2024-07-17

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Сп. „Таймс“ избра Марк Цукерберг за 2010 Личност на годината

    Марк Цукерберг (Mark Zuckerberg) , основател и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Facebook, е избраникът на списание „Тайм“ за „2010 Личност на годината“. Критерият за избор на издателя е човек, който за добро или лошо е повлиял най-много събитията през дадената година. Популярната социална мрежа наброи над 500 милиона потребители тази година и така нейният основател се оказа достойната личност за наградата.

    При обявяването на победителя вчера редакторът от “Тайм” Ричард Щенгел каза: „Мащабът на Facebook е нещо, което променя живота ни. Един на всеки 10 души на планетата е там, а това изключва Китай, където живее един от всеки пет души на планетата. Това не е просто нова технология. Това е социално инженерство. Това е промяна на начина, по който се отнасяме един към друг. Аз всъщност мисля, че е въздействие върху човешката природа по начин, който никога не сме виждали преди.“

    Цукерберг е 19-годишен второкурсник в университета в Харвард през 2004 г., когато започва уеб услуга, наречена Thefacebook.com от общежитието си. Сега той е един от най-младите милиардери в света и се очаква приходите от компанията му да са $ 2 млрд. за 2010.

    На 26 години, Цукерберг е най-младият победител, след като Чарлз Линдберг е бил обявен първи за Личност на годината на списанието през 1927 г., когато той става първият пилот, прелетял соло през Атлантическия океан. Оттогава конкурсът на списането се е превърнал в културен феномен за Съединените щати, въпреки противоречивия избор на Адолф Хитлер за 1938 година.

    През 2009 г. победител бе председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Сред фаворитите на читателите за тази година е бил и Джулиан Асанж, основателят на WikiLeaks, но списанието е предпочело в крайна сметка Цукерберг. Консервативното политическо движение Tea Party е било вторят избор на „Тайм“ за 2010 г., следвано от Асанж, афганистанския президент Хамид Карзай и 33-мата чилийски миньори, които попаднаха в капан.

    http://news.sagabg.net

  • България била най-тъжното място на света

    България е най-тъжното място на света, ако вземем предвид връзката между доходите на глава от населението и задоволството от живота.

    Този извод прави сп. „Икономист“ в статия, озаглавена „Богатите, бедните и България“.

    BGpoor

    Списанието се опитва да развенчае популярния мит, че парите не могат да ни купят щастие (теза, издигната през 70-те години от Ричард Истърлин, професор по икономика от университета на Южна Калифорния, който установил твърде слаба връзка между двете).

    Статията цитира нови изследвания, особено на Бетси Стивънсън и Джъстин Уълфърс от университета на Пенсилвания, които откриват такава връзка в зависимост от съответната държава.

    Според тях, че доходите и щастието са пропорционални не е било съвсем ясно поради липсата на достатъчно статистика. Сега обаче има данни, които доказват тази зависимост навсякъде по света.

    Американските изследователи са събрали информация за въздействието на доходите върху удовлетворението от живота от почти всички места по света, като са групирали държавите по 10-пунктова скала.

    Според тази класация жителите на по-богатите държави са определено по-щастливи.

    Това съотношение обаче не е идеално навсякъде, което предполага, че за житейското щастие играят роля и други, вероятно културологични фактори, отбелязва списанието.

    Така например западноевропейците и северноамериканците са близо едни до други по резултати, макар че има и аномалии като учудващо унилите португалци.

    Хонконг и Дания, например, имат сходни доходи на глава от населението при паритетна покупателна способност, но задоволството от живота на хонконгците е 5,5, а на датчаните 8.

    От класацията се вижда, че латиноамериканците са радостни, жителите на бившите съветски републики са забележително окаяни, а България е най-тъжното място на света според доходите на глава от населението, заключава „Икономист“.

    Източник: БТА

  • Теодора Захариева получи наградата „Паница“ за доблест

    Теодора Захариева, защитничка на правата на онкоболните у нас, и Комисията за обявяване на принадлежност към Държавна сигурност бяха отличени с награди за гражданска доблест „Паница“ 2010.

    Захариева, която е председателката на Българския пациентски форум (FBPF.org) и учредител на Центъра за защита на правата в здравеопазването (CZPZ.org), получи отличието от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

    Миналата година тя бе отличена и с голямата награда „Човек на годината“, присъждана от Българския хелзинкски комитет, за приноса си в борбата за човешки правата и спечелването на общественозначими дела срещу властта “ за десетки хиляди левове в полза на хиляди хора“.

    През 2007 г. след тригодишен процес здравното министерство бе осъдено да плати 100 хил. лева обезщетение на Захариева, понеже не й е осигурило полагащите й се животоспасяващи медикаменти. През 2005 г. тя е диагностицирана с рак на гърдата.

    До края на съдебния спор оцеляха само двама от седемте раковоболни, завели делото.

    Миналата година от центъра й заведоха колективен иск срещу здравното министерство, тъй като пациенти с рак на млечната жлеза не са получили лечение с препарата „Херсептин“.

    С почетна награда „Паница“ беше отличена и Комисията за обявяване на принадлежност към Държавна сигурност.

    Тя бе връчена от вицепремиера Симеон Дянков на Евтим Костадинов, председател на комисията.

    Наградите се присъждат от консултативен съвет, включващ бившия президент Желю Желев (1990-1997 г.), писателя Георги Господинов, бившата еврокомисарка Меглена Кунева.

    Лауреатите получават специална грамота, плакет и 10 хил. лв., а носителите на почетната награда – 2000 лв.

    Поради здравословни проблеми основателят на фонда Димитър Паница не присъства на церемонията в Нов български университет.

    Наградата за гражданска доблест „Паница“ се връчва от 2006 г. и е продължение на отличие за журналисти, давано от 1994 до 2004 г.

    Кинорежисьорът Малина Петрова е първият й носител. Тя е член на Комитета за екологична защита на град Русе, а по-късно управител на фондация „Утре“, която работи с деца в неравностойно положение.

    Последният носител е проф. Ивайло Търнев, чиито заслуги са в разработването и осъществяването на програми за изследване на генетични заболявания сред малцинствените общности, за профилактика и лечение на туберкулоза, на онкологични и други социално значими заболявания.

    Източник: БГНЕС

  • Борисов готов да уволни министъра за българите в чужбина Божидар Димитров

    Премиерът Бойко Борисов заяви, че е готов да се раздели с министър Божидар Димитров, за да приключи веднъж завинаги темата за участието на хора от бившата държавна сигурност във властта.

    Премиерът каза това пред журналисти в Брюксел, където обяви още, че изказването на президента, че посланиците от Държавна сигурност са ни вкарали в Европейския съюз и НАТО, създава напрежение и може да доведе до проблеми с партньорите ни в двете организации.

    По-рано днес външният министър Николай Младенов заяви, че страната не може да бъде представяна в чужбина от агенти на Държавна сигурност.

    Наложеният мониторингов механизъм на България, имиджът ни на държава с корупция и всички други проблеми на присъединяването ни към ЕС са част от „приноса“ на тези „доказани професионалисти“, смята шефът на българската дипломация.

    Външният министър смята да отиде на сериозен разговор с президента и да му покаже това, което носи при всички политически сили. „Дотолкова ли чалгализирахме българския политически диалог“, коментира той обръщението на държавния глава по случая.

    Ако някой смята, че това е повод за гордост, да си го закачи на ревера и да си го носи напред, препоръча на посланиците с досиета министърът.

    –––––––––––

    Световните медии за скандала в България

    Българският президент Георги Първанов отхвърли искането на премиера Бойко Борисов да уволни 42 дипломати, включително посланиците на страната в Германия, САЩ и Великобритания, тъй като работели за тайните служби на страната по времето на комунизма, пише „Файненшъл таймс“.

