2024-07-18

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Пребиха жестоко шефа на фонд ”Земеделие”

    Пребиха изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов

    Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов е бил пребит в четвъртък вечерта в столицата. Информацията бе потвърдена от МВР. Все още няма официални версии за побоя. Към 19,45 часа в четвъртък вечерта Порожанов е бил нападнат и пребит в кооперация в столичния кв. „Борово” от двама непознати за него мъже. След инцидента той е прегледан във Военномедицинска академия. Няма опасност за живота му. Побоят над Порожанов е нанесен като за сплашване, а не – с цел да бъде посегнато на живота му, според полицията, по първоначална информация. Нападателите се издирват.

    Агенция „Фокус“ припомня:
    Кой е Румен Порожанов?

    Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Румен Порожанов зае поста на 31 март 2011 г. Преди това Порожанов бе началник на кабинета на министъра на финансите Симеон Дянков.
    Порожанов представляваше българската страна в проекта „Бургас – Александруполис”, преди правителството да се откаже окончателно от него. Румен Порожанов замени на поста изпълнителен директор на ДФЗ Светослав Симеонов, който замина като земеделско аташе в Брюксел.
    Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви при смяната, че имало вариант Светослав Симеонов да стане заместник-министър на земеделието, но той е отпаднал. Найденов заяви, че искал още есента Порожанов да заеме поста директор на фонда, но тогава той не се съгласил. Заедно с Румен Порожанов, бяха назначени и напълно нови заместник-директори на ДФЗ.

    Румен Порожанов замени на поста Светослав Симеонов, след като на пресконференция няколко дни по-рано СДС извади кореспонденция между бившата шефка на фонд “Земеделие” Калина Илиева и тогавашния й заместник Светослав Симеонов. Според разпространеното писмо – Симеонов се е оплаквал от „натиск“от кабинета на Мирослав Найденов върху него за одобрение на европроекти на определени консултантски фирми. От министерството на земеделието и от фонда обаче твърдят, че изнесената кореспонденция е фалшификат. Опозицията изтълкува смените във фонда като признание за провал, за което поиска оставката на земеделския министър Мирослав Найденов. През септември 2011 година беше сменен един от заместник-изпълнителните директори на Държавен фонд „Земеделие”, които бяха назначени успоредно с назначаването на Порожанов и пое работата от април. Свилен Костов отговаряше за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и на 17 септември 2011 г. беше сменен от Десислава Тодорова.

     

    Румен Порожанов – визитка

    Румен Порожанов е роден на 17 август 1964 г. През 1990 г. завършва висше образование в УНСС, специалност “Икономика и управление на селското стопанство”. Има допълнителна квалификация “Икономика и управление на отбранителния процес” от УНСС. През 1992 г. започва работа в Министерството на финансите като главен специалист. В периода 1995-1996 г. е бил съветник в Министерския съвет. От 1996 г. отново е в Министерството на финансите като началник на отдел. През 2001 г. става директор на дирекция “Финанси на реалния сектор”. От август 2009 г. е началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков. Неговият предшественик Светослав Симеонов също е започнал кариерата си в структури към финансовото министерство.

     

    Източник:  Агенция „Фокус“

  • Под купола на кабинета „Борисов“

    Премиерът Борисов заплаши с уволнение вицепремиера Дянков ако е казал онова, което всички зрители чуха, че е казал. Дори не е толкова важно, какво точно е казал и затова ще го преразкажа в скоби (че министърът на земеделието Мирослав Найденов можел скоро да спре да приказва „така”, т.е. да не недоволства от бюджетните средства, които му се отпускат).

    Не знам дали за Дянков евентуално напускане на проветривия пост е драма или спасение. На за Борисов тази ситуация е поредното изпитание за това колко струва неговата дума. Защото той не просто повиши тон, но и призна любимата теза на опозицията, казвайки в пристъп на откровение, че цяла година му прикривали грешките на Дянков, а пък сега той казал такава глупост, т.е. е неблагодарен за прикриването на глупостите му. Съответно премиерът разярено го заплаши, че ще си ходи, ако е казал въпросната „глупост”.

    Както и при предишни подобни ситуации , и двамата могат да тръгнат да увъртат, ако се разберат да замазват положението. Но положението е толкова замазано, че няма нужда от повече замазване. Подмазващият се водещ на ТВ 7  Бареков наскоро се опитваше да угоди на гостуващия в студиото му за интервю от час и половина премиер Борисов, пожелал импровизирано Дянков да се извини още веднъж в ефир на зърнопроизводителите за нещо, за което вече веднъж им се беше извинил (явно пак под натиск). Този път ролята на натискащ поведе водещият, подвиквайки на продуцентите на предаването: „ Абе, къде е този Дянков… защо не се обажда… кажете му, че го търси Бойко Борисов…къде се крие…”. Наложи се Борисов да спасява Дянков от Бареков с обяснението, че Дянков работи, а не се крие, което накара водещия моментално да смени тона и с блага усмивка да възкликне:” Ей, този Дянков е много хитър”!

    Сега обаче въпросът е дали Дянков ще пожелае да бъде спасяван от поредното унижение – вчера от Бареков, днес от прекия му началник. Или ще спаси сам остатъците от своя престиж като се оттегли.

    Няма нужда да гадаем. Това така или иначе ще се изясни. Каквато и да е развръзката, ще се обогатят познанията ни за границата на безграничното търпение на онези, с които Борисов се е обградил. Напоследък косвено им отреди мястото на „жената в семейството”, обявявайки себе си за мъжа спрямо тях. Чакаме да видим какво ще се пръкне от този брак по сметка, в който мъжът редовно бие жените си. Не искам да ги обидя , че са безгръбначни, но пък знам, че в цирка има такъв номер – на „жената каучук”, която показва чудеса от гъвкавост. Такава ще да е била селекцията при кандидатстването за работа под купола на кабинета „Борисов” и досега участниците в представлението не са излъгали очакванията на селекционера.

     

    Иво Инджев,

    Ivo.bg

  • Класация на един блогър за 5-те най-важни събития на годината

    Моята класация „Топ 5 събития на 2011”

     

    Поканиха ме в една телевизия за участие в обзорно предаване. Темата е „Коя е вашата лична класация на петте най-важни събития през 2011?” и тъй като аз, естествено, нямам такава класация, но пък от суета приех поканата на телевизията, трябва да седна и да си направя. И така, кое е най-важното събитие за отиващата си година, кое събитие да сложа на първо място в личната си класация? Смятам, че то трябва да е не някое световно събитие (като катаклизмите в Япония или Арабската пролет), а българско събитие, например:

    Събитие № 1 – Изборите

    Те бяха забележителни, не просто защото едни избори са важно нещо в живота на обществото, а с две конкретни неща. Първото е фактическата смърт на Синята коалиция и окончателното опразване на дясното пространство откъм адекватно политическо представителство. Докато на управляващата партия й ставаше все по-трудно да мине за дясна, Синята коалиция трябваше да се сплоти още повече, да привлече всички по-големи и по-малки десни формации, да създаде едно СДС като онова от началото на 90-те години и да поиска властта, легитимирана с доверието на демократично мислещите хора. Вместо това Софиянски и Бакърджиев изскочиха самостоятелно с нова фалшива абревиатура, ДСБ и СДС зациклиха в дребнав скандал за подредбата на листата с общинските съветници, вследствие от този скандал СДС се коалира с фалшивата абревиатура на Софиянски и Бакърджиев и като рожба от тази коалиция се роди само още една фалшива абревиатура. Иван Костов пък изглежда се уплаши от стремително изгряващата звезда на Прошко Прошков и по този случай подкрепи кампанията му по един, меко казано, ексцентричен начин. В резултат от тези отношения в Синята коалиция се стигна дотам, че на президентските избори много нейни членове не гласуваха за нейния (своя) кандидат, което, поне за мен, вече е окончателният край на цялата тази история. След като един политически субект сам не си вярва, не се харесва и не гласува за себе си, как може да очаква това от избирателите, към които се обръща!

