2024-07-16

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Лозанският договор и предизвикателствата пред България

    Спас Ташев, в. „Труд“

    Договорът от Лозана, карта. Източник: в. „Марица“

    В свое изявление преди посещението си в Гърция, нямащо нищо общо с дипломатичния тон, турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е необходима ревизия на Лозанския договор от 1923 г. Подобно изказване породи напрежение не само преди началото на визита му в Атина, но и в България, защото това е документът, който определя границите на Турция с Гърция и България.

    Всъщност призивът за ревизия на Лозанския договор би трябвало да предизвика много по-голяма тревога, защото именно чрез него Турция се отказва от претенции и губи контрола над Арабския полуостров, Египет, Судан, Триполитания и Киренайка (Либия), Месопотамия, Палестина, Трансйордания, Ливан и Сирия.

    Важна последица от прилагането на договора е настъпилата след това „доброволна размяна“ на малцинствата между Турция и Гърция. Извършеният обмен на населението граничи с религиозния фанатизъм. От Гърция се изселват не само турци, но и албанци, цигани, българи, власи, евреи и дори гърци мюсюлмани. Аналогичен е подходът и на Турция. Тя прогонва от своята територия всички православни християни, въпреки че много малка част от тях са етнически гърци, а повечето говорят турски.

    Данни от преброяването на населението на Западна Тракия в края на м. март 1920 год. по околии, извършено от администрацията на Антантата начело с ген. Шарпи. Снимка: Авторът

    Въпреки че България не е страна по Лозанския договор, той води до още две последици, фатални за страната ни. Първата е, че започвайки религиозно прочистване, турските власти обезбългаряват Източна Тракия, въпреки, че насилствено изселените българи са екзархисти, а не привърженици на етнофилетичната Цариградска патриаршия. В Гърция пък, откъдето след Лозанския договор започват да изселват мюсюлманските малцинства, се ражда идеята покрай тях да бъде премахнато и българското християнско население в Западна Тракия и Беломорска Македония.

    Втората последица за България не е осъзната своевременно, но днес берем горчивите плодове на нашето нехайство. В Западна Тракия възниква най-заплетеният и сложен за разрешаване въпрос за правата на една специфична българска етническа общност – тази на българите мюсюлмани, известни още като помаци. След изселването на българите християни, в Западна Тракия остава единствено тази българска група, населяваща най-вече района на Южните Родопи между Ксанти и границата с България. Проблемът се усложнява поради неправомерно предоставени от Гърция на Турция права. Член 45 на Лозанския договор предвижда правата, с които се ползват немюсюлманските малцинства в Турция, по аналогичен начин да бъдат дадени от Гърция на мюсюлманското малцинство на нейна територия. Странен е фактът, че иначе противостоящите си Турция и Гърция по един и същи начин тълкуват този член, а именно, че едва ли не Анкара има някакъв монопол над културните права на мюсюлманското население в Беломорието.

    Внимателният прочит на чл. 40 и 41 на Лозанския договор обаче показва, че в него се говори за правото на малцинствата „да използват собствения си език“ и, че „в началните училища обучението на децата трябва да се осъществява… посредством техния собствен език“. Там никъде не се визира турския език. Разликата между собствен, т.е. майчин език, и турски, е очевидна, но Гърция, Турция, а по непонятни причини и България, си затварят очите пред този факт.

    Тази порочна практика в редица райони на Гърция вече е нарушена. Днес обучението на турски език е запазено единствено в района на Западна Тракия. Многобройните арабски, албански, кюрдски и пакистански мюсюлмански имигрантски общини в Атина, Солун, Ираклион и др., не се ползват от тази „привилегия“, въпреки че при повечето от тях връзката с наследството на Отоманската империя също е прекъсната с Лозанския договор.

    Възниква въпросът дали всички мюсюлмани в Западна Тракия са с турски майчин език?

    Както е известно, преди да бъде присъединена към Гърция през 1920 г., откъснатата от България Западна Тракия почти една година е владение на Антантата, която изгражда своя администрация начело с френския генерал Шарпи. При направеното преброяване на населението, в района са регистрирани 80893 българи, като от тях 11739 са мюсюлмани.

    Днес в Западна Тракия има около 60 хил. турци, 40 хил. българи мюсюлмани и 20 хил. цигани, т.е. мюсюлманите с майчин език турски са 50 %. По повод международна конференция, посветена на „помаците“, официалната гръцка позиция за произхода на това население е коментирана по следния начин от излизащия в Комотини на турски език вестник „Миллет газетеси“ в броя си от 20 март 2017 г.: „Най-накрая научихме, че онези, които говорят български диалект, не са славяни. Това ние от години го казваме, но сега те искат – не искат, ще трябва да го признаят и приемат, защото славянството не им се нрави в случая. От друга страна българите ще претендират, че славяните са им родствени“.

    В случая имаме признание както от представителите на турското малцинство в Гърция, така и от самите гръцки власти, че въпросните мюсюлмани в Гърция говорят български диалект. Редно е да кажем, че на същия този български диалект са говорили и изселените през 20-те години на ХХ в. от Западна Тракия българи християни. Този факт по категоричен начин показва, че няма никакъв „помашки“ език, какъвто Гърция упорито се опитва да създаде.

    Мечтите на турския президент Ердоган за ревизия на Лозанския договор едва ли някога ще се реализират. Той засяга твърде много страни, а и гарант по него са Великобритания, Франция, Италия, Япония, Гърция, Румъния и Югославия. Привикването от нашето МВнР на турския посланик и изразената позиция, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона, е навременна, но съвсем недостатъчна реакция. България трябва да си даде сметка, че Лозанският договор дава международно-правни възможности да се постави въпроса за обучението на собствения майчин език от страна на българите мюсюлмани в Гърция. Като начало, темата може да бъде повдигната от българските депутати в Европейския парламент.

    Подобна реакция ще бъде ясен сигнал най-вече към интелигенцията на нашите сънародници мюсюлмани в Западна Тракия, че те не се намират само между турския чук и гръцката наковалня, а и че след дълги години на забвение, най-накрая техните интереси се защитават от държавата, с която имат етническа и езикова идентичност. Подобна реакция ще се възприеме положително и от общността на българите мюсюлмани в самата България, сред която, поради пасивността на държавната ни политика, се разпространяват всевъзможни фантасмагории, целящи да ерозират съзнанието за българския произход на това население.

    .

  • Фрог нюз: Папката по закона „Магнитски“ за КТБ вече е в Белия дом

    Разследването за доказване на участие на главния прокурор Сотир Цацаров и депутата Делян Пеевски в разгрома на КТБ по закона „Магнитски“ навлезе в решителна фаза. Готови са докладите на Държавния департамент, Министерството на финансите и Министерството на правосъдието на САЩ. Те вече са предоставени на кабинета на американския президент Доналд Тръмп. В тях са отразени експертните становища на ведомствата по доказателствата, документите и събраните свидетелски показания. Това научи Фрог нюз от дипломатически източници, пожелали анонимност.

    На 14 август 2017 г. известната юридическата компания JWI е внесла документите, предоставени и от банкера Цветан Василев за закрила по закона „Магнитски“ в Държавния департамент. Изявлението бе направено от лобиста Джойзеф Огъстин, който представлява JWI.

    Ако Държавният департамент и Министерството на финансите преценят, че представените доказателства са достоверни, ще направят предложение към президента Доналд Тръмп да санкционира Сотир Цацаров и Делян Пеевски, стана ясно от думите на Огъстин пред телевизия BiT.

    По-късно стана ясно, че американците са направили много обстойно проучване и са се убедили, че клиентът им е невинен, а КТБ е била в добро състояние и много западни одитори са заявили това. Тази информация обаче не е спряла атаките срещу банката и тя бе фалирана, а хиляди нейни клиенти се оказаха жертви на произвола. Освен българи, между тях има много граждани на други страни.

    Процедурата предвижда най-късно до края на март 2018 г. американският президент да се произнесе по казуса. Според юристи самият факт, че Цацаров и Пеевски са обект на подобно разследване, говори за тежки съмнения, че КТБ е била съборена в интерес на определени кръгове, от което е възникнала щета за хиляди вложители и акционери.

    Това задълбочава съмненията, че в България господстват политико-икономически кръгове, които действат като мафиотски структури.

