2024-07-18

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Новият президент смята да отзове ДС-посланиците в първия си работен ден

    Според Плевнелиев енергийната независимост може да е тема за референдум

     

    В първия ден от моето президентстване, аз ще искам да подпиша указите за отзоваване на посланиците, които са част от бившата Държавна сигурност, заяви новоизбраният президент Росен Плевнелиев. Днес председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Красимира Медарова връчи на Плевнелиев и на Маргарита Попова решението на комисията за избора им за президент и вицепрезидент, както и издадените удостоверения за избора. Двамата трябва да встъпят в длъжност през януари 2012 г.

    След официалната церемония в ЦИК Росен Плевнелиев каза, че ще проведе серия от срещи с Георги Първанов, тъй като темата за президентството не можела да се изчерпа с пиенето на едно кафе или чай. Плевнелиев даде заявка за цялостна работа в институцията. Настоящият президент и вицепрезидентът Ангел Марин също уважиха новоизбраните си приемници.

    Росен Плевнелиев обеща, че ще работи с всички предишни президенти на България. Още днес той ще се срещне с първия демократично избран президент Желю Желев, а утре ще обсъди въпросите и с предшественика на Георги Първанов – Петър Стоянов.

    „В следващите 3 месеца до 22 януари 2012 г. аз няма да работя на парче”, обеща той. Новият президент уточни, че ще започне да формира екипа си и след като встъпи в длъжност ще обяви и имената на съветниците си. Той се зарече, че в рамките на първия си месец като президент ще проведе поредица от пресконференции, за да изясни пред журналистите приоритетите и задачите, които си е поставил.

    Плевнелиев намекна, че проектите с руско участие не са част от т.нар. Голям шлем, но заяви, че иска България да бъде врата на Русия към Европа и врата на Европа към Русия. „Големият шлем е свързан с проекти за енергийната ефективност и независимост, за да не ни спира някой кранчето”, подчерта той. Новият президент е категоричен, че всеки проект за развитието на България трябва да се гледа поотделно, за да се постигне максимален резултат и да има достатъчно прозрачност.

    Плевнелиев се върна и на въпроса с референдумите и бе категоричен, че ще проведе такива, които са ясно формулирани за гражданите. Една от възможните според него теми за референдум е енергийната стратегия на България и Националната програма за развитие „България 2020”.

    Относно бъдещето на българската армия, новият главнокомандващ подчерта, че тя трябва да бъде модерна и да се управлява адекватно спрямо рисковете на XXI век. Плевнелиев каза и че приема Бялата книга за отбраната и въоръжените сили, която бе представена от военния министър Аню Ангелов на 16 септември м.г.

     

    Христина Добрева,

    Vsekiden.com

  • Необходим е закон за проституцията в България

    Това заявиха секс-труженичките Рени и Весела на пресконференция в „София-прес“

    Крайно време е да има нормативен акт в България, който да забранява или легализира проституцията. Това е мнението на повечето секс-работници в София и страната, с които известните столични проститутки Рени и Весела поддържат контакти. Двете се появиха на среща с медиите в Национален пресклуб „София прес“. Обясниха, че искали да присъстват повече техни колеги на пресконференцията, но получили откази, защото момичетата и момчетата се страхуват.

    Рени и Весела нямат сводници. Според тях доста от проститутките работели без сводник. Има сводници, които работят с по няколко момичета, но жените сами се предлагат.

    Много повече от 2000 са секс-работничките в страната. Нямам представа колко са наистина, защото много работят по интернет, много – на телефон, каза Рени. Тя сподели още, че не познава колежка, която да работи под охрана на полицай, независимо, че често до местата на предлагане на улицата се забелязват патрулки. Познанствата с полицаи не пречи да бъдат задържани винаги, когато има заповед да се профилактира този контингент.

    Рени и Весела се надяват да застанат в основата на нова организация, която да защитава интересите на уличните проституиращи. Те настояват поне да се регламентират конкретни места, където могат да упражняват занаята си в градовете. И да си плащат за правото да работят това, което им определят със закон. Така и криминалният елемент в този бранш може да бъде минимализиран.

    Предлагали са ми юристи да направим фондация, но целта на тези адвокати беше да се спечелят и усвоят пари, затова идеята за това беше стопирана, заяви пък журналистката от Варна Даниела Великова, която участва по скайп в пресконференцията. Освен като журналист, Великова е работила като собственик на салон за масажи. Написала е книги за проституцията в България. Тя бе една от първите, която повдигна темата за регламентиране на проституцията като професия.

    Рени защити колежките си и в морален план. Тя не познавала жена, която да упражнява древната професия, която да е изоставила детето си в социална институция.

    В Холандия и Белгия проблемът с плащането на данъци бил решен отдавна. Там проститутките, когато решат да работят, предплащат седмичен данък на общината и такса за работа на улицата или пък плащат наем в къщи, лицензирани за секс услуги. Собствениците на къщите пък от своя страна плащат специални данъци от тези наеми.

    www.sofia-press.com

    –––––––

    Деян Донков е един от най-готините донжуановци в театъра:
    Има доста по-абсурдни неща в страната ни, не е толкова учудващо, че проститутките искат да легализират занаята си. Когато нещо не е узаконено, държавата иска да вземе от който може, каквото и както може. В България проституцията е развита. Но не знам защо проститутките искат да бъдат официално признати, може би имат някакви облаги.
    Актьорите и проститутките си приличат. Ние си продаваме душите, те – телата. Така че сме доста близки. Дали е опасно или не е въпрос на гледна точка. Когато си разголил душата и някои хора не те оценяват и се възползват от това, боли много.
    Трябва да се направи синдикат на секструженичките и да си защитават правата. Проституцията тук е свързана най-вече с чалгата. Сигурно искат услугите им да са по-официални, за да им е по-спокойно. Може би желаят да си разполагат сами със собствените си органи, те да си ги продават, а не някой да им взима процент и да им казва какво да правят. Някои знаем, че ги продават и насила ги изкарват.

    Записа: Ваня Костова

  • ЦИК вероятно ще “отбележи” проблемите в Изборния кодекс

    Управляващите още не са наясно дали ще го променят или ще го запазят в този вид

     

    Централната избирателна комисия (ЦИК), чиято дейност бе силно разкритикувана от независимите наблюдатели на изборите у нас от ОССЕ и ПАСЕ като некомпетентна и политизирана, вероятно ще излезе с препоръки към парламента за промени в Изборния кодекс. Това съобщиха в четвъртък членове на ЦИК пред Mediapool.

    Нагласата сред юристите била идната седмица да публикуват доклад – становище за протичането на вота по новото законодателство. “Вероятно ще маркираме какво се случи на изборите, въпреки че това не е наше задължение”, обясниха още от ЦИК.

    От комисията обаче смятат, че евентуални промени в Изборния кодекс ще бъдат полезни и за юристите в нея, тъй като, според законодателството, те са с мандат пет години и ще трябва да проведат следващите избори за парламент, членове на Европейския парламент и за местна власт.

    Въпреки нагласите обаче в ЦИК не са обсъждани официално възможностите за отбелязване на проблемите в изборното законодателство. Очаква се това да бъде направено веднага след приключването на формалностите по провеждането на вота миналата неделя.

    “Ако ЦИК направят подобно нещо, трябва сами да се разкритикуват, защото основните критики към Изборния кодекс бяха за функционалността на Централната избирателка комисия”, обясниха депутати от мнозинството. Като доказателство за това те изтъкват доклада на ОССЕ, според който “ЦИК е неспособна да взема навременни и ефективни решения по особено важни въпроси”. Наблюдателите са регистрирали още проблеми в процеса на преброяване и обработване на резултатите на вота.

    Самите парламентаристи, членове на правната комисия в парламента, пък изобщо не са наясно дали ще “ремонтират” Изборния кодекс или той ще остане в същото положение.

    Депутатите от ГЕРБ са смутени, тъй като все още нямало “партийно решение” за подобно нещо.

    “Трябва да направим анализ, но повечето грешки възникнаха заради некомпетентност на Общинските избирателни комисии, не толкова заради кодекса”, заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Тодор Димитров.

    Според колегата му Красимир Ципов пък трябва да се направи анализ на двата тура на изборите и тогава да се обсъди какви промени да се правят, но те вероятно ще се наложат.

    Техен колега, пожелал анонимност, обаче обясни, че все още никой не може да каже какво ще се прави, тъй като премиерът Борисов не бил дал никакъв “нишан”. След изборите той заяви, че хаосът се е получил заради изборите „2 в 1“ и желанието на властта да спести 18 млн лв. на данъкоплатците.

    Досега единствено регионалният министър Лиляна Павлова се изказа в посока законова промяна заради неуредиците с избирателните списъци, които са задача на подопечната й дирекция за гражданска регистрация ГРАО.

     

    Източник:   Mediapool

  • 2012 – ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО (Част II)

    Част II

    „Вечен живот”

    За началото вижте тук – линк.

    Според Календара на Маите ние живеем във времето на завършване на уникален за Слънчевата система цикъл от времето на „Големия взрив”. Календарът съдържа девет времеви периода, първият започващ в момента на сътворението – преди 16,1 милиарда години и деветият, завършващ на 28 октомври 2011 година (миналата седмица – б.р.). Всеки следващ след първия период се характеризира с неколкократно по-малка продължителност, но за сметка на това е все по-наситен със събития, характеризиращи еволюционните процеси във Вселената и в частност на Слънчевата система и планетата Земя. Всеки следващ период е своево рода ускорено повторение на предходния период, но на по-високо ниво. Компресията на събитията създава илюзията за ускоряване на времето. Днес ускорението в динамиката на събитията, подкрепено от информационните технологии е шокиращо дори за специалистите, работещи в тази област. Познанието през първите 11 години на новото хилядолетие е нараснало почти ОСЕМ ПЪТИ, в сравнение с познанието, което Човечеството е натрупало по време на хилядолетия съществуване до края на ХХ век. Ускорението е неоспорим факт! На 28 октомври 2011 г. (това е датата, когато пиша тези редове ) завършва последният девети времеви период. До 21 Декември 2012 г. остават точно 420 дни (2012 е високосна година). Това е времето за прехода към нова Космическа ера, а е възможен преход и към ново, по-висше вибрационно ниво на съществуване не само на Земята, но и на цялата Слънчева система. Логиката заложена в Календара на Маите, информацията съдържаша се в Свещените Веди, Библията, както и пророчествата са в пълен унисон с такава възможност. Затова не би навредило никому да приемем подобна хипотеза за практически възможна, макар и във вероятностен план.

    Тези, които са запознати с холограмното естество на Вселената и с нейните вибрационни нива по-лесно могат да осмислят настъпващите събития. Всичко видимо и невидимо в тази Вселена пулсира със своя собствена честота. Сърцето на човека има своя собствена честота на пулсация, мозакът – също. Всяка от седемте чакри на човека е във връзка с всяко от седемте вибрационни нива на Вселената. Земята също има своите чакри.

    Човекът, Земята, Слънчевата система, „Млечният път” и Вселената са едно неделимо цяло, вибриращо на различни нива в пълен синхрон, синхрон който поддържа едновремено и динамиката и цялостта им във Всемира.

    Възникването и развитието на Вселената във видимите и невидими за нас измерения е програмирано информационно още до нейното създаване. Сега сме в процес на реализация на Божествения замисъл. Ние сме едновременно наблюдатели, участници и сътворци на Създателя. Появяването на нашите проекции във всяко измерение, включително и проекцията ни във физическо тяло, както и еволюционните процеси, протичащи в нас самите са предварително запрограмирани. Предстои качествено нов еволюционен процес, навярно първият по рода си от възникването на Вселената (според Календара на Маите 16,1 милиардния годишен цикъл окончателно приключва 2012 г.).

    Земята и Слънчевата система като цяло, последните години навлязоха в сектор близо до екваториалната равнина на „Млечния път”, който се сканира от излъчване, идващо от центъра на Галактиката, регистрирано наскоро. Това излъчване се предполага, че носи кодовата информация за активиране на настъпващите промени.

    Възможен е вариант, при който планетата Земя и всяко живо същество ще преминат на ново вибрационно ниво. Този процес ще се случи и на всички останали планети от Слънчевата система, както и на самото Слънце. Не само Земята, но и всяка планета и самото Слънце имат своите чакри. Цялата Слънчева система променяйки вибрационното си ниво ще се освободи от грубата си материална същност, преминавайки в друго измерение на съществуване.

    Възможно е и „копиране” на Земята и цялата Слънчева система на ново вибрационно ниво, което е преминаване в друго измерение на съществуване и в същото време съхраняване на старото вибрационно ниво. Възможно е двете вибрационни нива да съществуват независимо, вложени едно в друго, тоест на едно място, в един „пространствен обем”, но без да си взаимодействат, поради различието на честотата на вибрациите на двата свята.

    pavlik021

    За тези, които са запознати с теорията за виртуалната (холограмна) Вселена и имат базисна компютърна грамотност, няма да е трудно да си представят удвояването на информацията и нейното 3D визуализиране в два отделни прозореца на екрана, нейното откоригиране в един от прозорците и създаването на две различни, независими обемни изображения, имащи обща информационна база на възникване.

    Въпросът, който живо ни вълнува е какво ще стане с нас самите. Отговорът се крие в генетическия код на човека. ДНК е не само програмен код на индивида, като биологическо същество, но и код за развитие на личността. Съвременните изследвания показват, че активирането на отделни програми в генитичния код на личността и нейната изява в обкръжаващия я свят, зависят от емоционалното състояние на личността.

    ЦЯЛОСТНАТА ЕМОЦИОНАЛНА ГАМА У ЧОВЕКА СЕ ПРОСТИРА МЕЖДУ ГРАНИЦИТЕ НА АБСОЛЮТНИЯ, ПАРАЛИЗИРАЩ СРАХ И АБСОЛЮТНАТА БЕЗУСЛОВНА ЛЮБОВ!

    Всички останали емоционални състояния са само нюанси между тези два „полюса”.

    Вълната на страха е с ниска честота. Изследванията показват, че човек в състояние на страх излъчва вълна, която пресича и активира до 160 кода на ДНК. Такъв човек може да осигури само базисното функциониране на тялото си, което не прави начина му на съществуване много по-различен от начина на живот на приматите.

    Колкото по-високо е състоянието на позитивен емоционален подем, толкова по високочестотна е емоционалната вълна, толкова повече са активираните кодове на ДНК, толкова по-лъчезарна и успешна в своята реализация е личността. Най висшата реализация е в сферата на идеите, в сферата на изкуството, настройващо околните да вибрират високочестотно и естествено в сферата на всеотдайната, безусловна любов.

    Егоизмът, стремежат към материално благосъстояние и постигането му по всички възможни начини са задържащи фактори, защото предизвикват нискочестотни вибрации и задържат развитието и изявата на пълния потенциал на личността. И най-съвършенните технологии, на които се надяваме, няма да променят този факт и няма да ни направят щастливи. Технологиите са средство за облекчаване на ежедневното ни опериране в света, в който съществуваме. Превръщането им в ЦЕЛ, която ще ни донесе ЩАСТИЕ е ИЛЮЗИЯ, сведена до АБСУРД.

    Отговорът какво ще стане с нас хората не е еднозначен. Всеки човек носи ключът на отговора за себе си в самия себе си. Всеки един от нас сам определя честотата, на която вибрира и сам носи отговорността за собственото си бъдеще. Това, което можем да направим един за друг е да се обграждаме с разбиране и любов и да си помогнем взаимно да вибрираме на по-висока честота. Разбирането на този вече експериментално доказан феномен може да промени в позитивна насока начина ни на мислене и поведение. Освобождаването от страха и всичките му възможни форми на проявление е задължително условие за преминаването ни към ново по-висше ниво на съществуване.

    Приемането на феномена на зачестилата поява в края на миналия и началото на новия век на странни фигури в житните поля като послание, ни дава допълнителна представа за предстоящите събития. След разкодиране на човешкия геном, се оказа, че много от фигурите, заснети преди неговото разкодиране са точното му копие. В последно време се появиха фигури, в които е кодирано послание за бъдещо изменение на генома, както и неговата нова структура. Посланието се тълкува като идването на промени, които ще доведат до появата на нова човешка раса.

    Настъпва нова ера, нов цикъл. Предстои и излизането от ерата на Рибите, отъждествявана с хаоса и влизането в ерата на Водолея, символ на разума, порядъка и равновесието. Кога точно и колко бързо ще стане прехода – в 2012 или по-късно, дали съществуването на всеки един от нас ще се проектира паралелно на две различни нива, или само на едно в зависимост от честотата на собствените ни вибрации („житото ще бъде отсято от плявата”) ни предстои да видим и почустваме с цялата гама на сетивности, които всеки един носи у себе си, дори и без да го съзнава. Всеки от нас има потенциала да премине към вибрационното ниво на „вечния живот”, както и всеки един от нас има потенциала да задържи себе си на вибрационното ниво на „вечното осъждане” в цикъла на „раждането за смърт”.