    Другото, с което бяха забележителни изборите, беше тяхната брутална скандалност, за която всички говорят, но говорят равнодушно, със спокойствието на астрономи, които наблюдават далечни звезди, докато Торкемада става шеф на обсерваторията. В изборната нощ изведнъж се появиха депутати от мнозинството и то не просто по секциите, което по закон е недопустимо, но се появиха направо в зала „Универсиада”, където се предаваха протоколите. И не само се появиха, ами и с пот по отрудените чела разнасяха наляво-надясно цели чували с бюлетини. Неизвестни хора отнасяха в неизвестни посоки други чували – да, това бяха отчаяните от чакане председатели на секции, които призори се прибраха с бюлетините по домовете си, но това не прави по-известни нито тях, нито посоките, в които отнесоха чувалите. Имаше секции, в които се появиха повече бюлетини, отколкото бяха гласоподавателите, дори ако броим и онези, които в последния момент бяха отстранени от списъците, с което беше отнето правото им на участие в демократичния процес по причини, които така и не станаха съвсем ясни. Всичко това най-спокойно беше публикувано в медиите и, разбира се, не предизвика никакви последици. Настина, заведоха се съдебни дела за частично касиране, но когато някъде там, в неопределеното бъдеще резултатите от тези дела станат ясни, хората вече няма да помнят нито кога са били изборите, нито кой се е явявал на тях, нито даже имало ли е изобщо някакви избори или е нямало. Победителите на изборите така се бяха престарали с организацията на спечелването им, че накрая сякаш сами останаха учудени от резултата. Излезе, че управлението е на гребена на народната любов. Но че това май не е точно така, показва второто събитие в моята коледна класация:

    Събитие № 2 – Протестите

    Докато се препотвърждаваше доверието към ГЕРБ, едно изследване на Алфа Рисърч оповести, че българите оценяват 2011 като най-лоша след 1997, известна като „Виденовата зима”. Трудно ми е да разбера как повечето българи са на мнение, че не са били така зле от времето на Жан Виденов и същевременно повечето българи гласуват за официално отговорните за това положение. Тук има или нещо фалшиво, или нещо фалшифицирано. Макар да ги слагам общо в едно „събитие”, доколкото опровергават изборните резултати, протестите бяха твърде разнородни както по съдържание, така и по състав на протестиращите. Имаше чисто икономически протести като тези на зърнопроизводителите. Макар че малцина разбраха това, тези протести бяха за пари и за нищо друго. Правителството засегна плащанията с европейски пари на единица площ и тъй-като зърнопроизводителите обработват най-големи площи, техният джоб беше ударен най-чувствително. И тъй като най-лесно се организират, подкараха новите си красиви трактори, закупени със същите европейски пари, към жълтите павета. А иначе и зеленчукопроизводителите има за какво да протестират, за животновъдите да не говорим.
    И докато тези протести бяха икономически, то протестите, свързани с пенсионната реформа, бяха чисто социални. Или поне такава беше основата им, ако не мотивацията на синдикатите, които ги организират, защото мотивацията на организаторите винаги е различна от мотивацията на организираните. Но наред с накърненото чувство за социална справедливост, при протестите срещу пенсионната реформа видяхме и едно друго чувство – чувството на обида от лъжата. В рамките на няколко месеца властта в България каза две напълно противоположни неща: първо, че пенсионна реформа няма да се прави в обозримо бъдеще и, второ, че ще се направи веднага, защото няма друг начин. Какво има между двете, освен съществена разлика? Има избори. Едното е предизборно говорене, а другото – следизборно. Ето това беше обидно за хората. Иначе, аз поне, съм на мнение, че при условия на икономически затруднения и при условие, че качеството и продължителността на живота се увеличават, пенсионирането трябва да става по-късно, което, впрочем, желаят и много от подлежащите на пенсиониране, защото то е в полза на материалното им благосъстояние.

    Протестите в Катуница пък бяха етнически, колкото и да се опитваха да ги изкарат някакви други. Да, причините за напрежението, довело до тях, разбира се, са и политически, и икономически, и социални, но самите протести бяха етнически. Друг е въпросът, че до тях изобщо нямаше да се стигне, ако държавата беше действала компетентно и адекватно, но, за съжаление, в последно време нашата държава изпитва остър недостиг именно на компетентност и адекватност. Точно този недостиг доведе и до последния своеобразен предколеден протест, на който освиркаха премиера в любимата му, макар и с няколко метра по-къса и увенчана с логото на застрахователна компания, собственост на знакова групировка, спортна зала. Защото когато има тотален недостиг на адекватност и компетентност, той се чувства и в правителствения PR, въпреки респектиращото количество на специалистите, привлечени да работят за него срещу щедро заплащате.

    Събитие № 3 – Изтеглянето на САЩ от Ирак

    На пръв поглед това не е кой знае какво събитие, ще кажете и вероятно ще бъдете прави, защото от него надали ще има някакви преки последици в близките седмици и месеци. За мен обаче е важно, защото виждам как се сбъдва прогнозата на Самюъл Хънтингтън, направена още в средата на 90-те, че светът на 21 век ще бъде свят на цивилизациите и сложните съюзи и противопоставяния между тях. Неговата книга „Сблъсъкът на цивилизациите и преобразуването на световния ред”, както и много по-новата „Завръщането на историята и краят на мечтите”от Робърт Кейган и особено „Самоубийството на една суперсила”, забележителна книга от Пат Бюкенън, която излезе в Щатите едва преди месец, но обещава сериозно да разтърси мнението на Запада за самия себе си, констатират едно – провала на Западната цивилизация в усилието й да наложи своя модел и своите ценности на всички хора и да „изнесе” либералната демокрация навсякъде по света. С това Западът трябваше да сложи „края на историята”, малко прибързано обявен от Франсис Фукуяма. Изтеглянето на НАТО от Ирак е признание, че в близко бъдеще няма да имаме свят, съставен само от национални държави с плуралистична многопартийна система, парламентарна демокрация и гарантирани човешки права и свободи. За съжаление. А може би и не, защото неизповедими са пътищата Господни.

    Събитие № 4 – Ветото на Великобритания

    Разбирайте, че със заглавието „Ветото на Великобритания” под №4 в класацията си слагам съдбата на еврото, ако някой е решил, че съм подминал тази тема като не достатъчно важна. Да, ветото на Англия има отношение към съдбата на еврото, но и към нещо много повече – съдбата на европейската идея въобще. В първите часове след като Камерън упражни правото на Великобритания на вето над промените в Лисабонския договор, го обвиниха че е осъдил тази идея на смърт, за да защити интересите на Лондонското сити или тъй наречената „финансова индустрия”, която съставлява 10% от английската икономика. Всъщност нещата не са толкова прости и Камерън не е толкова дребен. Ветото не беше толкова срещу идеята да бъдат обложени с данъци финансовите транзакции (може би не много лоша идея), колкото върху намерението да се наложи допълнителна централна регулация на страните-членки чрез уеднаквяване на данъчните им ставки. От самото си зараждане европейската идея е изправена пред избора между две концепции: либерално-демократичната (в случая дясната), според която съюзът трябва да осигури свободно движение на стоки, капитали и работна сила, но да остави свобода за взаимно конкуриране между държавите-членки, и социалдемократичната (лявата), според която Европейският съюз трябва да бъде централизиран, да има единна валута, единно правителство (бюрократична администрация) и единна данъчна политика. Именно последното предложение за промяна в договора по посока на единна данъчна политика е опит на лявото да спечели окончателна победа над дясното и над това Камерън постави вето. За което лично аз го аплодирам.

    Събитие № 5 – Туск и Рахой

    На пръв поглед събитията са две – безпрецедентното повтаряне на управленския мандат на Доналд Туск в Полша, безпрецедентно не само за страните от бившия соц-лагер, и победата на Рахой в Испания след два мандата на социалистическия обущар (Zapatero). Събитието обаче е едно и то е, че светът сякаш най-сетне осъзна, че на власт трябва да се върне дясното, защото лявото вече няма какво да разпределя, и че дясното сякаш намери актуалната си формула, наречена малко оксиморонно „либерален консерватизъм”. Всъщност либералният консерватизъм, прегърнат и от Дейвид Камерън в Англия, и от Доналд Туск в Полша, е консерватизъм, който слага икономиката пред политиката и приема философията на свободния пазар, но остава непреклонен в областта на защитата на ценностите и авторитета на институциите. Очевидно и в двете страни това работи и хората виждат, че е добро за тях. Вярвам, че ще заработи и в Испания чрез правителството на Мариано Рахой. Той е близък идеен съмишленик на Аснар, който пък беше близък приятел на моя добър приятел Александър Божков, царство му небесно. Така че, както виждате, по това събитие съм и малко лично пристрастен, но пък това не ми пречи гръмко да аплодирам десния завой в Европа, който бележи завръщането на нормалността през добрия стар консерватизъм.
    Това са моите пет събития и тях ще споделя по телевизията, макар че не знам дали ще имам време да кажа в ефир всичко, което казах тук. Сега е време да тръгвам, за да не закъснея, защото мисля, че точността е органична за десния човек. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

     

    Иван Стамболов,

    Sulla.bg 

  • Светът на Путин се разпада

                                                                                              Маша Гесен,  в. „Гардиън“

     

    Да гледаш как се разпада един авторитарен режим е като да гледаш епизод на американския сериал „Доктор Хаус“. Някой, който в началото на сериала се радва на активен начин на живот, 15 минути по-късно изпада в полиорганна недостатъчност, а лекарите трескаво се опитват да разберат каква е причината и кой ще е следващият излязъл от строя жизненоважен орган.

    Приятел ми изпрати линк към програма, излъчена неотдавна по руската национална телевизия (линкът беше към видео в YouTube – повечето хора, които познавам, нямат традиционни телевизори, тъй като гледането на телевизия лека-полека замря сред образованите хора през последните 10 години). Над 10-минутното видео грубо и открито осмива годишния телевизионен диалог на Путин със зрителите.

    „Какво разбираш от това?“, написа приятелят ми. „Фалшиво ли е ?“ Не бе фалшиво. И онова което разбрах е, че телевизията, най-важният орган в държава като Русия, вече не функционира както преди.

    Телевизия Ен Те Ве, която излъчи шоуто, е собственост на държавния газов монополист „Газпром“, който има голям вестникарски холдинг. Формално, телевизията не трябва да изпълнява нарежданията на Кремъл, но през последните 10 години (след като бе отнета от основателя й), просто ги изпълняваше. И сега ще спре.

