2024-07-17

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Том Блентън: Ако не окажеш натиск, информацията остава поверителна – така работи всяка бюрокрация

    90 процента от тайните на националната сигурност на САЩ не заслужават да бъдат тайни, твърди директорът на „Архив Национална сигурност”

    Tомас Блентън ръководи „Архив Национална сигурност”от 1992. Архивът е средводещите организации в САЩ в дебата за декласифициране на правителствени документи, свързани с външната политика на страната. Архивът е създаден през 1985. от журналисти и изследователи, за да се наложи контрол върху нарастващата секретност в американското правителство. Архивът се помещава в библиотека „Гелмън” към Университета „Джордж Вашингтон” във Вашингтон. С Томас Блентън разговаря Диана Банчева.

    Том, как бе въвлечен в свободата на информация?

    В колежа работех за университетския вестник. Мои приятели създадоха свой вестник в Минесота и ме поканиха да се присъединя. Прекъснах следването и заработих при тях през 1976 – годината, в която бяха приети положителни поправки в Закона за свобода на информацията. Президентът Форд наложи вето, а Конгресът го отхвърли. Бяхме в разгара на голямата битка за отворено управление. Стояха въпроси като как ще избегнем втори Уотъргейт, или войната във Виетнам. Един от начините бе да направим Закона за свобода на информацията наистина силен. Бях млад журналист и знаех за тези противоборства във Вашингтон. В този момент фермерите в Минесота протестираха срещу проект на правителството да построи високоволтов електропровод, който преминава през земите на хората. Процесът беше много непрозрачен. Идваха със съдебна заповед и отнемаха земята на хората. Правителството трябваше да направи оценка на въздействието, да организира обществено обсъждане и да вземе предвид мнението на бъдещите засегнати. А фермерите се страхуваха за ефекта върху здравето им, върху здравето на децата им. Тогава ми хрумна да подам заявление за достъп до правителствено проучване за ефекта върху здравето от високоволтови електропроводи. Заявлението хем успя, хем се провали. Не получих никакви документи, но правителството трябваше да признае, че никога не е правило оценка на риска за здравето от подобен проект. Това беше скандално. Новината кацна на първа страница, а аз спечелих журналистическа награда в Минесота.

    Какво се промени след това разкритие?

    Накара управляващите да изготвят проучване. В крайна сметка, нямаше риск за човешкото здраве. Но това, до което историята доведе, е изпълнение на задължението правителството да информира и да се консултира с хората, които ще бъдат засегнати, преди да предприеме някакви действия. Така че, като цяло значението на оценката на въздействие бе подсилено. Правителството трябваше да я прави и преди това, а не се съобразяваше. Промяната не беше огромна, но подтикна управляващите да си вършат по-добре работата. Това е истинската функция на журналистите, а едно заявление за достъп бе ключа към изобличаването.

    Какво се случи после?

    Върнах се в колежа, завърших и отидох във Вашингтон. Там срещнах други журналисти. За моя изненада малцина от тях използваха Закона за свобода на информацията. Аз не бях все  още опитен репортер, но написах голям материал, използвайки закона. Моят начин на мислене беше – отварям „Вашингтон поуст” и чета някаква история за някаква инициатива на правителството. Реакцията ми е – подай заявление за достъп, открий какво се крие зад изявлението на говорителя, какво пише в договора, какво наистина опитват да направят. Така мислех за правителството, но за моя изненада повечето колеги не разсъждаваха така.

    А тъкмо журналистите трябва да имат подобно мислене.

    Не само те. И всеки гражданин. Но това е трудната страна от свободата на информация – промяната в мисленето, в манталитета.  Изисква всеки от нас да го промени. Изисква гражданите да разберат, че информацията е наше право, ние я притежаваме. Изисква служителите в администрацията да разберат, че са просто пазители на информацията, че работят за нас. Следователно имат дълг към нас да ни информират за това, което правят. Но това са огромни промени в начина на мислене. И отнемат време. Ние  опитваме да постигнем тази промяна от 45 години и все още има какво да се желае. Може би сме по-добре по отношение на прозрачността от редица държави. Годишно се подават по 500 000 заявления за достъп на федерално ниво. Съществува асоциация от държавни служители, провеждащи специални обучения. Наричат се Американско общество на професионалистите по достъп. На английски абревиатурата е ASAP, което означава и „колкото може по-скоро”. И тези хора мислят за себе си като за професионалисти по достъпа. Работата им е да разглеждат заявления за достъп и да удовлетворяват исканията на обществеността. Това са големи стъпки напред.

    Кога е създадена тази асоциация?

    През 1980. Четири години след като подадох първото си заявление,  заявленията нараснаха толкова много, че самите служители прецениха: трябва да обучим колегите, които се занимават с това, да го правят както трябва. Защото, ако не го правим, както трябва, заявителите завеждат дела, губим време и пари. Трябва да повишим стандартите си. И създадоха тази асоциация. Друг стимул за участие е, че сертификатите, които асоциацията дава за преминато обучение, служат за повишаване на квалификацията и съответно на заплащането на служителите. Така обслужването на интереси вътре в управлението води до повече откритост.

    Да накараме управляващите да повярват, че го правим за тях?

    Те имат свои основания да искат да го правят. Не са като нашите. Понякога влизаме в открити конфликти. Преди известно време например „Архив Национална сигурност” откри, че Въздушните сили на САЩ са създали система, чрез която просто изхвърлят заявленията за достъп до информация.

    Не е за вярване!

    Тяхната администрация е много децентрализирана. Няма централен регистър на заявленията. А има и хора, които работят три години в един отдел, след това се преместват в друг. Тоест, три години са в отдела за достъп до информация и ако в края на срока имат натрупани необработени заявления, просто ги изхвърлят. Разбрахме това, тъй като 80 наши заявления не получаваха отговор с години. И ние питахме и питахме за тяхното развитие, а те дори не можеха да ни кажат къде са.

    Как реагирахте на тази порочна практика?

    Заведохме дело. Спечелихме го. Освен стотиците хиляди долари, на които бяха осъдени Въздушните сили, съдията издаде заповед за назначаване на генерал като ръководител на звеното, отговарящо за достъпа до информация, който да го реформира и да назначи нов състав. И те наистина се реформираха, но това беше в резултат на огромно усилие. Накратко: трябва да се обучава всяка нова група служители. И всяка нова група от журналисти. И всяко ново поколение от студенти за обществената информация, на която имат право.

    Застъпена ли е темата за свободата на информация в университетските програми?

    Да, за студентите по право и журналистика. А за студентите по история и политология мисля единствено Архива прави обучения. Провеждаме летен семинар за бакалаври и магистри, които ги очаква докторат. Идват около 30-40 изявени студенти, които ще бъдат следващите професори. За седмица ги обучаваме как да получават обществена информация от всякакъв вид – от архиви, чрез Закона за свобода на информацията, чрез процедура на декласифициране, от президентските библиотеки. Провеждаме и еднодневен семинар в университета Джордж Вашингтон как да се използва Закона за свобода на информацията. Десетина пъти  годишно чета лекции в журналистическите факултети в страната – в Колумбия, Бъркли и др. Всяка година представяме тактики за получаване на информация на конференцията на разследващите журналисти в САЩ. Издадохме наръчник за използването на закона, от който сме разпространили стотици екземпляри, а го има и онлайн. Доколкото знам наръчникът се използва в програмата на някои университети. Най-доброто, което правим за образованието на журналисите е, че раждаме новини. Пет-шест пъти в годината сме на първа страница на „Ню Йорк Таймс” и „Вашингтон поуст” с някой от документите, които са ни предоставили. Онзи ден Боб Уомплър бе в Националното обществено радио и коментира Корея. Десет милиона американци чуха експерт да говори за използването на Закона за свобода на информацията, за да получи документи, които са актуални и днес. Това засилва доверието в правото на информация. Хората започват да мислят за това право, когато им покажеш какво може да се постигне с него.

    Кои са най-активните групи, ползващи Закона за свобода на информацията?

    Гражданите в пенсия най-вече използват закона, за да получат информация за социални осигуровки, медицински грижи, надбавки на пенсията, здравна помощ. Следващата по големина група са ветераните, бивши военни. Информацията, която търсят също е свързана с пенсията им, с надбавките за служба, със здравната помощ. Третата група са лицензираните компании в САЩ. И най-активни от тях са фармацевтичните компании. За пример – Външно министерство получава около 10–15 000 заявления годишно. Докато Министерството на храните и лекарствата получава от 50 до 70 000.  Компаниите опитват да научат предварително каква политика по отношение на лицензионния бизнес предстои да предприеме правителството. Четвъртата група е частният бизнес, тези, които искат да сключат договори за поръчка с правителството. Това са предимно военни контрагенти. Пентагонът има бюджет от $600 милиарда годишно. Половината се харчат по договори. Петата по големина група са правните кантори, които подават заявления от името на клиентите си. Следват затворниците. Те разполагат с толкова свободно време, че могат постоянно да подават заявления. Повечето им заявления получават откази, тъй като искат информация кой ги е предал, кой е свидетелствал срещу тях, а това е информация, защитена със закон. След затворниците идват групи на гражданското общество, неправителствени организации. След тях по активност са служителите от местната или щатска власт. Те използват Закона за свобода на информацията, за да разберат политиката на федералното правителство, или какви средства трябва да дойдат в техния град, или къде са отишли тези пари. Така законът се превръща в още едно средство, което различните нива на управление могат да използват, за да контролират ефективността. Колкото повече знаят хората на всяко равнище, толкова по-малко възможност за корупция съществува. И последната група са журналисите – от 3 до 5 процента. Въпреки всичко, това са хиляди заявления с може би най-голям обществен ефект.

    Как бе създаден „Архив Национална сигурност”?

    След като завърших, заминах за Вашингтон. Там се запознах със  Скот Армстронг от „Вашингтон поуст” и Реймънд Бонър от „Ню Йорк Таймс”, които използваха Закона за свобода на информацията. Аз също го използвах, но не систематично. В началото на 80-те години получих предложение за работа на свободна практика в Централна Америка. Тогава там имаше война, беше добра журналистическа възможност. А Скот и Рей обмисляха създаването на „Архив Национална Сигурност”. Бяха натрупали толкова документи в домовете си, че обичаме да се шегуваме, че истинските основатели на Архива са съпругите на Скот и Рей, особено на Скот. Тя го заплашила с развод, ако не се отърве от документите.  Другата причина е, че е много трудоемко и отнема време да се получат документи, свързани с националната сигурност. Хора като Скот и Рей подаваха заявления в процеса на работа по определен материал. Обикновено завършваха историята и публикуваха  материалите си преди да получат отговор, защото имаха срокове. И година по-късно получаваха документите. Въпросът бе какво да правят с тях. Повечето журналисти биха ги изхвърлили или зарязали в мазето. А Скот и Рей създадоха „музей” за тези документи, тъй като разбираха трудността на работата със закона в областта на националната сигурност. По това време аз бях в Централна Америка. Четири месеца по-късно минах през Вашингтон да видя приятелите си. Предложиха ми да работя с тях. Приех, мислейки, че ще остана три месеца. И така вече 25 години. Започнах работа в Архива в началото на 1986, когато той беше малка неправителствена организация с 4-5 човека екип. Но двама души работеха по изключително интересни проекти. Единият беше Малкълм[2], който работеше по въпросите на Иран. А другият – Питър[3]– работеше по въпроса на Контрите в Никарагуа.

    През ноември 1986 избухна скандалът Иран-Контри и ние бяхме единствените в света, които разполагаха с документи по въпроса и база данни със събитията и участниците. Малкълм ги редактира и ги публикувахме под формата на Хронология. Изведнъж медиите започнаха да ни канят, за да обясним ситуацията. От малки и неизвестни, се въртяхме по телевизиите всяка вечер, понеже разполагахме с нещо, което друг нямаше. Имахме невероятен ресурс.

    Това израстване едва ли е резултат само от щастлива случайност.

    И от здрава работа, разбира се. Изискваше се много работа и търпение, тъй като процесът е дълъг. Когато избухне скандал, можем да дадем уникалните ни първични документи. Ние не се застъпваме за нищо друго, освен за открито управление. Не бихме се изправили да кажем, че Контрите са лоши хора. Но имаме доказателства, те пораждат дискусия и Конгресът ни кани за становища 4–5 пъти годишно. И се превръщаме в първите в списъка на всеки журналист, на когото да се обадят, за да питат с какво разполагаме. Имаме постоянно медийно присъствие. Всичко това ни помогна да привлечем донори като фондациите Форд, Карнеги и Макартър. Те виждаха какво правим, какъв е резултатът и ефекта от работата ни и ни подкрепиха. Скандали като Иран-Контри отварят прозорец сред правителствената секретност, за да се види как наистина работи правителството. Иракгейт също отвори такъв прозорец. Уотъргейт – също.

