2024-07-17

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • България и ЕС на един континент ли са?

    Трън в петата на българската пасивност

    Докладите на ЕК за България само изглеждат безпомощни и безполезни. Всъщност те пришпорват реформите в страната, смята Клаус Шрамайер, който през 190-те години беше замeстник-посланик на Германия в София

    Липсват присъди по тежки дела, не се спазват нормите, допускат се нередности при назначаването на магистрати, бавят се важни закони, съдиите проявяват пасивност… И още, и още, и още – така Шрамайер обобщава повтарящите се критики на Еврокомисията. Нови за него са няколко момента. Първо, авторите на доклада този път адресират критиката си по-конкретно, макар и без точни имена. Второ, препоръчва се на София да включи по-активно неправителствени организации и чуждестранни специалисти в борбата срещу престъпността. И трето – докладът осъжда даренията за МВР. Клаус Шрамайер казва:

    България и Европа – два различни свята

    „Документът звучи безпомощно и сякаш безполезно. Все по-ясно става, че ЕС и българите живеят в два различни свята. Евросъюзът вярва в доброто в България и в желанието на българите да си вземат поука. Той вярва, че светът на българите може да се подобри чрез нови закони и нови институции, но забравя балканския манталитет, който от столетия господства по земите между Словения и Гърция. В този манталитет правовата държава просто няма как да се съвмести с клиентелизма.

    Светът на Брюксел е свят на перфектните норми, които безкомпромисно се прилагат в практиката и така дават желания ефект. Българският свят е друг. Там със скърцане на зъби взимат предвид често пъти неудобните изисквания, идващи от различния свят на Запада и – волю-неволю – ги превръщат в писано право. Правят го обаче само, защото столетният опит на чуждото владичество ги е научил, че хартията е търпелива, и че между закона и неговото прилагане има доста път. Законът е „врата у поле”. Ето защо тези два свята не могат да се срещнат. Ето защо докладите на ЕК изглеждат като празен ритуал,” с горчивина констатира дългогодишният дипломат.

    Докладът е „червена лампа“

    Клаус Шрамайер отново припомня, че България беше приета преждевременно в ЕС, без да изпълнява Копенхагенските критерии. Според него последният доклад на Еврокомисията е двойна плесница: както за българските политици и магистрати (заради липсата не реформи), така и за самия Евросъюз – заради провала на политиката по разширяването, особено сега, когато предстои да влезе и Хърватия. Юристът стига до извода, че докладите все пак не са безполезни, че те и занапред могат да бъдат „трън в петата на българската пасивност”. Независимо дали са искрени или не, както бързите мерки на Борисов, който забрани даренията за МВР, така и бурните дискусии след доклада вършат добра работа на България. Мониторинговите доклади укрепват позициите на онези сили вътре в страната, които искрено желаят реформите. Те привличат вниманието на чуждестранните инвеститори и фокусират вниманието на Еврокомисията върху важните проблеми преди следващите разширявания.

    Извадете скелетите от гардероба!

    Клаус Шрамайер припомня, че част от необходимите структурни реформи в България не могат да се проведат без промени в Конституцията и без свикване на Велико народно събрание. Към следващите доклади на Еврокомисията той има и няколко препоръки. Първо: да се анализират детайлно и с имена скандални закононарушения и да се дава помощ за тяхното наказване. Второ: да се „извадят труповете от гардероба”, тоест – най-вече да се постигне напредък в разкриването на стотиците поръчкови убийства. И още: „Не бива периметърът (както досега) да се стеснява само до наказателно-правните скандали.

    Брюксел за съжаление обръща твърде малко внимание на гражданско-правните казуси, а в стопанската област в България също се случват стряскащи неща. Наскоро Ахмед Доган например получи индулгенция, след като отрече един очевиден конфликт на интереси и обяви за съвсем законен своя седемцифрен хонорар.” /Източник: Дойче веле/


    ––-

    Разкрилият даренията на МВР полицай остана без работа

    Полицаят, който събра смелост да разкрие, че има инструкция да не се проверяват коли на фирми, даряващи средства и консумативи на МВР, вече е безработен.

    Би Ти Ви за първи път показа вече бившия служител от дирекция „Престъпления по пътищата“. Константин Иванов не скри, че след разкритието си е бил подложен на натиск, въпреки че в първия репортаж на телевизията по проблема на 25 май той е със скрито лице и променен глас.

    „Аз никога не съм се крил, че ще го изкарам този случай наяве. Има сериозно засегнати обществени интереси и като служител на МВР основната ми функция е да защитавам тези обществени интереси. Аз не забравям откъде идва моята заплата – от българските граждани. Това, което съм свършил, смятам, че ми е задължение по служба“, казва Иванов.

    Той подава сигнал на 3 май до МВР, но до излъчването на репортажа министерството не прави нищо. Не проверява дали в полицейските коли и караулки има списъци на коли, които да не се проверяват. Събира 150 полицаи от групата на Иванов и ги кара да напишат какво знаят по изнесената информация. Само той и още един полицай потвърждават и разказват детайлите.

    В момента Иванов е безработен и си гледа децата. Напуска след 20 години работа в МВР. Казва, че не е имал особен избор, защото след репортажа е бил подложен на натиск. Дисциплинарните производства срещу него са 5, след като става ясно, че той е човекът, извадил на показ даренията в МВР. Наказан е само за едно нарушение – с година порицание. Причините са различни. „За това, че не са ме намерили на автомагистрала „Люлин“, а всъщност не са ме търсили. Направиха ми и една проверка юни месец, че в 13:30 не са ми били чисти обувките“, казва бившият полицай.

    От пресцентъра на МВР са отказали информация колко и какви са сигналите срещу него. Той признава, че е осъден на 100 лева глоба заради това, че през 2001 г. по време на работа е нанесъл лека телесна повреда на пиян шофьор след преследване. Очаква още атаки срещу себе си.

    В последния доклад на Еврокомисията частните дарения за МВР бяха критикувани, тъй като поставят под въпрос безпристрасността на полицейските разседвания. Премиерът Бойко Борисов обеща те да бъдат премахната, но вътрешният министър Цветан Цветанов смята, че без тях МВР трудно ще работи, тъй като бюджетът от около 900 млн. лв. не бил достатъчен. / Кафене.нет/

  • Четири оптимистични теории за наивници

     

    След като вече е подписан законопроектът за дълга на САЩ, можем да очакваме ритуалната вълна от обяснения защо инвеститорите трябва да са оптимисти, макар че политическата система е разклатена и ААА рейтингът може да бъде свален всеки момент.

    В понеделник сутринта изглеждаше, че американските акции бързо поскъпват заради новините за очаквана компромисна сделка за вдигане тавана на дълга. За съжаление купонът покрай продължи само 30 минути преди следващата новина – данните за свиващото се производство да изпратят акциите отново надолу.

    За безстрашните продавачи на надежда обаче ситуацията сякаш никога не е достатъчно мрачна. Затова предлагаме наръчник за тези, които се чувстват объркани да продават или да купуват. Той се спира на четири оптимистични аргумента, които горещо ви препоръчваме да игнорирате през идните дни:

    „Корпорациите са в страхотна форма“

    Този неизменен фаворит твърди, че дори и САЩ да се изправят пред известни местни затруднения заради дълга си, не трябва да се притеснявате, защото днес корпорациите са глобални. Те могат да се възползват от хилядите възможности, които им предлага съвременният свят без граници.

    В края на краищата погледнете печалбите – те са рекордно високи въпреки колебливия растеж. Нещо повече, отчетите на компаниите са си ок и не са обременени от гадния дълг, който поразява страните и потребителите, на които тези същите корпорации служат.

    Първо, този аргумент допуска, че корпорациите някак си ще продължат да печелят, независимо че клиентите им харчат по-малко. Това просто не е вярно и свиването на разходите на държавата и домакинствата рязко ще свие приходите, макар и със закъснение.

    Второ, глобализацията е мощна сила, но корпорациите няма да имат възможността да избегнат предстоящото вдигане на данъците. Проблемите на Атина може да не са проблеми на „Епъл“, но проблемите на Вашингтон определено са.

    „Парите са лесно достъпни“

    Тази приказката твърди: „Вижте колко са ниски лихвени проценти… Доста стимулиращо, нали? И ако имате достатъчно късмет да сте от онези, на които банките биха дали кредит, ей там има милиарди долари, които само чакат да ги поискате.

