2024-07-18

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Инициатива „Искаме да гласуваме!“ с нови обръщения

    След писмото от Инициатива „Искаме да гласуваме“ разпратено до всички посолства и консулства в чужбина, за което вече писахме (вж. линк), днес Инициативата разпространи нови две обръщения:
    1. Открито писмо от български избиратели в чужбина до Министър Председателят за отказа на ЦИК да приема спазващи всички изисквания на закона хиляди заявления за гласуване в чужбина.
    2.Настояване за отмяна на незаконосъобразният текст от т.II.16 на решение №41 от 29.07.2011 на ЦИК.

    По-долу поместваме пълния текст на обръщенията.

    ДО:
    Господин Бойко Борисов, Министър Председател на Република България

    Уважаеми господин Министър Председател,
    пишем ви от името на хиляди българи в чужбина, които в следващите няколко дни Централната избирателна комисия възнамерява да лиши от конституционното им право да гласуват в изборите за президент и вицепрезидент на Републиката на 23 октомври 2011 г.
    На пръв поглед дребен технически детайл в решение на ЦИК №41 от 29.07.2011, т.II.16 за начина на изпращане по електронен път до посолствата на заявленията за гласуване в чужбина се превръща в реално лишаване от избирателни права.
    С него ЦИК поставя десетки хиляди българи в чужбина в ситуация, идентична с абсурда на подобна, наскоро разрешена от Вас в полза на гражданите (имаме предвид неразумното изискване на Комисията за защита на потребителите гражданите да изпращат заявления само с цифров електронен подпис.)
    Без никакво обосноваване на Изборния кодекс, във въпросното свое решение ЦИК изисква практически труден до невъзможен за обикновения гражданин начин да изпраща по компютърен път заявлението си.
    За изпълнят това изискване, гражданите в чужбина трябва да разполагат не само със специално техническо средство (компютърен скенер), но най-вече с изключително малко разпространен допълнителен софтуер, на обща стойност няколко стотин долара.
    Всичко това – за да могат да упражнят фундаменталното си право да гласуват, гарантирано им от Конституцията на демократична България, да потвърдят своята общност с Родината.
    Въпреки всичко, ние решихме да следваме това изискване на ЦИК. Осигурихме лесен и безплатен начин на желаещите да изпратят заявление – чрез интернет-сайт, без нуждата от нищо повече от това което имат по подразбиране стандартните компютри. Този начин спазва абсолютно всички изисквания не само на закона, но и на въпросното ограничително решение на ЦИК.
    Но вчера, 26-ти септември, точно един ден преди изтичане крайния срок за изпращане на заявленията, за пръв път научихме официалната позиция на ЦИК: че смятат да не уважат хиляди заявления, изпратени не само през въпросният уеб-сайт, но и директно от избиратели.
    Техните основания за този отказ изглеждат изключително несериозно и технически смешно в 21-ви век, при това в България – страната, която беше обявена буквално преди дни за номер три в света по бързина на интернет достъпа на гражданите. Учудващо е как някога въобще ще се случи дългоочакваното електронно правителство, ако толкова малък елементарен компютърен проблем бива изтъкван като основание на гореописания отказ.
    За нас е абсолютно непонятно защо се случва това, след като по време на дебатите за Изборния кодекс народните представители-вносители многократно и ясно изразяваха мотивите и намеренията си, че предлаганите промени в изборното законодателство ще доведат до улесняване на изборите в чужбина.
    Призоваваме Ви днес да вземете възможното според закона решение, което да е в полза на българските граждани, където и да се намират по света, за да се почустваме като една нация, един народ с най-главна цел: добруването на България!
    Сигурни сме, че на нашето писмо до Вас ще бъде отделено нужното внимание.
    Благодарим за вниманието!

    Инициатива „Искаме да гласуваме!“
    http://www.iskamedaglasuvame.com

    До:

    Красимира Георгиева Медарова, Председател на Централната избирателна комисия за избори 2011 г.
    До:

    Членовете на ЦИК

    Уважаеми Г-жо Медарова,
    Уважаеми Дами и Господа членове на ЦИК,
    Настояваме да отмените т.II.16 от решение №41 от 29.07.2011 на Вашата комисия, специфицираща компютърният формат PDF като единствено валидни за признаване на изпратени по електронен път заявленията за гласуване в чужбина.
    Основанията ни:
    1) Специфицирането на един от най-трудните за създаване формат на компютърен файл PDF, изискващ специализиран софтуер за няколко стотин долара, плюс непременно наличието на скенер за сканиране, практически силно ограничава реалното фундаментално конституционно право на българите в чужбина да гласуват.
    ДОСТЪПНОСТТА и МАСОВОСТТА на въпросното средство е ключовият проблем.
    Те не могат да бъдат твърде ниски, каквото на практика се получава с Вашият избор.
    Аналогия е: формално всеки да има правото да гласува, но да има решение да бъдат допускани до урните само избирателите в костюм Армани или с часовник Ролекс.
    2) Мотивите на Вашата комисия, заявени от говорителят й Бисер Троянов за това ограничение, научихме за пръв път вчера, 26-ти септември, един ден преди крайният срок за приемане на заявленията.
    Тези мотиви са крайно несериозни и не отговарят на логиката, която излагат: че формата PDF драстично намалява необходимото пространство за съхраняване на емейл съобщения в електронната поща на получателите на заявленията по електронен път (в случая МВнР).
    По силите на всеки човек е да провери, че общата сума за разликата в нужното дисково пространство е под един ДОЛАР за всички 100-на електронни пощенски кутии и това при положение че ВСЯКА получи невъзможния брой от по 1000 заявления в JPG.
    Като резултат от отмяната на въпросния текст, настояваме да уважите валидността на всички изпратени заявления от български избиратели за гласуване в чужбина, стига те да съдържат валидни и налични изброените в закона реквизити: БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ на ЕЛЕКТРОННИЯ начин на доставяне и изобразяване, БЕЗ значение на начина на изготвяне на електронния документ, БЕЗ значение на разположението на реквизитите в страницата на заявлението – стига да са достатъчно добре четими.
    Припомняме ви ЕДИНСТВЕНИТЕ реквизити, изисквани от ЗАКОНА:
    – имената по паспорт, лична карта или военна карта
    – единния граждански номер
    – адреса на пребиваване в съответната държава
    – постоянния адрес в Република България
    – населеното място, в което желае да гласува
    – саморъчен подпис
    На практика, въпросният текст от решение №41 не се съобразява както с основния закон на Републиката, така и със Изборния кодекс.
    Ако имате въпроси, по които можем да бъдем полезни за това решение, моля не се притенсвявайте да се обърнете към нас по всяко време.
    Благодарим за вниманието!

    Инициатива „Искаме да гласуваме!“
    http://www.iskamedaglasuvame.com

    .

  • Втора нощ на протести в страната

    За втора поредна вечер в редица градове в страната се проведоха протести. В София протестиращите не бяха допуснати около парламента, във Варна напрежението ескалира заради заповед да не се допуска провеждане на незаконни демонстрации.

    Демонстрантите, които се организират чрез „Фейсбук“, протестират срещу случилото се в Катуница.

    За нито един от протестите в страната няма разрешение от местните власти. Снощи демонстрациите на много места прераснаха в погром.

    В София няколкостотин младежи се събраха на НДК по-рано вечерта

    Тъй като още пред пилоните на НДК полицията загради протестиращите младежи и не им позволи да тръгнат на масово шествие, хората се разделиха на групички и тръгнаха на импровизирана разходка към парламента.

    На няколко пъти по време на шествието гърмяха пиратки. Един от протестиращите е задържан от полицията. Демонстрантите освиркват служителите на реда, които ги съпровождат.

    По информация на Агенция „Фокус“ се е стигнало до сблъсъци между демонстранти и полиция на улица „Шишман“, която се намира зад Народното събрание, тъй като полицията не е допуснала младежите до парламента.

    Протестиращите счупиха стъкло на сградата на Министерството на икономиката и енергетиката.

    Група от около стотина младежи се събраха отново, след като полицията успя да разпръсне по-голямата част от протестиращите край Народното събрание.

    Младежите опитаха отново да се върнат към площад „Народно събрание“, но служители на полицията и жандармерията ги отблъснаха назад.

    Малко след 21 ч. протестът в София приключи.

    Има много задържани лица за нарушаване на обществения ред. Остава засилено полицейското присъствие в целия център на София.

    На протестите в Пловдив се събраха по-малко хора от снощи. В днешния протест участват около 600 души, съобщи Агенция „Фокус“.

    Сборният им пункт отново беше площад „Съединение“. Полицията беше изградила множество филтриращи пунктове за проверка на хората, които отиваха на протестния митинг.

    Благодарение на тези пунктове, в районните управления в Пловдив бяха отведени около 60 души, повечето от тях – заради това, че са без лични документи.

    Други носеха в себе си бомбички, ножове, боксове, сгъваеми палки и други подобни опасни предмети, предаде „Фокус“.

    След сборния пункт на площад „Съединение“, протестиращите тръгнаха по главната на Пловдив.

    Обстановката в ромските квартали в Пловдив е спокойна. Спокойна е обстановката и в село Катуница.

    Във Варна напрежението ескалира за сравнително кратко време

    За трети ден днес хора от морската столица се събраха да протестират.

    Днес изпълняващият длъжността кмет на Варна Коста Базитов издаде разпореждане полицията да не допуска провеждане на незаконни мероприятия.

    По информация на БНТ след събирането на демонстрантите тази вечер във Варна много от тях са били арестувани.

    Агенция „Фокус“ предаде, че някои от демонстрантите са замеряли полицията с камъни и бутилки и това е причината за арестите.

    Около 300 души протестираха и в Бургас, където шествието приключи без инциденти

    След като протестиращите минаха по главната ул. „Богориди“, те се отправиха към началното място при паметника на Альошата на площад „Тройката“.

    По време на шествието част от минувачите аплодираха протестиращите и ги подкрепяха. Шествието протече мирно, без инциденти и без размирици. Полицаите все още са на площада.

    В Пазарджик около двеста души излязоха на протест

    Младежите се събраха отново на централния площад „Константин Величков“ в града.

    Те опасаха целия площад с плакати с текстове „Стига бездействие, време е за действие“, „Справедливост“, „Българино – събуди се!“, „България за българите“ и „В памет на Ангел и Павел“.

    На площада езасилено полицейското присъствие, а около него има над 10 полицейски автомобила и над 50 полицаи.

    До момеПовечето от участниците са ученици и младежи, които държат мълчаливо плакати си. На площада продължават да пристигат още младежи.

    Мирни шествия имаше тази вечер и в Силистра, Видин и Стара Загора.

    Източник:БНТ,БГНЕС,Агенция „Фокус“


    Снимки: ЕПА/БГНЕС

  • Пак имаме златни момичета

    Българският ансамбъл по художествена гимнастика стана шампион на ленти и обръчи от световното първенство в Монпелие

    Българският ансамбъл по художествена гимнастика в състав Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христина Тодорова и Катрин Велкова е новият световен шампион на три ленти и два обръча на 31-то световно първенство, което завърши във френския град Монпелие.

    Българките, които излязоха с последен стартов номер, получиха оценка от 27.400 точки, след като изиграха перфектно съчетанието си и взеха третия си медал от първенството. Българките имат още две бронзови отличия – във финала на пет топки и в многобоя. На второ място остана Италия, а на трето – Израел.

    Източник: Novsport.com

    Момичетата на Илияна Раева взривиха залата в Монпелие

    (видео материал от изпълнението на ленти и обръчи)

  • Честита Баба Марта, Министър Младенов

    Пречки без край за гласуването в чужбина

    Capture_decran_2011-09-27_a_09_39_08

    Днес изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина. Ако търсите информация за този граждански акт по сайтовете на посолствата, неуспехът е почти гарантиран. Например, сайтът на българското посолство в Холандия Ви посреща с поздрав за Баба Марта и нито дума за избори, срокове и заявления.

    Дивотията със заявленията остана и в новия избирателен закон, сготвен от „бандата на Джаба Хътянина“, както иронично наричат групата депутати работила по текстовете. Изпариха се някъде заклинанията, че ГЕРБ е за модернизация и електронно гласуване. В приетите текстове няма активна регистрация на избирателите в България, няма онлайн проверки за двойно гласуване и няма начин да се отсеят мъртвите души за изборите. Има обаче пречки, които са специфични за гласоподавателите в чужбина, а те са поне 800 000.