    Изданието цитира анализатори, според които за повечето от посочените от комисията дипломати се е знаело, че са замесени с Държавна сигурност. „Има силен елемент на лицемерие тези хора да бъдат нападани след 20-годишна пауза. В повечето случаи връзките им с тайните служби бяха добре известни“, цитира вестникът Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията.

    За разлика от други бивши комунистически страни България не прие закон за лустрация, с който да забрани на хора, замесени с тайните служили, да заемат високи постове. Много бивши служители направиха бърз преход към бизнеса след падането на комунизма и използваха средства, прехвърлени в чужбина след падането на режима, припомня „Файненшъл таймс“.

    Би Би Си цитира Комисията по досиетата, според която посланиците в Германия, Италия, Испания, Холандия, Швеция, Гърция и Португалия са били агенти на Държавна сигурност. Посланиците в Токио и Москва също са сред споменатите имена.

    Британската медиа припомня, че самият президент Георги Първанов е бил обвинен през 2007 г., че е сътрудничил на Държавна сигурност, но отрича да е бил агент.

    Агенция Блумбърг акцентира върху думите на министъра на външните работи Николай Младенов, че разкритията нямат юридически последствия за бившите сътрудници и шпиони и тяхното отстраняване от настоящите им позиции е сложен юридически въпрос, но в рамките на една година може да има решение.

    Източник: http://kafene.net/

  • Норвегия даде още година за парите по проекта за Античния стадион в Пловдив

    Новрежкото представителство на Европейското икономическо пространство /ЕИП/, което е пълен финансиращ орган по реконструкцията на Античен стадион в сърцето на Пловдив отпусна още 12 месеца за усвояване на средствата по специален проект. Новината е от потвърдена от губернатора на Пловдив област, инж. Иван Тотев, след като проектът основно се изпълнява от екип на Областна администрация – Пловдив.
    Ако скандинавските донори на проекта за защита и експониране на културния паметник не бяха направили щедрия шест с още една година удължение, спечелените по проекта „Античния стадион на Филипопол – опазване и експониране в градска среда”, 900 000 евро, следваше да се загубят безвъзвратно, след като до момента не са усвоени. Сега срокът е удължен до 2012 година, финансирането остава в пълен размер, без да се изисква по-голям процент съфинансиране от страна на Пловдив.
    Още в началото на идния месец, януари 2011 година, областна администрация очаква да получи от община Пловдив строително разрешение, за да започнат реалните дейности по реализацията на проекта.
    Да се експонират максимално пространствено античните находки в зоната край емблематичната Джумая джамия в центъра на Пловдив, които десетилетия наред абсурдно да дремели под бетонните покрития над античната зона, това е основната цел на проекта. Заради тази проектна реализация вече е сигурно, че ще бъде изместена окончателно и арт търговията на пловдивски търговци на картини, бижутерия и туристически аксесоари.
    Така до април 2012 година, когато проектът следва окончателно да бъде реализиран, се предполага как завинаги ще остане в историята странното пространствено бетонно съоръжение върху същия този Античен стадион, придобил гражданско спрежение през късния соц с определението „дупката на Дража”, защото била оформено по идея на Дража Вълчева, завинаги ще изчезне от списъка на конфузните емблеми на Пловдив.
    Информационна агенция КРОСС.

  • Президентът обмисля вето върху Изборния кодекс

    София /КРОСС/ Има много текстове в Изборния кодекс, които са Достойни за повторно обсъждане. Това заяви президентът Георги Първанов по време на дискусия на проекта АБВ. По думите му стана ясно, че той най-вероятно ще се възползва от правото си да наложи вето върху кодекса, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Първанов уточни, че предстои детайлно да обсъди новия закон с юридическия си екип.

    „В този кодекс се претоплят в голяма степен познати норми и подходи, а част от тях трасират пътя към вземането на своеобразна „изборна зестра”, както го наричам аз, а други го назовават служебна победа”, коментира той.

    Първанов видя в изборния закон като единственото положително нещо обстоятелството, че правилата за изборите за първи път не се приемат в 12 без 10, както е било досега.
    Според него обаче предизборните правила не са основният лост за връщането на доверието на хората към политиците. С този кодекс по-скоро и допълнително ще бъдат демотивирани избирателите, смята държавният глава.

    „Когато чрез политиката сме ликвидирали здравеопазването, образованието и накрая лишим хората от възможността да избират пряко човекът, който тича да им върши работата, как ще ги накараме да пуснат бюлетина. Това е невъзможно”, коментира Първанов приетият текст в кодекса, според който кметовете на малките села ще бъдат назначавани.

    Първанов отново настоя да отпадне възможността за дарение от юридически лица за предизборните кампании на партиите. Според него е необходимо да се създаде публичен регистър за финансирането преди изборите, за да има гаранция и контрол върху кампаниите на участващите партии.

    По думите на държавния глава преброяването на населението през следващата година трябва да бъде използвано, за да се изчистят избирателните списъци от т.нар. фантоми.
    Необходимо е също така да бъде предотвратено срастването на частния, финансовия и корпоративния интерес с политиката. За това трябва да се осъществи смяна на политическия модел, настоя Първанов.

    © CROSS Agency Ltd.

  • Шрамайер: „За съжаление, Бойко Борисов е най-доброто, което България може да предложи.“

    Бойко Борисов е популист и гениален манипулатор, но за момента той е най-доброто, което България може да предложи – това казва в интервю за Дойче Веле бившият зам.-посланик на Германия в София д-р Клаус Шрамайер.

    В разговор с Емилиян Лилов д-р Шрамайер обрисува българското политическо настояще по следния начин:

    „Българският парламент се е превърнал в машина за гласуване, направлявана от управляващата партия. Не, това вече не е свободен и суверенен парламент. Ако например Бойко Борисов се появи загрижен пред парламента и обясни на депутатите си, че казаното от него вчера вече не е валидно и поиска да гласуват точно обратното, то това се прави веднага“ – казва германският експерт.

    България би била друга, ако я бяха управлявали държавници

    И все пак Бойко Борисов е най-доброто, което България може да предложи в момента, убеден е Шраймайер: „Преди всичко той не е замесен в корупционни или някакви други скандали, което не означава, че е най-подходящият за този пост от гледна точка на произход или образование. Но за момента той, за съжаление, е най-доброто, което България може да предложи.“

    Държава без истински държавници?

    България не прави изключение от повечето страни на Балканите, където липсват истинските държавници, уточнява Клаус Шрамайер. За Бойко Борисов той също не е убеден, че може да бъде определен като държавник. Но е убеден, че ако е имало истински държавници начело на България веднага след промените, днес страната би била друга:

    „За голямо съжаление тогава в България липсваше такъв държавник, който да има куража да сложи край на комунистическото господство. Кръглата маса бе първата грешка, защото това не бе разговор между двама равноправни, какъвто бе например случаят в една Полша.

    На Кръглата маса в България един срещу друг бяха седнали бившата номенклатура с цялата си мощ и бедната българска опозиция, която в онзи момент не разполагаше нито с копирни машини, нито дори с хартия за печатане на материалите на прохождащата партия СДС. И в този смисъл Кръглата маса бе един фарс. Друга голяма победа на комунистите бе приемането на конституцията, в която те успяха да циментират юридически своята собственост. Всичко това са неща, които не трябваше да се случват“ – казва бившият дипломат.

    За д-р Желю Желев Клаус Шрамайер казва, че с умерената си позиция и въздържаност той само е допринесъл за това развитие на нещата. Т. нар. „Боянски ливади“, според него, са били истинска катастрофа. По-различни ли са сегашните управници на България, според д-р Шрамайер? Ето отговора му:

    Борисов и царят – прилики и разлики

    „Бойко Борисов е великолепен Пи-Ар. Той е популист, който знае как да въодушевява масите. Още като главен секретар той имаше няколко добри представления в битката с престъпността. Показваше се по телевизията, но това не промени с нищо нещата. Нито едно от 200-те поръчкови убийства не беше разкрито, докато беше главен секретар.