    Преминаващите на по-висше вибрационно ниво ще са носители на нов вид самосъзнание – за органично единство с цялата Вселена, ще имат достъп до цялостната информация на сътворението, възможност да проектират едновременно или разделно своето присъствие навсякъде във Вселената. Цялото Сътворение ще е „на длан” пред „очите им” и ще бъде въпрос на личен избор да бъдеш само възхищаваш се наблюдател или да се потопиш в океана на сътворението и да го съпреживяваш активно. Единственият инструмент за управление ще бъде собствената мисъл.

    Пророкуващи и псевдопророци – много. Според Библията сам Христос отговаря на учениците си как да познаят пророците от лъжепророците. А именно, че на едните предсказанията се сбъдват, на другите – не.

    Живеем във време разделно. На всеки един от нас му предстои да изживее своя личен опит в края на уникален за нашата Слънчева система цикъл от сътворението на материалния свят преди повече от 16 милиарда години.

    Ключът към бъдещото ни пребиваване във Вечността, или в нов цикъл на прераждане и смърт е в самите нас. Честният отговор, който всеки би дал пред самия себе си на какви вълни трепти душата му – на вълните на страха, или на вълните на безусловната любов, може да се окаже най-добрият ориентир, за това което го очаква.

    Всеки има свободата на собствен избор.

    Всеки избор има своите последствия.

    Изборът е Ваш!

    Автор: Павлик Петров

  • Българинът обеднява, 47% от домакинствата мизерстват

    Повече от половината домакинства у наснямат спестявания. Това заяви по време на пресконференция в сградата на КНСБ президентът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от  money.bg.

    През първото тримесечие на 2010 г. внесените суми по влоговете са надвишавали изтеглените, но тазитенденция се е обърнала и в момента повече суми се теглят отколкото да се внасят, посочи Димитров.

    По думите му основният проблем в Бюджет 2012, е че от него не става ясно как ще бъде увеличено вътрешното потребление. В същото време целият бюджет се крепи на предположението, че ще има увеличено потребление, коментира Димитров.

    Издръжката на живот на едно лице от 4-членно домакинство в края на септември достигна 531,04 лв., обявиха от КНСБ. Това означава, че за да се издържа спрямо нормалните български стандарти, на едно средностатистическо 4-членно домакинство месечно са необходими 2 124 лв.

    Под границата на бедност са около 27,5% от домакинствата в страната (с общ доход на едно лице до 199,52 лв.). С общ доход на едно лице от домакинството до 270 лв. са около 47% от домакинствата.

    Темпът на нарастване на издръжката на живот през септември е 0,5% спрямо месец юни 2011 г. От синдиката посочиха, че основната причина за ниския темп на нарастване е сезонният спад в цените на някои хранителни стоки и особено на пресните зеленчуци и плодове, характерни за летните месеци. През третото тримесечие на тази година хранителните стоки средно са поевтинели с 0,6%, но на годишна база се отчита ръст от 6,8 процента.

    На годишна база обаче цените при хранителните стокибележат ръст от 9.7 %, което значително надхвърля ръста на хранителните стоки при общата издръжка на живота (6.8%). Това е доказателство за нарастване на цените на жизнено важни стоки от първа необходимост, които имат висок относителен дял в потреблението на бедните домакинства. Повишението на цените определено води до още по-силно свиване на потреблението, което в количествен и структурен разрез остава твърде далеч от рационалните физиологически норми, посочиха от синдиката.Според данните на КНСБ границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 199,52 лв. на едно лице, което показва увеличение с 0.5 % спрямо юни т.г. и с 5.7 % спрямо септември 2010 г. Групата на хранителните стоки от типа на потребителска кошница на ограниченото потребление, в която не са включени цигари, алкохол, обществено хранене, бележи намаление от 1.7 % спрямо предходното тримесечие. То се дължи основно на поевтиняването на плодовете и зеленчуците.

    На въпрос на Money.bg – какъв трябва да бъде размера на минималната работна заплата с оглед на изнесените от КНСБ данни, Пламен Димитров коментира, че според синдиката минималното възнаграждение трябва при всички случаи да покрива прага на бедност. При минимална работна заплата от 290 лв. след удържането на данъците и осигуровките ще останат 230 лв., което е много близо до границата на бедност от 236 лв., посочи президентът на КНСБ.

    На минимална работна заплата при пълно работно време към края на юни 2011 г. са наети 118 646 души,или 5.4% от всички наети. Въпреки увеличението от септември на 270 лв., тя представлява едва 38.6% от средната работна заплата за страната.

    В същото време от началото на 2009 г. до сега редицастоки от първа необходимост поскъпнаха значително над средно отчетената инфлация за периода. Това свидетелства за намаление на покупателната способност на минималната работна заплата при основни продукти. Например през март 2009 г. с месечен размер на минималното възнаграждение могат да се закупят 205 кг хляб „Добруджа“, през септември 2011 г. те са вече 173 кг. Значително намаление на покупателната способност на минималната работна заплата се наблюдава и при други основни хранителни продукти, посочват от КНСБ.

    От КНСБ коментираха и проблемите в БАН. Синдикатите са на мнение, че заплатите в академията санамалени неправомерно с 31%. Председател на Aкадемичния синдикат към КНСБ поиска възнагражденията за учените да бъдат възстановени в размера им от 2009 г.

    http://news.ibox.bg/

  • Прокуратурата е обвинила 11 души в купуване на гласове

    Три пъти повече дела и 105 осъдени след парламентарния вот през 2009 г.

     

    Общо 11 души са обвинени в купуване на гласове по време на преминалите местни и президентски избори, обяви в сряда заместник-главният прокурор Валери Първанов. Отделно вече има четирима осъдени, след като са признали вината си, сключили са споразумения и са получили наказания – между една година и година и половина пробация плюс между 100 и 200 часа безвъзмезден труд.

    Предвидените от закона твърде леки наказания, когато става въпрос за единични случаи (раздаване на 15, 20 или 30 лева на няколко избиратели), станаха повод Първанов за пореден път да подкрепи тезата на главния прокурор Борис Велчев, че за да се стигне до истинските организатори на това явление, разследващите би трябвало да могат да ползват и СРС-та.

    Като аргумент той изтъкна факта, че от общо 100 образувани дела за изборни престъпления, само едно е за организирано купуване на гласове, по което са обвинени трима души в Стара Загора. Според статистиката на прокуратурата общият брой образувани разследвания е три пъти по-малък в сравнение с последните парламентарни избори – 300 производства. Първанов обаче уточни, че данните за тази година все още не са окончателни и делата може да се увеличат.

    „Много по-голям бе делът на типично изборните нарушения, които обаче са отнасяни към прокуратурата“, уточни Емилия Пенева от Върховната касационна прокуратура, която координираше работата на обвинителите в междуведомствения изборен щаб с МВР и ДАНС.

    Обвинителите в цялата страна са проверили общо 625 сигнала, по 425 от които са постановени откази от образуване на досъдебни производства, тъй като в повечето случаи е ставало въпрос за нарушения на изборния кодекс, които веднага са били препращани на общинските избирателни комисии (ОИК) за произнасяне. Дали те са били обработени от ОИК обаче не е ясно, тъй като прокуратурата няма задължение да следи по-нататъшното развитие на казусите.

    От 100-те образувани разследвания 16 вече са приключили с внесени обвинителни актове в съда. По останалите 84 дела все още се работи, като Първанов изрази надежда да бъдат приключени до края на годината. Нито един от постановените откази досега не е обжалван, добави заместник-главният прокурор.

    Той и колегата му Емилия Пенева предпочетоха да не коментират колко от тези производства се водят срещу неизвестен извършител, тъй като такава статистика не се водела. По думите на Пенева прокуратурата отчита само броя на казусите, по които има повдигнати обвинения.

    Тя обяви още, че има известно разминаване в броя на разследванията, които обявяват МВР и държавното обвинение, тъй като прокуратурата брои само изборните престъпления, а в полицията взимат предвид и случаи, които не се квалифицират така, но имат връзка с вота, като пребити кандидат-кметове или застъпници, например.

    Като друг пример тя посочи образуваното през юни разследване срещу престъпна група, която организирала купуване на гласове в Бургас, което също не влизало в общата статистика, която се води в периода 15 септември – 30 октомври.

    Пенева не можа да уточни, по колко проверки на прокуратурата е работила ДАНС, както и колко материали, събрани от агентите, са послужили за образуване на производства. По думите й „сътрудничеството между прокуратурата, МВР и ДАНС беше много добро и никъде не е имало напрежение в разследващите екипи“.

     

    Борис Митов,

    Mediapool

  • Пресконференция на ПП ГЕРБ след президентските избори 30.10.2011 (видео)

    Видео на bTV и kolyospasov на Youtube:

    Текстът от прескоференцията е на информационна агенция „Фокус“ с участието на Цветан Цветанов, вицепремиер и председател на предизборния щаб на ПП ГЕРБ; Росен Плевнелиев, кандидат за президент на Република България; Маргарита Попова, кандидат за вицепрезидент; Бойко Борисов, министър-председател на Република България.

    Цветан Цветанов: Избраният президент и вицепрезидент на Република България в изборите 2011 г. Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Уважаеми колеги, понеже приключиха едни изключително тежки избори, които бяха проведени в България за местна власт и за президент, които между другото са първите избори, които се провеждат в последните 20 години в България две в едно. Разбира се, това създаде и малко неудобства в първия тур, когато бяха провеждани. Това даде възможност за доста спекулации, които бяха интерпретирани в публичното пространство от нашите политически опоненти, но политическа партия ГЕРБ не отговори, защото цялостната кампания на партията беше позитивна, градивна, консенсусна и търсене на диалог с всички български избиратели. Това, което е важно да се знае, за да се спре със спекулациите, когато имаме конкретните цифри, мога да кажа, че относно недействителните бюлетини , което беше тиражирано в последната една седмица за 700 невалидни бюлетини, искам да направя една съпоставка с местните избори от 2007г. 2007г. кандидатите за кметове на първи тур – недействителни бюлетини 235 946; за общински съветници недействителни бюлетини – 278 762 или общо 514 708 недействителни бюлетини на местните избори 2007г. на първи тур. Недействителните бюлетини за местни избори 2011г. кметове на общини първи тур – 185 862; за общински съветници – 218 287 или общо 404 149 недействителни бюлетини, което означава, че с близо 100 000 по-малко недействителни бюлетини на изборите 2011г. съпоставимо с 2007г. Президентски избори 2006г. недействителни бюлетини на първи тур – 77 374; недействителни бюлетини Президентски избори 2011г. – 229 884. но това, което имахме като информация от засечките, които бяха направени в смесените райони, както беше обичайно да се наричат до днешния ден, там имаше предимно празни бюлетини, в които нямаше даден заявен кандидат като предпочитание. Това, което също е изключително важно да се знае от база вече окончателните цифри, които имаме от общинските съветници – ПП ГЕРБ на Избори’2011 печели 1 002 556 гласа, което означава съпоставимо с 2007 година, когато са били 596 626, с 405 930 гласа повече, с което общинските съветници, които бяха спечелени 2007 година бяха 993, Изборите’2011 общинските съветници за ПП ГЕРБ са 1601 или с 608 повече общински съветници. Това, което също е много важно да се знае, ПП ГЕРБ от 264 общини само в 24 общини в страната имаме по-нисък на общински съветници, в 22 общини имаме изравнен резултат, съпоставим с 2007 година, и в 218 общини имаме прираст на общинските съветници от един до десет в общинските съвети. Уважаеми колеги, това, което е изключително важно в Избори’2011, за първи път президентски избори, които се провеждат в Република България, се печелят от политическа формация, без да има политически договорки, с която и да е било друга политическа формация и по-специално – Движението за права и свободи. Искам да се извинява на господин Доган, защото в миналата пресконференция само преди седмица беше споменато за моята грешка, която беше за Кърджали и за Черноочене. Аз искам да благодаря на кандидата ни за Черноочене госпожа Леман, която се бореше много мъжки в тези избори, спечелихме двама общински съветника, но мога да кажа, че за община Кърджали, Кърджалийска област, имаме 41 общински съветника 2011 година, а 11 имаме съпоставими 2007 година. Преди да кажа за областните градове, които са спечелени от ПП ГЕРБ, искам да кажа за някои знакови общини, които се водеха като бастион на ДПС и вие знаете, че агресията в тази кампания беше провокирана точно от лидера на Движението за права и свободи и то започна от Дулово, община Дулово. Община Дулово – знаете изказването на господин Доган, когато каза, че ще има шамари за ПП ГЕРБ в тези избори – искам да кажа на господин Доган и на Движението за права и свободи, че в Дулово победи доктор Юксел – демократично избран кмет от ПП ГЕРБ, подкрепен и също така от демократично мислещите български мюсюлмани и всички българи, които живеят в община Дулово. За мен е изключително удоволствие да съобщя и радостната новина за община Доспат. Защото община Доспат беше второто изказване на г-н Доган, където той се обърна към неговия представител г-н Айвазов, че ако го предаде, той лично ще отиде и ще го обеси. За да спаси този човек, ПП ГЕРБ спечели в Доспа с г-н Бажанов. И аз искам да пожелая успех в кметската власт на г-н Бажанов. Областните градове, разбира се, че дават най-голямата тежест в местните избори и винаги изборите се калкулират като цяло от областните градове. Разбира се, не трябва да пренебрегваме и останалите общини. Благоевград – Атанас Камбитов, един безспорен авторитет. И съм убеден, че той ще може да управлява Благоевград по един достоен начин. Димитър Николов спечели на първи тур. Знаете каква беше оценката на бургазлии. Кирил Йорданов, човекът, който успя въпреки атаките, въпреки подкрепата на БСП и припознаването на профила на г-н Марешки за техния идол и лидер във Варна, аз искам да благодаря на Кирил Йорданов, един доказан кмет дълги години и успя да победи г-н Марешки. Аз смятам, че това не трябва да бъде профилът на един бъдещ кмет за една такава община. Велико Търново, Даниел Панов, един човек, който е изключително млад, ерудиран, с огромен потенциал. Убеден съм, че Велико Търново ще се гордее след четири години и съм убеден, че може би Велико Търново ще бъде и градът, най-добър за живеене. Габрово, Таня Христова, първи тур, безспорен успех. Продължаване на политиката на нашия успешен министър и предишен кмет Томислав Дончев. Детелина Николова, безспорен лидер сред кметовете в местната власт, който затвърди своята позиция още на първи тур. Плевен, д-р Димитър Стойков, действително като доктор, община Плевен се нуждае от сериозно лекуване и съм сигурен, че той ще го постигне. Русе, Пламен Стоилов, един безспорен авторитет, като областен управител до настоящия момент. Убеден съм, че той ще бъде успешен кмет в предстоящите четири години и надявам се, че той ще превърне Русе в едно прекрасно и удобно място за живеене. Силистра, д-р Юлиян Найденов. Един безспорен успех, който постига ПП ГЕРБ в Силистра. Искам да благодаря на всички, които участваха активно. Смолян, Николай Мелемов, един човек, който тръгна с доста сериозно притеснение на база подхода, манталитета на неговия опонент – госпожа Дора Янкова. Но аз съм убеден, че Смолян предпочете по-добрия, предпочете този, който може да промени община Смолян към по-добро. Йорданка Фандъкова – безспорния лидер на София и столицата. Живко Тодоров – Стара Загора предпочете младостта и това, което всъщност успя да натрупа като опит през последните 5 години, занимаващ се с политика. Георги Славов – Ямбол. Също, мисля че показа доста добри резултати през неговия управленски мандат, с което успя да победи. Очакваме с нетърпение резултатите, които ще бъдат и във Враца, и в Пловдив. Но това, което мога да се върна и да кажа за Живко, той обещава, господин премиер, че до 6 месеца ще бъде вече и семеен. Искам да благодаря на всички структури, искам да благодаря на всички симпатизанти, членове, искам да благодаря на всички демократично мислещи български граждани, които упражниха правото си на глас. Искам да благодаря и на нашите опоненти и на тези, които гласуваха за тях и те спечелиха тези избори. И това, което мога да ви уверя от всичко, което сме правили в ПП ГЕРБ, след изборите, кметовете, общинските съветници, президента, вицепрезидента, както и премиера на страната и всички министри, сме представители на държавата и защитаваме интересите на всички български граждани, независимо от техния произход. Искам още веднъж да подчертая най-важното, което се случи през тези избори – вече не е желателно да споменаваме смесени райони. Защото в България всички граждани имат равен старт, равен шанс и аз искам да благодаря на всички български мюсюлмани, които повярваха и тръгнаха с ПП ГЕРБ като най-отговорната политическа партия. Искам да благодаря и на премиера за положените усилия и за всичко, което правим в Министерски съвет, защото без тази политика от 2009 година, надали щяхме да имаме този резултат днес на местната власт. Искам да благодаря и на всички, които участваха активно в тази кампания. Имаше много нерви, много хвърлени думи, които надявам се, ние ще ги забравим много бързо, защото ние винаги сме били партия на консенсуса, партия на просперитета и партия, която никога не залага на омразата или на противопоставянето. Искам да благодаря на всички представители на своите държави, като посланици, и ви уверявам че президента на Република България ще работи в интерес на евроатлантическото партньорство и България ще върви по тези стъпки, които са начертани и са дадени като приоритет от българското общество и българските граждани. Благодаря на всички. Господин премиер, мога ли да кажа за последното? Премиерът не иска да спомене нещо, което е изключително важно за мен. 2009 година след парламентарните избори се хванахме на бас и аз дадох пълна гаранция, че ГЕРБ ще има следващия президент, независимо кой ще бъде той, защото партия ГЕРБ винаги работи в пълна мобилизация, за да постигаме тези успехи, които са за просперитета и бъдещето на страната. Имахме един бас на един втори часовник, който печеля – премиерът не желае да го покаже, но аз ще го покажа, с което си спазих и моите обещания, които бях дал пред премиера. Благодаря на всички. Желая успех на всички кметове, на общински съветници, на президента и на вицепрезидента. Господин премиер… Мога да кажа досегашните резултати, които имаме вече като окончателни за кметове на общини – 49 кмета имахме 2007 година общо, от които 9 бяха на областни градове, сега в момента имаме 13 областни града, които са обявени вече официално, и общо имаме 68 кмета до настоящия момент.

