2024-07-16

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Българчета от Пловдив и Лондон мерят знания във виртуален двубой

    Репортаж на Иванка Петкова, Радио Пловдив

    Снимка: БНР
    Снимка: БНР

    За първи път в България в детския отдел на  Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив ще се проведе виртуален двубой между ученици. В събитието, което ще се проведе на 1 март вечерта, ще участват 24 третокласници от СОУ „Димитър Матевски“ и още толкова техни връстници от българското училище „Розова долина“ в Лондон.

    Двубоят ще се проведе с помощта на безплатната уеб образователна платформа „Kahoot“, внедрена от проф. Пламен Милтенов, преподавател в университета в Сейнт Клауд, щата Минесота.

    Виртуалният турнир е решаване на тест с 21 въпроси за българската история и за мартеницата, обясни базовият учител Невена Петрова, която ще ръководи процеса от Пловдив. Децата от Лондон нямат езикова бариера, защото или са родени в Обединеното кралство, или са емигрирали от България.

    Всички ученици едновременно, чрез своите мобилни устройства (лаптопи, таблети, айпади  или смартфони) ще решават виртуално теста. Той има състезателен характер, а който успее бързо и вярно да реши тестовите задачи, ще получи награда от пловдивско издателство, обясни учителката.

    Целта на този виртуален двубой е да покажем, че технологиите и книгите не си противоречат, и да стимулираме повече деца и родители да посещават библиотеката, да четат и учат, каза Васка Тонова, ръководител на детския отдел в библиотека „Иван Вазов“.

    Снимка

    Учителката Невена Петрова от СОУ „Д. Матевски“ показва как ще работи платформата за виртуалния двубой. Снимка: БНР

    Аудиозапис на репортажа на Иванка Петкова може да се чуе в сайта на БНР тук.

    .

  • Патриарх Кирил и папа Франциск, общата декларация от Хавана

    Текстът на общата декларация на патриарх Кирил и папа Франциск, с която те излязоха след срещата си в столицата на Куба Хавана преди по-малко от две седмици

    Снимка: БГНЕС
    Снимка: БГНЕС

    „Благодатта на нашия Господ Иисус Христос, и любовта на Бога Отца, и общението на Светия Дух да бъде с всички вас“ (2 Кор. 13:13).

    1. По волята на Бога и Отца, от Когото идва всеки дар, в името на нашия Господ Иисус Христос, при действието на Утешителя Свети Дух, ние, Франциск, папа Римски, и Кирил, Патриарх Московски и на цяла Русия, се срещнахме днес в Хавана. Въздаваме благодарност на славения в Троица Бог за тази първа в историята среща.

    С радост се срещнахме като братя по християнска вяра, видели се да „говорят уста с уста“ (2 Йоан 12), от сърце на сърце, и да обсъдим взаимоотношенията между Църквите, насъщните проблеми на нашите паства и перспективата на развитие на човешката цивилизация.

    2. Нашата братска среща се състоя в Куба, на кръстопътя между Севера и Юга, Запада и Изтока. От този остров, символ на надеждата на „Новия свят“ и на драматичните събития в историята на XX век, ние отправяме своето слово към всички народи на Латинска Америка и другите континенти.

    Радваме се, че днес тук динамично се развива християнската вяра. Мощният религиозен потенциал на Латинска Америка, нейните многовековни християнски традиции, реализирани в жизнения опит на милиони хора, е залог за голямото бъдеще на този регион.

    3. Срещнали се далеч от старите спорове на „Стария свят“, ние с особена сила усещаме необходимостта от общи трудове на католиците и православните, призвани с кротост и благоговение да дадат отговор на света за своята надежда (1 Пет. 3:15).

    4. Благодарим на Бога за даровете, които получихме чрез явяването в света на Неговия Единороден Син. Споделяме общото духовно Предание на първото хилядолетие на християнството. Свидетели на това Предание са Пресветата Божия Майка, Дева Мария, и светците, които почитаме. Сред тях са безбройните мъченици, проявили вярност към Христос и станали „семе на християнството“.

    5. Въпреки нашето общо Предание от първите десет века, католиците и православните в продължение на почти хиляда години са лишени от общение в Евхаристията. Разделени сме от раните, нанесени от конфликтите от далечното и близко минало, разделени сме и от наследените от нашите предшественици различия в разбирането и изяснението на нашата вяра в Бога, един в Три Лица – Отец, Син и Дух Свети. Скърбим за загубата на единството, случило се поради човешката слабост и греховност, въпреки Първосвещеническата молитва на Христос Спасителя: „Да бъдат всички едно, както Ти, Отче, Си в Мен и Аз в Теб, така и те да бъдат в Нас едно“ (Йоан 17:21)

    6. Осъзнавайки многобройните пречки, които ни предстои да преодолеем, ние се надяваме, че нашата среща ще допринесе в делото за постигане на богозаповяданото ни единство, за което се молил Христос. Нека нашата среща вдъхнови християните от целия свят с нова ревност да призовават Господа, да се молят за пълното единство на всички Негови ученици. Нека тя стане знак за упование на всички хора с добра воля в света, който очаква от нас не само думи, но и дела.

    7. Решени да направим всичко необходимо, за да преодолеем исторически наследените от нас разногласия, ние искаме да обединим своите усилия за свидетелството на Христовото Евангелие и общото наследство на Църквата от първото хилядолетие, като отговаряме заедно на предизвикателствата на съвременния свят. Православните и католиците трябва да се научат да носят заедно свидетелството на истината в онези области, в които това е възможно и необходимо. Човешката цивилизация навлезе в период на епохални промени. Християнската съвест и пастирската отговорност не ни позволяват да останем безучастни към предизвикателствата, изискващи съвместен отговор.

    8. Нашият поглед е устремен преди всичко към онези региони в света, където християните са подложени на гонения. В много страни в Близкия Изток и Северна Африка нашите братя и сестри в Христос са изтребвани с цели семейства, села и градове. Техните храмове са подложени на варварско разрушение и разграбване, светините – на осквернение, паметниците – на унищожение. В Сирия, Ирак и другите страни на Близкия Изток с болка наблюдаваме масовото напускане на християните на земите, където е започнало разпространяването на нашата вяра и където те са живели още от апостолски времена заедно с другите религиозни общини.

    9. Призоваваме международната общност към незабавни действия за предотвратяване на по-нататъшното изтласкване на християните от Близкия Изток. Издигаме глас в защита на преследваните християни, съпреживяваме и страданията на привържениците на други религиозни традиции, станали жертви на гражданската война, хаоса и терористичното насилие.

    10. В Сирия и Ирак това насилие отне хиляди човешки живота, оставяйки без покрив и средства за съществуване милиони хора. Призоваваме световната общност да се сплоти, за да сложи край на насилието и тероризма и едновременно с това чрез диалог да съдейства за по-скорошното постигане на граждански мир. Необходима е широкомащабна хуманитарна помощ за страдащия народ и за многобройните бежанци в съседните страни.

    Молим тези, които могат да повлияят на съдбата на всички похитени, в това число и на митрополитите на Алепо Павел и Йоан Ибрахим, похитени през април 2013 г., да направят всичко необходимо за тяхното скорошно освобождаване.

    11. Въздигаме молитви към Христос, Спасителя на света, за да се установи в земята на Близкия Изток мир, който е „дело на правдата“ (Ис. 32:17), за укрепване на братското съвместно съществуване между живеещите там различни народи, Църкви и религии, за връщането на бежанците в домовете им, за изцеляването на ранените, за упокой на душите на невинно загиналите.

    Обръщаме се към всички страни, които могат да се окажат въвлечени в конфликти, с горещ призив да проявят добра воля и да седнат на масата за преговори. В същото време е необходимо международната общност да положи всички възможни усилия, за да сложи край на тероризма с помощта на общи, съвместни, координирани действия. Призоваваме всички страни, въвлечени в борбата с тероризма, към отговорни, премерени действия. Призоваваме всички християни и всички вярващи в Бога към усилена молитва към Твореца и Промислителя на Света, за да съхрани Той Своето творение от разрухата и да не допусне нова световна война. За да бъде светът стабилен и надежден, са необходими особени усилия, насочени към възвръщането към общите, обединяващи ни ценности, основани на Евангелието на нашия Господ Иисус Христос.

    12. Прекланяме се пред мъжеството на тези, които с цената на собствения си живот свидетелстват за истината на Евангелието, предпочитайки смъртта пред отричането от Христос. Вярваме, че мъчениците на нашето време, произлизащи от различни Църкви, но обединени от общо страдание, са залог за единството на християните. Към вас, страдащите за Христос, насочва своето слово апостолът: „Възлюбени! … като участвате в Христовите страдания, радвайте се, за да се възрадвате и възтържествувате и при явяването на Неговата слава“ (1 Пет. 4:12-13)

    13. В това тревожно време е нужен междурелигиозен диалог. Различията в разбирането на религиозните истини не бива да възпрепятства хората от различни вери да живеят в мир и съгласие. В днешните условия религиозните водачи носят особена отговорност за възпитанието на своето паство в дух на уважение към убежденията на тези, които принадлежат на други религиозни традиции. Абсолютно неприемливи са опитите да се оправдаят престъпни действия с религиозни лозунги. Никакво престъпление не може да бъде извършено в името на Бога, „защото Бог не е Бог на безредие, но на мир“ (1 Кор. 14:33).

    14. Свидетелствайки за високата ценност на религиозната свобода, въздаваме благодарност на Бога за безпрецедентното възраждане на християнската вяра, което се случва днес в Русия и в много страни от Източна Европа, където десетилетия господстваха атеистични режими. Днес оковите на войнстващото безбожие за счупени и на много места християните могат свободно да изповядват своята вяра. За четвърт век тук се издигнаха десетки хиляди нови храмове, открити бяха стотици манастири и богословски учебни заведения. Християнските общини развиват мащабна благотворителна и социална дейност, оказвайки разнообразна помощ на нуждаещите се. Православните и католиците нерядко се трудят рамо до рамо. Те отстояват общите духовни основи на човешкото общество, свидетелствайки за евангелските ценности.

    15. В същото време, ние сме обезпокоени от ситуацията, която се образува сега в много страни, където християните все по-често се сблъскват с ограничения на религиозната свобода и правото си да свидетелстват за своите убеждения, да живеят в съответствие с тях. В частност, виждаме, че превръщането на някои страни в секуларни общества, чужди на всяка мисъл за Бога и Неговата правда, води със себе си сериозна опасност за религиозната свобода. Обезпокоени сме от днешните ограничения на правата на християните, да не говорим за тяхната дискриминация, когато определени политически сили, ръководени от идеологията на секуларизма, много често стават агресивни, опитват се да ги изтласкат в периферията на обществения живот.

    16. Процесът на европейската интеграция, започнал след столетия на кървави конфликти, бе възприет от мнозина с надежда като залог за мир и безопасност. В същото време предупреждаваме срещу такава интеграция, която не уважава религиозната идентичност. Бидейки открити към приноса на други религии в нашата цивилизация, ние сме убедени, че Европа се нуждае от вярност към своите християнски корени. Призоваваме християните от Западна и Източна Европа да се обединят за съвместно свидетелство за Христос и Евангелието, за да запази Европа своята душа, формирана през двехилядолетната християнска традиция.

    17. Погледът ни е обърнат към хората, намиращи се в тежко положение, живеещи в условията на крайна нужда и бедност във време, когато материалните богатства на човечеството нарастват. Не можем да оставаме безразлични към съдбата на милиони мигранти и бежанци, чукащи на вратите на богатите страни. Неудържимото потребление, характерно за някои от най-развитите държави, стремително изтощава ресурсите на нашата планета. Нарастващото неравенство в разпределението на земните блага увеличава чувството за несправедливост, насаждано от системата на международните отношения.

    18. Християнските Църкви са призовани да отстояват исканията за справедливост, уважение към традициите на народите и активната солидарност с всички страдащи. Ние, християните, не бива да забравяме, че Бог „избра онова, що е безумно на тоя свят, за да посрами мъдрите; Бог избра онова, що е слабо на тоя свят, за да посрами силните. Бог избра онова, що е от долен род на тоя свят и е унижено, и това, що е нищо, за да съсипе онова, що е нещо, та никоя плът да се не похвали пред Бога.“ (1 Кор. 1:27-29)

    19. Семейството е естествен център на живота на човека и обществото. Ние сме обезпокоени от кризата на семейството в много страни. Православните и католиците, споделяйки едни и същи представи за семейството, се призвани да свидетелстваме за семейството като път към святост, разкриващ верността на съпрузите един към друг, готовността им за раждане и възпитание на децата, солидарност между поколенията и уважение към немощните.

    20. Семейството е основано на брака като акт на свободната и вярна любов между мъжа и жената. Любовта скрепява техния съюз, учи ги да приемат другия като дар. Бракът е училище за любов и вярност. Съжаляваме, че други форми на съжителство днес са изравняват с този съюз, а осветените от библейската традиция бащинство и майчинство като особено призвание на мъжа и жената в брака биват изтласкани от общественото съзнание.

