2024-07-17

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Уикилийкс: Румен Овчаров – корупция и руски енергийни интереси

    Инвеститорите в БГ да стоят далече от определени министри, препоръчва бивш посланик

    Енергийният министър Румен Овчаров е свързан с корупционни схеми и руски енергийни интереси, но не е директна заплаха за американските компании. По този начин американският посланик Джон Байърли описва бившия министър в кабинета “Станишев” преди негова визита в САЩ през 2007 г.

    Според доклада на дипломата, публикуван от BalkanLeaks, Овчаров е с по-либерални политически виждания за икономиката от съпартийците си от БСП и има капацитета да бъде „един от най-добрите играчи“. Въпреки това, „тъмната страна“ на енергийния министър е достатъчна причина Байърли да препоръча американските колеги на Румен Овчаров на правителствено равнище да избягват срещите с него.

    Според посланика понятието „конфликт на интереси“ е най-мекото определение за отношенията между Овчаров и частния бизнес. Дипломатът подчертава, че корупционните схеми, в които е замесен министърът се отличават от някои други в кабинета „Станишев“ и не накърняват интересите на американските компании, опериращи у нас.

    Джон Байърли посочва, че корупцията у нас и особено в земеделското министерство е основна спирачка за американския бизнес в България.
    Посланикът отбелязва, че страната ни и към дадения момент е добро място за по-предпазливите инвеститори, като корупцията в различните сектори е на различно ниво, големите компании се справят по-лесно, а колкото по-далеч стоят инвеститорите от определени министри, толкова по-равни са условията.

    Джон Байърли коментира, че зависимостта на България към Русия в енергийният сектор е твърде голяма. Въпреки това Овчаров е подписал 23-годишно договор с „Газпром“, с принципно добри параметри за страната. Според посланика обаче дългосрочното обвързване е притеснително. Дипломатът отбелязва също, че договорът вероятно е обвързан със строежа на АЕЦ „Белене“.

    Източник: http://www.vsekiden.com/95025

  • Скандалът с Васа Ганчева повлече БГ журналистиката към дъното

    „Станция нова” извади на светло таен запис как телевизионната коментаторка Васа Ганчева приема 1000 лв, за да похвали рубриката „Съдебен спор”. В студиото на предаването в неделя бяха поканени известни журналисти и медийни спецове да коментират злополучната случка, която без съмнение хвърля дебела сянка върху родната журналистика.

    Повод за острата дискусия бе разобличителното видео, заснето от Георги Игнатов, главен редактор на „Съдебен спор“, което показва как Васа Ганчева се съгласява да напише добри думи за предаването срещу сума от 1000 лв.

    Свои мнения изразиха доц. Весела Табакова от Факултета по журналистика в СУ, Маргарита Михнева, Петьо Блъсков, Иван Бакалов, Радослав Чолаков, юрист и медиен експерт и др. Водещата Нана се опитваше да бъде справедлива и да дава думата на всеки от желаещите да я вземе. Стана ясно, че всички осъждат поведението на Васа Ганчева, но Блъсков все пак вметна, че не е достатъчно коректно към нея да се отправят остри квалификации, просто защото не присъства в студиото и не може да се защити. Нана обасни, че Ганчева е поканена, дори писмено с препоръчано писво, но отговор не последвал. Опитите да се свържат от студиото потелефона с нея също не сполучиха.

    Случката е грозна, ясна и показва корупционно поведение, категорична бе доц. Табакова.

    Михнева на свой ред осъди поведението на Ганчева, но изрази учудване, че тя не е заподозряла, че я вкарват в капан и че се продава за 1000 лева, което е направо обидно.

    Чолаков определи поведението на Ганчева като самоприсъда и допълни, че е редно такава дискусия да се води за лошите практики в медиите въобще.

    Иван Бакалов „взриви” обсъждането като припомни, че самият Блъсков навремето е манипулирал общественото мнение като е пуснал факсимиле от партийната книжка на Стефан Софиянски, което след това се оказало фалшификат. Главният редактор на в. „Република” не му остана длъжен и след като разясни как се е стигнало до гафа тогава, призова Бакалов да се спре, за да не си отваря той устата. След което допълни, че самият Бакалов пишел хвалебствени дописки за колите БМВ, защото имал изгода. Освен това заплаши, че ще го съди за клевета.

    По телефона пък зрител заяви, че се води спор в студио, в което присъстват журналисти, за които има съмнение, че са корумпирани.

    Маргарита Михнева призна, че никой не е ангел, но спорът трябва да принципен и да засяга не само дребните поръчки на отделни журналисти, а търговията с влияние и власт, която въртят някои от медийните босове.

    Бе прочетена и позицията на ръководството на в. „Уикенд”, където Васа Ганчева е автор, което категорично се разграничава от нейните действия и обявява, че тя повече няма да пише в изданието.

    Съдия Искра Онцова обясни, че поведението на Васа Ганчева по време на предлагането и взимането на пари за написване на хвалебствена статия не е укоримо по силата на закона. Тя допълни, че самото заснемане със скрита камера е незаконно. Така че Васа Ганчева може да бъде укорявана заради нарушение на морала, но не и подведена под отговорност.

    От разгорялата се дискусия стана ясно, че и сред журналистите имало подкупни, както сред лекарите, полицаите и др. Това обаче не означавало, че цялата журналистика е продажна, а че по темата трябва да се говори, да се спори и да се вадят кирливите ризи, за да се даде път на истинската, правдива и воинстваща журналистика.

    Източник: http://frognews.bg/news/

  • Българите – изгодни, но недостатъчно квалифицирани

    Липсата на квалифицирана работна ръка е най-големият проблем пред чуждестранните инвеститори в България, твърди д-р Улрике Волф от Баварското министерство на икономиката. Как България може да се справи с проблема?

    Проблемите в България са осезаеми и за чуждестранните инвеститори
    Проблемите в България са осезаеми и за чуждестранните инвеститори

    Ежегодният стокообмен между Бавария и България възлиза на около 600 милиона евро, което нарежда балканската страна на 21-во място сред европейските контрагенти на федералната провинция. Все още обаче има много неизползвани възможности за нарастване на взаимната ни търговия, защото на германския, и в частност на баварския, има много ниши за българските стоки.“, казва д-р Улрике Волф, ръководител на външноикономическия отдел на Баварското министерство на икономиката.

    Талантът не компенсира липсата на опит
    По думите й близо 1000 фирми от Бавария имат търговски или инвестиционни връзки с България, а световно известни баварски компании като „Сименс“, „Либхер“ и „Щека електроникс“ са създали солидна производствена база край Ботевград, Пловдив и град Съединение. „Нашите инвеститори в българската икономика са доволни и от работната ръка и от размера на разходите си за работни заплати.“, казва Улрике Волф.
    Тя бърза да посочи, че все пак има и един значителен проблем: „Това, което не достига на предприемачите, са квалифицираните работници, майстори и висшисти. От българските университети идват надарени и способни младежи, които обаче нямат и грам опит от работа в индустрията. Затова се налага германските работодатели да отделят време и средства, за да ги обучат в спецификата на конкретните производства.“
    Тромава бюрокрация и губене на време
    Друг проблем е българската инфраструктура, твърди завеждащата външноикономическия отдел на Баварското министерство на икономиката. „До строителните площадки на инвестиционните обекти липсват свестни пътища. Лицензирането и останалите бюрократични процедури при осъществяване на проектите остават тромави, усложнени и губят страшно много време“, отбелязва тя.
    Относно дефицита на обучени работници и специалисти Улрике Волф дава пример от практиката в Германия: „Имаме една много успешна система за дуално обучение, която дава на учениците реални възможности за придобиване на професионални умения още в средното училище. Въпреки, че това не е академично обучение, резултатите от него са пряко свързани с високото качество на познатите на международните пазари стоки от Германия. Така че според мен един от проблемите, които България може и трябва да реши в сравнително кратко време, е подобряването на качеството и резултатите от обучението в средните професионални училища на страната. Това непременно ще доведе до повишаване на ниската производителност в българската икономика. А щом производителността расте и заплатите ще тръгнат нагоре“, казва Улрике Волф.
    Талантът не компенсира липсата на опит
    По думите й близо 1000 фирми от Бавария имат търговски или инвестиционни връзки с България, а световно известни баварски компании като „Сименс“, „Либхер“ и „Щека електроникс“ са създали солидна производствена база край Ботевград, Пловдив и град Съединение. „Нашите инвеститори в българската икономика са доволни и от работната ръка и от размера на разходите си за работни заплати.“, казва Улрике Волф.
    Тя бърза да посочи, че все пак има и един значителен проблем: „Това, което не достига на предприемачите, са квалифицираните работници, майстори и висшисти. От българските университети идват надарени и способни младежи, които обаче нямат и грам опит от работа в индустрията. Затова се налага германските работодатели да отделят време и средства, за да ги обучат в спецификата на конкретните производства.
    Бюрокрацията спъва чуждестранните инвестиции
    Бюрокрацията спъва чуждестранните инвестиции

    Тромава бюрокрация и губене на време

    Друг проблем е българската инфраструктура, твърди завеждащата външноикономическия отдел на Баварското министерство на икономиката. „До строителните площадки на инвестиционните обекти липсват свестни пътища. Лицензирането и останалите бюрократични процедури при осъществяване на проектите остават тромави, усложнени и губят страшно много време„, отбелязва тя. Относно дефицита на обучени работници и специалисти Улрике Волф дава пример от практиката в Германия: „Имаме една много успешна система за дуално обучение, която дава на учениците реални възможности за придобиване на професионални умения още в средното училище. Въпреки, че това не е академично обучение, резултатите от него са пряко свързани с високото качество на познатите на международните пазари стоки от Германия. Така че според мен един от проблемите, които България може и трябва да реши в сравнително кратко време, е подобряването на качеството и резултатите от обучението в средните професионални училища на страната. Това непременно ще доведе до повишаване на ниската производителност в българската икономика. А щом производителността расте и заплатите ще тръгнат нагоре“, казва Улрике Волф.

    Автор: Н. Цеков, Дойче веле,www.dw-world.de


  • “Барселона” шампион. Бербатов е все по-близо до раздяла с „Манчестър юнайтед“

    “Барселона” е новият европейски клубен шампион, след като победи с 3:1 “Манчестър Юнайтед” във финала на Шампионската лига. Пред 90 000 зрители на стадион „Уембли” в Лондон и още милиони пред екраните по света испанците показаха, че са най-добрият отбор на Стария континент.
    Загубата на “червените дяволи” може да се окаже решаваща за съдбата на Димитър Бербатов, въпреки че българинът не бе в състава за финала.
    Според слухове той е напуснал “Уембли” ядосан, веднага след като научил, че няма да играе. Бербатов отказал да заеме местата на трибуните, определени за “Манчестър Юнайтед”.
    Мениджърът на тима сър Алекс Фъргюсън отрича той да е напускал стадиона. Твръди, че Бербатов е наблюдавал мача от съблекалнята.
    Английски спортни коментатори обаче са на мнение, че вероятно българинът ще напусне “Манчестър Юнайтед”. Той все още не е преподписал договор с него, а напоследък често остава извън първия тим, въпреки че е голма
    “Барселона” е новият европейски клубен шампион, след като победи с 3:1 “Манчестър Юнайтед” във финала на Шампионската лига. Пред 90 000 зрители на стадион „Уембли” в Лондон и още милиони пред екраните по света испанците показаха, че са най-добрият отбор на Стария континент.
    Загубата на “червените дяволи” може да се окаже решаваща за съдбата на Димитър Бербатов, въпреки че българинът не бе в състава за финала.
    Според слухове той е напуснал “Уембли” ядосан, веднага след като научил, че няма да играе. Бербатов отказал да заеме местата на трибуните, определени за “Манчестър Юнайтед”.
    Мениджърът на тима сър Алекс Фъргюсън отрича той да е напускал стадиона. Твръди, че Бербатов е наблюдавал мача от съблекалнята.
    Английски спортни коментатори обаче са на мнение, че вероятно българинът ще напусне “Манчестър Юнайтед”. Той все още не е преподписал договор с него, а напоследък често остава извън първия тим, въпреки че е голмайстор.
    Голмайсторът на „Манчестър“ вече е в последната година от своя договор и преди седмица след награждаването с трофея от Висшата лига заяви, че е решен да изпълни договора си с клуба. Фъргюсън обаче лиши нападателя от участието му в трети финал на Шампионската лига, което може да е променило мнението му.
    След финала медиите на Острова започнаха да тиражират различни версии за бъдещето на българина, като според вестник „Метро“ бившият отбор на Бербатов „Тотнъм“ вече е проявил интерес да го върне на „Уайт харт лейн“.
    Нападателят премина от „шпорите“ в „Юнайтед“ през 2008 г. срещу рекордните за клуба 30 млн. паунда, но сега лондончани са готови отново да разчитат на него срещу 10 млн. паунда. Изданието добавя, че между Бербатов и Фъргюсън вероятно е имало спречкване, което довело до избора на Оуен за финала.
    Треньорът на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън обясни причините българският нападател Димитър Бербатов да остане извън групата за финала в турнира Шампионска лига срещу Барселона снощи. Шотландският специалист обясни, цитиран от официалния сайт на английския шампион, че българинът не ставал за такива срещи
    „Бербатов е твърде бавен за такъв мач, в който темпото е много бързо”, поясни Фъргюсън след 1:3 от Барселона.

