2024-07-17

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Промени в матурата атакуват онлайн неграмотността

    „Жълти човечета“ изядоха точката и запетаята

    Експертите от просветното министерство подготвят промени в тестовете на матурата, за да подобрят  грамотността, по-специално на пунктуационните правила. Една от причините за въвеждане на подобна мярка е онлайн неграмотността. При общуването си в интернет форумите и социалните мрежи вместо препинателни знаци гимназистите масово поставят жълтите усмихнати човечета известни повече като емотикони, а точката и запетайките изпадат от употреба, показа проверка на „Монитор”. Това е една от причините за все по-ниските резултати в задачите за спазване на пунктуационната норма на зрелостните изпити, категорични са експертите.

    Проверяващите на матурата са забелязали, че в писмените работи на учениците

    масово липсват точки и главни букви

    В същото време на тестовете задачите за пунктуация са само за поставяне на запетайка, но и там грешките бяха повече от предходната година.

    Затова МОМН ще заложи на по-голямо разнообразие в задачите за препинателни знаци догодина: „В момента задачите за пунктуация на теста по български език и литература за 12-и клас са еднотипни. Следващата година трябва да поставят всички препинателни знаци, защото пунктуацията не означава само запетая.”, обясни пред „Монитор” зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. Според нея проблемът е, че учебниците и книжките с тестове насочват децата да упражняват само запетайките, а забравят елементарните правила за останалите знаци.

    Междувременно

    заради практиката на публикуване в интернет

    грамотността пада още повече заради неписаните правила на онлайн общуването. Дори и във форума на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където влизат най-силните гимназисти, прелива от емотиконки вместо препинателни знаци. „Но при всички положения ще се занимаваш с нещо, което е коренно различно от правото 🙂 докато ако завършиш Право, можеш да работиш в сферата на останалите две без проблем, още повече, че има специализация „Публична администрация“ в 5-годишния курс по Право ;)”, пише „svetlio.varna” в темата „Кандидат-студентски въпроси от всякакво естество”. В популярния ученически сайт teenproblem.net потребителите са усетили последните тенденции в правописа и са си създали специална тема „Как да пишем правилно”, където са обяснени всички граматични правила.

    Родителите избират часовете за упражнение

    Родителите ще участват в избора на часовете за упражнение – свободна и задължително избираема подготовка. Това предвижда концепцията на просветното министерство за реформи в училищното образование. Идеята е цялото семейство да бъде ангажирано с проблемите на децата в клас, а учениците ефективно да запълват пропуските си в уроците, вместо да отбиват номера с часовете СИП и ЗИП.

    Както „Монитор” писа, догодина министерството на образованието ще държи да се спазват стриктно часовете за консултации. В тях учителите лично ще обясняват трудностите в уроците. С въвеждането на мярката се очаква да намалее модата да се хвърлят купища пари по частните уроци.

    Георги Георгиев,

    в. „Монитор”

  • Обществото повдигна обвинение към Темида

    Казано накратко – превръзката на древногръцката богиня на правосъдието и справедливостта в България е прозрачна, везните – предварително наклонени, а робата – според спонсорския договор.

    Чашата на общественото търпение към съдебната система, изглежда, преля. Обществото вече няма къде да побира непрекъснатите упреци, които валят към българското правосъдие. Както казваха бащите на марксизма – количествените натрупвания преминават в качествени изменения. Затова сега се искат и оставки, и промени.

    Темида наистина е поставена от обществото на подсъдимата скамейка, и то след серия рецидиви. Общото от години убеждение, че това е най-тромавата, корумпирана и компрометирана слугиня на политическата власт, непрекъснато се подхранва с нови конкретни аргументи. А те най-често засягаха главата на тази власт – Висшия съдебен съвет.

    На фона на общото унизително доверие към системата (около 17% у нас при близо 80% в Дания) ни засипват нови скандални случаи. От шокиращите разкрития около Красьо Черния през необяснимата любов на висши магистрати към имоти на морето до оставките, които заваляха около назначението на Владимира Янева за председател на СГС. Може би всеки изолиран случай нямаше да предизвика последвалата вълна от призиви за оставки на целия ВСС. Ако системата беше здрава, щеше да намери начин да се самоочисти и излекува. Но както каза и съдия Нели Куцкова – тя не е умряла, но е тежко болна.

    След произнасянето на съда срещу Лазар Колев и Мануела Горсова постингите за тези присъди бяха убийствено безжалостни към цялата система. А в същото време може и двете присъди да са перфектни. Това е най-страшното – кредитът на доверие към Темида е напълно изчерпан, а нов не се очаква.

    Огромна част от обществото не приема присъдите още преди да са произнесени. Правосъдната система е поразена до основи.

    Подкопано е доверието в демокрацията. На практика тотално е подкопано доверието в една от трите власти, която е един от стълбовете на демокрацията. Състоянието на съдебната ни система се превръща в директна заплаха за националната сигурност.

    Дали защото чашата преля, дали заради разрастващата се роля на интернет, но през изминалата седмица се случиха немислими преди години неща – погребението на Темида с паленето на свещи пред Съдебната палата и призивът да се изпращат SMS-и до членовете на ВСС с искане за оставки. Като прибавим към тях писмото на Съюза на съдиите и поредните критики към работата на съвета от правосъдния министър Маргарита Попова, то миналата седмица се превърна в ясен знак на обществото към висшия съдебен орган.

    Състоянието на съдебната система компрометира самото отношение между властите. Спомнете си колко пъти и премиерът, и вътрешният министър (най-вече) бяха атакувани, защото чрез критиките си към Темида подкопавали независимостта на съдебната власт. Сега обаче все повече хора се питат дали от изпълнителната власт не са прави поне за част от упреците, дали някои присъди не са умишлено занижени и дали все липсата на доказателства е виновна. Защо няма нито един мафиот или висш чиновник зад решетките?

    Защо мълчи парламентът? Конфликтът с изпълнителната власт не е единствен. Законодателната – парламентът – по странен начин мълчи и сякаш не вижда проблема. За промените трябва политическа воля, а тя се намира в законодателя. А виждаме как политически сили в НС гузно и страхливо мълчат. Една декларация да бяха приели по повод безпрецедентните атаки към една от основните власти! Смея да твърдя, че мълчанието на Народното събрание във връзка с кризата в съдебната система е малодушно и деструктивно за цялата държава. Вероятно това напрежение е изгодно за опозицията. Не е тайна, че този ВСС бе конструиран по времето на тройната коалиция. Нормално е БСП и ДПС упорито да си мълчат. Този ВСС е тяхно производно и в този смисъл дъното, на което се намира нашата съдебна система, е и тяхно непрестижно дъно.

    Непонятно е бездействието на ГЕРБ, които иначе за всяко нещо търсят корените на вината в предишните управления. Управляващите изпускат златен шанс да обединят и останалите политически сили за промяна в конституцията и за решаване на дълголетните проблеми, натрупани в съдебната власт. Не е достатъчно в поредния мониторингов доклад на ЕК да се каже, че управляващите имат политическа воля. Въпросът е да има резултати.

    Няма да цитирам известни латински фрази, нито основни правила от римското право насам. Ще напомня една уникална мисъл от култовия роман на Джеймс Клавел “Шогун”. Там преди 4 века господарят Торанага казва следното: “Законът може да оборва разума, но разумът не може да оборва закона”.

    Така е за общества, които толкова вярват в закона, че го приемат дори да противоречи на разума. При нас е обратното. Българите вярват в закона толкова, колкото и че ще спечелят от тотото. Някой правил ли е изследване колко се отказват от дела, защото смятат, че е безсмислено и не могат да намерят правосъдие?

    Свободата и независимостта не са слободия. Мисля, че общественото мнение няма повече накъде да отстъпва и да кредитира една затворена в себе си, самодостатъчна и самовлюбена система под прикритието на понятието “независима”.

    Самото общество й даде този шанс, но тя го превърна в неконтролируема държава в държавата. Свободата и независимостта обаче не значат слободия. Затова, без да се накърнява независимостта на съдебната система, трябва да се намери механизъм за отчет пред обществото. Както на системата като цяло, така и за всяко отделно взето решение.

    Управленската практика сочи, че при всяка промяна се започва от върховете. Затова – колективна оставка на стария Висш съдебен съвет. Промени в конституцията и избор на нов. И още – участие на международни наблюдатели и експерти в новите назначения. Струва ви се прекалено? А нима при пълната финансова разгулност през 1996 година не ни наложиха валутен борд? Нима сега не го пазим като култова статуя?

    Нима сегашното правителство не иска и фискален борд, закрепен конституционно? Нима не викнахме английска фирма да ни оправя митниците? Френската държава направо ни принуди да преразгледаме случая “Борилски”, а английското правосъдие помилва осъдения в България за убийство футболен гамен Майкъл Шийлдс. Никаква реакция от наша страна. Дали доказателствата са били лоши или присъдата невярна? И в двата случая – проблем.

    С какво третата, съдебната власт, е по-особена, че не дава никой да я контролира?

    Нищо, че сме членове на ЕС.

