2024-07-17

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Google пусна своя социална мрежа

     

    „Гугъл“ пуска собствена социална мрежа, конкурент на „Фейсбук“. По думите на създателите й, едно от основните предимства на „Гугъл Плюс“ са разбираемите за потребителите настройки за поверителност, възможността да се обединяват контактите в отделни групи и за всяка група да има отделни права за достъп, предаде радио „Ехото на Москва“.

    Освен това „Гугъл Плюс“ ще предлага и функцията групова видеоконференция, което е още една функция отдавна желана от потребителите на „Фейсбук“.

    Източник:  в. „Сега“

  • Писмо от едно куче

     

    Преди известен брой години бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски предложи на българите да си сменят чипа. Реакцията беше бурна и масова – колеги се възмущаваха, задаваха му въпроси, опозицията веднага се възползва от това непремерено изказване.

    Няколко години по-късно премиерът Сергей Станишев попита публично: “Кой нормален човек се интересува от досиетата?” Реакцията не беше толкова бурна и масова, но все пак я имаше. Граждани заведоха дело срещу Станишев, защото се интересуват от досиетата, но не се приемат за ненормални. Онзи ден настоящият министър-председател Бойко Борисов каза: “Моите кучета са страхотни, но са точно като българите – здраво трябва да се държат.” Тишина.

    Това, че премиерът се държи невъзпитано и обидно, си е основно негов проблем. Това, че следващите го журналисти приемат това за нормално, вече е и наш проблем. Бойко Борисов вече е свикнал никой да не го репликира, когато изрича откровени глупости. Като например съкратените разходи от Барак Обама, които според Борисов били няколко хиляди милиарда долара. Разбира се, че вярното число е стотина пъти по-малко, но никой не посмя да реагира на самонадеяното изказване на премиера. През изминалия уикенд треньорът по карате на Бойко Борисов се появи по телевизията и няколко пъти обясни, че българският премиер е бил администратор на националния отбор, а не треньор. Години преди това чувахме самохвалното твърдение на Борисов как е тренирал отбора. Тази поредица е безкрайна. Фриволният изказ и незачитането на фактите вече са официална политика. Официална политика е и отказът на журналистите не само да задават логичните въпроси към премиера, но и изобщо да се съмняват в неговите думи. След като го е казал, така е. Като онези два и половина милиарда долара, които Борисов обеща от транзит на руски газ. Този път вярното число беше само 10 пъти по-малко от изреченото. Но пак никой не задава въпроси.

    В нормалните общества на политиците не е позволено да лъжат открито. Тук това вече е нормално. В нормалните общества не е позволено на медиите да препредават папагалски всяка глупост, без да се опитват дори да се доближат до здравия разум. Тук това не само че вече е нормално, но и когато Бойко Борисов се направи на обиден за пореден път и обърне гръб на журналистите, чуваме пискливия глас на притеснена репортерка: “Слушаме ви, слушаме ви, господин премиер!” И той се смилява и изрича още някоя умност, която никой после не поставя под въпрос.

    Вероятно повечето хора в подобно обкръжение биха се самозабравили. Затова Бойко Борисов не е единствено виновен, че е такъв. Ако имаше и най-малък знак за достойна реакция, той щеше да се промени. Просто е такъв – оценката на околните е важна за него. Но когато е обграден от умилителни и немислещи погледи, тогава няма как да бъде различен. Тогава картината става още по-комична и той напълно убедено иска от търговците да му се извинят за думите си, че затварянето на “Ломско шосе” в София щяло да ги доведе до фалит. И нищо чудно някой да му се извини. А вчера Бойко Борисов информирал репортерите, че повече ще говори само по темата на деня и няма да отговаря на други въпроси. Нищо чудно и някой колега да му се извини. А на една стена в София видях надпис: “Там, където няма роби, няма господари.” Без извинение.

     

    Иван Бедров,

    ivanbedrov.com

  • „Енергийната мафия“ си разпредели тока от АЕЦ „Козлудуй“ до края на годината

    Съмнения за опорочен търг и конфликт на интереси с участие на държавата

    В един от американските дипломатически доклади от София, публикувани от Биволъ и Wikileaks са посочени основните играчи в така наречената „енергийна мафия“ в България – кръгове от фирми около Богомил Манчев, около Красимир Георгиев (съученик на Румен Овчаров) и около Христо Ковачки. „Манчев и Георгиев са вездесъщи в сектора още от началото на 90-те години, докато Ковачки се смята за нов играч“, пишат дипломатите.

    Една съвсем актуална информация за търговията с тока от АЕЦ „Козлодуй“, получена от Биволъ, потвърждава жизнеността на тази „енергийна мафия“. Старите играчи Манчев и Георгиев явно са непреходни и при новото правителство на ГЕРБ, но в „разпределението на баницата“ се включва и сегашната власт чрез назначени свързани лица. От разследването става ясно също, че държавата активно помага на „енергийната мафия“ чрез нагласени търгови процедури.

    Търг със завързани очи

    В България има две държавни предприятия за производство на ел. енергия – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток“ 2. Те провеждат два пъти в годината търгове за продажба на ел. енергия на търговци за вътрешния пазар – за периодите 1.01-31.06 и 31.06-31.12. Летният търг на АЕЦ „Козлодуй“ беше проведен на 22 юни.

    Със заповед на Изпълнителния директор на централата Костадин Димитров – №АД 1801/15.06.2011 год. е открита тръжната процедура за лятната продажба. Фрапиращо е, че в условията на търга, които са обявени публично за участниците, липсват най-важните параметри:

    – Какъв е целият обем от енергия, който се предлага за продажба и

    – Каква е минималната цена, от която да започне наддаването?

    За справка, при търга в ТЕЦ „Марица-изток“ 2 тези условия са обявени предварително на участниците.

    Като условие за участие е посочено да се представи към книжата на всеки участник и ценова оферта, която е запечатана в отделен непрозрачен плик.

    Търгът се провежда от комисия в състав: Мартин Тафров – председател (Директор на Дирекция „Продажба на електроенергия“ в АЕЦ „Козлодуй“), Галина Петрова- юрисконсулт, Димитрина Маркова – главен счетоводител, Христина Горанова и Таня Драголова – експерти в дирекция „Продажба на електроенергия“.

    Този така наречен търг се провежда на 22 юни от 13.30 часа. След отваряне на офертите представителите на фирмите са помолени да напуснат залата, защото запечатаните пликове с ценовите предложения ще се отворят и разгледат от комисията при закрити врати.

    След един час комисията кани представителите на фирмите и им съобщава коя фирма колко ток е поискала да закупи (обем на офертата). За минималната цена председателят Тафров обяснява, че предния ден (21 юни) Съветът на директорите на АЕЦ „Козлодуй“ е взел решение, с което определя минималната цена, под която Kомисията не трябва да класира оферти, но към момента на провеждане на търга комисията не е запозната с това условие.

    Комисията обявява, че ще работи извън работно време на 22 юни с цел до края на другия – 23 юни да бъдат обявени резултатите. До днес обаче няма обявено решение за класиране на фирмите.

    „Правилните“ фирми печелят?

    За да имат някакъв шанс в гореописната схема, участниците трябва да имат или ясновидски способности, или достъп до липсващата информация, което е по-правдоподобнo. В тази игра на карти със завързани очи, единствено имащите вътрешна информация за основните условия – обем на тока за продажба и най-вече за цената – могат да подготвят печеливша оферта.

    Обемът на продаваната енергия – например 1000 MWh, е скрита величина, чрез която може да се определи до коя фирма да спре търга. Ако някоя от класираните фирми не е удобна се спира до нея като се обявява, че обемът за продажба, който преди това никой не е знаел, е изчерпан.

    Фирмите закупили тръжна документация са 24 на брой. Интересен факт е, че в началото на „процедурата“ е елиминирана фирмата „Енерджи съплай“ защото превода за банковата и гаранция бил внесен по евровата вместо по левовата сметка на АЕЦ. „Енерджи съплай“ е собственост на Соня Кадиева – съпруга на Георги Кадиев.

    Банковите гаранции за участие в търга са внесени в Корпоративна търговска банка която обслужва АЕЦ „Козлодуй“. Според секретен американски доклад КТБ се явява и таен партньор на „Риск инженеринг“ на Богомил Манчев. Друга фирма свързана с Манчев – „ЕФГ“, е конкурент на фирмата на Кадиева в търга.

    Биволъ прогнозира, че в клуба на печелившите фирми, които предстоят да бъдат оповестени, членуват следните дружества:

    1. Кръгът „Богомил Манчев“:

    „Аркадия сървис“ – акционери са синът на Николай Вузев – Александър и Владимир Манолов – офицер от Държавна сигурност и бивш директор на НСС. През 2008 г. Манолов, Вузев и сръбския олигарх Вук Хамович са заедно в Управителния съвет на фирмата „Собел Сървис“.

    „ЕФГ“ (енергийна финансова група) – собственост на Николай Вузев. Тук изплува скандалната фирма EFT-България на Вузев, в съдружие с Богомил Манчев и сръбския олигарх Вук Хамович, която преди няколко години продаде огромни количества ток на дъмпингови цени в Словения и Гърция.  Разследването по този казус в крайна сметка опря до експертиза, искана от прокуратурата, каквато все още не е изготвена.

    2. Кръгът „Фронтиер“ е представен от „Енерджи МТ“ на Румяна Георгиева, съпруга на Красимир Георгиев, съученик на Румен Овчаров.

    3. Кръг от фирми близки до управляващите

    Най-явният конфликт на интереси идва от фирмите-кандидати свързани с Мартин Тафров, назначен за директор в АЕЦ миналото лято, който е председател на комисията определяща резултатите от търга.

    Това са „АВВ Електрифициране“ на Бистра Акова и „Енерджи маркет“ – където прокурист е Илко Аков. През 2008 г. в управлението на „Енерджи Маркет“ е Мартин Тафров, заедно със съветника на Станишев – Костадин Сирлещов, известен покрайскандалната справка на ДАНС, описваща маневрите на неговия приятел – „консултанта“ Стефан Гамизов. Също така през 2008 г. Мартин Тафров представлява кипърската офшорка POOL ENER HOLD LIMITED, акционер на „Енерджи маркет“ (виж приложения документ).

