2024-07-16

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Една добра и една лоша новина за българската журналистика

    Избрахме за Вас една добра и една лоша новина за българските журналисти и блогери. Напук на традициите ще започнем с добрата:

    ЕС помага на журналисти в борбата с корупцията

    Проект за борба с корупцията на ОЛАФ ще бъде финансиран директно от Брюксел, каза на пресконференция Ренета Николова, председател на клуб „Журналисти срещу корупцията“ (ЖСК).

    В резултат на работата на журналисти с прокуратурата през първите 6 месеца на 2008 е имало 31 производства за злоупотреби с фондови средства, а тази година те са 135.

    Прокурорските актове, които са внесени в Прокуратурата, са 14 и вече са осъдени шест лица за корупция и злоупотреби, за разлика от 2008 година, когато не е имало нито един осъден.

    Проектът предвижда обучение на разследващи журналисти, взаимодействие с обществеността, медиите и прокуратурата, както и създаване на филми, които да представят добрите практики в другите европейски страни.

    Волфганг Шмитц, член на Комуникационната мрежа на ОЛАФ заяви, че борбата срещу корупцията не е само национална задача, а европейска задача.

    По-рано, британският „Файненшъл таймс“ публикува доклад на група експерти за корупцията в България, в който се отбелязва, че тя е заплаха за стабилността на страната.

    Докладът на експертите посочва, че конкуриращите се политически сили в България трябва да приемат „пакт за политика на нулева толерантност към корупцията“ като начин за удвояване на усилията на държавата срещу тази напаст.

    В доклада се добавя, че оценката на българската обществена и политическа ситуация ни кара да мислим, че има опасност за стабилността на страната.

    www.kafene.net

    НАП: Блогърите трябва да се осигуряват

    Физическите лица, развиващи собствени Интернет сайтове, извършват трудова дейност за свой риск и за своя сметка и подлежат на осигуряване. Това съобщи изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов, цитиран от tax.bg.

    „В случай, че няма сключени договори, за целите на осигуряването работата по Интернет сайт представлява трудова дейност, която лицата извършват за свой риск и за своя сметка. Такива лица по смисъла на КСО са самоосигуряващите се лица. В това си качество са лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност; лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични тьрговци,собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества; регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители.

    Осигуряването им се провежда по реда на чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от КСО. Съгласно чл. 6, ал. 7 от КСО осигурителните вноски са за тяхна сметка и се дължат авансово между минималния и максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на ДОО за съответната година. Самоосигуряващите се лица формират и окончателен месечен размер на осигурителния доход, въз основа на данните, декларирани в справка към годишната данъчна декларация по ЗДДФЛ /по аргумент на чл. 6, ал. 8 от КСО/“, се казва в писмо-отговор на запитване до Централното управление на НАП.

    По отношение на данъчното третиране на доходите, в писмото са разгледани две основни хипотези. Едната е когато физическото лице осъществява стопанска дейност и като такова има интернет страница (сайт, блог и т.н.). То съответно заплаща определени разходи по поддържането й, в т.ч. закупуване на домейни, плащане на такси и т.н. В този случай, разходите, както и приходите (доходите) от поддръжката следват данъчното облагане, предвидено в ЗДДФЛ за доходите от съответната стопанска дейност, а именно доходи от стопанска дейност като едноличен търговец – за физическите лица, които са търговци по смисъла на Търговския закон (ТЗ), независимо дали са регистрирани или не са регистрирани като еднолични търговци – облагаемият доход се формира по реда на чл. 26, ал. 1-7 от ЗДДФЛ, а годишната данъчна основа – по реда на чл. 28 от закона.При доходи от друга стопанска дейност – за физическите лица, които извършват стопанска дейност, но не са търговци по смисъла на ТЗ (упражняване на свободна професия, занаят и др.) – облагаемият доход се формира по реда на чл. 29 от ЗДДФЛ, а годишната данъчна основа по реда на чл. 30 от закона.

    По смисъла на чл. 8, ал. 1 и 11 от ЗДДФЛ доходите, които произтичат от стопанска дейност чрез определена база на територията на Република България или от разпореждане с имуществото на такава определена база, са от източник в страната, като мястото на изплащане на дохода не се взема предвид. Следователно, фактът, че закупените домейни не са от български уеб страници и се „паркират“ на небългарски уеб сайт, нямат отношение към дефинирането на източника на дохода в конкретния случай.

    При втория случай физическото лице не осъществява стопанска дейност или извършва такава, но сайтьт (интернет страницата), както и заплащаните от него разходи, по никакъв начин не са свързани с осъществяваната от него стопанска дейност. В този случай доходите попадат в обхвата на чл. 35, т. 6 от ЗДДФЛ, т.е. представляват облагаем доход от източници, които не са изрично посочени в този закон и не са обложени с окончателни данъци по реда на ЗДДФЛ или ЗКПО.

    Годишната данъчна основа за тези доходи се формира по реда на чл. 36 от ЗДДФЛ и това е облагаемият доход, придобит през данъчната година, намален с вноските, които лицето е задължено да прави за данъчната година за своя сметка по реда на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). Липсва правна възможност от доходите, подлежащи на облагане по реда на чл. 35 и 36 от ЗДДФЛ, да се приспадат направените разходи, уточнява още данъчният шеф.

    www.news.bg

  • Вежди Рашидов разкри механизма на ДПС

    Много трудно се взима мандат в Кърджали, ако не си член на ДПС. И ескадрили да бяха пратили в Кърджали нямаше да стане нищо, ако не бях аз.

    Това заяви Вежди Рашидов, избран за депутат от ГЕРБ от района на Кърджали, пред Нова телевизия, цитиран от БГНЕС.
    Явно още преди 20 години заедно с Луканов е направено споразумение. Те са използвали чувството за вина на българина след Възродителния процес и са казали: нека да влезе Доган там ние ще се разберем. И са позволили Ахмед Доган да създаде едни роби и една машина за гласуване. Държавата е абдикирала от този район и е оставила един човек там да се разпорежда.
    Като казвам, че държавата е абдикирала, тя е извършила едно предателство, като е оставила отговорността за това население в ръцете на една партия, заяви той. Основата за създаване на ДПС лежи в Държавна сигурност. Някъде в държавата има чувството за вина за Възродителния процес, който беше направен от 7 човека от Политбюро и ДС, а и няколко човека от ДПС, които са били доносници, коментира той.
    Досега съм премълчавал това, защото не искам да слагам всички под един знаменател, заяви Рашидов. Според него така са изпуснати нещата и структурите на ДПС са заработили.
    От 20 години там друга партия не е работила. От Кърджали до Родопите няма друг плакат, освен този на ГЕРБ, който се появи тази година за първи път, коментира успеха на кампанията си Рашидов.
    Според него схемата на гласуване на ДПС е проста и с нея местният лидер си гарантира гласовете. Вкарват хората с автобуси и никой не контролира това там, заяви той. Битката се случва в секциите, сподели Рашидов.
    „Това е машина, технология на злото, когато хората са притискани на много ниско битово ниво: за колко ще им изкупят млякото, яйцата, дали ще има дърва за зимата“, подчерта той. Според него много помагат и партиите с антитурско говорене.
    Говорил съм с много хора и не съм чул лоша дума за българите. Тази машина работи от 20 години заради насаждания етнически страх. Възродителният процес не може да се случи, вече сме в Европейския съюз, заяви Рашидов.
    За първи път сега като правих кампанията си видях за какво зло става дума. Нито един турчин, нито един българо-мохамеданин не каза лоша дума за България.
    Аз говоря прекрасно турски, това е моят майчин език. Имаше страх у хората да не ги види някой от ДПС, че говорят с мен, подчерта скулптурът.
    Хората нямат хляб, младите напускат. Мините са затворени, сделката „Горна Арда“ е провалена, посочи Рашидов.
    За първи път ГЕРБ влезе там, като казвам ГЕРБ, говоря за себе си – аз „отхапах“ 20 хиляди гласа от ДПС, иронизира Рашидов.
    Когато хората не отиват да гласуват, от ДПС ги заплашват че няма да им изкупят млякото, няма да им дадат да си режат дърва за зимата. Както са големи обръчите като пирамиди, те са се свили надолу до хората и са ги обръгнали. Малките обръчи са от кметовете, едни хитреци. Ходят едни момчета и заплашват хората, че ще им счупят краката.
    Читалището и театърът носят името на майка ми. Аз исках да субсидирам концерт в нейна чест от детския хор и не ми разрешиха, казаха, че може само ДПС, разказа Рашидов. Там всички са назначени от ДПС и да речем една чистачка в училище с 200 лева заплата е зависима от тях. Кметицата на Крумовград ме обяви за враг номер 1 и не искаха да ми сервират кафе.
    Най-страшна е финансовата зависимост и тези хора ги държат като във феодалното общество. Те живеят в страх, посочи още Рашидов.

  • Българският самолет

    Много се говори за националните герои около кадидатстудентските и предизборните кампании и около откриването на Народното събрание. Левски, Ботев, фебрилни речи, пълни с романтични клишета, които съвпадат с юлските жеги и подсилват усещането за трагичното предопределение на един народ, който отказва да излезе от пубертета и за всичко вини създателите си и лошия късмет.

    „Ние българин жив герой нямаме! Всички до един – от Стоичков до Левски са ликвидирани, докато са били живи“, скара се, обзет от справедлив гняв, Бойко Борисов на Велислава Дърева в едно включване, което според водещия „му прави чест“.

    Вече няма новини по телевизията без Борисов live – ако са закъснели да го поканят, ще го включат по телефона, ако ли пък и там изостанат, то той сам ще се обади, за да поясни или да смъмри бащински говорещите в студиото. Това върви от екрана от ранна утрин до късна доба и така ще е задълго, нека не се лъжем.