    21. Призоваваме всеки към уважение на неотменимото право на живот. Милиони деца се лишават от самата възможност да се появят на света. Гласът на кръвта на неродените деца вика към Бога. (Бит. 4:10).

    Разпространението на т.нар. евтаназия води до това, че престарели и болни хора започват да чувстват себе си като непосилно бреме за своите близки и за обществото като цяло.

    Изразяваме своята загриженост от все по-голямата употреба на биомедицински репродуктивни технологии, защото манипулацията на човешкия живот е покушение срещу основите на битието на човека, сътворен по Божи образ. Считаме за свой дълг да напомним за непреходността на християнските нравствени принципи, основани на уважението към достойнството на човека, който е призован към живот, според замисъла на своя Творец.

    22. Днес искаме да се обърнем със специални думи към християнската младеж. Вие, млади хора, не трябва да заравяте таланта си в земята (Мат. 25:25), но следва да употребявате даруваните ви от Бога способности за утвърждаване в света на Христовата истина, за въплъщаване в живота на евангелските заповеди за любов към Бога и ближния. Не се страхувайте да вървите срещу течението, отстоявайки Божията истина, с която далеч не винаги се съобразяват съвременните секуларни стандарти.

    23. Бог ви обича и от всеки един от вас очаква, че ще бъдете Негови ученици и апостоли. Станете светлина на света, за другите, като видят вашите добри дела, да прославят вашия Небесен Отец (Мат. 5:14-16). Възпитавайте децата си в християнската вяра, предавайте им скъпоценния бисер на вярата (Мат. 13:46), който получихте от вашите родители и предци. Не забравяйте, че „сте скъпо купени“ (1 Кор. 6:20), с цената на кръстната смърт на Богочовека Иисус Христос.

    24. Православните и католиците са обединени не само от общото Предание на Църквата през първото хилядолетие, но и от мисията за проповед на Евангелието Христово в съвременния свят. Тази миссия предполага взаимно уважение на членовете на християнските общини, изключва всички форми на прозелитизъм.

    Ние не сме съперници, а братя: от това разбиране трябва да изхождат всички наши действия един към друг и към външния свят. Призоваваме католиците и православните от всички страни да се учат да живеят заедно в мир, любов и единомислие помежду си (Рим. 15:5). Недопустимо е да се използват нередни средства за принуждаване на вярващите да преминат от една Църква в друга, пренебрегвайки тяхната религиозна свобода и техните собствени традиции. Призовани сме да въплъщаваме в живота завета на апостол Павел и „да благовестим не там, където вече е известно Христовото име, за да не градим на чужди основи“ (Рим. 15:20).

    25. Надяваме се, че нашата среща ще допринесе за помирението там, където съществуват спорове между гръко-католиците и православните. Днес е очевидно, че методът на „униатството“ от предишните векове, предполагащ привеждането на една община в единство с друга по пътя на откъсването й от своята Църква, не е път към възстановяване на единството. В същото време, църковните общини, които са се появили в резултат на исторически обстоятелства, имат право да съществуват и да предприемат всичко необходимо, за да удовлетворят духовните нужди на своите вярващи, стремейки се към мир със съседите. Православните и гръко-католиците се нуждаят от помирение и намиране на взаимно приемливи форми на съвместно съществуване.

    26. Скърбим за конфликта в Украйна, отнел вече живота на множество хора, причинил безбройни страдания на мирните жители, въвел обществото в дълбока икономическа и хуманитарна криза. Призоваваме всички страни в конфликта към благоразумие, обществена солидарност и миротворческа дейност. Призоваваме нашите Църкви в Украйна да се трудят за постигането на обществено съгласие, да се въздържат от участие в противоборства и да не подкрепят по-нататъшното развитие на конфликта.

    27. Изразяваме надежда, че разколът сред православните вярващи в Украйна ще бъде преодолян въз основа на съществуващите канонични норми, че всички православни християни в Украйна ще живеят в мир и съгласие, а католическите общини в страната ще способстват за това, нашето християнско братство да бъде още по-очевидно.

    28. В съвременния многолик свят, който в същото време е обединен от обща съдба, католиците и православните са призовани да си сътрудничат братски за проповядването на Евангелието на спасението, за общо свидетелство за нравственото достойнство и истинска човешка свобода, „за да повярва светът“ (Иоан. 17:21). Този мир, в който бързо се подриват духовните устои на човешкото битие, очаква от нас силно християнско свидетелство във всички области на личния и обществен живот. От това дали ще успеем в тази преломна епоха заедно да носим свидетелството на Духа на истината, в много отношения зависи бъдещето на човечеството.

    29. Нека Богочовекът Иисус Христос, нашият Господ и Спасител, да ни помогне в безстрашното възвестяване на правдата Божия и спасяващата Блага вест, духовно да ни укрепи със Своето нелъжовно обещание: „Не се бой, малко стадо! Защото вашият Отец благоволи да ви даде Царството“ (Лука 12:32).

    Христос е източникът на радост и надежда. Вярата в Него преобразява живота на човека, изпълва го със смисъл. В това от собствен опит са се убедили всички, за които можем да кажем с думите на апостол Петър: „вие именно, които някога бяхте не народ, а сега сте народ Божий; които бяхте непомилувани, а сега сте помилувани“ (1 Пет. 2:10).

    30. Изпълнени с благодарност за дара на взаимното разбиране, проявено при нашата среща, ние се обръщаме с надежда към Пресветата Божия Майка, възнасяйки към Нея думите на древната молитва: „Към твоята милост прибягваме, Богородице Дево“. Нега Всеблагословената Дева Мария със своето застъпничество да укрепи братството на всички, които Я почитат, за да могат те в определеното от Бога време да бъдат събрани в мир и единомислие в един народ Божи за прослава името на Единосъщната и Неразделна Троица!

    .

    Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил

    Епископ Римски, Папа на Католическата църква Франциск

     

    Източник: КРОСС

    .

  • Балет на световно ниво в българско село

    Лятна академия за малки балерини създаде примата на българския танц Диляна Никифорова

    Марина Русева, Kmeta.bg

    Балет на световно ниво в българско село

    Балетна академия в забравено българско село. Възможно е, особено, когато с тази задача се е заел артист от световна величина. Примабалерината на Софийската опера и балет Диляна Никифорова обучава бъдещите звезди на изящното изкуство вече пет години и с усмивка приема все повече и повече български деца, решили да се посветят на балета.

    Само детските спомени на Диляна Никифорова я свързват със село Марян, сгушено до град Елена. Понякога носталгията по детството и обещанията за спокойствие и тишина връщат Диляна към родния край на баща ѝ. Изненадващо през 2011 година неин приятел ѝ подхвърля като на шега идеята да направи балетна академия в селото. Предложението идва от колегите и приятели на Диляна Капка и Гриша Роглеви от Детска балетна школа „Капка“ в Бургас, които след това ѝ помагат да осъществи плана. През целия път до осъществяването на мечтата се намират хора, които да помагат на балерината в задачата ѝ.

    Децата от бургаската школа се записват с желание на новосформираната лятна академия в селото, а Диляна получава от там костюми и ценни напътствия как да подготви бъдещите си ученици. Така авантюристичната идея става реалност и през август 2011 година се организира първият детски балетен лагер в село Марян. Читалището на селото става балетна зала, а балатум от реклама, заснета в Софийската опера и балет, се превръща в подходяща настилка за малките балерини.

    Бунгалата в съседното село Долни Марян се превръщат в подходяща база за детския лагер. В академията се събират деца както от близките градове Елена и Велико Търново, така и от утвърдени балетни училища като това в Бургас. Постепенно академията придобива популярност и посреща все повече деца от цялата страна. Изненада за Диляна било присъствието и на деца от САЩ и Италия. Самата балерина е учудена от големия интерес към академията, тъй като за реклама не е даден нито лев.

    Голяма част от децата посещават балетни школи и училища през цялата година в родните си градове, но има и съвсем начинаещи, които най-често са най-малките. Част от децата посещават летния лагер вече пет години и го очакват с нетърпение цяла зима. Школата събира максимум 50 деца, но желаещите често надвишават тази бройка. По време на лагера те репетират цял ден, разделени на три групи. Примабалерината Диляна е възхитена от дисциплината и отговорността, с която учениците подхождат към репетициите.

    Първият спектакъл се организира в селото и се превръща в най-голямата културна атракция за малко населено място като Марян. Диляна се шегува, че имало опасност читалището да падне от тежестта на всички хора, които желаят да видят малките балерини. Спектаклите в селото са със свободен вход, защото целта на примабалерината не е да печели, а да запали все повече деца по изкуството. Следват представления във все по-големи градове. След Елена, балерините стъпват и на търновска сцена, за което подкрепа Диляна получава от общината в старата столица.

    Общинската управа в Елена оказва голяма подкрепа на Диляна и помага в поставянето на балетните спектакли на сцената на градското читалище. В гала концертите, които Диляна организира за своите възпитаници, участие вземат и звездите на Националния балет Дарина Бедева, Марта Петкова, Трифон Митев, Никола Хаджитанев, Радул Роглев и млади таланти от балетни школи в цялата страна.

    Това лято малкото предбалканско село ще се превърне за шести пореден път в център на балетното изкуство и ще събере вдъхновени малки балерини, тръгнали по стъпките на Диляна Никифорова към най-големите световни сцени.

    .

  • 10 добри причини за парична реформа

    Mark Joob, Positivemoney.org

    пп

    Как настоящата парична система влияе върху икономиката и обществото и защо не оправдава очакванията? Ще обобщим проблемните аспекти на сегашната ни парична система в десет точки. Всяка една от тези точки представлява добра причина за провеждането на парична реформа.

    1. Парите се създават като дълг.

    Днес парите са продукт на създаването на дълг, когато търговските банки заемат от централни банки и правителства, когато производителите или потребителите заемат от търговските банки. По този начин, снабдяването на икономиката с пари може да се поддържа само, ако частните или публичните икономически участници са изпаднали в задлъжнялост. Икономическият растеж изисква пропорционално увеличение на паричното предлагане с цел да се избегне дефлация, която би парализирала бизнеса, обаче количественото увеличаване на парите включва и едновременно увеличаване на дълга. По този начин, икономическите субекти могат да се окажат в опасно положение на прекомерна задлъжнялост и несъстоятелност. Не е необходимо да се споменава, че прекомерната задлъжнялост води до сериозни проблеми за обществото и гражданите в лицето на една истинска дългова криза. Всичко започна като дългова криза на частните собственици в САЩ, като след това вече се трансформира в дългова криза на търговски банки и застрахователни компании, преди да бъде погълната от национални хазни и така се превърна в криза с държавния дълг. Намаляването на националните разходи (остерити), изискващо изплащането на държавния дълг, често води до социално напрежение и това е крайно несправедливо, защото представлява бреме за гражданите, които не печелят в еднаква степен от създаването на тази задлъжнялост.

    2. Паричното предлагане се намира под частен контрол.

    Само малка част от парите, циркулиращи в публичното пространство, е създадена от централните банки. Централните банки издават банкноти и монети, които в повечето държави представляват само от 3% до 15% от паричното предлагане. Останалото се създава от търговските банки в електронна форма, като пари по сметка, когато се предоставят кредити на клиенти или се закупуват ценни книжа и стоки. В действителност, всички пари, независимо дали са в брой или по сметка, се въвеждат в обръщение от търговските банки. И така, търговските банки де факто контролират паричното предлагане. Преди всичко търговските банки носят кредитния риск за заемите, които отпускат, което трябва да ги стимулира внимателно да проучват кредитоспособността на своите клиенти. Въпреки това, търговските банки решават на кои клиенти се отпускат заеми и кои инвестиции се осъществяват, в съответствие с техния интерес за повишаване на собствените си печалби. Дали една инвестиция е социално желателна или не, това не е решаващият критерий за търговските банки. По този начин, инвестициите, които обслужват общото благо, обаче не са достатъчно печеливши, не се подкрепят от банковата система и трябва да бъдат финансирани от държавните разходи, които зависят от данъчните приходи и създаването на публичен дълг. Вместо да финансират дългосрочни инвестиции в интерес на обществото като цяло, търговските банки с тяхната кредитната дейност подкрепят краткосрочни финансови спекулации, като по този начин през последните две десетилетия са създали гигантско световно „казино“ извън всякакъв обществен контрол.

    12743810_1689426091346462_1590709435693335101_n

    3. Банковите депозити не са сигурни.

    Банковите депозити се отнасят до парите по сметка, които за разлика от парите в брой не представляват законно платежно средство, въпреки че се борави с тях, като че ли са такова. Парите по сметка са един заместител на парите, само едно обещание от страна на банката да изплати съответната сума пари в законно платежно средство при поискване от страна на клиента. В настоящата частично резервирана банкова система, обикновено само една много малка част от парите по сметките е подкрепена от законни платежни средства. Само няколко процента от банковите депозити са в парични средства и резерви в централната банка. Поради тази причина, банките са зависими от доверието на своите клиенти. В случай на масово теглене на депозити, когато твърде много клиенти искат пари в брой по едно и също време, банката ще свърши парите в брой, като такъв недостиг на ликвидност може да доведе до внезапен фалит. Следователно, за да се избегне загубата на банковите депозити са били създадени системи за застраховане на депозитите. В случай на верижни реакции и мащабен фалит, което се случи през 2008 г., обаче, могат да бъдат необходими мерки за държавно спасяване на търговските банки, като в крайна сметка кредитор от последна инстанция ще е централната банка.