    Преди това, през 2006 г. Мартин Тафров е член на УС на „Асоциацията на търговците на електроенергия в България“, заедно с Николай Вузев и Румяна Георгиева.

    Баща му Даниел Тафров, шеф на НЕК при правителството „Костов“ е един от хидроинженерите, които Ахмед Доган ангажира, за да свършат реалната работа по проектите, за които получи огромен консултантски хонорар.

    4. В списъка на печелившите очакваме да видим още и някои станали вече традиционни контрагенти за тока от АЕЦ : „ДАНС Енерджи“ (с участие на бивши ченгета, търгували с петрол), „АТЕЛ България“ – собственост на швейцарци, както и„Балкан алфа енерджи“ с гръцки собственици.

    „Дежа вю“ с търговията на тока от АЕЦ „Козлодуй“

    Преди две години, през лятото на 2009 г. в пресата се коментираше, че е започнала проверката на търговията с ток от АЕЦ, резултатите от която така и не станаха известни на обществото. Изглежда и това лято старата песен ще се повтори с известните изпълнители. Новост е обаче, че Мартин Тафров вече не е представител на търговците, а на държавата.

    Освен, че търгът е очевидно опорочен, за което вероятно ще се наложи да се произнесе КЗК, очевиден е ефектът върху крайните потребители от непрозрачните условия и селекцията на „правилни“ търговци, „посветени“ за необявената цена и наддаващи само стотинки. От тях зависят цените към промишлените потребители, а в крайна сметка това влияе на себестойността на българското производство. На практика в „правилните“ посредници остават и големите печалби за сметка на крайните потребители.

    Вместо заключение може отново да цитираме американските дипломатически грами изтекли в Wikileaks: „По-близък поглед към сектора разкрива идеалната среда за източване и злоупотреби. Представляващ голям процент от благосъстоянието на страната, енергийният сектор е изолиран бранш на клубен принцип, доминиран от няколко играча с мъртва хватка върху обществените поръчки и с непропорционално голямо влияние върху взимащите решения в правителството и в националната енергийна политика.

    Източник: http://www.bivol.bg

  • Един спектакъл за пътуването, което винаги ни връща назад

    Куфарът – време за пътуване и пътуване във времето

    Успелият в чужбина български актьор от Свиленград Герасим Дишлиев-Геро представи в Кърджали по време на единадесетия международен фестивал „Перперикон 2011” авторския си спектакъл „Монолог с куфар”. Геро е роден е на 29 юли 1968 г., завършва Ecole Internationale de Mimodrame de Paris – „Marcel Marceau“ за пантомима и мимодрама. Веднага след получаване на дипломата си през 1996 г. е поканен лично от Марсел Марсо да стане негов асистент и преподавател в школата. Когато Марсо заминавал на турне, Герасим водел класовете му и в края на всяка година организирал представленията на учениците. Изключително ценен от маестрото, той го придружавал и в турнетата му по световните сцени. В кариерата си Дишлиев е играл с Марсел Марсо, Магали Ноел, Жак Ижлен, Емануел Вакка, Мари Трентинян, Рафаел, Мадона Буглионе, Костантино Раймонди. Смята, че мимът не е човек, който не говори, защото не може да говори, а е човек, който е решил да се изразява без думи.

    От няколко години Герасим и италианецът Константино Раймонди имат собствена трупа, наречена „Раймонди–Дишлиев“. След премиерата на последния й спектакъл „Prove/Rewind“ в Неапол ги канят и в България. Подбират онези импровизации, които били отпаднали от „Prove/Rewind“, и те дават скелета на „Монолог с куфар“. Така в този вид го представят в Сатиричния театър. Игран е с успех и във Франция, Израел, Македония, където спечелва първа награда на фестивал в Скопие.  Представен е и пред родната му свиленградска публика на сцената на читалище „Просвета“, където преди това Геро организира семинар за изкуството на пантомимата.

    „Монолог с куфар“ е проектът на моя живот, казва той. Посветен е на родния ми Свиленград и има автобиографичен сюжет. Описва  със средствата на пантомимата в трагикомичен тон развитието ми от Свиленград до Париж – пътят, корените, бъдещето, миналото, семейството, родната къща, новият пристан, това кои сме ние, за всичко това се разказва. Какво съдържа куфарът на имигранта ли? Ами тениски за прегръщане, обувки, готови винаги за път и др. Все неща, които подпомагат пътуващия да се връща назад. На всички ни се случва, когато пристигнем някъде, да сe запитаме: „Докога ще стоя тук? Ще мога ли да се върна? Пътувах ли въобще? И тук отново ни идва на помощ куфарът, който ни напомня, че той е времето на едно пътуване и пътуването във времето. Защото пренася вещите на спомените, като българската тениска, през която усещам, че ме прегръща България. Геро си идва в родината поне веднъж на 6 месеца, а когато се връща в Париж, взима в куфара си семена от невен и ракията на чичо му Кольо и чичо му Христо…

    А ние, имащите щастието да видим неговия наситен и задъхан монолог на пътуването-живот, можем почти реално да го придружим. Наникъде и навсякъде, но преди всичко към себе си. Към пространството, което само изглежда затворено като куфар. Но все пак, с очи, отворени на четири страни и тъкмо затова събиращи всички посоки в един център. Там, където са родните корени. За да не бъде емигрантът чужденец, където и да се намира, колкото и страни и езици да познава.

    Източник: „Културни новини” на сайта ЛитерНет.

  • Северна Корея затвори университетите

     

    Студентите стават строители за 100-годишнина от рождението на Ким Ир Сен

    Властите в Северна Корея затвориха за 10 месеца всички университети в страната, за да изпратят студентите на строителни и други обекти по случай приближаващата през април следващата година 100-годишнина от рождения ден на основателя на страната Ким Ир Сен, съобщават информационните агенции. Изключение е направено само за студентите последен курс и чужденците.

    През април 2012 г. в Северна Корея ще се проведат безпрецедентни по размах тържества по случай 100-годишнината от раждането на бащата на днешния държавен ръководител. Властите обявиха, че дотогава страната трябва да извърши мощен скок в икономическото си развитие.

    Понастоящем в КНДР кипи голямо строителство, в това число на многоетажни сгради в центъра на столицата Пхенян. Северна Корея обаче изпитва големи трудности да осигури прехраната на своята армия – това личи от тайно заснети видеокадри, разпространени в сайта на австралийската телевизия АВС, на които се вижда войник, уверяващ, че другарите му са недохранвани.

    „Всички се чувстват слаби. В моето поделение сме 100 другари, на половината от които храната не достига“, заявява младият войник на въпрос на журналиста. Той е заснел също самотни деца, които просят по улиците, за да се нахранят, както и служител на комунистическата партия, нареждащ на продавач да даде ориз за армията.

    Според телевизията видеозаписът е направен нелегално преди няколко месеца, а после е изпратен тайно в Китай.

    Източник:  vsekiden.com

  • „Фрийдъм хаус“: България направи крачка назад от демокрацията

    Надолу слезе България по показателите „национално демократично управление“ и „общо състояние на демокрацията“ в годишния доклад „Страни в преход-2011“, за който информира „Дневник“. В доклада него американската неправителствена организация „Фрийдъм хаус“ анализира състоянието през 2010г. на държавите от бившия СССР и сателитите му по 8 критерия.

    По показателя „национално демократично управление“ България и Унгария са страните от ЕС в групата на по-зле представителите спрямо 2009г. Останалите са Албания, Косово и Украйна.

    Отново само България и Унгария от държавите в ЕС са се наредили сред 12-те отстъпващи по показателя „общо състояние на демокрацията“. Другите имена в групата са Албания, Армения, Азърбайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора, Русия и Украйна.

    В частта за България, изготвена от Даниел Смилов и Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии, се вижда, че спрямо предходните години в България от 2003г. насам не е настъпила никаква промяна в състоянието на изборния процес. Гражданското общество не се е подобрило от 2006г. насам. Влошаването на медийната среда е спряло на ниво от 2008г. Демократичността на местното управление не се е подобрила от 2005г. насам. На независимостта на правораздаването и борбата с корупцията отново са дадени същите оценки като през 2008г.

    Авторите изтъкват, че основните предизвикателства пред страната през миналата година са били икономически и справянето с кризата. В политически план те посочват като негативно събития раждането на движението АБВ. За медийната среда между другото се споменава продажбата на издателите на вестниците „Труд“ и „24 часа“, както и подозренията за конфликт на интереси, които поражда участието на депутата от ДПС Делян Пеевски в собствеността на „Нова българска медийна група“.

    Прогнозата за 2011г. е, че България ще е изправена пред предизвикателства на няколко фронта, като се отбелязва, че изходът от президентските избори наесен ще определи дали страната ще се придържа към досегашния модел на парламентарно управление с безпартиен държавен глава или към модел, в който президентът активно участва в партийната политика.

    Като цяло в общата част на „Страни в преход-2011“ се казва, че в държавите от бившия СССР расте дефицитът на демокрация.

    kafene.net

  • Българските съдии крият обвързаността си

     

    „Ако не въведем контрол на безпристрастността, ще продължим да имаме правосъдие на две писти“, убедена е министър Маргарита Попова

    Мнозинството от съдиите в България се възползват от „вратички“ в законите за съдебната власт и за конфликт на интереси, за да не съобщят пълната информация за обвързаностите си.

    Това сочат изводите от доклад на Националната мрежа за гражданско наблюдение на 20 съдилища в Северна България, представени днес на конференцията „Правосъдие близо до хората“, организирана под патронажа на министъра на правосъдието Маргарита Попова.

    В голяма част от декларациите на съдиите, подадени по Закона за предотвратяване и управление на конфликта на интереси, имената на свързаните лица се съобщават с инициалите им, а размерите на кредитите и финансиралите ги банки остават неназовани, се посочва в доклада.

    Като проблемна е констатирана практиката на съдилищата спрямо законите за защита на детето и защита от домашно насилие. Тя все още не е богата, а често се използват и стереотипи от минало време.

    Това създава практики, при които жертвите на домашно насилие не се чувстват защитени, тъй като остава възможността, след като предприемат съдебно преследване, да станат обект на повторен тормоз.

    Когато става въпрос за деца, лишени от родителски грижи, често съдиите предпочитат да постановят настаняване на детето в социално заведение, вместо възможността за налагане на приемна грижа или възлагане на родителски права на роднини.

