2024-07-16

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Проф. Гаврилов и д-р Манов: Трябва да бъде създаден избирателен район „Чужбина”!

    Българите в чужбина продължават да настояват да бъде създаден отделен избирателен район „Чужбина”, в който да могат да гласуват за кандидатска листа, а и да важи правото за преференциален вот. Сега те могат да гласуват единствено за партия. Това стана ясно от участието на президента на Българо-френския форум проф. Любомир Гаврилов – координатор на „Временния обществен съвет на българите” във Франция и члена на съвета д-р Стефан Манов в предаването на БНТ-Пловдив „Местно време”.
    „Последните няколко месеца българите в чужбина се мобилизираха, за да се направи някакво придвиждавне по въпроса с избирателен район „Чужбина”. И в серия от интервюта, които българският информационен сайт „ЕвроЧикаго” успя да вземе от българските политически партии, се оказваше, поне на хартия, че нито една от тях не е против подобно решение, а даже и някои бяха изключително ентузиазирани от подобна възможност. И в един момент, когато излиза докладът на Временната комисия и внася проекта за Изборен кодекс, сякаш тази тема изчезва като дим”, коментира д-р Стефан Манов. Проф. Гаврилов обясни, че всъщност тази тема пряко касае и българите, които живеят и гласуват в страната си. Според него липсата на район „Чужбина” в момента води до изкривяване на изборните резултати и даде като пример ситуацията в Смолян миналата година. „Тогава партията с най-малко гласове – ДПС, получи най-много мандати. ГЕРБ с 25 000 гласа получи един мандат, а ДПС с 16 000 гласа – 2 мандата”, обясни проф. Гаврилов.
    От интервюто в „Местно време” става ясно, че нито едно от исканията на българите в чужбина за промени в изборното законодателство не е възприето от депутатите. Частично е реализирано искането за гласуване по интернет, но и тук въпросителните са много. Според проф. Гаврилов подобно начинание изисква изясняването на някои технологични подробности, изисква се технологично време, има срокове, които трябва да бъдат предвидени – трябва да се формулира заданието, трябва да се направи конкурс за изпълнител, да се проведе конкурсната процедура, да се избере фирма-изпълнител, да й се даде възможност да адаптира платформата си към българските условия, държавата трябва от своя страна да създаде организация по издаването и прилагането на ПИН-кодовете, с които ще се гласува. Като пример проф. Гаврилов даде Норвегия, където през следваща година ще бъде реализиран пилотен проект на изборите и 1/3 ще гласуват по интернет. Там от обявяването на конкурса до сключването на договора с фирмата са минали 10 месеца.
    Българите в чужбина продължават да се противопоставят и на изискването изборна секция в населено място без дипломатическо представителство да се разкрива само при наличие на минимум 100 подадени заявления. „Изискването за 100 заявления в градове без дипломатическо представителство беше въведено от Тройната коалиция”, заяви д-р Стефан Манов и допълни: „Това ограничение от 100 заявления е единствено в услуга на някои компактни български маси в съседни на България държави. Тях не ги затруднява поради добрата им организираност, а затруднява над 1 милион българи – живеещи разпръснати по света”. Според Манов това изискване е изкуствена пречка, която отказва хората да гласуват. „Ако това е целта – нека да се каже ясно!”, бе категоричен Манов. И проф. Гаврилов, и д-р Манов бяха категорични, че българите в чужбина имат желание да гласуват и активно да участват в политическия живот, и следят случващото се в България.

    Видео от предаването може да намерите на уебстраницата на БНТ-Пловдив „Местно време” (линк).

  • Днес отбелязваме 175 години от рождението на Марк Твен

    Самюъл Лангхорн Клемънс е рожденото име на световноизвестния американски писател, журналист и хуморист Марк Твен.
    Едни от най-известните му произведения са “Приключенията на Том Сойер”, “Приключенията на Хъкълбери Фин” и „Принцът и просякът”.
    В началото на 20-ти век Марк Твен е смятан за най-големия американски хуморист на своето време, наречен е ‘баща на американската литература’, а Ърнест Хемингуей казва, че цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена “Хъкълбери Фин”…
    Първият голям успех на Марк Твен идва с разказа “Джим Смайли и скачащата му жаба”. Разказът е толкова забавен, че вестници и списания от цялата страна бързат да го препечатат. При своя 17-годишен престой в Хартфорд от 1874 до 1891 година, Марк Твен написва много от най-известните си произведения.
    Малко хора знаят обаче, че той е бил близък приятел с Никола Тесла и очарован от науката и научните изследвания, прекарва много време в неговата лаборатория.
    Марк Твен патентова три изобретения – едното от тях е заместител на тирантите, а другото – историческа игра с любопитни факти. Най-голям търговски успех обаче има самозалепващият се албум за изрезки – те само трябвало да се намокрят преди да се залепят.
    Книгата на големия писател ‘Един янки в двора на крал Артур’ разказва за пътешественик във времето, който представя модерна технология на Англия от времето на крал Артур.
    През 1909 година Томас Едисон посещава Твен в дома му и го заснема, като част от този филм е използван в късометражния „Принцът и просякът“ /1909 г./
    Марк Твен печели значителни суми от книгите си, но много от тях са изгубва най-вече заради лоши инвестиции, а и в нови изобретения.
    Много скъпо му струва изобретяването на нова машина за печатане, но преди тя да бъде усъвършенствана се появява линотипът. Така Твен губи не само своите пари, но и голяма част от наследството на съпругата си. Новите творби на писателя, беседите му, както и помощта на приятели му помагат да възвърне финансовата си стабилност.
    През 1907 година Оксфордският университете дава на Марк Твен титлата доктор хонорис кауза. А през 1909 година, Твен, типично в свой стил, казва: „Дойдох с Халеевата комета през 1835 година. Следващата година тя идва отново и очаквам да си отида с нея“.
    Предсказанието на писателя наистина се сбъдва – той умира на 21 април 1910 година от сърдечен удар.
    Тази година на 1 април се навършиха 100 години от смъртта на великия майстор на словото. А това, което той ни завеща е, че ”Човек трябва да живее така, че когато умре, и на гробарят да му е мъчно”….
    www.teenproblem.net