    4. Паричното предлагане засилва цикличните колебания.

    Търговските банки отпускат заеми чрез издаване на електронни пари, за да увеличат лихвени си приходи. Колкото повече пари издават, толкова са по-високи печалбите им – докато длъжниците са в състояние да плащат. Във времена на икономически растеж, банките най-охотно предоставят заеми, така че да се възползват от бума, а в периоди на икономически спад те ограничават отпускането на кредити с цел намаляване на рисковете от тях. Ето как търговските банки предизвикват свръхпредлагане на пари при икономически растеж и недостиг на пари в рецесия, като по този начин засилват икономическите цикли, както и колебанията на финансовите пазари, и създават балони на активи в сферата на недвижимите имоти и суровините. Такива балони могат да нанесат сериозни щети на обществото и на самата банкова система, когато се спукат. Отново, банковата криза от 2008 г., задействана от ипотечните заеми, след спукването на американския балон на недвижими имоти, е най-показателен пример.

    5. Паричното предлагане стимулира инфлацията.

    Освен процикличния си характер в краткосрочен план, в дългосрочен план „създаването” на пари от търговските банки предизвиква свръхпредлагане на пари, което води до инфлация на потребителските цени, както и до инфлация в цените на активите. Свръхпредлагането на пари се получава, ако увеличението на количеството пари в обращение надхвърля ръста на производството на стоки и услуги. Дългосрочното свръхпредлагане на пари е резултат не само от традиционното предоставяне на кредити на правителства, корпорации и частни лица, но също така и от финансирани за сметката на кредити финансови спекулации на хедж фондове и инвестиционни банки. Поради инфлацията, потребителите обикновено се сблъскват с годишно намаляване на покупателната способност, което означава, че те трябва да увеличат номиналните си доходи, за да поддържат своето ниво на потребление. Тъй като способността да получат обезщетение при загуба на покупателна способност чрез увеличаване на номиналният доход варира между индивидите, инфлацията причинява преразпределение на покупателната способност в ущърб на онези лица, които не са в състояние ефективно да защитят собствените си интереси.

    6. Привилегията да се „създават” пари субсидира банковия сектор.

    Тъй като парите представляват задължение, те носят лихви. Ето защо лихвите трябва да се платят върху всички пари в обращение и на практика никой не може да избегне плащането на лихви. Лихвата се изплаща основно от клиенти, които вземат заеми от търговски банки, като по този начин се гарантира паричният ресурс. Второ, всеки, който плаща данъци и купува стоки и услуги, допринася за плащането на лихви на самия кредитополучател, тъй като данъците следва отчасти да се повишат с цел финансиране на лихвените плащания по държавния дълг. Освен това, компаниите и частните лица, предоставящи стоки и услуги, трябва да включват разходите за заемите си в цените на своите продукти. По този начин, използвайки парите, обществото плаща огромна субсидия на търговските банки, макар банките и да прехвърлят част от тази субсидия на своите клиенти във вид на лихвени плащания по депозитите. Лихвата представлява субсидия на банките, защото с парите издавани по сметка се борави като със законно платежно средство. Величината на субсидиите, които обществото плаща на банките, се отразява в непропорционално високите заплати и премии на банкерите, както и в несъразмерно развития банков сектор.

    7. Парите като задължение допринасят за затруднен растеж.

    Парите, създадени като задължение, носят лихви и по този начин двойно затрудняват растежа на паричната система и реалната икономика. Когато клиентите погасяват кредитите си към търговските банки, банките отписват върнатата сума пари и обема на парите в обръщение съответно намалява. Въпреки това, на длъжниците им трябват повече пари, отколкото са взели назаем, защото също така трябва да плащат лихви по кредитите си. Дори ако длъжниците заменят старите си заеми с нови, те се нуждаят от допълнителен доход за лихвените плащания и затова трябва да получават печалби. Като цяло бизнесът не може да бъде печеливш, освен ако количеството пари не се увеличава непрекъснато. Това води до динамика на растежа, който е основна характеристика на нашата икономическа система. Увеличаването на обема пари, които носят доходност, затруднява растежа на паричната маса в реалната икономика, а растежът на реалната икономика едновременно оказва антидефлационен натиск върху увеличаването на паричното предлагане. Като следствие от този двойствен натиск върху растежа, икономиката представлява един вид схема на Понци, тъй като тя не може да работи правилно, без да расте и следователно многократно изпада в кризи. Освен това, растежът на реалната икономика, която до голяма степен се повлиява от паричната система, включва прекомерна експлоатация на природните ресурси и представлява пречка за едно устойчиво развитие. Така финансовата задлъжнялост води до екологична задлъжнялост към природата, която обеднява човечеството. Сегашната ни парична система просто не е съвместима с един свят с ограничени ресурси.

    8. Лихвите, начислявани върху новосъздадени пари, стимулират концентрацията на богатството в ръцете на няколко човека.

    Лихвите обикновено се разглеждат като такса за кредитиране при използване на чужди пари. Не само клиентите, които заемат пари от банките, но и банките, които държат депозитите на клиентите си, плащат лихви. Когато търговските банки „създават” пари чрез предоставяне на заеми, те кредитират сметките на клиентите си и по този начин увеличават общата сума на банковите депозити. Тъй като парите по сметките обикновено носят лихви, банките използват част от лихвените си приходи за лихвените плащания на титулярите на сметките. Сега, банковите депозити и кредити са неравномерно разпределени сред клиентите. Някои от тях имат основно заеми, по които плащат лихви, а други имат депозити, които им носят лихви. Тъй като общо взето по-бедните хора имат повече кредити отколкото депозити, а по-богатите хора имат повече депозити от заеми, лихвените плащания най-общо представляват трансфер на пари от по-бедните към по-богатите хора, особено на някои от супер-богатите. По този начин, лихвите, начислявани върху „новосъздадени” пари, стимулират концентрацията на богатството в ръцете на няколко човека. Тази концентрация на богатството до голяма степен облагодетелства търговските банки, които едновременно извършват инвестиции и също така печелят от сумата, която е резултат от значителната разлика между получените и изплащаните лихви. Освен това, редовно се добавя лихва на първоначалната инвестиция и по този начин тя сама носи лихва, като се превръща в сложна лихва и поражда експоненциален растеж на паричните активи. Въпреки това, стойността на паричните активи не нараства от само себе си, тъй като по същество те не са продуктивни. Лихвите, увеличаващи стойността на паричните активи, могат да бъдат генерирани само чрез човешки труд; а човешкият труд постоянно се намира под паричен натиск за увеличаване на продуктивността си и намаляване на разходите си, така че да отговаря на изискванията на експоненциално (променливо) растящата сложна лихва. Следователно лихвите, начислявани върху „новосъздадени” пари са един вид трансфер на стойност, която облагодетелства капиталовите инвестиции в ущърб на трудовите доходи.

    9. Паричната система е нестабилна.

    Налице е едно ясно емпирично доказателство, което показва, че паричната система страда от структурна нестабилност, произтичаща от механизмите, описани по-горе. Финансовата криза, която започна през 2008 г. и все още продължава, ако не и влошава, не е уникално явление. През последните десетилетия е имало множество кризи, свързани с паричната система, при това по целия свят. Между 1970 и 2010 г. официално са били регистрирани общо 425 финансови кризи, засягащи страните-членки на Международния валутен фонд: 145 банкови кризи, 208 валутни кризи и 72 кризи с държавния дълг. Множеството финансови кризи и техният заразен ефект върху различни национални икономики ясно демонстрират своят структурно-системен характер. Настоящата парична система неминуемо предизвиква кризи в областта на финансите и съответно в реалната икономика.

    10. Паричната система нарушава етичните ценности.

    Етичната ценност е нещо, което се смята за стойностно от обща гледна точка след внимателно обмисляне. Етичните ценности въплъщават най-рационалните и най-важните ценности на обществото. Следователно, обществото не е организирано по добър начин, ако стойността на парите се намира в неразривен конфликт с неговите етични ценности, както и ако тези етични ценности са постоянно потиснати поради стойността на парите. Тъй като паричната система до голяма степен оформя икономиката, а икономиката като цяло формира обществото, фактът че етичните ценности не допринасят за рентабилността на капитала систематично е пренебрегван от днешната политика. По този начин, действащата ни парична система нарушава нашите етични ценности, такива като стабилност, справедливост и устойчивост – ценности, които са от съществено значение за добруването на обществото. A парична система, която нарушава тези ценности е доста неразумна и следва да бъде сменена възможно най-скоро.

    .

    Превод: Александра Арбекова

    ЧИСТИ ПАРИ, Международно движение за парична реформа

    .

  • Цялото интервю на Цветан Василев пред Диков (видео)

    Истината на Цветан Василев за Пеевски, Цацаров и КТБ – в „Просто Диков“

    Clipboard20160218euch004.

    Бившият банкер и мажоритарен собственик на фалиралата банка КТБ Цветан Василев в специално интервю от Сърбия пред Сашо Диков, излъчено по BIT.

    Част 1.

    .

    Част 2.

    .

  • Заплаха за убийство на Борисов в писмо до МС
    Според някои медии ("24 часа") това е снимката, която е била получена в МС
    Според някои медии („24 часа“) това е снимката, която е била получена в МС

    В Министерския съвет е получен анонимен плик, в който е имало снимка на премиера Бойко Борисов, куршум и заплашителни послания. По моята тема, нито ми е за първи, нито ми е за последен път. Няма да я коментирам и ви призовавам да не обръщате внимание, защото ни най-малко не ми е приятно това да се коментира. Това коментира премиерът Бойко Борисов малко по-късно в отговор на въпрос за заплахата, която е получил в анонимното писмо.

    Борисов подчерта, че ни най-малко е притеснен. „Като събереш близо 3 млрд. повече от контрабандистите, това са нарушени интереси и в цигарите, и в алкохола, захарта, месата. Като спреш поръчки, като всеки ден някой уволняваш – като днес в Агенцията за бежанците. Всеки трябва да си поеме кръста”, каза той.

    Започнала е проверка на заплахата в сградата на МС. Разпитани са служители, за да се установи пътят на писмото. За момента от спецслужбите не дават повече информация. /БГНЕС/

  • Следователят Бойко Атанасов: Разпределиха ми 3 дела в една секунда защото бях на срещата с Маковей

    Материал на Биволъ

    Следователият Бойко Атанасов разговаря с представител на Биволъ. Снимка: Скрийншот от видеозапис на Биволъ
    Бойко Атанасов разговаря с представител на Биволъ. Снимка: Скрийншот от видеозапис на Биволъ

    Първата част на интервюто за Биволъ на следователя от Следствен отдел към СГП Бойко Атанасов (виж тук) предизвика реакция на главния прокурор, който се обърна към ВСС с искане да се направи проверка. Ето пълното съобщение на прокуратурата:

    На 19 февруари 2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до членовете на Висшия съдебен съвет. В писмото се предлага членовете на ВСС, съобразно своята компетентност, да извършат пълна проверка на твърденията на следователя към Следствения отдел на Софийска градска прокуратура Бойко Атанасов, изразени в интервю за електронен сайт на 18 февруари 2016 г. Следователят Бойко Атанасов излага твърдения за неравномерна натовареност на следователите, както и за това, че образуването на дисциплинарни производства срещу прокурори и следователи, които не изпълняват разпорежданията и на главния прокурор, е „нещо вече обичайно в структурата“. Излагат се и твърдения, че „има дела срещу министри, неизвестни извършители, министри. Министър-председател. Може да има и него…Това са тайни, които се използват, когато наближи момента да се случват важните събития около съдебната реформа. …. Това е една малка, мръсна истина, която съществува към днешния момент в прокуратурата“.

     

    Втората част на интервюто ще даде още материал за проверка на ВСС. Но кой ще проверява проверяващите, и по-точно Етичната комисия на Ясен Тодоров, който вече е постановил, че няма нарушение в това три последователни дела да се разпределят случайно на един и същ човек в една и съща секунда? Защо Цацаров три години не купува техника за разпити по НПК, а купува скъпи смартфони на секретарките си?

    Опраскване?
    Биволъ проверява също така информацията, че след публикацията на първата част от интервюто срещу Бойко Атанасов светкавично е била образувана проверка на работата му за 4 години назад. От пресцентъра на главния прокурор не отговарят на запитването ни дали има такава проверка и кога е започнала тя.

