2024-07-16

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Борисов разговаря с еврейски организации в САЩ за инвестиции у нас

    Възможностите за инвестиции в България за производството на екологично чиста земеделска продукция, храни и води обсъдиха министър-председателят Бойко Борисов и представители на американски еврейски организации. На срещата, състояла се в сградата на Постоянното представителство на страната ни към ООН в Ню Йорк, присъстваха Ейбрахам Фоксман – национален директор на Лигата срещу поругаването, Даниел Мариашин – изпълнителен вицепрезидент на Бней Брит Интернешънъл, Дейвид Харис – изпълнителен директор на Американския еврейски комитет, Ричард Гордън – президент на Американския еврейски конгрес, Роналд Лодър – президент на Световния еврейски конгрес, Ричард Стоун – председател на Националната конференция по съветско еврейство и изпълнителният директор на Съвместния еврейско-американски комитет за подпомагане – Стивън Шуейгър, съобщиха от Министерски съвет.

    „Страната ни е добро място за инвестиции със своите стабилни политическа и финансова системи и ниските си данъци. Усилията на правителството са насочени към възстановяване на българската политика и постигане на растеж”, заяви премиерът Борисов по време на разговорите.

    Той подчерта традиционно добрите отношения между нашата страна и американските еврейски организации и доверието и взаимното сътрудничество между България и Държавата Израел, за които допринесоха срещите му с премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес.

    „В наше лице вие имате надежден и прогнозируем партньор. Надявам се преговорите между Държавата Израел и Палестинската власт да се увенчаят с успех и отношенията в региона да се основават на мира и сътрудничеството”, допълни министър-председателят.

    В рамките на втория ден от едноседмичното си работно посещение в Ню Йорк Бойко Борисов се срещна и с българската общественост в града. На разговорите присъстваха министърът на външните работи Николай Младенов и посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова.

    Cross

  • БОЙКО В САЩ: ВЪПРЕКИ КРИЗАТА, ДАДОХМЕ ПАРИ ЗА УЧИЛИЩАТА В ЧУЖБИНА

    „Правителството изплати всички средства, необходими за издръжката на българските държавни училища зад граница, въпреки финансовата и икономическата криза”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на новата учебна година в двете училища към Генералното консулство на Република България в Ню Йорк – „Христо Ботев” и „Гергана”, съобщиха от правителствената информационна служба.
    „Благодаря ви, че пазите българското и българщината и не се откъсвате от корените си”, се обърна премиерът към присъстващите на церемонията ученици, родители и гости.
    Министър-председателят е на едноседмична работна визита в Ню Йорк, САЩ. По-късно предстои среща на Бойко Борисов с председателя на 65-та сесия на Общото събрание на ООН и бивш президент на Швейцария Джоузеф Дейс.

    В рамките на визитата си в Ню Йорк министър-председателят ще проведе срещи и с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, с министър-председателя на Китай и с лидерите на балканските страни. Премиерът ще разговаря и с представители на еврейски организации в САЩ.

  • Димитър Бербатов блестя в големия мач “Манчестър Юнайтед” 3:2 “Ливърпул”

    Димитър Бербатов блестя най-ярко в най-големия мач на Острова – между “Манчестър Юнайтед” и “Ливърпул”.

    Българинът заби първи си хеттрик в червено в историческо шоу между рекордьорите по титли в родината на футбола. “Юнайтед” потопи “Ливърпул” с 3:2 в драма с пулс 150, а главната роля бе на Берба, радва се вестник Труд. И каква роля – за “Оскар” в “Театъра на мечтите”, както е известен стадион “Олд Трафорд”. Димитър Бербатов изигра най-големия мач в кариерата си – пусна гилотината над славния “Ливърпул” в дерби №1 на Англия. Деветката заби хеттрик за “Манчестър Юнайтед” за 3:2 срещу вечния съперник. За първи път от 64 г. играч на “Юнайтед” пак вкарва 3 гола на “Ливърпул”.

    Нападателят поведе при стрелците във Висшата лига с 6 попадения от 5 мача. “Скай Спортс” обяви българина за №1 в мача. “Берба си доказа цената”, писа в. “Гардиън”. “Шоуто на Бербатов”, добавя в. “Сън”. “Великолепен е!”, възкликна гордо сър Алекс Фъргюсън. Напусналият през март националния отбор нападател вкара за 1:0 две минути преди почивката в полувреме, което “Юнайтед” изцяло “ръководеше”. Берба се измъкна от прегръдката на Фернандо Торес след корнер и с глава прати топката в ъгъла.

    Второ полувреме – същият баланс на терена, доминация на домакините. И пак блясък от най-добрия футболист в най-свирепото дерби в Англия. Бербатов вкара гол, който трудно ще бъде изместен от първо място в класациите за най-красив на сезона. Деветката спря небрежно с коляно топката около точката за изпълнение на дузпа и с гениален удар през глава я прати в горния ъгъл на вратата!

    После в иначе слабия и безопасен “Ливърпул” отнякъде се надигна духът, който прави този клуб велик. Гостите изригнаха, Торес бе съборен – дузпа. Капитанът Стивън Джерард намали в 64-ата мин. Шест по-късно – нов шок за “Юнайтед”. Джон О`Шей спря на границата на наказателното поле Торес с нарушение. Пряк свободен удар и пак Джерард – 2:2! Сценарий за Холивуд! Родната звезда на шоуто сложи глава за решителната сцена в края. В 84-тата минута Бербатов надскочи Джейми Карагър и прати топката във вратата, а стадионът – в екстаз. Черешката на тортата! Най-силният мач на българския ас за “червените дяволи” затвърждава отличния старт на сезона. Берба вече има 6 гола в първите 5 кръга и е № 1 във Висшата лига. Ден преди свирепия сблъсък с големия враг “Ливърпул” сайтът на клуба си пожела “полет от Берба”. И го получи! (Труд)

  • Георги Данаилов: Нас от Драгоман нататък кой ни знае

    Ние българите не ценим, тези които ни отсрамват пред света. Не ги ценим, защото не ги познаваме, още по-лошо – не искаме да ги знаем, пише писателят Георги Данаилов в сп. „Тема“

    Беше през 2001 г. По всяка вероятност последното ми посещение в Щатите. С моя приятел и заклет пътешественик Боян се озовахме в Сан Франциско. Приютиха ни гостолюбиви българи.Те работеха от сутрин до вечер, а ние от сутрин до вечер скитосвахме из красивия град, заедно и поотделно,всеки според любопитството си.

    Пеша, естествено, дори не се качихме на малките червени трамвайчета , които дрънкаха и се катериха по стръмните улички. Кой ще им плаща. Така , без да искам, се озовах в един квартал с развети пъстроцветни флагове по сградите. „Ау! Знаеш ли, къде си попаднал?“ – рекоха ми приятелите. „Не“. „Там са онези бе…“

    „А! Стар съм вече“- успокоих ги аз – не представлявам интерес“…

    Тъй една сутрин на пристанищния кей Ембаркадеро видяхме паметник, който ни прикова очите: Ганди – майсторска бронзова скулптура.

    Тръгнал по пътя си гологлав, с късо наметало, по сандали и с тояжка в ръка, другата вдигнал за поздрав или благослов. Някакви идиоти бях отчупили част от тояжката, малко под десницата на великия индус.

    На пиедестала се четеше неговата мъдрост: „Ненасилието е най-великото оръжие,с което разполага човечеството. То е върховен закон. И единствена възможност за спасение.“

    Под името Мохандас К. Ганди личаха думите на Алберт Айнщайн: „Бъдното поколение едва ли ще повярва, че такова същество от плът и кръв е бродело някога по земята“.

    Името на скулптора беше изписано с малки букви – Златко… Златко, фамилията не успяхме да разгадаем с нашия английски…

    Сигурно някакъв славянин, сърбин, хърватин и – последна възможност – българин. Снимах паметника и когато проявих в София филма, видях отчаян, че съм отрязъл пиедестала.

    Оттогава минаха години и веднъж, когато си рових старите фотографии, Ганди отново попадна в ръцете ми. Не! Трябваше да разбера кой е този скулптор. Срамота. Питах, разпитвах и накрая интернет ми се усмихна.

    В един американски сайт се появиха няколко фотоси на въпросната статуя. Човекът бил чист българин от Трявна и се казвал Златко Паунов.

    Не съм националист, но сърцето се разтуптява от радост и без да пита убежденията…

    Отначало Ганди в статуята бил с изящно изработени от метал малки очила. Други някакви идиоти му отмъкнали очилата и управата на Сан Франциско трябвало да заплати хиляди долара, за да се направят нови. Вандализъмът се среща навред по света.

    Но забележителни български скулптори също има навред по света. Още едно опровержение на афоризма на Рангел Вълчанов: Нас от Драгоман нататък кой ни знае?

    Никос Диму в прочутата си книга „Нещастието да си грък“ пише, че споменеш ли нещо добро за техен съгражданин винаги някой ще добави „Обаче той…“ и така нататък. Ние пък българите казваме „Да, ама…“

    Извинявайте, но чували ли сте за Асен Пейков?. Знаете ли, че в Рим има цял площад кръстен на негово име, че на летището във вечния град се издига грамаден паметник на Леонардо да Винчи – създаден от български ръце.