    Източници
    www.dnevnik.bg, kafene.net; focus-sport

  • Memorial Day 2011 brings lower gas prices, travel congestion across U.S.
    More than a million travelers are expected to pass through Chicago’s airports during the Memorial Day travel period. The Chicago Department of Aviation says it’s ready to welcome 1.1 million passengers during the extended weekend from Thursday through Monday.
    Aviation Department officials say Friday will be the busiest day — with nearly 199,000 passengers expected at O’Hare International Airport and 65,000 at Midway International Airport.
    Volunteers with United Service Organizations will be at O’Hare over the weekend to provide baked goods and water for military personnel.
    Gas prices have dipped in time for the weekend, bringing slight relief to those planning car travel over the holiday. As AP explained:
    AAA Mid-Atlantic said Friday that the price drop and a summer-like forecast after a long winter and rainy spring are motivating people to travel. AAA Mid-Atlantic says about 719,400 Marylanders will travel this weekend. That’s a half percent drop from last year.
    Nationally, regular unleaded gasoline is averaging $3.81 per gallon, 8 cents less than last week, but more than $1 higher than one year ago.
    Across Maryland, regular unleaded is averaging $3.83. That’s $1.10 cheaper than a week ago, but more than $1 higher than last year. AAA is seeing the state’s highest prices in the Washington suburbs, with an average of $3.87, and the lowest prices in Salisbury on the Eastern Shore, with an average of $3.68.
    Much of the West is digging out from record snowfalls, bringing a wintry feel to the Memorial Day weekend for some. As AP reported:
    Ski resorts are bustling with activity. A key highway into Yellowstone is closed because parts of the road have seen more than 25 feet of snow. And campgrounds are feverishly removing snow from campsites to clear the way for visitors.
    Welcome to Memorial Day weekend in much of the West.
    The traditional kickoff of the summer season will have a decidedly wintry feel in the Rocky Mountains, as well as California’s Sierra Nevada, because of a lingering record snowfall.
    Begun as a ritual of remembrance and reconciliation after the Civil War, by the early 20th century, Memorial Day was an occasion for more general expressions of memory, as ordinary people visited the graves of their deceased relatives, whether they had served in the military or not. It also became a long weekend increasingly devoted to shopping, family get-togethers, fireworks, trips to the beach, and national media events such as the Indianapolis 500 auto race, held since 1911 on Memorial Day.
    Many Americans observe Memorial Day by visiting cemeteries and memorials. A national moment of remembrance takes place at 3 p.m. local time. Another tradition is to fly the flag of the United States at half-staff from dawn until noon local time. One of the longest-standing traditions is the running of the Indianapolis 500, an auto race which has been held in conjunction with Memorial Day since 1911. It runs on the Sunday preceding the Memorial Day holiday. The Coca-Cola 600 stock car race has been held later the same day since 1961. The Memorial Tournament golf event has been held on or close to the Memorial Day weekend since 1976. The National Memorial Day Concert takes place on the west lawn of the United States Capitol the Sunday before Memorial Day. The concert is broadcast on PBS and NPR. Music is performed, and respect is paid to the men and women who died in war.
    Денят на загиналите във войните (на англ. Memorial Day, старо име Decoration Day) е национален празник на САЩ, честван ежегодно през последния понеделник на месец май. Тази година е на 30 май – понеделник.  Този празник почита всички американски военни, които са загинали по време на военна служба в името на страната. Първоначално се е празнувал да почита загиналите съюзнически войници от времето на Гражданската война в САЩ. След Първата световна война са включени всички останали загинали военни.
    More than a million travelers are expected to pass through Chicago’s airports during the Memorial Day travel period. The Chicago Department of Aviation says it’s ready to welcome 1.1 million passengers during the extended weekend from Thursday through Monday.
    Aviation Department officials say Friday will be the busiest day — with nearly 199,000 passengers expected at O’Hare International Airport and 65,000 at Midway International Airport.
    Volunteers with United Service Organizations will be at O’Hare over the weekend to provide baked goods and water for military personnel.
    Gas prices have dipped in time for the weekend, bringing slight relief to those planning car travel over the holiday. As AP explained:
    AAA Mid-Atlantic said Friday that the price drop and a summer-like forecast after a long winter and rainy spring are motivating people to travel. AAA Mid-Atlantic says about 719,400 Marylanders will travel this weekend. That’s a half percent drop from last year.
    Nationally, regular unleaded gasoline is averaging $3.81 per gallon, 8 cents less than last week, but more than $1 higher than one year ago.
    Across Maryland, regular unleaded is averaging $3.83. That’s $1.10 cheaper than a week ago, but more than $1 higher than last year. AAA is seeing the state’s highest prices in the Washington suburbs, with an average of $3.87, and the lowest prices in Salisbury on the Eastern Shore, with an average of $3.68.
    Much of the West is digging out from record snowfalls, bringing a wintry feel to the Memorial Day weekend for some. As AP reported:
    Ski resorts are bustling with activity. A key highway into Yellowstone is closed because parts of the road have seen more than 25 feet of snow. And campgrounds are feverishly removing snow from campsites to clear the way for visitors.
    Welcome to Memorial Day weekend in much of the West.
    The traditional kickoff of the summer season will have a decidedly wintry feel in the Rocky Mountains, as well as California’s Sierra Nevada, because of a lingering record snowfall.
    Source: www.washingtonpost.com
  • Гурбетчиите внесли у нас €740 млн. за година

    Финансовите експерти твърдят, че нашите сънародници извън страната пращат в България ежегодно над 1 милиард евро

    Това обяви главният редактор на вестник „Банкеръ“ Бистра Георгиева по време на дискусията „Пари и граници“ в рамките на Седмата световна среща на българските медии, организирана от БТА в Холандия.

    За сравнение през 2009 г. „внесената“ сума е 720 милиона евро, посочи тя.

    По думите й очакванията са за по-голяма сума през 2011 г., тъй като само за първите три месеца на годината преводите към България са около 190 милиона евро, което е с около 4 милиона евро повече в сравнение със същия период на предходната година.

    Според Георгиева е трудно да се каже колко точно са преведените пари, тъй като това е банковата статистика за по-значимите суми.

    Никъде не фигурират небанковите преводи, отделно редовно се пращат суми по близки и приятели, а те не могат да се измерят дори приблизително, заяви тя.

    Георгиева се позова на финансови експерти, които твърдят, че нашите сънародници извън страната пращат в България ежегодно над 1 милиард евро и за миналата година сумата е почти колкото половината от преките чуждестранни инвестиции у нас – 1,638 милиарда евро.

    Георги Маринов от „Изипей“ посочи няколко услуги за по-лесен достъп на българите в чужбина до финансови процедури.

    Сред тях са паричните преводи през интернет (по думите му това е най-евтиният легален начин, тъй като тарифата е само около 3%), виртуална карта, микросметка, плащане на сметки, такси и данъци в България.

    Според него хартиените документи ще бъдат изместени от електронния таблет, защото е по-удобен и бърз за работа. Сред услугите в помощ на българите зад граница беше представен здравноосигурителен продукт.

    Кети Вандова от фондация „Другата България“ посочи, че застрахователното покритие може бъде разпределено между членовете на семейството спрямо техните нужди. Така, според нея, се дава спокойствие на българите в чужбина за техните близки в България.

    До две седмици продуктът ще бъде на пазара. В дискусията се включи Боян Бонев от ТЕЦ „Марица Изток 2“, който посочи, че реализираните прихои на компанията за първите три месеца на годината са 166 млн. лева.

    За последната година са инвестирани собствени приходи в размер на 112 млн. лв., като акцента е поставен върху екологията. Седмата световна среща на българските медии се реализира с подкрепата на „Петрол“, „ЧЕЗ“, „Изипей“, „Тандем“, „Уестърн Юнион“, „Виваком“.

    Източник: http://www.vesti.bg

  • Правят „Страсбургски съд“ у нас

    Българското правителство ще създаде специален административен орган към правосъдното министерство, който ще разглежда жалби на пострадали от мудно и неефективно правораздаване у нас, заяви пред Дарик радио министър Маргарита Попова. Тя допълни, че проектът е разработва от края на миналата година, когато е била създадена и специална работна група.

    Новият орган ще направи опит да намали жалбите на български граждани пред европейския съд по правата на човека в Страсбург, който често присъжда на българската държава да плаща огромни обезщетения. Коментарът на Маргарита Попова идва след искането на премиерът Бойко Борисов от последното заседание на министерския съвет за законодателни идеи, които да намалят делата срещу страната ни.

    Финансовият министър Симеон Дянков е поискал от Министерството на правосъдието да представи проектобюджет за новия орган в бюджета за 2012 г. „Трябва да се види броят на жалбите в Страсбург, присъдените обезщетения, ще е нужна сграда, хора, които ще бъдат назначени – парите няма да бъдат малко“, коментира министър Маргарита Попова.

    Според нея България не е най-осъжданата държава в Страсбург. В Европейския съд за правата на човека постъпват най-много жалби от страната ни, но през последните години броят на изплатените обезщетения е намалял, допълни тя.

    Недоволните от обезщетенията, присъдени от новия орган, ще могат да се жалват пред административните съдилища в страната, в която живеят. А след това ще могат да се обърнат и към съда в Страсбург.

    Източник: http://www.webcafe.bg

  • Парижката комуна по света и у нас – днешен предговор към “Смешен плач”

    На този ден – 28 май – преди сто и четиридесет години от действителността в историята премина Парижката комуна. Армията на „законното“ Версайско правителство навлиза в града и в последвалата кървава седмица разстрелва към 30 000 защитници на „незаконната“ комуна, избрана през март в свободни и демократични избори от гражданите на Париж. „Законен“ съд изпраща хиляди в затворите и на заточение в Нова Каледония, отменя декретите на комуната като престъпно посегателство към реда в обществото, възстановява „нормалната държава“.