    Малко наркотици, малко задържани на митницата стоки, но така и не видяхме разкриване на нито едно от извършените тежки престъпления в България. И в този смисъл Бойко Борисов е един популист, гениален манипулатор, какъвто впрочем бе и царят. Зад това стои склонността на българите да си търсят месия. И това е много опасно“ – казва в заключение бившият зам.-посланик на Германия в София д-р Клаус Шрамайер.

    Автор: Емилиян Лилов
    Редактор: Бисерка Рачева
    Източник: http://www.dw-world.de/<
    /strong>

  • Премиерът има дълги уши!

    Чак сега разбираме защо бюджетът за слухтене е по-голям от този за култура – Бойко Борисов иска не само да стои в телевизора, но и в спалнята на всеки

    Автор: Емил Спахийски /Сега/

    Българинът най-накрая е на път да се справи със самотата си. Може да е само за един мандат, може и за два, но докато на власт милиционерства Бойко Борисов, никой няма да бъде сам като куче . Ще си пее като привържениците на „Ливърпул“ You’ll never walk alone. И наистина никой „няма да върви сам“, защото задължително ще го следват дългите уши на властта, сиреч Бойко Борисов.

    Наистина имам чувството, че няма българин, който да работи на по-висока позиция – независимо дали е в държавната администрация, или частния бизнес, и да не се оглежда предпазливо. Репликите от времето на комунизма – „Това не е за телефона“, „Абе, я по-тихо, че не знаеш кой те слуша“, се върнаха.

    Усещането, че живеем в Биг Брадър, се е насадило трайно. Последният скандал около шефа на митниците – генерал Ваньо Танов, разработките около него и най-вече реакцията на премиера Бойко Борисов след разкритията буквално подписаха достоверността на този страх.

    Тази политика на постоянно слухтене има поне три измерения –

    правната, моралната и ефективна в смисъл има ли полза обществото от подобна шпиономания.

    Към този момент потресаващите случаи на подслушване излизат на бял свят само след вътрешни скандали на управляващите и от чисти издънки.

    Около скандала с феномена на Борисовата кадрова политика – Калина Илиева, изникна въпрос, който набързо беше насметен под килима. Бившата шефка на Фонд „Земеделие“, оказа се е помагала за подслушването на своя шеф – министър Мирослав Найденов. Имаше и неясни информации за купища сигнали, пращани от нея към ДАНС, към ОЛАФ, за нейни служители и фирми, а може би и за министъра. После и тия факти бяха замазани с внушението, правено най-вече от земеделския министър, че „момичето не е добре“.

    Важното е друго – какви доказателства за подготовката на тежко криминално престъпление са имали хората от службите, за да поискат разрешение за използването на СРС-та? Колко време е траело подслушването? Изобщо прекратено ли е? И ако да, какво се е случило със записите?

    Възможно ли е един министър да бъде разработван без знанието на Бойко Борисов? Всъщност има такава възможност, но това означава, че Борисов не е реалният премиер, а Цветан Цветанов. За мен обаче това е абсурдна теория и предпочитам да се върна към студената логика.

    Ако Калина Илиева е следяла Найденов, това

    означава, че тя е работила повече за ДАНС,

    отколкото по назначението си. Ако тя не бе укривала бременността си и в крайна сметка бе уволнена, никой никога може би нямаше да разбере какви ги е вършила. Фалшивата диплома, която излезе на бял свят, е само подробност, която ако питате мен, е била хваната отдавна от ченгетата (както вече е известно на всички ни, сигнали за подправената тапия съществуват от самото назначение на Илиева за шеф на фонда). Ако ченгетата са знаели за фалшификата, но дълго време не е имало последствие, може да предположим, че младата жена е била принудена да доносничи. Ако тази логика е вярна, то раждането е чисто бягство от принудата, а опозоряването й – наказание.

    Другият скандал със следене на висш държавен служител – Ваньо Танов, също изтече в обществото след скандал. Ако посланик Джеймс Уорлик не беше отнел визата за САЩ на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков, едва ли щеше да се стигне и до разкритието, че Танов е подслушван и разработван от МВР. Тъй като по този повод Петков попита подслушван ли е шефът на митниците. Шест месеца! Ако Танов е престъпник, защо не го махнат? Или оперативните работници не търсят доказателства, а компромати?

    Обемът на следене и подслушване във висшите ешелони на властта е очевидно огромен. Но колко точно? Всеки ли министър, заместник, шеф на дирекция, отдел, агенция е следен? Всеки ли съдия и прокурор е в клещите на МВР? Как така става, че съдиите са гадовете, дето пускат престъпниците, пък в същото време подписват всяка прищявка на министъра на вътрешните работи за СРС, което означава и на премиера? МВР не желае да каже колко плащат данъкоплатците за това. И тъй като досега от там не са опровергали информацията, че става дума за 100 милиона лева, повече отколкото за култура, ще го приемем за истина.

    Отговорът колко са подслушваните го даде самият Бойко Борисов:

    „Трябва непрекъснато да са в стрес и да знаят, че ще бъдат наблюдавани. А не, когато паднат от власт, да говорим имало или нямало корупция. Сега се проверяват митниците, сега се проверяват фондовете, сега се проверяват строителите. Всички!“

    Точно така. Всички! Всички са подслушвани и следени. Това е страшно, но още по-страшното е, че масата припознава в милиционерщината силна държава.

    ГЕРБ получи вот на доверие от избирателите, защото обеща европейско развитие на България и нов морал. Получи подкрепа, защото декларира, че има сили и хора, с които да постигне тези цели. Какво се получава на практика? Бойко Борисов няма доверие на собствените си хора. Те не са му натрапени, той ги е подбрал. Борисов не вярва на номинирания за политик на годината Мирослав Найденов, не вярва на човека, когото е назначил да пълни хазната, не вярва на никого! Чрез СРС-тата Бойко Борисов подсигурява да има кофа кал за всеки.

    Ясно е, че страх лозе пази, но политиката не е земеделие и не е полицейски арест. Основният ресурс в нея е доверието. Когато избирателите гласуват за ГЕРБ или друга партия, не искат математически формули за това как ще си изпълни обещанията, а си стискат ръцете с избраниците на честна дума.

    Нека Бойко Борисов обясни как обществото да има доверие на министрите му, които той подслушва и следи като тежки престъпници? Ами никак!

    Има и по-тежък въпрос – при развихрилата се милиционерщина може ли някой да гарантира, че и самият Бойко Борисов не е подслушван, следен и нагласен така, че да изпълнява чужди нареждания? Нека сам да каже!

    Една държава просперира чрез развитието на икономиката, а то се постига чрез повече свобода и спазване на правила. Стилът, който агресивно се налага в ежедневието ни, не говори нито за правила, нито за свобода. Но очевидно, колкото и да са дълги ушите на премиера, той няма да може да чуе тази истина.

    Източник: Кафене.нет

  • „Труд“ и „24 часа“ имат нов собственик

    Германската медийна групировка Вестдойче алгемайне цайтунг – ВАЦ е продала всичките си активи в България, сред които са вестниците „24 часа“, „Труд“ и „168 часа“, списания, печатница и фирма за разпространение, информира Медиапул.

    Купувач е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество „БГ Приватинвест ГмбХ“.

    В съобщението се посочва, че „Приватинвест ГмбХ“ е австрийско дружество с предмет на дейност медийни инвестиции в България, учредители на което са Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Тримата имали „дълъг инвестиционен опит в медии в различни европейски страни, като в момента притежават електронни и печатни медии в Холандия“.

