2024-07-15

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Зрелища

    .

    Докато главният прокурор Гешев и заместникът му Сарафов се обвиняват взаимно в смъртни грехове и кирливи ризи на прокуратурата се веят мощно из публичното пространство, обречените от същата тази прокуратура бивши кметица и зам.-кметица на столичния район Младост продължават да бъдат в Сливенския затвор. Главният прокурор се усеща предаден, както сам заяви вчера, но кой предаде Десислава Иванчева и Биляна Петрова на прокурорско и съдебно самодържие? Междувременно, Президентството мълчи и не е ясно дали Комисията по помилванията към вицепрезидента Йотова е разгледала въобще молбите за помилване на тези две достатъчно изпатили вече жени.

    Докато политици и висши магистрати, от разни партии и позиции, се кълнат, че се тревожат за България, и всичко, което са правили или правят, е с неоценени добри намерения, цените растат, бедните се гърчат, а престъпността, корупцията и шуробаджанащината имат всички шансове да пребъдат.

    Докато украинският президент Зеленски получава наградата „Карл Велики“, връчена му „за принос в обединението на Европа“, Европа продължава да бъде застрашена, че една локална война в източната й част може да се превърне в европейска и световна война. И никой не чува гласа на бившия американски президент Доланд Тръмп относно тази война.

    На този фон, за да се покажат максимално „правоверни“ и да се застраховат може би от последствия за собствените им действия в изпълнителната и съдебната власт, български политици и магистрати се кълнат всеки ден, че се борят срещу Путин. И не е ясно кой повече от другия се бори срещу злодея и руската агресия. Но това не спасява техните рейтинги, само осветява допълнително слабостта им. Нито спира, както се вижда, развяването на кирливи ризи, защото изглежда тези „ризи“ са вече толкова много и толкова преплетени, че няма как да бъдат „изпрани“ всички или приписани само на противника.

    „Хляб и зрелища“ – казвали в древната Римска империя, дето се е разпростирала и по днешните български земи. Но хлябът става все по-скъп, а зрелищата – все по-евтини. И България прилича на провинция, в която байганьовци с тоги и скъпи костюми се правят на патриции. Засягат се на чест и се правят на герои пред уморена от зрелища публика, а изпод тях хвърчи мръсно бельо.

    .

    Мариана Христова

    .

  • Зам.-главният прокурор Сарафов поиска спешно охрана, за да не бъде убит

    .

    Начело на прокуратурата има неуравновесен човек, заяви зам.-главният прокурор по адрес на Гешев

    .

    Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който сутринта беше обвинен от началника си Иван Гешев, че е в основата на преврата срещу него (вж. „Гешев отказа да подаде оставка и атакува Борисов“ и видеото по-долу), отвърна на удара.

    .

    .

    Той обвини Гешев, на когото доскоро беше верен, че е неуравновесен, че държи нарочно определени дела на трупчета, че е приватизирал прокуратурата за собствени нужди и използва служителите й като слуги. След това Сарафов обяви, че се страхува физически за живота си, защото познава методите на Гешев, и настоя да получи държавна охрана.

    „Тъй като познавам Иван Гешев, заявявам, че се страхувам за живота си и настоявам за охрана, за да не се окажа убит като прокурора Николай Колев по времето на друг главен прокурор„, каза Сарафов и настоя „още днес да бъде защитена физическата ми сигурност“. „От днес не мога да водя нормален живот, защото познавам методите на Гешев“, каза заместникът му. И се обърна към него: „Г-н Гешев, вие далеч надминахте вашия идол Никола Филчев“.

    „В момента начело на прокуратурата има неуравновесен човек, присвоил я като своя частна собственост, също като преди 20 години“, продължи Сарафов да прави препратки към филчевата ера.

    „Съжалявам, че вместо да изпълняваме служебните си задължения, ние вадим кирливите си мръсни гащи и ги развяваме пред медиите и обществото“, започна изявлението си Сарафов. Според него обаче е необходим дълбок катарзис, за да се отреже гнилото и прокуратурата най-сетне да заработи в полза на обществото. След което заваляха обвиненията срещу Гешев. Първото беше, че ползва Регентската къща – базата на Министерския съвет, като лична резиденция. Сарафов обясни, че имотът е бил даден за база на прокуратурата, но никой друг освен Гешев не може да припари там. „Г-н Гешев просто я приватизира за собствено ползване. Той използва като лични слуги служителите на прокуратурата“, посочи Сарафов. И допълни, че Гешев има 2 бронирани автомобила, всеки от които струва над 1 млн. лв., платени от бюджета на прокуратурата. Сарафов иронично определи това като „ярък пример за неговото родолюбие“.

    Сарафов продължи, че Гешев е превърнал кабинета си за в хан за ромските барони, с които ходи да яде баклава. Нещо, от което прокурорите се срамували.

    Според зам.-главния прокурор Гешев използва за личен политически пиар.

    Сарафов припомни как сутринта Гешев е признал, че състудент на Гешев работи по делото „Барселонагейт“. „Именно това е начинът и лично Гешев да контролира ритъма на работа по делата и да дава насоки. Той днес сам призна, че държи „Барселонагейт“ на трупчета, за да може извива ръцете на политиците“, посочи Сарафов. Според него такива дела се държат с години, за да се използват за политически шантаж.

    „Това е срамна тайна, която трябва да се каже, защото ние наистина трябва да изчистим своята къщичка“, продължи той. И призова прокурорите да покажат собствени съпротивителни сили като направят открити за медиите общи събрания и си кажат всичко.

    „Крайно време е някой да каже, че царят е гол. Именно на достойните колеги в прокуратурата разчитам. Защото точката на кипене е достигната“, посочи зам.-главният прокурор.

    Сарафов обясни, че няма да призовава Гешев да подаде оставка, защото „с оглед състоянието му е ясно, че няма да го направи“. Зам.-главният прокурор обаче смята, че началникът му спешно трябва да бъде отстранен от поста си от Висшия съдебен съвет, „за да не нанася повече щети на прокуратурата“.

    Според Сарафов, Гешев е направил заявка за влизане в политиката. Но трябвало да реализира трябвало да реализира тази си амбиция, след като напусне съдебната система. Сарафов се закани да изнесе всичко, с което разполага пред Висшия съдебен съвет, защото Гешев е „абсолютно непригоден за тази позиция“.

    Източник: в. „Сега“

    .

  • Властта

    .

    Властта отдавна не чете поети!
    И нищичко във рими не чете!
    На нея дай й рози и конфети,
    та само в апетити да расте!

    Властта, за жалост, мъката не чува.
    Ослушва се за химни и амвон.
    От болката народна се лекува
    единствено с поклони пред Мамон.

    Властта не иска тежкото да носи.
    Самата тя достатъчно тежи.
    Притиснат ли я в ъгъла с въпроси
    изплъзва се с премерени лъжи.

    Властта яде и все не се насища.
    И с вакуум засмуква всеки грош.
    След себе си оставя пепелища,
    но пак си пази всичкия разкош.

    Властта е като камък безсърдечна.
    Медуза – всеки жив да вкамени.
    Изменчива и винаги далечна.
    Виновна… Без осъдени вини.

    Властта е пропаст. В пъклото пропада.
    Жесток портрет на някой лъскав Грей…
    И даже да те лъже, че е млада,
    не я приемай никога… Недей!

     

    Ясен Ведрин

    (Из „Възходът на падението“)

    .

  • Микулчице пази спомена за делото на св. Методий

    .

    Всяка година през месец май, макар и за броени мигове, „столица“ на българската държава на духа става Микулчице. Това историческо славянско селище е интересно с множеството археологически открития и вълнуващи находки от времето на Велика Моравия и със спомена за делото на св. Методий.

    .

    Паметникът на Светите братя Кирил и Методий в Микулчице. Снимка: Мария Добрева, фондация „Бигория“

    .

    През последните десетилетия, в резултат на продължителни археологически разкопки, чешките учени успяват да локализират и идентифицират цял един град от времето на Моравската мисия на Светите братя.

    Множеството големи базилики, наличието на владетелски сгради и мащабите на строителството на тогавашния църковен комплекс довеждат изследователите до становището, че е твърде вероятно именно в Микулчице да се е намирала архиепископската катедрала и резиденция на Св. Методий, а следователно и там би следвало да се търси неговият гроб.

    .

    Ученици от български училища в Дъблин и Париж на Събора в Микулчице през 2015 г. Снимка: bgklub.cz

    Автор на хипотезата е чешкият археолог проф. Зденек Кланица, а неговите заключения са приети от редица авторитетни учени. Всъщност, науката и до днес не е доказала категорично къде е гробът на св. Методий, възможно е и никога да не успее да го направи, но за нас, българите, живеещи в Чехия, Микулчице отдавна се е превърнало в духовен символ – на самоопределение, на съкровена почит към делото на Славянските просветители.

    .

    Събор на българите в Микулчице – 2022. Снимка: Скрийншот от видео на сп. „Роден глас“

    Микулчице е нашето българско място в Чехия

    Още от 80-те години на XX век в Микулчице се събират българи, първоначално от Чехия, а по-късно и от Словакия, Австрия, Унгария, Полша, Румъния и други страни; гости от България.

    През 1982 г. Българският културно-просветен клуб поставя в Микулчице паметна плоча и така дава начало на поклоненията пред паметта на Славянските просветители, а през 2009 г., по инициатива на БКПО в Чехия и с финансовата подкрепа на българската държава, в Микулчице е издигнат паметник на Светите братя Кирил и Методий.

    .

    Група поклонници пред паметника на Светите братя по време на Събора през 2021 г. Снимка: Мария Добрева, фондация „Бигория“

    На това свято място се събираме се и до днес. Всяка година Асоциацията на българските сдружения в ЧР, наследник на някогашната БКПО, обединява нашата общност на територията на Чешката република за поклон – пред тях. Първоучителите – в Микулчице.