    Това съвсем не пречи, нещо повече – спомага повечето от някогашните престъпни посегателства на комунарите към държавата да изглеждат днес очевидни и твърде разумни норми. Те са платени с кръв и очевидно неразумен героизъм. Ето някои от тях, предложени и донякъде осъществени за два месеца и половина от избраните в различните комитети на комунарите представители и подкрепени от мнозинството парижки граждани:

    Децентрализация и общинско самоуправление с мандатно избрани представители;

    Заплащане на изборните длъжности в съответствие с минималните работнически надници;

    Разделяне на църквата от държавата;

    Безплатно, задължително и светско основно образование;

    Равни трудови и граждански права на мъже и жени;

    Равенство на родените в брака и извън брака деца;

    Забрана на нощния труд за малолетни;

    Пенсии за вдовиците и за децата (в брак или без брак) на загиналите войници от Националната гвардия;

    Определени от общините наеми, лихви за заеми и залози, както и безвъзмездно връщане на заложени дрехи, вещи и инструменти до 20 франка;

    Отлагане на плащането на наеми и дългове по време на война и окупация;

    Право на работниците и служителите да притежават и управляват напуснатите или съзнателно фалираните от собствениците фабрики.

    Както и поредица реално-символични актове – изгаряне на гилотината, събаряне на Вандомската колона като символ на имперска агресия, даване на гражданство и политически права на поданици на монархии и империи.

    Струва си да се напомня това – особено у нас, където по историческо малоумие и добре платено лицемерие всичко, което напомня за комунизъм дори и по название, трябва да бъде ругано или премълчавано. При това ругано или премълчавано предимно от хора, които, ако не се бяха случили т. нар. демократични промени, днес щяха да обикалят страната със сказки в дружество „Георги Кирков“ за годишнината от Парижката комуна. Затова и не е чудно, че 140-годишнината на това разривно събитие в по-новата история тук изпада в пълна забрава, ако не броим едно-единствено споменаване във вестника на анархистите, в. „Свободна мисъл“. Потърсете обаче на всеки по-популярен език в която и да е от търсачките израза „140 години Парижка комуна“, и ще се убедите, че припомнянето му по света е не просто реверанс към историята, а начин да се доосмисли нормалността на настоящето в неговите кървави исторически корени. Това доосмисляне не е дело само на левичарски маргинални организации и групи, традиционно подозирани в разбиране на „нормалния демократичен ред“, а и на крепители на „демократичното“ статукво в целия му политически, културен и образователен спектър. Естествено към тях няма как да не прибавим и медиите, които тъкмо с напомнянето на такива исторически събития допринасят да се разсее историческата амнезия и малоумието от „най-актуалното“ независимо от оценките, с които придружават самото събитие. Важното е, че не го забравят.

    Нашите медии не правят това; не го правят и леви, и десни партии, държавни и частни университети, исторически и политологически катедри. А ако го направят случайно, по необходимост това става в стила на фризирана коректност, фалшив патос и прилично възмущение.

    Хегел беше казал, че по това, с което днес се задоволява духът, можем да съдим за неговия упадък. Следва да се допълни, че за неговата дребнавост съдим и по предметите, от които той се възмущава. Тогава той се превръща в мила и наивна, ала и опасна с фалшивия си патос душица. Тя се възмущава от опростачване, политически дивотии и сценки, от чалга и тъпи телевизионни програми, но не се възмущава от присъщата й забрава на исторически великото не само за нас, а и за света.

    И тъй като идната седмица българската публичност ще има възможност да бъде отново заливана с тоя фалш, с тая истерична историчност около Втори юни, Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, и тъй като още отсега тя се радва на скандалите и блудкавия патос, които ще ни донесе тоя ден с приказки за героична история и мизерно настояще, добре ще бъде да й се припомни какво тъкмо Ботев бе писал за Парижката комуна…

    Димитър Денков

    http://www.segabg.com/

  • Скандал в М-Тел
    10 милиона евро потънали в нечия офшорна сметка
    „Какво станало, когато Бел открил телефона?

    Веднага получил две сметки от М-Тел…“

    Това гласи най-актуалният виц в България, след като операторът упражни мобилен геноцид над абонатите си.

    В последния си брой седмичникът  Супер 19’ пише за чутовен скандал, който се разиграва в М-Тел. Фирмата, която през последните няколко месеца е застиганата от драма след драма, не може да си отдъхне.

    Първо дойде трагедията с объркани сметки на хиляди абонати, която се точи от месеци. Някои от клиентите напоследък получиха накуп от 2 до 4 фактури.

    После се оказва, че невероятната по нашите стандарти сума от 10 милиона евро е потънала в нечия офшорна сметка. Така поне се твърди в сензационна публикация в медиите.

    “10 млн. евро комисионна от сделката по закупуването от Аустрия телеком (б.р -. собственик на М-Тел) на кабелните оператори Мегалан и Спектър нет през септември 2010 г. се губят в офшорни сметки в Кипър. Това научи Торнадо от източници в службите, които разследват финансови операции. Обявената сума по сделката бе 72 млн.евро. Въпросните 10 млн. евро обаче били взети заради раздутата цена и със знанието на Андреас Майерхофер, главен изпълнителен директор на М-Тел. Във финансовите среди пък се прокрадва съмнението, че в Аустрия телеком не са съвсем наясно с детайлите и подводните скали в реализираната сделка”, пише седмичният вестник.

    Торнадо прави сметката, че при закупуването на мрежи с 89 000 абонати, М-Тел се е изръсил рекордните 72 млн. или по над 800 евро за абонат. Това е сума, която няма избиване за десетилетия, преценяват и експертите в бранша. Била по-висока, отколкото на много по-щедрите пазари в ЕС.

    Многоходовата комбинация за милиони около Спектрум и Мегалан, разиграна в края на миналата година, изненада с обявяването си мнозина.

    За повечето наблюдатели стана ясно, че това е една от надеждите на избягалия в чужбина ексолигарх Иво Прокопиев да спаси кожата и бизнеса си, защото той държеше 50% от Спектрум нет.
    Може би е съвпадение, но горе-долу по същото време със съдружника му Филип Харманджиев се разделиха с половината от издателството си, популярно покрай вестник Капитал. Собствеността премина при бившия съдружник на Прокопиев в Спектрум нет. Високопоставен банкер разказа пред Супер 19’, че журналистите му разказали как Теодор Захов демонстрирал контрол при тях.

    Оттогава М-Тел е най-влиятелен рекламодател на вестника, който пък се смята за водещ в бизнеспресата. Това едва ли е случайно…

    Напомняме, че изданието от години непрекъснато пише за това как икономически сили диктуват съдържание в медиите и колко е некоректно олигарси и техни структури да контролират словото…

    Източник: http://www.factor-news.net

  • Днес в Холандия е последният ден на Седмата световна среща на българските медии, организирана от БТА

    Темата на форума е „Медии и пари“. Във фокуса на внимание са проблемите на медиите и тяхното финансиране, за собствеността и независимостта им, за промените и развитието на медийната инфраструктура, авторското право и др.

    Срещата бе открита преди 3 дни в Хага от премиера Б.Борисов, където той отдели на журналистите по около 10 минути, за да отговори на въпроси, някои от които свързани с публикуваната в WikiLeaks и българските му партньори www.bivol.bg изключително интересна грама на бившия посланик Джон Байърли, в която той описва сенчести връзки на Бойко Борисов с контрабандата на наркотици в България, връзките с Лукойл, ТИМ, Сибанк, Младен Михалев – Маджо, Румен Николов – Пашата и не на последно място – с американското посолство (линк). Запис на отговорите му може да бъде намерен тук (линк). На откриването присъстваха министрите Цветан Цветанов, Трайчо Трайков, Николай Младенов, депутати и др.

    Работната част на срещата продължи в холандския град Хилверсум. В града, наричан европейска медиина столица, са разположени студиата и офисите на всички холандски и на много европейски телевизии и радиоканали. В града се намира и единственият в света Музей на медиите. Освен архитектурна забележителност, той е и най-големият аудио-визуален архив в Европа, тъй като съхранява над 700 000 часа телевизионни, радио, музикални и филмови записи.
    Инициатори и организатори на събитието са Българската телеграфна агенция /БТА/ и Асоциацията на българските медии по света /АБМС/.
    Повече от 40 български медии от цял свят се включиха във форума през тази година. Срещата събра представители на печатни и на електронни издания, радио и ТВ от над 20 държави, сред които САЩ (с участието на www.Eurochicago.com), Канада, Великобритания, Испания, Гърция, Израел, Унгария, Чехия, Холандия, Сърбия, Румъния, Украйна, Молдова. Сред поканените са и нови медии от Швеция, Китай и Южна Африка, които не са имали участие в срещите досега.

    Седмата световна среща на българските медии се реализира с подкрепата на „Петрол“, „ЧЕЗ България“, „Изи Пей“, „Тандем“, „Уестърн Юнион“.
    bta001
    .
    bta002