    Източник: Фрог нюз

  • САЩ няма да са част от Глобалния договор на ООН за миграцията и бежанците

    E. Аврамов, Сlass.bg

    Съединените щати няма да бъдат част от Глобалния пакт за бежанците на Организацията на обединените нации (ООН), чието одобрение е планирано за следващата година, съобщиха от Постоянната мисия на САЩ в международната организация.

    Като припомня, че участието на Вашингтон в този проект започва през 2016 г. в рамките на администрацията на Барак Обама, американската мисия обясни, че декларацията от Ню Йорк, приета на 19 септември 2016 г., „съдържа множество разпоредби в противоречие с политиката на САЩ по въпросите на имиграцията и бежанците и с принципите на администрацията на Тръмп относно имиграцията, заради които президентът на САЩ реши, че страната му ще приключи с участието си в проекта“.

    От своя страна посланикът на САЩ в Организацията на обединените нации, Ники Хейли, заяви, че „нито една държава не е направила повече от САЩ за имигрантите и бежанците и Вашингтон ще продължи със своята щедрост.“ Въпреки това тя уточни, че решения относно имиграционната политика „винаги трябва да бъдат вземани от американците и само от американци. Ние сами ще решим какъв е най-добрият начин да се контролират нашите граници и кой има право да влезе в нашата страна. “

    „Просто казано, глобалната стратегия на Декларацията от Ню Йорк не е съвместима със суверенитета на САЩ“, заключава Хейли.

    От началото на предизборната си кампания Доналд Тръмп обръща специално внимание на въпросите, свързани с имиграцията. Сред неговите най-спорни инициативи в тази област се включва изграждането на гранична стена между САЩ и Мексико, проект, който е бил подложен на сериозни критики в двете страни, както и от международната общност.

    Също така много противоречия генерира заповедта, която Тръмп подписа през март, за забрана на достъп до територията на САЩ в продължение на 90 дни на гражданите на седем страни с мюсюлманско мнозинство: Иран, Сомалия, Либия, Сирия, Йемен, Судан и Ирак.

    .

  • Биволъ: Докладът на БАН за АЕЦ „Белене“ преди да бъде манипулиран

    Материал на Биволъ

    В платформата за анонимно споделяне Balkanleaks се получи интегралният текст на междинна версия на доклада, изготвен от БАН по договор с БЕХ, с предмет: „Изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката)”.

    Тази версия на доклада е била предадена на БЕХ и Министерството на енергетиката в края на септември 2017 г. Някои от заключенията от този междинен вариант бяха публикувани през октомври във в. „Капитал“, който твърди, че разполага с текста, но не го публикува.

    Докладът съдържа въведение, три части и два анекса: Финансов модел за изграждане и експлоатация на АЕЦ „Белене“ и Прогнозни цени на електроенергията в региона. Всички те могат да бъдат изтеглени от тази страница в Balkanleaks, като за всеки файл е указана съответната контролна сума.

    АЕЦ „Белене“ се разглежда подробно във втората част на доклада. Пълното име на заданието, разработено от БАН, е: „Анализ на възможността проектът АЕЦ „Белене“ да бъде реализиран на пазарен принцип и разработване на вариант за отделяне на активите и пасивите на НЕК, свързани с проекта „АЕЦ Белене“, в отделно търговско дружество и провеждане на последваща процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол”. Обособени са три части:

    • технико-икономически и правен анализ на възможностите за използване на придобитото оборудване за изграждане на атомна електроцентрала на площадка „Белене“ на пазарен принцип;

    • вариант за отделяне на активите и пасивите на НЕК, свързани с Проекта „АЕЦ Белене“, в отделно търговско дружество;

    • финансов модел на проекта АЕЦ „Белене“ – на Excel.

    Направено е обаче важно уточнение:

    „Междинните доклади са предназначени да бъдат четени и използвани в цялост, а не частично и поотделно. Отделянето и/или изменението на който и да е раздел или страница от докладите ги прави невалидни по отношение на изводите и оценките. Тези изводи и оценки са валидни само по отношение на допусканията, обхвата и целите на докладите към датата на отчитането им.“

    В доклада е отхвърлен и митът, тиражиран периодично от властимащите и ядрени лобисти, че проектът можело да се реализира от някакъв частен инвеститор, без обществено финансиране.

    Направено е общото заключение, че реализацията на проект за изграждане и експлоатация на АЕЦ без какъвто и да било ангажимент от страна на държавата, включително финансов, не би било в съответствие с действащата нормативна уредба.

    След като БЕХ и Министърът на енергетиката са проучили внимателно тази версия, те са оказали натиск на екипа по проекта да въведе значителни промени и по тази причина проектът е бил удължен с два месеца – твърди анонимното лице, изпратило документите.

    В документи, които представляват MS Word и MS Excel файлове, се откриват коментари и промени от потребител „beh“, както и метаданни за последни промени от потребител с име MEET – предишното съкращение на Министерството на икономиката и енергетиката.

    .

    Категорично и проверимо заключение: АЕЦ Белене е неизгоден проект

    .

    Относно икономическата и финансова целесъобразност на АЕЦ „Белене“ учените от БАН излизат с категорично заключение, че такава няма.

    Приложен е и интерактивен модел в MS Excel файл с 18 таблици и алгоритъм за автоматично обновяване на резултатите. Така всеки може да тества варианти на прогнозни цени на вътрешния и регионалния пазари и варианти на натоварване на мощностите. Този модел е бил готов още през юни 2017, сочат метаданните от файла. Файлът е променян последно от потребител с име „beh“ на 18 септ. 2017.

    Сметките за данъкоплатеца не излизат при нито една от комбинациите, категорични са учените от БАН, изготвили предварителния доклад.

    Разработените финансови анализи обхващат богат спектър от възможни варианти, както за финансиране на изграждането на проекта, така и за неговата експлоатация по време на целия му жизнен цикъл. Използвани са 6 варианта на участие в капитала на проектната компания за изграждане на централата и финансиране на проекта, 5 варианта на прогнозни цени на вътрешния и регионалния пазар, където централата може да продава произведената от нея електрическа енергия, и 2 варианта на натоварване на мощностите. „Кръстосването“ на всички тези варианти води до общо 90 комбинации.
    При нито една от тези 90 комбинации проектът не е финансово жизнеспособен. Това се случва и при най-високи цени, пълно натоварване и различно съотношение между собствен и привлечен капитал. Нетните парични потоци на проекта са отрицателни, а вътрешната му норма на възвръщаемост е под дисконтовата норма.

    .

    Защо властта засекрети окончателната версия?

    .

    Наличието на тази междинна версия, която, както се вижда, е била почти окончателна, дава възможност да се провери какво точно е променено след удължаването на срока с два месеца, за да се стигне до крайната версия, която дава по-благоприятни изводи за целесъобразността от строежа на втора атомна централа.

    Крайната версия на доклада беше засекретена, макар че става дума за строго научен труд на базата на отворени данни, а не за доклад, изготвен от службите на базата на разузнавателна информация. Окончателният доклад вече беше изискан по ЗДОИ от няколко извънпарламентарни политически партии.

    Биволъ приветства усилията да бъде разсекретена окончателната версия на доклада по реда на ЗДОИ, но също така призовава лицата с достъп до окончателния доклад да го изпратят в Balkanleaks, платформа, която гарантира пълна анонимност и непроследимост на подателя.

    Сравняването на крайната и междинната версия ще даде отговор на въпроса какво е променено в доклада и дали промените са съвместими с обективната и безпристрастна научна оценка, или са партизанска фалшификация по заповед на правителството, за да се оправдае една огромна кражба на обществен ресурс, в полза на чужда държава и корупционни кръгове.

    Дори и крайната версия на доклада да е класифицирана, нейното публикуване в нарушение на действащото законодателство е оправдано от гледна точка на обществения интерес, за да се защитят парите на данъкоплатците, честта на българските учени и бъдещето на българските деца.

    Вижте още за АЕЦ „Белене“ в Досиетата на Биволъ.

    .

  • Chicago Mercantile Exchange обяви, че стартира търговията на биткойн фючърси

    Френската централна банка пък предупреди, че биткойнът е чисто спекулативен актив

    Голямата американска борса Chicago Mercantile Exchange (CME) обяви, че от 18-ти декември стартира официално търговията с фючърсни контракти на водещата криптовалута – биткойн, предава БНР.

    Новината е факт, след като по-рано днес (б.р. – вчера) CME Group и Cboe Global Markets Inc. са получили одобрение от регулатора на дериватни инструменти в САЩ да листват биткойн фючърси, тъй като двете конкурентни борси са били в състояние да покажат, че предлаганите от тях договори и търговските споразумения отговаряха на необходимите регулаторни изисквания.

