2024-07-18

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Bulgaria’s Maxim Behar to Defend Transparency at World PR Forum in Davos

    Bulgaria’s top PR expert Maxim Behar will be defending publicity in the opening debate at the World Communication Forum in Davos, Switzerland.

    Mr. Behar will face Allan Mayer, Principal Partner at 42West PR agency in New York, in the debate „Privacy vs. Publicity in the Era of Transparency“.

    Last year Paul Holmes faced Marshall Sponder at the forum’s opening debate, when they offered the audience a heated discussion on the topic of „New PR vs. New Marketing“.

    „We have tsunami of social media that are going to sink us if we do not understand that there is no privacy – everything is public, everything is transparent, and that makes the world much better,“ says Maxim Behar in a debate sneak peak video on YouTube.

    „[Publicity] makes people more ethical, [it makes them] more careful what to say and what not to say,“ he adds.

    The debate starts at 10:00 am CET on February 9th and it will be streamed live on the forum’s Facebook page: http://www.facebook.com/ForumDavos.

    The forum Communication on Top summons professionals and innovators in the field of communications, and lets the trend-makers share creative ideas, and discuss best practices and new strategies. This year more than 30 people from 20 different countries around the globe will participate in the forum. Two case studies will be presented along with seven panel discussions, and three debates, aimed at exploring the future of communications.

    The third edition of World Communication forum opens on February 8th. In addition to the „Privacy vs. Publicity“ topic, this year the forum program features such topics as „New challenges to the PR consultancies – global vs. local“, „Interactions in virtual economics“, and „Virtual vs. face-to-face communication in PR and marketing“.

    In addition to participating in the „Privacy vs. Publicity“ debate, Bulgaria’s Maxim Behar is to moderate the C4F (Communication for Future) Awards closing ceremony.

    This is the second edition of the awards, given to individuals with major influence on the improvement of communications and contribution to the new trends in the industry.

    For additional information, visit http://www.forumdavos.com/

     

    Source:  Novinite.com

  • Представители на Северноамериканско-българската търговска камара посетиха БТПП

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Представители на ръководството на Северноамериканско-българска търговска камара (NABCC) посетиха Българската търговско-промишлена палата и се срещнаха с председателя й Цветан Симеонов.

    Емил Димитрофф – изп. директор, Иван Бояджиев – директор за България, и Ренета Денкова – маркетинг и PR мениджър, представиха накратко статута и дейността на NABCC. Камарата е учредена през 1999 г. в гр. Сакраменто, щата Калифорния, САЩ, а през 2002 г. се създават структурите на организацията в България. Освен у нас, офиси на NABCC има в САЩ и Канада.

    По време на срещата бе констатирано, че съществуват редица общи цели и сфери на дейност, което е база за обединяване на усилията и обмен на добри практики и информация  за насърчаване на контактите между фирми от България и страните от Северна Америка.

     

    За връзка с българския офис на NABCC:

    1000 София ул. Александър фон Хумболд, 9

    Тел.: (02) 491-8368 Факс: (02) 971-2922

    Мобилен: 087860-1670 E-mail: [email protected]

    www.nabcc.com

     

    Васил Чобанов,

    PR на БТПП

     

  • Използвайте www.bghelpmap.com за да откриете българи по света

    Bghelpmap.com е сайт, който ще ви помага да откривате българите по цял свят. Сайтът e създаден от създателите на сайтовете на българите по света bghelp.net и bghelp.co.uk.

    В двата ни популярни и обичани сайта има над 100 000 хиляди регистрирани потребителя и сайтовете имат над 10 000 уникални посещения дневно. Покрай тях се появи и идеята да създадем сайт с друга цел, а именно – да покажем къде има българи по света и да помогнем на тези, които желаят, да открият съседи-сънародници.

    Както може би вече сте забелязали, сайтът ни е изработен професионално и има много удобни и полезни функции. Той се различава от други подобни сайтове по много неща.
    Нещо уникално в сайта е системата, която разпознава местоположението, откъдето влизате в сайта, и настройва сайта ни за вашата държава и район – ако изберете тази опция. Разполагаме с възможност да се добавя снимка, както и да се търсят сънародници по различни критерии.

    Сайта ни, освен за откриване на българи по света, може да се използва за откриване на български бизнес по света.
    Ако имате магазин, кафене, сервиз или предлагате каквато и да е услуга и сте българин, може да популяризирате бизнеса си в сайта безплатно и да помогнете на други българи да ви открият.

    Имаме опция за оповестяване по имейл, ако наблизо се регистрира българин, както и възможност да отбележим, че ще живеем на дадено място за по-кратко време.
    Така сайтът ще е полезен и за тези, които отиват на почивка в чужбина, например, или в командировка и биха желали да се срещнат със сънародници.

    Нашата цел не е да покажем кой на коя улица живее, а в кои градове и райони по света има българи. Много хора никога не биха оповестили улицата, на която живеят, но с удоволствие бих посочили града и квартала си. И освен това, всеки от вас ще има правото сам да решава до каква степен да публикува адреса си. Това, което ние ви гарантираме е, че вашите лични данни ще останат в тайна и няма да ги споделяме с никого.

    Още в самия старт на сайта ни, картата на света е с хиляди вече отбелязани посетители, взети като координати по IP адрес на потребителите на двата ни бгхелп сайта – bghelpmap.com ще работи с пряка връзка с тях. Ако обаче искате да бъдете разпознавани и откривани, ще трябва да довършите регистрацията си. В BgHelpMap може да изберете да се регистрирате с потребителско име, различно от това, което ползвате в другите ни bghelp сайтове.

    Освен сайта ни, който може да откриете на адреси BGHelpMap.com, BGHelpMap.com или BGHelpMap.com, очаквайте скоро и apps за Android и Iphone, с които ще може да ползвате сайта ни и с мобилните си устройства.

    Може да посетите и нашата facebook страница на адрес BghelpMap в Facebook https://www.facebook.com/pages/Bghelpmap/237177203018245?sk=wall

     

    С уважение,

    Eкипът  на BGHelpMap.com

  • Кр. Георгиева: Ако България иска помощ, ще я получи

    Ако преценката на правителството е, че има нужда от европейска помощ, ние можем да я предложим, каза еврокомисарят за хуманитарна помощ и реакция при кризи. ЕК е в непрекъсната връзка с българското правителство.

    Европейската комисия може да помогне на хората в засегнатите райони, ако бъде поискана помощ, съобщи ТВ 7. При нужда от Брюксел могат да изпратят палатки, одеала, генератори за отопление, както и специална спасителна техника. ЕК е в непрекъсната връзка с българското правителство.

    Ако преценката на правителството е, че има нужда от европейска помощ, ние можем да предложим три неща: първо – да предоставим необходимите за пострадалите хора, ако това се наложи, палатки одеала, ако трябва да се осигурят генератори, ако да кажем спре отопление и осветление. Второ: ще дадем 50% финансиране за транспорт, да докарат модули. Трето: сигнализирахме на финландските колеги, имаме специален модул за работа, за спасяване на хора в студени, в изключително сериозни зимни условия, при голям студ.

    И ако получим искане за координация на помощ от Европа, веднага ще го направим, съобщи комисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

     

    Източник:  Фрог нюз

  • Харманлийско село потъна под вода след скъсване на стената на язовир „Иваново“

    Девет загинали след наводненията в Община Харманли. Десетки се издирват

    с. Бисер, поглед отгоре

     

     

     

     

     

     

     

    По данни от 19 часа (българско време – б.р.) в понеделник загиналите от наводненията в Южна България са вече девет души. За броени минути харманлийското село Бисер бе залято от триметров слой вода след скъсването на стената на близкия язорир „Иваново“. Според първоначалната информация десетима се водят за безследно изчезнали в селото.

    Петима от жертвите са жители на Бисер, двама – мъж и жена – са били в завлечен от водите автомобил до село Иваняне, а още двама са загинали – в друга кола, отнесена от водата край село Бориславци. Бедствено положение е обявено на цялата територия на община Харманли, съобщиха от МВР.

    Бедствено положение е обявено и в община Гълъбово край Стара Загора, уточниха още от вътрешното министерство.

    Първоначално кметът на Бисер Златка Вълкова съобщи за трима загинали възрастни мъже в селото. По думите й водата е нахлула в селото, разположено в равнината по течението на река Харманлийска, за 15 минути около 7.00 часа се е издигнала на височина три метра. За щастие, хората са успели да се евакуират по горните етажи на къщите си, където останаха блокирани за няколко часа.