    Евгени Петров,

    bolgari.net

  • Денят на независимостта

    Днес е Националният празник на САЩ – Денят на независимостта. Този празник се празнува на 4 юли, денят, в който текстът на Декларацията за независимост е одобрен от Конгреса. Трябва да се отбележи, че американският Конгрес всъщност е приел Декларацията на 2 юли 1776 г. Законодателният орган е одобрил два дни по-късно променена версия на документа и е издал заповед той да бъде публикуван. По тази причина датата 4 юли е смятана за “рожден ден” на Съединените щати.

    На 4 юли 1776 г. Континенталният конгрес на тринадесетте британски колонии в Америка ратифицира документ, с който се обявява независимостта им от метрополията. Станал известен като Декларацията за независимост, документът е от ключово значение в битката на колониите срещу английската власт. Отношенията между колониите и метрополията се влошават драстично през 60-те и началото на 70-те години на XVIII век, след като Лондон налага серия непопулярни мерки.

    Отношенията между колониите и метрополията се влошават драстично през 60-те и началото на 70-те години на XVIII век, след като Лондон налага серия непопулярни мерки.
    Открити военни сблъсъци започват през 1775 г. и дават началото на американската война за независимост.

    На 11 юни 1776 г. се формира комисия в състав: Джон Адамс от Масачузетс, Бенджамин Франклин от Пенсилвания, Томас Джеферсън от Вирджиния, Робърт Ливингстън от Ню Йорк и Роджър Шърмън от Кънектикът, която трябва да изготви текста на декларация, която да обяви и обясни нуждата от независимост на колониите. Тя е съставено основно от Джеферсън, а в оригиналната чернова присъства и забрана на робството, която впоследствие отпада.

    Документът е представен в Конгреса на 1 юли и до приемането му на 4 юли в него са направени още промени. След приемането на декларацията първите копия от нея са отпечатани в печатницата на Джон Дънлап. До днес от 150 – 200 са запазени 25 бройки. На 19 юли Конгресът нарежда да бъде изготвено специално ръчно написано копие на декларацията, което да бъде подписано от всички делегати. Това става на 2 август, а делегатите 56 а брой, подписват декларацията в географски ред от север на юг. Подписаният документ се пази в Националния архив на САЩ. (Лондон научава за случилото се на 10 август, което задълбочава конфликта с колониите и го превръща в открита война.)

    Декларацията за независимост взаимства две теми от философията на Джон Лок: индивидуалните права и правото на революция. Известното встъпление на Декларацията, написано от Томас Джеферсън, гласи: „Ние смятаме тези истини за видни от само себе си – че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждими права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие”.

    Декларацията завършва с думите: „Ето защо ние, представителите на Съединените американски щати в Общия конгрес, събрани, обръщайки се към Върховния съдия на света за нравствеността на нашите намерение, в името и с властта на добрите хора на тези колонии, тържествено оповестяваме и обявяваме, че тези Съединени колонии са и по право трябва да бъдат свободни и независими щати…  И в подкрепа на тази декларация, с твърдо упование в покровителството на божественото Провидение, взаимно се заклеваме в нашите животи, състояния и свещена чест”.

    Първата годишнина от Деня на независимостта на САЩ е отбелязана особено тържествено във Филаделфия (щата Пенсилвания), където заседава правителството на новата страна. В града бият камбани, звучат оръдейни залпове. Въпреки дългата си история, 4 юли става национален празник едва през 1941 г.

    Източници: news-releases.eu, dnevnik.bg

  • 20 години затвор грозят манипулаторите на мача България – Естония

    По 20 години затвор могат да получат седмината участници в групата на Золтан Кенешей, която според унгарските власти е замесена в манипулирането на контролата между националните отбори по футбол на България и Естония, завършила наравно 2:2, като и четирите попадения паднаха след спорни дузпи, отсъдени от унгарският арбитър Колош Ленгел с помощници Шемелжи и Чак.  ФИФА и унгарската прокуратура веднага започнаха разследване, което даде резултати през изтичащата седмица. Освен четиримата съдии и Кенешей са задържани и бившите унгарски футболисти Хорват и Лазар. Золтан Кенешей е брат на звездата от недалечното минало Кристиан Кенешей, на чиято сметка има повече от 170 гола в местната лига.

    Според запознати общата сума, която са спечелили седмината от манипулирането на нашата контрола възлиза на около 1 млн. евро. Медиите в Унгария са на мнение, че има достатъчно доказателства за тяхната вина и процесът ще приключи с присъди.

  • Граждани на бунт срещу монополите

     

    С плакати „Не ограбвайте народа с надути сметки“, „Монопол след монопол, а народът бос и гол“, „Спрете ценовия терор!“ и скандирания „Стига произвол!“, „Няма да мълчим, няма да търпим!“, „Стига сте ни драли, стига сте ни крали!“ и „Мафия!“ започна поредния митинг срещу монополите у нас.

    Въпреки дъжда, стотина граждани се събраха в градинката „Кристал“ в София на протестен митинг, обединени от искането да се спре постоянното повишение на цените.

    Участниците поиска още Народното събрание да изпълни незабавно исканията, включени в националната подписка на „ДНЕС“ срещу монополистите, към която се присъединиха повече от 7 00 000 българи.

    Да подкрепят протеста на гражданите дойдоха известни личности, между които Кристина Димитрова, Камелия Тодорова, Николай Урумов, Дани Милев, Дичо и други.

    Митингът започна с ритуално шествие на каруца с триглав змей, като всяка глава символизира ток, вода и парно. Каруцата, теглена от човек-вол – символ на изнемощелия от ценовия терор български народ, бе дарена за отглеждане на ДКЕВР, в чиято роля се превъплати известният певец Дичо.

    Участниците в протеста разиграха сценка, на която енергийният регулатор нахрани обилно триглавото чудовище със сметки за ток, парно и вода, като през цялото време беше освиркван от събралото се множество.

    „Гледайте как ДКЕВР старателно си храни Любимците. Храни ги по 12 пъти годишно. Като бонус му предлага и по едно 13-о „изравнително“ хранене“, суфлираше през това време актьорът Николай Урумов.

    След този хумористичен начин за представяне на ситуацията, участници в митинга бяха призовани за едноминутно мълчание в знак на солидарност с милионите българи, страдащи от безобразията на монополите и ценовия терор.

    Протестът е насочен срещу криенето на печалби от монополистите и обявяването на несъществуващи разходи, които ДКЕВР включва в цената на енергията. Протестиращите искат от енергийния регулатор да не се поддава на натиска на монополистите и да изисква по-голяма прозрачност в ценообразуването, както и по-високо качество на предоставените услуги.

    Според организаторите на протеста, няма разумни аргументи за увеличаване на цените на електро- и топлоенергията. Те считат, че регулаторът ги заблуждава, че увеличението ще бъде символично, като пропуска да спомене новите цени на нощната тарифа на електроенергията и увеличението на цените за фирмите, които ще калкулират новия енергиен разход върху произвежданите от тях стоки и услуги.

    Това ще удари допълнително и без друго отънелия джоб на потребителя, категорични са протестиращите.

    От движение „ДНЕС“ издигнаха призив „Дошло е време да извикаме: Прекратете ценовия терор върху изнемогващите от натиска на икономическата криза българи.“

    Те са категорични, че повече няма да „толерират безобразията на монополите и непосилните цени на некачествените им услуги.“

     

    Източник:  Фрог.нюз

  • Наши хора, вън от затвора

     

    Миналата седмица американският прокурор Роб Ливърмор бе в Дупница, за да се срещне с кореспондентката на в. „Струма“ Лидия Павлова. Но защо точно с нея?

    Малцина знаят, че г-жа Павлова е носителка на приза за разследваща журналистика, който є бе връчен в Будапеща на 2 декември 2010 година от Международната федерация на журналистите и от СЕЕМО – най-голямата организация на водещите медии в Югоизточна Европа.

    Дупнишката журналистка не е много известна, защото не ходи по пантофи в домовете на политици. Тя не се и пазари срещу колко лева да пише хвалебствия за големите на деня.

    Обратното – Л. Павлова написа серия репортажи срещу Пламен Галев и Ангел Христов и те започнаха да я заплашват да спре. Върхът на терора бе, когато в една дискотека 18-годишният є син бе пребит от бодигарда на братя Галеви – Георги Градевски.

    Лидия Павлова се оплака от терора над нея и над нейното семейство, а братя Галеви започнаха да я изнудват да оттегли жалбата си. Смелата жена обаче не я оттегли, защото чакаше помощ и справедливост от най-естественото място – Темида.

    Родната Темида обаче й удари оглушителен шамар. Председателят на Кюстендилския окръжен съд Мирослав Начев издаде скандална оправдателна присъда по делото срещу братя Галеви за организирана престъпна група и напълно ги оневини по всички повдигнати обвинения. Заедно с тях магистратът оправда и личния бияч на Галевите – Георги Градевски, който публично преби сина на Л. Павлова.

    Интересното е, че никой не се смути от оправдателната присъда на Окръжния съд в Кюстендил – нито министърът на правосъдието, нито главният прокурор, нито Висшият съдебен съвет, нито главният омбудсман, нито президентът, нито премиерът, нито председателят на Народното събрание.