    За инвестицията били привлечени и местни партньори – Огнян Донев и Любомир Павлов.
    Медийната кариера на Христо Грозев започва като един от създателите на студентското радио в американския университет в Благоевград.

    След това през 1994 г. е нает да работи за американската медийна компания „Метромедия интернешънъл“. Стратегията на компанията в този период е да придобива радиостанции в Източна Европа.

    Грозев е техен консултант по проекти в Унгария, Русия и Турция, след това директор на нови радиостанции на „Метромедия“ в Русия и регионален директор за Северна Европа. От 2000 г. като мениджър на целия радиобизнес на компанията ръководи 33 радиостанции в 11 страни.

    През 2004 г. те са купени от ирландската верига Communicorp Group, част от която стават и българските „БГ радио“, „Радио 1“, радио „Нова“. Грозев работи за Communicorp Group като директор развитие на международните пазари.

    Той е и акционер в Stevia Communications заедно с Карл фон Хабсбург, купила през 2009 година 50% от акциите на българската телевизия „Европа“.

    Огнян Донев отскоро е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). През 1998 година чрез работническо-мениджърско дружество (РМД) той участва в приватизацията на „Унифарм“, а две години по-късно и на „Софарма“, на която в момента е изпълнителен директор.

    В продължение на няколко години е представител на „Метро кеш енд кери“ в България, преди компанията да открие магазините си у нас.

    Донев е собственик и в още една голяма компания – „Доверие обединен холдинг“, наследник на бившия приватизационен фонд „Доверие“. Холдингът е акционер в няколко публични компании, както и в „Доверие Брико“, която управлява веригата магазини „Мосю Бриколаж“ в България и региона.

    Любомир Павлов е известен първо с политическата си кариера, издигнала го до депутат от СДС в 36-тото Народно събрание. След това е сред най-приближените до бившия кмет на София Стефан Софиянски.

    Павлов е бивш шеф на надзорния съвет на Общинска банка и съсобственик на ТВ7. От 2008 г. е акционер и в „Софарма“.

    Източник: Кафене.нет

  • Граждански организации искат незабавно отзоваване на агентите на ДС – посланици

    Комисията по досиета оповести днес посланици, генерални консули, заместник ръководителите на дипломатическите мисии на Република България с принадлежност към структури на бившата Държавна сигурност (ДС). Веднага след това в редакцията на Еврочикаго получихме следното прессъобщение:

    Гражданските организации „Коалиция за честно управление”, „Граждани срещу ДС”, Център „Хана Аренд”, Асоциация „Анна Политковская” и Гражданска инициатива „Справедливост” ще уведомят медиите на съответните страни за посланиците – агенти на ДС.

    Те настояват правителството на ГЕРБ да не поставя под въпрос доверието на евро-атлантическите ни партньори, съседите ни и други държави, с които имаме дипломатически отношения и да отзове незабавно посланиците – агенти на комунистическата Държавна сигурност:

    • Любомир Кючуков – секретен сътрудник „Николай”, посланик в Лондон
    • Иво Петров, секретен сътрудник „Осенов”, посланик в Берлин
    • Атанас Младенов – агент „Вихър”, посланик в Рим
    • Райко Райчев – секретен сътрудник „Велин- 1”, посланик в Ню-Йорк
    • Златин Тръпков – секретен сътрудник „Тарасов”, посланик в Хага
    • Иван Иванов – секретен сътрудник „Балинов” , посланик в Лисабон
    • Иван Христов – бивш щатен служител на ДС, посланик в Мадрид
    • Красимир Тулечки – сътрудник „Мичев”, посланик в Анкара
    • Андрей Караславов – секретен сътрудник „Чавдар”, посланик в Атина
    • Валентин Радомирски – бивш щатен служител на ДС, посланик в Букурещ
    • Теодор Русинов – сътрудник „Йорданов”, посланик в Тирана
    • Андрей Трънски – секретен сътрудник „Стаменов”, посланик в Сараево
    • Ганчо Ганев – агент „Генчев”, посланик в Женева
    • Иван Цветков –бивш щатен служител на ДС, посланик в Стокхолм
    • Никола Карадимов – агент „Андрей”, посланик в Осло
    • Никола Калудов – агент „Андрей”, посланик във Ватикана
    • Начко Пехливанов – бивш щатен служител на ДС, посланик в Братислава
    • Иван Данчев – секретен сътрудник „Николаев”, посланик във Вилнюс
    • Петьо Петев – секретен сътрудник „Динов”, посланик в Талин
    • Пламен Грозданов- секретен сътрудник „Крежов”, посланик в Москва
    • Бранимир Радев – секретен сътрудник „Накев”, посланик в Тбилиси
    • Тодор Стайков – бивш щатен служител на ДС, посланик в Ереван
    • Захари Радуков – агент „Красимир”, посланик в Минск
    • Любомир Тодоров – агент „Джими”, посланик в Токио
    • Георги Пейчинов – секретен сътрудник „Стрелец”, посланик в Пекин
    • Атанас Иванов Будев – агент „Асенов”, посланик в Хараре
    • Бойчо Гюров –бивш щатен служител на ДС, посланик в Дамаск
    • Илко Шивачев – агент „Орлинов”, посланик в Кувейт
    • Иван Гайтанджиев – бивш щатен служител на ДС, посланик в Кайро
    • Венцислав Иванов – агент „Николай”, посланик в Каракас
    • Иван Петков – бивш щатен служител на ДС, посланик в Пном Пен
    • Краснодар Колев – сътрудник „Бараков”, посланик в Улан Батор
    • Николай Иванов – агент „Калчев” , посланик в Доха

    –––––-
    Близо половината от проверените посланици са работили за ДС. Сред тях са и 40 от настоящите ръководители на мисии. Проверката е обхванала 462 лица. Според закона за досиетата се проверяват посланиците, генералните консули и зам.-ръководителите на дипломатическите мисии. Комисията е установила данни за 26 лица, които обаче не подлежат на обявяване по закон, защото са починали.
    Това е най-високият процент сътрудници на репресивния апарат на бившия комунистически режим от всички досегашни проверки. Досега средният процент се движеше около 10 на сто.

    Пълния документ с всички имена на работелите към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия може да бъде изтеглен от тук – 175poslanici

  • Рискът от война между Кореите нараства

    Междувременно началникът на генералния щаб на южнокорейските въоръжени сили ген. Хван Ю-дон е подал оставка.

    Рискът от война на Корейския полуостров нараства, предупреди вчера най-високопоставеният американски военен, цитиран от Асошиейтед прес.

    Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майкъл Мълън заяви, че Северна Корея е „увеличила залозите“ със своята агресия срещу Южна Корея.

    Мълън, който е на посещение в Ирак, отбеляза пред американски войници, че старият модел на ответни удари в отношенията с КНДР се е променил.

    Провокациите от страна на Северна Корея сега са свързани с подготовката за предаване на властта от държавния ръководител Ким Чен-ир на неговия най-малък син Ким Чен-ун, обясни той.

    Началникът на генералния щаб на южнокорейските въоръжени сили генерал Хван Ю-дон е подал оставка и тя е била приета от президента на страната И Мюн-бак, съобщи Франс прес, като се позова на съобщение на южнокорейското министерство на отбраната.

    Причини за оставката не се съобщават.

    Според местни вестници генералът е бил принуден да се оттегли заради неправомерни сделки с имоти, като се е възползвал от вътрешна информация.

    Хван Ю-дон смята, че е невъзможно да остане заемания от него пост, се казва в съобщението на министерството на отбраната.