    „Да, ама този паметник е много грозен !“ – възкликна една българска дама. Грозен – негрозен, но си е наш!

    А знаете ли кой е Боян – пак известен български скулптор, който е работил в Париж.

    Да, ама той бил брат на Богомил Райнов. Наистина, и при това е син на Николай Райнов.

    Сведенията и за Михаил Симеонов и неговия прочут слон в парка на ООН в Ню Йорк също са доста оскъдни.

    Да, ама съвсем ясно си личало, че слонът е мъжки и някои от американските пазители на нравите се покрусили от това обстоятелство, та се принудили да засадят храсти около африканския великан, за да не призлява на благочестивите посетителки.

    Ами Кристо, нещо да кажете, цели парламенти и сенати се занимават с неговите проекти.

    Да, ама той, най-напред е Христо, а пък говори само на английски, не иска дума да каже на български! Вярно е, и носи скъсани джинси.

    После, всички тези хора са се прочули, защото навреме са съумяли да се измъкнат от България и са попаднали на благодатна почва.

    Да, ама и това не е съвсем вярно, защото и Иван Лазаров, и Андрей Николов, и Георги Чапкънов са създавали шедьоврите си и у нас.

    Вие какво искате, Федерико Фелини да дойде да позира насред потъналия в прах и паежини таван на Чапа и да получи сърдечен пристъп докато успее да изкачи шестте етажа до ателието му.

    Да, ама на прочутия Любомир Далчев му дойде до гуша от партийните съгледвачи и на стари години избяга чак в Щатите, където сътвори статуя на Макгахан и няколко месеца не му стигнаха да стане столетник…

    Щях да забравя, между от най-забележителните архитекти-проектанти в САЩ има една жена, тя е българка, и се нарича Анжела Данаджиева! Да, ама…

    До тук с несериозния тон. Истината е, че ние българите не ценим, тези които ни отсрамват пред света. За Стоичков не става дума.

    Не ги ценим, защото не ги познаваме, още по-лошо – не искаме да ги знаем, или пък търсим принизяващи недостатъци за утеха на собствената ни посредственост.

    Цялата ни културна политика в това отношение е жалка, за да не кажа вредна.

    Чудя се защо наричаме радиото и телевизиите – национални, след като унизително малка част от програмите им са посветени на българската духовност, на българския език, на българските таланти.

    Почина Константин Павлов – име което завинаги ще остане в историята на българския творчески дух, отиде си в страдания, без да е получил никакво държавно отличие, никаква, слава богу, “ Стара Планина.

    В деня на погребението, гледах телевизия „Европа“ с нейните чести и добре подбрани новини , но тъкмо тази вечер, нямаше нито дума за скръбното събитие. Ядосах се, вдигнах телефона и се обадих на Емил Стоянов… “ Ама ние вчера съобщихме, че е починал“ – каза ми той – и аз го наругах доста конкретно.

    Той сигурно ми се е обидил, изостави телевизията и стана евродепутат.

    Спорихме с една музикална редакторка, за това, че прочутите наши музикални изпълнители, малко присъстват в програмата. Аз настоявах, че по радиото, поне веднъж на седмицата трябва да звучат гласовете на Борис Христов, на Веселина Кацарова и Красимира Стоянова. Пианата на Пламена Мангова и Людмил Ангелов, цигулките на Васко Абаджиев, Минчо Минчев, Васко Василев…

    Всяка седмица! Това било невъзможно. Трябвало да има баланс и прочия дивотии. Представете си самият генералент директор изпаднал в ярост, защото по някаква случайност двете програми на БНР, по едно и също време, предавали симфонична музика…

    Погледнато разумно, един директор на Национално радио, който не приема, че на класическата музика трябва да се отрежда значително място в духовната култура на нацията, просто не е за този пост.

    Прагматичното обяснение, че малко хора обичат да слушат класика е вярно и същевременно подвеждащо, тъй като вкусът към всяко изкуство се възпитава и радиото е едно от средствата, длъжно да възпитава този вкус.

    Трагедията не е в мисленето на съответния директор, трагедията е в отношението към културата изобщо, и то не отскоро, а от десетки години.

    Някога всеки четвъртък вечер Радио София предаваше директно симфоничен концерт, така както Радио Букурещ всяка неделя от единадесет часа излъчваше пряко концерта на Румънската филхармония.

    Много естествено е, че ако в един дом никога не звучат Моцарт и Шуберт, децата ще си останат чужди за тяхното велико изкуство. А това е духовно осакатяване.

    В България съществуваха едни от най-добрите хорове в света. Трябва да повторя – в света.

    Няма ги вече. Унищожиха ги. Загинаха и „Гусла“, и „Кавал“. „Родна песен“ престана да ни свързва.

    И това е духовно осиротяване. Българите вече не пеят. Те са забравили песните, които някога са знаели, забравили са напевите, думите. Те се напиват мрачно и само сумтят.

    И нека никой не си помисли, че не признавам популярните музикални жанрове, напротив обичам ги, слушам ги , има прекрасни песни и западни, и български, и руски, навред по света има прекрасен фолклор.

    Само че, извинявайте, да се занимават българските зрители месеци наред с конкурса на Евровизията за естрадна песен, да се отделя толкова много екранно време за едно събитие, което редовно се оказва с посредствена художествена стойност,това бе глупост от космически размер.

    Българската национална телевизия обърна по-голямо внимание на подвъпросния Миро и неговата песенчица „Ангел си ти“ отколкото на кръглите годишнини от смъртта на Бах, Моцарт и Хайдн взети заедно.

    Очакваме реформите и в телевизията, и в културата, и в образованието, почти както се очаква Годо, и аз си спомням думите на моя учител, приятел и голям учен – Михаил Христофорович Карапетьянц: „Въпросът за подобряване на качеството на образованието е въпрос за подобряване на качеството на преподавателите!“

    Мисля си, че този афоризъм е приложим и за всичко останало. Въпросът за подобряване на всяка политика, зависи от подобряване на качеството на политиците. Нещо, което вече седем десетилетия не се осъществява.

    Аз си оставам песимист, че идват по-светли дни. И за да си подобря настроението, ще отида в Трявна и ще видя, макар и закъснял, дарението, което същият Златко Паунов – скулпторът от Америка, е направил на своите съграждани – голяма сбирка от африканско и азиатско изкуство.

    И пак весела история: като получиш дарение трябва някъде да го изложиш. В Трявна има една красива стара сграда – някогашната баня. Тя би могла да се приспособи за галерия. Само че била доста посърнала от времето, а за ремонта Културата пари няма.

    Отчаяните тревненци вдигнали очи към небето и помощта неочаквано дошла отгоре. От високия кумин с грамадното кажи речи вековно щърково гнездо. Рухне ли сградата отива си и гнездото. Зов за помощ към защитниците на природата и за смайване тяхните фондове откликнали.

    Така сбирките на Златко Паунов от Африка, Индия, Тибет намерили подслон и Трявна има единствен по рода си Музей за африканско и азиатско изкуство. В града хората знаят кой е дарителя…

    Да, ама в Трявна са една шепа хора!

    Източник: temanews.com

  • Днес 17 септември е празник на светиците Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

    Днес отдаваме почит на добродетелите, който ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта
    Трите сестри Вяра, Надежда и Любов и майка им София са живели по времето на господството на император Адриан. София нарекла дъщерите си с имената на трите християнски добродетели и ги възпитавала в любов към Господа Исус Христос. Света София и дъщерите й не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох разказал на император Адриан, че в семейството им царува сговор и християнско благолюбие. Андриан заповядал да ги доведат веднага.
    Разбирайки защо ги водят в двореца, светите деви се молили горещо на Господ Исус Христос да им даде сили да не се страхуват от предстоящите мъки и смърт.
    По време на разпита, знатната вдовица София казала: “Аз съм Христова робиня, а моите деца обрекох на нетленния жених – Божия син”.
    Предали вдовицата и дъщерите и на езичницата Паладия, която ги увещавала три дни да се откажат от вярата си. След като не успяла да изпълни задачата си, Адриан наругал езичницата и наредил на палачите да подложат на страхотни мъчения децата. Смятал, че като види страданията им, майката сама ще се откаже от вярата си и ще помоли за милост.
    Едно след друго момичетата били подлагани върху нажежените решетки, потапяни в гореща смола и бити с пръчки, накрая ги обезглавили, а София останали жива, за да се терзае от загубата на децата си, което било по-силно от телесно страдание.
    Майката погребала децата си на висок хълм край Рим и три дни останала на гроба им.На четвъртия предала Богу дух.
    Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

