2024-07-18

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Днес са Коледни заговезни

    Днес 14 ноември са Коледните заговезни, а от утре започват и Коледните пости, които траят до Рождество Христово. Постът  продължава 40 дни и се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата (Великденския пост). Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос.

     По българска традиция, вечерта на Коледни заговезни 14-ти се готви пиле с кисело зеле, тиквеник с орехи, пълнени чушки с боб, вита баница, мед.Лъжицата, с която се сипва от блажните ястия на този ден се прибира и се изважда отново на Коледа

     Строг пост се спазва от 14 до 22 ноември и между 20 и 24 декември. От 23 ноември до 19 декември е позволено да се консумира вино, риба и морски дарове – с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.

    Постът е въздържание с религиозно-нравствена цел от блажна храна при умерена употреба на постна храна. Започва времето, когато се обръщаме назад, за да си направим равносметка. Време, през което трябва да спрем да се носим по течението и да признаем пред Бога и себе си своите грехове.

    Въпреки натрупания опит, мнозина не могат да си обяснят защо животът сякаш им се изплъзва. Защо, въпреки преживяното, трудно успяват да си поставят ясна цел. Защо въпреки своята добронамереност, продължават да са егоцентрични, деспотични и нехайни към Бога. Това е проблем на мнозина, нищо че си признават вината и съжаляват за стореното.

    За да имаме успех и за да стане животът ни спокоен, трябва да вземем твърдо решение за преодоляването на греховните си навици. Постът не приключва с покаянието, нужна е и борба с помислите. А тях е най-добре да споделяме с духовниците – свещеници и монаси. Добре е да си потърсим сред тях свой духовен водач, който да ни съветва. Така няма да рискуваме отново да попаднем в коловоза на лъжливи и напразни надежди.

    Постът обаче далеч не е обикновена диета. Той е очистване не само на тялото, но и на душата от суета, гордост, злоба и престъпни помисли. Постигналият това единство на смирение, любов и доброта човек се превръща в духовна личност.
    Коледният пост не бива да е самоцел. Още по-малко диета. Ето защо е добре при започването му да се получи благословия от духовник. За да се сдобиете с нея, е важно първо да изповядате греховете си пред свещеник. Важно е още 40-дневният пост да не се афишира.

    Постът не е свързан само с физически лишения, вярващите християни трябва да се откажат и от другите си пороци. На алкохола и цигарите не се гледа с добро око. Разрешено е само виното, стига да не се пие в сряда или петък. Хазартът е забранен, както и шумните купони. Постът предполага пречистване и самовглъбяване, затова в 40-те дни до Коледа можем да се отдадем на четенето на книги. Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да употребява без сряда и петък. На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино.

    Венчавките са забранени от днес /началото на коледните пости/ до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/.

    В следващите 52 дни до Богоявление ще се правят само граждански бракове. Протестантските църкви изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на коледните пости да не се яде месо – само в петъчните дни.

    Според българската традиция това е последният ден, в който се блажи, народът нарича Коледни заговелки. Тогава се прави голяма трапеза – коли се кокошка и се готви с кисело зеле. Пълнят се чушки с боб и много мазнина. Прави се и вита баница с тиква и много орехи. След като семейството се навечеря, стопанката на къщата измива и скрива лъжицата, която е ползвала, за да сипва блажно и няма да я пипа цели 40 дни, края на които е на Коледа, когато е и отговяването.

    На този ден православната църква чества деня на Св. апостол Филип. Св. Филип е едни от дванадесетте апостоли, които са следвали Спасителят.

    На 14 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Филип (означава обичащ коне) Фильо и Филка.

    Източници: pravoslavieto.com, zadoma.com, hera.bg

  • Православен календар: 14 ноември – Свети Филип. Започват Коледните пости

    Св. апостол Филип е един от дванадесетте апостоли на Христос Роден е във Итсаида. Филип от юношеските си години бил даден да се обучава в книжната мъдрост. Той усърдно четял и изучавал Свещеното Писание и пророчествата за въжделения Месия и в сърцето му пламнала гореща любов към Него и силно желание да види Господа лице в лице, макар още да не знаел, че Този, Когото очакват и желаят да видят толкова много хора, вече е дошъл на земята. След възкръсването на Христос, проповядвал в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия. Вършел чудеса – възкресил мъртвец от Иерапол, ослепил противника си, върнал зрението на невинно заслепени, спрял бурята в морето. Филип обиколил много области в Мала Азия, смело проповядвал словото Божие, като понасял търпеливо гонения и страдания. Придружавали го сестра му Мариамна и апостол Вартоломей. Вдиграл на крака жената на градоначалника и тя приела с благодарност и радост светото кръщение. Тогава началникът осъдил апостолите на кръстна смърт. Филип бил разпнат с главата надолу, като окачили кръста на високо дърво срещу капището на ехидната и хвърляли върху него камъни. Вартоломей бил разпнат при стената на същия храм. Но внезапно се явило страшно земетресение. Развълнуваният народ започнал да проси молитвите на св. апостоли и се спуснал да ги снема от кръстовете. Снели Вартоломей, който бил още жив. Пристъпили и към Филип, но той вече бил предал Богу дух. Последните негови думи били молитва за мъчителите му. Вартоломей с чест погребал тялото му. На мястото, където изтекла кръвта на светия апостол, след три дни израснала лоза като знамение за това, че заради пролятата в името на Христа кръв светият се наслаждава на вечно блаженство със своя Господ в Неговото Царство. Много жители от Йерапол приели Кръщение. Вартоломей и Мариамна ги укрепявали във вярата и учели на словото Божие.

    Св. апостол Филип със св. Теодор Тирон и св. Димитрий Солунски. Икона от 11-12 в. Днес в Московския Ермитаж

    На този ден ритуално се коли черно пиле или петле от жена. Целта е да де се умилостиви лошия дух, който мори кокошките. Спазват се всички забрани, отнасящите до Вълчите празници.

    Честито на именници днес –  Филип, Филипина, Фильо, Филка и всички други.

    Днес, 14 ноември, са Коледни заговезни, започват 40-дневните Коледни пости, които завършват на 24 декември – Бъдни вечер. Той се смята и за последният ден, в който може да се блажи – т.е яде месо, яйца, млечни продукти. По българска традиция в нощта на Коледни заговезни на трапезата се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с повечко орехи и пълнени чушки с боб.

  • 14 ноември – Световния ден за борба с диабета
    14 ноември e рождената дата на Фредерик Бантинг и е определен за Световен ден за борба с диабета. През януари 1922 г. в Канада д-р Фредерик Бантинг (14 ноември 1891-21 февруари 1941) инжектира за първи път инсулин на умиращ от диабет юноша – 14-годишния Леонард Томсън, и спасява живота му.
    За първи път той се чества през 1991 г. от Международната диабетна федерация и Световната здравна организация.
    На 20 декември 2006 година Общото събрание на ООН приема специална Резолюция за захарния диабет, с което се увенчава с успех усилията на световната общност, на десетките професионални и пациентски организации, на милиони диабетици и техните семейства, участвали в една от най-масовите световни кампании. Резолюция 61/225 за захарния диабет определя 14 ноември за Световен ден на диабета, официално наблюдаван от ООН.
    Целта е да се подчертае тревожното нарастване на броя на заболелите от захарен диабет, да се подобри информираността за заболяването и възможностите за превенция, както и да се насърчи правителствата да работят по проблемите на захарния диабет чрез приемането на национални диабетни програм
    На диабета се дължи голям дял от разходите за здравеопазване в много развити страни. Терапията на диабета поглъща над 10 % от бюджета на здравеопазването на всяка държава, като по-голямата част от тези пари отиват за лечение на сериозните хронични усложнения. Лечението на един диабетик струва на здравеопазването средно 2.5 пъти по-скъпо от лечението на пациент без диабет. Според прогнозите на СЗО, ако се запази сегашната тенденция, през 2025 г. броят на диабетно болните на планетата ще достигне 300 млн. души.
    14 ноември e рождената дата на Фредерик Бантинг и е определен за Световен ден за борба с диабета. С ър Фредерик Грант Бантинг (14 ноември 1891-21 февруари
    1941),канадски хирург и физиолог, открил инсулина (27 юли 1921), носител на Нобелова награда за медицина за 1923 г.  През януари 1922 г.
    Канада д-р Фредерик Бантинг  инжектира за първи път инсулин на умиращ от диабет юноша – 14-годишния Леонард Томсън, и спасява живота му.
    Световния ден за борба срещу диабета се отбелязва се от 1991 г. с решение на 44-ата сесия на Световното събрание по здравеопазването в Женева, Швейцария (9 май 1991). Инициативата е на Международната федерация за борба с диабета (IDF) с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО).
    На 20 декември 2006 година Общото събрание на ООН приема специална Резолюция за захарния диабет, с което се увенчава с успех усилията на световната общност, на десетките професионални и пациентски организации, на милиони диабетици и техните семейства, участвали в една от най-масовите световни кампании. Резолюция 61/225 за захарния диабет определя 14 ноември за Световен ден на диабета, официално наблюдаван от ООН.
    Целта е да се подчертае тревожното нарастване на броя на заболелите от захарен диабет, да се подобри информираността за заболяването и възможностите за превенция, както и да се насърчи правителствата да работят по проблемите на захарния диабет чрез приемането на национални диабетни програм
    На диабета се дължи голям дял от разходите за здравеопазване в много развити страни. Терапията на диабета поглъща над 10 % от бюджета на здравеопазването на всяка държава, като по-голямата част от тези пари отиват за лечение на сериозните хронични усложнения. Лечението на един диабетик струва на здравеопазването средно 2.5 пъти по-скъпо от лечението на пациент без диабет. Според прогнозите на СЗО, ако се запази сегашната тенденция, през 2025 г. броят на диабетно болните на планетата ще достигне 300 млн. души.
  • Европейската зелена партия призова за дебати в Европейския парламент във връзка с изборите в България

    След нарушения на Изборния закон:  ЕЗП призовава за специални дебати в Европейския парламент

    Конгресът на Европейската зелена партия (ЕЗП), проведен в Париж от 10 до 13 ноември 2011 г., издаде извънредна резолюция, осъждаща начина, по който бяха организирани и проведени избори в България на 23 октомври 2011 г. Конгресът реши, че Европейската зелена партия ще призове Европейския парламент за специални дебати по очевидните проблеми на демокрацията в България.

    Резолюцията бе предложена от „Zelenite“ (Зелените, България) и бе поставена на дневен ред от делегати от Германия, Холандия, Гърция, Франция, Австрия и Ирландия. Резолюцията бе приета единодушно.

    Прочетете Предложението за настоящата резолюция (PDF)

    Делегат на „Zelenite“ (Зелените, България) на конгреса в Париж бе съпредседателят Георг Тупарев и Боряна Хрисимова от Контролния съвет.

     

    –––––––––––––-

    After Violations of the Elections Act: EGP Calls for a Special Debate in European Parliament 

    The Congress of the European Green Party (EGP), held in Paris from 10-13 November 2011, has issued an urgend resolution to condemn the way elections were organised and conducted on 23. October 2011 in Bulgaria. The Congress decided that the European Green Party shall call the European Parliament for a special debate on the evident problems of democracy in Bulgaria.

    The resolution had been proposed by „Zelenite“ (The Greens, Bulgaria), and had been put onto the agenda by delegates from Germany, Netherlands, Greece, France, Austria and Ireland. The resolution was accepted unanimously.

    Read the Motion for this resolution (pdf)

    Delegate of „Zelenite“ (The Greens, Bulgaria) at the Congress in Paris was co-president Georg Tuparev and Borjana Hrisimova of the Control Council.

     

     

    Източник:  Izbori2011.zelenite.bg

    Бел.ред.:  Предложението за резолюция в PDF формат може да се види на  http://www.zelenite.bg/wordpress/wp-content/uploads/2011/11/12.-egp-paris-congress-11-13-nov-emergency-res-bulgaria-inquiry-october-elections.pdf

  • 13 ноември – Световен ден на добротата

    На 13 ноември се отбелязва Световният ден на добротата (World Kindness Day). На този ден през 1998 г. в Токио се открива първата конференция на Световното движение за доброта, в която участват Австралия, Канада, Япония, Тайланд, Сингапур, Великобритания и САЩ. За този ден френският художник Орел е създал специален символ – „открито сърце“.

    Според изследванията на психолози от Япония и САЩ, колкото повече добри постъпки вършим, толкова по-щастливи се чувстваме. Учени са на мнение, че тези които дават ежедневно израз на своята благодарност, нежност и други положителни чувства към другите в обикновени делнични ситуации , се чувстват много по-добре физически и изпитват вътрешна удовлетвореност и хармония.