    Това би било много мило за хората с добри инвеститорски идеи, защото, когато икономиката започне да расте, тя ще го направи изведнъж и рязко. Освен това всички тези страхове от инфлация се оказват грешни. Това означава, че лихвените проценти могат да останат ниски за по-дълго.“

    И това твърдение се опитва да откъсне отделните компании или инвеститори от лошата
    макроикономическа обстановка, но то също няма да проработи. Лихвените проценти са ниски, но само като числа. Съотнесени с растежа и оползотворяване на производителните мощности обаче, те трябва да са значително по-ниски.

    Естествено, те не могат да паднат под нулата и желанието на Федералния резерв да започне отново да печата банкноти ще е много малко, като се имат предвид противоречивите резултати на първите две кампании на изливане на долари, както и значителният политически капитал, който би изисквал подобен ход.

    Падащата доходност по облигациите не може да се тълкува като сигнал за растеж на икономиката. Тя е по-скоро отражение на риска от нова фаза на кризата и на увеличаване на притесненията, че може да възникне дефлация от японски тип.

    „Възникващите пазари ще ни спасят“

    Този аргумент ни убеждава, че развиващите се пазари ще стимулират търсенето на сурови материали, храни и потребителски стоки независимо от това, че САЩ изпитват трудности, а Европа е в криза. „Просто инвестирайте в компании, които произвеждат, изкопават или отглеждат нещата, които се търсят на възникващите пазари, и ще се измъкнете.“

    Да, но според последното проучване на HSBC сред шефовете на търговски отдели китайското производство всъщност се свива, докато това на Индия показва най-слабия растеж за последните 20 месеца.

    Подобно на корпорациите и развиващите се пазари вече не могат да избегнат гравитацията от глобалния растеж, а цялостната картинка изглежда доста зле. Вижте Великобритания – там производството също върви към рецесия.

    То страда от ниското вътрешно търсене, повлияно от политиката на рязко орязване на публичните разходи – нещо, което САЩ, изглежда, също искат да направят. Вижте и Италия, която изглежда на ръба и може да добави значителната си тежест към дефлационния натиск, идващ от Европа.

    „Все някъде някой печели“

    Тази така обичана от брокерите приказка всъщност е първородният грях на инвестиционната индустрия. В нея се твърди, че няма лоши пазари, а само лоши инвеститори, неспособни да спечелят от възможностите, които предлагат капризите на пазара.

    Това е една изключително изкушаваща идея, защото тя си играе със собствения ни нарцисизъм. Тя ни убеждава, че разумът не е нещо повсеместно. Тя, разбира се, експлоатира мечтата ни да сме задоволително богати.

    Внушението тук е, че няма значение колко е тежко положението – вие като инвеститор ще го надхитрите, като играете агресивно в подходящия момент.

    Истината обаче е, че не можете да уцелите момента. Дори вашият брокер или мениджърите на вашия взаимен или на пенсионния ви фонд. Някой някъде там може би наистина го може, но или няма да го намерите, или няма да осъзнаете, че сте го намерили, дори и той да стои пред вас.

    Ето я и поуката: Световният растеж намалява тревожно, строгите икономии са на мода, а САЩ изглеждат политически и икономически слаби.

    Сцената е подготвена за анемичен растеж за години напред.

     

    *Джеймс Сафт е колумнист на „Ройтерс“. Мнението му е лично и не ангажира агенцията

    Източник:   в. „Дневник“

  • Застаряваме бързо, неусетно почти…

     

    Темповете на застаряване на населението в България са много по-високи от другите страни в ЕС; изключително тежък проблем е ранната смъртност сред мъжете у нас.

    До 2050 година се очакват драстични промени във възрастовата структура на населението в България, сочат прогнозите на национални и международни институции. Това твърди Емилия Войнова от дирекция „Жизнено равнище и социална сигурност“ на Министерството на труда и социалната политика на кръгла маса за демографските предизвикателства и добри европейски практики в отговор на застаряването на населението, пише news.bg.

    Очаква се до 2050 г. относителният брой на населението в страната на възраст над 60 години да достигне над 30 процента от общия брой. По данни на експерти, когато делът на населението над 60-години е над 30 процента в дадена страна, са застрашени всички социални системи, затруднено е функционирането им и те започват да се разпадат, посочи експертката. По думите на Емилия Войнова демографската ситуация в България е най-кризисната в сравнение с всички останали държави-членки на ЕС. Сред негативните демографски тенденции са ниската раждаемост, висока обща смъртност, ниска средна продължителност на живота, големите миграционни потоци.

    Имаме негативен естествен прираст, който се задълбочава в последните години заради кризата. Като изключително тежък проблем експертът определи ранната смъртност сред мъжете
    , като посочи, че той води до това, че често жени, чиито съпрузи починат, остават сами, което води до проблема на т.нар. женска бедност в по-високите възрастови групи. Общо населението в ЕС е над 500 млн. души, България е с малко над 7 милиона население – за сравнение населението на съседна Румъния е над 21 млн. души, а на Гърция – над 11 млн. Въпреки разликите в населенията на отделните страни от ЕС, проблемите са сходни, коментира Войнова.

    За разлика от останалите държави в ЕС, темповете на застаряване на населението в България са много по-високи. По данни на доклад на ООН, валидни от 1 януари 2010 г., България е на пето място по темп на застаряване на населението в света. Средната продължителност на живота за населението на 27-те страни от ЕС е 76,4 години при мъжете и 82,4 – при жените. За България тя е 70,1 години при мъжете и 77,4 – при жените. Посрещането на демографските предизвикателства се нарежда сред трите основни политически приоритета на ЕС. За съвремието ни е характерна ниска раждаемост – средният коефициент на плодовитост за Европа е до 1,6 при 2,1 родени деца на жена в репродуктивна възраст, които са необходими за простото демографско възпроизводство. Друг фактор за застаряване на населението е относително увеличаващата се продължителност на живота, което е хубав факт, но поставя всички социални политики в друг контекст.

     

    Източник:  Фрог.нюз

  • Българските вестници в четвъртък

    Няколко години бяха нужни на комисията за защита на конкуренцията (КЗК), за да се усъмни, че пазарът на горива не е съвсем свободен, отбелязва “Дневник”. В сряда регулаторът публикува изводите от последния си анализ, според който е възможно да има картел в сектора и „Лукойл България“ да злоупотребява с монополното си положение. По тази причина комисията започва производство, за да докаже или отхвърли съмненията си. Заради разследването КЗК няма да оповести целия анализ. Практиката показва, че то продължава между година и година и половина. В случай че бъде установено нарушение, глобите са до 8% от нетните приходи на уличените дружества за предходната година. Само преди два месеца председателят на КЗК Петко Николов обаче твърдеше, че основания за съмнения за злоупотреби няма. През 2009 г. ведомството направи пак същия анализ на пазара, но изводът беше обратен на сегашния – причини за съмнения в картелиране и злоупотреба няма, което не наложи и последващо производство. Това беше и причината комисията да твърди през март тази година, че няма смисъл от нов анализ, но последва изрично настояване на вече бившия транспортен министър Александър Цветков такъв да бъде направен. В сряда с писмо на икономическия министър Трайчо Трайков комисията беше сезирана и за монополното положение на „Лукойл“ на пазара на самолетно гориво. В същото време компанията майка „Лукойл“ призна, че е налагала монополно високи цени на горивата в Русия и е заявила намерения да отстрани нарушенията.

    До 2050 г. се очаква населението в България над 60-годишна възраст да бъде над 30%, заяви Емилия Войнова от дирекция „Жизнено равнище и социална сигурност“ на социалното министерство, цитирана от “Класа”. Тя добави, че когато делът на населението в тази възраст надвиши 30%, е застрашено функционирането на всички социални системи и те започват да се разпадат. Войнова обяви, че демографската ситуация в България е най-кризисна в сравнение с всички останали държави – членки на Европейския съюз. Според данните сред негативните демографски тенденции са ниската раждаемост, високата обща смъртност, ниската средна продължителност на живота и големите миграционни потоци.