    На днешният ден на трапезата задължително трябва да присъстват пълнени домати и пиле с гъбии царевица
    Месят питки и се раздават, с грозде или други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора.
    Най-тържествено го празнуват именниците, които посрещат гости.
    Според изследователите на народната ни култура значителна част от обредите, обичаите и празненствата са заварени от християнството. В смесването на езичество и християнство се образува единна сплав, защото “християнската вяра заварила морал, който и тя проповядвала, затова не се опълчила срещу него…” (Д. Маринов)
    В народна среда празникът на четирите християнски светици се превръща в тържество на нравствения кодекс на българина. Ето как рисува морала на народната вяра етнографът Д. Маринов:
    “Всеки и във всичко да бъде честен, добродетелен, полезен, да помага на другите, да бяга от зло. Всяко добро дело, милостиня, правда, помощ не остават без награда от Бога. Всяко зло и грях… се наказват до 3, 6, 9-то коляно. Всеки добър човек не може да бъде сиромах и нещастен. Лошият пати, богатството му изчезва. Моралът изработва правила за човек, който иска да бъде щастлив, дълголетен и праведен:
    1. Да почита родителите си.
    2. Да се пази от кръвосмешение.
    3. Да не ходи с чужди, да не води блуден живот.
    4. Да не краде.
    5. Да не убива, дори за отмъщение.
    6. Забранява се изедничеството, насилничеството и предателството.
    7. Да не се връща пътник от прага.
    8. Да не се връща сираче, сиромах с празно.
    Болестите, отиват да морят главно в лоши къщи. Всяка прекарана напаст е наказание.”
    Така и на този празник обредността (житна жертва, посрещане на гости, песни, хора) е подчинена на древни и християнски морални норми, персонифицирани от сестрите – светици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София.
    Именници днес са: Вяра, Надежда, Любов, София, Софица, Софка, Софиян, Софияна, Люба, Любомир, Любчо, Любомил, Любослав, Любена, Верина, Верослав, Верослава, Нада, […]
    ЧЕСТИТО и добра сполука на всички наши читатели и именници!

  • Днес е празникът на София

    София означава мъдрост. Мъдрост, която не говори, защото знае, вижда и помага. Тя черпи силата си от вярата, надеждата и любовта. И ги дарява на света. Мъдростта има своите многобройни превъплъщения в древни и съвременни философии и религии.
    С решение на Общинския съвет от 25 март 1992 г. църковният празник на Мчци София, Вяра, Надежда и Любов се определя като празник на града. Съгласно Наредба за символиката и отличията на Столична община, приета с Решение 23/20 декември 2007 г., в Деня на София се провежда тържествена сесия на Столичния общински съвет, на която се връчват отличията на Столична община. Пред църковния храм „Св. София“ се провежда тържествена церемония, посветена на Деня на София.

    В столицата на България мъдростта е издигната на пиедестал в центъра на града със своите символи – лавровия венец, совата и красотата. Безмълвната Света София на големия български скулптор Георги Чапкънов е едно от всевиждащите очи на хилядолетния град. Днес – 17 септември 2010 г. столицата на България чества за пореден път своя празник – на Света София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.
    София /КРОСС/

    Честит празник на всички столичани и на всички именници!

  • Тр. Трайков на работно посещение в САЩ

    От 16 до 18 септември министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е на работно посещение в САЩ.

    В рамките на визитата са планирани срещи в Департамента по търговия и икономика на щата Илинойс, Търговската палата на Чикаго, Чикагската стокова борса и с главния икономист във Федералната Банка на Чикаго Томас Клиър, съобщават от пресцентъра на МИЕТ. Министър Трайков ще разговаря с ръководители на общината и с мениджърите на компаниите Caterpillar, Deer and Co, ADM, Моторола, Боинг и др. Планирана е среща и с българската общност в района на Чикаго (за подробности вижте тук – линк).

    Трайков ще представи пред американските си домакини перспективите за развитие на българската икономика, политиката на правителството за макроикономическа стабилност и инвестиционните възможности в страната. Двустранният ни стокообмен със САЩ е на стойност 455.3 млн. щатски долара (2009 г.), от които български износ за 258.9 млн. долара и внос за 196.4 млн. долара. В периода януари-май 2010 г. стокообменът е 154.8 млн. щатски долара, което е спад от 20.7% спрямо същия период на 2009 г. Износът е за 82.6 млн. долара, а вносът – 72.2 млн. долара. Основните експортни стоки от България за САЩ са нефтени масла, продукти на хранителната промишленост, суров тютюн, минерални и азотни торове, облекло. В листата на вноса от САЩ преобладават каменни въглища, нефтен кокс, медни руди, превозни средства, медицински инструменти и техника, интегрални схеми, електронни микрокомплекти, автоматични машини за обработка на информация и др. Щатските инвестиции в България за периода 1996 – 2009 г. са на стойност 1,33 млрд. евро, което нарежда страната на 8-мо място сред чуждестранните инвеститори в България. През 2009 г. България е посетена от 61 189 американски туристи, а 10 125 български граждани са посетили САЩ. /БГНЕС /

  • Сдружение „Ние жените“ взе участие в Балканския фестивал на кулинарното изкуство

    Над 40 дами от Сдружение „Ние жените“ в Пиринско взеха участие в 15-ия Балкански фестивал на кулинарното изкуство в гръцкия град Драма, предаде Благоевград инфо.
    Във вкусната надпревара българките представиха уникални и вкусни ястия, повечето от които емблематични за Благоевградския регион.
    За Райна Самарджиева от разложкото село Бачево готвенето е не просто задължение, а истинско удоволствие. През годините тя е успяла да намери най-точната формула за приготвянето на вкусна храна, а именно много любов. Разказва, че за нея участието в кулинарната изложба е невероятно изживяване и истинско предизвикателство. Бобената салата, боб в тиква, солената баница и салатата от сухи чушки са сред ястията, характерни за традиционната кухня от Пиринския край. Те имат своите почитатели сред домакините от Гърция.
    Балканският кулинарен фестивал в Драма се провежда за 15-ти път. Всяка година своите вкусни изкушения представят участници от различни държави. Сега своето специално място в атрактивната надпревара намериха изкусните готвачки от Благоевград, разложкото село Бачево и от Гърменското Скребатно.
    Благоевград /КРОСС/

  • Сергей Игнатов поиска възраждането на неделните училищa

    Мисля, че тази идея трябва да се обсъди. Трябва да има всенародно обсъждане на идеята, че в детските градини и училищата трябва да има вероучение. Това заяви за Информационна агенция КРОСС министърът на образованието Сергей Игнатов на въпрос на КРОСС за въвеждането на вероучение в училищата. „Църквата сме всички ние, не само свещенослужителите, трябва да се работи в посока на възраждане и засилване на неделните училища в Църквата“, подчерта министърът.

    Да се върнем към традицията, както преди много векове в огласителното училище на Климент Александрийски някои се усвоявали вярата и някои от тях са приели свето кръщение. Ако го направим механично, ще продължат да говорят, че вярата е сляпа, каза Сергей Игнатов по повод идеята. На въпрос как ще се приеме идеята предвид това, че у нас има различни религиозни общности Игнатов заяви, че въвеждането на вероучение в училище ще засегне всички и ще създаде един антигонизъм на този етап. „Хубаво, че ще го въведем със закон в училище, но ако църквата е празна, пак ще бъдем в липса на хармония“, коментира образователният министър. „Но спасението за църквата е в неделните училища. В началото на 90-те професор Николай Шиваров и професор Вълчанов четяха лекции в църквата „Покров Богородичен“ и там се събираха хора отвсякъде и това беше основание да приемат свето кръщение, значи това е пътя“, каза още министър Игнатов.
    София /КРОСС/

  • Сергей Игнатов: 15-ти септември е втората Цветница за България

    Днес е втората Цветница за България. 15 септември е празник за целия български народ. Това заяви Сергей Игнатов – министър на образованието, младежта и науката в предаването „Денят започва“ на БНТ1. Той допълни: „Всички очакват българското училище да отговори на очакванията. Навсякъде има цветя. Дори по-възрастните хора, минавайки покрай училище, покрай паметниците, които са обкичени с цветя разбираме, че живеем в страна, с народ, който уважава образованието“.

    Сергей Игнатов коментира още: „Образованието е национален приоритет. Проблемът е, че сме в криза. Ако се погледне към парите, които са дадени за образование, ще видим, че единствено социалната сфера е тази, която харчи повече, защото там са пенсиите на нашите родители. Целта е по-бързо да модернизираме и реформираме системата, за да може да има качество и добра перспектива за нашите деца. Ние сега вървим по тази пътека и се надявам до края на година да имаме новия закон за училищното образование“.

    Първите резултати от реформата в образованието ще се усетят след 3-4 години, допълни министърът. Хубаво е, че все повече млади хора кандидатстват за работа като учители, защото именно те са носители на новата европейска култура, заяви още Игнатов. За втора поредна година българското училище започва работа в състояние на стабилност, декларира той.

    Министърът коментира още: „Началното образование в България е добро. Нещо се случва в пети и шести клас. Може би влияе това, че се сблъскват с много преподаватели. Ние анализираме точно това. Репрукдитовността трябва да се замени с интерактивна форма на обучение. Ние знаем какъв е пролемът и ще го решим с промени в законите. Хубаво е, че българия започна преди три години реформа и изпревари кризата. Със законодателните промени, които въвеждаме, ние правим българската общественост активен участник в това, което се случва в българското училище“.

