2024-07-16

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Софийският административен съд глоби шефката на ЦИК за скрити документи

    София, 18 ноември. Софийският административен съд глоби с 300 лв. шефката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева, пише „Труд”.

    Ивилина Алексиева. Снимка: БЛИЦ
    Ивилина Алексиева. Снимка: БЛИЦ

    Причината – тя не е изпратила в срок поисканите от магистратите данни от изборните протоколи на секционните избирателни комисии (СИК), предадени в общинската избирателна комисия (ОИК), в които има разминавания с окончателния резултат. Това стана ясно в заседание по делото за касиране на вота за общински съветници в София. ЦИК е била длъжна да предостави на съда справката за неотчетени разминавания между оригиналните протоколи от СИК и преправените протоколи при приемането им от ОИК. Магистратите искат и да се посочат конкретните секции. Съдия Николина Янчева обяви, че ако книжата не стигнат до съда в петък (20 ноември – б.р.), Алексиева ще бъде наказана повторно.

    Крият книжата и не съдействат на съда, защото са съучастници във фалшифицирането на изборите, коментираха зрители на съдебното заседание. На него бе отхвърлено искането на БСП да бъдат разпитани 355 свидетели, сред които бившата шефка на ОИК – София Диляна Иванова и депутатът от РБ Антони Тренчев. Последният обяви, че му е изчезнала преференцията.

    “Съдът ни лиши от всички възможни способи да докажем, че изборите са манипулирани”, обяви Атанас Черногорски, адвокат на социалистите.

    Претенциите на Мария Календерска от “България без цензура”, че е имало нарушения при машинното гласуване, също бяха пресечени. Мотивът: в жалбата не е посочено в кои секции е предполагаемата измама. Магистратите са отхвърлили и исканията за повторно преброяване на бюлетините във всичките 1557 секции в София.

    В Административен съд-София се водят 9 дела срещу избора на районни кметове и едно срещу избора на преизбраната кметица Йорданка Фандъкова. /БЛИЦ/

    .

  • БГ абсурди: Беден човек може да бъде осъден в негово отсъствие, а богат политик – не!

    Как осъдиха актьора Славчо Пеев, а пропуснаха Христо Бисеров

    .

    Сергей Трайков, в. „Стършел“*

    euch20151122a02Според милиони българи Славчо Пеев е една от малкото живи легенди на Сатиричния театър – като Стоянка Мутафова, Татяна Лолова и Никола Анастасов. Според родната Темида обаче той е престъпник. А ето и криминалната история, в която е замесен популярният актьор, нека всеки сам да прецени кои са истинските престъпници в нея.

    От няколко години Славчо Пеев живее в постоянно движение между София и Дупница, защото е директор на тамошния театър. В края на октомври той получава писмо от община „Оборище”. В него пише, че дължи на Топлофикация 463 лева за 4 месечни сметки. Актьорът е изненадан: четирите му летни сметки за жилище от петдесет квадрата са по двайсетина лева. Защо му искат над 400? Разбира на другия ден, когато пристига фактура от Топлофикация. Според нея дължи 80 лева за лятото, плюс 355 от изравняване. Или – общо 455 лева. А срокът за плащане е 14.11.2015 г. За да го спази, Славчо Пеев опитва да тегли от банкомат 400 лева. Но не получава нищо. Отива в банка ДСК. Там обясняват, че сметките му са запорирани – защото има влязла в сила присъда.

    В продължение на години Славчо Пеев изпълняваше главната роля в една от най-абсурдните български комедии – „Римска баня”. В нея бяха отнели дома на героя му заради археологически разкопки. Но ако през тоталитаризма някои идиотщини бяха плод на кариеризъм, то сега те са плод на лакомията. Банка ДСК представя на актьора Запорно съобщение от съдебен изпълнител. От него разбира, че Топлофикация тихомълком е завела дело срещу Славчо Пеев в Софийския районен съд, 57-ми състав. А съдът преценява, че той дължи 4 088 лв. и 97 ст. за периода 25 ноември 2014 г. – 29 октомври 2015 г. (Запомнете тази дата.) Въз основа на присъдата съдебен изпълнител издава Изпълнителен лист и на 15 октомври го изпраща в банката. В него пише: „Налагам запор върху всички сметки на длъжника Светослав Панайотов Пеев. Нареждам ви (на банка ДСК) да внесете дължимата сума по сметка на частен съдебен изпълнител Сия Богданова Халаджова.” Актьорът започва да я търси, за да я попита защо действа зад гърба му. Защо не вземе парите лично от него, а иска да ги получи тайно от банката? Тя обаче се крие – и по телефона, и когато ходи на работното й място.

    Славчо Пеев никога не е известяван, че дължи огромна сума, защото си е плащал сметките. Потвърждава го и самата Топлофикация, която в последната си фактура го информира, че неговото „окончателно задължение към 15 октомври 2015 г. е 455,14 лв.” А не – 4 088, 97 лв.

    Но относно информацията: изглежда на призовкарите вече се плаща не да ти връчат съдебна призовка, а да не ти я връчат, шегува се горчиво актьорът. Той няма представа, че е подсъдим, защото Топлофикация никога не му е съобщавала, че е завела дело срещу него. Съдът нито го е информирал, че е обвиняем, нито че е осъден. Съдебният изпълнител също не съобщава, че налага запор върху парите му.

    Сякаш човекът Славчо Пеев съществува единствено като субект в кореспонденцията между различни институции, които искат само едно: да го оберат по законен начин.

    Когато скриеш от някого, че е подсъдим, той е лишен от най-елементарните човешки права: реакция, адвокат, доказване на невинност, обжалване. Всичко се извършва зад гърба му, третират го като нелегален престъпник. Но абсурдите не свършват до тук. Ето и нещо от сферата на Ванга. Според присъдата Славчо Пеев дължи над 4 хиляди лева „за периода 25 ноември 2014 – 29 октомври 2015 г.” Обаче той е осъден на 25 май 2015 г. Нима съдът може да гледа в бъдещето, за да познае още тогава – 5 месеца по-рано, че актьорът няма да плаща точно до 29 октомври? Но все пак той е извадил късмет: ако ясновидците в тоги бяха „видели”, че няма да си плаща парното до 29 октомври 2025 г., щяха да го осъдят за 50 000 лева. И това не би впечатлило, защото абсурдите при родната Темида са толкова чести, че вече се приемат за нормални. Обаче не бива да оставаме безразлични към най-важното: нима през ХХI век в демократична и европейска България един невинен човек може да бъде осъден като от инквизицията през Средновековието – тайно и без право на никаква защита?

    Послепис: За да протака старта на процеса, в който ще го съдят за: неплащането на данъци в особено големи размери; за недекларирани сделки с валутни ценности; и за укриване на истина в декларация пред Сметната палата, бившият заместник-председател на Народното събрание от квотата на ДПС – Христо Бисеров, ден преди съдебното заседание, в последния момент влезе в болница. А съдът реши, че в негово отсъствие не може да даде ход на делото. И го отложи – за 25 ноември. Значи: беден актьор може да бъде осъден в негово отсъствие, а богат политик – не може. Наистина, жална ни майка с такова правосъдие! Реформа в нейната система е по-нужна и от дъжд в Сахара.

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    * Безплатен абонамент за в. „Стършел“ ТУК

    euch20151122a01

    .

  • Детската Евровизия се откри в София

    Евровизия Junior с бляскав старт

    Репортаж на ТВ In LIFE*

    18 ноември 2015 г., София. Най накрая една българска мечта се сбъдна – България е домакин на Евровизия Джуниър! Деца от всички краища на света ще имат възможност да премерят своите вокални способности в зала „Арена Армеец“.

    евро1

    Официалното начало на конкурса бе отбелязано снощи (на 17 ноември – бел.ред.) в зала 6 на НДК. Вижте какво ни казаха генералният директор на БНТ Вяра Анкова и изпълнителната продуцентка на Евровизия Йоана Левиева.

    евро2

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    * Репортер Деси Цонева, оператор Кунчо Поляшки, фотограф Антон Хариев, постпродукция Николай Петров.

  • Да направим „Златната ябълка“ световно събитие (видео)

    С тръгването на световната премиера на новия български анимационен сериал „Златната ябълка“ започна и кампанията „Национално предизвикателство – 1 милион“.

    Да направим „Златната ябълка световно събитие“. Целта е да информира българите в страната и чужбина, и да ги мотивира да гледат филма и да го споделят с приятели. Ако получат тази сериозна подкрепа, продуцентите на сериала ще имат сериозни основания да преговарят с големи анимационни компании и разпространители, съобщава БНР.

    „The Golden Apple“ е проект, който се разработва над три години, като последните месеци е работено само над първия трейлър, каза Димитър Петров – аниматор, създател на студио „Змей“, което стои зад създаването на „Златната ябълка“.

    Той е на мнение, че българската митология има потенциал да захрани повече от един сериал. „Всички сме чували колко богат е фолклорът ни, но чак, когато започнах да го проучвам сериозно заради „Златната ябълка“ осъзнах какво огромно богатство е“, обясни той.

    Едни от първите хора, които виждат сериала, са колеги на Димитър Петров от Cartoon Network от Англия и Франция. Те остават силно впечатлени от това, което предлага българския фолклор и митология.

    Проектът „Златната ябълка“ е дело на 25 души, които живеят и работят в пет различни държави. Главната дизайнерка на персонажи Светла Радивоева, например, работи като аниматор в Disney и в свободното си време прави персонажите в българския сериал. /24chasa.bg/

    bta201127a06
    .

  • ​Аve Путин, мъртвата българска десница те поздравява!

    Пасмина от безродници искат да осквернят всичко българско в името на московските си господари

    .

    Иван Сотиров, Faktor.bg

    bta201127a08

    След като в неделния брой на британския в. „Индипендънт“, президентът Плевнелиев каза, че „Русия тренира на Балканите започването на „хибридна война“, целяща дестабилизиране на цяла Европа, и след като той настоя ЕС и НАТО да направят повече, за да контрират растящата заплаха от руска агресия, срещу него започна една изключително мръсната кагебистка кампания. От дупките си изпълзяха всички стари комунистически ченгета, рублофили и вся остальная сволочь, които в „националните“ медии засипаха президента с най-гнусните и обидни квалификации. Разбира се, не е новост готовността на тази пасмина от безродници да осквернят всичко българско в името на московскитеси господари. Не пощадиха и институцията Президент на Република България. Най-абсурдното обаче е, че атаката срещу президента, излъчен от ГЕРБ и подкрепян от РБ, е

    водена от коалиционният им партньор

    и стожер на „дясното“ и „проевропейско“ правителство АБВ. Тези дни героят от фонтана и партиен заместник на агента Гоце – Румен Петков, цитиран от агенция „Фокус”, заяви: „Президентът Росен Плевнелиев е абсолютно неадекватен и трябва да си подаде оставката. Този човек е много вреден за България.“

    Вместо от ГЕРБ и РБ да подкрепят президента, не само като институция, не просто като човек, излъчен от техните среди, а най-вече заради това, което казва, те се изпокриха като мишки. Чаках да чуя поне един политик от техните среди, един депутат, един министър да каже нещо.

    Къде са храбрите реформатори,

    които години наред оглушаваха ефира с яростни заклинания срещу агент Гоце и сие от Петата колона на Москва? Не, мъртвешка тишина. Дори премиерът се разграничи – той не бил „ястреб“, а да не е голубчик Путина*. Явно нашите „десни“, пак гледат да се „снишат“ и наядат, докато „големите началници“ се разберат и затова са се превърнали в руски хибрид, за да отърват хибридната атака. Един наш виден спортист беше казал „Рана̀та прави борбата“. Днес май рана̀та уби свободата, уби и неродената българска „десница“.

    Аve Путин, мъртвата българска десница те поздравява!

    .

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    * Eто какво преди повече от година каза президентът на Литва Даля Грибаускайте за „The Post’s Lally Weymouth“: «Сегодня Запад не имеет лидера, который в состоянии остановить Путина. Войну в Восточной Украине можно быстро остановить. Это может сделать Запад, который должен продемонстрировать Путину, что так же готов бороться за свои ценности – свободу и демократию»

     

  • Антоан Лейри към терористите в „Батаклан“: Няма до получите моята омраза

    Френският журналист Антоан Лейри, съпруг на Елен Лейри – една от невинните жертви, които бяха убити в парижката зала „Батаклан“, написа покъртително обръщение до парижките терористи

    Убитата съпруга на Антоан - Ален Рейли
    Убитата съпруга на Антоан – Ален Лейри

    Ален Лейри оставя сираче 17-месечно момченце. Два дни след жестоките масови убийства в Париж нейният съпруг написва на страницата си във Фейсбук покъртително писмо до терористите, отнели любимата му жена и майка на детето му. Писмото му вече има близо 200 000 споделяни в социалната мрежа. Вестник „Сън“ публикува пълния текст на писмото.