    Учените от университета в Мичиган (САЩ) смятат, че добрите хора по-малко боледуват и живеят по-дълго. Изследователите наблюдавали живота на повече от 400 семейни двойки в продължение на над 5 години и установили, че партньорите, проявяващи внимание и загриженост един към друг, боледуват два пъти по-рядко. Учените отбелязали също, че отзивчивите хора живеят средно с около 9 години по-дълго, вероятно благодарение на това, че имат добър имунитет и здраво сърце. Защото, когато човек направи нещо добро за другите, в него се повишава нивото на лимфоцитите и се разширяват кръвоносните съдове. Когато човек прави нещо добро за другите, неговият мозък изработва по-голямо количество ендорфин и серотонин – хормони на щастието.

    В някои страни на този празник е прието да се подаряват цветя на познати и непознати хора.

    Бъдете добри към семейството, приятелите, съседите и останалите. Кажете им по някоя блага дума и им подарете усмивка.

    Днес освен ден на добротата, светът отбелязва и Международния ден на на слепите хора. 13 ноември е рождената дата на френския благородник Валентин Аюи, който виждайки несправедливост към незрящите хора се заема да направи живота им по-достоен. Той полага основите на световното обучение на слепите и основава в Париж първия в света интернат за слепи.

    През 1946 година цялата световна общественост и ООН определят рождения ден на френския благородник за Международен ден на слепите.

    100 IDEAS FOR KINDNESS

    Поздравяваме нашите читатели със стихотворението на Недялко Йорданов – „Песен за Доброто“

    Когато си беден, когато си слаб,
    когато трепериш за късчето хляб,
    когато отвсякъде, кой както свари,
    препъва те с крак и ти удря шамари –
    недей се отчайва, недей се навежда,
    не си позволявай да губиш надежда!
    Защото макар да е жилаво злото,
    в човека все пак побеждава доброто.
    Какво е охолство, какво са пари
    пред светлата участ да бъдем добри!
    Когато в сърцето ти гняв се надига,
    кажи си наум кротко думата „стига!“
    и вярвай, че пак ще спечели двубоя
    със лошите мисли усмивката твоя.
    Защото макар да е жилаво злото,
    в човека все пак побеждава доброто!
    Когато си беден, когато си слаб,
    когато трепериш за късчето хляб,
    когато отвсякъде, кой както свари,
    препъва те с крак и ти удря шамари –
    недей се отчайва, недей се навежда,
    не си позволявай да губиш надежда!
    Защото макар да е жилаво злото,
    в човека все пак побеждава доброто.
    Какво е охолство, какво са пари
    пред светлата участ да бъдем добри!
    Когато в сърцето ти гняв се надига,
    кажи си наум кротко думата „стига!“
    и вярвай, че пак ще спечели двубоя
    със лошите мисли усмивката твоя.
    Защото макар да е жилаво злото,
    в човека все пак побеждава доброто!

  • Местят балканския център на ЦРУ от София в Белград

    Балканският център на ЦРУ следващата година ще бъде преместен от София в Белград. Разузнавателният комплекс ще се намира в новата сграда на американското посолство в елитния белградски квартал Дедине, съобщи в събота БГНЕС.

    До преместването на центъра от България в Сърбия американското посолство ще се ръководи от Мери Уорлик, съпруга на посланика на САЩ в София Джеймс Уорлик. Новият комплекс се изгражда върху площ от 40 000 кв.м. В него ще има 7 сгради, където ще работят над 400 души. Построяването му ще струва 117 млн. долара. Изграждането трябва да приключи до август 2012 година.

    Американците избраха Белград, защото Сърбия има фантастична геостратегическа позиция спрямо Адриатика и Източна Европа…Поради тази причина тук ще се намира и най-съвременната разузнавателна техника“. Това каза генерал Радован Радинович, бивш професор в Училището по отбрана в Белград, цитира още БГНЕС.

    Според него в комплекса ще бъде монтирана цялата система на ЦРУ за заснемане и проследяване на всички електрони и сателитни сигнали в Сърбия.

    Бившият началник на сръбските спецслужби Момир Стоянович твърди, че американците на практика ще могат да проследяват и подслушват всеки един – от най-обикновения гражданин до президента на страната. „Аз съм абсолютно убеден, че те точно това ще правят и поради тази причина не ме учудва преместването на центъра в Белград„, каза още той.

    Според местната преса Мери Уорлик лично ръководи разузнавателната мрежа в Сърбия. В сегашната сграда на посолството на САЩ в Белград има оборудване, което заглушава подслушването, включително и на интернет връзките. Сегашната дипломатическа мисия на Вашингтон в Белград е най-голямата не само в Сърбия, но и на Балканите. В посолството има и мини казарма, където се обучават военни пехотинци. В казармата има дори и баскетболна зала.

    Тези дни в Сърбия бе публикувана информация, в която се твърдеше, че в страната действат над 5000 чужди агенти от Великобритания, Германия, Русия, Израел, Словения, Хърватия. Те действали основно в правителството, държавните агенции и в неправителствените организации.

    Източник: Mediapool

  • 22 години демократична България – празник организиран от в-к България в Чикаго

    За 7-ма поредна година издателите на вестник “България” събраха българите в Чикаго, за да бъде отбелязана годишнината от датата 10 ноември 1989 година.

    За повече информация – вижте ТУК.

  • Православен календар:Св. Йоан Златоуст, патриарх Константинополски
    Св. Йоан Златоуст, светилото на света, учителят на вселената, стълбът и опората на Църквата, проповедникът на покаянието, се родил около 347 г. в Антиохия. Баща му Секунд заемал висока длъжност в императорската войска. Той бил починал, когато Йоан бил още малко дете. Благочестивата Антуса искала нейният син да получи високо образование. За да постигне това, тя изпратила Йоан при споменатия учен Ливаний, който имал прочута школа в Антиохия. Ученикът скоро проявил своите изключителни способности и Ливаний се удивлявал на неговите успехи. След като завършил образованието си при езическите учени-философи, Йоан станал адвокат и постъпил на гражданска служба – защищавал разни съдебни дела.
    Добродетелите, подвизите и високата мъдрост на Йоан го прославили, и множество народ почнал да идва при него за съвет и изцерение, понеже Господ му дал чудотворна сила. Йоан церил и душевни и телесни недъзи. Когато изцерявал болните, той ги съветвал да водят благочестив и добродетелен живот.
    Като поживял четири години в манастира, Йоан почувствал нужда от по-голямо усамотение и се поселил самичък в една пещера. Но строгият живот и лишението от що-годе питателна храна съвършено го изтощили и разстроили здравето му. След две години той се завърнал в Антиохия. Св. Мелетия го посветил в дяконски чин (380 г.), а неговият приемник св. Флавиан го ръкоположил за свещеник (386 г.).
    Като свещеник в Антиохия служил дванадесет години. Бил прочут проповедник.
    След встъпване на архиепископския цариградски престол през 397 г., първа негова грижа било духовенството – неговото духовно издигане. Давал им личен пример, подпомагал бедни и болни. Близо до църквата построил болница и поверил грижите за нея на опитни свещеници. Любовта му към бедните нямала граници, затова в своите проповеди той често говорел за милостиня и убеждавал богатите да делят средствата си с бедните братя.
    Често Йоан упреквал цариградските жители за разкошния им живот. Изобличавал стремежа на жените да се кичат повече от допустимото и ги осъждал, че не спазват благоприличие в обноските. Една такава негова реч направила особено впечатление на слушателите. Злонамерени лица донесли на императрицата, че в речта си Йоан изобличил самата нея. Тя се оплакала на императора, влязла във връзка с Александрийския архиепископ Теофил, върл противник на Йоан, който заедно с няколко други епископи свикал против Йоана в цариградското предградие Халкидон известния събор „Под дъба“. Представили 12 обвинителни точки против Йоана и го призовали на съд.
    Св. Йоан не се явил на събора, защото той бил незаконен. Противниците успели да склонят на своя страна слабия по характер император Аркадий, обявили свалянето на Йоан от епископската катедра и го осъдили на заточение.
    Въпреки всичката незаконност, Йоан бил осъден и враговете му успели да внушат на императора да го отстрани от катедрата и да го изпрати на заточение, което станало на Велика събота, пред Пасха. За мястото на заточението му бил определен град Никея, за където и бил поведен. През нощта в Цариград избухнал пожар и унищожил много обществени сгради и частни домове. Враговете на Йоан наклеветили привържениците му като виновници за пожара и мнозина от тях подложили на изтезания.
    Не задълго останал Йоан в Никея – преместили го в Кукуз (Армения), престоял две годинил.Враговете му, като узнали, че той е приет радушно, започнали отново интриги срещу него и накрай било заповядано да бъде преместен в един малък град на брега на Черно море. Била издадена тайна наредба да се отнасят жестоко с него. В продължениена три месеца св. Йоан бил жестоко измъчван, влачен в пек и дъжд, без право на отдих и той не можал да достигне до мястото на заточението – умрял по пътя в малкия град Коман.
    Починал на 14 септември 407 г., но поради големия празник (Кръстовден), паметта му е пренесена на 13 ноември. Така, духовно помирен, великият светец предал духа си в ръцете на Всеподателя Бога. Множество народ се събрал на погребението.
    Тридесет години след неговата смърт мощите му били пренесени при особена тържественост в Константинопол (Цариград) и положени в църквата „Св. Апостоли“.
    Освен св. Литургия, св. Йоан е оставил много назидателни съчинения, проповеди към антиохийското паство, беседи за покаянието, беседи за празниците , тълкувания на св. ап. Павловите послания, беседи върху Евангелието на Матея и др. Руското издание на съчиненията му наброява дванадесет големи тома. Един от най-древните паметници на старобългарската литература е тъй нареченият сборник „Златоструй“, който е съставен от българския цар Симеон Велики и който съдържа избрани хубави места от Златоустовото литературно творчество.
    Днес 13 ноември Бългaрската православна църква почита паметта на Св. Йоан Златоуст, патриарх Константинополски.
    Св. Йоан Златоуст, светилото на света, учителят на вселената, стълбът и опората на Църквата, проповедникът на покаянието, се родил около 347 г. в Антиохия. Баща му Секунд заемал висока длъжност в императорската войска. Той бил починал, когато Йоан бил още малко дете. Благочестивата Антуса искала нейният син да получи високо образование. За да постигне това, тя изпратила Йоан при споменатия учен Ливаний, който имал прочута школа в Антиохия. Ученикът скоро проявил своите изключителни способности и Ливаний се удивлявал на неговите успехи. След като завършил образованието си при езическите учени-философи, Йоан станал адвокат и постъпил на гражданска служба – защищавал разни съдебни дела.
    Добродетелите, подвизите и високата мъдрост на Йоан го прославили, и множество народ почнал да идва при него за съвет и изцерение, понеже Господ му дал чудотворна сила. Йоан церил и душевни и телесни недъзи. Когато изцерявал болните, той ги съветвал да водят благочестив и добродетелен живот.
    Като поживял четири години в манастира, Йоан почувствал нужда от по-голямо усамотение и се поселил самичък в една пещера. Но строгият живот и лишението от що-годе питателна храна съвършено го изтощили и разстроили здравето му. След две години той се завърнал в Антиохия. Св. Мелетия го посветил в дяконски чин (380 г.), а неговият приемник св. Флавиан го ръкоположил за свещеник (386 г.).
    Като свещеник в Антиохия служил дванадесет години. Бил прочут проповедник.
    След встъпване на архиепископския цариградски престол през 397 г., първа негова грижа било духовенството – неговото духовно издигане. Давал им личен пример, подпомагал бедни и болни. Близо до църквата построил болница и поверил грижите за нея на опитни свещеници. Любовта му към бедните нямала граници, затова в своите проповеди той често говорел за милостиня и убеждавал богатите да делят средствата си с бедните братя.
    Често Йоан упреквал цариградските жители за разкошния им живот. Изобличавал стремежа на жените да се кичат повече от допустимото и ги осъждал, че не спазват благоприличие в обноските. Една такава негова реч направила особено впечатление на слушателите. Злонамерени лица донесли на императрицата, че в речта си Йоан изобличил самата нея. Тя се оплакала на императора, влязла във връзка с Александрийския архиепископ Теофил, върл противник на Йоан, който заедно с няколко други епископи свикал против Йоана в цариградското предградие Халкидон известния събор „Под дъба“. Представили 12 обвинителни точки против Йоана и го призовали на съд.
    Св. Йоан не се явил на събора, защото той бил незаконен. Противниците успели да склонят на своя страна слабия по характер император Аркадий, обявили свалянето на Йоан от епископската катедра и го осъдили на заточение.