  • УНИЦЕФ стартира кампания „Чуй ме сега! Утре може да е късно!“
    УНИЦЕФ стартира кампания за ранно детско развитие: „Чуй ме сега! Утре може да е късно!“. Тя цели да информира обществеността за важността на ранното детство и нуждата за подкрепа, както и да набере средства за проекта на УНИЦЕФ „Училище за родители – Да пораснем заедно“. Акцията ще стартира на 1 юни от 13.30 ч. в началото на конференцията за ранно детско развитие „Да пораснем заедно“ . Това ще стане в столичния хотел Дедеман Принцес, съобщават от организацията.
    За УНИЦЕФ:
    УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 150 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.
    Ранно детско развитие:
    Ранното детско развитие включва цялата необходима подкрепа за детето от пренаталното му развитие до осмата му година, за да може да бъде реализирано правото му на оцеляване, закрила и грижа, което ще му гарантира най-доброто развитие. Ранното детско развитие обхваща области като стимулиране на бебето, здравеопазване и пълноценно хранене, ранно учене, подкрепа на семейството, развитие на общността и др.
    Защо ранно детско развитие?
    Първите няколко години от живота  оказват огромно влияние върху развитието и успеха на детето по-късно – от доброто здраве и резултатите в училище до самоуважението и социалните му умения. Детският мозък се развива изключително бързо в този период и връзките между нервните клетки в мозъка, се изграждат чрез взаимодействие с най-близките до детето хора и остават непроменени до края на живота.
    Емоционалната стабилност и чувството на доверие се изграждат също през първите няколко години от живота на детето и по-късно стават основа за всички важни взаимоотношения – с връстници, колеги, партньори и по-възрастни, и дори със собствените деца.
    Можем да кажем, че този критичен за развитието на детето период предоставя огромни възможности за човека, но е също така и период, в който тези възможности могат да бъдат изгубени. Неподходящото възпитание в първите години на развитието на детето по-късно прераства в чувство на неудовлетвореност от живота, нарушава отношенията, води до трудности в обучението, хранителни разстройства, високи нива на престъпност и насилие, зависимости, и други лични и социални проблеми. Очевидно е, че тези разстройства са много  скъпи и трудни за лечение на по-късен етап от живота, като често лечението не води до резултат.
    Въпреки, че всяко дете се развива със свои собствени темпове, много проучвания показват, че развитието е най-бързо в периода преди навършване на три години. През този период, и особено по време на първата година от живота, малките деца обикновено живеят в защитеното  пространство на домовете си и са напълно зависими от възрастните. Родителските умения са от решаващо значение за възпитанието на децата, за осигуряване на емоционална подкрепа, насърчаване на тяхното развитие и за установяване на успешна комуникация. Въпреки това е ясно, че голяма част от младите родители никога не са имали възможност да учат и да придобият умения за адекватна родителска грижа.
    Ако осигурим подкрепа на родителите през този период, обучим ги на добри родителски умения и им дадем знания, които ще съдействат за развиване потенциала на децата им, ние ще увеличим шанса за успех и щастлив живот на тези деца в една здрава и подкрепяща среда.
    Инвестицията в ранното детско развитие:
    Програмите и политиките за ранно детско развитие са инвестиция в бъдещето на държавата и нейното  развитие, както икономическо, така и социално. Те носят допълнителни ползи и пряко допринасят за увеличаване активите на обществото, подобряват ефективността на всички инвестиции  и решават проблема с нуждите на родителите от готово решение /ноу-хау/ за отглеждането на децата. Интегрираните програми за най-малките деца  спомагат и за елиминиране на неравностойното положение, което е един от начините за борба с бедността.
    Правилното познавателно и емоционално развитие през първите няколко години водят до неизмерими ползи по-късно в живота. Инвестицията в ранното детско развитие има коефициент на възвръщаемост от 10 % годишно.  Ранната превенция има много по-ниска цена от тази, която би се платила по-късно за преодоляване на вече съществуващи здравни и социални проблеми.
    УНИЦЕФ и ранното детско развитие в България:
    Нашата цел е всяко дете да получи възможно най-добрия старт в живота. В настоящите икономически условия е по-важно от всякога ограничените ресурси да се инвестират разумно в подкрепа на семействата. Ранното детско развитие е отлична възможност, която може да определи бъдещето на хиляди деца в България.
    Ние работим в сферата на образованието, здравеопазването и социалната закрила с националните и местни власти и гражданското общество за разработването и въвеждането на политики и стандарти за ранно учене, достъп до здраве и подкрепа на семействата.
    Кампанията „Чуй ме сега! Утре може да е късно!“
    УНИЦЕФ стартира кампания за ранно детско развитие: „Чуй ме сега! Утре може да е късно!“. Тя цели да информира обществеността за важността на ранното детство и нуждата за подкрепа, както и да набере средства за проекта на УНИЦЕФ „Училище за родители – Да пораснем заедно“.
    „Училище за родители – Да пораснем заедно“
    Толкова много се знае за родителството, и толкова много неща родителите не знаят, че винаги се намира някой, който твърди, че родителите трябва да бъдат обучавани. Разбира се, полезно би било родителите да знаят повече, но е много важно как се провежда обучението им. Датският психолог Йеспер Юл твърди, че обучението на родители може да навреди много на родителите и децата, ако е прекалено опростено и се опитва да представи „рецепти“. Според него родителите никога не трябва да стават „педагози“ на децата си, тъй като връзката между тях трябва да остане индивидуална и неподправена. Ако родителите просто механично вършат, каквото ги съветват, това няма да проработи. Повече от всичко родителите са модел за подражание за децата си и трябва да се погрижат за себе си, за своите нужди и собствения си живот. Децата трябва да виждат това от своите родители. Добре информираните родители обаче, които биват насърчавани да поддържат близка емоционална връзка със своите деца и да оценяват своите собствени потребности като личности, имат много по-голям шанс да отгледат способни и истински щастливи деца.
    Опитът на УНИЦЕФ показва, че промяната на поведението на родителите изисква първоначално адресиране на техните знания и нагласи, чрез качествена и надеждна информация. Ето защо организацията и нейните екипи ще работят с всички структури, формиращи мрежата за подкрепа около родителите, за отговорно и атрактивно представяне на модерна и научно-обоснована информация за ползите от доброто родителство и съвети.
    „Училищата за родители – Да пораснем заедно“ ще предоставят споделено пространство, в което могат да се срещат бъдещите родители и родителите на малки деца, да споделят и обменят своите мисли и опит. Особено важно е присъствието на подготвени специалисти, които придружават тези срещи. Целта е всички страхове, опасения и въпроси на бъдещите и младите родители да намерят пространство, в което да бъдат формулирани и споделени.
    Родителите ще получат информация за ранните способности и особености в развитието на кърмачето и малкото дете:
    o Езикът на новороденото – мускулен тонус, позата на тялото, движенията, промяната в цвета на кожата, плачовете;
    o Основните поведения на малкото дете: сън, хранене, отделяне, сексуална активност. За всяко поведение се включва – физиологична основа, развитие, индивидуални особености, развитие на връзката майка – дете;
    o Вокално изразяване и вокално подражание;
    o Кърмене – основните неща, които една майка трябва да знае (честота, положение на тялото, лична хигиена и др.);
    o Играта на кърмачето и малкото дете;
    o Говорно развитие;
    o Как да разговаряме с кърмачето и малкото дете;
    o Раздялата с майката и последиците от нея във възрастта от 6-7 месеца и 2 години;
    o Как да се държим с малкото дете след няколко дневна раздяла;
    o Психомоторна експресивност в ранна и предучилищна възраст;
    o Какво трябва да знаем за педиатричната консултация;
    o Особености в психичното развитие на детето в предучилищна възраст;
    o Ролята на семейството за развитието на детето;
    o Ролята на групата връстници за развитието на детето;
    o Защо децата обичат приказки;
    o Детското любопитство – детските въпроси;
    o Как да насърчаваме детето да твори;
    o Социално и духовно развитие на детето в предучилищна възраст;
    o Корени и природа на детската агресивност;
    o Какво означават отказите на детето – как да посрещаме „Не-то“;
    o Въпросът за границите във възпитанието на детето;
    o Тялото на детето – как да формираме у детето нагласата, че тялото му е лично и неприкосновено. Как да възпитаме у него способността да казва „не“ на неприятни докосвания и контакти;
    o Детската сексуалност – същност и стадии на развитие.
    o Когато детето боледува – какво трябва да знаем, за да му помогнем.
    Дейностите могат да протичат по следните начини:
    Децата играят в подходящо оборудвано за тях пространство, като единият от обучителите анимира заниманията им – психомоторика, детска приказка, игра с подходящи за възрастта играчки, ролеви игри, упражнения за развиване на фината моторика (рисуване, изрязване, моделиране); родителите наблюдават и разговарят с другия обучител;
    Двамата възрастни, играят с децата, а родителите наблюдават;
    Двамата възрастни играят с децата и канят желаещите родители да се включат;
    Обучителите насърчават родителите да четат или да играят с децата, а те наблюдават и се намесват само, ако родителите ги помолят.
    Ще се организират и ателиета за детска играчка, психомоторика, детска литература: тези дейности се осъществяват в специално оборудвани пространства, в които децата се занимават със специално обучени аниматори или психомоторни терапевти, а родителите наблюдават. Възможно е да се предоставя възможност на родителите да се включват в заниманията на децата си. Крайната цел е родителите да опознаят по-добре възможностите и интересите на своите деца и това да определя избора им на играчки, занимания, книги и пр. Дейности в отделните пространства:
    Ø Детска играчка: родителите и детето идват в това пространство, в което играчките са подредени по възрасти. Родителите предлагат на детето си играчки, като целта е да се уверят дали то проявява интерес към тях. Обучителят им обяснява какви качества развива у детето конкретната играчка. В пространството може да се организира групов прием на деца.
    Ø Детска литература: родителите идват с детето си, запознават се с различните видове книжки, подходящи за възрастта на детето, разглеждат ги заедно. В това пространство може да се организират ателиета с познавателна и с терапевтична цел за групи деца, подбрани по възраст или по проблем. Например ателие приказка /приказките се подбират, така, че да са подходящи за децата и те да могат да се идентифицират с основния герой/ за деца, които са преживели насилие, или са хиперактивни и пр.
    Ø Психомоторика: организира се групов прием на деца, които участват в сеанси с психомоторни терапевти. Родителите могат да останат и да гледат без да участват.
    УНИЦЕФ стартира кампания за ранно детско развитие: „Чуй ме сега! Утре може да е късно!“. Тя цели да информира обществеността за важността на ранното детство и нуждата за подкрепа, както и да набере средства за проекта на УНИЦЕФ „Училище за родители – Да пораснем заедно“. Акцията ще стартира на 1 юни от 13.30 ч. в началото на конференцията за ранно детско развитие „Да пораснем заедно“ . Това ще стане в столичния хотел Дедеман Принцес, съобщават от организацията.
    За УНИЦЕФ:
    УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 150 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.
    Ранно детско развитие:
    Ранното детско развитие включва цялата необходима подкрепа за детето от пренаталното му развитие до осмата му година, за да може да бъде реализирано правото му на оцеляване, закрила и грижа, което ще му гарантира най-доброто развитие. Ранното детско развитие обхваща области като стимулиране на бебето, здравеопазване и пълноценно хранене, ранно учене, подкрепа на семейството, развитие на общността и др.
    Защо ранно детско развитие?
    Първите няколко години от живота  оказват огромно влияние върху развитието и успеха на детето по-късно – от доброто здраве и резултатите в училище до самоуважението и социалните му умения. Детският мозък се развива изключително бързо в този период и връзките между нервните клетки в мозъка, се изграждат чрез взаимодействие с най-близките до детето хора и остават непроменени до края на живота.
    Емоционалната стабилност и чувството на доверие се изграждат също през първите няколко години от живота на детето и по-късно стават основа за всички важни взаимоотношения – с връстници, колеги, партньори и по-възрастни, и дори със собствените деца.
    Можем да кажем, че този критичен за развитието на детето период предоставя огромни възможности за човека, но е също така и период, в който тези възможности могат да бъдат изгубени. Неподходящото възпитание в първите години на развитието на детето по-късно прераства в чувство на неудовлетвореност от живота, нарушава отношенията, води до трудности в обучението, хранителни разстройства, високи нива на престъпност и насилие, зависимости, и други лични и социални проблеми. Очевидно е, че тези разстройства са много  скъпи и трудни за лечение на по-късен етап от живота, като често лечението не води до резултат.
    Въпреки, че всяко дете се развива със свои собствени темпове, много проучвания показват, че развитието е най-бързо в периода преди навършване на три години. През този период, и особено по време на първата година от живота, малките деца обикновено живеят в защитеното  пространство на домовете си и са напълно зависими от възрастните. Родителските умения са от решаващо значение за възпитанието на децата, за осигуряване на емоционална подкрепа, насърчаване на тяхното развитие и за установяване на успешна комуникация. Въпреки това е ясно, че голяма част от младите родители никога не са имали възможност да учат и да придобият умения за адекватна родителска грижа.
    Ако осигурим подкрепа на родителите през този период, обучим ги на добри родителски умения и им дадем знания, които ще съдействат за развиване потенциала на децата им, ние ще увеличим шанса за успех и щастлив живот на тези деца в една здрава и подкрепяща среда.
    Инвестицията в ранното детско развитие:
    Програмите и политиките за ранно детско развитие са инвестиция в бъдещето на държавата и нейното  развитие, както икономическо, така и социално. Те носят допълнителни ползи и пряко допринасят за увеличаване активите на обществото, подобряват ефективността на всички инвестиции  и решават проблема с нуждите на родителите от готово решение /ноу-хау/ за отглеждането на децата. Интегрираните програми за най-малките деца  спомагат и за елиминиране на неравностойното положение, което е един от начините за борба с бедността.
    Правилното познавателно и емоционално развитие през първите няколко години водят до неизмерими ползи по-късно в живота. Инвестицията в ранното детско развитие има коефициент на възвръщаемост от 10 % годишно.  Ранната превенция има много по-ниска цена от тази, която би се платила по-късно за преодоляване на вече съществуващи здравни и социални проблеми.
    УНИЦЕФ и ранното детско развитие в България:
    Нашата цел е всяко дете да получи възможно най-добрия старт в живота. В настоящите икономически условия е по-важно от всякога ограничените ресурси да се инвестират разумно в подкрепа на семействата. Ранното детско развитие е отлична възможност, която може да определи бъдещето на хиляди деца в България.
    Ние работим в сферата на образованието, здравеопазването и социалната закрила с националните и местни власти и гражданското общество за разработването и въвеждането на политики и стандарти за ранно учене, достъп до здраве и подкрепа на семействата.
    Кампанията „Чуй ме сега! Утре може да е късно!“
    УНИЦЕФ стартира кампания за ранно детско развитие: „Чуй ме сега! Утре може да е късно!“. Тя цели да информира обществеността за важността на ранното детство и нуждата за подкрепа, както и да набере средства за проекта на УНИЦЕФ „Училище за родители – Да пораснем заедно“.
    „Училище за родители – Да пораснем заедно“
    Толкова много се знае за родителството, и толкова много неща родителите не знаят, че винаги се намира някой, който твърди, че родителите трябва да бъдат обучавани. Разбира се, полезно би било родителите да знаят повече, но е много важно как се провежда обучението им. Датският психолог Йеспер Юл твърди, че обучението на родители може да навреди много на родителите и децата, ако е прекалено опростено и се опитва да представи „рецепти“. Според него родителите никога не трябва да стават „педагози“ на децата си, тъй като връзката между тях трябва да остане индивидуална и неподправена. Ако родителите просто механично вършат, каквото ги съветват, това няма да проработи. Повече от всичко родителите са модел за подражание за децата си и трябва да се погрижат за себе си, за своите нужди и собствения си живот. Децата трябва да виждат това от своите родители. Добре информираните родители обаче, които биват насърчавани да поддържат близка емоционална връзка със своите деца и да оценяват своите собствени потребности като личности, имат много по-голям шанс да отгледат способни и истински щастливи деца.
    Опитът на УНИЦЕФ показва, че промяната на поведението на родителите изисква първоначално адресиране на техните знания и нагласи, чрез качествена и надеждна информация. Ето защо организацията и нейните екипи ще работят с всички структури, формиращи мрежата за подкрепа около родителите, за отговорно и атрактивно представяне на модерна и научно-обоснована информация за ползите от доброто родителство и съвети.
    „Училищата за родители – Да пораснем заедно“ ще предоставят споделено пространство, в което могат да се срещат бъдещите родители и родителите на малки деца, да споделят и обменят своите мисли и опит. Особено важно е присъствието на подготвени специалисти, които придружават тези срещи. Целта е всички страхове, опасения и въпроси на бъдещите и младите родители да намерят пространство, в което да бъдат формулирани и споделени.
    Родителите ще получат информация за ранните способности и особености в развитието на кърмачето и малкото дете:
    o Езикът на новороденото – мускулен тонус, позата на тялото, движенията, промяната в цвета на кожата, плачовете;
    o Основните поведения на малкото дете: сън, хранене, отделяне, сексуална активност. За всяко поведение се включва – физиологична основа, развитие, индивидуални особености, развитие на връзката майка – дете;
    o Вокално изразяване и вокално подражание;
    o Кърмене – основните неща, които една майка трябва да знае (честота, положение на тялото, лична хигиена и др.);
    o Играта на кърмачето и малкото дете;
    o Говорно развитие;
    o Как да разговаряме с кърмачето и малкото дете;
    o Раздялата с майката и последиците от нея във възрастта от 6-7 месеца и 2 години;
    o Как да се държим с малкото дете след няколко дневна раздяла;
    o Психомоторна експресивност в ранна и предучилищна възраст;
    o Какво трябва да знаем за педиатричната консултация;
    o Особености в психичното развитие на детето в предучилищна възраст;
    o Ролята на семейството за развитието на детето;
    o Ролята на групата връстници за развитието на детето;
    o Защо децата обичат приказки;
    o Детското любопитство – детските въпроси;
    o Как да насърчаваме детето да твори;
    o Социално и духовно развитие на детето в предучилищна възраст;
    o Корени и природа на детската агресивност;
    o Какво означават отказите на детето – как да посрещаме „Не-то“;
    o Въпросът за границите във възпитанието на детето;
    o Тялото на детето – как да формираме у детето нагласата, че тялото му е лично и неприкосновено. Как да възпитаме у него способността да казва „не“ на неприятни докосвания и контакти;
    o Детската сексуалност – същност и стадии на развитие.
    o Когато детето боледува – какво трябва да знаем, за да му помогнем.
    Дейностите могат да протичат по следните начини:
    Децата играят в подходящо оборудвано за тях пространство, като единият от обучителите анимира заниманията им – психомоторика, детска приказка, игра с подходящи за възрастта играчки, ролеви игри, упражнения за развиване на фината моторика (рисуване, изрязване, моделиране); родителите наблюдават и разговарят с другия обучител;
    Двамата възрастни, играят с децата, а родителите наблюдават;
    Двамата възрастни играят с децата и канят желаещите родители да се включат;
    Обучителите насърчават родителите да четат или да играят с децата, а те наблюдават и се намесват само, ако родителите ги помолят.
    Ще се организират и ателиета за детска играчка, психомоторика, детска литература: тези дейности се осъществяват в специално оборудвани пространства, в които децата се занимават със специално обучени аниматори или психомоторни терапевти, а родителите наблюдават. Възможно е да се предоставя възможност на родителите да се включват в заниманията на децата си. Крайната цел е родителите да опознаят по-добре възможностите и интересите на своите деца и това да определя избора им на играчки, занимания, книги и пр. Дейности в отделните пространства:
    Ø Детска играчка: родителите и детето идват в това пространство, в което играчките са подредени по възрасти. Родителите предлагат на детето си играчки, като целта е да се уверят дали то проявява интерес към тях. Обучителят им обяснява какви качества развива у детето конкретната играчка. В пространството може да се организира групов прием на деца.
    Ø Детска литература: родителите идват с детето си, запознават се с различните видове книжки, подходящи за възрастта на детето, разглеждат ги заедно. В това пространство може да се организират ателиета с познавателна и с терапевтична цел за групи деца, подбрани по възраст или по проблем. Например ателие приказка /приказките се подбират, така, че да са подходящи за децата и те да могат да се идентифицират с основния герой/ за деца, които са преживели насилие, или са хиперактивни и пр.
    Ø Психомоторика: организира се групов прием на деца, които участват в сеанси с психомоторни терапевти. Родителите могат да останат и да гледат без да участват.
  • Българските медии тичат след победителите

