2024-07-18

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • “Ню Йорк таймс“: Монументален кич напомпва македонската идентичност

    B Македония е в ход амбициозно за тази малка балканска държава „презареждане“ на нейната национална идентичност, пише в. „Ню Йорк таймс“. Вкоренява се балкански тип хиперпатриотизъм с дитирамби за древните македонски корени. Това обаче се случва наред с пораждащите тревога у международната общност пълзящ авторитаризъм и заглушаване на гласа на дисидентите, които обвиняват управляващата партия, че злоупотребява с властта.

    Миналата седмица Европейската комисия представи поредния си доклад за напредъка на Македония към членство в ЕС. В него се прави изводът, че страната има упадък на медийната свобода и че не се прави достатъчно за укрепването на върховенството на закона.

    Тази критика идва на фона на трескави опити на Македония да открие „своята душа“, пише авторът Матю Брунвасер.

    Чужденците се посрещат със стъписващо текстово съобщение на мобилните си телефони: „Добре дошли в Македония – люлката на цивилизацията.“ Центърът на столицата бързо се превръща в странен панаир от исторически и естетически неиздържана монументална украса. Дори и при кратка разходка човек е поразен от 29-метрова бронзова статуя на Александър Велики, а наоколо са още паметниците на Юстиниан Велики, майка Тереза, светите православни първоучители – братята Кирил и Методий, както и 22-метрова триумфална арка.

    Но вътрешните критици и международните наблюдатели предупреждават, че възраждането на македонската гордост прикрива една опасна антидемократична тенденция. На изборите през юни премиерът Никола Груевски, 41-годишен икономист, успя да осигури трети пореден управленски мандат на своята популистка десноцентристка партия ВМРО. Това не се е удавало на никое друго македонско правителство, след като бившата югославска република обяви независимост през 1991 г.

    Патриотарската политика на ВМРО породи дебат за „истинските македонци“ и „предателите“, казва Василики Неофотистос, антрополог от Университета на щата Ню Йорк в Бъфало, който изследва македонските проблеми. „Хората се страхуват и са много разделени“, добавя той.

    Нарастващите опасения за свободата на медиите намериха най-ярко потвърждение в отнемането на лиценза на частната телевизия А1 от правителството на 30 юли. Тя бе може би най-критичният към властите медиен глас. Те оправдаха мярката с нарушения на данъчните закони, но според критици проправителствените медии никога не са били подлагани на такъв одит. Преди това бяха спрени три вестника от същата медийна група след подобно разследване.

    Правителството е един от най-големите рекламодатели в Македония и неговата тежест на рекламния пазар също се използва за контрол над медиите, казват анализатори. „Издателите и журналистите са подложени на сплашване и засилващ се политически натиск“, отбелязва Европейската комисия в доклада си.

    През септември 3-ма проправителствени македонски журналисти предизвикаха абсурден инцидент в Европейския парламент. По време на дебат там за свободата на медиите в Македония те освиркваха евродепутатите, наричайки ги „талибани“ и „заслепени евроболшевики“. Наложи се да бъдат изгонени от залата. В доклада на Еврокомисията се казва още, че „в медиите има намеса от политически и бизнес кръгове. Сплашването на журналистите и селективното прилагане на законодателството срещу медийните компании пораждат нарастваща тревога.“

    ВМРО отрича да е националистическа партия и предпочита да се представя като „голям чадър“, под който има място за всички жители на Македония. „Патриотичната“ програма на партията обаче отблъсква албанците, които са 25%

    от населението. Албанските партии са силно озадачени от опитите да се търсят в античността корените на македонската идентичност. Според тях това отблъсква приятелите на Македония в ЕС, се казва в статията на „Ню Йорк таймс“.

    Но ВМРО отрича, че партията подменя македонската идентичност. „Ние по-скоро я преоткриваме – каза финансовият министър Зоран Ставрески в неотдавнашно интервю. – Ние се опитваме да си върнем идентичността, която бе загубена в периода на комунизма.“

    Ставрески отхвърли и обвиненията в натиск срещу медиите: „Ако четете вестници, ще видите, че повечето критикуват правителството. Това е нормална политическа борба, както във всяка страна.“

    Въпреки засилващите се международни критики много македонци изглеждат доволни, че с монументалния си размах в Скопие правителството е променило този безличен някога югославски град. Проектът за обновление, наречен „Скопие 2014“, предвижда издигането на 20 големи статуи и над 100 по-малки

    Той включва и доставка на 220 двуетажни градски автобуса от Китай, строителство на нови публични сгради и музеи.

    „ВМРО е патриотична партия, която отстоява националното историческо наследство и националната идентичност“, казва 33-годишният Владимир Гьорчев – депутат и член на ръководството на партията, развеждайки Матю Брунвасер с кола из Скопие. Запитан за опасенията в чужбина за затегнатия правителствен контрол над медиите, той сменя темата и предпочита да говори за новите търговски центрове и бизнес паркове, които се строят в покрайнините на града от британски и американски компании.

    Гьорчев е бивш говорител на ВМРО. Според него последните 20 години са първите от векове насам, в които Македония е независима държава, и затова е време градът да се презастрои като седалище на националните институции. „Най-после можем да определим интериора на нашата всекидневна“, изразява се образно той.

    Източник: в. „24 часа“

  • За АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“, стенограма от пленарно заседание от 2005 г.

    ИЗВАДКА ОТ СТЕНОГРАМА ОТ ПЛЕНАРНО ЗАСЕДАНИЕ

    ШЕСТДЕСЕТ И ПЪРВО ЗАСЕДАНИЕ

    http://parliament.bg/bg/plenaryst/ID/77

    София, петък, 9 декември 2005 г.

    Открито в 9,00 ч.

    Председателствали: председателят Георги Пирински и заместник-председателите Камелия Касабова, Юнал Лютфи и Петър Берон

    Секретари: Кристиан Вигенин и Димитър Стоянов

    ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Следва питане към министър Кунева, отправено от народния представител Минчо Христов относно развитието на евроинтеграционния процес в България.

    Имате думата, господин Христов, за да отправите своето питане – в рамките на 3 минути, моля.

    МИНЧО ХРИСТОВ (КА): Благодаря, госпожо председател.

    Уважаеми колеги, уважаема госпожо министър! Вие сте единственият министър, който запази старото си работно място в днешното правителство. Предполагам, че Съветът на тристранната коалиция, както и премиерът Станишев са оценили подобаващо Вашия принос в евроинтеграционните процеси.

    Бързането на предишното правителство да затваря преговорни глави и приемането на всички условия на Европейския съюз Ви спечелиха името “мадам “Йес” – човек, който винаги казва “да”. Дори един румънски премиер констатира, че Вашият екип “буквално си е свалил гащите пред емисарите от Европейския съюз”.

    Не мога да подмина и резултатите от тези договорености. Според мен, госпожо Кунева, Вие и Вашият бивш колега господин Соломон Паси, както и господин Симеон Кобургготски трябва да отговаряте за закриването на трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй”.

    Това обаче не е само мое мнение. Вашият сегашен коалиционен партньор господин Любен Корнезов публично призна, че господин Паси трябва да влезе в затвора по чл. 103 и чл. 282 от Наказателния кодекс – общо между 11 и 23 години затвор, заради затварянето на глава “Енергетика”.

    През м. февруари 2004 г. Вие съветвате: “Нека мислим за нова АЕЦ, а не за тази от миналото”. На друго място Вие казвате: “Не е необходимо да се преговаря за АЕЦ “Козлодуй”, защото ядрената енергетика няма перспектива”.

    Няма да коментирам тук тези Ваши думи, само ще кажа, че на фона на препоръките на Евросъюза да се търси по-гъвкав подход за закриването на трети и четвърти блок тези думи ми звучат цинично.

    Нямам отговор и защо заблуждавахте, че нещо зависи от така наречената партньорска проверка и че “нищо не е договорено, докато всичко не е договорено”. Нямам отговор и защо, след като един неизвестен чиновник фалшифицира доклада на партньорската проверка, добавяйки, че трети и четвърти блок не могат да бъдат модернизирани, Вие, госпожо Кунева, и Вашите представители в Брюксел не реагирахте и не защитихте интересите на българския народ и българската държава.

    Моят въпрос към Вас е: защитават ли се днес тези интереси? Съществува ли опасност да бъде задействана така наречената отлагателна клауза за приемането ни в Европейския съюз? Благодаря.

    ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря Ви, господин Христов.

    Имате думата за отговор на отправеното питане, госпожо министър.

    МИНИСТЪР МЕГЛЕНА КУНЕВА: Уважаеми господин Христов, има голямо раздвоение в стила на Вашия въпрос. В първата си част, във Вашата прелюдия-обяснение към въпроса, което междупрочем няма нищо общо със самия въпрос, всъщност Вие не искате България да влезе в Европейския съюз, защото този Европейски съюз не Ви харесва.

    От Вашия въпрос става ясно, че на Вас не Ви харесват правилата на Европейския съюз, защото на тези правила България е казала “да”. Казала е “да” по същия начин, по който са го казали всички 25 страни досега. Аз съжалявам, че моите експерти не са успели, макар че поне Ви бяха обяснили, че няма Министерство по евроинтеграцията и още няколко други грешки, които бяхте направили в опита си да зададете въпроса, но изглежда не сте стигнали дотам да разберете какво означава регламент, какво означава директива и какво означава една страна да иска да се присъедини към Европейския съюз.

    Едва ли ще имам време в рамките на тези 5 минути да обясня всичко, но няма специален договор за България, така както няма специален договор за Румъния, няма специален договор за която и да е от другите страни. Има едни области, в които България може да получи ограничени на брой преходни периоди. Ние сме страна шампион по преходните периоди, сравними само с Полша междупрочем. Невинаги това е добра атестация и не е единствената добра атестация за преговорите, защото пък, от друга страна, когато преходните периоди стават твърде много, тогава страните членки биха могли да кажат, както често се случва, ако вие искате толкова преходни периоди, значи всъщност вие не сте готови за членство, защото отлагате приложението на правилата за по-късен момент.

    Очевидно не въпросът за отлагателната клауза е този, който Ви интересува. Аз нямам нищо против да говоря и по самия договор, но вие сами разбирате, че българският парламент го е ратифицирал. Това до голяма степен намалява смисъла му.

    Искате да говорим за Козлодуй – нямам нищо против това, имате право да задавате своя въпрос, но може би е хубаво това да се направи в някакъв друг публичен форум. Има достатъчно много такива, на които аз отговарям на въпроси.

    Какво е можело България да направи е трябвало да се запитаме 1993 г., когато сме подписвали Гаранционното споразумение тук, в този парламент междупрочем е ратифицирано, и когато всъщност сме казали в това Гаранционно споразумение, че малките блокове не са безопасни. Това е написано черно на бяло в Гаранционното споразумение.

    1998 година има меморандум, който изважда пред скоби въпросите, които не са свързани с директиви. Единствено по директиви и регламенти се преговаря. По това е преговарял и нашият екип.

