2024-07-16

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • РБ започна консултации с някои от партиите за стабилно мнозинство

    Днес Реформаторският блок започва политически консултации с парламентарно представените политически сили с ясна евроатлантическа ориентация и демократични ценности. С това изразяваме волята си и полагаме усилия за недопускане на БСП и ДПС отново в управлението на страната. Това се казва в Решение на Изпълнителния съвет на РБ.

    Целта на консултациите е да разберем дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство, гарантиращо продължаване и задълбочаване на реформите с особен акцент върху борба с корупцията; съдебната реформа; образование и здравеопазване; отбрана и сигурност; енергетика и икономическа стабилност.

    Ако тези консултации покажат възможност за ефективно реформаторско мнозинство, РБ ще оползотвори мандата и ще участва в парламентарно мнозинство, но без да излъчва политически лица в правителството, заявяват от РБ. Ако не покажат такава политическа воля и мандатът бъде връчен на РБ, Блокът ще върне мандата незабавно. /“Сега“/

  • Днес е САВИНДЕН – Св. Сава Освещени

    Днес, 5 декември, Православната църква чества свети Сава Освещени и преподобни Нектарий Битолски. „Сава“ от старогръцки е „събота“ (предвиждащ).

    На този ден имен ден празнуват: Елисавета, Сава, Савин, Савко, Саво, Сево Савчо, Савета, Савина, Савка, Савета, Сабин, Съби, Събе, Събко, Съботин, Съботина, Съботко, Събчо, Сабина, Сабинка, Събка, Съботинка, Славомир, Славка, Славчо, Сафка, Славомир, Светослав, Светослава и др. Честито на имениците!

    Свети СаваСвети Сава, основателят на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра, известна под неговото име, се родил в областта Кападокия през ІV век от богати и знатни родители. Поради несъгласие между роднините, на които било поверено неговото възпитание през време на служебното пътуване на баща му в Александрия, той още 18-годишен се поселил в манастир. Там получил образование, обикнал монашеския живот и бил постриган за монах. Желаейки да служи на Бога в по-усамотено място, младият монах оставил манастира, в който живял, и се отправил за Йерусалим да се поклони на светите места и да посети палестинските пустинници.

    В Теоктистовия манастир Сава се предал изцяло в служба на Бога и минал всички монашески служби с безропотно послушание и усърден труд. Всички се чудели на неговия строго добродетелен живот.

    Като прекарал дванадесет години в манастира, Сава пожелал по-голямо усамотение. Поселил се в една пещера и там прекарвал дни и нощи в молитва и труд. Работата му се състояла в плетене на кошници, за които от манастира му давали хляб и плодове. Така прекарал пет години, а после отишъл при преп. Евтимий Велики. След смъртта на този велик подвижник Сава живял известно време в Йорданската пустиня, в манастира на преподобни Герасим.

    Тъй в постоянна молитва и съвършено уединение прекарал Сава няколко години. След това при него започнали да идват и други, които желаели тих и усамотен живот. Постепенно цялата долина на Силоамският поток се заселила от пустиножители. Оставили всички грижи за тукашния живот, те само на Бога възлагали своите надежди. Постоянно се молели, спазвали безмълвие и строго въздържание, и Бог чудесно ги охранявал.

    След много години, прекарани в палестинската пустиня, Сава имал радостта да види майка си, която, след като овдовяла, се поселила в един женски манастир близо до Йерусалим. Като получил след нейната смърт богато наследство, Сава построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници – една в Йерихон, а другата при пещерите, из които вече се оформила лаврата или големият манастир. В него се събрали много братя и йерусалимският патриарх поставил Сава за духовен ръководител на отшелническите обители. Той поучавал братята с думи и със своя пример, учел ги на кротост, смирение, безмълвие, упование на Бога и на пълно отречение от собствената си воля. Тук и издъхнал през 533 г., на 94 години.

    Обреди и Традиции

    В народните представи, Свети Сава е жена – светица, която властва над чумата. Но на много места в страната хората честват празника, приемайки, че Сава е мъж, който е покровител на сивите хищници- вълците.

    Смята се, че Сава е сестра на Варвара и Никола. Популярна е народната поговорка „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща”. Смята се, че в тези три празника се извършва преходът от есен към зима.

    На този ден се прави ритуал за плодовитост. Жените, които не могат да имат деца, преди изгрев слънце пресяват брашно през наопаки обърнато сито. А най-старата жена в дома нарежда: „Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема.“ и вярват, че след като раздаде омесения и опечен обреден хляб и мекици на кръстопът, до година рожба ще добие.

    Да не  забравяме, че са Коледни пости.

    Практически в обредно отношение празникът “дублира” този на Варвара. Същността на персонажите е еднаква; връзка с етноса, болестите, отвъдния свят на мъртвите и едновременно с това плодородието, закрилата на плодовитостта. Можем да определим функциите на ритуалните практики, като подготвящи следващия аграрен и социален цикъл и главно – неговото благополучие.

    В същото време обредите “закрилят” стопаните от вредоносното действие на злите сили.

    В определени райони празнуват Савинден и в чест на мъртвите. Жените приготвят варено жито и го раздават на гробището за помен.

    В българския фолклор, за обичаите съпътстващи празника на Свети Сава са  неделими от комплекса  Света Варвара (4 декември)  и Свети Никола (6 декември) от предхождащия го Андреевден.

    Св. Преподобни Нектарий се родил в град Битоля, Македония към 1420 г. и се казвал Никола.   Две чудеса в ранното му детство поразили детето и дали насока на по-нататъшния му живот:

    1. На хармана майка му насън видяла Божията Майка, която я предупредила да се скрият с мъжа и децата от предстоящото турско нашествие. Като се събудила, майката веднага изпълнила поръчението и по този начин семейството било предпазено от унищожение.

    2. Подир известно време родителите на Николай по взаимно съгласие се разделили “поради благочестие”. Бащата с двете момчета постъпил в близкия манастир “Св. Безсребреници”, където приел монашеско пострижение с името Пахомий. Веднъж, на празника св. Безсребреници, се свършило виното, и Пахомий се отправил към извора да измие празния съд. Но последният се оказал препълнен до горе. Всички видели станалото чудо и прославили Бога.

    След смъртта на бащата светецът заминал за Света гора Атонска, където приел монашеството и името Нектарий. Той водел благочестив живот, въпреки интригите на негови събратя, а когато остараля търпеливо понасял някаква тежка болест. Починал на 5 декември 1500 г. След 5 години монасите открили гроба му и намерили светите му мощи нетленни. Направили за тях ковчег, върху лицевата дъска на койтто изобразили лика на преподобни Нектарий. Ковчегът бил поставен в църквата на Ягарската килия за поклонение.

    Манастирът „Св. Сава“ във Витлеем

    Манастирът „Св. Сава“ е един от най-старите манастири в света и най-старото до днес обитавано монашеско средище в Св. Земя.

    Този величествен манастир е врязан в каньоните по пътя между Йерусалим и Йерихо, във все повече превръщаща се в пустинна местност близо до Мъртво Море. Отстои на 14 километра от Витлеем (в окупираната от Израел Западна ивица) и на 6 километра от друг гръцки манастир – манастира „Св. Теодосий“.

    Тук, в пустинята Рува при Мъртвото море, някога св. Евтимий Велики (377-473 г.) устроил малка църквица върху развалините на Гиркановата крепост Марда. Неговият любим ученик св. Сава Освещени (439-532 г.) от Кападокия започнал отшелнически живот в една пещера срещу нея, но не след дълго (492 г.) преустроил това място в крепостен манастир.

    През 614 г. персите опустошили големи части от Палестина, пленили и убили много християни, сред които монасите на обителта  Йерусалимския патриарх Захарий. Като патриаршески местоблюдител Св. Модест († 634) събрал останките на убитите монаси  и с почет ги погребал. Сарацини посекли също св. Йоан, Сергий, Патракий и други иноци от лаврата.

    Не минало много време и манастирът се разраснал и приютявал 4000 монаси.
    През вековете манастирът е бил център на богословска литература и поезия. В него през IX в. се подвизавали преподобни Йона презвитер и неговите синове Теофан Начертани и Теодор Начертани. Два века след тях в него пребивавал св. преподобни Лазар и св. Йоан Дамаскин, който прекарал последните си години и починал в манастира.

    Манастирът „Свети Сава“ е бил многократно разрушаван от армии и разбойници. За последен път той бил разрушен и плячкосан през 1835 г., и пет години по-късно бил възстановен от Руското царско правителство.

    Pravoslavieto.com

  • Татяна Кристи за унищожението на българската нация и кукловодите на прехода

    Интервю на Веселин Диманов с Татяна Кристи,

    Glasutnamladitehora.wordpress.com

    За много от вас Татяна Кристи е новата звезда в интернет, изгряла покрай кампанията „Аз съм БСП“. Тя е личност, която не се страхува да назовава реалността такава, каквато е. Завършила „Журналистика“ в САЩ, където освен безбройните журналистически материали, има публикувана и детска книжка в стихотворна форма. Но това, което истински я вълнува, е политиката.

    Kоя всъщност е Татяна Кристи, разберете сами.

    Татяна Кристи. Снимка: Glasutnamladitehora.wordpress.com
    Татяна Кристи. Снимка: Glasutnamladitehora.wordpress.com

    – Г-жо Кристи, завършила сте “Журналистика” в САЩ, но освен журналист, сте и писател. Разкажете ни повече за тази част от живота ви.

    – Всеки, който се занимава с журналистика, винаги е имал потребност да пише. За съжаление аз през годините не съм имала време истински да се отдам на писане само за себе си, заради чистото удоволствие, поради хилядите други професионални и лични ангажименти. Но в последно време обръщам повече внимание на писането само заради личната си потребност от това. В САЩ, освен безбройните журналистически материали, имам публикувана детска книжка – „Приключенията на малката вещица” (The Adventures of the Little Witch). Тя е в стихове и е за възраст – 5-10 годишни деца. Използват я в някои училища в класове по литература. Но хората много я харесват и като четиво за Хелоуин. Това е книжка за една малка вещица, която лоши вещици се опитват да учат на лоши магии, но тя намира призвание в развалянето им.

    В последно време работя върху сборник с разкази на български език. Някои от тях вече са публикувани в различни български издания, но се приготвям да ги събера на едно място и да ги издам скоро в една книга. Много ми харесва кратката разказвателна форма, защото е едно прекрасно езиково предизвикателство – най-трудната е, но и най-въздействаща според мен.

    – Журналистиката ли е вашата страст?