    Българите в чужбина трябва активно да се регистрират за изборите ако искат изобщо да се отвори секция в техния град: 20 души в град с дипломатическо представителство и 100 души за градове без българска мисия в тях.

    Като малка победа се счита възможността заявленията да се пращат по електронна поща. Остава да се разбере и на кого да се изпращат, на Баба Марта, Дядо Коледа или друг герой от приказките. При липса на специализиран сайт за целта, което би трябвало да е работа на ЦИК или МвНР, логично се появи сайтът „Искаме да гласуваме„.

    Системата е проста, но ефикасна. Гласоподавателят попълва личните си данни, подписва се на един бял лист A4, наглася го пред уеб камерата и го снима, след което се генерира PDF файл с данните и подписа и се праща по мейла на съответното посолство.

    Capture_decran_2011-09-27_a_09_44_26

    И се започна… От посолството в Берн отказват да приемат такива заявления, защото не били по образец. Други дипломати мрънкат, че някои си написали имената на латиница. Трети разсъждават, че не можело така да се подписва, трябвало да се подпише разпечатано заявление, след което да се сканира и да се прати в PDF, защото ЦИК решила форматът да е именно PDF и никакъв друг.

    „Как ще ги вкараме в избирателните списъци на латиница“ – възмути се членът на ЦИК Бисер Троянов. Явно в тази комисия работят хора, които не могат да разчетат имената си на латиница, които съвсем законно фигурират в личните им документи. А да извадят имената на кирилица от база данни чрез ЕГН-то на гласоподавателя за тях е непостижимо чудо на техниката. Постижимото чудо за Троянов е „пакетът Майкрософт“, в който имало програма за PDF, поради което било решено да се ползва този формат.

    Малко уточнение: „пакетът Майкрософт“ инсталиран на компютрите на членовете на ЦИК е купен с парите на данъкоплатците. Самите данъкоплатци трябва да си го набавят отделно, ако искат да правят лесно PDF. При това трябва да си купят последната версия, защото по-ранните не включват такава възможност…

    Като махнем техническите детайли, подобна ситуация имаше на изборите през 2005, 2007 и 2009 г. Както се казва, „сан шанжман“! Управляващите, които и да са те, не искат да вкарат активно в изборния процес няколкостотин хиляди избиратели, които са икономически независими, има житейски опит от пребиваването си в развитите демокрации и са способни на критичен поглед върху българската действителност и политика.

    За изселниците в съседна Турция се прави изключение, там секции е имало и ще има. А за българите от Западна Европа и Америка, които са най-големият инвеститор в изпосталялата ни икономика, и една Честита Баба Марта върши работа. Не е нужно дори да се уточнява годината.

    Защо е така най-неочаквано разясни вчера в прав текст Цар Киро в интервю за в. „24 часа“.

    – Сега как ще участвате на изборите?

    – Моят син Ангел е №1 в листата на Национално движение „Единство“. Ще подкрепим ГЕРБ. Говорихме. Няма да кажа с кого, какво, що. Те са направили сондажи, разбрали накъде сме се ориентирали и ето отговора им.

    Прочее, Честита Баба Марта, министър Младенов. И Честит Банго Васил

    Атанас Чобанов, Биволъ

  • Виждаме не инцидент, а цяла разрушителна тенденция

    Д-р Антонина Желязкова, директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия

     

    Това, което се случва в Катуница, съвсем не е инцидент, нито е изолиран случай, а е разрушителна тенденция, която системно се развива от институционалното бездействие през последните двайсет години.

    Сблъсъците там не могат да се разглежда извън общия политически контекст в България. Горчивата истина е, че в страната вече няма политически форум и дебат, в това число и за съвместното съжителство. Има квазиполитика.

    Нямаме политически водачи на нацията, а имаме параполитици.

    Това подменя същността на обществените очаквания, надеждите на гражданското общество. Вече няколко предизборни месеца не чуваме да се споделят идеи, перспективи, интересни визии за икономиката, за външната и вътрешната политика, а обществото е ангажирано единствено с дребнаво интригантство и взаимно омаскаряване. Българската политика е еманация на жълтите медии и взаимно си дават живот.

    Нито една смислена идея не е изговорена до момента, а вече е късно, защото предизборният диалог е натъпкан дълбоко в клоаката и излизане няма.

    Там някъде (в клоаката) се ситуира и напълно безпардонното експлоатиране на междуетническите и междурелигиозните отношения в България.

    През последните години никой от политиците не смята за необходимо да внесе ред в проблемните полета между християни и мюсюлмани, между ромите и всички останали общности, нито да предложи работещи практики за реалната интеграция на малцинствата.

    Защото целият самозван политически елит в България има полза от това унизително статукво – да употребява в покупко-продажби гласовете или бунта на малцинствата и религиозните общности, а също и на ултралевите/десните представители на мнозинството.

    Ако се стигне до сериозен конфликт – толкова по-добре, за да се упражнят с оправдание недемократични похвати и политики.

    А в суматохата да се спечели или укрепи власт, да се разграбят нови национални и европейски ресурси. Политическата класа е толкова сляпо егоистична, че дори не размишлява върху опасностите в перспектива от подобни конфликти, които рано или късно ще унищожат и нея.

    Напрежението винаги започва като политическо подстрекателство или извличане на изборни ползи. В България има безброй много причини за социално отчаяние и безнадежност – масова бедност, абсолютен срив на здравеопазването и усещане за обреченост, падение на образованието, учените не разполагат със средства, за да правят наука, поетите умират без здравна помощ, интелектуалци тънат в мизерия и събират помежду си левчета, за да се подкрепят, селяните мизерстват във феодални порядки.

    Основното е, че са засегнати всички социални групи, разбира се, без мутрите новобогаташи, крадците на едро, корумпираните политици и правораздавателния елит. В подобни моменти, казвам го като историк и социален антрополог, най-ефективно е за квазиполитическия модел на България да пренасочи гнева към малцинствата, към другите религии, към различните или въобще да подмени същинските проблеми с квазипроблеми (квази – като тях самите).

    Границите много лесно се размиват и политическите грешки или злоупотреби се преливат в междуетнически и междурелигиозни вражди, понякога с фатални последици.

    Подобни “погреби” като Катуница има в цялата страна, защото 20 години проблемите не се решаваха, нямаше адекватни политики, а през това време социалните и културните дистанции се превърнаха в непреодолима пропаст.

    Сред ромите има вече второ-трето и четвърто поколение без образование и без никакъв шанс на пазара на труда, престъпността главоломно нараства. Негативните и расистките нагласи спрямо ромите са ударили тавана – няма къде повече. Едновременно с това политическите партии развратиха бедните и социално маргинализираните, като ги научиха на търговията с изборни гласове. Напълно покварената политическа и правораздавателна система в България даде живот на етнически и религиозни чудовища, за да я обслужват. Самозвани ромски царе и гето лидери, предимно лихвари, са пълновластни господари в селища и квартали на територията на цялата страна. Цар Киро, както и преобладаващата част от неговата фамилия много отдавна би трябвало да излежават присъди в затвора за най-широк спектър от закононарушения – от производство на алкохол менте до търговия с жени и деца.

    Но са навън, защото държат финансови ресурси и работни места, сиреч пълновластно притежават гласовете на стотици и хиляди, за да ги търгуват, а и да плащат кеш на политици, полицаи и съдии.

    На много по-невидимо, но не по-малко неморално ниво е феодализацията на регионите с преобладаващо мюсюлманско население – там нещата не са така оголени, както при ромите, но хората са изцяло зависими от местните партийни върхушки и кметове -те държат водата, пътищата, работните места, достъпа до ресурси, до социални и здравни помощи. Не съществува подобно нещо като “тайна на вота”, ако смееш да гласуваш за опонента, ще бъдеш наказан още на другия ден след изборите.

    Този проблем не е само етнически, а се е развил до общонационално заболяване – нима Братя Галеви не владеят като крепостни селяни цялото население на Дупнишко чрез страх или привилегии.

    Адекватната политика би била да се въздаде правосъдие – да се отнемат всички привилегии на местните феодали, да бъдат осъдени престъпниците, да позволят на хората да се еманципират и да гласуват, да живеят и да развиват бизнеса си свободно.

    Това обаче изглежда неосъществимо в настоящия момент в България.

     

    Източник:  в. „Труд”

  • 27 септември – Световен ден на туризма (World Tourism Day)
    На 27 септември Световната организация по туризъм отбелязва Световния ден на туризма. Целта на този ден е да се насърчава усещането на международната общественост за значимостта на туризма и неговата роля за развитието на социалната, културната, икономическата и политическата сфера на обществения живот.
    Празникът се отбелязва вече повече от 30 години, като всяка година акцентира върху различни възможности и предизвикателства пред туристическата индустрия по света.
    По инициатива на Световната организация по туризъм, мотото на тазгодишното честване е „Туризмът свързва култури“.
    През 2011 г. в страните от Европейския съюз денят ще премине под мотото: „Индустриално наследство: разнообразяване на европейската оферта за туризъм
    На 27 септември Световната организация по туризъм отбелязва Световния ден на туризма. Целта на този ден е да се насърчава усещането на международната общественост за значимостта на туризма и неговата роля за развитието на социалната, културната, икономическата и политическата сфера на обществения живот.
    Празникът се отбелязва вече повече от 30 години, като всяка година акцентира върху различни възможности и предизвикателства пред туристическата индустрия по света.
    По инициатива на Световната организация по туризъм, мотото на тазгодишното честване е „Туризмът свързва култури“.
    През 2011 г. в страните от Европейския съюз денят ще премине под мотото: „Индустриално наследство: разнообразяване на европейската оферта за туризъм“.


    .

  • Кату(р)ница

    Голямо българско село, местен тартор, самообявил се за цар, и синът на бившата кметица спорят за земи. Единственото, в което двете страни са единодушни, е, че са засипали полицията и прокуратурата с жалби за отправени заплахи помежду им, но реакция няма.

    Резултатът е двама мъртви младежи, палежи и бунтове, които привличат футболни хулигани и рокери. Напрежението между населението на селото и боса и фамилията му става претекст за протести в големите градове, за кампании в социалните мрежи в стил „Око за око, зъб за зъб“ (група във „Фейсбук“). А ситуацията е предизборна.

    Селото е Катуница, в което в петък и събота се струпват полицаи и жандармерия от цяла Южна България. От едната страна на конфликта стои Кирил Рашков, обявил се за Цар Киро. От другата е голяма част от населението на селото. Напрежението ескалира, когато 19-годишният Ангел Петров е прегазен от бус в петък следобед.

    В него се возят мъже, поканени в дома на Рашков. По думите му – по предизборни въпроси. Младежът разхождал кучето си и според разказите на очевидци е ударен нарочно от буса, а след това тялото му е влачено поне десет метра. Шофьорът на буса С. Й. бяга и е заловен до границата с Турция. Обвинен е за умишлено причиняване на смърт с автомобил и го заплашват от 10 до 20 години затвор.

    Предисторията

    Корените на историята са 10-годишни. Рашков се обявява за собственик на 86 дка земи на община Садово, които включват тополова гора, мера и част от полски път. През 2003 г. те вече са оградени с бариери и въоръжена охрана, Рашков забранява всякакво движение по общинския път, а гората превръща в лично дивечовъдно стопанство. Двама кметове на Садово – Аргил Генчев и Марин Йосифов, изобщо не реагират.

    През 2005 г. обаче комисия от общински съветници, експерти, полицаи и кметицата на Катуница София Христева решава да проучи случая. На Рашков е наредено да освободи общинските имоти. Сезирана е прокуратурата в Асеновград. „Царят“ предлага на общинския съвет в Садово „да забрави за случая“ срещу 100 000 лв.

    Кметицата Христева обаче организира подписка в селото, праща жалби и накрая кметът на Садово Йосифов издава заповед за изгонването на Рашков, а за 86-те дка е обявен търг за отдаване под наем. Печели го ловната дружинка на Първомай, но не получава земите. Напротив – един от членовете й се оплаква, че е бил заплашен с убийство от синовете на Рашков.

    Делото е прекратено заради липсата на данни за престъпление. Следват съдебни битки за владението на земите и едно висящо и до днес разследване за престъпление по служба срещу двамата кметове на Садово. „Царят“ минава с 1000 лв. глоба.

    Спорът между фамилията Рашкови и близките на вече бившата кметица Христева се разпалва периодично. Миналата година пред кафене на Христева е хвърлена самоделна бомба и тя обвинява Рашков. Обявилият се за цар пък разказва в телевизионно интервю, че пред дома му се събирали по 50-100 души, блокирали къщите и колите му и „пикаели до оградата“. Това е на бившата кметица синът, твърди Рашков.