    За дейността на съдебните заседатели все още не се забелязва напредък, се отбелязва в доклада. Продължава практиката те да се избират по квоти, формирани на партиен принцип. Резултатът е включване на хора, познати сред партиите, но невинаги с високо доверие сред обществото. 

    Безпристрастността на магистратите и тяхната обективна преценка трябва да се контролират.

    Това заяви по-рано днес в интервю за БНТ министърът на правосъдието Маргарита Попова, но без да посочи какъв би могъл да е механизмът. Според министър Попова такъв механизъм „трябва да се намери“ и само така щяло да се повиши общественото доверие в съдебната система.

    Попова заяви, че не бива да продължава практиката един съдия да обяснява и оправдава присъдите, които е постановил, с лична преценка – „Аз така чета закона…“.

    „Не може прокурор и съдия да вземат едно решение и когато хората са недоволни, да отговарят – това е моето вътрешно убеждение. Това е изключително погрешно.

    Трябва да се проверява, да има вътрешен контрол, който да оценява тези актове. Ако не въведем подобен контрол на безпристрастността, ще продължим да имаме правосъдие на две писти“, категорично заяви Маргарита Попова.

    Тя е убедена, че има необходимост от подобряване на работата на Висшия съдебен съвет (ВСС), в посока на кадровата политика. Хората искат повече прозрачност, повече правила.

    Една от грешките на ВСС според нея е, че не се търси диалог с другата част от съдебната система – съдиите и прокурорите.

    По думите на правосъдния министър има три стъпки, които биха променили отношението на хората към съдебната система: по-добра работа на магистратите, промяна на облика на хората в съдебната система и тя да не бъде обругавана за всичко.

    Министър Попова е убедена, че в най-висока степен промяната на общественото мнение зависи от присъдите по т.нар. „знакови дела“. Според нея присъдите по тях трябва да са такива, че да удовлетворяват очакванията на хората.

    „Никой не е в състояние да каже какво да смятам“, с тези думи правосъдният министър коментира думите на вицепремиера Цветан Цветанов, който преди време й препоръча да се занимава с Търговския регистър и да не коментира действията на магистрати.

    Повод за тези думи на Цветанов стана мнението на министър Попова в хода на дискусиите около избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд, че ако била на нейно място, би подала оставка.

    На конференцията министър Маргарита Попова заяви, че

    юлският доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред ще бъде добър.

    След мисиите на евроекспертите у нас Попова мисли, че те са имали претенции за прозрачността в работата на Висшия съдебен съвет, отношението му с магистратите по места, за да може да води една по-добра управленска политика.

    „Предполагам, че те ще направят поредна забележка за това, че трябва по места в съдилищата и прокуратурите да се помисли много сериозно за по-качествено правоприлагане, да бъдем по-близки до европейските стандарти“, посочи министърът.

     

    Източник:   VESTI.bg

  • Ексгубернаторът Род Благоевич бе признат за виновен

    Бившият губернатор на щата Илинойс Род Благоевич бе признат за виновен в дело за корупция, включително по обвинения, че се е опитал да изтъргува освободеното от Барак Обама място в Сената след президентските избори през 2008 г., предаде Ройтерс.

    Съдебните заседатели го признаха за виновен по 17 от общо 20 точки от обвинението, обявиха го за невинен по една от точките и не взеха решения по останалите две, отбелязва ДПА.

    Това е второто дело срещу Благоевич, който бе свален от губернаторския пост през 2009 г.

    През август миналата година той беше признат за виновен по една от 24-те точки на тогавашното обвинение – за лъжливи показания пред агентите на Федералното бюро за разследване.

    По останалите 23 пункта, сред които опит за злоупотреба със служебно положение, изнудване, заговор, фалшифициране на кореспонденция и корупция, съдебните заседатели не можаха да се споразумеят и прокурорите предпочетоха да водят ново дело, в което включиха обвиненията от първото.

    Благоевич беше арестуван седмици след избирането на Обама през ноември 2008 г. заради аудиозапис, в който той говори за освободеното сенатско място като за „златен актив“, от който смята да извлече политически и финансови дивиденти, припомня ДПА.

    Обама подаде оставка от Сената след като спечели президентските избори през 2008 г.

    В такива случаи губернаторът на щата трябва да номинира нов сенатор до следващите избори.

    ФБР изнесе текста на телефонен разговор, в който губернаторът казва, че има дяволски късмет да трябва да номинира новия сенатор и добавя: „По дяволите, няма да пропусна това за нищо на света“.

    Източник: БТА

  • След първия фестивал на Чикаго в София

    Последното събитие от Фестивала на Чикаго в София бе премиерата на документалния филм на Иван Кожухаров “Импресии от Чикаго” в събота, 25 юни 2011 г.  И макар че почти всеки българин е чел “До Чикаго и назад”, съвременният град Чикаго не е добре познат у нас. Ето защо фондация “Приятели на Чикаго” стартира през октомври 2010 г. Програма за приятелство между България и Чикаго. Фестивалът на Чикаго е главното събитие в тази програма. В продължение на една седмица през юни ние чествахме Чикаго в нашата столица. Концерти, изложби, лекции и видеопрезентации за чикагската архитектура, история и култура направиха Чикаго по-близък до София и нейните жители.

    В програмата бяха включени различни по тип и характер събития, за да се разшири аудиторията колкото се може повече. С тази цел много от събитията бяха организирани в партньорство с други институции и организации. Добавихме предфестивална и следфестивална програма, като по този начин в продължение на почти половин година чикагски идеи, звуци и картини ще обогатяват културната атмосфера на София.

    Фестивалът на Чикаго, който се проведе преди 4-ти юли – Деня на независимостта, бе иницииран от българска неправителствена организация – фондация „Приятели на Чикаго“ – и използва гражданската дипломация за популяризиране на българо-американското сътрудничество и за осигуряване на обществена подкрепа за побратимяването на София и Чикаго.

    През 1960 г. кметът на Чикаго Ричард Дж. Дейли подписва първото споразумение за побратимяване с полската столица Варшава. Оттогава Чикаго е установил официални връзки с 28 града от целия свят. Фондация “Приятели на Чикаго” работи, за да стане София следващия побратимен град с Чикаго.

    Първият Фестивал на Чикаго в София завърши. Да се готвим за следващия. Очакваме вашите идеи и предложения как да направим следващия фестивал още по-вълнуващ и интересен на  имейл:  [email protected]

  • НЛО над Би Би Си в Лондон?

     

    Авторка на клип готова да се подложи на разпит с детектор на лъжата Странен обект, наподобяващ визуално легендаризираната от Холивуд форма на летяща чиния, е бил забелязан над сградата на радио Би Би Си в английската столица Лондон. Необичайното събитие станало миналия петък – 24 юни, посред бял ден.

    Благодарение на напредналите технологии, „нашествието“ е заснето с мобилна камера и качено в сайтовете за видеосподеляне в интернет.

    Петъчните гости в Лондон предизвикаха широк отзвук в световната мрежа. Малко след първия клип в „Ютюб“ бе качен и втори, показващ същите неидентифицирани летящи обекти, но от друга гледна точка. Авторката на видеото е изразила готовност да се подложи на детектор на лъжата, за да разсее съмненията, че е манипулирала кадрите.

    Източник:  БЛИЦ

    UFOs Over London Friday 2011 

  • Обявиха имотното състояние на властимащите

    Депутати имат солидни спестявания

    Сметната палата публикува в интернет данъчните декларациите на лицата, заемащи висши държавни длъжности. В тях те са посочили придобитото имущество, получените доходи, дадени обезпечения и направените разходи през цялата 2010 г. Тези, при които не е настъпила промяна в имотното и финансово състояние в сравнение с предходната година, подават само уведомления.

    Премиерът Бойко Борисов, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, както и например бившите министри от тройната коалиция и настоящи депутати Румен Петков и Асен Гагаузов са подали само уведомления.

    Промяна в имотното състояние на държавния глава през 2010 г. не е настъпила. Наличните средства, с които Георги Първанов разполага са 15 000 лв.

    Същата сума е декларирал и вицепрезидентът. Освен това Ангел Марин има 14 000 в банка, спестени от заплата. В същото време има да изплаща банков заем от 16 000 евро. Заедно със съпругата му са прехвърлили безвъзмездно притежаван от тях апартамент в София с площ 78 кв. м.

    Правителство

    Томислав Дончев не е придобил нови имоти през 2010 г., но пък е прехвърлил една осма идеална част от апартамент в Габрово с разгърната площ 55 кв. м. За сделката той е получил 30 000 лв. От спестявания съпругата му Светла е купила през 2010 г. лек автомобил „Опел Мерива“ за 4 300 лв. Дончев пък е продал лек автомобил Опел Астра срещу 3500 лв.

    Финансовият министър Симеон Дянков не се е сдобил с недвижима собственост през изминалата година и си има само купената през 2001 г. къща с двор във Вашингтон. Декларираните от него налични парични средства от спестявания от заплата са 1989 лв., 756 евро и 3295 долара. В банкови влогове финансист № 1 държи 26444 лв. и 22487 долара. Дянков има да изплаща ипотечен кредит в размер от 517 621 долара. Съпругата му Каролин пък има 91483 долара и внушително количество акции.

    Доста имотна е заместничката на Симеон Дянков – Боряна Пенчева, макар собствеността й да е придобита далеч преди да влезе в ръководството на финансовото министерство. Апартамент в София, вила с вилно място в с. Зелен двор, парцел в Поморие са само част от притежанията на Пенчева. Освен това дамата има 9 банкови влога, най-големият от които е в размер от 60 303 евро. Другият зам.-министър на финансите Владислав Горанов няма декларирана промяна в имотното си състояние. Има ипотечен кредит от 10 900 лв.

    Външният министър Николай Младенов е подал само уведомление. Заместниците му Димитър Цанчев и Константин Димитров не са се сдобили с нови имоти и автомобили, сочат подадените от тях декларации. Само съпругата на Цанчев е придобила от наследство през 2010 г. къща с двор в София с разгърната застроена площ 180 кв. м.