    Сигурно има и такива, които ще си кажат: „Какво пък толкова има в това Микулчице, та всяка година изминавате стотици километри, преодолявайки задръстванията по станалата вече нарицателна магистрала?“. Отговорите, разбира се, могат да са няколко – малкото живописно селище е много красиво, природата е очарователна, навсякъде царят тишина и спокойствие, щастливо убежище от шума на големите градове.

    .

    Микулчице – 2021. Снимка: Мария Добрева, фондация „Бигория“

    Да, вероятно и заради това, но фактът, че месеци преди събора, започваме да си припомняме снимки и случки от предишните ни срещи, говори ясно за едно – Микулчице е нашето българско място в Чехия, което, изпълнено с мистика и с шепота от стъпките на Славянските първоучители, ни притегля като магнит.

    .

    Микулчице – 2015. Снимка: bgklub.cz

    Трудно могат да се изброят правителствените делегации, начело с няколко вицепрезиденти, посетили Микулчице и поклонили се пред паметната плоча, поставена от Бърненския културно-просветен клуб през 1982 г., а от 2009 г. – и пред паметника на Светите братя.

    .

    Камелия Илиева и съпругът й на Събора в Микулчице – 2019. Снимка: сп. „Роден глас“

    Монументалната, висока 3,65 м статуя, е дело на българския скулптор Емил Венков, живял и творил в Словакия. Реализацията на грандиозната идея става възможна благодарение на дарителските жестове на Българската културно-просветна организация и българите в Чехия, както и на щедрата финансова подкрепа на българската държава.

    .

    Микулчице – 2022. Снимка: Скрийншот от видео на сп. „Роден глас“

    Днес традицията на Съборите пред паметника на Славянските просветители продължава

    Асоциацията на българските сдружения в Чешката република, законен наследник на БКПО, чието ръководство не само поема на плещите се тежката организация и координация на всичко, но и ежегодно подготвя проект, благодарение на който Чешкото министерство на културата финансово подкрепя нашата инициатива.

    .

    Микулчице – 2019. Снимка: сп. „Роден глас“

    1160-ата годишнина от създаването на славянската писменост

    През 2023 г. Съборът се посвещава на 1160-ата годишнина от създаването на славянската писменост. Празникът ще се състои на 27 май и ще започне в 11:30 часа на територията на Славянското градище в Микулчице.

    Програмата предвижда слова на председателя на АБС в ЧР, Кирил Беровски, и на присъстващите официални гости, поднасяне на цветя пред паметната плоча и пред паметника на св. св. Кирил и Методий, както и богата културна програма.

    .

    Кирил Беровски на Събора през 2021 г. Снимка: Мария Добрева, фондация „Бигория“

    След традиционното общо хоро е предвидена почерпка за всички присъстващи, подсигурена от организатора – Асоциацията на българските сдружения в Чешката република.

    Има нещо символично в тези наши събирания на поляната пред паметника на Солунските братя – тук всяка тревичка помни стъпките им, а те като че ли ни се усмихват от своя пиедестал.

    .

    Микулчице – 2019. Снимка: сп. „Роден глас“

    Ние, българите, изминаващи всяка година дългия път до историческото славянско селище, пазим жив родния български език, родните традиции и ги предаваме на децата си! Радваме се на срещите между стари приятели.

    Разделяме се с обещанието, ако е живот и здраве, да срещнем в Микулчице и на следващата година, за да сътворим отново нашата държава на духа!

    .

    Микулчице – 2019. Снимка: сп. „Роден глас“

     

    Камелия Илиева,

    гл. редактор на сп. „Роден глас“ – Прага

    Източник: Sanusetsalvus.com

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    Бел. ред.: Снимките, илюстриращи богатата традиция на Събора на българите в Микулчице, са част от предишни публикации в Еврочикаго за този събор и неговите издания в последните няколко години.

    .

  • Църквата „Св. Иван Рилски“ в Чикаго затворена на Гергьовден

     

    Църквата „Св. Иван Рилски Чудотворец“ е била затворена на големия християнски празник 6 май, когато почитаме паметта на Св. Георги Победоносец. Тя е затворена и днес, 7 май 2023 г., в неделния ден след Гергьовден. Непредупредени за случилото се миряни идват и коментират заключените врати на храма. Някои от тях са запалили свещички отвън, в изсъхналите саксии пред входа. Всички обаче си отиват нерадостни и умислени. Това ни бе съобщено от очевидци на случилото се.

    .

    .

    Както вече сме писали десетки пъти (вж. тук), има големи проблеми около този храм. Последно за нерадостните факти писахме този февруари (вж.линк), когато бизнесменът Михаил Михайлов бе откупил едната ипотека от заема.

    Тогава Михаил Михайлов каза за нашето издание: „Аз просто купих първия и най-голям заем (б.р.: заемът от Fifth Third Bank). Присъединявам се към делото, за да доведем for closure-а докрай.“

    Доколкото ни информираха от настоятелството, свещеникът в този момент е в болница с пневмония и вероятно с Ковид-19, от който наскоро е боледувала и съпругата му.

    .

    .

    Ето в какво гласят съобщения, залепени на вратите на храма:

    .

    До всички енориаши и посетители:

    Тази сграда е под възбрана за просрочена ипотека, по нареждане на Окръжния съд на област Кук (Илинойс), с цел да се запази сградата, докато възбраната приключи.

    Ние се извиняваме за всяко неудобство.

    (Неподписано.)

    .

    Скъпи сънародници,
    Братя и сестри!

    В развоя на делото с Heritage Foundation за взетите от предишни стопани на храма заеми, финансово се ангажира българският предприемач и бизнесмен Михаил Михайлов, който се зае да възобнови нашата църква „Свети Иван Рилски“.
    На този етап той е във владение на сградата и изненадващо за нас – църквата бе затворена. Няма да има достъп в църквата. Няма да има служба за Герьовден. Но Божият дух и милост са тук и навсякъде.
    Да се помолим за мир и любов, за запозване на църквата!

    От настоятелството

    .

    Кой за Бога има смелостта да затвори черквата на Георьовден? Затварянето на черквата точно на Георгьовден е кощунство (грях) срещу деня на Храбростта и Българската армия и най-вече срещу всички вярващи българи в Чикаго и България.

    (Неподписано.)

    .

    .

    И да припомним какво написа през февруари българският редактор на нашия сайт:

    „… Предстоят големи усилия за спасяваме на храма и сагата не е завършила. Надяваме се тя да ни накара да бъдем по-сплотени като общност и да сме си научили горчивите  уроци… А дали е така и дали наистина можем да се обединим, въпреки всичко, в „12 без 5“, в някакъв общ път и усилия, заради спасението на храма, времето ще покаже. А то е кратко, много кратко. И спасението на един храм не може да се случи без достатъчно вяра, надежда, смирение, любов и даване от себе си. Без някакви разумни, обединени усилия и без искрено призоваване на Божията помощ. Способни ли сме на това?

    Ако не сме, ще продължим да се обвиняваме, съжаляваме и громим за загубата на един български храм зад граница. За този крах са допринесли разбира се конкретни хора, повече или по-малко, с техни действия или бездействия, но пред небесния съд не остава нищо скрито. Никой не може да избяга от него. И Христос няма да е между нас, за да се върне първо храмът в душите ни, а после – и този красива църква, наречена „Св. Иван Рилски“.“

    .

  • Разговор с „Работническо дело“

    .

    Събитията в света на изкуствения интелект се развиват със зашеметяваща скорост. Само преди няколко месеца почти никой не бе чувал за ChatGPT, а днес половината големи в КИТ го предлагат – Bing, Google, паралелно със стотици апове и по-малки сайтове. Но новините идват една след друга; и сигурно с основание. Онзи ден един от големите в бизнеса предупреди за кошмарите, които предстоят, а ето че днес научаваме, че един от пионерите в изкуствения интелект – Джефри Хинтон е напуснал Гугъл. Много медии цитират изказването му „Лоши актьори (синоним на мошеници, б.а.), могат да направят много лоши неща.“…

    Да, лошите неща в този самообучаващ се интелект са доста повече, отколкото можем да си представим. На първо място бих поставил парадокса или по-скоро предсказанието на Оруел от „1984“, че „Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото“.. Тези думи виждаме как се реализират последните години.

    Пренаписва се история, подменят се книжни издания и с лекота се коригират статии. Сега, обаче, имаме нещо много по-мощно. Изкуствения интелект можем да го обучим да подменя той историята вместо нас. Слагаш няколко факт-чекъра и току-виж се оказало , че е нямало Втора световна война? Или, че Ленин е бил капиталист, създател на парния двигател.

    Хич не е смешно. Подмяната на факти ще става все по-лесно, ученето и писането на дисертации – елементарно, изобщо – няма да има нужда от нищо, което да затормозява човешкия мозък. И той ще се отдаде на голф, секс и бира. А през това време такива като мен ще се опитват да поправят политически коректните отговори на системата. Но ще сме малко, защото всеки престъпник ще може да наеме 10-на души, които да променят историята и да докажат, че атентат вчера срещу Гешев не е имало*. Не вярвате ли – ето вижте – половин час се опитвам да докажа на Гугъл, че виновникът за празната хазна и огромния външен дълг е правителството на Кирчо и Кокорчо, но AI то ми отговаря, че виновно е „международното положение“, обляно в множество обтекаеми фрази, че в важно хората в България „да вярват на своето правителство“!!, че „the people of Bulgaria will be able to work together to address the challenges“, че е „важно държавата да върви напред“, че имало „временни трудности, които с общ труд ще се преодолеят“… и пр., и пр.

    Все едно чета „Работническо дело“ ! (Ако не знаете какво е „Работническо дело“ – не ме канете на кафе – малки сте за мен 🙂.)

    .