    Южнокорейската армия остава без началник на генералния щаб в период на силно изостряне на напрежението между двете корейски държави, настъпило след като на 23 ноември северна Корея обстрелва южнокорейски остров.

    www.vesti.bg

  • Професори от цял свят пишат на Бойко и Цецка. Обясняват като на деца какво е наука

    Автор: Иван Бакалов /E-vestnik/

    Учени от цял свят, сред които 5 нобелови лауреати (до събота) и 4 носители на наградата „Фийлдс” (наричана още Нобелова награда за математика), са подписали писмо в защита на българската наука.

    Професори и доктори на науките от цял свят са написали и лични писма до премиера Борисов и председателката на парламента Цецка Цачева, с които им обясняват, че е огромна грешка орязването на бюджета за БАН и науката в България (виж извадки от писмата по-долу).
    Писма до премиера Борисов са писали и цели научни организации. Отделно има писма в подкрепа на БАН от най-авторитетните академии и научни общества в света (виж по-долу).

    Нобеловите лауреати, подписали писмото, са:
    Андре Гейм, носител на Нобелова награда по физика 2010 (заедно с Константин Новоселов). В момента работи в Манчестърския университет във Великобритания.
    Дейвид Грос, носител на Нобелова награда по физика 2004 (заедно с Хю Дейвид Полицър и Франк Уилчек). В момента е директор на катедра по теоретична физика в Калифорнийския университет, Санта Барбара, Калифорния.
    Алексей А. Абрикосов, носител на Нобелова награда по физика 2003 (заедно с Витали Гинзбург и Антъни Легет). В момента работи в Националната лаборатория Брукхейвън, в Ъптън, щат Ню Йорк.
    Жорес И. Алферов, носител на Нобелова награда по физика 2000 (с Херберт Крьомер и Джак Килби). До 2003 е директор на Физико-техническия институт А.Ф. Йоффе към Руската академия на науките.
    Шелдън Глашоу – Нобелова награда по физика 1979 (заедно с Абдюс Салам и Стивън Уайнбърг)

    Много на брой големи авторитети в един глас дават само един съвет: не разрушавайте науката. Всички споменават за добрата оценка на БАН, дадена от ALLEA (Европейска федерация на академиите на науките) и ESF (European Science Foundation – Европейска научна фондация), и за това, че БАН е водещият български център за научни изследвания. Учените също са единодушни, че лесно и бързо се разрушава, но трудно и бавно се създава продуктивна научноизследователска база.

    Под писмото, публикувано на български и на английски в сайта http://www.science.nauka2010.com/ са се подписали общо над 6000 учени от цял свят и България.
    Сред хората, които подкрепят науката и БАН, са някои от най-известните имена в различни области и водещи в своите научни специалности от институти и лаборатории като ЦЕРН, Швейцария, университети като Харвард, Оксфорд, Принстън, Колумбия и др.
    Българските умове по света

    Най-зебележителен е отделен списък от близо 500 български учени-емигранти в Америка, Европа и другаде по света, които работят в тамошни университети и институти. Те са написали свое отделно писмо.

    От списъка на учените емигранти човек изненадващо добива представа как българските умове са се пръснали във водещи световни университети като: Харвард, Калтек (California Institute of Technology), Принстън, университета Колумбия, Кеймбридж, Оксфорд, Гьотинген, университетите Браун, Джонс Хопкинс, Макгил и мн. др.,
    Парижката обсерватория, включително университети и нститути в Австралия, Бразилия, Хонконг и др.

    Те са избрали да правят научна кариера в чужбина, поради оскъдните условия у нас, но с подписа си подкрепят да се запази и сегашния мизерен бюджет за науката в България.

    В писмото те казват (то се разпраща на английски в научните общности по света):
    „…С малки изключения, изследователският потенциал на страната е концентриран в институтите на БАН и Софийския университет. С около 17% от изследователите в страната, БАН сам дава 60% от научните резултати, а 30% идват от Софийския университет.
    …Академията е доведена до колапс. През тази година 700 изследователи са напуснали Академията, а малкото останали млади хора със заплати намалени до минималната, са готови да напуснат масово.
    …Поразително е да ставаме свидетели как страна член на ЕС с уважавана история в образованието и науката, запада до общество с необразовано население, годно само за неквалифициран труд, където образованите и способните виждат своето бъдеще извън родината…”

    Дългият списък от български учени в чужбина е тъжна илюстрация за ставащото в България.

    Писмо до председателя на БАН със загриженост и подкрепа е изпратено от The Royal Society – Кралското научно дружество в Лондон, основано 1660 г., на което председател е бил Исак Нютон, а членове -Франклин, Максуел, Фарадей, Ръдърфорд, Дирак и др. големи учени от Великобритания и извън нея.

    Из писмата до Борисов

    До премиера Борисов в защита на БАН са писали и от The British Academy (Академия за социални науки и изкуство). В писмото се казва:
    “Инвестирането в знанието е инвестиране в бъдещето на Вашата страна, която трябва да може да разчита на уменията на своите граждани. Съхраняването на културното наследство – материално и нематериално – съхранява един жизненоважен национален ресурс, от който ще искате да черпите. Висшите училища и научноизследователските умения лесно се разрушават, но са нужни много години за да се изградят отново.”

    Други организации, които са писали до премиера Борисов в защита на БАН са ALLEA (All European Academies – Европейска федерация на академиите на науките, Euroscience (организация на европейските учени) и от няколко други академии и организации.

    От Европейска федерация на академиите на науките (ALLEA) пишат на Борисов:
    “…Позволете ми да повторя заключенията на комисията, извършила международната оценка (на БАН – б. а.): държавата може само да спечели, ако инвестира в силните позиции, които БАН вече е завоювала в национален и международен план; недофинансирането трябва да бъде прекратено и да бъде подкрепено кариерното развитие на младите учени. За да изведете Вашата страна от световната икономическа криза, аз се надявам, че ще оцените ключовата важност да поддържате една стабилна национална научноизследователска база.“

    Проф. Д-р Норберт Пиетрала, директор на Института по ядрена физика към Техническия университет в Дармщат, пише до Борисов:
    “Институтът ми, например, ще се радва да наеме най-добрите, специално подбрани български ядрени физици, чийто принос ще бъде завинаги загубен за България, ако това се случи. Тази загуба ще намали способността на България за научни и технологични иновации и по този начин ще задълбочи и продължи българската криза.
    Изпращам това писмо и до германския Министър на образованието и науката, Проф. Д-р Анет Шаван, за да съм сигурен, че тя знае за потенциалния спад на българската наука в Европа.“

    Проф. Щефан Шилер, шеф на Институт по експериментална физика към университет “Хайнрих Хайне”, Дюселдорф пише на Борисов:

    “…С голяма тревога следя новините за планираното реструктуриране на Българската академия на науките. Мога да кажа, че съм сътрудничил с един от научно-изследователските й работници – XXX, около десет години. Работата ми не би била възможна без неговия принос, и е довела до резултати публикувани в международните експертни научни издания и обучението на много млади учени, които в момента са продуктивни излседователски работници в индустрията или академичната общност.
    …Всеки, който е бил зает в науката знае, че изграждането на продуктивна научна организация – особено в днешно време, когато развитието в науката е изключително високо – отнема десетилетия.
    …Светът вече е ставал свидетел на разрушаването на работеща научна структура – в бившия Съветски съюз. Нивото на едно време първокласна изследователска работа сега се е сгромолясало. Най-лошото е, че младото поколение не гледа на науката като на интересна възможност за кариера. Това е ужасно. Моля ви, не правете същата грешка!”
    Професори по физика от университета в Сиена, Италия, казват в писмото си до Бойко Борисов и Цецка Цачева:
    „Като участници в многогодишно международно сътрудничество с учени от БАН сме имали възможността да спечелим от техните умения, да оценим и да се възхитим от научните познания на колегите ни от София, чиято работа, освен че е добре призната по света, е била и все още е жизненоважна за успеха на експериментите и обучението на студентите ни.
    …Ние сме сериозно загрижени за предложеното намаляване на бюджета и за политическата реорганизация на Академията, които вашето Правителство смята да одобри: всяко ограничение или намаление на финансирането на Академията е рана за българската култура и за българските граждани и тяхната надежда да се справят с тази международна икономическа криза, но това ще нанесе тежка вреда и на европейската наука.
    Искате ли да бъдете запомнени като тези, които разрушиха такова българско съкровище? Моля, спрете намаляването на бюджета на Българската академия на науките!
    …Това е истинска катастрофа. Ако не бъде спряна или смекчена, тя ще разруши научния растеж на млади, мотивирани хора, ще доведе до намаляване на научното познание в страната и ще бъде подарък за страните, които ще приемат млади и умни хора от България…”