    В същото интервю той заявява: „Умолявам Цветан Цветанов и прокуратурата да вземат сериозно отношение. От 1000 краища на България ми се обаждат да тръгват насам, но аз не го правя, защото не искам да стане Косово.“ Това става преди повече от година.

    Защо сега

    Как се стигна до смъртта на 19-годишния Ангел Петров, защо е блъснат младежът, какво са правили в Катуница пътниците в прегазилия го бус. Това ще трябва да изясни едно от петте разследвания, които започнаха след смъртта на младежа и бунтовете, при които почина негов приятел с болно сърце.
    За хората в буса МВР проверява версията, че са от пловдивския кв. „Столипиново“ и са били поканени на помен в дома на Рашков.

    Ето обаче какво разказа самият той пред „Нова телевизия“: „Ние нищо общо нямаме със случая, защото тези хора идват към нас, постоянно идват, за да питат какво става с изборите.“ Защо „тези хора“ идват да се консултират точно с Рашков за изборите е въпрос, който от МВР изобщо не коментират. Всички събития в Катуница случайно съвпаднаха със старта на изборната кампания, твърди зам. вътрешният министър Веселин Вучков.  

    Според Рашков хората, които били в дома му, били нападнати – „Те ги нападат и хората бягат. В паниката удрят някакво дете“. „Нападателите“ на буса били „група екстремисти“, които от 6 години тормозели „царското“ семейство. По този конфликт има преписки, признава шефът на полицията в Пловдив Тодор Чонов. Но никой не е обърнал внимание. По време на последвалите безредици Чонов изтърва пред медиите репликата: „Ние сме Министерство на вътрешните работи, а не министерство на всякакви работи.“

    Гори, гори…

    Денонощие след смъртта на Ангел пред къщите на фамилията Рашкови в Катуница се беше събрало почти цялото село. Медиите показаха как мъже бутат и палят коли, чупят, хвърлят камъни. Граждани викат „Убийци“ срещу празните прозорци. Полицаи и жандармерия направиха кордон пред имотите. „Кого пази полицията?“, крещяха протестиращите пред камерите. „В тази държава си някой само ако имаш пари, иначе си никой“, коментира и.д. кметът на Садово Паскал Станков.

    Всичко се промени, след като агитките на двата пловдивски футболни отбора „Локомотив“ и „Ботев“ пристигнаха организирано в селото. В скандиранията все по-често се чуваше „Циганите – на сапун“, а масата хора пред полицейския кордон започна да се блъска и бунтува. Тогава започнаха палежите, а медиите изведнъж станаха нежелани. Къщите на Рашков бяха бомбардирани с всякакви подръчни запалителни материали пред очите на униформените. Рашкови са евакуирани.

    За бездействието на властите

    Срещу Кирил Рашков, който преди 1989 г. има присъди за близо 30 години затвор, а той и членове на семейството му са задържани няколко пъти, са водени над 20 преписки. При драстичното ескалиране на конфликта в Катуница обаче се оказа, че полицията и прокуратурата не знаят какво става с тях. Ден по-късно окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов направи справка и обяви, че няма неразгледана жалба срещу Рашков. Нито една от тях обаче не е прераснала в дело. 

    Сега се водят нови пет разследвания – за умишлено причинена смърт на пътя, за нанесени телесни повреди на граждани и полицаи при сблъсъците след това, за увреждане на имущество (къщите и колите на семейство Рашкови). От прокуратурата признаха, че ден преди смъртта на Ангел Петров пак е имало конфронтация (между деца от двата враждуващи лагера в Катуница) и замесените били предупредени от полицията.

    Сега част от местното население настоява за принудително изселване на Рашкови. Инициативен комитет от селото се срещна вчера с прокурори и висши полицаи, за да настояват за изгонването на „царя“. Няма как това да стане в XXI век, заяви прокурор Даскалов.

    Единственото, което отчасти удовлетвори жителите на Катуница, е проверката на доходите на Рашков, която беше разпоредена от главния прокурор Борис Велчев.

    Недоволството обаче вече е прераснало в нетърпимост. И заради демонстративното бездействие на властите един спор за имоти е на път да разпали етнически конфликт.

     

    Източник:  в. „Дневник“

  • Дядо Николай: Осветете агентите в българската църква

    Комисията по досиетата да разкрие агентите на Държавна сигурност в средите на свещенослужителите. Това заяви пловдивският митрополит Николай по време на свещеническа пресконференция, която се провежда днес в града под тепетата.

    Първи Митрополит Николай, а след него и всички, присъстващи на форума, подписаха декларации, с които дават съгласие и изискват от Комисията по досиетата да направи проверка и обяви агентите на ДС в средите на свещенството в Пловдивска епархия.

    Според митрополита много от нападките и провокациите срещу Българската православна църква, продължаващи и след разкола, излизат от среди на бившата ДС.

    Митрополит Николай обясни аргументите си за тази стъпка в специално обръщение към клира на Пловдивска епархия.

    “Отслабването на църквата става възможно заради стари зависимости, които още не са преодолени. За да заеме отново полагащото й се място в обществото Църквата на първо място трябва да се снабди с абсолютен и безспорен морален интегритет. Това ще стане, включително, като зависимостите на църковните служители от външни фактори бъдат прекратени веднъж завинаги”, се казва в писмото.

    Пловдивският митрополит гарантира, че никой от свещениците, които биха се оказали агенти на ДС, няма да бъде унижаван или низвергван. Разкриването на агентурна принадлежност ще даде на засегнатите шанс за покаяние и прошка и ще им позволи, вече като свободни хора, чрез бъдещите си дела да докажат предаността си към народа и църквата.

    Утре в София митрополит Николай лично ще депозира пред председателя на Комисията по досиетата официалното искане за разкриване на агентурна принадлежност на свещениците от Пловдивска епархия, с подписаните от тях лични декларации за съгласие. Митрополит Николай се надява, че Комисията ще откликне на искането без забавяния и съображения.

     

    Източник:  Фрог. нюз

  • Народ сме, а не мърша

    През миналата седмица официално беше открита предизборната кампания за всички партии. Стартът на кампанията на ГЕРБ беше отбелязан от Димитър Рачков, който по долни гащи правеше смешки, и от Веселин Маринов, който, потен от вълнение и напрежение, извиваше трели пред ведрия и одобрителен поглед на министъра на вътрешните работи и шеф на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов. По същото това астрономическо време стартът на кампанията на ГЕРБ беше отбелязан и от още едно събитие – сблъсъците в Катуница.  Докато Рачков с начервени устни разсмиваше партийния елит, червени пламъци облизаха черното небе над луксозната махала на Цар Киро. Разбира се, никой не каза в прав текст, че опозицията е организирала второто, за да помрачи първото, но основният призив на правителството, който прозвуча през размирната нощ, беше да не се политизира и да „не се извличат политически дивиденти” от случващото се. Само това ги разтревожи: да не извлече някой друг политически дивиденти! Аз пък мисля, че е невъзможно случилото се да се политизира дори и при най-добро желание, защото то е изначално политическо и повече няма накъде да се политизира.

    Политическо е, защото през последните 20 години няма нито една партия, която да не си е точила зъбите за циганските гласове. Дотолкова партиите са ухажвали този извънсистемен електорат, че израсна и укрепна цяло поколение посредници, за които осигуряването на цигански гласове е бизнес и поминък. Циганският елит получи нечувани привилегии, цели престъпни отрасли бяха оставени да се развиват спокойно, без да бъдат смущавани от властта. Процъфтява просешката индустрия. Хората са пропищели от джебчии в тролеите и автобусите. Никой не предприема нищо ефективно срещу кражбите на метали, включително и на произведения на изкуството. За цели поселища електроенергията и водата са почти официално безплатни. Селяните са безсилни да опазят реколтата и домовете си от върлуващите каруци с мургави бабаити с железни пръти. Незаконната сеч се вихри не само в горите, но и в градските паркове. Събират се кървави налози от работещи хора, за да се плащат социални помощи на хора, които открито признават, че не желаят да работят, да учат и да намерят свое място в обществото. Всичко това се търпи, за да не се почувства случайно „етносът” дискриминиран, а по-дълбоката причина е, че веднъж на всеки две години този „етнос” е много удобен за оформяне на изборно мнозинство в нашия „демократичен” процес. Ето защо случващото се в Катуница е толкова естествено политическо, че няма никаква нужда от допълнително политизиране.

    Безпринципното поведение на старите и нови български партии е на път да доведе до пълното омерзение на хората от тях и до абсолютната им обществена несъстоятелност, когато от изразители на обществено мнение и защитници на обективни интереси, партиите се превърнат в самозадоволяващи се корпорации, чийто предмет на дейност е извличането на рента от участието във властта. Това вече се е случвало веднъж в началото на 30-те години и всички помним до какви печални последици за политическите партии доведе.

    Събитията в Катуница показват, че хората все още имат разума и доблестта да вземат нещата в свои ръце, когато разберат, че са изоставени от своите „демократично” излъчени представители във властта. След това, което се случи в Катуница и което вероятно ще се случва оттук нататък и на други места в България, ми е много интересно да видя как ще има партия, която да грабне властта с помощта на цигански гласове и ако има такава, как тя ще погледне после в очите хората, които действително създават блага с труда си в нашата прекрасна страна. Събитията в Катуница доказаха и още нещо: че не е бил прав народният поет дядо Славейков да каже: „Не сме народ, а мърша!”. Народ сме, а не мърша. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

     

    Иван Стамболов,

    Sulla.bg

  • ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА „БЪЛГАРСКИ ДНИ В ЧИКАГО–ЕСЕН 2011”

    ПРОГРАМА
    (Актуализация 25 септември 2011. Молим, следете развитието на програмата на www.EuroChicago.com )
    10:00. Дискусионно фоайе. Регистрация. Закуска.
    10:25. Въведение в технологията на Сесията – Никола Чаракчиев, Секретар на БАА
    10:30. Традициите на Фестивала – Петранка Стаматова, Вицепрезидент на БАА
    10:35. Откриване на Фестивала – Динко Динев, Президент на БАА.
    10:40. Престижни продукти за българите в САЩ – модератор Никола Чаракчиев.
    Представяне на значими и популярни личности. Представяне семейство Ирина и Симеон Стоилови,
    Светлозар Момчилов, Шефкет Чападжиев, Николета Кравченко, Тодор Петев, Диляна Иванова, Мария Лабова, Хриска Перфанова, Ани Гогова, Стоян Стоев, Галя Должева, Динко Динев, Д-р Виолета Симов-Динев, Пламен Маринов и други.
    Съхранението на персонална ДНК – начало на безсмъртието. Живот след смъртта.
    11:00. Отговори на вашите правни въпроси (емиграция, недвижмост, семейно право и др.) – адвокат Цветелина
    Бойновска и адвокат Пламен Маринов
    11:30. Съхраняване и развитие на българския вкус в Чикаго. Ресторант „Механата”.
    12:00. Българският вкус и кулинарен мениджмънт в Чикаго. Анализи – Звезделина Гюдулева-Ковачева
    13:00. Представяне на Държавна агенция за българите в чужбина – Димитър Владимиров, Иванка Славчева
    14:00. Представяне на образователни и научни институции – модератор Никола Чаракчиев
    Американски научен център в София, представен от Тодор Петев.
    Конкурси за развитието на археологията в България, представени от Диляна Иванова.
    Специализирани училища за обучение на надарени деца в Чикаго – Ани Гогова.
    Приноси на българските училища в чужбина – Никола Чаракчиев.
    Резултати от Форума на българските училища в САЩ – Хриска Перфанова и колектив.
    Училище „Родолюбие”, представено от Лили Паслиева.
    Девето българско училище в Чикаго  (Нейпървил), представено от Мария Лабова.
    15:00. Инвестиции в САЩ – къде, кога и как? – модератор Петранка Стаматова.
    Застраховането като регулатор на живота и управление на доходите – Галя Должева.
    Кризите като елементи от нашето всекидневие. Моите решения – Стоян Стоев.
    Първата българска лицензирана счетоводна къща в Чикаго – Златан Буюклиев и Павлина Бюлбюлева.
    15:45. «Награден форум – Чикаго, есен 2011», меценати, спонсори, дарители – Модератор Никола Чаракчиев.
    16:00. Закриване на сесията. Ще Ви очакваме на „Български дни в Чикаго – пролет 2012”!
    За участие в Сесията на Българо-американска асоциация на 2 октомври 2011 година, молим попълнете заявка, публикувана в www.BAAChicago.com и я изпратете на [email protected] . Телефони за контакти: 847-293-7325, 773-444-0622.