    Едноетажните къщи обаче са били залети до покривите. Потърпевши разказаха пред бТВ, че са видели в мътните води да плуват животни и покъщнина. В селото живеят около 800 души. Засега няма данни от какво са загинали четиримата в село Бисер, но се знае, че трима от тях са възрастни мъже

    В операцията по спасяването, предприета от „Гражданска защита“ (ГЗ), военни части, служители на МВР и община Харманли от наводнените къщи са били евакуирани над 40 души, стана ясно от думите на кмета на Харманли Михаил Лисков.

    „Хората са в сравнително добро състояние. Част от тях са потърсили Бърза помощ“, обобщи Лисков.

    В „Гражданска защита“ разбрали за бедствието час по-късно

    От „Гражданска защита“ обясниха пред Mediapool, че първите сигнали за бедствието са получени в службата между 8.15 и 8.30 часа. Първоначално в спасителната операция е бил включен само екипът на ГЗ от Хасково. Впоследствие към него са се присъединили и колегите им от Пловдив, Кърджали и Стара Загора, както и военните.

    Екипи на горските служби с високопроходима техника също са се включили в операцията по спасяване на населението в бедстващото село. Мобилизирани са и областните и общински земеделски служби, както и ветеринарните власти.

    Спасителните екипи в село Бисер вече са обходили всички къщи в залятото село, съобщи комисар Николай Вълчев – началник на хасковската пожарна. Над 60 служители на различните служби участват в акцията.

    До повечето от къщите достъпът е бил само с лодки. „На помощ дойдоха и колеги от област Кърджали, Пловдив, Стара Загора, армията е тук също“, обясни още Вълчев. Той съобщи, че с помощта на военен хеликоптер са спасени двама души в района на хасковското с. Стойково. Те са били блокирани в затънал във водата лек автомобил.

    Към 12.00 часа на обед данните на „Гражданска защита“ бяха за 15 разрушени постройки и още няколко с опасност от срутване.

    Язовир „Иваново“, който е общинска собственост, има проблеми със стената от години. Пукнатината на нея е регистрирана още през 2008 г., а според аграрният министър Мирослав Найденов – от 2003 г., но мерки не са били предприети. Проблемът бил, че язовирът е собственост на Община Харманли, но пък е на границата на военен имот – полигонът Корен. Според общината години наред – от 2008 година насам имало спорове за стопанисването на язовира. ОТ МО обаче отрекоха да са правили спънки за достъп до язовира, защото той бил на границата с военния имот.

    Прокуратурата е образувала следствие по случая със скъсаната стена на азовира, съобщиха от държавното обвинение.

    От община Харманли казаха, че на всеки пострадал от село Бисер ще бъде отпусната еднократна помощ от 325 лева.

    Още една стена застрашена от скъсване, язовирите „Ивайловград“ и „Студен кладенец“ се изпускат аварийно

    Около обяд от МВР предупредиха официално за опасност от скъсване и на стената на язовир „Орешец“, който също е собственост на община Харманли. Там са били изпратени екипи на „Напоителни системи“ и пожарната, за да започнат контролирано изпускане на водата.

    Към 10.30 часа язовир „Ивайловград“ е прелял през десния преливник. Към 16.00 часа започна да прелива язовир „Студен кладенец“. Планирано е контролирано изпускане на обеми, които ще се влеят в яз. „Ивайловград“, допълниха от пресцентъра на силовото ведомство. Хората в долината под язовира са предупредени да приберат домашните животни и да се иднесат на високи места.

    Центърът на град Харманли е наводнен, а токът е спрян заради опасността от късо съединение, съобщи haskovo.net.

    Река Олудере e преляла през моста и е наводнила най-ниската част на международния път Е-80, който минава почти през центъра на града. Затворен е и пътят през Харманли за Хасково.

    Без електрозахранване са и селата Бисер и Брягово.От наводненото село Бисер към момента са евакуирани 120 души.

    Други три села в област Хасково са също под вода – Стойково, Родопи и Динево, съобщиха местни медии.

    Бедствено положение е обявено в областите Хасково, Кърджали, Стара Загора и Смолян

    На спешния телефон 112 са получени 175 сигнала за наводнения от цялата страна. Най-много са сигналите от Хасково – 55, следват Харманли – 48, Димитровград -25, Свиленград -14, Любимец -11, Кърджали – 6 и по един в Асеновград, Ивайловград, Маджарово и Тополовград.

    Река Марица е излязла от коритото си и е наводнила крайпътните улици на Свиленград. Двама души са загинали при срутване на мост край Маджарово. Двама мъже – баща и син, са спасени с хеликоптер. Те са били на покрива на потъналия във вода автомобил до хасковското село Родопи. 300-метров участък от главния път Е-80 между село Капитан Андреево и граничния контролно-пропускателен пункт е залят от придошлите води на река Каламица, приток на р. Марица. Нивото на водата бързо се покачва и леките автомобили, пътуващи по това направление, се пренасочват към ГКПП – Лесово.

    Големи са щетите от пороите в района на смолянската община Неделино. Прекъснато е водоснабдяването в града, пътят Златоград – Неделино е проходим само по едното платно. Седем села в общината продължават да бъдат блокирани от свлачища и до тях все още няма достъп. От общината се опитват с високопроходима техника да достигнат до бедстващите села. В три от населените места е прекъснато и електричеството. Критична беше изминалата нощ за община Златоград, но бедственото положение там е отменено.

    Над 200 къщи в гълъбовското село Обручище са залети от придошлите води на река Соколица, съобщи кметът на общината Николай Тонев. “Половината от селото е под вода“, обясни той пред БНР. Екипи от областната служба за защита на населението от бедствия и на общината са изпратени да отводняват домовете на пострадалите.

    Заради излизане на река Марица от коритото й, движението на влаковете в участъка между гарите Димитровград и Свиленград е прекъснато от понеделник сутринта. Реката е наводнила железния път в участъка между гарите Любимец и Свиленград. По тази причина в гара Свиленград престоява международният бърз влак № 492 от Истанбул за Белград.

    Междувременно международният бърз влак № 491 от Белград за Истанбул престоява в междугарието Нова Надежда – Симеоновград поради дерайлиране на локомотива, който се е ударил в паднало дърво върху железния път. Във влака има 12 пътници, които са настанени в един от вагоните, разполагащ със собствена отоплителна система. На място е пристигнала специализирана техника, с която ще бъде вдигнат дерайлиралият локомотив.

    За високата вълна по река Марица и за критичното състояние на каскада Арда са предупредени двете ни южни съседки Турция и Гърция чрез външното ведомство, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) .

    Червен код в две области, оранжев – в единайсет

    „Червен“ код за опасност от наводнения е обявен в областите Кърджали и Смолян. „Оранжев“ код е обявен за 11 области в Западна България. Обилен снеговалеж се очаква в областите Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Перник, Кюстендил и Пазарджик. В Благоевградска, Смолянска и Кърджалийска област ще вали интензивен дъжд и сняг.

    В останалата част от страната е обявен „жълт“ код също за обилни снеговалежи, но с по-малка интензивност.

    Значителни количества на валежите се очакват в Западна България – между 10 и 20 л/кв. м, а в Родопите – отново около 50 л/кв. м. В ниската част на Родопите снеготопенето в съчетание с интензивните валежи ще е предпоставка за наводнения. В четири области на Източна България е обявен „жълт“ код заради бурен вятър – това са Ямболска, Бургаска, Варненска и Добричка.

    По информация на пътната агенция над 800 машини чистят пътищата на страната.

    Кодът означава „вид внимание“

    В цялата област Хасково е обявено бедствено положение, като на крак са вдигнати военните с БТР-и. Това обясни пред Mediapool областният управител Ирена Узунова. По думите й от Стара Загора към Хасково пътува амфибия, която да бъде включена в спасителните действия в село Бисер.

    „Нека оставим анализа за язовира и кой кога е разбрал за един по-късен етап и сега да действаме“, призова Узунова. Въпреки това обаче тя не пропусна да отбележи, че “заради усилията на първите двама държавни мъже – Бойко Борисов и Цветан Цветанов са осигурени два хеликоптера”. По думите на Узунова, която пак обясни заслугите на премиера и министъра с тези машини са спасени „два живота – на баща и син край село Стойково“, които бедствали на покрива на автомобила си.

    На въпрос при положение, че е обявен жълт код на територията на областта какво е направено от държавните структури като превантивни мерки, Узунова отбеляза, че „кодът означава внимание“. Реални мерки освен вниманието обаче не се предприемали предварително. „Кодът се обява според прогнозата за времето“, уточни още областният управител.

    Към момента в село Бисер се прави организация за поставяне за фургони в центъра на селото след отводняването му, за да могат останалите без дом хора да бъдат настанени там. Други пък ще бъдат настанени в болници и старчески домове.