    Министърът на отбраната Аню Ангелов също е подал само уведомление. Заместничката му Августина Цветкова продала апартамент в София от 49 кв. м. срещу 88 012 лв. и са й останали още два. Съпругът й Статул Карабашев, който е пресаташе на делегацията на ГЕРБ в Европейския парламент, е собственик на още един апартамент в столицата и на една втора идеална част от жилище в Бургас. През 2010 г. той си е купил е лека кола “Ауди” за 62 000 лв. Колегата на Цветкова – Валентин Радев, също се е обзавел с ново возило – БМВ за 25 000 лв.

    Маргарита Попова също няма промяна в имотното си състояние. Правосъдната министърка разполага само с два банкови влога – 71 071 лв. и 26 317 евро.

    Промени няма и в собствеността на министърът на икономиката. Трайчо Трайков е декларирал единствено 36 960 лв. от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност.

    Регионалният министър Росен Плевнелиев също не може да се похвали с нови придобивки. Отчел е обаче банков влог на името на съпругата му Юлияна в размер на 38 927 евро. Заместникът му Георги Прегьов си е купил за 137 000 лв. 83 квадрата апартамент София. Доходите му от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност възлизат на 36 635 лв., а от наеми – 17 210 лв. за година.

    Имотното състояние на Нона Караджова също е останало непроменено. Министърът на екологията е декларирал само банкови влогове на свое име и на името на съпруга си. Общата сума е около 60 000 лв.

    Земеделският министър Мирослав Найденов и съпругата му Нина са се сдобили с нов гараж през 2010 г. за 15 400 лв. От заплата Найденов е успял да задели и вложи в банка 35 000 лв.

    Никаква промяна спрямо 2009 г. няма при социалния министър Тотю Младенов. Нищо не са си купили и министрите на здравеопазване, образованието, културата и спорта Стефан Константинов, Сергей Игнатов, Вежди Рашидов и Свилен Нейков.

    Парламент

    ГЕРБ

    Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев е декларирал 2 296 600 лв. от продажба на фирмени дялове. От тях 1 208 366 лв. са вложени в банка.

    През 2010-та зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова си е купила лек автомобил, научаваме от данъчната й декларация. “Фолксваген Пасат”-ът й е струвал 13 900 лева, а парите са дошли от заплатата й. От изплатени дивиденти, получени през 2009 г., тя е придобила 92 144 лева и още 22 051 лева “от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество”. Съпругът й допринесъл за семейния бюджет с 41 644 лева. Фидосова разполага с три банкови влога на свое име – 32 772 евро – от изплащане на застраховка „Живот“, 15 000 евро и 40 000 евро – спестявания от предходни години.

    Цецка Цачева е изтеглила потребителски заем от 20 000 лева. От “наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество” е придобила 7000 лева.

    Лъчезар Иванов е декларирал 128 505 лева от стопанска дейност извън депутатстването и 6000 лв. от “наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество”. Скандалният народен представител разполага с два банкови влога – за 60 000 лв. и 8958 евро, парите са дошли от “другата стопанска дейност и наеми” и има ипотечен кредит за 50 000 евро.

    Геновева Алексиева, която се прочу, че журира конкурс, в който дъщеря й кандидатстваше за доцентска титла, си е докарала 11 972 лв. от друга стопанска дейност през 2010-та. Депутатката разполага с налични 12 000 лева, а съпругът й Силви – с 6000 лева, всички от заплата. Тя има още 10 400 лв., вложени в банка, от продажба на недвижимо имущество и лихви. През 2010-та съпругът й Силви Алексиев е купил 100 % от “СИАЛ 271” ЕООД.

    БСП

    Единственото, което лидерът на БСП Сергей Станишев, е записал в данъчната си декларация, че е бил собственик на дружество “ПРОКОМ” ЕООД, но то е било заличено от Търговския регистър на 01.11.2010 г., след приключена ликвидация.

    Румен Овчаров
    е декларирал налични 22 990 лева от заплата. Съпругата му разполага с 15 000 лева. От заплати в предишните години и лихви е скътал на банков влог 37 600 лвеа и 32 838 евро. От 2008 г. жена му Иванка изплаща лизинг за 14 000 евро. Тя е станала собственик на 100 % от дружеството “Про енерджи Бг” ЕООД. От “друга стопанска дейност” е вкарала в семейния бюджет 3200 лева.

    Георги Петърнейчев, бившият кмет на Пазарджик, се радва на добро материално положение. Разполага с налични 76080 от трудови правоотношения, през 2010-та си е докарал 45 488 извън доходите му като народен представител. Купил е по 50 на сто от дружествата “ДАФ-ТРАНС” ЕООД – Пазарджик и “ТРАНССЕРВИЗ” ЕООД – Пазарджик, като парите са дошли о трудови възнаграждения.

    Не всички могат да се похвалят с такива постижения. Ангел Найденов например е декларирал 16060 лева от стопанска дейност като едноличен търговец, други доходи няма. А Антон Кутев си е докарал извън депутатската заплата едва 1065 лева. Теглил е потребителски кредит от ДСК в размер на 20 000 лева и има лизинг от 15 000 лв. Купил е 125 акции от “Трейс груп холд” АД, като за това е заделил от заплатата си.

    ДПС

    Ахмед Доган е декларирал 1 241 674 лева като банков влог. Парите са от спестявания, е посочил лидерът на ДПС.

    Заместникът му Лютви Местан разполага с едва 39 657 лв. спестявания към ДСК. Съпругата му е допринесла за семейния бюджет с 5000 лева.

    Техният колега Ариф Агуш, няма приходи извън декларираните м.г. За сметка на това е задлъжнял – с лизинг от 45 000 лева, които дължи не към банки, а “към физически и юридически лица”.

    Гюнай Сефер е продал заедно със съпругата си Бехидже две ниви в с. Чуковец и с. Цар Асен, община Алфатар, съответно за 3606 лв. (11 дка) и 2624 лв. (8 дка). От остатък от договор за продажба на земя двамата са получили 20000 лева. Правното основание за вземането е нотариален акт от 2009 г., а парите са получени от “местно лице”. Депутатът разполага с налични 50 000 лева, като в графата произход на средствата “спестени от стари години”. Дължи 33 333 лева към партията си ДПС, които взел назаем през 2009 г. Има 10 000 лева в кредитна карта към ЦКБ и 10 000 евро в кредитна карта към Инвестбанк. Съпругата му пък има ипотечен кредит към Инвестбанк на стойност 26592 лева. Бехидже Сефер е получила 29 875 лева извън заплатата си през 2010-та. Двамата са декларирали по 3115 от “прехвърляне на права или имущество”. Сефер е придобил още 2005 лева от субсидии на декар земеделска земя.

    “Атака”

    Лидерът на партията Волен Сидеров не е имал допълнителни приходи или разходи. Сдобил се е с кредитна карта от ДСК с лимит за 40 000 лева и сега изплаща похарченото от картата.

    За сметка на това заместникът му Павел Шопов е имал по-активна година. През 2010 г. от “наеми и заплати” той се е сдобил с два апартамента в Несебър – единият 34 кв. м, другият 28 кв. м. През 2009 г. е станал собственик и на склад в родния си Пловдив. Правното основание за придобиване и на трите имота е “декларирано право на строеж през 2005 г.”. Прехвърлил е два апартамента в Пловдив срещу 15 000 и 20 000 лева. Им а потребителски заем от 14 290 евро, овърдрафт за 4 937 евро и кредитна карта за 4 217 евро. От “наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество” е получил 40 800 лева над заплатата си.

    Синя коалиция

    От декларацията на Иван Костов е видно, че съпругата му Елена е по-имотна от него. Двамата притежават къща в район “Витоша” от 1982 година с разгъната застроена площ 513 кв. м. Купили са си я с пари от заплата. Костов е собственик на къща с двор в кв. “Овча купел” – от наследство. Елена пък е наследник на два парцела в район “Витоша”, четири в район “Студентски”, един в Лозенец и един в Панчерово – всички от наследство, с изключение на един, който й бил дарен. Лидерът на ДСБ разполага с налични 10 000 лв. – от заплата. Жена му държи на банков влог 40 000 лв. – фамилни спестявания. От 2008 г. двамата изплащат кредит – тя 260 000 лв., той – 250 000, взети от “местни лица”.

    Мартин Димитров е бил много по-лаконичен. Той е посочил само, че през 2010-та спестяванията му в банка вече възлизат на 22 хил. лв.

    Членът на Комисията за борба с корупцията в парламента Димо Гяуров разполага с налични 12 000 лева – дарение от родители. На банков влог държи 10 000 лв. – от заплата. Купил е заедно със съпругата си Невелина парцел в севлиевското село Кръвеник. Сделката му е излязла 4000 лв., а средствата идват от заплата. От развален договор за строителство и право на строеж в гр. Бяла двамата са получили 37200 евро от “Проектстрой” ООД.

    Независими

    През 2010-та Яне Янев е станал горд собственик на парцел в дядовото си село Малки Цалим, община Сандански. Имотът със 700 кв. м площ е станал негов за 1579 лева, парите дошли от заплата. Пак от заплата Янев е скътал 42 000 лв. на банков влог в ДСК.Има две кредитни карти за по 20 000 лв. От “трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност” си е докрала 669 692 лева, а от “друга стопанска дейност” – 18 000 лв.

    Доскорошният председател на Комисията за борба с корупцията в парламента Валентин Николов, който скандално напусна “Атака” е имал доста активна година. От “наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество” е придобил 17 000 лева. С тези пари си е купил за 500 лева лек автомобил “Фиат Браво” и след това я е продал за 1000 лева. Продал е и една “Хюндай Пони” – за 500 лева. Със съпругата си безвъзмездно е прехвърлил половината от имот 73 кв. м в курорта Кранево, община Балчик. Николов разполага с налични 4000 лв., на банков влог през 2010-та има 12 100 евро и 3000 лева. Дължи 35 000 евро към “физически и юридически лица”.

    Сред неподалите декларация има 4-ма съдии и 3-ма прокурори

    Сметната палата е публикувала и имената на неподалите в срок декларация. Това са Яшар Хаджимустафа, който работи към институцията на националния омбудсман, Милена Тодорова, служител в Областна администрация Варна, кметовете на Благоевград, гр. Бяла в обл. Варна, Дулово, Дългопол, Каспичан и район “Подуяне”, Момчил Иванов и Иван Каменски от администрацията на НС, четирима съдии – от Апелативния съд в Пловдив и районните съдилища в София, Варна и Елхово, трима прокурори – от София, Пазарджик и Разград, както и Антонио Георгиев от политическа партия НДСВ.