    „В петък вечерта откраднахте живота на един изключителен човек, любовта на моя живот, майката на моя син, но няма да получите моята ненавист.

    Не знам кои сте и не искам да знам. Вие сте мъртви души. Ако този Бог, заради когото убивате без да се замисляте, ни е направил по свой образ и подобие, всеки куршум в тялото на съпругата ми е рана в неговото сърце.

    Така че, не, няма да ви подаря и моята омраза. Вие искате точно това, но отговорът на омразата с гняв означава да ви падна в плен на същото невежество, което ви е направило това, което сте. Искате да ме е страх, да гледам на своите съграждани с недоверие, да жертвам свободата си заради сигурност. Е, загубихте.

    Видях я тази сутрин. Най-накрая, след като чаках няколко дни и нощи. Тя беше също толкова красива, колкото когато тръгна към залата в петък вечер, също толкова красива, колкото когато се влюбих в нея безнадеждно преди 12 години.

    Разбира се, че болката ме съсипва, признавам ви тази малка победа, но тя ще бъде кратка. Знам, че тя ще бъде до нас всеки ден и че ще се срещнем отново в рая на свободата и любовта, до който вие няма да имате достъп.

    Ние сме двама, аз и моят син, но сме по-силни от всички армии по света. Нямам повече време, което да отделя за вас, трябва да го посветя на Мелвил, който току-що се събужда. Той е едва на 17 месеца. Както обикновено той ще яде, след това ще играе заедно и през целия си живот това малко момченце ще бъде заплаха за вас, защото ще бъде щастливо и свободно. Защото, не, няма да имате и неговата омраза.“

    Превод: БЛИЦ

  • Общините спечелиха делото за раздадените милиони от кабинета „Орешарски“

    Кабинетът трябва отново да разгледа проектите
    на Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово

    Доротея Дачкова, в. „Сега“

    Александър Кашъмов  и  Гергана Жулева
    Александър Кашъмов и Гергана Жулева (Програма „Достъп до информация“)

    Върховният административен съд (ВАС) отмени двете постановления на правителството „Орешарски“, на базата на които по неясни критерии общини, управлявани от БСП и ДПС, получиха финансиране за стотици милиони левове. Делото срещу актовете на правителството се води от общините Козлодуй, Бяла Слатина, Оряхово и Банско. Съдът нарежда кабинетът да разгледа отново проектите на Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово и да се произнесе по тях. Решението не е окончателно и може да се атакува пред петчленен състав на ВАС.

    Спорните пари бяха отпуснати по инвестиционната програма на правителството на БСП и ДПС, наречена „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Над 200 проекта в ръководени или подкрепяни от БСП общини и над 96 на ДПС получиха основния дял от 289 млн. лв.

    Постановлението за условията, реда и критериите за избор на проекти е отменено, защото е издадено в нарушение на законовите правила. Проектът му е публикуван без мотиви на сайта на правителството на 10 януари 2014 г., даден е срок за становище до 23 януари, а постановлението е прието на 16-и и влиза в сила на 15 януари.

    Освен процедурните пропуски магистратите откриват и такива в самото постановление, които го правят незаконосъобразно. В него не са предвидени срокове за подаване на проекти, за разглеждането им, за възражения. Така е ограничена възможността за получаване на информация за подаване на проекти, което пречи за участие в процедурата. Не е осигурено прозрачното изразходване на средствата за публичната инвестиционна програма. „Много е важно, че освен процедурните пропуски съдът е обсъдил и липсата на критерии за одобрение на проектите. Властта не може да се упражнява произволно и парите да се харчат по неясни критерии“, коментира пред в. „Сега“ адвокат Александър Кашъмов, който представлява общините.

    Второто постановление, за одобряването на проектите, е отменено в частта му, която се отнася до изпълнението им и разпределението на средствата. Мотивите – няма каквито и да било съображения за неодобряването на проектите на четирите общини.

    Както в. „Сега“ писа, в края на миналата седмица и Сметната палата след одит на програмата излезе със становище, че милионите са раздавани непрозрачно и по неясни критерии. Палатата обаче не посочи кои са безсмислените проекти.

    ОБРАТ

    Първоначално трите върховни съдийки – Марина Михайлова, Илияна Дойчева и Мариета Милева, приеха, че Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово нямат правен интерес да атакуват постановлението за разпределението на парите, тъй като то не ги засяга. Те приеха, че само печелившите общини са можели да обжалват. Колкото до първото постановление, с което са обявени условията за кандидатстване – срокът за обжалването му бил изпуснат. От Банско пък са просрочили жалбите си и срещу двете постановления. Петчленен състав на ВАС обаче им нареди да разгледат жалбите по същество. А от прокуратурата пледираха, че общините имат право.

    МИЛИОНИ

    В началото на 2014 г. само за 7 работни дни междуведомственият съвет прецени 1100 проектни предложения, което остави съмнения за задкулисни договорки. Одобрени бяха 392 проекта. В жалбата на врачанските общини беше изчислено, че са обсъждани над 18 проекта на час, а това време не е достатъчно дори да бъдат прочетени.

    .

  • Световната организация CPJ застана в защита на Биволъ

    Comitee to Protect Journalists пише до българските власти, ЕС, ЕП, ЕК, ООН, OCCE и посолства. Еврочикаго се присъединява към търсенето и разплитането на истината

    bta201120

    Авторитетната световна организация за защита на свободната журналистикаCPJ /Comitee to Protect Journalists/ със седалище New York, САЩ, излезе с официално становище в подкрепа на българската web медия за разследваща журналистика Биволъ, по повод започналата масирана атака срещу екипа ни от месец и половина насам. Становището може да бъде видяно на официалния сайт на организацията тук, а в българска версия тук

    Биволъ и неговите журналисти станаха мишена на следене, намеса в личното пространство, масирана клеветническа кампания (случай от днес може да намерите ТУК – бел.ред.) и заплахи от страна на структури, свързани с властта и управлението на страната. 

    Единствената причина за организираната и финансирана кампания срещу Биволъ, която се провежда по зловещ сталинистки сценарий, са разследванията и публикациите в сайта, които нямат аналог в българското медийно пространство. Целенасоченото източване на български банки и незаконното ограбване на милиарди евро за сметка на бюджета, сенчестата приватизация на “Булгартабак” и други знакови големи български икономически субекти, злоупотребите с национални ресурси и незаконното унищожаване на българската природа, крупни злоупотреби и кражби на европейски фондове от български организирани престъпни групи, свързани с една от големите банки, започналото публикуване на записи на разговори между български магистрати, разкриващи зловеща зависимост и корупция в Съдебната ни система и т.н. 

    Всичко това, което е част от работата и портфолиото ни, както и големия и неоспорим международен авторитет на Биволъ, прави медията ни изключително неудобна за управляващото в България Задкулисие, свеждащо се до нарицателното за олигархично-мафиотски авторитарен режи,м на управление, познат като Моделът #КОЙ

    Биволъ вече бе подкрепен в тази позорна масирана кампания от международната организация “Репортери без граници” RSF, от Организацията за разследване на организираната престъпност и корупция OCCRP  и българската журналистическа „Мрежа Свободно слово”

    https://bivol.bg/rsf-bivol-support.html 

    .

  • Кой. Къде. Колко. Пълен списък

    Ето къде партиите и инициативните комитети насочват бюджетните пари от т.нар. медийни пакети

    .

    Пламена Тодорова, Clubz.bg

    bta201117

    1 145 199 лева и 14 стотинки струва агитацията за избори 2015.

    Или по-точно на толкова възлиза стойността на медийните пакети, за които Централната избирателна комисия е получила заявки за одобрение от партиите и Инициативните комитети (ИК), които ни агитират преди местния вот и референдума. Всеки медиен пакет, отпуснат от централния бюджет, възлиза на 40 000 лв. като съответната формация сама решава къде да го насочи.

    Клуб Z изпрати запитване до ЦИК за направените от началото на кампанията предварителни заявки за договори с медиите като естествено продължение на серията разследвания за това как свързани лица – партии, граждански организации и медии са възложители и получатели на медийните пакети и на практика са изградили схема за усвояване на публични средства.

    От получената информация личат няколко закономерности: в действителност едни и същи партии и ИК, които иначе не би трябвало да имат общо помежду си, насочват парите към един и същи кръг от медии и то не особено популярни. Други пък изсипват целия си пакет само на едно място. Невероятно, но факт, националните БНТ, бТВ и Нова ТВ вече имат сериозна конкуренция в лицето на в пъти по-малки телевизии. 

    Публикуваме списъка с уговорката, че представлява подадените за одобрение заявки, които предхождат договорите. Там, където има празни полета, означава, че заявката още е в процедура. Информацията е до 20 октомври. Заявките не означават автоматично пари. ЦИК решава да изплати ли или не съответните суми, частично или в тяхната цялост, след проверка изпълнени ли са договорите, което става до месец след края на вота.

    В обобщение:

    Партия демократически форум е насочила към сайта „Днес плюс“ целия си пакет – 39 901,92 лв. „Днес плюс“ получава цял медиен пакет и от Партия Движение напред България – 39 692, 40 лв. Почти всичките си 40 000 лв. е решила да даде партия Новите лидери на „Медия груп 24“, притежаваща редица регионални сайтове. Заявката към медийната група е за 39 333,60 лв.

    Българска социалдемокрация на Александър Томов пък видимо агитира от ефира на БНТ. Томов е предпочел да насочи целия си медиен си пакет към телевизията – 39 954 лв. Целият си пакет от точно 40 000 лв. е насочил към агенция БГНЕС Инициативен комитет с председател Цветелина Попова. 

    „Евроком“ – предпочитана телевизия

    Българска социалдемократическа партия е дала на „Евроком“ 39 994, 50 лв. Това е предпочитаната телевизия и от Национална републиканска партия. Подала е три заявки за реклама: за 25 065 лв, 10 801, 80 лв., 4128 лв. От ПП Обединени земеделци телевизията е получила още един пакет – от 39 994 лв. Също толкова и от Радикалдемократическа партия в България. С 4 лева по-малко са й дали от РЗС. Партията на премиерския съветник Яне Янев е насочила към телевизията пакет от 39 990 лв.

    Това, че „Евроком“ е предпочитаната телевизия на тези избори, от бранша обясниха с атрактивните й тарифи и активния рекламен отдел.

    Различни партии, еднакви медии

    От героите на предходните ни материали:

    Партия Социалистическа партия български път е предпочела: „Евроком“ с 30 072 лв., „Хаштаг“ със 7200 лв. и придружните му „Допитване инфо“ и „БГ региони“ с 2700 лв., или сумарно с 39 972 лв.

    Партия „Бургас“ е насочила медийния си пакет към същите медии – 19 200 лв. за „Хаштаг“, 1380 лв. за „Допитване инфо“ и „БГ региони“, а с едно от последните решения на ЦИК бе анулирана заявката й да насочи още средства към „Хаштаг“и в последствие ПП „Бургас“ реши да ги даде на сайта „Гласове“ (8000 лв.) и „Радио Гама Видин“ – 8800 лв.

    Нова алтернатива на бившия военен министър Николай Цонев е дала на „Хаштаг“ 30 900 лв., 9900 лв. на „Допитване“ и „БГ региони“.

    От партия Движение за европейска интеграция „Хаштаг“ и „Допитване“ са получили съответно 35 100 лв. и 4800 лв.

    ИК на Ивайло Петров не можа да „делегира“ пакет към Хаштаг, но за сметка на това e дала заявки за реклама в познатите „Гласове“ и „Радио Гама“, както и в Р.М.Б.К ЕООД, медийна компания отново свързана с Борислав Цеков. Общата стойност на заявките е 39 700 лв.

    ИК на Борислава Стоянова има същите предпочитания – „Допитване инфо“ (9600 лв.), „Хаштаг“ (30 360 лв.).

    ИК на Емил Петров също е подал заявка за: „Хаштаг“ (анулирана), „Радио Гама Видин“ (19 980 лв.), Р.М.Б.К (1266 лв.), „Гласове“ (17 280 лв.) и БНР Видин и БНТ – по 480 лв. и 840 лв. съответно.

    ИК на Радослав Маринов е дало на „Хаштаг целия си пакет – 39 960 лв.