    Раклата с мощите на св. Йоан Златоуст.
    Раклата с мощите на св. Йоан Златоуст.
    Въпреки всичката незаконност, Йоан бил осъден и враговете му успели да внушат на императора да го отстрани от катедрата и да го изпрати на заточение, което станало на Велика събота, пред Пасха. За мястото на заточението му бил определен град Никея, за където и бил поведен. През нощта в Цариград избухнал пожар и унищожил много обществени сгради и частни домове. Враговете на Йоан наклеветили привържениците му като виновници за пожара и мнозина от тях подложили на изтезания.
    Не задълго останал Йоан в Никея – преместили го в Кукуз (Армения), престоял две годинил.Враговете му, като узнали, че той е приет радушно, започнали отново интриги срещу него и накрай било заповядано да бъде преместен в един малък град на брега на Черно море. Била издадена тайна наредба да се отнасят жестоко с него. В продължениена три месеца св. Йоан бил жестоко измъчван, влачен в пек и дъжд, без право на отдих и той не можал да достигне до мястото на заточението – умрял по пътя в малкия град Коман.
    Починал на 14 септември 407 г., но поради големия празник (Кръстовден), паметта му е пренесена на 13 ноември. Така, духовно помирен, великият светец предал духа си в ръцете на Всеподателя Бога. Множество народ се събрал на погребението.
    Тридесет години след неговата смърт мощите му били пренесени при особена тържественост в Константинопол (Цариград) и положени в църквата „Св. Апостоли“.
    Освен св. Литургия, св. Йоан е оставил много назидателни съчинения, проповеди към антиохийското паство, беседи за покаянието, беседи за празниците , тълкувания на св. ап. Павловите послания, беседи върху Евангелието на Матея и др. Руското издание на съчиненията му наброява дванадесет големи тома. Един от най-древните паметници на старобългарската литература е тъй нареченият сборник „Златоструй“, който е съставен от българския цар Симеон Велики и който съдържа избрани хубави места от Златоустовото литературно творчество.
    Жития на светиите/ pravoslavieto.com
  • НАГРАДЕН ФОРУМ – ЧИКАГО, ПРОЛЕТ 2012

    Продукт на БАА
    Специална разработка за
    Фестивал «Български дни в Чикаго –пролет 2012»
    предназначена за представяне и дискусия на
    „Пролетна сесия на Българо-Американска Асоциация”
    Проект – неделя, 29 април 2012 година
    Мото на продукта „Ние превръщаме човекът в символ”
    (Актуализация 26 ноември 2011)

    Целта на Форума е ДА УТВЪРДИ БЛАГОТВОРИТЕЛНИ НАВИЦИ И ТРАДИЦИИ всред българската общност в Чикаго. Във форума могат да участват институции и лица, които са извършили или желаят да осъществят награждаване, дарение, спонсорство, благотворителност или меценатство.
    „Награден форум – Чикаго пролет 2012” е за периода между 3 октомври 2011 и 1 май 2012 година.
    По информация от медиите, Участници в отделните категории по азбучен ред са:

    1. Категория Награди:

    Динко Динев

    2. Категория Дарители:

    Очаква информация

    3. Категория Спонсори(моля вижте по-долу):

    Братя Павел и Румен Вълневи, собственици на AmeriFreight Systems LLC.

    Васил Байрактаров, собственик на Multi group logistics

    Вестник „България сега”

    Вестник „България”

    Динко Динев

    Никола Чаракчиев

    4. Категория Благотворителност:

    Българска евангелистка божия църква „Нов живот”

    5. Категория Меценатство (моля вижте по-долу):

    Български учебен център „Нов живот” (с Център за надарени българи)

    6. Категория Спомоществователи:

    Д-р Виолета Симов-Динев.

    7. Патрон на Събитие (моля вижте по-долу):

    Очаква информация

     Поканват се участниците във Форума да присъстват на „Открита дискусионна сесия на Българо-Американска Асоциация – пролет 2012”, за да бъдат представени на българската общност в Чикаго. За допълнения и контакти моля използвайте [email protected] .

     Пояснения:

     „Меценат” е човек, който покровителствува, материално подпомага изкуството и културата, без да има каквато и да е своя облага от това.

     „Спонсор” е човек или група, които поддържат даден талантлив творец или обществено дело. Спонсорирането има възвращаемост – отчисления от данъчната ставка на личността или фирмата, реклама, популярност и т. н.

      „Патрон” е лицето, което със своята популярност и авторитет  създава вярна представа и очаквания за сериозни и интересни, полезни по същество дейности по времето на събитие.

     Благотворителността е генно заложена. Носителите на гена COMT-Val са по-големи алтруисти (Алтруизмът е самоотвержена грижа за благосъстоянието на другите). За повече информация моля посетете www.23andMe.com    File: bd12p-nf

  • Държавата изпадна в европарализа, докато я изритват от ЕС

    Избутването на България в периферията на Европа се посреща с безразличие от правителството на Борисов

     

                                                                                              Светослав Терзиев,  в. „Сега“

    Спомняте ли си, че България беше член на Европейския съюз? Даже настояваше да е пълноправен член. Вече не е. Отвя се към европейската периферия, която западноевропейците по стар навик наричат Ориент. Най-забележителното в тази трансформация е, че правителството на Гражданите за европейско развитие на България (ГЕРБ) не я забеляза. Сега то може да се преименува на правителство на ГРОБ (Граждани за развитие на Ориенталска България) и официално да погребе европейската идея, която последна изпълняваше обединителна роля в държавата.

    Откакто съществува Евросъюзът,

    едва ли е виждано по-безгласно, по-безразлично правителство

    към съдбата на собствената държава в общия европейски дом. Премиерът Бойко Борисов е изпаднал в европарализа точно когато настъпват решаващи за България и останалите държави в ЕС промени. Той ходи в Брюксел само колкото да не му пишат неизвинени отсъствия, пуска пред журналисти дълбокомислия как в кризата България дава пример на останалите държави за добро финансово управление и мълчи като разсеян ученик за какво става дума на сбирките на Европейския съвет. Неговият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков го надминава по незаинтересованост, като вече не само пропуска срещите на Съвета на ЕС по икономическите и финансовите въпроси (ЕКОФИН), но не праща и заместничката си Боряна Пенчева, която се беше специализирала да го представя на досадните заседания. С мисията да бъде безмълвно лице на България пред ЕС е натоварен посланикът ни в постоянното представителство в Брюксел Бойко Коцев, който така или иначе няма друга работа. Неговата основна задача е да топли българския стол колкото да не изстине окончателно. На последния ЕКОФИН на 8 ноември само Гърция, Италия и Латвия предупредиха, че няма да пратят министри, което за първите две държави бе напълно разбираемо, защото правителствата им отброяваха последните си дни. Дянков дори не си направи труда да се извини с някаква заетост и затова секретариатът погрешно го записа сред участващите в срещата.

    Какво става с България в ЕС, научаваме вече от други държавни ръководители. Френският президент Никола Саркози е приказлив и ни дава някои ориентири. В навечерието на знаменателния 9 ноември, Деня на падането на Берлинската стена, който сложи край на следвоенното разделение на Европа, Саркози провъзгласи не къде да е, а на границата с Германия в Страсбург своята концепция за ново разделение на континента. „Ние сме 27 (в ЕС). Като следваме същата линия, ще трябва да включим и Балканите. Тогава ще бъдем 32, 33, 34 държави. Никой не мисли, че федерализмът, пълната интеграция биха били възможни с 33, 34 или 35 държави… Ясно е, че ще има Европа на две скорости: една скорост, която води към повече интеграция в еврозоната, и друга скорост за конфедерация в Европейския съюз“, каза Саркози пред студенти в столицата на обединена Европа.

    България като балканска държава очевидно би трябвало да отиде

    на ръба на конфедерацията,

    където на крачка отвън са се наредили най-безнадеждните кандидати за членство като Турция, Македония, Сърбия, Албания и Косово. След като преди година получи любезен отказ за чакалнята на еврозоната, след като тази година бе изритана от антрето на Шенгенската зона, вече предстои след още три години тя да придобие през ноември 2014 г. статут на символичен член на ЕС. Това ще стане с влизането в сила на новия механизъм за разпределяне на гласовете в Съвета на ЕС съгласно Лисабонския договор, напомни евроскептичното британско електронно издание „Оупън Юръп“. Той ще даде квалифицирано мнозинство на 17-те от еврозоната („федерацията“) за решения без съгласието на останалите 10 от периферията („конфедерацията“). В момента еврозоната събира 213 гласа от необходимите 255 за квалифицирано мнозинство при разпределени общо 345 гласа сред 27 държави. За да наложи свои решения, тя се нуждае от подкрепа например на България (10 гласа), Румъния (14 гласа), Унгария (12 гласа) и Литва (7 гласа). При новия механизъм, който разпределя тежестта на гласовете в проценти, а не в бройки, еврозоната сама ще надхвърля квалифицираното мнозинство от 65%, защото ще разполага с 66,03%. България със своите 1,52% ще участва в гласуванията само колкото да научи какви задачи й се спускат. Тъй като 17-те предварително ще се наговарят съгласно утвърждаващата се вече практика, същата зрителска съдба ще имат и другите 9 страни от „конфедерацията“.

    Разделението на две групи държави вече се официализира. Ако отворите сайта на Европейския съвет, ще видите, че последната среща на високо равнище от 26 октомври е представена с два документа: Изявление на държавните и правителствените ръководители от ЕС и Изявление на еврозоната. Подмяната на общия ЕС с две евроструктури провокира

    импулси за съпротива

    Ден преди последния ЕКОФИН Чехия организира тайна вечеря в Брюксел за министрите (или техни представители) от 10-те „конфедерални“ държави с участието на България, Великобритания, Дания, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Унгария и Швеция. Поверителността бе толкова строга, че журналистите дори не научиха в кой ресторант е станала срещата. По същото време в чешкото посолство се събраха за консултация съветници на министрите от десетката. И те не съобщиха за какво са разговаряли, но единствената безспорно обща тема бе обидата от третирането на държавите им като втора категория членове на ЕС.

    Инициативата за подобен Съвет на ЕС в сянка принадлежи на шведския финансов министър Андерс Борг, който пръв свика сбирка на предишния ЕКОФИН в Люксембург на 4 октомври. Така Швеция и Чехия се очертаха като твърди противници на идеята на Саркози за ЕС на две скорости. Тяхната решителност се споделя от Великобритания, която като световен финансов център се чувства естествен полюс на съпротива срещу диктата на еврозоната. Видимо е недоволството и на Полша, която в момента председателства ЕС, но не пести критиките си: „Не бива да се отваря пропаст между 17-те и 10-те“, заяви във вторник на прескоференция в Брюксел полският финансов министър Ян Винсент-Ростовски. Той упрекна еврозоната, че взема решения, които се отразяват върху всички членове на ЕС, без да допуска десетката до заседанията си. „Ние сме в една лодка“, напомни министърът като укор срещу намерението на ядрото в еврозоната да изхвърли цяла група държави зад борда. Остра е реакцията и на Дания, чийто външен министър Вили Сьовендал заяви на 9 ноември пред германския в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“: „Искаме Дания да е част от Европа. Не желаем отделяне на 10 държави от другите… Конфликтът се чертае не от 17 държави, а от две (Франция и Германия). Като малка държава за нас е важно да има сътрудничество между 27-те страни членки… не бива да има ядро“. Ден по-късно се изказа остро и председателят на Еврокомисията Жозе Барозу, който се чувства лично заплашен от замисленото разделение. Ако ЕС се разпадне на две, общите институции ще загубят смисъл, а заедно с тях ще си отиде и сегашното ръководство.

    Остава само да се гадае кога България ще забележи какво се случва с нея и ще даде някакъв знак. Досегашното поведение на премиера Борисов не показва загриженост. Той мълча, когато Саркози погна българските и румънските цигани, докато цяла Европа се възмущаваше. Самоуспокои се невярващо, когато Франция и Германия се наговориха да го спънат за Шенген. Ръкопляска, когато Саркози и Меркел го вкараха в капана „Евро+“, за да плаща след време чужди борчове. Сега го изтикват към Босфора и може би ще повярва поне на Ахмед Доган, че обрича България да си търси нейде там вратата към Европа. Колкото и да не му харесва, нищо чудно да се заговори, че при Сергей Станишев България влезе в ЕС, а при Бойко Борисов – излезе.