    Бойко Борисов: Давам думата на президента, че вече съм трети.

    Росен Плевнелиев: Благодаря, поемам я. Благодаря на всички български граждани, които гласуваха на втория тур на изборите. Активна демокрация – хора, които имат мнение, хора, които гласуват и знаят, че по този начин назначават политиците, които ще им свършат работа. Това се случи на тези избори. Благодаря на всички, които упражниха правото си на глас. Поздравявам и всички избрани кметове, независимо от кои партии са те и им пожелавам успешен мандат. Благодаря, разбира се, и на всички, които ни подкрепиха нас, с Маргарита Попова. Оттук нататък очаквате заявка от президентството за модерна държавност и за ускоряване на европейското развитие на България. Ние имахме възможност в последните 40 дни да обиколим цялата страна, да се видим с толкова много хора, разбрахме ясно, че политиците могат да бъдат успешни тогава, когато получават доверие, тогава, когато градят доверие. Надяваме се лидерите от други партии, които водиха донякъде манипулативни, донякъде, бих казал, негативни кампании, да направят за пореден път извода си и да разберат, че ако искаме да сме успешни политици, на нас ни трябва доверие. Доверие се печели тогава, когато си честен, откровен, поемаш ясни ангажименти, изпълняваш своите обещания и преди всичко разбираш, че агресията и че миналото не печелят. Печели бъдещето и ясният ангажимент на България да върви в избраната посока, а тя е посоката на европейското развитие на България. Ние имахме възможност да поемем ясни ангажименти за президентството, за съветите към него, за начина, по който ще работим. Аз ще ги обобщя набързо. България ще има активно президентство. България ще има динамично президентство. В президентството още от първия ден ще бъдат отворени вратите за граждански институции, за регионите, за да можем заедно да задаваме дългосрочно посоката на развитието на България. Искаме президентството да стане център-нападател по националните приоритети. Искаме президентството да стане стратегически център на България за визия и за приоритетите на държавата. Искаме в президентството да се случи дебатът за приоритетите, за решенията по тях. Българското президентство ще акумулира ноу-хау (know-how). Българското президентство ще работи за обединението на нацията около тези приоритети. Българското президентство дава категоричната заявка за надпартийност, за прагматичност, за динамизъм, за търсене на конкретни резултати. Поехме ясни ангажименти, че няма да разделяме, няма да си правим собствени сдружения „АБВГ” и каквито и да се наричат, че да работим единствено и само за обединението на българската нация около нейните приоритети. Посочихме много от тях, но може би ще ги разширим в дебат, обществен, всеки ще бъде добре дошъл с решение, с мисъл, като започнем през развитието на регионите, като минем през икономиката, като минем през по-добрата бизнес среда, която е важна държава. Реформи – ще бъдат в дневния ред на президентската институция още от първия ден: реформата в системата на правораздаване ще бъде в нашия тотален фокус, пенсионна, реформа в системата на здравеопазването, административна реформа, за да гарантираме работеща администрация оттам и една много по-ефективна икономика, електронното правителство, по-добрата бизнес среда във всички нейни аспекти, конкретни, ясни, измерими показатели как всяка година България може да подобрява начина, по който се прави бизнес, за да имаме една икономика, която се развива, категорични ангажименти за външна политика, базирана на националния интерес, за приоритети в енергетиката, които са по-различни от просто един голям шлем, а ако изобщо говорим за голям шлем, то той е шлемът на енергийната ефективност, на енергийната независимост, на либерализация на пазарите на ток и на енергия в България. Няма по-важна цел за нас от това да стартираме мащабни програми, така че никой повече да не може да спре кранчето на България, защото ако искаме фабрики, ако инвестиции, ако искаме работни места, на нас ни трябва свързаност във всичките нейни аспекти. Българското президентство ще работи денонощно, за да надгражда успеха и на нашите граждани в чужбина, на българите, независимо където и те да се намират. Ние ще държим отворени вратите за тях, но ние искаме да покажем техния успех. Очакваме модерна администрация, очакваме много млади хора да влязат в министерството и искаме да подпомогнем президентството и очакваме също така и по отношение на външната политика свежа кръв. Ще подпомогнем усилията на Министерството на външните работи, за да можем да решим казуса със зависимостите от миналото, специално визирам темата с посланиците, това ще бъде едно от първите действия, които ще направим. И все пак, ние сме в 21-и век. Бързичко ще позабравим тоталитарната държава. Защото модерната държавност е коренно различна. Млади хора, експерти на световно ниво, хора, които имат какво да кажат, които могат да ни помогнат, коване на решения, национални приоритети. Всичко това ще се случва активно, ежедневно в президентската институция. Категорична заявка от нас – за отговорност и за много работа. Благодаря Ви.

    Маргарита Попова: Добър вечер на всички. Уважаеми дами и господа, Ваши превъзходителства, тази вечер българите направиха своя избор. Преди години българите и България направиха своя цивилизационен избор. Тази вечер българите и България го потвърдихме. Нашето бъдеще, нашата посока и нашият път е ЕС и евроатлантическо сътрудничество. Няма отклонения от избрания път и това е победата за българите и за България. Благодаря на всички, които казаха категорично „да” на правилния път и на България, и на българите. Днес българите и България казаха на кого имат доверие, в кого вярват, за да продължи този път. Те избраха ПП ГЕРБ, като партия за европейско развитие на българските граждани, те избраха Росен Плевнелиев и Маргарита Попова за президент и за вицепрезидент, защото са сигурни, те са убедени, че този избор неотклонно може да води България по европейския път на нашето развитие. Благодаря сърдечно на всички, които убедително, с вяра, с усмивка дадоха своя глас за европейското развитие на България. Благодаря на всички млади хора, които гласуваха днес и за първи път и се довериха на европейското развитие на България, избраха нас да представляваме българите и България в Европа и по света. Уверявам ви, млади приятели, вие направихте своя верен и перспективен избор. Ние ще ви представляваме достойно в Европа и в света, и няма да се отклоним нито на крачка от нашето европейско бъдеще и от нашия европейски път на развитие. Благодаря на всички българи в чужбина, които ни подкрепиха със своя глас и казаха, че искат България да върви по този път, защото това е гордостта и достойнството за българите и за България. разбира се, благодаря и на тези, които не гласуваха за нас. И аз си обяснявам, защо това е така – българинът по природа е критичен. Той трудно дава доверие. Но аз ви уверявам, че аз и Росен Плевнелиев ще работим така, че много скоро те ще разберат, че са могли спокойно да дадат гласа си и за нас. Ние ще оправдаем доверието на всички, които гласуваха за нас. И ще направим по-малко критични и по-малко недоверчиви тези, които не дадоха своя глас за нас. Но това е демокрацията – след време, мисля че вота ще бъде по-различен. Уважаеми дами и господа, европейското развитие на България и на българите е в наши ръце. Ние ще оправдаем вашето доверие и ще работим много мотивирано, защото съвсем човешко е… Успехът е най-истинския начин, най-силния начин за мотивация. И този успех днес, успеха на българите, на модерния българин, нашия успех е и нашата мотивация да оправдаем вашето доверие, да променим президентската институция, да я направим съпричастна към реформите, да я направим близка до европейския път и до европейското развитие на нашето Отечество, да оправдаем цялото доверие и на тези, които се въздържаха да гласуват, и които не дадоха гласа за нас. Уважаеми Ваши Превъзходителства, искам специално да се обърна към вас и да кажа – благодаря ви за подкрепата. В наше лице – в мое и в лицето на бъдещия президент, вече избран с гласовете на българите, вие ще имате един последователен, достоен и верен съюзник, за да направим по-силна Европа, защото ние сме верни и обичаме идеята за Обединена Европа. Ние знаем, че това е верният път, за да имаме повече Европа и по-силна Европа, защото знаем, че по-голяма, по-силна Европа може да бъде полезна за всеки от нас, когато това се наложи. Благодаря за доверието. Ще имате в мое лице и в лицето на господин Плевнелиев президентска институция, която ще бъде символ на достойнството и гордостта на българите и на България. благодаря ви сърдечно.

    Бойко Борисов: Ваши Превъзходителства, уважаеми колеги, гости, надявам се днешния ден, тази тежка предизборна кампания да отшуми и всички ние да се захванем отново за работа, защото живеем в най-тежкото време, след войната, тук са всички посланици – от САЩ до Гърция. И могат да го потвърдят и за техните страни. Било каквото било. До днес това беше Росен, Марга за мен, това бяха мои министри, на които се карах, на които задавах задачи, от днес нататък те са – господин Плевнелиев, госпожа Попова, да си гледат президентството. Имаме допирни точки – те ще бъдат само по работа. Истински благодаря на партията, че така – със сърце и душа работи за избирането на Плевнелиев и Попова. Благодаря и голям поклон на българския народ. Няма да крия, че лично аз се съмнявах, че може да се отсее от всичкото това, което се изливаше от телевизионните екрани и радиоапарати, от това как обикаляха от едно студио, по 2 на ден, да не говорим и сега как обикалят по студиата и казват, че имало едва ли не, затъмнение, медийно, и нямали глас, нямало демокрация. Аз не мога да си представя що за наглост е това – да претърпиш такава съкрушителна загуба. Аз не искам да си помисля, ако наполовината на това бяхме загубили, какво щеше да ни се случи. При такава съкрушителна загуба дори да не искаш да поздравиш победителите, това е лошо възпитание. Това не ме учудва, защото това е манталитетът на комуниста – своите грешки да ги прехвърля на другите хора. Тези, които взривяваха църкви, убиваха хора и нашите роднини, да говорят за страх. Комунистите да са гарант за демокрацията, що за наглост е това бе, господа? Кога сте били вие гарант за демокрацията в България? В Белене, в лагерите ли, къде сте били, демократите? Ето давам право на Станишев или на който иска да отиде да ми извади досието, което са ми направили, едно дете съм бил и са подчертали с червено – внук на монархофашист, враг на народната власт, да не се допуска до ръководни постове. Станишев, това е странно. Това е да убиваш хора още докато са на по 15-16 години. Твоите кметове, „червени”, са имали най-малко по 20 срещи с мен и никой не си е отишъл от моя кабинет, без да му се свърши работата, до един. Само преди месец в Шумен вървяхме с кмета по централната градска част, която …, бяхме с министър Павлова тогава, основно реконструирахме, ремонтирахме, ВиК ново, казармите, министър Ангелов върна всичките, които искаха имоти на общината. Викам – добре, бе, кмете …, а, а между другото и нашият кандидат върви с нас човекът, викам – добре, как сега след месец да дойдем да те бием на изборите, като ние го направихме града толкова хубав? Казват – имало страх, шушнели му на ухо. Вашите кметове ни казваха …, и аз му се скарах на кмета от Шумен, от БСП е, че като съм отишъл, слънцето изгряло в Шумен. Викам – кмете, не говори така. Г-жа Янакиева си беше сложила снимки как се целува с мен. Ама, то, права е жената. То не беше АМ „Люлин”, то не беше Пернишки университет, то не беше болницата, то не беше „Водоснабдяване и канализация” за 45 милиона, то не беше театър, който от години стоеше. Не се прави така, ако си лидер на голяма партия и имаш претенции. Защото ГЕРБ вече 5-6 години, където и да ги срещне, там ги бие. И нямате право, нямате право да подценявате хората, които са гласували за нас. Защото то е видно. Всички големи градове, а вече виждате – и малки, и средни. Партията набира скорост. Ние искаме да имаме сериозни опоненти. Искам така, както …, президентът Първанов се обади и каза – честито. Така се прави. Правя му чест, че го каза. Дори Яне Янев, дори от „Атака” се обадиха и казах – да, днес заслужавате поздравления, защото биете, биете сами. Сиреч – изградили сте структура, направили сте партия по европейски модел, такива, каквито са всички партии в Европа. Член на най-голямото европейско семейство, Европейската народна партия. Само преди минути ни поздравиха оттам. Е, как можеш да кажеш, че се мутризирала страната? Ами ти обиждаш президента Барозу, обиждаш президента Бузек, обиждаш европейските комисари, обиждаш „Сикрет сървис”, обиждаш всички, които само преди две седмици дойдоха и казаха – България не е „слабият ученик” на Европа, България усвоява с пъти по-добре еврофондове, България строи инфраструктура. И тук в аналите на Цветанов, той още не ги е направил, ама направи така – първите избори направихме от София до Бургас по АМ „Тракия”, сега вече по АМ „Хемус” до Варна, до Благоевград по АМ „Струма”. И сега, Дянков, трябва да видим тези напречните пътища. И тогава вече …, да тунела под Шипка, и всичко това, което трябва да се случи на България. Хората, завчера на концерта на /…/ имах поне стотина SMS-а от хора, които казват – такава прекрасна зала, и за спорт, и за музика, за всичко. Даже Станишев отишъл на концерт, разбрахме. Така, че аз благодаря на министрите. Благодаря и на хората, които всяка стотинка …, защото ние действително пестим стотинките на данъкоплатеца, ги слагаме на най-правилните места, чух още един нагъл изказ преди малко. Аз така или иначе не гледах телевизия последните дни, защо ми беше сега да се загледам, че кризата дошла с ГЕРБ и ще си отиде с кризата. Това го казва висш партиен функционер на БСП. Елате и си отворете стенограмите на Вашия министерски съвет, когато сте водили. Вие сте знаели, че летим в кризата надолу с всичка сила. Спомнете си този 1 милиард, където Орешарски призна още на първия ден, като дойдохме. Спомнете си, Николай Василев Ви е казал – ако харчим така, ще оставим следващото правителство на хляб и вода, има го записано, черно на бяло. Що за наглост е това, бе, дами и господа. Проявете малко „феър плей”. Това е големите партии. Утре Вие ще победите. Ние ще излезем, ще Ви поздравим. Това е добър знак за Европа, че има политическа класа. Тези градове, където биха, какво да кажем? Че сте купили гласовете? Това ли да кажем? Можем да го кажем. На кого му помага това? Безспорно, социологическите агенции, та дори верни, неверни, всички, до една месеци, месеци преди изборите даваха точно този резултат. И хората го потвърдиха с гласа си. Да, на първия тур имаше неудобства, много. … А, имаме поздрав от президента на Гърция и канцлера Меркел. Благодаря. Благодаря пак на тези, победителите. Аз го слушах Станишев и останах с впечатление, че сме паднали. Аз затова …, бях си в нас и отидох до офиса да питам защо падаме. Аз разбрах, че БСП са победили. Така се изказваше той. Викам – дай да видя къде загубихме за толкова кратко време? Но …, утре имаме в 10 часа приемане на бюджета. Понеже виждам, че министрите, болшинството са тук, ако имате въпроси да ги зададете, защото нас от утре ни чака работа и то много работа. Защото в условията на тази изключителна криза, когато се тресе държавата, тресе се Европа, тресе се светът, ние постигнахме резултат, който …, просто не мога да се отблагодаря на народа, че съумя да оцени какво би следвало, ако влезем и в политическа криза. Ако резултатите ни бяха лоши, ако бяхме загубили, трябваше да има предсрочни избори. Месеци наред, без отговорност, без каквото и да било. Аз Ви давам дума, че толкова отговорно ще се отнесем към това доверие, толкова много ще се стараем, че действително след две години да можем да застанем пак пред Вас по същия начин. Пак повтарям, понеже чух един нагъл въпрос към Плевнелиев, дали ще ми топли 5 години стола? Аз няма да се кандидатирам за президент. Оттук нататък всички медии да знаят да не ми задават този въпрос. Толкова съм се уморил вече, а имаме да довършим много работа, заслужавам да си почина, ако ми остане време, в края на живота. Повече такива въпроси, нагли, към този човек, един добър човек, не искам да чувам. Постъпихме максимално честно, видяхте че това е партиен вот. Който бяхме посочили от ГЕРБ, той щеше да стане президент. Ние избрахме възможно най-доброто, което имаше в партията – демократи, познати в Европа, доказани специалисти, езиково подготвени, приятни хора, модерни хора, млади хора с… Защото за политиката, това са млади хора. И им желая от сърце успех. Дет се вика – те отлитат от днес, отлитат от партията, отлитат от мен, отлитат от всички нас. И отиват, защото действително това е много важна институция и трябва да защитят и реномето й, и авторитета й, каквато и да било – лоша, хубава, да продължат напред, да надграждат, да не рушат. Аз поздравявам и тези кметове, особено от БСП, от Синята коалиция, от ДПС, които спечелиха, защото явно, за да спечелят хората там са оценили труда им и са им гласували доверие пак. Там, където в обши линии ние не бяхме доволни от това, което имахме като кметове, ние загубихме там. За това считам, че вота беше честен.