    Характерно за строгите авторитарни режими е, че не законите, съдилищата или строгата управленска йерархия ги задвижва, а страхът. И след като страхът се извади от уравнението изведнъж, тъй като страхът винаги изчезва внезапно, става ясно, че тези съдилища, закони и йерархии не работят. Всичко просто започва да се разпада.

    Това се случи тук преди 20 години: институциите просто спряха да изпълняват заповедите на Кремъл. Медиите спряха да се страхуват от цензорите, които все още имат кабинети във всяка медия. Полицията спря да прилага абсурдни правила, с което даде възможност за раждането на частната стопанска инициатива. В крайна сметка, лидерите на 15-те съставни републики на Съветския съюз спряха да се страхуват и империята се разпадна, което според стандартите на историята стана светкавично.

    През август 1991 г., когато хардлайнерите на Комунистическата партия се опитаха да си върнат насилствено властта, страхът беше основният магически компонент, който им липсваше. Някои хора се изплашиха, но достатъчно голяма част – не. Радиожурналистите продължиха да съобщават за държавния преврат и да намират начини да предават, дори когато сигналът им няколко пъти бе прекъсван, а в кабинетите им нахлуваха специалните сили. Журналисти от няколко вестника, които бяха закрити, се обединиха и отпечатаха съвместна публикация под името „Общ вестник“. А обикновените хора, сред които студенти, професионалисти и бивши военни от армията, заляха улиците, за да защитят Белия дом в Москва, където Борис Елцин седеше, олицетворявайки демокрацията.

    Кметът на Москва и много други представители на местната власт не се изплашиха от хардлайнерите и отказаха да се подчинят на указанията им. Вместо да бъдат парализирани от страх, институциите продължиха да функционират както обикновено: летищата работеха, телефонните линии не бяха прекъснати, хората можеха да се придвижват и да комуникират. Накрая, ключови генерали не се подчиниха на заповедите на хардлайнерите, с което ги принудиха да се оттеглят позорно. В крайна сметка уплашените бяха хардлайнерите.

    Сега Путин води борба, като назначава свои хардлайнери на ключови позиции. Той назначи стария си приятел генерал Сергей Иванов от Федералната служба за сигурност за началник на президентския кабинет, въпреки че Путин все още не е официално преизбран за президент. Върна в Москва и назначи в кабинета си Дмитрий Рогозин, одиозният агресивен националист и представител на Русия в НАТО. През следващите дни той най-вероятно ще назначи още хора, за да покаже, че правителството му е твърдо, националистко и авторитарно. Путин прави това, защото е уплашен и отчаяно иска да върне страха, който му даваше възможност да управлява през последните 12 години.

    Но собствените му медии вече го забравят. Някои от най-близките му доверени лица изпращат приятелски сигнали на демонстрантите. Те вече не се страхуват, а това означава, че институцията се разпада. Процесът не може да бъде спрян: доктор Хаус няма да се притече на помощ.

     

    Източник:   Mediapool / БТА

  • „Облаче ле бяло“, предаване за Иван Станчов

    Празнично издание на предаването „Облаче ле бяло“ по ТВ СКАТ на тема „Иван Станчов: „Аз съм българин и вървя с народа си…“ – излъчено на 24.12.2011 г. Участват: Снежина Мечева, Аглика Маркова и др.

     

  • Иван Бързаков: „ИЗБЯГАХ ОТ БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО ОБИЧАХ СВОБОДАТА“

                                                                      Интервю на Мария Дудовска,  spas.bg

     

    Професор Иван Бързаков е роден в София, където е завършил българска и английска филология. На 19 години извършва първия си опит за бягство от комунистическия режим в България. Опитът е неуспешен. Изолацията в родината обаче е нетърпима, и през 1976г. вторият опит за бягство е вече успешен. Обявеният за „враг на народа“ Иван Бързаков емигрира в Америка.

    Там, пристигайки само с 25 долара в джоба си, 33-годишният тогава Иван започва на чисто и от нулата. Сам, без приятели и роднини. Но свободен.

    В Сан Франциско, Калифорния, където Бързаков се установява, след време основава Международен образователен институт “Бързак”, в който досега са обучени хиляди души на различна възраст и ниво на знания от 29 държави. Създава новаторския метод AOLIA – за ускорено обучение и дълбочинно възприемане на изобразителното изкуство. Неотдавна професор Бързаков издаде и първата си поетична книга “Яростно в скръбта”. Книгата е разделена на три основни цикъла, които пресъздават спомените на автора от комунистическа и демократична България, както и мисли за емигрантите – тези вън и вътре, вечните изгнаници – духовните.

    Интересната ми среща с проф. Бързаков се случи на премиерата на книгата му.

     

    – Кога са писани стихотворенията от книгата ви, проф. Бързаков?

    Първо бих искал да разкажа няколко неща за книгата – тя е разделена на три цикъла. Тези цикли се отнасят за определени периоди от историята на България. Първият цикъл касае времето на комунизма, от 1944г. До 1989г. Вторият период „Завинаги в изгнание“ касае тези, които са в изгнание или емиграция, във всеки един смисъл на думата. Третият цикъл е „Бездната днес“ – за посткомунистическа България. Това е ужасът днес.

    Стихотворенията са писани в основното си мнозинство миналата година – 2008г. Те не са писани в миналото, но касаят този период. Те са ретроспективни. Стихотворенията, които съм подписал например „Сан Франциско – 1979г“, то касае състоянието ми тогава. Стиховете са писани сега, но касаят онова време. Има само няколко изключения в първия цикъл, включително английските ми стихотворения са писани тогава.

    Циклите в книгата обаче се преплитат – от първия цикъл, озаглавен „Бездънната пропаст“, защото е писана за време, в което потъваш, потъваш и нямаше сякаш край, и се свързва смислово с третия, завършващ цикъл на книгата – „Бездната днес“. Имат връзка и контекстуално.

    Връзката е… ясно е, че нещата днес са променени, поне проформа, деспотичната система е рухнала, има демократична система, парламент, можеш да критикуваш. Младите хора днес изобщо не си дават сметка как могат хората да изчезват, без да имат всякакви права, да бъдат арестувани, без право на адвокат. Това е променено основно, но същевременно са останали толкова неща от миналото. Идеята е следната в книгата – миналото продължава и днес, в известен смисъл, макар и променено. А, за да се разбере това, което е днес, трябва да се отиде в миналото.

    Как и защо заминахте за Америка?

    Аз не заминах. Аз избягах. Причината да избягам бе първо и преди всичко, защото обичах свободата. Защото освен, че носех идеи, които нямаше как да бъдат реализирани тук, трябваше да ставам партиен член, нещо, което ми беше противно, все едно да станеш част от една лъжа, или да те вербуват като таен агент, оказва се, че 90 % от интелигенцията ни е била вербувана. На два пъти се опитаха да ме вербуват, но се измъкнах. Не можеше да бъдеш някъде, никъде по средата, трябваше или да си техен съучастник, или трябва да си роб, или враг вътре. Но най-важното от всичко бе усещането за свобода. Защото иначе цял живот трябваше да съм зависим от някой, който да ми разрешава да отида някъде, дори и в тогавашните комунистически държави – Чехия, Унгария. Какво остава за западните страни – невъзможно! Тези неща преляха! Казах си: „Не мога цял живот да завися от някакъв партиен секретар или началник, за да мога да отида в страна, и то комунистическа“. Какво остава за достойнство? Та това бе причината.

    Трудно ли беше бягството? Познавахте ли някого в Америка?

    Беше много трудно. Никого не познавах, имах само случайни познати, които веднага се скриват, защото си беден като мишка, избягах там с колко… 25 долара май… Това беше цялото ми богатство (усмихва се). Разчитах на себе си. Само на себе си. Това е изгнанието.

    Какво щеше да стане, ако не бяхте избягали?

    Щях да… Не знам. Ако ме бяха хванали при бягството, щяха да ме свършат. Щях да свърша в каменоломните, абсолютно. Нямаше да има нужда от много години. Ако бях останал пък, щяха да ме смачкат, щяха да ме ликвидират. Щях да загина.

    С какво се занимавате в Америка?

    Това е доста обширна тема, но накратко – създадох системата Optimal Learning. Първо това бяха методи за оптимално и ускорено учене, възприятие, по-късно изработих други техники, методи за умаляване на стреса, за презентационните умения, как да се научим на харизматично представяне.

    Къде виждате надеждата за поколенията, както Вие казахте, за деформираните от комунистическата система?

    Надежда има винаги. Надеждата е в това да съумеем да прегърнем истината. Докато не се пробуди съвестта, да се пише, да се работи, да се помни. Когато една поредица от автори сочат и се пробудят с творбите си, ето това е надеждата.

    Когато пробудим съвестта си – ето това е надеждата.

     

  • ХУБАВА РАБОТА, АМА…

    Трайчо Трайков: РОМИТЕ СА РЕЗЕРВЪТ НА ИКОНОМИКАТА

    Ромите в България са голям резерв на икономиката ни, смята министърът на икономиката Трайчо Трайков.

    Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание в сряда. Думите му са по повод на Националната стратегия за интеграция на ромите, която беше приета тогава.

    Според Трайков първото, от което трябва да се започне е образованието, защото 20 на сто от населението до 9 години са роми, а над 80 години са почти нула процента.

    В същото време онези от тях, които успяват да завършат дори основно образование, са много малко. В резултат процентът на квалифицираните работещи роми също е незначителен.