    ЗА ПЕТНАДЕСЕТИ ПОРЕДЕН ПЪТ ФЕСТИВАЛ „БЪЛГАРСКИ ДНИ В ЧИКАГО–ЕСЕН 2011” ОТКРИТА СЕСИЯ НА БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА АСОЦИАЦИЯ

    Каним Ви в неделя, 2 октомври 2011 в
    Зала за конференции (с капацитет над 150 участника)
    на Primerica, 2700 S. River Rd., Des Plaines, IL 60018

    Мисията на Фестивала е да представи водещи институции и личности пред българската общност в Чикаго и да подпомогне развитието на най-добрите български продукти и практики в САЩ.Фестивалът насърчава българския бизнес в района на Чикаго, българската култура и изкуство, но основна част от неговата цел е да образова имигрантите ни за техните права и задължения, като жители на САЩ и да им покаже възможностите за реализиране на американската мечта.

    ЗА ПЕТНАДЕСЕТИ ПОРЕДЕН ПЪТ ФЕСТИВАЛ „БЪЛГАРСКИ ДНИ В ЧИКАГО–ЕСЕН 2011” ОТКРИТА СЕСИЯ НА БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА АСОЦИАЦИЯ
    Мисията на Фестивала е да представи водещи институции и личности пред българската общност в Чикаго и да подпомогне развитието на най-добрите български продукти и практики в САЩ.

    Спонсори:
    Шефкет Чападжиев, Д-р Виолета Симов-Динев, Park Ridge Taxi and Community Cab, Цветелина Бойновска, Петранка Стаматова, Светлозар Момчилов и други.

    Патрон на фестивала – Светлозар Момчилов
    Мениджмънт – Петранка Стаматова

    ПРОГРАМА

    (Актуализация 25 септември 2011. Молим, следете развитието на програмата на www.EuroChicago.com )

    10:00. Дискусионно фоайе. Регистрация. Закуска.

    10:25. Въведение в технологията на Сесията – Никола Чаракчиев, Секретар на БАА

    10:30. Традициите на Фестивала – Петранка Стаматова, Вицепрезидент на БАА

    10:35. Откриване на Фестивала – Динко Динев, Президент на БАА.

    10:40. Престижни продукти за българите в САЩ – модератор Никола Чаракчиев.

    Представяне на значими и популярни личности. Представяне семейство Ирина и Симеон Стоилови, Светлозар Момчилов, Шефкет Чападжиев, Николета Кравченко, Тодор Петев, Диляна Иванова, Мария Лабова, Хриска Перфанова, Ани Гогова, Стоян Стоев, Галя Должева, Динко Динев, Д-р Виолета Симов-Динев, Пламен Маринов и други.

    11.00  Съхранението на персонална ДНК – начало на безсмъртието. Живот след смъртта.

    11:15. Отговори на вашите правни въпроси (емиграция, недвижмост, семейно право и др.) – адвокат Цветелина Бойновска и адвокат Пламен Маринов

    11:50. Съхраняване и развитие на българския вкус в Чикаго. Ресторант „Механата”.

    12:00. Българският вкус и кулинарен мениджмънт в Чикаго. Анализи – Звезделина Гюдулева-Ковачева

    13:00. Представяне на Държавна агенция за българите в чужбина – Димитър Владимиров, Иванка Славчева

    14:00. Представяне на образователни и научни институции – модератор Никола Чаракчиев

    Американски научен център в София, представен от Тодор Петев.

    Конкурси за развитието на археологията в България, представени от Диляна Иванова.

    Специализирани училища за обучение на надарени деца в Чикаго – Ани Гогова.

    Приноси на българските училища в чужбина – Никола Чаракчиев.

    Резултати от Форума на българските училища в САЩ – Хриска Перфанова и колектив.

    Училище „Родолюбие”, представено от Лили Паслиева.

    Девето българско училище в Чикаго  (Нейпървил), представено от Мария Лабова.

    15:00. Инвестиции в САЩ – къде, кога и как? – модератор Петранка Стаматова.

    Застраховането като регулатор на живота и управление на доходите – Галя Должева.

    Кризите като елементи от нашето всекидневие. Моите решения – Стоян Стоев.

    Първата българска лицензирана счетоводна къща в Чикаго – Златан Буюклиев и Павлина Бюлбюлева.

    15:45. «Награден форум – Чикаго, есен 2011», меценати, спонсори, дарители – Модератор Никола Чаракчиев.

    16:00. Закриване на сесията. Ще Ви очакваме на „Български дни в Чикаго – пролет 2012”!

    За участие в Сесията на Българо-американска асоциация на 2 октомври 2011 година, молим попълнете заявка, публикувана в www.BAAChicago.com и я изпратете на [email protected] . Телефони за контакти: 847-293-7325, 773-444-0622.

    За участие в Сесията на Българо-американска асоциация на 2 октомври 2011 година, молим попълнете заявка, публикувана в www.BAAChicago.com и я изпратете на [email protected] . Телефони за контакти: 847-293-7325, 773-444-0622.

    Карта Или как да пътуваме от Чикаго до Комплекса на Primerica, където ще се проведе за първи път поредната сесия на БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА АСОЦИАЦИЯ Комплексът Primerica е разположен на адрес 2700 S. River Road, Des Plaines, IL 60018 (на картата по-долу е отбелязан със зелено с буквата В.) Новооткритото казино «Rivers Casino» е разположено в съседство на адрес 3000 S. River Road, Des Plaines.

    Кликнете с мишката върху картата за да я уголемите MapPrimericaBAA

  • Новият шеф на АЕЦ „Козлодуй” главен играч в далаверата с подмененото гориво

    От 7 години атомната ни централа се използва за eкспериментална площадка, но никой не признава

    Прясно назначеният директор на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов и неговият заместник Митко Янков са в основата на престъпната схема с използването на рециклирано ядрено гориво, стартирала през 2004 г. Това разкри пред „Торнадо” ядреният физик Георги Котев, който от няколко години се опитва да докаже далеварата. До април 2007 г. Николов е съдружник в скандалната фирма „ИКАР-В”, която препирала парите от подмененото ядрено гориво от рециклиран уран.

    Създаването на „ИКАР-В”, чието име е абревиатура от имената на бивши босове от централата, съвпада точно с времето, когато започва внедряването на горивото от ново поколение от Русия. Фирмата пералня е регистрирана на 18 март 2004 г. с първоначален уставен капитал 50 000 лева.

    Същата есен руската компания ТВЕЛ доставя първата партида от новия вид и 12 касети са заредени в реактора на VІ блок като начало на поетапния преход. Вероятно в резултат на успешния старт на начинанието се появява и първият солиден финансов бонус за организаторите Изведнъж на 20 декември 2004 г. уставният капитал на „ИКАР-В” е увеличен от 50 000 на 400 000 лева, а през следващата година нараства с още 100 хиляди.

    През 2008 г. Георги Котев, който се бори да докаже цялата далаверата, по Закона за достъп до обществена информация изисква Техническото решение от декември 2003 г. за поетапен преход от стария вид гориво към новия. Документът, под който стоят подписите именно на новите шефове на „Козлодуй“, обаче старателно се крие.

    В писмения отказ, с който „Торнадо” разполага, председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев на няколко пъти посочва като аргумент, че предоставянето на Техническото решение щяло да „ощети икономическите интереси на доставчика ТВЕЛ и да понижи конкурентоспособността й в световен мащаб”. В крайна сметка Котев успява да се сдобие с документа от вътрешен човек в централата, солидарен с неговата кауза. „Там са изброени 4 мотива за подмяната на горивото.
    Всичките до един са напълно измислени, а последният вече е откровена лъжа.

    В него се твърди, че има опит от експлоатацията на новото гориво на Калининската АЕЦ в Русия, а там никога не е използван този вид”, категоричен е ядреният физик. Това означава, че дефакто от 2004 г. насам АЕЦ „Козлодуй” се използва за експеримен тална площадка „Ако всичко беше легално, то руснаците щяха да плащат за това, че ползват техническата ни база, за да си тестват горивото. Вместо това ние си плащаме за рециклирано гориво, за което на всичко отгоре атомната централа няма санкция за ползване”, допълни Котев.

    Източник: www.frognews.bg

  • Имането на ромската „царска фамилия“

    Няколко дни след като обяви, че млъква за времето на предизборната кампания, главният прокурор Борис Велчев все пак проговори, че прокуратурата започва проверка на имотното състояние на Кирил Рашков, известен още като ромския „Цар Киро“. Не е ясно колко време ще продължи задълбочената проверка, която би трябвало да включва банкови сметки и данъчна история на семейството. Достъпните за журналистите данни от публичните регистри позволяват да се установи за няколко часа следното:

    Повечето от имотните сделки на „самодържеца“ Кирил Рашков в Катуница са трудни за проследяване в имотния регистър. В 9 сделки от 10 не е отбелязано кой на кого и колко квадратни метра земя е продал. Знае се само, че през 2004 г. три декара от собствеността на старите Рашкови се прехвърлят на дъщерята Събка Рашкова. Няма данни и за сделките на Рашков в Пловдив, където той е купил имоти през 1992 и 1994 г., а през 2001 г. се е сдобил и с гараж.

    Най-големият имот владян от Рашков и съпругата му е телеугоително стопанство в с. Тертер, община Кубрат, с площ от 98 декара. Вероятно стопанството е придобито в ранните години на демокрацията, защото в имотния регистър, който пази данни от 1992 г. до днес няма данни за такава покупка.

    През 2007 г. Костадинка и Кирил Рашкови продават стопанството заедно с нива от 12 декара на фирма „Лудогорие Инвест“ ООД, свързана със заместник-областния председател на ДПС в Разград Хамза Чакър. Чакър е разследван за злоупотреби по САПАРД. Според разследващите той мамел Брюксел по схемата Николов-Стойков, при която стари машини се декларират като нови.

    Семейството на ромския цар е имало и къща в Хасково, построена на парцел от 270 кв/м. Имотът е придобит през 2001 г. и е продаден през 2005 г.

    Кирил Рашков не е успешен бизнесмен според търговския регистър. Името му се свързва само с едноименното ЕООД, което от 1993 г. е обявено в ликвидация. Благоверната му съпруга Костадинка никога не е имала фирми на свое име.

    Кирил и Костадинка, които са на пенсионерска възраст, имат редовен здравноосигурителен статус, въпреки няколко месеца неплатени вноски на Кирил Рашков от 2007 г.

    Наследството на „Принцовете“

    Покойният „принц“ Иван Рашков е развивал бизнес като съсобственик във фирмата „Биоконс“, регистрирана в Катуница. Нейната дейност включва „покупка на спирт и неговата преработка в безалкохолни и алкохолни напитки и тяхната продажба в бутилиран вид“. През 2006 г. фирмата е осигурявала цели 11 работника, а през 2008 г. те спадат до 1. Последният публичен счетоводен баланс показва стриктно равновесие между активи и пасиви. При над 400 000 лева оборот за 2008 и 2009 г. фирмата успява да излезе счетоводно на нула.

    Имотната история на Иван сочи, че той се е специализирал в раздаване на кредити срещу ипотеки. Кредитополучатели от пловдивско, карловско и бургаско залагали имотите се срещу взетите от Иван Рашков заеми. За един от тях има данни, че не е успял да си върне дълга навреме и през 2003 г. имотът му на морето, в град Черноморец, е станал собственост на „принца“.

    Другият „принц“, Ангел Рашков, роден през 67 г. върти бизнес чрез пловдивската фирма „Евро Стандарт“. Той има имоти в Катуница и в Пловдив.

    Най-забележителните придобивки на Ангел Рашков са през 2003 г.: мезонет от 154 кв/м в идеалния център на Пловдив и апартамент от 151 кв/м. пак в центъра на града. През 2006 г. Ангел и Гергина Рашкови продават мезонета. В село Катуница Ангел Рашков се води земевладелец, като сделките му с ниви са основно от 1997 г. преди деноминацията на лева. Информацията за размера на имотите и предишните собственици обаче не е директно достъпна, освен за закупената през 2008 г. нива от 4 декара.

    Въпреки доброто си имотно състояние, Ангел Рашков изобщо не си е плащал здравните вноски от март 2000 до май 2007 г. и в първата половина на 2011 г, поради което в момента е с прекъснати здравноосигурителни права.