    ИК на Цоло Линков също е предпочел „Гама“ – с 23 040 лв, а на радио „Мелодия“ е дал 16 956 лв.

    ИК на Павла Цветкова е насочил към „Гласове“ (след като анулира заявката си към „Хаштаг“) 19 680 лв., към радио Гама Видин 11 880 лв., а останалите по-дребни суми към други медии.

    Ето и пълният списък:


    .

  • Ансамбъл „Българе“ триумфира в Холандия

    Материал на ТВ In LIFE*

    На 27 октомври 2015 г., пред многобройна публика, Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ изнесе първия от общо двадесет и петте спектакъла, които предстоят в Холандия в рамките на месец. Момичетата и момчетата са гостували в над двадесет страни, сред които САЩ, Япония и Русия, но турнето в „Страната на лалетата“ е най-мащабното в историята на състава.

    Снимка: In LIFE
    Снимка: In LIFE

    Публиката остана очарована от изпълненията и бурно аплодира родните таланти. Спектакълът е озаглавен  „Това е България“ и е редно да кажем – няма по-добра реклама за страната ни от националния фолклор, определян за най-богатия в света по отношение на ритмиката.

    Снимка: In LIFE
    Снимка: In LIFE

    Изненада за зрителите бяха изпълненията на състава под звуците на модерна музика по време на антракта, като участниците бяха облечени с емблематичните за Ричмарт сака с шевици.

    Публиката бе очарована и бурно аплодираше българите на сцената, опитвайки се да танцува заедно с тях. Директорът на Men’s Fashion Cluster пък лично поздрави участниците и специално г-н Христо Димитров – ръководител на НФА „Българе“.

    Вижте още снимки от шоуто тук.

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––

    * Репортер Ася Георгиева, оператор Кунчо Поляшки, фотограф Симеон Симеонов, постпродукция Симеон Симеонов.

    .

  • За структурата на “ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА”

    СЕКРЕТНИ ФАЙЛОВЕ РАЗКРИВАТ СТРУКТУРАТА НА “ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА”

     

    Кристоф Ройтер, „Шпигел“*

    Untitled7

    Списание „Шпигел“ получава достъп до документите на иракски офицер, планирал операциите на „Ислямска държава“ в Сирия, и разкриват организация, която на пръв поглед е задвижвана от религиозен фанатизъм, но умело преценява своите ходове.

    bta201116

    Надменен. Любезен. Заблуждаващ. Изключително предпазлив. Сдържан. Непочтен. Загадъчен. Злонамерен. Месеци по-късно, бунтовниците от Северна Сирия си припомнят напълно различни аспекти от характера на офицера. Но са съгласни за едно нещо: „Никога не знаехме точно срещу кого стоим.“

    Всъщност, дори и тези, които са стреляли по него и са го убили след кратка престрелка в град Тал Рифаат в една януарска сутрин на 2014-та, не са знаели истинската самоличност на високия мъж в края на петдесетте. Било им е неизвестно, че са убили лидера на групата, наричаща себе си „Ислямска държава“ (ИДИС, ИД). Фактът, че това е могло да се случи изобщо, е в резултат на рядка, но фатално погрешна преценка от страна на брилянтния стратег. Местните бунтовници поставят тялото му в хладилник, в който смятали да го погребат. Едва по-късно, когато разбрали на кого всъщност принадлежало това тяло, те го извадили отново.

    Самир Абд Мухаммад ал-Хлифауи е истинското име на иракчанина. Никой, обаче, не го познавал с това име. Дори и най-известният му псевдоним, Хаджи Бакр, не бил широко познат. Всичко това било част от плана му. Бившият полковник от разузнаването на отбранителните военновъздушни сили на Саддам Хюсеин тайно дърпал конците в „Ислямска държава“ в продължение на години. Бивши членове на групата многократно са го споменавали като една от водещите фигури в организацията. И все пак, никога не се е знаело каква точно е била неговата роля.

    Умирайки, архитектът на „Ислямска държава“ оставя след себе си нещо, което е смятал да пази в строга конфиденциалност – плана за развитието на организацията. Документът съдържа собственоръчно написани организационни схеми, списъци и програми, които описват как една страна може да бъде постепенно покорена. „Шпигел“ придобива достъп до всички 31 страници – някои, състоящи се от няколко страници, поставени заедно. Те разкриват многопластова структура и директиви за действие, някои вече изпитани, а други наскоро разработени за анархичната ситуация в държаните от бунтовници територии на Сирия. В известен смисъл, документите представляват оперативната програма на най-успешната терористична армия в наши дни.

    Досега голяма част от информацията за „Ислямска държава“ е била предоставена от бойци, които са дезертирали, и от данни, иззети от вътрешната администрация на „Ислямска държава“ в Багдад. Но тези сведения не обяснявали главоломното разрастване на „Ислямска държава“ преди нанасянето на въздушни удари срещу организацията в края на лятото на 2014 г. да сложат край на победния й ход.

    Сега, за първи път, документите на Хаджи Бакр дават възможност да се извлекат изводи относно начина, по който ръководството на „Ислямска държава“ се организира, и ролята на бившите длъжностни лица от правителството на Саддам Хюсеин в него. Преди всичко обаче, те показват как е бил планиран превратът в северна Сирия, който прави последвалото настъпление на групировката в Ирак възможно. В допълнение, месеците на изследване, предприети от „Шпигел“ в Сирия, както и други новооткрити архиви, достъпни само на „Шпигел“, показват, че инструкциите на Хаджи Бакр са били следвани неотменно.

    Документите на Бакр били дълго време скрити в малка постройка към къща в района на бойните действия в северна Сирия. Съобщения за тяхното съществуване са направени за първи път от очевидец, който ги видял в къщата на Хаджи Бакр малко след смъртта му. През април 2014 г., страница от документа се внася нелегално в Турция, където „Шпигел“ успява да го разгледа за първи път. Достигането на Тал Рифаат, за оценка на целия набор от ръкописни документи, става възможно чак през ноември 2014.

    „Най-голямото ни притеснение беше, че тези планове можеха да попаднат в непоходящи ръце и завинаги да потънат в неизвестност“, казва мъжът, който е съхранявал плановете на Хаджи Бакр, след като ги е издърпал изпод висока купчина кутии и одеяла. Заради опасения относно сигурността му, той пожела да остане анонимен.

    Големият план

    Събирането на документите започнало в момент, когато все още малко хора са чували за съществуването на „Ислямска държава“. Когато иракчанинът Хаджи Бакр пътувал за Сирия като част от малка настъпателна групировка в края на 2012, планът му изглеждал абсурден: „Ислямска държава“ трябвало да завладее колкото е възможно по-голяма територия в Сирия, след което да използва това настъпление като плацдарм за нахлуване в Ирак.

    Бакр се установява в една незабележителна къща в Тал Рифаат, северно от Алепо. Градът се оказал правилен избор, тъй като много от жителите му работили в страните от Персийския залив (най-вече Саудитска Арабия) през 1980-те години. Когато се върнали, някои от тях донесли радикални убеждения и контакти. През 2013 г. Тал Рифаат се превръща в стратегическо място за „Ислямска държава“ в провинция Алепо със стотици бойци разположени там.

    Точно там “Господарят на сенките”, както е наричан от някои, очертава структурата на „Ислямска държава“ чак до местно ниво, съставяйки списъци за постепенното проникване в селата и определяйки кой кого трябвало да следи. С помощта на химикалка и канцеларски материали, той начертал организационните структури в службите за сигурност. Въпреки, че се предполага, че е съвпадение, материалите били на Министерството на отбраната на Сирия и съдържали бланки от отдела, отговарящ за настаняване и екипировка.

    Това, което Бакр написал страница по страница, с внимателно посочени индивидуални отговорности, е било всъщност план за настъпление. Това не било някаква манифестация на вярата, а изключително прецизен технически план за Разузнавателното управление на „Ислямска държава“ – халифат, ръководен от организация, приличаща на прословутата Щази (вътрешното разузнаване на Източна Германия).

    Планът се реализирал с изумителна точност в следващите месеци. Той винаги започвал по един и същ начин: групировката набирала последователи под предлог за откриване на “дауа” – ислямски мисионерски център. От тези, които идвали, за да слушат лекции и да посещават курсове относно мюсюлманския живот, един или двама мъже били избирани и инструктирани да шпионират тяхното село и да съберат широк спектър от информация. За тази цел, Хаджи Бакр изготвил следните задачи:

    • Списък на влиятелни семейства.
    • Посочване на почитаните хора в тези семейства.
    • Източници на техните доходи.
    • Списък с имената и размерите на (бунтовническите) бригади в селото.
    • Научаване на имената на лидерите, които контролирали бригадите и политическата им ориентация.
    • Посочване на техните незаконни дейности (съгласно законите на Шериата), които може да се използват, за да се изнудват при необходимост.

    Шпионите били инструктирани да обръщат внимание на подробности като това дали някой е престъпник или хомосексуалист, или дали е участвал в някоя тайна афера, за да се използват като средство за изнудване по-късно. “Ще назначим най-умните от тях като Шейхове на Шериата”, отбелязал Бакр. “Ще ги обучаваме за известно време и след това ще ги изпращаме.” Като послепис, той добавя, че няколко “братя” ще бъдат избрани във всеки град за съпрузи на дъщерите на най-влиятелните семейства, за да се гарантира проникване в тези семейства без тяхно знание.

    Шпионите трябвало да разберат колкото се може повече за градовете, които щели да бъдат нападнати: кой живеел там, кой имал власт, кои семейства били религиозни, към коя ислямска школа принадлежали, колко джамии имало, кой бил имамът, колко жени и деца имал, и на колко години били те. Други детайли включвали същността на проповедите на имама, дали бил по-отворен към суфизма или мистичният вариант на исляма, дали заставал на страната на опозицията или на режима, и каква била позицията му относно джихада. Бакр също искал отговори на въпроси като: Дали имамът имал заплата? Ако е така, кой му я плаща? Кой го назначава? И накрая: Колко хора в селото били привърженици на демокрацията?

    Агентите трябвало да служат като сеизмични вълни от сигнали, изпратени да следят и за най-малките пропуски, и за дългогодишните вражди в дълбоките слоеве на обществото – с една дума, всякаква информация, която би могла да се използва, за да се раздели и подчини местното население. Информаторите включвали също така бивши разузнавачи, както и опоненти на режима, които имали спорове с някоя от бунтовническите групи. Имало и млади мъже и юноши, на които били необходими пари или, за които работата била вълнуваща. Повечето от  информаторите в списъка на Бакр, като тези от Тал Рифаат, са били 20-годишни, но имало дори и младежи на 16 или 17.

    Плановете включвали също и области като финанси, училища, детски градини, медии и транспорт. Но имало една основна тема, която била щателно адресирана в организационните схеми и списъците с отговорностите и изискванията за докладване: наблюдение, шпионаж, убийство и отвличане.

    За всеки местен съвет, Бакр планирал емир, или командир, който да отговаря за убийствата, отвличанията, снайперистите, комуникацията и криптирането, както и емир, който да контролира останалите емири “в случай, че те не се справят с работата си“. Ядрото на тази божествена държава трябвало да бъде демоничният часовников механизъм на отделните клетки, както и командните структури, създадени да всяват страх.

    От самото начало, планът включвал и разузнавателни служби, които да работят паралелно, дори и на провинциално ниво. Отделът за общо разузнаване трябвало да докладва на “емира по сигурността” за региона, който отговарял за заместник-емирите на отделните области. Шефът на тайните шпионски клетки и „мениджърът“ на разузнавателните информационни служби за дадената област, трябвало да докладват на всеки един от посочените заместник-емири.Шпионски клетки на местно ниво докладвали на заместник-областния емир. Целта била всеки да държи под око останалите.

    Тези, които отговаряли за обучението на шериатските съдии относно методиката на събиране на разузнавателна информация докладвали и на местния емир, докато самостоятелен отдел, включващ т.нар. “служители по сигурността”  бил прехвърлен на областния емир.

    Шериатът, съдилищата, предписаното благочестие – всичко това има една-единствена цел: наблюдение и контрол. Дори думата, използвана от Бакр за конверсия на истинските мюсюлмани, takwin, не е религиозен, а технически термин, който се превежда като “изпълнение”- прозаична дума, използвана по различен начин в геологията или строителство. И все пак, преди 1200 години, думата извървяла уникален път към един кратък миг на слава. Шиитските алхимици я използвали, за да опишат създаването на изкуствен живот. В написаната през девети век “Книга от камъни”, персиецът Джабир ибн Хаян представя, използвайки таен ръкопис и кодове, създаването на хомункулус – изкуствено създаден човек. “Целта е да се заблудят всички, които любят Бога.” Това може и да е било по вкуса на стратезите от „Ислямска държава“, въпреки че групировката гледа на шиитите като отстъпници, които отбягват истинския ислям. Но за Хаджи Бакр, Бог и 1400-годишната вяра в него бил само един от методите, които използвал, за да достигне до висшата цел.