    Никой не отиде в Дупница поне да каже една добра дума за подкрепа на Л. Павлова. Та нали тя е единственият човек в Галевград, който се осмелява да критикува собствениците на Дупница.

    В интерес на истината обаче ще отбележим, че един политик все пак отиде в Дупница. Това бе тогавашният вътрешен министър Румен Петков. Той обаче не се срещна с тероризираната журналистка, а се видя по приятелски с братя Галеви. И на импровизирана пресконференция обясни, че те са чудесни местни патриоти и добри хора. Галевите и министър Петков явно толкова се бяха харесали, че после се видяха и в София – на тайна среща, организирана от Алексей Петров на неговия басейн „Спартак“.

    Министър Петков никога не обясни точно за какво са разговаряли на тази среща, но все пак се изпусна, че са обсъждали въпроси за „националната сигурност“. Тогава, след като разбраха че националната сигурност е в ръцете на братя Галеви, Румен Петков и Алексей Петров, за пръв път всички българи спаха спокойно.

    Няколко неправителствени организации направиха подписка в защита на постоянно заплашваната Лидия Павлова. Те я изпратиха до президента, премиера, председателя на Народното събрание и до главния прокурор – да вземат отношение и да защитят свободата на словото в България.

    Никой не откликна. С изключение на американския прокурор Роб Ливърмор, до когото никой не беше изпращал нищо. Той е носител на наградата за Специални постижения на Департамента по правосъдие в САЩ и идва често у нас по повод съвместни проекти за борба с корупцията, наркотрафика и прането на пари.

    Щатският прокурор призна, че българските прокурори не се вслушват в съветите му, но уточни, че правораздавателните системи на България и САЩ са доста различни. Роб Ливърмор дойде в Дупница специално, за да даде кураж на Лидия Павлова, и каза, че хора като братя Галеви в САЩ отдавна щяха да са в затвора и всички да са забравили за тях.

    Да, но в САЩ нито имат Висш съдебен съвет, нито президент им е Георги Първанов, да не говорим, че главният прокурор на Щатите изобщо не се казва Борис Велчев!

     

    Сергей Трайков
    Стършел

    Източник:  Actualno.com

  • Обществото е все по-апатично към изборите

    Партиите имат проблем с мобилизирането на собствените си привърженици, симпатизантите стават все по-нелоялни, смятат социолози

     

    Общественото настроение преди изборите е настроение на апатия и умора, обществената незаинтересованост расте всеки ден.

    Това мнение изразиха политологът доц. Антоний Тодоров и социологът Живко Георгиев на дебат за политическата ситуация в страната преди изборите.

    Според Тодоров са очевидни слабостта на политическите партии и конфликтът на техните местни организации помежду им, и с партийните им централи.

    Партиите имат проблем с мобилизирането на собствените си привърженици, посочи Тодоров и добави, че симпатизантите стават все по-нелоялни.

    Ако има ефект от съживяването на икономиката, то той няма да съвпадне с тези избори, което не е в интерес на кандидатите за местна власт, отбеляза Тодоров.

    Според него нелоялността на кметовете към партиите, които са ги излъчили, се засилва и е свързана с икономическата криза.

    По думите на Живко Георгиев масовото усещане на несигурност и задълбочаващата се икономическа криза се задълбочава, поради което обществените оценки към правителството клонят към „среден 3“.

    Сред хората битува масовото усещане, че ГЕРБ не се справя с управлението, но не се знае това неудовлетворение как ще се реализира на изборите, коментира социологът.

    Организатори на дебата са Фондация „Фридрих Еберт“ и Институтът за политически и правни изследвания.

     

    Източник:  Vesti.bg

  • Заснеха НЛО над София

    НЛО-то се е появило над Бояна, съобщи БНТ, на която зрител е предоставил любопитните кадри

     

    В небето над София са били заснети неидентифицирани светещи летящи тела. Забелязали са ги над Бояна, съобщи БНТ, на която зрител е предоставил любопитните кадри. Асен Йовов е категоричен, че това не е монтаж и ще даде заснетото за изследване в лаборатория, за да разбере и самият той какво е видял с очите си, съобщава АСН.

    По думите на Йовов НЛО-то се е появило към 22,30 ч. Странните обекти снимал с камера. „Всичките обекти идваха от горе, от към Витоша, и отиваха в посока към морето. Нямаше звук, само светлина беше. Големи кръгли дискове бяха, обаче много ярко червени като огън. Такова нещо не съм виждал“, разказа зрителят.

    Йовов не знае какво е видял и заснел. „Сигурно ги има много от отдавна, но просто хората не ги забелязват. Както онази вечер, сигурно само аз съм го заснел, никой друг не го е заснел“, допълни той.

    Днес* е световен ден на НЛО. Изборът на датата не е случаен. През 1947 г. на този ден е станал т.нар. розуелски инцидент: край американския гр. Розуел се разбива летателен апарат. Мнозина са на мнение, че това е космически кораб на извънземни – летяща чиния с пришълци на борда.

    На 8 юли 1947 г. във вестниците е публикувано съобщение от ВВС на САЩ, че военните разполагат с летящ обект, намерен в ранчо в щата Ню Мексико, в района на Розуел. Няколко часа по-късно бригаден генерал Рами, командващ 8-а въздушна армия, опровергава тази информация.

    Според официалното обяснение край Розуел не е катастрофирал НЛО, а са паднали парчета от свръхсекретна сонда от програмата „Могул“ за проследяване на съветските ядрени изпитания.

    Няколко години по-късно майор Джес Марсъл, който през 1947 г. е бил началник на разузнавателния отдел в базата на ВВС в Розуел, дава сензационно интервю. В него той казва, че историята със сондата е измислена. Според Марсъл „това са били предмети с извънземен произход“.

    Въпреки липсата на неопровержими доказателства, че край Розуел се е разбил НЛО, всяка година в началото на юли в града се стичат над 200 000 души, за да участват в своеобразен фестивал. В неговите рамки се организират семинари, лекции, специални експозиции. Има и костюмиран Парад на извънземни.

     

    Източник:  factor-news.net

    * Публикацията в сайта Български фактор е от вчера.

  • iTranslate4 – алтернативата на Google Translate

     

    Запомнете този линк:

    http://itranslate4.bg/

    iTranslate4 е европейската алтернатива на Google Translate

    Ако докато сърфирате в Мрежата, ви се е случвало да се натъквате на сайтове на езици, който не разбирате, но които са ви жизнено необходими, вероятно сте се сблъсквали с Google Translate. Проектът на Google е може би сред най-използваните услуги за машинен превод по света, но далеч не е единствен. Европейският проект iTranslate4.eu е събрал компании от Словения, Германия, Унгария, Полша, Франция, Финландия, Латвия и България. Със съфинансиране от Европейската Комисия тези организации успяват да създадат един портал, който осъществява преводи от и на всички официални езици на Европейския Съюз плюс още няколко европейски и световни езици.

    iTranslate4.eu се справя с превод между 65 езикови двойки, а когато не е в състояние да направи директен превод между два езика, използва трети, междинен. Освен това в портала ще откриете още опция за превод на документи, цели сайтове, имейли и др. За максимално удобство системата разполага с инструменти за проверка на правописа, виртуална клавиатура, автоматично разпознаване на езика и др. iTranslate4 предоставя и списък с варианти от различните системи за превод в основата на проекта, така че потребителите да изберат най-удачния. Има и възможност за оценяване на преводите, както и опция за поръчка на професионален превод от оторизирана фирма. А и най-важното – iTranslate4 има и локални версии. Ще откриете българската на iTranslate4.bg.

  • Как се набират кадри в държавната администрация

     

    За никого не е тайна, че държавната администрация е синоним на тромавост. През годините така и не се изчисти усложнената бюрократщина, все още липсва каквато и да е напредничавост в усвояването и използването на новите технологии или накратко казано „ходенето по мъките” продължава.

    През какво обаче трябва да се мине действително, ако искате да постъпите на работа в държавната администрация, за Actualno.com разказва сблъскал се със ситуацията наш читател.

    Ще ви представим преживяното от господин Бойко Благоев в детайли, така че да получите пълна представа за методите и етапите в кандидатстването за подобен пост.

    Започваме с уточнението, че той е завършил на второ място в конкурса за работа, който е основа на разказа. В тази връзка предразсъдъците и липсата на безпристрастност са напълно основателни и очаквани, отбелязва нашият читател. Да се изпращат документи по електронната поща, явно все още е табу.

    Ето какво обаче може да научите, ако сте се насочили към реализация в държавната администрация:

    Преди 2 месеца се върнах в България с магистърска степен в джоба и започнах да си търся работа. В един момент ми попадна обява за длъжността „младши експерт” и то не къде, а в Главна дирекция “Европейски фондове и международни проекти” на една държавна институция.

    Документите си подадох в последния възможен ден, а именно – 7 септември. Естествено, те се подават лично или чрез пълномощник. Да се изпращат документи по електронната поща, явно все още е табу. Както казваше един заместник-декан в един голям държавен университет в центъра на София: „Колега, аз имам триста студенти и ако започна да работя по имейл, една седмица няма да ми стигне да се оправя” (цитирам по памет).