    Хеликоптерите „Кугър“ ставали само за летене до морето през лятото

    След като бедствието стана обект на няколко сутрешни блокове по телевизиите, към мястото веднага се отправиха министрите на вътрешните работи и земеделието Цветан Цветанов и Мирослав Найденов, както и премиерът Бойко Борисов.

    Преди да даде нареждания на двамата си министри, Борисов се включи в ефира на БНТ, за да окуражи бедстващите си съграждани.

    „Кураж на хората, които очакват хеликоптерите“, отправи той, съобщавайки, че също заминава за Бисер.

    „Проблемът е, че Кугърите, за които дадохме толкова много пари, нямат обледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите като излетят, е много голям. Поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат дотам. Проблемът е, че техниката, най-скъпата техника, която държавата е взела, няма обледенителни системи на витлата и те не могат да прелетят през облаците“, каза премиерът.

    По думите му хеликоптерите се придвижвали с риск за живота на летците.

    „Такива хеликоптери са поръчали и платили – за над 400-500 милиона, над половин милиард сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях. В снежно време хеликоптерите не могат да бъдат използвани. С риск за пилотите Господ да ги пази, дано успеят да стигнат“, посочи още Борисов.

     

    Източник:  Mediapool

  • Л. Георгиевски: България и Македония са най-близки, въпреки илюзиите

    Съвсем скоро Македония ще е третата албанска държава в Европа

     

     

     

     

     

     

    След 10-20 години Македония ще е албанска държава и ще е третата, редом с Албания и Косово, съобщи по БТВ бившият премиер на Република Македония Любчо Георгиевски. Той е основателят на ВМРО-ДПМНЕ, но след отцепването си от партията създаде нова, с наименованието ВМРО-Народна партия.

    Косово, Босна и Македония не функционират като държави, каза още Георгиевски. Що се отнася до името на Р. Македония, той отчете, че гръцката позиция била безпринципна. Припомняме, че Гърция отказва да приеме това име. Още 20 години да чакаме, нищо не ни гарантира, че ще постигнем резултат, добави бившият македонски премиер.

    В Македония има десет сръбски ТВ канала, и нито един български. В Македония може да намерите всякакви сръбски вестници, дори и хърватски, но нито един български, каза още Георгиевски.

    В каквито и илюзии да живее Македония като загърбва България, хората от двете страни са най-близки в Европа, заяви Любчо Георгиевски.

     

    Източник:  Фрог нюз 

  • „Вашингтон пост“: Идва 5-дневна война между Израел и Иран

    Журналистът на „Вашингтон пост“ Дейвид Игнатиус разкрива прогноза на американския министър на отбраната Леон Панета за най-близките действия на Израел срещу иранската ядрена програма

     

    Според журналиста Леон Панета е заявил, че Израел може да удари Иран през следващите месеци.

    „Панета е убеден, че има голяма вероятност Израел да атакува иранските ядрени обекти през април, май или юни, т.е. дотогава, когато Иран влезе в период, който израелците наричат „зона на имунитет“, и пристъпи към самото създаване на атомна бомба“, посочва Игнатиус, цитиран от КРОСС. Той бърза да уточни, че не цитира абсолютно дословно Панета, но определено има основания да му се вярва, тъй като той е един от малкото американски журналисти, който е избран да придружава американският военен министър по време на обиколката му в Брюксел.

    Според него Израел може да се реши да удари Иран още преди официален Техеран да завърши изграждането на военни укрепления за производството на ядрено оръжие, тъй като „само Америка е в състояние да спре Иран във военно отношение“.

    Според него основната причина за самостоятелната израелска офанзива се крие в думите на премиера Бенямин Нетаняху, който по-рано заяви, че „не иска съдбата на еврейската държава да зависи от действията на американците“, припомня Игнатиус.

    Той завършва статията си с констатацията, че според него израелския удар срещу иранските ядрени обекти може да продължи пет дни, след което ще бъде последван от решение на Съвета за сигурност към ООН за прекратяване на огъня.

     

    Източник:  Actualno.com

  • Американците инвестирали 3 млрд. долара у нас

    Над три милиарда долара са инвестирали в България американски фирми през последните 16 години, съобщи пред „Фокус” Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американска търговска камара в България.
    Информационните технологии, енергетиката, аутсорсингът, недвижимите имоти са основни и предпочитани сектори за американските инвеститори. България е привлекателна за американския бизнес и със сектори като селскостопанското оборудване и здравната индустрия. Потенциал за бъдещо развитие имат фармацията и научно-изследователските дейности в биотехнологиите.

    По данни на Българска агенция за инвестиции 218 американски компании са инвестирали в България през 2010 г., като най-много преки инвестиции са били насочени към производството, енергетиката (84 милиона евро) и търговията (23 милиона евро). САЩ бяха отличени като най-голям инвеститор в България през 2010 г. Според прогнози на посланика на САЩ Джеймс Уорлик, 2011 г. също се очертава силна година за инвестициите от САЩ. Инвеститорите от САЩ стъпват с дългосрочни планове в България.

    Сред най-значимите американски инвестиции в България от 1995 г. досега са: Компанията „Ей И Ес“ в „Марица Изток-1″ за над 1 милиард евро, „Уестингхаус“ в подобренията на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”, създаването на Българо-американска кредитна банка, глобалният център за онлайн обслужване на клиентите на „Хюлет Пакард”, инвестициите в образование на „Майкрософт“; „Сиско системс“, инвестициите на „Дженеръл илектрик“; „Кока-кола”. По данни на БНБ за периода 1996-2010 г. САЩ се нареждат на 8-мо място и са единствената страна в първата десетка, която не е член на Европейския съюз.

     

    Източник:  Vsekiden.com

  • Конкурс за Левски, посветен на 175 години от неговото рождение

    Конкурс за Левски, посветен на 175 години от неговото рождение

    Организиран от Българо-американски център за културно наследство и

    Генералното консулство на Република България в Чикаго 

     

    РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ:

    Всяко училище излъчва екип от 3 до 5 деца, който ще го представя в конкурса.

     

    Първи етап – Какво знаем за живота на Левски?

    Провежда се на 26 февруари 2012 г. от 16 часа, 9801, Lawrence, Schiller park

    и включва:

    участие във викторина–конкурс с въпроси, свързани с живота на Васил Левски.

    Участниците трябва да отговорят на 15 въпроса и според набраните точки се класират на 1, 2 и 3 място.

    Всички участници получават поощрителни награди.

    Училища, класирали се съответно на 1, 2 и 3 място, получават комплект от 6 репродукции, илюстриращи живота на Левски, грамоти и други награди.

     

    Втори етап – (датата ще бъде оповестена допълнително)

    Всички училища, участвали на първия етап, получават еднакъв брой точки, и могат да продължат класацията във втория етап. Победителите от първия етап добавят точките, спечелени в него, към точките от този етап.

    Състезания по:

    – Най-добро рецитиране на стихотворение (един куплет)

    –  Най-добра рисунка по зададен текст

    –  Най-добро есе по дадена тема (една страница)

    –  Надпревара за най-добро хоро

    –  Надпревара за най-добър модерен танц

    –  Най-добра песен

    Всички участници след втория етап ще се класират за голямата награда (ще се обяви допълнително) и ще получат награди и грамоти, връчени на специално тържество от генералния консул в Чикаго. Целият конкурс и съпътстващи дейности ще бъдат част от националната програма за честване на Левски. Ще бъдат поканени гости от България и от  фондацията за Васил Левски.

    ЖУРИ:

    Класацията ще се извърши от професионално жури, в състава на което ще има хореографи, музиканти, художници и литератори. Имената ще бъдат оповестени допълнително.

    Конкурсът и съпътстващите го мероприятия ще бъдат документирани и специална информация ще бъде изпратена и до медиите в България.

    Всяка идея и помощ, за да почетем достойно АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА, са добре дошли.

    Конкурсът се провежда с медийната подкрепа на вестниците: България СЕГА, Bulgaria21.com, www. Eurochicago.com

     

  • Четири компании са изнесли близо 700 млн. евро от България

    Инвестициите в телекомуникации достигнаха 5-годишен връх през 2011 г.

     

    Четири чуждестранни компании са изнесли 684 млн. евро от България през 2011 г. под формата на разплатени вътрешнофирмени заеми. По информация на Mediapool това са медодобивният завод “Аурубис България”, собственик на германската “Норддойче рафинери”, българското подразделение на френската “Алстом Пауър”, лизинговата компания “Интерлийз”, собственост на Национална банка на Гърция, както и банка ДСК, собственост на унгарската ОТП.