    Първите стъпки в Ирак

    Изглежда сякаш Джордж Оруел е моделът зад това параноично наблюдение. Всъщност нещата далеч не са толкова сложни. Бакр просто модифицира наученото през годините: действащата по времето на Саддам Хюсеин всеобхватната система за сигурност, в която никой, дори и генералите  от разузнавателните служби, не можел да бъде сигурен, че не е следен.

    Живеещият в чужбина иракски автор Канан Макия описва в една своя книга тази “република, основана на страха” като страна, в която всеки  може да изчезне и в която Саддам завзема властта през 1979 г., използвайки фалшива конспирация.

    Има една проста причина, заради която в документите на Бакр не се споменава за  пророчества, свързани с основаването на „Ислямска държава“ като „ръкоположена“ от Бога: той не вярвал, че фанатичните религиозни убеждения били достатъчни за постигането на победа. Но вярвал, че с вярата на другите можело да се злоупотребява.

    През 2010 г. Бакр и малка група от бивши офицери от иракските разузнавателни служби назначили  Абу Бакр ал Багдади за емир и по-късно за “халиф”- официалният лидер на ислямската държава. Причината била надеждата, че Багдади като образован духовник, ще успее да придаде религиозен образ на групировката.

    Иракският журналист Хишам Ал-Хашими, чийто братовчед е служил с Абу Бакр в авиобазата Хабания, описва Бакр като„националист, не ислямист“. “Полковник Самир – както Хашими го нарича – бил високо интелигентен, непоколебим и с отлична логическа мисъл.” Но когато Пол Бремер, тогавашният шеф на американските окупационните власти в Багдад, „разпуска армията с указ през май 2003 г., той е бил огорчен и безработен.”

    С един подпис било отнето препитанието на хиляди добре обучени сунитски офицери. По този начин Америка създала най-непримиримите и интелигентни свои врагове. Абу Бакр преминава в нелегалност и среща Абу Мусаб ал Заркауи в провинция Анбар в Западен Ирак. Заркауи, йорданец по рождение, в миналото бил ръководител на тренировъчен лагер за терористи  в Афганистан. През 2003 г. той става световно известен като организатор  на атаките срещу ООН, американски войници и мюсюлманите шиити. Дори бившият лидер на Ал Кайда, Осама бин Ладен, го считал за твърде радикален. Заркауи умира при американски въздушен удар през 2006 г.

    Въпреки че управляващата партия  в Ирак, Баас, била светска, двете системи споделяли убеждението, че контролът върху масите трябва да лежи в ръцете на малък кръг от хора, които не трябва да бъдат отговорни пред никого, защото служат на висша цел и са легитимирани от Бога или славата на арабската история. Тайната на успеха на „Ислямска държава“ се крие в комбинацията от  противоположности: фанатичните вярвания на едната група и стратегическите планове на другата.

    Абу Бакр постепенно се превърнал в един от военните лидери в Ирак и в периода 2006-2008  бил държан в американския военен лагер Бука и затвора Абу Гариб. Той оцелял във вълната от арести и убийства от американските и иракските специални служби, която през 2010 г. поставила под въпрос самото съществуване на организацията, предшественик на ИДИС – „Ислямска държава в Ирак“.

    За Бакр и редица бивши високопоставени офицери, това представлявало възможност за придобиване на влияние в значително по-малък кръг от джихадисти. Те използват времето, споделено  в лагера Бука, за да създадат широка мрежа от контакти. Главните ръководители, обаче, вече се познавали от дълго време. Заедно с друг офицер, Хаджи Бакр бил внедрен като част от малка разузнавателна група в противовъздушен отряд. Други двама от лидерите на „Ислямска държава“ били част от малка сунитска тюркменска общност в град Тал Афар. Един от тях дори е бил високопоставен офицер от разузнаването.

    През 2010 г. идеята за нанасяне на поражение на  иракските правителствените сили по  военен път изглеждала безсмислена, но различните актове на терор и изнудване в замяна на защита, спомагат за оформянето на подземна организация. Когато революцията срещу диктатурата на клана Асад избухва в съседна Сирия, лидерите на организацията съзират възможността. До края на 2012 г., особено в северната част, бившите всесилни правителствените сили до голяма степен били победени и изгонени. Вместо тях се появили стотици местни съвети и бунтовнически отряди, част от анархичен микс, който никой не можел  да контролира. Добре организираната група от бивши офицери търсила начин да се възползва от моментното състояние на уязвимост.

    Различните теории за бързото нарастване на „Ислямска държава“ варират в зависимост от това кой е авторът на теорията. Експерти по тероризма са на мнение, че „Ислямска държава“ е клон на Ал Кайда и смятат липсата на зрелищни атаки към днешна дата като доказателство за липсата на организационен капацитет. Криминалистите гледат на групировката като на холдингова компания, държана от мафията с цел максимизиране на печалба. Учени в областта на хуманитарните науки посочват  апокалиптичните изявленията в медиите от страна на „Ислямската държава“ и прославата на смъртта и вярата, като признак за фанатизма на групировката и убеждението й, че е част от една свята мисия.

    Но апокалиптични видения са недостатъчно условие за превземането на градове и държави. Терористите не създават държави. От друга страна е малко вероятно престъпен картел да ентусиазира привърженици от цял свят, които са готови да жертват живота си, за да стигнат до “халифата” и евентуално да умрат за него.

    Като изключим използваните джихадистки методи, „Ислямска държава“ няма толкова много прилики дори и с предшествениците си като Ал Кайда. По същество липсва религиозното в действията, стратегическото планиране, безскрупулната смяна на съюзници и целенасочената пропаганда на групировката. Вярата, дори и в най-крайната й форма, е само един от многото начини за постигане на резултати. Единствената постоянна цел е придобиването на нова власт на всяка цена.

    Изпълнението на плана

    Разширяването на ИД започва толкова незабележимо, че година по-късно много сирийци трябва да се замислят за момент преди да кажат кога точно джихадистите са се появили между тях. Мисионерските офиси, които биват откривани в много градове в северната част на Сирия през пролетта на 2013 г., изглеждаха невинно, в сравнение с онези, които ислямски благотворителни организации отварят по света.

    Когато един такъв офис – дауа – е открит в Ракка, „всичко, което казват е, че са братя“ и никога не казват и дума за „ислямска държава“, съобщава лекар, избягал от града. През пролетта на 2013 година офис е открит и в Манбидж, либерален град в провинция Алепо. „Първоначално дори не го забелязвах“, спомня си млад активист за граждански права. „Всеки, който искаше да говори, биваше оставян да го направи. Никога не заподозряхме, че някой друг, освен режимът, може да ни заплашва. Едва когато избухнаха боевете през януари, научихме, че Даеш, арабското съкращение за ИД, „вече са наели няколко апартамента под наем, където могат да складират оръжия и да крият своите хора.“

    Ситуацията е сходна в градовете ал Баб, Атареб и Азаз. Офиси са открити и в съседната провинция Идлиб в началото на 2013 година, в градовете Сармада, Атма, Кафр Тахарим, Ал Дана и Салкин. Веднага след като е било възможно достатъчно на брой „студенти“ да бъдат разпределени като шпиони, ИД разширява влиянието си.  В ал Дана се заемат допълнителни постройки, вдигнати са черни знамена и се блокират улиците. В градовете, където има голяма съпротива или не успяват да осигурят достатъчно поддръжници, ИД избира да се оттегли временно. В началото начинът на действие на ИД е разширяване, без да се рискува открита съпротива, като се отвличат и убиват „враждебни лица“ и се отрича всякакво участие в тези престъпни дейности.

    Бойците също остават незабележими първоначално. Бакр и основната група не ги докарват от Ирак, което би имало смисъл. В действителност, изрично е забранено на иракските бойци да пътуват към Сирия. Те, също така, решават да не наемат много сирийци. Лидерите на ИД избират най-сложния вариант: решават да съберат на едно място чуждестранните радикали, пристигнали в региона през лятото на 2012-та. Студенти от Саудитска Арабия, работници от Тунис и отпаднали от училищата деца от Европа, без военен опит, формират армия с изпитаните в бойни действия чеченци и узбеки. Тя ще бъде командвана в Сирия от иракчани.

    Военни лагери се създават на няколко места още в края на 2012 година. Първоначално никой не знае към кои групи принадлежат. Лагерите са строго организирани и мъжете там идват от много страни – и не говорят пред журналисти. Малко от тях са от Ирак. Новодошлите получават два месеца обучение и подложени на жестока дисциплина, за да бъдат безусловно покорни на централното командване. Организацията остава незабележима и има още едно предимство: макар и хаотични в началото, тези сили се очертават като абсолютни лоялни. Чужденците не познават никой извън кръга от бойни другари и нямат причина да покажат милост, като могат да бъдат използвани бързо на различни места. Това е в рязък контраст със сирийските бунтовници, които са насочени главно към защита на родните места, грижат се за семействата си и прибират реколтата. През есента на 2013 година ИД преброяват 2650 чуждестранни бойци само в провинция Алепо. Тунизийците представляват една трета от общия брой, следвани от саудитците, турци, египтяни и в по-малък брой чеченци, европейци и индонезийци.

    И по-късно дори, джихадистите са в пъти по-малко от числено превъзхождащите ги сирийски бунтовници. Въпреки недоверието на бунтовниците към джихадистите, те не обединяват усилията си срещу ИД, защото не искат да рискуват отваряне на втори фронт. „Ислямска държава“, обаче, увеличава влиянието си с един прост трик: мъжете винаги се появяват с черни маски, които не само ги карат да изглеждат ужасяващо, но така никой не може да разбере точно колко са всъщност. Когато групи от по 200 бойци се появяват на пет различни места едно след друго, това означава ли, че ИД има 1000 души? Или 500? Или просто малко повече от 200? В допълнение, шпионите подсигуряват лидерите с информация за това къде населението е слабо или разделено, или къде има местен конфликт, позволяващ на ИД да предложи защита, върху която по-късно да се опре.

    Завземането на Ракка

    Ракка, някога сънлив провинциален град на брега на река Ефрат, се превръща в прототип на пълно завоевание от ИД. Операцията започва едва доловимо, постепенно става все по-брутална и в крайна сметка надделява над по-силни противници, без много сражения. „Никога не сме били особено политични“, обяснява лекар, избягал от Ракка в Турция. „Също така не сме особено религиозни и не се молим особено често.“

    Когато Ракка пада под контрола на бунтовниците през март 2013 година, набързо е избран градски съвет. Адвокати, лекари и журналисти се организират помежду си. Установени са и екипи от жени. Основана е Свободна младежка асамблея, движение „За нашите права“ и десетки други инициативи. Всички изглеждало възможно в Ракка. Но по мнението на някои, избягали от града, този период бележел началото на падането на града.

    Съгласно плана на Хаджи Бакр, фазата на инфилтрация е последвана от премахването на всеки човек, който би могъл да бъде потенциален лидер или противник. Първият набелязан е начело на градския съвет, който е отвлечен от маскирани мъже в средата на май 2013 година. Следващият, който изчезва, е брат на известен писател. Два дни по-късно, мъжът, който бе начело на групата, нарисувала революционни знамена по градските стени, изчезва.

    „Имахме идея кой може да го е отвлякъл“, обяснява един от приятелите му, „но никой не смееше да направи нещо.“ Системата за създаване на страх започва да работи. От юли, когато са първите десетки, постепенно изчезват стотици. Понякога телата им са откривани, но обикновено изчезват без следа. През август, военното ръководство на ИД изпраща няколко автомобила, задвижвани от атентатори-самоубийци към централата на бригадата от Свободната сирийска армия, „Внуците на Пророка“, убивайки десетки бойци и принуждаващи останалите на избягат. Останалите бунтовници само наблюдават ставащото. Лидерството на ИД изгражда мрежи от тайни сделки с различни бригади, които се съгласяват, за да не бъдат обект на бъдещи атаки.

    На 17-ти октомври 2013 година, „Ислямска държава“ кани на среща всички граждански лидери, духовници и адвокати. По това време някои смятат, че е възможно да е жест на помирение. От 300-те души, които присъстват, само двама се изказват срещу преврата, отвличанията и убийствата, извършени от ИД.