    Когато подавах документите, човекът, чиято единствена работа през деня вероятно бе да ги получава, ми подаде куп хартия, която се оказа длъжностната характеристика за обявената позиция. На логичния въпрос не мога ли да си взема копие, за да се запозная подробно с нея в по-добра атмосфера, той каза, че това е единственото копие и не може да се изнася. И преди да съм имал възможност да отворя уста (явно не съм бил първият) – допълни, че и в интернет не може да се намери.

    Дотук добре. Условията за кандидатстване бяха достатъчно общи (висше образование степен „бакалавър” и владеене на английски език), за да няма недопуснати сред 60-е кандидати. Изненадващо за мен седмица по-късно имената на допуснатите кандидати бяха публикувани в интернет. И вероятно ще си останат там докато съществува тази интернет страница. По подобен начин една приятелка все още се опитва да премахне клеймото „няма документ за образователно-квалификационна степен „бакалавър“, което се показва след името й в Google, тъй като чуждестранната й диплома все още не е минала през необходимите безброй процедури за легализация и признаване в България.

    Допуснатите кандидати (демек всички) бяга поканени на 28 септември да се явят в 9:30 на „тест, практически изпит за проверка на знанията по английски език и интервю”. Някои от кандидатите предвидливо си бяха взели почивен ден от местата, където работят, за да се включат в борбата за месечно възнаграждание от около 350 лв. плюс още толкова бонус, защото става въпрос за Междинно звено за управление на средства от ЕС.

    Последва поименно преброяване на присъстващите в стил начално училище, изтегляне на един от трите варианта за конкурса, разпечатване на достатъчен брой копия от изтегления вариант и куп други задачки, необходими за протокола. Ми те правилата са затова – да се спазват. Тестът за специализирани познания съдържаше странна смес от 25 въпроса с по три възможни отговора, като например „познай номера на дадено постановление на Министерски съвет” или „кой е еврокомисар по социалните въпроси с възможни отговори Барозу, Кристалина Георгиева и верният”. Сред въпросите бе и двусмисленият: „Къде се провеждат пленарните заседания на Европейския парламент”, а с отговори както Страсбург, така и Брюксел[1], макар че верният трябва да е само един.

    Тестът по английски бе още по-озадачаващ. Повечето кандидати очаквахме специализиран превод, свързан с някоя от оперативните програми демек сферата на дейност на дирекцията. Вместо това получихме 25 въпроса с напълно еднотипни и ограничени граматически въпроси, които ме върнаха в подготвителния клас на езиковата гимназия. На всичкото отгоре бяха изречения с празно място, което трябваше да се попълни с една от трите предоставени думи. А за капак един от въпросите просто… се повтаряше.

    Отпуснатото време за размисъл беше 2 часа, но подозирам, че не само аз съм си тръгнал след по-малко от 20 минути. Въпреки това резултатите щяха да бъдат обявени в 14:00. Дали могат да се проверят по телефон? Не. Защото трябва да се подпишеш, че си ги получил. Което доведе дотам един младеж от провинцията да се шляе из София до 14:00, само за да изчака още 20-ина минути преди да разбере, че не е допуснат до следващ етап. А тези допълнителни двайсет минути дойдоха заради публичното отваряне на пликовете с тестовете и регистрирането на резултатите на ръка върху протокол.

    Не беше изненада за никого, че след този „първи кръг” отпаднаха едва около пет човека. И вместо за интервю да продължат например първите десет с най-висок резултат, комисията трябваше да изслуша всичките петдесет и пет човека. Половината в 15:00, другата половина – на следващия ден. Като кандидатствате за работа явно имате време за губене. На кандидатите бяха дадени по 7 еднакви бланки, където трябваше да попълнят имената си, за да могат после членовете на комисията да нанесат оценките си по пет „компетенции”, около които се въртеше интервюто.

    Интервюто отнемаше между 5 и 10 минути, а изпитващите можеха да задават само предварително зададени стандартни и еднакви въпроси по всяка една от оценяваните компетенции. Оценката от интервюто беше 4/7 от цялата оценка, а останалите 3/7 бяха от първия етап. Никъде дори не се повдигна темата за предишен професионален опит, специфики на образованието и такива неща от онези маловажни автобиографии, в които така или иначе всеки преувеличава. Вярно, не беше необходимо изискване по протокол.

    Държа да отбележа, че по време на целия процес присъства видимо отегчената комисията от 7 човека, служители на въпросната агенция. Което значи, че през този ден и половина те надали са успели да свършат особена работа, дори и да са имали желание.  Резултатите от конкурса – „след 10 дни по пощата”. Интернет? Не. Телефон? Надали. Деветте страници на копието от протокола пристигнаха по пощата на 13 октомври, което дори като работни дни не са десет. А в съответната Наредба срокът е „едноседмичен”.

    Вече споменах – второ място. Колегата на първо място има пълен брой точки във всеки един етап и макар това да не е изненада за тестовете, моите поздравления, че седем отделни оценители са му писали по пет отлични оценки на интервюто. По-интересното е, че писмото ме уведомява, че съм на второ място, но не споменава възможността класираният на първо място да се откаже и какво ще се случи тогава.

    Всички тези конкурси се основават на Закона за държания служител и Наредбата на конкурсите за държавни служители, която има за цел „да гарантира прозрачна конкурсна процедура, изградена на принципа на конкуренция въз основа на професионалните и деловите качества на кандидатите за държавни служители.” Сега е моментът да разкрия, че конкурсът се проведе в Агенция по заетостта, която според Устройствения си правилник, е „администрация към министъра на труда и социалната политика за изпълнение на държавната политика по насърчаване на заетостта, защита на пазара на труда, професионално информиране и консултиране, професионално и мотивационно обучение на безработни и заети лица, както и за извършване на посредническа дейност по информиране и наемане на работа”.

    Агенцията може да се поздрави с поредната успешно изпълнена процедура, в която просто е спазила съвсем точно изискванията на Закона и Наредбата. Аз обаче си запазвам правото да се съмнявам, че това е най-добрият начин за избиране на подходящите хора и изразходване на държавните ресурси. Подозирам, че и частният сектор би се съгласил с мен. Иначе трябва да признаем, че в желанието за прозрачност и равенство процедурата за набиране на кадри в европейските институции е сходна и преди отнемаше две години, а сега „само” девет месеца. Но там процедурата завършва с включване в списъци, от които в последствие, в зависимост от заслугите му, човек може да бъде избран за работа. Явно там знаят, че каквото си надробиш, това ще сърбаш в един момент.

    [1] Според интернет страницата на Европейския парламент, „пленарните заседания“ се провеждат в Страсбург, а понякога и в Брюксел, където са и срещите на отделните парламентарни комисии. – Бел. авт.

     

    Източник:   Actualno.com

  • Френска банка наливала на Кунева над € 200 хил. на месец

     

    Кандидатурата на Първанов е най-богатият кандидат за креслото на „Дондуков”2 през последните 20 г.
    Бившата еврокомисарка Меглана Кунева се очертава като най-богатия кандидат-президент в 20-годишната история на прехода, освен ако в битката за „Дондуков” 2 не се намеси и Трактора – Алексей Петров. За него се счита, че разполага с милиони и неофициално е един от най-богатите българи, без ясен произход на авоарите си.

    Снахата на митичния по времето на соца съратник на Тодор Живков – Иван Пръмов, получава над 200 000 евро месечно възнаграждение от френската банка „Париба”. За този факт е категоричен бившият независим депутат Минчо Христов. Петата по големина банка в света назначи Кунева за член на борда на директорите през 2010 г. при доста съмнителни обстоятелства. Преди да се замеси в банкерския бизнес, със съдействието на Кунева пък бяха закрити трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”, които произвеждаха енергия под 2 стотинки за кв./ч.

    Според Христов цялото поведение на настоящата кандидатка за креслото в „Дондуков” 2 е престъпно, тъй като според него едничката цел на жълтата дама е била да осигури пазар за румънската централа „Черна вода”. В същото време се оказва, че АЕЦ-ът в южната ни съседка е финансиран вероятно неслучайно от банка „Париба”, където освен Кунева работи и съпартиецът Милко Ковачев – министър на икономиката в правителството на царя, който също има пряко отношение към спирането на двата ни енергоблока. Той, за разлика от бившата ни комисарка в ЕС, бил безгласна буква и дребна фигура.
    Много странно е, че закриваш „Козлодуй“ и осигуряваш печалбите на румънската централа, която да си продава тока на Балканите, с което пък осигуряваш печалбите на „Париба”, и след като свършва мандатът ти като еврокомисар, те назначават като висш член”, коментира пред „Торнадо” Христов, твърдейки, че това са реалности, а не вероятности от теория нва световната конспирация.

    Бившите съпартийци на мераклийката за държавен глава от НДСВ подозират, че Ковачев и Кунева са имали предварителна договорка с френската банка и с фирмата, която строи румънската АЕЦ, след изтичането на мандата им като еврокомисар и министър да получат сладките и скъпо платени постове. Мъглата и задкулисието около кандидатурата на Кунева за президент обаче не са свързани само с мистериозното й назначение в „Париба”, за което тя избягва да говори, което и понастоящем е факт. Още при създаването на АБВ името й беше спрягано като съучредител на президентското движение. Тя обаче категорично отричаше да има нещо общо с Георги Първанов.