    И ромският „инфант“

    Внукът на Иван Рашков – Ангел, роден през 91 г. е наследил бизнеса на баща си Иван във фирмата „Биоконс“, а вероятно и имотите му. Няма данни за участието му в други фирми.

    Младият Рашков е придобил през 2009 г. парцел от 345 кв/м. на централен булевард в Пловдив, заедно с постройките, обозначени като хангар, депо, гараж и обитаем тавански етаж от 132 кв/м.

    „Инфантът“ не плаща здравни осигуровки от навършването на пълнолетието си до юли тази година и е с прекъснати здравноосигурителни права.

    Източник: http://www.bivol.bg

  • Българското училище – Една малка България. И пак е есен…

    Една малка България

    И пак е есен и пак всички  децата тръгват на училище.

    За пореден 7-ми път  Български Учебен Център „Знание” отвори широко врати, за да посрещне в своите две училища БУ„Родна реч” в Арлингтон Хайтс и БУ „Родолюбие” в Шилер Парк своите любознателни българчета, готови да се учат и четат , да знаят за България и  да я обичат.

    Български Учебен Център „Знание” е създаден през  2005 г.  и е първото българско  светско училище. До тогава съществуват училищата  към църква „Св. София” и църква „Св. Иван Рилски” .  Български Учебен Център „Знание”  е неправителствена организация с идеална цел и е призвана да служи за опазване на езика и културата, да подпомага адаптирането  на Американска земя.

    Към БУ”Родна реч” се стичат деца от всички краища на Чикаго. Авторитета му расте и много бързо става най- предпочитаното българско училище.

    2007 г. е създадено и училище”Родолюбие” в най- населеното българксо място- Шилер парк. Целта е не хората да стигнат до училището, а училището да стигне до домовете на българите.

    ·Към БУЦ”Знание”   се изграждат няколко клуба, които да подпомагат адаптирането  на българите и запазване на българския език и култура.  Един от най- активните е Първият Български Литературен клуб „Алеко Константинов”, който провежда  десетки срещи с писатели   и представя техните книги и творчество.

    Учебният процес се води по програмите на МОН. Свидетелствата се признават в България.

    Бази:

    БУ „РОДНА РЕЧ”- 821 N Arlington Heights, Arlington Heights, IL 60004

    БУ „ РОДОЛЮБИЕ”- 8001 W. Belmont Ave – на кръстовището на Belmont и Cumberland

    Базите са в модерни училищни бази с всички удобства за българските деца.

    УЧЕНИЦИ:

    ·Подготвителните групи.в Детски Център „ЗНАЙКО”   са:  от (3 до 5 г). и (5 до 7 г.)

    Тази година е изключително голям интереса към Детски Център „ЗНАЙКО.  Родителите харесват  учителките  и тяхната работа,  харесват атмосферата, спокойствието което цари в училище и сигурността на деца.

    Много  голям е и интереса към  1-вите  ни класове. На 24 септ. от записалите се първокласници   родителите им чрез жребии ще изтеглят  този първокласник, който ще се  учи безплатно през цялата година.

    Паралелките  от 1 до 8 клас –  са  самостоятелни.  Класни стаи са светли и просторни.

    ИКФ- са мястото за талантливи деца-  Интереса към тези групи е много голям. Имаме класове по рисуване, музика, пиано, народни и модерни танци и  математика  с прекрасни преподаватели доказали професионализма през годините.

    ESL класове за възрастни от 1 рм. всяка съботаУЧЕТЕ АНГЛИЙСКИ С БЪЛГАРСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛ

    Екипът от преподаватели е изключително добре подбран и през годините е завоювал уважението и доверието на децата и родителите  със своя професионализъм, всеотдайност и обич към децата..  С всеки един може да се запознаете в сайта на БУЦ „ЗНАНИЕ”- www. bgznanie.com

    Седмата си учебна  година  Български Учебен Център „Знание” посреща с много радост и очаквания за още по- хубава учебна година Нека милите ни българчета учат майчения си език, нека четат и пишат, нака познават българските буквички , българската  литература и история и се гордеят, че са потомци на  славен  народ.

    Нека  да е на добър час, мили деца  по пътя на българското ЗНАНИЕ и нека да  имаме  много красиви и незабравими мигове в родното ни  Българско училище.

    Благодарим на всички, с които правим българското училище за нашите мили  деца.

    Благодарим за трудолюбието и упоритостта ви мили деца. Благодарим на вас мили родители, които неуморно и всеотдайно пазите езика за своите деца и им предавате този безценен дар.

    Благодарим ви мили учители, за всеотдайността, ентусиазма и високия ви професионализъм.

    Благодарим безкрайно на всички приятели на БУЦ „ЗНАНИЕ”, които всячески показват своята подкрепа към родолюбивото дело в името на  децата, на което сме се отдали. Благодарим ви за шедрата подкрепа и дарения.

    Нека  пазим   езика за нашите деца като очите си. Той е мостът, връзката ни с Родината!

    Специално за вас мили приятели

    От БУЦ „ЗНАНИЕ”, NFP, Chicago

  • е-БАН

     

    След като и това лято се посмяхме на бисерите, сътворени от абитуриентите и кандидат-студентите;

    След като за поредна година се потюхкахме за незавидните места в класациите, които заемат българските ученици при проверка на знанията;

    Да вземем да направим нещо, а?

    Например да предявим претенциите си на данъкоплатци и да подтикнем Института по български език към БАН да влезе в ХХI век.

    Учените от този храм на книжовността току-що сътвориха нови правописни правила, които е длъжен да спазва всеки българин. Но ги обнародваха по странен начин – (про)дадоха ги на частно издателство.

    Ако искате да разберете как вече се пише грамотно, купете си речник за 50-80 лева, за да прочетете в предговора кога министерство е с главна и кога с малка буква.

    Да речем, че е справедливо в пазарната икономика с всичко да се търгува – даже с продукт, произведен с бюджетни заплати и предназначен за висши обществени цели.

    Само че дори родителите да се изръсят с пари за речник, полза никаква. Тийнейджърите хартия рядко пипат. Динозавърско е да проверяваш из някакви книги „тинейджър“ или „тийнейджър“ се пише.

    Чичко Гугъл всичко знае. Те вярват в това и никой не може да им набие в главите, че в Мрежата наистина има всичко – от дребни неточности до импозантни глупости. Така че много е важно кой ти е източникът. Но източник „Институт по български език на БАН“ няма.

    На сайта не са качени нито нови, нито стари правописни правила, нито речник. Има телефон – ако искаш да провериш нещо правописно, обаждаш се и питаш, сякаш ХХI век не е дошъл.

    В България – изглежда, понеже е родина на бащата на компютъра Джон Атанасов – всяка електронна система за обществено обслужване се прави по няколко петилетки, по няколко пъти и накрая излиза няколко стотици милиона лева повече (справка – софтуерът на данъчните и на здравната каса).

    У нас са сложни даже простички работи – държавните институции редовно да качват информация на страниците си в интернет и оттам да подадеш заявление за услуга.

    Е, ние не сме Е-стония, но ето възможност БАН да покажат, че наистина са факлоносецът на българския напредък. Нито струва много пари, нито е нужно да се правят изобретения, за да се качат на сайта на Института по български език стегнато и ясно формулирани правописни правила, правописен и тълковен речник, речник на чуждите думи.

    Ако има удобна търсачка, се увеличава шансът това да повиши грамотността на тийнейджърите.

    По същия начин Институтът за исторически изследвания може да качи на сайта си справочник, където кратко и достоверно да прочетем какво е това Съединението на 6 септември и Независимостта на 22 септември.

    Много са смешни анкетите по телевизиите, но всъщност на кого се смеем?

    Пуристите ще кажат, че образование по интернет не се добива. Спорна мисъл, но дори да е вярна, нека създадем възможност на децата да учат и правят справки там, където са свикнали да живеят, пък после да ги овикваме колко са мързеливи и неграмотни.

    И по-евтино ще излезе. Забележете какво се случва тази есен. Директорите са призовани да купят втори комплект учебници – един за вкъщи, един за училище, за да не мъкнат децата тежки раници. Щастие за издателствата и пробойна за бюджета, който пълнят данъкоплатците.

    Но не казваше ли министър Игнатов преди две години, че иска учебниците да бъдат качени в интернет? Не казваше ли същото през 2005-а предишният министър? Несбъднатите приказки са логичен резултат в държава, в която нищо е- не върви.

    Но простата аритметика показва, че същата тази държава ще спести милиарди левове, ако дигитализира учебниците и купи по един нетбук на всяко дете. С пълното съзнание, че то ще научи повече, ако прочете на екран урока за пълния член и направи десетина упражнения, кликвайки с мишката на верния отговор. По-лесно и най-важното – по-присъщо.

    Ако някой не е разбрал, че за децата работата с компютъра е като дишането, значи не е от този век.

    Впрочем тийнейджърите сами си правят сайтове, където си обясняват уроците и си услужват с теми.

    Какво ще направят с мухлясалите научни и просветни институции тези е-деца, когато станат данъкоплатци и управленци? Ами онова е…, което не е прилично да се изписва с всички букви.

     

    Димитрина Александрова,

    в. „Труд“

  • Конфликтът в Катуница размири и Пловдив

    МВР: Започва проверка на имотите на Рашкови, но изселването им ще е трудно

    Изселването на фамилията на Рашкови от Катуница е трудно за реализиране. Това са обяснили от МВР на инициативния комитет от селото, който настоява за мярката срещу Цар Киро и роднините му.

    Според  Димитър Здравков на срещата, която се състояла в дирекцията на полицията в Пловдив, МВР и прокуратурата са поели ангажимента да се заемат с установяване на произхода на всички имоти – движими и недвижими – на фамилия Рашкови.

    На срещата са присъствали директорът на пловдивската полицията старши комисар Тодор Чонов, заместник-министърът на МВР Веселин Вучков, главният секретар на ведомството Калин Георгиев и окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов. Калин Георгиев е обяснил на представителите на инициативни комитет, че в XXI век никой не може бъде изселен, без да има доказателства за извършено престъпление от него. В случая с фамилията Рашкови няма такива данни.

    Междувременно заместник-министър на вътрешните работи Димитър Георгиев обясни по БНР, че действията на полицията в Катуница са били преценени съобразно събитията, които са се развивали на място.  Той добави, че единствената цел е била да не се допусне да има наранявания или да се дават други човешки жертви.

    Според Георгиев от началото на сблъсъците има трима ранени полицаи, като двама са със счупени ръце.

    „В конкретния случай законът се приложи бързо. Ще се установява за пътнотранспортното произшествие дали е било нарочно деяние или случайно, ще се проверяват предварителни сигнали и дали има протоколи в тази посока. Но полицията хвана извършителя на това деяние, в същото време хвана извършителите на деянията, свързани с подпалването на къщите. Така че полицията равноправно прилага закона“, обобщи Георгиев.

    Източник: в. „Дневник“

    Шествие в подкрепа на хората от Катуница организират жителите на Пловдив

    По информация от социалните мрежи, в 14.30 часа на площад „Съединение“ се събират всички, които искат да почетат паметта на 19-годишния Ангел Петров и да подкрепят местните от Катуница, които искат изселване на фамилията „Рашкови“.

    Протестиращите предлагат от Пловдив шествието да тръгне към Катуница.

    Бдението на приятели на убития Ангел Петров в храм „Свети Никола” в Катуница, започнало вчера, ще продължи и днес. Очаква се траурното шествие ще започне оттук следобед.

    Другите две момчета, които са били заедно с Ангел в злополучния ден, все още са в болница. Бабата на едното от тях  каза, че внукът й е със счупен крак и много синини по тялото. Спасил се е благодарение на това, че някой го е изтеглил за ръката, за да не мине колата през него.

    Лелята на убития Ангел пък заяви, че самият внук на Кирил Рашков го е прегазил, а не – както се твърди – шофьорът на буса, който снощи бе заловен.

    Пловдивското село е настръхнало и местните жители продължават да обмислят планове за незабавното изселване на фамилия Рашкови.

    Ще стоим тук, докато не ги изселят,  казваха хора от Катуница, които споделяха, че няма семейство от селото, което да не е заплашвано или пострадало от фамилията на Кирил Рашков.

    Според НПО „Хора срещу Расизма“ размириците в селото ясно показва, че конфликтът е между обикновените граждани, независимо от етническия им произход и една мутра, която е свикнала да действа безнаказано, включително и да убива, когото не харесва, защото знае, че винаги ще бъдат защитени от най-елитните полицейски части на България.