    Двеста милиона евро е върнала медодобивната “Аурубис” на компанията майка, които по-рано са вложени в разширението и модернизацията на завода край Пирдоп. В края на юни миналата година “Аурубис” обяви, че ще инвестира нови 44.2 млн. евро до 2014 г. в местната си производствена база. В случая става въпрос за разплатен стар кредит, а не за тревожен сигнал за дейността на предприятието у нас.

    Френската “Алстом Пауър” е изнесла от България 184 млн. евро след скандала по изграждането на ТЕЦ “Ей и Ес Гълъбово” с американската “Ей и Ес” (AES). Миналата година американците прекратиха договора с “Алстом” и сами довършиха изграждането на новите блокове на централата. В момента “Алстом” съди доскорошните си партньори в Лондонския международен арбитражен съд за неустойки в размер на 60 млн. евро.

    Лизинговата компания “Интерлийз” е изнесла към Гърция 180 млн. евро. Като цяло секторът на небанковите финансови институции е един от най-зле представилите се през 2011 г. – инвестициите са отрицателни в размер на 218 млн. евро. Това всъщност е подобрение спрямо 2010 г., когато лизинговите дружества са изнесли от България 500 млн. евро.

    Вътрешнофирмен заем от 120 млн. евро пък е върнала банка ДСК, собственост на унгарската ОТП (OTP).

    През 2011 г. се влошава съотношението на получени и върнати вътрешнофирмени заеми, като за първи път разплатените са доста повече от взетите. До 2009 г. чуждите инвестиции у нас под формата на заем от компаниите майки надвишават разплатените кредити, а през 2010 г. съотношението е 50 на 50: 4 млрд. евро получени – 4 млрд. евро върнати. През 2011 г. взетите кредити са 2.5 млрд. евро, а върнатите – 2.7 млрд. евро.

    Инвестициите в телекомуникации достигнаха 5-годишен връх през 2011 г.

    Телекомите и недвижимите имоти са привлекли най-много инвестиции през 2011 г., показа още проучване на Mediapool. Мобилните оператори като БТК (“Виваком”) и М-Тел, кабелни оператори и др. са привлекли инвестиции от 300 млн. евро от общо 750 млн. евро до края на ноември. Това е най-добрият резултат в този сектор от 2006 г. насам.

    Сериозен принос за това има приключената през 2011 г. сделка за продажбата на Националното управление “Радио и телевизионни станции” (НУРТС). Доставчикът вече е собственост на смесено дружество между офшорката “Манселор”, свързана с Корпоративна търговска банка и дубайската “Блусат партнерс”. Стойността на сделката надхвърли 100 млн. евро.

    БТК е инвестирала в развитие на мрежата си, М-Тел също е внесла повече средства в България, отколкото е изнесла към чуждите си собственици. “Глобул”, собственост на гръцките “Космоте”, обаче е изкарала повече средства, отколкото е внесла.

    Пазарът на имоти се движи от руснаци

    Дори и в годините на тежка икономическа криза недвижимите имоти остава един от “най-привлекателните” сектори за чужди инвестиции, показва анализ на Mediapool на данните от БНБ, НСИ, Българската агенция за инвестиции и допитване до частния сектор.

    Важно уточнение е, че анализът е на база данните на БНБ до края на ноември. Обикновено те се ревизират в следващите 4-5 месеци и обемът на чуждите инвестиции може да се окаже с 25-30% по-голям, а структурата им – променена. Първоначалните данни на БНБ за инвестициите до края на ноември 2010 г. например бяха за 900 млн. евро, в последствие се увеличиха до 1.4 млрд. евро.

    Вложенията в имоти са 173 млн. евро, а инвестициите в строителство се равняват на 41 млн. евро. Сделки са сключвани предимно с руски граждани. Частни лица са придобили къщи и апартаменти за 80 млн. евро. Вложението на руското правителство в санитарно-оздравителния комплекс “Камчия” за 2011 г. пък са в размер на 40 млн. евро. Руският детски лагер бе открит през 2010 г., а общия размер на руската инвестиция е 100 млн. евро.

    Всъщност Русия е на трето място в класацията на държавите с най-много вложения у нас със 168 млн. евро. На първо място е Австрия с 327 млн. евро, следвана от Холандия с 313 млн. евро. В Австрия са регистрирани компаниите-майки на няколко от най-големите банки у нас – “УниКредит Булбанк” и “Райфайзенбанк”. Много компании с дейност в България пък имат представителства в Холандия заради благоприятните данъчни условия.

    Свива се външното финансиране за местните банки

    Банковият сектор отбелязва сериозен спад през 2011 г. с инвестиции от 114 млн. евро. През 2010 г. размерът им е бил 428 млн. евро, а през пиковата 2007 г. – внушителните 1.64 млрд. евро.

    Вложенията в хранително-вкусовата промишленост са 30 млн. евро. Още 100 млн. евро са инвестирани в България, които още не са причислени към никой сектор.

     

    Източник:  Mediapool

  • Клинтън: Обещавам, че САЩ ще са винаги с българския народ

    Договорихме се всичко да бъде представяно пред българския народ – дотогава мораториумът за шистовия газ ще е факт, заяви след срещата премиерът

     

    Договорихме се най-добрите специалисти да презентират всичко от най-добрите и нови технологии пред българския народ – дотогава мораториумът върху проучването и добива на шистов газ в България ще бъде факт. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция след срещата си с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която е на посещение у нас, в Министерския съвет.

    „Българската природа, екологията и оставането на природата на страната за бъдещите поколения е на първо място, едва след това са финансово-икономическите ползи.

    Докато не убедим обществото, че няма опасност, не можем да вървим напред. Същото бих казал за атомната енергия“, заяви той и увери, че го е казал ясно на Клинтън.

    Ние сме партньори в напредъка за енергийна независимост и сигурност и в опазването на красивата българска природа, увери държавният секретар на пресконференцията и добави, че когато „демонстрираме безопасността на технологиите, ще демонстрираме и двете цели“.

    Ще бъдем рамо до рамо с българския народ и правителството за осигуряване на енергия на достъпни цени, заяви тя.

    Сред основните теми на разговорите бяха

    още двустранното сътрудничество между САЩ и България, ситуацията в региона на Северна Африка и Близкия изток, перспективата пред държавите от региона на Западните Балкани, както и енергийната сигурност.

    Обещавам на българския народ, че САЩ винаги ще бъде с вас, както сме правили в миналото, заяви Хилари Клинтън.

    За мен е огромна чест да бъда отново в тази прекрасна страна и да имам възможност да демонстрирам нашето силно партньорство, добави тя.

    Държавният секретар благодари за посрещането и за проведените, по думите й, „отлични разговори“ с президента и премиера.

    Хилари Клинтън похвали правоохранителния сектор у нас,

    и даде пример за успехи за българо-американското сътрудничество в тази област, като изземването на над 3 млрд. долара при съвместни разследвания срещу наркобизнеса и арестите на хакери.

    Като съюзници в НАТО, България и САЩ работят рамо до рамо, посочи още тя и определи България като „изключително важен, продуктивен партньор на НАТО“.

    По думите й ще има редица общи военни учения между двете страни тази година, тъй като се търсят още начини за задълбочаване и преглед на военното сътрудничество.

    Българските войски, служещи в Афганистан, се ползват със заслужена репутация на професионализъм и храброст, подчерта още Клинтън и изказа съболезнования „за гибелта и саможертвата на българската войска“.

    Държавният секретар на САЩ аплодира правителството и за неговата инициатива за ромска интеграция, като по-късно й предстои среща с представители на ромски организации.

    Преди срещата с премиера Хилари Клинтън се срещна и с президента Росен Плевнелиев, на която държавният секретар отбеляза

    прогреса, който вижда в България от последното си посещение насам

    Двамата обсъдиха редица теми, за които тя говори и след срещата с Борисов.

    Пред президента държавният секретар подчерта необходимостта от приключване на реформата в съдебната система и повишаването на нейната ефективност, а Росен Плевнелиев я увери, че през 2012 г. и 2013 г. тази реформа ще бъде във фокуса на президентската институция.

    Държавният глава запозна Хилари Клинтън с процеса на въвеждане на електронното правителство у нас, като важна стъпка за подобряване на бизнес средата и ограничаване на корупционните практики.

    Обща бе оценката, че в двустранните икономически отношения има съществен нереализиран потенциал, а страната ни предлага едни от най-добрите условия за чуждестранните инвеститори. Като особено перспективна сфера на сътрудничество бе посочена енергетиката.

    Българският президент изрази надеждата си и за разрешаването в скоро време на въпроса за

    премахване на визовите ограничения пред българските граждани,

    пътуващи до САЩ, както и за сключване на двустранно споразумение за социална сигурност. Държавният секретар обеща да продължат усилията на администрацията на президента Барак Обама, съвместно с Конгреса на САЩ, за намирането на положително решение.