    Между минало и настояще

    На някои не им понася, но са свикнали да живеят в емиграция без да напускат границите на страната. Имат добър тренинг от соца, когато са слушали едно, мислели са си съвсем друго, а пък нещо трето всъщност се е случвало.

    Може би заради това жестоко се обиждат, когато някой дойде отвън и започне да им обяснява как да живеят и защо са такива. Външните гледни точки зачестиха, откакто емиграцията е икономически, а не политически акт, а свободното движение на хора и стоки не се забранява от конституцията и закона.

    Появиха се и няколко книги с биографичен елемент, които често представят поглед навътре, към душата, която се лута между изгубения рай на миналото и сивото на настоящето или пък точно обратното – между сивото на провинциалните спомени и цветовете на големия свят.

    Въпреки активния режим на емиграция, от българите успешни имигранти доскоро не ставаха – трудно свикват, силно носталгират, не се интегрират много-много, виждат се главно помежду си, но пък доста си завиждат и малко си помагат. И през цялото време копнеят за вкуса на българските домати, безчувствени към цялото богатство от вкусове, което им предлага страната-домакин.

    Не говоря за 80-те хиляди, по официални данни, български студенти в чужбина, които държавата вече се чуди как да върне BACK2BG. Става дума за загубеното поколение на 90-те, което често се чувства като „излъганото” или направо „прецаканото” поколение на прехода.

    И все пак, да живее носталгията! Заради нея навярно българските емигранти са изпратили на своите близки в страната 2.634 млрд. долара. Пари, които като стойност са 5.4% от българския БВП, според Световната банка. А само за една година паричните потоци към родината са се увеличили с над 23%.

    „18% сиво“

    Това е фотографски термин и името на романа на Захари Карабашлиев,  road movie за човешката криза, за любовта и за пътя към себе си. Накъсано, филмово повествование, мислени диалози с любимата, случаен секс, прясна марихуана и много екшън.

    „Зак, с чувал трева в багажника и купен настаро филмов Никон поема към Източния Бряг. Пътуването на Зак преплита две паралелни реалности – там преди и тук сега. В първата е необикновената му връзка със Стела, студентските години в България през 90-те, адаптацията им по-късно в Америка… Втората реалност го поставя в животоопасни ситуации, с които трябва да се справя, за да продължи.”

    Това пише в синопсиса на романа, който Любен Дилов-син е нарекъл пъpвaтa „eкшън-ноcтaлгия”, която, впрочем, много се хареса на читателите в България.

    Втората книга на родилия се в изгнание, така да се каже, писател и драматург, е сборник с разкази – „Кратка история на самолета”. Истински самолет, приземен завинаги в едно образцово варненско село, който първо е сладкарница, после еволюира в кафе-бар, продава вносни цигари и шоколад, а след това, закономерно, монтира и видео, което „през гъстия тютонев дим показва лоши копия на „Рамбо” и Брус Лий”.

    „После влязох в казармата и забравих за самолета. Когато се върнах за първи път след две години, го видях олющен, поочукан и доста по-малък, отколкото го бях оставил. Около него се мотаеха някакви непознати хлапетии и дишаха лепило из храсталаците. Чу се, че собствениците му започнали да се сменят един след друг. Дойде и новото време, в което собственост се превърна в относително понятие – нямаше Комсомол да го стопанисва или дава под наем. Започнаха да го обират през месец. Полицията в началото залавяше извършителите и ги затваряше, после ги залавяше, но ги пускаше, после спря да ги залавя, а накрая взе и да не ги търси.”

    Метафорите на прехода

    Те са много, често доста предвидими и банални. Всичко друго, но не и банален, е романът „Животът свършване няма” на хирурга Андрей Симеонов. „Дни преди да го победи болестта, от която години наред лекува пациентите си, д-р Симеонов предава на издателство „Факел” ръкописа на своя роман”, четем на гърба на книгата.

    Чудесно е, че точно „Факел” издава динамичния разказ за един още по-динамичен герой, чиято страдалческа съдба и приключения напомнят героите на Сорокин, на Юз Алешковски, Олег Разумовски, които стигат до българската публика благодарение на издателството. Става дума ако не за еднаква съдба, то за същата специфична „демографска политика” в страните от Източна Европа.

    Историята на Филип/Фил/Фитьо, опериран на два пъти от рак на тестисите, което няма да му попречи да завладее сърцата на всички медицински сестри и дори на богата изискана еврейка от Ню Йорк, почти да сбъдне американската мечта и да се забърка в какво ли не, ни е разказана от неговия лекуващ лекар, който противно на принципите си, заобичва това момче, преливащо от жизнерадост и оптимизъм в раковата болница.

    То надживява лошата болест и колумбийските търговци на наркотици, но може би, според отворения вече завинаги финал, не успява да избегне дългата ръка на българската организирана престъпност. Чаровният Фитьо, веселият нихилист и съвремен пикаресков герой умира заедно със своя автор и лекуващ лекар Андрей Симеонов.

    Може би не е голяма литература, но е оптимистично. Малко зловещо се връзва и с новините, които съобщават, че отново липсват или се бавят лекарствата за пациенти с онкологични заболявания, че има хора, които чакат повече от три месеца, за да започнат лечението си, че заради липса на лекарства онкоболните в България са решили да заведат колективен иск в съда, с който да търсят правата си. Върви такава подписка на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

    Героите и антигероите от новините директно влизат в литературата и още доста вода трябва да изтече, за да дръзнат писателите да занимаят българската публика с проблеми от друг, по-висш порядък. То тогава навярно и хедлайнът няма да е за цените на парното и за липсата на животоспасяващи лекарства. Нали?

    Deutsche Welle

  • Страда ли българската наука от изтичането на мозъци?

    В академичната сфера, основният път на изтичане на мозъци от България става по линията на специализации в чужбина, разказва „Дойче веле“ в репортаж за състоялата се във Виена конференция за ролята на миграцията и диаспората в чужбина в процеса на реформи в страните от Югоизточна Европа.

    След като защитят доктората си, много млади българи тръгват да специализират зад граница, като често дори самите им научни ръководители ги насърчават да направят това.

    По-голямата част от тези млади хора по-късно изобщо не се връщат на работа в родината, но не това е най-големият проблем, казва Николина Сретенова от Института за философски изследвания към Българската академия на науките (БАН).

    Все по-малко млади учени в България

    „Проблемът е, че не се връщат, но не бих казала, че това е големият проблем в момента, защото в съвременния, глобален свят, в който живеем, хората просто се движат.

    Дори има една изградена, постмодерна визия за съвременния учен, който води един номадски начин на живот, който е непрекъснато в движение.

    Проблемът е на входа на науката – че все по-малко хора постъпват, имаме по-малко млади учени“, смята Сретенова, която беше представителката на България в конференцията във Виена.

    Това беше заключителният форум на проект, изследващ ролята на миграцията в региона.

    За да илюстрира ситуацията в българските академични кръгове, Николина Сретенова разказа пред участниците в конференцията за случая с Института по молекулярна биология на БАН.

    Само за три години – между 1990 г. и 1993 г., 80 от общо 150 изследователи на института заминали да работят зад граница.

    Сред тях били и трима водещи учени от института, които получили работа на такива престижни места като Станфордския унивеститет в САЩ, Университета на Торонто в Канада и Института Пастьор във Франция.

    Връзки с българската диаспора

    Своеобразното масово напускане на учени от Института по молекулярна биология на БАН обаче имало и своите положителни страни – днес той е може би единственият институт на БАН, който не е изправен пред проблема за подмладяване на изследователския си състав, казва Николина Сретенова.

    Около половината от учените в института днес са млади хора, заели местата на онези, излезли в чужбина през 90-те година.

    Междувременно институтът е успял да установи и добри връзки с диаспората на българските биолози в чужбина. Това е добър пример за взаимоизгодно сътрудничество, смята Николина Сретенова и добавя:

    „Това, което непрекъснато ме учудва, е че няма институция, която да състави една база данни с българската научна диаспора по света. Това ще е добре от гледна точка на колаборация по научни проекти“.

    Кафене.нет

  • Свирките и шведската тройна коалиция

    Понякога, като чета някои български медии, получавам киселини. Имам деликатен  стомах, а те будят у мен неприятно  чувство.

    Днес  в медиите е изключително забавно. Човек може да се смее, та чак сълзи  да му потекат. Всички журналисти си настроиха инструментите и сега се пее една и съща песен. Получава се шизофреничен канон, в който гротеската, създава у слушателя чувство на изгубеност и безсмислие.

    А това е основната тема:

    Бойко спечели точка Ура удивителна Много сме яки запетайка ние сме номер едно точка Махнахме комунистите (тук не се чете, на листа има петно течност с неясен произход) Сега обаче Бойко трябва да се стегне точка Защото има невероятния шанс да оправи всичко запетайка но може и да се издъни многоточие (песента завършва с минорен акорд, пианисимо)

    Многоточието  е основното медийно говорене тези дни. Много е забавно. В „Стандарт“ се изявява Бареков. С провинциална патетика завършва пледоарията си говорейки  за брадва и хан Крум. Особени  вариации по основната тема отсъствуват, но какво друго да очакваме – това са родните медии.

    А в Новинар четем забавния коментар „Я, колко много слагачи…“. Автор  е медийният гуру и видно ченге  Иван Гарелов. На мен, честно казано, ми се наложи да изпия една чаша сода, за стомаха. Ето накратко съдържанието:

    И. Г. започва с това, колко е готин, умен и красив. Как още преди  години е знаел какво ще се случва, предвидил всичко, и краха на Станишев, и успеха на Бойко. Как мислел да започне статията си с директни цитати от стари негови публикации, които предвиждали всички събития, случили се напоследък. Да, ама след това видял, как медиите подлизурски „се слагат“ на победителите. Това поведение на „журналистическия елит“ дълбоко го наскърбило и той сега спира да пише. Коментарът свършва преди да е започнал.