    Тук е повече от ясно, че не става дума за етнически противоречия. В България има мутри от всевъзможен етнически произход, те не се делят на християни и мюсюлмани, на турци, българи, роми или някакви други. Няма етнически произход и за жертвите, а мутрите остават безнаказани, защото са толерирани от полицията и държавата, категорични са от „ХоРа“.

    Източник: Фрог.нюз

    Напрежение в Пловдив

    Горя клуб в Столипиново, полиция в Аджисан махала

    Етническият конфликт в Пловдив се разраства. Шествието спря пред един от входовете към Аджисан махала. Хиляди се сблъскаха с жандармерия и полиция. От другата страна на булевард „Мария Луиза” колове, лопати и сопи размахваха група мургави жители на махалата. „България за българите”, пееха от едната страна. От другата ромите надигаха сечива и допълнително изнервяха протестиращите с показване на обидни знаци с ръце и явни закани за битка. Искрите почнаха да прехвърчат, а тълпата се опита да пресече булеварда. Дойдоха нови подкрепления жандармеристи.

    Наложи се ченгетата да влязат в махалата и да отблъснат жителите й, за да не се налива масло в огъня. Близо 30 минути униформените прибираха ромите до къщите, без да използват сила естествено. Дайте да не създаваме допълнително напрежение. Приберете се. Никой не иска да стават сблъсъци, преговаряха полицейски шефове с тартори в Аджисан махала. „Кво снимаш бе? Сопа искаш ли?”, изригна мургав тип с дебел мустак срещу фотограф на Под тепето. До ексцесии не се стигна. Ромите в крайна сметка спряха да дразнят пеещите „Боят настана” от другата страна на булеварда.

    В този миг обаче вече гореше клуб в Столипиново. Имаше и екшън в Джумая джамия. Няколко души прекъснали турска сватба и набили музикантите. В най-голямата циганска махала в България пък всички са в пълна бойна готовност. Били готови да се бранят, въоръжени с всевъзможни сечива.

    Източник: Podtepeto.com

    Още новини от драмата в Катуница

    Между 300 и 400 души се събраха пред НДК в памет Ангел Петров.

    Младежите са се организирали предимно в интернет и в социалните мрежи. Пред НДК те се събираха в продължение на около половин час, след което потеглиха на шествие по софийските улици.

    Младежите скандираха „България, събуди се“. От време на време се чуваха крайни лозунги като „Циганите на сапун“.Скандиращите носеха два плаката в памет на убитото момче. Шествието минаа без никакво полицейско присъствие.
    Протестиращи от Пловдив пристигнаха в Катуница пред къщите на Кирил Рашков, които горяха снощи.

    Жандармерията се е подредила в кордон.

    Стотици жители на Катуница присъстваха на погребението на загиналия 19-годишен Ангел Петров.

    Било е решено то да започне по-рано, с цел да се избегне участие на рокерите на траурната церемония, нежелани били и журналистите.

    Все още не е ясно дали отново ще ескалира напрежението в селото. Хората обсъждат евентуални последващи действия.

    лизо 500 души са се събрали на площад „Съединение“ в Пловдив. Пристигат още мотористи, те са заявили, че ще са около 600.

    Мотористите продължават да пристигат. По информация от тях – тук трябва да се съберат около 600 мотора.

    Рокерите пристигат директно от събора в Сопот, преди това са минали през Катуница. Там им е казано, че погребението на 19-годишния Ангел ще се изтегли в по-ранен час, за да не присъстват, смятат те.

    Рокерите протестират срещу беззаконието по отношение на малцинствата.

    В момента на площада в Пловдив присъстват предимно младежи, настроени расистки, повечето носят българския трикольор. Полицейското присъствие в района засега е слабо.

    Асеновградският районен съд постанови осъдителни присъди на петима от общо 28-задържани по Указа за борба с дребно хулиганство във връзка с размириците в с.Катуница, съобщиха от пресцентъра на МВР.

    На четирима е наложена глоба от 300 лева, а един е осъден на 3 дни „лишаване от свобода“ в полицейски арест.

    Изселването на фамилията на Рашкови от Катуница ще бъде трудно за реализиране. Това са обяснили от МВР на инициативния комитет от селото, който настоява за мярката срещу Цар Киро и роднините му, предаде агенция „Фокус“.

    Според Димитър Здравков от комитета на срещата, която се състояла в дирекцията на полицията в Пловдив, МВР и Прокуратурата са поели ангажимента да се заемат с установяване на произхода на всички имоти – движими и недвижими – на фамилия Рашкови.

    Срещата на Инициативния комитет от Катуница за изселването на фамилията на Кирил Рашков бе свикана по инициатива на директора на ОД МВР Пловдив. На нея присъствал и заместник-министърът на МВР Веселин Вучков, главният секретар на МВР Калин Георгиев и окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, от селото са дошли шест човека.

    Действията на полицията бяха преценени съобразно събитията, които се развиваха на място, заяви заместник-министър Димитър Георгиев в предаването на БНР „Неделя 150″ по повод събитията в Катуница.

    Единствената цел беше – да не се допусне да има наранявания или да се дават други човешки жертви.

    Има трима ранени полицаи, двама със счупени ръце от началото на сблъсъците. Основната цел е да се опази човешкият живот. Операцията, която проведе полицията снощи, е правилна с оглед на това, че не се допуснаха други пострадали, допълни Димитър Георгиев.

    Преди шофьорът на буса е говорил с близките си точно преди да влезе в България и е споменал, че се прибира. Именно и така е бил заловен, заяви главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев.

    127 лица са доведени в различните районни управления на полицията, Георгиев.

    Разпитани са 101 лица. Образувани са 28 преписки за хулиганство. В 10,30 часа тази сутрин е започнало първото дело срещу уличените лица, добави Георгиев.

    Три досъдебни производства са образувани срещу извършители на вандалщини снощи.

    Главният секретар отбеляза, че полицията в никакъв случай няма да толерира нарушаване на обществения ред.

    Калин Георгиев благодари за действията на колегите си, които балансирано не са допуснали загуба на повече човешки животи, за да не бъде организирано поредното погребение. Той също така даде много висока оценка за работата на пловдивската полиция, в частност – на директора й Тодор Чонов, на заместника му комисар Тодор Гребенаров, началник на Охранителна полиция. Висока е оценката за действията на жандармерията, която ще остане в Катуница докато е необходимо.

    Пет отделни досъдебни производства са образувани по целия случай в Катуница. това каза окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов на пресконференцията.

    Първото е с предмет – смъртта на 19-годишното момче. Разпитани са свидетели, установен е извършителят, повдигнати са му обвинения и е задържан за 24 часа. Обвиненията са за причиняване на умишлена смърт при пътнотранспортно произшествие. Законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години.

    Второто досъдебно производство за прегазването на няколко служители на полицията и гражданите, при което двама полицаи са със средни телесни повреди. По това досъдебно производство са задържани двама, повдигнати са им обвинения за 72 часа.

    Обвиненията са за умишлено причиняване на средна телесна повреда. Законът предвижда от 3 до 12 години лишаване от свобода.

    Образувани са три досъдебни производства за запалване и увреждане на движимо и недвижимо имущество – две къщи и два автомобила. Те са срещу неизвестен извършител.

    Проверка на доходите на Кирил Рашков е разпоредил главният прокурор, заяви Иван Даскалов.

    Разпространена е петиция в държавните институции по този въпрос. Самият Кирил Рашков в момента е на разположение на полицията, заедно със своите близки.

    В момента няма неприключена жалба срещу ромския бос, добави още Даскалов. Някои от жалбите са приключили с внесени в съда обвинителни актове. Повечето от тези жалби касаят дейността на хората около Рашков.

    Има двустранна жалба, която е подадена преди трагичното събитие и тя е приобщена към досъдебното производство.

    Издадени са предупредителни протоколи на лицата, подали жалбата.

    В рамките на досъдебното производство се разследва връзката между причинителя на катастрофата и внука на Цар Киро и също така дали има поръчител на извършеното деяние.

    Изселване на фамилия – такова нещо не може да се очаква в ХХІ век заключи Иван Даскалов.

    Според него н яма цивилизован начин, в ХХІ век, в една правова държава, едни хора да бъдат изселени – каза Даскалов.

    Такова нещо се е случило веднъж, за фамилията Зрънкови, но то е било с тяхно съгласие, поясни Даскалов. Никой не бива да има такива очаквания, за изселване, подчерта той.

    Около 300 рокери от цялата страна са се събрали пред изгорелите царкирови къщи в Катуница на мълчалив протест, предаде репортер.

    В района има засилено полицейско присъствие. Рокерите припалват отвреме навреме моторите и стоят мирно до тях, без да предприемат други действия.

    Рокерите пристигнаха в Катуница на няколко лъча. Периодично те напускат района на къщата и пак в лъчове обикалят селото, след което се завръщат. Участници в рокерското шествие казаха, че се очаква да пристигнат още техни колеги. В 15.00 часа те имат намерение да присъстват на погребението на 19-годишния Ангел Петров.

    19-годишният Ангел Петров от Катуница ще бъде погребан днес в 15:00 часа. Поклонението ще се състои тази сутрин в църквата в родния му град, съобщи агенция „Фокус“.

    Припомняме, че момчето загина в петък, след като бус с роми го блъсна на ул. „Стадиона“ в Катуница. В селото избухнаха сблъсъци и жителите настояха за незабавно изселване на ромския клан на Кирил Рашков.

    Другите две момчета, които са били заедно с Ангел в злополучния ден, все още са в болница. Бабата на едното момче каза, че то е със счупен крак и много синини по тялото.

    Спасил се е благодарение на това, че някой го е изтеглил за ръката, за да не мине колата през него. Лелята на убития Ангел пък твърди, че самият внук на Кирил Рашков го е прегазил, а не – както се твърди – шофьорът на буса, който снощи бе заловен.

    Говори се, че Цар Киро е изкупил цялата махала и същинските му домове са навътре, по-далеч от мястото, където снощи бяха запалени три празни къщи и разрушени входните арки и оградите.

    Там стоят непокътнати и неговите автомобили. Не се допускат медии до самите къщи на фамилията.

    На входовете и изходите на селото има жандармерия и полиция. Проверяват се документи.

    В Пловдив се организира шествие в подкрепа на хората от Катуница, съобщи „Дарик“. По информация от социалните мрежи, в 14.30 часа на площад „Съединение“ ще се съберат всички, които искат да почетат паметта на 19-годишния Ангел Петров и да подкрепят местните от Катуница, които искат изселване на фамилията „Рашкови“.

    Протестиращите предлагат от Пловдив шествието да тръгне към Катуница.

    В сградата на Областната дирекция на МВР Пловдив от 10.00 часа се провежда среща на инициативния комитет от Катуница, който иска изселването на ромската фамилия на Цар Киро от селото.

    В 11.00 часа започна пресконференцията на главния секретар на МВР Калин Георгиев, директора на ОД МВР Пловдив старши комисар Тодор Чонов, окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов по повод събитията в Катуница в последните два дни.

    Източник: 24 часа


  • Steppenwolf Theatre представляет…

    Foto-1Известный на всю Америку “Степной волк” открыл свой тридцать шестой сезон спектаклем “Парк Клайборн” по пьесе чикагского драматурга Брюса Норриса.

    Пьеса Брюса Норриса “Парк Клайборн” (2009) – честный рассказ о бытовых предрассудках и расизме, как одной из основных проблем американского обшества. Первое действие пьесы происходит в пятидесятых годах прошлого века, второе – в наше время. Два дня, между которыми разместились полвека истории и одна человеческая жизнь. Центром битвы становится скромный дом в северо-западной части Чикаго. В сентябре 1959 года, уезжая из Чикаго в пригород, добропорядочная семейная пара продала свой дом афроамериканской семье. У соседей это вызвало шок. Афроамериканцы в белом районе – в то время это казалось возмутительным!.. Спустя полвека, в сентябре 2009 года, дом снова переходит к другим владельцам – молодой паре белых американцев. И снова – недоумение и вражда соседей… Как изменились представления о людях другого цвета кожи и изменились ли они вообще; что значит быть политкорректным в сегодняшнем американском обществе; в чем сходятся и расходятся представители разных слоев общества… – эти и другие вопросы задает нам и себе Брюс Норрис. За эту пьесу в этом году драматург был удостоен Пулитцеровской премии в категории “Лучшее драматическое произведение для театра” и премии Лоуренса Оливье в категории “Лучшая современная пьеса”.