    Андрей Ненов

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    * Бел. ред.: По отношение на взрива пред кортежа на главния прокурор, в. „Сега“ пише: „Версията на прокуратурата за взрива срещу главния прокурор предизвика много въпроси. Резерви срещу дадените обяснения за вида на взрива и професионализма на извършителите изразиха редица експерти. Според тях показаните от медиите щети на мястото на взрива по-скоро опревргават даваните обяснения, отколкото да служат за доказателства.“

    .

  • „От извора“: Непознати исторически факти от архивите на в. „Осерваторе Романо“

    .

    Предстои издаването на том 4 от поредицата „Събитията в България 1876-1878 през погледа на папския ватикански вестник Осерваторе Романо“ и авторът призовава за съдействие – пише Otizvora.com. Следва целият текст.

    .

    Историкът Теодор Тодоров разкрива в новия том на книгата си абсолютно непознати факти и документи за Руско-турската война 1877-1878, а в първите три тома – за периода от април 1876 до избухването на войната. I-ва, II-ра и III-та част са публикувани през 2019 и 2021 г. в Италия, в малък тираж, главно с помощта на спонсори от емигрантските среди. В момента предстои издаването на IV-та част. Книгата е по идея на Йорданка Минева и с нейно сътрудничество за преводите.

    „Осерваторе Романо“ датира от 1861 г. и е официален печатен орган на Ватикана, но е разпространяван и на територията на Италия. Излиза 6 дни в седмицата. Въпреки че е издаван от папската курия, в него широко се отразяват и събития от страната и света, като се цитират кореспонденти на европейската и световната преса. От многобройните материали – факти, разказани от чуждестранни кореспонденти очевидци, официални докуметни и различни коментари за събитията, свързани с нашата история от онова време,

    Теодор Тодоров сверява с други източници, анализира сведенията за геноцида над българския народ и военните действия по време на руско-турската война, а също така и действията на дипломацията. Книгата съдържа абсолютно непознати за България и българските научни среди сведения и факти от архивите на вестника. Предлагаме цитат, базиран на ватиканската преса:

    Букурещ 15.08.1877 г., вестник „Осерваторе Романо“, Ватикана, 3 стр., „Военни съобщения“:

    „След битката при Плевен комендантите на румънските части вдигнаха парламентарно бяло знаме, за да приберем нашите загинали от бойното поле и да ги погребем както подобава. Турците започнаха да стрелят по официалните ни санитари и убиха двама. Разкажете за този акт на жестокост, където е необходимо, така че цивилизованият свят да знае как Високата Порта спазва Женевската конвенция.“

    Подписано: Когълничеано
    Съобщението е изпратено на румънския външен министър и Дипломатическата агенция в Рим.

    Има и конкретна извадка за посечени румънски офицери и войници от башибозук, който върви след редовния турски аскер и убива ранените. Други подобни моменти са за клането в Телиш на над 400 завързани руски пленници, офицери и войници, заклани показно с личните им шашки и кортици. Това става известно, когато генерал Гурко освобождава Телиш.

    Плененият Хакъ Паша отрича геноцида, оправдавайки се с черкезите, но английският ординатор на болниците „Свети Тома“ на служба при турците, доктор Мекеллер, видял зверствата, избягва от турския лагер и дава интервю за вестник „Таймс“, което частично е отразено и в „Осерваторе Романо“.

    Във ватиканската преса се говори и как турски войници при Шипка ритали отсечената глава на един руски воин, за зверствата при Стара Загора, Казанлък, Калофер, Карлово, Ловеч, Любенова махала, Нова Загора и т.н.

    „Осерваторе Романо“, 15.09.1877 г., стр. 2, рубрика „Известия от войната“:

    „На 11.09 Плевен е обстрелван с артилерия. В 3 часа започнаха нападенията от един руски кавалерийски батальон и 5 пехотни батальона. Три редута бяха превзети от генерал Скобелев на южния фронт край града. Големият редут на Гривица се превзе от генерал Радионов, който беше ранен. Превзети бяха 5 оръдия и две знамена на турците. Вчера, 12.09, артилерийски огън започна по цялата линия на взетите позиции, преди да се видят пред турската линия. Нашите загуби са над 5000 ранени, не се знае бройката на турските загуби. Генерал Доброволски и полковник Шметлер загинаха.“

    Наред с тези сводки, вестник „Осерваторе Романо“ говори за подготвен атентат срещу руския цар Александър II около главната квартира в село Горна Студена, Търновско. Не са спестени и пикантни новини около идването на руската царица, както и относно ватикански шантаж за следващите събития, на които този том 4 се спира обстойно.

    Книгата разглежда още:

    • Манифеста на руския цар за обявяването на война на Турция.

    • Призив на руския цар и руския военен щаб към българския и румънския народ за съдействие.

    • Освещаване на българските опълченски знамена при град Плоещ. Церемонията при освещаването на знамената през критичния поглед на ватиканския вестник.

    • Набиране на разузнавачи сред българската емигрантска общност от полковник Паренсов, бъдещ военен министър на България.

    • Откриване на отвличащ фронт от генерал Аполон Цимерман по устието на река Дунав.

    • 15.06, дебаркиране на руските войски при Свищов.

    • Освобождаването на населени места като Бяла, Велико Търново, Елена, Севлиево, геноцида в Стара Загора, Карлово, Калофер, Сопот, Казанлък, селата Дълбоке, Любенова Махала, Джуранли (днес Калитиново) и др.Неизвестни факти. Избиването на населението в Каварненско, Балчик и Дюленския проход.

    • Подробно са описани рекрутирането на индийски и египетски корпуси, заплатени с индийски рупии, с лика на кралица Виктория, опоменати около Карнобат, Айтос, Плевен, Кацелево и Абланово.

    • Разкази за битката при Шипка и трите атаки на Плевен от очевидци кореспонденти, представящи различни вестници и от двете страни.

    • Битките при село Камен, Елена и Шипка-Шейново.

    Книгата разглежда преминаването на Стара Планина в зимни условия и стига хронологично до Освобождението на София

    и слизането към Ихтиманския проход. В края е публикуван справочник на руски генерали, български чети и над 80 имена на военни инструктори и генерали от Западна Европа в помощ на турците.

    Обемът на книгата е около 1400 стр. и не разчитаме на подкрепа и проекти от сегашната политическа система. Затова се обръщаме с апел към всички българи, които искат и могат да помогнат за това патриотично дело – за да се съхранят тези важни и напълно непознати сведения за българската история.

    Това е сметката:

    Теодор Кирилов Тодоров
    Uni Credit Bulbank N 70001523333123
    IBAN BG46UNCR 70001523333123

    .

    Източник: Otizvora.com

    .

  • XXXII Републиканска олимпиада по български език и литература в Молдова

    .

    НАУЧНОТО ДРУЖЕСТВО НА БЪЛГАРИСТИТЕ СЪС СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ
    ЗА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В РЕПУБЛИКАНСКА ОЛИМПИАДА
    ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА В МОЛДОВА

    .

    От 19 до 21 април в Кишинев се проведе XXXII Републиканска олимпиада по български език и литература, организирана от Министерството на образованието и изследванията. Участниците й представяха различни учебни заведения от Република Молдова, където се изучава роден език.

    В края на олимпиадата се състоя тържествено събрание. С поздравителни думи към участниците и техните преподаватели се обърнаха извънредният и пълномощен посланик на Р България в Р Молдова – г-н Евгени Стойчев, а и представителите на българските обществени и културни организации в Р Молдова (Георги Барбаров – председател на Българската община, доц. д-р Елена Рацеева – председател на Асоциацията на учители-българисти в Молдова, Александър Ламбов – член на Фондация „Български дух”).

    .

    .

    От името на Научното дружество на българистите (НДБ в РМ) към участниците се обърна д.и.н. Иван Думиника, който подчерта, че „участниците в олимпиадата доказаха високото ниво на подготовка по майчин език, което се води в училищата, където те се обучават”. Също с реч към присъстващите се обърна и почетният председател на НДБ в РМ – д.и.н. Николай Червенков, който разказа, че намирайки се в България, често е срещал бившите победители на Републиканската олимпиада, които са споделяли с него топли възпоминания от ученическите състезания от миналите години.

    .

    .

    Във втората част на тържеството бяха обявени резултатите, а победителите получиха награди. Научното дружество на българистите традиционно награди един ученик в номинацията „За най-творческия отговор”. Наградата се състои от диплома, парична премия (спонсирана от нашия сънародник и родолюбец Георги Паскалов) и книги по история на бесарабските българи, издадени от НДБ в РМ.

    .

    .

    Тази година с наградата на НДБ в РМ беше удостоена ученичка от XII клас от Теоретичния лицей „Васил Левски” в Кишинев – Альона Онищенко. Жюрито високо оцени есето на победителката, която прекрасно анализира завета на Апостола на свободата – „Дела трябват, а не думи”.

    В рамките на същото тържествено събрание Николай Червенков (почетен председател на НДБ в РМ) награди с Премия „Васил Левски“ ученичката от XII клас от Теоретичния лицей „Олимпи Панов” в гр. Тараклия – Лия Герги. Премията е учредена в чест 150-годишнината от героичната гибел на Апостола на свободата.

    .

    Пресслужба на Научното дружество на българистите в Р Молдова

    Снимки: Министерство на образованието и изследванията на Р Молдова

    Източник: ndb.md

    .

  • Министерството на отбраната на България не знае колко повиквателни праща

    .

    Министерството на отбраната няма информация за броя на повиквателните, които се разпращат към хора от запаса и резерва. Това става ясно от отговор на служебния министър Димитър Стоянов до депутата от ПП – ДБ Божидар Божанов. Народният представител е отправил въпрос в рамките на парламентарния контрол колко са пратените повиквателни/писма/покани от януари 2020 г. до днес. Мотивира се с циркулиращи в публичното пространство притеснения. А отговорът е, че военните окръжия не събират и не съхраняват информация за броя. Обяснението е, че военният отчет се актуализирал ежедневно, данните се променяли.

