2024-07-16

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • И. Бедров: Защо не чувате лондонски въпроси от българския телевизор

    Една измислена история, част от нашата реалност

    .

    Иван Бедров, Сlubz.bg

    Снимка: Фейсбук профил на Бойко Борисов
    Снимка: Фейсбук профил на Бойко Борисов

    След като в последните дни записът от срещата на премиера Бойко Борисов със сънародници в българското посолство в Лондон се превърна в най-разпространяваното видео, много хора попитаха в социалните мрежи и форумите:

    Защо и българските журналисти не задават такива остри въпроси?

    Защото са тъпи, отговориха си сами много хора. Този отговор обаче е също точно толкова тъп, колкото и всяко обобщение. Хайде малко по-конкретно:

    Възмущението вероятно идва от там, че нито премиерът, нито друга високопоставена личност, не биват притискани в България с неудобни, конкретни и остри въпроси.

    ПЪЛЕН ЗАПИС: ТОВА, КОЕТО НЕ ВИДЯХТЕ ОТ СРЕЩАТА НА БОРИСОВ В ЛОНДОН

    Самата дума „притискам“ издава, че условието изисква зад гърба на интервюирания да няма изход – т.е. не говорим за изявленията на крак, когато премиерът може да продължи към колата си; не говорим за пресконференция, която е ограничена във времето, редът на задаване на въпроси е предварително уточнен, а и може да бъде прекъсната по всяко време заради нечий иззвънял телефон; не говорим и за радостта от това премиерът да ти вдигне телефона и също толкова щастливо връзката да се разпадне.

    Говорим за интервю в телевизионно студио, предавано на живо.

    Ето как биха се развили няколко минути в ефир и извън ефир (думите в курсив са наистина произнесени в Лондон):

     

    „В последните седмици една тема остана встрани покрай „Родна реч, омайна..“, турското робство и т.н. – критичният доклад на Европейската комисия. Какъв е вашият коментар и кога ще стигнем румънците, г-н Борисов?

    В кое направление?

    Правосъдие.

    В момента ние имаме поне с 20% повече усвояване на еврофондовете отколкото Румъния. Поне с 20%!

    Ха-ха-ха. Това не е важно.

    Как да не е важно? Близо 7 милиарда са разплатени в България за последната година от европейски фондове. Всичките тези инфраструктурни проекти, конкурентоспособност…

    Това не отговаря на въпроса. Не е това въпросът.

    …енергийна ефективност. Всичко това е направено с европейски пари.

    Г-н Борисов, искате ли да повторя въпроса? Кога ще стигнем румънците, г-н Борисов?

    Не ви разбирам въпроса.

    Коя дума точно не разбирате?“

     

    В този момент слушалката на водещия/водещата започва да гърми. Редакторът:

    „Лично те помолих това да не го питаш.“

    В това време гостът отговаря:

    „Всичко ви отговорих. Мисля, че стана ясно на зрителите“.

    Водещият/водещата запазва самообладание и продължава с въпросите:

     

    „Искам да ви попитам и по повод статията в „Шпигел“ дали имахте шанс да я прочетете – „Шпигел“ значи огледало на немски. Искам да ви попитам започнахте ли да виждате Пеевски в огледалото, когато се погледнете?

    Първо, това категорично мога да кажа, че не е верно. Категорично…

    Кое точно не е вярно?

    …и с цялата си отговорност на това, което казвам. И ще ви дам един много конкретен пример. Само в последната една година от борбата с контрабандата и корупцията в бюджета сме вкарали 2 милиарда 845 милиона повече от 2014 година…

    Защо свързвате Пеевски с контрабандата?

    Кой ги свързва!

    Вие – току-що.

    Казах ви, ние преборваме контрабандата успешно. Ощетихме мафиоти, контрабандисти и олигарси с милиарди.

    А те къде са?

    В бюджета разбира се. За саниране, за магистрали…

    Не, не, къде са мафиотите, контрабандистите и олигарсите? Арестувахте ли някой, има ли обвинени, има ли осъдени?“

     

    Гласът в слушалката:

    „Ти нормален ли си?!“

    В това време кафявите сайтове вече излизат със заглавие: „СТАВА СТРАШНО! Водещият Х с космическите 2 бона премия, а за пенсионерите – 40 лв. Не признава, че е гей!

    Докато водещият/водещата е разсейван от гласа в слушалката, гостът продължава:

     

    „…Само за януари месец сега над милиард 150 милиона повече събрани приходи в държавата, а инвеститорите са много повече, отколкото са били. Грешите. Така, друг въпрос имате ли?

    Имам, да. Преди седмица няколко търговски камари изпратиха отворено писмо, че липсва върховенство на закона и това пречи на инвестициите. Бихте ли ми казали докъде сме стигнали?

    Видях се с тях и те казаха, че не са добре разбрани. И Виктор Орбан дойде в България да каже колко са доволни унгарските компании. Просто сте прочели половината.

    Ами, ще ви цитирам: „Понижава се желанието за инвестиции в България в полза на други държави.“ Това казват търговските камари.

    Точно обратното каза Орбан. Просто не сте чели половината.

    Ето ви от другата половина цитат: „Нито една реформа на правосъдната система не би била възможна без политическа воля за прилагане на закона.“

    Точно това казвам. Ние имаме политическа воля, а не като Станишев и Местан да се целуваме на Орлов мост!“

     

    В това време директорът на публицистиката звъни на редактора, който за кратко е принуден/а да спре да крещи в слушалката:

    „Вие добре ли сте, бе?!! Знаете ли какво правите изобщо?!“

    В съседния офис звъни телефонът на изпълнителния директор:

    „Криси съм, дето живея с министъра. Имахме уговорка за едни проекти по комуникационните планове на оперативните програми. Ще се забавят малко.

    Как така, нали всичко бе потвърдено?!

    Пусни си ефира. Не го решавам аз“, отговаря Криси.

    В ефира текат реклами. Интервюто е приключено. Гостът напуска бързо, без да каже дума.

    Директорът на публицистиката вече е в студиото. Крещи:

    „Браво! Обадиха ми се, че повече нито премиер, нито кьорав министър ще видим в студиото! Ще ни ударят и от европрограмите и ще си задавате въпросите във фейсбук тогава!“

    Няколко етажа по-нагоре шефът на рекламата връхлита запъхтян в кабинета на изпълнителния директор:

    „Какво е станало? Обадиха ми се от Банката. Щели да си помислят за новия рекламен пакет. Казаха да не ги чакаме и ако си намерим друг спонсор на спорта… Какво става?

    Става страшно! Не четеш ли сайтовете?! Чакай, че ми звъни най-големият ни външен продуцент… Какво? И с теб ли? Идиоти! И-ДИ-О-ТИ!

    След три дни в ефира има ново шоу с нов водещ/водеща. Той е свеж, позитивен, достъпен, зрителите го приемат като техен близък. Премиерът и министрите започват да гостуват там, редуват се с риалити звезди и чалга певици. Водещият/водещата не ги дразни. След две седмици онова шоу отпада от програмната схема. Криси се обажда, че май ще оправи нещата…

    .

  • Българите в Лондон към Борисов: Кажи за Пеевски

    Младежите не спестиха нищо на министър-председателя – нито въпроси за корупцията, нито за връзките му с медийния бос – информира сайтът Mignews.info, позовавайки се на Novini.london. За това какво точно се е случило на срещата на Бойко Борисов с българската общност в Лондон, провела се вчера, 3 февруари, разказва Йордан Мичев.

    Снимка: mignews.info
    Снимка: Мignews.info

    Българите в Лондон не спестиха неудобните въпроси към Бойко Борисов на нарочната им среща в сряда вечерта. Дори за връзките на министър-председателя с медийния бос Делян Пеевски. „Кво чакате, бе!? Реформи ли“?! С тази смесица от приятелски поздрав и типично поведение от 90-те премиерът прекрачи прага българското посолство в английската столица в сряда вечерта.

    „Поздравът“ бе отправен към десетки младежи, които чакаха да влязат в дипломатическата мисия за среща с българския министър-председател.

    На последните парламентарни избори през 2014 г. ГЕРБ получи в Лондон голяма подкрепа – от 8088 действителни бюлетини в британската столица, 52.51% бяха за партията на Борисов. Затова той си мислеше, че както и да се държи, тук всичко минава. Като в България…

    Оказа се, че не е точно така. Още преди Борисов да се появи на трибуната, заедно с министрите Даниел Митов и Екатерина Захариева и с посланика в Лондон Константин Димитров, беше ясно, че срещата с българската общественост няма да мине по очаквания ред. Почти 80% от присъстващите бяха млади хора, предимно студенти, които се бяха приготвили да не спестят нищо на министър-председателя.

    В България обикновено си спестяваме много неща към управниците на подобен тип мероприятия – дали от страх за работното място, дали от някакви проверки, но тук – на Острова, политическата култура е доста по-различна. Британците изискват от политиците си, които са избрали, да изпълняват обещанията си и им държат постоянно сметка за това.

    Правителството „Борисов – 2″ дойде на власт с обещанията за бързи реформи. Най-вече за радикална съдебна реформа, която да съсече корупцията по високите етажи на властта. Такива са очакванията и на Европейската комисия, а е видно в последния мониторингов доклад, че нищо от това не се изпълнява. Такива са очакванията и на избирателите, а от срещата на Борисов с тях в Лондон бе видно, че и те не са никак доволни…

    За належащите реформи в други важни сектори – образование, здравеопазване, сигурност, е излишно да говорим. Резултатите са видими. На практика реформи няма – близо година и половина от този мандат бяха изгубени в семейните драми на управляващата коалиция.

    Но да се върнем на срещата в посолството.

    Много е лесно казионните медии, присъствали на мероприятието, да обърнат внимание на един момент още от самото начало на сбирката – жена, видимо на средна възраст и с отличителен говорен дефект, излезе и с истеричен тон започна да обвинява Борисов, че е продал България със спирането на проекта за газопровода „Южен поток“.

    „Вие продадохте България, г-н Борисов, защото спряхте „Южен поток“, от който страната щеше да има приходи по 400 млн. долара годишно! Вие ни продадохте!“, неистово крещеше жената.

    Очевидно бе, че не толкова думите й, а това, че има говорен дефект изнерви аудиторията. В типичния си стил обаче Борисов заяви: „Може ли да си махнеш листчето и да се опиташ да го кажеш. Защото аз ще ви отговоря, без да го чета“. И започна с редовните си лакърдии за „Големия шлем“, за ескалацията на разходите, за това, че не бил изгоден проект…

    Все оправдания, които много често самият Борисов самоопровергава, твърдейки, че „Южен поток“ е важен и изгоден за България проект. Само че както обикновено – говори както му изнася и според аудиторията.

    Добре поне, че не ни занимава този път с газовите хъбчета. Само че когато му бе зададен въпросът дали „Южен поток“ е също толкова неизгоден за страни като Унгария, Австрия, Италия и Гърция, колкото за България, Борисов не знаеше какво да отговори. Както не знаеше какво да отговори и на въпроса дали проектът е спрян заради външен натиск.

    Казионните медии, които присъстваха на събитието, ще ви спестят и други въпроси на присъстващите на срещата: за несъстоялата се съдебна реформа, за корупцията, за връзките на Борисов с Пеевски, за това, че до момента не е станало ясно каква позиция има България по сделката между Великобритания и ЕС за спирането на социалните помощи, за това, че съществува видима дискриминация за имащите право на глас на референдума за членството на Обединеното кралство в ЕС, и че гражданите на Съюза се третират по различен начин – тези от Малта, Кипър и Ирландия ще могат да гласуват, а останалите – не…

    Трябваше да минат месеци мълчание, за да разберем от външния министър Даниел Митов, че България е против подобни дискриминационни мерки. Трябваше да минат месеци дипломатическа дискретност, за да разберем от посланика ни в Лондон Константин Димитров, че са правили проверки за това, защо едни ще могат да гласуват на референдума, а други – не… В официални изявления обаче всичко това липсва. На маса може да си говорим много, може да возим Камерън с джипката и да го водим по механи, но за важните неща не се говори, поне не се говори публично, за да стане ясно каква позиция имаме.

    „Сега започват преговорите с Великобритания и по отношение на социалните плащания, и по отношение на референдума“, увери министър Митов.

    Как сега започвали, след като вече две седмици Камерън води усилени преговори с Брюксел и е на прага на сделка, а срещата на върха на ЕС чука на вратата, може би само министър Митов може да отговори на подобна постановка.

    „Кога ще ги стигнем румънците, г-н Борисов?“ – пита глас от публиката.

    „В кое да ги стигнем?“ – отговаря му се с въпрос.

    „Поне в борбата с корупцията кога ще ги стигнем?“ – следва уточняващ въпрос.

    Борисов дава думата на Екатерина Захариева.

    „Ще представим план за изпълнение препоръките на Европейската комисия от мониторинговия доклад за съдебната реформа. Трябва да вземем конкретни законодателни мерки в кратък срок“, увери министър Захариева.