    Трябва да си там с експертиза и знание.

    Точно така подбираме проектите си. Преценяваме районите в света с проблеми или ключови моменти от историята, които са противоречиви, които са обусловени от конфликти, които биха могли да доведат до скандал, и трябва да бъдат проследени систематично. Такава тема е атомното въоръжение, една от най-секретните теми на американското правителство. И една от най-опасните за света. Според нас, именно секретността поражда лошата атомна политика. Смятаме, че ако събираме документите систематично, докато няма скандал, ще сме готови при неговото избухване. Така че е необходима и подготовка, и късмет.

    Секретността на правителството ли е най-голямото предизвикателство за Архива?

    Бих нарекъл тази секретност коленен рефлекс. Това е като автоматичен рефлекс, без да влагаш капчица мисъл. Ето така се поражда по-голямата част от секретността на правителството. Имаме примери, които сме окачили по стените на офиса – един и същ служител по сигурността преглежда два пъти един и същ документ в рамките на една седмица. Първият път заличава първи и трети параграф, вторият път – само вторият параграф. Няма обективна причина за това. Всичко е субективно. Това е най-големият проблем, с който се сблъскваме. 90 процента от тайните на националната сигурност на САЩ не заслужават да бъдат тайни. Могат да заслужават да са защитени за кратко, за няколко месеца, за година. Но системата би ги държала в тайна завинаги, ако не ги притиснем със заявление за достъп, със съдебно дело, с процедура по декласифициране. Ако не го направим, системата ще продължи да държи информацията в тайна, защото така работи всяка бюрокрация. САЩ е може би една от най-отворените, най-некорумпираните бюрокрации. И все пак имаме своите скандали.  Най-голямото ни предизвикателство е автоматичната секретност. Имаме средства за борба с това. Законът за свобода на информацията е едно от тях. Публикациите в медиите – също. Съревнованието между институциите за награди, като в България за Деня на правото да знам, също е средство.

    Ние опитваме непрекъснато да спечелим служители от администрацията на наша страна. Често наши съюзници са историци, които имат достъп до секретна информация, но не могат да публикуват, за да получат признание от историческата общност. Така че, ни съдействат за декласифицирането на подобни документи.

    Кой наскоро предоставен документ би цитирал като особено въздействащ?

    Записи от разпитите на Саддам Хюсеин за истинските мотиви на политиката му и колко погрешно е било САЩ да навлязат в Ирак. Разпитите се водят от агент от ФБР, който говори арабски и успява да спечели доверието на Саддам. Агентът пита: „След като узнахме, че не разполагаш с атомни оръжия или оръжия за масово унищожение, защо не ни каза, че нямаш, а остави всички с впечатлението, че ги криеш”. Саддам отговаря: „Ако бях признал, че нямам такива оръжия, лудите ирански молли щяха да ме завземат. Единственият начин да осигуря сигурността на Ирак бе да изглеждам сякаш имам оръжия за масово унищожение”.

    За американците, тази война коства стотици жертви. Милиарди долари бяха погребани в пустинята. И това беше огромна новина, произтекла от едно заявление за достъп до информация до ФБР.

    Какво предстои на Архива след почти 30 години работа?

    Направихме една голяма промяна, след като аз поех Архива. Първите 6-7 години от дейността си, той бе фокусиран върху американското правителство. Но с края на комунистическия период и отварянето на възможности по целия свят, за мен фокусът се измести върху това да превърна Архива от институция в част от световното движение за свобода на информацията. Да помогнем на хора от други страни да разберат и реализират амбициите си. Документите, с които разполагаме, се превърнаха в доказателствен материал за правозащитници в други държави. Примерът от нашите съдебни дела и застъпничество послужи на други кампании. Понякога успяваме да намерим дори средства от американски благотворителни фондации, за да подпомогнем неправителствени организации в страни като Грузия. Това позволи на Института за развитие на свободата на информация да осъществи първото проучване на уеб страниците на институциите в страната. Помогнахме на активисти в Индия да наберат средства от Гугъл, с които направиха първото федерално проучване за използването на закона в страната. От 190 държави в ООН над 80 имат закони за свобода на информацията. Това също е цел – от 80 да станат 190. А от 80- те със закон, може би в 25 от тях законите са наистина действащи. Да ги увеличим от 25 на 80-90 също е хубава цел. Мисля, че има много възможности в тази област по света. Затова и създадохме портала Freedominfo.org. По отношение на бъдещето на Архива, това, което аз смятам за ценно, е партньорството с организации от други държави. И като говорим за следващите 25 години, работата на „Архив Национална сигурност” ще бъде да доведе новите стандарти, поставени Обама, до норма за рутинна откритост в Интернет. В САЩ е реално постижимо следващия четвърт век процесът на подаване на заявление, на подаване на жалба, на завеждане на дела да се свие, тъй като много от информацията ще бъде достъпна онлайн. Една от целите ни е да доведем американското правителство до това ниво на откритост.

    Източник: http://www.aip-bg.org/

  • Само помислете

     

    Само си помислете – населението живее в представата, че отвсякъде е обградено от врагове и опасности – вековния враг Турция, враждебната Гърция, антибългарската Югославия, от север дълбока вода и власи, от изток ЧЕРНО море. По границите стрелят, да преминаваш реката – безумно, да бягаш през морето – отиваш на дъното. Има едно радио, чуждите се заглушават, вестниците са единодушни. За „много говорене” влизаш в затвора…

    Формиран е обсаден синдром. В държавата господства островното мислене. От десетилетия се използва изразът, че България е „остров”. Изрича се още преди Девети септември. Тодор Живков често го използваше, а сега не спират: „остров на спокойствието”, „остров на стабилността”…

    Но границите са паднали. Новините нахлуват и давят умовете. Доброто и злото губят местата си.

    Да отидеш до Цариград и да пиеш едно кафе, няма причина после да го разказваш; да се изкъпеш по обяд в Бяло море и да вечеряш на брега на Дунава, е въпрос на резервоар, а дали да живееш у нас или в странство, е лична работа. Да ругаеш властта, няма кой да те чуе…

    Не е вярно, че страната е напусната само от милион и половина персони. Всички напуснахме Онази България и попаднахме на ново място. Това е друга, непозната страна, към която трябва да се адаптираме.

    Още не можем да я възприемем. Дори чиновниците са затруднени. Шоуменската невъздържаност „няма такава държава” е вярна – наистина няма. Тази е друга.

    Преходът у нас не е само преход от тоталитаризъм към демокрация, това е период на културна промяна. От общество със силни ориенталски характеристики – родово, поселищно, патерналистично, котловинно, то се трансформира в гражданско, индивидуалистично, отворено. От култура, където междуличностните познанство регулират индивидуалното поведение, попадаме в свят на анонимност, където самоконтролът и парите са основни регулатори. Законът и полицията само наблюдават дали това е така. (Би трябвало!)

    Оцеляването спира да бъде възможно при снишаване, прикриване, траене, сливане със средата. Напротив. Азът трябва да заяви себе си. Така вместо да смятаме себе си за малки, бедни, страдащи, застрашени, жалващи се, нуждаещи се от помощ, песимисти, трябва да превключим и да се самоизградим като достойни, независими, упорити, находчиви, рационални, целенасочени, работещи, контактни, екипни, оптимисти.

    И това не зависи от правителството, чието и да бъде. Хич не зависи от министър-председателя, Брюксел, НАТО, Вашингтон или Москва. Решава се в „дебелата българска глава”. (С такъв епитет се славим сред съседи.)

    Никой не пречи на индивида да е чист, да е подреден, да си пести времето, да се самоуважава, да си решава проблемите, да е учтив, да е възпитан, да е дружелюбен, да е усмихнат, да не досажда, да е коректен и почтен… Да се бори в защита на своите интереси, сам или в съдружие!

     

    Петко Симеонов,

    omdabg.com

  • България ще препродава руски газ

    Трайков: Няма да искаме намаляване на доставяните количества

     

    България ще настоява в новия договор за доставка на газ от Русия да влезе клауза, която ще ни дава право да продаваме на трети страни неизразходваното синьо гориво. Това съобщи в кулоарите на парламента министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Той напомни, че настоящият договор с „Газпром” изтича в края на 2012 г.

    Трайков коментира и информацията, появила се днес в руските медии, че България обмисля след изтичане на договора да намали близо четири пъти количеството газ, което купува от Русия – 500 млн. куб. м вместо сегашните 2 млрд. куб. м. След като първоначално се възмути, че карат български министър да отговаря информации от вестници, той все пак опроверга слуха: „Никога не съм казвал, че ще преговаряме за по-ниски количества“. Целта на България е да разнообрази източниците си на газ. Ако руският е по-евтин от азербейджанския, ще купуваме него, обясни бъдещата стратегия Трайков.

    Според него драмата с шистовия газ е възникнала, защото има голям шанс да се случи нещо. Досега в България е имало над 2000 сондажа, затова той не разбира защо сега се прави трагедия от 4.

     

    Източник:  Vsekiden.com

  • Днес се появи 196-та държава в света

    След 21 години гражданска война и 6 години преходен период, на политическата карта се появи Република Южен Судан

    Dнес на политическата карта на света се появява нова държава – Република Южен Судан.

    С площ от 619 745 кв. км и население, което по различни данни наброява от 7,5 до 13 млн. души, тя става 54-та държава в Африка и 196-та държава в света.

    Весели тълпи в столицата Джуба ликуваха заради дългоочаквания ден на независимост на Южен Судан, предаде АФП.

    Днес издигаме флага на Южен Судан, за да се присъединим към световните нации, заяви Паган Амум, генерален секретар на управляващото Движение са освобождение на суданския народ.

    Председателят на парламента прочете на специална церемония декларацията за независимостта на новата държава.

    Рано сутринта хиляди души започнаха да пристигат в столицата за официалните празненства, носейки флагове и пеейки песни. По предварителни данни около 100 хил. души ще присъстват на церемонията по обявяването на независимостта.

    Епицентър на честванията е мавзолеят на Джон Гаранг, лидер на бунтовниците от Южен Судан, убит няколко месеца преди мирното споразумение от 2005 г.

    Огромно множество се събра на мястото на церемонията, което създаде големи тревоги на силите за сигурност, охраняващи височайшите гости, сред които бяха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, посланикът на САЩ в ООН Сюзан Райс, бившият американски държавен секретар Колин Пауъл, външните министри на Франция и Великобритания Ален Жупе и Уилям Хейг, лидерите на още трийсетина африкански страни.

    Президентът на Судан Омар Башир, който е силно непопулярен в Юга, също ще уважи днешните тържества. Срещу него има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд в Хага заради геноцид.

    Южен Судан обявява независимостта си точно шест месеца след провеждането на референдум, на който южносуданците гласуваха почти единодушно за отделяне от северните си съседи, които по време на гражданската война бяха приемани като врагове.

    С обявяване на независимостта приключва преходния период,

    предвиден от мирния договор от 2005 г., подписан между правителството на Судан и бунтовниците от Юга – Суданското народно-освободително движение.

    С това споразумение бе спряна продължилата 21 години гражданска война.

    В петък Судан призна независимостта на Република Южен Судан. Между двете страни предстои обаче да бъдат решени ключови въпроси, като например за статута на оспорваните гранични провинции и региони, отбелязва Франс прес. Такива спорни територии са граничният район Абией и северносуданският щат Южен Кордофан.

    Когато тържествата по повод независимостта приключат обаче, новата африканска страна ще трябва да посрещне горчивата реалност – тя ще бъде една от най-неразвитите страни на планетата.

    Само 15% от нейните граждани засега са грамотни,

    младата страна все още храни и опасения от подновяване на конфликта със Севера.

    За голям препъни камък между Севера и Юга се смята битката за петролните залежи, разположени в близост до границата между двете държави. Тези залежи от днес вече ще са собственост на Южен Судан, но за да достигне този петрол до световния пазар, ще трябва да премине само през петролопроводи през Севера, защото Югът не разполага със собствени, припомня АП.

    Южен Судан може и да се струва богат на някои заради наличието на петрол, но истината е, че тази нова страна с размерите на щата Тексас има само 50 км асфалтирани пътища.