    – Ами аз имам много страсти. Журналистиката е една от тях. Решението ми да се занимавам точно с това дойде от изостреното ми чувство за справедливост на най-базисно ниво. Въобще моралният ми компас винаги е бил много чувствителен.

    Истинската ми страст е политиката в международен аспект, защото от нея зависи съдбата на малкия човек, т.е. на всички нас – на местно и глобално ниво. Но със сигурност от мен би се получил и един прекрасен прокурор (ако трябваше да тръгна в тази посока).

    – От години живее в Съединените щати, но не спирате да се интересувате от случващото се в България, какво ви мотивира да го правите?

    – Макар че съм в САЩ от 1990 година, много често съм се връщала в България през годините. А през последните няколко години можех да си позволя да живея повече там, отколкото в Америка. Затова и съм толкова запозната с политическия и обществен живот в страната.

    В интерес на истината, до 2013 година напълно странях от каквито и да е изяви в България и наблюдавах политиката там почти безучастно. Ужасно се радвах на това, че станахме част от ЕС и си мислех, че вече ще тръгнем само напред и нагоре. Уви. След като Пеевски беше номиниран за ДАНС през лятото на 2013 година, аз както и хиляди други българи, се почувствах лично засегната. Просто нещата станаха лични, затова и протестите имаха такава енергия.

    Защо напоследък съм толкова активна като журналист и общественик в България? Защото считам поведението на българската политическа класа през последните години за криминално. Защото директно ги виня за това, че унищожават българската нация, директно ги виня за това, че българските деца напускат родината си, убедени, че тя не ги иска. Директно виня корупцията, шуробаджанащината – в която некадърността е издигната в култ, която задушава всичко читаво преди да покълне. Директно държа отговорен Цацаров и поверената му прокуратура за това, че не служат на обществото, а на олигархията. Директно виня повечето медии, че са се продали за жълти стотинки на всякакви кокошкари. Виня целокупно политическата класа в България.

    Всъщност бясна съм на тях. Затова този гняв го прекарвам през сатиричните си скечове, показвайки тоталната безполезност, смехотворност и неадекватност на самозабравилата се политическа върхушка. Виня ги заради милионите българи, които са станали имигранти по неволя. Защото в България човек без „нужния гръб”, е обречен. Защото една обикновена мутра може да дойде и да те пребие и ти да умреш от старост преди делото да приключи, ако въобще започне. Така че за мен всичко това е една лична вендета – за провалените животи и съдби на толкова много хора, заради отвратителната самозабравила се управляваща класа, чиито корени винаги водят към ДС и тоталитарния режим.

    – Вие осмивате доста често политическия елит в страната. Можете ли да кажете каква е разликата между политиците в България и тези в САЩ?

    – Политиците са недолюбвани навсякъде. Няма страна, в която да няма корупция, и в която неморални овластени хора да не се опитват лично да се възползват от обществен финансов ресурс. Основната разлика между тези в България и в истинските демокрации е, че в България те не се наказват. В България има произвол и липса на независима съдебна власт и защитни стени на много нива, които да пресичат такива практики. Основната причина в България хората да искат да стават политици е личната финансова облага – с много малко изключения.

    Основната причина е, че маргинални некадърници, без никаква възможност за друга реализация, се стремят да влязат във властта – от най-ниско до най-високо ниво. И това го казвам на база конкретни лични наблюдения. И го правят, защото обществото е свикнало с това всеки “сульо и пульо” – до вчера живял в стара панелка и карал раздрънкан „Опел“ – да може да стане милионер в момента, в който стане политик, без никога да падне под ударите на закона.

    Политическата класа в България живее не с цел усъвършенстване на обществото и демокрацията, а с цел запазване на властовите си лостове. Нищо повече. Тяхното мото е: „След нас и потоп!” Това е основната разлика – не борбата на идеите, които да доведат до прогрес и развитие, а борбата за власт заради самата власт. Трябва да сме много благодарни, че все пак сме в ЕС и от там има някакви механизми на мониторинг и влияние върху системата, иначе щяхме да бъдем в още по-трагично положение.

    – Често бивате обвинявана, че ви плащат, за да правите тези видео материали. В този ред на мисли – печелите ли от клиповете?

    – Благодарение на извратената медийна и обществена среда в България, в съзнанието на редовия българин човек не може да има някаква обществена позиция, освен ако не е платен. Това е първото нещо, което се казва за всеки, дръзнал да защитава някаква гражданска позиция или кауза, просто защото вярва в нея. За много неща мога да виня кукловодите на българския преход, но най-голямата им вина е, че убиха идеализма у българите, убиха желанието им да се борят за нещо по-добро – тотално ги обезвериха и отвратиха от самия живот.

    Затова и към мен тези обвинения идват от малки хора с тотално прецакан морален компас. До момента нищо не печеля от клиповете. Правя ги за разтоварване и забавление. Но понеже набират много голяма популярност и се вижда, че обществото има нужда от качествена и смела политическа сатира, не изключвам скоро да се ангажирам с един сериозен медиен проект, който ще е професионален и комерсиален, и който със сигурност ще поразклати сатиричната сцена в България.

    – Други хора бъркат сатирата с реалността, прибързано ли заклеймяваме?

    – Както вече споменах, хората живеят в изкривена медийна и социална среда – живеят в страната на кривите огледала. Медиите от години дават платформа на най-безобразните човешки образи, а някои от тях издигат в култ. Народът е тотално изтрещял от облъчване с пълни идиоти. Затова много хора приемат превъплъщенията ми за напълно реални образи – дори и най-абсурдните от тях.

    Имаше един период, когато умишлено се стараех да изглеждам максимално гротескно, надявайки се никой да не ме обърка с реален образ, но винаги се намираха хора, които да ме вземат на сериозно и да ме залеят с ругатни. Сега повече хора ме познават и следят. Сатирата ми за тях не е изненада. Но последният ми клип, за патриотката Рудина Свинарова, която иска да изпрати всички бежанци да се издавят в морето, се прие от много хора за чиста монета – защото имаме истинска такава героиня – безсрамното и скандално недоразумение Петя Георгиeва. Тази жена говори в медиите много по-страшни неща от моята героиня.

    Причината за всичко това е, че поради токсичната медийна среда, хората са престанали да имат изострено критично мислене. Хората виждат същите тези абсурдни, ужасни хора навсякъде около себе си и не могат да различат сатирата от реалността. Те всъщност не са виновни.

    – Как бихте коментирали личността на Делян Пеевски – той ли е най-голямото зло?

    – Той е най-видимата част от голямото зло – в пряк и в преносен смисъл. Задкулисните типове не обичат да са на светло, този обаче е особено мразен заради вулгарната си демонстрация на неуязвимост. Заради непукизма, с който погазва закони и остава незасегнат. Заради това, че почти не се вясва на работа в парламента, за който е избран с напълно контролиран етнически вот на ДПС и заради това, че получава заплата от джоба на данъкоплатците, без да върши нищо в тяхна полза.

    Той бе лицето, предложено за евродепутат и шеф на ДАНС – това бе тотално унижение за всичко читаво и свястно в тази нация. Той е вездесъщ с присъствието си и в законодателната власт и в съдебната власт, и в службите за сигурност, той дава поръчки на медиите, той взема най-апетитните обществени поръчки, той е в безумен конфликт на интереси с всичко в тази държава. Той събаря банки и после купува на безценица активите ѝ. Той от години върти едни държавни пари, които прелива от едно място в друго; той купува на безценица държавни предприятия с необезпечени кредити, продава ги на себе си чрез поставени лица, тегли нови кредити върху тези така наречени активи и т.н.

    Самият факт, че главният прокурор нито веднъж не е повдигнал обвинение срещу този човек, въпреки безбройните примери за корупция, търговия с влияние, рекет и прочие, говори, че прокуратурата буквално е подчинена на олигархията в България. Тя е съучастник в тези престъпления! Разбира се, Пеевски е параван за много други като него и той си има босове (докато не се скарат или гръмнат един друг), но той не би могъл да съществува, ако нямаше подкрепата на корумпираните български държавни служители. Това, че за толкова години в България не се намериха институции или отделни светли личности, които да поемат риска да подведат подобни хора под отговорност, говори много за смазаността ни като нация. Какъв смисъл има да се биеш в гърдите, че си патриот и да целуваш портрета на Левски, когато търпиш най-обикновени бандити във властта? Та ти не си патриот, ти си един най-обикновен балкански мухльо, който си избива комплексите върху бежанците, циганите, гейовете, жените, Европейския съюз, либералите, правозащитниците, или там каквото болното ти въображение роди.

    – Доста често България е определяна като страната на мафията. С такова око ли се гледа на нас и в САЩ?

    – Обикновените хора или медии в САЩ не знаят много за България, нито се интересуват от нея. За тях това е някаква страна от Източна Европа, която е била най-близък сателит на Съветския съюз. Това е клишето, което редовият американец знае. Много обаче са запознати с българските народни песни и танци и много ги харесват, и много американци се занимават с изучаването им като хоби. Една моя позната американка ме помоли наскоро да й преведа и напиша транскрипцията на песента „Тодоро, Тодоро”, за да може да я пее за удоволствие. Аз не я знаех тази песен, а тя я знаеше.

    В този аспект България е известна в положителен смисъл. Но съдейки по определени холивудски продукции със съмнително качество, България се възприема като диво мафиотско място на беззаконието. Но Холивуд и глупостите, които често бълва, не са критерий. Основна информация обаче за това какво мислят американците за България, са докладите на Държавния им Департамент за отделни политически личности, партии и обстановката в страната като цяло. Точно те не са никак лицеприятни и, да, според тях България е страна на олигархични групировки.

    – Много колеги се оплакват от липса на свобода на словото – свободни ли са българските журналисти?

    – Медийната среда в момента е ужасна и свободата на словото наистина е застрашена в България. Виждаме как с всяка изминала година се сриваме в индексите за свобода на медиите и сега сме на 113 място в компанията на страни, които са много далеч от представите ни за модерна демокрация.

    И сега пак се връщаме към Пеевски поради това, че няма закон в България за прозрачна собственост на медиите – имаме сенчести фигури, които наливат пари в медийни проекти за свои цели. Ще се учудите, но Пеевски има дялове почти във всички големи печатни издания в България – дори в тези, които официално не се смятат за „негови”. За повечето медии в България дори споменаването на името Пеевски в негативен контекст е забранено.