    Българските медии продължават да тичат след победителите. Това заяви Мартин Захариев по време на панел за конкурентоспособността на медиите в рамките на Седмата световна среща на българските медии, организирана от БТА в Холандия.

    По думите му печатът дава широко поле за изява на поръчковата журналистика, знаят се и тарифите на журналистите, за да „публикуват“ или „да не публикуват“. Икономическите зависимости и принуда, които в крайна сметка са и политически, раждат журналистически слугинаж и разяждат ценностната система на професията, коментира Захариев.

    Нито едно правителство не пожела да си развали отношенията с електората и да въведе общественото финансиране на електронните медии, каза Мартин Захариев. Според него това би го лишило от най-мощния лост на влияние над медиите. Те пък не винаги се притесняват от близостта си с управляващите, смята той.

    Медийният експерт посочи, че българските медии са силно манипулирани, а собствеността им все повече се концентрира във все по-малко ръце. По думите му новите частни медийни собственици нямат журналистически опит, използват медиите за влияние върху обществото с цел прокарване на бизнес интереси.

    В условията на избори, каквито предстоят у нас, Захариев отчете, че компаниите ограничават рекламите и вместо това действат като посредници, купувайки рекламно място за политически партии. Свикнали с манипулациите на пресата, българските читатели се обръщат към таблоидите, твърди Захариев. В тази връзка той заяви, че българския вестникарски пазар има две лица – от светлата част са професионалните и качествени издания, които се опитват да печелят пари, а от другата – които продават не тираж и реклами, а редакционното си съдържание.

    Очакванията, че в условията на кризата онлайн медиите ще монетизират високото потребление в интернет не се оправдават, не се оправдават и очакванията, че рекламодателите ще насочат бюджетите си към тях заради високата ефективност на рекламите, посочи Мартин Захариев.

    Източник: http://society.actualno.com

    Още по темата

    Премиерът Борисов откри Седмата световна среща на българските медии, организирана от БТА и разкри какво го е посъветвал Уорлик по повод Wikileaks

    Седмата световна среща на българските медии се отрива утре в Холандия

    Безродниците вече са на изчезване
  • 500 000 неграмотни обричат пазара на труда

    „Сега” пише:

    500 000 неграмотни българи обричат пазара на труда на катастрофа, пише „Сега”. Трагичното състояние на пазара на труда не само няма да бъде преодоляно, но и ще се задълбочава. В следващите 10-15 години на него ще излязат още 250 000 българи без образование, без квалификация и с изключително лош здравен статус. „За 20-те години на прехода половин милион деца са напуснали преждевременно училище, а 1/3 от тях не са завършили дори основно образование,“ предупреди вчера председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски, позовавайки се на ново изследване на демографската ситуация на България. 250 000 от тези деца вече са във възраст за работа и кризата показа абсолютната им невъзможност да намерят място на пазара на труда. Останалите 250 000 ще стъпят на пазара в период до 10-15 години. В данните не влизат учениците, напуснали страната с родителите си. Бизнесът непрекъснато се оплаква от липса на подготвени кадри. Това е особено видно в строителството и големите инфраструктурни проекти. Заетостта сред хората без образование у нас е значително по-ниска, отколкото в ЕС. По-малко от половината неграмотни българи между 20 и 64 г. работят, докато за съюза този показател е с 13.4% по-висок.

    „Дневник” пише:

    Липсата на работни места и съкращенията се отразяват много по-тежко на младежите, отколкото на хората, на които им остават няколко години до пенсия, пише по темата „Дневник”. За 12 месеца броят на заетите до 24 години е намалял с близо 30 хил. За същото време по-малко от 7 хил. души между 55 и 64 години са били освободени, като част от тях са се пенсионирали. Едва 18.4% от младежите са заети, въпреки че в това число влизат и тези, които през периода януари-март са работили дори и само един час срещу заплащане. Според специалистите по човешки ресурси липсата на трудови навици и на лоялност към работодателя са сред основните пречки пред младите хора в опитите им да си намерят работа. Друго обяснение е, че младежите имат много по-високи изисквания към заплащането, докато възрастните се съгласяват да работят и срещу минимално възнаграждение само и само да натрупат необходимия стаж за пенсия. Препятствие пред намирането на първа работа е и това, че много малка част от студентите в България карат стажове по време на следването.

    Източник:   http://vestnici.actualno.com

  • Слагат американски радар на връх „Ботев”
    Разполагането на американски радар част от противоракетния щит на НАТО на връх „Ботев” ще бъде обсъдено на форум на Алианса във Варна. Досега не се предвиждаше да се разположи система в България, но Турция е отказала да я разположи на своя територия.

    Според в. „Стандарт“ предложението се съдържа в доклад на висшия натовец Реймонд Кноп, който ще бъде прочетен на Парламентарната асамблея на Алианса във Варна. Радарът на родния връх трябва да бъде разположен до края на 2013 г.

    Идеята е противоракетният щит да ползва локатори в Румъния и България, които да насочват прехващачи, разположени на кораби в Средиземно море.

    В доклада, с който „Стандарт“ разполага, се посочва, че първоначалните намерения на НАТО и САЩ да използват радарите на Турция за прихващане на балистични ракети засега нямат развитие и преговорите са затруднени.

    Според дипломатически източници Анкара е приела доктрина за добросъседство и не иска нейните радари да бъдат използвани срещу евентуални военни действия към Иран или други съседни държави. Спор има и кой ще управлява радарите, ако те бъдат включени в ракетния щит, но са собственост на турската страна.

    Ако все пак не се стигне до споразумение за радара в България, в натовския доклад се предлагат още две алтернативи за разполагането му – Украйна и Грузия.

    Дипломати обаче са категорични, че тези варианта са нереалистични поради съседството на двете държави с Русия, която вече е доста изнервена от изграждането на ракетния щит.

    Източник: http://www.bnews.bg

  • Накъде след Бойко

    Автор: Иван Груйкин (Гражданска инициатива „Справедливост”)
    В последните месеци натрапчиво се налага усещането, че Бойко Борисов и неговото управление са изправени пред изключителни проблеми. За професионалните наблюдатели това е ясно отдавна, но бързо радикализиралото се анти-Бойко и анти-ГЕРБ говорене на политолози, социолози и журналисти прави силно впечатление и предвещава скорошна развръзка.