    Постепенно обаче топлата връзка между държавния глава и Кунева лъсна. И от ляво, и от дясно са категорични, че именно бившата еврокомисарка е кандидатът на Първанов. Сред инициативния комитет и хората, които застанаха зад Кунева, има куп лица, които се свързват по някакъв начин с държавния глава. Такъв е случаят с певицата Марияна Попова например, за която се говори, че е сред приближените на Първанов. Знаково беше и гостуването на Меглена Кунева в „Шоуто на Слави”, където получи безусловната подкрепа на шоумена, който напоследък гравитира около президента. Задкулисието около Кунева продължи с пълна сила. Два месеца преди да стане ясно, че ще се пробва за „Дондуков” 2, партии, политолози и социолози я разиграваха като топче на рулетка и я спрягаха за кандидатура ту на БСП, ту на ДПС, ту на НДСВ. Бившата еврокомисарка така и не потвърди и не отрече публично има ли нещо вярно в подобни твърдения, поставяйки на потенциалните си избиратели черна превръзка на очите.

    Вместо да изпревари събитията и да излезе пред симпатизантите си и да обяви, че ще се кандидатира с помощта на гражданската инициатива, тя започна да преговаря с партии и лидери подмолно, което напълно противоречи на логиката в подобни случаи. Освен това така и не разбрахме откъде ще вземе пари за предизборната си кампания. Кунева досега не е обявила кои ще са й спонсорите, което отново е странно за човек, който постоянно говори за прозрачност и честни избори в името на гражданите. Хора от инициативния комитет разкриха пред „Торнадо”, че до момента около кампанията на Кунева вече са хвръкнали 50 хил. лв., чийто произход също е тъмен.

     

    Източник:  Фрог.нюз

  • Странджа – на ДПС, Пирин – на Юлен

     

    Първите частни планини в България се оказват Странджа и Пирин.

    На път е и Витоша.

    Нищо, че са природни паркове. На кого му пука. Нито на съда, нито на управляващите – независимо дали са БСП или ГЕРБ. Колко му е да бъдат сгазени, за да прегазят каквото трябва.

    Все на кючекчии случваме…

    И без значение кой управлява, коалициите на парите винаги печелят. А договорите им с държавата все са в тяхна полза. Дали защото всички се намират от едната страна на преговорите?

    В интерес на обществото, обясняват ни управляващи, незаконните писти на „Юлен“ стават законни. Какво е това – законът над правото, а правителството – над закона…

    Защото иначе сме щели да погребем Банско. Обаче Банско е погребано. И онези, изсекли планината, също носят вина.

    Достатъчно е да се видят празните апартхауси, хотели и слабия сезон. Отчайващо беше по Великден.

    „Краш“ дълбае край Резово, „Юлен“ – край Банско. В чий интерес смятат, че е узаконяването на 65 хектара от природен парк „Пирин“, ползвани от „Юлен“, министрите Нона Караджова, Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков и Свилен Нейков?

    Верно, че някои от тях като Трайков караха ски там – на пистата на „Юлен“ над Шилигарника, на второто състезание по ски за министри и дипломати по същите тия писти, които сега узаконяват… Трайков беше в компанията на Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ.

    А през февруари, когато министърът на икономиката, енергетиката, туризма се пусна по юленската концесия, беше в черен ски екип, гарниран с реклама на Първа инвестиционна (Fibank) и още няколко на други частни компании.

    В нарушение на концесионния си договор за ски зоната, „Юлен“ е построила писти и лифтове извън дадените й от държавата 99.55 хектара.  

    Вместо да прекрати концесионния договор и да намали ски зоната до разрешените граници, дори и да се събарят лифтове и да се затварят писти, кабинетът узаконява закононарушението.

    За да не се затворела ски зоната и така „да се погребе Банско“.

    Значи разни нещастници с незаконни вили, незаконни огради, незаконно остъклени балкончета, незаконни пристройки и даже незаконни портове като на Баневи ще получат честитка с булдозери, а „Юлен“ – не, задето осакатиха планината?!

    Животът е пъстър и е абсурдно при нужда да не се дава възможност да се правят промени в концесиите, когато това е в интерес на обществото, каза Караджова.

    Животът е пъстър и ще сме последните мърши, ако не се вдигнем срещу промените в тия концесии, когато не са в интерес на обществото.

    Колко ли ще му отива на екоминистерството да бъде боядисано в зелен цвят?

    Нека бъдат зелени поне за ден…

     

    Петър Николов, 

    webcafe.bg

  • Лицемерие с мащабите на живота и смъртта

     

    Ние, царете на лицемерието, спорим за евтаназията. На гръцки евтаназия означава хубава смърт. След като сме направили всичко възможно да живеем в страна, в която има толкова грозна смърт, ние сега високопарно дискутираме – да има или да няма хубава смърт. Не вярвам на нито един от участниците.

    Не вярвам на лекарите, които обикновено са против евтаназията, защото в практиката са виждали с очите си случаи, в които напълно отписани хора са се възстановявали. Разбира се, че има такива хора. Някои са се връщали към живот точно благодарение на лекари, други са били връщани от онази най-мъдра, най-знаеща и най-хармонична сила, която за по-лесно наричаме Бог. Само че колко са тези отвоювани от ръцете на смъртта хора, в сравнение с хората, които си отиват, защото нашето здравеопазване не е направено така, че да опазва здравето на човека, а да спазва здравните пътеки? Имаме ли право да се правим на защитници на живота до последния му дъх, след като не сме си направили здравна система, в която най-важното мерило да е здравето, човекът, животът?

    Не вярвам на политиците, които са против евтаназията, защото животът бил висша ценност и не бивало да му се посяга. Това същите политици ли са, които получават пари от транспортните фирми, за да не поставят таван за възраст на автобусите, в които хората изгарят? Всеки автобус у нас над определена възраст вози по едно гробище хора, благодарение на политици, за които в телевизионни диспути животът е висша ценност. Всичко у нас посяга на живота. Пияни лекари в родилни отделения. Пияни шофьори, които помитат по няколко души. Дупки-капани по пътищата. Неживотосъобразни доходи. Смъртоносни пенсии. Опасни сгради. Стрес, стрес, стрес. Всеки пети за психиатрията, независимо дали го знае или не. Бурен публичен или тих битов алкохолизъм. Дебнещи улици.

    На първо място сме по тютюнопушене в Европа. На първо място по деца в социални домове, голяма част от тях с вродени тежки заболявания. С най-висока смъртност в Европа – 15 на 1000, при средно 9,7 за континента. На първо място в Европа по брой заболели от кучешка тения. На първо място в Европейския съюз по сърдечно-съдови заболявания и внезапна сърдечна смърт. На първо място по брой сираци… При такива факти как спят, как въобще дишат тъй загрижените за живота като висша ценност български политици? Да се правиш на загрижен за неколцина страдалци, които биха предпочели смъртта пред нечовешките мъки, а в същото време да си сляп за обезценяването на живота на всички българи, не е просто лицемерие. То е цинизъм в такъв огромен мащаб, в какъвто са само мащабите, когато става дума за живот и смърт.

    Не вярвам на духовници, които си въобразяват, че са посредници между човека и Бога. Нужда от такива посредници няма. Връзката между човек и Бог е толкова лична и свята, че там няма място нито за замръзнали в средновековието попове, нито за кресливи пастори-подражатели, нито за имитиращи мъдрост ходжи, равини, гурута… Никакви хора в черни или бели одежди нямат право да решават вместо човека дали да освободи душата си, когато тялото вече е тръгнало да си отива. Нямат право да го плашат с Бог, защото както и да се казва Бог, той не наказва. Той ни е дал свободна воля, ние решаваме дали и как да се накажем. Монополът за живота и смъртта не се държи от никоя институция, включително и църквите.

    Вярвам на омбудсмана, че това е въпрос, по който трябва да се проведе референдум. Българският политически елит до този момент не допусна народът да се произнесе по нито един от въпросите, свързани с това как да живеем. Да видим дали ще се смили да ни разреши да се произнесем как да умираме.

     

    Веселина Седларска,  в. „Новинар“

  • 3/4 от българите отчаяни за бъдещето

     

    Кризата се отразява негативно на жизнения стандарт на 93% от българите. Над 3/4 от хората гледат с безразличие или отчаяние на бъдещето. Ентусиасти са 2.3%, 21% са оптимисти, а едва 1.5% са останали незасегнати от кризата. Това съобщи социологът Иво Желев, управител на агенция „ЕСТАТ“, цитиран от БГНЕС.

    По последни данни на агенцията над 50% от българите смятат, че вината за настоящата икономическа ситуация в страната е поделена между бившите и настоящите управляващи. 16% категорично обвиняват предишното управление, а според 10% основната отговорност носи настоящият кабинет. 13% смятат, че проблемите със страната се дължат на външни фактори.

    Като основен проблем на страната обаче се очертава безработицата. Така мислят около 32.2% от гражданите, според 22.5% – това е бедността, а за 15% проблемът е в икономическата криза. Назад в класацията остават корупцията и престъпността, които според Желев, се губят от фокуса на общественото внимание, защото на преден план излизат въпросите от социален характер.