    Доскоро правителството на Южен Судан беше много малко, но сега то се състои от 32 министерства, 17 комисии и 10 щатски правителства.

    В навечерието на независимостта Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, създаваща мисия на ООН за Южен Судан. Тя ще включва 7 хил. военни, 900 цивилни и експерти, които ще допринасят за изграждането и сигурността на новата държава.

    Днес много страни, сред които САЩ, Великобритания, Франция, обявиха, че признават новата държава. Русия заяви, че възнамерява скоро да го направи.

    Източник:БТА, Vesti.bg

  • Летният терор на емигрантите

    Лятото дойде и с него се завръщат поостарелите младежи от 80-те години на миналия век, които се изнесоха в чужбина в началото на прехода

    Автор: Георги Николов

    Рано или късно идва звън на телефона. Чувате дамски глас, с леки трели на възторг: “Анчето, се прибра от Айова и страхотно иска да се видим! Помниш ли я, онази в четвърти клас, дето ме ритна в лицето и после ми размаза с крак сандвич в гърба, под ученическата престилка!”, носталгично си припомня някакъв голям бой в училищния двор позастаряла дама.

    Макар и да сте пропуснали в детайли тази близо 40-годишна драма, в съзнанието ви изплува спомен за Анчето, точно толкова точен, колкото са прословутите лица от повърхността на Марс. Бедното ви съзнание се лута между момиченца с плитки, бели панделки, подрастващи дами с пъпки и сини престилки от 80-те години на миналия век.

    Въпросното Анче обаче е упорито и непрекъснато звъни по цялата дълга верига от съученици, приятели от махалата, състуденти и някакви пичове, с които сме били за кратко на купон преди 25 г. Вие сте ги забравили, но Анчето ги помни. Тя се е сещала за всеки един от тези знайни и незнайни познати и случайни хора в дългите зверски зимни вечери в Чикаго, преди да си намери по-добра работа в царевичака на Айова.

    Те са Анчето, Митко, Мишо, Гошо от долния блок, Катя, Силвето (онази, дето изпи два литра вино в 10-и клас, помниш ли я?), Киро от Пенсилвания, Руми от Канада и прочее и прочее.

    С настъпването на лятото идва летният терор на емигрантите. Буквално всяка седмица започва да звъни по някой, с покани да се видите. Понякога се събират по двама-трима в една седмица и се чудиш как да ги вкараш в график, особено през юли и август.

    Те са от поколението на 50-годишните или прехвърлилите втората половина на 40-те си години. Онези, които първи се ометоха от България още през 1990 г., когато започваше голямата гладория и суматоха. Сега позастарели, поразочаровани, пооплешивели, някои позабогатели и метнали някое кило на кръста за мъжете и на ханша за жените, те започват да се прибират за кратката си и изстрадана лятна отпуска с едно единствено желание – да се видят с колкото се може повече хора, които крепят единствената им нишка с тая страна България. Място, което те едновременно хем презират, хем им липсва.

    Само че въпросните крепители на нишката, които са останали тук, също са поостарели, преживели вечната криза на прехода и вече поели ударите на очертаващата се като вечна за България световна икономическа криза. Те също са пооплешивели и понадебелели, поувехнали в ентусиазма и надеждите си. Изобщо – те не са във ваканция, а прииждащите емигранти са. Освен че искат забавление, емигрантите искат и разбиране. А точно това идва малко в повече.

    Разбирането означава да се превърнете в нещо средно между психиатър и много близък роднина. Въпросната особена позиция се изразява в това да изслушате мотивацията им защо са заминали, да ги убедите, че не са сбъркали, да им кажете, че вечно ще живеят в съзнанието ви и да изразите възхищението си от техния неотразим успех.

    “Ти знаеш ли какво е да си чиновник в социалната служба на Австрия”, гордо заявява стара позната, на която от 300 м й личи, че е фрустрирана до смърт и има тайни проблеми с алкохола. След това ви обяснява, че това едва ли не е следващата по важност позиция в Европейския съюз, след шефа на Европейската централна банка. Вие с разбиране кимате, защото ви предстоят още срещи със завърнали се в отпуска емигранти и се чудите дали ще можете да изслушате дивотиите им със същото търпение.

    Проблемът на летните отпускари-емигранти е, че се опитват да възстановят младежкия си ентусиазъм и отношения с приятелите във време, когато те безвъзвратно са отминали. Ако ще и Василиса Прекрасна да е, след като повече от 20 години почти не сте се виждали, едва ли ще изпаднете в див възторг от предстоящата среща, защото споменът за въпросния човек е твърде избледнял.

    Нямате нищо против тези хора, но те просто не са в центъра на съзнанието ви, а често нямате време да го вместите в графика си. Емигрантът обаче не знае това, а ако го научи, страхотно ще се огорчи. Вие не искате да му причините подобно негативно усещане. Пред въпросната среща с него ви наляга големият въпрос: “Ами сега какво ще си говорим?”

    В интерес на истината това не е основен проблем, защото емигрантът в отпуска говори като латерна. От време на време се опитва да изпревари в бърборенето сам себе си. Сега той наваксва дългото мълчание и отронване на служебни любезности сред колегите си в чужбина. При това, там той го прави много внимателно. Сега не е нужно да внимава и може да говори за неща и хора, за които вие сте единствените му събеседници.

    По тази причина затъвате в безкрайно припомняне на учителки, съученици, приятели, стари гаджета, обикновени пияндета и полудеградирали типове, които в средата на 80-те са давали големи надежди. Чат-пат за цвят се споменава и някой умрял. От този разговор в главата ви става същински качамак, уморен сте от надвикването и се чудите как ще изкарате утрешния ден, защото се е наложило да седите в някой бар с емигранта в отпуска до 2 часа след полунощ.

    Ако им откажете среща с благовиден предлог, ще последват още около поне 5-6 обаждания. И понеже сте възпитан и не желаете да обиждате човек, с когото ви свързва отиващата си младост, решавате да изтърпите рандевуто, дори и с цената на недоспиване и главобол на следващия ден. Все пак не сте дотолкова коравосърдечен.

    Емигрантството е почти постоянно отсъствие от определена действителност и скачането в нея за седмица-две не носи особено удоволствие нито за госта, нито за посрещачите му. Както не е приятно да влезеш в залата по средата на представлението.

    Ужасно тъжно е да си признаеш, че нещо си е отишло завинаги, но все пак хора с далеч по-голяма, дори и физическа близост, се разделят. Навярно сте виждали отпускари от Западна Европа, които с надежда отброяват дните, които остават до края на отпуската им. Тук те се чувстват като чужди сред свои, а там вече се усещат като свои сред чужди, ако използваме заглавието от филма на Никита Михалков. Но посещението на България е ритуал, в които трябва да участвате и вие. Отрежда ви се роля на втори герой в пиесата, който помага за изявата на главния.

    След известни, близо 20-годишни наблюдения, се различават няколко основни типа емигранти.

    Първият е на неподправения и откровен лузър-неудачник, който се опитва да се представи за велик. Той стръвно напада българската действителност, има страхотно мнение за политическите процеси в света, може да ви каже интересни неща за това как се мият кенефите в Канада, например. Но в крайна сметка разговорът с него е като шум в ушите. Той обича да се фукляви, но за работата си почти нищо не говори. А ако спомене нещо, то звучи като “супервазър при третия вицепрезидент в отдел “Озонови разработки”. С тая усукана терминология той цели да ви омаломощава и повече да не го питате. Защото тогава ще му се наложи да обяснява с какъв зор е спестил парите от социала, с които да се добере до престарелите си родители.

    Вторият тип привидно е по-овладян. От тези емигранти лъха спокойствие и сигурност и познаване на страната, в която са се преселили. Имат чуждоземни маниери, малко повече, отколкото трябва. Работата им е прилична, а дрехите добри и дори маркови. Понякога за вкус в говора им на български се прокрадва лек акцент, а в жестовете – европейски стил. Тази група е готова да изпадне в умиление пред всеки буркан с лютеница или парче луканка. Да покажат колко им липсват тези неща в пустата чужбина. Но също може да сте свидетели на зверска истерия след някоя и друга водка. Тогава истинската им същност лъсва и се разбира, че не са шлифовани продукти на Запада, а обикновени нашенски простаци, които озверено избиват комплексите си на чужденци в собствената си страна, използвайки за повод неравните тротоари, например. Тогава може да чуете от тях и доста отвратителни неща за България и българите.

    Третият тип са притиснатите напоследък от живота хора, които нямат време да театралничат, а работят по принуда в чужбина като гурбетчии, за да изхранват семействата си или родителите си, останали в малки градчета и села в България. Предвид ангажираността със собственото си оцеляване, те не се занимават с други паралели между България и останалия свят, освен чисто икономическите и недостига на пари.

    Четвъртият тип са хора, на които им писва да се преструват, чувстват се отчуждени от действителността, в която живеят там. Те просто се прибират завинаги. Малко са и затова ги показват по вестници и телевизии, както някакви леко екстравагантни идиоти.

    И петият тип – истински успелите емигранти. И те са малко и понеже наистина са успели, няма да ви направят впечатление. Това са хора, които имат реална преценка какво са постигнали, реална преценка за България и реална преценка за самите себе си. Те не се налага да се представят за такива каквито не са, защото и това, което са, е много. Те са истински космополити и по тази причина не се налага да псуват българите като се напият. Те знаят предимствата и недостатъците на България и то без да сантименталничат или да си правят излишни илюзии. Те са заможни, харесвани и често мислят за собствената си реализации, понякога дори и пак в пределите на България.

    Толкова за емигрантите и техните летни отпуски. Нека не оставяме впечатлението, че тези хора не трябва да се връщат в България. Това просто би било абсолютно несъстоятелно. Дори е хубаво да го правят колкото пъти си поискат. Всичко казано дотук обаче има за цел да изтъкне, че хората, които ги посрещат, не са единствено краткотрайни сътрапезници и аниматори на партита, а имат своите проблеми и грижи, дори и през лятото.

    Просто гостите трябва да разберат, че истинската оценка за тях, съпроводена с уважение и симпатия, ще дойде от естественото им поведение и проява на разбиране към околните. В крайна сметка дистанцията на времето е непреодолима и с това трябва да се примирим. Но не е лошо да оставиш поне добро чувство.

    Източник: http://e-vestnik.bg/

  • Родителите на Обама обмисляли да го дадат за осиновяване?

    Родителите на американския президент Барак Обама може би са планирали да дадат неродения си все още син на Армията на спасението за осиновяване. Това показва част от имиграционен документ, който бе оповестен публично за първи път.

    През пролетта на 1961 г., няколко месеца преди раждането на настоящия президент на САЩ, баща му Барак Обама-старши бил разпитван от имиграционните власти за семейното си положение, заради молбата му за удължаване на виза.

    24-годишният по това време Обама-старши бил студент в университета на Хавай и трябвало всяка година да подновява визата си.

    Имиграционните обаче подозирали, че той има повече от една съпруги, което е основание за депортиране.

    Обама-старши излъгал, че се е развел с първата си съпруга в Кения, от която имал две деца, и информирал властите, че новата му жена Ан Дънхам е бременна в петия месец.

    „Американската съпруга на гражданина е бременна и макар че двамата са женени, те не живеят заедно и г-жа Дънхам ще уреди с Армията на спасението да даде бебето за осиновяване“, написала Лил Дахлинг, администратор в имиграционната агенция в Хонолулу на 12 април 1961 г.

    Документите станаха достояние на обществеността, след като бяха изискана по закона за достъп до информацията от Сали Джейкъбс – журналист в „Бостън глоуб“ и писател. Нейната

    книга за бащата на Обама

    „Другият Барак: Дръзкият и безразсъден живот на бащата на президента Обама“, ще бъде публикувана другата седмица.

    По-голямата част от записката вече публикувана преди време, но пасажът, в който се говори за осиновяването, е бил редактиран.

    Робърт Гибс, бившият прессекретар на Белия дом, заявил пред Джейкъбс, че

    президентът Обама не знае майка му да е планирала да го изостави,

    а и не вярва да е имало такова нещо.

    Джейкъбс интервюирала членове на семействата Обама и Дънхан, които заявили, че майка му винаги е възнамерявала да го запази.

    Не е ясно дали бащата на президента наистина е възнамерявал да го остави за осиновяване или само е искал се отърве от имиграционните.