    Преди две седмици министерството съобщи пред БНР, че през цялата 2022 г. и първите месеци на 2023 г. са връчени толкова повиквателни заповеди, колкото в годините назад до 2011-а. „Всяка година се извършва актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет“, бе казало министерството пред радиото. А и, че подмяната на запасни и техника-запас се извършва основно през месеците февруари, март, април, август, септември и октомври – чрез изпращане на известия до запасни и собственици на техника-запас без мобилизационно назначение, като на място в окръжията получават повиквателна заповед и им се разясняват причините за нейното връчване.

    От отговорите до Божанов, който бе министър на електронното управление в четворната коалиция, става ясно още, че към момента не се предвижда събирането на данни за резервисти, запасняци и собственици на техника-запас да става по електронен път от масивите на други институции (заболявания, трудови договори и т.н.). Ако информацията се събира електронно, биха се спестили административни разходи. Но отговорът е, че било важно данните да се представят лично на място, а и съответният човек да положи подпис.

    Източник: в. „Сега“

    .

  • „Българика“. „В света на приказките“ с Велина Драмска

    .

    Културен център „Българика“ официално открива на 30 април, неделя, от 10:45 часа, сезона на четенето. И кани всички желаещи деца да се запишат за „Света на приказките“ с Велика Драмска.

    Освен четене и преразказване на приказки, ще има и драматизиране, както и създаване на вълшебна къщичка от лакомства.

    „В света на приказките“ е два пъти месечно в неделя, от 10:45 ч. до 11:45 ч.

    Необходимо е предварително записване.

    Форма за записване: https://forms.gle/Ttxzw2LdJGgx74sY9

    Цена на посещение: $10

    Адрес: 1120 S Elmhurst Rd, Mount Prospect, IL 60056.

    Събитието във ФейсбукТУК

    .

  • За войната, мира, суверена и един референдум

     

    Стана известно, че в България и зад граница се събират подписи за провеждане на Референдум за мир и суверенитет. Наскоро бяха обявени и походи за мир в десетки български градове, както и на някои места зад граница, където има български общности. На 23 април бяха проведени шествия в 34 български града, организирани от неправителствени сдружения като „Брод – Българският род обединен за децата“, „Български национален съвет за мир“, „Свободна и мирна България“, НС „Свети Георги Победоносец“ и граждани по места, където са се събирали подписи за такъв референдум. 

    .

    Снимка от проведения на 23 април Поход за мир в София, който блокира центъра на града. Източник: dnes.dir.bg

    Изглежда въобще не са малко гражданите на страната, които не искат България да участва в пряк военен конфликт; или, най-малкото, подобни важни решения да бъдат вземани след всенародно допитване – рефендум. Поради това даваме гласност на инициативата за споменатия референдум.

    В българското публично пространство бяха изказани коментари и съмнения относно организираните походи за мир и подписката за Референдум за мир и суверенитет, беше провидяна и русна връзка. Но доверието в българската политическа класа и управляващите никак не е високо, от една страна. От друга – времената са достатъчно тревожни. От трета – изглежда някои български мъже са получили повиквателни да се явят в съответното военно окръжие. А доста български граждани, включително и членове на Инициативния комитет, са за провеждането на такъв референдум, защото не искат техните синове, съпрузи, бащи, братя и пр. да бъдат мобилизирани и задължени да участват във военни действия. Вероятност за което, за съжаление има, ако ужасната война в Украйна, продължаваща вече над година, се разшири.

    И, при цялото съчувствие и болка от това, което преживяха и преживяват хората в Украйна, включително и тези в самообявилите се републики в източната част на страната, където военните действия са най-горещи – ако войната излезе извън границите на Украйна и престане да бъде само регионална, могат да загинат и български граждани – ако управляващите политици одобрят решения, въвличащи България в пряк военен конфликт. Това е много важен въпрос, по който управляващите едва ли биха инициирали сами национален референдум. Изпълнителната и законодателната власти в България не обичат и без това да се допитват в национални референдуми до т.нар. суверен, по каквито и да било въпроси. 

    .

    Повиквателна за явяване във военно окръжие. Източник: Георги Минчев Георгиев, Фейсбук

    В Инициативния комитет за провеждането на споменатия Рефендум за мир и суверенитет влизат проф. Нако Стефанов, Сърнела Воденичарова, Христо Лафчиев, Бойка Атанасова, Милена Хорозова, Николай Захариев, адв. Румяна Ченалова. (От Инициативния комитет декларират, че никой от тях не е партийно обвързан.)

    В Общественият съвет на референдума влизат доц. Григор Сарийски, Нешка Робева, адв. Владимир Шентанов, разследващия журналист Диляна Гайтанджиева, доц. Валентин Вацев, първият български космонавт Георги Иванов, полк. Николай Марков, Мартин Патрушев от „Рационална съпротива“, доц. Атанас Мангъров, д-р Пламен Пасков и др. (Някои от споменатите личности станаха доста известни, макар и не в мейнстрийма, а в медийната периферия, с опозиционните си и критични мнения по различни въпроси, свързани със случващото се в българската политика.)

    Въпросите за този референдум за следните:

    1. Подкрепяте ли да се установи национална политика на военен неутралитет на България по отношение на всички външни за територията й конфликти?

    2. Подкрепяте ли изпращането и използването на български въоръжени сили извън страната във връзка с въоръжен конфликт да се решава само с национален референдум?

    3. Подкрепяте ли пребиваването на чуждестранни военни формирования на територията на страната по повод външен за България въоръжен конфликт да се разрешава само с национален референдум?

    4. Подкрепяте ли да бъдат променени изискванията за брой подписи за произвеждане на национален референдум, като при над 100 000 подписа Народното събрание задължително да взима решение за произвеждането му?

    5. Подкрепяте ли да е налице решение на национален референдум, когато с повече от половината от действителните гласове е избран един от отговорите – ДА или НЕ – и това мнозинство е поне една трета от участвалите в последните парламентарни избори?

    6. Подкрепяте ли национален референдум да може да се произвежда относно дългосрочни договори от компетентността не само на Народното събрание, но и на Министерския съвет, като те се ратифицират или сключват само ако има положително решение на референдума?

    Още информация по темата: 

    на сайта на референдума, както и в приложените материали – Разяснителна-брошура; Бланка_подписка за_Мир_и_НеутралитетДЕКЛАРАЦИЯ_подписи.

    .

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    Послеслов

    Едно историческо напомняне – когато се случи война, където и да е, каквато и да е тази война, най-много страдат обикновените хора. Те плащат цената за решенията на своите политически елити. А членовете на тези елити обикновено имат повече възможности да се погрижат техните семейства и роднини да не бъдат ранени или убити, както и да се справят с икономическите последствия от войната. Никой не е питал, впрочем, нито руския, нито украинския народи като суверени дали одобряват всички важни решения на управляващите ги. И не само в Русия, където е ясно какъв е режимът, не се случва това, и опозиционните гласове са заглушени. Междувременно загинаха стотици хиляди украински и руски военни, като броят на убитите и ранените расте всеки ден. (Сред тях не са украинците в боеспособна възраст, избягали с джиповете и парите си в чужбина още в началото на войната. Нито някои по-заможни руснаци, постъпили подобно, застрашени от мобилизация.) Отделно от това са цивилните жертви и настъпилата кръвна омраза, която ще надживее военните действия; отделно са милионите или може би вече милиардите, похарчени за оръжия; отделно – икономическите поражения. Дали наистина тази война не можеше да бъде избегната и дали наистина само Путин и неговият режим са виновни за нея? Едва ли. Тази война има дълга предистория, сражения и жертви, още от 2014 г. Във всеки случай, ако настъпи ескалация, и обикновените български граждани няма да ги питат управляващите дали искат или не пряко участие в тази война. Ще им кажат, че така трябва, че каузата си струва, че са нужни солидарни действия в битката с един агресор и т.н. Но цената ще я платят точно те. Затова би трябвало да имат право на глас.

    .

  • Вълнуващата „Приказка за България“ продължи на родна земя

    .

    Вълнуващата „Приказка за България“, започната от Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина, продължи и на територията на България в Пловдив. Срещи и нови приятелства с децата от ОУ „Алеко Константинов“ – Пловдив и БНУ „Цар Симеон Велики“ – гр. Орестиада, Гърция. Благодарности от ръководствотo на БНУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Атина и г-жа Мими Ничева бяха отправени към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Асоциацията на българските училища в чужбина.

    ––––––––––––––––––––––––––––––

    .

    Група ученици продължиха „Приказка за България“ с посещение в Пловдив

    Вълнуващата „Приказка за България“, започната от БНУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Атина в деня на националния празник 3-ти март, продължи и на територията на родината ни от 18 до 22.04.2023 г. в Пловдив, с група ученици, изявили се през настоящата учебна година, благодарение на финансовите средства, отпуснати от МОН по националната програма „Роден език и култура зад граница“.

    .

    .

    Незабравими мигове и вълнуващи контакти бяха споделени с децата от ОУ „Алеко Константинов“, гр. Пловдив, и БНУ „Цар Симеон Велики“, гр. Орестиада, Гърция.

    .

    .

    Специални благодарности от името на директора на БНУ „Св. Св. Кирил и Методий“ бяха изказани за доц. Адриана Любенова и г-жа Боянка Иванова – членове на УС на АБУЧ, без чието съдействие и подкрепа пътят към родните места на Левски, Ботев и Вазов нямаше да бъде така емоционално осветен и патриотично зареждащ, споделят от ръководството на училището.

    .

    .