    Е, какво прави правителството година и половина, че сега на бегом се правят законодателни промени, за да се отговори на критиките в евродоклада, така и не стана ясно.

    След като страстите на срещата се поуспокоиха, започнаха въпроси и за бежанците.

    „Нашето предложение и това, което сме се разбрали като политика да водим, е да не се търси решение за една или друга страна. Това, което правят седем страни в Европа, да се заграждат, това не е решение. Напротив, това е отстъпление от най-важните ценности, които е придобил ЕС“ – заяви Борисов по отношение на мерките, които взима България за спиране на мигрантския поток.

    „Вярно ли е, че бежанец получава по 600 лева от държавата месечно?“ – попита един от присъстващите.

    „Не е вярно. Няма такава разкладка“ – отговори той. А каква разкладка има – не стана ясно.

    „Защо продължавате да поддържате бизнеса на Делян Пеевски? Имате ли някакви общи интереси с него?“ – попита друг от присъстващите.

    „Не е вярно, това са абсурдни неща“ – смотолеви все по-изнервеният Борисов.

    „Да бе, как да не е вярно“ – репликира го глас от публиката.

    „Какво мислите за инициативата на „Шоуто на Слави“ за референдума?“ – пита студент, дошъл от Кеймбридж.

    „Каква е тази инициатива?“ – в типичния си стил отговори Борисов и поясни, че не е чел шестте точки, за които екипът на Трифонов събират подписи за свикване на референдум за промяна на избирателната система.

    Борисов коментира отдавна познатата причина да е в обтегнати отношения с Трифонов – докато бил кмет на София, не позволил на шоумена да строи в градинка до хотел „Кемпински“. „Иначе преди това бяхме първи приятели. През вечер беше при мен в Банкя.“

    Почнаха саркастични въпроси и защо се бави номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Отговорът беше познат – имало време до края на март, докогато се внасят номинациите. Така се правело, защото този, който бърза, накрая не го избират.

    „Ама ние безнадеждно закъсняваме с тази номинация, г-н Борисов. И вие ще носите отговорност за това“ – беше репликата от залата.

    „Това не е вярно. Не забравяйте, че точно моето правителство одобри кандидатурата на г-жа Бокова за шеф на ЮНЕСКО“ – каза премиерът.

    Добре, че по едно време се намеси и посланикът Константин Димитров, за да въведе някакъв ред, усещайки, че обстановката става взривоопасна.

    В крайна сметка имаме поне новина от цялата среща – Борисов обеща до 2018 година да бъде завършено електронното правителство, за да може административното обслужване на българите в чужбина да става бързо и евтино.

    Ще дочакаме ли 2018 г. обаче електронно правителство? Или пак ще задаваме същите въпроси на същите срещи.

    Дано поне има някакъв смисъл от участието на Борисов, Митов и Захариева в глобална конференция в помощ на пострадалите от конфликта в Сирия, която ще се проведе в Лондон днес. Във вторник вечерта по време на официалния прием за ръководителите на делегациите премиерът е успял да разговаря с американския държавен секретар Джон Кери, с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и с британския си колега Дейвид Камерън.

    Защото срещата с българската общност в Лондон се оказа неуспешен пиар ход и крушение – и като организация, и като очаквани резултати от страна на посолството и на хората, които я организираха.

    От изборния триумф през 2014 г. в Лондон досега изтече много вода. Търпението се изчерпва. Чакат се обещаните реформи…

    Автор: Йордан Мичев, Novini.london

    https://youtu.be/AxFStqlce2Y

  • Кунева стана просветен министър

     

    Народното събрание освободи Тодор Танев от поста министър на образованието и избра на негово място Меглена Кунева. Това стана с две гласувания. Първият път Кунева стана министър със 104 гласа „за“, 66 гласуваха „против“, а 32 се въздържаха. Вторият път таблото отчете 106 гласа „за“. Единствените двама депутати от Патриотичния фронт, които бяха „за“ при прегласуването – Славчо Атанасов и Атанас Стоянов, обвиниха електронната система, че не е отчела правилно гласа им и поискаха вотът им да се приеме за „въздържал се“, както и при първото гласуване.

    „За“ гласуваха всички присъствали 80 депутати от ГЕРБ, 13 от РБ, 8 от БДЦ и трима независими – Ана Баракова, Гюнай Хюсмен и Муса Палев. „Против“ бяха всички присъствали 35 депутати от БСП, 21 от ДПС, един от РБ, двама от Патриотичния фронт, петима от „Атака“ и двама независими – Георги Кадиев и Велизар Енчев. Шестима депутати от РБ, 13 от ПФ, трима от БДЦ и 9 от АБВ гласуваха с „въздържал се“ . /“Сега“/

    zx450y250_2697993

    По-рано днес:

    АБВ поиска номинацията на Кунева да се оттегли, а ДСБ – днес да не се гласува

    ДСБ настоя да отпадне точката за гласуване на кандидатурата на вицепремиера Меглена Кунева за министър на образованието. „Добре е, когато се предлагат персонални промени в Министерски съвет, да се правят от този, който има право да ги прави, а не да ни се пращат писма“, заяви от парламентарната трибуна Атанас Атанасов. Причината за исканото отлагане е отсъствието на премиера Бойко Борисов, който е на работно посещение в Лондон и не може да представи лично Кунева. „Сами трябва да уважаваме институцията, която представляваме. Добре би било да изискваме от тези органи, които избираме, да спазват конституцията”, допълни Атанасов.

    ДБГ обаче смята, че няма причина за отлагане. „Уверихме се в последните дни в подкрепата на премиера Борисов за Кунева“, обяви Димитър Делчев.

    Веднага след това депутатите отхвърлиха предложението на Атанас Атанасов, като „за” бяха 63, „против” гласува 67 и 22-ма се въздържаха.

    АБВ, която вчера обяви, че няма да подкрепи Кунева за наследник на Тодор Танев, поиска кандидатурата й да бъде оттеглена. „Това е по-разумният подход“, коментира Георги Първанов. Той даде да се разбере, че ако все пак Кунева бъде избрана, няма да напуснат коалицията. Според Първанов коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок вече няма смисъл, защото води до феодализация на министерствата. Бившият президент призна, че подкрепата за Румяна Бъчварова като шеф на МВР и за Екатерина Захариева като правосъден министър са били компромис, но този стил на работа трябва да бъде сменен.

    БДП смята, че номинацията на Кунева е политическа и не се основава на експертиза. Георги Ковачев от Народен съюз обяви, че ПГ е разделена на две. Групата на НС, която е от 5-има няма да подкрепи каквито и да е персонални промени в кабинета, но 8-те представителите на партията БДЦ стоят зад правителството и ще подкрепят Кунева. Според Ковачев Кунева ще се опита да внесе някакъв ред в образованието, но по-скоро трябва да се търси вариант с вътрешен за системата човек. Той трябва да има и по-широка подкрепа. /„Сега“/

    .

  • 20 хиляди български гражданки продават любов в ЕС

    Към 20 000 жени с български паспорти и лични карти проституират в Европа. Това сочат данните на ГДБОП и прокуратурата, получени чрез обмен на информация с партньорските служби – пише в. „Труд“. Нашите жрици на платената любов отстъпват челните места по брой само на своите на колежки от Украйна (45 000), Румъния (30 000) и Русия (25 000).

    Приблизителен брой на българските проститутки в Европа. Схема: в. "Труд"
    Приблизителен брой на българските проститутки в Европа. Схема: в. „Труд“

    В почти всички страни на Стария континент проститутките не се преследват от закона, както е и в България. Но това не се отнася за сводници и трафиканти на жени. Затова полицейските служби в Европа регистрират и следят участниците в бизнеса със секс услуги.

    Малко над 4500 са били проститутките, преброени от българското МВР през 2003 г. В момента – 10 години по-късно, броят им в страната е към 7500. Експертите обаче не бързат с извода, че заради кризата или по някакви други причини са се увеличили жените, които продават любов.

    Смята се, че числото е нараснало, след като полицията е провела повече акции в големите градове, по курортите и край магистралите. В същото време тази статистика не показва кои от проститутките са професионалистки, кои са аматьорки, кои вече са станали порядъчни, кои са в чужбина и т.н.

    Според данни на Центъра за изследване на демокрацията, пазарът на платен секс в България възлиза на 230-250 млн. лв. Една проститутка тук изкарва между 1500 и 3000 лв. на месец. Ако „работи“ в страна от Западна Европа обаче, приходът е от 5000 до 10 000 евро месечно. При 20 000 наши проститутки в чужбина сумата става космическа – приблизително 1,8 млрд. евро годишно.

    И още…

    „Все още има български момичета, които стават лесна плячка на банди от сводници, хващат се на обяви за работа в чужбина или са подмамени с обещания за любов и брак“. Това разказват магистрати и полицаи, работещи по разбиването на организирани престъпни групи за трафик на хора.

    Няколко са новите тенденции в последните 5 години след влизането на България в ЕС. В страни като Белгия и Холандия, където има 5-6 хиляди нашенки, сутеньорите им работят с мафиотски кланове от Турция, Румъния, Албания и страни от бившата ОНД. Пристигналите жени се препродават, някои от тях попадат на жестоки господари, рискуват живота си, ако се оплачат на властите.

    В Италия, Испания, Германия и Франция българските „бели робини“ са 10-12 хиляди. Те заминават по канали, организирани от наши сводници. Около 4-5 хиляди са проститутките ни в останалите страни от ЕС, като около половината от тях работят в Гърция.

    Ромска връзка

    От 25 до 30 процента от проститутките ни в чужбина са от ромското малцинство, смятат ченгетата. Техните колеги от Апенините и Пиренеите например съобщавали, че са се натъквали на случаи, в които мургав съпруг е сводник и на жена си, и на една или две от дъщерите си.

    Други ромки пък обяснявали, че са пристигнали при свои роднини, които им обещали работа. След като 2-3 месеца нищо не се уредило, жените решили да отидат в публичен дом или да търсят клиенти за секс на улицата.

    Имало и такива, които казвали, че са проституирали и край магистралите в България, но решили да заминат за чужбина, където се плаща по-добре.

    Три града

    от Северна България – Плевен, Шумен и Видин държат първенството по износ на плът в последните години, смятат експертите по трафик на хора. В неофициалната класация след 2007 г. те са изместили Сливен, Пазарджик и Ямбол.

    Броят на жените от София, Пловдив, Варна и Бургас, които заминават да проституират в чужбина, се запазва относително малък, тъй като в големите градове безработицата и безизходицата не са толкова отчайващи. Специално за курортите на Черноморието се поддържа един постоянен контингент от момичета, които обслужват т.нар. секстуристи и затова трафикът от тези райони към чужбина не е висок, смятат криминалистите.

    Според данни от изследване, проведено едновременно в България, Италия, Испания и Португалия, има пряка връзка между проституцията, наркоманията и наркотрафика.

    Самата среда тласкала проститутките да посягат към дрогата, но имало и обратен процес – наркоманки, които започват да проституират, за да си набавят пари за дневните дози.

    Пътят на парите

    От 15 до 20% от близо двата милиарда евро, заработени годишно от българки по европейските бардаци, се връщат в страната, пресмятат магистрати и полицаи.

    Сумата от около 350 млн. евро е към половината от парите, получени у нас от гурбетчии (781 млн. евро за 2012 г. по данни на БНБ – б.р.). Нищожна част от валутата, получена от секс, отива за издръжка на близки на жените, които се продават. Близо 90 процента от върнатите в страната пари са на сводници, които ги изпират чрез покупка на имоти и коли, влагат ги в легален бизнес и т.н.

    Отварянето на границите, новите технологии, удобният транспорт до всяка точка на континента, все повече разширяват възможностите на мафиотските групи да трупат печалби на гърба на сексробините, убедени са експертите по борба с трафика на хора.

    Ромки изкарвали до 400 евро на ден в Бремен

    От 200 до 400 евро на ден изкарвали плевенски проститутки, жертви на трафик на хора в германския град Бремен. Жените обаче не получавали почти нищо освен дребни пари за цигари и храна. Непокорните били пребивани.

    Повечето момичета тръгвали от Плевенско с обещанието, че в Германия ще работят като сервитьорки. Някои знаели, че влизат в най-древната професия. Те пък били подлъгвани, че ще делят наполовина със сутеньорите.

    Понякога сводниците пращали дребни суми на роднините на момичетата в България. Но иначе им казвали, че държат парите по влогове и с тях ще им бъдат купени жилища в България.

    „Някои от жените работели по 4-5 години и до самия край очаквали, че наистина ще получат дом“, разказва прокурорката от Бремен Петра Майер. Тя и окръжният прокурор на Плевен Иво Радев оглавяват съвместния разследващ екип, разбил схема за трафик на хора с цел сексуална експлоатация и пране на пари. Делото срещу плевенска ромска фамилия и техните зетьове, въртели незаконния бизнес с женска плът, се очаква да тръгне в бременския областен съд до април.