    Гърция ни върна полужив българин, държан повече от 2 седмици в плен без вода и храна, пише “Монитор”. Кадир Мехмед успял да избяга от плена си, а гръцката полиция случайно го открила. „В обор 14-15 дни бях вързан без вода и хляб“, само това успя да прошепти от болничното легло Кадир Мехмед. Той бил докаран в благоевградския Спешен център късно вечерта във вторник в почти безпомощно състояние. Същият следобед българският гражданин е бил предаден на нашите власти на ГКПП „Илинден – Ексохи“.При разговора с българските полицаи той се сетил и за името на своя мъчител – Салих Мехмед от Варна, не стана ясно само дали този Салих е пастир като него или е собственик на стадото крави.

    Изричната забрана чиновниците в бордовете на държавни фирми да получават възнаграждения е довела до масова демотивация в администрацията за заемането на такива позиции. Заради липсата на желаещи и достатъчно доверени хора кабинетът вчера премахна забраната един чиновник да участва само в един борд и позволи назначаването на едни и същи служители на повече места, съобщава “Сега”. Отпадането на ограничението е било поискано от регионалното и транспортното министерство, обясниха от правителствената пресслужба. Според официалното прессъобщение предложението е прието заради съществуващата в момента демотивация сред държавните служители да поемат допълнителната отговорност. Ограничението за участие в максимум един контролен или управителен орган на държавна фирма бе въведено през 2003 г. след дългогодишни скандали за партийни назначения и скандални възнаграждения в държавните фирми. Тогава кабинетът „Сакскобургготски“ въведе и изричното изискване чиновниците да получават максимум две минимални заплати независимо от заплатите на останалите членове на бордовете. През 2005 г. съдът отмени тези ниски заплати като дискриминационни и в законодателството възникна вакуум. Въпреки съдебното решение през 2009 г. бе наложена тотална забрана за изплащане на възнаграждения на чиновниците във фирмите.

    Залите и офисите в Националния дворец на културата (НДК) ще продължат да се отдават под наем без конкурс, а чрез пряко договаряне. Практиката, която се прилага от години при сключването на договори от комплекса и при смяната на ръководството му беше определена като незаконна, сега ще продължи с разрешението на правителството, четем в “Дневник”. Това е станало с одобрени от правителството промени в правилника за упражняване правата на държавата в търговските дружества, в които има собственост. Мотивите, оповестени от пресслужбата на Министерския съвет, са, че по-голямата част от приходите на НДК са от наеми на офисите, фоайетата и залите за организиране на „културни, научни, образователни, конгресни, обществени и политически прояви“. Тъй като за такива събития било невъзможно да се направят бързо търгове за избор на наематели, трябвало да се проведе пряко договаряне.

    Магистрални бандити нападнаха и простерляха регионалния шеф на цифрова телевизия „Булсатком“ във Велико Търново, информира “Труд”. 45-годишният Атанас Атанасов е в критично състояние с огнестрелна рана в слабините и лекарите се борят за живота му. Кървавият екшън се разиграл към 10,25 ч в сряда в Хаинбоаз. В злополучната сутрин Атанасов потеглил с „Опел Зафира“ към централата на фирмата в Стара Загора. Край разклона за великотърновското село Въглевци внезапно Атанасов попаднал на въоръжена засада. Край шосето имало спрян червен автомобил „Ауди“ със старозагорска регистрация. На пътя изскочили двама мъже с автомати и открили огън по опела. Нападателите светкавично претършували возилото и след минути отпрашили в неизвестна посока. Плъзнала е мълва, че в колата е имало и втори човек, който бандитите са отвлекли. От колата на шефа на „Булсатком“ пък е задигната чанта, пълна с пари. „Все още не можем да разберем дали Атанасов е имал спътник и дали са взети пари. Чакаме пострадалият да бъде стабилизиран, да дойде в съзнание, за да го разпитаме“, обяснява шефът на великотърновската полиция Живко Коцев.

    Съпругата на зам.-кмета по строителството в Монтана Румен Ангелов – Димитрина, спечелила обществената поръчка за строежа на новия православен храм в града, научаваме от “Монитор”. Фирмата й „Сиком плюс – Ангелова и Илиев” е взела от сделката почти 2 млн. лв., разкриха съветници, чиито твърдения се потвърдили и от публикуваната на интернет страницата на Агенцията по обществените поръчки информация за подписания договор. Въпреки стриктното спазване на графика за траншовете по сделката в размер на стотици хиляди левове, солидните постъпления в касата на кметското семейство не са декларирани пред Сметната палата от Ангелов. В публикуваните на сайта на ведомството декларации за последните 4 години, фигурират два апартамента – в София и Монтана, вила в село Помеждин, офис, както и три автомобила – БМВ, Шкода и Уаз. Двамата съпрузи делят собствеността на цялото фамилно имущество.

    По-нисък ДДС, ако плащаш за стока и услуга с карта, а не в брой. Това ще обсъжда финансовото министерство с банкери и бизнеса. Целта на предложението е да вади всички сделки на светло, четем в “24 часа”. Екипът на финансовия министър Симеон Дянков е набелязал мерки за битка със сивата икономика. Ведомството му започва серия от анализи, за да установи каква част от икономиката ни е заета от сивия сектор. Възможно било също да се преразгледа „летвата“ за забрана на плащания в брой 1500 лева вместо 5000 лева. Можело да въведат и социални стумули като раздаване на предплатени карти и ваучери за плащания от болници, пощи, офиси и общини. Делът на сивия сектор у нас е 1/5 от официалния брутен вътрешен продукт за периода 2000-2009 г., са предварителните прогнози на финансите.

    “Стандарт” съобщава, че е финализирана сделката за продажба на 34,5% от акциите на „Стандарт нюз“ АД, която издава вестника. 34,5% от акциите са притежание на българското дружество „ГМ прес“, чийто собственик е президентът на волейболния клуб на ЦСКА Георги Георгиев. Останалите акции в размер на 65,5% остават собственост на „ТБ консулт“ с едноличен собственик Тодор Батков. Председател на Съвета на директорите остава Тодор Батков, а изпълнителен директор – Славка Бозукова, която е и главен редактор на в. „Стандарт“. Останалите членове на борда са Георги Георгиев, Мартин Батков и Кирил Захариев. /Кафене.нет/

  • Проф. Михаил Константинов: 700 хил. фантоми на тези избори

    Проф. Михаил Константинов вече 16 години твърди, че няма друг механизъм за чистене на избирателните списъци освен активната регистрация

     

    Около 700 хиляди е броят на фантомите в избирателните списъци, заяви пред агенция „Фокус“ Михаил Константинов, дългогодишен член и зам.- председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

    От години професорът по математика обяснява, че избирателните списъци не са точни и това води до деформирани резултати от изборите – парламентарни, президентски и местни.

    Никой не оспорва твърденията на авторитетния специалист, но държавата никога не предприема нещо, за да отстрани ясно посочените дефекти.

    Сега проф. Константинов отново казва нещо очевидно: ако в избирателните списъци има 6 800 000 души, а пък в страната по данните на Националния статистически институт има 6 100 000 души с право на глас, значи фантомите са около 700 000.

    Със законодателно решение, за което вече е късно, ЦИК е можела да ги изчисти от списъците за предстоящите избори.

    „Тя може да вземе решението за изчистване на списъците и да се заеме с въпроса за активната регистрация. Активната регистрация моментално изчиства списъците“, подчерта проф. Константинов.

    По думите му, е възможно моментално да се приложи френският модел, при който избирателните списъци се изготвят в края на годината преди изборите и в настоящата година могат да гласуват само хора, които в предишната година са се регистрирали като гласоподаватели.

    „Тези, които не са се регистрирали, не гласуват – просто и ясно“, категоричен е той.

    Михаил Константинов напомня, че за активна регистрация той апелира поне от 16 години.

    „Показал съм модела, казал съм колко ще струва. Не щат. Или някой има изгода от това, или са некадърници, които нищо не правят. Може пък и да е комбинация от двете“, коментира професорът.

    И подчертава, че активна регистрация вече не може да се прави за оставащото време до изборите.

    Попитан – дали има друг механизъм за чистене на избирателните списъци, освен активната регистрация, той отговаря отрицателно.

    „Ако я приемем догодина, за парламентарните избори през 2013 г., живот и здраве, ще имаме изчистени списъци“, смята специалистът.

    Според него и сега управляващите са добре запознати с предложението.