    “Ние тук правим куп неща в образованието, и то насила дори с безплатните закуски. Само на тези, на които децата отидат на училище, изплащаме социалните, нали Младенов?”, пита риторично премиерът Бойко Борисов.

    След “да”-то на социалния министър той продължава: “Всички тези инструменти сме ги приложили и въпреки това отиват, вземат закуските и си отиват.” “Образование, здравеопазване и жилищна политика. Това е!”, обобщава проблемите на ромите вицепремиерът Цветан Цветанов.

    По: blitz.bg

  • Безработицата в България ескалира

    И ПРЕЗ 2012 ГОДИНА БЪЛГАРИТЕ НАЙ-МНОГО ЩЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ БЕЗРАБОТИЦА
    Намаляването на доходите и съкращаването на работни места допълнително създават несигурност у хората

    Изтичащата 2011 година се оказа драматична за пазара на труда у нас и постави големи предизвикателства пред българското общество. Основните страхове на българина са свързани с постоянно спадащите доходи, съкращаването на работните места и липсата на перспектива в тази посока.

    Като цяло 2011-а ще се запомни с масовите протести и стачки срещу реформи, които по своята същност са рестриктивни към социални права и привилегии, ползвани от работещите досега.
    Някои от най-спорните въпроси в социалната политика през 2011 година бяха за нивото на минималната работна заплата, промените в пенсионната система, ограничаването на социални права (обезщетенията за майчинство, безработица), парите за старост, дефицита в осигурителната система.

    Дебатите по тези въпроси имаха изключително широк обществен отзвук, стигна се до ескалиране на социалното напрежение и масови протести в края на годината.

    През 2011-а безработицата продължи да бъде основен проблем за огромна част от българите. Данните на Агенцията по заетостта показват, че равнището на безработицата през ноември е 10%, което е и най-високата стойност на показателя за цялата година.

    Анализите на бизнеса сочат, че реалната безработица в страната за тази година вече е 18% (включват се нерегистрираните в бюрата по труда и т. нар. обезкуражени), докато миналата година е била 16 процента. Но най-тревожната статистика от тази година остава, че 300 хиляди души са загубили работата си, заради закриването на местата им.

    Притеснителен е и прогнозният среден процент на безработицата, заложен за 2012 г., който е 9,4 на сто, точно колкото беше заложен и тази година. Тревожни са данните и за нивото на безработицата конкретно в частния сектор. От началото на годината беше отчетено плавно и сигурно нарастване на безработните в частните фирми, а в същото време работодателите не са оптимисти за наемането на нови служители и през 2012 г.

    За съжаление те ще намаляват броя на работните места в компаниите си, а почти всеки трети работодател има планове догодина да съкращават още служители. Наред с работните места нивото на заплатите също беше един от най-коментираните сред обществото въпроси.

    По: blitz.bg

  • ЧНГ! НЕК иска по-висока цена на тока … ДОКОГА?!

    Националната електрическа компания е внесла искане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да бъде увеличена цената на тока на едро минимум с 4,5 процента.

    Причината е, че още от август т.г. НЕК продава с по четири лева на мегават под себестойността. Това посочи пред журналисти изпълнителният директор Михаил Андонов по време на отбелязване на 20-годишнината от регистрацията на НЕК, съобщи БТА.

    Ако искането бъде прието, то може да се отрази и на цената на дребно. Поскъпване на тока няма да има до 1 юли 2012 година. Не трябва да има шокови увеличения, обяви през лятото председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.Тогава електоенергията за бита поскъпна с 2%.

    При регулирана цена за НЕК от 76,42 лв. на мегават на електроенергията, от август себестойността й за НЕК е 80,20 лв., каза Андонов. Като причина за това той посочи увеличението на цената на електроенергията от когенерациите на топлофикационните дружества вследствие на увеличението на цената на природния газ, което не е разчетено в ценовата рамка на НЕК. В цената на НЕК от 1 юли 2011 г. не е било разчетено и пускането в експлоатация на ТЕЦ „Брикел“, което е от 8 август т.г., както и новите мощности от ВЕИ, каза Андонов.

    Още в този регулаторен период (2011-2012 г.) трябва да се измисли нещо за компенсиране на НЕК, смята Андонов. Идеално ще е, ако увеличението се случи още от 1 януари 2012 г., но тъй като остават само два работни дни, е ясно, че това няма да стане, каза Андонов. Не е фатално за НЕК, ако до 1 юли 2012 г. не бъде увеличена цената на тока на едро, но е нормално, щом има промяна в цените, които влияят в ценообразуването на НЕК, да има и промяна в цената за НЕК, посочи изпълнителният директор на компанията.

    По: dnes.dir.bg

  • Правителството промени набързо Закона за горите

    Министрите приеха на последното си за т. г. заседание промени в Закона за горите, с които по думите на Мирослав Найденов се създават условия за развитие на туризма и регионите. Според него досегашният закон е въвел рестрикции по отношение на зимно-туристическия бизнес и затова сега са се наложили промени.

    Найденов е категоричен, че промените не обслужват една фирма. В закона не е разписано, че промените се отнасят само за Витоша, тоест, всички ще могат да се възползват от тях.

    Сред измененията в закона, които касаят основно бизнеса с дървесина, са и поправките, за които концесионерът на ски зоната над София „Витоша ски“ настоя преди по-малко от месец.

    Припомняме, в началото на месеца от „Витоша ски“ съобщиха, че тази зима ски зоната „Алеко“ няма работа. Тогава от компанията обявиха, че докато нямат законова гаранция, че могат да работят спокойно, няма да пуснат лифтовете, както и че са информирали премиера и ресорните министерства за пропуските в закона.

    Концесионерът заяви, че не може да почисти просеките за лифтовете, защото няма права на сервитут за тяхното стопанисване, каквото е изискването на закона за горите.

    „Витоша ски“ имаше проблеми и със уреждането на стопанисването на съществуващите на Витоша ски писти заради категоризацията им като снежни полета, което правеше невъзможно отдаването им под наем като писти.

    С поправките в закона обаче вече право да стопанисват съществуващи ски писти ще имат собствениците на прилежащите към тях лифтове и влекове.

    Освен това с новите промени право на строеж върху имоти в горски територии – без промяна на предназначението на територията – вече ще се дава и за строеж на ски писти и лифтове.

    Такъв текст беше заложен в предишен вариант на закона за горите, но отпадна поради опасенията на еколози, че ще се отрази негативно на природните паркове.

    Не закъсня и реакцията на природозащитниците, като от коалицията „За да остане природа в България“ разпространиха изявление, в което се изтъква факта, че въпросната промяна „се движи бързешком – за рекордните 4 работни дни, тихомълком и при пълна липса на прозрачност и обществени консултации“.

    Подобни скандални опити за ремонт в Закона за горите, които да направят големи държавни подаръци на офшорни оператори в ски туризма и други ползватели в горите, имаше и по време на Тройната коалиция. Промените в закона тогава бяха спрени заради острата обществена реакция и голямото обществено недоволство, заявяват още от коалицията.

    По думите им в сега приетите от МС промени за пореден път се предлага строителството на ски писти и лифтове в горите да става без промяна на предназначението на територията и съответно без заплащане на такса за изключване на земята от горския фонд, което ще лиши държавата от десетки милиони левове приходи. Предложените изменения също така дават законови вратички за застрояването на Витоша – най-старият природен парк на Балканите, смятат еколозите.

    Според тях предложената промяна в Закона за горите ще облагодетелства не само Витоша ски АД, но и всички инвеститори в ски курорти в горските територии на Стара планина, Рила, Родопите и Пирин.

    Изчисления, направени от природозащитниците показват, че скандалното премахване на процедурата за промяна на предназначението на горите ще спести на инвеститорите над 50 милиона лева за застрояването на не по-малко от 10 000 дка гори със ски писти и лифтове. Това представлява схема за държавна помощ, която е недопустима в Европейския съюз и ще доведе до нова наказателна процедура срещу България.

    Коалицията счита за неморално по време на икономическа криза и недостиг на бюджетни средства за здравеопазване, образование и инфраструктура, да бъдат спестявани тези такси на няколкото свързани офшорни оператори на лифтове в България.

    Допълнителни загуби според тях за държавния бюджет и пълно незачитане на обществения интерес са заложени в параграфи на законопроекта, които поощряват учредяването на вещни права и продажбата на държавна собственост без търг при нарушаване правилата на конкуренцията.

    Това ще доведе не само до загуба на нови 20 милиона лева, но и поставя закона в смешното положение дългосрочните наеми на горски територии да стават на базата на търг, а продажбата и учредяването на вещни права да се провеждат без търг.

     

    Източник:  Frognews.bg

     

    –––––––––––––––

    Още по темата за промените в Закона за горите

     

    Обръщение във връзка със Закона за изменение и допълнение /ЗИД/ на Закона за горите на

    Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност

    (Обръщението е с дата 27.12.2011 г.)