    Божидар и Райна Беркови, дъщерите им Юлияна и Марина и приятелят на едната от тях Ивайло бяха задържани на 18 октомври миналата година. Те водели бедни ромки да проституират в Бремен. Посредник бил мъж от Косово, който настанявал жените в различни квартири в града и околностите.

    „Засега сме издирили 7 жертви, но сме сигурни, че има и други“, обяви германската прокурорка. За повечето от тях е осигурена закрила от немските власти.

    „Жените обикновено се страхуват да свидетелстват и това е много голям проблем при трафика на хора. Те казват, че всичко е доброволно, въпреки че това не е вярно“, казва Петра Майер.

    Проституцията в Германия не е наказуема, а в Бремен при модерни условия работят около 800 проститутки, обяснява главен криминален инспектор Грегор Вайснер от местната полиция в Бремен. По думите му голяма част от легалните жрици на любовта са българки.

    230 момичета от Сливен със съдбата на Олга

    Момиче от Сливен успя да се спаси от сексуално робство, оплака се на властите в Холандия и получи закрила. Така се стигна до случая „Олга“, станал популярен благодарение на българо-холандска програма за борба с трафика на жени.

    Сливенчанката с псевдонима Олга, придружавана от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов обиколи преди месеци няколко университетски града в страната и разказа пред студентите потресаващата си история.

    През 2000 г. Олга учела в университет в Холандия и имала сводник – неин съгражданин от Сливен. Започнала да работи на витрина, мъжете я харесвали. Сутеньорът започнал да я пребива жестоко, за да я застави да обслужва по 20-30 клиенти на ден. Той прибирал цялата печалба.

    За 8 години тя го позлатила – той прибрал близо 4 млн. евро. Бившата проститутка вече е свободен човек, със сменена самоличност. А името Олга се превърна в нарицателно за всички момичета от Сливен, които продават любов в Холандия, Белгия или Германия.

    Преди 3 години австрийският вестник „Ди Пресе“ цитира анализ на Центъра за изследване на демокрацията, според който 1000 жени от Сливен работели като жрици на любовта само в Брюксел. Изданието стигна до извода, че Сливен е столица на проститутките.

    Според спецполицаите обаче към момента картината е променена. „Основните места за „изкарване“ на момичетата са Брюксел и Антверпен в Белгия и Амстердам, Грьонинген и Утрехт в Холандия. Сега там се намират около 230 момичета от Сливен. Броят им е намалял почти двойно спрямо средата на предишното десетилетие“, отговори ГДБОП в отговор на въпрос на „Труд“.

    Една от най-важните причини за това е, че властите в Белгия и Холандия погнаха сливенските сутеньори. Много от тях вече имат присъди, наложени са им жестоки глоби, отнети са техни имущества.

    „По-добре да ги съдят там, защото наказанията са сурови и си ги лежат по затворите. Не съм чувал някое дело за сводничество там да е завършило с условна присъда, както в българските съдилища“, коментира бивше ченге от Сливен с дълъг опит в борбата с трафика на жени.

    Неотдавна сливенски сутеньор получил 4 години затвор и 20 000 евро глоба в Холандия, а негов колега в Белгия – 7 години затвор и 15 000 евро глоба. По искане на властите в двете държави Сливенският окръжен съд е изпълнил заповеди за арест на 11 сводници през 2012 г. и на други 7 през 2011 година.

    Източник: в. „Труд“

  • МВР ще похарчи 500 млн. за новите БГ документи за самоличност

    Колосалната сума ще отиде не само за изграждане на централизирана система, но и за строеж на сгради

     Панайот Ангарев, Александър Колев,

    в. „Сега“

    2_1270735700Новите документи за самоличност и системата за тяхната поддръжка ще излязат златни. Те ще струват близо половин милиард лева – 484 223 300 лв. Това се разбира от обявената от МВР обществена поръчка за „изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи“. Крайният срок за изпълнението й е 134 месеца (11 години и 1 месец), а документи за кандидатстване се приемат до 29 февруари.

    Колосалната сума ще отиде за изграждане и проектиране на централизираната система, доставка на бланки и консумативи. Любопитно е, че суми са заделени за „строеж на многофункционална сграда или сгради и прилежаща инфраструктура“. Взети са предвид и средства за „технически и програмни средства за оборудване на два комуникационно-информационни центъра и на център за архивиране на данни“, работни места, биометрични станции и управляващ софтуер за снемане на биометрични данни и верификация на документите за самоличност.

    Не е ясно защо се налага строежът на специални сгради. Една от версиите е, че се прави опит да се осмисли бъдещото Държавно предприятие „Център за предоставяне на услуги“. Търговското дружество бе заложено с промени в закона за МВР. Негов принципал ще бъде вътрешното министерство, то ще предоставя услуги на гражданите, включително и издаването на документи за самоличност. Другата въпросителна е къде ще отиват десетките милиони годишно, които ще бъдат събирани от гражданите при издаването на новите документи за самоличност.

    Всичко това няма да се отрази върху цената на новите документи след въвеждането на електронизацията, обеща вчера зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. От думите му се разбра, че 20% от сумата ще бъде осигурена от бюджета, а остатъкът ще е по европейски програми. Планът предвижда документите за самоличност да се изработват централизирано на едно място за цялата страна – в София, вместо както досега в 30 града. Експресните поръчки за паспорт ще се поемат от МВР. Това означава, че дори и да се внесе молба в най-отдалечената точка на страната, личната карта ще се отпечата в столицата и за 8 часа ще бъде транспортирана до съответното място. Процедурата за подаване на заявленията остава същата – в областните центрове, където ще пристигат и готовите паспорти, лични карти и шофьорски книжки.

    „Министерството е страна по договор за Централизирана система за персонализиране на български лични документи, този договор изтича през пролетта. Предприехме мерки за сформиране на експертен съвет. С решение на МС през ноември бе одобрено преминаването към тази система. Ще се стремим да няма повишаване на единичната цена на съответния документ. Няма да се затрудни и подаването на заявления за документи“, допълни Ципов. Според него България била длъжна „да въведе нови изисквания по отношение на дизайна на документите за самоличност“. И припомни, че правителството вече е приело издаването на електронен носител на лична карта. Той ще съдържа биометрични данни, с които ще се даде възможност да се преминава през електронни гейтове в страните от ЕС и да се ползват електронни услуги.

    Преди няколко месеца стана ясно, че вътрешното министерство планира да промени изцяло начина на подаване на молбите за лични документи и издаването им. Това ще става централизирано, а заявленията ще могат да се подават онлайн. Според МВР крайната цел ще е да се намали до максимум възможността за фалшификация на документите за самоличност. Очаква се промяната да влезе в сила от началото на 2017 г. с издаването на нови лични карти с чип. Тогава ще бъдат подменени около 500 хил. от сегашните лични карти, чийто срок изтича. Подмяната на всички документи трябва да стане постепенно до 2021 г.

    Вкарването на чип в личните карти ще позволи чрез тях да бъдат използвани електронните услуги, които би трябвало да започнат да предоставят повечето министерства след създаването на Държавна агенция „Електронно управление“ и Държавно предприятие „Единен системен оператор“. В системния интегратор ще се съхранява информацията от всички регистри за лицето и до изпълнението на услугата ще се стига след проверка за съответствие.

    През 2017 г. изтича договорът със „Сименс“ за издаване на личните карти. В договора с бъдещия изпълнител ще бъде заложен новият модел на електронните лични карти. Първоначално се очакваше новите карти да бъдат факт от началото на 2016 г., но приемането на новата стратегия за е-управление, Закона за електронната идентификация и бъдещото създаване на двете държавни агенции забавиха нещата.

    .

  • „El Mundo“ за Бърни Сандърс и Хилъри Клинкън

    Старият ляв политик, който може да съсипе първичните избори на Хилари

    .

    Пабло Пардо, „Еl Mundo“

    Бърни Сандърс и Хилари Клинтън
    Бърни Сандърс и Хилари Клинтън

    Лорейн Уилямс се е ръкувала с много кандидати за президентския пост в САЩ. Сред тях са и Хилари Клинтън, и Рик Санторъм (втори на републиканските първични избори през 2012-та), и Майк Хакъби (номер 2, но през 2008-ма). Привилегията на Лорейн е, че е председателка на местното ръководство на Демократическата партия в малкия Вашингтон в щата Айова – първия щат, в който се провеждат публични първични избори за най-влиятелния пост в света: президент на САЩ. Ето защо в този Вашингтон – селище с едва 7500 жители, което живее от субсидирана царевица и от превръщането й в гориво, човек като 59-годишната Лорейн Уилямс, собственичка на кафене и ресторант, знае как стискат ръцете претендентите за Белия дом. Освен това тя е и чест източник на информация за „Уолстрийт Джърнъл“, откъдето редовно я търсят за мнение, защото именно в тази пълна с генномодифицирана царевица Айова обикновено се решава кой ще застане начело на САЩ.

    Уилямс признава, че никога не е имала ръкостискане като това от предишния ден. „Знаеш ли, в САЩ се смята, че онзи, който иска да ти направи впечатление, стиска ръката ти здраво. Така ти показва, че има силно присъствие“, обяснява тя, докато ми сервира чиния с паста в италианския й ресторант Dodici.

    „Но сега не усетих подобно нещо. Той не искаше да демонстрира колко е важен или колко е енергичен. Просто искаше да ме поздрави, без претенции. Искаше нормално общуване.“

    Човекът, направил такова впечатление на Лорейн Уилямс, е Бърнард Сандърс, въпреки че всички го наричат с умалителното Бърни. Сенатор е от Върмонт, вторият най-слабо населен щат в САЩ. Въпреки че върви в листата на Демократическата партия, всъщност е издигнал кандидатурата си като независим.

    Определя се като социалист. На 74 години е. Не е красив. Не говори добре. Отстоява идеи, които в Европа се смятат за центристки, но в САЩ минават за ултралеви. За да направи нещата още по-трудни, не приема дотации за кампанията си от големи компании.

    С други думи: разполага с идеалната рецепта да загуби каквито и да е избори в САЩ.

    Митинги в подкрепа на кандидатурата на Сандърс
    Митинг в подкрепа на кандидатурата на Сандърс

    Но е с равни шансове с Хилари Клинтън на първичните избори в Айова, където днес започва серията от гласувания, и е с 20 пункта пред нея в прогнозите за Ню Хемпшър, където гласуват на 9 февруари.

    И така, Уилямс вече е фенка на Сандърс – защото той отстоява европейския социално-икономически модел, който тя познава добре благодарение на 28-те години, прекарани в Северна Италия. Децата й също са живели в различни европейски страни.

    Малкият ресторант Dodici бе домакин на половинчасова среща със Сандърс преди три дни – като част от финалния спринт на социалиста към развалянето на празника на Хилари. В заведението, което побира 140 души, се събраха над 200. В типичния си стил Сандърс отказа проявата му да премине в по-голям ресторант. С акцента си от своя роден Бруклин той се обърна към разнородната публика, в която преобладаваха жените. Имаше също и много младежи, които според общоприетото мнение би трябвало да се отегчат от речта на социалиста, понеже той не разказва вицове и не е в състояние да свие един аргумент до 140 думи, да не говорим за 140 знака.

    Сандърс, хванал микрофона с върха на пръстите, с прекалено дълга вратовръзка и леко приведен напред (лицето и движенията не издават възрастта му, но стойката – да), отправи своите обичайни послания в реч, която не бе наизустил. С интонацията на Пабло Иглесиас, с риториката на Хулио Ангита (бивш лидер на Испанската комунистическа партия, известен със своята интелигентност – б.пр.) и с физиката на Сантяго Карийо (друг исторически лидер на ИКП, починал на 97-годишна възраст – б.пр.). Всъщност в Европа негово алтер его е по-скоро Джереми Корбин, отскоро станал ненадеен лидер на британските лейбъристи – друг стар левичар, който отказва да се промени.

    Сандърс не е Барак Обама и няма неговата възпламеняваща речовитост от 2008-ма. Не е и самовлюбеният Доналд Тръмп. Сандърс държи микрофона с лявата ръка, а дясната движи нагоре и надолу, докато казва: „Нищо няма да се промени, докато не се осъществи политическа революция. Това не са просто думи. Това означава, че докато правителството във Вашингтон не започне да представлява хората, а не милионерите, нищо няма да можем да променим.“ Прекъсва. Кашля.

    Това е човекът, успял да мотивира 2,5 милиона души да му изпратят личните си малки дотации. Смята, че до вторник ще станат 3 милиона. Обама събра 1,5 милиона такива спонсори в историческата си кампания през 2008-ма. Онзи Обама, от времето на „Да, ние можем“. Сандърс си няма слоган. „Изказът е най-слабата му страна“, смята Лорейн Уилямс, но тя също му е дала пари. За първи път финансира кандидат за Белия дом.