    „Казват, че това е хубаво и правилно. Резултат обаче няма. Направете една акция за това“, апелира проф. Константинов. Той отбеляза, че както навремето се е говорело за изборен кодекс и той е станал, така сега трябва да се говори за активна регистрация и тогава тя ще бъде налице.

    Източник:  Vesti.bg

     

    53 партии подадоха документи в ЦИК за участие в местните избори

     

    53 партии са подали документи за участие в местните избори в Централата избирателна комисия (ЦИК) до момента, съобщи за Информационна агенция КРОСС говорителят на комисията Ралица Негенцова. Пет партии са преминали процедура и са одобрени от ЦИК за явяване на местния вот. Това са ГЕРБ, Обединена Социалдемокрация, Земеделски съюз „Александър Стамлобийски“, „Вяра, Морал, Родолюбие, Отговорност – Национален Идеал за Единство“ и Съюз за Пловдив. „В момента с в зала и работим“, каза още Негенцова.

    181 партии, регистрирани в Софийския градски съд, могат да подадат документи в ЦИК. Вероятно всички те ще се впуснат в надпреварата за местна власт.

    Партиите у нас до преди година бяха около 370, но „фантомите“ в списъка бяха заличени.

    КРОСС припомня, че първи за участие в местния вот се регистрираха ГЕРБ.

    Партиите могат да подават документи за участие в местния избори до 8 август, а коалициите – до 18 август. Срокът за корекции е 28 август.

    От 5 август започва подаването да документи за участие в президентската надпревара.

    Източник:  Агенция КРОСС

  • Литературен анализ на политическата обстановка

     

    Като че ли миналата седмица най-сетне започна кръстоносният поход срещу руските интереси на Балканите. Лукойл беше наказан, Лукойл беше спрян, светът притихна във възхищение и само Стамболов гледаше от портрета завистливо, проклинайки историческата участ по негово време да няма рафинерия, на която да захлопне кепенците. 

    Всъщност каква беше тази акция и какви ще са последиците от нея? „Ярко доказателство, че пред закона всички са равни” – ще кажат PR-ите на ГЕРБ, като ще пропуснат да припомнят, че Лукойл от години не си е плащал данъците, без това да го приравнява пред закона към другите неплащащи компании, които получават заплашителни писма от НАП, толкова скандални, че даже повдигнаха въпроса за тях в парламента. Виждал съм такова писмо, в което данъчните заплашват получателя, че полицията ще му забрани да пътува в чужбина. Съмнявам се, че подобна кореспонденция е водена с Лукойл.

    Има наблюдатели, според които отнемането на складовите лицензи е лична инициатива на проамерикански настроения Дянков – един вид разнобой в редиците на ГЕРБ, който току-виж довел до ситуация, в която Бойко Борисов да гледа тъпо и с увиснало чене като Тодор Живков през ноември 1989. Според други анализатори обаче Дянков не е тръгнал да клати устоите на партията си, а действа срещу Лукойл именно по нейно нареждане и се  опитва да създаде впечатление за предизборен конфликт между Борисов и Златев (който впрочем от доста време е само член на надзорния съвет на Нефтохим и нищо повече) в период, когато и без друго съоръженията на рафинерията ще спрат работа за лятна профилактика. Аз обаче не мисля, че акцията е предизборна, въпреки че има всички качества на такава. Предизборното шоу на седмицата беше откриването на спортната зала.

    Според мен акцията срещу Лукойл има външнополитически мотиви. Не е тайна, че голяма част от силата и самоувереността на Бойко Борисов идва от подкрепата, която получава извън България. Тази подкрепа той започна да получава още по времето на Царя и тя му помогна да стане премиер, надявайки се, че като такъв ще бъде по-несговорчив с Русия отколкото предишното правителство на социалистите. За съжаление обаче, той излъга тези очаквания и за две години показа точно обратното. Ето защо е логично да предположим, че на запад и особено в ЕНП е настъпило известно охлаждане към Бойко Борисов в средата на мандата му, симптоматичен знак за което е парламентарното поведение на другите партии от ЕНП, които най-сетне открито се обявиха в опозиция, като гласуваха вот на недоверие срещу правителството – нещо, от което досега се въздържаха, макар че беше логично да го направят още преди година.

    И на този фон какво по-хубаво от една наказателна акция срещу Лукойл – емблемата на руското икономическо влияние в страната? Под формата на принципно и законно действие правителството показва на Европа, че България не е протекторат на Русия и че то, правителството, не защитава нейните икономически интереси като свои. Междувременно започва да се продава гориво от държавния резерв, както житото по времето на Жан Виденов – свеж приток на пари в труден за бюджета момент. Лукойл не търпи кой знае какви затруднения и неудобства. До няколко седмици лицензите му ще бъдат върнати и животът ще потече по старому. Междувременно обаче над страната ще надвисне страхът от бензинова криза и от опашки по бензиностанциите. Отново ще видим размахания пръст, който ни напомня колко лошо е без руски газ през зимата и без руски бензин през лятото. Тогава мисълта, че сме протекторат, ще стане по-смилаема, по-приемлива, а недоволството на западната политика от правителството на ГЕРБ – имагинерно, пренебрежимо и незначително за българските избиратели. Такъв, мисля, е анализът на политическата ситуация. А освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

     

    Иван Стамболов,

    Sulla.bg

     

    Бел.ред:  Текстът вероятно е писан преди връщането на лиценза на „Лукойл“.

  • Как ще се гласува в чужбина

    Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщи, че е е взела няколко важни решения за условията и организацията за гласуване на български граждани извън страната при избора на президент и вицепрезидент на републиката на 23 октомври 2011 г.

    При произвеждане на изборите гласуването и преброяването на гласовете на българските граждани, живеещи извън територията на България, се извършва в избирателни секции при спазване на изискванията на Изборния кодекс, обясни говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

    Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на България не по-късно от 13 август 2011 г., трябва да поискат съгласието на приемащата държава.

    Такова съгласие е необходимо за:
    – произвеждане на изборите;
    – за разкриване на избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства;
    – за разкриване на избирателни секции извън дипломатическите и консулските представителства (само когато законодателството на приемащата държава изрично допуска това);
    – за разкриване на избирателни секции в държава, където България няма дипломатическо или консулско представителство, но има дипломатически отношения и е назначила акредитиран посланик, и законодателството на приемащата държава изрично допуска това.

    Ръководителят на дипломатическото и консулско представителство уведомява незабавно Министерството на външните работи за получения отговор от приемащата държава и впоследствие уведомява ЦИК.

    В населените места, където има дипломатическо или консулско представителство, се образуват избирателни секции при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват, не по-късно от 27.09.2011 г. (25 дни преди изборния ден).

    В населените места, където няма дипломатическо или консулско представителство, избирателни секции се образуват при наличие на съгласие на приемащата държава и на не по-малко от 100 избиратели, заявили желание да гласуват.

    Всеки ръководител на дипломатическо и консулско представителство не по-късно от 29.09.2011 г. (23 дни преди изборния ден) предоставя на ЦИК чрез Министерството на външните работи информация за постъпилите заявления.

    ЦИК не по-късно от 01.10.2011 г. (21 дни преди изборния ден) определя населените места, в които ще се образуват избирателни секции. Решението се изпраща на Министерството на външните работи и се публикува на интернет страниците на министерството и на съответното дипломатическо и консулско представителство в съответната държава.

    В изпълнение на решението на ЦИК ръководителите на дипломатическите и консулски представителства образуват избирателни секции в тези населени места не по-късно от 3 октомври 2011 г. и определят техните адреси, за които уведомяват ЦИК незабавно.

    Когато броят на избирателите, заявили желанието си да гласуват е повече от 1000, се образува нова избирателна секция в съответното населено място. Когато в населените места са подадени повече от хиляда заявления, ръководителят на дипломатическото и консулско представителство образува повече от една секция и съобразява адресите им с местопребиваването на подалите заявления избиратели.

    Български гражданин, навършил 18-годишна възраст към изборния ден включително, който не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода и който желае да гласува извън страната, може да заяви това не по-късно от 27.09.2011 г. включително (25 дни преди изборния ден) в писмена форма чрез заявление по образец.

    В заявлението избирателят посочва: собственото, бащиното и фамилното си име по паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), единния си граждански номер, адреса на пребиваване в съответната държава, постоянния си адрес в Република България и населеното място, в което желае да гласува.