    И. Г. споделя, че отива да си пие узото, за което ние му вярваме. На изпроводяк той казва няколко думи на загубилите – ценни съвети за БСП, НДСВ и ДПС. Познатото вече – БСП, тежка загуба, Станишев е виновен, ДПС ги прецака, трябва смяна на ръководството; НДСВ – качествени личности, които преди били „симпатични“(!), сега без царя им трябва нов водач. За ДПС И. Г. е пестелив – дали ще преживеят крушението не зависело само от тях, а и от другите политически сили.

    След  това И. Г. завършва с: „Хайде сега да се поздравим за успешно издържания изпит и да се отдадем на заслужена почивка.“

    В този коментар И. Г. започва вариация на дразнещата фраза „Аз казах ли ви!“, преминава през нежеланието  да се говори и спира с прекрасната  житейска философия, позната ни от миналото – дай да разбием парламента, а след това да си траем вкъщи. Което е ужасяваща пропаганда на овцизма. Това, че на един 5 юли милиони хора са се размърдали, променили са нещо, което би трябвало да им гарантира по-добър живот. Това е именно лошото, сега те ще отидат да си пият узото. Точно като едни гареловци.

    Еднократното  усилие не действа, осъзнайте се!

    Спомнете  си 1997 година!

    Обществото  сега се нуждае от активна позиция  по западния модел „Аз дадох толкова  и толкова пари, къде ми е магистралата?!“. А той функционира, питайте децата си, които живеят в Европа.

    За  да се инсталира хорската глава такава активна програма различна от пиенето  на узо и киризенето под асмата, трябват медии, в смисъл Медии.

    А българските медии са болни. Те никога не искат да разсърдят „Големото Доброутро“. През управлението на Тройната коалиция, се консолидира медийния модел „Шведска тройка“. Двамата мъжки участници са политикът и мафиотът. Единият трябва да бъде добре задоволен, а другият да плаща. Интересното е, че между тях има перверзен гей-флирт, заради което често жената – медията – се чувства ненужна. Ще спестя техническите детайли, кой е отгоре, кой отдолу.

    Последиците са ясни – автоцензура, нищоговорене, официозност  и свирки.

    Това  си личи днес – просто сега медиите сменят обекта на орални ласки. „Фелацио за победителите!“ – сигурно този надпис виси в някои редакции.

    Няма  говоря баналности и да пея основната  тема. Имам градивна идея. Ето какво  трябва да се случи: Най-важното е  голямата промяна в медиите, ако те като система, която коригира, не си изпълняват функциите, ни очаква същото, като по времето на Костов – философията на еднократното усилие винаги завършва с комунисти и срината икономика.

    Медиите трябва да се променят – да станат медии  и да имат възпитателна функция. Да са агресивни и недобронамерени към властта, да възпитават гражданина и да му напомнят, че е такъв. Което няма да е толкова трудно днес, поради инерцията на милионите, които са документирано заинтересовани.

    Утре  ще е късно. Повярвайте!

    Промяната ще бъде тежка, но ще си заслужава. Ще е  жалко за всички журналисти, които  са свикнали, че качествената журналистика се случва на колене, в кенефа на народното  събрание. Но те никому няма да липсват. Пък и винаги могат да правят компания на И. Г. в заниманията с узото.

    Автор: Явор Фингаров (fingarov.blogspot.com)

  • Късното майчинство заплашва детето с рак

    Късното майчинство може да доведе до развитието на множество ракови заболявания при новороденото, откриха американски онколози от Университета на Минесота, предаде ИТАР-ТАСС. Макар в повечето случаи рискът да не е критично голям, изводите от изследването показват, че раждането на деца от възрастни майки е един от факторите, обясняващ развитието на рак в детството. Изследването е проведено сред 17 хиляди деца, получили диагноза рак в бебешка възраст и до 14 години между 1980-2004 г. Също така е било анализирано състояние на над 57 хиляди здрави деца. Било е установено, че покачването на възрастта на майките на всеки пет години е свързано с повишаването на риск от най-разпространените ракови заболявания в детството със 7-10%. Бащината възраст не се е асоциирала с повишаването на риска от рак при децата. Предполага се, че възрастовите промени на хормонално равнище и ДНК на яйцеклетката по време на бременност са отговорни за предаването на опасните заболявания на потомството. Механизмът на наследствена мутация се съгласува с изводите на лекарите, че майчината възраст оказва най-силен ефект върху вероятността от развитието на детски рак. /БГНЕС /

  • 172 години от рождението на Васил Левски

    „Нашата работа зависи от нашите собствени усилия“, „Народната работа стои над всичко“, „Играем с живота на 7 милиона българи – трябва зряло да се постъпва“, „Времето е в нас и ние сме във времето“, „Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си“.

    Това са само част от написаните мисли, превъплътени в действия, на Апостола на Българската свобода Васил Левски. На 18 юли се навършват 172 години от рождението му в подбалканското Карлово. В много бедно семейство, в което твърде млад на Васил му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий. Но твърде бързо манастирът става тесен за него. Както пише поетът Вазов за него: „Това расо черно, що нося отгоре, не ме помирява с тия небеса и когато в храма дигна си гласа, химн да пея Богу, да получа раят, мисля, че той слуша тия що ридаят!И не с това расо и не с таз брада мога да отнема нечия беда. Рече и отсече!“. И Васил напуска манастира. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения. Прескача най-успешно тренировъчната яма, всички са възхитени от лъвския му скок и започват да го наричат Левски. И Васил Иванов Кунчев, Васил Левски, Апостола на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация. Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че „Нашето дело зависи от нашите собствени усилия“. Турците го търсят непрекъснато. Той непрекъснато успява да се измъкне, като се преоблича и се превъплъщава в различни образи. Ботев пише за невероятната му издържливост и весел характер – „Навън зима, камък се пука от студ, а той, Левски, пее“. Апостола на Българската свобода е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Дори турските съдии са изненадани и възхитени от него. Обесен „там близо край град София“ на 19 февруари 1873 г. Васил Левски е вечният критерий на поколения българи от Освобождението до днес, но някак си винаги неговите завети остават все така несбъднатата българска мечта.

    Менят се времената, но Васил Левски остава всепризнатият най-велик българин. /БГНЕС /

    ––––––––––––-

    На 18 юли 1837 г. е роден Васил Иванов Кунчев (Левски), наричан още Дякона или Апостола. Той учи в родния си град – Карлово, а след това в Стара Загора. През 1858 г., с помощта на вуйчо си Василий, Левски приема монашество под името Игнатий, а година по-късно става дякон.

    На 3 март 1862 г., под влияние на идеите на Г. С. Раковски, Васил Кунчев заминава за Сърбия и постъпва в Първа българска легия в Белград, като участва в сраженията за Белградската крепост. В този период получава прозвището Левски, заради проявената храброст и ловкост. След разпускането на легията Левски се присъединява към четата на дядо Ильо войвода.

    През 1863 г. се прехвърля в Румъния, но след кратък престой се завръща в България. От 1864 до 1866 г. учителства в с. Войнягово и организира „патриотични дружини“ за бъдещото въстание. През 1867 г. Левски е знаменосец на четата на Панайот Хитов, следващата година заедно с него се връща в Сърбия и постъпва във Втора легия. След разпускането й прави опит да премине в България с чета, но е заловен от сърбите и затворен в Зайчар.

    Така неуспехът на четническата тактика го довежда до идеята, че изходът на национално -освободителната борба е в пренасяне на нейния център в България. Идеята му се състои в изграждане на революционни комитети вътре в самите български земи, които да се превърнат в центрове българската революция.

    Тази идея той изразява най-напред в едно писмо до Панайот Хитов, а след това я прави достояние и на други дейци от българската революционна емиграция в Румъния. В резултат на 11 декември 1868 г.и на 1 май 1869 г. Левски предприема две обиколки из страната.

    За първата си обиколка той получил известна материална подкрепа от Българското общество в Букурещ, а за втората бил подпомогнат от либералната група „Млада България“, която го снабдила и със специална прокламация на български и турски език, издадена от името на „Привременно правителство в Балкана“.

    На 26 август се завръща в Букурещ, за да участва в създаването на БРЦК, но тъй като идеите му не са приети от революционерите в Румъния. На 26 май 1870 г. Левски напуска Букурещ и се завръща в България с цел да организира и изгради мрежа от революционни комитети. Успява да привлече за свои помощници редица революционни дейци като Хр. Иванов-Големия, Т. Пеев, С. Младенов, отец Матей Преображенски (Миткалото), Ив. Драсов, Ив. Атанасов-Арабаджията и др.

    Функциите на централен комитет или т. нар. Привременно правителство възлага на Ловешкия комитет. За връзка с емиграцията в Турну Магуреле е създадено задгранично представителство на ВРО. Успехите на Левски в изграждането на революционната организация променят отношението на Българския революционен централен комитет в Букурещ към него.

    През 1871 г. от Румъния са му изпратени като помощници Ангел Кънчев и Димитър Общи. С изградената вътре в страната революционна организация Левски застанал изцяло в подкрепа на Любен Каравелов и неговата борба против привържениците на либералното течение в БРЦК. През втората половина на 1871 г. той изработил проектопрограма и проектоустав на БРЦК и ги изпратил до революционните комитети за обсъждане и мнение.

    По негова инициатива в края на април и началото на май 1872 г. в Букурещ било свикано първото Общо събрание на БРЦК, на което Левски получава и специално пълномощие за действие в българските земи.

    Възгледите на Апостола за изграждане на ВРО и нейните задачи са изложени в изработената от него „Нареда на работниците за освобождението на българския народ“ (1871 г.). В уводната и част е формулирана целта на организацията: „С една обща революция да се направи коренно преобразование на сегашната държавна деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република (народно управление).