    Къщата на Марк Твен в Hannibal, Missouri

  • 10/11/29
  • БОЙКО, НАБОРЕ, ТУК В ЕВРОПА НИ ПИСНА ОТ ДЪРЖАВНИ ПОПЛЮВКОВЦИ!

    Пише ти Жорето. Миналата есен пътувахме по едно и също време за Париж.
    Ти на официална визита при Саркози, аз за да остана окончателно и да не ти товаря правителството.
    Със Саркози си приятел още от полицейските години, ама не го попита що създава проблеми на българите, които искат да се трудят във Франция. Поне да беше го попитал той ли измисли този прословут списък със 150 професии за българи. Мияч на прозорци, сервитьор, ама само за заведение тип бърза закуска – да бърше и прибира мръсни чинии.
    Дълго го четох този списък и усетих колко съм неквалифициран с три западни, един източен и един ориенталски език и куп дипломи по икономика.
    Пък Ева Жоли казва за Саркози, че за него французите са бели и живеели в Ньой. Ньой е действително предградие за бели, ама помниш ли какво ни се случи там след Първата световна.
    Запомни името на уважаемата Ева Жоли. Тя беше тази, която резна главата на Румянка от Нова Загора. Румянка, дето те излагаше външно.
    Хеле военните живнаха когато премести клонинга на Георги Пирински от министър на отбраната за министър на външно. Ма то стойка, изказ, жестове – като братя са на Бастър Кийтън.
    Да знаеш, Бойко, липсва у нас една държавна агенция за отдаване под наем на годеници.
    То туй ваклото Яне, министърът, дето ни представлява външно и още колко знайни и незнайни половонеориентирани ще дадат един достоен пример. Та и Серго ще те похвали за първи път с много влажен поглед.
    Та външният министър да види автомобилия парк на посолството ни в Париж. Единадесет автомобила и микробус от четиринадесет различни марки. Две трети от този парк не е мърдан от времето на Иринка Бокова и има по 3 см. прах. Марин Райков да се огледа и да дръпне ушите на домакина.
    Николайчо Младенов говори скоро за съкращения в посолствата. В консулската служба и в помощната служба към посолството ни в Париж могат да бъдат назначени българи постоянно живущи във Франция. Ето ти, наборе, икономии от служебни самолетни билети, квартирни и други режийни.
    Вярвай ми, че във всички европейски страни ще се намерят българи достойни и образовани за тези служби. Ето и начин за приобщаване на българите в чужбина.
    Интересно ми беше едно твое назначение за министър на културата. Ами, Бойко, наборе, този винаги ми е приличал на разпопен йерусалимски поп.
    Дали знае хала на културния ни център в Париж и как се стопанисва. Няма да се спирам на това, че прилича на чакалнята на Подуенската гара с един теракот от 12,50 лева на завод «Хан Аспарух».
    Дали на този ти министър му говорят имена като : Никола Манев, Румяна Угърчинска, Божидар Чеков, все достойни българи живеещи в Париж, които могат да ръководят този културен център. Това са хора, които могат да сближат българската диаспора във Франция.
    Нека секретарката му потърси в Гугъл достойните интелектуалци в Европа и да ти предложи имена за ръководители на тези културни центрове. Те за пари няма да работят, но ще издигнат престижа на България и ще има истински живот в тези центрове.
    Бойко, тук в Европа ни писна от държавни поплювковци. Не знаеш, наборе, какви ги вършат от твое име из Европа.
    И да ти кажа под секрет, Саркози телешко сукалче не яде. За всеки случай да знаеш. И не залагай на него за 2012-а. Конят му окуця с това второ правителство дето състави.
    Поне ще се отдаде на заслужена почивка с Карла, пък ти какво…ако загубиш, пак сам като скот.
    Не се отчайвай, наборе. Аз любовта я намерих на 51 години. Пожелавам ти го от сърце.
    Знаеш ли една жена как дава спокойствие на нашата възраст.
    А пък направо ме е срам от моя градски, дето ми го направи министър без да ме питаш.
    Нали съм в чужбина и нямам думата и хоп Божидар Димитров – вечната комунистическа метреса. Псевдо професор, псевдо историк, но за сметка на това комунист и разведчик в червата, но с благ тембър.
    Не ми се сърди, наборе. Не го казвам за лошо. Питай един българин в чужбина дали е съгласен с твоя избор.
    Меркел и Берлускони хапнаха сукалче на Ариана, ама и тях не ги пита защо не си отварят пазара на труда за българи. Новият ти колега от Албиона още не е хапвал сукалче, ама като го поканиш, моля направи си приказката за трудностите на българите на пазара на труда там.
    Четирите най-развити страни в ЕС са си заключили пазара на труда за българи до 01.01.2014 година и са изхвърлили ключа.
    Преходен период, транзитен ли, такъв бил за България до края на 2013-а.
    Е, заради този дълъг български преход си вдигнах чукалата и няма да се върна, наборе.
    Ще пращам пари докато мама е жива, Господ здраве да и дава, после ме отпиши окончателно.
    Ако Външният ти направи реформи в европейските посолства, ще се кандидатирам за портиер на посолството ни в Париж. Като дойдеш пак, ще те разходя, щото от тез официални посещения не ти остава време една бира да пиеш на теферич.
    Тропни им, бе наборе, скръцни им със зъби на колегите, бе Бойко! Та нали ако ни няма нас българите в чужбина, Дянков няма да може да върже бюджета и Серьожата ще ти се смее с ехидната си физиономия.
    Това ли заслужаваш за всичко, което направи за този неблагодарен народ.
    Със здраве и до скоро, наборе.

