряща за споразумението за борба с фалшифицирането, е станало ясно, че тази дискриминационна мярка не само е обречена, но вече е загинала.

    АСТА се опитва да превърне интернет доставчиците в интернет ченгета, заявил сенатор Уидън.

    „В Америка се е разиграла междуинституционална манипулация и за да се придвижи споразумението, е държано в тайна. Американският Сенат и гражданското общество не са били запознати с това, че АСТА ще доведе до законодателни промени. През цялото време е представяно като изпълнително споразумение, което не трябва да се разглежда от Сената. Подобен сценарий се разигра в европейските институции и страните-членки на ЕС“, твърди Антония Първанова.

    В края на месец януари тази година става известно, че в Сената не могат да съберат нужните им 70 гласа за прокарване на споразумението. За един ден получават 15 милиона електронни писма срещу интернет полицейщината и насроченото заседание на комисията в Сената е било отменено.

     

    Източник:  Vesti.bg

  • БЛАГОДАРНОСТИ КЪМ EUROHICAGO.COM

    Благодаря на екипа на EuroChicago.com и персонално на неговия президент Петранка Стаматова за вниманието, което ми беше оказано с награждаването ми с годишната награда на EuroChicago в раздел „Активни съграждани, отразяващи многократно българските събития в Чикаго” като  първи атап на конкурса „Българско събитие на годината в САЩ 2011“.

    За мен беше неуписуемо удоволствие тази награда да бъде съобщена на 3 март 2012 година пред многото българи през време на Тържеството по случай Националния празник на Република България при издигане на българското знаме в центъра на Чикаго.

    Наградата беше връчена лично от Генералния консул на Република България в Чикаго – Симеон Стоилов, в присъствието на Петранка Стаматова и огразяваща събитията фоторепортьор Десислава Стаматова.

    С многократни благодарности
    Никола Чаракчиев