    По-рано тази седмица и борсата Nasdaq Inc. също обяви, че планира да стартира търговия на фючърсни контракти, базирани на биткойн от 2018-а година. Решението на CME да стартира на 18-и декември търговията на биткойн фючърси помогна за поскъпване на основната криптовалута в рамките на петъчната търговия с около 9% към 10 600 долара, припомня още Националното радио.

    Биткойнът е чисто спекулативен актив и хората, които инвестират в него, правят това на свой собствен риск, предупреди в петък управителят на Централната банка на Франция, Франсоа Вилерой де Гало, визирайки драматичните двупосочни движения на основната криптовалута в последно време, предава в същото време пак БНР. Подобно предупреждение отправи снощи и членът на Управителният съвет на Фед, Рандъл Куарлес, който посочи, че бикойнът може да не е достатъчно защитена за широко обществено ползване, засилвайки по този начин загрижеността по отношение на летящата прекалено нависоко виртуална валута, добавя Националното радио. /“Сега“/

    .

  • Изложба-базар и коледно тържество

    Изложба – базар и Коледно тържество на „Български художници зад граница“ – Чикаго
    Със специалното участие на „Twin Violas“!
    Откриване: 18:30
    After party with music and dances
    Място: Център „Българика“, 1136 S Elmhurst Rd, Mount Prospect, IL

    Групата „Български художници зад граница“ – Чикаго е създадена през 2007 г. с цел да обедини усилията на българските художници извън границите на България в усилията им да популяризират родната култура. Сдружението обединява майстори на четката от САЩ, Франция, Австрия и Хърватска и до момента има над 30 изложби в Чикаго, Ню Йорк, Хюстън, София и Загреб. То е единствено по рода си извън родината и през изминалите години на съществуването си се е доказало като стабилна и перспективна организация, разпространяваща българската култура.

    Коледната изложба-базар „Покажи ми звезда“ е второто събитие в Чикаго, отбелязващо десетгодишнината на „Български художници зад граница“.

     

    No automatic alt text available.

  • Открит е оригиналният ръкопис на първата История на България от Петър Богдан

    Весела Николаева, Severozapazenabg.com

    .

    Герб на България, според Петър Богдан. Източник: Уикипедия

    Историческо откритие окончателно слага край на спора за първата история на България. Оригиналният ръкопис на епископ Петър Богдан е намерен и вече няма никакво съмнение за неговото съществуване и съдържание. За откритието съобщава проф. Лилия Илиева от Югозападен университет „Неофит Рилски“ в предстоящия брой на сп. „Балканистичен преглед“. Информацията вече е достъпна онлайн, а списанието ще излезе от печат през 2018 г.

    В момента екип филолози и преводачи подготвят за печат оригинала на първата българска история, който ще излезе през идната година.

    За историческата наука откритието няма аналог в последните десетилетия. То доказва с абсолютна сигурност съществуването на „Историята“ от Петър Богдан Бакшич и поставя Чипровци на полагащото му се място като културен и образователен център на Балканите още през 17 век. „Историята“ предшества тази на Паисий Хилендарски с повече от век и е един от етапите в борбата на българските католици за независимост от Османската империя. Апогеят на този процес е Чипровското въстание, в което се включват големи части от Северозападна България. Разгромът на въстанието оставя в забрава огромна част от Чипровската книжовна школа. От днешно време е трудно да открием дори информация за книги и дейност на чипровските книжовници, затова откритията на проф. Илиева са изключително важна находка за българската история.

    Ето какво разказва самата тя пред Severozapazenabg.com:

    „Ръкописът се е запазил, защото винаги е имало хора, които са го оценявали. За съдбата му със сигурност установих, че той е имал шанса да попадне в колекцията на италианския историк и ерудит маркиз Джузепе Кампори (1821- 1887). Майката на маркиза се е казвала Мариана Булгарини и вероятно това е причината трудът на Петър Богдан да събуди неговия интерес. След смъртта на маркиза неговата колекция преминава в Университетската библиотека на град Модена, където се намира и до днес. Имам предположения къде е бил ръкописът преди да попадне в тази колекция – още през 1983 г. в един от манастирите на Дубровник попаднах на данни за ръкопис на нашия автор, който обаче отдавна беше напуснал манастирската библиотека, без да има данни за съдбата му по-нататък. С последното изречение отговарям на въпроса ви „как стана“ – отдавна я търся. Хората, които търсят книги, знаят, че съществува една сила, наречена „Библиотечният ангел“ – това е един ангел, който ни помага в търсенето по библиотеки.“

    Досегашните открития, включително и откритите части от преписите на „Историята“, са приемани като косвени доказателства за съществуването на произведението. По тази причина мнозина са се отнасяли скептично и приемат труда на Петър Богдан като недоказана историческа легенда. През 1979 г. проф. Божидар Димитров прави важно откритие – ръкопис от 9 страници от Библиотеката на Ватикана, написана от хърватския свещеник и филолог Иван Пастрич. До новото откритие е загадка дали това е редактирано или точно копие на част от „Историята“. Тогава е установено, че книгата е била отпечатана във Венеция от наследниците на Петър Богдан. Досега отпечатан екземплят не е открит, но проф. Илиева е оптимист, че е напълно възможно това да се случи.

    Тя открива следите на ръкописа първо в частна колекция, откъдето вероятно е бил откупен за публична италианска библиотека. Това прави възможно откриването му от българския екип. Основната подготовка по издаването на „Историята“ е на проф. Цветан Василев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се посочва в публикацията на „Балканистичен форум“. Изданието ще бъде превод по оригиналния текст, факсимиле, бележки и коментар.

    Факсимиле от ръкописа на „Историята“. Снимка: проф. Лилия Илиева, ЮЗУ „Неофит Рилски“ в academia.edu

    Като оригинално заглавие се приема „За древността на бащината земя и на българските неща“. Самият автор се е подписал като „Петър Деодат Чипровски“, подобно на съгражданина си Марко Чипровски, за чиито важни философоски трудове предстои да разкажем, отново благодарение на откритията на проф. Илиева. От гледна точка на масовата публика откритието на първата българска история едва ли ще има незабавен и ярък ефект. За всеки, изкушен от историята, откритието е неоспоримо доказателство за съществуването на Чипровски Ренесанс, предшестващ Възраждането на българските земи и трагично прекъснат след въстанието.

    „Определено можем да датираме с точност (макар и приблизителна) възникването на първия итруд, посветен на българската история. Петър Богдан е бил завършил своя труд през 1668 г., след което го оставя за редактиране на хърватския филолог Иван Паштрич, който е и духовник. И той, както и българите – италиански възпитаници през 17 век, се е подписвал и с италиански вариант на името си, като Джовани Пастрицио. И Петър Богдан е предавал името си в други форми, например – на латински като „Петрус Деодатус“ (Деодатус също значи „даден от бога“), давал е името на село Железна (близо до Чипровец) като „Ферара“ (има същото значение) и т.н.

    Петър Богдан е голям интелектуалец, но той е и духовно лице. Като такъв той не се интересува много от материалнте неща в живота, интересува се от духовния живот. Затова, ако някой очаква в своя труд той да е описвал жестоки битки и кървави победи, ще остане разочарован“, разказва проф. Илиева.

    Във Венеция книгата е била отпечатана малко след смъртта на Петър Богдан – след 1674 г. Напълно възможно е скоро да открием и печатен екземпляр – в Италия културното наследство се опазва от векове с цената на големи усилия и като приоритет. Малка компенсация за унищожението, на което е подложена българската книжнина по време на Османската империя.

    .

  • Ездачът на апокалипсата

    Иван Николов, ГЛАС ПРЕС

    Кметът на Босилеград Владимир Захариев, който е вече четвърти мандат на този пост. Снимка: БГНЕС

    В Босилеград, който за съжаление, (все още) се намира в Сърбия, в която управниците се кълнат в ЕС, и след един век не смее да се отдава почит и да се сложи паметна плоча на невинните жертви на сръбският четнически войвода Коста Печанац, избити на 15-16 май 1917 г. в Босилеград и околните села.

    Поне така каза кметът и председател на Националният съвет на българското малцинство Владимир Захариев. И отказа да посрещне българската вицепрезидентка Илияна Йотова, защото, видите ли, не могъл „да й гарантира сигурността“ в Босилеград? Та оттогава и неговата сигурност в България е под въпрос, ама това е друга тема.