    По въпроса за ядрената енергетика. Вие цитирахте абсолютно некоректно тази статия. Ще Ви помоля там, където се казва, че ядрената енергетика няма бъдеще и цитирате мен, да ми дадете цялата статия, за да можем публично да прочетем точно тази част, която Ви е възмутила. Точно обратното – един от малкото български политици съм, който е разговарял със Зелените. Високо Ви препоръчвам в Европейския парламент да разговаряте със Зелените и да се опитате да ги убедите в нашите български тези. Разговаряла съм в Австрия, разговаряла съм в Германия, в Швеция, в Дания, за да мога да обясня перспективите пред българската енергетика. Нееднократно съм казвала, че ядрената енергетика е част от решението на енергийните проблеми в България и имам удоволствието още веднъж да кажа това пред вас. Междупрочем това е и политиката на НДСВ. Неслучайно директорът на ядрената електроцентрала “Козлодуй” е член на нашата парламентарна група.

    По въпроса за предпазната клауза. Да, предпазната клауза може да бъде задействана. Тогава може би ще се очаква за една година, ако 3 и 4 блок продължат да работят в тази година, когато не сме членове на Европейския съюз, ние да получим тези милиарди, които Вие твърдите, че се получават от работата на централата всяка година.

    Наистина е жалко, че в парламента не говорите помежду си. Бихте могли от директора на централата да получите много добра информация за това какви са намеренията и на НДСВ, и на парламентарното мнозинство да развива ядрената енергетика. Ако това ще успокои Вашия патриотизъм, искам да Ви кажа, че аз принадлежа към тези хора, които са гласували “за” и са подкрепили развитието на ядрената енергетика по отношение на централата “Белене”.

    Смятам да използвам и за в бъдеще резултатите от партньорската проверка, защото за да се появи сега текстът за гъвкаво решение в доклада на Джефри ван Орден, уверявам Ви, този текст се дължи на партньорската проверка, която моят преговорен екип успя да извоюва. Това за първи път се е случило в историята на Петото разширяване. Нито Словакия, нито Литва са имали такава възможност. Хубаво е това също да не се забравя.

    Ще ви кажа още няколко думи за предпазната клауза. Ако всички страни единодушно подкрепят отлагането, предложено от Европейската комисия, ако България е неготова в редица области, то това може да се случи. Това е за предпазната клауза за една година отлагане, така наречената “суперпредпазна клауза”. Има още три, които са свързани с общата предпазна клауза, клаузата “Вътрешен пазар” и “Правосъдие и вътрешен ред”.

    Налагането или не на тази клауза е въпрос на решение от всички страни членки, включително на такива страни като Австрия например, които знаете, че имат специфично отношение по повод на ядрената енергетика. Австрия е следващото председателство.

    Господин Христов, аз разширих своя отговор, защото Вие не искахте да ми зададете въпроса за предпазната клауза, а за “Козлодуй”. Затова моят отговор е също толкова непропорционален, колкото беше непропорционално и Вашето питане. Говорих по-малко за предпазната клауза и повече за “Козлодуй”.

    Съжалявам, че парламентът не може да ми предостави в момента повече време – мисля, че го изчерпих, госпожо председател, за да продължим този разговор. На всеки открит форум аз съм готова да водя този разговор с Вас, както, надявам се, и Парламентарната група на НДСВ, където наистина имаме блестящи енергетици, включително и ядрени. Радвам се, че те са подкрепени и от уменията на Българската социалистическа партия, на Коалиция за България, и на Движението за права и свободи, които могат да вземат отношение по този въпрос, и да вървим заедно напред.

    (Закрито в 14,07 ч.)

    Председател:

    Георги Пирински

    Заместник-председатели: Камелия Касабова

    Юнал Лютфи

    Петър Берон

    Секретари:

    Кристиан Вигенин

    Димитър Стоянов

  • Българският културен клуб – Скопие призовава българите от Македония за масово участие в президентските избори

    Във връзка с предстоящите президентски избори в Република България на 23
    октомври, ръководството на Българския културен клуб – Скопие (БККС)
    изразява загрижеността си от недостатъчното избирателно представителство
    на многобройните български граждани, които живеят и работят на територията
    на Република Македония. В българските дипломатически мисии в Скопие и
    Битоля има само 63 предварително записани гласоподаватели
    (http://www.mfa.bg/bg/49/pages/view/5984), на фона на десетките хиляди
    македонци с българско гражданство, както и на многочислените избирателни
    секции в други, съседни на България, страни. За македонските българи
    участието в изборите е въпрос на уважение и национално достойнство – за
    мнозина от тях това би било истински празник на българския дух.

    По този повод БККС разпространи видео и постер, призоваващи македонските
    българи да упражнят по съвест суверенното си право на глас за по-доброто
    бъдеще на Майка България. Специално се подчертава, че предварителното
    записване за гласуване на сънародниците ни в чужбина не е задължително.
    БККС оторизира всички заинтересовани за свободно разпространение на
    видеото в медиите и Интернет-пространството.

    ВИДЕО:

    Цялата информация е налична на сайта на БККС:
    http://www.bkks.org/node/420

  • Делото срещу новия ядрен реактор в столицата възобновено

    На 19.05.2011 г. премиерът даде рамо за строителството на новия ядрен реактор в ж.к. Младост в София
    На 19.05.2011 г. премиерът даде "рамо" за строителството на новия ядрен реактор в ж.к. "Младост" в София

    С Решение № 13304 от 18.10.2011 г. в открито заседание седемчленен състав на Върховния административен съд отмени влязло в сила определение в закрито заседание на петчленен състав за прекратяване на делото, който бе потвърдил на 06.06.2011 г. същото определение от 26.04.2011 г. на тричленен състав на същия съд, относно жалба на зам.-председателя на Национално движение “Екогласност” Петър Пенчев срещу решение по оценка на въздействието върху околната среда № 1-1/2010 година, с което министърът на околната среда и водите е одобрил осъществяването на инвестиционно предложение за строителство на нов ядрен реактор в ж.к. “Младост” на столицата, с възложител Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика.
    Седемчленният състав на ВАС е приел, че е допуснато от съда нарушение на съдопроизводствените правила – чл.159, т.4 от АПК, като жалбоподателят е бил лишен от възможността да участва в делото на петчленния състав, поради това, че не е насрочено открито съдебно заседание, както повелява законът при разглеждане на въпроса за правен интерес.
    Александър Кашъмов – ръководител на правния отдел при Програма достъп до информация, адвокат по делото, е заявил пред съда: “Намирам, че е вероятно 5-членният състав да се е заблудил, поради изменение в ДВ бр.39 от 20 май 2011 г., само че не е съобразил приложението на §23, според който висящите съдебни производства се довършват по досегашния ред.”
    Петър Пенчев – зам.-председател на НД “Екогласност”, споделя: “Учуден съм, че вместо да се обсъдят доказателствата и липсата на становище от Министерството на здравеопазването относно радиоактивните замърсявания на атмосферата от комина на всеки ядрен реактор, когато непосредствено до оградата на Ядрения институт се намират – голямо училище, детска градина и много на брой жилищни блокове, то МОСВ се занима единствено с търсене на аргументи за липсата на мой личен правен интерес в делото. Невероятно е това бягство на екоминистъра от открит дебат по същество за въпроси на околната среда, когато в Закона за опазване на околната среда е акцентирано, че не се иска доказване на конкретен интерес в подобни случаи, при които се касае за вредни емисии в атмосферата – това и според Орхуската конвенция за околната среда и достъп до правосъдие е обществено значим екологичен проблем.” И с възмущение Пенчев допълва: “Голяма обида за мен бе осъждането ми от предните два съдийски състава – като екоактивист аз да заплатя съдебните разноски на екоминистерството, при заявеното в съда негово изрично искане, когато иначе публично постоянно декларира уж желание за партньорство с гражданите в екозащитата.”
    Седемчленният състав на Върховния административен съд върна делото за ново разглеждане от друг петчленен състав и започналото строителство на ядрения реактор в столицата би трябвало да бъде преустановено.

    Източник: http://grupa-geo.blogspot.com/

  • September Illinois Home Sales Up 13.5% from a Year Ago. Statewide Median Price at $136,850

    FOR IMMEDIATE RELEASE: October 20, 2011

    SPRINGFIELD, Ill. — According to the Illinois Association of REALTORS® (IAR) latest report, statewide home sales (including single family and condominiums) in September 2011 totaled 9,182 homes sold, up 13.5 % from 8,088 home sales in September 2010. The statewide median price in September was $136,850, down 5.6 %  from $145,000 in September 2010. The median is a typical market price where half the homes sold for more, half sold for less.

    The housing market is showing some positive signs in terms of sales volume, yet sale prices remain lower and more sales are expected in the category of homes priced less than $100,000,” said Dr. Geoffrey J.D. Hewings, director of the Regional Economics Applications Laboratory (REAL) of the University of Illinois. “For Illinois, the forecast indicates that total home sales will be positive for October and November on a month-to-month and year-over-year basis, a rather unexpected outcome for the last quarter of the year when the market typically cools down.”

    Adds Hewings: “Recent revisions to job numbers suggest the employment growth, while still below what is necessary to meet a growing labor force, has been continuing, however the perception by consumers is that the prospects for recovery are uncertain.”

    In the nine-county Chicago Primary Metropolitan Statistical Area (PMSA), home sales (single family and condominiums) in September 2011 totaled 6,035 homes sold, up 13.3 %  from September 2010 sales of 5,326 homes. The median price in September 2011 was $160,000 in the Chicago PMSA, down 8.6 % compared to last year in September when it was $175,000.

    The monthly average commitment rate for a 30-year, fixed-rate mortgage for the North Central region was 4.09 % in September 2011, down from 4.26 % during the previous month, according to the Federal Home Loan Mortgage Corporation. Last year in September it averaged 4.34 % .

    Home sales are up significantly from last year and that’s a welcome signal for the Illinois housing market; still we would expect to see even more people taking advantage of these excellent affordability conditions with low mortgage interest rates,” said REALTOR® Loretta Alonzo, CRB, GRI, president of the Illinois Association of REALTORS® and broker-owner of Century 21 Alonzo & Associates in LaGrange Park. “The slow economy and job recovery are severe drags on the market, plus many able buyers are hitting roadblocks on financing a home purchase due to the overcorrection in mortgage underwriting requirements. The fact that FHA home loan limits lowered on Oct. 1 for Chicago area counties and several downstate counties is another blow for would-be buyers.

    Adds Alonzo: “Illinois REALTORS® join the national REALTOR® organization as well as other housing industry groups and economists to urge action on reforms to housing financing as well as mortgage refinance programs for homeowners facing foreclosure.

    Sixty-three percent of Illinois counties reporting (63 of 100) showed year-over-year sales increases in September 2011. Forty-five percent (45 of 100) showed year-over-year median price increases including Champaign, up 1.7 %  to $150,000; Jo Daviess, up 5.0 %  to $157,500; Knox, up 20.5 %  to $94,000; McLean, up 0.9 %  to $154,000; Peoria, up 20.8 % to $122,000; Rock Island, up 5.1 % to $95,875; St. Clair, up 10.0 %  to $126,450; and Vermilion, up 10.2 %  to $55,000.

    In the city of Chicago, September 2011 home sales (single family and condominiums) totaled 1,498, up 6.8 %  from 1,403 homes sold in September 2010. The city of Chicago median home sale price for September 2011 was $190,000, up 5.6 %  compared to September 2010 when it was $180,000.