    Журналисти в България са ми разказвали как им се дават опорни точни – за това какво и как да пишат. За това как не трябва да се споменават определени лица или групировката ТИМ, например. Не ви ли прави впечатление, че никой в медиите не се занимава с далаверите на ТИМ? Имаме много случаи, в които журналисти са директно заплашвани – последният случай, който ми идва на ум, беше с журналист, който разследваше бандитската престрелка в Слънчев бряг. Ако имахме правораздаващи органи и прокуратура в услуга на гражданите, такива неща не биха били възможни. Имаме произволно заведени дела срещу отделни журналисти и медии от хора, свързани с властта. Имаме зависими регулаторни органи, които вместо да защитават обществения интерес и свободата на словото, преследват разследващи медии и им налагат необективни и неправомерни глоби. Познавам журналисти, които след като се върнат от работа в зависима медия, пишат под псевдоними по различни сайтове, за да не си загубят работата, когато споделят открито мнението си.

    И последно – за много хора не е известно, че политици и определени личности, омръзнали на обществото до втръсване, но които постоянно дефилират по телевизиите – в повечето случаи си плащат, за да са там. Това телевизиите няма да го ви го кажат. Но те си имат тарифи за интервюта и за други най-различни формати. Тези „изяви” нямат нищо общо с обективна журналистика, но медиите формират обществено мнение с някакви чичковци и лелки, които са си платили да са в телевизора. Оттам и идва изкривяването на реалността. Политическите партии са абонирани месечно в телевизиите с „медийни пакети”. На това те му казват пиар. Което няма нищо общо с пиар, ами си е чиста платена реклама, но за това гражданите не знаят.

    Други някакви чичковци – явни или скрити – постоянно финансират различни нечистоплътни политически проекти чрез медиите. Медиите в България носят огромна вина – те са съучастник в една тотална обществена измама. Но ако не бяха на каишка на лицата, които дърпат конците на всичко в държавата, това нямаше да се случи. И мафията би била много по-беззъба. Медиите в България (с много малко изключения) предадоха обществото и загубиха своята основна функция на независима власт. Аз мога да кажа, че съм от щастливите хора, които не са се сблъсквали с цензура, защото никога не съм работила като журналист в България (слава богу). Не бих понесла това и често се чудя как колеги журналисти оцеляват в среда като българската, защото човек става журналист по призвание – с надеждата да промени нещо към по-добро. Не мога да си представя как може да си поръчков журналист! Ако мен ме принудят да правя нещо подобно, начаса бих си сменила професията.

    Начинът, по който учат на журналистика в САЩ, създава наистина независими и непримирими журналисти. Те са „watch dogs” (кучета пазачи, бел. ред.) на демокрацията. Редица журналисти в Америка са лежали доброволно в затвора, за да не издадат източниците си на информация. Етичният кодекс за тази професия (за тези, които я практикуват сериозно) е издигнат в култ, както и свободата на словото. Обективността, безпристрастността и неподкупността – също.

    – Голяма част от българите живеят на прага на бедността – корупцията и беззаконието са взели превес над правата на българите, но въпреки това обществото не се бунтува. Предадохме ли се или се изморихме?

    – Определено се чувства голяма умора, особено у хората, които от дълго време се борят със системата в търсене на положителна промяна. Те са инвестирали безбройни часове от своя живот в тази благородна кауза и е много обезсърчаващо да бъдат блокирани на всяко възможно ниво от статуквотото.

    А хората, които не са направили нищо, за да променят системата – нямат право да се оплакват. България в момента има ужасна нужда от активно и будно, и умно гражданско общество, което да замести неработещите институции, и което да бъде коректив на своеволията на управляващите. Но аз съм убедена, че промените тепърва предстоят. Този порочен политически модел един ден ще си отиде, най-вече заради младите, умните и активни хора, които ще имат силата, непримиримостта и енергията да си поискат държавата обратно.

    .

  • Исландската партия на пиратите получи мандат за кабинет
     © Gettyimages (архив)
    © Gettyimages (архив)

    Президентът на Исландия Гудни Йоханесон възложи на лидерката на радикалната Партия на пиратите Биргита Йонсдотир да направи опит да състави правителство, след като две от най-големи парламентарни сили не успяха да се споразумеят за коалиционно управление, съобщиха световните агенции.

    Антисистемната Партия на пиратите, която се класира трета на парламентарните избори през октомври, се надява да договори петпартийна коалиция с още четири партии, представени в парламента – Движение на левите зелени, Социалдемократическия алианс, партията „Светло бъдеще“ и Партията на обновлението. Заедно с тях „пиратите“ ще разполагат с 34 депутатски места. За мнозинство са им необходими 32.

    „Надявам се, че ще намерим начин да работим заедно“ – заяви Йонсдотир след срещата с президента. Тя отказа да назове името на евентуалния премиер с аргумента, че още не се е стигнало до там. Партията на пиратите, която беше основана от група хакери, защитници на свободата в интернет и различни политически активисти, разполага с 10 места в 63-местния парламент на Исландия.

    Предсрочните избори през октомври бяха свикани, след като т. нар. Панамски документи разкриха, че премиерът Сигмундур Давид Гунлаугсон притежава активи в офшорни компании и той бе принуден да подаде оставка, предизвиквайки политическа криза.

    Източник: Novini.bg

  • Майкъл Кремо: Човекът не е издигнала се маймуна, а паднал ангел
    Майкъл Кремо. Снимка: Jenatadnes.com
    Майкъл Кремо. Снимка: Jenatadnes.com

    Световноизвестният учен Майкъл Кремо винаги е искал да бъде писател. Като малък е сричал думи от кускуса с форма на букви в купичката със супа. Живее в Лос Анджелис и прекарва половината година там. През останалото време пътува. Приятелите му казват, че е преродилият се Дарвин, защото постоянно говори за него, и се е върнал от негово име на земята, за да поправи грешките му.

    Роден е в град Скънъктади, щата Ню Йорк, на 15 юли 1948 г. Член е на Световния археологически конгрес и Европейската асоциация на археолозите, както и на Асоциация „Философия на науката“ и Общество „История на науката“. През 1984 г. става асистент по история и философия на науката на института Бактиведанта в Индия. Написва съвместно с Ричард Томпсън книгите „Забранена археология“ и „Тайната история на човешката цивилизация“, с което става един от 10-имата най-продавани автори в света.

    Майкъл Кремо оспорва Дарвиновата теория за произхода на човека и с този си възглед обикаля планетата. Чел е лекции в Кралския институт на Великобритания, Руската академия на науките, Дарвиновия музей в Москва, университети и колежи в целия свят. Той дойде за 4-и път в България по покана на Дружеството за разпространение на знание „Веда” и издателство „Бард”, за да изнесе лекции в университети и книжарници в Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Велико Търново, Плевен, Русе, Добрич, Шумен, Габрово, Варна, Бургас и София, да се включи активно в комитета за защита на Странджа и Иракли и да гостува в „Пиано бар Нощни птици” по БНТ.

    Днес ще поставя под съмнение всичко, в което си сигурен, всичко, което мислиш, че знаеш, и всичко, което ти обясняваше учителката по биология за твоя собствен произход. Ще започна с цитат, който да те ориентира в картината:

    „Предлагам, преди да се попитаме „Откъде са се появили човешките същества?”, да си зададем въпроса „Какво е човешко същество?” Повечето съвременни учени смятат, че човекът е просто комбинация от най-обикновени химични елементи. Именно това допускане ограничава видовете обяснения, предлагани за произхода на човека. Смятам, че е по-разумно – основавайки се на научните данни – да се започне с приемането, че човешкото същество е съставено от три различни субстанции – материя, разум и съзнание (дух).”

    Майкъл Кремо, „Човешката деволюция,” „Бард”, 2007

    cremo2

    Интервю на Иска Ангелова с Майкъл Кремо, 

    JenataDnes.com

    Така завладяващо започва последната книга на моя гост, който ме остави трайно впечатлена, замислена и вдъхновена. Не бях го чела, когато един ден ми се обади нашата режисьорка Мария. „Знаеш ли КОЙ е тук” – ми каза и усетих, че ще имаме специална среща. Успях да организирам гостуването му за по-малко от 10 минути. Прочетох книгата му на един дъх. И застанах в очакване да променя възгледа си за света.

    На пръв поглед ти изглежда сух и подреден – като класически колежански професор. Учтив и неемоционален – като типичен американец. Разсеян и несуетен – като представата ти за гений. Идва точно на минутата. Разговорът тръгва веднага, сякаш винаги сме си говорили за свръхразума, който е създал света, или за душата на хората, задръстена и закопана някъде в пластовете на еоцена, толкова старомодно наивна и недостъпна за нас всъщност. Къде забравихме духа си, защо се вълнуваме от заплатата и колата си, от придобивки и битки на материалното ниво, защо не се събудим и не отворим очи за светлината, за пътищата към нея, за любовта? Питам неща, които изглеждат налудни в нашия прагматичен свят, населен от недоволни материалисти. Той ме гледа спокойно през старомодните си очила и търпеливо ми обяснява всичко, което ме интересува, като подкрепя всяка своя теза с неоспорими, изглежда ми, доказателства.

    – Г-н Кремо, какви сме били в началото? Никога не съм можела да си представя как човешкият дух, интелект, способността на човека да обича могат да се обяснят по Дарвиновия материалистичен начин.

    – Човекът не е издигнала се маймуна, човекът е паднал ангел. Не споделям убеждението, че ние сме еволюирали от материята. Аз вярвам, че ние слизаме, деволюираме от нивото на чистото съзнание.

    – Тоест ние сме били съвършени. За какъв период от време говорим? Кога сме били такива?

    – За всекиго е различно. Не е задължително всички да минем по този път на деволюцията. Говоря за слизане от духовното ниво, където доминира чистото съзнание, към едно по-ниско ниво, където доминират материалното и рационалното. Всяко осъзнато същество има своята история. И в определен момент от историята си, от живота си всеки от нас взема решение, което довежда като резултат до слизане на по-ниските нива. Всеки от нас би могъл да вземе решение и да се върне към първоначалното ниво на чисто съзнание.

    – А защо да се ограничаваме само с Брахма или с индийската философска или религиозна традиция? Вероятно всеки християнин, будист или мюсюлманин ще се съгласи, че има нещо по-висше, нещо, което човек провижда, когато погледне нагоре, когато поиска да се извиси духом. Няма ли да бъде по-популярна вашата теория, ако стане по-универсална?

    – Никога не съм претендирал да имам монопола над истината. Но аз съм открил много лично вдъхновение в древните индийски ведически текстове. Разбира се, че пътищата са много. Както например има много различни модели коли, но в крайна сметка ние трябва да изберем една. Както и ако човек реши да се ожени, трябва да избере един мъж или жена. Ако търсим духовен път, в крайна сметка ще трябва да изберем един. Но това не означава, че той е единствен. Търся истината навсякъде, където бих могъл да я намеря.