    Паметната плоча бе прибрана от полицията, да не би случайно с нея да се оскверни паметта на славния сръбски войвода Коста Печанац, който май нещо е роднина със сегашните СРС/СНС управници в Белград и за когото неговите четнически почитатели събират пари да му направят бюст паметник в Куршумлия.

    Засега.

    Щото не е изключено и наш батко Владко един ден да дръпне платното от паметника на Печанац в центъра на Босилеград. И под звуците на „Спремте се, спремте четници“ да дръпне една реч за славният сръбски войвода Печанац, който със своите верни другари е нахлул в Горна и Долна Любата да ни „освободи“ от „майка България“!? Представяте ли си как хубаво ще пасне шайкачата с четническа кокарда върху олинялата вече „а ла мокра гарга“ прическа?

    Не се смейте. Човекът има опит с тия работи. Вижте паметната чешма на „освободителите от българския фашизъм“ в центъра на Босилеград, на три крачки вдясно от паметника на Левски.

    Пък и какво друго може да направи?

    Да не си мислите, че са го турили на тая длъжност да ни осигури работа, сигурност, здравеопазване и Босилеград да стане европейски град?

    Няма такова нещо.

    Той е довереното лице, което трябва да продължи пъкленото дело на Печанац. Да изчисти завоюваните български територии от българи, с щедрата подкрепа на внуците на рехабилитараният Печанац и с благословията и горещите молитви на Пахомия – Николай Велимирович.

    И друго. Откъде-накъде тука ще се навърта някакъв български бизнесмен, който ще дава работа на хората и ще ги върти на родните им огнища! Нали делото на Печанац изисква те час по-скоро да се махнат от тука и да освободят Босилеград от всякаво българско присъствие в името на Велика Сърбия.

    И откъде-накъде тука на суверенната четническа територия ще идват български лекари да лекуват някакви болни българи, когато делото на Печанац изисква те да измрат колкото се може по-скоро, за да може скиптърът на цар Душан да се протегне още по на изток, по възможност чак до Черно море!?

    Та така, който и тая година не проумял, няма и да проумее. В Босилеград не можем да почетем мъртвите, не можем да дадем работа на здравите и не смеем да окажем помощ на болните.

    Особено ако лекарите са наши сънародници, дошли от България.

    .

  • Исторически триумф за Григор Димитров във финалите на АТР

    Григор Димитров увенча най-успешната година в своята кариера с една от най-значимите титли в тениса. 26-годишният българин стана шампион във финалите на АТР още при дебюта си в заключителния турнир на най-добрите осем през сезона. В изключително зрелищен финал в зала „О2 Арина“ в Лондон (Анг) тази вечер настоящият №6 в света срази №8 Давид Гофен (Бел) със 7:5, 4:6, 6:3 и заслужи трофея, полагащ се на най-добрия от най-добрите.

    Димитров стигна до историческата за България купа непобеден, след като в група „Пийт Сампрас“ надигра последователно №4 Доминик Тим (Ав), №8 Гофен и №10 Пабло Кареньо Буста (Исп), а на 1/2-финалите елиминира №9 Джак Сок (САЩ). За Григор това е общо 8-а титла в кариерата, като половината от тях той спечели през 2017 г. – в Бризбейн (Авл), София, Синсинати (САЩ) и сега в Лондон.

    Любопитното е, че на финала в „Арена Армеец” през февруари негов съперник също бе Гофен. Общо през годината това бе пета среща между двамата, четвърта победа за нашия и втора поредна след разгрома с 6:0, 6:2 в сряда.

    Началото на шампионския двубой бе нервно и за двамата дебютанти и в първите три гейма никой не взе подаването си. Гофен пръв успя да затвърди пробив и поведе с 3:1, но в 8-ия гейм допусна рибрейк и Димитров изравни на 4:4. Преломът настъпи в 12-ия гейм, продължил почти 10 минути – българинът пропусна 4 сетбола, от които два поредни при 15:40, но в крайна сметка успя да спечели частта след непредизвикана грешка от форхенд на белгиеца.

    Втората част започна по коренно различен начин и в първите шест гейма всеки взимаше сервиса си. След като пропусна брейкбол при 3:2 в своя полза обаче, Григор веднага бе пробит и впоследствие изостана с 3:5. Нашият се задържа за кратко в сета, но след това Гофен изравни общия резултат с гейм на нула.

    Решаващият III сет бе открит с маратонски сервис гейм на Димитров, в който българинът се измъкна след 11-минутна битка и спасени 4 точки за пробив, първите две от които при 15:40. На свой ред Григор пропусна брейкбол във втория гейм и двамата продължиха да взимат подаванията си до 3:2 за българина. След почивката хасковлията нанесе своя шампионски удар, пробивайки съперника и увеличавайки аванса си на 5:2. В последвалия гейм Гофен успя да отрази три поредни мачбола, измъквайки се от 0:40, но в крайна сметка Димитров закри сезон 2017 при петата си възможност и втора на свой сервис.

    Благодарение на изумителното си представяне през изминалата седмица, комбинирано с провала на останалите фаворити в британската столица, утре Григор Димитров ще се изкачи на рекордното трето място в световната ранглиста. Пред първата ракета на България остават само двамата най-велики съвременни тенисисти – №1 Рафаел Надал (Исп) и №2 Роджър Федерер (Швейц).

    Източник: в. „Сега“

  • Нов поглед върху древната балканска история: Възможно ли е сближаване на позициите?

    На 1 ноември, Деня на народните будители в пресклуба на Българската телеграфна агенция в София се провежда пресконференция на тема „Нов поглед върху древната балканска история“. В нея участват Андрей Киряков – археолог, Александър Мошев – историк, д-р Ирена Янчева – етнолог, доц. Любомир Цонев, Мартин Константинов – докторант.

    Снимка: Скрийншот от видео на БТА

    Все повече специалисти от различни области – археология, история, етнология, антропология и т.н. достигат, независимо един от други, до един и същи извод, свързан с древната и по-нова история на Балканите. Този извод е свързан с дълбоката приемственост, която съществува по нашите земи още от времената на праисторията до днес. Тази приемственост се наблюдава както в областта на материалната култура, така и по отношение на социалното развитие, на генетиката, на антропологията. Тези наблюдения доказват приемствеността на населението, обитавало балканските земи в древността и на неговата култура, с населението и културата на всички днешни балкански народи, като най-силно изразена е тази приемственост при днешните българи.

    Тази реалност все още не е добре изяснена и застъпена на официално ниво – по отношение на междусъседските отношения с балканските и европейските държави, по отношение на образованието в българските училища и университети, по отношение на икономическите, социалните и културни програми.

    Видеозапис от пресконференцията може да се си види в сайта на БТА.

    .

  • Illinois Philharmonic’s new maestro seeks to ‘change people’s lives’ through music

    by John von Rhein, Chicago Tribune

    Stilian Kirov is a refreshing anomaly in an age of young conductors who regard each podium appointment as just another conquest to pad out their resumes.

    The 33-year-old, Bulgarian-born conductor, who will lead his first concert as music director to kick off the Illinois Philharmonic Orchestra’s 40th anniversary season next month, is a serious and dedicated musician. He doesn’t think in careerist terms. In that respect he is a throwback to what resident music directors used to be, 40 or 50 years ago.

    Kirov came away from that January audition excited, he says, about the “limitless growth potential” of the orchestra as the hub of the expanding cultural life of southland Chicago.

    “I think there is a great passion for music among the musicians and at every level of the IPO,” he says. “All the musicians really care about this orchestra. I find the working atmosphere to be very friendly. It’s the right environment in which to make music, so that everybody feels free and inspired to express himself as an artist.”

    Kirov’s training at the Juilliard School under conductor James DePreist gave him the technical skills and confidence he needed to realize career ambitions that first took hold of him as a piano and oboe student at a specialized high school in his native Sofia, Bulgaria.

    He served as associate conductor of the Seattle Symphony and the Memphis Symphony before taking on his current music directorships in New Jersey (Symphony in C) and California (Bakersfield Symphony). He sees no conflict whatsoever, and many mutual benefits, in his holding down three podiums at the same time.

    “It’s like having three children — you love them equally and try to be there for them,” he explains. “With careful planning I am available to work with all three groups within the season. I find it very inspiring to be able to develop relationships with different people in different places.”