    Росен Плевнелиев определи като свой приоритет подобряването на имиджа и репутацията на България и даде като пример постигнатия напредък в областта на еврофондовете.

    Обсъден бе и въпросът за интегрирането на ромското население в България и в държавите членки на Европейския съюз.

     

    Източник:  Vesti.bg

     

    Днешната пресконференция на Хилари Клинтън и Бойко Борисов

    можете да видите тук.

     

  • История за феномена, наречен пари

    През 1923 г. в Edgewater Beach Hotel в Чикаго се провежда среща на осем от най-богатите хора в света по това време. Тези осем души, контролират повече пари от правителството на САЩ в дадения период и икономическо развитие в тази епоха. Тези осем души са следните:

    –  Президентът на най-голямата компания за обработка и направа на стомана в света;
    –  Президентът на най-голямата газова компания в Северна Америка;
    –  Президентът на Ню-Йоркската стокова борса ( The New York Stock Exchange);
    –  Най-големия дистибутор на зърнени изделия в света;
    –  Един от главните членове на президентския кабинет на САЩ;
    –  Основният и най-влиятелен инвеститор на стоковия пазар;
    –  Най-големият монополист в света;
    –  Президентът на Банката за международни спогодби ( The Bank of International Settlement)

    Би трябвало да се съгласим, че тези хора, събрани на това историческо събитие по едно и също време, са били експерти в едно много важно за повечето от нас нещо, а именно как да умножават парите си.

    Нека обаче да прехвърлим лентата с двадесет и пет години напред и да видим къде всъщност се озовават тези могъщи бизнесмени с течение на времето.

    Президентът на най-могъщата компания за стомана, Чарлз Шуаб, живее с пари на заем в последните пет години от живота си, преди да умре банкрутирал.

    Президентът на най-голямата компания за газ в Северна Америка, Хауърд Хобсън, завършва живота си в психиатрична клиника.

    Най-големия дистрибутор и спекулатор на зърно, Артър Кутън, умира в странство, напълно разорен.

    Президентът на стоковата борса в Ню Йорк, Ричард Уитни, завършва живота си зад решетките в един от най-големите затвори в света – Sing Sing Penitentiary.

    Членът на президентския кабинет, Албърт Фал, е пуснат от килията си под домашен арест в последните няколко дни от живота си, за да може да умре в дома си, по молба на семейството.

    Най-големият „играч“ на стоковата борса по това време, Джеси Ливърмоур, умира след самоубийство.

    Президентът на най-големия монопол, Айвар Крюгер, се самоубива в дома си.

    Президентът на Банката за международни спогодби, Лиън Фрейзър, също отнема живота си.

    Поуката от тази история е, че тези мъже са станали експерти в правенето на пари и умножаването им, но никога не са се научили да живеят един наистина богат живот.

    Истории като горната дават поводи на повечето хора да казват: “ Виждаш ли, аз ти казах, че не е хубаво да мислиш за пари!“, или пък нещо от сорта на: „Това е поредния пример, че богатите не са истински щастливи!“ – което разбира се не е вярно. Въпреки тези осем души, които изглежда са „излезли от релсите“, истината е, че има много хора с пари, които успяват да живеят един достатъчно щастлив и балансиран живот, на който много от нас биха завидели или биха искали да имат.

    Ако бъдем честни и поставим ръка на сърцето си, ще трябва да се съгласим, че парите са едно много важно нещо в нашия живот, и тяхната липса афектира нашето поведение до голяма степен. Тъжният факт е, че дори един от десет човека не разбира законите направляващи парите. Още по-интерестното е, че 95% от хората дори не проявяват никаква усилия да научат за нещото, което афектира живота ни до понякога до много голяма степен, и за това доколко пълноценно го живеем.

    Но аз вярвам, че читателите или всеки човек, който се нуждае от информация, която да му помогне да изгради едно ново взаимоотношение с парите, може да научи нови неща, може да се възползва от тях и да умножава парите си по-лесно и бързо.

     

    Ангел Сапунджиев,

    в. „България Сега”

     

    Бел.ред:  Авторът очаква читателски коментари или въпроси на тел.: 224-522-2413 и е-mail: [email protected].

     

  • Обама настоява Башар Асад да се оттегли от властта

    Американският президент Барак Обама обвини сирийския президент Башар Асад в избиване на цивилни по време на „отвратителните атаки“ в град Хомс в петък вечерта и настоя той да напусне властта.

    Асад трябва незабавно да спре касапницата и престъпленията срещу собствения си народ и да напусне властта, за да даде възможност за демократичен преход в страната, се казва в декларация на американския президент.

    Най-малко 128 души са убити при артилерийски обстрел срещу град Хомс от сирийската армия, съобщи Сирийския център за човешки права. Ръководителят на базирания във Великобритания център Рами Абдулрахман определи случилото се като касапница.

    Сирийските режим отрече вината си за случилото се. Официален Дамаск заяви, че цивилните, убити в Хомс нощес и „показани от сателитните телевизионни канали са граждани, които са били отвлечени и убити от въоръжени мъже“.

    Предстои 15-те страни членки на Съвета за сигурност на ООН да гласуват днес (б.р. – вчера) проект за резолюция, осъждаща репресиите в Сирия, в която са включени редица големи отстъпки пред Русия, съюзник на Дамаск.

     

    Източник:  БГНЕС/АФП

  • В България се учреди нова партия – ГОРД. Реакции на новината

    Учреди се Гражданско обединение за реформи в държавата – ГОРД. Лидер на новата партия е Сание Сютлю


    Сание Сютлю на форума, учредил новата партия. Снимка: Дартс нюз

     

     

     

     

     

     

     

    Сание Сютлю е лидер на новото сдружение Гражданско обединение за реформи в държавата – ГОРД. Символът на бъдещата партия ще е кокиче. Заместник председател е Александър Маринов, реши форумът.

    Около 60 представители на 3000 членове на три Фейсбук групи от Североизточна България, Кърджали и изселници от Турция се събраха в Шумен на учредително събрание. Целта им е формацията да се превърне в партия, която да провежда политика, различна от тази на Ахмед Доган и обкръжението му.

    На форума присъства и Неджметин Хак, един от легендарните основатели на ДПС, съобщиха участници. Сютлю е бивш зам.кмет на русенската община Иваново и сред най-активните радетели за учредяването на новата партия. ГОРД ще участва на следващите парламентарни избори.

    Дартс нюз първа съобщи за създаването на формацията, което бе планирано за 28 януари, но се отложи със седмица заради снега и студа.

    Създателите на сдружението планират и втора среща в столицата, на която да поканят всички известни лица, свързани с ДПС през годините, лидерът му Ахмед Доган, както и атакист №1 Волен Сидеров. Независимият депутат Корман Исмаилов обаче вече отряза мераците на ГОРД, като заяви, че създателите му нямат ресурс за подобни действия и той и Касим Дал няма да присъстват на учредяването. Следим обаче внимателно процеса, каза още Исмаилов.

     

    Юлиана Ончева,

    Дартс нюз

     

     

    Сдружението ГОРД е съвкупност от бивши поддръжници и настоящи опоненти на Касим Дал

     

    Касим Дал, Мария Капон и Корман Исмаилов успяха да обединят около идеята си за един нов, неетнически проект, около 64 000 души. И все още не може да се каже, че са изхвърлили Доган зад борда на политиката в България, въпреки, че здраво разклатиха устоите му. А как ГОРД със 60 човека ще успеят е, меко казано, странно!

    Да се създават сдружения е модерно в нашата „модерна“ и „осъвременена „Република, друг е въпросът кому и за какво ще служат. Сдруженията са важна и неделима част от нашият модерен живот. Живот, изпълнен с надежди и въжделения за по-добър поминък. В мен крещи неистово гласът на надеждата, че това няма да се окаже поредният неуспешен родилен напън, а учредителите – в капан на собствената си мнима бременност. А иначе – какво по-хубаво от надеждата?

    От опит знам, че е много лесно да заместиш една омраза с друга и да се опиташ да насочиш потенциала й срещу всеки, изпречил се на хоризонта. В този ред на мисли сдружението ГОРД е една съвкупност от бивши поддръжници и настоящи опоненти на Касим Дал, които по-скоро се лутат между един широк кръг от имена – Касим Дал-Корман Исмаилов, Гюнер Тахир, Осман Октай, Доган и скачения му съд Волен Сидеров. Уж идеята бе за едно истинско обединение анти-Доган, а то какво? Истинският виновник за процеса също ще бъде поканен на следващата им среща. Да чуел „истинското недоволство на измъчения си народ“. Завиждам на тези, които наистина вярват в чудото „светецът да слезе при обикновените миряни и да ги благослови с миро“.