    Интервюто и изявленията на следователя от СГП Бойко Атанасов трябва да бъдат взети под сериозно внимание от Европейската комисия и лично от нейния председател Жан Клод Юнкер, който заяви, че иска да свали мониторинга за състоянието на Съдебната система в България!Чуйте повече във втората част на интервюто с Бойко Атанасов.Бойко Атанасов: Месец май, в деня, в който в България беше г-жа Моника Маковей, присъствах на срещата, която беше организирана в хотел „Хилтън“. От прокуратурата не ми е известно някой да беше дошъл. От българската прокуратура. От другите прокуратури може да е имало хора. Госпожата беше дошла да ни каже как може да имаме нормална и работеща прокуратура и да се преборим със зависимостите на настоящото ръководство. В същия ден ми бяха разпределени три досъдебни производства. Последователни: 164, 165, 166. В същия ден, като същите са ми били разпределени в една и съща секунда. 15:20:39′ Това е една секунда, на която биха завидели и холивудските продуценти. Същата тази секунда е продължила много дълго време. Тя е продължила някъде около половин час. За да може да ми дадат тия три дела. Нито математически, нито логически погледнато, при 80-90 човека следователи, три дела не могат да се паднат при един, последователно. Не така обаче мисли Етичната комисия. Етичната комисия в лицето на нейния председател ми е отговорила някъде в средата на септември. На 12 септември. Обстойна проверка е извършена от градския прокурор. Това е… срещу когото аз пиша. Но е извършена от него, не от ВСС. Не от инспектората. По повод на моя сигнал, с който излагам твърдения за неспазване на принципа за случайно разпределение на преписки и се установява, че разпределението, на цитираните в сигнала ми три досъдебни производства не е осъществено в едно и също време. В известни периоди от време. Не пише какви обаче. Както се казва: отбили сме топката. Лек пас. Пратили сме го на градския прокурор. Той е написал, че всъщност това не е така, че е станало в различни периоди от време, не е ясно кои периоди от време, защото трябва да има протокол, от който да е видно. И Ясен Тодоров, който, ако ВСС, като ВСС престане да действа в сегашния си вид, ще се върне следовател, подчинен на Христо Динев, нали, защото е следовател в Следствен отдел на Градска прокуратура, е решил, че всъщност е различен период от време. Не са посочени кои. Ако се е случило в различен период от време, то трябва да бъде, съответно системата да го отрази. Не се е случило. Това означава едно манипулиране на системата, нарушаване на случайния подбор, и, какво да ви кажа? Хаос. Някой не слуша – затрупваме го с дела.

    Биволъ: А защо жалите дейността на главния прокурор?

    Бойко Атанасов: Защото има текстове, които са важни, за разследващите, за прокурорите, по отношение на събиране на доказателствата. Способите за събиране на доказателства са едни от най-важните – разпитите на свидетелите. И на обвиняемите. Както при всички останали действия е предвиден механизъм по НПК, Чл. 238 до 241, които указват как следователят може да събира тези доказателства, вкл. с видеозапис, както вие сега в момента записвате това нещо и със звукозапис. Това са способи, които може да ги ползва следователя, също  и прокурорът, също и разследващия полицай. Те действат от много отдавна.

    Тези способи не се ползват

    Те се ползват, само ги гледаме по филмите. По кабелните телевизии, които гледаме, чуждестранните филми. В България този начин на работа на разследващите е непознат. Известно ми е, че трябва да се закупи техника. Да, но техника е закупена единствено за награди, това, което ми е известно на мен, от 29 декември заповеди, които са публикувани на вътрешния сайт на прокуратурата, наградени са всички деловодителки, които са в кабинета на главния прокурор. Купени са им скъпи телефони. Купени са на всичките приближени, които работят с главния прокурор. Но всички ония, които трябва да разследват, не са въоръжени с такава техника, не е създадена такава организация от технически лица, които да подпомагат работата на разследващите и на прокурора, за да може да се извършват тия действия. Това е необходимо защото, казвам ви го от практическа гледна точка. Когато става въпрос за важен разпит на важен свидетел, което е свързано с изясняване на много обстоятелства, писането е трудоемко и отнема почти цял ден, за да се направи един разпит. Както и сега вие, ако трябваше мен да ме изслушвате, записвайки на хартия, щеше да ни отнеме много време. Затова са създадени тези способи за събиране на доказателства. За да може всичко да го има по делото. За да е недвусмислено и ясно и за съда. За утре, когато чете присъдата, че нещата са били точно такива, каквито изглеждат и на хартията. Това липсва.

    В началото, в стъпването на мандата на уважаемия главен прокурор Цацаров, аз и още един колега сме предоставили това нещо като информация на главния прокурор, сигнализирали сме, сезирали сме го, официално, и сме предоставили едно писмо, което е до завеждащите Следствен отдел, предишния, преди Петьо Велков Петров, и сме изискали само да работим, нормално, да ползваме всички способи по НПК. Включително и тези. Това се е случило на 22 февруари 2013 г. Нали, преди три години. Оттогава до настоящия момент не се е направило нищо. Никакви действия в тая насока. Което е едно системно неизпълнение на служебните задължения по глава шеста от Закона за съдебната власт. Смятам, че ВСС е длъжен да разгледа това нещо. Да види дали главния прокурор си е свършил работата. Защо не си я е свършил? Защо той не е възложил на заместниците си или на някой друг? Това са все елементарни неща, които са за изпълнение на неговата трудова дисциплина, той не го е направил. Но е наградил секретарките си с телефон.

    Техника за работа не е купена, но секретарките всичките имат хубави, лъскави телефончета

    което е може би много добре за тях. Поздравявам ги. 

    Биволъ: Показателно е, да, но Вие какво точно очаквате като реакция от страна на ВСС?

    Бойко Атанасов: От този ВСС и специално от Етичната комисия трудно ми е да очаквам нещо. Все пак аз съм магистрат, все пак имаме ВСС, който е най-висш орган в съдебната власт и няма към кого да се обърна. Светия синод едва ли ще може да… и не е и орган, към който да се обърна. Няма друг орган.

    (Следва)

    Вижте видео към първата част от разговора с Бойко Атанасов.


    л

  • 3 млрд. лв. щети за 3 години заради картела при горивата

    benzin_1Чрез монополните цени на пазара на горивата у нас от октомври 2012 г. досега около 3 млрд. лв. добавена стойност е изнесена извън страната или е разпределена между участниците в картела. Това пишат от Инициативa “Справедливи цени на горивата” в отворено писмо до президента, премиера и председателя на Народното събрание, в което сигнализират за “наличието на монополно високи цени”.

    Те „нанасят преки щети на домакинските бюджети, на конкурентноспособността на бизнеса и на бюджетните приходи”, допълват те.

    Писмото е подкрепено и от бившия посланик на България в Русия Илиян Василев.

    “В картела, с водеща позиция на “Лукойл”, са: OMV, Шел, Петрол, ЕКО, Ромпетрол и, с малки изключения, останалите участници в реализацията на бензина и дизелото гориво”, пишат те.

    По думите им, причина за щетите са “конкретни бездействия” на държавните институции. “КЗК не изпълнява законовите си задължения за защита на пазарната конкуренция, Агенция “Митници” не завършва ревизията си на вносите цените на суровия петрол; няма данни да са монтирани в целия поискан обем измервателни уреди на производствените и транспортни съоръжения на “Лукойл”, НАП не осъществява ефективен данъчен контрол, не извършва ревизия, за да разкрие, защо “Лукойл Нефтохим” не внася данък по ЗКПО от 2008 г. досега, Министерството на финансите не извършва цялостен контрол върху събирането на бюджетните приходи от течните горива и отказва да поиска съдействие от партньорските институции за разкриване на данъчните измами с тях, Министерствата на енергетиката, на транспорта и на икономиката не извършват анализи и оценки на щетите, които монополните цени на горивата нанасят на българските фирми, и не упражняват натиск да бъде преустановена злоупотребата с господстващо положение, представителят на златната акция на България в “Лукойл Нефтохим” защитава публично позицията на картела, но не защитава интересите на държавата, компаниите и потребителите, ДАНС не проследява и не разкрива механизмите, по които огромни финансови потоци избягват държавния бюджет и ощетяват българските компании и граждани, в това число и свързаността им с чуждестранни интереси, потенциално засягащи националната сигурност”, пишат от инициативата.

    Те посочват и няколко от признаците за наличието на картел – през целия период от октомври 2012 до януари 2016 г. включително, цените на българските горива без ДДС и акциз превишават средните за страните от ЕС средно с 8.3% за бензина и 10.6% за дизела.

    Към 1 февруари т.г. цените са по-високи с 27.6% за бензина и 50.2% за дизела.

    “Такава аномалия е невъзможна без злоупотреба с господстващо положение поради значително по-ниските цени у нас на внесения суров петрол сорт “Уралс”, на работната сила, на разходите за електроенергия и на другите производствени разходи”, пишат те.

    “В началото на 2016 г. приходите от продажби на бензиностанциите са завишени вследствие на де факто картелирането с не по-малко от 0.28 лв. за литър, както показва опитът за продажби на алтернативни цени от края на 2015 и началото на 2016 г”, казват още от инициативата.

    Затова те настояват всички компетентни институции да предприемат необходимите действия за защита на публичния интерес, като настояват различните ревизии да се възложат на авторитетни независими чуждестранни (без офиси в страната) одиторски компании, които нямат никаква обвързаност с участниците в картела.

    Източник: Frognews.bg

  • Г. Котев: Първите милиони на Иван Костов

    Георги Котев, Gikotev.blog.bg

    .

    Продължаваме да четем най-интересните моменти от Споразумението за закупуване на електроенергия между НЕК и ТЕЦ „Марица Изток 1“, сега известна като „американската“ ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, сключено 42 дни преди падането на кабинета Костов, но подготвяно и даже реализирало се още от първата половина на мандата му.

    Преди два дни в „Схемата на грабежа през „американската“ ТЕЦ „МИ1“ 2“ ви показах как новите собственици на българската ТЕЦ са начислявали на „експертите“ си по „развитие на Проекта“ заплати в размер на 1 000 (хиляда) ЕВРО, на ДЕН, на ЧОВЕК.

    Оказа се, че подобна практика е имало, по същото направление „развитие на Проекта“, и от страна на държавната Национална електрическа компания (НЕК), която в споразумението, за по-кратко, се обозначава като Купувачът.

    И ето какво четем там (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху долната снимка):

    Не е имало абсолютно никакъв проблем, както Костов, така и избрани другари от тогавашната „демократична“ върхушка да са източвали тези 5 милиона евро чрез подставени „експерти“. Точно като хидролог №1 на страната – Ахмед Доган, по една друга схема. Ако пак внимателно се вгледате в краткият текст от снимката ще забележите, че кранчето е било отворено от 1-ви юли 1998-ма г. до падането на Костов от власт (24-ти юли 2001 г.). Практически ТРИ години. Става въпрос за приблизително 10 милиона лева. Отсрещната страна си е раздала ТРИ пъти повече, което не изключва вероятността и оттам също да са намазвали и български „експерти“.

    Когато преди два дни ви показах „Схемата на грабежа през „американската“ ТЕЦ „МИ1“ 2„, едни индивиди, сами наричащи себе си костовисти, ме нападнаха масово във Фейсбук, че видите ли през 2001-ва г. Костов не е бил на власт, че споразумението не било за това, за което то действително е подписано, че оригиналните извадки от него били само опорни точки срещу командира им, и какво ли още не. За тези екземпляри няма нищо друго вярно на света освен словоблудствата на патрона им. Това си е техен проблем. Аз предпочитам да вярвам на фактите и истината ми е по-скъпа от всякакви техни идоли и кумири. И да престанат да ме занимават с болните си мозъци. Времето ми е скъпо – търся още доказателства за престъпленията на драгалевския.

    .

  • Клинтън спечели Невада, Тръмп – Южна Каролина

    orig

    Бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън спечели първичните избори, които се проведоха в щата Невада, предадоха световните информационни агенции. Тя победи след оспорвана битка с основния си конкурент Бърни Сандърс.

    По-рано бе оповестено, че според първите резултати сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс води само с 2% от гласовете. При 57% от гласовете обаче резултатите се обърнаха в полза на Клинтън и тя получи над 52% от гласовете срещу 48% за конкурента си. Клинтън получава и 43 делегати. В профила си в „Туитър“ тя вече коментира победата си, като благодари на Невада.

    Припомняме, че в събота се проведоха „кокъси” (caucuses – партийни събрания на активисти по щати). Демократите организираха около 200 кокъс срещи от 11 часа местно време, за да покажат кого подкрепят – Клинтън или Сандърс. Двамата си размениха по един щат, като Клинтън спечели с фотофиниш в Айова, а Сандърс си върна в Ню Хемпшър.

    Бившият губернатор на Флорида Джеб Буш се оттегли от надпреварата за Белия дом, след като направи ново разочароващо представяне на първичните републикански избори, предаде Франс прес. Той остана на четвърто място със 7,8% от вота.

    „Тази вечер прекратявам кампанията си“, заяви развълнувано Буш пред свои симпатизанти и замълча за секунда, за да изтрие сълзите си. Той заяви, че следващият президент на САЩ трябва да знае, че е слуга, а не господар и трябва да служи честно и почтено, предаде ДПА.