    21.4% от българите очакват състоянието на страната да се подобри. Според 32.1% то няма да се промени, но 38% очакват влошаване. Според Иво Желев, оптимисти са десните избиратели – тези на ГЕРБ и Синята коалиция. При останалия електорат доминира скептицизма. 

    Прекратяването на произвола на монополистите, мобилните оператори и банките се определя като „изключително важно“ от 73.5% от анкетираните. Ускореното изграждане на пътища – от 48.3%, а за 36% – изграждането на АЕЦ „Белене“.

     

    Източник:  Фрог.нюз

  • Омразният дълг на Гърция

    Популярна стана тезата, че периферните европейски народи, наречени с презрителното име „PIIGS“, са били твърде мързеливи, твърде непродуктивни; наслаждавали са се на твърде големи социални придобивки, което е довело до техния огромен дълг. „Трябва да изравним гръцките заплати с гръцката продуктивност“ – заяви Доминик Строс-Кан – обезчестеният бивш директор на МВФ – в защита на мерките за финансова строгост. Изведнъж „продуктивността на труда“стана най-важният критерий за това дали една страна заслужава или не заслужава високи заплати и жизнен стандарт. Дори българите, които са на предпоследно място в Европа по този показател, далеч зад Гърция, започнаха да обвиняват южните си съседи в мързел. Но още по-странно е, че самите гърци се хванаха на въдицата и се почувстваха гузни за жизнения си стандарт. „Нали всички ядохме заедно“ – беше един от лозунгите на протестиращите.

    Вината за високия дълг падна, както винаги, върху пенсионната възраст, социалните помощи, заплатите, профсъюзите, държавното здравеопазване и образование. Политиците обещават, че само ако „реформираме и оптимизираме“ тези сектори, ще „сложим ред в къщата си“. Но следвайки тази логика, страните с най-висока продуктивност, пенсионна възраст, високи такси върху образованието, здравеопазването и пр. би следвало да нямат никакви проблеми с държавен и частен дълг. Кой обаче стои в горния край на класацията по трудова производителност? Ирландия. Първото I в PIIGS… Явно някъде в стаята има слон, или поне доста угоена свиня, която не виждаме.

    Исландия, Япония и САЩ също са на върха или близо до върха в класациите по трудова производителност, висока пенсионна възраст, такси за образование, здравеопазване и пр. В САЩ здравеопазването е частно, таксите за университети са най-високите в света, профсъюзи няма почти никъде, а средният годишен отпуск е само 10 дни – американците не могат да бъдат обвинени в мързел. Но на глава от населението се пада също толкова голям държавен дълг, колкото на обикновения грък, който се радва на 26 дни платен отпуск и по-ниска пенсионна възраст. Гърците се пенсионират на 61 години, в САЩ – на 66 години, в Япония – на 68 години. Средната продължителност на живота на японеца е едва 2 години по-висока от гръцката, а в САЩ – 2 години по-ниска.

    На фона на подобни строги работни условия и висока продуктивност, тези страни не би следвало да имат проблеми с какъвто и да било дълг – все пак това обещават управляващите. Но гръцкият държавен дълг е 130% от БВП, а японският – 225%. Външният дълг на Гърция, по-голямата част от който е на частни гръцки банки, е 174% от БВП. В Англия и Исландия това число е 400%, в Ирландия – 1103%. Останалата част от PIIGS вече е далеч “по-оптимизирана“ от Гърция, с далеч по-орязани социални придобивки – как тогава „изравняването на гръцката продуктивност, например, с ирландската“, ще изкара Гърция извън порочния клуб?

    Кой всъщност яде от баницата?

    На първо място Гърция все още носи дълг, натрупан от военната хунта между 1967 и 1974 г. – през този период той нараства 4 пъти. Но в сравнение със задълженията, натрупани между 1990 и 2008 г., дълговете на военната диктатура са нищожни. В мирни условия Гърция сключи стотици договори с европейски фирми, а вместо да дойдат от бюджета, парите бяха осигурявани под формата на държавен дълг, отново в частни банки. Така със скромния си бюджет Гърция успя да закупи немски подводници на стойност 5 милиарда евро, френски кораби за 2.5 милиарда евро, изтребители и хеликоптери за над 3 милиарда.

    В разгара на кризата гръцкото военно лоби, подкрепено от Германия и Франция, убеди правителството да не намалява военните разходи. Така те се запазиха до ниво 4% от БВП – доста по-високо от разходите на Германия (1.4%) и Франция (2.4%). Между 2005 и 2009 г. Гърция бе един от петте най-големи вносители на оръжие в ЕС, въпреки че по размер на икономиката се намира в долната половина на класацията.

    Немският концерн „Сименс“ бе уличен в раздаване на подкупи на гръцките власти в размер на 1 милиард евро, а общият размер на договорите, получени вследствие на тези подкупи, е неизвестен. На милиарди евро се изчисляват поръчките, дадени на Сименс за оборудване на гръцките железници и метростанции, за цифровизиране на националния телеком, за болнично оборудване и продажба на военна техника. Сименс получи и апетитен договор за оборудване на гръцката олимпиада през 2004 г. със система за сигурност „C41“, която така и не влезе в употреба. Общата цена на олимпийските игри се наду от 900 милиона до над 10 милиарда евро, 1.2 милиарда от които бяха похарчени за охрана.

    Всъщност думата „похарчени“ тук е заблуждаваща, защото милиардите, вложени в тези апетитни договори са теглени под формата на дългове към гръцки и европейски банки. От тях най-големите притежатели на гръцки държавен дълг са в Гърция (Пиреос, Eurobank EFG, Алфа банк), в Германия, Франция и Белгия (Dexia, BNP Paribas, Societe Generale, Commerzbank, DZ bank и др.). Така правителството, подкупено от частния бизнес, дава поръчки на частния бизнес, които се изплащат отново със заеми от частния бизнес (банките). А за данъкоплатците, които стоят в центъра на тази измама, остава само да се чудят какво да правят с безполезните оръжия и стадиони, наследени от „шопинга“ на политическите си представители.

    Запознайте се с понятието „омразен дълг“.

    „Омразен дълг“ е теория в международното право, според която един народ не трябва да плаща дългове, натрупани против интересите му, подобно на договор, подписан под принуда. Този термин се е използвал няколко пъти – в Мексико – срещу дълговете на император Максимилиан фон Хабсбург-Лотарингия, в САЩ – срещу кубинските дългове, наследени от испанския колониален режим, и неофициално при опрощаването на дълговете на Ирак, натрупани по времето на Саддам Хюсеин. В последния случай съвсем целенасочено се избягва използването на думите „омразен дълг“, за да не бъде последван примерът от други страни (например Филипините, ЮАР, Еквадор, Гърция и др.).

    И докато парламентите гласуват омразни споразумения против волята на избирателите си, обнадеждаващо е поне, че по кипящите улици се чуват все по-малко от онези мазохистични лозунги: „нали всички ядохме заедно“, и все-повече смели призиви като: „пряка демокрация“ и „не дължим, не продаваме, не плащаме“.

    Максим Проданов,

    http://ruslantrad.com/author/maxpr/

  • Журналистика с температура
    От 1 юли Дойче веле напуска софийския УКВ ефир. Мотивът за предсрочно прекратяване на лицензията за радиодейност е „новата глобална стратегия на DW, според която акцентът на световната медия се премества върху развитието на другите перспективни формати – телевизия, онлайн и мобилни медийни продукти” (протокол № 29 от редовно заседание на СЕМ – 07. 06. 2011 г.). Радиожурналистиката вероятно ще бъде запазена в минималистични форми: Дарик и БНР ще излъчват програми, подготвени от Българската редакция. В послание до потребителите на dw-world.de главният редактор Александър Андреев посочва: „Амбициите ни са да предлагаме повече и по-разнообразни журналистически продукти, които са в съзвучие с технологичното развитие и с интересите на новите поколения.”
    Няма как оттеглянето на Дойче веле от FM скалата на София да не предизвика тревожност в пристрастния слушател: отнемеш ли рамката на класическата медия, особено при толкова авторитетна радиостанция, рискът от виртуална маргинализация е твърде висок. Затова и уверенията за договорени фрагментарни компенсаторни пространства: телевизионни и радио формати за български партньори, информационен портал, агресивно популяризиране във Facebook, към момента не са успокояващи. Травматичните сюжети около ефирните сбогувания на „Свободна Европа”, ВВС и RFI с българската аудитория допълнително провокират притеснителни аналогии.
    Макар и виртуално спокойна, Българската редакция на DW е пред сериозно изпитание: да запази собствената си журналистическа температура в ново тяло. Тяло, от което се очаква да бяга изключително бързо сред тълпа от ентусиасти и съмнителни предприемачи, аматьори и таблоидни спринтьори. Защото родният Web 3 (висококачествено съдържание и услуги, създадено от способни хора, дистанцирани от „лудостта на тълпите“) не се е случил, а мрежата на български съвсем не е по-удачно за конкуренция място от FM скалата. В различните периоди от своето съществуване т.нар. „чуждестранни радиостанции” предлагаха важни и разпознаваеми за аудиторията алтернативни визии: за свободен свят (през „Студената война”), за плурализъм и демокрация (през 90-те) и за професионална журналистика (в последните години от ефирното им битие). Ако DW успее онлайн в български контекст (дано бъдещето да опровергае всички колебания дотук в колонката), отново ще разполага с конкурентна визия – на пътеводител за професионална журналистика в мрежата. Твърде необходим в сегашната copy&paste джунгла.
    Но българската радиопубличност губи при всички възможни сценарии на развитие. И скоро ще стане още по-провинциално.
    Георги Савчев,  в. „Култура“
  • Българи прекосиха САЩ на колела


    Български отбор участва за пръв път в знаменития ултрамаратонски велопробег Race Across America (RAAM), който се смята за най-тежкото колоездачно състезание в света и тази година беше проведен вече за тридесети път, съобщават от Български културен клуб – Скопие

    На 26 юни четиричленният български отбор „Вело Енерджи” (воден от пловдивския бизнесмен и приятел на колоезденето Димитър Вълчев и включващ опитните коломаратонци Лазар Владиславов, Минчо Рибарев и Чавдар Дюлгеров) финишира успешно в Анаполис сред аплодисментите на въодушевената публика, където се открояваха ентусиазираните представители на българската диаспора в САЩ и журналисти от местните медии.