    September home sales in the city of Chicago show signs of stabilization, with an increase in the units sold for both single family and condominiums,” said REALTOR® Bob Floss, president of the Chicago Association of REALTORS® and broker-owner of Bob Floss and Son Realty. “While interest rates remain historically low and prices compelling, we remain concerned of the overall economic stability of our marketplace with unemployment numbers and job creation still top of mind for so many buyers and homeowners, alike.”

    Sales and price information is generated from a survey of Multiple Listing Service sales reported by 31 participating Illinois REALTOR® local boards and associations including Midwest Real Estate Data LLC data as of October 7, 2011 reported for the period September 1 through September 30, 2011. The Chicago PMSA, as defined by the U.S. Census Bureau, includes the counties of Cook, DeKalb, DuPage, Grundy, Kane, Kendall, Lake, McHenry and Will.

    The Illinois Association of REALTORS® is a voluntary trade association whose 44,000 members are engaged in all facets of the real estate industry. In addition to serving the professional needs of its members, the Illinois Association of REALTORS® works to protect the rights of private property owners in the state by recommending and promoting legislation that safeguards and advances the interest of real property ownership.

    Find Illinois housing stats data and the University of Illinois REAL forecast at www.illinoisrealtor.org/marketstats.

    http://www.illinoisrealtor.org/September2011

    Housing Market
    Forecast – Sales
    • Forecasts for the fourth quarter
    of 2011 (October, November,
    and December 2011) for Illinois
    and the Chicago PMSA suggest
    that even though the sales
    volume in the following three
    months will be 25-63% higher
    than the same period last year,
    the sale price will still be 6-11%
    lower than the same period last
    year.
    • For Illinois, the forecast
    indicates that the month-tomonth change of total number
    of sales will be positive for
    October and November, a rather
    unexpected outcome for the last
    quarter of year when the market
    cools down.
    • The forecast also suggests
    substantial positive year-to-year
    changes in both the Chicago
    PMSA and Illinois statewide for
    the next three months: 25-60%
    annual sales increase in Illinois,
    and 30-63% annual sales
    increase in the Chicago PMSA
  • Призив от СДС към българските граждани

    Чрез медиите

    Към хората, които въпреки всичко са решили да останат в България

    Към съгражданите ни, които са решили да се развиват в  България

    Към българските граждани, които искат да живеят спокойно в България

    Към сънародниците ни в чужбина, на които им пука за България

    ПРИЗИВ

    От Съюза на Демократичните Сили

    Уважаеми съграждани,

    България и демокрацията имат нужда от Вашето активно участие и от Вашата изразена позиция. Ние ви призоваваме, да бъдете активни и да заявите своето мнение относно бъдещото на страната и вашето собствено, гласувайки на 23 октомври.

    Призоваваме Ви да гласувате на изборите за местната власт, защото това ще са хората, които ще определят средата, в която ще живеете през следващите четири години.

    Бъдете активни на изборите за президент на Р. България – институция, която може да промени начина, по-който се прави политика в България, институция, която може да направи управлението по-прозрачно, по-отговорно и по-разумно.

    Призоваваме Ви да бъдете активни в деня на изборите, защото:

    –          Демокрацията не е еднократен акт, а трябва да бъде поддържана, чрез участие;

    –          Не социолозите, а  Вие избирате своите представителите в държавните институции;

    –          Това е единствения начин да дадете възможност на Вашия кандидат да получи шанс да промени нещата, които не харесвате. За да имате разумен избор на втория тур и да не сте принудени да избирате между по-малкото зло, гласувайте на 23 октомври;

    –          Това е начина да изразите своята позиция.

    За нас от СДС е важно повече български граждани да гласуват, защото:

    –          Само ако сте активни, може да неутрализирате купените гласове и контролирания вот;

    –          Само ако сте активни политическото мнозинство няма да е резултат от гражданско малцинство;

    –          България има нужда от политици, имащи смелостта да действат, защото са избрани и подкрепени от Вас, а не заложници на един или друг монополист или сенчест интерес;

    –          За да има нормална политика и реални резултати, има нужда от разумни политици;

    –          За нас е важно изборите да са честни и широкото гражданско участие е гарант за това!

    На 23 октомври трябва заедно да защитим честността на демократичния избор на гражданите от политически натиск и практиката да се купуват гласове.

    Повярвате, че с гласа си можете да променяте България!

    Не позволявайте други да определят Вашето бъдеще!

    Гласувайте на 23 октомври!

  • Избирателите с 400 000 повече от жителите

    Министерството на външните работи е приело над 5000 некоректно подадени заявления за гласуване в чужбина

    Имащите право да гласуват за кмет и общински съветници се оказаха с над 400 000 повече от реално живеещите в България.

    Това показа проверка на „24 часа“ в избирателните списъци и данните от последното преброяване на населението. Според предоставена от ГРАО информация имащите право да гласуват на местните избори на 23 октомври са 6 514 917 души, а на президентския вот същия ден – 6 933 748.

    По данни на НСИ от преброяването реално живеещите у нас граждани над 18 г. обаче са около 6 085 000.

    „24 часа“ се опита да установи на какво се дължат многото мъртви души в списъците, които може да се окажат решаващи за избора на президент. Защото за да бъде определен държавен глава на първи тур, трябва да са гласували повече от половината от имащите право на глас и за победителя да са пуснати над 50% от всички бюлетини.

    Според новия Изборен кодекс списъците се съставят по постоянен адрес на избирателя. Те включват лицата над 18 г., като от тях са извадени 7430 лишени от свобода и близо 7000, поставени под запрещение, тъй като имат умствени увреждания.

    Освен това съгласно чл. 56 от Изборния кодекс от списъците за президентските избори трябва да бъдат заличени и имената на гражданите, които са заминали извън България 2 месеца преди изборния ден и не са се завърнали до предаването им в ЦИК. Това става чрез подадена от МВР информация за напусналите страната.

    Изненадващо от ГРАО обаче съобщиха, че не са получавали подобни данни от вътрешното ведомство и съответно не са заличавали избиратели.

    На въпрос защо не са спазили изискването на Изборния кодекс от МВР разясниха следното: „В изпълнение на Регламент/ЕО/ №562/2006 на Европейския парламент и Европейския съвет в МВР е създадена организация, с която се осигурява свободното пътуване и пребиваване на граждани на държави – членки на ЕС, и техните семейства в рамките на съюза. Българските граждани като граждани на ЕС подлежат на „минимален граничен контрол“, описан в регламента, като проверките се осъществяват по метода „анализ на риска“.

    В този смисъл те не можели да дадат категоричен отговор дали едно лице е извън България.

    В избирателните списъци за местните избори също има сънародници, които от години са в чужбина. Съгласно чл. 64 от Изборния кодекс в тях пък трябваше да бъдат заличени всички избиратели, които през последните 6 месеца преди вота имат настоящ адрес в чужбина. Оказва се обаче, че това също не е направено, тъй като масово тръгващите зад граница не информират за това общината.

    Единственият вариант подобна информация да бъде набавена е при подмяна на документи за самоличност. Ако обаче такава не е правена през последната половин години, заличаване също е невъзможно. Затова и стотици сънародници зад граница продължават да имат право да избират български кметове и общински съветници, макар по закон това да не би трябвало да е възможно.

    В редакцията получихме имейл от А. А. от Барселона, която разказва, че на 26 септември е изпратила заявление до българското посолство в Мадрид с искане да участва в изборите за български президент и вицепрезидент в секция в Испания. С изненада обаче не видяла името си в публикуваните на сайта на МВнР на пожелалите да гласуват зад граница български граждани. Още повече се учудила, че продължава да фигурира в избирателните списъци във Видин, когато проверила по ЕГН в сайта на ГРАО къде е разпределена да гласува.

    Сънародник, който от 1993 г. живее във Великобритания и след подадено заявление е разпределен да гласува за президент в секция в Лондон, продължава обаче да стои в избирателните списъци за местна власт в София.

    Заради голямото разминаване на избирателните списъци с данните от преброяването ПП „Общество за нова България“ се обърна към ЦИК с молба да разясни кои сведения за избирателите са верни. В жалбата си до изборните надзорници те посочват, че по данни на НСИ населението на Велинград е 40 707 души, а в избирателните списъци на общината има 45 108.

    Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни, че имащите право на глас са включени в подготвените от ГРАО списъци и данните от преброяването нямат отношение към вота. Комисията била запозната с невъзможността на МВР да предостави информация на заминалите в чужбина, които да бъдат заличени от избирателните списъци, но не е вземала решение по въпроса.

    5216 отрязани от вота в чужбина

    5216 от подадените за гласуване в чужбина заявления не са били одобрени. Според предоставена от ГРАО справка с верни данни и недублиране са били 32 390 заявки на сънародници зад граница, които са пожелали да гласуват за президент и вицепрезидент и ще бъдат заличени от избирателните списъци у нас.

    Това е с 5216 по-малко от подадените 37 606 заявления, за които Министерството на външните работи съобщи преди 2 седмици. От ГРАО обясниха, че те всъщност са получили файл с 36 079 записа. От тях 1354 обаче са се оказали дублирани заявления и не са зачетени.

    На въпрос дали подалите некоректно данни граждани ще бъдат предадени на прокуратурата от ГРАО отговориха, че сведенията за тях са предадени на МВнР.

    Че Външно е приело дублирани заявления, стана ясно още при първоначалното публикуване на списъците на пожелалите да гласуват в чужбина. Това обаче не смути ЦИК и тя разреши откриването на 161 секции в чужбина на база на подадените от МВнР сведения.

    Лишават и наш посланик от гласуване, откри Станишев

    Само за 10% от над 400 хил. български граждани, които са в забранителния списък за вота, има законови основания да не дадат гласа си, като влезли в сила присъди и пр., обяви лидерът на социалистите Сергей Станишев на пресконференция вчера. Останалите са заличени заради хаоса с адресните регистрации, посочи той.

    Сред гражданите, на които по погрешка името било заличено, попаднал дори български посланик в чужбина. Председателят на БСП отказа да назове името му, но уточни пред “24 часа”, че става дума за дипломат в европейска столица.

    Станишев разказа, че и негови лични познати се оплакали от сбърканите списъци. Даде пример с дама, която не е напускала страната 5 г. В новата си лична карта е сменила регистрацията си с адрес в същата община, но била извадена от избирателния списък.

    Техническа грешка извади от списъците над 300 души в община Кирково. Проблемът лъсна в началото на октомври и засегна предимно хора, които в последните години са живели в чужбина. Наложило се ГРАО да извърши персонална проверка на всяко едно от лицата. При нея се установило, че около 80% от хората са зачеркнати без основание, само 20 процента са починали или живеят извън страната.

    „Проблемът вече е отстранен“, заяви секретарят на община Кирково Хикмет Али.

    Идват дори от Нигерия наблюдатели

    ЦИК регистрира като наблюдатели на предстоящите на 23 октомври избори 63-ма чужди граждани.

    Най-многобройна е групата, която изпраща у нас Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Сред 34-мата, командировани от ПАСЕ наблюдатели, има представители на почти всички страни от ЕС, Русия, Азербайджан, Македония и Черна гора.