     

    ДО
    Главния прокурор
    ДАНС
    Комисията по земеделие и гори в Народното събрание
    Комисията за борба с корупцията в Народното събрание
    Медии

    Копие:
    Министерски съвет
    Министъра на земеделието и хрананите
    Министъра на финансите

    Относно: Готвено престъпление, диверсия и вредителство срещу държавата предвид предлагания Закон за изменение и допълнение /ЗИД/ на Закона за горите, обявен за обществени консултации на 21 декември 2011 г. http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=484

     

    УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

    Уведомяваме Ви за готвено престъпление, диверсия и вредителство срещу държавата, с очаквано въздействие по унищожаване на големите републикански вододайни зони, намаляване на плодородието на Тракийската низина и Софийското поле и заплаха за Националната сигурност.

    Моля разгледайте параграфи 4, 10, 11.1, 13.1, 22 и 45 относно ЗИД за Закона за горите, обявен от Министерски съвет за обществени консултации на 21 декември 2011 г. http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=484

    ЗИД за Закона за горите, предложен от Министерски съвет, облагодетелства престъпниците олигарси, които незаконно са построили десетки километра лифтове и ски писти. ЗИД стимулира в бъдеще незаконното строителство на други ски съоръжения в Пирин, Витоша, Рила, Стара планина и Родопите и се явява нерегламентирана държавна помощ. Всички олигарси престъпници, които по времето на Тройната коалиция извършиха брутални и незаконни заменки на десетки хиляди дка гори във вододайните зони на Републиката, ще могат да ги допълнят с нови територии от държавен горски фонд без търг и впоследствие да ги обезлесят със стотици км писти, влекове, лифтове и други спомагателни съоръжения отново незаконно, като при това им се гарантира и узаконяването след престъплението! Съвсем реалистично може да се предвидят последствията от реализирането на предложения ЗИД:

    – Спестявайки си стотици милиони дължими държавни такси от промяна на предназначението на гори, олигарсите Цеко Минев, Милен Велчев, Георги Крумов, Ковачки, Кирил Асенов, Лушков и ред други ще могат да узаконят престъпленията от незаконните строежи в Пирин, Витоша, Стара планина, Рила и Родопите.

    – Всички престъпни олигарси, включително и гореописаните, заграбили чрез заменки стратегическите вододайни зони на страната в Пирин, Стара планина, Рила и Родопите, ще могат да строят без Общ устройствен план /ОУП/ и да обезлесят необезпокоявани останалите незасегнати вододайни зони на страната с всички очаквани последствия – промяна на климата към засушаване и предизвикване на водни кризи, влошаване на почвеното плодородие в низините, ерозия в планините и затлачване на изкуствените вододайни съоръжения за питейна вода, като яз Искър.

    Очакваните негативни последствия от приемането и реализирането на въпросния ЗИД пряко ще застрашат Националната сигурност и ще предизвикат огромни затруднения за властта след 5-10 години.

    Накратко:

    1. Параграфи 4 и 13.1 водят до загуба на стотици милиона лева в рамките на следващите 3 години от премахването на таксите за промяна на предназначението на имоти за ски писти и стъпки на лифтове и влекове. Считаме за престъпление, когато всички държави са в икономическа криза и не достигат средства за здравеопазване, образование и инфраструктура, да бъдат спестявани тези такси на няколкото свързани офшорни оператори на лифтове в България. По същество, това предложение представлява схема за нерегламентирана държавна помощ, която е недопустима съгласно договорите за функционирането на Европейския съюз и ще доведе до нова наказателна процедура срещу България.

    2. Параграфи 4, 10 и 11.1 поощряват учредяването на вещни права и продажбата на държавна собственост без търг при нарушаване правилата на конкуренцията. Това от своя страна, ще доведе не само до загуба на нови стотици милиона лева, но и поставя закона в смешно положение да регламентира дългосрочните наеми на горски територии на базата на търг, а продажбата и учредяването на вещни права да се провеждат без търг.

    3. Параграф 10 обвързва правата на ползване на горските територии с наличието на лифтове и влекове в тях, без да прави разлика дали лифтовете и влековете са построени законно или не. В този смисъл, тези разпоредби поощряват незаконното строителство на лифтове в горски територии, което е недопустимо.

    4. Предложените текстове в параграф 13.1, които разрешават промяната на предназначението на горски имоти придобити по реда на параграф 123 от отменения Закон за горите, действащ между 2003 г. и 2011 г. без общ устройствен план са ново престъпление. Тези собственици са придобили имотите си възползвайки се от непазарните механизми на старите наредби за оценки на горите и допълнителното им поощряване с предложените текстове ще доведе до бърза нова урбанизация на съществуващи горски територии без осигурена инфраструктура за електроснабдяване, водоснабдяване и канализация, което ще доведе до нови екологични проблеми пред управлението на горите. Ние вече видяхме как това се случва в земеделските земи по черноморието и в планинските курорти, поради което отварянето на темата за урбанизация без общи устройствени планове представлява особена опасност пред българската природа.

    5. Параграф 22 премахва всякакви гаранции при износа на дървесина и недървесни горски продукти за тяхната законност по отношение на добива. Това е нарушение на няколко европейски регламента за гарантиране законността на използваната в ЕС дървесина и недървесни продукти от горите и би поощрило незаконния дърводобив. Това е особено опасно за частните гори, които в момента са обект на чести престъпления след като със Закона за горите отпадна държавната охрана за тях.

    6. С параграф 45 отново се създава възможност за промяна на сроковете за ловуване чрез административни решения и се поставя изпълнителната над законодателната власт. Обръщаме Вашето внимание, че за последните 20 г. България неколкократно е изправяна пред опасност за санкци по отношение спазването на няколко конвенции, а от 2007 г. и на няколко европейски директиви в следствие увеличаване сроковете на лова. Ние считаме, че важното в момента е не до кога се ловува, а как се ловува и има ли достатъчно дивеч. Това изменение на ЗГ не решава тези проблеми за лова в страната.

    В този му вид въпросния ЗИД не бива да се приема за разглеждане в Комисията по земеделие и гори в народното събрание, защото застрашава Националната сигурност, води до нерегламентирана държавна помощ за престъпниците олигарси, стимулира незаконните сечи и износа на неправомерно добита дървесина.

    Не може да не се възмутим като граждани на България, когато виждаме с очите си как Правителството по най-груб начин потъпква собствените си предизборни обещания за криминализиране на заменките и облагогодетелстваните олигарси на Тройната коалиция. С действията си Правителството доказва принадлежността си към Организираната политическа престъпност от партии и олигарси и води държавата към нова Национална катастрофа.

    Обръщаме Вашето внимание и на кратките срокове за обществени консултации, неотговарящи на изискванията на Закона за нормативните актове. Министерски съвет трябва да дава пример как се спазват законите на страната, а не да ги нарушава в изгода на престъпниците олигарси, още повече, че на карта се залага просперитета на държавата.

    Настояваме незабавно да се приеме ЗИД на закона за горите за нищожност на всички сделки с гори и земи държавен фонд от 2000 г. до момента. Всички незаконни строежи да бъдат незабавно разрушени и околната среда възстановена със средства на престъпилите закона. Отговорните държавни лица и извършителите на престъпления относно незаконните строежи и замени да бъдат подведени под наказателна отговорност. Само така Правителството и Народното събрание могат да претендират че не подготвят диверсия и вредителство, престъпление по чл. 106 от Наказателния кодекс.

    Ще следим целия процес отблизо и няма да се поколебаем да уведомим ЕК и ЕП, ако в готвеното престъпление вземе участие и Народното събрание.

     

    С уважение:                                                                                    

    Константин Дичев

    Управление на природните ресурси

    ГД БОПП

    Член на Комисията по етика към ИАГ

    НПО представител в НКС по охрана на горите рибата и дивеча в ИАГ

    ул. “Витоша” № 22, гр. Нови пазар

    тел: 0886 966 583

  • 2011-та – една от годините с най-много протести

    Политологът Иван Кръстев:  Истерично е да се твърди, че България e модел за ЕС

     

    „Поне 3 или 4 неща си заслужава да бъдат припомнени от 2011 г. Едното, ако погледнете кой беше обявен тази година за „Човек на годината” от сп. „Тайм”, ще видите, че това беше протестиращият човек. И протестиращият човек протестираше на различни места в света. Протестираше срещу различни неща. Но 2011 година навярно е една от годините през последното десетилетие, когато е имало най-много хора на улицата – в Арабския свят, в Мадрид, Лондон, в Русия, в САЩ“, заяви политологът Иван Кръстев в сутрешния блок на Нова телевизия.

    „За мен, поне, една от най-големите изненади беше на колко много различни места млади хора се изправят и се опитват да разберат какво им се случва. Не какво се случва въобще, а какво им се случва. И специално случаят на Европа, ако погледнете протестите в Мадрид, ако погледнете протестите в Лондон, мнозина се опитваха да разказват това, което се е случило през 2011 година като едно повторение на 1968 година. Но всъщност разликите са повече от приликите. Ако през 1968 година млади хора излизаха на улицата и казваха, че не искат да живеят в света на родителите си, сега вие виждате млади хора, които казват – искам да живея като родителите си, но не ми позволяват това, искам да имам социалната сигурност, която родителите ми са имали, искам да имам доходите, които са имали. В този смисъл, една обърната и интересна ситуация.”, каза Кръстев.