    Източник: БГНЕС

  • The Wonderful World of Albert Kahn
    photography from First World War
    photography from First World War

     

    In 1909 the millionaire French banker and philanthropist Albert Kahn embarked on an ambitious project to create a colour photographic record of, and for, the peoples of the world. As an idealist and an internationalist, Kahn believed that he could use the new autochrome process, the world’s first user-friendly, true-colour photographic system, to promote cross-cultural peace and understanding.

    Kahn used his vast fortune to send a group of intrepid photographers to more than fifty countries around the world, often at crucial junctures in their history, when age-old cultures were on the brink of being changed for ever by war and the march of twentieth-century globalisation. They documented in true colour the collapse of both the Austro-Hungarian and Ottoman empires; the last traditional Celtic villages in Ireland, just a few years before they were demolished; and the soldiers of the First World War — in the trenches, and as they cooked their meals and laundered their uniforms behind the lines. They took the earliest-known colour photographs in countries as far apart as Vietnam and Brazil, Mongolia and Norway, Benin and the United States.

    At the start of 1929 Kahn was still one of the richest men in Europe. Later that year the Wall Street Crash reduced his financial empire to rubble and in 1931 he was forced to bring his project to an end. Kahn died in 1940. His legacy, still kept at the Musée Albert-Kahn in the grounds of his estate near Paris, is now considered to be the most important collection of early colour photographs in the world.

    Until recently, Kahn’s huge collection of 72,000 autochromes remained relatively unheard of; the vast majority of them unpublished. Now, a century after he launched his Archives of the Planet project, the BBC Book The Wonderful World of Albert Kahn, and the television series it accompanies, are bringing Kahn’s dazzling pictures to a mass audience for the first time and putting colour into what we tend to think of as an entirely monochrome age.

     

    Albert Kahn Links

    For more information about Kahn and his legacy, try the following links:

     

    Източник:   http://www.albertkahn.co.uk/about.html 

     
    albert_kahn_macedonia
    albert_kahn_macedonia

     

     

     

      

     

     

    albert_kahn_mongolia
    albert_kahn_mongolia

     

    albert_kahn_Vietnam
    albert_kahn_Vietnam

     

  • СРЕЩА В АМЕРИКАНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ В БЪЛГАРИЯ

    АМЕРИКАНСКИ УНИВЕРСИТЕТ В БЪЛГАРИЯ

    Топ администратори от 16 университета от цял свят на среща в

    Американския университет в България

    3-дневната конференция ще обсъди значимостта на образованието в американски стил liberal arts в световен мащаб

    7 юли 2011г., Благоевград, България. Топ администратори от 16 университета от цял свят, следващи класическия американски модел на образование, ще се срещнат на тридневна конференция в Американския университет в България. Конференцията започва днес, 7 юли 2011г., а гостуващите университети са членове на Global Liberal Arts Alliance. На срещата ще присъстват висши администратори от университети в САЩ, Франция, Гърция, Словакия, Мароко, Нигерия и др.

    Основните цели на сдружението Global Liberal Arts Alliance, основано през 2009г., са да дадат възможност за обмен на добри практики в образователните процеси и споделяне на знания и работещи модели в институции, предлагащи образование в американски стил liberal arts. Освен това, ще бъде обсъдена ролята на американското образование извън Щатите, значимостта му за висшето образование в други държани, и световните тенденции за развитие.

    „Американските университети и американският модел на образование са доказали значимостта си в световен мащаб. Не е случайно, че американски висши училища заемат водещи позиции във всички световни рейтинги. АУБ, като последовател на традициите на класическтото американско образование, също е доказал своето място в образователната карта на България. Според официалния рейтинг на българските университети на МОН, АУБ е на първо място по реализация на възпитаниците си. И според мен, три от основните причини за успеха на американския модел на образование са: предлагането на много по-активна, гъвкава и интерактивна учебна среда, тясната връзка между научно-изследователската дейност и преподаването, както и съвместния живот и дейности извън класната стая, които университетът предлага на своите студенти”, каза президентът на АУБ д-р Дейвид Хюуайлър.

    Американският университет в България следва традиционния американски модел на образование liberal arts, характеризиращ се със съвместно съжителство на студентите в модерен университетски комплекс и с високи критерии за прием. Обучението се провежда на английски език, а международните преподаватели в университета са изтъкнати учени в своята област, с богат преподавателски опит в студентска общност от различни националности, култури и етноси. Основан е през 1991г. и в момента в него се обучават 1100 студента от 40 държави, идващи от 4 континента.

    Възпитаниците на университета заемат лидерски позиции във водещи международни компании, в правителства и държавни администрации, и в значими неправителствени организации по света. Според официалния рейтинг на университетите в България, оповестен през ноември 2010г., завършилите АУБ най-бързо си намират работа, а доходите, които печелят, са най-високи, в сравнение с възпитаниците на останалите университети в страната.

    За допълнителна информация, моля потърсете Албена Кехайова на тел.: 073 888 215 или мобилен: 0888 80 17 48.

  • Ще имплантират бомби в телата на терористи

     

    Белият дом предупреди властите на другите страни и международните авиокомпании, че терористи планират в близко време да използват смъртници с имплантирани в телата им бомби. Така те ще могат да взривяват самолети, тъй като обикновените скенери по летищата не могат да откриват бомби, скрити по този начин.

    Данни за такъв „хихургически тероризъм“ са получени от американското разузнаване. Зловещият замисъл бил на йеменска групировка – клон на „Ал Кайда“. За целта тя щяла да използва едно от най-мощните взривни вещества.

     

    Източник:   в. „24 часа“

  • Алексей Петров управлява милионите на Червения кръст

     

    Алексей Петров ще финансира кампанията си за президентските избори от даренията, които са в сметките на Българския Червен кръст. Това стана ясно, след като хора от кръста алармираха пред “Всеки ден” за безобразията, които се извършват в доброволческата организация.

    Междувременно вчера организации номинираха съдения Петров-Трактора и небезизвестната представителка на съдебната власт – магистратката в оставка Душана Здравкова, за кандидат-президентска двойка за изборите на 23 октомври. А отговорът на въпроса как ще финансират кампанията си вече се прокрадва – искат да е през държавата.

    Петров изцяло командва БЧК чрез поставените си лица Христо Григоров, известен като Папийонката (Алексей застава зад него, когато започват разследванията за измамата с дарения и лекарства) и зам.-генералния директор на Червения кръст Надежда Тодоровска, която Трактора дори вкарва и в борда на застрахователната си компания „Лев Инс”.

    Тодоровска е била водач на листата на РЗС в 24-ти МИР в София на изборите през 2009 г. От партията на Яне Янев явно много са държали на Тодоровска, защото са я сложили на четвърто място и в листата си за евродепутати.

    Чрез своите хора вътре Петров придобива пълен контрол върху милионите от дарения и помощи, които минават през БЧК. Наскоро финансовият министър Симеон Дянков решава да спре източването на БЧК и предлага нов закон за планинското спасяване, като по този начин се опитва да спаси базите на планинските спасители от схемата на Трактора. Дянков получава пълната подкрепа на спасителите, които от милионите на БЧК и Алексей не получават нищо и са принудени да си купуват дрехите и оборудването сами.

    Парадоксалното е, че парите, които държавата отпуска за планинско спасяване, не само не достигат да планинските спасители, но и достъп до сметките имат само хората на Алексей Петров. Освен че цялото имущество на БЧК е застраховано в „Лев Инс” и че никой няма достъп до сметките с милионите, базите, които държавата е предоставила за планинско спасяване, са прехвърлени с нотариални актове на организацията на Григоров и сега той може да се разпорежда с тях както пожелае.

    Новият закон на Дянков, съгласуван с европейските спасителни служби, може да спаси базите и да даде самостоятелност на спасителите, срещу което хората на Папийонката се борят със зъби и нокти.

    Пред „Всеки ден“ Христо Григоров заяви, че познава Алексей Петров като политически лидер и не вижда нищо лошо в това. Според него председателят на БЧК трябва да познава всички. По темата за планинската служба той заяви, че не може така да се правят закони, без участието на БЧК и настоя, че кръстът трябва да продължи да бъде автономна организация.

     

    Източник:   Vsekiden.com

  • Антиквизация. Александър Македонски в Скопие

     

    Парламентарните избори в Република Македония от 5 юни бяха спечелени с малка разлика от управляващата ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски: в 123-членния парламент той ще разполага с 56 депутати, включително с тримата „представители на диаспората“, избрани само с по няколкостотин гласа. Още преди да са обявени окончателните резултати, а камо ли да е съставено новото правителство, което този път повече ще зависи и от волята на албанския Демократичен съюз за интеграция на Али Ахмети, в средата на юни местните хора и световните агенции бяха изненадано възбудени от поредната новина: коронният символ на новата власт, противоречивата огромна статуя на Александър Македонски, пристигна на централния скопски площад.

    Тя е черешата на тортата, наречена „Скопие 2014“ – проект за преобразяване на градския център, включващ строеж на няколко скъпи представителни здания по северния бряг на Вардар и на десетки паметници, пресъздаващи историята на нацията. Споменават се космически суми от над 200 милиона евро. Сградите са с административна (министерство на външните работи, конституционен съд), но също и с културна насоченост (театър, концертна зала, музеи на ВМРО и на Холокоста, държавен архив). Повечето от скулптурите пресъздават добре познати фигури от нашата история: Кирил и Методий, Климент и Наум Охридски, цар Самуил, войводата Карпош, Гоце Делчев и Даме Груев, Павел Шатев и останалите „гемиджии“ – солунски атентатори от 1903 г; предвижда се да пристигне и Васил Чекаларов, костурски войвода на ВМОРО, анализиран по-подробно в един от следващите текстове. Към тях са прибавени и други елементи: маргинални имена като Георги Пулевски, Димитър Чуповски и Кръстьо Мисирков, възприемани като важни за формулирането на отделната македонска националност, и още по-колоритно – тук е и византийският император Юстиниан.
    Всички те, обаче, ще останат дълбоко под сянката на Воина-Величие на Македония, големият Александър Македонски, окупирал главното място и въздух на централния скопски площад. Когато през 2006 г. гарнитурата на ВМРО-ДПМНЕ около новия лидер Никола Груевски спечели с програма за Преродба, тоест прераждане, възраждане, избирателите очакваха икономическото преобразяване и въздигане на страната. Пет години по-късно стопанските постижения са скромни, но Преродбата триумфално напредва в други аспекти…
    Новата статуя на главния скопски площад предизвика не само очакваните отрицателни реакции от официален Брюксел, Вашингтон и Атина. А също и световен медиен интерес. „В Западните Балкани – една крачка напред, две назад“, коментира добре информираният „Икономист“. Според изданието последният ход на властите в Скопие гарантира загуба на приятели и симпатии по света…
    Яхването на скопския център от античния конник е повод за нови коментари и анализи вътре в самата Република Македония. Предлагаме ви два от многото критични текста, посрещнали новия държавно-национален символ.
     