    Трасето от Тихоокеанското до Атлантическото крайбрежие на Америка е с дължина от 4810 км, с повече от 50000 м сумарна денивелация и се изминава за 9 дни от отборите и за 12 дни от самостоятелните „соло“ участници. Трасето започва от плажа на Оушънсайд в Калифорния, преминава през пустините на Невада, изкачва се на заснежените върхове на Скалистите планини в Колорадо, пресича зоната на торнадо в Канзас и дъждовния пояс на Средния Запад, прекосява стръмните Апалачи и завършва на финала в Анаполис, Атлантическия бряг на САЩ. Най-доброто постижение на тази дистанция (от 1986г.) дълго време присъства в Книгата за рекорди на Гинес като най-дългата дистанция, измината за най-късо време с колело.

    За сравнение, трасето на прочутата Tour de France e само 3600 км, изминавани за цели три седмици без нощно каране, докато при RAAM колоезденето е денонощно („нон-стоп“) и се редува с почивка и хранене. Състезателите са следвани от придружаващи коли и каравани. Условно RAAM може да се разгледа като поредица от 54 много дълги и тежки етапи по часовник (всеки от 50 до 140 км), които трябва да се изминат нон-стоп! Затова участниците (особено в „соло” категорията) могат да получат психични смущения от такова въртене на педалите с дни. Един от способите срещу подобно „побъркване“ е монтирането на високоговорители в придружаващите коли, откъдето колоездачите биват ободрявани с наставления и музика.

    Българските ултравеломаратонци се завръщат в родината на 2 юли (събота) с полет от Лондон.



    Video streaming by Ustream

    Видеофайл: http://www.ustream.tv/recorded/15641155

  • Т. нар. „българска епархия“ към ПЦ в Америка ще си избира руснак или грък за епископ

    На събор във Форт Уейн, Индиана, САЩ, от 7 до 9 юли т. нар. българска епархия към Православната църква в Америка (ПЦА) ще избере свой предстоятел. Изборите ще се проведат в храма „Св. Николай”, където е най-голямата енория в българския диоцез на ПЦА.

    Двама са кандидатите за поста митрополит на епархията – архимандрит Александър Галицин и протопрезвитер Павел Гасиос. Те са избрани от специална комисия на Православната църква в Америка, която ги е отсяла измежду шестима кандидати. След избора на епархиотите посоченият кандидат ще бъде хиротонисан за епископ и ще служи в православния храм „Св. Георги” в Росфорд, Толедо, Охайо (на снимката).

    От комисията за подбор на кандидатите заявяват, че и двамата духовници са достойни хора, способни и с призвание. „Всеки от тях притежава уникален набор от таланти и опит. Комисията е впечатлена точно от тези двама кандидати, които независимо един от друг заявиха, че най-важното в работата им ще е установяването на доверие между епископа и епархиотите, нещо изключително важно за изграждането на здрава и функционираща епархия”.

    Кои са двамата кандидати:

    Протопрезвитер Павел Гасиос произхожда от гръцко православно семейство. През 1980 г. получава магистърска степен по социални дейности от държавния университет Уейн.  В средата на 80-те години става член на Православната църква на Америка. През 1994 г. завършва православната семинария „Св. Владимир” и е ръкоположен за свещеник. Служи 11 години в Кокомо, в епархията на Средния Запад. През това време поддържа връзки с манастира „Св. Григорий Палама” в Персвил, Охайо. През 2007 г. е прехвърлен към Българската епархия и е назначен в храма „Св. Георги” в Толедо, Охайо, където служи и до днес.

    Архимандрит Александър Галицин получава бакалавърска степен по английски език от Калифорнийския университет в Бъркли. Завършва православния институт „Св. Владимир” в Ню Йорк. Седем години е докторант в Оксфордския университет в Англия, където работи под научното ръководство на митрополит Калист (Уеър). През това време той прекарва две години в Гърция, едната от които в атонския манастир „Симонопетра”. През 1980 г. след защитата на доктората се завръща в Америка. През 1982 г. е ръкоположен за дякон и две години по-късно и за свещеник.  През 1986 г. приема монашество. Служи в мисия на ПЦА в Северна Калифорния. От 1989 г. досега  преподава в богословския департамент на университета в Милуоки.

    Източник: www.dveri.bg

  • Стефан Хесел: Възмутете се!
     
     
     
     

     

     

    Откъси

     

    От 1945 г. силите, присъстващи в Съвета на Съпротивата, се отдадоха на едно амбициозно възраждане на обществото. Нека напомним – тогава се създаде Общественото осигуряване, както го искаше Съпротивата в програмата си: „което има за цел да осигури на всички граждани средства за съществуване във всички онези случаи, в които те са в невъзможност да си ги набавят чрез труд”. Източниците на енергия, електричеството и газът, въглищните находища, големите банки бяха национализирани. Това програмата също го предвиждаше, предвиждаше „изграждането на една истинска икономическа и социална демокрация, предполагаща изключването на големите икономически и финансови сили от ръководството на икономиката”. Общият интерес трябва да се поставя над частния; честното разпределение на богатствата, създадени от света на работещите, трябва да се поставя над властта на парите.
    Една истина демокрация има нужда от независима преса. Съпротивата знае това, изисква го, защитавайки „свободата на пресата, нейното достойнство и нейната независимост спрямо държавата, силата на парите и чуждестранните влияния”. Това предпоставяха уредбите за пресата от 1944 г. насам. И тъкмо това е днес в опасност.
    Съпротивата зовеше за „действителна възможност за всички френски деца да се ползват от най-развито образование”, без дискриминация; предложените през 2008 г. реформи са против този проект.
    Цялата основа на социалните завоевания на Съпротивата днес е поставена под въпрос.
    Осмеляват се да твърдят, че държавата не може повече да плаща цената за тези граждански мерки. Но как могат днес да липсват пари, за да се поддържат и продължават тези завоевания, когато богатството се е увеличило чувствително от времето на Освобождението, когато Европа бе в развалини? Липсват, защото властта на парите, с която Съпротивата така се бореше, не е била никога така голяма, нахална, егоистична, със свои служители и в най-високите сфери на държавата. Банките, вече приватизирани, са загрижени първо за дивидентите си и за твърде високите заплати на директорите си, не за общия интерес. Раздалечаването между най-бедните и най-богатите никога не е било толкова голямо; а надпреварата за пари, съперничеството – така поощрявани.
    Основният мотив на Съпротивата беше възмущението. Ние, ветераните от Съпротивата, апелираме към младите поколения да оживят, да предадат по-нататък наследството на Съпротивата и нейните идеали. Ние им казваме: „Поемете щафетата, възмутете се!”. Политически, икономически, интелектуално отговорните хора и цялото общество не трябва да бягат от отговорност, нито да се оставят да им повлияе днешната международна диктатура на финансовите пазари, която заплашва мира и демокрацията.
    Пожелавам на всички ви, на всеки от вас да има своя мотив за възмущение. Това е нещо ценно. Когато нещо ви възмущава, както аз бях възмутен от нацизма, тогава ставате силен и ангажиран активист. Присъединявате се към течението на историята, а голямото движение на историята трябва да напредва благодарение на всеки от нас. И това движение върви към повече справедливост, повече свобода, но не тази неконтролирана свобода на лисицата в кокошарника. Правата, които Всеобщата декларация систематизира през 1948 г., са всеобщи. Ако срещнете някого, който не се ползва от тях, съжалете го, помогнете му да ги придобие.
     