    Единият от двамата е Муханнад Хабайебна, активист за граждански права и журналист, който е добре познат в града. Той е намерен пет дни по-късно вързан и с огнестрелна рана в главата. Приятели получили анонимен имейл със снимка на тялото му. Съобщението съдържало само едно изречение: „Страдате ли за приятеля си сега?“. Няколко часа по-късно около 20 от водещите членове на опозицията бягат в Турция. На революцията в Ракка е сложен край.**

    Малко по-късно, 14 от ръководителите на най-големите кланове дават клетва за вярност към Абу Бакр ал Багдади. Има дори филм за церемонията. Това са същите шейхове, които се заклеват в непоколебима лоялност към сирийския президент Башар Асад само две години по-рано.

    Смъртта на Хаджи Бакр

    До края на 2013 година, всичко върви по план за „Ислямска държава“ – или най-малкото в съответствие с плана на Хаджи Бакр. Халифатът се разширява от село на село, без да се сблъсква с единна съпротива от страна на сирийските бунтовници. Всъщност, бунтовниците изглеждат парализирани в лицето на зловещата власт на ИД.

    Но когато поддръжници на ИД брутално измъчват харесван бунтовнически лидер и лекар до смърт през декември 2013 година, се случва нещо неочаквано. В цялата страна, сирийски бригади – както светски, така и части на радикалите от Фронт ал Нусра – се обединяват, за да се сражават срещу „Ислямска държава“. Атакувайки навсякъде по едно и също време, те са в състояние да изземат предимството на ИД – възможността да използват единици там, където има най-спешна нужда.

    В рамките на седмици ИД е изтласкана от големи райони в северна Сирия. Дори Ракка, столицата на ИД, е почти паднала, докато не пристигат 1300 бойци на ИД от Ирак. Но те не просто маршируват в битка. По-скоро те са заети с по-сложен подход, припомня лекарят, който избягал от града. „В Ракка бяха толкова много групи в движение, че никой не знаеше кой точно е от другата страна. Изведнъж една част от бунтовниците запознаха да стрелят по други бунтовници. И накрая всички просто се изтеглиха.“

    Един малък, прост маскарад помага на бойците на ИД да спечелят: те сменят черните дрехи с дънки и жилетки. Та правят същото в граничния град Жараблус. На няколко пъти, бунтовници взимат под стража шофори-самоубийци от ИД. Шофьорите попитали изненадващо: „Вие също ли сте сунити? Нашият емир ни каза, че сте неверници от армията на Асад?“

    След като всичко приключва, картина изглежда абсурдно. Самопровъзгласилите се божии бойци се втурват да основават земна империя, но с какво? С приличащи на нинджи тоалети, евтини трикове и клетки с шпиони, замаскирани като мисионерски офиси? Но това работи. ИД е в Ракка и е в състояние да възвърне контрола си върху част от загубените територии. Но е прекалено късно за големия стратег Хаджи Бакр.

    Хаджи Бакр остава в малкия град Тал Рифаат, където ИД има силно присъствие. Но когато бунтовниците атакуваха в края на януари 2014 година, градът се разделя в рамките само на няколко часа. Едната половина остава под контрола на ИД, а другата с местните бригади. Хаджи Бакр остава в грешната половина. Освен това, за да остане инкогнито, той се въздържа да се движи строго охраняван. И така, кръстникът на доносничеството и шпионирането, е издаден от съсед. „Шейх от Даеш живее в съседната къща!“, съобщава човекът. Местен командир на име Абделмалик Хадбе и негови хора отиват до къщата на Бакр. Вратата се отваря рязко от жена, твърдо заявяваща: „Съпругът ми не е тук.“

    Но бунтовниците забелязват, че колата му е паркирана отпред.

    В този момент, Хаджи Бакр се появява по пижама на вратата. Хадбе му нарежда да дойде с тях, след което Бакр протестира, че трябва да се облече. Хадбе повтаря: „Елате с нас незабавно!“

    Изненадващо пъргаво за възрастта си, Бакр отскача назад и рита вратата, за да се затвори, според двама свидетели на случилото се. След това се скрива под стълбите и извиква: „Имам самоубийствен колан, ще взривя всички ни!“. Тогава излиза с автомат и стреля. Хадбе стреля с оръжието си и убива Бакр.

    Когато мъжете по-късно научават кого са убили, те претърсват къщата, събирайки компютри, паспорти, сим карти, GPS устройства и най-важното – документи. Не откриват никъде Коран.

    Хаджи Бакр е мъртъв и местните бунтовници взимат жена му под стража. По-късно бунтовниците я разменят за турски заложници при ИД по искане на Анкара. Ценните документи на Бакр първоначално са скрити в стая, където остават няколко месеца.

    Второ скривалище на документи

    „Държавата“ на Хаджи Бакр продължава да оперира и без своя създател. Колко точно са реализирани плановете му – точка по точка – се потвърждава от откриването на друг файл. Когато ИД са принудени да се оттеглят бързо от централата си в Алепо през януари 2014 година, те се опитват да изгорят архива, но се сблъскват с проблем, подобен на този, който има източногерманската тайна полиция 25 години по-рано: имат прекалено много файлове.

    Някои от тези файлове остават непокътнати и в крайна сметка попадат в бригадата „Ал Таухид“, най-голямата бунтовническа група в Алепо по това време. След продължителни преговори, групата се съгласи да предостави изключителните права за публикуване на документите на „Шпигел“ – всичко, с изключение на списък с шпиони на „Ислямска държава“ в редиците на „Ал Таухид“.

    Проверка на стотиците страници документи разкрива една изключително сложна система, свързана с инфилтрацията и наблюдението на всички групи, включително и собствените хора в ИД. Архивистите на ИД поддържат дълги списъци, отбелязвайки кои информатори са вкарани в някоя бунтовническа бригада или правителствена милиция. Отбелязано е дори кои сред бунтовниците са шпиони на службите на Асад.

    „Те знаеха много повече от нас, много повече.“ Кадровата справка на бойците е сред документите, включително подробни писма за кандидатстване от чужденци, като йорданеца Нидал Абу Айш. Той изпраща, освен всички препоръки, своя телефон и дори входящ номер по дело срещу него. Посочени са и неговите хобита: лов, бокс и взривяване на сгради.

    ИД искат да знаят всичко, но в същото време групата иска да заблуждава околните за истинските си цели. Доклад от няколко страници, например, внимателно изброява всички поводи, които ИД може да използва, за да оправдае превземането на най-голямата мелница в северната част на Сирия. Поводите варират от присвояване до безбожното поведение на работниците. Реалността – всички стратегически важни обекти като промишлени пекарни, силози за зърно и генератори, трябва да бъдат превзети, а тяхното оборудване се изпраща към неофициалната столица на халифата в Ракка – където се пазят в тайна.

    Отново и отново, документите показват връзки с плановете на Хаджи Бакр за създаването на ИД – например, че трябва да се поощряват женитбите във влиятелни семейства. Файловете от Алепо включват списък с 34 бойци, които освен съпруги, изискват и други битови нужди. Например, за Абу Букман и Абу Яхия ал Тунис е отбелязано, че се нуждаят от апартамент. Абу Сухайб и Абу Ахмад Осама искат обзавеждане за спалня. Абу ал Бараа ал Димашки търси финансова помощ като допълнение към пълен комплект мебели, а Абу Азми е поискал автоматична пералня.

    Променящи се съюзи

    Но в първите месеци на 2014 година, още едно наследство от Хаджи Бакр започва да играе решаваща роля: неговите контакти с разузнавателните служби на Асад, поддържани от десетилетие.

    През 2003 година режимът в Дамаск се притеснява, че тогавашният президент на САЩ, Джордж Буш, ще пожелае войските му, постигнали успех над Саддам Хюсеин, да напреднат към Сирия, за да свалят Асад. По тази причина, в следващите години сирийското разузнаване организира прехвърлянето на хиляди радикали от Либия, Саудитска Арабия и Тунис с Ал Кайда в Ирак. 90% от атентаторите – самоубийци влизат в Ирак по пътя от Сирия. Развива се странна връзка между сирийските генерали, джихадисти от цял свят и бивши иракски офицери, които са били лоялни на Саддам – съюз между смъртни врагове, които се срещат няколко пъти западна от Дамаск.

    По това време основната цел е да се направи ад живота на американците в Ирак. Десет години по-късно, Башар Асад има различен мотив да вдъхне нов живот на съюза: желанието му е да покаже себе си като по-малката от няколко злини. Ислямисткият терор е твърде важен, за да бъде оставен на терористите. Отношенията на режима с „Ислямска държава“ са – точно както беше с предшественика преди десетилетие – маркирани изцяло от тактически прагматизъм. И двете страни се опитват да използват другия в намерението си да се превърне в по-голяма сила, способна да унищожи дискретно сътрудника от вчера. Лидерството на „Ислямска държава“ не е имало проблем с получаваната от военновъздушните сили на Асад подкрепа, въпреки обещанията на групата да унищожи отстъпниците шиити. През януари 2014 година сирийски самолети редовни – и изключително – бомбардират бунтовнически позиции и централи по време на битките между ИД и бунтовнически групи.

    В сраженията между „Ислямска държава“ и бунтовнически части през януари 2014, самолетите на Асад редовна удрят позиции на бунтовниците, докато командирът на „Ислямска държава“ заповядва на бойците си да се въздържат от стрелба по армията. Това споразумение оставя чуждестранните бойци дълбоко разочаровани: те си представят джихада по различен начин.

    „Ислямска държава“ хвърля целия си арсенал срещу бунтовниците, изпращайки за няколко седмици повече атентатори самоубийци, отколкото по време на цялата преходна година срещу сирийската армия. Благодарение отчасти на въздушните удари, ИД успява да възвърне територия, която губи за кратко преди това.

    Нищо не символизира тактическото изместване на съюзи повече от съдбата на 17-та дивизия на сирийската армия. Изолираната база в близост до Ракка е била под бунтовническа обсада повече от година. Но тогава бойци на ИД изтласкват бунтовниците и военновъздушните сили на Асад успяват отново да използват базата за снабдителни полети, без страх от нападение.

    Но половин година по-късно, след като ИД завладява Мосул и поема контрола върху депо с мощни оръжия, джихадистите се усещат като достатъчно мощни, за да атакуват своите някогашни помощници. ИД превзема 17-та дивизия, а доскоро пазените войници са заклани.

    Какво може да се очаква в бъдеще?

    Неуспехите на „Ислямска държава“ през последните месеци – поражението в битката за кюрдския анклав Кобани и скорошната загуба на иракския град Тикрит оставят впечатлението, че краят на терористичната организация е близо. Като следствие от собствената си мегаломания, групировката загуби част от енигмата си и премина в отстъпление, а скоро се очаква и да изчезне. Но такъв предварителен оптимизъм вероятно е малко прибързан. „Ислямска държава“ може и да е загубила много бойци, но продължава разрастването си в Сирия.

    Вярно е, че джихадистките  опити за управление на определена географска област в миналото са се проваляли. Основната причина за неуспеха е била липсата на познания как от административна гледна точка трябва да се управлява даден регион или дори държава. Именно тази слабост стратезите на групировката осъзнават отдавна и се опитват да премахнат. В рамките на “халифата” тези, които са на власт, са изградили един режим, който е много по-стабилен и по-гъвкав, отколкото изглежда отвън.

    Абу Бакр ал Багдади може  официално да бъде обявен за лидер на групировката, но все още е неясно колко точно контрол има той. Във всеки случай, когато един от емисарите  на водача  на Ал Кайда – Айман ал Зауахири- се е свързал с „Ислямска държава“, той установил контакт с Хаджи Бакр и други служители на разузнаването, а не с Ал Багдади. Пратеникът, обаче, останал разочарован от срещите си с тях, тъй като според него “тези лицемери, предавали истинския джихад.“

    В рамките на „Ислямска държава“ съществуват  държавни структури, бюрокрация и органи на властта. Но съществуват и паралелни  командни структури: елитните бойци редом до редовните  войски; допълнителни командири паралелно с резонния военен лидер Омар ал-Шишани; посредници, които  прехвърлят или понижават провинциални и градски емири, а в определени случаи  дори ги премахват (убиват). От друга страна, не само Шура съветите – най-висшият орган за вземане на решения, имат правомощия за взимане на решения. Упълномощени са и  “хора, на които им е дадено правото и имат връзка с Бога” (ahl al-hall wa-l-aqd)– таен кръг, чието име е взето от исляма през Средновековието.