    Георги Георгиев (Париж)


    Източник: http://www.afera.bg

  • Златна Костова: “Всичко, с което се захващам, правя с лекота и обич”

    Златна Костова – За превода, добрите познати и някои страни на живота

    “Всичко, с което се захващам, правя с лекота и обич.” – казва Златна Костова. Преводач от и на английски, радио-водещ, журналист, поет, тя е подчертано артистична натура. Независимо от това, с успех изпълнява отговорна административна длъжност в най-голямата информационна агенция у нас. Тя е човек с много приятели и безброй добри познати. “Добри познати” беше името и на ежедневното й предаване по радио Свободна Европа /по-късно Нова Европа/, в което е представила около 800 различни общественозначими личности. Може да се каже, че с таланта си на преводач е влязла в почти всеки български дом – чрез репликите на героите в “Ало, ало”, “Приятели”, “Женени с деца” и много други.
    “На превода гледам като на висша форма на изкуство – споделя Златна. За мен той е по-трудното изкуство, дори от написването на една творба. Да се направи добър превод, означава да се пренесе “цял един свят” на езика на друг “цял един свят”. Необходимо е също до най-малка подробност да се познава цялата култура, реалиите – от една страна. От друга – да имаш достатъчно богати езикови средства, за да запазиш почерка на автора, да влезеш в емоционалната му настройка и да изградиш творбата наново. Когато авторът е писал, той не е имал ограничения. При превода ти вече имаш рамките, поставени от него. Затова ми е много обидно когато не се гледа на превода сериозно, когато не се оценява и поощрява. В известен смисъл всяко изкуство е превод, защото превежда на своя език първоначалния образ, роден във въображението. Обичам да гледам пиесите, филмите и сериалите като обикновен зрител, радвам се на сполучливите реплики и изпитвам удоволствие от добре свършената работа.”

    Десетки сериали, сред които сериалите на BBC „Живата планета”, “Живот на планетата Земя” , “Само баламите бачкат”, стотици филми от и на английски за кинопанорами, фестивали, конкурси у нас и в чужбина, авторски статии във вестници и списания…. Когато човек работи много, запомня само най-ярките и най-характерните жалони по пътя си. За Златна Костова те са няколко.

    “Най-трудно ми беше, когато работих над един сериал, посветен на Йехуди Менухин . Винаги се подготвям стабилно, но за този превод трябваше да уча много. Както се казва, “за половин консерватория”. Независимо, че баща ми и сестра ми са професионални музиканти, а и аз самата имам музикална култура. Постарах се да няма неточности, а и самият филм е прекрасно направен от екипа. А най-забавно ми е било с “Ало, ало”. Също и с някои пиеси, които съм превеждала, когато съм “дълбала” дълго и съм мислила напрегнато. Обичам да ходя на дублажите на филмите. Незабравимо преживяване и най-голямото признание. Гледаш как артистите се забавляват истински, а тонрежисьорът буквално е “омекнал от смях” на стола си. Колкото до журналистиката – никога не съм имала амбиции, стана случайно. В Свободна Европа имах административна длъжност. В един момент започнах да правя малки материалчета за предавания на колеги, , преглед на печата – когато някой не е смогнал и трябва бързо да се реагира. В един момент шефът ми предложи да представям всяка събота по едно ново издание. По онова време те “никнеха като гъби” и имаше много материал за работа.”

    “БТА също е много изненадващо място, изненадваща спирка по моя път.” – продължава Златна. Там тя завежда “Международна дейност и протокол”. Осъществява контакти с други агенции у нас и по света. Организира и Срещата на българските медии по света. Участва като водещ в ежеседмично предаване в БНР. А отскоро, освен поезия, пише и проза.