    На фона на тази подкрепа за българската наука от авторитети от цял свят, премиерът Борисов неотдавна пак заяви, че институтите на БАН трябвало да бъдат по-близо до производството, че академията била недостатъчно ефективна и дейността й не отговаряла на международните стандарти и на изискванията на бизнеса, и на обществото. Така премиерът противоречи на експертната оценка дадена на БАН от ALLEA и ESF и мненията в писмата, и показва, че той няма никакво разбиране за фундаментална наука и наука въобще.

    Разбира се, тази безпрецедентна глобална акция в защита на БАН и науката е загърната с пълно медийно мълчание от обслужващите правителството вестници и телевизии.

    www.e-vestnik.bg

  • Американските и българските пенсионери

    Автор: Михаил Андреев /Дневник/

    Как е в САЩ

    Американската администрация за социално осигуряване (ssa.gov) всяка година дава отговор на този въпрос на всеки гражданин, който е навършил 25 години, получава трудови доходи и плаща осигурителни вноски. Повече от 150 млн. американци получават известие (Social Security Statement) за бъдещия размер на своята пенсия на базата на досегашния си принос в осигурителната система.

    Включена е и информация за размера на бъдещата издръжка при настъпване на рискове като инвалидност, за семейни обезщетения (получавани от съпруг/а и деца до 22 г.), за наследствени пенсии, както и за средствата от здравноосигурителната програма за хора над 65 г. (Medicare).

    Администрацията изпраща известията автоматично, без предварително заявление от страна на бенефициента, като всеки от тях го получава в срок до три месеца преди рождения си ден всяка година. Предвидена е и възможност за получаване на известието в различен срок след подаване на заявление.

    Целта на тази инициатива е

    заетите да са наясно с бъдещото си финансово състояние и да бъдат подпомогнати за взимане на информирано решение, когато планират пенсионирането си.

    В известието ясно се разграничават прогнозните обезщетения, които биха се получили, ако пенсионирането стане при навършване на нужните 67 г., след пенсионна възраст (70 г.) или при ранно пенсиониране на 62 г.

    Изчисленията се правят на база на натрупания осигурителен принос в системата при спазване на настоящото законодателство. Адекватността на оценката за даден бенефициент се повишава с нарастването на неговия осигурителен стаж.

    Една година след старта на инициативата през 1999 г. проучване на Gallup недвусмислено показва ползата от въвеждането й. Някои от изводите в изследването сочат, че 46% от хората, получили известието, имат намерение да променят плановете си за пенсиониране; 42% ще потърсят съвет от финансов консултант; 47% са поискали повече разяснителна информация от администрацията за социално осигуряване. По-малко от 0.2% са констатирали наличие на грешна информация в известието.

    Разбира се, ползите от подобна масирана информационна кампания са безспорни, дори и като се вземат предвид разходите на администрацията за осъществяването й.

    Как е в България

    У нас информацията, свързана с пенсионната система, е добре пазена тайна. Въпреки че в последните години НОИ започна да публикува годишни и месечни данни, това още не може да ориентира по какъвто и да било начин бъдещите пенсионери какво да очакват като пенсия. И няма как да бъде иначе, тъй като самите експерти в НОИ вероятно не знаят дори и приблизително.

    В момента около 60% от парите за пенсии се финансират от текущите данъчни приходи, т.е.

    нямат нищо общо с внасяните осигуровки

    а по-скоро с икономическата ситуация и управляващите. От тях зависи какви ще са минималният и максималният размер на пенсията, а не от платените осигуровки; от управляващите зависи дали ще има добавки – през годината или за Коледа; от тях зависи как всъщност ще се изчислява пенсията – точки, възраст, стаж или някаква друга комбинация; от управляващите зависи и дали ще се пенсионираме на 60 години или примерно на 65 години или пък 70.

    При толкова много неизвестни би било в определена степен подвеждащо да се твърди колко би била нечия пенсия, тъй като

    тя повече зависи от политиците

    отколкото от някакви допускания на експерти на НОИ.

    Друга причина да не е възможно да знаем каква пенсия да очакваме е фактът, че НОИ не чувства за необходимо да обяснява на „клиентите“ си какво точно прави, как и какви са прогнозите за бъдещето.

    Спомнете си само псевдопредложенията за пенсионна реформа отпреди месец. Премиерът и социалният министър се разхождаха из медиите с една графика – това беше всичко, на което имахме право като информация, за да преценим дали предложенията са смислени.

    Липсата на информация както за всеки бъдещ пенсионер, така и за системата като цяло е особено опасна по няколко причини:

    – Позволява на всякакви групи, включително и синдикатите, които са против всякакви смислени промени, да манипулират данните за пенсионната система както им е угодно.

    – Парламентът и министрите одобряват някакви предложения, без да имат задълбочени анализи и прогнози, варианти и алтернативи.

    – Гражданите гледат неразбиращо и дори да се предлага нещо разумно (което скоро не се е случвало), няма как да го разберат, което пък лишава управляващите от така необходимата им обществена подкрепа за трудна пенсионна реформа.

    – Определени групи продължават с години да получават високи пенсии, без да плащат изобщо осигуровки, или пък се възползват от правото си да се пенсионират рано.

    *Текстът е от седмичния бюлетин „Преглед на стопанската политика“ на Института за пазарна икономика.

    http://kafene.net/

  • ЕС: Доброволният труд не е популярен в България

    Европейски проучвания сочат, че доброволната и благотворотелна дейност носят до 5% от брутния вътрешен продукт на страните от ЕС, но в България процентът на хората, които участват като доброволци в различни акции е едва 1 на сто, съобщи Зинаида Златанова – ръководителка на представителството на Европейската комисия (ЕК) в България.

    По думите й, три пъти по-малко българи изявяват готовност да участват в доброволчески инициативи, отколкото е средното за ЕС.

    Идеята на предстоящата 2011 като Европейска година на доброволчеството е по-широк кръг от обществото да разбере предимствата и значението на тази дейност за по-добро общество.

    Идеята е популяризиране на доброволчеството сред гражданите и признаване на доброволния труд.

    У нас националната контактна точка, която ще проведе Европейската година на доброволчеството, е Министерството на културата.

    Вече има изготвен национален план за дейностите през 2011 г., посочи Златанова.

    Източник: http://kafene.net/

  • ГЕРБ и „Атака“ наложиха изборни правила

    Въпреки всички аргументи на „Синята коалиция“, левицата, ДПС и сдруженията на местната власт управляващите наложиха идеята си районните кметове да бъдат назначавани, а не избирани както досега. На тази тема беше посветена значителна част от извънредното заседание на Народното събрание вчера, което окончателно гласуваше новите изборни правила.

    Единствено от „Атака“ подкрепиха предложението на ГЕРБ. Дебатът по разпоредбата продължи повече от три часа и в крайна сметка член първи от Изборния кодекс беше окончателно приет със 104 гласа „за“ – от ГЕРБ и „Атака“, 48 „против“ – опозицията и един депутат от „Синята коалиция“, като шестима от десницата се въздържаха.