    Групировката умее да забелязва и да се справя  с всякакви вътрешни въстания. В същото време, структурата на отшелническо наблюдение е полезна също и за финансовата експлоатация на отделните граждани.

    Въздушните удари  от страна на водената от САЩ коалиция може и да са унищожили петролните кладенци и рафинерии, но никой не пречи на данъчните власти на Халифата да изстискват пари от милионите хора, които живеят в области, контролирани от „Ислямска държава“ – под формата на нови данъци и такси или просто чрез конфискация на имущество. В крайна сметка „Ислямска държава“ е информирана за всичко случващо се  от своите шпиони и от данните, иззети от различни банки, службите по вписванията на земята и бюрата за смяна на валута. Известно е кой е собственик на различните домове и полета,  кой е собственик на голям брой овце или има много пари. Гражданите  може и да са недоволни, но е факт, че възможността за въоръжаване и организиране на бунтове е изключително ограничена.

    Докато вниманието на Запада е съсредоточено основно върху възможността за терористични атаки, различен развой на нещата се подценява. Става въпрос за задаващата се мюсюлманска война между шиити и сунити. Такъв конфликт ще позволи на „Ислямска държава“  да се превърне  от  мразена терористична  организация в централна сила.

    Дори днес, на фронтовата линия в Сирия, Ирак и Йемен това враждебно отношение е налице – с афганистанци шиити борещи се срещу афганистанци сунити в Сирия, докато „Ислямска държава“ печели от варварството на брутални шиитските милиции в Ирак. Ако този древен конфликт между мюсюлмани продължава да ескалира, той може да прелее в сблъсъци в държави със смесено население като Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн и Ливан.

    В такъв случай, пропагандата на „Ислямска държава“ за наближаването на апокалипсиса може да стане реалност, докато възходът на организацията ще й позволи да установи абсолютна диктатура в името на Бога.

    .

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    * Текстът е публикуван в “Шпигел” на 18 април 2015 г., но остава актуална и днес. Автор на статията е Кристоф Ройтер (Christoph Reuter).  Преводът на български език е на Петър Минков и Руслан Трад, специално за блога Intidar.

    ** Въпреки че Ракка попада под пълния контрол на “Ислямска държава” и мнозина опозиционни активисти напускат града, няколко души формират съпротивително движение, наречено “Мълчаливото изтребление на Рака”. Можете да прочетете интервю с един от създателите на тази група, публикувано в Actualno.com.

     

  • Американски полицаи пребиха брутално българин (видео)

    bta201114Полицейски служители в САЩ пребиха брутално българин по време на арест в Сан Франциско. Пострадалият е Станислав Петров. Униформените получили сигнал за открадната кола пред хотел в Сан Леандро, окръг Аламида, щата Калифорния. В нея седял Станислав, който тръгнал да бяга и последвало преследване в следващите 38 минути. Това разказва говорител на полицията, цитиран от „Господари на ефира“.

    Според властите Петров дори блъснал две патрулни коли и ранил един полицай при преследването.

    Българинът се опитал да избяга и пеша, но накрая се предал. При ареста униформените бият Петров с палки по цялото тяло и в главата, има и ритници от друг полицай, който идва като подкрепление с още свои колеги. Петров по никакъв начин не възпрепятства ареста със сила срещу полицаите в този момент. На видеото, заснето от случайна охранителна камера, се чува как той моли за помощ, докато е на земята.

    Властите разследват полицаите за употребената ненужна сила и бруталния бой. Говорителят на полицията в Аламида казва, че служителите на реда са предполагали, че Петров е бил въоръжен, а разследващите по-късно са намерили оръжие. Не е ясно обаче дали оръжието в било в Петров при ареста. Говорителят на полицията в Аламида казва още, че видеото не е цяло и не може да се каже категорично мнение за цялата картина.

    Вижте видеото тук

    Източник: 24 часа

  • Събудете се

    bta201113Жак Атали е роден през 1943 г. Френски политик, банкер, икономист, писател и футурист. Бивш шеф на кабинета на френския президент Франсоа Митеран. Автор на книги с многомилионни тиражи.

    Всеки може да констатира на базата на определени признаци, че светът е тръгнал на зле. Лице в лице с този факт всички са като главозамаяни, сякаш хипнотизирани от зейващата пропаст под краката им. В най-добрия случай някои са хипнотизирани, а други привлечени от празнотата.

    Сякаш грозящата ни катастрофа се възприема като неизбежно предусловие за всяко последващо действие. Сякаш тя изключва всяко действие. Сякаш реформата е толкова непосилна, че предполага най-напред да преминем през табула раза.

    Сякаш неизбежната катастрофа може да бъде надмогната, само ако най-напред ни сполети.

    А катастрофата е на прага ни. Нима някой все още не я вижда?

    Състоянието на световната икономика се влошава. Рецесията настъпва навред, на места примесена с дефлация. Причините са много: технологиите, конкуренцията, свръхпроизводството, слабостта на синдикатите, съсредоточаването на властта, липсата на регулация, изчакването, отсъствието на доверието.

    Военната картина също се влошава: в Сирия, Ирак, Израел, Палестина, в целия Близък и Среден Изток, в черна Африка, между Китай и Япония.

    Екологията излиза от контрол. Температурата на планетата ще се увеличи средно с 2 до 6 градуса до края на века, а предстоящият екофорум на върха Cop 21 в Париж едва ли ще обуздае ръста й.
    Над 5 милиона потенциални политически затворници са на прага на Европа.

    Най-лошото: идеологическата ситуация е катастрофална. Вместо да мислим позитивно и да търсим конструктивни решения на тези, все още разрешими проблеми, се затваряме в себе си, изключваме се и отхвърляме другия. Навред. По най-различни начини.

    Сборът от тези пет проблема ще роди най-лошото. Пред нас се очертава ужасна перспектива: икономическата и социалната криза ще ускорят победата на екстремистките партии. Техният егоизъм ще доведе до затваряне на границите и взаимно отхвърляне, което ще породи неизбежен сблъсък.

    Ето защо, ако след две години черни знамена се развеят над сградите на основните институции, това не бива да ни изненадва.

    Не ми казвайте, че засилвам краските. Всички сериозни икономисти, политици, индустриалци, финансисти, еколози и обществени лидери в цял свят в частни беседи споделят този оценка.

    Въпреки това не предприемаме нищо, макар че все още можем да предотвратим катастрофата. Ако действаме бързо. Масивно. На планетарно ниво.

    Първата възможност в тази посока е предстоящата среща на върха на Г20 в Анталия, Турция, на 15-16 ноември. Ако световните политически лидери пожелаят да осъзнаят колко сериозна е ситуацията, ще могат да вземат незабавно пет належащи решения.

    Да подхванат с помощта на огромните дремещи капитали масивна публична инвестиционна програма за борба с бедността, разширяване на електронизацията, овладяване на разхищенията на енергия и създаването на трайни работни места.

    Да се вземе решение преди 2025 г. да бъдат вложени необходимите 100 милиарда долара, за да се подобри енергийната ефективност на Юга.

    Да се създадат процедури за опазване на реда и военната стабилност чрез съгласуване между петте страни, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

    Да се инициира мащабен диалог между религиите и цивилизациите под знака на убеждението, че всяка има много какво да научи от останалите.

    Да се организира координацията между основните централни банки, за да може техните усилия да дадат време на действията на правителствата да проявят своите резултати.

    За да се случи горепосоченото, е необходимо всеки от нас да мисли позитивно, да се събуди, да действа на своето ниво, да бъде толерантен с останалите, да чука на всички възможни врати, за да задейства отговорните лица. Или да способства за подмяната на онези, които нямат нужния кураж в тази ситуация.

    19 октомври 2015 г. (три седмици преди атентатите в Париж – бел.ред.)

     

    Жак Атали

    Превод:  Иво Христов /a-specto.bg/

  • Забравена българска военна епопея бе почетена в Чикаго

    ЕПОПЕЯТА НА КАЙМАКЧАЛАН ОТ 1916 Г. – Реч на Василен Васевски, произнесена  на 8 ноември т.г., на панихида в църквата „Св. София“ в Чикаго, в памет на загиналите български войни в битката при Каймакчалан

    .

    Kaimakchalan_PosterБългарската история е дълъг низ oт дати на величие и трагизъм. Не един и два в нея са поводите за гордост и радост, както и онези на покруса и разочарование. Такава е орисията на народа ни, избрал да живее на кръстопът от интереси и геополитически стремежи на близки и по-далечни държави. Драматичното ни минало е неотменна част от нашето съзнание, то е стожер и ориентир на живота ни, където и да се намираме.

    Днес сме се събрали, за да си спомним за една велика, но забравена страница от това минало: Каймакчалан. Име, което звучи странно в ушите на съвременниците и не извиква никаква емоция в сърцата им. Но преди сто години то е обозначавало едно свещено място в Македония, от което е зависел ходът на поредната ни война за национално обединение. Не, онази война, наричана Европейска или Първа световна, не беше империалистическа за българския народ, както ни учеха учебниците до 1989 г. И не за царската корона или за нечии болни амбиции умираха нашите войници в нея. „Да беше то, остали бихте живи, не бихте срещали тъй горделиви смъртта…“ – ще напише за тях великият Иван Вазов. Не, нашите герои се биха и умираха в името на една цел: да събере България всички свои чеда под стряхата си – онези, които бяха останали извън нея – в Македония и Добруджа – онези, които чакаха и се надяваха най-после да живеят заедно със свободните си сънародници.

    к6

    „Българската история се пише на върхове“ – казва в новопубликуваната си книга за Каймакчалан Красимир Узунов. Да, връх Каймакчалан е равен по героизъм и саможертва на Шипка, на връх Средногорец, на Калиманското плато. Осемнадесет денонощия един полк и няколко дружини отбиват атаките на многократно по-големия си противник с куршуми, снаряди и с голи ръце. Природата и логиката на войната са срещу тях, но те се бият, въпреки всичко. Сражават се с войските на три държави, две от които световни империи – френската и руската. Нашите войници знаят, че няма да имат подкрепление, знаят, че битката е неравна, и че може би е извън силите им да я спечелят. Но също знаят, че България ги гледа и очаква от тях да направят невъзможното. И то става – върхът е задържан, докато друга българска армия освобождава Добруджа и разбива румънците… Златните страници на българското величие биват дописани с костите на най-способните и най-свидни синове на 11-ти пехотен Сливенски полк.

    к5

    Днес, близо сто години след битката на Каймакчалан, се питам можем ли да се доближим малко до онези славни мъже от 1916 г. и да се наречем техни достойни потомци? Направихме ли достатъчно, че споменът за тяхната саможертва да блести и да се предава от поколение на поколение? И си отговарям: за жалост, не сме. В сегашна България Каймакчалан е неизвестно понятие, дума, която само звучи екзотично. А народ, който не помни и не знае историята си, е обречен да изчезне без бъдеще. Това ли ще допуснем с нехайството си?

    Позицията на нас, българите в чужбина, е особена. От разстояние ние се вглеждаме и виждаме по-добре сегашните и минали проблеми на родината си, както и начините да й помогнем. И в този случай със забравената битка на Каймакчалан, отново можем да дадем пример за работa на ползу роду. Днешната панихида за загиналите на Каймакчалан е скромен опит в тази посока. Далеч съм от мисълта,че с нея ще се издължим на прадедите си. Не, много, много още трябва да направим, за да запознаем сегашните българи с историята, да им помогнем да запомнят нейните светли дати и да ги почитат. Единствено така ще опазим спомена за Каймакчалан и ще му издигнем паметник в съзнанието си. Паметник, който няма да е за мъртвите, а за нас, живите – да гори като пламък и да напомня за завета и саможертвата на дедите ни.

    Това е в основни линии целта на комитета „Каймакчалан 2016“, който учредяваме днес – да припомня подвига и саможертвата, да ги популяризира и да ги извади от дългогодишната им забрава. Едно благородно дело, което се надявам, ще привлече съмишленици.

    Днес запалихме свещи за героите на Каймакчалан и стоплихме бродещите им сенки. Нека не ги забравяме отново и да продължим да разказваме за тях. Тогава може би ще бъдем най-после достойни техни потомци.

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    Репортаж за паметното събитие на в. „България“: ЗАГИНАЛИТЕ НА КАЙМАКЧАЛАН ПРЕЗ 1916 Г. БЯХА ПОЧЕТЕНИ НА АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА В ЧИКАГО

    Панихида за едно забравено, но значимо събитие в родната история – битката на връх Каймакчалан – бе отслужена за първи път в Чикаго като част от християнския празник Задушница тази година. Архангелова задушница често е наричана“мъжка“ задушница. На нея по традиция се отдава почит освен на починалите близки, и на загиналите във войните за България. Събитието бе организирано от ентусиасти и бе посетено от доста хора, прочели обявaта за него в интернет или в нашия вестник.