    За какво ви е този „мъченик“, госпожи и господа Учредители? Наистина ли вярвате, че ще ви чуе и ще се покае? Не ви ли омръзнаха мраморната му маска и гланцираните му слова? Още ли искате да слушате неговата „Ода за моята богопомазана личност“? Не ви ли омръзнаха лъжите и обещанията му, опаковани в твърде мазничко и себично его? Или е по-важно за вас да сте винаги на дневен ред? Не е важна печалбата в играта, а е важно да си в нея… умно и добре пресметнато! Браво!

    Касим Дал и Корман Исмаилов бяха обвинени от същите тези антидоганисти?, че са били игнорирани по незнайни за тях причини от групите им във социалната мрежа на Фейсбук, сиреч осъдени без съд и присъда. А същите тези хора блокираха членове на групата ДАР, която се обяви против действията на Доган и сие. Група, защитаваща правата и разбиранията на всички недоволни от статуквото в България само поради факта, че не мислят като тях, че са техни поддръжници. (На Дал и Исмаилов). Питам се тогава: каква е разликата между тоталитаризма на лидера на ДПС и тоталитаризма на ДАР? Засмял се хърбел на щърбел. Народът с неговата мъдрост е велик! Защо от обявените в медиите 3000 човека присъстваха само около 60? Кой ги изненада – Дал или Доган?

    Надявам се да не бъда разбрана погрешно от четящите тази моя изповед. Пожелавам им успех, да изкачат върховете, които са си поставили като цел и, най-важното, да се задържат на тях по-дълго време. Но да не забравят да проверят и стълбицата, която е подпряна в подножието му, защото от колкото по-отвисоко се падне, толкова е по-силна и болката… А и доста труден и дълъг е възстановителния период.

     

    Вехлиджан Ахмедова,

    активен член на групи във Фейсбук, подкрепящи Дал и Исмаилов


  • България ще признава трудов стаж, придобит в САЩ

    ПРОСПАЛИ СМЕ ПАДАНЕТО НА ВИЗИТЕ ЗА САЩ, каза още министърът на външните работи по Дарик радио

     

    За огромно съжаление българската страна малко е проспала възможността за падане още преди няколко години на визите за пътуване в САЩ. Проспала го е много безотговорно, каза в предаването „Седмицата“ на Дарик министърът на външните работи Николай Младенов.

    Въпросът за визите ще бъде сред темите, които той ще обсъди с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която пристига в България утре.

    Младенов посочи, че при предходната администрация в САЩ е бил по-нисък критерият за процент отказани американски визи на български граждани, при падане под който можем да поискаме отпадане на визите.

    Второто изискване е било да са напълно въведени биометричните паспорти, което не е било факт. „Сега имаме паспортите, но прагът е по-висок“, обясни министърът и допълни, че има доста работа и нужда от лобиране.

    При посещението на Клинтън се очаква да бъде подписано споразумение, с което в България да се признава трудов стаж, придобит в САЩ.

    По повод набралия скорост скандал около подписаното и от страна на България търговско споразумение ACTA, външният министър посочи, че дебатите в парламента по него тепърва предстоят, защото за прилагането му се изисква ратификация на Народното събрание. В ратификационния акт ще бъде ясно записано откога и какво от споразумението прилагаме.

    Личната позиция на Младенов по казуса е, че ако в интернет можеш да крадеш, можеш и да продаваш. Той посъветва тези, които продават, да го правят по-добре.

    Източник:  БЛИЦ


    Министър Н.Младенов в Чикаго
    Министър Н.Младенов в Чикаго

  • Токът ни по-скъп от френския, а газът – най-солен в Европа

    Електричеството за домакинствата у нас излиза по-скъпо, отколкото във Франция, Финландия, Гърция или дори супербогатия Люксембург.

    Това се получава от сравнение на цените на тока в ЕС, направено от Евростат чрез т.нар. стандарт на покупателната сила – PPS (Purchasing Power Standart). При него се елиминира влиянието на ценовите разлики в отделните страни заради различното ниво на Брутния вътрешен продукт. PPS е условна валута, при която една единица купува еднакъв обем стоки или услуги във всички страни.

    Така се оказва, че 100 киловатчаса енергия у нас струват 18,65 PPS при средно 17,08 за ЕС.

    Във Франция токът според PPS е 11,26, а във Финландия – 11,45. Дори съседите от Гърция, на които често през лятото продаваме електричество, излиза, че ползват по-евтин ток от нас. При тях цената в PPS е 12,75.

    Реално точно половината от държавите в ЕС имат по-ниска цена на тока от нашата.

    Сред държавите с по-евтино електричество от българското са още Великобритания, Белгия, Естония, Ирландия, Латвия, Холандия, Австрия, Словения, Швеция и Норвегия.

    Още по-притеснително за българските домакинства изглежда сравнението на цените на природния газ.

    През стандарта на покупателната сила се оказва, че от всички държави в ЕС той е най-скъп у нас. Получава се цена от 26,92 PPS за гигаджаул, при средна за съюза 15,88.

    За сравнение в Люксембург газът струва само 10,9 PPS, а във Великобритания – 11,6.

    Синьото гориво в евро е най-евтино в Румъния, Естония, Латвия и Великобритания – между 7,70 и 11,70 евро за гигаджаул.

    Българската цена е 23,43 лв., или 11,98 евро.

    Тя е по-висока и от тази за държавите-кандидатки за членство в ЕС, като Турция и Хърватия, където цената е съответно 9,31 и 10,54 евро за гигаджаул.

     

    Тихомир Тончев,

    в. „24 часа

  • Президентските избори в САЩ са съдбовни за средната класа

    Неправилното разпределение на богатството и данъчните промени обричат икономиката на застой

     

    Майкъл Хилцик,  в. „Лос Анджелис таймс“

     

    Движението „Окупирай Уолстрийт“ и породените от него протести се превърнаха в една от главните теми на медиите през 2011 г., но икономическият дебат, който започна благодарение на тях, следва да отекне като гръмко ехо и през 2012 г. Става дума за дебатите относно бъдещето на американската средна класа. Твърде рядко нейните икономически беди и несгоди са били ясно формулиран проблем в хода на президентските избори, но тази година кандидатите от двете страни на двупартийния разлом вероятно ще поставят тази тема в центъра на кампаниите си.

    В програмната си реч от 6 декември в Канзас президентът Барак Обама нарече предстоящата кампания „съдбоносен момент за средната класа на страната“. Най-вероятният му опонент сред републиканците Мит Ромни упорито нарича средната класа главната жертва на икономическата политика на Обама.

    Засега обаче фокусирането върху средната класа до голяма степен носи само риторичен характер. В същото време през изминалата година застоят в доходите и липсата на растеж на благосъстоянието при повечето американци отидоха толкова далеч, че движението „Окупирай Уолстрийт“ причисли към своя лагер на „99 процента“ всички онези, които изпаднаха от борда на икономическото изобилие. А там остана само 1 процент от американските данъкоплатци.

    Но приближаването на изборите тази година предоставя на избирателите, бизнес ръководителите и политиците благоприятна възможност за дебати относно основите на капитализма в Америка. Както заяви президентът в Канзас, „залогът сега е дали нашата страна ще бъде място, където трудещите се ще могат да печелят достатъчно, за да отглеждат деца, да правят скромни спестявания, да имат собствен дом и да си осигурят достойни старини“.

    Тези четири цели непрекъснато са разклащани

    след 70-те години на миналия век заради неравноправното разпределение на богатството, създавано основно благодарение на непрекъснатото подобряване на производителността на американския работник. До катастрофата през 2008 г. осакатяването на американската мобилност бе малко забележимо или пък бе замитано под килима. Но през последната година този проблем излезе наяве и това вероятно ще бъде така през следващите 10 месеца.

    Това обнадеждава, защото е невъзможно да се обсъжда неравенството в доходите, без да се засегнат много други фундаментални проблеми на американската икономика – колко работни места създаваме и какво е тяхното качество, как да осигуряваме възрастните хора, младите и болните, как да инвестираме в бъдещето чрез изграждане на инфраструктура и подобряване на достъпа до висшето образование.

    Всичко това е свързано с избледняването на икономическите надежди на американската младеж – както образованата, така и неквалифицираната. Това изглежда ще има най-дълбоки дългосрочни последици за икономическото здраве на нацията. Ако младежта не получи добра и перспективна работа, тя отлага създаването на семейство, не купува къщи, не придобива мебели и друга покъщнина. С една дума, тя засилва застоя в потребителската икономика.

    Днешното състояние на икономиката, с което се сблъскват действащият президент и неговият съперник, може да не е най-лошият вариант – признаци на възстановяване, макар и още слаби, се появиха през последните месеци. Но рядко една предизборна кампания е започвала с толкова много базисни политически въпроси, които са нерешени.