    62 226 първокласници влизат в класните стаи

    Дори и в криза, българските училища са готови да изпълнят дълга си

    Игнатов София /КРОСС/

    /ДК/

  • Репортажи за откриването на учебната година в Чикаго

    Само преди дни бе открита новата учебна година в българските училища в Чикаго.
    Репортажи от мястото на събитието ще бъдат излъчени на 15-ти септември в „ДЕНЯТ“ на ТВ + сутрешен блок“ в България, благодарение на Мария Илиева – Mutzuna. В репортажите си тя успява да покаже събитието от три от училищата в града ни – „Малко българско училище“, БУЦ“Знание“ и „Слънчогледи“.

  • Проф. Г.Касчиев: Комисионните в енергетиката се пренасочват към новата власт

    АЕЦ “Белене” е източник на корупция, зад западния инвеститор може да е и “Газпром”. Георги Котев не е луд, а ядрен физик от висока класа. Прокуратурата остана сляпа за щети за милиони в енергетиката, нанесени от Тройната коалиция, казва ученият. 

    Георги Касчиев е роден през 1949 г. в Шумен. По професия е атомен физик. В момента работи като научен консултант към Института за изследване на риска към Виенския университет. В периода 1972-1989 г. работи в АЕЦ “Козлодуй”. От 1997 до 2001 г. е председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели (КИАЕМЦ), сега Агенция за ядрено регулиране – АЯР. Професор е по ядрени реактори в Токийски технологичен институт. 
    В момента е научен консултант към Института за изследване на риска към Виенския университет. Професор е във Виенския университет, където води курсове по “Основи на ядрената техника” и “Радиационна защита”.

    Интервю на Стойко Стоянов

    – Господин Касчиев, АЕЦ„Белене” е заплетен възел – от една страна, премиерът нарече проекта „гьол”, в който няма да налива повече пари, после заговори за западен инвеститор, финансовият министър твърди, че няма да даде никакви пари за тази АЕЦ, а председателят на Народното събрание казва, че централата ще бъде изградена по правилния начин. Как разчитате тези разнопосчни сигнали, какви намерения се крият зад тях?


    – Действително сигналите от управляващите са много разнопосочни. Изявлението на премиера за гьола е просто един типично популистки ход. Той целеше да покаже на хората, че ще се вземат необходимите мерки и нещата няма да останат както до сега? Само че от това говорене нищо не последва, никакви мерки не бяха предприети, нито едно лице от сферата на енергетиката, или от предишното правителство, които са подписвали неизгодните договори за „Белене” не се разследва. 
    През миналото лято прокуратурата извести за разкрита корупционна схема при изкупуване на добития скраб, от близка до президента фирма. Разяснено беше всичко как е станало, но нищо не последва. Част от същите тези хора са участвали и в схеми за износ на ток чрез частна посредническа фирма, продавали са огромно количество електроенергия на цени по-ниски от вътрешните и са ощетили компанията от огромни приходи. 

    Някои политици и анализатори в България твърдят, че действията на новата власт целят просто преразпределение на пазара, в това число и в енергетиката. Тоест енергийната мафия да преориентира интересите си и да работи за тези, които са на власт сега. 

    – Подозирате, че празното говорене е с цел комисионните да се преориентират от хора на Тройната коалиция към фактори в ГЕРБ?


    – Не става дума само за комисионни, но и за подкупи и други облаги. Напълно вероятно е такъв сценарий за прехвърляне на изгодите от предишната власт към сегашната. Но смятам, че трябва да се обърне по-сериозно внимание на изявлението на г-жа Цачева, че АЕЦ „Белене” ще се строи по правилния начин. След това един журналист я нарече Аецка Цачева. Въпросът е кой е правилният начин? Казват, че г-жа Цачева била изтъкнат юрист, но тя няма никакви технически познания, никаква техническа основа и най-вероятно никаква представа как се строи АЕЦ. Да не говорим, че правото, което тя би следвало да познава, не борави изобщо с такъв термин „правилен”, а има само „законно” и „незаконно”. 

    Впечатляващо е, че председателят на парламента не обръща никакво внимание на това, че всички действия по отношение на тази нова централа до сега са били незаконни, но не ги коментира. От думите и подразбираме, че правилният начин не означава да е законен, а по-скоро парите да отиват в правилната посока и на точното място. 

    – Могат ли решенията на правителството от 2005 г. за започване на изграждането на АЕЦ „Белене” и за обявяване на търг за реакторите да бъдат атакувани в съда като незаконосъобразни, както и да се търси отговорност от виновни лица?


    – Всички тези решения са наистина незаконосъобразни и могат да се оспорят в съда. Но в България трудно става да тръгнеш да доказваш, че от някакво решения са засегнати обществени интереси. Екологичните организации и зелените не повдигат този проблем, доста странно ми се струва, но сигурно смятат, че нямат възможност. Но абсолютно сигурно е, че решението на правителството от 2005 г. е взето, без да е влязла в сила оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Тя става факт на 20 януари 2007 г. Решението на НЕК по-късно за провеждане на търг за избор на доставчик на реакторите също става факт без да има ОВОС, и следователно е незаконно. За това ми е много чудно, че сегашното правителство, когато дойде на власт беше твърдо, че всички такива сделки ще ги разследва, а виновните лица ги очаква затвор. Ако имаше обаче реална политическа воля, нямаше начин тези действия до сега да не се забележат, и да се спре този процес. 

    Министърът отговарящ и за енергетиката от една година разправя как проектът „Белене” ще се анализира, ще се види дали ще има изгода от него, колко ще струва, ще има ли пазар за продукцията му, колко ще са разходите, от къде ще дойде финансирането и т.н. И какво излезе от тези анализи – разбраха, че ще струва много пари, разбраха, че никой няма намерение да дава пари, и че никой не иска да се включва в такъв проект, че няма интерес на частните инвеститори.

    – Но страната ни вече има поети финансови задължения по този проект. През септември излизат някои от поредните вноски за новия реактор, какъв е размерът им, кой ще ги плаща?


    – Винаги съм държал да се обърне сериозно внимание на това, че след като не правим нищо по този проект, това не означава, че не продължават да се харчат огромни суми за него. Това е страшното. Мога да посоча някои от сумите, които до сега са изплатени. В България не е известно и не се коментира това. Например, продължаването на договора от декември м.г. до март струва около 200 млн. евро, които не са платени и са отложени. Това е ангажимент на НЕК към руската страна. Правителството вече ни убеждава колко са големи неустойките и се мотивира, че за това трябва да продължим да работим. Но това реално са основа за действия в същата посока. 

    След това продължението на договора на НЕК с „Атомстройекспорт” от март до септември е за около 30 млн. лв. 6-7 млн. евро бяха хвърлени за създаването на бетонов постамент на огромния гьол. Към основния консултант на проекта отделно вървят, до колкото знам, около 18 млн. евро на година и разбира се идва периодът септември –октомври т.г. когато трябва да се плати вноска за оборудването на първия реактор. Сумата е от порядъка на 220-250 млн. евро. Тя може да не се плати сега, но това не значи, че няма да бъде издължена в бъдеще и тези пари няма да бъдат поискани. 

    Освен това, сега се договаря продължението на договора с „Атомстройекспорт” и тепърва ще видим при това мълчание, което има около проекта, какво ще излезе. Но тава няма да го разберем от българските медии и българското правителство, а ще го научим от чуждестранните ядрени експерти. 

    За проекта като цяло и плащането на първия реактор правителството на пръв поглед реално няма участие. НЕК е страна по договора и това беше гордо обявено навремето. Но не знам как ще се оправят, защото държавната електрическа компания е много закъсала. Да не забравяме, че през 2007 г. НЕК взе заем от БНП „Париба” на стойност 250 млн. евро, за които сега на всеки три месеца трябва да плащат над 10 млн. лв. като лихви. Тоест, за 5 години до май 2012 трябва да са изчистили около 220 млн. лв. за лихви и да изплатят накуп цялата стойност от 500 млн. лв. Откъде ще ги намерят тези пари? Никакъв друг начин няма освен рязко вдигане на цените на електроенергията. 

    – Има ли опасност НЕК да фалира?


    – Според мен НЕК се приближава уверено към фалит. Единствено с повишението на цените на електроенергията от миналата и отчасти от тази година успя да се оттласне от дъното, но при всички случаи, за да не фалира държавната компания, накрая правителството ще извади пари. 

    – Но министър Дянков се зарича, че няма да плати тези 250 млн. евро.?

    – Не е изключено кабинетът да вземе политическо решение и да направи това плащане. Нали по такъв начин миналото правителство на Станишев извади от бюджета 700 млн. лв., с цел строителството на „Белене”. Друг въпрос е, че сегашния кабинет няма от къде да ги намери тези огромни суми, и така се получава един порочен кръг, в който има много говорене, влизане в една спирала, която ни води направо към дъното. 

    – Наричате проекта „Белене” един от източниците за генериране на корупция в България , може ли ситуацията да се промени с идеята на премиера да търсим западен стратегически инвеститор?