    Like Danzmayr, Kirov intends to make American music an integral element of his programs. He plans to launch a composer-in-residence program in the near future and, as a forestaste, will introduce a work by the American-based Iranian composer Gity Razaz, a former Juilliard classmate, to conclude the 40th anniversary season.

    Kirov is a realist about what his job entails.

    “The conducting profession involves many different aspects besides music — diplomacy, community relations, artistic vision, leadership, fundraising,” he observes. “You have to be able to work with and inspire people. Many of these skills I am still acquiring. But I really do feel my job is my passion. I feel very lucky to be where I am.”

    Илинойската филхармония отбелязва предстоящото Българско председателство на ЕС

    Творби на Панчо Владигеров ще зазвучат в Илинойската филхармония

    .

     

  • Днес са Коледни заговезни

    Днес, 14 ноември, са Коледните заговезни, а от утре започват и Коледните пости, които траят до Рождество Христово. Постът продължава 40 дни и се нарича още Малка четиридесетница, за разлика от Голямата (Великденския пост). Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Божи Иисус Христос.

    По българска традиция, вечерта на Коледни заговезни 14-ти се готви пиле с кисело зеле, тиквеник с орехи, пълнени чушки с боб, вита баница, мед. Лъжицата, с която се сипва от блажните ястия на този ден, се прибира и се изважда отново на Коледа

    Строг пост се спазва от 14 до 22 ноември и между 20 и 24 декември. От 23 ноември до 19 декември е позволено да се консумира вино, риба и морски дарове – с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.

    Постът е въздържание с религиозно-нравствена цел от блажна храна при умерена употреба на постна храна. Започва времето, когато се обръщаме назад, за да си направим равносметка. Време, през което трябва да спрем да се носим по течението и да признаем пред Бога и себе си своите грехове.

    Въпреки натрупания опит, мнозина не могат да си обяснят защо животът сякаш им се изплъзва. Защо, въпреки преживяното, трудно успяват да си поставят ясна цел. Защо въпреки своята добронамереност, продължават да са егоцентрични, деспотични и нехайни към Бога. Това е проблем на мнозина, нищо че си признават вината и съжаляват за стореното.

    За да имаме успех и за да стане животът ни спокоен, трябва да вземем твърдо решение за преодоляването на греховните си навици. Постът не приключва с покаянието, нужна е и борба с помислите. А тях е най-добре да споделяме с духовниците – свещеници и монаси. Добре е да си потърсим сред тях свой духовен водач, който да ни съветва. Така няма да рискуваме отново да попаднем в коловоза на лъжливи и напразни надежди.

    Постът обаче далеч не е обикновена диета. Той е очистване не само на тялото, но и на душата от суета, гордост, злоба и престъпни помисли. Постигналият това единство на смирение, любов и доброта човек се превръща в духовна личност.
    Коледният пост не бива да е самоцел. Още по-малко диета. Ето защо е добре при започването му да се получи благословия от духовник. За да се сдобиете с нея, е важно първо да изповядате греховете си пред свещеник. Важно е още 40-дневният пост да не се афишира.

    Постът не е свързан само с физически лишения, вярващите християни трябва да се откажат и от другите си пороци. На алкохола и цигарите не се гледа с добро око. Разрешено е само виното, стига да не се пие в сряда или петък. Хазартът е забранен, както и шумните купони. Постът предполага пречистване и самовглъбяване, затова в 40-те дни до Коледа можем да се отдадем на четенето на книги. Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да употребява без сряда и петък. На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино.

    Венчавките са забранени от днес /началото на коледните пости/ до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/.

    В следващите 52 дни до Богоявление ще се правят само граждански бракове. Протестантските църкви изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на коледните пости да не се яде месо – само в петъчните дни.

    Според българската традиция това е последният ден, в който се блажи, народът нарича Коледни заговелки. Тогава се прави голяма трапеза – коли се кокошка и се готви с кисело зеле. Пълнят се чушки с боб и много мазнина. Прави се и вита баница с тиква и много орехи. След като семейството се навечеря, стопанката на къщата измива и скрива лъжицата, която е ползвала, за да сипва блажно и няма да я пипа цели 40 дни, края на които е на Коледа, когато е и отговяването.

    .

    На този ден православната църква чества деня на Св. апостол Филип. Св. Филип е едни от дванадесетте апостоли, които са следвали Спасителя.

    На 14 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Филип (означава обичащ коне) Фильо и Филка.

    .

    Източници: pravoslavieto.com, zadoma.com, hera.bg

  • Всеки мигрант със стълба прескача през оградата в България

    Филмът на Елена Йончева показа корупцията и пробойните в охраната на границата с Турция

    Илия Вълков, в. „Сега“

    Снимка: БГНЕС

    Елена Йончева обра овациите на публиката, за разлика от представителите на управляващите.

    Оградата на българо-турската граница се прескача без проблем със стълби, осигурявани от каналджиите, в телта има огромни дупки и дори редовите гранични полицаи са наясно с чадъра, опънат над трафикантите от фактори, високо в системата на МВР. Това показа 20-минутният документален филм „Граница“ на журналистката и депутат от БСП Елена Йончева, излъчен в понеделник в НДК. На премиерата пристигна лично вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов и беше посрещнат с освирквания и подмятания от страна на активистите на левицата, препълнили залата. След прожекцията той се опита да замаже очевидните разкрития, направени във филма, и да отклони темата в друга посока.

    Филмът започва с разказ за практиките на каналджиите по българо-турската граница и признания на полицай, запазен в анонимност, че през съоръжението може да премине „и малко дете с клещи“. Заснети са прорязани участъци и пътеки, които са направили групите нелегално преминали емигранти. Виждат се и огромните кратери на места под оградата, причинени от валежите през септември.

    За първи път се излъчват кадри с група сирийци – мъже, жени и деца. С помощта на сгъваема стълба и каналджии те прескачат оградата в района на селата Щит и Маточина край граничният пункт „Капитан Андреево“. Йончева се опитва да се свърже с граничната служба по тел. 112. Патрулът идва след 20 минути и прибира чакащите сирийци, за да ги настани в бежански център.

    Анонимен граничен полицай разказва пред Йончева, че каналджиите са информирани от служители на МВР за „слепи точки“ на топлинните камери по границата, за графика на патрулите, а в МВР разполагат с информация за това кои техни служители са в схеми с трафикантите. По думите му цялата схема с преминаването от Турция през България към Европа достига до 15 хил евро. Униформеният заявява, че е готов да свидетелства при евентуално разследване. Йончева разказа, че повечето кадри са снимани в последните шест месеца на тази година.

    Във филма се припомнят и документи, в които е решено в кои определени участъци оградата да е двуредова, но впоследствие е била вдигната едноредова. Йончева прави и сравнение между българската ограда и гръцкото защитно съоръжение. При дадените до момента 100 млн. евро от българските данъкоплатци един метър излиза 500 евро, без да има документи и публично обсъждане по темата. Гръцката ограда с Турция е изградена с приблизително два пъти по-малко средства, а ефективността й е далеч по-голяма, казва журналистиката, като цитира и доклади на западни институции за корупционните практики на българските власти.

    Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се „възползва от правото на отговор“, което по думите му дава „журналистическата етика“, и взе думата, за да замаже ефекта от прожекцията. Той говори повече, отколкото самият автор. Цветанов поздрави Йончева, но посочи, че трябва да се даде цялата история за изграждането на оградата през годините. След което избегна въпроса за корупцията и чадъра над трафикантите и „притопли манджата“ за строежа на първата отсечка на оградата по времето на кабинета „Орешарски“. Според Цветанов след 2012 г., когато изтекъл „гаранционният срок“, изграждането на съоръжението е занемарено. Той се похвали, че през 2015 г. оградата е „върнала“ 90 хил. бежанци, през 2016 г. – 45 хиляди, а тази година бежанският поток е намалял до 7 хил. души.

    „Стига глупости“, подвикваха присъстващи, докато заместникът на Борисов уверяваше, че в МВР няма информация за сътрудничество между полицаи и каналджии. По думите на Цветанов повечето данни са известни на службите и разследване по филма може да има, ако има и достатъчно доказателства за извършени престъпления.

    Вицепремиерът Валери Симеонов също дойде на прожекцията, но за разлика от Цветанов не взе думата.

    Лентата ще бъде изпратена на президента, премиера, главния прокурор и МВР, обяви Йончева.