    На проведена наскоро конференция за икономическите перспективи Ричард Къртин, директор на Университета за потребителски изследвания в щата Мичиган (University of Michigan’s consumer survey), представи „неудобно дълъг“ списък от съмнения. В него фигурираха въпросът дали правителството ще излезе от задънената улица, въпросът за доходите и разходите, ще се запазят ли данъчните съкращения за средната и работническата класа, ще отпадне ли намаляването на данъците за богатите, въведено при предишния президент Джордж Буш-младши, на кое ще се придаде първостепенно значение – на създаването на работни места или на съкращаването на дефицита и произтичащите оттук мерки за икономии. Ако избирателите не изискват от кандидат-президентите да отговорят на тези въпроси, ние ще пропилеем шанса на живота си.

    Засилването на неравенството през последните три десетилетия не буди никакво съмнение. Твърде откровено тази тенденция бе описана миналия октомври от бюджетното управление на Конгреса, където влизат представители на двете партии. То стигна до извода, че през периода 1979-2007 г. средният нетен доход на домакинствата от единия процент американци с най-високи доходи е нараснал четири пъти. В същото време нетният доход на 60% американци в средата на скалата е нараснал само с една трета. В резултат, отбелязва бюджетното управление, нетните семейни доходи на 20% от семействата с най-високи доходи са нараснали от 43 до 53% през периода 1979-2007 г. У всички останали категории този показател е намалял.

    Защо това се случи?

    Управлението посочва измененията в структурата на индивидуалните данъци. От прогресивния данък общ доход (по-висока ставка при по-високи доходи) тя се измести към по-малко прогресивния данък върху заплатата. Промяната намали ефекта от данъчната система за равномерното разпределение на доходите по цялата икономическа скала. Изводът е ясен – промените в данъка общ доход, които намалиха непропорционално ставките в горната част на доходите (а такива са предложенията на повечето кандидат-президенти от Републиканската партия), само ще засилят неравенството.

    Застоят в доходите на средната класа предизвиква загриженост на властта, защото той уврежда социалната тъкан, както и икономическия растеж. Икономическият аналитик Джеф Медрик отбеляза през 1995 г., че в периоди на стабилен растеж „американците са склонни да бъдат по-отворени към идеята за включването на всички в американската мечта“. Тази епоха ни даде програмите „Медикеър“ и „Медикейд“ (Medicare и Medicaid) и щедро финансиране на държавното образование. Днес ни казват, че разходите за тези придобивки водят Америка до банкрут, въпреки че в сравнение с времето отпреди половин век днес федералните данъци са по-ниски спрямо общия обем на икономиката (измерван чрез брутния вътрешен продукт).

    Доверието в справедливостта на американския начин на живот, включително в социалната и икономическата сигурност, лежи в основата на оптимизма, който поражда потребителските разходи.

    Но през последните десетилетия това доверие спада

    Както отбелязва Къртин, „за първи път от 30-те години потребителите повече не вярват, че работните места и заплатите ще се възстановяват в близко бъдеще, че цените на къщите им отново ще растат или че пенсионните им фондове скоро ще бъдат напълно възстановени… Влошаването на тяхното финансово положение е предизвикано главно от загубата на работа, съкращаването на работното време, удръжките от заплатите и намаляването на премиите“.

    Това е напомняне, че едно време американските работодатели са давали на работниците заплати и придобивки, които са съизмерими с традиционните стремежи на средната класа, за които Обама спомена в речта си в Канзас – скромни спестявания, възможност да станат собственици на жилище, да осигурят старините си, а също да дадат образование на децата си. Ще се обърне ли избирателната кампания към въпроса как да се възродят тези традиционни американски ценности?

    Без да имат работа, без да очакват повишаване на заплатите и без да се надяват на всичко това в бъдеще, потребителите няма да харчат пари, а при такива условия е невъзможен активен икономически растеж.

    Един от сигналите на движението „Окупирай Уолстрийт“ е, че пренасочването на богатствата към върха на икономическата пирамида недооценява приноса на всички останали. И това не е само важна причина за икономическото ни неразположение, но е също нравствен и политически провал.

     

    Източник:   в. „Сега”

  • Чуждите банки се спасяват с пари от България

    За половин година гръцките трезори са дръпнали близо 1.8 млрд. долара от парите си у нас

    Чуждите банки продължават с опитите да решат собствените си проблеми, теглейки пари от дъщерните си дружества у нас. През третото тримесечие на 2011 г. общото намаление на външните банкови експозиции в България се равнява на близо 2.3 млрд. долара, или около 3.5 млрд. лв., показват предварителни данни на Банката за международни разплащания.

    Почти половината от тази сума – 1 млрд. долара, е била издърпана от гръцки банки. Като се разглеждат и данни за второто тримесечие на 2011 г., става ясно, че само за половин година трезорите от южната ни съседка са намалили участието си у нас с над 1.8 млрд. долара. Така към края на септември техните средства в българските им представителства са паднали до 14.2 млрд. долара, пише в. „Сега“.

    На второ място по свиване се нареждат италианските експозиции, които са намалели с 374 млн. долара. Банковите средства от Белгия са „на минус“ с 323 млн. долара, германските – с 261 млн. долара, френските – с 215 млн. долара, а австрийските – със 182 млн. долара. Това показва задълбочаване на тенденцията европейските трезори да разчитат на средства от българските си филиали за справяне с рецесията. Обикновено средствата, отпускани от банките майки, се използват от дъщерните им дружества за кредити. В България обаче търсенето на заеми в последните месеци е на точката на замръзване поради несигурната ситуация в икономиката и пазара на труда. Затова и чуждите банки предпочитат да издърпат част от вече дадените пари, за да погасяват част от задълженията си.

    Допълнителна причина за намаляването на активи от страна на чуждите банки в България през третото тримесечие на 2011 г. е и рязкото свиване на експозиции в небанковия частен сектор. То може да се осъществи по няколко начина – чрез обезценка на активи, например на недвижими имоти, отписване на просрочени кредити, директна продажба на портфейли от активи. Всички тези фактори са допринесли към края на септември м.г. общо експозициите на чужди банки у нас да паднат до 33.7 млрд. долара, като се свиват с близо 2.3 млрд. долара. За българската икономика сумата е значителна, като се равнява на 5% от БВП.

    Според данни на Банката за международни разплащания България не е единствената страна, от която изтичат банкови активи в последните месеци. Общо за Югоизточна Европа загубата на чуждестранни експозиции през третото тримесечие на 2011 г. се равнява на близо 100 млрд. долара. Значителни суми банките майки са изтеглили от Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния, Турция, но първенството държи Полша, където отливът е над 4 млрд. долара. Единствено в Русия се наблюдава по-съществено внасяне на средства. Гръцките банки са тези, които са издърпвали най-много инвестиции – в края на юни техните средства на чуждите пазари са били 131 млрд. долара, докато в края на септември падат под 112.5 млрд. долара.

     

    Източник:  Blitz.bg

  • Глобалният заговор и неговите провинциалисти

    Автор:  Любослава Русева

     

    Някой почуква на вратата на скромния банков чиновник Йозеф К. Той отваря и изведнъж се оказва арестуван. Предявеното към него обвинение е неизвестно. Процесът приключва преди да е започнал. Системата осъжда Йозеф К. без да му даде възможност да се защити.

    „Какво ли е сторил?” – пита се Уинстън, докато наблюдава сградата на Министерството на истината, върху чиято фасада са изписани трите лозунга на партията:

    ВОЙНАТА Е МИР
    СВОБОДАТА Е РОБСТВО
    НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА

    „Разпространявал е знание!” – отсича шефът на пожарната команда. „А в главите на хората трябва непрекъснато, до втръсване, да се набиват незначителни факти. Тогава те ще имат чувство за динамика, без въобще да помръдват. И ще бъдат щастливи!”…

    Годината е 2012-а. Светът току-що е одобрил споразумението АСТА. Кафка, Оруел и Бредбъри наблюдават резултатите от небето и кротко си приказват.

    Кафка: Докато писах „Процесът” (1925), не си давах сметка, че им давам инструкции. Честно!

    Оруел: Пък аз сбърках датата! През 1948 г. смених местата на четворката и осмицата и се получи 1984-а година. Ако бях по-прозорлив, щях да събера 4 и 8 и да получа 12. Тогава щях да озаглавя романа си „2012”!

    Бредбъри: И двамата сте луди за връзване! Че кой още ви чете? (Кафка и Оруел се споглеждат, разтреперани от гняв.) Елате по-близо до камината, щом треперите от студ. Имам още бройки от своето съчинение.