    Очаквайки паметника: импликации на антиквизацията[1].
    Този текст е дължим отговор на вестта от леярната във Флоренция, че скулптурата на Александър е вече излята и че паметникът на античния юнак, качен на Буцефал и възнесен над фалангата, скоро може да бъде поставен. Очаквайки да завърши изборният процес, дочакахме на площад „Македония“ да осъмнат частите на „воина на кон“. Този текст беше замислен като едно предупреждение, нека сега да бъде за „добре дошъл“!
    По принцип, държавата Македония няма нужда от антиквизацията. Тя си има свои реални исторически рамки в движението на съпротивата, ръководено от ВМРО, в АСНОМ[2] и в договорното мирно установяване на самостоятелна държава след разпадането на Югославия. Тези рамки, с ясно утвърдени, неоспорвани държавни граници, не само че я правят достатъчно легитимна – тези рамки създават непоклатима легитимност, безусловно потвърдена и от комисията Бадентер[3].
    Обратното, „засилването“ на легитимността чрез разтягане на тези рамки до антична Македония („вечна Македония“) проблематизира легитимността, правейки „от готово – вересия“, т.е. свеждайки актуалната държава (РМ) до „македонски въпрос“, който е намерил в тази държава практичен отговор. Такава постъпка няма вътрешна логика, тя не произлиза от характера на държавата, а противоречи на този характер, защото довежда държавата до зависимост от имагинерно минало от преди две хилядолетия и половина, което е категориално неподатливо за сравнения и национални идентификации. Това минало не само, че не е било част от създаването на държавата, а е било инструментализирано от сръбските и гръцки противници в негативна корелация спрямо държавотворния процес. Те поставят под въпрос силата на „бандите“ на ВМРО в „македонската борба“ („македоникос агон“[4]) с теорията си за античномакедонската идентичност на нашите предци като синоним на гръцката идентичност. Превъзпитаните/„преродените“ в потомци на Александър се обръщали против своите в братоубийствена война, напускайки позицията на ВМРО за политическа автономия, съответно за самостоятелна държава, и преминавайки на позицията за нейното завладяване и подялба между гърци и сърби. Това е именно смисълът от издигането на античномакедонския мотив.
    Държавното творение Народна РМ/Социалистическа РМ/РМ[5] избягва от тази стратегия. В настоящия си облик на самостоятелна държава тя е част от общоевропейския обединителен процес, към който еволюира Европа на раздора с балканизацията като нейна негативна парадигма. С оглед на ипотеката си като част от такова негативно наследство, нашият първостепенен държавен интерес налага възможно по-бързата формална интеграция в ЕС и това предпоставя не просто изпълняване на европейските стандарти, а стратегия, която да е за пример на тези стандарти. За надпреварване по древност тук няма място. От тази перспектива нашите претенции върху античните македонци са контрапродуктивни. Научната общественост извън държавата сочи това като учебникарски пример на идеологизирана историография, която в посткомунизма мутира в етномитология. За Гърция това е иредентизъм. За ЕС това е регионално позициониране, несъвместимо с процеса на евро-атлантическата интеграция. Във вътрешен план това е отклонение от свети Климентовата – възрожденско – ВМРО-вска традиция, която е бранела южното славянство именно от гръцката асимилация.
    Настоящата „преродба“ на историческата „преродба“ е реплика дубликат на „преродбата“-гръцка стратегия, която изхожда от нашето Александрово потекло. Авторите на оригинала са си служили с нея като с пропагандна маневра и измама за завладяването на Македония, докато авторите на репликата игнорират ВМРО и АСНОМ и връщат една реална държава (РМ) в състоянието на „македонската борба“ и обективно посредничат за още една победа на нейните противници. Този път във външен план тази победа има вид на антигръцки иредентизъм, който ни блокира пътя към НАТО и ЕС, във вътрешен план тя има вид на бягство от идентичността, защото на нацията се налага митична идентичност и в името на тази идентичност се жертвува нейното вътрешно и европейско утвърждаване.
    Васил Чекаларов, един от най-големите ръководители на ВМРО, обяснява проповядването за Александър като непознаване на собствената история, гледа на него с ирония, като нещо „много смешно!“ и „губене на време“. В македонското издание на неговия „Дневник“ това място е пропуснато, защото противоречи на настоящата обсесия по античномакедонското. Това е много симптоматична постъпка, която е във връзка с образа на Чекаларов, заклан от македономахите[6]: това е образецът на съотношението между ВМРО и античномакедонската идентичност и на отношенията на едната и другата позиция спрямо формирането на Македония като самостоятелна държава, изразена с възгласите на убийците на войводата: „Няма Чекаларов! Няма Македония!“.
    Днес, когато държавата Македония е реалност, антиквизацията, зад която стои партия с първо име – абревиатура ВМРО, деградира историческото ВМРО до нивото на колаборационистите на Гърция и на Сърбия от „македонската борба“ – Гоце Делчев го прави на Коте Христов, а Дамян Груев – на Глигор Соколов(ич)[7]. Това посегателство върху ВМРО се извършва чрез налагането на абревиатурата ВМРО (запазена в паметта като синоним на самостоятелна държава) върху името на партията, което довежда до гласове и до власт. Само по себе си, това налагане противоречи на системата на ВМРО, на нейното устройство. ВМРО е било движение на съпротива с цел политическо освобождение. Щом се стигне до собствена държава, тя (ВМРО) – категоричен е творецът на системата Христо Матов – „губи правото на своето съществуване“.
    Партизацията на ВМРО (аналогично, проблематични са и трансформациите СКМ -СДСМ[8] и ССРНМ – СПМ[9]) под знака на слънцето от Вергина и на лъва, на щита и меча на Александър и на камата и пистолета на Гоце, провъзгласяването на слънцето от Вергина за държавно знаме; от друга страна, опитът на Милошевич и на Мицотакис за подялба на държавата, блокадата от Гърция, спорът за името – обективно образуват регионална коалиция, която дърпа РМ един век по-назад, като „македонски въпрос“ и „македонска борба“, разяжда я отвътре и пречи на нейната европейска и евроатлантическа интеграция. Наистина, сменихме държавното си знаме[10], но, за жалост, очакваме откриването на безсмъртния Александър като абсолютен победител от „македонската борба“, във вид на грандиозен бронзов конник, доминиращ над Делчев, Груев, Ченто.
    Разбира се, това „завладяване“ на антична Македония не заплашва Гърция. То заплашва Република Македония. Затова не поради Гърция, а заради нас, заради нашето национално и човешко достойнство, би било добре примерът с корекцията на държавното знаме да приложим върху цялата антиквизация – като добро вложение и за решаване на спора за името, и за придобиване на членство в НАТО и ЕС.
    Димитър Димитров, Дневник, 18.06.2011
    Димитър Димитров е дългогодишен професор по философия в Скопския университет, министър на образованието през 1991-1992 г. и на културата през 1998-1999, посланик в Русия (2000-2003). Последната му книга е „Културата на идентичността“ (2010)
     
    Африканският ренесанс и македонската преродба
    Дали обсебеността от монументализма на лидерите прераства в нова митология на съвремието? Стара истина е, че всеки император, лидер, деспот, президент, държавник настоява да увековечи епохата на своята власт с грандиозни градежи, чрез които да го запомни историята. Най-старата монументална скулптура на Древен Египет, сфинксът в Гиза, изграден от фараона Хеопс, датира 2500 години преди Христа. Атинският Акропол е довършен в V век пр.н.е., римските императори през първи век построили Колизеума. През ХVІІ век Луи ХІV изградил Версайския дворец, а през ХІХ век Наполеон – Триумфалната арка. През 1886 г. французите подарили Статуята на свободата на американците, а през 1889 г. била изградена Айфеловата кула. През ХХ век и Хитлер, и Сталин, и Ким Ир Сен, Бокаса, Енвер Ходжа, Тито, Помпиду, Митеран… смятали, че с техните монументални паметници ще си запазят място в историята. В посткомунистическа Македония, освен многобройни религиозни храмове, църкви и джамии, един от най-монументалните градежи е 66-метровият Милениумски кръст на Водно, който се свързва с името на Любчо Георгиевски.
    Тази 2011 година ще бъде запомнена в Африка и на Балканите с изграждането на най-големите паметници в света. Единият е в Сенегал и е наречен „Паметникът на Ренесанса“, а вторият е скопският на Александър Македонски, който с оглед на еднопартийността може да се нарече „Паметник на преродбата“.
    Сенегалският паметник е дело на президента Абдулайе Уаде, който с този строеж иска да увековечи „освобождението и ренесанса на Африка“. Разположена върху вулканичния хълм на Уакам, близо до Дакар, бронзовата статуя е висока 53 м., а заедно с постамента достига 153 и е най-висока в света. „Това дело, заедно със Статуята на свободата в САЩ и Айфеловата кула в Париж, представлява най-висок символ. То е символ на африканския ренесанс“, изтъква сенегалският президент Уаде.
    При все това, най-голямата световна бронзова статуя има и своя обратна страна. Във време на икономическа криза, когато в Африка поради последици от глад и недостиг на вода умират средно 60 милиона африканци, този огромен паметник е непотребен лукс. Трудно е да се говори за ренесанс на Сенегал, държава, която, според индекса на човешко развитие на ООН, е наредена на 166 място от общо186 държави, с 42% безработица и 48% неграмотност. Опозицията и интелигенцията на Сенегал смятат, че става въпрос за „непотребна играчка с лош вкус и то в момент, когато всички дърпат дявола за опашката“. Тала Сила, лидер на опозицията, изтъква, че „изграждането на този паметник е неморален акт. Нищо не е по-унизително от този паметник. Той няма художествена оригиналност, обижда ценностите на нашия народ, нашите религиозни чувства и е агресия върху природата и пейзажа. Напомня на сталинистките статуи от петдесетте“.
    „От този паметник ще събираме милиарди долари печалба от хилядите туристи“, надява се президентът Уаде, идеен автор на паметника и акционер с 35% участие във финансовата конструкция, докато държавата участва с 65%. Идеята на паметника се вписва в монументалистичната политика на президента Уаде и неговата партийна програма – Ренесанс. Какво чудно съвпадение с „Преродбата“? След откриването на „Портата на третото хилядолетие“ през 2001 г., Уаде през 2003 г. обявил началото на изграждането на големия културен проект, в който има музей на черните цивилизации, голям театър с 1800 места, търговски център… Нещо като сенегалска версия на „Скопие 2014“. Церемонията на откриването била през април миналата година в присъствието на 13 от 53 поканени държавни и правителствени ръководители. Останалите присъстващи били докарани с автобуси и били облечени в цветовете на партията на Уаде.
    Паметникът на Александър Македонски, който поради деликатността на въпроса е наречен от властта „Воин на кон“, струва 10 милиона евро. Тези дни конникът се монтира. Висок е 13 метра, поставен е на постамент от 15 метра и ще достигне височина от почти 30 метра. Идейният ръководител, подобно на Сенегал, е премиерът. За да се отбележи неговата символика и грандиозност, тези дни управляващата партия изтъкна, че с него щяла да бъде отбелязана 20-годишнината от независимостта. Надяваме се, че на датата на нашия ренесанс ще присъстват поне половината от държавниците на Западните Балкани.
    Общественото мнение към скъпия строеж е разделено според партийната принадлежност. Едни се утешават с факта, че и Помпиду със своя културен център „Бобур“, и Митеран със стъклените пирамиди на Лувър били критикувани, но с течение на времето парижани ги „преглътнали“. Все пак, ако търсим слабости в този проект, това са политическата тежест и провокация към съседа, отсъствието на художествена стойност, агресивният размер, който препраща към Гъливер между лилипутите, съмнително високата цена и стопанската неизгодност. Тук се изложи икономистът Груевски, защото статуята не носи печалба като паметника в Дакар, освен ако в приходите не сметнем железните монетки за щастие във фонтана.
    Съвсем друг е въпросът за какво е нам, на македонците, един такъв паметник. Дали и в ХХІ век ще търсим нашата идентичност и дали тази по-нататъшна антиквизация е един вид инквизиция на славянството? Толкова ли сме малък народ, на който са му потребни приказки и артефакти за величието на нашите хипотетични антични предци? Част от македонците мислят, че не е толкова лошо да те смятат за потомък на най-големия световен завоевател. Това е хубаво чувство за всекиго, въпреки че нашите съграждани албанци смятат, че Александър бил от илирийско потекло, защото майка му била илирийка. Отгоре на всичко, когато сравните билборда на Али Ахмети от сградата на „Метропол“ и главата на воина, ще откриете големи прилики. Като че ли Ахмети е позирал за нея на В. Стевановска [авторката на статуята]! Паметникът на Александър представлява и голямо международно предизвикателство за двустранните отношения с Гърция и за ЕС. Подобно на паметника на Уаде, чийто пръст е насочен към Европа, пръстът на Александър е към Гърция. Това е пръст директно в окото на Гърция, допълва евродепутатът Йелко Кацин. Ако искате в ЕС, ще трябва да го разрушите.
    В цялата тази антична драма гражданите, младите, които демонстрират, бедните, безработните, критично настроените журналисти и интелектуалци се безпомощни наблюдатели. А народът понася тази работа, защото нали, „винаги бил прав“, една от най-девалвиралите фрази на демагозите. Народните желания са закон, завладей народа, индоктринирай го, за да го владееш, изтъква Ив Рукат в „Демагозите от античността до днес“. Народът иска да бъде излъган и да живее в нереален свят.
    Човешкият характер не може много да понася реалността, написал големият британски поет Т. С. Елиът. Масата я понася още по-малко. Когато веднъж се съберат и се смесят, масите губят част от своята критичност. От страх, но и от потребност да се приспособят, тяхното съзнание отстъпва пред наплива от илюзии. Затова иконографията, митовете, градежите, символите са една от най-успешните форми на масова емоционална манипулация на гражданите.
    Нано Ружин, Утрински весник, 22.06.2011
    Нано Ружин  е професор по политология в частния университет ФОН в Скопие, дългогодишен депутат през 1990-те, посланик на Р. Македония в НАТО (2001-2008), кандидат-президент през 2009 г. Последната му книга е „НАТО в съвременните международни отношения“ (2010).
     