    “Просто една сутрин започнах да пиша. За моя изненада роман. От първо лице. Аз съм художник, 55 годишен. Персонажите са моите събеседници от многобройните интервюта, но в романа всичко е по-различно. Не бързам с писането. Сигурна съм, че всичко трябва да идва леко, няма смисъл от амбиции. Сигурна съм, също така, че доброто е най-голямото вдъхновение. Ако ми е харесал един-единствен епизод в някой филм, аз само за него ще говоря. За една хубава песен съм готова да си купя целия диск. Бързо гледам да изгоня от паметта си лошите спомени, лошите срещи, лошите влияния. Не винаги се получава, но и никой не ми е обещавал винаги да ми е добре. Това, което ме води в живота и във всичките ми дейности, може да се сведе до три неща – усещане до свобода, обичливост и позитивно мислене.”

    Автор: Албена Безовска
    Източник: http://www.bnr.bg/

  • 10/11/27
  • България – една от най-осъжданите страни

    Това означава, че страната ни е една от държавите, плащащи най-много обезщетения на Европейския съд по правата на човека

    България се нарежда сред най-осъжданите държави за нарушени човешки права след Турция и Русия. Така страната ни е една от държавите, плащащи най-много обезщетения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

    Това каза съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова пред журналисти в Пловдив.

    По думите й Министерството на правосъдието (МП) е абдикирало от задължението си да публикува решенията на ЕСПЧ, а оправданието за това било, че няма пари.

    Заради противоречива практика по съдебни решения има голям риск за страната ни, каза Панова.

    Тя цитира случай, при който тримата бивши служители на ДОТИ, които бяха подсъдими заради откритите в дома
    Реклама
    на бившия главен прокурор подслушвателни устройства, получиха различни решения на съда по отношение на уволнението им, макар делата за това да бяха абсолютно идентични.

    Според Паунова се очаква в скоро време тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС) заради неоснователните забрани за напускане на страната, които се налагат при неплатени задължения. Според нея подобна ограничителна мярка нарушава правото на свободно придвижване.

    Делото Петьо Петков срещу България е пример как една държава може да наруши цялата европейска конвенция, смята Павлина Панова.

    Петков, обвинен за заливане на киселина на Светлана Гебрева, бе оправдан от българския съд по това обвинение.

    Той обаче съди страната заради това, че е воден с качулка в съда, за необоснован арест, както и заради изказването на бившия районен прокурор, нарушавайки презумпцията за невиновност, и невърнат с години автомобил, иззет като веществено доказателство. Това са нарушения на редица разпоредби, припомни Панова.

  • Скандали от България

    Дали след толкова скадали народът най-после няма да каже стига или ще се получи едно привикване и примирение?

    РЗС обвини ГЕРБ във фалшификация на частичните избори в Пловдив

    Партия „Ред, законност и справедливост“(РЗС) показа видео клипове, които според тях изобличават ГЕРБ в нарушения на изборното законодателство по време на частичните избори за районен кмет в Пловдив през 2009-та.

    На пресконференция в централата на партията бяха прожектирани четири кратки филма. В тях членове на ГЕРБ коментират подправяне на бюлетини и обещават на избиратели, че ще има пари за кварталите им само ако изборите спечели техен кандидат.

    Лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че разочаровани активисти на ГЕРБ, които сега искат да преминат в ръководената от него партия, са изпратили клиповете. Целият филм бил с продължителност осем часа, но само четирите кратки откъса били предоставени на партията. Той увери, че видео-материалите са достоверни и нямало никаква възможност да са манипулирани.

    Сред заснетото от предизборната кампания е уговорка за обучение на хората в секционните комисии за това как се фалшифицира невалидност на изборните резултати. Главно действащо лице е сегашният областен управител на Пловдив Иван Тотев, който казва: „Всички знаем, че това е един от начините, с който можем да имаме предимство“. Според Янев това ставало чрез умишлено зацапване на бюлетина с намастилен палец по време на преброяването.

    В друг откъс Антоний Йорданов, който сега е депутат от ГЕРБ, агитира в ромски квартал хората да изберат кандидатът от неговата партия Петър Петров за кмет на района. Един от основните му доводи е, че само тогава ще имат повече пари. Сред обещанията е и узаконяване на незаконните постройки, както и че ако някои от тях не могат да бъдат узаконени, то със сигурност няма да бъдат бутнати.

    В трето видео Тотев се хвали на вътрешния министър Цветан Цветанов с репликата „Това даже не е победа нашето. Това си е живо клане“. Според Яне Янев зад подозираната от него схема за фалшификация на резултатите от изборите стой именно Цветан Цветанов. „Той е бил прекият ръководител на този тип изборен процес пред цялото време“, обвини лидерът на РЗС.

    В отговор на нападките на Янев от структурата на ГЕРБ заявиха в позиция, цитирана от БТА, че са показани откъси, които целят да манипулират общественото мнение. От партийната организация в Пловдив са поели ангажимента да предоставят оригиналния филм на тези, които желаят да се запознаят с него. Подчертава се, че създаването на видео-материала е изцяло по инициатива на ГЕРБ с цел проследяване на предизборната кампания и последващ анализ.