  • Олигарси и медии – в Гърция и България
    Борисов е любимец на медиите още от времето, когато беше главен секретар на МВР. Но никой или почти никой не му задава неудобни въпроси. Снимка: e-vestnik
    Борисов е любимец на медиите още от времето, когато беше главен секретар на МВР. Но никой или почти никой не му задава неудобни въпроси. Снимка: e-vestnik

    Британският разследващ журналист Миша Глени публикува анализ във в. „Файненшъл таймс”, в който разкрива една премълчавана страна от гръцката криза – олигарсите и медиите.

    Ситуацията неизбежно подтиква към сравнения с България.

    Ето какво казва Глени:
    “Докато новото гръцко правителство се опитва да убеди Европа в решимостта си да съкрати раздутия държавен сектор, то трябва да реши и дали ще застане решително срещу истинската вътрешна заплаха за стабилността в Гърция – мрежата от олигархични фамилии, които контролират голяма част от бизнеса, финансовия сектор, медиите и, разбира се, политиците”, продължава авторът.
    Става дума за дузина гръцки олигарси – банкери, корабопритежатели с офшорен бизнес (Гърция е водеща страна в света в търговското корабоплаване), няколко големи изпълнители, затлъстели от структурните фондове на ЕС и др.

    Въпреки приказките на Борисов и Дянков как сме по-добре от гърците, не може и да става сравнение. Само един пример – след предложението на премиера Георгиос Папандреу за референдум, уплашените гърци са изтеглили от банките в брой около 5 млрд. евро за три дни. Куриери едва са смогвали да зареждат банките с банкноти. Тази сума е 3% от всички депозити. Ако в България се случи за 3 дни хората да изтеглят не 5 млрд. евро, а 500 млн., не се знае дали ще оцелее банковата система.

    По думите на Глени олигарсите са реагирали на кризата по два начина. Първо са ускорили обичайната си практика да изнасят пари и това се вижда от засиленото им присъствие на пазара за луксозни имоти в Лондон. “Освен това те мобилизираха истеричните медии, които притежават, за да осъдят и злепоставят Папандреу при всяка възможност, тъй като осъзнават, че той е най-неотстъпчивият представител на гръцкия политически елит”, посочва Миша Глени.

    Ситуацията с медиите в Гърция е диаметрално противоположна от тази в България в момента – тук истеричните вестници обслужват правителството.

    Тук още няма олигархични фамилии като в Гърция, притежаващи медии, банки и др. Какво има у нас?

    Олигарси като Васил Божков или Ковачки подкупват, но не притежават медии. Оказват натиск, но не управляват медии. Тук медиите се владеят косвено от премиера на страната.

    В Гърция се знае всяка фамилия кои банки, компании и медии притежава. Знае се от години. Тук за хора с ясен произход на богатство, минават такива като Васил Божков – Черепа, забогатял от хазарт и тото (почти пълен монополист в тази област години наред).
    В сериозната класация на най-богатите българи на закрития вече в. „Пари”, направена по стойността на активите на собствениците, се подреждат имена като: Цоло Вутов („Геотехмин”), парвенюта като Иво Каменов, Тихомир и Марин Митови (ТИМ), Митко Събев (”Петрол”) и т. н. Те, както и разни семейства новобогаташи като Баневи, Диневи всъщност не са фамилии. Става дума за първо поколение забогатели.

    Някои са просто дребни шмекери, издигнали се до мултимилионери със съмнителен бизнес и операции по време на мътен преход. Дали ще изградят олигархични фамилии, времето ще покаже. Но няма да са те, а наследниците им, стига да са се погрижили за тяхното образование и бизнес. Времето от 20 години пазарна икономика прави възможно да се натрупа богатство и олигархии само в две поколения.

    Първите страници на в. “24 часа” в три поредни дни на 23,24 и 25 януари. На 26 януари отново има голяма снимка на Борисов на първа страница - заедно с канцлерката Ангела Меркел. Въпросът е - има ли нужда от натиск, когато вестниците сами се навеждат? Снимка: e-vestnik
    Първите страници на в. “24 часа” в три поредни дни на 23,24 и 25 януари. На 26 януари отново има голяма снимка на Борисов на първа страница - заедно с канцлерката Ангела Меркел. Въпросът е - има ли нужда от натиск, когато вестниците сами се навеждат? Снимка: e-vestnik

    Единствената олигархична фамилия, която може да се посочи сега у нас, е на правешкия род Златеви. Златев-баща е класиран на 5-о място по богатство с около 280 млн. лева в цитираната класация на вестник „Пари”. Парекселанс съмнително богатство, защото Златев-баща е бил кмет от 1968 до 1990 г.- на Правец – родното място на бившия диктатор Тодор Живков. Какъв е неговият правешки бизнес, от който е забогатял? В холдинга му „Агрохолд”, оценен толкова високо, неговият син Валентин Златев има нищожно участие като акционер. А го смятат за главното действащо лице, докато той управлява петролния монополист „Лукойл” в България. Има конспиративна версия, че фамилия Златеви са пазители на богатството на фамилия Живкови. Твърде конспиративно, но в случая не е важно. Фамилията също не притежава медии, а ги използва с класическите рекламни и пиар лостове.
    Общото между българските фамилии и олигарси е, че те са свързани с властта и си сътрудничат с нея, за да печелят, а не й се противопоставят. В България парите произтичат от властта. Властта, особено сегашната, по правило рекетира бизнеса, включително и на олигарсите.

    В Гърция, пише Глени, целта на олигарсите е ясна – те чакат да глътнат държавните активи, които според различни спасителни планове гръцкото правителство трябва да обяви за приватизация. “Икономиката на Гърция се намира в състояние на свободно падане и през последните две години цените на акциите на тези много скъпи обекти като електропреносната мрежа и държавната лотария падат стремително. 

    Косьо Самоковеца, заснет от репортер на в. “Дневник” да излиза от офиса на Васил Божков на ул. “Московска”. След публикуването на тази снимка в “Дневник” срещу вестника започнаха прокурорски проверки и публикации в различни медии и в предаването “Всяка Неделя”. Снимка: в. “Дневник”
    Косьо Самоковеца, заснет от репортер на в. “Дневник” да излиза от офиса на Васил Божков на ул. “Московска”. След публикуването на тази снимка в “Дневник” срещу вестника започнаха прокурорски проверки и публикации в различни медии и в предаването “Всяка Неделя”. Снимка: в. “Дневник”

    Конгломератите на олигарсите очакват да ги изкупят на цени до пет пъти по-ниски от истинската им стойност – много лоша финансова възвращаемост за държавата, но идеална възможност за купувачите след 5-10 години. Някои дори залагат на това, че Гърция ще излезе от еврозоната, като в такъв случай те ще могат да използват държаните в чужбина милиарди евро, за да закупят активи на много по-ниски цени, щом веднъж бъде въведена обезценената драхма.”

    В Гърция олигарсите имат големи богатства и сега с лекота ще придобият нови, при приватизация на ниски цени.

    В България по подобен начин години наред, с приватизация на ниски цени, различни кръгове придобиваха, с пари от съмнителни източници, контрабанда и др., без преди това да са имали богатство. Да приватизираш евтино беше един от основните лостове за забогатяване.

    Дори когато ставаше дума за търг с наддаване и продажби на борсата (например за БТК), хората останаха с впечатление, че е грабеж, защото активите се бяха обезценили. Допълнително подкупни медии спекулираха популистки при всеки опит за приватизация, например на „Булгартабак”, като проваляха години наред продажбата му. Накрая той се обезцени достатъчно, за да може сегашното правителство да го продаде евтино на още анонимни, но очевидно негови приближени бизнес кръгове.

    Но и при тази приватизация нямаше ясно обособени български олигарси, още по-малко фамилии. За големите обекти и компании, купувачи идваха от чужбина. Тукашните купуваха по на дребно.
    Олигархът Ковачки например постепенно си накупи множество вецове, тецове, мини и топлофикациите на няколко града, и стана най-големият частен инвеститор в енергетиката. С какви пари – не е ясно, само се предполага, излизат откъслечни публикации, свързват го с наркотрафиканта, негов съгражданин, покойния Косьо Самоковеца. Ковачки дори не купуваше евтино, а скъпо надцакваше при търгове останалите.

    По озадачаващ начин хората от ТИМ придобиха банка, застрахователно дружество, холдинг „Химимпорт”, фирми, хотели и др.

    По подобен озадачаващ начин дългогодишната другарка в живота на премиера Борисов Цветелина Бориславова придоби банка и множество фирми и имоти, (сред които цял един курорт – Пампорово), продаде банката за няколкостотин милиона и придоби съвсем евтино нова с активи за 700 млн. И сложи началото на олигархическа фамилия, в която не се знае още какво е участието на дългогодишният й другар в живота Борисов. Но доколкото и двамата имат дъщери, очаквана роля за бъдеща олигархическа фамилия ще се падне на зетьовете…
    Други забогатяха от строителен бизнес и имоти и т. н. Но всички те играят за правителството или са притиснати от него и тихо си плащат процентите.

    А в Гърция в момента олигарсите играят против правителството. С революционния лозунг на болшевиките – колкото по-зле, толкова по-добре.

    Миша Глени критикува западни корпорации, раздавали подкупи в Гърция и Европейския съюз за това, че години наред проявяват толерантно отношение към масовата корупция, престъпността и лошото държавно управление не само в искащите помощи държави в Източна Европа, но и в някои от ключовите западни страни членки.
    “Много често затваряме очи за монопола на Берлускони върху медиите, влиянието на Камората в политиката и хроничното връзкарство на гръцката икономика (за което британското и германското правителство са напълно наясно).”

    Дилян Пеевски пред премиера Борисов на трибуната на парламента, по време на парламентарен контрол. Денем Пеевски е опозиция, вечер - цензор и редактор на вестници, които водят яростна пропаганда в полза на Борисов. Снимка: Юлиана Николова, Sofia Photo Agency
    Дилян Пеевски пред премиера Борисов на трибуната на парламента, по време на парламентарен контрол. Денем Пеевски е опозиция, вечер - цензор и редактор на вестници, които водят яростна пропаганда в полза на Борисов. Снимка: Юлиана Николова, Sofia Photo Agency

    А за монопола в българските медии и вързкарството в българската икономика? За връзките на президента Първанов с различни бизнесмени, някои от които ги съдиха, за връзките на Борисов с ТИМ, за избраните от ГЕРБ фирми, които печелят държавни и общински поръчки и др.? За Делян Пеевски с неговите яростно обслужващи правителството медии? Зад когото седи натъпканата с държавни пари Корпоративна търговска банка? И за която премиерът Борисов преди дни каза, че не може да й пипат парите, за да не пострадала.

    Глени пише: “Олигарсите контролират голяма част от гръцките медии, които – едва ли някой се изненадва – ставаха все по-критични към действията на социалистическото правителство със затъването на държавата в банкрут.”

    Въпреки рухналите рекламни приходи на частните телевизионни станции и мизерните тиражи на вестниците медиите продължават да си съществуват. Колективните им дългове към местните банки се предполага, че надхвърлят 1 млрд. евро и въпреки това банкерите, изглежда, не се притесняват, че заемите на олигарсите не се обслужват. Това е така, защото същите олигарси са големи акционери в тези банки.
    “Посмяхме да заговорим за непрозрачното финансиране на някои ужасно задлъжнели медии от нашите банки по небанкови критерии”, заяви в речта си в петък Папандреу.

    Но дори най-лоялните му привърженици се чудят защо, докато беше на власт, правителството му не направи нищо, макар да знаеше за измамите в медиите.

    В България с медиите е по-страшно. Те също са задлъжнели, но по други начини. Всъщност повечето от тях от години излизат на загуба. Собствениците им просто ги издържат, те не висят с кредити на банки, а се финансират с разни врътки между фирми на собственика. А дали той има дългове, е отделен въпрос. В момента няма вестник, който да е на печалба, с няколко изключения, при които става дума за незначителни приходи, които с малко надхвърлят разходите.

    Всички вестници в България служат на някого. Няма в Европа държава с толкова продажни медии. И, което е по-лошо, с толкова продажни журналисти. Тук журналисти или медии, дори да са били независими, в някакъв момент сами се натискат да слугуват на някого и да печелят от това. Примерите са много. Най-ярка илюстрация на тази тенденция са публикуваните неотдавна снимки във в. ”България днес” на журналиста (доколкото може да се нарече такъв) Николай Бареков, по маркови гащета, с шампанско за няколкостотин евро в ръка, с няколко доморасли олигархчета в един от най-скъпите курорти – френската Ривиера.

     

    Иван Бакалов,

    e-vestnik.bg

  • Плевнелиев в Чикаго през май

    Външният министър:  US визите няма да паднат скоро

    Новоизбраният президент Росен Плевнелиев ще посети САЩ през май. Това ще бъде и едно от най-важните му пътувания още в първите месеци след официалното му встъпване в длъжност. Плевнелиев ще води делегацията на България, която ще участва  в годишната среща на ръководителите на държавите – членки на НАТО. Събитието е планирано за средата на май в Чикаго.