    Г-жа Мими Ничева разказва с благодарност, възхищение и вяра, че: „Топлият прием в ПУ „Паисий Хилендарски“ от заместник ректора доц. Надя Чернева и импулсът за продължаване на образованието в България; увлекателните разкази за трите бисера от огърлицата на крайбалканските възрожденски градчета на г-н Родозов; изключителната осанка на Апостола в Карлово (с аромат на роза); мястото на вълненията на Рада Госпожина, родната къща на Вазов и гордо извисеният дух на Ботев в „тоя алтън Калофер“ са само част от тази дивна приказка, която ще има своето продължение в мотивацията на всички участници да не спират да пеят, да рецитират и да танцуват за България.“

    .

    .

    Снимки: БНУ „Св. св. Кирил и Методий“

    Източник: aba.government.bg

    .

  • Национална изложба на каракачански кучета

     

    Националната изложба на Каракачански кучета ще се проведе днес, в Деня на Земята, в софийското село Железница, арена „Фермата 6“, местност Усади. Събитието ще започне от 11 часа местно време. Повече за изложбата, за самата порода и за това, че най-много български каракачански кучета извън страната има в САЩ разказва председателят на Международна асоциация „Каракачанско куче“, зооинж. Веселин Динчев.

    –––––––––––––––––––––––––––––––––

    За дванадесети път Международна асоциация „Каракачанско куче“, в партньорство с кметство Железница, организират в полите на Витоша национално представяне на тази стара българска порода.

    Порода, прочула се в миналото с безстрашния си дух. Описвана от майстори на перото и четката като Йордан Йовков, Георги Райчев, Поп Минчо Кръстев, Златю Бояджиев.

    Въпреки геноцида, осъществяван върху породата през втората половина на ХХ век, тя оцелява благодарение на отделни овчари и любители. В наши дни Каракачанското куче отново се възражда. А благодарение на съхранените му превъзходни качества на пазач на стадата много екземпляри вече охраняват ферми и стада по света. Най-много каракачански кучета извън България живеят в САЩ. Американските фермери са изключително доволни от качествата на породата и тя набира все по-голяма популярност сред тях. Основана е и американска асоциация на Каракачанското куче, American Karakachan dog Association (AKDA), която е основен партньор на Международна асоциация „Каракачанско куче“ (МАКК) в съхранението на тази безценна българска порода.

    По време на събитието ще бъде разказано за научните проучвания на USDA (Американската агенция по селско стопанство) и Utah State University, целящи намаляване щетите на фермерите от нападения на едри хищници (гризли, вълк, койот, пума, рис) и свързаните с това огромни финансови загуби. Обект на проучването е ефективността на породи кучета пазачи на стада. Сред тях и българските Каракачански кучета. Ще бъдат представени и получените резултати при тестовете на българската порода и защо тя е по-ефективна в сравнение с другите изследвани породи.

    Ще бъдат показани и истински работни Каракачански кучета, докарани от стадата си в Пирин, Витоша, Стара Планина, Родопите, Рила. Кучета, влизали в битки с вълци и прогонвали мечки.

    .

  • Разпятието на Великденския фестивал

     

    Иван Николов,

    ГЛАС ПРЕС

    Юбилейният 30-ти Международен детски Великденски фестивал Босилеград ‘2023, под мотото „и този път“ премина с обичайните големи детски очаквания, радости, смях, понякоя детска сълза и впечатляваща културно-забавна програма.

    Фестивалът вече три десетилетия е знак за разпознаване на Босилеград. Той се провежда благодарение на ентусиазма на неговия създател и главен организатор Александър Димитров, който с невероятни усилия и умението си да обединява държавни институции, общини, културни институции, културни дейци, училища, както и желанието да поддържа контакти с българските общности зад граница.

    Партньорите на фестивала ги обединява любовта към децата и желанието им да ги възпитават в духа и ценностите на християнския свят, независимо от границите и историческите наслагвания.

    Международният детски Великденски фестивал в Босилеград извървя труден и дълъг път на утвърждаване и себедоказване – от улична детска игра на Великден до международен фестивал и член на Европейската асоциация на фестивалите.

    Фестивалът остави трайна следа в историята на Босилеград. В сравнение с годините, когато в Босилеград не можеше да дойде българин от България, без да му скочат тълпа полицаи и агенти от Държавна сигурност и после дни наред да изучават кой е, какъв е, къде е спал, с кого и какво е говорил, Великденският фестивал направи невъзможното – доведе стотици деца от България с родителите им, настани ги на семейни начала в босилеградските семейства, запозна ги с тукашните деца, сприятели ги, понякога даже за цял живот, пример с училището „Г. Милев” от град Раднево.

    Неделима част от Великденския фестивал са изящните културни програми, които босилеградчани не бяха виждали дотогава. Театрални постановления, концерти с фолклор, балет, латино-танци, изпълнения на най-популярните изпълнители на българска музика, поп и джаз музика, шоумени, фокусници, кукери, нестинарски танци – с една дума, в Босилеград бе представено най-доброто от българската култура. Заедно с културните дейци, на сцената на фестивала се качиха дипломатически представители, политици, спортни шампиони, евродепутати и кой ли не още.

    Не можем да отминем и отзивчивостта на десетки босилеградски семейства, които приемаха гостуващите деца, споделяха с тях Великденската си трапеза и ги настаняваха в домовете си. Благодарение на тях, замръзналите през десетилетията отношения с нашите сънародници и преселници в България се стоплиха и хората тръгнаха към Босилеград.

    Медийните отзвуци от фестивала станаха причина да преоткрием отдавна позабравените връзки с нашите преселници в Козлодуй. Те дойдоха в Босилеград, отидоха по околните села, откъдето техните предци преди повече от век са тръгнали по пътя на изгнанието, после ние отидохме при тях и преоткрихме роднинските си връзки, създадохме нови познанства и приятелства. Мисията на фестивала и на другите ни многобройни културни събития се превърна в капитал, който, за съжаление, бе проигран и изобщо не бе оползотворен по начин, по който Босилеград да стане по-известен и да се превърне в по-добро място за живот.

    Връзките и контактите с община Козлодуй после ги пое община Босилеград и след едно-две гостувания и „побратимяване“ на двете общини, успя да ги компромитира до такава степен, че те вече са напълно изчезнали.

    Великденският фестивал доведе и нашите сънародници от Молдова и Украйна в Босилеград, след това отведе и босилеградчани при тях. В Болград, Комрат и Кишинев те имаха възможност да видят нещо повече за това каква е цената на род и родина на стотици километри и след векове отсъствие от България.

    След тия успехи, бяха хвърлени огромни усилия и средства да се противодейства на Великденския фестивал, да се замести с импровизирани бледи копия от типа на „Краище пее и танцува“ и „Великден на Тримеждието“, които го дублираха, опорочаваха и подменяха неговите братски и европейски цели и послания. Войната срещу фестивала, срещу българските сдружения и организации, срещу съвременните идеи се усилваше паралелно с усложняването на политическата ситуация в Сърбия и отразяваше истинската същност на българо-сръбските отношения.

    Въпреки това, фестивалът растеше и достигна внушителни размери, както по броя на участниците си, така и по географския си обхват – 860 деца от Босилеград, България, Сърбия, Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Румъния, Молдова и Украйна. По време на Великденските празници Босилеград гъмжеше от деца и възрастни, от детски шум и смях, от музика, танци и фойерверки. Всеки посрещаше гости и поне един път в годината Босилеград приличаше на вълшебна детска приказка.

    Колкото по-пищен и успешен ставаше фестивалът, толкова повече се увеличаваха враговете му. Като част от организацията на фестивала, знам колко беше трудно да осигурим средства за подаръци и награди, да посрещнем, да настаним, да поемем всички рискове за здравето и живота на децата, да организираме състезанието и, не на последно място, да се сблъскаме със злобата, завистта и най-подлите черти от нашия манталитет, който не се интересува от благородните идеи и ценности, а от това как да подправи яйцето на детето си, за да спечели телевизора или колелото!

    Дребните и злобни душици, които през живота си не са свършили една народополезна работа, така и не престанаха да си измислят колко пари сме спечелили от фестивала, а истината беше, че печелеха всички други, освен нас. Печелеше Ученическият дом, където настанявахме децата, печелеше хотелът, печелеше Културният център, където си плащахме залата за провеждане на фестивала, печелеха магазините, печелеха ресторантите, които на Великден отчитаха най-големите си обороти.

    За съжаление, след трийсет години, Великденският фестивал неминуемо споделя съдбата на един град със затихващи функции. Босилеградските деца са все по-малко. Градът няма капацитети за настаняване на гости. Фестивалът оцелява все още, благодарение на ентусиазма и свръхчовешките усилия на Александър Димитров и неговите партньори, които все още намират сили и средства да подсигурят подаръците и наградите за участниците на фестивала, да отделят от празника, от семейството и времето си за децата.

    Недостойната война срещу фестивала продължава. Пародиите на фестивала, които кметът на общината организира по същото време и на същото място, явно имат за цел да дублират, да отклонят вниманието на хората и да попречат на Великденския фестивал.

    Юбилейният 30-ти Международен детски Великденски фестивал не бе отразен от българските национални телевизии. Затова пък по БНТ бяха излъчени кадри от състезанието с Великденски яйци в сръбският град Мокрин!? Честито! Може би пък да е за добро. Като знам качеството на българската журналистика, се питам дали гладните за сензационализъм репортери нямаше да се струпат пред престола на „Цара ускршњих јаја“ и водещия Владимир Захариев, който в центъра на Босилеград изпълняваше цирковите си номера?

    На Великден органите на МВР в Босилеград отново намериха повод да се изрепчат на кукерите от село Светля, Пернишко, и да глобят шофьора на автобуса с 32-годишен стаж за превишена скорост с 1 (един) километър!

    По същия начин бе изпратен и шофьорът на автобуса от Молдова, също професионалист, изминал без грешка 1200 километра до Босилеград, и бе глобен с 5.000 динара в с. Райчиловци на единствената права отсечка у нас от един километър!