     

    Източник:  vsekiden.com

     

  • Цвети Пиронкова отстрани отново Винъс Уилямс

    Ракета номер едно на България Цвети Пиронкова продължава наказателната си акция на „Уимбълдън“. 23-годишната пловдивчанка отстрани за втора поредна година Винъс Уилямс от Откритото първенство по тенис на Великобритания, този път в осминафиналната фаза на надпреварата в Лондон.

    Пиронкова, поставена под номер 32 в основната схема на третия за годината турнир от Големия шлем, се класира за четвъртфиналите на надпреварата в Лондон след умна игра и търпеливо изчакването на грешки на съперничката. Тя успя да победи петкратната шампионка на „Уимбълдън“ Винъс Уилямс с 6-2, 6-3, предаде БГНЕС.

    Двете започнаха равностойно мача, но американката направи двойна грешка при 3-2 в полза на Пиронкова и българката направи пробив за 4-2. Двойна грешка на Уилямс, последвана от още две непредизвикани грешки, дадоха три поредни сетбола на Пиронкова, като българката се възползва, направи отново пробив и взе първия сет с 6-2.
    Вторият сет започнаха отлично за българката и тя поведе с 3-1 след пробив. Уилямс, която се завърна в игра на турнира в Лондон след известно време извън корта, заради здравословни проблеми, върна пробива за 3-2, но след това пловдивчанката проби сервиса й за 4-2. Цвети спечели много трудно подаването си за 5-2, Винъс намали на 5-3, но Цвети не сгреши при свой сервис и затвори мача след успех във втория сет с 6-3.

    Така в четвъртия кръг в понеделник, Пиронкова и Уилямс повториха четвъртфинала си от миналата година, когато българката смаза американката с 6-2, 6-3. През 2006 година, Цвети отново надигра Винъс, в първи кръг на „Аустрелиън Оупън“. Уилямс пък имаше едва една победа над Пиронкова – през 2005 година в Истанбул.

    „Изключително съм щастлива. Да се класирам отново на четвъртфинал на „Уимбълдън“ е сбъдната мечта за мен, още повече, че победих за втора поредна година Винъс Уилямс, която е петкратна шампионка тук“, коментира Пиронкова след двубоя, предаде БТА.
    „Смятам, че играх добре. Стараех се да не допускам леки грешки и да натискам при всяка възможност от основната линия. Бях спокойна, което беше много важно на този етап от турнира. След всяка точка се стараех да оставам концентрирана и да мисля само за следващото разиграване“, каза още тя.

    Следващата съперничка на Пиронкова ще бъде номер 8 в света Петра Квитова (Чехия), която също достигна до полуфиналите на „Уимбълдън“ през миналия сезон.
    Квитова има две победи в два мача срещу българката, макар и постигнати през 2008 година.

    „Срещу Квитова няма да бъде лесно. Все още не съм я побеждавала, но се надявам това да се промени. Сега вече всичко е възможно“, каза Пиронкова.

    Срещата от ложата на Централния корт изгледаха британският престолонаследник Принц Уилям и неговата съпруга Кейт Мидълтън, дукеса на Кеймбридж.

    По-рано през деня от турнира отпаднаха номер едно в основната схема Каролин Возняцки и миналогодишната шампионка Серина Уилямс. В крайна сметка, четвъртфиналните двойки в тазгодишното издание на „Уимбълдън“ са Цветана Пиронкова – Петра Квитова, Доминика Цибулкова – Мария Шарапова, Забине Лисицки – Марион Бартоли и Тамира Пашек – Виктория Азаренка.

    Редактор: Лилия Чалева
    Източник: dir.bg

  • ”Кучешка” реплика на Борисов разбуни духовете в БГ

    Кучетата ми са страхотни, но са точно като българите – здраво трябва да се държат. Това обобщение направи премиерът Бойко Борисов при визитата си в събота в Созопол, където се поклони пред мощите на Св. Йоан Кръстител.

    При разговор с жена с красив лабрадор, която искаше да се снима с Борисов, той похвали кучето й, а тя неговите.
    Бари, ела тука да те снимаме с Бойко Борисов, подвикна млада жена на рижавия си лабрадор и го тикна в краката на премиера, цитира разговора бургаският сайт „Бесове“.
    Лабрадор, мноооо хубаво куче…, похвали го министър-председателят, докато галеше домашния любимец.

    Жената му върна жеста: „И вашите са хубави, г-н Борисов“.
    Мойте са страхотни, но са точно като българите – здраво трябва да се държат, заключи пък Борисов. (В някои медии бе тиражирана малко по-различна реплика: „здраво трябва да се държат на каишка“, но това не се чува на видеото)

    Черна духовитост и цинизъм е да се говори така, недоволства днес лидерът на ДСБ Иван Костов по повод сравнението на премиера.

    „Ако в България живеят граждани, а не кучетата, за които говори Бойко Борисов, би трябвало моментално да го ометат от мястото, на което се намира, коментира депутатът от левицата Антон Кутев, цитиран от БГНЕС. Нетърпимо е това и не мога да си представя, че това може да премине „ей така“ в графата „той, симпатягата, е сбъркал нещо“, добави той.

    Известно е, че кучетата на премиера са обгрижвани с много любов, така бих могла да тълкувам по обратен начин това, което каза премиерът, защити обаче Борисов пред БНР председателят на Народното събрание Цецка Цачева.
    Институциите се отнасят с нужното уважение и любов към българските граждани, смята тя и добави, че не вижда защо трябва да коментира подобна фраза, още повече, че не била наясно в контекста, в която е казана.

    „Аз съм убедена, че ние народните представители дължим избора си на българските граждани. Всеки български гражданин има моето уважение“, добави Цачева.

    Ние знаем, че премиерът обича кучетата, но и с това свое изказване явно е пред дилемата кого да избере – своите любимци или българите, каза за БГНЕС известната журналистка от БНР Лили Маринкова. „Но нека си даде сметка, че постът на танцуващия с кучетата никой не може да му отнеме. Ние пък като останем без своите служби, ще си гледаме кученцата, това е нашата перспектива“, коментира Маринкова.

    От посещението на Борисов в Созопол „Бесове“ са уловили и други интересни фрази. След снимка с чужд турист премиерът му благодари с „Данке шойне!“

    Млада майка с детенце, на около годинка, искаше да го снима в прегръдките на премиера. „Ама това сега ще писне. Ще го уплашиме…“, притесни се Борисов. Той се огледа и попита обкръжението си: „Има ли кой да хване това дете? Дянков, я снимай!“.

    Момче и момиче се приближиха към него с фотоапарат в ръце. „Това гаджето ли е? Ако се жените – да ме поканите – ще дойда. Да не излъжеш момичето, ей. Че с тая снимкааа…Ще те преследвам“, пошегува се министър-председателят.

    Накрая, преди да подкара правителствения джип, той помаха на всички, а те го аплодираха. „Да пипнете мощите, че началникът горе да помага“, посъветва той през отворения прозорец.

    Инициативата във Фейсбук
    Днес премиерът заяви, че не е чувал за инициативата, която се провежда във Фейсбук, „Един ден без Бойко Борисов“. Той обаче веднага я определи като глупост, организирана от хора, на които е било платено.
    Премиерът обяви, че не се нуждае да бъде показван по телевизията. От днешното откриване на обновения участък на бул. „Ломско шосе“ той запази лентичка за лидера на БСП Сергей Станишев, „за да го дразни“.
    Миналата седмица Станишев разказа виц, който наскоро чул: „Защо България вече няма отбор по художествена гимнастика? Защото министър-председателят Бойко Борисов е отрязал лентите на гимнастичките, с които се изпълняват съчетанията”.

    Редактор: Гергана Мишева /dir.bg/

  • Правителство на напазаруваното мнозинство

    Субсидията за ГЕРБ набъбва с над 4 млн.лв. благодарение на „независими“ депутати

    Държавната субсидия за управляващата партия ГЕРБ скача с над 4 милиона лева за тази година след „трансфер“ на средства, предназначени за други партии, но отнети от тях, след като напусналите ги депутати, водещи се „независими“, са декларирали „принадлежност“ към ГЕРБ. Такива са паричните измерения на политическите размествания в парламента през последната половин година, а чисто политическият ефект е гарантиране на правителственото мнозинство.

    Сметките за сериозното увеличение на субсидията на ГЕРБ произтичат от официалните данни на Министерството на финансите, предоставени на депутатите от левицата Петър Курумбашев и Антон Кутев. Двамата поискаха отговор от министерството, когато се заговори, че независими депутати с „декларация за присъединяване“ са „пренесли“ в друга партия полагащите се за присъствието им в парламента субсидии.

    От анализ на тази справка става ясно, че поне 9 независими депутати са декларирали пред финансовото министерство принадлежност към партията на Бойко Борисов. В отговора си обаче Дянков не е посочил имената на народните представители.

    „Правителство на напазаруваното мнозинство“

    „Ще продължава ли да твърди Бойко Борисов, че партия ГЕРБ има правителство на малцинството или ще признае, че партия ГЕРБ има правителство на напазаруваното мнозинство„, запита Курумбашев в петък, след като представи данните от МФ.

    Справката сочи, че субсидиите на големите партии са скочили драстично през първите месеци на тази година в сравнение с миналата, без да има промени в начина на изчисляването им или в базови показатели.

    “В момента дори партия, която е получила повече гласове на изборите, получава по-малко субсидия”, обясни в Народното събрание Курумбашев последиците от движението на субсидиите.

    Прави впечатление първата политическа партия – ГЕРБ, която за 2010 г. е получила 17 819 000 лв. субсидия, а само за първото тримесечие на 2011 г. е получила 5 451 000 лв. Ако умножите по четири, което е коректният подход, ще се окаже, че ГЕРБ трябва да получи близо 22 млн. лв. през тази година”, каза Курумбашев. Той бе направил сметките при сегашното статукво и без евентуална нова промяна на подкрепата на ГЕРБ в парламента от още „независими“.