    Новината съобщи миналия петък министърът на външните работи Николай Младенов на среща с български студенти и професионалисти в консулството ни в Ню Йорк. Младенов дойде в Ню Йорк, за да подкрепи българската кандидатура на проф. Цвета Каменова за член на Международния съд към ООН в Хага.

    Министърът обяви, че тази и другата година са предвидени средства за откриване на малък обществен център за българите в Ню Йорк, където да се помещават българските училища и да се организират различни мероприятия. Става въпрос  за партерния етаж на сградата, където сега живеят българските дипломати в града. Българската държава притежава една сграда на 86-а улица в Манхатън, а помещението сега не се използва. Това е стара идея на консула ни там Радослав Точев, но едва сега се намират пари за реализирането й.

    По време на срещата българите питаха Николай Младенов кога ще паднат американските визи. Той призна, че това няма да стане скоро, дори и след евентуалното ни влизане в Шенген. Реално към момента имаме 7-8 % откази на американски визи за български граждани.

    Младенов коментира и кризата в съседна Гърция. Според него това е проблем за целия регион, но не директен финансов, а репутационен. Тя пречи на притока на инвестиции в Югоизточна Европа. Въпреки това България показва ръст на инвестициите в последната година. Това важи с пълна сила за сферата на туризма, където има 100% увеличение на руските туристи спрямо миналата година. Българите в чужбина и конкретно присъстващите на срещата биха могли да помогнат много за привличането на чужди инвестиции в България, смята пък консулът ни Радослав Точев. Той уточни че голяма част от присъстващите работят в банки и инвестиционни фондове. Консулството насърчава и има желание да организира една бъдеща среща с представителите  на тези фондове, на която да се обсъдят възможности за инвестиции в България.

    Ванина Цонева,

    Bg-voice.com

  • 11 ноември – Свети Мина. Започват “Вълчите празници”

    В този ден православната черква почита паметта и на със свв. мъченици Виктор, Стефанида и Викентий. Виктор – войник, пострадал при император Антонин (138-161 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на св. мъченик и сама заедно с него се удостоила с мъченическа смърт. Св. Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенсия при император Диоклетиан.

    Имененици днес са: Мина (от гръцки лунен, месечен), Минко, Минчо, Месечко, Луна, Виктор, Виктория, Викентий. Честито на всички именници днес!

    Свети великомъченик Мина Котуански (Фригийски) е християнски светец. Той е египетски воин, служил в град Котуан (Фригия), по времето на императорите Диоклетиан (284-305) и Максимиан (285-305). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.
    Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог. Така изминало доста дълго време.
    Веднъж на тържеството в чест на езическите божества гражданите устроили “шумни зрелища и гнусни жервоприношения”. Като научил това отшелникът Мина влюзъл в града и “започнал да изобличава самозабравилите се езичници”. Градоначалникът наредил да бъде арестуван “смутителя на тържеството” след което го подложил на мъчение: бой с волски жили, стъргане на тялото сжелезни куки, обесване надолу с главата. Накрая воините отвели свети мъченик Мина извън града, където отсекли главата му, запалили голям огън и хвърлили в него многострадалното му тяло. Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли тези свети останки в родния си град Александрия и ги погребали в почести. Впоследствие на това място била построена гробница и базилика, в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса. По-късно са разрушени от арабите.

    Икона на св. Мина от Обрадовси манастир - един от най-старите и известни манастири около София
    Икона на св. Мина от Обрадовси манастир - един от най-старите и известни манастири около София

    Св.Мина е покровител на всички, които са си загубили него, помага им да го намерят, поддържа надеждата им, че няма нищо невъзвратимо. Важно условие обаче да не се пристрастяваме към вещите, да не тъгуваме отчаяно за тях. Той е лечител. Свети Мина е покровител на жените, затова към него са насочени молитвите им за драве на дома, за деца и челяд, за радост и благополучие в дома. Закрила от него очакват пътниците и воините.

    На някои места в България свети Мина се смята за покровител на вълците, защото Вълчите празници започват от 11 ноември — денят на светеца. Някъде (където са празнувани 10 дни) завършват на 21 ноември (Въведение Богородично) и затова са известни като Вълча Богородица. Десетте нощи от 11-и до 21-и народът наричал „мратински“, през които дебнели най-страховитите болести. В Сливенско, Котленско и др., се вярва, че има три Богородици — Голямата, Малката и Вълчата. Тези три Богородици са сестри. В Западна България като Вълчи празници са известни Мратинците. В Средните Родопи до 1920 – 1930-те г. всеки първи ден от месеца се празнува „зава̀лька“ (за вълка).
    Широко разпространено е схващането, че най-опасният ден от тези празници е последният. Той е наричан Куцулан, Натлапан, Клекуцан и др., по името на най-опасния вълк, единака, приеман като митичния водач на глутницата, който обаче не върви с нея.
    Последният ден на Вълчите празници е зимният Симеоновден. Той се смята за един от най-лошите дни в годината; някъде го наричат „Симеон Бележник“, защото белязва хората, като им оставя рани и белези. Затова и поверието гласи, че не трябва да хваща остър предмет.
    Лятно-есенното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Двата празника имат за основна идея земеделска идея – разполовяват годината на две: пролетна и есенна оран и сеитба.
    Вълчите празници водят след себе си най-дългите нощи.
    Според поверията страховитата Мрата започвала да върлува от 11 ноември. След тази дата хората избягвали да излизат по късна доба.
    В началото на ноември изтичали последните дни, през които прадедите ни си позволявали да се разхождат късно вечер, да играят хоро по тъмно и да се срещат с любимите си след залеза на слънцето.
    По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.
    Дори някогашните поверия да ви изглеждат наивни, възползвайте се от последните есенни слънчеви лъчи, за да подготвите дома си за зимата. Уплътнете врати и прозорци, за да се предпазите от течение. Защото и да не вярвате в Мрата, не можете да отречете, че след вълчите празници започват най-дългите нощи в годината, когато болестите върлуват с голяма сила.

    Източници: Pravoslavieto.com, Zadoma.com., “Български светци и празници” – Лилия Старева

    Името „Свети Великомъченик Мина“ носи българска църква в град Кюстендил.
    Тя се намира в западната част на град Кюстендил. Построена е през 1934 г. в съседство със старата възрожденска църква „Свети Мина“ по проект на архитект Антон Торньов. През 1923 г. църковното настоятелство на старата църква „Свети Мина“ взема решение да бъде построен нов храм. Проекта на софийският архитект Антон Торньов печели първа награда на обявения конкурс. Основите на новия храм са положени на 20.06.1926 г. По своята архитектура той е умален образец на църквата „Свети Александър Невски“ в София. Окончателното приемане на обекта става на 12.07.1933 г. Освещаването на храма е извършено на 04.11.1934 г. от софийския митрополит Стефан.
    Църквата впечатлява със своята архитектура, с двата високоповдигащи се купола с голям брой прозоречни ниши. Постройката е богато украсена с фасадни корнизи и орнаменти. Сградата е двуетажна, с изба под целия храм. Вътрешното пространство е покрито със стенописи. Митрополитският трон е дърворезбарска изработка с природни мотиви. Иконостаса е дело на Коста, Евтим и Петър Филипови от от село Осой, сега в Република Македония. Художникът Апостол Христов Фръчков от София, изработва иконите на иконостаса, изографисва и декорира иконописите и цялата вътрешна обстановка.
    Църквата е една от най-внушителните и представителни църкви в цяла България, действащ храм на Българската православна църква.
    Името „Свети Великомъченик Мина“ носи българска църква в град Кюстендил.
    Тя се намира в западната част на град Кюстендил. Построена е през 1934 г. в съседство със старата възрожденска църква „Свети Мина“ по проект на архитект Антон Торньов. През 1923 г. църковното настоятелство на старата църква „Свети Мина“ взема решение да бъде построен нов храм. Проекта на софийският архитект Антон Торньов печели първа награда на обявения конкурс. Основите на новия храм са положени на 20.06.1926 г. По своята архитектура той е умален образец на църквата „Свети Александър Невски“ в София. Окончателното приемане на обекта става на 12.07.1933 г. Освещаването на храма е извършено на 04.11.1934 г. от софийския митрополит Стефан.
    Църквата впечатлява със своята архитектура, с двата високоповдигащи се купола с голям брой прозоречни ниши. Постройката е богато украсена с фасадни корнизи и орнаменти. Сградата е двуетажна, с изба под целия храм. Вътрешното пространство е покрито със стенописи. Митрополитският трон е дърворезбарска изработка с природни мотиви. Иконостаса е дело на Коста, Евтим и Петър Филипови от от село Осой, сега в Република Македония. Художникът Апостол Христов Фръчков от София, изработва иконите на иконостаса, изографисва и декорира иконописите и цялата вътрешна обстановка.
    Църквата е една от най-внушителните и представителни църкви в цяла България, действащ храм на Българската православна църква.
  • Пардю: В България има мръсна симбиоза между медии, бизнес и управление

                                                                                               Джеймс Пардю,  Sofia echo

    Последните президентски и местни избори бяха крачка назад за демокрацията в България. Провеждането на изборната кампания в тази страна членка на НАТО и ЕС, показа тревожен упадък на свободата и независимостта на печатните и електронни медии и политическо сплашване до нива, невиждани от десетилетия.

    Партия ГЕРБ на министър -председателя Бойко Борисов спечели президентството и повечето кметски места във важните градове и села в страната, включително столицата София. Резултатът консолидира политическата власт в България още повече. Партията на Борисов вече доминираше българския парламент и правителството.

    Българските печатни и електронни медии имаха своята сенчеста страна след края на комунизма, но ситуацията днес извежда корупцията и политическото влияние в медиите до нива, които отнемат всякакво доверие в обективността или независимостта на основните им материали.

    „Плащането за отразяване“ е бизнес моделът за повечето основни медии в България по време на избори. Редакционната политика на много от националните ежедневници днес е да се заплаща за медийно отразяване по време на политическата кампания – не за реклама, а за новини и анализи. Ако някой предизборен щаб желае да има благоприятни новинарски публикации, авторски коментари или положителни статии за своите кандидати или желае медията да критикува опонента, това зависи само от заплащането. Кандидати, които не желаят да плащат или не могат да плащат за отразяване в медиите, просто получават съвсем слабо или никакво отразяване.

    Еднакво виновна е и телевизията. Кандидатите могат да си закупят обикновена политическа реклама. Въпреки това, обикновено е много по-продуктивно да се купят новини, интервюта или платени излъчвания, отколкото обективни репортажи. По правило тези, които плащат на телевизиите, получават положително отразяване на пресконференции и други новинарски програми.

    Докато вестниците в САЩ и в други страни се закриват или се консолидират, броят на вестниците в Българя остава постоянен. Това, което се променя, е собствеността. Основни западни медийни инвеститори се оттеглят от българския пазар и собствеността преминава в български инвеститори, малко заинтересовани за журналистическата етика. Вместо това медиите са се превърнали в средство за подмазване на правителството, за да печелят изгодни договори или финансиране от медийните бюджети на министерствата.

    Преобладаващата практика на българските медии днес е те да бъдат използвани за бизнес и политическо влияние, а не за да се предоставя обективно отразяване на политически събития или критичен поглед, който да държи властта отговорна пред хората. Както сподели с мен бивш висш представител на властта, консолидацията на медиите в България е „мръсна симбиоза“ между медия, бизнес интереси и управлението на контрола на публичната информация.

    Експанзията на таблоидите в България е друго скорошно явление. Но вместо папарашки снимки на личности от развлекателния бранш и слухове за знаменитости, тези издания публикуват постоянни, непотвърдени скандали и мръсни персонални атаки срещу кандидати и политически фигури. И отново парите и влиянието определят кой ще бъде мишена на скандалите.

    Политическото сплашване и страх са също във възход в България. В този район твърдите политически сигнали не са едва доловими. Назначаването на министъра на вътрешните работи да води политическата кампания на управляващата партия ГЕРБ в България е по някакъв начин равносилно на това, американският президент Обама да назначи директорите на ЦРУ и ФБР да ръководят неговата кампания по преизбирането му. В частни разговори българите в страната говорят за политическо сплашване и за страха да се изкажеш опозиционно за сегашното управление.

    Неотдавна българите гласуваха за поредния лидер, който да избави страната от корупцията, неадекватното правосъдие и проникващото влияние на организираната престъпност, което спъва развитието на страната. Правителството на Борисов дойде на власт с такива обещания. Досега правителството се справи добре с натрупването на власт. Кога и дали управляващата партия ще изпълни своите ангажименти към българите, не е ясно.