    Посланията са онова, което носи популярност на Сандърс. Вероятно защото в епохата на политическия маркетинг той продава точно обратното на празните думи. Ето например какво: „Само когато си дадем сметка, че един човек, за когото е невъзможно да преживява със своята минимална заплата, няма същата политическа власт, както една банка, само тогава ще си дадем и сметка как демокрацията се превръща в условност.“

    А ето какво отговаря той, когато блогърката от „Гардиън“ Ан Мари Кокс го пита защо неговата прическа (или липса на такава) привлича по-малко внимание, отколкото прическата на Хилари Клинтън: „Простете ми, но аз водя кампания, за да стана президент на САЩ и бих искал дискусиите да са сериозни. Щом пресата фокусира вниманието си върху прическите – моята или на Хилари, значи имаме сериозен проблем. Налице са милиони хора, чиито доходи не могат да стигнат до края на месеца и трябва да се знае какво предлагат кандидатите по този повод. Ето върху това трябва да се съсредоточи пресата. Или върху въпроса защо най-мощната страна в света не предлага медицинска помощ на цялото си население.“

    В резултат пресата съсредоточи вниманието си върху прическата на Доналд Тръмп.

    Сандърс е евреин, от Бруклин. Баща му е единственият оцелял от семейство, унищожено от Холокоста. Били са бедни. Днешният претендент за президент е прекарал детството си, спейки в семейния хол заедно с брат си – не са имали своя отделна стая. „Парите вечно бяха проблем у дома“, спомня си той днес. Но това не им е пречело да са щастливи. Благодарение на отличните си оценки и на университетските такси, много по-ниски, отколкото сега, той успява да завърши психология в Чикаго, където става и един от лидерите на протестното движение срещу войната във Виетнам.

    Този възрастен, с неатрактивна външност и антихаризматичен Пабло Иглесиас, сега се е превърнал в идол на генерацията на Милениума – тоест на онези младежи, родени между 1998 и 2000 г., които днес формират сегмента на най-младите гласоподаватели в САЩ. Интересното е, че когато самият той е бил млад, във фамилията му никой не се е занимавал с политика. Въпреки че в САЩ се смята, че ако си роден в еврейско семейство в Бруклин през 40-те години на ХХ век, значи неизбежно си израснал в средата на симпатизанти на марксизма. Но при него не е било така. Призванието му се е проявило изневиделица.

    Още като ученик безуспешно лансирал инициатива за издействане на стипендии за деца сираци от Корея – страната, която между 1951 и 1953 г. бе във война, сблъска САЩ с Китай и СССР и после бе разделена на две, чак до ден-днешен.

    Историята на Бърни Сандърс е един скок от нулата до безкрайността. Той бе кандидатът, който през 1972 и 1975 г. взе съответно 1% и 2% в донкихотовския му опит да спечели сенаторско място с партията Съюз на свободата, сформиран от леви пацифисти, противници на войната във Виетнам. Неговата първа политическа победа е когато на 5 март 1981 г. печели кметското място в Бърлингтън, най-големият град във Върмонт с едва 42 000 жители. Само за сравнение – първият успех в политическата кариера на Хилари Клинтън бе да спечели сенаторско място в Ню Йорк през 2000 г. Съпругата на Бил Клинтън взе тогава 3,7 милиона гласа, с 800 000 повече от съперника й републиканец Рик Лацио.

    Сандърс празнува първата си победа през 1981 г. в Бърлингтън. Снимка celebrando su primera victoria como alcalde de Burlington, en 1981 ROB SWANSONReuters
    Сандърс празнува първата си победа – избирането му за кмет на Бърлингтън през 1981 г.. Снимка: Rob Swanson, Reuters

    Разбира се, завоюването на Бърлингтън повдига престижа на Сандърс поне на местно ниво. Верен на стила си, новият кмет съсредоточава дейността си във възможно най-скучните неща. От пътищата изчезват дупките. Комуналните служби започват най-сетне да почистват снега през зимата. А кметът се превръща в толкова желан гост по къщите, че хората му се обаждат и го канят дори посред нощ, за да му се оплачат от някоя нередност или да споделят някоя от онези блестящи идеи как да се управлява страната, които идват след първата чашка с приятели.

    Няколко дни преди да спечели изборите в Бърлингтън, по време на дебат, вниманието на разведения Сандърс е привлечено от момиче, седнало на втория ред в залата. Оказва се социоложка, 9 години по-млада от него, също разведена, с три деца, името й е Джейн. След дебата остават да си приказват. Парадоксално, но се оказва, че и тя е от Бруклин, израснали са само на няколко пресечки един от друг. Малко по-късно пак се срещат – на веселбата за закриването на кампанията. Сандърс я кани да танцуват. „И така започна всичко“, кратко обобщи той наскоро в едно интервю за „Пийпъл“.

    Това „всичко“ всъщност отнема доста време. Бърни и Джейн карат като гаджета цели осем години. Накрая на нея й писва да чака женитба и решава да скъсат. И тогава, след като са вечеряли в един хотел и докато вървят към колата на паркинга, той й казва: „Искаш ли да се омъжиш за мен?“ Джейн отговаря: „Вече знаеш, не започвай пак.“ Тогавашният кмет на Бърлингтън спира, слага ръцете си на раменете й и натъртва: „Не те питам, правя ти предложение“. Това е направо стряскащо признание в любов за страна като САЩ, където е прието да се иска ръката на момичето с пръстен с диамант, голям колкото щраусово яйце. И то в някоя много романтична обстановка, а не на паркинг.

    Но за Джейн, която е доктор по социология и споделя същите идеи като него, това няма значение. „Бърни е достатъчно романтичен за мен“, казва тя пред „Пийпъл“. Двамата и днес продължават да танцуват, макар и сега насаме, в хола на скромния си дом в Бърлингтън. Съпругата на днешния президентски кандидат е католичка и също като мъжа си държи на сериозните неща. „Във Вашингтон ми е по-интересно да си говоря със сенаторите, а не със съпругите им“, обяснява тя. Така че ако Бърни Сандърс ненадейно все пак се окаже в Белия дом, нека никой не очаква нито симпатичен президент, нито първа дама, отдадена на екологичното градинарство като Мишел Обама или пък на благотворителността като Барбара Буш. Ще трябва да се свикне с един нефотогеничен президент и с една първа дама, която няма да се появява по списанията.

    Джейн никога не се е оплаквала от постоянното звънене по телефона от съседите в Бърлингтън. Сигурно защото държи на тях колкото и Сандърс – сериозния, скучния, за когото се знае, че никога не е баламосвал никого. Ето така е бил избиран три пъти. Е, това е било във времената, когато още е казвал „не съм социалист, не съм на страната на СССР, не одобрявам концентрационните лагери“.

    Няма съмнение, че Сандърс наистина не е онова, което в САЩ се нарича „социалист“. Основните точки от неговата програма са създаването на система за обществено здравеопазване – толкова универсална, колкото е в по-голямата част на Западна Европа; безплатно образование (в момента цената на обучението в обществените университети варира от 2 000 до 30 000 евро на година); създаването на задължителна система за отпуск по майчинство (каквато липсва в САЩ); повишаване на минималната заплата. Да, в Европа би минал за центрист. Но за мнозина американци, включително за доста гласоподаватели на Демократическата партия, тези идеи поставят Сандърс в един ред със Сталин.

    Но където и да го подреждат идеологически, едно е ясно. Сандърс, човекът който нито има, нито иска да има харизма, е един опитен политик. От местната политика прескочи в националната. През 1990 г. е избран в Камарата на представителите. Винаги като независим, макар и съюзен с демократите.

    Беше подценяван от съюзниците си, докато през 1994 г., с прииждането на вълната от републиканци консерватори, Сандърс не се превърна в един от малкото представители на законодателната власт, който не се срамуваше от своята идеология. През 1997 г. отправи предизвикателство към завоя на Бил Клинтън към центъра и започна да се представя така: „Президентът е един умерен демократ. А аз съм един умерен социалист“.

    Девет години по-късно Сандърс се кандидатира за Сената и спечели с 31 пункта преднина. А през 2012 г. взе 46 пункта преднина пред съперника си. Да, той – същият, който преди четири десетилетия едва взе 1%.

    И ето го сега тук, с дрезгавия му глас, във Вашингтон, Айова – готов да щурмува Белия дом.

     

    Превод: Къдринка Къдринова, Solidbul.eu

     .

  • За първи път: Стенограмата за сливане на НР България със СССР

    СТЕНОГРАМАТА ОТ ПЛЕНУМА НА ЦК НА БКП ЗА СЛИВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ СЪС СССР. ЧАСТ 1

    Сайтът desebg.com публикува стенограмата от пленума на ЦК на БКП от декември 1963 г., който приема предложението на Тодор Живков за сливане на България със Съветския съюз.

    Clipboard20160127ps030

    Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев заяви, че най-голямото предателство в историята на България е предложението на комунистическата партия страната да стане 16-та република на СССР.

    Държавният глава настоя да бъдат публикувани архивните документи, които показват как ръководството на БКП е гласувало единодушно за подаряването на България.

    Сайтът desebg.com реагира и първи дава възможност на обществото да се запознае онлайн с непубликуваната до този момент стенограма от заседанието на пленума на ЦК на БКП, на който се обсъжда присъединяването на България към Съветския съюз и се взема решение за това.

    Историята на предложението

    За първи път въпросът за присъединяването на България към СССР е поставен от Тодор Живков пред пленума на ЦК на БКП на 31 юли 1963 г. На него първият секретар на партията излага разбирането си, че „суверенитета народът го разбира да има ядене, да живее. Ето това е суверенитетът – щастие и благоденствие на народа. Ние работим за народа, а не за формата”.

    Пленумът, на който е обсъдено предложението му се провежда на 4 декември 1963 г. и остава скрит от обществото по обясними причини. Стратегията на Живков е следната:

    „Тясното икономическо свързване със съветската страна още повече ще увеличи силата на нашата държава, още повече ще издигне нейната независимост. Заедно с икономическата независимост на страната ще укрепне и нейната политическа сила и влияние, защото тя все по-пълно ще се опира на гигантската мощ на Съветския съюз.

    Когато след години НРБ стане едно цяло със Съветския съюз, тя не ще загуби нищо от своя суверенитет и независимост, ще бъде във всяко отношение суверен и пълноправен член на общото семейство на съветските социалистически републики”.

    В доклада си той подчертава:

    „Когато условията за сливане бъдат всестранно подготвени, тогава животът ще подскаже формата на обединението. Дали това ще бъде обединение под формата на федерация или нещо по-друго, това няма защо сега да се предрешава.

    Политбюро смята, че ударението в нашата непосредствена практическа работа през близките години трябва да се постави върху по-нататъшното все по-пълно икономическо и културно свързване на българския народ със съветския народ, върху мероприятията за всестранно развитие и укрепване на братската дружба и сътрудничество между тях…

    Ние сме дълбоко убедени, като преценяваме условията в нашата страна, че в сравнение с другите социалистически страни, НРБ по-бързо ще се подготви за обединение със СССР.”

    Пленумът на ЦК оценява като „забележителна проява на патриотизъм и интернационализъм” инициативата на Живков и единодушно одобрява доклада му „за по-нататъшното най-тясно сближение и сливане в перспектива на НРБ със Съветския съюз”, като решава да се издигне „на качествено нова степен братската дружба и всестранното сътрудничество между нашата страна и Съветския съюз, да се създадат икономическите, политически и идеологически предпоставки за пълното обединение на двете наши братски страни”.

    Първият секретар обаче настоява „гениалната” му политика да се реализира на тъмно, тъй ката много добре осъзнава, че обществото не би приело подобно унизяващо нацията решение:

    „Политбюро смята, че след този пленум не следва под никаква форма да се говори на когото и да било и където и да било. Защо? Ако ние започнем да говорим, ще плъзнат слухове. Ние не можем да говорим, тъй като този въпрос не е само наш. Този въпрос е и на Съветския съюз…

    Ние, Политбюро, смятаме, че не с такъв ентусиазъм цялата наша партия и народът ще възприеме това. Ще има среди, които няма да го възприемат. Да не забравяме, че великобългарският шовинизъм е много дълбоко вкоренен в някои среди и хора в нашата страна. Аз не говоря за бившите хора. Имам предвид членове на партията, особено в средите на интелигенцията и в някои среди на младежта. Ние трябва да държим сметка за това… Ние няма да правим сливане от ден до пладне, а навеки, което ще бъде образец за всички страни.”

    Стенограмата се публикува на части поради значителния й обем. В първа част се публикуват първите 41 страници. Те съдържат доклада на Тодор Живков.

    Оригиналът на документа се съхранява в Държавна агенция „Архиви”, откъдето сайтът desebg.com е получил копие.

    .