    – Реално идеята за намиране на западен инвеститор е единствената, по която „Белене” може да се реализира. Трябва да е ясно, че тази АЕЦ не може да се изгради с руски пари. България е член на ЕС, участва в договора ЕВРОАТОМ, а той поставя редица ограничителни условия пред трети страни и капитали. Това е и причината социалистите от предишното правителство да не вземат пари от руснаците, не защото се потриваха, почесваха и се бояха, или пък не искаха. А защото нямаше как. И сегашните управляващи бяха предупредени за това от комисаря по енергетика Йотингер. Но да не забравяме и най-важното, че една от причините избраният за стратегически инвеститор от германия RWE да се оттегли от проекта е именно корупцията. 

    – Ще се появи ли силен западен инвеститор?

    – Според мен няма и няма да има. Когато се проведе първият търг за изграждането на централата и беше избрана германската RWE, участваха 6 или 7 големи западни фирми. Сега нито една от тях няма желание отново да се включи. За това допринесоха разкриването на всичките недостатъци на проекта „Белене”, финансовата криза, фактът, че няма пазар за продукцията, тя ще е с висока себестойност. Няма яснота и по въпроса какво ще се прави с радиоактивните отпадъци, с отработеното гориво? Тези въпроси са актуални, особено пред евродирективата, която вече е подготвена, че всяка страна трябва да изгради депо за отработеното гориво. И освен всичко това вече има редица перспективни ядрени проекти в Западна Европа, специално в Англия, в Италия, в които огромните западни компании се включиха и няма да имат възможност да се ангажират с нашия. 

    Да вземем като пример и проекта на Румъния на Черна вода. Каквото и да приказваме за съседите, проектът им е направен точно както трябва, при това на търга там се явиха 15, или 16 големи компании, от тях на първия етап бяха избрани 6. А държавната електрическа компания на Румъния при този силен интерес реши да си запази участието от 50% и да намери необходимите средства. Трябва да е ясно, че там където проектите са добре структурирани, добре защитени, инвеститорите имат интерес. Отделно в нашия случай няма нито една банка, която има желание да участва. 

    – Съществува ли възможност, ако все пак се появи западен инвеститор, зад него да се окаже, че стоят пак руски интереси и пари?


    – Да обърнем внимание на една особеност – от една страна икономическият министър говори, че трябва да се търси стратегически инвеститор, което е правилно, но премиерът и г-жа Цачева говорят просто за инвеститор. За стратегически инвеститор е ясно – това трябва да бъде огромна компания, с голям опит в изграждане, въвеждане в експлоатация на обекта, гарантиране на висока степен на безопасност, решаване на всички съпътстващи проблеми и т.н. А като говорим просто за инвеститор, в тази роля вече може да бъде всяка компания, в това число и руска, примерно „Газпром”, щом имат пари и искат да инвестират. 

    – Защо българското правителство хвърля толкова енергия и усилия за гьола „Белене”, а не се насочи към изграждането на 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй”?


    – В „Белене” вече реално са налети толкова много пари, възможни са неустойки, които България ще трябва да плати от над 300 млн. евро. В тази ситуация по-малкото зло е да се спре всичко това с проекта, защото задълженията към него ще уморят страната. Може би един от изходите е с оборудването, което е поръчано за първия реактор на „Белене”, да се мисли в друга перспектива. България няма възможност да премине през цедилката на Русия и да го препродаде на друг, за това с това оборудване може да се изгради един нов реактор на „Козлодуй”. 

    – Следите ли протеста на ядрения физик Георги Котев?


    – Да, от самото начало още преди две години. Освен това познавам лично този човек. Отзивите за него са много добри. Той е много интелигентен, с необходимото образование. Завършил е в Русия ядрена енергетика. В АЕЦ „Козлодуй” през цялото време е работил в областта на пресмятанията на характеристиките на реакторите. По всички критерии той е един специалист от най-висока класа. Такива експерти са рядкост. Той може да си намери навсякъде работа. А други, които у нас се пишат за специалисти, не смеят и носа да си подадат навънка, даже и на интервю не могат да се явят в европейски страни. Но точно такива хора се отнасят с ирония и насмешка към Котев и разкритията му. Опитват се да го изкарат, че е луд, но това съвсем не е вярно. Човекът смята, че каузата му е вярна и че трябва да направи всички усилия, за да я доведе но край. 

    – Приемате ли за достоверни твърденията му, че ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй” е подменено с рециклирано?


    – От една страна, неговите доводи са много убедителни. От друга пък, е красноречиво поведението на замесените в скандала институции. 

    Той казва, че Пети и Шести блок от 2004 г. работят с гориво от уран, извлечен от отработеното гориво, тоест рециклиран. За обикновените хора вероятно няма никаква разлика, но в рециклирания уран има един нов изотоп – „Уран 236”, характеристиките на, който не са много добре изследвани и внася известна неопределеност при пресмятанията на ядрени характеристики. От тук могат да произлязат точно такива ефекти, които се наблюдават при експлоатацията в Пети и Шести блок. 

    Какво каза веднага след разкритията на Котев тогавашният шеф на централата Иван Генов, кумец на Румен Овчаров. Обяви, че няма такова нещо и няма как да стане, защото в Русия не се използва рециклиран уран за ядрено гориво. Това твърдение си беше една лъжа. Няма как да не знаят, че там отдавна се произвежда ядрено гориво от рециклиран уран и има такава програма вече за производство на такова гориво не само за реактори RBMK, но и за VVR1000. Още повече че на симпозиум, проведен преди време в България, руснаците си казаха, че използват рециклиран уран. Материалите точно от тази конференция бяха извадени като аргумент, но опонентите на Котев, за да се измъкнат от първоначалното си глупаво обяснение казаха, че можело и да се произвежда, но в завода, в който се прави горивото за VVR1000, няма как да попадне рециклиран уран. Как си представяте, на тези провинциални момчета в малка България да им е ясна цялата схема къде и как в Русия отиват различните видове уран и гориво. После се оказа, че и това им твърдение не е вярно. От реакциите им ясно може да се направи извода, че Котев е прав, а ръководството на централата е замесено в една огромна корупционна схема. 

    Целта на преработката на отработеното гориво винаги е да се извлече натрупаният плутоний в него и да се остъклят радиоактивните отпадъци. При изобилието, което имаше на естествен уран, този рециклиран уран представляваше просто един отпадък, нещо което няма особена стойност. Ако така присъства той във финансово икономическите разчети на Русия – какво се получава? Вместо да вложите естествен уран, чиято цена преди 6 г. е била около 150 – 200 долара за кг. за да получите един кг. реакторно гориво за VVR1000, влагате около 9-10 кг. естествен уран, или става въпрос за около 2 хил. долара за един кг. А пресметнете каква цена излиза за един тон. Вместо обаче да харчите тези пари, влагате нещо което практически е почти на безценица, вид отпадък, обаче крайният продукт – касетите с ядрено гориво, ги продават на същата цена, както при използването на свеж уран. 

    – България ангажира шведската компания „Studsvik Nuclear AB” да провери състава на горивото в Козлодуй, приемате ли резултатите й като независими и верни?

    – Цялото това изследване беше нагласено, а предметът му беше абсолютно погрешен. Шведските експерти бяха наети да търсят дали има в свежото гориво „Уран 233”, нещо от което няма абсолютно никакъв смисъл. Шефът на регулиращият орган Сергей Цочев прекрасно го разбира това, защото е доктор по радиохимия. Ако изобщо имаха намерение да се установи дали е от естествен или от рециклиран уран горивото, трябваше да се търси дали в него има „Уран 236”. Защото той се получава само по един единствен начин, когато уранът е в реактори и се облъчва от неутроните „Уран 235”, примерно, в 82% от случаите се дели. Останалите 18% просто поглъщат неутрона и се превръща в „Уран 236”. Така, че „Уран 236” може да го има само, ако материалът е бил използван преди това в активната зона на ядрени реактори. Затова заданието на шведите е абсолютно безсмислено. То нищо не може да покаже и въз основа на него изобщо не може да се твърди, че в горивото няма рециклиран уран. Това е едно нагласено проучване, за да се покаже някаква активност от българска страна. Но то само потвърждава съмненията, че Котев е прав. 

    Освен това институциите в България не направиха едно ясно изявление по най-простия критерий – поради това, че в рециклирания уран все пак има някакви следи от плутония, от продуктите на деление неговата активност е ,например, два пъти по-голяма, отколкото на естествения уран. Естествено, че когато в съответното помещение на АЕЦ пристигнат няколко десетки тона гориво, съдържащи такъв уран с малко по-висока активност, там ще се създаде малко по-висок радиационен гама фон, а хората, които влизат да работят – ще имат малко по-високо йонизиращо натоварване в сравнение с предишните години, когато горивото е било от естествен уран. И една такава проста съпоставка би могла веднага да каже – има ли малко повишен радиационен фон в помещението, има ли малко по-високи дози или няма? Но вместо това, те мълчат и дават някакви завоалирани обяснения. 

    – Споделяте ли твърденията на Котев, че европейските институции не се интересуват от разкритията му, защото са заинтересовани – централи от ЕС изнасят отработеното си гориво в Русия за рециклиране?