    Водеща: Започваме с въпросите – 4-ти микрофон, Емилия Карабова.

    Емилия Карабова, в. „Труд”: Вестник „Труд”. Господин Борисов, преяде ли ГЕРБ с власт? И понеже отново споменахте тройната коалиция, сега, да ви попитам – при това положение, когато цялата власт е концентрирана в ръцете на ГЕРБ, кой ще бъде виновен оттук нататък за евентуалните грешки и неуспехи? Благодаря ви.

    Бойко Борисов: Ние вече две години и половина си носим кръста и си носим цялата отговорност сами. Израза – преяде ли ГЕРБ с власт, мисля че в България изобщо не е правилен. Искам само да напомня, че когато беше СДС силно, имаше президент от СДС, премиер от СДС, председател на НС от СДС, главен прокурор от СДС, сиреч цялата власт. След това БСП – лидера на БСП – президент, премиер от БСП, Пирински председател на НС от БСП, главен прокурор, главен съдия от БСП. Ние много ясно и точно казахме – до днес те бяха моите министри, от днес нататък НСО е тук, да си ги поема. Оттам нататък, ако имаме допирни точки между външно министерство, когато идват наши гости, визията в Европа, общата политика, приоритетите, винаги сме готови кабинета да се отзове насреща. Както и президентството няма право да ни се бърка в кабинета, нали? Не в строителното министерство да се разпореждат там или в правосъдието. Така че, госпожо, толкова ми тежи тази отговорност, че не можете да си представите. Но ако не бяхме спечелили изборите, просто тази вечер щеше да ни се иска оставката. Бяхме длъжни да ги спечелим и тях. Разликата е, че това действително не са партийни хора, и че действително ние сме демократи и те имат пълната възможност да развият своите качества такива, каквито имат и да направят визия в президентството и да я /…/ така, както те я намерят за добре. Ние, ето тук сме цялото ръководство, партийна задача за президентството не сме дали. Бях изчерпателен. Само платихме цялата кампания като партия. Давайте следващ въпрос.

    Водеща: Трети микрофон – Косьо Вълков, Дарик радио.

    Константин Вълков, Дарик радио: От Дарик радио – честито на господин Плевнелиев и на госпожа Попова. Имаме два въпроса – към господин Плевнелиев е първият. С оглед на многото гафове, които направиха ЦИК и СЕМ, от такива ЦИК и СЕМ има нужда една демократична страна, каквато е България? И втория ми въпрос е към господин Борисов – Искра Фидосова ли е следващият министър на правосъдието или не? Не, добре.

    Бойко Борисов: Пестя време на хората – не.

    Росен Плевнелиев: Нека да се направи пълния анализ на това какво се случи на първия тур и след това ще се направи абсолютно ясно и категорично, обосновано решение – дали трябва да се променя кодекса и какви организационни подобрения трябва да се направят, за да има оттук нататък едни по-разумни избори. Но вие виждате, че една седмица по-късно, след първия тур, вече нещата минаха много по-добре.

    Водеща: Втори микрофон – Йова Апостолова, „Стандарт”.

    Йова Апостолова, в. „Стандарт”: Вестник „Стандарт”, добър вечер, първо към господин Плевнелиев, практиката досега показва, че дори и избрани от една партия, между правителство и президент винаги по някакъв начин в един момент прехвърчат искри, помним – „Иване, кажи си.” на Петър Стоянов, помним критиките на Георги Първанов към Сергей Станишев. Как ще се предпазите от такива проблеми, така че да докажете, че е възможно институциите да работят в комфорт на „Дондуков” – триъгълника на властта? И вторият ми въпрос е към Симеон Дянков, изненадахте се, но вие ще имате една от най-сложните работи оттук нататък след местните избори – как ще балансирате между толкова кметове на ГЕРБ, как ще им разпределяте бюджетите и как все пак ще се съобразявате с кметовете от опозицията? Благодаря ви.

    Росен Плевнелиев: Ако не работим, със сигурност няма да има искри. А ние имаме намерение много да работим, така че със сигурно напрежение ще има, но то е винаги в рамките на доброто желание на двете страни. Първо, че споделяме обща кауза, действаме европейски, действаме прагматично, търсим общо решенията. Аз нямам никакви притеснения от искри, огньове. Каквито и напрежение да се случват, знам, че когато човек е добронамерен, когато има кауза, той намира решение.

    Водеща: Първи микрофон…

    Бойко Борисов: Ако президентът иска да спрем инфраструктурните проекти или, примерно, да вдигнем дефицита, ще има светкавици, не искри.

    Валерия Касиян, ТВ7: Валерия Касиян, ТВ7…

    Бойко Борисов: Между другото, преди да отговори Дянков, аз преди малко дадох примери с много кметове от други политически партии как сме работили при тези години. Значението на кои са кметовете на ГЕРБ днес свършва с днешната пресконференция, за да бъде ГЕРБ първата политическа сила и хората да са ни дали своя вот. Оттук нататък има кадърни и кметове. Тези, които си сложат проектите на масата, ще бъдат първи и ще бъдат финансирани. Тези, които стоят, без да работят, а мрънкат само държавата да им дава пари, такива естествено независимо от коя партия са, ще загубят и аз бих дал пример с Видин. Много лошо управляван от наш кмет град и накрая държавата се намесихме там, ходихме на место, за да почнем да им правим централен булевард, да им плащаме на детските градини и какво ли не.

    Симеон Дянков : Бюджет’2012 година вече е готов утре се надявам да се гласува в Министерски съвет, така че не съм имал предвид къде и как ще победи ГЕРБ или някоя друга партия. Както досега съм пращал Финансовият инспекторат в Смолян и в Перник, така съм ги пращал и във Видин и в Сливен, където кметове на ГЕРБ досега са управлявали. По такъв начин ще работим и в бъдеще. Благодаря.

    Росен Плевнелиев: Още един факт за тези, които толкова обясняваха, че е тоталитарно управление, че се мерим кой е демократ – по-голям, по-малък, като министър много се гордея с факта, че 93% от българските общини започнаха да изпълняват проекти с еврофондовете. Знаете ли колко общини са изпълнявали проекти по еврофондовете при предишния министър? Защото те са големите демократи, а ние сме тоталитарното управление. Как така стана, че тогава точно еврофондовете бяха планирани, насочени, знаете много добре в какъв тип общини? Сега, след две години в това министерство практически няма община, която да не изпълнява проект по еврофондовете. Това е истинска демокрация и това е истинско надпартийно, отговорно действие на хора, които не делят никой по неговия партиен цвят. Благодаря ви.

    Водеща: Първи микрофон – Валерия Касиян, ТВ7.

    Ина Гълъбова, Нова телевизия: Севи, само искам да кажа, че на този микрофон чакат и други медии. Избирателен…

    Водеща: Знам, ти си след нея, давам думата на ресорните репортери, благодаря ти, Ина.

    Ина Гълъбова, Нова телевизия: Избирателен ли избираме при задаването на въпросите?

    Водеща: Не е нужно всеки път да обясняваме кой как започва. Оставете ни поне правото на пресконференцията да го направим така, както сме преценили ние. Смятам, че право да задават въпроси имат ресорните репортери. Благодаря ти.

    Валерия Касиян, ТВ7: Благодаря, Валерия Касиян, ТВ7. Господин Плевнелиев, как ще гарантирате, че ще сте независим президент при положение, че доста хора гласува за вас заради Бойко Борисов? И още един въпрос с една новина от Пловдив – след много оспорвана битка там в крайна сметка печели вашият кандидат Иван Тотев. Господин Борисов, какво е значението на тази победа за вас и как ще коментирате като цяло оспорваната борба в този град?

    Росен Плевнелиев: Президентската институция е равно отдалечена от трите власти. Новият президент на България се казва Росен Плевнелиев. Новият вицепрезидент на България се казва Маргарита Попова. Начинът, по който ние работихме до сега, с много труд, с характер, с резултати, с решения, ще продължи. И мисля, че това е достатъчна гаранция за всички Вас, че след като ние с Марги от 20 години сме символ на отговорност, на ясна и категорична позиция, кауза, това ще продължи. Правилата, такива, каквито са по конституция важат. Президентската институция е добре структурирана от гледна точка на нейните правомощия, ние не искаме повече. Нашата категорична заявка е за много труд по визията, по приоритетите, по реформите и, разбира се, ние ще бъдем партньор на всяко правителство, което движи България в правилната посока. Благодаря Ви.

    Бойко Борисов: Мога ли и аз да Ви кажа нещо? Преди две години и половина, когато се явявахме на парламентарните избори, Росен Плевнелиев не участваше никъде. Хората гласуваха за мен и за ГЕРБ, като партия. Две години и половина по-късно, партията работи така, правителството работи така, че на болшинството места кметовете бяха преизбрани или ни се увеличиха градовете, в които се даде правото на ГЕРБ да управлява, а един или двама от най-успешните ни министри отидоха за постовете президент и вицепрезидент. Ние всичките сме скачени съдове. Затова е партия. Затова се правят политически партии. Защото партията носи отговорност. Съжалявам, че трябва да Ви обяснявам защо се правят политически партии. В партиите хората се контролират, имат своите устави, своите структури, своите изпълнителни комисии, своите областни ръководства. И, ако партията до ден-днешен се вслушва, нека така да го наречем, в моите предложения, защото те виждат, че аз работя правилно и се старая да събирам максимален консенсус, когато вземам решения, от хора, хора, хора, са които работя. Нормално е. Били сме заедно толкова пъти. Той е виждал как ни се радват хората. Това е нормално. Но аз съм премиер и искам да си остана премиер, докато си свършим работата. Давам го този пост на най-добрите, които имаме за момента. И до тук приключваме с тази тема. Това са вече хора, които, дето се вика, ще бъдем заедно само, когато държавният протокол ни събере. … И премиерът Берлускони ни поздравява също така. Това го препращам към Станишев, също така. Когато се изказва по наш адрес по „Бай Гановски” начин, „Бай Ганьовски”, да не казвам кой създаде мутрите в България и коя години, да му разяснявам, да го връщам назад, и в неговата партия колко са, и в ДАНС колко му бяха също така. … Беновска, дайте на Беновска, моля Ви се.

    Илиана Беновска, К 2: Благодаря Ви, г-н министър-председателю. Поздравявам Ви сърдечно. Сега сте много силен. И, както казаха – много отговорен. Благодаря Ви, че проявихте кавалерство.

    Бойко Борисов: Давай сега …

    Илиана Беновска, К 2: Г-н министър-председателю, сега внимавайте. Казахте, че са Ви убили 15-16 годишен, фигуративно, с тези списъци, БСП? И сигурно е било така. Сега ще ме чуете ли спокойно, като гражданин? В момента също Вие съдействате за убийствата на 15-16, на 20, на 30, на 50-годишни?

    Бойко Борисов: Как?

    Илиана Беновска, К 2: С този информационен и медиен монопол в ръцете на Делян Пеевски и Красимир Гергов, финансиран от държавата …

    Водеща: Колега, Вие имате думата да реагирате в момента, не ние.

    Илиана Беновска, К 2: Г-н Борисов, имайте смелост да ме чуете.

    Бойко Борисов: Не, аз го знам това, от Вас съм го чул …

    Илиана Беновска, К 2: Питам Ви, финансиран от държавата …

    Бойко Борисов: Не, не финансира. Има конкурси по различните министерства, където участват всички медии и всички медии вземат пари от там, те са европейски пари.

    Илиана Беновска, К 2: Защо ми спират микрофона?

    Бойко Борисов: Не, не Ви спирам.

    Илиана Беновска, К 2: Има ли цензура в тази държава? Ето, току-що ме цензурирате, моля Ви. Отнесете се наистина мъжки. Отнесете се мъжки и отговорете по мъжки.

    Бойко Борисов: Госпожа Беновска, искате ли… Моля ви, може би…

    Илиана Беновска: … и това да не се превърне в махленска разправия на поставени лица?

    Бойко Борисов: Не, моля ви, нали ми зададохте въпрос. Утре ми е тежък ден, във вторник ето тук…

    Водеща: Ина Гълъбова, предлагам, господин Борисов, да си зададе въпроса.

    Бойко Борисов: Не. Искам само да кажа – във вторник ви каня или сряда, моля ти се, само нека да е един от трите дни, защото утре ни е бюджет и ни е ужасен. С Румяна Бъчварова уговорете една среща и заповядайте да кажете. Защото съгласете се, че ако се подведа да кажа – вие сте права сега, това означава бТВ, колко телевизии са, на Пеевски колко са? Това, ако скочат всички ваши колеги от тези телевизии срещу мен ми зададат контра въпрос, подобен, ще изпаднем в много неудобна ситуация. За това ви моля – елате, сигурно имате информация, ще ми я дадете… Ето, с Руми Бъчварова само да видите тефтера, защото аз по тефтер работя или iPad, както искате го наречете.

    Ина Гълъбова, Нова телевизия: Ина Гълъбова, Нова телевизия. Господин Борисов, кой ще е следващият министър на правосъдието? И втория ми въпрос – след толкова изборни победи на ГЕРБ… Първи микрофон тук. Кой ще е следващият министър на правосъдието? И след толкова изборни победи, няма ли опасност ГЕРБ да се главозамае и да последва съдбата на други партии като СДС и БСП, които преди години имаха цялата власт в държавата? Благодаря.

    Бойко Борисов: Другите партии, за които говорите, имаха възможност да работят в ръст 6.5-7% на икономиката, а ние сме в водовъртежа на световна криза. Виждате безпрецедентни европейски съвети през 3 дни, през 5 дни с планове за спасение, да се подбере правилния термин – фалит, банкрут, частичен фалит или каквото и да било за много държави. Ако знаете колко много тежи тази отговорност, просто няма да ми го зададете този въпрос. А и надали ви изглеждам на човек, който много се радва или много се е главозамаял, че сме победили тази вечер на тези избори, ни най-малко. Защото знам, че икономиките на Европа за последното тримесечие са под 1%, някои под нулата. Икономиките на ЕС сме скачени. Това означава и ние в 4-то тримесечие ще слезем под нулата. Планираните икономически растежи в Европа не се състояха. Това означава по-беден бюджет, това означава нови рязания на разходи. За път ние вкарваме два пъти повече пари в бюджета за инфраструктурните проекти, за кофинансирането им, защото би било голяма… Най-точната дума, да сме будали като нация – някой да ти дава 80 лева и ти да сложиш 20 при тях, за да вземеш 80-те и да ти станат 100. Много би било глупаво Европа да ни дава 80 процента от парите да си направим инфраструктурата и ние да не осигурим парите, 20-те процента да ги сложим при тях. А знаете, догодина трябва да ни излезе „Тракия”, Дунав мост 2. И, за съжаление, и там така са подписали договора, че той се оскъпява, Дунав мост 2. Същият сценарий, като при АМ „Люлин”. Или трябва да платим повече, за да го построим, или трябва да го замразим, да стои така в реката за паметник. Ние сега в бюджета сме сложили 24 милиона, да платим за Водното огледало, което в Кърджали са забравили кога са го открили. А ние трябва да ги платим. 82 милиона ще смукнат веднага, една френска банка, от Министерството на отбраната, за следващата година. трябва да спестим пари тази година, защото догодина януари 1, 6 милиард по еврооблигациите на Милен Велчев трябва да платим кеш. Сиреч, ние сега трябва да ги издърпаме и да ги скрием, за да ги платим тогава. А смятайте – плюс 300 милиона за мотрисите. И ще видите дали съм радостен, дали не съм отговорен и дали това не ме …, не ме главозамайва, а не ми дава сън. И затова, виждаш, Дянков е все до мен и през цялото време само това говорим – къде ще ги докараш парите? Само това говорим. Защото, ако дръпнат 82 милиона, в смисъл, те 100 процента ще ги дръпнат от отбраната, това означава, че военните няма да получат заплати. Сиреч, няма откъде да им ги докараме. И сметнете всички разходи. Така, че, мила, толкова …, не можах и да се зарадвам на тези избори. И се радвам, че Станишев обяви, че са ги спечелили, че всъщност те са много напред. Така, че отговарям и на Вашия въпрос – ние не сме победителите. БСП са. Така, че няма от какво да се главозамаяме. А министър на правосъдието, ще Ви кажа как се избират министрите в нашия кабинет. Имам няколко кандидати, които са добри. Имам един, който е много добре приет от Брюксел. А ние е много важно този министър, следващият, на правосъдието, който като Маргарита Попова, като кажеше нещо в Брюксел, то се приемаше за чиста монета, да бъде такъв, който в същото време да работи много добре с комисиите в парламента. Защото до края на годината трябва да приеме Закона за …, новият закон, защото то има такъв, но Брюксел счита, че не е достатъчен, за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин. След като вече това е избистрено като решение, аз го поставям на изпълнителната комисия на партията. Представям човека, представям хората, ако са двама или трима, вземаме решение и на другия ден заставаме зад него. Вкарваме го в парламента, защото пък депутатите в парламента, на ГЕРБ, които изпълнителната комисия трябва да ги задължи, за да гласуват, за да стане тази структурна промяна. Така, че в рамките на …, ще се разберем с г-жа Попова вече, кога ще отива към президентството и тогава ще Ви обявя и следващия министър на правосъдието. Лили Попова е щастлива, че Плевнелиев спечели. Иначе трябваше да правим пак размествания. Така, че спокойствие и там цари в момента. Благодаря.