    Филмът може да бъде видян на сайта на „Сега“ – http://www.segabg.com или на https://youtu.be/PGV0tSKQuL8

    БЕГЪЛЦИ

    29 чужденци – 14 жени, 6 деца и 9 мъже, бяха открити на Централната гара в София в товарен вагон на влак от Турция за Австрия, съобщи СДВР. На тел. 112 в неделя вечерта бил получен сигнал от очевидци, които видели бегълци през брезента, покриващ вагона. За да ги евакуират, се наложило да бъде спряно електричеството в контактната мрежа за около 1 час и 30 минути, което причинило закъснение на над 10 пътнически влака. Шефът на СДВР Ивайло Иванов съобщи, че от началото на годината има три случая на задържани във влак, а предишни години те са били много повече. Досега обаче полицията не е съобщавала за подобни случаи. Групата е настанена в общежитието на МВР в Бусманци, предаде БНР. Чужденците са без документи, но твърдят, че са от Сирия.

    Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се появи изненадващо на премиерата на филма на депутата от БСП Елена Йончева за оградата по границата ни с Турция. Цветанов използва форума, за да призове БСП да подкрепи предложенията на ГЕРБ за промени в конституцията и премахване на давността за разследване на престъпления в приватизацията.

    ––––––––––––––––––––––––––-

  • Патриотите предлагат специална лична карта за българи от историческата диаспора

    Българите в чужбина да имат лична карта, с която да могат безпрепятствено да посещават свободно страната и дори да работят в нея. Това ще бъде заложено в проект за промени на Закона за личните документи, обясни за OFFNews депутатът Юлиан Ангелов.

    Снимка: OFFNews

    Подобна мярка ще помогне на сънародниците ни зад граница за преодоляване на определени административни пречки.

    „В момента има опции за пребиваване на лица от български произход, но когато става въпрос за постоянно пребиваване, ако си пропуснал една година да влезеш в страната, губиш правото си. Има и хора, които имат само едно гражданство, защото страната, в която живеят, не позволява двойното гражданство“ – поясни Ангелов.

    В закона ще бъде записано, че личната карта за българи зад граница ще се издава в кратки срокове. Този документ ще им дава възможност освен да влизат по всяко време в страната, но и да учат и работят. „Което ще помогне и за допълнителна работна ръка“, каза Ангелов, като поясни, че мярката е в съответствие с демографската политика и политиката за българите зад граница, заложени в управленската програма.

    „Това са конкретни мерки, които сме набелязали с оглед приоритетите в коалиционната програма, един от които е демографската политика и българите зад граница и приобщаването им“, каза Ангелов.

    В момента текстовете се съгласуват с неправителствени организации, синдикати, работодателски организации, а също и с институциите.

    Източник: OFFNews

    .

  • Кукловодите на Октомврийската революция – трима банкери и двама авантюристи стоят зад най-кръвожадния преврат в историята

    Петя Минкова, в. „168 часа“

    Соломон Гугенхайм, Мортимър Шиф, Александъp Паpвyc, Джейкъб Шиф, Макc Ваpбypг. Снимки: в. „168 часа“

    Трима банкери и двама авантюристи стоят зад най- кръвожадния преврат в историята. Само за няколко дни 8 млрд. долара в злато и в брой са изнесени в щатски банки.

    Само за няколко дни 8 млрд. долара в злато и в брой са изнесени в щатски банки. Това е най-мащабната финансова операция в света, обявяват тогава американските медии.

    Кои са кукловодите зад Октомврийската революция, която превърна Русия от велика империя в руини, в които бяха погребани аристокрацията, офицерството и интелигенцията й?

    Главно действащо лице сред тези сиви кардинали е гениалният авантюрист Александър Парвус. Роден през 1867 г. в Березино, 18-годишен той отива да учи в Берлин, а след това завършва и Базелския университет. Започва работа в различни швейцарски банки и бързо разбира, че ако държиш финансите на една страна, можеш да притежаваш всичко. Паралелно с това се впуска и в оръжейния бизнес.

    Александър Парвус

    В свободното си време чете Маркс и наум изчислява неограничения потенциал на комунизма. Още на този ранен етап Парвус знаел, че с тази атрактивна идеология могат да се превземат цели държави, а с тях и финансовите им системи, всичките им залежи и природни богатства.

    Младежът познавал най-добре Русия и пресмятал, че глобалната философия на Карл Маркс най-лесно би пробила там. Класовото разделение в империята било толкова силно, че била достатъчна една клечка кибрит, за да пламне големият пожар. Затова съвсем логично Парвус започнал да се оглежда за харизматичен руснак, който може да оглави тези процеси.    Още от Базел той се познавал с Ленин и бил убеден, че е най-подходящият за подобна сложна операция. Още повече, твърде много държави и банки имат интерес от разгрома на Русия и са готови щедро да платят за това.

    Така той открива съмишленици в младотурското правителство. Те разчитат на Парвус хем да спаси от фалит рухващата Османска империя, хем да си отмъстят на Русия. А разчитат, защото по това време той вече е търсен финансов и политически брокер, който работи със спецслужбите в цяла Европа и различни правителства и банки го ползват за деликатни поръчки. Според негови биографи

    Парвус вече контролира няколко банки, през които пере крупни суми, с които трябва да сваля и качва правителства из цяла Европа. И тъй като основният му работодател е Германия, той се отплаща, като убеждава дори непримирими врагове като Турция и България да се включат на нейна страна във войната срещу Русия. Като паралелно, за да подпомогне този план, се заема с организацията на Октомврийската революция. В един от докладите си до немското посолство той пише: „Интересите на германското правителство и на руските революционери са идентични.“

    В Германия са доста впечатлени от авантюриста и живо се интересуват дали може да извади Русия от войната и тя да мине на тяхна страна. За Парвус няма нищо невъзможно – той подготвя програма от 20-ина страници и точка по точка описва какво трябва да се направи и кой трябва да вземе властта в Москва, за да сключи мир с Германия. Част от плана му, публикувана от негови биографи, са антивоенни лозунги, блокиране на работата на оръжейните заводи и жп пътищата, взривяване на релси и мостове, организиране на въстания, агитации сред работниците, подстрекаване на антируските настроения в Кавказ, Украйна и Финландия, агитация срещу царизма и др.

    Според програмата на Парвус това трябва да доведе да хаос, до абдикация на царя и тъй като Русия не може да живее в демокрация, ще рухне. В документа той посочва, че на проекта му трябва да се гледа като на бизнес, който се нуждае от първоначален капитал.

    Правителството в Германия няма голям избор, то е в такава ситуация, че планът на Парвус е единственият спасителен вариант. От една страна, Англия ги притиска, а САЩ всеки момент могат да ги нападнат. Затова исканите от Парвус 50 милиона златни марки за Германия са смешни пари. С тях те не рискуват нищо, но могат да извадят най-силния си враг от войната – Русия, и да го спечелят на своя страна.

    За целта им е необходим харизматичен вожд, който да увлече масите и да не допусне възстановяване на царизма. Парвус веднага вади своя коз – Ленин. Той живее в Швейцария, но е микс именно от тези качества, от които се нуждаят поръчителите – той не обича Русия, защото мечтае за световна социалистическа република, която да заличи държавите.    Фразеологията му е завладяваща и лесно пали бедните слоеве, насъсквайки ги срещу врага – богатите, аристокрацията и интелектуалците.

    Биографите на Парвус прилагат доста документи, които потвърждават, че немското Външно министерство одобрява програмата му, която е сведена на Генщаба за изпълнение. Кайзер Вилхелм също я подписва, защото това не е обикновена операция на разузнаването, а мащабен план за преврат във вражеска страна. В който, освен с пари, трябва да се участва и с военна сила.

    Затова германците първоначално финансират Парвус с 5 млн. златни марки – основно за пропагандни мероприятия, размирици, трошене на магазини, нападения над банки, надници на мародери.

    Макс Варбург

    С помощта на стотици вестници и издания той втълпявал, че войната е „позорна и безмислена“, така постепено с помощта на пропагандата успял да я трансформира в гражданска. Тезата била, че световният пролетариат трябва да помогне на най-голямата социалдемократическа страна в света – Германия, във войната й срещу имперска Русия.