    Участниците в културната програма, танцьори, музиканти, артисти отново бяха задържани на ГКПП-то „Рибарци“ необичайно дълго и грубо, вероятно с намерение завинаги да запомнят за сръбското гостоприемство.

    Много ниски страсти, много завист и злоба в Деня на Възкресение Христово, когато трябва да честваме победата на живота над смъртта, на доброто над злото и на новото начало.

    Разбира се, времето ще заличи всичко лошо, ще се забравят дребните пропуски и слабости. Ще останат само спомените и радостта на децата, които, след три десетилетия, водят собствените си деца на фестивала да изпитат същата великденска тръпка, която те са изживяли в детството си.

    Босилеградската Великденска приказка неразривно е свързана с личността и идеализма на Александър Димитров, който така или иначе имаше енергията да увлече и стотици други хора в реализацията на фестивала. Босилеград, за съжаление, не е място, където могат да живеят хора с градивни идеи и визия за бъдещето. А още по-малко, да се последват и да им се отдаде морално признание.

    Великденският фестивал, както и самият Босилеград, вече са качени на разпятието, а тукашният Понтий Пилат си мие ръцете от успешно изпълнената задача.

    .

    .

  • Субсидиране на високорискови заеми за сметка на собственици с добра кредитна история

    .

    The New York Post: Как САЩ субсидират високорисковите купувачи на жилища – за сметка на тези с добра кредитна история

    Fannie Mae и Freddie Mac ще въведат промени в таксите, известни като корекции на цените на ниво заем (LLPA) на 1 май, които ще засегнат ипотеките, произхождащи от частни банки в цялата страна, от Wells Fargo до JPMorgan Chase, ефективно променяйки лихвените проценти, плащани от огромното мнозинство купувачи на жилища.“ – информира The New York Post.

    „Резултатът, според професионалистите в индустрията: по-скъпи месечни ипотечни плащания за повечето купувачи на жилища – грозна изненада за тези, които са работили години, за да изградят кредита си, само за да се сблъскат с по-високи разходи, отколкото са очаквали, като част от усилията за достъпност на жилищата от страна на Федералната агенция за жилищно финансиране“ – пише още вестникът.

    „Ще бъде предизвикателство да се опиташ да обясниш на някого, който казва: „Цял живот съм работил за висок кредит и съм вложил много пари, а ти ми казваш, че това е негатив сега?“. Това е да имаш труден разговор“ – казва пред вестника един разтревожен инициатор на ипотечен заем, базиран в Аризона.

    Целият материал в оригинал ТУК.

    .

    ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

    Fox News: Правилото на Байдън ще преразпредели високорисковите заеми към собствениците на жилища с добра кредитна история

    „Предстои да влезе в сила правило на администрацията на Байдън, което ще принуди купувачите на жилища с добър кредит да плащат повече за своите ипотеки, за да субсидират заеми на кредитополучатели с по-висок риск.“ – информира Fox News.

    И още от същия материал: „Експерти смятат, че кредитополучатели с кредитен рейтинг от около 680 ще плащат около $40 повече на месец за ипотека от $400 000, съгласно правилата на Федералната агенция за жилищно финансиране, които влизат в сила на 1 май; разходи, които ще помогнат за субсидиране на хора с по-нисък кредитен рейтинг, които също търсят ипотека, според доклад на Washington Times във вторник.

    „Промените нямат смисъл. Наказването на кредитополучателите с по-големи първоначални вноски и кредитни резултати няма да се отрази добре“ – казва Иън Райт, старши кредитен служител в Bay Equity Home Loans, пред Times, цитиран от Fox News „Това прекалено усложнява нещата за потребителите по време на процес, който вече може да се почувства като непосилен с количеството документи, жаргон и т.н. Объркването на кредитополучателя никога не е добро нещо.“

    Федералната агенция за жилищно финансиране, която контролира федерално подкрепяните компании за жилищни ипотеки Fannie Mae и Freddie Mac, отдавна се стреми да даде на потребителите по-достъпни възможности за жилища. Но тези, които работят в индустрията, вярват, че новите правила само ще разочароват и объркват хората.“

    Целият материал в оригинал ТУК.

    .

  • Великден в Българското посолство в Токио

     

    Прием по случай Великден на българската общност в Токио

     

    Българската общност в Токио посрещна българските празници в Посолството на Република България.

    .

    .

    На 16 април 2023 г. на приема присъстваха над 100 души – българи и японските им семейства, сред които голям брой деца и младежи.

    .

    .

    Проведено бе и първото събитие по проекта „Да съхраним и предадем на следващите поколения българските народни традиции, обичаи, музика и танци в Япония“. Ръководителят на проекта, г-жа Ирен Ямами, представи различни обичаи и традиции, свързани с народните празници Лазаруване, Цветница, Великден и Гергьовден. Изпълнени бяха музика и танци, характерни за съответните празници. Събитието бе посрещнато с голям интерес от всички присъстващи.

    .

    .

    Посланик Мариета Арабаджиева поздрави екипа на проекта и увери, че посолството ще продължи да подкрепя инициативи, насочени към сближаване на българската общност и запознаване на повече млади хора с богатото българско културно наследство.

    .

    .

    Снимки: Посолство на Р България в Токио

    Източник: aba.government.bg

    .

  • Докъде докараха спорта?

    .

    Разказ през сълзи на американската състезателка по плуване Райли Гейнс* за това как й се налага да се състезава с биологичен мъж и да споделя след това съблекалнята с него.

    Докъде докараха спорта?!

    .

    Екаретина Трифонова

    .

    .

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    * Райли Гейнс (Riley Gaines) разказва, че е била в женския отбор по плуване на Университета в Кентъки, който е завършила наскоро. Тя е многократна шампионка на National Collegiate Athletic Association (NCAA). Една от най-бързите състезателки в дисциплината 200 метра бътерфлай. Гейнс, както и други жени спортистки, е била принудена миналата година да се състезава с биологичния мъж Лий Томас (Lia Thomas), на когото/която е било позволено да се състезава в женската дивизия, след като преди това се е състезавал в мъжкия отбор на Университета на Пенсилвания. Преди да започне да се състезава при жените, Томас се класирал/а доста назад при мъжете. Въпреки че на едно състезание – 200 метра свободен стил, в което Геймс и Томас завършили с абсолютно еднакво време, до стотна от секундата, наградата била присъдена на Томас. Освен това Райли Геймс и други спортистки са били принудени да делят една съблекалня с Томас, който имал, по думите на Райли, абсолютно запазени мъжни гениталии.

    .

  • Първият ден на 49-ото НС

    .

    Фалстарт с избора на шеф на парламента и изненадващ край на заседанието

    Емоционални речи, призиви за компромиси, но малко реални признаци за постигането на разбирателство – поне що се отнася до избора на шеф на парламента. Така започна първото заседание на 49-ото Народно събрание.

    Начело на заседанието по традиция е най-възрастният народен представител, който в случая е Вежди Рашидов от ГЕРБ.

    Новите 240 депутати положиха своята клетва, записана по Конституция:

    „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

    Вежди Рашидов: Голямата политика е низ от компромиси в името на българския народ

    Откриващата реч на Рашидов до голяма степен беше посветена на покаянието, компромиса и разбирателството, като в нея имаше призив за редовно правителство, което да се ориентира към решаването на проблемите на обикновените хора.

    „Завършиха изборите за 49-ото НС, срещнах се с много хора, различни по професии и интереси, но еднакви в бедността. Хора отрудени, душевно красиви, хора честни и чисти, забравени от политици и от Бог. Те искаха елементарни неща, които държавата им дължи като доктор за болките им“, коментира Рашидов.

    „Обществото желае стабилно правителство, което да гарантира спокойствието на всички, да върне надеждите и усмивките, останалото е просто омраза за сметка на хората“, каза депутатът от ГЕРБ-СДС.

    След удрянето на първия звънец и полагането на клетвата прозвучаха химните на България и Европейския съюз (ЕС). По време на химна на ЕС депутатите на „Възраждане“ демонстративно седнаха.

    Радев: На 49-ото Народно събрание е отредена съдбовна роля

    Президентът Румен Радев също отправи поздрав към новите депутати и ги призова да подходят отговорно към работата и задачите, които има пред новия парламент.

    „На 49-ото НС е отредена съдбовна роля. Всички очакваме да вземе дълго отлагани решения, не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива пред страната и бъдещето ни като демократично общество“, коментира държавният глава.

    Президентът призова новия парламент да се заеме с неотложните задачи за съставяне на правителство

    След заклеването на депутатите в 49-ото Народно събрание и речта на президента важна част от първото заседание на новия парламент падна върху програмните речи на политическите сили.

    Какво обещаха партиите на първото заседание на 49-ото Народно събрание

    Много призиви за разум и смирение, но малко признаци за компромиси

    Първият опит за избор на председател на Народното събрание – основната задача на политическите сили по време на първото заседание на новия парламент, претърпя провал.

    Кандидатите за поста бяха двама – от ГЕРБ-СДС издигнаха отново Росен Желязков, който беше кандидат за шеф и на 48-ия парламент, докато „Възраждане“ лансираха своя депутат Петър Петров.

    Номинацията на Петров събра 37 гласа „за“, 88 „против“ и 39 „въздържал се“. „За“ Желязков бяха 79 народни представители, не го подкрепиха 8, а 144 се въздържаха.

    След гласуването Асен Василев от ПП-ДБ излезе на парламентарната трибуна, за да даде предложение да се приеме председателство на парламента на ротационен принцип, подобно това в Европейския парламент, като на два месеца първите две политически сили да сменят председателя на НС и на правната комисия.

    След предложението беше дадена почивка от 30 минути, за да бъде обсъдена идеята между партиите. След почивката обаче изненадващо председателстващият заседанието Вежди Рашидов обяви край на работата на депутатите за днес.

    Заседанието ще продължи в четвъртък от 10:00 часа.