    Той припомни и аварията в японската АЕЦ „Фукушима” и начинът, по който Германия реши да гледана своята ядрена енергетика. „Германия ще трябва да плати висока финансова цена за промяната в енергийната си политика. Дали това ще се окаже вярно решение или не, е трудно да се каже. Но най-важното, което поне мен ме впечатли, че то беше решение, взето буквално в рамките на една седмица. И това е третото нещо, което мисля, че силно започна да се променя – как се вземат решения?”, отбеляза той. „Не какви решение се вземат, а как се вземат решения. Изведнъж се оказа, че много лесно и много бързо хора могат да се окажат на улицата, без предварително да са имали дори идеята това да се случи. Между другото, случващото се в Русия през последните няколко дни ясно показа това. От тази гледна точка, новите медии рязко променят начина, по който хората могат да се организират. В същото време, обаче, за хората, които са във властта и които трябва да вземат решения, също рязко се намали времето, в което може да бъде взето едно или друго решение. Ние все повече живеем в свят, в който нямаме много възможност да обсъдим това, което ще бъде решено, и по-скоро коментираме вече взети решения”, коментира Кръстев.

    „През 2011 година за първи път много хора решиха, че ние не можем да бъдем дори сигурни затова, че ЕС ще съществува след 10 или 15 години. Аз съм от хората, които мислят, че ЕС ще излезе и ще оцелее от тази криза, но хората, които задават въпроса – ще успее ли да оцелее ЕС, имат основание. От тази гледна точка, ние непрекъснато съобщаваме какво няма да направим. Примерно, едното от съобщенията е – България няма да участва във финансовото подпомагане на страните от Еврозоната. Значи ли това, че ако България има проблем, другите няма да участват във финансовото подпомагане на България?”, запита Кръстев и продължи „Няма ли логика в това, немците, които в продължение на 10 години замразиха заплатите си, за да може от една страна да увеличат конкурентността си, от друга страна заради това, че те платиха огромни пари за присъединяването на Източна Германия, защо очакваме, че немците трябва непременно да бъдат тези, които ще платят на гърците? В смисъл, причината България да има основание да не иска и да й бъде позволено да не участва, не е фактът, че България е изключително финансово стабилна, а че България е бедна страна. От тази гледна точка, според мен, едно от нещата, в които ние леко залитаме с истерии, като, че България може да бъде модел на всички за това … България има финансова дисциплина. В същото време България продължава да бъде най-бедната страна в ЕС. И това, че хората консумират финансова дисциплина е изключително важно. България има причина да съобщи, че от Гърция може да се очаква това, което ние направихме през последните 10 или 15 години. Превръщането ни в модел за другите, при тази степен на доход и просперитет, според мен, тук малко повече скромност няма да ни навреди”, посъветва Кръстев, визирайки изявленията на премиера Борисов и финансовия министър Дянков.

    „През 1991 година въпросът беше – как да направи Западът от България Гърция, как да бъде демократизирана страната, как да бъде създадена пазарна икономика. Ако погледнете 20 години по-късно, въпросът е – как от Гърция да бъде направена България? Страна, която, може би, има сравнително ниски доходи, и страна, която ще трябва да мине през изключително болезнен период, но страна, в която има финансова стабилност и в която хората не са на улицата. Мисля, че това обръщане – как от Южна Европа да бъде направена Източна Европа е изключително интересно. И тук България има какво да каже и как да участва не само от гледна точка на това какво са правили правителствата, а как са се чувствали хората в този период”, заяви Кръстев.

    За 2012 г. Кръстев отбеляза, че не е годината, в която икономическата криза ще завърши.

    „Най-вероятно през 2012 г. икономическата криза ще стигна по-висока точка за Европа. Тази криза е различна от кризите през 30-те години – голямата депресия и тази през 70-те г. на XX век. Сега хората базово не се доверяват. Новият модел на правене на политика е пораждане на доверие. Освиркващият човек все повече ще бъде част от политическия пейзаж в България и по света. Все повече хората ще се отнасят към политиците така, както се отнасят към електротехниците: Имам проблем, ела и до два часа да бъде решен“, подчерта Иван Кръстев.

    „2012 нека да бъде годината на замислящия се човек”, обобщи политологът.

     

     Източник:   в. „Сега“

  • Българите в Одеса искат собствено училище

    Време е в Одеса да бъде открито училище за българите, смята генералният консул на България в украинския град Стоян Горчивкин. Дипломатът е повдигнал въпроса за създаването на общообразователно училище по време на среща с председателя на Одеския областен съвет Николай Пундиков, съобщава „Контекст-Причерноморие”.

    „Време е българите да имат свое училище в Одеса. По наши оценки в Одеска област живеят над 160 000 българи, а в Одеса – около 50 000 българи. Ако искаме да запазим самосъзнанието на тези хора, то за тях трябва да бъде открито училище”, посочи консулът.

    Според него неделните училища не могат да удовлетворят потребностите на българите.

    „Бихме искали да се появи втора Болградска гимназия в Одеса. Потенциалът на децата поне дава възможност да се мисли за това”, заяви Горчивкин.

     

    Източник:  Actualno.com

  • Филм за историята на АБУЧ

    „С любов за децата ни…“, документален филм на Райна Манджукова, Снежина Мечева и ТВ СКАТ за историята на Асоциацията на българските училища в чужбина

     

     


     

     

  • Merry Christmas to all on the Earth – greetings from a Bulgarian Muslim

    Merry Christmas to all on the Earth –

    who celebrate, whatever color, wherever they live, regardless of age.

    I wish to all the very best health, because it’s the most important component of all the things God gave to us.

    We Muslims do not celebrate this great feast, but we honor one of the finest ambassadors of The Lord  –  Jesus  – who spoke in the cradle, who has healed the sick, who opened the eyes of blinds. He did it out of pity, but ​​from compassion, because as God‘s messenger was compassionate, experienced the pain of all. So let us now remember His work, and we can be involved; and this doesn’t require great effort to open our hearts.

    Now I remeber a story told by our greatest actor Djoko Rosich: ‘We are always sustained by that – compassion – but  in the age of globalization and technology we ought to become a little more compassionate, because by E-mail,  by Internet we can’t send the tear, which presses hard’.

    Let it be healthy and alive and happy for all.

    Amen.

     

    Nuri Djurin

     

    Source:  Facebook

  • Русия: България не може да излезе от проекта АЕЦ „Белене”, както направи с петролопровода

    Москва ще изиска от София да погаси разходите по „Бургас-Александруполис“

     

    Русия ще изиска от България да погаси разходите по проекта „Бургас-Александруполис, заяви в понеделник руският министър на енергетиката Сергей Шматко.

    „Ще бъде направена правна оценка (на действията на България – бел.ред.). Ще бъде извършена инвентаризация на тези разходи, които бяха понесени от стопанските субекти в тази връзка. Без съмнение, в съответствие с действащите процедури, те ще бъдат предявени на българската страна за погасяване“, посочи министърът пред журналисти в град Нефтекумск, цитиран от РИА Новости.

    В началото на декември България заяви, че прекратява участието си в проекта за трансбалканския петролопровод „Бургас-Александруполис“, смятайки го за икономически неизгоден. Руската компания ”Транснефт” от своя страна взе тайм-аут, очаквайки по-нататъшни указания от руските власти. Руското министерство на финансите заяви, че ще определи позицията си след Нова година.

    В края на ноември дългът на България по проекта съставляваше 6.2 млн. евро. Шматко изрази увереност, че проектът напълно е отговарял на интересите на страните, включително България.

    „Проектът за строителството на българската АЕЦ ”Белене” се намира в стадий на стагнация и в близките месеци няма перспективи за активизирането му“, заяви още Сергей Шматко. ”Много ми е жалко да говоря за това, но в близките месеци не виждам педпективи за възобновяване на динамичния преговорен процес и на процеса, свързан с реализацията на нашите споразумения и договорености”, посочи той.

    Той подчерта, че българската страна не може просто да напусне проекта, както в случая с петролопровода ”Бургас-Александруполис”.

    „Там са влошени колосални средства, ние сме направили сериозни разходи за оборудване. Предпочитам да остана реалист. В днешната ситуация, след това, което стана във Фукушима, реализацията на такива проекти като АЕЦ „Белене“ е възможна при еднозначна подкрепа както от правителството на България, така и при консолидирана позиция на българското общество. За съжаление, не наблюдаваме нито едното, нито другото“, отбеляза Шматко.

    Той подчерта, че никой друг на световните пазари няма да предложи на България такива условия за изграждане на атомната централа, каквито са предложили руското правителство и корпорацията „Росатом“.

     

    Източник:  Mediapool

  • Stallone film in Bulgaria “vandalised” bat colonies
    A handout photo provided on December 23, 2011 by the Bat Research and Conservation Center, a department of the Bulgarian Museum of Natural History, shows an expert from the center holding on December 11, 2011 a dead bat in the Devetashka cave near the northern Bulgarian town of Lovech. - AFP Photo

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    SOFIA: Bat experts have slammed the recent filming of a Sylvester Stallone movie in a Bulgarian cave, saying thousands of the mammals had suffered from the Hollywood treatment.

    “Several thousand bats are missing from the Devetashka cave since our latest count in January when the visible colonies numbered 33,800 bats,” said Boyan Petrov of the Museum of Natural History.

    A rough count after the filming of the star-studded Hollywood action blockbuster “The Expendables 2” in November found only about 8,500 bats.

    “Never before have we counted less than 10,000 bats in wintertime,” Petrov said, adding however that he hoped the rest had just been chased away to adjacent caves.