    Пълна липса на управленски идеи, огромни пробойни в приходната част на бюджета, явен провал в битката с престъпността и корупцията, опасна за гражданите полиция, безпомощна (огромна) администрация, изчерпан външнополитически кредит на доверие, лично компрометиране на премиера и вътрешния министър в корупционни действия (независимо от замазването в медиите), все по-видимо обедняване на българите, задълбочаващо се усещане за лъжа, несигурност и несправедливост – всичко това оттук нататък е невъзможно да бъде компенсирано с нови пиар акции и медийна пропаганда.

    Всъщност случва се неизбежното. Още при сформирането на кабинета „Борисов” от „Справедливост“ публично заявихме, че възлагането на каквито и да е надежди на ГЕРБ е абсурдно и означава „окончателно изчезване на остатъците от политическа нормалност в България”.

    С болка констатирахме, че самият премиер и личният му политически проект представляват „тъжна карикатура на моментното състояние на българската общност”. Съпротивлявахме се на „колективната амнезия и загубата на слух, зрение, на чувство за приличие и достойнство”, демонстрирани в отношението на медии и анализатори към Борисов и управляващата партия.

    Предупредихме съучастниците от Синята коалиция и „Атака“, че и заедно с Бойко Борисов няма да направят нищо, след като преди това в продължение на четири години на откровено престъпно и провалено управление на тройната коалиция не можаха да направят каквото и да е смислено политическо действие, освен собственото си политическо оцеляване.

    На шестия месец от управлението на правителството отбелязахме, че „вече не всички обичат Бойко”. Мнозина бяха започнали да се замислят върху показността на гръмките обвинения и закани към тройната коалиция, да са критични към огромното изобилие на информация за фрапиращи злоупотреби, извършени от представители на предишното управление.

    Малцина запомниха шумно обявените „57 конкретни мерки на правителството в областта на правосъдието и вътрешния ред”, които самите управляващи бързо предпочетоха да забравят.

    Но с приетите изменения в Закона за събранията, митингите и манифестациите, Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за електронните съобщения управляващите надминаха всички очаквания за милиционерски уклон в законодателната си дейност. Застрашени бяха основни граждански свободи, започна безконтролно подслушване и следене на хора, законът се погазваше все по-често и по-дълбоко.

    Гръмко обявяваните полицейски акции без изключение катастрофираха в съда, който пък по правило беше обявяван от управляващите като основна пречка за триумфа им над престъпността, организираната престъпност и корупцията.

    Сривът в системата на здравеопазването е очевиден, а смените на министри – отчаян опит за печелене на време.

    Бизнесът изнемогва и се задушава с чиновническо безхаберие и откровен рекет, българите видимо обедняват. Стопяването на нацията продължава, а желаещите да напуснат страната се увеличава драстично.

    Въпреки целенасочената проправителствена пропаганда у все повече хора се затвърждава усещането за лъжливото представяне на една паралелна действителност, нямаща нищо общо с истинския дневен ред на България.

    В края на миналата година за нас в „Справедливост” вече беше безпощадно ясно, че Борисов и ГЕРБ ни водят към катастрофа. Това ни даде повод през ноември 2010 г. да проведем и публично обсъждане на поставения по-горе въпрос – „Накъде след Бойко Борисов”.

    Постоянството на констатациите ни, правени през цялото това време, абсурдността на приемането, че Борисов е в състояние да води страната като министър-председател, и предизвестената катастрофа на ГЕРБ-овото управление тогава се споделяха от малцина. Трудно беше да се повярва, че хора с политически, управленски и професионален опит не могат да видят това, което за едни обикновени граждани беше повече от очевидно.

    Съучастието на действащия като единен организъм управленски картел (по Цветозар Томов), включващ управляващи и опозиция, прокуратура и съд, медии и анализатори, затвърди извода ни за окончателно мафиотизиране на властта, действаща в своя собствена изгода на гърба на все по-дезориентираните граждани. Граждани, за които и сега, и след Бойко Борисов, очевидно не съществува никаква политическа или друга обществена алтернатива – освен самите граждани.

    На пръв поглед тази алтернатива е без шансове. Нова сериозна политическа партия се прави много трудно и е изключително скъпо, ключовият достъп до медиите е изцяло контролиран от управляващия картел, полицията и прокуратурата могат лесно да намерят проблем там, където такъв не съществува – ако се наложи….

    Подслушването и следенето са се превърнали в норма и са практически безконтролни, хората са обезкуражени и невярващи, все по-смачкани и зависими в борбата си за оцеляване. Властта на картела е извън и над закона. Ако не беше така, Борисов трябваше да е арестуван и разследван за длъжностно престъпление (осуетяване на митническо разследване), Цветанов трябваше да е със запорирано имущество (апартаменти) и също разследван, и двамата – отстранени от постовете си. Така, както преди повече от двадесет и две години никой не допускаше, че Тодор Живков и неговото обкръжение могат да бъдат арестувани и съдени, така и днес никой не очаква Борисов и Цветанов, Доган и Петков, Филчев и Сидеров да бъдат арестувани и съдени (независимо че последният може и да бъде пожертван след поредните му изстъпления).

    Ако имаше истински и независими от властта съд и прокуратура, които да налагат законност и справедливост, безумната кражба АЕЦ „Белене” никога нямаше да тръгне (като изначално незаконен проект), а руската мафия нямаше да контролира ключови сектори на българската икономика. Нелегитимна – над и извън закона (макар и формално законна) власт – както преди 1989-та година.

    Но има нещо, което може да обърка сметките на картела. Усещането за лъжа и подмяна, за несправедливост и кражба, за нелегитимна власт, за безперспективност и обреченост може да отпуши духа, вкаран отново в бутилката през последните двадесет и две години. Моралният бунт, възпламенен от потъпканото достойнство и кражбата на бъдеще, помете и по-силни управленски картели в Египет и Тунис, на път е да го направи в Сирия и Йемен, вече промени Либия.

    Подобен морален бунт, макар и в съвсем друга среда, днес пълни площадите на големите испански градове.

    Това може да се случи и тук. Не, не е вярно, че българинът е различен и че това няма да стане. Това е хипотеза, която изцяло устройва картела.

    Въпрос на здрав разум, на инстинкт за самосъхранение, на почтеност и достойнство е да я опровергаем.

    Източник: http://www.mediapool.bg/

  • Наръчник за Волен и журналисти сред килимчета

    Тъкмо преди 24 май Волен Сидеров за пореден път се заяви като вечен защитник на вечните български интереси. Демонстрира пред джамията в София срещу високоговорителите, създаде „кървав инцидент в центъра на столицата” (според Цветанка Ризова), на следващия ден бодро опита физическа разправа в студиото на българското национално радио.

    Тук няма да се спираме на неговите – естествено и единодушно осъдени – действия. Не бихме искали да се спираме на плахите журналистически реакции в неделя – на Величко Конакчиев и Цветанка Ризова – които в плен на правилото, че всеки, а особено депутатът, има право да изкаже гледната си точка, напълно бяха забравили, че когато интервюираният лъже нагло, той трябва да бъде засечен веднага.

    По-важен ни се струва фактът, че за медиите „подпалването на черджето” не беше повод дори да се зачекнe въпросът защо там мюсюлмани се молят вън от джамията и от двора на джамията, имат ли те разрешения да заемат пространството на тротоара, наистина ли вътре в храма не е имало място? Въпросите са много – тук публикуваме малко от „френския опит” – във Франция, за разлика от България, тези въпроси са обект на обществен дебат.

    Декември 2010 г. Марин Льо Пен (от крайно десния „Национален фронт”) сравни „уличните молитви” на мюсюлманите с „окупация”. „Сега има десет-петнайсет места, където известно число лица редовно идват, за да обсебват територия. Това си е окупация на части от територията, на квартали, където се прилага религиозен закон, това си е окупация”, заяви тя. „Настина, няма танкове, няма войници, но въпреки всичко си е окупация.”

    15 април 2011 г. АФП. Министърът на вътрешните работи заяви, че броят на джамиите във Франция е нараснал от 1 000 на 2 000 за десет години и че той се надява на съгласувани действия с мюсюлманската общност, за да няма повече молитви на улицата.

    Уличните молитви са демонстрация, която смущава съгражданите ни и освен това е проява на незачитане на светския характер на държавата, каза той. И призна, че „наистина има проблем с липсата на храмове”, но в същото време привлече вниманието върху новопостроените джамии, „тоест, могат да се построят още”.

    Междувременно „уличните молитви не са благоприятни нито за принципа на светския характер, нито за вярващите в мюсюлманската религия”, отбеляза министърът. „Човек не се моли на Господа си на улицата, така че на това явление трябва да се сложи край.”

    Министърът отбеляза със задоволство, че „в Ница, където имаше улични молитви, от няколко дни вече няма такива”. Той обясни, че е била „намерена една проста система – в Ница има две джамии и твърде многобройните за едната от тях биват транспортирани с автобуси до джамията, където има места. Трябва да търсим подобни решения”, подчерта той.

    Декември 2010 г. Лоран Жофрен (директор на Либерасион) пише в уводна статия:

    Д си сложим ръка на сърцето – от десетина дни полемиката около молитвите на улицата се настани в публичното пространство. Обаче никой, или почти никой, не си беше направил труда да разбере какъв е обхватът на явлението, кои са причините му и какви проблеми предизвиква то. Всеки си оставаше със собствените впечатления и предразсъдъци.

    Разследването на Либерасион показа: в двайсетина места във Франция се практикуват публични молитви; обикновено те траят по-малко от час, не всяка седмица; джамиите, около които се провеждат молитвите, не са непременно интегристки, дори да има интегристи сред вярващите; тези молитви са плод на липса на място в храмовете; някои от живеещите по улиците, където се събират мюсюлманите, се оплакват предимно от ограничаването на движението, много други не им обръщат вече внимание; мюсюлманите не са очаровани от този начин да упражняват законите си, смятат го за недостоен за тяхната вяра.

    Как да бъде разрешен проблемът? Като се строят джамии. Това усилие ще даде на тази религия, която отдавна е част от френския пейзаж, легитимните средства да се ползва от свободата на вероизповеданията, която е залегнала в нашата Конституция.

    Лаицизмът, отделянето на държавата от църквите не се състои в това да атакуваш една или друга религия, както навремето са размахвали оръжието си кръстоносците. Би ли помислил, например, някой да забрани католическите процесии? Истинският лаицизъм се състои в това да се гарантира неутралитетът на държавата и да се организира зачитането на припознатите религии, които имат всички права, според републиканската традиция. Добре ще е да си го спомним.

    Няма да коментираме тези френски мнения. Нашата страна има други традиции. И все пак, има ли нужда от дебат?

    Източник: http://www.kultura.bg/bg/article/view/18461

  • SECRET: НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ – ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ, СЕНЧЕСТИ ВРЪЗКИ

    „Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа“ – това е заключението на дипломатически доклад посветен на Бойко Борисов, изпратен от посланик Байърли на 9 май 2006 г. Докладът е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ. Над тази степен са само грамите ТОП СЕКРЕТНО, с които Wikileaks не разполага. Следва преводът:

    refid: 06SOFIA647
    origin: Embassy Sofia
    classification: SECRET//NOFORN
    destination:
    header:
    Tim W Hayes 02/11/2009 11:09:57 AM From DB/Inbox: Search Results
    Cable
    Text:
    S E C R E T NOFORN SOFIA 00647
    CXsofia:
    ACTION: POLEC
    INFO: AID DCM FAS FCS DAO PAO AMB POLM RSO
    DISSEMINATION: POLE
    CHARGE: PROG
    APPROVED: AMB:JBEYRLE
    DRAFTED: POLEC:JSENIOR
    CLEARED: DCM:JLEVINE, POLEC:BFREDEN, POLMIL:PNEMEC, RSO:TBURKES
    VZCZCSFI326
    PP RUEHC RUEHZL RUEAIIA
    DE RUEHSF #0647/01 1291004
    ZNY SSSSS ZZH
    P 091004Z MAY 06
    FM AMEMBASSY SOFIA
    TO RUEHC/SECSTATE WASHDC PRIORITY 1871
    INFO RUEHZL/EUROPEAN POLITICAL COLLECTIVE PRIORITY
    RUEAIIA/CIA WASHINGTON DC PRIORITY

    S E C R E T SECTION 01 OF 03 SOFIA 000647
    NOFORN
    SIPDIS
    E.O. 12958: DECL: 05/09/2016
    TAGS: PGOV, PREL, PINR, MARR, ASEC, KCOR, KCRM, BU
    SUBJECT: НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ: ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ, СЕНЧЕСТИ ВРЪЗКИ

    Classified By: Ambassador John Beyrle, for reasons 1.5 (b) and (d).