    – Капацитетът на руснаците за преработка на ядрено гориво е много скромен в сравнение, например, със страни като Франция, Англия. Поради това смятам, че Европа си мълчи, защото и там действа същата бюрократична машина. И там чиновниците, както навсякъде, най-много мразят да им се създават някакви проблеми, да им се налага допълнителна работа, да събират сведения, да търсят решения. За мен това е по вероятното обяснение за бездействието им. Освен това Брюксел избягва да се захваща с теми, които са вътрешни проблеми за България. Те знаят, че при нас има ядрен регулиращ орган и заедно с правителството могат да си проверяват случая. Но със същия проблем се е ангажирала и Комисията по жалби към Европейския парламент. Тя е излязла с доклада, че жалбата на Котев има основание, тъй като информацията показва, че софтуерът на АЕЦ” Козлодуй”, с който се разчитат характеристиките на ядреното гориво към ония момент, не е бил в състояние да ги пресметне правилно. Тоест, има надежди за някакво развитие по случая. Но истината е, че ако правителството се бе ангажиралоь нещата можеха да се изяснят само за една седмица. 

    – Защо след падането на Тройната коалиция и промените в ДАНС не искат да изчистят този скандал с горивото, а министър Трайков крие документи?


    – Ясно е, че играта с това гориво е на много високо ниво и ще бъдат засегнати сериозни интереси. Печалбите от подмяната на горивото вероятно са били огромни. Необяснимо е, че и прокуратурата отказа да види очебийни факти, министерството, отговарящо за енергетиката, също не иска да направи проверка. Липсата на отношение също е отношение към случая. Показателно е, че Агенцията за ядрено регулиране мълчи по скандала. 

    Все пак се надявам, че от средата на септември нещата ще се раздвижат. Имам информация, че зелените в европарламента се интересуват от разкритията, предвиждат среща с Котев. Скандално е в 21 век човек да е готов да умре от глад, само за да предизвика вниманието на институции и да се извърши проверка за престъпления.

    Източник: http://frognews.bg

  • Из пресата в Европа

    Онлайн-изданието на Билд помества днес статистика за броя на мигрантите в Лайпциг. Въпреки че българите не са най-многобройната група чужденци в града, те са едни от най-големите предприемачи. От 53 640 лайпцигски фирми и магазини 4148 принадлежат на чужденци. Най-голяма част са собственост на виетнамци (530), поляци (372) и австрийци (198). Българите се намират на четвърто място със 180 фирми и магазини.

    Италия е еврочленката, в която са отчетени най-високи данъчни измами – през първите 6 месеца на 2010 година 50,5% от дохода на италианците не е бил обявен, съобщава сайтът cnrmedia.com. Това сочат данни от разследване на Асоциацията на италианските данъкоплатци. Сайтът информира още, че директно след Италия застава Румъния с 41,6%, а третото място е заемано от България с 38,3%. Най-малко данъчни измами има в Швеция, където необявените доходи са били 7,6%.

    Русия заема първото място в Европа по площ на търговските обекти, пуснати в експлоатация, както и по площ на строящите се през първите 6 месеца на 2010, става ясно от доклад на компания Cushman & Wakefield. Информацията е цитирана от сайтовете 1rre.ru и realty.rbc.ru, които съобщават, че в лидерската тройка за новите търговски площи застават и България със 197 хиляди кв. м. и Турция със 185,9 хиляди кв. м.

    От сайта на австрийската телевизия ОРФ и портала Krone.at научаваме, че австрийската компания ЕВН инвестира 50 милиона евро в изграждането на когенерационна централа за ефективно производство на електрическа и топлинна енергия в Пловдив. Днес е направена първата копка на площадката на съществуващия ТЕЦ Пловдив Север. Централата ще може да обслужва 40.000 клиенти в южната част на страната. Очаква се тя да влезе в експлоатация в края на 2011 година.

    Румъния не е сред любимите дестинации на българинаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Румъния не е сред любимите дестинации на българина

    Украинският сайт minprom.ua излиза днес със заглавие „Българските власти не могат да продадат Кремиковци”. Вчера обявеният търг за продажба не се състоя поради липса на достатъчно предложения, информира пък агенция Bloomberg.

    Порталът actmedia.eu помества данни за броя на чуждестранните туристи, посетили Румъния през първите 7 месеца на тази година. Най-висок е бил броят на туристите от страните-членки на Общността (61,2 на сто), като българите са представлявали 17 на сто от тях.

    От испанския сайт elperiodicomediterraneo.com научаваме, че 30 на сто от хората, които се хранят в кухни за социално слаби в Испания са румънци, докато българите са само 1 процент. А почти всички спортни издания в Германия информират, че Павел Дочев става треньор на Зандхаузен от трета Бундеслига.

    Обобщение по публикации в медиите/МИ/ДПВ
    www.dw-world.de

  • Българите – по-добре от индийците, но по-зле от турците

    По размера на минималната заплата България не може да догони своята южна със
    Българската минимална заплата е двойно по-ниска от турската, българите не обявяват 38% от доходите си, България е сред рекордьорите по площ на строящите се търговски обекти – три от българските теми в чуждите медии днес.

    Порталът csr-news.net публикува днес данни за нивото на минималните заплати в някои страни. От тях става ясно, че в Индия минималното работно възнаграждение е 50 евро, а на Мавриций – 79 евро. В България положението не е много по-розово – там минималната заплата е 123 евро, т.е. двойно по-ниска отколкото в Турция, където тя е 285 евро месечно.

    Съветът на Европа призовава България да конфискува имуществото на мафията, пишат днес агенция ДПА и Меркише Одерцайтунг. Агенцията цитира секретаря на т.нар. Венецианска комисия Томас Маркерт, който е на посещение в София: „Заради високото ниво на корупция и престъпност страната се нуждае от закон, в който да се регламентира отнемането на имущество, придобито по престъпен начин“, казва той. Целта на посещението на Маркерт в България е обсъждането на окончателния вариант на текстовете в закона за конфискуване на имущество.

    Европейските лидери заявиха, че България и Румъния трябва да предприемат спешни действия, за да се справят с престъпността и корупцията, информират Франкфуртер Нойе Пресе, БиБиСи, Ди Пресе и агенция ДПА. Това са области, в които двете страни не изпълняват европейските стандарти. България трябва да засили прозрачността и отчетността в сферата на правосъдието, четем в публикациите. Натискът върху София и Букурещ да ускорят реформите се засилва, тъй като и двете страни искат да влязат в Шенгенската зона от догодина, коментира БиБиСи. Европейската комисия смята да представи „междинни“ доклади в изпълнение на Механизма за сътрудничество и контрол по отношение на България и Румъния в началото на 2011 година.

    Агенция КНА цитира днес данни от проучване на Евростат за позицията на гражданите относно помощите за развитие, отпускани от ЕК. От тях научаваме, че най-малка подкрепа помощните програми получават в България и Словения. 47 на сто от българите настояват финансовите помощи за развитие, отпускани от ЕК, да бъдат съкратени, подчертава агенция КНА.

    Онлайн-изданието на Билд помества днес статистика за броя на мигрантите в Лайпциг. Въпреки че българите не са най-многобройната група чужденци в града, те са едни от най-големите предприемачи. От 53 640 лайпцигски фирми и магазини 4148 принадлежат на чужденци. Най-голяма част са собственост на виетнамци (530), поляци (372) и австрийци (198). Българите се намират на четвърто място със 180 фирми и магазини.

    Италия е еврочленката, в която са отчетени най-високи данъчни измами – през първите 6 месеца на 2010 година 50,5% от дохода на италианците не е бил обявен, съобщава сайтът cnrmedia.com. Това сочат данни от разследване на Асоциацията на италианските данъкоплатци. Сайтът информира още, че директно след Италия застава Румъния с 41,6%, а третото място е заемано от България с 38,3%. Най-малко данъчни измами има в Швеция, където необявените доходи са били 7,6%.

    Русия заема първото място в Европа по площ на търговските обекти, пуснати в експлоатация, както и по площ на строящите се през първите 6 месеца на 2010, става ясно от доклад на компания Cushman & Wakefield. Информацията е цитирана от сайтовете 1rre.ru и realty.rbc.ru, които съобщават, че в лидерската тройка за новите търговски площи застават и България със 197 хиляди кв. м. и Турция със 185,9 хиляди кв. м.

    От сайта на австрийската телевизия ОРФ и портала Krone.at научаваме, че австрийската компания ЕВН инвестира 50 милиона евро в изграждането на когенерационна централа за ефективно производство на електрическа и топлинна енергия в Пловдив. Днес е направена първата копка на площадката на съществуващия ТЕЦ Пловдив Север. Централата ще може да обслужва 40.000 клиенти в южната част на страната. Очаква се тя да влезе в експлоатация в края на 2011 година.

    Украинският сайт minprom.ua излиза днес със заглавие „Българските власти не могат да продадат Кремиковци”. Вчера обявеният търг за продажба не се състоя поради липса на достатъчно предложения, информира пък агенция Bloomberg.

    Порталът actmedia.eu помества данни за броя на чуждестранните туристи, посетили Румъния през първите 7 месеца на тази година. Най-висок е бил броят на туристите от страните-членки на Общността (61,2 на сто), като българите са представлявали 17 на сто от тях.

    От испанския сайт elperiodicomediterraneo.com научаваме, че 30 на сто от хората, които се хранят в кухни за социално слаби в Испания са румънци, докато българите са само 1 процент. А почти всички спортни издания в Германия информират, че Павел Дочев става треньор на Зандхаузен от трета Бундеслига.