    Управляващите пренебрегнаха аргументите на останалите парламентарни сили – че вместо това трябва да се разширят правомощията на районните кметове и че така поставят под въпрос децентрализацията. Мотивът им беше, че районните кметове трябва да работят в екип с ръководителя на голямата община.

    Срещу тази промяна вече се обявиха и от сдружения на местната власт – Националната асоциация на общинските съветници и Асоциацията на българските градове и региони.

    От ДПС обявиха, че ще направят всичко възможно, за да сезират Конституционния съд по друга законова норма – прилагането на т.нар. принцип на уседналост. Той забранява на местните избори да гласуват граждани, които не са живели трайно в страната последните 12 месеца. За евровота условието е гражданите да са живели три месеца в България или в ЕС.

    Правилото за една година уседналост обаче ще важи едва след предстоящите наесен местни избори – за тях остава досегашното изискване за адрес в съответната община в последните 10 месеца. Причината е в забавянето на кодекса, който не може да действа с обратна дата.

    От ДПС повториха позицията си, че текстът противоречи на конституцията, според която всички български граждани имат равни избирателни права и те не могат да бъдат ограничавани чрез закон. Лишавате всички, които живеят в чужбина, от правото им да гласуват, не става дума само за българите в Турция, какво ще стане с работещите в чужбина например, попита Четин Казак. От БСП също отбелязаха, че се правят ограничения за всички българи зад граница, а не се взимат мерки за ограничаване на т.нар. вътрешен туризъм.

    В разгара на дебатите по кодекса от ГЕРБ настояха народните представители да удължат работата си до полунощ. Целта ни е да стигнем поне до средата, кодексът е от 300 члена и 400 страници, поясниха под сурдинка от управляващата партия. Решението им предизвика иронична реакция сред останалите политически сили.

    Направо да слеем понеделник и вторник, да заседаваме до окончателното приемане на текстовете, предложиха от БСП и ДПС и обвиниха управляващите в политически инат. Бързането не означава, че законът ще стане по-добър, така се получават чисто човешки грешки, предупреди Михаил Миков от левицата.

    Политици демонстрираха раздразнение, че един от съавторите на закона – Искра Фидосова от ГЕРБ, налага такъв ритъм на работа, след като в продължение на повече от девет месеца оглавяваната от нея комисия за изработване на кодекса се бавеше с текстовете и отлагаше всякакви решения.

    До редакционното приключване на броя депутатите бяха приели само първите четири текста от кодекса. Предвижда се днес Народното събрание да обсъжда правилата за изборите цял ден, така че кодексът да бъде приет окончателно.

    Мнения

    Екатерина Михайлова, ДСБ:
    Изборът на районни кметове е по-правилно и демократично, назначаването им доведе до безпринципни пазарлъци. Вместо да се отменя изборът им, да се върви към увеличаване на техните правомощия.

    Сергей Станишев, БСП:
    Още с първия член на Изборния кодекс вие ограничавате правата на гражданите да избират свободно, мислите, че ще постигнете свои политически цели, като ще имате повече кметове в градовете с районно делене. Няма да се случи – гражданите ще ви накажат, те не обичат да им се отнемат права. По-добре е да се разширят правата на районните кметове.

    Искра Фидосова, ГЕРБ: Спрете да бъдете само лицемери и демагози от парламентарната трибуна. Защо за предишния си 4-годишен мандат не увеличихте правомощията им, както сега предлагате? Късно се загрижиха за избирателните права на гражданите. Каква е разликата между районния кмет и заместник-кмета и защо не се предлага да се избират и зам.-кметовете? Не целим спечелване на изборите, не преследваме политически цели. Спазваме ангажимента си да направим кодекс преди годината на изборите, а не да правим промени в 12 без 5.

    Мартин Димитров, СДС: Не възприемам аргументите на управляващите. След местните избори догодина ще започнат тежки пазарлъци за назначението на районните кметове, тъй като вероятно никой няма да има мнозинство в големите общини. Надявах се да предложим повече правомощия и отговорности на районните кметове.

    Павел Шопов, „Атака“: Този въпрос изобщо не вълнува хората.

    Ремзи Осман, ДПС: Трябва да има избор и на общински съветници за конкретните райони, за да е достатъчно самостоятелно тяхното управление.

    Източник : http://www.dnevnik.bg/

  • Midwest in deep freeze after storm cancels flights

    CHICAGO – A powerful storm that unleashed snow and strong winds across the upper Midwest left behind dangerously cold temperatures, promising a new set of challenges for people working to dig out.

    The weekend storm closed major highways in several states, canceled more than 1,600 flights in Chicago and collapsed the roof of the Minnesota Vikings’ stadium. At least six weather-related deaths were reported. Nearly 2 feet of snow fell in parts of Minnesota and Wisconsin before marching east into Illinois, Indiana and Michigan.

    The storm was headed northeast toward Canada, according to the National Weather Service, with some snow possible Monday in Michigan, northern Indiana through parts of Pennsylvania and New York. Nearly 2 feet of snow fell in parts of Minnesota and Wisconsin during the weekend.

    Officials said plunging temperatures and winds could make clearing roads even more difficult and could lead to a slow morning commute, even in places where the storm had passed. With the wind chill, temperatures in some areas were expected to be well below zero.

    In the Chicago area, only a few inches of snow fell, but wind gusts of up to nearly 50 mph blew the roof off a building at Navy Pier and sent waves from Lake Michigan crashing onto Lake Shore Drive.

    The wintry weather, with blowing snow that severely limited visibility, wreaked havoc on air and road travel.

    At least 1,375 flights were canceled at O’Hare International Airport and more than 300 were canceled at Midway International Airport, Chicago Department of Aviation spokeswoman Karen Pride said.

    Officials at O’Hare set up about 200 cots and provided amenity kits containing toothpaste and toothbrushes for stranded travelers, Pride said.

    read more: http://news.yahoo.com

  • ДОКУМЕНТИ ОТ БЪЛГАРИЯ

    Българо-Американска Асоциация осъществява професионални изследвания в областта на генеалогията (родо знание) и свързани с тях доставка на документи от гражданските регистри (раждане, брак, развод, смърт) от България, както и удостоверения за наследници, семейно състояние и други административни услуги.
    Молим съобщете Вашите желания и координати на телефон 773-444-0622 или E-mail: [email protected] .

  • Граждански движения съдят „Асарел Медет“

    „Асарел Медет“ си призна вината за замърсената Банска Луда Яна при чистене на утайника /бивш микроязовир на АПК/ на Обогатителната фабрика Асарел, пишат в писмото си (виж по долу) до медиите от Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност (ГД БОПП) и Гражданско движение против минните замърсявания (ГД ПМЗ).

    ИСТИНАТА ЗА ЕКОКАТАСТРОФАТА ПО РЕКА ЛУДА ЯНА

    Асарел Медет си призна вината за замърсената Банска Луда Яна при чистене на утайника /бивш микроязовир на АПК/ на Обогатителната фабрика Асарел.

    По време на производствената си дейност, Асарел Медет превръща микроязавира в утайник на отпадъци, продукт на многобройните аварии на самата Обогатителна фабрика, рудника и окисния отвал. При всички показатели еко катастрофата е причинена от производствена авария, защото за 20 години на експлоатация на Обогатителна фабрика Асарел, бившия язовир на АПК непрекъснато се запълва от наноси и флотационен концентрат със съдържание на тежки метали, химикали, реагенти и други производствени отпадъци. Периодично Асарел чисти тези производствени отпадъци от утайника. Доказателство за това е самият факт че оттогава, вече 20 години язовира вече не се използва за напояване на земеделски площи, за което е проектиран, а се е превърнал в хранилище, утайник на отрови.