    Джеб Буш, който е син на бившия президент Джордж Х. У. Буш и брат на бившия президент Джордж У. Буш, влезе в предизборната кампания като фаворит, но въпреки значителните финансови средства, които събра за кампанията си, не успя да постигне успех на досегашните три вота в Айова, Ню Хемпшър и Южна Каролина, отбеляза Ройтерс. /„Сега“/

  • Васил Левски. 143 години слава и безсмъртие

    Васил Иванов Кунчев – Левски. Роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. Осъден на смърт и обесен на 18 февруари* 1873 г. в покрайнините на София. Години по-късно мястото, където загива Апостолът на българската свобода, ще се окаже в центъра на този град, станал междувременно столица на Третата българска държава.

    1328164539

    Идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Левски е един от ония политически мъже, който още приживе с идеи, смелост и деятелност, с единство на думи и дела – печели признание, а след героичната си гибел става знаме на всичко чисто, демократично и напредничаво в българското историческо развитие.

    Вътрешната революционна организация, създадена и ръководена от Васил Левски, не само бележи връх в дълголетното освободително дело, но и стои в основата на следващото развитие на българската национална революция – на Априлското въстание и освобождението на България от османско владичество. Наред с националните си измерения Вътрешната революционна организация е постижение и за европейското национално-революционно и демократическо движение през ХІХ век.

    Васил Левски е последователен революционер – демократ и борец за “свята и чиста република” и преди всичко за свобода – лична, национална, общочовешка. Той е борец за равноправието между народите, за политически и граждански права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото – българското, балканското, общочовешкото.

    Наред с историческите си заслуги, Левски е неизменен Апостол на българската свобода и синоним на политическия и нравствен идеал на българина.

    Мисли на Левски:

    „Дела трябват, а не думи.“

    „Всеки, каквото заслужи, да му се напомня.“

    „Ако ли от нийде не иде помощ, работата си е работа.“

    „Трябва да бързаме, няма кой да ни чака.“

    „Работим чисто български и не искаме да се водим по никого извън Българско.“

    „Ако печеля, печели за цял народ, ако губя, губя само мене си!“

    „…времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме.“

    „На такива хора дай работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни! Без тия едно да липсва на водачът на тая свята работа, то той ще я улайнени.“

    „Гледай народната работа повече от всички други, повече и от себе си да я уважаваш.“

    „Без изпит не е приет никой.“

    „Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре – магаре.“

    „Не се полъгвайте, че тези, които държат парите, държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате.“

    „Всичко се състои в нашите задружни сили, срещу тях не може да противостои и най-силната стихия.“

    „Братя, възобновлението на нашата славна преди държава, отърванието ни от проклети агаряни, за да си добие първата чест и слава нашето мило отечество Българско, най-после да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили. Като е тъй вам, вам надлежи да се покажете достойни, верни и неустрашими във всяко отношение.“

    –––––––––––––––––––––––––––––

    * Обесването на Васил Левски – 6 февруари 1873 г. по стар стил, отговаря на 18 февруари, а не на 19 февруари по нов стил, твърдят историците. На повечето места в страната обаче почитта към паметта на Апостола се отдава на погрешно наложената дата и причината за това е в непознаването на календарите. През 1916 г., когато България преминава от Юлианския към Грегорианския календар или от стар към нов стил, се приема поправка от 13 дни.

    За събитията, случили се преди 1 март 1900 г., необходимата поправка обаче е от 12 дни. Въпреки това, за някои събития, станали през 19 век, погрешно се добавят 13 дни. Например избухването на Априлското въстание на 20 април 1876 г. по стар стил, днес правилно се празнува на 2 май (поправката е 12 дни).

    Рождената дата на Васил Левски (6 юли 1837 г. по стар стил) също се отбелязва правилно – 18 юли по нов стил. За разлика от нея, обесването на Левски – 6 февруари 1873 г. по стар стил се отбелязва грешно на 19 февруари, а не както трябва да бъде на 18 февруари.

    Източник: bizimi.com

  • Български евродепутат с писмо до сръбски институции заради кризата в Босилеград

    Angel-Dzhambazki

    Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки изпрати позицията си по повод последните събития в Босилеград до президента на Сърбия Томислав Николич, до министър-председателя Александър Вучич, до министъра на външните работи Ивица Дачич, както и да посланика на Сърбия в София Владимир Чургус. В документа се изброяват задълбочаващите се проблеми в Босилеград и се посочва, че отговорност за социалната криза в района носи кметът Владимир Захариев.

    Българският евродепутат призовава сръбската държава да влезе в ролята си, да изпълни стриктно своите международни задължения и вътрешно законодателство и да стабилизира положението в Босилеград, като осигури функциониране на правосъдието, демократични и свободни избори, свобода на медиите и сигурността на гражданите там.

    В заключение Джамбазки заявява, че разчита на добрата воля и желание на сръбските власти за решаване на изключително наболелия проблем на жителите на Босилеград. Той изразява увереност, че това ще се случи в името на добросъседските отношения и общата европейска интеграция.

    Пълен текст на документа:

    .

    До

    Г-н Томислав Николич

    Президент на Република Сърбия

    До

    Г-н Александър Вучич

    Министър-председател на Република Сърбия

    До

    Г-н Ивица Дачич

    Министър на външните работи на Република Сърбия

    До

    Негово превъзходителство Владимир Чургус

    Посланик на Република Сърбия в България

     

    ПОЗИЦИЯ

    от Ангел Джамбазки

    заместник-председател на ПП „ВМРО – Българско национално движение“,

    български представител в Европейския парламент,

    член на Комисията по външни работи на ЕП

     

    Уважаеми господа,

    В последните няколко месеца със силно притеснение и голяма загриженост наблюдавам нарастващото социално напрежение в град Босилеград. Извън всякакво съмнение, това напрежение е породено от провокативното поведение на дългогодишния кмет на града Владимир Захариев. Още от стъпването си в длъжност през 2001 г. по моя оценка кметът провежда антисоциална политика спрямо босилеградчани.

    Именно по времето на това управление градът се обезлюди трайно, младите хора масово търсят препитание в Република България или в други държави в ЕС, мнозинството от предприятията фалираха, а всеки опит за външни инвестиции е провалян от кмета с действия или бездействия. Трайно безработни са мнозинството от гражданите, с изключение на неговите партийни членове в общинската администрация – това прави хората икономически зависими от него и той редовно се възползва от това на местните избори; по селата са останали само възрастни хора, които едвам преживяват ден за ден; специализирана медицинска помощ може да се окаже чак във Враня; най-близкият родилен дом е в Сурдулица, въпреки че в последно време е истинска рядкост да се чуе бебешки плач в Босилеград; нивото на образованието в местното основно училище и гимназията също бележи стремглав спад надолу – българските паралелки продължават да учат от сръбски учебници и никой вече години наред не намира воля да реши този проблем; местните медии са под негов абсолютен контрол; проблем има дори със служенето на български език в църквата – двама български свещеници отец Йоан (Занко Петров Станойков) и отец Ставри Велинов бяха принудени да напуснат родния си град и сега служат на Бога в Гигинския манастир и в град Видин, Р България.

    Необяснимото поведение на кмета стигна до там, че се опита да закрие и Културно-информационния център на българите в Босилеград, което бе предотвратено благодарение и на намесата на народни представители от ВМРО-БНД.

    Припомням, че правото на българската общност в Република Сърбия да използва и съхранява своя български език и култура е императивно гарантирано от множество двустранни и международни договори, по които Република Сърбия е страна и има задължението да гарантира това право.

    Въпреки тези плачевни управленски резултати, благодарение на силната финансова подкрепа от държавния бюджет на Р Сърбия кметът държи абсолютен политически монопол и печели избори след избори. Използвайки ресурсите на общината, той спечели и изборите за Национален съвет на българското малцинство, въпреки че между двете длъжности има очевиден конфликт на интереси.

    Всичко това предизвика съпротивата на опозицията, местния бизнес, малцинствените партии и интелигенцията. От миналата есен досега в Босилеград се проведоха серия от протестни митинги и шествия срещу управлението на кмета Захариев. Протестираха Демократичният съюз на българите, Сръбската прогресивна партия, Сръбската радикална партия и десетки граждани. Кметът винаги отговаряше с контрапротести, на които редовно извеждаше подчинените си общински служители и техните семейства.

    На 15 януари последва нов протест, този път организиран от местната организация на Сръбската прогресивна партия, водена от г-жа Невенка Костадинова. Исканията на протестиращите са сръбското правителство да разпусне настоящото общинско ръководство и да заведе временно управление. Под претекст, че е застрашена сигурността в града, в Босилеград са извикани силни и жандармерийски полицейски части, които според сръбския вестник „БЛИЦ“ „защитават общинарите“.

    На 03.02.2016 г., когато има няколко отделни протеста срещу кметската власт, в Босилеград отново пристигат силни полицейски части. Гражданите поставят социални искания, протестират срещу корупцията и престъпността и безсилието на правосъдието. Една от причините за протеста е неспособността на правосъдието и органите на МВР да приложат влязла в сила присъда за приватизация на бензиностанция.

    Кметът бойкотира правосъдието и не позволява на изпълнителния съдия да въведе новия собственик в имота му. В продължение на една година кметът е предотвратил 14 опита на правосъдието да приложи присъдата, провел е 14 заседания на Общинската скупщина на открито пред бензиностанцията и една незаконна блокада на международният път Босилеград – ГПП Рибарци-Олтоманци.

    На 09.02.2016 г. напрежението отново ескалира. Отново пристига автобус с жандармерия от вътрешността на Сърбия. Причината е опит на компанията „ЮМКО“ от Враня да подготви бившия шивашки завод „Кобос“ за активиране на производството с помощта на външен инвеститор който планира да открие 250 нови работни места. Кметът отново иска да попречи на приватизацията на „КОБОС“, вероятно защото се опасява, че с появата на нов инвеститор ще загуби на предстоящите кметски избори през април. Той е готов да провали приватизацията на „КОБОС“, ако това застрашава неприкосновената му власт. Хората от града се притесняват, че в условия на социално напрежение, протести, липса на правосъдие и правов ред и силно полицейско присъствие заинтересованите инвеститори ще се принудят да се оттеглят.

    Няма никакво съмнение, че подобни полицейски демонстрации в такава малка среда, каквато е Босилеград, са доста стресиращи за местното население и оказват влияние върху легитимното право на гражданите да протестират. От друга страна гражданите смятат, че полицията „пази общинарите“ и им пречи да изразяват недоволството си и да искат отговорност за неуспешното управление.

    На 16 февруари КИЦ „Босилеград“ излезе с предложение за насрочване на кръгла маса, посветена на проблемите на града, която трябва не само да обсъди създалата се ситуация, а и да намери изход от кризата. На нея трябва да присъстват представители освен на всички обществени организации, но и на Европейския парламент, които ще могат да проследят на място как протичат процесите на присъединяване на Република Сърбия към Европейският съюз.

    Припомням, че предстои гласуване в Европейския парламент на Резолюция по годишния доклад на ЕК за напредъка на Сърбия в предприсъединителния процес и подобни събития и управленски практики в никакъв случаи няма да се отразят положително на заключенията в него. Подобни скандални управленски практики правят много лоша услуга на Република Сърбия в нейните отношения с Европейския съюз.

    В ролята си на член на Комисията по външни работи на Европейския парламент настоявам сръбската държава да влезе в ролята си, да изпълни стриктно своите международни задължения и вътрешно законодателство и да стабилизира положението в Босилеград, като осигури функциониране на правосъдието, демократични и свободни избори, свобода на медиите и сигурността на гражданите.

    Недопустима е политическа намеса в работата на правосъдието, както е недопустима и злоупотребата с държавни ресурси за провеждане на партийна пропаганда, купуване и изнудване на гласове на изборите. По този начин ще се успокои социалното напрежение в града. Във всяка държава, без значение дали е членка на ЕС, законът трябва да е над всичко и службите, които го прилагат, трябва да са независими от политически усилия.

    В противен случай ние ще бъдем принудени да смятаме, че всичко това се прави целенасочено с цел създаване на непоносими условия за живот на българското малцинство и обезлюдяване и обезбългаряване на Босилеградска община. Такава политика не бива да се допуска през 21 век.

    Уважаеми Господа,

    Разчитам на Вашата добра воля и желание да разрешим със съвместни усилия този изключително наболял проблем в нашите двустранни отношения в името на добросъседските отношения и обща европейска интеграция.

    .

    гр. София, 18.02.2016 г.

    Ангел Джамбазки

     

    Източник: vmro.bg

  • Защо реформата на ISDS в TTIP не предвижда независими съдии

    Защо реформата на Investor-state dispute settlement /ISDS/ в Трансатлантическото търговско споразумение /TTIP/ не предвижда независими съдии. Материал на Zazemiata.org

    12705397_924731347605135_4243903865914224554_n

    ISDS е акроним (от англ. Investor-state dispute settlement), означаващ Уреждане на спорове между държава и инвеститор. Той е един от най-вредните елементи на модерните търговски споразумения. По силата на този механизъм, чуждестранни компании могат да използват частни съдилища (арбитражи/трибунали) да съдят правителства, ако сметнат, че техните печалби или инвестиционни възможности са засегнати от нови закони или промени в политиката. Фирмите могат да търсят обезщетения в огромни размери, достигащи милиарди евро.