    Обобщение по публикации в медиите/МИ/ДПВ

    www.dw-world.de

  • Търгът за Кремиковци се провали

    Търгът за производствените активи на „Кремиковци“ се провали след като в 13 ч. изтече срокът за подаване на оферти от потенциални купувачи, каквито така и не се появиха, съобщи „Дневник“.

    Синдикът на металургичния комбинат Цветан Банков официално обяви, че ще започне процедура по обявяване на втори търг веднага след като получи разрешение от Софийския градски съд.

    По прогнози на Банков това може да стане най-рано през ноември при 20% по-ниска начална цена от сегашната. Днес активите бяха предложени за наддаване по пазарна оценка 565 млн. лв.

    Според Банков след обявяването на комбината в несъстоятелност през май т.г. имало 40 огледа от потенциални купувачи. Това блили фирми от Индия, Китай, Великобритания.

    Комбинатът има дългове в размер на близо 2 млрд лева. По-голямата част от производството му е спряна.

  • Обама и ЕС приветстваха резултатите от гласуването на референдума в Турция

    Европейският съюз (ЕС) и САЩ приветстваха положителните резултати от гласуването на референдума за конституционни промени в Турция, определяйки го като стъпка в правилната посока. „Тези реформи са стъпка в правилната посока, тъй като може да бъдат приложени към голям брой от дългосрочните приоритети на Турция за членство в ЕС“, заяви еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле. 58% от турските избиратели одобриха противоречивите конституционни промени за преструктуриране на съдебната система и ограничаване на влиянието на армията, според предварителните резултати, обявени от премиера Реджеп Ердоган. Фюле заяви, че резултатите демонстрират продължаващия ангажимент на турските граждани за реформи, с оглед разширяване на техните права и свободи. Президентът на САЩ Барак Обама приветства „жизнеността на турската демокрация“, след близо 80% избирателна активност на днешния референдум. От Белия дом съобщиха, че Обама се е обадил на турския премиер и го е поздравил, че Турция е домакин на Световното първенство по баскетбол, на финала на който ще се срещнат отборите на двете страни. По-рано Ердоган заяви, че между 77 и 78% от избирателите, имащи право на глас, са се явили пред урните на днешното гласуване, а 58% от тях са подкрепили референдума. Изходът от днешното гласуване е голяма победа за Партията на справедливостта и развитието на турския премиер преди общите избори следващата година, когато партията на Ердоган ще се опита да поеме управлението за трети пореден мандат. /АФП /

    Източник: БГНЕС

  • Бойко Борисов: Божидар Димитров се извини, но няма повече право да греши

    Божидар Димитров ми се извини за думите си, засега остава министър, но няма повече право да греши. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по бТВ в коментар дали трябва да се правят рокади сред министерските постове след първата година на управление. По думите не премиера Димитров осъзнава, че е допуснал грешка. Аз лично се извиних на Мартин Димитров затова, което той ме беше казал, каза премиерът. Помолен да си признае за една своя грешка, Бойко Борисов заяви, че за нищо положително не са го питали в интервюто, за да направи това удоволствие и да сподели за своя грешка. Кои искат вот – тези, които са подсъдими половината – това са Станишев, Масларова, половината предишен кабинет, който е подсъдим и с повдигнати обвинения. Нека да не коментираме тези лица. С малцинство управлявам във времето на финансова и икономическа криза, за да спася държавата, а тези хора я доведоха до просешка тояга, та за какво искат вот, риторично запита министър-председателят. /БГНЕС /

  • ОТКРИТИЯТА НА „БЪЛГАРСКИ ДНИ В ЧИКАГО – ПРОЛЕТ 2010”

    Често се случва така: познавате се бегло с някой човек, срещате се, поздравявате се и се разминавате… И ето че един ден се срещате отново, но на някакво събитие, на семенар, обсъждане, честване. И виждате този човек в непозната роля. Той е експерт в нещо, което е специфично и вие научавате важни неща! И ето че сте направили откритие. Открили сте много полезните знание на този човек!
    Хората постоянно се откриват едни други. Често, много често това е важно, дори съдбоносно за мнозина.
    Това е и една от целите на Българо-Американската Асоциация.
    Това е главната цел на Българските дни в Чикаго. Традиция, с която ще се срещнем отново на 3 октомври 2010 г.
    В тези дни се откриваме хората, чиито знания и умения са ни необходими.
    В тези дни откриваме и хората, на които нашите знания и умения са необходими.
    Особено в нашия емигрантски живот…

    Представяме ви няколко „открития”, които бяха направени на „Български дни в Чикаго” – Пролет 2010”.

    Nettie Lasko – Immigrant Assistance Program Coordinator Community Outreach Liaison Strategic Communications – Office of the Attorney General, State of Illinois.
    Raymond Garza – Lisa Madigan, Illinois Attorney General.

    По време на „Българските дни в Чикаго” обикновено присъстват и представители на различни американски щатски и федерални институции. При една от последните срещи с тях особено силно впечатление оставиха Nettie Lasko и Raymond Garza от Офиса на генералния прокурор на Илиной Лиза Мадиган.
    В беседите си те представиха редица моменти, при които имигрантите в САЩ може да разчитат на информация и помощ от американските служби и институции. Когато недостатъчно подготвеният за новия си живот и работа имигрант попада в трудни ситуации той може да бъде пренебрегван, експлоатиран или унижаван поради етническия си произход, заплашван или насилван. В такава ситуация той винаги може и да разчита на помощ от американските федерални или щатски институции. Не са основателни страховете, че свързвайки се с тях се увеличава опасността да бъдат разкрити пропуски в неговия статут и да бъде депортиран. Американските служби се интересуват от конкретното правило – дали е спазен законът в конкретния случай и не са информатори на имиграционните служби.
    Американските лектори обикновено предоставят на присъствуващите много брошури и информация за контакти. Срещите ни с тях са винаги открития – важни и навременни, дори съдбоносни в някои случаи. И това е още едно доказателство, че по-добрите ни контакти с американските институции ни носят повече преимущества, отколкото ако живеем откъснато, капсулирани само в нашата диаспора.
    Контакти: Телефон 312-814-2831 [email protected]

    Irwin Dubin – Senior Account Executive, Warehouse Direct.

    Един от американските гости на фестивалните дни, който създаде добри и полезни връзки с български бизнесмени и приятели е Ируин Дубин. Много интересна беше неговата словесна разходка из познатото и потайностите на американския бизнес, една много полезна среща в която наведнаж се узнава повече отколкото в някой седмичен курс на обучение. Той представи и своя бизнес – специфичната търговияq при която клиентът намира търсената от него стока не из магазинитеq а направо от добре заредения склад, което прави и цената на покупката значително по-добра. Добрата информация в САЩ е с цента на златото. Човек трябва да знае с кого да търгува, кого да търси за дадена услуга и кога е моментът да стартира или да се оттегли от някое свое начинание.
    Контакти: Телефон 847-631-7198 www .warehousedirect.com [email protected]

    Асен Трамбев – „Пирин Консулт” ЕООД

    Сред „най-добрите открития” на „Български дни в Чикаго” е фирмата „Пирин Консулт” ЕООД. Беше представена много успешно от нейния създател и ръководител Асен Трамбев. Той стана и един от новите членове на Консултантския екип на семинара.
    Асен Трамбев е дипломиран експерт-счетоводител, магистър по счетоводство, завършил Стопанска Академия „Д. А. Ценов” – Свищов. От 2000 г. е в САЩ и работи като член на данъчни отдели в средни и регионални фирми за публично счетоводство. През 2005 г. полага успешно Националния изпит за Дипломиран Експерт-Счетоводител. През 2006 става член на престижни професионални организации, каквито са Американският и Пенсилванският институти за дипломирани експерт-счетоводители. Лицензирани е да практикува в Илиной и Пенсилвания. Фирмата му осигурява целогодишно планиране и данъчни услуги на физически и юридически лица, месечни и годишни данъчни услуги, обучение за работа с данъчен и счетоводен софтуер, подготовка и подаване формуляри за платежни ведомости.
    Контакти: Тел. 412-665-8534, www.pirinconsultingllc.com , [email protected]

    Д-р Боян Пешлов – Българска Евангелска Божия Църква „Нов Живот”,

    Д-р Боян Пешлов е сред хората, чиято интелигентност и познания правят чест на Българските фестивални дни в Чикаго. С особен интерес бяха посрещнати неговите тезиси относно създаването на живота на нашата планета.
    Доктор Пешлов е завършил специалността „Хранителни Технологии” в Пловдивския университет. Продължава обучението си в САЩ, където има Ph. D. в Chemical Engineering of University of Maine. Специализирал е в редица научни лаборатории и институти. След преместването си в Чикаго започва да посещава със семейството си Българската Евангелска Църква „Нов Живот”. Намира удовлетворение от личното си активно включване в обществената дейност на Българо-Американската Асоциация – Чикаго в полза на българската общност.
    Контакти: Телефон 508 981 5959, [email protected]