    1. (S/NF) РЕЗЮМЕ: Кметът на София и бивш генерал от МВР Бойко Борисов щурмува националната политическа сцена през последните седмици, основавайки ново движение, което бързо стана най-популярната политическа сила в страната. Борисов отрече слуховете, че ще се кандидатира за президент на есенните избори; той изглежда се е прицелил в по-влиятелния пост на министър-председателя и публично заявява, че не желае сегашното правителство да завърши мандата си. В миналото Борисов сътрудничеше тясно с Посолството в правоохранителната дейност, и, поне публично, остава силно проамерикански настроен. Борисов, обаче, е обвиняван в сериозна криминална дейност в миналото и поддържа тесни връзки с Лукойл и руското посолство. КРАЙ НА РЕЗЮМЕТО.

    2. (C) Борисов беше избран за кмет през ноември 2005г., след кариера в МВР като главен секретар от 2001 до 2005г. От тази позиция той се катапултира към славата, след като лично предвождаше акции срещу наркотрафиканти и автокрадци и придоби почти героичен статус в медиите като най- големият борец с престъпността в България. Борисов, който веднъж описа себе си като „най-голямата придобивка на България“ се харесва на публиката с обикновения си, но живописен език, непретенциозното си поведение и острата си критика към политическия елит на държавата. Той е най-популярната политическа фигура в момента, като поддържа постоянен рейтинг на одобрение от над 60% за последните пет години, въпреки противоречивите си успехи срещу организираната престъпност докато работеше в МВР.

    Нещо като феномен

    –––––––––

    3. (C) На 27-ми март, Софийски градски съд обяви регистрацията на свързаното с Борисов движение „Граждани за европейско развитие на България“. Въпреки че звучи странно за англоезичния слушател, името на движението е внимателно подбрано, за да отразява баланса между патриотизма и проевропейските ценности. Референцията към Европа го отличава от екстремистката евроскептична партия АТАКА, а българското съкращение „ГЕРБ“, с което то е познато, означава „герб“ като хералдически символ и има силно патриотично звучене.

    4. (C) Борисов не е съосновател на ГЕРБ, или дори член – официално той е съсредоточен върху задълженията си на кмет. На практика, обаче, той е публичното лице на ГЕРБ и пътува из страната, изнасяйки речи на събитията на ГЕРБ и официализира нови партийни структури. Неговите усилия са добре приети; „Гражданското движение“, което е само на пет седмици, зае челото на националните проучвания на общественото мнение. В изследване, публикувано през април, 24,22% от респондентите са заявили, че ще подкрепят „партията на Бойко Борисов“, ако парламентарните избори бяха днес. Водената от социалистите „Коалиция за България“, която спечели първо място на предишните избори, зае второто място с 19 процента.

    5. (C) Метеоритното издигане на ГЕРБ изсмука подкрепа от радикалните националисти от АТАКА, чийто рейтинг спадна, от 11 процента през януари (septel), до 7 процента. ГЕРБ също привлякоха привърженици от партиите в център-дясно, които в последните години са твърде разединени от личностни конфликти между лидерите, за да могат да предложат някаква смислена противотежест на управляващата коалиция. Борисовите националистически заявки за „твърда ръка“, проевропейска реторика и популистки стил, карат много от политическите наблюдатели да го смятат за единствения, който може да обедини българската десница.

    6. (C) Борисов не се старае да отхвърля тези идеи. По време на скорошна среща с Посланика, Борисов говореше пренебрежително за другите десни партии, като заявяваше, че „ще унищожи“ АТАКА, и че Националното движение „Симеон Втори“ (НДСВ), с което беше свързан в миналото, „се топи“. Ако би се съюзил с някого, каза, това би бил Съюзът на демократичните сили (СДС), дясната партия, която управляваше България през голяма част от 90-те години. Партията има в момента по-малко от 5% подкрепа в проучванията, според Борисов е „свършена“, той би се замислил за партньорство, „за да запази марката“ жива.

    7. (S/NF) Идеята за точния момент и за тактиката на следващия ход на кмета остават неясни, но скорошните му заявления подсказват в каква посока ще е той. На 2-ри май, в интервю за тиражния вестник „24 часа“, в подзаглавието се появи цитат „Тази коалиция трябва да си ходи бързо“. В скорошен разговор с нас, Борисов беше по-директен, като заяви откровено „Ще сваля правителството, след като се договорим за базите“.

    Важен съюзник в установяването на военните бази.

    ––––––––––

    8. (S) Борисов многократно ни уверява, че подкрепя близките отношения със САЩ, включително и базирането на американски войски на българска територия. В статия на 5-ти май, той описа подписването на Споразумението за сътрудничество във военната област като „победа“ за България, подчерта ползите от съвместните учения и от американските инвестиции и призова опонентите на базите „да си държат езика зад зъбите, за да защитят националните интереси“. Понякога, обаче, Борисов променя посланието, особено когато се опитва да критикува непопулярния начин по който правителството се ангажира с инициативата. В реч в Хасково на 5-ти април, той каза на публика от няколкостотин човека, че лично той подкрепя базирането на американски войски в България, но описа нежеланието на правителството да проведе референдум по темата като „фундаментален пропуск“. Други коментари, в следващо интервю, бяха по-твърди. „В Ирак (правителството) казаха, че ще изтеглят войските ни незабавно. Не ги изтеглиха, изпратиха още една бригада там. Те дадоха и бази на американците, без да поискат нищо в замяна.“ Писмо от Посланика, адресиращо категорично тези коментари, постигна желания резултат – кметът се отказа да критикува правителството по този въпрос, и в обширна статия, излязла на 5-ти май (повтаряйки дословно аргументацията на Посланика) изрази подкрепа за съвместните военни бази.

    Биография: От пожарникар до „батман“

    ––––––––––

    9. (S) Роден на 13-ти юни 1959-та година, Борисов е израснал в Банкя, предградие на София, където е бил замесен в местни банди и е придобил репутация на местен силов авторитет. След завършване на училище е посещавал Висшия институт на МВР (главната българска академия за обучение на служители в сигурността и полицията), който е завършил през 1982г. с диплома в областта на противопожарната охрана и противопожарната безопасност. Бил му е отказан прием във военната академия и в по-елитни факултети на полицейската академия, тъй като дядо му е бил екзекутиран от комунистите през 1950г. след показен процес. След завършване на академията, Борисов, който има черен колан, е станал треньор на националния отбор по карате, преди да се присъедини към софийската полиция като взводен командир, а по-късно и като ротен командир. От 1985-та до 1990-та г. работи в МВР и получава докторска степен по „Психологическо и физическо обучение на оперативните работници“.

    10. (C) След края на еднопартийното управление, Борисов се заема с бизнес. Основава собствена охранителна фирма и я превръща в една от най-големите в бранша по времето, когато „частната охранителна дейност“ беше синоним на изнудване и силови действия. През 90-те години е бил личен бодигард на Тодор Живков (по онова време вече извън властта) и по късно е бил нает като бодигард на бившия цар Симеон Сакс-Кобург Гота по време на частните посещения на бившия монарх в държавата. Когато Сакс-Кобург се завърна в България за постоянно и беше избран за министър-председател, той назначи Борисов за главен секретар в МВР – пост, който Борисов превърна в най-силната позиция в правоохранителните органи в България. В добавка към традиционните правоохранителни агенции, Борисов също управляваше Националната гранична полиция, митниците и Националната служба за сигурност, която е отговорна за контратероризма и контраразузнаването.

    11. (S/NF) Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му. Наричан „батман“ заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи. Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи. Неговото поведение го превърна в „националния шериф“, въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност. За негова чест, Борисов постигна нови нива в сътрудничеството с американските правоохранителни и разузнавателни служби и организира множество арести на наркотрафиканти, фалшификатори и трафиканти на хора. Той прави опити да използва тези свои връзки в своя полза, като често се хвали с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ. Редовните му срещи с представители на руското посолство получават по-малко публичност.

    12. (S) В частни разговори, Борисов се представя като яростен антикомунист – епитет (комунисти, комунистически), който той прилага към съвременната Българска социалистическа партия, както и към бившия режим. Той често споменава смъртта на дядо си от ръцете на комунистите и ръмжи срещу водещата роля на потомците на „старите комунистически семейства“, като министър-председателя Станишев, главния прокурор Велчев и председателя на Народното събрание Пирински. Въпреки уличното си образование Борисов често изглежда наивен, както когато директно ни заяви, че очаква американска подкрепа за политическата си кариера, като знак на благодарност за нашето сътрудничество. Неговата енергичност и кратък диапазон на вниманието върху даден въпрос, понякога го карат да крачи напред-назад като тигър в клетка. Той е изключително чувствителен, когато става дума за публична или частна критика.

    Мръсотията

    –––

    13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата“).

    14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България“ Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл“ в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда танто-за-танто, публичните договорки на Борисов с „Лукойл“ са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.

    Коментар: Влияние върху интересите на САЩ

    –––––––––––––-

    15. (S/NF) Бойко Борисов е непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция и очевидно блестящо бъдеще в българската политика. Той вероятно е способен да изпълни заканата си да свали настоящето правителство, макар и не без помощ отвътре от управляващото мнозинство. Във всеки случай, малко хора очакват той да предприеме стъпки преди президентските избори през ноември или преди планираното присъединяване на България към ЕС на 1-ви януари. Борисов силно подкрепя близки отношения със САЩ, и е в позиция да подпомогне някои американски интереси в страната. Неговото ясно послание към националистическите избиратели може да го вкара в конфликт с някои политики на САЩ, но той също е в състояние да предизвика по-позитивно разглеждане на образа на Съединените щати в обществото.

    16 (S/NF) Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него – той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ. Ние трябва да продължим да вървим по тънката линия между това, да бъдем експлоатирани от пропагандистката машина на Борисов или да отблъснем един изключително популярен и видимо проамерикански политик, който вероятно ще бъде следващият български лидер. С други думи, ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа.