    С други думи, на компаниите се дават правомощия да оспорват и потенциално да отменят решения на суверенните правителства.

    Системата е проектирана специално за чуждестранните инвеститори – местни инвеститори нямат достъп до частни международни трибунали. Местните инвеститори разчитат на съществуващите съдебни процеси, ако те са недоволни от промени в нормативната уредба.

    ISDS механизмът работи извън съществуващите съдебни системи. Трибуналите са предубедени в полза на инвеститорите, с корпоративни адвокати, които често действат като съдии и представители на спорещите страни. Само корпорациите имат право да завеждат дела срещу държавите, за да отправят жалби, свързани с техните инвестиции (включително техните очаквани бъдещи печалби). Това поставя ISDS в явно нарушение на правото на достъп до правосъдие и върховенство на закона – два от основополагащите принципа в юридическите системи.
    Не само, че системата позволява на фирмите да заобикалят установените съдебна процеси, но също така им позволява да оспорват и прекратят действието на предишни съдебни решения. В световен мащаб се надига все по-голямо обществено недоволство срещу използването на механизма ISDS и по-специално неговото пагубно въздействие върху демокрацията и политиките, действащи в обществен интерес.

    ISDS в търговските преговори между ЕС и САЩ

    Преговорите за търговско споразумение между ЕС и САЩ, известно като Трансатлантическo търговско и инвестиционно партньорство (ТАТИП), са забулени в тайна, така че е трудно да се знае точно какво е в процес на договаряне. Изтеклата информация подсказва, че се предлага ISDS да бъде включено в окончателното споразумение.

    Уроци от лошия опит

    Опитът от решените чрез ISDS дела ни показва, че тази система въздейства негативно върху регулаторните стандарти. Две емблематични дела илюстрират много добре тази заплаха:

    Vattenfall срещу Германия I: През 2009 г. шведската енергийна компания Vattenfall стартира ISDS дело срещу Германия. Vattenfall бяха започнали процедура по изграждането на електроцентрала, работеща с въглища в Хамбург – Моорбург, разположен на река Елба. Когато органът за опазване на околната среда в Хамбург постави изисквания за контрол на качество на отпадъчните води, изпускани в реката от електроцентралата, Vattenfall изявиха претенции, че тези стандарти са направили инвестиционния проект нежизнеспособен. Използвайки разпоредби от ISDS, компанията поиска от Германия обезщетение в размер на 1.4 милиарда евро. Делото в крайна сметка беше уредено със споразумение, когато град Хамбург под натиска на тази огромна сума се съгласи да намали екологичните изисквания, установени по-рано.

    EthyI срещу Канада: химическият производител EthyI съди Канада, използвайки ISDS срещу въвеждането на забрана за токсичния химикал, MMT. Случаят завърши с уреждане на спора, като Канада отмени забраната и се съгласи да заплати 13 милиона щатски долара. По това време същият химикал беше забранено в САЩ.

    ISDS факти и цифри

    В края на 2012 г. по света са известни 514 ISDS дела;

    58 дела са заведени само през 2012 г., най-високият брой за една година;

    Повече от една трета от делата, заведени през 2013г. пред Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) са свързани с петрол, минно дело или газ. Повече от половината от директните чуждестранни инвестиции в ЕС идват от САЩ и повече от половината от директните чуждестранни инвестиции в САЩ идват от ЕС;

    Около 42% от известните ISDS дела, приключили през 2012 г. са били решени в полза на държавата, 31% – в полза на инвеститора и 27% приключват със споразумение (което също често включва плащания и/или други отстъпки в полза на инвеститора). Така в около 58% от делата компаниите са напълно или частично спечелили;

    Съдебните разноски в едно ISDS дело са със средна стойност над 8 милиона щатски долара и надвишават 30 милиона щатски долара в някои случаи. Те не винаги се присъждат на печелившата страна. Например в делото на Плама Консорциум срещу България, хонорарите за правни услуги в България са в размер на $ 13 243 357. Въпреки че в крайна сметка България спечели делото и на страната бяха присъдени $ 7 милиона от тях, тя все още беше принуден да плати оставащите $ 6 243 357.

    В защита на хората и планетата

    „За Земята“ се бори да спре включването на ISDS в Трансатлантическoто търговско и инвестиционно партньорство.
    Ние вярваме, че подобен механизъм ще постави под сериозен риск възможността на правителствата да въвеждат разпоредби, които защитават хората и околната среда.

    Самата заплаха от претенции в размери на милиони евро от големите компании вероятно ще бъде твърде голям риск за правителствата с ограничени публични бюджети, каквото е и Българското. Поради тази причина, ние считаме, че ISDS би било вредно за гражданите и околната среда.

    Страхуваме се, че перспективата за потенциални съдебни дела ще попречи на страната да приема силни закони. ISDS е в пряко противоречие с правата на нациите да регулират и с основните принципи за „предпазливостта“ и „замърсителят плаща“, които са залегнали в договорите на ЕС.

    .

  • Станишева не оспорва разкритията на Биволъ, но се била разстроила .

    Златина Коцева, Sofia.topnovini.bg

    Снимка: Биволъ
    Асен Йорданов и Атанасов Чобанов (в средата на снимката) в СГС. Вляво от Асен Йорданов е Петър Пенчев от АСС „Анна Политковская“. Снимка: Биволъ

    Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото, заведено от съпругата на председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев срещу сайта за разследваща журналистика Биволъ. Моника Станишева (бивша Йосифова – бел. ред.) съди медията за две публикации, които са й причинили неимуществени вреди, определени на стойност 56 000 лв. Станишева не се яви на първото заседание по делото, което премина в разпит на свидетели и обяснения по случая.

    Припомняме, че съпругата на Сергей Станишев иска да осъди медията заради два материала, единият от които я принуди да върне на Европейския парламент сумата от близо 60 000 лв., получена като аванс. Въпросната публикация е от есента на 2013 година. Тя излиза със заглавието „Моника Йосифова усвоява 60 000 евро от ЕП с безплатен бъгав софтуер и визия за 60 долара“.

    „Установихме, че Европейският парламент е дал грант от 60 000 евро на фирмата „Актив груп“, която е собственост на г-жа Моника Йосифова, за да популяризира дейностите на ЕП. Попитахме дали този грант не е в условия на конфликт на интереси, тъй като тя е съпруга на председателя на ПЕС. Отговориха, че не виждат конфликт на интереси, но тъй като съмненията останаха, ние продължихме работата по случая. Поискахме да видим дали парите са изразходвани коректно. Установихме, че тя е използвала Workpress – един безплатен софтуер, визуална тема за 60 евро, за да направи сайта. Освен това той съдържа бъгове, защото не е поддържан. Това е едно от нещата, от които се е възмутила г-жа Йосифова – според нея сайтът е достатъчно представителен“, разказа пред Sofia.topnovini.bg Атанас Чобанов, главен редактор на Биволъ.

    Прави впечатление, че в обвинението не се твърди, че фактите, публикувани от медията, са неверни. Според брата на Станишева, който се яви вместо нея в съда, с материалите си екипът на Биволъ е навредил на сестра му в личен и в професионален план. Разкритията на Биволъ я разстроили много и тя намалила до минимум личните и работните си срещи.

    Вторият материал, който също е предмет на делото, е публикуван от медията месец по-късно. Изтеклата кореспонденция, която стана известна като „опорните точки на БСП“, възмути обществото и дори премиера Бойко Борисов.

    „В тази кореспонденция имаме конкретен мейл, в който г-жа Йосифова изпраща медиен план, в който са разписани медийни участия за скандала със Суходол през 2009 година. Там пише, че по еди коя си телевизия трябва да се яви експерт, по друга – еколог, по трета – Корнелия Нинова. Уговорени са всички медийни участия, тоест тя лично координира един медиен залп срещу политическия противник и изкривява публичната реалност, тъй като нито експертът е експерт, нито екологът е еколог, а това са хора, платени и изпратени от социалистическата партия. Това ние нарекохме „доказателство за изкривяване на публичната реалност“. Това също е обидило г-жа Йосифова.“, обясни Атанас Чобанов.

    На първото заседание не стана ясно защо Моника Станишева не е използвала гарантираното й право на отговор на публикациите на Биволъ. В залата не беше призован свидетел в защита на тезата на Станишева. Делото беше отложено за 13 юни и ще продължи с разпит на още един свидетел от екипа на сайта за разследваща журналистика.

    .

  • Апостолът на сигурността

    Чергар Странник, Neverojatno.wordpress.com

    vasil-levski-17

    Левски вдигна глава и огледа събралите се десетина човека, пристъпващи нервно от крак на крак. Стъкленият поглед на светлите му сини очи режеше душите им като масло. За него се носеха легенди, че като погледне човека в очите, и разчита мислите му, че никой не може да устои на думите му и, че за всеки, който застане насреща му, милост няма. Да, той бе опознал изтънко човеците и знаеше, че това, що си бе наумил, можеше да се осъществи, но за целта бе необходимо да действат с общи усилия. Ето ги пред него, едрите чорбаджии, попът, даскалът и няколко по-здрави момчета от града. С тяхна помощ той щеше да постигне това, за което копнееше целият български народ, а именно собствено управление, народно управление.

    – Всички вие знаете защо сме се събрали тука – започна Левски. – Днес полагаме основите на нашето бъдещо народно управление, което за да стане, зависи от нашите общи усилия, включая пари, пари и пак пари, и разбира се работа сред останалата част на българския народ. Вие трябва да отворите очите на простия народ, че е време вече да вземем управлението на съдбините си в свои ръце. Какво иска селянинът, кръчмарят, занаятчията, търговецът, ти, попе, и ти, даскале? Какво – пари и сигурност. Ние пари не можем да обещаем, но можем да обещаем сигурност и възможност всеки да изкарва пари за прехраната на челядта си, без да се страхува, че ще дойде турчинът и ще му ги отнеме. Значи кое е главното в нашите усилия – СИГУРНОСТ. Но пътя към сигурността минава през завземане управлението над народа, което управление сега е в турски ръце. За целта сме се събрали тука да решим какви стъпки да предприемем, така щото това управление да бъде в наши ръце. Аз вече организирах в по-голямата част от поробеното ни Отечество комитети с тази цел, като навсякъде изложих своите предложения за начина, по който трябва да водим борбата под нашето знаме, на което ще пише…

    – „Свобода или смърт“! – извика възторжено даскалът.

    – Даскале – тихо просъска Левски, всред възцарилата се тишина в стаята – каква е тая Свобода, пие ли се, яде ли се, на гръб ли се носи, продава ли се, купува ли се, каква е? Свободата е за наивниците, ние искаме сигурност за нас и за децата ни. СИГУРНОСТ! Разбираш ли, даскале, защото свобода значи всеки да прави, каквото си иска, а ние желаем държавата ни да бъде подредена, да бъдем равни с другите европейски народи.

    – Значи „Сигурност или смърт“ – смутолеви даскалът.

    – Няма „или“, даскале, или означава, че сме готови да загубим, че има друг вариант, освен този, при който успяваме да реализираме целите си. Защото утре, ако излезем на площада пред конака и викнем гордо „Свобода или смърт“ или пък „Сигурност или смърт“, каймакаминът лесно може да реши смърт. Ние смърт не щем, ако тука има някой, който иска смърт, сега е моментът да каже. Така че, няма „ИЛИ“, ние искаме „Народно управление“, което ще рече ние да управляваме народа си, така, както нам ни е угодно, а за целта на селяните ще обещаем сигурност за тях, добитъка и челядта им, а на каймакамина ще обещаем спокойствие и безгрижие, като повери на нас управлението на подопечния му народ. И стане ли това, е въпрос на време управлението да мине изцяло в наши ръце, без капчица кръв. Това е целта на нашето съзаклятие.

    ***

    Не след дълго, сред простия народ започна да се говори за един човек със сини очи, който ще им даде сигурност –  само трябва да го последват и да го слушат. С „Протести“ пред конака, той щял да им уреди спокоен живот, но за целта в уречения момент всички трябва задружно да излязат пред каймакамина. Апостолът на сигурността, така го зовеше цял народ. Тъй говореха простите селяни от ухо на ухо. Скоро приказката стигна и до турското правителство, до самия падишах. Настанало бе време за действие. Левски избра Ловеч, за първите си стъпки пред турското правителство. И ето, в уречения ден, пред смаяния поглед на ловешкия каймакамин се изправи множество със знаме, на което пишеше „Народно управление“, начело на това множество стоеше едно русоляво момче със стъклени сини очи, а около него се бяха наредили всички чорбаджии, попът и даскалът. Каймакаминът прати заптиетата да го доведат при него, барабар с първенците.

    – Какъв е тоя панаир бе, хашлак, а и вие как може да му се връзвате на акъла бе, чорбаджи? – запита каймакаминът.

    – Изслушай го, бей – това, дето говори е добро и за теб, и за падишаха, и за нас – рече попът.

    – Речи момче, какво толкоз говориш, че си изпил акъла на толкоз народ?