    На същото това място, което нашите прадеди със силата на оръжието и със своята кръв (са) откупили, в което днес безчовечно беснеят турските кесаджии и еничари и в което владее правото на силата, да се издигне храм на истината и прaвата свобода, а турският чорбаджилък да даде място на съгласието, братството и съвършеното равенство между всички народности. Българи, турци, евреи и др. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи.“

    За всяко отклонение от тази цел „Наредата“ предвиждала смъртно наказание. Останалите й параграфи се отнасят до организационната структура на ВРО, правата и задълженията на революционните дейци и наказанията за извършените от тях провинения.

    След като получава пълномощието от БРЦК, Васил Левски се завръща в България и продължава по-нататъшното изграждане на ВРО. Основава нови комитети не само в Северна, но и в Южна България, включително и в Македония.

    Точно когато дейността му достига своя най-голям размах на 22 септември 1872 г. в Арабаконашкия проход (дн. Ботевградски проход), Средна Стара планина, въпреки забраната от негова страна, е ограбена турска пощенска кола. Акцията е организирана от Общи, взети са 125 000 гроша, които трябвало да бъдат използвани за нуждите на Вътрешната революционна организация.

    В отговор турските власти предприемат масови арести на населението в този край, задържани са и голям брой членове на революционните комитети в Тетевен, Орхание (дн. Ботевград), Етрополе, Ловеч и близките край тях села. Действията на турските власти са улеснени до голяма степен от признанията, които прави Димитър Общи след залавяне му. Благодарение на тях властта попада и по следите на В. Левски.

    За да бъде предпазена от пълно унищожение ВРО, БРЦК иска от Апостола да вдигне въстание в България. Той обаче отказва, тъй като въпреки постигнатите успехи смята, че подготовката за въстание не е достатъчна. С риск на живота си от Пазарджик Левски се отправил към Ловеч, за да може да прибере и запази архивите на организацията. След това има намерение да се прехвърли в Румъния. На 26 декември 1872 г. пристига в Къкринското ханче, откъдето възнамерява да тръгне за Търново и Букурещ. При пътуването от Ловеч до Къкрина е придружаван от Никола Цветков.

    На 27 декември 1872 г. Левски е заловен от турските власти. Първоначално е отведен за разследване в Търново, а след това е изправен пред специален съд в София. Първият разпит е проведен на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на ВРО върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци.

    На 7 януари е организирана очна ставка с Димитър Общи и Атанас Попхинов. На следващия ден за одобрение специалната комисия изпраща до великия везир в Цариград присъдата на членовете на Революционния комитет в с. Голям извор, Тетевенско, участвали в обира при Арабаконак.

    В края на януари и началото на февруари група комитетски дейци от Чирпанско и Старозагорско замислят план за освобождаването на Васил Левски. Под ръководството на Атанас Узунов се подготвя чета, която трябва да спре влака за Одрин и да освободи Левски. Замисълът не довежда до съществен резултат.

    Левски е осъден на смърт чрез обесване. Със специална султанска заповед на Абдул Азис смъртната присъда на Апостола е потвърдена. Васил Левски е обесен на 19 февруари 1873 г. в покрайнините на София.

    Васил Левски се налага като лидер на ВРО, идеолог, организатор и ръководител на българското национално- освободително движение. Далновиден и талантлив организатор, той обобщава опита на революционното движение до този момент и пръв достига до съзнанието за необходимостта от предварителна подготовка чрез създаването на революционни комитети и пренасяне на центъра на организирането на националната революция в българските земи.

    Убеден демократ, Левски вярвал в силите на българите сами да извоюват своята свобода, защото „който ни освободи, той ще ни зароби“. Проповядва идеята за „свята и чиста република“, за общество и държава, в която всички „да бъдат напълно свободни там, гдето живее българинът – в България, Тракия, Македония“.

    От 11.00 часа на площад 20-ти юли в Карлово ще се състои тържественото откриване на Празника на града по случай 172-та годишнина от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски. От 11.45 часа ще се състои Литературно-музикално утро в Национален музей „Васил Левски“. От 14.30 часа в Градска библиотека ще се проведе кръгла маса на тема: „Левски и Каравелов“. От 18.00 часа на площад 20-ти юли ще има детско парти с участието на деца от „Бънджи сингърс“.

    Час по-късно от 19.00 часа в Народно читалище „Васил Левски“ ще започне трагикомедията с участието на Асен Блатечки, Ники Илиев и др. – „Кожа и небе“ – носител на награда „Аскеер“ за драматургия. Тържествен митинг ще започне в 21.00 часа на площад „Васил Левски“. От 21.30 часа на площад 20-ти юли ще се състои шоу-спектакъл „Ще продължавам да пея“ на акад. Йорданка Христова.

    От 11.00 часа пред бюст-паметника на Васил Левски в Борисовата градина в София, ще се състои официално честване по случай 172-та годишнина от рождението на Апостола на свободата. Организатори са Столична община, Общобългарски комитет „Васил Левски“ и Софийски комитет „Васил Левски“, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

    Слово ще произнесе проф. Боряна Христова, директор на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.
    В програмата ще вземат участие актрисата Красимира Кузманова, мъжкият квартет „България“ и Софийският духов оркестър.

    actualno.com

  • Червените бъркат интернета с интернационала

    Автор: Иво Инджев

    Анализатори на предизборната кампания твърдят, че падането на тройната коалиция с власт е свързано с ( и дори си дължи на)…интернет. Това ми се вижда малко пресилено твърдение за страна, която и по показателя за ползването на компютри и съответно на световната мрежа е на последно място в ЕС.

    Но каквито и да са конкретните параметри на тази връзка е видно, че има провал на „модерните леви”. От години БСП се самонаграждава с определението, че била „модерна лява” партия. Едно от доказателствата за обратното бяха демографските показатели на партията с все по-застаряващ електорат. На вълната от разочарованието от изборния провал гневни партийци изригнаха в медиите по този повод, че при това пагубно застаряване столетницата скоро ще предаде Богу дух .

    По отношение на интернет БСП наистина се издъни. Доколко е било важно и решаващо, признавам, не мога да преценя без инструментариума на обективната статистика. По лични наблюдения обаче мога да кажа това, което хиляди други потребители на мрежата ( и „производители” на интернет „продукция”) биха потвърдили с лекота: левите хич ги нямаше в свободното пространство на обмена на идеи. Именно защото е свободно, което не устройва дъртите ( по манталитет) манипулатори на общественото мнение в щаба на партията.

    Червените бяха заложили на сигурното- на всичко, което могат да контролират. Бяха си пазарували влияние с години и си го ползваха. И явно имат остатък от похарченото, защото купените медийни трибуни все още не взимат по обичайния им маниер пълния завой към лагера на победителя – остатъчното влияние на червените пари, налети там, личи по щадящия начин, по който разгромът на БСП се представя в публичното пространство.

    Фактът, че БСП чак сега лъсва като лидерска партия ( което беше видно за по-внимателните наблюдатели) сега прозвучава от трибуни, като в. „Труд” Но не като собствено съждение, а под формата на интервю с разочарован от ръководството партиен деец. Казва го Добромир Гущеров в прав текст: „ БСП е абсолютно лидерска партия!”.

    Чак и мен, необективния, лошо настроения срещу БСП журналист, който написа същото, е задминал Гущеров с това „ абсолютно”! А пък интервюиращата го Валерия Велева , със скърцане на завоя, почти го подстрекава да говори лоши работи за падналата партия в лицето на нейните шефове и същопочти почти автентично се учудва, че тези истини чак сега излизали на повърхността!

    Колкото до интерНЕТНИЯ брутен провал на червената политика, неговата най- ярка проява беше нахалството й да натрапва дърварската си пропаганда в най-модерното средство за комуникация. Дори в личните блогове,без някой да пита за разрешение, се появяваха агресивните клипове срещу предполагаемата победа на Костов, който щял да управлява чрез Борисов.

    Но те толкова си могат. Мислят си, че интернетът е като интернационала – призовават „на крак, о пар(т)ии презрени…” и хоп, световната революция се пече в угода на своите теоретици. Само че са пропуснали да забележат, че за разлика от интернационала интернетът не се дирижира от Москва.

  • Данъчни укривали нарушители

    Националната агенция за приходите (НАП) не е изпълнявала задължението си да уведомява прокуратурата при установяване на данни за извършени престъпления, съобщава „Сега”.

    Тя е предала на правосъдието едва 16% от фирмите, уличени в укриване на ДДС, става ясно от одит на Сметната палата. Докладът оценява работата на НАП по събиране на ДДС през 2006 г. и 2007 г.

    През това време ведомството бе управлявано от Мария Мургина, която в момента е обвиняема за оказване на принуда върху данъчни служители и невярно попълнени декларации пред Сметната палата.

    През 2007 г. са направени ревизии по съмнения за данъчни измами и укриване на данъци в 1302 фирми, а прокуратурата е алармирана едва за 217 случая. При част от проверките съмненията не са се потвърдили.

    При други обаче са открити данни за престъпления, но те по неизвестни причини не са пратени на прокуратурата, посочва Сметната палата.

    От НАП се оправдават, че с прокуратурата имат договорка да обсъждат предварително дали има достатъчно основания за образуване на досъдебно производство, тъй като Темида е затрупана с дела, които често приключват безславно.

    Сметната палата е разкрила и притеснителни тенденции в звеното, което работи с най-големите фирми и събира около 40% от ДДС в държавата – „Големи данъкоплатци и осигурители”. В него има цял сектор „Разследване на особени случаи”, който през 2006 г. не се е самосезирал нито веднъж, за да провери за евентуална измама и да я пресече. То е работило само по доклади, които са му изпращани от различни дирекции в страната – 14 ревизии през 2006 г. и 4 през 2007 г.