    Всеки желаещ да гласува избирател подава отделно заявление, което подписва саморъчно, то се подава лично от избирателя до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава или се изпраща чрез писмо.

    Сканирано изображение на саморъчно подписаното заявление може да бъде изпратено в електронна форма на е-mail адреса на българското дипломатическо или консулско представителство на файл в pdf формат.

    Ралица Негенцова съобщи също, че до този момент в ЦИК, която работи без почивен ден, постъпилите заявления за участие в изборите на 23 октомври т.г. за кметове и общински съветници от политически партии са 52.

    Един от важните срокове е за назначаване съставите на общинските избирателни комисии. До сега са постъпили предложения за състави на 12 от общо 264 общини. ЦИК трябва до 18 август да назначи съставите на всички 264 общински избирателни комисии, напомни Негенцова.

    Източник: VESTI.bg

  • Агенти на ДС стават шефове в горите

     

    Трима от шестимата директори на новите държавни горски предприятия са били агенти на Държавна сигурност. Вчера земеделският министър Мирослав Найденов назначи Юри Миков, Иван Недков, Пейчо Върбанов, Йордан Радославов, Александър Йолев и Ботьо Арабаджиев.

    Пейчо Върбанов, който ще отговаря за горите в Югоизточна България, е вербуван за сътрудник на ДС през 1979 г. като агент Гора. Юри Миков е работил към УБО, а Иван Недков е бил щатен служител разузнавач на ДС-УБО. Йордан Радославов, който ще е шеф на североизточното предприятие пък беше заместник на разследвания заради заменки Стефан Юруков.

     

    Върнаха 13 посланици с досиета

     

    13 български посланици са извикани в София на „служебно пътуване“, съобщи Весела Чернева, говорител на МВнР, вчера.

    Така де факто е прибрана първата група български дипломати с досиета в бившата Държавна сигурност.

    Комисията по досиетата откри данни за съпричастност към бившите служби за 35 от сегашните български посланици и постоянни представители.

    Външно предприе връщането на дипломатите чрез процедурата на „служебно пътуване“, след като президентът Георги Първанов отказа да подпише указите за отзоваването им.

    Най-напред са върнати посланиците ни от Атина, Белград, Берлин, Букурещ, Вилнюс, Минск, Ню Йорк, Париж, Пекин, Сараево, Скопие, Стокхолм и Тбилиси. Втората група се очаква в София към първи юли, а някои дипломати заминават направо в пенсия по възраст.

    Чернева съобщи още, че окончателният вариант на предложенията на Външно за промени в Закона за дипломатическата служба са готови. Те ще фиксират и щатовете на посолствата, за да се пресече безразборното изпращане на хора зад граница.

    Освен това ще бъде постигната и заявената от ръководството на министерството политическа воля България повече да не се представлява от бивши служители или сътрудници на ДС.

     

    Източник:   в. „24 часа“

  • КЗК ще разследва „ЛУКойл“ за злоупотреба с господстващо положение

     

    Комисията за защита на конкуренцията съобщи, че образува производство за установяване на евентуално извършена злоупотреба с господстващо положение и антиконкурентни споразумения от страна на „ЛУКойл България“. Това е компанията-търговец от групата „ЛУКойл“ и държи едноименната верига бензиностанции в България. Неин директор е Валентин Златев, който е и председател на Надзорния съвет на рафинерията „ЛУКойл Нефтохим Бургас“.

    КЗК започва разследването, след като прие така очаквания от обществото „секторен анализ на конкурентната среда на производството и реализацията на бензин и дизелово гориво“. Анализът установил, че се забелязва сходно движение на цените на едро, което би могло да се дължи на споразумение или съгласувана практика между участници на пазара – забранени от закона практики. Антимонополната комисия открила и смущаващи клаузи в договорите на „ЛУКойл България“ с неговите контрагенти – търговци на едро. Става дума за договорки, които „могат да доведат до затваряне на пазара“, се казва в съобщението на КЗК. Комисията съобщава, че ще се допитва до Европейската комисия по време на разследването заради сложността му и ще уведоми Брюксел за резултатите, защото проблемът има отношение към общия пазар на ЕС.

    Днес министърът на енергетиката Трайчо Трайков каза, че е изпратил ново запитване до Комисията за защита на конкуренцията – за доставките на керосин. „В делото срещу решението на митниците бе казано, че ако не работи „ЛУКойл“, летищата няма да имат керосин. Това води до въпроса дали доставчикът на керосин има господстващо влияние или всъщност господстващо влияние има доставчикът на доставчика“, обясни Трайков.

    Часове по-късно „ЛУКойл“ съобщи, че намалява цените на горивата във връзка с динамиката на пазарната конюнктура на петролните продукти. Бензин А-95 ще е по-евтин с 1,91%, бензин А-98 – 1,87%.

     

    Източник:   в. „Сега“

  • СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ

    Social Security Benefits Will Be Paid on Time

    Michael J. Astrue, Commissioner of Social Security, announced today that Social Security payments for August 3rd will be made on time and as scheduled.  Payments for August 10th, 17th, and 24th also will be made as scheduled.

    “I am happy to announce there will be no delay in the payment of August Social Security benefits,” Commissioner Astrue said, “which should be a relief to those people who were concerned about their benefits.  I’m pleased the President and Congress were able to come together in a bipartisan fashion to avoid an interruption in payments.”

    People still receiving paper checks from Social Security should consider signing up for Direct Deposit, the secure and convenient way to receive Social Security payments.  All current beneficiaries must switch to electronic payments by March 1, 2013.

    # # #

    Lawrence Keillor, Public Affairs Specialist

    Social Security Administration, 1233 W. Adams, Chicago IL 60607

    Blackberry 312 813 3989, FAX 312 353-0608

    email: [email protected]

    Go To www.socialsecurity.gov/newsletter for the latest edition of Social Security Update

    Съобщение за пресата

    от СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ

    Социално-осигурителни обезщетения ще бъдат изплатени навреме

    Комисарът по въпросите на социалната сигурност, обяви днес, че плащанията за социални осигуровки за 3 август ще бъдат направени в срок и по график. Плащанията за 10 август, 17 и 24 също ще бъдат направени, както е планирано.

    „Аз съм щастлив да обяви, ще няма да има забавяне в изплащането на обезщетенията на август обществено осигуряване“, заяви комисар Astrue, „което трябва да бъде облекчение за тези хора, които са загрижени за ползите от тях. Аз съм доволен, на президента и Конгреса са в състояние да се обединят, за да се избегне прекъсване в плащанията. “

    Хората все още получават чекове на хартиен носител, трябва да се регистрирате за директен депозит, сигурен и удобен начин за получаване на плащанията за социални осигуровки. Всички настоящи бенефициенти трябва да преминат към електронни плащания от 1 март, 2013.

    # # #

    Лорънс Keillor, специалист по Public Affairs

    Social Security Administration, 1233 W. Адамс, Chicago, IL 60607

    Blackberry 312 813 3989, факс: 312 353-0608

    имейл: lawrence.keillor @ ssa.gov

  • Илинденският подвиг

    Илиндень е великъ подвигъ на малъкъ народъ. И великъ екзаменъ.
    Великъ подвигъ, защото е мѣрило на бързината, съ която македонскитѣ българи узряха за организирано масово възстание. Малкиятъ народъ, пренебрегнатъ и онеправданъ отъ авторитѣ на Берлинския договоръ, излѫчи отъ себе си големи личности, които го подготвиха за борба срещу турската тирания, съ помощьта на една революционна организация, въ много отношения първа по рода си. По продължителность на своето сѫществуване и по дълбокия преломъ, който извърши въ душата на народа, тая организация нѣма свое подобие въ освободителнитѣ борби на другитѣ народи. Тя раздруса душата на македонския робъ, превъзпита го, вдъхна му ненависть къмъ робията въ всички нейни отвратителни прояви, закали волята му и я подчини на една сурова самодисциплина, направи отъ него фанатиченъ пазитель на тайната и рицарь на твърдостьта срещу всички пъклени изобретения на турския инквизиторски гений.
    Ако Вътрешната македо-одринска революционна оранизация бѣше постигнала само това духовно прераждане на роба, нейното дѣло пакъ би останало съ историческо значение за Македония. Но тя направи нѣщо повече: въорѫжи рѫката на осъзналия се робъ и го изправи срещу цѣлата империя на султанитѣ. Тя сътвори Илиндень.
    Илиндень е страшниятъ екзаменъ, на който биде извиканъ македонскиятъ българинъ следъ десеть годишенъ революционно-възпитателски трудъ. Рѫкопашнитѣ боеве надъ Карбуница въ Кичевско и при прохода „Слива” въ Крушовско, епичното сражение надъ Апоскепъ, за което съ такава гордость пише скромниятъ, но примѣренъ борецъ Стерйо Стерйовски въ своя дневникъ, отбелязватъ трънливия пѫть на подвига, изминатъ отъ покорния, раболепния, обезличения македонски чифлигарь, който по бегова милость живѣеше върху бегска земя.