    ***

    Часове преди първото заседание на новия парламент лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов призова депутатите от партията да подадат ръка на „Продължаваме промяната – Демократична България“, за да могат двете формации да направят заедно коалиционен кабинет, защото държавата е в тежко положение и може да остане без бюджет.

    Самият Борисов този път ще може да влияе по-пряко на събитията, тъй като сега влиза като депутат в Народното събрание.

    В рамките на миналото Народно събрание изборът на председател на парламента се превърна в сложна задача, отнела няколко дни, за да бъде решена. Тогава паритетът между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ доведе до патова ситуация, при която нито кандидатът на първите Росен Желязков, нито на вторите – Никола Минчев, успя да събере достатъчно подкрепа.

    Решението в първите дни на 48-ото Народно събрание дойде след компромис от страна на БСП и подкрепа за Вежди Рашидов за председателския пост, който се оформи като достатъчно приемлива кандидатура.

    На първото заседание на 49-ото Народно събрание присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Гълъб Донев и членовете на служебното правителство.

    Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания.

    В 49-ото Народно събрание разпределението на силите между парламентарни групи е следното: ГЕРБ/СДС – 69 депутати, „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 64, „Възраждане“ – 37, ДПС – 36, БСП за България – 23, „Има такъв народ“ – 11.

    Източник: Webcafe.bg

    .

  • Реставрират паметника на Ботев в Кишинев

    .

    ЗАПОЧНАХА РЕСТАВРАЦИОННИТЕ РАБОТИ НА ПАМЕТНИКА НА ХРИСТО БОТЕВ В КИШИНЕВ

    .

    .

    На 7 април 2023 г. официално започнаха реставрационните работи на паметника на българския поет-революционер Христо Ботев, който е разположен в столицата на Република Молдова – гр. Кишинев (на ул. „Христо Ботев“, градски сектор „Център”). Освен реставрацията на самия паметник, се планира да бъде облагородена и цялата прилежаща територия.

    .

    .

    Проектът е иницииран от Научно дружество на българистите в Р Молдова и финансово е подкрепен от Министерство на външните работи на Р България по програма „Българската помощ за развитие”. Общата стойност на проекта е 38 293 български лева (от които българската страна осигурява 33 хил. лева).

    .

    .

    Консултантско-документационна поддръжка е оказана от Института за културно наследство към Министерството на култура на Р Молдова, а също така и от Кметството на муниципия Кишинев. Срокът за изпълнение на реставрационните работи е 2 юни 2023 г.

    .

    .

    Паметникът на Христо Ботев е вторият най-значим български монумент в Република Молдова (след паметника „Шипка“). Откакто е поставен (през 1977 г.), той капитално не е бил ремонтиран. Вследствие на естественото износване от времето и корозивните процеси, в момента паметникът и прилежащата му територия изискват цялостна реновация.

    .

    .

    Пресслужба на Научното дружество на българистите в Р Молдова

    Източник: ndb.md

    .

  • Тръмп след 34 обвинения: Това е преследване, не разследване

    .

    45-ят президент на САЩ Доналд Тръмп изнесе историческа реч на 4 април 2023 г. от имението си Мар-а-Лаго в щата Флорида, след като същия ден в Ню Йорк му бяха повдигнати обвинения в 34 престъпления.

    Събитието поставя прецедент в историята на САЩ, тъй като Тръмп е първият президент на страната, подвеждан под съдебна отговорност.

    .

    .

    Пълният текст на речта на Тръмп:

    „Благодаря на всички! Трябва да спасим своята страна! Бог да ви поживи всички!

    Никога не съм и помислял, че това нещо може да се случи в Америка. Единственото престъпление, което съм извършил, е безкомпромисно да браня нашата нация от онези, които се опитват да я унищожат.

    От самото начало демократите шпионираха предизборната ми кампания. Помните ли? Нападнаха ме с всякакви фалшиви разследвания – за Русия (импийчмънт измама номер 1), за Украйна (импийчмънт измама номер 2) и с незаконния и противоконституционен щурм на Мар-а-Лаго. Излъгаха съдилищата, ФБР и Министерството на правосъдието, за да водят безмилостни съдебни преследвания срещу членове на Републиканската партия.

    Прокараха противоконституционни промени в избирателните закони, без да получат одобрение от щатските законодатели. Осигуриха си милиони гласове, като незаконно ги добавиха в изборни урни, заснети дори с камери, собственост на държавата.

    А съвсем наскоро – ФБР и Министерството на правосъдието съзаклятничиха с Туитър и Фейсбук да не казват лоша дума за лаптопа на Хънтър Байдън – чието съдържание изобличава семейството на Джо Байдън като престъпници, и което семейство – според aнкетьори – е щяло да струва на Байдън 17 точки по-малко гласове в изборите. А ние се нуждаехме от много по-малко – от около 16.9… Тези гласове щяха да бъдат в наша полза – не в моя полза, а в наша полза. Защото страната ни отива по дяволите.

    А помните ли 51-имата агенти, които обявиха, че лаптопът на Хънтър Байдън е „руска дезинформация“? Този лаптоп не съществува, той е просто „руска дезинформация“… И това беше потвърдено от ФБР, които много добре знаеха, че не е руска дезинформация.

    И още: изборите ни бяха като в държава от третия свят. Такава масова намеса в избори е невиждана в историята на нашата страна.

    Да поговорим и за подкрепяния от радикално левия Джордж Сорос, прокурор Алвин Браг от Ню Йорк – който действа сякаш под мотото „Ще хвана президента Тръмп“. Сякаш участва в предизборна кампания. Браг искаше да ме хване на всяка цена, дори преди да знае каквото и да било за мен. Но всички, които наблюдават този случай – включително републиканци и дори заклети демократи – казват, че престъпление липсва и че такова обвинение никога не е трябвало да бъде повдигано. Дори хора, които не са ми големи почитатели, казаха, че това не бива да се прави, че е обида за нашата страна и че светът вече ни се смее – както и по много други причини, като отворените ни граници, изтеглените ни войски от Афганистан, изоставените там американски граждани, изоставеното там военно оборудване с най-високо качество в света на стойност 85 милиарда долара (151.7 милиарда лева); там изгубихме и 30 забележителни младежи, а още мнозина бяха ранени, осакатени и забравени. Това е най-срамният период в нашата история, по мое мнение.

    След това пък се отказахме от енергийните си независимост и водеща роля. Също от три години насам имаме процъфтяваща престъпност – ако погледнете статистиката в ръководените от демократите градове, цифрите са невиждани досега.

    Откритите заплахи от различни държави за употреба на ядрено оръжие – нещо, което никога не е било споменавано или обсъждано от други държави през цялото управление на администрацията на Тръмп, и което лесно може да доведе – под управлението на администрацията на Байдън – до открита ядрена Трета световна война. Не сме далеч от това, ако щете вярвайте.

    Икономиката ни е парализирана от най-високата инфлация от 60 години насам. А армията ни – която преди беше използвана за победа над Ислямска държава, сега е станала woke до най-високите си нива, като се опитва да индоктринира всеки свой член-патриот до най-ниското ниво.

    Но сега те наистина се активизираха – искат да изправят на съд 45-ия президент на САЩ, който получи над 75 милиона гласа – повече от всеки друг президент в историята на страната. За целта им помага местният расистки настроен демократически областен прокурор в Атланта, който прави всичко възможно да ме изправи на съд за абсолютно изряден телефонен разговор – дори по-изряден от разговора ми с украинския президент. В този телефонен разговор не беше казано нищо нередно, дори накрая се разбрахме да продължим обсъждането на изборните измами в щата Джорджия. По-късно още много адвокати не откриха нищо нередно в този разговор. Докато в един момент той се сети: „Да, помня как Тръмп се обади, само чуйте“. Този фалшив казус беше върнат на масата, за да се намеси в предстоящите президентски избори през 2024 г., и той трябва да бъде оттеглен незабавно.

    После пък имаме този радикално ляв безумец, известен като „бомбохвъргача“, който тормози моите хора ден след ден, заради т.нар. „измама с кутиите“, както го наричаме ние. Иначе се нарича „Закон за президентските архиви“ – иницииран и одобрен от Конгреса на САЩ много отдавна. Съгласно този закон, аз трябва да преговарям с Националния архив – който към днешна дата е радикално лява, създаваща проблеми, организация, която определя Конституцията на САЩ като „опасна“ и „травматична“. Представяте ли си? С такива неща трябва да се занимаваме. Но в Закона за президентските архиви няма изброени престъпления. Просто този закон не е затова.

    Преговаряхме добросъвестно, за да върнем всички или поне някои от документите, които аз открито отнесох в Мар-а-Лаго от Белия дом – точно като всеки друг президент преди мен. Когато дойдоха служители на ФБР и Министерството на правосъдието, казах на адвокатите си да им покажат документите в добре обезопасен склад, където те бяха заключени. ФБР издадоха нареждане: „Моля, сложете още една ключалка на вратата“. Незабавно се подчинихме. След това в Мар-а-Лаго нахлуха тежковъоръжени агенти на ФБР. Те иззеха, каквото поискат, включително мои паспорти и медицински документи. Всички бяхме шокирани, никой не беше чувал за подобен щурм преди. Кой би повярвал? Кой би помислил, че такова нещо може да се случи в наши дни?

    Веднага си помислих за четвъртата поправка, която предпазва от безпричинен обиск и арест. Но те го направиха, така или иначе, защото нашата правна система е станала беззаконна. Използват я, за да спечелят изборите. Очевидно не ме разглеждат по ненаказателния Закон за президентските архиви. Вместо това извадиха друг закон – Закон за шпионажа от 1917 г., по който наказанието е смърт. Как ви звучи? Дори предвид факта, че той няма нищо общо с открито отнасяне на кутии с документи, дрехи и други вещи в дома ми. Нещо, което са правили президентите Обама, Буш, Джими Картър, Роналд Рейгън и всички останали…

    Всъщност, Хилари Клинтън се отърва от 33 000 мейла, но в това нямаше проблем.