    – Бей, аз идвам при теб с предложение, което ще ти позволи да си пиеш кафето с рахат локум и да си пиеш шербета, без да имаш никакви грижи с населението. Ние искаме да те отървем от тежестта на отговорностите, с които те е натоварила Високата порта, и да ги вземем на плещите си. Защо, бей, да не си гледаш живота и ханъмата, а да се занимаваш всеки ден с проблемите на тези хора отвън? Дай на нас тази тежест, ние ще решаваме техните спорове, ще събираме данъците и ще даваме дължимото на теб и падишаха. Ние ги познаваме по-добре от теб, знаем проблемите и мъките им, знаем какво и как да им кажем, когато недоволстват, знаем кой какво притежава, каква част трябва да отдели за империята. Единственото, което искаме, е да гарантираш тяхната сигурност и когато решиш, че има някакъв проблем, да се обръщаш към нас, като към техни представители, а не да пращаш заптиетата. Ако ние не можем да го решим, чак тогава ти ще развалиш рахатлъка си и ще се занимаваш с управлението на положението, но гарантирам ти, че това няма да бъде необходимо. Освободи се, бей, от грижите, посвети се на живота си. Грижата за сигурността на империята, за спазването на законите и реда, повери на нас.

    – Умно говориш, момче, хубаво. Ще те пратя при каймакамина в Търново, нека той да реши какво да прави с теб, а сега разпусни тоз панаир отвънка.

    – Може ли само, бей, тука сме ти приготвили един подарък, ей този ятаган със златна дръжка и изумруд, в знак на почитание и засвидетелстване на нашето уважение.

    – Машала, машала! – възкликна удивен каймакаминът, а Левски прати да извикат фотографина да запечата този паметен миг.

    ***

    И тъй, качиха Левски на файтона на каймакамина и с почетна стража го изпратиха в Търново, а от там в София, и после самият падишах поиска да го види. Не след дълго целият български народ открито говореше за своя „Апостол на сигурността“, благодарение на когото сега вече имаха чисто свои български управници, от свои чорбаджии, попове и даскали, които им гарантираха повече сигурност, а и така жадуваното „народно управление“.

    .

  • Медведев: Започва нова Студена война

    НАТО иска да поддържа с Москва отношения „на отбрана и диалог“

    .

    Дмитрий Медведев
    Дмитрий Медведев

    Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че започва нова Студена война между Русия и Запада, предаде Интерфакс, цитирана от агенция „Фокус“. „Политическата линия на НАТО по отношение на Русия остава недружелюбна и затворена. Може да се каже и по-рязко: потънахме в нова Студена война“, заяви министър-председателят, който участва в Международната конференция по сигурността в Мюнхен.

    „Ежедневно едва ли не ни обявяват за най-голямата заплаха ту за НАТО, ту отделно за Европа, за Америка или други страни. Снимат се страховити филми, в които руснаците започват ядрена война. Понякога се питам дали живеем в 2016 г., или сме в 1962 г.?“, каза още Дмитрий Медведев.

    „НАТО не иска Студена война с Русия“, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Мюнхен, цитиран от ТАСС. Според него отношенията с Москва трябва да се градят „на отбрана и диалог“. „Повече отбрана и повече диалог“, подчерта Столтенберг.

    Шефът на НАТО подчерта на конференцията в Мюнхен, че не смята Алианса за „лунатик, поел към конфликт с Русия“. Той поясни, че Алиансът не се е отказал от проекта ЕвроПРО, който обаче не е насочен срещу Москва. Столтенберг разговарял с руския министър на външните работи Сергей Лавров за възможно провеждане на съвета Русия-НАТО. /“Сега“/

    .

  • Магистрати, политици, държавни служители не са декларирали тлъсти влогове в КТБ

    Данъчните започнаха проверка за съответствие на доходите на едрите вложители

    .

    Венета Начева, Десислава Колева, Ивет Миткова, Самуил Димитров, Таня Петрова,

    в. „Сега“

    Карикатура: Христо Комарницки, в. "Сега"
    Карикатура: Христо Комарницки, в. „Сега“

    Националната агенция по приходите започва проверка за съответствие на доходите на политиците и магистратите, които са спестили впечатляващи суми във фалиралата КТБ. Не е ясно кога ще са готови резултатите и дали ще бъдат оповестени публично.

    Проверка на „Сега“ установи драстични разминавания между влоговете на хората от властта, оповестени от синдиците на КТБ, и данните, които са подавани в Сметната палата. Не е ясно дали става дума за нарушение, защото синдиците са публикували данни само за максималните суми по депозитите за 5-годишен период – 2009-2014 г., докато декларациите пред Сметната палата са година по година. Това прави невъзможно засичането на движението на сумите, но сравнението между двете бази данни поражда въпроси.

    Най-впечатляващи са представителите на съдебната власт, които са сред най-масовите вложители на суми над 100 хил. лв. в КТБ. Те обаче не носят наказателна отговорност за неверни декларации пред Сметната палата, затова масово ги попълват небрежно или грешно. По закон обаче Сметната палата е длъжна да търси несъответствия и при съмнения да уведомява данъчните и прокуратурата. Досега не са известни случаи представители на някоя от властите да са понесли последствия заради умишлено или неволно сгрешени декларации.

    В списъка с вложители на КТБ впечатление правят солидните влогове на следователи. По принцип тези служители са по-ниско платени от съдиите и прокурорите. Рекордьор по спестявания там е военният следовател от Плевен Валери Кръстев, който след закриването на военната прокуратура отива в Окръжната прокуратура във Враца. Той е имал в КТБ влогове за 244 лв., 100 000 лв., 108 204 лв., 108 253 лв., 113 650 лв., 301 696 лв. и 7162 долара. Ако се сумират влоговете, които е декларирал от 2009 г. досега пред Сметната палата, се получава едва 187 500 лв., което е далече от сумата, посочена от синдиците – над 700 хил. лв.

    Сред едрите вложители е бившият шеф на следствието в Кърджали Димитър Чорбаджийски, който има влогове от 131 193 лв. и 35 662 евро в КТБ. На 10 април 2014 г. – малко преди затварянето на КТБ, той напуска системата и декларира пред публичния регистър влогове от 52 000 лв., 33 300 евро и 11 000 лв. на съпругата му, както и налични 10 000 лв. Получил е и право на обезщетение до 20 брутни заплати, които не е ясно дали влизат в тази му декларация.

    Дияна Дамянова-Цанкова, следовател във Видинската окръжна прокуратура, е имала в КТБ 5000 лв., 139 494 лв. и 16 000 долара. Декларацията й, подадена м. г. пред Сметната палата, обаче е семпла – има спестени 12 000 лв. от заплати, а мъжът й дължи на държавата над 30 000 лв. по наказателни постановления. И предните години следователката е посочвала скромни суми – между 10 000 и 19 000 лв, пак от заплати.

    Наташа Бърнева от Върховната касационна прокуратура е притежавала влогове за около 300 хил. лв. общо в КТБ, които са декларирани пред Сметната палата. Не така стои въпросът със съпруга й, който е имал депозит в КТБ за близо 480 хил. лв. Разминаване има и в данните на бившия прокурор Роман Василев, който все пак декларираше, че е клиент на КТБ.

    Районният прокурор от Търговище Валентин Василев е имал близо 124 хил. лева в КТБ, а е декларирал пред публичния регистър 23 хил. лв. спестявания от заплати за 2013 г. През другите години е подавал само удостоверение, че няма промяна в имотното му състояние.

    Съпругата на апелативния прокурор от Варна Вилен Мичев има два влога с общо над 187 хил. лева. Пред Сметната палата той е декларирал през 2011 г. 48 хил. лв. депозити плюс близо 20 хил. лв. от стопанска дейност, през 2012 г. – малко над 3000 долара и 20 хил. лв. от също от стопанска дейност, а през 2014 г. – 60 хил. лв. влог на съпругата.

    Зам.-районният прокурор на Бургас Георги Чинев е имал депозити в КТБ за близо 130 хил. лв. През 2009 г. той обявява пред Сметната палата спестявания и дарение от дядо си за малко над 5000 лв., през 2010 г. – близо 20 хил. лв. спестявания на влог от заплати, за 2011 г. – близо 26 хил. лв. отново от заплати и спестявания, а следващите години – по 14-15 хил. лева.

    Съпругът на председателя на Административния съд във Варна Ванухи Аракелян е имал депозити от 102 650 лв. и 11 210 евро в КТБ. В декларацията й по публичния регистър липсва такава информация – от 2008 г. насам има данни за далеч по-скромни депозити. През 2014 г., когато КТБ фалира, срещу името на Аракел Аракелян е записан един депозит от 14 200 лв.

    Съпругът на Ваня Анчева от Върховния административен съд е титуляр на влог от 12 хил. лв. и на два в евро – 64 667 и 48 497. В декларацията от 2008 г. на името на съпруга са записани 3000 евро депозит. За следващите две години промени няма. През 2011 г. той се появява с два депозита в евро – 2349 и 3380 и един в лева – 5000. 2012 г. са записани два депозита в евро – 29 620 и 5000 лв. Година по-късно съпругът е посочил 10 хил. лв. През 2014 г. са отбелязани три негови влога – 4550 лв., 3500 лв., 2500 евро.

    Разминавания има и в декларацията на члена на Висшия съдебен съвет Васил Петров. Неговата дъщеря е майка на детето на депутата Делян Пеевски. Според списъка на синдиците съпругата на Петров е имала в КТБ 55 125 лв. и 33 244 евро. В декларацията му пред Сметната палата от 2012 г. срещу името й са записани 30 хил. евро и 40 хил. лв. Година по-късно обаче парите са далеч по-малко – 925 евро и 5924 лв. През 2014 г. Петрова е имала два депозита – 2319 евро и 3702 лв. За самия Петров също има разминавания. Според списъка на КТБ влоговете му са 97 776 лв., 64 373 евро и 13 057 долара. В първата си декларация като член на ВСС от 2012 г. Петров е отбелязал 34 373 евро, 12 396 долара и 50 883 лв. След това е посочвал само печалби от лихви – през 2013 – 3903 евро и 99 долара, през – 2014 – 2871 – евро, 562 долара и 38 131 лв. Дори да се съберат тези суми, крайният резултат от списъка на синдиците не излиза.

    Съпругът на Веселка Марева от ВКС е имал два депозита за над 36 хил. лв., 15 000 евро и 8 670 паунда. От 2008 до 2012 г. обаче е споменаван в декларациите й само с неразпределен дивидент от търговско дружество. В декларацията от 2013 г. е посочено, че Марев има малко над 36 хил. лв. на влог. Година по-късно съпругът има спестени 10 114 евро.

    Съдия Галина Косева от Габрово има два влога в левове – 49 619 и 58 892, както и 4 265 евро. В годината на фалита на КТБ обаче тя е посочила пред Сметната палата, че има 9000 лв. на влог.

    Съпругът на Иванка Илинова от Районния съд в Пазарджик има 531 хил. лв. и 602 хил. лв. в КТБ. Във всичките й декларации от 2008 г. насам това не се посочва.

    Съдия Росица Сбиркова-Танева от Смолян има в КТБ 74 хил. лв. и 23.3 хил. долара, а съпругът й – 11.5 хил. лв. и 4.2 хил. долара. Тя е декларирала свои депозити пред Сметната палата, но няма информация за тези на мъжа й. Варненската съдия Румяна Казларова – Калъчева също стриктно е декларирала своите пари в КТБ – 41.3 хил. евро, но няма декларация за спестяванията на съпруга й там.

    Иванка Ангелова от Софийския апелативен съд е пропуснала някои от спестяванията на съпруга й в КТБ – 139 хил. лв. и 51 хил. евро. В декларациите й се появяват единствено 58 хил. лв. на името на съпруга й и 9500 лв. на нейно име.

    Кремена Данаилова-Колева от Административния съд от Варна не е декларирала три депозита на половинката си – от 90 хил. лв., 19 хил. евро и 36 хил. долара.

    Сборът от декларираните влогове на Йордан Геров от Районния съд в Момчилград е около 67 хил. лв., а посоченият в КТБ депозит е 154 хил. лв.

    Зам.-председателят на Окръжния съд в Хасково Милена Дечева е пропуснала да декларира пред Сметната палата депозити на името на дъщеря си от 195 хил. лв. и 100 хил. евро.Тя е декларирала свои влогове от 198 хил. лв. и 100 хил. евро, а на съпруга си два депозита на обща стойност 443 хил. лв.

    ––––––––––––

    Изненади с парите на Бареков и Костов

    Голяма част от депутатите – клиенти на КТБ, са декларирали влоговете си стриктно. Въпреки това някои разлики между декларираните депозити пред Сметната палата и изкараните от синдиците на КТБ данни се набиват на очи.