    к1

    Отец Груйо Цонков, протойерей на православната църква „Света София“ в чикагското предградие Дес Плейнс, прочете заупокойна молитва в памет на повече от 2000 войници и офицери, загинали на върха през паметните дни на септември 1916 г. Cлед товa в кратко, но прочувствено слово той заяви, че „няма българско сърце, колкото и кораво да е то, което да не се трогне от случилото се на oнази „българска Голгота“.

    На този участък от Солунския фронт нашите войници се сражават с превъзхождащ ги противник, в чийто редици освен сърби, се бият френски и руски части. Епопеята на 3-та пехотна дивизия, чийто гръбнак съставя 11-ти пехотен Сливенски полк, продължава 18 денонощия и е може би единственото сражение в световната история, водено на надморска височина от 2521 м. За жалост, след 1944-та учебниците по история подминават събитието, поради наложения криворазбран интернационализъм. Затова и името на Каймакчалан е слабо познато на съвременните българи.Тези и други факти бяха припомнени в словото на Василен Васевски (словото може да се види по-горе – бел.ред), един от инициаторите на панихидата и наследник на загинали в битката.

    к3

    Присъстващите можаха също да се сдобият с книгата на Георги Кременаров „11-ти пехотен Сливенски полк по пътя на безсмъртието“, както и да сведат глави пред забравения подвиг на каймакчаланци.

    к2

    Основан бе и инициативен комитет „Каймакчалан 2016“, който да популяризира битката и да организира различни мероприятия по повод на предстоящата й 100 годишнина. Негови членове са: Лина Кърк, издател на в. „България“, Иван Тодоров, историк, Петър Илиев, запасен офицер, Георги Миралаев, общественик, Соня Кичева, учителка, и Василен Васевски, художник и журналист. В програмата на комитет „Каймакчалан 2016“ се предвиждат исторически лекции в българските училища в Чикаго, представяне на книгата на Красимир Узунов „Каймакчалан“ и на предстоящия юбилеен брой на сп. „Отечество“, както и установяване на връзка с националния комитет „Каймакчалан“ в България.

    Текст и снимки: в. „България“

  • Френският „11-ти септември“

    В Париж са стоварени 1500 войници. Европа е в шок

    12241505_10153670443282822_6134839468806993446_n

    Заради шест координирани терористични атаки в Париж в петък вечер във френската столица са стоварени 1500 войници. Армията е по улиците на града, след като френският президент Франсоа Оланд обяви извънредно положение в страната и затвори границата. В събота ще бъдат затворени учебните заведения, музеите и галериите. Свикан е и Съветът за сигурност. Засега броят на загиналите е 150, а на ранените – над 200.

    „Трябва да гарантираме, че никой няма да влезе в страната, за да извърши каквито и да е актове на тероризъм, и в същото време да сме сигурни, че извършителите на тези престъпления ще бъдат арестувани, ако се опитат да я напуснат“, добави Оланд. Той заяви, че е поискал военни подкрепления в Париж, за да гарантира, че няма да има следваща атака.

    „Това, което терористите искат, е да ни изплашат. Има от какво да се страхуваме. Но пред ужаса стои една нация, която умее да се защитава и която ще се справи”, заяви френският президент в обръщение. Когато публиката на „Стад дьо Франс“ напускаше стадиона, на който се игра приятелски мач Франция-Германия и в съседство имаше два взрива, пееше „Марсилезата“.

    „Това е френският 11 септември. Това не е атака срещу полицаи или журналисти, а срещу всеки. Всеки трябва да се страхува, независимо къде се намира“, коментира френски експерт по сигурността.

    Полицията в Париж пусна съобщение в „Туитър“, в което се препоръчва на хората в парижкия регион да избягват да излизат от домовете си, освен при крайна необходимост. В препоръката се казва да бъдат прекратени всякакви мероприятия, които се провеждат в момента навън. Кметството на Париж също предупреди гражданите да останат по домовете си. Собствениците на заведения са предупредени да проверяват внимателно влизащите и да не допускат подозрителни лица.
    Европа е в шок. „Дълбоко шокирана съм от новините и снимките, които пристигат от Париж. В тези часове мислите ми са с жертвите на атаките, които по всяка вероятност са дело на терористи; с близките на загиналите и с всички жители на Париж“, заявява германският канцлер Ангела Меркел в изявление.

    Великобритания е готова да окаже помощ на Франция във връзка със стрелбата и взривовете в Париж, заяви премиерът на страната Дейвид Камерън. „Шокиран съм от събитията тази вечер в Париж, написа премиерът на своята страница в „Туитър“. Нашите мисли и молитвите ни са с френския народ. Ще направим всичко възможно, за да помогнем“, каза той.

    Президентът на Русия Владимир Путин изрази дълбоко съчувствие във връзка със „серията чудовищни терористични атентати в Париж“. В Русия решително осъждат тези безчовечни убийства и са готови да предложат всякаква помощ при разследването на тези терористични престъпления“, каца говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

    Извънредно изявление направи и американският президент Барак Обама. „Ще направим каквото е нужно и ще работим с Франция, за да изправим тези терористи пред правосъдието“, каза той. „Все още не знаем подробностите за това какво се е случило“, допълни той и заяви, че няма да спекулира за това кой е отговорен, докато френските власти не съобщят, че ситуацията е спокойна. /“Сега“/

    .

    https://www.youtube.com/watch?v=p7t_GWXmgFk

  • 870 000 българи нито учат, нито работят. 40 000 напускат страната

    Близо 870 000 българи нито учат, нито работят. 300 хиляди от тях са младежи. С годините наблюдаваме потомствена безработица, обявиха от БСК.

    Clipboard14bg0240 на сто от сънародниците ни в трудоспособна възраст не работят изобщо. Годишно от пазара на труда отпадат 30–40 000 заети, показват данните на Българската стопанска камара (БСК).

    Всяка година страната ни напускат 40 000 младежи, сред които са и 20% от абитуриентите, показват данните на работодателската организация.

    Те показват още, че 41% от учениците над 15 г. са функционално неграмотни, 770 хиляди българи са без средно образование, 35% от които са на възраст до 25 г.
    Половината от работодателите имат сериозен проблем с намирането на подходящи хора за ключови позиции, алармира БСК.

    Остър дефицит се отчита за 190 професии и длъжности, за които е нужно средно образование. Има „глад“ за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Икономиката се нуждае от висшисти в областта на информационните и високите технологии, инженери, бизнес анализатори, финансисти, сочи проучването на БСК.

    При мъжете уменията означават повече, отколкото дипломите в търсенето на работа, докато за жените образователните постижения са по-важни. Това става ясно от национално проучване за уменията, реализирано от Световната банка.

    По-добрите познавателни и социално-емоционални умения означават и по-добри доходи, както за мъжете, така и за жените, дори и когато става въпрос за хора с еднакво образование, коментира Силвия Артал, консултант по въпросите на пазара на труда в Световната банка. За жените социално-емоционалните умения се отнасят в по-голяма степен за тяхната заетост в публичния спрямо частния сектор, допълниха от банката. /Dir.bg/

    .

  • Отворено писмо от Българската академия на науките и изкуствата

    bani2015Г-н Президент, време е да се освободите от всички безродници във Вашия секретариат, които с техните антибългарски съвети Ви компрометират като некомпетентен и безотговорен държавен глава – пише в отвореното писмо на Българската академия на науките и изкуствата /БАНИ/. По-долу поместваме цялото писмо.

     БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ И ИЗКУСТВАТА

                                          Bulgarian Academy of Science and Arts

                                           Офис: 1303 София, бул. „Сливница” 146,  вх. В, ет. 1

                                                Тел: +359 876 331 175, e-mail: [email protected]

     

     

                                                                             ДО

                                                                             ПРЕЗИДЕНТА

                                                                             НА Р.БЪЛГАРИЯ

                                                                             Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

     

                                                       КОПИЕ ДО: 

                                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

                                                                            НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

                                                                            Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

     

                                                                            МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

                                                                            Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

     

                                                                             МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ

                                                                             РАБОТИ

                                                                             Г-Н ДАНИЕЛ МИТОВ

     

    ОТНОСНО: НЕЗАСЛУЖЕНАТА НАГРАДА, ДАДЕНА ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА НА ВСЕЛЕНСКИЯ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ

     

              УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

     

               Академичният съвет на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) взе единодушно решение да Ви уведоми, че сме против даването на най-високото държавно отличие на лица с антибългарска позиция и поведение.      

               Ние смятаме, че това отличие следва да се присъжда само на лица, които имат изключителен принос и заслуги към българската нация и държава.

             Това не може да се каже за вселенския патриарх, който проявява определен и неприкрит антибългаризъм, откакто е интронизиран за патриарх.

             Какви са доказателствата, които ще Ви приведем за  антибългарската му дейност:

            1. В продължение на 24 години, откакто е Вселенски патриарх, той не възстанови ранга на Българската православна църква, която е пета по старшинство, а ни поставя на 8-мо място след Сръбската, Руската и Румънска църкви, които са получили достояние от Българската православна църква. Това не е маловажен факт.

             2. Патриарх Вартоломей настоява паметника на екзарх Антим Първи, който през 1872 г. обявява автокефалността на Българската църква без съгласието на Гръцката патриаршия, да бъде премахнат от двора на Българската Одринска църква. Защо? Защото екзарх Антим Първи е бил противник на тиранията на Цариградската гръцка патриаршия.

             Екзарх Антим е един от водачите на българските народно-църковни борби за независима българска църква и българско просвещение. Заради клевета на тогавашния гръцки патриарх е изпратен на заточение до избора му за първи български екзарх. След едногодишно оглавяване на екзархията, пак по настояване на гръцката патриаршия, е свален от този пост от Високата порта и заменен с екзарх Йосиф първи.    Очевидно злопаметния патриарх Вартоломей продължава линията на поведение на фанариотите от Цариград и затова настоява да се премахне паметника. Нещо повече, той не разреши на българския епископ Поликарп да служи в църквата „Свети Георги”. Това е скандален факт на посегателство върху суверенитета на българската православна църква в Одрин.

    Трябва да се подчертае, че този паметник е изграден и поставен с разрешението на турската държава.

             3. Вселенският патриарх настоява пред българския Свети Синод да премахне титлите „Адрианополски“ и „Траянополски“ епископи –титли, които носят български епископи, тъй като се дублирали с тези на гръцки епископи.

             4. През 1994 г. Вартоломей нареди на православната българска общност в Истанбул да спре да издава кръщелните и венчални свидетелства на български език от името на Българската православна църква, а да носят надписа на гръцки език „ Вселенска Патриаршия“.

             5. Буди учудване, че Вселенската патриаршия иска в църквите по българското Черноморие да се служи литургия на гръцки език, след като съгласно спогодбата Кафандарис-Моллов, през 1924 г. всички гърци живеещи в България се изселиха и  заселиха в Гърция.

             6. Правителството на Тодор Живков, подписвайки през 1964 г тринадесетте спогодби с Гърция, не постави въпроса за териториални претенции, както и въпроса за защита на 650 000 българи в Беломорска Тракия, под натиска на СССР.

    Не е  ли време заграбените български църкви да се върнат на българския Свети Синод и в тях отново богослужението да бъде изнасяно на български език. Ако това направеше Вселенския патриарх не един, а два ордена да му се дадат.

            7. Голяма част от българските митрополити са гръцки възпитаници, които  налагат да се внася утвар от Гърция и така утвърждават гръцкото влияние в нашите църкви. Например църквата „Св. Марина“ в Пловдив е  облепена  с гръцки тапети с религиозна тематика. Непрекъснато ни се натрапва използването на  държавния знак на Византия – двуглавия орел, който се  поставя върху църковните одежди и църковни регалии.

              Предвид изложените факти за безцеремонното и арогантно поведение на Вартоломей, с което унизи Българската православна църква и достойнството на българския народ, и   зачерта „Българския Великден“ от нашата история,  ние учените и дейците на културата от Българската академия на науките и изкуствата настояваме България да води независима, суверенна и национално отговорна политика и да защити правата и достолепието  на  Българската православна църква.

              Време е да се освободите от всички безродници във Вашия секретариат, които с техните антибългарски  съвети Ви компрометират като некомпетентен и безотговорен президент на републиката.