    КРАЙ НА КОМЕНТАРА

    Байърли

    Източник: http://www.bivol.bg/

  • Седмата световна среща на българските медии се отрива утре в Холандия
    Световната среща на българските медии в момента е единственият български форум зад граница, на който могат да се дискутират проблемите на четвъртата власт, каза Максим Минчев, генерален директор на БТА.
    Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света организират Седмата световна среща на българските медии. Тя ще се проведе от 26 до 29 май 2011 г. в Холандия в партньорство с Холандската информационна агенция ANP. Световна среща ще премине в градовете Хага, Амстердам и Хилверсум, а темата на форума ще е „Медии и пари“. Официален гост на събитието ще е външният министър Николай Младенов, а за да я открие в Хага ще пристигне и премиерът Бойко Борисов. На срещата се очакват представители на български медии от 40 държави. Световните срещи се провеждат от 2005 г. Домакини са били градовете София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена.
    За избора на страната домакин тази година Максим Минчев, генерален директор на БТА, разказа:
    „Срещата ще се открие в столицата Хага, част от събитията ще се случат в Амстердам, а основаната ни работа ще премине в градчето Хилверсум. То е известно като столица на медиите. Хилверсум е място, където са разположени повечето от холандските телевизии и някои от европейските медийни гиганти, както и редакциите на много вестници – холандски и чужди. Там се намира и уникален музей на медиите, тоест Хилверсум не е избран случайно за нашите дебати.”
    „Защо избрахме Холандия тази година? По няколко причини: Първо – имаме няколко български медии там – списание „Диалог” и сайтът „Емигрант-БГ”. Второ – защото в Холандия има немалка българска диаспора. Тя наброява над 20 000 души. Факт е, че през последните години Холандия винаги ни е подкрепяла в нашето европейско развитие и напредък. Наш партньор ще бъде холандската агенция ANP, която с готовност ще подкрепи начинанията ни и ще помогне в Холандия да се чуе повече за България, което винаги е било и цел на нашите срещи. Не на последно място като аргумент за Холандия е и това, че страната е инвеститор номер едно в България за 2009г.”
    Световната среща на българските медии в момента е единственият български форум зад граница, на който могат да се дискутират проблемите на четвъртата власт, каза Максим Минчев и очерта темите, които ще провокират дискусиите в страната на лалетата.
    “Ние избрахме да дебатираме по въпроси, които касаят жизненото съществуване на българските медии както у нас, така и в чужбина. Темата е „Медии и пари”. Знаете, че финансирането на българските медии по света, които са повече от 120 в 40 държави, е болна тема. Затова решихме да поставим въпросите, които касаят тази сложна формула – „Медии и пари”. Подтемите са „Икономика на медиите”, „Държавата като медиен собственик”, „Собствеността и финансирането на медиите у нас и в чужбина”. Независимостта на медиите, монополи, конкуренция, реклама, авторското право и не на последно място – разследващата журналистика и свободата на словото. Нашето желание е този път форумът да бъде фокусиран изцяло върху журналистическата професия, защото да се поддържа медия в България е тежко, но да се поддържа българска медия в чужбина е много по-тежко, отбеляза Максим Минчев. – Искам да наблегна на факта, че в повече от 40 държави ежедневно излизат български вестници, списания, увеличават се сайтовете, социалните мрежи, има български телевизии и радиа. Тоест двата милиона българи, които живеят извън пределите на България, продължават да водят активен живот помежду си и ние трябва да ги подкрепяме”, каза в заключение Максим Минчев, генерален директор на БТА.
    Участниците в Световната среща на българските медии в Холандия ще имат възможност заедно да се насладят на българските стихове, изписани на фасадата на една от къщите в Лайден, а на откриването й да чуят най-новата песен на Елица Тодорова. Ще припомним, че тя е финалистка в “Евровизия” за 2007г. и ще изпълни „Тебе поем”. Това е песен, създадена по музика на Добри Христов и посветена на световния мир, която Елица подари на българските църкви и манастири.
    Световната среща на българските медии в момента е единственият български форум зад граница, на който могат да се дискутират проблемите на четвъртата власт, каза Максим Минчев, генерален директор на БТА.
    Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света организират Седмата световна среща на българските медии. Тя ще се проведе от 26 до 29 май 2011 г. в Холандия в партньорство с Холандската информационна агенция ANP. Световна среща ще премине в градовете Хага, Амстердам и Хилверсум, а темата на форума ще е „Медии и пари“. Официален гост на събитието ще е външният министър Николай Младенов, а за да я открие в Хага ще пристигне и премиерът Бойко Борисов. На срещата се очакват представители на български медии от 40 държави. Световните срещи се провеждат от 2005 г. Домакини са били градовете София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена.

    За избора на страната домакин тази година Максим Минчев, генерален директор на БТА, разказа:
    „Срещата ще се открие в столицата Хага, част от събитията ще се случат в Амстердам, а основаната ни работа ще премине в градчето Хилверсум. То е известно като столица на медиите. Хилверсум е място, където са разположени повечето от холандските телевизии и някои от европейските медийни гиганти, както и редакциите на много вестници – холандски и чужди. Там се намира и уникален музей на медиите, тоест Хилверсум не е избран случайно за нашите дебати.
    Защо избрахме Холандия тази година? По няколко причини: Първо – имаме няколко български медии там – списание „Диалог” и сайтът „Емигрант-БГ”. Второ – защото в Холандия има немалка българска диаспора. Тя наброява над 20 000 души. Факт е, че през последните години Холандия винаги ни е подкрепяла в нашето европейско развитие и напредък. Наш партньор ще бъде холандската агенция ANP, която с готовност ще подкрепи начинанията ни и ще помогне в Холандия да се чуе повече за България, което винаги е било и цел на нашите срещи. Не на последно място като аргумент за Холандия е и това, че страната е инвеститор номер едно в България за 2009г.”
    Световната среща на българските медии в момента е единственият български форум зад граница, на който могат да се дискутират проблемите на четвъртата власт, каза Максим Минчев и очерта темите, които ще провокират дискусиите в страната на лалетата.
    Ние избрахме да дебатираме по въпроси, които касаят жизненото съществуване на българските медии както у нас, така и в чужбина. Темата е „Медии и пари”. Знаете, че финансирането на българските медии по света, които са повече от 120 в 40 държави, е болна тема. Затова решихме да поставим въпросите, които касаят тази сложна формула – „Медии и пари”. Подтемите са „Икономика на медиите”, „Държавата като медиен собственик”, „Собствеността и финансирането на медиите у нас и в чужбина”. Независимостта на медиите, монополи, конкуренция, реклама, авторското право и не на последно място – разследващата журналистика и свободата на словото. Нашето желание е този път форумът да бъде фокусиран изцяло върху журналистическата професия, защото да се поддържа медия в България е тежко, но да се поддържа българска медия в чужбина е много по-тежко, отбеляза Максим Минчев. – Искам да наблегна на факта, че в повече от 40 държави ежедневно излизат български вестници, списания, увеличават се сайтовете, социалните мрежи, има български телевизии и радиа. Тоест двата милиона българи, които живеят извън пределите на България, продължават да водят активен живот помежду си и ние трябва да ги подкрепяме”, каза в заключение Максим Минчев, генерален директор на БТА.
    Участниците в Световната среща на българските медии в Холандия ще имат възможност заедно да се насладят на българските стихове, изписани на фасадата на една от къщите в Лайден, а на откриването й да чуят най-новата песен на Елица Тодорова. Ще припомним, че тя е финалистка в “Евровизия” за 2007г. и ще изпълни „Тебе поем”. Това е песен, създадена по музика на Добри Христов и посветена на световния мир, която Елица подари на българските църкви и манастири.
    Автор:Силвия Николова bnr.bg
    Още по темата:

  • Приключи процедурата за подбор на генерални консули. Симеон Стоилов е новият генерален консул в Чикаго

    Министерският съвет одобри днес номинациите на девет кандидати за Генерални консули на Република България. Кандидатурите са предложени от министъра на външните работи Николай Младенов след проведен открит конкурс за подбор.

    I.    Генерално консулство на Република България в Солун, Гърция

    Васил Вълчев – магистър по Право, СУ. Работил е като СТИВ в Словакия (2007-2010) и консул в Солун (2000-2004). Участвал е при подготовката и осъществяването на европейски проекти по програма ФАР. В момента е Ръководител на проекти в Секретариата на Европейската програма за регионално сътрудничество в Солун.

    II.    Генерално консулство на Република България в Истанбул
    Александър Радославов Велев – магистър по икономика и управление на собствеността (УНСС). Работил е дълги години като журналист (кореспондент в Македония, Сърбия и Германия), главен редактор на програма „Хоризонт” и Генерален директор на БНР (1998-2001).

    III.    Генерално консулство на Република България в Мюнхен

    Антоанета Байчева – завършила немска филология в СУ. Работила е в НСБОП-МВР и ВИПОНД, както и като преводач и преподавател по чужд език. В момента е заместник – ръководител на бюрото на германска фондация в България.

    IV.    Генерално консулство на Република България в Шанхай
    Ирина Белева – магистър по международни икономически отношения, УНСС. Работила е в китайското държавно ВТО и като представител на чужда компания за връзки с китайската администрация в Пекин. В момента организира участия в панаири и изложения на български фирми в Китай.

    V.    Генерално консулство на Република България в Санкт Петербург
    Петя Нестерова – магистър по международни икономически отношения, УНСС. Работила е като Ръководител СТИВ в Нидерландия (1999-2002) и директор на дирекция, занимаваща се с регионални програми в Областна администрация Варна (2005-2008). В момента е началник на отдел, занимаващ се развитието на Североизточния регион в МРРБ.

    VI.    Генерално консулство на Република България в Дубай
    Ангел Калинов – магистър по международни отношения, УНСС. Дългогодишен опит на ръководни позиции в областта на банкирането. Завършил е множество обучения и специализации в областта на банковото дело и финансирането.

    VII.    Генерално консулство на Република България в Чикаго
    Симеон Стоилов – магистър по икономика, Икономически университет – Варна. Работил на управленчески позиции в областта на продажбите. В момента работи като маркетингов директор на холдинг в България, насочен към предлагането на небанкови финансови услуги.

    VIII.    Генерално консулство на Република България в Лос Анджелис
    Марин Димитров – магистър по английска филология, СУ, и бизнес администрация, Университет на Линколншир и Хъмбърсайд, Великобритания. Работил е в търговската служба на посолството на Великобритания в София (1994-2001) и ръководител на СТИВ във Великобритания (2001-2005). В момента е директор за България на чуждестранна фирма, предоставяща консултантски услуги.

    IX.    Генерално консулство на Република България в Торонто
    Иво  Мускуров – магистър по международни отношения, УНСС. Кариерен дипломат с 26 годишен стаж в Министерството на външните работи. Имал е мандат като Генерален консул в Лос Анджелис (2005-2009). В момента е началник на отдел в дирекция „ООН и глобални въпроси”.

    Източник: http://www.mfa.bg/

  • Над 40% от българите, които могат – не работят

    Над 40.8% от хората в трудоспособна възраст в България не работят. Едва 2.15 млн. души имат стабилни доходи и плащат данъци и осигуровки, но постоянно намаляват. Официално безработни в момента са 352 хил. души, но реално незаетите са четири пъти повече. Това показват последните данни на Агенцията по заетостта и Националния статистически институт.

    Така официалната безработица от 9.29% далеч не описва реалната картина за хората, които нямат работа. Причината е, че държавата приема за безработни само тези, които са се регистрирали в бюрата по труда. Извън тази статистика остават над 1.6 млн. души в трудоспособна възраст (15-64 години), наречени икономически неактивни.

    Някои от тях могат да работят, но не искат, други искат, но не могат, а трети не вярват, че могат да си намерят работа. Последната група са т.нар. обезкуражени – „армия“ от 228 хил. души, предимно мъже в разцвета на силите си. Тя обединява роми без образование с бивши директори с по няколко университетски дипломи.

    Драматичното намаляване на хората, които плащат осигуровки и данъци и издържат бюджетната сфера, здравната и пенсионната система, е най-големият проблем. За две години (2009-2010) те са с 290 хил. души по-малко. За този период около 200 хил. души са се „изпарили“ от пазара на труда – минали са в сивата икономика, емигрирали са, престанали са да търсят работа или по различни причини не искат да се регистрират в бюрата.

    „Никой не крие истинския размер на безработицата. Това са различни категории хора“, коментира числата за реално незаетите зам.-министърът на труда Красимир Попов и допълни, че България използва методологията на Евростат.

    „Ако човек не потърси услугите на държавата, които тя му предлага безплатно, означава, че той получава средства и има възможност да преживява. Затова обезкуражените или икономически неактивните не трябва автоматично да се прибавят към статистиката за безработните“, смята и шефът на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова.

    Мишел Гутсузян

    Източник: http://www.dnevnik.bg/