    Кафка: Да, топличко е тук… Хвърли още малко книги в огъня!

    Оруел: Как горят само, за такава красота не е мечтал и Големият брат!

    Бредбъри: Температурата е 451 градуса по Фаренхайт!

    Войната е мир

    Могат ли наистина три от знаковите антиотупии на човечеството („Процесът”,  „1984” и „451 градуса по Фаренхайт”)  да се сбъднат чрез едно търговско споразумение, наречено АСТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement)?

    Отговорът е „да”, стига да видим зад благовидния предлог за защитата на марките от ментета или на авторските права от „пирати” брутален опит за посегателство върху свободата на изразяване.

    А в случая става дума тъкмо за това. Тъй като споразумението поставя под един знаменател фалшифицирането на стоки и разпространението на файлове в интернет, да произвеждаш, внасяш или продаваш фалшив „Ролекс”, да речем, е равносилно на „престъплението” да споделяш музика и филми в интернет.

    Оттук наказуеми са както тези, които “крадат“ интелектуална собственост, така и онези, които пренасят информацията – като интернет доставчиците и hosting компаниите. Дефиницията какво е интелектуална собственост е доста общо описана и може да засегне дори блогърите, които споменават търговска марка в критична статия. Същото важи за иновациите на малките компании, за по-евтините алтернативи и за генеричните лекарства, които не се нравят на големите корпорации.

    Накратко:
    Според ACTA торент-сайтове и подобни технологии, които подпомагат разпространението на съдържание, защитено с авторски права, могат да се определят като нарушение. Споразумението дава възможност на носителите на права да изискат от интернет провайдърите да предоставят информация, с която да се идентифицират потребители, потъпкващи авторски права или подозирани за такова деяние.

    „Тук не говорим просто за спиране на торенти! – пише един гневен блогър. „Този договор задължава всички държави да предоставят на мултинационалните корпорации всякаква лична информация за предполагаеми престъпници. Той действа извън всякаква легална рамка и разбирания на отделните страни.”

    Простичко казано, оттук нататък интернет доставчикът ще може да следи сайтовете, които посещавате, активността ви в социалните мрежи, а може би дори личните ви имейли, като ще се задължи да докладва за събраната информация на Големия брат.

    И така една сутрин някой ще почука на вратата ви, вие ще отворите и ще се окажете арестувани, без да знаете защо…

    Свободата е робство

    „Става дума за избягване фалшифицирането на търговски марки или пиратство на авторски или сродни на тях права”.

    Така на 16 ноември миналата година министърът на икономиката Трайчо Трайков представя пред колегите си от правителството международно споразумение с абревиатурата АСТА. Той не дава никакви подробности, а ако си послужим със същия бюрократичен език, министрите приемат решението за присъединяването ни без проява на интерес и задаване въпроси.

    На 11 януари темата отново се мярва в полезрението на кабинета. Тя обаче отново не предизвиква дискусия и отново е приключена набързо с формалното решение посланикът ни в Япония Любомир Тодоров да получи мандат, за да подпише споразумението от името на държавата. И въпреки че междувременно около АСТА се надига бурно обществено негодувание, включително многохилядни протести в Полша, две седмици по-късно (26 ануари) България официално се присъединява към него на „нарочна среща” в Токио.

    Впрочем там подписи полагат още 21 представители на ЕС, плюс САЩ, Австралия, Канада, Швейцария, Мароко, Мексико, Нова Зеландия, Южна Корея, Сингапур и Япония. Само Германия, Холандия, Естония, Словакия и Кипър се ослушват, но това не означава отказ, а по-скоро забавяне. В случай, че АСТА бъде одобрена от Европейския парламент (което се очаква да стане най-рано през юни), и те ще бъдат притиснати да подпишат, докато вече подписалите – да го ратифицират и в националните си парламенти.

    Още в същия ден (26 януари) обаче сайтът на ЕП е атакуван от хакери, а на следващия (27 януари) докладчикът по темата Кадер Ариф обявява, че се оттегля от поставена му задача с думите: „Надявам се по този начин да предупредя за неприемливата ситуация, в която сме поставени. Аз не искам да участвам в този маскарад.”

    Впоследствие интернет се взривява от подписки срещу АСТА, а „загрижените световни граждани” призовават всички да застанем зад „свободния и отворен интернет, който помага на хората да споделят идеи и да разпространяват демократичните норми”.

    Невежеството е сила

    Знаело ли е българското правителство в какъв маскарад се включва?

    Съдейки по гореописаните стенограми, отговорът е „не”. Кабинетът ни гласува решение по инерцията на принципа „барабар Петко с мъжете”, което пък означава, че ни управлява вопиюща некомпетентност, примесена с провинциалната нагласа да сме равни сред първите, ако не и първи сред равните.

    Фактът, че правителството си затрая и не плати данък обществено мнение обаче, би могъл да отведе и към отговора „да”. То много добре е знаело какъв заек се крие в храсталаците, а формалното му съобразяване с глобалната линия на следене и слухтене всъщност изцяло обслужва собствената му линия на следене и слухтене.

    Оправдавайки я вече и с международните изисквания, споразумения, спънки, контракти, акти, сопи, пипи и т.н. способи за следене и слухтене, то ще може далеч по-„оторизирано” да се бърка в живота на Йозеф К. Ще може да го насочва, определяйки границите на неговата свобода. Ще може да го наблюдава, изисквайки от Йозеф К. да не помръдва и на всичкото отгоре да се чувства щастлив…

    Някой тези дни написа, че в дигиталната ера информацията – поради безкрайната си възпроизводимост и потенциална вечност, загуби икономическия си смисъл. Заради това е напълно естествено мастодонтите от звукозаписния и кинобизнеса да направят панически опит за оцеляване. Чрез политическото си лоби, сътворило законодателство уж за защита на авторските права, същите ни запращат в света на:

    –        “451 градуса по Фаренхайт”, в който притежаването на знание е забранено;

    –        на „1984”, където полицията на мисълта фалшифицира знанието или го канализира, както му е удобно;

    –        на „Процесът”, в който хватката на администрацията-октопод е в състояние да те пречупи завинаги, без дори да ти даде информация в какво си се провинил.

    Да, светът е малък и спасение не дебне отникъде. Ужасно е да бъдеш глобален и още по-трудно е да бъдеш провинциален в задънената улица на глобалната безизходица!

    Кафка: Българите подписали АСТА, разбрахте ли?

    Оруел: Те винаги са следвали Големия брат.

    Бредбъри: Там е студено сега. Много студено. Температурата е минус 451 градуса по Фаренхайт!

     

    Източник:  в.  „Преса”

  • Young Atlanticist NATO Working Group and Young Leaders Summit

    In May 2012, Chicago will be the center of the economic and political world as heads of state and government, top diplomats, military figures, international journalists, and global thought leaders convene for the G8 and NATO Summits. The Atlantic Council of the United States and The Chicago Council on Global Affairs, in collaboration with the Slovak Atlantic Commission and the Atlantic Treaty Association, are seeking to engage next-generation leaders—between 25 and 35 years of age—in a series of activities in the run up to the Chicago Summits. Learn more and apply.

    To facilitate a lasting conversation on the issues that will highlight the NATO Summit, we will convene an international, non-partisan Working Group of emerging professional leaders to participate in an interactive and substantive dialogue about transatlantic and global security issues, and to form a community of peers.  Members of the Working Group will engage in online dialogue, have access to private web or phone conferences with leading experts, and have the opportunity to earn subsidized in-person participation in two high-profile Young Atlanticist events:

    • A Young Atlanticist meeting (April 11-14, 2012), to be held in Bratislava, Slovakia, in conjunction with the GLOBSEC Conference; and
    • The Young Atlanticist Summit (May 18-21, 2012), to be held in Chicago on the sidelines of the official NATO Summit.

    We are currently seeking applications from exceptional young professionals, aged 25-35, and are targeting individuals who have started careers in the fields of international relations, electoral politics, defense/security, journalism, international business, and academia. Successful candidates will possess a strong passion for international engagement and have demonstrated leadership abilities.

    The application form, as well as participant qualifications and detailed information on the NATO Working Group and the 2012 Young Atlanticist Summits, can be found at www.youngatlanticist.org.

    To be considered for this program, interested parties should submit the following materials to [email protected] no later than Monday, February 6, 2012:

    • Current résumé, including nationality and age; and
    • Application form and essays.

    Please note that recruitment will be conducted on a competitive basis. Current or prior organizational affiliations will be taken into consideration, but will not guarantee selection.

    The Chicago Council is enthusiastic about these programs and the impact that it will have on Chicago and the world’s future leaders. Should you have any questions, please contact Chris Moffo, assistant director, studies, at [email protected].