    Такъв е случаят с евродепутата Николай Бареков. В КТБ той излиза със 718 400 лв. и 1.806 млн. евро (или над 3.531 млн. лв.). Във встъпителната си декларация към Сметната палата към 1 юли 2014 г. той декларира влог в българска банка за 2.6 млн. лв. и още един за 11 700 евро. Сумите са далеч по-малки от вложеното в КТБ, но реално Бареков е задължен да подава декларации пред Сметната палата от 2014 г., така че е възможно да е изтеглил парите си от КТБ преди това. В декларацията си за цялата 2014 г. евродепутатът декларира още 23 800 лв. и 6500 евро с произход заплата, както и 50 хил. лв. в брой.

    Изненада има и с влоговете на Иван Костов. Във фалиралата банка той и съпругата му са депозирали 462 600 лв., 53 800 евро и 161 600 лв. През всичките години от 2009 до 2014 г. обаче подобни суми не са декларирани. През 2009 г. например семейството не е декларирало нищо, през 2010 г. Елена Костова е декларирала 40 хил. евро. На следващата година отново няма промяна в спестяванията на семейството в банки. През 2012 г. Костов пак подава уведомление за това, че няма промяна, а при напускането на Костов от власт той и жена му имат около 128 хил. лв. в банки. Реално Костов не е декларирал депозити на свое име от 2007 г. до напускането му на парламента през 2013 г., такива големи суми липсват и в предходните 7 години, когато декларациите бяха само на хартия.

    Един от най-заможните клиенти на КТБ е бившият депутат от ДПС Веселин Пенев, който е имал спестявания от над 1.095 млн. лева и 214 хил. долара, а съпругата му – 62 500 долара. Те обаче са декларирани пред Сметната палата. Според встъпителната декларация на Пенев като депутат от 2013 г. той и жена му имат цели 8 влога в български банки за над 3.2 млн. лв.

    Членове на ключови комисии са държали огромни суми в КТБ
    За част от депозитите липсват следи в имотните декларации

    Много въпроси повдига имотното състояние на някои членове на държавни комисии. Емил Атанасов, бивш зам.-шеф на Комисията за финансов надзор, е държал в КТБ три левови депозита, по които е имало максимална наличност от 286 800 лв., и един евров от 11 014 евро. Отделно от това съпругата на Атанасов – Боряна, е имала два еврови депозита за общо 69 000 евро и едни малък левов влог от 2686 лв. Тези суми надхвърлят чувствително обявяваните от Атанасов числа в имотните му декларации с уговорката, че той се е задържал като зам.-шеф на комисията за кратко и има декларации само от 2009 и 2010 г. Към датата на встъпване в длъжност – май 2009 г., Атанасов е декларирал скромни лични спестявания от 35 323 лв. Няма декларирани влогове на съпругата. При напускането на поста – юли 2010 г., Атанасов обявява общо влогове от 46 089 лв., съпругата отново не фигурира с депозит.

    Солидни депозити в КТБ е имала и Димана Ранкова, зам.-шеф на КФН. Според справката на синдиците Ранкова е имала в банката 198 755 лв. и 104 396 евро. Ранкова напусна надзорния орган през април 2012 г., като в приключващата си декларация е обявила единствено левов влог в размер на 187 700 лв. Възможно е обаче парите да са натрупани впоследствие в периода, за който няма подавани декларации пред Сметната палата.

    Любопитни са и данните за наличностите в КТБ на Захари Захариев, бивш шеф на Държавната комисия за сигурността на информацията. Той е имал в КТБ 235 169 лв. и 29 760 евро. В същото време според Сметната палата при напускане на поста през ноември 2012 г. Захариев е с много скромен банков влог – за 6845 лв. и големи задължения – ипотечен и потребителски кредит за 209 000 лв. Възможно е Захариев да е продавал впоследствие собственост, защото е придобил като обезпечения офиси срещу предоставено право на строеж.

    Бившият шеф на Държавната комисия по хазарта 2013 г. Калоян Кръстев е заел председателския пост през февруари 2010 г., като е обявил във встъпителната си декларация влог от 36 500 лв. и ипотечен заем за 168 000 лв. Ако се съди по декларираното, заемът е изчезнал, тоест е бил покрит още до края на 2010 г. За цялата 2010 г. Кръстев обявява 12 000 лв. влог, спестени от заплата, а за 2011 г. – 35 000 лв. Декларация за 2012 г. липсва и възможността за проследяване на движението спира. Така през 2013 г. при напускане на поста Кръстев е обявил солидни спестявания от 176 000 лв. Влог на името на съпругата му в декларацията няма. Според справката на синдиците в КТБ Кръстев е имал максимална наличност по левов влог в нея в размер на 191 500 лв. Съпругата му Йорданка е имала 59 033 лв.

    С по-малко пари спрямо наличностите в КТБ е декларирал, че напуска поста член на Държавната комисия по хазарта през февруари 2011 г. и Иван Еничеров. При освобождаването си той е декларирал 93 135 лв. влог, няма влог на името на съпругата му. На този фон в КТБ срещу името на Еничеров има левов влог 188 495 лв., а на името на съпругата му Емилия – 106 817 лв.

    Впечатляваща е и сумата, държана в КТБ от Светла Тодорова, член на КЕВР и временно председател на комисията. В КТБ за обхванатия 5-годишен период Тодорова е имала 170 198 евро и 109 158 лв., а съпругът й Минко Сливков – депозит до 100 914 евро. Депозитът на съпруга е близък до този от встъпителната декларация на Тодорова от септември 2014 г. като председател на КЕВР – 90 000 евро, но самите стартови спестявания на Тодорова са чувствително по-ниски – 78 000 евро. За 2014 Тодорова твърди, че няма промяна в имотното състояние.

    Големи спестявания стоят в КТБ и срещу името на Свилен Попов. Той попада в списъка в качеството му на член на Комисията за регулиране на съобщенията. При встъпването си в длъжност през юли 2009 г. Попов и съпругата му Елена са имали общи влогове в размер на 47 522 лв., а към момента на освобождаване на поста – април 2010 г. – влоговете им са възлизали на 73 454. Това е значително под депозитите на двамата в КТБ – 426 723 лв. на името на Попов и 125 277 лв. на съпругата му.

    МИНИСТРИ

    При министрите впечатление прави влогът на бившия транспортен министър от кабинета Борисов 1 и преди това зам.-кмет на София Александър Цветков. Цветков е влязъл във властта със скромни спестявания. В първата си декларация – към момента на встъпване в длъжност в Столичната община, той е декларирал налични свои спестявания в размер на 10 000 лв. Съпругата му Яна към тази дата е имала само кредити в общ размер на 65 000 евро. През 2009 г. Цветков е декларирал като спестени от заплата 16 000 лв. и 4500 лв. кеш, а съпругата му – 6300 лв., като кредитите вече са покрити. През 2010 г. Цветков декларира като налични 3000 лв. от заплата и 595 лв. на влог, а жена му – депозит за 11 376 лв.

    Цветков напуска министерския пост през май 2011 г. Според окончателната му декларация той е напуснал властта с общи спестявания в размер на 16 595 лв., а съпругата му – 19 508 лв. В тази приключваща декларация излиза, че кредитите от 65 000 евро стоят неизплатени. На този фон Александър Цветков е имал в КТБ максимален депозит от 283 095 лв., а съпругата му Яна – друг влог до 63 856 лв.

    ОСОБЕН СЛУЧАЙ

    Бисер Манолов, член на ръководството на „Движение България на гражданите“ на Кунева, за 2014 г. е декларирал пред Сметната палата един влог в евро и друг в долари на обща стойност над 660 000 лв. Според данните на синдиците пък той е имал в КТБ само 55 261 евро – сума в защитения по закон размер. Интересното за Манолов не е, че е активист на партията на Меглена Кунева, а че е дългогодишен член на Фонда за гарантиране на влоговете, който изплаща защитените депозити във фалиралата КТБ.

    .

  • Местан ще прави партия ДОСТ

    „Създавам нова партия не като отговор на нападките срещу мен и моите колеги, в България има нужда от либерален политически субект. Демократи за отговорност, свобода, толерантност – ДОСТ, е името на формацията“, обяви Лютви Местан по Нова телевизия. Той поясни, че „дост“ е „приятел“ на турски език.

    Местан каза, че вече 40 дни обикаля страната и регистрира критична маса избиратели, които не споделят тезите на Доган и се чувстват непредставени от ДПС.

    „Ако има разцепление в ДПС, то не е породено от мен и хората, които ме подкрепиха. Разцеплението настъпи с речта на Ахмед Доган, която бе стратегическа грешка“, посочи бившият председател на ДПС и бъдещ лидерн на ДОСТ.

    „Крайно неприемливо е изречението от речта, в което се говори, че ако някой от ЕС говори за приоритет на свободата, значи не познава реалността, заяви още Местан, който бе изключен от ДПС преди Нова година и в момента е независим депутат. Той коментира, че атаките срещу него са стигнали дъното: „Не пощадиха нито мен, нито децата ми“.

    Бившите ми колеги от ДПС въобще да не се занимават със съвестта си, това ще им попречи на кариерата, каза още Местан.

    Източник: в. „Сега“

  • Прожекция на „Дякон Левски“ в Детройт

    Прожекция на нашумелия филм „Дякон Левски“ – съвременен исторически, пълнометражен филм за Апостола – ще има на 6 март т.г., неделя, от 16.30 ч. в Troy Community Center в Детройт – информира BulgariansInDetroit.com. Филмът е създаден през 2015 г. и разказва за живота и делата на Васил Левски.

    Untitledз

    Прожекцията на филма ще е само една. Филмът е на български език със субтитри на английски.

    Възраст:  12+
    Цени на билет:  $12 (до 4 март)
    На вратата:  $20

    Troy Community Center
    3179 Livernois Rd, Troy 48083

    Телефон за допълнителна информация: 248-802-6947 Нели

    „Очакваме всички българи и заинтересовани чужденци!“ – се казва още в съобщението за прожекцията на филма, публикувано в BulgariansInDetroit.com.

    .

  • Невероятно.инфо: Първо място за българските политици в световна класация по некадърност

    „Българските политици спечелиха първо място в световната класация по некадърност!“ – под това заглавие Чергар Странник е пуснал поредната си горчива, талантлива пародия в сайта Neverojatno.wordpress.com

    Колаж: Вudnaera.com
    Колаж: Вudnaera.com

    Българските политици спечелиха първото място в традиционната класация на списание „Forbes“ за най-некадърни политически представители в света. В жестоката надпревара те са успели да се преборят с конкурентите си от Сомалия, КНДР, Нигерия и Конго. Първото място е спечелено благодарение заслугите и усилията на цялата плеяда политициq управлявали и управляващи все още България от началото на прехода. Ето и критериите, по-които нашите политически лъвове са успели да заемат призовото първо място:

    1. Българските политици са най-успешните в способностите си да предизвикват чрез управлението си носталгия по социализЪма. Няма друга държава, в която след падането на тоталитарния режим, народът с толкова умиление да си спомня за добрите стари времена.

    2. Българските политици са най-успелите в дисциплината „Дискредитиране и омаскаряване на демокрацията“. Българските политици са единствените в света, успели да убият вярата в демокрацията в почти 100% от населението на страната.

    3. Българските политици са единствените в света, успели да докарат държавата си само за двайсет години, едновременно до икономическа, финансова, демографска, културна, здравна и образователна криза.

    4. Българските политици са първи по показателя прогонване на населението извън пределите на държавата, чрез прилагане на политическа принуда, на базата на узаконяването на пълното беззаконие и несигурност в страната. По груби сметки държавата е загубила 15% от работоспособното си население и не се очаква темповете на емиграция да спадат.

    5. Българските политици са първи и по показателя разграбване, унищожаване и разпродажба на изграденото по време на отминалия тоталитарен режим.

    6. Българските политици са първи в света и по показателя сливане с организираната престъпност, както и държат челното място по корупция.

    7. Българските политици са най-некадърните бизнесмени, придобили парите и бизнеса си чрез шуро-баджанащина и ограбване на държавата, както и чрез крупни измами с пари от еврофондовете. Те са единствените, които на 100% не биха издържали без държавна подкрепа в условията на реална пазарна среда.

    8. Българските политици са най-успешните в понижаването грамотността на населението, чрез малоумни образователни политики. Смята се, че за изминалите години на прехода грамотността сред населението е намаляла с 30% за сметка на увеличението със 100% на дипломираните висшисти малоумници, на фона на все по-големия глад за специалисти във всички сфери на икономиката, науката и обществения живот. Особено показателен за кризата в образованието е фактът, че начело на държавата седи пожарникар, незнаещ чужди езици.

    9. Българските политици са на челно място и по дезинтеграция на интегрирани преди малцинства, както и по изграждане на изключително благоприятна среда за развъждане на бездомни кучета.

    10. Българските политици са на челно място за всички времена по брой на обещани, но неизпълнени обещания.

    11. Българските политици са политиците, купили най-много гласове за най-малко пари по време на предизборни кампании, което ги прави номер едно в света на политиците, избрани не заради качества, а за пари.

    12. И не на последно място българските политици са успели да продадат държавата на най-много чуждестранни интереси.

    Наградата за най-некадърните политици в света е изработена от световно-известните френски скулптори и изобретатели доктор Жозеф Игнасий Гилотен и доктор Антоан Луис, и ще бъде връчена на победителите от останките на техния народ.

    .