  • Борисов одобри Кунева за просветен министър, Танев ще му става съветник
    Снимка: БГНЕС
    Снимка: БГНЕС

    Бойко Борисов приема излъчената от РБ кандидатура на Меглена Кунева за министър на образованието и в сряда ще внесе номинацията за гласуване в парламента. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

    Премиерът е провел среща с вицепремиера Кунева, в рамките на която двамата са обсъдили ускоряването на реформите в образованието и приемането на строго антикорупционно законодателство.

    По-рано днес министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев е депозирал своята оставка в Министерския съвет, се казва още в официалното съобщение.

    След като се среща с Борисов в събота, стана ясно, че Танев вече ще бъде негов съветник по образованието.

    Все още обаче не е сигурно дали Кунева ще бъде одобрена в Народното събрание за просветен министър. Дори номинацията й в Реформаторския блок не е категорична, след като освен ДСБ, досега и Гражданският съвет не я е подкрепил. Днес се очаква неговото решение.

    От Патриотичния фронт и АБВ – които подкрепят правителството, пък обявиха, че ще застанат зад Кунева, след като се срещнат с нея и чуят какви са приоритетите й.

    От ДПС, като твърда опозиция, заявиха, че няма да подкрепят нито един кандидат.

    И зам.-министър подава оставка

    Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева съобщи, че заявката й за оставка ще бъде депозирана на министър-председателя. По думите й това е съвсем логичната развръзка при така създадения хаос в обществото „с тиражирането и внушаването на неистини за българското образование“.

    „Мисля, че най-коректното и най-достойното е човек да се оттегли от този момент и да остави възможност на следващия екип, който не е медийно обременен с негативи да започне на чисто и да продължи да работи в тази много отговорна задача за цялото общество“, заяви тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

    Самият Борисов поиска, освен оставката на Танев, и на целия му екип.

    .

    Източник: Dnes.dir.bg

  • Швейцария готви банков преврат

    Страната може да отмени принципа за частичните резерви с референдум. На този принцип се базира световната финансова система

    Clipboard20160127ps006

    Швейцария готви банков преврат. В планинската европейска страна тече подготовката за референдум за отказ от банковия принцип на частичните резерви. На частичните резерви се базира цялата световна финансова система.

    Принципът се свежда до това, че банките са задължени да държат в трезорите си само малка част от депозитите. Всичко останало те могат да инвестират на свободния пазар или да раздават във вид на кредити, Типичното съотношение между инвестиции и резерви е 10 към 1.

    Група швейцарски активисти искат да копират „Чикагския план”, пише „Руская весна”. През 1933 година той е бил създаден от група американски икономисти под ръководството на Ървин Фишер.

    Целта на Фишер и неговите колеги е била да определи основните причини за Великата депресия и да се постарае да ги ликвидира, за да не се повтори сътресението. Като един от ключовите виновници за най-страшната икономическа катастрофа на 20-и век е бил определен именно банковият принцип за частичните резерви.

    Фишер предложил частично решение на деликатния проблем. Съотношението между банковите депозити спрямо заемите и инвестициите да бъде законодателно фиксирано на равнището 1 към 1. Да допуснем, че депозитите на една или друга банка се оценяват на 100 милиона долара. Тоест тази банка може да инвестира и да отпусне кредити за 100 милиона долара и нито цент повече. Такъв прост и разбираем принцип в стотици пъти би повишил надеждността на всяко кредитно учреждение.

    От гледна точка на вселенската справедливост, планът е идеален, но в средите на американските банкери той не се посреща позитивно. „Чикагският план” на Фишер бе отново поставен на масата за обсъждания през рецесията от 1937 и 1938 година.

    Интерес към панацеята от кризи се възроди през 2012 година, когато двама икономисти от МВФ публикуваха изследването „Свежият поглед върху Чикагския план”. Бе направен следният извод: в съвременните условия планът ще сработи още по-добре, отколкото Ървин Фишер е предполагал през 30-те години на миналия век.

    От „Чикагския план” и ликвидацията на принципа на частичните резерви се заинтересува Исландия, която преди няколко години занули своята ненадеждна финансова система. Но в Исландия – за разлика от Швейцария – до организирането на референдум по конкретни въпроси все още не се е стигнало. /Blitz.bg/

    .

  • Ченалова: Цацаров поиска да осъдят Цветанов

    Пеевски и Сталийски грабят КТБ – казва още Румяна Ченалова в „Шоуто на Слави“

    Румяна Ченалова
    Румяна Ченалова

    Главният прокурор Сотир Цацаров е искал зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група Цветан Цветанов да бъде осъден. Задачата е била поставена на бившия вече шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева с условието, че това е цената да запази поста си. Това обяви бившият съдия от СГС Румяна Ченалова в „Шоуто на Слави“ в четвъртък вечер. По думите й самият Цветанов знаел този факт.

    „Осъждането на Цветан Цветанов не беше случайно. Цацаров заяви на Владимира Янева, че ако иска да остане председател на СГС, Цветанов трябва да бъде осъден. Бях помолена да разговарям със съдията, на който бе разпределено делото, но аз отказах категорично. Двете присъди, ако си спомняте, бяха четени в рамките на два последователни дни. Когато съдията Любомиров прочете оправдателната присъда, на следващия ден пристигнаха от ДАНС да правят проверки. Цацаров постави Владимира Янева да избира – или да остане шеф, ако Цветанов бъде осъден, или, ако е оправдан, тя да си отиде. И тя направи своя избор“, заяви Румяна Ченалова.

    По думите й двете били много близки до момента, в който Янева не й признала, че трябва да е жертвата. Тогава разбрах, че спасява себе си, допълни Ченалова. Тя каза още, че Янева й дала пари, за да й помогне финансово в момент, когато е останала без работа.

    По думите й Висшият съдебен съвет (ВСС) не решава реалните проблеми на магистратите като тяхната натовареност например, а се изживява като наказателен орган за образуване на дисциплинарни производства.

    Разграбването на КТБ

    Ченалова припомни, че прокуратурата се задейства за незначителни неща, но не и за важните като Корпоративна търговска банка (КТБ) и начина, по който в момента се разграбват активите й.

    Според Ченалова депутатът от ДПС Делян Пеевски и приятелят на премиера Бойко Борисов – Александър Сталийски в момента осребряват активите на фалиралата КТБ.

    Аферата „Яневагейт“ и нови записи с Ченалова

    За аферата „Яневагейт“ тя отново повтори, че не е правила записите и не знае кой ги е правил. На въпроса как е разбрала за тях, Ченалова каза, че са й се обадили и са я попитали как се чувства.

    Тя разбрала по-рано в четвъртък за нови записи, публикувани в „ПИК“, в които е участвала. Ченалова попита защо би се обадила да разказва за неин разговор с някоя врачка точно на „ПИК“, на „Труд“ или на други медии, свързани с Делян Пеевски.

    Янева и Пеевски са били много близки, като почти всяка седмица са се срещали, заяви Ченалова. Според нея не е редно по този начин да се обвързват законодателната и съдебната власт.

    Познавайки Владимира Янева и виждайки начина на управление и контактите, които тя има с властта, Ченалова е нямало пред кого да каже за нередностите, на които е била свидетел преди да бъде „опраскана“.

    Ченалова смята, че изявленията на френския посланик за „гнилите ябълки“ в съдебната система не са били случайни. Тя е сезирала ВСС за определени действия на члена му Галя Георгиева, с което съветът е приел, че съдията си прави отвод по дисциплинарното й производство.

    Ченалова е възмутена от първата експертиза върху записите, която сочи, че „има маркери от СРС-та и опити тези маркери да бъдат заличени“. При последващата експертиза не е станало ясно от кого е изготвена, какви въпроси са поставени пред нея.

    „Те се задават от определени лица и искат определени отговори, които могат да игнорират другите“, каза Ченалова. По нейните думи от експертизата е станало ясно само че са рязани някакви части от разговорите, заради което се твърди, че са манипулирани.

    СМС-а до Борисов

    По темата със скандалния СМС, изпратен на премиера Бойко Борисов по време на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), Ченалова смята, че е трябвало незабавно да бъде извършена проверка от членовете на съвета.

    Според нея не може един служител да изпраща СМС-и до изпълнителната или законодателната власт, и да проследява как някой излиза и се обажда на някого, а след това го разгласява чрез СМС.

    „Единици в този ВСС са хората, които открито коментират съществуването на лобита“, отбеляза Ченалова.

    Делото за убиеца от „Соло“

    За убиеца от дискотека „Соло“, който Ченалова оправда и пусна, тя заяви, че отново би дала същата мярка за неотклонение. Прокуратурата не е искала от съда това лице да не напуска страната, каза Ченалова.

    По думите й с данните и експертизите с които е разполагала, оправдателната присъда била неизбежна. По-висшата инстанция дала друга присъда, защото разполагала с нова експертиза, която доказвала вината на извършителя.

     

    Източник:  Mediapool

  • Потрес! Властта бясно рекламира протеста срещу себе си

    Сериозна активизация се забелязва във Фейсбук във връзка с обявения пред парламента национален протест „Тук сме!“

    Протестът е свикан за днес в 15.00 часа, като исканията варират от подчертано социални, през националистически, до политически – като затопляне на отношенията с Русия и свикване на Велико Народно събрание (ВНС) за промяна на модела на управление на страната, съобщава Медиапул.

    Clipboard20160127ps003Анонимните засега организатори на националната стачка „Тук сме!“ настояват ВНС да промени конституцията, приемайки страната да се ръководи от 7-членен Национален Съвет, избран „директно от хората“, като всяко негово решение да се взима с мнозинство 5 към 2. Съставът на парламента да бъде намален до 100 души, като законите се гласуват само при „пълен кворум“ и депутатите не разполагат с имунитет.

    Настоява се още за „незабавно разследване и съд за всички политици, участвали в управлението на страната от 1989 г. до днес“, както и за „лустрация на кадрите на ДС“.

    Не са пропуснати и типичните за крайнодясно настроените среди искания като затваряне на границата за мигранти и бежанци, и екстрадирането на тези, които вече се намират на територията на страната.

    Сред социалните искания попадат безплатно образование, безплатно здравеопазване, отваряне на много нови работни места, увеличаване на минималната заплата незабавно на 800 лв., увеличаване на минималната пенсия незабавно на 600 лв., майчинските да бъдат не по-малки от минималната пенсия, а социалните помощи да се дават само на лица, завършили средно образование.

    Фигурират и исканията, с които набраха скорост февруарските протести през 2013 г., довели в крайна сметка до оставката на първия кабинет „Борисов“ – разследване на банките в България за последните 20 години, разваляне на всички договори за концесии, разваляне на всички договори с ЕРП-тата, както и разваляне на всички договори с ВИК и Топлофикация.

    Управляващите вече изразиха безпокойство, че насроченият за четвъртък масов протест е част от сценарий за свалянето на правителството, включително и с участието на представители на футболните агитки, пишат в Медиапул.

    А в nbox.bg Михаил Кръстев пише следното:

    Като по сигнал медии и политици заговориха за подготвян метеж, услужливо посочиха деня, мястото и часа на събитието

    Нещо изключително странно се случва около протеста срещу правителството и политическата система, насрочен за 15.00 часа днес пред парламента. През последните два дни правителството и депутати от управляващата партия използват всеки възможен повод, за да рекламират събитието, естествено лансирайки тезата за подготвян метеж.

    Първата новина за подготвяния във фейсбук протест се появи именно в Nbox.bg на 20 януари, когато съобщихме за демонстрацията пред сградата на Народното събрание. Протестните действия бяха обявени и подготвени от фейсбук групата „Национален протест срещу безобразията в България“, която е организирала много подобни прояви през последните години, включително демонстрации срещу високите цени на горивата и на винетките. Очаквано, новината за новия протест на самоорганизиралите се граждани не получи достатъчно медийно внимание, да не говорим за ефирно време в големите телевизии. По-късно публикувахме и интервю с един от организаторите на протеста, който отхвърли обвиненията за плащане от страна на икономически кръгове.

    Всичко това се промени преди три дни. Медии, близки до депутата Делян Пеевски и често използвани като „бухалки“ срещу неудобните противници на определени политически кръгове, под строй излязоха със заглавия, че се очакват масови протести, платени от Гриша Ганчев и Цветан Василев. Едновременно обаче с грубите обвинения за манипулация на демонстрациите се посочваше времето и мястото им, а именно 28 януари, 15.00 часа пред сградата на Парламента.

    Истинската реклама, за която не би могъл да мечтае никой от протестиращите, дойде от сърцето на изпълнителната власт. Преди два дни медийният съветник на Бойко Борисов Севдалина Арнаудова използва част от отделеното й време в централната новинарска емисия на Българската национална телевизия, за да коментира предстоящия протест. Макар да бе потърсена за коментар на аферата „Химко“, Арнаудова не само заяви, че според нея се готвят мащабни протести и метеж, но и посочи даже точната дата и час – 28 януари, 15.00 часа.