    Честно ли се провеждат изборите у нас, ще следят и 24-ма представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Сред тях има дори американец.

    ЦИК е допуснала до вота и петима представители на Независимата национална избирателна комисия на Федерална република Нигерия. В най-населената държава в Африка има често конфликти на етническа и религиозна основа.

    Павлина Трифонова, в. „24 часа“

  • Кандидат за общински съветник от ГЕРБ печата бюлетините за президентските избори

    Фирма „Мултипринт“ на кандидата за общински съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев прави бюлетините за президентските избори, а „Демакс“ на бившия депутат от БСП Петър Кънев отпечатва изборните книжа. Това показа справка на Mediapool в регистъра за обществените поръчки.

    „Мултипринт“ е била избрана чрез пряко договаряне от Министерския съвет, като други кандидати не е имало. Стойността на договора е за 686 624 лв. без ДДС.

    „Мултипринт“ е собственост на Йордан и Олга Бончеви, показва справка в Търговския регистър. Йордан Бончев е седми в листата за общински съветници на ГЕРБ в Костинброд.

    В рамките на една седмица „Мултипринт“ е отпечатала осем милиона бюлетини за първия тур на президентските избори и те вече пътуват към избирателните секции. Бюлетината за първия тур е дълга 54.6 см и в нея са изписани 18 кандидат президентски двойки.

    Преди около седмица ЦИК промени решението си за дължината на бюлетината за втория тур на изборите и тя вече ще е дълга 25 см, докато при предишното решение беше 9 см. Това ще доведе до оскъпяване на изработката на бюлетините за втория тур, които трябва да бъдат отпечатани в рамките на три дни, коментираха от печатницата.

     „Демакс“ на Петър Кънчев, който беше депутат от БСП в предишния парламент, ще изработи и достави изборните книжа – протоколи, извлечения и брошури за провеждането на президентските избори, става ясно още от регистъра за обществените поръчки. Фирмата също е избрана чрез пряко договаряне и е била единственият кандидат. Стойността на поръчките е за 318 111 лв. без ДДС.

    Бюлетините и изборните книжа са отпечатани на вносна хартия, защото в България нямало производство на толкова качествен материал, обясниха от компаниите.

    „Маус – ПС“ на Пламен Стойков пък е направила 11 400 урни, в които ще се пускат бюлетините на президентските и местни избори. Поръчката е за 623 010 лв., сочи регистърът на обществените поръчки. „Маус – ПС“ е специализирана в изработването на външна реклама, като сред клиентите й са почти всички големи търговски вериги.

     

    Източник:  Mediapool

  • Европейската мрежа срещу расизма призовава към прозрачност разследващите в Катуница

    Секретариатът на Европейската мрежа срещу расизма (ЕНАР) в Брюксел изпрати писма до Главния прокурор, Окръжния прокурор на град Пловдив, Постоянното представителство на България в ЕС и Омбудсмана на Република България

    На 18 октомври 2011г. Секретариатът на Европейската мрежа срещу расизма (ЕНАР) в Брюксел* изпрати писмо до Борис Велчев, Главен прокурор и Иван Даскалов, Окръжен прокурор на гр.Пловдив и наблюдаващ разследването по убийството на Ангел Петров в с.Катуница на 23 септември 2011г. В писмото ЕНАР призовава Главния прокурор и Наблюдаващия прокурор да приложат изцяло своите правомощия и поради значимия обществен интерес да съдействат за „огласяване на факти от разследването на този случай, без тяхното разгласяването да навреди на разкриването на истината и на по-нататъшния ход на делото“. Имайки предвид значимостта на разрешаването на „казуса Катуница“ за възстановяване доверието на българските граждани в справедливото правораздаване, ЕНАР настоява за предоставяне на информация за това: колко свидетели са разпитани и на колко от тях разпитът е бил отложен; колко експертизи са изготвени – медицински и авто-технически; освободен ли е автомобилът, с който е извършено престъплението; какво предстои да бъде направено през следващия етап на разследването. Отчитайки значимия обществен интерес, ЕНАР призовава Главния прокурор да проведе бързо и безпристрастно разследване и да информира обществото за хода и резултатите от него“.

    Секретариатът на ЕНАР е изпратил копие от писмото до Постоянното представителство на България в ЕС и до Омбудсмана на Република България.

    Изпратеното от Брюксел писмо подкрепя Искането на ЕНАР, България** към Главния прокурор и Окръжния прокурор на гр. Пловдив от 13 октомври 2011. В него НПО-ии, подписали Искането настояват за регулярна информация от прокуратурата за хода на разследването и резултатите от него, като се ангажират да я предоставят на обществеността. Необходимостта от гражданско наблюдение на „казуса Катуница“ потвърждават и възобновените протестни действия на жителите на Катуница „срещу бездействието на институциите и съмнението, че случаят с Ангел Петров се потулва“.***

    ЕНАР, България е изпратила копие от Искането до Георги Първанов, Президент на Република България; Бойко Борисов, Министър-председател; Цветан Цветанов, Министър на вътрешните работи; Калин Георгиев, Главен секретар на МВР; Константин Пенчев, Омбудсман; Nils Muizieks, Председател на Европейската Комисия срещу расизма и нетолерантността (ECRI); Morten Kjaerum, Директор на Агенцията на ЕС за основните права (FRA); Knut Vollebaek, Главен комисар за националните малцинства на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE); Посланик Janez Lenercic, Директор на Бърото за демократични институции и права на човека (ODIHR).


    –––––––––––––––

    * ЕНАР – European Network Against Rasism е създадена през 1998 г. в резултат на осъзнаването от НПО на необходимостта да обединят усилията се в борбата срещу расизма. Така Мрежата става форум за обмен на информация и политическо влияние на ниво ЕС и неговите членове. Мисията на ENAR е една Европа без расизъм, където всяка една личност ще има равни възможности за участие и реализация в обществото.  Понастоящем в ЕНАР членуват над 700 НПО от всички държави-членове на ЕС. http://www.enar-eu.org/

    ** Мрежата на ЕНАР, България е създадена през 2007 г. и в нея участват 16 НПО., http://www.enar-eu.org/Page.asp?docid=15814&langue=EN

    *** «Ново недоволство избухна в Катуница», 17 октомври 2011, http://novini.dir.bg/news.php?id=9711436


    За контакт: Елена Дянкова, Национален координатор на ЕНАР, България; [email protected]

  • Трето издание на годишната награда „ Българка на годината” на ДАБЧ

    В деня на св. Злата Мъгленска Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) към Министерския съвет на Република България обявява начало на третото издание на годишното отличие „Българка на годината”, с която ще удостои наши сънароднички, живеещи извън страната със съществен принос в:

     опазването и развитието на българското национално самосъзнание и културна идентичност;
     обществено значими дейности в областта на културата, изкуството, образованието, науката и други;
     защита на българското национално достойнство;
     дейността на българските общности по света; 
     активни организатори, участници или дарители в благотворителни акции, хуманитарни проекти, посветени на България.

    С тази инициатива ДАБЧ иска да обърне внимание на нашето общество към ролята на българските жени в чужбина, които заслужават признание и насърчителна подкрепа в усилията им към отстояване на българската духовност и култура.

    Годишното отличие на ДАБЧ е посветено на българската светица Злата Мъгленска, която символизира по убедителен начин: традиционните добродетелите на българката, красотата на българката, твърдостта и волята на българката в най-тежки ситуации, жертво-готовността на българската жена в името на висши идеи и в името на другите хора, неприемането на насилието, вкорененото у българката човешко достойнство, съзнанието за равенство между хората и половете, единството на българския народ, независимо от някогашни и съвременни държавни граници, българския дух извън пределите на днешна България.

    РЕГЛАМЕНТ

    1. За годишната награда „Българка на годината” на името на Св. Злата Мъгленска могат да бъдат номинирани българки с активна професионална и обществена дейност през годината и за цялостно творчество.

    2. Предложения за номиниране на кандидатки за Годишното отличие „Българка на годината” на ДАБЧ ще се приемат от:
     български дружества и организации от чужбина и техни партньори в България;
     български медии от страната и чужбина;
     организирали се за конкретна номинация инициативни групи от българи от страната и чужбина.

    3. Предложенията за отличаване с наградата „Българка на годината 2011” на наши сънароднички от чужбина трябва да съдържат в писмен вид мотиви за номиниране на конкретна личност, както и биографична справка на номинирания. Също така могат да бъдат допълвани със снимков или друг аудио-визуален материал.

    4. Краен срок за предложения: до 31 декември 2011 г.

    5. Изпращайте вашите предложения на следния адрес:

    Държавна агенция за българите в чужбина
    bul. Dondukov 2А,
    Sofia 1000, Bulgaria
    /за отличието „Българка на годината”/или на e-mail: [email protected]

    6. За допълнителна информация:

    Иванка Славчева, гл. експерт, ДАБЧ
    [email protected]

    Лили Спасова, ст. експерт, ДАБЧ
    [email protected]

    Повече информация за св. Злата Мъгленска и историята на отличието може да  прочетете на следните линкове:

    Православен календар: Св. великомъченица Злата Мъгленска

    Награда „Злата Мъгленска“ за българка, живееща в чужбина

    Костадинка Кунева и Спаска Митрова с награда БЪЛГАРКА НА ГОДИНАТА 2009

    ДАБЧ обявява начало на второто издание на годишната награда Българка на година

    ДАБЧ ще връчи отличието „Българка на годината 2010″

    Калинка Кюпер от Германия получи отличието „Българка на годината 2010”

    Икона на св. Злата в храма "Свети Седмочисленици" в София

    Св. великомъченица Злата Мъгленска живяла по време на турското робство в България. Родила се в бедно семейство в село Слатино, Мъгленска епархия. (Мъглен – средновековен български град, епископско седалище в Южна Македония (днешна Гърция), съществувал до XVIII век). Била рядко красива, смирена, благочестива, с чисто сърце и твърда вяра в Господа.

    Млад турчин я издебнал и отвлякъл. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не склонила дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците дълго и безмилостно я изтезавали, а подир това я обесили и насекли на късове тялото й. Пречистена в огъня на страданията, св. Злата предала душата си на Бога на 18 октомври 1795 година.