    Още в доклада на парламентарната анкетна комисия за борба с измамите с ДДС от 2005 г. се посочва, че почти всички схеми за източване водят към големи фирми. „В България с ДДС измами се занимават не повече от 500 души, които са известни на компетентните органи”, разказали пред вестника занимаващи се с противодействие на данъчни престъпления.

    Kafene.net

  • Пет отсъствия от парламента – 1/3 заплата

    На всеки депутат, който неоправдано отсъства от три поредни или общо пет пленарни заседания за месец, ще бъде удържана две трети от месечната заплата, реши временната комисия за подготовка на правилника на новото 41-во Народно събрание.

    Народен представител, който без уважителна причина отсъства от заседание, няма да получи възнаграждение за заседанието, на което не е присъствал.

    Освен това всеки месец на сайта на Народното събрание (parliament.bg) ще се обявяват неоправданите отсъствия на всеки депутат, реши комисията.

    Предложението направи председателят на временната комисия Искра Фидосова от ГЕРБ.

    Гласуването в парламента с чужди карти може да бъде пресечено със система, включваща пръстови отпечатъци.

    Направена е допълнителна поръчка за 300 хил. лева за надграждане на сега съществуващата система за гласуване, включително и с варианти на биометрия, каза главният секретар на парламента Огнян Аврамов пред временната комисия.

    Аврамов уточни, че става дума за разговори със същата фирма, която е разработила сегашната система за гласуване и не се предвиждат нови пултове за гласуване, а само допълнително „надграждане“ на съществуващите пултове и софтуер.

    По-рано комисията обсъжда и отхвърли предложение на Синята коалиция народните представители да гласуват със специална карта с биометрични данни.

    Искра Фидосова обясни, че ГЕРБ подкрепя по принцип идеята, както и всички варианти за борба с гласуването с чужди карти.

    Не можем обаче да запишем нещо, което не знаем нито как работи, нито дали ще ни свърши работа, трябва  време, за да се проучи въпросът, затова не трябва да се записва  в правилника, мотивира се тя.

    Като мярка за ограничаване на възможностите за използване на чужди депутатски карти комисията реши в правилника да бъде записано по-кратко време за гласуване в пленарна зала – до 30 секунди. Досега времето беше до една минута.

    Вести.бг

  • Ще подпишат ли РЗС и Сините меморандума или няма…

    Съобщенията от София се сменят едно след друго:


    РЗС и Сините срещу общ меморандум

    Синята коалиция и РЗС няма да подпишат предложения от ГЕРБ меморандум за сътрудничество, но ще подкрепят правителството на Бойко Борисов.

    Синята коалиция няма да подпише меморандума, заяви съпредседателят на сините Мартин Димитров.

    Твърдо ще подкрепим съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ. Ще подкрепим неговите мерки и решения, които съвпадат с политическата програма на Синята коалиция, заяви другият съпредседателят на коалицията Иван Костов.

    Довечера лидерите на Синята коалицията ще представят и конкретен документ за своите решения, взети днес, както и ще останат отворени за изработване на общи позиции с ГЕРБ за парламентарно сътрудничество и конкретни политики. Приемаме меморандума по принцип, като позиция на ГЕРБ, подчерта още Костов.

    Ние сме за споразумение и се надяваме, че заедно с ГЕРБ ще стигнем до съгласие по този въпрос, подчерта Мартин Димитров. Той спомена, че на такава позиция са и от ЕНП и представители на много западни правителства.

    Иван Костов специално заяви, че не може да се работи по общи политики, залегнали в меморандума и даде за пример отношенията с „Атака“. Според него представителите от тази партия имат антиевропейски и антиреформаторски нагласи. Няма как да работим заедно с тях, отсече той.

    РЗС не променя мнението си и ще подкрепи правителството,

    съставено от Бойко Борисов, но отказваме да подпишем общ меморандум за сътрудничество със Синята коалиция и „Атака“, каза след среща с представители на ГЕРБ Димитър Абаджиев, който в предишния парламент влезе като депутат от ДСБ, но по-късно напусна партията на Иван Костов.

    По волята на ГЕРБ правителството ще бъде самостоятелно и РЗС няма да бъде част от управлението, посочи Абаджиев.

    Той допълни, че 180 дни ще бъдат конструктивна и подкрепяща партия, за да дадат шанс да се извършат необходимите реформи.

    РЗС са предложили на ГЕРБ да се подпише двустранен меморандум, в който да се изложат приоритетите, заради които подкрепят кабинета „Борисов“. Те приемат това наше предложение и се уточнихме в понеделник в 10 ч. отново да имаме среща, посочи Абаджиев.

    За нас е по-коректно всяка една от политическите партии, които ще подкрепят правителството да подпише двустранно меморандум с ГЕРБ, защото това са различни партии, каза представителят на РЗС.

    По-рано днес РЗС се позова на позиция на Съюза на европейските консерватори и реформисти, които не подкрепяли идеята за подписване на съвместни документи с националистическата партия „Атака“.

    Политическият съвет на партия РЗС е взел решение да се съобрази с преценката на европейските си партньори.

    След като се запознаха със заявените намерения за бъдещото управление и с превода на меморандума, предложен от партия ГЕРБ, европейските консерватори заявиха, че Съюзът не подкрепя подписване на документ, страна по който е националистическа партия като Атака, и смята такива партии за неподходящи партньори заради екстремистките им възгледи, заявиха от РЗС.

    Парламентарната група на консерваторите и реформистите припомнила, че отношението към подобни формации в ЕП е отрицателно, затова и нито една от парламентарните групи не е приела евродепутатите на „Атака“, които остават „самостоятелни“.

    Нямаме никакви условия към меморандума и го подкрепяме безусловно, заяви председателят на „Атака“ Волен Сидеров. Аз съм човек с отговорно мислене – като кажа нещо го спазвам, каза още Сидеров.

    Vesti.bg


    Л.Иванов: ГЕРБ ще подпише двустранно меморандума с 3-те партии

    Меморандума, който предложихме на 3-те партии – Синята коалиция, РЗС и Атака, ГЕРБ ще подпише двустранно с трите партии поотделно, а конкретиката предстои, и тя ще бъде предмет на по-нататъшните ни разговори, заяви зам.председателят на Народното събрание от квотата на ГЕРБ, Лъчезар Иванов, предаде парламентарният репортер на БГНЕС. Той добави, че току-що е приключил разговора и със Синята коалиция, и те ще подпишат меморандума след редакция на основния текст. Когато бъде готов, той ще бъде обсъден и публично оповестен. Малко преди това в ПГ на ГЕРБ в НС беше внесена декларацията на Синята коалиция за подкрепа на избора на правителство с мандата на ГЕРБ, подписана от съпредседателите Иван Костов и Мартин Димитров. В нея се казва, че Синята коалиция ще предостави на ГЕРБ подробно разработените управленски решения и мерки в нейната политическа програма. Те декларират, че са готови да участват в разговори между двете парламентарни групи за постигане на съгласие за парламентарно сътрудничество. От Синята коалиция ще дадат също своите предложения за изготвянето на правителствената управленска програма. /БГНЕС /

  • БГ е най-евтина, а Дания най-скъпа в ЕС

    България е страната с най-ниските цени на стоките и услугите, а Дания с най-високите в ЕС, показват данните на Евростат за миналата година. Ценовото равнище у нас за изминалата година се оценява на 51% от средното за общността, а датчаните са плащали най-много за своя живот – 41% над средното ниво.В рамките на ЕС най-висок е стандарта в Дания (41% над средното), Ирландия (27%) и Финландия (25%). Тройката на най-евтините държави се затваря от България, като цените са по-високи в Румъния (62% от средните) и Литва (67%). Най-близки до средните равнища за общността са Холандия (3% отгоре) и Великобритания (1% отдолу). Данните на Евростат показват и друга интересна тенденция. Облеклото и техниката са били най-евтини във Великобритания през изминалата година, като жителите на Острова са плащали по-малко от българите за тези продукти. Графата, в която отбелязваме значително по-ниска стойност от останалите държави е хотелиерството. Цената на тази услуга се оценява на 40% от средната за ЕС, като за Гърция показателя е значително по-висок – 96% от средното равнище за общността. Най-близо до средното ценово равнище България е при облеклото (85%) и потребителската електроника – 96% от средното за съюза. Докато в отделните сегменти (хранителни продукти, облекло, техника, транспорт и ресторанти и хотели) има сравнително малки разлики между отделни държави, то в графата алкохолни и тютюневи изделия амплитудите са значително по-големи. Данните за Ирландия (84% над средното равнище) и България (37% под средното равнище) са показателни за различията в сектора, отдавани на данъчните политики на отделните държави. Информацията е на Дневник. /БГНЕС /

  • Chicago – 07/15/09
  • Обама: студен като кучешка муцуна

    „Дойче Веле“

    Онези, които вярват, че Обама е добряк, са идиоти, смята Гидеън Роуз, издател на престижното американско списание Foreign Affairs. На пресконференция в Ню Йорк той обяснява защо Обама не държи на външната политика.

    Дали Барак Обама е левичар, добряк със златно сърце? Според Гидеън Роуз само идиоти могат да вярват на подобно нещо. Роуз, който от 2000 година ръководи списание Foreign Affairs, е остроумен човек с цветист език, майстор на блестящи формулировки и задълбочен анализатор. Обама, казва той, това е „американската външна политика с човешки лик“ (заиграване с прочутия лозунг на Александър Дубчек от 1968 година за „социализма с човешки лик“). Но никой не бива да се заблуждава:

    „Във вените на Обама тече лед“

    Гидеън Роуз отговаря на въпроси на журналисти от целия свят в клубната атмосфера на облицованата с дървена ламперия зала на „Съвета за чуждестранни отношения“ на Парк авеню в Ню Йорк – и същевременно яде сандвич. Докато дъвче, той размишлява. Когато свърши с дъвченето, пуска в ход мисълта си. Въпросът не бил каква външна политика иска да прави Обама, а колко. Отговорът естествено гласи: колкото се може по-малко. Главната цел на правителството била да не се окаже затиснато от различни кризисни огнища.