    Янев от своя страна също призова автора да покаже целия видеозапис и да каже „защо е крит повече от година“. Той анонсира и други клипове, които ще бъдат показани в бъдеще. Сред тях е и видео от „леговището на котараците„. Отново не пожела да издаде откъде има такива материали.

    Два от клиповете можете да изтеглите тук:

    CLIPS_1_F

    CLIPS_3_F

    ––––––––

    Агроминистерството потвърди за фалшивата диплома на Калина Илиева

    Проверка на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е потвърдила, че дипломата за висше образование на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) е фалшива, както пише в днешния брой „168 часа“. Това съобщи пресцентърът на ведомството.

    От Катар, където е на посещение, министър Мирослав Найденов съобщи, че по негово нареждане са проведени консултации с посланика на България в Берлин Иво Петров, с германския посланик у нас Матиас Хюпфнер и с административния секретар на Берлинското висше училище за техника и икономика д-р Щефан Бекер. „За съжаление от разговорите ни с тях, информацията, изнесена във вестник „168 часа“ за възможно фалшифициране на дипломата, се потвърди“, заяви Найденов, цитиран от пресцентъра.

    Министърът е сезирал Софийската районна прокуратура, а по телефона – и главния прокурор Борис Велчев, който обещал незабавна проверка.

    В разговор с Найденов колегата му – министърът на образованието Сергей Игнатов уверил, че ведомството ще отправи официално запитване до Берлинското висше училище за техника и икономика за автентичността на представената от Калина Илиева диплома.

    В публикацията на „168 часа“ обаче се казва, че за фалшификацията се е разбрало именно след запитване на българското Министерство на образованието до германското висше училище. Запитването е било придружено с документи, представени от Илиева в София за легализацията на магистърската й степен, пише седмичникът.

    Пред БНТ Калина Илиева отхвърли обвиненията, че дипломата и е фалшива. Тя допълни, че ще поиска допълнителни документи от университета в Германия.

    Източник: http://www.dnevnik.bg

  • Русия няма да строи АЕЦ „Белене“ на всяка цена

    Русия няма да строи АЕЦ „Белене“ на всяка цена, заяви пред български журналисти в Москва генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко, предаде кореспондентът на БНР. Според него, ако фиксираната окончателна цена бъде под 6 милиарда и 400 милиона евро проектът става нерентабилен и Русия може да се откаже да участва в него.

    Изчислена към днешна дата стойността на централата е 6,7 милиарда евро, посочи Кириенко, като се позова на подписаните договори. Според него, всяко забавяне увеличава стойността на проекта. Макар и с нежелание, от „Росатом“ се съгласихме да фиксираме цената при възможно най-ниска рентабилност, каза ръководителят на държавната корпорация. „Още веднъж пресметнахме всички възможности, защото ситуацията около Белене е уникална, след като почти цялото оборудване за централата е произведено. Така че фиксираната цена е от 6,4 милиарда евро, може би малко по-ниска, но резерви за допълнително сваляне няма. За точната сума се водят преговори. Не можем обаче да слезем под нивото на минимална рентабилност и ако трябва ще се откажем от проекта, ще го направим“, изтъкна Сергей Кириенко.

    Ако до пролетта на идната година не бъде взето решение за строителството на централата, ще възникне въпросът какво да се прави с готовото вече оборудване. Според директора на „Росатом“ първият бетон може да бъде излят още септември догодина, а първият реактор да заработи до 2016 година.

    Проектът е изгоден и за двете страни, категоричен беше шефът на „Росатом“, като посочи, че направените инвестиции ще се възвърнат за по-малко от 19 години. Сергей Кириенко потвърди готовността на Русия за дялово участие в АЕЦ „Белене“, като очаква то да бъде между 30 и 40 %.

    Москва, Русия /КРОСС/

  • Днес е Св. преподобни Стилиян Пафлагонийски Детепазител

    Днес 26 ноември Православната църква чества паметта на Св. преподобни Стилиян Пафлагонийски. Казват, че и името му произхожда от глагола „стилоно“, което в превод от гръцки означава „укрепва“ или „укрепващ здравето на децата“. И като детепазител Св. Стилиан се изобразява, държащ в прегръдката си младенец.

    На този ден имен ден празнуват: Стилиан, Стилян, Стилиана, Стиляна.
    Честито на именниците!
    Св. Стилиан е роден и живял в периода между 400 и 500 г. сл. Р. Хр. в Пафлагония, която се простирала покрай южния бряг на Черно море в Мала Азия. Благословен още от майчината си утроба, той растял, възпълвайки се с Дух Свети. Макар и дете, в него вече се проявявали изключителните дарове на свят живот.
    След като се освободил от земното си имане, св. Стилиан потеглил към съкровището небесно. Отишъл в недалечен манастир и се облякъл там в монашеска схима. От тоз момент нататък никаква земна мисъл, никакъв помисъл за нещо материално не можели вече да го отдалечат от вярата и молитвата.
    Така много години св. Стилиан преживял в отшелничество.
    Но дошло време, когато Бог пожелал да въздигне Своя преподобен в образец на аскетичен живот, да го изяви като стълб на въздържанието и да блесне този Негов светилник по целия свят. Разчула се славата му надлъж и нашир.
    Майки от близо и от далеч, нарамили своите сакати или болни дечица, прииждали при светеца, пълни с вяра, зче ще намерят лек за своята болка. По цели дни те пътували из пустинните местности, за да стигнат до пещерата на прославения от Бога свети Стилиан.
    Най-различни болестни страдания при децата се стопявали мигом, като че никога да не са били преди това. Пред молитвата му и Божията сила нищо не можело да устои. Майките плачели от радост, целували с благодарност ръката на светия старец и прославяли Бога.
    Така живял и така прославял Името Божие св. Стилиан и сам бил прославен от Небесния Отец. Когато достигнал дълбока старост, Бог изпратил Своите ангели да приберат святата му душа, за да си отпочине от дълговременните трудове, лишения и суровост на аскетичния живот.