    Водеща: Деси Маркова, БНТ.

    Деси Маркова, БНТ: Г-н Борисов, ако изходя от въпроса на Ина, да Ви попитам, при условие, че вече имате цялата власт и всички затова говорят в последната седмица …

    Бойко Борисов: Нямаме цялата власт. Вижте, това не е …

    Деси Маркова, БНТ: Кой ще бъде корективът Ви? Ясно е, че дори „сините” не играят с Вас в последно време по никакъв начин.

    Бойко Борисов: Кои?

    Деси Маркова, БНТ: И „сините”.

    Бойко Борисов: Кои „сини”?

    Деси Маркова, БНТ: ОДС и ДСБ, не играят с Вас.

    Бойко Борисов: Не, питам. С никакъв сарказъм, опазил ме Господ. СДС, ДСБ, Софиянски, Бакърджиев, Любен Дилов, кои от „сините”? Това искам да ми кажете? Защото все пак „сините” …

    Деси Маркова, БНТ: Те, общо-взето останалите десни партии, нека да ги обединим така, не играят с Вас в последно време, никак.

    Бойко Борисов: Ние не си играем.

    Деси Маркова, БНТ: Не е въпрос за тази детска игра.

    Бойко Борисов: Ние не искаме да си играем. Вижте, в тази криза …

    Деси Маркова, БНТ: Става дума, кой ще бъде корективът Ви, слушайте?

    Бойко Борисов: В тази криза …, вижте, БСП и ДПС са много силен коректив. Аз …

    Деси Маркова, БНТ: Те са Ви противници. Ще ги слушате ли като коректив, наистина?

    Бойко Борисов: Да. Между другото, противниците, те са корективът. И затова е хубаво да има силна левица, силен център, силна десница. И аз не случайно в началото започнах с това – как хора, които са ни противници, когато си постигнал даден успех, джентълменското е да се обадиш, да честитиш. Защото в края на краищата има важни за държавата задачи. Законът, споменах, за конфискациите, бюджетът на държавата, пактът за финансова стабилност. Изключително важни неща за държавата. Ние трябва да можем да си говорим, политическите партии. Трябва да можем, в комисиите в парламента или когато касае нещо, свързано дълги години с приоритет на държавата, да можем да си говорим. И затова аз, виждате, пазя, ако някой не ме нападне грубо и по „Бай Ганьовски”, аз не си позволявам никога да нападам пръв. Не случайно винаги съм сочил ДПС за пример, как здраво се държи партията. Да, този път имат по-лоши резултати. Но в края на краищата, техните райони, в които имат по-лоши резултати, в които ние пробихме и взехме, те пак си взеха тяхното. Коректив е това, опозицията.

    Деси Маркова, БНТ: А заявеното, че биха могли да работят за предсрочни избори, въпреки Вашата победа днес? Вие казахте, че сте победили. Това вече не е възможно. Но бяха направени такива заявки.

    Бойко Борисов: Какво да правят?

    Деси Маркова, БНТ: Да работят за предсрочни избори точно Вашите опоненти оттук нататък.

    Бойко Борисов: Ще има още едни избори, ето така пак ще седнем и ще им бъде пак неприятно. С какво ще излязат и с какво ще ни кажат: „Дайте да си довършим водното огледало…”, или: „Искаме пак да ни спрат еврофондовете.”, или: „Искаме да изпаднем в изолацията, в която бяхме.” Какво… Какво ще… За да искаш предсрочни избори, е да кажеш: „Ако съм аз на власт, ще направя еди-какво си повече.” Ще кажат: „Ще вдигнем пенсиите и заплатите.” Веднага ще им дадем примери в съседните държави, които са го правили и сега ходят да взимат заеми от Международния валутен фонд. Какво ще предложат? В инфраструктурните проекти, в изграждането на магистрали, пречиствателни станции, детски градини, училища, спортни зали и каквото и да е било – просто нямаме алтернатива. Какво ще предложат повече? Аз разбирам ако е самоцелно да искаш… Най-ниските данъци държим в Европейския съюз. Какво алтернативно ще представят, за да кажат: „Ако сме ние, на народа ще бъдем по-добри.” И в края на краищата те затова са и изборите. Те не се правят всеки ден избори. Едни избори струват 35-6 милиона лева от бюджета на всички българи. Да работят. Това значи, че обиждат. Аз се надявам, че поне пет-шест месеца сега ще им държи влага това, което им се случи днес и ще ни оставят да работим спокойно. Ако искат, ако – не, здраве.

    Водеща: БТВ, Теодора Енчева…

    Бойко Борисов: Това от монопола.

    Теодора Енчева, БТВ: Господин Борисов, имам следния въпрос към вас и друг към господин Плевнелиев, колко струва часовникът, който подарихте на господин Цветанов и при какви обстоятелства той е спечелил първия?

    Бойко Борисов: Първият го спечели на парламентарните избори и ми го взе, а този струва, аз го лъжа, че е по-скъп, 150 лева. Да се радва.

    Теодора Енчева, БТВ: Много евтин… Много евтин часовник за такъв голям бас.

    Бойко Борисов: Моля?

    Теодора Енчева, БТВ: Много евтин часовник за такъв сериозен бас.

    Бойко Борисов: Той знае, че е скъп… Той знае, че е скъп…

    Теодора Енчева, БТВ: Да. Другият ми въпрос към вас е – Казахте, че има кметове на ГЕРБ, към които сте имали забележки и те наистина сега не са спечелили, кои точно са тези кметове? Да ни кажете…

    Бойко Борисов: Споменах ви Видин.

    Теодора Енчева, БТВ: Да, така е.

    Бойко Борисов: С целия ми сантимент към Данчо Лечков, но ето и това е пример, когато от Европа ни казаха, че имат съмнения по проекта в Сливен, въпреки че съдът каза, че няма проблем с този проект, ние го замразихме. Не само това направихме, а дори не дадохме нито една стотинка от държавния бюджет – трябваше около два милиона да се асфалтират разкопаните улици. Ние не дадохме и тези два милиона и градът остана така в изборите. Нямаше как да спечели Данчо Лечков, но каквито са правилата за него, такива са за всички други кметове.

    Теодора Енчева, БТВ: И въпросът ми към господин Плевнелиев – Господин Плевнелиев, през цялата ви кампания не видяхме нито веднъж вашата съпруга и не разбрахме нейната подкрепа за вас, къде е първата дама?

    Росен Плевнелиев: Ще я видите, като й дойде времето. Благодаря ви.

    Бойко Борисов: Царски отговор – като му дойде времето.

    Цветан Цветанов: Ако ми позволите, понеже ставаше въпрос за часовника, но през това време говорих и не чух въпроса, но ми го пресъздаде Севи. Вижте, аз дори не знам каква е марката на първия часовник и тук не е важно каква е стойността на часовника, аз го оценявам повече като това, което съм правил и това, което е дал лидерът на ПП ГЕРБ като оценка за моята работа, и това, което е най-важното – че винаги си държи на думата, а всичко това е толкова символично от всичко това, което сме направили, защото от 2009 година, това беше след изборите, спомням си, че беше септември месец и септември месец тогава се хванахме на бас, че ПП ГЕРБ ще положи максимални усилия, всички структури на партията да постигнем и да имаме президент. И понеже все пак говорим и за местни избори – ако ми позволите да кажа кои са кметовете, които спечелиха от ПП ГЕРБ, до момента, разбира се, Благоевград, Банско, Поморие, Приморско, Средец, Варна, Аврен, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Горна Оряховица, Велико Търново, Стражица…

    Бойко Борисов: А Полски Тръмбеш?

    Цветан Цветанов: … Кула, тук е поздрав специално за господин Миков, Бяла Слатина, Козлодуй, Оряхово, Севлиево, Дупница, Кочериново, Априлци, Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вършец, Лом, Чипровци, Якимово, Лесичово, Панагюрище, Ракитово, Плевен, Червен Бряг, Пловдив под въпрос все още се броят бюлетините, Родопи, Иваново, Силистра, Дулово, Тутракан, Доспат, Златоград, Чепеларе, Драгоман, Елин Пелин, Ихтиман, Костинброд, Своге, Сливница, Казанлък, Раднево, Димитровград, Симеоновград, Каспичан, Ямбол, Елхово, Тунджа и тези 25 кмета, които спечелиха на първи тур: Разлог, Бургас, Созопол, Царево, Аксаково, Бяла, Лясковец, Ново Село, Габрово, Добрич, Рила, Летница, Луковит, Угърчин, Георги Дамяново, Земен, Трън, Съединение, Кайнарджа, Нова Загора, София-град, Ботевград, Етрополе, Долна Баня, Свиленград. Това са общините, които досега окончателно са спечелили своите общини.

    Водеща: Вестник „Телеграф”, последен въпрос.

    Пламен Тодорова, в. „Телеграф”: Добър вечер, вестник „Телеграф”, Пламен Тодорова, господин Плевнелиев, казахте, че ще изпълните президентската институция със съдържание. Това означава ли, че тя е била куха до момента? И изброихте доста от нещата, които ще свършите веднага с влизането си на „Дондуков” 2, бихте ли споделили и каква е идеята за реформи в двете служби, които ще бъдат под ваша шапка – НСО и НРС? И ако позволите един въпрос към господин Борисов. На влизане в НДК Сергей Станишев каза: „Срамно е да спечелиш по начина, по който спечели ГЕРБ.” Вас срам ли ви е от нещо, господин премиер?

    Росен Плевнелиев: По отношение на службите – България има своята модерна Стратегия за национална сигурност. Това е един добър документ. До 2013 година е необходимо и президентството ще работи и ще подпомага усилията на всички в тази посока да се направят и съответните устройствени закони на отделните служби. Това, което категорично могат да гарантирам, че службите няма да работят на парче. Те трябва да работят интегрирано. Службите няма да работят за партии. Службите ще работят за институциите, за хората. Законите трябва да станат до 2013 година, ще минат през парламента, ще има широк обществен дебат. Ние ще работим по това и оттам нататък ще имаме и второто ниво – визията и стратегията я имаме, сега ще дойдат и съответните правила, за да спим спокойно, че имаме служби, които работят в интерес на просперитета, на икономиката, на сигурността във всичките аспекти на 21 век. По отношение на президентството – до края на януари месец ние ще положим всички усилия да създадем екип, който още от първия ден в президентството да работи здраво по националните приоритети. 2012 година е много важна година. Аз мога да ви изброя десетки приоритети и проекти, по които ние ще работим още от първия ден, но това, което е важно, е да имаме компетентни хора, хора, които имат какво да кажат и в икономиката, и в бизнес средата, и в инвестициите, и във външната политика, искаме да сме изключително активен солидарен член в европейската общност и Евроатлантическия алианс, и искаме да сме там не просто само, за да се постига консенсус, искаме да сме активни, искаме да ни се чува гласа, искаме да ковем заедно решенията. Ще подберем внимателно хората у заедно с тях ще работим по приоритетите. Благодаря ви.

    Водеща: Абсолютно финално – „24 часа”.

    Пламен Тодорова, в. „Телеграф”: Имаше един въпрос към господин премиера.

    Бойко Борисов: Какъв беше той?

    Росен Плевнелиев: Дали се срамувате от нещо.

    Пламен Тодорова, в. „Телеграф”: Помолих ви за коментар за думите на Станишев.

    Бойко Борисов: Моля ти се, има кой да си го коментира него. Той е победител. Честито, да е жив и здрав.

    Венелина Гочева, „24 часа”: Господин премиер, защо не успяхте и на тези избори да се справите с практиката да се купуват гласове и можете ли да се закълнете, че ГЕРБ по места не го е правила?

    Бойко Борисов: Аз се заклевам, че не съм дал един лев за глас и няма и да дам. И най-евтината кампания ние пак си я направихме, каквото и да говорят те за милиони и за глупостите. Вижте ги още билбордовете… А и използвам случая да помоля всички сега, както бяха любезни да накичат държавата с плакати, билбордовете, да ги налепят навсякъде и между другото ГЕРБ да минат, ако има някъде да си ги изчистят, да създадат ред в градовете. От сутрин до вечер се въртяха клипове месеци наред – „Добро утро”, „Добър ден”, „Нов ден”, „След ден”, „Другиден”, „Някой ден”. Това беше от сутрин до вечер. Даже още гледам има мои билбордове, мои билбордове има още по магистралите с мои снимки на други партии са си ги слагали и аз си ги харесвам, между другото, защото точно там как са ме снимали с такава скорост влязох като една тромава деветка, дузпа, Любо Пенев я изпусна, но просто той Стоичков ще ви каже такова влизане, само Шави може да се метне така. И си ми стои, гледам, още си стои, нека стои.

    Венелина Гочева, „24 часа”: И към господин Плевнелиев въпрос, ако позволите. Какви от правомощията на президента ще делегирате на госпожа попова като вицепрезидент, за да се изпълни с функция тази институция, със съдържание?

    Росен Плевнелиев: В Конституцията е написано, ще я спазваме. Благодаря ви.

    Венелина Гочева, „24 часа”: Там не пише нищо.

    Бойко Борисов: Тя ще си ги вземе сама, доколкото я познавам.

    Водеща: Много ви благодаря, колеги, за вниманието.

    Източник: focus-news.net

  • Chess

    Gooood!

    1.