    За по-нататъшното развитие на демокрацията в България е нужна сериозна доза светлина – политическа прозрачност.

    Настрани от медийната етика, българите поне трябва да бъдат уведомявани за купени публикации и във всеки случай, в който се пуска материал, в който се засяга политиката, да се посочва ясно кой плаща.

    Изобличаването на политическото сплашване ще изисква сериозен мониторинг от страна на международните организации заедно с подобряване на местното законодателство.

    Множество компетентни, честни журналисти живеят и работят в България, но те са обезсърчени и са в капана на система, която е корумпирана от големи пари и политическо сплашване. Когато свободната и обективна преса се колебае и политическото сплашване става норма в система, заразена от сериозна организирана престъпност и корупция и липсата на адекватно правораздаване, демокрацията е губещата.

  • Veterans Day Events in Chicago
    Veterans’ Day will be celebrated on November 11, 2011 (also known as 11/11/11). The City of Chicago will be hosting a Veterans’ Day Ceremony honoring those who have served in times of peace as well as war. The event starts at 11 a.m. at at Soldier Field, Gate O (1410 S. Museum-Campus Drive).Admission is free.
    Keynote Speakers: Danielle Green Byrd – Specialist U.S. Army (Retired) and Jean Albright – MSgt USAF (Retired).
    The keynote speakers, along with representatives from all branches of media will lay a wreath at the Doughboy statue located inside Soldier Field which will be followed by a 21-gun salute and Taps.
    The 85th Army Band will perform the Armed Forces Medley as veterans from each branch rise to be recognized when their song is played. The event concludes with America the Beautiful performed by the U.S. Naval Academy Gospel Choir.
    The Lincoln Park Zoo is also honoring Veterans on Veterans ‘ Day. To show appreciation for those who have served, the zoo is offering treats, tours, and activities on November 11. Veterans and their families will get 11% off food and retail purchases. Parking will be $11 (compared to the zoo’s normal rate of $17), and kids can ride the Endangered Species carousel for .11 cents. The zoo is also offering veterans the chance to do some special tours of the zoo, as well as an exclusive giraffe feeding at 11 a.m. – and the first 11 visitors to Wild Things!
    http://chicago.about.com/
    Veterans’ Day will be celebrated on November 11, 2011 (also known as 11/11/11). The City of Chicago will be hosting a Veterans’ Day Ceremony honoring those who have served in times of peace as well as war. The event starts at 11 a.m. at at Soldier Field, Gate O (1410 S. Museum-Campus Drive).Admission is free.
    Keynote Speakers: Danielle Green Byrd – Specialist U.S. Army (Retired) and Jean Albright – MSgt USAF (Retired).
    The keynote speakers, along with representatives from all branches of media will lay a wreath at the Doughboy statue located inside Soldier Field which will be followed by a 21-gun salute and Taps.
    The 85th Army Band will perform the Armed Forces Medley as veterans from each branch rise to be recognized when their song is played. The event concludes with America the Beautiful performed by the U.S. Naval Academy Gospel Choir.
    The Lincoln Park Zoo is also honoring Veterans on Veterans ‘ Day. On November 11, 2011, Lincoln Park Zoo will celebrate two special events. The first and most significant is Veterans Day, a day where we honor the sacrifices service members have made for our country. The second is a once-in-a-century celebration of the calendar itself, recognizing the numerical fun of 11.11.11 (with extra oomph at 11:11 a.m.).
    To show appreciation for those who have served, the zoo is offering treats, tours, and activities on November 11. Veterans and their families will get 11% off food and retail purchases. Parking will be $11 (compared to the zoo’s normal rate of $17), and kids can ride the Endangered Species carousel for .11 cents. The zoo is also offering veterans the chance to do some special tours of the zoo, as well as an exclusive giraffe feeding at 11 a.m. – and the first 11 visitors to Wild Things!

    Veteran’s Day

    Veterans Day is an annual United States holiday honoring military veterans. It is a federal holiday that is observed on November 11. It is also celebrated as Armistice Day or Remembrance Day in other parts of the world and falls on November 11, the anniversary of the signing of the Armistice that ended World War I. Because it is a federal holiday, many American people have the day off from school or work for Veterans Day.

    History of Veterans Day


    On the 11th hour of the 11th day of the 11th month of 1918, an armistice, or temporary cessation of hostilities, was declared between the Allied nations and Germany in the First World War, then known as „the Great War.“ Commemorated as Armistice Day beginning the following year, November 11th became a legal federal holiday in the United States in 1938. In the aftermath of World War II and the Korean War, Armistice Day became Veterans Day, a holiday dedicated to American veterans of all wars.

    http://chicago.about.com/

  • 11 ноември е Ден на ветерана в Америка
    Денят на ветераните (на английски: Veterans Day) е официален празник на Съединените щати, когато гражданите оказват почит на загиналите войници и участниците във войните.
    Празнува се винаги на една и съща дата: на деня, в който завършва Първата световна война – 11 ноември 1918 г.
    През 1918 г., на единайсетия час от единайсетия ден на единайсетия месец светът, обзет от радост, празнува. След четири тягостни военни години е подписано примирие. Идва краят на „войната, която ще приключи всички войни”.
    11 ноември е отреден в САЩ за Ден на примирието, за да не бъдат забравени саможертвите дадени от жени и мъже по време на войната, за да бъде постигнат траен мир. В Деня на примирието оцелелите във войната войници участват в парад, който преминава през родните им места. Политици и офицери ветерани държат речи и организират церемонии, благодарни за постигнатия мир.
    През 1938 г., двайсет години след края на войната, Конгресът гласува Денят на примирието да стане официален празник. За американците обаче е ясно, че отминалата война няма да е последна. На следващата година започва Втората световна война. Големи и малки народи отново вземат участие в кървавите схватки. И след Втората световна война Денят на примирието продължава да се отбелязва на 11 ноември.
    През 1953 г. жителите на Емпория, щата Канзас, наричат този празник Деня на ветерана от благодарност към ветераните на своя град. Скоро след това Конгресът приема закон, внесен от канзаски конгресмен, който преименува Деня на примирието в Ден на ветерана.
    В Деня на ветерана американците продължават да засвидетелстват своята благодарност към мира. Организират церемонии, държат речи, а в 11 часа повечето от тях запазват минута мълчание в памет на хората, които са се борили за този мир.
    След ангажирането на САЩ с Виетнамската война ударението върху празничната дейност е изместено. Организират се по-малко военни паради и церемонии. Ветераните се събират на вашингтонския Мемориал на ветераните от Виетнам, за да оставят дарове и да постоят на мълчаливо бдение край имената на свои приятели и роднини, загинали във Виетнамската война.
    Семействата, загубили синове и дъщери във войните, още повече насочват своите мисли към мира и към избягването на войни в бъдеще.
    Денят на ветераните (на английски: Veterans Day) е официален празник на Съединените щати, когато гражданите оказват почит на загиналите войници и участниците във войните.
    Празнува се винаги на една и съща дата: на деня, в който завършва Първата световна война – 11 ноември 1918 г.
    През 1918 г., на единайсетия час от единайсетия ден на единайсетия месец светът, обзет от радост, празнува. След четири тягостни военни години е подписано примирие. Идва краят на „войната, която ще приключи всички войни”.
    11 ноември е отреден в САЩ за Ден на примирието, за да не бъдат забравени саможертвите дадени от жени и мъже по време на войната, за да бъде постигнат траен мир. В Деня на примирието оцелелите във войната войници участват в парад, който преминава през родните им места. Политици и офицери ветерани държат речи и организират церемонии, благодарни за постигнатия мир.
    През 1938 г., двайсет години след края на войната, Конгресът гласува Денят на примирието да стане официален празник. За американците обаче е ясно, че отминалата война няма да е последна. На следващата година започва Втората световна война. Големи и малки народи отново вземат участие в кървавите схватки. И след Втората световна война Денят на примирието продължава да се отбелязва на 11 ноември.
    През 1953 г. жителите на Емпория, щата Канзас, наричат този празник Деня на ветерана от благодарност към ветераните на своя град. Скоро след това Конгресът приема закон, внесен от канзаски конгресмен, който преименува Деня на примирието в Ден на ветерана.
    В Деня на ветерана американците продължават да засвидетелстват своята благодарност към мира. Организират церемонии, държат речи, а в 11 часа повечето от тях запазват минута мълчание в памет на хората, които са се борили за този мир.
    След ангажирането на САЩ с Виетнамската война ударението върху празничната дейност е изместено. Организират се по-малко военни паради и церемонии. Ветераните се събират на вашингтонския Мемориал на ветераните от Виетнам, за да оставят дарове и да постоят на мълчаливо бдение край имената на свои приятели и роднини, загинали във Виетнамската война.
    Семействата, загубили синове и дъщери във войните, още повече насочват своите мисли към мира и към избягването на войни в бъдеще.
  • Защо не протестират българите?

    Из материал, публикуван неотдавна в гръцкия вестник „Симера“ 
    Българите са най-бедният народ в Европа и това не е тайна дори за самите тях, но видели ли сте ги да протестират?  Не, няма и да ги видите, защото не могат да си го позволят. Целенасочената политика по-обедняване на българският народ се ръководи чрез различни уж европейски директиви. Забележете, въпреки, че българите са признато най-бедни, голяма част от стоките и услугите са с по-високи цени от средноевропейските. За да оцеляват, те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд, при масово погазване на всякакви трудови норми, без да смеят да се оплакват, без да смеят да си потърсят правата. Техните синдикални лидери, ако могат въобще да се нарекат така, ще видите сред редиците на управляващите, окичени с най-високите държавни отличия, но не и сред работниците, не и на прощадите, не и в първите редици на протестите, защото протести няма.

    И ние като гръцки граждани, свикнали да търсим и отстояваме правата си, задаваме въпроса: как е възможно това? Как при този стандарт на живот, при тези условия на труд, при това нагло и безочливо отношение към тях, как те стоят тихо и безропотно? Отговорът е един – те са бедни, толкова бедни, че дори и един ден да не са на работа, а да излязат на протест, това ще бъде пагубно за тяхното оцеляване. Те няма да успеят да си платят сметките, или да си купят храна, или необходими лекарства, или дрешки за децата. Да, те са толкова бедни, че ходят болни на работа, че по-скоро биха умрели на работното си място, отколкото да си вземат почивка, нужна на всеки жив организъм. За тях няма почивка – заробени веднъж от банките, втори път от работодателите си и трети път от политиците си – те са изгубили всяка надежда; и живеят ден за ден в постоянен страх и стрес да не изгубят работата си, надницата си, да не се разболеят. Всяко едно по-сериозно заболяване ги обрича на почти сигурна смърт, защото са бедни. Техните предприятия произвеждат инвалиди, българите биват използвани, изстисквани и изхвърлени на улицата. Без защита , без надежда.

    Тяхната държава, тяхната индустрия бе разпродадена и разграбена на безценица. В България няма истински чуждестранни инвестиции. Това, което е продадено на чужденци на безценица или е унищожено, за да не се произвеждат конкурентни на вносните стоки, или се използва за ограбване на българите и изнасяне на спечелените пари в чужбина. На българите им набиват в главите, че заплатите им трябва да са ниски, защото така били конкурентноспособни и така, забележете, привличали чуждестранните инвеститори. Няма по-смехотворно твърдение от това. Как можеш да твърдиш, след като уж си член на Обединена Европа, че ще привличаш инвеститори с ниското ниво на заплащане? В кой век живеят българите? Не разбират ли, че днес истинските инвеститори търсят не проста маса, работеща за без пари, а образовани работници, специалисти, притежаващи творческа мисъл и креативност, откриватели и способни да предугаждат бъдещето. Явно някой има интерес да ги кара да се конкурират по заплащане със страните от Третия свят, а не по знания с развитите европейски държави. В България правителството инвестира най-много в полицията, която е един процент от цялото население на страната. Но не мислете, че тази полиция се бори с престъпността, не, самата полиция е корумпирана, съдебната им власт също, за политиците им да не говорим. Полицията им е гарант за сигурността на корумпираната върхушка, за това, че всеки дори и плах опит за протест и търсене на отговорност, ще бъде смазан и потушен.

    Благодарение целенасочената политика на потъпкване и опростачване на българският народ, той е почти обречен на изчезване. По-голямата част от знаещото и можещо население е емигрирала, циганите са оставени сами на себе си, като безнаказаността им е пословична, а страхът у българите – неописуем.