    Още веднъж: „Този президент е един студен и високо интелигентен човек.“ По същество, продължава Роуз, неговата външна политика се различавала минимално от онази на Буш през втория му мандат. Впрочем Роуз се изказва изненадващо приятелски за Буш: в дъното на сърцето си той бил много свестен човек, без капчица расизъм, загрижен за добруването на света – само че непоносим. И ужасно некомпетентен.

    Роуз намира любопитна метафора за ролята на Америка в света, като взима на мушка нюйоркския кмет Майкъл Блумбърг. „Жена ми, една шведска социалдемократка – разказва той – смята за отвратително и направо неприлично, че един-единствен човек като този Блумбърг може да има толкова много пари.“ Но след като давала израз на чувствата си, жена му признавала, че Блумбърг все пак си върши работата много добре. „Обама – обобщава Роуз – иска останалият свят да гледа на Америка точно както жена ми, шведската социалдемократка, гледа на Блумбърг: с омерзително признание.“

    „Обама ще бъде преизбран“

    Американският политолог уверява, че зад готовността на президента да преговаря с Иран се крие все същият стремеж за колкото се може по-малко външна политика. Освен това анонсът на Обама бил твърде мъгляв: „С кого точно иска да преговаря той и за какво?“.

    Президентът нямал в момента никакво желание да насърчава демокрацията в света. Роуз казва, че през следващите няколко години авторитарният режим в Русия, отвратителната диктатура в Зимбабве или геноцидният режим в Судан нямало защо да се страхуват от Америка. Президентът искал пълна свобода, за да може да се концентрира върху най-спешните проблеми на нашето време – икономическата криза и климата. И освен това Гидеън Роуз не се съмнява ни най-малко, че Обама ще бъде преизбран.

  • Цветанов:Няма да има министри от Синята коалиция в новия кабинет

    Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ  ще състави самостоятелно правителство в отговор на очакванията на над един милион избиратели, дали вота си за тях.

    Той отбеляза, че няма да има министри от Синята коалиция в новия кабинет на Бойко Борисов.

    Запазваме си правото на експертно ниво да бъдат включени предложени от Синята коалиция личности в министерствата, но не на базата на коалиционно споразумение, а на основата на меморандум, каза още Цветанов.

    В интервю за в. „24 часа“ днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов казва, че ще предложи Евдокия Манева, министър на екологията в правителството на СДС (1997-2001 г.), за зам.-министър на околната среда и водите.

    „Аз вече от екология, от отпадъци и депа разбирам много и тя е доказан експерт. Да ми дадат и други такива, с радост ще ги взема. Но ние не сме “Плод-зеленчук” сега да раздаваме на един, втори или трети“, казва Борисов.

    На днешните консултации в парламента от ГЕРБ са предложили Меморандум за политическо сътрудничество и подкрепа на правителството Синята коалиция, „Атака“ и РЗС.

    Основните моменти в меморандума са за обединяване и консолидиране на мнозинството, за подкрепа на бъдещия кабинет и за конституционни поправки.

    С или без меморандум мнозинството ще получи подкрепата на Синята коалиция, каза съпредседателят й Иван Костов след консултациите. Той обаче изрази известно съмнение относно избраната от ГЕРБ формула за съвместна работа и подкрепа чрез меморандум.

    „Меморандум означава паметна записка, съгласие във връзка с целите, обявени политики за които сме се съгласили, че са важни. Но той не предполага ангажименти, както при споразумението“, заяви Костов.

    Механизмът, според него, който са избрали от ГЕРБ е труден и предстои да се види как ще сработи.

    Меморандумът предложен от ГЕРБ не е по-различен като цели от програмата на Синята коалиция, заяви другият съпредседател Мартин Димитров.

    Той повтори, че ситуацията в страната е много тежка, че предстоят трудни решения и първото нещо, което трябва да се направи е актуализация на бюджета.

    В петък от коалицията ще дадат своите предложения по меморандума.

    „Атака“ е дала съгласието си на парламентарно ниво, убедено и категорично в подкрепа на правителство, изцяло формирано от политическа партия ГЕРБ, заяви Волен Сидеров след консултациите.

    Това означава също, че „Атака“ подкрепя и идеите, и принципите, заложени в меморандума, който съдържа поредица и програмни схеми за реализиране на промените.

    Волен Сидеров подчерта, че са били на едно мнение относно ревизията на предишното управление, за необходимостта от административни промени в структурите на Народното събрание и Министерския съвет, както и по приоритетите в законодателството.

    В разпространения от пресцентъра на партия ГЕРБ меморандум за политическо сътрудничество, предложен на „Синята коалиция“, „Атака“ и РЗС, се посочва, че решенията по съставянето  на новото правителството трябва да гарантират неговата успешна работа, да следват основните принципи и приоритети в програмата на европейско развитие на България, да съответстват на гласуваното обществено доверие за всеки от евентуалните политически партньори в 41-то НС.

    В документа се посочва, че ГЕРБ ще проведе открито и прозрачно процеса на преговорите за политическо парламентарно партньорство.

    ГЕРБ предлага на партиите и коалициите, с които води преговори  за политическо сътрудничество, подкрепата на новото правителство да бъде по основни политически принципи и приоритети на бъдещото управление.

    Основата, на която ГЕРБ ще гради политическо сътрудничество, е със следните политически приоритети и принципи – ревизия на последните решения на правителството на Сергей Станишев в първия месец на работа на новото правителство, преглед  и оценка за дейността по време на целия мандат на управление – в рамките на шест месеца от неговото начало, оценката на тези решения ще се даде на базата на целесъобразност и съответствие с националните интереси.

    От ГЕРБ посочват, че ще бъдат разследвани практиките на управление на предишни правителства и подвеждане под отговорност при всеки установен от разследващите органи случай.

    ГЕРБ искат да бъде гарантирана стабилността на политическата система чрез промяна в изборното законодателство –  нов и общ за всички типове избори избирателен кодекс, промени в закона за политическите партии и закон за пряко допитване до народа.

    От партията са за реализиране на бързи антикризисни мерки чрез актуализация на бюджета, икономически решения на правителството, промени в законодателството, които гарантират тяхното реализиране, подготовка и въвеждане на мерки за бързото размразяване на спрените средства от европейските фондове и за оптимизиране на процеса на тяхното усвояване както в 41-то НС,така и в Европейския парламент, промени в структурата и дейността на НС, които оптимизират неговата административна и организационна структура, промяна в структурата на МС и административното оптимизиране, обсъждане на необходимите промени в Конституцията на ниво парламентарни работни комисии при гарантирано участие на граждански организации.

    Източник: БТА, БГНЕС

    –– –– ––

    РЗС поиска меморандумът за подкрепа на правителството на ГЕРБ да изключи БСП и ДПС

    Източник: horizont.bnr.bg

    РЗС поиска меморандумът за политическо сътрудничество и подкрепа на правителството, който е предложен от ГЕРБ, да обхваща само политическите партии, които парламентарно ще си взаимодействат и да изключи други възможности. Това каза председателят на партията Яне Янев пред журналисти след консултациите с ГЕРБ в Народното събрание.

    Считаме, че в този меморандум не трябва да има опция за други политически сили, заяви той. Нямаме намерение да каним на разговори БСП и ДПС, добави председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на журналистически въпрос. Той допълни, че в тази посока нямат никакво разминаване с РЗС.

    Цветанов посочи, че от ГЕРБ са предоставили възможност на представителите на РЗС в рамките на два дни да да дадат своето становище по документа и евентуално за формата и начина за подписването му.

    Янев отбеляза, че приемат голяма част от текстовете и ще подготвят своите предложения за изменения и допълнение, след като получат позицията на Групата на европейските консерватори реформисти в ЕП.

    Бойко Борисов може да покани за участие в изпълнителната власт хора, свързани по някакъв начин с някоя политическа сила през последните 20 години и с доказан професионализъм, но това е възможна хипотеза, която днес не стои на дневен ред, заяви Цветанов.

    РЗС ще подкрепи правителство начело с Бойко Борисов, но без съгласието на ПС на РЗС, никой не може да бъде привлечен, в това число и на експертно ниво, в изпълнителната власт, каза Янев. Ако някой бъде привлечен самостоятелно, без санкцията на ПС на РЗС, той ще бъде изключен от РЗС, добави той.

  • Полицията в Ел Ей третира смъртта на Джако като убийство

    Полицията в Лос Анджелис вече третира смъртта на Майкъл Джексън като убийство и съсредоточава усилията си в разследването върху личния лекар на попзвездата Конрад Мъри, съобщава сайтът TMZ, специализиран в информация за живота на звездите, предаде АФП. Семейството на Джако говори за „въпроси без отговор“ около ролята на д-р Мъри през последните часове от живота на певеца, но адвокатът на лекаря отрича каквато и да било негова връзка със смъртта. Сайтът цитира източници от следствието, според които има редица признаци, които водят към упойващия медикамент пропофол като главна причина за смъртта на Майкъл Джексън, а от медикамента нишката водела към д-р Мъри, който му го е инжектирал. /БГНЕС /

  • 2.634 млрд. долара изпратили емигрантите у нас

    През 2008 г. българските емигранти са изпратили на роднини и близки в страната 2.634 млрд. долара.

    Тези пари представляват като стойност 5.4% от българския брутен продукт, се твърди в прогноза на Световната банка.

    През 2007 г. емигрантските пари към България са били на стойност 2.1 млрд. долара, което означава, че за една година паричните потоци са се увеличили с над 23%.