  • The winners of Chicago Filmfest 2011

    The 47th Chicago International Film Festival gave its top award, a Gold Hugo for Best Film, to Aki Kaurismaki’s drama „Le Havre (Finland/France). Idrissa, an illegal immigrant, finds allies in a French port city. On Friday, Michael Kutza, the festival’s founder and artistic director, and programmer Mimi Plauche, announced decisions of five-member International Feature jury that weighed 17 different features in competition.
    The second-place Silver Hugo went to „Cairo 678.“ A Silver Hugo for Best Actor went to Maged El Kedwany from that Egyptian drama.
    „The Forgiveness of Blood“ (US/ Albania) earned co-writers Joshua Marston and Andamion Murataj a Silver Hugo for Best Screenplay. In the New Directors Competition, „The Good Son“ (Finland) beat 13 other features for the Gold Hugo. A Silver Hugo was bestowed on „Volcano“ (Iceland/ Denmark), the debut of Runar Runarsson.
    Here is how the winning „Le Havre“ was described by Sun-Times film critic Roger Ebert: „To describe any film by the deadpan Finnish director Aki Kaurismaki as upbeat may seem unexpected, and indeed this is no comedy, but it’s more tender and hopeful than his usual brilliant work. A shoeshine man (André Wilms) in the French port city encounters a young African boy who hoped to enter Europe hidden in a container. Taking him in, he enlists his wife and neighbors to hide him, and goes to extraordinary lengths to reunite him with his mother in London. Kaurismaki’s usual flat, objective gaze is employed, and his favorite actress, the usually glum Kati Outinen, plays the wife. Like all his films, compulsively involving.“
    In the Docufest Competition, Serbian director Mila Turajlic scored a Gold Hugo for her „Cinema Kominsto,“ an ironic and elegiac look at the film industry in the former Yugoslavia.
    Jurors for the After Dark Competition saluted „Snowtown“ (Australia) and „A Lonely Place to Die“ (UK).
    Among the short films winning prizes are „The Eagleman Stag“ and „The Unliving,“ a Swedish zombie drama whose „idiosyncratic detailing“ the jury admired.
    „L Train,“ beautifully made by Anna Musso during a blizzard, won the Chicago Award.
    Presented by Cinema/ Chicago, the Chicago International Film Festival continues through Thursday with a Closing Night Presentation of Michel Hazanavicius’s „The Artist.“ This black-and-white salute to silent-era stars won the Founder’s Award, which is given by Kutza to a „film across all categories that captures the spirit“ of the festival.
    By Bill Stamets

    „The best film you will likely see at this years Chicago Film Festival is the final one, the closing night presentation: The Artist, a beautiful black-and-white, largely silent (as in dialogue-free) offering from France starring one of that nation’s biggest stars, Jean Dujardin (the lead in the wildly successful OSS 117 franchise, which, like The Artist, are directed by Michel Hazanavicius). What’s especially fun about this movie is that it’s actually about the last hurrah of silent films in America (the film features a handful of American actors) and concerns a world-famous actor who meets a pretty extra on one of his film sets, and as his star descends, hers begins to rise. This is a movie about loving movies – it celebrates the art form in ways I’ve never seen, and it’s easily one of the best things you’ll see all year.“ Steve Prokopy

    The Closing Night film The Artist  ( tomorrow Thursday Oct 20, 7:00pm) is now Rush Tickets Only.

    47-ят Чикагски интернационален филмов фестивал бе открит

    Chicago International Film Festival 2011


  • Кандидат-президентите, видени през американски дипломатически доклади

    Сайтът Биволъ е потърсил в базата данни с американски дипломатически доклади, изтекли в Уикилийкс, информация за българските кандидат-президенти. В интерес на информирания избор, както пише Биволъ. Кандидатите са представени по азбучен ред.

    Калфин – Мистър „Йес сър“. Пред САЩ – атлантист, пред народа – ляв

    За една година от поемането на поста външен министър Калфин е казал „да“ на американците по почти всички големи въпроси на външната политика – отбелязва Байърли през 2006. По ключовите въпроси на енергетиката в правителството на Станишев има два полюса: Румен Овчаров, фаворизиращ руските енергийни проекти, и Калфин, който се доближава до американската гледна точка за нуждата от диверсификация.

    В края на 2007 г. по повод предстоящата среща на държавния секретар Кондолиза Райс с Калфин, посланик Байърли праща конспект на шефа си за позицията на България по основните въпроси на американската външна политика и някои български вътрешнополитически теми, които САЩ наблюдават [07SOFIA1397]. Калфин е представен като „звездата“ в кабинета, близък едновременно до Станишев и Първанов и с висок рейтинг на одобрение в Брюксел. Още по-добре, той непоколебимо вярва в българските евроатлантически връзки, въпреки отделни левичарски забежки, които според посланика са „за публична консумация“.

    През 2009 г. в грама с най-високо ниво на класификация [09SOFIA159] шарже д’афер Караянис характеризира Калфин като „интелигентен, опитен, чувствителен, честен“. Той е твърд съюзник на САЩ за Афганистан и политиката им за регионална сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион. Калфин показва дипломатически умения и на вътрешнополитическия фронт, като балансира в натегнатите отношения между Станишев и Първанов, позиционира се над политическата посредственост и има потенциал да остане влиятелен дори след наближаващите парламентарни избори.

    Кунева – Българското европейско лице в Брюксел с дълбок афинитет към американците

    Номинацията на Меглена Кунева за еврокомисар е подробно отразена в грама на посланик Байърли от ноември 2006 г. [06SOFIA1518]

    Представена като една от най-уважаваните политически фигури в България, Кунева е преминала през трудни моменти до номинацията заради вътрешнопартиен натиск в БСП. Силно лоби, предвождано от външния министър Ивайло Калфин е притискало Станишев в продължение на месеци, за да номинира Ирина Бокова.

    Самата Меглена Кунева е била твърде несигурна за номинацията и, изтощена от лобистките борби в правителството, е потърсила посланика, за да получи американска подкрепа за кандидатурата си. Байърли не казва дали се е намесил пред българския премиер, но тълкува, че номинацията на Кунева е своеобразен обрат, след като Станишев е разгледал „по-широката стратегическа картина на нещата“. Това било ход, за да си осигури лоялността на коалиционния партньор Симеон и за да се хареса на Брюксел, който също подкрепял Кунева.

    Първоначално считана за технократ, Кунева е спечелила признание като политик и дипломат в процеса на преговорите за присъединяване към ЕС, прокарвайки реформи и подготвяйки общественото мнение за бъдещото членство. Посланикът не пести суперлативи за качествата на Кунева и подробно изброява точките от „впечатляващата“ биография на „българското европейско лице в Брюксел“.

    Освен това Кунева има дълбок афинитет към американците и САЩ. Говорейки за „фантастичните“ години на следването си в Джорджтаун, очите на Кунева се навлажнили – разказва посланикът. Подчертавайки този тънък психологически момент Байърли обобщава, че в лицето на Кунева американците печелят съюзник в Европейската комисия.

    Байърли познава добре Кунева и от предишни разговори, в които като европейски министър, а по-късно главен преговарящ за присъединяването тя подробно е коментирала европейските доклади, плана за действие, трудностите и постиженията на страната в преговорния процес [05SOFIA137],[05SOFIA1785], [06SOFIA827].

    В един от разговорите Кунева е признала, че НДСВ се нуждае от тройната коалиция, за да оцелее и няма да напусне властта след присъединяването през 2007, защото предсрочните избори биха били катастрофални за партията.

    Петров – изнудване, рекет и сексуална експлоатация

    Из грамата на Джеймс Пардю, озаглавена „Българската организирана престъпност“ [05SOFIA1207] (превод на български):  …АЛЕКСЕЙ ИЛИЕВ ПЕТРОВ (български гражданин, роден на 23-ти април, 1962 г.) е бивш офицер в елитната специална част за борба срещу тероризма. Той и групировката му от бивши военни командоси (известни и като „барети“) се занимават много активно със застрахователна дейност чрез ЛЕВСКИ СПАРТАК ИНШУРЪНС (известна преди това като „АПОЛО § БАЛКАН“ и „СПАРТАК“). Петров притежава и най-голямата таксиметрова фирма в София, ТАКСИ ЕКСПРЕС, с повече от 3 500 коли. Смята се, че участието на Петров в Такси С Експрес, Левски Спартак и други компании с името Спартак се прикрива като израелска инвестиция. Петров е тясно свързан с бившия израелски посланик в София Дейвид Коен. Друг член на групировката ЗЛАТОМИР ИВАНОВ (български гражданин с прякор „БАРЕТАТА“) беше директор на АПОЛО § БАЛКАН, а в момента е директор на АРКУС СЕКЮРИТИ. Иванов ръководи контрабандните дейности на групировката, както и изнудването и рекета. Смята се, че групировката има най-голям дял в бизнеса за ескорт и интимни услуги в София, които са всъщност прикритие на проституция и трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

    Плевнелиев – човек на Иво Прокопиев, „министър на пътищата“…

    Плевнелиев е бегло споменат в три дипломатически доклада, представящи новия кабинет Борисов. Характеризиран е като „министър на пътищата“ с опит в строителния бизнес, топло приет от задокеанските инвеститори като бивш шеф на българо-американската търговска камера. [09SOFIA407]

    … и аватар на Борисов.

    Оскъдната информация за „министъра на пътищата“ се компенсира от подробното досие на Бойко Борисов, чието кандидат-президентско въплъщение всъщност се явява Плевнелиев.

    Борисов е герой на едно от най-колоритните описания, които могат да се открият в докладите от цял свят, не само от България. Той е единственият европейски политик, за когото американската тайна агенция SIMO е потвърдила данни за участие в криминална дейност – трафик на амфетамини и източване на горива. [06SOFIA647] (превод на български).

    В световен мащаб обаче Борисов не е уникален и разделя попрището с хаитянския политик Джоузеф Ламбер. SIMO и DEA са докладвали през 2006, че Ламбер, който става председател на сената в Хаити, е заподозрян като крупен нарко-трафикант, свързан с престъпни картели. [06PORTAUPRINCE847]

    Описан като „Батман“ и „Бабаит, изтупан в Армани“ [05SOFIA1598], Борисов се представя като убеден про-американец и сипе щедри обещания пред посланика. В същото време той е силно зависим от олигарха Валентин Златев, който е свързан с руското разузнаване и руската организирана престъпност.

    На американците не са им убягнали също така и дискретните срещи на Борисов с представители на руското посолство, пише в доклада на посланик Байърли. Ето защо той препоръчва следния подход на американската дипломация „ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа“.

  • Oткрито писмо на доц. д-р Атанас Семов

    Пресцентърът на РЗС е упълномощен да разпространи открито писмо на доц. д-р Атанас Семов във връзка с отказа му да участва в дебата, организиран от БНТ тази вечер:

    Мой противник на тези избори е Бойко Борисов, когото заявих, че ще уволня – поради което искам срещу мен да застане неговият послушник Плевнелиев. Но той се крие, гузен и безпомощен!
    Мой опонент на тези избори са и другите кандидати на статуквото, бившите министри с мандата на Доган Калфин и Кунева. Те целят на всяка цена да продължи олигархичния модел, чиито лица са самите те. Калфин и Кунева се крият от дебат с мен, защото аз съм представител на интелигентните и гневните хора, а те – на гузните и на крепителите на порочния 22-годишен криминален преход!
    Тези трима галеници на платената социология са лично отговорни за днешната драма на българския народ – и именно срещу тях е насочена моята мисия на възмездие за политическата мафия.
    Кандидатирах се за президент, за да помогна на моя народ заедно да предизвикаме преучредяване на държавата чрез Нова конституция.
    Моята кауза е да ликвидираме корупцията чрез Нова конституция!
    Моята битка е да вземем от безнаказаните олигарси контрабандните милиони и да прехвърлим техните нечисти пари за чиста кауза: шоково увеличаване на доходите – първо на пенсионерите и на образованите родители с две и повече деца и второ за младите хора, които сега започват кариерата си.
    Моите избиратели са тези, които искат да накажем виновниците на прехода и да спасим Родината си с Нова Конституция!
    Цензурата и медийната манипулация трябва да се криминализират и да се наказват като тежко престъпление с 5 до 15 години затвор, защото чрез тях се осъществява недопустимо трансфериране на обществено мнение, което води до резултати, даващи възможност за източване на огромен държавен финансов ресурс към партийните групировки, толерирани чрез системно медийно преекспониране.
    Купуването и продаването на гласове на тези избори прерасна в купуване и продаване на социологически агенции и медии, в грандиозна цензура и манипулация от медиите, собственост на олигарсите, създадени от криминалния преход в тези 20 години.
    Отказвам да бъда част от корпоративната медийно-олигархична схема и призовавам да продължат да цензурират мен и РЗС. Моят народ е мъдър и достоен и съм убеден, че на тези и на следващите избори окончателно ще се произнесе кой кого!