    – Вие я търсите, като я подкрепяте с доказателства. Скандализирали сте научната общност с откритите човешки кости, които са съществували по време на ранния еоцен, преди 50 милиона години. Кой ги е намерил?

    – Това са открития, направени през XIX век в Калифорнийските златни мини от д-р Уитни. Миньорите прокопавали тунели в планината и в скалните слоеве на възраст 50 милиона години той открива човешки кости и предмети. Харвардският университет публикува доклада на д-р Уитни, главния щатски геолог на Калифорния по онова време.

    – Но защо никой не е взел под внимание това очевидно доказателство в последвалите научни изследвания, то не е отразено в учебниците ни по история на човечеството и биология?

    – Тъй като този случай противоречи на Дарвиновата теория за човешката еволюция, по онова време антропологът Уилям Холмс казал: „Ако д-р Уитни разбираше теорията на Дарвин, той не би публикувал този доклад.” Или с други думи, ако фактите не подкрепят теорията за човешката еволюция, те не се вземат под внимание.

    – А как да обясним тази цензура в областта на науката, г-н Кремо?

    – В известен смисъл такава е човешката природа. Например, ако обичам някого и някой ми каже нещо лошо за човека, когото обичам, аз няма да повярвам, а може и да ме хване яд на този, който ми го казва. Много учени са просто „влюбени” в теорията на Дарвин. Но има и други причини. Властта. Има различни видове власт – политическа, икономическа, военна. Съществува и интелектуална власт. Тя е фина, но много реална. Знаем, че който притежава властта, не иска да се откаже лесно от нея. Ако една политическа партия държи монопола на властта в някоя страна, тя не иска да се откаже от нея. Същото важи за икономическата и военната, както и за научната власт. По същия начин, ако група учени държат монопола над учебната система в цял свят, те не искат да го пуснат. Дарвинистите не искат да се откажат от позициите си и това е обяснимо.

    – Е, да, но те не можаха да спрат вас, да речем. Книгите ви се продават с феноменални тиражи и вие сте скъп гост на най-големите университети в цял свят и техните академични общности…

    – Някои са искали да ме спрат. Но светът на науката не е монолитен. Някои дарвинисти приемат теорията на Дарвин по идеологически причини, тя подкрепя техния атеизъм и материализъм. Тази група не иска да ме чуе и не иска и другите да ме чуват. Но има и друга група учени, които приемат теорията на Дарвин, но я приемат по по-научни причини. За тях тя е смислена. Но те имат желание да чуят и алтернативите, доказателствата, които противоречат на тази теория. И именно тази група учени ме канят по света. Мисля, че това е важно, защото ако теориите и нагласите ще се променят, трябва да има и учени, които да могат да слушат. Те понякога дори се съгласяват с мен. Мисля, че въпросът откъде идваме е важен и всеки човек си го е задавал.

    – Точно така. Откъде идваме всъщност. Ето например вие говорите за съществуването на паралелни системи във вселената след първозданния взрив. Квантовите физици също се произнасят по темата. Всъщност как се е създал светът?

    – Аз мисля, че светът се е появил като резултат от някаква интелигентност. Аз вярвам, че има едно висше интелигентно същество, което е отговорно за всичко.

    – Което ние за улеснение сме свикнали да наричаме Бог, така ли? Защото не можем да обхванем с разума си нещо толкова абстрактно и невидимо?

    – Да. Но тъкмо както един президент на една компания делегира права, така и Богът не върши всичко сам. Нашата вселена е така фино изчислена, че да може да съществува живот. Например масата на протона и електрона са в много фин и пълен баланс. И ако нарушите този баланс, дори мъничко, не бихме имали устойчиви атоми, звезди, планети…

    – Тоест всичко това не може да се е създало случайно. Но ние не познаваме живот на друга планета… Мислите ли, че съществува? По логиката, по която се е създал на нашата.

    – Аз мисля, че има живот и на други планети. Много правителства в света финансират правителствени програми в търсене на извънземен разум. Много правителства имат цели отдели, които се занимават с изследване на възможността за съществуване на НЛО. Това надали е случайно. Моята идея е, че живеем в космос от няколко нива. Ние сме на нивото, което се владее от обикновената материя. Тук пребивават същества, които са адаптирани към тези условия на живот, на това ниво се намираме ние сега. Над това ниво е друг пласт, който се управлява от финия елемент на ума. Той е обитаван от други същества. Ние имаме различни имена за тях – полубогове, извънземни, астрални същества, ангели. А над това ниво е и следващото. Нивото на свръхразума, откъдето според мен ние произлизаме. Така че да, космосът е обитаван от различни същества, които живеят на различните нива.

    – Къде е мястото на изкуството във всичко това, музиката към кое ниво принадлежи?

    – Някои хора говорят за божествена музика. Много композитори, например Моцарт, са чувствали, че не създават музиката по обикновен начин. А по-скоро са получавали музикалните си композиции чрез процеса на вдъхновението от една по-висша интелектуална сила.

    – Вие говорите за филтриране на фактите, за световна конспирация, която нарочно остава късогледа за очевидното. Например една част от дейностите на семейство Кюри. Една част от фактите за тях се знаят, оповестяват, пишат се в учебниците. Други остават скрити. Все пак защо?

    – Защото ако тези неща станат известни, това ще промени начина, по който хората възприемат науката. Семейство Кюри стават известни и получават Нобелова награда за откриването на елемента радий. Това го знае всяко дете. Но както правилно отбелязахте, една част от техните експерименти не са споменати в учебниците. Те са правили изследвания на психичното. Те заедно с още 20 известни учени, сред които 5-има Нобелови лауреати, са извършвали подобен експеримент в Париж с един медиум на име Усебия Паладино в продължение на 2 г. И този експеримент не се е случил в нечий тъмен хол, а в Института по психология в Париж. Медиумът е стоял на един стол, Мария Кюри е държала ръцете й, а други двама учени са държали краката й. Нобеловият лауреат Пиер Кюри описва в своя доклад как посред бял ден една огромна маса се издигнала над земята и плавала един метър над нея пред очите им. Наблюденията им не са описани в учебниците ви по физика, защото те противоречат на утвърдените схващания.

    – За гравитацията и други подобни, нали? Да, но това е, защото научните заключения се базират на многократни наблюдения на повтарящи се факти. И ако една маса стои прилепнала до земята милиарди пъти, а един-единствен път се издига над нея необяснимо, имаме тенденцията да определим това като изключение, като резултат на масова хипноза или друго. Не е ли така?

    – Да, нещата биха могли да бъдат обяснени по този начин, но тези експерименти са правени повече от две години, като в тях са участвали 20 именити физици, включително и Кюри, и са подписали документи, че това е абсолютна истина.

    – Общо взето, мислите, че човешката мисъл и мисловна енергия може да променя реалността на материалното ниво. И не само това. Вие твърдите, че човешката душа може да напуска тялото. Къде отива тя след смъртта?

    – Първото нещо, което трябва да разберем, е, че това осъзнато същество може да съществува извън тялото. Ще ви дам пример. Американският учен Сейбъм, сърдечен хирург, който чул много истории на хора, които са изпадали в кома, направил изследване. Те разказвали как са се отделили от тялото си и са гледали отвисоко какво са правели докторите, за да ги спасят. Сейбъм сравнил разказите им със записките на лекарите, които се борели за живота им. И открил, че данните съвпадат. Аз приемам това като доказателство, че съзнанието може да напуска тялото и да се връща. Но това ни отвежда към другата идея – че съзнанието може да напусне едно тяло и след това да се пресели в друго. Доказателствата са в спомените на различни хора за минали техни животи.

    – А мислите ли, че съвременният човек е толкова объркан, нещастен, самотен, неудовлетворен, алчен именно защото е загубил пътя към това висше ниво, към душата си, към сърцето си?

    – Ако сме на гладна диета, ще започнем да изпитваме глад. И няма да се чувстваме добре. Защото не се храним както трябва. Мисля, че душата на съвременния човек гладува. И разбира се, ние не се чувстваме добре. Изпитваме глад към нещо, което ни липсва.

    – Има вероятно много разнообразни методи тази липса да бъде запълнена. Много хора мислят, че животът им би бил осмислен от любовта…

    – Любовта дава наистина смисъл на живота. Казах, че първоначално съществуваме в хармония с източника на всички осъзнати същества. Хората често питат защо не сме там сега. Мисля, че защото на това ниво ръководещият принцип е любовта. Любовта към всяко друго осъзнато същество. И любовта към източника на всички осъзнати същества. Наричаме го с различни имена в различните религии. Но любовта не е нещо, което може да бъде наложено насила. Така че ако една личност, едно същество започне да обича преди всичко себе си, то няма да може да продължи да съществува в хармония на нивото на чистото съзнание. По тази причина то слиза на това ниво на реалността, където съществуват милиони осъзнати същества, всяко от които обича себе си повече от всичко останало. И това създава множество конфликти.

    – Да, но на същото това ниво все повече хора търсят пътища да забравят егото си, да медитират, да четат, да прощават, тръгват на пътешествия в търсене на себе си… Може би все пак има надежда, хората започват да се осъзнават?

    – Права сте. Има два вида хора. Единият е все повече ангажиран в материалистичното, в егото, в състезанието за материални неща. Това е и причината за кризата с околната среда и за многото конфликти, които наблюдаваме в света. И това е причина за нещастието, което изпитват хората. Но сте напълно права, че има и друг тип личности, които се обръщат в нова посока, учат се да култивират съзнанието, учат се да ценят всяка друга личност като равностойна и произлязла от съвършенството. Мисля, че това е единствената основа, на която можем да стъпим, за да изпитаме любов към другите.

    – Може ли да ви помоля да ни пожелаете нещо за новата година, да ни упътите мъничко?

    – Пожелавам ви да продължите да се развивате така добре, но в развитието си да се погрижите да опазите околната си среда, да опазите Черно море, Рила. Бих се радвал, ако българите помнят духовното наследство на своята страна. Видях в Бачково местата, на които са медитирали светците ви. Не казвам, че всички трябва да идем на пост в планината, но е хубаво да запазим този дух.

    .

  • Депутатите си запазиха субсидиите от 11 лв. на глас
    Снимка: News.bg
    Снимка: News.bg

    Годишният размер на държавната субсидия за политическите партии остава в размер на 11 лева за един получен действителен глас. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене текстове от Законопроекта а държавния бюджет за 2017 година. Текстът бе приет с голямо мнозинство от 71 гласа „За”, 10 – „Против” и 21 – „Въздържал се”.