    Chess02

    2.
    Chess01

  • КЛЮЧОВЕТЕ НА ФРЕНСКОТО САМОЧУСТВИЕ

    Автор: Божидар Чеков

    С голям интерес изслушах интервютата на всички водещи кандидат-президенти, излъчени от радио Дарик на 1-ви октомври т.г. Предаването се състоя няколко дни след събитията в Катуница и засягаше между другото връщането “по етапен ред” на българските цигани от Франция. На въпроса “какво биха предприели, веднъж избрани срещу погазването от френска страна на правото на свободно движение на „нашите сънародници”, всички отговориха, всеки според темперамента си, че ще се борят срещу тази дискриминация и ще защитат правото на българските граждани да пътуват свободно където пожелаят.
    Предизборната демагогика е хапче, което може да приспи някой и друг избирател, но с нищо не решава нито циганския проблем, нито урежда европейското равноправие. Подобни екскурзии с “обратна разписка” се повтарят от няколко години и светлината, която се хвърля върху тях в повечето случаи е не вярна и не пълна. След като пламъците от къщата на Цар Киро, обиколиха телеграфните агенции на цял свят, изявленията на кандидат-президентите за защита на правата на българските граждани във Франция, пребиваващи прекомерно дълго, потвърждават отказа на някои водещи политици да се вгледат в реалността. Защото признаците за липса на равнопоставеност и безнаказност в българското общество са много по-видими от тези във Франция. В българските медиите се говори за депортиране и екстрадиране, което е тенденциозна измислица в услуга на сензацията, но не и на информацията. Побългарените френски думи означават, първата – насилствено местене на местоживеещо население към други земи и територии. Хитлер и Сталин са своего рода шампиони на депортиране на хора. Екстрадират се престъпници и опасни с действията си хора. Преди години Франция “екстрадира” 70 руски дипломати и техните семейства, поради шпионската им активност в Париж. Не точната употреба на “чуждици” и пристрасното използване на “вносни” понятия не помагат с нищо изграждането на европейско гражданско съзнание. Представям си за миг, днешните български младежи, копнеещи за реална евроинтеграция, пред които “лошите” французи, размахват заплахата с депортиране или екстрадиране. Начинът по който се обяснява, отказът на ЕС да приеме България в Шенгенското пространство, също е наситен с демагогия. Така режисирана информацията не само, че не отговаря на истината, но дори рискува да накърни самочувствието на цяло едно поколение. Не е ли именно липсата на самочувствие едно от обясненията за посредствената и бездушна игра на националния отбор по футбол? Поради това задължение на политици, журналисти и общественици е да дават цялостна и точна информация както за правата, така и за задълженията на пътуващите из Европа български граждани. Що се отнася до Франция, проблемът не е в “свободата на пътуването”, а в “безкрайното остановяване” на мургавите ни сънародници без разрешение на терени, които не им принадлежат. След като са били многократно предупредени, те са принудени да напуснат страната под строгия контрол на адвокати, магистрати и всякакви защитници на правата на човека. Всичко това е напълно законно, защото отговаря на общоевропейската директива за “тримесечния престой”. След този период от време, пребиваващият трябва да докаже наличието на легални средства, осигуряващи неговия поминък. В противен случай, той и семейството му получават малка сума пари и самолетен билет за връщане. Тази акция носи името “репатриране”, което означава принудително завръщане в родината, или там от където са дошли. На времето, бившият министър-председател Мишел Рокар предупреди: “Франция не може да приюти цялата мизерия на света.”
    По време на завръщането на “мургавите франкофони”, по някакво непредвидено съвпадение, българските медии публикуваха имената на тримата печеливши Нобелова награда по медицина. Според тях, единият лауреат е американец, вторият – канадец, а третият – от Люксембург. Никой в София не забеляза, че цяла Франция ликува за отличието получено от третия в списъка – Жюл Хофман, роден в Люксембург, но приел френско гражданство през 1970 година.
    Различното тълкуване, което се дава в България на събития и прояви случили се във Франция, будят недоумение и загриженост. Париж е само на 3 часа от София и 200 годишния демократичен опит на потомците на Волтер и Жан Жак Русо, би могъл да бъде от голяма полза за България. Жюл Хофман е типичен и пълен с поука пример.
    Той емигрира във Франция през 1964 година (също както много преди него го е направила полякинята Мария Кюри) и започва кариерата си като редови изследовател. С времето се издига до поста директор на Националния Център за Научни Изследвания (CNRS) в Париж. С получената тази година Нобелова награда, световно известният учен се отплаща по най-блестящ начин на страната, която му бе дала възмоост да се реализира. От край време, хиляди политически емигранти, хора на изкуството и научни работници, намерили убежище в Париж, носят на втората си родина международно излъчване и влияние. По отношение на гостоприемството, Франция е безспорно първа в Европа. Повече от 100 хиляди чужденци годишно, между тях и доста българи, получават френски паспорти. Станали ференски граждани, тези хора добиват право както да избират, така и да бъдат избирани. В настоящата кандидат-президентска надпревара във Франция, представителка на партията на “зелените” е норвежката по рождение Ева Жоли. Франция също си има цигани. Но техните гласове нито се купуват, нито се продават. За разлика от “българския етнически модел”, френският не признава никакво малцинство, нито регионален, майчин, бащин или какъвто и да е друг официален език освен френския. Френската република не позволява на никакви чужди фондации да дълбаят етническите разлики или да формират образованието на политическия ù елит. Малцина са тези, които познават името на американския посланник, защото той в Париж е напълно невидим за медиите. Въпреки всичко, приобщаването на различните култури и сливането им в една, не е безоблачна мисия. От време на време избухват неизбежни и предвидими търкания между общностите. Отговорът е винаги един и същ: еднакви права, но и еднакви задължения за всички, без изключение. Каквито и политически промени да настъпят, който и да се качи на държавното курмило, Франция остава правова държава, гарант на социалната справедливост и равнопоставеност пред закона. Правосъдната ù система е независима и подвежда под отговорност рано или късно, всички отклонили се от правия път, без да държи сметка нито за социалната им принадлежност, нито за политическите им заслуги. От време на време, набедени в корупция министри отиват зад решетките за известно време, като обикновени затворници. Някои се отървават с условни присъди или глоби. Не са много страните, в които един бивш Президент, бива изправен пред съда за прегрешения извършени преди 20 и повече години. Такава е съдбата на уважаваният от всички Жак Ширак. Никой не оспорва във Франция всеобщото равенство пред закона.
    Всички знаем, че в София гостува редовно Жан Мишел Жар. Ирина Бокова пък оглави ЮНЕСКО в Париж. Седмиците на френския филм се радват винаги на сериозен успех. Хиляди български студенти пътуват между двете страни. Време е, по тези многобройни мостове на културата, науката и забавленията, да тръгнат и гражданското съзнание, и полезната, истинска информация. Защото ако има нещо, което да характеризира френските граждани в бизнеса, науката или спорта, това безспорно е тяхното самочуствие. Чувството за принадлежност към една нация създала и наложила на целия свят демокрацията, като политически модел. Националното самочуствие, не е ли точно това което липсва днес на българските граждани?

    Париж
    15.10.2011г.

  • Губим 40 млрд. лв. от изтичане на мозъци

    930 хил. българи не завършват средно образование.  Глад за математици, инженери и физици у нас

     

    40 млрд. лв. е загубила страната ни от висшистите, които работят зад граница през последните десет години. Това пресметна вчера академик Дамян Дамянов, председател на Съюза на учените към БАН. Според неговите данни държавата е инвестирала средства в обучението на 400 000 наши сънародници, които след получаване на диплома веднага са заминали да работят в чужбина, вместо да развиват родната икономика.

    Едва 30% от завършващите магистри и бакалаври успяват да си намерят работа по специалността, съобщи още Дамянов. Той добави още, че 930 000 души пък остават само с основно образование, което е притеснително. Според него българската наука и образование не могат да оцелеят без висшисти.

    За сметка на юристите и софтуерните специалисти страната ни страда от недостиг на физици, инженери и математици. Скоро можело да ни се наложи

    внос на тези кадри от чужбина

    „Инвестицията в науката е с голяма възвращаемост. Ако бъдат отпуснати 10 млн. лв. допълнително на БАН, тя ще възвърне вложеното шесткратно до 60 млн. лв.”, категоричен бе Дамянов.

    Страната ни търпи най-солидни загуби от студентите медици, отчетоха от своя страна представители на съветите на медицинските вузове. За всеки курсист  медик държавната хазна отделя по 7000 лв. на година, а това прави над 44 000 лева в рамките на 6-годишното му обучение. Страната ни няма как да си възвърне тези пари, защото 80% от студентите

    се захващат да учат немски

    още от втори курс, за да работят в Германия, щом завършат, каза за „Монитор” петокурсникът Александър Йорданов от Медицинския университет във Варна.

    Вчера на тържествена церемония по повод Деня на будителите в БАН бяха наградени дузина учени. Те получиха грамоти за трудовете си в различни области. За енциклопедията си „България. Райони. Области. Общини” награда грабна и претендентът за ректор на Алма матер Петър Славейков.

     
    Мила Мишева,
    в. „Монитор“
     
  • България отбелязва Деня на народните будители

    Учените от БАН ще протестират със свещи

     

    В Деня на народните будители – 1 ноември, почитаме нашите книжовници и просветители, дейците на образованието, науката и културата, носители на духовните ценности на нацията.

    Георги Първанов ще присъства на церемонията по издигане на националното знаме по повод Деня на будителите. Церемонията се извършва пред парадния вход на президентството.

    Преди това президентът ще връчи висши държавни отличия на изтъкнати дейци на културата и общественици.

    С орден „Св. Св. Кирил и Методий“- първа степен, ще бъдат наградени проф. Никола Николов и Стоян Дуков – за големите им заслуги в областта на културата и изкуството. С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – втора степен, ще бъдат удостоени проф. д-р Савка Шопова-Маркова – за значимия й принос за развитието на българската култура и българското музикално изкуство, и Иван Тенев и Никола Маринов – за значимия им принос за развитието на културата и изкуството.

    Българската академия на науките (БАН) ще излезе на протестно шествие със свещи заради предвидения бюджет в държавните разчети за следващата година. Това ще се случи пред Централната сграда на академията в 18.00 ч. Мотото е „Да покажем заедно, че Светлината по Пътя на Просвещението не бива да угасва“.

    „Ако нямате възможност да дойдете в уречения час, където и да сте, запалете свещ в знак на подкрепа и съпричастност към справедливите искания за достоен труд, които издигат българските учени“, приканват от БАН.

    В декларация на общото събрание на БАН се показва несъгласие с „провежданата политика на правителството за целенасочено финансово унищожаване на БАН“. През 2010 г. БАН беше подложена на безпрецедентна атака, целяща ликвидирането на научноизследователската й дейност, се посочва още в декларацията. Учените припомнят, че бюджетът й за 2011 г. в размер на 59 млн. лева не е достатъчен дори за заплатите.

    Заради ниските доходи близо 1500 души са напуснали академията през последната година и половина. Поради липса на оборотни средства и средства за съфинансиране, поради намалените работни заплати и липсата на средства за елементарна издръжка и общо влошените условия за работа, собствените приходи от проекти и договори само през 2010 г. паднаха с 21 млн. лева, като това са преки загуби за страната ни, пише още в декларацията.

    На този фон субсидията на БАН за следващата година се предвижда да бъде намалена с 5 млн. лева, което учените определят като „гавра“ с Академията. Те настояват правителството да планира бюджет в размер на 95 млн. – 98 млн. лева.

    Ако Народното събрание и Министерският съвет не вземат спешни мерки за преразглеждане на бюджетната субсидия, то академията е обречена на фактическа ликвидация и резонният въпрос е дали това е желанието на парламента и правителството, питат още учените. Те предупреждават, че освен протестни действия, ще се обърнат за съдействие и към Европейската комисия и международните институции, свързани с научните изследвания.

     

    Източник:   в. „Сега“

  • ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА

    АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА*
    ASSOCIATION OF BULGARIAN SCHOOLS ABROAD

    ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ПО ПОВОД 1-ВИ НОЕМВРИ-ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

    УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
    УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ,
    На 1-ви ноември изразяваме своята почит към създателите и пазителите на българската духовност, отдаваме признание към духовните учители на Националното възраждане и освободителните борби, прекланяме се пред духовните строители на следосвобожденска България и тяхната будителска дейност. Но всяко време има своите будители. Днешните будители са хилядите просветни и културни дейци, учителите в България, както и българските учители в чужбина – радетели на българското слово по всички кътчета на света.
    Думата ”будител” съдържа в себе си духовна извисеност, синтезира действеност и национално самочувствие, призовава ни да мислим за трайната и светла бъднина на България!
    Честит празник на всички съвременни будители!

    С уважение,
    Управителен съвет
    на Асоциацията на българските учители в чужбина
    и д-р Боян Кулов председател

    ––––––-
    Aдрес: БАН, Институт по география, ул. „акад. Г. Бончев“, бл. 3, 1113 София
    Телефон: (+359) 2 979 3367, Факс: (+3592) 870 0204, Internet: www.abgschool.org, E-mail: [email protected]
    Регистрирана в Софийски градски съд с решение №14857/2007. Булстат:175392819
    Първа инвестиционна банка, BIC: FINVBGSF, IBAN: BG71FINV91501200252210

  • Пардю: „Не вярвам, че демокрацията в България върви в правилна посока“

    Шокиран съм от корупцията в медиите и политическото сплашване. Управляващите бяха много добри в концентрирането на власт, но се тревожа, че няма да бъдат толкова добри в изпълнението на обещанията, дадени на българския народ, казва бившият посланик на САЩ Джеймс Пардю.

    Интервюто взе Светослав Терзиев /в-к Сега/

    Джеймс Пардю бе посланик в България от 2002 до 2005 г. и следеше отблизо както преговорите за приемане на страната в НАТО, така и в ЕС. Преди това той бе преговарящ за мир в Македония, постигнат с Охридското споразумение през 2001 г. Бил е съветник по балканските въпроси на президента Бил Клинтън и на Държавния департамент на САЩ по време на конфликта в Косово от 1999 до 2001 г. От 1996 до 1999 г. е бил ръководител на програмата в Босна за военно и гражданско обучение, като е бил и преговарящ за мир, сключен с Дейтънското споразумение. Дълги години е заемал високи постове във военното разузнаване на САЩ. Награждаван е с високи военни и граждански отличия. Освен военно има и журналистическо образование. Женен е, има трима синове.

    – Точно по време на изборите сте на частно посещение в България. Сантиментални ли са причините, или имате и други цели?

    – Писах реч по балкански въпроси. Миналата седмица говорих пред настоятелството на Американския университет в Благоевград, а тази седмица ще говоря пред Американския изследователски център. Възползвах се от шанса да съм тук по време на изборите, за да събера лични впечатления.

    – Какви са те?

    – Българите решиха. Те избраха г-н Росен Плевнелиев, трябва да приемем избора им, желая му успех.

    – За последен път бяхте по време на избори в България през 2005 г., когато се гласуваше за парламент. Виждате ли някаква промяна в начина, по който се правят избори у нас?

    – Имам много тревоги за посоката на демокрацията в България. Две са главните ми безпокойства: първото ми е за свободата на печата и трябва откровено да заявя, че съм шокиран от корупцията в медиите по време на изборите; второто произтича от политическото сплашване, стигнало до равнище, което не съм виждал по-рано. Затова реших да говоря открито – както в България, така и в чужбина. Трябва да направя нещо, за да помогна на демокрацията в България.

    – Как чужденец може да види потайни практики като корупцията в медиите?

    – Имам много приятели тук и трябва да заявя, че много, много хора са разтревожени. Те говорят откровено с мен и аз им вярвам. Имаше платени публикации в полза на определени хора и отказ да се отразяват проявите на кандидати, които не плащат на медиите. Това е важна причина за тревога, която споделих и с журналисти, и с лица, наблюдаващи медиите. Говорих и с хора, участващи в политическия процес. Те предпочитат да мълчат заради степента на политическо сплашване, но аз мога да говоря.

    – Виждайки всичко това, можете ли да кажете, че демокрацията победи на тези избори?

    – Не съм много щастлив, че мога да говоря за видяното. Но не искам да отправям предизвикателство към избора на българите. Нека международните наблюдатели за изборите дадат своята присъда. Но в по-общ план аз не вярвам, че демокрацията в България върви в правилна посока. Това ме тревожи.

    – През 2002 г. казахте знаменита фраза на международна конференция в София, която бе цитирана от медии в страната и чужбина: „Организираната престъпност в България е твърде видима и твърде добре организирана.“ Какво имахте предвид?

    – Имах предвид, че организираната престъпност у вас е прекалено влиятелна. И тогава, и сега е ясно, че организираната престъпност е голям проблем за България. Тя е прекалено видима, защото всеки я вижда, и е твърде организирана, защото е много влиятелна от дълги години.

    – И от кого е организирана? Отгоре или отдолу като в Италия и в САЩ, например?

    – Не бих казал, че е организирана и управлявана от властите. Но мисля, че властите не отправят предизвикателство към нея и че тя остава твърде влиятелна.

    – Влиятелна за кого – за официалните среди?

    – Несъмнено! Ако някой не го вярва, значи не познава България. Не бива да сте наивни. Хората не са наивни. Ако поговорите с българите, те открито обсъждат това – може би не пред вестниците, но това не е тайна в България.

    – Вероятно не е тайна не само в България, но и в Европейския съюз, който наблюдава страната заради организирана престъпност и корупция на високо равнище. Но министър-председателят Бойко Борисов обича да казва пред журналисти, че получава признание в чужбина за успешната си борба с престъпността – признание, което идва и от „Сикрит сървис“ на САЩ. Наистина ли американските власти вярват, че демокрацията при Борисов не е изправена пред големи предизвикателства?

    – Да си правиш снимки с високопоставени лица не означава да покажеш какво мислят Съединените щати. Това е елементарен трик. Официалните лица може и да харесват снимките, но едва ли харесват да бъдат показвани за политически цели.

    – Щом като видимите неща не изразяват същността на невидимото, защо Съединените щати не показват по-категорична позиция, както например се изразява Европейската комисия в своите доклади за България?

    – Бях първият в България (посланик – бел. ред.), който започна да говори открито за тези проблеми. И го направих в качеството си на представител на Съединените американски щати. Мисля, че оттогава съм последователен. Последователна е и позицията на САЩ, които заявяват, че трябва да се направи нещо с този проблем.