    Според депутата очевидно ГЕРБ е „нараснала“ и по тази причина ще получи четири милиона лева повече. Отговорът, по думите му, се вижда “всеки ден в гласуванията и става благодарение на това, че има 9 независими народни представители, които са декларирали принадлежност към управляващите”.

    Ще задам втори уточняващ въпрос към министър Дянков, за да каже защо на едни партии им нарастват субсидиите, а пък на други намаляват“, продължи Курумбашев.

    Например за 2011 г. РЗС получава 286 хил. лв., (след като парламентарната й група се разпадна при напускането на петима депутати – бел. ред.), партия „Лидер“ получава 420 хил. лв., а НДСВ – 388 хил. лв. Две извънпарламентарни партии, които очевидно имат по-нисък резултат, получават повече субсидии”, каза Курумбашев.

    От справката, която му е била предоставена, ясно се вижда и разлика във финансирането на БСП в сравнение с изминалата година.

    „По принцип на всички политически партии малко са се увеличили парите, защото има едно малко увеличение, което е свързано с минималната работна заплата, но има някои партии, на които драстично повече са се увеличили парите”, обясни Курумбашев, като не стана ясно каква е тази индексация, при положение, че от миналата година досега минималната заплата не се е променяла.

    Той даде пример с партия „Български социалдемократи“, партньор на Коалиция за България, която е получила 180 хил. лв. за миналата година, а тази година – 53 хил. лв. за първото тримесечие, което означава,че ще получи 310 хил. лв. за цялата година, „но при други нарастването очевидно е много по-голямо”.

    За Коалиция за България като цяло финансирането миналата година е било 6.670 млн. лв., а тази година е 2 млн. лв. за тримесечието”, обясни народният представител. Така на практика щяло да се получи, че ръстът на субсидията за БСП в парламента е 1.3 млн. лв.

    Преди дни зам.-председателят на Коалиция за България Михаил Миков съобщи, че принадлежност към парламентарната им група е декларирал напусналият “Атака” Камен Петков. По този начин на практика и социалистите получават около 200 000 лева допълнително от „принадлежността“ на този депутат.

    Според левицата обаче това не било равносилно на деветимата, декларирали принадлежност към ГЕРБ, защото с помощта на уж независимите гласове се вземат управленски решения.

    “Всички политически партии имат нарастване на субсидията – факт, само че едни от тях плащат за мнозинството си и купуват депутати и тези купени депутати са всъщност онези, които поддържат парламента и нямаше да има вот на доверие, ако не бяха тези депутати. Щеше да бъде очевидно ясно, че е провалено управлението”, заяви от своя страна Антон Кутев.

    На въпрос дали БСП ще се откажат от “волеизавлението” на независимия Камен Петков, той заяви: “Никога не сме го приемали, за да се отказваме от него”.

    Деветимата „неизвестни“

    Така и не става ясно кои точно 9 независими депутати са написали „декларация за принадлежност“ и само по идейни причини ли са извършили това. От Министерството на финансите отказват да дадат справка за имената им, защото това било волеви акт на личността и само подписалият декларацията можел да го разгласи.

    И проверка на Сметната палата не може да докаже подозренията, че депутатите, подписали за „принадлежност“, са били възнаградени по подходящ начин за новата си лоялност. Палатата одитира приходите и разходите на партиите, но в партийните ведомости никъде няма да бъде отбелязано евентуалното „възнаграждение“.

    През февруари т.г. шестима независими депутати – Дарин Матов, Димитър Колев, Димитър Чукарски, Тодор Великов, Марио Тагарински (отцепили се от РЗС) и Венцислав Върбанов (влязъл в НС с листата на Синята коалиция) обявиха в официална декларация, че подкрепят правителството на ГЕРБ. Не е ясно подавали ли са и писмени декларации в МФ и ако да, какъв е бил техният личен интерес да го направят.

    Цветанов: Манипулация е, че независимите се държат с призовки

    Същевременно вътрешният министър Цветан Цветанов определи като “политическа манипулация“ изявлението на лидера на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов, че независими депутати подкрепят правителството и мнозинството на ГЕРБ, защото са притискани със спрени призовки и разследвания.

    Такова тълкувание на допълнителните гласове за ГЕРБ представи в четвъртък лидерът на ДСБ. Същия ден стана ясно, че Синята коалиция отправя питане до Сметната палата кои партии са приели независими депутати да декларират принадлежност към тях, въпреки че нямат право да се присъединяват към друга парламентарна група.

    “Това е поредната политическа манипулация, която не си заслужава да бъде коментирана, защото МВР или министърът на вътрешните работи не могат да спират преписки, защото това е нарушаване на законодателството. Така че в тази посока това са безпочвени обвинения“, коментира Цветанов.

    “Но съвсем нормално е да чуваме подобни обвинения в предстоящия вот, защото кампанията, за съжаление на част от нашите опоненти, ще минава в негативизъм, в провокиране на някаква агресия, но аз ви уверявам, че стилът и методите на провеждане на кампания, и ние сме го доказвали през последните четири години, че нашите кампании винаги са позитивни, и ние няма да се подадем на подобни спекулации и провокации, които ще има от съответните предизборни щабове“, каза министърът.

    “Това вече е комплекс за малоценност, може би от това ,че не си в състояние да бъдеш реален политически фактор в предстоящите избори, и затова се стремят по този начин да се говорят небивалици, които, според мен, пак казвам, не си заслужава да бъдат коментирани“, посочи Цветанов.

    Независимите оскърбени, ще съдят Костов

    И независими депутати демонстрираха, че са обидени от думите на Костов и се заканиха да го съдят.

    “Ако Иван Костов има данни за спрени призовки срещу независими депутати, нека да ги изнесе, защото, ако не докаже тази своя теза, смятаме да заведем дело срещу него“, заяви независимият народен представител Тодор Великов. Той беше подкрепен от Дарин Матов, Димитър Колев и Камен Петков.

    “Ако от Синята коалиция продължат „така неистово, кресливо и антидемократично да говорят срещу независими народни представители“, тогава ние ще огласим кой от лидерите на Синята коалиция е предлагал на трима независими депутати да се присъединят към коалицията“, продължи да изнася детайли от задкулисния парламентарен живот Великов.

    Според него в момента някой се стреми да „изрекетира“ българското правителство заради това, че деветима народни представители са го подкрепили. “Точно в този момент България най-малко има нужда от криза в правителството и в българското общество, която да доведе до неясно управление и да стигнем до варианта в Гърция“, каза Великов.

    Източник: http://www.mediapool.bg/

    А ето и таблица със субсидиите за отделните ПП

    (Информацията е на Министерство на финансите, получена от Eurochicago.com благодарение на „Радио К2“)

    Политическа партия ––––  2010 ––––     2011
    ПП ГЕБР     –––                17 819 548   –––         20 954 73б
    БСП        –––                     6 673 195      –––        7 847 283
    ДПС        –––                    6 165 485      –––         7 250 246
    AТАКА      –––                  4 102 108    –––         4 823 837
    СДС         –––                    1 657 427   –––          1 949 036
    РЗС          –––                   1 474 731      –––       1 734 197
    Лидер       –––                 1 428 397      –––       1 679 711
    НДСВ     –––                   1 321 163       –––      1 553 610
    ДСБ           –––                     990 221      –––      1 164 441
    ОЗ           –––                        193 928     –––      228 048
    БСД          –––                       180 355     –––     212 087
    ДСХ       ––––                          180 355    –––     212 087
    ПП “Рома”       ––––               180  155     –––    212 087
    ПП Комунистическа партия на България –180 355 – 212 087
    ПП Земеделски съюз “Ал. Стамболийски“ –180 355 – 212 087
    ПП “Нова зора“    ––––––––––      180 355   – 212 087
    ПП Българска социалдемократическа п. в Б-я –18 000 –21 167
    Радикалдемократическа партия    ––––-   18 000   –-  21 167
    Общо –––––––-                     42 944 333 ––  50 500 000

    За какво партиите харчат парите от държавната субсидия

    Когато в края на мандата на тройната коалиция беше прието драстичното увеличение на държавното финансиране на партиите (от 3% на 5% от минималната работна заплата, или по 12 лв. за всеки спечелен глас на парламентарните избори ) аргументите в полза на това бяха, че така ще се намали чувствително възможността партиите да получават средства с неясен произход и ще бъдат независими. И че внушителната сума ще се използва от политическите формации главно за подготовката на кадрите им, както и да обучават собствени експерти.
    Само за миналата година средствата, които спечелилите над 1% на парламентарния вот формации получиха, беше 43 млн. лв. При това сумата беше намалена с 15% заради икономическата криза. За тази година издръжката на политическите формации ще струва на бюджета 50 500 000 лв. Големият въпрос обаче е как тези пари се харчат.

    Джаджи вместо експерти

    „Необходимо е партиите да развиват свой собствен експертен капацитет, а не да разчитат само на наети външни експерти и агенции. Вместо това обаче средствата от държавната субсидия обикновено се изразходват за външни експерти, PR агенции и реклами в медиите“, казва Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. „Затова бяхме предложили 10% от държавната субсидия да се предоставя срещу развити проекти за усилване капацитета на аналитичните звена към партиите, стипендии за техни кадри, образователни мероприятия за персонала и детайлно развитие на програми и стратегии“, добавя той. Като пример Смилов посочва Великобритания, където партиите нямат право да използват държавните средства за закупуване на тв и радиореклама например.

    Проверка на „Капитал“ показа, че партиите харчат субсидията си главно за заплати, наеми и консумативи на централите си и местните партийни клубове, както и за командировки на активисти в страната и чужбина.
    Миналата седмица ГЕРБ обзаведе министрите и депутатите си с iPad-и и плати за скъпите устройства над 200 000 лв. от държавната субсидия. Преди година премиерът Бойко Борисов пътува с правителствения самолет до Испания за сметка на партията. Като причина за скъпия воаяж тогава от централата на ГЕРБ посочиха среща с лидера на испанската Народна партия Мариано Рахой, но най-запомнящото се от посещението му в испанската столица беше присъствието му на испанското футболно дерби „Ел класико“ между отборите на „Реал“ – Мадрид, и „Барселона“.

    Източник:  Капитал

  • Огромен паметник на Александър Македонски в центъра на Скопие

    Част от паметника

    Македонските власти поставиха наскоро огромен бронзов паметник на Александър Македонски на централния площад в Скопие и паметник на Филип Втори Македонски в Битоля.