    На провелия се, заедно с президентските избори референдум, иницииран от екипа на Слави Трифонов гражданите категорично подкрепиха драстичното намаляване на субсидиите. Те отговориха на въпроса: „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“ по следния начин: 2 516 893 гласа „Да“ (72.16 на сто), с „Не“ са отговорили 523 755 гласоподаватели  15.02 на сто), без еднозначен отговор са 359 743 бюлетини (10.31 на сто), а недействителни са 87 763 (2.52 на сто). В крайна сметка около 13 000 гласа не достигнаха, за да бъде референдумът задължителен.

    За разлика от въвеждането на мажоритарна система, което от ГЕРБ обявиха, че подкрепят, почти никоя политическа сила не защити намаляването на партийната субсидия, както бе поискано от гражданите. Във вторник лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов каза, че партията му ще се съобрази с гласуваното на референдума. Очевидно, не и с намаляването на партийната субсидия.

    Днес в парламента бе направено предложение от народните представители Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров, предвиждащо размерът на субсидията да остане 11 лева за действителен глас, но да не може да надхвърля сумата от 1 600 000 лева за година. Според тримата депутати подобен лимит е разумен, защото ще ограничи партиите да получават средства в изключително висок размер, които често се харчат за неполитическа дейност.

    Дори това компромисно предложение събра едва 30 гласа „За” от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ, Атака и Български демократичен център. „Против“ гласуваха 39 народни представители, от ГЕРБ и БСП Лява България, а 39 от ГЕРБ и ДПС се въздържаха. /„Банкеръ“/

    .

  • Обединените патриоти не се отказват за ново правителство

    valeri-simeonov

    ГЕРБ не подкрепи увеличението на пенсиите, защото там няма комисиони, заяви В. Симеонов

    Обединените патриоти няма да се откажат да съставят експертен кабинет, ако получат мандат от президента, дори шансът да е само 1 процент. ГЕРБ говорят неистини. Това обявиха от Патриотичния фронт (ПФ), след като се разбра, че ГЕРБ няма да ги подкрепят за кабинет. ГЕРБ промени позицията си заради различия при второто четене на бюджета на ДОО. ПФ настояваха и внесоха предложения между двете четения за по-високи минимални пенсии през идната година – 300 лева или 200 лева и преизчисляване на старите пенсии. БСП ги подкрепи за втория вариант.

    „На всички нас е ясно, че за пореден път има някаква промяна в генералната линия на ГЕРБ, нищо ново“, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който вчера дори заяви, че би поканил няколко от министрите в оставка да останат в новия кабинет.

    Според него по никакъв начин предложенията им за пенсиите не могат да бъдат повод за кардинални решения на ГЕРБ. Той припомни, че за разлика от бюджетите за 2015 и 2016 г., този за идната година не е бил обсъден с партньорите от мнозинството, а „изсипан изневиделица отгоре“.

    На второ място Симеонов обърна внимание на днешното решение на МС за отпускане на допълнителни 1 млрд. лв. за саниране на жилища, вместо да бъдат осигурени около 800 млн. лв. за най-бедните пенсионери.

    „Могат да бъдат извършвани подаръци под формата на 1 млрд. лв. като саниране на апартаменти, при пенсиите, за разлика от санирането, няма комисиони“, възмути се съпредседателят на ПГ на ПФ.

    Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов пък допълни:

    „ГЕРБ се напъна и роди няколко неистини“. По думите му не било вярно, че те искат повишение на всички минимални пенсии в т.ч. и за хората, които не са учили и работили. Бюджетът също нямало да бъде взривен, защото има 1 млрд. излишъци в него.

    Той напомни приоритетите в подписаната преди две години управленска програма, сред които е устойчиво нарастване на доходите и пенсиите, съобразено с темповете на икономическия растеж.

    „Кога е нарушение на добрия тон – когато някой внася бюджет, без да ти го представи и смята, че си машинка за гласуване, или когато си се възползвал от правилника на НС и си внесъл съответните поправки?“, попита заместник-председателят на НС.

    Каракачанов заяви, че не приемат опита на ГЕРБ да се измъкне от вчерашните обещания.

    Вчера лично премиерът Бойко Борисов заяви, че дължи на ПФ същата подкрепа, която и те дадоха при съставянето на второто му правителство – за определени политики.

    „Подкрепата за ГЕРБ пада и в следващия парламент ще последва съдбата на НДСВ, което бе принудено да участва в тройна коалиция с БСП и ДПС“, предупреди пък лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, като част от коалицията „Обединени патриоти“.

    Те отхвърлиха и подозренията на лидера на БСП Корнелия Нинова за задкулисни договорки и за това, че не са се разбрали с ГЕРБ за постове.

    Източник: „Сега“

  • Важно археологическо откритие за античната история на Пловдив

    В подземията на Античния театър беше открит и разчетен надпис, който пренаписва историята на града

    Новооткрит надпис гласи, че Античният театър в Пловдив е строен през 90-те години на I в. сл. Хр., а не както бе известно досега през 116-117 г. от II в. Това обяви кметът на Пловдив Иван Тотев, заедно с археолога Мая Мартинова и преподавателя от Софийски университет Николай Шаранков, разчели надписа.

    В подземията на Античния театър беше открит и разчетен надпис, който пренаписва историята на града Източник: ЕПА/БГНЕС
    В подземията на Античния театър беше открит и разчетен надпис, който пренаписва историята на града Източник: ЕПА/БГНЕС

    Съоръжението може и да е завършено по време на император Марк Улпий Траян, но днешното откритие сочи, че е правено по време на император Домициан.

    Когато бил завършен, театърът е побирал 7 хил. души, които освен на мраморните седалки, са намирали място и на дървени конструкции. В подземията на Античния театър беше открит и разчетен надпис, който пренаписва историята на града.

    Николай Шаранков уточни, че надписът е на старогръцки и е намерен в неразкрито във времето стълбище на Античния театър.

    По думите му това е най-ранният надпис, който дава информация не само за Филипополис, но и за институциите в града и за създаването на общото събрание на провинция Тракия.

    Първият управник на Филипополис, след като градът станал метрополия на Източната Римска провинция Тракия в Римската империя, е Тит Флавий Котис.

    Той е човекът, заемал всички важни постове в града през I век след Христа

    Котис бил архонт три пъти, върховен жрец и представител на съдебната власт на империята.

    Първите две имена на управника на Филипополис са дадени от империята, по останалите се съди, че той бил потомък на тракийски царе. За да заема всички тези длъжности, той е бил с юридическо образование и с богата култура.

    И още нещо, по онова време е било прието хората на такива високи постове да организират дейността на града със собствени средства – игри, развлечения, събрания. Това говори и за материалното му благосъстояние.

    Античният театър в Пловдив Източник: Getty Images/Guliver
    Античният театър в Пловдив Източник: Getty Images/Guliver

    Част от надписа, който пренаписва историята на Пловдив, е открит още преди десет години, но при реставрациите днес археолозите попадат и на неговото продължение, което е неочаквано и води до това откритие.

    Той ще бъде консервиран и изложен в галерията под сцената на Античния театър, която в момента се реставрира и подготвя за експониране.

    Източник: Vesti.bg

  • „Политико“: Кр. Георгиева е „купила“ новия си пост с пари на ЕС

    832752

    Подозрения, че еврокомисарят Кристалина Георгиева си е купила поста в Световната банка, се появиха днес в базирания в Брюксел електронен вестник „Политико“, съобщи Нюз.бг. Според разследване на медията, в качеството си на комисар с ресор бюджет и финанси тя е одобрила нова формула, предложена от Световната банка за финансиране на администрацията й.

    Европейският съюз е един от основните донори на банката. Увеличавайки бюджета за персонал със средствата на европейските данъкоплатци, Георгиева на практика е осигурила и пари за своя бъдещ пост, собствените си сътрудници и други разходи.  Георгиева обяви през октомври, че напуска Комисията, за да стане изпълнителен директор на Световната банка. Преди това тя работи 17 години в институцията.

    Европейският съюз внася 400 милиона евро в Световната банка, като финансира проекти срещу бедността, както и борбата с климатичните промени в Африка, Азия и на други места в света. Повечето пари се използват именно по тези проекти, но контрибуцията отива и за разходи за мениджмънта на Световната банка. През април офисът на Георгиева в Брюксел се съгласява на нова структура за съотношението между проекти и разходи за администрацията.

    Според запознати с новата схема на финансиране, Европейският съюз се съгласява на по-голям процент за административни разходи. Участието на Георгиева в това ключово решение буди сериозни съмнения за конфликт на интереси, предвид новата й работа. “Вицепрезидентът Георгиева не е участвала в преговорите по направата на новата рамка със Световната банка“ – отговарят от комисията на запитването на „Политико“.

    Източник: в. „Сега“

  • Премиера във Вашингтон на „Съюзническите планове за България – Втората световна война“

    Лъчезар Тошев, Тoshev.blogspot.bg

    invitation-december-8-page-001

    Сборникът с американски архиви за Втората световна война „Съюзническите планове за България – Втората световна война“ ще бъде представен във Вашингтон. 

    Премиерата на книгата ще се състои на 8 декември 2016 г., от 19 часа, в посолството на Република България в САЩ.

    Книгата е издание на Американския изследователски център в София и е на английски език.

    В България сборникът с архиви от войната беше представен на 4 октомври т.г. в клуб „Перото “ в НДК.

    Книгата вече е номинирана за наградата „Томас Джеферсън“ на федералното правителство на САЩ за документална книга. Предстои независимо жури от историци да разгледа направените номинации.

    .

  • Съпредседателят на БСДД Георги Неделчев пред Дарик – Пловдив

    Бел.ред.: ВНИМАНИЕ  текстът на статията е от 2016 г. Вече сме 2018 г. и не са изминали дори 3 години от публикацията, но ръководителят на ПСДД – г-н Георги Неделчев пое по пътя на всички партийци в България – забрави за обещанията си. Не го интересуват демократичните процедури и ротацията в партията. Поредно доказателство за разминавания между думи и дела. Жалко!

     

    Млада партия тръгва със силен старт от Пловдив и със заявка за пълна промяна в основните закони на страната

    Лалка Златанова, Dariknews.bg

    Георги Неделчев
    Георги Неделчев

    Изцяло да отпаднат държавните субсидии за политическите сили, но да се дават такива на медиите по време на предизборни кампании. Да се приеме Закон за т.нар. групово финансиране на партиите. Да се премахне минималната работна заплата в България и всеки български гражданин, който има валидна адресна регистрация, да получава базов доход от 500 лв. на месец, а всички деца и юноши до 18 години – по 250 лв. Това са само част от непопулярните и утопични на пръв поглед големи реформи в управлението на държавата, които са в основата на програмната платформа на Българския съюз за директна демокрация.