    Материалите подготви Наум Кайчев
     


    [1]С термина антиквизация през последните няколко години в Р. Македония се означава фокусирането върху античността и антична Македония като извор за национална и държавна идентичност. Английският еквивалент на термина (antiquisation) бе включен в резолюциите на Европейския парламент за страната.
    [2]Антифашистско събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ) – орган с парламентарни черти, създаден от Комунистическата партия на Македония, провъзгласил на 2 август 1944 г. създаването на Демократична Федерална Македония като държавна единица – част от нова федерална Югославия. От 1 януари 1947 г. тя е преименувана на Народна Република Македония (НРМ), а от 12 април 1963 г. – Социалистическа Република Македония (СРМ).
    [3]Специалната комисията на ЕС, оглавена от председателя на Конституционния съд на Франция Робер Бадентер, на 15.01.1992 произнася, че Р. Македония заедно със Словения отговаря на критериите на ЕС за признаване като независима държава. Същият ден България признава РМ.
    [4]Македоникос агон / македонска борба – гръцки термин, означаващ въоръжените действия в подкрепа на гърцизма в Македония, предимно през годините 1904-1908.
    [5]Тоест, Македония като автономна република в рамките на Югославия, носеща името НРМ (до 1963 г.) и СРМ (1963-1991) и като независима държава Република Македония (РМ, след 1991 г.).
    [6]Македономахи (гр.) – въоръжени борци за гърцизма в Македония.
    [7]Коте Христов (1863-1905) и Глигор Соколов(ич) (1870-1910) – хайдути, впоследствие дейци на ВМОРО, съответно от с. Руля, Костурско, и с. Небрегово, Прилепско, по-късно преминали съответно на гръцка и сръбска служба.
    [8]Югославският Съюз на комунистите на Македония се трансформира в днешния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), основната опозиционна партия.
    [9]Югославският Социалистически съюз на работническия народ на Македония (ССРНМ, аналог на нашия Отечествен фронт) се трансформира в днешната Социалистическа партия на Македония (СПМ), младши коалиционен партньор в правителството.
    [10]Авторът има предвид замяната през 1995 г. на знамето с античномакедонски знак, т.нар. „слънце от Вергина“, с настоящето официално държавно знаме на РМ.
     
    Източник:   в. „Култура“
     
  • Новият рейтинг на царя

     

    Тъй както всички ръкопляскали на новите дрехи на царя, така и от нас се очаква да цъкаме с език пред резултатите от всяко следващо социологическо проучване, което ни уверява колко обичани и колко популярни са управляващите политици, които са поръчали изследването. Не щеш ли обаче, миналата седмица прочетохме за едно изследване, което поставило автора си в позицията не толкова на шивача на новите царски дрехи, колкото на вестоносеца с лошите новини.

    Според правителствени източници, преди около месец от ГЕРБ решили да поръчат проучване, което да им помогне да се държат адекватно на предстоящите избори – аз горещо приветствам всеки опит на ГЕРБ да се държи адекватно, само да има повече такива опити. Поръчали го на три агенции: на държавната НЦИОМ, на MBMD на Мира Радева (която, докато беше Янова, май познаваше повече) и на „Маркет линкс”, която, както се знае, е на Румяна Бъчварова – началник  на кабинета на премиера. Главният въпрос бил какви са шансовете на Бойко Борисов да спечели един евентуален балотаж в президентските избори.

    Речено – сторено. Първите две агенции добросъвестно заработили хонорара си и ушили нови дрехи на царя. Той отново бил облечен в народната любов и тя му стояла съвсем по мярка и нямало как да е иначе, защото била ушита по поръчка. Третата агенция обаче, онази на шефката на собствения му кабинет, дала съвсем други резултати, според които Бойко Борисов няма никакви шансове на балотажа, независимо срещу кого ще се изправи. Очевидно жената е решила да каже истината, защото загрижеността й е била по-голяма от желанието да види началника си радостен и засмян. Но така попаднала в положението на вестоносеца, комуто отсичали главата, когато се явял пред трона с лоша новина.

    И ето, сега четем, че премиерът е поставил в пълна изолация началничката на кабинета си и не я допуска до себе си. В момента тя само обработвала пощата и чакала да види каква ще е съдбата й. Явно гневът на управниците към лошите новини е нещо трайно и характерно за тях. Така на 22 юни 1941 висшите съветски партийци не посмели да събудят другаря Сталин преди обичайния час, въпреки че Вермахтът вече е бил навлязъл десетки километри навътре в страната.

    И както се казва накрая: каква е, деца, поуката от приказката за новия рейтинг на царя? Поуката е, че има хора, които не задават въпроси, а поръчват отговори. Докато поръчват отговори на въпросите „красив ли съм” и „умен ли съм”, няма нищо страшно. Но аз се боя, че нашите управляващи поръчват и отговорите на въпросите за състоянието на икономиката, за живота на хората, за това какво е мнението на другите държави за България. Може тази история да не е вярна, защото не се появи в много медии. Може обаче и да е вярна, защото се твърди, че именно заради нея Бойко Борисов се е отказал да се кандидатира за президент. Защото наистина първо отсичат главата на вестоносеца, но после се замислят и за вестта, която е донесъл. Както и да е, след още няколко месеца, през които се надявам да отидем и на море, всичко за рейтингите, подкрепите и електоралните нагласи ще стане ясно. Ще стане ясно и това колко познават и колко не познават социологическите агенции в прогнозите си. Мисля, че тогава въпросите ще получат истинските си отговори, а освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

     

    Иван Стамболов,

    sulla.bg

  • Граждански сдружения искат преки избори в съдебната система

    Висш прокурор определи парламентарната квота във ВСС като „агенти на законодателната власт“

    Гражданската инициатива „Справедливост“ и няколко други неправителствени организации в четвъртък се обявиха за въвеждането на преки избори в съдебната система, за да бъде защитено правото на обществото да участва и в сформирането на ръководството на съдебната власт, както това е предвидено за законодателната и изпълнителната.

    „Политическата власт няма интерес от радикална реформа в съдебната система. При цялото това интензивно говорене за проблемите в правосъдието все повече липсва ясна посока. Според мен е необходимо въвеждането на елементи за пряк избор на магистратите – не на всички, но поне в някои категории“, обяви шефът на „Справедливост“ адвокат Иван Груйкин по време на дискусия по темата.

    По думите му това е единственият начин да бъде осигурен гарантираният от конституцията принцип, че държавната власт се излъчва и защитава единствено интересите на народа. Според юриста обаче моментното статукво изключва от този принцип съдебната власт, която би трябвало да е единственият гарант за дейността на парламента и правителството.

    Колегата на Груйкин Вили Бозаджиев пък обясни, че след 1989 г. в съдебната система „цари ерозия и подчиняване“. По думите му след падането на тоталитарния режим политическият елит първо е разгромил следствието и прокуратурата, поставяйки ги в зависимост към себе си, а в момента се опитва да овладее и „единственият бастион, който още не е преодолян – съдът“.

    Според няколко от участниците в дискусията най-големият проблем пред правосъдната система е остарялата и неадекватна конституция, която обаче парламентът няма никакъв стимул да промени, тъй като отразява собствените му интереси във властта. Чуха се и призиви за провеждане на национален референдум, чрез който народните представители да бъдат „принудени“ да преосмислят основния закон.

    „Съдебната система никога не е била обект на дългосрочен политически проект и визия. Когато няма нито една политическа партия, която иска да направи това, да го направим ние гражданите“, включи се и спряганата за евентуална номинация в кандидат-президентска двойка с обвиняемия Алексей Петров Душана Здравкова.

    Тя предложи да бъде направен интернет сайт, на който всеки гражданин може да предлага свои идеи за проект за съдебна реформа. По думите й тепърва трябва да бъдат организирани серия от подобни публични дискусии, чрез които обществото да инициира промени в структурата на съдебната власт.

    Според единственият действащ представител на магистратурата на дискусията – Васил Миков от инспектората във Върховната касационна прокуратура (ВКП), основният проблем във функционирането на системата е „дисбалансът между властите“. По думите му депутатите знаят много добре, че всяка промяна в изпълнителната власт преждевременно би прекратила мандата им и по тази причина „двете власти взаимно се покриват“.

    „Съдебната система е прекалено отворена за влияние от другите власти. Парламентарната квота от магистрати във Висшия съдебен съвет (ВСС) реално излъчва агенти на законодателната власт, които влизат в съвета с партийно поръчение и защитават партийни интереси“, аргументира се висшият прокурор с уточнението, че това е личното му мнение, което не е съгласувано с ръководството на ВКП.

    По думите му проблемите в работата на ВСС са се задълбочили още повече, след като органът стана постоянно действащ през 2007 г. Като причина Миков посочи факта, че членовете му са абсолютно откъснати от гилдията „и защитават само собствения си интерес – съветът да не бъде разпуснат от парламента“.

    Обвинителят се противопостави на постоянно лансираните от различни неправителствени организации и СДС идеи за преместване на прокуратурата от съдебната в изпълнителната власт, тъй като според него това би я направило много по-зависима.

    „Сещам се за скорошните скандали за упражняване на влияние и натиск в митниците“, добави прокурорът, визирайки скандалните телефонни записи между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, огласени в началото на годината от свързвания с Алексей Петров в. „Галерия“.

    Той не се съгласи и с предложението за преки избори в системата, тъй като това би направило възможността за назначаване на компрометирани и корумпирани кадри на ръководни постове по-достъпна за организираната престъпност, която разполага със сериозни финансови ресурси. Миков се аргументира с установилата се в последните години практика за масово купуване на гласове по изборите, срещу която службите така и не успяват да се противопоставят ефективно.

    В крайна сметка дискусията приключи без повече конкретни предложения, като участниците се обединиха около неясната идея за начало на „граждански поход“ за съдебна реформа, която би могла да бъде осъществена само чрез промени в конституцията. Предложения за конкретни промени обаче не бяха обсъдени,

    Борис Митов,  Mediapool

  • „Самото Търново ще разтръби победите”

    Безразсъдната вътрешна политика на коя да е власт често се отъждествява с подчинение на злонамерени външни сили

    Иван Петрински,  в. „Сега“

    Напоследък все по-упорито се подмята, че вътрешната политика на българските правителства се насочва пряко от външни сили. Унижението да се живее в днешна България няма друго близко до ума обяснение, сякаш наистина друг дърпа конците на това правителство: сътворени незнайно как, смайващи за здравия разум властови решения, поръчани неграмотни политически назначения, а от устите им – бисер подир бисер капе.

    Няма как по друг начин да проумеем безумието, царящо в китната ни само за някои татковина, няма как да проумеем ругатните, които от правителството сипят редовно към народа си – „шибаняци“, „кучета“ или просто „мат’риал“. И това не е всичко, преди седмица главният началник изиска и всекидневни благодарности. Бил ни бил спасил (sic, моля ви се!).

    Народното търпение взе да напомня тежка сексуална девиация. Отношенията между политическата ни класа и така наречения народ придобиха ясните очертания на садо-мазо в класически вид. Най-добре е вече психиатрите да се намесят.

    Наистина няма как продажната ни политическа класа само от глупост и некадърност да сътвори толкова безумия в ущърб на България, някой наистина трябва да им подсказва, някой с много извратено мислене. Предполагам, че повечето от нас са на прав път в предположенията си.

    В предългото ни историческо развитие като народ с могъща държава, макар и рядко, се е случвало тежък външен диктат да води управлението на България. Във всички тези случаи се е намирал по един Иваил, комуто най-много и най-бързо му е писвало, та със сетни сили да поведе срещу подставениците и себе си, и другите и така наистина да спаси България. Няма начин и сега да не се появи.

    Голямата сферична корона на българските царе, направена за цар Иван Асен Велики през 1230-1235 г. и използвана без прекъсване поне до 1280 г. С нея през 1259 г. цар Костандин Асен (1257-1277) е изобразен на стенопис в притвора на Боянската църква, с нея се обвенчава и цар Иваил през пролетта на 1278 г.; Кръстовидният скелет и затварящите пана на короната са били изработени от злато, вероятно сдвоено за здравина от вътрешната страна със сребро. Украсата е от рубини, изумруди, перли и диаманти (или лейкосапфири). Във височина короната завършва с прочутия двойнопирамидален кървавочервен рубин, а прикачените висулки, стигащи почти до раменете на царя, са от перли и карнеол (?). Музей „Боянска църква“, филиал на Националния исторически музей-София.