    The environment ministry, which authorised the shooting, said this week in a statement that it had found no problem with the bat colonies.

    But the experts insisted filming inside the cave should never have been allowed.

    “As a protected nature territory and important bat habitat, the cave is only open for visits by tourists and researchers and totally sealed during the breeding period in June and July,” said Dobromir Dobrinov of the Green Balkans nature conservation group.

    Expert Antonia Hubancheva, who visited the cave after the shooting, said the damage was “unquestionable.”

    She said the animals were subjected to stress, loud noise from heavy machinery and construction works, bright projector lights and crowds of people which kept them awake during a period when they should have been hibernating.

    “The vandalism which was allowed to happen is intolerable,” bat researcher Vladimir Beshkov fumed. “It is scientifically proven that all bats disturbed during the winter period drop off when spring comes. And these bats were badly harmed – they were scattered, scared, chased, woken up!” he said.

    The Devetashka Cave, near Lovech in northern Bulgaria, is one of the top three most important bat habitats in Europe, the experts pointed out.

    “It is home to 15 protected species of bats, or half of all bats found in Bulgaria,” Petrov said.Researchers will perform a new count of the colonies next spring to assess the damage.

    Filming in Bulgaria for “The Expendables 2,” starring Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis and Jean-Claude Van Damme, was already marred by an accident in which one stuntman died and another was injured during a lake scene involving an explosion.

    The movie is due for release in August 2012.

     

     Source:  Dawn.com

  • Политически „крилати фрази“ от 2011 г.

    И 2011-та бе огласена от изявленията на премиера Бойко Борисов, без чиято гледна точка картината би била бледа и непълна. Следва малка част от цитатите, зад които стоят някои от най-паметните събития и теми на годината, пише Дойче Вече в свой коментар.

    Ето и целият списък с крилати фрази на българския министърпредседател.

     

    Година на градеж:

    „Във всяко сако имам лентички. Като фокусник съм.“
    „Аз не съм човек, който като свърши някаква работа, трябва да се вдига голям шум.”
    „Мойта работа е да строя. Тези 20 години тухла върху тухла не е сложена. Един камък не е пренесен.“
    „Желание имам да видя България с магистрали, зали, метрото и след това хората ще станат по-богати. Магистралите ще отпушат всичко и тогава ще се вдигнат доходите.“
    „Ще предложа на щаба на ГЕРБ девизът ни да бъде: “Върху пепелта от БСП и тройната коалиция градим магистрали.“

    Година на избори:

    „Който и да бяхме посочили, щеше да стане президент“
    „Нашите усилия и цел са местните избори, но за съжаление трябва да се борим и за президентския пост.“
    „Президентският пост изобщо не е нужен на партия ГЕРБ и ни идва в повече.“
    „Президентският пост за ГЕРБ е важен и ние ще положим всички усилия да излъчим достоен кандидат.“
    „99.99% съм казал, че няма да се кандидатирам за президент. Вече ми омръзна година и половина да обяснявам едно и също.“
    „За медиите искам да кажа отсега – да знаят, че ще се кандидатирам за следващите президентски избори. Ще изкарам този мандат и половината от следващия и тогава.“
    „Когато Плевнелиев победи, победата е за Плевнелиев и Попова. Ако бяха загубили, загубата щеше да е за мен.“

    На сложни дилеми и мъчителни реформи:

    „В момента моята роля е като на хирург“
    „Ако трябва да платим цена от 8-9-10 милиарда евро за АЕЦ „Белене“ – аз няма да я платя. Който иска, следващият да я плати. При сегашните условия централата не може да стане. Ще си играем на нерви с руската страна.“
    „Ще строим „Белене“, как няма да строим. Поставили сме две условия – да не даваме пари и 51% държавност.”
    „В момента моята роля е като на хирург. Идва пациент, който умира. Той умира. Железниците, вече са на близо 800 милиона, близо милиард задължения. Всяка година те продължават да генерират задължения, сиреч този организъм умира.“
    „Погледнато реално – и президентът Първанов трябваше да ни благодари, че ние от 1 януари вдигаме пенсионната възраст. И ако един ден той стане премиер, каквито са му амбициите, няма лошо, той трябва да го направи. Сиреч ние и на него му свършваме мръсната работа.“

    Година на протести:

    „Мъча се цял ден… и става въпрос само за пари.“
    „Не искам да съм премиер на държава, където народът се бунтува и не иска да разбере мерките… След като не искат, даваме оставка, влизаме в политическа криза. Нито ми е целта да съм премиер, нито с това, че ще ми искат оставката, могат да ме уплашат.“
    „За кое протестират? Че правим магистрали, детски градини, че градим България, че всеки ден това, което правим, е факт? Искат да ни върнат във времето – да се бият по улиците, а държавата да е в състоянието, в което я взех. Какво повече да направим? Ако това си желае народът, това да направи.“
    „Аз не съм пъдар всеки ден някой да ме пита какво става, защо жена ми избяга, върни ми групата.“
    „Ако искат хората да чакат магистрала и метро – нека чакат, въпрос на няколко месеца е, ако не искат – Станишев чака за властта.“
     
    СРС-та, флашки и взривове:
    „Всички други правителства не са имали куража да бръкнат в раната на т.нар. Държавна сигурност, а ние го направихме и реакцията е светкавична на всички засегнати хора.“
    „Не виждам нищо лошо да се подслушват министри, вицепремиери и шефове на агенции… Министрите трябва да работят така, че все едно са слушани и гледани.“
    „Аз съм мнителен човек и искам да имам контрол върху техните действия.“
    „Аз не искам от тях да се обичат, искам да са скарани, да се мразят – за да е сигурно, че никой никъде от тях не може да покровителства нищо, защото така ще се издадат, най-елементарно погледнато.“
    „Ако трябва да спрем – да се спре… СРС-то не е от него да се изваждат компромати и години наред непрекъснато да се изваждат подбрани части от СРС-то.“
    „Атаката е срещу мен, просто те я водеха постъпателно, за да дестабилизират, да разбият, да вкарат клин между различни министри в самото правителство и да станем лесна плячка. Само че когато аз съм ги знаел тези работи, те са били още мънички.“
    „Аз съм говорил и говоря с всички, които поискат разговор с мен, моят телефон – даже и Дачков ми звъни по нощите. Сега се чудя дали да взема да го хвърля и да не говорим по телефони вече при това положение.“
    „Петстотин милиона спестихме на данъкоплатеца и то се слага някъде там в края, а се говори как съм се обадил да питам защо Вучката са го махнали…!? Представяте ли си какъв битовизъм.“
    „Искам да бъдете спокойни, това да ни е кусурът.“
    „За да се шуми около тези партии, те правят интриги, правят си взривчета, докато ние откриваме магистрали.“

    Година на вотове и неблагодарност:

    „Няма да им мине номерът“
    „С вота на доверие искам да дам знак на всички, които мислят, че по някакъв начин могат да ни подценяват, да ни изнудват или да ни отклонят от този път, че няма да им мине номерът.“
    „Събрали се мишките да вържат звънец на котката… Ако не бях взел властта, в България щеше да се случи това, което става сега в Гърция… Ако не е това правителство, ще има хаос. В условия на криза, когато в наши съседи по улиците се лее кръв, в България откриваме магистрали, спортни зали, музеи.“
    „Просто не ми е приятно да ги гледам и затова няма да ида да им го кажа в парламента! И никаква политическа толерантност няма да имам към тях, защото те искат да ни превърнат в съседните държави.“
    „Няма политическа класа. Ако имаше сериозна политическа класа, ако Станишев, Костов, Мартин Димитров и всички, които се имат за сериозни политици, имаха поне капка обективност, те във всяко свое изказване щяха да казват – ние намираме кусур на еди кой си министър или премиер за еди какво си, но му благодарим, че в най-тежката финансово-икономическа криза намериха политическа воля и кураж, смелост, себеотрицание е точната дума… Защото, повтарям, още щях да съм кмет и да им гледаме сеира. И те, вместо да ни благодарят, си изсмукват от пръстите всеки ден лъжи и манипулират хората.“

    Криза по света, а оттам и у нас:

    „За всяко милионче жива мръвка се откъсва от мен“
    „Разбирате ли, то това е проблемът на кризата, това е кризисната ситуация, че във всеки миг се променя светът, във всеки миг става все по-лошо, това е криза. Иначе то щеше да се казва растеж, благоденствие. Думата криза е ужасно нещо… Изведнъж сега всичко пада, пада, пада.“
    „Няма как да направя цените да паднат, както на нас ни се иска.“
    „Понеже ме питате за картофите, ще ви отговоря. Моето семейство, откакто се помня до ден днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в „Плод-зеленчук“ да си ги купуваме… И 2000% да нарасне цената на картофите, мен и може би стотици семейства това не ги касае.“
    „Две години цената на газа я държах, не я дадох да се вдигне, на тока я задържахме две години. Ами ние половин мандат изкарахме на възможно най-ниските цени в кризата. Навсякъде се вдигнаха. Ами аз съм направил максимума.“

    Година на гордост и признание:

    „Добре се живее в България“
    „Трябва да ви кажа, че ние сме горди с това, че от последната статистика, освен, че и Мудис вдигна кредитния рейтинг на България, ние сме втори по големина на малък външен дълг и шести по нисък дефицит, зад нас е и Германия включително.“
    „Докато на нас ни дават стабилна перспектива, на другите държави им свалят рейтинга. Това е поредната мъка за опозицията. От мен да запомните винаги е по-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада рейтинга.“
    „Закъсалите държави, които търсят помощи, ако приведат пенсиите и заплатите такива, каквито са в България, веднага ще излязат от дефицита.“
    „Колкото и да ми е неприятно това, което се случва в САЩ, Италия и Испания, управлението на тези държави трябва да приеме българския модел.“
    „Радвам се, че това, което предлагаме в България, макар и оспорвано от нашата опозиция, само след няколко месеца става основно правило в Европейския съюз.“
     

     

  • Страхотен Бербо с хеттрик

    Манчестър Юнайтед изигра невероятен двубой и разби Уигън с 5:0 у дома на „Боксинг дей“. „Червените дяволи“ се развихриха, като над всички в срещата бе българският нападател Димитър Бербатов. Митко реализира хеттрик в едва втория си мач като титуляр през този сезон във Висшата лига.