    Foto-2Выпускник театрального факультета Northwestern University Брюс Норрис играл в спектаклях Victory Gardens Theater, Goodman Theatre, Steppenwolf Theatre, участвовал в бродвейских постановках и в телевизионных сериалах.

    Пьесы Норриса шли в чикагском Lookingglass Theatre, Philadelphia Theatre Company, Woolly Mammoth Theatre (Вашингтон), The Royal Court Theater (Лондон), Staatstheater Mainz (Германия). На сцене Steppenwolf Theatre в разные годы состоялись премьеры шести пьес Норриса: “Неверный” (“The Infidel”, 2000), “Фиолетовое сердце” (“Purple Heart”, 2002), “Мы все спустились к Амстердаму” (“We All Went Down to Amsterdam”, 2003), “Боль и жжение” (“The Pain and the Itch”, 2004), “Неупоминаемые” (“The Unmentionables”, 2006), “Параллелограмм” (“A Parallelogram”, 2010). Премьера последнего спектакля в постановке Анны Шапиро прошла в прошлом сезоне. Виртуозно написанные диалоги в драмах Норриса напоминают трагикомические пьесы Эдварда Олби, под микроскопом рассматривающие сложности американского характера и проблемы американской семьи.

    Foto-3Мировая премьера спектакля по пьесе “Парк Клайборн” состоялась в феврале 2010 года в театре “Playwrights Horizons” (Нью-Йорк). Английская премьера прошла в лондонском Royal Court Theatre (режиссер – Доминик Кук).

    Режиссером чикагского спектакля является актриса Эми Нортон. Я помню ее по блестящему исполнению роли Марты в пьесе Э.Олби “Кто боится Вирджинии Вульф?” В качестве режиссера она ставила спектакли “Американский бизон” и “Гленгерри Глен Росс” Д.Мамета, “Человек-подушка” М.Макдонаха.

    В главной роли – Джеймс Винсент Мередит (Альберт/Кевин). В спектакле принимают участие Кэрен Олдридж (Френсин/Лена), Клиф Чемберлен (Карл/Стив), Стефани Чилдерс (Бетси/Линдси), Кирстен Фитцжеральд (Бев/ Кэти), Джон Джадд (Рас/Дэн), Брендан Маршал-Рашид (Джим/Том/Кеннет).

    Спектакль идет до  8 ноября 2011 года.

    Еще одна премьера “Степного волка” предназначена в первую очередь для молодой аудитории. На пресс-конференции артистический директор проектов театра для молодой аудитории Халли Гордон сказала: “В новом сезоне нам интересно исследовать процесс рождения новых пьес. Оригинальная работа может родиться от идей и тем классического текста. Работа одного художника может вызвать ответ и новую историю от другого”.

    Foto-5“Работа одного художника” – это роман Карсон Маккалерс “Сердце – одинокий художник”, по которому Ребекка Гилман создала одноименную пьесу.

    Действие спектакля происходит в тридцатые годы XX века в отдаленном городке штата Джорджия. В этом городке живет человек по имени Джон Синджер. Джон – глухой, и, может быть, поэтому к нему так тянутся люди, рассказывая свои бесконечные истории. Среди персонажей спектакля – четырнадцатилетний сорванец Мик Келли, мечтающий стать концертирующим пианистом, единственный доктор-афроамериканец в этом городке, политический активист-пропойца, владелец местного бара… Истории сменяют друг друга, и в самом их пересказе сквозит желание людей уйти от одиночества…

    Режиссер спектакля – Халли Гордон. В ролях: Роберт Шляйфер, Алан Уайлдер, Джессика Гонор Карлтон, Деррик Купер, Уолтер Коппэдж, Энн Джозеф.

    11 октября – 4 ноября 2011 года.

     1650 N. Halsted Street, Chicago, IL 60614. Справки и заказ билетов по телефону 312-335-1650 или на сайте http://www.steppenwolf.org/.

    Сергей Элькин,

    http://sergeyelkin.livejournal.com/

    www.sergeyelkin.com

    Фотографии к статье:

    Фото 1-2. Сцены из спектакля “Парк Клайборн”. Фото Майкл Бросилов

    Фото 3. Сцена из спектакля “Сердце – одинокий охотник”. Джессика Гонор Карлтон – Мик Келли. Фото Сандро

  • Докато с. Катуница гори, министър Н.Младенов се изказва: ЕС да приеме всички балкански държави!

    Външният министър напомни, че „България днес обединява в себе си традициите на християнството, мюсюлманството и юдаизма и това е нашето богатство„. В същото време с. Катуница (Пловдивско) е под полицейска обсада – линк.

    Министърът на външните работи Николай Младенов настоя от трибуната на Общото събрание на ООН за приемане на всички балкански държави в Европейския съюз.

    „Балканите ще станат постоянно стабилен регион, когато всички бивши югославски републики се присъединят към ЕС“, аргументира се министър Младенов в своята реч по време на общополитическата дискусия на 66-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН.

    Той напомни, че Европейският съюз „бе създаден, за да направи войната невъзможна на континент, който преживя най-малко един век конфликти“.

    „Европа няма да е цяла и завършена, докато нашите съседи на Балканите не станат част от нашия съюз“, изтъкна Николай Младенов. Той подчерта, че само това членството „ще направи войната невъзможна“, цитиран в сайта на световната организация в интернет.

    България ще работи за развиване на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения на целите Балкани, като особено ще насърчава водения с посредничеството на Европейския съюз диалог между Сърбия и Косово, обяви Николай Младенов.

    Българският министър на външните работи посочи, че страната ни „приветства прагматичния подход, възприет и от Косово, и от Сърбия, на първите им срещи“. „Важно е те да не губят този импулс и да продължат да разговарят по конструктивен и прагматичен начин“, отбеляза Младенов.

    Българският министър призова „всички… да проявят сдържаност и да предотвратят нарастването на напрежението“. „Това е жизненоважно за сигурността, просперитета и, в крайна сметка, за европейската перспектива на региона“, изтъкна той.

    „Колкото и успешни да сме в индивидуален план, не бихме могли да се възползваме истински от плодовете на развитието и прогреса, ако живеем в несигурна среда“, подчерта Младенов. „България ще продължи активно да допринася за постигането на разбирателство на Балканите. Защото ние сме убедени, че нашата роля в Югоизточна Европа е да търсим допирни точки между хората, а не да ги разделяме, да търсим решения, а не да стоим отстрани.

    Външният министър напомни, че „България днес обединява в себе си традициите на християнството, мюсюлманството и юдаизма. Това е нашето богатство“.

    Друг акцент в изказването бяха историческите промени в Близкия Изток и Северна Африка.

    „България е готова да помогне на либийския народ да възстанови своята страна“, заяви Младенов. Той припомни случая с българските медицински сестри в Либия и опита на режима на полковник Кадафи да превърне българските медици в изкупителна жертва на своя провал.

    Николай Младенов призова световната общност да подкрепи създаването на жизненоспособна и демократична Палестинска държава на Западния бряг и в Газа.

    „Палестина, като дом на палестинския народ, и Израел – домът на израелския народ, трябва заедно да гарантират, че всички етнически и религиозни групи имат пълни права, защитени от закона“, заяви българският външен министър.

    От трибуната на световната организация той призова израелци и палестинци да пристъпят към преки преговори като единствен път към установяването на мир в региона. Преките преговори трябва да се основават на взаимно доверие и зачитане на легитимните интереси и на двете страни.

    Източник: БТА

    Чуйте коментар на Божан Петров по БНР – 24.09.2011.Bojan.Petrov (MP3 file)

    N. Mladenov
    Николай Младенов в Чикаго (2010 г.)


  • Истинска война избухна в Катуница, Пловдивско – полицията блокира селото

    Хора на самопровъзгласилия се за „цар“ Кирил Рашков прегазиха с микробус и убиха 19-годишен младеж, друг младеж припадна и почина, напрежението не спада. Има вече още един починал.


    Днес Катуница се намира под полицейска обсада. Над 200 тежко въоръжени жандармеристи с бронежилетки и автомати са на всеки ъгъл на селото. Бдят за реда в населеното място, след снощните сблъсъци между българи и роми, съобщава сайтът plovdiv24.bg.

    Повод за сбиването е гибелта на 19-годишния Ангел Петров, прегазен от микробус, в който се твърди, че са били хора на Кирил Рашков, известен като Цар Киро, обясниха от полицията в Пловдив.

    Днес друг младеж е починал в болница в Пловдив, след като припадна по време на безредиците в селото. Това съобщиха пред репортер на БТА близки на починалия Павел.

    Той е бил с изкуствена клапа на сърцето, уточниха близките. По-рано полицейска кола е транспортирала в болницата няколко души, готови да дарят кръв, ако се наложи операция.

    Обстановката в селото остава напрегната. Запален е вече трети автомобил, собственост на близки на Рашков. Къщата на Рашков се пази от жандармеристи.

    Хора продължават да се събират на площада. Някои от тях заявяват, че след като полицията напусне селото, ще продължат саморазправата с ромите в селото.

    Ето как МВР описва случилото се в петък:

    „Недоволството на жители от Катуница ескалирало след инцидент, станал около 20 часа на ул. „Стадион“.

    19-годишeн младеж бил прегазен докато разхождал кучето си от микробус „Форд“ с водач С.Й. (55 г.), криминално проявен от Пловдив.

    Според очевидци автомобилът връхлетял върху момчето и го влачил няколко метра, после избягал. Пострадалият бил откаран в болница, където по-късно е починал.

    Минути след разигралата се трагедия на местопроизшествието започнали да се струпват много разгневени хора от селото.

    Афектираната тълпа успяла да преодолее полицейския кордон, навлязла в имота на К.Р. (цар Киро) и започнала да унищожава имуществото му. Една от къщите в двора била запалена.

    Автомобилът е иззет, а водачът е обявен за издирване. Задържани са шестима мъже – четирима, возели се във форда, а другите двама от друга кола, блъснала двама мъже и ранила трима полицаи.

    На мястото на инцидента е присъствал дежурен прокурор. Образувани са четири досъдебни производства. Действията по разследването продължават“, завършва съобщението на МВР.

    Репортер на БТА предупреждава, че обстановката се нагорещява.

    Няколкостотин жители на Катуница все още са по улиците на селото. По обяд те са разбили втори автомобил на член на фамилията Рашкови, а малко преди това са замеряли с камъни къщата на един от синовете на Кирил Рашков и са обърнали автомобил „Мерцедес“.

    Къщата е с няколко счупени прозореца, повредено е и градинско обзавеждане.

    Да не извършат по-сериозен погром жителите на селото бяха спрени от началника на областната дирекция на МВР в Пловдив Тодор Чонов, който призова хората да напуснат двора.

    Към 12,30 ч. 200-300 души нападнаха къщата на починалия син на Кирил Рашков. Заради отбелязването на годишнина от смъртта му се стигна до инцидентите снощи и днес, посочва кореспондент на БНР.

    По пътя си хората потрошили три коли на фамилията.

    Къщата на Кирил Рашков е оградена с полицейски кордон, има и много жандармеристи.

    Започна подписка за изселване на фамилия Рашкови от Катуница, която според живеещите от години тормози и заплашва хората.

    След среща с хората в местното читалище Тодор Чонов каза, че ще бъде инициатор на среща на представители на полицията, прокуратурата, НАП и агенция „Митници“ за установяване на имотите на фамилията Рашкови.

    Ще бъде направена и проверка на какъв етап са преписките срещу тях, които по неофициални данни са повече от 20.

    Жандармерията се принуди да скрие родата на Кирил Рашков и да я пази от разгневената тълпа. Хората крещяха, че искат „царят“ да бъде изселен от Катуница, в същото време улиците бяха блокирани от десетки полицейски автомобили.

    Източник:plovdiv24.bg / МВР / БТА / БНР

  • Русия, за която ме вкараха в затвора

                                                                                       Михаил Ходорковски,  Коммерсантъ Власть“

     

    През 2003 г., когато започна атаката срещу ЮКОС, някои наблюдатели я обясняваха с това, че ние – аз и партньорите ми – сме били разработвали някакви тайни планове за преобразуването на Руската федерация в парламентарна република и за ограничаването по този начин на властовите пълномощия на Владимир Путин.

    В действителност, насилственото завземане на ЮКОС нямаше нищо общо със сюжета за парламентарна република. Тези, които изфабрикуваха наказателните дела срещу мен и моите колеги, просто искаха да вземат безплатно най-процъфтяващата нефтена компания на страната, струваща около 40 милиарда. Всичко останало може да е било повод, но не причина за нападението.