    – Но досега нищо не се е променило, както заявявате самият вие. Виждате ли някакво решение, някаква по-добра перспектива от повторение на проблема?

    – Изборите в неделя произведоха засилена концентрация на власт в България с премиера начело. Министър-председателят доминира твърде много не само над правителството, но също над парламента, сега над повечето главни градове в България и президентството. Властта се концентрира в неговата партия. Те бяха избрани с обещанието, че ще се захванат с организираната престъпност и корупцията, че ще наложат в България върховенство на закона. Бяха много добри в концентрирането на власт, но се тревожа, че няма да бъдат толкова добри в изпълнението на обещанията, дадени на българския народ. Взеха политическата власт, но трябва да я използват за целите, за които им бе дадена. Не е достатъчно да се говори с твърд език и да се разиграва политически театър. Продължавам да чакам резултати и се чудя докога българите също ще чакат. Онзи ден те се сдобиха с още по-силен човек, но дали резултатите ще бъдат по-добри?

    – За какво може да служи толкова власт?

    – Не знам. Политиците винаги искат все повече и повече власт. Но политическата сила се вижда от това какво правят, а не какво говорят.

    – Но щом стават все по-силни, а не постигат резултати срещу организираната престъпност, не означава ли това, че стават все по-слаби спрямо нея?

    – Това ме безпокои. Единствената промяна, която забелязвам, е, че организираната престъпност става по-скришна, но това не означава по-малко влиятелна.

    – Ако ГЕРБ овладее и съдебната власт, това няма ли да помогне за по-ефикасна борба?

    – Скептичен съм. Вече имат достатъчно власт. Могат просто да я използват.

    – Спомняме си, че главният лобист на България в ЕС бяха Съединените щати. Ще приемете ли изтикването на България към периферията на ЕС?

    – Не мисля, че някой има интерес да отдалечи България от ЕС. Напротив, убеден съм, че тя трябва да бъде привличана все по-близо и САЩ са силен поддръжник на България в ЕС. Докато бях посланик, работих много по този въпрос.

    – Вашата държава също така винаги е настоявала за диверсификация на енергийните източници в България, което мнозина тълкуват като начин за нейното отдалечаване от Русия. Напоследък се акцентира върху проучванията от американски компании на шистов газ в България. Това ли е доброто решение?

    – Мисля, че стратегическият интерес на България е да постигне спешно енергийна диверсификация, за да не е зависима само от един източник. Но шистовият газ е само една възможност, която предизвиква спорове както в България, така и в САЩ. Има сериозни екологични въпроси и ако трябваше да посъветвам България, бих й казал да бъде много предпазлива. Да не бъде първата, която ще скочи в този бизнес. Това не означава, че никога не бива да прибягва до тази възможност, но все пак да внимава, защото трябва да се учи от опита на другите. Освен това има и други възможности – алтернативни тръбопроводи, доставка на втечнен газ и пр., които България трябва да проучи.

    – Наблюдавайки Балканите, смятате ли, че спокойствието е вече гарантирано?

    – Положението е стабилно, международното присъствие в Босна и Косово още е оправдано, но остават отворени два големи проблема: единият е за името на Македония, от което зависи приемането й в НАТО и ЕС, другият е нежеланието на Белград да приеме фактите в Босна и Косово. Но връщайки се в България, бях много изненадан да видя етнически проблеми тук, безредици пред джамия в центъра на София, сблъсъци с роми в Пловдив и други градове. Доколкото познавам българите от мандата си тук, винаги съм ги мислел за разумно сдържани.

    – Може би се връщаме към началото на нашия разговор, защото българите се разбунтуваха не толкова срещу ромите, колкото срещу недосегаемите престъпни босове, в конкретния случай – ромските.

    – Това показва, че когато полиция, прокуратура и съд не си вършат работата, престъпността може да генерира и етнически сблъсъци.

    – Вие лично знаете ли имена на босове на организираната престъпност?

    – Хиляди хора могат да ви дадат списък. И аз мога да ви направя. Не е тайна кои са лошите момчета в тази държава. Въпросът е защо правителството не се захване. Изпитвам огромно уважение към тази страна и народа й. И вярвам, че заслужават по-добра съдба. Казвах го през 2002 г., повтарям го и през 2011 г.

    Източник: www.segabg.com

    И още едно интервю от преди няколко седмици:

  • Купуването и продаването на гласове е престъпление. Освен в случаите, предвидени в закона

    Купуването и продаването на гласове в България е престъпление. Не зная дали другаде по света съвсем открито, чрез ИЗБОРЕН КОДЕКС е оповестено, че ние сме корумпирана нация. Защото, ако е единичен случай, купуването и продаването на гласовете съвсем спокойно може изолираният случай да влезе в съдебна зала по общия ред на законодателството. Но тук сме в друга правна ширина. В случая „правна ширина” е точно определено и не е игра на думи, тъй като ни е широко около врата…

    Така, създали подобен кодекс, ние съвсем спокойно започнахме да купуваме и продаваме гласове и в този смисъл съвсем спокойно изборните резултати не трябва да бъдат признати от международната общност…

    За какво иде реч…

    Ако отидеш и дадеш на някого петдесет лева, за да гласува за теб, по Изборния кодекс е престъпление. Ама ако отидеш при същия човек и го направиш „застъпник” за твоята партия, ти вече официално го купуваш.

    Един познат ми каза, че възнамерявал да гласува за друга политическа сила. Не гласувал за нея, защото противната сила го наела за застъпник, наблюдател или както искате го наречете това явление. И той от етични подбуди гласувал за тези, които го наели. Въпреки различните с наемателите политически и идейни пристрастия…

    Основната страст на българина са парите и той иска да си ги изкара. Понякога ги изкарва честно. Изкарва ги от етични подбуди…
    И тъй да се каже, успява…

    Във Варна на последните избори са допуснати 18 000 (осемнадесет хиляди) застъпници…

    18 000 умножено по петдесет лева прави 900 000. Не зная дали 900 000 е число или цифра, но във всички случаи иде реч за пари.

    Официално във Варна имаме 18 000 (осемнадесет хиляди) нарушения на Изборния кодекс. И тези 18 000 човека трябва да бъдат съдени за това, че са си продали гласовете. Но законът е предвидил това нарушение и го е поправил лекичко.

    Така във Варна 18 хиляди пенсионери бяха лишени от 50 лева над пенсията си, за което Симеон Дянков ще мълчи. Така държавните служители във Варна бяха лишени от тринайсета заплата, за което Симеон Дянков ще мълчи. Така в България всеки може да бъде назначен за застъпник и ще се окаже, че трябва да бъде променен окончателно законът за изборите.

    Трябва да се впише, че ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ В БЪЛГАРИЯ ИМАТ САМО ЗАСТЪПНИЦИТЕ.

    Досега право да гласува в България имаше само пълнолетният гражданин.

    Оттук нататък ПРАВО ДА ГЛАСУВА В БЪЛГАРИЯ ИМА САМО ЗАСТЪПНИКЪТ.

    Трябва само да се допълни цената…

    Пък това за КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ да си стои. На никого не пречи…

     

    Христо Стоянов,

    в. „Новинар“

  • И през 2012 г. доходите ще са замразени, а разходите ще растат

    Символични бонуси за бедни пенсионери и майки, но народът да се готви за поредна тежка година

     

    Символично покачване на най-ниските пенсии и майчинство, но неясно от кой месец, по-висока минималната заплата от 1 април с 20 лв. и драстично увеличаване със 72% на европейските средства за магистрали, пътища и ВиК, предвижда проектът на бюджета за 2012 г.

    Той беше одобрен на извънредно заседание в деня след втория тур на изборите в последния възможен законов срок 31 октомври. Внасянето му в парламента стана без пици, куфарчета и флашки, защото ни „чака ни тежка финансова година за цяла Европа и затова ще минем без церемонии“, обясни финансовият министър. Той определи бюджета като „консервативен и в рамките на случващото се в националната и европейска икономика“. Така за трета поредна година българите ще останат със замръзнали доходи на фона на растящи разходи за храна и горива.

    Фискалният резерв все пак няма да се пипа

    Фискалният резерв ще остане на сегашната си стойност от 4.5 млрд. лв., въпреки че в първоначалния вариант беше предвидено той да падне до 3 млрд. лв., съобщи Симеон Дянков. Това се прави с цел правителството да има достатъчен резерв за предстоящото плащане по дълга през януари 2013 г. от 1.8 млрд. евро по еврооблигациите, емитирани по времето на финансовия министър Милен Велчев. „Предишните финансови министри услужливо са оставили това задължение за следващия“, каза Дянков.

    Другите опции за покриване на задължението са увеличаване на държавния си дълг с нова емисия облигации на международните пазари или държавни ценни книжа на вътрешния пазар, каза Дянков и уточни, че това не означава, че ще се случи. Другият вариант според него е „повече приватизация“. В проектобюджета са заложени около 300 млн. лв. от продажбата на държавни активи през 2012 г.

    Заложеният икономически растеж е 2.9%, като планираният брутен вътрешен продукт трябва да достигне 81.6 млрд. лв. Между 2.3 и 3 на сто са прогнозите на ЕБВР и на МВФ и други финансови институции за ръста на българската икономика догодина.

    Кабинетът предвижда инфлацията да е 2.8%, а чуждите инвестиции трябва да достигнат 2.8% от БВП.

    Бюджетът отново ще бъде на дефицит, но той ще е около два пъти по-малък от този през тази година. За 2012 г. е заложен дефицит от 1.1 млрд. лв., което е 1.3% от БВП.

    Допълнителни 250 млн. лв. за пенсии при 4000 пенсионери по-малко

    Общо за пенсиите на 2.2 млн. пенсионери са предвидени 7.3 млрд. лв. Средствата са с 250 млн. лв. повече от тази година, като в същото време се очаква пенсионерите да намалеят с около 4000 души. Причината е в увеличаването на пенсиите до 200 лв., вдовишките пенсии, както и по-високите пенсии на „новите“ пенсионери. В същото време заради увеличаване на стажа за пенсиониране с 4 месеца и бонуса за всяка прослужена година се очаква да има с около 4000 пенсионери по-малко през 2012 г., каза социалният министър Младенов.

    От 2012 г. жените ще се пенсионират при трудов стаж от 34.4 месеца, а мъжете – 37.4 месеца. Бонусът за всяка прослужена година пък става съответно 3% и 4%. Така общият брой пенсионери се очертава да бъде 2.195 млн. От тях на около 1.2 млн. пенсионери получават до 200 лв. До 10 дни ще са готови разчети от кога и с колко да бъдат вдигнати тези пенсии, каза социалният министър. „Този анализ и аз го чакам с нетърпение“, допълни Дянков.

    Максималната пенсия остава без промяна и ще бъде 700 лв. Максималният осигурителен доход също остава 2000 лв.

    Недостигът в НОИ се изчислява на около 2 млрд. лв. и ще бъде покрит от държавния бюджет, каза социалният министър.

    Минималното обезщетение за майчинство се повишава с 30 лв., но също не е ясно от кога точно ще стане. Социалният и финансовият министри не се ангажираха с конкретна дата, от която майките ще взимат вече по 270 лв., но бяха категорични, че за това ще са необходими още 16 млн. лв. За сметка на това се увеличава срокът, върху който ще се изчислява майчинството с половин година. Вместо върху 1.6 година, от 2012 г. обезщетението на бъдещите майки ще се начислява за две години назад. В същото време те взимат майчински една година.

    Седем милиона лева вече са осигурени за увеличаване на семейните помощи за деца с увреждания от 1 януари 2012 г., каза министър Младенов.

    Няма да се намалят парите за джипитата, спешната помощ с 10 млн. лева повече

    Исканията средствата за личните лекари в бюджета на НЗОК да не се намалят и да се осигурят повече пари за спешната помощ в бюджета на здравното министерство в крайна сметка се увенчаха с успех. Парите за спешна помощ ще са с 10 млн. лева повече, което обаче няма да е достатъчно, тъй като исканията в системата бяха за поне 20 млн. лева отгоре. Средствата ще отидат за увеличаване на заплатите на работещите в спешната помощ, както и осигуряване на по-добри условия на труд, каза здравния министър Стефан Константинов. Кога и с колко ще бъдат увеличени обаче той не уточни.

    Първоначално предвиденото намаление с 9 млн. лева в бюджета на НЗОК за семейните лекари е било ревизирано и в одобреният от кабинета вариант парите се запазват като миналогодишните – 169 млн. лева.

    Увеличава се обаче трансферът, който НЗОК прави към здравното министерство. Вместо предвидените 90 млн. лева, здравната каса ще преведе на министерството 100 млн. лева. Константинов увери, че те ще се ползват само за лечение и лекарства, но не е ясно дали те ще отидат само за здравно осигурени пациенти, след като идват от здравни вноски.

    Допълнителни пари спрямо тазгодишния бюджет получават още министерството на образованието – 50 млн. лв., от които 40 млн. лв. са за реформата в средното образование, а останалите във фонд наука. Министерството на културата ще вземе с 15 млн. лв. повече, а това на спорта – с 6 млн. лв. заради олимпиадата в Лондон.

    Еврофондовете – най-голямото предизвикателство през 2012 г.

    Усвояването на еврофондовете ще бъде най-голямото предизвикателство за бюджет 2012 г. Причината е, че е заложен скок от 72% на плащанията спрямо тази година и то при условие, че към момента не изпълняваме прогнозата за 2011 г.

    Общо през 2012 г. правителството залага да изхарчи 5.5 млрд. лв. от еврофондовете. За сравнение за четири години общо досега са усвоени едва 2.3 млрд. евро. На практика правителството ще трябва да разплаща по 450 млн. лв. всеки месец, което изглежда трудно постижима задача. От друга страна, ако страната не я изпълни, това ще означава отписване на средства за България, като първата загуба се очаква още през тази година по програмите за околна среда и за земеделие.

     

    Лили Границка,  

    Mediapool

  • Хелоуин: 13 суеверия и традиции или 13 символа, без които празникът не може

    Гробовете – Мъртвите предци могат да помогнат при трудности, но могат и да навредят.

    Скелетите – Скелетите също са символ на отвъдното. Смята се, че по време на Хелоуин дяволът обикаля около къщите, тракайки с кости от пръсти на мъртъвци.

    Къщи, населени с духове – Има различни призраци и те не винаги са привидения на мъртви хора. Има призраци на живи хора, както и на измислени същества

    Вещиците – Вещиците задължително присъстват на празника Хелоуин – носят островърхи конусовидни шапки и просторни наметала и летят на метли. Английският фолклор разказва как по време на нощните церемонии вещиците втривали в телата си отвара за летене, затваряли очи и се чувствали сякаш летели.

    Черните котки – Спътници и помощници на вещиците, черните котки притежават своя собствена сила и магически способности. Прилепите – Прилепите спят денем и будуват нощем, много от тях се хранят като комари с кръвта на едри бозайници. Изкопаеми находки свидетелстват, че това е било така и преди 55 милиона години.

    Паяците – Много хора се страхуват от паяци, затова и на Хелоуин тези лазещи гадинки са сред задължителните артикули. И те, както черните котки и прилепите, се считат за приближени на вещиците през Средновековието

    Гаданията – Гаданията са важен елемент на Хелоуин, особено за неомъжените момичета.

    Бостанските плашила – Плашилата днес се използват, за да пропъждат птиците от реколтата, най-често враните. В миналото плашилата се очаквало да „пазят“ владенията и да всяват страх у крадците и злосторниците

    Котлите – Келтите вярвали, че след смъртта всички души отиват в котела на старата вещица, което символизира утробата на майката-земя.

    “Почерпи за да не напакостя” или Обличането в костюми и обикалянето по домовете – „Лакомство или номер“ или “Почерпи за да не напакостя” крещят децата, маскирани в карнавални костюми,  като чукат по вратите и искат да бъдат почерпени със сладкиш, по време на Хелоуин.

    Бонбоните във форма на царевични зърна – Те се асоциират предимно с Хелоуин и са станали част от традицията за празника през 1880 г. Масовото им производство започнало в началото на 1900 г. Но жълто-оранжево-белите бонбони – измислени с цел да приличат на царевично зърно – били голям хит и оставят популярна част от традициите на Хелоуин и до днес.