     
    Христо Силянов,
    публицист, поет, белетрист, революционер и общественик
    (24.05.1880 -26.09.1939)

     

    __________________________________

    По време на въстанието не е пострадал нито един мирен турски гражданин.
    „ДОБЛЕСТНО ВЪЗСТАНИЕ СРЕЩУ ЦЯЛА ЕДНА ИМПЕРИЯ!“- възкликва известен за времето си австрийски журналист.

     

    Източник:  katan.blog.bg

  • Трактора – Кръстник на BG мафията

    В. „Ню Йорк Таймс“ пише за Алексей Петров

    Скандалните разкрития за тартора на Октопода Алексей Петров и пипалата, които е пуснал в ъндърграунда и обществения живот на България, стигнаха отвъд океана. Едно от най-престижните американски издания – вестник „Ню Йорк таймс”, публикува обширна статия, в която описва Трактора като кръстник на  българската мафия и подчертава, че кабинетът „Борисов” е изненадал всички и е създал чувство за ново начало, погвайки човек, считан за недосегаем.

    В материала под заглавие „Законност и ред по български” се посочва, че в началото на миналата година премиерът Бойко Борисов е обявил тържествено война на кръстниците на организираната престъпност у нас и е стартирал операция „Октопод”, при която бяха арестувани Алексей Петров и аверите му. „Целта на операцията беше да обезглави престъпна мрежа, която беше толкова огромна, че пипалата й се простираха навсякъде в българското общество”, подчертава вестникът, като окачествява акцията като „едно от най-изявените усилия на България да се справи с босовете на рекета, проституцията и отвличанията”. „Ню Йорк таймс” описва детайлно ареста на Трактора и посочва, че макар Петров по-късно да бе пуснат от съда първо под „домашен арест”, а след това срещу подписка, срещу него има редица обвинения за тежки престъпления. Те са за рекет, изнудване, организиране и ръководене на престъпна група, опит за убийство, източване на ДДС, пране на пари и източване на „Кремиковци”. Обвиненията обаче не са повлияли много на бабаитлъка му, подчертава американският ежедневник и информира, че сега Трактора планира да се кандидатира за държавен глава и да се впусне в президентския вот наесен.

    В процеса на проучването за статията журналист на „Ню Йорк таймс” се е срещнал и със самия Алексей Петров, като посочва, че през цялото интервю Трактора е въртял пръчка с пластмасов октопод, залепен на върха й и упорито е отричал обвиненията срещу него. “Ако бъде осъден, Петров – бивш шампион по карате и агент на контраразузнаването, ще бъде първото голямо име, което ще отиде в затвора като бос на организираната престъпност в страната”, обобщава вестникът, като цитира данни на Центъра за развитие на демокрацията, според които пазарът на дрогата у нас генерира годишно 124 млн. долара, а пазарът на плът – 168 млн. долара. Още при ареста на Петров стана ясно, че той е държал по-голямата част от бизнеса с проститутки в София.

    В статията е цитиран и адвокат Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии, който посочва, че допреди ареста на Трактора му се е носела славата на човек, с когото не трябва да се заяждаш. „Ако имаше изненада, след като това правителство дойде на власт, то беше, че реши, да се заяде с Петров”, подчертава вестника, позовавайки се на думите на Грозев.


    Източник: в. „Политика“

  • Единението на властите и ненамесата в далаверите – основен принцип на местната демокрация

    С правилното на теория твърдение, че не трябва да се меси в медиите, премиерът Борисов повдига парадоксалния (на пръв поглед) въпрос: защо? В интервю за радио К2 министър-председателят определя правосъдието и медиите като двете саморегулиращи се сфери, в които той не се меси. Вие вярвате ли?

    Моето впечатление, с което рискувам да ядосам отново привържениците на властта, е че в медиите Борисов просто няма нужда да се меси (вече). Те сами се натискат за слугинажа, което е резултат от дългогодишната дресировка. Само като ги погледне, без дори да е посегнал към камшика и „хоп“, скачат сами през горящия обръч (от фирми) под аплодисментите на олигархичната публика. Наистина, защо да им се меси, когато изпълняват подскоците така старателно. Само ще развали номера им!

    Ако се позовем на аналогията с правосъдието, абсурдът на твърдението му за ненамеса става още по-голям. Каквито и да си кривиците на правосъдието, а те са направо лабиринт на кривосъдието, изречението „ние ги хващаме, те ги пускат“, ще остане като мото на това управление в отношението му към предполагаемо независимата съдебна система. Хайде още малко аналогия за взаимовръзката между медиите и правосъдието.

    В края на изминалата седмица адвокати на акционери на „Нюз корпорейшън“ внесоха колективен иск срещу ръководената от Мърдок медийна корпорация, втората по големина в бранша в света. Атакуват империята на магната заради подслушването на телефони с презумпцията, че Мърдок е скрил (а е трябвало да знае) какви ги вършат журналистите в негови издания, с което е подвел акционерите да продължават да наливат парите си в корпорацията, претърпяла междувременно голям спад на борсата след изобличаването на порочните практики с подслушваните телефони.

    От тезата на адвокатите става ясно, че е възможно искът да обхване период от около 4 години. Ако бъде признат за основателен от съда в такъв обем, сгромолясването на Мърдок не му мърда. Вече писах, че съдружникът (макар и вече бивш) на Мърдок от „Нюз корпорейшън“ и негов аналог за българските мащаби (настоящ) Красимир Гергов в същото време „заслужи“ бюджетна почерпка.

    Частният безнес с голфа, на който Гергов също е представителното лице в България, получи косвено инжекция от 30 милиона лева за преобразуването на военното летище край Балчик в гражданско, макар гражданите и селяните в много други райони на страната да заслужават не по-малко загриженост за какви ли не неотложни инфраструктурни нужди, отколкото гражданите на света, от които се очаква да прииждат с чартърни и частни самолети стиковете си за голф във владенията на Гергов и компания.

    Съдебната власт не се намесва. Медиите (с пренебрежимо малки изключения, които съответно биват пренебрегвани) не се намесват. И Борисов не им се меси! Не се меси и опозицията, която в битността й на тройна коалиция трижди се опита да направи това, което Борисов постигна без да се церемони с въпросното финансиране, заявявайки дори гордо, че подаръкът от 30 милиона е „политическо решение“ (кой да му опонира, нали ще отвори архивите на стенограмите и ще се види, как Станишев пледираше голфът да бъде обявен за приоритетна държавна задача).

    Това е не просто примирие по въпроса за т.нар. взаимен контрол, а примирение по взаимно съгласие, с което сме принудени да се съгласяваме заради безсилието си срещу пълното единомислие между уж разделените власти.

    Иво Инджев, Ivo.bg

  • Нов протест се заформя в социалната мрежа Фейсбук

    Нов протест, насочен към “корпоративните крадци в България и техните слуги” се заформя в социалната мрежа Фейсбук. Тази инициатива ще премине под мотото ,,Върнете ни Откраднатото”. Организаторите на протеста споделиха с екипа на „PoligrafF“,  че разполагат с факти, доказателства и цифри как се ограбва българския народ всекидневно.

    „Цялата икономика на България е един голям ,,октопод” от който се облагодетелстват определени хора вече години на ред. Техните интереси и страстта им към бързи и огромни печалби вкараха България в тази черна дупка. Техните печалби и забогатяването за сметка на обикновения човек, ще го плащаме пак ние и нашите деца”, пише в писмото си Атанас Калев.