              Ние сме убедени, че Вие сте искрен патриот, но демонстрирате доверчивост, която позволи на безродниците от комунистическата БАН да Ви подведат.

     

           София                                                           С уважение:

    10.11.2015 г.                                                       Акад. проф. д-р Григор Велев,

                                                                                   Председател на БАНИ

     
    .

  • Посланиците ни по света мизерствали и просели
    Симеон Стоилов, Елена Поптодорова, Даниел Митов
    Елена Поптодорова и Даниел Митов в Чикаго

    Посланиците ни по света са принудени да просят пари от местни бизнесмени или пък от богати българи. За това сигнализира народният представител от ДПС Четин Казак по време на заседание на парламентарната комисия по външна политика.

    Депутатите от тази комисия се захванаха с обсъждане на първо четене на проекта за бюджет на Министерство на външните работи за следващата година, а да защити разпределението на парите дойде и самият министър на външните работи Даниел Митов.

    Именно по темата за бюджета ДПС депутатът заяви, че е крайно време държавата да обърне внимание на мизерията, в която работят дипломатическите представителства. „Посланиците ни са обърнати на просяци за елементарни неща“ – изтъкна Казак и разказа, че един посланик разполага с 900 евро за година, а трябва да организира поне два приема. „С трици маймуни не може да очакваме“ –  отсече депутатът от движението.

    С думите му се съгласи и народният представител от „БСП Лява България“ и ексминистър на външните работи Кристиан Вигенин.

    Едни от най-ниските заплати в държавната администрация са във Външно министерство„, посочи социалистът и поиска да разбере дали в следващата година има предвидено увеличение на заплатите.

    „Това са истини“ – се съгласи с критиката министър Митов и увери, че ако има начин, то нашите посланици ще работят при други условия. „Посолства ще закриваме само ако вече сме в кома и няма никакъв шанс“ – увери външният ни министър.

    Въпроса за закриване на посолства повдигна депутатът от АБВ Георги Кючюков, който призна, че като лекар знае, че „когато някой е болен, се търси начин за лечението му, а не направо погребална агенция“.

    Външно министерство има намерение да продава свои имоти по света, стана ясно още от разчетите на бюджета за 2016-та година.

    „В Етиопия имаме огромен комплекс, а нямаме представителство. Камбоджа имаме отново огромен комплекс, а имаме един служител“ – разказа министър Митов.

    С 10% по-висок е бюджетът на МВнР, като то ще разполага с 122,6 млн. лева  за следващата година.

    News.bg

  • Шефът на Етичната комисия във ВСС ще проверява записи, които го уличават

    #Яневагейт 4: Димитър Узунов и Ясен Тодоров „държат“ ВСС

    Поредните записи от разговори между Владимира Янева, Румяна Ченалова и неидентифициран мъж разкриват тежки зависимости и конфликти на интереси вътре във ВСС, но и недопустимо външно влияние от изпълнителната власт.

    Борисов към Янева по Viber: „Може да се разходим в парка“.

    .
    bta2015a021
    От записите става ясно, че Янева е изпратила СМС на Бойко Борисов в четвъртък, 12 февруари. Тогава той бил в Брюксел, но само 3 мин. след СМС-а с Янева се свързал „Митко“ – „неговия човек“ във ВСС. Става дума за Димитър Узунов, който беше шеф на районния съд в Сандански и беше предложен за член на ВСС от Яне Янев.

    „Митко“ поискал да си общува с Янева по Viber, а не по нормалната телефонна линия. Успокоил я, че „току що му се обадил човекът от Брюксел“ и обещал, че няма да я закачат, а изявленията за „400 години затвор“ били за пред медиите.

    „Човекът от Брюксел“, който е правил подобно изявление в четвъртък, 12 февруари, пред медиите, е Бойко Борисов. Тогава той каза буквално следното:

    „Защото ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост.“

    Малко след разговора с Узунов по Viber, все още титулярната шефка на СГС получила съобщение от неизвестен абонат отново във Viber. С игрив намек той й дал да разбере, че нейните проблеми ще се решат.

    „Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град в България и ако Митко каже, може да се разходим в парка“.

    Янева убедено разяснява на Ченалова, че „няма кой друг да е“ авторът на мистериозното съобщение, очевидно визирайки Бойко Борисов. „Да, да, да, да“ – съгласява се Ченалова.

    Гаранциите от „човека в Брюксел“ били потвърдени пред Владимира Янева и от „Милка“. Става дума за друг член на ВСС – Милка Итова, която разговаряла с Димитър Узунов.

    „Влади, трябва да се видим“

    Освен от Узунов, Янева получила гаранции и от още един член на ВСС – Ясен Тодоров, който й се обадил и поискал да се видят на живо във вторник, 17 февруари (разговорът на Янева и Ченалова е от четвъртък, 19 февруари).

    Ясен Тодоров, шеф на Етичната комисия във ВСС трябва да проверява записите, в които е уличен в груби нарушения на етиката на магистратите.

    Ясен Тодоров е шеф на етичната комисия, която се сезира за изтеклите до момента записи. Той разказал на Янева следното: „Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже: по никакъв начин тебе да не те закачаме.“

    „Така“ – съгласява се Ченалова.

    „Двамата души, които държат Съвета, са Митко и Ясен.“

    Гаранциите, дадени от Борисов, обаче не са подействали и в крайна сметка на 19 февруари ВСС отстрани Янева. Съдийката разсъждава върху това разминаване между думи и дела, и не разбира как така след като си е осигурила подкрепата на двете най-важни лобита в Съвета, на Димитър Узунов и Ясен Тодоров, в крайна сметка е „опраскана“.

    „Защо кара Митко да ми се обади. А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек? Двамата души, които държат Съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях.“ – тюхка се Янева, говорейки за пратениците на Бойко Борисов.

    „Да не би това да е игра на главния прокурор“ – издига хипотеза Ченалова. – Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал?“. Непознатия мъж от записа я подкрепя – „Я се замисли малко?“. Янева обаче отхвърля такъв вариант, защото се познавала добре с Борисов и можела да иде да говори директно с него, при което да разкрие играта на Цацаров ако е имало такава.

    Биволъ опита да се свърже по телефона с Ясен Тодоров и Димитър Узунов, но те не отговориха на обажданията и на съобщенията по СМС. Милка Итова каза по телефона, че е в чужбина, и поиска да й бъдат изпратени въпроси по мейл. До момента на публикацията отговор не се получи.

    Viber: Пазим историята на съобщенията 30 месеца. Ще ги дадем на правоохранителните органи ако ги поискат

    Биволъ потърси за информация юридическия отдел на услугата Viber, откъдето отговориха, че историята на обажданията и съобщенията се пази в продължение на 30 месеца. Информация за това кой с кого е разговарял или разменял съобщения, в колко часа и от кой IP адрес, може да бъде предоставена при поискване от правоохранителните органи. Самото съдържание на разговорите не се пази. Фирмата фактурира издирването на тази информация като таксата е 500 долара за даден номер за една година или част от тази сума за съответния период. Това означава, че ако има воля за разследване, такова може да бъде проведено и информацията в записите да бъде потвърдена или отхвърлена.

    Кой обаче да разследва? От изнесеното до момента става ясно, че половината ВСС, главния прокурор и шефът на ВАС са замесени в интригите с „опраскването“ на Янева. Освен това почти цялата „независима съдебна власт“ се оказва зависима от прищявките и настроенията на премиера. А това е безпогрешен признак, че 26 години след падането на комунизма, все още живеем в тоталитарен режим изрисуван с демократична фасада.

    Фасадата, която „човекът“ показва в Брюксел, където получава „конграчулейшънс“.

    А после се разхожда с някоя съдийка в парка.

    .


    .

    Владимира Янева: В същото време, в момента аз в цялата моя драма, която е, полудявам.

    И пускам на Бойко един СМС. И му пиша така. Значи той е в Брюксел. Тва става в четвъртък. Не съм, извинявайте, не съм нарушила закона. Освен това за 4 години съм подписала над 15000 СРС-а. Нещо, което е абсолютно верно, щото тя статистиката е толкова бройки, те на година са по 5000.

    Не минават и три минути и ми звъни Митко Узунов: „Имаш ли Вайбър?“ Викам: „Имам Вайбър“.

    А нали знаеш, че Митко Узунов е неговия човек в Съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря.

    Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: „Току що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, че това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години. Въобще да не го мислиш, да не се притесняваш“.

    Минават още 10-15 минути отварям си аз вайбъра и гледам от един непознат номер следното съобщение: „И тук вятърът е много силен. Синоптиците казват, че времето ще се оправи. Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град. Ако Митко каже, можем да отидем да се разходим в парка.“

    Няма от кой друг да е. (РЧ: Да, да, да, да) Нали, вече как. (РЧ: Да, да, да) И с Митко съм говорила 10 минути по-рано. И тук вятърът е силен и така нататък и така нататъка. От друго място, че се обаждат. И за Митко ти говори и така.

    РЧ: Да, да, да, да…

    ВЯ: Аз вече съвсем се успокоявам. Милка ми се обажда и ми казва: Не се притеснявай, Митко ми се обади и ми каза, че е говорил знаеш с кой. И че всичко е наред и няма проблеми.

    Ясен Тодоров ми звъни във вторник и казва: „Влади, трябва да се видим“.

    Виждаме се с Ясен. Ясен каза: „Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!“.

    РЧ: Да.


    .


    .

    Владимира Янева: Аз не мога да разбера обаче той защо действа по тоя начин, е тва не мога да разбера.

    Защо кара Митко да ми се обажда? А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек?

    Мъж: Да

    ВЯ: Е тва не мога да разбера, защо го прави тва?

    Тва за мене е необяснимо.

    РЧ: Да не би главния… сам да си?

    ВЯ: Той праща при двамата най-здрави хора от Съвета.

    Двамата души, които държат Съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях.

    РЧ: Да не би тва да е игра на главния прокурор?

    Мъж: А може би… я се замисли малко.

    РЧ: Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал?

    Мъж: Даа.

    ВЯ: Ама аз главния прокурор го питах. Аз му казах: Има ли нужда да ходя да говоря с Бойко? И той каза: Както прецениш.

    РЧ: Е, той не може да ти каже: Недей да ходиш.

    ВЯ: Е да, де, ама той много добре знае, че ние се познаваме лично и то много добре. И ако отида да го попитам кво става? И той каже: Аз нямам пръст, тва е само главния.

    Източник: Биволъ

    .
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    Бел.ред.: Първите записи може  да чуете ТУК, ТУК и ТУК.

    .

  • ​Учредиха дясна гражданска организация ДОМ

    Сдружението „Достойнство, отговорност и морал” ще пази християнските и консервативни ценности, без бивши ченгета от ДС и номенклатура, съобщи Faktor.bg.

    bta2015a03

    Нова гражданска организация „Достойнство, отговорност и морал” (ДОМ) се учреди в една от залите на Столичната библиотека. Сдружението, което си поставя за цел да пази християнските и консервативни ценности на семейството и обществото, няма да търси политически изяви, а ще организира обществени дебати, ще предлага граждански и законодателни инициативи.

    В ДОМ личат имената на видни общественици, интелектуалци и експерти като Алекс Алексиев, адвокат Иван Груйкин, евроексперта Любов Панайотова, икономиста Красен Станчев, бивши син депутат – отец Стефан от Русе, представители на организациите на репресираните. Учредителите избраха единодушно за председател Иван Сотиров и 11-членен Управителен съвет.

    ДОМ е отворен за членство както на физически, така и на юридически лица. Но е важно да се знае, че трябва да декларират, че не са били съпричастни към структурите на Държавна сигурност и номенклатурата на БКП. Това е особено важно изискване, след като на последните местни избори станахме свидетели на безпрецедентен факт: нито една политическа сила не поиска предварително Комисията по досиетата да провери нейните кандидати за кметове и общински съветници.

    „Демократичната общност е генерално поразена, а партиите са се превърнали в корпорации за власт и пари”, сподели Иван Сотиров, като подчерта, че основната цел на гражданското сдружение е да събира разпилените десни хора, за които са важни християнските морални ценности и антикомунизмът, като базова основа за развитието на държавата. Това е особено важно, след ясно се вижда пълзящата рекомунизация и обратната лустрация, на която са подложени антикомунистите.

    Сдружението ще формира регионални експертни съвети, които ще организират дискусии из страната, освен по темите на деня, и за да отговорят на външнополитическите предизвикателства като хибридната война на Москва, радикалния ислям и световните кризи.

    Фактор.бг