    Разбира се, Парвус допуска и леки издънки. През юли излизат данни на свидетели, които обявяват, че болшевиките плащат за участието им в демонстрации до 70 рубли, а за стрелба по улиците между 120 и 140. Това обаче не притеснява дръзкия авантюрист, който продължава да следва плана си, организирайки грандиозно посрещане на Ленин – с оркетър, цветя и песни. Малко след това в Берлин получават следната шифрограма: „Влизането на Ленин в Русия е успешно. Той работи изцяло по наше желание…“

    С пристигането му започва невиждан терор и масови разстрели. Болшевиките плащат на патрули, за да не допуснат житото и хлябът да стигнат до Москва. Вместо това те, заедно с желязната руда, се товарят на кораби за Германия.

    Мортимър Шиф

    През 1917 г. американският посланик Франсис предупреждава президента Удроу Уилсън, че

    „САЩ трябва да прекратят кървавата тирания на тези международни гангстери“, но Уилсън си прави други сметки. Той, банкерите около него и сивият му кардинал Едуард Хаус нямат интерес от силна Русия. Хаус дори публично заявява, че целият свят ще е много по-спокоен, ако вместо една силна Русия има 4 малки.

    Не е ясно как Белият дом въвлича мощните банкерски фамилии Шиф, Вартбург и Шпеерс в изпълнението на този план. Вероятно на кукичката е поставен богат пай от бъдещата плячка – част от богатствата на Русия да отидат в техните банки. Много доказателства сочат, че представители именно на тези банкерски фамилии са се грижели за кариерното израстване на Лев Троцки в САЩ, за да го изпратят през 1917 г. заедно с 250 американци в Москва. По-късно се оказва, че със същия параход, с който той е пристигнал, е отнесено част от заграбеното руско злато.

    Джейкъб Шиф

    Вероятно затова в изблик на задоволство банкерът Джейкъб Шиф е цитиран през 1917 г., че „революцията в Русия е успешна с моята финансова подкрепа“. Смята се, че немският банкер милиардер Макс Варбург също е участвал в операцията, като е превеждал пари от хамбургския клон на банката си на поделенията й в САЩ, които били управлявани от двамата му братя.    Потвърждение на тази теория откри и американският историк Антъни Сатън в архива на Държавния департамент. В книгата си „Уолстрийт и болшевишката революция“ той пише, че операцията е планирана година и половина по-рано – през февруари 1916 г. от банкерите Джейкъб и Мортимър Шиф, Феликс Варбург, Ото Хан, Соломон Гугенхайм, Джером Ханауер, Макс Брейтунг и др.

    Соломон Гугенхайм

    Така благодарение на този микс от разностранни интереси, малобройните болшевики с кървав терор вземат властта в Русия. В един момент обаче народът започва да се усеща – хората недоумяват защо червените грабят и от тях, след като уж властта е на народа. Назрява масов бунт, който заплашва да помете новата власт. Налага се през 1918 г. немският посланик в Москва Мирбах да подсигури втората част от плана на Парвус – болшевиките да запазят позициите си, тъй като оскотелият народ вече организира съпротива срещу зверствата им и нечувания глад. Мирбах е финансиран с нови 40 млн. златни марки и отново успява да укрепи властта на Ленин и компания. По изпитаната рецепта – зверства, мъчения, разстрели, кражби на всичко ценно от домовете и църквите. Запазили постовете си, Ленин и Троцки подписват унизителния Брест-Литовски мирен договор, с който Русия губи огромни територии.

    Някъде в този период Парвус, който вече е собственик на много банки, предявява претенциите си към вожда да поеме контрола над руските финансови институции. Но Ленин отказва, вероятно защото не иска Парвус да знае всичките му тайни. Той вече е наясно с най-страшната – колко елементарно вождът на пролетариата е бил купен от Германия и колко евтино е предал родината си. Вероятно затова срещу Парвус са организирани няколко атентата, все неуспешни. В крайна сметка той умира в същата година – 1924-та, в която и Ленин си отива от този свят. Но смъртта им е различна. Според руските архиви, Парвус умира от мозъчен кръвоизлив с усещането за един успял човек, а Владимир Илич в пристъп на ярост, разбирайки, че от банковата му сметка са източени над 80 млн. франка.

    Водачите на Октомврийската революция са имали спонсори от чужбина.

    Другият кукловод на Октомврийската революция е Лудвиг Карл Мартенс, германец, който е финансовият посредник между Ленин, Троцки и американските банкери. Немските спецслужби на няколко пъти го ползват, за да организира метежи в различни руски заводи. Като човек, посветен в плана на Парвус, той пристига в Русия с вожда на световния пролетариат. Веднага след като грабежът започва, Ленин го изпраща в САЩ. Там Мартенс има три задачи – да вложи несметните руски богатства в американски банки, срещу което правителството на Уилсън подкрепя всячески болшевиките и признава властта им. Втората задача на Мартенс е да привлече американски инвестиции и концесионери и ако може да организира революция в САЩ като тази в Русия.

    Според различни източници, пратеникът на Ленин влага в САЩ между 6 и 8 млрд. долара под формата на пари в брой и злато. Вероятно така Ленин е искал да купи САЩ и те да не му се месят, когато провежда революциите си из цяла Европа. Американците обаче се оказват по-умни от него. Те внезапно нахлуват в руското представителство в САЩ и откриват документи за тайния план на Мартенс да проведе метеж в Америка. Намират и картотеката му с 249 агенти. Но най-стряскащото е, че сред документите му откриват доказателства, че той е глобален посредник между различни банки от Европа и САЩ.

    Какво разкрива в. „Ню Йорк хералд трибюн“ през 1921 г., може да се прочете в хартиеното издание на в. „168 часа“.

    .

  • Paradise Papers: Министър на Тръмп търгувал със зетя на Путин

    Британската кралица Елизабет Втора е инвестирала милиони в офшорки, предава БГНЕС като се позовава на Би Би Си.

    Снимка: ЕПА/БГНЕС

    Британската медия се позовава на отчети на Paradise Papers („Перъдайс пейпърс“), разпространени от Международния консорциум за журналистически разследвания (ICIJ), базиран във Вашингтон. В периода 2004-2005 години парите са били вложени във фондове, регистрирани на Каймановите и Бермудските острови.

    Журналистическо разследване открило, че Херцогството на Ланкастър е инвестирало 13 милиона долара във фондове на Каймановите острови и Бермуда. Именно то се разпореждало със средствата на Елизабет Втора, които наброявали 500 милиона паунда, съобщава пък БНТ.

    Материалите са изтекли от няколко големи офшорни доставчици и компании, регистрирани в 19 данъчни убежища, са кръстени условно досиетата „Парадайс“ и в оповестяването им се включиха Международният консорциум на разследващите журналисти с партньори като Guardian, BBC и New York Times, съобщава и OFFNews.bg.

    Снимка: Rocco Fazzari/ICIJ

    Според медията, една от най-любопитните „находки“ в документите било разкритието, че министърът на търговията Уилбър Рос на САЩ е имал бизнес отношения със зетя на руския президент Владимир Путин Кирил Шамалов – съпруг на Катерина Тихонова. Рос притежавал дял в корабоплавателната компания „Навигатор“ чрез подерица от офшорни инвестиции. „Навигатор“ пък има бизнес отношения със „Сибур“ – руска газова компания, в която съдружник е Шамалов, разказва OFFNews.bg. /“Сега“/

    .

  • Светлозар Лазаров за атентата в Ню Йорк: Либералният модел за миграцията се провали
    Снимка: Би Ти Ви

    „Либералният модел за миграцията се провали” – обяви пред Би Ти Ви Светлозар Лазаров, по повод атентата в Ню Йорк, при който 29-годишния узбек Сайфуло Саипов уби осем души. Лазаров е бивш главен секретар на МВР в кабинета „Орешарски“ и настоящ национален координатор на „Атака“.

    „Сега пак гледам и слушам как този бил добър човек. Попаднал случайно в Ню Йорк, бил работлив, нямало никакви признаци. Ако трябва да водим разговора по същество, тези теми не бива да ни ги пробутват. Става дума за спяща клетка, която е изпратена там” – категоричен е Лазаров.

    „Този човек е поддържал връзки с лица, които са финансирали тероризъм. Какво повече трябва да стане, за да разберем, че либералният модел се провали” – коментира той.

    „Аз съм оптимист. Ако помните, когато започнаха разговорите в самото начало, нямаше пари, нямаше развитие на казуса със заплатите. В момента има отпусната известна сума, но аз съм оптимист, че като се разгледа закона за бюджета, ще имаме по-позитивно развитие” – коментира още Лазаров.

    По думите му по негово време е имало много конструктивен диалог със синдикатите.