    Датата на протеста е 6.09.2011 г. и е символична за Българската история. На логото на инициативата е изобразен гълъб с юмрука в цветовете на трибагреника, на фона на черна точка. Гълъбът е символ на мира и началото на промяната, юмрукът – на твърдост и непримиримост с действителността , цветовете на гълъба са символа на България, черната точка е именно тя в момента, споделят организаторите.

    По думите на Атанас Калев, когато ситуацията в страната ни бъде променена от обикновените граждани, на логото ще бъде оставен само гълъбът – символ на мира.

    „Ние искаме да можем да мечтаем и творим тук в държавата в която сме родени , да създаваме нашите блага и да се радваме на тях , ние не искаме повече Корпоративните Крадци да ограбват нас и нашите сънародници. Борбата започна, време е да се включи всеки един гражданин на България, за да успеем, за да си променим манталитета първо и след това всичко останало”, призовават още организаторите на протеста.

    Източник: Poligraff.net

  • Табутата ЛУКОЙЛ, ЗЛАТЕВ, ПРАВЕЦ

    Или МЪЛЧАНИЕТО НА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИТЕ АГНЕТА

    Aвтор: Светла Василева (Chara)

    Мълчанието е злато, според популярна немска поговорка, която съвсем до скоро сякаш бе със статут на закон за журналисти и прочие експерти, многословно упражняващи се от седмица по темата “ЛУКОЙЛ” и Валентин ЗЛАТЕВ. Цинично е това “смело” глаголене сега, потвърждаващо съмнението за журналистика, подтичваща след силните.
    Къде бяха журналистическите агнета в края на 2008 г когато “падна главата” на техния колега Георги Коритаров, уволнен по желание и под натиск на ЛУКойл заради истеричния страх на Валентин Златев от осветяване на делата му в Правец. Те не го защитиха, а сведоха глави и приспаха съвестта си с плитко скроена, но удобно подхвърлена история за изнудване.
    Тезата за Златев като жертва бе печеливша ПР-стратегия на обслужващата го рекламна агенция D& D, играеща на струните на състраданието. Хегел и Маркс обаче отдавна са казали, че повторното случване на една трагедия завършва по правило с фарс. Стига да имаш търпение и шанс да го дочакаш.
    И за Христо Христов, 84-годишен пенсионер от Правец, месеци водещ неравностойна битка със Златев, с едничката цел да запази за семейството си нищожните 2 дка наследствена нивичка, попадаща в терена на олигархичния ВИП голф комплекс в града, бе разгласено, че изнудва изпълнителния директор на ЛУКойл, понеже упорства в отказа си да му я “продаде” (разбирай – подари).
    Само преди месеци искането на министър Трайков да му бъдат предоставени данни за ценообразуването на горивата в нефтената рафинерия също бе представено едва ли не като изнудване, а Валентин Златев публично бе издокаран в ролята на жертва, работеща на загуба, водена от дълг към обществото. Нищо чудно номерът и този път да бе успял, ако самият довереник на ЛУКойл за България не “излезе от обувките си” и не показа уродливостта на истинското си лице пред публиката – арогантно, надменно, черпещо сила от многогодишна недосегаемост, надзаконност и безнаказаност. Безпрецедентният тон по отношение на български министър, непознат до сега в най-новата ни история, срина крехката авантюристична кула на “изнудваната жертва”. Трагедията приключи с фарс.
    Къде бяха журналистическите агнета през последните три години, когато на пресконференции в БТА и с публикации в интернет, група “непослушни” и извън статуквото в Правец членове на Сдружението за насърчаване на гражданската активност, ползвайки достоверни официални документи, вдигнаха завесата за случващото се зад табелата с надписа на града, публично известен не само като частен, а и като Златевград.
    Мълчат журналистическите агнета за заградените от Златеви хиляди декари гори, многократно надхвърлящи размера на законната концесия. Мълчат за общинските пътища и частни гори, попадащи в анексираната от олигарсите територия, достъпът до която става единствено и само с височайше позволение.
    Никой не смее да пита как така цялата публична собственост на Правец, построена с щедри средства от бюджета по време на тоталитаризма, днес чрез Златев е собственост на кипърска офшорка.
    Никой не пита и защо държавния бюджет с публични средства, събрани от всички български данъкоплатци построи инфраструктури за милиони левове, обслужващи единствено частния голф комплекс. Нито пък защо с парите на европейските данъкоплатци се ремонтира пътя до резиденцията на Тодор Живков, днес (логично!!!) собственост на Златев.
    Никой не се възмути от заграбването и унищожаването на учебната гребна база на Техническия университет – София, разположена на брега на правешкото езеро, чиято земя бе купена (излишно е да питате от кого) далеч под цената на метър балатум за квадрат. Нито се осмели да попита защо не е санкционирано противоправното извличане на права от общината и от фирмите на Златев при експлоатацията на държавния до 2009 г правешки язовир.
    Никой не се престраши да се поинтересува за придобитите от посланика на Русия два апартамента в комплекса на Златеви в Правец – безпрецедентен акт за действащ висш дипломат на чужда държава.
    За сметка на това на тържественото откриване на голф комплекса, уважено лично от премиера Борисов на 14 май тази година, присъстват дузини журналистически агнета, кротко блеещи пред петия по богатство за 2010 г – Златев-старши, получили удобна амнезия за това, че стоят пред човек, осъден с ефективно влязла в сила присъда за длъжностни измами и не помислящи дори да питат откъде идва огромното лично богатство, при положение, че пред органите на НАП се декларират само загуби или пък да проверят съразмерността на доходите на Златев-младши с новопридобитата вила в Гърция на стойност 4 млн Евро, платени кеш и яхтата Ферети за 3.5 млн Евро, купена неотдавна като свадбен подарък.
    Трудно е наистина с едната ръка регулярно да се получават ваучери за безплатно гориво, щедро раздавани от ЛУКойл с поръка: “не ни закачайте и не се интересувайте от нас”, а с другата – да се остри перото на справедливостта.
    Какво пък. Да се надяваме, че призракът на Мишо Бирата е напуснал владенията на правешките олигарси. На ЛУКойл ще е нужно време да излъска ръждивото петно, появило се върху имиджа му след “инцидента” с лицензите, а смелите, в случай, че такива се намерят, а също и несъгласните с написаното по-горе, каня да се разходят до Правец, да пообиколят голф игрището на Златев и прилежащите терени и когато стигнат до обекта, показан на снимката (намира се в най-скритата от външни погледи част на голф комплекса) да се поинтересуват от Ваньо Танов и от Симеон Дянков:
    – това импровизирана бензиностанция ли е, защото по външни белези е точно такава – оборудвана е с цистерна, снабдена с искроуловители и мълниезащита, има една бензоколонка с три пистолета за гориво
    – въпросният обект свързан ли е с НАП и как отчита горивото, което няма техническа пречка да се продава на граждани
    – откъде и как се зарежда, с какви горива и счетоводно отчитат ли се тези операции
    Ако няма престрашили се, значи ще продължаваме да сме свидетели на познатия до скоро диалог: “На каква тема мълчите колега? На каквато и вие колежке!” А ние темата си я знаем – Правец, Златев, Лукойл.

    Източник: http://www.chara.blog.bg

    Zlatev001

    .

  • Камарата прие закона за повишаване на кредитния таван на САЩ

    Камарата на представителите на САЩ прие с 269 гласа срещу 161 споразумение за избягване на федерален фалит.

    Законът трябва да бъде одобрен от Сената и подписан от президента Барак Обама по-късно във вторник.

    Споразумението увеличава границата за вземане на кредит с 2.4 трилиона долара и предвижда икономии от 2.1 трилиона долара за 10 години.

    Депутатката в Камарата на представителите Габриел Гифърдс беше посрещната с аплодисменти, когато се появи за пръв път в Конгреса, след като беше тежко ранена в Тюсън през януари.

    След месеци на политически пререкания и безизходица републиканците и демократите успяха да се договорят и да ратифицират в понеделник сделката, постигната предишната вечер.

    Демократите в Камарата на представителите бяха разделени по равно като 95 бяха за споразумението, а 95 бяха против него, докато то беше подкрепено от 174 републиканци.

    Лидерът на демократите в Сената Хари Рийд заяви, че горната палата на Конгреса ще гласува споразумението в 12 часа местно време /19 часа българско време/ във вторник.