    Скулптурата в Скопие е висока 13 метра и тежи 35 тона. Поставена е върху 10-метров постамент. Паметникът, официално наречен „Воин на кон”, е изработен в Италия, а негов автор е Валентина Стефановска.

    Монументът в Битоля е с по-скромни размери – осем метра.
    Проектът струва на Македония, която е една от най-бедните държави в Европа, 9.4 милиона евро.

    Поставянето на паметника допълнително раздразни Гърция, която от дълго време обвинява бившата югославска република, че се опитва да открадне нейното елинистично наследство. Заради спора за името на Македония Атина блокира членството й в НАТО и ЕС.

    Новият гръцки външен министър Ставрос Ламбринидис е заявил пред македонския си колега Антонио Милошоски, че вместо да пише наново историята, македонското правителство трябва да пише бъдещето и вместо да гради стени и паметници, приоритетът му трябва да бъде прокарване на мост между двете страни.

    Македонският премиер Никола Груевски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ спечели отново на предсрочните парламентарни избори през юни, не обърна внимание на притесненията на Гърция. Още преди време той разгневи гърците, като назова с името Александър една магистрала и летището в Скопие.

    Преди няколко дни еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле отправи безпрецедентно предупреждение към Македония, че може да загуби статута си на кандидат член на Европейския съюз, ако не покаже резултати в реформите и ако продължава да предприема действия, приемани от Гърция като „провокации“.

    Много от критиците на Груевски в Македония се обявиха срещу проекта още при обявяването му с аргумента, че ще струва прекалено скъпо на една държава с 32 процента безработица. При това паметникът е само елемент от далеч по-грандиозен и скъп архитектурен проект.

    „Това е голям и много скъп паметник. Щеше да е по-добре, ако парите бяха използвани за изграждане на фабрики, болници, училища или магистрали. Това е загуба на средства“, оцени 32-годишната безработна икономистка Катарина Илиевска, цитирана от БТА.

    Паметникът ще бъде открит официално на 8 септември по случай 20-та годишнина от независимостта на Македония.

    Източник: Медияпул

  • Един ден на бездарното статукво

     

                                                                                      Любослава Русева,  в. „Дневник“

    „Ние изразяваме дълбокото си възмущение от оскверняването на Паметника на Съветската армия в центъра на София! Опитите да се оневиняват осквернителите е кощунство… Ние поднасяме своите извинения на руските хора и ги уверяваме, че в България обичат своите братя руси! Молим руските Средства за масова информация да не преписват на целия български народ стореното от шепа хора.“

    Тази декларация е дело на 18 организации, сред които са съюзите на писателите, филмовите дейци, архитектите и журналистите. Тя беше написана преди дни, но

    досущ прилича на една телеграма от ноември 1970 г.

    В нея българските писатели отново изразяват дълбокото си възмущение от оскверняването на паметта. Апелират за наказание на осквернителя. Наричат кощунство присъдено му отличие. С думите, че носят с вълнение и обич в сърцата си братята руси, писателите приветстват „дружбата и сътрудничеството с великата съветска страна“ и „порицават злодеянията, целещи да смутят движението на човечеството към неговото ясно и щастливо бъдеще“.

    Осквернителят е Александър Солженицин, поводът – присъдената му Нобелова награда за литература…

    По онова време „шепата хора“, които не гласуват протестната телеграма до Нобеловия комитет, са петима: поетите Валери Петров и Благой Димитров, сатирикът Марко Ганчев, театроведът Гочо Гочев и сценаристът Христо Ганев. И петимата са изключени от СБП, а партийните членове – и от БКП.
    Четири години по-късно (през 1974 г., когато му е отнето съветското гражданство – бел. авт.), Солженицин ще напише в „Жить не по лжи“:

    „Когато насилието се втурва в мирния човешки живот, лицето му пламти от самоувереност, то крещи: „Разкарай се – ще те смачкам!“ Но насилието остарява, минава някоя и друга година и то вече не е уверено в себе си. За да се задържи на власт, за да изглежда прилично, си извиква за съюзник Лъжата. Тъй като насилието няма с какво да се прикрие освен с лъжа, а

    лъжата може да се удържи само с насилие…

    Книгата „Един ден на Иван Денисович“ между другото е издадена официално на български от „Народна култура“ още през 1963 г., но за закъснялата седемгодишна реакция на българските писатели има обяснение:

    Нобеловата награда на Солженицин не само легитимира истината за чудовищния фундамент, върху който стъпва „най-справедливият обществен строй в света“, а разконспирира сивата армия от „творци“, които се прехранват с клишета за щастливото бъдеще.

    И понеже „вътре“ клишетата може и да минават, но „навън“ те очевидно нямат никаква стойност, лъжата следва да се възстанови в спешен порядък. На всяка цена трябва да се запази така удобното казионно статукво, извън което тези занаятчии на идеологически правилно подкованото слово ще са абсолютно никои.

    Адресат на протестната телеграма е не толкова комитетът в Стокхолм, колкото българското общество. На него се припомня, че дистрибуторите на официозната лъжа няма да допуснат конкуренцията на истината. Припомня му се обаче по-завоалирано, защото през 70-те насилието вече накуцва и се нуждае от известно приличие…

    Същата казионна сплотеност, същите насилие и лъжа, скрити зад възмущението от един пародиен творчески акт, можем да „прочетем“ и сега в декларацията на творческите съюзи, които безпогрешно разбраха, че комиксът не е гавра със съветския войник, а подигравка със самите тях; не е шега с миналото, а стон на непоносимост от днешния ни живот.

    С невероятния си инстинкт за самосъхранение професионалните писачи на протестни телеграми  и възражения веднага

    разпознаха под цветовете собствената си сивота

    въпреки че американските анимационни герои и надписът „В крак с времето“ отвеждаха мисленето и към друг неприятен типаж – „пребоядисващия“ се за една нощ с оглед на текущата геополитическа конюнктура, както и към друга проблематична българска склонност – овластяването на фантасмагорични супермени.

    Разбира се, всички тези форуми, съюзи и организации можеха отдавна да изчистят паметника на Съветската армия от поизбелелия с времето надпис „Руснаците са кучета“. Можеха и свастиките да свалят от Братската могила, че и бирените бутилки наоколо да посъберат. Можеха да го правят всеки ден, при това тихомълком, ако наистина бяха водени от чувство за дълг и обич към паметта на „братята руси“. Можеха…

    Само че те се нуждаеха и се нуждаят от демонстрация. Нуждаеха се и се нуждаят от това да заявят себе си като вярна стража на статуквото. И също, както през 70-те, насилието – този път упражнено чрез пароструйка, трябваше да се замаскира с лъжа:

    Свещеният гняв срещу поруганата памет идеше да прикрие, че пароструйката е предназначена за всички, дръзнали да мислят, още повече да прилагат на практика алтернативи, представляващи опасност за ретроградната среда, в която сме потопени. За всички, които си въобразяват, че през последните 20 години тук се е случил ценностен преход, или такъв има шанс да се случи през следващите 20 години.

    Всякакви опити за промяна ще се считат за „злодеяния, целещи да смутят движението към ясно и щастливо бъдеще“ – тъкмо това беше внушението на русофилската операция. Да му мислят „шепата хора“, които се осмелят да излязат извън границите на така очертания манталитетен ГУЛаг…

    „Много често зад вкопчването в дадена идеология се крие обикновено бездарие“, пише Солженицин отново в „Жить не по лжи“. И това, струва ми се, до голяма степен обяснява какво всъщност стои зад пресилената контрареакция на пародийната инсталация:

    Днес, когато светът е отворен и хората могат да издават книги, да рисуват или пък участват в архитектурни конкурси без санкцията на казионни съюзи,

    бездарието изпитва див ужас за собственото си оцеляване

     И ако успеете да хвърлите дори бегъл поглед на имената, които членуват в подписалите декларацията „творчески“ организации, ще установите, че повечето са напълно неизвестни, а известните са известни само с това, че имат по-малко книги, отколкото ордени от руски (не)правителствени фондации…
    Никой от тези „творци“ няма да се запомни с нещо значително.

    И те го знаят прекрасно. Единствено вкопчена в идеологическите клишета (което със сигурност не става безплатно) и вървейки „в крак с времето“ на 70-те, тази армия от потънали в анонимността на кухите си съюзи сивоти има шанс да пребъде.

    Утешителното е поне там, че от гласувалите телеграмата срещу Солженицин също никой не се е запомнил със забележителното си творчество. Помнят се само имената на онези, които отказват да потънат в срама.

    Ще ги повторя: поетите Валери Петров и Благой Димитров, сатирикът Марко Ганчев, театроведът Гочо Гочев и сценаристът Христо Ганев. Петимата показват, че срещу насилието, което си другарува с лъжата, все пак може да се излезе. Но само с морал, действие и открито лице.

  • Ден без Бойко Борисов

     

    Инициатива за своеобразен ден без Бойко Борисов набира сили във „Фейсбук“.  В призива на инициаторите към българското общество и медии се казва:

    „Нека в деня на последните парламентарни избори – 5-ти юли – да не бъде споменавано името на премиера поне за 24 часа. Без значение дали той е постигнал нещо значимо или е направил някой гаф, нека в този летен ден да си седим/лежим на сянка, да отпиваме от бирата/коктейла си и да не дискутираме поне за ден правителството и в частност премиера.

    Нека българските медии изоставят поне за ден стария албански модел „Добър вечер, Енвер Ходжа!“ и се съсредоточат върху по-важни теми от сорта на: цената на бирата и цацата, пияните британци из морските курорти, трансферните саги из А група, новите хитове на Лейди Гага и Милко Калайджиев и не на последно място гръдната обиколка на Преслава.“

    По-нататък инициаторите посочват, че събитието не е насочено по никакъв начин срещу партия ГЕРБ или срещу господин министър-председателя.

    „Създателите и участващите просто търсим начин за протест срещу организираната и неорганизираната медийната лакейщина и опитите една личност да бъде изтъкната над останалите без винаги да има повод.

    Разбираме, че в България министър-председателя заема най-основната функция в изпълнителната власт, но сме против това да всички постижения на правителството да бъдат приписвани лично на него и да се прави репортаж за всяко едно рязане на лента от негова страна по подобие на другаря Владимир Владимирович Путин в братския СССР, пардон Русия.