    Последваха изказвания на Цветан Цветанов и други депутати от парламентарната група на ГЕРБ. Обади се и вътрешният министър Румяна Бъчварова. Заговори се за платени футболни агитки, за разработки на МВР, за взимане на превантивни мерки. Вчера всяка от големите национални телевизии отдели част от централната си новинарска емисия, за да съобщи за предстоящия протест, който „страхува“ управляващите.

    На базата на всички тези факти идват и логичните въпроси:

    1. Защо управляващата партия изведнъж се притесни от подготвян метеж, след като в продължение на година и половина не обръща внимание на подобни демонстрации?

    2. Какво налага упоритото повтаряне на датата, часа и мястото на събитието във всички медии, независимо дали са проправителствени или не?

    3. С какво този протест е по-плашещ за управляващите от тези за съдебната система или за майчинските, например?

    4. Насочването на вниманието към протеста опит ли е да се заглушат други скандали, като например поредният доклад на ЕК или конфликтите във ВСС?

    5. Клати ли някой кабинета или той сам се клати? Приемлив вариант ли е за Борисов да подаде оставка и да отиде на нови избори през лятото?

     

    Вижте видео на Нова телевизия – кои са протестиращите?

    .

    .

  • Секретна грама за Бокова изтекла в медиите

    Очертава се дипломатически скандал с ЮНЕСКО – съобщава Биволъ днес

    Кандидатурата на Бокова за ООН стана проблем на националната сигурност, след като секретна грама на МВнР изтекла в медиите. Митов сезирал ДАНС.

    Грама от Париж с благоприятна информация за кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН е изтекла нерегламентирано в медиите. Документът е с гриф и Външно министерство веднага е сезирало ДАНС за теч на класифицирана информация – съобщи за Биволъ говорителят на МВнР Бетина Жотева. Според нея става дума за тежко нарушение, което се разследва.

    Вчера в. „24 часа“ публикува преразказ на грамата, според която Микаел Ворбс, посланик на Германия и председател на Изпълнителния съвет (ИС) на ЮНЕСКО е „поставил остро въпроса за избирането на нов генерален директор на ЮНЕСКО“. От публикацията във вестника се разбира, че бавенето на официалната кандидатура от България пречело на нормалното функциониране на ЮНЕСКО, а подкрепата за Ирина Бокова била единодушна сред страните членки на Съвета за сигурност на ООН.

    „Ако бъде издигната кандидатурата на г-жа Ирина Бокова, според посланик Ворбс това означава, че тя ще бъде избрана, тъй като в ИС имало много ясно изразена подкрепа от държавите за избирането на г-жа Бокова като генерален секретар на ООН.“ – четем дословно в дописката на „24 часа“.

    Говорителят на Външно Бетина Жотева потвърди, че текстът във вестника е с твърде сходно съдържание със самата грама.

    Журналистическа манипулация

    В текста на „24 часа“ има обаче откровена манипулация, показа експресно проучване на Биволъ. В него четем, че Бокова „би получила одобрението както на постоянните, така и на непостоянните държави – членки на Съвета за сигурност на ООН“. Въпросът е правено ли е такова изявление от посланик Ворбс или е дописано от неизвестния автор на статията.

    По информация на Биволъ от дипломатически източници кандидатурата на Ирина Бокова няма никакъв шанс в Съвета за сигурност, тъй като ще бъде отхвърлена от Обединеното Кралство и от Съединените щати. Биволъ изпрати въпроси до ИС на ЮНЕСКО дали цитатите на посланик Микаел Ворбс в публикацията са коректни.

    Според медии, цитиращи „24 часа“, грамата била „изпратена от екипа на международната организация“. Всъщност грамата е подписана от посланика ни в Париж Ангел Чолаков, който представлява страната и в ЮНЕСКО, а е изготвена от ресорния дипломат Зорница Грекова, която отговаря за ЮНЕСКО, научи Биволъ. Тя е присъствала на въпросното заседание на ИС на ЮНЕСКО, което се е провело на 21 януари т.г. в седалището на организацията в Париж.

    Публикацията на „24 часа“ дава ново ниво на „опорните точки“ и натиска срещу правителството в полза на кандидатурата на Бокова. Те се разпространяват основно от изданията на депутата Делян Пеевски, но и от други медии, гравитиращи около „портала“ към Русия, обявен от Ахмед Доган.

    До момента бяхме свидетели на политически маневри с натиск от АБВ, която заплашва да свали кабинета. Изтичането на класифицираната грама обаче нанася удар по националната сигурност, а щетите за международната и дипломатическата репутация на страната може да са трайни и сериозни.

    .

     

  • Излезе черновата на доклада на ЕК за „напредъка“ в българското правосъдие

    Clipboard20160124ps010

    Европейската комисия вече е изпратила на властите в София доклада по напредъка по Механизма за сътрудничество и оценка, по който наблюдението над България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи не е спирало от приемането на двете държави в Европейския съюз през 2007 г.

    Клуб Z разполага с 28-страничния технически доклад, който описва в детайли свършеното и несвършеното през изтеклата година. Към него е прикрепен и 13-страничен доклад със заключения и препоръка на Комисията, който ще бъде представен на страните членки и на Европейския парламент.

    Най-важните препоръки са за независима проверка на прокуратурата, за безпристрастно разследване на скандала в Софийския градски съд, както и оценка със задна дата на всички дисциплинарни производства на ВСС от 2012 година насам.

    Tук ви предлагаме пълен превод на препоръките на Европейската комисия, с които завършва докладът. Това все пак е чернови вариант и не е изключено до сряда някои от текстовете в него да бъдат променени.

    Комисията очаква да продължи да работи съвместно с България, за да гарантира изпълнението на целите на Механизма за сътрудничество и оценка (CVM) и приканва България да предприеме действия в следните сфери:

    1. Независимост, отчетност и интегритет на съдебната система

    България пое по пътя на реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) и засилване на Съдебния инспекторат. Сега тези ангажименти трябва да бъдат изпълнени. Важно е също така да се надградят стъпките, предприети за подобряване на доверието в процеса на случайно разпределение на делата.

    – Да извърши реформата във ВСС чрез необходимите поправки в Закона за съдебната власт.

    – Бързо да осигури на Съдебния инспекторат правомощия и материални ресурси, за да изпълни новата си роля за съблюдаване на интегритета и за борба с корупцията в съдебната система.

    – Да осигури капацитет във ВСС и Съдебния инспекторат за наблюдение на приложението и сигурността на новата система за случайно разпределяне на делата в съдилищата. Тези институции трябва да са прозрачни в резултатите от своите проверки и последващото развитие на идентифицираните проблеми.

    – Да установи практика във ВСС на прозрачни и последователни решения по отношение на назначаването, като прилага ясни стандарти за постижения и интегритет, като в същото време взима тези решения навреме.

    – Да осигури условия за безпристрастно разследване на различните обвинения за корупция по високите етажи на Софийския градски съд, по-специално възможността за системни последствия, в това число и подобни практики в други съдилища.

    2. Реформа на съдебната система

    Пакет от поправки на Закона за съдебната власт бе подготвен от Министерството на правосъдието и бе широко дискутиран през 2015 година, целящ реализиране на правителствената стратегия за съдебна реформа. Отдавнашната препоръка за модернизиране на българския Наказателен кодекс все още е актуална.

    – Да приеме поправките в Закона за съдебната власт в съответствие с правителствената стратегия за съдебна реформа, включително повече свобода за отделните съдии и прокурори, както и да гарантира изпълнението й в близко сътрудничество със съдебните власти.

    – Да подготви комплект промени, насочени директно към ключовите проблеми в наказателните процедури, особено проблемите при сложните случаи на корупция и организирана престъпност.

    – Да приеме цялостна реформа на наказателната политика в съответствие със стратегията за съдебна реформа.

    3. Стандарти в съдебната система

    България трябва да постигне напредък през 2016 година в ключови сфери на съдебната система, включително необходими промени в съдебната карта за подобряване на цялостното качество и ефективността, въвеждане на електронно правосъдие, ясни стандарти за дисциплинарните производства, както и продължаване на реформата в прокуратурата.

    – Да приеме реформа в съдебната карта на районните съдилища и да представи пътна карта за по-основна рационализация на съдилищата на всички равнища за подобряване на цялостното качество и ефективността, включително и пренасочване на средства в необходимата посока в светлината на цялостен анализ на натовареността в съдилищата.

    – Да изготви ясен график за въвеждането на електронно правосъдие и да осигури необходимия капацитет за наблюдение и ръководство на процеса.

    – Да развие практика да мотивира дисциплинарните решения в съответствие с ясни и обективни стандарти и принципи. Да проведе независима оценка на дисциплинарната практика на ВСС от 2012 година насам.

    – Да стартира независима проверка на прокуратурата, както е записано в правителствената стратегия за съдебна реформа, като вземе предвид вече въведените мерки от реформата.

    4. Корупция

    Инициативите в тази сфера трябва да бъдат фокусирани в изпълнението на новата национална стратегия за борба с корупцията, приета през пролетта на 2015 година. Главен приоритет трябва да бъде бързото повторно гледане в Народното събрание на правителствения проект за антикорупционен закон, като се вземат предвид всички конкретни съображения, но и като се запазят основните елементи в съответствие с намеренията в стратегията за борба с корупцията.

    – Да приеме нов антикорупционен закон в съответствие със стратегията за борба с корупцията, включително и създаването на единен орган с независим мандат за борба с корупцията по високите етажи. Да гарантира бързото създаване на такава институция и да я осигури с необходиите ресурси.

    – Да приеме промени в закона за публичната администрация, за да засили правомощията и независимостта на вътрешните инспекторати, и да създаде единен набор от минимални стандарти за публичния сектор в посока оценка на риска и задължения за деклариране.

    – Да осигури на Агенцията за обществени поръчки правомощия и организационен капацитет, за да извършва задълбочени проверки на процедурите за обществени поръчки, базирани на оценка на риска.

    – Да продължи усилията за справяне с корупцията по ниските етажи в МВР. Стартиране на подобни действия и в други рискови сектори на публичната администрация.

    – Да наблюдава напредъка по наказателни дела за случаи на корупция по високите етажи, включително и досъдебната фаза, и приемане на мерки за решаване на идентифицираните проблеми.

    5. Организирана престъпност

    България все още се нуждае от солидно количество случаи на потвърдена на последна инстанция присъди в случаите на сериозна организирана престъпност. Важно е да се гарантира, че правоохранителните и съдебните системи имат законодателни и институционални условия, за да работят ефективно.

    – Да наблюдава напредъка на наказателни дела по случаи от сериозната организирана престъпност, включително в досъдебната фаза, както и изпълнението на присъди, и да приеме мерки за справяне с идентифицираните проблеми.

    – Бързо да се заеме със законовите проблеми, идентифицирани във връзка с правомощията и дейността на дирекцията за борба с организирината престъпност в рамките на МВР, за осигуряване на дирекцията с организационна стабилност, от която се нуждае за изпълни работата си.

    – Да промени Закона за отнемане на незаконно придобито имущество, за да позволи на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да работи ефективно.

     

    Източник: Клуб Z

    .

  • Он решил уволиться, но то, что сделал его хозяин – урок на всю жизнь

    Многим да в уши…

    Источник: storyfox.ru
    Источник: Storyfox.ru

    Жил-был прораб. Всю жизнь он строил дома, но стал стар и решил уйти на пенсию.

    – Я увольняюсь, – сказал он работодателю. – Ухожу на пенсию. Буду со старушкой внуков нянчить.

    Хозяину было жалко расставаться с этим человеком, и он попросил его:

    – Слушай, а давай так – построй последний дом и проводим тебя на пенсию. С хорошей премией!

    Прораб согласился. Согласно новому проекту ему надо было построить дом для маленькой семьи, и началось: согласования, поиски материалов, проверки.

    Прораб торопился, потому что уже видел себя на пенсии. Чего-то не доделывал, что-то упрощал, покупал дешевые материалы, так как их можно было быстрее доставить. Он чувствовал, что делает не лучшую свою работу, но оправдывал себя тем, что это конец его карьеры. По завершении стройки, он вызвал хозяина.

    Тот осмотрел дом и сказал:

    – Знаешь, а ведь это твой дом! Вот возьми ключи и вселяйся. Все документы уже оформлены. Это тебе подарок от фирмы за долголетнюю работу.

    Что испытал прораб, было известно только ему одному! Он стоял красный от стыда, а все вокруг хлопали в ладоши, поздравляли его с новосельем и думали, что он краснеет от застенчивости, а он краснел от стыда за собственную небрежность. Он осознавал, что все ошибки и недочёты стали теперь его проблемами, а все вокруг думали, что он смущен дорогим подарком. И теперь он должен был жить в том единственном доме, который построил плохо.

    Мы все – прорабы. Мы строим наши жизни так же, как прораб перед уходом на пенсию. Мы не прилагаем особых усилий, считая, что результаты этой конкретной стройки не так уж важны. К чему излишние усилия? Но затем мы осознаем, что живём в доме, который сами построили. Ведь всё, что мы делаем сегодня – имеет значение.