    „От гледна точка на искането им за нов закон за МВР, аз също считам, че имат право, защото законът беше създаден при едни условия. Необходим е нов закон за МВР” – коментира Лазаров. /“Сега“/

    .

  • Децата, родени в чужбина, с акт за раждане в България със собствено, бащино и фамилно име

    Децата, родени в чужбина, ще имат акт за раждане у нас със собствено, бащино и фамилно име, реши Народното събрание, предава БНР.

    Причина за нея са множество случаи, в които липсата на бащино име създава административни трудности на родителите при завръщането им в България. В мотивите се цитират и данни, според които само през 2015 година 9000 деца са били записани без бащино име. Водят се и дела.

    Депутатите не приеха предложението на ДПС, които искаха служебно заличаване на българските имена на преименуваните по време на т.нар. Възродителен процес, добавя Националното радио. /“Сега“/

    .

  • Атака с автомобил и стрелба в Манхатън

    Най-малко шестима убити. Властите смятат инцидента за терористичен акт

    Снимка: Туитър

    Полицията в Манхатън е задържала мъж, който е стрелял по минувачи, предава AFP, позовавайки се на съобщение на органите на реда. Отговорният за инцидента е арестуван, няколко души са ранени. Говорител на полицията каза, че тя проверява случая. Стрелбата е била в Долен Манхатън. Стрелбата е била близо до сградата на кметството на Ню Йорк. Пред местни медии очевидци казали, че първо кола е преминала през алея за колоездачи и е ударила пешеходци и велосипедисти, предаде Асошиейтед прес. Фоторепортер на агенцията е видял най-малко един човек да лежи неподвижно на мястото.

    Американските власти разглеждат днешното нападение в Ню Йорк като терористичен акт, съобщи Ройтерс, като се позовава на двама правителствени източници.

    Федералното бюро за разследване се е присъединило към полицейското управление на Ню Йорк в разследването на нападението, уточнили източниците.

    Няколко души бяха убити и голям брой бяха ранени, след като шофьор вряза автомобила си във велоалея край река Хъдсън в Манхатан и продължи да кара, преди да се блъсне в друг автомобил, съобщи в Туитър нюйоркската полиция. След това шофьорът излязъл от автомобила и извадил имитация на огнестрелно оръжие, преди да бъде прострелян и задържан от полицията, се уточнява в съобщението.

    Според представител на органите на реда, цитиран от Асошиeйтед прес, най-малко шест души са убити и девет са ранени. /„Сега“/

    .

  • Българска пенсионерка, хваната с кокаин в Швейцария, посочи поименно организаторите на канала

    Материал на Биволъ

    Българската пенсионерка Цветанка Евстатиева е признала пред швейцарски разследващи, че братята Анри и Манчо Ковачеви от Враца са я използвали като „муле“, за да пренася дрога. На 30 юли т.г. тя е заловена на летището в Цюрих с близо 700 грама чист кокаин, докато се прекачва на полет от Сао Паоло за Атина. Информацията за организаторите на канала Анри и Манчо Ковачеви е стигнала до българските власти по официален път, но в МВР бездействат. Братята дори не са разпитани по случая, за който Биволъ писа подробно преди месец.

    В публикацията на Биволъ бяха изнесени скандални факти за група за измами и наркотрафик във Враца. Веднага след нея нашият информатор, който застана с името си пред камера, беше жестоко пребит и предупреден да мълчи.

    Въпреки това грозно потвърждение на обстоятелствата МВР продължава да пасува и явно няма никакво намерение да разследва съвсем реален канал за дрога. В началото на месеца ГДБОП проведе шумна акция във Враца и залови няколко дребни дилъра, но братята Ковачеви, които са известни с криминалното си минало, продължават да са на свобода.

    Да се откупиш от лихвари като „муле“

    Евстатиева е вербувана за „муле“ след като Ковачеви отнемат с измама единственото й жилище. В края на миналата година братята, които въртят заложна къща, дават на Цветанка паричен заем, срещу който тя залага апартамента си. През следващите месеци тя редовно изпраща пари за погасяване на дълга си с преводи през Western Union от Гърция, където работи. Братята-лихвари обаче претендират, че не са получили нищо и тя продължава да им дължи пари. Анри Ковачев успява да се сдобие с нотариален акт за апартамента на Цветанка и дори започва да иска от нея да му плаща наем, за да не я изхвърли на улицата.

    Отчаяна, Цветанка приела „оферта“ от братята да пътува до Бразилия, за да донесе оттам „една чанта“, като срещу тази услуга те обещали да й върнат апартамента и да „опростят“ дълга. Братята й дали билет до Сао Паоло, 350 долара, мобилен телефон и инструкции да се настани в хотел и да чака обаждане – обяснява тя в показанията си пред швейцарските разследващи, които Биволъ видя.

    Цветанка заминала за Сао Паоло с швейцарските авиолинии с полет от Атина и прекачване в Цюрих на 19 юли. След 9 дни очакване в хотела местен „ятак“ най-после се свързал с нея, за да й предаде черна чанта, която на вид била празна.

    На 30 юли Цветанка кацнала обратно в Цюрих с полет LX93 от Сао Паоло. При рутинна проверка митничарите открили във вътрешно отделение на чантата 700 грама кокаин. Лабораторният анализ показал, че той е с възможно най-високата чистота – 92%.

    Това дава индикации за сериозен канал на дрога, вероятно от Перу. През последните години тази държава стана по-голям производител на дрога от Колумбия и перуанският кокаин се счита за най-чистия на пазара.

    Цветанка Евстатиева е осъдена по бързата процедура на 28 месеца лишаване от свобода, които сега излежава в затвор близо до Цюрих. При една от редките възможности да се свърже с външния свят тя разговаря с репортер на Биволъ и напълно потвърди казаното пред швейцарските власти.

    „Анри ми купи билет за Сао Паоло, даде ми 350 долара и ми каза като кацна да ида в един хотел и да чакам там. Дойде един негър и ми даде една чанта да я занеса в София.“

    Разследващите в Цюрих са я разпитвали най-подробно за Анри и Манчо Ковачев. Те показали на Цветанка серия от снимки, на които тя твърди, че ги е разпознала.

    Нещо повече – от разговора с разследващите полицаи Цветанка разбрала, че те са наясно кои са братята Ковачеви и имат данни за техни криминални изяви и в други европейски държави.

    МВР знае, но си трае

    В средата на август по канал на Интерпол швейцарците изпращат в България информация за случая и искат данни за Манчо и Анри Ковачеви. Към този момент близките на Цветанка Евстатиева вече са я обявили за издирване, тъй като от няколко седмици нямат никакви новини от нея.

    blagoev-ciganina-kovachev-policai

    Анри и Манчо Ковачеви, Ники Циганина и полицаят Цветан Благоев

    Преписката с показанията на Цветанка обаче потъва в сейфовете на ГДБОП и ОД МВР – Враца. Според българските правоохранителни органи явно няма повод за възбуждане на разследване. Братята Ковачеви дори не са разпитани.

    Биволъ вече публикува снимки на Анри и Манчо Ковачев в задушевна компания с бившия полицай Цветан Благоев. Последният се прочу в медиите като изобличител на полицейски шефове от АЕЦ „Козлодуй“. Но „чадърът“ над братятя очевидно е от доста по-високо място.

    На снимките с Ковачеви и Благоев личи и Ники „Циганина“, който има мрачна слава във врачанския ъндърграунд. Няколко часа след като Биволъ публикува снимките и информацията за задържаната в Швейцария пенсионерка, нейния внук Илиян беше пребит от трима непознати, които му счупиха ръката. Призивът ни към МВР да бъде осигурена полицейска защита за Илиян като важен свидетел остана глас в пустиня.

    anri-kovachev

    Анри Ковачев

    На 3 октомври т.г. ГДБОП и прокуратурата проведоха шумна акция във Враца, в резултат на която задържаха няколко дребни дилъра. Посочените като организатори на съвсем реалния презокеански канал за дрога въобще не бяха обезпокоени.

    Както разкри Биволъ, Анри Ковачев е пълномощник на фирма, регистрирана в офшорния щат Делауер, САЩ. Този факт е основание за американската агенция ДЕА да проведе собствено разследване. Но каквото и продължение да има тази история, то никак няма да е славно за българските власти, които вече игнорираха очевидни данни за опасна престъпна група, изложиха на риск живота и здравето на важен свидетели и демонстративно саботираха международно разследване на наркоканал.