    Всъщност, аз и колегите ми през 2002-2003 г. наистина поддържахме някои независими изследователски структури, които се занимаваха с разработката на нов дизайн на руската политическа система. Аз създадох най-голямата по него време независима нетърговска организация „Открита Русия”. При това, в тази работа вземаха участие и високопоставени сътрудници на администрацията на президента на РФ, депутати от Държавната дума, сенатори и даже някои различими и разумни членове на партията „Единна Русия”. След като ме арестуваха през октомври 2003 г., тези влиятелни лица предпочетоха да забравят за всичко. Бог да ги съди.

    Наистина, концепцията за политически реформи, която се подготвяше с наше участие, не предполагаше преминаване към чисто парламентарна република. Ставаше дума по-скоро за президентско-парламентарен модел. При който избраният с всеобщо гласуване президент стои над разделението на властите, действа като гарант на Конституцията, единството и целостта на държавата и пряко назначава ред чиновници, преди всичко на „силовите” места, а също така внася в парламента кандидатурите на шефа на Централната банка и ключовите лица от съдебната система.

    Но, според тази концепция, парламентът не е само зрител на този прекрасен живот! Мнозинството в Думата се превръща от проста аритметична величина в политическа – получава възможността да предлага на президента главата на правителството. След назначаването на премиера, Думата утвърждава предложените непосредствено от него – от премиера (не от президента) – министри от социално-икономическия блок. Съответно, правителството подава оставка пред новоизбраната Дума, а не пред новоизбрания президент.

    Освен това се предлагаше чувствително да се разширят пълномощията на законодателната власт в областта на парламентарните разследвания.

    Естествено, че една конституционна реформа от такъв тип, даже и да е била започната в средата на миналото десетилетие, не би могла да приключи по-рано от 2008 г., затова и ограничаването на пълномощията на конкретен човек на президентския пост просто не беше предмет на обсъждане.

    По него време аз смятах подобна концепция за правилна. Конституцията от 1993 г. фактически установи в Русия на федерално равнище суперпрезидентска република.

    Причините за това са повече или по-малко разбираеми. От една страна, „бащата” на сегашния Основен закон, Борис Елцин, искаше да изключи по принцип възможността от повторение на конституционния сблъсък, довел до кървавите събития от есента на 1993 г. От друга страна, строежът на основите на новата държава, с всичките му елементи и допълнения, изискваше високо ниво на концентрация на властта в едни ръце.

    Обаче към началото на 2000 г. положението в страната се промени. Политическият хаос на миналото революционно десетилетие, с всичките му плюсове и минуси, отстъпи място на традиционната постреволюционна стабилност. Като химик по образование, мога да характеризирам това като преминаване от течно агрегатно състояние в твърдо.

    И в тези условия недостатъците на суперпрезидентската република стават очевидни.

    Недостатък № 1 – неконтролираната президентска власт, която сама по себе си е най-важната предпоставка за разпространението и задълбочаването на мащабната корупция, поразила Русия от главата до петите.

    Сега, като се оглеждам назад, мога да констатирам, че ние сме се движили в правилна посока. На Русия е нужен нов политически модел, който условно можем да наречем президентско-парламентарен. Днес това става все по-очевидно.

    От 2003 г., когато се оказах зад решетките, президентската власт в нашата страна е станала много по-чудовищна. Президентът получи фактическите права да назначава губернаторите, шефа на Сметната палата и даже председателя на Конституционния съд. Мандатът на държавния глава е увеличен на шест години. Образуван е наистина гигантски – и в пространството, и във времето – комплекс от пълномощия на президента. При това, действащият президент Дмитри Медведев засега не се ползва от значителна част от тези пълномощия.

    При изборите на руския президент – за самия им характер в тази статия няма да говоря – победителят получава всичко, загубилият – нищо. Съдбата на страната се оказва изцяло в пълна зависимост от една единствена личност – от фигурата на президента, който де факто може да не се отчита пред никого.

    Затова, колкото са по-близо поредните избори, толкова по-силно и яростно звучи полемиката в духа на „Той или смърт!”. Постоянно се налага да слушаме гледни точки като: ако президент стане А, тогава оставаме в Русия, а ако стане Б – трябва да бягаме.

    Една нормална съвременна демократична държава не може да функционира така.

    Суперпрезидентската република в Русия доведе до атрофия другите изключително важни политически институти, преди всичко парламента, лишен от реални политически пълномощия. В последно време зачестиха случаите, когато изключително важни закони, имащи стратегически последствия за страната, се приемат по инициатива на Кремъл или на Белия дом буквално за няколко дни, а депутатите и сенаторите дори не успяват да разберат какво се е случило.

    Деградацията на Федералното събрание води на свой ред до атрофия на партиите, тъй като ролята им в политическата система клони към нулата. Не могат да се развиват и укрепват партии, когато не са допуснати до борба за реална власт.

    И накрая, на границата на смъртта се намира и руският федерализъм, въпреки че засега още никой не е отменил член 1 на Конституцията. За щастие.

    Губернаторите, от политически фигури и изразители на коренните интереси на местните елити, са превърнати в „мениджъри на района”, които по типология на поведението си нерядко напомнят класическите външни управители. Пристигнал, нещо направил (или не направил), заминал си. Механизмът за подбор на ръководителите на регионите е като черна кутия, логиката, по която тя функционира, не е ясна почти никому. Не само жителите, а и елитите на регионите бяха лишени от каквито и да е действени механизми за влияние върху избора на кандидат-губернаторите.

    В тази посока се движат и общинските власти, които по Конституция и според европейските стандарти въобще не се отнасят към системата на органите на държавната власт: сити-мениджърите са явен опит да се замени изборната местна власт с мрежа от назначени лица, които може и да не са никак свързани с обекта на управление. В резултат се подкопава фундамента на самото понятие „общинска власт”.

    При подобна система цялата фактическа отговорност бива съсредоточена в една инстанция – президентската. Никой не поделя тази отговорност с държавния глава, няма кой да я подели. На всички останали нива на управление се възпроизвежда принципната безотговорност.

    Такава система може да работи още известно време по инерция. Но тя не е способна – и това го доказва световната история – да реагира ефективно на каквито и да е нестандартни – а още повече извънредни – ситуации от голям мащаб. Простичко казано, така държавната кола може уверено да се движи напред, както се казва, до първия милиционер.

    Ако президентът Дмитри Медведев иска да влезе в историята с положителен знак, той има може би още шест години (2012-2018), за да проведе фундаментална политическа реформа.

    Да, г-н Медведев неведнъж е заявявал, че не иска да променя нищо съществено в политическата система на страната. Но животът изисква случилите се промени да бъдат осъзнати. Сегашният президент, ако се съди по всичко, има много източници на информация и извън официалните справки, които му доставя президентският апарат.

    Обективно погледнато (подчертавам, обективно, независимо от личността на държавния глава и тези или онези партийни или корпоративни предпочитания), на Русия й е остро необходима политическа реформа, чиито основни компоненти да осигуряват:

    – „оживяване” на Държавната дума чрез делегирането й на правото да формира основата на федералното правителство (без силовите структури), както и чрез създаване на реален инструментариум за парламентарни разследвания;

    – „оживяване” на Съвета на федерацията чрез преминаване към избор на сенаторите (за това и президентът вече си спомни, като не обеща никакви срокове за реализацията на идеята);

    – възраждане на федерализма и на самия институт на регионалните елити чрез предаване правото на избор на губернаторите от парламентите на субектите на федерацията без участието или вмешателството на федералната власт.

    През 2018 година не трябва да има суперпрезидентска република в Русия.

    Като гражданин на Русия, на мен не ми се иска всеки път да възлагам надеждите си на вожда-който-живее-на-небето, който управлява по само нему известен алгоритъм. Трябва да се създадат институционални условия страната да се управлява от прозрачен отбор от отговорни професионалисти. Който е готов да се оттегли от властта точно така, както и да дойде на власт.

    Ако това се случи, ЮКОС е нищожна загуба.

     

    Източник:  в. „Култура“  

     

    ––––––––––––––––––––––

    Бел. ред:  Оригиналният текст на руски – „Россия, за которую меня посадили“ –  може да се види на   http://www.kommersant.ru/doc/1771803

  • Над 700 000 българи се оказаха със забрана да гласуват

    ГРАО, ЦИК и вътрешното министерство си прехвърлят отговорността за проблема

     

    Между 700 000 и 800 000 българи са включени от МВР в забранителен списък и няма да имат правото да гласуват в местните избори на 23 октомври, алармира главният секретар на община Велико Търново Мина Илиева. По-голямата част от тях са абсолютно несправедливо лишени от участие във вота, защото през последните 4 месеца са били на територията на страната, т.е. отговарят на условието за уседналост, но това не е отбелязано в регистрите на МВР, смята тя.

    Проблемът е бил поставен на национален форум онзи ден, на който са присъствали председателят на сдружението на общините Гинка Чавдарова, говорителят на ЦИК Ралица Негенцова и представителят на ОИК Владимир Христов. Казусът засяга само местните избори, тъй като избирателите могат да гласуват за президент и в чужбина. На последните парламентарни избори общият брой на избирателите бе 7 129 965 души.

    Илиева даде за пример кандидат за общински съветник в старопрестолния град, който се завърнал от Сирия през 2010 г., но е във въпросния забранителен списък. Преди 10 дни МВР е изпратило в общините имената на хората, които няма да бъдат включени в избирателните списъци. Изчисленията, които прави Илиева, за да получи сумата от 800 000 души, е, че средно по 2000-3000 души са със забрана за гласуване в 264-те общини на България. Като пример тя посочи Благоевград, където със забрана да отидат до урните са 10 000 души, в Руен – 4500, в Ловеч – 2000 и във Велико Търново – 2000 души. „На предишните местни избори забранителният списък в Търново беше с 300 души, но нямам никаква идея защо сега е набъбнал с толкова много“, коментира Илиева.

    По закон от избирателни права са лишени поставените под запрещение и лицата, които изтърпяват наказание лишаване от свобода. Затворниците, които нямат право да гласуват, са около 9000. Лицата, които през последните 4 месеца не са живеели на територията на общината, също нямат право да гласуват.

    „ГРАО тегли директно данни от системата на дирекция „Български документи за самоличност“, обясниха от вътрешното министерство. Но отказаха коментар каква е вероятността голям брой от хората, които са в забранителния списък, да са били в страната през последните 4 месеца. От МВР направиха уточнение, че българските граждани, които преминават границата, но отиват в други страни на ЕС, не се вкарват в системата като „напуснали“ или „върнали се“. Така не може да се проследи движението на хората.

    „Всеки гражданин освен права има и задължения. Хората, които са се завърнали от чужбина преди три месеца и искат да гласуват, е трябвало да подадат заявление в МВР, както са го направили при напускане на страната“, коментира Ралица Негенцова пред „Сега“. Тя потвърди, че законът не предвижда възможност за дописване, ако не е спазено законово изискване за 4 месеца уседналост. Не е ясно обаче как председателят на секционна комисия (СИК) ще откаже да изпълни чл. 47 от Избирателния кодекс и да впише избирател, който е пропуснат в списъка, но има право да гласува. Към момента на гласуване в СИК имат само избирателни списъци, а не „черни списъци“.

    От ЦИК отказаха да съобщят какъв е броят на лицата, които ще бъдат извадени от избирателните списъци, тъй като това е правомощие на ГРАО.

    От ГРАО пък отказаха всякаква информация за проверката. „Окончателният брой на лицата, които подлежат на заличаване от избирателните списъци, ще стане известен в последния момент. Не ме занимавайте със статистика“, тросна се шефът на службата Иван Гетов. С арогантен тон той отказа да даде подробности за това как ГРАО изготвя справката за напусналите страната избиратели. И прати топката отново в полето на ЦИК: „ЦИК решава, ние само изпълняваме, така че четете решенията на ЦИК“.

    –-ОЩЕ ПРОБЛЕМИ–

    Има проблем и при инвалидите. Само в 3 общини е заявено, че ще се ползват „подвижни секции“. Според Мина Илиева хората с увреждания са се отказали да гласуват, тъй като законът ги задължава освен заявление да вадят и документи от ТЕЛК. „Не е никакъв проблем да се набави такъв документ от ТЕЛК или НЕЛК“, коментира говорителят на ЦИК Негенцова. Тя припомни, че за откриването на специална СИК за хора с увреждания трябват минимум 10 заявления.

     

    Диян Николов, Галя Горанова,

    в. „Сега”