    Създадената през декември 2015 г. гражданска организация набира сили в регионални структури, определени като зони, най-активната от които е зона “Тракия” с център Пловдив. На редовните срещи в града под тепетата участват предимно млади хора с различни интереси и много представители на дребния и средния бизнес. След взетото решение БСДД да тръгне към очакваните извънредни парламентарни избори със сериозна заявка, съпредседателят нa партията Георги Неделчев даде първoто си интервю за Дарик радио. На въпрос защо участва в президентските избори като кандидат за вицепрезидент точно с рокера Камен Попов, Неделчев отговори, че е имало нужда да “погледне нещата отвътре и да покаже, че всеки български гражданин може да участва в политиката на страната“.

    В програмата за управление на БСДД реално се залага на пълна промяна в основните закони на страната. Освен въвеждането на безусловен базов доход за всеки български гражданин, който ще се формира въз основа на БВП, от съюза предлагат и почти пълно премахване на преките данъци, за сметка на косвените. Базовият доход ще се получава по карта и ще може да се харчи само за услуги и продукти от първа необходимост, което ще стимулира, според тях, българско производство. По този начин ще се избегнат злоупотребите със социалните и детски надбавки, обясни Неделчев. Според екипа му здравеопазването и образованието могат да бъдат напълно безплатни.

    Представителите в Народното събрание да са само 100. 10 да са географските райони, на които oт БСДД вече са разделили страната. На въпроса как от БСДД смятат да са коректив в политиката, след като на президентските избори са събрали малко над 5000 гласа, Неделчев отговори, че са готови всеки ден да се срещат с хората от страната и да коментират радикалните политики, които те предлагат.

    Каква трябва да е новата парична реформа в България, така че да се спре опасната въртележка с дълговите пари, как да работи Здравната система, без да плащаме здравни осигуровки, има ли надежда да се справим с пагубните последствия oт демографската криза и можещите българи в чужбина да се върнат по родните си места…? Всичко това – в пълното интервю на Георги Неделчев за Дарик – Пловдив.

    .

  • ДСБ с договор за Нова българска република

    Днес по време на Националното съвещание на „Демократи за силна България“ във Велико Търново Радан Кънев представи договор за Нова българска република от 7 точки, който ще бъде приет до края на заседанието.

    Ето какво гласи този договор, който бе публикуван от OFFNews.bg:

    Ние, “Демократи за силна България” отхвърляме категорично подмяната на възрожденския републикански идеал, която продължава вече 70 години, във времена на диктатура и на фасадна демокрация.

    1. Всеки българин трябва да има свободата да се развива, образова и забогатяваq съобразно заслугите, труда и усилията си, а не партийната си принадлежност.

    Поставяме националния интерес, националната икономика и просперитета на хората над привелигированите политически прослойки и властващи олигархии.

    2. Нашите пари и нашите данъци трябва да остават там, където са изработени – в семейството, в училището, в което учат децата ни, в болницата, в която се лекуват родителите ни, в общината, в която е домът ни.

    Ще се изправим със силата и енергията на хората срещу заграбването на цялата политическа, икономическа и съдебна власт в ръцете на централната администрация, за сметка на българските семейства, малки предприятия, традиционни граждански обединения и общини.

    3. Голямата цел е власт на закона, силни национални институции, малка и независима администрация, обърната към гражданите, семействата и бизнеса.

    Противопоставяме се на завладяването на държавата и подчиняването на свободата на словото от политическата мафия, стопанските картели и чужди политически и икономически интереси.

    4. Първата ни задача е учредяване на независима антикорупционна прокуратура, силна армия в НАТО, служби за сигурност, които да гарантират националната независимост, и дипломация, която да осигури силен български глас в единна Европа.

    Ще се борим срещу корупцията вътре в държавата и изнудването от външни сили, които пробиват държавната граница и отдалечават народа ни от неговите възрожденски европейски цели.

    5. Няма да допуснем унищожаването на българската природа и монополизирането на нейните ресурси от мутри и олигарси.

    Природата е това, което сме наследили от дедите си и оставяме на внуците си. Нейното опазване и развитие в интерес на местните общности е основа на българския патриотизъм.

    6. Ще се борим за качествено образование, сигурно здравеопазване, уважавани културни институции и силен спорт в България.

    За нас образованието и здравеопазването са най-важните устои на държавността, а възкресението на българския дух е пряко свързано с възраждане на националните културни и спортни традиции.

    7. Днес ние протягаме ръка към всички хора, които споделят тези каузи, към всички убедени демократи, към българските предприемачи и към всички политици от дясното и центъра. Призоваваме ги към съюз, който да отхвърли подмяната и да сложи началото на обща борба за Трета българска република, основана на възрожденския национален идеал и на националния интерес в модерната глобална епоха на несигурност.

    Ние сме наследници на политическа традиция, която в най-тежките мигове за нацията е обединявала мнозинството от българите за борба и промяна, а не е търсила компромис с причинителите на страховете и бедите на българите.

    И точно сега е времето, когато мнозинството трябва да се обедини зад простия идеал, завещан от Васил Левски:

    “СВОБОДА И ВСЕКИМУ СВОЕТО”

    .

  • БИВОЛЪ съобщава за ново свое мащабно разследване

    Случаят с кражбата на 22 милиона евро от Румъния със съучастието на ПИБ е пред развръзка

    Очаквайте нови доказателства в мащабно паралелно разследване в България, Румъния и Унгария, пише на своите страници Биволъ

    Румънската агенция APIA запорира сметки на ПИБ за 44 млн. лева. Толкова са платили румънците на фантомна българска фирма, за да достави храни за бедните – брашно и олио по европейска програма. ПИБ е гарант по сделата и румънците искат да си приберат парите.

    Доставки обаче няма, парите изчезват в офшорни фирми, а румънската прокуратура и ОЛАФ започват да разследва. Преди година бяха арестувани бившите шефове на APIA, наредили преводите на парите. В обвинителния акт на румънската антикорупционна прокуратура черно на бяло е записано, че кражбата е станала с помощ от банката.

     

    cadrul-fibank

    ПИБ веднага разпространи съобщение, че сама е подала сигнал до ДАНС, прокуратурата и ОЛАФ за тази злоупотреба през януари 2013 г. Но фактите показват, че това е ход за отвличане на вниманието в стил

    „Крадецът вика дръжте крадеца“

    Първо: не става ясно как е възможно банката да издаде гаранции за 33 милиона евро на… един клошар – Валери Милорадов Петров. Той самият твърди пред камерата на Биволъ, че е бил само подставено лице, а банката е държала печата на фирмата му, където той ходил да подписва документи. С каква цел банката държи неговия печат? Значи ли това, че документите за търга са изцяло под контрола на ПИБ?

     

    Милорадов дори отиде с наш репортер да поиска достъп до сметките си, но такъв му беше отказан. Защо, след като той е законен собственик на фирмата по документи, ПИБ му отказва достъп дори след разпореждане на БНБ? Дали за да не се види пътя на парите от сметките на фирмата?

    Второ: защо в продължение на месеци банката сама не е потърсила къде са отишли парите? Известно е, че парите са преведени в средата на октомври 2012 в Bank of Cyprus, а в края на годината доставки не е имало. Самата APIA е започнала настойчиво да търси или стоката, или гаранциите от банката, като е сезирала компетентните органи за измамата. ПИБ има клон в Кипър и най-нормалното нещо е да се поинтересува какво става с парите на нейния клиент. Въпросът е резонен и идва от Иван Танев, който е считан за едно от главните действащи лица в казуса APIA. Танев отрича съпричастност към кражбата на милионите и изложи своята гледна точка в обширно интервю за нашия сайт и Rise Romania.

     

     

    Изглежда осветяването на подставените лица в аферата, която разследваме вече година и половина, силно е притеснило някого. Репортерът на Биволъ Димитър Стоянов, който засне изповедта на Валери Петров беше преследван и домът му беше посетен от неизвестни лица. След това наемници на Делян Пеевски от Канал 3 се вдигнаха чак до Париж, за да притесняват главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов. Забележително беше заявлението на директорка от Канал 3, която обясни в ефира на bTV, че те разследвали журналистите на Биволъ, защото журналистите на Биволъ разследвали някоя си Стефка Стоева.

    Всъщност, Стефка Стоева е едно от подставените лица, цитирани в документите на румънската прокуратура. Твърди се, че именно тя е подменила сметката на Ви Ем Корпорейшън със сметка в Bank of Cyprus. Така на практика наемниците на Пеевски – основен кредитополучател в ПИБ и гарант за безнаказаност на собствениците Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, признаха, че са активирани именно заради това конкретно разследване.

    Натискът и заплахите винаги са действали с обратен знак, като допълнителна мотивация за нашия екип. Продължихме работа по ключовата румънска афера и заедно с партньорите си от OCCRP стигнахме до данни, които доказват, че ПИБ има документирани контакти със субектите по пътя на откраднатите пари.

    Кой е получил парите? Къде, колко и за какво е харчил ще прочетете в мащабно паралелно разследване на Биволъ и сайтовете Rise Romania и Atlastzo Hungary.

    .

  • Български дни в Чикаго – Есен 2016

    img_4983На 9-ти ноември, 2016-та г. в Българската православна църква „Св. Иван Рилски –Чудотворец“ в Чикаго се проведе 24-тата открита есенна сесия от традиционните „БЪЛГАРСКИ ДНИ В ЧИКАГО“, организирана от Българо – американската асоциация. В последните няколко години мисията на фестивала еволюира от представяне на водещи институции и личности пред българската общност в Чикаго към един по-практичен и търсен модел, а именно – предоставяне на възможност на сънародниците ни за лична среща с представяните специалисти и за получаване на компетентен отговор на интересуващите ги въпроси. Под формата на безплатни индивидуални консултации квалифицирани съвети предоставиха професионалисти от различни области: Анна Русева – медицински застраховки, адвокат София Знаймер – злополуки и имиграционно право, адвокат Цветелина Бойновска – имиграционно право, Петранка Стаматова – недвижими имоти и Валентин Георгиев – жилищни заеми. Поради големия интерес към събитието, вече започна подготовката на пролетната сесия, която ще се проведе в края на април 2017-та година. Ще се постарем да привличем повече специалисти в различни области.

    img_4993img_4979

    img_4988

    img_4981

    img_4978

    img_4996

    img_4991

    img_5004

    img_5003

  • Математиците бойкотираха МОН

    Силвия Георгиева, в. „Сега“

    .