    pravoslavieto.com

  • Днес и черният петък в САЩ ( Black Friday)

    Денят след Деня на благодарността, който е възприет за начало на коледния пазар.

    На този ден обикновено се предлага намаление на цените на стоките и чувствителните към изгодата американци започват лудо пазаруване. Много работодатели отчитат интереса на своите подчинени и дават свободен ден на служителите във фирмата.
    Магазините се надпреварват в предлагането на по-изгодни намаления и се стремят да отворят врати рано – в полунощ 1,2,3 часа. Почти всички са отворили до 5 часа сутринта. Уловката е че всеки магазин разполага с определено количество бройки от даден продукт на такава цена. И като се изчерпа – няма повече. Затова хората ходят сутринта по пижами да пазаруват – така е в местните репотажи по телевизия всяка година. Няма да е изключение и днешния ден въпреки отрицателните температури – при нас в Чикаго е -6 градуса.
    Няма съмнение, че и тази година магазините ще реализират рекордни приходи.

  • Румънците имат какво да научат от българитe

    Защо България е далеч по-привлекателна от Румъния, къде е най-евтино да се возиш на такси, кои са 10-те причини, които карат човек да се влюби в Пампорово – около тези въпроси се въртят БГ-темите в чуждите медии днес.
    „Българите ни дават уроци по данъчна администрация“, пише днес румънският вестник Адевърул. Изданието се позовава на анализ на агенция Ройтерс, в който се посочва, че България е привлякла до момента около 2.500 компании от Румъния. Докато румънците прилагат принципа „хвани фирмата и й вземи парите“, българите са си дали сметка, че е по-практично да взимаш по-малко, но от повече фирми, коментира вестникът. Изданието отбелязва няколко причини, поради които предприемачите биха предпочели да открият фирма в България, а не в Румъния: данъчното бреме там е по-ниско, бюрокрацията е по-малко, разходите за работна ръка са по-ниски. Същевременно цените на имотите и наемите са почти на половината на тези в Румъния, а минималният капитал за откриване на фирма е символичен – само 1 евро, посочва Адевърул.

    Сайтът за икономически новини от Балканите balkans.com припомня данни от доклад на британската компания BMI за икономическите процеси в България, чийто основен акцент е върху търговията на дребно. От него става ясно, че потребителските разходи на глава от населението се очаква да се увеличат от 4,062 щатски долара годишно през 2011 на 4.852 щатски долара през 2014. Ключов фактор за този растеж ще бъдат увеличаващите се доходи на домакинствата и желанието на българите да се възползват от възможностите за избор по отношение на цените, предлагани от чуждестранни и местни вериги.

    Сайтът на германската телевизия N-tv помества днес статия под заглавие „От Балканите в германските бордеи”. От нея научаваме, че голяма част от жените и момичетата, принудени да проституират в Германия, са български и румънски ромки. Точният им брой е неизвестен, знае се само, че проституиращите са предимно млади жени, като възрастовата граница пада все по-надолу. Темата коментира и вестник Нойес Дойчланд.

    Италианският портал donna.tiscali.it посочва днес, че Италия е на второ място в класацията за най-старо население в Европа. Първенец в това отношение е Германия, а на трето и четвърто място се нареждат Гърция и България. Местата са разпределени според процентното съотношение „брой възрастни – брой деца“.

    От испанския сайт еcoticias.com нaучаваме, че през 2006 година 27-те членки на ЕС плюс още четири европейски страни са произвели 3 милиона тона боклуци, като 3 на сто от тях са опасни. Между 2003 и 2008 количеството на отпадъците е нараснало в 27 европейски страни, а в осем е спаднало. Най-големият спад е отчетен в България и Испания, посочва сайтът.

    Порталът bio-markt.info отбелязва, че през 2009 година оборотът от продажбите на био-продукти в България се е повишил със 100 процента в сравнение с 2008. За 2010 се очаква отново 100-процентно нарастване. А сайтът balkans.com информира, че пазарът на био-стоки в България е доминиран от вносни продукти.

    Испанските сайтова finanzas.com и spanish.peopledaily.com пишат днес, че наскоро край Ихтиман е била завършена фотоволтаичната електроцентрала „Бетапарк“, финансирана от китайски фирми.Този проект на стойност 5 милиона евро е поставил началото на мащабни китайски инвестиции в сектора на възобновяемите енергийни източници, посочват изданията.
    Руският сайт ratanews.ru изрежда на читателите си 10 причини, които могат да накарат човек да се влюби в Пампорово. Според легендите точно в родопските земи Орфей е възхвалявал с песните си красотата на Евридика. А именно в Родопите е и прекрасният курорт Пампорово. Някои от предимствата му са дългият ски-сезон /от декември та чак до май/ и 4-те трасета специално за начинаещи и деца, четем в ratanews.ru.