    .

    Источник:  Storyfox.ru

     

  • Нарушен ли е правовият ред в България? – Дискусия с представители на БСДД
    Снимка: Емл Николов, БНР
    Лидия Делирадеца, водещата Анелия Торошанова и Георги Неделчев в студиото на „Законът и Темида“. Снимка: Емил Николов, БНР

    Директната демокрация – право на гражданите или задължение на държавата? Защо сега съществуващият Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление не работи в полза на гражданите? По какъв начин Базовият доход гарантира правото на гражданите на достоен живот? Какво е Енергийна икономика и как тя освобождава гражданите от закрепостяването им към монополите? Директната демокрация и представителната демокрация. Имат ли власт гражданите в България и защитени ли са правата им?

    По тези въпроси в студиото на „Законът и Темида“ по програма „Христо Ботев“ на БНР говорят Лидия Делирадева, директор на отдел „Гражданска инициатива” в Центъра за човешки права, и Георги Неделчев, икономист, експерт по „Право на интелектуалната собственост” – двама представители на Българския съюз за директна демокрация /БСДД/.  Водещ на предаването –  Анелия Торошанова.

    Видеозапис на разговора – в сайта на БНР.

     

    Бел.ред.: ВНИМАНИЕ  текстът на статията е от 2016 г. Вече сме 2018 г. и не са изминали дори 3 години от публикацията, но ръководителят на ПСДД – г-н Георги Неделчев пое по пътя на всички партийци в България – забрави за обещанията си. Не го интересуват демократичните процедури и ротацията в партията. Поредно доказателство за разминавания между думи и дела. Жалко!

    .

    .

  • Что делают умные люди, пока остальные подсаживают своих детей на иглу планшетов и самртфонов

    Школа без компьютеров. Этот вид деятельности, как утверждает школа, помогает развитию способности решать сложные задачи, структурировать информацию, считать, а также развивает координацию.

    121

    Технический директор eBay отправил своих детей в школу без компьютеров. Так же поступили сотрудники и других гигантов Кремниевой долины: Google, Apple, Yahoo, Hewlett-Packard.

    Вот что делают умные люди, пока весь остальной мир сидит на игле планшетов и смартфонов и подсаживает своих детей:

    Называется эта школа — Waldorf of the Peninsula. Она имеет очень простой старомодный вид — доски с цветными мелками, книжные полки с энциклопедиями, деревянные парты с тетрадями и карандашами. Для обучения в ней используют привычные, не связанные с новейшими технологиями инструменты: ручки, карандаши, швейные иглы, иногда даже глину и др. И ни одного компьютера. Ни одного экрана. Их использование запрещено в классах и не поощряется дома.

    Ученики 2 класса, стоя в кругу, повторяли за учителем стихотворение, одновременно играя с мешочком, наполненным фасолью. Цель этого упражнения — синхронизировать тело и мозг.

    131-320x160

    В прошлый вторник в 5 классе дети вязали на деревянных спицах небольшие образцы из шерсти, восстанавливая навыки вязания, полученные в младших классах. Этот вид деятельности, как утверждает школа, помогает развитию способности решать сложные задачи, структурировать информацию, считать, а также развивает координацию.

    И это в то время, когда по всему миру школы торопятся оснастить свои классы компьютерами, а многие политики заявляют, что не делать этого — просто глупо. Интересно, что противоположная точка зрения получила широкое распространение в самом центре высокотехнологичной экономики, где некоторые родители и педагоги дают понять: школа и компьютеры не совместимы.

    Приверженцы обучения без IT уверены, что компьютеры подавляют творческое мышление, подвижность, человеческие взаимоотношения и внимательность. Такие родители считают, что когда будет действительно нужно познакомить своих детей с последними технологиями, у них всегда будут для этого требующиеся навыки и необходимые возможности у себя дома.

    141-320x187

    Пол Томас, бывший учитель и профессор Университета Фурмана, написавший 12 книг об образовательных методиках в государственных учреждениях, утверждает, что для образовательного процесса лучше, если компьютеры используют как можно меньше. «Образование — это прежде всего человеческое переживание, получение опыта, — говорит Пол Томас. — Технология только отвлекает, когда нужны грамотность, умение считать и способность критически мыслить».

    Когда сторонники оснащения классов компьютерами заявляют, что компьютерная грамотность необходима, чтобы противостоять вызовам современности, родители, считающие, что компьютеры не нужны, удивляются: зачем спешить, если все это так легко освоить? «Это супер легко. Это примерно так же, как научиться чистить зубы, — говорит мистер Игл, сотрудник кремниевой долины. — В Google и подобных местах мы делаем технологии настолько тупо простыми, насколько это возможно. Не вижу причины, по которой ребенок не сможет освоить их, когда станет старше».

    Сами же ученики не считают себя обделенными высокими технологиями. Они время от времени смотрят фильмы, играют в компьютерные игры. Дети говорят, что даже разочаровываются, когда видят своих родителей или родственников, опутанных разными устройствами.

    Орад Камкар, 11 лет, рассказал, что недавно ездил в гости к двоюродным братьям и сестрам и оказался в окружении пяти человек, которые играли со своими гаджетами, не обращая на него и друг друга никакого внимания. Ему пришлось трясти каждого из них за руку со словами: «Эй, ребята, я здесь!»

    .

    Источник: Vospitaj.com

  • Фрог нюз: Кръгът на Москов притиска прокуратурата чрез ИАЛ
    Петър Москов
    Петър Москов

    Кръгът около здравният министър Петър Москов притиска прокуратурата чрез Изпълнителната агенция по лекарствата. Това личи от две напълно отричащи се писма, които агенцията е изпратила до държавното обвинение, и то в рамките на една седмица във връзка с разследването на ваксините от Турция – пише сайтът Фрог нюз, който се позовава на източници от самата Изпълнителна агенция.

    На 13 януари т. г. Изпълнителната агенция съобщава в официално писмо до Върховна административна прокуратура, че относно получените ваксините „Пентаксим “ и „Еувакс “ не са извършвани анализи за съответствие със спецификациите на производителя, тъй като лекарствените продукти не са разрешени за употреба в България.

    Седем дни по-късно, точно в момента, в който зам .-главният прокурор на страната Ася Петрова се изправя на брифинг, за да съобщи, че се забраняват въпросните ваксини за употреба, пристига ново писмо от ИАЛ, която е подчинена на здравното ведомство. В него се твърди нещо съвсем различно, а именно, че турската ваксина „Пентаксим “ е идентична с френската. Не се изключва възможността по този начин да се прави опит прокуратурата да бъде злепоставена през обществото, заради законовите действия, които е предприела. От ИАЛ съобщиха за Фрог, че вече е получено ново запитване от ВАП. Държавните обвинители на свой ред искат да разберат в коя от 12-те референтни лаборатории в ЕС турската ваксина „Пентаксим “ е изследвана и то в рамките на 7 дни. Защото само по тази начин може да се докаже идентичност, категорични са експертите. Въпросните лаборатории не са в България. Те се намират в Англия, Германия, Италия и Белгия.

    В официално писмо до предаването „Открито“ на Валя Ахчиева производителят на „Пентаксим “ „Санофи Пастьор “ заяви, че те не са производител на турската ваксина, влязла у нас, а само на суровината. Уточняват още, че носят отговорност до момента, в който бидоните с препарата не стъпят на турска земя. Оттам насетне отговорност поема единствено турската фабрика “Мефар “, където става смесването и пакетирането на ваксината.

    Служители на агенцията заявиха пред екипа на Фрог, че са били подложени на натиск от страна на високопоставени служители от здравното министерство, за да извадят резултати за ваксините, които са угодни за тях. Не се изключва вероятността подобен натиск да е упражнен и върху самата шефка на ИАЛ Асена Стоименова, за да си смени позицията за толкова кратко време. Очевидно е за всички, че в битката за оцеляване на върхушката в здравното ведомство ще се опитат всички възможни средства, без значение дали погазват закона.

    Източник: Фрог нюз

  • Цачева: Обикновените работещи не могат да се сравняват с депутатите!

    tsachevaОгромен скандал се разгоря в парламента, а Цецка Цачева направи най-наглото изказване от последните дни. Всичко започна с искането на Георги Кадиев за по-дълга майчинска отпуска с 5 дни и искането на Велизар Енчев за по-малко почивни дни на депутатите.

    Като отпор на двамата се яви първо Красимир Велчев от ГЕРБ. От позицията на работодател не било трябвало да се мисли за повече почивки и отпуски на работниците. Той дори нападна Велизар Енчев, че е човек без чест, щом иска да дискредитира депутатите. Енчев му отвърна обаче, че именно той е човекът без чест.

    Хитът обаче беше изказване на Цецка Цачева, която застана зад съпартиеца си Велчев и като председател обидена заяви, че не може да сравняваме обикновения труд на хората с този на депутатите. Дори в почивните си дни те били работили по места. /Spodeli.eu/

    .

  • БНР за казуса с Българския клуб в Прага
    Сградата на Българския клуб в Прага на ул. "Америцка" 28
    Сградата на Българския клуб в Прага на ул. „Америцка“ 28

    Българската просветно-културна организация в Чехия съществува от близо 130 години, като обединява множеството клубове в Чехия, но сега Българският културен клуб в Прага е поканен да освободи сградата в центъра на чешката столица. Клубът се помещава там от 1972-ра година, казва в „Преди всички“ по БНР председателят на Българската културно-просветна организация в Чехия Кирил Беровски:

    В началото на година имах честта да се срещна с господин посланика и да се представя като новоизбран председател на Българската културно-просветна организация, която обединява 9 клуба под себе си. След няколко месеца бях извикан от господин посланика, при което, нито в клин, нито в ръкав, бях уведомен, че трябва да напуснем сградата в срок от един месец. Крайният срок беше краят на месец юни. Ние помолихме за отсрочка и за временно преустановяване на това решение, на което категорично ни беше казано, че това е решение на Външно министерство и решение на междуведомствената комисия в България, ако искаме да участваме в търга за закупуване на сградата.

    Той каза още, че ръководство ще се събере, за да реши за бъдещето на Българската културно-просветна организация в Прага:

    Тук няма предложения от страна на държавата, а направо заведоха дела, вече сме в съда. Вместо ние да седнем и разумно да определим приоритетите на българската диаспора в Република Чехия, ние водим дела между себе си пред чешки съд.

    БНР е поискало отговор по казуса от страна на Министерство на външните работи. От там са обещали да го дадат на 26-и януари.

    Интервюто на Таня Милушева с Кирил Беровски за предаването „Преди всички“, излъчено вчера, 20 януари, може да се чуе в звуковия файл на БНР.
     

     
    .
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––

    * Още по темата за Българския клуб в Прага – вж. тук.

    .

  • Божан Петров: Деконструкция на годината 🙂

    Най-вълнуващото от изминалата 2015 година през погледа на Божан Петров от екипа на сваленото предаване на БНР „Деконструкция”,

    a-specto.bg

    shutterstock_97785503

    Януари

    Много се разочаровахме от нецивилизованото и типично балканско отношение към посещението на господин Кери в нашата татковина. Като се започна – ама защо идва, защо сега, какво ще иска, защо толкова много полиция, „те на мен не ми дават да си отварям прозореца два дена” и прочее срамни битови окайвания, които никак не отиват на изконната евроатлантическата същност на нашия горд народ. Това са световни процеси, геополитика, голяма шахматна дъска, а тук някакви хора плачат със сълзи, че не можели да си стигнат до киселото зеле на балкона заради държавния секретар на САЩ. Засрамете се, уважаеми, ако продължавате така, и тези партньори ще разочароваме, както предишните!

    Учете се на достойно поведение от своя политически елит. Ето, нашият обединител на нацията и върховен главнокомандващ на един стар съветски хеликоптер чакаше на входа на президентството в приповдигнато настроение и неподправена чистота на емоциите, на каквато само той е способен. И пак се намериха мерзавци, които да кажат, че така унижавал достойнството на нацията и нарушавал протокола, защото не съответствало на ранга му това поведение. Хайде стига – когато става дума за истинска емоция и евроатлантически ценности, протоколите да вървят по дяволите! Ако трябва и след самолета на Кери ще тича просълзен президентът, щом това му подсказва сърцето.

    Да преминем към конкретиката от посещението: първо, няма да се плашите – Член пети на НАТО е препотвърден и руснаците явно няма пак да минават Дунава, защото им се отправи ясно послание. После идва диверсификацията: значи газът, като тръгне от Русия, ще мине през Турция, оттам в Гърция и после – хоп, пристига при нас. Това е даже триверсификация! С една дума проблемите са решени.