    Източник:   Haskovo.me

  • Ричард Ран: „Луканов приложи само част от нашата програма“

    Това заявява пред вестник „24 часа“ известният в България американски икономист Ричард Ран (Richard W. Rahn). Изготвената под негово ръководство национална стратегия за България за преход към пазарна икономика и до днес е критикувана за това, че нейните изпълнители целенасочено разрушават България.

    Автор: Алeксeния Димитрова

    rahn– Д-р Ран, какво мислите за периодичните икономически кризи, които връхлитат света?

    – Голям песимист съм за това, което се случва. Повечето големи страни в света харчат много над това, което успяват да получат като данъци. Затова разходите им продължават да растат много бързо. Като резултат повечето натрупаха дългове, които не може да бъдат върнати.

    – Как може да се спре по-нататъшният колапс?

    – Има няколко неща, които е нужно да се направят. Първо, да се съкрати нивото на държавните разходи.България в това отношение може да е пример на страни като САЩ, които харчат 40% повече от това, което получават. Подобни са разходите и в няколко европейски страни. Балансът трябва да бъде възстановен чрез намаляване на разходите, а не чрез увеличаване на данъците. Но съм песимист, че има политическа воля това да бъде направено.

    Страхувам се, че повечето страни ще тръгнат по пътя на Гърция.

    – Неотдавна Сорос изрази мнение, че кризата в Гърция ще разбие целия ЕС. Подобна прогноза направи и бившият директор на Федералния резерв Алън Грийнспан…

    – Зависи как се управлява ЕС, но като цяло ми се струва, че май не много добре. Страните трябва да решат проблема с дълговете. Доколкото виждам, , Гърция няма да си върне дълга. Колкото по-бързо се приеме лекарство, толкова по-бързо ще се подобри ситуацията. Но мълчанието ще направи нещата само още по лоши. Песимист съм за готовността на политическите лидери да направят това, което трябва – нещата да се стартират отново и да се въдвори фискален баланс. Всеки добър икономист може да пресметне дали един дълг може да се върне. Какво трябва да стане, за да се разбере, че не може да се харчи повече, отколкото се получава?

    Ако направим тези неща, ще видим икономиката да се подобрява. Колкото по-дълго отлагаме, толкова по-дълго ще чакаме икономически обрат.

    – Само за Европа ли сте песимист?

    – И за САЩ. Не виждам особени промени въпреки сериозните знаци на предупреждение, които получихме при предната криза. Но идват избори и се надявам тези промени да бъдат извършени.

    – Посочвате България като добър пример…

    – Да кажем, като по-малко лош пример.(Смее се.)

    – Следите ли ситуацията у нас?

    – Вече отчасти и не в детайли. Но ми се струва, че в последните 20 г. вие сте по-малко безотговорни от други страни.

    – Но ако страните наоколо бъдат засегнати, възможно ли е България да избегне кризата?

    – Може би не. Вие сте дърпани надолу от много безотговорни съседи. Имам предвид предимно Гърция, но и други страни. Това намалява българския пазар.

    – Хората, от които зависи икономическото оздравяване на света, слушат ли съветите ви?

    – Всички говорят за кризата, но като дойде ред да действат, забравят какво трябва да правят. Не само не искат да режат разходи, но искат да имат облаги – ако може, те да харчат, а други да плащат.

    За да си осигурят избираемост, политиците искат хората да са щастливи в харченето, а не ги притискат във вземанията. Това се вижда особено в пенсионните системи – няма начин всички обещания на политиците да бъдат осъществени. Само няколко големи демократични страни по света следват устойчив модел с разумен бюджетен баланс и политика – Швеция и Швейцария в Европа, Австралия, Нова Зеландия, Тайван и Южна Корея. Останалите са в еднакво лошо положение.

    – Еднакъв песимист ли сте за Испания, Гърция, Италия, Ирландия?

    – Има някои различия, но общо взето, дереджето им е едно и също. Даже и Франция не е устойчива.

    – Ако България приложи драстично намаляване на разходите, както опитва сегашният финансов министър Симеон Дянков, може ли да се справи с кризата?

    – България е в много по-добро положение и с по-малък дълг, отколкото много други. Освен това прави по-големи бюджетни съкращения. Затова съм склонен да мисля, че ще бъде един от оцелелите.

    – Познавате ли Дянков?

    – Да.

    – Имали ли сте шанс да говорите на тези теми?

    – Не сме се виждали от 1-1,5 г. Говорихме, преди да стане министър и малко след това. Не бих му давал съвети. Той си върши добре работата. Мисля, че е много способен. България измина дълъг път от времето, когато ние бяхме там преди 20 г. Появиха се много способни икономисти. Сега сте забележително различна страна в сравнение с преди 20 г.

    – Казвате да се съкращават разходи. Но вие сте автор на теория, според която има ниво на бюджетни разходи, което повишава икономическия растеж…

    – С Института за пазарна икономика направихме изследване, според което, ако разходите са около 25% от брутния вътрешен продукт, икономическият растеж е склонен да се забавя.

    – Какъв е тогава оптималният процент на бюджетни разходи?

    – Добре е да бъдат под 25% от БВП.

    – Много българи свързват вашето име с трудностите на преходния период заради вашата стратегия „Ран-Ът“. Кои от идеите й намирате за работещи през годините и кои се оказаха грешни?

    – Като погледна прехода на други страни, мисля, че трябваше да настояваме за по-бързи промени.

    Но голяма част от нашата програма не бе прилагана до 1997 г. Ако бях икономически магьосник и бях почнал промените в първите месеци след 1989 г., мисля, че нещата щяха да се развият по-добре. Щяхте да избегнете инфлацията. Препоръчах да се въведе валутен борд още през 1990 г., но вие не го въведохте до 1997 г. Преди това, през 1996 г., ви сполетя хиперинфлацията и ви удари жестоко. Друго, в което сбъркахме, бе, че подценихме мултикорупцията в съдебната система. Предложихме радикална промяна на данъчната система. Тогава това не се прие, но след години България отиде и по-далече като въведе плосък данък. Много съм доволен от тази реформа, това бе истинско постижение. Плоският данък не е перфектен, но върши чудесна работа. Опитът ни показва, че страните, които извършиха по-бързо по-радикални реформи, постъпиха най-добре. Но в началото на 90-те г. имаше политическа нестабилност в България, нямаше добри лидери в икономиката и това продължи до края на 90-те г.

    Годините от 1990 до 1997 г. са изгубени години по отношение на добрите лидери и прилагането на нашата програма.

    – По поръчка на Луканов ли я написахте?

    – Да. Помня един мой разговор с него през октомври 1990 г., когато правехме първоначалния вариант на програмата, а той бе премиер. Дадохме му я и след няколко дни той ни извика в офиса: „Ричард, това е много либертански доклад. Трябва да бъде социалистически. Ще приложим само част от него.“ Казах му, че икономиката е процес и за да работи, трябва да се гледа като цяло, а не оттук-оттам.

    – Какво се случи после?

    – След напускането на Луканов през 1991 г. правителствата се сменяха много често и нямаше с кого да работим

    Всеки път, когато отивахме в централната банка или финансовото министерство, имаше нови хора и почвахме да обясняваме всичко отначало. Бе пълна каша.

    – Кого от българските лидери от онова време харесвахте най-много?

    – Харесвах мнозина, някои станаха мои приятели.

    – Кого намирахте за най-диалогичен, с най-разумен подход и интересни идеи?

    – Хора като Иван Костов. Той бе умен и добре разбираше нещата. С нашата програма не искахме да упражняваме политически натиск, а да говорим с хора, които разбират проблемите, виждат какво трябва да се направи и го правят. Такъв беше и Желю Желев. Харесвах го – макар че нямаше никакъв опит в икономиката, имаше много добро разбиране за нещата като цяло. Много от вашите финансови министри имаха добра подготовка. Мартин Заимов, който установи валутния борд, също свърши чудесна работа – изпитвам голямо уважение към него. Институтът за пазарна икономика също привлече млади и способни икономисти. В началото обаче не бе така.

    – През 2003 г. имахте идея да се превърнем в офшорна зона. Какво стана с нея?

    – Нищо. През годините е имало много идеи – по-радикални или не съвсем, в опита България да стане част от ЕС и да се превърне в нормална европейска държава, каквато е днес. Сега с удоволствие съветвам хората да дойдат в България, в София, защото това е нормална държава в сравнение с преди 25 г. В сравнение с Германия в последните години България води доста разумна и отговорна политика, включително за разходите. Приватизацията е почти на финала. Може всичко от нашата програма да не е приложено, но основните принципи – ниски данъци, валутен борд, плосък данък, нови закони, са налице. България се развива в добра посока и вече не се нуждаете от външни хора като мен.

    – Казахте, че не сте могли да предвидите корупцията в съдебната система.

    – По-точно не разбирах колко дълбока бе тя и колко трудно е да бъде преодоляна. Бях наивен за това…

    – Какво още не предвидихте?

    – Че процесът на приватизация би могъл да бъде подкопан от корупцията. Имам предвид и някои решения на съда.

    – А кои неща се оказаха немного подходящи за реалностите в България?

    – Не мисля, че имаше много такива, макар някои да опитват да ми кажат, че не сме се съобразили с особеностите на България. Не мисля, че България е различно място. Българите, идващи в САЩ, се приспособяват лесно и се справят добре. Същите икономически правила, които се прилагат в САЩ, Япония, Канада, Швеция, Швейцария, действат и в България.

    Добрите икономически правила са добри навсякъде – например стабилната валута.

    – Вие правите глобални икономически анализи. А какво бихте посъветвали обикновените хора?

    – Преди време в Швейцария получих същия въпрос, и то от експерти. И в САЩ, и в Европа всички ме питат къде да инвестираме, как да запазим парите си. Но дали си банкер в Швейцария, или редови гражданин в България, е все едно и също по време на световна криза. Може би е разумно на някои места да се затварят бизнеси, да се мисли за оптимизиране на мениджмънта и за разнообразяване на инвестиционното портфолио. Част от парите може да се държат кеш или да се инвестират в недвижими имоти. Но бих стоял далече от държавните ценни книжа или поне от гръцките. (Смее се.)

    – Как е разпределено вашето лично портфолио?

    – Нямам облигации, имам акции, недвижима собственост и някои кеш…

    – Щом имате акции, колко загубихте в онзи черен ден преди няколко месеца, когато колабира фондовата борса?

    – Гледам на тези доходи като нещо дългосрочно. Добрите компании, където може да се инвестира, са навсякъде по света…

    – И не ви пукаше колко загубихте?

    – Така излиза. (Смее се.) Ако гледате това всеки ден, всяка вечер ще сте болен, така че по-добре да не го правите. Моята философия е да търся добри международни компании, които имат добър мениджмънт, и да купя техни акции, които ще са ценни в следващите години. Нормално е те да вървят ту надолу, ту нагоре, но важна е дългосрочната перспектива…

    – Започнахме този разговор с песимизъм, а го завършваме с оптимизъм…

    – Ами светът е такъв – върви ту надолу, ту нагоре. Освен това трябва да се опитаме да намерим щастие и извън бизнеса – сред нашите приятели и семейства. Не трябва да оставяме разни неща да помрачат това.

    – И все пак да ви питам: след всичко, което се случва в Америка, жива ли е все още американската мечта?

    – Да, жива е, но хората са жадни да видят сегашния набор политици да си иде. Да, има съпротивление тук, в Америка, да се направят промени, защото много хора не искат да се разделят със своите социални осигуровки, привилегии или субсидии. Но някой трябва най-после да каже, че тези неща трябва да бъдат орязани. Президентът Обама е един неуспешен лидер. Той е икономически безотговорен и отказва да вземе решенията, които трябва. В резултат на това той ще напусне властта.

    – Тоест вашата прогноза е, че следващият президент на Америка няма да бъде демократ, а републиканец?

    – Да.

    .

    Визитка

    Роден на 9 януари 1942 г. в Рочестър, щата Ню Йорк

    Завършил университета във Флорида и защитил докторската си степен в Колумбийския университет

    Председател на американския Институт за глобален икономически растеж и председател на надзорния съвет на българския Институт за пазарна икономика

    Бил е вицепрезидент и главен икономист на Американската търговска камара при Р. Рейгън и икономически съветник в предизборната кампания на Джорд Буш-старши

    Един от авторите на националната стратегия за преход към пазарна икономика в България, т. нар. програма Ран-Ът, написана в началото на 90-те г. по искане на кабинета „Луканов“

    www.24chasa.bg

  • Законът за БТА най-после влезе в парламента

    Още през 1991 г. Конституцията разпореди да има такъв закон за създадената преди 113 години национална информационна агенция. Дали дълго чаканият закон ще е достатъчно добър или ще е подобен на Изборния кодекс, които създаде много нови проблеми?