    Безразличието е най-лошото поведение
    Вярно е, днес причините за възмущение може да изглеждат по-малко ясни, а светът – твърде сложен. Кой командва, кой решава? Не винаги е лесно да се направи разлика между теченията, които ни управляват. Вече нямаме работа с малък елит, чиито машинации да разкриваме лесно. Светът е голям и ние добре разбираме, че е взаимнозависим. Ние живеем в такава взаимосвързаност, каквато не е имало никога. Но в този свят има непоносими неща. За да видим това, трябва да гледаме внимателно, да търсим. Казвам на младите: потърсете малко, ще намерите. Най лошото поведение е безразличието – да кажеш: „нищо не мога да направя, ще се оправям сам”. Държейки се така, вие губите една от основните съставки на човешкото същество. Съставка, без която то не може: способността да се възмути и ангажирането, което е нейно следствие.
    Тук вече можем да назовем две големи нови предизвикателства:
    1. Огромното раздалечаване, което съществува между много бедните и много богатите – и което не спира да се увеличава. Много бедните в днешния свят печелят едва два долара дневно. Не можем да оставим това раздалечаване да се увеличава. Сама по себе си, тази констатация трябва да предизвика ангажираност.
    2. Правата на човека и състоянието на планетата. Имах късмета след Освобождението да бъда привлечен към редактирането на Всеобщата декларация за правата на човека, приета от ООН на 10 декември 1948 г. На Рьоне Касен дължим определението „всеобщи”, а не, както искаха нашите англосаксонски приятели, „международни” права. Защото именно в това бе залогът да излезем от Втората световна война: да се освободим от заплахите, които тоталитаризмът беше надвесил върху човечеството. За да се освободим от тях, трябваше да се сдобием с ангажимента на страните членки на ООН да спазват тези всеобщи права. По този начин може да бъде пресрещнат и обезсилен аргументът за пълния суверенитет, който една държава може да изтъкне, докато извършва престъпления срещу човечеството на своя територия. Такъв беше случаят с Хитлер, който се смяташе за господар у дома си и свободен да подбужда към геноцид. Тази всеобща декларация дължи много на всеобщото отвращение от нацизма, фашизма, тоталитаризма и дори – на духа на Съпротивата. Усещах, че тя трябва да бъде изработена бързо, да не се оставим да ни изиграе лицемерието, което съществуваше в прокламираното от победителите присъединяване към ценности, които не всички имаха намерение да поддържат и утвърждават честно, но които ние се стремяхме да им наложим.
    Не мога да се сдържа да не цитирам чл. 22 от Всеобщата декларация за правата на човека: „Всеки човек като член на обществото има право на социална сигурност и на осъществяване – чрез национални усилия и международно сътрудничество и в съответствие с устройството и ресурсите на съответната държава – на икономическите, социалните и културните права, необходими за неговото достойнство и за свободното развитие на неговата личност”. И въпреки че тази Декларация има не юридически, а декларативен характер, тя изигра много голяма роля от 1948 г. насам; колонизираните народи се опираха на нея в борбата си за независимост; тя хвърли семето си в духовете при тяхната борба за свобода.
    С удоволствие отбелязвам, че през последните десетилетия се намножиха неправителствените организации, социалните движения, като Attac, Международната федерация за правата на човека, Amnesty…, които са действащи и успешни. Очевидно е, че за да си ефикасен днес, трябва да действаш в мрежа, да се възползваш от всички модерни средства за комуникация.
    На младите казвам: огледайте се около вас, ще откриете темите, които оправдават вашето възмущение – начинът, по който се отнасят с емигрантите, с хората без документи, с ромите. Ще откриете конкретни ситуации, които ще ви предизвикат да се отдадете на едно силно гражданско действие. Търсете и ще намерите!
     
    Ненасилието, пътят, който трябва да се научим да следваме
    Убеден съм, че бъдещето принадлежи на ненасилието, на примиряването на различните култури. Именно по този път човечеството ще трябва да измине своя следващ етап. И тук ще се съглася със Сартр – не можем да извиняваме терористите, които хвърлят бомби, можем да ги разберем. Сартр пише през 1947 г.: „Признавам, че насилието, под каквато и форма да се проявява, е поражение. Но това е неизбежно поражение, тъй като се намираме в свят от насилие. И ако е вярно, че прибягването до насилие си остава насилие, което заплашва да бъде увековечено, също така е вярно , че такъв е и единственият начин то да бъде прекратено.” Към което ще добавя, че ненасилието е по-сигурен начин да го прекратим. Не можем да подкрепяме терористите, както Сартр го направи в името на този принцип по време на войната в Алжир или по време на атентата в Мюнхен, на Олимпийските игри през 1972 г. срещу израелските атлети. Това не е продуктивно и самият Сартр в края на живота си започва да си задава въпроси за смисъла на тероризма и да се съмнява в неговите основания. Да си кажеш „насилието не е продуктивно” е много по-важно от това да разбереш трябва ли или не да бъдат осъдени онези, които го практикуват. Тероризмът не е продуктивен. В понятието „продуктивност” трябва да има ненасилническа надежда.
    Трябва да разберем, че насилието обръща гръб на надеждата. Пред насилието трябва да предпочетем надеждата, надеждата на ненасилието. Това е пътят, който трябва да се научим да следваме. Както от страната на потисниците, така и от страната на потиснатите трябва да достигнем до споразумение, за да накараме потисничеството да изчезне; това ще позволи да няма никога повече терористично насилие. Ето защо не трябва да позволяваме да се натрупва твърде много омраза.
    В един свят, който е оставил зад себе си сблъсъка на идеологиите и завоевателния тоталитаризъм, се вижда цялата уместност на посланието на един Мандела, на един Мартин Лутер Кинг. Това е послание на вяра в способността на модерните общества да изпреварват конфликтите чрез взаимно разбиране и бдително търпение. За да достигнем до това, трябва да се основаваме върху правата, чието нарушаване от когото и да било трябва да предизвика нашето възмущение. Компромиси с тези права не могат да се правят.
     
    За мирно въстание
    Отбелязах – и не съм единственият – реакцията на израелското правителство, сблъскващо се с факта, че всеки петък гражданите на Bil’id отиват, без да хвърлят камъни, без да употребяват сила, до стената, срещу която те протестират. Израелските власти окачествиха този поход като „ненасилствен тероризъм”. Не е зле… Трябва да си израелец, за да окачествиш ненасилието като тероризъм. Преди всичко, трябва да си притеснен от продуктивността на ненасилието – ненасилието предизвиква подкрепа, разбиране, поддръжка от всички по света, които са противници на потисничеството.
    Продуктивистката мисъл, понесена от Запада, повлече света в криза, от която трябва да излезем чрез радикално скъсване с „винаги повече” във финансовата област, но също така и в областта на науките и технологиите. Крайно време е загрижеността за етиката, за правото, за трайното равновесие да вземе надмощие. Защото ни заплашват много сериозни рискове. Те могат да сложат край на човешкото приключение върху една планета, която то може да превърне в необитаема за човека.
    Обаче вярно е и че от 1948 г. насам бе извършен сериозен напредък: деколонизацията, краят на апартейда, разрушаването на Съветската империя, падането на Берлинската стена. Ала първите десет години на XXI век бяха период на отстъпление. Случи се тази икономическа криза, но ние не започнахме да работим повече за нова политика на развитието. Конференцията в Копенхаген срещу затоплянето на климата не сложи началото на една истинска политика за запазването на планетата. Ние се намираме на прага – между ужасите на първото десетилетие и възможностите на следващите десетилетия. Но трябва да се надяваме, трябва винаги да се надяваме.
    Как да завърша този зов към възмущение? Като напомня пак, че по повод шейсетата годишнина на програмата на Националния съвет на Съпротивата, на 8 март 2004 г. ние, ветераните, заявихме: „Нацизмът е победен благодарение на саможертвата на нашите братя и сестри от Съпротивата и от Обединените нации срещу фашистката варварщина. Но тази заплаха не е напълно изчезнала и нашата ярост срещу неправдата е все още непокътната”.
    Не, тази заплаха не е напълно изчезвала. Така например, днес ние все още призоваваме към „едно истинско мирно въставане срещу средствата за масова комуникация, които предлагат на нашата младеж като хоризонт само масовата консумация, презрението към по-слабите и към културата, всеобщата амнезия и безмилостното съперничество на всички срещу всички.”
    На всички, които ще изграждат XXI век, ние казваме с обич:
    „Да създаваш, значи да се съпротивляваш.
    Да се съпротивляваш, значи да създаваш.”
     


    Association pour la taxation des transactions financiėres, Асоциация за облагане на финансовите транзакции.
     
     
     
    Източник: в. „Култура“
  • Вадят на светло масоните в тоги

    Магистратите трябва да огласят своето участие в ловни дружинки, спортни клубове, благотворителни организации

    Подготвя се пореден опит да се извадят на светло масоните в Темида, заявиха пред „Стандарт“ топмагистрати. Формален повод за това ще бъдат препоръките на националната неправителствена организация „Мрежа за гражданско наблюдение на съда“.

    Очаква се идеята да получи подкрепа от екипа на правосъдната министърка Маргарита Попова. „Членството на съдиите в организации и клубове, които могат да поставят по съмнение тяхната безпристрастност, да излезе на светло“, гласи една от препоръките в доклада на гражданската организация.

    Според експертите магистратите трябва да огласят своето участие в ловни дружинки, спортни клубове, благотворителни организации като Ротари клуб, Лайънс клуб и тайни общества като масонски ложи и рицарски ордени. В тези клубове и сдружения се вземат много важни решения, които могат да повлияят на поведението на съдиите, смята редакторът на доклада Георги Милков.

    Източник: Бесове.бг