    Друг руски сайт – turist.ru – прави сравнение на цените на такситата в над 70 градове по света. Истински скъпо удоволствие е возенето на такси в Цюрих, където за три километра клиентът плаща между 18,18 и 24,4 щатски долара. Най-евтино е в Делхи – между 0,90 и 1,58 долара. В София за три километра таксиджиите искат между 3,57 и 7 долара. Подобни са тарифите в Москва и Рио де Жанейро.

    Австрийският сайт news.at информира, че във Виена е било задържано 4-членно българско семейство, специализирало се в джебчийство. Най-младият обирджия бил едва 10-годишен. Българите се разхождали из Коледния базар в австрийската столица и използвали стълпновението на хората, за да бъркат по чантите и джобовете им. Сайтът предупреждава: „Пазете се! Сега е сезонът на джебчиите!“
    Обобщение по публикации в медиите на Дойче Веле

  • Блъсканица и опашки при отварянето на първите магазини от хранителната верига „Лидл”

    Огромни опашки и блъсканица, незапомнени от времената на социализма и купонната система, се образуваха преди отварянето на първия за България магазин от голяма верига „Лидл” в София. Няколко стотин души чакаха пред вратите още в ранни зори.
    Веригата отваря общо четири обекта в столицата – в Илинден /бул. „ Сливница”, ж. к. „Захарна фабрика”, Връбница, Искър и Подуяне. Първият от тях беше открит лично от кмета на София Йорданка Фандъкова.
    Частни охранители и дузина полицаи охраняваха събитието. Въпреки това в момента на официалното отваряне се разрази истински екшън, в който нервите на някои не издържаха. Хората бързаха, за да не изпуснат огромните намаления на хранителни стоки. Банани, краставици и олио бяха сред най-предпочитаните стоки.

    По-възрастните клиенти от опашката коментираха, че не са се били така за хранителни продукти от времето на социализма.
    Пострадали за щастие нямаше.
    София /КРОСС/

  • Днес 25 ноември е Св. Клемент

    Днес Светата Православна църква чества Свети Климент архиепископ Охридски и Св. свещеномъченик Климент-трети епископ Римски

    Именници днес са Климент и Климентина.
    Св. свещеномъченик Климент, Папа Римски бил римлянин от знатен род. Служител на ап. Петър в Рим и от него бил поставен за епископ на града. Автор е на първото християнско съчинение “Послание до коринтяните”. Изпратен на заточение в Херсон, от император Траян където намерил смъртта си. Св. братя Кирил и Методий по чудо открили мощите на св.Климент в морето и ги отнесли в Рим. Древната църква “Св.Климент” във Вечния град била съградена върху основите на дома на мъченика. В нея били поставени мощите на св.Климент. В нея през 869 г. погребали и славянския псветител св.Кирил Филосов автор на “Слово за пренасяне на мощите на св.Климент Римски”.
    На сащия ден се отбелязва паметта на Св Климент Охридски – най-известния ученик на св.Кирил Философ. Придружавал двамата братя в мисията им в Моравия, Панноия и Рим.
    Учениците му били над 3500 , църквите и манастирите построени от него- много. Починал на 27 юли 916 г. в основания от него манастир “Св.Пантелеймон” където е гробът му.

    Българската православна църква е възприела да празнува неговата памет и именния му ден – 25 ноември, а в деня на неговата смърт – 27 юли, тя чества паметта на всичките свети Седмочисленици: Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

    pravoslavieto.com

  • 10/11/24
  • 10/11/24
  • Сакрални гласове от България

    Осем от най-добрите артист-хористи на Държавна опера Варна представят с изключителен успех православни песнопения пред италианската публика, по време на Умбрийския международен филмов фестивал „Народи и религии“ през ноември т.г. Във фестивалната програма и прес материалите те присъстват с определението Сакрални гласове от България, съобщават от варненската опера.

    Людмил Петров, Камен Николов, Милен Митев, Росен Рангелов, Анатолий Романов, Димитър Ряхов, Мирослав Великов и Владислав Владимиров изнасят специална концертна програма с ортодоксална музика в заключителната вечер на фестивала, веднага след прожектирането на българския документален филм „Преводачката“. Филмът на завършилия режисура в Италия Теди Москов за жената, която превежда творби от италианската филмова класика във филмотечното кино „Одеон“ цели 40 години по времето на соца, без да може да посети нито веднъж Италия, развълнува силно публиката в град Терни. Още повече, че героинята на филма се среща, благодарение на Теди Москов, най-сетне на живо с емблематичните филмови сюжети и лично с двама от италианските режисьори на филмите от своята младост. Православните песнопения и красивите български гласове повишават още повече емоционалния градус и българския акцент в последното фестивално събитие. Хористите на Държавна опера Варна са извикани 2 пъти на бис, получават специални похвали от организаторите на фестивала, от висши църковни сановници, критици, българи, живеещи в Италия и от цялата публика. Не липсват покани за следващи гостувания. Изживяването да бъдем посрещнати по такъв начин не къде да е, а в Италия, музикалната Мека, е невероятно, разказва Людмил Петров.