    Февруари

    Няма как да не приветстваме решението на управляващите, че ще се тегли нов заем за 8 милиарда евро. Ама това е толкова чудесно, защо да се стискаме излишно? Пък и реформи с пари се правят, знаете. Сега основателно възниква въпросът, защо, когато предишните управляващи искаха да изтеглят 1 милиард, сегашните казаха, че онези ще го откраднат? Г-н Борисов даже беше възложил на някакво детенце при откриване на детска градина, като си отиде вкъщи, да каже на техните, че правителството го е задължило, като порасне, да му изплаща заемите. А също така свободни граждани – икономисти и експерти на прехода, ходеха със сгъваеми масички по площадите да разясняват как с татковината е свършено, след като се вземе заем. Е, сега всички тези приятели на демокрацията (и на лидерите на Реформаторския блок) и врагове на двойните стандарти или си мълчат, или казват, че е много изгодно да се вземат едни 8 милиарда евро за всеки случай. Щом казват, значи е така. Вие не се поддавайте на пропагандата – едно е тези милиарди да се харчат под зоркия поглед на генерал-лейтенант премиера доктор Борисов и стожерите на законността, морала и принципността в политиката в лицето на коалиционните му партньори единствено и само за доброто на гражданите, друго е, ако това се прави от някой друг. Всичко е за нас. Поне едно „Благодаря!” да не забравите да кажете.

    Март

    Идва и санирането! Нищо несанирано няма да остане в родината. Като започнем от кучешките колиби през селските нужници, че и нов парламент от итонг – по-широчък с фитнес, тенис корт и SPA може да се направи, че сегашният е вече много демоде и тесен. Ще се преобрази Отечеството със стиропор за един милиард и цветна боя и вече спокойно ще можем да твърдим, че сме страната на победилата фасадна демокрация, съвсем буквално. А ако остане нещо от парите, може още малко средновековни крепости – от онези хубавите с ПВЦ дограма, и ханове от пластмаса да праснат.

    Април

    С безпокойство и възмущение научаваме, милички, че сте злепоставяли родината в световно проучване. Пак са ни писали най-нещастни и отчаяни в цяла Европа и това вашето вече не се търпи. Като видите чужденец и се отприщвате да се ожалвате, а после държавата страда заради недостойното ви поведение. Ама и тези пък – проучващите щастието, как поне веднъж не попаднаха в анкетите си на президента на републиката, та да дръпнем рязко напред в тази класация! При него индексът на щастие винаги е във връхна точка без значение дали става дума за гражданско общество, евроатлантически ценности или просто саниране.

    Показахме ли величието си на цяла Европа в Лувъра, показахме го. Оставете златото на добрите стари траки, които разтресоха световната културна общественост, но ние демонстрирахме в пълен блясък и съвременната си културна съкровищница в лицето на премиера и културния министър. Още няколко такива турнета и ще сразим света с духовна мощ и авторитет. И понеже няма как да се отсъди кое е по-ценно за световното културно наследство – нашата правителствена делегация или тракийското съкровище, предлагаме следващия път просто делегацията да се накичи със златото на траките и така да дефилира.

    Май

    Правят се зловредни опити за внушения, че във връзка със събитията около ТВ7 се осъществява посегателство върху свободата на словото, при положение че няма обитател на републиката, който да не е наясно с демократичната природа на нашия премиер и неговата пословична толерантност и великодушие. Медиите в нашето отечество никога не са били по-свободни! С мъка из цялата република можеш да намериш двама-трима объркани, които да не харесват управлението, и то го правят не защото разсъждават обективно, а ей така – напук. Всеки може да критикува премиера наш съвсем спокойно колкото си иска, обаче хайде кажете, откъде да се намери такъв? Даже съвсем скоро, предполагаме, че ще се стигне дотам правителството и г-н Борисов да назначат на щат към Министерския съвет няколко журналисти, на които да им влиза в длъжностната характеристика да го критикуват, защото никой друг не иска да го прави.

    Собствено историята с ТВ7 е много тъжна наистина. Всички помним каква хубава и обективна телевизия беше тя по времето на Борисов-1 и как господин Бареков прогонваше и разобличаваше враговете на правителството, а министрите се показваха там по-често от водещите. После (що така стана?) и следващото правителство взе да се харесва със същата страст. И добре, че тези дни от някои представители на регулатора СЕМ научихме (вероятно и те сега са го разбрали?), че тази телевизия била офшорка с неясен собственик и друго още по-потрисащо – била е използвана за създаване на политически проект! Добре, че СЕМ хванаха нарушителите и вече знаем истината, иначе щяхме да тънем в неведение. Вярно, сцените около ТВ7 бяха леко смущаващи, та нали искаме върховенство на закона и справедливост? Ами ето, де, това е то. Вярваме, че и всички останали длъжници на КТБ ще върнат парите екзактно и в срок, без да се стига до грозни сцени. А може и да не ги върнат, може да им ги опростят за добро поведение – наистина нямаме представа какво ще стане, но можете да бъдете сигурни, че справедливостта ще тържествува.

    Юни

    Как ви се струва точно седмица след онази случка, в която кмет ръси захар по шосетата против уроки, да попаднем във всенародната дискусия за светещите очи на паметника на цар Самуил? Към това трябва да прибавим и възстановка, при която деца с пластмасови пистолетчета си играят на надзиратели и жертви от лагера в Белене пред погледа на висши държавни представители. Някакво широкомащабно фрикшоу се провежда и не е ясно как ще завърши тази работа. От друга страна, смазахме самочувствието на македонците. Техният Самуил струва 1,5 милиона евро и не прави нищо, а нашият е само за 50 000 евро, обаче очите му светят. Тези няма да смеят скоро да шукнат! Няма да е лошо покрай така провокираната дискусия да се помисли и за следващи стъпки за борба с хибридната руска монументална пропаганда. Две в едно да се получи. Ето, паметникът на Цар Освободител може да се освежи и преработи така, че на всеки 3-ти март да слиза от коня и да казва: „Извинявайте. Всичко беше заради проливите”, а кончето му одобрително да клати главичка като онези кученца от шофьорските кабинки.

    В общи линии нещата ни се подреждат отвсякъде, реформите навлизат в решителна фаза, а и парици има за харчене – 16 милиарда. На всяка детска площадка, след като приключи санирането, разбира се, може да се избаца по един български цар, който може да пее, да свети, може и да щрака с пръсти и да радва населението. Може и автомати за бонбонки във формата на Крум Страшни, който да поднася лакомства на малчуганите от черепа на Никифор… Сами усещате, че нещата се оправят. Стига вече с разни мрачни подозрения и скептицизъм. Край нас са блеснали житата – очите на Самуил и те. Ретроградният Меркурий – и той приключи. Животът е прекрасен, нали?

    Какво сте се напрегнали толкова около някакви съвместни учения със съюзниците и от това, че ще идва тук някой и друг танк. А пък без никакви по-хубаво ли е? И каква е тази излишна куртоазия от страна на нашите министри? Кажете си по човешки: „Откъде да знаем колко танка ще разположат и какво ще правят, каквото кажат хората – това, не е наша работа да им се бъркаме”. За много удачна намираме отправената забележка от страна на външния ни министър, който с остър тон попита защо никой не е реагирал и не е истеризирал, когато от руска страна е било заявено, че ще се добавят 40 нови ракети с ядрени бойни глави и че ще бъдат принудени да ги насочат натам, откъдето чувстват заплаха? Ами какво да се реагира, милички – то няма смисъл. С танкове и без танкове… Същият ефект би имало, ако си вържем червено конче на китката против уроки.

    Юли

    Не можем да не споделим с вас истинското си облекчение от новината, че Григор Димитров и Мария Шарапова са се разделили. Така се отбелязва още една победа в хибридната война, която Русия провежда на наша територия. След спирането на „Южен поток” беше крайно време окончателно да скъсаме с кремълското влияние и ето, че това се случи. Тука опищяха света за три натовски танка, обаче тази Шарапова всички се правеха, че не я забелязват. Не е лошо и за орден да бъде предложен Гришо, и произведен в чин от министъра на отбраната като един от малкото български герои, устояли и отблъснали руското влияние и агресия.

    И съвсем накрая да подадем един сигнал към органите за борба с хибридната война. Абе, уважаеми, какъв е тоя турски сериал по българска телевизия, дето се казва „С Русия в сърцето”? Това вече е двухибридна война. Мерки да се вземат немедленно!

    Септември

    Имаше тази седмица едно любопитно изказване на госпожа вътрешния министър, че след като се разпределят квотите за бежанци от Европейската комисия, тя няма представа как ще накара разпределените в България да останат тук. Изключително точно съждение – защо да стоят в най-бедната държава от ЕС, като могат да отидат в най-богатата? При това положение е съвсем резонно да си зададем и ние, клетите обитатели на родината, въпроса, добре де, щом бежанците не искат да живеят тук, ние в каква държава точно живеем?

    Октомври

    Не можем да не отделим нужното внимание и на стратегията на правителството за борба с корупцията по високите етажи. Значи 20-30 души по спешност трябва да бъдат вкарани в затвора. Изискванията, които трябва да покриват кандидатите, са щетите, които са нанесли на бюджета, да са за над 1 милион лева или да са взели подкуп над 100 хиляди лева. Наистина замечателна стратегия. Вече, ако ще крадете от държавните пари, в никакъв случай не на куп по един милион. Разсроченко, на няколко вноски по 200-300 хиляди – полекичка. Без да влачите като за последно. Също така, когато дадат на някой високопоставен служител подкуп от сто хиляди, веднага трябва да върне един лев ресто на приносителя и нещата минават гладко. Така ли е? Така е.

    Ноември

    Спокойствие, запазете спокойствие, уважаеми. Сериозни хора сме и не трябва да се поддаваме на истерии от различно естество и на някакви слухове и предположения за трета световна война, всевъзможни опасности и страхотии. Държавата ни е в сигурни ръце, то е повече от очевидно. Ние винаги печелим при всякакво положение, даже и с „Ислямска държава” дипломатическите ни отношения не са нещо, да кажем, обтегнати. Те сигурно още с умиление си разглеждат вечер снимките от Правец и си спомнят за слънчева и гостоприемна България. Признаваме, че страната ни води виртуозна дипломация и макар на пръв поглед нещата да изглеждат доста плашещи, нашето държавно ръководство знае какво прави, а и да не знае винаги, все ще се намери кой да му каже какво да направи. Не можем да не отчетем и голямото достижение на нашата дипломация от тази седмица в лицето на върховния ни главнокомандващ, който все пак не изпрати поздравителен адрес до турските ни приятели за сваления руски самолет.

    Като казахме правилни решения, се сетихме, че може би няма да е лошо да се организира пак годишна среща на випускниците на „Ислямска държава” край Правец по покана на външно министерство. Да си разказват спомени „кой с какво се е преборил, от какво не е заспивал и какво е надживял”.

    Декември
    (19.12., из последната „Деконструкция”)

    Видяхте ли, почитаеми, как всички наши тревоги и притеснения напоследък около съдбата на свидното ни правителство се разрешиха по най-благополучен начин и стабилността възтържествува. Много се бяхме напрегнали да не вземе да се прекатури нещо и да бъдем изоставени на произвола на съдбата в този тревожен свят и изострена международна обстановка. Не ни стигаха потискащите предсказания за война, апокалипсис и унищожение от баба Ванга, учителя Дънов и госпожа Севрюкова, ами като се прибави към това и възможността Реформаторският блок да напусне коалицията и да си останем нереформирани, просто не ни се живееше. Такава тма и печал бяха сковали обитателите на родината, преди силата да се пробуди пак и Борисов да съхрани стабилността. Много добре се получи и тази работа с чисто новия опозиционен лидер господин Кънев. Той изключително достоверно, чистосърдечно и неподправено, както във възрожденска пиеса, изобрази напущане и разрив със своя доскорошен пръв приятел премиера. Нали помните онази сцена от „Криворазбраната цивилизация”, в която двама се дуелират, единият казва: „Муш!”, а другият отговаря: „Въх, уби ма!”. Важното обаче е, че имаме нова опозиция, а партията на господин Кънев заедно с експертите остава при господин Борисов, за да осигурява стабилност и да гарантира реформите, естествено. Освен че случихме на управление, не можем да не сме щастливи и че разполагаме с уникален за световната политическа практика вариант на опозиция. Към това можем да прибавим и БСП, където половината апарат още тъгува и не може да прежали, че изпусна възможността да управлява с г-н Борисов и сега най-вероятно искрено завижда на нововъведението на ДСБ. Към този революционен модел също можем да добавим и вече поостарялата политическа иновация – ДПС, което също управлява, обаче е опозиция. Айде кажете, ако това не е стабилно управление, кое е? Само Йоло Денев остана истинска опозиция.

    Едва ли има по-стабилно правителство нейде по света, така че стига сте се тревожили вече. Ей ги – светли празници идват, само по-полечка, умоляваме ви, със сланината и ракията да няма после „Олеле!”. Колко пъти ви предупреди господин Борисов? Сега, като се натъпчете до пръсване с разни мазнотии и алкохоли, и пак ще легнете на грижите на здравната система и на доктор Москов, който заради вас остана в правителството, за да ви лекува. Нали? Да.

    .