    ПРЕСЦЕНТЪР НА РЗС

  • Аман от избори!

    Не обичам изборите, тъй както не обичам футбола. Двете много си приличат, може би защото две са нещата, от които всеки разбира – политика и футбол. Разликата е тази, че публиката не може да влияе върху футболната игра (освен ако не хвърля пейки по терена, но тогава пък играта я спират), нито пък резултатът от мача влияе кой знае как върху живота на публиката, стига да не си заложил голяма сума пари. При политиката е обратно. Електоратът може чувствително да влияе върху играта, но и резултатите от нея със страшна сила влияят върху живота и съдбата на електората.

    Когато се зададат избори, избирателите започват да се държат като футболни фенове. Обичат своя отбор и ненавиждат другия, без да могат да обяснят защо. Те просто искат, както е казал поетът, силно да любят и мразят – драматично състояние на славянската душа. Много малко са хората, които разсъждават така: аз съм трудолюбив и образован, мога да се конкурирам с други трудолюбиви и образовани хора и при добри икономически условия мога да създавам продукти, по-хубави от техните, като от това, разбира се, печеля добре. Следователно искам властта да бъде в ръцете на политици, които няма да ми взимат много данъци, няма да ме карат да плащам такси и лицензи, ще ми дават достъп до външни пазари и ще ме пазят от конкуренцията на монополите. Или пък разсъждават така: аз съм съвестен и трудолюбив, готов съм упорито да работя в някое предприятие, но искам собственикът на това предприятие да се държи почтено с мен, да зачита и моите интереси, а не само своите, искам да съм сигурен, че ще се пенсионирам навреме с добра пенсия и че обществото ще се грижи за здравето ми. Естествено, който разсъждава по първия начин, гласува вдясно, а който разсъждава по втория начин, гласува вляво. За съжаление, естественото рядко се случва и сигурно това е съвсем естествено, щом се случва толкова често.

    Познавам всякакви хора. Познавам заклети привърженици на Синята коалиция, които няма да гласуват за кандидатите на Синята коалиция. Там много хора са болни от краен индивидуализъм и приемат всяко мнение, различно от своето, като посегателство върху правдата и свободата. Познавам хора с леви убеждения, които ще гласуват за кандидати на Синята коалиция, ако се изправят на балотаж срещу ГЕРБ, въпреки че ГЕРБ прелива от бивши комунисти, социалисти и всякакви други леви функционери. Познавам хора, които ще гласуват за Светльо Витков, само за да покажат среден пръст на всички останали и за да спазят принципа си, че трябва да гласуват на всяка цена. Те, за да покажат средния пръст, биха подкрепили фронтмена на „Хиподил” не само за президент на републиката, но и за „Мис Бългрия”. Познавам даже един либертарианец, който казва, че за момента няма нищо по-добро от ГЕРБ, макар да признава, че по-голяма държавна намеса в икономиката не е имало след времето на Тодор Живков, когато всичко беше държавно и се развиваше на петилетки.

    Ето защо казвам, че когато дойдат избори, избирателите се държат като футболни фенове, а не като граждани, които чрез инструмента на гласуването се борят за своите икономически, политически и социални интереси. Щом е така, трябва да приемем съдбата си, че не живеем в държава, а на стадион, и да се задоволим с евтината бира и слънчогледовите семки, които тази ситуация предлага. А някъде дълбоко под трибуните, на които се пържим от слънце и спортни страсти, в хладните недра на сенчестите съблекални косматите играчи разпределят залозите, които ние правим за техните победи. Разпределят ги под благите погледи на своите треньори и менажери и след като вземат по един душ, за да отмият миризливата пот на публичната си изява, отиват да ударят заедно по едно отлежало уиски. Горе феновете вече се замерят с горящи пейки, убедени в божествеността на своите отбори, а полицаите думкат с палки по щитовете. И никой, освен мен, не си мисли, че Картаген трябва да бъде разрушен!

    Иван Стамболов,

    Sulla.bg

  • Назначени са НОВИ секционни избирателни комисии в Чикаго

    ВНИМАНИЕ! Назначени са нови секционни избирателни комисии извън страната за изборите :

    Централна избирателна комисия


    РЕШЕНИЕ
    № 1220-ПВР
    София, 18.10.2011

    ОТНОСНО:  промени в състава на секционни избирателни комисии извън страната за изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 23 октомври 2011 г.

    Постъпили са: предложения от МВнР вх. № М-693 от 12.10.2011 г. за промяна в състава на назначените с Решение № 1148-ПВР от 11 октомври 2011 г. на ЦИК състави на СИК извън страната и вх. № М-852 от 17 октомври 2011 г. за попълване състава на СИК извън страната; предложение от ПП „ГЕРБ“ с вх. № М-791 от 15.10.2011 г. за промяна в съставите на СИК извън страната, ведно с пълномощно № КО-Г-088/15.10.2011 г. на името на Цветомир Петров Паунов; предложение от ПП „ДПС“ с вх. № М-758 от 14.10.2011 г. и вх. № М-817/17.10.2011 г. за промяна в съставите на СИК извън страната; предложение от ПП „АТАКА“ с вх. № М-790 от 15.10.2011 г. на ЦИК за промени в съставите на СИК извън страната и предложение вх. № М-794 от 16.10.2011 г. от ПП „НДСВ“ с предложения за членове на СИК извън страната.
    Постъпилите предложения от МВнР, ПП „ГЕРБ“, ПП „АТАКА“ и ПП „ДПС“ са постъпили в срока по чл. 37, ал. 12 и 13 от ИК и следва да бъдат отчетени при постановяване на решение, с което да бъдат извършени промени във вече назначените състави на СИК извън страната с Решение № 1148-ПВР от 11 октомври 2011 г. Предложението на ПП „НДСВ“ е постъпило след изтичане на срока по чл. 37, ал. 2 от ИК, поради което не следва да бъде отчетено при постановяване решението на ЦИК за промяна в съставите на СИК извън страната на основание чл. 37, ал. 12 от ИК и допълване съставите на СИК извън страната на основание чл. 37, ал. 13 от ИК.
    Предвид изложеното и на основание чл. 26, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 37, ал. 2, 12 и 13 и чл. 38 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

    Р Е Ш И:

    І. ОСВОБОЖДАВА следните лица от съставите на СИК извън страната, назначени с Решение № 1148-ПВР от 11 октомври 2011 г. на ЦИК от:

    86. Секционна избирателна комисия № 294100086, САЩ, Чикаго – Илиян Василев Кирилов, ЕГН …, като председател и Любомира Емилова Маркова, ЕГН …, като заместник-председател.

    91. Секционна избирателна комисия № 294100091, САЩ, Дес Плейнс – Петър Иванов Петров, ЕГН …, като заместник-председател, Мирослав Ангелов Ангелов, ЕГН …, като секретар и Елена Любенова Спасова, ЕГН …, като член.

    ІІ. НАЗНАЧАВА в съставите на СИК извън страната лицата, предложени от МВнР, ПП „ГЕРБ“, ПП „АТАКА“ и ПП „ДПС“, и УТВЪРЖДАВА съставите на СИК извън страната, както следва:

    86. Секционна избирателна комисия № 294100086, САЩ, Чикаго – 5 членове

    ПРЕДСЕДАТЕЛ: Борис Цветанов Борисов
    ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: София Миткова Знаймер
    СЕКРЕТАР: Лила Ангелова Георгиева
    ЧЛЕНОВЕ:
    Боянка Маркова Кунева – Иванова
    Ваня Лалева Богоева

    91. Секционна избирателна комисия № 294100091, САЩ, Дес Плейнс – 7 членове

    ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анна Асенова Илиева
    ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Симеон Петров Шкьопу
    СЕКРЕТАР: Вихра Михайлова Симеонова
    ЧЛЕНОВЕ:
    Добри христов Карабонев
    Надя Любомирова Едрева
    Живка Т. Бубалова – Петрова
    Радослав Николов Богоев

    Източник: http://www.cik.bg/?resh=1446

  • Над 270 агенти на ДС са кандидат-кметове

    Най-много са от ДПС, БСП и ГЕРБ

    Комисията по досиетата обяви във вторник имената на 276 кандидат-кметове, работили за службите на бившия комунистически режим.

    Най-много сред кандидат-кметовете, работили за бившата ДС, са издигнати от ДПС, БСП и ГЕРБ.

    ДПС са издигнали около 45 души от бившите служби за кметове, БСП – около 40, ГЕРБ около 35, РЗС близо 20, Атака – 9 и други.

    Проверката е обхванала общо 8144 лица, а 1747 не подлежат на проверка, тъй като са родени след юни 1973 г. и не попадат в обхвата на закона.

    Обявените от комисията са предимно кандидати за кметове на села и малки общини.

    Сред обявените от Комисията по досиетата са кандидатът за кмет на Русе от ГЕРБ Пламен Стоилов, кандидатът за кмет на Бургас от РЗС Мария Инджова, кандидатът на „Атака“ в Каварна Георги Алексиев.
    Агент на ДС е бил и кандидатът за кмет на София от НДСВ Владимир Каролев, чието име обаче вече е излизало и в рамките на други проверки.

    За ДС е работил и кандидатът за кмет на Разград Денчо Бояджиев, който е издигнат от инициативен комитет, въпреки че е член на БСП.

    В списъка на комисията е и кандидатът за кмет на Царево Петко Арнаудов, който се кандидатира като независим, но на предишните избори бе от БСП.

    Сред обявените е и братът на финансовия министър в кабинета „Станишев“ Пламен Орешарски Милети, който бе шеф на Централния софийски затвор и на затвора в Бобов дол. Сега е кандидат за кмет на Бобов дол, издигнат от инициативен комитет.

    Прави впечатление, че част от агентите на ДС сред кандидатите на ГЕРБ са с турски имена.

    ГЕРБ, която е най-голямата българска партия член на европейската десница ЕНП, до момента няма ясно формулирана позиция за агентите на ДС. Според лидера на партията Бойко Борисов сред тях има такива, които „са работили в интерес на държавата“. Освен това според него трябва да се прави разлика между разузнавачите и агентите.

    По-рано тази седмица председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов съобщи, че комисията няма да може да провери преди изборите кандидатите за общински съветници, тъй като броят им е повече от 46 000, а и списъците с имена на регистрирани в общинските избирателни комисии листи са непълни и неточни.

    Източник: Mediapool

  • На 18 октомври Георги Люцканов щеше да навърши 60 години

    По този повод публикуваме писмото на Анна Зографова-Люцканова без намеса в съдържанието.