    За пореден път Асарел, както и РИОСВ Пазарджик прикриват истината, като използват неверни определения. Вместо утайник на производствени отрови наричат източника на замърсяване „микроязовир”, вместо утайки на тежки метали, химикали и реагенти – „кал от микроязовира”. Интересно по какъв начин „кал от микроязовир” попаднал в реката може да изтрови цялата ихтиофауна на 20 км. надолу по течението? Това е подигравка с живота и здравето на хората тровени години наред и пренебрежително отношение спрямо интелектуалния и професионален потенциал на българските журналисти.

    Тези измами на РИОСВ и фирмата допуснала престъплението, целят да се прикрие истината за системния геноцид на който са подложени хората по поречието на реките Луда Яна и Марица с постоянните замърсявания на водата, въздуха и почвите от предприятието. Отровите бълвани от Асарел постепенно изменят целия химичен анализ на почвите, надземните и подземни води в долините на реките Луда Яна и Марица.

    Милиардерът Цоцорков не желае да отдели от заграбените от държавата милиарди за да направи пречиствателни станции на целия Комбинат и да спре да трови хората. Милиардерът предпочита да ползва изпълнените в миналото проекти, които не решават постоянните замърсявания. Въпреки гръмките хвалби от страна на предприятието че се грижи за околната среда, проектно не са решени въпросите на дренирането на дъждовните, технологичните и дори и отпадните битови води в Комбината. В резултат трите реки в обхвата на комбината – Асарелска, Панова и Люлековица, притоци на Банска Луда Яна, се замърсяват от непрекъснато изтичане на разтвори и окиси на тежки метали, химикали и реагенти. МОСВ услужливо не взема страна пренебрегвайки дълга си към потърпевшите граждани, които според конституцията имат право на живот в чиста околна среда.

    Ние гражданите срещу минните замърсявания ще заведем дела от името на потърпевшите хора срещу Асарел Медет за провеждан Еко геноцид, за замърсените земеделски земи, за пропуснати ползи от некомпенсираните и унищожени 11 000 дка земи и гори при производството.

    Ще подадем сигнал до прокуратурата за престъпление измама на обществеността за претърпените екологични вреди, както и осъществено укривателство на престъпление от страна на РИОСВ в полза на Асарел с която са налице и конфликт на интереси между директора на РИОСВ Лулов и Цоцорков бивш негов шеф, а както се предполага и настоящ.

  • Consulate Office (Съобщение на Българското посолство и генералните консулства в САЩ)

    Please note that the Consulate Office at the Bulgarian Embassy in DC and the Consulates General in NYC – NY, LA – CA and CHI – IL will be closed for the public on the following

    Bulgarian Official Holidays:
    March 3, 2010 (Wednesday) – National Day of the Republic of Bulgaria
    April 2-5, 2010 (Friday-Monday) – Easter
    May 1, 2010 (Saturday) – Labour Day
    May 6-7, 2010 (Thursday-Friday) – Day of the Armed Forces
    May 24, 2010 (Monday) – Day of the Bulgarian Education and Culture, and of the Cyrillic Alphabet
    September 6, 2010 (Monday) – Unification Day
    September 22, 2010 (Wednesday) – Independence Day
    December 24-26, 2010 (Friday-Sunday) – Christmas
    December 31, 2010 – New Year

    Our Offices will also be closed in observance of the following
    U.S. Official Holidays:
    February 15, 2010 (Monday) – Washington ‘s Birthday
    May 31, 2010 (Monday) – Memorial Day
    July 5, 2010 (Monday) – Independence Day
    November 11, 2010 (Thursday) – Veterans Day
    November 25, 2010 (Thursday) – Thanksgiving Day
    Please be aware, the Embassy will be open by exception also on:
    May 15, 2010 (Saturday)
    December 11, 2010 (Saturday)

    Consular Office
    Embassy of the Republic of Bulgaria
    1621, 22nd St., NW
    Washington DC , 20008
    USA

    tel.: +1 202 387 0174
    + 1 202 387 5770
    fax: + 1 202 234 7973
    e-mail: [email protected]

    Моля, обърнете внимание, че консулската служба в българското посолство във Вашингтон и на генералните консулства в Ню Йорк – Ню Йорк, Лос Анджелис – Калифорния и Чикаго – IL ще бъдат закрити за обществеността на следните

    Български официални празници:
    3-ти март, 2010 г (сряда) – Национален празник на Република България
    2-5 април, 2010 г. (петък-понеделник) – Великден
    1-ви май, 2010 год. (събота) – Ден на труда
    Май 6-7, 2010 г. (четвъртък-петък) – Ден на въоръжените сили
    24-ти май 2010 г (понеделник) – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
    6-ти Септември 2010 год. (събота) – Ден на Съединението
    22-ри Септември 2010 (сряда) – Ден на независимостта
    Декември 24-26, 2010 г. (петък-неделя) – Коледа
    31ви декември 2010 г. – Нова година

    Офисите ще бъдат затворени при спазване на следните
    официални празници в САЩ:
    15-ти Февруари 2010 (понеделник) – Рожден ден на Вашингтон “
    31ви май 2010 г (понеделник) – Ден на загиналите във войните
    5-ти юли, 2010 година (понеделник) – Ден на независимостта
    11-ти Ноември, 2010 год. (четвъртък) – Ден на ветераните
    25-ти ноември, 2010 година (четвъртък) – Ден на благодарността

    Консулската служба
    Посолство на Република България
    тел:. 1 202 387 0174
    1 202 387 5770
    факс: 1 202 234 7973
    е-мейл: [email protected]

  • И папата в разкритията на Уикилийкс

    Бенедикт XVI носел отговорност за засилващата се враждебност на Ватикана към идеята за влизане на Турция в ЕС

    Папата искал мюсюлманска Турция да остане извън Европейския съюз. Дипломати на Ватикана лобирали освен това срещу венецуелския президент Уго Чавес и настоявали формулировката за „християнските корени“ на Европа да влезе в европейската конституция.

    Това пише днес „Гардиън„, който продължава да публикува информация за изтеклите по „Уикилийкс“ (WikiLeaks) документи на американски дипломати.

    Сегашният ръководител на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI носи отговорност за засилващата се враждебност на Ватикана към идеята за влизане на Турция в ЕС, се твърди в секретни доскоро телеграми, пратени от американското посолство при Светия престол.

    И.д. външният министър на Ватикана Пиетро Паролин заявил пред американски дипломати, че коментарите на Рацингер са по-скоро негово собствено мнение, а не на Ватикана.

    От предоставените от „Уикилийкс“ грами става също така ясно, че Ватикана е помогнал за освобождаването на 15 британски военни моряци, задържани през март 1997 г. от Иран в негови териториални води.

    В други изтекли дипломатически съобщения се твърди, че обкръжението на папата било „технофобско“ и че хората около Бенедикт XVI не познавали като цяло възможностите на новите телекомуникации.

    През 2004 г. кардинал Рацингер казал, че не бива да се позволи една мюсюлманска държава да се присъедини към ЕС, макар че по онова време Ватикана официално е бил неутрален по въпроса.

    Американски дипломат отбелязал, че Рацингер „ясно разбира, че ако се позволи в ЕС да влезе мюсюлманска държава, това още повече ще отслаби тезата му за християнските корени на Европа“.

    http://www.vesti.bg

    Още по темата:

    Има ли в България изключително важни стратегически обекти според САЩ и Хилари Клинтън

    WikiLeaks: От какво в България се е интересувало посолството на САЩ в София

    Русия е „корумпирана, автократична клептокрация“

    Асандж дава онлайн-интервю за „Гардиън“ ( WikiLeaks cables: Live Q&A with Julian Assange)

    Хлябът и виното най-евтини в България

    Уикилийкс разплака Вашингтон, но не и американците

    WikiLeaks: От какво в България се е интересувало посолството на САЩ в София