    Гласуването ще стане само 12 часа преди Вашнигтон да спре плащанията по всички федералния програми.

    Гласуването в контролираната от републиканците Камара на представителите се смяташе за най-голямото препятствие, докато одобрението от страна на Сената се смята за почти сигурно. /Kafene.net/

  • От 1 септември – актуални правила за езика

    Учтивото „Вие“ само с главна буква

    От есента вече ще разполагаме с актуални предписания за правилно писане на родния ни език. През септември излиза ново издание на Института по български език към БАН, което уточнява правописните правила, а догодина бял свят ще види и целият речник със словника и с приложения към него. Това обясни за “Всеки ден” д-р Милен Томов, гл. асистент в Института за български език и преподавател по езикова култура в НБУ.

    Една от новостите засяга учтивото обръщение “Вие”. От септември нататък в официалната кореспонденция то ще се изписва с главна буква, независимо дали се отнася за един човек или за няколко. Досега “вие” към много лица беше с малка буква. Т.е. изписваме Вие по един и същ начин и когато казваме “Вие, г-н министър, бъркате” и “Колеги, Вие ще бъдете изслушани”. “Правилото не е толкова граматично, колкото прагматично. С тази главна буква по графичен начин се изразяват отношения на учтивост”, обясни Милен Томов.

    Според новите правописни правила ще трябва да продължаваме да се съобразяваме как употребяваме една дума в речта си – дали като собствено или като нарицателно име. Когато съобщаваме, че “Действията на Министерство на външните работи са правилни”, изписваме само първата буква като главна от цялото наименование. Грешки тук стават заради влиянието на английския език, който изисква всяка от съставките на едно съставно собствено име да се изписва с главна буква. Но ако в следващите изречения съкращаваме МВнР до една дума: “отрекоха от Министерството”, то продължава да се пише с главно “М”, защото се разбира като собствено. Но “Отивам до министерството” може да се изпише с малка буква, когато вече се говори за сградата, за мястото, и думата се употребява като нарицателно име. “Всъщност това е стар пример. Сега само прецизираме правилото”, уточни Томов. Той е учуден от изненадата на хора с претенции да познават правописа – нови са само формулировките на правилата, а не самите правила.

    Всяка дума в езика може да се употреби и като собствено, и като нарицателно име. Типичен пример за това са прозвищата. Мечка е нарицателно име на определен вид животно и се пише с малка буква. Когато обаче става въпрос за Кольо Мечката, вече изписваме с голяма, името е собствено, прозвище. Такъв е случаят и с Щастливеца, Майстора, Дякона и други.

    Въвежда се цял нов раздел за малките букви. С малки букви ще изписваме наложили се фрази като “питагорова теорема” и “морзова азбука”, но с големи “Ботево стихотворение” и “Хеопсова пирамида”, тъй като не са термини.

    В речника са опростени някои добре познати правила, но по-скоро откъм описанието им, а не откъм действието им. Такава голяма промяна е извършена при запетаята. Целта на езиковедите е да преборят мита, че правилното й приложение е много трудно. В обясненията на учените тежестта пада не върху думата, пред която се пише запетая и какъв е видът на подчиненото изречение. “Нещата са сведени до това дали има граница между две изречения. Когато има граница, независимо дали има съюз или няма и кой е той, трябва да се пише запетая”, посочи Томов. Разбира се, има и изключения и те са описани. “Досегашният мит, че пред “че” се пише запетая води до страшно много грешки – запетая се появява и пред въпреки, и пред че в израза “въпреки че”. Заблуда е и представата, че пред и никога не се пише запетая и че пред “който, която, което” винаги се пише запетая. Така в работите на студенти и ученици се появят грешки от типа запетая след предлога в израза “в които”. Тези случаи са подробно обяснени и прецизирани.

    За изданието се появява като официално обяснение как да си правим проверка за пълен и непълен член. Ако можеш да заместиш думата от мъжки род с “той”, пишем пълен член, ако я заменяме с “него” – непълен. Досега лесната проверка беше подсказвана от приятелски настроени учители, но не фигурираше в учебниците.

    В речника се дават указания и за правилната употреба на бройните форми. Прилагаме ги само за съществителните имена от м.р., които обаче не са лица, след числителни и думи за количества – два стола, 15 коня. Не и когато става въпрос за хора – “130 депутати гласуваха”, “само 7 ученици не избягаха от клас”.

    И още малко правила за загрижените за езика си – правилно е да се каже “Вие сте ходилИ”, “Вие сте плакалИ”, но “Вие сте поканен”, “Вие сте трогнат”. Случаят с думите “заместник-директор” и “министър-председател” е ясен – пишат се с тиренце. Когато обаче съкратим първата част “зам.-директор”, остават и точката, и тирето, каквото и да са ви казвали в училище, категорични са езиковедите.

    МлекО” не е дублетна форма на “мляко”, а си е чист диалект. Но пък “стрУктура” и “структУра”, “проИзход” и “произхОд” са дублети. Да се изговаря “нАука” е грешно. “Диалектите, жаргоните и професионалните езици не са нещо лошо, но трябва да внимаваме в каква среда, в какъв контекст, в каква комуникативна сфера ги употребяваме. Диалект може да се използва и със стилистична цел – за създаване на някакъв ефект. В публичната реч се използва книжовният език. Трябва да умеем да превключваме”, препоръчват експертите.

    “Целта на речника е да улеснява и да дава практически инструкции за действие, а не да подтиква към езиковедски размишления и анализ на изречения”, категоричен е д-р Милен Томов.

    Източник: Vsekiden.com

  • Втори сме по ръст на безработицата в ЕС

    България е втора по ръст на безработицата в целия ЕС. Това сочат данните на Евростат за първото тримесечие на 2011 г.

    1,3 процента е повишението на безработицата у нас, което означава, че вече достигаме ниво от 11,4 на сто от работоспособното население, което не е на работа.

    Първото място в тази класация е за Гърция, където увеличението е с 4 процента. След нас се нареждат Кипър и Словакия, където регистрираните безработни са с 1,1 процент повече.

    От информацията на Евростат разбираме, че най-голям спад на безработните има в Естония, където 18,8 процента от хората са успели да си намерят работа, въпреки тежките икономически показатели. 19 от страните на ЕС също са успели да обърнат отрицателната теденция. В 7 страни се отбелязва увеличение на безработицата. Непроменено остава положението само в Люксембург.

    Източник: в. „Новинар“

  • Американският дълг ще достигне 2,1 трилиона долара

    Демократите и републиканците постигнаха споразумение в последния момент

    Споразумението, което постигнаха демократите и републиканците за намаляването на американския дефицит, предвижда вдигане на тавана на дълга с 2,1 трилиона долара, предаде АФП.

    Сключеното в последния момент споразумение предвижда още намаляване на разходите за отбрана с 350 милиарда долара в рамките на следващите 10 години.

    Специална комисия, включваща еднакъв брой демократи и републиканци от конгреса, трябва да определи какви ще са новите съкращения на разходите, чийто размер трябва да възлезе на 1,5 трлн. долара за 10 години. Тази сума ще бъде добавена към вече определените 1 трлн. долара икономии в първата част на споразумението.

    Източник: Factor-news.net

  • План “Маршал” в ЕС без България

    Няма да внасяме по-малко пари в общия бюджет

    Вноската на България и на българските бенефициенти по финансиращите програми на ЕС най-вероятно остава непроменена. Това се разбира от днешните съобщения от Брюксел, според които частта на ЕС във финансирането на инфраструктурни и образователни проекти се предлага да се увеличи до 95 на сто за Гърция, Ирландия, Португалия, Румъния, Латвия и Унгария. Така за тези държави ще остане да покриват едва 5 процента от разходите.

    Обикновено тези държави трябва да покриват между 15 и 50 процента от разходите – изискване, което пречеше на слабите икономики да използват средствата, предназначени за тях, отбелязва АП. По-ниските равнища на съфинансиране ще останат в сила само докато въпросните държави изпълняват своите спасителни програми, допълва ДПА.

    Всичките шест страни, за които се отнася направеното предложение, трябваше да прибегнат до спешни заеми на фона на безпокойството на пазарите за тяхната икономическа стабилност.

    Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу определи предложенията като „вид план Маршал за икономическо възстановяване“, отбелязва АП.

    Източник: Vsekiden.com