    Проф. Сава Гроздев, който изглежда е в основата на проблема. Снимка: it.vuzf.bg
    Проф. Сава Гроздев, който изглежда е в основата на проблема. Снимка: it.vuzf.bg

    Математическата общност у нас бойкотира просветното министерство. Почти никой от университетите, към които МОН се обърна, не са откликнали на поканата да излъчат представители, които да обезпечат научно комисиите за провеждане на математическите състезания, научи „Сега“.

    Проблемите започнаха в началото на ноември, когато 13 души от Съюза на математиците в България, които от 20 г. подготвят задачите за състезанията, се оттеглиха от комисиите. В остро писмо до МОН те се възмутиха, че избраните за т.г. членове на комисията за състезанията от 4-8 клас са напълно различни от тези, за които са се уточнили с министерството. По-конкретно, те възразиха срещу избирането на проф. Сава Гроздев, който според тях отдавна е компрометиран пред международната математическа общност, а научният му принос е незабележим. От СМБ са против и „узурпирането“ от проф. Гроздев на редица състезания – той оглавява националните комисии за студентските олимпиади, за математическото състезание „Кенгуру“, за състезанията между 4-8 клас, както и списание „Математика и информатика“ – издание на МОН. Според математиците в качеството си на негов главен редактор проф. Гроздев е в конфликт на интереси, тъй като е редактор и на частното сп. „Математика +“.

    От МОН не се трогнаха от подадените оставки и помолиха БАН 5 наши университета и 5 известни математически гимназии да им предложат експерти. До крайния срок обаче – 21 ноември, почти никой не е откликнал. Именити преподаватели от Софийската математическа гимназия подкрепиха подалите оставки математици. „Силно сме обезпокоени от възникналата ситуация и считаме, че тя може да доведе до криза в провеждането на националните състезания и олимпиади през 2016/17 г. и в участието на националния ни отбор в Международната олимпиада по математика през юли 2017 г.“, написаха учителите.

    От Факултета по математика и информатика на СУ също заявиха, че не са съгласни да допълват „някаква комисия с неизвестен ни състав, която вече е компрометирана“. Те протестират срещу „системното игнориране на университетите, както и против използването им за арбитър при решаване на възникналия спор на МОН със СМБ“.

    От МОН неофициално потвърдиха, че действително не са получили предложения и са се видели в чудо как ще попълнят комисиите. Източници на „Сега“ разказаха, че ведомството се опитва да намери изход, например проф. Гроздев да излезе от комисията за 4-8 клас.

    .

  • Когато си бил заместник на Христо Иванов, престижните постове ти се разминават

    НЕ ОДОБРИХА ПЕТКО ПЕТКОВ
    ПО СПЕЦИАЛНА ПРОЦЕДУРА „АНТИ-ПЕТКО ПЕТКОВ“

    Стефан Миланов, Сlubz.bg

    Петко Петков успя да натрупа няколко, но знакови врагове докато беше зам.-министър. Снимка БГНЕС
    Петко Петков успя да натрупа няколко знакови врагове, докато беше зам.-министър на правосъдието. Снимка: БГНЕС

    Петко Петков окончателно няма да стане постоянен преподавател по наказателно право на младите магистрати в Националния институт на правосъдието (НИП).

    Това реши днес (б.р. – вчера) съдийската колегия на ВСС след, меко казано, скандалния начин, по който Управителният съвет на НИП на два пъти отхвърля бившия зам.-министър на правосъдито. Който пък на два пъти става пръв в класирането, при това с космически безапелационен резултат!

    ВСС си замълча как на Петко Петков му се размина да стане преподавател

    На случая миналата седмица обърнаха внимание не много медии, сред които и Клуб Z, но той може да се окачестви като магистрално указващ „правилно поведение“ на магистратите, които много да му мислят какви ги вършат, като поискат реформи… Защото „винаги има утре“ и там някъде дебне Цацаров…

    Петков се кандидатира на два пъти за поста – първо през септември, а после и през ноември. Печели съответно 92,4 и 98,4 от 100 възможни точки. За справка – втората след него кандидатка е със 76 и нещо…

     „Неговите силни страни са продължителният стаж като магистрат… Отлично подготвен както в теоретичен, така и в практически план… Отговаря дори на въпроси, на които не се е готвил… Комисията не е отчела слаби страни на кандидата“, това са изводите от изпитната комисия, която се състои от зам.-шеф на НИП и 4-ма върховни съдии, включително и зам.-председателката на ВКС и шефка на Наказателно отделение.

    Какво обаче става на следващата „цедка“ – УС, който включва главния прокурор Цацаров, председателите на ВКС и ВАС, правосъдния министър, две дами от ВСС и декана на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов.

    Първо да кажем кой е Петко Петков…

    Докато беше зам.-министър на правосъдието, Петко Петков даваше интервюта от сорта на това, че „Прокуратурата разпъва чадъри“.

    Петко Петков

    Зам.-министър на правосъдието: Прокуратурата разпъва чадъри

    Той беше радетел на съдебна реформа в оригиналния й вариант. Петков се радва на такава „любов“ от страна на мнозинството във ВСС, че когато бяха длъжни да го възстановят на съдийското място след периода в министерството, един от тях каза, че ще изпълни закона и ще гласува „за, но с отвращение“.

    Сигурно без никаква връзка с това, на заседанието на УС думата взима главният прокурор Сотир Цацаров, който заявява, че няма да подкрепи кандидата, защото са му се намерили забавени решения по дела. Досега не е имало такъв прецедент – УС да не подкрепи име, одобрено, при това толкова категорично, от професионалната изпитна комисия, каза Калин Калпакчиев.

    Така или иначе срещу Петков се вади справка на Инспектората за 2012 и 2013 г. , че по онова време е имал съответно – 147 и 151 дела извън сроковете. По въпроса обаче днес Камен Иванов напомни, че това са годините на свръхнатовареност на СРС, преди ВСС да се заеме с проблема – и тогава такива цифри са били регулярни и дори в рамките на средното за всеки съдия от „Римската стена“.

    Лозан Панов даде пример, че докато се цитират данните от 2012 г., така и „никога няма да стане преподавател в НИП“, независимо от качествата му.

    Така или иначе на първия тур новият шеф на НИП Миглена Тачева предлага да не се одобри кандидатът, защото Петков имал 79 ненаписани мотиви към дела в момента. И да стартира втора процедура.

    През същото време без никаква дискусия за постоянен преподавател по гражданско право печели Петя Стоянова със 76,4 точки на изпита.

    Изобщо изненадващо е, че на нито един друг кандидат – общо от участвалите за наказателен и граждански преподавател, не е искана справка за просрочените дела! Освен на този, който се казва Петко Петков.

    Но… Идва вторта процедура през ноември, когато вече Петков е „стопил“ ненаписаните дела и ги е свел до 0. Тогава пък Цацаров казва, че той очевидно е дал толоква добър резултат, само за да участва в процедурата.

    А как се „стопяват“ 470 дела?

    По предложение на Цацаров Инспекторатът стартира и специална проверка конкретно на този съдия за периода от 15 януари 2016 г. до октомври, т.е – от мига, в който се връща от министерството на работа в съда. Това пък призна днес Теодора Точкова – шеф на Инспектората, която не е открила нито едно неизписано дело.

    А Калин Калпакчиев – един от поддръжниците на Петков, даде следната статистика:

    Когато съдията се връща и оглавява 110-о Наказателно отделение през февруари, получава 284 забавени дела и за по-малко от 7 месеца ги стопява до 170. За този период обаче съдия Петков на практика е решил над 470 дела, защото междувременно са постъпили и 356 нови за разглеждане. Затова и само 79 от тях са били със „забава“, но те междуврменно са изписани преди втората процедура.

    „Колеги, някои не решават по 470 дела за цял атестационен период (т.е. 4 години)! Нека да не се лъжем. Знаете ли колко труд е това“, провикна се днес (б.р. – вчера) Камен Иванов към мнозинството от съдийската колегия.

    Отделно всички, които искаха да се преразгледа процедурата, казаха, че въпрсът е принципен и нямат нищо лично против класираната втора (със 79,6 точки) съдия Полина Величкова. Която иначе е бивш прокурор на Костинброд, а е съдия от едва 2 години.

    Така или иначе при втората процедура вече и Миглена Тачева няма какво да каже, защото кандидтът има 0 забавени мотиви. И предлага да го назначат. Въпреки това Управителният съвет не го одобрява.

    Със 7:6 гласа съдийската колегия на ВСС реши да командирова за постоянен преподавател по наказателно право съдия Полина Величкова.

  • Изборът за Старозагорски митрополит ще бъде следен на живо в интернет

    Владишки вот под стрийминг контрол. Ще следят избора за Старозагорски митрополит във Фейсбук

    index

    Константин Събчев, в. „Стандарт“

    Кой казва че Българската православна църква не върви в крак с времето? И не изпреварва всички останали православни църкви по отношение на гласност при вземането на решения? Предстоящите избори за нов Старозагорски митрополит показват, че използването на интернет не само не противоречи на вярата и каноните, но напротив – гарантира истинността на Божия промисъл.

    И така, за Рождество Христово южната епархия ще има своя каноничен правоправещ митрополит. Това не е новина – една епархия не може да остава без свой архипастир. Новина е, че за пръв път миряните ще следят как протича изборът през мрежата. Това съобщи на среща с медиите в Стара Загора временно управляващият епархията митрополит Антоний.

    Митрополит Антоний. Снимка: Фейсбук
    Митрополит Антоний. Снимка: Фейсбук

    „Искам да организирам честен и открит вот. И за да има прозрачност на избора, подготвям самото гласуване да бъде показано чрез стрийминг във Фейсбук, за да може всеки един в реално време да наблюдава вота“, обясни владиката.

    Подобно онлайн предаване на изборния процес за епархийски митрополит не е правено досега. А за първи път въобще тв камера беше допусната при гласуването за патриарх през 2013 година.

    До предстоящия вот за владишкия престол в Стара Загора се стигна, след като дългото боледуване отказа досегашния титуляр дядо Галактион. След прекарания пореден инсулт той бе освободен на 28 септември т.г. от епархийския пост.

    Дядо Антоний свиква епархийските избиратели на 4 декември, за да направят своя избор на двама от най-достойните сред осемте епископи, които имат правото да станат митрополити. Седмица по-късно Светият синод трябва да посочи кой от двамата ще заеме поста. Всичките 36 епархийски избиратели на Старозагорска митрополия вече са уведомени с писма за предстоящия избор. Преди него сутринта на 4 декември в катедралния храм „Св. Димитър“ в престолния град ще бъде отслужена св. Литургия, а след това ще се пристъпи към вота.