    Но никой не може да се мери с Джо Байдън. Този безумец, специален прокурор Джак Смит (чудя се как ли се е казвал, преди да си смени името), за когото другите от неговата порода казват, че е по-лош дори от тях. Този Смит вече е вперил поглед в Тръмп. Въпреки че Джо Байдън е изнесъл огромно количество документи и дори е складирал много кутии в китайския квартал. Как ви се струва това? Тъкмо получи 10 милиона долара от Китай. За какво са? Предполагам, са спечелени с компетентността на Хънтър. Други кутии пък е складирал в необезопасени офиси в Пенсилвания и е пръснал из целия си гараж – същият, където е паркиран прочутият му Корвет… по пода има класифицирани документи, но и в това няма проблем.

    Още по-забележително е, че Байдън държи 1850 кутии в щата Делауеър, и отказва да ги предаде. Кажете ми, не е ли това истинско възпрепятстване на закона? Да, така е. Като президент, аз имам право да декласифицирам документи и процесът е автоматичен. Ако ги взема със себе си, те автоматично стават декласифицирани. Байдън беше вицепрезидент. Като такъв, той абсолютно нямаше право да декласифицира документи. За това си деяние той не подлежи на ненаказателния Закон за президентските архиви. А на истински наказателния Закон за федералните архиви. Но това няма значение, защото те не следват закона, който има доста сериозни наказания. Байдън е класифицирал документи, които е отнесъл, докато е бил сенатор. Това е абсолютно неприемливо. Други сенатори, включително от Демократическата партия, са възмутени, но той не е тормозен и преследван като хората, които работят за мен.

    Всъщност, изглежда, те изцяло са забравили за неговите документи, макар да са хиляди. Няма проблем за тях. Обичат да казват, че аз възпрепятствам закона – което аз не правя – понеже сътрудничих добре с Националния архив, докато ФБР не нахлуха в дома ми. Байдън възпрепятства закона, като не дава достъп до 1850 кутии и не обяснява защо в китайския квартал са складирани още много кутии. Не може да го обясни. Защо са в китайския квартал? Не знам. А накрая разследват мен.

    Този път става дума за гражданско разследване от друга расистка, също част от кампанията „Ще хвана Тръмп“. Името й е Летиша Джеймс и тя заяви: „Очаквам с нетърпение да ходя всеки ден в кабинета на главния прокурор, докато не го осъдя, а после ще се прибера у дома“. Това направи, преди изобщо да ме познава.

    Тя обяви: „Това, което възпламенява душата ми, е Тръмп“; и също каза, че е взела на мушка Кулата на Тръмп. Не познавам тази млада дама. Тя дори увери своите поддръжници, че със сигурност ще ме съди. Но ние няма да се дадем лесно. След това заяви, че съм бил незаконен президент. Благодаря. При всичко, което направихме за енергийната сигурност, армията, данъците, най-значимото намаляване на данъците в историята. Летиша Джеймс обеща да използва всяка област на правото, за да разследва президента Тръмп и неговите бизнес сделки.

    Също тези на неговото семейство; ще ги разследва активно. Това тя заяви преди изобщо да е заела пост и да знае каквото и да било за мен. Точно заради това – наред с непрестанната престъпност – толкова много хора напускат Ню Йорк. Тя каза, че съм подправил финансовите си отчети, но всъщност ние доказваме и ще докажем, че финансовите ми отчети са за дори повече пари, а не за по-малко, и в тези отчети има клауза, която гласи, че надзорните институции не бива да разчитат на самите отчети. Но те имат проблем с това, защото имам твърде малко дълг. Не могат да повярват, че е така.

    Имам много малък дълг в сравнение с активите, които притежавам. Още по-важно е, че нито една банка не е изгубила и долар заради мен. Джеймс ме разследваше, за да помага на банките. Те имат добри адвокати, но не изгубиха и долар заради нас. Всъщност, въпросните банки спечелиха близо 200 милиона долара от Доналд Тръмп и ме обичаха много. Никога не сме пропускали плащане, никога не сме получавали известие за просрочване на вноска. Имах чудесни отношения с всички тях. Нямам нужда от банки. Имаме много пари в брой. Заедно със семейството си изградих чудесен бизнес. Имам двама синове, които вършат прекрасна работа. Тифани, Иванка и Барон също ще бъдат чудесни един ден. Барон е висок и умен.

    Имам прекрасно семейство, те вършат чудесна работа и се ценим взаимно. Близките ми минаха през ада. А Джеймс ме съди заради банките, където няма измама, вместо да се концентрира върху престъпността, което гони хората от щата. Това е преследване, не разследване. Тя подложи семейството ми на адски мъки. Струва ни милиони долари да се защитаваме, но сме с гордо вдинати глави.

    Сега искат споразумение, но аз не искам. И ето, че се озовах днес в града, който допреди 4-5 години беше толкова благосклонен. Вероятно прочетохте, че бях там днес, заедно с един местен провален областен прокурор, който подложи на съдебно преследване, бивш президент на САЩ за първи път в историята – на основание, което всеки коментатор и правен анализатор окачестви като „липса на основание“.

    Продължават да повтарят: „Липсва основание“… почти всички, но положението е далеч по-лошо, защото самият той знае, че основание липсва. Ето защо миналата седмица първо отложи с месец, а после изведнъж върна и повдигна това нелепо обвинение. Всички казват: „Това не е истинско обвинение, тук има нещо нередно“. Адвокатите ми казаха: „Няма нищо. Дори не казват какво си направил“.

    Престъпникът е областният прокурор, защото благодарение на него незаконно изтече огромен масив информация за съдебните заседатели. За това той би трябвало да бъде съдебно преследван или най-малкото трябва да подаде оставка. Съпругата на Алвин Браг потвърди, че той е „видял сметката“ на Тръмп с тези 34 обвинения. Впоследствие тя си заключи профила в Туитър.

    Негов главен прокурор представляваше демократите и корумпираната Хилари Клинтън и фирма на брата на Чък Шумър – Робърт. Той напусна фирмата, за да отиде да работи за областния прокурор и да хване Тръмп. Можете ли да си представите? Адвокат на Хилари Клинтън, адвокат-демократ, фирма на демократи. Накрая напусна като главен прокурор, защото Браг не мислеше, че е способен. Помислете за този същия, който свърши това нелепо нещо днес. По време на разследването си, този прокурор на име Марк Померанц, написа и публикува книга, в която разкри всякакви поверителни/незаконни неща и съответно беше сериозно смъмрен.

    Дори областният прокурор Браг му беше бесен, и двамата са се карали жестоко в неговия кабинет заради това. Надеждата умира последна: прокурори и служители на областния прокурор са напуснали, защото смятат, че президентът Тръмп е третиран несправедливо. Как ви се струва това? Не е ли чудесно? Обичам ги. Бих се радвал да се срещна с тях. Службата на областния прокурор дори имаше интернет страница със заглавие „Запознайте се с управленския екип, който направи това на президента Тръмп“. Не е ли мило? Трябваше да го свалят незабавно. Междувременно, престъпността в Ню Йорк нарасна с 30% миналата година, с купища углавни нападения, обири и кражби с взлом. Нищо общо с мястото, което познавам отпреди.

    Ето къде сме сега. Имаме съдия, който мрази Тръмп, съпругата му и семейството му, чиято дъщеря е работила за Камала Харис и сега получава много пари от кампанията на Байдън-Харис. Неотдавна бяхме на друго съдебно дело и същият този съдия каза на мой служител, че ако се признае за виновен, ще лежи в затвора 90 дни, а ако не признае вина, ако продължи в съда и го намерят за виновен, ще лежи 10 и повече години, а това за един 75-годишен човек с добро семейство означава цял живот. Никога няма да забравя какво направиха прокурорите и съдията с този човек. Защото сякаш сме в Съветския съюз. „Кажи нещо за Тръмп“, му казали, което означавало, че ако каже нещо лошо за мен, няма да лежи дори 90 дни, а ще го освободят.

    Казват това на много мои служители. Този безумец Джак Смит заплашва хора всеки ден, чрез свои представители. Заплашват със затворнически присъди: „Говорете за Тръмп и ще ви пуснем“. Ето къде се намираме като нация. Като не могат да ни бият чрез урните, го правят чрез закона. За жалост, това е страната, в която живеем сега.

    САЩ са в безпорядък. Икономиката ни се срива, инфлацията е извън контрол. Русия се съюзява с Китай. Можете ли да повярвате? Саудитска Арабия се съюзява с Иран. Китай, Русия, Иран и Северна Корея се съюзяват в заплашителна и унищожителна коалиция. Това никога нямаше да се случи, ако аз бях президент. Нито пък Русия щеше да нападне Украйна.

    Всички тези животи щяха да бъдат спасени. Всички тези красиви градове щяха да бъдат запазени.

    Валутата ни се срива и скоро няма да бъде световен стандарт, което ще бъде, честно казано, най-голямото ни поражение за 200 години. Ще бъде невиждано поражение. И то ще ни отдалечи от позицията на велика сила. Ако вземете петимата най-лоши президенти в историята на САЩ и ги съберете заедно, пак няма да са извършили унищожение, равно на осъщественото от Джо Байдън и неговата администрация.

    Невероятно, сега сме западаща нация. Сега сме нация в упадък… Тези радикално леви безумци искат да се намесят в изборите, с помощта на правоприлагането. Не можем да позволим това да се случи.

    С всичко казано досега и с тъмния облак, надвиснал над обичната ни страна, въпреки всичко нямам съмнение, че ще направим Америка велика отново. Благодаря ви и нека Бог да ви поживи, Бог да поживи Америка. Благодаря ви!“

    .

    Източник: Novetika.com

    .