    * * *

    Първото значително татарско нашествие българските земи преживяват в последните години на управлението си от цар Иван Асен Велики. Това сведение понякога се  подлага на известно съмнение (Ив. Божилов, 1985), но по-скоро е правдиво. Начело с хан Батий татарските орди преминават през България на връщане от тежък поход срещу маджарите, но „били съвършено разбити от цар Асен“. Тази последна голяма победа за Иван Асен Велики едва ли е изненада за нас, но летописецът ни се показва твърде зачуден в своя разказ. Била имала сила България да се справи със страшната азиатска напаст . . .

    Вярно, силна е България, когато мъдър и силен е този, който стои начело. Постепенно при наследниците на великия цар, а особено при царуването на Костандин Асен (кратко отклонение: точно така е изписано личното име на царя и в Боянската църква, това е и обичайната форма на среднобългарски с вариант Костандин през ХIV в.), точно след средата на ХIII в., поне днешните ни североизточни земи са като разграден двор, татарите плячкосват (вж. в Извори) всичко, което си набележат. Струпването на няколко изворови сведения за околностите на средновековния български град Овеч (Й. Андреев, 1981), до днешния Провадия, свързани както с Иваил, така и с началото на селската война, навеждат логично на мисълта, че там някъде ще да е пасал свинете Иваил по-рано, може там да е родният му край.

    Когато се изброяват причините за немислимия Иваилов политически възход, често се пропуска един чисто нумизматичен факт (Й. Андреев, 1980). Преди да се превърне в жалката гледка, която Пахимер описва, цар Костандин Асен е българската надежда за възраждане. Именно този владетел отсича огромно количество монети, с което се модернизира българското стопанство. Твърди се, че тези монетни емисии са разпространявани в милионен тираж. Именно в навечерието на селската война инфлационните процеси се ускоряват небивало за първи път след възстановяването на българската държава. А данъците и таксите остават да се плащат вече с налични. Та не е странно, че масовото и значително обедняване в съчетание с татарския безпредел и царското безсилие сякаш изневиделица прерастват в мощно народно движение.

    Всеки народен вожд трябва да приложи в действие силата и уменията си, за да се покаже достоен да води. Иваил го прави с лекота. Прочистването на българските земи от татарските разбойници е първата голяма негова победа. А щом са победени „непобедимите“ татари, тогава следващата цел може да бъде само обявяването на „война на дворците“.

    Иваиловите победи вече се следят от всички балкански държави, в България нещо важно става. Император Михаил VIII Палеолог даже напуска Цариград и се установява в Одрин за да е по-близо до съдбоносните събития. Точно в Одрин, докато страдал от раните, получени след като конят му се подхлъзнал, а императорът бил жестоко издран и натъртен, пристигнала и вестта за Иваиловата победа под Търновград в края на 1277 г. и за смъртта на цар Костандин Асен на бойното поле „като жертвено животно“.

    Понеже в политиката няма прошка, върху всеки, който покаже и най-малка слабост, налитат като лешояди околните. Михаил VIII вече имал план, Иван Мицо Асен трябвало да се пребори за българския престол вместо Бърдоквата.

    Ще да е била изключителна гледка преминаването на селската войска, предвождана от Иваил, през трите непревзимаеми порти на Царевец. Едва ли опитите на византийските летописци да омаловажат постигнатото споразумение с вдовстващата царица Мария биха притеснили селския вожд. Пък и какво лошо, като го наричат „женолюбец и почитател на женските спални“.

    Дори и вече коронован, цар Иваил се оказва затрупан със страшни държавни грижи, плътно „заобиколен отвсякъде с война и ласкатели“ – от юг няколко византийски армии и претендента Иван Мицо Асен, от север – татарите, подтиквани към агресия от византийската дипломация, а в Двореца на Царевец – непонятните за свинепас сложни дворцови интриги. Вероятно още в първите дни след коронацията и насладите в семейното ложе с доста по-възрастната царица Мария (бракът й с Иваил за нея бил трети), селският цар трябва да си е дал сметка, че едва ли ще оцелее, само на войводите си Момчил, Куман, Дамян, Кънчо и Стан и на многобройната си войска можел да се довери. До края на 1278 г. с тях и с войската си цар Иваил извоювал блестящи победи.

    * * *

    Ако не друго, селската война в България в началото на последната четвърт на ХIII в. и обвенчаването на Иваил с короната на българските царе поне временно утихва татарския натиск, показва силата на едно наистина мощно народно движение.

    Но пълната татарска хегемония в България все още предстои. Тя ще бъде толкова унизителна, колкото и кратка. Един често забравян български владетел с тъжно детство ще отбележи завинаги нейния край.

    Извори

    „Тъй като [цар] Константин [Асен (1257-1277)] бил телесно слаб (той бил неподвижен поради счупената си бедрена кост и когато трябвало някъде да се придвижи, пренасяли го на колесница като ненужен товар (мнозина го мразели, а съседите му татари извършвали нападения всеки ден и всъщност правели имуществото на мизийците [българите] татарска плячка. Лахана [цар Иваил] се сблъскал с татарска фаланга, нападнал ги заедно с хората си, колкото водел, и ги победил със сила. На следния ден победил друга фаланга и така за малко време се прославил. Областите се присъединявали към него и напълно били убедени, че ще бъдат добре под негова власт. Лахана бил много прославян навсякъде, защото не минавал ден, в който да не притежавал повече от предните дни, а при нападенията си действал смело.

    Това твърде много изплашило Константин, а когато било съобщено неочаквано, то смутило и самия император [Михаил VIII Палеолог (1259-1282)], защото те мислели, че такова издигане не по заслуги не би могло да се случи освен поради твърде големи причини. [Цар] Константин [Асен], понеже се намирал пред робство, насочил вниманието си към това неочаквано появило се зло, за което нито той, нито някой друг някога е помислял . . .

    Лахана с всеки ден ставал все по-силен и мнозина се присъединявали към него, понеже мразели собствения си цар . . .“

    Из „Исторически записки“ на летописеца Георги Пахимер (1242-ок. 1310)

    Превод на Ал. Милев

    „. . . непристъпни [били тези] крепости за чужденците, които крепости [Мъглиж, Крън, Верея, Колина, Венец (Старозагорско)] благородният [византийският пълководец Михаил Глава Тарханиот] лесно подчини.

    Ако те нямат възможност да говорят поради далечината [си], то нека Лахана не завижда на съдбата. Защото, дори ако с мълчание ще скрие битките, самото Търново ще разтръби победите. Скоро ще заговори и събраната войска от костите, натрупани от него . . .“*

    Из „За военните подвизи на известния чутовен протостратор“ на византийския придворен поет Мануил Фил (ок. 1270-ок. 1350)

    Превод на Ал. Милев

    *стихотворната форма тук по обясними причини не е спазена

    Бел. ред.: Текстът е част от поредица на автора на същата тема във в. „Сега“.

  • Писали ромите като турци по време на преброяването

    В Североизточна България ги убеждавали да се определят като румънци

    Данните на Националния статистически институт за броя на представителите на малцинствата у нас може се окажат не дотам обективни. Пред „Новинар” Огнян Каменов от фондация „Здравни проблеми на малцинствата” заяви, че в някои общини ромите са били записвани като турци без тяхно знание по време на преброяването през февруари тази година. По негови думи това се е случвало основно в общините в Североизточна България – Разград, Шумен и Добрич.

    Според Каменов става дума за общини с преобладаващо турско население, където преброителите основно са били с този етнически произход. Експертът разказа и за конкретен случай, за който го уведомил ром от този регион. Той бил грамотен и случайно видял, че преброителят го записва като турчин. Ромът възроптал срещу това, тъй като той се самоопределял като „циганин”.

    От НСИ отрекоха, че ромите в тази част на България са писани като турци, без сами да са заявили такава етническа принадлежност. Оттам коментираха, че преброителите са били инструктирани, че всеки има право на самоопределение, и в анкетните карти трябва да се записва етническата принадлежност, посочена от преброяваното лице.

    От статистическия институт заявиха още, че следващата седмица ще бъдат обявени резултатите за броя на хората от различните малцинства.

    Каменов обясни, че някои от ромите сами заявяват себе си като турци. Той даде за пример Кюстендил, където имало около 10 000 представителите на този етнос, като едва около 4000 са се идентифицирали като роми по време на преброяването.

    Експертът прогнозира също така, че в скоро време ще се увеличи и броят на румънците у нас. Той каза, че в териториите в близост до северната ни съседка обикалят „комити”, които съветвали ромите там да се пишат за румънци. Според Каменов става въпрос за определени апетити, тъй като колкото по-голямо е едно малцинство, толкова по-лесно може да заяви претенциите си в България.

    Христина Рафаилова, в. „Новинар”

  • 10 независими правят нова партия, Уорлик възхитен

    Десет независими народни представители ще правят нова партия. Те запознаха днес американския посланик Джеймс Уорлик с новия си политически проект.

    Срещата с него е била по инициатива на избраниците. В новата партия ще участва и бившият зам.-шеф на ДПС Касим Дал и колегата му Корман Исмаилов, съобщи депутатът Димитър Чукарски.

    Той заяви, че са имали възможност да запознаят посланика на САЩ с противоконституционната, според тях, норма в правилника на Народното събрание, която не им позволява да създадат собствена парламентарна група.

    Второто, с което ние запознахме г-н Уорлик, бе позициите ни – всеки един от нас, гласувайки по съвест, отстоява и защитава интересите на своите избиратели. Знаете, че критиките през годините са били за това, че партиите не изпълняват обещанията си, каза Димитър Чукарски. Те се оплакали още от „непрозрачното разходване на субсидиите за политическите партии в България“.

    „Независимите народни представители търсим вариант, следвайки волята на нашите избиратели да им предложим политически проект“, обясни Димитър Чукарски.

    Независимият депутат обоснова идеята с необходимостта „България да принадлежи на гражданите и регионите, които трябва да имат самостоятелна политика“. Чукарски нарече структурата на независимите народни представители „неформална група“.

    Той посочи, че всеки един от независимите народни парламентаристи „гласува по съвест“ при новия си статут и защитава своите избиратели. От думите му стана ясно, че той и неговите колеги, подкрепящи ГЕРБ, го правят заради високия си морал и поради факта, че бившите им парламентарни групи не го правят.

    „Възхищавам се на независимите народни представители, че са имали смелостта да се отделят от предишните си парламентарни групи и за това смело решение, което са предприели“, каза след срещата Джеймс Уорлик. Той посочи, че всеки един от независимите депутати го е уверил в ангажимента си да служи на народа и да гласува по съвест. Той посочи, че вбъдеще ще води диалог с тях.

    Днес се съгласихме за в бъдеще да водим подобни срещи и разговори, каза американският посланик.

    От парламентарната трибуна лидерът на партия „Атака“ Волен Сидеров определи срещата като намеса в националната сигурност. Той призова председателят на парламента Цецка Цачева да реагира на грубото вмешателство и да предприеме действия за дипломатическа нота пред американското посолство.

    Източник: webcafe.bg

  • Черно море е било арена на библейския потоп

    Събрани са нови геологически доказателства и археологически факти, които са на път да покажат, че това не само хипотези и митове, обяви проф. Петко Димитров.

    Черно море е било арена на библейския потоп. Оттогава са изминали почти 8 хилядолетия. Събрани са нови геологически доказателства и археологически факти, които са на път да покажат, че това не само хипотези и митове, а истина, съобщава АСН. Това обяви проф. Петко Димитров, ръководител на приключилата експедиция с научноизследователския кораб „Академик“ по нашия шелф. Това е втори етап на проекта, който се проведе на юг от нос Емине до турската граница.

    Преди 8000 г. старите брегове на Черно море са били на сушата и на 60 км източно от Варна, където са живели прадедите ни и откъдето е тръгнала най-древната цивилизация в света. Оттогава датира мегаприливът на океанските води през Босфора в най-голямото сладководно езеро. Нахлуването е със силата на 200 Ниагарски водопада, припомни своята теза проф. Уилям Райън от Колумбийския университет, който е за втори път в България и участва в експедицията. За първи път досега учените успели да пробият пясъка, запечатан от тинята, нахлула с мощния поток от световния океан. Те са намерили по време на сондажите част от дърво и корени от растителност. Това е единственият материал, който ще даде възможност за първи път да се направи радиовъглероден анализ, за да се докаже възрастта на дървото. Това потвърждава работната хипотеза на проф. Петко Димитров, че някогашното сладководно езеро е било много под морското равнище, измерено спрямо световния океан. Така че плажът на древните хора тук някога е бил на 85 м дълбочина под сегашните брегове, каза не на шега колумбийският професор. По време на експедицията учените са взели проби от 27 сондажа за изследване на състава на черноморските утайки, за да се определи тяхната възраст и състав.