    Освен него, по едно попадение добавиха още кореецът Парк Джи-Сунг, както и Антонио Валенсия. С успеха пък Юнайтед догони Ман Сити на първото място и изравни тима на „гражданите“ след грешната им стъпка срещу Уест Бромич. Въпреки това, момчетата на сър Алекс Фъргюсън остават на втората позиция заради по-лошата си голова разлика.

    Бербатов започна доста активно двубоя и още в 1-ата минута се пребори добре за една топка и спечели опасен фаул за своя тим пред вратата на съперника, но след него не последва нищо опасно. В 5-ата минута хубав пробив на Валенсия доведе до центриране към Бербатов, но българинът от трудна позиция не успя да стреля с глава, предаде ТопСпорт.

    В 8-ата минута обаче Юнайтед все пак поведе в резултата. Гигс подаде към Патрис Евра отляво, а защитникът направи страхотен пробив, след което пусна към Парк Джи-Сунг. Кореецът бе оставен непокрит и с плътен удар донесе преднина на тима си – 1:0.

    Гостите отговориха с няколко опасни атаки. При една от тях Самън бе оставен съвсем непокрит, но за щастие на Юнайтед той остана под топката. В 15-ата минута отново Бербатов попадна в центъра на вниманието. Той получи хубав пас от Гигс, след което се опита с едно докосване да подаде към Чичарито, но пасът бе пресечен. 60 секунди по-късно Чичарито бе съборен в наказателното поле, но дузпа не последва.

    В следващите минути играта се поизравни, но без кой знае какви положения пред двете врати. Все пак, Юнайтед можеше да вкара втори гол в 27-ата минута. Тогава първо Бербо се пребори отлично отново за един фаул малко пред дъгата на наказателното поле. Оттам Нани стреля на около метър встрани. Шест минути по-късно Бербатов отново имаше шанс. Българският нападател финтира леко Алкараз и стреля, но покрай вратата.

    В 39-ата минута дойде и една от най-спорните ситуации в мача. Конър Самън бе изгонен с директен червен картон, след като подпря Майкъл Карик. Фил Дауд вдигна червен картон за удар с лакът, какъвто в действителност нямаше. В 41-ата минута Димитър Бербатов успя да вкара за Манчестър Юнайтед. Дарън Гибсън центрира в наказателното поле, като първо Чичарито се размина. Там тя попадна в Бербатов, като българинът отлично го финтира с тяло, след което прати топката в мрежата на Ал-Хабси – 2:0.

    При този резултат завърши и първото полувреме. Второто полувреме започна с натиск на Юнайтед. Още в 47-ата минута Парк можеше да вкара гол, след като много отблизо шутира, топката бе избита от Ал-Хабси, но кореецът не успя да я добави.

    В 55-ата минута Уигън можеше да се върне в мача. Дейвид Джоунс стреля страхотно от фаул и Линдегаард нямаше никакъв шанс да улови топката. За щастие на стража на „червените дяволи“ ударът на играчът на „латикс“ мина покрай гредата. Три минути по-късно Хавиер Ернандес имаше претенции за дузпа, но такава не последва. В 58-ата минута обаче Бербатов отново взриви трибуните на „Олд Трафорд“. Валенсия напредна много добре, пусна към Бербатов, който изключително елегантно се обърна с лице към вратата с мощен шут с десния крак разстреля Ал-Хабси – 3:0.

    Оттук до края на мача Юнайтед откровено се забавляваше на терена. В игра се появиха Уейн Руни и Федерико Македа, които пропуснаха по няколко ситуации. Гол обаче падна в 75-ата минута. Тогава Антонио Валенсия получи подаване от Майкъл Карик, след което стреля много силно и вкара за 4:0. В 77-ата минута Парк Джи Сунг бе фаулиран на границата на наказателното поле. Фил Дауд обаче даде дузпа в полза на Юнайтед. Зад топката застана Димитър Бербатов. Той реализира невероятно хладнокръвно своя хеттрик и оформи резултата на 5:0.

    Източник: dir.bg

  • Коледа по света

    Коледа дойде за Българите, както и за християните по целия свят.

    Вчера вечерта всички посрещнахме най-семейния празник през годината – Бъдни вечер.

    Наречен още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер и Божич, на Бъдни вечер свършват четиридесетдневните Коледни пости. Според народното вярване Божията майка родила млада Бога на Малка Коледа, но съобщила за щастливото събитие на другия ден – на Коледа. Това било заради обичая, според който младата булка, която ражда за пръв път, не съобщава новината в деня на раждането, а чак на следващия, когато се канят и гости.

    На Бъдни вечер най-важна роля играят бъдникът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъдникът бил пън от специално избрано тригодишно плодовито право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня, който не трябвало да угасва през цялата нощ, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, като му се даде енергия и светлина.

    Днешната коледна елха замества именно бъдника, а запалените свещи по нея символизират искриците от горящото дърво. Традиционно основните цветове за украсата на елхата са червено, жълто и златно – цветовете на слънцето и на огъня,.

    Въпреки, че традициите вече не се спазват толкова стриктно, колкото преди, повечето българи предпочетоха да прекарат Бъдни вечер със семействата си у дома.

     

    Във всяка страна празникът си има свои традиции.

    Какви именно разказва РИА „Новости“.

    Испания

    В Испания Бъдни вечер се нарича Nochebuena. Обикновено се отбелязва в семеен кръг на тържествена вечеря. В някои семейства, които следват отколешни католически традиции, през нощта се канят на трапезата самотни старци или бедняци.

    Германия

    В Германия на 24 декември следобед животът в повечето градове замира. В 22.00 часа се разнася звън на камбани, възвестяващ началото на коледната служба. След нея идва ред на богатата семейна трапеза.

    Норвегия

    В Норвегия на този ден много семейства отиват на църковната служба, която по традиция започва в 15.00 часа. Мнозина посещават гробовете на свои близки и полагат на тях цветя. Рождественската вечеря е в тесен семеен кръг. В западните и северни части на страната поднасят солени и варени на пара агнешки ребра с картофки. В източните части на Норвегия е популярно свинското, докато в други части се поднася риба или пуйка. След вечерята, преди да бъдат отворени подаръците, цялото се семейство се събира около елхата. Всички се хващат за ръце около нея и пеят песни. След това отново сядат на трапезата, но този път на чай и коледни сладки.

    Полша

    В Полша, когато изгрее първата звезда, цялото семейство, облечено празнично, се събира на трапезата. Сервират се постни блюда, сред които зеленчукова супа, печен шаран, кнедли със зеле, гъби, компот от сушени плодове, сладкиши. На трапезата се пеят коледни песни, хората си спомнят за събитията през отминаващата година.

    Канада

    В Нюфаундленд и Лабрадор съществува обичай в навечерието на Рождество в църквата да се продава риба, уловена специално за целта, парите от която се дават за благотворителност.

    Бразилия

    Бъдни вечер е семеен празник и в Бразилия. По традиция деца и внуци се събират в дома на родителите и се поздравяват с настъпващото Рождество. А самата Коледа, за разлика от европейците, бразилците празнуват на улицата с песни и танци.

     

  • Честита Коледа на всички по земята – привествие от един български мюсюлманин

    Честита Коледа на всички по земята –

    които празнуват, без значение цвят на кожата, без значение къде живеят, без значение от възрастта.

    Пожелавам на всички най-много здраве, защото то е най важният компонент от всичките неща, които Бог ни е дарил.

    Ние, мюсюлманите, не празнуваме този светъл празник, но почитаме един от най-прекрасните пратеници на Бог Исус – които е говорел още в люлката си, който е изцерявал болни, който е отварял очите на слепите.Той не го е правел от съжаление, а го е правел от състрадание, защото като Божии пратеник е бил състрадателен, преживявал е болката на всички. И затова нека ние сега си спомним за неговото дело, да бъдем и ние съпричастни; а за това не се изисква голямо усилие, трябва да отворим сърцата си.

    И сега се сещам за една приказка на големият наш aртист Джоко Росич: нас ни е крепяло винаги това – състрадателността – и във века на глобализацията, на технологиите, да станем малко по състрадателни, защото по имейла, по компа не можеш да изпратиш сълзата, която напира.

    Нека да е здрава и жива и Честито на всички.

    Амин.

     

    Нури Джурин

     

    Бел.ред:  Нури Джурин е написал това на стената си във Фейсбук.