    IN MEMORIAM:

    НА 18 ОКТОМВРИ Т. Г. МОЯТ БИВШ СЪПРУГ – ЖУРНАЛИСТЪТ,  КИНОРЕЖИСЬОР, ОПЕРАТОР, СЦЕНАРИСТ И ПРОДУЦЕНТ ГЕОРГИ ЛЮЦКАНОВ (1951 – 2010) – ТРЯБВАШЕ ДА НАВЪРШИ 60 ГОДИНИ!

    Българското кино загуби един от най-проникновените майстори на съвременното документално и научнопопулярно кино. Жоро почина след
    кратко, но изключително мъчително боледуване на 21 юни сутринта (2010 г.)
    За колегите и студентите той бе кинорежисьорът, операторът, сценаристът и продуцентът Георги Ценов Люцканов – член на Съюза на филмовите дейци и на Международната федерация на журналистите (IFJ).
    Името му стана известно в зората на демокрацията с уникалните документални рискови кадри от Букурещ и Тимишоара, заснети от него в Румъния във времето между 18 и 31 декември 1989 г., когато той документира на филмова лента падането на режима на Чаушеску и всички най-важни събития, предшествали разстрела на диктатора.
    Нерядко Жоро е пътувал, изпълнявайки рискови операции, заснемайки уникални кадри. Беше истински приятел и голям почитател на Че Гевара.
    Мечтаеше да посети Куба и Боливия за да направи филм за Че.
    Приятелите са го запомнили с черната барета, с която ходеше винаги.
    Георги Люцканов бе ярка и нестандартна личност в българската култура и в живота.
    Изявен и талантлив режисьор със значителен принос в българското научнопопулярно и документално кино.
    Автор на сценарии, участник в снимачния процес на десетки български
    научнопопулярни и документални филми, телевизионни и игрални. Роден на 18 октомври 1951 г. в София, той завършва операторско майсторство и кинорежисура във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) „Кр. Сарафов“.
    Като студент работи като асистент-режисьор и участва като статист във
    филма “Черните Ангели”, в емблематичния за българското кино през онези
    години филм „И дойде денят“ (1973) на режисьора Георги Дюлгеров, както и в култовия български игрален филм “Оркестър без име”. Автор на много критични статии, студии и публикации на тема кино в българската и в световната преса, колегата ни Георги Люцканов е бил преподавател по операторско майсторство в кинофакултета на НАТФИЗ, във Факултета по журналистика на СУ “Св. Климент Охридски”, в Арт колежа в София, както и в НБУ. Работил е като оператор и режисьор в СНПДФ – Студия за научнопопулярни и документални филми “Време”.

    Българските киномани ще го запомнят като автор на филмите “Гроб на върха”, по сценарий на Давид Овадия, “Ангел”, “Делници”, “Мозъчна атака”, “С мерак”, “Влак за морето”, който получи специалната награда на журито на фестивала “Наука и изображение” в Париж, както и специалната награда на Международния фестивал за документално кино за 1992 г.
    Съвместният му филм с Давид Овадия привлече сериозно внимание върху авторите.
    Люцканов е и автор на серия документални и телевизионни поредици. Изявява се като един от най-интересните и талантливи наши български кинематографисти от времето на прехода. Особено когато утвърждаването на киноталантите се оказа доста трудно.
    Българското кино, българската култура и българската журналистика загубиха в негово лице действително един изключително талантлив и всеотдаен творец.
    Георги Люцканов бe сприхав, но скромен и всеотдаен. Беше бохем в добрия смисъл. Живя с широки пръсти. Помагаше на всички. Особено на колегите си. Той никога не изневери на най-голямата си творческа любов към седмото изкуство.
    И колко жалко е да оценим една личност след като я загубим завинаги!
    Между незабравимите му творби остават филмите “Забравените птици”, Европейския ден за борба с трафика на хора, “Обречените”, “Вечният понтийски път”, “Магията на райския бряг”, “Влак за морето”, “Соколите и орлите на България”, “Резерватът за розови пеликани”.
    Започнат, но недовършен от него остана и филмът „Сага за Софийската Света гора“ – разказ за всички най-древни и уникални манастири около София.
    Колегата ни Георги Люцканов бе пионер на т.н. “Нова вълна” в българското документално и научнопопулярно кино, за което нееднократно бе номиниран за международни награди, за сценарий, режисура и операторско майсторство. Талантлив творец и разказвач на класическата българска история, Люцканов прояви своята изключителна личност и във филма, посветен на живота и дейността на един от най-големите доказани български политици – Стойчо Мушанов. Във изключителната филмова лента се прави едно буквално журналистическо и кинодокументално разследване. Включително и за намеренията Румъния, България и Турция след края на Втората световна война да образуват неутрален блок, без да влизат в конфронтация с Германия.
    По този повод тогавашният румънски премиер търси контакт с регентите на царството ни, опасявайки се с основание от намесата на германски агенти в Букурещ и София, и изказва огорчението си, че до този момент Богдан Филов, принц Кирил и генерал Михов “с нищо не са подсказали, че са готови да разговарят”.
    Българската позиция в края на войната е била особено важна, защото в София тогава е имало руска легация. По тази причина е била направено предложение Румъния, България и Турция да образуват неутрален блок. Аргументът е бил, че е имало канали за връзки и контакти със западните съюзници. Тези обстоятелства и едностранни действия на България и българските политици тогава обаче осуетяват изпълнението на нестандартния, но разумен план. Тежките англо-американски бомбардировки над българската столица на 10 януари и 29-30 март 1944 г. стават факт и отвличат вниманието на държавния елит. Паралелно с всички това се е водила борба срещу нелегалните комунистически функционери, особено след министерското постановление № 30 от 28 април 1944 г. и маневрите за излизане на страната от съюза с Германия, етапи от които са правителствата на Иван Багрянов и Константин Муравиев, и мисията на Стойчо Мушанов в Цариград и Кайро между 29 август и 9 септември 1944 г. Оказва се, че след датата 23 август 1944 г. планът за образуване на неутрален блок на Балканите вече не е бил актуален, тъй като 17 дни по-късно и България е последвала румънската съдба, влизайки за половин век в съветския блок и загубвайки своята независимост.
    Филмът е и за конкретиката и тайната на мисията на Мушанов в Кайро.
    През Втората световна война СССР де факто не е воювал с България. Царството ни е било добра платформа за пренос на разузнавателни данни от РАЙХА към СССР. Осъществена е била специална конференция за договаряне условията за мир. Великобритания е била против СССР да участва (документ G-4245/30.08.1944.!). Английските планове за БАЛКАНИТЕ просто били различни. В същата връзка е прехвърлена неофициална българска делегация в КАЙРО, с цел да стартира преговори. СССР гръмко протестира.
    Във Вашингтон в същото време научават, че предстои смяна на правителството в Царство България – (документ D-1775/31.08.1944.!). Тогава при извънредно загадъчни обстоятелства е ликвидирана мисията КАТУЛ-Томпсън (10.06.1944.!) и това е причината, която хвърля в отчаяние англичаните. Всяка пряка връзка с Царство България тогава е била прекъсвана. Министър Стойчо Мушанов , който е бил в КАЙРО, е телеграфирал на българския пълномощен министър в Турция Балабанов, на когото съобщил, че “съветската армия ще влезе в БЪЛГАРИЯ” (OSS-28684!).
    Действително на 02.09.1944., правителството на Иван Багрянов пада и тогава по решение на регентите на българския малолетен ЦАР Симеон Сакскобурготски се сформира правителство от консервативни демократи и крайно десни земеделци, оглавено от Константин Муравиев.
    На 05.09.1944. г. в 19:00 часа СССР обявява война на Царството ни. Царят БОРИС ТРЕТИ КОБУРГ-ГОТА, както и неговият брат принц Кирил КОБУРГ-ГОТА стават жертва на политическа игра, която тепърва предстои да се разнищва и анализира. Те са пожертвани за чуждите интереси към българската ни територия.

    p.s.: Жоро мечтаеше да направи документален филм и за още една не по-малко емблематична и легендарна личност – Кръстю Раковски!

    Приятели, нека почетем паметта на Жоро, който в този европейски ден за борба с трафика на хора и празник на художниците трябваше да навърши 60 години!

  • Реч на Меглена Кунева на закриването на кандидат-президентската кампания в град Варна

    Реч на гражданския кандидат за президент Меглена Кунева на закриването на кампанията в морската столица, на която присъстваха няколко стотин симпатизанти от Варна, Аврен, Бяла, Девня, Добрич, Шумен, Перник и София.

    УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, ПРИЯТЕЛИ,

    Когато на 6 юни обявих кандидатурата си за президент, вярвах, че България заслужава да бъде управлявана по-добре, по-човешки и по-европейски.

    „По пътя на промяната“ – така нарекохме нашата национална обиколка. „По пътя на промяната“ ще бъдат и следващите 5 години на България, ако получа подкрепата ви на 23 октомври.

    Днес се изправям пред този висок и симпатичен форум, за да уверя вас и цялата нация, че ние с г-н Христов сме готови да се борим за промяна, готови сме за победа!

    За няколко месеца се наслушах на разговори между моите опоненти кой и за какво бил виновен през последните мандати. Кой не бил свършил работа и кой сега му я довършвал.

    Преди всички избори Борисов си избира по една гръмка фраза, с която да плаши хората. На предните избори обеща еднопартийно правителство, а влезе в безпринципна коалиция с „Атака“. Имате ли съмнения кого ще подкрепи „Атака“ на втори тур?

    Сега Борисов се опитва да сплаши българските избиратели, че ако ГЕРБ не вземе цялата власт, ще предизвика предсрочни избори. Единственият, който може да предизвика предсрочни избори, е самият Борисов. ГЕРБ ни вкара в политическа шизофрения – по телевизията гледаме позитивните новини и рязане на ленти, а в истинския живот виждаме безработица и безперспективност.

    А когато президентът Първанов назначава посланици от ДС, и аз като Юлиан Вергов от „Мисия Лондон“, започвам да броя 99, 98, 97…

    ГЕРБ и БСП са двете страни от една и съща монета. Но от такава изхабена валута България няма нужда.

    Днес има две Българии. Тази на всички нас, които чакаме ползите от еврочленството, и тази на „Бай Ганьо влиза в Шенген“ и „Бай Ганьо усвоява еврофондове“.

    Има България на Краси Тодоров от Аврен и на Найден Зеленогорски от Плевен, и България на изправените срещу мен миналата събота 71 милиона лева! Спомнете си дебатите по телевизията.

    Дори фактът, че част от тях се проведе в студиото и по схемата на развлекателно шоу не направи този спектакъл нито забавен, нито убедителен. Единственият целен резултат от страна на моите опоненти на дебата беше да се обезсмисли президентската институция, за да бъдат разубедени хората да гласуват. Дали президентът има власт?

    Президентът има достатъчно власт, за да не допусне следващият главен прокурор да бъде от семейния кръг на Цветан Цветанов, да не допусне бюджет, в който парите за подслушване да са повече от парите за образование. Достатъчно власт, ако му стиска да налага вето на абсурдните закони на ГЕРБ.