    С много уникален уред – магнитен интерферометър, изобретен от варненец, Христо Смоленов по време на експедицията улавя геомагнитни аномалии, свързани с възможността да са съществували светилища на древната черноморска цивилизация. Налице са супердоказателства, че нашите прадеди първи са открили числата Пи и Фи като пропорции, с които са правили най-древните на света златни бижута и други изделия. Следите от Черноморската Атлантида трябва да се търсят не само по море, а и на сушата, дълбоко убеден е ученият.

    Източник: factor-news.net

  • ЕПЦ: Имате право на обезщетение до 1220 евро за изгубен багаж

    Мрежата от Европейски потребителски центрове информира пътниците по летищата на 23 държави едновременно, съобщиха от Европейски потребителски център – България.

    От 10 до 16 часа съветници от Европейския потребителски център – България и представители на Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите информират пътниците на „Летище София“ за правата им при използване на въздушен транспорт. Събитието се провежда от Европейските потребителски центрове на летищата в 23 европейски държави едновременно под мотото „Потребителско ноу-хау за из път – Европа ви предлага безплатна помощ и съвети“. От Европейски потребителски център – България посочват кои са основните потребителски права при полет със самолет. Когато на пътниците е отказан достъп до борда на самолета по вина на авиокомпанията (например – продадени са повече билети за съответния полет, отколкото са местата в самолета), авиокомпанията е задължена първо да потърси лица сред пътуващите, които са съгласни доброволно да се откажат от резервациите си в замяна на обезщетение. Ако въпреки това не се освободи място в самолета, превозвачът трябва да предложи на потребителите възможност за избор между пълно възстановяване на стойността на билета или избор на нов маршрут (друг полет до същата крайна дестинация при сходни условия). Отделно от това, при отказан достъп до борда на самолета по причини, свързани с авиокомпанията, потребителите имат право на обезщетение от 125 до 600 евро. Точната сума зависи от разстоянието на полета и от закъснението, причинено на пътниците в резултат от пренасочването към друг полет. Когато има лица, желаещи нов маршрут, авиокомпанията трябва да им окаже съдействие, докато чакат – да им осигури храна, достъп до телефон, при необходимост една или повече нощувки и транспортиране между летището и мястото за настаняване. При отменен полет пътниците имат право на същото обезщетение, както при отказан достъп на борда – връщане на парите за самолетния билет или пренасочване към друг полет и компенсация от 125 до 600 евро, в зависимост от дължината на полета и причиненото на потребителя закъснение. Тези права не важат при следните случаи: ако авиокомпанията информира пътниците за отмяната най-малко 14 дни преди полета, авиокомпанията докаже, че отмяната се дължи на извънредни обстоятелства, промененият маршрут е с часове, близки до първоначалните. Ако пристигнете в крайната си цел със закъснение от три или повече часа, имате право на същото обезщетение, както при отменен полет, освен ако авиопревозвачът не докаже, че закъснението се дължи на извънредни обстоятелства. Освен това може да потърсите отговорност от авиокомпанията за причинените от закъснението вреди. Имате право на грижи от авиокомпанията (телефонно обаждане, напитки, храна, настаняване, транспорт до мястото на настаняване), ако закъснението е: два или повече часа за полети до 1500 км; три или повече часа за полети между 1500 и 3500 км; четири или повече часа за полети над 3500 км извън Европейския съюз. Ако закъснението е повече от пет часа и решите да не продължите пътуването си, имате право да ви бъде възстановена стойността на билета, както и на обратен полет до мястото, откъдето първоначално сте започнали своето пътуване. Ако багажът ви бъде изгубен, повреден или забавен, имате право на обезщетение до около 1220 евро. За повреден багаж трябва да подадете жалба до авиопревозвача в срок от седем дни от получаването на багажа. Ако установите, че багажът ви липсва, трябва да попълните протокол на мястото на пристигането си, а след това да приложите този протокол и копия на свързаните със случая документи (електронни билети, бордни карти, касови бележки), към жалбата си до авиокомпанията. За забавен или изгубен багаж срокът за подаване на жалба е до 21 дни. Пазете касовите бележки за вещите в багажа ви, за да можете да докажете тяхната стойност при загуба. Четете общите условия на авиокомпаниите. В някои от тях изрично се забранява на пътниците да носят в багажа си ценни вещи и документи (например лаптопи, мобилни телефони, нотариални актове, бижута и др) и дори да имате касови бележки, авиокомпаниите може да ви откажат да ви обезщетяват за тях при загуба на багажа. Имате право да бъдете информирани предварително коя авиокомпания е оператор на вашия полет. Авиокомпаниите, за които е установено, че не са безопасни, получават забрана или ограничение за полети в рамките на Европейския съюз. Техният списък можете да намерите на: http://ec.europa.eu/transport/air-ban/.
    Крайната цена на въздушния транспорт трябва винаги да бъде посочена и тя трябва да включва цената за билета, данъци, такси, допълнителни такси и тарифи, които са неизбежни и могат да бъдат предвидени към момента на обявяването. В нея също така трябва да са посочени поотделно цената на билета, данъците, летищните такси и най-накрая другите такси, допълнителни такси и тарифи. Незадължителните допълнения към цената трябва да бъдат посочени по ясен, прозрачен и недвусмислен начин в началото на процеса на резервиране и тяхното приемане следва да бъде по ваше желание. Съгласно законодателството на ЕС хората с увреждания и/или намалена подвижност са защитени от дискриминация при извършване на резервация и качване на борда на самолет. Те имат също право да получават помощ на летищата (при заминаване, при пристигане и при транзитно преминаване) и на борда на самолетите. Препоръчваме ви да съобщите предварително за вашите нужди, за да улесните предоставянето на помощ, заявяват от ЕПЦ. /БГНЕС /

  • Как призракът на теокрацията надвисва над Израел

    Според в. „Маарив“ това е „единствената страна в света, в която религиозните лица са над законите и полицаите нямат право да ги разпитват“, пише Мариус Шатнер от Франс прес

    В Израел, където религията всъщност никога не е била отделена от държавата, равини ултранационалисти, които са малцинство, но влиятелно, отправят предизвикателство към съдебната система и с това викат призрака на теокрацията.

    Последователи на равините Дов Лиор и Яков Йосиф, заподозрени в подстрекаване към насилие и расизъм, призоваха тази седмица за организиране на голяма демонстрация пред Върховния съд в Ерусалим, за да протестират срещу краткото им задържане.

    Равините бяха доведени насила в полицията, тъй като отказаха да се яват там за разпит, макар да бяха официално призовани.

    Те са критикувани, че са разрешили отпечатването на много оспорван теологичен трактат – „Тората на царя“, който оправдава избиването на невинни неевреи (гоим), включително деца, в случай на война.

    Двамата религиозни дейци се представят като жертви на съдебната власт, която според тях искала „да заглуши гласа на Тората“ и не им давала възможност да изразяват мнения, произтичащи от равинската традиция.

    Светските кръгове в Израел се безпокоят
    от засиленото влияние на едно „ново течение в юдаизма, което иска да унищожи правовата държава“, писа в понеделник популярният в. „Маарив“.

    Според изданието Израел е „единствената страна в света, в която религиозните лица са над законите и полицаите нямат право да ги разпитват“.

    В същия дух лидерката на опозицията Ципи Ливни, разкритикува „една група, която не признава властта на съдиите и иска да я замени с тази на равините.“

    Според Ливни предизвикателството на равините засяга основите на държавата Израел, която по конституция се води „еврейска и демократична“.

    Това предизвикателство според мнозина накърнява и принципите на ционизма, чийто основател Теодор Херцел в книгата си „Еврейската държава“ (1896 г.) изключва възможността бъдещата държава да бъде теократична.

    Премиерът Бенямин Нетаняху разкритикува на заседание на правителството поведението на равините. Но Нетаняху, председател на дясната партия „Ликуд“, се ограничи до това да отбележи, че „никой в Израел не е над законите“.

    Депутати от партията му обаче смятат призовките за неоснователни

    Равините националисти имат няколко хиляди последователи, най-вече в селищата на окупирания Западен бряг. Подкрепяни са активно и от крайната десница, а по-резервирано – и от ултраортодоксалния лагер.

    Заселниците от крайната десница увеличиха през последните седмици заплахите и актовете на агресия срещу полицаи и представители на закона, които обвиняват във възпрепятстване на колонизацията.

    Ултраортодоксалният лагер, който не споделя като цяло радикалните мнения на двамата равини, изрази опасения, че задържането им създава опасен прецедент, който ще позволи санкциониране на мнението на равините в името на борбата срещу расизма.

    Въпреки това бащата на равина Яков Йосиф, духовният водач на ултраортодоксалната сефарадска партия „Шас“ – равинът Овадия Йосеф, разкритикува публично сина си, съобщават местни медии.

    Защо този идиот не отиде в полицията,

    щом го викат, избухна влиятелният възрастен равин. В неделя сутринта полицаи задържаха за кратко Яков Йосиф, след като той отказа да се яви в полицията, където бе викан няколко пъти. Предишната седмица равинът Дов Лиор, духовен водач на колонията Кирят Арба и на еврейската общност в Хеброн (на Западния бряг), бе задържан за кратко по същите причини.

    През 1995 г. равинът Лиор изрече страшни анатеми срещу тогавашния премиер Ицках Рабин и заради това бе заподозрян, че е оказал влияние върху убиеца му Игал Амир.

    Още тогава трябваше да арестуват равина Лиор, отбелязва високотиражният всекидневник „Йедиот ахронот“, който е сигурен, че двамата равини няма да бъдат преследвани, имайки предвид, че съдебната власт не иска да си разваля репутацията.

    Източник: Vesti.bg
  • 23,5 години затвор за братя Галеви и групата им

    Пламен Галев – 7г, Ангел Христов – 5г., Апостол Чакалов и Владимир Ангелов – 4 г., Георги Блатски – 3,5г.

    Софийски апелативен съд призна за виновни Ангел Христов и Пламен Галев – известни като братя Галеви в ръководенето и участието в организирана престъпна група с цел рекет и принуда, предаде „Фокус”. Пламен Галев бе признат за виновен за това, че е ръководил организирана престъпна група с цел принуда, изнудвания, извличане на облаги чрез внушаване на страх. Затова той бе осъден на 7 години затвор. САС призна Галев и за виновен за това, че като съизвършител с Ангел Христов е принудил Пламен Миланов да прехвърли 50% от дружествените си дялове във фирма, с което му е нанесена имуществена вреда на обща стойност 82 хил. лв. Съдът глоби Галев с 10 хил. лв. и му наложи конфискация на една трета от имуществото му. Пламен Галев ще изтърпява наказанието си при първоначален строг режим.

    Ангел Христов бе признат за виновен за това, че е участвал в организираната престъпна група, както и че като съизвършител е принудил Пламен Миланов. Христов получи наказание от 5 години лишаване от свобода, като ще трябва да ги изтърпи при първоначален общ режим. Той бе глобен с 7 хил. лв., като съдът му наложи една четвърт конфискация на имуществото.

    Апостол Чакалов и Владимир Ангелов бяха осъдени на по 4 години затвор, а Георги Блатски – на три години и половина.

    Георги Градевски бе осъден условно на година и половина условно с тригодишен изпитателен срок за това, че е нанесъл средна телесна повреда на Иван Павлов и Руси Начев. Единственият с потвърдена оправдателна присъда и на втора инстанция е Красимир Оков, който е сочен за счетоводител на Галеви. Съдът отхвърли иска от 200 хил. лв. на собственика на таксиметрова компания Пламен Миланов, който е бил принуден да плаща рекет на Галеви. Бизнесмените ще трябва да заплатят и всички разноски по делото ведно с държавните такси. На 4 ноември м.г. Окръжният съд в Кюстендил напълно оправда дупнишките бизнесмени. Тогава в мотивите си магистратите посочиха, че обвиненията срещу тях са „възпроизвеждане на слухове” и излагането на „субективни мнения” на част от свидетелите. След като чуха осъдителните си присъди, братя Галеви отказаха да ги коментират на излизане от съдебната зала.

    Източник: factor-news.net