    Заедно с окръжното писмо епархийските избиратели са получили и възвание от временно управляващия епархията митрополит Антоний. В него той призовава избирателите за отговорност към предстоящия вот.

    „Вие, като епархийски избиратели, носите голямата отговорност за избора на Старозагорски митрополит. От Вашата преценка и вот зависи бъдещото развитие на епархията. Предстои Ви от 8 епископи да изберете двама достойни кандидати, един от които да поеме управлението на Старозагорска митрополия“ – се казва в посланието.

    Епархийските избиратели са 36 – 18 духовни и 18 светски лица, които гласуват тайно. Старозагорската епархия предупреди, че има хора, които се опитвали да манипулират епархийските избиратели, като ги убеждавали да бойкотират и протакат избора на нов митрополит.

    „Те искат епархията да няма свой каноничен епархийски митрополит, за да има безвластие и безвремие, водени от свои користни интереси“ – подозира дядо Антоний и предупреждава, че няма да допусне това. Според устава на БПЦ, ако на 4 декември епархийските избиратели не се съберат в пълния си състав, след изчакване от 1 час изборът могат да направят и 19 души – 50 процента плюс 1 от всички избиратели.

    Църковни наблюдатели коментират, че има надежда при избора за Старозагорски митрополит да бъде прекъсната порочната практика, при която след епархийски вот единият от двамата кандидати се оказваше практически неизбираем и Св. Синод се лишаваше от правото на реален избор. Или пък да бъде оспорван, както стана при избора на нов владика на Варна през 2014 г. Да се надяваме, че Мрежата ще се окаже всевиждащото око на Всевишния, което ще следи за лъжепророци или търговци в Храма.

    .

  • Терминал 3: Откъс от проект за нова Конституция 🙂

    Самуил Петканов, Тerminal3.bg

    Илюстрация: Терминал 3
    Илюстрация: Терминал 3

    Днес се събудих с внезапния позив да се превърна в самоуверен чичо с пеликанска гуша, който след 30 години да обикаля телевизора и да обяснява, че е написал мегадобра Конституция, която просто тъпанарите не я разбират добре. И да щипя самодоволно студентки.

    Затова предлагам на всенародното внимание личния ми проект за нов върховен закон на България. Написах си го сам, защото нямам приятели, тъй като никого не успях да уредя с имотни сделки в столицата.

    Целта на моята Конституция не е радикална промяна и експерименти, а промяната на върховния закон, така че той да бъде максимално адекватен и да не пречи на реалността.

    Публикувам само кратък тийзър, понеже така или иначе хората, прочели цялата сегашна Конституция, са около 8 и надали някой ще изчете цялата проектоконституция. Ето:

    Ние, народните представители от Първото Що-годе Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ,

    като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост, дюнери, пари, наркотици, жени и агънца;

    като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност, но само наужким, и всяка личност трябва да се страхува от произвол в тъмното;

    като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България, но и да правим всичко възможно да всяваме разделение и напрежение, така че по-лесно да държим народната власт;

    прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова, социална или нито едно от изброените държава, за което приемаме тази

     

    КОНСТИТУЦИЯ

     

    Глава първа

    ОСНОВНИ НАЧАЛА

    Чл. 1. (1) България е република с управление чрез SMS, Viber и ако се налага – тихи срещи в кьошето на шикозно заведение или хотелско лоби.

    (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Всеки, упражняващ я реално, трябва да повтаря това, за да си внушава смиреност и правота, както едно време феодалите са твърдели, че властта им произтича от Бог.

    (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет. Освен ако не е много важно.

    Чл. 2.  (1) Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образувания освен циганското Мешере, с. Галиче и района на х-л „Берлин“.

    (2) Териториалната цялост на Република България е неприкосновена. Ако все пак някъде се развее чужд флаг, то трябва да приемем даденостите за такива, да признаем чуждата анексия и да се снишим.

    Чл. 3. Официалният език в републиката е езикът на тялото или псувня, ако тоя, дето ви е засякъл, се е заключил в колата и не можете да го изкарате навън.

    Чл. 4. (1) Република България е кривова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната, но само когато някой или нещо трябва да се опраска. Иначе, ако си наш човек, може по така.

    (2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество. Гаранционният сервиз обаче не работи.

    (3) Република България участва в изграждането, развитието и закриването на Европейския съюз.

    Чл. 5. Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат, а само тихичко да си мърморят зад гърба й и в крайна сметка да си правят каквото си искат, защото волята на Конституцията се следи от шепа чичовци и лели.

    Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Не важи за тези, които се излюпват и тайно ще ни управляват по стара рептило-масонска традиция.

    (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Единственият фактор, по който се допуска различен законов критерий спрямо човек, е кои са родителите му.

    Чл. 7. Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица. Цецо, бий и задържай, държавата черпи!

    Чл. 8. Държавната власт се обединява в законодателна, изпълнителна и съдебна, които в общ юмрук поддържат стабилността.

    Чл. 9. (1) Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост.

    (2) За въоръжени сили се счита всеки човек с камуфлажен панталон и пистолет, обявил се за пазител на родината, каквото и да разбира под това.

    Чл. 10. Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на свободния пазар, заблуждаваща реклама и протоколи, попълнени в най-добрия случай неграмотно.

    Чл. 11. (1) Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия мекотелизъм.

    (2) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт. Как това все пак се случва в реалността остава въпрос, за който науката трябва да се произнесе.

    Чл. 12. (1) Вероизповеданията са свободни и връзката им с реалността и научните факти не е задължителна.

    (2) Религиозните институции са отделени от държавата, която само ще им налива пари с надеждата да получи индулгенция за всичките ѝ грехове.

    (3) Традиционни религии в Република България е източноправославното вероизповедание и агресивната и пошла натрапчива имитация на източноправославното вероизповедание.

    (4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели, освен ако Бог не обяви ексклузивно, че е с вами/нами/тями.

    Чл. 13. Семейството, майчинството и децата да се оправят.

    Чл. 14. Природата да се оправя, щом е толкова силна.

    Чл. 15. Трудът се гарантира и защитава от закона. Трудовите лагери – също.

    Чл. 16. Правото на собственост се гарантира от закона. Правото на придобиване на чужда собственост се придобива с правилните връзки с правилните съдебни институции.

    Чл. 17. Природните дадености и богатства на страната са за здраве. За здравето на няколко човека. Които са уредили концесиите на по-тънки цени.

    Чл. 18. Икономиката на България се основава на контрабанда, еврофондове и магията, позволяваща все още някои фирми да произвеждат.

    Чл. 19. Държавата създава условия за свободно падане на науката, образованието и изкуствата и ги подпомага, ритайки ги надолу. Тя се грижи за саниране и бетониране на националното историческо и културно наследство.

    Чл. 20. (1) Външната политика на Република България се осъществява в съответствие с последните тенденции в мекушавостта и чупките в таза.

    (2) Основни цели на външната политика на Република България са пращането на заслужили хора като посланици и консули из чужбина, правене на реверанси и конграчулейшанс.

     

    И след този кратък откъс, преди да завалят спекулации, искам да публикувам само и промяната на частта с главния прокурор, която ще бъде заменена изцяло с тази илюстрация:

    a23b6bf2633a53ac9d460e32e62310e9

  • Кой влиза в екипа на Тръмп по национална сигурност

    CNN: Доналд Тръмп събра екип по национална сигурност с крайни позиции. 
    Днес той ще се срещне с Мит Ромни, един от кандидатите за поста държавен секретар

    photo_verybig_1526270

    Бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп в петък обяви трима ключови членове от екипа по национална сигурност към администрацията си, с което той показа, че няма да се откаже от някои от крайните си позиции, изказани по време на кампанията, предаде CNN.

    В петък бяха разкрити номинациите на сенатора на щата Алабама Джеф Сешънс за министър на правосъдието, на конгресмена от щата Канзас Майк Помпео за директор на ЦРУ и на пенсионирания генерал-лейтенант Майкъл Флин за поста на съветник по националната сигурност на САЩ. Сешънс и Помпео ще трябва да получат подкрепата на Сената, докато кандидатът за съветник по националната сигурност не се нуждае от такова одобрение.

    И тримата мъже имат безкомпромисен подход към националната сигурност, който се различават значително от доктрината при администрацията на Барак Обама. Подбора на триото показва, че Тръмп няма да се откаже от някои от по-противоречивите си позиции за националната сигурност.

    Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне днес с един от най-гласовитите критици в Републиканската партия: Мит Ромни, предава Sky News.

    „Ние ще работим през целия уикенд, за да изберем изключителните мъже и жени, които ще помогнат да направим САЩ велики отново“, написа Тръмп в „Туитър“.

    Има информация, че Ромни, който загуби на президентските избори през 2012 г., заедно с бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, са сред обсъжданите имена за поста на държавен секретар. /„Сега“/

    .

  • Плевнелиев: Цяла България реди служебно правителство
    Снимка: БГНЕС
    Снимка: БГНЕС

    Имам чувството, че цяла България реди служебно правителство, но не и президентът. Това заяви в ексклузивно интервю за БНТ държавният глава Росен Плевнелиев.

    Той е категоричен, че на първите консултации с ГЕРБ не е ставало дума за бъдещо служебно правителство от гледна точка на конкретни личности, а само принципи.

    Служебното правителство не е задачата на Плевнелиев в момента. По думите му неговата задача като демократ и човек, който познава Конституцията, е да не се допусне политическата криза да прерасне в парламентарна криза. Това прилича на един държавен глава, подчерта Росен Плевнелиев.

    Неговото убеждение е, че както той, така и парламентарно представените сили, трябва да положат всички усилия оставката на правителството да не доведе до парламентарна криза.

    Вместо да завърти рулетката с даването на мандатите за служебно правителство, държавният глава реши, че ще направи консултации с всяка от осемте парламентарно представени политически сили.

    Това ще отнеме време – поне до края на ноември. В Конституцията не са му разписани срокове, изчислява Ureport.bg
    После президентът ще свика Консултативният съвет по национална сигурност „заради политическата криза“. Неясно защо. Процедурата е ясно разписана в Конституцията.

    После ще започне с връчването на мандатите – ГЕРБ, БСП и трета политическа сила по избор. Всяка от тях има срок от 7 дни, за да помисли и върне мандата – герберите и социалистите декларираха, че ще го направят веднага. Казват, че Патриотите точели зъби за третия мандат.

    И ето ти Коледа с кабинет в оставка и парламент, който излиза във ваканция кажи-речи до президентската клетва на Румен Радев. Или седмица преди това, коентира Ureport.bg.

    Източник: „Сега“