    Тиквите и ябълките – Забавната есенна традиция на Хелоуин да се издълбават тиквени фенери е свързана със зловеща и трагична приказка. Келтският фолклор ни разказва за пияния фермер на име Джак, който измамил дявола, но в резултат на това бил прогонен и от Ада и от Рая след като умрял. Според една от версиите запаленият огън вътре в тиквената кора символизира заблудените души, заседнали между земята и небето. Ябълката е символ на късмета, богатството и любовта. Освен това пази от вещици – ако я разрежете хоризонтално на две половини, сърцевината й ще стане надеждно средство за предпазване от уроки. Ловенето на ябълки е игра от древността, а захаросаните ябълки са популярно лакомство за Хелоуин

    Цветовете на Хелоуин -Традиционните цветове на Хелоуин са оранжево и черно и произлизат от езическата традиция да се празнуват есента и беритбата. Оранжевото символизира цветът на променящите се листа и на реколтата, а черното бележи „смъртта” на лятото и промяната на сезона. С времето зеленото, лилавото и жълтото също са се включили като цветове за декорациите на Хелоуин.

    .

  • Halloween (Хелоуин) в цифри

    Празнуването на Хелоуин (Halloween), което датира от преди хиляди години в келтските ритуали, от древността се свързва с изображенията на вещици, призраци и вампири. Въпреки това с течение на годините обичаите и ритуалите са ее променили драстично. Днес Хелоуин се празнува  по много различни начини, включително и  с носенето на костюми,  с “трик а треад” на деца,  с изрязване на тикви, и с посещение на обитавани от духове къщи и партита.
    Ето някои данни, които дават представа за мащабите на този празник.

    Традицията „Trick or Treat!“ (Трик или лакомство – почерпи, за да не ти напакостя!)
    41 милиона e приблизителният брой на потенциални Trick-or-treaters (обикалящите по домовете с посланието “Почерпи, за да не ти напакостя!”). Толкова е броят на децата на възраст от 5 до 14 в Съединените щати според преброяването през 2010 г. Разбира се, много други деца – по-стари от 14 и по-млади от 5 , също да ходят на trick-or-treating.
    – 116,7 милиона е броят на заетите жилища в цялата страна през 2010 г. или всички потенциални спирки за Trick-or-treaters
    – 92% е процентът на домакинствата, които смятат, че техният квартал е в безопасност, за да може да го обикалят деца. В допълнение, 78% от допитаните американци, казват, че няма място в рамките на една миля от домовете им, където те ще се страхуват да ходят сами в нощта на Хелоуин.
    – 1,1 млрд. паунда  (500 млн. кг) е производството на тиквите от отделните щати през 2010 г. От нея се правят “фенери на Джак” и пайове. В Илинойс са произведени около 427 млн. паунда от оранжевата кратуна. Калифорния, Ню Йорк и Охайо са също големи производители на тиква, всеки от които произвежда повече от 100 милиона паунда.
    Бонбони и костюми
    – 1177 е броят на предприятията в САЩ, които произвеждат шоколад и какаови продукти. В тези фабрики през 2009 г., са работили над 34000 души. Калифорния е водещият щат по брой на предприятия за производство на шоколад и какао, с 135, следван от Пенсилвания, с 111.
    – 409 е броят на предприятията в САЩ, която е произвеждат несладкарски изделия през 2009 г.. В тези предприятия са заети 17  000 души. Калифорния води нацията и в тази категория, с 45 предпирятия..
    – 24.7 паунда е консумацията на бобони на глава от населението от американците през 2010 г..
    – 1700 е бил броят на местата за наеми на костюми в национален мащаб през 2009 г.
    Къде да прекаме Хелоуин?

    Ето някои места в САЩ, които могат да повдигнат настроението ви за Хелоуин:
    Трансилвания Каунти, Северна Каролина (население 33.09 хиляди)
    Tombstone, Аризона (население 1380)
    Pumpkin Center, Северна Каролина (население 2 222) и Pumpkin Bend, Арканзас (население 276)
    Cape Fear в Ню Хановер Каунти, Северна Каролина (население 18 388) и Cape Fear в окръг Чатъм, Северна Каролина (население 1323).
    Skull Creekр , Небраска (население 271)

    Украса за Хелоуин
    Украса за Хелоуин
    Костюми за Хелоуин
    Костюми за Хелоуин
    Костюмирани деца
    Костюмирани деца
    Младежки костюми
    Младежки костюми
    Храната за Хелуин
    Храната за Хелуин
  • Plevneliev Is Bulgaria’s New President

    Rosen Plevneliev, the candidate of the ruling center-right party GERB, has won Bulgaria’s Presidential Elections.

    Plevneliev, who served as Regional Development Minister in the Borisov Cabinet from 2009 till 2011, quitting in order to run for President, emerged as the winner in Bulgaria’s presidential vote run-off on Sunday.

    Plevneliev beat his competitor, the candidate of the Bulgarian Socialist Party Ivaylo Kalfin, by winning 55.3% of the votes cast Sunday, according to the exit poll of Gallup.

    Kalfin, a former Foreign Minister in the Stanishev Cabinet in 2005-2009, and current Member of the European Parliament, got 44.7% of the votes in the run-off in spite of the support that he received from Bulgaria’s ethnic Turkish party DPS (Movement for Rights and Freedoms) and its powerful leader Ahmed Dogan.

    Plevneliev has made it to the Presidency together with former Justice Minister Margarita Popova as his running mate.

    Bulgaria saw a relatively high voter turnout on Sunday with more 50% going to the polls, notably more than had been predicted.

    In the first round in Bulgaria’s presidential vote a week earlier, Plevneliev won 40.11% of the votes, or 1 349 380 votes, vs. 28.96%, or 974 300 votes for Kalfin, a lead of 11% (375 000) that Kalfin failed to make up even in spite of the popularity of his running mate, actor Stefan Danailov.

    The Bulgarian presidency is largely ceremonial, but is very respected and entitled to suspensive veto power over legislation.

    The win of Plevneliev, 47, strengthens power for his ruling GERB party, to push ahead with its agenda for painful economic reforms and Bulgaria’s accession to the passport-free Schengen travel zone.

    The center-right party, which came into office in the summer of 2009 with promises to root out corruption and boost Bulgaria’s competitiveness, has failed to convince the European Union what it has done is enough and has seen its hopes for Schengen entry damped time and again.

    It has also faced a huge challenge in trying to cope with the country’s economic woes, which were only exacerbated by the eurozone debt crisis as demand for exports from the country decreased.

    A total of about 11,400 polling sections across the country were opened for citizens to vote and more than six million Bulgarians were eligible to take part in the elections. The sites in the capital only were guarded by almost 2,000 police officers.

    Polls opened at 6 a.m. (0400 GMT) on Sunday and closed at 7 p.m. (1700 GMT), with 6.9 million people eligible to vote.

    Bulgaria’s 2011 election campaign has been marred by protests against the country’s Roma minority, an explosion of a self-made bomb that blasted the car of a popular Bulgarian journalist, known for his harsh criticism against the government.

    International observers have also voiced serious concerns about the fairness of the vote. There have been reports about large-scale vote buying and manipulations in the counting of the ballots.

    Source: www.novinite.com

  • Хелоуин (Halloween) – кратка история

    Празникът Хелоуин възниква в предхристиянски времена сред келтските племена, населяващи териториите на съвременна Великобритания, Ирландия и Северна Франция. Келтите вярвали, че животът се заражда от смъртта. Затова началото на новата година те празнували през есента (нощта на 31 октомври срещу 1 ноември), когато според техните вярвания настъпвало времето на студа, тъмнината, разложението и смъртта. През тази нощ келтите прославяли езическия бог на смъртта Сауин.  В навечерието на новата година друидите (жреците на келтските племена) заповядвали на хората да угасят всички огньове в къщите си. След това разпалвали огромен огън от дъбови клонки, на който според техните вярвания принасяли жертви – плодове, животни и дори хора, за да угодят на бога на смъртта Сауин. Оттук води началото си и обичаят да се ходи в тъмното облечени в костюми на привидения, вещици, гноми и всякакви зли духове. Следвайки този обичай, живите влизат в съюз и общение със задгробния живот.

    Макар че празникът има и християнски корени, днес те са безвъзвратно загубени. Около 800 г. сл. Хр. християнството става господстваща религия там, където по-рано друидите правели своите обреди. През 853 г. сл. Хр. папа Бонифаций ІV утвърдил 1 ноември като ден на Всички светии, т. е. ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Така Католическата църква заменила езическия празник на смъртта с нещо доста сходно.

    На английски език наименованието на празника звучи като All Saint’s Day или Hallowmas, или All Hallows. Но хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Самхейн и деня на Помона. В средновековния английски език наричали празника All Hallows’ Eve или съкратено Halloween.

    По-късно, през 1000 г., Църквата обявила 2 ноември за Ден на всички души – All Souls Day, в който трябвало да се поменат не светиите, а обикновените мъртви. След години обичаите за тези три празника се преплели и слели в един – Hallowe’en, който по-късно започнали да наричат Halloween.

    Хелоуин (на английски: Halloween) е празник, който се чества в нощта между 31 октомври и 1 ноември най-вече в английскоговорещите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически празник Сауин (Samhain) и католическия Вси светии (All Saints’ Day).

    Празникът Хелоуин възниква в предхристиянски времена сред келтските племена, населяващи териториите на съвременна Великобритания, Ирландия и Северна Франция. Тази весела нощ била и най-страшната в годината. Келтите вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята. Защото не искат да си отидат завинаги! Сенките търсят живи тела, в които да могат да се вселят, и това е единственият им шанс да поживеят още малко на земята. Затова началото на новата година те празнували през есента (нощта на 31 октомври срещу 1 ноември), когато според техните вярвания настъпвало времето на студа, тъмнината, разложението и смъртта.

    През тази нощ келтите прославяли езическия бог на смъртта Сауин.  В навечерието на новата година друидите (жреците на келтските племена) заповядвали на хората да угасят всички огньове в къщите си. След това разпалвали огромен огън от дъбови клонки, на който според техните вярвания принасяли жертви – плодове, животни и дори хора, за да угодят на бога на смъртта Сауин. Оттук води началото си и обичаят да се ходи в тъмното облечени в костюми на привидения, вещици, гноми и всякакви зли духове. Следвайки този обичай, живите влизат в съюз и общение със задгробния живот.

    На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома. А самите жители се събирали около огньове, които палели друидите – жреците, които били едновременно и учени, поети и духовни вождове.

    Било време за предсказания: това, което предсказвали друидите, било жизнено важно ръководство за цялата дълга зима. На тези огньове били принасяни в жертва животни (някои споменават и хора), а после всеки взимал от свещения пламък, за да запали зимното огнище в дома си.

    През 43 г. пр. Хр. римляните завзели повечето от келтските територии. За онези 400 години, които те прекарали на земята на келтите, смесило се не само населението, но и традициите: със Сауин се съединили два римски празника. Първият – Фералия, се отбелязвал в края на октомври, ден за помен на починалите, и вторият – в чест на богинята на плодовете и дърветата Помона. Неин символ била ябълката и оттам тръгва традицията на Хелоуин да се организират игри с ябълки.

    Макар че празникът има и християнски корени, днес те са безвъзвратно загубени. Около 800 г. сл. Хр. християнството става господстваща религия там, където по-рано друидите правели своите обреди. През 853 г. сл. Хр. папа Бонифаций ІV утвърдил 1 ноември като ден на Всички светии, т. е. ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Така Католическата църква заменила езическия празник на смъртта с нещо доста сходно.

    Така Католическата църква заменила езическия празник на смъртта с нещо доста сходно. На английски език наименованието на празника звучи като All Saint’s Day или Hallowmas, или All Hallows. Но хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Самхейн и деня на Помона. В средновековния английски език наричали празника All Hallows’ Eve или съкратено Halloween.

    По-късно, през 1000 г., Църквата обявила 2 ноември за Ден на всички души – All Souls Day, в който трябвало да се поменат не светиите, а обикновените мъртви. След години обичаите за тези три празника се преплели и слели в един – Hallowe’en, който по-късно започнали да наричат Halloween.

    Първите американски заселници заедно с имуществото си докарали на континента и своите страхове, поличби и обичаи. Не навсякъде обаче било прието да се обръща внимание на нечистата сила на 31 октомври: протестантите от Нова Англия смятали това за грях. Докато в южните щати на Америка народът се маскирал и веселял от душа.   Обичаите на различните европейски народи се смесвали в един котел с вярванията на индианците и накрая се появила американската версия на празника. По време на Хелоуин правели представления, гадания, но отбелязвали и прибирането на реколтата, пакостили, бутайки огради и врати, разказвали страшни истории за мъртъвци и привидения.

    В средата на ХІХ век есенните празници станали нещо обичайно, макар още само в отделни райони на Америка. Но когато на континента пристигнали милиони гладни ирландци, скоро озъбената тиква на 31 октомври можело да се срещне във всеки дом.

    Американците, също като ирландците и англичаните (в Англия традицията на Деня на душите била да се измолва храна и питие от богатите срещу обещанието да се молят за техните мъртви роднини), започнали да се преобличат в маскарадни костюми и да ходят при съседите, измолвайки храна и пари (обичаят се нарича „trick-or-treat“ – почерпи, за да не ти напакостя).

    Девойките вярвали, че на Хелоуин могат да научат името и как ще изглежда техния жених, като гадаят с конци, огризки от ябълки и огледала, а мистично настроените американци обръщали дрехите си наопаки и през нощта излизали на пътя, надявайки се да срещнат някоя вещица.

    Но в края на ХІХ век се опитали да приключат с мистичния характер на празника Хелоуин, като го превърнали във всеобщ празник. Препоръките към градските власти били да организират вечеринки с игри и почерпки, а вестниците убеждавали родителите „по-малко да плашат децата“. Така част от суеверните черти на Хелоуин останали в историята.

    Около 20-30-те години на вече отминалия век това било мероприятие с шествия, градски конкурси и концерти. Опитите на властта обаче да вкара буйното младежко веселие в навечерието на Деня на Вси светии в прилично русло често завършвало с масов вандализъм. Около 50-те години властта се справила с хулиганските прояви и оттогава празникът е по-скоро детски.

    Вечеринките на Хелоуин се разпространили и в училищата и пансионите, така традицията включила всяко дете в празника. Оттогава и обикалят домовете деца с маскарадни костюми и без празникът да е официален в Америка, всяка година американците харчат за него около 2,5 милиарда долара. Повече от половината от тях – за бонбони (това е дори повече, отколкото на Коледа).

    През последните години Хелоуин в Америка става все по-популярен и комерсиален, разбира се, но е добър повод и за благотворителност. Вниманието е насочено към самотните възрастни хора и децата-инвалиди.

  • Изселниците в Турция може да сринат подкрепата на Доган за Калфин

    Разногласия между организациите на българските изселници в Турция са на път да стопят подкрепата за Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, която лидерът на ДПС Ахмед Доган обеща официално в изборната нощ, смята бившият координатор на ДПС в Турция Енвер Хатипоглу.

    Хатипоглу последва Касим Дал, след като беше скандално изключен от ДПС в началото на годината.

    По думите на Хатипоглу хората на Доган са водили крайно провокативна кампания сред изселниците преди първия тур.

    „Лъжите бяха безбройни, хора с удостоверение за временен престой са гласували в секциите в Турция, повярвали, че ако Калфин стане президент, ще им осигури турско поданство“, посочи той, цитиран от БГНЕС.

    „На двойните граждани е внушавано, че ако Плевнелиев стане държавен глава, на тях по нареждане на премиера Борисов ще им бъдат отнети както българското гражданство, така и правата върху имотите им в България. Ако не гласувате за Калфин, Борисов ще наложи на Плевнелиев вето върху пенсиите, това се обяснява на изселниците“, каза още бившият координатор.

    Според него в измамната кампания били включени всички онези над 2500 агенти на ДС, които са се установили след 1989 г. в Турция.

    В полза на ДПС в Турция работи неправителствената организация „Балгьоч“, която изпраща свои активисти да провеждат кампанията по модела на Доган, добави Хатипоглу.

    Балгьоч“ са работили по този начин и на последните парламентарни избори през 2009 г., твърди той.

    Организацията „Бултюрк“ с централа в Истанбул пък е призовала изселниците да бойкотират изцяло балотажа в неделя.

    Призивът е заради това, че на първия тур от „Балгьоч“ категорично отказали подкрепа за техния фаворит Сали Имрян, издигнат от Национално движение „Единство”.

    Миналата година през лятото „Бултюрк“ взриви българското общество със скандалната си анкета. Тогава 8000 български турци трябваше да отговорят на въпроси като „Искате ли да се заличат българските имена на градовете и да се върнат турските?“, припомня БГНЕС.

    Няма яснота докъде могат да стигнат разногласията и броженията между организациите, ангажирани да защитават изселниците от България в Турция, заяви още Хатипоглу.

    Според него избирането на двойката Калфин–Данаилов ще закове за още години напред мизерията на малцинствата у нас, а Доган ще продължи да се сеща за тях само по избори.

    Общо от чужбина за Росен Плевнелиев гласуваха 15 130 души (31,14%), а за Ивайло Калфин – 20 686 (42,58%).

    На последните парламентарни избори от българските изселници в Турция се получиха над 90 000 гласа.

     

    Източник:   Novinite.bg