    Хоровата формация от Държавна опера Варна има още две, не по-малко интригуващи срещи с ценители на ортодоксалното пеене. В катедралата „Св. Лоренцо“ в Перуджа варненските хористи участват в католическо богослужение, водено лично от архиепископа на Перуджа, като изпълняват „Отче наш“, „Господи, помилуй“, „Господи, тебе поем“ и други християнски песнопения, включени в месата. За пръв път в богослужебната практика на Перуджа и в историята на Умбрийския филмов фестивал се случва католическият и православният канон да бъдат обединени, следвайки съвременното икуменическо разбиране за общото духовно послание на двете християнски църкви.

    Специално е отношението към българите в Асизи, където през 1930 г. българският Цар Борис Трети се венчава по католически ритуал за Принцеса Йоанна Савойска. Eдна от улиците на Асизи носи името Йоана Българска, любимия си град тя избира за свой последен дом още приживе. Впечатлени от историческия контекст и респекта към тях, като представители на България и българското изкуство, варненските артисти се вдъхновняват за най-доброто си концертно изпълнение. Съвършената акустика в Църквата на монасите капуцини „Дева Мария на ангелите“, в която се е молила и Царица Йоанна, остава най-трайният им спомен от цялото турне.
    Рим, Италия /КРОСС/

  • САЩ не виждат стратегия в инцидента на Корейския полуостров

    САЩ смятат, че артилерийското нападение на КНДР срещу южнокорейския остров Йонпьон е изолирано действие, а не част от по-мащабна кампания, съобщиха от американския Държавен департамент, цитирани от „Ройтерс“.
    Говорител на департамента добави, че САЩ очакват Китай да използва влиянието си, за да спрат провокативното поведение на Северна Корея . Според него Пекин може да играе „водеща“ роля за успокояване на ситуацията.
    Вашингтон, САЩ /КРОСС/

    Още на 23 ноември представители на Южна Корея признаха, че артилерийската стрелба по остров Йенпхедо може би е провокиран от учебните ракетни стрелби, провеждани в района, съобщава Ройтерс. „Ние действително провеждахме учебно изстрелване на ракети, но те бяха насочени на запад. На север не е изстреляна нито една ракета“, са заявили южнокорейските представители.Същевременно стана ясно, че спешното заседание на Съвета за Сигурност на ООН по въпроса на южнокорейския конфликт ще бъде свикано в рамките на ден- два.

    Сеул, Ю.Корея /КРОСС/

  • Днес е Св. великомъченица Екатерина

    24 ноември е денят на света великомъченица Екатерина – покровителка на майките
    Именници: Екатерина, Катерина, Катя и Тина

    На същия ден се чества и Св. великомъченик Меркурий – войник, скитянин. За вярата Христова пострада в III век при император Деций (249-251 г.).
    У нас празника се свързва с това, че тя е покровителка на майките. Жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора -за предпазване от болести, за здраве и благополучие.

    Св. великомъченица Екатерина – от Александрия, дъщеря на Конста, бивш цар. Майка й – християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост.

    Св. Екатерина е била чудно хубава и изключително мъдра девойка. Красивата Екатерина не искала и да чуе за брак – тя имала своя небесен Годеник.

    Когато в Александрия пристигнал беззаконният цар Максимиан – гонител на християните. И събрал народа на своя езически празник. Когато започнало жертвоприношението в храма, Екатерина смело се явила пред него и изобличила лъжливите му идоли.

    Поразен от знанията и, той организирал диспут с неговите философи.
    С думи на философи и поети Екатерина оспорвала лъжливостта на езическите богове. Накрая разказала за живота и смъртта на Исуса Христа.
    Езическият жрец слушал удивен и се признал за победен. Другите се отказали да продължават спора.
    Екатерина така разгневила императора, че била хвърлена в тъмница, където била подложена на жестоки мъчения. Дълго лежала в затвора светата мъченица.
    Веднъж, когато императора отсъствал от града, Августа, неговата жена с помощта на Порфирий, един императорски приятел и стотник се срещнала с девойката. Разговаряла с нея за страха от мъчения, за християнските писания.Екатерина й обяснила Христовото учение. Заедно с царицата думите й слушали Порфирий и войниците, които ги пазели. Всички те повярвали в Христа и се простили с девойката.Когато императорът се върнал, всичко започнало отначало – обещания и заплахи, прелъстителни думи и ужасни мъчения. Яростта му се насочила към царицата. Заповядал да я обезглавят.Порфирий и повярвалите войници погребали честното тяло на императрицата и признали на царя, че и те са християни. Всички били наказани със смърт. За последен път императорът се опитал да вразуми Екатерина да приеме неговите богове, но усилията му били напразни.

    Царят заповядал да я предадат на смърт.Всички плачели и жалели за Екатерина. Войник отсякъл главата на светата девойка. Това станало около 305г. Преданието разказва, че ангели взели тялото й и го отнесли на Синайската планина.

    Когато светите и мощи били открити там, вярващи издигнали великолепен манастир.

    Честито на имениците днес!

  • 10/11/23