    BTA_Bulgarian_News_AgencyЗаконопроект за Българската телеграфна агенция (БТА) бе приет днес на извънредно заседание на Парламентарната Комисия по културата, гражданското общество и медиите.

    Проектът е внесен от председателката на комисията Даниела Петрова от ГЕРБ и депутата Екатерина Михайлова от Синята коалиция.

    Приемането на този закон е в изпълнение на разпоредби от Конституцията. Такъв документ трябваше да бъде разработен и приет до 1997 г. според решение на 36-ото Народно събрание от 1994 г., когато беше изработен временен статут за БТА.

    От тогава четири състава на парламента не пожелаха да се занимават със статута на националната информационна агенция, създадена през 1898 г. с указ на Княз Фердинанд. Проект беше написан в края на 2000 г., но тогава пък не намери време управляващото парламентарно мнозинство на Обединените демократични сили (ОДС).

    Утвърденият днес проект предвижда БТА да е юридическо лице на бюджетна издръжка – първостепенен разпоредител с бюджетни кредити. Определят се принципите, от които агенцията се ръководи при осъществяване на своята дейност, за която се отчита пред Народното събрание.

    С нарочни текстове в законопроекта се създават необходимите гаранции за осигуряване на независимостта на БТА от политическа, идеологическа и икономическа власт.

    На базата на дългогодишната практика и огромния опит на агенцията в новинарството е описан начинът, по който БТА осъществява дейността си. Изброени са органите и институциите, които имат право на достъп до информационните продукти на агенцията, за което е предвидена целева държавна субсидия.

    Предлага се БТА да се управлява от генерален директор, който се избира и освобождава от Народното събрание с мандат 5 години.

    Предвижда се държавната субсидия на агенцията да се включва в Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, както е и сега.

    Предвидени са държавни субсидии за информационно осигуряване на държавата и за придобиване и поддържане на дълготрайни материални активи. Собствените приходи са от дейности, пряко свързани с дейността на БТА и управлението на нейното имущество.

    Одит на бюджета и управлението на имуществото на БТА се осъществява от Сметната палата.

    В Преходните и заключителни разпоредби се предвижда в срок до три месеца от влизането в сила на закона Народното събрание да избере генерален директор на БТА.

    За изпълнението на Закона за Българската телеграфна агенция за 2012 г. са необходими 4 млн. лв. субсидия от държавния бюджет.

    През 1994 г. Временният статут беше изработен по инициатива на тогавашния генерален директор Стефан Господинов, който почина година по-късно. След него за шефове на БТА бяха избирани Милен Вълков (1995-1997), Панайот Денев (1997-2002), Стоян Чешмедиев (за три месеца) и Максим Минчев, избран през 2003 г., който е генерален директор в момента.

    Източник: Вести.бг

  • 22 години по-късно: политици за 10-ти ноември

    Имало ли е истински преход към демокрация у нас и завършил ли е вече той, коментират представители на политическата класа

    Преди 22 години – на 10 ноември, след драматичен за България пленум на тогавашната компартия беше „отпушен“ пътят за реформи в страната.

    За събитията от тази дата, определяна като историческа, мнозина от младите вече нямат спомен.

    Какво се случи тогава, имало ли е истински преход към демокрация у нас и завършил ли е вече той, коментират пред БТА народни представители от различни парламентарни групи по повод годишнината от демократичните промени.

    Преходът определено не е завършил, мисля дори, че започна преди две години, коментира заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов (ГЕРБ).

    Ако имаше някакъв преход, той беше в преразпределение на собствеността – успешно за някои, но за по-голяма част от българския народ – не, допълва той. И обяснява, че резултатът в крайна сметка е много сериозно разделение на бедни и богати у нас.

    Не отричам постигнатото от предишните правителства, парламенти, много неща се случиха, отбелязва Анастасов, но сериозните промени, които ще доведат България до по-модерно общество, започнаха сега. Не мога да дам прогноза колко години ще са нужни, за да се завършат реформите, но е важно да се заложат законодателно нещата така, че следващото правителство, без значение дали ще е на ГЕРБ или друго, да не може да излиза от рамките на тези закони и да следва наистина правилна политика, казва заместник-председателят на НС.

    Анастасов смята в някаква степен за отживелица кръглата маса като форма на диалог. И обяснява защо е така – има решения, които трябва да се вземат бързо и оперативно, особено когато става въпрос да се спасяват отделни отрасли.

    В тези случаи, според Анастас Анастасов, една кръгла маса със своята продължителност във времето не е добър вариант. Динамиката е твърде голяма, подчертава депутатът от управляващата партия. Той обаче е категоричен, че диалог трябва да има – но за по-общите политики.

    Приемам със смях твърдението, че преходът, всъщност, е започнал преди две години, коментира лидерът на ДСБ Иван Костов, който е и един от участниците в кръглата маса през 1990 г.

    Според него никога у нас не е имало преход. Имаше български посткомунизъм, който май не е свършил, подчертава той. Костов смята, че българският посткомунизъм не е реванш, защото премиерът Бойко Борисов е реабилитирал Тодор Живков, а комунистическите символи и ритуали са превърнати в легенда, в музейни ценни експонати.

    Извращаването на смисъла на думите е правено много пъти в човешката история, коментира Иван Костов по повод твърдението на ГЕРБ, че промяната е започнала с идването им на власт преди две години.

    Той дава за пример Китай, където за такива случаи има специална процедура, наречена „да върнем наименованията“, а идеята е просто думите да значат това, което значат. Такова извращаване на смисъла на думите, дали – „преход“, или „реформа“, е във възможностите на хората, които не могат да управляват, заявява Иван Костов.

    „Каква кръгла маса – със синдикати и работодатели ли, мерси!“ – така той отговаря на въпроса дали сега има място за нова кръгла маса. Има парламент, той трябва да функционира, а не да бъде по български заместван с нещо, съветва лидерът на ДСБ.

    Ние правим така – когато нещо не работи, с подръчни средства го „овързваме между очите“, за да продължи, пояснява Костов. Според него е нужно българската демокрация да бъде „пусната в ход“.

    Тук има ангажименти, задължения на определени политически формации да защитават определени интереси – те трябва да бъдат сблъскани, да се видят какви са, допълва лидерът на ДСБ.

    Според заместник-председателя на ДПС Лютви Местан отговорът на въпроса дали е приключил българският преход е неразривно свързан с начина, по който е започнал.

    Свършил или не, няма съмнение, че той беше най-дълъг и най-мъчителен и от всички страни нови членки на ЕС, които преживяха прехода от тоталитаризъм към демократично гражданско общество, българските граждани платиха най-висока цена, заяви Местан.

    В България малко или много преходът започна с усещане за дворцов преврат, сякаш „отгоре надолу“ и това постави траен отпечатък върху темпа на развитие на демократичните процеси в страната, посочва Местан.

    В това той вижда разликата с Унгария например, която е имала паметта за унгарските събития от 1956 г., Чехия, Полша. Това не омаловажава, а подчертава ролята на българските дисиденти, защото в България е било най-трудно да си дисидент, каза той.

    Дисидентското движение не е придобило масовост именно защото тоталитарната власт у нас е била най-силна, отбеляза Местан. Това прави още по-значими за българската демокрация майските събития от 1989 г., които изиграха роля на катализатор за случилото се около и след 10 ноември, анализира заместник-председателят на ДПС.

    Може би ще обявим прехода за завършен едва когато всички сме убедени, че това, което наричаме гражданско общество, вече се е случило, смята Местан.

    Защото, по думите му, гражданското общество не е просто наличието на неправителствени организации, а реално гражданско участие при вземането на политическите решения.

    Може би една от причините това още да не е станало е, че не се уморихме да произвеждаме месии, казва Местан. Според него продуцирането на месии всъщност символизира дефицити на демократичност.

    Другата причина е в неуспеха на икономическите реформи. Като либерал знам, че няма как да мечтаем за функциониращо гражданско общество, без да е създаден икономическият фундамент за това – стабилна средна класа, посочва Местан.

    Нормално е да има и свръхбогати хора в едно общество, но не е нормално да бъде толкова огромна пропастта между много богати и много бедни, и тази „празнина“ трябваше да се заеме от средната класа, обяснява той.

    Според Местан на политически език това означава стабилна класическа европейска триада ляво – център – дясно. Както забелязваме обаче, границите не просто са заличени, но и центърът ту се появява и се превръща в първа политическа сила, ту изчезва, посочва Местан.

    В центъра продължава да стои като парламентарен самотник ДПС, посочва той и признава, че движението не се чувства комфортно само в политическия център.

    Сега няма предпоставки да се говори за формат, подобен на кръглата маса от 1990 г., смята заместник-председателят на ДПС. По думите му кръглата маса е била необходим конкретно исторически продукт, своеобразен квазидържавен орган на усилията за постигане на екзистенц минимума съгласие по основни посоки на прехода.

    Съвсем друг е въпросът за необходимостта от постигане на национално съгласие и, дори не за предефиниране, а за дефиниране най-сетне на българските национални приоритети, посочва Местан.

    Той припомня, че това е и основната политическа теза на ДПС в последните две години – ясно определяне точно на тези приоритети като надпартийни, висши цели, дори идеали на българската държава.

    Според депутата от левицата Андрей Пантев до голяма степен промяната на 10 ноември е била симулативна. Отново виждаме банален рефрен в нашата история – когато едно събитие се внася, когато се имитира, то се оказва и симулативна промяна, коментира той.

    То не тръгна както трябва, защото не беше локална инициатива, идея и реализация, смята проф. Пантев.

    Всяка деструкция би изглеждала несполучлива, ако не произведе някакъв нов обществено-политически продукт, освен процедурите, свързани с демокрация, свобода на вестниците и други показни индикации, смята той.

    А днес не можем да кажем, че има по-ниска смъртност и по-висок жизнен стандарт и че нашето място като цивилизована държава в цивилизования свят се е придвижило малко по-напред, дори е точно обратното, добави той.

    Попитан дали е възможно политическите сили да седнат отново на една маса и да потърсят обединение около новите приоритети на страната, проф. Андрей Пантев посочва, че „нашите политическите сили не лежат върху никакви идейни, а камо ли философски основи и затова всички си приличат като три капки вода“.

    Затова „всички са за демокрация, за пазарна икономика, за НАТО, за войната в Ирак, всички са за покровителството на Вашингтон“, обяснява той.

    По думите му „всичко е изградено не върху принципи и програми, а на комбина, на приятелски кръг, на тарикатска координация“.

    Липсва ни някаква зрялост, която не можа да дойде, защото прекалено много тарикати се запътиха в името на демокрацията да възпроизвеждат горе-долу едно и също, смята проф. Пантев.

    Той посочва, че с много малки отклонения се възпроизвежда онова, което е било преди 10 ноември – идеята за престиж и помощ отвън, а номенклатурата сега се нарича елит.

    Павел Шопов от „Атака“ определи понятието „преход“ като идеологема. На 10 ноември 1989 г. всъщност България беше поставена в ролята на победена държава в третата поред война – Студената война, коментира той.

    Всичко, което става през последните 20 години, е реално под диктовката на тези, които победиха в тази война, каза Шопов.

    За някои преходът се състоя и беше успешен, за други – не, обобщава той. Преходът за мен например беше България да стане по-силна държава, а това не се случи, коментира депутатът от „Атака“.

    За комунистите например „перестройката“ успя – бившите властимащи се превърнаха в сегашната богата класа на България, смята Павел Шопов.

    За победителите в Студената война преходът в България също е свършил, защото те отнесоха най-важните активи на държавата – банките, търговията с горива, монополите във вид на електроразпределителни дружества, каза той.

    Според него за средните българи резултатът е плачевен, дори и за предприемчивите. За тях остана някое гаражче, семейно хотелче, изобщо бизнес на дребно, посочва Шопов.

    Депутатът от „Атака“ е на мнение, че кръглата маса от 1990 г. изобщо не е била необходима и е нанесла повече щети на прохождащата българска демокрация, отколкото ползи.

    Бяхме вкарани в схеми, поеха ни подставени лица, говорители от името на опозицията, майсторски монтирани от тогавашните управляващи БКП, обобщава Шопов.

    Разбира се, кръглата маса разчупи в някаква степен страха и легитимира новите идеи тогава в българското общество, признава той.

    Според Павел Шопов обаче тогава, вместо да се организират подобни съвместни мероприятия с управляващите, най-добре е било да се отворят досиетата.

    Така още в началото щеше да се разбере кой кой е, но, тъй като това не се случи, преходът тръгна накриво и резултатът беше престъпното обогатяване, съсипването на българската икономика, проблемите с външния дълг, който още изплащаме, коментира Павел Шопов.

    Източник: Vesti.bg