    Президентът има достатъчно власт, само когато е излъчен от хората. Ако е от партия, той има толкова власт, колкото му отпуснат партийните лидери или централи. Досега никой български президент не е успял да използва целия ресурс на общественото мнение.

    Непрекъснато слушаме, че в България няма гражданско общество. Припомнете си какво направиха скулпторът Минеков и журналистът Сашо Диков. Време е да спре сплашването на журналисти с бомби и SMS-и. Няма да допусна да се върнем в годините, когато за да разберем какво става в България, тайно слушахме „Свободна Европа“, „Дойче Веле“ и „Гласът на Америка“. Няма да допусна монополизиране на медийния пазар от една медийна групировка.

    Президентът не може да мълчи и да остави управляващите да демагогстват и да обясняват как имат план за кризата. Ще искам отчет на правителството за антикризисната му програма. Уж имаше план от 70 точки.

    Като президент ще наложа вето на всички закони, които въвеждат излишни регулаторни режими и въвеждат данъци за бизнеса. Президентът трябва да е гарант за стабилност, за да се върнат инвеститорите.

    Икономиката и правилата са единствените, които могат да върнат в България онези млади хора, които предпочетоха да гласуват с краката си и напуснаха страната зради липсата на перспектива. Ще поведа битка с монополите. Сега премиерът ги бие само на карти.

    Социален президент не значи нищо. 10 г. имахме президент, който твърдеше, че е социален. От 2 г. имаме уж социален премиер. От това хората единствено обедняха.

    По време на нашата обиколка видях как фабрика с 300 работни места се мести от Бургас във Виетнам, а кафене в Мадан има над 250 проверки за 1 година заради отказана подкрепа за ГЕРБ.

    Защо все още нямаме бюджет за 2012 г.? Защото управляващите искат с него да накажат общините, които не са гласували за ГЕРБ.

    И какво да кажем за държава, в която за да произвеждаш бира, трябва да знаеш номера на премиера и на президента.

    Г-н Плевнелиев още не е станал президент, а вече е в матрицата на г-н Първанов – пред руските медии обещава едно, пред българските – друго. Накрая сигурно ще се окаже, че ще направи онова, което говори пред Русия.

    Ще кажа НЕ на енергийното крепостничество на България, НЕ на концесии на шистовия газ на тъмно, НЕ на АЕЦ Белене при тези условия. Стига с безразборно харчене на държавни пари, без значение за АЕЦ Белене или друг проект, дали е 6 млрд, 6 млн. или 6 хил. Преди някой да си позволи да решава за такива проекти, трябват отговори на 3 въпроса: 1. Безопасно ли е; 2. Колко точно струва; 3. Защитен ли е националният интерес.

    Опонентите ми постоянно спекулират с теми като национална сигурност и численост на армията. Да кажеш днес, че една многобройна армия е по-добра от една високотехнологична армия, е все едно да кажеш, че сметалото е по-добро от смартфона, защото тежи повече. Мерните единици, с които днес трябва да мерим могъществото на Българската армия, не са килограми, а килобайтове в секунди, не са километри, а пиксели. Пред армията и пред нацията президентът стои прав.

    Защо президентът Първанов мълча, когато през 2010 г. бюджетът на армията беше орязан с 560 млн. лв.? Защо не върна Закона за отбраната, когато беше отменена цялата глава за социална политика? Не чух позицията му и за промяната на статута на Военно-морското училище във Варна.

    Няма да назнача нито един посланик с агентурно минало. Ще повторя отново моята теза за двете Българии – вадим агентите от ДС от външно министерство, но ги оставяме в МВР.

    Президентът не слага просто печат върху предложените от МС назначения, а има пълно право на преценка за техните качества. Ще направя всички президентски назначения с публични изслушвания. Сега образът на България е на най-бедната страна в ЕС, раздирана от корупция и организирана престъпност, на страна на алкохолния туризъм и басейните-убийци.

    Крайно време е дипломация ни да се бори за българския износ и за връщане на чуждестранните инвестиции в страната.

    Ще работя с министъра на външните работи да имаме все повече посланици като Иван Станчов.

    Когато избира държавния си глава, българинът ясно си дава сметка, че той трябва детайлно да знае кого представлява и пред кого го представлява. За успеха на подобна мисия се изискват доказан международен опит, експертно образование, владеене на езици и обща култура. Международният пожар не се гаси с обикновен бабаитлък. Образно казано: можеш да асфалтираш пътя до границата, но оттам насетне светът очаква от теб други, съвсем различни знания и умения.

    СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

    С ваша помощ преминах през тежка предизборна борба. Благодаря ви! Ние вече успяхме! Срещу 60 платени агенции на ГЕРБ, ние с г-н Христов имаме нашите над 600 доброволци! Сърдечно благодаря и целия Инициативен комитет и на екипа ни, който сподели, сътвори и пътува с нас в кампанията. Момичета и момчета – страхотни сте! Доказахме, че и в България може да се направи кампания с малки дарения. 280 000 лева, скъпи приятели! 280 000 лева срещу 71 млн. лева субсидии от нашите данъци!

    Президентският пост не е партийна квота или място за „кадрово попълване”. А управляващите искат именно това, да попълнят празното квадратче с „правилен” човек. Това е пълното отрицание на идеята за кауза, която тук се нагласява към човека. Обратно, човекът трябва да се припознава с каузата, а не просто да се примири с решението на партийното си ръководство да „поеме” поста.

    ТАКА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ!

    ДАМИ И ГОСПОДА,

    Днес с вас завършваме първия етап от битката за България. За някои нашата вяра в промяната може би изглежда малко наивна. Но нека ви кажа: начинът, по който моите опоненти предлагат да се движи България от утре е грешен и неясен. Най-малкото, защото не зависи от самите тях.

    Повтарянето на чужди думи не само унижава човека, но рано или късно го кара да се примири, че нищо не зависи от него. От него, президента, дори. Така и опонентите ми ще станат част от националния нихилизъм, че нищо не зависи от нас, че Европа няма да ни се случи, че винаги така и било и ще бъде. И изборът между тях е избор на две еднакви злини. Но това е порочно и неправилно.

    Предстоящите избори са чудесен шанс за нашите сънародници, за които преходът не е свършил, да открехнат вратата на промяната. Двайсет години българинът гласува главно „против”. Против статуквото, кражбите, несправедливостта, обедняването. Гласува така, сякаш като накаже някого, следващият ще му гарантира всички блага. Сега имаме най-сетне шанс да гласуваме „за”. За кауза, която да нанесе на Системата такава тежка рана, от която тя никога няма да се излекува.

    Днес с вас СМЕ В СРЕДАТА НА ПЪТЯ НА ПРОМЯНАТА. ДО 23 ОКТОМВРИ ПРЕДСТОЯТ ОЩЕ КИЛОМЕТРИ ПО ТОЗИ ПЪТ. СЛЕД 23 ОКТОМВРИ ТОЗИ ПЪТ МОЖЕ ДА НИ ОТВЕДЕ ПЕТ ГОДИНИ ПО-НАПРЕД ОТ ДНЕС.

    На 23 октомври аз ще гласувам „за” новата България. Да си първи в държавата не е въпрос на правомощия.

    Да си първи означава първи да издигаш глас, първи да извикаш ГЛАСЪТ НА ХОРАТА ИМА ЗНАЧЕНИЕ!

    Меглена Кунева
    Варна, 17 октомври 2011 г.

  • „Няма забравени влакове“ – филм за построената от български военни строители ж.п. мрежа в Македония

    Преди 95 години – във вихъра на Първата световна война, българските военни строители прокарват на територията на днешна Република Македония мрежа от железопътни линии. Целта им е да снабдяват фронта с муниции и провизии и да връщат оттам болни и ранени, но и да бъдат в услуга на населението. Това е истински строителен подвиг, извършен  във военни условия с далечна стратегическа цел.

    Днес тези линии са основата на ЖП мрежата на новата съседна държава, както и на трансевропейския Коридор № 8. Но в Македония и до днес някои искат първите влакове от преди 95 години да бъдат забравени, а споменът за тях да бъде обвит в бурените на времето.

    За хората с визия, които още преди десетилетия са оценявали значението на връзката между Черно и Адриатическо море, за тогавашните европейски първопроходци в униформи, за страховете в Македония от отварянето й към България и Албания, за бъдещето на Коридор № 8 разказва този филм.

    Няма и не може да има забравени влакове. Защото така е устроен светът- спрат ли влаковете, и светът ще спре.

    Гледайте филма „Няма забравени влакове“ на Коста Филипов, оператора Любомир Станоев и режисьора Олег Ковачев.

     

    Източник:  БНТ

     

    Линк към филма в You Tube:

    Няма забравени влакове – Македония

  • Защо българите от Босилеград и Цариброд останаха без избирателни секции?

    В Сърбия, според официални данни от 2002 г., публикувани в „Агенция за българите в чужбина“ има над 20 000 българи, като най-много са те в Босилеград и Цариброд.

    С решение на ЦИК, на сайта на МВнР са публикувани избирателните секции и е видно, че в Сърбия, секционна избирателна комисия (СИК) ще има само в Посолството на Република България в Белград, Сърбия
    Адеасът е: ул. “Бирчанинова” № 26, Белград
    тел.: +38 111 361 39 80
    +38 111 361 39 90
    Fax: +38 111 361 11 36
    +38 111 362 01 16
    e-mail: [email protected]

    Градовете Босилеград и Цариброд, с компактно население с българско самосъзнание, а и с много български граждани са на около 300 км от столицата на Сърбия – защо бе допуснато да не се открият секции там?
    Председателят на демократичния съюз на българите (ДСБ) Драголюб Иванчов от Босилеград се обърна със следното съобщение за медиите, което може да изтеглите като PDF файл от тук –Б-избори.

    –––––

    Съобщение за медиите

    Сръбското правителство не разреши откриването на секционни избирателни комисии в Босилеград и Цариброд за президентските избори в Република България и по този начин лиши българите придобили българско гражданство от възможността да упражнят вота си на място. Въпреки че досега два пъти са организирани президентски и парламентарни избори в Босилеград и Цариброд, този път сръбското правителство демонстрира поведение което не е в духът на многократно декларираните „добри отношения” между двете страни.

    Формирането на секционни избирателни комисии за български граждани с нищо не застрашава сръбските национални интереси и Демократичния съюз на българите го оценява като акт на недобронамерено отношение към Република България и българите придобили българско гражданство.

    Въпреки „безрезервната подкрепа” на България за сръбското еврочленство, сръбските политици за пореден път показаха високомерното си и презрително отношение към България и българите и продължават да се ръководят от принципите характерни за времето на студената война.

    Неразрешаването на секционни избирателни комисии за български граждани е само едно от поредицата активни мероприятия които сръбската държава систематично провежда срещу принадлежащите към българското национално малцинство и които имат за цел да се предотвратят процесите на национално и културно осъзнаване сред българите. Това показва, че сръбските политици, въпреки европейската си реторика, продължават да провеждат политиката на национална и културна асимилация срещу българското малцинство.

    Демократичния съюз на българите призовава гражданите с българско гражданство, въпреки трудностите, да упражнят вота си по адресните си регистрации в България и призовава българско правителство да им съдейства в това отношение.

    Председател

    Драголюб Иванчов

    Srbsko01