    Банката е ревизирала значително нагоре прогнозните си данни за емигрантските постъпления в развиващите се страни през изминалата година. От организацията изчисляват, че пребиваващите в чужбина са изпратили на роднините си общо 328 млрд. долара. Последните прогнози за този показател бяха за около 305 млрд. долара.

    За тази година Световната банка очаква паричните трансфери да се свият със 7.3%. Източноевропейските емигранти, работещи на Запад, изпращат в страните си милиарди

    В някои страни емигрантските пари са от голямо значение за икономиката, тъй като увеличават доходите, а от там – и потреблението на домакинствата. Ето защо свиването на тези парични потоци може да има значими негативни ефекти върху националното стопанство.

    В Молдова например стойността на емигрантските трансфери през миналата година надхвърля 34% от молдовския БВП. В Таджикистан показателят достига 45.5% или почти половината от стойността на всички стоки и услуги, произведени в страната през 2008 г.

    Източник: VESTI.bg

  • Ще правим гайда с компресор

    Юлий Москов, “7 дни спорт“

    Ние наистина сме безнадежден случай. Или поне две части от нас. Едната, която лъже и краде, и другата, дето им слуша глупостите и им се връзва на тъпотиите. Циркът продължава 20 години с разнообразна програма. Какво нямаше да правим – Швейцария на Балканите, енергиен център на половин Европа, дори три пъти ни гонеше мерак за зимни олимпийски игри. Присмяха ни се. И тока ни спираха, и газа, за парите от Брюксел да не говорим. Остана ни едната беднотия и надеждата това все някога да свърши.

    Ама този влак спирка няма. Последният номер в клоунадата е в България да се прави състезание от Формула 1. Което е по-нелепо от гайда с компресор. Глашатаи на това шарлатанство са бившият вътрешен министър Румен Петков и шефът на мотоциклетната федерация Богдан Николов. Самият този факт вече е нелеп. Защото те двамата нямат нищо общо с автомобилния спорт, имат с мотоциклетния. Все едно Съюзът на слепите да иска състезание по стрелба.

    И се изправяме пред първия въпрос: кой иска Формула 1? Българската федерация по автомобилен спорт, която е редовен член на ФИА, не иска да се свързва с подобна глупост. Съюзът на българските автомобилисти – също.

    Най-голямата простотия, която ни прави за смях пред цял свят, е фактът, че точно един българин – председателят на СБА Георги Янакиев, е почетен вицепрезидент на ФИА, но той нищо не знае. Представете си – заместникът на Макс Мозли не знае! А двамата са лични приятели. Цирк!

    И България не е кандидат за Формула 1, защото до днес нито една дума не е казана от официална държавна институция по въпроса. Тогава кой е кандидат? И за какво става дума?

    Вторият простичък въпрос е: кой ще плати масрафа? Защото изграждането на писта за Формула 1 струва между 150 и 200 млн евро. Само пистата. А подходите, магистралите, летища, инфраструктура, хотели… Сумата е астрономическа и никой, освен една силна икономически държава, не може да поеме такъв ангажимент. Не и България. Във всеки случай не преди да се каже на хората колко ще им струва безумието на шепа самозванци. Пълно малоумие е да се лъже, че ще вземем пари от Европейския съюз. Те ни спряха и последните центове, защото властта беше корумпирана и крадлива. Същата власт, в която Румен Петков беше вътрешен министър.

    Към сметката трябва да се добави и дребната подробност, че домакините се задължават да плащат на ФИА за всяко състезание такса 25 млн. евро. С 10 % увеличение всяка година. Някои вече плащат по 50 млн. евро на старт. Кой, моля ви, ще ги плати тези нищо парици?

    Всички състезания от Формула 1 в момента са на загуба. Някои писти дори фалираха като австрийската А1 Ринг въпреки огромните финансови инжекции на държавата. Имола в Италия също не издържа. В тази редица е и Хокенхайм в Германия, и много други. А за нас, българите, се знае, че Сахара да ни дадат да управляваме, след две години ще внасят пясък.

    Любопитно е да се научи кой има финансов интерес от всичко това. Големите производители на автомобили като Ферари, БМВ, Мерцедес, защото сме най-големият им пазар? Големите петролни компании по същата причина? Спонсорите и рекламодателите на Формула 1?

    Господи, като наказа грешните, защо забрави смешните!

    Цялата тази комедия има само един безспорен резултат – отново да се разчуе, че ние сме глупаците на Европа. Защото искаме глухите да правят надпяване. Нищо друго.

  • 14 юли – Първо заседание на новия парламент

    Днес ще се проведе първото заседание на новия парламент.

    То ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител, Андрей Пантев, а 240 депутати ще положат клетва да спазват Конституцията на страната и да се ръководят от интересите на народа.

    Шест партии и коалиции влизат в 41-то Народно събрание: ГЕРБ със 116 депутати, Коалиция за България с 40 депутати, ДПС с 38 депутати, Атака с 21 депутати, Синята коалиция с 15 депутати и РЗС с 10 депутати.

    За председател на парламента ще бъде предложена Цецка Цачева от ГЕРБ, а за зам.-председател – Лъчезар Иванов, който единствен от партията на Бойко Борисов беше депутат в 40 Народно събрание.

    Парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ временно ще оглави Цветан Цветанов до момента, в който заеме поста вътрешен министър, а негови заместници в групата ще са Искра Фидосова, Красимир Велчев и Тодор Димитров.

    Божидар Димитров, също от ПГ на ГЕРБ, е най-вероятният председател на парламентарната комисия по култура.

    По молба на кандидата за народен представител Тодор Йосифов, по-известен като рапъра Маниака, той няма да бъде депутат в новия парламент. В писмо до ГЕРБ той поиска да бъде отзован.

    Учредителното първо народно събрание започва работа през февруари 1879 г. в Търново.

    То изработва и приема преди 130 г. Търновската конституция – първия български основен закон и е свикано по силата на Берлинския договор от 1878 г.

    От общо 229 народни представители в Учредителното събрание по избор влизат само 88 – главно от днешна Северна България, а 117 депутати получават правото да заседават по звание или според заеманата от тях длъжност.

    19 от делегатите са назначени от руския императорски комисар княз Дондуков. Петима са представители на граждански дружества и организации.

    43 от тогавашните депутати са с висше образование (шестима от тях-с докторат), 27 са с гимназиално, получено главно в западни и руски учебни заведения, 17 народни представители са с начално и 28 с основно образование.

    От малцинствата – турско, гръцко и еврейско са представени общо 16 души в събранието. Тъй като избраните мюсюлмани са само 2-3-ма, императорския комисар назначава още 10 души.

    –––––––

    Още днес ще предложим анкетна комисия, която да анализира разходите на предишното правителство и анкетна комисия за гласуването на българите в чужбина, каза депутатът от Синята коалиция Асен Агов по БНТ. Според него до Коледа трябва да се приключи с актуализацията на бюджета и да се приемат промени в Конституцията. Според Лъчезар Иванов от ГЕРБ най-важните въпроси в Народното събрание са свързани с бюджета, сигурността и справянето с корупцията. За Атанас Мерджанов от Коалиция за България най-важното е финансовата стабилност, социалните и антикризисни мерки. Според него обаче не трябва да се започва с реваншизъм и въпросните комисии са излишни след като има други начини да се разберат по министерства разходите. Лютви Местан от ДПС заяви, че са нужни обединителни, а не разединителни идеи. Десислав Чуколов от „Атака“ заяви, че неговата партия смята да предложи законопроекти за геноцида над българите и арменците от турците и сваляне на новините на турски език по БНТ. Атанас Семов от РЗС смята, че приоритет трябва да имат образованието и справянето с демографската криза. Според него ние трябва да сменим българския етнически модел с европейски – не трябва да има дискриминация по малцинствен признак, но не и злоупотреба с власт, както беше досега. Всички изразиха желание за справяне гласуването с чужди карти, което трябва да бъде част от новия правилник. /БГНЕС /

    –––––––––––––

    Избраният за депутат от бургаския избирателен район Тодор Йосифов (Маниака) поиска да бъде отзован от листата за народни представители на ПП ГЕРБ в изпратено до Изпълнителната комисия на партията писмо.

    Писмото гласи:

    „Уважаеми членове на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ,

    Вероятно всички вие сте се убедили, че след 20 години демокрация в България някои неща са си останали същите както по време на комунизма. Оказа се, че в наши дни изпяването на една песен може да превърне автора й в “престъпник”, точно както е било в годините преди 1989 година.

    Фактът, че няколко поред правителства оставиха нас младите хора по улиците и никой не мислеше за бъдещето ни ме накара да изпея песните, които вече седмица някои медии не спират да показват със злонамерени коментари. Клиповете са от преди шест години. Тогава тъкмо бях навършил 20 г. и това беше моя граждански протест срещу корупцията, уличната престъпност и безхаберието на управляващите. Част от тези същите тогавашни управници отново са избрани за народни представители, но никой не споменава лоша дума за тях, въпреки че те изгониха десетки хиляди българи зад граница, а тези, които останаха в България редовно са посочвани от световните наблюдатели като най-бедните хора в Европа.

    През последните няколко дни някои медии спряха да пишат за корупцията, дори темата за последните скандални назначения на Тройната коалиция беше засенчена от “топ новината за рапъра депутат”. Моята музика се оказа най-важната тема около ГЕРБ и за страната. Медийните интерпретации започнаха да придобиват заплашителни размери. Това е и причината да напиша писмото до вас. Нездравия журналистически интерес към моите песни от преди шест години може да навреди на ПП ГЕРБ, за която аз съм посветил последните три години от живота си. Това е атака срещу младите хора в България, но въпреки всичко аз ще продължа да работя за тях и за МГЕРБ. Не мога да допусна с манипулации по мой адрес да бъда пречка за работата на новата управляваща партия и бъдещия министър-председател ген. Бойко Борисов. Затова моля да бъда отзован от листата за народни представители на ПП ГЕРБ. Надявам се в най-бързи срокове молбата ми да бъде удоволетворена.“

    Лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов: „Има огромна разлика между отзоваване и това да пратиш писмо и да поискаш да бъдеш освободен от депутатското си място, за да не вредиш на партията. Поставихме го на решение сега и всички сме на това мнение“ (Цитат от geгb.bg )

    Б.Р. : Българските закони не предвиждат отзоваване на депутати. Ако един избран депутат не иска да бъде депутат, той трябва лично да заяви това в ЦИК и да не полага клетва в парламента.