    Галя Должева

    Галя Должева е представител на Primerica Life Insurance Company и Primerica Financial Services Home Mortgage, Inc. Посочените компании помагат на своите клиенти да изучат същността на операциите, които се готвят да предприемат – да се застраховат, да получат жилищен заем и т. н. Те осигуряват почти напълно застрахователните и финансови нужди на средния американец.
    На 14 години Должева пристига със семейството си в Чикаго, където завършва училище и продължава в NEIU University – специалност „Психология”. Работила е на различни места, включително и в семейния бизнес. Смята, че е имала изключителен шанс да се присъедини към една от най-добрите финансови компании в САЩ, чиито девиз е „да помага на хората и да прави най-доброто за обикновения потребител”. В последните две години изгражда и собствен бизнес – предоставяне на хората възможности за допълнителни доходи и безплатно финансово образование за всички, които искат сами да ръководят своите финанси.
    Контакти: Телефони 847 227 5191, 224 565 6464. [email protected]

    Красимира Калчева,

    Красимира Калчева е представител на „K Trans Solutions” LLC. Тема на една нейна презентация, която направи силно впечатление, бе «Преводачът – ключ към вашия успех». Нейната компания има всички лицензи – както за превод и заверяване на документи, така и за представителство на клиенти пред американски учреждения. Тя е член на Американския съюз на преводачите (ATA), Националната асоциация на съдебните преводачи (NAJIT), както и на регионалния съюз на преводачите в Мидуест (MATI), който обединява преводачи от трите щата – Илиной, Уисконсин и Индиана. Участва активно в организирането на различни семинари и обучения, предназначени за преводачи и е избрана за ковчежник на Съюза на преводачите в Мидуест.
    Красимира Калчева е единствената одобрена преводачка от трите български генерални консулства в САЩ – Чикаго, Лос Анжелис и Ню Йорк. Благодарение на нея българската аудитория вече знае какво качество требва да се търси, особено когато се отнася до извършването на съдебни преводи. Най-високото професионално ниво на преводачите е той да постигне, да стане съдебен преводач. Важно е те и да членуват в професионални организации, които развиват техните знания и умения. К Транс Сълушънс вече планува следващото си участие в българските дни в Чикаго през месец октомври 2010., на което ще обясни правата на имигрантите да им се предостави преводач в различните социални области.
    Контакти. Телефони: 773 661 4089, 920 559 0644,
    [email protected] , http://www.ktranssolutions.com

    Петър Чапанов – експертен сътрудник при генералното консулство на Република България в Чикаго.

    При запознаването на българската общност с наредбата за навоите лични документи, наред с постоянните контакти с генералния консул Валентин Дончев и консул Лила Георгиева, в БАА имахме срещи и с Петър Чапанов, експертен сътрудник към генералното консулство. Добра и точна информация в беседите, отразена и в напечатана информация, беше резултатът от тези срещи.
    Петър Чапанов е завършил Търговски техникум в София и Софийския Университет – магистър по “Психология”. Има специализация по Информационни технологии и приложно програмиране. Служител на Министерството на външните работи от 1992 год., като експерт по програмиране на системи за администрацията. Има два задгранични мандата – един като завеждащ финансово-административна служба в Посолството на България във Вашингтон (1995-1998), следващ в Постоянното представителство на Република България към ООН в Ню Йорк (2002-2003) и експертен сътрудник в консулската служба към посолството във Вашингтон (2003-2005).
    Преди назначаването му за експертен сътрудник в Генералното консулство в Чикаго е началник сектор в отдел “Защита на информацията” на Министерството на външните работи
    Контакти: Телефон 312-867-1904

    Тони Нинов

    Сред най-новите „открития” на наши специалисти, които инат и „вкус” към обществена работа и полагат усилия за по-добрата обществена дейност на БАА е и нашият сънародник Тони Нинов. Той е представител на NEST Investment Group, финансова и инвестиционна компания, която предлага финансово консултиране и услуги в сферата на капиталовите пазари и инвестиционните продукти. Нинов е един от хората на чиято професионална подготовка може винаги да се разчита.
    Контакти: Телефон 847 924 7011 [email protected]

    Щилиян Костов

    Сред най-конкретните и полезни срещи между посетителите на Българските фестивални дни в Чикаго и експертите на БАА са тези със Щилиян Костов, човек с дългогодишен опит по оформянето на годишните данъчни декларации в САЩ. Неговите компетенции се групират в следните категории:
    * Индивидуални & Бизнес данъчни декларации, подготовка; Trust & имоти данъчни декларации & планиране;
    * Счетоводни & ТРЗ;
    * Вграждане, данъчно планиране и данъчни консултации (това, което е най-добрият бизнес организация за конкретна стопанска дейност);
    * Данъчни предимства на различните планове за пенсиониране & здраве;
    * IRS, IDOR & IDES одити представителство.
    Контакти. Телефон: 224-558-3853, [email protected]

    Bd10e-OF

  • Девет години от атентатите на 11 септември

    Съединените щати отбелязват днес деветата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г.

    Досега годишнината от едно от най-зловещите събития през този век, което повлия силно в политически, психологически и икономически аспект не само на САЩ, но и на целия свят, преминаваше в страната в обстановка на сериозен размисъл и изпразнени от политическо съдържание призиви за единство.

    Тази година обаче се очертава тя да бъде отбелязана в по-политизирана и конфронтационна обстановка от когато и да било, на фона на ожесточените дебати за евентуалното построяване на ислямски център с джамия в непосредствена близост от мястото, където се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център, и на плановете на малка американска християнска църква да изгори Корана.

    Иначе, както и предишни години, официални церемонии са планирани на трите места, където удариха терористите. Президентът на САЩ Барак Обама ще присъства на възпоменанието в сградата на министерството на отбраната във Вашингтон, а вицепрезидентът Джо Байдън – на това на кота нула в Ню Йорк. Сегашната първа дама Мишел Обама и предишната Лора Буш (при управлението на чийто съпруг Джордж Буш-младши бяха извършени атентатите) ще пътуват до Шанксвил, Пенсилвания, за да присъстват на церемонията на мястото, където се разби четвъртият отвлечен от терористите самолет.

    На този ден преди девет години

    19 ислямски терористи, принадлежащи към терористичната мрежа „Ал Кайда“, отвлякоха четири пътнически самолета и разбиха два от тях в интервал от 18 минути в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Кулите се сринаха до основи. Терористите разбиха третия самолет в Пентагона, а четвъртият падна в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказаха съпротива.

    По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2973 души плюс 19-те терористи. Най-много хора – 2752, бяха убити при взривяването на кулите близнаци на Световния търговски център.

    В отговор на атентатите САЩ започнаха война

    срещу тероризма и приеха Патриотичния закон. Много щати също затегнаха антитерористичните закони и мерките за сигурност. Американски войски навлязоха в Афганистан и свалиха от власт режима на талибаните, който осигуряваше база на „Ал Кайда“.

    Президентът Барак Обама обяви, че

    удължава с една година извънредното положение,

    въведено в страната броени дни след терористичните атаки и оттогава се продължава всяка година.

    По закон въвеждането на такъв режим дава на президента допълнителни юридически пълномощия, от които той може да се възползва във всеки момент.

    Ден преди годишнината пред журналисти Обама заяви, че американските войски са принудили лидера на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен да мине в дълбока нелегалност, но добави, че и през следващите години американците ще бъдат изправени пред широка терористична заплаха от страна на екстремисти на „Ал Кайда“, „готови да убиват хора“.

    Американското правителство е все тъй решено да убие или да залови човека, замислил атентатите на 11 септември, каза Обама. Но американците трябва да помнят, че

    битката е с терористите от „Ал Кайда“, а не с хората, изповядващи исляма,

    подчерта президентът на САЩ.

    Ние сме във война с терористичните организации, които изопачават исляма или измамно използват знамето на исляма за разрушителни действия, заяви Обама.

    http://www.vesti.bg/

  • Втори българин гладува пред Еврокомисията

    Втори български гражданин прибягна до гладен протест пред централната на Европейската комисия в Брюксел, след като не успя да получи правосъдие в България.

    По информация на БТА Росица Димитрова от София е започнала стачка пред един от изходите на сградата. Тя стои малък плакат, на който на английски пише: “Договорът /на Европейския съюз/ с България е договор с мафията, не с българския народ. Срам!”.

    Димитрова обяснява, че не приема членството на България в ЕС, тъй като това никак не е променило българската съдебна система, че протестът й е основно срещу “проядената от корупция съдебна система в България”.

    Преди 16 години моят и на баща ми бизнес беше съсипан и всички опити да получим правосъдие досега са неуспешни, тъй като мафиотите си плащат, разказва тя.

    Преди да дойде в Брюксел, Димитрова гладувала 42 дена пред европейски представителства в Барселона. След като никой не й обърнал внимание, решила да се прехвърли в Брюксел.

    В средата на юли българският ядрен физик Георги Котев обяви гладна стачка пред централата на ЕК, за да привлече вниманието на европейските институции към корупционна схема, при която ядреното горива в АЕЦ „Козлодуй“ е подменяно с нелицензирано. След 4 дни той бе принуден да прекрати протеста си от белгийската полиция, тъй като нямал разрешение за него.

    Кафене.нет