    Както ЕС, така и ние не отричаме успехите на сегашното управление в множество сфери, но пренасищането на медийното пространство с една политическа личност създава усещане за автокрация“.

    В неделя привечер близо хиляда души потвърждават във „Фейсбук”, че ще присъстват в деня без споменаването на името на премиера.

     

    Източник:  Медияпул

  • Владимира Янева – Наглата надмина Румяна Желева. Ще остане като измит паметник

    Източник: e-vestnik

    Като слуша човек новоизбраната за шефка на Софийския градски съд Владимира Янева – приятелка на вътрешния министър Цветанов – не може да не се опули от нахалството й.

    Най-напред я избраха по един срамен начин (само с 4 години стаж), което предизвика 4 оставки – две на съдийки и две на членове на Висшия съдебен съвет. Досега не е имало такъв случай в съдебната система – заради избор на шефа на Градски съд да подадат оставки толкова хора. Оставката е израз на някакво достойнство, несъгласие, срам. Янева, се оказа, няма чувство за срам.

    Заваляха разкрития за нея. Оказа се, че има повече имоти от приятелското си семейство Цветанови, придобити за 10 години. Оказа се, че не е декларирала някои от тях, други е декларирала късно и със занижени данни, а някои са купени за смешни пари – по за 23 хил. лв. и за 10 хил. лв. апартамент и част от къща с двор – в София.

    После се оказа, че лично е купила два магазина с пълномощно от баща си от скандалната фирма “Софийски имоти”, за скромни пари (законът за съдебната власт забранява на магистратите да развиват търговска дейност). И се оказва, че тя трябва да разглежда делото срещу подсъдимите от “Софийски имоти”. И тя го е прекратила, подсъдимите са невинни овчици, няма престъпление.

    Делото е забавено 5 месеца след законно установения срок – това показва проверка на инспектората на министерство на правосъдието. Решението по него е забавено и оповестено с 4 месеца закъснение, връчването на решението е забавено с 45 дни (от София до София) и т. н. – всички съдийски номера, когато трябва да се помогне на някой.

    После след протест от прокуратурата горната инстанция го връща на Янева пак да го разглежда. А тя вече е избрана за шеф на Градския съд. Тя не го насрочва, също забавено, минал законния срок.

    И какво казва тя?

    Че по процеса “Софийски имоти” не се наблюдавал конфликт на интереси, и тя не била заинтересована от изхода на делото. Казва го без да мигне дори. И допълва: “Когато фактите говорят и боговете мълчат”. Да паднеш просто. Кои факти? Всички факти са против нея!

    На въпроса няма ли да си подаде оставката и да си направи отвод по това дело след всички тия разкрития, Янева отговаря: “Aз ще преценя кога да си подам оставката, което не означава, че ще си я подам сега и няма да си направя отвод от делото “Софийски имоти”.

    Машалла. Румяна Желева пасти да яде. Но на ината на премиера Борисов да издигне Желева се противопоставиха в Европа и я направиха за смях.

    Зад Янева седи неофициално нейният покровител Цветанов, който държи част от съдиите и членовете на ВСС за топките (с разни микрофони, както може да се предположи).

    И понеже тук не е Европа, няма кой да се противопостави. По-скоро ще подаде оставка целият Висш съдебен съвет, но Янева ще остане като Паметника на съветската армия. Ще я чистят с пароструйка, ако трябва.

  • РЗС: Президентството е финансова пирамида

    На пресконференция, посветена на финансовото състояние на държавния глава Георги Първанов, РЗС оповести данните, които лежат в основата на сигнала, който те ще внесат в Комисията за конфликт на интереси и в антикорупционната комисия на НС.

    Според лидера на РЗС Яне Янев президентството през последните 10 години се е превърнало във финансова пирамида, на която никой не може да търси отговорност. За него това е недопустимо, при положение, че българските данъкоплатци имат право да знаят за какво се е похарчила всяка тяхна стотинка.

    След като определи Георги Първанов за самопровъгласил се социален президент, който в крайна сметка се е оказал шейх, Янев преотстъпи думата на Атанас Семов, кандидат-президент на предстоящите избори през октомври.
    В РЗС направихме задълбочен анализ. Опитахме се да видим доброто и лошото и всъщност не намерихме нито една положителна оценка от 10-годишното пребиваване на Първанов в президентската институция. Оценката за тези 10 години е едно загубено десетилетие. Дори и да се каже нещо положително за мандата му, то ще е недостатъчно, заяви Семов.
    Според РЗС нито един човек от хората, които одобряват президента, не може да посочи поне едно добро негово дело.
    За 10 години никой не разбра защо Първанов стана президент, какво иска да направи и какво иска да види след себе си. Остави след себе си едно изтерзано население, допълни депутатът от РЗС.

    По думите му, за да се разграничи от случващото се в държавата, Първанов е проявявал открит срам.

    Атанас Семов хвърли светлина върху финансовото състояние на държавния глава.

    След два мандата в последната декларация пред Сметната палата Георги Първанов е обявил влог в размер на 10 000 лв. и автомобил „Фолксваген“. Според Семов пълният абсурд е очевиден.

    Заплатата на президента се равнява на двойния размер на депутат в парламента – т.е. 5 000 лв. В същото време съпругата на президента получава заплата като народен представител – 2 500 лв. Това, което се получава чисто, е 7500 лв. месечно, при положение, че държавата покрива всички разходи на президентското семейство.

    Тези хора са на пълна държавна издръжка за ток, вода, комуникации, дрехи, командировъчни, посочи Семов.

    От командировъчни семейството е получило по 2500 лв. месечно. Чистият доход значи е 10 000 месечно. И тези хора имат наглостта да декларират влог от 10 000 лв.!, възмути се кандидат-президентът.

    Вторият проблем, който според РЗС е също толкова явен, колкото първия, е бюджетът на президентската институция, който възлиза на 53 млн. лв.

    Няма нито един нормативен акт, който да урежда финансовите дейности на президентството. Затова най-категорично РЗС заявява – президентството през 10 години последните години беше финансова пирамида„, каза Семов.
    В заключителната част на пресконференция лидерът на РЗС изрази всеобщото учудване на своите съпартийци. По думите му за изминалите 10 години Първанов е прибрал от заплати, командировъчни и представителни 700 000 лв, а декларира, че има 10 000 влог.

    Другите в буркан ли са или са под дюшека? И ако не, за какво са изхарчени, защото той и на този въпрос не дава отговор„, попита Янев.

    Освен това Първанов ръководи бюджета на НСО и Външно разузнаване. Искаме одит!„, продължи той.

    Яне Янев апелира за прозрачност.

    Дошъл е моментът да се кажат много истини, свързани с хонорарите на Георги Седефчов Първанов. Затова на следващата пресконференция ще ви раздадем нотариални актове и други документи, които ще внесем като част от сигнала. Кръстникът на Първанов – Ахмед Доган, поне оповести публично един от хонорарите си – за Цанков камък. Дали преговорите на Първанов с руснаците през последните години са били само за самите преговори. Имало ли е хонорари, но не са документно фиксирани. Много важно е да се знае всичко това дали не е в тежък ущърб на Република България и дали в преговорите не е имало и комисионерски подтекст. Много е важно обществото да разбере истинския образ на всички политици. 20-годишният преход бе много тежък и няма нужда държавните институции да се използват по този начин“, заключи Янев.

    Редактор: Лили Георгиева/Актуално/
    Източник: actualno.com

  • Министър Плевнелиев: Емигрантите ще започнат да се връщат, когато БВП стигне 60% от средния за ЕС

    Правителството да насочи усилията си да прехвърли част от работещите в сектори с ниска добавена стойност към такива, които вкарват повече пари в икономиката. Това е заявил на заседанието на МС регионалният министър Росен Плевнелиев, показва стенограмата от заседанието на кабинета на 22 юни.

    Плевнелиев дава за пример реформите на Маргарет Тачър във Великобритания през 80-те години на XX в. Така щяло да нарасне и потреблението, защото от 2.5 млн. работещи българи само 500 000 били в сектори с висока добавена стойност.

    Емигрантите ще започнат да се връщат в България през 2020 г., когато БВП ще стигне 60% от средното за ЕС, обяснява пък министър Трайчо Трайков. Преди това премиерът Бойко Борисов поръчва на министрите да намерят работа в администрацията на студенти от СУ, които са кадърни и можели да променят имиджа на България.

    Според Трайков доходите ни са ниски, но в сравнение с дела на БВП на глава от населението – 38%, са по-високи…

    „Тези, които работят в секторите с ниска добавена стойност, нямат дългосрочната перспектива да им вървят заплатите нагоре, да забогатяват, поради елементарната причина, че в тези сектори ние се конкурираме винаги – дали са шивачи, дали са обущари, каквото и да произвеждаме, с Китай, след това ще бъде Виетнам, след това ще бъде Камбоджа…

    От тази гледна точка основното упражнение за икономиката на държавата трябва да бъде хората с ниска добавена стойност малко по малко да бъдат прехвърлени към сектори с по-висока добавена стойност“, обяснява Плевнелиев.

    Защо ще се върнат избягалите от родината

    Пред министрите и премиера Плевлениев обяснява защо смята, че ще се върнат избягалите от България – и главното: прогнозира кога.

    Когато брутният вътрешен продукт на глава от населението в България стигне 60% от средния в ЕС, след като в момента е 47%.

    „Разпитвал съм всички мои колеги министри на регионално развитие кога хората, които са излезли навън, започват да се връщат. И в Словакия, и в Испания, и в Португалия, във всичките тези държави отговорът е един и същ – вълшебната цифра е 60%. Когато брутният национален продукт на глава от населението стане 60% от средния за Европа, всичките тези хора, които са навън, започват да се връщат“.

    Сметките на министъра показват, че през 2020-2025 г. ще имаме по този прогрес. Били сме на 30% (2001 г.), сега сме на 47%, докарвайки го до 60% вероятно след десетина години – „ако растем по 5-6% на година, ще имаме именно този бенчмарк“.

    Трайков напомня, че в стратегията на МИЕТ тези 60 процента са предвидени за 2020 г.

    Източник: http://www.webcafe.bg/id_404222635_GERB_s_ideya_kak_da_si_varnem_mozatsite_prez_2020_g