  • Клоуните в политиката

    Откакто има човечество, има и политика. Като занимание тя е толкова стара, че определено може да конкурира исторически една друга професия на която често прикачаме определението „най-древната в света“. Може би заради своето дълголетие като обществена дейност политиката е натрупала цяла серия от чудати истории за най-различни хора пребивавали в нея. Някои от тях са обогатили политиката с идеи, други обаче са останали в нея единствено със своите откровени идиотщини или ексцентрични поведения, наподобяващи тези на клоуни. Преди старта на 41-ото Народно събрание у нас нека да си припомним някои от най-чудатите хора и идеи, които са шествали в политическия свят.

    Конят-сенатор

    Една от първите регистрирани идиотски политически прояви се дължи на тирания от незапомнен мащаб, съчетана с пристъпи на силна параноя и шизофрения. Става дума за римския император Калигула, който управлява съвсем за кратко, 4 години, от 37 до 41 година от Новата ера. Когато поема властта той съвсем полудява и това се отразява на живота на цялата Римска империя. Сред ексцентричните прояви на императора е войната, която той води срещу морския бог Нептун. Калигула праща няколко легиона войници да секат морските вълни и след три часов бой обявява пълна победа. Историческите източници обаче не посочват как е приел този триумф самият Нептун.
    В разгара на своята власт и лудост Калигула прави любимият си жребец Инцитат сенатор в римския Сенат. Политическата кариера на този кон обаче все му се виждала недостатъчна и Калигула се грижел благородното добиче да расте в обществената йерархия. Малко след като става сенатор и получава място при колегите си хора, Инцитат бива повишен в жрец, а за онези години това си е било впечатлителна кариера. Любовта на Калигула към коня му обаче не е познавала граници, защото след известно време императорът дори прави своя любимец кандидат-консул. В пика на своята политическа кариера Инцитат се радва на привилегии и охолство, които едва ли друг кон в световната история е постигал. Конят имал собствена къща, цял отряд от слуги, спалня от най-качествен мрамор и луксозен сламеник. По стените на спалнята му висели изящни картини, а историята помни, че гощавките на Инцитат били такива, че могат днес да надминат средноголям коктейл на Евгени Минчев. Апогей в емоционалното развитие на Инцитат бил и тържествената му сватба с кобилата Пенелопа, организирана разбира се от самия Калигула. След края на Калигула обаче политическото развитие на Инцитат рязко спира и той бива свален от всички длъжности. Как завършва дните си този сенатор и кандидат-консул историята, уви, не помни.

    Еротични съзвездия

    Примерът на Калигула през годините многократно е вдъхновявал. От него много хора извличат поуката, че в пренаситените с информация времена, човек трябва да залитне до шокиращата крайност, за да пробие в политиката. XX век създаде условия в обществената дейност да се включат и хора, които залагат изцяло на своето различие. През 1987 г. католическа Италия е разтърсена от невиждано събитие. Порноактрисата Чичолина, псевдоним на унгарката Илона Сталер, става депутат в италианския парламент. Обществената дейност на секс-звездата като активист на зелените очевидно е оценена или пък просто обществото гласува протестно и с лека доза естетическо възхищение и така една порноактриса прекарва пет години в италианския парламент. Предизборната й кампания се помни и до днес, защото включвала страстен полустриптийз танц, при който Чичолина се увивала с питон. Всъщност за  нейното депутатстване се говори днес, понеже въпреки първоначалната ирония, тя става един от силните изобличители на лицемерието и корупцията сред италианските политици. Самият Умберто Еко в коментар за порноактрисата и нейната кариера споделя: ДОпределено сме виждали и много по-лоши нещаФ. По време на своя мандат Чичолина става и партиен лидер, защото създава Партия на любовта, но не успява да попадне отново в италианския парламент. Въпреки това вече бившата порноактриса очевидно не изтърва от око световната политика и се вълнува от събитията, които се случват в нея, защото през 2006 г.  тя заяви, че е готова да спи с Осама Бин Ладен, за да спре неговата тирания.  „Готова съм на сделка Ц той може да ми плати в замяна край на тиранията си. Гърдите ми винаги са помагали на хората, докато Бин Ладен е убил хиляди невинни жертви“, каза порноактрисата. Известно е, че Осама обича да дава видеоизявления по различни събития и проблеми от световната политика, но няма негов видеозапис, в който да коментира тази оферта. Може би все още размисля?

    Още секс и избори

    Опитът на Чичолина бързо бе приложен и в други страни.  През 2007 г. младата, едва 24- годишна, белгийка Таня Дерво  обеща орален секс на първите 40 000, които подкрепят нейната партия на протеста NEE („не“ в превод от холандски) в интернет. В определен момент уебстраницата им бе най-посещаваният политически портал, изпреварвайки този на Белия дом и на Лейбъристката партия във Великобритания, както писа ДУМА още тогава. Симпатичната девойка получи подкрепата на около 4500 избиратели, което показва, че белгийците въпреки суровата си външност имат милостиви сърца и спасиха госпожица Дерво от доста тежкото й задължение да изпълни предизборното си обещание. Някой някъде бе изчислил, че за при работа от сутрин до здрач неговото изпълнение би й отнело поне три години.

    Българският модел

    След 1989 г. българската политика също рязко се демократизира и допусна в себе си много хора, на чието шоу иначе никога нямаше да се наслаждаваме. Запознатите с политиката помнят Великото народно събрание, Градовете на истината, гладната стачка на 39-те, събития, които днес ни изглеждат далече, далече в миналото. И все пак има няколко парламентарни и извънпарламентарни български политически звезди, които вероятно трайно ще останат в съзнанието на хората.
    Изследователите на синята идея и до днес не са забравили ексцентричната седесарка от Русе Свободка Стефанова, която в пленарната зала на парламента често демонстрираше остър език. Безсмъртни ще останат хардлайнерските й закани да пребие бившия военен министър Димитър Луджев. В интерес на историческата истина дамата не успя да пребие Луджев, но за сметка на това се увековечи, като го нарече „плужек“, след като думата „влечуго“ не й се видя достатъчна. Стефанова беше класически седесар от времената на конфронтацията и изпадаше в ярост при всяка изразена лява позиция, но дори и в онези години на омраза поведението й беше особено одобрявано.
    А кой ли може да забрави политическият трибун Жорж Ганчев, неуморен създател на партии. Той направи сензация, явявайки се на президентските избори през януари 1992-а, и получи цели 17 процента. Оттогава в българския политически език са останали лафове като „Не ме гледай умно, българино!“ или „Кажи си приказката, Бероне“. През 1997 г. Българският бизнес блок на Жорж Ганчев успя дори да попадне в парламента, но под напора на много обстоятелства се разпадна. Жорж Ганчев демонстрираше умения по свирене на китара, фехтовка, с часове можеше да говори за познанствата си с холивудски актьори – били те въображаеми или не – изобщо с него политиката беше по-интересна.
    Друг сред култовите герои на парламента бе Васил Михайлов, на когато прикачиха прякорът Нубиеца. Цялата му слава тръгна от предаването „Ку-ку“, които пратиха тв-екип от чернокожи репортери, които се представяха, че са от въображаемата страна Нубия. Михайлов пред тях дори им измисли парламент, култура и бит.

    Истинският създател на либерализма

    Ами как да забравим барда на либералната идея, който дори я прикачи като титла в името си – Кире Либерало (лека му пръст, защото той все пак беше от автентичните хора на времето). Може би и до днес някое по-политизирано съзнание помни безсмъртните призиви на пернишкия трибун: „Дечица, хванете своите майки и татковци за ръчичките и ги заведете да гуасуват със зеуената бюуетина, а посуе ще седнем на трапезата!!!“.
    За съжаление тогавашната реална политика по груб начин се опита да покаже на Кире къде му е мястото. В преплетеният живот на страната пернишкият либерал имаше един единствен коз – едноцветната си зелена бюлетина, на която завидяха нововъзникващи формации с цели да покорят парламента. Техни представители на бърза ръка платиха на мутри, за да осквернят либералната фигура и да му вземат бюлетината. Трибунът от Перник не издържа – взеха му я. От него остана един кратък спомен и малка тъга за това какво време беше. Наскоро прочетох книгата с негови спомени, наречена „Едно към едно“. Тази книга, която очевидно никога не е минавала през каквото й да е редакторско око, е уникален документ за пернишкото усещане за света. В нея се пие повече дори от роман на Чарлз Буковски. Изреченията на Кире започват с думите. „И тогава решихме да пийнем…“, „седнах да ударя една малка за нашата способност да предвидим събитията…“. Днес това е смешно, защото този автентичен идиот (във възможно най-добрия смисъл на тази дума) би трябвало да е истинският предшественик на НДСВ. Преди да почине Кире се прочу с това, че в едно тв-шоу изпя великата песничка: „Бяло хлебче откраднах и в затвора попаднах“.

    Вместо край

    Трябва да се научим да се смеем на политиката, защото иначе нейната сериозност ще ни погуби. Един крилат афоризъм твърдеше: „В политиката не можеш да лъжеш всички и всякога, важното е да го правиш един път на четири години“. Ако това е кредо на политиката, нека пък нашето кредо да стане смеха. Защото всички се взеха много насериозно. Новите управляващи също не правят изключение.

    Александър Симов

    в-к Дума